DeMooiBoxtelKrant

16 november 2016

DeMooiBoxtelKrant 16 november 2016


De Sint arriveert op de loader in Liempde. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Ik zie hem al staan!
Sinterklaas komt in Boxtel en in Liempde aan

Boxtel/Liempde - In zijn drukke eerste weekend in Nederland vond de Sint zondagmiddag gelukkig ook tijd voor een bezoek aan Boxtel en aan Liempde. In beide plaatsen namen honderden kinderen en hun ouders het druilerige weer voor lief; in grote getale stroomden zij toe om Sinterklaas en zijn Pieten een warm welkom te geven.

In Boxtel arriveerde de kindervriend per kano omdat zijn grote pakjesboot natuurlijk nooit in de Dommel past. Een beetje wankel, want de Sint is immers al heel oud, stapte hij net voor de Zwaanse Brug aan land, hierbij geholpen door burgemeester Mark Buijs en de vrijwilligers van Boxtel Vooruit. Terwijl de Red River Band feestelijke sinterklaasliedjes speelde, trok het gezelschap gevolgd door vele enthousiaste kinderen door de Rechterstraat - via de Croon - naar de Markt waar een prachtig podium voor de Goedheiligman was ingericht. Uiteraard werd hij hier toegezongen door het uitgelaten publiek, dat afsloot met een uit volle borst gezongen 'Lang zal hij leven'. Ook verzorgden de dansers van Angela's Project een spetterend optreden voor de Sint. Even leek het grote boek zoek, maar gelukkig werd dat al snel gevonden. Opgelucht konden de kinderen hierna een lange rij vormen voor een hand van de Sint en een lekkere speculaaspop.

De Sint arriveert per kano in Boxtel (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Sander van Kasteren

De burgemeester en de Sint moesten daarna natuurlijk weer snel door naar Liempde, want daar stonden ook honderden jonge 'fans' te wachten op hun grote vriend. Hij arriveerde hier op een loader omdat zijn Liempdse koets kapot was.

Omdat Sinterklaas er zeker van wilde zijn dat er dit jaar niets mis zou gaan, werd presentator Ruud er op uit gestuurd om alles te controleren. Vorig jaar merkte de Goedheiligman namelijk dat er een slag in het rechter achterwiel van de gemeentekoets zat en dat moest gemaakt worden. Helaas liep de reparatie niet helemaal volgens plan en moest er dus een andere oplossing gevonden worden.

Gelukkig was er een loader beschikbaar om de Sint naar het Liempdse raadhuis te brengen. Daar hadden zich honderden kinderen verzameld om hem te verwelkomen. Na een bezoek aan basisschool De Oversteek was het voor Sinterklaas tijd om weer naar Boxtel te gaan.

De komende weken zal Sinterklaas verblijven op kasteel Stapelen, waar je hem op gezette tijden kunt bezoeken. Kijk voor je langsgaat even op stapelopsint.nl om te zien of de Goedheiligman wel aanwezig is, want het is voor hem een erg drukke periode.

Groot waterlek op Selissenwal zet straat blank

Boxtel - In de straat Selissenwal is zondagmiddag een groot waterlek ontstaan. Het lek is door medewerkers van de gemeente en van Brabant Water gedicht. Tot 23.00 uur zaten 33 huishoudens zonder water. Maandag ontstond een nieuw lek in de straat. Er zijn geen huizen ondergelopen.

Wel is het wegdek verzakt door weggestroomd zand en viel een lantaarnpaal om. Volgens Brabant Water, dat als drinkwaterbedrijf verantwoordelijk is voor het beheer van het leidingsstelsel, zaten zondag 33 huishoudens en 2 bedrijven zonder water.

Buurtbewoners lieten weten verontwaardigd te zijn dat Brabant Water pas anderhalf uur na het ontstaan van de lekkage arriveerde. "Ik heb de politie gebeld en die zeiden dat ik Brabant Water maar moest bellen. Daar werd vervolgens verteld dat het een probleem met de riolering was en ik de gemeente maar moest bellen", aldus de melder van het lek, die op visite was in de straat. Een bewoonster valt hem bij: "Pas toen de waterdruk weg was gevallen gaf Brabant Water het probleem toe."

Lees verder op pagina 7.

KBO-activiteiten

Donderdag 17 november        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
        Kaartverkoop Sinterklaas viering In De Walnoot, Simeonshof en De Walnoot        van 14.00 t/m 14.30
        In gesprek met politici van de gemeente Boxtel in de raadzaal, ingang Dr. van Helvoortstraat Voor alle senioren in de Gemeente Boxtel        19.30 uur
Vrijdag 18 november        Sinterklaas viering in De Orion        13.30
        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 21 november Gezond Genieten, voorlichting over alcoholgebruik op leeftijd in De Rots. Voor alle senioren in de Gemeente Boxtel        13.30
Dinsdag 22 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
        Kienen in De Walnoot 14.00
Woensdag 23 november        Filmmiddag in verpleeghuis Liduina in zaal Dommelzicht        14.30 Opgeven voor 20 november bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl.
        Eten bij Verpleeghuis Liduina        17.00
Opgeven voor 20 november bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl.

Collecteweek voor MS

Boxtel - De MS Collecteweek is dit jaar van 21 tot en met 26 november. In deze week gaan ook in Boxtel collectanten de deuren langs om geld in te zamelen voor het Nationaal MS Fonds.

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Zo is nog niet bekend waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het te genezen is. De collecte is de belangrijkste bron van inkomsten voor het Nationaal MS Fonds. Met de opbrengst hiervan kan worden geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS én in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

De collectant van het Nationaal MS Fonds is te herkennen aan de collectebus met het oranje vlinderlogo. Ook online doneren is mogelijk op www.mscollecte.nl. Het is ook mogelijk om een donatie over te maken op giro 5057 (NL 92 INGB 000000 5057) of via sms: STOPMS naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.

Cursus Petrusologie

Boxtel - Heemkunde Boxtel organiseert volgend jaar een cursus 'Petrusologie'. Deze cursus gaat in op de geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek .

Heemkunde Boxtel was al langer van plan een cursus 'Petrusologie' te organiseren, maar de lezing van Anneleen van de Water en Dick Zweers, die op 15 oktober in het gemeentehuis werd gegeven, heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht.

Het voornemen is om deze cursus, die meerdere dagdelen zal beslaan, te houden in 2017. Een aantal docenten heeft al medewerking toegezegd. Ook hebben zich al cursisten aangemeld. Heb je belangstelling? Stuur dan een e-mail naar secretaris@heemkun­deboxtel.nl.

ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het project Schrijven en Blijven helpt nieuwkomers hun administratie op orde te houden. Ook voor wie zich aardig redt in de Nederlandse taal, is het nog een klus om zakelijke correspondentie te beheersen. Schrijven en Blijven zoekt vrijwilligers om deze mensen te begeleiden.

De Watertrappers hebben elke zaterdagmiddag een zwemuurtje. Wie wil helpen deze mensen met een beperking een gezellig uitje te bezorgen door ze watervrij te maken en/of te leren zwemmen? Een diploma zweminstructie is niet noodzakelijk.

Herbergier Boxtel is een woonhuis voor dementerende ouderen. Herbergier zoekt mensen die niet graag alleen eten. Wellicht vinden zij het gezellig om één keer per week met de gasten het avondmaal te bereiden en dan samen te eten. Uiteraard zonder kosten.

Wil je meer weten? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (ma t/m do) 0411-655899 en vraag naar het Vrijwilligerssteunpunt. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Boommarter ontdekt op Kampina

Boxtel - In de Kampina is een zeldzame boommarter gespot. Dit meldt Natuurmonumenten op haar website. Hoe de marter in het natuurgebied is gekomen is onduidelijk: er waren eerder zes boommarters uitgezet, maar die hebben het destijds niet overleefd.

De marter liet zich 's nachts in een rustig deel van de Kampina vastleggen op beeld. De vondst is een bijvangst van een wespendiefproject van onderzoeker Jan Diermen. Hij had een cameraval gericht op het nest van de wespendief. Dit is een roofvogelsoort waarnaar hij in de Kampina onderzoek doet. De twee jongen waren net uitgevlogen, toen de boommarter voorbij kwam om het nest te bekijken. Van Diermen had meteen in de gaten dat de marter op de foto wel eens de zeldzame boommarter kon zijn en schakelde de zoogdierenvereniging in. Die kon zijn vermoeden bevestigen.

De boommarter is het enige zoogdier dat in staat is een eekhoorn door de boomkruinen te achtervolgen en te vangen. Hierbij kan hij meterslange luchtsprongen maken en landt hij bij een val altijd op zijn poten. Toch is het meer een verzamelaar dan een jager en eet hij zo ongeveer alles dat voor zijn voeten komt. Naast jacht op vogels, muizen en konijnen, scharrelt hij naar eieren, insecten en aas en staan er ook bessen en vruchten staan op zijn menu.

ABN AMRO kantoor Boxtel sluit op 9 december

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Het kantoor van ABN AMRO op de Markt 28 in Boxtel sluit op 9 december. De bank heeft het huurcontract voor het pand opgezegd, omdat het aantal bezoeken aan het kantoor, zelfs na de beperkte openstelling ervan, sterk terugliep. De geldautomaat van de bank blijft wel gewoon aan de Markt zitten. Ook de mogelijkheid om geld te storten blijft aanwezig.

Voor bankzaken moeten de Boxtelse klanten nu naar het kantoor in Oisterwijk. Ook geeft ABN AMRO aan dat klanten een afspraak kunnen maken voor een huisbezoek om bankzaken te doen. Een medewerker komt dan op afspraak bij de klant thuis.

Foto: Sander van Kasteren

Het bezoek aan bankkantoren neemt al jaren af. De helft van de klanten komt niet meer en de andere helft komt gemiddeld nog maar een keer per jaar op een kantoor, laat de bank weten. Volgens een woordvoerder kon het kantoor in Boxtel niet kleinschaliger te werk gaan wegens geldende veiligheidsvoorschriften en was de enige optie dus sluiting.

Klanten van het kantoor in Boxtel zijn per brief ingelicht over de sluiting. Ook worden zij uitgenodigd op het voor hen dichtstbijzijnde kantoor in Oisterwijk aan de Dorpsstraat 50. Voor mensen die niet in staat zijn om naar Oisterwijk te gaan zijn deze workshops, in overleg, tot de sluiting op 9 december ook in Boxtel nog te bezoeken. De medewerkers van het kantoor in Boxtel zullen voortaan werken in één van de andere kantoren in de buurt.

NS start aanleg toegangspoortjes station Boxtel

Boxtel - De NS is vorige week begonnen met de graafwerkzaamheden voor de plaatsing van toegangspoortjes bij station Boxtel. Het zijn de eerste zichtbare werkzaamheden voor het totale project, dat 'ergens in kwartaal één van 2017' af moet zijn.

Volgens een woordvoerder van de NS zijn de voorbereidingen voor de aanleg van de poortjes al enkele weken geleden begonnen. "Het aanleggen van de poortjes en het aansluiten daarvan op alle systemen duurt enkele maanden", zegt een woordvoerder. Daarna zal een uitgebreide testfase in gang gezet worden waarbij eerst enkele poortjes gesloten worden. Daarop volgt een aantal proefdagen, waarbij alle toegangspoortjes gesloten zijn. In die fase zal er een NS-medewerker aanwezig zijn voor als zich problemen met de poortjes voordoen.
Omdat er geen andere geschikte plek was voor toegangspoortjes worden die op de perrons zelf, net na de perrontrappen, geplaatst.

Balkons Hoogheem hangen voor Kerst recht

Boxtel - De scheefgezakte balkons van de flat Schorpioen aan Hoogheem worden vanaf 14 november weer recht 'gehangen'. Dat gebeurt door middel van een nieuwe fundering en een extra paalconstructie naast de huidige, waaraan de balkons bevestigd zijn. De werkzaamheden zijn volgens planning vóór de kerstvakantie afgerond.

De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Van Wijnen. Deze firma begint later deze week met de voorbereidingen voor het herstelwerk. Vanaf 14 november boort Van Wijnen twee extra palen naast de huidige paalconstructie Ook legt het een nieuwe fundering aan. Daarna worden de balkons opgevijzeld en daarmee langzaam weer waterpas gemaakt.
Woonstichting St. Joseph constateerde op 18 oktober dat de acht balkons die in 1995 aan de flat Schorpioen zijn bevestigd, scheef hangen. De afgelopen weken zijn gebruikt om aan een oplossing te zoeken en de benodigde vergunning aan te vragen. De gemeente toonde zich bereid binnen heel korte termijn de vergunning te verlenen.
St. Joseph onderzocht uit voorzorg de vergelijkbare balkons van flat Boogschutter. Daar werd geen verzakking geconstateerd.

Ouderen in Regie onderzoekt mogelijkheden voor bouwproject pastorietuin Heilig Hartkerk

Boxtel - Stichting Ouderen in Regie Boxtel ziet mogelijkheden voor de realisatie van een kleinschalig woonproject door en voor senioren in de pastorietuin en in de voormalige pastoriewoning aan de Baroniestraat.

