DeMooiBoxtelKrant

14 juni 2017

DeMooiBoxtelKrant 14 juni 2017


Bloedhete Bloedmirakelse week

Boxtel - De Bloedmirakelse week, met op woensdag de Bloedmirakelse avond in de Sint-Petrusbasiliek, op zaterdag de feestelijke ingebruikname van het opgeknapte carillon en op zondag de Heilig Bloedprocessie, wist honderden Boxtelaren op de been te brengen. Gesteund door goede weersverwachtingen liepen zowel jong als oud warm voor de festiviteiten gestoeld op het Bloedwonder dat rond 1380 in Boxtel moet zijn gebeurd.

Tijdens de Bloedmirakelse avond kwam de geschiedenis van Boxtel, met name die van de Sint-Petrusbasiliek ter sprake in boeiende lezingen van pater en historicus Hans de Visser. De basiliek dankt haar eretitel aan het bloedwonder dat zich in Boxtel afspeelde aan het einde van de twaalfde eeuw. De lezingen werden afgewisseld door stukken klassieke muziek.

Toeters en Bellen
Het vormde de opmaat naar het evenement 'Toeters en Bellen', de feestelijke heringebruikname van het carillon van de SintPetusbasiliek, waarvan zaterdag honderden Boxtelaren zaterdag getuige waren. Met optredens van Tommy van Doorn, Rosemarie Seuntiëns, bariton Rob Hazenberg, Arie Abbenes, Harry Hendriks en Fenne van Wuijtswinkel, ondersteund door de Gildenbondsharmonie Boxtel was het ruim drie uur durende spektakel een lust voor het oog en oor.

Lees verder op pagina 7 en kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl

Honderden wandelaars vertrekken voor de 46e editie van de Avondvierdaagse

Gaat de Petrusschool dit jaar weer de beker voor het hoogste percentage deelnemers binnenslepen? Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De 46e editie van de Avondvierdaagse is gisteren van start gegaan. De wandelvierdaagse, met de smaken 5 en 10 kilometer, wordt georganiseerd door wandelsportvereniging de Keistampers. Honderden, veelal jonge wandelaars, gingen van start vanaf het Jacob-Roelandslyceum.

De wandelvierdaagse start al sinds jaar en dag bij de school. Toch wordt sinds een paar jaar figuurlijk een ander pad bewandeld en starten de wandelingen op de tweede dag vanaf De Walnoot en de derde dag vanuit Lennisheuvel. Op deze manier kunnen meer gevarieerde wandelroutes worden aangeboden.

Of gaat een andere basisschool er dit jaar mee vandoor? Foto: Jan van der Steen
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Jan van der Steen
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Jan van der Steen

Zal de Sint-Petrusschool dit jaar, voor het derde jaar op rij, de prijs voor het hoogste percentage deelnemers in de wacht slepen en daarmee de wisseltrofee definitief in de wacht slepen? Vrijdagavond krijgen de ruim 230 leerlingen van de basisschool het antwoord op die vraag nadat ze feestelijk zijn binnengehaald op de Boxtelse Markt.

DoMus Kamerconcert

Foto: Eric Schoones

Boxtel - Op zaterdagavond 17 juni geeft de Taiwanese sopraan Kaiyi Min een concert in Boxtel met pianobegeleiding van Eric Schoones. Op het programma staan liederen, opera en muziek met een lichte Italiaanse en Franse toets.

Sopraan Kaiyi Min werd geboren in Kaohsiung, Taiwan en studeerde aldaar aan de Tainen Theological College and Seminary, waar zij in 2004 haar bachelor of Arts in kerkmuziek behaalde.
In 2005 kwam ze naar Europa om solozang te studeren bij Yvonne Schiffelers en koordirectie bij Ludo Claessen aan het Conservatorium van Maastricht. Beide studies sloot zij succesvol af met een Master's Degree voor solozang en een Bachelor's Degree voor koordirectie. Momenteel werkt ze met vocal coach Valerie Guilorit en Paul Triepels aan haar verdere stemontwikkeling.

Eric Schoones is musicoloog, pianist en pedagoog. Hij geeft pianoles in Boxtel en Oisterwijk en is als docent verbonden aan de Imola Piano Academy Eindhoven. Hij maakte een goed ontvangen CD met muziek van Erik Satie, speelde muziek bij twee filmproducties van Perennial Films en werkt momenteel met drie zangeressen, Carina Vinke, Kaiyi Min en Sofie Dhondt. Hij publiceerde vijf boeken over duurzaamheid en circulaire economie. Binnenkort wordt een publicatie voor Cirkelstad gepresenteerd in Hoofddorp. Hij is verder redacteur van De Krant van de Aarde, Argus (Faunabescherming) en een aantal muziekbladen. Recent is hij hoofdredacteur geworden van het Duitstalige tijdschrift Pianist, dat verschijnt in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. Naar verwachting wordt dit najaar zijn boek over Zen Boeddhisme en muziek gepresenteerd. In oktober is hij weer lid van de persjury van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht.
Op het programma voor de pauze Franse en Italiaanse liederen van Fauré, Tosti en Puccini. Ook zingt Kaiyi Min de aria O mio babbino caro. Eric Schoones speelt twee delen uit de Suite Bergamasque van Debussy: Clair de Lune en Passepied. Na de pauze van Mozart het Rondo in a KV 511 voor piano en de aria Ah fuggi il traditor uit Don Giovanni. Daarna Eccomi in lieta vesta uit de opera I Capuleti e i Montecchi (Romeo en Julia) van Vincenzo Bellini en tot slot zingt Kaiyi Min de bekende juwelenaria uit Faust van Gounod.
Het concert op zaterdagavond 17 juni, Poolsestraat 41 in Boxtel, begint om 20.15 uur. Kaarten à 12,50 euro, inclusief koffie in de pauze en drankje na afloop, zijn te bestellen via info@ericschoones.nl of 0411-684431.


Collectes juni

12 tot en met 17 juni:        Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni:        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis
26 juni tot en met 1 juli:         Ver. tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Collecteweek Rode Kruis

Boxtel - Op 19 juni start de collecteweek van het Rode Kruis. Duizenden vrijwilligers gaan in heel Nederland met de collectebus langs de deur. Ook in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gaan tientallen vrijwilligers de straat op om steun te vragen.

De opbrengst van de collecte wordt dit jaar gebruikt voor onder andere de bijzondere vakanties naar Someren en lokale projecten rondom het thema Zelfredzaamheid.
Heb jij in de week van 18-24 juni volgende week enkele uren vrij in de (vroege) avond? Overweeg dan om zelf een collectebus ter hand te nemen en enkele straten huis-aan-huis te bezoeken.

Voor meer informatie over de collectekun je contact opnemen met collecte-coördinator Wieke Doevendans via 06-28701291.

Jubileumconcert Kees van Houten in Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Dit jaar viert Kees van Houten zijn zestijarig jubileum als concertorganist. In de zomermaanden maakt hij daarom een speciale jubileumtoernee met concerten in Nijmegen, Maastricht, Goes, Rotterdam, Oirschot, Bergen op Zoom en Enkhuizen. Zijn tournee start op 25 juni met een orkest in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel.

Het concert in Boxtel begint om 15.00 uur. Van Houten zal werken spelen van Rheinberger, Bach en Franck. Marjon Strijk, sopraan van de Nederlandse Bach Vereniging verleent haar medewerking. Zij zingt in Boxtel onder andere drie aria's uit Cantates van Bach.
Na afloop van het jubileumconcert is er een feestelijke bijeenkomst in gebouw De Schakel van de Protestantse Kerk. Kijk voor meer informatie op www.keesvanhouten.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 15 juni        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 16 juni        Rikken en jokeren in De Rots 13.30
Dinsdag 20 juni        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
                        Rondleiding Groene Poort        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag fietsmiddag: Vertrek vanaf Breukelsplein, 35 km        13.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Ook kastanje bij protestantse kerk moet om

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In navolging van de monumentale kastanje bij de Zwaanse brug wordt ook de kastanjeboom bij de protestantse kerk aan de Clarissenstraat binnenkort gerooid. De boom is flink aangetast door de bloedingsziekte, waaraan ook de kastanje bij Villa 't Hof leed.

De gemeente laat weten met de kap gevaarlijke situaties te willen voorkomen: "De bladontwikkeling van de boom is slecht en de bladeren blijven klein. De boom heeft een resterende levensverwachting van minder dan 5 jaar. Voor die tijd is het risico op het uitbreken van zware takken echter groot." De kapvergunning is dinsdag verleend.

"Het drastisch snoeien van de boom zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn", aldus de gemeente. Snoei zou echter het aanzien van de boom aantasten. De gemeente is met de kerk in overleg over de herplant van een goede boom voor die locatie.

Veel bomen in de gemeente zijn ten prooi gevallen aan ziektes en plagen, zoals de bloedingsziekte, essentaksterfte, en aantasting door reuzenzwam en tonderzwam. De es bij de Rabobank zal bijvoorbeeld ook op termijn gerooid worden vanwege ziekte. Het is daarom ook niet uit te sluiten dat op termijn meer beeldbepalende bomen gekapt moeten worden.

Boxtel investeert in ambitieus plan met 100.000 zonnepanelen

Boxtel - De gemeente Boxtel wil, in samenwerking met de drie naburige gemeenten Sint-Michielsgestel, Haaren, en Meierijstad, 100.000 zonnepanelen verspreid over Het Groene Woud plaatsen. In totaal moeten de panelen een oppervlakte van zo'n 35 hectare gaan beslaan. Dat zijn zo'n zeventig voetbalvelden.

Een oppervlakte van zeventig voetbalvelden lijkt een flinke hoeveelheid, maar toch is de plaatsing slechts een druppen op een gloeiende plaat, geeft ook wethouder Peter van de Wiel toe. "Om in de totale energiebehoefte van Boxtel te voorzien moet alleen al in onze gemeente 486 ha. aan zonnepanelen worden geplaatst." De wethouder benadrukt eens temeer dat het daarom ook geen kwestie van 'óf, óf', maar van 'én én' is om de klimaatdoelstellingen te halen.

Precieze afspraken tussen de deelnemende gemeenten over de plaatsing, leveranciers en financiering moeten nog worden gemaakt. Wel is bekend dat de Europese Unie voorziet in zestig procent van de totale kosten. De overige veertig procent komt voor rekening van andere financiers en de gemeente. Dat het om een miljoeneninvestering gaat, lijkt duidelijk. Volgens een woordvoerder kosten tweehonderd panelen een particulier om en nabij de 80.000 euro. Dit bedrag extrapolerend, overstijgen de kosten zeker de 30 miljoen euro. Wat de aanloopfase gaat kosten is al wel duidelijk: zo'n 7.000 tot 10.000 euro per jaar, drie jaar lang.

Voor het ambitieuze plan wordt een uitvoeringsorganisatie opgetuigd die zich onder meer bezig zal houden met het vinden van investeerders. Wethouder Van de Wiel sluit bovendien niet uit dat het aantal deelnemende gemeentes op termijn uitgebreid wordt.

Het gaat volgens Van de Wiel niet per definitie om één grote zonneweide; de panelen kunnen ook verspreid over de deelnemende gemeenten worden aangelegd. Hoewel bedrijven kunnen investeren in de panelen en dan ook kunnen meedelen in het rendement geldt zo'n zelfde optie ook voor particulieren. Zo wordt het bijvoorbeeld voor huurders die geen mogelijkheid hebben tot plaatsing van de panelen toch mogelijk hun steentje bij te dragen. Ook zij zullen meedelen in het rendement, is het voornemen, aldus de wethouder. "Het belangrijkste is het creëren van draagvlak", vindt Van der Wiel.

Veel belangstelling voor lancering Dino Hunter

Naast de kerk prijken al sinds februari zandhopen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De app Dino Hunter Boxtel is zaterdagmiddag bij Oertijdmuseum Boxtel gelanceerd. Onder toeziend oog van zo'n 100 aanwezigen reisden wethouder Eric van den Broek en ondernemer Ronald de Jong terug in te tijd om de dino's op te zoeken.

Ook reed een pendelbus van Busspecials, voorheen The Red Lady Tours & Promotion, op en neer tussen het museum en het centrum voor de enthousiaste dinojagers. Degene die ze allemaal vangt, wacht bij controle door centrummanager Berry Dankers, die 'ergens op een terrasje' zit, een ijskoude verrassing, zo beloofde de centrummanager.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Job Dievelaar

Voorafgaand aan de lancering van de app 'Dino Hunter' op 10 juni plaatste Oertijdmuseum De Groene Poort een levensgrote dinosaurus op de rotonde bij Hoogheem, op de kruising Brederodeweg/Schijndelseweg. Het gaat om een zogenaamde Styracosaurus van 7 à 8 meter lang.

Ook op de rotonde bij het politiebureau komt een dinosaurus te staan, maar Fraaije kan op dit moment nog niet zeggen wanneer deze dino geplaatst wordt. Fraaije: "Door de grootte zijn de dino's redelijk hufterproof. Natuurlijk is het ook van belang dat de dino's stormbestendig zijn, dus daar moeten we ook rekening mee houden."

Volgens de directeur begint de 'dino-experience' in Boxtel nu echt goed op stoom te komen: "We ontvangen uit het hele dorp aanvragen van ondernemers voor de plaatsing van dino's. Ik ben erg blij met die betrokkenheid, het draait er tenslotte om dat we reuring creëren."

