DeMooiBoxtelKrant

9 oktober 2019

DeMooiBoxtelKrant 9 oktober 2019


Jumbo mag toch meer dan 15 procent uitbreiden

Boxtel - De Jumbo-supermarkt in winkelcentrum Oosterhof mag tóch meer dan 15 procent uitbreiden van de gemeente Boxtel, zo lang de groei van Oosterhof zelf maar binnen dit percentage blijft. Dat is een van de conclusies die onze gemeente trekt na bestudering van de verschillende rapporten die de afgelopen maanden verschenen over de uitbreidingsplannen van het winkelcentrum. Ook wil de gemeente de functie van de maatschappelijke ruimte in de plannen beter borgen.

Vlak voor de kerstvakantie presenteerde de gemeente vorig jaar met veel tromgeroffel een oplossing voor een al jaren slepend dossier: de renovatie van winkelcentrum Oosterhof. Al snel bleek echter dat de uitbreiding van de Jumbo-supermarkt niet binnen de door de gemeente opgestelde richtlijnen bleef. De Boxtelse detailhandelsvisie noemt namelijk een maximum wenselijke uitbreiding van 15 procent uitbreiding 'per vestiging'.

In dit laatste woordje schuilt hem het venijn, want zoals rapporten in opdracht van Coop, Albert Heijn en Plus aantoonden, groeit Jumbo in de nieuwe plannen veel meer. Het winkelvloeroppervlak gaat namelijk van ongeveer 1.260 m2 nu naar bijna 1.782 m2. De gemeente schreef in 2015 nog in de detailhandelsvisie dat maximaal 1.370 m2 voor de Jumbo wenselijk was. Deze situatie ging echter uit van een Aldi-vestiging in het winkelcentrum. En Oosterhof zou in de redenatie van de gemeente, nu Aldi over een paar weken de deuren opent op Fellenoord, onvoldoende levensvatbaar zijn met een relatief kleine Jumbo als enige supermarkt.

De gemeente interpreteert 'per vestiging' dan ook voor Oosterhof als geheel. De gemeente becijfert namelijk dat de totale uitbreiding van dit winkelcentrum wél binnen 15 procent (en dus de detailhandelsvisie) blijft. Om dit voor elkaar te krijgen is er een 'maatschappelijke ruimte' van 325 vierkante meter in de renovatieplannen van het winkelcentrum ingebouwd.

Lees verder op pagina 3.

Fairtradewinkel in bibliotheek dreigt alweer te stoppen

Verkeerd verwachtingsmanagement is volgens voorzitter Frank Geurtz de oorzaak

Boxtel - Nog geen jaar is fairtradewinkel Just FAIR! gevestigd in de Boxtelse bibliotheek, maar voorzitter Frank Geurtz twijfelt nu al openlijk aan het voortbestaan. Reden daarvoor is dat de opknapbeurt van het bibliotheekgebouw aan de Burgakker wat hem betreft op de lange baan geschoven lijkt door het onder te brengen bij de ambitieuze centrumplannen Boxtel Binnen de Bruggen. Geurtz heeft die tijd echter niet: "De vrijwilligers lopen weg omdat er nu geen enkele aanloop is."

Het kan verkeren. In april van dit jaar opende wethouder Eric van den Broek nog feestelijk de nieuwe fairtradewinkel Just FAIR! Die winkel vloeide voort uit de Wereldwinkel in de Rechterstraat, die op termijn failliet dreigde te gaan. In allerijl werd een nieuw concept bedacht en weekte voorzitter Frank Geurtz de winkel los van het landelijk netwerk van Wereldwinkels om op eigen benen verder te gaan in de bibliotheek. Die plek zou volgens Geurtz, onder meer met de komst van de Cultuurverbinder, maar ook het onderbrengen van beperkte horeca en de belofte dat partijen als de VVV of MUBO zouden volgen, een cultureel broeinest moeten worden zoals in Vught de Petruskerk dat al jaren is.

Ruim een half jaar verder is niet Eric van den Broek, maar Marusjka Lestrade de wethouder die zich ontfermt over het initiatief, de Cultuurverbinder voltooid verleden tijd en zijn is de verbouwing van het bibliotheekgebouw onder het centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen geschoven. Er is echter nog meer veranderd: de gemeentelijke schatkist is vrijwel leeg. En die lege schatkist zorgt ervoor dat de gemeente prioriteiten moet stellen, ook, of misschien wel juist met ambitieuze plannen als Boxtel Binnen de Bruggen. Geurtz is bang dat nu het opknappen van de Rechterstraat de hoogste prioriteit heeft gekregen de 'oppimpbeurt' van de bibliotheek waarschijnlijk naar achteren geschoven wordt in de planning. En daarmee zou Just FAIR! kunnen fluiten naar het zo gewenste 'culturele broeinest'.

Tijd om daarop te wachten heeft voorzitter Frank Geurtz ook niet. Want er is volgens de voorzitter nauwelijks tot geen aanloop omdat Just FAIR! al een half jaar de enige winkel in de bibliotheek is. "Vrijwilligers gaan lopen", constateert hij. "Het is voor hen ook niet leuk de hele dag voor Jan met de korte achternaam op klanten te wachten."

Lees verder op pagina 3

Kinderen feesten de wereld rond bij Kinderboekenbal

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Tientallen kinderen kwamen afgelopen vrijdag in de bibliotheek en de naastgelegen Sint-Petrusschool bijeen om te feesten op het jaarlijkse Kinderboekenbal. Het thema van de kinderboekenweek en dus ook van het Boekenbal is dit jaar 'Reis mee'. En dat was te merken aan de tientallen activiteiten: de kinderen reisden daarbij figuurlijk en soms letterlijk over de hele wereld.

De deelnemers, groep 7 en 8 leerlingen van verschillende Boxtelse basisscholen, konden knutselen, meedoen aan een landenquiz en bijvoorbeeld een ritje maken op de rodeo-stier. De organisatie was in handen van stichting Brede Scholen Boxtel, in samenwerking met leerkrachten van de Sint-Petrusschool, OBS De Spelelier, SBO De Maremak, De Vorsenpoel, Prinses Amaliaschool, De Beemden, De Hobbendonken en basisschool Sint-Theresia. Om 21.15 uur konden de kinderen weer moe, maar voldaan huiswaarts keren. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 13 oktober. Bij aankoop van een kinderboek ontvang je tot en met die datum nog het kinderboekenweekgeschenk Haaientanden van Anna Woltz.

Foto: Mark van der Pol

Wat de kinderen zelf van het Kinderboekenbal vonden lees je op pagina 14. Daar en op www.mooiboxtel.nl vindt je ook meer foto's.

Foto: Carolijn Franken

DOL VAN DE ROTONDE (in afbeelding plaatsen)
Carolijn schrijft door

Pag. 15 Foto: Pixabay

Deel 2 drieluik Arbeidsmigranten

Pag. 13 Foto: Lieke Queens

Lieke en Annely voor Cochabamba

Pag. 19 Foto: Jasper van Esch

Ons Genoegen aast op secretaris

Slotconcert Stichting Kerkconcerten Boxtel in Sint-Petrus

Boxtel - Peter Waldner, organist te Innsbruck, verzorgt aanstaande zondag 13 oktober om 16.00 uur het slotconcert in de serie van de Stichting Kerkconcerten Boxtel. Op het monumentale Smitsorgel van de Sint-Petrusbasiliek speelt hij een gevarieerd programma met werken uit de baroktijd en de Romantiek. Er klinkt onder meer werk van Sweelinck, Buxtehude, Bach, Lemmens, Brahms en Dubois.

Waldner is internationaal actief als bespeler van historische klavierinstrumenten. Naast het orgel bespeelt hij het clavecimbel, clavichord, de fortepiano en is hij actief als musicoloog en dirigent. Hij is docent aan het Tiroler Landeskonservatorium en organist van de Pfarrkirche Mariahilf in Innsbruck. Hij is daarnaast actief in diverse Oude Muziek-ensembles en bracht een aantal cd-opnames uit.

De toegang voor dit concert is 8 euro. De verrichtingen van de organist aan de speeltafel worden in de kerk op een groot scherm geprojecteerd. Na afloop is er in de torenhal gelegenheid voor persoonlijke ontmoeting met de concertgever en met elkaar en wordt een gratis drankje geschonken.

Diabetes Fonds zoekt collectanten

Boxtel - Het Diabetes Fonds is in onze gemeente op zoek naar mensen die willen collecteren in de week van maandag 28 oktober tot en met zaterdag 2 november. Zij kunnen zich aanmelden via diabetesfonds.nl of door te bellen naar 06-18557601.

Het Diabetes Fonds bekommert zich om het lot van alle Nederlanders met diabetes type 1 of 2. Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen, doordat er te weinig insuline in het lichaam is. Diabetes type 1 is een vergissing van je eigen afweersysteem. Dat vernielt de cellen die normaal insuline maken of legt ze stil. Mensen met diabetes moeten daarom regelmatig insuline toegediend krijgen, bijvoorbeeld door zichzelf te injecteren. Doen zij dit niet dan kunnen de gevolgen verstrekkend zijn, met in de ergste gevallen bijvoorbeeld het afsterven van ledematen of zelfs de dood tot gevolg.
Er is nog veel onderzoek nodig naar het ontstaan van diabetes en de genezing ervan. Om dit te kunnen financieren gaat het Diabetes Fonds periodiek langs de deuren om te collecteren.

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel, Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijd vanaf         10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch        11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd        12.00-13.00
3-gangenmaaltijd vanaf 10 euro, hoofgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

KBO-activiteiten Boxtel

Peter Waldner. (Bron: Marcel Jurriëns) Foto: Marcel Jurriëns

Donderdag 10 oktober        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 11 oktober        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Dinsdag 15 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Rots        13.30
        Kienen in De Walnoot        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 10 oktober        Kienen in De Kloosterhof        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot grote zaal        13.00-14.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein         13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Donderdag 10 oktober        Voorstelling Kristel de Laat bij Podium Boxtel        20.15

Vrouwencontact Liempde

Vrijdag 11 oktober        Wandelen met Wiebo vanaf de Vuurput         14.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Vervolg van de voorpagina:

Geurtz (l.) en de wethouder openden in april fairtradezaak Just FAIR! nog feestelijk. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Fairtradewinkel in bibliotheek dreigt alweer te stoppen

Geurtz: "Wij hadden eigenlijk een vooruitgeschoven positie. Zo van; 'als jullie vast gaan, dan komt de rest vanzelf'. Toen we afgelopen januari met de gemeente spraken was de toezegging dat in september dit jaar de beslissing genomen zou worden en meer instellingen zouden volgen." Het bleef echter tot de dag van vandaag stil. De voorzitter opperde daarom bij de gemeente het idee om het VVV-kantoor spoedig te verhuizen naar de bibliotheek, om zo meer reuring te krijgen. De gemeente liet weten dit te onderzoeken, maar Geurtz is niet erg hoopvol. "Die besluitvorming laat vaak lang op zich wachten", verzucht hij.

"Ik ben teleurgesteld in de gemeente", aldus de fairtrade-ondernemer. Daarom stelt hij nu een ultimatum: vóór 1 januari 2020 wil hij weten of en zo ja, wanneer zich andere ondernemers of culturele instanties bij hem in de bibliotheek gaan voegen. Geeft de gemeente niet thuis dan ziet hij zich genoodzaakt de stekker eruit te trekken. "Ik kom er gewoon niet doorheen. Maar ondertussen zit ik wel met 25 vrijwilligers die ik toegezegd heb dat we hier ontzettend mee aan de slag gaan. En die moet ik dan teleurstellen."

In een reactie laat wethouder Eric van den Broek weten de uitspraken van Geurtz te willen nuanceren. Hij wijst op zijn inspanningen eerder dit jaar om een fairtradewinkel voor Boxtel te behouden. "Destijds is dit gekoppeld aan de mogelijke nieuwe ontwikkeling van de brede bibliotheek en aan de mogelijkheden voor nieuwe klantentoestroom, namelijk de klanten van de bibliotheek." De vestiging van Just FAIR! in de bieb was volgens hem bedoeld als een tijdelijke oplossing, zodat op een plek met lage huurkosten rustig naar een blijvend alternatief gezocht kon worden.

De wethouder wijst erop dat het niet zo is dat Boxtel Binnen de Bruggen nu de doorontwikkeling van de bibliotheek tegenhoudt. Hoewel een mogelijke verbouwing nog even op zich moet laten wachten, wordt wel over de invulling van de 'brede bibliotheek' nagedacht. Hij wijst daarbij op recente ontwikkelingen zoals de komst van het Taalhuis in de bibliotheek, maar ook op arbeidsmarktinitiatieven en dergelijke. Van den Broek laat weten dat bij hem of collega Lestrade niets bekend is van het verzoek van Geurtz om het VVV-kantoor onder te brengen in de bibliotheek. Geurtz bestrijdt dit in alle toonaarden en benadrukt dat het verzoek via het bibliotheekbestuur is aangekaart bij de gemeente.

Van den Broek laat weten dat de gemeente er ook niets aan kan doen dat meer en meer mensen fairtradeproducten in andere zaken dan fairtradewinkels kopen. Toch zoekt hij toenadering: "Wethouders Van den Broek en Lestrade zijn altijd bereid om met Frank Geurtz van gedachten te wisselen."

Ook JOOST tekent bezwaar aan tegen verhuurderheffing

Boxtel - Woonstichting JOOST, het voormalige St. Joseph, heeft samen met zo'n 180 andere woningcorporaties bezwaar gemaakt tegen de verhuurderheffing. Deze heffing is een extra belasting op de verhuur van woningen. De maatregel is een onderdeel van het Woonakkoord, dat bedoeld was om de woningmarkt te stimuleren en de staatsfinanciën op orde te krijgen.

De opbrengst van de verhuurderheffing komt nu ten goede aan de staatskas. De verhuurders, waaronder dus ook JOOST, zouden de 1,7 miljard aan huuropbrengsten graag direct inzetten voor de volkshuisvesting. Daarom diende de woonstichting vorige week samen met zo'n 180 andere verhuurders een bezwaar in bij het Rijk. "Wij kunnen het geld van de verhuurderheffing beter besteden door te investeren in de lokale woningmarkt", motiveert de woonstichting het bezwaar.

JOOST gaat verder: "In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in de regio's Boxtel en Rosmalen zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden." De woonstichting wil het geld dat nu direct naar de schatkist gaat liever zelf aanwenden om te bouwen of woningen te onderhouden. "Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas", aldus JOOST in haar maandelijkse nieuwsbrief. "Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt."

Het doel van de verhuurders is om Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z'n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website www.wooncrisis.nl.

Doorlees van de voorpagina: Jumbo mag toch meer dan 15 procent uitbreiden

Dan is er nog de problematische omrekenmethode van bruto vloeropppervlakte (bvo) naar winkelvloeroppervlakte (wvo). De rapporten die de gemeente liet opstellen rekenen met een factor van 0,66. Dat betekent dat voor iedere vierkante meter oppervlakte van Oosterhof 0,66 meter ten behoeve van de winkelvloer komt. De overige supers komen in de rapporten die zij lieten opstellen tot een andere omrekenfactor: de in Nederland veel meer gebruikelijke factor van 0,7 of 0,8. Omdat alle oppervlaktes in wvo worden berekend heeft dit forse gevolgen voor zo'n beetje alle onderdelen van het plan. Én de totale overschrijding van de uitbreiding van de Jumbo komt dan ook veel hoger uit: op bijna 60 procent.

Om alle partijen tegemoet te komen hanteert de gemeente nu een gemiddelde factor van 0,72. Daarmee wordt beargumenteerd dat Jumbo weliswaar groeit met ruim boven de 15 procent, maar het wvo van Oosterhof als geheel niet boven dit percentage uitkomt. "Duidelijk is wel dat terug naar het percentage uit de detailhandels- en horecavisie van vijf jaar geleden voor Jumbo niet haalbaar is. Het totale winkelcentrum minus de maatschappelijke ruimte blijft wel binnen de gestelde 15 procent"; constateert de gemeente.

De realisatie van de 1.154 m2 grote Aldi op Fellenoord wordt daarbij buiten beschouwing gelaten. Dankzij de samenvoeging verdwijnt er weliswaar 725 m2 bvo in Boxtel, maar is er per saldo méér winkeloppervlak in Boxtel, en óók nog eens dichter in de buurt van Oosterhof omdat Aldi de vierkante meters van de voormalige vestiging aan de Kapelweg 'verplaatst' naar Fellenoord.

