DeMooiBoxtelKrant

31 oktober 2018

DeMooiBoxtelKrant 31 oktober 2018


Prins Joost d'n Echte zwaait scepter over Ploegersland

Prins Joost d'n Echte met zijn partner Lisa van Nunen (l) en Adjudant Tom Smulders met zijn partner Lisan Mulder (r). (Foto: Mark van der Pol) Foto: Mark van der Pol

Liempde - Sinds zaterdagavond zwaait de 24-jarige Joost Schepens, ofwel Prins Joost d'n Echte, de scepter over Ploegersland. Daarin wordt hij bijgestaan door adjudant Tom Smulders. Het motto van dit seizoen is 'In Liemt gao g't vanêiges'.

De nieuwe prins van Ploegersland werd afgelopen zaterdag in een goed gevuld Hof bekend gemaakt. Joost is de zoon van Bert Schepens, die eerder prins van Ploegersland was en destijds als naam koos voor Prins Joost. "Het was een hele eer dat hij destijds voor mijn naam koos als Prinsennaam maar nu ben ik zelf aan de beurt: de enige echte Prins Joost."

Het muurtje om de fietsenstalling in de Rozemarijnstraat van de jaren 80 blijkt de oplossing van het funderingsmysterie te zijn. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel
De deelnemers, onder wie Janny Maas (nummer 1598) en Tony de Groot (nummer 1293) staan klaar voor de start. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Prins Joost d'n Echte, zoals de Prins zijn eigen naam gekozen heeft, rondde enkele jaren geleden de opleiding Tuin, Park en Landschap op het Helicon af en heeft daarna zijn eigen bedrijf opgestart, Schepens tuinen. Hierin verzorgt hij ontwerp, realisatie en onderhoud van kleine tot grote projecten in de buitenruimte. Adjudant Tom Smulders is al een vriend van de Prins sinds de basisschool. In het dagelijks leven is hij werkzaam als uitvoerder bij Van den Boomen.

"Wanneer er in Liemt activiteiten georganiseerd worden is de opkomst groot en gaat de organisatie en uitvoering van eiges. Daarom is ons motto voor komend seizoen: In Liemt gao g't vanêiges", aldus de kersverse Prins.

'Mysterie' fundering Rozemarijnstraat opgelost

Boxtel - Het raadsel waar de fundering die begin deze maand werd blootgelegd aan de Rozemarijnstraat voor diende lijkt opgelost. Volgens Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel hoorde de fundering bij een fietsenstalling die in de jaren 80 voor het pand lag waar nu Switch Kappers zit.

De heemkundige was verrast door de vondst van de betonnen fundamenten die op geen enkele tekening terug leken te komen. Op zoek naar een oplossing voor dit raadsel dook hij in de archieven van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. Daar stuitte hij op enkele foto's uit het begin van de jaren 80, waarop duidelijk een fietsenstalling te zien is, afgebakend door een betonnen muurtje van zo'n 60 centimeter hoog.

Omdat zo'n muurtje onmogelijk op eigen kracht overeind kan blijven staan, moet een fundering aangelegd worden. Waarom die echter niet op de tekeningen terecht is gekomen is onbekend.

Tony de Groot en Janny Maas snelsten in Sparrenbosloop

Boxtel - De 51e Don Quichotte Sparrenbosloop in Boxtel is zondag pure reclame geworden voor de hardloopsport. Bijna 250 deelnemers, 44 meer dan vorig jaar, genoten bij prima weer van een mooi parcours door een prachtig herfstbos. De winst ging naar lopers van thuisclub Marvel.

Snelste man was Boxtelaar Tony de Groot. Hij bleef clubgenoot Patrick Cromsigt, vorig jaar winnaar, ruim voor. Janny Maas won de 11 kilometer lange loop bij de vrouwen. Pascale Boleij, ook van Marvel uit Boxtel, werd eerste in de korte cross over 7,3 kilometer. Bij de mannen was dat Max Heijmans van AV Oss '78.

Lees verder op pagina 17.

Asulym - Part II Foto: Bas Voets

Uniek afscheid bij Bakx Uitvaartzorg

Liempde - Nabestaanden een eigen keuze laten maken voor een passend afscheid van hun dierbare, dat is waar het bij Bakx Uitvaartzorg om draait. Van de invulling van de dienst, de locatie waar deze plaatsvindt en hoe men daar naartoe gaat tot de vormgeving van de kaart, de muziekkeuze en de manier van opbaren. Op dat gebied heeft Bakx sinds kort de keuzemogelijkheden uitgebreid. Naast bijvoorbeeld thuisopbaring of in een rouwcentrum, thanatopraxie (een lichte vorm van balseming) het gebruik van een koelruimte of koelplaat of koeling door middel van graszoden, biedt de Liempdse uitvaartverzorging nu als enige in de regio Boxtel de Bio Sac 200-methode aan. Een conserveringstechniek waarbij geen koelruimte of -plaat nodig is, die geen energie kost en 100 procent natuurlijk is. Hoe dat werkt? Met kleine zakjes actieve koolstof en geïmpregneerde klei.

Nog even zitten, een hand vastpakken, een intiem moment, een verhaal vertellen; afscheid nemen van een overledene doet iedereen op zijn eigen wijze. Dat komt zeer nauw, het gaat immers om de laatste momenten die men met een dierbare doorbrengt. Hoe iemand wordt opgebaard, speelt een belangrijke rol in het afscheidsproces, weet Willemijn Bakx van Bakx Uitvaartzorg. Niet alle nabestaanden voelen zich prettig bij een koelruimte of -plaat. Bio-Sac 200 stelt mensen in staat zonder deze 'koude' methode hun dierbare nog even bij zich te houden.
"Elk afscheid is uniek", benadrukt Willemijn. "Je hebt te maken met de wens van de overledene, maar ook met de wensen van de familie. Daarom geef ik advies en licht ik de verschillende mogelijkheden toe, ook voor de manier van opbaren uiteraard. Zo kunnen nabestaanden kiezen wat het beste bij hen en bij hun dierbare past. Ik voer vervolgens uit wat de familie wil."

Bio Sac 200
Bakx heeft zeer goede ervaringen met Bio Sac 200: "Ik zie dat een lichaam mooier blijft. En het voelt heel natuurlijk aan, niet stijf. Laatst heb ik zelfs een overledene met een paar kussens in de rug een beetje overeind gezet, dat wilde de familie graag. Dankzij Bio Sac 200 ging dat perfect. Met een koelplaat kan dat natuurlijk niet."
De methode is milieuvriendelijk, relatief goedkoop en eenvoudig in gebruik. "Er worden zakjes Bio Sac 200 op het lichaam geplaatst en dat is alles", aldus Willemijn. "De zakjes werken als een filter waardoor het lichaam wordt gepreserveerd. Ongeveer hetzelfde als een lichte balseming, maar dan zonder ingrepen in het lichaam." En dat werkt echt zonder koeling? "Ja, het is moeilijk voor te stellen, maar het werkt echt goed", vertelt de Liempdse uitvaartverzorgster. "Ook midden in de zomer als het buiten 35 graden is."

Het is voor Bakx belangrijk dat ze families voor Bio Sac 200 kan laten kiezen, zoals ze hen in alles hun eigen keuzes wil laten maken. "Ik weet van te voren niet wat ik kan verwachten", vertelt ze, "maar bij een uitvaart kan in principe alles. Daar doe ik mijn uiterste best voor." De familie van de overledene bepaalt wat er gaat gebeuren, Willemijn zorgt voor de uitvoering en bewaakt het hele proces. Ook op financieel gebied houdt zij de vinger aan de pols. "Mensen hebben in zo'n zware periode wel wat anders aan hun hoofd dan de kosten, maar ik wil zeker niet dat zij voor verrassingen komen te staan", aldus Bakx. "Daarom houd ik ze telkens op de hoogte van wat de kosten van de gemaakte keuzes zijn." Ik houd sowieso nauw contact met de familie, loop elke dag minimaal een keer binnen om samen met hen te kijken hoe het met de overledene gaat. Als zij bijvoorbeeld vinden dat het tijd is om de kist te sluiten, dan zorg ik dat dat kan en trek ik mij terug. Zo kunnen zij op hun eigen manier en in hun eigen tempo afscheid nemen, met de mensen die zij daar graag bij willen hebben.

Bij de Allerzielenmis op vrijdag 2 november in de Sint-Jans Onthoofding kerk in Liempde is Willemijn Bakx aanwezig. Mensen zijn dan van harte welkom om haar vragen te stellen over Bio Sac 200 of over Bakx Uitvaartzorg. ook is meer informatie te vinden op www.bakx-uitvaartzorg.nl.

Herdenkingsdienst 'Verlies en herdenken' in Liempde

Foto: Anja van Alphen

Liempde - In het kader van Allerzielen op vrijdag 2 november wordt in de kerk St. Jans Onthoofding in Liempde stilgestaan bij overleden dierbaren. De herdenking start om 19.00 uur.

Bij de dienst worden gestorvenen van het afgelopen jaar met naam genoemd. De dienst wordt ondersteund door de plaatselijke uitvaartondernemers. De herdenkingsdienst wordt voorzien van muziek, kaarsen en bloemen. Daarom wordt aanwezigen gevraagd een onverpakte bloem mee te brengen. "We hopen op een grote bloemenzee, want iedereen draagt wel iemand in zijn hart mee om te gedenken", aldus organisator de Heilig Hartparochie.

Een persoonlijke kaars mag na de dienst mee naar huis genomen worden. Ook ontvangen aanwezigen een herdenkingskaartje met de namen van de overledenen. Dat wordt hen aangeboden door Bakx Uitvaartzorg.

Na de dienst is er gelegenheid om even na te praten en een kopje koffie te drinken bij Carla Saris in Hét Groethuis met De Huyskamer aan de Dorpsstraat 34a in Liempde, naast de kerk.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht op www.heilighartparochie.nl, e daarop doorklikken naar Liempde. Ook kunnen zij bellen met Irene Pineda (0411-631889) of Anja van Alphen (0411-632770).


Viering Wereldlichtjesdag in Protestantse Kerk

Boxtel - Naast op Allerzielen wordt ook op Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 9 december, stilgestaan bij overleden dierbaren. Op Wereldlichtjesdag worden wereldwijd om 19.00 uur kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te gedenken. Ook in Boxtel, in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat wordt hier met een herdenking bij stilgestaan.

Bij de Boxtelse herdenking is iedereen welkom, ongeacht de relatie tot het overleden kind. "Een kind blijft tenslotte een kind", is de gedachte van de kerk. Judith Marechal, ritueelbegeleider bij afscheid, verzorgt op Wereldlichtjesdag voor de vierde keer in Boxtel een herdenkingsviering. Het thema hiervan is dit jaar 'In verhalen leef jij door'.

Tijdens de herdenking worden de namen van de overleden kinderen genoemd en natuurlijk kaarsen aangestoken. Ook worden verhalen en gedichten voorgedragen. Voorafgaand aan de viering zingen de kinderen van het Angelakoor, tijdens de viering wordt de muziek verzorgd door Jet Ruijssenaars en haar zoon Jelle. Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten met een drankje en iets lekkers.

De viering is op 9 december van 18.30 tot 19.45 uur en vindt plaats in de Protestantse Kerk op de Clarissenstraat 18 in Boxtel. Meer informatie aanvragen en aanmelden kan bij Judith Marechal 06-49118877 of via e-mail: judithmarechal@hotmail.com.

Herdenkingsdienst Stichting VanOndersteBoven bij De Kleine Aarde

Boxtel - Met Allerzielen houdt Stichting VanOndersteBoven een bijeenkomst ter herinnering aan overleden dierbaren. Die gaat vrijdag 2 november om 19.00 uur van start op het terrein van De Kleine Aarde.

Het is de zesde keer dat bij De Kleine Aarde een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden tijdens Allerzielen. "Mensen ervaren het als een warm, teder, aandachtig stilstaan bij het leven en de dood van onze geliefde, ons kind, onze vriend of vriendin", aldus de organiserende stichting.

Beeldhouwer Kees van de Loo vertelt en laat zien wat het houwen met hem doet en hoe hij zijn herinneringen vormgeeft door middel van zijn bewerkingen.

Het koor Ratatouille zingt en begeleidt de aanwezigen op weg naar de plaats van samenkomst. De herdenkingsbijeenkomst wordt begeleid door woorden, muziek, stilte en natuurlijk licht. Spreker Nico Bulter verbindt alles tot een geheel.

De bijeenkomst start om 19.00 uur en na afloop is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie, thee of iets anders. Iedereen, jong en oud, is welkom. Bij binnenkomst kunnen degenen die op tijd komen de naam van degene(n) die zij willen herinneren op een kaartje schrijven. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage in de gemaakte kosten is welkom. Je vindt De Kleine Aarde aan het Klaverblad 13 in Boxtel.

Lichtjestocht op begraafplaats Munsel

Boxtel - In het kader van Allerzielen trekt op 2 november een lichtjestocht over begraafplaats Munsel. De tocht is gratis toegankelijk en start om 20.15 uur. Er kan voor gekozen worden om de route langs het graf van een dierbare te laten voeren, daarvoor is aanmelden noodzakelijk via wouter@bijnenboxtel.nl onder vermelding van naam en grafnummer.

Op 2 november, Allerzielen, worden al sinds de twaalfde eeuw alle overledenen herdacht. Voorheen met name voor en door katholieken, maar inmiddels wordt Allerzielen door velen omarmd. Dat blijkt ook uit de grote groep mensen die vorig jaar op de lichtjestocht bij de begraafplaats af kwam. Dit jaar wordt de tocht voor de tweede keer georganiseerd. Door met elkaar (letterlijk) stil te staan bij de graven van overleden dierbaren van de deelnemers hopen de organisatoren gemeente Boxtel en begrafenisondernemer Bijnen een waardige herdenking neer te kunnen zetten.

De begraafplaats is op 2 november sfeervol verlicht met onder andere kaarsjes en fakkels. Na de ontvangst en na afloop van de kerkdienst krijgen de deelnemers een kaarsje aangeboden om tijdens de tocht bij het graf van een dierbare of op een algemene gedenkplek te plaatsen.

Tijdens de lichtjestocht op begraafplaats Munsel lopen de deelnemers langs diverse graven en staan even stil bij de aangemelde graven, zodat de deelnemers de mogelijkheid hebben om het kaarsje en/of zelf meegebrachte bloemen bij het graf van hun overleden dierbare(n) te plaatsen.

De lichtjestocht start rond 20.15 uur. Iedereen is welkom om mee te lopen in deze tocht. Na afloop is er de gelegenheid om na te praten met een kop koffie, thee of warme chocolademelk. Deelname aan de lichtjestocht is kosteloos.

Voorlichtingsavond pleegzorg op gemeentehuis

Boxtel - In de regio Noordoost-Brabant is een tekort aan pleeggezinnen. Op dit moment wachten er in de regio nog ongeveer 27 kinderen op een passend pleeggezin. Woensdag 31 oktober 2018 vindt daarom in het gemeentehuis van Boxtel een voorlichtingsavond plaats over pleegzorg.

De avond is een initiatief van de drie gemeenten Sint-Michielsgestel, Boxtel en Haaren. "Ik draag dit initiatief een zeer warm hart toe", aldus wethouder Marusjka Lestrade. "Elk kind verdient een thuis."

Tijdens de voorlichtingsavond vertelt jeugdhulporganisatie Oosterpoort uit Oss meer over pleegzorg, hoe het is om pleegouder te zijn en hoe je pleegouder kunt worden. Een pleegouder en een pleegzorgwerker van Oosterpoort zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt woensdag 31 oktober van 20.00 tot 22.00 uur plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis Boxtel.

