DeMooiBoxtelKrant

11 maart 2015

DeMooiBoxtelKrant 11 maart 2015


Rugbyers Ducks ongeslagen kampioen na zege op Elephants

Foto: Bertine van Eijndhoven

Boxtel - De rugbyers van Ducks/Oysters speelden zondag 8 maart hun laatste thuiswedstrijd tegen ESRC The Elephants. Dit studenteam uit Eindhoven had aangekondigd de ongeslagen status van Ducks te verhelpen. In de eerste helft maakten ze dit waar en bij de rust stonden ze met 12-17 voor. De tweede helft was echter voor Ducks en de overwinning werd alsnog binnengehaald. Het kampioenschap, dat officieel al behaald was, kreeg hierdoor een gouden randje.

Elephants begon sterk aan de wedstrijd en had gelijk het initiatief. Omdat na de wedstrijd het kampioenschap opgeluisterd zou worden, leek er teveel spanning op het Ducksteam te liggen. Het talrijk opgekomen publiek zag dat Ducks in de verdediging werd gedrongen en er maar af en toe uit kon komen. Elephants nam met 0-5 de leiding doordat het de eerste try scoorde. Door een solo van Lucas Pol en doordat Pim van Esch de conversie benutte, kwam Ducks op 7-5. De gasten reageerden adequaat door gelijk weer een try te scoren na matig tackelwerk van Ducks: 7-12. Wederom een try van Lucas Pol zorgde voor de gelijkmaker. De studenten hadden het laaste woord door vlak voor rust de stand naar 12-17 te tillen.

In de rust werden bij Ducks de koppen bij elkaar gestoken, een aantal wissels doorgevoerd en afgesproken dat er een tandje bij moest. Dit gebeurde ook en nu was Ducks duidelijk de bovenliggende partij. Elephants werd vastgezet op de eigen helft. Na enige tijd volbracht Lucas Pol zijn hattrick met zijn derde try van de dag. Hiermee kwam meteen de voorsprong van 19-17 op het scorebord. Kort hierna werd een scrum op vijf meter van de trylijn gewonnen, wat meteen een try opleverde: 26-17. Een benutte penalty maakte 29-17, maar een uitbraak van Elephants bracht de stand weer op 29-22. Ze gaven zich duidelijk nog niet gewonnen. Een goede lijnaanval van Ducks kwam via de winger terug bij de goed mee gelopen Pim van Esch. Deze scoorde zijn try en bouwde de voorsprong verder uit naar 34-22. De wedstrijd leek beslist. Beiden teams scoorden nog een keer en brachten daarmee de eindstand op 39-27.

Foto: Bertine van Eijndhoven
Foto: Bertine van Eijndhoven
Foto: Bertine van Eijndhoven
Foto: Bertine van Eijndhoven
Foto: Bertine van Eijndhoven

De volgende Ducksspelers hebben hun aandeel gehad in het eerste kampioenschap sinds vijftien jaar: Ben Verstraten, Pim van Esch, Max van der Vleuten, René Vorstenbosch, Ad Schalkx, Celes Verzuijlen, Michiel Driessen, Bent Frencken, Perry van der Steen, Nick Blom en Luc van den Berg. Na de wedstrijd werden de kampioenen gehuldigd en was het nog lang onrustig op De Wielakker.

Volgende week spelen de Ducks hun laatste wedstrijd in Uden tegen Octopus. De verwachting is dat tegen deze hekkensluiter de ongeslagen status niet in gevaar komt.

Programma zaterdag 14 maart:

TBM:                 Toernooi Oemoemenoe Middelburg                                                                 10.00

Cubs:                 Amsterdam AC ---         Ducks/Oysters                                                                 12.00

Junioren:         Hilversum         ---         Ducks/Oysters                                                                13.30

Zondag 15 maart:

Senioren:         Octopus Uden ---         Ducks/Oysters                                                                 13.00                                                                                                

Denk mee en praat mee met TipMooiBoxtel.nl

Boxtel - Wat vind jij van betaald parkeren in het centrum? En van de veiligheid? Weet jij een goede herbestemming voor de Heilig Hartkerk of wat de oplossing is voor de dubbele overweg? En hoe denk jij over de komst van een McDonald's naar Boxtel? Het zijn slechts een paar vragen waar we binnenkort wellicht het antwoord op weten. Althans, hoe de burgers hierover denken.

DeMooiBoxtelKrant gaat samenwerken met onderzoeksbureau TOP-onderzoek, dat inwonerspanels uitvoert. Burgers van Boxtel kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het panel, waarna ze regelmatig een enquête ontvangen. Door middel van deze enquête kunnen zij meedenken en meepraten over de gemeente. Het resultaat wordt gepubliceerd in DeMooiBoxtelKrant.

De enquêtes
De deelnemers krijgen ongeveer een keer per maand een enquête toegestuurd. Martijn Hulsen van TOP-onderzoek: "Met ons burgerpanel willen wij achterhalen wat er speelt bij de gemiddelde inwoner uit Boxtel. Hoe deze bijvoorbeeld woont, werkt, reist, recreëert, sport en winkelt. We hanteren een brede uitgangspositie, waar jong en oud gebruik van kan maken. Door de uiteenlopende vragen, is het voor alle deelnemers interessant om mee te praten. Het invullen van een enquête duurt enkele minuten en de onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit." DeMooiBoxtelKrant vindt het belangrijk ook de Boxtelse politiek en het bedrijfsleven mee te nemen in de enquêtes. Maar de filter kan nog op veel meer dingen toegepast worden. Hulsen: "We kunnen vragen stellen per kern en resultaten bekijken per leeftijd, geslacht en ga zo maar door. Alles is mogelijk en, heel belangrijk, anoniem."

Respondenten gezocht
Om het onderzoek representatief te maken, is een minimaal aantal van driehonderd respondenten nodig. Hulsen: "We moeten ervoor zorgen dat de steekproef representatief is. De groep ondervraagden moet een juiste en goede afspiegeling van de gehele Boxtelse bevolking zijn. De representativiteit toetsen we op een aantal demografische factoren, zoals leeftijd en gezinsopbouw. Mochten er bepaalde groepen mensen onderbelicht zijn in het panel, dan wordt er specifiek naar deze doelgroep gezocht, bijvoorbeeld via sociale media."

TipMooiBoxtel.nl
Top-onderzoek startte een paar jaar geleden in Horst aan de Maas, en met succes. "We hadden 380 respondenten nodig", vertelt Hulsen. "Maar we zitten nu al op een panel met 1700 deelnemers. Je merkt dat mensen heel graag meepraten en denken over de gemeente. Het leeft echt. Ook merk je dat de deelnemers blij zijn dat er iets mee gebeurt." Mooi-kranten in Laarbeek, Bernheze, Sint-Oedenrode en Schijndel maken al gebruik van TOP-onderzoek. Het team van DeMooiBoxtelKrant kijkt erg uit naar de samenwerking, aldus Mark van der Pol. "We vinden het belangrijk om te weten wat er in de gemeente Boxtel speelt, wat de inwoners van belangrijke en actuele zaken vinden. Daarnaast kunnen we hieruit op een leuke en interessante manier nieuws genereren. En dit soort onderzoeken is ook van grote toegevoegde waarde voor de politiek en het bedrijfsleven binnen de gemeente Boxtel."

Meedenken, meepraten
De komende maand staat in het teken van het werven van respondenten. Naar verwachting wordt de eerste vragenlijst eind maart verstuurd. Via DeMooiBoxtelKrant en de website en Facebookpagina van www.mooiboxtel.nl worden de inwoners met grote regelmaat op de hoogte gebracht over de stand van zaken van TipMooiBoxtel.nl. Wil je meedoen? Ga dan naar www.tipmooiboxtel.nl en meld je aan.

KBO activiteiten

Donderdag 12 maart Bridgen in De Walnoot         Aanvang: 13.30 uur
                                        Handwerken in De Orion        Aanvang 13.30 uur
Vrijdag 13 maart         Rikken en Jokeren in De Walnoot         Aanvang: 13.30 uur
Maandag 16 maart         Algemene ledenvergadering in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur
                                        Koersballen in De Orion                Aanvang:14.30 uur
Dinsdag 17 maart         Kienen in De Rots                Aanvang: 14.00 uur
                                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij         Aanvang:13.30 uur
                                        Biljarten in De Walnoot         Aanvang: 13.30 uur

Philip Verdult vertelt over 'Lijden, kruisiging, dood'

Boxtel - Philip J.L.M. Verdult geeft zondag 15 maart een lezing in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen met als thema 'Lijden, kruisiging, dood'. Hij zal hierin in het bijzonder stilstaan bij het lijden en de dood van Jesus Christus.

Met beelden van kunstwerken en met citaten uit de literatuur wordt in een brede culturele setting een beeld geschetst van de kruisiging, met regelmatige verwijzingen naar opstaan en opstanding. De lezing begint om 14.00 uur en kost 5 euro.

'VOC is voor iedereen die zich met ondernemen bezighoudt' Nieuw bestuur ondernemersvereniging zet nieuwe koers uit

Het vernieuwde VOC-bestuur met vlnr. Rianne van Esch, voorzitter Joris van der Krogt, Maarten de Laat en Tom Schellekens. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De VOC, de Verenigde Ondernemers Contacten Boxtel, heeft sinds kort een nieuwe bestuurssamenstelling. De kersverse voorzitter Joris van der Krogt, mede-eigenaar van HashtagMedia, is enthousiast en vol nieuwe plannen. Met hem en de andere bestuursleden aan het roer gaat de VOC het over een andere boeg gooien. Minder evenementen voor meer mensen, dat wordt de insteek.

Met zo'n 120 leden is de VOC al zeven jaar dé vereniging voor zzp'ers en ondernemers met maximaal twee werknemers in Boxtel. De vereniging organiseert verschillende netwerkbijeenkomsten voor haar leden, een maandelijkse borrel en jaarlijks een kerstdiner en een uitstapje. Zo kunnen kleine ondernemers en zzp'ers elkaar ontmoeten, samenwerken en voor elkaar werken. Na het vertrek van voorzitter Luc Broos, die momenteel druk is met andere activiteiten, en secretaris Miranda Jans die is geëmigreerd naar Spanje, was het tijd voor een wisseling van de wacht. Zo was een nieuw, vierde persoon in het bestuur nodig. Dat is Tom Schellekens van ATS Attractieverhuur geworden. Op de algemene ledenvergadering van 26 februari is het nieuwe bestuur geïnstalleerd, dat niet alleen een nieuwe voorzitter met zich meebrengt, maar ook een nieuwe visie. Van der Krogt, Schellekens, secretaris Rianne van Esch van We-Call en penningmeester Maarten de Laat van Maarten de Laat & zoon gaan een nieuwe weg inslaan met de VOC.

Grotere doelgroep
Zo wordt de doelgroep van de VOC groter; niet alleen zzp'ers en kleine ondernemers, maar iedereen die met ondernemen bezig is kan zich bij de vereniging aanmelden. Daarbij komt de maandelijkse borrel te vervallen en worden er minder evenementen georganiseerd. "We zetten in op vier grote evenementen, in plaats van vele kleinere", aldus Van der Krogt. "We hebben liever minder activiteiten waar veel mensen op af komen dan veel met minder deelnemers. Het kerstdiner en uitstapje voor onze leden houden we in stand en daarnaast gaan we twee grotere netwerkbijeenkomsten per jaar organiseren. De eerste is op 28 mei in een spiegeltent die in park Stapelen wordt neergezet, vanwege het feit dat de Paters Assumptionisten honderd jaar in het kasteel verblijven. Dan is er een grote ondernemersborrel, zoals de Zomerse Ondernemers Netwerkborrel (ZON) vorig jaar bij Classic Park. Dat was een groot succes."

Het vernieuwde VOC-bestuur met vlnr. Rianne van Esch, voorzitter Joris van der Krogt, Maarten de Laat en Tom Schellekens. Foto: Mark van der Pol

Veel voor weinig
Wat de VOC voor haar leden doet, dat blijft hetzelfde: netwerken, belangenbehartiging naar de gemeente toe en gezamenlijke inkoop. "Het is de bedoeling dat initiatieven meer vanuit de leden gaan komen, dat zij aangeven wat wij voor hen moeten doen", vertelt Van der Krogt. "Dat kan een leuk uitje zijn of een interessant bedrijfsbezoek, alle ideeën zijn welkom." Voor de contributie hoeven ondernemers het niet te laten. "Voor maar 35 euro per jaar krijg je een vermelding met je bedrijfsgegevens, logo en foto op de website, die nu geheel wordt vernieuwd. Je hebt gratis toegang tot de evenementen en ontmoet andere mensen die ook bezig zijn met ondernemen, in allerlei bedrijfstakken. Je kunt kennis uitwisselen en zaken bespreken waar je tegenaan loopt, ook dat is een belangrijk aspect van de VOC. Tegenwoordig zoeken mensen elkaar veel meer op social media op, ook als ze zaken willen doen. De behoefte die er vroeger was om maandelijks bij elkaar te komen, is er veel minder. Daarom kiezen we nu voor meer actie met minder activiteiten. Ondernemers die naar de evenementen komen, ervaren dan vanzelf de voordelen. En dat het gewoon een leuke club is met enthousiaste mensen, dat is ook belangrijk."

Interesse in de VOC? Kijk op www.vocboxtel.nl of Facebook: VOC Boxtel.

Jacques Grubben geïnstalleerd als pastoor van Heilig Hartparochie

Foto: Cock Stam

Boxtel - Van veraf was al te zien dat er iets speciaals te doen was zondag 8 maart in de Sint-Petrusbasiliek. Jacques Grubben werd geïnstalleerd als pastoor van de Heilig Hartparochie, de fusie van de parochies van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde.

Vanuit de toren wapperden grote vlaggen die overal in Boxtel te zien waren en binnen in de kerk waren alle plaatsen bezet. Naast familie van de pastoor Grubben waren er vertegenwoordigers van de vier kerkbesturen, de burgemeesters van Boxtel en Haaren, vertegenwoordigers van het Gilde uit Boxtel en Liempde, het voltallige Sint Willibrordusgilde uit Esch, het nieuwe kerkbestuur en vele parochianen.

De Heilig Mis werd opgeluisterd door het Sint-Petruskoor met orgelmuziek van Tommy van Doorn en het klarinet ensemble van de Gildenbondsharmonie. Jos Polman, vice-voorzitter van het bestuur, vertelde dat er veel werk verzet was en dat er een mooi fundament gelegd is voor de nabije toekomst: "Ik dank de vele vrijwilligers en hoop dat jullie je voor de kerk blijven inzetten. Niet alleen werk, maar ook geld zal nodig zijn."

Hulpbisschop Rob Mutsaerts kwam speciaal naar Boxtel voor deze feestelijke gebeurtenis. Hij nam de geloofsbelijdenis en de eed van trouw af bij de nieuwe pastoor. Tijdens de preek sprak Mutsaerts over de verschillen in de kerk van vroeger en nu. "Waar vroeger veel zaken vanzelfsprekend waren, moet je deze nu zelf opzetten. Het ontstaan van de nieuwe parochie is mede tot stand gekomen door het vele werk dat door alle vrijwilligers is gedaan. Met dit mooie resultaat."

Na de gildegroet aan de hulpbisschop en het pastorale team, dankte Jo Custers, secretaris van het bestuur, iedereen voor de medewerking aan de ingetogen, prachtige viering. Hij overhandigde de pastoor het nieuwe logo - met geloof, hoop en liefde uitgebeeld en bijeengebracht in een kruis, anker en hart - dat een prominente plaats in de kerk zal krijgen.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

In zijn dankwoord constateerde pastoor Grubben dat er eenheid is in verscheidenheid en dat een hart dat klopt, altijd zal blijven kloppen. Hij had een vlag voor vier vertegenwoordigers van de vier kerken van de Heilig Hartparochie. Na het officiële gedeelte was er koffie en thee en fris voor de jeugd, en nam de nieuwe pastoor de felicitaties in ontvangst.