Het Boxtelse college laat weten de uitbreiding van Oosterhof daar waar mogelijk terug te brengen om bezwaren tegemoet te komen. Eén van de manieren waarop dit moet gebeuren is met het beter borgen van de maatschappelijke ruimte. Daarvoor volgen ook nog vervolggesprekken met betrokken partijen. De consternatie blijft niet zonder gevolgen: de verwachting is wel dat het tekenen van de anterieure overeenkomst niet zoals gedacht in 2019 gereed zal zijn, maar dat dit door zal schuiven naar halverwege 2020.


KenEsch Quiz overhandigt cheque van 500 euro aan WensAmbulance

De overhandiging van de cheque was een drukke bedoeling. (Foto: Marina van Grinsven) Foto: Marina van Grinsven

Esch - De opbrengst van de KenEsch Quiz is afgelopen vrijdag 4 oktober overhandigd aan de WensAmbulance Brabant. Vrijwilligers van die stichting Barry van Brakel en Tiny van Schijndel mochten een cheque van 500 euro in ontvangst nemen uit handen van Imke Heufkens namens organisator De Knoestjes.

Al in juni werd in Esch de derde editie van de KenEsch Quiz georganiseerd, maar het was er nog niet eerder van gekomen de cheque aan het winnende goede doel te overhandigen. De Essche dorpsquiz bracht op 21 juni zeventien teams op de been die vol enthousiasme en inzet streden om de eerste plaats. Tijdens de prijsuitreiking werd bekend dat team 't Ken-net wel als winnaar uit de bus kwam. Deze groep had ook de eerste editie van de KenEsch Quiz gewonnen, toen voor hetzelfde goede doel gespeeld werd als nu.

De WensAmbulance mocht het totale inschrijfgeld van de quiz op vrijdag 4 oktober in ontvangst nemen. Naast vrijwilligers van het goede doel was ook het winnende team van de partij, evenals de leden van De Knoestjes. Er werd stilgestaan bij het werk van de WensAmbulance en het brede scala van activiteiten dat zij organiseert en uitvoert voor zieke mensen.

Nieuw seizoen Cis Kwis van start

Boxtel - Het is weer tijd voor het tweede seizoen van de Cis Kwis. Aanstaande vrijdag 11 oktober kunnen deelnemers in teams van twee tot zes personen de strijd met elkaar aangaan bij deze leuke pubquiz bij Brasserie Cis aan de Eindhovenseweg 39 in Boxtel.

De Cis Kwis biedt gegarandeerd een gezellige avond met vrienden of familie. Tijdens de pubquiz krijgen zij vragen over allerlei onderwerpen zoals sport, geografie, showbizz, muziek, nieuws en nog veel meer, vaak ondersteund door leuke muziekfragmenten en hilarische filmpjes.

Deelname kost 2,50 euro per persoon. Het quizzen begint om 20.30 dus van tevoren kan er nog een hapje gegeten worden bij Cis. Kun je 11 oktober niet maar wil je ook graag een keer deelnemen? In november is de volgende Quiz. Opgave via 0411-610225 of info@brasseriecis.nl.

Herfstknutselen voor kinderen bij het Groot Duijfhuis

Liempde - Op woensdag 16 oktober, midden in de herfstvakantie, organiseert Brabants Landschap voor de eerste keer een kinderactiviteit bij het Groot Duijfhuis in Liempde. Hoeve Het Groot Duijfhuis is een infopunt van Brabants Landschap en ook voor kinderen een leuke plek om de natuur van het Dommeldal te ontdekken. Het begint om 13.30 uur, deelname kost 2 euro per kind. Voor beschermers van Brabants Landschap is de activiteit gratis.

De kinderen gaan onder leiding van vrijwilligers van Brabants Landschap lekker naar buiten. Daar ontdekken ze de herfstkleuren aan de bomen. Welke blaadjes zijn de mooiste en bij welke bomen horen ze? Daarna krijgen de kinderen binnen een lekkernij en gaan ze aan de slag met het maken van verfafdrukken met de gevonden bladeren. Ouders of opa's en oma's mogen ook mee.

De herfstactiviteit is voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Trek warme kleren aan die vies mogen worden en neem eventueel laarzen mee. Het adres van het Groot Duijfhuis is Hoevedreef 2 in Liempde. De activiteit begint om 13.30 uur, tot ongeveer 15.30 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus aanmelden is verplicht. Dat kan op www.brabantslandschap.nl.

Wijkorgaan Liempde zoekt nieuwe voorzitter

Liempde - De huidige voorzitter van Wijkorgaan Liempde treedt per 1 januari 2020 af, reden waarom het wijkorgaan op zoek is naar iemand die deze functie op zich wil nemen.

In Liempde wordt het wijkorgaan gevormd door een vertegenwoordiger van iedere buurtvereniging (negen personen) die de maatschappelijke belangen van iedere buurt behartigt, met een onafhankelijke voorzitter. Het wijkorgaan krijgt ieder jaar een vastgesteld budget van de gemeente waaruit zaken worden gefinancierd om de buurten leefbaar te houden. Voorbeelden van projecten waar het wijkorgaan een bijdrage heeft gedaan zijn: Winterfair Liempde, aanschaf van AED-toestellen, speeltoestellen, aanleg skatebaan, gratis AED-cursussen, onderhoud Maria-grot, bijdrage rolstoelvriendelijk Liempde en bijdrage jubileum buurtvereniginge

Eén keer per twee maanden vergadert het wijkorgaan en worden aanvragen getoetst en beoordeeld. Het wijkorgaan werkt nauw samen met de gemeente, in persoon van de wijkmakelaar. Een paar keer per jaar stemmen ze zaken af met andere verenigingen en stichtingen die een algemeen maatschappelijk belang en karakter in Liempde hebben, zoals BOL, SPPILL, Dorpsberaad en ABL.

De voorzitter wordt gekozen voor een termijn van drie jaar en heeft een onafhankelijke rol binnen het wijkorgaan. Hij of zij leidt de vergadering (zes keer per jaar), stelt de agenda op en onderhoudt contacten met aanvragers, maatschappelijke instanties en wijkmakelaar van de gemeente Boxtel.

Mocht je interesse hebben in deze vrijwilligersfunctie of meer informatie willen, dan kun je mailen naar wijkorgaan.liempde@gmail.com of bellen met John van Heertum, 06-22513152.

Verzamelaarsruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert op zondag 13 oktober in De Walnoot haar verzamelaarsruilbeurs. Van 10.00 tot 13.00 uur kan er in het gemeenschapshuis aan de Reginahof 1 weer van alles geruild worden. De entree bedraagt 1 euro, kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Van diverse supermarkt spaaracties zoals voetbalplaatjes, hockeyplaatjes en smurfen tot bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes en winkelwagenmuntjes, de beurs biedt voor elke verzamelaar wat wils.
Ook wordt iedere beurs aandacht besteed aan een speciaal thema. Voor aanstaande zondag 13 oktober is dit: suikerzakjes. Mensen die een speciaal thema terug zouden willen zien op een van de VBV-beurzen, kunnen contact opnemen met voorzitter Ans van den Hout via 06-22349559 of met secretaris Ria Langenhuijsen via 06-23367018.

Gemeenschapshuis De Walnoot is te vinden aan de Reginahof 1, bij gebruik van navigatie dient men 'Reginahof 1 STO 1' in te geven.

Smartlappenavond bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - Bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 28 oktober weer het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Herdenking overledenen Esch

Esch - Tijdens de eucharistieviering in Esch op zondag 3 november worden alle overleden (oud-)Esschenaren herdacht die sinds oktober 2018 overleden zijn, in of buiten Esch. Nabestaanden die graag willen dat hun dierbaren hierbij genoemd worden, kunnen dat laten weten aan Nelly Schevers, Dorpsstraat 41 in Esch, 0411-601622.

Tijdens de heilige mis worden graflichten ontstoken terwijl de namen van de overledenen worden uitgesproken. Vervolgens worden die lichten op de graven geplaatst en worden alle graven en de urnenmuur op het kerkhof gezegend.
De uitnodiging is ook nadrukkelijk bestemd voor nabestaanden van overledenen die in Esch geen kerkelijke uitvaart hebben gehad.

Lezing over flora en fauna van Thailand

Foto: Aquariumvereniging Daphnia

Boxtel - Jan en Margie van der Heijden nemen op maandag 14 oktober geïnteresseerden mee op hun tocht door Thailand die zij in maart dit jaar maakten. De lezing over de over flora en fauna van dat land begint om 19.30 uur en wordt gehouden in Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1.

Lieke organiseert benefietconcert voor aanschaf hulphond

Lieke met haar speelse interpretatie van een hulphond. (Foto: Familie Van de Loo) Foto: Familie Van de Loo

Boxtel - De 17-jarige Boxtelse Lieke van de Loo is een crowdfunding gestart om een hulphond aan te kunnen schaffen. Die kan Lieke, die aan autisme en een angststoornis leidt, goed gebruiken om in het dagelijks leven beter uit de voeten te kunnen. Om extra aandacht en geld te genereren voor haar actie is er aanstaande zondag 13 oktober een muzikale actiemiddag in Café Zaal de Fellenoord.

De muzikale middag wordt geopend door de Red River Band Boxtel, waar ook de vader van Lieke, Johan van de Loo, deel van uitmaakt. Ook De Volle Bloas uit Boxtel, Dweilorkest Dorst uit Mijdrecht, Het Wereldkoor; zanggroep TINT uit Boxtel en zanger Jordy van den Boer zullen optredens verzorgen. Coverband STOKE zal de dag afsluiten.

Lieke schrijft op haar website www.hondvoorlieke.nl dat ze een paar jaar geleden moest stoppen met school vanwege haar situatie. "Mijn dagen bestaan nu vooral uit creatief bezig zijn. Bij het tekenen en schilderen ligt ook echt mijn passie", vervolgt ze, "maar door mijn problematiek kan ik me niet verder ontwikkelen en geen mensen bereiken."

Een hulphond kan Lieke helpen bij het leggen van contacten en ervoor zorgen dat ze minder angstig is. Maar zo'n assistentiehond kost al gauw 20.000 euro. Op steun van de zorgverzekeraar of gemeente hoeft Lieke in deze situatie niet te rekenen. En daarom is ze begonnen haar werk te verkopen via haar website.

Maar ook het concert moet dus een extra impuls geven: tussen de optredens door is er een veiling waarbij leuke items verkocht worden. Zo kan geboden worden op een verblijf van twee nachten voor twee personen all-inclusive in Hotel Alpin in het prachtige Sauerland ter waarde van 339 euro, een ademworkshop voor maximaal vijf blaasmuzikanten, een wijnproeverij voor 10 personen aangeboden door Bosch Wijnkopers, vier entreebewijzen voor Hollandse Kost café editie op 9 november 2019 bij de Comsche Hoeve, telefoonhoesjes van Ring & Go of een schilderij van de Boxtelse kunstenaar Ad Verstijnen.

De benefietmiddag is op zondag 13 oktober bij Café Zaal de Fellenoord aan de Fellenoord 6 in Boxtel en duurt van 12.00 tot 18.30 uur. De dag wordt gepresenteerd door Nick Verbunt.

College en JOOST vinden het te vroeg voor conclusies over oplopen wachttijd woningzoekenden

Boxtel - Het is nog te vroeg om te concluderen dat het nieuwe systeem voor woningtoewijzing heeft gezorgd voor een langere wachttijd. Dat vinden in ieder geval het Boxtelse college en woonstichting JOOST, die deze week gezamenlijk een reactie geven op vragen die de SP stelde.

De SP opende vorige maand een meldpunt nadat enkele woningzoekenden hun beklag hadden gedaan over de plots opgelopen wachttijd nadat woonstichting St. Joseph fuseerde tot JOOST en gelijktijdig overstapte naar WoonService Regionaal voor de toewijzing van woningen. Eén van hen kreeg van een medewerker zelfs het bericht dat de gemiddelde wachttijd inmiddels opgelopen is tot tien jaar.

JOOST bestrijdt dit echter. De woonstichting vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken: "Wij zien niet dat de wachtlijst voor woningzoekenden in de regio Boxtel is gestegen." Verder herhaalt JOOST haar reactie op vragen die deze krant al in september stelde: "De inschrijftijd bij de woningzoekenden in de regio waar Woonservice Regionaal actief is, is echter vergelijkbaar aan de regio Boxtel. Daar hebben we voorafgaand aan het besluit om over te stappen op een nieuw verhuursysteem als woonstichting ook heel zorgvuldig en kritisch naar gekeken." Daarbij waren ook de gemeente en de Huurdersbelangenvereniging betrokken.

De woonstichting krijgt bijval van het gemeentebestuur. Volgens het college reageren op dit moment ook woningzoekenden uit andere bij WoonService Regionaal aangesloten gemeenten op woningen in Boxtel, niet wetende dat zij in een andere woongemeente reageren. "Dit heeft te maken met de overgangsfase waarin we zitten", stelt het college van B&W. "Voor de gemeente geldt het principe 'Iedereen mag wonen waar hij of zij wil' (huisvestingswet) en daarom bouwen we voor doelgroepen. De ervaring leert dat het merendeel van de mensen trouw blijft aan hun eigen woongebied. Dit beeld wordt ook bevestigd door corporaties en gemeenten uit de directe regio." Zowel het college als JOOST zien met het aansluiten bij regionale woningtoewijzing via WoonService Regionaal geen grote wijziging ten opzichte van de situatie vóór de fusie: "Voorheen, als niet inwoner van Boxtel, was er ook de mogelijkheid om jezelf in te schrijven bij St. Joseph of een andere corporatie."

Een ander punt is het grote verschil tussen inschrijftijd en daadwerkelijke zoektijd. Als voorbeeld haalt JOOST de cijfers uit de gemeente Den Bosch aan. Daar bedraagt de gemiddelde inschrijftijd bij toewijzing nu weliswaar 8,3 jaar, maar is de gemiddelde tijd dat mensen ook daadwerkelijk op zoek zijn en dus regelmatig reageren op woningen 'maar' 2,3 jaar. In Boxtel zijn soortgelijke cijfers naar verwachting vanaf het komend jaar beschikbaar. De woonstichting zal periodiek controleren hoe het gesteld is met de gemiddelde wachttijd voor woningzoekenden. De gemeente laat weten die rapportages nauwlettend in de gaten te houden.

Rotonde deel 2

Vorige week uitte ik in deze krant mijn zorgen over rotondes waar veel ongelukken gebeuren. De situaties bij de Schijndelsedijk en de Schijndelseweg om precies te zijn. Inmiddels ben ik na bezoekjes aan de supermarkt, sportclubs, feestjes en de sociale media behoorlijk wat wijzer. Dit vat ik even samen omdat het onderwerp nogal leeft. Graag in het achterhoofd houden dat ik geen onderzoeksjournalist ben, maar gewoon een schrijver die meningen oproept en nu de verzamelde meningen deelt met de lezer waardoor we misschien met z'n allen het aantal ongelukken omlaag kunnen brengen. Stukje bewustwording richting de burger. Graag gedaan.

1. Een ruime meerderheid van de inwoners die gereageerd hebben, vindt beide rotondes gevaarlijk. De schadekaart van verzekeraars laat zien dat er bovengemiddeld veel ongelukken en schadegevallen gemeld worden, waardoor we dit onderbuikgevoel als feit mogen zien.

2. Van alles dat werd besproken is een top drie te maken. In willekeurige volgorde: de rotonde bij de Schijndelsedijk is enorm onoverzichtelijk voor met name automobilisten. Dan hebben we nog de oversteek vanaf de Schijndelseweg richting Vicaris van Alphenlaan en andersom. Van alle kanten komen fietsers opduiken. Wat tot slot veel werd aangegeven in de reacties; de mening dat fietsers sowieso niet van twee kanten moeten komen, maar gewoon wat extra meters moeten maken.

3. Over de oorzaak van de onveiligheid is men het niet 100% eens. Laten we zeggen dat 75% de regels onduidelijk vindt en de (bijna-)ongevallen daaraan wijt. Zo'n 25% ziet geen problemen en vindt de regels helder. Deze groep stelt dat deelnemers aan het verkeer de ellende zelf kunnen voorkomen.

4. Deze krant publiceerde na een onderzoek al in 2017 over dit probleem. Ook toen was er kritiek. We zijn in twee jaar tijd inmiddels tientallen aanrijdingen verder. Er werd de afgelopen week dan ook veel verbazing uitgesproken door mensen die ik (digitaal) sprak. Waarom worden signalen van inwoners en zorgwekkende cijfers genegeerd?

5. Er zijn veel meer incidenten dan wij weten, omdat veel botsingen (gelukkig) schade- en letselvrij aflopen.

6. Behoorlijk wat mensen in de betreffende verkeerssituaties zijn uitgescholden terwijl juist zíj zich aan de regels houden. De vloekende personen zijn dus overtuigd van hun gelijk. Dit lijkt te zeggen dat die laatste groep niet bekend is met de regels.