Aanmelden voor deze avond kan via pleegzorg@oosterpoort.org.

Tweedehandsmarkt Goede Doelen

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots is zaterdag 3 november weer het domein van de tweedehands markt voor goede doelen. De opbrengst wordt gedoneerd aan een nader te bepalen lokaal goed doel. De markt begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Naast dat op de markt altijd een grote verscheidenheid aan spullen te koop wordt aangeboden is het ook mogelijk je eigen spullen aan de man te brengen. Dit kan door een tafel te huren voor 4 euro. Om een tafel te reserveren kun je contact opnemen met Wim Kuijlen, 06-22771772 of 0411-601036 of kuijlen_wim@hotmail.com. Entree evenals parkeren is gratis.

Concert Muziekvereniging St.Willibrordus

Esch - Muziekvereniging St.Willibrordus houdt op zaterdag 3 november samen met de Stichting Vrienden van de muziekvereniging haar jaarlijks terugkerend concert. Dit keer is het thema 'Stedentrip'. Het concert vindt plaats in Dorpshuis de Es en zal om 19.30 uur beginnen.

De jeugdslagwerkgroep, het opleidingsorkest, de slagwerkgroep en de fanfare zullen deze avond een muzikale reis maken over de hele wereld. De toegang is gratis.

Rechtgezet: biologische bloembollen voor Boxtel Oost

Boxtel - Onze redactie bereikte afgelopen week het bericht dat de ruim 8.000 bloembollen die in Boxtel Oost worden aangeplant allen biologisch zijn.

Dit met het oog op mogelijke gifresten die aanwezig blijven in bollen die niet op een biologische manier gekweekt worden. Deze stoffen kunnen bijen en andere insecten ernstige schade toebrengen en worden mogelijk gelinkt aan de massale bijensterfte die de afgelopen jaren in het nieuws is. Mede hierdoor onderstreept onze redactie het belang van het melden dat in de wijk Oost enkel biologisch gekweekte bollen aangeplant worden.

Lampionnenoptocht vanaf de Geitenwei

Boxtel - Kinderen tot elf jaar kunnen op vrijdag 2 november meelopen met een lampionnenoptocht door Selissen. Dit onder begeleiding van hun ouders, ondersteuning van de vrijwilligers van de Geitenwei en de medewerkers van Oranjestraat. De deelnemende kinderen kunnen zich rond half zeven verzamelen bij de Geitenwei.

Om 19.00 uur vertrekt de groep voor hun rondje door de wijk Selissen. De tocht zal tevens worden voorzien van een muzikaal tintje en bij terugkomst op de Geitenwei wacht de deelnemende kinderen een traktatie in de vorm van een mandarijn en kop warme chocolademelk. Deelname is gratis.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 1 november        Lezing 'Levenseinde, een moeilijk begin' in De Rots        13.30
                        Bridge in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 2 november        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Dinsdag 6 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 7 november        Eten bij Lotus, opgeven voor 4 november bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Mega Vlooienmarkt De Braken

Boxtel - Sporthal De Braken is op zondag 4 november tussen 10.00 en 16.00 uur het decor van de Mega Vlooienmarkt.

Parkeren bij de sporthal is gratis, entree bedraagt echter 2 euro. Meer info of reserveringen van kramen kunnen verkregen worden via 06-81135591 of www.vandersteenevenementen.nl.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 1 november        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Maandag 5 november        Koor 'De Vrolijke Noot' in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 6 november        Fietsen vanaf Tooseplein (alleen bij goed weer)        13.30
Dinsdag 6 november        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Iedere maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Iedere dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Iedere woensdag gym in de Angelaschool, groep 1 19.00-20.00
                        Groep 2        20.00-21.00
Iedere donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Donderdag 1 november        Lunch Sjefke Stationsstraat 44-46        12.15/12.30

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 6 november        Mindfit in De Kloosterhof        9.00
Woensdag 7 november        Kienen met Jackpot in De Kloosterhof        19.30

Marloes Bakvis – Stralende Kleuren Kindercoaching

Foto: Marloes Bakvis

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In de rubriek 'Ondernemend Boxtel' leer je nieuwe lokale ondernemers kennen die je vertellen over hun bedrijf en drijfveren. Deze week Marloes Bakvis (32) van Stralende Kleuren Kindercoaching.

Marloes coacht kinderen en jongeren van circa 4 tot 21 jaar oud. Dat kunnen introverte hooggevoelige kinderen zijn, maar ook temperamentvolle kinderen met een zeer sterke eigen wil, kinderen met een laag zelfbeeld of motivatieproblemen, kinderen die veel drukte ervaren in hun hoofd, kinderen die vage lichamelijke klachten hebben en/of kinderen die enorm verdrietig tot depressief zijn. Waar ze ook onder gebukt gaan, Marloes helpt ze weer hun eigen, vrolijke zelf te zijn, door hun geluk en zelfvertrouwen terug te vinden. Daarbij biedt ze de ouders ondersteuning en inzichten, zodat ze samen aan een positieve verandering in het welbevinden van het kind en in de sfeer in het hele gezin kunnen werken.

Hoewel Marloes de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant thuis in haar praktijkruimte ontvangt, brengt ze daar weinig tijd door met haar cliënten. "Ik coach ervaringsgericht, sluit altijd aan bij de kinderen en jongeren zelf, bij wat zij leuk vinden om te doen. We gaan naar buiten, wandelen in de natuur, naar de pony's, schommelen, schilderen, dansen of cupcakes bakken, net wat ze zelf graag willen en waar zij op dat moment aan toe zijn. Ze hoeven geen opdrachten te maken bij mij, niets moet. Als ze binnenkomen, kijken we samen wat we die dag gaan doen. Deze kamer is handig voor gesprekken met ouders of als het echt heel slecht weer is. Dan gaan we hier bijvoorbeeld op de grond zitten tekenen, dansen of naar muziek luisteren."

Foto: Marloes Bakvis

Marloes voert niet per se veel gesprekken met de kinderen en jongeren. "Ze hoeven mij niets te vertellen als ze dit niet willen", aldus de kindercoach. "Juist non-verbale communicatie zegt veel over hoe een kind zich voelt en waar het behoefte aan heeft. Ik stap in op waar het kind zich op dat moment bevindt en van daaruit gaan we samen ontdekken. Tijdens de activiteiten die we doen, zie ik ondertussen ontzettend veel gebeuren en daarop coach ik. Het kind heeft dit eigenlijk niet eens direct in de gaten, het zit 'm namelijk in hele kleine dingen en in de benaderingswijze. De coachsessies zelf zijn vooral heel ontspannen en plezierig. Een kind gaat hier altijd vrolijk of zelfs huppelend de deur weer uit. Het is belangrijk dat kinderen zich gehoord voelen en de ruimte en veiligheid ervaren om hun eigen binnenwereld te ontdekken en te laten zien wat er in hen leeft. Dan zie je ze gaandeweg enorme sprongen maken en weer steviger en stralend in het leven staan."

Diagnoses stelt Marloes niet en ze voert geen testjes uit. Ze bekijkt wat de wens van ouders is voor hun kind, bijvoorbeeld dat het weer gelukkig is, een positief zelfbeeld heeft of dat het wat steviger in zijn schoenen staat. Het kind zelf heeft ook wensen, het wil bijvoorbeeld minder last hebben van stress, beter kunnen slapen, minder boos zijn of minder verdrietig. "Daar werken we dan samen naartoe", vertelt Marloes. "Maar ik ga ze niet vertellen wat ze precies moeten doen, dat voelen en kunnen ze zelf. In mijn coaching ondersteun ik hen hierbij. Dat geldt niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders. Zij mogen hun ouderrol weer gaan vervullen zoals zij dat zelf willen en aanvoelen, niet zoals hen steeds verteld en geadviseerd wordt. Je hoort constant hoe het moet en hoe het hoort, daar word je heel onzeker van. Als ouder voel jij als geen ander hoe het met je eigen kind gaat. Er is niet een juiste manier, maar jouw manier. En die gaan we samen ontdekken."

Zelf legde Marloes tot twee jaar geleden ook een hele zoektocht af. Ze werkte als leerkracht in het regulier en speciaal basisonderwijs, als leerkracht bewegingsonderwijs en als apothekersassistente. "Geen van deze beroepen bracht mij wat ik zocht", aldus Marloes, "behalve dat ik ontdekte dat in zowel de onderwijs- als de farmaciewereld mij één doelgroep echt aan het hart ging: kinderen en jongeren. Toen heb ik besloten een-op-een met hen aan de slag te gaan en heb ik daar training voor gevolgd. Door mijn persoonlijke ervaringen en mijn ervaring in zowel het onderwijs als de farmacie heb ik gevoeld en gezien hoe je in het doolhof van hulpverlening kunt belanden. Je ziet door de bomen het bos niet meer, maar voelt je ook niet werkelijk geholpen. Doordat mensen je niet begrijpen, ga je denken dat er iets mis is met je. Als je dan iemand treft die je wel begrijpt, gaat er een wereld voor je open en besef je dat wat je voelt klopt. Want dat is zo, alles wat je voelt klopt. Dat gun ik kinderen en jongeren die zich eenzaam en onbegrepen voelen. En ook de ouders, want zij voelen zich compleet machteloos terwijl zij alleen het beste voor hun kind willen. Er weer bovenop komen, daar help ik graag bij. En dat hoeft geen jaren te duren, vaak is daar maar een paar maanden voor nodig."

Boxtelaar Wim Veekens presenteert boek over bijzondere huisnamen

Wethouder Herman van Wanrooij (r.) ontvangt het eerste exemplaar van het boek van Wim Veekens. (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot

Boxtel - Boxtelaar Wim Veekens werkte jaren aan zijn boek over honderden opmerkelijke, spannende, of grappige huisnamen binnen onze gemeente. Donderdagavond werd het eerste exemplaar van zijn boek 'Van de Aar tot de Zwarte Raaf' aangeboden aan wethouder Herman van Wanrooij.

In een volle zaal van Grand Café Rembrandt vertelde Hanneke van der Eerden, die mede aan de wieg stond van de werkgroep 'Veldnamen' van Heemkunde Boxtel, dat Wim Veekens de enige was die de hele rit heeft uitgezeten. Acht personen waren reeds overleden en een ander groot aantal is er gaandeweg mee gestopt. Niet Wim Veekens, die plichtsgetrouw doorging en een bijzonder boek presenteert.

Astrid Kraal. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

'Van de Aar tot de Zwarte Raaf' behandelt ruim vijf eeuwen kleurrijke huisnaamgeving in Boxtel. Het boek telt 275 pagina's en veel afbeeldingen, waaronder veel kadasterkaartjes, die door Gerard van Houtum prachtig zijn bewerkt. Het boek is te koop bij www.picturespublishers.nl

Astrid Kraal nieuwe gemeentesecretaris in Boxtel

Boxtel - Astrid Kraal wordt benoemd tot de nieuwe gemeentesecretaris. Zij volgt per 1 januari 2019 Harry van Berkel op, die sinds 2016 in die functie voor Boxtel werkte.

Kraal werd vorige week dinsdag door het college van burgemeester en wethouders benoemd als nieuwe secretaris. Zij wordt daarmee ook lid van de directie van MijnGemeenteDichtbij, de ambtelijke fusieorganisatie van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel.

Kraal is momenteel teammanager Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling bij MijnGemeenteDichtbij. Burgemeester Mark Buijs heeft veel vertrouwen in de samenwerking en de meewerkende houding van Astrid: "Astrid is een fijne collega, zit vol energie en gaat verandering en vernieuwing niet uit de weg. Echt een aanwinst voor het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel. Wij kijken uit naar de samenwerking."

Boxtel maakt uitzondering op aardgasvrij bouwen

Boxtel - Samen met slechts zeven andere gemeenten heeft Boxtel het afgelopen jaar gebruik gemaakt van een overgangsregeling om tóch nieuwbouw met een aardgasaansluiting te realiseren. Dit blijkt na het raadplegen van het uitzonderingsregister dat de Autoriteit Consument en Markt bijhoudt. De uitzondering geldt voor een nieuw aan te bouwen bedrijfspand aan de Runmolen 6 in Boxtel.

Alle nieuwbouwprojecten in Nederland worden aardgasloos gebouwd, tenzij ze gebruik maken van een speciale overgangsregeling om tóch een aansluiting op het gasnet mogelijk te maken. Die regeling loopt van 1 juli tot 1 januari 2019. Het gaat om alle nieuwbouwwoningen die op of na 1 juli 2018 worden ingediend voor een omgevingsvergunning.

'#klimaatdouche' slingerde Maya van der Steenhoven direct via Twitter de wereld in. Zij is een van de initiatiefneemsters van Van Gas Los, dat zich inzet voor een aardgasvrij Nederland. Navraag bij de gemeente leert dat inderdaad gebruik is gemaakt van de uitzonderingsregel. "In Boxtel is er voor slechts één enkele aansluiting gebruik gemaakt van deze regeling. De verwachting is dat dit bij één blijft", laat een woordvoerder, die eveneens wijst op de vele nieuwbouwprojecten die wel aardgasvrij zijn, weten. Het gaat volgens de gemeente om een startende ondernemer die de meerkosten voor aardgasvrij bouwen niet kon opbrengen. "Wel treft hij voorbereidingen zodat hij op een later moment over kan gaan naar een duurzame/gasloze energievoorziening."

Overigens duikt Boxtel slechts één maal op in het register. In de gemeenten Gooise Meren, Hardenberg en meer in de buurt Landerd en Laarbeek verschijnen samen vele tientallen bouwwerken mét aansluiting. Per 1 januari loopt de regeling af en is het wettelijk gezien niet meer mogelijk om gebruik te maken van de mogelijkheid om nieuwbouwwoningen met aardgasaansluiting te realiseren.

6 / 20

Foto: Rini van Oirschot

Rechterstraat 71, Café Van Heesch, Café Oostende

Fons van Heesch bouwde in 1933, toen Café Pas Buiten afgebroken werd vanwege de aanleg van de 'nieuwe weg' (de huidige Brederodeweg), aan de overkant van de weg een nieuw café. Hij zat hier zeker tot 1949 als kastelein. De bouwvakkers van het aannemersbedrijf Van Heesch werden in het café op zaterdag uitbetaald en kregen daar één of twee pilsjes van de baas bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de jeugdbeweging van het St. Paulusjeugdhuis, in de tijd dat daar Duitse troepen ingekwartierd waren, onderdak in het doelenlokaal van Café Van Heesch.

Vanaf het begin van de vijftiger jaren waren Kees en Gerda Luiben gastheer en gastvrouw van het café, dat zij Café Oostende noemden om aan te duiden dat dit het meest oostelijke punt van het centrum was. Boxtel Oost moest toen nog gebouwd worden. In 1954 kon je hier voor een kwartje entreegeld tv kijken naar het WK voetbal. De vergunning voor sterke drank was van 1955 tot zeker 1968 eigendom van F. van Elk-van Heesch.

Foto: Rini van Oirschot
Kruising Brederodeweg (‘Nieuwe weg’ ) met de Rechterstraat. Links op de hoek café Van Hees en later Café Oostende genaamd. Foto dateert uit de jaren ’60 Heemkunde Boxtel, collectie Gemeente Boxtel.
Foto: Rini van Oirschot

In dit pand is nu Dierenkliniek Hoekstra gevestigd.

