DeMooiBoxtelKrant

11 april 2018

DeMooiBoxtelKrant 11 april 2018


Boxtelse basisscholen vrijdag dicht vanwege staking

Boxtel - Aanstaande vrijdag gaan de basisschoolleraren in Boxtel in staking voor een beter salaris. De staking wordt georganiseerd op initiatief van BO in Actie, een groep leraren en onderwijsprofessionals die verbonden is aan het primair onderwijs in onze gemeente. Inzet is een salaris dat gelijkwaardig is aan dat van hbo-opgeleide docenten in het voortgezet onderwijs.

Onduidelijk is of er docenten van alle Boxtelse lagere scholen meedoen, omdat zij op persoonlijke titel uitgenodigd zijn. De gezamenlijke schoolbesturen hebben zich solidair opgesteld met de acties, zo laat BO in Actie weten. Navraag leert dan ook dat de Boxtelse basisscholen de deuren gesloten houden.

Via een mail naar de schooldirecties in Boxtel kondigde BO in Actie de demonstratie van vrijdag aan. Daarop gaven 64 leraren de afgelopen maand in een anonieme enquête aan hoe zij de stakingsmanifestatie het liefst ingevuld wilden zien. Die begint nu rond 10.30 uur met een kleine mars, gevolgd door het ondertekenen van een manifest, dat later aangeboden wordt aan de lokale politiek. Daarna volgt een informatief vragenuurtje met een ondersteuningsmanager van Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Meierij zuid. Om 13.00 uur wordt de manifestatie afgesloten en is er gelegenheid tot napraten.

BO In Actie werd in januari opgericht en richt zich niet alleen op onderwijsprofessionals die werken op een school in Boxtel. Ook onderwijsmensen die in Boxtel wonen maar elders werken zijn welkom zich aan te sluiten. In februari bereikte onderwijsminister Slob een akkoord over de aanpak van de werkdruk, maar aan de eisen die leraren en vakbonden aan de salarissen stelden werd, en wordt nog niet voldaan.

Daarom werd een estafettestaking aangekondigd: op 14 februari gingen basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe dicht en op 14 maart het primair onderwijs in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Op vrijdag 13 april zijn de provincies Noord-Brabant en Limburg aan de beurt.

St. Joseph en Kleine Meierij willen fuseren

Boxtel - Woonstichting St. Joseph en Woonstichting Kleine Meierij willen fuseren, zo meldden zij dinsdag in een gezamenlijk persbericht. De wooncorporaties laten weten dat de toezichthouders van beide partijen hebben ingestemd met een onderzoek naar de fusie van de twee woningcorporaties.

"Beide partijen vullen elkaar goed aan", zo stellen de partijen in de verklaring. De streefdatum voor het afronden van de fusie is 30 juni 2019. Voor 1 juli 2018 wordt een officieel besluit over de fusie genomen.

De meerwaarde van de fusie zit vooral in een sterke organisatie die door krachtenbundeling meer aan risicospreiding kan doen. "Behoud van het dorpse karakter van beide organisaties blijft bovenaan staan", benadrukt Rob Dekker, directeur-bestuurder van St. Joseph. Hij doelt daarmee op het streven het persoonlijk contact met de huurders te behouden en de lijntjes kort te houden.

Simon Jansen, directeur-bestuurder van Kleine Meierij hoopt dat de corporaties van elkaars werkwijze kunnen leren. "En doordat we meer kunnen gaan investeren in werkprocessen kunnen we een hogere kwaliteit in onze dienstverlening bereiken", hoopt hij. "Bovendien zijn we als grotere organisatie ook aantrekkelijker voor onze huidige en toekomstige medewerkers."

St. Joseph werkt nu nog hoofdzakelijk in de gemeente Boxtel en voor een klein deel in Haaren en Sint-Michielsgestel, met circa 4.500 zogeheten 'verhuureenheden'. Daaronder vallen 4.100 woningen. Kleine Meierij is een woningcorporatie met ruim 3.500 verhuureenheden, waarvan 3.300 woningen. Deze woonstichting is actief in voornamelijk Rosmalen en deels in Den Bosch (2.400 woningen), Bernheze (400 woningen) en Sint-Michielsgestel (500 woningen).

Het werkgebied van beide corporaties ligt in de dorpen rondom Den Bosch en sluit naadloos op elkaar aan. Ook wat betreft duurzaamheid zitten de twee corporaties op een lijn: ze investeren in onderhoud en in duurzaamheid. Logischerwijs streven beide corporaties ook naar het aanbieden van voldoende betaalbare woningen.

Zon, vele honderden bezoekers én euro's bij Proeftuin

Ook voor de kleintjes was voldoende te doen en te snoepen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Het culinaire evenement De Proeftuin, jaarlijks door de Lions Club Boxtel Belles Amies georganiseerd in de tuin van SintLucas, kan al jaren op rij rekenen op drie vaste factoren: vele bezoekers die samen duizenden euro's in de kassa brengen voor een lokaal goed doel én ten slotte ook de zon. Ook afgelopen zondag, tijdens de negende editie, waren al deze factoren aanwezig. Zo'n 1.500 mensen bezochten het evenement. Voor het lokale goede doel, Buurtsport Boxtel werd 'ruimschoots voldoende' geld opgehaald om aan hun complete, en volgens Belles Amies president Tanja Langerwerf 'bescheiden' wensenlijstje te voldoen.

In een stralend lentezonnetje en onder zomers aandoende temperaturen van ruim boven de 20 graden Celsius, konden de honderden bezoekers genieten van tientallen lekkernijen, aangeboden door dertien lokale culinaire bedrijven. Onder hen kleine ondernemers, maar ook grotere horecaondernemingen. Nieuwkomer was dit jaar restaurant Montimar, dat de dag erop de deuren opende. Ook nieuw waren Deegeluk en Brasserie Cis. Samen met In2Sushi, La Casa Dei Cicchetti, N9NE beer, food & wine, KookpuntOKE, buitenDineren, Restaurant De Waag, PROEF! Culinair, Le Temps Perdu, Eetcafé De Deugniet en de taarten die door de Rabobank werden aangeboden zorgden zij dat er werkelijk voor ieder wat wils te verkrijgen was.

Bij de Proeftuin was het goed toeven in een voorjaarszonnetje. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Ook het muzikale programma, VanBakkus, singer/songwriter Charlotte Pennings en violiste Daniëlle van Berkom, kon op een warm welkom rekenen. Met name de laatste twee hadden een leuk interactief programma. VanBakkus is natuurlijk een oudgediende die volgens de president 'helemaal klopt' bij het evenement.

Een deel van de opbrengst van de gekochte etens- en drinkwaren ging naar BuurtSport. Hoeveel geld dit jaar precies is ingezameld weet Langerwerf niet. Bovendien drukt ze de steun liever uit in gesponsorde goederen: "Een bedrag noemen vind ik zo koud en hard." Daarnaast willen de Belles Amies ook graag kunnen tonen wat ze BuurtSport schenken. Wel geeft de president aan dat de gehele wensenlijst van Buurtsport ruimschoots kon worden afgevinkt. Langerwerf gaat nog in overleg met Nicole van Spaendonck van Buurtsport Boxtel om het resterende bedrag nuttig in te kunnen zetten.

De Belles Amies hebben zich, net zoals de muzikanten, restaurants en de vele sponsoren, belangeloos ingezet voor het lokale goede doel. En wie weet worden ze daarom ook ieder jaar een handje geholpen door het weer om de Proeftuin tot een enorm succes te maken.

Nieuw artikel

Foto: Onbekend

Jaarlijks onderhoud begraafplaats Munsel

Boxtel - De jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden op begraafplaats Munsel starten op maandag 16 april. Tijdens de werkzaamheden is de begraafplaats op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur voor het publiek gesloten. Ná 16.00 uur en in het weekend is de begraafplaats wel open. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 5 mei dit jaar.

Pasavonden Bloedprocessie

Boxtel - De pasavonden voor de deelnemers van de Heilig Bloedprocessie, die dit jaar plaatsvindt op zondag 27 mei, beginnen op maandag 30 april. Vanaf die dag zijn de pasavonden elke maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur op de eerste etage van de Openbare Bibliotheek, Burgakker 4 in Boxtel. Een speciale oproep om mee te lopen wordt gedaan op jongens en meisjes vanaf 6 tot ongeveer 16 jaar.

Op maandag 21 mei is er geen pasavond in verband met Pinksteren en op woensdag 23 mei wordt er niet gepast vanwege de Bloedmirakelse avond.
Meer informatie is te verkrijgen bij Marijke van Beek via 06-54686151 of een e-mail naar aanmelden@bloedprocessieboxtel.nl.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 12 april        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 13 april        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 17 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 18 april        Fietsen, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat, Spoordonkroute        13.30
                        Vertrek snelle fietsers        13.15

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag gym Angelaschool ingang Baroniestraat 19.00 en 20.00
Elke donderdag nordic walking vanaf de markt 09.00
Maandag 16 april        Voorjaarsmarkt in De Rots 19.30-22.00
                        Dit is voor alle leden van Vrouwencontact Boxtel en andere belangstellenden

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 12 april        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Vrijdag 13 april        Lezing Willemijn Bakx, Bakx Uitvaartzorg in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 17 april        Bridgen in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 18 april        Wandelen, vertrek Raadhuisplein        10.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 17 april        Mindfit in De Kloosterhof        09.00
Donderdag 19 april        Jaarreisje naar Arnhem        09.00

Collectes

t/m 14 april        Nederlandse Hartstichting
15 t/m 21 april        Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp
13 t/m 19 mei Stichting Longfonds
27 mei t/m 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Actiegroep overhandigt petitie tegen verplaatsing kunstwerk 'In gesprek'

Joke van Koll (l.), initiatiefneemster van de petitie overhandigt die aan wethouder Marusjka Lestrade. Op de voorgrond Jan de Vreede, van Wijkorgaan Boxtel Oost. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Een groep van zo'n 20 omwonenden, kunstenaars en andere belanghebbenden heeft maandagmiddag wethouder Marusjka Lestrade een petitie aangereikt tegen de verplaatsing van het beeld 'In gesprek'. De door het Wijkorgaan Boxtel Oost aangevraagde verplaatsing deed de vorige maand stof opwaaien. 'Onnodig' en 'te duur', meenden de initiatiefnemers van de handtekeningenactie. Zo'n 700 Boxtelaren denken er net zo over, zo blijkt uit het aantal ondertekeningen. Opvallend is dat de petitie ook door de kunstenares die het beeld maakte, Marga de Brey, werd ondertekend.

Het beeld, dat tot 2010 bij sporthal Den Haagakker stond, werd verplaatst naar de huidige plek langs de Dommel, bij Dommeloord. Enkele weken geleden diende het overkoepelend wijkorgaan een aanvraag bij de gemeente in om het werk weer te verplaatsen. Dát het uiteindelijk verplaatst moest worden, daar had mede-initiatiefneemster van de petitie Joke van Koll nog wel mee kunnen leven, maar de manier waarop de gemeente daarover communiceert zet bij haar, mede-buurtbewoners én kunstminnend Boxtel kwaad bloed.

Zo'n 700 personen, onder wie dertig kunstenaars uit kunstenaarscollectief Kunstlicht'99, tekenden een petitie in de hoop dat een nieuwe verplaatsing geen doorgang vindt. Wat wijkbewoners steekt is dat zij zich niet gehoord voelen door de gemeente en zij zich niet vertegenwoordigd voelen door hun wijkorgaan. Laatstgenoemde spreekt in de aanvraag over het 'terugbrengen' van het kunstwerk naar het park ingeklemd tussen de Maastrichtsestraat en de Hendrik Verheeslaan. Iets wat volgens de actiegroep niet klopt: het kunstwerk heeft immers nooit op die plek gestaan.

De communicatie met de Kunststichting Boxtel, of beter gezegd, het gebrek daaraan, doet de kunstenaars op hun beurt dan weer pijn. Ook het gebrek aan overleg met de maakster van het werk, die volgens de Kunststichting het werk prima tot haar recht vindt komen op de huidige locatie aan Dommeloord, is de starters van de petitie een doorn in het oog.

Onvrede
De onvrede bij de buurtbewoners en kunstenaars zit diep, zo bleek ook deze maandagmiddag. De kunstenaars beklagen zich over de veelal deplorabele toestand van de kunst in de openbare ruimte en de lakse houding van de gemeente als er beschadigingen gemeld worden. Een aantal van hen maakt zich ook zorgen over de beoogde nieuwe locatie van het kunstwerk, waar de vrees bestaat dat het werk daar binnen de kortste keren vernield wordt. Daar is alle reden toe, zo menen zij, 'want met vernielingen is het parkje, zo vlak bij een JOP, helaas niet onbekend'. Van Koll haalt bovendien de 'zorgvuldig en door vrijwilligers samengestelde' kunstgids aan, die volgens haar door de verplaatsing van 'In gesprek' straks niet meer klopt. Het gemak waarmee de gemeente de gids aan de kant schuift doet haar pijn.

Wethouder Marusjka Lestrade geeft toe dat de communicatie rondom de verplaatsing beter had gemoeten. Concreet belooft ze in contact te treden met de kunstenares en te onderzoeken in hoeverre de voorgenomen verplaatsing van 'In gesprek' juridisch stand houdt. Ook roept ze wijkbewoners die tegen verplaatsing zijn zich te melden bij het wijkorgaan, dat volgens voorzitter Jan de Vreede kampt met een tekort aan mensen. "Dit is de vertegenwoordiging van jullie wijk", laat Lestrade weten". Die opmerking wordt weggehoond door een andere aanwezige: "Als er niet eens vrijwilligers te vinden zijn, wat stelt zo'n wijkplatform dan nog voor?"