De bedoeling van de dino-app is om een deel van de 75.000 tot 100.000 jaarlijkse bezoekers van het museum te verleiden tot een bezoekje aan het centrum.

Corfu wint titel 'Leukste restaurant van Boxtel'

Boxtel - Grieks restaurant Corfu is bij verkiezing voor het leukste restaurant van het jaar als gemeentelijke winnaar uit de bus gekomen. Het restaurant scoorde zowel het hoogste aantal stemmen binnen de gemeente (160), als het hoogste rapportcijfer (9,34). In Boxtel deden acht restaurants mee aan de verkiezing.

Vanaf 3 april tot 8 mei konden mensen hun stem uitbrengen via de website van de verkiezing. Naast dat het restaurant winnaar werd binnen de gemeente, ontving Corfu ook een 'Silver Award'. Voor die titel kwamen restaurants met meer dan 30 beoordelingen tussen 9 en 9,5 in aanmerking.

De stemmers konden in vier categorieën rapportcijfers uitdelen voor sfeer, medewerkers gezelligheid, prijs-/kwaliteitsverhouding en persoonlijke benadering. Eigenaars Ingrid en Peter Devetzis zijn erg blij met de waardering: "Juist een publieksprijs vinden wij heel belangrijk. We horen van onze klanten dat we het verdiend hebben omdat we altijd hard werken." In Aalsmeer werd het tweetal met bubbels ontvangen door tv-ster Marc Forno voor de provinciale en landelijke verkiezing. Deze titels gingen net aan Corfu voorbij.

Het tweetal geeft aan de titel gedurende dit jaar uit te willen dragen, hoewel ze nog niet precies weten hoe ze dit vorm gaan geven. "We zijn nu eerst bezig met de dino's, maar krijgen nog een banner waar op staat dat we hebben gewonnen." Ingrid geeft aan dat Corfu wellicht nog leuke acties bedenkt: "We willen dit tenslotte ook met de klanten delen."

Zandhopen Heilig Hartkerk komende week afgedekt

Boxtel - De zandhopen bij de Heilig Hartkerk die er al enkele maanden liggen worden in de loop van de week afgedekt. Dit om overlast voor de omgeving te beperken. Buurtbewoners beklaagden zich de afgelopen tijd over overlast van opstuivend zand en een rommelige indruk door de hopen. De hopen worden vooralsnog niet opgeruimd omdat het zand bedoeld was voor andere aanpassingen die door de gemeente en Rijkscommissie werden teruggefloten.

Vorige week werd de aanvraag voor een vloer met vloerverwarming in het voormalig kerkgebouw goedgekeurd door het college. Die wordt volgens eigenaar Michel de Groot op korte termijn aangelegd. Omdat veel aannemers de handen vol hebben wordt dat volgens hem na de vakantie.

De Groot wil de kerk, nadat hij zijn eerdere plannen zag stranden, verhuren aan een geïnteresseerde partij. Wat er in de toekomst met het kerkgebouw gaat gebeuren blijft daarmee ongewis. "Ik doe er in ieder geval niets meer mee", laat De Groot weten.

Open dag bij Museum Boxtel

Foto: Kinderboerderij Boxtel

Boxtel - Aanstaande zondag 18 juni is het van 13.00 tot 17.00 uur open middag bij Museum Boxtel (MUBO). Iedereen kan gratis komen kennismaken met het museum en zijn toekomstplannen en een bezoek brengen aan de lopende wisselexpositie 'Damastweverijen in Boxtel'. Ook buiten worden op de parkeerplaats achter het museum diverse culturele activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Foto: Kinderboerderij Boxtel

Zo wordt er geopend met een traditionele Gildegroet door het Gilde Sint Barbara en Sint Joris en zijn er optredens van Boxtel's Harmonie. Tijdens de pauzes worden speciaal voor de kinderen workshops vendelzwaaien en slagwerk gegeven door leden van het Gilde en Boxtel's Harmonie. En natuurlijk zijn er drankjes en hapjes verkrijgbaar.

In het museum kan naast de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel ook een bezoek worden gebracht aan de lopende wisselexpositie 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang'. Deze expositie vertelt het roemrijke verleden van de Boxtelse damastweverijen en toont onder de noemer van ontwerp tot product ook vele voorwerpen en objecten zoals ontwerpen, patroontekeningen, stalenboeken, tafeldamast, schietspoelen, gereedschappen, garens, historische foto's en nog veel meer. In de ontvangstruimte worden door leden van de weefkring 'Tegendraads' demonstraties weven gegeven met een heus weefgetouw.
Ook wordt een inkijk gegeven in de toekomstplannen als het gaat om de herinrichting van receptie en ontvangstruimte en de hernrichting van de vaste expositie op de beide verdiepingen. Dat is te zien op 10 grote posters, opgesteld in de ontvangstruimte, waarop vrijwilligers een toelichting geven.

Speciaal voor deze open middag wordt het kostbare en kwetsbare 110-jarig vaandel van Boxtel's Harmonie eenmalig van stal gehaald uit de vaste expositie; een unieke gelegenheid voor bezoekers om met dit historische vaandel op de foto te gaan. Met een kleine donatie hiervoor wordt het museum gesteund. Het vaandel staat sinds de opening van MUBO in 2014 op duurzame wijze opgesteld in een uv-bestendige vitrine. Het optreden van Boxtel's harmonie is dan ook een bedankje hiervoor van het muziekkorps aan MUBO.

De toegang tot het museum aan de Baroniestraat 18 en het buitengebeuren is gratis.

Bezoek uit 1736 bij De Kinderboerderij

Boxtel - Aert Jan Santegoeds, de eerste boer van De Kinderboerderij aan het Apollopad brengt op zondag 25 juni een bezoek aan zijn boerderij. Hij zal dan vertellen hoe het was om in 1736 als boer te werken en wat er om hem heen in Boxtel en omgeving gebeurde. Deze geschiedenisles met een lach zal tussen 12.30 en 15.00 uur vier keer herhaald worden.

De Kinderboerderij in Boxtel stamt oorspronkelijk uit 1736, dat ontdekte Ruud van Nooijen van Heemkunde Boxtel. Paul van de Sande uit Boxtel wist zelfs de naam van de eerste boer te achterhalen: Aart Jan Santegoeds. Hij was een arme sloeber die weinig bezat en heel hard moest werken. Van de Sande vond zelfs een afbeelding van de boer.
Op zondag 25 juni zal Aert Jan in de deel van de boerderij vertellen over wat hij dagelijks doet, eet en welke spannende zaken er in Boxtel gebeuren. Dit doet hij vier keer. Het kan zijn dat bezoekers een keer op de Boxtelse boer moet wachten maar er lopen nog meer mensen uit 1736 rond.

Scheren schaapskudde Het Groene Woud

Liempde - Schaapskudde Het Groene Woud Liempde laat aanstaande zaterdag 17 juni de laatste groep schapen scheren bij het Duits Lijntje in Kasteren. Van 13.00 tot 14.30 uur is de scheerder hier aan het werk.

Niet alleen is het scheren leuk om naar te kijken, het is ook een mooi moment om met de scheerder en de herder eens bij te praten over het wel en wee van de kudde en het begrazingswerk voor de gemeente Boxtel.

Rijbewijskeuringen bij De Walnoot

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige
automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden
gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 21 juni en van 19 juli in Gemeenschapshuis De Walnoot.

De kosten bedragen 35 euro voor de B/E keuring en 45 euro voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E. Voor informatie en een afspraak bel je tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Zomeravondbridgedrive bij De Serenade

Liempde - Tot en met 24 augustus is er elke donderdag van 20.00 tot ongeveer 23.00 uur een zomeravonddrive in zaal De Serenade aan de Oude Dijk 117. Bridgeclub Liempde nodigt iedereen van harte uit hieraan deel te nemen.

Inschrijven, per paar, kan tot donderdagavond 19.45 uur in zaal De Serenade. Aanmelden kan ook via klumpkes91@gmail.com of tussen 18.00 en 19.00 uur via 0411-631759. Er worden zes ronden van vier spellen gespeeld. Leden van de NBB wordt verzocht hun bondsnummer door te geven. De bijdrage is 2 euro per persoon, te voldoen bij het inschrijven.

Open tuinendag in en rond Esch

Esch - Groei&Bloei afdeling Het Groene Woud organiseert op zondag 18 juni een Open Tuinendag. In Esch en directe omgeving stellen trotse particuliere tuinbezitters op deze dag van 11.00 tot 17.00 uur hun tuin gratis open voor bezoekers.

De Nationale Tuinweek 2017, van 10 tot en met 18 juni, heeft als thema 'Leef je uit met kruiden'. Tuinvereniging Groei&Bloei organiseert in die week 'groene' activiteiten in heel Nederland. Van plantenmarkten tot workshops en van excursies tot fotowedstrijden. Deelname is voor de meeste activiteiten gratis, voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd.
De week wordt feestelijk afgesloten met het jaarlijks drukbezochte Open Tuinenweekend, op 17 en 18 juni. Ruim 1.000 Groei&Bloei-leden openen hun tuinhekken voor iedereen. Ontdek de mooiste particuliere tuinen van Nederland.
Kijk voor een overzicht van alle open tuinen op www.hetgroenewoud.groei.nl.

Unilux Open bij LTV d'Oggelen in Esch

Esch - Van vrijdag 30 juni tot en met zondag 9 juli wordt de Unilux Open getennist bij LTV d'Oggelen in Esch. Dit jaarlijks terugkerend tennistoernooi wordt alweer voor de negende keer georganiseerd en wordt elk jaar drukbezocht. Unilux Open staat voor rivaliteit, sportiviteit en gezelligheid.

Inschrijven bij de Unilux Open 2017 kan voor de onderdelen DD/GD/HD in de speelsterkte 5, 6, 7 en 8. Per persoon kan er aan één onderdeel worden deelgenomen. Inschrijven kan tot 18 juni via www.toernooi.nl.
Ook dit jaar kunnen zowel de deelnemers als ook de bezoekers een vrijwillige donatie doen voor stichting 'Dream4kids'.

Eindexpositie SintLucas geopend

Dorien Verdier, directeur strategische projecten bij SintLucas, spreekt de aanwezigen toe. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De eindexpositie, waarbij vierdejaars studenten van het SintLucas kunnen laten zien wat ze in huis hebben, is donderdagmiddag geopend. Bij de opening waren meer dan honderd belangstellende ouders, grootouders, familieleden, maar ook vertegenwoordigers uit de kunst- en cultuurwereld aanwezig.

Dorien Verdier, directeur strategische projecten bij SintLucas, opende de expositie die fotografie, (grafische) vormgeving en kunst omvatte. In haar speech wees ze op het belang van het opleiden van goede, creatieve mensen. "We leven in 'the age of the makers'", benadrukte ze, "met een snelgroeiende creatieve sector. 'De creatieven' dragen voor zo'n 55 miljard euro bij aan ons bbp. Samen zijn zij goed voor zo'n 9.700 bedrijven, waaronder veel zzp'ers."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
'Impact' van Sjors Driessen. Foto: Sander van Kasteren
Rechts het zelfportret van Lina. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
De vazen van Alicha van der Aa. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Marianne Galema

Alicha van der Aa is een van de creatievelingen waar Verdier het over heeft. Ze heeft een aantal op het oog gammele vazen gemaakt, die bovendien aan het afbrokkelen zijn. Niet bijzonder, totdat je het verhaal erachter kent: "Ik haalde voor de vazen mijn inspiratie uit een documentaire over jonge Aboriginals in Australië. Ze werden in de gevangenis mishandeld en levenslang beschadigd. De vazen gaan in een week of vijf kapot. Ze breken letterlijk, net als de jongeren." Van der Aa geeft aan graag psychologie te studeren en haar twee passies te combineren in een atelier waar ze mensen therapeutische kunst wil laten maken.

De jonge kunstenares had naar eigen zeggen een lange periode van materiaalstudie nodig om de vazen sterk genoeg te maken om niet meteen te breken, maar broos genoeg om uiteindelijk alleen de vilten binnenbekleding ('zacht van binnen') over te laten. Hoe ze dat bereikte? Dat zegt ze liever niet, te meer omdat er vanuit de Dutch Design Week al interesse was...

Zo gaat het met velen tijdens de openingsdag van de expositie. Keramiekwerker Sjors Driessen heeft een eveneens 'zeker niet functioneel', maar wel maatschappijkritisch werk gemaakt: vier keramieken geweren, met bijbehorende 'doelen'; vazen waar hij echt met een buks op heeft geschoten. Zijn vakkundig gemaakte werk springt in het oog, ook bij de aanwezige kunstprofessionals. Het levert hem meteen een uitnodiging voor een kunstbeurs op. Na het SintLucas hoopt hij de kunstacademie in Maastricht af te ronden.

Driessen legt uit dat zijn werk, 'Impact' geheten, zijn visie op de wereld van vandaag weerspiegelt. De vele gewelddadige conflicten hebben een grote impact op de neutrale toeschouwer. Volgens hem was het maken ervan lastig, net zoals dat met alle keramiek is: "Het blijft altijd de vraag wat er in de oven gebeurt. Je kunt wel van tevoren beredeneren wat er kan gebeuren, maar deze geweren hadden ook helemaal in kunnen storten na het bakken", vertelt hij. "Maar dit ging perfect", vertelt de nuchtere Driessen. "En één ding is zeker; als je het laat vallen is het kapot", besluit hij lachend.

