DeMooiBoxtelKrant

2 augustus 2017

DeMooiBoxtelKrant 2 augustus 2017


Beste Boxtelaar

Beste Boxtelaar,

Daar is-ie dan: de Zomerkrant. Met veel liefde, plezier en grote zorg voor jou gemaakt. Zodat je kunt genieten van mooie verhalen, columns, puzzels en aanbiedingen, waaronder de kortingscoupons voor de Boxtelse kermis, in de periode dat er even geen DeMooiBoxtelKrant verschijnt. Het team van DeMooiBoxtelKrant gaat er namelijk, zoals vele Boxtelaren, even tussenuit. Even opladen, uitrusten, vakantie vieren, om daarna weer helemaal fit en fris te beginnen aan onze – alweer – vierde jaargang! Op woensdag 23 augustus valt DeMooiBoxtelKrant weer bij je op de mat.

Tot die tijd kun je genieten van deze Zomerkrant. Met bijdragen van onze columnisten, op wie wij zo trots zijn. Zij hebben speciaal voor deze editie een zomerse column voor je geschreven. Geniet van de verhalen van Babette, Bas, Bert, Birgit, Brigit, Carolijn, Eric, Finenzo en voor de aller-, allerlaatste keer van Rooie Rico en Tamara. Ook hebben we zomerse updates voor je uit verre oorden, van oud-Boxtelaren die ons via de Luchtpost regelmatig op de hoogte houden van hun nieuwe thuis ver van 'huis'. In deze krant vind je bericht uit Amerika van Wendy, uit Curaçao van Marjolein en uit Andalusië van Hans en Anne-Loes.
Natuurlijk hebben we ook weer mooie verhalen voor je verzameld. Zo zetten we de twee veelbelovende 13-jarige Boxtelse snelheidsduivels Kay Karssemakers en Kas Beekmans tegenover elkaar, gingen we in gesprek met de bewonderenswaardige vrijwilligers van WensAmbulance Brabant en gingen we op de koffie bij de enthousiaste leden van Heemkunde Boxtel. Ook voelden we kermisambtenaar Richard Schuurs aan de tand. Want ja, het is weer bijna kermis. Op pagina 14 vind je de kortingscoupons, voor extra veel kermisplezier!

Plezier, dat is wat wij je wensen deze zomer, en niet alleen op de kermis. Waar je ook bent en wat je ook doet… Of je nu aan het werk bent, lekker thuis vakantie viert, in ons mooie Nederland of ergens ver weg op een zonovergoten strand: geniet. Geniet van je zomer, vakantie of niet, en geniet van deze Zomerkrant!

Hartelijke groet.
Het team van DeMooiBoxtelKrant
Marco, Mark, Masha, Sander en Willemijn


Kay vs Kas

Foto: Sander van Kasteren

Motorcrosser Kay Karssemakers en motorracer Kas Beekmans wonen hemelsbreed minder dan 5 kilometer van elkaar vandaan. Beiden zijn ze 13 jaar oud. Verder hebben ze beiden een beloftestatus van NOC*NSF en komen ze uit een gezin met een passie voor de motorsport. En beide racers komen uit onze gemeente. Tijd dus om deze jonge snelheidsduivels eens uitgebreid aan de tand te voelen en te kijken welke jongens er achter die grote racehelmen schuilgaan.

Met een grote glimlach vertelt Kay hoe snel zijn crossmotor gaat: “Bijna 100 kilometer per uur.” En de sprongen die hij met de motor maakt zijn soms wel 30 tot 40 meter lang. Nee, de motorsport is niet voor watjes. Kas zijn motor haalt zelfs een nóg hogere snelheid, waarmee hij zich met ogenschijnlijk speels gemak de bochten in werpt.

Beide jongens gooiden de afgelopen jaren hoge ogen, ieder in hun eigen tak van de sport, want naast de grote hoeveelheid overeenkomsten zijn er toch ook grote verschillen. Zo is er natuurlijk de baan waarop gereden wordt: daar waar Kas over het perfect gladde asfalt scheurt, rijdt Kay voornamelijk door zand en modder. “Op de weg rijden… geen bulten, dat is niet zo leuk”, vat hij kernachtig samen. Kas geeft toe dat hij ook wel eens gecrost heeft. “Maar ik houd het toch liever bij asfalt.”

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

En daar waar in de Molenaar NSF100 klasse, waarin Kas uitkomt, iedereen op technisch dezelfde motor racet, rijden de motorcrossers bij Kay in de 85 cc grote wielen ieder op hun eigen machine.

Talent

Zo tegen zijn derde (!) kreeg de nu dertienjarige Kay een crossmotortje van zijn ouders. Kas begon ook op deze leeftijd, maar dan wel op de minibike. “Ik geloof dat ik vier was toen ik daar voor het eerst op stapte”, lacht hij.

Al vrij snel werd voor beide jongens duidelijk dat ze talent hadden. Kas: “In mijn eerste jaar reed ik een vijfde plaats. Mijn allereerste wedstrijd was ik zelfs meteen al vierde.” Dat is op zich begrijpelijk, als je bedenkt dat zowel Kay als Kas toen al veel ervaring hadden. Kay reed zijn eerste wedstrijd zelfs al toen hij nog geen vijf was. In 2011 werd hij voor het eerst Nederlands kampioen.

Beide jonge racemonsters kijken goed naar hun idolen om nét dat kleine beetje extra te kunnen geven als het erop aankomt. Kay kan daarvoor terecht bij provinciegenoot Jeffrey Herlings, die in 2016 wereldkampioen in de MX2-klasse werd. Kas moet het iets verder zoeken: zijn grote voorbeelden zijn Spanjaard Maverick Viñales en de Italiaan Valentino Rossi.

Op zijn website valt onder het kopje ‘ambities’ te lezen dat Kay een top 3 klassering wil rijden in het kampioenschap 85cc grote wielen. Maar hij geeft toe dat hij eigenlijk meer wil: “Ik wil dit jaar gewoon kampioen worden, zodat ik door kan naar de 125cc klasse.” Tijdens het eerste gesprek gaf Kay aan dat hij graag het EK wilde rijden en als het kon ook het WK. Inmiddels zijn we ingehaald door de realiteit en op het moment dat je dit leest heeft hij beide wedstrijden al achter de rug. Uiteindelijk hoopt Kay via de 125 en 250cc uiteindelijk uit te komen in de MXGP-klasse, waar zijn tien jaar oudere idool Herlings nu ook in rijdt.

Bij Kas hangt de toekomst af van sponsorgeld: “Als het wat geld betreft in orde is en ik dit jaar de Molenaar cup win, hoop ik volgend jaar uit te komen in het Spaans Open Moto3 kampioenschap.” De Moto3-klasse kan gezien worden als een eerste opstapje naar de MotoGP. Dit is de zwaarste klasse in de motorsport, waar al sinds Jurgen van den Goorbergh in 2005 geen Nederlander meer in is uitgekomen. Maar Kas kijkt ook naar betaalbaardere mogelijkheden met tussenstappen in Italië of Duitsland.

Kosten

Het motorracen brengt, naast een grote kick, ook hoge kosten met zich mee. Beide jongens (en hun ouders!) zijn daarom hard op zoek naar sponsors. Kay: “Een standaarduitvoering van de motor waarop ik rijd, een Huskvarna HMX 040, kost zo’n 5.000 euro. En dan heb je enkel de kale motor, zonder extra’s zoals vering!”

Kay heeft gelukkig voor dit jaar voldoende sponsors gevonden om het seizoen door te komen. Volgens Christel ligt dat aan het feit dat Kay in een team zit: “Kay heeft het geluk dat hij al een paar jaar bij HMX-Racing zit, maar anders moet je écht hard achter je sponsors aan!” Kas zijn vader Tony en moeder Miriam bevestigen dit: “Het wordt natuurlijk ook niet zo goed bekeken als bijvoorbeeld voetbal.” Kay onderbreekt hen: “Het leeft op zich wel, maar op tv zie je vooral voetbal en tennis. En sportende kinderen zie je al helemaal weinig natuurlijk.”

Sponsors, zeker diegenen die zich voor meerdere jaren vast willen leggen, blijven voor beide racetalenten welkom. “Het zou mooi zijn als de Boxtelse middenstand en industrie zich hierbij zouden willen voegen, zodat we Boxtel ook beter op de kaart kunnen zetten”, voegt Christel toe.

Het blijft daarom in de racesport ieder jaar een strijd om voldoende sponsorgeld binnen te halen. Daar kan ook Kas over meepraten: een jaar Molenaar cup kost namelijk om en nabij de 10.000 euro. Kas, die momenteel eerste staat in de NSF 100 klasse, hoopt dus door te stromen naar de Moto3. Die overstap zou betekenen dat hij écht hoge kosten gaat maken. Een jaar racen in die klasse kost volgens vader Tony zeker 25.000 euro. Mede om die reden is Kas heel actief op zoek naar sponsors.

Trainen

Zowel Kay als Kas hebben een NOC*NSF-beloftestatus gekregen, wat betekent dat ze voor belangrijke wedstrijden vrij van school kunnen krijgen.

Kay gaat inmiddels naar het Baanderherencollege. Hoewel dit geen officiële topsportopleiding is, krijgt hij in overleg met de leerplichtambtenaar, vrij voor belangrijke trainingen en wedstrijden. Christel: “En daar horen ook eventuele sponsormeetings bij.”

Want natuurlijk staan er niet alleen wedstrijden op het programma. De jongens moeten ook veel trainen om hun niveau vast te houden.

Kay doet dat dan ook bijna op dagelijkse basis. Vooral op de woensdag wordt er altijd wel een paar uur geracet, vertelt hij. Beide jongens zijn het afgelopen jaar zwaarder gaan trainen, vooral op conditie. “Eerst was het vooral spelenderwijs, maar nu moet ik er wel voor knokken”, geeft Kay toe.

Kas traint vooral in de weekenden, op het kartcircuit: “Je kunt bijna elke week wel ergens rijden.” Hij kan de intensivering van de trainingen, waar zijn crossende collega het ook over heeft, beamen: “Over een paar jaar ga ik het echte circuit op. Dat is veel sneller en langer. Om mijn motor beter onder controle te kunnen houden in de bochten, moet ik nu aan krachttraining gaan doen.” Omdat beide jongens nog zo jong zijn, gebeurt dat nog niet in de sportschool. “Ik doe dat vooral thuis met mijn eigen gewicht: opdrukken en optrekken”, legt Kas uit. Kay beaamt dit.

De trainer van Kay is motorcrosser William Saris. De titelhouder in de MX1-klasse heeft het jonge talent onder zijn hoede genomen. “Hij heeft er wel verstand van!”, drukt Kay zich ietwat eufemistisch uit. Ook trainers Stefan Hage en Bart Nelissen dragen hun steentje bij.