De voorzitter van het wijkplatform weet echter te melden dat bij de dagelijkse Boxtel Oost Dag de duizenden bezoekers zeer enthousiast waren over de plannen met het parkje, en ook de verplaatsing van het beeld daar naartoe. Volgens hem is het park een prima zichtlocatie, langs een van de belangrijkste verbindingsroutes van de wijk Oost met de rest van Boxtel. Ook geeft hij de bewoners mee dat door 'geklungel' met het opstellen van de offerte het bedrag van 12.000 euro voor de verplaatsing niet bleek te kloppen. Hij gaat nu uit van zo'n 1.200 tot 1.500 euro.

Omdat zowel de wethouder als De Vreede maandag snel weg moesten naar een volgende afspraak werd ook toegezegd nogmaals een bijeenkomst in te plannen om de gemoederen wat te bedaren. Wanneer die zal plaatsvinden is nog onbekend.

Faillissement Bouwgroep Moonen

Bewoners Gildenhof krijgen binnen 2 weken duidelijkheid

Boxtel - In een brief aan de bewoners die zijn getroffen door het vorige week uitgesproken faillissement van Bouwbedrijf Moonen geeft Woonstichting St. Joseph aan uiterlijk eind komende week duidelijkheid te verschaffen over de voortgang van het groot onderhoud in de wijk Selissenwal. Het bouwbedrijf was daar op de Gildenhof bezig met een onderhoudsproject aan in totaal 113 woningen. Een deel daarvan werd op het moment van het faillissement verbouwd.

De bewoners waarvan de woning nog verbouwd moet worden moeten rekening houden met vertraging van de werkzaamheden, zo meldt St. Joseph. Zij worden direct door de woonstichting, die eigenaar is van de woningen, bijgepraat. Overige bewoners van de wijk, of andere geïnteresseerden kunnen op de website van de woonstichting kijken.

De woonstichting laat weten dat het faillissement 'heel vervelend' is voor alle betrokken partijen. Wel geeft St. Joseph aan dat er gelukkig geen kritieke verbouwingsactiviteiten gaande waren op het moment dat het faillissement werd uitgesproken. "Er is dus geen sprake van openliggende daken of gevaarlijke situaties", laat een woordvoerder weten.

Wat er precies gaat gebeuren met Moonen is nu nog niet duidelijk. Wel wordt momenteel gekeken naar doorstartmogelijkheden en/of het overhevelen van projecten naar andere bouwbedrijven. Over 2 weken zou daarover dus uitsluitsel moeten zijn.

Combinatie95 verkent mogelijkheden voortzetten huidige coalitie

Boxtel - Het mocht geen verrassing meer heten, maar Combinatie95 liet vrijdag in een persbericht weten op zoek te gaan naar de mogelijkheid om de huidige coalitie voort te zetten. Dit geeft van de Boxtlese verkiezingen vrijdag in een persbericht aan. Nadat de coalitievorming op initiatief van verkiezingswinnaar BALANS mislukte, nam de runner-up het initiatief in handen. De coalitie werd de afgelopen vier jaar naast Combinatie95 gevormd door SP, D66 en INbox.

"Op basis van de diverse inbreng van de partijen is de volgende stap de verkenning van een haalbare coalitie die op een voldoende meerderheid in de raad kan rekenen", zo liet Combinatie95 via het persbericht weten. De partij gaf aan dat met de vier coalitiepartijen ook uitdrukkelijk gekeken zal worden naar de wensen en kanttekeningen van de andere politieke partijen in Boxtel.

Groot waterlek Selissenwal veroorzaakt gapend gat Brabant Water onderzoekt mogelijkheid eerder vervangen leidingen

Het lek sloeg een hap weg uit de stoep en het wegdek. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Bij een grote waterlekkage in de straat Selissenwal is zondagavond een deel van het wegdek weggespoeld. In en om de straat kwamen 25 huishoudens zonder water te zitten. Voor hen werd een tijdelijk tappunt geïnstalleerd. Het is niet het eerste grote waterlek in het afgelopen anderhalf jaar. Daarom onderzoekt de beheerder van de leidingen de mogelijkheid om de oorspronkelijk in 2019 geplande vervanging naar voren te halen.

Het waterlek ontstond zondag rond 18.45 uur en kon pas uren later, rond 2.00 uur gedicht worden. Een lantaarnpaal was zo verzakt dat die moest worden neergehaald. Een deel van de straat Selissenwal is nog afgesloten. De gemeente kon dinsdag nog niet zeggen hoe lang de herstelwerkzaamheden nog duren.

Het lek sloeg een hap weg uit de stoep en het wegdek. Foto: Sander van Kasteren
Het lek sloeg een hap weg uit de stoep en het wegdek. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Ook vorig jaar, en in 2016 waren er lekkages. Het lek van zondag was vrijwel op dezelfde plek als waar een ruim jaar eerder ook al een groot waterlek was. Het vervangen van de waterleiding in deze straat (en de gehele wijk) staat op de planning voor 2019, laat een medewerker van Brabant Water weten. "Gezien de lekkage van afgelopen week bestuderen we momenteel of deze leiding wellicht eerder vervangen kan worden."

Benefietavond Team Alpe duEsch bij Ons Café

Esch - Komende vrijdag, 13 april, staat Ons Café in Esch in het teken van een benefietavond waarbij de opbrengt gaat naar Alpe d'HuZes. Deze sponsortocht naar de top van de wereldberoemde Alpenreus Alpe d'Huez is bedoeld om geld op te halen voor kankeronderzoek. De avond, met onder meer De Dorini's begint om 20.30 uur en kost 5 euro per persoon.

Naast De Dorini's treden ook Tom Craanen, De Knoestjes, Essche Toppers en de Tropical Discoshow op. De actiepagina van de Essche deelnemers die ook de benefietavond organiseren is te vinden op www.opgevenisgeenoptie.nl bij team 'Alpe duEsch'. Kaarten zijn te koop bij Martijn en Eefje Bergman, Patricia van Esch en Ons Café aan de Leunisdijk 28 in Esch.

STOKE en De Band Van Vanavond verzorgen duo-optreden bij Exit!

Boxtel - De bands STOKE en De Band Van Vanavond verzorgen zaterdagavond een duo-optreden bij Exit! aan de Fellenoord 6. De avond begint rond 20.30 uur en gaat tot in de kleine uurtjes door. Entree is gratis.

Om ongeveer 20.30 uur zal De Band Van Vanavond aftrappen met hun covers met een hoog 'ooooh ja' gehalte. De formatie bestaat uit zes ervaren muzikanten uit Boxtel (en inmiddels ook omstreken) die hun sporen in de muziekwereld al ruimschoots verdiend hebben. Checkpoint Charlie, TILT!, Fridays en Rock & Rolf zijn zomaar wat bands waarin één of enkele muzikanten al eerder door het land toerden. Wat genre en/of tijdsperiode betreft wil de band ook niet op één paard wedden: je hoort muziek van 1970 tot klanken van vandaag de dag en ook een groot aantal genres zoals disco, funk, soul, rock en pop komt voorbij. Als het maar die 'ooooh ja' factor heeft.

STOKE zal daarna zorgen voor een muzikaal vervolg van de avond. De achtkoppige formatie behoeft eigenlijk geen introductie meer, aangezien de band al op diverse lokale festivals zoals Limuscene en de Bazaar te bewonderen was. De popband staat garant voor een swingende show waarin veel klassiekers de revue passeren. De band bestaat uit verschillende ervaren muzikanten die in en om Boxtel al in de nodige bezettingen hebben gespeeld. Hun gemêleerde samenstelling is ook in de muziek- en repertoirekeuze terug te vinden.

Bijenmarkt Boxtel met feestelijke tint

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel – De Boxtelse bijen- en plantenmarkt is weer in aantocht. Het voorjaarsevenement heeft zondag 15 april van 10.00 tot 15.00 uur plaats in park Molenwijk.

Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius hoopt ook bij deze 45e editie honderden liefhebbers van honing, bijen, groen en gezelligheid te begroeten. De imkers hebben zelf weer bij-vriendelijke plantjes gekweekt, in ruim honderd soorten. Plus circa dertig kruidensoorten voor de keukenliefhebbers. Ook andere verenigingen met oog voor natuur en groen zijn present op de markt.

Vaste waarden op de gratis te bezoeken markt zijn bijeninformatie, honingartikelen, koffie, blaasmuziek en kinderactiviteiten zoals schminken en waskaarsen maken. De kramen staan rond bijenhal 't Raathuis. In dat gebouw kunnen bezoekers veilig achter glas naar de bijen kijken.

Cabaret in tuin Museum Vekemans

Boxtel - In het kader van de Museumweek deze week, zal cabaretier Els Dejonghe haar show '18 minuten' 14 april uitvoeren in de tuin van Museum Vekemans, Stationstraat 39 in Boxtel. Zaterdag en zondag is het museum daarnaast extra geopend in verband met de Nationale Museumweek.

Dejonghe deed begin dit jaar mee aan het Leids Cabaret Festival waar ze bij de eerste vijf eindigde. Als dichter is Els Dejonghe (29) bekend in Boxtel. De Antwerpse heeft al twee keer meegedaan aan de jaarlijkse Boxtelse poetryslam DichtSlamRap in café Le Temps Perdu. Beide keren ging ze met een finaleplek naar huis. Haar solo-voorstelling moet een grappige poëtische monoloog worden waarin ze haar licht laat schijnen op enkele van de diepste levensvragen die haar, en waarschijnlijk ook haar publiek, bezighouden.

Het museum is tijdens de Nationale Museumweek op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend. De museumpoort is die dagen open van 13.00-17.00 uur. Op vertoon van een museumkaart zijn de toegang – en de voorstelling van Els Dejonghe - gratis. Zonder kaart is de entree 2,50 euro, de helft van de normale toegangsprijs. De voorstelling van Dejonghe duurt circa 35 minuten en begint om 14.30 uur.

Gezinsviering in Esch

Esch - In de Sint-Willibrorduskerk in Esch is op zaterdag 14 april om 19.00 uur een gezinsviering. Deze is speciaal gericht op de jeugd.

De Essche jeugd heeft op school al een knutselwerk gekregen. Woon je buiten Esch of heb je nog geen knutselwerk, maar wil je er toch bij zijn? Mail dan naar: gezinsviering@heilighartparochie.nl dan ontvang je er alsnog een.

Uitwisselingsconcert in De Es

Esch - In Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, is op zaterdag 14 april een uitwisselingsconcert tussen Muziekvereniging St.Willibrordus en Fanfare St. Arnoldus uit Lennisheuvel. De toegang tot dit concert is gratis, het begint om 19.30 uur.

Montimar Boxtel opent de deuren

De nieuwe horecazaak Montimar, met links Rik Tiebosch en daarnaast compagnon Jan Megens. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Montimar Boxtel opent de deuren

Boxtel - Pas 27 jaar oud is hij, Rik Tiebosch. Toch heeft hij, samen met kompaan Jan Megens (43), al drie goedlopende horecazaken. Deze week komt daar een vierde bij: Montimar Boxtel. Het nieuwe restaurant zit op de locatie waar eerst de Bourgondiër zat en biedt plek aan 160 gasten. Maandag opende de zaak de deuren en DeMooiBoxtelKrant was uitgenodigd om een kijkje te nemen.

De Montimar-formule - kwalitatief goed eten voor een lage prijs - zag het levenslicht in 2015, met de opening van Montimar Rosmalen op 1 juni. De formule bleek direct een succes en een jaar later kwam daar de zaak in Veghel bij. In 2017 volgde Oss.

Nu komt daar dus Boxtel bij. Het karakteristieke pand aan de Bosscheweg is ruim opgezet en stijlvol ingericht. Montimar Boxtel herinnert in alles aan de oude hoeve die ooit op deze locatie gevestigd was, maar is wel opener ingericht dan voor de verbouwing. Een knisperende open haard verwelkomt samen met de geurende open keuken de eerste gasten. Het eigenaarstweetal geeft aan te houden van dit soort oude, karakteristieke locaties. Het past goed bij de chique uitstraling.

En dan het eten. Het eerste wat opvalt zijn de prijzen: die zijn laag. Stunten doet het nieuwe restaurant dan ook niet. "Onze prijzen zijn zó scherp, we stunten eigenlijk al drie jaar!", vindt Tiebosch. Een driegangenmaaltijd heb je voor zo'n 25 euro, inclusief drank.

Op de kaart staan bekende gerechten als een tournedos en kabeljauw, maar bijvoorbeeld ook rode poon, vegetarische risotto en escargots (slakken). De kaart is in alle Montimar-restaurants hetzelfde en wisselt per seizoen. Ondanks de prijs is het eten van goede kwaliteit. De borden zien er keurig uit, de glazen zijn schoon en het personeel is, ondanks dat nog niet alles in de eerste dagen op rolletjes loopt, niet van de brede glimlach te beroven. Je kunt hier goed eten voor weinig geld; zoveel is wel duidelijk.

Wie in april reserveert, krijgt een gratis aperitief. Montimar is geopend van donderdag tot en met dinsdag vanaf 17.00 uur. Reserveren kan via www.montimar.nl.