Collecteweek Reumafonds 16 maart van start

Boxtel - In de week van 16 tot en met 21 maart is de landelijke collecte van Het Reumafonds. Ruim 63.000 vrijwilligers komen in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.

In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is jouw bijdrage hard nodig.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel, en soms organen, aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.

Steun hard nodig
Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. Zij geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Ook financieren zij onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. Iedere gift die hieraan bijdraagt is van harte welkom.

Kijk voor meer informatie op www.reumafonds.nl. Wil je geld overmaken? Dat kan op bankrekeningnummer NL86RABO0123040000, Amsterdam.

Mgr. Bekkersstraat

Foto: Marie Fick

Tussen Rechterstraat en Brederodeweg

Wilhelmus Marinus Bekkers, een Nederlands rooms-katholiek bisschop, wordt geboren in Sint-Oedenrode op 20 april 1908 en overlijdt in Tilburg op 9 mei 1966. Hij is bisschop van het Bisdom 's-Hertogenbosch van 27 juni 1960 tot 9 mei 1966.

Bekkers begint zijn loopbaan in 1933 als kapelaan in een arbeidersparochie te 's-Hertogenbosch. Vanaf 1939 is hij rector van verschillende instituten. In 1956 is hij korte tijd pastoor te Tilburg voordat hij in 1957 benoemd wordt tot coadjutor (hulpbisschop met het recht van opvolging) van monseigneur Wilhelmus Mutsaerts van 's-Hertogenbosch. Bekkers kiest een wapenspreuk die hem kenmerkt: 'Caritas pro armis', (de liefde als wapen).

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Monseigneur Bekkers, van huis uit een eenvoudige, vrome, boerenzoon, betoogt modernistische opvattingen in verschillende morele kwesties. Volgens Bekkers moet de Kerk niet een strenge moraal voorschrijven, maar tegemoetkomen aan de wensen van de gelovigen. Zijn opvattingen worden meer ingegeven door pastorale overwegingen dan door wetenschappelijke bezinning. Spraakmakend is zijn mening over de geboorteregeling die hij verwoordt op 21 maart 1963. Bekkers vindt dat gelovigen zelf moeten beslissen over het gebruik van de anticonceptiepil. Zonder het woord 'anticonceptiepil' te gebruiken, benadrukte Bekkers dat ouders hun eigen geweten moeten volgen bij het bepalen van het kindertal.

Aan het eind van zijn leven is Bekkers een populair en geliefd bisschop met landelijke bekendheid. Zijn bekendheid is mede het gevolg van zijn optreden voor de actualiteitenrubriek Brandpunt van de KRO op de Nederlandse televisie. Aan Kardinaal Alfrink, aartsbisschop van Utrecht, waren Bekkers' eigenzinnige televisieoptredens absoluut niet besteed. Dat geldt met name voor Bekkers' opmerkingen over de gewetensvrijheid van echtparen. Alfrink acht Bekkers' uitlatingen in strijd met de kerkelijke leer en heeft zich bovendien gestoord aan het feit dat Bekkers over deze zaken geen enkel overleg heeft gevoerd. Bekkers overlijdt op 9 mei 1966 aan een hersentumor. Bij de uitvaart in de Bossche basiliek staat een grote schare prelaten op het priesterkoor plus één dominee in zwarte toga: ds. N.K. van den Akker, (1917-2000). Het markeert de jarenlange oecumenische vriendschap tussen de twee. In aanwezigheid van Bekkers' moeder en met duizenden langs de kant van de weg wordt hij in zijn geboortedorp Sint-Oedenrode begraven, achter de Sint-Martinuskerk, waar zijn graf een prominente plaats inneemt. Hoofdcelebrant bij de requiemmis is kardinaal Alfrink, die zich op Bekkers ziekbed met hem heeft verzoend. In de mis, die rechtstreeks door de KRO wordt uitgezonden, spreekt Alfrink over hem als 'deze mens, die zoveel goedheid, hoop en vertrouwen rond zich verspreid heeft'.

Na zijn begrafenis is het graf maandenlang een soort pelgrimsoord.

Leren over gezond eten en bewegen met 'Ik eet het beter'

Boxtel - Albert Heijn vindt - vooral voor kinderen - gezond eten belangrijk en biedt daarom basisscholen De Hobbendonken, De Maremak, De Beemden, De Vorsenpoel, De Angelaschool, Prinses Amaliaschool en Sint-Theresia het 'Ik eet het beter'-programma aan. Hiermee worden verschillende initiatieven voor gezonde voeding en bewegen op een interactieve manier onder de aandacht van de leerlingen gebracht.

Over de Tong, Testlab of Klasselunch
Op donderdag 12 maart krijgen leerlingen van groep 6 'Over de Tong!' voorgeschoteld. Ze ontdekken al proevend de vijf basissmaken zoals zout en zuur en sluiten hun onderzoek af met het maken van een verfrissende smoothie. In 'Testlab' voor groep 7 leren de kinderen van alles over de voedingstoffen in producten. Zo testen ze als heuse professoren in welk sap de meeste vitamine C zit: appel-, sinaasappel- of grapefruitsap. Op donderdag 26 maart zetten leerlingen van groep 8 hun tanden in een 'KlasseLunch'. Deze laat leerlingen van groep 8 op een originele manier ervaren dat gezond eten niet alleen lekker, maar ook leuk en makkelijk kan zijn. "Met onze winkel wil ik graag betrokken zijn bij de buurt. We voorzien de betrokken basisscholen dan ook met veel plezier van de boodschappenpakketten die bij de lesprogramma's van 'Ik eet het beter' horen", aldus supermarktmanager Ben Moen van Albert Heijn in Boxtel

Ik eet het beter
Basisschoolleerlingen van groep 6 tot en met 8 kunnen zowel in het najaar als in het voorjaar meedoen aan de verschillende lesprogramma's van 'Ik eet het beter'. Ook kan de docent met behulp van het digibord elke dag in de klas kort stilstaan bij het onderwerp gezondheid. De lesmaterialen zijn ontwikkeld in samenwerking met externe onderwijsspecialisten en met advies van het Voedingcentrum, omdat Albert Heijn het belangrijk vindt om een goede en gezonde leefstijl voor kinderen leuk te maken. Dit voorjaar nemen ruim 259.000 kinderen van in totaal 3.500 scholen in heel Nederland deel aan de lesprogramma's.

Activiteiten bij Forofiet in maart

Boxtel - Iedereen die dat leuk vindt, jong en oud, kan elke woensdagmiddag meedoen met de knutselactiviteiten bij Forofiet. Op dinsdag 17 maart geeft kunstenares Roos Terra een workshop

Knutselmiddag
Materiaal en gereedschap zijn aanwezig, en ook zijn er vrijwilligers die bij kunnen bijspringen. Er wordt regelmatig gewerkt aan diverse thema's, zoals lente, Pasen en Moederdag. Ook zijn er activiteiten buitenshuis en worden bezienswaardigheden in Boxtel en omgeving bezocht. De activiteiten zijn van 13.30 tot 15.30 uur. Deelname is gratis.

Workshop Roos Terra
Beeldend kunstenaar Roos Terra komt dinsdag 17 maart naar Forofiet om een workshop te geven. Na haar opleiding aan het ROC Zeeland, haar docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en cursussen en opleidingen in Tilburg, heeft Terra op diverse plaatsen in Nederland projecten gedaan en tentoonstellingen ingericht. Individueel en in samenwerking met collega-kunstenaars. Momenteel is zij betrokken bij het Grafisch Atelier Den Bosch, waar zij een cursus Toyoboprint (non-toxi etsen) en een masterclass zeefdrukken verzorgt. Bij Forofiet maak je tijdens haar workshop kennis met grafieken, tekenen en druktechnieken. De cursus is van 19.00 tot 21.00 uur, deelname kost 3,50 euro, inclusief een consumptie. Kijk voor meer info op www.roosterra.nl.

Forofiet, Ronduutje 11 in Boxtel

Boxtel - Kapotte broodroosters, versleten stoelen, fietsen die het niet goed meer doen en nog veel meer: breng ze zaterdag 14 maart naar 't Goed. Hier staan de amateur reparateurs en naaisters weer klaar bij de volgende editie van het Repair Café.

Vanaf 12 uur is het Repair Café op de Industrieweg geopend en doen de medewerkers hun uiterste best om beschadigde en kapotte spullen te repareren of een poging daartoe te doen. Heb je de handleiding van het apparaat nog, breng deze dan mee. Dat maakt reparatie een stuk makkelijker.

Een-tweetje over respect met Henk Pieterse

Boxtel - Basketballer Henk Pieterse speelde in Nederland, België, Duitsland, in de NBA in Amerika en behaalde vele landelijke en Europese titels. Een succesvol sporter dus. Maar wel een die vroeger op school erg gepest werd. Zo erg dat hij daardoor ernstig belemmerd werd in zijn persoonlijke ontwikkeling. Basketbal veranderde zijn leven. En daarover vertelt hij woensdag 18 maart in Sportcomplex De Braken, tijdens een jongerenavond met als thema respect, in al zijn vormen.

Pieterse brengt zijn verhaal graag over op jongeren. Hij werd vroeger gepest met zijn lange, slungelachtige lijf. Toen zijn gymleraar hem erop wees dat dat juist goede kwaliteiten zijn voor basketbal, stortte hij zich volledig op deze sport, tot de NBA aan toe. En verkreeg hij het respect van anderen dat hij vroeger zo gemist had. Hij heeft hierover altijd aan met name kinderen verteld, maar wil dat nu wat breder trekken, voor een ouder publiek. Dit doet hij tijdens een presentatie in combinatie met een interactieve clinic. Terwijl Pieterse oefeningen doet met een basketbal, vertelt hij over zijn carrière, over wat hij heeft meegemaakt en trekt zo een parallel tussen topsport en het dagelijks leven, met de nadruk op respect. Daar betrekt hij de deelnemers actief bij, want het doel is meedoen, niet passief luisteren.

BALANS
Motor achter deze clinic is de jongerenafdeling van BALANS gesteund door de fractie in de persoon van Rianne van Esch. "Wij willen sport hier in Boxtel promoten, daar staan wij voor", vertelt Bjorn van de Langenberg, lid van die afdeling en eigenaar van Super Sports Events, waarmee hij topsporters inzet voor evenementen, zoals ook deze keer. "Sport verbindt en verbroedert en sluit mooi aan op het thema respect. Daarom maken we de combinatie sportevenement en maatschappelijk thema. Wij signaleren dat mensen steeds minder respect voor elkaar tonen. Daarover willen we de jeugd op een luchtige manier na laten denken, over wat er speelt in de maatschappij. Zodat ze zaken mee aan gaan pakken."

Het hoofddoel is een sportieve thema-avond, zonder politieke bijbedoelingen, maar het is mooi meegenomen als jongeren hierdoor meer betrokken raken bij politiek. "Wij willen vooral dat ze na gaan denken over normen en waarden en hoe zij en anderen die in de praktijk brengen", aldus Van de Langenberg. "Zeker nu, gezien de laatste trieste gebeurtenissen in Boxtel met carnaval bijvoorbeeld, toen dinsdagavond verschillende mensen mishandeld en beroofd zijn in het centrum. Je kunt het zo breed trekken als je wilt. Kijk ook naar de recente overvallen op de Shell en de BP, maar ook naar dagelijkse omgangsvormen met elkaar, het voetbalveld met vloekende ouders langs de lijn, IS en oorlogen."

De clinic begint om 19.00 uur bij Sportcomplex De Braken. Na afloop van de clinic kan er 'gehighfived' worden met Henk Pieterse en met elkaar worden nagepraat tijdens het aansluitende drankje in de kantine. Sportkleding is niet verplicht, sportschoenen wel. De toegang is gratis, aanmelden is niet verplicht maar mag via het Facebookevenement 'thema avond jongeren respect'. Dan blijf je meteen op de hoogte.

Snellaadstation voor elektrische auto's langs A2 bij Liempde

Foto: Gemeente Boxtel

Liempde - Wethouder Peter van de Wiel had donderdag 5 maart de eer een nieuw snellaadstation van Fastned langs de A2 in Liempde te mogen openen. Het geeft geeft bestuurders van elektrische auto's de mogelijkheid om langs de weg hun accu op te laden, zodat ze verder door kunnen rijden dan normaal gesproken mogelijk zou zijn.

Het snellaadstation is het derde in de provincie Noord-Brabant. De stations laden een auto op met elektriciteit die duurzaam wordt opgewekt. Zo hebben ze een dak met zonnepanelen waarmee ongeveer twee tot drie auto's per dag kunnen worden opgeladen. De overige energie wordt opgewekt in een windpark in Zeewolde. Leverancier Fastned werkt hard om het landelijk netwerk van soortgelijke stations volledig dekkend te maken, en opent daarvoor iedere week een nieuw station.

Foto: Fastned
Foto: Fastned
Foto: Fastned
Foto: Gemeente Boxtel

De gemeente Boxtel is erg blij met de plaatsing van een snellaadstation binnen de gemeentegrenzen, omdat het uitstekend past bij het duurzame beleid dat de gemeente voert. Wethouder Peter van de Wiel is dan ook erg trots: "Door mee te helpen met het uitbreiden van het netwerk van snellaadstations, hopen we dat steeds meer mensen verleid worden elektrisch te gaan rijden. Zo kunnen we het gebruik van duurzame energie een grote stimulans geven. Met elk nieuw station wordt elektrisch rijden aantrekkelijker en wij zijn in Boxtel trots dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren."

Open Ateliers bij KV Domino voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Boxtel - Vanaf 11 maart start Kinderdagverblijf Domino met een serie Open Ateliers voor kinderen tot 4 jaar en hun ouders, grootouders of andere verzorgenden. Tijdens de ochtenden kunnen de peuters en kleuters zich creatief helemaal uitleven met een groot scala aan materialen. De ochtenden zijn voor iedereen vrij toegankelijk, ook voor kinderen die niet bij het kinderdagverblijf staan ingeschreven.

Inschrijven of aanmelden is niet nodig, de activiteit is helemaal vrijblijvend en kosteloos. De ochtenden zijn op 11, 18 en 25 maart en 1, 8 en 15 april, van 10.00 tot 11.00 uur op Hoogheem 485.

Ruim 12.000 foto's van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel online

Kasteelheer J. Mahy van Kasteel Stapelen, Boxtel, 1870. Foto: fotocollectie BHIC

Boxtel - De bijzondere fotocollectie van de gemeente Boxtel bevat vele foto's van sociale en religieuze gebeurtenissen, zoals de Heilige bloedprocessie en de Heilige Kindsheidsprocessie. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft vorige week de laatste serie van 7.500 foto's en glasnegatieven van de oude dorpskernen van Boxtel, Lennisheuvel en Liempde online gezet.

Heemkundekring 'Kèk Liemt' mocht vorige week tijdens een bezoek aan het BHIC geheel onverwachts het officiële startsein geven voor het online gaan van de collectie. In het voorjaar van 2010 had de gemeente Boxtel haar fotocollectie in beheer gegeven aan het BHIC om deze te inventariseren en digitaliseren. Sindsdien is deze in fasen online uitgebreid. Nu het resterende gedeelte ook online staat, is deze fotocollectie, met in totaal zo'n 12.000 afbeeldingen, nu compleet.

Doodbidders die met treurdoeken langs de huizen lopen, Boxtel, 23 mei 1943. Foto: fotocollectie BHIC
Heemkundekring Kek Liempt heeft het officiële startsein gegeven.