De stichting heeft inmiddels contact met the Placemaker, een ontwikkelaar uit Vught, die eigenaar van de tuin en de pastorie wordt. In deze fase worden de bouwmogelijkheden op het perceel onderzocht, waarbij ook de pastorie wordt betrokken. In de tuin kunnen grondgebonden vrije sector koopwoningen ontwikkeld worden. In de pastorie zouden alleenstaanden gehuisvest kunnen worden.
Ouderen in Regie hoopt in de pastorietuin koopwoningen te combineren met woonruimte voor alleenstaande senioren in bijvoorbeeld een Thuishuis. Dit is een concept waarbij een aantal alleenstaande senioren met elkaar in een woongebouw gaan wonen. De pastorie zou daarvoor, bijvoorbeeld omgevormd in huurappartementen, uitstekende mogelijkheden voor kunnen bieden.
De stichting roept geïnteresseerde senioren uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde op zich te melden als zij belangstelling in het woonproject hebben. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@oudereninregie.nl met vermelding van de voorkeur, naam en adresgegevens. Voor geïnteresseerden zal een bijeenkomst georganiseerd worden.

Ophokplicht pluimvee treft ook kinderboerderij

De bewuste boommarter. (Foto: Jan van Diermen. Bron: Wespendiefproject) Foto: Jan van Diermen. Bron: Wespendiefproject

Boxtel - Na aanleiding van de nieuwe vogelgriepgevallen in Nederland geldt sinds maandag voor kinderboerderijen en vogelclubs een aangescherpt beleid voor pluimvee. Dit betekent dat zij er voor moeten zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

De maatregelen worden getroffen door het ministerie van Economische Zaken om een grote, landelijke uitbraak zoals die in 2003 te voorkomen. In dat jaar werden op ruim 1.300 bedrijven zo'n 30 miljoen dieren geruimd. De schade van die uitbraak bedroeg 300 miljoen euro.

Frans Kapteijns.

Voor de Kinderboerderij in Boxtel betekent dit dat het pluimvee binnengehouden wordt. Ook zijn diverse vogelshows in de regio afgelast.

'Tour de Frans' is een feit

Boxtel - De uitkijktoren ter ere van de pensionering van boswachter Frans Kapteijns komt er. Dat laat de boswachter op Twitter weten. Vrijdagmiddag stond de teller op 30.100 euro van de benodigde 30.000 euro.

Boswachter Frans, actief in de Kampina, is per 1 oktober al gestopt met werken, maar wilde nog één daad stellen voordat hij zijn werk neerlegde: de realisatie van een nieuwe wachttoren in de Kampina. Zo begon de boswachter op 8 september een crowdfundingcampagne om het gat van 30.000 euro in de begroting op te vullen. De boswachter heeft een flinke schare volgers op Twitter en is wekelijks bij Omroep Brabant op de radio te horen.

Magic FX en Mr. en Mrs. Filipe winnen Boxtelse Ondernemers Trofee 2016

Winnaars Bram Veroude (l.), Diana en Filipe van den Borne. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In een bomvolle Sacre Coeur mochten ondernemers Magic FX en Mr. & Mrs. Filipe donderdagavond de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) 2016 in ontvangst nemen. De driekoppige jury van het door JCI Dommelland georganiseerde ondernemersevent roemde bij beide bedrijven de ondernemingsdrift en het lef om ingrijpende beslissingen te durven nemen. Dat sloot dan ook mooi aan bij het thema 'Ondernemen met Ballen'.

Ten overstaan van ruim 450 collega-ondernemers, familieleden en vrienden streden zes ondernemers in twee categorieën om de BOT 2016: winnaar Mr. & Mrs. Filipe nam het in de categorie business-to-consumer op tegen Junior Kinderkleding en Brownies&downieS, bij business-to-business won Magic FX van Jan van den Boomen BV en Peijnenburg Re-integratie. hun in ontvangst nemen. Tussen de bedrijven door waren er in de prachtig aangeklede kerk aan de Baroniestraat spectaculaire shows van het Boxtelse paaldanstalent Zoë Timmermans en het Poolse acrobatiekduo Focus. De avond werd aan elkaar gepraat door comédienne Christel de Laat uit Schijndel en centrummanager Berry Dankers.

Winnaar Filipe van den Borne gaf na ontvangst van de felbegeerde prijs aan zeer vereerd te zijn. "Maar ik ben, als voorzitter van de centrumwinkeliers, vooral vereerd met de nominatie van louter centrumondernemers voor de finale van de BOT. Dat was voor mij echt een cadeautje!" Ook Bram Veroude, directeur van Magic FX, had ballen volgens de jury, bestaande uit Ton Jonkers van Van der Velden Rioleringsbeheer, Ramon Pelders van Witlox van den Boomen en Henk van der Zee, directeur van BOT-mediapartner het Brabants Centrum. Veroude gaf aan in zijn carrière moeilijke beslissingen, zoals het afscheid nemen van medewerkers, niet uit de weg te zijn gegaan. "Gelukkig konden die allemaal via goede regelingen afvloeien", vertelde hij in zijn pitch.

Na de overwinning vertelde Veroude dat hij niet had verwacht de prijs te winnen: "Wij zijn eigenlijk de laatste twee jaar pas wat bekender geworden hier in Boxtel. En de andere ondernemers hadden ook allemaal een prachtig verhaal." Hij zei zijn medewerkers dat ze de volgende dag allemaal twee uur later mochten beginnen, wat onder luid gejuich werd ontvangen. Bij navraag vrijdagochtend bleek dit ook inderdaad het geval te zijn.

De winnaars werden door de burgemeester uitgenodigd een collegevergadering bij te wonen, zodat zij ook eens kunnen bekijken hoe de gemeente 'onderneemt'. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend wanneer deze vergadering zal plaatsvinden. Magic FX en Mr. & Mrs. Filipe volgen Eetcafé De Deugniet en Standby thuiszorg op die in 2014 de Boxtelse Ondernemers Trofee wonnen, die toen nog in de categorieën grote en kleine bedrijven werd uitgereikt. Nieuw bij deze editie van de BOT was een selectieronde vóór de finale; ondernemingen die waren aangemeld voor de BOT 2016 - door de directeur, een werknemer, relatie of een klant - moesten nog naar de laatste ronde gestemd worden. Dit leverde een levendige strijd tussen verschillende kandidaten via social media op, die uiteindelijk resulteerde in de zes finalisten. Zij werden door de jury bezocht die hen op allerlei aspecten beoordeelde, zoals performance en toekomstvisie, en dat samen met het optreden op de finaleavond zelf meenam in het eindoordeel, wat Mr. & Mrs. Filpe en MagicFX de overwinning opleverde.


Garderobebeurs in De Rots

Boxtel - Aanstaande vrijdagavond, 18 november vindt er in De Rots een garderobe beurs plaats. Deze beurs in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 is voor en door vrouwen.

Tweedehands dameskleding, schoenen, sieraden, shawls en nog veel meer kleding en accessoires worden op de beurs te koop aangeboden. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Voor de eerste 25 bezoeksters staat er een goodiebag klaar. De entree kost 1,50 euro. De beurs wordt georganiseerd door BaayMe Promotion B.V.

Liempde kiest nieuwe Jeugdprins(es)

Liempde - De Jeugdprins en -prinses van Ploegersland worden zondag 20 november in Ploegerspaleis Het Hof verkozen. De feestelijke middag begint om 13.00 uur.

Dit jaar hebben zich maar liefst 28 kandidaten aangemeld voor de verkiezing. Tijdens een leuke en ludieke middag gaan zij uitmaken wie de opvolg(st)er van Prinses Noukie wordt. De verkiezing bestaat uit een blunder en een playback act. De vijf beste kandidaten vertellen vervolgens waarom zij graag Jeugdprins(es) van Ploegersland willen worden. Nadat de deskundige jury de winnaar bekend heeft gemaakt wordt deze samen met de Jeugdraad en Jeugdgevolg officieel geïnstalleerd.

Ook benieuwd? Kom dan zondag 20 november naar Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43. De verkiezing begint om 13.00 uur. De zaal gaat open om 12.30 uur. Benieuwd hoe de kandidaten er uit zien en naar hun motivatie om mee te doen? Ga dan naar ploegers.nl/ploegertjes/jeugdraad/.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Elke derde zondag van de maand komen liefhebbers van Ierse liederen samen bij B&B In den Boogert waar van 13.30 uur tot 16.30 uur samen muziek gemaakt en gezongen kan worden. Aanstaande zondag, 20 november, is er weer zo'n gezellige 'Boxtelse Ierse Sessie', iedereen is welkom

Kijk op www.iersesessie.nl voor meer informatie over de Ierse Sessies. Hier vind je data, repertoire, maar ook foto's en filmpjes en Ierse recepten. Inbreng van informatie, ideeën of adviezen kun je sturen naar info@iersesessie.nl, petervansteenderen@iersesessie.nl en tondejong@iersesessie.nl. Je kunt ook bellen met 06-53851409 of 0644414551.

B& B In Den Boogert vind je aan de Oude Boomgaard 3, 5283 VV Boxtel.

Inloopochtend voor baby's en peuters in de bieb

Boxtel - Elke vrijdagochtend kunnen baby's en peuters boekjes bekijken, liedjes zingen en luisteren naar een verhaal in de bibliotheek in Boxtel. De inloopochtend is gratis toegankelijk voor (groot)ouders samen met hun baby of peuter. Op vrijdag 25 november is ook jeugdverpleegkundige Klaartje de Leeuw te gast in de bibliotheek. Zij geeft van 9.00 tot 12.00 uur informatie over het thema Eten.

De jeugdverpleegkundige 0-19 jaar van de GGD zal die ochtend vragen beantwoorden over het thema. Wie vragen heeft over kinderen en eten, wordt van harte uitgenodigd om langs te komen. De toegang is gratis.

Schoentje zetten in de bieb

Boxtel - Kinderen tot en met 8 jaar oud krijgen een cadeautje van de Sint bij de bibliotheek aan de Burgakker. Zij kunnen daar een vouwschoen ophalen, in elkaar knutselen en versieren en vervolgens in de bibliotheek zetten.

Op 5 december zal Sinterklaas een cadeautje in de vouwschoenen hebben gedaan. Het schoencadeautje is geschreven én geïllustreerd door Harmen van Straaten.
't Schoenboekje is onderdeel van de leesbevorderingscampagne 't Heerlijk Voorleesavondje, dat dit jaar plaatsvindt op donderdag 1 december. Boekhandels en bibliotheken roepen alle ouders van Nederland op om die avond minimaal 15 minuten aan jonge kinderen voor te lezen. De bibliotheek en boekhandel weten als geen ander hoe belangrijk voorlezen is. Met slechts een kwartiertje per dag neemt hun lees- en taalvaardigheid enorm toe.

Schoolontbijt bij en met de burgemeester

Burgemeester Mark Buijs helpt HUB-leerling Luuk van Oirschot met het smeren van zijn boterham. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs ontving vorige week woensdag in het Boxtelse gemeentehuis enkele basisschoolleerlingen van HUB Brabant, voor het veertiende Nationale Schoolontbijt. Dit jaarlijks terugkerende ontbijt is een gezamenlijk initiatief van Het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging om het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen te verbeteren. De burgemeester maakte ook 100 euro over aan Jantje Beton, de stichting die met dit schoolontbijt door vele gemeenten gesponsord wordt.

De kinderen namen zelf het gezonde schoolontbijt mee om dit samen met de burgemeester aan de ontbijttafel op te eten. Ook brachten ze op school gemaakte saucijzenbroodjes en enkele cadeautjes mee. Burgemeester Buijs ontving een boekje over hun school met de uitnodiging om er een bezoek te komen brengen. Met een high five begroette hij voorafgaande aan het ontbijt alle kinderen. Uiteraard hielp Buijs zijn gasten met veel plezier een boterham te smeren. Na het ontbijt vertelde hij over zijn burgemeestersketen en nodigde hij alle kinderen en juffen uit om met keten om met hem op de foto te gaan.

Dit jaar deden zo'n 520.000 kinderen van 2720 basisscholen uit het hele land mee aan het Nationale Schoolontbijt. In 254 gemeenten in Nederland was daarnaast ook dit zogenaamd 'Burgemeestersontbijt', waarbij kinderen op het gemeentehuis uitgenodigd werden om samen met de burgemeester een ontbijt te eten. Het door de burgemeesters gedoneerde symbolisch bedrag aan Jantje Beton, het goede doel dat aan deze editie van het Nationale Schoolontbijt gekoppeld was, wordt door deze stichting gebruikt om kinderen te laten buitenspelen. Met alle Burgemeestersontbijtjes wordt op deze manier, naast de aandacht voor gezonde voeding, ook geld voor de stichting ingezameld.

Vervolg van de voorpagina

Op dat moment waren de trottoirs al aan het verzakken door het uitspoelen van zand. Ook een lantaarnpaal bleek niet meer te redden omdat de grond rond de verankering was weggespoeld. Een medewerker van de gemeente schatte dat er ruim een kuub zand weggespoeld is.

Bij de bewoners bestaan vermoedens dat de lekkage op zondag is ontstaan doordat de gemeente met het plaatsen van een omleidingsbord voor de werkzaamheden aan de Baandervrouwenlaan de waterleiding heeft beschadigd. Wethouder Van Wanrooij geeft aan dat dit niet waarschijnlijk is: "Voor alle grondwerkzaamheden is een zogenaamde KLIC-melding nodig. Daarbij krijg je als het ware een platte grond van onder de grond van de gemeente te zien." Bovendien ligt de kapotte leiding volgens hem een meter diep, terwijl een omleidingsbord maximaal zo'n 50 centimeter de grond in gaan.

