DeMooiBoxtelKrant

6 maart 2019

DeMooiBoxtelKrant 6 maart 2019


Druilerig weer kan carnavalspret niet bederven

Buurtschap West had een doos met Kerstmannen opengetrokken voor de Grote Eendentrek. Foto: Bo van Uden

Boxtel/Liempde - De regen en wind van de afgelopen dagen hebben de carnavalpret in Eendengat en Ploegersland het afgelopen weekend niet kunnen bederven. Zo konden Boxtelaren en Liempdenaren hun hart weer ophalen aan tientallen carnavalsevenementen en waren er tijdens de Grote en Kleine Eendentrek en ook tijdens de optocht in Ploegersland weer verschillende knap gebouwde wagens en gevatte loopgroepen te zien.

In een druilerig Boxtel vertrok zondag om 13.11 uur de Grote Eendentrek vanuit de Rechterstraat. Mede door het slechte weer viel het aantal toeschouwers wat lager uit dan vorig jaar, maar dat mocht de Boxtelse pret niet bederven; er was namelijk genoeg kwaliteit te zien, zo vond ook de jury. Met een grote wagen in Kerststijl wist Buurtschap West evenals vorig jaar ook nu in Boxtel met de titel aan de haal te gaan. Het buurtschap had dit jaar de verkeerde doos van zolder getrokken en zodoende liepen zondag tientallen kerstmannen en vrouwen door het centrum van Boxtel.

In Ploegersland won CV Van de Kaart met een mooi nagebouwde vrachtauto van de Postcodeloterij. Foto: Cock Stam
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
In Oggelvorsenpoel werd lustig geïmproviseerd op het thema 'Trug in de tèd'. Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch
Ook op de onlangs verwijderde tekst 'I Amsterdam' had Boxtel een antwoord. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden
Foto: Cock Stam
Deze dames in Liempde liepen er in ieder geval geknipt bij. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
In Oggelvorsenpoel werd lustig geïmproviseerd op het thema 'Trug in de tèd'. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch

Bij de loopgroepen waren het de Sissy Girls die met een bijzonder eerbetoon aan dorpsreus Jas de Keistamper in de prijzen vielen. De prijs voor het beste Boxtels idee ging naar de Buurtvrouwen. De Fredjes wonnen in de categorie 'spontane deelnemers' en CV Gin Verstand ging er met de juryprijs vandoor met hun knap gemaakte wagen. De Boxtelse jury meldt dat de kwaliteit dit jaar hoog was met leuke onderwerpen, interessante acts en mooie afwerkingen.

Kleine Eendentrek
Een dag eerder werd de Kleine Eendentrek gewonnen door De Spelelier (grote groepen) en de Red River Band (kleine groepen). Ook hier liet de jury zich positief uit over het hoge niveau van alle deelnemers. Het thema 'Op de kleintjes letten' werd bij de prijswinnende groep mooi uitgebeeld door de grote kinderen die letterlijk de kleintjes hielpen 'groots' te zijn. De 'jammer net geen prijs' oorkonde is dit jaar naar De achterblijvers groep 1 gegaan. Ook in de Kleine Eendentrek had Buurtschap West prijs: groep 2 van het buurtschap ging er met 'De grote knokkers prijs' vandoor. Molenwijkschool groep 4 tenslotte, won de 'heel veel aan gedaan prijs' en de prijs voor het grootste aantal deelnemers.

Ploegersland
In de optocht in Liempde was het CV Van de Kaart dat er met de hoofdprijs vandoor ging met een knap gebouwde wagen die een knipoog naar de Postcodeloterij vormde. Ook vielen De Liempdse Tuinmannen, De Golden Girls, De Vliegmennekes en Buurtvereniging Hezelaar in de prijzen. De wisselbeker werd ook door laatstgenoemde vereniging in de wacht gesleept. Er waren verschillende creaties rond het motto 'In Liemt gao g't vaneiges' te zien, zoals 'vaneiges' blussende brandweervoertuigen of een 'vaneiges' groeiende en bloeiende groene wagen.

Oggelvorsenpoel
In Esch ging Het Bacchuscorps er met de eerste prijs vandoor. Het thema 'Trug in de tèd' werd door verschillende groepen op leuke manieren uitgebeeld, want wat te denken van een telefoon waarmee 'terug in de tijd' gebeld kon worden, of een wagen die refereert naar het dorp Esch in de tijd van de Romeinen? Esch had het allemaal. In de categorie 'individueel' won CV de Helmpjes en bij de loopgroepen was het Vur de vefde keer dat met de titel aan de haal ging. In de kinderoptocht wonnen 'n auw spelleke in een nei jasje' (kleine loopgroep) en EK 88 (grote loopgroep).

Evenementen
Naast de verschillende carnavalsoptochten barstte menig café uit zijn voegen tijdens één van de vele carnavalsevenementen die er de afgelopen dagen te beleven waren. Zo kon op zaterdag het carnavallend publiek in Boxtel in een bomvol Grand Café Rembrandt weer een spetterende avond beleven bij een bomvol Waggelpodium, waar aan meezingers geen gebrek was. In Ploegersland was er onder andere weer het traditionele Loeriefoepe op de maandag en genoten op diezelfde dag de jongste eendjes in Eendengat van een leuke en spannende toneelvoorstelling tijdens het Donseendjesfeest.

Van deze en nog vele andere evenementen vind je op pagina's 8 en 9 een uitgebreid fotoverslag. Kijk ook op onze Facebookpagina en mooiboxtel.nl.

Pag. 13

Zonnepanelen op Kloosterhof

Pag. 11 Foto: Popkoor Voices

Win kaartjes voor Voices

Pag. 8-9 Foto: Jan van der Steen

Overal carnaval

Pag. 3

Eigenaar Braken wil gesprek

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Sporthal De Braken, ingang zijkant de Braken        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek bij gemeentehuis Markt        09.00
Zaterdag 9 maart        Lezing transgender, De Walnoot        13.30

Cursus 'Adem' bij Vrouwencontact Boxtel

Boxtel - Voor de leden van Vrouwencontact Boxtel start maandag 11 maart een cursus 'Adem'. De cursus begint op 11 maart in de Walnoot van 14.15 uur tot 15.15 uur. De kosten bedragen 35 euro voor vijf lessen. De laatste les is op 8 april.

Uitgangspunt van de cursus is 'dat men door het verdiepen van de adem en beter gebruik hiervan kan zorgen voor meer energie in het lichaam en voor een betere concentratie. De cursus wordt gegeven door Bernadette Timmers, gediplomeerd en gecertificeerd yogadocente. De leden van Vrouwencontact Boxtel kunnen zich opgeven bij Wilhelmien Voermans via 0411-688175.

Open spirituele bijeenkomst

Lennisheuvel - Voor mensen die vragen hebben als 'wie ben ik?' of 'wat is de zin van het leven?' is er elke tweede dinsdag van de maand, dus ook aanstaande dinsdag 12 maart een open spirituele bijeenkomst. Deze bijeenkomst vindt plaats in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel.

Bij de bijeenkomsten worden inzichten en ervaringen gedeeld en kunnen mensen kennismaken met de kijk van de 'Leraren van Gene Zijde' op allerlei levensvragen en situaties die een mens onderweg tegenkomt. "Zij laten ons zien dat ieder mens uniek is en hier op deze aarde rondloopt om, in contact met zijn wezen, zijn lessen te leren en de wijsheid in zichzelf te ontdekken", aldus de organisatie, die hoopt op 'fijne leerzame avonden, vol energie en inspiratie voor ons allemaal.'

De bijeenkomsten zijn elke tweede dinsdag van de maand, van 19.30 tot 21.30 uur in Gemeenschapshuis De Orion. Er wordt een vrijwillige gift gevraagd. Kijk voor meer informatie en data op www.heteigenpad.nl.


KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 7 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 8 maart        Rikken en jokeren in De Orion         13.30
Zondag 10 maart        Eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek ter intentie        
         van de overleden KBO-leden van de wijk Oost        10.30
Dinsdag 12 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                Kienen in Het Muziekhuis        14.00
Woensdag 13 maart        Eten bij Lotus, opgeven vóór 10 maart bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 7 maart        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        14.00
Maandag 11 maart        Koor 'De Vrolijke Noot' in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 12 maart        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 13 maart        Wandelen vanaf het Raadhuis        10.00

Vrouwencontact Liempde

Vrijdag 8 maart        Wandelen met Wiebo vanaf De vuurput        14.30
Woensdag 13 maart        Keezen in De Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Eigenaar De Braken stelt gemeente ultimatum voordat hij sporthal verkoopt

Sportcomplex De Braken. (Foto: Google/GeoBasis-DE/BKG) Foto: Google/GeoBasis-DE/BKG

Boxtel - Geen weken, maar dagen, dat is de periode waaraan de eigenaar van Sportcomplex De Braken, Gerard Smit, denkt als hij een termijn noemt voor de gemeente om met hem in gesprek te gaan over de plannen die hij met 'zijn' sporthal heeft. Smit gebruikte dinsdagavond zijn inspraakmoment tijdens de raadsvergadering om dit ultimatum te stellen. Hij probeert naar eigen zeggen al een jaar in gesprek te komen met de gemeente over zijn nieuwe plannen en is bang dat potentiële kopers weglopen als hij nóg langer moet wachten.

Smit is sinds 2013 eigenaar van het sportcomplex. Begin 2018 liet de ondernemer de gemeente in een overleg weten de sporthal graag van de hand te willen doen. Inmiddels hebben verschillende geïnteresseerde partijen zich gemeld. De ondernemer heeft in het afgelopen jaar diverse trajecten doorlopen. Zo zegt Smit al in april 2018 een principeverzoek om de bestemming te wijzigen naar 'wonen' te hebben gedaan bij de gemeente. Dit deed hij op advies van diezelfde gemeente. Hij overweegt een stichting op poten te zetten waarin grond plus opstal ondergebracht worden. Het idee is om deze stichting onder te brengen bij sportverenigingen die op dit moment gebruik maken van de sporthal om zo de sportieve functie van De Braken te blijven garanderen.

Sportcomplex De Braken.

Ondanks herhaalde verzoeken kwam daar maandenlang geen antwoord op, zo laat Smit weten. In oktober kwam het volgens de ondernemer dan eindelijk tot een afspraak, waarin hem werd medegedeeld dat hij zijn verzoek moest toelichten. Het leidde er onder meer toe dat BALANS op 30 oktober een motie indiende waarin het college werd opgeroepen het gesprek met Smit aan te gaan en de toekomst van de sporthal veilig te stellen. Ook leidde het tot de excuses vanuit de gemeente op 12 november, waarbij tevens werd medegedeeld dat de gemeente extra capaciteit beschikbaar zou stellen om mee te denken met Smit.

Tot een oplossing kwam het echter niet, zo liet de ondernemer dinsdagavond weten. In december stelt BALANS opnieuw vragen over het onderwerp. Op 20 januari werd Smit medegedeeld dat zijn verzoek toch complexer bleek dan gedacht vanwege verwachte ontwikkelingen op het spoor (zie artikel hiernaast), gevolgd door een schriftelijk antwoord op de vragen van BALANS waarin werd gesteld dat er overleg was met Smit. De ondernemer stelde dinsdagavond dat dit overleg tot op heden niet heeft plaatsgevonden.

De overnamekandidaten staan volgens Smit inmiddels 'te trappelen', maar de gemeente geeft tot heden niet thuis ondanks zijn verzoek tot dialoog. "Het is mij niet gelukt om ondanks de geschetste situatie, met de gemeente aan tafel te komen om over het sportcomplex en vooral het behoud ervan te spreken. Andermaal uitstel naar eind maart is voor mij onmogelijk en derhalve niet acceptabel", aldus Smit, die aangeeft dat hij de komende dagen verwacht door de gemeente uitgenodigd te worden. De ondernemer stelt ook een ultimatum om wél tot een constructief gesprek te komen: "Indien ik niet op zeer korte termijn met de gemeente in gesprek kom over mijn plannen, ik denk dan niet aan weken doch aan dagen, rest mij niets anders dan eenzijdig een beslissing te nemen."

