DeMooiBoxtelKrant

1 februari 2017

DeMooiBoxtelKrant 1 februari 2017


De jeugd 'Makt gin verschil' tijdens Jeugdzittingsavonden

(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - De jaarlijkse Jeugdzittingsavonden in Ploegerspaleis Het Hof konden vrijdag- en zaterdagavond rekenen op vele bezoekers. Door de zeer actieve Jeugdcommissie van de vereniging werden zij meegenomen op vakantie.

Het decor werd opgesierd door een geheel in vakantiestijl aangeklede orkestbak met daarin het opleidingsorkest Be COOL! dat de avond muzikaal opluisterde. Antje Saris en Lotte van den Heuvel, de reisleidsters van de avond, begeleidden de gasten op een zeer vriendelijke en leuke manier tijdens de reis door de gezellige avond vol zang, dans, muziek en cabaret.

Foto: Cock Stam

Jeugdprins Jenske, Jeugdprinses Sennie, Adjudant Bart en Adjudante Mirte met hun Jeugdraad werden met het vliegtuig binnengeloodst en heetten na een succesvolle landing alle bezoekers van harte welkom en bedankten sponsor 'G. Saris Electro' die het evenement mede mogelijk maakte. Met het aankondigen van dansgroep 'De Partyploegers' werd de avond in stijl gestart.

Lees verder op pagina 7.
Bekijk meer foto's op onze Facebookpagina en op www.mooiboxtel.nl.

Vooral waterschade na brand Carpe Diem

Boxtel - Een brand bij erotisch massagesalon Carpe Diem donderdag heeft voor grote schade gezorgd. Het vuur in het pand aan de Stationsstraat is volgens een woordvoerder van de brandweer ontstaan in een opslagruimte waarin een wasdroger en cv-ketel stonden. Volgens de woordvoerder is de waterschade bij Carpe Diem 'veel groter dan de brandschade'. Er vielen geen gewonden.

De bewoners van het pand boven de massagesalon waren niet thuis op het moment van de brand en de bewoners van de aangrenzende panden konden in de loop van de nacht hun woning weer in.

Omdat de brand een waterleiding in het pand van Carpe Diem liet springen is extra waterschade ontstaan. De brand ontstond donderdag rond 23.00 uur en trok veel bekijks. Daarom werd de Stationsstraat door de politie afgezet. Naast het Boxtelse brandweerkorps werden ook de posten uit Liempde en Den Bosch opgeroepen voor assistentie.

Aanvankelijk had de brandweer moeite om het vuur goed te doven omdat de brandhaard lastig bereikbaar was. Om de brand te bestrijden moesten ook vloerdelen in het belendende pand worden losgemaakt.

Carpe Diem is gesloten. Wanneer de massagesalon weer open gaat is op dit moment nog niet bekend.

Het Collectief kan eindelijk aan de slag met De Kleine Aarde

Boxtel - De 7 betrokken partijen van Het Collectief hebben dinsdagochtend in het kantoor van Woonstichting Sint Joseph een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met betrekking tot De Kleine Aarde. Met de ondertekening komt de herontwikkeling van het terrein weer een stap dichterbij.

Zowel directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint Joseph als wethouder Peter van de Wiel spraken van een heugelijk moment. De overeenkomst moet er toe leiden dat de eerste schop voor de aanleg van een 5.000 m2 grote voedseltuin zeer binnenkort al de grond in gaat. Op het terrein, dat in totaal 2,7 hectare meet, moeten wonen, onderwijs en praktijkonderzoek met betrekking tot duurzaamheid samenkomen. De eerste stappen hiervoor zijn nu vastgelegd in de overeenkomst.

Lees verder op pagina 3.

Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding organiseert uitvaartbeurs in Helvoirt

Helvoirt - Zelf bepalen hoe je vorm geeft aan een afscheid, van jezelf of van een dierbare, dat is het thema van de uitvaartbeurs die Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding, aanstaande zondagmiddag 5 februari van 12.00 tot 16.00 uur, in samenwerking met Guldenberg Hotel Brasserie organiseert.

"De tijden dat een uitvaart volgens een vast patroon geregeld moest worden liggen gelukkig achter ons", aldus Lilian van Linder van Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding. Ieder mens is uniek en dat moet ook tijdens een afscheid duidelijk naar voren komen, is het uitgangspunt. Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding biedt één persoonlijk aanspreekpunt in de periode van overlijden tot na de uitvaart. In deze periode zijn Lilian, Wilma of Henriëtte, de uitvaartverzorgsters van Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding, 24 uur per dag beschikbaar van de naasten en, indien daar behoefte aan is, geven zij ook nazorg.

Op de beurs komen de verschillende mogelijkheden rond een uitvaart aan bod. Vaak kan er veel meer dan je denkt. "De uitvaartbeurs is laagdrempelig en geschikt voor iedereen", verzekert Lilian. Ook kinderen zijn welkom en kunnen, onder professionele begeleiding, een herinnering maken. Ouders hebben dan de gelegenheid om rustig een kijkje te nemen. Gedurende de middag kun je tijdens een gratis kopje koffie of thee ook luisteren naar live muziek. In een van de zalen worden met licht, beeld, muziek, gedichten, bloemen en uitvaartkisten drie verschillende uitvaartsferen neergezet. Deze impressie duurt zo'n 10 minuten en wordt de hele dag door herhaald. In de grote zaal staan diverse stands met bijvoorbeeld informatie over ritueelbegeleiding, urnen, rouwdrukwerk, rouwfotografie, bloemen, as-sieraden, balseming, natuurbegraven, cremeren, overledenenzorg en nog veel meer. Meer informatie is te vinden op: www.doriendenijs.nl.


Nieuw artikel

KBO Activiteiten

Woensdag 1 februari        Bezoek Soldaat van Oranje
                        vertrek bij De Rots         14.30
Donderdag 2 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 3 februari        Eucharistieviering in de St.Theresiakerk tot intentie voor de overleden KBO-leden van de wijk Lennisheuvel        9.30
                        Rikken en Jokeren in De Adelaar        13.30
Zondag 5 februari        Eten bij Elisabethsdael opgeven voor 3 februari bij receptie van Elisabethsdael tel. 662579        12.30
Dinsdag 7 februari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 8 februari        Eten bij Lotus opgeven vóór 5 februari bij Henk Sturkenboom via tel. 06-38938232 of bij Sina van Alpen via tel. 689285 of e-mail: sina_alphen@planet.nl        17.00

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 2 februari        Uitleg dromen bij De Walnoot        19.30
Maandag 6 februari        Goochelaar Martijn van Berkel bij De Rots        19.30
Donderdag 16 februari        Wandelen met Frans Kapteijns, De Schutskuil        9.30 uur
Dinsdag 21 februari        Lunch bij Eetcafé De Oude Ketting        12.30

Meer info vind je op www.vcboxtel.nl

Collectes februari/maart

12 tot 25 februari         Stichting Jantje Beton
6 tot 11 maart        Amnesty International
13 tot 18 maart         Reuma Fonds
20 tot 25 maart         Stichting ZOA
27 maart tot 1 april         Fonds Gehandicaptensport

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt verenigingen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel? En vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Vervolg van de voorpagina: Het Collectief kan eindelijk aan de slag met De Kleine Aarde

De partijen Heijmans, stichting ROC Summa College, SintLucas, Helicon Opleidingen, Maris Projects, de gemeente Boxtel en Woonstichting Sint Joseph zetten dinsdag hun handtekening al onder de overeenkomst. Waterschap De Dommel, ook een partij in Het Collectief deed dit nog niet omdat de ondertekening eerst door het dagelijks bestuur goedgekeurd moet worden. Ook Paul Gosselink was namens de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) aanwezig. Deze partij voert de regie over de herinrichting van De Kleine Aarde (DKA). Het totale plan dat Het Collectief gaat uitvoeren op het terrein is volgens wethouder Peter van de Wiel kostendekkend.

Studenten van de drie opleidingen die vertegenwoordigd zijn in Het Collectief zullen op het terrein hun kennis in de praktijk brengen. Naast de voedseltuin zullen er 20 woningen worden gerealiseerd waarbij de nadruk ligt op het in de praktijk brengen van innovaties op het gebied van duurzaam wonen. Denk hierbij aan het hergebruik van afval en op termijn het terugleveren van energie op het energienet. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, die passen in de cradle to cradle-gedachte en een circulaire economie. Eén van de 20 woningen zal worden ingericht als permanente 'proefwoning', waarbij studenten nieuwe ideeën in de praktijk kunnen testen.

De andere woningen zullen innovatief zijn, maar dit betekent volgens Sint Joseph directeur-bestuurder Rob Dekker niet dat de woningen 'iedere week verbouwd worden'. "Wij richten ons op starters met interesse voor duurzaamheid. Maar dit betekent zeker niet dat er straks enkel geitenwollen sokken gaan wonen", zegt hij. Volgens de directeur is het de bedoeling dat de woningen betrokken worden door mensen die na een paar jaar weer doorstromen op de woningmarkt. "Bijvoorbeeld studenten van het SintLucas, Summa, of Helicon", verduidelijkt Dekker. De ecowoning op het terrein van De Kleine Aarde zal waarschijnlijk worden afgebroken. Volgens Dekker staat deze in de weg bij de aanleg van de voedseltuin en staat de woning bovendien vol schimmel.

De plannen omvatten ook de koop van de Van Coothhoeve door Sint Joseph. De hoeve wordt voor 8,5 ton van de gemeente overgenomen en omgebouwd tot een Gemeenschapshuis voor duurzaamheid. Ook worden er twee dienstwoningen gerealiseerd voor medewerkers van De Kleine Aarde. De deel wordt ingericht als thuisbasis voor nog nader te benoemen duurzame partijen. Daarbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met andere partijen die een plan indienden voor de herontwikkeling van De Kleine Aarde, zoals Burgers voor De Kleine Aarde. Ook spreekt Dekker van een mogelijke flexwerkplek. Een invulling van de horecagelegenheid die ook onderdeel uitmaakt van de plannen wordt nog gezocht. Volgens Gosselink hebben zich al geïnteresseerden gemeld en wordt er nu gewerkt aan de benodigde contracten.

Later deze maand volgt de eerste informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden. Die reageerden vorig jaar niet onverdeeld positief op de keuze voor Het Collectief om het terrein te herontwikkelen. Donderdagmiddag volgt een publieke hoorzitting in de Raadszaal van het gemeentehuis, waarin De Buren van De Kleine Aarde meer openheid eisen in de motivatie van de gemeente om voor Het Collectief te kiezen. Toch verwacht Van de Wiel dat dit geen vertraging in de uitvoer van de plannen zal opleveren: "We zullen het hele bezwaartraject zorgvuldig doorlopen, maar ik heb er alle vertrouwen in. We hebben de plannen en de keuze voor Het Collectief goed onderbouwd."

Boxtelse Martje Wijers wint publieksprijs DichtSlamRap

Ondanks het faillissement was de modewinkel vrijdag nog gewoon open. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Martje Wijers uit Boxtel is er donderdagavond in geslaagd de publieksprijs te winnen in de finale van DichtSlamRap bij Le Temps Perdu. In een battle 'voor de eer' tegen jurywinnaar Arnoud Rigter uit Eindhoven kwam zij ook als winnaar uit de bus. Een dag later slaagde ze er niet in dit kunstje te herhalen in de finale van de NK Poetry Slam. Deze wedstrijd werd gewonnen door Else Kemps uit Arnhem.

Wijers laat weten blij te zijn met de erkenning en meldt dat het donderdag erg lekker ging. Naast de eer wint ze een hele goede fles wijn. Jurywinnaar Arnoud verzekerde zich met de titel van een plek in de halve finale van het NK in januari 2018. Martje staat vanavond zelf in de finale van de editie van dit jaar.

Martje Wijers. (Foto: Sander van Kasteren) Sander van Kasteren

"Wie niet onvermeld mogen blijven zijn Ileen Rook en Mariam Hakobyan", meldt DichtSlamRap-organisator Marcel Linssen op Facebook. "Dichteressen van jeugdige leeftijd die het donderdag opnamen tegen de gevestigde orde. Dat Ileen de tweede ronde niet haalde lag meer aan de hoge kwaliteit van de andere deelnemers. Mariam lukte dat wel. Twee dames vol beloften."

Bij het NL Poetry Slam in Tivoli slaagde Wijers er niet in om in de prijzen te vallen. "Het ging heel goed, maar helaas geen winst: voor de battle gesneuveld", laat ze ons weten.

Modeketen Charles Vögele failliet

Breukelen/Boxtel - Modeketen Vögele is failliet. Dat maakte het Zwitserse hoofdkantoor vrijdag bekend. De keten heeft 95 winkels in Nederland waarbij in totaal zo'n 700 banen op de tocht staan.

Charles Vögele vestigde zich in 1999 in Nederland. Het modehuis werd in december 2016 door het Italiaanse Sempione Retail overgenomen. Deze partij liet meteen weten alleen door te willen gaan in Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië.

Vorige maand sloot Sempione Retail al veertig Belgische winkels en werden de meeste Duitse winkels verkocht aan andere retailers. Ook in Nederland sloten al enkele winkels.