In de nacht van zondag op maandag is het beschadigde stuk leiding vervangen. Maandagochtend ontstond even na 8.30 uur een nieuwe lekkage in de straat. Volgens een woordvoerder van Brabant Water is het waarschijnlijk dat dit lek ontstaan is door het aansluiten van de nieuwe leiding op het waternet. Er werd een tijdelijk tappunt ingesteld om de overlast voor buurtbewoners, die voor de tweede keer binnen 24 uur onverwacht en langdurig zonder water zaten, te beperken. De veroorzaakte schade wordt door Brabant Water hersteld. Ook doet het waterbedrijf meteen een inspectie aan de overige leidingen in de omgeving om nieuwe lekkages voor te zijn. Hoe het lek is ontstaan wordt nog onderzocht.

Centrum Liempde hangt weer in het licht

Liempde - Enkele tientallen vrijwilligers van verschillende clubs en verenigingen verzamelden zich zaterdagochtend bij 't Wapen van Liempde. Hier kwamen de vrijwilligers samen voor het ophangen van de sfeerverlichting in Liempde. Voor het zevende jaar op rij zijn zaterdagochtend de gevels versierd met kerstverlichting waardoor de komende weken Liempde in de avonduren prachtig sfeervol verlicht zal zijn.

Liemt in t Licht is elk jaar opnieuw een groot succes. Kilometers aan verlichting siert de straten en inmiddels zijn er ook veel deelnemers buiten de centrumstraten om die zelf hun verlichting aan de gevel hebben hangen. "Het lukt elk jaar prima om voldoende vrijwilligers te krijgen voor het ophangen. Jullie hebben vandaag mooi, droog weer, alleen een beetje fris. Maak er een gezellige ochtend van en na afloop staat hierbinnen een heerlijke warme kop snert te wachten", sprak Rene Knoops de vrijwilligers toe.
Martien Saris drukte nog even op het hart om ook de tijdschakelaar na te kijken bij het aansluiten. "Zorg dat de lampjes tussen 16.00 en 0.00 uur in ieder geval branden."

Foto: Mark van der Pol

Geen Drank Geen Klank wint Kwekdeuntjesfist
Peter van As regeert nog een jaar over Indegat

Boxtel - Vrijdagavond, de elfde van de elfde, startte het carnavalsseizoen in Indegat met het jaarlijkse Kwekdeuntjesfist. De winnaar van dit liedjesfestival ging met de felbegeerde Eendisonaward aan de haal. CV Geen Drank geen klank ging er dit jaar met de prijs vandoor.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Op de avond wordt ook altijd de nieuwe prins onthuld. Door het wegschieten van Hillary Clinton door Donald Trump werd de nieuwe prins van Indegat bekend gemaakt. Peter van As gaat ook dit jaar weer als Prins Peer d'n Twidde door het leven.

783

Foto: Heemkunde Boxtel
Gregoriuskapelletje Liempdseweg
Olieverf, 40 x 50 cm gesign. l.o.
Collectie: Hanneke van der Eerden
Foto: Heemkunde Boxtel

In 1555 was er reeds sprake van een kapel in de buurtschap Kleinder Liempde, die gewijd was aan de Heilige Gregorius. De kapel stond aan het huidige adres Liempdseweg 3 en raakte, in de loop der eeuwen, zeer vervallen. 'Kleinder Liempde' is een buurtschap ten zuidoosten van Boxtel. In 1352 werd de buurtschap voor het eerst vernoemd als Lutgerliempde, waarbij lutger eveneens klein betekent (denk aan luttel en het Engelse little). Volgens de overlevering zou het kapelletje er reeds gestaan hebben, voordat de Kartuizermonniken zich in de omgeving van Liempde vestigden en dat was in 1465. Meer waarschijnlijk is echter, dat het gebouwtje ontstond als devotiekapel. Als zodanig was het, ondanks de vele veranderingen in verband met de latere bestemming tot woonhuisje (aanvankelijk voor de armsten onder de bewoners van Kleinder Liempde) bij de sloop nog goed herkenbaar. Er bestaan nog oude schilderstukken - het kapelletje was een geliefd object voor kunstenaars, waaronder Pierre Janssen - waarop deze situatie in beeld is gebracht.
Bekend is ook, dat het gebouwtje vroeger de naam St. Joris gedragen heeft. Of dit te maken heeft met het vroegere Boxtelse St. Jorisgilde is niet duidelijk. Over het eigendomsrecht van het kapelletje en de omliggende grond is, omstreeks de jaren dertig, enige tijd strijd geweest. Via een bijzondere procedure is het gebouwtje, met goedvinden van de diverse grondeigenaren in Kleinder Liempde, uiteindelijk voor f 25,- toegewezen aan de familie Frans van Dun. Toen het in 1959 opnieuw onder de hamer kwam, heeft de zoon, Frans van Dun jr., nog pogingen in het werk gesteld om er andermaal de bestemming van bedehuisje aan te geven. Maar de gemeente Boxtel, noch Monumentenzorg, boden daarvoor de gewenste faciliteiten. Via de openbare verkoop kwam het toen voor f 2.250,- in eigendom bij mej. Martina van der Eerden, die in het begin van de vorige eeuw ook al aanspraken op het eigendomsrecht had laten gelden.
Het pand werd in 1962 gesloopt. Het Boxtelse 'bestemmingsplan buitengebied 2006' schrijft in haar toelichting: "Momenteel bestaat het initiatief om bij de Liempdseweg 3 een nieuw kapelletje op te richten, ter vervanging van de Gregoriuskapel, die hier in het verleden heeft gestaan. Net als vroeger het geval was bij de oprichting van kapelletjes gaat het hier om een initiatief van een bewoner van het gebied. Herbouw van deze kapel is mogelijk binnen de gronden die op de ontwikkelingenkaart met 'kapel' zijn aangeduid."

Het verhaal bij het schilderij van Pierre Janssen

Het is 16 november 2013 als ik van Paula Roos een e-mail ontvang met de mededeling dat zij een schilderij van Pierre Janssen heeft. Dat is op zich niets bijzonders, we hebben er tenslotte al meer dan 500 opgespoord. Ze schrijft dat ze het schilderij, een boerderij zoals zij zelf zegt, begin jaren zeventig in Eindhoven heeft gekocht. Ik schrijf haar terug, dat we de volgende week in de buurt zijn en dat we dan graag haar schilderij willen fotograferen. Maar als ik haar e-mail beantwoord en op de verzendknop druk, zie ik nog net dat de extensie van het mailadres '.it' is. Het blijkt dat Paula Roos in Italië woont, helemaal in het zuiden, in Calabria.

Ik stuur er nog een mail achteraan, dat het toch wel moeilijk wordt om het schilderij te komen fotograferen. Enkele reis is dat al gauw een slordige 2000 kilometer. Op mijn verzoek zal Paula een goede fotograaf zoeken om het doek te fotograferen. Het schilderij stelt het Gregoriuskapelletje voor, dat vroeger aan de Liempdseweg stond en in de jaren zestig van de vorige eeuw is gesloopt.

Paula vertelt, dat het schilderij een bijzondere geschiedenis heeft. Het is 13 keer mee verhuisd. Van Eindhoven naar Duitsland en daarna elf keer in Italië. In 1980 stortte haar huis in, ten gevolge van een aardbeving, maar het schilderij bleef ongedeerd. Terwijl zij deze mail schrijft - heel vaak valt de internet verbinding weg - is het ook noodweer in Calabria. De stad is onder water gelopen, de auto's drijven als bootjes door de straten. Paula wil van het schilderij af. Het roept nare herinneringen op. Overstromingen, aardbevingen en toch bleef het schilderij als een van de weinige spullen uit haar huis bewaard. Het schilderij vertoont zelf ook een overstroming. Het Gregoriuskapelletje aan de Liempdseweg heeft zelf ook veel overstromingen meegemaakt. Jaarlijks stroomde de rivier de Dommel over, totdat in 1936 het omleidingskanaal ten oosten van Boxtel een einde maakte aan de hoge waterstanden.

In januari 2014 mailt Paula, dat het schilderij per luchtpost is opgestuurd naar Nederland, nu bij haar vriendin in Nuenen is en dat we het daar kunnen fotograferen. Ook zegt Paula het schilderij te willen verkopen. Ze wil het alleen maar kwijt aan iemand, die het schilderij, net als zij, zal koesteren. Ons Heemkunde lid, Hanneke van der Eerden, woont op de plaats, althans een paar meter ervandaan, waar het kapelletje gestaan heeft en heeft wel interesse in het schilderij van Paula Roos. Via de mail onderhandelen Paula en Hanneke en sinds februari 2014 is het schilderij van het Gregoriuskapelletje weer 'thuis' aan de Liempdseweg. Tachtig jaar nadat Pierre Janssen het daar schilderde.

Calabria november 2013. Foto: Paula Roos

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Liempde genomineerd voor opening Stemweek Top 2000

Liempde - Liempde is genomineerd voor de opening van de Top 2000 Stemweek op 25 november 2016.

Vanaf vandaag tot en met aanstaande vrijdag (18 november) 16.00 uur kan er op Liempde gestemd worden. Ga hiervoor naar: www.nporadio2.nl. Aanstaande vrijdag wordt tussen 16.00 en 18.00 uur bekend gemaakt welk dorp of welke stad van de 15 genomineerden het gaat worden. Eén week daarna - vrijdag 25 november - komt de Top 2000 Stembus met de DJ's van Radio 2 heel vroeg in de ochtend naar de winnende woonplaats om de boel op z'n kop te zetten en de stemweek tussen 8.00 en 9.00 uur officieel te openen.

De Liempdse Yvon van den Bosch zat vanmorgen in de ochtenduitzending van Gerard Ekdom. In slechts dertig seconden kreeg zij de kans om Liempde te promoten. Hierbij kwamen onder andere de Kribkesroute, de kerstverlichting, kapelaan Geoffrey, Emmy award vlogger Lars, het carnavalsprinsenduo en het grootste tapasdiner van Het Groene Woud in vogelvlucht voorbij.

De Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse station NPO Radio 2. In het programma worden de 2000 populairste platen aller tijden achter elkaar gedraaid, zoals die in de weken voorafgaand aan de uitzending door middel van een stemming door de luisteraars zijn bepaald. De Top-2000 wordt sinds 1999 tijdens de laatste dagen van elk kalenderjaar uitgezonden. De uitzending begint op eerste kerstdag en gaat non-stop door tot middernacht in de oudejaarsnacht.

Bewoners Sefkat verhuizen naar tijdelijk onderkomen

Boxtel - Wegens de onverwachte vertraging in de bouw van het nieuwe Wereldhuis, op de locatie van Molenweide, zijn de inwoners van gebouw Sefkat van Zorgroep Elde vorige week verhuisd. Een deel van de inwoners ging naar Liduina in Boxtel. Een tweede groep met andere specifieke zorgvraag verhuisde naar Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

De vertraging in de bouw van het Wereldhuis is het gevolg van het uitstel van de tijdens de werkzaamheden noodzakelijke verhuizing van de bewoners van Woon- zorgcentrum Molenweide naar de Braacken in Vught. Deze locatie bleek niet op tijd klaar voor de bewoners van het Boxtelse verpleeghuis. Deze verhuizing staat nu voor de eerste week van januari op de planning.

Het oorspronkelijke plan was om de bewoners van Sefkat bij voltooiing van het Wereldhuis meteen deze nieuwe locatie te laten betrekken, maar door het onverwachte uitstel van de bouw was het zoeken van een tussenlocatie noodzakelijk.

Volgens clusterdirecteur Jan Kees Metz van Zorggroep Elde is de extra verhuizing van de kwetsbare bewoners van Sefkat een keuze uit de minste van twee kwaden. "Sefkat was niet meer toereikend. De indeling, ligging en het feit dat er een klein team werkt maakte het lastig om de zorg- en welzijnstaak goed uit te voeren", legt hij uit. "De bewoners zouden, gezien de huidige situatie, pas in september 2017 weg kunnen van hun locatie." Oorspronkelijk had het Wereldhuis al in juli 2017 voltooid moeten zijn. Volgens Metz wegen de nadelen niet op tegen de voordelen van de tijdelijke verhuizing van de inwoners van Sefkat naar andere zorglocaties.

Zodra het nieuwe Wereldhuis klaar is zullen de van Sefkat afkomstige bewoners daar gaan wonen. Het Wereldhuis wordt via een grondige verbouwing van Molenweide gerealiseerd.

Leegstandbeheerder Interveste zal het leeggekomen gebouw Sefkat van Zorgroep Elde tijdelijk beheren. Hiervoor is het bedrijf per direct op zoek naar bewoners die tijdelijk willen wonen in het nu vrijgekomen gedeelte van Lindenlust. Het gebouw Sefkat bevindt zich naast een ander gedeelte van Lindenlust, dat via tussenkomst van Interveste al wordt bewoond en beheerd.

Interveste is een van de grotere leegstandbeheerders van Nederland en beheert naast woningen, winkels en werkruimtes ook gebouwen zoals zwembaden, schoolgebouwen en hotels. Metz geeft aan dat de ouderen niet uit Sefkat weg moesten omdat Interveste de locatie wilde verhuren. Die afspraken zijn volgdens de clusterdirecteur namelijk pas gemaakt nadat duidelijk werd dat de nieuwbouw vertraagd was.

De vrijgekomen kamers zullen tijdelijk worden verhuurd aan woningzoekenden voor bedragen tussen 197 en 300 euro per maand. Geïnteresseerden kunnen via www.interveste.nl contact opnemen met het bedrijf.


Joia in finale Grote Prijs van Nederland

(Bron: JOIA) Foto: Presskit JOIA

Boxtel - De uit Boxtel afkomstige Joia Rath staat in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Die wordt gehouden op zondag 18 december in Paradiso Amsterdam.