Nog 3 dagen op Hollandse bodem
Nog 3 dagen en dan verhuis ik naar Spanje. Op vrijdag de 13e stap ik in het vliegtuig en ben ik echt weg. Maar nu nog niet. Nu ben ik net terug uit Amsterdam, nog brak van te veel tequila en bier, zit ik op het stoepje voor ons huis. Onze Villa Kakelbont. Ik denk terug aan de afgelopen week. Het was en is intens, maar ik geniet oprecht van elke minuut. Ik heb samen met Steven in het zonnetje naar onze muziekjes geluisterd en we hebben samen een potje zitten janken. Toen de tranen op waren konden we niet meer stoppen met lachen. De scheidingspapieren zijn goedgekeurd en verstuurd.

Ik vulde dozen met spullen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Ik pakte mijn trouwjurk in en bracht hem naar mijn ouders. Ik veranderde mijn haarkleur. Ik heb uren gebeld, met mijn dappere moeder die al vier weken amper kan lopen. Ik sprak af met mijn vriendinnen vanuit het ziekenhuis, die ervoor zorgden dat ik na een half uur al met panda-ogen van het huilen, op het terras zat omdat ze zoiets moois voor me hadden gemaakt. God, wat hou ik van die meiden. Ik had een bijzonder mooi en lang gesprek met mijn vriendin die een tijd geleden mijn visagiste was bij RTL live. Vier uur bellen is zelfs voor mij een uitschieter. Voor mijn Samsung ook, die trok het echt niet. Ik dacht te hebben afgesproken op dinsdag om mijn nummer te verkopen, maar dat bleek donderdag te zijn. Alleen kwam ik daar pas achter toen de trein me net had afgezet. Maar alles heeft een reden. Daardoor kon ik met mijn Hunted-broer mee, naar het speciale moment, dat hij de akte ging tekenen voor zijn eerste gekochte huis. We aten chips en dronken Prosecco, samen met zijn vriendinnetje en ik dacht, wat een geluk dat ik zo chaotisch ben. Had ik anders mooi gemist. Ik sprak af met mijn vriend die ik heb ontmoet, toen ik een vlaag van verstandsverbijstering had en croupier wilde worden. Zijn liefde voor cowboylaarzen is net zo groot als mijn liefde voor paella. Alles wat je je nu voorstelt, is waar. Gesprekken over kerstballen, Centerparcs en de Efteling heb ik met hem. Mijn allergie is zijn fetish. De enige gemeenschappelijke deler is dat we beiden op mannen vallen. I love it.

Uiteindelijk is mijn nummer verkocht en dat was het laatste wat ik nog had. Alles wat ik had heb ik verkocht of weggeven. Alles kreeg een verhaal. Allemaal verhalen voor mijn boek. Het boek dat ik zelf zou willen lezen. Pagina's gevuld voor en door prachtige verhalen van schitterende mensen. Het boek van Pippi Langkous. Ik kan niet beloven dat je er niet in staat. Dus weet dat, als je met me afspreekt. Geheel op eigen risico.

Inmiddels zit Steven naast me op het stoepje, we houden elkaars handen vast en zeggen niks. Dat hoeft niet. De stilte zegt meer dan mijn dagelijkse 1 miljoen woorden.

Nog 3 dagen??

X

Ruim 3.000 struiken maken Duinendaal extra groen

Er werd vrijdag stevig getuinierd, onder toeziend oog van de dino. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Ruim 3.000 nieuwe planten zullen na vandaag uitkijken op de 'dinorotonde' in Boxtel. De begroeiing werd aangelegd door verschillende omwonenden, waaronder ook een handvol jongeren van het tegenovergelegen orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle.

De aanplant is een buurtinitiatief waarvoor het eerste zaadje al geplant werd in 2015, zo geeft wethouder Eric van den Broek aan. Hij sprak destijds met de op Duinendaal wonende Ria Russchenberg en Hendrie Bertens. Van den Broek: "In die bijeenkomst kwamen allerlei ideeën aan de orde, waaronder een suggestie om de toegang van het centrum aan die kant mooi te vergroenen."

Beide buurtbewoners dienden het afgelopen jaar een initiatief in om van dit idee realiteit te maken. In samenspraak met wijkmakelaar Werner van der Velden heeft dit nu dus geleid tot een concreet plan van aanpak en de aanplant van de struiken.

De wethouder besluit zijn toelichting met een knipoog: "Er wordt door sommigen wel eens lacherig over gedaan, maar ik was natuurlijk ook met iets lekkers gekomen. Dit keer koffiebroodjes." En zo'n waardering konden de buurtbewoners natuurlijk wel waarderen na hun inspanningen.

Let's See Action biedt jong BHC-talent podium

De BHC-leerlingen gaven spetterende optredens. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - Het Baanderherencollege was afgelopen vrijdag de BHC-talentenjacht Let's See Action. Een met (groot)ouders, leerlingen en andere belangstellenden gevulde Tijberzaal was getuige van een spectaculaire mix van dans, zang en muziek.

Onder de bezielende leiding van docent Harrie Jansen werd het publiek getrakteerd op een groots concert. Spectaculaire dansoptredens, zowel solo als in groepen, werden afgewisseld door prachtige stukjes zangkunst. Leerlingen lieten zien wat ze vocaal in huis hadden en overdonderden het publiek met hier en daar loepzuivere uithalen. Het publiek hoorde het dan ook met ingehouden adem aan.

Allerlei verschillende flitsende Urban-Dance optredens passeerden de revue, waarbij geen stukje podium onbenut bleef. Tussendoor volgde er ook nog een spetterende drumsolo. Jansen geeft aan dat hij ondanks dat de talentenjacht al verschillende jaren georganiseerd wordt, nog steeds overdonderd te worden: "Na al die jaren sta ik nog steeds verbaasd te kijken naar wat onze leerlingen allemaal laten zien. Het meeste geweldige vind ik wanneer leerlingen je compleet verrassen met hun optredens."

Aan het einde van de show werden de leerlingen dan ook terecht onthaald met een massaal applaus.

6 / 16

Cochabamba aan de wortelstamp JRL reist met twaalf leerlingen voor derde jaar naar Bolivia

De JRL-leerlingen die zaterdag naar Cochabamba vertrekken, met docenten Guido van der Klauw (uiterst links) en Maartje van Griensven (uiterst links). (Foto: Jacob Roelandslyceum) Foto: Jacob-Roelandslyceum

Boxtel – Komende zaterdag is het zo ver: een groep van 12 leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) vertrekt dan naar de Boliviaanse stad Cochabamba. Daar zal de groep, onder de naam Expeditie Jacob-Roelands, de ruim 12.000 euro die de school inzamelde met de jaarlijkse kerstactie besteden aan (ontwikkelings)hulp. Ook zullen zij verschillende lokale goede doelen, internaten en scholen bezoeken om kennis op te doen over de Boliviaanse stad.

Al bijna het hele schooljaar zijn Luna (15), She-Jin (16), Ties (16), Stijn (15), Bas (15), Evi (14), Donya (14), Roos (13), Suze (15), Margo (15), Carmen (15) en Bente (15) bezig met de voorbereidingen. Docent en geestvader van de Boliviareis, Guido van der Klauw vertelt dat de leerlingen, inclusief de werkzaamheden die zij moesten doen om hun ticket bij elkaar te sparen, gemiddeld wel 12 uur per week kwijt waren aan het project. Die uren werden geïnvesteerd naast de normale lessen.

De leerlingen besteedden die uren onder meer aan het voorbereiden van workshops die zij op de lokale basisschool, Kasa Huasa, zullen verzorgen. Daar zullen de leerlingen drie cursussen aanbieden om de leerlingen bij te spijkeren op het gebied van dans, sport en knutselen, allemaal met daaraan een Nederlands tintje.

Hoewel het middelbaar onderwijs in Bolivia al aardig verschilt van dat in Nederland, zullen de expeditiegangers nog meer uit hun comfortzone getrokken worden bij een bezoek aan een opvanglocatie voor straatjongeren. Die opvang, el techo (het dak) geheten, is vrijwel letterlijk wat de naam al aangeeft; het biedt de jongeren een dak voor de nacht en ze kunnen zich er wassen. Ook krijgen ze er informatie, bijvoorbeeld seksuele voorlichting.

Maar dat is niet het enige dat de jongeren zullen krijgen. Aan Roos (13) en Donya (14) is namelijk de edele taak hen een presentatie over gezond voedsel te geven. Ongezond voedsel is een van de grote problemen onder de straatjongeren van Cochabamba.

Natuurlijk kun je moeilijk tegen een jongere die geen geld te besteden heeft zeggen dat hij gezonder moet eten en daarom zal de groep ter plekke ook bekijken of zij bij de opvang wat geld kunnen achterlaten om ook daadwerkelijk gezonde maaltijden aan te kunnen bieden. En die hoeven helemaal niet zo exotisch te zijn. Van der Klauw: "In Bolivia wordt ook veel stamppot met aardappels gegeten." Donya: "Ze gaan daar zéker aan de wortelstamp!"

Hoewel de JRL-leerlingen hun lessen niet in het Spaans zullen aanbieden, spreken ze die taal al heel aardig. Dat hebben ze te danken aan de taallessen van docente Sandra Michiels, die in haar vrije tijd de leerlingen iedere maandag bijspijkerde op het gebied van de Spaanse taal. De lessen waren vooral de laatste weken erg praktisch en gericht op de reis.

Naast de opvang zal de groep ook, net als de voorgaande twee edities van de Boliviareis, een internaat bezoeken. Daar zullen de leerlingen een kijkje krijgen in het leven van de Boliviaanse kinderen. In het afgelegen internaat hebben de JRL-leerlingen daarbij een talentenjacht op poten gezet.

De leerlingen zullen ook werkzaamheden verrichten om een duurzame kas, die de bodem niet uitput en die niet afhankelijk is van het lastig op te pompen grondwater te realiseren. Het is slechts een handvol activiteiten die de Boxtelse leerlingen in het Zuid-Amerikaanse land zullen uitvoeren.

Naast de 12.000 euro die de school wist in te zamelen met de kerstactie, neemt het merendeel van de 12 expeditieleden nog een hoeveelheid extra geld mee. Zo heeft Bas Smulders met een fietstocht richting Parijs meer dan 700 euro extra ingezameld bij het bedrag dat hij nodig had voor de reis. Suze en Carmen Swinkels zamelden zelfs ruim 2.100 euro extra in, bovenop de prijs van hun tickets. De leerlingen zijn vrij dit geld daar aan een goed doel naar eigen inzicht te besteden.

De week voor de meivakantie, als de expeditieleden in Bolivia zijn, wordt het Jacob-Roelandslyceum dit jaar voor het eerst omgedoopt tot semana Boliviana (Boliviaanse week). Er zal dan iedere dag een dagopening vanuit Bolivia verstuurd worden die docenten in Boxtel kunnen gebruiken om de lessen mee te openen. Ook zijn in de JRL-kantine Boliviaanse producten te koop.

Expeditie JRL vertrekt komende zaterdag om 15.00 uur vanaf Schiphol. Die vlucht leidt naar Madrid waar rond middernacht de oversteek van de Atlantische oceaan gemaakt zal worden. De volgende dag komt de groep aan in de Boliviaanse miljoenenstad Santa Cruz de la Sierra vanwaar een bijna 500 kilometer lange rit met de bus door de jungle en de Andes naar Cochabamba volgt. De lange reis levert nu voor sommige ouders al het nodige nagelbijten op.

Docent Van der Klauw is vooral benieuwd naar wat de leerlingen er ná hun reis aan overhouden: "Veel leerlingen die de voorgaande twee edities gingen hadden eerst een beetje 'stoere praat'. Ze zeiden dat ze het heel gaaf vonden." Dat draaide volgens de docent later bij: "Als ik ze nu spreek zijn de puzzelstukjes pas écht op hun plek gevallen voor ze."

Benieuwd naar wat de leerlingen meemaken? Je kunt Expeditie Jacob-Roelands nu al volgen via expeditie.jrl.nl, Instagram (@expeditiejr), of YouTube (Jacob Roelands).

Foto: Rini van Oirschot

De Burcht
Op de plaats waar nu het woningencomplex De Burcht staat, stond voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) een stoomgraanmolen. Deze werd kort voor 1940 gesloten. Tot 1946 stond het gebouw leeg. In dat jaar werd het door de Heilig Hartparochie aangekocht. Deze verbouwde het voor de metselafdeling van de Lagere Technische School en voor verschillende activiteiten van de parochie. In 1948 werd een deel van het gebouw omgebouwd tot noodkapel. Er gingen toen 's zondags zo veel mensen naar de kerk, dat de Heilig Hartkerk te klein was geworden en er dus extra ruimte nodig was. De rest van het gebouw bleef jeugdhuis. De kapel werd van 1948 tot 1970 voor kerkdiensten gebruikt. Omdat er daarna weer minder mensen naar de kerk gingen en het onderhoud van het gebouw te duur werd, werd het in 1977 verkocht om daarna gebruikt te worden als wolmagazijn en -winkel. In 1993 werd het gesloopt. Aan de vorm van het huidige gebouw is te zien dat er vroeger een gebouw met de naam 'De Burcht' heeft gestaan.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Heemkunde Boxtel

Esch haalt nieuwe inwoners in nmet Bierpompfeest

Esch - Het 53e Essche Bierpompfeest vindt, geheel volgens traditie, plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei. De nieuwe inwoners van Esch worden hierbij welkom geheten door onder andere de burgermeester, het gilde en de biertapper. Ook worden de nieuwe inwoners van het afgelopen jaar uitgenodigd om deel te nemen aan een lunch in Dorpshuis De Es. Gekoppeld aan dit welkom zijn er volop activiteiten op en rondom het Marktplein van Esch en de Bierpomp.