Het niet tot een constructieve oplossing komen zou betekenen dat de sporthal per augustus in andere handen komt, waarbij de huisvesting van de clubs en verenigingen die er nu gebruik van maken op losse schroeven kan komen te staan.

Zorgen over mogelijke toename aantal giftreinen door Boxtel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het college deelt de zorgen van de D66-fractie over de aangekondigde mogelijke toename van het aantal giftreinen over de Brabantroute. De D66-fractie had hierover vragen gesteld nadat het Rijk afgelopen december aankondigde te onderzoeken of het risicoplafond wat betreft dit spoortraject opgehoogd kan worden.

Hoewel het college de zorgen van de D66-fractie deelt, maakt het wel de kanttekening dat de verhoging van het risicoplafond gepaard gaat met de realisatie van maatregelen die de veiligheid ook weer kunnen verhogen. De gemeente wil daarom graag in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Voor een definitief oordeel daarover moeten we de analyses en voorstellen van het ministerie [...] nader kunnen overzien, en verlangen wij overleg met hen", zo valt te lezen in de antwoordbrief.

De Brabantroute loopt vanuit het Rotterdamse havengebied via Tilburg, Boxtel en Eindhoven naar het zuiden. Het Rijk wil nu dus onderzoeken of extra vervoer van gevaarlijke stoffen over dit traject mogelijk is. Namens de gemeente Eindhoven heeft een aantal dorpen en steden langs deze route op 24 januari, in samenspraak met de provincie, al schriftelijk hun zorgen geuit bij de staatssecretaris. Boxtel werd toen per abuis niet benaderd om deze brief te ondertekenen. De gemeente benadert nu zelfstandig het ministerie om haar zorgen te uiten over de Brabantroute, maar ook over het traject Meteren-Boxtel, waar wat het gemeentebestuur betreft dezelfde zorgen gerechtvaardigd zijn.

De mogelijke ontwikkelingen op het spoor hebben nu al gevolgen voor Boxtel. Zo liet ondernemer Gerard Smit vorige week dinsdag weten dat hij niet veel langer wil wachten met de verkoop van Sporthal De Braken aan een andere partij (zie artikel hiernaast), maar zegde de gemeente hem de wacht aan wegens 'ontwikkelingen op het spoor'. De mogelijke toename van het aantal giftreinen langs De Braken is er daar één van. "Daarnaast kan er een negatief gevolg zijn voor ontwikkelplannen in de nabijheid van het spoor. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de Oksel of Van Salmstraat", stelt het gemeentebestuur.

Slechte staat Boxtelse wegen snel aangepakt

Boxtel - Er wordt snel werk gemaakt van het herstellen van het slechte wegdek van onder meer de Brederodeweg, Eindhovenseweg en Achterberghstraat. Dit zegde wethouder Herman van Wanrooij toe aan de fractie van D66, die er vragen over stelde tijdens het Vragenhalfuurtje. "Ik hobbel ook van kuil naar kuil", zette de wethouder zijn woorden kracht bij.

Volgens Van Wanrooij speelt het warme weer van de afgelopen week een belangrijke rol bij de verslechtering van het wegdek. Overdag twintig graden Celsius en 's nachts nachtvorst zorgen ervoor dat het wegdek gaat werken. "Met dat weer wordt het er natuurlijk niet beter op", aldus de wethouder. Daar helpen de huidige lapmiddelen die de gemeente toepast (zogeheten 'koudasfalt') eigenlijk te weinig tegen.

Daarom haalt de gemeente de grote onderhoudsbeurt, die normaal zo tegen oktober plaatsvindt, flink naar voren op de agenda. Voor wegen die daar niet op kunnen wachten wordt eerder een onderhoudsbeurt ingepland: zo krijgt het wegdek rond rotonde Fellenoord, waaraan veel automobilisten zich momenteel groen en geel ergeren, 8 maart geïnspecteerd en zo snel mogelijk hersteld.

Nog dit jaar 'huiskamer' voor station Boxtel

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Als onderdeel van een grote landelijke opknapbeurt voor stations krijgt het station in Boxtel nog dit jaar een stationshuiskamer. Dit is een comfortabel ingerichte wachtkamer die, zoals de naam al aangeeft, doet denken aan een huiskamer. Dit nieuws werd donderdag door de NS bekendgemaakt.

Inmiddels is de operatie op stations als Bilthoven, Cuijk en Geldermalsen afgerond, zo laat de NS weten. In de huiskamers zijn gastvrouwen en -heren aanwezig als aanspreekpunt voor de reizigers. Die kunnen in de kamers even rustig zitten. Er is wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. Ook hebben stations met huiskamers meestal toiletvoorzieningen, hoewel dat volgens de NS maatwerk is.

Foto: NS
Het NS station krijgt weer een huiskamer. Zou hij net zo knus worden als de wachtkamer 3e klasse, die er ooit was op het Boxtelse station? zo vraagt Heemkunde Boxtel zich op Facebook af naar aanleiding van dit bericht. Meer foto's van het station in Boxtel vind je op www.beeldbankboxtel.nl. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

Volgens de NS stijgt de klantenwaardering van een station door toevoeging van een huiskamer enorm. Als voorbeeld hiervan wordt station Bilthoven, waar al een huiskamer is, genoemd. Het werd in 2015 volledig vernieuwd, wat ervoor zorgde dat de waardering steeg van 63 procent in 2014 naar 90 procent in 2018.

In 2021 wil NS in totaal 35 stationshuiskamers geopend hebben. De totale kosten van het vernieuwingsproject worden geschat op zo'n 65 miljoen euro.

KennisBende bij de bieb: Lang leve Rembrandt!

Boxtel - Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn stierf. Voor de bibliotheek in Boxtel reden om samen met tekenaar Ralph Dikmans een KennisBende (kindercollege) over deze beroemde schilder te organiseren. Deze vindt plaats op zaterdag 16 maart, van 14.00 tot 15.00 uur, en is voor kinderen vanaf 9 jaar oud. De kosten bedragen 5 euro voor leden, niet-leden betalen 7,50 euro. Kaartjes zijn te verkrijgen via http://bit.ly/KennisBendeRembrandt.

Rembrandt was de selfie-koning van zijn tijd, aldus de organisatie: "Hij heeft er vele gemaakt. Hoe deed hij dat? En wie was Rembrandt eigenlijk en wat maakte hem zo bijzonder? Ralph Dikmans, de bekende Boxtelse striptekenaar én docent, geeft antwoord op al deze vragen en duikt samen met de kinderen in de wereld van Rembrandt. Onder zijn begeleiding oefenen zij de Rembrandt tekenstijl: gedetailleerd en realistisch. Deelnemers wordt gevraagd een spiegel mee te nemen, want ook de kinderen gaan aan de slag met het maken van een selfie."

De bibliotheek wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een waar Rembrandtparadijs. Met boeken over Rembrandt voor jong en oud en een eigen 3D Nachtwacht, het bekendste schilderij van de meester. Op schildersezels zijn grote afbeeldingen van bekende schilderijen van Rembrandt te zien. De ezels zijn beschikbaar gesteld door Hobbycentrum Boxtel, de afbeeldingen door Grand Café Rembrandt.

Rembrandt in het Rijksmuseum
Na de KennisBende gaan de kinderen met een rugzak vol inspiratie naar huis, waar ze verder aan de slag kunnen met hun eigen 'Rembrandt'. Kunstwerken kunnen ze vervolgens opsturen naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar wordt namelijk deze zomer de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt geopend, die bestaat uit door het publiek ingezonden kunstwerken.

Bijeenkomst VanOndersteBoven met thema 'aandacht'

Boxtel - De stichting VanOndersteBoven organiseert op zondag 10 maart in het kader van het begin van de Vastentijd de tweede bijeenkomst in de reeks van een vier rondom het thema 'aandacht'. Deze vindt plaats op het terrein van De Kleine Aarde, Klaverblad 13 in Boxtel, en duurt van 11.00 tot 12.30 uur.

"Aandacht is luisteren, van binnen naar buiten, van onder naar boven", zo laat de organisatie weten. "Met verwijzing naar het boek van Herman Hesse 'Siddharta', dat al in 1922 geschreven is, willen we stil staan bij de zoektocht van elke mens in het leven. Siddharta luistert naar zichzelf en naar de wijsheid van de veerman. Zoekt niet langer buiten zichzelf maar in zichzelf en luistert naar de rivier. Een levensweg die inspireert, vragen oproept en rust kan brengen."

De kosten van de bijeenkomst bedragen 5 euro per persoon, dat is inclusief koffie of thee. Aanmelden kan via email vanondersteboven@gmail.com of via de website www.vanondersteboven.com.

Excursie Essche Stroom van Water Natuurlijk

Foto: Bibliotheek Babel

Esch - Om duidelijk te maken wat een waterschap precies doet, is er aanstaande zondag 10 maart een excursie bij de Essche Stroom bij Halder. Deze wordt georganiseerd door Water Natuurlijk in aanloop naar de waterschapsverkiezingen van woensdag 20 maart.

Tijdens de excursie kunnen mensen zien welke keuzes een waterschap maakt bij de herinrichting van een gebied met betrekking tot waterberging, natuur of recreatie. Boxtelaar Jac Hendriks fungeert als gids, hij is dagelijks bestuurder van Waterschap De Dommel voor Water Natuurlijk.

De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Essche Stroom tegenover Halder, bij de brug over de Essche Stroom. Om 12.00 uur zijn de deelnemers weer terug.

Swingen als vanouds met 70's/80's Party voor 40-plus

Boxtel - Voor veertigplussers die wel van een avondje swingen houden is er op zaterdag 6 april een 70's/80's Party bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel.

DJ Ducko zal die avond de soul-, disco-, rock- en pophits van weleer de zaal in slingeren, zodat de voetjes van de vloer kunnen. De entree bedraagt 5 euro per persoon, dat is inclusief hapjes. Kaartjes zijn op de avond zelf te koop aan de deur. Kijk voor meer informatie op Facebook.com/grandcaferembrandt.

Bingomiddag bij Eetpunt Elisabethsdael

Boxtel - Iedere tweede dinsdag van de maand is er in Eetpunt Elisabethsdael een gezellige bingomiddag. Zo ook op 12 maart.

De middag gaat van start om 14.00 uur. Entree, plus een kopje koffie met iets lekkers en een glaasje fris bedraagt 5 euro. Extra bingokaarten kunnen voor 2,50 euro aangeschaft worden. De middag duurt tot 16.00 uur. Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan tot en met zondag 10 maart.

Mantra's zingen voor Team Expeditie Elde Alpe d'HuZes

Boxtel - Om geld in te zamelen voor de vijf lopers en vier fietsers van Team Expeditie Elde die meedoen aan Alpe d'HuZes, worden op vrijdag 15 maart mantra's gezongen onder leiding van stembevrijder Annet Vervoort en pianobegeleiding van Maurice Hamilton.

De donatie komt volledig ten goede aan de sponsoractie waar de lopers en fietsers aan deelnemen. De actie wordt gehouden in de kapel van het Wereldhuis aan de Achterberghstraat 18 in Boxtel en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De kapel gaat open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 10 euro, maar meer betalen mag natuurlijk ook. Geïnteresseerden kunnen zich van te voren aanmelden via g.douenburg@home.nl of 06-37615565. Na afloop kan er nog een kop koffie of thee worden gedronken.

Ruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - Aanstaande zondag 10 maart organiseert de Vereniging van Boxtelse Verzamelaars haar verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. Van 10.00 tot 13.00 uur kan er weer van alles geruild worden.

