DeMooiBoxtelKrant

7 februari 2018

DeMooiBoxtelKrant 7 februari 2018


Sloop witte woningen van start

Bij het Drieka Habrakenbal stalen onder meer de Dorini's, maar ook het publiek zaterdag de show. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Onder toeziend oog van vele tientallen belangstellenden, twee wethouders en (oud-)bewoners is Woonstichting St. Joseph maandagmiddag gestart met de sloop van 42 boven- en benedenwoningen en drie eengezinswoningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat. De woningen wijken om plaats te maken voor 25 eengezinswoningen en acht appartementen in twee bouwlagen, die allemaal bijzonder energiezuinig zijn. 'Uniek', noemt wethouder Peter van de Wiel het, in deze prijsklasse van sociale huurwoningen.

Aan oud-bewoners Berdine van de Laak, tevens lid van de Huurders Belangen Vereniging Boxtel, en Jet Harmeling, bewoner vanaf 1985, was de eer om de sloopkogel met een welgemikte klap in de eerste 'witte woning' die tegen de vlakte ging, te stoten.

Foto: Jan van der Steen
Met enkele ferme klappen van de sloopkogel werd maandag het slooptraject in gang gezet. Foto: Sander van Kasteren
Het seniorencarnaval was zondag tot de laatste plaats 'uitverkocht'. Foto: Marie Fick

De woningen werden enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog opgeleverd en waren eigenlijk bedoeld om slechts enkele jaren dienst te doen tijdens een periode van grote woningnood. "Die periode werd uiteindelijk ruim 65 jaar", lacht directeur-bestuurder Rob Dekker van St. Joseph. Hij spreekt van een sloopbesluit 'met grote impact' voor de 45 bewoners van de witte woningen.

De sloop vormt niet alleen de opmaat naar nieuwbouw, maar naar een complete opknapbeurt van de wijk Breukelen, zo geeft Dekker aan. Ook zal met de nieuwbouw de eerste Nul op de Meter woning van de woonstichting gerealiseerd worden. Ook wethouder Peter van de Wiel is verheugd: "Dat is in dit type woningen behoorlijk uniek. En dat betekent voor de bewoners dus dat zij, bij normaal energiegebruik, géén energierekening meer hebben."

Een deel van de huishoudens die hun woning moesten achterlaten, zal na de oplevering van de nieuwbouw terugkeren. Volgens wijkwethouder Eric van den Broek is het goed om het karakter van de wijk te behouden.

Drieka Habrakenbal en seniorencarnaval vormen opmaat naar carnaval

Boxtel - Het Drieka Habrakenbal op zaterdag en het seniorencarnaval op zondag vormden dan wel de opmaat naar het 'echte' carnaval het komende weekend, maar daar was afgelopen weekend niets van te merken. De sfeer zat er bij beide feesten goed in. Zaterdag stalen de Dorini's, De Aggemarvanhuisaf Band en natuurlijk de aanwezige gasten de show. Zondag waren het de Agterblijvers, Ducktown Band en de verschillende artiesten die het feest maakten. De Tijberzaal van het Baanderherencollege was tot de laatste stoel gevuld met senioren. De middag kwam tot stand in samenwerking met Partycentrum De Comsche Hoeve en CV De Agterblijvers.

Lees meer over het weekend voor carnaval op pagina 9.

Inschrijvingen Jonkers-van der Velden Cultuurprijs geopend

Boxtel - De inschrijvingen voor de Jonkers-van der Velden Cultuurprijs zijn geopend. De vijfjaarlijkse prijs werd in 2013 voor het eerst uitgereikt voor een bijzonder cultureel project binnen onze gemeente.

De prijs werd in 2013 in het leven geroepen naar aanleiding van het tweede Hendrik-Verheesproject en het afscheid van Ton en Ine Jonkers van hun bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer. Jonkers was voorzitter van het Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij 'Hendrik Verhees' en besloot een stichting in het leven te roepen om de Boxtelse cultuur een impuls te geven. Daar hoorde ook de vijfjaarlijkse cultuurprijs bij.

Het echtpaar Jonkers zou ervoor zorgen dat na 2013 de prijs iedere vijf jaar kon worden uitgereikt. Die bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro, een persoonlijk aandenken en een oorkonde. Voor die eerste prijsuitreiking kwamen negentien aanmeldingen binnen. Het team rondom reus Jas de Keistamper van Boxtel Vooruit mocht de prijs in ontvangst nemen.

Met het geld van de prijs werd een zogeheten knieboek gemaakt; een boek vol met tekeningen, zonder tekst en gemaakt door de Boxtelse kinderboekenillustrator Marjolein Krijger. Het werd gepresenteerd op 16 mei 2015 in de tuin van kasteel Stapelen, bij de start van het 100-jarig jubileum van de Paters Assumptionisten in Boxtel. Sinds september 2013 is Jas de Keistamper opgenomen in de nationale inventaris van immaterieel cultureel erfgoed.

Aangezien de stichting die in 2013 de eerste uitreiking van de cultuurprijs uitvoerde niet langer bestaat, wordt de tweede uitreiking georganiseerd door Stichting Boxtel Vooruit. De jury die de aanmeldingen beoordeelt, vaststelt of de prijs wordt uitgereikt en zo ja, bepaalt wie de prijs ontvangt, bestaat uit: Jan van Homelen (voorzitter), Hanneke van der Eerden, Joke van Koll (leden) en Ruud van Nooijen (secretaris).

Aanmelden van kandidaten voor de prijs kan vanaf vrijdag 2 februari tot donderdag 2 augustus. De prijsuitreiking is op vrijdag 2 november in de Boxtelse raadzaal. De verdiensten van een kandidaat dienen betrekking te hebben op cultureel en/of cultuurhistorisch terrein en mag van materiële, immateriële of ideële aard zijn. Voor alle voorwaarden of het aanmelden van kandidaten kunnen geïnteresseerden terecht op www.boxtelvooruit.nl, onder 'cultuurprijs'.

Noord-Duitse barok in de protestantse kerk

Boxtel - Ensemble Profondamente zal op zaterdag 3 maart optreden in de protestantse kerk in de concertreeks Klassiek in de Kerken. Tussen 16.00 en 17.00 uur zullen de sopraan- en bassolisten, twee violen, drie viola da gamba's en orgel de passietijd ten gehore brengen. Daarbij staan lijden en dood-vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok centraal.

Ensemble Profondamente brengt een programma met composities van Matthias Weckmann, Johann Christoph Bach, Dietrich Buxtehude en Franz Tunder. Van Matthias Weckmann (1616-1674) wordt uitgevoerd Wie liegt die Stadt so wüste. Nadat de pest had huisgehouden in Hamburg in 1663,schreef Weckmann deze intens droevige cantate ter nagedachtenis aan zijn vrouw en enkele collega's. Gedurende zijn tijd in Hamburg kwam Weckmann in aanraking met de stijl van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck via diens leerlingen die ook in Hamburg woonden.

Sopraan Esther Kronenburg studeerde Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg en heeft nu zangcoaching van Xenia Meijer. Esther treedt op als solozangeres, maar voornamelijk in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de middeleeuwen en renaissance. De bas Bram Trouwborst studeerde eerst geschiedenis en daarna Ruslandkunde. Pas later besloot hij naar het conservatorium in Tilburg te gaan. Naast het werken met ensembles, wordt hij regelmatig gevraagd voor solistische bijdragen in cantates en oratoria.

Ensemble Profondamente werd opgezet door Eelco Kooiker (orgel) en Martijn Verbrugh (viola da gamba). Het ensemble begeleidt regelmatig kamerkoren, vocale ensembles en solisten en organiseert ook eigen projecten.

De organiserende werkgroep 'Klassiek in de Kerken' (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de majestueuze Sint Petrusbasiliek en de intieme Protestantse Kerk. Contactpersoon is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.

Het concert in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel duurt van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs is 15 euro. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro, inclusief een drankje na afloop. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

Lezing Planten met een imagoprobleem door Cor van Gelderen

Boxtel - Op uitnodiging van Groei & Bloei afdeling Het Groene Woud geeft plantenkenner Cor van Gelderen op dinsdag 20 februari om 20.15 uur een lezing met fotopresentatie in Gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel. Iedereen, lid of geen lid, is welkom.

Cor van Gelderen is samen met zijn broer eigenaar van de kwekerij 'PlantenTuin Esveld' in Boskoop. Als auteur en plantenfotograaf reist hij in binnen- en buitenland, altijd op zoek naar mooie beelden en beplantingsideeën voor zijn tuinontwerpen. In zijn lezingen vertelt hij met veel enthousiasme en een leuke kwinkslag over alles wat groen is.

Sommige planten hebben een imagoprobleem, vanwege een hinderlijke eigenschap die de bekendste vertegenwoordiger uit dat plantengeslacht heeft. Cor komt juist op voor deze minder populaire planten, zoals de stekelige Hulst, de ruiende Berk en de treurige Rhodondendron. Hij laat zien dat er binnen zo'n plantengeslacht verrassend veel moois te beleven valt. Na deze lezing kijk je met een andere blik naar planten die misschien niet zo populair zijn maar wel hun steentje bijdragen in onze tuinen.

De lezing op 20 februari begint om 20.15 uur. Toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden van Groei & Bloei.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 8 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in de Orion        13.30

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit energie
Woensdag 14 februari        Keez avond

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00 en 20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf Markt Boxtel        9.00

Binderij Hexspoor failliet; doorstartmogelijkheden onderzocht

Boxtel - De Binderij van Hexspoor B.V. staakt per 30 januari haar activiteiten als zelfstandige boekbinderij. Dit meldde het bedrijf de afgelopen week op haar website. De verslechterde marktomstandigheden voor grafische producten en de snelle opmars van digitale media worden als belangrijkste oorzaak genoemd. Ook de Brexit wordt als reden aangedragen. De binderij doet nog geen uitspraak over of en, zo ja, hoeveel banen er verloren gaan.

De sluiting werd maandag bekrachtigd door de rechtbank in Den Bosch. Zusterbedrijf Hexspoor E-Fulfilment B.V. dat full service webshop-logistiek biedt aan commerciële en non-profit organisaties in Nederland en daarbuiten is niet failliet verklaard en gaat gewoon door. Dit bedrijf is volgens de verklaring commercieel gezond en maakt zelfs een groei door.

Een van de belangrijkste markten voor de binderij was het Verenigd Koninkrijk, zo valt in de verklaring te lezen. De lage koers van de Britse pond ten opzichte van de euro door de aanstaande Brexit zorgde de laatste tijd voor een forse terugloop van het aantal bindorders. Het betekende de nekslag voor het bedrijf. In overleg met de curator wordt voor de binderij een overname onderzocht. Mede hierdoor valt nog niet te zeggen of en hoeveel ontslagen er vallen.

De bedrijfsleiding geeft aan in ieder geval een gedeelte van het personeel bij het digitale zusterbedrijf onder te willen brengen. Omdat deze dochteronderneming een groei doormaakt is extra personeel wellicht welkom. Daarnaast wordt een outplacementtraject aangeboden als een van de voorzieningen die het bedrijf heeft kunnen treffen voor het overgebleven personeel.

"Nadat de mogelijke overname van de binderij is afgerond zal de focus zich volledig richten op webshop-logistiek", geeft directeur-eigenaar Silvan Hexspoor in een verklaring aan. Na twintig jaar wordt dit nu de hoofdactiviteit van de Boxtelse ondernemer. "Wij hebben onze boekbinderij-activiteiten de laatste jaren al sterk aangepast aan de negatieve marktontwikkelingen in de grafische industrie. In januari moesten we tot onze spijt definitief concluderen dat onze grafische activiteiten geen basis meer gaven voor een gezonde operationele bedrijfsvoering", concludeert hij. Binderij Hexspoor B.V. heeft 72 jaar bestaan.