Ook op het gebied van functionele vormgeving is er van alles te zien; van 3d-tekeningen tot maquettes, tafels, stoelen en alles wat daar tussen zit. Ook hebben enkele studenten innovatieve leren modeobjecten, zoals tassen en schoenen, gemaakt.

Bij de foto-expositie laat Lina Sanders trots een foto die ze van zichzelf maakte zien. Géén duckface ditmaal, maar een zorgvuldig belichte en uitgedokterde compositie van Lina tijdens het uitoefenen van haar andere grote passie: dansen. Helaas gaat dat nu niet meer vanwege een blessure, maar het moment is gelukkig voor altijd vereeuwigd.

Een ding is zeker: er valt genoeg te zien op de eindexpositie. Die is nog van 9 tot en met 15 juni gratis te bekijken. Doordeweeks van 10.00 tot 16.30 uur (op dinsdag tot 20.00 uur) en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

De oppas

Zo af en toe hebben wij oppas aan huis. Avondje uit, sporten of een ander soort afspraak? Een batterij aan hulptroepen wordt ingeschakeld. De kinderen zijn fan van de oppas dus die vinden het vooral een feest als één van de meiden komt.
Ook wij zijn blij want de kids zijn in goede handen zodat wij volop kunnen genieten van bijvoorbeeld een verjaardagsborrel. Eenmaal daar aanwezig drinken we een glas wijn, nog een glas wijn, nog een glas wijn, ja schenk maar bij want weggooien is zonde, enzovoort. En dan rond de afgesproken eindtijd fietsen we weer richting huis. Je voelt dan een beetje dat je íetsje te veel alcohol hebt gedronken en dan moet je naar binnen, een tiener onder ogen komen. Op de oprit zeggen we nog even tegen elkaar: ‘even normaal doen nu!’ En in sommige gevallen onderhandelen wij ondertussen wie de oppas naar huis brengt.

Wanneer je binnenkomt is het alsof je weer 16 bent. Dat je na het uitgaan bij je ouders binnenkwam en het spelletje ‘ik ben nuchter’ speelt. Dat je een toneelstuk opvoert waar zelfs de gemiddelde kleuter doorheen prikt. Dat je vroeger zei (zonder je ouders aan te kijken): Hoi, ik ben er weer. Maar ik ga naar bed, en dan rechtstreeks, met je jas nog aan, naar boven.
Maar dat gaat niet met een oppas. Je moet toch een soort gesprek voeren want het is ook zo raar om het geld neer te leggen en naar boven te strompelen terwijl de oppas nog niet weg is. En dan gebeurt er iets raars met mij. Want ik denk dan: ‘als ik nou een gesprek voer, dan lijkt het vast alsof ik nuchter ben.’ Dat gaat dan ongeveer zo, en je moet de spraakmoeilijkheden er even zelf bij denken.

‘Alles goed gegaan?’
‘Ja hoor, de kinderen zijn prima gaan slapen.’
‘Oh fijn. Hoe is het trouwens met jullie pap en mam?’
‘Ehm, ja wel goed hoor.’
‘Mooi. En alles op school ook goed? Nog proefwerken?’
Ondertussen ga ik tegen de tafel hangen want een beetje houvast is dan wel zo fijn.
‘Ja, op school gaat het prima.’
‘Fijn. Heb je een nieuwe jas trouwens? Echt leuk!’
‘Ja. Dat zei je toen straks ook al.’

De oppas heeft zogezegd haar jas aan en dan ga ik nog even met mijn mistige hoofd moedertje spelen want hé, ik denk ook overal aan als nuchter persoon.
‘Heb je je oplader van je telefoon? (Dit is echt de meeste debiele vraag die je aan een 15-jarige stelt.)
‘Ja, heb ik.’
‘Mooi zo. Wel uitkijken op de fiets, je licht doet het toch wel?’ (WTF! Stop. Met. Praten.)
‘Nou, mijn moeder komt me ophalen dus…’ (Dit wist ik eerder op de avond al).
‘Och ja. Ik ben nogal vergeetachtig de laatste tijd. Haha. (Maak daar maar gewoon het laatste uur van.)

Oppas verdwijnt door de voordeur, de nieuwe afspraak is alweer gemaakt en ik kijk triomfantelijk naar mijn man. ‘Ging best goed toch?’ Hij kijkt me dan meewarig aan. ‘Ja Car. Ging weer prima…’

Tot volgende maand, en een fijne avondvierdaagse! #zinin

Geslaagde presentatie plan voor voedselbos

Boxtel - Studenten Rens van Leijden en Robin Terlouw presenteerden afgelopen vrijdag hun inrichtingsplan voor een voedselbos op De Kleine Aarde. Zij maakten dit plan als afstudeeropdracht voor hun opleiding Eco & Wildlife van Helicon Geldermalsen.

Onder belangstelling van diverse genodigden lichtten zij hun natuurinventarisaties en plan voor het voedselbos toe in het bezoekerscentrum en de schapenwei waar het bos gepland is. Samen met de aanwezigen werden daar de eerste contouren gemarkeerd door kruiwagens vol brandnetels te plukken en een educatiepad door het geplande voedselbos te maaien. Een geslaagde presentatie, zeker ook omdat Rens en Robin hiermee hun opleiding succesvol afrondden.

6 / 18

Foto: Heemkunde Boxtel

396 Portret van Frans van Oerle (1853- 1928)
Olieverf, 60 x 49 cm, gesign. r.o.
Collectie: L. van Oerle- Balschikat

Frans van Oerle (1853-1928)
Johannes Franciskus (Frans) van Oerle werd in Boxtel geboren op 17 februari 1853. Hij was de oudste in het gezin van twaalf kinderen, van Johannes van Oerle en Johanna van Nuenen. Zijn vader wordt beschouwd als de oprichter van de Van Oerle weverijen te Boxtel. In1850 begint hij namelijk met een kleine handweverij. Het was niet meer dan 'een gebouwtje en enkele arbeiders' en het was gelegen op Zandvliet, vlak bij de plaats waar Het Smalwater in de Dommel stroomt. De eerste jaren brengt Johan van Oerle zijn eigen weefsels en door hem in Boxtel en omgeving opgehaalde weefsels, persoonlijk naar de linnenmarkt in Den Bosch. De zaken ontwikkelen zich voorspoedig en al snel wordt ook internationaal handel gedreven.

In 1898 gaat de leiding van de weverij over op drie zonen: Frans (1853-1928), Adrianus (roepnaam Janus, 1854-1921) en Jan (1869-1939). Zoon Willem (1856-1941) neemt de wasserij en blekerij over, die naar het nabijgelegen riviertje 'De Smalle Stroom' genoemd was. Maar de broers waren ook al vóór 1898 in het bedrijf actief. Adrianus speelt al in de jaren 70 in op de grote vraag naar band, met name voor jaloezieën, die in die tijd erg in zwang zijn. In 1880 wordt een stoommachine in gebruik genomen; begin 1886 een tweede. Als na ongeveer 1920 de afzet van de jaloezieband terugloopt, vindt men compensatie in de afzet van geweven etiketten voor de confectie-industrie en van technische banden voor de machine-industrie. De afzet van linnen en damast gaat aanvankelijk vooral naar particulieren in binnen- en buitenland. Maar door Frans, die een tiental jaren in Amsterdam en Brussel woont, gaat steeds meer naar hotels, ziekenhuizen, scheepvaartmaatschappijen enzovoorts. Zo wordt in Amsterdam geleverd aan het Amstel Hotel, Hotel Krasnapolsky en Hotel Americain.

Van 1891 tot 1926 was Frans van Oerle ook lid van de Boxtelse gemeenteraad, de laatste twee jaar als wethouder. Hij heeft met succes gepleit voor de invoering van elektrische straatverlichting in 1898, terwijl op dat moment plaatsen als Tilburg en Den Bosch nog gasverlichting hadden. Ook op andere vlakken, zoals werkloosheidsbestrijding en woningbouw (voorzitter van een woningbouwcommissie vanaf 1919) was Frans actief. Tevens was hij vele jaren werkgeverslid van de Raad van Arbeid in Den Bosch, voorzitter van het provinciaal bestuur van de 'Algemene Nederlandsche Bond van Industrieelen en Handelslieden', waarvan hij ook hoofdbestuurslid was, president van de Boxtelse harmonie en beschermheer van de handboogschutterij.
In 1901 was Frans mede-oprichter van de Parochie van het Heilig Hart, waarvan hij ook vele jaren kerkmeester was; in 1903 werd hij bestuurslid van de Paulusvereniging, later ook van de St. Vincentiusverenigingen. Voor zijn verdiensten ontving Frans in 1925 het ridderkruis in de orde van Oranje Nassau.

Toen in 1925 het 75-jarig bestaan van de N.V. Van Oerle's Band- en Damastweverijen werd gevierd, bood het kantoor- en fabriekspersoneel aan de firmanten een Herdenkingsoorkonde aan, waarvan de randversiering de 'attributen der Textielnijverheid' voorstelt en toepasselijke emblemen van de 'Damast- en Bandfabricatie'. Deze oorkonde werd door Pierre Janssen gemaakt en Frans van Oerle dankte de kunstschilder voor het 'meesterlijke ontwerp en de artistieke uitvoering daarvan'.
Frans overlijdt op 2 juli 1928 te Boxtel.

Kinderen en internet

Geschokt, afschuw en verslagenheid na de dood van twee jonge meisjes. Beide 14-jarige meisjes bleken via internet in contact te zijn gekomen met de mogelijke daders. Over de achtergrond en de juiste toedracht is nog weinig bekend gemaakt maar het was voor mij een aanleiding deze column te schrijven.

Is het internet nu echt zo gevaarlijk of valt het wel mee en wil jij weten wat jouw kinderen op internet doen, met wie zij contact hebben en welke sites zij bezoeken?

Om te beginnen: internet is zeker niet gevaarlijk. Het is misschien net zo gevaarlijk als het rijden op de weg. Als je de spelregels volgt en duidelijk afspraken maakt dan valt het best wel mee.

Als je je kind op internet laat, maak dan goede afspraken maar geef vooral goede voorlichting en weet wat de jongeren nu leuk of belangrijk vinden. Ik heb tijdens een lezing hierover de spreker eens horen zeggen dat je als ouder het beste mee kunt gaan in de internetwereld van je eigen kind. Zit hij of zij op Facebook dan ga jij ook op Facebook, gaat je kind minecraften, dan speel jij dat ook. Niet om ze te contoleren, maar om ze te begrijpen en om tijdig eventuele risico's te herkennen. De volgende regels zou je samen met je kind kunnen afspreken:

1. Maak samen met je kind een profiel aan en let goed op de instellingen
2. Vertel je kind dat het alleen vrienden toevoegt die hij of zij ook persoonlijk kent
3. Praat over de risico’s van de webcam
4. Leer je kind geen persoonlijke gegevens online te zetten, ook niet van vriendjes
5. Maak duidelijk aan je kind dat alles wat het op internet zet, altijd terug te vinden zal zijn
6. Respecteer de privacy van je eigen kind door zelf ook niet zomaar foto’s of uitspraken online te plaatsen.

Ik denk overigens dat de scholen ook een belangrijke rol hebben om voorlichting te geven over internet, niet alleen aan de kinderen maar ook aan de ouders. Tijdens bijvoorbeeld een ouderavond kan voorlichting worden gegeven, en nog belangrijker: kunnen ouders onderling ervaringen en tips uitwisselen.

O ja, en dan nog even dit: tijdens de warme dagen was dagelijks wel te lezen dat er kinderen en dieren gered moesten worden uit auto`s die in de volle zon stonden. De eigenaren hadden waarschijnlijk geen enkel besef van hoe snel de temperatuur oploopt in een auto. Even een paar voorbeelden: als de buitentemperatuur 21 graden is, stijgt de temperatuur in de auto na 10 minuten al tot 31 graden en na een half uurtje is dat al opgelopen tot 40 graden, is de buitentemperatuur 30 graden dan is het na 10 minuten al 40 graden en na 30 minuten is het al bijna 50 graden in de auto. Het openzetten van een raampje heeft weinig tot geen nut. Als je een kind of dier in een auto ziet zitten en je vertrouwt het niet, bel direct de politie op 112.

Vervolg van de voorpagina: Bloedmirakelse week

Foto: Sander van Kasteren

Rond 20.30 uur begon het concert, ware het niet dat dirigent Erik Somers zijn partituren kwijt was. Carillonspeler Seuntiëns liet via het videoscherm weten dat hij ze boven in de basiliek had laten liggen, maar was zo vriendelijk een abseiler de toren af te sturen om de partituren toch bij de dirigent te bezorgen. Het vormde de aftrap van een strak geregisseerd, ruim drie uur durend concert. Dat was ook meteen de enige kleine dissonant op de vrijwel vlekkeloos verlopen avond: het was voor de oudere bezoeker best een lange zit om het toiletbezoek uit te stellen tot in de pauze, na ruim anderhalf uur.

Na enkele klassieke nummers gespeeld door de Gildenbondsharmonie en carillonspelers Seuntiëns en Boxtelaar Tommy van Doorn, was de beurt aan Harry Hendriks, die begeleid door de kerkklokken het nummer 'Ik neem jou mee' van Gerard van Maasakkers op zijn gitaar speelde. Daarna volgt een weergaloos quatre main van beiaardiers Seuntiëns en Abbens.