Van huwelijken tot doodbidders
De serie bestaat uit glasnegatieven, negatieven, foto's en prentbriefkaarten uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel die tussen 1870 en 2004 zijn gemaakt. Er zitten mooie afbeeldingen tussen van religieuze gebeurtenissen, maar ook sociale gebeurtenissen zoals de opening van het hockeyterrein van hockeyclub MEP in 1936, de Geitenfokdag en veel huwelijken en recepties. Verder zijn er veel foto's van oude Boxtelse gebouwen, boerderijen, straatbeelden en zeldzame taferelen zoals doodbidders die met treurdoeken langs de straten gaan. De oudste foto uit de collectie is een foto van kasteelheer J. Mahy van Kasteel Stapelen, die dateert uit 1870. Bijzonder is de foto uit 1894 van de liedertafel Sint-Petrus, opgericht in 1882.

Je kunt de collectie bekijken via www.bhic.nl/fotosboxtel. Niet alleen de fotocollectie, maar ook de oude archieven van de gemeente Boxtel zijn ondergebracht bij het BHIC.

6 / 20

Vrijwilligers knappen grenswallen op in Het Groene Woud

Liempde - Gedeelten van de Velderse wal op Landgoed Velder en de grenswal rondom Het Speet in natuurgebied De Geelders in Liempde worden opgeknapt. De werkzaamheden vinden plaats op zaterdag 21 en 28 maart.

In oktober 2014 is er bij de Velderse wal en de grenswal rondom Het Speet archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit om meer te weten te komen over de ouderdom, opbouw en historie van de grenswallen. De volgende stap is om gedeelten ervan op te knappen en op een interessante manier beleefbaar te maken voor voorbijgangers. Dit gebeurt onder meer door het plaatsen van informatieborden waarop de geschiedenis van het gebied en verhalen over de grenswallen staan. Ook worden authentieke, inheemse planten aangebracht en wordt de grenswal opgehoogd met zand. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en Stichting Brabantse Bronnen zijn op zoek naar vrijwilligers voor de aanplant- en herstelwerkzaamheden. Naar verwachting duren deze de hele dag.

Het aanplanten van authentieke vegetatie zorgt ook voor een verhoging van de biodiversiteit. Planten waaraan kan worden gedacht zijn de sleedoorn, hulst, wilde mispel, wilde appel en hondsroos. Het is de bedoeling om op 21 maart te beginnen bij de Velderse wal. Hier krijgen de vrijwilligers de taak mee te helpen met beplantingswerkzaamheden. Op de dag zelf wordt gekeken of er nog tijd is om naar de tweede locatie te gaan; de grenswal bij de Schutsstraat en Het Speet in De Geelders. Hier worden planten aangeplant en wordt de wal deels hersteld door het aanbrengen van zand. Vegetatie die overblijft wordt gebruikt voor de derde wal, in het gebied Overkamp aan de Schijndelsedijk. Voordat de vrijwilligers kunnen starten met beplanting, moeten de grenswallen eerst worden ontdaan van bijvoorbeeld bramen en brandnetels. Geïnteresseerden die graag een steentje bijdragen, kunnen zich aanmelden via info@sppill.nl. Vervolgens neemt SPPiLL contact met hen op.

Gewoon thuis

Wat was het zondag heerlijk. Gewoon thuis. De zon scheen. Het voelde als een eerste echte lentedag: het licht, de warmte. De vogeltjes kwetterden. Onze kippen renden opgewonden op hoge poten van de ene hoek in de tuin naar de andere. Schone was die voor het eerst dit jaar weer buiten te drogen hing. Ik hoefde nergens naar toe. Gewoon thuis; heerlijk. Wat een geluk. Ik heb me vaak afgevraagd hoe 'thuis' er later uit zou zien. Zo dus. Niet in het buitenland, zoals ik wel eens dacht en waar ik meerdere lange perioden gewoond heb, maar in Brabant, in Liempde.

De zon en de rust brachten een zucht van genot bij mij naar buiten. Helaas voor onze buren was dat niet het enige dat naar buiten kwam: onze kinderen lieten luid horen hoe blij ze waren om buiten te zijn en te kunnen spelen op deze mooie dag en lieten zich nog harder horen, wanneer ze niet blij waren, met name met elkaar.

Het geruzie ging vooral om het willen liggen in een hangmat, die deze mama een aantal jaar geleden voor moederdag had gekregen, toen wij nog in een 'negen maanden per jaar zon'-deel van Frankrijk woonden. Van die hangmat heb ik misschien welgeteld drie keer genoten, maar manlief kan daar met gemak twee nullen achter zetten. Ja, ik moet toegeven dat in deze laatste zin een klein beetje frustratie verwerkt zit.

Gisterenmiddag had mijn man de hangmat weer eens opgezocht om een avondje stappen met vrienden te verwerken. Helaas werkt dat niet met kinderen, die dan ook in die hangmat willen liggen en elkaar daarbij alleen maar in de weg liggen natuurlijk. Hij kreeg meer dan vaak een voet, knie of arm in zijn maag van de kinderen, wat hem niet echt hielp, al helemaal niet in combinatie met het geschreeuw naar elkaar.

Wat ik mezelf gisteren heb beloofd is om wat vaker die hangmat te bezetten. Om tijd voor mezelf te nemen. Ja, helaas voor mijn man, het moederdagkado zal nu echt eens gebruikt gaan worden door diegene, voor wie die in eerste instantie bedoeld was.

Waarschijnlijk zal ik de hangmat dan wel vaker dan niet moeten delen met één, twee of drie kinderen, allemaal op elkaar gestapeld en in elkaar verweven; voeten en benen buitenboord, ellebogen in elkaars lichaam, vingers in onbestemde hoeken, maar hoe gevulder de hangmat, hoe rijker ik me zal voelen. Met of zonder geschreeuw. Maar hopelijk met veel gelach.

Na alle mooie plekjes op aarde waar ik heb gewoond, die ik heb bezocht en nog zal bezoeken, wordt dat plekje in die ene tuin in die ene hangmat met mijn kindjes het allermooiste plekje op aarde. Gewoon thuis.

En dan lekker zelfgemaakte ijsjes eten…
Ingrediënten voor 4 kleine porties bananen-kaneelijs:
• 4 vriesbananen*
• 1/2 rijpe mango, in stukken gesneden
• 3 tot 5 gedroogde dadels, liefst minstens 2 uur geweekt
• 1,5 tl kaneel

Bereiding:
1) Doe alles in een blender, behalve een halve theelepel kaneel, en meng het tot een romig geheel.
2) Schep alles in mooie (ijs)bakjes en verdeel de resterende halve theelepel kaneel over de porties. Of doe ze in ijsvormpjes en vries ze in.

*Het maken van vriesbananen: Pel rijpe bananen en snijd ze in stukken en doe ze in een afsluitbare zak. Doe de zak in de vriezer en na ongeveer 6 uur kun je ze gebruiken om heerlijk ijs van te maken.

Smakelijke groeten,
Tamara

Gratis zaden op de Bijenmarkt

Boxtel - Zaden van groenten en fruit halen, brengen en ruilen. Dat kan op zondag 19 april tijdens de Bijenmarkt bij het Essche Heike, waar voor de tweede keer een zadenkraam staat. Iedereen is welkom om overtollige zaden vooraf aan te bieden of mee te nemen, in de kraam is een ruim aanbod waaruit gekozen kan worden. Aan zakjes om de zaden in mee te nemen is ook gedacht.

De kraam is een gezamenlijk initiatief van 'Eetbaar Boxtel' en De Kinderboerderij, die onlangs een Zadotheek heeft geopend, waar ook zaden 'geleend' en gebracht kunnen worden. Mensen die zelf niet naar de Bijenmarkt kunnen komen maar wel overtollige zaden willen aanbieden, kunnen bellen met Jan Juffermans via 676885. De zaden kunnen dan worden opgehaald. Brengen naar De Kinderboerderij aan het Apollopad 1 kan ook, vergeet daarbij niet je naam en de naam van de zaden te vermelden.

De initiatiefnemers willen het zelf telen, ook in kleine tuinen en op balkons, stimuleren. Juist voor kleine telers is een kleine hoeveelheid zaad om een teelt te proberen aantrekkelijk.

Vivian van Kan - de Relaxoloog

Foto: Mark van der Pol

Vivian van Kan - de Relaxoloog , is inmiddels een begrip in de wereld van massages. Na het succesvol afronden van DE opleiding op het gebied van fysiotherapie aan de Internationale Hogeschool Thim van der Laan, is Van Kan gaan werken als fysiotherapeute, wat ze met veel passie heeft gedaan. De alternatieve zorg kwam op haar pad en spraak haar ontzettend aan. Daarin heeft ze haar eigen visie ontwikkeld om mensen op een holistische manier te helpen.

Van Kan streeft ernaar om de oorsprong van de klacht te bestrijden, zodat fysieke klachten niet meer terugkomen en dus in balans blijven.

"Vaak zijn klachten te herleiden naar geestelijke blokkades", aldus Van Kan.

Het ligt er natuurlijk aan waarvoor je een massage wil, gewoon een ontspannende Therapeutische Relaxoloogmassage, Ayurvedische, Triggerpoint, Sport noem het maar op, Van Kan is van alle markten thuis!

De Relaxoloog mag zich Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut noemen en is aangesloten bij de BATC. De behandelingen worden dan via de zorgverzekeraar vergoed.

Voor meer info ga naar www.relaxoloog.nl of mail naar info@relaxoloog.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Ad de Cort

Foto: Ad De Cort

Als ik in dit oude stukje van Boxtel kom, de Oude Kerkstraat, moet ik onwillekeurig weer denken aan het liedje 'Het Dorp' van Wim Sonneveld. Als ik de keien zie schitteren in het zonlicht, komt gelijk deze tekst weer naar boven:

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Waarop een kerk een kar met paard
Een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets
Maar het is waar ik geboren ben
Dit dorp, ik weet nog hoe het was
De boerenkind'ren in de klas
Een kar die ratelt op de keien
Het raadhuis met een pomp ervoor
Een zandweg tussen koren door
Het vee, de boerderijen

Boxtel, voor altijd mijn dorp!

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Pater Hans de Visser leest en signeert in MUBO

Boxtel - Als onderdeel van de wisselexpositie '100 jaar Assumptionisten in Kasteel Stapelen' van het MUBO heeft het museum op zondag 15 maart pater Hans de Visser uitgenodigd. De pater zal in het MUBO een lezing komen geven over de geschiedenis van het kasteel sinds 1288, met daarin een centrale rol voor de Heren van Boxtel.

Na afloop van de lezing is er ook een signeersessie, waar Hans de Visser zijn boek 'Boxtel: heerlijkheid tussen twee heren' zal signeren. De lezing start om 11.15 uur en kost 3,50 euro. Bij de kosten is een bezoek aan de wisselexpositie en de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel inbegrepen. Aanmelden voor de lezing kan op info@muboboxtel.nl of per telefoon op 06-16041898.

Hallo Boxtelaren,

Yes! Ik mag eenmalig een column schrijven in deze DeMooiBoxtelKrant, gewoon omdat het kan. En omdat het moet, want Geert heeft de griep. En dus neem ik, de vriendin van Geert, de honeurs een keertje waar. Geert heeft last van koorts, niezen en pijn en heeft dus geen puf, zin of inspiratie maar wel veel pijnstilling, ijlen en transpiratie.

Heel herkenbaar voor velen want griep heerst in zijn heftigste vorm deze eeuw. Geert schudt wekelijks honderden handen en dat is mede funest. In mijn werk (ik assisteer bij een endodontoloog, tandheelkunde) wordt er zelfs naast continu handen wassen en handschoenenwissel gepraat over een alternatief om dit te voorkomen. Buigen? Dat gaat best ver want we zijn zo netjes opgevoed. En raar ook want met een handdruk geef je toch een indruk af... maar stiekem dus een boel meer ;-)

Dat Geert ziek is, is op zich niet bijzonder. Maar niemand heeft het gemerkt en dát vind ik wel bijzonder. Dinsdag stond hij bij de dubbele spoorwegovergang voor een actuele reportage voor Omroep Dommelland, misschien heb je de uitzending inmiddels gezien. Voor inwoners en vooral omwonenden de moeite waard om te zien wat de Gemeente al jaren doet of níet doet met al dat Boxtelse geld. En nog meer leuke items natuurlijk.

Ook kwam er deze week geheel onverwacht een auditie-aanvraag voor Baantjer de Musical, de rol van Vledder. In een dag moet je zorgen dat je verschillende gemailde scènes in je hoofd hebt zitten en 's avonds presteren met Peter Römer. Met een ziek hoofd snel naar Amsterdam want 'kansen, audities en ervaringen moet je nooit laten schieten', aldus Geert. Hij bleek toch niet het type Vledder dat ze zochten. Ik maak dit nu al even mee vanaf de zijlijn en het blijft me verbazen hoe snel 'projecten' komen en ook weer gaan in dit vak. Er staat wel veel leuks op stapel kan ik nu wel een beetje verklappen, in de maand april gaat er veel veranderen. Blijf lezen!

Ook de toneellessen lopen ten einde. Volgende week is de diploma-uitreiking en zit Fase I er alweer op. De volgende fase volgt zeker, want zijn talentjes willen graag doorgaan met als klapper: toewerken naar een echte musical in Podium Boxtel. Knap hoor, want die jongens en meiden krijgen veel huiswerk mee van Geert.

Afgelopen weekend had de griep zijn piekmoment. Ik ben met onze kinderen naar circus Bossle in Boxtel geweest zodat hij uit kon zieken. Superleuk! Complimenten! Zo'n klein familiecircus heeft wel wat. Zondag ben ik taxichauffeur geweest naar het óok zonnige Almere, the Sneeuwwitje show must go on! Leve de pijnstillers.
Ik heb nu míjn piekmomentje hier gehad ;-), heb geprobeerd om in de stijl van zijn column te blijven, de opdracht was tenslotte een kleine blik in het leven van Geert.
Een gezonde week!

Vriendelijke groet, Bonny

Swingen met bigbands bij Denzeenslive

Boxtel - Twee bands die een hele middag muziek maken waar op gedanst kan worden, dat is het idee van Denzeenslive dat zondag 15 maart wordt georganiseerd bij Partycentre Denziz. Bigband Boxtel en De Nieuwe Nobelaer Bigband gaan samen een optreden verzorgen en dat betekent dat de voetjes van de vloer gaan.

Bigband Boxtel en De Nieuwe Nobelaer Bigband hebben afgesproken om een uitwisseling te doen; beide bigbands gaan een keer bij elkaar op bezoek om samen muziek te maken. Zo ontstond het idee om als dansband op te gaaan treden bij Denziz: Denzeenslive. Zondag is het dan zo ver, van 14.00 tot 18.00 uur verzorgen de bands samen een muzikale dansmiddag.

De Nieuwe Nobelaer Bigband staat onder leiding van de Boxtelaar Harry Hendriks, die ook de elektrische contrabas bespeelt. Het ensemble, dat bestaat uit negentien personen, is een 'ervarings-orkest' voor mensen die al wel enige jaren spelen maar nog weinig of geen ervaring hebben met jazz, swing en bigbandmuziek. De vijf trompetten, zeven saxofoons en vier trombones worden ondersteund door bas, piano en slagwerk. Het repertoire is breed: bigband, funk en latin. Bigband Boxtel bestaat uit 24 personen, die spelen onder leiding van Mari van Gils. Vier trompetten, vier trombones, tien saxofoons, twee blaasbassen, een combo met slagwerk, gitaar, basgitaar en piano en drie zangeressen die diverse liedjes vertolken.

Iedereen is welkom bij Denzeenslive, de toegang is gratis.

Bouwteam gaat aan de slag met herinrichting route Stapelen-Sint-Petrusbasiliek

Omgevingsmanager Jan-Hein Heijmans Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Het bouwteam route STA-P is dinsdag 3 maart voor het eerst bij elkaar gekomen. Dit team is een samenwerking tussen de gemeente Boxtel en aannemer Heijmans Wegen B.V. en heeft als doel om de route tussen Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek te vernieuwen om zo het Centrum een impuls te geven. De verwachting is dat de herinrichting nog dit voorjaar zal kunnen starten.