De winkels van Vögele, waaronder het pand aan Rechterstraat 42-44, blijven vooralsnog gewoon open om de voorraad uit te verkopen. Als dat gebeurd is, gaat de winkel dicht. Wanneer dat precies is, en of het doek dan definitief valt voor de Nederlandse tak van de modeketen, is nog onbekend. Ook wat er daarna met het pand aan de Rechterstraat gaat gebeuren is in dit stadium nog onduidelijk. Wel meldt een woordvoerder van de modeketen dat de kans op een doorstart 'niet groot' is. Er zal waarschijnlijk dus weer een pand leeg komen te staan in het Boxtelse centrum.

Boxtelse bouwbedrijven willen zelf Markt opknappen

Een handdruk met alle betrokken partijen bezegelt de ondertekening van de intentieverklaring. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De 'Keistampers Combinatie Boxtel', een samenwerking van 5 Boxtelse bouwbedrijven, wil zelf de herinrichting van de Markt op zich nemen. In een brief aan het Boxtelse college van B&W wijst de combinatie op de voordelen van het betrekken van lokale ondernemers bij het bouwproject.

De brief die namens bouwbedrijven J. van den Boomen, Van Pinxteren, Van de Sande, Wagenaars en Reijnders verstuurd is, wijst erop dat enkele van de ondernemers al betrokken waren bij de herinrichting van het Stationsplein. Verder wijst ondertekenaar Tonny Wagenaars er namens de deelnemers op dat de aanbesteding een gunstig effect op de Boxtelse middenstand heeft.

Midwintertocht richting Haaren

Boxtel - Wandelsportvereniging De Keistampers houdt op 5 februari haar Midwintertocht. Vertrekpunt is het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd in Boxtel. De wandeling gaat deze keer richting Haaren en kasteel Nemerlaer.

De starttijden voor de 7 en 12 kilometer zijn tussen 9.00 en 13.00 uur. De wandelaars worden met busjes naar de startplaats in de buurt van de Kampina gebracht en later worden de 7 kilometer-wandelaars weer opgehaald. De start voor de 20 kilometer is tussen 8.00 en 12.00 uur. De 30 kilometer gaat van start tussen 8.00 en 10.00 uur.

Kasteel Nemerlaer is kasteel met statige lanen, flink wat stromend water en een open plek in de bossen. Het kasteel en de landerijen zijn in het bezit van het Brabants Landschap. Rondom het kasteel broeden onder meer kleine bonte spechten en wielewalen en rond het water zit 's winters de grote gele kwikstaart. In het gebied zijn ook reeën te bewonderen.

De inschrijfkosten bedragen 2 euro voor leden van een wandelbond, voor niet leden 3 euro. Kinderen krijgen daarbij ook een consumptiebon. Er is volop parkeergelegenheid op het Breukelsplein. De route naar het startbureau wordt vanaf het plein en het station door pijlen aangegeven. Het startbureau sluit om 17.00 uur.

Repair Café bij Het GOED

Boxtel - Transitie Boxtel en Het Goed organiseren op zaterdag 18 februari het Repair Café, in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6. Hierbij draait het allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren.

Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de hobby-reparateurs en naaisters klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, kleding, fietsen en elektrische apparaten gratis te (proberen) repareren. Kleding kan gemaakt en versteld worden. Bovendien is het mogelijk om in Het GOED bijvoorbeeld een broek te kopen en deze meteen in te laten korten. Een beetje oppimpen kan er ook.
De bedoeling is ook uitdrukkelijk dat mensen geleerd wordt dat je veel dingen zelf kunt repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.
De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen - bij kledingstukken meestal 100 procent. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.
Transitie Boxtel richt zich op lokale veerkracht in de overgang naar een tijdperk van dure olie en klimaatverandering. De werkgroep is actief op het gebied van voedsel, tuinieren, duurzame energie en milieubewustwording. Zie www.transitieboxtel.nl en www.eetbarboxtel.nl.
Het GOED is een landelijke kringlooporganisatie waarbij twintig kringloopbedrijven zijn aangesloten. Het zet zich samen met gemeenten en partners in voor werkgelegenheid en meer hergebruik van goederen.

Heb je zin om mee te repareren? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826. Het volgende Repair Café in Het GOED is op 13 mei.

Snertconcert in De Orion

Boxtel - De 35e snertconcerten van de Beyerslandkapel in Gemeenschapshuis De Orion vinden dit jaar plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari. Kaarten hiervoor kunnen besteld worden via www.beyerslandkapel.nl en kosten 7,50 euro per stuk. Daarbij is een kop snert met roggebrood en zult inbegrepen.

Vaste artiesten als Toon van Krieken en Ad Hoevenaars zullen tijdens de orkesten optreden. En ook de Dorini's, die dit jaar hun 11-jarig jubileum vieren, maken hun opwachting. De Lennisheuvelse tonprater Harmen Kuppens zal het publiek vermaken, evenals tonprater Paul van der Heijden uit Gemonde die afgelopen jaar met romkankletsen de publieksprijs heeft gewonnen. Ook is er een Liempdse verrassing die veel hilariteit teweeg zal brengen. Uiteraard heeft de organisatie nog meer in petto, maar daarover wordt vooralsnog niets verklapt. Dat het een leuk programma wordt vol kolder en plezier, dat is zeker.

De Snertconcerten op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari en beginnen om 20.00 uur. Gemeenschapshuis De Orion vind je aan de Lennisheuvel 56.

Collecte Jantje Beton

Boxtel - Van 13 tot en met 25 februari wordt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte georganiseerd: een collecte voor en door het lokale jeugdwerk. In Boxtel lopen de volgende verenigingen voor de Jantje Beton Collecte: Judoclub Sakura, Vechtsportvereniging 4Defence (Fight School Boxtel), Stichting Kinderboerderij Boxtel en Scouting Boxtel.

De Jantje Beton Collecte is zo opgezet dat de collecterende jeugdorganisaties zelf de helft van de opbrengst mogen besteden. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed aan activiteiten of spelmaterialen waar normaal gesproken geen geld voor is. Bijvoorbeeld aan het organiseren van een vakantiekamp of het aanschaffen van een nieuw speeltoestel. Zo kunnen de verenigingen mede dankzij de collecteopbrengst een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jongeren en kinderen uit uw buurt organiseren.

Door aan de Jantje Beton-collectant te geven, help je kinderen uit je omgeving maar ook de rest van Nederland om vrij buiten te kunnen spelen. Kijk voor meer informatie op www.jantjebeton.nl. Op pagina 2 van deze krant vind je een overzicht van de collectes in februari en maart.

Rommelmarkt in De Braken

Boxtel - In Sportcomplex De Braken wordt aanstaande zondag 5 februari een rommelmarkt gehouden. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen liefhebbers voor een toegangsprijs van 2 euro op zoek naar leuke koopjes.

Parkeren bij het sportcomplex aan de Braken 1a, 5282JJ is gratis. Voor meer informatie of reserveringen bel je naar 06-81135591 of kijk op www.vandersteenevenementen.nl.

Seniorenmiddag van De Ploegers

Liempde - Prinsenvereniging De Ploegers organiseert op zondagmiddag 12 februari de Seniorenmiddag; de traditionele carnavalsmiddag voor 55-plussers en mindervaliden. Een zeer gevarieerde middag met cabaret, muziek, sketches en dans. De zaal bij Ploegerspaleis Het Hof gaat om 13.00 uur open, het programma start om 13.30 uur.

Hoogtepunten uit de Zittingsavonden, optredens van nieuw talent, maar ook een aantal verrassingsoptredens staan op het programma. En natuurlijk zorgt Hofkapel De Kromploegers voor de muzikale omlijsting. De toegang voor deze ongetwijfeld gezellige middag is gratis.

Dorini's op de bres voor canaval

Boxtel - De Dorini's nemen het in een open brief naar Eva Jinek op voor het Brabantse carnaval. Aanleiding is de uitzending van het gelijknamige programma van Jinek op vrijdag, waarbij volgens de Boxtelse muzikanten op een laatdunkende manier over het volksfeest gesproken wordt. In de uitzending werd het nummer "De nonnen uit het zuiden" van de Dorini's getoond.

De Dorini's, die vorige week nog hun 11-jarig jubileum vierden, kregen naar eigen zeggen vele reacties binnen op de uitzending. Op hun Facebookpagina is meteen te zien wat de strekking van die reacties is: Eva Jinek begrijpt niets van carnaval.

In de brief daagt het tweetal Jinek uit om eens te komen kijken bij de tour die de Dorini's tijdens carnaval maken. "We voelen ons vereerd dat we met ons nummer een plek in de top 3 hebben verdiend", zo begint het tweetal de brief. "Uiteraard worden vooroordelen soms bevestigd", zo gaat de brief verder, "maar carnaval draait om veel meer dan het zuipen, lallen en de seks waar je op TV vaak over hoort. Begrijpelijk maar zo jammer dat een ieder die niet zelf met het feest is opgegroeid dit beeld overneemt."

Volgens de Dorini's is carnaval een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en staat het feest vooral symbool voor tradities, gemoedelijkheid en verbroedering. "Uit de hand lopen doet het echter bijna nooit want tijdens deze dagen lukt het ineens wel; iedereen is gelijk."

De oorsprong van carnaval gaat inderdaad terug naar de IJzertijd. Het laatste fruit dat mensen opsloegen begon tegen de periode waarin nu carnaval valt te bederven. Het fruit was nog net eetbaar, maar begon al wel te gisten. Bij dit proces kwam alcohol vrij, waardoor mensen dronken werden als ze het aten. Dit viel toevallig ook samen met de periode waarin het vlees van geslachte dieren begon op te raken. De oude dieren waren gestorven of geslacht en er waren nog geen kalveren of biggetjes zo vroeg in het jaar. Het vlees was dus letterlijk op. Dit vormt een van de verklaringen voor de naam carnaval. Mogelijk komt dit woordje van de twee Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel).

De Dorini's sluiten hun brief af met een uitnodiging aan het adres van Jinek: "Tijdens carnaval touren we samen met onze vrienden door Brabant om op te treden. Dit doen we al 11 jaar. Een perfecte manier om met eigen ogen te zien hoe het feest op verschillende plekken wordt beleefd. Wat zeg je ervan Eva, sluit je een dagje aan? We hebben vast een mooie sjaal bijgevoegd." En Eva Jinek zelf? Die heeft nog niet gereageerd, hoewel ze wel de Facebookpost van de Dorini's geliket heeft.

Ballroom Syncopators zorgen voor goedbezochte dansmiddag in De Rots

Eva Jinek kon, in ieder geval op Facebook, de uitnodiging wel waarderen.

Boxtel - De Ballroom Syncopators kregen zondag bij Gemeenschapshuis De Rots de aanwezige voetjes van de vloer. De bezoekers konden de muziek in de sfeer van de jaren 20/30 goed waarderen en naast de dans werd ook geluisterd en gekeken naar het prachtige orkest.

Het was de eerste keer dat de Ballroom Syncopators bij De Rots speelden. Dit orkest bestaat uit 12 instrumentalisten die 24 instrumenten bespelen. Zij spelen in de traditie van de jazzy dansorkesten uit de jaren twintig, begin dertig, van de vorige eeuw. Het is een mix van de Amerikaanse jazz en de Europese salonmuziek.

De Ballroom Syncopators. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

De Ballroom Syncopators waren in voltallige bezetting aanwezig en hebben de middag gevuld met muziek, maar ook met zang en kleine anekdotes werd het publiek vermaakt.

De middag werd door ongeveer 100 mensen bezocht. En getuige de dansvloer, waarop de Rumba, Quickstep en Tango vertoond werden, hebben al deze bezoekers zich prima vermaakt.

De entree was gratis, waardoor het publiek vrij in kon lopen. Veel aanwezigen hebben aangegeven dat zij graag een herhaling zien in de toekomst.

GLUHW-en voor het goede doel

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - De dames van Lions Club Boxtel Belles Amies organiseerden zaterdag voor de eerste keer GLUHW!, een avond met warme glühwein, dj Mike van Dijk en een, ondanks een spatje regen, geweldige sfeer. Tussen de trucks op het terrein van Eetcafé De Oude Ketting toverden zij een gezellige, hippe feestlocatie tevoorschijn, waarvoor meer dan 270 vrienden en bekenden graag een toegangskaartje kochten. Allemaal voor het goede doel.

Foto: Sander van Kasteren

Dit succesvolle feest bracht maar liefst 3.750 euro op, zo kon Belles Amies Marjo van Groeningen de redactie niet zonder trots mededelen: "Hiervan gaat 2.750 euro naar de Stichting Nabij (die mensen ondersteuning biedt in de laatste levensfase, red.) en 1.000 euro komt ten goede aan de wandeltuin bij Verzorgingstehuis Liduina."
De eerste editie van GLUHW mag dus met recht een succes genoemd worden en vormt een mooie aanvulling op reeds bestaande en welbekende evenementen van de Boxtelse serviceclub als De Proeftuin. Deze wordt gehouden op zondag 9 april in de tuin van SintLucas aan de Burgakker in Boxtel.