Gemeente terug naar tekentafel met bouwplan Roderweg-Hamsestraat

De lekkage sloeg een groot gat in het wegdek. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Wethouder Van de Wiel blijft optimistisch over bouwplannen

Boxtel - De gemeente is door de provincie teruggestuurd naar de tekentafel met de bouwplannen Roderweg-Hamsestraat. Als het aan wethouder Peter van de Wiel ligt zouden 80 tot 100 woningen op die locatie gerealiseerd moeten worden. Onmogelijk, concludeert gedeputeerde Erik van Merrienboer, die de bouw van maximaal 40 woningen kan toestaan. Via een ingewikkelde structuur, waarbij als het ware leegstaande agrarische bedrijven elders in de provincie geruild kunnen worden tegen woningbouw, de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling, en het Groen Ontwikkelfonds lijken meer woningen in het gebied Roderweg-Hamsestraat haalbaar. Daarvoor moeten echter wel, voor de zoveelste keer, de plannen die de gemeente heeft ontwikkeld aangepast worden.

Het wil maar niet vlotten met de woningbouw in Liempde. Want hoewel alle partijen - Dorpsberaad Liempde, de provincie én de gemeente - ervan overtuigd zijn dát er flink gebouwd moet worden in Liempde, lopen de bouwplannen steeds spaak. Op papier zijn er volgens de wethouder drie serieuze locaties om te bouwen, maar in de praktijk blijft daar voor de korte termijn eigenlijk maar één van over: Roderweg-Hamsestraat.

Op deze locatie zal dus de woningbehoefte van Liempde voor de komende jaren vervuld moeten worden. Maar er is één groot probleem: de provincie staat hier slechts 20 tot 40 woningen toe. Dat is ruim onvoldoende om in de behoefte te voorzien. Wat ook niet helpt is dat alle partijen het er over eens zijn dat de woningen vooral het lagere segment moeten bedienen omdat het woningaanbod in het dorp te eenzijdig is met veel dure koopwoningen. Met zulke lage aantallen lopen projectontwikkelaars niet bepaald warm. Er zal dus meer gebouwd moeten worden.

Hoger aantal
De provincie zette de afgelopen maanden al meerdere malen een streep door de bouwplannen in het gebied. Ook nu, na ruim twee jaar planontwikkeling kan er nog steeds niet gebouwd worden. Toch gloort er volgens de wethouder hoop aan de horizon. Er moet dan echter wel een nieuw systeem worden bedacht waarbij via de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling (RvR) toch de gewenste hoeveelheid van 100 woningen gebouwd mag worden. Daarbij kan Boxtel bij de provincie de benodigde titels kopen, waarbij elke RvR-titel staat voor een in de provincie gesaneerd agrarisch bedrijf.

Met steun uit het Groen Ontwikkelfonds, zo redeneert de provincie door, kan langs de Groote Waterloop de benodigde groencompensatie aangelegd worden. Zo ontstaat volgens de provincie toch een mogelijkheid om een 'aanzienlijk hoger aantal' woningen te realiseren dan 40. Maar daarvoor moet Boxtel dus wel, opnieuw, de plannen voor de locatie herzien.

Bert van Ruremonde, namens Dorpsberaad Liempde één van de partijen waarmee provincie en gemeente in gesprek zijn, laat weten blij te zijn met de houding van de gemeente, hoewel volgens hem al veel kostbare tijd verloren is gegaan. Verder wijst hij de wethouder erop dat alweer verder vooruit gekeken moet worden. De woningbehoefte in Liempde blijft groeien en de locaties zijn nagenoeg op. Hij vraagt zich daarom ook af of Liempde op termijn nog wel verder kan groeien.

Ook Van de Wiel stelt zich die vraag, maar geeft aan dat de gemeente in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden wil denken. Daarin geeft Van Ruremonde hem gelijk: "We moeten nu met projectontwikkelaars kijken wat dan wél allemaal kan in Liempde. Op dit terrein, maar ook daarbuiten."

Ondertussen zit de Liempdse gemeenschap niet stil en is op petities.nl een petitie gestart om de provincie te wijzen op de urgentie van het probleem. De petitie is overigens gestart door de jongerenafdeling van Combinatie 95, de partij van wethouder Van de Wiel. Op het moment van schrijven is de petitie 160 maal ondertekend.

De Kleine Aarde krijgt 3 ton voor realisatie fieldlab

Boxtel - De gemeente stelt een subsidie van 3 ton beschikbaar voor zo'n twintig partijen die op het terrein van De Kleine Aarde de handen ineenslaan om een vernieuwend en integraal onderwijsprogramma op poten te zetten. De subsidie wordt in eerste instantie gebruikt om de veldschuur en het bezoekerscentrum te verbouwen en deze geschikt te maken voor voortgezet- en beroepsonderwijs.

De totstandkoming van het zogenaamde 'Kenniscentrum Fieldlab Circulaire Economie De Kleine Aarde' kost in zijn geheel 9 ton. Twee derde van dit bedrag leggen de meer dan twintig partijen zelf in, één derde wordt dus door de gemeenschap betaald. Het geld moet erin bijdragen dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar op het terrein van De Kleine Aarde (DKA) weten te vinden.

Tot de twintig samenwerkende bedrijven behoren partijen die al deel uitmaken van Het Collectief, dat het terrein van DKA gaat ontwikkelen, maar ook andere partijen zoals Peijnenburg Re-integratie, Waterschap De Dommel en de WSD-groep. Zij willen op het terrein living- en fieldlabs realiseren.

Het gevraagde subsidiebedrag wordt uit het zogenaamde Legaat van Cooth onttrokken. Deze gelden, afkomstig uit het nalatenschap van de voormalig eigenaar van de Van Coothhoeve, worden naar diens laatste wil ingezet voor de koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven in Boxtel. Van de gelden is na de subsidieverstrekking nog een bedrag van zo'n 581.000 euro beschikbaar. Daar komen de opbrengsten, om en nabij de 8 ton, van de verkoop van de hoeve nog bij.

Waterlekkage op de Koppel

Boxtel - Op de Koppel in Boxtel is in de nacht van maandag op dinsdag een grote waterlekkage geweest. Iets voor middernacht werd het waterlek gemeld, maar het kon pas na enkele uren gerepareerd worden.

Het waterlek werd rond 23.30 uur bij Brabant Water gemeld. Daarop werd de watertoevoer afgesloten. Rond 4.00 uur was het lek gedicht en kon de waterlevering weer hersteld worden. Omdat het lek 's nachts plaatsvond bleef de overlast beperkt.

Een deel van het wegdek werd door het water weggespoeld en ook liepen enkele putten over.

CDA Brabant vraagt provincie mee te denken in verkeersvraagstuk Boxtel

Boxtel - De provincie moet meedenken in het vinden van oplossingen voor grote verkeersvraagstukken in Boxtel. Dat vindt althans de CDA Statenfractie. Statenlid Ankie de Hoon diende daartoe de afgelopen week vragen in bij het provinciebestuur. Daarin pleit zij onder meer voor een oostelijke rondweg om de Noord-Zuidas te ontzien en de aanleg van een snelfietsroute door Boxtel.

De fractie vraagt zich verder af of provinciale gelden beschikbaar zijn om de spoorwegovergangen in Esch en Boxtel veilig te maken. Als argumentatie voert de Statenfractie aan dat een rondwegstructuur binnen onze gemeente ontbreekt en industrieterrein Ladonk en Lennisheuvel na het opheffen van de dubbele spoorwegovergang bij calamiteiten moeilijk te bereiken zijn. Hetzelfde geldt volgens de Statenfractie voor buurtschap Tongeren en Kalksheuvel.

Daarnaast concludeert de fractie dat er onvoldoende geld is om het gehele project succesvol af te ronden. "Dit is destijds erkend door gedeputeerde Van Heugten", zo stelt de fractie. Daartoe zijn extra middelen toegezegd, maar dit is niet zwart op wit vastgelegd, aldus De Hoon.

Het opheffen van de dubbele spoorwegovergang zal volgens de fractie leiden tot extra drukte op de Noord-Zuidas, die deze verkeersstroom niet aan kan. Dit is ook de angst van de lokale CDA-fractie. "Boxtel kiest voor spreiding in plaats van een oplossing in Boxtel-Noord en gaat in Oost proberen verkeer vanuit Schijndel via een oostelijke rondweg af te wikkelen naar knooppunt Liempde op de A2", stelt het Statenlid.

WensAmbulance Brabant haalt 4.000 euro op bij Holland Casino Eindhoven

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - WensAmbulance Brabant-ambassadeur en Boxtelaar Barry van Brakel ontving deze week, samen met collega Rieky Fabrie-Bongers, uit handen van Jo Schmitz een cheque ter waarde van 4.000 euro namens Holland Casino.

In juli 2016 ontstond er, als gevolg van een wensvraag, een zeer warm contact tussen WensAmbulance Brabant en Holland Casino Eindhoven. Dit contact leidde er toe dat Holland Casino Eindhoven besloot om donaties en het in het casino achtergelaten geld van haar gasten in 2017 te verzamelen en ter beschikking te stellen aan WensAmbulance Brabant.

Barry van Brakel (l.) en Rieky Fabrie-Bongers (r.) nemen de cheque uit handen van Jo Schmitz in ontvangst. Foto: Holland Casino Eindhoven

Beide ambassadeurs waren compleet overdonderd. "Dit is absoluut fantastisch voor onze organisatie en de wensen die we hiermee in vervulling kunnen laten gaan. Wij zijn de gasten van Holland Casino Eindhoven enorm dankbaar", aldus Barry van Brakel.

Stichting WensAmbulance Brabant is in juni 2011 opgericht door twee gepensioneerde medewerkers van Ambulancezorg Brabant-Zuidoost. "Tijdens de ambulancehulpverlening loop je er wel eens tegen aan dat je wat meer zou willen kunnen doen voor de terminale patiënt. Er zijn nog te veel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben afgesloten", aldus oprichters Frans van Gerven en Giel van Genugten. Zo ontstond het idee om een stichting op te richten die terminaal zieke mensen nog één keer kosteloos en belangeloos naar hun favoriete plek vervoert en begeleidt.

Carnaval in de Kwekpoel

Boxtel - De Kwekpoel is klaar voor carnaval 2018. Vanaf zaterdag 10 februari kunnen de kinderen uit Indegat hier weer vier dagen lang terecht om carnaval feestend door te brengen. Tijdens carnaval zorgt de Kwekpoel elke middag en avond voor entertainment.

Naast dansen en feesten op de muziek van de dj's van de KEK Discoshow kunnen de oudere kinderen het tijdens carnaval 's avonds onder andere tegen elkaar opnemen in de Kwekpoel Scholenbattle en jongens tegen de meisjes. Op maandagavond is er de 'te gekke Haar avond'. Daarnaast is er op zaterdagavond en maandagmiddag een te gek optreden van BOAZ.

In de middag wordt er op maandag een vossenjacht en op dinsdag mega 4 op 1 rij en eendjes vangen georganiseerd. Op zondagmiddag wordt de optocht op een groot scherm uitgezonden en kun je geschminkt worden en knutselen.

Voor de jongere donseendjes is er 's middags muziek de peuterhoek om in te spelen tussen duizenden confettisnippers of om samen met hun ouders mee te spelen om de titel 'beste vader/moeder van Boxtel!'.

Voor de allerkleinsten wordt maandagochtend tijdens het Donseendjesfeest een toneelstuk opgevoerd. Ook dit jaar is dat weer een leuk en spannend verhaal, want blijkbaar is eend Ducky ontvoerd. Vooraf kunnen de donseendjes een kleurplaat inleveren en kans maken op een mooie prijs. De toegang op deze ochtend is gratis.

Op dinsdag om 17.00 uur zal op de parkeerplaats voor de Kwekpoel de eendverbranding plaatsvinden, waarmee het jeugdcarnaval van 2018 wordt afgesloten.