7. Ik merk dat er discussie is over de juiste rijroute en waar fietsers wel/geen voorrang hebben.

8. Mijn conclusie: de beide rotondes zijn bovengemiddeld onveilig, fietsers houden zich vaak niet aan de regels. En in dat laatste geval blijft de vraag, hoeveel doen dat met kennis van de regels, en hoeveel doen dat uit onwetendheid?

Waar ligt nu de oplossing? Omdat een betere wereld bij jezelf begint en er geen rooie cent in de gemeentelijke kas ligt, ga ik het klein houden.
(Rij)scholen, ouders/verzorgers: maak dit bespreekbaar. Vertel de kinderen waar zij wel en niet mogen fietsen en lopen. Allen, kijk eens kritisch naar uw fietsgedrag. Automobilisten: houdt u aan de snelheid en kijk zestien keer over uw schouder. Verder weet ik het ook niet. Er zal tijdens het ontwerpen van de infrastructuur vast iemand naar gekeken hebben die ervoor gestudeerd heeft, en misschien stond in zijn of haar factuurtje: 'verder blijft het al-tijd extra opletten bij een rotonde.'
Dat lijkt me een terecht advies.

PS: ik heb niks tegen verklede dino's.

MUBO-lezing: Van pij tot boevenpak

Pater Othmarus in Dachau na zijn bevrijding op 29 april 1945 door de Amerikanen (Beeldbank Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

De oorlogservaringen van Pater Kapucijn Othmarus-Lips in concentratiekamp Dachau

Boxtel - Pater Kapucijn Hans de Visser verzorgt aanstaande zondag 13 oktober de lezing 'Van pij tot boevenpak'. Deze lezing, die duurt van 11.15 tot 13.00 uur, bevat beelden over de gevangenschap en oorlogservaringen van Pater Kapucijn Othmarus-Lips in concentratiekamp Dachau. Omdat hij in Boxtel en Vught preekte tegen het nationaalsocialisme, werd Othmarus-Lips in 1941 gearresteerd en op transport gezet naar dit concentratiekamp. Daar zat hij vanaf september dat jaar bijna vier jaar gevangen tot zijn bevrijding door de Amerikanen op 29 april 1945.

Op 23 juni 1941 schrijft een Kapucijn in zijn kroniekboek: 'De Sicherheits-polizei is vandaag in ons klooster in 's-Hertogenbosch geweest'. Zij vroegen naar de Pater, die onlangs in Boxtel en in Vught had gepreekt. Dit was Pater Othmarus-Lips (1909-1984). De naam 'Othmarus' was zijn kloosternaam. Zijn burgernaam was Jo Lips. In zijn preken protesteerde hij tegen 'De Nieuwe Orde', die door de Nazi's voortdurend werd gepropageerd. Na een gesprek over zijn preek, is Pater Othmarus verzocht om de volgende dag naar het bureau Wolvenhoek in Den Bosch te komen, waarna hij vervolgens is vastgehouden in het Huis van bewaring in Den Bosch.

Via Düsseldorf is hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Dachau. Na aankomst in september 1941 werd hij gedwongen zijn pij uit te trekken. Zijn hoofdhaar en baard werden afgeschoren en hij kreeg de bekende gestreepte gevangeniskleding aan. Op zijn jasje werd zijn nummer, 27673, aangebracht. En onder dat nummer was een rode driehoek bevestigd ten teken dat hij een politiek gevangene was. Ook werden zijn rozenkrans en scapulier-medaille afgenomen. Voortaan had hij niets godsdienstig meer bij zich. Hij werd met enkele andere geestelijken verplicht een wagen op luchtbanden te trekken, die ongeveer 8 meter lang was. Daarop werden niet alleen voedsel, zoals aardappelen, kolen en zout vervoerd, maar ook zieke en overleden medegevangenen. Op zondag 29 april 1945 rond 17.30 uur worden Othmarus en de andere kampgevangenen door de Amerikanen bevrijd.

De presentatie wordt verzorgd Hans de Visser, lid van de Nederlandse Kapucijnenprovincie. Hij deed vele jaren pastoraal werk en zat lange tijd in plaatselijk en provinciaal bestuur. Nu is hij assistent in deze parochie en actief binnen de Heemkunde Boxtel.

De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur, koffie/thee is dan verkrijgbaar. Tijdens de lezing is ook een koffie/theepauze ingelast. De lezing zal tot uiterlijk tot 13.00 uur duren. De entree voor de lezing is voor volwassenen is 5 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen op 06-16041898

De brandweerkazerne aan de Molenstraat die van 1955 tot 1997 dienst deed als uitvalsbasis van de Boxtelse brandweer. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Rini van Oirschot

Brandweerkazerne Brederodeweg

In 1551 werd ten behoeve van brandweermateriaal begonnen met een aanbouw tegen het koor van de Sint-Petruskerk. In 1742 werd een brandspuit gekocht. Het brandspuithuisje tegen het raadhuis - nu de Heilig Bloedkapel - werd in circa 1825 afgebroken. Er werd een kleine houten aanbouw voor de toreningang gezet als stalling voor de brandspuit.

In 1853 verhuisde de brandspuit aanvankelijk naar de oude Marechausseekazerne in de Rechterstraat en daarna achter het gemeentehuis op de Markt. In 1925 werden in de huizen van brandweerlieden alarminstallaties aangebracht, waardoor zij vanuit de achter het stadhuis gelegen woning van de gemeentebode in een mum van tijd konden worden opgeroepen.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Op 18 januari 1955 werd de brandweerkazerne in de Molenstraat officieel geopend. De nieuwbouw van de Boxtelse brandweerkazerne aan de Brederodeweg bereikte eind oktober 1997 het hoogste punt. In maart 1998 werd de nieuwe kazerne door burgemeester Jan van Homelen officieel geopend.

LEON

Een wereld zonder friet. Ik moet er niet aan denken. Vanaf daar waar onze Dommel eindigt, heet ons frietje plots patat. Mathieu van der Poel kreeg vorige week tijdens het WK de fietsvariant voor z'n kanus. De chasse patat. Hongerklop!

Geen aardappelboer, geen friet. Je moet er toch niet aan denken dat Kwalitaria Strik drooggelegd wordt door een staking. Laten we in hemelsnaam zuinig zijn op deze boeren. Net als op hun collega-veeteeltboeren. Ook al pleitte D66 kamerlid Tjeerd de Groot voor halvering van de veestapel. Ooit zelf directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie was hij voor méér melkproductie. Hoeveel bergen boter kun je op je hoofd hebben? Melk voor elk, zeg ik. Stop met het koeioneren van de lamgeslagen boeren. Pure bullshit.

Slechts diegene mag slopen die iets beters kan bouwen*
Alleen om die reden halveren we D66 niet tot D33. De boeren zullen na de halvering hun eigen boontjes moeten doppen. Hoe gaat Tjeerd dat varkentje wassen? Hier spreekt een katholieke jongen. Oké, het is allemaal nog niet zover. Dus bij deze gaat de vergeving nog voor de Haagse zonde; een vet varken kan natuurlijk ook niet weten dat een mager varken honger heeft.

Niet verder vertellen, maar ik hoorde dat ze bij D66 het verschil niet weten tussen een tractor en een trekker? Tijdens een intellectueel bitterballen-bilateraaltje hebben ze het vast over een trektor, of erger nog een tracteur. Chasse-patatfietser Mathieu is geen wielrenner, maar een pedaleur. En een Boxtelse Herenboer een farmeur.

De grootste vervuiler is de armoede*
Mijn grote vriend en oud-Boxtelaar Leon Louwhoff zag dit al in 2004. Op reis in Honduras. De armoede te lijf. Hij pakte de koe bij de horens en bedacht het 'Sojaplan'. Doel van dit plan is soja te verbouwen op een stukje grond. Toen en daar mocht dat nog. De soja diende als aanvulling op de voeding van 35 kinderen uit het kindertehuis en om hun moeders werk te verschaffen. Leon wilde de bevolking leren te boeren in het klein. Wat rijst, tortilla's, maïs en bonen. Lokaal verbouwen door en voor de lokale bevolking. Precies zoals we het hier en nu zouden willen. Circulair heet dat dan tegenwoordig.

De cultuur van een land woont in het hart en in de ziel van de mensen*
Slim als hij was ging hij altijd vooruit, maar niet altijd rechtdoor. Leon verlegde met zijn daden de ene na de andere steen. Een straat van kei goede ideeën. Een ras keistamper. Ook vanwege zijn imposante verschijning en vriendelijkheid. Een echte Jas. En daarom noemen wij hem ook zo. Wij Boxtelaren kunnen er ook niets aan doen. We zijn de rest nu eenmaal altijd een stapje voor. We pieken daardoor soms te vroeg. Begrepen worden valt dan niet altijd mee. We zullen ermee moeten leren leven. Onze eigen De Kleine Aarde is inmiddels wel het oudste en actueelste voorbeeld. Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen.

Tot het zover is.

Ruud

*citaten van Ghandi. Hij werd 150 jaar geleden geboren, net als de friet

Boxtel geeft nestkasten uit in strijd tegen eikenprocessierups

Dit jaar was de eikenprocessierupsenplaag wederom groter dan het voorgaande jaar. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente roept de hulp in van Boxtelaren in de aanpak van de eikenprocessierups. In buurten of straten waar minimaal vier inwoners de handen ineen willen slaan voor de plaatsing van nestkasten worden deze door de gemeente gratis geleverd. Dat wil zeggen: niet kant en klaar, maar als bouwpakket. Ook het onderhoud moeten de bewoners zelf oppakken. De nestkasten moeten koolmezen en pimpelmezen aantrekken die op hun beurt de processierupsen eten.

De eitjes van de eikenprocessievlinder komen uit in het voorjaar, tussen mei en juli. De rupsen trekken vaak in lange linten over de eik. Zij leven in deze boom en eten van de bladeren. De rupsen hebben minuscule brandhaartjes die ze bij naderend gevaar loslaten. Deze haartjes veroorzaken huidirritatie, branderige ogen en in sommige gevallen ademhalingsklachten bij mensen en (huis)dieren. Zelf de nesten van de rups verwijderen is niet mogelijk, omdat daarin ook brandharen achterblijven.

Eerder stelde de gemeente al bij lange na niet genoeg middelen te hebben om direct op alle meldingen van processierupsen in te springen. Daarom wordt nu ingezet op het lokken van natuurlijke vijanden van de processierupsen, zoals koolmezen en pimpelmezen.

De bouwpakketten voor nestkasten kunnen worden aangevraagd via de wijkmakelaars Hans Mols of Werner van der Velden. Woon je in Liempde, Lennisheuvel of Boxtel Oost, mail dan naar Hans Mols: h.mols@mijngemeentedichtbij.nl. De overige wijken kunnen mailen naar Werner van der Velden: w.vd.velden@mijngemeentedichtbij.nl. De nestkasten kunnen daarna bij HobbyCentrum Boxtel in de Baroniestraat en bij De Kinderboerderij aan het Apollopad in elkaar worden gezet en afgehaald worden.

Nadat de nestkasten in elkaar gezet zijn, is het de bedoeling dat wijkbewoners ze zelf nog schilderen. Dit moet gebeuren met een niet al te felle kleur, die vogels niet afschrikt. Ook een jaarlijkse schoonmaak van de nestkasten is in handen van de bewoners. De gemeente stelt materiaal beschikbaar voor maximaal 300 nestkasten. Mocht dit niet genoeg zijn, dan volgt volgend jaar een nieuwe ronde.

De nestkasten moeten vóór het nieuwe jaar in de bomen hangen, omdat vogels zich anders niet tijdig in de kasten kunnen vestigen. Vanzelfsprekend is het de bedoeling de nestkasten op te hangen aan eiken of in de directe omgeving van eiken. Dit gebeurt op ongeveer 4 meter hoogte, door middel van een spijker. De ingang moet noordoostelijk gericht zijn omdat vogels hun nest graag in de middag uit de zon hebben hangen.

Feestelijk 25-jarig jubileum voor Dorpshuis de Vlaswiek

Bewoners en hun naasten herkennen zichzelf en anderen in het schilderij. Met een brede glimlach wijzen zij elkaar aan. (Foto: Zorggroep Elde) Foto: Zorggroep Elde

Liempde - Dorpshuis de Vlaswiek van Zorggroep Elde Maasduinen vierde afgelopen week haar 25-jarig bestaan. Dit jubileum van het kleinschalige verpleeghuis in de kern van Liempde werd gevierd met verschillende activiteiten voor bewoners, vrijwilligers en werknemers.

Van een Brabantse koffietafel tot aan een huifkartocht, er was genoeg te beleven tijdens het jubileum van de Vlaswiek. Hoogtepunt van de jubileumweek was een receptie op woensdag 2 oktober. Daar was ook de expositie '25 jaar Vlaswiek door de ogen van bewoners' te bewonderen.

Om een blijvende herinnering te creëren van het jubileum, is door kunstenaars Karin Cornelissen en Michèle Finders en medewerkers een expositie gemaakt. "In augustus zijn wij voor de eerste keer bij de Vlaswiek geweest en hebben we foto's gemaakt. Dat was net na het eten, dus iedereen was een beetje slaperig", lacht Michelle. "Hierna zijn wij zeven weken bezig geweest om aan de hand van onze eigen interpretatie het kunstwerk te maken." Veel bewoners zie je terug in het kunstwerk, net als allerlei typerende elementen van de Vlaswiek.

Tijdens de receptie waren alle bekenden, omwonenden en ondernemers van Liempde welkom om samen het 25-jarige bestaan te vieren. De middag startte onder het genot van koffie met gebak en daarna bracht het komische duo Lelle & Belle iedereen op ludieke wijze naar de kunstroute.

De eerste bewoner van Dorpshuis de Vlaswiek werd 25 jaar geleden welkom geheten. Door de kleinschaligheid en de grote betrokkenheid van de inwoners van Liempde heeft de Vlaswiek een centrale plek in de woon- en leefgemeenschap. Dit brengt een bepaalde gemoedelijkheid met zich mee, wat ook zo wordt ervaren door bewoners en medewerkers. Zo ook Ine van Gestel: "Ik werk al sinds het begin bij de Vlaswiek en het is zo fijn werken hier. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk."

De feestweek was een mooi voorbeeld van hoe het al 25 jaar bij de Vlaswiek gaat; met elkaar. Medewerkers, vrijwilligers, verwanten en familie droegen allemaal een steentje bij om er een groot feest te maken.

Mijn Mooi Boxtel: Ad Kruysen

Foto: Ad Kruysen

De Dommel bij Kasteren met mist, in het voorjaar heb ik deze foto genomen.

TipMooiBoxtel: panel vindt natuurbescherming belangrijker dan bouwen ten koste van alles

Een groot deel van het burgerpanel TipMooiBoxtel verkiest natuurbescherming boven nietsontziend bouwen. (Foto: Natuurmonumenten / Rene Koster Klein) Foto: Natuurmonumenten / Rene Koster Klein

Boxtel - Ondanks dat sinds de bestuursrechter in mei gehakt maakte van de Nederlandse stikstofwetgeving landelijk zo'n 14.000 bouwprojecten stil kwamen te liggen, vindt een fors deel van de Boxtelaren het goed dat door de regelgeving een streep is gezet. Dit blijkt uit een peiling die wij uitvoerden onder ons burgerpanel TipMooiBoxtel. Of, zoals één van de geënquêteerden het noemt, "de natuur is goud waard". Met haar is precies één derde van ons panel het eens.

Wij vroegen ons burgerpanel TipMooiBoxtel in de 22e raadpleging naar hoe zij tegen de problemen aankijken die ontstonden nadat de bestuursrechter de stikstofwetgeving ongeldig verklaarde. Naast dat 33 procent van de ondervraagden zich kan vinden in die uitspraak, staat nog eens 32 procent er neutraal tegenover.

De Nederlandse stikstofregels werden door het Europees Hof getoetst aan Europese wetgeving en bestempeld als 'te onzeker' met betrekking tot de beoogde vermindering van de neerslag van stikstof op kwetsbare natuurgebieden zoals de Kampina. Daarop kon de Nederlandse bestuursrechter weinig meer doen dan de complete regelgeving, ook wel bekendstaand als PAS (Programma Aanpak Stikstof), ongeldig te verklaren.

Die uitspraak zorgde er prompt voor dat zo'n 14.000 projecten in de bouwsector stil kwamen te liggen, zoals het Boxtelse Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). Voor de aanleg van nieuwe wegen en huizen zal de uitstoot van stikstof in eerste instantie altijd stijgen in verband met een toename van (zwaar) bouwverkeer. Dat de uitstoot later, na uitvoer van het project, weer daalt deed daar niet aan af, omdat vanwege het afschieten van de PAS er geen rekenmethode bestond om deze daling hard te maken. Inmiddels is die rekenmethode er wel, waardoor een deel van de projecten weer door kan gaan, zij het met een vertraging.