Win een diner voor 2 inclusief drank bij Grandcafe Rembrandt. Meld je aan bij TipMooiBoxtel en geef periodiek anoniem je mening over Boxtelse onderwerpen

TipMooiBoxtel is een burgerpanel dat anderhalf jaar geleden in het leven is geroepen om de mening van de Boxtelaren te peilen over actuele thema's. Binnenkort starten we, na de verhuizing van ons kantoor in de afgelopen maanden, weer op. En daarom hebben we veel deelnemers nodig zodat de mening van de Boxtelse burger ook goed verwoord wordt. Periodiek ontvang je een korte vragenlijst met een twaalftal vragen over 3 tot 4 (actuele) thema's. Jouw mening vinden wij namelijk belangrijk, dus meld je gratis, anoniem en in slechts drie minuten aan via tipmooiboxtel.nl. Je ontvangt dan over enkele weken de eerste vragenlijst en maakt door je inschrijving zelfs kans op een heerlijk diner voor twee bij Grand Café Rembrandt.

Meld je in 3 minuten anoniem aan via http://tipmooiboxtel.nl/. De winnaar zal benaderd worden door het onderzoeksbureau en zij zullen het innen van de prijs verder afstemmen.

MUBO biedt amateurkunst podium Meet & Greet met Piet Zuidgeest

Stadszicht keramiek, Piet Zuidgeest. Foto: MUBO

Boxtel - Piet Zuidgeest geeft zondag van 13.30 tot 15.00 uur in Museum Boxtel (MUBO) uitleg over zijn mozaïekwerken. Samen met 23 andere amateurkunstenaars gaf hij gehoor aan de oproep van het museum om hun werken aan het grote publiek te tonen, wat leidde tot een prachtige expositie. Deze is tot en met zondag 12 februari te bewonderen, waarbij elke zondag een of meerdere kunstenaars aanwezig zijn voor een Meet & Greet.

Piet Zuidgeest: Na mijn pensionering als geestelijk verzorger en opleider Klinisch Pastorale Vorming bij de Reinier van Arkel groep (Den Bosch, Vught) heb ik promotieonderzoek gedaan aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in 2001 afgerond. Na een periode van zoeken vond ik mijn draai in mozaïek: knippen van fel gekleurde wandtegels en de stukjes in een aantrekkelijk patroon leggen. Een opleiding heb ik er niet voor gevolgd, al leer je veel van anderen (internet), van bezoek aan tentoonstellingen (Kruithuis den Bosch, 2014; Oss 2016) en een enkele workshop (Mozaïekgilde, Den Bosch). Nu, meer dan tien jaar later, werk ik vooral met glas in vele vormen: steentjes, glasstaafjes, glasnuggets, smalti. Bij elk nieuw werk wil ik een uitdaging van ruimtelijke objecten of kleurcontrasten uitproberen en panelen met een verhaal 'schrijven'. Kortom een verrassende vormgeving met harde en weerbarstige materialen. Het 'gevecht' met het snijden van glas en de puzzel in de opbouw tot het totale beeld vind ik het boeiendst. Niet dat alles lukt. Er verdwijnt ook werk in de kliko, maar het plezier in 'mozaïeken' is er niet minder om.

De expositie in MUBO, Baroniestraat 18, kent een grote variatie aan kunstuitingen van schilderkunst en beeldhouwkunst tot kunstfotografie en dichtkunst. Tijdens de reguliere openingstijden op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur is deze te bezoeken.


Foto: Heemkunde Boxtel

373 Huisje van de Prins, Selissenwallen
Pastel, 38 x 48 cm, gesign. r.o.
Collectie: J.A.G.M. Baaijens

Het gebied 'De Selissenwallen' in Boxtel is vóór het ontstaan van de nieuwbouwwijk Selissen, in de jaren vijftig, altijd maar spaarzaam bebouwd geweest. Slechts hier en daar trof men er langs de zandweg, die over de duinrand leidde, groepjes eenvoudig uitziende en sober ingerichte kleine woningen aan.

Het landelijk aanzien van de Selissenwallen muntte zo zeer uit door schoonheid, dat het menig kunstschilder inspireerde tot het maken van prachtige konterfeitsels, schrijft Theo van den Aker in 1985. Zo legde de Boxtelse kunstenaar Pierre Janssen eertijds ook dit huisje op het schilderslinnen vast. Het pandje verkeerde toen nog in de authentieke staat met bijvoorbeeld hele kleine ruitjes in het raam, terwijl op het erf nog een oude schuur ('de schop') stond. In de volksmond heette deze woonstulp 'het huisje van de prins'. Het werd al vroeg in de negentiende eeuw gebouwd door ene Kees van der Meijden, die om onbekende reden, de bijnaam 'd'n prins' had gekregen. Deze Kees van der Meijden werkte als metselaar in de winter en wanneer het bouwwerk stil lag, thuis als klompenmaker, om in het onderhoud van zijn gezin te kunnen voorzien. De familie Van der Meijden had kennelijk een goed oog voor pittoreske huisjes, want later huisde zoon Piet geruime tijd in het, eveneens vaak geschilderde, zogenaamde 'huisje met de kolommen', dat tot de bouw van de mavo in de Vicaris van Alphenlaan heeft gestaan.
Een zeer bekende bewoonster van 'het huiske van d'n prins' was Mieke Bragt, die tientallen jaren lang in Boxtel heeft gefungeerd als baker. Pas op hoge leeftijd verliet zij haar huisje aan de Selissenwallen. In 1964 overleed zij, 84 jaar oud, in een bejaardenhuis in Best. Lange tijd is dit pandje bijna geheel verscholen geweest achter een meer dan manshoge haag en tussen het weelderige groen van fraaie wilgen aan de voorzijde en een fruitboomgaard opzij. Pal langs het pandje liep een pad dat voor een verbinding zorgde tussen 'de gruispad', zoals de Molenwijkseweg werd genoemd en 'de wallen', waar zich het wegje bevond dat vanaf deze kant van Molenwijk richting Bosscheweg liep. Het was een verbinding met vertakkingen (onder andere in de vorm van het 'rogpêike') naar De Ketting, De Schild, De Tijvert, Lindenlust en 't Schipke. De heer J. Smits uit Best heeft, zo vertelde hij in 2012, nog veel herinneringen aan het huisje. In zijn jeugd is hij er vaak binnen geweest. De 'schop' die op het schilderij nog te zien is, werd volgens hem later afgebroken en vervangen door een 'potstal'.

Dry january 2017!

1997. 15 jaar en ik mocht voor het eerst op stap. Ik zou blijven slapen bij familie. Ondanks kilo's make-up en en uren omkleden stapte ik onzeker de kroeg binnen. Ik dacht dat iedereen naar me keek, en niet op een manier alsof Madonna binnen kwam gelopen. Snel bestelde ik een bessenjenever met 7Up. Tegen de zenuwen. Ik bestelde er nog en nog een. Ik kreeg het warm en ik praatte veel en hard. Mijn zenuwen waren verdwenen en ik voelde me ineens alsof ik Madonna was! Na nog meer drankjes danste ik alsof mijn leven ervan af hing. Onze eerste avond uit MET alcohol, ik wilde dat er nooit een einde aan zou komen. Natuurlijk kwam dat er wel en toen ik uiteindelijk in bed lag, begon het plafond te draaien. Ik durfde mijn ogen niet dicht te doen. Ik rende snel naar de badkamer en ik begon over te geven. Door de rode bessenjenever was de hele badkamer nu ook rood en ik voelde me meer dood dan levend. Uitgeput viel ik in slaap. Ik schaamde me dood bij het ontbijt en ik was nog steeds misselijk. Ik maakte me snel uit de voeten en nam me voor om nooit meer te drinken!

2016.19 jaar later moet ik bekennen aan mezelf dat dat in de verste verte niet is gelukt. Er is altijd wel een reden om gezellig een paar wijntjes te drinken. Bij een feestje hoort champagne en bij de kroeg horen liters bier. Op het terras heb ik nog nooit iets besteld waar geen alcohol in zit en als ik niet kan drinken ben ik zo weer thuis. Als ik thuis kwam uit mijn werk, nam ik een wijntje en een sigaretje. Als ik ging koken nog 2 wijntjes. Tijdens het eten een wijntje en dan nog eentje om het af te leren. Goh, de fles is weer leeg en mijn pakje sigaretten ook. Aangeschoten werd ik al lang niet meer, laat staan dronken. Ik genoot er niet eens meer van. Van allebei niet meer en toch was het een groot onderdeel van mijn leven. Eigenlijk mijn twee beste vriendjes. Bij elke emotie pakte ik een sigaret en zo gauw het kon een wijntje.

2016. Met oud en nieuw ben ik 's nachts op stap gegaan met mijn laatste pakje sigaretjes en om 6 uur 's morgens rolde ik dronken de kroeg uit met een heerlijk cliché voornemen; ik zou in het nieuwe jaar stoppen met roken, en nu voor altijd! En ik ging meedoen met Dry January! Eén maand niet drinken. Een dag later had ik al spijt.

31 januri 2017. Ik heb het gehaald. Ik ben een niet-roker en ik heb sinds jaren een maand geen alcohol gedronken. Het roken kostte me relatief weinig moeite maar niet drinken was wel een uitdaging. In het weekend geen rood wijntje met een kaasje maar een saaie kop thee. Ik wilde niet meer uiteten gaan en al zeker niet naar de kroeg. In plaats daarvan sleepte ik mezelf elke dag met frisse tegenzin naar de sportschool. Na twee weken merkte ik dat ik veel meer energie had. Dat ik beter sliep en dat mijn geheugen beter was. Na drie weken liep ik automatisch naar de waterkoker in plaats van naar het wijnrek. En dat voelde heel goed!

Het heeft me rust gegeven. En ik voel me er sterk door! En het is heel goed voor je lever, die heeft even rust! (fijn zo voor de carnaval)

Kom maar op februari, ik heb zin in je! En in een heerlijk glas Merlot, met een kaasje…

Vervolg van voorpagina: Jeugdzittingsavonden in Liempde

Foto: Cock Stam

Bart van de Pas en Casper de Maeyer brachten het eerste toneelstuk van de avond. Met de titel 'vakantieliefde? werden zowel de kinderen als volwassen vermaakt met veel humor en stoere verhalen. Berber de Greef en Isabella Schuurmans playbackten het nummer 'Groene tante Gea' van Kinderen voor Kinderen. Voor de gelegenheid hadden beide meiden mooie glitterjurken aangetrokken. Direct daarna dansten de allerkleinste talenten van de groep Bewegingsenergie met een mooi uitgevoerde dans. Puck van de Meerendonk, Klaas Derksen, Rutger Derksen, Saar Eltink, Meve de Jong, Manon van Kan en Loes van de Laar verzorgden dit vol overtuiging met zeer vrolijke danskleding.

Winnaars Ploegerrangfestival
Eerdere winnaars van het Ploegerrangfestival; Iris van de Donk en Jindy van de Oever zongen live het nummer Spotlight, camera, microfoon. Ook Sem van Abeelen en Ynez de Grauw dankten hun optreden op deze avond aan hun eerdere winst tijdens het Ploegerrangfestival. Het was duidelijk merkbaar dat de afgelopen weken extra was geoefend om alles nog mooier en beter te zingen en te playbacken. Anouk van de Brand en Mees van Abeelen, oud-Jeugdprinses en Adjudante hadden zich omgedoopt tot animatieteam en namen in deze hoedanigheid Jeugdprins Jenske, Jeugdprinses Sennie, Adjudant Bart en Adjudante Mirte en de Jeugdraad op een zeer leuke en humoristische wijze op de hak. Tussen de stukken door werd het vakantie-animatielied gezongen, waaraan iedereen meedeed.

Doe ons een plezier en ga weg
Vereniging JAS kregen veel gasten aan het lachen met het toneelstuk: Reisbureau 'Doe ons een plezier en ga weg'. Evy van Adrichem, Brecht Beerens, Anouk Bressers, Valerie Geurts, Julia Geurts, Pip van Houtum, Bente de Jong, Anne Korst, Nikkie van de Laar, Kyra Lucius, Bram van Oorschot, Kim van Oorschot, Marit Terluin, Loes Termeer en Meggie van Zuijlen kregen het publiek al snel op de hand door grappige sketches en woordgrappen die direct gelinkt werden aan onze twee doorluchtige hoogheden en aan de spreuk van dit jaar 'Liemt makt gin Verschil'. Op zaterdag werd dit toneelstuk uitgevoerd door: Doris van Aarle, Juul van Abeelen, Indy van Beers, Josje Bekkers, Maike van de Biggelaar, Willemijn Broere, Elisa van de Laar, Lieke van de Langenberg, Sam van Oorschot, Karlijn van de Pas, Sofie Saris, Fieke van de Sloot, Roosje Voets en Lotte van de Ven.

Ligt Frankrijk in Engeland?
De Partyploegers brachten een weergaloze vertolking van de musical 'Grease'. De origineel verklede Pink ladies en stoere T-birds lieten zien dat het podium een vertrouwde plek is voor de danseressen. Dat Bowe van Abeelen en Elin Traa eerder 'De vrolijke noot' hadden gewonnen was niet zomaar. Ook deze keer zetten ze met hun dj-mix de hele zaal op zijn kop. Na dit feestnummer waren het Sjan en Frans, vertolkt door Manon van de Pas en Margo Saris die al rijdend in een auto op vakantie gingen naar Frankrijk, maar in Engeland terecht kwamen. Deze verhaallijn werd omlijst met zeer humoristische verhalen, waarvan het publiek smulde, lachte en tot het einde geboeid bleef. Nadat de Be Cool! slagwerkgroep een spetterend optreden had verzorgd werd de avond afgesloten door het begeleidingsteam van deze avond.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Karnavals Kriebels Konsert vormt voor veertigste keer 'opwarmertje' voor carnaval

Boxtel - De veertigste editie van het Karnavals Kriebels Konsert belooft op 12 februari weer een feestelijke 'opwarmer' voor carnaval te worden.