Voor kinderen die het feest in de Kwekpoel elke avond mee willen maken is een Partypas te koop. Deze pas kost 7 euro en is verkrijgbaar bij Ring & Go in de Rechterstraat en bij de infobalie van de Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof. Neem een kijkje op www.kwekpoel.nl en de Facebookpagina voor de laatste informatie over het jeugdcarnaval in Boxtel en het complete programma en openingstijden van de Kwekpoel.

Vergeten pan op het vuur leidt tot keukenbrandje

Boxtel - De brandweer van Boxtel rukte zondagmiddag uit voor een woningbrand in de Sint Jozefstraat. Al snel bleek het te gaan om een keukenbrandje ontstaan doordat de bewoner van huis was terwijl er nog een pan op het vuur stond. Het brandje werd snel gedoofd.

De brandweer haalde de pan naar buiten en ventileerde de woning. De straat was tijdelijk afgesloten. De inmiddels thuisgekomen eigenaar van de woning, een oudere man, was hevig geschokt door de massale inzet van de hulpdiensten.

Kaarten voor B-Pool zijn nog beschikbaar

Boxtel - Jongerencentrum B-Town verandert tijdens carnaval voor vier dagen op rij in B-Pool. Van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari kunnen jongeren uit Boxtel tussen de 12 en 16 jaar terecht bij het jongerencentrum om carnaval te vieren.

Dit gebeurt onder het motto 'swingen en springen' onder muzikale begeleiding van dj The Freestyler. Hij draait dagelijks tussen 20.30 en 0.00 uur de nieuwste hits, afgewisseld met een enkele carnavalskraker.

Donderdag 8 februari kunnen tussen 19.00 en 22.00 uur in B-Town nog de laatst beschikbare kaarten gekocht worden voor 3,50 euro.

Aan de deur kunnen elke avond tussen 21.00 en 23.00 uur kaarten gekocht worden, zo lang B-Town niet vol is. Deze kaarten zijn alleen voor die avond geldig en kosten 5 euro. Aan de deur zijn dus geen kaarten voor meerdere avonden te koop.

BOXtheater speelt VALS

Boxtel - Waar het locatietheater van BOXtheater dit jaar neerstrijkt blijft natuurlijk tot het laatste moment een verrassing, maar hoe het stuk dat zij er gaan brengen heet is inmiddels al wel duidelijk: VALS. Het stuk wordt op acht dagen gebracht en het bekijken ervan kost 12,50 euro.

De productie bestaat uit drie stukken waar verlangen, strijd, reislust, wanhoop en hoogmoed de bezoeker aan het denken zetten. De drie actes weten het publiek elke keer weer te verrassen op een niveau zoals gewend van het BOXtheater, zo geeft de organisatie aan.

De verschillende locaties liggen op loopafstand van elkaar. De kaartverkoop is inmiddels gestart via www.boxtheater.nl. VALS wordt op 30 en 31 maart en op 6, 7, 13, 14, 19 en 20 april gespeeld.

TipMooiBoxtel: groeiend aantal Boxtelaren viert carnaval in eigen dorp

Boxtel - Een toenemende groep Boxtelaren viert dit jaar carnaval binnen de eigen dorpskern. Dit blijkt uit de jaarlijkse carnavalspeiling onder ons opiniepanel TipMooiBoxtel. 81 procent van onze panelleden viert carnaval 2018 in de eigen dorpskern tegen 78 procent het afgelopen jaar. Ook het aantal Boxtelaren dat buiten de gemeentegrenzen carnaval viert neemt af van 19 naar 15 procent.

De populariteit van evenementen binnen de eigen gemeente, maar wel binnen een andere dorpskern dan waar de ondervraagden wonen neemt af. Ging vorig jaar nog 14 procent van de ondervraagden ergens anders dan in het eigen dorp, maar wel binnen de gemeentegrens carnavallen, geeft dit jaar slechts 7 procent aan dit te doen. Dit is opmerkelijk, aangezien het aanbod aan evenementen ten opzichte van vorig jaar nauwelijks veranderd is. Een mogelijke verklaring is dat carnaval vroeg in het jaar valt en mensen geen zin hebben een heel stuk te fietsen, maar dit blijft giswerk.

Carnaval lijkt, afgaande op ons opiniepanel, niet in populariteit af te nemen: 51 procent geeft aan géén carnaval te vieren ten opzichte van 55 procent in 2017. Van de inwoners van onze gemeente zegt 34 procent zeker wel carnaval vieren, ten opzichte van 37 procent vorig jaar. Een relatief grote groep van 15 procent twijfelde op het moment van verzenden (begin januari) nog, ten opzichte van 8 procent in 2017. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de enquête van dit jaar een paar weken eerder voor carnaval verzonden is ten opzichte van het afgelopen jaar. Ons opiniepanel lijkt dus relatief laat te beslissen of carnaval gevierd wordt.

Gezelligheid het belangrijkst
Ons opiniepanel vindt 'gezelligheid' veruit de belangrijkste waarde van carnaval. 'Geen ruzies' en 'geen inzet van politie nodig' gaan dan ook veelal zij aan zij met eerdergenoemde waarde. Wel geeft ons panel aan dat er weinig te doen is voor (met name) de wat oudere jeugd. Overigens is hier ten opzichte van vorig jaar eigenlijk niets veranderd.

Wel wordt 'Boxtel' minder creatief in het zoeken naar een outfit. Hoewel we deze peiling dit jaar pas voor de tweede keer uitvoeren is het aantal carnavallers dat het kostuum van het afgelopen jaar 'hergebruikt' gestegen van 45 naar 57 procent. Een veel kleinere groep dan vorig jaar twijfelt nog over de outfit: 25 procent nu, ten opzichte van 36 procent van de ondervraagden vorig jaar. Interessant is om te zien hoe de trend zich de komende jaren ontwikkelt, om zo te zien of Boxtelaren hun outfit misschien enkele jaren op rij dragen alvorens een nieuwe aan te schaffen.

Nieuw was dit jaar de vraag of Boxtelaren, Liempdenaren of Lennisheuvelaren speciaal voor carnaval vrije dagen opnemen. De vraag verdeelt ons panel, aangezien 48 procent aangeeft dat dit niet het geval is. 1 procent van hen geeft aan dit nog niet te weten. Van de 51 procent die aangeeft wél extra vrije dagen op te nemen laat 28 procent weten maar één of enkele dagen vrij te nemen. Ongeveer één vijfde (22 procent) neemt de gehele carnaval vrij.

Passie Adelt!
Veel werkgevers hebben elk laatste kwartaal van een kalenderjaar in het teken staan van beoordelen, en zijn in het eerste kwartaal gefocust op het stellen van doelen en het maken van ontwikkelplannen. Wat mij al jaren fascineert, is de vraag hoe een werkgever zijn mensen aan het begin van het jaar kan stimuleren en motiveren om zich te ontwikkelen, als het functioneren aan het eind van het jaar met een cijfer beoordeeld wordt?

Toen ik nog in loondienst was, stapte ik het jaarlijkse beoordelingsgesprek met enige spanning in. Spanning die ik kende van het ontvangen van mijn rapport op de basisschool. Wat toentertijd diep in mijn hart vertrouwen gaf, was dat ik wist dat ik ook met een onvoldoende voor taal rapportgeld van mijn ouders en grootouders ontving. Het was hun beloning voor de zwierige rapportletters van mijn leraar die vertelden dat ik hard had gewerkt. Want arbeid adelde.

In organisaties gaat het al jaren niet meer over een inspanningsverplichting. 'Goed gewerkt' is vervangen door doelstellingen en duidelijke resultaatafspraken. Om te kunnen bereiken wat is afgesproken, is het belangrijk dat je goed in beeld hebt wat je kwaliteiten zijn en waar je werkpassie ligt. Weten waar je voor gaat, weten waar je voor staat! In de dagelijkse focus op werk en bijbehorende resultaten is er (helaas) vaak niet genoeg reflectietijd om goed zicht op je eigen koers te krijgen. Veel mensen komen dan ook naar mijn praktijk om in alle rust antwoorden te vinden op de vragen 'wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?'. Dit zijn in mijn ogen drie eenvoudige basisvragen die je jezelf op meerdere momenten in je leven mag stellen. Je auto krijgt toch ook een periodieke keuring?

Als jij weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, kun je aan het begin van elk kalenderjaar in je POPgesprek (Persoonlijk Ontwikkelingsplan) duidelijk aan je werkgever aangeven wat je het komende jaar als jouw ontwikkeling ziet. En daar waar creatieve mensen hun werk verzamelen in een Portfolio, kun jij jouw resultaten verzamelen in een POPfolio. Een POPfolio als jaaroverzicht van dat wat jij hebt bereikt door het inzetten van je passie en kwaliteiten. Ik durf te stellen dat een eindejaars beoordelingsgesprek daardoor een hele andere, positieve (!) lading krijgt.

Antoine de Saint-Exupéry schreef: 'Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om het hout te slepen, het werk voor te bereiden en de taken te verdelen. Leer mensen te verlangen naar de eindeloze zee.' Ook op het 'werkgeversschip' kun je je eigen koers richten door je werkgever te laten zien wat jij hebt bereikt en waar jij naartoe wilt. Passie adelt, en hoe!

Esther Maaskant wint Boxtelse Voorleeswedstrijd 2018

De kersverse kampioene, Esther Maaskant (zittend) te midden van de andere voorlezers. (Foto: Lenny Bakx) Foto: Lenny Bakx

Boxtel - In een vol Podium Boxtel vonden dinsdagmiddag de gemeentelijke voorrondes plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd. Esther Maaskant, groep 8 leerlinge van basisschool De Hobbendonken, wist de wedstrijd te winnen en mag zich Boxtels Voorleeskampioen noemen.

Esther las, heel toepasselijk, voor uit het boek 'Kampioen' van Corien Oranje. Daarmee wist zij haar concurrenten, de voorleeskampioenen van de tien andere Boxtelse baisscholen, af te troeven.

Naast een mooie beker en een oorkonde wint Esther een toegangsbewijs naar de regionale finale in Goirle op 24 maart. Daar zal zij Boxtel vertegenwoordigen.

Stichting Toekomst Stationsstraat krijgt 50.000 euro voor herinrichtingsplan

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Stichting Toekomst Stationsstraat krijgt van de gemeente een subsidie van 50.000 euro om een herinrichtingsplan te maken voor het stuk Stationsstraat tussen de Rabobank en de Molenstraat. Daarbij worden de wensen van de bewoners, pandeigenaren en ondernemers als uitgangspunt genomen. De gemeente hakte afgelopen week de knoop door over de eerder aangevraagde subsidie.

Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) is eind vorig jaar opgericht en vloeit voort uit verschillende bijeenkomsten, waar vraagstukken en problemen in de Stationsstraat besproken werden. Er werd een enquête verspreid onder de bewoners, pandeigenaren en ondernemers in de straat. Deze bevatte vier thema's: functie van de straat, verkeer, inrichting en verwachtingen van de gemeente. In de zomer van 2017 stelde diezelfde groep voor zelf een herinrichtingsplan te maken voor het stuk Stationsstraat tussen de Rabobank en de Molenstraat en daarbij de wensen van de bewoners, pandeigenaren en ondernemers als uitgangspunt te nemen. Daaruit vloeide de nieuwe stichting voort.

STS krijgt het geld niet zomaar; er zijn duidelijke voorwaarden aan verbonden. Zo werd afgesproken dat de stichting en de gemeente minstens twee maal samenkomen om het tussenresultaat te bespreken. Hoewel de focus nu ligt op het stuk tussen de Prins Bernardstraat en de Molenstraat, wordt in de toekomst de totale Stationsstraat onder handen genomen.

De stichting ontvangt in eerste instantie een bedrag van 1.000 euro om het onderzoek in gang te zetten. Daarna ontvangt de stichting extra subsidie in fasen. Als het ontwerp gereed is, wil STS kijken naar afstemming en waar mogelijk integratie met andere plannen, die momenteel voor delen van het centrum worden uitgedacht.