De jongens bereiden zich altijd goed voor op de races, die vooral in de weekenden plaatsvinden. Kay: “Voor de manche loop ik over de baan. Die verandert elke ronde, doordat er overheen gereden wordt. Ook krijgen we een sighting map waarna alle coureurs op de motor een rondje verkennen voordat de echte race begint.” Ook Kas verkent het circuit uitgebreid, waarna iedere ronde samen met een trainer van de Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging besproken wordt. Bij trainingen wordt hij begeleid door Robert Schotman, wiens vader Henk talentenopleiding Racekids onder zijn hoede heeft.

Racen, racen en nog eens racen

Favoriete circuits hebben de jongens ook: Kas rijdt het liefst op Franchorchamps in België en MotorLand Aragón in Spanje. “Ik houd van snelle, vloeiende bochten”, verklaart Kas zijn voorkeur.

Vooral de circuits van Staphorst en Assen liggen Kay naar eigen zeggen goed. Maar hij rijdt ook, net als Kas, graag voor ‘eigen’ publiek in Veldhoven ('Mooie baan!') en Berghem. Daar ligt namelijk naast een motorracecircuit ook een crossbaan. “Ook heb je een hele mooie baan in Rhenen. In het buitenland heb je die ook; bijvoorbeeld MSC Grevenbroich in Duitsland, waar meerdere circuits op één locatie liggen! Ik noem een baan vooral ‘mooi’ als er veel hobbels liggen. Springen, sturen en snelheid; ook mooi!”, lacht Kay.

Hebben beide jongens dan geen andere hobby’s, zoals bijvoorbeeld gamen? Kay niet, zo zegt hij zelf. “Ik speel eigenlijk nooit spelletjes, maar als ik dan moet kiezen is het een racespelletje. Ik ga geen voetbal spelen of zo!” Kas heeft nog een tijd gevoetbald: “Maar dat was ook niks voor mij.” Wel is hij momenteel niet onverdienstelijk bezig met dansen. “Maar verder is het racen, racen en nog eens racen”, grapt Tony.

Verwachten de jongens, met al die ervaring, over een paar jaar moeite te hebben met het behalen van een motorrijbewijs? “Aan het rijden zal het niet liggen”, lacht Kay. “Vooral met het spiegelen zullen ze het moeilijk krijgen”, valt Kay zijn moeder Christel hem bij. “Ja, wij kijken op de baan natuurlijk vooral vooruit”, grinniken de jongens.

Blessures

Met zo’n hoge snelheden zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje. Daarom dragen de jongens ook een complete outfit met onder meer scheenbeschermers, een beschermend pak en natuurlijk een helm. “Maar een nekbeschermer draag ik niet”, merkt Kay op. “Daarmee kan ik niet goed achter me kijken, dus dat is ook gevaarlijk.” Moeder Christel laat ondertussen subtiel merken dat ze het hier eigenlijk niet zo mee eens is.

Écht ernstige blessures hebben beide tieners gelukkig nog nooit gehad, hoewel Kas ooit zijn sleutelbeen brak bij een rondje op het kartcircuit. “Ik stuurde iets te vroeg in, raakte de boarding en klapte tegen de muur aan.” Ook een van zijn eerste ervaringen met de minibike was niet om over naar huis te schrijven: hij kon niet goed bij de remmen en reed tegen een betonnen muurtje.

Ook Kay heeft vorig jaar een paar flinke klappers gemaakt, maar gelukkig zonder erg letsel. “Behalve een nachtje ter observatie in het ziekenhuis in Emmen en wat flinke kneuzingen, is hij er goed vanaf gekomen”, merkt Christel op. Kay: “Je leert niet echt om te vallen, maar wel om te voorkomen dat je valt.” En áls je dan valt? “Zo snel mogelijk weer de motor op natuurlijk!” En daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Beide jongens zijn echte snelheidsduivels en dus niet snel bang. Volgens Kay moet je ook niet aan motorsport gaan doen als je angstig aangelegd bent. Kas vult hem aan: “Anderen vinden het stoer, maar toch ook wel eng.”

Dat voor beide jongens een mooie toekomst weggelegd is, lijkt wel duidelijk. Wie van de twee het meest succesvol wordt in zijn tak van sport? De tijd zal het leren.

Girls just wanna have sun

Ik had me voorgenomen om het deze zomer anders te gaan doen. Veel salades, weinig alcohol en veel sporten. Ik kan met grote trots vertellen dat dit grandioos is mislukt. Gelukkig maar, want oh wat kan ik van het bourgondische leven genieten. De geur van bbq in de lucht, niks lekkerder dan dat. Uiteraard sta ik vijf minuten later bij de supermarkt om kilo’s speklappen en hamburgers in mijn mandje te leggen in plaats van mijn voorgenomen salade nicoise.

Maar ik heb het ook als ik langs de patatkraam fiets. Als je vroeger met je gezin naar het strand was geweest en je totaal schraal van het zand, na drie ijsjes, een kleffe sultana en twee gesmolten broodjes uit de koelbox een patatje MET mocht bestellen. Wat was dat heerlijk!

Ik vind alles heerlijk; verse oesters op een pittoresk terrasje, mosselen in Antwerpen, sushi in Eindhoven omdat Japan net wat te ver weg is, bbq in de tuin en dat alles onder genot van een gin-tonic, een koude fles Chardonnay of een heerlijk koud biertje. Deze zomer heeft het allemaal dus ik ben stikgelukkig.

Mijn weegschaal begint heel hard te lachen als ik erop ga staan, maar het doet me niks en ik steek mijn middelvinger naar hem op. Want ik stond deze zomer bij Guns N’ Roses. Met halve liters bier, een broodje hamburger en mijn allerbeste vrienden. Axl Rose mag dan rijk zijn, daar in die zon, voelde ik me minstens zo rijk. Ook met maat 42.

Heb een heerlijke zomer lieve lezers. Ik zal jullie missen.


Zomer 1995 versus Zomer 2017

Onlangs moest ik denken aan mijn eerste zomervakantie 'alleen'. In Westkapelle bivakkeerde ik als 16-jarige een week lang met vriendinnen op camping 't Hoekje. We dansten tot diep in de nacht in discotheek de Hooizolder waar half Boxtel naartoe ging. Rond 6.30 uur rolden we in ons bed en sliepen uit tot in de loop van de middag. Daarna gingen we met tijdschrift 'Yes' op het strand liggen en warmden we rond een uur of zeven een kant-en-klare maaltijd op. Vervolgens omkleden en opmaken voor een nieuwe stapavond in de Hooizolder.

We vermaakte ons met toepen, rondhangen, slenteren door Zoutelande en gingen, als we geld over hadden, uit eten. In een restaurant gedroegen we ons ongetwijfeld asociaal met het volume op 100. Weemoed overigens, want dát waren nog eens tijden. Vakanties waarin je drie miljoen calorieën kon nuttigen zonder ook maar één gram aan te komen….
Heerlijk was het. Het waren perfecte dagen zonder zorgen.

Nu is het anders.

Nu word ik om 6.30 wakker en lig ik in de loop van de middag een siësta te doen. Ik speel een potje kwartetten met onze 6-jarige of hang de was op. Zo af en toe kook ik (oké, mijn man) wat gezonde maaltijden. Verder loop ik achter de 3-jarige aan om haar niet uit het oog te verliezen en dat is slechts één van de zorgen op vakantie… Want vakantie met kleine kinderen is gewoon het huisvrouwen-bestaan maar dan in de hitte gecombineerd met een kruiswoordpuzzel. De telefoon gaat wél drie weken uit, we koken lekker of gaan uit eten met het volume op 100, we zwemmen, proberen wat te lezen, genieten van de zon en hebben volop tijd voor elkaar en de kinderen.

Heerlijk is het. Perfecte dagen met kleine zorgen.


WensAmbulance Brabant

Van links naar rechts, achter: Barry van Brakel, Nancy Dankers. Voor: Jan van der Schoot, Wilhelmien van den Biggelaar, Leny Hoyng. Tiny ontbreekt op de foto.

Waarschijnlijk heb je hem weleens voorbij zien rijden; de wensambulance van WensAmbulance Brabant. Deze stichting zorgt ervoor dat ernstig zieke en meestal terminale patiënten een bezoekje kunnen brengen aan een belangrijke plaats of gelegenheid waar ze anders niet hadden kunnen komen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn bewogen vrijwilligers nodig, én gulle giften. Gelukkig wist WensAmbulance Brabant dit kalenderjaar al duizenden euro's aan donaties binnen te halen in Boxtel. Wat is toch de reden van het enorme succes van de stichting? DeMooiBoxtelKrant sprak enkele vrijwilligers uit onze gemeente die zich inzetten voor dit sympathieke initiatief.

Een beetje onwennig zitten ze op het bankje achter de Boxtelse ambulancepost, de standplaats van één van de Brabantse wensambulances; vrijwilligers Nancy, Leny, Jan en Barry uit Boxtel en Wilhelmien uit Liempde. Vrijwilliger Tiny uit Esch ontbreekt wegens andere activiteiten. Hun achtergronden verschillen, maar bijna altijd is er wel een link met de zorg of met het personenvervoer. Een ding hebben ze gemeen; hun enthousiasme.

Eigenlijk is de wensambulance te zien als een ambulance die zieken vervoert, daar waar een echte ambulance ze niet naartoe mag brengen. Het idee ontstond zo'n zes jaar geleden bij ambulancebroeders Giel van Genugten en Frans van Gerven. Zij bemerkten de wens van veel ernstig zieken om bijvoorbeeld nog één keer het strand te bezoeken. In relatief eenvoudig uit te voeren wensen konden zij de patiënt soms tegemoetkomen, maar de wensen van veel terminaal zieken konden ze niet uitvoeren. Iemand uit Brabant die nog één keer naar het strand wilde, dát zat er niet in. En een 112-ambulance is niet bedoeld om iemand naar een bruiloft te brengen..

Van links naar rechts, achter: Barry van Brakel, Nancy Dankers. Voor: Jan van der Schoot, Wilhelmien van den Biggelaar, Leny Hoyng. Tiny ontbreekt op de foto.
Van links naar rechts, achter: Barry van Brakel, Nancy Dankers. Voor: Jan van der Schoot, Wilhelmien van den Biggelaar, Leny Hoyng. Tiny ontbreekt op de foto.
Foto: WensAmbulance Brabant
Van links naar rechts, achter: Barry van Brakel, Nancy Dankers. Voor: Jan van der Schoot, Wilhelmien van den Biggelaar, Leny Hoyng. Tiny ontbreekt op de foto.