De gebeurtenis vindt haar oorsprong al in 1965 maar is nog steeds springlevend. Bij de marktkramen kunnen belangstellenden kennismaken met alle verenigingen en bedrijven die Esch en omgeving rijk is en zich laten informeren over wat ze voor hen kunnen betekenen en wellicht ook andersom.

Degenen die nog een marktkraam willen reserveren kunnen dit doen op www.deesschebierpomp.nl of op de Facebookpagina (@Bierpomp). Aanmelden gaat door te mailen naar info@deesschebierpomp.nl. Verenigingen en bedrijven uit de hele gemeente Haaren, maar ook uit Boxtel en Vught zijn van harte welkom, zo meldt de organisatie.

De enige voorwaarde voor niet-Essche verenigingen is dat ze niet dezelfde activiteiten mogen aanbieden als een vereniging uit Esch die ook op de markt staat. Voor verenigingen worden de kramen gratis beschikbaar gesteld, aan bedrijven wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Ook zijn er diverse optredens op het Marktplein en op het podium voor het Pannenkoekenhuis Het Betoverende Bos. Naast 'vaste gasten' Saab XL en de Knoestjes zullen ook Floyd en Sara en zangeres Ingrid de Witte weer hun opwachting maken. Ook is er een optreden van de Latin Boy dansschool uit Den Bosch en is er een spetterend optreden van de Essche rhythm and blues band The Black Hawks. Clown Enrico zal deze dag ook jong en oud weer vermaken met zijn grappen en grollen. Vanaf 18.00 uur sluit cover- en feestband BLUSH het programma op het Marktplein af.

Voor de kleine en grote trek gaat de jeugdcommissie van voetbalvereniging Essche Boys hamburgers maken, bereidt Lian Konings maaltijden, en kookt Soep D'Ing soep. Dansschool Latin Boy zal voor echte Surinaamse hapjes zorgen.

Patrick van den Aker op schema met marathon voor KiKa

Patrick van den Aker klaar voor de start in Rotterdam. (Foto: Privéarchief Patrick van den Aker) Foto: Privéarchief Patrick van den Aker

Boxtel - Patrick van den Aker, die momenteel geld inzamelt voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), heeft afgelopen zondag de marathon van Rotterdam uitgelopen. Hij deed dit in een tijd van 3:50:29. De Boxtelaar is daarnaast sinds vorige week een nieuwe actie gestart waarbij hij een waardebon van 50 euro van Restaurant De Rechter verloot.

Ondanks dat Van den Aker ruim vier minuten van zijn pr afsnoepte lag de lat lange tijd nóg hoger: "Lang op koers gelegen voor 3:45", meldt hij op Facebook. Het warme weer gooide echter roet in het eten. "Niet erg, ik ben dik tevreden, zeker gezien de hamstringblessures van enkele maanden gelden en toch een pr", besluit Van den Aker.

Na Rotterdam volgt later dit jaar de marathon in Berlijn, alvorens de ultieme beproeving van de marathon in New York op 4 november. Na afloop daarvan hoopt Patrick KiKa een cheque van 10.000 euro aan te kunnen bieden. De teller staat nu, meer dan een half jaar vooraf, al op ruim 9.600 euro, dus de Boxtelaar loopt goed op schema.

Foto: Privéarchief Patrick van den Aker

De lotjes voor de KiKa loterij zijn tot dinsdag 24 april te koop bij: The Read Shop, DA drogisterij & parfumerie Van den Biggelaar, Schoenmakerij BAS, Tiga Health&Beauty, Natasja Fashion en Bakkerij de Leijer locatie Selissen. De trekking volgt op woensdag 25 april. Met de winnaar wordt contact opgenomen. Deze wordt ook via Facebook en DeMooiBoxtelKrant bekendgemaakt.

Verzilver jouw woning

Heb jij ook een pensioengat? Dan ben je niet de enige. Met name bij ondernemers komt dit vaak voor, maar meestal weten zij wel dat ze na hun pensionering minder te besteden hebben. Werknemers zijn zich hier veel minder van bewust. Het idee 'mijn baas heeft het prima geregeld' is veelvoorkomend. In die veronderstelling leefde Louis ook, tot hij na zijn pensionering merkte dat zijn spaargeld wel erg snel slonk. Door zijn woning te verzilveren is daar een halt aan toegeroepen.

Louis kan jouw buurman zijn. Hij is een actieve senior, getrouwd, houdt van voetbal en tennis, de kinderen zijn de deur uit en met de iPad in de hand plant hij door het jaar heen een paar leuke vakanties en aantrekkelijke uitjes. Voor zijn pensionering werkte hij in de bouw, eerst als timmerman en later als opzichter. Ook zijn baas had zijn pensioen prima geregeld … althans dat dacht hij. Toch valt het tegen wat hij per maand ontvangt en daarom kwam hij bij ons. Al snel werd duidelijk dat Louis een paar keer van werkgever was gewisseld en in de jaren 80 lange tijd werkeloos was. Daarnaast verdiende hij de laatste jaren wel goed, maar in het begin was het geen vetpot. Al die factoren bij elkaar zorgen ervoor dat hij minder pensioen krijgt dan hij verwachtte. Maar één geluk had hij wel: veel overwaarde in zijn huis. Door dat te verzilveren is zijn pensioen nu aangevuld.

Hoe dat in zijn werk gaat? Een 'verzilverhypotheek' is een 'omgekeerde' hypotheek, waarbij je in jouw huis blijft wonen en geld onttrekt aan jouw woning. Het bedrag dat je - ineens of periodiek – kunt opnemen wordt bepaald op basis van de overwaarde en jouw leeftijd. Over de lening betaal je rente en deze wordt (met de onttrekkingen) bijgeschreven op de hypotheeklening. Hierdoor groeit de schuld.
Wat Louis terecht vroeg is: ontstaat er dan geen restschuld? Hij wil zijn kinderen namelijk geen schuld nalaten. Wij konden hem daarin geruststellen. Hypotheekverstrekkers geven de garantie af dat een restschuld wordt voorkomen. De schuld die nog wel openstaat wordt bij verkoop van de woning of bij het overlijden van de langstlevende ingelost. In de regel staat hier een termijn van één jaar voor. De opbrengst minus de opgebouwde schuld is voor de erfgenamen.

'Jongeren van de Boxtelse Politiek' halen 350 euro op voor Voedselbank

Nelly Cloin overhandigt de cheque aan Arjen Witteveen. Foto: Wiebe de Leijer/Jongeren van de Boxtelse Politiek) Foto: Wiebe de Leijer/Jongeren van de Boxtelse Politiek

Boxtel - Wiebe de Leijer en Nelly Cloin (D66 resp. BALANS) hebben afgelopen woensdag een cheque ter waarde van 350 euro overhandigd aan voorzitter van de Voedselbank Arjen Witteveen. Dit meldden zij op Facebook. Het tweetal, aangevuld met verschillende jongeren uit alle politieke windrichtingen, besloot na diefstal bij de Voedselbank begin vorige maand geld in te zamelen namens de Boxtelse jongeren die politiek actief zijn.

Bij een inbraak in de Boxtelse Voedselbank aan de Achterberghstraat werd in maart voor ruim 3.000 euro aan spullen, die bedoeld waren voor minima uit de Meierij, buitgemaakt. Daarop besloten de politiek actieve jongeren geld in te zamelen om de Voedselbank tegemoet te komen.

Het geld zal gebruikt worden om de Voedselbank in de toekomst beter tegen inbraak te beveiligen, bijvoorbeeld met een camerasysteem. Witteveen liet eerder al aan deze krant weten dat hij de jongeren dankbaar is en dat hij bekijkt of en hoe zo'n installatie te realiseren is.

HobbyCentrumBoxtel heeft een Vriendenclub

HobbyCentrumBoxtel al weer twee jaar springlevend!

Elke week vinden zo'n 300 mensen de weg naar HobbyCentrumBoxtel in de Baroniestraat. Wie zijn al die mensen? Wat doen al die mensen daar? Waar gaat hun hart sneller van kloppen? Als je het hen vraagt, zeggen ze: "Het is zo fijn om eens even thuis weg te zijn", "'Hier, kan ik lekker knutselen, daar heb ik thuis de ruimte niet meer voor."
Een ander zegt: "Ik word zo blij van alle enthousiaste mensen hier! Zowel van de vrijwilligers als van de andere deelnemers. Zulke leuke mensen!"
"Wat ik kom doen? Ik heb pas een smart-phone gekregen, en heb er absoluut geen verstand van. In een hartstikke leuk groepje leer ik van alles over dat ding."

HobbyCentrumBoxtel: Ontmoeten Leren Doen …

Het bruist van leven! Wat zo mooi is: ieder wil op zijn eigen manier een steentje bijdragen om dat zo te houden. En meer nog: bijdragen aan een glorierijke toekomst.
HobbyCentrumBoxtel heeft in twee jaar tijd niet alleen veel bezoekers getrokken, maar ook veel vrienden gemaakt. Die volgen HobbyCentrumBoxtel op Facebook, vertellen over het succes en maken duidelijk dat HobbyCentrumBoxtel echt in een behoefte voorziet!
Sinds kort kunnen al die lieve vrienden ook op een ander manier uiting geven aan hun vriendschap voor HobbyCentrumBoxtel. Zij worden namelijk officieel VRIEND van HCB. Hoe doen ze dat? Simpel! Ze melden zich als Vriend en doneren een leuke bijdrage aan HobbyCentrumBoxtel. Dat kan al vanaf 25 euro per jaar.
Eén van de enthousiaste Vrienden vertelt dat hij op deze manier het belang van HobbyCentrumBoxtel wil onderstrepen. "Ik kan niet bijdragen met hand-en-span-diensten. Dus kies ik ervoor om officieel VRIEND van HCB te worden. Wij mensen zijn graag vrienden van elkaar. Het is zo fijn als je ook nog nieuwe vrienden kunt maken, zoals in HobbyCentrumBoxtel veelvuldig gebeurt. Maar nog belangrijker vind ik dat mijn bijdrage helpt om de tarieven laag te houden. Daardoor kunnen ook mensen met een krappe beurs meedoen!"

HobbyCentrumBoxtel wil natuurlijk ook zelf als goede vriend zijn dankbaarheid tonen. Wat is dan mooier dat te doen met een workshop van een bijzondere hobby. Trouwe vrienden ervaren dan aan den lijve wat de slogan van HobbyCentrumBoxtel betekent: Ontmoeten Leren Doen!

Meer over VRIENDEN van HCB vind je op www.hobbycentrumboxtel.nl. Doe mee en meld je aan als Vriend! Je bent welkom.

Klompenbelevingsdag en Huifkartocht

Liempde - April is door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot de April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap. Op zondag 15 april wordt er een Klompenbelevingsdag georganiseerd bij de diverse deelnemers in de dorpen Best, Sint-Oedenrode en ook Liempde. Er vinden deze dag tal van klompenactiviteiten plaats bij diverse deelnemers aan de April Klompenmaand. Daarnaast rijdt er deze dag een gratis huifkar-pendeldienst langs de verschillende locaties.

In het centrum van Liempde is een klompentour; een gezellige spelletjesmiddag met muziek en leuke prijzen op drie Liempdse terrassen in het hart van het dorp.

Tijdens de Klompenbelevingsdag rijden er tussen 11.00 en 17.00 uur twee huifkarren langs de diverse locaties waar de klompenactiviteiten georganiseerd worden. Op vijf verschillende punten kun je op- en afstappen, te weten Best Zoo (Broekdijk 15 in Best), Centrum Liempde (Raadhuisplein in Liempde), Gasthuishoeve (Kremselen 2 in Sint-Oedenrode), De Helden van Kien (Bremhorst 1 in Sint-Oedenrode) en Hoeve Strobol (Strobolse Heidesteeg 10 in Nijnsel). De huifkar-pendeldienst is gratis.
Neem een kijkje op www.brabantseklomp.nl voor een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en locaties.


Een fruitboomdeskundige en twee vrijwilligers van de Voedseltuin plantten op 6 april de eerste boom van in totaal 25 bomen die Heemkunde Boxtel schonk aan de Voedseltuin Foto: Ruud van Nooijen

Boek over Jan Kruijsen levert fruitbomen op

Boxtel - Op initiatief van Heemkunde Boxtel werden vrijdag 6 april 25 fruitbomen geplant op de Boxtelse Voedseltuin. De bomen compenseren het papierverbruik dat gepaard ging met de publicatie van het boek 'Het leven is de grootste kunst' over de Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (1874-1938). Auteur van het boek is Boxtelaar Frank van Doorn.

De compensatieregeling is een initiatief van Boekenfonds Het Groene Woud. Dit fonds subsidieert boeken die aandacht hebben voor de kernwaarden van Het Groene Woud. Het boek over Jan Kruijsen is daarvan een voorbeeld. Wie voor publicaties een beroep doet op Boekenfonds Het Groene Woud gaat de verplichting aan om in ruil voor de subsidie bomen te planten. Heemkunde Boxtel koos hierbij voor een samenwerking met de Boxtelse Voedseltuin aan wie ze 200 euro doneerde. Die schafte daarvoor in totaal 25 'Boekenfondsbomen' aan die op 6 april zijn geplant, samen met diverse andere fruitbomen.
Het boek over Jan Kruijsen verhaalt over zijn leven in onder meer Liempde, Boxtel en Oirschot, zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land. Het is online te bestellen via Pictures Publishers Uitgeverij en te koop in de Heemkamer in Boxtel, achter het VVV-kantoor aan de Markt dat is geopend op donderdag van 18.30 tot 20.30 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Het boek over Jan Kruijsen is onderdeel van een groter project waartoe ook een overzichtstentoonstelling bij MUBO behoort. Die vindt plaats van 28 april tot en met 8 juli. Daar zullen zeventig schilderijen van Kruijsen te zien zijn, waaronder veertig nog nooit tentoongestelde werken uit particulier bezit.