'Bewegen met Koffie' krijgt 10.000 euro subsidie

Boxtel - De Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid krijgt een bijdrage van 10.000 euro voor het project 'Bewegen met koffie'. De subsidie geldt voor 2018 en bij succes wordt het bedrag in 2019 aangevuld met nogmaals 5.000 euro. Het project dat nu enkel in Boxtel Oost actief is, wordt uitgebreid naar de wijken Selissenwal en Centrum Breukelen.

In Selissenwal komt een 'Kwiekroute' in de buurt van De Walnoot. In Centrum Breukelen wordt gebruik gemaakt van de beweegtuin bij Simeonshof en het Hobbycentrum. Senioren bewegen onder deskundige leiding met elkaar in de wijk(en) en komen zo op een andere manier met elkaar in contact.
In Nederland verandert de zorg en wordt preventie steeds belangrijker. Daarnaast neemt de druk op de kosten voor zorg en welzijn toe. Hierdoor worden op de been blijven en contacten in de buurt bij ouderen van groot belang voor de kwaliteit van leven.

Ook de gemeente ondersteunt dit project met 15.000 euro om de zelfredzaamheid van senioren te vergroten. Het project wordt opgezet door fysiotherapeut Hans Sluijters en Liesbeth Schrover van de GGD. Zij zullen samenwerken met WoonWijs, de KBO, Buurtsport en de Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo'n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt onder meer gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Màxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Leerlingen JRL presenteren technische hoogstandjes

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Vanderlande, Heijmans, Bosch Rexroth en Het GOED, het zijn niet de minste bedrijven die de Technasium-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) een probleem hadden voorgeschoteld dat om een innovatieve oplossing vraagt. Afgelopen donderdag presenteerden de leerlingen van klas 2 tot en met 6 het (voorlopig) resultaat van hun projecten aan medeleerlingen, familie en andere geïnteresseerden. En dat leverde verrassende en interessante producten op.

Een verwarmde zitzak of spijkerbroek-rugtas mét verlichting voor Het GOED, een AGV (Automated Guided Vehicle) voor Vanderlande die zelf over de luchthaven rijdt zonder tegen mensen aan te botsen, een testopstelling voor nieuwe auto's die werkt met magnetische bollen voor Bosch Rexroth, sloopmateriaal dat gerecycled wordt tot een modulair systeem waarmee muren gezet én weer heel makkelijk gedemonteerd kunnen worden voor Heijmans, het is maar een selectie uit de tientallen technische hoogstandjes die de JRL-leerlingen trots lieten zien. Ook op esthetisch gebied was er van alles te zien; derdejaars leerlingen van het Technasium en de Cultuurprofilering ontwierpen samen een interactief kunstwerk. De vijfde en zesde klassers presenteerden hun keuzeprojecten en meesterproeven.

Het werk van de enthousiaste scholieren trok veel belangstelling, het was dan ook lekker druk in de Bracbantzaal, de mediatheek, aula en in verschillende lokalen waar zij hun projecten maar al te graag toelichtten.


Foto: Rini van Oirschot

Eén van de toegangspoorten van kasteel Stapelen.

Het kasteel heeft meerdere toegangen, zoals een aan de Burgakker en een aan de Konijnshoolsedreef.

In de 19e eeuw bevond de toegang van het kasteel zich in de Stationsstraat.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Deze 'nieuwe' ingang aan de Prins Hendrikstraat, (vroeger: Ossenpad) is er pas gekomen nadat mevr. Mahie, eigenaar van het kasteel, grond verkocht aan de gemeente Boxtel om o.a. een Marechausseekazerne te bouwen.

Op 30 maart 1908 werd tussen mevrouw Mahie-de Ceva en de gemeente Boxtel een overeenkomst gesloten, waarbij een aantal percelen grond, die eigendom waren van mevrouw Mahie, zouden worden verkocht aan de gemeente Boxtel.

Bij deze verkoop werd door mevrouw Mahie een aantal eisen gesteld, waaraan de gemeente verklaarde te zullen voldoen.

Zo werd o.a. bepaald dat de gemeente de weg zou overnemen die van het kasteel naar de Stationsstraat loopt. Deze weg moet de naam 'Kasteellaan' gaan voeren. Tevens verplicht

de gemeente Boxtel zich om in de Kasteellaan verlichting en riolering aan te leggen.

En zo geschiedde.

De foto's voor 'Verborgen Boxtel' zijn gemaakt door Rini van Oirschot en voorzien van een toelichting door Christ van Eekelen, beiden lid van Heemkunde Boxtel. Kijk voor meer informatie hierover op heemkundeboxtel.nl.

Foto: Jan van der Krabben

Uit de oude doos
Reeds lange tijd liggen er twee gele boekjes op mijn bureau met als titel 'De memoires van ons moeder'. Van een goede vriend (een van haar zoons) mocht ik de boekjes een poosje lenen. In 'Rondom De Plaets', een driemaandelijks verschijnend blad van de Heemkundekring 'De Plaets' had ik er al eens wat over gelezen. De boekjes zijn in 1976 in een keurig handschrift geschreven door Mechelina Wijgergangs-van Uden. Zij was toen 82 jaar oud. Regelmatig neem ik de boekjes ter hand en lees de prachtige verhalen die zij vertelt over het oude boerenleven en over de wijze waarop zij met haar man hun elf kinderen heeft grootgebracht. Enkele van hen ken ik persoonlijk. Ik geniet telkens opnieuw van de eenvoud en van de kracht waarmee zij ook in de moeilijke periode van de Tweede Wereldoorlog haar taken in het leven uitvoerde. Zonder klagen volledig in dienst van de zorg voor haar gezin.

Op het eind van beide deeltjes geeft zij een beschrijving van oude Brabantse spreekwoorden en gezegdes. Vele daarvan zijn uit onze taal verdwenen. Ik wil u er graag enkele noemen. Mogelijk zegt u: 'O ja, dat zei ons moeder of ons vader vroeger ook.'

'Eenen boer en n'n zog hebben nooit genog' – ze hebben het beide goed;
'Ik zo mar is wat affezéren' – ge moet maar eens wat opschieten;
'Ik heb m'n hele hussiebussie verloren' - ik ben alles kwijt;
'Paardentanden en vrouwenhanden mogen nooit stilzijn' – ge moet altijd aan het werk zijn;
'Ik zal mar is apperentie goan maken' – opschieten met mijn werk;
'Hij is 'n bietje mankéluu' – hij voelt zich niet lekker;
'Wat een schone maansmens' – een flinke man;
'Een klapwiekende gedachte' – een veelzijdige gedachte hebben;
't kremerke in uw rug'- spit in de rug;
't is gin weer veur 't perd, goa mar krabben' – zei de boer tegen de knecht als het regende;
'Fluitende meiden en brullende koei z'n zelden goei';
't is beter vur eenen helle te zweigen, dan eenen luien noar z'n werk te kreige';
'Hij zit mé zenne ajum in z'n haand' – hij is heel erg moe.

Honderden gezegdes en spreekwoorden heeft Mechelina in haar boekjes opgetekend. Wat konden mensen vroeger toch met een paar woorden veel duidelijk maken. Ze draaiden er niet omheen. Het ging recht voor zijn raap. Er was geen enkele twijfel mogelijk over wat men bedoelde.
'De 'memoires' van ons moeder' is een documentje waar de familie Wijgergangs en de Berlicumse Heemkundekring 'De Plaets' zuinig op moeten zijn. Een stukje geschiedenis van het boerenleven en van een struise boerin dat heden ten dage niet meer bestaat. Laat dit verhaal, 42 jaar later, een eerbetoon aan haar zijn.

Repair Café breidt uit met coupeuse

Coupeuse Marloes Boonekamp met enkele creaties en verknipte stoffen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Repair Café Boxtel komt vanaf deze maand met een uitbreiding van de activiteiten. Na ruim vijf jaar van reparaties van mechanische apparaten (behalve klokken) wordt coupeuse Marloes Boonekamp verwelkomd en kan vanaf nu ook kleding vermaakt, versteld en opgeleukt worden.

Boonekamp was lang actief in het onderwijs, maar is ook opgeleid tot coupeuse. Het werken met kleding is altijd een hobby van haar geweest, maar na haar pensionering heeft ze er meer tijd voor gekregen. Via de krant kwam ze in aanraking met het Repair Café, georganiseerd vanuit Transition Town Boxtel. Daar zag ze hoe er al wel kleding werd versteld , maar ook dat er veel meer mogelijk was.

Ze besloot haar kwaliteiten als coupeuse ter beschikking te stellen aan het Repair Café. Dat leidt er toe dat mensen die uitgekeken zijn op hun oude kleding vanaf zondag 25 februari terecht kunnen bij Het GOED, waar Boonekamp ze verder kan helpen. "Eigenlijk werden er alleen broeken korter gemaakt en ritsen gerepareerd, maar we kunnen natuurlijk veel meer", vertelt ze enthousiast. "Zoals kleding die je niet meer zint veranderen zodat het je wél weer wat vindt!"

Dat vermaken van kleding gebeurt met zelf meegebrachte materialen. Dat kunnen oude kledingstukken zijn, maar ook nieuwe versieringen. Waar die te koop zijn? "Bijvoorbeeld op de weekmarkt", aldus de coupeuse. "Of in diverse kledingwinkels in het centrum", vult Transition Town voorzitter David Andrea haar aan.

De hoop is dat, vanwege de toenemende bewustwording bij met name jongeren, zij ook hun weg naar de Repair Café's zullen vinden. "Je kunt in een goed stuk kleding makkelijk 15 jaar rondlopen", benadrukt Marloes. En dat hoeft zeker niet per se merkkleding te zijn: "Een shirtje van de Zeeman kan ook heel goed van kwaliteit zijn! Alles wat je eigenlijk moet doen is even voelen of de stof goed dik is en op het waslabel kijken of er geen synthetische materialen in zitten."

Ook al is je kleding niet helemaal goed meer, dan zijn ritsen, knopen en 'versiersels' vaak nog te hergebruiken. "Bovendien", zo vervolgt Boonekamp, "zijn dat vaak de duurste materialen van je kleding." Je kunt dus behoorlijk besparen door je jas een tweede leven te gunnen. Volgens Andrea vormt het ieder jaar kopen van nieuwe kleding ook een flinke milieubelasting: "voor katoen is echt heel veel water nodig!" Naast het besparen op de kosten, ben je met het hergebruik van kleding dus ook nog eens milieubewust bezig.

Natuurlijk kunnen geïnteresseerden ook langskomen voor tips en trucs over stik- en naaiwerk aan hun kleding, zodat ze het de volgende keer zelf kunnen vermaken. Voor in de toekomst bestaan zelfs plannen om naaicursussen aan te bieden, hoewel hierover nog niets concreets is besloten.

"Overigens kunnen ook mensen met een kapotte naaimachine nog steeds langskomen", merkt Andrea op. Hij wijst erop dat het Repair Café zich ook nog richt op reparatie van kapotte mechanische apparatuur. "Behalve klokken", geeft hij aan. Op de vraag waarom dat is, antwoordt hij: "Omdat die te veel kleine onderdeeltjes bevatten die heel nauwkeurig afgesteld staan. Ze zijn mechanisch heel gevoelig." Weer een mysterie opgelost.

Het Repair Café vindt ieder kwartaal plaats; drie keer bij kringloopwinkel Het GOED en één keer in Gemeenschapshuis De Rots. De eerstvolgende editie is op 25 februari bij Het GOED aan de Industrieweg 6 in Boxtel. De editie daarop is op 26 mei.

Slapende tijgers bij bibliotheek Boxtel

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Tientallen kinderen, peuters van een jaar of 3, kwamen vrijdagochtend naar de bibliotheek om daar een theaterworkshop te volgen met als basis het prijswinnende prentenboek 'Ssst! De tijger slaapt'. De workshop werd verzorgd door Kindertheater Pietepaf en de bibliotheek in Boxtel.