"Een zangeres met een boodschap", noemt De Grote Prijs de net 24-jarige zangeres. Joia treedt met haar begeleidingsband op in de categorie Singer-Songwriter.

Na een succesvolle crowdfundingcampagne op voordekunst is Joia nu bezig met het opnemen van haar debuut-album Living it Now. Joia studeerde af met een 9 aan Codarts, releasde haar videoclip in de Doelen en stond in de finale van Music Matters.

Early-bird tickets voor de finale zijn voor 11,35 euro verkrijgbaar op: www.ticketmaster.nl/event/177621. De finaleronde vindt plaats in de middag, van 12.00 tot 17.00 uur.

Mijn Mooi Boxtel: Marijke Swaans

Foto: Marijke Zwaans

Op een avond in oktober nam ik onderweg naar huis deze mooie foto. Zo mooi is Boxtel dus na een zonnige dag.


De afgelopen week was het weer raak in onze wijk. Weer heeft een aantal bewoners bezoek gehad van inbrekers. Ondanks goed hang- en sluitwerk kwamen de nog onbekende daders toch binnen. Hoe? Ze gooien gewoon een raam in. Dit maakt natuurlijk een enorm kabaal waardoor je zou denken dat buurtbewoners gealarmeerd worden. Helaas! Achteraf bleek dat buurtbewoners wel iets gehoord hadden, maar niet direct aan een inbraak dachten.

Uit eigen ervaringen weet ik ook dat het erg lastig is om geluiden te plaatsen, het overvalt je en je verwacht het niet. Je bent aan het werk, kijkt tv of je ligt te slapen en dan schrik je op van een geluid, het lijkt wel of er iets valt. Je loopt naar het raam of naar buiten en je blijft even stil om te luisteren of je het geluid nog een keer hoort en of je iets verdachts ziet. Als je dan niet verdachts ziet of hoort ga je weer verder met werken, tv kijken of slapen. De inbrekers weten dit ook en blijven vaak ook even stil.

Als de volgende dag blijkt dat bij de buren is ingebroken, baal je ervan dat je toch niet verder hebt gekeken. Je twijfelt, had ik dan toch 112 moeten bellen? Ja! Als je vreemde geluiden hoort en je 'onderbuikgevoel' geeft aan dat iets niet klopt kun je gewoon 112 bellen. Hoe vaag je melding aan de politie ook zal zijn, ze komen altijd, misschien niet altijd direct, toch even kijken. Ik weet dat de meeste politieagenten namelijk niets liever willen dan een inbreker op heterdaad pakken.

Nu even terug naar het ingooien van het raam om te kunnen inbreken. Daar is iets tegen te doen. Vooral de ramen van de schuur, garage of achterdeur zijn vaak het doelwit. Niet mooi maar wel effectief is het plaatsen van een rooster of hekwerk voor je ramen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van inbraakwerende plakfolie.

Deze folie is bij de meeste doe-het-zelfzaken te koop en is redelijk eenvoudig aan te brengen. Het folie voorkomt dat er een gat ontstaat waardoor de inbreker naar binnen kan kruipen. Zorg er verder voor dat de donkere plekken van je huis goed verlicht zijn of nog beter verlicht worden met behulp van lampen met een bewegingsmelder.

O ja, en dan nog dit. Deze tip kreeg ik van een buurtbewoner. Steeds meer mensen besluiten om rondom het huis of bedrijf camera's te plaatsen. Als er bij jou in de buurt is ingebroken zal de politie altijd een buurtonderzoek uitvoeren. Wat dan natuurlijk handig is, zijn eventuele beelden van de dader(s). Omdat niet altijd bekend is wie camera's hebben kun je de politie hierbij helpen. Je kunt je buitencamera's namelijk aanmelden bij de politie. Pas als dat nodig is, zullen ze vragen of op de opgenomen beelden een mogelijke dader is te zien. Wil je meer weten, kijk dan eens op www.politie.nl/cib.

Lezing bij Grand Café Rembrandt over duurzaam waterbeheer

Boxtel - Hydroloog Mark van de Wouw en Tweede Kamerlid Jaco Geurts verzorgen op 30 november in Grand Café Rembrandt een lezing over waterbeheer.

De gevolgen van klimaatverandering worden voor Nederland merkbaar. Denk hierbij aan de hagelstormen afgelopen zomer en de enorme hoeveelheden neerslag op enkele plaatsen in Zuid-Oost Nederland. Tot op de dag van vandaag roepen dergelijke gevallen van overlast veel discussie op over het vergoeden van de hagelschade aan daken van stallen, gebroken kassen, en ondergelopen kelders en straten.

Op deze thema-avond gaat de aandacht uit naar wat de klimaatverandering betekent voor landbouw, natuur én je eigen woonwijk. Een teveel aan water is even ongewenst als een tekort aan water. Het waterbeheer in een gebied en woonwijk dient rekening te houden met alle functies. De vraag is: "Hoe komen we in tijden van klimaatverandering tot een waterbeheer met zorg voor veiligheid tegen overstromingen én aanwezigheid of aanvoer van voldoende water van goede kwaliteit voor alle functies in het landelijk gebied en uw woonwijk?"

Mark van de Wouw is senior hydroloog bij Waterschap De Dommel. Hij geeft een inleiding over het waterbeheer en legt uit hoe wordt ingespeeld op de klimaatverandering en hoe daarbij rekening wordt gehouden met de functie van waterbeheer voor landbouw en natuur.

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, is woordvoerder land- en tuinbouw, natuur, milieu en water. Hij gaat in op de politieke aspecten van klimaatverandering en pleit voor een duurzame land- en tuinbouw met oog voor natuur in Nederland. De avond eindigt met een rondvraag.

De avond is op woensdag 30 november om 20.00 uur in Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56.

Bijeenkomst nieuwe Omgevingswet

Persburo Sander van Gils

Boxtel - Op het gemeentehuis in Boxtel is op dinsdag 22 november een bijeenkomst over de nieuwe Omgevingswet. Deze wet zal naar verwachting in 2019 ingaan en verzamelt al het omgevingsrecht in één wet voor de fysieke leefomgeving.

Foto: Persburo Sander van Gils

In de nieuwe wet is onder andere een grotere rol weggelegd voor burgerparticipatie. De bijeenkomst is georganiseerd voor de gemeenteraden van Sint-Michielsgestel en Boxtel, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis, ingang aan de Dr. Van Helvoortstraat 1.

Auto volledig uitgebrand op oprit van woning

Boxtel - In de nacht van maandag op dinsdag werden buurtbewoners van de Villa Romana in Boxtel opgeschrikt door een felle autobrand. Rond 4.15 uur werd de brandweer gealarmeerd en door snel optreden kon voorkomen worden dat het vuur oversloeg naar de woning.

De vlammen grepen razendsnel om zich heen en verwoestte de auto volledig. Bewoners van de naastgelegen woning werden korte tijd uit hun woning gehaald en elders opgevangen. Gezien de omstandigheden waaronder de auto uitbrandde wordt er vanuit gegaan dat de brand in aangestoken. De politie is een onderzoek gestart.

Fietser gewond bij ongeluk naast Dommelbad

Boxtel - Op het fietspad aan de zijkant van zwembad Het Dommelbad in Boxtel is zondag aan het eind van de middag een man gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk.

Wat er precies is gebeurd is op dit moment nog niet bekend. Omstanders schoten de man te hulp en waarschuwden de hulpdiensten. Het fietspad is enige tijd afgesloten geweest. De man is met onbekende verwondingen met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Boxtelaren aangehouden voor het stelen van broden

Boxtel - Twee Boxtelaren van 17 en 23 jaar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Rechterstraat aangehouden voor een opmerkelijke diefstal. Het tweetal had vele broden gestolen bij de Aldi in winkelcentrum Oosterhof.

Dat meldde wijkagent Jack van Rijs zaterdag op Twitter. Verder onderzoek naar de toedracht volgt nog. De politie wilde niets zeggen over de motieven van de brooddieven.

Luchtpost Amerikaanse verkiezingen: Roy van Overbeek

Foto: Roy van Overbeek

De Amerikaanse verkiezingen door de ogen van een Boxtelaar woonachtig in Washington DC. Na bijna anderhalf jaar vol moddergooien, campagnes, uitgelekte filmpjes van de ene kandidaat en e-mailschandalen van de ander, ging het dan echt gebeuren: de verkiezingen. Wat me het meeste bij blijft, is dat iedereen moe was van Trump en zijn eeuwige geschreeuw. Veel republikeinen (Trumps partij) hadden zelfs een hekel aan hem. Clinton (democraten) was degene met de ervaring en de achtergrond voor het presidentschap.

De ochtend begon zoals een Amerikaanse ochtend begint, alleen nu met in plaats van het weer het verkiezingsweer. In plaats van goedemorgen DC, goedemorgen verkiezingen enzovoorts. In de avond kwamen de eerste resultaten binnen. En het is dan best apart om te zien dat alles zo leeft. Heel Amerika zat voor de buis om te zien of hun kandidaat zou winnen. Mijn vrouw werkt voor het senaat dus was zij ook wel benieuwd naar wat het resultaat was. Iedereen voelde aan dat Clinton ging winnen. Echter nadat de grootste 'swing states' (zwevende staten zonder een voorkeur voor republikeinen of democraten) naar Trump gingen, werd het al snel duidelijk. Rond 3 uur in de ochtend werd ik wakker gemaakt door mijn vrouw. Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wat iedereen dacht dat ging gebeuren gebeurde niet. Wat het voor de toekomst betekent weet ook nog niemand. We houden het in de gaten en hopen op goede dingen.


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Heemkunde Boxtel zit twee dagen per week bij VVV

Heemkunde Boxtel heeft afspraken gemaakt met VVV Boxtel om informatie over Boxtel te delen. Leden van Heemkunde Boxtel zullen op twee dagen in de week aanwezig zijn in de huiskamer van de VVV. Hier kunnen bezoekers hun vragen stellen over Boxtel. Ook kan men oude foto's laten scannen voor plaatsing op www.beeldbankboxtel.nl.

Heemkunde zal proberen vragen te beantwoorden en bezoekers te stimuleren om verhalen en oude foto's met ons te delen. Heemkunde Boxtel is aanwezig op donderdag van 18.30 tot 20.30 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. VVV Boxtel: Markt 36, 5281 AV Boxtel, telefoonnummer 0411-685443.


Balans

Foto: Balans

BALANS zegt JA!
'Ja, mits' zit in onze genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij!

Begroting gemeente Boxtel
De begroting hebben wij vanuit deze gedachte beoordeeld en onze visie hierop gegeven. Zo hebben wij onze zorgen uitgesproken over het grondbedrijf en over het steeds vooruitschuiven van plannen en budgetten. Ook hebben we een andere kijk op het sociale gezicht met betrekking tot de beoordeling van initiatieven voor woonvoorzieningen van jongeren met Autisme Spectrum Stoornis. Ook zij verdienen een kans in onze gemeente.
Er waren veel wijzigingsvoorstellen die we ondersteund hebben en zelf hadden we er ook een paar. Drie ingediende voorstellen van ons lichten wij graag even toe.

Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT)
Het voorstel in de begroting om met de HHT-regeling te stoppen vanaf 1-1-2017 en te zoeken naar andere mogelijkheden om dit te compenseren ondersteunen wij niet. De huidige regeling functioneert naar volle tevredenheid bij alle betrokkenen en het nieuwe beleid is nog onbekend. Wij zijn van mening dat je geen oude schoenen moet weggooien voordat je goede nieuwe hebt.
Onze poging om hiervoor steun te krijgen bij een meerderheid van de raad is jammer genoeg niet gelukt.

Meewerkend Boxtel; tandje erbij
BALANS is blij dat de gemeente een cultuuromslag wil realiseren. Boxtel wordt een Meewerkend Boxtel zodat onze burgers het beste uit zichzelf en hun omgeving kunnen halen. Een dik jaar na opstart zijn er al veel zaken verbeterd maar mag er in onze ogen nog best een tandje bij; er is nog veel meer mogelijk in onze gemeente, als er positief wordt meegewerkt door de gemeente. De burgemeester kon dit beamen en de raad steunde ons verzoek om een tandje erbij te zetten.

Mindergeluidsoverlast rondom spoorlijnen
Met het bericht dat er 80 miljoen rijksgeld beschikbaar komt voor onder andere geluidsbeperkende maatregelen aan spoorlijnen zagen wij kansen voor Boxtel.
We hebben het college gevraagd om zich maximaal in te spannen om een deel van het beschikbare budget naar Boxtelse spoorlijnen te halen, bijvoorbeeld door raildempers aan te brengen ter bestrijding van geluidsoverlast. De raad steunde ons verzoek waardoor het woongenot kan verbeteren.

Glasvezel in het buitengebied
BALANS is blij dat de realisatie van glasvezel in het buitengebied steeds dichterbij komt. Zoals wij het nu bezien ligt er een interessant aanbod aangezien de kosten mee lijken te vallen. En bij voldoende deelname dalen de kosten. We roepen dan ook op om u goed te laten informeren en hopen op veel aansluitingen.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

De Koraal Groep (locaties Boxtel: De La Salle, Sterk in Werk en Michaëlschool) en de gemeente Boxtel hebben de handen ineengeslagen en komen samen in beweging voor de jongeren uit Boxtel en de jongeren die verblijven bij De La Salle. Een samenwerking onder de titel: let's move. Na een eerste kennismaking op 30 juni volgde nu een verdieping op 10 november.