Precies voor dit doel werd WensAmbulance Brabant in 2011 in het leven geroepen. Op 4 juni van dat jaar werd de eerste rit gereden. Kosteloos en belangeloos kunnen wensvragers mee. Barry: "Een donatie is welkom, maar nooit verplicht!"

Ook in andere delen van het land rijden aangepaste ambulances rond zodat zo nu en dan ritjes uitgewisseld worden tussen de verschillende regio's. Ook worden soms bedlegerige patiënten van Stichting Doe een Wens vervoerd met de wensambulance.

Standplaatsen zijn, naast Boxtel, Helmond, Valkenswaard en Bergen op Zoom. Met deze voertuigen rijdt Stichting WensAmbulance Brabant door heel Nederland, maar ook regelmatig (ver) daarbuiten om zieken te vervoeren.

Eenvoudige wensen

De wensambulance rijdt in onze provincie met vier voertuigen rond. Dit zijn aangepaste versies van 'gewone' ambulances, sommige hebben die functie zelfs ook vervuld in een vorig leven. De ambulances zijn aangepast met twee extra stoelen om familie of vrienden van de wensvrager mee te nemen en met extra matrassen en luchtvering om de rit comfortabeler te maken. Ook is er één aanhangwagen voor het vervoer van een bed, een All Train Brancard voor de ritjes over wat ruiger terrein en een eigen rolstoel.

Dat dit geen overbodige luxe is blijkt wel uit het feit dat veruit de meeste wensen die in vervulling gaan nog steeds naar het strand leiden, aldus Barry. Hij is, evenals Jan, vrijwilliger bij de buurtbus en natuurlijk ook werkzaam als chauffeur bij de WensAmbulance Brabant. Opvallend is, volgens hem, dat de uitgevoerde wensen vaak verrassend eenvoudig zijn; een dagje naar zee, een bezoekje aan de Efteling of een familiebezoek. "Iemand die gezond is heeft talloze wensen, maar een terminaal ziek persoon eigenlijk maar één", slaat Barry de spijker op zijn kop.

Nancy beaamt dit. Ze vertelt dat ze op een avond gebeld werd met de vraag of ze de volgende dag een spoedwens kon begeleiden. "Een mevrouw uit Gemonde wilde zo graag nog even naar buiten naar het pleintje om met de buren een drankje te doen. Zoiets kleins en simpels, wat niet lukt", geeft ze aan. "Dit deed ze iedere week, maar er was voor haar nu geen mogelijkheid meer om uit huis te komen. Ze kon niet zitten en het bed was wel op wieltjes, maar te breed om uit de deur te kunnen. We hebben haar op de brancard geholpen, het huis uitgereden naar de picknickbank voor het huis en daar heeft ze rustig met iedereen kunnen kletsen en nog een drankje gedaan."

Verre reizen

Toch maakt de wensambulance ook verdere reizen. Populaire 'wenslocaties' zijn bedevaartsoorden als Lourdes, maar ook andere bestemmingen in Frankrijk, Duitsland, België of zelfs Schotland, Noorwegen en Servië hebben al op bezoekjes van de wensambulance mogen rekenen.

Bijzonder is het meerdaagse bezoek aan Winterberg, enkele jaren geleden. Jan: "Een man wilde daar naartoe; hij was er al zeven jaar op vakantie geweest." Eenmaal ter plaatse kreeg hij de best mogelijke behandeling van de hoteleigenaar, die het een eer vond dat hij een laatste wens in vervulling kon laten gaan. "De wensvrager is vrijdag thuisgekomen en zei: 'Nu heb ik alles gekregen wat ik wilde'. De maandag erop is hij overleden. De hoteleigenaar was bij zijn uitvaart en stelt sindsdien zijn hotel (Der Brabander) enkele dagen per jaar open voor een wensvrager.

Ook gaat de wensambulance jaarlijks naar de Alpe d'Huez ter promotie, maar ook om wensen te vervullen.

Iedere wens is een verhaal

Het zijn slechts enkele van de ruim 500 bijzondere verhalen die voortkomen uit de wensen die het afgelopen jaar werden uitgevoerd. "Maar iedere uitgevoerde wens is bijzonder", zo vertelt Barry. "Je mag zó dicht bij de mensen komen. Ze laten je echt toe in hun omgeving." Dat blijkt: soms wordt een vrijwilliger zelfs uitgenodigd op de begrafenis van een wensvrager.

Iedere wens heeft zowel een treurige als mooie kant. Vrijwilliger Jan had ooit een patiënt die overleed op de terugweg naar huis. "De wensvrager wilde nog één keer zijn verjaardag vieren en tegelijkertijd afscheid van vrienden en naasten nemen. De wensvrager overleed na het feestje, op weg naar huis. Dát maakt indruk. Maar we hebben de laatste wens nog wel uit kunnen voeren."

Veruit de meeste bezoekjes aan het buitenland gaan naar familie of vrienden van de wensvrager. Dat kan zijn om een bruiloft te bezoeken of om gewoon afscheid te nemen van geliefden. Ook bezoeken aan begrafenissen van familieleden of vrienden zijn populair onder wensvragers.

Het gaat echter niet altijd om terminaal zieke wensvragers. Bij uitzondering kunnen bijvoorbeeld ook mensen die immobiel en niet terminaal ziek zijn, maar door een ziekte of ongeval in het ziekenhuis of thuis liggen hun wens in vervulling zien gaan. Barry legt uit dat het bijvoorbeeld kan gaan om een vader die de geboorte van zijn kind anders had moeten missen, of een gouden bruiloft die anders gemist had moeten worden.

Er is maar één harde eis bij WensAmbulance Brabant: de wensvrager moet bedlegerig zijn. Anders kan een wensvrager een beroep doen op een (rolstoel)taxi.

Aangrijpend

De Boxtelse vrijwilligers menen zonder uitzondering dat hun werkzaamheden voor WensAmbulance Brabant een erg dankbare taak vormen. Toch is het natuurlijk zo dat het grootste deel van de wensvragers kort na uitvoering van de wens zal overlijden.

Sommige wensvragers hebben om die reden ook moeite om hun wensvraag in te dienen; een aanvraag indienen betekent immers zoveel als accepteren dat je niet lang meer leeft. Zo vertelt Leny over een wensvrager met wie ze via haar werk op de Spoedeisende Hulp in contact kwam. De wensvrager vond zichzelf nog niet ziek genoeg voor het indienen van een wens, maar Leny wist de familie toch te overtuigen de wens door te laten gaan. Dit omdat de wensvrager anders wellicht al te ziek zou zijn om er zo van te genieten als nu.

Ook kreeg ze ooit een wens van een relatief jonge man om bij een uitvaart van een ook nog jonge vriendin te zijn. "Vanwege het grote verdriet waren niet veel mensen uitgenodigd voor de uitvaartceremonie. Maar de wensvrager mocht komen. Bij het afscheid vertelde hij zijn overleden vriendin dat hij haar binnenkort zou komen vergezellen. Dat is natuurlijk heel aangrijpend."

Omdat dit soort verhalen een vrijwilliger natuurlijk niet in de koude kleren gaan zitten, is vanuit de stichting een BOT (BedrijfsOpvangTeam) met een vertrouwenspersoon beschikbaar. Ook praten de vrijwilligers regelmatig met elkaar over hun ervaringen om aangrijpende momenten te verwerken.

Je zou het bijna vergeten tussen alle ellende, maar er wordt ook vaak gelachen in de wensambulance. "Ik was voor een wens met een man in Rotterdam", vertelt Barry. Daar bezocht de wensvrager kenmerkende, Rotterdamse plaatsen zoals Hotel New York. "Toen kwam de patiënt spontaan op het idee om ook een bezoekje te brengen aan het Feijenoordstadion, waar we natuurlijk heen reden. Daar sprak hij de legendarische woorden: 'Broeder, als je hier naartoe wilt moet je wel heel ziek zijn'", grinnikt Barry.

Sponsoring

Om alle ritten te kunnen betalen is natuurlijk veel geld nodig, dat door middel van donaties wordt ingezameld. Hoewel de vrijwilligers en zelfs het bestuur van de stichting geen geld krijgen voor hun werk, komen er een hoop kosten kijken bij het uitvoeren van wensen. Zo wordt ieder jaar een fors bedrag gereserveerd voor de aankoop van nieuwe ambulances, een kostenpost van zo'n 125.000 euro per stuk. Daarnaast gaat een aanzienlijk bedrag op aan benzine, onderhoud van het bestaande wagenpark, opleiding van de vrijwilligers, kleding, waskosten en de huur van de garages waar de wensambulances staan.

De stichting ontving in 2016 een flink bedrag aan donaties en sponsorinkomsten zodat de noodzakelijke kosten gedekt worden. Maar sponsoring kan soms ook het gratis beschikbaar stellen van goederen of diensten betekenen. Leny geeft als voorbeeld de schenkingen van enkele brancards van 7.000 euro per stuk. Het enige dat WensAmbulance Brabant krijgt van het Rijk, is de wegenbelasting voor hun vier ambulances en de grote aanhanger waar de All Train Brancard in vervoerd wordt. Mede hierdoor kan uiteindelijk bijna 95 procent van de inkomsten gebruikt worden voor de realisatie van wensen.

Volgens Barry gaan, zodra de naam 'WensAmbulance Brabant' valt vaak deuren open die anders gesloten blijven. Dit betekent dat de beurs vaak ook bij langere trips gesloten kan blijven, zodat de wensvragers zelden kosten hoeven te maken. Barry: "Vaak zeggen wensvragers ook dat wij bij hun begrafenis of crematie een donatiebox van WensAmbulance Brabant mogen plaatsen. Zodoende geven ze toch een donatie aan onze stichting."

Uitzonderingen

De inzet van de vrijwilligers, de intense uitstapjes en het sympathieke doel maken de wensambulance tot een populair goed doel. Niet alleen om aan te doneren, maar ook om vrijwilliger bij te zijn.

Momenteel zijn ruim 200 vrijwilligers bij de stichting actief, waarvan 60 chauffeurs en zo'n 140 verpleegkundigen. Bij de planning van een wensvraag wordt een nieuwe vrijwilliger eerst als derde begeleider toegevoegd om ingewerkt te worden.

En al deze vrijwilligers zetten zich in om een wens zo snel mogelijk uit te kunnen voeren. "We hebben als WensAmbulance Brabant maar één advies", besluit Barry, "wacht niet te lang met wensen. We kunnen indien nodig al dezelfde dag voor de deur staan!"

Meer informatie over WensAmbulance Brabant is te vinden op www.wensambulancebrabant.nl.