Onze gemeente liet onlangs weten de extra kosten die de vertraging van PHS met zich meebrengt te willen verhalen op het Rijk. Daar kan ons panel zich in vinden. "Ik ben dan ook van mening dat de landelijke overheid de negatieve gevolgen van het verbod hoort te compenseren", laat een respondent weten. "De lagere overheden zijn immers het slachtoffer van een rammelende regelgeving!"

Hoewel velen in ons panel natuurbescherming belangrijk vinden en daarom het verbod op de PAS steunen, is er ook een groep die het er niet mee eens is. Daarvoor geven zij verschillende redenen. "Geen bouw of nieuwe wegen en de economie zal stilvallen, met een recessie tot gevolg", aldus één respondent. Van de 19 procent van ons panel die aangaf zich niet te kunnen vinden in de uitspraak, gaf maar liefst 63 procent aan met name het stilvallen van de bouw hiervoor als belangrijkste argument te zien. 42 procent noemt de economische impact op ons land als belangrijkste argument. Maar ook wordt getwijfeld aan de vraag of de natuur echt onvoldoende beschermd was met de PAS: één op de drie tegenstanders van het verbod denkt dat er wél voldoende garanties geboden werden.

Om de vertraging van PHS-plannen niet verder te laten oplopen opperde de politiek diverse mogelijke oplossingen. Zo wordt bijvoorbeeld nagedacht over een andere fasering van de te nemen maatregelen. Wij vroegen ons panel of wat hen betreft de politiek ook de bestuursafspraak om de sluiting van de dubbele overweg als laatste uit te voeren in de plannen naar voren kan halen. Daarvoor lijkt weinig steun te zijn. Twee derde van onze panelleden ziet dit absoluut niet zitten. En degenen die wél graag een andere oplossing gerealiseerd zien voor wat betreft de fasering van de sluiting van de dubbele overweg? Zij hebben vrijwel zonder uitzondering een wel heel bijzondere motivatie voor hun keuze: zij willen helemaal niet dat de dubbele overweg sluit en gebruiken deze vraag en masse om daarover hun onvrede te uiten.

Overigens bestaat het gevaar dat door al verleende vergunningen die zijn gebaseerd op de PAS alsnog een streep wordt gezet. De PAS gold namelijk al sinds 1 juli 2015. Besluiten die juridisch nog niet 'in rechte onaantastbaar' vaststaan, kunnen daarom aangevochten worden. Dit betekent zoveel als: besluiten waartegen nog op de een of andere wijze een juridische procedure loopt en die gebaseerd zijn op de PAS kunnen aangevochten worden. Het succes hiervan is gegarandeerd omdat die wet immers ongeldig verklaard is. En dat vindt een meerderheid van ons panel niet eerlijk. De aanvrager van de vergunning kon immers in 2015 niet weten dat de wet waarop zijn vergunning gebaseerd is in 2019 niet meer geldig zou zijn. 43 procent van de panelleden hoopt dan ook dat er een oplossing voor deze zaken komt. Eén op de vijf panelleden weet niet precies wat hiervan te vinden.

Wil je ook meepraten over actuele zaken in Boxtel? Meld je dan aan voor ons burgerpanel TipMooiBoxtel via www.tipmooiboxtel.nl.

Walnoten voor onze kleinkinderen

Foto: Jan van der Steen

Wolken jagen voorbij, wind en regen laten de bomen schudden. Het pad over De Kleine Aarde naar onze Pipowagen bij de Voedseltuin ligt bedekt met eikeltjes.

Met emmers lopen we langs de randen van onze Voedseltuin. Hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes liggen voor het oprapen. Die bomen zijn door onze voorgangers geplant, hoe oud zouden ze zijn?

We kennen het gezegde: 'Boompje groot, plantertje dood' en de traditionele walnootbomen, zaailingen, doen er wel 20 tot 30 jaar over om tot een goede notenoogst te komen. Pas na 60 jaar wordt de oogst overvloedig.

Maar walnoten kunnen wél honderden jaren oud worden. 'Als je voor je kinderen wilt zorgen, plant dan fruitbomen. Als je voor je kleinkinderen wilt zorgen, plant dan notenbomen…' en dat hebben de pioniers voor ons op de tuin gedaan. Wij zijn er blij mee en rapen de noten voor de Voedselbank.

Voedselbomen en voedselstruiken staan volop in de belangstelling. In Schijndel wordt het grootste voedselbos van Europa aangeplant. De pionier daarvan, Wouter van Eck is een Bekende Nederlander aan het worden. Hij vertelt erover op het festival In Our Nature 9-10 oktober op De Kleine Aarde.

In Sint-Michielsgestel is Den Food Bosch aangelegd, een experimenteel voedselbos van één hectare groot. Het bestaat uit een paar duizend bomen, struiken en kruiden, waarbij een natuurlijk bosecosysteem wordt nagebootst. Dat geeft een grote variatie in vers, gezond en krachtig eten. Zij groeien dit voedsel zonder enige chemicaliën, kunstmest of zware machines. Net zoals wij op de Voedseltuin werken.

Onze buren op de tuin, van het Kleine Aarde Netwerk, hebben nieuwe fruitbomen en notenbomen aangeplant. De imkers snoeien de oude tamme kastanjes om de paar jaar terug, zo verjongen die bomen en kunnen ze tientallen, zelfs honderden jaren een goede oogst geven.

Zo wordt onze Kleine Aarde steeds eetbaarder. Op de Voedseltuin oogsten we de herfstprei en de bataten en rapen we de noten. Nu weer leren hoe je de tamme kastanjes bereidt…

Welkom op de tuin
Batatenoogster, notenraper of festivalganger, je bent welkom op de Voedseltuin: https://voedseltuinboxtel.nl/

Maria van den Hoogen

Tuinleider Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde

Activiteiten bij De Rots en Rembrandt tijdens Duurzame Week

Boxtel - In het kader van de Duurzame Week worden deze week verschillende activiteiten georganiseerd zoals een bijeenkomst in Grand Café Rembrandt over circulaire landbouw, vanavond woensdag 9 oktober, of een filmavond op donderdag 10 oktober in Gemeenschapshuis De Rots.

Tijdens de bijeenkomst van vanavond in Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 gaan ZLTO en de werkgroep Duurzame Week Boxtel samen met de aanwezigen in gesprek over kringloop-landbouw en dan gaat het ook over een gezonde bodem. Want daar kun je gezonde producten van verwachten en positieve natuureffecten. De toegang is gratis en de avond begint om 20.00 uur.

Morgen, op donderdag 10 oktober wordt vanaf 20.00 uur de film 'Green Tales of the City' vertoond. De film die Gwen Jansen in 2018 maakte geeft een optimistisch en humoristisch inkijkje in de groene beweging in de stad. Want hoewel gemeenten weliswaar slechts zo'n twee procent van het aardoppervlak beslaan, zorgen ze voor een grote impact op de klimaatverandering. Ze produceren het meeste afval en gebruiken de meeste energie omdat er nu eenmaal de meeste mensen wonen. De film, die inmiddels al meerdere prijzen heeft gewonnen, biedt een kijkje van binnenuit bij een aantal 'groene verhalen uit de stad'. Entree bedraagt 5 euro.

Lieve lezers,

"Dit gaat iedereen pijn doen"

Wethouder Lestrade was duidelijk: Boxtel zit met een begrotingstekort. Er is te weinig geld op de meerjarenbegroting voor 2020, en dat zal opgelost moeten worden. Het gat in de begroting moet worden gedicht. Hoe dan? U raadt het al: met onze centen. De broekriem moet strakker in Boxtel, en wanneer wethouders dat soort dingen zeggen weet je één ding zeker: dat wordt betalen.

Oké, begrotingstekort dus. Hoeveel is het, waar hebben we het eigenlijk over? Meten is weten, zei ons Trui altijd als ze weer eens achter in de Becoloth mannen stond te bevoelen. Dáár ging in elk geval geen enkele broekriem strakker. Maar ik dwaal af – terug naar de kern.

Een korte blik op de begroting geeft aan dat we een slordige 2,5 miljoen euro achterlopen in 2019. Je hoeft geen ras-econoom te zijn om te weten in welke Boxtelse bodemloze bestemmingsputten deze euro's verdwenen zijn. De blinde boekhoudbrigade van Markt 1 heeft er nogal wat knaken doorheen gejaagd de afgelopen jaren. Projectje hier, projectje daar – er is genoeg geld rondgepompt. Projectjes, hoor ik u denken? Ik noem er een paar.

Een stadskunstenaar. Fietsparkeerplaatsverschuivingen. Flexplekken voor ambtenaren. Gratis kopjes koffie op Oosterhof. €10.000 van de gemeente als tegenreactie op de gratis kopjes koffie op Oosterhof. Een 40 meter lange catwalk. Boxteldag. Flashmobs tijdens Boxteldag. Die flashmobs aankondigen in de verkeerde krant waar je een abonnement op moet hebben wat echt bijna niemand heeft en waarmee je dus geen mens bereikt. Boxtel En Route. Het plaatsen van een bankje, omdat hangouderen anders boos worden. Het kopen van chocoladebollen voor diezelfde hangouderen. Evaluatiesessies met bewoners over de nieuwe markt. Het behouden van de platanen aan de Markt. Het weghalen van de platanen aan de Markt. Het tóch niet weghalen van de platanen aan de Markt. De blauwezoneproef. De parkeerplekken aan de Rechterstraat die ineens fietsparkeerplekken werden. Dinosaurussen op rotondes. Het hek voor de Croon. Boxtel Zet De Bloemetjes Buiten. Apps waarmee je de vergunningen van je buren kunt checken. Apps waarmee je visite en de lengte daarvan wordt vastgelegd. Het rooien van de kastanjeboom. Het plaatsen van de kinderkopjes voor de STA-P-route. Het weghalen van de kinderkopjes voor de STA-P-route. Het terugplaatsen van de kinderkopjes voor de STA-P-route. Stenen bankjes waarop staat 'wie meewerkt zit goed'. Die afschuwelijke mascotte van de Boxtelaartjes. Een dino-app.

Maar goed. Wij burgers zijn de moeilijkste niet. Ik stel voor: als er een ambtenaar is die bovenstaand lijstje in één ademteug kan opnoemen, dan trekken wij burgers de portemonnee. Geen probleem. Zeg het maar, lieverds op Markt 1, hoeveel hedde gullie nodig?

Liefs, Bets

Foto: Gerard Schalkx

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.
Fotograaf: Gerard Schalkx

Kromme Voor in D'n Liempdsen Herd

Foto: SPPiLL

Liempde - Het bier 'De Kromme Voor' dat op zondag 22 september gepresenteerd werd op het Kromploegers-Foodtruck festival is nu te koop en te nuttigen in D'n Liempdsen Herd. Naast het bier is eveneens het speciale glas met 'kromme' voet te koop in het bezoekerscentrum.

De Kromme Voor is een blond bier van 6,8 procent alcohol en door de Vrienden van de Kromploegers geselecteerd als favoriete bier tijdens de Kromploegers-bierproeverij. Het speciaal bier is verkrijgbaar als sixpack, maar ook als losse flesjes.

12 / 20

Bekendmakingen week 41

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hollands Diep ongenummerd, rooien: 2 populieren uit berm gemeentelijke zandweg en kappen 87 bomen
Kinderbos / Mijlstraat, plaatsen kwekerijbomen op percelen A942, N367 en N937
Onrooi 14, aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen
Rechterstraat 67, herontwikkelen bestaand kantoorgebouw naar een wooncomplex
Hendrik Verheeslaan 41, plaatsen overkapping aan berging
Zandvliet voor huisnummers 75-77, rooien: 1 linde uit trottoir met herplant van 1 esdoorn

Verleende omgevingsvergunningen
Esschebaan 4a, kappen: 4 eiken uit achtererf
Munsel 80 t/m 84, 139 t/m 161, 163 t/m 167 en langs De Aanloop 2, kappen: 1 rode paardenkastanje, 1 Mantsjoerijse kurkboom en 38 berken uit de gazons voor de woningen. Herplant met diverse bomen, siergrassen en vaste planten in samenspraak met de bewoners.
Zonneglans 2, bouw garage aan achterzijde perceelsgrens

Bestemmingsplan
Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Roderweg 33-35 en ongenummerd. De verkoop van LPG op deze locatie is inmiddels beëindigd. Met dit plan wordt de feitelijke situatie vastgelegd. Ook maakt het de realisatie van een vrijstaande woning mogelijk op het perceel met kadastraal nummer B-3285.

Beleidsregels
Beleidsnotitie reststroken

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


Uitschrijvingen uit de basisregistratie personen (BRP)
Na onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij ingeschreven staan. Dat wil zeggen dat zij voor de gemeente, administratief gezien, verblijven op een onbekend adres en formeel niet meer in Nederland wonen. Burgemeester en wethouders van Boxtel hebben het voornemen betrokkene uit te schrijven, volgens artikel 2.21 en 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP). Als wij binnen vier weken na de datum van verzending van het voornemen geen reactie hebben ontvangen, schrijven wij bovenstaande personen uit.Na uitschrijving kunnen zij geen beroep meer doen op de sociale voorzieningen in Nederland en ook geen officiële documenten aanvragen. Het betreft de volgende personen

Besluit ambtshalve uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam                Geboortedatum
M.A. Abdi         02-03-1991

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 DA Boxtel.

Staat uw naam hierboven of weet u waar bovenstaande persoon verblijft, neem dan contact op met de Burgerzaken van de Gemeente Boxtel via mail burgerzaken@boxtel.nl of telefonisch via (0411)
65 59 11.


Oud papier

11-10 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 12-10 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg 12-10 Munsel + deel Centrum – Breukelen 12-10 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

JRL-leerlingen zamelen geld in voor reis naar Bolivia

Lieke Queens (l.) en Annely Schreppers organiseren een hockeytoernooi om hun reis naar Bolivia te bekostigen. (Bron: Lieke Queens) Foto: Lieke Queens

Lieke en Annely organiseren hockeytoernooi voor Cochabamba

Boxtel - De Boxtelse JRL-leerlingen Annely Schreppers en Lieke Queens (beiden 16 jaar oud) organiseren een hockeytoernooi dat op 20 oktober bij Hockeyclub Oirschot gehouden wordt. De opbrengst van het toernooi zullen de meiden gebruiken om hun reis naar het Boliviaanse Cochabamba te bekostigen, waar zij ontwikkelingshulp gaan bieden met Expeditie Jacob Roelands. Die expeditie wordt komend voorjaar voor de vijfde keer georganiseerd.

Annely en Lieke gaan het komend jaar samen met tien andere leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum naar de Boliviaanse stad Cochabamba. Vanzelfsprekend kijkt het tweetal daar naar uit: "We gaan ons inzetten voor de kinderen daar en samen ons steentje bijdragen aan het vergroten van hun kansen. Wij zullen veel vrijwilligerswerk gaan doen, zoals helpen bij weeshuizen, straatjongeren en internaten."

De reis zullen de dames zelf moeten bekostigen. Dit doen Lieke en Annely met een hockeytoernooi dat gehouden wordt op 20 oktober bij hockeyclub Oirschot. Het toernooi voor kinderen van 9 tot 14 jaar oud is geïnspireerd op verschillende landentoernooien en wordt gespeeld in teams van 5 tegen 5. De eerste wedstrijd start om 11.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Kinderen kunnen zich met een team, maar ook individueel inschrijven. Dat kan door een e-mail te sturen naar evenementen@hcoirschot.nl, met vermelding van naam, leeftijd, geslacht en, indien van toepassing, de hockeyclub waarvan de kinderen lid zijn. De inschrijfkosten bedragen 15 euro per persoon, die dus ten goede komen aan de reis van het tweetal naar de Boliviaanse stad. "Wij hopen op een grote opkomst en een gezellige dag!", besluiten Lieke en Annely.

Ring & Go reikt prijzen uit vanwege 10-jarig bestaan

Suzanne Schuurmans (l.) met Quinn en zijn moeder Manon de Wert-Vile. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - De Boxtelse telecomzaak Ring & Go bestond vorige week tien jaar en dat werd uitvoerig gevierd. Dat deed eigenaresse Suzanne Schuurmans op een manier die geheel bij haar en haar zaak past: samen met haar klanten. Speciaal voor hen had zij verschillende feestelijke aanbiedingen en winacties, zoals een JBL Playlist Speaker en een Hoverboard, die ze in samenwerking met DeMooiBoxtelKrant weggaf. Zondag mochten de winnaars, beiden toevallig ook echt vaste klant bij 'Suus', hun prijs op komen halen in de winkel aan de Rechterstraat 3.

