DeMooiBoxtelKrant

17 februari 2016

DeMooiBoxtelKrant 17 februari 2016


Sint-Petrus wint lokale schoolzwemkampioenschappen 2016

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Ruim honderd leerlingen van Boxtelse basisscholen trokken zondagmiddag op hun snelst baantjes in het Dommelbad. Ze streden, zoals elk jaar, om de titel schoolzwemkampioen van Boxtel. De Sint-Petrusschool, die zeer ruim vertegenwoordigd was, won uiteindelijk de strijd, gevolgd door de Vorsenpoel en de Spelelier.

De wedstrijd begon met het lopen van een voorstelrondje door de acht deelnemende scholen om het diepe bad. De enige, dappere deelnemer van de Molenwijk mocht als eerste, gevolgd door de twee vertegenwoordigers van de Angelaschool en de drie zwemmers van de Liempdse Oversteek. Hierna volgden de grotere groepen van de Spelelier, Vorsenpoel, Sint-Petrus, Beemden en de in uitbundige oranje shirts gestoken zwemmers van de Amaliaschool.

Foto: Willemijn Wijdenes

Ter voorbereiding op de wedstrijden zwommen de kinderen eerst gezamenlijk een paar minuten in, waarbij veel werd gejoeld en gelachen. Maar dit nam veel grotere vormen aan toen de wedstrijden eenmaal van start waren gegaan: enthousiast en uit volle borst moedigden de leerlingen elkaar aan, terwijl er ondertussen serieus en geconcentreerd werd gezwommen.

Nadat het zwemprogramma was afgerond, nam de spanning toe. Onder luid applaus werden de individuele medailles uitgereikt, met steeds drie trotse winnaars op het erepodium. Daarna volgde het verlossende antwoord op de vraag wie dit jaar de grote winnaar was geworden en de eretitel van de Sint-Petrusschool mocht overnemen. Nadat de nummers acht tot en met vier bekend waren gemaakt, werden de Spelelier als derde en de Vorsenpoel als tweede genoemd. Toen zij beseften dat ze ook dit jaar hadden gewonnen, sprongen de leerlingen van de Sint-Petrus massaal het water in. Drijfnat namen ze met zijn allen de grote beker in ontvangst.

De Vorsenpoel en de Sint-Petrus, en wellicht ook de Spelelier, mogen op 14 mei deelnemen aan de regionale wedstrijden in Tilburg.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

12 jaar geëist voor doodslag en inbrandsteken man in Sparrenrijk

Esch/Boxtel - De 28-jarige Syrische man die terecht staat voor doodslag en het afvoeren en in brand steken van het lichaam van zijn 46-jarige landgenoot Rachid Dardari, hoorde donderdag 12 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Op 17 november 2014 werd het brandende lichaam van een man 's ochtends vroeg door een wandelaar ontdekt in het Boxtelse park Sparrenrijk. Omdat er geen vermissing was gemeld en er daardoor geen idee was wie het slachtoffer kon zijn, zijn een week later in de media foto's getoond van de gezichtsreconstructie van het slachtoffer. Naar aanleiding daarvan reageerde een getuige die dacht dat het slachtoffer zijn buurman was. Een dag later, op 25 november toonde de politie de vrouw van het slachtoffer en de, naar later bleek, verdachte foto's van het slachtoffer en zij geven aan hem te herkennen.

Tapgesprekken
Uit afgeluisterde tapgesprekken kwam onder meer naar voren dat er veelvuldig contact was tussen de 28-jarige verdachte en de vrouw van het slachtoffer. Uit die gesprekken bleek onder meer dat er sprake was van een innige relatie tussen de twee, en dat zij spraken over de nacht dat de 46-jarige man om het leven werd gebracht. Daarbij vielen ook de woorden 'moord' en 'verbranden'. Op 6 februari werden zij aangehouden. Na uitgebreid onderzoek kwam de man uiteindelijk met een verklaring.

Lees verder op pagina 3.