Het is voor het eerst dat de gemeente Boxtel met zo'n bouwteam werkt. De aannemer wordt zo al vroeg bij het plan betrokken en er wordt een omgevingsmanager aangesteld. Dit is Jan-Hein Heijmans van Heijmans Wegen B.V.; hij is het centrale aanspreekpunt voor zowel de werkzaamheden als de informatievoorziening.

Het projectteam tijdens haar eerste bijeenkomst Foto: Gemeente Boxtel

Informatieavond
Eerste punt op de agenda voor het bouwteam is contact zoeken met omwonenden en ondernemers en afspraken maken over de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden. Daarom is er op dinsdag 17 maart vanaf 17.00 uur een informatieavond in het gebouw van SintLucas aan de Burgakker. Omgevingsmanager Heijmans zal dan aanwezig zijn om het project uit te leggen en alle vragen te beantwoorden. Omwonenden en andere betrokkenen ontvangen hiervoor een uitnodiging, maar iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Meer informatie over het project is te vinden op www.boxtel.nl/routestap, wanneer het project echt van start gaat zal er ook een speciale projectwebsite worden opgericht waar iedereen de werkzaamheden kan volgen.

10 / 20

Hoe is 't nu met... Ad van Boxtel
Na goedkeuring mailen naar jasvanboxtel@home.nl; hij had vanavond geen tijd meer om het te lezen maar zou dat dinsdagochtend doen en reageren

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Ad van Boxtel was jarenlang de hoofdconciërge op het SintLucas en is ook al jaren actief bij het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris en de Boxtelse Sportraad. En anders kennen veel mensen hem wel van zijn tijd als speler, scheidsrechter en vrijwilliger bij RKSV Boxtel. Hoe is het nu met hem?

Ad begon zijn carrière als onderhoudsmonteur bij de NCB (Vion). In februari 1979 solliciteerde hij op een vacature als conciërge bij het SintLucas. Pas in oktober van dat jaar werd hij uitgenodigd voor een gesprek en per 1 november ging hij aan de slag. "Het was geweldig om daar te werken, ik ging iedere dag fluitend naar mijn werk. In de 23 jaar dat ik er heb gewerkt, heb ik de school zien groeien van 300 naar 1.200 leerlingen en heb ik drie verbouwingen meegemaakt. Ik kom er nog regelmatig, en heb zelfs dertien jaar later nog steeds contact met sommige oud-leerlingen."

"Het is ook een hele fijne leeftijdsgroep om iets mee te doen. Ze komen als vijftien-, zestienjarigen binnen, maar als ze in het vierde jaar eenmaal terugkomen van hun stage zijn het volwassenen. Ik heb nooit last met ze gehad, niet binnen of buiten de school. Dat ligt ook wel aan het vak, denk ik. Ze hebben natuurlijk heel bewust gekozen voor een creatief vak en hebben respect voor de school waar ze dat leren. Leerlingen krijgen daar op school ook volop de mogelijkheid om te doen wat ze willen, dus komen er geen problemen."

Naast zijn gewoonlijke taken als conciërge hield Ad zich ook veel bezig met de sport op school. Hij was degene die zorgde voor de volleybal-, tafeltennis- en zaalvoetbalteams en sloot deze aan op de bedrijfscompetities. "Toen waren er veel leerlingen die hier in Boxtel op kamers zaten, bijvoorbeeld in het Sint-Ursula. Die hadden in de avonden vaak niets te doen, dus er was veel animo voor de sportclubs. Inmiddels zie je dat nog nauwelijks, leerlingen van het SintLucas wonen veel vaker in Den Bosch of Eindhoven, maar toen was het erg belangrijk. Waar ik ook met veel plezier op terugkijk zijn de reizen die we naar Frankrijk gemaakt hebben met de vierdejaars om kerken te restaureren. Dat was echt fantastisch om te doen."

Sport is, ook buiten zijn werk, altijd een grote passie van Ad geweest. Al vanaf zijn twaalfde voetbalde hij bij RKSV Boxtel (BOC) en is daar altijd lid gebleven, inmiddels dus meer dan zestig jaar. De liefde voor de club is overduidelijk als je hem erover hoort praten. Toen hij 25 jaar was kreeg hij het aan zijn knie waardoor hij zelf niet meer kon voetballen, maar hij koos ervoor om de club niet te verlaten en in plaats daarvan als scheidsrechter door te gaan. Ook werd hij op een gegeven moment gevraagd om secretaris van de veteranenafdeling te worden, wat hij vervolgens ook 33 jaar lang heeft gedaan. Toch was het na al die jaren tijd om het stokje aan een ander over te dragen. "Er komt een keer een moment om het iemand anders over te laten nemen. En ze spelen nog steeds, dus het is allemaal goed gekomen", lacht hij. "Tegenwoordig ben ik nog steeds lid, maar dan rustend. Ik kom alleen nog om te kijken, en dan vooral naar mijn kleinzoon die in B1 speelt."

Via BOC en de sport op SintLucas is Ad ook veertig jaar geleden gevraagd voor de Boxtelse Sportraad. "Dat gebeurde via de zondagavondcompetitie waar we als SintLucas aan meededen. Ze wisten dat ik in veel verschillende takken van sport thuis was, dus ik was een goede kandidaat. We werken als een soort buffer tussen de verenigingen en de gemeente. Klachten van de verenigingen spelen we door naar de gemeente en we geven advies als daarom gevraagd wordt. We hebben dus nauw contact met de wethouder en worden altijd geraadpleegd bij zaken die ons aangaan. Door deze voortijdig door te spreken, kun je veel problemen oplossen."

Stilzitten is niet aan Ad besteedt. Hij gaat al zestig jaar met Pasen naar de Belgische bedevaartsplaats Hakendover, loopt al ruim vijftig jaar als profeet mee in de Bloedprocessie en is sinds de oprichting zeventien jaar geleden lid van het Boxtelse Schuttersgilde Sint-Barbara en Sint-Joris. "Ik ben daar een Manus van Alles: werkzaamheden op het terrein, het ophalen van oud papier, dat soort dingen. Met sommige activiteiten moest ik stoppen toen ik ziek werd, het werd gewoon te zwaar. Dat geldt ook voor de Bloedprocessie, waarbij mijn zoon Frank mij de laatste twee jaar heeft vervangen. Maar nu ga ik het zelf weer proberen. Ik heb een vorm van botkanker. Het is ongeneeslijk, maar met chemo en bestraling hebben ze me wel zodanig kunnen helpen dat ik weer gewoon kan leven. Nu gaat het dan ook weer een stuk beter. Bij het gilde was ik altijd een van de betere, niet echt de top van het veld, maar ik kon goed meekomen. Terwijl ik ziek was werd dat een stuk minder, maar ik merk dat ik nu weer net onder de top sta in de competitie. Ik vind het heel belangrijk om de traditie van het gilde in stand te houden, dus dat blijf ik altijd doen. De woensdagmiddag, wanneer we met de Dommelgroep (red.: de gildes van Liempde, Den Dungen, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Schijndel en Boxtel) de competitie aangaan is voor mij heilig, daar komt echt niemand aan."

Luchtpost uit Australië: Maria Snook-van Kasteren

Foto: Maria Snook - van Kasteren

Boxtels meisje, Australisch leven en avontuur (deel 1)

In 1973 emigreerde mijn man en ik en onze drie kleine kinderen naar Australië. Wat een avontuur! Mijn hele familie kwam afscheid nemen op Schiphol en we dachten allemaal, weet ik bijna zeker, die zien we nooit meer terug. We vertrokken in een Boeing 747. Zo'n groot vliegtuig hadden we nog nooit gezien.We mochten zelfs naar de cockpit. Het was net een droom en ongelooflijk. Na 34 uren en drie keer stoppen kwamen we in Sydney aan en van daar gingen we door naar Adelaide. We spraken geen Engels, maar er was een Hollandse man die ons verder hielp en zo kwamen we in emigrantenhostel 'Pennington' terecht. Dit was echt afschuwelijk; drie kleine, lege grijze kamers met plastic grijze matrassen op de bedden en een kleine wasbak met alleen koud water. Iedere kans die ik had, in de bus of waar dan ook, scheurde ik gekleurde plaatjes uit weekbladen en plakte ze op de muren.

Tussen alle barakken was een grote keuken gebouwd, waar Joegoslavische vrouwen kookten. In de grote eetzaal liep je langs al dit vreemde eten en wees iets aan wat met een pollepel op je bord werd gegooid. Het was natuurlijk fijn dat we ergens terecht konden, maar het was zo grijs. Er waren gebouwen met veel douches en wc's. Sommige emigranten waren blijkbaar niet bekend met dit fenomeen, want je vond er geregeld van alles naast. Yak! Er waren ook wasmachines en veel waslijnen natuurlijk. Dit waren hele grote paraplu's met draad die ik toen nog nooit had gezien. Onze ogen werden echt geopend hier.

De twee oudste kinderen gingen al meteen naar school en kwamen thuis met boeken en plaatjes met de namen eronder en zo leerden we allemaal ons Engels, wat erg moeilijk was omdat de juffrouwen van Oost-Europese komaf waren en zelf ook moeite met de taal hadden. Mijn man had meteen werk, daar was voor gezorgd. We hadden tweeduizend gulden bij ons en dat was toen vijfhonderd dollar. Voor een aanbetaling van tweehonderd dollar had je een nieuw huis, wat de meeste emigranten deden, maar je kon ook een goede auto voor die prijs kopen. Wij kozen gelukkig voor dat laatste. Ik wilde eerst kijken of ik daar wel wilde blijven. Vanuit het hostel gingen we naar Kersbrook in de Adelaide Hills. We woonden in een huisje waarin ze voorheen schapen schoren, vol met opgedroogde 'je weet wel wat' en er zat een heel groot bijennest tegen de muur. We hadden niet veel maar mijn man maakte er wat leuks van. Zo bestond de kast uit grote stenen en een plank.

Mijn man vertrok 's morgens vroeg naar zijn werk en kwam terug als het donker was. Onze twee oudste kinderen moesten heel wat kilometers op de fiets bergop en -af naar school. Ik wist nooit of ze wel aankwamen daar, en de jongste bleef bij mij. Oh, als ik toen terug naar Boxtel kon kruipen, had ik het gedaan. Zo eenzaam. Helemaal geen buren of verkeer in de buurt, aan het eind van een zandweg tegen een natuurpark aan. De dichtstbijzijnde buren, de boer en zijn vrouw van wie ons huisje was, woonden anderhalve kilometer verderop, op de berg langs de weg. Op een dag werden de twee oudste kinderen thuisgebracht, nog voor schooltijd, omdat er een van de fiets was gevallen. Zijn hele gezicht was geschaafd. Wat moest ik nu doen? Ik had geen auto of fiets en de dokter was 50 kilometer verderop. De vrouw van de boer bracht me gelukkig naar de dokter en daarna naar een Hollandse vriendin wiens man samenwerkte met de mijne. Soms ging ik met haar naar een winkelcentrum, waar ik dan moest blijven tot de buurvrouw me weer kwam ophalen. Dan zat ik daar vaak gewoon mensen te kijken.

Lees volgende week deel 2 van Maria's verhaal

Foto: Cock Stam

Liempde - Twee uitverkochte zalen op vrijdag- en zaterdagavond en een tegenvallende opkomst op zondagmiddag. Die balans kon de Liempdse toneelvereniging 't Liempds Stukske afgelopen weekend opmaken na de uitvoering van de komedie 'Familie Bruinsma in de bocht. Groeten van de Veluwe'.

De eerste lentedag speelde de toneelclub zondag natuurlijk niet in de kaart. Van de honderd mensen die kaarten hadden gekocht, kwamen er slechts 54 opdagen in 't Hof van Liempde. Een anti-climax, nadat er vrijdag- en zaterdagavond telkens 180 bezoekers waren gekomen. 't Liempds Stukske wilde juist een keer uitproberen hoe de belangstelling op zondagmiddag zou zijn, in plaats van de minder druk bezochte donderdagavond. "Toneelspelers willen toch het liefst voor een volle zaal spelen", weet regisseur John Zwijnenberg van het Liempdse gezelschap. Deze ervaring wordt in de evaluatie van de voorstellingen meegenomen.
Volgens de regisseur is nu al bekend dat er volgend jaar weer op een kleine verhoging wordt gespeeld. Omdat het stuk van afgelopen weekeinde zich op een camping afspeelde en er daarvoor twee caravans in 't Hof van Liempde moesten worden gestald, speelde 't Liempds Stukske de voorstelling op de grond. Volgens de regisseur was het spel daardoor op de voorste rijen niet altijd even goed zichtbaar. Verderop in de zaal zat het publiek wat hoger.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Aan de voorstelling van auteur Carl Slotboom zelf beleefden zowel de spelers als het publiek veel lol. Die vertelde het verhaal van een chique familie die een week kamperen op de Veluwe wint, maar daar wordt geconfronteerd met de lompe familie Bruinsma. "Bij de repetities in het begin van de week liep het nog wat stroef", vertelt Zwijnenberg. "Je kon merken dat de spelers eraan toe waren om voor publiek op te treden. Met name vrijdag en zaterdag hebben ze geknald." Van het arrangement 'Tafelen bij Truus' werd door vijftig mensen gebruikgemaakt. Zij konden voor de voorstelling genieten van een 'diner in campingstijl' en op die manier alvast een goede plaats in de zaal bemachtigen. Ook mochten ze een kijkje achter de schermen van de voorstelling nemen.
De regisseur gaat de komende weken gebruiken om voor 't Liempds Stukske de voorstelling voor komend jaar uit te zoeken. Het gezelschap kan volgens hem nog nieuwe spelers gebruiken, met name mannen.        

Foto: Heemkundekring Boxtel

Markt en Clarissenstraat.
'Kerkstraat' staat onder deze kaart, maar dat is een abuis, al is het begin van de Kerkstraat (precies in het midden naar rechts) te zien. Links de Koninklijke Weverij Van de Ven, die sedert circa 1775 heeft bestaan en van het fijnste damast leverde, onder meer aan het hof van koning Willem lIl. Rechts achter de leibomen, met twee voederbakken ervoor, de uitspanning 'Het Fortuin', toen bewoond door Jan Blom. Het was een voormalige pleisterplaats voor postwagens en diligences. Vanaf 1910 heette deze herberg 'De Kei'. Eigenaar was toen A. van Heesel, aannemer-stratenmaker. Vandaar de naam. Het huis links van 'De Kei', met de stenen palen voor de deur, is gebouwd door de familie Van Lieshout. Op de plaats van dit huis en het links aangrenzende pand stond vroeger 'De Brouwkuip', eigendom en vermoedelijk de woning van landmeter-cartograaf-politicus Hendrik Verhees (1744-1813).

Foto uit 1906

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Leerlingen De Oversteek planten populieren

Liempde - Woensdag 18 maart is het Nationale Boomfeestdag. Groep 8 van basisschool De Oversteek gaat daarom die dag populieren en inheemse struiken planten, in het kader van het Wederopbouwgebied De Scheeken, een natuurgebied dat ligt tussen Sint-Oedenrode en Liempde.

In dat gebied is het zo kenmerkende populierenlandschap zeer goed zichtbaar. De aanplant van de populieren valt onder het deelproject Levend Landschap, dat zich richt op de versterking van het cultuurhistorische populierenlandschap. Dit was zowel in de periode voorafgaand aan de ruilverkaveling als daarna van toonaangevend belang. De leerlingen gaan hier tijdens de 59e Nationale Boomfeestdag 72 populieren aanplanten. Ook zullen zij het landschap verrijken met 125 struweelsoorten, zoals sleedoorn, wegedoorn, inlandse vogelkers, mispel en hondsroos.