Let's move
Het was een bijzondere bijeenkomst. Twee jongeren aan het woord (dapper!) over hoe het met hen gaat, wat hen motiveert, wat lastig is. Twee ouders aan het woord (ook dapper!) over hoe moeilijk het werd om hun kind met een beperking thuis op te voeden, hen los te laten en toe te vertrouwen aan de mensen van De La Salle. Een buddy vertelt hoe zij optrekt met een jongere en gaandeweg contact krijgt. Een leerplichtambtenaar over de kleine succesjes als het lukt kinderen weer naar school te krijgen. Een sprekend verhaal hoe inmiddels vijftien jongeren van De La Salle hun weg vinden binnen sportverenigingen in Boxtel en hoe ouders/trainers worden bijgepraat over ADHD enzovoorts om beter met hen te kunnen omgaan. Een verhaal over hoe hulpverleners contact proberen te maken met jongeren die van de radar zijn verdwenen en 'thuis hangen'.

Vertelgemeenschap
Dat was het: een vertelgemeenschap. Verhalen van vallen en opstaan, van kracht en kwetsbaarheid werden gedeeld. Om van elkaar te leren, elkaar te voeden, oplossingen aan te reiken, te ontdekken wat werkt en niet werkt, elkaar te stimuleren. En vooral om verbindingen te leggen en samen in beweging te komen en nieuwe vormen van samenwerking geboren te laten worden.

9 miljoen
We trekken in 2017 een bedrag van 9 miljoen uit voor de jeugdzorg. Dat is een tiende deel van onze Boxtelse begroting, dat is niet niks. Dat is een keuze voor de toekomst, een diepte-investering in jongeren, met name jongeren in de puberteit, en in de cruciale overgang van school naar werk.

Wetten en regels
De gemeente Boxtel en De La Salle durven het aan nieuwe wegen in te slaan: de leefwereld van de jongeren is het uitgangspunt, de systeemwereld van wet- en regelgeving moet daarbij aansluiten. En niet handelen van hokjes (zorg, school, jeugdzorg, enzovoorts) maar een integrale benadering, vanuit één budget voor het sociale domein. En daar werd flink over geklaagd: dat wetten en regels vaak in de weg zitten, zo onzinnig aansluiten. Daar moeten we het dus over hebben: vrije ruimte voor ambtenaren om maatwerk te leveren, om met gezond verstand te kunnen handelen en problemen op te lossen. Zoals de vrije ruimte in de 'Green Deal' met betrekking tot de Herenboeren, zo zou er ook een 'Social Deal' opgesteld kunnen worden, en met de gemeenteraad kunnen worden afgestemd.

PvdA/GroenLinks
Anja van den Einden en Nico Bulter

GEMEENTE INFO
Oud papier:
18-11 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
19-11 Den Berg
22-11 Kerkeind
23-11 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 46

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 4 aanbrengen wijzigingen op eerder verleende vergunning
Korenmolen 13 wijzigen reeds eerder verleende vergunning
Nieuwe Erven 17 rooien: 1 kersenboom uit zijerf
Platanenlaan ter hoogte van hoofdveld ODC rooien: 20 dennenbomen
Schouwrooij 15 rooien: 5 essen uit voorerf
Zonnegloed 8 plaatsen dakkapel aan voorzijde woning

Verleende omgevingsvergunning
Loxvenseweg dempen bestaande sloot en realiseren nieuwe sloot met vistrap: Heerenbeekloop van sectie A 1006 naar sectie A 1009

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!

Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Veiligheid - voor, door en met ons!

Na onze vorige column - Keuzes maken! - liggen we nu op Bonaire. Onze keuze is dus gemaakt! Wij blijven nog een jaar varen in de Caribbean. We gaan nieuwe eilanden bezoeken en terug naar mooie plekjes waar we te weinig tijd hadden. Een fijn vooruitzicht. Ook zijn er zeilvrienden onderweg en we verheugen ons er op hen te ontmoeten! Kortom, het gaat weer een fantastische periode worden. Vanaf Bonaire wachten we op een goed moment om over te steken naar Sint Maarten, zoals gezegd zijn wind, stroom en golven belangrijk. Er waait hier een oostelijke passaatwind en dat is eigenlijk een beetje tegen de wind in varen voor ons... Dus laat de wind een beetje doordraaien of weinig wind, dat zou het mooiste zijn, we wachten af en genieten ondertussen van Bonaire.

Het eiland is echt prachtig, we liggen in turkoois blauw water en duiken 's ochtends het aquarium in. Want dat is het hier, een duikers- en snorkelparadijs. We zwemmen met allerlei tropische vissen rondom de boot. Soms zien we zelfs een schildpad of rog rustig voorbij zwemmen. Als we wakker worden gaan we met een sneetje brood het water in, we verkruimelen dat en in een mum van tijd zitten de vissen overal om je heen, je weet niet waar je kijken moet, zoveel is er te zien! Ook op het land is er voldoende te bekijken. We rijden met een scooter rond, gehuurd bij 'Scooters Bonaire', prima service en mooi geprijsd! We bezoeken de slavenhuisjes en zien de roze flamingo's op de zoutvlaktes en natuurlijk gaan we nog meer snorkelen in de prachtige baaien. Ook is het cruiseseizoen weer aangebroken, dan is het heerlijk toeven op een terras om mensen te kijken. De bevolking van Bonaire, normaal rond de 20.000, wordt dan opeens door zo'n 4000 cruisepassagiers bezocht.

Komend seizoen willen we ook enkele Amerikaanse eilanden bezoeken, Sint Croix, Sint Tomas en Sint John, hiervoor heb je een visum nodig en dat kunnen we aanvragen op Curaçao. Het klinkt en las via internet wat makkelijker dan het in werkelijkheid is... We hebben een bezoek aan het consulaat gebracht en vele e-mails uitgewisseld voor we zover waren dat we de betreffende formulieren in konden vullen. Wat een vragen werden er gesteld, al je privégegevens, de geboortedatum van je ouders, werkverleden en reisverleden richting de USA en ze weten alles exact uit hun computers te halen. Dus o wee als er iets niet klopt! Dat heeft natuurlijk met hun veiligheid te maken. Eindelijk konden we een afspraak inplannen en werden we verwacht op de ambassade, veiligheidsprocedures alom, geen tas, gsm of camera mocht mee naar binnen. Wij waren goed geïnformeerd door andere zeilers en hadden ook niets bij ons. Toen twijfelde de beambte of zijn apparatuur wel werkte. Na ruim een uur waren we in de ruimte waar het interview werd gehouden. Uiteindelijk duurde het daadwerkelijke gesprek maar zo'n vijf minuutjes en was het hartstikke leuk. Ons visum werd 'approved' en we konden dit de volgende dag afhalen. Het visum is geldig voor de komende tien jaar en dat geeft ons dus alle ruimte om de US Virgins en andere delen van de USA te ontdekken.

Ook aan boord blijft veiligheid een issue, alles moet tip top in orde zijn en regelmatig gecontroleerd worden. Zelf vind ik het altijd prettig, als we varen, een zwemvest te dragen en moeten lijnen opgeruimd zijn. Spullen moeten zeilvast liggen, zodat er geen rare dingen kunnen gebeuren onderweg. Eigenlijk een kleine moeite, maar tijdens het varen ervaar je dat je snel iets vergeet, dan vallen de boeken uit de kast en liggen er andere spullen op de grond. Jammer, volgende keer dus nog beter opletten.

Toen we besloten vanaf Curaçao naar Bonaire te varen was het rustig weer, we wisten dat we een stuk moesten motoren en wellicht vanaf Klein Curaçao konden zeilen. Gelukkig kwam dat uit, we hadden een fijne zeiltocht. Maar de gehele reis hadden we ook een marineschip langs ons varen, niet vervelend maar het geeft je toch te denken... Natuurlijk hadden we via de marifoon onderweg ook al grapjes gemaakt naar elkaar. 'Heb jij nog boetes openstaan?' of andere ongein! Maar we wisten dat we allemaal ok waren! Toen we aan de mooring lagen op Bonaire kwam er een boot met de coastguard en Nederlandse mariniers langszij, van hetzelfde marineschip, of ze aan boord mochten komen voor controle. Natuurlijk geen probleem, voor ieders veiligheid varen zij door deze wateren en controles horen er bij. Met vier man kwamen zij aan boord; controle van de scheepspapieren en onze paspoorten, verder natuurlijk een blik in de kastjes en hutten. Gelukkig hebben wij geen 'rare' dingen aan boord, dus de mannen waren snel tevreden. Ik was nieuwsgierig en vroeg waar ze eigenlijk naar op zoek waren.Valse papieren en drugs kwam toch wel het meeste voor. Daar passen wij ook wel voor op, je weet nooit wat anderen je meegeven of aan boord stoppen. Veiligheid voor onszelf en anderen is belangrijk onderweg. En dat houden we graag zo!

Hoe is het verder in Boxtel? Prins Carnaval is vast al bekend en velen zullen druk zijn geweest met de Boxtelse kwis, het is herfst en hopelijk krijgen jullie dit jaar weer eens een echte winter met sneeuw en meer... Geniet allemaal van de laatste dagen van het jaar 2016!

Hartelijke groet vanaf SY Blue Spirit op reis!
Rene & Brigit


Open Dag Koning Willem I College

Foto: Willem I College

De Open Dag van het Koning Willem I College is dit schooljaar op zaterdag 26 november. Het is een dag voor iedereen die wil studeren op het Koning Willem I College. Een dag waarop je overal kunt rondkijken. Vragen kunt stellen. Aan leraren, maar ook aan studenten. Een dag waarop je in de praktijk kunt zien hoe het eraan toe gaat. Alle afdelingen presenteren zich van 9.30 tot 16.30 uur, op alle locaties.

Studenten en hun docenten zijn in hun eigen (praktijk)ruimtes aanwezig om je specifieke informatie te geven over hun opleiding. Zij presenteren projecten waar ze op dat moment mee bezig zijn en vertellen je daarover. Op Vlijmenseweg 2 kun je terecht als je interesse ligt op het terrein van Economie, Zorg & Welzijn, Creatief en Horeca & Toerisme. Zoals bijvoorbeeld de opleiding Medewerker evenementenorganisatie of Maatschappelijke zorg.

Techniek en veiligheid
Op Onderwijsboulevard 3 vind je de opleidingen op het gebied van Techniek. Je kunt denken aan ICT-beheerder, autotechnicus, verspaner of Urban design. Of de nieuwe opleiding Human Technology! Ook is hier het Kort Middelbaar Vak Onderwijs gevestigd, met onder andere de opleiding Facilitair Medewerker. Op Onderwijsboulevard 1 vind je de opleidingen die te maken hebben met Orde & Veiligheid zoals Beveiliger, Veiligheid en Vakmanschap en Handhaver toezicht en veiligheid.

Sport, bouw en andere locaties
In de hal van Flik-Flak aan de Marathonloop in de Maaspoort presenteert de Sportacademie zich. Voor schilders- en stukadoorsopleidingen kun je terecht in de praktijkruimtes in de Meester Vriensstraat 2 en voor bouw, meubel- en interieurbouw op de Rietveldenweg 18. De voltijd bouwopleidingen kun je bezoeken op de Kleine Elst 11.

Alle entreeopleidingen, zoals Assistent dienstverlening en zorg, kun je op Weidonklaan 99-100 vinden. En de Vavo presenteert zich op Stadionlaan 53. Voor meer informatie kijk op: www.kw1c.nl of bel de opleidingeninfo: 073-6249600.


Essche Melvin Erkemij (9) genomineerd voor Brabander van het Jaar

Melvin met de twee prototypes en Ezel. (Foto: Foto: Soulmates Images) Foto: Melvin Erkemeij

Boxtel/Esch - Naast oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden is ook de jonge Esschenaar Melvin Erkemij (9) genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar. Melvin maakte met hulp van familie, vrienden en kennissen ruim 300 knuffels voor kinderen in Nepal.

De verkiezing van de Brabander van het jaar is uitgeschreven door Omroep Brabant. De winnaars worden één voor één voorgesteld op de televisiezender in de weken voorafgaand aan de uiteindelijke verkiezing op 25 december.

Oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden werd genomineerd vanwege zijn marathonfietstocht van 1.000 kilometer voor stichting Gijsje Eigenwijsje. Zijn reportage komt op woensdag 23 november op Omroep Brabant. De uitzending start om 18.54 uur en wordt die dag ieder half uur herhaald. Een dag later is Melvin aan de beurt met zijn voorstelrondje op Omroep Brabant.

Melvin met de twee prototypes en Ezel. (Foto: Melvin Erkemeij) Foto: Melvin Erkemeij

Iedereen kan stemmen op zijn favoriete kandidaat via: www.omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar. De stemronde is open van 24 november tot 9 december. In een speciale kerstshow op 25 december wordt de winnaar bekend gemaakt.


Eerste medailles voor Tabitta een feit

Ook de jongens van ODC JO10-1 sleepten zaterdag de kampioenstitel binnen. ( Foto: Gert-Jan van Rooij) Foto: Gert-Jan van Rooij

Boxtel/Tilburg - Het nieuwe turnseizoen is afgelopen weekend voor Tabitta meteen goed begonnen met winst op de open Tilburgse kampioenschappen. De 2e en 3e divisie van Tabitta was aanwezig en gaf een visitekaartje af met een gouden medaille voor Lieke van Berkel en een bronzen medaille voor Guylene Brunneman.