Van verschillende supermarktspaaracties en voetbal- en hockeyplaatjes tot bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes en winkelwagenmuntjes, het aanbod van te ruilen spullen is groot. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema, dit keer is dat kippen.

De entree bedraagt 1 euro per persoon, kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen. De Walnoot vind je aan de Reginahof 1 in Boxtel, geef bij gebruik van navigatie Reginahof 1 STO 1 in.

Boxtel gaat de strijd aan met laaggeletterdheid

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De gemeente gaat dit jaar de strijd aan met laaggeletterdheid. Dit zal gebeuren door een zogeheten 'taalhuis' te starten. Dit tipje van de sluier lichtte wethouder Eric van den Broek vorige week dinsdag in de raadsvergadering op in beantwoording van vragen uit eigen fractie. Ook zal voor de zomer een sociale kaart, met daarop alle relevante gemeentelijke informatie in begrijpelijke taal, beschikbaar zijn.

De wethouder deed zijn uitspraken naar aanleiding van vragen die SP-partijgenoot Hamid Ömair dinsdagavond stelde. Hij vroeg zich namens zijn fractie af hoe het stond met de informatievoorziening vanuit de gemeente richting burgers. Volgens hem lopen veel burgers die de taal niet goed machtig zijn tegen grote problemen aan om bij de gemeente aan informatie te komen. Daardoor hebben ze dan weer moeite met het aanvragen van hulp of subsidies.

Volgens de wethouder wordt momenteel gewerkt aan een sociale kaart, waarop alle loketten en gemeentelijke instanties in begrijpelijk Nederlands worden uitgelegd. Ook wordt bekeken in hoeverre deze kaart in andere talen beschikbaar kan worden gesteld. Voor het realiseren van deze sociale kaart is 25.000 euro gereserveerd en wordt samengewerkt met Zorgzaam Boxtel en ContourdeTwern.

Met de lancering van deze kaart, die voor de zomer moet plaatsvinden, wordt ook de aftrap gegeven voor een campagne tegen laaggeletterdheid. Naast de huidige aanpak, zoals bijvoorbeeld met Taalmaatjes, waarbij vrijwilligers die de taal goed beheersen samen met mensen die het Nederlands nog niet machtig zijn, kranten en boeken lezen, komt er ook een Taalhuis. Dit Taalhuis wordt met een uitgebreide campagne aan de man gebracht en heeft als doel de laaggeletterdheid aan te pakken.

Oppositie hekelt communicatie rondom Princenlant fase 4

Boxtel - Hoewel er vanuit de buurt veel kritiek kwam op de nieuwe plannen rondom Princenlant fase 4, vallen die binnen de eerder gestelde kaders en ziet de gemeente daarom geen aanleiding die opnieuw ter discussie te stellen. Wel krijgt de gemeente van de oppositie een 'dikke onvoldoende' voor de communicatie in het project.

Onderdeel van discussie, vorige week dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, is de wijziging ten opzichte van de originele plannen die alweer uit 2003 stammen. Het te bouwen complex is namelijk compacter en daarom zo'n zes tot zeven meter hoger dan in het plan uit het begin van deze eeuw. Dat leidt er volgens omwonenden in de Beneluxlaan toe dat zij meer overlast ervaren van de slagschaduw van het complex. Zij hekelen bovendien het feit dat de gemeente hen niet formeel op de hoogte heeft gesteld van de gewijzigde plannen.

Volgens wethouder Peter van de Wiel was er geen mogelijkheid het oude plan te handhaven: projectontwikkelaar Hurks, waaraan de gemeente contractueel gebonden is, gaf al geruime tijd aan Princenlant 4 niet rendabel te kunnen realiseren zoals werd vastgesteld in de eerdere plannen. "Een wurgcontract", zo bestempelt BALANS die overeenkomst. Ook vindt BALANS-woordvoerder Wim van der Zanden dat ontwikkelaar Hurks te veel 'cadeautjes' van de gemeente heeft gekregen. En met het realiseren van Princenlant fase 4 zou de parkeergelegenheid voor Hoogheem en het centrum onvoldoende geborgd zijn.

Van de Wiel vindt niet dat de gemeente te toegeeflijk is geweest richting Hurks. "We zijn al zo'n tien tot vijftien jaar bezig met dit project, je zou bijna kunnen zeggen 'lijdensweg'." Ook het niet ontwikkelen op deze grond kost volgens de wethouder 'fors geld', bijvoorbeeld aan renteverlies. Dát er eindelijk een ontwikkeling is gekomen is al een hele prestatie, vindt hij, aangezien al diverse colleges en wethouders samen met Hurks niet tot een doorbraak wisten te komen. De wethouder is het ook niet eens met het argument dat omwonenden betrokken hadden moeten worden bij de nieuwe plannen. Volgens hem passen de nieuwe plannen namelijk binnen de al sinds 2003 geldende afspraken voor het projectgebied en hoeft daarom formeel ook geen nieuw collegebesluit gepubliceerd te worden.

De oppositie is daar niet blij mee, zo laten de vier partijen duidelijk merken in het debat. Met name de fractie van BALANS is fel tegen deze manier van handelen. Maar toch gaat de partij akkoord met de nieuwe plannen omdat het belang van nieuwbouw evident is. Wel stelt de fractie, samen met de drie andere oppositiepartijen VVD, CDA en PvdA/GL, een aantal voorwaarden. Zo willen zij garanties dat in de toekomst de communicatie met bewoners eerder en proactief wordt opgepakt. Ook willen de oppositiepartijen dat de raad eerder op de hoogte wordt gesteld van bouwplannen. Ten slotte wil de oppositie een duurzame parkeeroplossing zien nog voordat de nieuwbouw wordt gerealiseerd.

Foto: FYSIO-TEAM BV

Een kijkje achter de voordeur van FYSIO-TEAM…
Met onze fysiotherapiepraktijk zijn wij in Liempde al sinds mei 2016 gevestigd onder één dak met de huisartsenpraktijk. Sindsdien hebben we al ervaren hoe fijn deze locatie is en dat de korte lijnen onderling erg nuttig zijn, voor behandelaar en patiënt. Daarom zijn we ook heel erg blij met de uitbreiding met zo veel diverse disciplines binnen ons pand. We zien veel mogelijkheden in deze samenwerking, de eerste stappen hierin zijn al gezet.

FYSIO-TEAM heeft op roulatiebasis zes fysiotherapeuten op de locatie Liempde werken. Al onze specialisaties zijn vertegenwoordigd, zoals manuele therapie, (kinder-)bekkentherapie, oedeem-, geriatrie en oncologie fysiotherapie, dry needling en (medical) taping. Tevens zijn er mogelijkheden voor medische training voor diverse aandoeningen, bijvoorbeeld COPD, Parkinson, etalagebenen. Op onze website kunt u meer vinden over ons en u kunt ook veel informatie halen uit onze maandelijkse column in deze krant.
Tevens werkt op onze locatie Marieke van den Wildenberg, Cesartherapeute, tevens gespecialiseerd in slaapproblematiek en chronische pijn.

Bijna iedereen heeft intussen die bijna geblindeerde deur in het Medisch Centrum Liempde al gezien, sommigen trachtten door de kleine openingen al eens 'binnen te blieken'. Op 30 maart van 10.00 tot 12.00 uur staat deze deur open voor alle belangstellenden en een aantal van de therapeuten is dan aanwezig. Wilt u gewoon even komen kijken of heeft u een specifieke vraag, zet deze tijd dan alvast in uw agenda.

FYSIO-TEAM, www.fysio-team.nl, 0411-631368
Oefentherapie Cesar van den Wildenberg, www.cesar-hemon.nl, 06-54976494

Vion hevelt de vers-productie over naar Boxtel

Het complex van vleesverwerker Vion, gezien vanaf Boseind. Foto: GeoBasis-DE/BKG-Google

Boxtel - Vion is van plan de productieafdeling in Boxtel te moderniseren, zo meldt het bedrijf op zijn website. Met de modernisatie wordt ook de versproductie, die nu in Scherpenzeel gevestigd is, verplaatst naar Boxtel. De totale operatie kost naar verwachting zo'n 35 miljoen euro.

Met de voorgenomen verplaatsing, waarbij middelverwerking, interne logistiek en overige vers-activiteiten (zoals bijvoorbeeld de productie van spare- en bellyribs) onder een dak komen van deze activiteiten met de al bestaande slachterij en verwerkingsafdeling in Boxtel, hoopt de vleesverwerker een efficiencyslag te maken. Het merendeel van de ruim 120 medewerkers die bij Vion Scherpenzeel in dienst zijn, wordt naar verwachting herplaatst binnen andere Vion-vestigingen in Boxtel, Apeldoorn en Groenlo, of stroomt uit vanuit natuurlijk verloop. Voor naar schatting zo'n twintig Vion-medewerkers zijn naar verwachting geen passende herplaatsingsmogelijkheden.

Vion laat weten de gevolgen van de verandering voor de omgeving te willen minimaliseren. John de Jonge, COO van Vion Pork: "Vion is hierover in constructief overleg met onder andere de gemeente Boxtel." Zo worden verkeersstromen van en naar de productielocatie Boxtel zo optimaal mogelijk ingericht en gereguleerd, en komen er extra parkeervoorzieningen en maatregelen om geluidshinder te beperken. De investering heeft geen impact op het aantal verwerkte varkens in Boxtel; dat blijft gelijk, zo laat de vleesverwerker in een persbericht weten.

De modernisatie zal naar verwachting medio 2021 gereed zijn.

Foto: Rini van Oirschot

Van Tienhoven

Pieter Gerbrand van Tienhoven, natuurbeschermer (Amsterdam 19 november 1875-Amsterdam 5 mei 1953). Zoon van Gijsbert van Tienhoven, burgemeester en minister, en Anna Sara Maria Hacke. Gehuwd op 15 februari 1910 met Cornelia Johanna Marggraff. Dit (kinderloze) huwelijk werd ontbonden op 14 augustus 1916.

Aan de Universiteit van Amsterdam studeert Van Tienhoven rechten en biologie. Op 30 juni 1902 promoveert hij tot doctor in de rechtswetenschappen. Vervolgens begint hij een loopbaan als assuradeur in het verzekeringswezen. Zijn assurantiewerk brengt hem vaak op de Amsterdamse Beurs, waar hij evenwel de meeste tijd besteedt aan het onderhouden van contacten ten behoeve van de natuurbescherming. Het is namelijk niet als assuradeur, maar als natuurbeschermer dat Van Tienhoven bekend zal worden.
Omstreeks 1905 - maar mogelijk al eerder – komt hij in contact met de onderwijzer en amateur-bioloog Jac. P. Thijsse, die in 1904 met succes had gestreden tegen een plan van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om het Naardermeer als vuilstortplaats te bestemmen. Deze actie heeft in april 1905 geleid tot de oprichting van de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland, en nog hetzelfde jaar neemt Van Tienhoven zitting in het bestuur: van 1907 tot aan zijn dood in 1953 treedt hij op als penningmeester en van 1923 tot 1927 als vice-voorzitter.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Het kantoor van Natuurmonumenten krijgt aanvankelijk onderdak in het Amsterdamse pand van het assurantiekantoor van Van Tienhoven. In 1927 volgt Van Tienhoven J. Th. Oudemans op als voorzitter van de organisatie. Dit is eigenlijk niet meer dan een formaliteit, want hij was toen al lange tijd het werkzame middelpunt van de vereniging, terzijde gestaan door Thijsse als secretaris en door J. Drijver als administrateur. De aankoop van zijn familielandgoed 'Kampina' bij het Noordbrabantse Boxtel in 1924, de daaropvolgende uitbreidingen van dit natuurreservaat en de totstandkoming van het Nationale Park 'De Veluwezoom' zag Van Tienhoven als enkele van zijn belangrijkste prestaties.
Zijn eigenzinnige en doortastende optreden, in feite de grondslag voor het succes van de vereniging, roept ook weerstand op. Zijn interventie in 1934 en 1935 om het uitgestrekte landgoed 'De Hooge Veluwe' voor Natuurmonumenten te verwerven loopt onder meer stuk op verschil van inzicht met de beheerders, het echtpaar Kröller-Müller. Van Tienhoven wenst de kunstverzameling van het echtpaar buiten de transactie te houden en staat een meer bedrijfsmatige exploitatie van het landgoed voor.