De winactie #RingGoBoxtel werd via de Facebookpagina van de krant, @mooiboxtel bekendgemaakt. Het bericht werd honderden keren geliked, gedeeld en voorzien van felicitatie-opmerkingen voor Schuurmans en haar team. Uit alle reacties werden uiteindelijk geheel willekeurig twee winnaars getrokken, die zondagmiddag het slechte weer trotseerden om naar de winkel te komen. De 2-jarige Quinn en zijn moeder Manon de Wert-Vile kregen uit handen van Suzanne een JBL Playlist Speaker, terwijl Ring & Go-medewerktster van het eerste uur Els Egge-Hoffmans het Hoverboard aan Luuk (10) en zijn moeder Anique van den Bergh overhandigde .

Anique van den Bergh (l.), haar zoon Luuk en Els Egge-Hoffmans. Foto: Willemijn Wijdenes

"Een gemoedelijke winkel, waar je altijd voor alles terecht kunt", zo omschrijft Manon Ring & Go, terwijl ze stralend samen met haar zoontje Quinn de prijs in ontvangst neemt. Ze is niet voor niets een vaste klant van de telecomzaak. Quinn is ook zichtbaar blij met de mooie prijs. Wat hij ermee gaat doen? Lekker muziek luisteren en dansen!

Ook Anique komt regelmatig bij Ring & Go. "Het is leuk winkeltje met een topservice", aldus de winnares van het Hoverboard. Al gaat die prijs natuurlijk naar Luuk. En naar zijn broertje Lars, zo vertelt hij. "Ik heb nog nooit een prijs gewonnen", aldus Luuk. En dan meteen zo'n grote prijs, daar is hij erg blij mee. Zwaar is de Hoverboard wel, zo blijkt. "Maar gelukkig zijn we met de auto!" lacht Anique.

Oktoberfest

Voor het derde jaar op rij was ik aanwezig (fysiek wel, mentaal niet de hele tijd) bij het Oktoberfest in Liempde. De pullen bier en de Duitse schlagers vlogen er weer lekker doorheen. Het was een editie om nooit te vergeten. Al ben ik wel wat vergeten.

Het evenement begon al om 19.00 uur met het traditionele openen van het eerste vat. Maar mijn vriendin en ik kwamen later. Wij hadden in de middag namelijk een survivalrun. Beter bekend als de martelgang. We surviveden het ternauwernood, maar hadden dus nog een enerverende avond voor de boeg. Na de afmatting verwachtten we dat we na een pilske al zat zouden zijn. En dat we niet meer op de banken zouden kunnen staan omdat onze benen aan zouden voelen als blubber. Het liep anders.

We arriveerden om 20.00 uur bij de tent. Daar moesten we nog de tickets krijgen om binnen te komen. Niels zou bereikbaar zijn. Dus niet. Ik schakelde het back-up plan in: Axel, de mama van de groep. Na twee keer bellen nam hij gelukkig op. Ik zwaaide naar hem, althans dat dacht ik. Het bleek totaal iemand anders te zijn. Even later daagde dan toch die goeie Axel op. Hij loodste ons naar binnen. En naar onze tafel. Daar was van te voren veel onduidelijkheid over. De indeling zou omgegooid zijn vanwege de lengte van Roel van Velzen. - Het is toegestaan om even te lachen. - En dat was ook zo. Het podium stond op een andere plek. Recht voor onze tafel. We hadden een soort van VIP-plekken in de golden cirkel. En daar hoefden we niet eens extra voor te betalen.

Het was geweldig. Je kon Dennie Christiaan bijna aanraken. Hij speelde weer de pannen van het dak, net zoals De Kromploegers. En wie zat er langs onze tafel? Natuurlijk, ons pap en mam. Dan konden we elkaar goed in de gaten houden. Waar ik eerst dacht dat ik dat vooral bij hun moest doen, was het aan het eind van de avond misschien, heel misschien, andersom. Het tempo lag in het begin behoorlijk hoog. En de 'ein prozi's' leken wel om de minuut te zijn. De halve liters bier gingen er daarom lekker doorheen. Het zou natuurlijk ook zonde zijn om het drinken lauw te laten worden.

Mede door de drank werden iedereens heupen iets losser. Maar ook de poten onder de banken. Die van ons stortte net zoals twee jaar geleden in. Dit keer zonder mij erop. Ik had al een smakkerd gemaakt toen ik een bekende in de verte zag staan, die mij binnen hengelde als een vis, ik een stap zette zonder te kijken en naar beneden donderde. Mijn vriendin zag het lijdzaam toe. Voor de rest vond ze het een superleuke eerste ervaring, op de bezoekjes naar de wc na. Daar raakten we elkaar meestal kwijt omdat ik met een Liempdenaar in gesprek was geraakt.

Aankomende zondag worden het voor mij en mijn vriendin Franse chansons in plaats van Duitse schlagers, glazen wijn in plaats van pullen bier en stokbrood met Boursin in plaats van Broodje Bratwurst. We gaan samen naar Parijs, de stad van de l'amour. A bientôt Oktoberfest, tot gauw.

BHC-leerlingen runnen een ondernemersmarkt

Boxtel - Op het Baanderherencollege wordt vrijdag 11 oktober een ondernemersmarkt georganiseerd. Daar verkopen leerlingen van 13.15 tot 15.00 uur producten en diensten in het kader van de module 'ondernemen voor beginners', die zij de afgelopen weken volgden.

De markt is georganiseerd door leerlingen die het profiel 'economie en ondernemen' kozen. Zij hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om producten in te kopen, diensten te bedenken en om alles wat daarbij komt kijken te organiseren. Zo hebben de leerlingen aandeelhouders gezocht en zijn ze aan de slag gegaan met het maken van een logo en een ondernemingsplan.

De door de leerlingen opgedane kennis wordt nu in de praktijk gebracht. De 16-jarige Mounya is enthousiast: "Het is een superleuke opdracht omdat je met een groepje samen mag werken. En omdat we nu ervaring op kunnen doen in het echte leven." Pien (15 jaar) deelt dit enthousiasme: "We hopen natuurlijk een leuke dag te hebben en dat er veel mensen op af komen!"

Op 11 oktober start de markt om 13.15 uur in de hal van het Baanderherencollege. De markt duurt tot 15.00 uur. Iedere belangstellende is gedurende de markt welkom bij de school aan de Baanderherenweg 2 in Boxtel.

Rune, groep 7 en Bink, groep 8 BS De Spelelier

Foto: Jan van der Steen

Het thema van het boekenbal was dit jaar 'Reis mee', en ja hoe gaan je dan verkleed. Iedereen was verschillend verkleed, of niet verkleed omdat je overal naartoe kunt reizen. Er waren veel verschillende dingen te doen in de Bieb en bij de Petrusschool. Het leukste was de escaperoom, wel jammer dat de rij daar zo lang was. De rodeostier was ook cool. En natuurlijk de postbode die de briefjes rondbrengt die wij hebben geschreven. Er waren dit jaar veel kinderen en het was erg gezellig.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Kenza en Ilse, groep 8 BS Spelelier

De opening van het Kinderboekenbal was op vrijdag 4 oktober om 19.00 uur in de Bieb en in de Sint-Petrusschool.
We telden met z'n allen af en renden gelijk naar de brieventafel om brieven te sturen naar andere kinderen. Sommige kinderen verstuurden brieven onder een geheime naam. Ons clubje heette Lil Lol, maar daar kwamen de jongens uit groep 8 van onze school vrij snel achter. Eerst ontkende we dat wij Lil Lol waren, maar daarna hadden we de waarheid verteld. Tijdens het boekenbal kon je henna laten zetten, in de gymzaal kon je voetballen, ook kon je naar een escaperoom, een filmpje kijken, de stoelendans doen of greenscreen. Om 21.00 uur was de afsluiting en kregen we allemaal een sleutelhanger met een wereldbolletje mee, en toen gingen we naar huis.

Yfke, groep 8 Sint-Petrusschool

Boekenbal 2019 in Boxtel was een groot succes. Het hoogtepunt was de escaperoom. Als je aan de beurt was kreeg je eerst een verhaal te horen over een man die de ruimte was ingestuurd, daarna moest je twee zaklampen zoeken. Vervolgens kwam je in een kamer met de zus van die man uit dat verhaal, daar moest je rebussen oplossen. Als je alles goed had gedaan kwam je in een andere kamer, daar mocht je van liedjes raden hoe ze verder gingen. Als je dat goed had gedaan mocht je grabbelen in de schatkist, en daaruit kreeg je een cadeautje. Verder waren er ook nog leuke knutselopdrachten, henna tattoos, en er was zelfs een cartoontekenaar die je in cartoon natekende. En het was ook heel grappig om in een verkleedpak een filmpje te maken voor een green screen. Er waren nog veel meer leuke en grappigen activiteiten, zoveel dat je het niet allemaal in een avond kon doen! Een korte samenvatting: Het boekenbal was super leuk!

Suus, groep 7 Spelelier

Het boekenbal was heel leuk! Ik had met mijn vriendinnen Rikke en Romy een t shirt gemaakt met daarop een wereldbol en Chinese tekens omdat het thema reis mee was. Je kon henna laten zetten, ik heb een hele mooi op mijn hand, er was een quiz en in de gymzalen kon je ook spelen en rondrennen met kinderen uit je klas. Op het boekenbal kon je ook briefjes schrijven naar elkaar en dan bracht de postbode die naar de kinderen, dat was het leukste. Door een van die briefjes heb ik nu verkering! Met wie? Dat zeg ik lekker niet...

Suus, groep 7 BS Spelelier

Het boekenbal was heel leuk! Ik had met mijn vriendinnen Rikke en Romy een t-shirt gemaakt met daarop een wereldbol en Chinese tekens, omdat het thema 'Reis mee!' was. Je kon een hennatattoo laten zetten, ik heb een hele mooie op mijn hand. Er was een quiz en in de gymzalen kon je ook spelen en rondrennen met kinderen uit je klas. Op het boekenbal kon je ook briefjes schrijven naar elkaar en dan bracht de postbode die naar de kinderen, dat was het leukste. Door een van die briefjes heb ik nu verkering! Met wie? Dat zeg ik lekker niet...

Indy, groep 8 BS Sint-Petrus

'Een reis om de wereld' dat was het zeker.
Het boekenbal voor groep 7 en 8 was bij basisschool de St-Petrus en de bibliotheek. Er waren veel leuke activiteiten, met de escaperoom in de ruimte op zoek naar de schat en de hennatattoo. En als je even pauze wou, kon je een lekker snoepje pakken met een glaasje ranja. Met de stoelendans en de Wip Wap die heel hard ronddraaide in de bibliotheek was het feest nog lang niet klaar. Maar helaas duurde het niet eeuwig, want het begon om 19.00 en het eindigde om 21.15 uur. Aan het einde moesten we bij de bibliotheek verzamelen en kregen we een kleine wereldbol-sleutelhanger, omdat het thema 'Reis mee!' was. Het boekenbal is echt een aanrader!

Janne, groep 8 BS Sint-Petrus

Het Kinderboekenbal 2019 was op 4 oktober bij de bieb en basisschool de St-Petrus in Boxtel. Het was voor kinderen van groep 7 en 8. Er waren allemaal leuke activiteiten te doen zoals een hennatattoo laten zetten, een escaperoom, landen memory, green screen, rodeostier, knutselen en briefjes naar elkaar sturen en dan bracht een postbode de briefjes rond. Er was ook een landenquiz en nog veel meer activiteiten. Om 21.15 uur was de afsluiting, we kregen allemaal een wereldbol sleutelhanger want het thema was 'Reis mee!'. Het boekenbal 2019 was SUPERLEUK! Ik vond de Escaperoom het leukst. Kortom: het was SUPER!

Drieluik over arbeidsmigranten in Boxtel, deel 2: 'de werkgever'

Foto: Pixabay

Dubieuze of juist goedbedoelde dubbelrol als huisvester én werkgever

Boxtel – Arbeidsmigranten. Het woord alleen al maakt een hoop los. Sommigen associëren het met bier drinkende Polen die 'onze' banen inpikken, anderen denken misschien aan dat Bulgaarse gezin dat naast ze woont, of aan de Vion, waar veel migranten werken. In dit drieluik laat DeMooiBoxtelKrant verschillende kanten zien van 'de arbeidsmigrant'. Deze week deel twee, door de ogen van de werkgever en van het uitzendbureau, dat met regelmaat ook de huisvester van migranten is.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vion is in Boxtel een grote werkgever waar zo'n 2.000 mensen werkzaam zijn. Met zo'n 1.000 'flexwerkers', waaronder veel arbeidsmigranten, is het vleesbedrijf één van de grote werkgevers voor niet-Nederlanders in Boxtel. Geen wonder dus dat als het over import-arbeidskrachten gaat er al snel naar de vleesverwerker gekeken wordt. En toegegeven, Vion is ook altijd bereikbaar voor commentaar over dit onderwerp.

Irene van der Spek is als hr-manager medeverantwoordelijk voor de inzet van flexwerkers, waaronder migranten. Zij werken bij de vleesverwerker onder dezelfde omstandigheden als de eigen, vaste medewerkers, benadrukt ze. Van der Spek windt geen doekjes om de noodzaak om met flexmedewerkers en arbeidsmigranten samen te werken en in dienst te nemen: "We hebben ze gewoon keihard nodig."

Dubbelrol
Maar hoe voorkom je nu dat deze arbeidskrachten door malafide uitzendbureaus uitgebuit worden? Van der Spek: "Vion werkt alleen met gecertificeerde bureaus samen. Daarnaast werken wij het liefst met vaste partijen. Wanneer wij signalen krijgen dat zaken niet in orde zijn, gaan we direct actie ondernemen. Wanneer een bureau niet voldoet nemen we direct afscheid van zo'n partij.". Eén van die bureaus is bijvoorbeeld SBA Flex van Roland van den Brand. Vion doet daar al sinds het begin van deze eeuw zaken mee. Naast uitzendbureau is SBA Flex ook huisvester van migranten.

Dit gebeurt via een zusterbedrijf onder de naam Flexhousing. De directeur van dit bedrijf, Leon Muurmans, noemt soortgelijke constructies dan ook 'onvermijdelijk'. Hij doelt daarbij op de enorme woningnood in ons land, die evengoed geldt voor uitzendkrachten die uit het buitenland komen. Misschien zelfs wel extra, omdat een goedkope huur- of koopwoning in Nederland nauwelijks te vinden is. Met zijn uitzendbedrijf houdt hij zo'n 1.000 migranten in onder meer Boxtel aan het werk. Van hen huren om en nabij de 800 arbeiders bovendien een woning via Flexhousing.

Kritiek
Gaat het over arbeidsmigranten, dan is er steevast kritiek op de dubbele pet van uitzendbureaus en werkgevers. Toch is een deel van de naar schatting ruim 700 arbeidsmigranten in Boxtel precies op deze manier afhankelijk van een uitzendbureau. Eén van die criticasters is Boxtelaar Ad van den Brand (geen familie van Roland). Sinds hij de huisvesting van acht Roemeense arbeidsmigranten naast zijn woning aan de Albinonistraat wist te voorkomen, komt hij op voor de belangen van omwonenden van migrantenwoningen en de rechten van migranten. Zijn hele verhaal lees je volgende week in DeMooiBoxtelKrant.

Van den Brand windt zich op over het feit dat migranten zo afhankelijk zijn van één enkele partij. "Als ze hun werk kwijt zijn raken ze ook hun woning kwijt!" 'Feodale toestanden', noemt hij de dubbele afhankelijkheid die veel migranten hebben van hun werkgever annex huisvester.

Zijn naamgenoot van SBA denkt daar echter anders over. Juist vanwege eerdergenoemde dubbelrol kan het uitzendbureau migranten die hun baan verliezen ook vlug weer aan een nieuwe functie helpen zonder dat zij op straat komen te staan, meent hij. Ook daar heeft Van den Brand een antwoord op: "Dat doen die uitzendbureaus ook niet uit filantropie. Het is hun verdienmodel dat ze kunnen schuiven met personeel en dat als het ware als handelswaar in kunnen zetten." De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Verschillende groepen arbiedsmigranten
Een belangrijk onderscheid dat gemaakt moet worden bij arbeidsmigranten is het verschil tussen de kennis- en de arbeidsmigrant. De kennismigrant is vaak hoogopgeleid en wordt door het CBS gedefinieerd als migrant die meer verdient dan 57 procent van de werkende Nederlandse bevolking. Bij verschillende Boxtelse bedrijven gaat het vooral om de groep die juist minder dan modaal verdient en hier laaggeschoold werk uitvoert.