Kleppervakantie Flopflopflopflopflop ... na drie dagen kamperen herken ik dit geluid uit duizenden. Het is zoonlief die immerhollend aan komt klepperen op zijn slippers. Zijn tweede jaar op de camping. Van mij ook, ware het niet dat ik veertig-plus ben (geworden) om dat te kunnen zeggen. Wat een feest. De hele dag buiten. Vroeg op. Laat naar bed. Sportieve en creatieve activiteiten. Als stoer hoogtepunt snoert een aantal moeders zich vast in een trapeze om klauterend over een touwenparcours uiteindelijk aan een katrol gillend naar beneden te suizen. Tot grote hilariteit van alle zoon- en dochterliefs.

Kamperen verkinderd. Het op het allerlaatste moment ingegeven 'idee van reserveautosleutel meenemen' blijkt vooruitziend als zoonlief de achterklep van de auto met 'iets sleutelachtigs' op de hoedenplank dichtgooit. 'Sorry mam.' 'Geeft niet kerel, komt goed,' kan ik hem in alle rust en naar waarheid antwoorden. Waarbij het scenario van iemand (ja wie?) op weg naar Sauerland om 'even' de autosleutel te komen brengen door mijn hoofd flitst en gelijk glimlachend gepareerd wordt.

Na een week fun past onze materiële volksverhuizing nog steeds in de auto. De volgende keer mag ik de helft van de kleren en vier paar (ongedragen) schoenen thuislaten. Daar mag ik wat mannelijker in worden. Zoonlief zit sip naast me, hij wil niet naar huis. Het was weer de leukste vakantie van zijn leven.

Terug in het Boxtelse, shoppen bij good old Appie. Omschakelen naar een ander ritme; de orde van de niet-vakantiedag. 'Niet op zoek gaan naar lekkers in de schappen,' zeg ik vermanend tegen mezelf. En naast me hoor ik een dame, bezig met vakken vullen, met een stralend gezicht tegen haar collega zeggen: 'nog één uur en acht weken, dan heb ik vakantie.' Ik grijns....om haar blije vakantievooruitzicht. En gelijk zie en hoor ik zoonlief de berg op en af klepperen. Ik sluit me volledig bij haar aan: vakantie is zo slecht nog niet.


Ik ga op vakantie en neem mee

Na verscheidene examenfeestjes, de diploma-uitreiking, het gala en vele uren werken is het op een gegeven moment toch echt tijd voor vakantie. Eerst met vrienden naar het bar koude en regenachtige Albufeira en daarna met de familie naar het subtropische Engeland.

Laatst las ik een onderzoekje waarin stond wat Nederlanders meenemen op reis. Stroopwafels stond op nummer 1 en ook ouderwets Hollandse dingen zoals drop, hagelslag en pindakaas stonden hoog op het lijstje. Ik zelf krijg altijd meteen een vakantiegevoel als ik de mix minipakjes van hagelslag en vlokken op het aanrecht zie staan. Mijn zusje en ik eten dan meestal de lekkerste op, waardoor ons pap en mam tegen heug en meug de overgebleven restjes met beteuterde gezichten op zitten te eten. Dan weet ik dat het goed zit.

Ook de blikken van de keurslager met onder andere gehaktballen, runderlappen en die heerlijke jus maken mij altijd weer vrolijk. Zelfs de stoofvlees uit blik van een Z-merk, die bij de eerste blik nog lijkt op Pedigree hondenvoer of bruin braaksel, smaakt geweldig als je lekker buiten op de veranda zit te vertoeven. Ik kijk er nu al naar uit om met mijn badslippers en een grote pan de camping af te struinen om de bestelde friet op te gaan halen en dat ik met mijn slaperige kop de heerlijke geur van warme broodjes ruik in het lokale bakkertje.

In Portugal zal waarschijnlijk ook de hele van schijf van vijf voorbijkomen, pils (10 liter per dag), friet, pizza en shoarma (whoppaa meteen 3 vakjes te pakken: koolhydraten, vlees, vet en heel veul), Haribo kersjes (2 stuks fruit per dag) en paprikachips (2 ons groente per dag). Jaja je moet goed eten want drinken is ook duur.

Fijne vakantie allemaal.

Bas Voets


Nieuw artikel

Foto: Wendy Stiphout-Maas

Living our American Dream: Bucketlistje #1

Op de vraag van deze krant om een Luchtpost te schrijven over een zonnige bestemming waar we geweest zijn wist ik wel een antwoord. Boven aan onze lijst van 'dromen' stond met stip Hawaii. Afgelopen springbreak kwam deze droom uit en kozen we voor het eiland O’ahu, vooral omdat daar Pearl Harbor ligt. In eerste instantie had ik een stukje geschreven over wat we allemaal gezien hebben… maar dat liet te weinig ruimte om te beschrijven hoe prachtig het daar is. Het paradijs bestaat echt.

Natuurlijk hadden we vooraf via onze reisbijbel The Lonely Planet heel wat dingen uitgezocht die we zeker wilden doen. Snorkelen in de prachtige Hanauma Bay, hiken naar een enorme waterval in het tropisch regenwoud, natuurlijk Pearl Harbor waar we uiteindelijk een hele dag vol ontzag hebben rondgelopen en op zoek naar schildpadden. Dit is allemaal gelukt en echt zo onvoorstelbaar mooi als ze zeggen.

Maar wat ons daarnaast altijd zal bijblijven is de mentaliteit en de onmetelijke vriendelijkheid van de Hawaiianen. Het mooiste wat je daar kan doen is een auto huren, je snorkelsets, handdoeken en water achterin gooien en gewoon gaan rijden. Bij elk strandje mag en kun je stoppen. Als de golven te hoog zijn (vooral aan de Noord-kust) geniet je van de overal even blauwe water, het uitzicht en de waaghalzen in de golven. Is het water rustig dan gooi je je handdoek op het strand en word je meteen opgenomen door de locals vol met prachtige verhalen. Je neemt hun instelling snel over en geniet vooral met ze mee. Op zondag wordt de kleinste baby tot de oudste oma meegesleept naar het strand inclusief zwembadje, barbecue, vier koelboxen, radio, generator voor de stroom, partytent voor de schaduw, enz. Die mensen weten wat samen genieten is.

De klapper van de vakantie was de laatste dag. In een MAGNUM P.I. vlucht, oftewel een vlucht in een heli zonder deuren!!!! was het nogmaals genieten van al het moois, maar nu vanuit de lucht.

Conclusie: Hawaii stond terecht op #1 en zal nog vaak onderwerp van gesprek zijn…. soms komen dromen echt uit!

Nu leven we toe naar onze vakantie in Nederland wat na een heel jaar ook weer heerlijk zal zijn.

Fijne vakantie!

Wendy Stiphout

Zomercolumn Eric Top

Zoals elk jaar ook nu weer een zomercolumn voor de vakantie-editie van DeMooiBoxtelKrant. Wij zijn dit jaar weer te vinden in het mooie Oostenrijk. Een heerlijk land met ruimte, lieve mensen en een schitterende natuur.

Dit is heel wat anders dan de drukte van de Spaanse stranden of de Italiaanse bootjes van Venetië. Natuurlijk ook mooie gebieden, maar je moet daar zo oppassen. Er lopen daar zakkenrollers rond, verkopers die je tegen spotprijzen niet van echte te onderscheiden nep-iPads, Samsungtelefoons of andere zaken proberen aan te smeren of opdringerige proppers die je bijna het restaurant intrekken. Elk jaar kun je weer lezen hoe vakantiegangers weer zijn bestolen op de Franse wegen of in Italië te veel hebben betaald voor de benzine, omdat de meter op de pomp ineens op nul wordt gezet.

Ik weet natuurlijk ook wel dat het niet zo zwart-wit is, maar ik wil jullie gewoon waarschuwen voor de mogelijke risico`s. Ik ga ervan uit dat jullie net als ik gewoon maximaal gaan genieten en goed opletten.

O ja, en positief is dat wij in bijna heel Europa ons internetabonnement van thuis kunnen gebruiken zonder extra kosten. Kijk wel even goed de voorwaarden na van je provider.

Ik wens alle lezers van deze krant een hele fijne en veilige vakantie en vergeet niet je woning goed af te sluiten.


Foto: Heemkunde Boxtel

Stationsstraat - Boxtel (1900-1933)

Links:
Johanna Maria van Kuijk,
Geboren: 11-4-1851 te Boxtel
Gehuwd: 9-5-1876 te Berkel-Enschot met Wilhelmus Leenen
Overleden: 19-12-1936 te Woensdrecht

Midden:
Wilhelmina van Kuijk (Mijntje van de Sande)
Geboren: 4-11-1858 te Boxtel
Gehuwd: 11-5-1881 te Boxtel met Johannes Hubertus Adrianus van de Sande
Overleden: 16-3-1934 te Boxtel

Rechts:
Elisabeth van Kuijk
Geboren: 28-4-1857 te Boxtel
Gehuwd: 20-11-1882 te Boxtel met Hendrikus Jacobus van Boxtel
Overleden: 8 juni 1933 te Boxtel

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Fotoreportage:

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

Laserguns, Oud-Hollandse spelletjes of Kabouterpret: haal een compleet feestpakket in huis met FEEST! Een kist gevuld met spelletjes, attributen en verkleedkleren, staat garant voor een dag lang zorgeloos genieten van de leukste (kinder)FEESTjes. Neem contact op via feest@gmail.com of kijk op Facebook: @feestboxtel.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Diensten

Que viva la vida

Dat is hem dan. Ik ga stoppen, ophouden, eindigen, afhaken, kappen, nokken, staken met iets wat ik bijna drie jaar voor deze krant heb gedaan. Ja lieve mensen, pak een tissue, zoek het nummer van stichting Korrelatie of grijp even een goeie borrel: mijn column in deze krant stopt. Niet omdat iemand mij dat gevraagd heeft, niet omdat ik wil, maar er zitten nu eenmaal te weinig uurtjes in de week voor deze Rooie Rico. Aangezien muziek toch helemaal mijn dingetje is, wil ik weer meer aandacht en tijd daar aan gaan besteden. Schrijven vind ik leuk hoor, maar nog liever zet ik er dan een muziekje onder.

Ik ga deze zomer genieten van een fantastische vakantie en breng tussendoor ook nog even een nieuw plaatje uit. Ik had het liedje al even klaar liggen, maar de videoclip had wat meer tijd nodig. Ik vind hem hilarisch… maar ja, waarom zou ik hem anders uitbrengen. Op slechte muziek zit niemand te wachten. Hoewel… de laatste tijd krijg ik regelmatig filmpjes van de Facebookpagina 'Jezus wat slecht' onder ogen. Daarvan kun je enkel denken: 'Jezus wat slecht'. De meest spannende muziek komt voorbij.