Bij het jaarlijkse festijn staan live blaasmuziek en kolderachtige activiteiten centraal. Het 'konsert' wordt georganiseerd door De Aggemarvanhuisaf Band die dit jaar 55 jaar bestaat; het vijfde carnavalslustrum. Daarom hebben zij dit jaar enkele bevriende verenigingen uit Boxtel uitgenodigd. De Volle Blaos en de Ducktown Band zullen hun muzikale kwaliteiten laten horen. Uiteraard komt ook het winnende carnavalslied van Geen Drank Geen Klank voorbij en zullen de Natneuzen nogmaals hun lied laten horen. Traditiegetrouw zal ook Zijne Doorluchtige Hoogheid en zijn gevolg deze carnavalsmiddag bezoeken.

Op zondag 12 februari om 14.00 uur gaat het Karnavals Kriebels Konsert van start. De zaal van Grand Café Rembrandt (Rechterstraat 56) is een half uur eerder geopend. Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk.

Jeugdprins- en prinsesverkiezingen Indegat 2017

Wie volgen nar Robin, prinses Pien, prins Victor en adjudant Anne op? (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Wie worden jeugdprins, -prinses, -adjudant en -nar van Indegat 2017? Aanstaande zondag 5 februari zullen vijftien enthousiaste kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool proberen deze felbegeerde titels in de wacht te slepen. De verkiezingen worden gehouden bij Gemeenschapshuis, waar vanaf 13.00 uur de strijd losbarst.

In drie teams nemen de kandidaten het tegen elkaar op in een spannende show. Met hun Buut en improvisatietalent doen zij een poging om de jury te imponeren met opdrachten en liedjes met zelf geschreven teksten. Vervolgens maakt de driekoppige jury, met afgevaardigden van de Knokkers, het SOC en C.V. De Walvissen, bekend wie van de kinderen zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Vergezeld door de raad van elf, die zondag samen met de jeugdhofkapel ook gepresenteerd wordt, zullen het prinselijk paar, de adjudant en de nar vervolgens geïnstalleerd worden door Prins Peer d'n Twidde, waarna het jeugdcarnaval in Indegat officieel los kan barsten.

Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel en de Knokkers nodigen alle belangstellenden van harte uit om op zondag 5 februari vanaf 13.00 uur de verkiezingen bij te wonen in Gemeenschapshuis de Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. In de pauze zal er een optreden verzorgd worden door De Walvisjes.

Vanaf vrijdag 7 februari zijn de partypassen voor de Kwekpoel te koop bij Ring & Go (Rechterstraat 3) voor 7 euro per stuk. Daarnaast zijn ze vanaf 11 februari te koop bij de infobalie van Jumbo Oosterhof. Een party pas geeft elke avond toegang tot de Kwekpoel.

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van het jeugdcarnaval in Boxtel op www.kwekpoel.nl.


Mijn Mooi Boxtel: Rien Schuurmans

Foto: Rien Schuurmans

Vos op glad ijs

Campina
Dit is zijn jachtgebied.
De koude winter deert hem niet.
Zo snel raakt Reinaert
heus niet van de wijs.
Vandaag begeeft hij zich
haast onbevreesd op glad ijs.
De Campina,
elk seizoen verrassend mooi.
Zo'n plaatje is toch zoveel meer,
dan een vogeltje in 'n kooi!
Al zitten de schaatsen
misschien nog in 't vet,
deze vos heeft op een laagje ijs
zijn fluwelen pasjes reeds gezet.
Niets wat hem belet
om op jacht te gaan.
Ook nu moet hij voor de kost
zijn mannetje staan.

Inspiratie Gedicht Diny Bruijnen.


...en toen ging mijn harddisk kapot en was ik veel van mijn documenten kwijt. Ik wist niet dat ik dat nodig had. Het voelt als een verademing, een aderlating, verlichting. Weg alle informatie, die ik nodig dacht te hebben. Dacht. Ik blijk helemaal geen computer vol documenten nodig te hebben. Juist niet. Natuurlijk baalde ik enorm op dat moment en dacht ik aan alle mooie, praktische en wellicht in de toekomst noodzakelijke documenten, die ik had opgeslagen, én aan de reparatiekosten. Maar ik heb gemerkt dat de computer net zo werkt als in huis; wanneer je alles netjes opruimt, alleen het nodige bewaart en de rest simpelweg wegdoet, voelt het heerlijk. Ik merkte dat mijn overvolle computer mij stiekem benauwde, net als dat een rommelig huis dat voor mij doet, een overvol bureau of een overvolle agenda. Ademruimte, beweegruimte, in mijn lichaam, mijn hoofd en ook letterlijk om me heen kan zoveel doen met mijn dagelijkse gang van zaken, met mijn stemming.

Ik was toevallig (weer eens) begonnen met het ruimen in huis en dit is voor mij de stimulans om vooral door te gaan met het minimaliseren. Met kinderen blijf ik dat lastig vinden, maar er zijn goede tips en hulpdocumenten te vinden op internet, die ik dit keer niet op zal slaan. Misschien is het toch goed om de voorjaarsschoonmaak weer in gebruik te nemen. Waar het vroeger om de kolenkachels te doen was, beperkte schoonmaakmogelijkheden en meer mensen in huis lijkt het me nu met het grote consumptiegedrag, vooral na de decembermaand met Sinterklaas en Kerst, ook niet onverstandig om de voorjaarsschoonmaak weer in gebruik te nemen. Niet alleen fysiek, maar ook digitaal en virtueel, nu het leven ook digitaal en virtueel beleefd wordt. Voor wanneer het je een goed idee lijkt, hier een aantal tips om te minimaliseren:
• Begin klein, zoals met een keukenlade, een kleine map op je computer of je Facebook-groepen en kijk hoe het voelt om dit te doen en te hebben gedaan. Voelt het goed? Dan kun je iedere dag een beetje doen om je nog beter te voelen.
• Begin op een makkelijke plek, dat je graag onder handen neemt.
• Bedenk welke dingen je echt nodig hebt. Je hoeft niet alles weg te doen wat je niet nodig hebt, maar je zult zien dat je al een groot deel weg kunt doen.
• Bedenk welke dingen je wilt bewaren. Wees kritisch genoeg en vraag je af of het item een toegevoegde waarde heeft. Stop de items waar je over twijfelt in een doos (of een digitale map) en plak deze dicht. De dingen, die je een maand later niet gebruikt hebt, doe je weg.
• Maak anderen blij met je spullen. Er zijn ongetwijfeld spullen bij die nieuw of net nieuw zijn en/of die je zonde vindt om weg te gooien. Probeer ze te verkopen, maak er een bekende blij mee of geef ze aan een kringloopwinkel. Begin het jaar goed en ruim lekker op. Het geeft ruimte in de breedste zin van het woord.


Jos Hermans opent nieuw 'bierrestaurant'

Jos Hermans opent binnenkort een nieuw restaurant. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Boxtelaar Jos Hermans, bekend van cateringbedrijf Horegro BV, Hermans Catering & Freelance BV en het in 2011 ter ziele gegane restaurant Negenmannen, start opnieuw een horecaonderneming. Ditmaal is de insteek om een écht bierrestaurant te beginnen aan de Parallelweg Zuid 35, waar voorheen Papa Loubann zat. Hermans' nieuwe restaurant opent op 9 maart.

De naam van zijn nieuwe onderneming houdt Hermans nog even geheim, maar zijn intentie is duidelijk: een restaurant op de kaart zetten waarbij bier wordt geschonken zoals dat nu met wijn gebeurt in 'traditionele' restaurants. Dit betekent dat gerechten geserveerd worden met bijpassend bier dat uit grote flessen geschonken wordt.

Bij de opening zullen zo'n 60 bieren op de bierkaart staan, een aantal dat volgens Hermans alleen maar zal toenemen naar gelang het restaurant langer open is. "Het pand heeft ook een bescheiden rijpingskelder waar we bieren kunnen rijpen." Eén van de bieren die op de kaart staan is een in opdracht gebrouwen bier (IPA) van de Boxtelse brouwerij De Gaperd. Verder zullen er naast pils ook drie speciaalbieren, die zullen wisselen, op de tap zitten. De bieren zullen worden afgestemd op de menukaart en eens in de twee maanden zullen beiden wisselen.

Het perceel aan de Parallelweg Zuid is 2300 vierkante meter groot en omvat ook een terras waarop 100 man kan zitten. "Er is ook ruimte voor evenementen zoals bijvoorbeeld feestjes of barbecues", vertelt Hermans. "En voor gasten komt er een grote parkeerplaats." Het restaurant ligt pal tegenover het vleesverwerkingsbedrijf EnCeBe. Toch is er volgens Hermans geen sprake van stankoverlast. "Ik weet zeker dat ze er alles aan doen om de stank zo veel mogelijk te beperken, maar we zitten zo dichtbij dat de lucht, als die er al is, over het pand heen trekt. Ik heb zelf in ieder geval nog niets geroken."

Volgens Hermans lopen de werkzaamheden op schema. De inrichting van het restaurant is inmiddels bijna voltooid. Daarna volgen het terras en de parkeerplaats, waar in de vorstperiode niet gewerkt kon worden. Hoewel Hermans het restaurant een moderne uitstraling geeft, is de insteek om de prijzen niet te hoog te maken. "Voor zo'n 40 euro kun je een avondje eten en drinken in het restaurant", licht Hermans toe. "We richten ons niet alleen op eten en bieren, maar ook op het gebied van service willen we ons onderscheiden." Een voorbeeld van servicegericht denken is het feit dat alle gerechten en bijpassende bieren in zowel normale als kleine hoeveelheden verkrijgbaar zijn. "Zo zijn mensen ook in de gelegenheid meerdere kleine gerechtjes en ook meerdere bijzondere bieren te proeven"

Naast het nieuwe restaurant blijven Hermans' ondernemingen Horegro BV en Hermans Catering & Freelance BV ook gewoon bestaan.


Gewonde bij botsing op kruispunt industrieterrein Ladonk

Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bij een botsing tussen twee personenauto's op het Boxtelse industrieterrein is zaterdagmiddag een gewonde gevallen. Op de kruising van de Mijlstraat met de Industrieweg en Schouwrooij klapten de auto's op elkaar. Vermoedelijk heeft de bestuurder van het voertuig dat achterstevoren aan de overkant van het kruispunt tot stilstand kwam het andere voertuig, dat zich begaf op de voorrangsweg over het hoofd gezien.

Eén van de betrokkenen werd in de ambulance behandeld aan zijn opgelopen verwondingen. Daarna is hij overgebracht naar het ziekenhuis. Een bergingsbedrijf heeft beide voertuigen afgevoerd. Het overige verkeer ondervond weinig hinder door het ongeval.

Persburo Sander van Gils
Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Persburo Sander van Gils

Guusje organiseert zeskamp voor Cochabamba

Guusje Bosma. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Guusje Bosma (15) organiseert een zeskamp in de sportzaal bij het Jacob-Roelandslyceum om haar reis naar het Boliviaanse Cochabamba te financieren. Op 15 april vertrekt Guusje samen met elf andere JRL-leerlingen en twee docenten om twee weken ontwikkelingshulp te bieden in de Boliviaanse stad. Ze hoopt met de zeskamp op 19 februari de benodigde 1.500 euro op te halen die haar vlucht naar en verblijf in de stad kosten.

Tijdens hun verblijf zullen Bosma en haar groepsgenoten geschikte doelen zoeken om de ruim 10.000 euro die de kerstmarkt op het JRL opleverde aan uit te geven. Voorwaarde is dat het geld de lokale bevolking ten goede moet komen. De Boliviareis maakt onderdeel uit van een JRL-breed project, genaamd 'Expeditie Jacob-Roelands', waarbij leerlingen met kerst zo veel mogelijk geld inzamelen. Dit bedrag wordt door een groep van vertegenwoordigers van de school hoogstpersoonlijk in Cochabamba besteed aan de goede zaak.

"Mijn doel is om ze dat extraatje te geven dat wij hier wel hebben", motiveert Guusje haar deelname. De havo 4 leerlinge betaalt de 1.500 euro voor de reis naar en het verblijf in Bolivia zelf, net zoals haar elf medereizigers. De leerlingen die meegaan op de expeditie moeten een financieringsplan schrijven om aan te tonen dat ze hebben nagedacht over hoe zij het geld bij elkaar denken te brengen.

Voor Guusje betekent het project een aanslag op haar vrije tijd, want de vergaderingen en lessen rondom het project vinden vooral plaats buiten de lesuren. Het is een investering die Bosma er graag voor over heeft. Enthousiast vertelt ze hoe haar oudere zus, Nienke, vorig jaar vol verhalen over haar expeditie uit Bolivia terugkwam. Niet lang daarna besloot ook Guusje om te solliciteren op een plek bij Expeditie Jacob-Roelands.

De sollicitatie was een succes en inmiddels zijn de voorbereidingen voor de reis in volle gang. De meeste leerlingen die naar Bolivia gaan, sparen het geld via een (extra) bijbaan, maar sommigen proberen op een andere manier het geld bij elkaar te krijgen. Zo ook Guusje, met de indoor zeskamp.