Maissam Bezbiz (13e) en Nina van Meersbergen (27e) turnden bij N2 in de jongste categorie instap hun allereerst wedstrijd ooit. Ze hielden hun zenuwen goed in bedwang en Maissam haalde op balk een opvallend hoge score. Roelie de Bie behaalde mooie resultaten in de categorie pupil N3. Haar sterke oefeningen op de brug en balk zorgden ervoor dat ze op de vierde plaats eindigde. Bij de pupillen N2 liet Esmee Komen (achtste) op brug een hoge moeilijkheid zien met de reuzendraai en streksalto af. Lisa van der Schoot turnde bij de jeugd N4. Ze liet voor het eerst een boogje achterover op de balk zien en eindigde op de 23e plaats.
Bij de junioren derde divisie was Lieke van Berkel onverslaanbaar; ze liet haar tegenstanders met bijna een heel punt achter zich en ging er dus met het goud vandoor. Ook Jaimy de Wit opende haar seizoen zeer sterk, ze bleef slecht 0,05 punt verwijderd van het podium en mag tevreden zijn met haar vierde plaats.
De B-selectie bovenbouw debuteert dit jaar in een hogere divisie, de tweede divisie. Dit debuut verliep direct succesvol met brons voor Guylene Brunneman. Zij turnde een sterke meerkamp met op vloer de hoogste score van de wedstrijd. Romy Schepens volgde haar op de voet met ook een goede allround en behaalde de 4e plek. Romy Poirters turnde dit weekend mee buiten mededingen omdat ze dit seizoen van niveau gaat wisselen.

Gefeliciteerd voetbalkampioenen!

De jongens van ODC JO13-7 werden zaterdag kampioen van de najaarscompetitie. (Foto: Korinna Schuurmans) Foto: Korinna Schuurmans

Lastige avond voor JRC Heren 3

Maastricht - Zonder topscorer Robin Hulskes, Wijnand van Zadelhoff en Giel 'Buzzerbeater' Mommers vertrok JRC Heren 3 naar Maastricht voor een treffen met Kimbria heren 2. Tropische verrassing Jamal Trenidad is nieuw in de selectie, die werd gecompleteerd door Victor van Lokven, een groot talent uitkomend voor het tweede herenteam van JRC.

De vorige wedstrijd in Maastricht werd ruim verloren, dus de Boxtelaren maakten zich op voor een zware wedstrijd. Anderzijds leefde het besef dat deze week het onmogelijke mogelijk bleek te zijn (Donald, van harte gefeliciteerd met je overwinning namens JRC heren 3). Was er een nieuwe, ditmaal wel wenselijke, stunt in de maak?
JRC startte met Frank Schellekens, Carlo Schoenmakers, Steven Besuijen, Jannick Vaars en Jamal Trenidad. Na twee balverliezen stond het 4-0 voor de thuisploeg. Nieuweling Trenidad maakte de eerste score namens JRC. Na een driepunter van Schellekens en een vrije worp van Vaars komt de stand op 11-11. Daarna was het woord weer aan Kimbria. JRC scoorde nog tegen via Schoenmakers, waarna Joris van den Brekel vanaf de vrije worplijn het eerste kwart afsloot bij 18-14.

Het tweede kwart kwam het 17-jarige Israëlische talent van Kimbria op stoom en hij tekende dit kwart voor tien punten. JRC zette hier pure degelijkheid tegenover en scoorde met name via Peter van Zadelhoff en Victor van Lokven. Besuijen besloot tot een tactische zet en zette zijn manschappen in een zone-verdediging. Kimbria kwam hierdoor lastiger tot scoren. Aanvallend zocht JRC vaker de lange mannen onder het bord. De sublieme wedstrijdleiding uit Meersen beloonde de Boxtelse centers met vrije worpen, die helaas niet werden benut.
Na de rust kwamen de scores van JRC in het derde kwart van Schoenmakers en Besuijen. JRC wist dat het laatste kwart belangrijk was. De hard werkende Van Zadelhoff scoorde krachtige scores van dichtbij de basket. Besuijen, de Brabander met een immigratie-achtergrond, kon zich niet weerhouden om de scheidsrechters de nodige aanwijzingen te geven. De arbitrage waardeerde dit echter niet en bestrafte dit met een technische fout. In zijn poging een goede Brabander te worden, werd Besuijen gesteund door zijn team. Door de technische fout mocht hij zijn teamgenoten trakteren op een rondje. Na de vrije worp en nieuw balbezit liep Kimbria verder uit bij JRC, waardoor de wedstrijd was beslist. Besuijen dupeerde zijn team dus aanzienlijk. Vaars en Van Zadelhoff probeerden JRC nog terug in de wedstrijd te brengen. Met een driepunter poogde ook Van Lokven met JRC in te lopen op Kimbria, maar de Maastrichtenaren trokken de wedstrijd gecontroleerd over de streep. De wedstrijd eindigde in 66-39.

Taverbo/Sabo 3 stevig aan kop in BRTC

Boxtel - Lijstaanvoerder Taverbo/Sabo 3 ontsnapte in de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) aan een nederlaag tegen Grand Café Rembrandt en zag concurrenten puntverlies lijden. De Firma Fotografie won van Taverbo/Sabo 4 en liep verder weg van de onderste plaats. Rotsvast kwam gelijk met Taverbo/Sabo 2. In de strijd om de bovenste posities schoten De Horntreffers en Taverbo/Sabo 1 niet veel op met gelijkspel.

Taverbo/Sabo 3 begon sterk aan de wedstrijd tegen Grand Café Rembrandt door winst van Uschi Meeuwis en Daan de Koning op Ad Brekelmans en Arnold van der Heijde. Hans Stoker won in een spannende en lange partij uiteindelijk in de beslissende vijfde game met 11-8 van IJsseldijk. Samen met Ad Brekelmans won hij ook het dubbelspel en door winst van Arnold, Ad en Hans op Uschi Meeuwis, Daan de Koning en Henk IJsseldijk bouwde Grand Café Rembrandt een 5-2 voorsprong op. Maar door driemaal winst van Taverbo/Sabo 3 konden zij een nederlaag voorkomen en tevreden zijn met een gelijkspel. Uitslag 5-5
Bij de concurrenten voor het kampioenschap De Horntreffers en Taverbo/Sabo 1 was sprake van hetzelfde scenario. Ronald van Dael van Taverbo/Sabo 1 opende met een zege op Ad van Weert, maar Wim van Aarle en Hans van Weert van De Horntreffers wisten dit om te zetten in een 2-1 voorsprong. In de vijfde game moesten de Horntreffers echter de winst in het dubbelspel aan Taverbo/Sabo 1 laten. De volgende drie partijen waren weer in het voordeel van De Horntreffers wat hen een voorsprong van 5-2 opleverde. In de resterende drie partijen trokken de mannen van Taverbo/Sabo 1 de zaken weer recht door een onverwachte winst in drie games. Door deze uitslag werd het gat met koploper Taverbo/Sabo 3 echter niet kleiner maar de strijd om de eerste plaats is na het spelen van de helft van de competitie nog niet gestreden. Uitslag 5-5.
Omdat De Dommel speelvrij was, deed de gelegenheid voor De Firma Fotografie zich voor om meer afstand van de onderste plaats te nemen en zich ook bij de middenmoot te voegen. Taverbo/Sabo 4 kon dit niet voorkomen. Door een 6-4 zege naderde De Firma Fotografie tot op één punt van Taverbo/Sabo 4 en door de overige resultaten vond zij daarmee de aansluiting bij de middenmoot. Deze wordt geleid door Taverbo/Sabo 2 die aantrad tegen het dit seizoen sterk voor de dag komend Rotsvast. Dat was van plan een gooi te doen naar de overname van de positie van Taverbo/Sabo 2. Het slaagde daar niet in maar door driemaal winst van Geerta Pluut en Erik van der Schoot en de zege van Bart Theeuwes op Mari van Dijk kwam de teller voor Rotsvast uiteindelijk op 7-3 uit.

Stevig verlies rugbyers Duckes Legends

Boxtel - De rugbyers van Ducks ontvingen zondag The Elephants uit Eindhoven. Dit studententeam heeft duidelijk plannen om te promoveren; ze zijn nog ongeslagen en doen mee om het kampioenschap. Deze ambities waren teveel voor het team van Duckes Legends, het combinatieteam verloor met 5-47.

De bezoekers waren fitter en beter ingespeeld. Hierdoor werd het een regelmatig scoren voor The Elephants. Ducks kwam te kort op fitheid en ook een regelmatige wisseling van samenstelling was niet bevorderlijk. Uiteindelijk een stevige 5-47 nederlaag. Voor Ducks was dit de laatste wedstrijd van de eerste competitieronde. Het is nu twee weken vrij alvorens de competitie te hervatten op 4 december.

Voldaan gevoel na verlies De Walnoot

Boxtel - De sportief verlopen vierde competitiewedstrijd van Jeu de Boules Vereniging de Walnoot van afgelopen vrijdag laat bij alle deelnemers een voldaan gevoel achter. "Er is zeer zeker gepresteerd naar vermogen", aldus teamcaptain Kees van Roosmalen.

Ook het in ruime getallen aanwezige publiek genoot van het prima spel van zowel De Walnooters als hun tegenstander en uiteindelijke winnaar, Gemert de Boules. Zij wonnen met 5-3. Voor het team van De Walnoot betekende dit toch weer een stap in de goede richting: de eerste overwinning die er zeker aan gaat komen. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 25 februari 2017. Ook dan is iedereen van harte welkom.

Op maandag 14 november werd de wekelijkse open regiemix gespeeld. Vanwege de kou werd er binnen gespeeld aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Eerste prijs Sjan Pennings 3/23, tweede prijs Toos van Hal Luyten 3/23, derde prijs Carla Donders (Schijndel) 3/19, vierde prijs Jos van Grinsven 3/17, vijfde prijs Jo Hangraaf (Den Bosch) 3/15 punten.

Blox blijft ongeslagen

Boxtel - Na een reeks van 4-0 overwinningen was Dunamis aan de beurt in Boxtel. De eerste set met Joep van den Broek als libero en Sten IJsseldijk als dia, ging zeer gelijk op. Dunamis had een reus in het team die veel aanvallen blokte. Sander Sterken nam Blox op sleeptouw dat de set won met 25-20.
De set begon zoals we in de eerste set begonnen waren, dus met Thijmen van der Heijden. Hij werd namelijk halverwege de eerste set ingebracht. De tweede set werd overtuigend gespeeld. Teun van den Boer speelde fantastisch, en dankzij de enorme servicedruk van eveneeens zeer goed spelende Sander Sterken kon VC Blox, net zoals in de eerste set, gemakkelijk uitlopen op Dunamis. Teun Verhagen besliste de set (25-11) door een lekkere aanval. In de derde set werden de Boxtelaren wat gemakzuchtig en Dunamis won deze set met 18-25. De mannen motiveerden elkaar voor de vierde set, Blox herpakte zich en won uiteindelijk ook deze set (25-18) zonder het spannend te maken. Helaas voor het publiek geen spannende vijfsetter, maar Blox was toch blij met een 3-1 overwinning met aanvoerder Sander Sterken als man of the match.

Bridge

club Revanche, uitslagen 8 november
A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 61,67% 2. L. den Dekker & F. Sedee 59,17% 3. T. van der Kolk & S. van Lier 56,67% B-lijn: 1. J. van den Bouwhuijsen & J. Vos 61,43% 2. A. Eggenhuizen & C. Smits 58,07% 3. A. van de Ven & L. Verstijnen 57,39%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 10 november
A-lijn: 1. Francine van Roij & Peter van de Ven 68,33% 2. H. Schalkwijk & B. Hermkens 62,50% 3. C. & J. Kerssens 60,83% B-lijn: 1. A. van Ewijk & T. Brouwers 59,03% 2. L. Verstijnen & R.Verstijnen 56,25% 3. F. van Amelsfort & H. Jaspers 54,86% club Boxtel, uitslagen 8 november
A-lijn: 1. G. Joren & R. van Stuivenberg 61,94% 2. A. Slaats & J. Dufornee 60,42% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 55,90% B-lijn: 1. T. van der Horst & T. Heidelberg 59,11% 2. C. & C. van Hal 58,27% 3. J. Boom & B. Wienbelt 54,58%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 9 november
A-lijn: 1. F. Gieles & W. van de Heijden 60,07% 2. S. van Alphen & C. Meisters 59,38% 3. I. & H. Peeters 57,99% B-lijn: 1. H. Goes & A. van Kempen 67,25% 2. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 60,75% 3. J. Kniest & A. Tops 58,58% club Rembrandt, uitslagen 8 november
A-lijn: 1. T. van Uden & A. Moerdijk 59,58% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 57,92% 3 F. Daniëls & C. van der Velden 55,00% B-lijn: 1. J. Claassen-Rath & A. Visser-Hanff 62,85% 2. L. Siemons & H. van Laatum 56,25% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 55,90% club Liempde, uitslagen 10 november
A-lijn: 1. Heren van Heeswijk – Bekkers 65,18% 2. Echtpaar Dieden 59,52% 3. Heren van de Schans – van de Steen 58,33% B-lijn: 1. Dames Prinsen – van de Westelaken 69,44% 2. Dames Legius – Dobbelsteen 59,03% 3. Dames van Hastenberg – van de Vleuten 57,29% C-lijn: 1. Dames van Erp – van de Heijden 62,08% 2. Heren van de Dungen – Smulders 57,50% 3. Dames Peijnenburg – Kusters 54,58% club Boxtel 12 november
A-lijn: 1. S.Tempels & J. Sweere 56,42% 2. T. Walbeek & R. van Wersch 53,75% 3. A.Bosveld & M. Soederhuizen 52,50% B-lijn: 1. H. Schalkwijk & P. van de Ven 62,79% 2. J. Jilesen & F. van Amelsfoort 62,34% 3. T. & S. van Alphen 58,26%
Uitslag Clubkampioenschap: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen 61,81% 2. M.Kleiss & E. Wijnen 57,99% 3.N. van der Poel & J. de Wolf 54,51%