Nieuw per 2 maart: DeMooiGestelKrant

Boxtel/Sint-Michielsgestel - Vanaf maart, om precies te zijn op woensdag 2 maart valt op 28.000 adressen DeMooiGestelKrant op de deurmat. De krant, die nieuws brengt over en uit Gemonde, Den Dungen, Berlicum, Middelrode en Sint-Michielsgestel, zal verschijnen sámen met DeMooiBoxtelKrant.

DeMooiBoxtelKrant verschijnt al sinds september 2014 in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Met groot succes. Zo groot zelfs, dat DeMooiBoxtelKrant vanaf maart ook in Esch huis aan huis bezorgd zal worden. Omdat de gemeentes Boxtel en Sint-Michielsgestel een ambtelijke fusie zijn aangegaan, heeft de redactie van de krant besloten om te anticiperen op de toekomst en DeMooiGestelKrant in het leven te roepen. Niet apart, maar als partner van DeMooiBoxtelKrant. Simpelweg door de ene krant om te draaien, kan de andere gelezen worden. Los van elkaar en toch samen. Zo kunnen beide gemeentes genieten van hun eigen nieuws én dat van de ander.

Uiteraard wordt ook DeMooiGestelKrant een voor-en-door-krant: Voor Gestelaren, door Gestelaren. Iedereen die zijn foto, idee of nieuws, dat van zijn vereniging, stichting, straat, buurt, school, sportclub, bijzondere kennis of unieke familielid in deze krant wil terugzien, kan contact opnemen met de redactie. Ook schrijvers en fotografen zijn van harte welkom. Mail naar redactie@demooigestelkrant, bel met 0411-842827 of kom langs op Molenstraat 57 in Boxtel.

KBO & Vrouwencontact Boxtel activiteiten

KBO
Donderdag 18 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in de Orion        13.30
                        Film in De Speeldoos in Vught 14.30
Vrijdag 19 februari        Rikken en Jokeren in De Adelaar 13.30
Maandag 22 februari        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 23 februari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 24 februari        Filmmiddag bij Molenweide        14.30
                        Eten bij Molenweide        17.00 uur
                        opgeven voor 21 februari bij Sina van Alpen tel. 689285 of bij Henk Sturkenboom tel. 677863

Vrouwencontact Boxtel:
Donderdag 18 februari Avond over acupunctuur, om 19.30 uur in Gemeenschapshuis De Rots. (let op, dit is een andere locatie dan in het Tussendoortje staat)
Dinsdag 23 februari        Uitleg social media in De Walnoot        19.30

Brabantse Oldtimerdag Liempde op Tweede Pinksterdag 2016

Liempde - Ook dit jaar organiseert vereniging Terug in d'n Ted uit Liempde, weer haar jaarlijkse Brabantse Oldtimerdag. Op maandag 16 mei zal weer een groot aantal klassieke voertuigen te bewonderen zijn in het centrum van Liempde.

Er zullen deze dag diverse toertochten starten en eindigen in Liempde. Zo zijn er speciale toertochten uitgezet voor bromfietsen, klassiekers, oldtimers, motoren, solexjes en tractoren. Verder zullen er ook dit jaar weer spetterende muzikale optredens zijn met een vette knipoog naar de jaren 60.

Het evenement zal opgeleukt worden met nostalgische kermisattracties en veel demonstraties. Dit alles in een prettige sfeer, een sfeer uit de tijd 'Toen geluk nog heel gewoon was'. Ook voor de inwendige mens slaag je tegen een prettige prijs. Entree is gratis.

Dit jaar zal de oldtimerdag plaatsvinden op 16 mei, in het centrum van Liempde. Aanvang 10.00 tot ongeveer 18.00 uur. Inschrijven voor de toertochten kan via www.terugindunted.nl

Ierse muzieksessie Den Boogert

Boxtel - Bij Bed & Breakfast "In Den Boogert" aan de Oude Boomgaard in Boxtel is zondag 21 februari een Ierse sessie. De sessie begint om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur.