De Boomplantdag in Liempde wordt georganiseerd door de Natuurwerkgroep Liempde in samenwerking met basisschool De Oversteek, Gemeente Boxtel en Brabants Landschap.

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlak bij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

Gezocht: nette, betrouwbare en ervaren tuinman voor 2 ochtenden in de week. Omgeving Vught. Tel: 06-51036556.

Politiek Podium: PvdA/GL

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap op woensdag18 maart

GROEN LINKS: ONS BRABANT IS GROEN
Groen Links heeft in Provinciale Staten en de Eerste Kamer veel invloed gehad op een groen en duurzamer Nederland en Brabant. Dat moet zo blijven, vinden wij, en mag zelfs sterker worden. Want dat is goed voor de Brabanders.

Groen Links in Brabant wil daarom een gezonde landbouw in Brabant, met als het even kan minder megastallen en meer duurzame landbouw en natuurlijke veeteelt. Bedreigingen voor onze gezondheid door te intensieve veeteelt en verontreiniging van oppervlaktewater kunnen we dan tegengaan. Verder investeren in een vitale natuur en de invoering van de Ecologische hoofdstructuur versnellen hoort daar ook bij. En wat Groen Links betreft: doorgaan met het landschap van Allure, ook hier in de Meierij.

We streven naar een duurzame en circulaire economie. Daarin willen we werk, innovatie en duurzaam ondernemen stimuleren. De belangrijkste motor voor meer werk! Groen Links wil de stormachtige ontwikkelingen in zonnepanelen en duurzame energie nog verder versnellen. Brabant Schaliegasvrij, maar zonnepanelen-rijk, energieneutraal in 2035! Van Groen Links mag de fiets in de hoogste versnelling en wordt Brabant De Fietsprovincie van Nederland. Groen Links wil hiervoor een modern bestuur en een provincie die investeert in deze nieuwe, duurzame economie.

Kortom: een stem op Groen Links is de beste garantie voor een groene, levendige en gezonde toekomst.

PvdA: MEER BANEN IN BRABANT
De PvdA in Brabant wil meer banen, meer oog voor gezondheid en meer aandacht voor het welzijn van de Brabanders.

Het gaat beter met de economie. Maar toch, teveel mensen zijn nog werkloos. We moeten investeren in hoogwaardige locaties waar bedrijven zich kunnen vestigen. Denk aan de Brainport Innovation Campus in Eindhoven. Doel: een baan voor iedereen.

Het aantal varkens, koeien en kippen in de intensieve veehouderij willen we verminderen. De luchtkwaliteit is op meerdere plaatsen gewoon slecht. Sommige dierziekten kunnen gevaarlijk zijn voor mensen. We moeten toe naar een gezondere leefomgeving.

Naast welvaart is ook welzijn een belangrijk punt. Goede zorg is van groot belang, geen Brabander mag tussen wal en schip vallen. Laten we investeren in goede zorg, in jeugdzorg en leefbaarheid.

De Brabantse PvdA wil geen Ruit om Eindhoven, wil echte investeringen in de bereikbaarheid van onze provincie: de snelwegen A58 en A67 versneld verbreden, en het busvervoer op peil houden.

We zeggen 'nee' tegen schaliegas. We geven ruimte aan het water in de steden. We maken de beekjes schoon, zodat erin gezwommen kan worden. Veilig en gezond water. En vooral: een samenleving van mensen die naar elkaar omzien. Dat iedereen zich thuis voelt. Dat niemand vergeten wordt.

PvdA Groenlinks
Joost van der Pluijm
Nico Bulter

Politiek Podium: SP

Foto: SP

Reken af op 18 maart

Op woensdag 18 maart zijn de verkiezingen van Provinciale Staten. Mensen lopen daar meestal niet warm voor, maar deze verkiezingen zijn wel belangrijk. Immers: de leden van alle Provinciale Staten kiezen in mei de Eerste Kamer. Het kabinet krijgt tot nu toe net genoeg steun in de Eerste Kamer voor zijn afbraakbeleid. Daar kan op 18 maart een einde aan komen. Premier Rutte zei dat deze verkiezingen ook als een referendum over het kabinet VVD-PvdA beschouwd moeten worden. Daar is de SP het volmondig mee eens. Het is dus een uitgelezen mogelijkheid voor mensen om te laten zien dat ze genoeg hebben van dit kabinet. Daarom gaat de SP met de volgende leuze de verkiezingen in: REKEN AF! Een stem op de SP telt driedubbel: de SP wordt groter in Provinciale Staten, in de Eerste Kamer en het kabinet krijgt de rode kaart.

In de afgelopen vier jaar heeft de SP mee bestuurd in Noord-Brabant. En met resultaat! Noord-Brabant is een provincie geworden waar bedrijven graag naar toe komen vanwege het goede investeringsklimaat. Ook is er meer natuur, toerisme en recreatie gekomen en dus ook meer werkgelegenheid. De provinciale SPeerpunten zijn: meer werkgelegenheid, stop armoede, gelijke kansen voor kinderen, minder vee in overbelaste gebieden, inzetten op duurzame energie, investeren in natuur, (gehandicapten)sport, kunst en cultuur en goed en betaalbaar openbaar vervoer.

Foto: SP

Op de kandidatenlijst staan twee personen uit Boxtel. Fractievoorzitter in de gemeenteraad Dave van de Ven staat op plaats 19, raadslid Marije van Kuijk op 38.

Levendige discussie op MKB-avond SP
De SP organiseerde op 23 februari een speciale avond voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen ging in op een aantal voorstellen die zij in de Tweede kamer gedaan heeft om de positie van kleine ondernemers te versterken. Zo benadrukte zij het belang van kredietverstrekking aan kleine ondernemers en pleitte ze voor een nationale investeringsbank. Ze stelde dat kleine ondernemers meestal niets hebben aan nog meer koopzondagen. Verder zei ze dat er mede dankzij de SP MKB-vriendelijke aanbestedingsregels zijn gekomen, waarbij grote opdrachten geknipt kunnen worden zodat kleine ondernemers ook kans hebben op een deel van het werk. Ten slotte toonde ze zich verheugd over het unaniem aannemen door de Tweede Kamer van de initiatiefwet die acquisitiefraude (neprekeningen, spookfacturen e.d.) voortaan strafbaar stelt. De SP heeft deze wet samen met de VVD ingediend.

Wethouder Eric van den Broek ging die avond nader in op het economisch aanvalsplan en het centrum. In de levendige discussie ging het met name om het lokale aanbestedingsbeleid en blauwe zone parkeren. De wethouder stelde dat hij en het college de inspraak hierover serieus nemen. Ook ging de wethouder in op de 1 miljoen die het college heeft uitgetrokken om de economie aan te zwengelen. Daarvan is nog 800.000 euro beschikbaar voor concrete projecten, op basis van onder andere cofinanciering, dus de ondernemers moeten zelf ook een deel betalen. Hij riep tot slot de aanwezige ondernemers op om nog dit jaar met concrete voorstellen te komen.

Boxtel - De fractie van Balans in de Boxtelse gemeenteraad maakt zich flinke zorgen over de nieuwe poging van de gemeente om het terrein van De Kleine Aarde ingevuld te krijgen. De partij schrijft in vragen aan het college dat het te lang stil blijft over dit onderwerp. "Wij houden ons hart vast voor de realiteitszin van nieuwe plannen."

Door het faillissement van de laatste gebruiker van deze locatie, Triple E, zit de gemeente met een flinke financiële strop en een terrein aan Het Klaverblad waar geen huurder voor is. Volgens Balans heeft het college van burgemeester en wethouders in de raadsvergadering van 20 januari toegezegd snel met namen van nieuwe geïnteresseerden te komen. "Tot op heden, zeven weken later, heeft u dat nog steeds niet gedaan, wat ons zeer verontrust", schrijft Balans. De partij zegt niet opnieuw geconfronteerd te willen worden met 'luchtkastelen van groene fantasten' of 'schimmige types en partijen'. De nieuwe gebruiker moet 'een stevig financieel-economisch fundament' onder de plannen hebben liggen. Ook wil Balans weten of er nog contact is geweest met Veghelaar Selten. Die stelde tijdens eerdergenoemde raadsvergadering het terrein van De Kleine Aarde van wethouder Peter van de Wiel mondeling aangeboden te hebben gekregen voor ruim negen ton.
Balans is verder benieuwd of de gemeente nu weer vrijelijk over het terrein en de opstallen kan beschikken. Het is de partij opgevallen dat er nog steeds activiteiten plaatsvinden. Zo is in de Van Coothhoeve het Collectief van Cooth van start gegaan met zes ondernemers die raakvlakken hebben met ecologie en duurzaamheid.

Het voormalige, landelijk bekende duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde moest op 1 januari 2011 de deuren sluiten als gevolg van financiële tekorten.

GEMEENTE INFO Oud Papier: 13-03 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 14-03 Munsel + deel Centrum – Breukelen 14-03 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 18-03 Roderweg e.o.

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Boxtel - De fractie van Combinatie95 heeft schriftelijke vragen gesteld over de stichting voor kunst- en cultuureducatie MiK. Eerder werd duidelijk dat MiK per 1 juli stopt in haar huidige vorm, hoewel er nog een mogelijkheid bestaat dat er in een andere vorm een doorstart gemaakt gaat worden.

In een brief aan het college van B&W vraagt de fractie hoe het nu verder moet met de gesubsidieerde kunsteducatie in Boxtel. Zo wil zij weten wat de mening van het college is over de mogelijkheid dat het MiK in een sterk afgeslankte vorm verder gaat als een 'projectenbureau' en over het initiatief van enkele MiK-docenten om met subsidie cursussen voor de jeugd te behouden.

Doe mee aan Color Fun! in Beek en Donk

Foto: MooiLaarbeek

Beek en Donk – In een week tijd hebben al ruim tweehonderd mensen zich ingeschreven voor het nieuwe Laarbeekse evenement Color Fun! Dit vindt plaats op zaterdag 9 mei, op en vanaf het evenemententerrein in Beek en Donk. Het begint 's middags om 15.00 uur met een kleurenloop, die zowel hardlopend als wandelend afgelegd kan worden. Aansluitend begint om 19.00 uur de feestavond, die gratis voor iedereen toegankelijk is.

Rond 16.00 uur start de eerste groep met de run. Woordvoerster Ria Tijssen vertelt: "Er zijn twee routes: één van 2,5 kilometer en één van 5 kilometer. Beide routes zijn rolstoelvriendelijk en kunnen zowel hardlopend als wandelend afgelegd worden. Zo is voor iedereen toegankelijk: van jong tot oud en van mobiel tot minder mobiel. Er wordt in verschillende groepen gestart. De route die je kiest, bepaalt wanneer je vertrekt. Tijdens de run word je bestrooid met kleurenpoeders. Zo kom je uiteindelijk kleurrijk de finish over!"

Goede doel
Het evenement slaat zowel lokaal als regionaal aan. Tijssen: "Er komen inschrijvingen binnen vanuit de gehele regio. We hebben zelfs een inschrijving binnen uit Hengelo." Deelname aan de run kost 15 euro. Inbegrepen zijn de poeders, het T-shirt, de zonnebril en nog wat leuke artikelen. Ook betaal je als deelnemer niets extra's aan de kleurenpoeders die 's avonds worden gebruikt. Per inschrijving gaat 5 euro naar het goede doel: de Laarbeekse (sport)verenigingen.

Activiteiten en feestavond
Op de route komen diverse muziekkapellen te staan. Op het evenemententerrein vinden de gehele dag allerlei activiteiten plaats. Zo zijn er drink- en eetkraampjes, maar ook luchtkussens, ballonnenclowns, ludieke warming ups, een feest dj, goede doelen-kraampjes en een dierenweitje. Het belooft een groot, kleurrijk feest te worden. En anders na afloop wel; nadat de laatste lopers het parcours over zijn geweest, wordt alles gefocust op de feestlocatie op het evenemententerrein. De feestavond start om 19.00 uur. Een goede muziekband zorgt voor een sfeervolle avond. Gedurende het feest worden de aanwezigen ook hier met kleurenpoeders bestrooid. De entree voor deze avond is gratis. "Dus ook als je niet meedoet aan de run, ben je 's avonds van harte welkom", benadrukt Tijssen.

Aanmelden
Wil je je aanmelden? Of ben je op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de website: www.colorfunlaarbeek.nl. Aanmelden is mogelijk tot en met dinsdag 5 mei. Voor vragen kan gemaild worden naar: info@colorfunlaarbeek.nl.

Rijbewijskeuring bij De Walnoot

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en andere automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs gekeurd moeten worden, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur bij Gemeenschapshuis De Walnoot (Reginahof 1) op woensdag 18 maart, 15 april en 20 mei.

De B/E-keuring kost 35 euro en chauffeurs met rijbewijs C/D/E betalen 45 euro. Voor informatie en een afspraak kun je tijdens kantooruren bellen met het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Als en datum je niet uitkomt, dan zijn er andere mogelijkheden in de regio.

Het Zorgloket voor senioren en hulpbehoevenden is van start gegaan

De partners van Puntzorg bij de start van het Zorgloket Foto: Landelijk zorgloket

Boxtel - Met de lancering van www.zorgloket.tips op 1 maart is een nieuw initiatief van start gegaan, dat senioren en hulpbehoevenden ondersteunt in het langer veilig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Het Zorgloket is onderdeel van Puntzorg, een initiatief, waarbij verschillende partners uit onder meer de zorgsector zijn aangesloten die als doel hebben om senioren en hulpbehoevenden te ondersteunen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dat gebeurt onder meer met informatie, producten en zorgoplossingen.

Het nieuwe loket icht zich zowel op de prezorg-fase, de fase naar het ouder worden toe, als op de zorgfase. Het biedt toegang tot allerlei informatie die senioren en hulpbehoevenden helpt om zich te oriënteren op het ouder worden en op het langer, comfortabel en actief thuis blijven wonen. Het is in het leven geroepen, omdat het door veranderende wet- en regelgeving en de toenemende vergrijzing steeds belangrijker wordt om vroegtijdig maatregelen te treffen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte aan een centraal loket, waar (toekomstige) ouderen voor al hun woonvragen en woonoplossingen terechtkunnen.

Zo kunnen bezoekers zich via het Zorgloket laten informeren over actuele en relevante ontwikkelingen in de zorg, regelgeving (zoals de Wmo), maatschappelijke trends, vergoedingen, maar ook over hulpmiddelen en mogelijke bouwaanpassingen (Quickscan Woningaanpassing®), mobiliteitsmiddelen en zorgsystemen.

Eetbaar Boxtel plant fruitbomen en -struiken

Boxtel - 14 maart is door Eetbaar Boxtel bestempeld tot algemene plantdag en dat wordt zelf in de praktijk gebracht door bij Hoogheem een groot aantal fruitbomen en -struiken te planten. Met onder andere peren, pruimen, bessen en rozenbottels zal de groenstrook naast flat 7 omgetoverd worden van een hondenuitlaatplaats tot een stukje eetbaar groen.

"Bij de kinderboerderij hebben ze de fruitbomen en struiken weggegeven, en wij hebben ze gekregen", vertelt Leni van den Akker van Eetbaar Boxtel. "We maken van het planten komende zaterdag een feestelijk gebeuren, waar we zoveel mogelijk bewoners bij willen betrekken. We gaan de groenstrook versieren en iedereen is tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom om langs te komen voor een kop koffie en een worstenbroodje, zodat ze kunnen zien hoe we de bomen en struiken in de grond gaan zetten."

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is voor de organisatie van het festival op het Landgoed van de Paters Assumptionisten op zoek naar gastheren/vrouwen op het terrein. Het festival vindt plaats vanaf mei tot half juni 2015. Er is een spiegeltent waar allerlei evenementen georganiseerd gaan worden, van jeu de boules tot en met een kunstroute.