Bestuursleden Gerard Buiks (l) en Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel. Foto: Ruud van Nooijen

Boxtelse scouts naar regionale Scoutingwedstrijden

Boxtel - Komend weekend, van 13 tot en met 15 april, vinden in de regio Hart van Brabant de regionale Scoutingwedstrijden plaats. 59 scouts van Scouting Boxtel doen hier aan mee en strijden om een plaats op de landelijke Scoutingwedstrijden.

Tijdens de regionale Scoutingwedstrijden gaan scouts uit de hele regio de strijd met elkaar aan. Dit gebeurt op het gebied van echte Scoutingactiviteiten. De scouts moeten tijdens het weekend een eigen keuken bouwen met hout en touw, koken en natuurlijk hun tent op de goede manier opzetten. Daarnaast geven de scouts een themapresentatie die aansluit bij het thema van de regionale Scoutingwedstrijden, lopen ze een tocht en zijn er vele bosspelen.

10 / 16

Aanvullingen week 14

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Kruisbroeksestraat nabij huisnummer 12 A, rooien: 6 (dode) essen uit de berm. Herplant met 7 winterlinden)

Verleende omgevingsvergunningen
Rechterstraat 24, wijzigen entreepui en realiseren van reclame aan de gevel

Bekendmakingen week 15

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 35, splitsen woonboerderij
De Kruisboog ongenummerd, rooien: 2 paardenkastanjes naast ingang
begraafplaats Munsel. Herplant met 2 linden.
Oisterwijkstraat 16, wijzigen gevelopeningen in voorgevel
Oude Postbaan 5, plaatsen zorgwoning achter op het perceel
Rechterstraat 42, verbouw pand

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 64, realiseren overkapt terras bij De Poort van Liempde
Fellenoord 8, realiseren 4 woningen
Kruisstraat 3a, vervangen schuifraam in voorgevel en plaatsen van dubbelglas in bestaande kozijn
Schouwrooij 16a, uitbreiden bedrijfspand

Project omgevingsvergunningvrij
Nieuwe Erven 44, vervangen zijgevel woning

Verleende omgevingsvergunningen
De Beukums bij De Blauwverver 78, rooien: 1 es uit trottoir. Herplant met 1 es
Dennendreef 5-028, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Molenstraat 114, toppen van 3 esdoorns en rooien van 5 esdoorns uit tuin grenzend aan tuinen van huisnummers 94 t/m 112. Herplant met 3 esdoorns en 3 zwarte elzen.

Meldingen Besluit Lozen Buiten Inrichting
Parkstraat 10a, aanleggen geslotenbodemenergiesysteem
Parkstraat 10b, aanleggen geslotenbodemenergiesysteem

Evenementenvergunningen
Eerste Open Liempdsen Herd Jeu de Boules Kampioenschappen verleende vergunning voor dit evenement op zondag 2 september 2018 van 10.00 tot 17.00 uur
Oktoberfest Boxtel, verleende vergunning voor dit evenement op de locatie Bosscheweg 74 op vrijdag 12 oktober 2018 van 17.00 tot 00.00 uur en op zaterdag 13 oktober 2018 van 17.00 tot 00.00 uur

Horecavergunningen
Restaurant Sjefke, Stationsstraat 44-46, verleende vergunning Drank- en Horecawet en een
exploitatievergunning met terras

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
13-04 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
14-04 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
14-04 Munsel + deel Centrum – Breukelen
14-04 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Ingezonden brief: Sluipverkeer Esch

Kort leven voor aandachtsbord tegen toenemend sluipverkeer door de kom van Esch

Het bord stond er van maandagmorgen 26 maart tot ongeveer woensdagmiddag 28 maart, daarna is het waarschijnlijk verwijderd door gemeente Haaren.
Het sluipverkeer dat in de komende jaren nog zeker zal toenemen door de ombouwing van de N65 en het Programma Hoogfrequent Spoor PHS.
Een randweg buiten de bebouwde kom van Esch is daarom van hoge prioriteit, ook al kost deze oplossing nogal wat geld!

Peter Hermes


Luchtpost uit Spanje: Geert-Jan en Petra Timmers

Foto: Karin Vuurman

Hola,

Op 31 december vorig jaar zijn we hier in Comares, Spanje aangekomen en hebben we ’s nachts met champagne niet alleen het nieuwe jaar, maar ook een nieuwe toekomst ingeluid.

De eerste weken hadden we stralend weer, de maand februari was erg koud - voor Spaanse begrippen dan. Maart begon met extreme regenval die weken duurde, wat dan wel weer hard nodig was voor de watervoorzieningen in Spanje. Nu is de natuur dus wel op zijn mooist, erg groen. Volgens de mensen hier is het meer dan tien jaar niet zo slecht geweest, dus hebben we meteen de vuurdoop gehad…

Foto: Karin Vuurman

In de week van het Boxtelse carnaval waren onze kinderen hier samen met onze schoondochter en de ouders van Geert-Jan. Daar hebben we met z'n allen ontzettend van genoten!

Genoten hebben we ook van de Semana Santa. de 'goede week'. Deze week voor Pasen was er iedere dag een andere processie van een broederschap wat prachtig en indrukwekkend was om te zien.

Gasten hebben we al gehad en we hebben erg veel zin in het seizoen dat net gestart is. Met onze middelste zoon hebben we het hier prima naar ons zin, al missen we onze andere twee kinderen enorm! En natuurlijk onze familie en vrienden. Gelukkig komen velen van hen naar onze B&B, dat geeft ook weer quality-time en dan kunnen we ze verwennen.

Dus op naar het eerste seizoen voor ons hier @vivaespanamalaga.com!

Hasta Luego, Geert-Jan en Petra Timmers

Foto: Louis de Kok

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt. Fotograaf: Louis de Kok

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Dames A1 HCB'92 doet onder voor Jupiter

Boxtel - Waar een eerder duel in een gelijkspel eindigde, ging Jupiter er dit keer met de winst vandoor. De handbalsters van HCB'92 stonden al snel met 0-4 achter tegen de sterk startende ploeg uit Eersel.

De Boxtelse dames kwamen dichterbij door doelpunten van Lieke van Rooij en Anouk Foolen. De verdediging van HCB stond niet goed waardoor Jupiter weer kon scoren. Door doelpunten van Gitte Vanhout vanuit de hoek, Anouk Schellekens met een sprongschot en Liza van Rooij vanaf de cirkel kwam de ruststand op 7-11 in het voordeel van Jupiter.
Ook in de tweede helft lukte het HCB niet om de verdediging goed neer te zetten ondanks de aanmoedigingen vanaf de bank van Jorien Strik en de geblesseerde Veerle van Abeelen. Jupiter liep verder uit naar een voorsprong van 7-14, maar HCB bleef vechten en probeerde dichterbij te komen. Vanhout speelde Schellekens, die vrij stond op de cirkel, goed aan. Door de soms iets fellere verdediging van HCB kon Foolen de bal onderscheppen en deze kans benutten. De Boxtelse verdediging zorgde er ook voor dat de tegenstanders een penalty mee kregen, maar deze werd gestopt door keepster Manon Foolen.
Het laatste doelpunt van HCB werd gemaakt door Liza van Rooij die nogmaals vanaf de cirkel wist te scoren.
Hierna wisten de dames van Jupiter nog enkele malen te scoren waardoor ze met een 11-18 overwinning naar huis terugkeerden.

BRTC-kampioenschap nadert voor Horntreffers

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) komt het kampioenschap van De Horntreffers steeds dichterbij. Zelf won het van de kampioen van vorig jaar Taverbo-Sabo 3, maar dat was nog niet voldoende omdat Taverbo-Sabo 4 met dezelfde cijfers van Taverbo-Sabo 2 won en daarmee de achterstand met nog twee wedstrijden te spelen op dertien punten hield.

De Horntreffers wilden in de wedstrijd tegen Taverbo-Sabo 3 met een grote zege al vroegtijdig het kampioenschap binnenhalen. Het slaagde daarin gedeeltelijk omdat Wim van Aarle en Hans van Weert elk drie enkelspellen en ook samen het dubbelspel wonnen. Ad van Weert verloor zijn drie enkelspellen. Henk IJsseldijk, Uschi Meeuwis en Erwin Holowacki profiteerden optimaal van zijn off-day en beperkten de nederlaag tot 7-3. Door de 7-3 winst van Taverbo-Sabo 4 op Taverbo-Sabo 2 werd de voorsprong van De Horntreffers op Taverbo-Sabo 4 niet groter en het binnenhalen van het kampioenschap met tenminste één week uitgesteld.
Voor Rotsvast scoorden Geerta Pluut en Erik van der Schoot vijf punten in de enkelspellen en bleef Erik weer zonder verlies. Dinie van den Nieuwenhuizen scoorde niet in het enkelspel voor Rotsvast, maar won wel met Geerta het dubbelspel van Stef Schellekens en Nick van de Laak. Schellekens won twee enkelspellen voor De Firma Fotografie maar moest de winst aan Van der Schoot laten na een partij die in de vierde game met 12-10 in diens voordeel werd beslist. Voor De Firma Fotografie pakten Henk en Nick van de Laak ook ieder nog een punt door winst op Van de Nieuwenhuizen. Eindstand 6-4 in het voordeel van Rotsvast dat hierdoor ook nog mee blijft doen in de strijd om een ereplaats op de ranglijst.
In de eerste partij dwong Ad van Lier van De Dommel na twee verloren games door twee met 11-7 gewonnen games een beslissende vijfde game af tegen Arnold van der Heijde van Grand Café Rembrandt. De beslissing viel met 11-9 uit in het voordeel van Arnold. Ad de Man moest zich in zijn partij tegen Ad Brekelmans gewonnen geven.Gerrie Hoenselaars zorgde ook nog voor het derde punt voor Rembrandt maar De Dommel trok wel het dubbelspel naar zich toe door winst van Ad van Lier en Ad de Man. De Man wist na vijf gewonnen partijen voor Grand Café Rembrandt nog een tweede punt voor De Dommel te scoren door in de vijfde beslissende game van Van der Heijde te winnen. Eindstand 8-2 in het voordeel van Grand Café Rembrandt dat daarmee de aansluiting bij de top drie bleef houden en De Dommel nog vaster op de laatste plaats drukte.

Eerste NK-ticket voor Tabitta

Lieke van Berkel. (Foto: G.V. Tabitta Boxtel) Foto: G.V. Tabitta Boxtel

Nieuwegein - Tabitta-turnsters Fenna Bergman, Romy Schepens en Lieke van Berkel kwamen zondag in actie in Nieuwegein bij de halve finale turnen dames van de landelijke tweede divisie.

Fenna begon in de eerste wedstrijd en behaalde met een mooi punt op sprong een toestelfinale. Ze werd vijftiende en plaatste zich voor het NK in Tilburg. Daarna kwam Romy in actie die helaas begon met een misser op balk wat haar punten kostte. Ze herpakte zich goed op vloer waardoor ze reserve werd voor de toestelfinale vloer. Voor plaatsing voor het NK schoot zij echter te kort.
Als laatste op de dag was Lieke aan de beurt die een uitstekende wedstrijd turnde. Met een tweede plaats op sprong, een eerste plaats op brug en met één punt verschil eerste op vloer kon zij tevreden terugkijken op haar toestelfinales.


Biljartvereniging 't Ivoor heeft 'een accommodatie uit 2030'

Theo van Dongen, met gepaste trots naast de door hem gemaakte schakelkast. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Biljartvereniging 't Ivoor heeft 'een accommodatie uit 2030'

Boxtel - Biljartvereniging 't Ivoor is de eerste Boxtelse vereniging die volledig energieneutraal is. Dat had wat voeten in aarde voor de vereniging die in 2014 de huidige locatie aan de Voetboog betrok. In verschillende fases werden de werkzaamheden opgeleverd. Volgende week is het clubhuis af. 't Ivoor is dan energieneutraal. Dat wil zeggen dat er net zoveel energie wordt teruggeleverd op het elektriciteitsnet als dat er verbruikt wordt. Een prestatie van formaat als je bedenkt dat alleen al de tien biljarttafels ieder zo'n 600 Watt aan energie trekken. DeMooiBoxtelKrant sprak met de regisseur van het neutraliseren van de energierekening: Ivoor-lid Theo van Dongen.

Als je aan komt rijden via de wijk Munsel richting 't Ivoor aan de Voetboog valt meteen de enorme rij zonnepanelen op het dak van de accommodatie op. Het gebouw werd voorzien van 57 panelen om te voorzien in de energiebehoefte. Menig club zal het daar bij laten, maar 't Ivoor niet. Voor Van Dongen, zelf ooit directeur van het gelijknamige Boxtelseelectrabedrijf, begon de échte uitdaging pas na de aanleg daarvan. In de nette accommodatie, voorzien van hedendaagse gemakken zoals een digitaal scoresysteem en lcd-schermen met daarop relevante wedstrijdinformatie, wordt de verslaggever van deze krant door de welbespraakte Van Dongen verwelkomd.