Een ander belangrijk verschil is dat tussen de short-, mid- en longstay migranten. Voor migranten die korter dan vier maanden in Nederland verblijven bestaat geen inschrijfplicht bij de gemeente. Het is bovendien aannemelijk dat laagopgeleiden sowieso minder vaak op de hoogte zijn van de in ons land geldende regels, waardoor het lastig is om zicht te krijgen op hoeveel shortstayers er ieder jaar ons land binnenkomen of verlaten en al helemaal waar zij wonen.

Daar komt nog bovenop dat het aannemelijk is dat sommige shortstayers, zoals seizoenarbeiders, vele jaren op rij terugkeren om in ons land te werken. Deze 'terugstroom' wordt nergens officieel geregistreerd. Daar waar kennismigranten vaker doorstromen naar een koopwoning en zich dus ook inschrijven, is dat veel minder het geval bij shortstayers.

Er is dus weinig zicht op de exacte grootte van de groep arbeidsmigranten. Wel is momenteel een verschuiving te zien van de samenstelling van deze groep. Daar waar het tot 2016 met name Polen waren die hier naartoe kwamen voor arbeid, is nu een langzame verschuiving te zien naar andere nationaliteiten.

Samenstelling flexwerkers
We zochten Van der Spek op bij 'haar' Vion. Daar was zij namens de vleesverwerker één van de aanwezigen op een door deze georganiseerde informatiemarkt naar aanleiding van de uitbreiding van de Boxtelse locatie met een grote productiehal. Die is goed voor zo'n 600 arbeidsplaatsen. De verwachting is dat dit een kleine toename in het aantal migranten dat zich in regio Boxtel wil vestigen zal betekenen.

Van der Spek bevestigt dit. "Veel van de flexmedewerkers die in Boxtel zullen gaan werken, werken nu in Scherpenzeel en kunnen gebruik blijven maken van de woning waarin men nu al woonachtig is. Binnen Vion doen wij er alles aan om hen aan ons te binden. Ongeveer 60 procent van deze groep werkt ook al meer dan één jaar voor ons." En de vleesverwerker probeert het aandeel longstayers nog verder omhoog te krijgen, bijvoorbeeld door langere contracten aan te bieden of hen te ondersteunen bij de integratie door scholing aan te bieden en het leren van de Nederlandse taal. Immers, een werkgever is zelf ook niet gebaat bij het steeds inwerken van nieuw personeel.

Als werkgever doet Vion enkel zaken met SNA erkende uitzendbedrijven, zoals eerdergenoemde SBA Flex. Het SNA-keurmerk voorkomt dat malafide uitzendbureaus hier voet aan de grond krijgen. Dit gebeurt onder meer door controle op aangifte en afdracht van (in Nederland) verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting en garanties dat de werkgever zich houdt aan het minimumloon en minimum vakantiebijslag.

En dat is nodig. Bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn in andere Nederlandse bedrijven gevallen bekend waarbij malafide uitzendbureaus op naam van de migrant toeslagen aanvragen, maar de buitenlander niet op de hoogte is van het recht op subsidie. Het geldbedrag verdwijnt vervolgens in de zakken van het uitzendbureau.

Ook werd fraude met loonstroken gerapporteerd, waardoor de migrant een veel lager basisloon gestort krijgt dan het wettelijk minimumloon. Het is niet moeilijk te begrijpen welke partij dit verschil in zijn zakken steekt.

Boxtelse misstanden voorkomen
Terug naar Boxtel. Hier controleert Vion steekproefsgewijs de loonstroken van migranten, zowel op de correcte toepassingen van het basisloon en afdrachten op premies (zoals pensioenpremies), maar ook juiste betaling van loon, correcte weergave van uren en de juiste toepassing van toeslagen. Die controles komen bovenop de SNA-regels en is een initiatief van de vleesverwerker. Zo wordt de kans op malafide praktijken tot een minimum beperkt.

Een andere zaak waar veel migranten, zoals bijvoorbeeld Dariusz uit deel één van deze serie (zie: DeMooiBoxtelKrant van 2 oktober 2019), tegenaan lopen, is de taalbarrière. Vion erkent dit. Bij het bedrijf kunnen werknemers echter ook prima uit de voeten met Engels of bijvoorbeeld Duits. Daarnaast wordt binnen de bedrijfsmuren veel gewerkt met pictogrammen. Spreekt de werknemer geen van de 'gangbare' talen, dan vertaalt Vion belangrijke documenten en instructies met behulp van een tolk.

Hoewel Vion de medewerkers naar eigen zeggen stimuleert en motiveert om taalles te volgen, geldt ook hier dat werknemers niet gedwongen kunnen worden de taal machtig te worden. Ook de gemeente kan en mag Europese migranten zelfs geen dwang opleggen om Nederlands te leren. Voor hen geldt geen inburgeringsplicht en zo lang zij hun werk goed doen is er dus geen pressie mogelijk. Uitzondering hierop zijn wat de wet noemt 'risicovolle beroepen'. Ook als de werkzaamheden het machtig zijn van de taal vereisen kan taalles verplicht worden vanuit de Arbowet. Het Rijk financiert daar zo'n 2/3 van en de werkgever 1/3 deel. Vion laat weten het belangrijk te vinden dat bijvoorbeeld instructies op de juiste manier plaatsvinden en dat al haar leidinggevenden de Nederlandse taal beheersen.

Evenmin als dat arbeidsmigranten die slechts tijdelijk in Nederland zijn verplicht kunnen worden Nederlands te leren, kunnen werkgevers ook niet verplicht worden arbeidskrachten te werven via SNA-gecertificeerde uitzendbureaus, zoals ook die uitzendbureaus op hun beurt weer geen verplichting hebben zich bij SNA aan te sluiten. Bij Vion ligt dit iets genuanceerder, laat Van der Spek weten: met de sector is namelijk afgesproken de samenwerking met SNA-gecertificeerde partijen in de cao te laten vastleggen. Er wordt dus vanuit diverse kanten naar de politiek gekeken hier oplossingen voor te vinden. Toch moeten we de zelfredzaamheid van de hedendaagse arbeidsmigrant niet onderschatten, vindt Van der Spek. "De mensen zijn zelf ook mondiger dan wij denken", ziet ze in de praktijk. "We kunnen ze nergens toe dwingen en ze maken eigen keuzes." Ook verhalen als die van Dariusz, zoals je vorige week in deze krant kon lezen, bevestigen dit. Volgende week lees je in DeMooiBoxtelKrant meer over de relatie buurtbewoner-arbeidsmigrant en de rol van gemeente en werkgever daarin.

Streamers

Ad van den Brand: "Als ze hun werk kwijt zijn raken ze ook hun woning kwijt!"

Irene van der Spek: "De mensen zijn zelf ook mondiger dan wij denken"

Re-enactors nemen hun eerbetoon aan WOII-soldaten in Esch uiterst serieus

'Regen? Voor die jongens toen kwam er wel erger uit de lucht'

Esch - Het geratel van de militaire colonnes over Hell's Highway is nog niet verstomd, of een nieuw front bereidt zich voor. Liefst zeventig WOII-figuranten slaan eind oktober hun kampement op in Esch. Als Schotse, Canadese en Duitse soldaten én als Essche burgers beelden zij de slag uit die het dorp 75 jaar geleden in angst hield.

Het comité 'Esch in Oorlogstijd, 75 jaar Bevrijding' hoopt met dit huzarenstukje veel en vooral ook jonge toeschouwers te trekken. "Ons doel is grijs verleden te laten herleven in kleur en 3D", belooft Roel Manders. Hij is gepassioneerd lid van de zogeheten re-enactmentgroep War Department. Onlangs waren hij en mede-lid Floris Baars in Esch om toe te lichten wat hen bezielt. Beiden zijn van jongsaf gegrepen door Nederlands zwartste dagen in de vorige eeuw. De opa van Roel overleed aan oorlogsletsel, de vader van Floris was als militair uitgezonden naar Libanon. "Hij nam mij als kind al elk jaar mee naar de Ginkelse Hei om daar de para's te zien landen."

Eer
Het doel van War Department is niet om domweg 'oorlogje te spelen', maar om eer te betuigen aan de jonge soldaten die hun leven in de waagschaal legden voor de vrijheid. Floris: "Die mannen hebben geen jeugd gehad, en velen van hen kregen nooit meer een leven. Anderen leggen een krans, wij willen die herinnering op onze manier levend houden."
Trailers vol materieel rijden die oktoberweek Esch binnen. Vooral zaterdag 26 oktober wordt spectaculair, want dan zal de dorpskern het decor zijn van een vijandelijk treffen. Roel: "We hebben alle archiefstukken geraadpleegd die er zijn over Esch in die tijd. We beelden uit hoe de confrontatie er toen kan hebben uitgezien. Er gaat geschoten worden, dat is zeker." Woningen en de kerk gaan een rol spelen. Misschien lopen er zelfs zomaar burgers en kinderen over straat…

Duitsers
Een andere re-enactmentgroep, Der Windhund, neemt de uitbeelding van de Duitse soldaten op zich. "Let wel", zegt Floris, "geen nazi-soldaten! De Duitse infanteristen waren gewone jongens. Net als de geallieerde infanteristen werden ze ook maar gestuurd. Kanonnenvoer. Wie dienst weigerde werd gedeporteerd. Maar je snapt wel dat ze bij Der Windhund kritisch kijken wie ze in hun groep toelaten."
Zelf beelden Floris en Roel soms Duitse soldaten uit. "Je hebt als Britten immers een vijand nodig. Na afloop drinken we gezellig samen een colaatje." Daarmee is de gezelligheid ook helemaal gedaan, want alle acteurs nemen hun rol bloedserieus. Floris: "Als we oefenen doen we dat met volle bepakking, we graven onze eigen schuttersputjes. En als het regent of sneeuwt hebben we pech, want alles gaat gewoon door. Bij onze bevrijders kwam er wel erger uit de lucht vallen dan water."

Dilemma's
Behalve op het levensechte spel verheugen 'sergeant' Manders en 'sergeant-majoor' Baars zich op het scholierenbezoek aan hun kampement aan de Haarenseweg. Het doel is de jongeren te confronteren met de dilemma's waarmee je te maken kunt krijgen. Roel: "Ze krijgen vragen: er ligt een gewonde Britse soldaat, help je die? Oké. Maar nu ligt er een gewonde Duitse soldaat die je om hulp vraagt - wat doe je dan? We zijn eraan gewend geraakt om het oorlogsverleden letterlijk en figuurlijk in zwartwit te zien. Maar als je de geschiedenis tot leven brengt ziet het er allemaal heel wat genuanceerder uit", besluit Roel.

Boxtelse Bridgekampioenschappen viert lustrum op 14 december in Liempde

Boxtel - De inschrijvingen voor de vijfde editie van het Boxtelse Bridgekampioenschap op 14 december zijn geopend. De wedstrijd is open voor inwoners van of leden van bridgeclubs actief in Boxtel, Liempde of Esch. Voor 20 euro inschrijfgeld per bridgepaar kan tot en met uiterlijk 1 december worden ingeschreven.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door B.C. Boxtel, B.C. Revanche en B.C. Liempde. Al deze clubs zijn lid van de Nederlandse Bridge Bond. De wedstrijdleiding is in handen van Bert Hendriks van district Maasland & Meierij. Er worden 28 spellen topintegraal gespeeld. Voor de eerste drie plaatsen is er een aandenken en aan de kampioenen wordt de wisselbokaal uitgereikt. Ook voor enkele andere deelnemers zal er een prijs zijn.

Het kampioenschap wordt gespeeld in De Serenade, aan de Oude Dijk 117 in Liempde. Er is parkeergelegenheid tegenover De Serenade. De zaal is open vanaf 12.45 uur. De drive start om 13.30 uur, met in de loop van de middag een korte pauze. De organisatie meldt verder dat lage temperaturen in de zaal tot het verleden horen omdat het gebouw van De Serenade een grondige opknapbeurt heeft gehad met de aanleg van onder meer vloerverwarming.

Aanmelden kan per e-mail, gericht aan gestelcorrie@hotmail.com of telefonisch op 06-10460713, onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mailadres en speelsterkte (A/B/C) van beide spelers. Leden van de NBB dienen ook het bondsnummer door te geven voor eventuele meesterpunten. Voor 20 euro kan een paar.zich inschrijven. Dit bedrag is inclusief koffie met iets lekkers en 's middags warme hapjes. Ook ontvangt iedereen bij binnenkomst een blijvende herinnering aan deze drive. Betaling dient te gebeuren vóór 1 december om de inschrijving te voltooien. Dit kan op IBAN NL 05 RABO 0128729538 t.n.v. Bridgeclub Liempde, onder vermelding van de namen van beide spelers.

Bij over-inschrijving geldt de volgorde van betaling. Bij afmelden na 1 december zal geen restitutie van het inschrijfgeld plaatsvinden, bijzondere situaties daargelaten, ter beoordeling van de organisatie. Deelnemers gaan door inschrijving akkoord met eventuele publicatie van namen en foto's in uitslagenlijsten en persberichten.

Wandelexcursie door Ollands Dommeldal

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde (NWL) houdt op zondag 13 oktober een wandelexcursie door het Dommeldal in Olland. De wandeling start om 9.00 uur.

De Rooise NWL-leden Jeanne Soetens en Bert Vervoort gidsen de wandelaars door het bijzondere landschap. Het is aannemelijk, zo meldt de natuurwerkgroep, dat Olland zelfs haar naam ontleent aan het drassige landschap en een verbastering van 'Onlant' (slecht land) is. Nu is de Dommel de plek waar ijsvogels, de zwarte ooievaar en sinds kort weer de bever te vinden is. De wandeling voert ons langs De Berg, een kleine ophoging langs de Dommel.

De wandelaars verzamelen zondag om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Vanaf daar vertrekken zij carpoolend of fietsend naar het startpunt (en eindpunt) van de excursie, café D'n Toel aan de Pastoor Smitsstraat 4 in Olland. Om 9.15 uur start de excursie, die tot ongeveer 12.00 uur zal duren. Stevige schoenen of laarzen zijn aan te raden. Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig.

Grand Café Rembrandt samen met Taverbo-Sabo 4 aan kop in de BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) is Grand Café Rembrandt goed van start gegaan. Stond het team vorig jaar nog in de onderste regionen, dit jaar neemt het na winst op Taverbo-Sabo 2 samen met Taverbo-Sabo 4 de leiding. Rembrandt won met 7-3 waarbij Gerrie Hoenselaars goed was voor drie punten, Lindie van der Steen voor twee en Arnold van der Heijde wist ook een keer te winnen. Het dubbelspel ging ook naar Rembrandt. Voor Taverbo-Sabo 2 wisten Lothar Groth, Hans Fonken en Joop van Eijk ieder een keer te scoren.

Taverbo-Sabo 4, dat vorig jaar op de tweede plaats eindigde, gaat dit jaar voor het kampioenschap maar moest in de wedstrijd tegen De Dommel toch onverwacht enkele punten inleveren. Erik van der Schoot verloor van Hans Regtering en Lars de Laat van Ad de Man. Ook het dubbelspel was voor De Dommel door winst van Regtering en De Man op Van der Schoot en Toon van Geel. Van Geel bleef als enige ongeslagen in het enkelspel. Wim Jansen kon voor team De Dommel niet tot scoren komen.

Kampioen van vorig jaar De Horntreffers moest het tegen Taverbo-Sabo 3 doen zonder Wim van Aarle die op het laatste moment geblesseerd moest afhaken. Ad van Weert beperkte de schade door drie enkelspelen en het dubbelspel samen met broer Hans van Uschi Meeuwis en Erwin Holowacki te winnen. Hans van Weert kwam niet verder dan winst op Henk IJsseldijk. Meeuwis en Holowacki scoorden ieder twee keer.

Tot Elf toont zich als nieuwkomer een aangename verrassing en wist tegen het vorig jaar verrassend sterk spelend Rotsvast een goed resultaat neer te zetten door een 5-5 gelijkspel te behalen. Stephan Pennings was net als vorige week goed voor drie punten terwijl Donie de Groot één enkelspel van Peter van Berkel wist te winnen. Omdat ook het dubbelspel naar Pennings en De Groot ging, stonden er vijf punten voor team Tot Elf op het scorebord. Nikita de Groot kwam in haar eerste wedstrijd niet tot winst. Voor Rotsvast scoorden Dinie van den Nieuwenhuizen en Bart Theewes ieder twee keer. Peter van Berkel bleef op één keer winst steken.