De samenwerking kwam tot stand omdat Pepita Steins Bisschop, eigenaresse van Kindertheater Pietepaf, begin april een fysiek theater opent in Den Bosch, naast Kinderboekwinkel Rupsje Nooitgenoeg. Ook geeft ze workshops in Rosmalen. Vanwege deze link met kinderboeken en haar theatervaardigheden, werd ze door de bibliotheek in Den Bosch gevraagd om workshops te geven die aansluiten bij de Nationale Voorleesdagen. Het boek 'Ssst! De tijger slaapt' is uitgeroepen tot prentenboek van het jaar en werd daarom extra gepromoot tijdens deze themadagen die tot en met 3 februari liepen.

De aanwezige kinderen en hun ouders waren in ieder geval razend enthousiast. Pepita is dat ook: "Tijdens de workshop lezen we het boek en brengen we het tot leven. En hoe jonger de kinderen, des te eerlijker ze zijn!" Dat blijkt, want al snel sluipen de kinderen als tijgers over de grond. Zachtjes, zodat ze de slapende 'tijger' in het midden van hen niet zouden wekken.

In de toekomst hoopt Pepita vaker workshops met de koppeling aan kinderboeken te geven. Hoewel ze zichzelf meer als doener dan als lezer bestempelt, geeft ze aan erg veel plezier te hebben in interactie tussen boek en beleving.

Het huishouden

Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam een tijdje terug met resultaten van een onderzoek naar hoeveel tijd Nederlanders in 2016 aan het huishouden besteedden. Het bleek dat Nederlanders gemiddeld 21 uur per week aan huishoudelijke zorgtaken spendeerden. Mensen die uitzonderlijk goed kunnen rekenen hadden het waarschijnlijk al uitgeteld, dat is 3 uur per dag. Het grootste gedeelte daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Een aantal dingen waar ik en mijn zusje de laatste jaren ook mee moeten dealen. Sinds de middelbare school vonden ons pap en mam het wel welletjes en besloten ze om hun kindertjes eens aan het werk te zetten. Zij waren toen ook op een leeftijd, waarin het allemaal niet meer zo vlotjes liep.
Ik heb het afgelopen jaar al verscheidene hartaanvallen gehad wanneer ik de radio in de auto aanzette, terwijl ons pap er daarvoor in had gezeten. Ook is het zicht van ons mam aanzienlijk achteruitgegaan. Dit zou het perfecte huwelijk moeten opleveren: vaders hoort het gezeik van moeders niet meer en moeders ziet niet meer wat de ouderdom doet met het menselijk lichaam van vaders.

Maar we schakelen weer even terug naar het huishouden. Alle ellende is eigenlijk begonnen toen twee van mijn vrienden zo netjes en beschaafd waren om de tafel mee af te ruimen. Bedankt Bart en Luuk, het was leuk jullie gekend te hebben. Vanaf dat moment werd de lastenpost voor ons steeds hoger. Het volledige takenpakket bestaat nu uit: vaatwasser in- en uitruimen, tafeltje dekken, stofzuigen en een enkele keer de boodschappen doen als dementie om de hoek komt kijken.

Ik wil even wat kwijt over het stofzuigen van de bank. Ik ben echt geen anti-feminist, maar als ik later een vrouw krijg (zelfs voor mij is er hoop), mag zij de bank stofzuigen. Het lijkt wel of die verrekte crapkorrels met Bison Kit vast zijn gelijmd aan de bank. De laatste tijd maak ik het wat draaglijker door een koptelefoon op te zetten en wat van mijn geweldige Hollandse hits te beluisteren. Voor mijn zusje geldt juist het omgekeerde. Zij peert het elektrisch reinigingsmiddel gelijk aan als ze ook maar een klank van Henk Dissel, Wesley Bronckhorst of Nelis Leeman uit de speakers hoort schallen.

Maar niet alleen bij het stofzuigen irriteer ik me, ook bij het dekken van de tafel heb ik mijn frustraties. Dit doen mijn zusje en ik om en om. Ik op maandag, woensdag en vrijdag. Zij op dinsdag, donderdag en zaterdag. Zondag hebben we een leuk broer-zus momentje want dan wordt de tafel samen gedekt. Ik ben meestal degene die alles klaarzet als ons pap aan het koken is. Nu is onze keuken zo fantastisch ingericht dat de bestekbak precies bij alle fornuizen zit. Hierdoor hebben paps en ik altijd een weerzinwekkende battle. Hij staat te koken terwijl ik de messen, vorken en lepels op tafel moet zien te krijgen. Daardoor ontstaat een ongelooflijk onhandige situatie, waarbij ik de lade een klein beetje opentrek, totdat die op het zachte stootkussen van de buik van papa terechtkomt, waardoor ik met mijn hand net door de opening kan glippen om het bestek te pakken.
Als de tafel eenmaal gedekt is keert de gemoedelijkheid terug in huize Voets. Met een overheerlijk maaltje en gezellige gesprekken wordt het leed voorafgaand aan het avondeten weer helemaal hersteld.

Oorkonde en veel gezelligheid bij Snertconcert

In ieder geval twee van de vier Liempdse gasten hadden de touwtjes strak in handen... Foto: Cock Stam

Lennisheuvel - Het jaarlijkse Snertconcert, waarvan afgelopen weekend de 36e editie was in De Orion in Lennisheuvel, is steevast uitverkocht. Naast de twee vaste ingrediënten, muziek van de Beyersland Kapel en een kop warme erwtensoep, was er ook ruimte voor een 'verrassingsact': beheerder Rian Eijkemans ontving een oorkonde namens de Lennisheuvelse gemeenschap voor het werk dat zij al ruim 22 jaar (2 carnavalslustrums) doet.

Na het in ontvangst nemen van de 'Gouw Ert', uit handen van Prins Joannes van het naburige dorp Ploegersland (Liempde), kon Rian weer haar vertrouwde plaats innemen en ging het snertconcert van start. De presentatie was in handen van Kees Berkelmans. Naast het presenteren bracht hij ook enkele nummers, waarbij hij werd begeleid door de Beyersland Kapel.

Rian Eijkemans, beheerder van De Orion, na het in ontvangst nemen van de 'Gouw Ert'. Foto: Cock Stam

Ook voor het jeugdorkest was plaats in het programma ingeruimd, waarna tonproater Ad Hoevenaars met zijn politieke praatjes het publiek vermaakte. Naast Hoevenaars waren Bart Ketelaars als Prins Carnaval, Jan Schellekens als gildebroeder en Paul van der Heijden als acrobaat uit de snertketel aanwezig.

Het programma werd compleet gemaakt door de 5 Zaligheden en een marionettenact van vier muzikale Liempdenaren. En daarna volgde natuurlijk de onvermijdelijke snert en roggebrood met zult. Het is veilig om te zeggen dat Lennisheuvel daarmee weer klaar is voor carnaval.

Kolderzitting Liempde behandelt oud zeer van herindeling

Liempde - De 28e kolderzitting gaat komende zondag van start in Café Het Wapen van Liempde. Daarbij zal wat 'oud zeer' worden behandeld: het tweede carnavalslustrum van de herindeling vormt immers het centrale thema.

1 januari 1996, nu 22 jaar geleden, zal veel Liempdenaren nog helder voor de geest staan. Na een jarenlange gezamenlijke strijd tegen de dreigende herindeling komt de tot dan toe zelfstandige gemeente Liempde onder de vleugels van het naburige Boxtel te vallen. De vraag is nu hoe het Liempde vergaan is in de groei naar die volwassenheid. En wat is er van die 'strijd-energie' overgebleven? Zouden de Liempdenaren weer in boevenpak het Provinciehuis willen gaan bezetten om er massaal het door Pa Smits geschreven 'Nee, nee, handen af van het kleine..' te zingen?

Ook het biomassaplein komt ter sprake. "Moeten we bijvoorbeeld blij zijn dat een das zijn burcht in de buurt van het oud-containerperron naast de A2 heeft gebouwd en Liempde zodoende een groots (biomassaplein) plein aan de neus voorbij ziet schieten?", zo vraagt de organisatie zich af. En ook de bouwstop op de Roderweg/Hamsestraat komt natuurlijk ter sprake. Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren.

Voor wethouder en Liempdenaar Peter van de Wiel zal ook een rol weggelegd zijn. Is hij opgewassen tegen al het vrouwelijk schoon dat al of niet de andere lijsten gaat aanvoeren bij de verkiezingen in maart?

De reacties op het bovenstaande zullen te horen zijn tijdens de 28e Kolderzitting van Op naor d'Honderd op zondagmorgen 11 februari vanaf 10.30 uur in Café Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4. De zitting is gratis toegankelijk.

Luchtpost van Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

De kogel is door de kerk!

Na lang wikken en wegen is de kogel door kerk! We hebben besloten om na 15 jaar weer terug te keren naar Nederland.

Een beslissing die we nu bijna een jaar geleden hebben gemaakt, een periode waarin ons vertrek steeds dichterbij komt. We hadden besloten om dit schooljaar af te maken zodat de meiden ook rustig naar ons vertrek kunnen toewerken. Het is natuurlijk ook niets niks voor ze. Voor ons is het een soort van 'thuiskomen' maar onze meiden gaan naar een compleet nieuw land, een land dat ze alleen van vakantie kennen.

Afgelopen december zijn we naar Nederland/Boxtel gegaan om een aantal zaken te regelen, zoals huisvesting, scholen bezoeken etc. Want ja, we willen toch wel weer terug naar Boxtel. Huisvesting en een nieuwe school is inmiddels gelukt. Daar zijn we erg blij mee!

Er gaat straks een wereld open voor onze dames, wat voor jullie heel normaal is, is hier helemaal niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld fietsen, verkeersregels, zelfstandigheid. We zullen ze moeten leren dat er een stoep is waar je op moet blijven lopen en dat je niet zomaar de weg over kan steken. Dat er verkeersregels zijn en waar je op moet letten als je gaat fietsen. Wat is een fietspad, hoe geef je richting aan op een fiets? Op school hoeven ze geen uniform meer aan, ze mogen gewoon kiezen wat ze aantrekken! Een enorme keuze in het beoefenen van een sport, hobby et cetera.

Daarentegen komt de herfst en de winter ook en ik ben zeer benieuwd hoe ze het vinden om altijd maar binnen te zitten en sokken aan te hebben.

Maar goed, dat is allemaal voor straks als we in Nederland zijn. Nu gaan we nog leuke dingen doen op Curaçao! Afspreken met vriendjes, naar het strand, mijn vriendinnen Aimee en Miriam die nog op visite komen, Tess haar laatste verjaardagsfeestje op Curaçao, communie van Nica, een gezellig afscheidsfeest... genoeg te doen dus!?

Lieve groetjes Marjolein

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Foto: Heemkunde

Groentewinkel van Aloys van Uden in de Tongersestraat in februari 1998. Foto: August van Vught

12 / 16

Renders Fotografie

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingsslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.
Voor 2018-2022 is onze titel Duidelijk Daadkrachtig Toekomstgericht.

Geen Biomassaplein Vorst B
Het college wil op Vorst B een biomassaplein realiseren, eerst middels een proef en mogelijk daarna flink opschalen. Lennisheuvel en de werkgevers, verenigd in SPIN, hebben terecht hun zorgen geuit. Tijdens de bijeenkomst in Lennisheuvel bleek de weerstand groot te zijn en blijven er nog veel vragen onbeantwoord. Voor ons reden om een initiatiefvoorstel in te dienen dat we als gemeenteraad alle informatie willen en het college een advies mee willen geven over het vervolg. Helaas haalde ons voorstel geen meerderheid.
In 2013 werd in de commissie Ruimtelijke Zaken voor het eerst gesproken over een studie naar de oprichting van een biomassaplein met omliggende gemeenten samen. Toen heeft BALANS al gesteld dat dit veel aanloopkosten met zich mee zou brengen (destijds in de eerste drie jaren in totaal 1,1 miljoen euro) en ook weerstand op zou roepen bij de omgeving. De wethouder beloofde destijds plechtig om de raad en de omgeving vooraf te betrekken mocht het idee concreet worden. We stelden toen dat mocht blijken dat we ervoor gaan, dat het dan iets voor onze burgers op moet leveren (miljoenen door verkoop van gemeentelijke bedrijfsgrond) en we hebben toen ook gevraagd of er aan Vorst B gedacht werd. Helaas zien we nu vijf jaar later dat het Biomassaplein onze burgers financieel niets oplevert, maar bijna 4 miljoen euro kost, doordat de gemeente de bedrijfsgrond voor een appel en een ei schenkt, in plaats van de marktwaarde te ontvangen voor de gewenste 20.000 vierkante meter. De wethouder heeft helaas ook niemand vooraf ingelicht; SPIN niet, de raad niet en de omgeving ook niet! De omgeving wil echt geen Biomassaplein op Vorst B. BALANS dus ook niet; het hele zaakje stinkt!