Foto: Sander van Kasteren
Het thuishonk van 't Ivoor, met ruim 100 zonnepanelen op het dak. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Van schoolgebouw naar clubhuis
Vanwege de verkoop van de manege aan de Smalle Heide in Lennisheuvel, waar 't Ivoor tot dan toe gevestigd was, werd de verhuizing naar de Voetboog in 2014 eigenlijk vanuit noodzaak ingegeven. Van Dongen geeft aan hoe de vereniging in mei te horen kreeg dat in augustus al een ander onderkomen gevonden moest zijn. Omdat de verhuizing naar Lennisheuvel ook al vanuit nood geboren was, besloot de vereniging niet meer in een bestaande locatie in te trekken, maar een meer permanent, eigen thuishonk te beginnen. Via enkele connecties kon de vereniging een noodgebouw overnemen dat voorheen in gebruik was door basisschool De Beerze in Middelbeers. Binnen zes weken was de weg van aanvraag omgevingsvergunning gepasseerd en zes weken later kon het nieuwe biljartseizoen starten in de nieuwe accommodatie aan de Voetboog.

Ook al vrij snel werd duidelijk dat een energievriendelijk thuishonk de weg naar een sluitende begroting een stuk eenvoudiger zou maken. Bovendien waren er aantrekkelijke subsidiemogelijkheden beschikbaar vanuit het Rijk en lokale overheid. Daaruit werd in totaal 60 procent van de materiaalkosten vergoed. Daarbij komt 30 procent van het Rijk. De andere 30 procent van de gemeente wordt betaald uit de 150.000 euro 'goodwillgelden' die Boxtel ontving van schaliegasbedrijf Cuadrilla. Gewapend met die subsidie en de vakkennis uit zijn werkzame leven begon Van Dongen aan zijn missie het gebouw energievriendelijk en uiteindelijk zelfs energieneutraal te krijgen. Daarbij werd hij gesteund door bouwmeester Leo Westenlaken en een groep enthousiaste en kundige vrijwilligers, waardoor 't Ivoor ook op arbeidsloon kon besparen.

Energieslurper
Tijdens een wandeling door het in de laatste verbouwingsfase zijnde gebouw wijst Van Dongen naar een biljart. Veel spelers zullen het al wel weten, maar een biljarttafel is een energieslurper. De tafels moeten namelijk constant verwarmd worden omdat er anders vocht in het doek trekt. En een vochtig doek maakt de tafel nagenoeg onbespeelbaar. Alle biljarttafels hebben dus een ingebouwde verwarming die tijdens het spelen zo'n 600W aan energie verbruikt. Aangezien 't Ivoor inmiddels op tien tafels tegelijk kan spelen is dat een factor om rekening mee te houden.

Van Dongen wendde zijn kennis over elektrotechniek aan om een slimme oplossing te bedenken. Immers, "punt één in de weg naar energieneutraal worden is optimaal, ofwel zo min mogelijk, energie gebruiken", aldus Van Dongen. Hij ging aan de slag en wat volgde was een aangepaste en op maat gemaakte verwarming van de tafels. "Die kennen nu een 'waakvlamstand' en een 'spelstand'", legt de biljartman uit. "De tafels zijn gekoppeld aan de verlichting. Als die uit gaat, gaat de verwarming omlaag." Met wat handig geknutsel wist hij het verbruik van de spelstand naar 400W terug te brengen. De 'waakvlamstand' is goed voor 60W. Per saldo levert dat een besparing van 60 procent per tafel op. Daarbij werd alle verlichting vervangen door regelbare ledverlichting, deels met sensoren.

Gasloos
't Ivoor ging echter nog veel verder met het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Zo werd besloten de vereniging van het gasnet los te koppelen en de verwarming van het 40 meter diepe pand voortaan elektrisch te regelen. Het nadeel daarvan is dat elektrisch verwarmen meer kost dan stoken op gas. Het weegt echter niet op tegen het voordeel, legt Van Dongen uit: "Je kunt zelf natuurlijk geen gas terugwinnen, terwijl dat met elektriciteit wel gaat."

De airco's waarvoor is gekozen kunnen natuurlijk zowel in de zomer koelen als in de winter verwarmen. Het verwarmend vermogen is echter niet groot genoeg om het clubhuis op een aangename temperatuur te houden. "Geen probleem", geeft Van Dongen aan, terwijl hij wijst op een rij donkergekleurde platen in het systeemplafond. Nadere inspectie leert dat het stralingspanelen zijn die op de juiste plaats een ondersteunende verwarming vormen. "We kunnen nu met een lagere omgevingstemperatuur toch een hoog comfortgevoel bereiken." De stralingskachels zijn enkel in te schakelen op basis van een timer die ze maximaal anderhalf uur laat 'branden'. Want, zo leert de ervaring aldus Van Dongen, een schakelaar wordt regelmatig vergeten uit te schakelen. Weer zo'n slim foefje om het energieverbruik terug te dringen.

Accommodatie uit 2030
Ook in het pas bij het clubhuis betrokken gedeelte van de aangrenzende oudbouw zijn eerdergenoemde maatregelen doorgevoerd. De nieuwe aanbouw maakt dat 't Ivoor van acht naar tien tafels kon uitbreiden, waar ondertussen ruim tachtig leden op spelen. Met behulp van de slimme meter kan het energiemanagement goed geregeld worden. Plaatsing van totaal 108 panelen geeft een energieneutraal verbruik. Het jaarverbruik bedraagt totaal 26.000 kW. De panelen wekken in totaal dus ook zo'n 26.000 kW op.

Het bereiken van energieneutraliteit levert de vereniging een besparing van meer dan 800 euro per maand op. "We hoeven dan maar vijf tientjes te betalen waar dat anders ongeveer 850 euro zou zijn. De verbruiksgegevens worden door de slimme meter precies gemonitord, dat zijn feitelijke gegevens; meten is weten", vertelt Van Dongen trots, terwijl hij de ingewikkelde schakelkast van 't Ivoor ("zelf gemaakt") laat zien. "Onze accommodatie is niet van nu of 2020, maar van 2030", besluit hij. En dat blijkt, want 't Ivoor is in ieder geval de eerste vereniging in Boxtel die 2019 volledig energieneutraal ingaat.

Sterk spel van jonge rugbyers Ducks tegen Engelse bezoekers

De Ducks (in het rood-blauw) boden goede weerstand tegen hun Engelse leeftijdgenoten. (Foto: Willemijn Wijdenes) Foto: Willemijn Wijdenes

De jeugdspelers van de cubs en junioren van Rugby Club Ducks ontvingen afgelopen zondag Dartford RFC uit Engeland. Deze club uit de buurt van Londen was op tour in Nederland en deed Boxtel aan.

Het is altijd een uitdaging om tegen een Britse club te spelen, ze hebben een hoog niveau en het is een leerzame ervaring voor rugbyers om zich daarmee te meten. Er ontstond een mooie wedstrijd met een verrassende start. Na voorbereidend werk van Florian Veuger wist Justin van Rooij een try te scoren: 5-0. De Engelsen namen het echter snel over en vooral via hun snelle winger wisten zij een aantal keren te scoren. Een flinke voorsprong was het gevolg.
In de tweede helft zette Ducks een tegenoffensief in. Via de lijn wist 'man of the match' Luca van Straaten twee keer via een solo te scoren. Ook Rubin Reker brak op power door de Britse defensie. Dit gaf de uitslag een beter aanzien, maar een nederlaag was niet te voorkomen tegen de Engelsen die deze sport met de paplepel krijgen ingegoten. Desondanks uitten de coaches van Dartford na afloop hun bewondering voor de jonge Boxtelse rugbyers. Een mooie opsteker voor de Ducks.

ZeBraLim-toernooi in Boxtel
Aanstaande zaterdag 14 april vindt van 10.00 tot 12.30 uur bij Ducks het grote ZeBraLim-toernooi plaats voor de jongste rugbyers, de turven van 6 tot en met 8 jaar oud. Twaalf teams uit Zeeland en Brabant zullen het tijdens dit kampioenschap voor Zuid-Nederland tegen elkaar opnemen. Hierbij wordt gespeeld op kleinere velden en in plaats van dat de spelers elkaar tackelen wordt er gewerkt met tag-lintjes.
Het belooft een mooie. sportieve dag te worden; de ideale gelegenheid voor (jonge) kinderen om eens een kijkje te komen nemen en kennis te maken met deze mooie sport. Rugby Club Ducks is te vinden op Sportpark Den Wielakker op Munsel, aan de Voetboog 22 in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.rcducks.nl.

Knap gelijkspel voor jeugdteam Taverbo-Sabo

Boxtel - Het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo kreeg zaterdag middenmoter Hotak '68 uit Hoogerheide op visite. Lars Strik kwam in de eerste partij op 2-2 gelijk, maar Bas Suijkerbuijk was in de vijfde game net iets sterker. Ook Dani de Rooij moest in de vijfde game het hoofd buigen tegen Rianne de Vogt. Jimmy Cheung haalde vervolgens het eerste punt binnen door in drie games te winnen van Youri Aarden.

Nadat ook de punten voor de dubbel een prooi werden voor het team uit Hoogerheide leken de jongens zich te herpakken. Dani de Rooij bracht de achterstand terug naar 2-3 door met een keurig geplaatste bal een vijfsetter te winnen van Bas Suijkerbuijk. Hoogerheide wist hierna toch weer uit te lopen naar 2-5, maar doordat de jongens ieder hun laatste partijen wonnen werden de punten aan het einde van de wedstrijd keurig verdeeld: 5-5.
Hierdoor staan de Boxtelaren met 43 punten uit acht wedstrijden op een derde plaats in het klassement. Komende zaterdag staat er dan ook een spannende wedstrijd op het programma, thuis tegen de nummer twee, Stiphout. De wedstrijd begint om 10.30 uur.

Bridge

EBC, uitslagen
1 A. & J. van de Aker 56,85% 2 A. & A. van Brunschot 56,25% 3 H. v.d. Aa & J. Hereijgers 55,95%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 5 april
A-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 63,54% 2 J. & B. Dieden 60,76% 3 J. van der Laar & G. van Oirschot 56,81% B-Lijn: 1 M. Overbeek & Christ van H. 61,81% 2 M. Knoops & K. Quinten 58,68 3 P. van Gemert & Z. Kusters 55,21% C-Lijn: W. van der Worp & B. van Pelt 61,25% 2 M. Jussen & M.J. Ronde 57,92% 3 C. van der Heijden & W. van der Heijden 57,08%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 3 april
A-Lijn: 1 R. Dankers & T. van Roosmalen 58,33% 2 H. van Esch & P. van de Ven 57,44% 3 H. & G. Veroude 55,06% B-Lijn: 1 J. Kniest & M. Schalkwijk 61,46% 2 M. Jessurun & M. van Weert 60,42% 3 T. van der Kolk & S. van Lier 58,68%
Uitslagen 5 april
A-Lijn: 1 T. van Roosmalen & F. van Roij 60,83% 2 T. van der Kolk & M. van der Sloot 60,00% 3 B. Hermkens & H. Schalkwijk 58,33%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 4 april
A-Lijn: 1 J. Koppen & R. Daverveld 60.41% 2 A. Schoonen & R. Koelink 58.85% 3 P. Zuidgeest & J. van de Borne 54.68%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 3 april
A-Lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 63,89% 2 T. van der Horst & T. Heidelberg 59,72 3 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 57,29% B-Lijn: 1 J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 60,83% 2 I. Boom & T. Bosveld 58,50 3 J. Sebregts & C. Nienhuis 58,00%
Uitslagen 4 april
A-Lijn: 1 S. Tempels & J. de Wolf 61,46% 2 L. van Dongen & W. van der Heijden 60,42% 3 B. van den Biggelaar & B. van Geusau 55,90% B-Lijn: 1 P. Poirters & H. van de Wetering 63,89% 2 M. Vergouwe & F. Verhees 61,81% 3 A. Tops & M. van der Sloot 52,78%
Uitslagen 5 april
A-Lijn: 1 R. Traa & H. van Esch 61,46% 2 T. Walbeek & R. van Wersch 58,96% 3 J. & T. Hooijer 58,65% B-Lijn: 1 P. & L. Springer 59,17% 1 G. & G. van den Bosch 59,17 3 T. Heidelberg & F. van de Spijker 58,75% C-Lijn: 1 H. & J. van Uitert 62,00% 2 C. Broeders & A. van de Ven 60,92% 3 J. & M. Dekkers 57,08%

Biljart

Uitslagen 't Ivoor                
NAL 4-'t Ivoor 3        29-38                        
Recreanten 3/Banden-klein:
't Ivoor 5-D'n Brouwer 2        29-22
't Ivoor 6-D'n Brouwer 3        26-26
't Ivoor 7-NAL 6        29-23
3-banden klein:
BC 't Zuid 2-'t Ivoor 1        30-16

Judo

JC.Liempde, HilDie jeugdtoernooi, uitslagen 8 april
Kampioen: Pim de Wit, Mika van Weert, Desmond Tops en Cas de Wit.
2e plaats: Nelson Tops, Bas Daverveld, Gijs de Wit, Annabel Loman en Sem van Kasteren.
3e plaats: Bram van Oorschot, Mitch Brusselaars, Thijs Jansen, Ivan van Weert, Jens Kelders, Manuel van Breugel, Thomas Jansen en Juan Schuurman.