Bron: Tapperijen, tappers en togen van Pierre van Amelsvoort 2008

Iedereen een plaatje

Een tijd geleden ontvingen we een leuk bericht. Dochter (4) is lid van de Meppertjes en mag op de foto omdat er sinds deze week bij een supermarkt een hockeyplaatjes-spaaractie is.
En dan is er dus een kans dat u ons plaatje, letterlijk en figuurlijk, kunt aanschouwen. Maar eerst moest de foto nog gemaakt worden. Die bewuste dag kom ik gehaast mijn huis binnen, in de ene hand een tas met laptop, en in de andere hand een kant-en-klaarmaaltijd.
Ik bied de oppas alvast mijn excuses aan voor mijn 'haastgedrag'.
"Sorry, maar ik moet snel koken en dan naar MEP voor een foto."
Ik vraag de oppas of de kinderen lief zijn geweest en hoe de dag is verlopen. Ze vertelt dat ze mijn dochter die middag vermaakt heeft met make-up en nagellak.

Ik vloek inwendig, want hoewel ik alles geregeld had, had ik misschien ook tegen de oppas moeten zeggen dat de dochter op de foto moest. Mijn vrees wordt enkele seconden later direct bevestigd. Als een soort travestiet komt de kleuter naar beneden. Glitter oogschaduw van wenkbrauw tot de neus, rouge op de wangen, gloss op de lippen, een uitgezakte staart (waar ook wat glitter in is blijven plakken) en nagellak in alle kleuren. Denk aan zanger Boy George, de mini versie.

"Oh, wat ben je mooi!" zeg ik enthousiast. Ik bedenk ondertussen 3 dingen.
1. Hoe ga ik haar vertellen dat die make-up eraf moet? 2. Hoe krijg ik het er überhaupt af aangezien de make-up remover op is? 3. Hoe krijg ik haar kapsel nog een beetje leuk?

"Zeg lieverd, weet je nog wat we na het eten gaan doen?" zeg ik even later aan tafel.
En ja ze wist het nog. "Ik ben extra speciaal mooi voor de hockeyfoto!"
Shit.
"Weet je nog hoe je buurmeisje eruit zag toen ze op de hockeyfoto mocht?" vraag ik, hopend dat ze zou zien dat 'au naturel' de bedoeling is. Maar dat wist ze ook nog. "Met heel mooi haar! Wil jij dat ook voor mij maken?" Misschien goed om te vermelden dat ik niet kan vlechten en dat mijn stresslevel nu per minuut stijgt.

Dat kapsel brengt me op een idee. Ik breng het slechte nieuws over het verwijderen van de glittertoestanden MAAR MAAR MAAR, haast ik me te zeggen, de nagellak mag blijven zitten en ik beloof dat de buurvrouw haar haartjes mooi gaat maken.
En terwijl ik dat zeg weet ik niet eens of de buurvrouw thuis is. Slecht moederschap in optima forma.
Ik app mijn buuf. Ben je thuis? Halloooo? Reageer ff = spoed!
Het werd nijpend, we moesten zo weg.

Een halfuur later staan we in de rij bij de kleedkamers van MEP, een verdwaalde glitter glinstert op het jukbeen van de kleine, en de ogen zijn ietwat rood van het schoonmaken. Maar het is gelukt! Ze is een prachtig hockeymeisje, met schitterende vlechtjes: want ja, de buurvrouw was thuis. Dus ik doop het spreekwoord nu om in 'Beter een goede buur dan een verre kapper.'
En vanaf deze week is het voor ons boodschappen doen bij zowel de Jumbo als de Appie, want eerstgenoemde heeft óók een plaatjesactie. De BOC-leden in ons gezin zijn vereeuwigd en dus genoodzaakt aldaar te sparen.
Iedereen een plaatje, behalve mama. Dus beste mensen van de Lidl, sla je slag en zet een spaaractie op waarbij je mensen in hun Netflix-pose kunt sparen. I'm in! Totaal naturel…

Voorlichting fietsverlichting doet lampje branden bij BHC-leerlingen

Maaike van Gorkum test de virtualrealitybril. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Boxtel - Scholieren van het Boxtelse Baanderherencollege (BHC) werden vorige week woensdag door TeamAlert gewezen op het belang van goede fietsverlichting. Dit in het kader van het project Show Yourself waarbij onder andere een virtualrealitybril werd ingezet om de leerlingen van het BHC voortaan zichtbaar de weg op te laten gaan.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat slechts 22 procent van de fietsers in de studentensteden zowel voor- als achterlicht gebruikt. Een laag aantal, vooral gezien het feit dat 91 procent van de jongeren in Nederland aangeeft het belangrijk te vinden om goede fietsverlichting te hebben. Maar niet zo belangrijk om het daadwerkelijk te gebruiken dus. Team Alert wil daar verandering in brengen. De maatschappelijke organisatie richt zich op drie onderwerpen. Bewustwording bij jongeren op het gebied van verkeersveiligheid, geldzaken en gezondheid. Voor het eerste thema was de organisatie afgelopen woensdag aanwezig op de middelbare school in Boxtel. Met het nieuwe project Show Yourself wil Team Alert de scholieren informeren over fietsverlichting om zo bewustwording te creëren.

Als de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant het Baanderherencollege betreedt, zijn vier medewerksters van TeamAlert al druk bezig met het klaarzetten van de spullen, waaronder virtual reality brillen. Deze krijgen de scholieren op tijdens een 360-gradenfilmpje over fietsverlichting. Tijdens dit ervaringselement zie je het verschil tussen een niet, een slecht en een goed verlichte fiets vanuit het perspectief van een autobestuurder. Nicole van Maurik van TeamAlert legt uit waarom haar organisatie kiest voor deze speelse aanpak: "De theorie is saaie stof, daar raakt onze doelgroep snel verveeld van. Zo'n filmpje vinden jongeren juist erg leuk en interessant."

Enthousiast
Om 10.00 uur gaat de bel voor de pauze. Waar het tot dan toe heel rustig was in de gangen van de school, loopt nu een karrenvracht aan luidruchtige leerlingen voorbij de stand van Team Alert. De scholieren kijken nieuwsgierig en vragen zich af wat er aan de hand is. In het begin wachten ze wat af, maar al snel wordt het steeds drukker bij de stand. Een jongen is enthousiast over de VR-bril: "Wow, dat was echt vet." Op de vraag van Maaike van Gorkum van TeamAlert of hij er iets van geleerd heeft, antwoord hij licht verbaasd: "Ja, ik zag de fietsers bijna niet."

Tegelijkertijd houden twee andere TeamAlert medewerksters een quiz met enkele vragen die betrekking hebben op fietsverlichting. Zo laten zij de scholieren inschatten hoe hoog een boete is als je geen verlichting hebt op de fiets. "240 euro", roept iemand. "Dat is wel heel veel", lacht Danique Jansen, lid van de maatschappelijke organisatie. Een ander antwoord is vijftig euro en dat komt een stuk beter in de buurt, want de kosten bedragen 55 euro per licht. "Ik vind dat veel te duur", geeft een jongen aan. "Tien euro is meer dan genoeg." Een scholiere reageert hierop: "Maar dan doe je er niks mee." De dames van Team Alert knikken instemmend.

Deal
Vervolgens verzoeken de vier voorlichtingsmedewerksters de jongeren een deal te sluiten, door hen te laten beloven voortaan met fietsverlichting de weg op te gaan. Dit wordt bekrachtigd met een handtekening op een dealkaart. "Een symbolische handtekening", licht Van Gorkum toe. "Je moet de deal met jezelf aangaan en niet met ons." Deze dealkaarten komen in een doorzichtige plastic bol terecht die de dames op een hoge tafel hebben staan. Als beloning krijgen de scholieren fietsverlichting aangeboden en maken ze kans op de VR-bril. Van Gorkum plaatst hier een kanttekening bij: "Als ze iets kunnen winnen of gratis kunnen krijgen, dan kun je de boodschap niet zo goed meer overdragen."

Nadat de pauze is afgelopen, haalt het team opgelucht adem. "Zo, dat was hectisch", vertelt Mirthe Fortuin, het vierde lid van Team Alert. "Maar het slaat aan", voegt ze een positieve noot toe. Fortuin, Van Maurik en Jansen bekennen dat zij vroeger ook vaak zonder fietsverlichting reden. Mirthe: "Ik fietste een aantal jaar terug bijna nooit met fietsverlichting, maar als je een rijbewijs hebt zie je pas hoe gevaarlijk het is." Deze mening wordt gedeeld door de andere voorlichtingsmedewerkers en de docenten die meeluisteren. Ook de scholieren beseffen aan het eind van de dag beter dat fietsverlichting van immens belang is. Jansen verduidelijkt dit met een voorbeeld: "Er was een jongen die zei: 'Als je je lichten niet aan hebt en het is donker, rijdt er zo een vrachtwagen op je bakkes'." De andere dames moeten lachen. Het lijkt een geslaagde dag te zijn. "En we hebben iets belangrijks aan het licht gebracht", grapt Danique.

Lezing over Romeins glas in de ArcheoHotspot

Boxtel - Joop van der Groen, auteur van het boek 'Romeins glas uit particulier bezit' geeft op zaterdag 3 november een lezing in de ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel. De lezing begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur.

Van der Groen zal stukken uit zijn eigen verzameling meebrengen. Er zal onder andere gesproken worden over: glastechnieken, kleuren, recycling en het gebruik van Romeins glas. Heb je zelf scherfjes Romeins glas? Die kun je meebrengen ter determinatie. Hiervoor kunnen bezoekers dagelijks terecht bij de ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00-13.00 uur zijn er activiteiten waaraan bezoekers kunnen meedoen. De agenda van de komende maanden staat op http://heemkundeboxtel.nl/dorpsgeschiedenis/archeologie/archeohotspot-boxtel/
De ArcheoHotspot is op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen e-mailen naar archeo@heemkundeboxtel.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Boguslaw Pupiec

Foto: Boguslaw Pupiec

Vrede van de ochtend. Deze foto is in de ochtend gemaakt in de Kampina.

9 / 20

Verkeersplan Move'31 houdt gemoederen bezig
'Noordelijke ontsluitingsweg' is verboden woord tijdens beeldvormende vergadering

De noordelijke ontsluitingsweg werd geopperd als mogelijke oplossing voor verkeersproblemen die in de toekomst in Boxtel Noordwest ontstaan. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Het leek een beetje op het spelletje 'verboden woord' tijdens de informatiebijeenkomst over het verkeersplan tot 2031 (Move'31) dinsdagavond in het Boxtelse gemeentehuis. Want hoewel er binnen de muren van het gemeentehuis toch weer rekening gehouden wordt met de mogelijke aanleg van een noordelijke ontsluitingsweg vanwege onder meer de komst van Esch naar Boxtel en mogelijke woningbouw in 'de oksel', werd de politiek beladen term dinsdag zoveel mogelijk vermeden. Ook maakte de gemeente excuses voor het inspraaktraject, dat als 'mislukt' werd bestempeld.

Hoewel de avond in de eerste plaats voor raadsleden bedoeld was, kwam er ook een handvol mensen van buiten de politiek op af. Gezamenlijk lieten zij zich door de ambtenarij bijpraten over een 'tussenversie' van de integrale verkeersvisie tot 2031, aangeduid met Move'31. Daar werd uitleg gegeven over de plannen aan de hand van vier thema's die spelen rond het verkeersplan: inspraak, de Noord-Westverbinding, de verkeerssituatie op de Eindhovenseweg en het groeimodel voor verkeersstromen in onze gemeente.

De avond begon met een presentatie die bij verschillende aanwezigen al direct vragen opriep. Zo is er nog veel onduidelijk op het gebied van verkeer in het noordwesten van Boxtel. Dit komt omdat er verschillende ontwikkelingen spelen, zoals de mogelijke sluiting van overwegen, de komst van Esch naar Boxtel en mogelijke bouw in 'de oksel', het gebied tussen de spoorlijnen richting Den Bosch en Tilburg. Omdat een duidelijke gebiedsvisie nog ontbreekt moet volgens de ambtenarij rekening gehouden worden met verschillende scenario's, waarvan óók enkelen met een noordelijke ontsluitingsweg.

Erin gefietst
Direct reageerde Combinatie95-raadslid Stefan de Nijs verontwaardigd. Zijn partij was destijds fel tegenstander van de weg. "De noordelijke ontsluitingsweg wordt nu weer via de ambtenarij 'erin gefietst", merkt hij op. Het idee voor zo'n weg is niet nieuw. Het werd in het verleden al verschillende keren geopperd, maar in 2011 verstomde de discussie omdat de weg toen na verkeersonderzoek 'onnodig' bleek. Bovendien zou zo'n weg een aanzuigende werking kunnen hebben op sluipverkeer.

Hoewel de weg volgens de huidige verkeersmodellen nog steeds niet noodzakelijk is, moet Boxtel er rekening mee houden dat die situatie in de toekomst wellicht kan veranderen was dinsdag de boodschap. "Een integrale visie voor dit gebied ontbreekt", constateren ook ambtenaren Werner Bastiaans en Frits Fastenau, die verwijzen naar de grote vraagtekens rondom de toekomstige ontwikkelingen in het gebied. Volgens hen is het daarom handig om een aantal scenarioschetsen te maken, waarvan in sommige de noordelijke ontsluitingsweg wordt opgenomen.

VAN
Het was niet het enige opmerkelijke punt tijdens de informatiebijeenkomst. Zo moet Boxtel ook werk maken van een koppeling van de N618 (Schijndelsedijk) op de A2. De noodzaak van die aansluiting, de Verbindingsweg A2-N618 (VAN) genoemd, wordt ingegeven door de verwachting dat fors meer fietsverkeer over de Noord-Zuidas van Boxtel komt vanwege de aanleg van een snelfietsroute tussen Boxtel en Eindhoven.

Ook het idee van de VAN is niet nieuw, het staat al verschillende jaren op de begroting vermeld. Toch werd de urgentie dinsdag nog eens duidelijk gemaakt. Om de verkeersdruk van auto's op de Eindhovenseweg te verminderen wordt de aansluiting van de wijk Oost op de snelweg noodzakelijk geacht. Volgens verkeerskundige Bram Louwers, betrokken bij het project Move'31, is er geen andere optie dan een 'parallelstructuur' aan te leggen aan de westzijde van de snelweg. De wijk Oost had tot 1995 een aansluiting op de huidige A2 bij Petershoek, maar die werd gesloten en maakte plaats voor een viaduct zonder aansluiting op de snelweg. Eerdere pogingen om een heraansluiting voor elkaar te krijgen strandden omdat er onvoldoende geld voor was, of de plannen praktisch onhaalbaar bleken.

Mislukt
Met een klankbordgroep die als los zand aan elkaar hing, onduidelijke doelen van de inspraakprocedure en gebrekkige terugkoppeling over wat met feedback werd gedaan kan het inspraaktraject van Move'31 als 'mislukt' worden bestempeld. Dat gaven de betrokken ambtenaren dinsdagavond tijdens de informatieavond over het verkeersplan in het Boxtelse gemeentehuis dan ook ruiterlijk toe.

Dat de inspraakprocedure mislukt is bleek nog maar eens toen beleidsmedewerker verkeer Jack Dörfel al vroeg op de avond moest bekennen dat de leden van de klankbordgroep Move'31 geen persoonlijke uitnodiging hadden ontvangen voor de informatieavond. Ook toen de aanwezigen in kleine groepjes opgedeeld werden bij verschillende deelonderwerpen waren kritische geluiden te horen over het inspraakproces. "Ik was lid van de klankbordgroep Move'31", zegt een aanwezige, die namens Boxtel-Oost ook lid was van de klankbordgroep Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). "We zijn eind 2016 een keer bij elkaar gekomen en ik meen nog eens in 2017. Daarna hebben we nooit meer een uitnodiging gehad. Nu hoor ik hier net dat de klankbordgroep koud gesteld is."