Kandidatenlijst
Op 21 maart aanstaande mogen de kiezers van onze gemeente naar de stembus. BALANS heeft 25 zeer gedreven kandidaten op de lijst staan, die stuk voor stuk de handen uit de mouwen willen steken voor een beter Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. De eerste tien kandidaten zijn vijf mannen en vijf vrouwen, waarvan Ilse Schelle (1974, kandidaat 7) en Nelly Cloin (1993, kandidaat 8) beiden uit Liempde komen en Adri Schoenmakers (1975, kandidaat 9) en Ton Jonkers (1949, kandidaat 10) beiden uit Lennisheuvel. Op de foto staan ze alle tien bij het RaboDatacenter, op de achtergrond ziet u Vorst B. Graag gaan ze voor u aan de slag, dus pak uw kans en stem BALANS!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!

Aanvullingen week 5

Bekendmakingen week 5

Verleende omgevingsvergunning
Ridder van Cuijkstraat 5, plaatsen dakopbouw
Roond 14, rooien paardenkastanje

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Bekendmakingen week 6

Verleende omgevingsvergunning
Baroniestraat 107 t/m 111a + Spoorstraat 40 en 40a, wijzigen verleende omgevingsvergunning (RV2017087) van 10 naar 9 appartementen
Hofstad 8, wijzigen constructie
Koningsvaren 22, rooien: 4 eikenbomen
Rijksweg 2, plaatsen AdBlue installatie bij tankstation
Souverein 15, uitbreiden bestaande dakopbouw

Verkeersbesluit
Merheimstraat, gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats

Evenementenvergunning
Bijen- en plantenmarkt, park Molenwijk, Essche Heike 1B, zondag 15 april van 10.00-15.00 uur

Kennisgeving besluit maatwerkvoorschriften
De directeur van de Omgevingsdienst Brabant Noord deelt mede, dat hij, gelet op artikel 8.42 van de Wet milieubeheer en de artikelen 2.11, lid 2, van het Activiteitenbesluit milieubeheer, namens het college van burgemeester en wethouders van Boxtel, maatwerkvoorschriften heeft gesteld aan:
BHE Verhuur, Schijndelsedijk 14 te Boxtel voor een inrichting op het adres Schijndelsedijk 14-14a te Boxtel.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: PvdA/GL

Al meer dan twintig jaar vormen PvdA/GroenLinks in Boxtel een goed stel. We hebben in die periode veel bereikt. Maar het is nog lang niet klaar. Boxtel kan nog beter worden. Maar dan wel op een duurzame en eerlijke, sociale manier.

Een goed stel
Nog anderhalve maand tot de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. We zijn er klaar voor. Anja van den Einden als lijsttrekker, Nico Bulter op 2, Jet Winkler op 3, Frank Geurtz op 4 en Mohamed Rahmoune op 5. Dertig mensen staan op onze kandidatenlijst. PvdA/GroenLinks, een goed stel.

Lokale partij
We zijn een lokale partij. We zijn geworteld in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. En we hebben een plus: we hebben verbindingen met de landelijke PvdA en GroenLinks, we worden gevoed vanuit een grote kring collega PvdA- en GroenLinks raadsleden.

Flyer
Zie www.pvdagroenlinksboxtel.nl

Verkiezingsprogramma
Zie het korte verkiezingsprogramma, en het verkiezingsprogramma helemaal op www.pvdagroenlinksboxtel.nl.

Facebook en instagram
Zie onze statements. Onze filmpjes zoals nu over de Baroniestraat.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
10-02 Munsel + deel Centrum – Breukelen
10-02 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
14-02 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

HCB'92 onderuit tegen koploper

Boxtel - De dames van HCB'92 troffen afgelopen weekend MHV. HCB bood boven verwachting goed weerstand aan deze koploper, maar kon de uitploeg er helaas niet van weerhouden de punten te pakken. Ook de meiden van A1 verloren in eigen huis. Helios uit Uden bleek een maatje te groot.

Vanaf het fluitsignaal stonden de dames van HCB vol concentratie op het veld. Toen zijn hun eerste aanval via een schijnbeweging van Wendy Schoenmakers meteen afrondden achter de keeper en daarna via Daniëlle Troeijen twee mooie kansen kregen, kwam de spirit er goed in bij het team. MHV wist via een afstandsschot hun eerste doelpunt te maken.

De verdediging van de Boxtelse dames stond boven verwachting goed; er was veel rugdekking en de snel draaiende speelsters van MHV liepen zich keer op keer vast in de verdediging. Na tien minuten nam MHV de voorsprong. De dames van HCB'92 gaven niet snel op en probeerden door degelijk samenspel en goed instarten de gaten te vinden. Mandy Schoenmakers en Wendy Schoenmakers zorgden voor de aansluiting. Aan het einde van de eerste helft kreeg Gitte Vanhout een aantal mooie kansen. Doordat HCB'92 de bal regelmatig onderschepte kon zij in de break vrij op de doelvrouw van MHV af. Hieruit wist ze twee maal te scoren. Ze deed er nog een schepje bovenop, passeerde in de hoek nog enkele keren haar directe tegenstander en scoorde weer. Door goed keeperswerk van Mary Swinkels wisten de Millse dames een tijd lang niet te scoren. Ze benutten nog een penalty maar HCB ging met een voorsprong van 6-5 de rust in.

In de tweede helft namen de Boxtels dames zich voor op dezelfde voet door te gaan en de verdediging goed dicht te houden. HCB'92 kon via een afstandsschot van Daniëlle Troeijen nog een punt uitlopen na een goed opgezette nieuwe wissel. De dames uit Mill probeerden sneller te gaan spelen om zo toch door de goede verdediging van HCB'92 te komen. Uiteindelijk lukte dit door twee afstandsschoten. Met nog een penalty namen ze de voorsprong over. Mandy Schoenmakers maakte gretig gebruik van de gaten die vielen zodat HCB de leiding weer overnam.

Het bleef een spannende maar sportieve wedstrijd waarbij goed spel afgewisseld werd met onnodig balverlies aan beide kanten. Hier wist Gitte Vanhout wederom van te profiteren en ze passeerde opnieuw de Millse keepster. In de laatste tien minuten brak de conditie de Boxtelse dames op en nam MHV de leiding weer over. De Boxtelse dames gaven zich nog niet gewonnen en probeerden met goed vrijlopen en instarten toch weer het gat te vinden. Hélen Berkelmans bracht de stand met nog 5 minuten op de klok op 11-12. HCB bleef doorzetten om er een gelijk spel uit te slepen. In een van de laatste aanvallen wist de hoekspeler van MHV zich mooi vrij te lopen en maakte 11-13. Met nog 30 seconden te spelen sprong diezelfde hoekspeelster ertussen en zette met een mooie break de eindstand op 11-14.

HCB'92 DA1
DE meiden van HCB'92 DA1 moetsen het zondag opnemen tegen de A1 van Helios'72. Al snel stond het 0-3 voor Helios. Nadat ook het vierde doelpunt viel, ging HCB beter verdedigen. Snel achter elkaar kon Gitte Vanhout twee keer scoren. Ook Veerle van Abeelen wist de bal mooi de goal in te krijgen. HCB'92 verslapte daarna en Helios'72 maakte een paar mooie goals. Voor de rust scoorde HCB nog twee keer. Eenmaal door Anouk Schellekens die goed instartte en nog eenmaal door Lieke van Rooij. Ruststand: 5-9
Na rust stond de HCB-verdediging een stuk minder en ging het snel; Helios liep veel breaks en er werden veel goals gezet. Door een onverwacht schot van Veerle van Abeelen werd de tussenstand 8-16. Aan het einde van de wedstrijd scoorde Lieke van Rooij nog een keer. Hiermee werd de eindstand: 9-25.

Knappe prestaties divisie 1 turnsters

Sam Sieben. (Foto: Marten Scheepens) Foto: Marten Scheepens

Boxtel - De eerste kwalificatiewedstrijden voor de halve finale van de Nederlandse Kampioenschappen voor de divisie 1 turnsters vonden afgelopen weekend plaats. De turnsters van Tabitta lieten er mooie oefeningen zien.

Op zaterdag 3 februari kwam Sam Sieben in actie, met een blessure en daarom dus een minder fijne voorbereiding kon zij zich goed staande houden tussen de andere turnsters. Uiteindelijk wist ze de derde plek op het podium te behalen met haar aangepaste oefeningen.
De volgende dag traden de overige divisie 1 turnsters aan. In de derde ronde kwamen Yuna van de Wiel, Donna van Wijgerden en Lieve van der Zijde in actie. Donna turnde alleen op balk en liet zien dat ze goed op weg is. Yuna en Lieve turnden de volledige meerkamp. Met een veertiende plek voor Yuna en een zesde plek voor Lieve zetten ze een mooi resultaat neer. In de vierde en laatste wedstrijdronde turnde Eva Roos, ondanks haar blessure, een zeer sterke wedstrijd met hoge punten. Ze behaalde er een knappe zevende plaats mee.

De volgende kwalificatiewedstrijden voor de divisie 1 turnsters zijn eind maart. Daarna zal duidelijk zijn wie er doorstromen naar de halve finale. Door de mooie resultaten die dit weekend behaald zijn, hebben de turnsters al een stap in de goede richting gezet.

Taverbo-Sabo 1 doet het goed in eigen huis

Boxtel - Taverbo-Sabo 1 speelde zaterdag de eerste thuiswedstrijd in de 2e divisie. De doelstelling voor Taverbo is dit seizoen handhaving, waarbij elke wedstrijd geknokt dient te worden om uiteindelijk boven de degradatiestreep uit te komen. De tegenstander van zaterdag, Hilversum 3 zit in hetzelfde schuitje.

Het was dan ook zaak voor Taverbo om deze wedstrijd te winnen, wetende dat het onderlinge resultaat tegen deze tegenstander misschien nog belangrijk kan zijn. Bij Taverbo was het team compleet met Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde. Bij Hilversum kwamen Tjarko Bosma, Donald Hessing en Tali Cohen in actie.
Taverbo begon flitsend aan de wedstrijd met een klinkende overwinning van Staps op Bosma, gevolgd door een overwinning van Sperling op Hessing. In een gelijkopgaande wedstrijd van Van de Velde tegen Cohen was het uiteindelijk Cohen die het momentum in Hilversums voordeel omdraaide en het eerste tegenpunt scoorde. De dubbel van Staps en Sperling tegen Hessing en Cohen ging vervolgens zeer overtuigend naar Hilversum, waarna de stand weer gelijk was. Hierna was het Sperling die van Basma won en bracht Cohen de stand gelijk op 3-3 in haar partij tegen Staps.
Daarna lag het momentum weer bij Taverbo. Van de Velde won in een thriller tegen Hessing diep in de vijfde game met 15-13. En Sperling wist verrassend van Cohen te winnen. Amber had vervolgens in haar laatste partij tegen Bosma slechts drie games nodig om de 6-3 te maken. En Staps bekroonde de mooie sportmiddag met de 7-3 tegen Hessing. Een zeer mooi resultaat voor Taverbo.