Ondanks de drukke werkzaamheden die zijn vele bestuursfuncties met zich meebrengen, weet Van Tienhoven toch nu en dan tijd vrij te maken om de natuur in te trekken, een rugzak op de gekromde rug en met zijn cocker-spaniël Mona aan zijn zijde. Tot op het laatst blijft hij actief. Als zijn stem- en gehoorvermogen achteruit gaan en dit hem in toenemende mate hindert bij het leiden van vergaderingen, treedt hij in maart 1952 terug als voorzitter van Natuurmonumenten, hoewel hij als vicevoorzitter en penningmeester nog sterk bij de vereniging betrokken blijft. Een jaar later overlijdt hij aan een beroerte. Overeenkomstig zijn wens wordt zijn stoffelijk overschot gecremeerd en wordt de as uitgestrooid op het voormalige familielandgoed 'Kampina'. Ter herinnering aan Pieter Gerbrand van Tienhoven werd in de Kampina een grafmonument opgericht. Wie kent dit Boxtels ‘hunebed’ niet?

Bron: Biografisch woordenboek van Nederland 1994

De kruisvorm in de Matthäeus-passion van Bach

Organiste en musicus Kees van Houten. Foto: Mark van der Pol

Een lezing van Kees van Houten met klinkende muziekfragmenten

Boxtel - Organist en musicus Kees van Houten verzorgt aanstaande zondag 10 maart een lezing met muziekfragmenten over de kruisvorm in de Matthäus-Passion van Johan Sebastiaan Bach. Deze lezing vindt plaats van 11.15 tot 13.00 uur bij het Museum Boxtel (MUBO). In de lezing wordt aangetoond dat Bach zijn Matthäus-passion heeft ontworpen in de vorm van een kruis. Een interessant gegeven, waarmee je op een andere manier dit oratorium van Bach gaat beleven.

In deze periode voor Pasen wordt de Matthäus-Passion op vele locaties ten gehore gebracht. De lezing is dus een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de achtergronden en muzikale duiding van dit levenswerk van Bach. Kees van Houten zal uitleggen dat bijbelfragmenten, koralen en aria's hun symbolische plaats vinden op de dwarsbalk en staander van het kruis, zodanig dat de lengteverhoudingen van het kruishout op een natuurlijke en overtuigende manier zichtbaar worden. Kern van het betoog is de duiding van het centrale punt van waar dwarsbalk en staander elkaar kruisen. Op dit punt heeft Bach twee essentiële psychologische lagen van het lijdensverhaal over elkaar heen gelegd en muzikaal verankerd. De lezing wordt verluchtigd met het luisteren naar muziekfragmenten. Kees van Houten is als geen ander in staat om dit onderwerp op een toegankelijke en boeiende wijze te presenteren. Over het onderwerp van deze lezing verscheen in 1998 een boek van Kees van Houten met de titel 'Ich kenne des Menschen nicht'. Van dit boek werd in 2000 een Duitse vertaling gepubliceerd.

Kees van Houten (1940) is geboren in Helmond. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Brabants Conservatorium in Tilburg de hoofdvakken piano en orgel. In 1963 behaalde hij de onderwijsakte B piano en in 1965 het solo diploma orgel. Als concert organist treedt Kees op in binnen- en buitenland. Vanaf 1972 maakte hij diepgaande studies van de muziek van Bach en hij staat dan ook bekend als Bach-kenner. Over Bach en zijn muziek geeft hij veel lezingen en workshops aan zowel vakmensen als leken. Kees van Houten woont inmiddels al lange tijd in Boxtel.

De lezing met muziekfragmenten start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur, zodat er een kop koffie of thee gedronken kan worden voordat de lezing begint. Tijdens de lezing is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de lezing tot uiterlijk tot 13.00 uur duren. De entreeprijs voor de lezing is voor volwassenen is 5 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen op 06-16041898.


Terug in de Top 100

Afgelopen zaterdag was daar weer de jaarlijkse AD Misdaadmeter. Benieuwd naar hoe wij als Boxtel het afgelopen jaar het hebben gedaan, ben ik daar natuurlijk direct ingedoken. Het begon al slecht. Ik zag dat Boxtel op plaats 82 is geëindigd terwijl wij vorig jaar nog op positie 120 stonden.

De daling van het vorige jaar kwam vooral door de spectaculaire dalingen van het aantal woninginbraken.
Deze daling was in de meeste gemeenten al eerder te zien en nu eindelijk ook in Boxtel. Landelijk gezien zette de daling ook in 2018 in de meeste gemeenten in.
Wij zijn er in 2018 niet in geslaagd de daling van het aantal woninginbraken door te zetten. In Boxtel werden in 2018 ruim 11% meer woninginbraken gepleegd. Hoewel een stijging van 11% misschien niet zo heel erg lijkt, is het natuurlijk erg jammer dat wij de daling niet hebben kunnen doorzetten. Ondanks dat het jaar slecht begon met veel woninginbraken hoop ik dat wij met elkaar de komende maanden de negatieve trend kunnen stoppen.
Wat nog meer opviel was een stijging van bijna 5,5% meer inbraken in schuren. Ik denk dat veel van deze inbraken te maken hebben met de elektrische fietsen die als aantrekkelijk goed in vaak slecht beveiligde schuren staan.

Goed hang- en sluitwerk, reclamecampagnes en BuurtWhatsAppgroepen dragen bij om woonwijken veiliger te maken. In Boxtel hadden wij in 2017 nog het Buurt Informatie Netwerk (BIN) en zijn de bekende WhatsAppborden geplaatst. Misschien hierdoor was in 2017 dan ook een daling te zien in het aantal woninginbraken.
Door een privacylek in het mailsysteem moest het BIN eind 2017 tijdelijk stoppen. Gelukkig ziet het er naar uit dat het dit jaar mogelijk weer nieuw leven wordt ingeblazen. Met het BIN kunnen de gemeente, de politie en wij als inwoners van Boxtel informatie uitwisselen over onveilige situaties in onze gemeente.

Er is meer waardoor wij zijn terug te vinden op positie 82. Zo is het aantal bedreigingen gestegen van 33 aangiftes in 2017 naar 48 in 2018, een stijging van ruim 45%. De meest opvallende stijging is een verdubbeling van het aantal gevallen van zakkenrollerij, van 8 naar 16 aangiftes. Een stijging van 100% dus.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws te melden. Straatroven en overvallen hebben wij in 2018 niet gehad en het aantal inbraken in auto's is vorig jaar met bijna 23% gedaald.
Het is natuurlijk niet goed dat wij als gemeente weer terug in de top 100 zijn net als veel plaatsen in het zuiden van Nederland.

O ja, en dan nog dit. Afgelopen week werd ik gebeld door een Engelssprekende man die me namens Microsoft waarschuwde dat mijn computer niet meer veilig was. Nadat ik hem had verteld geen zin te hebben om gehackt te worden werd de verbinding direct verbroken. Word jij ook gebeld, hang dan direct op want ze willen maar een ding: toegang tot je computer om je gegevens te stelen.

Woning beschadigd door korte, felle schuurbrand Esch

Foto: Persburo Sander van Gils

Esch - Een woning aan de Dorpsstraat in Esch is in de nacht van donderdag op vrijdag flink beschadigd geraakt door een brand in een naastgelegen schuur. De bewoners bleven daarbij ongedeerd.

Kort na 1.00 uur werd een felle schuurbrand aan de Dorpsstraat gemeld bij de brandweer. De metershoge vlammen sloegen tegen de woning, maar door snel ingrijpen van de brandweer van Haaren kon erger voorkomen worden. Wel liep de woning flinke schade op.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend. De brandweer sloeg groot alarm, maar een in allerijl gealarmeerd tweede blusvoertuig uit Boxtel hoefde niet te worden ingezet. Ook de watertankwagen uit Helvoirt en de ladderwagen uit Den Bosch konden onverrichter zake rechtsomkeert maken.

De aanwezige politie sloot de weg af voor gemotoriseerd verkeer. Enkele voorbijgangers en buurtbewoners keken toe hoe de brandweer te werk ging. Stichting Salvage werd ingeschakeld en zal namens de verzekering de nodige maatregelen treffen voor de bewoners.

Twee voertuigen betrokken bij ongeluk op A2 bij Boxtel

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een botsing tussen twee personenauto's op de snelweg A2 bij Boxtel heeft vrijdagmorgen voor een flinke file gezorgd. Hoe het ongeval in de ochtendspits kon gebeuren is niet bekend evenals of er gewonden gevallen zijn.

Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Molenwijkschool Eerste 2 foto's zingt Cowboy Billy (meester Martien) een lied ondebegeleiding van zijn joekellile voor de onderbouw.
De derde foto is een groepsfoto van de middenbouw klas De Vliegende Draakjes

De foto's zijn met een mobiel gemaakt, dus helaas geen 1 MB!
Hopelijk kan dit ook, anders hebben we pech gehad!
Fijne carnaval!

Zoals zo veel scholen heeft ook De Beemden op vrijdag carnaval gevierd. Samen met Kindertuin en de Maremak zijn zij in een optocht door de wijk gegaan. In de middag was er op school van alles te doen. De kinderen konden worden geschminkt, er werd gedanst en natuurlijk was er wat lekkers te eten. Na een bezoek van prins Donald V kon de carnavalsvakantie beginnen.

hgj

Basisschool De Vorsenpoel Foto: Marie Fick

De leerlingen van de St.-Petrus school hebben vrijdag 1 maart carnaval gevierd met een spetterende playbackshow en daarna in ieder lokaal een carnavals activiteit zoals stoelendans, ballon trappen en hossen in de aula op de deunen van dj Rik.

Basisschool Sint Petrus Foto: Anika Boerdonk
De Spelelier Foto: Esther van de Ven
Molenwijkschool, groepsfoto van de middenbouw klas De Vliegende Draakjes Foto: Anouk van Sambeek
De Maremak, De Beemden, De Kindertuin Foto: Josje van der Heijden
In Ploegersland won CV Van de Kaart met een mooi nagebouwde vrachtauto van de Postcodeloterij. Foto: Cock Stam
Grote optocht Eendengat Foto: Bo van Uden
Optocht Esch Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch
Optocht Liempde Foto: Cock Stam
Optocht Liempde Foto: Cock Stam
In Oggelvorsenpoel werd lustig geïmproviseerd op het thema 'Trug in de tèd'. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch
Foto: Marie Fick
9 / 16

Mijn Mooi Boxtel: Boguslaw Pupiec

Foto: Boguslaw Pupiec

Ook al lijkt het alsof de winter al voorbij is, officieel is het nog een paar weken winter. Daarom deze sneeuwfoto van Kasteel Stapelen.

Foto: Nick van der Langenberg

Luchtpost uit China: Nick van der Langenberg

Happy Chinese New Year!
Nu is het dan echt 2019 voor ons. Op 4 februari vierden we hier het begin van het jaar van het varken. Nieuwjaar wordt hier een goede week gevierd (wederom zonder vuurwerk in de grote steden). Miljoenen mensen verlaten Shanghai om naar hun geboorteplaats terug te keren. Dit betekent dat Shanghai een week lang een spookstad is. Bizar om lege metro's, verlaten shoppingmalls en gesloten restaurants te zien. Voor velen ergens ook een verademing in een stad van normaliter 30 miljoen mensen. Voor ons een bucketlist punt om in ieder geval één keer mee te maken.