"Het proces is inderdaad niet naar wens gelopen", laat ambtenaar Maria Snellen weten. Als voorbeeld van hoe het wél moet haalt ze de procedure rondom PHS aan. De bevindingen van de klankbordgroep leidden tot een adviesrapport waarin onder meer het belang van een onafhankelijke, het liefst niet uit Boxtel afkomstige voorzitter van de klankbordgroep onderstreept wordt. Ook een heldere communicatie vanuit de gemeente over wat het doel is van de klankbordgroep en in welke mate er nog invloed uit te oefenen valt op de plannen wordt aanbevolen.

Procedure niet opnieuw doorlopen
Ondanks het falen lijkt het er niet op dat de inspraakprocedure van Move'31 opnieuw wordt doorlopen. Daarmee gaat simpelweg te veel tijd verloren. Wel wordt bekeken hoe de adviezen van de klankbordgroep PHS toch nog kunnen worden verwerkt in het project Move'31.

De komende tijd gaat de gemeente aan de slag met de tijdens de bijeenkomst opgehaalde input. Die wordt verwerkt in een document dat naar verwachting in december aan de raad kan worden aangeboden. Waarschijnlijk komt dat er in de tweede helft van 2019 een definitieve versie van het verkeersplan op tafel moet liggen. Of daarin een noordelijke ontsluitingsweg moet worden opgenomen zal in de gemeenteraad naar verwachting nog vaak over gesproken worden.


Foto: Sander van Kasteren

Chronische pijn kan je coachen!

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. In de maandelijkse columns is hiervan al veel toegelicht. Ook samenwerking met andere disciplines staat hierbij hoog in het vaandel. In deze column vertelt de Cesartherapeut Marieke van den Wildenberg over haar werkzaamheden en over haar aanpak bij chronische pijn.

Ik ben Marieke van den Wildenberg en sinds 1990 ben ik als oefentherapeut Cesar werkzaam. Sinds 2013 werk ik samen met de collega’s van Fysio-Team op de locatie in Liempde. Als Cesartherapeut zal ik bij elke persoon die binnenkomt allereerst kijken waar het probleem door veroorzaakt wordt. Bijvoorbeeld bij steeds onderuitgezakt zitten achter de computer of je telefoon, wordt de rug sterk gebogen en worden de rugspieren steeds slapper. Hierdoor kunnen lage rugklachten, nekklachten of tintelingen in de arm ontstaan. Samen gaan we door middel van oefeningen, gericht op het verbeteren van je houding en bewegingen, aan de slag om dit positief te verbeteren en in het dagelijks leven te leren volhouden.
Indien nodig kan ik gemakkelijk één van mijn collega’s van de fysiotherapie raadplegen. Bij uitgebreidere problemen kan ik die collega mee laten kijken om samen de beste behandeling op te stellen.

Sinds 2013 ben ik gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn en heb ik me aangesloten bij het Landelijk Netwerk Chronische Pijn voor Oefentherapeuten. Helaas zijn er veel mensen die last hebben van chronische pijn en van het kastje naar de muur gestuurd worden. Ik vind het heel belangrijk om deze mensen te helpen door ze te leren dat de pijn niet meer allesbepalend is, maar deze te accepteren en mét de pijn weer leuke dingen durven te gaan doen, binnen de mogelijkheden van het lichaam. Je leert zelf weer grip op je leven te krijgen en te genieten van de dingen die je wél kunt.

Zo heb ik een voorbeeld van een mevrouw die het huis niet meer uit ging, want lopen was erg pijnlijk. De angst om te bewegen werd steeds heviger, waardoor haar wereldje steeds kleiner werd. We hebben samen een goed gesprek gehad, waardoor ze in ging zien dat ze ook op een hele andere manier met de chronische pijn om kon gaan. Door hele rustige oefeningen te doen waarbij de pijn wel aanwezig bleef, maar niet verergerde, leerde mevrouw dat ze mét de pijn langzaamaan steeds meer kon. In het begin kwamen we erop uit dat ze maximaal vijf minuten kon lopen, binnen de pijngrens. Door rustig op te bouwen kreeg ze steeds meer vertrouwen en de angst om te bewegen verdween langzaam.
Inmiddels loopt mevrouw alweer een half uur en is haar sociale leven groter geworden. Ze durft te bewegen met de pijn en bewaakt haar pijngrens goed. Ook heeft ze het onder de knie gekregen om per dag goed te plannen, waardoor ze op tijd rust neemt en niet meer over haar grenzen heen gaat. Ze is intussen veel positiever ingesteld en geniet volop van de dingen die wél kunnen.

Zo’n resultaat geeft mij erg veel voldoening van mijn werk!

Meer informatie kunt u vinden op mijn website www.cesar-hemon.nl of door te mailen naar info@cesar-hemon.nl.

Geen piepje meer te horen

In 1965, reeds getrouwd en vader van een pasgeboren zoon, kocht ik mijn eerste auto, een Fiat 600 van zeker tien jaar oud. Achteraf gezien had ik me door een louche autohandelaar in Vlijmen aardig af laten zetten. Van autoprijzen had ik weinig verstand. Technisch was en ben ik nog steeds een nul. Het afdingen op een prijs lukt me al heel mijn leven niet. Dan weet u het wel…te duur gekocht. Het vehikel verkeerde al na enkele maanden in erbarmelijke staat. Maar, zo trots als een pauw reed ik bij mijn ouders langs om de verworven trofee te laten zien. Ik zie de bedenkelijke blik van mijn vader nog helder voor me. De goede man zei echter niet veel en feliciteerde me met de aanwinst. Daarna gauw naar huis om met vrouw en kind een proefritje te maken.

De eerste de beste keer dat we een flinke tocht maakten naar Schiphol om een collega uit te zwaaien die naar Canada ging emigreren, kregen we panne. Ik maakte met een quasi deskundige blik de motorkap open maar kon niets ontdekken. Er zat niets anders op dan te wachten tot een helper van de Wegenwacht langs kwam. Bellen kon je niet en een praatpaal was in geen velden of wegen te bekennen. Na een klein uur kwam er een op zijn motor aanstuiven. Zijn eerste vraag was: 'Bent u lid van de Wegenwacht?' Dat was ik dus niet. 'Ik kan u hier lid maken', zei de man, 'maar dat kost u zestig gulden.' Destijds bijna een weeksalaris, maar ik had natuurlijk geen keus. Na even snuffelen bij de motor zei hij al rap: 'Ik zie het, de V-snaar naar zijn mallemoer.' Van een dergelijke snaar had ik nog nooit gehoord. Het onderdeel moest natuurlijk vervangen worden. We waren gelukkig nog net op tijd op het vliegveld om onze vriendin een afscheidszoen te geven.

Het werd herfst, koud en nat. Van opwarming van de aarde was nog totaal geen sprake. Het autootje gaf 's morgens enorme problemen bij het starten. Na enkele dagen weigerde hij totaal. Ik dacht: 'Wie niet sterk (technisch onderlegd) is moet slim zijn.' Ik legde 's avonds een dikke deken onder de motorkap en zie daar… ik kreeg het rijmonster weer aan de praat. Totdat het opnieuw vreselijk mis ging. Ik vergat op een dag de deken en dacht zo weg te kunnen rijden. Ik kon nauwelijks voorkomen dat 'het zootje' in brand vloog. Ik liet voortaan als geheugensteuntje een slip van de deken naar buiten steken.
Na de winter merkte ik dat er een gat in de bodem van de auto zat. Een roestplek had het blijkbaar begeven. Maar niet getreurd, het vehikel bracht me nog steeds van huis naar school en terug. Het werd zomer en de vakantie stond voor de deur. Voor de eerste keer zouden we met de auto op vakantie gaan, naar mijn schoonmoeder in Arnhem. Op de dag van vertrek bekroop me een groot angstgevoel. 'Stel nou', dacht ik plotseling, 'dat ik dadelijk met vrouw en kind door de bodem van de auto zak?' Mijn hart ging te keer. Ik had geen rust meer. Dezelfde dag nog heb ik de Fiat 600 ingeruild en zijn we met een goedkoop Dafje 33 afgereisd naar Arnhem.

Gisteren heb ik mogelijk mijn laatste autootje gekocht. Die wil ik toch zeker nog ruim tien jaar rijden. Dan ben ik inmiddels bijna de negentig gepasseerd. Daarna zal het er wel niet meer van komen. Een Yaris Hibride Electric, dat klinkt geweldig. Een wonder van technisch vernuft, waar ik opnieuw geen snars van begrijp. Maar de verkoper heeft me verzekerd dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. De techneuten in de garage staan er volledig voor in dat ik veilig en probleemloos kan rijden. Bovendien rij ik voortaan duurzaam en dat is goed voor het milieu. Het voorkomt door minder uitstoot van CO2 dat de aarde in de toekomst opwarmt tot boven 1,5 graad Celsius. Wederom rijd ik trots als een pauw naar huis. Ik heb geen zonnepanelen op mijn huis en geen waterpomp in de garage, maar zie, ik help toch maar mooi mee om de aarde in de toekomst schoon en veilig door te geven aan de volgende generaties. Wat zal mijn vader zaliger, van waar hij ook op me neer kijkt, trots op me zijn. Bovendien het is wonderbaarlijk, ik hoor volstrekt niet meer dat de motor start, zo geruisloos. De verkoper zei dat er dan een piepje te horen is, maar dat ontgaat me zelfs.

Foto: Heemkunde Boxtel

Hkb12507 uit de collectie van Van Beers-Veroude

Overweg Parallelweg zuid die overgaat in het Boseind. Het huis op de foto is gesloopt omdat er een weg moest komen. De weg door de Vorst (Vorstakkerweg). Na veel protesten is die weg er niet gekomen maar werd de parallelweg zuid verlengd tot aan de Keulsebaan

Jola Wouterse (l.) bedankt spreker Juan Khalaf bij de viering van het vijfjarig jubileum van de Taalmaatjes. Foto: Willemijn Wijdenes

Taalmaatjes vieren vijfjarig jubileum

Boxtel - In een bibliotheek vol belangstellenden vierden de Taalmaatjes vorige week woensdag hun vijfjarig bestaan. Samen met vrienden, familie en coaches stonden de ruim 25 cursisten stil bij vijf jaar samen de Nederlandse taal leren. En bij vijf jaar samen zijn.

Elke woensdagochtend, behalve in de schoolvakanties, komen de Taalmaatjes in de bibliotheek aan de Burgakker bij elkaar om in kleine groepjes begeleid door een vrijwillige coach de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Nieuwe Nederlanders van onder andere Syrische, Somalische, Chinese, Marokkaanse, Roemeense en Italiaanse afkomst. Zoals Maya uit Syrië en Fareed uit Afghanistan, die woensdag de aanwezigen toespreken en daarbij het belang van het leren van de Nederlandse taal benadrukken. Maya is drie jaar in Nederland en Fareed achttien jaar. "Rust is roest", vertelt Fareed. "Ik wil zelf mijn gezin kunnen onderhouden Daarom is het belangrijk om de taal te leren en actief te zijn in de samenleving."

Een andere spreker op het feest is Juan Khalaf uit Den Haag. Hij komt oorspronkelijk uit Syrië en woont en werkt sinds 2001 in Nederland. Na zijn inburgeringscursus volgde hij de opleiding tot bibliothecaris en verwierf hij in 2016 de titel Bibliothecaris van het Jaar. Sinds 2017 werkt hij als bibliothecaris bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Na zijn lezing 'Welkom in Nederland', waarin hij laat zien hoe nieuwe Nederlanders zelf actief bij kunnen dragen aan de integratie in Nederland, neemt Jola Wouterse het woord om hem te bedanken. Zij nam vier jaar geleden het stokje over van initiatiefneemster Charlotte Rameckers en begeleidt sinds die tijd het Taalmaatjes Project.

Er volgen nog veel meer bedankjes. Voor Jola zelf, Charlotte en betrokkenen van de bibliotheek, ContourdeTwern en de presidente van de Belles Amies, die dit jaar de Taalmaatjes als goed doel ondersteunen. En uiteraard voor alle taalcoaches, van wie sommigen al vanaf het begin betrokken zijn bij het project. Want de betrokkenheid bij de Taalmaatjes is groot, bij de coaches en bij de cursisten. De besloten lunch die volgt op de feestelijke bijeenkomst in de bibliotheek is daar een toonbeeld van. Gezellig samen eten en bijpraten, de Taalmaatjes is meer dan samen de Nederlandse taal leren, het is een sociaal gebeuren.


Gemeente en politie werken samen aan plan van aanpak overlast Boxtel Oost

Boxtel - De gemeente Boxtel en de politie zijn bezig met het maken van een plan van aanpak om de overlast die groepen jongeren in Boxtel Oost veroorzaken aan te pakken. Dit laat de gemeente weten naar aanleiding van vragen die de SP de gemeente stelde. Eerder besteedde DeMooiBoxtelKrant al uitgebreid aandacht aan de overlast in de wijk. Een kleine groep jongeren lijkt zich niets aan te trekken van de regels en rijdt regelmatig, al wheelies trekkend op de scooter of motor, door de woonwijk.

De socialisten stuurden hun vragen richting het college naar aanleiding van buurtenquêtes die in de wijk werden gehouden. Veel wijkbewoners gaven aan overlast te ervaren van groepen jongeren die de verkeersregels aan hun laars lappen. De melders van overlast zijn, aldus de gemeente, al persoonlijk benaderd. "Hun klachten zijn in een integraal overleg met politie en in het gebiedsteam besproken", laat de gemeente weten. Het is niet de enige vorm van overlast die in de wijk wordt gemeld. Ook worden op diverse plaatsen drugshandel en -overlast gemeld.

Op basis van de overleggen tussen de politie en het gebiedsteam wordt nu gewerkt aan een gezamenlijk plan van aanpak, om zowel de jeugdoverlast als de overlast van scooters terug te dringen.

Een plan van aanpak is in voorbereiding op basis van het 7-stappenmodel. Dat bestaat uit het delen van signalen over groepsgedrag, het verzamelen en verbinden van informatie, het maken van een integraal beeld en concept plan van aanpak, het adviseren en prioriteren, het maken van een plan van aanpak, het uitvoeren en monitoren daarvan en het afronden en evalueren.

Door dit model te noemen suggereert de gemeente dat binnenkort de veroorzakers van overlast kunnen worden aangepakt, aangezien het plan van aanpak nu in gevorderd stadium lijkt. Dat lijkt zich dan met name volgend jaar te kunnen uitbetalen omdat buurtbewoners aangeven dat de overlast tijdens de wintermaanden aanzienlijk minder is vanwege het slechte weer. Toch meldt de politie de afgelopen weken al enkele malen een proces verbaal te hebben opgemaakt dankzij de inzet van een motorsurveillant.

Ruimere openingstijden voor B-Town

Boxtel - Jongerencentrum B-Town heeft na de herfstvakantie de openingstijden verruimd, maar mogelijk is het jongerencentrum in de toekomst nog meer uren open. Dit blijkt uit antwoorden die het college formuleerde op vragen die vanuit de Boxtelse SP-afdeling waren gesteld over de beperkte openstelling van het jeugdhonk. Diverse jongeren hebben tegenover die partij ook aangegeven graag op andere locaties ontmoetingsplekken te realiseren. Daarin komt de gemeente echter niet tegemoet.