Bariton Rob Hazenberg liet vervolgens zijn warme stem over het eveneens warme kerkplein schallen. Eerst zong hij solo, begeleid door de Gildenbondsharmonie, later voegde het 20-jarige zangtalent Fenne van Wuijtswinkel zich naast hem voor een indrukwekkend duet uit Miss Saigon. Haar stem deed qua volume en kracht niet onder voor die van Hazenberg, wat op zijn minst opvallend te noemen is. Van Wuijtswinkel speelde vorig jaar Maria Magdalena in de productie Jesus Christ in Concert en zong eerder al samen met Hendriks bij diverse gelegenheden. Ook nu voerde het tweetal enkele nummers op.

Foto: Jan van der Steen

Vooral bij de optredens waarbij de harmonie op het kerkplein en het carillon, zo'n 50 meter hoger, tegelijk speelden, liepen de hoofden in de regiekamer rood aan. Het is namelijk best een geregel om beeld en geluid synchroon te laten lopen en bovendien ook orkest en carillon gelijk te laten spelen.

Volgens pastoor Jacques Grubben vormde Toeters en Bellen een mooie gelegenheid om de kerk en de gemeenschap elkaar te laten ontmoeten. Hij meent daarom ook dat het concert voor herhaling vatbaar is. Ook burgemeester Mark Buijs was enthousiast. Hij gaf aan dat de gemeente 250 euro doneert voor het carillon en sprak bovendien het voornemen uit om de in Boxtel geboren, maar nu in Schijndel wonende Tommy van Doorn tot vaste beiaardier te benoemen. Het concert werd afgesloten door enkele kanonschoten van de Bossche Schutterij.

Tommy van Doorn, op zijn beurt, is razend enthousiast over het Boxtelse carillon: "Ik heb er eigenlijk niets op aan te merken!" Om daar even later toch een kleine wens aan toe te voegen: "Om het écht af te maken zou er in de toekomst nog een lage 'Es' aan het carillon toegevoegd mogen worden. Die klok wordt vaker later pas toegevoegd omdat die in veel muziek wel weggelaten kan worden."

De 26-jarige beiaardier is verder te spreken over de speelbaarheid van het carillon: "De klokken hangen heel ruim, waardoor het mechaniek niet in allerlei vreemde bochten gewrongen hoeft te worden. Daarom speelt het erg licht." Verder is het volgens Van Doorn positief dat de klokken relatief hoog (zo'n 50 meter) hangen. "Dat is goed voor het geluid; dat wordt dan lekker rond."

"Nu is het hopen dat er goed doorgepakt wordt, want het carillon blijft het beste als het regelmatig bespeeld wordt", doelt Van Doorn op het 'losspelen' van anders vastroestende onderdelen. De dorpsbeiaardier in spe heeft, mocht hij echt de vaste beiaardier worden, grootse plannen: "Er komt nog een speelcomputer in, waarin ik als beiaardier arrangementen voor kan maken. Dat kan bijvoorbeeld ook top 40 muziek zijn en ik wil inspelen op de actualiteit zoals Kerst, Sinterklaas, of het songfestival. En laat mensen maar met ideeën komen!" Verder geeft Van Doorn aan het instrument graag te promoten onder de lokale bevolking.

Het concert werd vanuit een zijraam van het ouderlijk huis, waar nu haar broer woont, aanschouwd door een trotse Yvon Jaspers. Ze moet hebben genoten van de klanken van het kleinste klokje, vernoemd naar haar in 2016 overleden vader. Grubben verwoordt het treffend: "Het is bijzonder dat dezelfde klokken in de kerk symbool staan voor zowel verdriet als geluk."

Bloedprocessie
Onder toeziend oog van honderden, misschien wel duizenden belangstellenden werd zondag de Heilig Bloedprocessie gelopen. Na twee jaar van afgelastingen vanwege regen waren nu alle blikken vanzelfsprekend op de weersverwachtingen gericht. De weergoden waren de Bloedprocessie dit jaar echter gunstig gezind en daarom ging de processie om 15.00 uur dan eindelijk weer van start.

Vanaf de verzamelplaats bij de Petrusschool liep de bontgekleurde stoet door de Kruisstraat en Clarissenstraat naar de Bosscheweg. Hoewel de zon zich slechts sporadisch liet zien, bleef ook de regen achterwege. Dit betekende dat veel kinderen, die jaren vergeefs hadden gewacht, eindelijk de historische processie konden lopen.


Mijn Mooi Boxtel: Martin Hamers

Foto: Martin Hamers

Mooi plekje! Gedurende een kort verblijf in Boxtel zag ik dit moois langs de Dommel. Ik woon normaal in Spanje en daar is het niet zo groen!


Mohammed en Soufiane oogsten lof met Ramadan-activiteiten

Mo (r.) maakt een actie aan de bal.

Boxtel – Boxtelaren Mohammed en Soufiane oogstten landelijk lof wegens hun idee om nachtelijke activiteiten aan te bieden voor jongeren die aan de Ramadan meedoen. Vorig jaar veroorzaakten diezelfde jongeren nog overlast omdat ze na het laatste gebed op straat bij de moskee bleven hangen. Nadat zelfs de NOS twee weken geleden op de stoep stond werd het voor verslaggever Sander van Kasteren van DeMooiBoxtelKrant ook eens tijd om in de nachtelijke uren langs te gaan bij Brede School De Wilgenbroek.

De filmploeg van Omroep Brabant draait nog net de laatste shots als ik binnenloop. Beleefd word ik te woord gestaan door een lange, slanke jongen. "Is dit nu het 'tuig' dat er vorig jaar voor zorgde dat er op Hoogheem een samenscholingsverbod werd ingesteld, zoals sommige reacties op sociale media deden vermoeden?", vraag ik mezelf af.

Ondertussen begint de gymzaal van De Wilgenbroek langzaam vol te stromen. Het is 23.51 uur en er is een kleine twintig personen aanwezig. Zij spelen in een zorgvuldig door Mohammed en Soufiane uitgedokterd speelrooster tegen elkaar. Het tweetal loopt stage bij BuurtSport Boxtel en werd in die hoedanigheid door stagebegeleider Nicole van Spaendonk gevraagd een sportieve oplossing te verzinnen om overlast tijdens de Ramadan tegen te gaan. Vorig jaar bereikte die een kritiek punt, waarop de gemeente zich genoodzaakt zag een samenscholingsverbod in te stellen rond de moskee op Hoogheem.

Soufiane (l.) en Mohammed oogstten lof met hun Ramadanactiviteiten. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Ik spreek een jongen die zich voorstelt als Mo. Hij is 16 jaar en erg groot voor zijn leeftijd. Ik vraag hem waarom de jongeren voorheen op straat rondhingen na het laatste gebed, in plaats van bijvoorbeeld bij iemand thuis te gaan zitten. "Kijk eens om je heen. Met zoveel man ga je toch niet in een huiskamer zitten?" Daar heeft hij een punt. En voor de jongeren was er voorheen weinig anders te doen. Tot nu dus.

De jongeren beginnen langzaam binnen te druppelen. Het is inmiddels middernacht geweest en het laatste gebed is voor de meesten wel afgerond. Ramadan betekent namelijk, naast het vasten als de zon op is, ook veel bidden. De meeste Moslims bidden ten minste vijf keer per dag tijdens deze periode.

Dat de Ramadan tijdens de zomerperiode is, valt velen, waaronder ook Mo, zwaar. "Weet je wat het is, mijnheer, met de Ramadan eet je steeds kleine beetjes. Je maag wordt kleiner", vertelt hij. Youssef (21) valt hem bij: "Dat klopt. Ik ben niet erg streng islamitisch, maar tijdens Ramadan wel. Als deze periode in de winter valt, hoef je maar twaalf uur te vasten, nu wel zestien uur."

Volgens initiatiefnemer Mohammed is dat ook de reden waarom meteen naar bed gaan na het laatste gebed geen optie is. En die energie is overdag broodnodig tijdens school of werk. Veel van de aanwezigen gaan pas ver na middernacht naar bed en 's ochtends vroeg gaat wel de wekker weer. Mohammed beaamt dit: "Veel jongens eten de hele nacht door om het overdag vol te houden." Nicole van Spaendonk geeft ook aan dat dit een van de duidelijkste voorbeelden van 'botsende' culturen is.

In de gymzaal van Brede School De Wilgenbroek ruikt het een beetje muf. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat er iedere nacht dat de school open is tussen de 50 en 80 man komen. Dat zijn voornamelijk Turkse en Marokkaanse, Islamitische jongens, maar de spoeling is divers. Ook Surinaamse, Antilliaanse, Irakese en Somalische jongeren komen over de vloer. Ook het religieus pluimage is divers.

Écht iedereen is welkom, zo verzekert Mohammed me, zelfs niet-Moslims. "Maar waar zijn de dames dan?", vraag ik hem. Mohammed geeft aan dat in de islamitische cultuur verankerd ligt dat die de Ramadan meer in huiselijke sfeer doormaken.

Naast lof voor het plan van Mohammed en Soufiane, was er ook kritiek. Boxtel zou niet zo makkelijk moeten toegeven aan de islamisering van de samenleving, zo was op onder andere Facebook te lezen. Mohammed laat het koud: "Ik geef er niet zo veel om. Dat is hun mening, en daar hebben ze recht op. Maar als wij niets hadden gedaan was er waarschijnlijk wél weer overlast geweest."

Inmiddels is het 1.38 uur. Er zijn 68 jongeren aan het sporten. Wethouder Marusjka Lestrade is zojuist langs geweest om poolshoogte te nemen. Volgens Soufiane komt ze regelmatig langs om te kijken hoe het eraan toe gaan in De Wilgenbroek.

Soufiane heeft er zelf inmiddels ook een paar voetbalwedstrijdjes op zitten. Het is een voorzichtige verklaring voor het succes van de jongens: ze maken onderdeel uit van de doelgroep. Het levert de jongens draagvlak op. Bovendien deed het tweetal onderzoek onder de doelgroep wat voor activiteiten ze het beste konden aanbieden. Een andere motivatie om mee te doen is natuurlijk de prijs voor de best voetballende teams, die uitgereikt wordt op de laatste avond voor het Suikerfeest waarmee de Ramadanperiode wordt afgesloten. Ook na afloop houdt het tweetal weer een enquête onder de deelnemers om eventuele verbeterpunten door te kunnen voeren.

Naast de nadelen van het feit dat de Ramadan in de zomerperiode valt, zijn er ook voordelen. Hoe zwaarder het is, des te meer 'bonuspunten' je namelijk als Moslim krijgt, legt Youssef uit. Die bonuspunten hebben Mohammed en Soufiane in ieder geval al verdiend.


Ik werk voor Boxtel: Jolanda van den Langenberg

Kom je wel eens bij Het GOED, dan is de kans groot dat je haar daar druk aan in de weer ziet. 32 uur in de week werkt Jolanda van den Langenberg (36) bij de kringloopwinkel aan de Industrieweg, en dat al weer een jaar lang. Wat Jolanda betreft komen daar nog heel veel jaren bij: "Het is hier keileuk!"

Nadat ze na haar vertrek bij de Vion lange tijd had gesolliciteerd zonder resultaat, volgde Jolanda een sollicitatiecursus bij de WSD. Ze deed een poging bij Het GOED en werd aangenomen. "Eigenlijk heb ik diploma's voor schoonmaker, maar daar was weinig werk in", vertelt Jolanda. "Daarbij kreeg ik overal waar ik solliciteerde te horen dat ik te oud was. Bij Het GOED kon ik wel aan de slag. Eerst dacht ik 'als dat maar goed komt', ik vond het best spannend. Maar al snel was ik gewend en merkte ik dat het er keigezellig is. Ik wil hier nooit meer weg!"

Over wat ze het leukste vindt aan haar werk, hoeft Jolanda niet lang na te denken. "Dat zijn zo veel dingen! Ik heb echt geluk gehad dat ik zo'n fijne werkplek gevonden heb. Ik heb fijne collega's, een aardige bazin, contact met de vele leuke mensen die komen winkelen en heel afwisselend werk. Nu sta ik bijvoorbeeld bij het speelgoed - ik controleer de spullen, maak ze schoon, prijs ze en zet ze in de winkel. Maar een andere keer sta ik in het achterhuis waar we de spullen in ontvangst nemen en sorteren. Boven sta ik ook erg graag. Daar is het hard werken, maar dan ben je wel lekker bezig. Ik vond meubels tillen niet erg, laat mij maar sjouwen!"

"Ik werk 32 uur: twee dagen tot 18.00 uur en de rest van de dagen tot 16.00 uur. En een keer in de vier weken op zaterdag, dat doet iedereen. Het is best veel, maar ik ben hier heel graag. Je bouwt echt een band op met mensen, niet alleen met je collega's maar ook met de klanten. Ik geef ze advies, maak een praatje met ze en uiteraard ook wel eens een geintje. Daarbij is het werk goed te combineren met mijn gezin. Als ik thuiskom heeft mijn vriend alles daar gedaan. Hij is nu huisman en zorgt voor de kinderen, een meisje van 7 en een jongen van 2."

Zitten er dan echt geen nadelen aan haar werk? Jolanda lacht: "Eigenlijk niet nee, maar als ik dan één ding zou moeten benoemen is het dat je wel hebberig wordt van werken bij Het GOED. Je ziet zoveel leuke spullen binnenkomen!"


Luchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat geschreven heb! Er zijn natuurlijk weer een hoop dingen gebeurd en ik wil er weer eentje delen met jullie:

Een aantal maanden geleden kreeg mijn oudste dochter Nica de vraag of ze haar heilige communie wil doen. Mijn dochters zitten op een katholieke school waar erg veel aandacht wordt besteed aan het geloof. Ikzelf, ook katholiek, heb hier niet heel veel meer mee, maar ik vind het toch wel fijn dat beide dochters hier wat van meekrijgen. Ik vind dat je van alles wat kunt leren en dat je er zeker ook niet slechter van kan worden.

Als je mee wilt doen met het heilige communie feest ben je verplicht om elke week (1,5 jaar lang!) naar de kerk te gaan om een mis bij te wonen.

Omdat er maar weinig missen in het Nederlands zijn en onze school een afspraak met het bisdom van Curaçao heeft kunnen maken, hoeven onze kinderen 'gelukkig' maar acht keer per schooljaar een mis bij te wonen. Nica heeft een kaart meegekregen waarop ze na elke mis een handtekening moet laten zetten. Begrijp mij niet verkeerd: met naar de kerk gaan is niets mis, maar ik vind het wat oubollig.

Na heel wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat er een Nederlandstalige mis is op zondag om 10.00 uur. Fijn dacht ik, daar gaan onze strandochtenden ;-). Daar gingen we dan, samen met Nica en mijn moeder op weg naar het Klooster Alverna.

Nu een aantal maanden verder hoeft Nica nog maar één keer naar de kerk. Elke keer is er een ander koor/band die leuke ritmische liederen zingt. De laatste pastoor bracht het evangelie zelf heel modern over.

Al met al was het dus iedere keer een leuk uitstapje met oma, dochter en kleindochter. En Nica is weer een stapje dichterbij om volgend schooljaar een witte-prinses-communie jurk uit te kiezen :-).

Groetjes Marjolein


Ingezonden brief: Groeiend verzet tegen omleidingsweg Kalksheuvel (VLK).

De gemeente is een publiciteitscampagne gestart met de kreet: "Boxtel gaat flink aan de weg timmeren". De plannen liggen momenteel ter inzage.
Het verzet tegen de plannen groeit echter gestaag. Regelmatig wordt een vergelijking getrokken met het hoofdpijndossier van de Zuidelijke hoofdweg in de jaren '80 van de vorige eeuw. Toen was de complete politiek overtuigd dat er een weg moest komen, maar wisten burgers en grondeigenaren via de rechter de weg tegen te houden. Nu doet zich een vergelijkbare situatie voor aan de westkant van Boxtel.
Veel omwonenden, Milieuvereniging Het Groene Hart Brabant, de "Stichting Kalksheuvel Groen, de betere weg" ( voorheen de SCCK ), de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Brabant en vele andere verontruste belangenverenigingen gaan bezwaar aantekenen omdat nut en noodzaak van deze peperdure oplossing wederom niet helder aangetoond wordt. Een laatste stuk ongerept open akkerlandschap met unieke cultuurhistorische en archeologische waarden dreigt verloren te gaan.
Rust, flora en fauna in dit gebied komen zwaar in het gedrang.

Daarnaast wordt steeds duidelijker dat het sluiten van de dubbele overweg voor gemotoriseerd verkeer grote gevolgen heeft voor verkeersstromen in gehéél Boxtel. Bewoners van de Eindhovenseweg en de Leenhoflaan hebben al duidelijk van zich laten horen. Maar ook Halderheiweg, Mezenlaan, Parkweg, Kempseweg etc. gaan flink meer verkeer krijgen.
Voor de noodzakelijke aanpassingen hiertoe is nog geen cent beschikbaar!
In 2013 is aangekondigd hiervoor een zogenaamde Frictiepot in het leven te roepen om daarin de benodigde financiële middelen te verzamelen. Helaas is die pot er nog steeds niet en is op geen enkele wijze actie ondernomen om de noodzakelijke aanpassingen te inventariseren en de kosten te begroten. Tenslotte wordt het buurtschap Kalksheuvel ook nog eens afgesneden van het centrum van Boxtel!

Kortom met het fietstunneltje wordt de Boxtelse bevolking om de tuin c.q. het spoor geleid!

Thed van den Aker
Kalksheuvel 26


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Dit is Pietje van Abeelen.Zie ook de foto in het boek Driek van Roger van Laere blz.238. Wie kent zijn familie nog?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

AFVALLEN:
wil jij afvallen onder begeleiding van een Cambridgeconsulente op een verantwoorde manier? Bel voor meer informatie 0630212511

12 / 18

Foto: VVD

De stand van zaken in politiek Boxtel!

In het Brabants Dagblad las ik, dat politiek in Boxtel erg voorspelbaar is. We hebben het 'motorblok' van Combinatie95, SP, Inbox en D66 (de coalitie) met twee fracties, PvdA/GroenLinks en VVD, die geen wethouder hebben geleverd maar het motorblok voluit zouden steunen. In Den Haag zouden ze er jaloers op zijn!

Als ik dat zo lees, ben ik enerzijds trots, dat VVD tot een stabiel motorblok behoort, en anderzijds voel ik de behoefte om het toch genuanceerder neer te zetten. Uiteindelijk is de gehele gemeenschap het meest gebaat bij een stabiel, vooruitstrevend bestuur, dat alle middelen benut om met respect naar elkaar het beste voor de inwoners eruit te halen.

Voor VVD is het liberalisme het grootste gedachtegoed en dat zullen we ook altijd uit blijven dragen. Maar ook een goed economisch klimaat is de basis voor een welvarend dorp met de beste mogelijkheden voor iedereen: sociaal, zakelijk en duurzaam!
Als wij ons gedachtegoed onder de plannen van de coalitie kunnen leggen, hebben we een (belangrijk) deel van onze idealen verwezenlijkt.
VVD hecht grote waarde aan respectvol samenwerken met andere partijen en probeert waar mogelijk op een beschaafde manier haar ideeën in te brengen. Met slechts één zetel in een raad van 23 zetels valt dat niet altijd mee en natuurlijk zouden we heel graag met meer stemmen vertegenwoordigd zijn. Voor ons is het juist daarom heel waardevol om als gedoogpartner mee te draaien in een coalitie die ontzettend hard en met succes aan de weg timmert.
Binnen de overleggen voelen wij ons gehoord en gerespecteerd. Voor de duidelijkheid: wij maken geen deel uit van de coalitie, wij gedogen op diverse hoofddossiers en als wij het niet met onze standpunten kunnen verenigen, hebben wij alle vrijheid om tegen te stemmen, hetgeen ook wel gebeurd is.

Velen zullen nog weten, dat VVD een groot tegenstander was van het sluiten van de dubbele overweg en vooral tegen de fietstunnel. Een volwaardige autotunnel had onze absolute voorkeur. Toch werd met een meerderheid van stemmen gekozen voor het plan dat nu voorligt. Democratisch gekozen en niet meer terug te draaien, laat dat helder zijn.
Na de beslissing van de toenmalige gemeenteraad is er een bestuurlijke overeenkomst opgesteld met het Ministerie in Den Haag en met de Provincie. Zij financieren het overgrote deel. Er is helaas geen weg meer terug.
De gevolgen voor de verkeersstromen in Boxtel zijn echter desastreus. Dat weten we allemaal en daarom zal vóór de zomervakantie een totaal verkeersplan gepresenteerd worden om tot een zo goed mogelijke integrale oplossing te komen. VVD heeft er een hard hoofd in en er zullen flinke budgetten uit de hoge hoed getoverd moeten worden om dit monsterdossier tot een goed einde te brengen. Een enorme uitdaging, waarvan ook VVD kan stellen dat wij een goede afloop op dit moment nog niet vol vertrouwen tegemoet zien.

Foto: D66 Boxtel

Meedenken én werken in Boxtel

Meewerkend Boxtel is de slogan van onze gemeente. En dat komt de laatste tijd op veel manieren tot uiting. Boxtelaren denken en praten mee over PHS, het verdwijnen van geldautomaten en brievenbussen én zijn betrokken bij tal van evenementen. Zoals de komst van spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. Met op de agenda allerlei activiteiten voor en door Boxtelaren. Een prachtig staaltje burgerparticipatie wat D66 van harte toejuicht. Wilt u ook meewerken om Boxtel nog mooier te maken? Kijk dan eens op www.wijwerkenmee.nl waar verschillende voorbeelden te vinden zijn van echte lokale projecten, opgezet door Boxtelaren.

Het ramadan-initiatief
Maar het mooiste voorbeeld is misschien wel het ramadan-initiatief van Soufiane en Mohammed. Om te voorkomen dat moslimjongeren tijdens de ramadan tot midden in de nacht op straat kletsen en daarmee – onbedoeld – overlast veroorzaken, besloot het duo om een activiteitenprogramma op te zetten. Tijdens de ramadan kunnen jongeren tussen 22.00 en 01.00 uur terecht bij brede school De Wilgenbroek om te zaalvoetballen en te kletsen. Een mooi initiatief wat laat zien wat meedenken en -werken precies inhouden.

De verkiezingen komen eraan!
De komende maanden wordt van de Boxtelaren ook al gevraagd om volop mee te denken met D66 Boxtel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn we natuurlijk al druk bezig met het vormgeven van ons verkiezingsprogramma voor de periode 2018-2022. Daarvoor zijn onze leden vertegenwoordigd in werkgroepen waar uitgebreid wordt gesproken over de plannen die wij de komende jaren met en in Boxtel hebben. Maar daar hebben we u voor nodig. Het gaat namelijk om de gemeente Boxtel met al haar inwoners. Wat vindt u belangrijk? Welke punten moeten de komende jaren extra aandacht krijgen? Waar maakt u zich zorgen over? Dat zijn vragen waar D66 graag uw mening over wil horen.

Plannen maken doen we samen
Natuurlijk kunt u ons via social media of per e-mail aanspreken. Maar we gaan liever face-to-face met de Boxtelaren in gesprek. Daarom houden we zaterdag 24 juni een ‘in gesprek met’-actie in Boxtel. Leden van D66 gaan de straat op om met u te praten over ons prachtige dorp. Wat kan er beter? Wat ziet u graag anders? Welke struikelblokken zijn er? De input van de Boxtelaren wordt door ons gebruikt in het verkiezingsprogramma. D66 Boxtel heeft als uitgangspunt om te praten met mensen en niet alleen over mensen. Denkt u ook met ons mee?

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-06 Tongeren,Nergena, Luissel e.o
17-06 Den Berg
20-06 Kerkeind
21-06 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 24

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bosscheweg 55, renoveren woning
Esschebaan 21, plaatsen hekwerk aan achter- en zijkant perceel en plaatsen poort voor oprit

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Schijndelseweg tussen huisnummer 14a en 16, rooien: 1 es uit de middenberm

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Oirschotseweg 7, bouw nieuwe ligboxenstal aan bestaande ligboxenstal

Verleende omgevingsvergunningen
De Aanloop 1, vervangen kozijnen en gevelpanelen erker en raam aan voorzijde woning
De Beukums 124, vervangen schutting en verhogen dak schuur
Burgakker naast Rechterstraat 20, plaatsen informatiewand langs gevel

Evenementenvergunning
Live muziek tijdens de kermis nabij café ’t Huukske, Barrierweg 4/6, verleende vergunning voor dit evenement op zaterdag 5 augustus 2017 tot en met woensdag 9 augustus 2017 vanaf 14.00 uur tot 01.00 uur

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Sporten is gezond en fijn, maar graag zonder kniepijn!

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze keer zal Malou Leijtens de behandelmethode Dry Needling toelichten bij een 'lopersknie' wat binnen ons vak ook wel TIFS wordt genoemd.

In de zomer van 2015 heb ik mijn eerste cursus Dry Needling afgerond, nadien in december 2015 de vervolgcursus waarmee ik uiteindelijk het gehele lichaam kan behandelen. Ik was enorm gemotiveerd om mezelf deze behandelmethode eigen te maken omdat ik er veel positieve verhalen en ervaringen van hoorde in mijn omgeving en van collega’s. Dry Needling is een methode waarbij middels een acupunctuurnaald spierknopen (triggerpoints) worden aangeprikt waardoor de spierspanning afneemt.
Mijn eigen ervaring nu, na bijna twee jaar te behandelen met Dry Needling, is dat het voor mij een verrijking is voor mijn therapiekeuze naast de manuele therapie en oefentherapie.

Sporten is gezond, een vorm van ontspanning maar bovenal een manier om fit te blijven. Echter kan sport soms ook lichamelijke klachten met zich meebrengen. Een disbalans in belasting-belastbaarheid kan op de langere termijn fysieke klachten geven die ons kunnen beperken tijdens dagelijkse activiteiten en sport. Het is daarom van belang om je trainingsbelasting qua frequentie en intensiteit rustig op te bouwen maar ook te zorgen voor goede kleding, schoenen etc. Maar bij een blessure kan de fysiotherapeut wellicht de oplossing bieden…

Zelf sport ik ook graag en het liefst buiten. Ik voetbal en tijdens de zomerstop ga ik graag wielrennen en hardlopen. Twee jaar geleden kreeg ik voor het eerst knieklachten, een scherpe branderige pijn aan de buitenzijde van mijn knie. Deze klachten waren voornamelijk aanwezig tijdens het sporten, maar nadien ook met traplopen, hurken of zelfs in rust. Na onderzoek bij de fysiotherapeut bleek ik last te hebben van het TIFS (Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom), een knieblessure bij sporters, voornamelijk bij hardlopers. Als gevolg van overbelasting kunnen er verklevingen van bindweefsel of spierknopen (triggerpoints) ontstaan die pijnklachten veroorzaken. Een geïrriteerde slijmbeurs gelegen tussen de peesplaat en het botweefsel aan de buitenzijde van de knie verklaart vaak deze pijnklachten.