De meeste expats gaan in deze periode op vakantie, omdat men hier in general maar 5 tot 10 vakantiedagen heeft buiten de vaste feestdagen. Gezien de combinatie van drie officiële feestdagen, gesloten bedrijven, plakken de meeste expats er vakantiedagen aan vast om naar hun thuisland te reizen. Gelukkig hebben we goed kunnen onderhandelen en hadden we twee weken vakantie buiten onze vakantiedagen om. Hierdoor hadden we de luxe om ons eigen plan te trekken.

We zijn van 5 tot en met 7 februari met een groepsreis naar Lishui gegaan; een groep van 20 Chinezen en Expats, 6 uur in de bus ten zuiden van Shanghai. Eenmaal daar kwamen we in een sprookjesachtig landschap terecht van bergen en theevelden. Hier hebben wij in het hotel met de locals nieuwjaarswensen gekalligrafeerd, rice cakes en dumplings gemaakt, flink vuurwerk afgestoken en rond een groot buitenvuur elkaar leren kennen tot in de late uurtjes. De dag erna zijn we naar een vallei vertrokken waar we tot de top van de berg zijn gebracht. Vanuit hier hebben we over glazen bruggen boven het dal gelopen, en een prachtige berghike van 3 uur gemaakt. Fantastisch om te zien hoe sommige mensen zonder angst de brug overlopen, terwijl anderen op handen en knieën kruipend en huilend hun best te doen hun angsten te overwinnen. Met 25 graden en volle zon was het een heerlijke verademing vanuit het koude en natte Shanghai. Met een voldaan gevoel gingen we in de avond na het diner naar de lokale hotsprings om de spieren te ontspannen.

De dag erna hebben we in de buurt een andere berg beklommen. Na een klim langs tientallen watervallen bereikten we de top. Door de regen werd de beleving nog mytischer; mist omringde de tempel op de top van de berg. Tegenover de tempel rees een metershoog Buddha-hoofd dat uit de berg gehouwen was. De Buddha 'omarmde' een meer met helderblauw water. Werkelijk een sprookjesachtige plek die je enkel in een film (of misschien de Efteling) zou zien, en een ervaring die je voor altijd bij zal blijven. De andere dagen hebben wij heerlijk van Shanghai genoten; museatripjes, winkelen, terrasjes en als afsluiter onze favoriete champagnebrunch met uitzicht over de skyline. Nu weer aan het werk met frisse energie!

Win 2 vrijkaarten voor Popkoor Voices

Popkoor Voices. Foto: Popkoor Voices

Liempde - Popkoor Voices bestaat 15 jaar en geeft daarom twee jubileumconcerten in de Serenade in Liempde, op zaterdagavond 16 en zondagmiddag 17 maart. De zaterdag is al helemaal uitverkocht, voor de zondagvoorstelling van 14.00 uur zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/jubileumvoices. DeMooiBoxtelKrant mag voor die middag twee vrijkaarten weggeven. Wil jij deze winnen? Stuur dan een e-mail met als onderwerp 'Popkoor Voices' naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en wie weet ben jij erbij op 17 maart.

De concerten worden verrassend zowel in zang, choreografie als aankleding. Dirigente Miriam van den Boer brengt, samen met regisseuse Anja Vos, het koor naar een hoger plan. Met maar liefst 19 nieuwe liedjes belooft het een mooie muzikale avond/middag te worden. Na afloop van beide concerten is er een afterparty. Wil je zeker weten dat je erbij bent? Bestel dan kaarten à 10 euro voor zondagmiddag via www.ticketkantoor.nl/shop/jubileumvoices.

Popkoor Voices bestaat uit zo'n dertig mannen en vrouwen. Gerepeteerd wordt iedere maandag tussen 20.00 en 22.00 uur bij De Serenade in Liempde. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Zij kunnen contact opnemen met een van de leden van het koor als zij lid willen worden.


't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

WONING TE KOOP
Altijd al willen wonen in Lieshout (Eindhoven - Helmond)? Dit is je kans! Hoekhuis te koop, Kijk voor meer informatie op de volgende link: https://goo.gl/RTFgwC

VAKANTIE

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 12 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

AANGEBODEN

Nieuwe Dessotapijttegels. Allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

BEZORGERS GEZOCHT

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant op zoek naar bezorgers. Is er niet direct een wijk vrij bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Interesse? Meld je aan op www.mooiboxtel.nl/bezorger-worden

 

 

Zoek jij een baan voor circa 14 uur per week en zelf je dagen kunt indelen?
Kom dan snel werken in ons telefonisch marketing & salesbureau in Boxtel. Bel voor meer informatie Apparentcalls 073 20 80 800 of mail willem@apparentcalls.com

Foto: Heemkunde Boxtel

Bruggen in Boxtel

De Tijvert-brug in de Achterberghstraat in aanbouw, gezien in de richting van de Baanderherenweg. Deze foto is genomen op 12 april 1971. Op de achtergrond de flats aan het Maria Reginaplein met rechts de Kiekenhof.

BOXtheater speelt 'UitZicht' onder leiding van jonge regisseurs in opleiding

Boxtel - Het BOXtheater komt traditioneel ieder voorjaar weer met een eigenzinnig stuk locatietheater. Zo ook dit jaar. Het stuk, getiteld 'UitZicht' wordt geregisseerd door jonge regisseurs in opleiding. Om het proces in goede banen te leiden, een rode draad te behouden en de regisseurs te begeleiden heeft het BOXtheater Natasja d'Armanjac de Castanet, docent en theatermaker, aangetrokken.

Milène Hoff (21 jaar), tweedejaars docent/theatermaker in opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is een van de regisseurs van UitZicht. Ze raakte eigenlijk heel spontaan betrokken bij het BOXtheater: "Het begon met een WhatsAppje naar mijn oud-docente Natasja d'Armagnac de Castanet: 'Weet jij een project waar ik kan spelen?' Waarop het antwoord luidde: 'Nee, maar wel iets om te regisseren.'"

Dat was het BOXtheater, dat theatermakers in opleiding zocht. "Na het schrijven van een motivatiebrief werd ik uitgenodigd voor een kopje koffie met het theatergezelschap in Boxtel. 'wat is je visie over theater?' en 'wat zou je doen als een speler van 40-jarige leeftijd in tranen uitbarst?' waren enkele vragen die Tanja van Abeelen, Joan van Houtum en Frenk Breuer van BOXtheater me stelden." Dit tamelijk bizarre gesprek gesprek leidde ertoe dat Hoff werd aangenomen en aan het werk kon samen met de drie andere theatermakers in opleiding. "We werken gezamenlijk vanuit een script. Dat betekent, dat we ieder een eigen deel van de tekst hebben gekregen, een locatie, twee of drie spelers, en een productieleider. Ik ben geheel vrij in het maken van regie- en vormkeuzes. Een luxepositie zou je wel kunnen stellen! Het is werkelijk een verrijking elke maandag op locatie te mogen repeteren met deze ambitieuze en gedreven mensen."

Vanaf 22 maart speelt BOXtheater onder leiding van hoofdregisseuse Natasja d'Armagnac de Castanet samen met de vier jonge theatermakers in opleiding de locatievoorstelling 'UitZicht'. De speellocatie wordt traditioneel gezien nog geheim gehouden. De verzamellocatie is al wel bekend: Peerkesbos 1, 5298 PE Liempde. Dit is de parkeerplaats van het voormalige restaurant 'De Liempse Barrier'.

De speeldata zijn 22, 23, 29, 30 maart en 5, 6, 11 en 12 april. De voorstellingen beginnen om 20.00. Vanaf 19.30 staat de koffie klaar. Kaartjes zijn te reserveren via https://www.boxtheater.nl/#form-1 voor 12,50 euro per stuk.

Bekendmakingen week 10

Aangevraagde omgevingsvergunningen
- Clarissenstraat 16, toevoegen huisnummer voor bijgebouw
- Dommeloord 16, kappen: 1 veldesdoorn uit achtererf
- Munselse Hoeve 19, plaatsen erfafscheiding met huisnummer 17 met een hoogte van 1.80 meter
- Mijlstraat 119, het realiseren van nieuwbouw voor het bedrijfsmatig opslaan van toiletwagens
- Dommeloord 16: het kappen van een veldesdoorn uit het achtererf
- Roderweg 47: het verbouwen en uitbreiden van de woning en het bouwen van een tuinkamer
- Stationsstraat 105: het vervangen van twee ramen/kozijnen aan de achterzijde van de woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
- Mijlstraat 119, realiseren nieuwbouw voor bedrijfsmatig opslaan van toiletwagens

Verleende omgevingsvergunningen
- Robert Schumanlaan 23, het aanleggen van een nieuwe uitweg uitkomend op de Charpentierstraat in Boxtel

Toestemming maken uitweg
- Schouwrooij 15a, 15b, 15c en 15d, toestaan uitweg
- Robert Schumanlaan 23, aanleg nieuwe uitweg uitkomend op de Charpentierstraat

Evenementenvergunning
- Boeremèrt van Alle tijden
Verleende evenementenvergunning aan Stichting de Boeremèrt Liemt voor het organiseren van de Boeremert van Alle tijden in en rondom het Concordiapark aan het Raadhuisplein en op evenemententerrein D'n Tip op maandag 22 april 2019 van 9.00 tot 19.00 uur
- Evenementenvergunning Live in Liempde, zondag 23 juni 2019 van 10.00 uur tot 23.00 uur

Besluiten
- Aanwijzingsbesluit verlengd sluitingsuur en ontheffing sluitingstijd carnaval 2019
- Subsidieplafond 2019
De gemeente heeft voor het jaar 2019 subsidieplafonds vastgesteld voor sportverenigingen, fanfares, majorette en lyrakorpsen en overige muzikale uitingen en voor peuterspeelzalen en voorschoolse educatie

Aanvullingen week 9
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bergstraat 26, kappen: 1 amberboom uit voortuin
Bergstraat 28, kappen: 5 fijnsparren uit voortuin op grens met huisnummer 26
Lijndakker 32, realiseren opbouw op woning

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Oirschotseweg 12, wijzigen en uitbreiden inrichting

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Nergena 3, veranderen manege
De Schoren ongenummerd - sectie G, nummer 631 oprichten grondverzetbedrijf

Verkiezingen
Centraal Stembureau Kandidatenlijsten verkiezing van de leden van de Provinciale Staten van Noord- Brabant

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Vrijwilligers gezocht voor plantdag Buurtakker D'n Plissert

Liempde - Buurtakker D'n Plissert in Liempde vormt zaterdag 16 maart het decor van een plantdag voor fruitbomen en kleinfruitstruiken. Die worden geplant in navolging op een eerdere plantdag afgelopen december. SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) zoekt hiervoor nog een aantal vrijwilligers om samen met mensen uit de buurt het perceel aan te planten.

Al sinds geruime tijd is SPPiLL samen met een grote groep vrijwilligers bezig uitvoering te geven aan het project 'Liempde, gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud'. Een van de deelprojecten hierbij is de landschappelijke versterking van de overgang van het dorp naar het buitengebied rondom Liempde. Binnen dit project is hiervoor een plan ontwikkeld voor een perceel aan de Heuvelstraat dat eigendom is van de gemeente en gepacht wordt door SPPiLL.

Het gebied is omgedoopt tot Buurtakker D'n Plissert, afgeleid van een oude veldnaam voor dit gebied. Bedoeling is om het perceel in te richten met vruchtdragende en bijvriendelijke bomen, struiken en planten. De opbrengst van het perceel, zoals vruchten, noten en bloemen, is beschikbaar voor omwonenden en bezoekers van de percelen.

De werkzaamheden aan de buurtakker aan de Heuvelstraat zijn in volle gang. Een enthousiaste werkgroep is druk bezig om de plannen ten uitvoer te brengen. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers uit de buurt, maar ook uit vertegenwoordigers van de Natuurwerkgroep en SPPiLL. Eind december is een begin gemaakt met de aanplant van een gemengde haag en fruitbomen door de werkgroep met hulp van vrijwilligers en leden van Jeugdnatuurwacht Liempde.