Weken aan planning en regelen gingen aan de zeskamp vooraf, maar alles is inmiddels geregeld om de sportieve middag in goede banen te leiden. Op 19 februari kunnen verschillende gezellige spellen gespeeld worden die volgens Guusje geschikt zijn voor groepen van zes tot maximaal acht personen. "Je mag je ook als grotere groep inschrijven, maar dan loop je het risico dat je erg lang moet wachten op je beurt omdat de spellen voor zes personen gemaakt zijn", zegt Guusje.

Meedoen aan de zeskamp kost 5 euro. Omdat 1.500 euro een fors bedrag is, zullen er naast de zeskamp ook verschillende drink- en etenswaren, zoals koffie, frisdrank en chips te koop zijn in de sporthal van de Boxtelse school.

Ook de kleedkamers zullen 19 februari beschikbaar zijn, zodat deelnemers niet in hun sportoutfit over straat hoeven. Sportieve kleding en sportschoenen zijn handig bij deelname aan de zeskamp. De zeskamp begint om 11.30 uur. Je opgeven kan tot en met 17 februari via guusje-bosma@hotmail.com. Deelnemers krijgen allemaal een mailtje terug met meer informatie over de zeskamp. Ook enkel doneren zonder mee te doen aan de zeskamp kan door geld over te maken naar NL98RABO0121941744 te name van: G.C.L.M. Bosma en onder vermelding van 'Bolivia'.


11 / 18

Foto: Heemkunde

De houtwerf van Jan Hendrik van Hoogerwou aan de Molenstraat
Deze foto werd genomen vanuit de toren van de Sint-Petruskerk. De oude brandweerkazerne, gebouwd in de vijftiger jaren staat er nog niet op. Wel zijn te zien de Molenstraat, de Dommel op de voorgrond, het Ursulaklooster, de Heilig Hartkerk en de watertoren in de Ons Doelstraat.


CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel Foto: Karin Schoenmakers

Onze lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen: Hélène van As

Vorige week hebben de leden van het CDA Boxtel-Liempde onze huidige fractievoorzitter Hélène van As unaniem gekozen als lijstrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018-2022.

In een zaal vol met enthousiaste en betrokken leden kondigde oud-burgemeester Frank van Beers namens de kandidatencommissie van het CDA Boxtel-Liempde de voordracht van Hélène aan en onder luid applaus namen onze leden deze voordracht over.

Hélène van As benadrukte in haar toespraak dat Boxtel, Liempde en Lennisheuvel prettige woon-, werk- en leefgemeenschappen moeten zijn en dat het behouden en versterken van de vele goede voorzieningen in onze gemeente hierbij essentieel zijn. De avond in 't Tweespan werd afgesloten met een gesprek met Marianne van der Sloot, fractievoorzitter CDA Brabant, en Provinciaal Statenlid en kandidaat-Tweede Kamerlid Stijn Steenbakkers. Er werd door beiden een stevig pleidooi gegeven voor het harder aanpakken en bestraffen van drugscriminelen. "Het Nederlandse drugsbeleid is failliet en voor onze veiligheid moet het roer om," was de boodschap. Ook Boxtel heeft last van drugscriminelen, er worden met regelmaat hennepkwekerijen opgerold, panden gesloten en drugsafval gevonden. Het CDA pleit zowel in de Tweede Kamer als lokaal en provinciaal voor méér middelen, mankracht en mogelijkheden om drugscriminelen aan te pakken.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018
De volgende raadsperiode wil het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel daadwerkelijk meebesturen. Zelf aan het politieke roer zitten en samen met inwoners en ondernemers kansen zien, aanpakken en zaken verbeteren. Het CDA staat voor respect voor elkaar, menswaardige zorg, veiligheid, leefbaarheid in de wijken en kernen én voor een goed financieel beleid. Dat vraagt om de juiste keuzes maken. Dat doen we door écht te luisteren naar wat er leeft en speelt, door directe communicatie en door samen met inwoners en ondernemers concrete en praktische oplossingen te creëren. Wij zouden soms echt andere keuzes maken. Ook in Boxtel kunnen we armoede, problemen in de zorg, eenzaamheid, woningtekort en drugscriminaliteit niet aan onze kinderen uitleggen.

Plan Parkeervergunningen ingetrokken
Het CDA is ontzettend blij dat het door de meerderheid van de gemeenteraad vastgestelde parkeervergunningenplan alsnog ingetrokken is. Het plan was té groot, té ingewikkeld en té duur. Met dank aan alle zienswijzen en reacties van inwoners en ondernemers en de acties van Stichting Parkeervergunningen Nee wordt er binnenkort een nieuw voorstel gepresenteerd. Wij hebben het voorstel nog niet ontvangen maar Stichting Parkeervergunningen NEE en Albert Heijn zijn tevreden met het voorstel. In maart zullen er inloopavonden georganiseerd worden. Houd deze datums in de gaten en laat u goed informeren.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Bezoek ook eens onze website en volg ons via sociale media:

Website: www.cda.nl/noord-brabant/boxtel-liempde

Facebook: Cda Boxtel-Liempde

Twitter: @cdaboxtel

Hartelijke groeten,

Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Foto: Combinatie '95

Steeds vaker zie je dat de gemeente haar inwoners nodig heeft om alle bezuinigingen en nieuwe taken te kunnen uitvoeren. Daar is weinig mis mee. Er zit enorm veel kracht in de samenleving en het zou zonde zijn om deze kracht niet te gebruiken. Mensen kennen elkaar en hun omgeving. Inwoners weten vaak het beste waar behoefte aan is in hun eigen omgeving en dat moeten we ook stimuleren. Combinatie95 is een groot voorstander van het respecteren en versterken van de diversiteit van verschillende woongebieden binnen Boxtel. De dorpen Liempde en Lennisheuvel hebben hun specifieke eigenheid, die de kracht van deze gemeenschappen vormt. Maar ook de verschillende wijken in Boxtel kennen allemaal hun eigen karakter.
Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde
In Liempde is weer een nieuw voorbeeld van deze burgerkracht namelijk het "Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde". Dit initiatief heeft zich als doel gesteld een plan uit te werken om de trottoirs en voetpaden in het centrum van Liempde en de toegangswegen daarnaartoe toegankelijk te maken voor mensen die aangewezen zijn op een rollator, een rolstoel of een scootmobiel en tevens voor ouders met kinderwagens.
Combinatie95 heeft zich door de jaren heen erg sterk gemaakt voor dergelijk initiatieven en heeft dan ook al meerdere moties ingediend voor een goed begaanbare wegen, trottoirs en fietspaden. Het is erg belangrijk dat iedereen ervan bewust is dat met de vergrijzing van Nederland dit soort thema's steeds dwingender worden. Er wordt van mensen verwacht steeds langer thuis te blijven wonen. Daarbij is zelfstandigheid van groot belang. Beperkt worden in je bewegingsvrijheid door ongelijkmatige stoepen past hier niet bij. Combinatie95 ondersteunt dit initiatief en heeft artikel 37 vragen ingediend waarin wij het college vragen om dit initiatief te omarmen door nu alvast te kijken wat er mogelijk is zoals het in een meewerkend Boxtel hoort.

Boxtel bouwt!
Als de gemeente Boxtel een aantrekkelijk woonklimaat wil houden dan moet er ook de komende jaren flink gebouwd worden. Hierbij praten we over locaties waar 20 tot 500 huizen gebouwd kunnen worden. Deze enorme uitdaging in het vinden van geschikte bouwlocaties is aangenomen door het college en nu ziet het er naar uit dat we snel kunnen bouwen.
Combinatie95 is dan ook heel erg blij met het bericht dat wethouder Peter van de Wiel verwacht al dit jaar de schop in de grond te zetten voor nieuwe woningbouw. Nu is er gelukkig de laatste jaren ondanks de crisis in Boxtel veel gebouwd maar het nieuws dat er nu echt doorgepakt kan worden is met recht goed nieuws te noemen. Wat Combinatie95 betreft worden de nieuwe huizen zo duurzaam mogelijk gebouwd zodat de te realiseren woningbouw ook goed nieuws is voor de generaties na ons.

Wil je meer informatie? Bezoek onze website www.combinatie95.nl of neem contact op met een van
de fractieleden van Combinatie95.


Bekendmakingen week 5

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Lijndakker 6, vervangen en veranderen kozijnen en gevelplaten op zolderverdieping
Mijlstraat bij huisnummers 121-121A , rooien: 3 knotwilgen
Mijlstraat 127, bouw afdak grenzend aan veld modelvliegtuigclub ter hoogte van de Mijlstraat 127
De Pellenwever naast huisnummer 104, rooien: 1 inlandse eik
Ronduutje 1 t/m 6 en 1A t/m 6A de even en oneven huisnummers, bouw aanbouw voor plaatsen meterkast aan voorzijde van deze 12 woningen
Schijndelsedijk 5, legaliseren en uitbreiden bijgebouw
Stenen Kamer 1 t/m 7 en 1A t/m 7A de oneven huisnummers, bouw aanbouw voor plaatsen meterkast aan voorzijde van deze 8 woningen
Hoek Tamboer-Den Hofpad, rooien: 7 eiken langs kunstgrasvoetbalveld

Rectificaties aangevraagde omgevingsvergunningen
Adrianastraat 24 en 26, Er is gepubliceerd: verbouw woningen maar het gaat om huisnummer 24: het splitsen en verbouwen van de woningen voor kamergewijze verhuur
Schouwrooij 27, reden rectificatie: in de gepubliceerde aanvraag was wel het uitbreiden van een bedrijfshal opgenomen maar niet het rooien van 1 boom.

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning door aanvrager
Koolhof 9, plaatsen 2 tijdelijke woonunits
Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Vleutstraat 8, wijzigen bestemmingsplan en bouw woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Kapelweg 49, verbouw woning en rooien: 5 bomen uit zijerf aan Veldakkerstraat
Project omgevingsvergunningvrij
Heult 8, rooien: houtwal dode naaldbomen langs bospad aan de Heult

Verleende omgevingsvergunningen
Prins Bernhardstraat 8, wijzigen voorgevel
Dennendreef 5-300, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Heult 8, rooien: 1 eik en 1 kastanje
Roond 8, realiseren Bed & Breakfast in bestaand bijgebouw
Schouwrooij 15, verbouw bedrijfshal met kantoren

Bestemmingsplan
Ontwerp wijzigingsplan De Vorst 15, met dit plan wordt huidige bestemming Agrarisch-Agrarisch bedrijf omgezet naar bestemming 'Wonen'

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
03-02 Kalksheuvel
03-02 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
04-02 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Baggerwerkzaamheden gemeentevijver

Boxtel - Van maandag 6 tot en met donderdag 9 februari wordt de gemeentevijver gebaggerd. Tijdens de baggerwerkzaamheden zijn de parkeerplaatsen in de Monseigneur Bekkerstraat, aangrenzend aan de vijver, niet beschikbaar. De wegen rondom de gemeentevijver blijven wel toegankelijk voor automobilisten en fietsers. Vrachtverkeer moet rekening houden met verkeershinder.

In maart 2015 nam de gemeenteraad besluiten over de inrichting van het centrum. Een van de deelprojecten hiervan is de inrichting van het gebied gemeentevijver en oude boomgaard. Naast de herinrichting van het gebied wil de gemeente ook de waterkwaliteit verbeteren. Daarom is de vijver leeggevist en wordt de sliblaag van de bodem verwijderd. Bij hoge temperaturen in de zomer zorgt de sliblaag ervoor dat de planten en dieren in het water niet genoeg zuurstof krijgen.
Nadat de vijver gebaggerd is verzoekt de gemeente vriendelijk om de dieren in te vijver niet meer te voeren. Etenswaren zijn net mest en zorgen voor de groei van (blauw)algen en bacteriën. De dieren in het water krijgen voldoende natuurlijke voeding voor een lang en gezond leven, aldus de gemeente.


Ondernemend Boxtel - Anjo van der Heijden

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Anjo van der Heijden (53) van WoonBox Makelaardij.

"Ik kom uit Lennisheuvel waar ik tegenwoordig, na 12,5 jaar Liempde, ook weer woon. Mijn (agrarische) achtergrond maakt dat ik een sterke binding heb met de regio De Meierij. Ik heb altijd voeder verkocht. In die functie heb ik ook mensen aangestuurd. Net vóór de slechte tijd, in 2006, besloot ik makelaar te worden. In 2002 heb ik zelf mijn huis verkocht en keek ik naar andere makelaars. Omdat ik al in de verkoop actief was dacht ik: dat kan ik beter! In die zin maakt het niet veel uit wát je verkoopt, het gaat om de manier waarop. Ik wil geen trammelant verkopen! Dan is dat niet zo moeilijk om, met een mooi woord, authentiek te zijn.
In 2006, net voor de crisis, trof ik Peter de Wekker en sloot me bij zijn makelaarsfranchise aan. Het begon meteen te lopen. In 2008 stortte de markt met meer dan 50 procent in, maar ondanks dat ben ik in die jaren heel hard gegroeid dankzij inzet en extra creativiteit.
Vanaf 1 september 2016 ben ik onder mijn eigen vlag, WoonBox Makelaadij, van start gegaan. Ik heb nu zo'n 50 woningen in de verkoop staan. In de slechte periode, 2013, waren dat er zo'n 90. Je ziet dat de voorraad nu kleiner wordt, een teken dat de markt beter gaat. Per jaar verkoop ik ook ongeveer 50 woningen. In mijn eentje. Dat is allesbehalve slecht. Ik ben aangesloten bij de brancheorganisatie VBO. Die jas past me goed met een 'no cure no pay' beleid en laagdrempelige en flexibele werkwijze.
Wat ik bijdraag aan Boxtel? Dat mensen binnen de gemeente kunnen wonen waar en hoe ze willen. Ik vind het geweldig als ik langs een huis kom dat ik verkocht heb.
Naast mijn makelaars- en voedercarrière kunnen Boxtelaren me kennen van HCL waar ik lang geleden nog gecoacht heb. Ook neem ik volop deel aan 'het Boxtelse leven', dus ook op straat ben ik regelmatig te zien."