Zaalvoetbal

W.v.Liempde/RegioBank kader-Centrum                 4-4
Heva/v Weert-El Techno        10-1
t Geveltje-Goossens Advies                 4-3
Fysio de Dommel-X2COM                        3-4
Nike f.c.-vd Sande Bouw /Pacqt         10-5
Heva /v Weert-Eltechno inst                 8-1
Vollop/Telaviv-Kwalitaria Strik                8-1
Wijnpakettenonline – Dobotex b.v.        4-1
Rijschool Gestel2 – Men.v. Dommelen 2-5
Groen Als Gras – v.d Heijden milieu        4-9
Verbeij/Hanekroot – Vermeer verz         0-6
Programma 14 april
17.00 Le Temps Perdu-Tahadi
17.45 vd Sande Bouw/ Pacqt-Cafe Vollop
18.30 Vollop/Telaviv-Heva /v Weert
19.15 Langenberg/Dammers-'t Geveltje
20.00 Goossens advies-Fysio de Dommel
Programma 16 april
19.00 Men.v. Dommelen-Dobotex b.v.
19.45 Rijschool Gestel 2-F.C. Blokfit
20.30 Wijnpakettenonline-Celdex b.v.
21.15 v.Stekelenburg-Vinyl en Tapijtwinkel

Honkbal en Softbal
Ducks, uitslagen 7 april:                
Honkbal Pupillen: MULO-Ducks        6-5
BeeBall Major League: ROEF!-Ducks        19-23
Honkbal Junioren: Ducks-Gryphons        5-22
Softbal Aspiranten: Gryphons-Ducks        7-4
Uitslagen 8 april
Softbal Senioren Dames: Cheetahs DS2-Ducks DS1        0-15
Honkbal Senioren: Ducks H2-Radboud Rangers H1        8-7
Honkbal Senioren: Ducks-H1 Starlights H1        6-11
Programma 14 april                
Softbal Aspiranten: Ducks-ROEF!        10:30
BeeBall Major League: Ducks-Gryphons Major Dragons        11:00
Honkbal Junioren: Ducks-Boosters        13:00
Honkbal Pupillen: Ducks-Nuenen        13:00
Programma 15 april
Softbal Senioren Dames: Ducks DS1-Cardinals DS1        10:30
Honkbal Senioren: MULO-Ducks H1        11:00
Honkbal Senioren: Panters H1-Ducks H2        14:30

Voetbal

DVG, uitslagen 4 april
Blauw Geel JO8/4-DVG JO8/1        7-4
DVG JO17/1-Vorstenb Boys JO17/1        2-1
Uitslagen 7 april
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/5        12-2
Avesteyn JO8/2-DVG JO8/1        8-3
SCMH JO9/1-DVG JO9/1        11-2
Rhode JO9/5-DVG JO9/2        4-5
DVG JO9/3-Rhode JO9-4        4-4
DVG JO9/4-Rhode JO9/6M        2-2
DVG JO11/1-Nwc JO11/1        3-0
Margriet JO11/2-DVG JO11/2        2-2
DVG JO11/4-Blauw Geel JO11/6        5-10
DVG JO13/1-Erp JO13/1        5-2
DVG JO13/2-Margriet JO13/6        4-1
DVG JO15/1-Margriet JO15/1        1-4
WEC JO15/2-DVG JO15/2        0-1
Blauw Geel MO15/1-DVG MO15/1        4-1
DVG JO17/1-Sv Brandevoort JO17/2        4-0
Top JO17/4-DVG JO17/2        2-3
DVG JO19/1-SCMH JO19/1        2-1
Avesteyn JO19/2-DVG JO19/2        5-0
Senioren, Uitslagen 8 april
BES 1-DVG 1        3-1
UDI '19 3-DVG 2        5-2
DVG 3-UDI '19 8        1-7
DVG 4-WHV 3        14-0
VOW 3-DVG 5        0-5
DVG 6-Schijndel 6        0-6
DVG 7-Schijndel 7        2-0
Heeswijk 7-DVG 8        3-2
Nijnsel 7-DVG 9        6-1

DVG, programma 11 april
Best vooruit JO7/2-DVG JO7/1        09:15
DVG JO8/1-Rhode JO8/4        10:30
DVG JO9/2-Boekel Sport JO9/4        10:30
Eli JO9/3-DVG JO9/3        09:15
Margriet JO9/6-DVG JO9/4        08:45
Bruheze JO11/1-DVG JO11/1        10:00
DVG JO11/2-Festilent JO11/1G        09:30
DVG JO11/3-Schijndel JO11/3        09:30
St. Constantia JO11/3-DVG JO11/4        10:00
Mulo JO13/1-DVG JO13/1        12:30
Boskant JO13/1-DVG JO13/2        11:00
Berghem Sport JO15/1-DVG JO15/1        13:45
DVG JO15/2-Avesteyn JO15/3        13:00
DVG MO15/1-Margriet MO15/1        13:00
Mariahout JO17/1-DVG JO17/1        14:30
DVG JO17/2-Odiliapeel JO17/1        14:30
DSV JO19/1-DVG JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Blauw Geel JO19/3        14:30
Senioren, programma 15 april
DVG 1-Unitas'59 1        14:30
DVG 2-MULO 2        12:00
U.D.I.'19 10-DVG 4        12:00
Boskant 5-DVG 6        12:00
Boskant 6-DVG 7        10:00
DVG 8-Mariahout 6        10:00
Dames, programma 15 april
Mariahout VR1-DVG VR 1        11:00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 8 april
Boxtel 1-Stiphout Vooruit 1        1-4        
Essche Boys 1-Bavos 1        3-3        
Taxandria 1-ODC 1        2-1        
Essche Boys VR1-De Bocht '80 VR1        1-1
Programma 12 april
Boskant 1-Boxtel 1        19.00
Programma 15 april
ASV'33 1-Boxtel 1        14.30
Stiphout Vooruit 1-Essche Boys 1        14.30
ODC 1-Nieuwkuijk 1        14.30
De Bocht'80 VR1-ODC VR 1        10.00

LSV, uitslagen
Berkdijk 1-LSV 1        4-2
LSV 2-Emplina 5        3-2
Woenselse Boys 4-LSV 3        7-0
LSV 4-Hilvaria 3        11-0
LBC, programma 14 april
LBC JO9/1-Juventud 1        9:30
LBC JO17/1-SBC 6        13:30
LBC JO19/1-Beerse Boys 2        15:00
LBC, uitslagen
Zigo 8-LBC JO11/2        5-1
UNA 5-LBC JO17/1        8-3
SBC 3-LBC JO19/1        2-6
LSV, programma 14 april
LSV VE1-VSSS VE1        16:00
Programma 15 april
OVV'67-LSV 1        14:30
Essche Boys 3-LSV 2        11:00
LSV 3-Valkenswaard 4        12:00

Handbal

HCB'92, uitslagen 7 april
HCB'92 DC1-KPJ Beek en Donk DC1        19-13
HCB'92 E1-Habo'95 E3        16-0
Uitslagen 8 april
HCB'92 DA1-Jupiter DA1        11-18

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, senioren, uitslagen week 14
Taverbo-Sabo 1-Smash (M) 1        3-7
Taverbo-Sabo 2-TTC Middelburg 3        4-6
Taverbo-Sabo 3-TIOS '51 2        8-2
Taverbo-Sabo 5-Waalwijk 1        7-3
Taverbo-Sabo 6-Irene 7        7-3
Taverbo-Sabo 7-Never Despair 9        5-5
Taverbo-Sabo 8-Smash '73 4        9-1
Taverbo-Sabo 9-Never Despair 11        6-4
Uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-Hotak '68 2        5-5
Taverbo-Sabo 2-Wilvo/ttv Bergeijk 1        7-3
Taverbo-Sabo 3-Never Despair 7        2-8

Taverbo-Sabo, senioren, programma 12 april
20:00 NTTV 1-Taverbo-Sabo 5
19:30 Een en Twintig 5-Taverbo-Sabo 9
Programma senioren, 13 april
20:00 Veldhoven 9-Taverbo-Sabo 6
20:00 ROTAC '82 3-Taverbo-Sabo 7
20:00 Always Fair 3-Taverbo-Sabo 8
Programma, senioren 14 april
15:00 Taverbo-Sabo 1-US 2
15:00 Taverbo-Sabo 2-TTCV Van Herwaarden 2
15:00 Taverbo-Sabo 3-Belcrum 4
Programma jeugd, 14 april
10:30 Taverbo-Sabo 1-Stiphout 2
10:30 Taverbo-Sabo 2-Budilia 1
10:30 Taverbo-Sabo 3-Veldhoven 3

Rugby

Ducks, uitslagen 7 april
Cubs: Gouda-Ducks        50-43
Junioren: Roosendaal CC-Ducks        61-37
Colts: Rc 't Gooi-Ducks        57-0
Uitslagen 8 april
Cubs/Junioren: Ducks-Dartford RFC (UK)        24-63
Ducks, programma 14 april
Turven: Zeebralim toernooi in Boxtel (Zuid Nederlands kampioenschap)        10.00
Cubs: Hookers-Ducks        11.00
Junioren: Ducks-Breda        13.30
Colts: RC Bulldogs-Ducks        13.00
Programma 15 april
Senioren: Wageningen-Ducks Brabarians        14.30

Jeu de Boule,

JBV De Walnoot, uitslagen
1e plaats Ad Penning 3/28 punten, 2e plaats Toos Luyten 3/27 punten, 3e plaats Jan van Vught 3/26 punten, gedeelde 4e plaats Jan Voermans 3/19 punten, 5e plaats Piet Schouten 3/16 punten en de 6e plaats werd gewonnen door Gerard van Esch met 3/13 punten.


Wisselend succes 't Ivoor

Boxtel - De uitgestelde ontmoeting met NAL 4 werd door het derde recreantenteam van Biljartvereniging 't Ivoor met ruime cijfers gewonnen. Frans Maas, Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven scoorden een winstpartij. Wim van Dijk moest genoegen nemen met acht punten.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein nam team 5 de maat met het team van D'n Brouwer 2. Het werd 29-22. Frits Radema kwam slechts één carambole tekort en verloor daarmee zijn partij. Wim van Gils en Math Hendriks speelden een goede wedstrijd met winst. Team 6 speelde 26-26 remise tegen D'n Brouwer 3. Fouad Hasbani en Jacques van Loon trokken aan het langste eind. Theo van Dongen verloor zijn partij met 6 punten. Team 7 boekte een mooie overwinning op NAL 6 met 29-23. Jan Tils en Johan Beaard wonnen hun partij. André Vissers kwam twee caramboles tekort.
Het 3-banden team in de avondcompetitie leed een zware nederlaag. Het ging in Schijndel tegen BC 't Zuid 2 ten onder met 30-16. Met name René de Windt en Jacques van Loon kwamen deze avond duidelijk tekort en verloren ruim hun partij. Louis van der Meijden kon ook zijn partij niet winnen ondanks dat hij een moyenne van 1,500 speelde. Zijn tegenstander speelde ook ruim boven zijn moyenne (1,107) en had aan 31 gescoorde caramboles voldoende voor de winst, terwijl van der Meijden 49 caramboles moest maken. Hij kwam tot 42 caramboles in slechts 28 beurten.


Smash te sterk voor Taverbo-Sabo

Boxtel - Taverbo-Sabo 1 speelde afgelopen weekend thuis tegen Smash uit Monster. Bij Taverbo speelde naast Marlotte Staps en Michel Sperling Henk Mangnus mee die Amber van de Velde verving. Zij konden het niet winnen van Wim Gertenaar, Dick Voois en Sebastiaan Meertens van Smash.

Staps die dit seizoen een zeer goede indruk maakt, begon goed tegen Gertenaar en wist na een vijfsetter het eerste punt voor Taverbo-Sabo te scoren. Sperling had vervolgens weinig in te brengen tegen Voois. Mangnus deed wat hij kon, maar kwam niet verder dan een game tegen Meertens. Tussenstand 1-2.
Het dubbel van Staps en Sperling tegen Gertenaar en Voois had twee gezichten. De thuisploeg kwam snel op een 0-2 achterstand, maar herpakte zich goed. De laatste drie games werden overtuigend gewonnen en de stand was weer gelijk. In een spannende wedstrijd van Sperling tegen Gertenaar met kansen over en weer was het toch Gertenaar die aan het langste eind trok. Vervolgens won Staps overtuigend van Meertens en bleek Voois een maatje te groot voor Mangnus.
De laatste wedstrijden waren allemaal voor Smash. Sperling kwam niet langs de blok van Meertens. Ook Mangnus, die bij vlagen uitstekend spel liet zien tegen Gertenaar, kwam tekort. In de laatste wedstrijd won een zeer goed spelende Voois van Staps. Eindstand 3-7.

In de andere wedstrijd won US 2 met 8-2 van Hilversum 3, waardoor Taverbo-Sabo op een flinke achterstand van 7 punten staat. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen US 2 op het programma.


First pitch luidt start honkbalseizoen in

Paul Smulders werpt de ceremoniële eerste bal van het seizoen. (Foto: JRC Ducks) Foto: JRC Ducks

Boxtel - Het was Opening Day bij JRC Ducks afgelopen zondag en dat betekende de start van de competitie voor de seniorenteams met traditiegetrouw de first pitch. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Paul Smulders. De ceremoniële opening van het seizoen werd voorafgegaan door de eerste wedstrijd van Heren 2, en gevolgd door die van Heren 1.