Voor informatie, ideeën of adviezen over de Ierse sessie kun je terecht bij info@iersesessie.nl, petervansteenderen@iersesessie.nl tel 06-53851409 of tondejong@iersesessie.nl tel 06-44414551

De sessies zijn iedere derde zondag van de maand. Op de site www.iersesessie.nl staan de data van de overige sessies dit jaar maar ook het repertoire van de band.

"In Den Boogert" ligt aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - De Voedselbank Boxtel is onmisbaar waar het gaat om de distributie van levensmiddelen onder zo'n tweehonderd huishoudens. Op haar beurt kan de Voedselbank niet zonder mensen die de hygiëne op de locatie aan 't Ronduutje bewaken. Het Vrijwilligerssteunpunt zoekt een tweetal vrijwilligers die op maandagochtend een paar uur willen helpen om deze schoon te houden.

Het project Het Bewaarde Land maakt basisschoolleerlingen vertrouwd met de natuur. Kinderen uit groep 5 mogen in kleine groepjes in bomen klimmen, kruiden proeven, geluiden en sporen leren kennen en sluipspelletjes doen. Dat gebeurt in de Kampina onder leiding van zogeheten 'wachters'. Pen en papier blijven op school achter. ContourdeTwern vraagt mensen die opgeleid willen worden tot wachter zich met enige spoed bij het steunpunt te melden. Op donderdag 25 februari is er namelijk een info-avond van Het Bewaarde Land.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (maandag tot en met donderdag) naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Actiegroep 'NEE tegen hoogbouw Stapelen' organiseert lezing over architectuur

Boxtel - Actiegroep 'NEE tegen hoogbouw Stapelen' houdt op 2 maart een lezing over architectuur volgens de zogenaamde Bossche School.

Het programma bestaat uit een welkomstwoord door Louise Nabbe gevolgd door lezingen van Hilde de Haan en Ids Haagsma van Architext.nl. Deze lezingen gaan over de Bossche School en de geheimen van eeuwige architectuur.

Daarna volgt een lezing door dr ir Dick Pouderoyen over wat de beweging van de Bossche School belangrijk maakt, en hoogst actueel.

Tenslotte is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Gelet op de beschikbare ruimte is aanmelden nodig. Dat kan tot en met 24 februari via stadslandgoed@gmail.com. Daarna krijg je bericht waarin de tijd en de locatie (ergens in het centrum van Boxtel) bekend worden gemaakt. Meer informatie is te krijgen via https://www.facebook.com/NeeTegenHoogbouwStapelen of door een e-mail te sturen naar stadslandgoed@gmail.com.

Op de sites www.Architext.nl en www.dickpouderoyen.nl is uitgebreide informatie te vinden over architectuur en de Bossche School.

Vervolg van voorpagina 12 jaar voor doodslag en inbrandsteken Syriër

Foto: Persburo Sander van Gils

Volgens de officier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant klom de verdachte door het keukenraam naar binnen, waar Dardari op dat moment in de woonkamer aan de tafel zat. De verdachte ging achter hem staan om met hem te praten. Het slachtoffer schrok daarvan en wilde de politie bellen. Tijdens de worsteling die hierop ontstond ging de verdachte bovenop Dardari zitten en hield hem met een arm rond zijn nek vast. Volgens de verdachte heeft dat niet langer geduurd dan drie minuten, en was het slachtoffer ineens dood.

Fietskar
Omdat de verdachte het lichaam van Dardari niet kon tillen, bond hij het met een touw bij elkaar en bracht hij het in de fietskar weg naar het bos, waar hij het dumpte en in brand stak. Om de indruk te wekken dat het slachtoffer zelf was weggegaan, nam de verdachte wat kleren mee.
Omdat het de politie en het openbaar ministerie onwaarschijnlijk leek dat de verdachte dit allemaal alleen heeft gedaan, is er op 17 april vorig jaar een videoreconstructie uitgevoerd waaraan, toen nog beide verdachten, hun medewerking verleenden. Op basis daarvan is vast komen te staan dat het mogelijk is dat de verdachte alleen heeft gehandeld toen hij het lichaam van Dardari bij elkaar bond met touw en hem in de fietskar legde. Daarnaast is gebleken dat het mogelijk is dat de vrouw van het slachtoffer er niks van gemerkt heeft. Zij is na de reconstructie door de officier van justitie in vrijheid gesteld en zij wordt niet meer verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar man.