WoonBox Makelaardij, Ladonkseweg 5, www.woonboxmakelaardij.nl, info@woonboxmakelaardij.nl, 0411-632189.


Feelgood yoga

Foto: Franka van der Steen

Boxtel - Tegelijkertijd werken aan een fit lichaam en een ontspannen geest? Sinds kort kunnen volwassenen, senioren en kinderen, yogalessen volgen bij Feelgood Yoga.

Al jaren doet Franka van der Steen aan yoga. Onlangs volgde ze zelf een opleiding tot yogadocente en startte ze met Feelgood Yoga. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Hatha Yoga: "Mijn lessen zijn toegankelijk en niet zweverig of aan religie gekoppeld", vertelt Franka. Tijdens de les komen verschillende yogahoudingen en ademhalingstechnieken aan bod om lichaam en geest in balans te brengen. De les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening om heerlijk tot rust te komen. "Met Hatha Yoga kun je ontspannen en toch heel actief bezig zijn", legt Franka uit. "En iedereen, man of vrouw, jong en oud kan meedoen. Ervaring is niet nodig".

Ook ontdekken wat yoga voor jou kan betekenen? Neem contact op (info@feelgood.yoga) voor een proefles. Tevens starten we in februari met workshops bij Tafel 25.


Van de Wetering

Dat Boxtel als gemeente groene ambities heeft op het gebied van wonen mag geen geheim meer heten. In de weg naar het verduurzamen van je woning kan ook de overgang van houten naar kunststof kozijnen een belangrijke stap zijn. Kunststof kozijnen bieden veel voordelen ten opzichte van de houten variant, zoals minder onderhoud en een betere isolatie. Toch vindt niet iedereen het niet even mooi om tegen een strak, egaal kozijn aan te kijken.

Kufa Raamsystemen heeft daar een antwoord op door naast het Kubus Plus profiel met Hout Look Verbinding nu ook een houtnerffolie met een echte 'vlam' te introduceren. Deze kozijnen, maar ook de folie, die aangebracht kan worden op kunststofkozijnen, zijn verkrijgbaar bij Van de Wetering Zonwering. De houtnerffolie is voorzien van een echte 'vlam', waardoor het nauwelijks nog van echt hout te onderscheiden is. "Dit geldt zeker in combinatie met ons Kubus Plus profiel, dat door de standaard HVL-verbinding in een schitterende houtlook wordt afgewerkt", weet Marcel van de Wetering, eigenaar van Van de Wetering Zonwering.

Deze zogenaamde Realwood® folie glanst aanzienlijk minder dan de standaard houtnerffolies. Hierdoor oogt het resultaat dan ook veel natuurlijker. Verder beschikt de folie over goede eigenschappen op het gebied van duurzaamheid, uv- en weersbestendigheid en is de folie vuilafstotend en onderhoudsarm. De houtnerffolie is beschikbaar in verschillende kleuren, zoals crèmewit, zuiverwit, antracietgrijs, kwartsgrijs, diepzwart, staalblauw en dennengroen. In de toekomst komen hier nog meer verschillende kleurstellingen bij.


Winst voor E-jeugd HCB'92

AV Marvel Start to Run groep 2016. (Foto: Martin van der Broek) Foto: Martin van der Broek

Boxtel - Na vorige week nipt te hebben verloren met 5-4 bij White Demons in Berkel-Enschot was er dan eindelijk een keer winst voor de meiden van E1 van HCB'92 tegen OHC'01 E2. In eigen huis won de Boxtelse ploeg met 7-5.

De wedstrijd begon goed met een mooie goal van Fanni Török vanuit de linkerhoek, even later gevolgd door Jara Schoenmakers met een goal vanuit de rechterhoek. Ook in de verdediging werd hard gewerkt, maar HCB kon niet voorkomen dat de bezoekers uit Oosterhout een tegengoal maakten. Gelukkig wist Schoenmakers, na een mooi een-tweetje met Denya Schimmel, aan de andere kant weer te scoren. Na veel ballen gestopt te hebben kon Denise Steenbakkers niet voorkomen dat OHC'01 nog een keer scoorde, wat de ruststand bracht op 3-2.

In de tweede helft had Steenbakkers het keeperstenue overgegeven aan Schoenmakers en door een ongelukkig terugkaatsende bal via haar hak viel de eerste goal, tevens de gelijkmaker, van het tweede gedeelte van de wedstrijd voor OHC'01. HCB gaf echter niet op en Steenbakkers scoorde vanaf de cirkel na een goede aanspeelbal van Jonier Nabih. Ook de jeugd van OHC'01 was gedreven om te winnen en door twee keer de HCB-keepster met knappe goals te passeren, kwam de ploeg uit Berkel-Enschot op voorsprong met 4-5.

De spanning was te snijden, maar de drie invallers hielden het veldspel breed en speelden steeds vrijstaande spelers aan, zoals Schimmel. De keepster van OHC'01 hield er ook de nodige ballen uit, maar wederom Steenbakkers maakte het volgende HCB-doelpunt en bracht daarmee de stand weer gelijk. Keepster Schoenmakers groeide met een goede verdediging voor zich en stopte de ene na de andere bal. In de aanval bleef HCB'92 geloven in de mogelijkheid van een overwinning. Met een knappe schijnbeweging wist Török de tegenstander voorbij te komen en te scoren. Steenbakkers maakte nog een fraaie goal vanaf de cirkel. Hiermee kwam de eindstand op 7-5, een knappe, zwaar bevochte overwinning voor HCB'92 E1.

Start to Run van start op 25 februari

Boxtel - De beginnerstraining hardlopen van AV Marvel, Start to Run, gaat binnenkort weer van start. Deze cursus bestaat uit zeven Start to Run-trainingsochtenden, waarna de deelnemers zo'n drie kilometer achter elkaar kunnen hardlopen. Ervaren looptrainers van AV Marvel geven in vervolg op eerdere succesvolle edities wederom de verantwoorde looptrainingen.

De enthousiaste looptrainers en loopmaatjes wachten de deelnemers elke zaterdag op voor een motiverende en gezellige training. Samen werken zij toe naar de afsluitende 'Start to Finish' loop op de zevende zaterdag.

Duizenden lopers gingen de deelnemers al voor en zijn via Start to Run aan een veilige en gezonde hardloopcarrière begonnen. Samen met loopmaatjes uit de eigen omgeving maken de nieuwe cursisten zo'n gezonde en veilige start, onder begeleiding van deskundige en ervaren trainers van AV Marvel Boxtel. De atletiekvereniging organiseert de trainingen in samenwerking met de Atletiekunie en Lopers Company Den Bosch.

Startlocatie van de trainingen is de atletiekbaan van AV Marvel aan De Voetboog 24 in Boxtel (clubhuis Markant). Iedere training start om 9.30 uur en duurt tot 11.00 uur. Op de woensdagen biedt Marvel nog een aantal extra huiswerktrainingen aan.

De training bestaat uit een stuk theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de deelnemers op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod.

Door de week kan er getraind worden met de Hardlopen.NL App met audiocoaching: een persoonlijke online trainer. Na inschrijving van de Yakult Start to Run cursus, krijgen de cursisten direct en gratis toegang tot deze app. Hiermee bepalen zij zelf wanneer en hoe vaak zij trainen. Meer informatie en aanmelden voor 18 februari: www.yakultstarttorun.nl/home/inschrijven. De kosten bedragen 49,50 euro (incl. het Start to Run runningshirt en verzekering).

Michael van Gerwen wint Unibet Masters

(Foto: Lawrence Lustig/PDC) Foto: Lawrence Lustig/PDC

Boxtel - Michael van Gerwen heeft zondag in het Britse Milton Keynes voor de derde keer op rij de Unibet Masters-toernooi gewonnen. In de finale werd de Schot Gary Anderson met 11-7 opzij gezet door de Boxtelaar.

Met de overwinning wint Van Gerwen, die sinds afgelopen oktober ongeslagen is, een bedrag van 60.000 Engelse Pond aan prijzengeld. De finale is een herhaling van de WK-finale eerder deze maand, waarbij 'Mighty Mike' ook al won van Anderson.

Van Gerwen won zaterdag van Simon Whitlock, waarna hij zich met overwinningen op Mensur Suljovic en Adrian Lewis plaatste voor de finale. Zijn beste spel had de Boxtelaar echter bewaard voor de finale. Daarin gooide hij een gemiddelde van 109,42.

Betuwe te sterk voor Duckes Legends

Boxtel/Den Bosch - De rugbyers van Duckes Legends hebben na de winterstop de competitie hervat met een wedstrijd bij The Dukes in Den Bosch tegen RC Betuwe. Het bleek al snel dat dit team een maatje te groot was.

Duckes miste nogal wat basisspelers en dit was zichtbaar door onsamenhangend spel en te weinig tempo. Het liep achter de feiten aan en bij rust was er reeds een achterstand van 5-36. In de tweede helft werd het beter en kwam Duckes regelmatig aan goede aanvallen toe. Na een break van Pim van Esch kon een medespeler het afmaken. Er volgden nog twee tries meer, mede door de inbreng van een aantal fitte invallers. Echter de ploeg uit Bemmel wist ook nog een aantal malen te ontsnappen aan de defensie van Duckes. Dit leverde een eindstand op van 17-60 in het nadeel van Duckes Legends.
Zondag de kans op revanche in Tilburg tegen Tarantula/Tilburg.

Bridge
Bridgeclub Revanche, uitslagen 24 januari
A-lijn: 1. T. Walbeek & H. Wolsky 70,15% 2. H. van Esch & P. van de Ven 62,02% 3. F. & H. Schalkwijk 55,48% B-lijn: 1. M. van der Sloot & G. Krebbers 70,11% 2. L. van Zantvoort & G. van der Wal 61,53% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 58,37%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 26 januari
A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 66,88% 2. B. Hermkens & H. Schalkwijk 62,50% 3. C. & J. Kerssens 60,63%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 24 januari
A-lijn: 1. H. Maas & G. van Rooy 63,02% 2. G.Bogaerts &; A. van Diesen 57,81% 3. J. Claessen-Rath & L. Weitmann-Verbong 54,38% B-lijn: 1. J. Fischer & N. Fischer 68,15% 2. J. Balk & A. Tuerlings 58,93% 2. J. Hamels & M. Hamels 58,93% 4. B. Otten & E. Otten 57,74%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 24 januari
A-lijn: 1. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 57,92% 2. A. Wouters & A. Wouters 55,42% 3. M. Kleiss & E. Wijnen 55,00% B-lijn: 1. I. van der Meijden & T. Heidelberg 62,15% 2. Y. Visser & G. Dams 60,42% 3. D. Eltink & R. van de Vorstenbosch 58,33%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 25 januari
A-lijn: 1. W. de Langen & R. Traa 60,00% 2. W. Braken & A. v.d. Langenberg 59,58% 3. F. Gieles & W. van de Heijden 57,50% B-lijn: 1. H. Kalverboer & G. van Rooij 62,50% 2. A. & C. van der Velden 60,00% 3. R. Gerris & M.J. Theloesen 59,00%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 26 januari
A-lijn: 1. M. Klaassen & A. van der Sangen 62,15% 2. L. den Dekker & I. van der Meijden 61,81% 3. W. de Langen & F. Geurts 61,11% B-lijn: 1. W. & H. van Dijk 63,43% 2. J. Jansen & R. Koenders 61,34% 3.T. Godding & S. Mols 57,64%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 25 januari
A-lijn: 1. M.J. Ronde & M. Jussen 64.75% 2. Jeanne van de Biggelaar & J. Koppen 59.75% 3. T. & H. IJsseldijk 59.42%

Bridgeclub Liempde, uitslagen donderdag 26 januari
A-lijn: 1. Echtpaar Dieden 61,11%, 2. Heren Van de Schans-Van de Steen 60,67% 3. Heren Van Vugt-Verdonk 55,21% B-lijn: 1. Dames Smits-De Jong 61,67% 2. Echtpaar Vermulst 59,50% 3. Echtpaar Van Dijk 56,25% C-lijn: 1 Dames Van Boeckel-Van de Hoek 57,50% 2. Dames Peijnenburg-Kusters 57,08% 3. Heren Van Pelt-Van de Heijden 54,17%

Biljart

't Ivoor
Uitslagen 23 tot en met 26 januari
Libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 2         26-30
BV De Hazelaar 3-'t Ivoor 2         28-22
't Ivoor 3-Royal 5         20-29
Krijt Op Tijd 2-'t Ivoor 4         26-23
Recreanten libre:
NGTR 1-'t Ivoor 1         36-35
De Vliedberg 2-'t Ivoor 2         38-31
Oda Boys 2-'t Ivoor 3        32-35
Recreanten 3 - Banden Klein:
NAL 7-'t Ivoor 5        23-25
Het Groene Laken 1-'t Ivoor 6        30-20
't Ivoor 7-De Hopbel 2         28-25
3 - Banden-groot:
't Ivoor 1-Rio Bar 2        30-18