Op zaterdag 16 maart wordt een tweede plantdag georganiseerd, waarbij extra fruitbomen en kleinfruitstruiken geplant worden. SPPiLL zoekt hiervoor een aantal vrijwilligers om deze dag samen met de werkgroep aan de slag te gaan. De plantdag start om 09.00 uur en de verwachting is dat de werkzaamheden in de loop van de middag klaar zijn. Tussendoor wordt er uiteraard gezorgd voor koffie of thee en een lunch bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Mensen die tijd en zin hebben om mee te helpen aan deze plantdag, kunnen zich aanmelden vóór zaterdag 9 maart via info@sppill.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd.

Liempdse kinderen planten houtwallen en bosjes aan in de Hooilanden

Foto: Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde gaat nog dit jaar, in samenwerking met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) 62.000 m2 natuur realiseren in De Scheeken. Het gebied Hooilanden ligt aan de noordkant van natuurgebied De Scheeken, aan de Vleutstraat bij Liempde. Het maakt met naastgelegen natuurgebieden, Velder, de Mortelen en het Dommeldal onderdeel uit van het Nationaal Landschap Het Groene Woud.

Een gedeelte van het gebied werd tot begin negentiende eeuw gebruikt als gemeijnt, een gemeenschappelijk gebied, open, weids en onverkaveld. Met het project wordt het landschapsbeeld van begin 1900 getoond. Straks is een stukje gemeijnt te zien en een gedeelte wordt kleinschalig ingericht met houtwallen en bosjes.
Die houtwallen en bosjes worden op de Boomfeestdag op 13 maart door de leerlingen van groep 8 van basisschool De Oversteek geplant. Wethouder Peter van de Wiel zal, samen met twee leerlingen van de Oversteek de eerste boom aanplanten, waarna de leerlingen zelf aan de slag gaan. Onder leiding van vrijwilligers van Natuurwerkgroep Liempde zullen zij verschillende bomen planten in het gebied.

Smartlappenavond Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 25 maart het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur. Een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

GEMEENTE INFO Oud papier: 08-03 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 09-03 Munsel + deel Centrum – Breukelen 09-03 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 12-03 Kerkeind 13-03 Lennisheuvel 13-03 Roderweg e.o. Gemeentehuis Boxtel Bezoekadres: Markt 1 - 5281 AT Boxtel Postadres: Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Allesvreters

U kent natuurlijk het verhaal van de Titanic. Mogelijk hebt u de film gezien van de dramatische ondergang van dit majestueuze cruiseschip. Tijdens zijn eerste officiële vaartocht in 1912 voer het tegen een ijsberg en zonk. Zeker 1500 mensen zijn bij de ramp omgekomen. Pas in 1985 werd het wrak teruggevonden. Het ligt ongeveer 600 kilometer voor de kust van Newfoundland (Canada), op een diepte van 3,8 kilometer. Een bonk ijzer die al meer dan een eeuw ligt te verroesten op de bodem van de zee waar het licht niet meer doordringt.
Dat dacht ik tenminste.

Tot een kop in de krant me zo intrigeerde dat ik snel achter mijn pc dook en op zoek ging naar meer kennis over dat onderwerp. Ik las namelijk: 'Bacteriën eten per dag 180 kilo van de Titanic op'. Ik ben geen bioloog, maar wel nieuwsgierig naar de meest vreemde verschijnselen op onze planeet.
Ik kwam tot de ontdekking dat er allerlei bacteriën bestaan die ervoor zorgen dat enorm veel rommel in onze zeeën en oceanen op geheel natuurlijke wijze opgeruimd wordt. Tot zelfs zware metalen aan toe. Dit laatste was voor mij nieuw.

Uit de natuur- en scheikundelessen, heel lang geleden, staat het begrip 'corrosie' of 'roesten' me nog wel voor de geest. Voor de zekerheid zoek ik het toch maar even op. Wikipedia geeft de volgende omschrijving: 'Corrosie is de scheikundige aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt, in het bijzonder de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. De bekendste soorten corrosie zijn de aantasting van metaaloppervlakken door zuurstof en water in de lucht, zoals het roesten van ijzer en het groen uitslaan van koper. Ook in een waterig milieu en bij hoge temperatuur kan corrosie optreden en het kan ook keramische materialen en kunststoffen betreffen.'

Ik ga er vanuit dat dit proces bij het wrak van de Titanic ook in volle gang is. Maar daarnaast blijkt de metalen kolos ook in snel tempo opgevreten te worden door een dikke laag van miljarden roestvormende bacteriën. Lori Johnston, een microbiële bioloog die de resten van de Titanic al zes keer heeft bezocht, zegt daarover: 'Dat betekent dat het over twintig à vijftig jaar niet eens meer als wrak herkenbaar zal zijn.' Wat ervan over blijft is een kunstmatig rif, dat een veelheid aan leven herbergt.
De auteur van het krantenartikel, Jean-Paul Mulders schrijft hierover: 'Het micro-organisme, dat het wrak van de Titanic verslindt, werd pas in 2010 ontdekt door een groep onderzoekers van Dalhousie University. De onderzoekers doopten de bacterie naar het schip waarop zij werd aangetroffen: Halomonas titanicae.'

Er zijn nu plannen in voorbereiding om de komende jaren met zeer geavanceerde computerapparatuur een 3D-model van het schip te maken zowel van de buitenkant als van de binnenkant. Mark Bauman, de ceo van het bedrijf dat die megaklus gaat uitvoeren zegt daarover: 'Later gaan we daar virtual reality apps van maken en het model verwerken in videogames. Dan kun je thuis van achter je computer zelf door de Titanic zwemmen.'

Wat kan de toekomst voor een oude man toch boeiend blijven.

Try-out zanggroep TINT

Boxtel - De nieuwe zanggroep TINT houdt op 17 april een try-out in Grand Café Rembrandt. De zanggroep richt zich op rockmuziek, waarbij zowel de stevige nummers als wat rustigere ballads voorbij komen. De groep verbindt muziek met theaterelementen met de gedachte het 'een tintje anders dan anders' te doen.

TINT bestaat inmiddels uit dertig leden en is sinds april vorig jaar stevig aan het oefenen om een repertoire op te bouwen. Het koor staat onder leiding van onder meer Kim van Zandbeek en Dave Hanhart. De eerste optredens staan inmiddels in de agenda, want het koor is onder meer te horen op Bockesprongen, De Culturale, Bazaar, Spiegeltent, Koningsnacht of op andere podia.

Op woensdagavond 17 april zal het koor zijn voorstelling voor het eerst laten zien tijdens een try-out avond in Grand Café Rembrandt. Op deze avond biedt het koor een kijkje in de keuken en is er eveneens een dienstenveiling. De zaal is tijdens de avond geopend vanaf 19.30 uur. Het optreden gaat van start om 20.00 uur. De avond is om ongeveer 22.30 uur afgelopen. De entree is gratis.

Zestig zonnepanelen voor De Kloosterhof

Liempde - Deze week is gestart met de aanleg van zestig zonnepanelen op het dak van dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde. Daarmee hoopt het dienstencentrum de volledige energiebehoefte te kunnen dekken.

Voor de aanleg van de zonnepanelen ontving De Kloosterhof een bedrag van 6.000 euro van de Rabobank. Ook mocht het bestuur van Stichting BOL afgelopen maandag een cheque van de Lionsclub Dommel & Aa ter waarde van 3.500 euro in ontvangst nemen.

De zonnepanelen zijn samen goed voor een opbrengst van 16.000 kWh, wat overeenkomt met het jaarlijks electraverbruik van De Kloosterhof.

Expositie stenen en bronzen beelden Uyen Simons Nguyen

Foto: SPPiLL

Liempde - Beeldhouwer Uyen Simons Nguyen exposeert vanaf zaterdag 9 maart tot en met zondag 7 april met haar stenen en bronzen beelden in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Uyen maakt beelden van diverse steensoorten. Haar nieuwe uitdaging is om ook brons te verwerken in haar beelden.

Uyen Simons Nguyen is geboren in Vietnam, waar zij opgroeide. Inmiddels is zij getrouwd en woont ze in Liempde. In 2008 is zij door haar schoonvader Paul Simons in contact gekomen met het beeldhouwen in steen. Dit is een ware passie voor haar geworden. De kunstenares is begonnen met zachtere steensoorten zoals speksteen, maar zocht al snel de uitdaging om ook andere, hardere steensoorten zoals albast, marmer, hardsteen, verdiet of kobalt te verwerken. Haar werk is vaak gebaseerd op persoonlijke gebeurtenissen, ontwikkelingen in haar leven en de dingen waar ze om geeft. Uyen poseert enkele keren per jaar en heeft ook deelgenomen aan het Liempds Kunstpad.

Foto: SPPiLL
Foto: SPPiLL
De Kloosterhof.

Expositie
De beelden zijn een diverse weergave van de verschillende steensoorten waarmee de kunstenares werkt. Ook stelt ze een beeld tentoon dat gemaakt is van steen en brons. De geëxposeerde beelden zijn te koop.
Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op maandag is D'n Liempdsen Herd gesloten. Op zondag 31 maart is Uyen Simons Nguyen zelf aanwezig om uitleg en toelichting te geven over haar beelden.

Bridge

Bridgeclub Liempde, uitslagen 28 februari
A-Lijn: 1 M. & M. Habraken 66,25% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 61,25% 3 L. & J. Vermulst 56,67% B-Lijn: 1 N. Maas & A. Veraa 58,40% 2 F. van de Schans & F. Sedee 57,92% 3 A. & B. van de Langenberg 57,01% C-Lijn: 1 W. Strik & P. Raaijmakers 60,83% 2 C. Kapteijns & J. van Oorschot 59,58% 2 A. van Aarle & A. van de Heuvel 59,58%

Essche Bridgeclub, uitslagen 28 februari
A-Lijn: 1 H. van de Aa & J. Hereijgers 64,93% 2 R. van den Aker & M. den Ouden 60,07% 3 H. van Roessel & E. van Os 55,90% 3 M. van de Molengraft & A. Melis 55,90%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 26 februari
A-Lijn: 1 T. Walbeek & H. Wolsky 59,38% 2 H. van Esch & P. van de Ven 58,68% 3 J. Kerssens & B. Marcelis 58,33% B-Lijn: 1 R. Dankers & F. Gieles 59,72% 2 A. Eggenhuizen & C. Smits 55,90%
2 F. Sedee & J. van Helvoort 55,90%
Uitslagen 28 februari
A-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 70,58% 2 A. van de Ven & F. Sedee 55,90% 3 A. & H. Hulscher 53,67%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 26 februari
A-Lijn: 1 A. Feenstra & J. Clercx 64,58% 2 A. Moerdijk & T. van Uden 60,83% 3 F. Daniëls & C. van der Velden 58,75% B-Lijn: 1 A. van Uden & T. van Uijtert 59,38% 2 J. van de Biggelaar & T. van de Zanden 57,99% 3 P. & M. Ronde 57,64%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 27 februari
A-Lijn: 1 R. Dankers & F. van de Schans 69,58% 2 H. van Esch & P. van de Ven 60,42
3 S. Tempels & J. de Wolf 58,75% B-Lijn 1 W. van Dijk & H. van Dijk 63,54% 2 H. Kalverboer & G. van Rooij 57,50% 3 R. Gerris & M. Theloesen 53,13%

Tafeltennis

BRTC, uitslagen 25 februari
De Horntreffers-Taverbo-Sabo 4        7-3
De Dommel -Taverbo-Sabo 3        5-5
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 2        5-5
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 1        2-8

Standenlijst per 25 februari
1. Taverbo-Sabo 4        120-79
2. De Horntreffers        110-74
2. De Firma Fotografie        130-74
4. Taverbo-Sabo 1        120-70
5. Rotsvast        110-66
6. Taverbo-Sabo 3        120-55
7. Taverbo-Sabo 2        120-43
8. Grand Café Rembrandt        130-42
9. De Dommel        120-36