Doodsoorzaak
Uit de sectie op het lichaam is naar voren gekomen dat het zeer waarschijnlijk is dat de man niet meer in leven was toen zijn lichaam in brand werd gestoken. Vermoedelijk is hij om het leven gekomen als gevolg van belemmering van de ademhaling. Daarnaast heeft de patholoog naar aanleiding van verklaringen van de verdachten en de videoreconstructie aangegeven dat het overlijden zeer wel verklaard kan worden door samendrukkend geweld op de hals, of verstikking als gevolg van samendrukkend geweld op de borstkas. Voorbereidingshandelingen om het slachtoffer die nacht om het leven te brengen zijn uit het onderzoek niet naar voren gekomen. De officier van justitie acht moord niet bewezen maar vindt dat er sprake is van doodslag.

Geschokt
''In plaats van de hulpdiensten of de politie te bellen heeft de verdachte nadat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht, het stoffelijk overschot in een fietskar gestopt, naar het bos gebracht en in brand gestoken. Het wegmaken van een lichaam is een misdrijf tegen de openbare orde. Verdachte heeft gedurende langere tijd verborgen gehouden wat hij heeft gedaan en de gruwelijkheid ten aanzien van het lijk heeft de maatschappij geschokt'', aldus de officier van justitie.

De officier van justitie sprak van het overtreden van een van de zwaarste strafbepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. ''Gevlucht voor het geweld in het thuisland, wordt het slachtoffer in het land waar hij pas kort asiel had gevonden in zijn eigen woning om het leven gebracht. Door toedoen van verdachte zijn drie kinderen, die nog maar kort hun vaderland waren ontvlucht, nu ook vaderloos geraakt.''

Dansen tegen vrouwenmishandeling

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - "Geweld tegen vrouwen, dat mag niet", vindt Silke. En daarom danste zij samen met Anne, Romée, Eva, Jo-Ann, Laura en nog zo'n dertig meiden én een jongen zondagmiddag een flashmob om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Deze werd georganiseerd door Thelma van den Bosch van Tiga Dans. In de Bracbantzaal van het Jacob-Roelandslyceum, en vanwege het weer niet zoals gepland buiten, gingen om 12.00 uur de voetjes van de vloer.

Anne kon het gisteren heel goed uitleggen, zo vertelt haar moeder Dieke. En desgevraagd vertelt de 11-jarige: "In sommige landen zijn mannen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen worden daar zelfs geslagen."
De cijfers liggen erg hoog; wereldwijd komt één op elke drie vrouwen tijdens haar leven in aanraking met geweld. Met de flashmob vragen niet alleen de dansers bij het JRL vandaag om aandacht hiervoor, onder het motto 'One Billion Rising' protesteren sinds 2013 jaarlijks duizenden mensen tegen dit dagelijkse geweld. Dit doen zij door middel van dans-flashmobs, artistieke en andere evenementen op 14 februari, Valentijnsdag, de dag van de liefde. De dans van vandaag is gemaakt door studenten van Academie voor Danseducatie en de muziek door studenten van Rockacademie. Door heel Nederland voeren mensen deze om 12.00 uur uit.