Zo zag ik een duo genaamd Ben en Ruurd regelmatig voorbij komen. Zij zouden de zomerhit van 2017 hebben, getiteld: Que viva la vida (leef je leven). Ik kan niet anders zeggen dan…goh, aparte muziek. Maar wat blijkt: ze hebben twee hitjes en gaan al direct stoppen als duo! Huh? De afscheidstournee is al aangekondigd. Stoppen op je hoogtepunt heet dat, of zoiets. Wat een coole rakkers zijn dat. Of zou er een marketingbureau achter zitten?

Nou laat ik hem dan ook maar aankondigen. Ik ga ook stoppen! Niet alleen met deze column, maar ergens in 2057 geef ik mijn afscheidsoptreden. Er zijn nog kaartjes te koop bij de betere boeken- en platenwinkels.

Tot die tijd zul je mij alleen of samen met de mannen van Rooie Rico XXXL geregeld in het land tegen gaan komen. Om vast te repeteren voor het afscheidsconcert natuurlijk. We hebben nog wel even tijd om te repeteren, dus de kans is groot dat je ons bij een try-out tegenkomt. Misschien ga ik in de tussentijd wel een duetje doen met Ben of Ruurd. Die hebben dadelijk weer tijd zat.

Nou mensen. Vette doei voor nu, tot ooit, wie weet tot een keer. In het land of bij je thuis in de tuin of in je huiskamer, slaapkamer gaat misschien wat ver. En niet vergeten: Que viva la vida en Tekjero Rooie Rico (Heb Rooie Rico lief). xxx


Luchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

De zon

De zomer breekt aan in Nederland en eindelijk kan iedereen weer genieten van het lekkere weer, iedereen is in de ban van de zon. Want je moet zo snel mogelijk lekker bruin bakken. Het liefst loop je ook met zo min mogelijk kleren aan om dat mooie kleurtje aan iedereen te laten zien.

Hier op Curaçao is dat heel anders, ik hoef niet meer zo nodig elke dag in de zon te liggen om een lekker kleurtje te krijgen. Nee laat ons maar lekker in de schaduw liggen. De kids hebben op het strand een UV-shirt aan, moeders een pet op en iedereen is ingesmeerd met factor 70. Ook als ik buiten loop sta ik het liefst in de schaduw.... het is gewoon veel te warm.

Maar toch houden we zeker van het zonnetje want ALS het een keer regent, lopen wij meteen te klagen dat we natte en koude voeten krijgen.

Daarom voor alle Nederlanders, en Boxtelaren in het bijzonder: geniet van de zon! - waar je ook bent - en kleur lekker bruin. Voor je het weet regent het weer en krijg je koude voeten ;-)

Gr Marjolein


Hoera, het is weer Kermis

Foto: Gemeente Boxtel

In gesprek met Richard Schuurs, de kermisambtenaar

'Kermisambtenaar' Richard Schuurs kreeg enkele jaren terug de opdracht mee de Boxtelse en Liempdse kermis een eigen 'smoel' mee te geven. Op 5 augustus begint de kermis in Liempde. Op 18 augustus volgt de Boxtelse kermis. Schuurs geeft alvast een voorproefje van wat er te verwachten valt op de twee kermissen binnen onze gemeente.

Foto: Gemeente Boxtel
Richard Schuurs Foto: Jan van der Steen

Richard Schuurs is sinds 2004 betrokken bij de Boxtelse en Liempdse kermis. Eerst als uitvoerend ambtenaar, maar sinds zo'n vijf jaar ook wat betreft het vastleggen van attracties. Toen werd Schuurs namelijk verantwoordelijk voor het vastleggen van de kermisexploitanten, een taak die voorheen uitbesteed werd. "Het voordeel daarvan is", zo vertelt hij, "dat je eenvoudiger een sfeervolle en gevarieerde kermis neer kunt zetten."

Schuurs legt uit dat bij het uitbesteden van de organisatie aan bijvoorbeeld een evenementenbureau de kans bestaat dat een ondernemer die veel geld investeert in zijn attractie niet op de kermis komt. Dat komt omdat de kans groot is dat de ondernemer door de investeringen minder kan uitgeven aan pacht van zijn standplaats. Doordat de gemeente het heft in eigen hand neemt, komt de focus niet alleen op de opbrengst, maar vooral op het geheel te liggen.

Volgens Schuurs komen steeds meer gemeenten, juist omdat ze meer vanuit vogelperspectief naar het evenement kunnen kijken, op het idee om de organisatie van de kermis in eigen handen te nemen. Deze gemeenten organiseren zich in de VGK, de Vereniging Gemeentelijke Kermisbeheerders, om ideeën en ervaringen uit te wisselen. De organisatie kent nu 63 gemeenten die lid zijn.

De plank misslaan
En dan rijst de vraag: kun je als kermisorganisator dan ook de plank volledig misslaan? Volgens Schuurs zal het niet zo snel gebeuren, maar het kán wel. Hij schetst een voorbeeld van een kermis die waarschijnlijk economisch erg aantrekkelijk is, maar weinig sfeer oplevert: "Je kunt de Boxtelse Markt helemaal volbouwen met goktenten. Dat levert een prima kermisopbrengst op, maar de sfeer is dan ver te zoeken." Het ligt in de lijn der verwachting dat bovendien bij zo'n kermis de terrassen ook niet erg vol zullen zitten. "Als je het als gemeente in eigen hand neemt kun je meer naar het totaalplaatje kijken en staat de opbrengst an sich niet meer voorop."

Ook het kiezen van een geschikte openingsact is volgens Schuurs een ingewikkelde klus. Zo moet je een breed gedragen act of artiest strikken. Soms kan echter het beeld van een artiest tussen het moment van boeken en het moment van optreden compleet omslaan. Denk bijvoorbeeld aan Ronnie Flexx, die weliswaar niet in Boxtel optrad, maar bij verschillende shows bier over zich heen kreeg.

Dan zijn er nog zaken waar je als 'kermisambtenaar' totaal geen invloed op hebt, maar die toch het succes van de kermis beïnvloeden. "We hebben bijvoorbeeld de afgelopen jaren slecht weer gehad tijdens de kermisperiode", vertelt Schuurs met een ernstig gezicht. "En wat te denken van wk's of ek's voetbal? Mensen kijken thuis of gaan naar het café, maar niet naar de kermis. Ook de crisis heeft invloed gehad. Mensen zoeken toch manieren om te bezuinigen en uitgaven op de kermis vormen dan vaak een van de eerste posten."

Ook is de kermiswereld gevoelig voor concurrentie. "Bijvoorbeeld van festivals", weet Schuurs. Maar ook andere kermissen kunnen roet in het eten gooien: als Den Bosch een grote, spectaculaire attractie wil, kan het zomaar zijn dat de exploitant daarom aan Boxtel voorbij gaat omdat beide kermissen gelijktijdig plaatsvinden.

Kermisshoppen
Maar volgens Schuurs begint de kermismarkt weer langzaam aan te trekken. "De kermis is wat langzamer in herstel dan andere sectoren. Dat komt ook omdat je vaak pas het volgende jaar de effecten ziet van wat je voor het huidige jaar hebt bedacht", doelt hij op het aantal exploitanten dat op de kermis wil staan, met de ervaringen van de voorgaande editie in het achterhoofd.

De ritprijzen in Boxtel zijn gemiddeld. Enkele naburige gemeenten kunnen goedkopere ritten bieden, maar compenseren dat op andere manieren. "Ik denk niet dat overal de ritten hetzelfde zijn als in onze gemeente", hint Schuurs op kermissen waar exploitanten weliswaar minder geld vragen, maar ook veel kortere ritten aanbieden.

Zowel op de kermis in Boxtel als die in Liempde komt volgens Schuurs veel regionaal publiek af. Dat ligt volgens hem aan de goede afwisseling tussen nieuwe attracties en 'oude bekenden'. "Zo'n 70 procent van de kermiskramen komt jaarlijks terug", schat hij de verdeling van de bezetting in. Dat betekent dat zo'n 30 procent van de kramen wisselt. Veel moeite met het vinden van exploitanten om die plaatsen op te vullen heeft Schuurs niet, zo vertelt hij.

Dat is mede te danken aan de inspanningen van de 'kermisambtenaar' zelf. "Dat is het mooie aan het zelf organiseren van de kermis; ik kan tegenwoordig de exploitanten gewoon bellen", vertelt Schuurs enthousiast. Daarnaast kan en mag Schuurs ook de afweging maken, binnen bepaalde grenzen, hoeveel pachtgelden hij de kermisexploitant laat betalen voor diens standplaats. "Ik denk dat wij als gemeente best goed zijn voor de exploitanten."

Ook in zijn vrije tijd is Schuurs wel eens bezig met de kermis, hoewel hij niet het gevoel heeft dat hij aan het werk is als hij in een attractie zit. "Het kermis kienen heb ik volgens mij opgepikt in Rooi. En je maakt natuurlijk zo nu en dan een praatje met een exploitant van een attractie waarbij je denkt; die moét volgend jaar op de Boxtelse of Liempdse kermis staan!"

Zo gaat Schuurs ieder jaar de boer op om te 'kermisshoppen' voor een gevarieerde en succesvolle kermis: "De kermis moet echt een breed volksfeest zijn waar jong en oud van kan genieten!"

Toekomst
Schuurs probeert ieder jaar enkele aansprekende attracties te strikken, zoals de Heartbreaker die voor het gemeentehuis komt te staan. Voor de kermis van 2018 zegt hij zelfs al een nieuwe, spectaculaire attractie vastgelegd te hebben, hoewel hij nog niet wil verklappen welke…

Na volgend jaar maakt de kermis sowieso een grote verandering door: de vernieuwing van de Markt. Schuurs kan daar, wat de kermis betreft, bijna niet op wachten. Hij wijst bijvoorbeeld op de mogelijkheid om kabelgoten aan te leggen: "Dan zijn we van die grote roze generator op de Markt af." Ook is hij niet al te rauwig over het feit dat de fontein van de Markt verdwijnt: "Dat is echt een groot obstakel waar je ieder jaar omheen moet bouwen. Echt waar; dat de nieuwe Markt wordt ingericht als evenemententerrein gaat mogelijkheden bieden." Toch zijn er ook dan uitdagingen, zoals het verhoogde stukje groen dat voor de Mikies komt te liggen.

Liempde
De Liempdse kermis moet het dit jaar voor het eerst stellen zonder de luchtschommels. De betrokken kermisexploitant liet weten dat de attractie in Liempde niet rendabel genoeg was om dit jaar terug te keren. Schuurs kan kort zijn over de schommels: "Je kunt wel stug blijven terugkeren, maar als het geen geld oplevert, dan heeft dat niet zo veel zin natuurlijk." In plaats van de Luchtschommels komt een zogenaamde funhouse, ofwel cakewalk op de Liempdse kermis te staan.