VC Blox HS 1 strijdend ten onder

Rosmalen - De mannen van Blox gingen zaterdag op bezoek bij Spirit in Rosmalen. Dit leek op voorhand een moeilijke pot te worden, aangezien Spirit de vierde plek bezit met zelfs enkele wedstrijden minder. Tijdens de eerdere ontmoeting dit seizoen bleek het wel mogelijk om weerstand te bieden tegen dit team, wat hoop gaf voor een fanatieke pot.

De eerste set was echter allesbehalve fanatiek. De Boxtelaren gingen ten onder met 25-9. De mannen uit Rosmalen konden de druk rustig opvoeren.
Dit mocht de tweede set niet gebeuren en de beleving kwam iets terug. Helaas kon Blox geen voldoende weerstand bieden en ging ook deze set naar Spirit (25-18).

Bij de derde set kwam Blox dichtbij een setzege, maar rond de 19 à 20 punten liep Spirit toch uit naar een voorsprong en won de set met 25-22. Individuele fouten, te weinig 'spirit' en aanvalsdruk braken VC Blox op.

Ten slotte volgde de vierde set. Hoewel de winst al binnen was voor Spirit, was het laatste punt zeker wat waard voor beide teams. De Boxtelaren rechtten nog eenmaal de rug en gingen vol overgave de laatste set in. Hierdoor ontstond een aanvalsdruk vanuit VC Blox in plaats van andersom. Zonder het gewende thuissupport zweepten de mannen elkaar nog één keer op. Dit resulteerde in een gevarieerde, spannende set die positief eindigde voor VC Blox. Met 18-25 wonnen de jonge Boxtelaren de set en hiermee een belangrijk moreel punt.

De volgende thuiswedstrijd is zaterdag 17 februari om 14:30 uur. Dan strijden de mannen tegen ESVV Hajraa uit Eindhoven.

Bridge

Bridge Club Liempde, uitslagen 1 februari
A-Lijn: 1 J. van der Laar & G. van Oirschot 62,85% 2 W. Renders & K. Voets 60,07% 3 R. Prinsen & E. van de Westelaken 53,47% B-Lijn: 1 T. & T. van Acht 61,01% 2J. & B. Dieden 57,14% 3. J. van de Westelaken & W. Sporken 56,55%1 C-Lijn: M. van Esch & A. van Kempen 69,44% 2 C. & W. van der Heijden 62,85% 2 P. van Gemert & Z. Kusters 62,85%

Bridge Club Revanche, uitslagen 1 februari
A-Lijn: 1 C. & J. Kerssens 63,36% 2 T. van Roosmalen & F. van Roij 61,28 3 L. & R. Verstijnen 57,41%

Bridge Club Rembrandt, uitslagen 31 januari
A-lijn: 1J. Claassen & L. Weitmann 65,28% 2 J. van de Biggelaar & H. Goes 61,81% 3 A. Feenstra & J. Clercx 60,42% B-lijn: 1 A. van Kempen & L. Bik 58,50% 2A. Veraa & T. Heesakkers 57,83% 3 A. van Boxtel & A. Loupias 57,75%

Bridge Club Boxtel, uitslagen 30 januari
A-lijn: 1 L. van Dongen & D. van Heertum 61,11% 2 J. Dufornee & W. Voskuyl 59,72% 3 G. Joren & R. van Stuivenberg 56,60% B-lijn: 1 F. Geurts & H. Jolie 60,83% 2 T. Daams & J. van de Vorstenbosch 57,92 2 L. & H. Spikmans 57,92%
Uitslagen 31 januari
A-lijn: 1 R. Dankers & F. van de Schans 58,17% 2 W. de Langen & R. Traa 57,25% 3 A. Slaats & R. van Weert 56,08% B-lijn: 1 B. van de Biggelaar & B. van Geusau 62,50% 2 R. Gerris & M. Theloesen 60,00% 3. P. Klaassen & A. Melcherts 56,67%
Uitslagen 1 februari
A-Lijn: 1 F. & N. Gieles 65,83% 2 T. Walbeek & H. Wolsky 64,58% 3 J. van Doremalen & F. van Roy 61,67% B-Lijn: 1 P. van de Ven & R. van Stuivenberg 65,83% 2 J. & J. van de Meerendonk 65,42% 3 T. Heidelberg & H. van Kronenburg 57,50% C-Lijn: 1 G. & G. van den Bosch 59,38% 1 P. & L. Springer 59,38% 3 M. Smulders & M. Theloesen 56,25%

Bridge Club De Rots, uitslagen 31 januari
A-Lijn: 1 A. van Gorp & B. van de Hout 57,81% 2 T. & H. IJsseldijk 57,29% 3 A. Schoonen & R. Koelink 56,77%

Essche Bridge Club
A-Lijn: 1 E. Zeldenrust en H. van Roessel 67,00% 2 R. van den Aker en L. van Helvoort 66,67% 3 J. Hereijgers en H. van de Aa 65,83%

Zaalvoetbal

Uitslagen
Kwalitaria Strik-Langeberg/Dammers        1-8
't Hart van Boxtel-NIKE FC        3-5
Eletechno inst.-X2COM        5-4
Café Vollop-Le Temps Perdu        4-2
't Geveltje-Grieks rest Corfu        4-4
Heva /Van Weert-Goossens advies        17-3
Uitslagen maandag 5 februari
Dobtex BV-Selissen Boys        2-3
Van der Heijden milieu-Van Stekelenburg        3-4
Vinyl- en Tapijtwinkel-Verbeij/Hanekroot        7-2
FC Blokfit-Meneer Van Dommelen        6-5

Biljart

't Ivoor
Uitslagen week 29 januari t/m 1 februari
Libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 4        24-24                                
't Ivoor 2-Het Wapen van Liempde 2        30-20                                                                 Kup'77 1-'t Ivoor 3        30-20
Recreanten libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 4         36-29                                                
't Ivoor 2-BV De Hazelaar 2        34-33                                                        
't Ivoor 3-'t Veerhuis 2        38-32                
Rio Bar 3-'t Ivoor 4        27-38
Recreanten 3 banden klein:
De Hopbel 2-'t Ivoor 5        3-28
't Ivoor 6-De Luchtschippers 1        30-20
't Ivoor 7-NAL 8         29-26
3-banden klein:
't Ivoor 1-BV Ons Moeder 1        24-26                                
3-banden groot:
Rio Bar 3-'t Ivoor 1        20-24        

't Wapen van Liempde/RegioBank
W.v.Liempde/RegioBank kader-D'n Babbel/DAS        2-6
W.v.Liempde 1-Krijt op Tijd        30-25
W.v.Liempde 2-'t Ivoor         20-30
W.v.Liempde 3-De Straat        15-30

BV, Geboliesch, uitslagen week 5
De Unie Boys-Dé ziek wel zitté        35-31
De Poedelaars-De Stapelaars        39-22
De Prutsers-Ons vertier        33-31
Kloosterboys-Le Carambole        40-31
De Eenheid-De Fetsers        33-33
't Krijtje-De Treffers        40-29
't Pommeransje-Samen Sterk        36-36

Tafeltennis

Taverbo/Sabo,senioren, uitslagen week 5:
Senioren
Taverbo-Sabo 1-Hilversum 3        7-3
Taverbo-Sabo 2-Deurne 1        6-4
Taverbo-Sabo 3-Kruiskamp 81 1        6-4
Taverbo-Sabo 4-TTCV Van Herwaarden 4        4-6
Taverbo-Sabo 6-PJS 2        2-8
Taverbo-Sabo 7-Hooghei 2        8-2
Taverbo-Sabo 8-ROTAC '82 5        7-3
Taverbo-Sabo 9-Taveres 4        8-2
Taverbo/Sabo, jeugd, uitslagen
Taverbo-Sabo 1-Never Despair 2        4-6
Taverbo-Sabo 2-Return Oss 1        7-3
Taverbo-Sabo 3-Meppers (H) 2        8-2

Handbal

HCB'92, uitslagen
3 februari
HCB'92 DC1-Bedo DC1                 15-13
HCB'92 E1-Bedo E2                         6-4
4 februari
HCB'92 DS1-PSV Handbal DS4         13-17
HCB'92 DS2-MHV DS3                 11-14
HCB'92 DA1-Helios'72 DA1                 9-25
Acritas HC1-Zephyr/HCB'92 HC1 20-8
Programma
25 februari
HCB'92 DS2-Lido DS2 (thuis, De Braken)        09.15
Groesbeeks Glorie DC1-HCB'92 DC1 (uit, Groesbeek) 10.50
Habo'95 DS3-HCB'92 DS1 (uit, Boekel)        10.00
Habo'95 DA1-HCB'92 DA1 (uit, Boekel)        13.45
The Flyers HC1-Zephyr/HCB'92 HC1 (uit, Wijchen) 17.00
26 februari
HCB'92 recr.-Bergeijk recr. (thuis, Pius X)        20.00

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 5 februari
1. Ludo Mennen 3/29 punten, 2. Jan Voermans 3. Gerhard van de Plas 3/18 punten, 4. Ben van Casteren 3/17 punten, 5. Ben Heutink 3/16 punten 6. Hans Wesdorp 3/10 punten 6. Paulus van den Boogaard 3/10 punten


                

Foto: Brechtje Klein

Zaalteams MEP pakken kampioenstitel

Boxtel - Voor de meiden van MEP ZMD3 en ZMC3 stonden belangrijke wedstrijden op het spel dit weekend. Beide teams konden kampioen worden. En dat deden zij.

De meiden van MEP ZMD3 werden zaterdag op overtuigende wijze kampioen. Terwijl gelijkspel genoeg was voor de titel, wonnen ze beide laatste partijen. Een mooie prestatie van Floor Bax, Gilles Castricum, Mare van Duinen, Lonne van Eijk, Luc van de Langenberg ,Liv van de Langenberg, Mies Nuijens, Maura de Pruyssenaere de la Woestijne, Carlijn Tetteroo, Emmy Theunissen en Elle Verhoeven, onder leiding van coaches Alwin Bax en David van Duinen.

Foto: Jolanda Tiebosch

De meiden van ZMC3 speelden zondagochtend tegen HC Tilburg en Berkel Enschot. Met twee keer een 8-0 op het scorebord was voor Sam van den Biggelaar, Daantje Feenstra, Janske van Harskamp (wegens ziekte niet op de foto), Gitte van Hemert, Lieke Hessels, Floor van Ingen, Juultje Langenhoff, Annelieke Nagtzaam, Roosje Verboom, Feline Wijdenes, inval-keepster Merel Lommen en trainer/coach Eric Verboom het kampioenschap een feit.


Voorjaarscompetitie Taverbo-Sabo van start

Boxtel - De jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo speelden zaterdag hun eerste thuiswedstrijd in de voorjaarscompetitie. Het eerste jeugdteam kreeg Never Despair uit Den Bosch op visite, dat vorig seizoen net boven de Boxtelse ploeg eindigde.

Lars Strik begon meteen goed aan de wedstrijd en had slechts drie games nodig tegen Robin Cheung om het eerste punt te noteren. Jelle de Jongh was echter nog een maatje te groot voor Jimmy Cheung, 1-1. De derde partij wist Rick van der Schoot Taverbo weer vlot op voorsprong te zetten door in drie games te winnen van invalster Anouk Taks. De punten van de dubbel hielden Lars Strik en Dani de Rooij echter niet in Boxtel. Dit zorgde voor een ommekeer in de wedstrijd en het lukte alleen Lars Strik en Rick van der Schoot nog om ieder een punt toe te voegen. Hierdoor viel de eindstand met 4-6 nipt in het voordeel uit van Never Despair.

Verlies voor Wapen van Liempde

Liempde - Na een goede reeks van gelijke spelen en overwinningen hebben de kaderspelers van 't Wapen van Liempde/RegioBank een gevoelige nederlaag geleden tegen het team van D'n Babbel uit Wintelre.

Martien van den Tillaart kreeg slechts zes beurten van zijn tegenstander en verloor kansloos. Henry van Dijk kwam na elf beurten twaalf caramboles tekort en ook Harm van de Laar strandde in het zicht van de haven na tien beurten. Alleen Leo van Hastenberg wist zijn partij in winst om te zetten en had daar veertien beurten voor nodig.