Foto: Willemijn Wijdenes
In DeMooiBoxtelKrant van vorige week is bij het artikel over CrossFit Boxtel per abuis een verkeerde foto geplaatst die geen realistisch beeld geeft van de sport. Dit is de foto die geplaatst had moeten worden. De oefeningen op de foto zijn aan ieder niveau aan te passen. Foto: Sander van Kasteren

Romée heeft al wel vaker meegedaan aan een flashmob met Tiga, maar nog nooit voor dit bijzondere doel. "Het is erg belangrijk dat hier aandacht voor wordt gevraagd", vertelt ze. Of ze zenuwachtig is? "Nee hoor, het is heel leuk." Als iedereen klaar gaat staan, start Thelma de muziek. Steeds vallen een paar dansers in, en al snel danst de hele groep mee. De meiden vooraan, achteraan staan ook een paar moeders te swingen. De toeschouwers, met name trotse ouders, klappen enthousiast mee. Na afloop volgt een luid applaus. Thelma is tevreden: "Dit was de eerste keer dat Tiga Dans aan 'One Billion Rising' meedeed, maar er zullen zeker meer edities volgen", aldus de dansinstructrice. Ook Lynn was een van de jonge dansers. "Het was heel leuk en erg spannend", vertelt ze enthousiast. Een volgende keer is ze er zeker weer bij.

Geen archeologische vondsten op Kastanjelaan

Boxtel - Op de Kastanjelaan naar begraafplaats Munsel zijn geen archeologische vondsten gedaan. Dit blijkt uit archeologisch onderzoek dat ter plaatse is uitgevoerd na het rooien van de bomen in januari. Inmiddels zijn nieuwe lindebomen geplant op de plaats waar eerder de kastanjes stonden.

De Kastanjelaan is echter nog niet begaanbaar omdat het gazon moet herstellen en opnieuw ingezaaid moet worden. Door de regenval gedurende afgelopen periode is dit nog niet mogelijk. Het zaaien kan pas beginnen wanneer het water weggetrokken is. De verwachting is dat dit nog enkele weken kan duren. Tot die tijd blijven de bouwhekken staan.

Nieuwe winkel 1dr8 opent deuren

Boxtel - In het pand aan de Clarissenstraat 6 waar eerst dierenspeciaalzaak Dobey gevestigd was, opent morgen een nieuwe winkel. Of beter gezegd: openen 18 nieuwe winkeliers een winkel. Vanaf 10.00 uur kunnen belangstellenden bij 1dr8 terecht.

De ondernemers opereren gezamenlijk in één pand omdat voor de kleine ondernemers individueel de huur van een duur winkelpand niet op te brengen is. In de zaak is daardoor een zeer divers aanbod van artikelen te vinden. Van handgemaakt aardewerk, dierenvoeding, streekproducten, de grootste collectie snoep van Boxtel, heren- en dameskleding, cosmetica en verzorgingsproducten, cadeau-artikelen, tot gezegende noveen kaarsen.

Gemeenschappelijke factor is dat er een kleine ondernemer met passie voor zijn bedrijf achter de aangeboden waar zit. De 18 ondernemers huren allemaal een eigen plekje in de winkel en vaak zijn ze op bepaalde dagen ook werkzaam in de winkel zelf.

Uniek aan 1dr8 is de samenwerking met Kentalis, het instituut voor doven en slechthorenden in Sint-Michielsgestel, om leerlingen een stage aan te kunnen bieden in de winkel. De ondernemers laten weten er trots op te zijn ook maatschappelijk hun steentje bij te kunnen dragen en de leerlingen van Kentalis de kans te kunnen geven kennis te maken met een commerciële omgeving waarin wellicht voor een aantal van hen een arbeidstoekomst ligt.

1dr8 is op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur geopend. Op zaterdag is de winkel open van 10.00 tot 17.00 uur.

Rectificatie: CrossFit

In DeMooiBoxtelKrant van vorige week is bij het artikel over CrossFit Boxtel per abuis een verkeerde foto geplaatst die geen realistisch beeld geeft van de sport. Dit is de foto die geplaatst had moeten worden. De oefeningen op de foto zijn aan ieder niveau aan te passen.

Lezing en rondleiding over begintijd van Boxtel

Boxtel - Het MUBO (Museum Boxtel) start dit jaar met een reeks van zeven thema-rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. De eerste vindt plaats op zondag 28 februari en gaat over de begintijd van Boxtel en hoe het dorp is ontstaan. Deze lezing met rondleiding wordt verzorgd door historicus Willem Wittenberg samen met Ben Ophof, die als VVV-gids in de zomermaanden ook historische wandelingen door Boxtel verzorgt.