De lokale socialisten gaven in hun brief aan het college aan zelf de straat op te zijn gegaan om jongeren(groepen) te horen. Eén van de frustraties was dat zij het gevoel hadden nergens terecht te kunnen. Zij zouden graag een 'hangplek' buiten B-Town zien die zij deels zelf onderhouden. De gemeente is daar echter geen voorstander van, omdat het jongerenwerk en andere jeugdinstanties nu gehuisvest zijn bij het jongerencentrum aan de Baroniestraat. De gemeente is daarom in gesprek met de jongeren over hoe B-Town het hen toch naar de zin kan maken.

Eén van die oplossingen is om de openingstijden van het jongerencentrum te verruimen. Met name buiten schooltijd en in het weekend is B-Town beperkt open. Het jongerencentrum verruimde onlangs de openingstijden, waardoor jongeren er nu op de woensdagavond terecht kunnen, maar de gemeente geeft nu dus aan dat het goed mogelijk is dat ook op andere dagen de deuren vaker open zijn.

Verruiming van de openingstijden van het jongerencentrum was in november 2017 één van de punten die aandacht kregen in de nieuwe jongerennotitie. De gemeente sprak daarin de wens uit dat het jongerencentrum de deuren vaker open had. In de avonduren moet de focus vooral liggen op 'voor jongeren, door jongeren' met thema-avonden, de repetitieruimten en evenementen die door jongeren zelf georganiseerd worden.

Bestuursrapportage Boxtel; parkeren binnentuin gemeentehuis ruim 95.000 euro duurder dan begroot

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - De werkzaamheden die benodigd waren om parkeren in de binnentuin van het gemeentehuis mogelijk te maken zijn bijna een ton duurder uitgevallen dan begroot. Dit blijkt uit de tweede bestuursrapportage die de gemeente deze week publiceerde. De werkzaamheden aan de binnenplaats pakken daardoor 40.000 euro duurder uit. De doorsteek naar de Markt kost zelfs 55.000 euro meer dan verwacht.

Het behoud van groen en vertraging in de ombouw van een transformator leverden op het binnenterrein meerkosten op. Bij de doorsteek van de nieuwe parkeerplaatsen naar de Markt drukten vertragingen door onder meer niet verwachte noodzakelijke sloopwerkzaamheden op de kosten. Het gehele project heeft bovendien te kampen met een aantrekkende markt waardoor bouw- en leveringskosten stijgen, zo meldt de gemeente. Met de totale kosten van 205.000 euro pakt de doorsteek meer dan 25 procent hoger uit dan begroot.

Daarnaast pakken de opbrengsten uit het betaald parkeren fors lager uit dan verwacht. Hierdoor genereert de gemeente zo'n ton minder inkomsten uit parkeergelden dan verwacht. Dat is bijna 40 procent minder dan begroot. Het ligt voor de hand dat de extra kosten worden opgevangen door de parkeertarieven op te hogen.

Andere opvallende zaken die in de bestuursrapportage naar voren komen zijn een ingevoerde jaarlijkse bezuiniging op het budget voor beeldende kunst ter hoogte van 4.224 euro over de komende vijf jaar. Dat is het bedrag dat Omroep Dommelland nodig had om de verhuizing naar en inrichting van de Baanderije te realiseren. Ook werd een renteloze lening van 95.650 euro verstrekt aan SPPiLL, om de hypotheek van D'n Liempdsen Herd te dekken.

Overigens zijn er ook meevallers te melden, zoals een zeer geringe kostenoverschrijding bij de werkzaamheden aan de Dr. De Brouwerlaan en een subsidie van meer dan 70.000 euro waar niet op gerekend werd bij de herinrichting van de Molenwijkseweg. Ook de gemeentelijke bijdrage aan de ambtelijke fusieorganisatie MijnGemeenteDichtbij van Boxtel en Sint-Michielsgestel valt op verschillende fronten fors lager uit dan begroot. Dit levert de gemeente een voordeel op van 270.000 euro.


Aanvullingen week 43

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Heesterbos 2, verbouw woonboerderij

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
Koevoortseweg-Banisveld, aanleg houten brugje over waterloop (BS100) voor een nieuwe wandelroute

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Koningsvaren 20 en 22, bouw twee-onder-een-kapwoning

Evenementenvergunningen
5 tegen 5 voetbaltoernooi/seizoensafsluiting, verleende evenementenvergunning aan RKVV ODC voor het organiseren van het 5 tegen 5 voetbaltoernooi/seizoensafsluiting op Sportpark Wagenaars aan de Molenwijkseweg. Dit evenement vindt plaats op vrijdag 14 juni 2019 van 19.00 tot 00.00 uur en op zaterdag 15 juni 2019 van 9.00 tot 00.00 uur.

Bekendmakingen week 44

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-061, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Halderheiweg 3b, realiseren vrijstaande woning
De Hoef 21, bouw schuur
Molenwijkseweg 12, rooien: 1 berk uit achtertuin
Nieuwstraat 4-6, opnieuw inrichten bovenverdieping GeZondheidsCentrum Liempde

Verleende omgevingsvergunningen
Liduinahof, realiseren rolstoel- en dementievriendelijke wandeltuin in de ecozone langs de Dommel. In afwijking van artikel 6.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht treedt dit besluit meteen na bekendmaking in werking.
Mozartlaan 37, uitbreiden woning
Oude Postbaan 5, uitbreiden woning aan achterzijde en plaatsen 3 dakkapellen op achterdakvlak van het Rijksmonument
Vendelstraat 2-001 t/m 2-004, 2-101 t/m 2-102 en 2-201 t/m 2-202, realiseren 8 appartementen in voormalige pastorie en bouw bijgebouw

Coördinatiebesluit
Ontwerpbesluiten Princenlant 4: ontwerpbestemmingsplan Princenlant 4 en ontwerpbesluit
omgevingsvergunning voor het realiseren van 34 appartementen op de locatie Princenlant 4

Weigeren melding uitweg
Barrierweg 13, geen medewerking melding uitweg uitkomend op Rosenhofstraat

Evenementenvergunning
Kerstmarkt Selissen. Verleende evenementenvergunning aan Wijkplatform Selissen voor het organiseren van een Kerstmarkt in de Van Beekstraat en omgeving op zaterdag 15 december 2018 van 16.00 tot 20.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
02-11 Kalksheuvel
06-11 Kerkeind
07-11 Lennisheuvel
07-11 Vrilkhoven e.o.
07-11 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Editie 2.0 van hardstylefeest Asylum in B-Town

Luke van den Bosch toont de banner van 'zijn' feest in de ruimte van B-Town. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Boxtel - Asylum; Insane Parties, het vorig jaar in B-Town georganiseerde feest, krijgt een vervolg. Boxtelaren Luke van den Bosch (19) en Luuk van Balsvoort (22) organiseren opnieuw een hardstyle-evenement in het jongerencentrum. Dit jaar onder de naam Asylum - Part II. De nieuwe editie zal plaatsvinden op vrijdagavond 14 december. Het tweetal is al druk bezig met de voorbereidingen.

Luuk, niet te verwarren met mede-organisator Luke, is verantwoordelijk voor de social media en heeft de line-up in elkaar gezet. Iets waarbij het feit dat hij zelf dj is, goed van pas kwam. Zo regelde hij Voidax, een van de twee betaalde artiesten die op 14 december te zien zal zijn. "Dat is een vriend van mij uit Sint-Michielsgestel. Hij begint steeds bekender te worden en is nu nog redelijk goedkoop te regelen", lacht hij. De andere artiest die een kleine vergoeding krijgt is DJ Qriminal. "Hij is een echte publiekstrekker." Ook hielden de organisatoren een dj-contest om iemand te vinden voor de opening van het hardstylefeest. Iedereen kon een mix van twintig minuten naar de organisatie mailen. Ze kregen twaalf aanmeldingen binnen. "Zelfs eentje uit Duitsland", vertelt Van Balsvoort verbaasd. Uiteindelijk kwam Bionicle, een dj uit Arnhem, als winnaar uit de bus. Luuk licht de keuze toe: "Als je een evenement opent, doe je dat met hardstyle tracks van vroeger en hij was de enige die dat gedaan had." Hij vervolgt: "De anderen waren te hard. Wij willen gewoon even het publiek opwarmen." In totaal zullen er zes dj's aanwezig zijn. "En een surprise-act als afsluiter", verklapt Van den Bosch.

Prijzen
De 19-jarige bedenker van Asylum; Insane Parties heeft iets minder hooi op zijn vork genomen dan vorig jaar. "Ik heb het druk met school", verklaart Luke. Ditmaal is hij verantwoordelijk voor de kaartverkoop en zal hij samen met MCDK, eveneens een vriend van Luuk, de avond aan elkaar praten. "Een beetje het publiek opjutten", grapt Van Balsvoort. De verkoop start op 1 november. Hier is over nagedacht, want een dag daarvoor zal de volledige line-up bekend worden gemaakt. De kaartjes in de voorverkoop kosten 7,50 euro en zullen alleen maar online te verkrijgen zijn via de site https://eventix.shop/7w268tdm. Aan de deur zal het bedrag wat hoger liggen, namelijk tien euro.

Concurrentie
Het evenement zal net zoals het vorige jaar plaatsvinden op een vrijdagavond. Van Balsvoort vertelt waarom: "Op de zaterdag in dat weekend is Shockerz, een enorm hardstyle-spektakel bij de Autotron in Rosmalen. Dat zou een te groot gedeelte van onze doelgroep weghalen." De Boxtelaar bekent: "Plus, ik zou daar zelf ook graag naartoe willen." Ondertussen droomt Luuk al met een glimlach verder: "Ik denk niet dat Shockerz last van ons heeft. Misschien over een paar jaar." Want in 2019 zullen de twee waarschijnlijk voor de derde keer een hardstylefeest in Boxtel organiseren. "Als deze editie goed uitverkoopt, dan zeker", belooft de 22-jarige organisator. Ook de locatie blijft hetzelfde: Jongerencentrum B-Town. In die zaal past 250 man. Een aantal dat vorig jaar niet bereikt werd, toen kwamen er iets minder dan 200 bezoekers. Niet slecht voor een eerste editie, maar voor Asylum - Part II verwachten Luuk en Luke een uitverkochte zaal.

Het voorgerecht
De twee zijn daarnaast bezig met het regelen van een preparty in Café Vollop. Die zal plaatsvinden op 9 november. Dan treden verschillende artiesten op die ook te zien zijn tijdens Asylum - Part II. "Zo krijgen mensen alvast een voorproefje van 14 december", maken de organisatoren duidelijk. Het duo kijkt uit naar deze datum. "We vinden hardstyle allebei heel tof en dan samen aan zo'n project werken hier in Boxtel is echt mooi."
Asylum - Part II duurt van 20.00 tot 02.00 uur en is toegankelijk voor iedereen boven de 16 jaar. Jongeren van 18+ mogen alcohol nuttigen. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Asylum: https://www.facebook.com/asylumboxtel/.


De BOA

Je ziet ze in Boxtel regelmatig lopen. In het centrum, bij scholen of in de buitengebieden. De een vervloekt ze terwijl de ander ze graag ziet komen. Ze controleren of je wel hebt betaald voor het parkeren of dat je parkeerschrijf wel zichtbaar en met de juiste tijd in je auto ligt. Ze kijken of je de poep van je hond wel opruimt of dat je bij een school je auto niet verkeerd parkeert. Ik heb het over de BOA of te wel de Bijzonder Opsporingsambtenaar.

Wat is dat nu eigenlijk, een BOA? Een BOA is in dienst van een gemeente en heeft bevoegdheden om in zijn gemeente mee te werken aan de veiligheid. Vaak pakt de BOA taken op waar de politie geen tijd of mensen voor heeft. Boxtel heeft samen de met Den Bosch, Haaren, Heusden, Vught en Sint-Michielsgestel een zogenaamde BOA-pool.

Wat een BOA mag doen is vastgelegd in een 'Akte van opsporingsbevoegdheid van een buitengewoon opsporingsambtenaar'. Een BOA mag alleen optreden waarvoor hij is opgeleid en aangesteld (domein). Er zijn zes domeinen, elk met eigen afgebakende bevoegdheden. Dit zijn: 1. openbare ruimte (vaak gezien als de parkeercontroleur), 2. milieu, welzijn en infrastructuur, 3. onderwijs (leerplichtambtenaar), 4. openbaar vervoer 5. werk/inkomen en zorg (sociaal rechercheur) en 6. zorg, generieke opsporing. Zo mag een boswachter bijvoorbeeld geen boete uitdelen voor een loslopende hond in het centrum van Boxtel, maar weer wel in de Kampina.

De meest voorkomende bevoegdheden die een BOA heeft zijn :
• Staande houden van een verdachte: dit betekent vragen naar zijn identiteitsgegevens
• Het schrijven van een proces-verbaal van aanhouding
• Het uitschrijven van gemeentelijke heffingen of boetes
• Het geven van vorderingen, aanwijzingen of bevelen; deze moeten opgevolgd worden
• Het bij zich dragen van handboeien, het gebruik mogen maken van fysiek geweld, het dragen van geweldsmiddelen of wapens en ze mogen je fouilleren.

Zijn alle BOA`s herkenbaar?
Nee, dit hangt af van zijn taakveld. De Sociaal Rechercheur zal meestal in gewone kleren rondlopen.
Als een BOA in uniform loopt moet hij verplicht een insigne dragen: dat bevat een hand, een scepter en een schild (lijkt op een vuistje). Ook moet elke BOA een legitimatiebewijs dragen. Hierop staat aangegeven voor welke taken hij is aangesteld en in welk domein hij mag werken. Je mag de BOA overigens gewoon vragen naar zijn legitimatiebewijs. Hij moet dit kunnen tonen. Ondanks dat de meeste BOA's niet altijd als de meest geliefde mensen worden gezien doen ze toch goed werk. Ze helpen echt mee om jouw omgeving een stukje veiliger te maken. Spreek ze gerust aan als je je stoort aan de hondenpoep in je straat.

O ja, en dan nog dit. Door het vochtige weer zijn autoruiten vaak beslagen. Maak alle ruiten schoon vóór je wegrijdt. Hierdoor houd je altijd goed zicht op het verkeer.

Administrateur Louis Manie schrijft boekje voor startende ondernemer

Boxtel – Boxtelaar Louis Manie (63) heeft een handig boekje voor startende ondernemers uitgebracht: 'De trap naar succes voor de startende ondernemer'. Het boekje geeft richtlijnen voor de startende ondernemer en alles wat hierbij komt kijken.

In het boek worden de meeste zaken besproken waarmee een startende ondernemer te maken krijgt. Want dit wordt nog te weinig gedaan, onderstreept Manie. "Ik heb nu 25 jaar een eigen bedrijf. De starters die ik hier op mijn kantoor krijg, daar wordt bijna niks tegen verteld." Hij geeft een alleszeggend voorbeeld. "Ik sprak laatst een vrouwelijke ondernemer. Zij was in acht jaar tijd twee keer zwanger geworden en had nog nooit gehoord van een zwangerschapsuitkering. Hier heeft ze gewoon recht op, maar dat wordt haar niet verteld", uit de 63-jarige schrijver zijn onvrede. Hierdoor heeft Manie in het boekje geprobeerd een groot deel van de onderwerpen weer te geven in korte hoofdstukken en leesbare taal.