Ondanks het niet terugkeren van de Luchtschommels lijkt Liempde toch te kiezen voor een wat klassiekere benadering van de kermis dan de afgelopen jaren. Zo is in overleg met het Dorpsberaad Liempde dit jaar niet enkel gekozen voor de bekende 'ballonnenclown' Clown Erico om de kermis te openen, maar zal ook een heuse ganzenparade over de Liempdse kermis trekken. Een ganzenhoeder zal vanaf zaterdag 5 augustus om 15.00 uur, als Erico de kermis op de Keefheuvel heeft geopend, een uur lang de kermisgasten vermaken.

Zondag 6 augustus om 11.00 uur zal kapellaan Geoffrey voor de tweede keer de zondagsmis op de kermis leiden. De ker(k)mis op en om de botsauto's was vorig jaar zo'n succes dat een traditie geboren lijkt te zijn.

De Liempdse kermis is van 5 tot en met 9 augustus op en rond de Keefheuvel in het centrum.

Boxtel
Ook in Boxtel is enkele jaren geleden een traditie geboren die in stand gehouden wordt; het kermis kienen op dinsdagochtend, dat de gemeente verzorgde in samenwerking met diverse ondernemers, Beleef Boxtel en de kermisexploitanten. De gasten werden echter geselecteerd en gebracht door Stichting Met je Hart. Dit jaar zal het kienen een iets andere vorm krijgen dan voorgaande jaren, omdat deze stichting aangaf in de vakantieperiode moeite te hebben met het vinden van voldoende vrijwilligers. Dat betekent dat de organisatie dit jaar nog steeds gedragen wordt door de gemeente, maar dat de gasten niet alleen door Stichting Met je Hart worden benaderd maar ook via andere (zorg)instellingen. Het kermis kienen is, zoals ieder jaar, op dinsdagochtend (22 augustus) tussen 10.00 en 12.00 uur.

De Boxtelse kermis wordt op vrijdagavond 18 augustus om 18.45 uur op het Breukelsplein feestelijk geopend met een optreden van Dries Roelvink. Onbekend is of de artiest daarbij in kenmerkende gele zwembroek zijn opwachting maakt.

Op de Boxtelse Markt is een variëteit aan attracties te vinden. Eerdergenoemde Heartbreaker bijvoorbeeld, voor het gemeentehuis. Schuurs: "Daar probeer ik ieder jaar een nieuwe kraam te krijgen!" Het Breukelsplein, dat volgens Schuurs vaak het stempel 'kinderpleintje' opgedrukt krijgt, is thuisbasis voor enkele snelle attracties zoals de 'superdraaimolen' Eclipse of de Breakdance.

Nieuw is een reuzeschommel, genaamd Hangover. "Die naam zegt eigenlijk alles al", verwijst Schuurs naar de verschillende draaiende en schommelende bewegingen die het gevaarte maakt. Op de Boxtelse kermis is op dinsdagavond 22 augustus 22.30 uur bovendien een spectaculaire vuurwerkshow bij de gemeentevijver.

De Boxtelse kermis vindt plaats van 18 tot en met 23 augustus op de Markt en het Breukelsplein.

De kermis is op het Breukelsplein geopend van 13.00 uur tot 0.00 uur. De Markt gaat op vrijdag en zaterdag tot 1.30 uur en op de andere dagen tot 0.30 uur door. Op vrijdag 18 augustus begint de kermis vanaf 19.00 uur, direct na de opening.

Acties
Naast het 'standaard' kermisentertainment is er dit jaar, evenals voorgaande jaren, weer een gouden ticketactie in Boxtel. Iedere dag worden daarbij cryptische aanwijzingen gegeven op de Facebookpagina van Beleef Boxtel. Aan de hand daarvan zijn verschillende prijzen te winnen die verstopt liggen op het kermisterrein.

In Liempde kunnen klanten van de Coop sparen voor gratis ritjes op de kermis. Op dinsdag 8 augustus om 20.00 uur is er bovendien de traditionele kermisloterij. De loten krijg je bij de attracties wanneer je daar kaartjes koopt. Hoe meer loten, hoe meer kans op een leuke prijs.

Andere acties of meer informatie over de Boxtelse en Liempdse kermis wordt verspreid via Beleef Boxtel. Houd hun website (www.beleefboxtel.nl) en Facebookpagina dus goed in de gaten!

Natuurlijk wenst ook DeMooiBoxtelKrant je een fijne kermis. Daarom vind je op pagina 15 coupons voor de kermis waarmee je bij inlevering leuke kortingen en extraatjes kunt krijgen.

Quotes: "Het voordeel van zelf organiseren is dat je eenvoudiger een sfeervolle en gevarieerde kermis neer kunt zetten"

"Je ziet vaak pas het volgende jaar de effecten van wat je voor het huidige jaar hebt bedacht"

"Kermis moet echt een breed volksfeest zijn waar jong en oud van kan genieten!"

Op een onbewoond eiland!

Foto: Brigit Steer

Ook dt jaar kwam weer de vraag iets te schrijven voor de zomerkrant. MooiBoxtel, ontzettend leuk, maar ons besef van een Hollandse zomer is toch iets anders geworden. Wij leven meer met het droge en natte seizoen, maar laten ook nu natuurlijk iets van ons horen!

Op een onbewoond eiland, lekker leven is de leus, je drinkt met je billen bloot, melk uit een kokosnoot, geen pietsie pech want je hoeft er niets, ligt op je luie haidewiets, of zoiets! Wie kent die tekst niet? Misschien niet de goede woorden in de juiste volgorde, maar zo hebben wij de afgelopen weken ervaren. Geen drukke eilanden met alle gemakken van supermarkten, internet, alle luxe dus, maar kleine eilanden, met lokale bevolking en wat het eiland te bieden heeft! Genieten op de Grenadines en Tobago Cays, een kleine eilandengroep tussen Sint Vincent en Grenada, dat is wat wij de afgelopen weken gedaan hebben.

SY Blue Spirit ligt samen met SY Pimentao, met Renée en Angelique, in turkoois blauw water! We zwemmen, snorkelen, wandelen over het strand en babbelen met de lokale bevolking. We bakken zelf brood en de voorraden worden aangesproken, niet erg want het moet toch een keer op en straks op Bonaire en Curaçao kunnen we alles weer aanvullen! Toch moeten we ook nu het weer steeds goed in de gaten houden, deze kleine eilanden liggen onbeschut in een grote Caribische zee. Wind en golven hebben invloed op ons dagelijkse leven, maar we stemmen het met liefde op elkaar af. Zo van boord in dat mooie, heldere water springen, kleurrijke vissen, schildpadden en roggen voorbij zien zwemmen blijft prachtig.

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Maar het orkaanseizoen nadert en we gaan weer op zoek naar een veilige plek. Curaçao is goed bevallen dus wij hebben weer gekozen voor het Spaanse Water, hopelijk dit jaar zonder dreiging van een broertje of zusje van orkaan Matthew!

Een fijne vakantie voor iedereen vanaf SY Blue Spirit!

René & Brigit


Luchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

Zomer in Andalusië

Het is volop zomer in Andalusië en de zon werkt harder dan de meeste mensen op het moment. Als je namelijk niet in de toeristensector werkt, dan is augustus de vakantiemaand en dat houdt in: veel strand, veel Fiëstas, lange Siëstas en nog langere nachten. Het één is trouwens vaak een gevolg van het ander…

Het blijft een genot om te zien hoe de Andalusiërs hun vakantie hier ten oosten van Málaga doorbrengen. De terrassen en restaurants zitten vol, het strand vanaf vijf uur 's middags nog voller en de sfeer is losjes, relaxed en vriendelijk. Hele families zitten bij elkaar op het strand onder parasols, party-tent of wat dan ook maar schaduw geeft.

Want waar met name de jeugd en de buitenlandse toeristen gebruikmaken van de strandtentjes en beach-clubs waar je ligstoelen, parasols, eten en drinken bij de hand hebt, kiezen de meeste locals er nog steeds voor om ouderwets met de hele familie naar het strand te gaan en dat is soms een hele onderneming.

Opa en oma worden het eerst 'geparkeerd' en daaromheen wordt met stoelen, tafels en koelboxen een eigen gebiedje afgebakend waar men met elkaar tot diep in de nacht van de koelte van de zee geniet. Leuk om te zien, met name omdat iedereen elkaar de ruimte gunt en met respect met elkaar omgaat. Stil is het echter niet, ongelooflijk wat men elkaar allemaal te vertellen heeft, en dat dagenlang. Zoals gezegd geeft dat wel een enorm leuke en gezellige sfeer.

Wij gaan er weer van genieten en hopen dat alle lezers van DeMooiBoxtelKrant een mooie, leuke, interessante en gezellige zomer tegemoet gaan. Fijne vakantie!

Un saludo,

Hans en Anne-Loes Schellekens
www.casagradable.com


Heemkunde Boxtel vernieuwt zichzelf

Foto: Heemkunde Boxtel

Heemkunde Boxtel vernieuwt zichzelf

In hartje centrum, aan de Markt naast het gemeentehuis, vind je de Heemkamer. Hier, in een historisch pand dat gedeeld wordt met de VVV en centrummanagement, kun je op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur en vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur bij Heemkunde Boxtel terecht voor informatie over Boxtel van toen, voor het delen van jouw verhaal daarover en sinds kort ook voor het inzien van boeken over historisch Boxtel en Brabant in de nieuwe Boekenbank. Speur je liever thuis achter de computer naar het sprekend verleden van onze gemeente? Dat is met de vernieuwde website met onder veel meer de digitale versie van de Boekenbank, de Beeldbank met duizenden foto's en films en de 'Kleine encyclopedie over (historisch) Boxtel', een soort Wikipedia, helemaal een genot.

Boxtels Wikipedia: de Kleine encyclopedie
Laten we daar eens mee beginnen, de 'Kleine encyclopedie over (historisch) Boxtel'. In de Heemkamer wordt deze reporter van DeMooiBoxtelKrant op een vrijdagmorgen al opgewacht door de samensteller hiervan, Heemkunde-lid Ben Ophof, en door Christ van Eekelen en Gerard Buiks, respectievelijk de secretaris en een bestuurslid van Heemkunde Boxtel. In de sfeervolle ruimte, te bereiken via het VVV-kantoor ('pas op je hoofd!') en via de ingang aan het Magdalena's Pad, vertelt Ben over deze 'Wikipedia' van Boxtel. Dit lijvige pdf-document van, op moment van schrijven, 231 pagina's bevat informatie over allerlei onderwerpen die met Boxtel te maken hebben; personen, familienamen, straatnamen, cafés, instellingen, verenigingen, oude ambachten en ga zo maar door.