In de wedstrijd tussen Taverbo-Sabo 1 en Net Genoeg stond er veel prestige op het spel. Ronald van Dael van Net Genoeg speelde vorig jaar nog bij Taverbo-Sabo 1, maar won nu toch zijn drie enkelspelen. En omdat Pieter van Boxtel en Ad Brekelmans ieder twee keer scoorden kwam er toch een duidelijke 7-3 zege voor Net Genoeg op het wedstrijdformulier. Hans van Haaren wist twee enkelspelen te winnen en was samen met Frans van Dun goed voor het punt in het dubbelspel. Van Dun en ook Cees Hems kwamen voor Taverbo-Sabo1 niet tot winst in het enkelspel.

Klaas Groenen richt zich op velritcompetitie

KLaas Groenen als tweede op het podium bij de GP Mechelen. (Foto: Walter Loozen) Foto: Walter Loozen

Boxtel - Na een fantastisch jaar bij de amateur/sportklasse bereikte Klaas Groenen zijn eerste hoogtepunt: de Nederlandse titel veldrijden in Huijbergen. Het was pas zijn tweede jaar als wedstrijdrenner. Na het behalen van deze titel heeft Klaas zijn licentie ingeruild tegen een Elite-licentie. In het seizoen van 2018-2019 heeft hij nog enkele wedstrijden in België gereden om een eerste kijkje te nemen bij dit niveau. Het was duidelijk dat er nog stappen gemaakt moesten worden om de aansluiting te maken.

Hiervoor is een goede zomer met veel trainingen en wedstrijden op de weg onmisbaar werd Groenen verteld. Met Team Invicta Road is hij enkele keren op pad geweest om een mooie klassieker en enkele criteriums te rijden. Daarnaast heeft hij vrijwel de hele zomer met de opleidingsploeg van Astana en enkele renners van Proteam Astana in Kazachstan getraind; Groenen verbleef daar vier maanden voor zijn afstudeeropdracht.

Het veldritseizoen begon in Mechelen op 1 september; een vroege cross om conditie, materiaal en concurrentie op de proef te stellen. Onder droge en snelle omstandigheden reed Groenen op zijn gemak rond. Hij kon zelfs na kettingproblemen in het wiel van Pim Ronhaar komen. Na een tempoversnelling moest hij een gat laten vallen en finishte op twee seconde achter Pim Ronhaar op plaats twee. Een keurig begin van het seizoen.

Klaas Groenen in actie bij de GP Pelt. (Bron: Henk van Roosmalen) Foto: Bron: Henk van Roosmalen

De tweede veldrit was de GP Cees Sint Nicolaas te Dordrecht. Hier stond een sterk deelnemersveld aan de start: Stan Godrie, Kyle Agterberg, Pim Ronhaar en Niels Vandeputte. Groenen miste bij de start de aansluiting met de kopgroep en reed hele wedstrijd alleen op een vijfde plaats rond. In de laatste ronde was de tank leeg. Hij werd door een achtervolgende groep bijgehaald en eindigde op negende plaats.

In het weekend van 5 en 6 oktober stonden de eerste twee grote Belgische crossen op het programma: de Ethias Berencross in Meulebeke en de GP Pelt van de Rectavit-series. Meulebeke was na een afgelopen tube en een lekke band in de tweede ronde van korte duur. Bij de GP Pelt stonden bijna alle toppers van het Belgische veldrijden aan de start. Door het slechte weer hadden veel B-renners zich afgemeld. Het kwam inderdaad met bakken uit de hemel en het parcours was omgetoverd tot één grote waterglijbaan. Groenen kon vanuit de laatste startrij een paar plaatsen opschuiven. Hij belandde in het wiel van Lars Boom. Dat lukte vijf ronden. In de laatste ronde moest Klaas passen.

Maak Kennis Met Tennis bij De Merletten

Foto: LTV De Merletten

Boxtel - Tennisvereniging LTV De Merletten in Boxtel organiseert zondag 20 oktober de kennismakingsochtend 'Maak Kennis Met Tennis'. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn de banen van het tennispark aan Molenwijk 3b in Boxtel geopend voor belangstellenden.

Foto: LTV De Merletten
Foto: LTV De Merletten

Maak Kennis Met Tennis is bedoeld voor zowel jong als oud. Het maakt daarbij niet uit of zij al bekend zijn met tennis. Deelname is gratis.
Deze ochtend wordt georganiseerd in samenwerking met de tennistrainers van De Jager Tennis, de trainersorganisatie van LTV De Merletten. Onder hun ervaren leiding wordt deelnemers de beginselen van het tennis bijgebracht. Wie geen racket heeft kan toch komen, want voor rackets wordt gezorgd.
Aanmelden kan via jcmerletten@gmail.com.

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 1 oktober
A-Lijn:1 J. Koppen & N. Maas 58,75% 2 L. Weitmann & J. Claassen 56,67% 3 G. Bogaerts & A. van Diesen 55,00% B-Lijn: 1 G. Stolk & K. de Waal 65,00% 2 A. van Gorp & A. van Zuidam 62,50% 3 P. Ronde & M.J. José Ronde 55,00%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 25 september
A-Lijn: 1 N. Fischer & B. van de Hout 59.72% 2 M.J. Ronde & M. Jussen 59.02% 3 G. Voltman & M. van Elk 50.69%
Uitslagen 30 september
1 M. van Weert & M. Vergouwe 58.75% 2 I. Schaffauer & B. van Vleuten 55.00% 3 M.J. Ronde & M. Jussen 53.75%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 1 oktober
A-Lijn: 1 W. van der Heijden & A. van Os 60,00% 2 T. van der Kolk & S. van Lier 59,17% 3 F. & H. Schalkwijk 58,75% B-Lijn: 1 C. Vugts & G. Veroude 58,78% 2 F. Verhees & A. Dekker 54,41% 3 T. Hartmanns & L. Messchaert 54,34%
Uitslagen 3 oktober
A-Lijn: 1 F. van Roij & H. Schalkwijk 61,46% (2) T. van der Kolk & M. van der Sloot 53,13% (2) G. & A. van Lier 53,13%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 1 oktober
A-lijn 1 L. van Dongen & D. van Heertum 65,50% 2 I. & H. Peeters 63,50% 3 J. Sebregts & I. van der Meijden 58,33% B-Lijn 1 A. Wierda & A. Poot 62,20% 2 A. & A. Wouters 58,83% 3 W. de Wolf & M. van der Linden         55,83%
Uitslagen 2 oktober
A-Lijn: 1 H.& I. Peeters 57,50% (2) S. Tempels & J. de Wolf 55,00% (2) R. Schoonhoven & S. van der Meijden 55,00% B-Lijn: 1 P. & R. van der Pasch 62,22% 2 R. Gerris & M.J. Theloesen 55,56% 3 A. Tops & M. van der Sloot 52,78%
Uitslagen 3 oktober
A-Lijn: 1 J. & J. van de Meerendonk 66,67% 2 G. van de Horst & M. van der Meijden 62,50% 3 J. Peerlings & Riet van Stuivenberg 60,00% B-Lijn: 1 J. Jansen & R. Koenders 66,32% 2 J. van Dijk & J. van den Honert 60,76% 3 F. van Roy & Ad Wouters 56,60%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 3 oktober
A-Lijn: 1 J. & H. van de Steen 67,26% 2 J. van de Biggelaar & J. Koppen 59,20% 3 C. de Jong & R. van de Laar 58,23% B-Lijn: (1) J.& B. Dieden 55,83% (1) J. Beerens & B. van Ruremonde 55,83% 3 B. Beekmans & J. Spierings 55,42% C-Lijn: 1. E. van de Heijden & W. van de Worp 59,90% 2 C. van de Heijden & M. van Overbeek 58,02% 3 M. & J. Muller 55,73%

Essche Bridgeclub, uitslagen 3 oktober
Lijn A: 1 J. & A. van de Aker 67,50% 2 A. Melis & M. van de Molengraft 59,58% 3 E. van Beek & E. Gilissen 53,00%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 25 september
A-Lijn: 1 N. Fisscher & B. van de Hout 59,72% 2 M.J. Ronde & M. Jussen 59,02% 3 G. Voltmann & M. van Elk 50,69%
Uitslagen 30 september
A-Lijn: 1 M. van Weert & M. Vergouwe : 58,75% 2 I. Schaffauer & B. van Vleuten 55,00% 3 M.J. Ronde & M. Jussen 53,75%

Biljarten

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
Krijt op Tijd 1- 't Wapen van Liempde/RegioBank 1        23-24
De Kruiskamp 1- t Wapen van Liempde/RegioBank 2        21-23
Krijt op Tijd 2- 't Wapen van Liempde/RegioBank 3        28-22

Uitslagen Geboliesch, uitslagen week 40
De Unie Boys-De Treffers        32-39
De Prutsers-De Stapelaars        37-31
De Eenheid-'t Pommeransje        34-38
De Fetsers-'t Ivoor 6        34-31
't Krijtje-Samen Sterk        37-28
Kloosterboys-Ons Vertier        38-37

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 5 oktober
Ducks AH1-Kickers AH1        2-7
Gryphons JH2-Ducks JH1        16-11
Ducks PH1-Gryphons PH2        5-11
Uitslagen 6 oktober
Ducks JH1-Maastricht JH1        1 - 11
JRC Ducks, programma 12 oktober        
Ducks JS1-Schiedam JS2        14:00
Ducks AH1-Nuenen AH1        11:00
Programma 13 oktober
MULO-Ducks H1        11:00

Handbal

HCB'92, uitslagen 5 oktober
H.V.M. D1-HCB'92 D1        17-8
Groesbeeks Glorie DS2-HCB'92 DS1        23-6
Uitslagen 6 oktober
Zephyr/HCB'92 HB1-Jupiter HB1        20-24
Groesbeeks Glorie DC1-HCB'92/Zephyr DC1        18-7
Apollo HS3-Aristos/HCB'92 HS2        29-19
Heerle DA1-HCB'92 DA1        29-13
Programma 12 oktober
HCB'92/Zephyr DC1-Tremeg DC1        10.05
HCB'92 E2-Goodflooring/HMC E3        11.05
Programma 13 oktober
HCB'92 DA1-Bergeijk DA1        09.45
Taxandria HS1-Aristos/HCB'92 HS2        12.40

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 40
Taverbo-Sabo 1-Red Stars 2        5-5
Taverbo-Sabo 2-Rapidity 1        2-8
Taverbo-Sabo 3-Landgraaf 1        9-1
Taverbo-Sabo 4-Deurne 1        5-5
Taverbo-Sabo 5-NTTV 1        7-3
Taverbo-Sabo 6-Kruiskamp 81 3        4-6
Taverbo-Sabo 7-Veldhoven 12        6-4
Taverbo-Sabo 8-NTTV 2        4-6
Taverbo-Sabo 9-Veldhoven 14        3-7
Taverbo-Sabo 10-Unicum 11        6-4
Taverbo-Sabo 2 - Die Meede 1        5-5
Taverbo-Sabo 3 - OTTC 2        1-9
Taverbo-Sabo, programma 11 oktober
20:00        Never Despair 7-Taverbo-Sabo 6
20:00        PJS 3-Taverbo-Sabo 7
20:00        Wilvo/ttv Bergeijk 8-Taverbo-Sabo 9
20:00        Veldhoven 16-Taverbo-Sabo 10
Programma 12 oktober
15:00        Taverbo-Sabo 1-Zevenaar 1
15:00        Taverbo-Sabo 2-Huizen 1
15:00        Taverbo-Sabo 3-Cevelum 1
15:00        Taverbo-Sabo 4-Megacles 1
15:00        Taverbo-Sabo 1-Taveba 2
10:00        Taverbo-Sabo 2-Tanaka 3

BRTC, uitslagen 7 oktober
Taverbo-Sabo 4-De Dommel        7-3
Taverbo-Sabo 3-De Horntreffers        5-5
Taverbo-Sabo 2-Grand Café Rembrandt        3-7
Taverbo-Sabo 1-Net Genoeg        3-7
Tot Elf-Rotsvast        5-5


Voetbal

RKSV Boxtel, uitslagen 5 & 6 oktober
Boxtel 2-RKDVC 8        3-6
Emplina 5-Boxtel 3        2-2
Boxtel 4-CHC 3        0-7
Boxtel 5-Helvoirt 4        5-2
Boxtel 6-Nieuwkuijk 5        3-0
Waalre JO18/1-Boxtel JO18/1        10-1
Zwaluw VFC JO17/2-Boxtel JO17/1        0-3
Boxtel JO17/2-Wilhelmina Boys JO17/2        0-3
Den Dungen JO17/2-Boxtel JO17/3        2-3
Boxtel JO15/1-Braakhuizen JO15/1        1-1
Acht JO15/1-Boxtel JO15/2        9-1
VV Trinitas Oisterwijk JO15/3-Boxtel JO15/3        9-1
RKSV Nuenen JO13/3-Boxtel JO13/2        11-0
Boxtel JO13/3-Beerse Boys JO13/2G        0-9
Boxtel JO11/1-VV Trinitas Oisterwijk JO11/2        0-2
Boxtel JO11/2-SCG'18 JO11/3        2-4
Boxtel JO11/3-DSC JO11/3        11-2
Boxtel MO17/1-Rhode/Van Stiphout Bouw MO17/1        6-0
SV Budel MO15/2-Boxtel MO15/2        0-5
Uno Animo MO15/1-Boxtel MO15/3        5-0
SVSSS MO13/1-Boxtel MO13/1        2-4
Marvilde MO13/2-Boxtel MO13/2        0-3
Boxtel MO11/1-Zwaluw VFC MO11/3        4-3
Zwaluw VFC MO11/2-Boxtel MO11/2        0-5
Boxtel VE1-Jong Brabant VE1        5-2

RKSV Boxtel, programma senioren 13 oktober
Boxtel 1-Essche Boys 1        14.30
WSC 6-Boxtel 2        12.00
Boxtel 3-RKDVC 7        11.00
Maliskamp 3-Boxtel 4        11.30
Nemelaer 4-Boxtel 5        11.00
Essche Boys 4-Boxtel 6        12.00
Programma pupillen 12 oktober
Boxtel MO13/1-VCB MO13/1        10.15
Sarto JO10/4-Boxtel JO10/2        11.00

DVG, uitslagen 5 oktober
Zwaluw JO7/3-DVG JO7/1        10-2
DVG JO8/1-Top JO8/1        4-10
DVG JO9/1-Fc Uden JO9/1        4-9
Rhode JO9/5M-DVG JO9/2        3-14
Stiphout JO11/1-DVG JO11/1        10-2
DVG JO11/2-Udi'19 JO11/5        2-10
DVG JO10/1-Odiliapeel JO10/1        7-7
Sparta'25 JO10/2G-DVG JO10/2        8-3
DVG JO13/1-Oss'20 JO13/2        4-1
Udi'19 JO13/4-DVG JO13/2        3-5
Nijnsel JO13/1-DVG JO13/3        6-0
DVG JO15/1-Avesteyn JO15/1        1-4
Mariahout JO15/2G-DVG JO15/2        0-4
DVG JO17/1-Avesteyn JO17/1        5-1
Asv'33 JO19/1-DVG JO19/1        1-6
DVG ZA 1-Zigo 2        3-2
Uitslagen 6 oktober
Nooit Gedacht 2-DVG 2        0-2
DVG 3-Heeswijk 5        1-2
Boskant 4-DVG 5        4-2
DVG 6-Udi'19/12        5-2
Nijnsel 5-DVG 7        14-1
DVG, programma 9 oktober
DVG JO15/2-St Ollandia/Boskant JO15/1        19:00
Programma 12 oktober
Nulandia JO8/3-DVG JO8/1        10:00
Heeswijk JO9/1G-DVG JO9/1        10:30
DVG JO9/2-Wec JO9/2G        10:45
DVG JO11/1-Deurne JO11/1        09:30
Wec JO11/2-DVG JO11/2        09:00
Gemert JO10/4-DVG JO10/1        08:30
DVG JO10/2-Schijndel JO10/4        09:30
DVG JO13/2-VOW JO13/1        11:30
DVG JO13/3-Gemert JO13/4        11:30
Asv'33 JO15/1-DVG JO15/1        13:00
Fc Uden JO17/1-DVG JO17/1        14:45
DVG JO17/2-Mierlo hout JO17/4        14:30
DVG MO17/1-Berghem Sport MO17/1        13:00
DVG JO19/1-Mariahout JO19/1        14:30
Bladella 2-DVG ZA 1        15:00
Programma 13 oktober
B.V.V. 1-DVG 1        14:00
DVG 2-Blauw Geel 3        12:00
Udi'19 9-DVG 3        12:00
Heeswijk 6-DVG 4        12:00
DVG 5-Heeswijk 7        10:00
Avanti'31 8-DVG 6        10:00
DVG 7-Heeswijk 8        10:00
St. Avesteyn/Heeswijk VR3-DVG VR 1        10:00

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 6 oktober
ODC 1-Haarsteeg 1        1-2
VV Trinitas Oisterwijk VR1-ODC VR1        1-2
Essche Boys 1-Boskant 1        0-4
Real Lunet VR1-Essche Boys VR1        3-1
LSV 1-Dees 1        2-3
Programma 13 oktober
DSC 1-ODC 1        14.30
ODC VR 1-Nemelaer VR 2        12.15
Boxtel 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR 1- Tivoli VR 1        11.00
EDN '56 1-LSV 1        14.30

Paardensport

Pony's, uitslagen 29 september
Eline de Bont & Orchid Black Diamond, Klasse C-M1, 1e / 181 punten
Uitslagen 6 oktober
Eline de Bont & Orchid Black Diamond, Klasse C-M1, 1e / 188 punten
Paarden, uitslagen 6 oktober
Lieke de Bresser & Charmeur, Klasse Z1, 2e / 223.5 punten

Rugby

RC Ducks, programma 12 oktober
12.00        junioren in Boxtel tegen Tilburg
Programma 13 oktober
14.00        senioren in Boxtel tegen Eindhoven

Jeanne Teulings wint RegioMix met één punt verschil

Boxtel - De wekelijkse RegioMix van jeu de boulesvereniging De Walnoot werd afgelopen maandag vanwege het slechte weer binnen gespeeld. De wedstrijden trokken dit keer 49 geïnteresseerden; 41 van hen deden een gooi naar de overwinning. Jeanne Teulings was dit keer de beste bouler.