Remise eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Na twee verliespartijen van Theo Verhagen en Fouad Hasbani van het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor trok Don van der Wiel de achterstand van zes punten weer recht door zijn partij te winnen met een moyenne van 11,11 en zijn tegenstander met zes verliespunten op te zadelen. Een remise werd daardoor de juiste uitslag.

Het tweede team haalde met 30-20 uit tegen de mannen van Het Wapen van Liempde 2. Emanuel Coort, Peter van Giersbergen en Henk van Boxmeer tekenden voor de winst. Het derde team ging zwaar onderuit met 20-30. Alle drie partijen gingen verloren.
Bij de afdeling Recreanten libre won het eerste team van naaste concurrent BV De Hazelaar 4. Toon Bevers, Jacques van Loon en Fouad Hasbani speelden een prima partij en wonnen met overmacht. Peter Franken bleef daarbij achter met slechts zes punten. Het tweede team won nipt van BV De Hazelaar 2. Wim Bekkers en Jan Meeuwis moesten de zege aan de tegenstander laten. André Vissers en Rien Meijs zorgden met twee winstpartijen voor teamwinst. Bij het derde team werden drie partijen gewonnen en wel door Harrie Verhoeven, Wim van Dijk en Frans van de Boogaard. Fons Spoor moest genoegen nemen met acht punten. Team 4 deed het ook voortreffelijk en won met dezelfde cijfers. Johan Verhoeven, Leo Huijbers en Ton Rooms haalden de winst binnen. Math Hendriks behaalde acht punten.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein won team 5 met duidelijke cijfers. Wim van Gils en Henk Goetssch speelden een mooie partij, maar Math Hendriks liet twee punten liggen. Team 6 scoorde de maximale dertig punten door alle drie partijen te winnen. Team 7 behaalde ook bijna die score, maar Henk de Koning kon zijn laatste carambole niet maken. Het 3-banden groot-team won de uitwedstrijd tegen Rio Bar 3 met 24-20. Leo van Westelaken en Louis van der Meijden wonnen beiden. Bernhard Legierse trof een sterk spelende tegenstander en was kansloos met vier punten. Het 3-banden klein-team verloor van BV Ons Moeder 1. René de Windt won hier overtuigend zijn partij terwijl Jacques van Loon en Louis van der Meijden de zege aan de tegenstander moesten laten ondanks hun mooie moyennes.

Geflatteerd verlies DVG

Liempde - De uitslag van de wedstrijd doet een makkelijke winst voor Hilvaria vermoeden, maar niets is minder waar. DVG had de wedstrijd na een 2-1 voorsprong op slot moeten gooien maar dat helaas gebeurde dat niet en kwam de einduitslag op 2-5 voor de gasten uit Hilvarenbeek.

Het ongeslagen Hilvaria had duidelijk de overhand in de beginfase van de wedstrijd. DVG stond onder druk zonder echte kansen tegen te krijgen. In een uitbraak van de Liempdse ploeg kon Bas van Houtum net niet bij de bal die door de keeper van Hilvaria werd opgeraapt. Gezien de aanvalsdrift van Hilvaria hing een openingstreffer in de lucht, die in de vijftiende minuut ook viel. Bij het uitverdedigen door Sander van de Ven werd er een overtreding op hem begaan waar niet voor werd gefloten. De situatie daarna was onoverzichtelijk maar in de korte hoek werden alle DVG-verdedigers verrast en belandde de bal via een carambole plotseling in het doel: 0-1.

Bijna werd het 0-2 maar een gevaarlijk kopbal werd door Mark Faes over het doel getikt. De achterstand van DVG bracht nieuwe energie en er werd fel, maar fair, gespeeld. DVG kreeg kansen op de gelijkmaker. Een goede combinatie over meerdere schijven ging nog net naast het doel. De volgende kans was wel raak. Een vrije trap van Peter Versantvoort werd door Bas van Houtum naar Bart de Windt gekopt die de bal op zijn linkse voet liet vallen. Daar had de keeper niet op gerekend: 1-1. Hilvaria was een beetje aangeslagen en kopte nog wel een keer naast het doel, maar DVG had nu het betere van het spel. Een strakke voorzet van Sander van de Ven kon door Bas van Houtum, achter zijn standbeen, net niet genoeg aangeraakt worden waardoor de bal voorlangs ging. Net voor rust kwam DVG alsnog op voorsprong. Nu waren de rollen omgekeerd. Bart de Windt kopte naar Bas die de 2-1 binnen tikte, de stand waarmee de ploegen de rust in gingen.

Na rust had DVG in de 61e minuut een uitgelezen mogelijkheid om op 3-1 te komen. Een schot van Bas van Houtum werd ternauwernood tot hoekschop verwerkt en ook die was gevaarlijk. De inzet van Sander van de Ven kwam via de keeper voor de voeten van Jaap Verhoeven die overschoot. Kort daarna werd het weer gelijk. De aanvaller van Hilvaria werd op de hielen gezeten door Pim Verboom die hem licht aanraakte en binnen de 16 meterlijn was een penalty het oordeel van de scheidsrechter. Deze werd bekwaam en doeltreffend genomen: 2-2.

In de 73e minuut liet Hilvaria zien waarom zij kampioenskandidaat nummer één zijn. Een mooie aanval verliep over meerdere stations en na een paar fraaie kapbewegingen kwam een andere aanvaller vrij voor het Liempdse doel: 2-3. In de 79e minuut werd het 2-4 maar DVG bleef erin geloven. Hilvaria had alle geluk toen de keeper ver uit zijn doel de bal verloor. Het schotje van Bas van Houtum zou zomaar in het lege doel zijn beland maar stuiterde net naast. In de dying seconds scoorde Hilvaria met een kopbal ook nog de 2-5. Dit doelpunt was alleen voor de statistiek nog belangrijk.

Samenvattend was het een enerverende en spannende wedstrijd. Na de carnaval wordt de competitie weer hervat met de uitwedstrijd tegen runner up Bladella.

Anne Teulings reserve kampioen van Brabant

Foto: Foto4u

Schijndel/Boxtel - De Brabantse kampioenschappen indoor dressuur pony's 2017/2018 werden afgelopen weekend in Manege Moleneind in Schijndel verreden. Drie amazones van HSV St. Martinus kwamen hierbij in actie.

Foto4u

Lieke de Bresser kwam met haar pony Holm's gentleman uit in de klasse D/E- M1. Zij werden 17e met 62,42 procent. Kim van de Sande startte haar Tetu HS in de klasse D/E-M2, en reed daarmee naar de negende plaats met 64,83 procent. Het meest succesvol was Anne Teulings. Zij wist met haar B pony Djo-djo de derde plaats te pakken in de klasse A/B-L2 met 64,75 procent. Met haar nieuwe troef, D pony Jonker's Anigo pakte zij het zilver in de klasse D/E-B.
Tijdens de eerste proef reed het knappe duo een ijzersterke proef, goed voor een eerste plaats met een score van 69,5 procent. Bij de tweede proef wist een amazone uit Haarsteeg Anne net voor te blijven met een minimaal verschil van drie tiende procent. Dat resulteerde erin dat de Boxtelse amazone uiteindelijk het podium mocht beklimmen voor de ontvangst van een zilveren medaille met een monsterscore van maar liefst 74,17 procent.

Sterk spel schutters l'Union

Schijndel/Eerde - Twee leden van handboogschutterij l'Union hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan de rayonkampioenschappen indoor.

In Schijndel behaalde Breanna Vugs met een persoonlijk record van 242 punten een mooie vijfde plaats in de klasse aspiranten tot en met 12 jaar. Henri Troeijen werd in Eerde vijfde bij de compoundschutters eerste klasse. Zijn score van 461 punten uit 60 schoten op de 18 meter was goed voor de finalerondes. De eerste ronde kwam hij nog door, in de kwartfinale strandde hij echter met 142 om 148 punten tegen de latere winnaar Pim van de Ven.

Liempdse judoka's pakken eerste plaats

Foto: Judo Club Liempde

Rotterdam/Tilburg - Het grootste judotoernooi voor meisjes tot en met twaalf jaar oud werd afgelopen zaterdag gehouden in Rotterdam. Annabel Loman en Annabel Omvlee deden namens Judo Club Liempde mee aan deze Deborah Gravensteijn Classic. Zondag namen twaalf judoka's van JCL deel aan het jaarlijkse Kruikentoernooi in Tilburg.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

In Rotterdam werd Annabel Loman kampioen. Ze won een roze judopak. In Tilburg wist Mika van Weert na vijf winstpartijen de kampioenstitel binnen te halen. Hij besliste al zijn partijen vroegtijdig met ippon, vol punt.
Ook de gebroeders Tops waren zondag in vorm, Nelson en Desmond wisten allebei een mooie tweede plaats te bemachtigen. Cas de Wit en Xavi van Weert lieten ook zien wat ze waard zijn en werden eveneens tweede. De derde plek was voor Gies van Erp, Odin van Hedel, Pim de Wit, Gijs de Wit, Ivar van Weert en Bas Daverveld.
Coach Roy Kemps was zeer tevreden met het judo van alle judoka's.

16 / 16

8 februari-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 8 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 9 februari

Start cursus Digitale Camera 6 lessen van 2 uur
09.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Carnavalsoptocht De Beemden
10.45 uur, Basisschool De Beemden, Apollopad 99, Boxtel

Carnavalsmis
18.30 uur, St. Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Jeugdige Ploegers vieren carnaval in Lunenburg
Aanmelden via: defeestbusliempde@hotmail.com

10-13 februari

Kwekpoel
Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

De Spetterpoel
Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

B-Pool
B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 10 februari

Winterwandeling op de heide
Aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Carnavalsmis
10.30 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Carnavalsmis
11.11 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Jeugdoptocht Oggelvorsenpoel
13.11 uur, Centrum, Esch

Huiskamer; carnavalsmiddag
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Sleuteloverdracht Indegat
14.11 uur, Markt 1, Boxtel

Jeugdoptocht 'Inde toekomst'
14.30 uur, Markt, Boxtel

Dol-fijn-carnaval met bezoek Prins en Gevolg
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaaltje 1900
20.30 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel

Waggelpodium met bezoek Prins en Gevolg
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 11 februari

Kolderzitting
10.30 uur, Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Carnavalsoptocht Oggelvorsenpoel
12.11 uur, Kollenberg, Esch

De Grote Eendentrek
13.11 uur, Centrum, Boxtel

Optocht Ploegersland 'Liemt doet ut wel'
14.11 uur, Vertrek vanaf Europalaan, Liempde

De Waggelbocht
14.30 uur, Waggelbocht, Bocht Stationsstraat/Breukelsestraat, Boxtel

Prijsuitreiking Optocht Ploegersland
17.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Waggelbal in het Hofpaleis
21.11 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Maandag 12 februari

Kindershow Kid & Kid
11.00 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Donseendjesfeest
11.00 uur, Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Politiek Kaffee
11.49 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Loeriefoepe Liempde
12.00 uur, De Durpsherberg, Het Hof van Liempde, Café 't Huukske en Het Wapen van Liempde

Hofavond met de Suske & Knokkers
19.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Spetterpoel; Carnavalskienen
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dinsdag 13 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

De Spetterpoel; bezoek Jeugdprins(es) en Gevolg
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Muziekskesfestival
13.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Petazzie
14.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel
14.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Eendverbranding
17.00 uur, Kwekpoel, Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Carnaval in de Adelaar met bezoek Prins en Gevolg
20.11 uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Kikkerverbranding Oggelvorsenpoel
20.30 uur, Marktplein, Esch

Ploegverbranding
00.11 uur, Vuurput tegenover Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 14 februari

Huiskamer; Valentijn kienen, rikken en jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Foto: Daniëlle Steenbekkers

Harrie Steenbekkers

Nadia Scheefhals

Frans Heerschop