Na drie behandelingen Dry Needling was ik weer klachtenvrij aan het sporten. Echter is het van belang om alle componenten aan te pakken ter voorkoming van terugkerende klachten op langere termijn. Hierbij moet gedacht worden aan het aanpassen van de trainingsbelasting, goed schoeisel met eventueel daarin aangepaste steunzooltjes als er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of knieën en een goede spierfunctie van de bil/heupspieren.
Na deze ervaring heb ik inmiddels al meerdere patiënten behandeld met Dry Needling voor deze knieklacht met een positief effect waardoor ze op korte termijn weer konden terugkeren in hun sportritme.

Malou Leijtens
Master Manuele Therapie, Dry Needling
FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl

Tunnel Vision 2.0 zet graffitikunst op de kaart

Het organiserende team van Tunnel Vision 2.0, met van links naar rechts Paul, Jan en Mitch. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Nadat de eerste versie van het cultureel evenement Tunnel Vision een doorslaand succes bleek, gaat tweede editie van Tunnel Vision gaat op 25 juni van start. Tijdens het graffiti-evenement wordt de tunnelwand van het viaduct waar het voormalig Duits Lijntje onder de A2 door loopt omgetoverd tot de schildersezel van tientallen graffiti-artiesten. Daarnaast zijn er workshops graffiti-spuiten, breakdance-optredens en mc's. Het evenement moet een doorsnede van de hiphopcultuur bieden.

Het idee voor de eerste editie ontstond toen Theodoor van Leeuwen, Ad van Gennip en John Rikken van Vereniging De Dommel Door Boxtel de tunnel in het vizier kregen. "We ruimden met de vereniging al enige tijd de oevers van de Dommel op toen iemand uit die 'prikploeg' zei dat hij bij het viaduct onder de A2 geweest was. Het leek daar volgens hem wel een vuilnisbelt." Hoewel het strikt genomen niet de taak was van Van Leeuwen en 'zijn' club om de locatie schoon te houden, besloten ze de touwtjes in handen te nemen.

De locatie werd opgeruimd en in samenspraak met ProRail, Rijkswaterstaat en de gemeente kwamen er prullenbakken. Ook werd geld vrijgemaakt om 'iets' met de locatie te doen, bijvoorbeeld met graffiti. Dit was het moment dat Mitch Koningstein (32) en Paul Jongsma (32) in beeld kwamen. "Wij lazen in de kranten dat er subsidie vrijkwam en iets over graffiti en belden elkaar meteen op", zegt Mitch. Het tweetal ging om tafel met Dommel Door Boxtel en de eerste editie in oktober 2016 was geboren.

Het evenement was zo'n succes dat de gemeente er veel aan gelegen was om daar een vervolg aan te geven. Dat kwam de organisatie, waar zich inmiddels ook Jan Pennings (27) bij aangesloten had, goed uit, want het plaatsen van de benodigde steigerconstructies in de tunnel is een kostbare operatie, die ruim 50 procent van de 13.000 euro subsidie aan opslokt.

Het programma van Tunnel Vision 2.0 biedt vermaak voor jong en oud. Voor de jongste aanwezigen is er een graffiti-workshop, waar de eerste stapjes naar het (legaal) graffitispuiten gezet worden. Rapper Boeze Bas uit België en Reemz, bekend van Hollands Got Talent met zijn freestyle basketbal, zullen optredens verzorgen voor de 'oudere jongeren'.

De datum van Tunnel Vision, 25 juni, is niet voor niets zo gekozen; op die dag vindt namelijk Boxtel En Route plaats, met als thema 'Verborgen Schatten'. Het doel van dit evenement is het verbinden van alle Boxtelaren. Vanuit dit oogpunt zal ook de Swanee Bridge Band optredens verzorgen.

Mitch en Paul zijn al jaren graffiti-artiesten. En nee, ze zijn geen straatschoffies, maar nette jongemannen. Mitch is docent Engels in Waalwijk en Paul grafisch vormgever. Beiden begonnen in hun vroege tienerjaren met het spuiten. In die tijd was dat nog niet legaal, maar werd het op sommige plekken gedoogd.

Inmiddels is het graffiti-spuiten op veel locaties, zoals bij het Duits Lijntje, wel legaal. Dat heeft volgens Paul zowel voor- als nadelen. Hij wijst op een zichtbaar haastig, met een krachtterm overspoten graffitikunstwerk van Tunnel Vision 1.0: "Sommigen vinden graffiti vandalisme, maar dit vind ík dan weer vandalisme." Mitch: "Dat zeg je goed! Er zijn ongeschreven regels dat wat je 'crosst' mooier moet zijn dan het origineel." Met dat 'crossen' bedoelt Mitch het overspuiten van een bestaande 'piece', ofwel graffitiwerk.

Zo zijn er meer regels. Bijvoorbeeld dat je het hele kunstwerk dat je overspuit eerst netjes wegwerkt met een laag 'grondverf'. Zuchtend wijst Mitch op enkele kliederwerken. "Ik zou hier als graffitispuiter huilend weglopen als ik zoiets had neergezet. Helemaal omdat het hier legaal is. Hier zou je eigenlijk het vetste moeten zetten wat je kan, omdat je hier alle tijd van de wereld hebt!"

Het spuiten zelf is lastiger dan het lijkt, zo vertellen de jongens. "Je begint bij graffitiwerk met het spuiten van de achtergrond, van daaruit werk je naar voren toe." Verder is het spuiten volgens Jan eigenlijk veel trail & error. Zelf begon hij zo'n anderhalf jaar geleden op aandringen van Mitch en Paul. "Je weet als je begint niet precies wat de graffiti doet op een muur", vertelt Jan. Het onder controle krijgen van de spuitbus heet veelbetekenend 'can control'.

De 13.000 euro subsidie wordt langzaamaan afgebouwd totdat het evenement, door middel van sponsors, geheel op eigen benen kan staan. Inmiddels staan versie 3.0 en 4.0 al in de grondverf en is er ook een stichting in oprichting om de financiering van de volgende edities op rolletjes te laten verlopen.

Tunnel Vision 2.0 vindt plaats op zondag 25 juni van 10.00 tot 20.00 uur. Vooralsnog doen er al 58 graffitikunstenaars mee.


Boxtel - Op de rotonde op de kruising van de Brederodeweg met de Schijndelseweg is donderdagavond een vrouw gewond geraakt. Zij werd op de rotonde op de kruising van de Brederodeweg met de Schijndelseweg in Boxtel aangereden door een auto.

Door het ongeval was de toerit van de rotonde vanaf de Brederodeweg enige tijd gestremd. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de politie kwam ter plaatse. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd.

Het is de laatste tijd vaker raak met soortgelijke ongevallen op deze rotonde in Boxtel, zoals in 2016, of eerder dit jaar. Al in 2015 bleek uit een door ons opiniepanel, TipMooiBoxtel, uitgevoerde raadpleging dat rotondes de grootste verkeersergernis zijn van veel Boxtelaren.


Boxtel - Lookz kapsalon is in de race voor de titel 'Leukste kapsalon van Brabant' 2017. Lookz is door de publieksjury eerder al verkozen tot leukste kapsalon van Boxtel.

De stemmers konden bij het uitbrengen van een stem 3 rapportcijfers geven voor sfeer, prijs-/kwaliteitsverhouding en persoonlijke benadering. Dat haar relatief kleine kapsalon zo'n hoge ogen gooit, is voor eigenaresse Wiesje van Erp een hele eer. "Mijn kapsalon is klein en persoonlijk. Daarnaast word je altijd door dezelfde persoon geholpen. Dat betekent dat mensen weten wat ze kunnen verwachten. Ook ken ik zo ongeveer al mijn klanten bij naam", vertelt de trotse eigenaresse.

Dat Wiesje bij de top 10 van de leukste kapsalons in de provincie hoort, dát weet ze al. Maar of ze ook daadwerkelijk dé leukste is, weet ze pas 26 juni. Dan is namelijk de finaleronde in Aalsmeer.

Veel belangstelling voor Liempdse ladies bingo

Liempde - De eerste editie van de Liempdse ladies bingo gaat maandag 19 juni van start. En aan het aantal inschrijvingen te zien belooft het meteen een groot succes te worden: al bijna 100 mensen hebben zich ingeschreven voor de speciale bingo-avond bij Het Wapen van Liempde.

Organisator Josephine Bekkers is blij met de hoge opkomst. "En het wordt mooi weer, dus we kunnen het wel de Liempdse ladies zomerbingo noemen", lacht ze. Naast vele mooie prijzen, zoals een workshop van Wauw! Kleur, een goedgevuld picknickpakket, of een prachtige houten picknicktafel, staan namelijk ook zomerse cocktails centraal. Ook worden er hapjes geserveerd. Bijna alle prijzen worden door Liempdse ondernemers geleverd, waardoor het evenement ook in die context haar naam eer aandoet.

Opgeven voor de bingo kan bij Josephine Bekkers, via 06-29080649, of door je te melden bij Het Wapen van Liempde via info@wapenvanliempde.nl of op het Raadhuisplein 4. Deelname kost 25 euro, inclusief welkomstdrankje en hapjes.

De bingo begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. Het Wapen van Liempde is geopend vanaf 19.30 uur. Tijdens de bingo zijn reguliere bezoekers ook gewoon welkom. "Het belooft een gezellige zomeravond te worden", voorspelt Bekkers.


Nieuw artikel

Foto: Edwin Looijaard

Veldhoven - Na winst op het Koningsvoetbaltoernooi in Boxtel en bij het KNVB Schoolvoetbal Regiokampioenschap te Veldhoven, mochten de voetballers van Basisschool De Vorsenpoel afgelopen woensdag in Zwijndrecht tijdens de Districtsfinale KNVB schoolvoetbal zuid 1strijden om plaatsing voor de Landelijke Finale schoolvoetbal in Zeist. De Boxtelaren behaalden een mooie derde plaats.

Van links naar rechts: Juul Schellekens, Tasnim Bezbiz en Lisa Maas. (Foto: Sandra Schellekens) Foto: Sandra Schellekens

De Vorsenpoel kwam uit in een poel met zeven andere basisscholen uit Goes, Heinkenszand, Bergen op Zoom, Dordrecht, Zwijndrecht, Baarle-Nassau en Vught. De Boxtelaren wisten de eerste twee wedstrijden te winnen, met 1-0 en 3-0. De derde wedstrijd tegen Basisschool Johan Friso uit Dordrecht was spannend, aangezien deze tegenstander ook de eerste twee wedstrijden op zijn naam had gezet. Om de kruisfinale te halen, moest de Vorsenpoel winnen.
Geplaagd door de harde wind liep de Boxtelse ploeg in de eerste helft tegen een achterstand van 0-2 aan. In de tweede helft hadden de voetballers van de Vorsenpoel wind mee, en wisten zij terug te komen naar 2-1. Helaas was dit ook de eindstand.
In de kruisfinale voor de derde en vierde plaats moest Boxtel het opnemen tegen basisschool Piramide uit Vught. In een zeer sportieve wedstrijd eindige de stand in 0-0. Strafschoppen moesten de eindstand bepalen. Hierin was de Vorsenpoel de sterkere en stelde zo de derde plek in het toernooi veilig.

Jonge zwemsters SWNZ bij top van Brabant

Oss - De beste minioren (zwemmers tot en met 12 jaar) van Brabant waren zaterdag en zondag present in Oss om te bepalen wie zich de besten van de provincie mogen noemen. SWNZ was aanwezig met drie meiden, alle drie geboren in 2007 en dus zwemmend in de categorie minioren 4.

De Boxtelse Tasnim Bezbiz kwam zaterdag als eerste in actie. Op de 100 rug bleef ze iets boven haar beste tijd en behaalde de zestiende plaats. Op de 50 vlinder kreeg zij gezelschap van plaatsgenoot Lisa Maas. Tasnim verbeterde haar persoonlijke record met twee seconden en Lisa met één. Ze werden daarmee twaalfde en vijftiende.
Op zondag kwam Juul Schellekens uit Schijndel samen met Lisa in actie op de 100 school. Beide meiden zwommen twee PR's in één race. Juul verbeterde haar PR op de 50 school met 0,9 en haar PR na 100 meter met 1,9 seconde. Ze eindigde daarmee als tiende van heel Brabant. Lisa deed het ook fantastisch met een verbetering van haar toptijd op de 50 school met driekwart seconde. Na vier banen was ze 3,5 seconde sneller dan haar oude PR. Het leverde haar een mooie veertiende plaats op. Tasnim verbeterde haar PR op de 200 wissel met 4,5 seconde, een mooie dertiende plaats.

MEP-kampioenen

JF3 Foto: Selma Bakker

MEP 6 E6
Na de winterstop startten Britt van Dongen, Annabel Smits, Yenthe Goossens, Kezz van de Langenberg, Guusje Teunis, Lisa van den Aker, Bibi Pije en Kris Weijers als 6-tallen bij de Meisjes E. Afgelopen zaterdag pakten de jonge hockeysters in Den Bosch samen met coaches/trainers Pascale Boleij, Sophie Teunis en Anneke van den Aker het kampioenschap na een spannende wedstrijd waarin MEP in de laatste minuut de gelijkmaker maakte.