Zij won met een puntentotaal van 3/18. Jeanne werd op de voet gevolgd door Ben van Casteren, die met 3/17 slechts één punt minder behaalde. Jozef Pennings werd derde met 3/11 punten, Jan Levrijssen vierde met 3/12 punten en Kees Doevendans behaalde met 2/16 punten de vijfde plaats. Jo Hanegraaf werd zesde met 2/14 punten. Alles gebeurde onder toeziend oog van de wedstrijdleider van deze week, Paul van Helvoirt.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de RegioMix en een balletje mee willen gooien, zijn elke maandag vanaf 13.00 uur van harte welkom bij jeu de boulesvereniging De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel.
Op dinsdag- en donderdagmiddagen kan iedereen, ongeacht leeftijd, die kennis wil maken met het jeu de boulesspel vanaf 13.00 uur terecht bij de vereniging.
Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Goed resultaat voor Taverbo

Boxtel - In de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen ontvingen de tafeltennissers van Taverbo-Sabo 1 koploper Red Stars 2. De gasten uit Venray speelden zonder hun jeugdige topper Sem van Gameren, maar hadden met Robbert van den Bosch, Theo van Gasteren en Patrick Zwiers toch een sterk team afgevaardigd.

De eerste wedstrijd van Sperling tegen Van den Bosch was gelijk een kraker. Sperling dwong na een 0-2 achterstand een vijfde game af, maar trok daarin met 10-12 net aan het kortste eind. Bakker bracht Taverbo weer op gelijke hoogte met een makkelijke overwinning op Van Gasteren. Vervolgens kwam de voorsprong van Broos met een mooie overwinning op Zwiers, waarna Red Stars met de dubbel de stand weer gelijk bracht.
De wedstrijd bleef gelijk opgaan. Bakker boekte wederom een overwinning zonder game verlies tegen Van den Bosch en Sperling had weinig in te brengen tegen Zwiers. In een gelijkopgaande wedstrijd liet Broos in de vijfde game het beste van zijn spel zien en behaalde de winst op Van Gasteren. Zwiers bracht vervolgens Red Stars weer terug met zijn winst op Bakker die daarvoor ook vijf games nodig had.
Ook de laatste twee wedstrijden werden eerlijk verdeeld. Broos completeerde zijn hattrick tegen Van den Bosch en Sperling redde het vandaag ook niet tegen Van Gasteren en moest hem de winst laten. Al met al een prima prestatie van Taverbo waar mogelijk nog wel iets meer in gezeten had. Taverbo is De Brug nu op een puntje genaderd en staat op ruime afstand van de degradatieplaatsen. Bovenin heeft Sittard nu een kleine voorsprong genomen op Red Stars in de strijd om de titel.

Jong talent
Dat hard werken loont bewijzen de jonge Taverbo-Sabotalenten Merlina Singh en Sanne van der Schoot. Beiden zijn heel wat uren in de tafeltennishal te vinden. Behalve in groepsverband trainen ze ook individueel onder leiding van Marlotte Staps die jaren op hoog niveau heeft getafeltennist. Ook nemen ze deel aan de afdelingstrainingen. Sanne traint ook mee met de welpen en pupillen van de bondstrainer en zit in de selectiegroep die door Bettine Vriesekoop wordt getraind.

Hengelsportvereniging Ons Genoegen zoekt nieuwe secretaris

Jasper van Esch, voorzitter HSV Ons Genoegen. (Bron: Jasper van Esch) Foto: Jasper van Esch

Boxtel - Het bestuur van HSV Ons Genoegen is dringend op zoek naar een secretaris. De leden van de hengelsportvereniging gaan met respect om met de natuur en de dieren die er in leven, ze ruimen troep op die mensen laten liggen, houden de visstand in de gaten en doen nog veel meer. "Willen we dit continueren dan is het belangrijk dat we op korte termijn een secretaris voor onze club vinden", aldus Jasper van Esch, voorzitter van de visclub.

Hengelsportvereniging Ons Genoegen werd in 1937 opgericht. Al 82 jaar lang mogen leden van de vereniging met hun VISpas vissen aan het ven langs de Parkweg 'Selissenwal', de vijver langs het spoor 'Het Essche Heike', 'Het Leijsenven' en de vijver in Boxtel Oost 'De Vorsenpoel'.

"Het doel van de Vereniging is om te verbinden, er zijn veel ouderen die eenzaam zijn, die thuis zitten en graag een keer zouden willen komen kijken of zelfs mee vissen", zo gaf Vic Bolsius, de commissaris van de vereniging, al eerder aan in een interview in deze krant. "We organiseren activiteiten voor onze leden, om ze te betrekken bij de vereniging, ze het gevoel te geven dat ze er bij horen."

De secretaris is het eerste aanspreekpunt voor de vereniging en is onder andere verantwoordelijk voor alle zaken rondom de algemene ledenvergadering die één keer per jaar plaatsvindt, de ledenadministratie, het vergunningenboekje en alle informatie die per post verstuurd wordt. De wedstrijdcommissie kan ook nog hulp gebruiken, elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd zoals de Koningswedstrijden en de avondwedstrijden. Hiervoor is het erg belangrijk dat de wedstrijd- en secretariaatformulieren correct zijn ingevuld en dat alles rondom de wedstrijden administratief goed verwerkt wordt, dit zijn enkele taken van de wedstrijdcommissie

Heb je interesse in de vacature van secretaris of ben je al lid van de club maar wil je actiever betrokken zijn op een ander vlak? Neem dan contact op met voorzitter Jasper van Esch, bij voorkeur via e-mail: info@hsvonsgenoegenboxtel.nl of bel 06-39550900.

Verlies voor handbalsters HCB'92 A1 en DS1

Rolstoelhandballers pakken derde plaats

Wouw/Groesbeek/Schijndel - Terwijl de rolstoelhandballers zondag een mooie prestatie neerzetten op een toernooi in Schijndel, schoten de meiden van HCB'92 A1, die slechts met z'n vijven waren, tekort in hun uitwedstrijd tegen Heerle. Deze ploeg bleek te snel voor de Boxtelaren, die met 29-13 huiswaarts keerden. De dames van HCB'92 D1 verloren een dag eerder van Groesbeeks Glorie.

HCB'92 kwam al snel met 1-0 achter te staan. De aansluiting kwam van Gitte Vanhout die scoorde vanuit de hoek. Heerle was snel en doordat HCB'92 verschillende verdedigingsfouten maakte kreeg de thuisploeg meerdere penalty's mee. Deze werden benut waardoor de stand 7-1 werd in het voordeel van Heerle. Anouk Hermans kon vrij op de cirkel aangespeeld worden door Lieke van Rooij, waardoor het 7-2 werd. Ook Anouk Foolen kwam vrij op de cirkel en scoorde. Net voor de rust onderschepte Van Rooij de bal waarna ze kon scoren. Hiermee was de ruststand 11-4.

In de tweede helft waren er meer kansen voor HCB'92. Foolen scoorde meerdere malen met haar afstandsschoten. Vanhout was alert en scoorde vanuit een terugkomende bal. Het waren vooral de snelle aanvallen van Heerle waardoor HCB'92 op een flinke achterstand kwam. Veerle van Abeelen scoorde vanaf de cirkel de negende goal voor HCB'92. Foolen werd aangepakt en kreeg een penalty mee die Van Rooij benutte. De eindstand werd 29-13 in het voordeel van Heerle.

Dames 1
De eerste doelpunten in de uitwedstrijd van HCB'92 DS1 waren zaterdag voor het thuisspelende Groesbeeks Glorie. Vanuit de opbouwpositie scoorde Annemarie Sens het eerste doelpunt voor HCB'92. Liza van Rooij vond Veerle van Abeelen op te cirkel, waarna zij kon scoren: 4-2. Door niet goed uitstappen in de verdediging en een aantal gemiste kansen in de aanval van HCB'92 liep Groesbeek uit. Susan van den Berg wist een terugkomende bal van de keeper op te vangen en alsnog in het doel te krijgen. Het laatste doelpunt voor rust werd gemaakt door Sens vanuit een 9-meter, ruststand 10-4.

De tweede helft verliep voor de dames van HCB'92 niet zoals gewenst, veel kansen werden gemist en de verdediging stond slap. Van Abeelen wist na 15 minuten het eerste doelpunt voor HCB'92 te maken na rust nadat Sens haar goed had zien instarten. Na veel doelpunten van Groesbeek wist Van Abeelen ook het laatste doelpunt voor HCB'92 te maken nadat ze werd aangespeeld door Daniëlle Troeijen, eindstand 23-6.

Volgende week staat er voor de dames een thuiswedstrijd tegen Taxandria op het programma.

Toernooi Rolstoelhandballers
De rolstoelhandballers deden zondag dicht bij huis mee aan een toernooi in Schijndel. De eerste wedstrijd werd vrij gemakkelijk gewonnen van Foreholte met 9-2. Met goed samenspel konden vier verschillende spelers een doelpunt scoren. Mascha Knuwer had pech; haar bal vrij voor goal belandde op de paal.

Voor de tweede wedstrijd werd aangetreden tegen SEW. Het afronden op goal verliep deze keer erg stroef, veel ballen gingen recht op de keeper. Ook werd het veld niet breed genoeg gehouden door de hoekspelers. De twee teams bleven wel in evenwicht: eindstand 3-3.

CSV was de derde tegenstander. Ondanks goed keeperswerk van Martin van Nunen werden er toch veel break outs gescoord. Eindstand 3-9.
Vanwege een blessure moest Liesbeth van Nunen opgeven, waardoor HCB'92 geen wissels meer had. Ook de vierde wedstrijd tegen Quintus werd verloren, maar omdat er goed verdedigd werd, en er langer over de aanvallen werd gedaan, bleef de schade beperkt tot 1-4.

De laatste wedstrijd was tegen thuisploeg Zephyr. Na een moeizame start - HCB'92 stond met 1-0 achter - werd de overwinning toch over de streep getrokken. Liza van Rooij, die elke wedstrijd wist te scoren, bracht HCB'92 terug in de wedstrijd. De Boxtelse ploeg won met 1-4 en eindigde hierdoor op de derde plaats.

Minimale winst 't Wapen van Liempde/RegioBank libreteam tegen koploper

Liempde - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank speelde afgelopen week een uitwedstrijd tegen koploper Krijt op Tijd uit Veghel. Het werd een krappe, maar welverdiende overwinning voor de Liempdenaren.

Absolute uitblinker was Leo van Erp (80 caramboles) die bijna drie keer zijn normale gemiddelde wist te spelen. Met fantastisch spel - hij maakte een mooie serie van 27 en met zijn slotserie toverde hij nogmaals 27 caramboles uit zijn keutop - maakte Leo de wedstrijd in slechts negen beurten uit (8,88 gemiddeld).
Ook Peter van Lierop speelde goed maar had de pech dat zijn tegenstander een nog betere avond had. Na dertien beurten had Peter 74 van de benodigde 90 caramboles gescoord. Hij behaalde hiermee toch nog acht punten voor het team (5,69 gemiddeld). Ook kopman Leo van Hastenberg trof een sterke tegenstander, maar hij wist toch een gemiddelde van 6.81 te behalen en zes punten voor het team. Het verschil werd gemaakt doordat uitblinker Leo van Erp zijn tegenstander maar drie punten gunde.

Het tweede libreteam behaalde een minimale overwinning in de uitwedstrijd tegen De Kruiskamp 1 uit Den Bosch. Patrick Sterrenburg (2,39) en Edward Korsten (3,33) wisten hun partij met duidelijke cijfers te winnen.

't Wapen van Liempde/RegioBank 3 verloor de uitwedstrijd tegen Krijt op Tijd 2. Alleen Theo de Beer behaalde de winst. Kopman Johan van der Ven kwam één carambole tekort, maar speelde toch een mooi gemiddelde (2,87) en behaalde negen punten.

20 / 20

9-11 oktober

Speurtocht
Just Fair, Burgakker 4, Boxtel

10-25 oktober

Expositie m.b.t. 75 jaar vrijheid
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

10-26 oktober

Edelhertbronstexcursie(wo & zat avond)
aanmelden via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

10 oktober-29 november

Expositie Elly & Willy van Weert
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 10 oktober

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Paddenstoelen zien op de Kampina
11.00 uur aanmelden via nm.nl/agenda

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'Liempde door de eeuwen heen'
20.00 uur, 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Boxtel

Film over duurzame gemeenten: 'Green Tales of the City'
20.00 uur, De Rots, Nieuwe Niewstraat 7, Boxtel

Vrijdag 11 oktober

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, voorlezen 2+
10.45 uur, inloopochtend baby's en peuters
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Ondernemersmarkt leerlingen BHC
13.15 uur, Baanderherenweg 2, Boxtel

HobbyCentrum: meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Leo Willemen speelt op de piano
14.00 uur, Elisabethsdael, Mgr.Bekkersstraat 6, Boxtel

Potluck: feestelijk vegetarisch diner
18.00 uur, aanmelden via ttboxtel@gmail.com, Boxtel

Pyjama Poppenkast/filmavond
18.15 uur, De orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Brasserie CIS organiseert CIS Kwis
20.30 uur, Eindhovenseweg 39, Boxtel

12 oktober-3 november

Expositie: Boxtel in oorlogstijd (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 12 oktober

Opening exposite bodemvondsten Heem van Selis
09.00 uur, De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

25e Brocante garagesale voor KiKa
10.00 uur, Buitengoed, Baarschot 2, Esch

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Film Wij waren kind in de oorlog
14.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zondag 13 oktober

Wandeling door Dommeldal
09.00 uur, 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, de Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

25e Brocante garagesale voor KiKa
10.00 uur, Buitengoed, Baarschot 2, Esch

Lezing 'Van Pij tot Boevenpak'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Benefietconcert hulphond Lieke
12.00 uur, Café de Fellenoord, Fellenoord 6, Boxtel

Orgelconcert Peter Waldner
16.00 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 14 oktober

Bibliotheek: Klik & Tik
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

15 oktober – 31 december (di tm zon)

Exposite bodemvondsten Heem van Selis
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Dinsdag 15 oktober

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Pc-inloop Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 16 oktober

Bibliotheek: Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum: workshop 'Levensvragen'(aanmelden)
10.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken & kienen met leuke prijsjes
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 2 oktober
Ronde 1 Kaartnummer
1 rijtje € 10,- 226
3 rijtjes € 25,- 209
Volle Kaart € 50,- 136
Waardebon Eetwinkel Select 86
Ronde 2
1 rijtje € 10,- 80
3 rijtjes € 25,- 206
Volle Kaart € 50,- 87
Waardebon Albert Heijn 162
Ronde 3
1 rijtje € 10,- 110
3 rijtjes 3x € 25,- 218
Volle Kaart € 50,- 218
Waardebon COOP-Tax Liempde 44
Ronde 4 Kaartnummer
1 rijtje € 10,- 109
3 rijtjes € 12,50- 62, 9
Volle Kaart € 50,- 202
Waardebon Jumbo Oosterhof 173
Ronde 5
1 rijtje € 25,- 67
3 rijtjes € 50,- 108
Volle Kaart € 150,- 168
Bingogetal € 250,- Niet gevallen

Dhr. van de Steen neemt zijn prijs in ontvangst als winnaar van de Koningswedstrijden Foto: Vic Bolsius

Vic Bolsius

Foto: Judith Marechal

Filou van den Berg

Hennie van Kasteren