Voor Cello zoekt het steunpunt een vrijwilliger, die het leuk vindt een keer per week een fietstochtje te maken op een duo fiets met een vriendelijke, open vrouw van 57 jaar met een verstandelijke beperking. Het steunpunt is voor MiK Kunsteducatie op zoek naar een gastheer/vrouw voor de woensdagen in de even weken tot vooralsnog 1 juli 2015 van 14.00 tot 16.00 uur. De gastheer/vrouw schenkt koffie en thee voor de groepen die activiteiten hebben in de verschillende zalen.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655 899 of stuur een e-mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Fanfares Sint-Arnoldus en Concordia geven uniek Lenteconcert

Liempde - De orkesten van Fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel en Fanfare Concordia uit Spoordonk zullen zaterdag 21 maart een gezamenlijk concert verzorgen in de Serenade in Liempde. Ook de slagwerkgroep van Concordia op Drums zal onder leiding van Wouter de Winne een aantal nummers ten gehore brengen.

Deze unieke avond is ontstaan uit een uitwisseling van de twee orkesten in de zomer van 2014. Toen hebben enkele bestuursleden van beide verenigingen gesproken over de vraag of de orkesten elkaar in de toekomst misschien zouden kunnen versterken, omdat zij allebei in sommige secties onderbezet zijn. Na nader overleg met bestuur en leden is gezocht naar een eerste optreden in deze combinatie en hieruit is het lenteconcert geboren.

Een zestigtal muzikanten zal samen vier nummers brengen. Er wordt geopend met de statige Engelse mars 'Pentland Hills', gecomponeerd door James Howe, die begin jaren vijftiger dirigent van de Scots Guards was. Vervolgens wordt het prachtige concertstuk 'La Storia' van Jacob de Haan gespeeld. Het derde werk is de klassieker 'Total Toto'; in een arrangement van Klaas van der Woude zullen drie nummers van deze legendarische Amerikaanse popgroep ten gehore gebracht worden. Als afsluiter is gekozen voor Het vlotte 'Just a closer walk with Tee' van Don Gillis vormt de afsluiter.

De beide orkesten zullen ook afzonderlijk nog enkele muziekstukken spelen. Onder leiding van Mariska Brienen zal Fanfare 'A Klezmer Karnival' spelen, waarin traditionele joodse melodieën zijn opgenomen zoals een bruiloftsdans en een herdersdans. Fanfare Concordia zal onder leiding van dirigent Jef van de Sande ook enkele verrassende nummers ten gehore brengen.

Het concert begint om 19.30 uur, de toegang is gratis. De Serenade, Oude Dijk 117 in Liempde.

Ophef over jaarlijkse verlengingsbijdrage St. Joseph

Boxtel - Onder ingeschreven woningzoekenden is ophef ontstaan over de jaarlijkse bijdrage van tien euro die Woonstichting St. Joseph vraagt aan woningzoekenden. Jarenlang betaalden woningzoekenden in Boxtel geen jaarlijkse bijdrage, maar sinds het samengaan met Wovesto uit Sint Oedenrode en Huis & Erf uit Schijndel moet nu jaarlijks een bedrag betaald worden voor het bijhouden van de woningzoekende registratie. De woonstichting verklaart dat de andere twee corporaties al jarenlang een bijdrage vragen van woningzoekenden en dat dat door de samenwerking nu in Boxtel ook gebeurt.

"Er staan bij St. Joseph ongeveer 7.500 woningzoekenden ingeschreven, een klein deel hiervan is echter actief op zoek naar een woning. Het gros staat ingeschreven voor de zekerheid", aldus Inge Huisman van St. Joseph. Deze mensen moeten nu jaarlijks tien euro gaan betalen als zij ingeschreven willen blijven als woningzoekende. Huisman beaamt dat ook bij de woonstichting vragen en opmerkingen zijn binnengekomen over de bijdrage van het nieuwe systeem (www.daarwilikwonen.nu). "We nemen de opmerkingen en klachten die woningzoekenden hebben serieus en bespreken dit deze week."

Foto: Mieke Siemerink

Boxtel - Allerlei soorten vrouwen uit allerlei culturen kwamen afgelopen zondag samen bij Sint-Ursula om Internationale Vrouwendag te vieren. Zo'n 230 deelneemsters genoten van de uiteenlopende activiteiten, het lekkere eten en hapjes en van de feestavond.

Betsie van der Sloot van Lokale Agenda 21, een van de organisatoren, is erg tevreden over de feestdag: "Het was ontzettend leuk, de mensen hebben echt genoten. Alles liep goed in elkaar over; er was steeds iets te doen waaraan kon worden deelgenomen." De Antilliaanse bingo werd erg enthousiast ontvangen. "Daarbij roep je geen 'bingo!' als je je kaartje vol hebt, maar je zingt. En je prijs haal je al dansend op. Het was leuk om te zien hoe zo'n spel in een ander land heel anders gespeeld wordt." De modeshow van Zonnefleur was echt 'een juweeltje': "Iedereen stond zich te vergapen aan de prachtige traditionele creaties van over de hele wereld die werden geshowd. Vaak helemaal met de hand gemaakt."

Gegeten werd er ook. Angelina Geertruida en Sharina Maria hadden een heerlijke internationale maaltijd verzorgd, waar alle aanwezigen van konden genieten. Na de maaltijd werden er interessante gesprekken gevoerd tijdens 'aan tafel met... talentvolle en bijzondere vrouwen'. Zo vertelden de Marokkaanse zusjes Zoulikha en Khalifa Haya over hun ervaringen met de succesvolle juristenpraktijk die zij sinds 1 januari 2014 samen runnen. En de Bulgaarse Janina, die afgestudeerd ingenieur is in haar geboorteland, vertelde over hoe zij omgaat met het feit dat zij met haar diploma in Nederland niets kan. Een probleem waar hogeropgeleide immigranten dagelijks tegenaan lopen.

Foto: Mieke Siemerink
Foto: Mieke Siemerink
Foto: Mieke Siemerink

Na de gesprekken konden verschillende workshops worden gevold en toen was het tijd voor muziek van onder andere het Wereldkoor en de feestavond met internationale hapjes. Om 23.00 uur kwam er toch echt een einde aan deze speciale dag die door vrouwen wereldwijd gevierd werd. In Boxtel was het een in ieder geval een groot succes.

Foto: Mark van der Pol

Lieve lezers,

Hedde gullie al zo'n pasje? De meeste Boxtelaren zullen wel weten wat voor pasje ik bedoel. Facebook staat er namelijk vol mee: de Boxtelaartjes.

Voor degenen die het nog niet mee hebben gekregen: Boxtel heeft wat nieuws. Na de controverses over de indikking van het centrum en de autovrije Markt (bij ons thuis huiverend het A-woord genoemd) komt er weer een plan dat de Boxtelse centrumondernemingen goed zal doen. De Boxtelaartjesactie, geijkt op het prachtig genaamde Op Liemt Gemunt, stelt het Boxtels winkelpubliek in staat te sparen voor exclusieve aanbiedingen. Dit alles geïnitieerd door Stichting Brabants Centrum. U weet wel, van die andere kwaliteitskrant die ons durpke rijk is.

Nou ben ik unnen echte spaarder. Moestuintjes, wuppies, en al die zegels. Ik lik en plak alles. Dus ook deze actie steun ik van harte. Echter intrigeert mij één aspect hiervan mateloos: dat blauwe gevaarte dat over de Markt struinde afgelopen weekend. De Boxtelaartjesactie heeft een mascotte en het is een dikke blauwe vogel. Ik ben ontzettend benieuwd naar wie er in dat pak zit. Dat moet me een partij zweten! Ik twijfel tussen Kareltje van d'n hoek en ons Willem uit de Baroniestraat. Beiden hebben dat scheve loopje. De volgende keer dat ik die vogel zie vuul ik wel efkes aan die enkels, dan weet ik het meteen.

Ik heb ook ooit in zo'n pak gezeten, dat was nog in mijn blauwe periode. Ik heb respect voor mascottelopers, het is verschrikkelijk namelijk. Je kunt niet normaal bewegen, het is zo warm dat je er onpasselijk van wordt en je wordt constant belaagd door van die klein jong. Je ruikt je adem in zo'n pak al na een minuut of tien, en als je knoflook hebt gegeten ben je enorm de sjaak.

Ik stel voor dat het geld dat naar het goede doel moet gaan, naar de persoon gaat in dat pak. Die persoon kan dat gebruiken, die persoon verdient dat.

Hier onder een foto van de desbetreffende vogelmascotte. Oordeelt u zelf.

Foto: Mark van der Pol

Waterschapskandidaat Erik van Lith houdt spreekuur

Erik van Lith

Boxtel - Op vrijdag 13 maart vindt van 10.00 tot 12.00 uur op de Markt in Boxtel een spreekuur plaats in het kader van de waterschapsverkiezingen. Tijdens dit spreekuur kunnen inwoners van Boxtel en omgeving vragen stellen aan Erik van Lith, CDA kandidaat voor Waterschap De Dommel, lijst 2, nummer 4. Dit kunnen vragen zijn over de waterschapsverkiezingen, Waterschap De Dommel en het waterbeheer.

Erik van Lith zal proberen alle vragen te beantwoorden. Daarmee krijgt hij tegelijkertijd een beter beeld van wat er speelt onder de inwoners van Boxtel en omgeving. Weet jij nog niet of je moet gaan stemmen of op wie? Pak dan deze mogelijkheid aan om je keuze te bepalen en kom naar het spreekuur.

Maandelijkse Vesperdiensten in Kasteel Stapelen

Boxtel - Voor degenen die een moment van rust, stilte en gebed zoeken, is er elke derde woensdag van de maand een speciale vesperdienst in de kapel van Kasteel Stapelen. Die dienst duurt een half uur en heeft een actueel thema.

De vesperdiensten zijn op woensdag 18 maart, 15 april, 20 mei en 17 juni, en beginnen om 19.30 uur. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom.

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – De gemeente doet onderzoek naar het aantal ongevallen op de kruising van de Ladonkseweg met de Kruisbroeksestraat op industrieterrein Ladonk in Boxtel. Daar gebeuren met enige regelmaat ongelukken.

Vorige week donderdag is een 34-jarige vrouw uit Boxtel daar 's ochtends gewond geraakt. De vrouw fietste over de kruising en werd geschept door een automobilist. De vrouw kwam hard op de voorruit terecht en is na haar val met onbekende verwondingen meegenomen door de ambulance.

De bestuurder van de auto bleef ongedeerd. Zijn voertuig liep dermate veel schade op dat een berger deze getakeld heeft. De Verkeersongevallenanalyse van de politie kwam ter plaatse om onderzoek te doen naar de toedracht. Volgens de bestuurder werd hij verblind door de laagstaande zon.

Het is niet de eerste keer dat er op de beruchte kruising ongelukken gebeuren, sinds de voorrangssituatie vorig jaar maart is aangepast. Vaak hebben deze persoonlijk letsel en blikschade tot gevolg. Dit jaar was het er al een paar keer raak. Een woordvoerster van Boxtel laat weten dat de kruising vooralsnog niet wordt aangepakt, maar dat de gemeente wel gegevens over de ongevallen heeft opgevraagd bij de politie.

Foto: Mark van der Pol
Foto: ODC G voetbal

Boxtel - ODC G-Voetbal bestaat 25 jaar en dat wordt het hele jaar gevierd met tal van activiteiten en feestelijkheden. Ook het jaarlijkse teamuitje voor de spelers en speelsters afgelopen zondag was extra feestelijk; gekozen was voor een dagje naar de Beekse Bergen. Dat het zo'n mooi weer zou worden op deze bijzondere dag, was een mooie opsteker.

Al vroeg in de ochtend verzamelden de spelers, speelsters, begeleiders, partners en ouders zich bij Café het Geveltje. Onder het genot van een kop koffie was de gezonde spanning voor dit bijzondere uitje voelbaar. De bus had wat moeite om de locatie te vinden, maar toen iedereen er eenmaal in zat kon de reis naar Hilvarenbeek beginnen.

Door het prachtige weer waren de ODC'ers niet de enigen die een dagje naar de dieren wilden gaan kijken. Ze liepen op een fikse file voor de poorten van de Beekse Bergen, maar de chauffeur wist hen vakkundig naar de ingang te loodsen. Na de groepsfoto konden de enthousiaste sporters dan eindelijk het park in. De groep werd voor de wandelsafari opgesplitst in kleinere groepjes met begeleiders. Iedereen had alle tijd om rond te wandelen in ze zon en de dieren uitgebreid te bekijken.

Foto: ODC G voetbal
Foto: ODC G voetbal
Foto: ODC G voetbal

Rond 13 uur was het tijd om te eten en hoewel het terras op het Kongo-plein (door enkele begeleiders omgedoopt in het Terence Kongolo plein) helemaal vol zat, namen de ODC'ers binnen no-time bezit van het halve plein. Johan van den Biggelaar zorgde ervoor dat de dame van de snackbar bijna flauwviel toen hij zonder blikken of blozen 35 combo-meals bestelde. Gelukkig deed het personeel erg haar best en was iedereen snel voorzien.

Hierna vertrokken de groepjes voor het tweede deel van de wandelsafari. Na afloop hiervan werd er bij de uitgang verzameld voor de terugreis per bus naar Boxtel. Iedereen was moe maar voldaan, maar er was nog genoeg energie voor een luid applaus toen Kim Vervoort bekendmaakte dat ODC G-Voetbal op 9 mei 2015 vanwege het 25-jaar bestaan een wedstrijd gaat spelen tegen Legendary PSV op Sportpark De Herdgang.

In Boxtel aangekomen werd er in Café het Geveltje met broodjes en wat te drinken nog nagepraat over de geslaagde middag. Rond 19.00 uur ging iedereen met een dikke glimlach huiswaarts. Op naar het volgende evenement in het jubileumjaar!

Eefje Henkelman met de drie rackets en het batje die bij racketlon worden gebruikt. Foto: BBF

Boxtel - Zijn badmintonners de beste racketlonners? Deze vraag wordt beantwoord op zaterdag 28 maart bij sporthal De Braken in Boxtel. Samen met de Bossche Badminton Federatie (BBF), waarbij 28 badmintonverenigingen aangesloten zijn, organiseert racketlon-wereldtopper Eefje Henkelman deze kennismakingsmiddag.

Racketlon is een meerkamp van tafeltennis, badminton, squash en tennis en wordt inmiddels in meer dan 42 landen gespeeld. Een wedstrijd tussen twee spelers bestaat uit één set (tot 21 punten) in alle vier de sporten. De speler die opgeteld de meeste punten maakt, is de winnaar. Als racketsportliefhebber wil je wel eens iets anders proberen. Daarom organiseren Racketlon Nederland en de BBF deze dag. Niet alleen leden van de BBF zijn in De Braken welkom. Andere racketsportliefhebbers mogen ook deelnemen op 28 maart.

Om 11.30 uur ontvangen Henkelman en de BBF de spelers bij het sportcomplex aan De Braken 1a in Boxtel. Onder begeleiding van trainers maken de spelers kennis met de individuele sporten tafeltennis, badminton, squash en tennis. Vervolgens speelt iedereen een echte racketlonwedstrijd. Na deze dag is iedereen klaar om mee te doen met het BBF Dunlop Racketlon-toernooi op 6 september in Boxtel. Meer informatie is te vinden op de websites www.toernooi.nl of www.racketlon.nl. Daar kun je je tot en met 25 maart ook aanmelden voor deze dag.

Taverbo verliest van hekkensluiter

Boxtel - In de hoofdklasse tafeltennis is het eerste team van Taverbo/SABO tegen een gevoelige nederlaag aangelopen. In Hoogerheide werd met 6-4 verloren van hekkensluiter Hotak '68.