Programma 11 maart
Taverbo-Sabo 3-De Horntreffers
Taverbo-Sabo 2-De Dommel
Taverbo-Sabo 1-De Firma Fotografie
Rotsvast-Grand Café Rembrandt

Taverbo-Sabo, senioren, programma 8 maart
20:00 ODT Kanjers Uitzendb 1-Taverbo-Sabo 3
20:00 JCV 4-Taverbo-Sabo 4
20:00 Taverbo-Sabo 5-Geenhoven 2
20:00 Taverbo-Sabo 6-TTCV Van Herwaarden
20:00 Taverbo-Sabo 7-HTTC H'waarden 1
20:00 Taverbo-Sabo 8-ATTV 71 3
20:00 Taverbo-Sabo 9-HTTC H'waarden 2
Programma senioren, 9 maart
17:00 Amsterdam '78 1-Taverbo-Sabo 1
16:00 Falco 1-Taverbo-Sabo 2
Programma jeugd, 9 maart
13:30 MTTV '72 1-Taverbo-Sabo 1
11:00 Valkenswaard 2-Taverbo-Sabo 2
11:00 Valkenswaard 3-Taverbo-Sabo 3

Honk- softbal

Ducks, programma 9 maart
Pupillen honkbal: Ducks-Gryphons        11.00
Junioren softbal: Ducks-UVV        15.00
Junioren honkbal: Ducks-Knickerbockers        15.00
Programma 10 maart
Heren 2: Ducks-Starlights        11.00
Heren 1: Ducks-PSV        15.00

Biljarten

BV 't Ivoor, uitslagen 25 tot en met 28 februari
Avondcompetitie libre:
BBG Haarsteeg 1-'t Ivoor 1        16-30
De Kruiskamp 1-'t Ivoor 2        28-25
Royal Events Palace-'t Ivoor 3        30-20
't Ivoor 4-Bommelerwaardse Mesters 1        22-29
Avondcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 1-'t Trefpunt Café 2        25-21
Avondcompetitie 3-band Groot:
't Ivoor 1-Touche 1        29-29
Dagcompetitie libre:
't Ivoor 1-Schuttershof 60+        40-25
't Ivoor 2-Sonnevanck 4        35-33
NAL 1-'t Ivoor 3        40-26
't Ivoor 4-De Baarzen 2        35-36
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 6-NAL 6        28-26
NAL 8-'t Ivoor 8        22-28
't Ivoor 9-D'n Brouwer 4        24-27

Geboliesch, uitslagen week 9
De Eenheid-Ons Vertier        33-39
Unie Boy's-'t Krijtje        25-40
Le Carambole-De Stapelaars        31-35
De prutsers-Samen Sterk        35-34
De Fetsers-Dé ziek wel zitte        35-32
Kloosterboys-De Treffers        37-35

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen week 9
Krijt op Tijd 1-'t Wapen van Liempde/Regiobank 1        26-22
't Wapen van Liempde/Regiobank 2- Royal Event Palace 2        26-18
't Wapen van Liempde/Regiobank 3 - Krijt op Tijd 3        30-20

Zaalvoetbal

Programma 9 maart
17.00 Tahadi-Ron Verhagen
17.45 Café Vollop-Big Street 68
18.30 Kwalitaria Strik-Heva/Van Weert
19.15 Langenberg/Dammers-Le Temps Perdu
Programma 11 maart
19.00 Dobotex BV-Verbeij/Hanekroot
19.45 Wijnpakkettenonline-Vermeer verz.
20.30 ZVS Filias 2-Green Team

Voetbal

RKSV Boxtel, programma senioren, 10 maart
SCMH 1-Boxtel 1        14.30
Boxtel 3-Wilhelmina Boys 5        12.00
TGG 4-Boxtel 4        13.00
Boxtel 5-OJC Rosmalen 7        10.00
Boxtel 6-Maliskamp 2        11.00
Wilhelmina 11-Boxtel 7        10.00
OJC Rosmalen 15-Boxtel 8        12.30
Boxtel 9-RKKSV 5        10.00
Programma junioren, 9 maart ¶
Boxtel MO17-1-Zwaluw VFC MO17-1        15.00
Boxtel JO17-1-Zwaluw VFC JO17-2        15.00
Boxtel JO17-2-Irene JO17-1        14.30
Oirschot Vooruit MO15-1-Boxtel MO15-1        12.00
Boxtel JO15-1-Zwaluw VFC JO15-2        13.15
Jan van Arckel JO15-1-Boxtel JO15-2        13.00
SV BLC JO15-2-Boxtel JO15-3        09.30
Programma pupillen, 9 maart
FC Tilburg MO13-1-Boxtel MO13-1        11.00
OJC Rosmalen MO13-3-Boxtel MO13-2        10.00
Boxtel JO13-1-De Raven JO13-1G        11.45
Hedel JO13-2-Boxtel JO13-2        11.30
Boxtel JO12-2-Wilhelmina JO12-3        10.15
Boxtel MO11-1-Nieuw Woensel MO11-2        10.15
Boxtel JO10-1-Wilhelmina JO10-1        08.45
Boxtel JO10-2-Taxandria JO10-2        08.45
SVSSS JO10-3-Boxtel JO10-3        10.00
Boxtel JO10-4-Emplina JO10-4        08.45
Wilhelmina JO9-2-Boxtel JO9-1        08.45
ST DOSL/RKSVHeeze MO9-1-Boxtel JO9-3M        10.00
Boxtel JO9-4M-Emplina JO9-5M        08.45
SBC JO8-2-Boxtel JO8-2        09.00
Boxtel JO8-3-Zwaluw VFC JO8-6        08.45

ODC, Essche Boys, LSV, programma 10 maart
TGG1-ODC1        14.30
OJC Rosmalen VR4-ODCVR1        10.00
RKDSV VR1-Essche Boys VR1        12.00
EDN'56 1-LSV 1        14.30
Nulandia 1-DVG1        14.30


Lezing 'Nooit meer kardinalen' bij aquariumvereniging Daphnia bij De Walnoot

Boxtel - Aquariumliefhebbers kunnen op maandag 11 maart hun hart ophalen in Gemeenschapshuis De Walnoot tijdens een aquariumlezing gegeven door Hans Kiers. Kiers is keurmeester bij de Nederlandse Bond Aqua Terra, de overkoepelende organisatie voor Nederlandse aquariumhouders. De lezing wordt georganiseerd door aquariumvereniging Daphnia.

Kiers, die naast keurmeester van de NBAT ook werkzaam is bij een Nederlandse groothandel/importeur van siervissen vertelt 11 maart onder meer over diverse interessante en nieuwe geschikte en ongeschikte aquariumvissen. Om het niet te veel een opsomming van alleen maar diverse verschillende soorten vissen te laten worden heeft hij er voor de afwisseling ook wat verschillende aquaria tussendoor gemengd waar sommige van deze vissen in te zien zijn geweest.

Kiers gaf de lezing de titel 'Nooit meer kardinalen' mee, omdat hij veel nieuwe en interessante soorten voorbij ziet komen en het in zijn beleving dus zonde zou zijn om thuis kardinalen te houden, terwijl er tegenwoordig veel nieuwe en andere interessante soorten zijn.

Toch bestempelt hij kardinaaltetra's wel nog steeds als een van de mooiste aquariumvissen, en met hem veel aquariumhouders, want het is gedurende al de tijd dat het aquarium houden populair is nog steeds een van de meest gehouden vissen. Daphnia hoopt de bezoekers met de lezing op nieuwe ideeën te brengen voor hun eigen aquarium, vandaar ook de ludiek bedoelde titel.

De lezing in het gemeenschapshuis is gratis toegankelijk voor zowel leden als niet leden van Daphnia en begint om 20.00 uur.3

Klusjes met elektriciteit in HobbyCentrum Boxtel

Boxtel - Hoe zet je een stekker aan een snoer of sluit je een schakelaar aan en welke kleuren draden worden waarvoor gebruikt? Zelf kleine problemen oplossen met elektriciteit, dat is te leren in een korte cursus van vijf bijeenkomsten in HobbyCentrum Boxtel.

De cursus wordt gegeven op maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. De eerste bijeenkomst is op 11 maart, dit is een introductieles waarbij ook de basiskennis van de deelnemers wordt geïnventariseerd. Ook vragen kunnen hierbij worden ingebracht. De overige bijeenkomsten zijn op 25 maart, 1, 8 en 15 april. De kosten bedragen 25 euro.

De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen, meer informatie en aanmelden via www.hobbycentrumboxtel.nl.

Taverbo-Sabo 4 blijft aan kop in BRTC

Marlotte Staps. Foto: Taverbo-Sabo

Boxtel - Door hun 7-3 zege op Taverbo-Sabo 4 maken de Horntreffers in de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) nog steeds kans op hun tweede opeenvolgende titel. De Firma Fotografie speelde gelijk tegen Taverbo-Sabo 2 en lijkt daarmee uitgeschakeld te zijn voor de winst. Taverbo-Sabo 1 ligt na een 8-2 winst tegen Grand Café Rembrandt nog in de race voor een plaats in de top drie. Grand Café Rembrandt werd weer gepasseerd door Taverbo-Sabo 2. De Dommel blijft ondanks gelijkspel tegen Taverbo-Sabo 3 de hekkesluiter.

Bij winst van koploper Taverbo-Sabo 4 op de nummer drie van de ranglijst De Horntreffers zou Taverbo-Sabo 4 een flink eind op weg zijn naar de titel. Maar het pakte anders uit voor aanvoerder Toon van Geel en zijn teamgenoten. In het begin ging de strijd nog gelijk op, want na drie enkelspelen en het dubbelspel stond er een tussenstand van 2-2 op het scorebord. Erik van der Schoot (Taverbo-Sabo 4) was in de eerste partij te sterk voor Wim van Aarle, maar Hans van Weert en Pieter van Boxtel wonnen van Peter de Rooij en Toon van Geel en daarmee namen De Horntreffers weer de voorsprong over. Het dubbelspel was weer voor Taverbo-Sabo 4 door winst van Van Geel die met De Rooij van Van Aarle en Van Weert wisten te winnen. Van der Schoot wist nog van Van Weert te winnen en daarmee weer met 3-2 de leiding over te nemen in de wedstrijd, maar daarmee was de koek op voor Taverbo-Sabo 4 omdat de overige vijf partijen naar De Horntreffers gingen. Vooral de manier waarop Van Boxtel zijn partij tegen Van der Schoot wist te winnen maakte veel indruk en hij bleef in zijn drie enkelspelen ongeslagen, maar ook Van Weert en Van Aarle scoorden ieder tweemaal en daardoor kwam er een dik verdiende 7-3 eindstand op het scorebord in het voordeel van De Horntreffers die met nog een inhaalwedstrijd te spelen op vijf punten afstand kwamen van koploper Taverbo-Sabo 4 en dus nog volop kans maken op een tweede titel op rij.

De Firma Fotografie kwam eerder door de 8-2 zege op de tweede plaats, maar moest tegen Taverbo-Sabo 2 genoegen nemen met een 5-5 gelijkspel. Henk van de Laak speelde voor De Firma Fotografie een sterke wedstrijd en won zijn drie enkelspelen, terwijl Jordy van de Laak dit keer niet verder kwam dan winst in het enkelspel door van Joop van Eijk te winnen. Vooral de verliespartij tegen Ad Brekelmans was een verrassing, want na een 9-4 voorsprong in de beslissende vijfde set, glipte de partij toch nog uit zijn handen. Jordy verloor de wedstrijd toch nog met 13-11. Voor Taverbo-Sabo 2 speelde Lothar Groth met tweemaal winst op Nick en Jordy van de Laak een sterke wedstrijd en Van Eijk was goed voor de winst tegen Nick van de Laak die deze avond geen punten in het enkelspel aan het totaal van De Firma Fotografie toe kon voegen, want hij verloor ook van Brekelmans. Het punt van het dubbelspel was wel voor Nick en Jordy door winst op Van Eijk en Groth. Eindstand 5-5.