Foto: Heemkunde Boxtel
Eetzaal van Sint Anthoniusoord Foto: Heemkunde Boxtel
'Garderobe en Toiletafdeling van Sint Anthoniusoord. Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Heemkunde Boxtel
[Foto hoort bij La Salle] Jonge bewoners van La Salle vissen in de vijver. Foto: Heemkunde Boxtel
Van links naar rechts: Gerard Buiks, Ben Ophof en Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel Foto: Sander van Kasteren
Van links naar rechts: Christ van Eekelen, Gerard Buiks en Ben Ophof van Heemkunde Boxtel Foto: Sander van Kasteren

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is informatie over te vinden in de encyclopedie. "Je vindt er alles over de historie van Boxtel", bevestigt Ben niet zonder trots. "En ik vul de informatie steeds aan, zo blijft het document constant groeien. Als mensen suggesties of verbeteringen hebben, als ze vertellen dat een bepaald feit net anders in elkaar zit, als ze een aanvulling hebben; dan zoek ik dat uit en vul ik het aan. Ik heb de geschiedenis ook niet zelf bedacht, dus ik zoek alles grondig uit." Lang geleden begon Ben er al mee. "Als ik iets opzocht, dacht ik wel eens: dat heb ik toch al eerder gezien? Om te voorkomen dat ik steeds in herhaling viel, besloot ik op een gegeven moment een soort alfabet van mijn zoekopdrachten en alles wat ik daarbij tegenkwam te maken, zodat ik onderwerpen snel terug kon vinden. Zo is het idee geboren."

Vernieuwde website
Verschillende feiten in de encyclopedie verwijzen weer naar andere, aanverwante onderwerpen. Zoeken doe je via de drie puntjes rechtsboven in je browser. Je kunt er dus lekker in 'ronddwalen' en, steeds verder van je oorspronkelijke zoekopdracht van alles over Boxtel te weten komen. Net zoals op de rest van de vernieuwde, overzichtelijke site www.heemkundeboxtel.nl, waar je vanaf de startpagina via 'dorpsgeschiedenis' en 'algemeen' bij de link naar de encyclopedie terechtkomt. De website heeft dezelfde opmaak als de Facebook-pagina 'heemkundeboxtel' gekregen, oogt fris en overzichtelijk en ís dat ook. "Niets ten nadele van de oude website", benadrukt Christ, "maar die was hard aan vernieuwing toe. Op een gegeven moment raakte deze gewoon 'verstopt', omdat er steeds maar informatie werd toegevoegd. Het overzicht raakte zoek. Dat is ook niet gek natuurlijk, de geschiedenis vormt zich elke dag en is constant in beweging."

Boekenbank
Naast de Kleine Encyclopedie bevat de vernieuwde website ontzettend veel informatie: duizenden foto's, filmpjes en historische feiten over Boxtel, met onderwerpen als archeologie, bijzondere personen, de economische, politieke en religieuze geschiedenis, en kaarten, plattegronden en juridische stukken. En de Boekenbank, met daarin vermeld alle boeken van Heemkunde Boxtel. Je vindt er zowel de exemplaren die te koop zijn, als die zijn te bekijken in de Heemkamer. Christ, Gerard en Ben wijzen naar de kast tegen de muur, daar staat de fysieke versie. Een gedeelte van de boeken is te koop, de rest alleen in te zien, zo benadrukt Christ: "we lenen niets uit, dat brengt te veel geregel en administratie met zich mee."

De Boekenbank bevat - onder veel meer - uitgaven als 'Jacobs Vlucht' over de bekende Boxtelaar Jacob Roelands (meer weten over deze interessante man? Kijk in de Kleine Encyclopedie!), 'Het Boxtelse Liduina in Geuren en Kleuren' van Nel en Frank van Doorn, maar ook het boek 'De Vijftien Executies' over vijftien mannen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden terechtgesteld op de Geldersedijk bij Hattem en Katerveer in Oldebroek. Eén van hen was geboren in Boxtel en woonde er een jaar. Christ geeft toe dat de relevantie voor Boxtel van dat laatste boek zeer gering is, maar toch heeft het de Boekenbank gehaald. "We hebben nog veel meer boeken dan er nu in de kast staan", zo vertellen de drie leden enthousiast, "maar die moeten nog gerubriceerd worden. En je komt zo nog wel eens iets tegen. Ook als er een nieuw boek uitkomt dat over Boxtel gaat, dan kopen we dat."

Dat niet alleen Boxtelaren hun weg naar de Heemkamer weten te vinden, blijkt wel uit het feit dat er laatst nog iemand uit Wateringen was. En pas geleden kwam een man uit Eerde langs. "Hij had een foto bij zich van zijn vader bij een kroeg, die genomen moest zijn op de Esschebaan", vertelt Christ. "Hij vroeg zich af wie er met zijn vader op de foto stonden. Ik heb die toen op de Facebookpagina 'Je bent Boxtelaar als...' geplaatst en na een tijdje waren die namen gevonden. En ook die van het café, dat toenmalig Café 't Voske bleek te zijn.
De eerste week dat we hier zaten liep een man uit Noord-Holland binnen die als 'bleekneusje' bij Sint Anthoniusoord in Boxtel was geweest. Dat waren stadskinderen uit heel Nederland die in de jaren 50 en 60 naar het platteland werden gestuurd om gezonde buitenlucht op te doen. Hij had er hiernaast bij Restaurant de Waag naar gevraagd en was doorgestuurd naar het VVV. Zo kwam hij bij de Heemkamer, waar wij hem konden vertellen waar het Sint Anthoniusoord precies was, namelijk op de plek van het latere Lindenlust. Hij had vernomen dat het gebouw gesloopt zou gaan worden en wilde het graag nog eens zien. Dus toen hebben we hem daar naartoe gestuurd en hem verwezen naar de website voor meer informatie. In de Kleine Encyclopedie is daar veel over terug te vinden (zie foto #).

Via Sint Anthoniusoord komt het gesprek op 't Zonneke, een doorgangs- en observatiecentrum dat in de jaren 50 links voorbij het huidige De Bourgondiër zat. Dat was een crisisopvang, aanvankelijk alleen voor Brabants jongens en meisjes, later uit het hele land (zie foto #). En we dwalen verder af. Via orthopedisch instituut De La Salle (zie foto #), belanden we bij Sint Charles, het missieklooster van de Witte Paters op Hal, langs de A2 (zie foto #). Hier zijn nu de Herenboeren Wilhelminapark gevestigd. Via de A2 bevinden we ons ineens bij Petershoek, waar je nog niet eens zo heel lang geleden via de stoplichten de snelweg overstak, op weg naar Gemonde en Schijndel.
Al deze plekken zijn terug te vinden in woord en beeld op de vernieuwde website. Christ laat deze nog even uitgebreid zien. De agenda, de Beeldbank met duizenden foto's, de Boekenbank, de nieuwsbrieven van Heemkunde Boxtel die teruggaan tot 2008, de dorpsgeschiedenis, de Heemwinkel. Het is een plek om, net als in ons gesprek in de Heemkamer, van de hak op de tak te springen, om uren in rond te dwalen en om in te verdwalen.

Ons gesprek wordt onderbroken door een liefhebber die de Heemkamer bezoekt. Hij heeft een lijst vol titels van boeken bij zich. Op één na kan Christ ze hem allemaal meegeven. Het laatste boek wordt besteld en zal ook snel in zijn bezit zijn. Tevreden met zijn nieuwe aankopen lijkt de man weer zijn weg te vervolgen, zij het niet dat hij nog vol zit met 'gezellige klets' en die hij ook goed kwijt kan bij de heren in de Heemkamer. Er wordt gepraat over de moeder van Christ die de man nog kent uit de Doornakkerlaan, over die buurvrouw die later verhuisde naar een andere straat – 'waar was dat ook al weer?' – en over die ene familie van buiten Boxtel die neerstreek op de Molenwijkseweg. Verhalen van vroeger die je dan weer niet snel op de website zult vinden, ons kent ons-verhalen; ook daarvoor kun je terecht bij de Heemkamer.

Wil je in contact komen met Heemkunde Boxtel, ga dan naar www.heemkundeboxtel.nl, neem contact op met secretaris Christ van Eekelen via 0411-675818
of secretaris@heemkundeboxtel.nl of loop binnen bij de Heemkamer. Je vind deze achter het VVV-kantoor aan de Markt, naast het gemeentehuis. De kamer is geopend op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur (ingang via zijdeur aan Magdalena's pad) en op vrijdagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur (ingang via toegang VVV of via de zijdeur aan Magdalena's pad).

Quotes:
'In de Kleine Encyclopedie vind je alles over de historie van Boxtel'
'Geschiedenis vormt zich elke dag en is constant in beweging'
'Ook voor ons kent ons-verhalen kun je bij de Heemkamer terecht'


Vervolg Heemkunde

(tot nog toe) onbekende boerderij met onbekend gezelschap in Boxtel. Foto: Heemkunde Boxtel

Vervolg Heemkunde

Foto uit 1932 van vier onbekende kinderen. Foto: Heemkunde Boxtel
[Deze niet per se gebruiken] 50-jarig jubileum van Hebox aan de Stationsstraat. Deze tent- en markiezendoekweverij zat in de Stationsstraat tot 1978. Sinds 1905 weef- en  verffabriek Hertzberger, destijds gebouwd op de grond van de familie Mahie. Fabricage van  satijn, damast, tijken, zwaar katoendoek,&n Foto: Heemkunde Boxtel

Huis onder water; kom nu in actie!

Heerlijk aan het genieten van een welverdiende vakantie? Mooi! Toch willen we alweer vooruit kijken… en wel naar het najaar.
Het lijkt weer goed te gaan met de woningmarkt. Althans, in de grote steden in het westen van ons land. Maar hoe is het gesteld met de woningprijzen in jouw straat? Hebben die al weer het niveau bereikt van 2008? De reden dat ik je deze vragen stel is dat het vanaf 1 januari niet langer mogelijk is om de restschuld mee te financieren in de hypotheek. Dat kan grote gevolgen hebben.

Staatssecretaris Wiebes liet begin juli aan de Tweede Kamer weten dat de restschuld van woningen vanaf 1 januari niet meer aftrekbaar is. Hij is van mening dat de huizenmarkt voldoende is hersteld en dat deze tegemoetkoming kan vervallen. Woon je in Utrecht of Amsterdam, dan zal dat zeker het geval zijn. De huizenmarkt is daar booming, maar dat geldt nog lang niet voor de andere delen van ons land. Naar schatting 750.000 woningen staan 'onder water' en de impact van het verdwijnen van deze regeling is gigantisch voor bewoners, zeker als ze willen verhuizen.