De lage klassering van Hotak mag als verrassend worden beschouwd. Deze ploeg pendelt al jaren op en neer tussen de hoofdklasse en de landelijke derde divisie, maar kent tot nu toe geen gelukkig seizoen. Dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden wisten de mannen van Taverbo daarom op voorhand. De Boxtelse ploeg kreeg vooraf al een tikje te verwerken, toen aanvoerder Teun Vlaminckx te geblesseerd bleek te zijn om te kunnen spelen. Danny Smits, kopman van Taverbo 2, was zijn logische vervanger. Hoewel hij een goed niveau haalde wist hij de kansen, zoals een matchpoint in zijn eerste partij, niet te benutten. Wel had hij aan de zijde van Michel Sperling een belangrijk aandeel in het gewonnen dubbelspel. Sperling wist op zijn beurt twee partijen te winnen en hield Taverbo daarmee lange tijd in de race. Jasper van der Aa was daarentegen niet in goeden doen. Met letterlijk het nodige kunst- en vliegwerk wist hij in zijn laatste partij de Hoogerheidense kopman nog wel een puntje afhandig te maken.

Ondanks deze 6-4 nederlaag staat Taverbo nog altijd op een veilige vierde plaats. De Boxtelaren voelen nu echter wel de hete adem in de nek van Hotak, dat tot op drie punten is genaderd.

Boxtel - De dames van HCB speelden maandagavond 9 maart een sportieve wedstrijd tegen HCG. HCB behaalde met 10-7 een moeizame overwinning.

De wedstrijd kwam voor de dames van HCB maar moeizaam op gang. Vlak na het startsignaal namen zij de leiding in de wedstrijd, maar door een aantal afstandsschoten kwam de tegenstander binnen korte tijd op een 0-3 voorsprong. Met behulp een mooie schijnbeweging door Wendy stond er na een kwartier 1-3 op het scorebord. Helaas wisten de dames van HCG daarna twee keer de bal in de goal van HCB te krijgen. Dit kwam onder andere door een ongelukkige rebound op de cirkel. Vlak voor rust wist Wendy, wederom via een mooie beweging, twee keer het doel van HCG te vinden. Met een score van 4-5 gingen beide teams de rust in.

Na de rust kwamen de dames van HCB beter op gang. Een penalty werd helaas gemist, maar door een rebound wist Jolanda de score gelijk te trekken. Vervolgens lukte het Inge om door een mooi afgeronde vrije worp een voorsprong te creëren. Hierna kwam HCG weer op dreef en werd het door een break en een afstandsschot 6-7. Maar dit waren de laatste goals die HCG in deze wedstrijd wist te maken. Wendy vond het doel nog drie keer en ook Mandy kon vanuit de opbouw nog een keer scoren. Na een moeizame strijd wonnen de dames van HCB met 10-7.

Oproep Tourspel Liempde om goede doelen te steunen

Liempde - Stichting Woudbloem Liempde organiseert dit jaar voor de vierde keer het Tourspel Liempde rondom de Tour de France. Bij dit spannende spel, waarin je een eigen wielerploeg kunt samenstellen, zijn geldprijzen te winnen. Maar met deelname ondersteun je ook een lokaal goed doel. De organisatie van het Tourspel Liempde is op zoek naar een goed doel voor dit jaar.

Vorig jaar werd de jeugdsoos in Liempde ondersteund met 2.100 euro, waarmee zij een nieuwe geluids- en videoinstallatie hebben kunnen aanschaffen. Voor het goede doel van 2015 is er nog ruimte voor suggesties. De organisatie van het tourspel roept iedereen op om personen of organisaties die een steuntje in de rug kunnen gebruiken aan te melden. Voorwaarde is dat het te steunen doel verbondenheid heeft met de Liempdse gemeenschap. Suggesties voor het goede doel van dit jaar kunnen voor 1 april worden gestuurd naar info@tourspelliempde.nl.

Boxtel - Zoals ieder jaar organiseert de Boxtelse Sportraad een Sportgala met daarbij de verkiezing van de sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar. Vanaf vandaag is het mogelijk om daar jouw favorieten voor te nomineren.

De categorieën waarin gestemd kan worden zijn sportman, -vrouw, -team, -junior jongen, -junior meisje, -vrijwilliger en dit jaar voor het eerst sportcoach of -trainer. Nadat iedereen de kans heeft gekregen een voordracht te doen, krijgen alle bewoners van Boxtel de mogelijkheid om hun stem uit te brengen via e-mail of op de Facebookpagina van de Boxtelse Sportraad. Een driekoppige jury maakt vervolgens de definitieve keuze, die tijdens het sportgala op 27 juni bekend wordt gemaakt. Nomineer nu je favoriet via het e-mailadres e.j.d.peeters@home.nl of op Facebook (zoek op 'Boxtelse Sportraad').

Lennisheuvel - Ook de uitwedstrijd die LSV afgelopen zondag bij het lager geklasseerde Neerlandia'31 in Dorst speelde, duurde voor de voetballers uit Lennisheuvel iets te lang. Dat is de ploeg dit seizoen al vaker overkomen. LSV was vrijwel de gehele wedstrijd de betere partij, maar wist ondanks meerdere kansen niet verder te komen dan één doelpunt. Dat werd in de 59e minuut gescoord door Frankie van Dooren. In de slotfase werden slordigheden aan Lennisheuvelse zijde door Neerlandia echter uitgebuit. De thuisploeg wist binnen een minuut een 2-1 voorsprong te nemen. Die klap kwam LSV uiteindelijk niet meer te boven.

Boxtel - Darter Michael van Gerwen heeft zondag met de UK Open weer een prestigieus darttoernooi op zijn naam geschreven. De oud-Boxtelaar won in het Engelse Minehead met 11-5 de finale van Peter Wright.

De excentrieke Schotse darter met de bijnaam Snakebite was ook de tegenstander van Van Gerwen toen de Gemondenaar vorig jaar de PDC-wereldtitel pakte. De winst in de sterk bezette Engels Open leverde 'Mighty Mike' 83.000 euro op. Eerder in het toernooi klaagde Van Gerwen over een verrekte spier in zijn werparm. De blessure weerhield hem er niet van om de UK Open uiteindelijk te winnen.

18 / 20

Biljart:
Uitslagen 02-03 t/m 06-03
Librecompetitie:
't Ivoor 1 – De Hazelaar 1        26 -- 23                                
't Ivoor 2 – Asperia-AquaRest 4        23 -- 26
BV D`n Hoek 2 -- `t Ivoor 3        25 -- 27
Dagcompetitie libre:
't Ivoor 1 – De Hazelaar 3        36 -- 26                
De Meeuwen 3 -- 't Ivoor 2        36 -- 36
Dagcompetitie 3-banden klein:
D`n Brouwer 1-- 't Ivoor 3        28 -- 22
3-Banden groot competitie:
't Ivoor 1 – BC Uden 1        30 -- 16

Programma:
11-03        20:00 `t Wapen v. Liempde 3 - `t Ivoor 2 libre C2
12-03        13:00 OBV De Vliedberg 5 - `t Ivoor 1 recr.
                13:00 t Ivoor 3 - De Piepers 4 3-b dag
16-03        19:30 `t Ivoor 1 - BV De Hazelaar 3 3-band
                13:00 `t Ivoor 1 - `t Ivoor 2        recr.
18-03        19:30 't Ivoor 1 - `t Wapen van Liempde 1        libre C1
                20:00 `t Ivoor 2 - Asperia-AquaRest 2        libre C2
                13:00 NAL 7 - t Ivoor 3        3-b dag
19-03        20:00 De Mesters 1 - `t Ivoor 3        libre C2

Tafeltennis:
Uitslagen 02-03:
Taverbo/SABO 2 - Grand Café Rembrandt 8-2
Taverbo/SABO 3 - Bat Boys 9-1
Taverbo/SABO 4 - Rotsvast 6-4
Van Weert Schilderwerken - De Dommel 4-6
Taverbo/SABO 1 - Cornuiten 7-3

Standenlijst: Gew. Verl.
Taverbo/SABO 1 136 44
Sabo Boxtel 124 46
Taverbo/SABO 3 122 58

Bridge:
Bridgeclub Rembrandt, 03-03:
A-lijn:
1 J. Fischer & A. Tuerlings 60,94%
2 J. vd Borne & E. Jansen 56,25%
3 J. vd Horst & H. Peerlings 55,21%

B-lijn:

1 A. van Kempen & S. vd Vries 63,33%

2 F. Daniëls & C. vd Velden 60,83%

3 Ben & Els Otten 52,50%

3 B. vd Hout & G. van Rooy 52,50%

Bridgeclub Revanche, 03-03-2015:

A-lijn:

1 R. Dankers & F. Sedee 58,33%

2 P. Verstijnen & W. Wonnink 55,65%

3 L. Heesen & A. van Os 55,33%

B-lijn:

1 Hennie & Gerard Veroude 64,86%

2 Ineke & Berrie Marcelis 56,60%

2 A. van Ewijk & G. van Heertum 56,60%

Bridgeclub Revanche, 05-03-2015:

A-lijn:

1 H. van Esch & P. vd Ven 67,50%

2 Corry en Jan Kerssens 53,75%

3 H. Schalkwijk & S. Tempels 53,13%

B-lijn:

1 C. Tupker & A. vd Ven 57,97%

2 T. vd Kolk & P. Schure 54,74%

3 G. Stolk & M. vd Sloot 53,75%

Bridgeclub Boxtel, 03-03-2015:

A-lijn:

1 M. Kleiss & E. Wijnen 66,25%

2 A. Slaats & J. Dufornéé-Hazenberg 57,50%

3 Willemien & Ton de Langen 55,42%

B-lijn:

1 I. vd Wekken & T. Slaats 63,54%

2 F. Geurts & H. Jolie 60,00%

3 J. Boom & B. Wienbelt 56,88%

C-lijn:

1 A. Melcherts & T. vd Sande 59,38%

2 F. vd Spijker & A. vd Sande 57,36%

3 T. Bosveld & J. Kronenberg 56,88%

Bridgeclub Boxtel, 04-03-2015:

A-lijn:

1 J. de Wolf & R. van Stuivenberg 61,46%

2 W. de Langen & R. Traa 59,38%

3 Riek & Piet vd Pasch 58,68%

B-lijn:

1 P. Poirters & H. vd Wetering 61,76%

2 R. Schoonhoven & S. vd Meijden 59,70%

3 B. von Geusau & C. Mallee 58,29%

Bridgeclub Liempde, 05-03-2015:

A-lijn:

1 Heren v Heeswijk- Bekkers 62,92%

2 Echtpaar Habraken 59,98%

2 Heren vd Schans- vd Steen 59,98%

B-lijn:

1 Mw. vd Vleuten & Dhr. Verkade 58,33%

2 Mw. Beerens & Dhr. v Haren 56,25%

3 Dames Legius - Dobbelsteen 55,90%

C-lijn:

1 Dames Tinnenbroek - v Gemert 62,06%

2 Echtpaar vd Heijden 60,42%

3 Dames vd Zanden - Tesser 59,17%

Bridgeclub Boxtel, 05-03:
A-lijn:
1 Ans & Ton Walbeek        66,32%
2 A. Bosveld & M. Soederhuizen        60,07%
3 J. van Doremalen & F. van Roij        57,29%
B-lijn:
1 Theo & Sina van Alphen        59,38%
2 Pieter & Lydia Springer        55,73%
3 M. Smulders & M. Theloesen        51,04%
C-lijn:
1 Riek & Piet van de Pasch        58,85%
2 H. Heemskerk & C. Meisters        55,73%
3 Wim & Henk van Dijk        54,69%

Programma LSV/LBC, 13-03
VFC Zwaluw VE1-LSV VE1 16:00

Programma LSV/LBC, 14-03
LSV 1 vrij
LSV 2 - VFC Zwaluw 5-LSV 2 11:00
LSV 3 vrij
LSV VR1 vrij
Hilvaria A2-LBC A1        14.45
Hilvaria MB1-LBC MB1        15:00
LBC C1-Nuenen C#        11:30
LBC C1 M - Reusel Sport MC1        9:30
LBC D1 - Knegselse Boys D1        10:00
LBC E1 - Unitas'59 E10        9:00
Wilhelmina Boys F5 - LBC F1        9.00
Ollandia - LBC minies        9:30

Uitslagen LSV/LBC 07-03
Essche Boys VE1 - LSV VE1        2-2
LBC A1 - Vessem A1        3-2
Haarsteeg MB1 - LBC MB1        2-0
Nieuw Woensel C2 - LBC C1        1-4
LBC MC1 - Brandevoort MC2        1-7
LBC D1 - Reusel Sport D3        1-2
DBS E13 - LBC E1        5-12
Best Vooruit F6 - LBC F1        5-0
?SCI Minies - LBC minies        1-6

Uitslagen LSV/LBC 08-03
Neerlandia'31 1-LSV 1        2-1
LSV 2-Helvoirt 3        0-3
ODC 9-LSV 3        1-3
LSV VR1-SPV VR1        1-6

Zaalvoetbal:
Uitslagen, 07-03-2015
Dongen /vd Wiel – Hajji/Kissami Boys 0-12
Tahadi – Grieke Rest Corfu                        3-1
't Tweespan – Fysio De Dommel         1-0
X2COM – Kwalitaria Strik                         4-2
Hart.v. Boxtel – Cafe 't Geveltje         9-4
Laansma Tuinen – Vouwwagenspecialist 9-3
Pika Bikes/'t Geveltje – v. Stekelenburg 6-4

Uitslagen, 09-03-2015
Meijtech Montage – Termeer Support        3-2
Faes entertainment- Vermeer Verz        2-2
Grieks rest Corfu- vdHeijden Milieu        2-10
Green Team – Hart van Boxtel        7-1
Celdex b.v. – Interieurshop        1-4

Programma, 14-03-2015
16.30 Feestcafe De Nozem – H.v. Boxtel
17.15 Langenberg/ Fleur-Heva autobedr.
18.00 Fysio De Dommel – 't Tweespan
18.45 C.J.v.d. Sande – Goossens Advies
19.30 Dongen/vd Wiel – Laansma Tuinen
20.15 Hajji/ Kissami – Adm Jilesen
21.00 Cafe 't Geveltje – Bakkal

Programma, 16-03-2015
19.00 Plein 2 – Meijtech Montage
19.45 Requal Team – Termeer Support
20.30 v. Stekelenburg – Faes entertainment
21.15 Vermeer Risicobeheer – Corfu
22.00 v.d. Heijden Milieu – Comsche Hoeve

Voetbal
Uitslagen 08-03:
SBC 1        ODC 1        1-1
Boxtel 1        Buren 1        4-1
Programma 15-03:
ODC 1        WSC 1        14:30
GVV 1        Boxtel 1        14:30

DVG:
Zaterdag 07-03:
DVG D1        Venhorst D1        2-1
Nijnsel D1        DVG D2        5-1
DVG E1        Berghem Sp. E1        1-2
Ollandia E1        DVG E2        2-2
Blauw Geel E8        DVG E3        1-9
DVG E4        Irene E2        3-2
DVG F1        Mariahout F1g        5-2
Eli F1g        DVG F2        4-4
DVG F3        Boekel Sp. F4        1-4
Rood Wit'62 F3        DVG F4        3-0
Stiphout F9g        DVG F5        10-0
Irene F3        DVG F6        1-3
DVG mini 1        Odc mini 3        1-9
Zwaluw mini 4        DVG mini 2        12-3
DVG mini 3        Odc Mini 4        3-11
DVG A1        HVCH A2        6-1
DVG B1        NWC B2        1-3
Sv Brandevoort B2        DVG B2        1-2
Pr. Irene C1        DVG C1        1-5
Schijndel C4        DVG C2        4-2
DVG C3        Stiphout C4g        3-7
Zondag 08-03
Fc.Schadewijk 1        DVG 1        0-0
Nooit Gedacht 2        DVG 2        0-1
DVG 3        Avanti'31 3        4-0
W.E.C. 3        DVG 4        4-1
DVG 5        Heeswijk 4        1-2
Mariahout 6        DVG 6        0-1
DVG 7        W.E.C. 6        2-1
Heeswijk 8        DVG 8        8-0
DVG VR 1        Vorstenb.Boys 1        0-2