JD1
Met 3-1 versloegen de jongens van MEP D1, Freek Bastianen, Ian van Broekhoven, Harrie Delmée, Tygo Heijnen, Maurice Huijbregts, Talhah Iqbal, Tymo Kock, Loet Langerwerf, Mats van Leuken, Florijn van Oirschot, Eif Ophof, Floris Simons, Kasper Smits en Pepijn van Thiel, zaterdag in eigen huis tegenstander Helmond. Onder leiding van trainers/coaches Thijs Langenhoff en Gijs de Wild wisten de jongens hiermee ongeslagen kampioen te worden.

M8E5
Hoewel Roos Arts, Tara Bouwman, Shania van den Dungen, Renske Heesen, Lienke Lemmens, Mariyam Morsal Hamzabegovic, Puck van Nunen, Mare van Sambeek, Elle Verhoeven, Anouk van de Water van te voren al wisten dat ze kampioen zouden worden, gingen de meiden van M8E5 vol overgave de wedstrijd in. Met een ruime overwinning van 8-0 wonnen zij thuis van Oss en veroverden zij ongeslagen het kampioenschap.

JD1 Foto: Katelijne van Thiel
M8E5 Foto: Masha Arts-Raaijmakers
M6E6 Foto: Anneke van den Aker-Teunis

JF3
Het jongste jongensteam van MEP, JF3 werd zaterdag ongeslagen kampioen. Matthijs van Zuidam, Naud Harmeling, Guus Wilting, Cooper Linsen, Jort Brok, Sjuul Tielen, Tijmen Ras, Willem Dekker en Thije van Düren (niet op de foto) vierden dit kampioenschap met chocolade medailles en een heuse wisselbeker.


Bridgeclub De Rots, uitslagen 7 juni
A-Lijn: 1. J. Fischer & R. Koelink 59.72% 2. R. Steenbakkers & R. Daverveld 59.02% 3. P. Broers & D. Landman 56.25%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 6 juni
A-Lijn: 1. S. Tempels & J. Sweere 61,25% 2. P. vd Ven & H. vd Wetering 59,58% 3. F. & H. Schalkwijk 56,67% B-Lijn:1 M. van der Sloot & H. van Pinxteren 61,25% 2. L.& R. Verstijnen 60% 3. L. Brusselaars & A. van Erp 57,29%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 juni
A-Lijn: 1. N. van der Poel & J. de Wolf 61,81% 2. M. van der Meijden & H.Jolie 57,36%
3. Y. Visser & G. Dams 57,22% B-Lijn: 1. A. van de Sande & F. van de Spijker 65,63% 2. T. van der Horst & T. Spikmans 58,33% 3. R. Post & MJ. Theloesen 53,65%

Uitslagen 8 juni
A-Lijn: 1. M. Klaassen & A. van der Sangen 60,50% 2. T. & S. van Alphen 58,33% 3. J. Peerlings & Riet van Stuivenberg 57,50% B-Lijn: 1. T. van der Kolk & M. van der Sloot 59,03% 2.T. Bosveld & H. Hoogers 56,94% 2. G. & G. van den Bosch 56,94%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 6 juni
A-Lijn: 1. J. Clercx & H. Peerlings 74% 2. R. van der Heijden & T. van der Zanden 56,67% 3. J. Koppen & N. Maas 55% B-lijn: 1. H. Goes & E. Visser 61,81% 2. G. Stolk & K. de Waal 59,03% 3. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 56,94%

Bridgeclub Liempde, zomerdrive 2, uitslagen 8 juni
A-Lijn: 1. G. Bekkers & R. van Heeswijk 64,24% 2. D. Eltink & J. van der Steen- van de Meerendonk 63,54% 3. L. van de Meerendonk-van de Wiel & G. van de Meerendonk 63,19% B-Lijn: 1. W. van der Worp & E. van der Heijden 68,75% 2. J. Dobbelsteen & D. Legius 60,12% 3. R. Prinsen & M. van Overbeek 57,74%

Duivensport
Uitslag Nanteuil 171 duiven 327 kilometer
1-9 Theo van de Langenberg
2-11 comb van Rooij-Platenburg
3-5-6-7-8 Berrie van de Brand
4 Roland van de Langenberg
10 Ad Blummel
12-14-15 Frans van Laarhoven
13 comb. Noni

Uitslag Argenton 178 duiven 621 kilometer
1-10-12-13 Roland van de Langenberg
2-3 Cees Willems
4-15 Frans Kapteijns
5-8-14 Berrie van de Brand
6-11 Wim Langenhuizen
7-9 comb van Rooij-Platenburg

Judo

Judo Cup Brabant, uitslagen 10 juni
1e plaats, kampioen: Collin van Rooij, Keira Kreijveld, Luuk van de Sande, Cas de Wit en Ivar van Weert.
2e plaats: Yoran Lips
3e plaats: Henri de Kruif, Mike van der Mijden, Anouk van der Mijden, Gijs de Wit, Pim de Wit, Mees Koster
4e plaats: Bas Daverveld, Joost van der Linden, Irene van Ooijen, Gijs van Mensvoort, Guus Zwijnenberg en Xander Kreeft.
5e plaats: Senn Steenbakkers

Einduitslag competitie Judo Cup Brabant:
1e plaats: Joost van der Linden, Keira Kreijveld, Mike van der Mijden, Anouk van der Mijden, Cas de Wit
2e plaats: Bas Daverveld, Collin van Rooij, Luuk van de Sande, Senn Steenbakkers, Yoran Lips, Gijs de Wit, Irene van Ooijen, Pim de Wit, Gijs van Mensvoort, Guus Zwijnenberg, Ivar van Weert, Mees Koster, Xander Kreeft, Luc de Laat,
3e plaats: Jop Putmans, Mika van Weert, Roy Kemps, Henri de Kruif.
Herinneringsmedaille Faye Goossens, Sam Smulders en Teun Franken.

Paardensport
HSV St. Martinus, uitslagen 11 juni

Dressuur pony's Rosmalen
Iris van Olphen-Twylight klasse DE/B: 12e met 183,5 en 189,5 pnt en 2e met 196 pnt
Lieke de Bresser-Holm's Gentleman klasse DE/L2: 4e met 184 en 186 pnt en 1e met 201 pnt
Anne Teulings-Djo-Djo klasse B-L2: 1e met 180 pnt
Sofie Teulings-Sasha in de Bixie; 2 x 80 pnt en foutloos gesprongen parcours

Honk- en softbal

Ducks, Uitslagen 10 juni        
Ducks JH1-Starlights JH1        7-10
Nuenen PH2 Ducks PH1        11-7
Blue Lions Tilburg AS1 Ducks AS1        12-10
Ducks softbal U17/1-ROEF! U17/1        3-6
Ducks softbal U17/1-ROEF! U17/1        2-14
Uitslagen 11 juni
Ducks H2-Starlights H2        15-5
Ducks H1-Starlights H1        8-2
Neptunus DS2-Ducks DS1        5-9
Programma 17 juni:                
Zwijndrecht DS1-Ducks DS1        19.00
Programma 18 juni|
Ducks H2-Panters H1        11.00

Voetbal

RKSV Boxtel, uitslag 11 juni
Boxtel 1-Zwaluw VFC1        1-3


Selectie TS.Dekker voor WK 2017 bekend

Foto: T.S. Dekker

Boxtel - Donderdag maakte Sabum Ad Dekker namens de Wedstrijd Selectie Commissie, bestaande uit Kevin van Weert, Atmane Qoubbanne, Aaron Dekker, Jolijn van Eijsden en Dekker zelf, de definitieve TS.Dekker WK Selectie bekend.

Het wedstrijdteam trainde bijna een jaar lang intensief, met de nodige ups en downs, zonder ook maar een wedstrijd verstek te laten gaan. De WSC was dan ook trots om de namen bekend te mogen maken: Areeb Abbas Ashraff, Linda Beekmans, Corné Beekmans, Kayleigh Belemans, Max van Brunschot, Loubna Driouch, Jolijn van Eijsden, Jenthe Herbers, Bryan Marien, Tilia Marouch, Lucas Punt, Atmane Qoubbane, Nabil Qoubanne, Dinand Verhoeven en Lizzy van Wanrooy

De geselecteerden werden een voor een naar voren geroepen en kregen naast een motivatie voor hun keuze van Sabum Ad een geluksmunt. Ook de trainers/coaches en begeleider kregen een geluksmunt, omdat TS.Dekker als volledig team zal optreden tijdens de WK van 25 september tot en met 1 oktober dit jaar in Barneveld. Daarnaast werden de ouders en supporters die aanwezig waren, geroemd voor hun altijd aanwezige steun. Op www.tsdekker.nl zal binnenkort een complete profielpagina van de WK-leden met al hun successen gepresenteerd worden. TS.Dekker is ook te volgen via Facebook.

Scheidsrechters TS.Dekker naar Internationaal Umpire Seminar
Ter voorbereiding op het aanstaande WK in Barneveld, vertrokken negen scheidsrechters van TS.Dekker zaterdag naar Barneveld voor het eerste Internationale Umpire Seminar.

Het seminar stond onder leiding van Master Steve Weston, 7th Degree and Chair of the Umpire and Tournament Committee ITF HQ Korea. Dit alles in samenwerking met Sabum Harry van Schaik Organizer WK 2017.

Scheidsrechters uit Belgie, Nederland, Rusland, Polen Duitsland en Bulgarije waren aanwezig om de juiste kennis te vergaren. Het seminar werd afgesloten met een officieel certificaat ter voorbereiding op de WK. De scheidsrechters van TS.Dekker, Marcel van Brunschtot, Boo Sabum Tini Traag, Boo Sabum Stanley Portier, Aaron Dekker, Ralph Dikmans, Kayleigh Belemans, Alex van Vreede, Boo Sabum Atmane Qoubbanne en Sabum Ad Dekker, weten nu alles van Rules and Regulations voor het WK.


Winst voor softbalsters en honkballers Ducks

Rotterdam/Boxtel - Voor de dames van Ducks stond zondag een uitwedstrijd tegen het Rotterdamse Neptunus op het programma. Hoewel Ducks nog nooit van deze ploeg won, zette de Boxtelse ploeg haar overwinningsreeks voort en behaalde de overwinning. Ook voor de heren verliep de wedstrijd zondag voorspoedig. Zij wonnen thuis van Starlights uit Schijndel.

Hoewel Neptunus dit seizoen nog niet veel gewonnen had, is in het verleden gebleken dat Ducks grote moeite heeft met de Rotterdammers. Nog nooit werd gewonnen van dit team. Gezien het goede spel van de afgelopen weken, wisten de Boxtelse dames dat ze dit keer verre van kansloos waren.
In de eerste inning kwamen zes Boxtelse speelsters aan slag, maar hieruit kon niet worden gescoord. Neptunus kwam met zeven speelsters aan slag en bracht de stand op 2-0.
In de tweede inning sloeg Colette Wind een driehonkslag en Janne de Haan, Nikki van Nes en Evelien Gerrits volgden haar voorbeeld met honkslagen. Hieruit scoorde Ducks 4 punten. Neptunus bracht de tussenstand op 4-4.
In de vijfde inning bleek dat Ducks echt voor de winst ging en werden er nog meer honkslagen geslagen door Wind, Van Nes, Gerrits en Elke Mutsaards. Dit leverde vijf punten op en een tussenstand van 9-4.
In de zesde inning scoorde Neptunus nog een punt, maar daar bleef het bij en de eindigde wedstrijd in een 5-9 overwinning voor Ducks. Beste slagvrouw Ducks: Nikki van Nes (.800).

Honkbal Ducks-Starlights
Voor de honkballer stond zondag een heuse derby op het programma; de thuiswedstrijd tegen oude bekende Starlights, een altijd sportieve en interessante pot. De Schijndelaren hadden een goede reeks achter de rug waar Ducks kampte met verlies, wat de wedstrijd des te interessanter maakte. Startend werper Jeroen van Nes moest meteen een honkslag incasseren op een goed neergelegde stootslag, wat resulteerd in een punt voor Starlights.
Hierop trok Rogelio Cicilia de stand weer gelijk. Van Nes liet in de volgende inning geen honkloper toe. Ducks putte kracht uit Van Nes' optreden en beloonde hem met vier punten op honkslagen van Mike de Ruijter en Rogelio Cicilia. Van Nes continueerde zijn sterke spel en zette zonder moeite de Schijndelse slagploeg op zij. Ducks kwam in de derde inning op een 6-1 voorsprong. Van Nes stuurde de slagmannen van Starlights keer op keer terug naar de dugout. Ducks bleef honkslagen slaan maar kon deze niet verzilveren met punten, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef.
In de vijfde inning scoorde Kees van Dooremalen op een honkslag van Mike de Ruijter. In de zesde inning verloor Van Nes even zijn concentratie en werd Ducks ruw wakker geschud: aangewezen slagman Sjors Gevers sloeg een verre homerun om de stand te brengen naar 7-2. Ducks herpakte zich en sloeg in de achtste inning toe met een minstens even verre homerun van Remco van Nistelrooij, die tekende voor de eindstand 8-2. Beste slagman aan de zijde van Ducks: Remco van Nistelrooij met 2 uit 4 (AVG. 0.500, 1 HR, 2 RBI, 1 R).