Hoe is de situatie nu? Stel: je wilt verhuizen, maar na verkoop van jouw huis houd je een restschuld over van 20.000 euro. Dan kun je deze schuld vaak meefinancieren in de nieuwe hypotheek of een separate restschuldfinanciering afsluiten. De rente die je betaalt is 15 jaar aftrekbaar van de belasting. Vanaf 1 januari verdwijnt de tegemoetkomingsregeling echter. Als je in 2018 jouw woning verkoopt én je hebt een restschuld, dan is deze niet langer aftrekbaar. Netto betaal je daardoor meer, maar dat is niet het enige probleem. Een hogere last heeft ook direct effect op het maximale hypotheekbedrag voor jouw nieuwe woning. Ineens kun je dan bijvoorbeeld geen 200.000 euro meer lenen, maar een stuk minder omdat je 'andere' financiële verplichtingen hebt.

De impact - die het vervallen van de restschuldfinanciering met zich meebrengt - is dus enorm! Zeker als je verhuisplannen hebt, is het zaak om hier rekening mee te houden en dit najaar nog in actie te komen. Als je wilt verhuizen, voor een dilemma staat en wilt weten hoeveel effect de restschuld heeft op jouw toekomstplannen, neem dan contact op met onze hypotheekadviseur. Hij rekent graag de scenario's met je door.

Voor nu, geniet van de vakantie!


Het is zóóómer!!

Als ik aan de zomer denk, hoor ik de stem van Olaf, de sneeuwpop uit de Disneyfilm Frozen, die in deze film enorm uitgelaten en open zingt: 'Het is zóóómer!!' Dit ben ik nu.

Aan de vooravond van onze emigratie naar Amerika gaan we Europa nog even diep inademen in het Zwarte Woud en Noord-Italië. Nog nooit heb ik er zo'n zin in gehad. Wellicht omdat we straks even zonder huis zijn, al is het maar voor twee weken; even het
gevoel te hebben vrij te vliegen tussen twee werelden, onderweg naar een nieuw avontuur; een nieuw hoofdstuk.

Ik hoop dat de zomer jou ook vleugels geeft; dat je je vrij voelt, even stilstaat bij wat je voelt, wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt en wat je proeft. Om de zon en de wind te voelen op je huid, nieuwe dingen te zien; je te laten verwonderen, nieuwe geluiden te horen rondom je tent of elders, nieuwe of bekende heerlijke geuren te ruiken, zoals de
verse broodgeur op de camping in de vroege vroegte en het proeven van heerlijk vers lokaal eten.

Ook als je thuis blijft of wanneer het lente, herfst of winter is, kun je je blijven verwonderen: sla een nieuw pad in op de Kampina, probeer een nieuw gerecht te maken of bezoek een muziekfestival, waar je nog nooit bent geweest. Geniet van de zomer en zing, dans en voel je heerlijk uitgelaten, open en vrij.

Lieve groeten,
Tamara


Liempde – Kom jij het geboorteklokje luiden? Het zal weinigen die er ooit langs gekomen zijn ontgaan zijn dat het Raadhuis in Liempde een klokkentoren heeft met een werkende klok. Maar eveneens weinigen zullen weten dat het klokje een rijke historie kent, evenals het Raadhuis zelf. Wij informeerden eens bij Stichting Kèk Liemt, dat het luiden van de klokje vandaag de dag mogelijk maakt.

Het Liempdse Raadhuis werd in 1787 gebouwd. Het is ontworpen door de Boxtelse landmeter en cartograaf Hendrik Verhees. Het klokje hing er toen al, maar werd geluid als het gemeentebestuur de bevolking iets te melden had. Vandaar ook de naam 'gebooiklokje'.

Het gebruik hield zo'n anderhalve eeuw stand: tot 1943. De laatste luider van het gebooiklokje in deze hoedanigheid was voormalig veldwachter Piet Egelmeers. Sinds 1922 vervulde hij de taak van gemeenteomroeper en las hij op zondag aankondigingen voor na het luiden van de klok na de hoogmis.

Het oorspronkelijke klokje werd in 1943 door de Duitsers buitgemaakt en keerde nooit terug. Toch gingen na verloop van tijd, de Liempdse bevolking hield en houdt immers van tradities, stemmen op om het klokje terug te laten keren. Uiteindelijk hakte de Liempdse gemeenteraad de knoop in 1975 door.

Sinds 1976 luidt het klokje in de toren weer, maar nu wel met een andere boodschap: het laat Liempde horen dat zij er een nieuwe dorpsgenoot bij hebben. Het idee hiervoor kwam van toenmalig burgemeester Piet Simts, die ook een pakkende leus verzon: 'Ik laat mij horen wanneer een kindje is geboren'.

Destijds was er een ware race aan de gang om de eerste te zijn die het nieuwe klokje mocht luiden. Uiteindelijk was dat kersverse vader Jan van Houtum. Op 6 maart 1976 luidde hij de klok voor geboorte van zijn dochter Desiree van Roosmalen.

In 1996, Desiree was nèt geen 20, werd Liempde echter heringedeeld en verloor het Raadhuis haar functie. Het klokje raakte in onbruik.

Liempde zou echter Liempde niet zijn als de traditie geen nieuw leven in werd geblazen. In 2010 werd het luiden van het klokje weer opgepikt door Stichting Kèk Liemt. Dit gaat sinds kort in de hal naast de oude raadszaal.

De traditie wordt nu voortgezet door Stichting Kèk Liemt. Wil jij ook het geboorteklokje doen klinken? Dat kan. Neem contact op met info@kekliemt.nl of bel 0411-632081 om een 'luiafspraak' te maken. De kosten daarvoor bedragen 10 euro. Liempdenaren ontvangen na het luiden van de klok een oorkonde.

KBO-activiteiten

Donderdag 3 augustus        Eilandentocht naar Zeeland, vertrek vanaf de opstap plaats        08.30
Zondag 6 augustus        Eten bij Elisabethsdael, opgeven vóór 4 augustus bij receptie van Elisabethsdael via 0411-662579         12.30
Dinsdag 8 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Woensdag 9 augustus        Fietsen, vertrek aan de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15 uur
                        Eten bij Lotus, opgeven vóór 5 augustus bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 06-38938232 of henksturkenboom49@gmail.com         17.00
Dinsdag 15 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Woensdag 16 augustus        Happen en Trappen, vertrek aan de Speelmanstraat 10.00
                                                Vertrek snelle groep        09.30
De snelle groep fietst 80 kilometer, de andere groep 65 kilometer. Aanmelden vóór 13 augustus bij Henk van Uden via 0411-685644 of henkenjeanne@kpnplanet.nl of bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl
Maandag 21 augustus        Bezoek Bijenhal 't Raathuis, Park Molenwijk, Esscheheike 1b. De (klein)kinderen mogen mee. Opgeven bij Claudine Daverveld via 0411-685138 of claudinedaverveld@ziggo.nl        14.00
Dinsdag 22 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Woensdag 23 augustus        Fietsen, vertrek aan de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij Eetcafé De Oude Ketting, Bosscheweg 74. Aanmelden vóór 20 augustus bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 06-38938232 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Internationaal Vliegkisttreffen in Wabern

Foto: Bert Broekman

Vliegkistduivensport, dat houdt in vele malen kamperen in het buitenland. Zes landen organiseren een jaarlijks internationaal vliegkisttreffen. De editie in Duitsland is het grootste spektakel. Duitse vliegrollerclub DFC Mainfranken organiseerde het vliegkisttreffen dit jaar op het voetbalveld van TSV in Wabern, Hessen.

Meer dan vijftig enthousiastelingen namen deel, zodat de wedstrijdleiding donderdag 29 juni al was begonnen met vluchten te waarderen. Ze kwamen uit heel Europa: Kroatië, Zwitserland, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Servië en Tsjechië. Sommigen hadden meer dan vijftienhonderd kilometer moeten rijden om in Wabern een paar duifjes te laten vliegen. De meeste deelnemers hadden meer dan één duivenvliegras en voor ieder ras staat een half uur, dus dan waren ze een tijdje bezig met hun vluchten.

Er waren in Wabern een paar totaal nieuwe rollerrassen die ik niet kende, buiten de gangbare vliegrassen van Birmingham rollers, Mardin/Takla, Wammen, Bakina, Kellebek, Siebenbüger en Oosterse-rollers. Mijn vlucht was goed verlopen ik kreeg een pluim omdat ik de duiven zo goed onder controle had.

De taalbarrière blijft een probleem, vooral met de verschillende Slavische talen, dus voor mij is het handen- en voetenwerk. Maar dan toch heb je lol van onze gezamenlijke hobby ondanks het slechte weer op die dagen. Regen en wind, dat was vooral jammer voor de kampeerders. Mijn vrouw en ik kamperen niet meer, dus hadden wij een hotel besproken in het mooie dorp Fritzlar met een van de mooiste marktpleinen van Duitsland met prachtige vakwerkhuizen.

Na thuiskomst stonden er een indrukwekkende 837 kilometers op de teller, maar ik had het niet willen missen.


Collectes september/oktober

11 tot en met 16 september: St. Prinses Beatrix Spierfonds
18 tot en met 23 september: Nierstichting Nederland
25 tot en met 30 september: Fonds verstandelijk gehandicapten (Merk v. Meedoen mogelijk maken)
2 tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

28 / 28

3 - 23 augustus

Wisselexpositie: 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang'(za& zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

3 augustus - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

3 augustus – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 3 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Architectuur rond 1900
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Vrijdag 4 augustus

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, Selissenwal 25, Boxtel

5-9 augustus

Liempdse kermis
Concordiapark, Liempde

Zaterdag 5 augustus

Viswedstrijd (alleen leden)
13.00 uur, Groot Viswater Den Hulzer, Liempde

Huiskamer; rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Maandag 7 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 8 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Stichting Hobby Computerclub Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Woensdag 9 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Breukelentocht
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 10 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Route Kasteel Stapelen
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Zaterdag 12 augustus

Matineeconcert; Marc Schippers
14.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Huiskamer; Rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Dinsdag 15 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Woensdag 16 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; kienen, rikken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Route Sint-Petrusbasiliek
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 17 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Kloosterroute
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

18-23 augustus

Boxtelse Kermis
Centrum, Boxtel

Zaterdag 19 augustus

23e Klumpkesbridgedrive
10.00 uur in diverse horecabedrijven in Liempde

Huiskamer; fietstocht
13.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 20 augustus

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

21-23 augustus

Bouwdorp JEsch
Venakker, Esch

Maandag 21 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

22-25 augustus
PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Dinsdag 22 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

23-25 augustus

Kindervakantieweek Lennisheuvel
Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kindervakantieweek Boxtel
Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Woensdag 23 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Foto: Anja van Diessen

Fedde Broeders

Saskia Kieboom

Lynn van der Steen