Programma:
Zaterdag 14-03        aanvang
DVG D1        Sv Brandevoort D1        11:45
Vow D2        DVG D2        11:30
DVG E1        Avanti'31 E1g        10:30
Avanti'31 E2        DVG E2        09:30
Schijndel E4        DVG E3        09:00
DVG E4        Schijndel E8g        10:30
Blauw Geel ME1        DVG ME1        09:15
DVG F1        Blauw Geel F2        09:30
Schijndel F3        DVG F2        09:00
DVG F3        Eli F2g        09:30
Gemert F9        DVG F4        10:30
Sparta'25 F4g        DVG F5        10:30
Avanti'31 F7        DVG F6        10:30
Essche Boys mini1        DVG mini 1        09:30
ODC Mini 6        DVG mini 2        10:15
DVG mini 3        ODC mini 5        09:30
Pr. Irene A1        DVG A1        15:00
DVG B1        Sv Brandevoort B1        14:30
Blauw Geel B5        DVG B2        14:30
DVG C1        Erp C1        13:00
SCMH C1        DVG C2        13:00
DVG C3        Mierlo Hout C6        13:00
Zondag 15-03        aanvang
S.E.S. 1        DVG 1        14:30
DVG 6        Schijndel 7        11:00
Ollandia VR 1        DVG VR 1        10:00

Tafeltennis
Taverbo/Sabo 1 – Smash 1                         2-8
Taverbo/Sabo 2 – The Back Hands 4 5-5
Taverbo/Sabo 3 – BSM 3                         9-1

Handbal
Programma 14-03
10:15 HCB '92 DB1 - Olympia '89 DB1
11.20 HCB '92 D1 - MHV D2

Programma 15-03
12:35 HCB '92 DS2 - Bergeijk DS3
14:00 HCB '92 DS1 - Swift (H) DS2

Boxtel - Om het aantrekkelijker te maken om lid te worden van de Boxtelse Bridgeclub Rembrandt, biedt de vereniging iedereen die een jaar lid wordt een gratis bridgecursus aan. Je hebt dit kaartspel dan goed onder de knie voor je je in de competitie mengt.

Arna van Zuiden is al twaalf jaar voorzitter van de bridgeclub en licht de actie toe: "Zoals de meeste bridgeclubs hebben we de afgelopen jaren het ledenaantal wat zien slinken. Veel mensen denken toch dat bridge iets is van oude mensen, maar we richten ons ook op mensen van onder de vijftig. We zijn dan ook een vrij jonge club, en het gaat ons naast het bridgen ook om het sociale aspect van het samenzijn. Zo organiseren we regelmatig excursies of andere samenkomsten. Vorig jaar bijvoorbeeld zijn we naar Den Bosch gegaan voor de Diezetocht en een kroegentocht. Ook met kerst, sinterklaas en nieuwjaar hebben we speciale activiteiten. Maar dat wil niet zeggen dat we het bridgen niet serieus nemen. Gezelligheid staat voorop, maar de competitie is stevig." Als je interesse hebt om lid te worden van deze bridgeclub, kan je contact opnemen met Arna via telefoonnummer 06-50921729 of met Anja van Kempen via nummer 06-13669862. De gratis cursus bridge is voor nieuwe leden of paren die zich minimaal voor een jaar inschrijven en bestaat uit twaalf lessen.

Boxtel - JRC nam het afgelopen zaterdag thuis op tegen koploper Tantalus. De heren uit Boxtel moesten winnen om alles in eigen hand te houden voor het kampioenschap. Bij verlies kon Tantalus het kampioenschap eigenlijk niet meer ontgaan. In de eerste wedstrijd, in Eindhoven was JRC te sterk voor Tantalus.

JRC kwam, onder het toeziend oog en een goede ambiance van het vele publiek, sterk uit de startblokken met een verre driepunter van Jay van de Snepscheut. De mannen uit Boxtel oogden gedreven en uiterste scherp. Omdat Tantalus na deze eerste score de verdediging op de schutters van Boxtel op volle kracht aantrok, koos JRC ervoor om veel inside te gaan en het fysieke voordeel uit te buiten. Coen van der Meijden werd een aantal keer goed gevonden door Robbin Snoeren en JRC liep naar een 13-4 voorsprong. Een ietwat geschrokken Tantalus herpakte zich en brak het momentum van Boxtel aan de hand van hun captain Van de Moosdijk. Hij scoorde zes punten in het vervolg van het eerste kwart, maar blonk vooral uit in verdedigend opzicht. JRC had meer moeite om haar inside mensen te vinden en Tantalus kwam dichterbij (15-12). Scores van Robert Smits en Kai Elissen zorgden dan toch voor een goed slot en JRC sluit het eerste kwart af met een 20-14 voorsprong.

Kwart twee begon moeizaam voor beide ploegen. Er werd hard gewerkt, maar beide ploegen kregen aanvallend niet veel voor elkaar. Als gevolg werd er bijna vier minuten niet gescoord. Tantalus pakte de draad weer op en pakte via scores Gommers, Fitie, Agusto en Baker een 10-0 run en 20-24 voorsprong. JRC bracht vervolgens weer meer fysieke power in de ploeg met Smits en van der Meijden. Dit zorgde ervoor dat JRC zich enigszins herpakte, maar de ploeg moest toch lijdzaam toezien hoe Tantalus de voorsprong verder uitbreidde naar 25-32. In de laatste minuten voor rust zette JRC weer aan en trok via Erdinc Bostanci en wederom Van der Meijden de stand nagenoeg gelijk (33-34).

In de tweede helft startte Boxtel weer sterk. Verdedigend stond het blok Snoeren, Bostanci en Smits erg goed en Tantalus had moeite om de basket te vinden. Via twee verre schoten van Bostanci en vooral weer de inside scores van Van der Meijden pakte Boxtel een voorsprong van 48-43. Vanaf dat moment zocht Tantalus meer de basket op met dorbraken waar JRC een paar keer foutief op anticipeerde. Via vrije worpen bleef Tantalus in het spoor van JRC, dat het derde kwart met een 52-47 voorsprong afsloot. Maar begin vierde kwart zette Tantalus een extra stapje bij. De druk werd opgehoogd en de mannen uit Boxtel hadden daar zichtbaar moeite mee. JRC kwam moeilijker tot scoren en Kai Tholen van Tantalus gooide ook nog eens zijn eerste punten binnen. Tholen gooide al zijn zestien punten van de wedstrijd binnen in kwart vier. Via 54-54 stond het vijf minuten voor het einde weer gelijk op 59-59. Het momentum lag echter bij Tantalus en de mannen uit Eindhoven roken bloed. Ook de time out van JRC kreeg het tij niet meer gekeerd. Toen ook Snoeren, bij een 62-68 achterstand, uitviel met vijf fouten leek het Boxtels verzet gebroken. JRC ging natuurlijk voor de snelle scores, maar de bal wilde niet meer vallen. In de laatste anderhalve minuut liep Tantalus zodoende nog geflatteerd naar een 63-76 winst, en mogen zij zich binnen afzienbare tijd de officiële kampioen gaan noemen.

De teleurstelling was duidelijk zichtbaar bij JRC dat hoogstwaarschijnlijk op plek twee gaat eindigen. "Overall gezien waren we in de eerste 35 minuten zeker niet de onderliggende partij. Ik heb veel strijd gezien en we hebben onze sterkere punten ten opzichte van Tantalus goed uitgebuit. We mogen met een opgeheven hoofd van het veld lopen. Tantalus heeft het gewoon goed gespeeld en wij kunnen niets anders dan onze tegenstander feliciteren en succes wensen in hun strijd om promotie naar de eerste divisie", aldus Schellekens. Topscoorders aan de kant van JRC: Coen van der Meijden 24 pnts, Erdinc Bostanci 12 pnts.

Liempde - DVG speelde in de uitwedstrijd tegen FC Schadewijk in Oss een kopie van de thuiswedstrijd. Meer en betere kansen, maar geen doelpunten. De koplopers Juliana Mill en Nijnsel wonnen hun wedstrijden wel en lopen daarmee weer iets verder uit. SES daarentegen verloor en daarmee was het gelijkspel van DVG genoeg om de derde plaats in bezit te houden. Komende zondag staat de inhaalwedstrijd tegen SES op het programma en zal deze positie op de ranglijst de inzet zijn.

Peter Versantvoort legt de bal goed. Foto: Toon van Ruremonde

DVG kwam stroef op gang in Oss en het was pas in de 18e minuut dat de eerste grote kans voor de Liempdenaren zich aandiende. Een voorzet van Wilco Voets werd door Bart de Windt ingekopt, maar de Osse keeper hield zijn doel schoon. De aanvallers van DVG liepen geregeld in buitenspelpositie, ook al waren daar enige dubieuze gevallen bij. Daardoor werd er geen constante druk op het Osse doel uitgeoefend. Schadewijk had een balvaste en vaardige spits, maar de Liempdse doelman Sander van Eeuwijk was niet van plan om als eerste te capituleren. De beste kans voor rust was opnieuw voor DVG toen Roel van de Sande, startend vanaf eigen helft, de bal prima voortrok. De inzet van Voets werd echter opnieuw gekeerd door de Osse goalie. Een nieuwe voorzet door Peter Versantvoort werd door de inlopende DVG'ers gemist.

Wilco Voets ruimt op. Foto: Toon van Ruremonde
Roel van de Sande is te laat om de keeper het uittrappen te beletten. Foto: Toon van Ruremonde

In de tweede helft constateerde de goed leidende scheidsrechter een overtreding op de rand van het zestienmetergebied. De vrije trap, door Schadewijk langs de muur getrapt, ging ook langs het doel. De beste kans voor DVG kwam uit een standaardsituatie, waarbij Voets de bal perfect op het hoofd van de mee opgekomen Martijn Caarls plaatste. Maar ook deze bal ging er niet in. Vrij voor de doelman ging zijn kopbal over de goal. Schadewijk geloofde in minimaal een punt en had in de tweede helft ook nog de drie punten in huis kunnen houden. Gelukkig voor DVG stond ook bij de gastheren het vizier niet op scherp. De wedstrijd eindigde zoals die begon, maar een saaie 0-0 was het geenszins. Tot man van de wedstrijd werd verdediger Johan van Gestel uitgeroepen.

DVG 2 speelde uit tegen Heesch en hier leek de wedstrijd ook in een 'brilstand' te eindigen, maar bij de allerlaatste voorzet was het Jurgen van de Velden die het hoogste sprong en de drie punten binnenhaalde. De DVG-dames benutten, vooral in de eerste helft, de kansen ook niet tegen Vorstenbossche Boys en liepen tegen een counterdoelpunt aan. Een handsbal binnen het strafschopgebied betekende een penalty voor de gasten die werd benut. Uitslag 0-2.

Vierde ronde in strijd om Judo Cup Brabant

Liempde - Dertien judoka's van Judo Club Liempde gingen afgelopen zaterdag in Oisterwijk de strijd aan om te prijzen en punten in de vierde ronde van de Judo Cup Brabant. Deze felbegeerde Cup wordt gewonnen door de judoka die na een reeks van vijf toernooien de meeste punten heeft verdiend.

Keira Kreijveld won al haar partijen en werd daarmee overtuigend kampioen in haar poule. Tess Schoones, Collin van Rooij en Teun Franken wonnen bijna alle wedstrijden en behaalden de tweede plaats in Oisterwijk. Een derde plek was voor judoka's Migus Ribeiro, Joost van der Linden, Xavi van Weert, en Roy Kemps.

Gijs de Wit, Irene van Oijen, Myntje Spriensma, Senn Steenbakkers en Luc de Laat behaalden, ondanks hun harde werk op de mat, allen net geen podiumplaats.
Maar de coaches twijfelen er niet aan dat als ze zo blijven trainen en knokken tijdens de wedstrijden, het niet lang zal duren voordat ook deze judoka's op het podium komen te staan.

Hugo, Björn, Jochem, Stijn, Teun, Willem en Thomas met coach Sander Foto: Maaike Jähne

Boxtel - De turven van Rugbyclub Ducks, de vijf- tot achtjarige talenten, hebben afgelopen zaterdag een belangrijke zege geboekt op de derde rugby-bondsdag bij The Dukes in Den Bosch. Als volledig Ducksteam, zonder clusterpartner de Oysters, wonnen zij op spectaculaire wijze een wedstrijd. Tegen diezelfde clusterpartner.

De stoere turven van de Ducks deden in de eerste wedstrijd tegen Eindhoven hun uiterste best. Er werd flink getackeld en ook konden tries worden gedrukt. Helaas kwamen de Boxtelse mannen fysiek net iets te kort tegen de forse turven uit Eindhoven. Tegen gastheren The Dukes ging het nog beter. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Was er in de eerste helft een aantal onnodige tries tegen doordat de Ducks-turven niet alert genoeg waren, in de tweede helft speelden ze heel goed samen en kwamen de tries.

In de laatste wedstrijd, nota bene tegen clusterpartner Oysters, kwam het echte vuurwerk. Blijkbaar hadden twee wedstrijden pauze de Ducks goed gedaan. Er werden tot drie keer toe schijnbewegingen gemaakt om de tegenstander met succes op het verkeerde been te zetten. Werd er iemand getackeld, dan was er een ander bij om de bal te veroveren en verder te gaan. Door de felle verdediging van de Ducks was er voor de Oysters geen doorkomen aan. Het werd een grootse overwinning.

Foto: Maaike Jähne
Foto: Maaike Jähne

Heb je ook zin om eens mee te doen met een potje rugby? Dat kan al vanaf 5 jaar! De Ducks turven (vijf-acht jaar), de benjamins (negen-tien jaar) en mini's (elf tot dertien jaar) trainen iedere dinsdagavond van 18.30 tot 19.45 uur. Ben je ouder dan dertien jaar, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom op dinsdag van 20.00 tot 21.30 uur.

RC Ducks, Sportpark den Wielakker, De Voetboog 22 in Boxtel.

Derde jeugdteam Taverbo/Sabo herpakt competitie succesvol

Boxtel - Het derde jeugdteam van Taverbo/SABO heeft afgelopen zaterdag de competitie met een 9-1 overwinning op BSM uit Dongen zeer succesvol herpakt.

Rick van der Schoot, Lars Strik en Niels Wesseling waren niet te kloppen en kwamen vrij vlot op een 8-0 voorsprong. Aleen in de negende partij had Niels Wesseling het moeilijk en verloor na een tussenstand van 2-2 nipt in de vijfde game waardoor het derde jeugdteam een punt liet liggen. Hierdoor staan ze met 21 punten uit drie wedstrijden slechts een punt achter de koploper, Never Despair uit Den Bosch. Bovendien voeren Rick van der Schoot en Lars Strik, samen met een speler van Hooghei, met 89% gewonnen wedstrijden de persoonlijke ranglijst aan.

Wisselend succes was er voor het tweede jeugdteam. Femke Poirters zorgde voor twee punten. Martijn Terneusen en Remco Rooijakkers waren allebei een keer succesvol. Doordat Femke Poirters en Martijn Terneusen de punten van de dubbel in eigen huis wisten te houden werd het uiteindelijk 5-5.

Het eerste jeugdteam had het moeilijk tegen Smash uit Geertruidenberg en moest met 2-8 wederom een zwaar verlies incasseren.

20 / 20