De sportieve dag begon om 11 uur met de spannende game van Heren 2 tegen Radboud Rangers uit Nijmegen. De Boxtelaren bleken de sterkste partij en wonnen met 8-7. Om 15.15 uur volgde de first pitch door Paul Smulders, die zelf met honkbal begon toen hij 8 jaar oud was en in totaal zo'n 45 jaar actief lid is geweest van JRC Ducks. De laatste ruim 20 jaar hiervan kwam hij uit voor Staduco, een combinatieteam van Ducks en Starlights. Deze Schijndelse club speelde, heel toepasselijk, de wedstrijd tegen het Boxtelse Heren 1 die volgde op de first pitch.

Foto: JRC Ducks
DVG verloor met 3-1 van BES. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Het eerste honkbalteam van Ducks was gebrand om te winnen in deze derby. Startend werper Jeroen van Nes begon sterk door de eerste slagman van de Schijndelaren op een strikeout te pakken, maar liet daarna een man lopen en gooide de daaropvolgende slagman raak. Na nog een slagman op vier wijd te laten gaan, pakte hij Bwino Leermakers op een strikeout maar kreeg daarna een honkslag om de oren. Er kwamen drie punten binnen deze inning. Ducks moest hierna aan de slag en begon goed, dankzij een honkslag van de leadoff hitter Yannick Brechenmacher. Echter wist Ducks niet te kapitaliseren, maar kon Max Denteneer wel scoren op een wild pitch, waardoor de stand 1-3 werd.
Starlights opende opnieuw het offensief en kwam tweemaal tot scoren in de tweede inning dankzij twee honkslagen. Ducks wist een punt terug te pakken doordat Van Nes werd binnengebracht door Kees van Dooremalen. Wederom wist Starlights te overtuigen door in de derde inning weer twee keer te scoren, wat leidde tot een tussenstand van 2-7. Aan beide kanten bleef het vervolgens stil aan slag tot de vijfde inning: door honkslagen van Youri van Dulken, Max Denteneer, Remco van Nistelrooij en Jan van der Wielen kwam Ducks gestaag terug, met een tussenstand van 5-7.
De Schijndelaren lieten het er echter niet bij zitten en pakten in de zevende inning twee punten terug. De Boxtelse formatie had hier geen antwoord op en in de negende inning incasseerden zij nogmaals twee punten op een honkslag en fouten. Er werd nog één punt terugveroverd maar daarmee bleek de eindstand van de wedstrijd met genoeg kansen voor beide partijen en een verdiende winst voor Starlights bereikt: 6-11.
Beste slagman aan de zijde van Ducks: Remco van Nistelrooij met 3 uit 5 (0.600 AVG, 2 1B, 1 2B, 3 RBI en 1 R).

Senioren softbal Cheetahs-Ducks
De dames van Ducks werden voor de eerste wedstrijd van de competitie verwacht in Beek bij de Cheetahs. Brechje Smit opende de wedstrijd sterk met een driehonkslag. In de eerste inning maakte Ducks twee punten. Toen was het de beurt aan Cheetahs, maar door sterk pitchwerk van Inge van Geel en een vangbal van Evelien Gerrits vielen er snel drie nullen.
In de tweede inning begon Ducks sterk en werden er wederom punten binnengeslagen. Door een tweehonkslag van Nikki van Nes konden Smit en Janne de Haan een punt scoren. Gerrits sloeg een homerun en bracht daarbij nog eens twee punten binnen. In hun slagbeurt kregen Cheetahs een loopster op de honken, maar deze werd snel naar de dug-out gestuurd door een actie van De Haan en Marthe Schriemer. Tussenstand na de tweede inning: 0-6.
In de derde inning besloten de dames van Ducks hun voorsprong verder uit te bouwen. Zij maakten nog eens zes punten door mooie honkslagen te slaan en door te profiteren van de fouten die er aan de kant van de tegenpartij werden gemaakt. Ook in deze inning maakten de dames van Cheetahs aan slag geen kans.
In de vierde inning legde Schriemer een mooie stootslag neer, waardoor Kirsten Yocarini op scoringspositie kwam. De Haan sloeg beide dames binnen. Eindstand na vier inningen: 0-14.

Opnieuw verlies voor ondermaats spelend DVG

Borkel en Schaft - In de uitwedstrijd tegen het BES uit Borkel en Schaft liep DVG tegen een nederlaag op. De 3-1 einduitslag werd al voor rust op het scorebord gezet, ondanks de nog vele kansen voor de thuisploeg.

Het zit DVG even niet mee, het spel is ondermaats en ook de spelers zijn zich bewust van de matige prestaties. Tegen welke tegenstanders er wordt gespeeld in dan van minder belang. Tijd om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.
Het spel van BES is gebaseerd op lange trappen naar voren en met twee snelle spitsen is dat een effectieve strategie. Als DVG de bal dan voorin of op het middenveld niet vast kon houden, duurde het niet lang of iedereen moest weer naar achteren. Kortom, zo luidde het oordeel van DVG-zijde, van (goed) voetbal was dan ook geen sprake.
Kansen waren sporadisch. In de 18e minuut kon Sten Traa een schot van BES makkelijk onschadelijk maken. Het eerste wapenfeit van DVG bestond uit een kopbal door Bas van Houtum die naast het doel ging. In de 26e minuut werd de DVG-doelman in verlegenheid gebracht door een hoge en moeilijke terugspeelbal van Jeroen Caarls, hij kon nog wel aannemen, maar de bal sprong te ver weg en gaf de aanvaller van BES de mogelijkheid om de score te openen: 1-0. Lang genieten was er niet bij, twee minuten later was het de beurt aan Bart de Windt die met een droge dropkick de keeper van BES verraste. Van zo'n 25 meter ging de bal via de binnenkant van de paal in het doel: 1-1.
Een voorsprong van DVG lag voor het grijpen toen Twan van den Broek aan buitenspel ontsnapte en vrij voor de keeper een lobje probeerde. Helaas was de keeper iets te groot en kon hij de bal nog net tot corner verwerken. Kort voor rust liep DVG opnieuw averij op. Vanaf de linksback-positie werd onvoldoende ingegrepen, waardoor de BES-aanvaller er tussen kon komen. Zijn volley belandde aan de binnenkant van het zijnet: 2-1. Nog voor rust werd de uiteindelijke eindstand op het bord gezet. Een hoge en lange vuurpijl vanuit de BES-verdediging stuiterde hoog op tussen de laatste lijn en de DVG-doelman. Opnieuw was BES attenter op de bal en met een puntje van de schoen werden alle DVG-verdedigers verrast: 3-1.

Na rust was het spel van DVG niet veel beter en een 4-1 achterstand lag meer in de lijn der verwachtingen dan de aansluitingstreffer. BES loerde op de counter en deed het op gepaste tijden ook rustig aan met het oog op klok. Het feit dat alle uitballen onder de afrastering door rolden en snel spel ook onmogelijk maakten, speelde BES in de kaart. De beste kans was nog voor Bas van Houtum, maar al met al was een nederlaag niet meer af te wenden. BES was ook onnauwkeurig en slordig in de afronding en zodoende werd er niet meer gescoord. Einduitslag: 3-1. Volgende week speelt DVG weer thuis, dan komt Unitas '59 op bezoek.

DVG 2 verloor in de uitwedstrijd tegen UDi '19 met 5-2.

Ad van de Langenberg winterkampioen l'Union

Boxtel - De afgelopen maanden verspreid over vijf wedstrijddata konden de leden van handboogvereniging l'Union deelnemen aan het winterkampioenschap. Drie van de vijf wedstrijden telden mee voor het eindresultaat. Ad van de Langenberg zette de beste prestatie neer door met scores van 228, 235 en 240 punten op de 25 meter als hoogste te eindigen. Hij mag zich daardoor winterkampien van de vereniging noemen. Tweede werd Gerard van der Steen en Henk Jegers werd derde.

De nummers vier tot en met vijftien waren achtereenvolgens: Frank van Grinsven, Marchel Kluijtmans, Jelt van de Langenberg, Henri van de Broek, Frans Kluijtmans, Davi Remy, Breanna Vugs, Meike van Oss, Senn Steenbakkers, Michella Smits, Sylvana van der Burg en Niels Nelissen. De titel bij de afdeling Compound ging naar Henry Troeijen.

Jubilarissen
Afgelopen zondag vierde de handboogschutterij haar 178-jarig bestaan. Traditioneel werd er gestreden om de wisselbekers voor de beste schutter en de meeste achten. Beste schutter werd Clubkampioen Frank van Grinsven met een score van 231 punten en Frans Kluijtmans wist elf maal de acht te treffen, net één keer meer dan Gerard van der Steen.
Ook werden er twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Marchel Kluijtmans werd gehuldigd met zijn 25-jarig lidmaatschap van de vereniging en Ad van de Langenberg met zijn 40 jaar lidmaadschap van de Nederlandse Handboogbond.

Kaderteam Wapen van Liempde naar play-offs

Liempde - Nadat het kaderteam vorig jaar de finale bereikt had van het Nederlands kampioenschap voor kaderteams, is het er opnieuw in geslaagd zich te plaatsen voor de play-offs.

Tegen 't Centrum uit Loon op Zand werd 4-4 gespeeld, waardoor de Liempdse biljarters op de derde plaats van poule 4 eindigden. Het kampioenschap van de Hazelaar was niet meer haalbaar, de tweede plaats was voor Carambole uit Rumpt en de vierde werd ingenomen door 't Centrum.

Ton Rovers die slechts zeven beurten nodig had voor zijn 140 caramboles en de zege in dertien beurten van Harm van de Laar waren voldoende voor de remise. Martien van den Tillaart verloor in zestien beurten en Leo van Hastenberg kwam tot 91 caramboles in negen beurten.

Het gewestelijk kampioenschap bandstoten tweede klas heeft voor Leo van Hastenberg een teleurstellende zesde plaats opgeleverd. Hij won twee van de zeven partijen en eindigde op een algemeen gemiddelde van 2,48.

Vier keer goud voor Judo Club Liempde

Diessen - Met zeventien judoka's nam Judo Club Liempde zondag deel aan het Hildie Jeugdjudo toernooi in Diessen. Maar liefst vier van hen werden eerste.

Coaches Mike van de Mijden, Xavi van Weert en Nikki Leenhouwers konden door een goede verdeling iedere judoka goed bijstaan. Voor een aantal jongere leden van JC Liempde was het nog een wennen, maar degenen die al vaker op toernooi waren geweest konden flink strijden. Vier judoka's wisten de eerste plaats te veroveren, en sowieso kregen alle judoka's een mooie beker mee naar huis.

Keira Kreijveld
Op zaterdag 7 april nam judotalent Keira Kreijveld deel aan de Bondskampioenschappen -15 jaar in het Groningse Leek. Zij judode daar voor de eerste keer met de nationale judo top, met als voornaamste doel ervaring op te doen en verbeterpunten vast te stellen. Helaas verloor Keira al haar partijen nipt, maar het was een hele mooie ervaring, aldus coach Collin van Dijk.

16 / 16

12-15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Museumweek
Oertijdmuseum De Groene Poort, Museum Vekemans, Boxtel

12-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 12 april

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Hobbycentrum; dansen
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Martijn Kardol-Bang (cabaret)
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 13 april

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Benefietavond Team Alpe duEsch
20.30 uur, Ons Café, Leunisdijk 28, Esch

Zaterdag 14 april

Start kaartverkoop feest Kromploegers
10.00 uur, bestellen via kromploegers@gmail.com

Herenboeren wandelen het voorjaar in
13.00 uur, Carpoolplaats A2, Gestelseweg, Boxtel

Nieuwe Brabantse muziek voor stem en orgel
13.00 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Cultuurmarkt kennismakingsmiddag
13.45 uur, St. Ursula 12, Boxtel

Rondleiding MUBO: Canon van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Cabaretiere Els Dejonghe met show '18 minuten'
14.30 uur, Museumtuin Vekemans, Stationsstraat 39, Boxtel

Gezinsviering
19.00 uur, St. Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Uitwisselingsconcert Muziekvereniging St.Willibrordus
19.30 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Zondag 15 april

Op zoek naar het ree in de ochtend
06.30 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Bijenmarkt Sint-Ambrosius
10.00 uur, Park Molenwijk, Selissen, Boxtel

Buurtrommelmarkt Lennisheuvel
10.00 uur, Mijlstraat, Boxtel

Viper-meeting
10.30 uur, samenkomst bij De Oude Ketting/Parkeerplaats, Bosscheweg 74, Boxtel

Klompenbelevingsdag met Huifkartocht
11.00 uur, 5 opstappunten o.a. Centrum Liempde

Klompentour: spelletjesmiddag
11.00 uur, Terrassen Het Wapen van Liempde, Durpsherberg en 't Huukske, Liempde

Ierse sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 16 april

Hobbycentrum: haak maar aan
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Honkbal iets voor jou? Train mee!
Vanaf 18.15 uur, Sportpark Den Wielakker, De Voetboog 20, Boxtel

Voorjaarsmarkt
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dinsdag 17 april

Presentatie onderzoek naar vrijetijdsbesteding senioren
11.00 uur, Raadszaal Gemeentehuis, Dr. van Helvoortstraat, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Hobbycentrum; conversatie Spaans
19.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Woensdag 18 april

Huiskamer; kienen, rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

DVG Vrije trainingen, schrijf je nú in en haal je dribbeldiploma
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Foto: Kristy Maurix

Joey van der Steen

Nelly Cloin