Taverbo-Sabo 1 speelde een zeer sterke partij tegen Grand Café Rembrandt, want Hans van Haaren liet weer zien in goede vorm te zijn. Hij bleef in zijn drie enkelspelen ongeslagen en wist samen met Frans van Dun ook het dubbelspel te winnen en zo voor het vierde punt te zorgen. Voor Grand Café Rembrandt scoorden alleen Lindie van der Steen en Stephan Pennings een punt door respectievelijk van Van Dun en Cees Hems te winnen. Gerrie Hoenselaars wist deze keer geen punten voor Rembrandt te scoren waardoor er een zeer duidelijke 8-2 overwinning voor Taverbo-Sabo 1 op het wedstrijdformulier kwam.

Taverbo-Sabo 3 mist aansluiting met de top vier omdat het slechts met twee spelers aan kon treden tegen het als laatst geplaatste De Dommel. Aanvoerder Henk IJsseldijk en Erwin Holowacki speelden zeer sterk, maar moesten met de 3-0 beginstand door afwezigheid van de derde speler op het formulier alle zeilen bijzetten voor een goed resultaat. En dat lukte aardig. Erwin won drie keer door winst op zowel aanvoerder Wim Jansen, Ad de Man en Piet Wouters van De Dommel. Henk moest wel een punt inleveren door verlies tegen De Man en ook het dubbelspel ging naar team De Dommel door winst van De Man en Wouters op IJsseldijk en Holowacki. Na veel strijd kwam er uiteindelijk toch een voor beide partijen verdiend gelijkspel op het scorebord. Maar deze uitslag betekent wel dat Taverbo-Sabo 3 verder achteropraakt op de top vier en team de Dommel niet van de onderste plaats wegkomt.

Sterke winst voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van de avondcompetitie van biljartvereniging 't Ivoor haalde deze week nogal uit tegen BBG Haarsteeg 1. Alle drie te spelen partijen werden met overmacht gewonnen, zo getuige het teammoyenne van 8,97.

Peter van Giersbergen maakte zijn partij van 80 caramboles uit in slechts 11 beurten. Daar deed Chris Fasseur nog een schepje bovenop. Hij maakte zijn 130 caramboles in 6 beurten, moyenne 21,66 met een hoogste serie van 110 caramboles. Ook Fouad Hasbani scoorde 10 punten met een moyenne van 6,36. Team 2 moest het afleggen tegen de Kruiskamp 1. Theo van Dongen won als enige zijn partij. Team 3 kon geen potten breken in Heeswijk en verloor alle drie de partijen. Team 4 verloor met 22-29 ook hun ontmoeting. Math Hendriks redde de eer door een goede winstpartij.
Het 3-banden klein team won. Cor van Beers en Patrick Sterrenburg behaalden de winst. Henk Goettsch liet 5 punten liggen. Het 3-banden groot team speelde een verdienstelijke remise tegen Touché uit Oss. Emanuel Coort won zijn partij, Cees van Eindhoven speelde remise en Louis van der Meijden behaalde 9 punten.
Bij de dagcompetitie libre deed team 1 goede zaken voor de race om de titel. Het won met 40-26 van naaste concurrent Schuttershof 60+. Man van de wedstrijd was Fouad Hasbani met een moyenne van 9,37. Team 2, vechtend voor een plaats in de top 3, won met 35-33 van ook een concurrent, Sonnevanck 4. Hier was het Henk de Koning die uitblonk met een moyenne van 1,94. Team 3 sloeg de plank helemaal mis. Ze verloren alle vier de partijen. Team 5 was vrij.
Bij de afdeling 3-banden klein won team 6 zonder uitschieters, maar gaat wel op kop met vier belagers in de nek. Team 7 was vrij. Team 8 behaalde een ruime overwinning. Met name Johan Beaard scoorde een mooie prestatie door zijn partij van 19 caramboles te beëindigen in slechts 23 beurten, moyenne 0,826. Team 9 leed een nederlaag ondanks dat er twee partijen werden gewonnen door René de Windt en Rien Meijs. Richard van Pierlo had een slechte dag met slechts vier punten.
Het eredivisie team had een vrij weekend en speelt aanstaande zondag 10 maart thuis tegen STZ Zundert, aanvang 13.00 uur in Biljartcentrum Boxtel aan de Voetboog 14a.

JRC Ducks begint aan nieuw seizoen

Boxtel - Honk-en softbalvereniging JRC Ducks staat aan de vooravond van een nieuw seizoen. Gedurende de winterperiode hebben alle teams in de zaal gewerkt aan techniek en nu staan zij te popelen om weer naar buiten te gaan.

Bij gunstig weer beginnen de teams aanstaand weekend met een serie van drie of vier oefenwedstrijden. Ook is er voor enkele teams in aanloop naar de competitie op een later moment nog een toernooi. De competitie gaat in het weekeinde van 7 april van start.

Lijkt honk- of softbal je een leuk spel en wil je in gezellige teams lekker sportief buiten bezig zijn? Kom dan kijken en train vrijblijvend 6 keer mee. Kijk voor meer informatie op www.jrc-ducks.nl.

Mooie prestaties tafeltennissers Taverbo-Sabo

Amber van der Velde (l.) en Marlotte Staps toen zij nog een team vormden. (Archieffoto: Annelieke de Rooij) Foto: Annelieke de Rooij

Zwolle - Twee leden van Taverbo-Sabo kwamen afgelopen zaterdag in actie in het Landstede Sportcentrum in Zwolle. Marlotte Staps nam deel aan de Nederlandse Kampioenschappen Tafeltennis, Lars Strik aan het Jeugdklassentoernooi.

Marlotte Staps trof in het dames enkelspel in de eerste ronde de hoger geplaatste Sanne de Hoop. In de wedstrijd was echter niets te merken van het verschil op de ranglijst, want de Boxtelse tafeltennister nam brutaal een 2-0 voorsprong.
Anders dan in de reguliere competitie wordt er op het NK tot vier gewonnen games gespeeld, waardoor een wedstrijd maximaal zeven games kan duren. Na de 2-0 achterstand leek De Hoop zich toch te herpakken en trok zij de stand weer gelijk tot 2-2. Vanaf dat moment deden de dames weinig voor elkaar onder en was elke game een waar gevecht. Na de 3-2 voorsprong voor De Hoop trok Staps de stand weer gelijk naar 3-3 en moest de zevende game de beslissing brengen. Staps kwam in die laatste game vlug op achterstand en kon dat niet meer goed maken, waardoor de overwinning uiteindelijk toch naar favoriet De Hoop ging.
In het vervolg van het toernooi wist De Hoop door te dringen tot de halve finales door overwinningen op kopstukken Tanja Helle en Shuo Han Men. Naast het dames enkelspel was Staps ook nog actief in het mixed dubbel en het dames dubbel, waar ze de eerste ronde won met voormalig teamgenoot Amber van de Velde.

Lars Strik
Ook Lars Strik kwam zaterdag in actie in Zwolle. Hij deed mee met het Jeugdklassentoernooi. Na een stroef begin in de poule met twee verliespartijen wist hij de overige vier duels te winnen. Helaas bleek dit uiteindelijk niet genoeg om op de eerste twee plaatsen in de poule te eindigen, waardoor Lars uitgeschakeld was voor het vervolg van het toernooi.

't Wapen van Liempde/Regiobank 3 loopt uit op concurrentie

Liempde - Het derde libreteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank behaalde deze week weer het maximale aantal punten van 30, in de thuiswedstrijd tegen Krijt op Tijd 3 uit Veghel. Deze tegenstander, de kampioen van vorig seizoen, werd met duidelijke cijfers terug naar huis gestuurd: 30-20. Het team staat nu met zeven punten voor op 't Ivoor 2 uit Boxtel, maar met nog vijf wedstrijden te spelen kan er nog van alles gebeuren.

Patrick Sterrenburg was al na 19 beurten klaar met 2,89 gemiddeld. Cor van Beers had precies 25 beurten nodig om zijn 75 caramboles te scoren (3,00 gemiddeld). Kopman Edward Korsten had 21 gangen naar de tafel nodig om op 80 punten te komen met 3,80 gemiddeld.

Het eerste libreteam speelde een uitwedstrijd in Veghel en moest een nederlaag incasseren. De tegenstander van Leo van Erp was met twaalf beurten heel snel uit en daarom had Leo deze keer geen kans. Peter van Lierop verloor nipt, maar behaalde toch een mooi gemiddelde van precies 5,00. Leo van Hastenberg won in twintig beurten met precies 10,00 gemiddeld.
Het tweede libre team behaalde een mooie overwinning tegen de biljarters uit Heeswijk. Johan van der Ven won in vijftien beurten en maar liefst 4,33 moyenne. Ook invaller Peter van Lierop speelde een nette partij en was na achttien beurten klaar, gemiddeld 5,00 met een hoogste serie van 22. De hoogste serie deze week voor Leo van Hastenberg met 59 caramboles.

Net geen prijs voor Ton Rovers bij NK bandstoten

Alkmaar - 't Wapen van Liempde/RegioBank-biljarter Ton Rovers mocht afgelopen weekend aantreden in de op een na hoogste klasse bandstoten van Nederland, vergelijkbaar met de eerste divisie bij het voetbal, op de grote tafel. Dit werd gespeeld in Alkmaar.

Ton behaalde een knappe vierde plaats en verloor dus helaas de wedstrijd om het brons. Hij behaalde een algemeen gemiddelde van 3,032. Zijn kortste partij duurde tachtig caramboles in twaalf beurten (6,66 gemiddeld) met een hoogste serie van 28.

16 / 16

Expositie stenen en bronzen beelden Uyen Simons Nguyen (di t/m zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Podium voor amateurkunst (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 7 maart

HobbyCentrum; vrije dans
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Spandoeken maken voor de klimaatmars
19.30 uur, De Klompenmaker 1, Boxtel (aanmelden)

Vrijdag 8 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Bibliotheek: inloopochtend peuters & baby's - voorlezen 2+
10.15 uur, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum; meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Internationale Vrouwendag
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Reginahof 1, Boxtel

B-Town: officiële opening van 'De Wachtkamer'
19.00 uur, Baroniestraat 20, Boxtel (aanmelden)

Zaterdag 9 maart

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 10 maart

Excursie Essche Stroom
10.00 uur, parkeerplaats Essche Stroom tegenover Halder, Esch

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Bijeenkomst rondom het thema 'Aandacht'
11.00 uur, De Kleine Aarde, Klaverblad 13, Boxtel

Lezing De kruisvorm in de Matthäus-Passion
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 11 maart

09.15 uur, vrije dans
19.00 uur, stijldansen
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Honk- en softbaltraining, doe je mee?
18.30 uur, Sportpark de Wielakker, Voetboog 20, Boxtel

Lezing aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 12 maart

Koffieochtend van ZorgSamenBuurt Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

13.30 uur, stijldansen
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

(Recreatief) badmintonnen, doe je mee?
19.00 uur, Sporthal De Dommel, Van de Voortweg 14, Boxtel

Open spirituele gespreksavond
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56

Woensdag 13 maart

Seniorenwandeling Natuurgroep Gestel
10.00 uur, De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

HobbyCentrum; Spaans voor beginners
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer; rikken en jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Nieuw! Voorlezen voor 3+ op woensdagmiddag
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Watercafé Water Natuurlijk
19.30 uur, Meneer van Dommelen, Prins Hendrikstraat 1,Boxtel

Telebingo
20.40 uur, Omroep Dommelland

Annelieke de Rooij

Louise Stiphout Foto: Wendy Stiphout

Louise Stiphout