Seniorenbiljart Geboliesch, uitslagen
Kloosterboys-'t Pommeransje        31-36
Ons Genoegen-De Poedelaars        32-37
De Fetsers-Samen Sterk        36-31
Ons Vertier-Dé Zie,k Wel Zitte        34-34
Le Carambole-De Treffers        38-29

Zaalvoetbal

Uitslagen 28 januari
Eltechno inst. – Fysio de Dommel 6-2
ADM Jilesen – Filipe Mode /E.Maas 6-2
Kwalitaria Strik – Vouwwagenspec. 3-2
Pika Bikes/'t Geveltje – Tahadi         2-10
Le Temps Perdu-Hart.v. Boxtel         1-2
Gebr. Bekkers – vd Langenberg         14-4
C.J.v.d.Sande – Cafe Vollop                 4-2
Uitslagen 30 Januari
Vermeer verz – Vinyl en Tapijtwinkel
Verbeij/ Hanekroot – vd Heijden milieu
Men.v. Dommelen 1 – Rijschool Gestel
Men.v. Dommelen 2 – Groen Als gras

Programma 4 Februari
17.00 C.J.vd Sande – Gebr. Bekkers
17.45 Filipe Mode – Le Temps Perdu
18.30 Heva Autobedrijf – Eltechno inst
19.15 Grieks rest Corfu-X2COM
20.00 Tahadi – Vouwwagenspecialist
20.45 vdLangenberg – Hart v. Boxtel
Progranmma6 Februari
19.00 Selissen Boys – Celdex b.v.
19.45 Men.v. Dommelen 1- Groen als Gras
20.30 v. Stekelenburg – Feestcafe de Nozem
21.15 uur Vermeer verz – v.d Heijden milieu

Voetbal

Programma 4 februari
Bl Geel JO9/1-DVG JO9/1        10:15
DVG JO9/2-NWC JO9-2        10:45
DVG JO9/3-Bl Geel JO9/8        10:45
Ollandia JO9/2G-DVG JO9/4        10:30
Asv'33 JO11/1-DVG JO11/1        10:30
SCMH JO11/1-DVG JO11/2        09:30
DVG JO11/3-Ollandia JO11/1        09:30
DVG JO11/4-Sparta'25 JO11/2G        09:30
DVG JO11/5-Rhode JO11/7G        09:30
DVG JO13/1-RWit'62 JO13/1        11:45
Bl Geel JO13/6-DVG JO13/2        11:30
DVG MO13/1-Boxtel MO13/1        11:45
DVG JO15/1-Avios JO15/1        13:00
Boekel SP. JO15/5G-DVG JO15/2        11:30
WSC MO15/1-DVG MO15/1        10:00
DVG JO17/1-NGedacht JO17/1        14:30
DVG JO17/2-Mierlo Hout JO17/3        14:30
St.M.gestelJO19/1-DVG JO19/1        15:00
Gemert JO19/3-DVG JO19/2        15:00
DVG 1-Erp 2        18:00
Programma 5 februari
DVG 2-St.M.Gestel 2        12:00
WHV 2-DVG 3        12:00
Mariahout 5-DVG 4        10:30
DVG 5-Avesteyn 8        10:30
EVVC 6-DVG 6        10:00
DVG 7-Rhode 6        10:00
DVG 8-ELI 5        10:00
Maask.Boys 1-DVG VR 1        11:00

Uitslagen 28 januari
Den Dungen JO19/1-DVG JO19/1        9-2
UDI'19 JO11/3-DVG JO11/1        1-9
DVG MO13/1-Sc Woezik Jo11/7m        3-11

Tafeltennis

Alle jeugduitslagen:
Taverbo/Sabo 1-MTTV '72        7-3
Taverbo/Sabo 2-Irene 1        4-6
Taverbo/Sabo 3-Waalwijk 2        8-2
Taverbo/Sabo 4-Wilvo/TTV Bergeijk 2        3-7

Uitslagen
Taverbo Sabo 3-De Dommel        9-1
Taverbo Sabo 2-De Firma Fotografie        10-0
Taverbo Sabo 1-Grand Café Rembrandt         8-2
De Horntreffers-Rotsvast        3-7

Programma 6 februari
Taverbo Sabo 2-De Dommel
Taverbo Sabo 1-De Firma Fotografie
De Horntreffers-Grand Café Rembrandt
Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 3

Rugby

Uitslag 29 januari
Senioren: Duckes Legends-RC Betuwe Bemmel 17-60
Programma zaterdag 4 februari
Cubs: Ducks/Dukes-REL/Tilburg        11.00
Zondag 5 februari:
Senioren: Tarantula Tilburg-Duckes Legends        12.30

Handbal

Uitslagen 28 en 29 januari
HCB'92 E1-OHC '01 E2        07-05
HCB'92 D1-DOS'80 D3        09-06
HCB'92 DC1-Aristos DC1        06-15
HCB'92 DA1-Bouwcenter HVW DA1        08-10
HCB'92 DS1-Swift DS2        10-15
HCB'92 DS2-HCB'92 E1        08-12

Programma HCB '92 4-6feb 2017:
04 februari(uitwedstrijd Uden)
Helios'72 DC1-HCB'92 DC1        09:55
05 februari(uitwedstrijd Eersel)
Jupiter'75 DA1-HCB'92 DA1        10:10
05 februari(uitwedstrijd Schijndel)
Zephyr D1-HCB'92 D1        10:10
05 februari(uitwedstrijd Rijen)
R.H.V. E3-HCB'92 E1        11:00
05 februari(uitwedstrijd Uden)
Helios'72 DS2-HCB'92 DS2        14:15
05 februari(uitwedstrijd Geldrop)
H.C.G. DS1-HCB'92 DS1        14:20
06 februari(thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 recr-H.C.G. recr        20.00

Grote uitslagen in de BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd De Horntreffers na een 7-3 nederlaag tegen Rotsvast op bijna onoverbrugbare achterstand voor de titel gezet. Taverbo/Sabo 3 won van De Dommel met grote cijfers: 9-1. Taverbo/Sabo 2 heroverde de derde plaats door een 10-0 zege op De Firma Fotografie. Taverbo/Sabo 1 behield uitzicht op de top drie door 8-2 winst op Grand Café Rembrandt.

De Horntreffers lieten zich verrassen door het sterk spelend Rotsvast, waarvan Geerta Pluut en Erik van der Schoot alle drie de enkelspelen wonnen en Bart Theeuwes voor het zevende punt zorgde. Invaller Mari Bosman kon slechts één punt voor De Horntreffers scoren. Hans van Weert zorgde ook voor een punt, maar zijn broer Ad bleef in het enkelspel puntloos. Wel konden de twee broers het dubbelspel naar zich toe halen. Opvallend is elke week weer het sterke spel van Erik van der Schoot van Rotsvast die tot nu toe slechts één partij verloor. De grote nederlaag van De Horntreffers betekent bijna zeker dat de kampioensaspiraties op een laag pitje zijn komen te staan. Uitslag 7-3 in het voordeel van Rotsvast.
Mede door de 9-1 zege op De Dommel zijn de kampioensaspiraties van Taverbo/Sabo 3. Alleen Piet Wouters wist voor team De Dommel een punt binnen te halen. Ad van Lier en Wim Jansen bleven zonder winst. Voor Taverbo/Sabo 3 scoorden Daan de Koning en Uschi Meeuwis weer eens de drie maximale scores van drie in het enkelspel en Uschi bleef samen met Henk IJsseldijk in het dubbelspel aan de goede kant van de score.
Taverbo/Sabo 2 won met de grootst mogelijke cijfers van De Firma Fotografie. Mari van Dijk, Lothar Groth en Joop van Eijk gaven aan Nick van de Laak, Stef Schellekens en Gabriël Valks een les in effectiviteit van het spelen om de punten. Gabriël en Stef konden het in een enkele wedstrijd nog tot een vijfde game laten komen maar moesten het dan toch nog afgeven aan de tegenstander. Nick van de Laak kwam niet verder dan een winstgame. Het dubbelspel was ook dit keer weer een prooi voor Taverbo/Sabo 2. Uitslag 10-0 in het voordeel van Taverbo/Sabo 2.
De wedstrijd tussen Taverbo/Sabo 1 en Grand Café Rembrandt ging om een plek bij de bovenste plaatsen en hier deed het team van Taverbo/Sabo 1 goede zaken. Pas in de vijfde partij kon Arnold van der Heijde het eerste punt scoren voor Grand Café Rembrandt door van Hans van Haaren te winnen. Ronald van Dael, Hans van Haaren en Frans van Dun hadden voor Taverbo/Sabo 1 al drie partijen in het enkelspel gewonnen en Hans en Ronald wonnen ook het dubbelspel van Hans Stoker en Ad Brekelmans. Hans Stoker won ook nog van Frans van Dun, maar daar bleef het voor zijn team Grand Café Rembrandt bij want Ad Brekelmans bleef zonder winstpartijen. Uitslag 8-2 in het voordeel van Taverbo/Sabo 1.


Wisselend succes jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo speelden zaterdag thuis hun eerste wedstrijd in de voorjaarscompetitie.

Het eerste jeugdteam dat dit seizoen wederom uitkomt in de eerste klasse Junioren kwam tegen MTTV '72 uit Mierlo moeizaam op gang. Lars de Laat en Dani de Rooij lieten ieder in hun eerste partij meteen punten liggen. De derde partij leek Sjoerd van Heerebeek voor een ommekeer te zorgen door in drie games vlot te winnen van de invaller van MTTV. Het lukte de jongens echter pas na de dubbel om grip op dit team te krijgen. Van Heerebeek won al zijn partijen. De Laat en De Rooij voegden hier ieder nog twee punten aan toe.

Succes was er ook voor het derde jeugdteam dat met 8-2 overtuigend wist te winnen van Waalwijk. Het team dat vorig seizoen nog kampioen werd in de tweede klasse Starters maakt hiermee een prima debuut in de vijfde klasse Junioren. Merlina Singh won al haar partijen. Sanne van der Schoot en Rens Bedijn waren ieder tweemaal succesvol. Hiermee voert dit team voorlopig het klassement aan, op de voet gevolgd door Die Meede uit Made dat met één punt minder strak achter hen staat.

Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor verloor deze week van BV De Hazelaar 2. Desondanks wisten de mannen toch 26 belangrijke punten bij elkaar te spelen: negen voor Don van der Wiel en Fouad Hasbani en 8 voor Theo Verhagen.

Ook het tweede team verloor hun partij, tegen De Hazelaar 3. Cees van Eindhoven won zijn partij met een moyenne van 12,77 in het spelsoort kader 38/2. Emanuel Coort, die een dubbelpartij speelde, kwam niet verder dan twee keer zes punten. Team 3 leed een zware nederlaag tegen Royal 5. Ad van Os redde de eer, Peter van Giersbergen en Henk van Boxmeer lieten te veel punten liggen. Team 4 moest tegen Krijt Op Tijd 2 ook buigen. Ondanks dit verlies was het Theo van Dongen die deze avond de hoofdrol opeiste door als enige voor 't Ivoor te winnen en dat deed hij met een moyenne van 6,36. Gerard de Beer en Math Hendriks verloren hun partij.
Bij de afdeling Recreanten libre verloor het eerste team nipt met één punt verschil. Peter Franken en Henk van Boxmeer zorgden ieder voor tien punten. Theo Verhagen en Toon Bevers verloren. Het tweede team verloor ook hun ontmoeting. Frans Klein en Rien Meijs wonnen beide. Jan Meeuwis en Wim Bekkers verloren. Het derde team boekte een mooie overwinning tegen het hoger geplaatste team van Oda Boy's 2. Met name Wim van Dijk speelde een prima partij met een moyenne van 2,47 en winst. In zijn spoor volgden Leo Huijbers en Toon Bevers. Harrie Verhoeven had niet zijn dag en behaalde slechts vijf punten.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein won team 5 van NAL 7 met 23-25. Team 6 haalde bakzeil tegen het Boxtelse team van Het Groene Laken 1 met klare cijfers: 30-20. Team 7 boekte een overwinning. André Vissers en Henk de Koning wonnen beiden. Jan Tils, die overigens een goede partij speelde, moest buigen voor een ontketende tegenstander. Het 3-banden groot team moest aantreden tegen Rio Bar 2. Dit werd een maximaal succes door een overwinning met 30-18. Leo van Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden wonnen allen hun partij met ruim verschil. Daarnaast liet de concurrent uit Ammerzoden maar liefst 14 punten liggen zodat het team van 't Ivoor de leiding in handen heeft genomen.

Uiterst succesvol weekend voor GV Tabitta

Imke Schellekens, regiokampioen instap niveau Nationaal 1. (Foto: Sandra Janssen) Foto: Sandra Janssen

Tilburg - Voor GV Tabitta was afgelopen weekend er een van groots succes. Jaimy de Wit behaalde zilver in Tilburg bij de regiokampioenschappen derde divisie. Bij de toestelfinales N2 en Divisie 2, ook in Tilburg, werd Guylene Brunneman zondag regiokampioen op de sprong. En bij de regiofinales van de hoogste landelijke niveaus mocht Tabitta zondag, ondanks dat er door de verplichte nationale training drie toppers moesten worden gemist, drie regiokampioenen en zeven medailles laten noteren.