Louis werkt al ruim 45 jaar als administrateur en zelfstandig ondernemer, maar het was iemand anders die hem ertoe zette om het boek te schrijven. Manie licht dit toe: "Mijn zoon is begin dit jaar in Finland begonnen met zijn eigen bedrijf. Als je ziet hoe het daar geregeld wordt." De administrateur benadrukt het verschil met Nederland: "Startende ondernemers krijgen daar van de Kamer van Koophandel een boekwerk mee dat eigenlijk alles bespreekt wat in mijn boekje summier staat, ze krijgen ondersteuning van de KvK en worden negen maanden begeleid." Voor Manie de reden om het boekje te schrijven.

'De trap naar succes voor de startende ondernemer' telt 45 pagina's (ISBN: 9789463672610) en is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder ander te koop voor 10,99 euro bij www.mijnbestseller.nl, alle kantoorboekhandels en bij Adm.Kantoor Manie, Parkwerg 24, 5282 SM Boxtel.


Van aflossingsvrij naar aflossingsblij

Foto: Bron: Veldsink-de Lind Adviesgroep

Boxtel - Wij, Veldsink - de Lind Adviesgroep, zijn een onafhankelijk advieskantoor op het gebied van hypotheken en verzekeringen. Gevestigd in Boxtel staan wij dicht bij onze klanten en realiseren ons dat je je financiële zaken toch het liefst met een vertrouwd gezicht bespreekt.

Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Uit onderzoek is gebleken dat veel van deze mensen nog niet weten wat er gebeurt wanneer de looptijd ten einde komt. Bij een aflossingsvrije lening betaal je immers enkel rente en geen aflossing. Wanneer de looptijd ten einde komt, vaak na 30 jaar, wordt in de meeste gevallen van iemand verwacht dat de nog openstaande schuld in een keer wordt terugbetaald.

Om te voorkomen dat je aan het einde van de looptijd onverwachts een financieel probleem hebt, is het verstandig om nu al de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Er zijn namelijk meerdere opties voor je om dit mogelijke probleem voor te zijn. Zo kun je zelfstandig extra af gaan lossen op je lening, je kunt de hypotheekvorm wijzigen of in privé extra vermogen opbouwen. Wellicht is het
mogelijk om de looptijd te verlengen?

Naast het aflopen van de looptijd zijn er nog meer risico's van een aflossingsvrije lening. Is je inkomen in de toekomst lager dan nu (bv. pensioen) en blijven je hypotheeklasten gelijk dan kan het een stuk moeilijker worden om dit iedere maand te betalen. Ook vervalt de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar waardoor je netto lasten wellicht stijgen.

Kortom veel opties en vragen om rekening mee te houden. Het is niet altijd even gemakkelijk om zelf te bepalen wat de beste optie is voor jouw persoonlijke situatie. Daarom is het altijd de beste optie om je te laten adviseren door een onafhankelijk advieskantoor. Bel ons voor een afspraak op ons kantoor aan de Baanderherenweg 5 te Boxtel of bij je thuis, overdag of in de avond. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Wij adviseren je graag zodat ook jij gaat van aflossingsvrij naar aflossingsblij!

Vaste lasten stijgen in 2019 met bijna €700

Nederlanders gaan in 2019 flink meer betalen aan vaste lasten. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewise. De vaste lasten gaan voor een gemiddeld huishouden met liefst €700 omhoog. Dit betekent een prijsstijging van ruim 10% ten opzichte van 2018. Dit wordt vooral veroorzaakt door stijgende energietarieven. Maar ook de verzekeringen worden fors duurder volgend jaar. Een gezin met drie personen gaat jaarlijks ongeveer €700 extra betalen aan vaste lasten. Voor alleenstaanden ligt dit op €463.

Vooral de energierekening gaat omhoog
De energiekosten gaan in 2019 flink stijgen. Dat komt voor een deel door nieuwe ODE-tarieven (Opslag Duurzame Energie) en verhoogde energiebelastingen.

Tel hierbij op de verhoogde energietarieven, en de maandelijkse energierekening valt al gauw €30,00 per maand hoger uit. Pricewise verwacht ook dat de zorg-, woon-, autoverzekering en de internet en televisie abonnementen volgend jaar duurder worden. Wanneer je al deze bedragen bij elkaar optelt kom je uit op een bedrag van honderden euro's per jaar.


Ook de BTW gaat omhoog
Het zijn niet alleen de energiecontracten, verzekeringen en abonnementen die volgend jaar duurder worden. In 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit betekent dat zaken als de boodschappen, de kapper of het openbaar vervoer een stukje duurder worden.

Wat kan ik doen om geld te besparen?
In 2019 gaan de vaste lasten dus fors omhoog. Het is dus verstandig om eens kritisch naar jouw geldzaken te kijken voor het komende jaar. Snelinternetvergelijken.nl biedt een handige checklist met 10 tips die helpen om snel en eenvoudig geld te besparen.

1. Vergelijk energietarieven en verzekeringen en stap over
Overstappen kan al snel tientallen euro's per maand besparen en is zo geregeld.

2. Kijk kritisch naar je abonnementen
Netflix, de krant, de loterij: heb je het echt nodig? Schrap onnodige abonnementen

3. Betaal je schulden af
Heb je spaargeld liggen? Los je schulden af. Je geeft het dan ook niet uit aan onnodige dingen, en je maandlasten gaan omlaag

4. Maak een huishoudboekje
Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Maak een begroting, en bepaal een spaardoel

5. Bespaar op de boodschappen
Maak een boodschappenlijstje, kies voor huismerken en focus op de aanbiedingen

6. Koop kleding in de uitverkoop
Kleding is aan het eind van het seizoen vaak extra goedkoop in de uitverkoop.

7. Koop- en verkoop tweedehands
Een gebruikt product kan soms net zo goed zijn en scheelt je veel geld.

8. Huur of leen spullen in plaats van kopen
Heb je iets eenmalig of tijdelijk nodig? Kijk dan of je het kunt lenen of huren.

9. Onderhandel over de prijs tijdens een aankoop
Niet geschoten is altijd mis. Probeer voor jezelf de beste deal te krijgen.

10. Betaal iets in één keer, in plaats van in delen
Vaak krijg je een kleine compensatie als je een verzekering of abonnementsdienst in één keer betaald in plaats van in termijnen.

Waterschap op zoek naar nieuwe bestuurders Watergraaf Peter Glas en jeugdbestuurder Nine van Hemert nemen afscheid

Peter Glas. (Foto: Waterschap de Dommel) Foto: Waterschap de Dommel

Boxtel - Boxtelaar Peter Glas (62) neemt afscheid als Watergraaf van Waterschap de Dommel. Hij verruilt de functie van Watergraaf voor die van deltacommissaris, de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Hij volgt hiermee per 1 januari 2019 Wim Kuijken op die eind van dit jaar met pensioen gaat. Het nieuws werd maandag bekendgemaakt door minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. Wie Glas gaat opvolgen is nog niet duidelijk.

Bestuur en medewerkers van Waterschap De Dommel feliciteren Glas in een verklaring op hun website van harte met zijn benoeming. Peter Glas startte in 2003 als watergraaf bij Waterschap De Dommel en is in 2015 aan zijn derde ambtstermijn begonnen. Dit gebeurde na een unanieme aanbeveling van het algemeen bestuur. "Glas wordt gewaardeerd om zijn kennis en ervaring, zijn uitgebreide netwerk en bovenal als bruggenbouwer en verbinder", zo geeft het waterschap aan. Van 2010 tot en met 2015 was Glas ook voorzitter van de Unie van Waterschappen. Vanaf 2017 is Peter Glas voorzitter van de Noord-Brabantse Waterschapsbond en heeft hij een stevige impuls gegeven aan het samenwerken met de (keten)partners in Brabant.

Peter Glas laat op de website weten met veel plezier zijn functie te hebben vervuld: "Bijna zestien jaar heb ik het waterbeheer in Brabant mogen dienen. Ik bedank alle bestuurders en medewerkers van Waterschap De Dommel voor de samenwerking, en ik bedank alle bestuurlijke en maatschappelijke partners in deze mooie provincie en daarbuiten. De komende jaren zal ik het Deltaprogramma voor Nederland verder vorm mogen geven. Een eervolle taak en een prachtige uitdaging ligt voor ons. Voor het water en voor de mensen van later."

Nine van Hemert. (Foto: Waterschap De Dommel) Foto: Waterschap De Dommel

Nieuwe jeugdbestuurder
Het waterschap moet ook op zoek naar een nieuwe jeugdbestuurder. Huidig jeugdbestuurder Nine van Hemert wordt volgend jaar namelijk 18 en gaat daarom stoppen. Vanaf 2019 zoekt het waterschap een opvolger.

Als jeugdbestuurder denk je ook op landelijk niveau mee in het Jeugdwaterschap. Dat komt vier maal per jaar bij elkaar en gaat dan op pad om de werkzaamheden van het waterschap met eigen ogen te bekijken. Ook bedenkt de jeugdbestuurder zelf activiteiten om jongeren meer te betrekken bij dit onderwerp. Zo vlogt Nine en doet ze verslag over de activiteiten van het waterschap op onder meer Instagram.

Wil je de nieuwe jeugdbestuurder worden? Dan moet je tussen de 15 en 17 jaar oud zijn, wonen in het werkgebied van Waterschap De Dommel, en natuurlijk interesse in water en vloggen hebben.

Kandidaten moeten voor 15 november 2018 in een video van maximaal 1 minuut laten zien waarom zij de nieuwe jeugdbestuurder willen zijn. De video, samen met contactgegevens kunnen gemaild worden naar communicatie@dommel.nl. De beste inzendingen gaan door naar de eindronde op vrijdag 30 november 2018 waarin de kandidaten de jury die de nieuwe jeugdbestuurder zal kiezen ontmoeten.


Digitalisering archief Clarissenklooster

Foto: Ruud van Casteren

Megen/Boxtel - Door een oude sleutel uit een antieke proceszak te halen en die door de burgemeester van Oss, Wobine Buijs en de Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij te overhandigen aan de abdis zuster Angela en zuster Chiara van het Clarissenklooster in Megen, werd maandag symbolisch het archief van de zusters Clarissen uit Boxtel ontsloten. Op dat moment ging een gedeelte van het archief wereldwijd.

In een overvolle kapel van de zusters Clarissen in Megen aanschouwden vele belangstellenden dit spektakel. Aan deze ontsluiting ging een symposium met meerdere sprekers vooraf. Onder meer Jan Sanders van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Bert Roest van de Universiteit Amsterdam, Nick Verhoef van het Stadsarchief Amsterdam en Pater Hans de Visser vertelden over de tijd en de bijzonderheden van de Clarissen. Over de eigenlijke ontsluiting van het Clarissenarchief, sine clausura, vertelde Geertrui van Synghel van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Daarbij werd stilgestaan bij beschadigingen door vocht, oorlog en brand. Een brand in 1540, toen de Heilig Bloedprocessie uittrok, vernielde een groot deel van het centrum van Boxtel. Ook een gedeelte van het klooster ging in vlammen op.

Heemkundefotograaf Rini van Oirschot, geassisteerd door Christ van Eekelen, fotografeerde minutieus alle 195 oorkonden. Door Geertrui van Synghel werd van al die oorkonden regesten (samenvattingen) gemaakt. Deze foto's en regesten zijn vanaf 29 oktober toegankelijk via de website van het BHIC en de website van Heemkunde Boxtel. Je vindt dit via de website van Heemkunde Boxtel: https://heemkundeboxtel.nl/dorpsgeschiedenis/religieuze-en-kerkelijke-geschiedenis/kloosters/clarissen/regesten/

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
v.l.n.r. abdis zuster Angela; zuster Chiara; Geertrui van Synghel; Astrid de Beer, Jan Sanders en Rini van Oirschot Foto: Christ van Eekelen
Wethouder Herman van Wanrooij overhandigde symbolisch de sleutel aan burgemeester Wobine Buijs van Oss. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

HCB'92 DB1 verliest van Blauw Wit

Boxtel - De B-jeugd van HCB'92 speelde zaterdag een thuiswedstrijd tegen Blauw Wit. De Bossche handbalsters bleken een maatje te groot voor de Boxtelse ploeg.

De B-jeugd begon met een sterke verdediging. Toch lukte het Blauw Wit om hier vier keer doorheen te breken. Anouk Foolen startte mooi in en maakte de 1-4. Jorien Strik werd vervolgens aangespeeld door Lieke Van Rooij en scoorde ook. Na nog twee punten voor Blauw Wit en één voor HCB'92 gingen de Boxtelse dames de rust in met een 3-6 achterstand. Weer lukte het Blauw Wit daarna een doelpunt te maken. Anouk Foolen bracht de stand op 4-8. Veerle Van Abeelen scoorde de laatste goal voor HCB'92, maar het mocht niet baten. Blauw Wit won met 6-14.

Makkelijke winst voor Ducks/Oysters

Boxtel - Ducks/Oysters speelde afgelopen zondag een thuiswedstrijd tegen Rugby Club Black Bulls uit Overloon en sleepte vrij eenvoudig de overwinning binnen.

Ducks/Oysters had een vliegende start. Binnen twee minuten werd er gescoord door man off the match Nick Blom en nam het combiteam Boxtel/Oisterwijk een 7-0 voorsprong. Echter de bezoekers scoorden snel tegen en brachten de stand op 7-5. Twee solo's van Tim Nouwens en wederom Nick Blom zorgden binnen een half uur voor een voorsprong van 17-5. Vlak voor rust scoorde Willem van de Laar zijn eerste try en bracht daarmee de ruststand op 22-5. Door goede voorwaartse druk wist Stijn van de Loo te scoren. Na een doorbraak van Nick op 't Hoog breidde Luz Brandt de voorsprong uit. Tries van Julius Doms, Jasper Bastianen en Milko van Steenderen volgden en brachten de eindstand op 63-12.
Deze overwinning brengt Ducks/Oysters naar de derde plaats in de ranglijst. De junioren van Ducks/RCE zijn herfstkampioen geworden en promoveren naar een hogere klasse.

Kaderbiljarters 't Wapen van Liempde/Regiobank winnen ook in Ysselsteyn

Ysselsteyn/Boxtel - Het Liempdse kaderteam verbeterde zijn seizoenteammoyenne tegen Van Esch biljarts/De Peel. Leo van Hastenberg speelde een goede wedstrijd en had zijn 110 caramboles in 8 beurten uit. Harm van de Laar speelde remise. Ton Rovers was na vier beurten al klaar met zijn 160 caramboles. Hij haalde met 40 de hoogste score van het team tot nu toe.

Martien van den Tillaart ontmoette een tegenstander in vorm en verloor. Het C1 team boekte een overwinning op 't Wapen van Eerschot 1 uit Sint-Oedenrode. Leo van Erp en Leo van Hastenberg wisten hun partij winnend af te sluiten. Team 2 C2 kon geen vuist maken tegen Krijt op Tijd 3 uit Veghel. Alleen Johan van der Ven speelde goed en won zijn wedstrijd in 23 beurten. Team 3 C2 team kwam als winnaar terug uit Ammerzoden. Cor van Beers en Patrick Sterrenburg wisten hun tegenstanders te verslaan. De hoogste serie deze week was voor Ton Rovers met 89 caramboles.