Biljart

't Ivoor uitslagen
Libre:
`t Ivoor 1-Het Wapen van Liempde 1 27-17
`t Ivoor 2-BV De Hazelaar 2 25-24                                                                                                 `t Ivoor 3-Ons Trefpunt 1 29-25
De Kruiskamp 1-`t Ivoor 4 28-24
Recreanten libre:
BV De Hazelaar 4-`t Ivoor 1 38-31
BV De Hazelaar 2-`t Ivoor 2 34-34
De Kruiskamp 3-`t Ivoor 3 35-37
Recreanten 3-Banden Klein:
`t Ivoor 5-Pas Buiten 1 27-27
D`n Brouwer 1-`t Ivoor 6 23-26
`t Ivoor 7-NAL 8 26-29
3-Banden-Groot:
`t Ivoor 1-Rio Bar 1 19-25

Wapen van Liempde kader-t Centrum 2-6
Wapen van Liempde 1-t Ivoor 2 26-27
t Zuid 1-Wapen van Liempde 2 30-15
t Ivoor 1-Wapen van Liempde 1 27-17

Senioren-biljart Geboliesch
Le Carambole-Ons Genoegen 40-30
De Stapelaars-'t Krijtje 38-32
Dé Zie,k Wel Zitte-'t Pommeransje 40-26
De Fetsers-De Poedelaars 29-38
Kloosterboys-De Eenheid 29-33
De Treffers-Samen Sterk 27-36

Dressuur

Eerste selecties Brabantse Kampioenschappen
Oirschot: Anne Hoogenboom/Game Boy HS, klasse L2: 7e (196 pnt)
Boxtel: Anne Teulings/Djo-djo, klasse B-L1: 4e (187 pnt)
Boxtel: Lieke Tinnenbroek/Nando, klasse C-L1: 2de (195,5 pnt)
Boxtel: Suus van den Nieuwenhof/Mastro's Newman, klasse D/E-L1: 8e (184 pnt)
Boxtel: Lieke de Bresser/Holm's gentlemen, klasse D/E-L1: 9e (183,5 pnt)
Boxtel: Kim van der Sande/Tetu HS, klasse D/E-M2: 5e (187,5 pnt)
Den-Dungen: Carlijn van Oerle/Leunsveld's Walter, klasse Z2: 7e (64,36%)

Voetbal

Uitslagen 12 november
SCI JO7/1-DVG JO7/1        1-6
DVG JO9/1-Gemert JO9/5        11-1
Pr. Irene JO9/2-DVG JO9/2        6-0
DVG JO9/3-Boekel Sp. JO9/5        1-0
Blauw Geel JO9/13-DVG JO9/4        1-0
Rhode JO11/3-DVG JO11/1        0-10
DVG JO11/2-Margriet JO11/2        5-1
Blauw Geel JO11/3-DVG JO11/3        6-1
Blauw Geel JO11/5-DVG JO11/4        0-5
DVG JO11/5-Schijndel JO11/6G        9-3
EVVC JO13/1-DVG JO13/1        0-3
DVG JO13/2-Nijnsel JO13/1        2-4
Gemert MO13/1-DVG MO13/1        4-10
Wec JO15/1-DVG JO15/1        1-4
Rhode JO15/2-DVG JO15/2        9-0
DVG MO15/1-RPC MO15/1        19-0
Sddl/Ravenstein JO17/1-DVG JO17/1        2-1
DVG JO17/2-Schijndel JO17/2        0-11
DVG JO19/1-Nooit Gedacht JO19/1        4-0
DVG JO19/2-Blauw Geel JO19/3        2-5
Uitslagen 13 november
DVG 1-S.C.I. 1        7-1
DVG 2-A.S.V.'33 2        2-2
Schijndel 4-DVG 3        3-1
WEC 5-DVG 5        1-6
DVG 6Pr.Irene 9        3-0
Irene 4-DVG 7        5-2
Heeswijk 7-DVG 8        2-2
DVG VR 1-HVCH VR 2        1-2

Programma 19 november
DVG JO7/ -1Boxtel JO7/1        09:30
DVG JO7/3-Boskant JO7/1        09:30
DVG JO9/1-Mariahout JO9/1G        10:45
DVG JO9/2-Nooit Gedacht JO9/3 10:45
DVG JO9- 3Erp JO9-4 10:45
Wec JO9/3-GDVG JO9/4        10:30
DVG JO11/1-Blauw Geel JO11/2        09:30
UDI'19 JO11/3-DVG JO11/2        10:15
DVG JO11/4-Heeswijk JO11/3G        09:30
Rhode JO11/8-GDVG JO11/5        10:30
Schijndel JO13/2-GDVG JO13/1        11:45
DVG JO13/2-Blauw Geel JO13/6        11:45
FC Uden MO13/1-DVG MO13/1        11:30
DVG JO15/1-Schijndel JO15/1        13:00
Avanti'31 JO15/2-DVG JO15/2        13:00
Nijnsel MO15/2-DVG MO15/1        11:15
Heeswijk JO17/1-DVG JO17/1        15:00
DVG JO17/2-Nijnsel JO17/1        14:30
Rhode JO19/1-DVG JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Mariahout JO19/2        14:30
Programma 20 november
DVG 2-TOP 2        12:00
Venhorst 2-DVG 3        11:00 uur
ELI 4-DVG 7        11:30 uur

Uitslagen LSV
Best Vooruit 1-LSV 1 3-2
LSV 1-DOSL 1 1-4
LSV 2-Elshout 2 1-1
LSV 4-Oirschot Vooruit 9 5-3

Uitslagen LBC
LBC mini-1: Zwaluw 4-LBC 1 4-1
LBC JO9-1: Best Vooruit 6-LBC 1 1-13
LBC JO15: LBC 1-Woenselse Boys 3 0-2
LBC MO19-1: LBC 1-Emplina 1 0-2

Programma LBC zaterdag 19 november
LBC Mini 1: ODC 5-LBC 1 9:45
LBC JO9-1: Wilhelmina Boys 3-LBC 1 9:00
LBC JO13-1: LBC 1-Waalre 2 11:00
LBC JO15: LBC 1-Woenselse Boys 3 12:00
LBC JO17-1: LBC 1-Oirschot Vooruit 2 13:30

Programma 19 november
Spoordonkse Boys VE-LSV VE 16:00
Programma 20 november
Wilhelmina 5-LSV 2 12:00
LSV VR1-SCI VR1 11:00

Zaalvoetbal

Uitslagen 12 november
Nike f.c.-Hart v. Boxtel 4-2
Kwalitaria Strik-Goossens Advies 3-3
Cafe Vollop-Filipe Mode 4-2
Adm Jilesen-Gebr Bekkers 8-5
Pika Bikes/'t Geveltje-Vouwwagenspecialist 1-3
Uitslagen 14 november
Vinyl en Tapijtwinkel-Verbeij /Hanekroot 7-2
v.d Heijden milieu-Faes entertainment         3-1
Rijschool Gestel-Men.v. Dommelen 2        3-4
Groen als Gras-F.C. Blokfit                 14-0
Programma 19 november
17.00 Fysio de Dommel-X2COM
17.45 Tahadi-Eltechno inst.
18.30 C.J.vd Sande-NIKE . F.C.
19.15 Grieks rest Corfu-Heva Autobedrijf
Programma 21 november
19.00 Rijschool Gestel-Celdex b.v
19.45 Men.v. Dommelen 2-Selissen Boys
20.30 Vinyl en Tapijtwinkel-Feestcafe de Nozem
21.15 Verbeij/ Hanekroot-v. Stekelenburg

Taverbo/Sabo

Alle jeugduitslagen:
Taverbo/Sabo 1-Irene 1 7-3
Taverbo/Sabo 2-Flash 3 8-2
Taverbo/Sabo 3-Never Despair 6 9-1

Handbal

Uitslagen 12 en 13 november
Tremeg D2-HCB'92 D1         15-12
Tremeg DC2-HCB'92 DC1         5-15
Achilles'95 DS1-HCB'92 DS1 16-12
Tremeg DA1-HCB'92 DA1        19-07

Programma HCB '92 19 en 20 november
19 november (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 E1-Groene Ster E3 09:05
HCB'92 D1-Habo'95 D3 10:05
HCB'92 DC1-Handbal Someren DC1 10:55
20 november ( thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 DA1-Olympia'89 DA1 09:05
HCB'92 DS1-ESZV Oktopus DS2 10:30

Rugby

Uitslagen 13 november:
Senioren: Ducks Legends-The Elephants 5-47
Programma 18 november
Mini's/Cubs/Junioren: zaaltraining De Braken door gasttrainer 19.30
19 november
Cubs: Ducks/Dukes-Betuwe/Nieuwegein        11.00

Tafeltennis

Uitslagen
De Firma Fotografie-Taverbo Sabo 4 6-4
Grand Café Rembrandt-Taverbo Sabo 3 5-5
Rotsvast-Taverbo Sabo 2 7-3
De Horntreffers-Taverbo Sabo 1 5-5

Programma 21 november
Taverbo Sabo 1-Taverbo Sabo 4
De Horntreffers-Taverbo Sabo 2
Grand Café Rembrandt-Rotsvast
De Dommel-De Firma Fotografie

Belangrijke zege Taverbo/Sabo

Boxtel - De tafeltennissers van Taverbo/Sabo hebben een belangrijke stap gezet naar het kampioenschap in de hoofdklasse. In eigen huis werd het tweede team van Never Despair afgelopen zaterdag met maar liefst 9-1 aan de kant gezet. Met nog twee wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op titelconcurrent Middelburg twee punten.

Middelburg, de enig overgebleven concurrent van Taverbo/Sabo, had op vrijdagavond de druk flink opgevoerd middels een 8-2 overwinning op Belcrum. Om Middelburg voor te blijven op de ranglijst wist Taverbo/Sabo derhalve wat van hen verwacht werd, namelijk met ruime cijfers winnen van het op papier sterke Never Despair 2.

Aan deze opdracht werd uiteindelijk voldaan, maar zeker niet zonder slag of stoot. De Bossche ploeg bood prima tegenstand, maar dit was zo'n dag dat alles de goede kant op viel voor de Boxtelaren. Zo wisten Michel Sperling en Teun Vlaminckx het belangrijke dubbelspel in vijf games over de streep te trekken en kwam Stefan Bernhardt tegen naamgenoot Stefan Langemeijer terug uit geslagen positie en wist hij een 2-0 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning. Alleen aanvoerder Vlaminckx liet zich in de laatste partij van de dag nog verrassen door de taaie Richard Driessen. Sperling lijkt na zijn triomf op de Open Boxtelse Kampioenschappen zijn vorm eindelijk te hebben gevonden en bleef vandaag ouderwets ongeslagen. Ook Bernhardt schreef drie winstpartijen bij waardoor het treffen eindigde in 9-1 voor de thuisploeg.

Dankzij deze eclatante zege verdubbelde Taverbo/Sabo de voorsprong op Middelburg tot twee punten. Met nog twee wedstrijden te gaan is de titelstrijd in de hoofdklasse ongemeen spannend. De Zeeuwen dienen nog tweemaal naar Den Bosch af te reizen om te spelen tegen de beide teams van Never Despair. Taverbo/Sabo wacht over twee weken nog de lastige uitwedstrijd tegen The Back Hands, maar heeft in de laatste speelronde tegen hekkensluiter Never Despair 4 het thuisvoordeel.


Topwedstrijd voor C-jeugd HCB

Gemert - De C-jeugd van HCB'92 speelde zaterdag een uitwedstrijd tegen Tremeg uit Gemert. Die werd met een groot verschil in het voordeel van HCB beslist: 5-15.

Een paar speelsters van D-jeugd verleenden assistentie aan het C-team. Anouk Foolen startte in de goal. HCB won de tos en kreeg de bal uit. De Boxtelse meisjes begonnen voortvarend. Al snel was het 0-5 voor HCB door doelpunten van Veerle van Abeelen en Anouk Schellekens. Door een goede wissel wist ook Anouk Hermans mooi in de kruising te scoren. De verdediging van HCB stond goed, maar toch wist Tremeg twee keer een gat te vinden en scoorde. De ruststand was 2-9.

In de tweede helft wisselde HCB van keepster. Veerle stond in de goal en Anouk Foolen in het veld. Door een goede stop van Veerle kon Anouk Foolen uit een break-out scoren. Het ruime verschil in doelsaldo liet het toe om een paar wissels uit te proberen, met een wisselend resultaat. Lieke van Rooij wist een paar keer het doel te vinden. Coach Marit was apetrots op haar team door het goede spel en uiteindelijke resultaat. Eindstand 5-15.


Zevenklapper voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Na het onverdiende verlies van vorige week pakte DVG zondag stevig uit tegen SCI. De Liempdse ploeg domineerde met maar liefst 7-1. En daar was niets op af te dingen.