Bij de regiokampioenschappen derde divisie behaalde Roelie de Bie een negende plaats bij pupil 1 N3. Op balk behaalde ze zelfs de derde score. Jaimy de Wit was eigenlijk ziek maar liet bij de junioren derde divisie zien wat doorzettingsvermogen is. Mede dankzij haar hoge sprong en brugscores won zij het zilver. Sylvana Obispo blonk uit op vloer, met veruit de hoogste moeilijkheid scoorde zij hier het tweede cijfer. Allround behaalde ze een mooie achtste plaats. Op zondag scoorde Lieke van Berkel bij de andere helft van de junioren derde divisie op sprong en vloer de hoogste cijfers van de wedstrijd. Door enkele foutjes mistte zij op een haar na het podium en eindigde op de vierde plaats.
Bij de senioren derde divisie leverde Jade Roovers, die op voorhand al geblesseerd was en alleen kon deelnemen aan brug, een prima prestatie. Joti Timmer startte de wedstrijd als een sprongkanon en behaalde de tweede score. Zij kon haar wedstrijd echter niet afronden, omdat zij bij het warm draaien van het laatste onderdeel viel en moest afmelden.

Toestelfinales
Bij de toestelfinales instap N2 won Maissam Bezbiz een bronzen medaille voor haar balkoefening en veroverde zij hetr zilver op het onderdeel sprong.. Ook kwam het nieuwste wedstrijdlid, Jenoah Nussy, in actie op een toestel. Bij pupil 2 N2 won Esmee Komen met haar strakke brugoefening de bronzen medaille. Jeugdturnster Guylene Brunneman was op dreef in de tweede divisie. Zij werd regiokampioen op de sprong. Daarnaast won zij ook nog het zilver voor haar balkoefening. Romy Schepens nam bij de jeugd twee bronzen medailles mee naar huis: op sprong voor haar nieuwe moeilijke sprong, de tsukahara, en op balk. Seniorturnster Eva Roos won met haar elegante choreografie en mooie sprongen het zilver op de vloer.

Drie regiokampioenen
Bij de regiofinales van de hoogste landelijke niveaus deed Tabitta zondag zeer goede zaken. Bij de instap N1 won Imke Schellekens de titel regiokampioen 2017. Ze turnde een zeer sterke allroundwedstrijd en was op sprong en brug onverslaanbaar. Lizzy Stolwijk turnde ook een sterke wedstrijd en eindigde op de vierde plaats. Op balk scoorde ze het hoogste punt.
Bij de pupillen 1 N1 waren vijf van de acht deelneemsters in dit niveau van Tabitta. De winst van het regiokampioenschap ging hier zeer overtuigend naar de Boxtelse Liz van Eijndhoven. Op brug en balk scoorde ze boven de 14 punten, landelijk gezien ook topscores in dit niveau. Mara van der Heijden won zilver door alle elementen op de balk te durven.
Voor Pien van Daal, die opviel door haar zelfverzekerde uitstraling op balk en vloer, was er het brons. Dat Floor Melssen (4e) aanwezig was op de wedstrijd verbaasde veel mensen. Zij kreeg veel respect door na een vervelend ongeluk met o.a. gebroken kaken zichzelf razendsnel terug te knokken op wedstrijdniveau. Wiese van der Eertwegh (6e) steeg boven zichzelf uit door een helemaal gelukte balkoefening te turnen, bijzonder knap na het promoveren van twee niveaus.
Bij pupil 2 N1 turnde Marilène Liem een oefenwedstrijd zonder tegenstanders, waarin ze op sprong en balk liet zien al ver in niveau te zijn.

Bij de finale jeugd 1 N1 moesten Tabitta turnsters Sam Sieben en Floor de Wolf en ook Tilburgse Michelle Burgler afmelden vanwege nationale training omdat zij deel uitmaken van Oranje Jong Talent. Aan Mijke Janssen en Fenne van Haaren de taak om dit hoge niveau met veel moeilijkheid te demonstreren. Met name in hun presentatie, uitstraling en ook moeilijkheid lieten zij beide een flinke vooruitgang zien. Mijke won het regiokampioenschap, Fenne het zilver.
Bij de eerste divisie jeugd turnden Lieve van der Zijde en Celeste Canaan zeer mooi voor het eerste hun nieuwe vloerchoreografie. Lieve behaalde de bronzen medaille. Celeste blonk uit op de balk en eindigde allround als zevende. Romy Poirters turnt dit jaar bewust wat minder punten om zo vrijwillig te gaan degraderen. Op sprong en brug behaalde ze de haar beste scores.
Pechvogel Donna van der Wijgerden kwam in de laatste training voor het weekend verkeerd terecht op haar elleboog en kon niet deelnemen. Bij de eredivisie jeugd moest ook Shadé van Oorschot afmelden vanwege nationale training in Heerenveen. Yuna van de Wiel, nieuw bij Tabitta, kwam wel in actie. Ze mag trots zijn om in enkele maanden moeilijke elementen als reuzendraai en tsukahara te hebben geleerd en deed dit op de wedstrijd uitstekend. Ze won hiermee onverwachts het brons.

Bij de junioren kwam Jong Oranje turnster Nienke Langenhuizen in actie. Een driedubbel debuut deze maand voor zowel Nienke als de vereniging. Voor het eerst in Boxtel een junior deelneemster in de Eredivisie, voor het eerst een vluchtelement aan de brug en voor het eerst een deelneemster in de Jong Oranje selectie. Op brug turnde Nienke een gelukte brugoefening met een vluchtelement, genaamd de Yeager. Deze is te zien op YouTube. Op sprong turnde ze ook een nieuwe sprong. Op de overige toestellen viel Nienke op door haar hoge moeilijkheid. Ze eindigde op de vierde plaats.


Belangrijke winst JRC Heren 1

Boxtel – Het als zevende geplaatste JRC Heren 1 trof zaterdag nummer drie op de ranglijst Tantalus Heren 1 uit Eindhoven. Dit beloofde een belangrijke, maar ook moeilijke wedstrijd te worden in Sportcomplex De Braken. Voor Boxtel was dit de eerste wedstrijd van het seizoen dat zij kon beschikken over een complete selectie. Jaap van Loon lijkt weer definitief terug te zijn van zijn (langdurige) blessure en Jur van Bussel heeft zich ook weer aangesloten bij de selectie na een studie in het buitenland.

JRC kwam met de gebroeders Van Loon goed uit de startblokken. Zo scoorde Teun van Loon zeven punten en wist Jaap van Loon direct naar zijn blessure weer zijn stempel te drukken en scoorde in het eerste kwart zeven punten. Daarnaast verdedigden de mannen uit Boxtel het eerste kwart uitstekend. Tantalus wist daarin dan ook maar zeven punten te scoren wat de tussenstand op 20-7 in het voordeel van JRC bracht.
In het tweede kwart zakte JRC wat in. Aanvallend liet de Boxtelse ploeg het afweten en wist de ring niet te vinden. Daarbij werden (onnodige) turnovers gemaakt. Tantalus maakte daar dankbaar gebruik van en buitte de fouten van JRC goed uit waardoor de Eindhovenaren inliepen. Dat was dan ook goed terug te zien in de ruststand. De stand bij rust was 29-22 in het voordeel JRC, een lage score waarbij het verschil nog maar zeven punten bedroeg.

Na de thee kwam Tantalus goed uit de startblokken, in tegenstelling tot JRC. Coach Oliviera had hiervoor tijdens de rust nog gewaarschuwd. Hij maande zijn mannen alert te zijn op het feit dat Tantalus weleens een tandje bij zou kunnen zetten, wat ook gebeurde. JRC wist dit niet goed te pareren. Daardoor liep Tantalus nog verder op JRC in kwam zelfs op voorsprong. De tussenstand na het derde kwart was 38-39.
Aan het begin van het vierde kwart gingen beide ploegen gelijk op en wisten geen doorbraak te forceren. Tot ongeveer vijf minuten voor het einde; wederom trokken de gebroeders Van Loon de kar. Zij waren in aanvallend opzicht enorm belangrijk voor JRC met belangrijke scores op doorslaggevende momenten. Daardoor kon JRC de wedstrijd verder uitspelen en werd de winst binnengesleept: 64-52.

De overwinning van JRC op Tantalus is een belangrijke op een directe concurrent. Door de winst komt de Boxtelse ploeg op de vijfde plek op de ranglijst te staan, en kan zeker een gooi doen naar de top vier. Komende week staat de belangrijke wedstrijd tegen EVBV Octopus op het programma.

Gelijkspel Taverbo/Sabo bij debuut in derde divisie

Boxtel - Het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft bij haar allereerste wedstrijd ooit op landelijk niveau direct een resultaat geboekt. In Roosendaal werden de punten gedeeld met ODT: 5-5.

Het afgelopen seizoen veroverde Taverbo/Sabo voor de eerste maal in de clubgeschiedenis de titel in de hoofdklasse van de afdeling ZuidWest. Dankzij dit resultaat promoveerde de club naar de landelijke competitie. Bij het debuut in de derde divisie kwam de Boxtelse ploeg direct een oude bekende tegen. Ruim een jaar geleden stond Taverbo/Sabo namelijk al eens op de drempel van de divisie maar ging men in de voorlaatste competitiewedstrijd in Roosendaal met 9-1 keihard onderuit tegen titelconcurrent ODT. Daarmee was in een klap de kans op het kampioenschap verkeken.

Datzelfde ODT was afgelopen zaterdag de tegenstander bij de allereerste wedstrijd van Taverbo/Sabo op landelijk niveau. Boxtelaren Teun Vlaminckx en Michel Sperling waren er al bij op die zwarte novemberavond in 2015. Vanwege blessureleed stond Vlaminckx ditmaal niet opgesteld. Sperlings naam prijkte wel op het wedstrijdformulier, samen met die van Marlotte Staps en de kersverse clubkampioen Stefan Bernhardt.

Taverbo/Sabo begon goed aan de wedstrijd en nam brutaal een 3-1 voorsprong. Sperling verloor zijn enkelpartij maar pakte samen met Staps wel de winst in het dubbelspel. Hierna nam de thuisploeg het initiatief echter over middels drie winstpartijen op rij. Sperling herstelde vervolgens de opgelopen schade dankzij een zwaar bevochte overwinning in vijf games. Omdat ook Staps haar laatste wedstrijd nipt wist te winnen eindigde de seizoensouverture in 5-5. Een resultaat waar men in het Boxtelse kamp niet ontevreden mee was.

Na een competitievrij weekeinde speelt Taverbo/Sabo op zaterdag 11 februari voor de eerste maal een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan het tweede team van Avanti uit Hazerswoude-Dorp.

18 / 18

N O S E V G R B A V I T A E A O
E I Q P C A R R I E R E P S N N
L I I Y I A C N W O S E I V D A
E B A A N T C A R T N O C N E F
K N K N I A S Z T Q T T T F R E
K C U R R I C U L U M A S F E I
I A I A R C D C R S R L G L I R
W E R K Z O E K E N D E N B A B
T S I R A L A S B E D R I J F G
N E R E T I C I L L O S D B C S
O W Z D E N U I T D A G I N G G
O U G N I R E K T I U T E C D E
L E F V G I R E M I T L L U F N
K I P S E E M I T T R A P R S S
W N Z A N W E R K E L O O S H G
E H O B C A R M E E P P H E L S

2 - 12 februari

Podium voor amateurkunsten
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel (za&zo)

Donderdag 2 februari

Huiskamer Hoogheem; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Creatieve lessen voor kinderen van 7-12 jr
15.30 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Leerlingen JRL presenteren werk tijdens Technasiumavond
19.00 uur, JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Zittingsavond
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaret: Vuile Huichelaar
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 3 februari

Zittingsavond
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 4 februari

Thuiswedstrijd VC Blox Dames 1
12.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken1a, Boxtel

Tweedehandsmarkt Goede Doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer Hoogheem; Rik- en hobbymiddag
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zittingsavond
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Denziz with the stars
20.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 5 februari

Midwinterwandeltocht
08.00 uur, JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Rommelmarkt
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken1a, Boxtel

Verkiezing Jeugdprins & prinses Eendengat
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuw Nieuwstraat 7, Boxtel

Maandag 6 februari

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Dinsdag 7 februari

Op de koffie bij Betty & Patricia
10.00 uur, Uitvaartonderneming Bijnen, Baroniestraat 53, Boxtel

Huiskamer Hoogheem; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 8 februari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging Let op andere tijd!
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer Hoogheem; Rik-, hobby- en sjoelmiddag
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rots Kidz carnavalsbingo
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Nieuwe cursus Heartsafe Boxtel (aanmelden=verplicht)
19.30 uur, Jan Kruijsenstraat 13 A, Boxtel

Donderdag 9 februari

Huiskamer Hoogheem; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaret met Christel de Laat
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 10 februari

Waggelrevue
19.45 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

solliciteren
nieuwe
andere
baan
werkeloos
brief
uitkering
vacature
uitdaging
eigen
bedrijf
opleiding
contract
salaris
curriculum
vitae
ontwikkelen
loon
ontslag
werkzoekend
carriere
parttime
fulltime
tips
advies

G.J. van Houtum

Martje Wijers