Vervolg van de voorpagina: Boxtelaren winnen Sparrenbosloop

56 kinderen namen deel aan de traditionele Kidsrun. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Marvel-voorzitter Martin van der Broek, zelf ook deelnemer, toonde zich na afloop van de Sparrenbosloop een tevreden man: "Het parcours was geweldig en het viel me ook op dat er veel toeschouwers waren dit keer. Dat geeft extra gezelligheid.''
Voorafgaand aan de loop voor volwassenen was er 's ochtends de Kidsrun. aan deze loop over 1500 meter deden 56 kinderen mee. Jake Romijn en Daniek Meijer (beiden van Vughtse Sportclub Prins Hendrik) waren de snelste jongen en het snelste meisje bij de 10- tot 12-jarigen. Scott Romijn (ook Prins Hendrik) en Anouk Meijer (Marvel) waren dat bij de 6- tot 9-jarigen.

LSV laat overwinning liggen

Lennisheuvel/Biest-Houtakker - Voor LSV stond zondag een uitwedstrijd tegen SVSOS uit Biest-Houtakker op het programma. Het werd een gelijkspel.

De thuisploeg kreeg binnen twintig minuten twee grote kansen, die allebei over de goal gingen. Vervolgens kwam Michel Jongbloets een-op-een met de keeper van SVSOS maar hij schoot de bal te zwak in.

In de tweede helft vloog SVSOS uit de startblokken, maar de keeper van LSV had een paar goede reddingen in huis. Na een uur kwam de club uit Lennisheuvel tegen de verhouding in op voorsprong, een corner van Rowi van de Besselaar ging er rechtstreeks in. SVSOS ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en die viel in de blessuretijd. Thijs Verhagen kreeg nog een goede kans om de wedstrijd te beslissen in het voordeel van LSV, maar zijn schot ging net over.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 23 oktober
A-Lijn 1 M. Kleiss & E. Wijnen 61,91% 2 M. van der Meijden & A. Kuilman 60,52% 3 A. Bosveld & D. van Heertum 59,97% B-Lijn: 1 J. Sebregts & C. Nienhuis 63,75% 2 T. & H. Uitslagen 24 oktober
A-Lijn: 1 F. Sedee & F. van de Schans 61,67% 2 S. Tempels & J. de Wolf 56,67% 3 P. Springer & T. Wouda 54,17% B-Lijn: 1 H. Goes & A. van Kempen 63,13% 2 S.van Alphen & C. Meisters 60,00% 3 P. & R. van der Pasch 57,81%Spikmans 55,83% 3 B. Wienbelt & J. Boom 53,75%
Uitslagen 25 oktober
A-Lijn: 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 66,25% 2 F. & N. Gieles 65,83% 3 A. Eltink & T. Hazenberg 57,50% B-Lijn: 1 S. Tempels & J. Sweere 58,33% 1 H. & F. Schalkwijk 58,33% 3 T. Hoppenbrouwers & T. van Bragt 57,50% C-Lijn: J. Jansen & R. Koenders 63,96% 2 G. Dams & A. Melcherts 57,29% 3 G. van Heeswijk & J. van de Meulengraaf
56,04%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 23 oktober
A-Lijn: 1 L. Siemons & H. van Laatum 59,38% 2 A. van Boxtel & A. Loupias 58,68% 3 A. van Diesen & G. Bogaerts 56,94% B-Lijn: 1 A. & P. Peter Schoonen 62,50% 2 J. Balk & A. Tuerlings 62,08% 3 A. van Kempen & S. vd Vries 60,00

Bridgeclub Revanche, uitslagen 23 oktober
A-Lijn: 1 S. Tempels & J. Sweere 69,93% 2 D. Eltink & G. van der Meer 60,63% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 54,86% B-Lijn: 1 T. van Doorn & T. van Leusden 65,35% 2 H. van Esch & P. van de Ven 59,20% 3 A. Eggenhuizen & C. Smits 55,38% 3 G. & A. van Lier 55,38%
Uitslagen 25 oktober
A-Lijn: 1 H. Heijstek & H. van Pinxteren 63,13% 2 F. Sedee & W. Wonnink 57,29% 3 C. & J. Kerssens 56,88%

Essche Bridgeclub, uitslagen 25 oktober
1 E. van Os & H. Groot Roessink 65,28% 2 E. van de Broek & P. Olijslagers 61,81% 3 A. Melis & M. van de Molengraft 55,21%

Bridgeclub Liempde, uitslagen
A-Lijn: 1 H. & J. van de Steen 57,64% 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 57,64% 3 M. Knoops & K. Quinten 55,56% 3 P Raaijmakers & F van de Schans 55,56% B-Lijn 1 J. van de Biggelaar & P. van Gemert 62,50% 2 E. de Jong & I. Smits 60,42% 3 J. Beerens & B. van Ruremonde 57,50% C-Lijn: 1 M. van Esch & J. Smulders 62,50% 2 N. Maas & A. Veraa 56,15% 3 G. van Boeckel & M. van de Hoek 54,17%

Biljarten

Geboliesch, uitslagen week 43
't Krijtje-De Unieboys        37-36
Dè ziek wel zitte-De Fetsers        35-29
De Treffers-Kloosterboys        38-32
De Stapelaars-Le Carambole        36-35
Samen Sterk-De Prutsers        33-32
Ons Vertier-De eenheid        39-34

't Ivoor, uitslagen 21 tot en met 25 oktober
Avondcompetitie Libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 4        22-24
't Ivoor 2-Royal Events Palace 2        25-28
't Ivoor 3-De Uitdaging 1        29-28
De Straat 2-'t Ivoor 4        23-28
Avondcompetitie 3-banden klein:
De Uitdaging 2-'t Ivoor 1        23-25
Avondcompetitie 3-band groot:
Ammerzoden 2-'t Ivoor 1        27-23
Dagcompetitie Libre:
't Ivoor 1-Vlijmendorp 1        31-31
De Vliedberg 1-'t Ivoor 2        33-32
't Ivoor 3-Rio Bar 3        36-35
De Piepers 3-'t Ivoor 4        29-32
't Ivoor 5-De Vliedberg 4        34-35
Dagcompetitie 3-banden klein:
BV De Hazelaar 5-'t Ivoor 6        27-26
't Ivoor 7-De Piepers 4        23-30
't Trefpunt Café-'t Ivoor 8        26-23
NAL 7-'t Ivoor 9        24-27

BV 't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
Van Esch biljarts / De Peel- 't Wapen van Liempde/Regiobank        4-5
't Wapen van Liempde/Regiobank C1-Wapen van Eerschot 1        26-22
De Straat 1-'t Wapen van Liempde 3        26-28
Krijt op Tijd 3-'t Wapen van Liempde 2        30-17

Zaalvoetbal
Juf Juf United-X2COM        0-5
Langenberg/Dammers- Le Temps Perdu        3-0
El Techno – Brabant Sports 2000        2-4
Second Cars – Hart.v. Boxtel        8-4                
't Geveltje – Heva/v. Weert        5-5
Ron Verhagen – Team.vd Wielen        6-5
Dobotex BV-Green Treen Team        2-5
Celdex BV-Van der Heijden Milieu        2-7
Van Stekelenburg-Verbeij/Hanekroot        12-0
Vermeer verz.-Wijnpakkettenonline        2-3
Programma 3 November
17.00 Big Street 68-'t Hart van Boxtel
17.45 Team Van de Wielen-Kwalitaria Strik
18.30 Second Cars-Van de Sande/Pacqt
19.15 Tahadi-Juf Juf United
20.00 X2COM-Brabant Sports 2000
20.45 Café Vollop-Le Temps Perdu
Programma 5 November
19.00 Van der Heijden Milieu-Dobotex BV
19.45 ZVS Filias 2-Celdex BV
20.30 Enexis Groep -Van Stekelenburg
21.15 Verbeij/Hanekroot-Vermeer verz.

Voetbal

DVG, uitslagen 27 oktober
DVG JO7/1-ODC JO7/3        7-0
Essche Boys JO7/2-DVG JO7/2        7-16
Blauw Geel JO9/4-DVG JO9/1        3-7
DVG JO9/2-ST Keldonk/Boerdonk JO9/1        3-2
DVG JO9/3-Rhode JO9/7        9-2
Fc Uden JO11/1-DVG JO11/1        1-14
DVG JO11/2-Rhode JO11/2        1-2
DVG JO11/3-HVCH JO11/4        0-15
ODC JO13/1-DVG JO13/1        2-0
Gemert JO13/2-DVG JO13/2        5-1
DVG JO13/3-Schijndel JO13/4        1-6
DVG JO15/1-Margriet JO15/1        2-2
Venray MO15/1-DVG MO15/1        8-0
Sv Brandevoort JO17/3-DVG JO17/1        0-1
DVG JO19/1-Nulandia JO19/1        2-1
DVG JO19/2-Eli JO19/1        0-3
Uitslagen 28 oktober
Wec 1-DVG 1        1-1
DVG 2-Blauw Geel'38 3        6-3
DVG 3-Eli 2        3-1
DVG 4-Blauw Geel'38 7        3-3
Nijnsel 5-DVG 5        3-1
Schijndel 7-DVG 6        4-2
Irene 3-DVG 7        3-0
DVG VR 1-Berghem Sport VR1        0-7
DVG, programma 3 november
Essche Boys JO7/1-DVG JO7/1        09:30
ODC JO7/4-DVG JO7/2        10:00
DVG JO9/1-Rhode JO9/3        10:30
Boekel Sport JO9/3-DVG JO9/2        09:30
Vow JO9/1-DVG JO9/3        10:30
DVG JO11/1-NLC'03 JO11/1        09:30
Sv Brandevoort JO11/3-DVG JO11/2        10:00
Prinses Irene JO11/3-DVG JO11/3        09:30
DVG JO13/1-Fc de Rakt JO13/1        11:30
DVG JO13/2-Venhorst JO13/1G        11:30
Wec JO13/2-DVG JO13/3        11:45
Sv Brandevoort JO15/1-DVG JO15/1        13:45
Gemert JO15/5-DVG JO15/2        12:00
DVG MO15/1- Blauw Geel'38 MO15/1        13:00
DVG JO17/1-Bruheze JO17/2        14:30
Wec JO19/1-DVG JO19/1        14:30
DVG JO19/2-EVVC JO19/1        14:30
DVG, programma 4 november
DVG 1 Nulandia 1         14:30
Udi'19 3 DVG 2         11:00
Vow 2 DVG 3         11:30
Nulandia 4 DVG 4         09:30
DVG 5 Mifano 4         10:00
DVG 6 Nijnsel 7         12:00
DVG 7 Keldonk 4         10:00
Maaskantse Boys VR1 DVG VR 1         11:00

LSV, uitslagen 28 oktober
LSV VE1-ODC VE1        5-5
SVSOS 1-LSV 1        1-1
Wilhelmina Boys 3-LSV 2        2-2
LSV, programma 3 november
De Bocht VE1-LSV VE1        16.00
Programma 4 november
LSV 2-RKSV Nuenen 4        12.00
Boxtel 3-LSV 3        10.00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 28 oktober
Ravenstein 1-Boxtel 1        0-3
VCB 1-ODC 1        0-0
ODC VR 1-SC 't Zand VR 4        4-1
Essche Boys 1-The White Boys 1        0-2
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys,programma 4 november
Boxtel 1-SCMH 1        14.30
ODC 1-SCG'18 1        14.30
RKDSV VR1-ODC VR 1        12.00
Tuldania 1-Essche Boys 1        14.00
Essche Boys VR 1-OJC Rosmalen VR 4        11.00

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 43
Cevelum 1-Taverbo-Sabo 2        5-5
Taverbo-Sabo, programma senioren, 2 november
20:00 Taverbo-Sabo 4-BSM 2        
20:00 Taverbo-Sabo 5-PJS 2
20:00 Taverbo-Sabo 7-ROTAC '82 4
20:00 Taverbo-Sabo 8-MTTV '72 4
Programma senioren, 3 november
15:00 Taverbo-Sabo 1-Renata 1
15:00 Taverbo-Sabo 2-Maastricht 1
15:00 Taverbo-Sabo 3-Irene 1
Programma jeugd, 3 november
10:00 Taverbo-Sabo 1-Stiphout 2
10:00 Taverbo-Sabo 3-Never Despair 5

BRTC, uitslagen 29 oktober
Rotsvast-De Horntreffers        6-4
Taverbo-Sabo 4-De Firma Fotografie        4-6
Taverbo-Sabo 3-Grand Café Rembrandt        6-4
Taverbo-Sabo 2-Taverbo-Sabo 1        4-6
Programma 5 november 2018
Rotsvast-Taverbo-Sabo 4
Taverbo-Sabo 1-Taverbo-Sabo 3
De Horntreffers-Grand Café Rembrandt
De Dommel-De Firma Fotografie

Paardensport

Uitslagen HSV St.Martinus/PC Reambo
Dressuuruitslagen ponyruiters 27 oktober
Klasse DE-Z1: K.vd Sande & Têtu HS, 4e/214 pnt
Uitslagen 28 oktober
Klasse DE-M2: L. de Bresser & Holm's Gentleman, 6e/ 188 pnt

Handbal

HCB'92, uitslagen 27 oktober
HCB'92 D1-R.H.V D2         6-10
HCB'92 DB1-Blauw Wit DB2        6-14
Uitslagen 28 oktober
HCB'92 DS1-Zephyr DS1         17-10
Achilles'95 HB1-Zephyr / HCB'92 HB1        19-2
Aristos/HCB'92 HS2-Blauw Wit HS1        14-35
HCB'92 programma 3 november
Handbal Someren E1-HCB'92 E1        09.00
Handbal Someren DB1-HCB'92 DB1        10.00
Zephyr/HCB'92 HB1-Tremeg HB1        18.15
Programa 4 november
Blauw wit D1-HCB'92 D1        10.00
Aristos DS3-HCB'92 DS1        12.30
Bedo HS3-Aristos / HCB'92 HS2        13.30

Rugby

RC Ducks, uitslagen 27 oktober
Mini's: tweede plaats toernooi Pigs in Arnhem.
Cubs: Maastricht-Ducks/RCE        75-0
Junioren: Maastricht-Ducks/RCE        0-59
Colts: Ducks/RCE-Bassets/BSN        20-48
Uitslagen 28oktober
Senioren: Ducks/Oysters-RC Black Bulls Overloon        63-12
Programma 3 november
Junioren: Ducks/RCE-Tilburg (in Boxtel)        12.00


Kraker eindigt in gelijkspel

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) stond vorige week de topper tussen de kampioen van vorig seizoen De Horntreffers en de huidige nummer 1 van de ranglijst Taverbo-Sabo 1 op het programma. Het werd een boeiende partij waarbij beide partijen elkaar in evenwicht hielden.

Ad van Weert van de Horntreffers nam in de eerste partij een 2-1 voorsprong tegen Ronald van Dael maar moest zich in de vierde en vijfde game toch nog gewonnen geven. Wim van Aarle nam revanche voor De Horntreffers door Hans van Haaren geen kans te geven. Cees Hems zorgde opnieuw voor een voorsprong voor Taverbo-Sabo 1 door in de vierde game van Hans van Weert te winnen. En omdat Ronald van Dael en Hans van Haaren ook het dubbelspel naar zich toe trokken door winst op Wim van Aarle en Ad van Weert stond het 3-1 in het voordeel van Taverbo-Sabo 1. Maar de volgende vier partijen waren voor de Horntreffers. De wedstrijd eindigde uiteindelijk toch nog in een gelijkspel door winst van Ronald van Dael en Hans van Haaren op respectievelijk Hans en Ad van Weert. Einduitslag 5-5.