Boxtel - In de Comsche Hoeve vonden afgelopen weekend de finalerondes van de persoonlijke kampioenschappen libre van de Boxtelse Biljart Bond (BBB) plaats. De start van de wedstrijden veroorzaakte bijna een ontregeling van het speelschema, toen de partij tussen Antal van Brussel en Cor van Beers ruim 1 uur en 50 minuten duurde.

In de A-klasse gingen Adri van de Laak, Cor van Beers, Martin van de Loo en Corné Franken naar de kruisfinales. Opvallend waren de hoogste series van respectievelijk 26 en 32 van Adri van de Laak. In de B-klasse werd het nog spannend. In poule B1 waren Kees Karssemakers en Arno Raaijmaakers met 34 en 33 punten de sterksten, In poule B3 was Henk Spooren met 36 punten (driemaal de maximale score) de beste, terwijl in poule B2 sprake was van een unieke situatie: twee spelers, Tim Driessen en Gijs van Houtum, eindigden exact gelijk qua punten en procentuele score, waardoor een barrage nodig was. Driessen won en ging naar de kruisfinales.
De kruisfinales werden zondag gespeeld. In de A-klasse wonnen zowel Martien van de Loo als Corné Franken, waarna Franken in de finale een achterstand van tien punten omboog naar een ruime voorsprong en de titel behaalde. In de B-klasse waren Kees Karssemakers en Tim Driessen de sterksten. In de finale ging Karssemakers na een achterstand toch nog met de titel aan de haal.

Bij de prijsuitreiking benadrukte Steef Zink (secretaris BBB) dat er geen onregelmatigheden waren geweest en het tournooi weer in een uitstekende ambiance verlopen was, onder dankzegging aan iedereen. Zink reikte ook de beker voor de Clubkampioenschappen Libre 2016/2017 uit aan
Wilma van Schijndel, teamleider van BV 'Het Groene Laken 2', kampioen met 17 punten voorsprong op nummer 2 'Uit de Kom'. 'De Amateur 1' behaalde een verdienstelijke derde plaats.

Meer weten over de BBB? Kijk op www.boxtelsebiljartbond.nl.

Twee podiumplaatsen voor Kay Karssemakers

Foto: Sandra Janssen

Son/Sint-Isidorushoeve - Kay Karssemakers stond zaterdag voor het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen achter het starthek in Son. Zondag ging het kampioenschap verder in St. Isidorushoeve. Met een derde en tweede plaats in het dagklassement eindigde 12-jarige Boxtelse motorcrosser beide dagen op het podium.

Zaterdag verzekerde Kay zich met een derde tijd in de tijdstraining van een goede startplaats in beide manches. In de eerste manche begon hij op een vijfde plaats aan de wedstrijd. Helaas kwam hij bij het passeren van de rijders voor hem ten val en viel hij terug naar een tiende plaats. Op zijn HMX Nofear Husqvarna passeerde Kay met snelle rondetijden verschillende rijders en kwam op een vierde plaats over de finish.
In de tweede manche was de jonge Boxtelaar beter weg en dook op een tweede plaats door de eerste bocht. De wedstrijd werd echter vroegtijdig afgevlagd en er moest opnieuw gestart worden, omdat de helft van de wedstrijdtijd nog niet verstreken was. Teleurgesteld maakte Kay zich klaar voor de herstart, maar hij zat er duidelijk minder goed bij; pas op een vijfde plaats begon hij aan de wedstrijd. Meteen voerde hij de druk op bij de rijders voor hem en nam in de tweede ronde de tweede plaats over. Hij werd op een tweede plaats afgevlagd.

Foto: Sandra Janssen
Foto: Sandra Janssen
Foto: REBA MX

Zondag ging het ONK verder op het circuit in Sint-Isidorushoeve. In de eerste manche dook Kay op een vierde plaats door de eerste bocht, nam de tweede plaats over en zocht aansluiting bij de kopman. De HMX-rijder kon het gat niet dichten en kwam op een tweede plaats over de finish.
In de tweede manche begon Kay pas op een achtste plaats aan de wedstrijd. In de eerste ronden passeerde hij veel rijders en kwam op een sterke tweede plaats door. Kay probeerde het gaatje naar de kopman te dichten maar kwam helaas kwam in de derde ronde ten val. Doordat Kay hij al een gaatje naar de derde man had weten te slaan kostte dit hem geen plaatsen en hij kwam opnieuw op een tweede plaats over de finish.

Met een derde plaats in het dagklassement op zaterdag en een tweede plaats op zondag, verstevigt Kay in de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap zijn tweede positie. Dit weekend staat de laatste kwalificatiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 65/85 op het programma in Schwedt, Duitsland. Hier zal Kay er alles aan doen zijn vierde plaats in de tussenstand te verdedigen en zich te verzekeren van een startplaats tijdens de finale van het Europees Kampioenschap in het Tsjechische Loket op 22/23 juli.

Succesvol weekend voor turnsters Tabitta Boxtel

Gent/Duiven - De turnsters van Tabitta behaalden afgelopen weekend mooie resultaten in Duiven bij Het NK instap N1 en Jeugd Divisie 1 en bij de laatste plaatsingswedstrijden voor de topsportfinales in Ahoy. Er werden veel finaleplaatsen behaald en Sam Sijben won zondag zelfs zilver. Diezelfde dag turnde Tabitta-talent Shadé van Oorschot in België samen met zeven andere Nederlandse jeugdtoppers (+/- 12 jaar) voor team NL haar eerste interland, de Flanders International Team Challenge.

Shadé van Oorschot turnde een goede wedstrijd waarbij ze straalde van oor tot oor. Met name op vloer steeg ze boven zichzelf uit en behaalde ze de tweede score. Ze eindigde met team NL 2 op een nette vijfde plaats. Individueel werd ze bijzonder knap zevende in het eindklassement.

NK Duiven
Alle Tabitta Boxtel turnsters uitkomend in instap N1 en Jeugd Divisie 1 hadden zich via de landelijke voorwedstrijden al geplaatst bij de beste 36 turnsters van het land op dit NK.
In de jongste categorie instap N1 turnden Lizzy Stolwijk (9 jaar) en Imke Schellekens (8 jaar) hun eerste Nederlandse Kampioenschap. Beide turnsters hielden het hoofd koel en kwamen foutlos de wedstrijd door. Lizzy eindigde als veertiende en Imke op de twintigste plaats. Op de tweede finaledag werd Lizzy zevende tijdens de vloerfinale.
Bij de Jeugd Divisie 1 kwamen Celeste Canaan, Donna van Wijgerden en Lieve van der Zijde in actie. Celeste bleef de gehele wedstrijd in het sterke deelnemersveld dicht bij het erepodium. Op brug en balk behaalde ze de vijfde score en ook in de einduitslag werd ze vijfde allround. De door fysieke tegenslagen geplaagde Donna van Wijgerden (allround dertiende) toonde wilskracht en turnde een goede finale. Op vloer deed ze aangepast al haar sprongcombinaties en werd vijfde. Voor Lieve van der Zijde was het bij de start iets lastiger om haar zenuwen in bedwang te houden. Ze liet mooi turnen zien met veel nieuwe elementen. Op sprong en brug haalde ze prima scores, allround werd ze zestiende.

Zilver voor Sam Sieben
Ook waren er op zondag in Duiven de laatste plaatsingswedstrijden voor de topsportfinales in Ahoy. Daar konden naast allround- ook toestelfinaletickets (nationale top 8) worden verdiend. Tabitta-turnsters Sam Sieben, Mijke Jansen, Fenne van Haaren en Floor de Wolf behaalden veel verschillende finaleplaatsen. Allround behaalde Sam het zilver. Ook mag ze in Ahoy naar de toestelfinales brug, balk en vloer.
Mijke (vierde), Fenne (vijfde) en Floor (achtste) eindigden ook hoog in het landelijke klassement. Mijke komt in Ahoy in actie tijdens de toestelfinale sprong en brug, op vloer is ze reserve. Fenne scoorde het hoogste brugcijfer en doet daarmee mee aan de brugfinale. Floor is revaliderend en moest als enige jeugd N1 nog een allroundticket bemachtigen. Met minimale voorbereidingen behaalde ze de puntengrens en sloot daarmee aan bij de allroundfinale in Ahoy.
Yuna van de Wiel en Nienke Langenhuizen kwamen in actie bij de bovenbouw in de Eredivisie. Beide turnsters turnden een optimale wedstrijd met resultaten boven verwachting. Yuna bemachtigde naast de vierde vloerscore een NK-ticket voor Ahoy. Voor de ervaren Nienke was het een oefenmoment na lang blessureleed; ze behaalde met 46.55 de hoogste score van het Eredivisie veld jeugd/junior in Duiven.

Vijf JCL-kampioenen bij Judo Cup Brabant

Foto: JC Liempde

Oisterwijk - Negentien judoka's van Judo Club Liempde namen zaterdag deel aan de zesde en laatste ronde van de Judo Cup Brabant in Sportcentrum de Leye in Oisterwijk. De bokalen werden dit keer ook uitgedeeld; JCL nam er vijf mee naar huis.

In de eerste groep namen de meeste leden van JCL deel. Acht judoka’s werden in verschillende poules ingedeeld. Allemaal judoka’s die het -15 regelement hebben. Collin van Rooij, Keira Kreijveld en Luuk van de Sande stonden sterk te judoën en wonnen al hun wedstrijden. Zij waren ook kampioen van hun poule.
Senn Steenbakkers deed liet mooie technieken zien. Helaas werd hij een aantal keer verrast waardoor hij overgenomen werd en zijn wedstrijden verloor.
Hierna startte de tweede groep met vier deelnemers van JCL. Irene van Ooijen en Anouk van der Mijden zaten in dezelfde poule. Scheidsrechter Hans van den Berg moest hen even bij de les halen, maar hierna werd er serieus gestreden. Anouk won van Irene - de twee jongens uit de poule waren te sterk voor de dames.
Gijs van Mensvoort moest drie potjes judoën. Zijn tegenstanders waren net te sterk voor hem en verrasten hem met een Uki Goshi.
In de laatste groep van deze dag was JCL vertegenwoordigd door vijf judoka’s. Cas de Wit wist twee van zijn drie wedstrijden overtuigend te winnen. Ivar van Weert won ze alle drie. Beide jongens werden kampioen.

Naast de normale prijsuitreiking werden zondag ook de competitiebokalen uitgereikt. Aan de hand van het aantal punten dat de judoka’s behaald hadden in de zes rondes van Judo Cup Brabant kregen zij een bokaal.

Foto: JC Liempde

18 / 18

O P A N N G T F I R H C S E I G
O O B N E K O R P S E G D K N O
I T C Z V T G K I R V R E I K E
R X D I E E N C E P O O L E F S
I A E I G L I E E G B E E G S G
X A Z T R N S X L N M H E Y C R
N L V O E R J O E A T I M Q H I
E F A F E N V D Z O V B E E R E
K A S T W K R R I W O I C I I K
N B T Q X O E L S L P D U O F S
A E E R O V B N E O R T O Q T E
L T J W G I T N I W T N E S E Z
K E O B B G S E S N J I T A L M
P I M J L V G N I L L E P S I M
N I T M Y M I A E L S D M E J F
J C L A A T N S R E K N I L K J

15-17 juni

Boekenmarkt
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

15-26 juni

Activiteiten voor jongeren tijdens Ramadan
22.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

15 juni-13 augustus

Wisselexpositie: 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang' (Za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

15 juni-22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

15 juni-24 september

Kunstexpositie
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 15 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Vrijwilligersevenement 'Boxtel Verbindt'
13.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Optreden zanggroep Con Fervore
20.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Vrijdag 16 juni

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Inloopspreekuren e-overheid
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Toneelvoorstelling 'Witte geit'
20.15 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

17-25 juni

Open tennistoernooi 25+
LTV Munsel, De Voetboog 5, Boxtel

Zaterdag 17 juni

Rondje Boxtel met kanovereniging De Pagaai
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Boxtelse 50+ Fair
11.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Schapen scheren
13.00 uur, Duits Lijntje, Laarakkerweg, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Muziek van Vocal Group On the Mooche
20.15 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Toneelvoorstelling 'Witte geit'
20.15 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Zondag 18 juni

Jeu de Boulestoernooi
11.00 uur, Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Open tuinendag
11.00 uur, Diverse tuinen, Esch

Stripe Big Band & Koor Lavendel
12.45 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Open Dag Museum Boxtel
13.00 uur, Baroniestraat 18, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Bingomiddag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Toneelvoorstelling 'Witte geit'
14.30 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Food4food; goede doelen avond
18.30 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Domus Kamerconcert Kaiyi Min & Eric Schoones
20.15 uur, Poolsestraat 42, Boxtel

Maandag 19 juni

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Netwerkbijeenkomst wijkplatform Centrum-Breukelen
19.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Dinsdag 20 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kinderconcert Fanfare Concordia Liempde
18.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Woensdag 21 juni

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

De Spruitjesclub
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Optreden Big Band
20.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

latijnse
griekse
alfabet
fenicish
abc
verzameling
symbolen
equivalenten
klanken
gesproken
taal
schriftelijk
weergeven
schrift
zesentwintig
letters
klinkers
vaste
volgorde
lemma
boek
bibliotheek
zoeken
woordenboek
spelling

Foto: Dianne

Giel van Gorp

Cindy Rodenburg

Jo Welvaarts