DVG begon kwam goed uit de kleedmaker en liet heen twijfel bestaan over de intentie van de wedstrijd. De Liempdenaren waren fel in de duels en opbouwend de betere in de openingsfase. In de 20e minuut betekende dit de openingstreffer van Bas van Houtum. Na deze opening was het honger naar meer. Een schot van Wilco Voets werd door de SCI-keeper tot corner verwerkt. De hoekschop werd perfect op het hoofd van Bas geplaatst en via de handen van de keeper werd het 2-0. Deze week werd duidelijk gejaagd op een derde treffer. Bart de Windt werd op pad gestuurd en met een lange weg naar het doel behield hij de controle en het overzicht en passeerde de SCI-doelman: 3-0. SCI had, in de eerste helft, maar weinig in te brengen en de kansen werden vroegtijdig geneutraliseerd.

Foto: Toon van Ruremonde

Net na rust was daar toch de eerste SCI-kans, een vrije trap werd niet verlengd en het bleef dus 3-0. Niet lang daarna kopte Bart de Windt een hoekschop van Ruud Pijnenburg perfect in: 4-0. Dit was de vroegtijdige beslissing van de wedstrijd. Toen ook nog de 5-0 op het scorebord kwam, was er alleen de vraag: hoeveel gaat het vandaag worden. Bas van Houtum kopte de vrije trap van Wilco Voets mooi in en maakte de 5-0. SCI kreeg de eretreffer vanuit een hoekschop, Mark Faes werd kansloos gepasseerd: 5-1. Via een tweetal penalty's werd de uiteindelijke score 7-1. De eerste werd toegekend toen Wilco Voets aan zijn shirt werd getrokken binnen de 16m. Dit was een klusje voor neef Daan: 6-1. De tweede penalty werd niet veel later toegekend, toen Sander van de Ven werd gevloerd. De inzet van Daan Voets werd door de SCI-keeper gekeerd, maar de kopbal van Twan van de Broek bracht de eindstand op het score bord: 7-1.
Door deze zege en de overige uitslagen staat DVG momenteel tiende op de ranglijst. Gezien de instelling en passie van zondag is er alle reden om omhoog te kijken, na een beker-/inhaalweekend staat een uitwedstrijd tegen WHV op het programma.

DVG-2 behaalde thuis tegen ASV'33-2 een verdienstelijk gelijkspel: 2-2. Na een 1-0 voorsprong werd het 1-2, maar door erin te blijven geloven werd DVG beloond en werd het uiteindelijk 2-2.

De DVG dames hadden thuis tegen koploper HVCH minder geluk. Na een 0-2 achterstand werd de 1-2 nog gescoord, maar het zat niet mee en de gelijkmaker bleef uit. Woman of the Match: Els van der Steen.

Goed weekend jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Na de enorme nederlaag van afgelopen week heeft het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo zich prima weten te herpakken. In eigen huis tegen Irene uit Tilburg kwamen Dani de Rooij, Lars de Laat en Sjoerd van Heerebeek vrij vlot op een 4-0 voorsprong.

De vijfde partij lukte het Lars de Laat echter niet om grip te krijgen op het spel van de tegenstander en dat zorgde voor een ommekeer in de wedstrijd. Uiteindelijk wisten de jongens ieder twee partijen te winnen en doordat Lars de Laat en Dani de Rooij samen ook de punten van de dubbel in Boxtel hielden kon de schade van de week ervoor enigszins hersteld worden. Met nog twee wedstrijden te gaan staan de jongens met 43 punten uit acht wedstrijden op de vierde plaats in het klassement, strak achter Stiphout en drie punten achter SV Red Star '58 uit Goirle. Zaterdag 26 november staat er voor hen dan ook een spannende wedstrijd op het programma, als ze in Goirle spelen tegen deze nummer twee.

Winst was er ook voor het tweede jeugdteam. Rick van der Schoot en Lars Strik wonnen al hun wedstrijden en samen hielden ze tevens de punten van de dubbel in eigen huis. Niels Wesseling voegde hier nog een punt aan toe. De jongens hebben doordat directe concurrent MTTV '72 dit weekend belangrijke punten liet liggen tegen Valkenswaard hun koppositie verstevigd en zijn met 49 punten uit acht wedstrijden inmiddels vijf punten uitgelopen op deze nummer twee. Hierdoor zouden ze over twee weken een vroegtijdig kampioenschap kunnen afdwingen, als ze in Mierlo spelen tegen MTTV '72.

Het derde jeugdteam wist door de royale winst op Never Despair uit Den Bosch eveneens hun koppositie te verstevigen. Rens Bedijn en Sanne van der Schoot waren niet te kloppen en wonnen al hun partijen. Merlina Singh was tweemaal succesvol. Hierdoor staat dit team nog steeds op de eerste plaats in het klassement met 55 punten uit zeven wedstrijden. Directe concurrent Rally uit Wijk en Aalburg heeft echter nog steeds een wedstrijd minder gespeeld.

Teams 't Ivoor leveren wisselende prestaties

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor stuurde Het Wapen van Liempde 1 met een grote nederlaag naar huis. Fouad Hasbani overdonderde Kees van de Boomen met een prachtpartij. Hij maakte zijn 105 caramboles in slechts negen beurten, moyenne 11,66. In zijn voetsporen volgde Don van der Wiel door winst met een moyenne van 9,64. Chris Fasseur bleef wat achter met zeven punten.

Het tweede team won nipt. Adrie van de Wetering en Cees van Eindhoven wonnen hun partij. Emanuel Coort scoorde vijf punten. Het derde team boekte een nuttige overwinning. Henk van Boxmeer en Emanuel Coort wonnen beiden. Ad van Os kwam slechts vijf caramboles tekort voor een maximale score voor dit team. Het vierde team ging ten onder. Gerard de Beer was voor 't Ivoor de enige met winst. Theo van Dongen en Math Hendriks moesten buigen voor hun tegenstanders. Bij de afdeling Recreanten libre moest team 1 een nederlaag slikken. Ze gingen behoorlijk ten onder tegen BV De Hazelaar. Henk van Boxmeer redde de eer voor dit team. Toon Bevers, die een dubbelpartij speelde, en Peter Franken verloren. Het tweede team speelde remise. Frans Klein was de uitblinker van de dag met een prima moyenne van 1,73. Jan Meeuwis bleef ook aan de goede kant van de score. Rien Meijs en Frans van Esch verloren.
Het derde team begint aardig op stoom te raken. Dit keer won het van De Kruiskamp. Wim van Dijk, Frans Maas en Harrie Verhoeven wonnen hun partij. Frans van de Booggaard moest genoegen nemen met zeven punten. Bij de afdeling Recreanten 3-band klein speelde team 1 remise. Wim van Gils hield de eer hoog. Frits Radema en Cor van Alphen verloren nipt. Het tweede team won verdiend van D'n Brouwer 1. Invaller Leo van Westelaken trok de aandacht naar zich toe door een moyenne van 0,970 te spelen. Theo van Dongen voegde daar tien punten bij met een moyenne van 0,527. Fouad Hasbani had niet zijn dag en behaalde zes punten. Team 3 leed een nederlaag. Johan Beaard speelde een prima partij met een moyenne van 0,500. Andre Vissers kwam slechts één caramboles tekort. Jan Tils behaalde zeven punten. Het 3-banden groot team verloor hun ontmoeting tegen Rio Bar 1 uit Vught. Leo van Westelaken won als enige zijn partij voor 't Ivoor. Bernhard Legierse verloor ruim met slechts vier punten. Louis van der Meijden was kansloos tegen het goede spel van Wilco van Wijk die met een moyenne van 1,216 de partij won. Hij behaalde slechts vijf punten.

LSV moet meerdere erkennen in DOSL

Lennisheuvel - Het eerste team van LSV trof zondag het uit Leende afkomstige DOSL. De ploeg uit Lennisheuvel beleefde een goede start, maar trok uiteindelijk met een 1-4 nederlaag aan het kortste eind.

Al snel in de wedstrijd kwam LSV via een strafschop, benut door Thijs Verhagen, op 1-0. Toch bleek DOSL de sterkere ploeg. Door doelpunten van Martijn Bax werd de 1-2 ruststand bereikt. Na de pauze was er eenzelfde beeld en zette DOSL de winnende lijn voort; uiteindelijk was de 1-4 eindstand enigszins geflatteerd, maar wel verdiend te noemen. Reinier Steenmetz tekende voor de 1-3 en Frank Bax bepaalde de eindstand op 1-4.

l'Union schiet tekort in Rooi

Boxtel - Het eerste viertal van handboogschutterij l' Union Boxtel trad vorige week dinsdag aan op de banen van Concordia Sint-Oedenrode. Het eindresultaat van 809 punten voor de beste drie schutters liet een lichte verbetering zien ten opzichte van de voorgaande wedstrijden, maar meer dan een vijfde en laatste plaats in de Ere-Klasse zat er niet in. De resultaten kwamen van Henk Jegers met 271, Frans van Grinsven met 270, Adri van de Langenberg met 268 en Marchel Kluijtmans met 263 punten.

Team twee kwam in Schijndel niet verder dan de vierde plaats in de Klasse-A. De 753 behaalde punten waren niet genoeg voor een hogere klassering. Gerard van der Steen kwam tot 253, Paul Smolders tot 252, Ronald Tax en Henri van de Broek reikten tot 248 punten.
Vorige week vrijdag schoot de jeugd uit de regio hun wedstrijd in de eigen accommodatie aan de Molenwijkseweg. Bij de aspiranten scoorde Sam Spitters een mooie 242 punten, Senn Steenbakkers liet 226 punten optekenen, Niels Nelissen 172 en Breanna Vugs 139 punten.
Junior Jelt van de Langenberg kwam tot 264 punten, net één meer dan Jaap van Grinsven.

Kaderteam WvL laat punten liggen

Liempde - In de thuiswedstrijd van 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen 't Centrum uit Loon op Zand heeft het kaderteam maar één van de vier partijen in winst weten om te zetten.

Martien van den Tillaart tekende voor de zwaar bevochten zege van 160 caramboles in dertien beurten. In de overige drie partijen kwamen de Liempdenaren slechts weinig caramboles tekort - Cees van Eindhoven 37, Harm van de Laar 27 en Leo van Hastenberg 26 - maar geen van hen kwam tot winst.

18 / 18

17-18 november

Boekenmarkt in de bibliotheek
Tijdens openingstijden, Burgakker 4, Boxtel

17 november-3 december

Stapel op Sint
Kasteel Stapelen, Boxtel

17 november-4 december

Expositie 'Wie is (de) BAeSs?' (za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 17 november

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Film 'The Visitor'
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 18 november

Ontmoetingsmiddag (aanmelden verplicht)
14.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Een kledingbeurs voor en door vrouwen
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 19 november

Late Herfstwandeling in de Geelders
10.00 uur, Parkeerplaats, Schijndelsedijk, Boxtel

Sinterklaas bezoekt Selissen
12.45 uur, vertrek FJ Ottostraat/Keizertstraat, Selissenwal, Boxtel

Najaars bridgedrive
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vrienden van Boxtel Live feestavond
20.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Installatie Graaf en Gravin CV De Vivantjes
20.30 uur, Café Den Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Zondag 20 november

Open Dag Helicon
11.00 uur, Schouwrooij 2, Boxtel

Verkiezing nieuwe Jeugdprins(es)
13.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Sinterklaas in Esch
15.30 uur, Witte Brug, Spankertstraat, Esch

Maandag 21 november

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 22 november

Informatieavond glasvezel
20.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Woensdag 23 november

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Bisschop Gerard de Korte is gastspreker in de Walnoot
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 24 november

Open Dag Sint Lucas
17.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Edelhert
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

De Bourgondische Belgen III (cabaret/comedy)
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 25 november

Thema-inloopochtend voor baby's en peuters over eten
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Prijsuitreiking De Boxtelse Kwis
20.00 uur, 't Dommeltje, Hoog Munsel 9, Boxtel

Zaterdag 26 november

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Kindertheater 'Aadje Piraatje Viert Sinterklaasfeest'
13.30 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Housewarming party Red River Band
20.30 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maestro Liempde
20.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Hollandse benefiet dansavond voor stichting WensAmbulance
20.30 uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75

S C Y E N U X R E S A D Z B M T
E L P F D S I N T E R K L A A S
J E D A L O C O H C A Y T G Q J
T M E S K R E I P A P K A P N I
U M C C U J T H C I D E G O E L
A I E H D I E H G I L L E Z E G
E H M U S E K S L J V H F M T N
D C B I U W P E A E Z G T N S A
A S E M R E O R R V T O F K R L
C V R P P D I R S K O T I I O R
N L R J R G A E T N L N E M O E
E I I E I S L K R E D O D R H V
T H Q S S E A E E E L F N F C R
E S D I E G P M R N A A M T S A
I S N N I E P E S R A M Z R S W
P G R H P N N E N E O H C S I R

sinterklaas
schoorsteen
schimmel
daken
maan
pieten
cadeautjes
schoenen
wortel
suikerklont
gedicht
surprise
marsepein
pepernoot
schuimpjes
chocolade
letter
kinderen
gezelligheid
december
jarig
pakjesavond
inpakpapier
verrassing
verlanglijst

sinterklaas
schoorsteen
schimmel
daken
maan
pieten
cadeautjes
schoenen
wortel
suikerklont
gedicht
surprise
marsepein
pepernoot
schuimpjes
chocolade
letter
kinderen
gezelligheid
december
jarig
pakjesavond
inpakpapier
verrassing
verlanglijst

Foto: Familie Bakker

Sietske Bakker

Janus Melis

Annemieke Jensen