Taverbo-Sabo 4 gaf Grand Café Rembrandt geen enkele hoop op een goed resultaat. Erik van der Schoot versloeg Gerrie Hoenselaars en Hans Stoker. Ook Peter de Rooij won twee partijen, namelijk tegen Arnold van der Heijde en Gerrie Hoenselaars. Omdat Toon van Geel zijn eerste partij in winst omzette en samen met Peter de Rooij ook het dubbelspel binnenhaalde stond het 6-0 in het voordeel van Taverbo-Sabo 4. Grand Café Rembrandt herstelde zich even door winst van Arnold van der Heijde op Toon van Geel en van Hans Stoker op Peter de Rooij. Maar de laatste twee punten gingen naar Taverbo Sabo 4 omdat Erik van der Schoot ook zijn derde enkelspel won van Arnold van der Heijde en Toon van Geel Gerrie Hoenselaars zijn derde nederlaag bezorgde. Einduitslag 8-2 in het voordeel van Taverbo-Sabo 4.
De wedstrijd tussen de teams van De Dommel en Rotsvast was een gelijk opgaande strijd met een tussenstand van 3-2 in het voordeel van De Dommel door tweemaal winst van Ad de Man op Dinie van den Nieuwenhuizen en Bart Theeuwes en winst in het dubbelspel van Ad de Man samen met Wim Jansen. Geerta Pluut was goed in vorm en won alle drie haar enkelspelen. Dinie van den Nieuwenhuizen en Bart Theeuwes herstelden zich van de nederlaag tegen Ad de Man door van Wim Jansen en Ad van Lier te winnen. Hierdoor kwam er toch nog een ruime 7-3 zege voor Rotsvast op het wedstrijdformulier te staan en zich daarmee op een stevige vierde plaats zet. Door deze uitslag zakt het team van De Dommel weg uit de middenmoot.
De laatste wedstrijd van de avond ging tussen de teams van Taverbo-Sabo 3 en Taverbo-Sabo 2. Door winst van Lothar Groth op Henk IJsseldijk en van Ad Brekelmans op Uschi Meeuwis kwam het tweede team op voorsprong. Erwin Holowacki versloeg vervolgens Joop van Eijk en zorgde samen met Henk IJsseldijk in het dubbelspel voor de gelijkmakende 2-2. Maar daarmee was het voor Taverbo-Sabo 3 nog niet op want ook de volgende twee punten waren voor hen door winst van Uschi Meeuwis en Henk IJsseldijk op Lothar Groth en Joop van Eijk. Ad Brekelmans kon nog wel het derde punt voor zijn team Taverbo-Sabo 2 binnenhalen door van Erwin Holowacki te winnen maar de laatste drie partijen gingen naar Taverbo-Sabo 3. Einduitslag 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 3.


DVG deelt de punten met WEC

DVG speelt gelijk tegen WEC. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Wijbosch/Liempde - In Wijbosch speelde DVG voor het eerst in deze competitie gelijk, na een 1-0 voorsprong werd het een 1-1 remise. WEC had, gebaseerd op de tweede helft, iets meer aanspraak op een overwinning.

De eerste mogelijkheid was voor DVG toen een bal goed werd teruggelegd. Maar er was helaas geen aansluiting. Het duurde niet lang of ook WEC liet van zich horen. Een hard schot werd door Raymon Strik in twee instanties onschadelijk gemaakt. Daarop volgde een grote kans voor DVG. Een mooi opgezette aanval begon met een uittrap van Raymon Strik. Via een pass door Wilco Voets werd de bal mooi in de loop meegegeven aan Sander van de Ven. Zijn voorzet eindigde met een kopbal maar die werd gered door de keeper van WEC. Niet veel later claimde DVG een penalty maar de scheidsrechter gaf een hoekschop. Vrije trappen voor de club uit Liempde zorgen dit seizoen voor veel gevaar. Zo ook een strakke trap van Bas Smulders die door Bart de Windt net werd gemist. DVG kwam kort voor rust op 0-1. Een voorzet vanaf links ging over de gehele verdediging heen en werd opgepikt door Bas Smulders. Na een stuit werd de bal vol op de wreef genomen en gaf Smulders de keeper het nakijken. Bijna werd het 0-2 maar een kopbal werd door de doelman tot corner verwerkt. Ruststand 0-1.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

In de tweede helft was DVG geen schim meer van de ploeg die in de eerste 45 minuten op het veld stond. Raymon Strik was kansloos bij een volley, maar de lat verhinderde een doelpunt. DVG kwam niet meer aan voetballen toe en de lange ballen naar voren werden meteen weer ingeleverd. Het duurde echter vrij lang voor de gelijkmaker viel. In de 80e minuut kon WEC de bal op rechts ongehinderd voorzetten. De kopbal zorgde voor grote ontlading bij de thuisclub: 1-1. Hierdoor kregen de WEC-spelers nog meer energie om ook de volle winst te pakken. Dit bleef DVG gelukkig bespaard. Hier was wel een prachtige redding van Raymon Strik voor nodig.
Volgende week speelt DVG, thuis, tegen hekkensluiter Nulandia. Op basis van de tweede helft geeft dit geen garantie op een goed resultaat.
DVG-2 speelde thuis tegen Blauw Geel 3 dat onderaan de ranglijst staat. Het werd een doelpuntrijk duel. Na een 3-3 gelijke tussenstand liep DVG in de slotfase uit naar een 6-3 overwinning.
De DVG dames speelden ook thuis. De dames van Berghem Sport waren een maatje te groot: 0-7

Variërende uitslagen biljarters 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libre team moest afgelopen weekend zijn meerdere erkennen in De Hazelaar 4. Fouad Hasbani, de man in vorm, kon met zijn mooie overwinning de nederlaag niet afwenden, omdat Chris Fasseur en Peter van Giersbergen hun partij kansloos verloren.

Team 2 leed ook een nederlaag. Ad van Os redde de eer voor dit team. Henk van Boxmeer en Theo van Dongen verloren. Team 3 won de spannende ontmoeting tegen de Uitdaging 1 met 29-28. Wim Bekkers en Louis Josiassen wonnen beide. Rien Meijs behaalde negen punten. Team 4 speelde een sterke wedstrijd tegen de Straat 2. Fons van Loon en Willem Witte speelden een prima partij met winst. Math Hendriks kwam tot 8 punten.

Bij de dag competitie speelde het eerste team een 31-31 remise tegen Vlijmendorp 1. Ook hier was Fouad Hasbani de grote uitblinker. Hij maakte zijn 120 caramboles in slechts 11 beurten, moyenne 10,90. Toon Bevers won eveneens zijn partij, terwijl Theo Verhagen en Jacques van Loon te veel punten lieten liggen. Team 2 leed een nipte nederlaag met slechts 1 punt verschil. Henk de Koning en Henk Goettsch wonnen beiden.
Team 3 won juist met 1 punt verschil van Rio Bar 3. Frans Maas scoorde slechts 6 punten. Wim van Dijk, Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven bleven aan de goede kant van de score. Team 4 won de ontmoeting tegen De Piepers 4. Harrie van der Velden, die normaal met regelmaat scoort, kwam niet in zijn ritme en verloor kansloos. Ton Rooms en Math Hendriks wonnen beide, Frans van Esch behaalde 8 punten. Team 5 verloor op de valreep met 1 punt verschil. Emanuel Coort speelde een prima partij en won. Math Hendriks voegde daar een winstpartij bij. Wim Bekkers en Gerard Eijkemans lieten de eer aan hun tegenstander.

Bij de afdeling 3-band klein leed team 6 een onfortuinlijke nederlaag. Math Hendriks won, terwijl Henk Goettsch en Wim van Gils ieder 8 punten haalden. Team 7 trof een tegenstander in vorm. Ondanks dat de mannen van `t Ivoor goed speelden waren ze alle drie kansloos. Team 8 leed een nederlaag. Dat kon Johan Beaard door zijn winstpartij met een moyenne van 0,580 niet verhinderen. Team 9 speelde een goede wedstrijd tegen NAL 7. Het won met 27-24. Rene de Windt en Andre Vissers wonnen beide. Bij de avond competitie 3-band klein won het team van `t Ivoor met 25-23 van De Uitdaging 2. Patrick Sterrenburg en Henk Goettsch wonnen. Voor Cor van Beers is het winnen een stuk moeilijker geworden sinds zijn aanpassing van het aantal caramboles.
Het 3-band groot team leed een nederlaag tegen Ammerzoden 2. Emanuel Coort behaalde negen punten, hij kwam één carambole tekort, Cees van Eindhoven won zijn partij en Huub Wilkowski was kansloos omdat zijn tegenstander ver boven zich zelf uitsteeg met een moyenne van 1.041. Wilkowski kwam tot 4 punten.

Het eredivisie team was deze week vrij. Aanstaande zondag 4 november spelen zij een thuiswedstrijd tegen Burgmans Biljarts uit Bergeijk. Daar speelt onder andere Therese Klompenhouwer, wereldkampioen 3-banden bij de dames. Aanvang van die ontmoeting 13.00 uur in Biljartcentrum Boxtel aan de Voetboog 14a.

Jeu de boulers strijden bij De Walnoot

Boxtel - Aan de wekelijkse Regiomix wedstrijden van JBV De Walnoot namen maandag 44 jeu de boulers deel. Vanwege de kou werden de wedstrijden binnen gespeeld bij de vereniging aan de Selissenwal 25.

Joop Schellekens behaalde de eerste plaats met 3/25 punten, Tonnie Mauriks werd tweede met 3/24 punten en de derde plaats was voor Dien Hanegraaf met 3/23 punten. Sjaan Lavrijsen (3/20 punten) werd vierde, Paul van Helvoirt (3/18 punten) vijfde en Jo Hanegraaf en Piet van Haaren (2/16 punten) deelden de zesde plek. André Teulings nam met 2/15 punten bezit van de achtste positie.

Geïnteresseerden zijn elke maandag vanaf 13.00 uur welkom om te komen kijken of een balletje mee te spelen bij JBV De Walnoot, Selissenwal 25 in Boxtel. Kijk voor aanvullende informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

TS Dekker bezoekt zuiderburen voor internationale wedstrijd

Amy Bressers (l.) zet de tanden in haar zojuist gewonnen gouden plak. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker

Tervuren/Boxtel - Taekwondo School Dekker nam zondag 28 oktober deel aan het Flanders Field toernooi in Tervuren, België. Met ruim 160 deelnemers uit verschillende landen, waaronder Griekenland, Duitsland, Engeland, Nederland, Slovenië en België was de zaal goed bezet.

Het toernooi maakt deel uit van de International Taekwondo League, een competitie waarin verschillende taekwondoteams het tegen elkaar opnemen op verschillende plekken over de hele wereld. Ditmaal dus in België.

TS Dekker boekte een paar goede resultaten. Amy Bressers werd eerste tuls. Deze plek behaalde Tililia Mairouche ook maar dan bij sparren. Areeb Abbas Ashraf eindigde in die categorie als tweede. Linda Beekmans deed mee aan twee onderdelen. Bij tuls en sparren werd ze derde. Femke van Gaal en Kaj van de Meulengraaf behaalden bij sparren eveneens dit resultaat.

Het eerst volgende toernooi waar TS Dekker aan deelneemt is op 25 november, onder de naam Open Haaglanden 2018.

Zilver en goud voor Klaas Groenen

Alphen/Almelo/Boxtel - Het Regionaal Kampioenschap Veldrijden Dwars door 't Zand vond op zaterdag 27 oktober in Alphen plaats. Klaas Groenen van Team Invicta greep net naast de overwinning maar een dag later behaalde hij wel de eerste plek bij de Grote Prijs van Almelo.

In Alphen ging bij de amateurs de strijd van kop af tussen Groenen en Niels Wubbe (ex-professional). De eerste twee ronden kwam Klaas als eerste door. Daarna nam de slimme en zeer ervaren Wubbe de regie over. De Invictarenner kon de aanval niet teniet doen en moest genoegen nemen met zilver.

De volgende dag, zondag 28 oktober, deed Klaas Groenen ook mee aan de Grote Prijs van Almelo. De amateur van Team Invicta zat vanaf de start goed van voren. Dennis van de Kruisweg zorgde ervoor dat het voorin stil viel, waardoor broer Raymond van de Kruisweg een klein gat kon slaan. Bij het eerste rechte stuk nam Groenen de tweede plaats over om de achtervolging in te zetten op Raymond. Binnen één ronde zat Klaas in zijn wiel en nam hij direct over. Door een versnelling van de Invictarenner fietste hij zo'n 15 seconden voor Van de Kruisweg uit. Met deze voorsprong kwam Klaas Groenen na vier rondes solo over de finish.

VC Blox lijdt nederlaag

Goirle/Boxtel - Het Heren 1 van VC Blox speelde zaterdag 27 oktober een uitwedstrijd tegen het Heren 1 van VC Goirle. VC Goirle heeft 6 punten uit 5 wedstrijden, terwijl Blox over 11 punten uit twee wedstrijden minder beschikt.

De eerste set ging moeizaam en Blox kwam snel op een achterstand te staan. Zowel de service- en rallypass liepen slecht waardoor er geen fatsoenlijke aanval kon worden opgebouwd. Goirle won de set nipt met 25-22. Thijmen van der Heijden verliet in de tweede set het veld voor Sten IJsseldijk. VC Blox liet zich dit keer niet op achterstand zetten en won de set uiteindelijk met 25-21. VC Blox begon de derde set met dezelfde basisopstelling als in de tweede. Er werd wederom een voorsprong in het voordeel van VC Goirle gecreëerd die uiteindelijk te groot bleek om nog in te halen door VC Blox. De derde set ging verloren met 25-17. De laatste hoop op een winstgevende wedstrijd voor VC Blox bevond zich in de vierde set, maar deze vervloog al snel. Het spel van VC Blox was matig en de vierde set ging naar VC Goirle met 25-18, wat ervoor zorgde dat VC Blox de wedstrijd verloor met 3-1.

Aankomende zaterdag speelt het Heren 1 een thuiswedstrijd tegen Intermezzo.

20 / 20

Donderdag 1 november

ChakraDance: dansende reis door chakra's
09.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

09.30 uur, vrije dans
09.30 uur, werken met hout
13.00 uur, werken met textiel
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatieavond werkzaamheden Rolstoelvriendelijk Liempde
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrieweg 4, Liempde

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 2 november

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Verhaaltijd voor volwassenen
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Training jeugdbiljart 't Ivoor, doe je mee?
18.30 uur, Biljartvereniging 't Ivoor, De Voetboog 14a, Boxtel

Lustrumeditie Liempdse Durpskwis
19.00 uur, 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Kerkdienst Allerzielen
19.00 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Bijeenkomst; herdenken, herinneren en stil staan
19.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Lampionnenoptocht vanaf de Geitenwei
19.00 uur, vertrek vanaf Geitenwei, Selissen, Boxtel

Uitreiking Jonkers-van der Velden cultuurprijs 2018 (aanmelden)
20.00 uur, Raadszaal Gemeentehuis, Dr.van Helvoortstraat, Boxtel

Lichtjestocht
20.15 uur, Begraafplaats Munsel, Kastanjelaan 1, Boxtel

Zaterdag 3 november

Lezing over Romeins glas in de ArcheoHotspot
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groen Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 4 november

Grote rommelmarkt
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 5 november

09.15 uur, vrije dans
13.30 uur, klusjes met elektriciteit
13.30 uur, haak maar aan
Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Dinsdag 6 november

09.30 uur, creatief met penseel
13.30 uur, Spaans 2e leerjaar
13.30 uur, Stijldansen
19.30 uur, Spaanse conversatie
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

ZorgSamenBuurt Oost schenkt koffie in de huiskamer van Boxtel Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 7 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken en jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel


Lotte Tissen

Nineke de koning

Foto: Karen Kuijpers

Joost en Gehra van Groenestijn