Ben Ophof en Willem Wittenberg nemen de deelnemers mee door de begintijd van Boxtel en geven een historisch verantwoorde toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen vanaf het jaar 1100. Aan de orde komen het ontstaan van Boxtel, de Motteburcht, Boxtel-Binnen met de binnendommeltjes en bruggen, de bestuursvorm (Heren van Boxtel en Boxtel als leengoed van het Roomse Duitse Rijk). Ook wordt ingegaan op de belangrijkste overblijfselen uit de begintijd zoals de Sint Petrus Basiliek en kasteel Stapelen.

Ter introductie wordt begonnen met een presentatie met beelden in de publieksruimte van het MUBO. Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen naar de zaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie van MUBO daarover heeft te bieden. Op deze manier gaan de deelnemers gerichter kijken naar de objecten en attributen die over het thema in het museum zijn te vinden. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden.

Er staan dit jaar ook nog zes andere thema-rondleidingen op het programma:
20 maart: 'Bebouwing in Boxtel', wat is kenmerkend voor Boxtel?
24 april: 'Cultuur en godsdienst', wat hield de mens in Boxtel bezig?
25 september: 'Werken in Boxtel', waarmee verdiende men de kost in Boxtel?
30 oktober: 'Leren en leven in Boxtel', Hoe ontwikkelde men zich in Boxtel?
27 november: 'Mensen en verhalen uit Boxtel', welke personen hadden welke invloed?
18 december: 'De omgeving van Boxtel', wat betekenden de omstreken voor Boxtel?

De eerste lezing met rondleiding op zondag 28 februari begint om 11.15 uur. De presentatie met beelden duurt ongeveer 30 minuten. Na een korte pauze start het bezoek op zaal met toelichting van beide gidsen. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie/thee verkrijgbaar. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Jumbo en 't Struifhuis vieren samen Pannenkoekdag

Boxtel - Nationale Pannenkoekdag. Op Pannenkoekdag bakken basisschoolleerlingen door het hele land pannenkoeken voor ouderen in de buurt. 18 maart is het zover en Jumbo Boxtel en 't Struifhuis uit Liempde werken deze dag samen om in winkelcentrum Oosterhof een pannenkoek aan te bieden aan basisschoolleerlingen uit Boxtel.

Het is een feest waarvan niet veel mensen van het bestaan zullen weten. Maar het is een reden om pannenkoeken te eten en voor sommigen zal dat genoeg zijn. Dit evenement kan alleen doorgaan én een groot succes worden als er extra hulp wordt aangeboden.

De organiserende partijen vragen medewerking van de scholen, zodat de vouchers voor een gratis pannenkoek verdeeld kunnen worden. Ook de ouders van de scholieren zijn nodig als extra pannenkoekenbakkers, sous chefs en bij hulp met andere werkzaamheden. Daarnaast zijn ook extra kooktoestellen en pannen nodig om aan de ongeveer 3.000 basisschoolleerlingen uit de gemeente Boxtel een pannenkoek te kunnen geven.

Het wordt een soort Amerikaanse Pannenkoekdag waarbij 't Struifhuis zorgt voor het beslag van verse melk en Jumbo Boxtel voor de lekkernijen op de pannenkoek. Alle basisscholen worden komende maandag geïnformeerd en gevraagd hun medewerking te verlenen. Iedereen die wil helpen kan zich aanmelden op pannenkoekdagboxtel@outlook.com of een bericht plaatsen onder de Pannenkoek post op de Facebook pagina van Jumbo Boxtel.

Het is de bedoeling om rond 11.30 uur te starten met de allerkleinsten van groep 1 en 2, gevolgd door de overige groepen later in de middag. Bij mooi weer worden er ook pannenkoeken buiten het winkelcentrum uitgeserveerd en worden er activiteiten gehouden in samenwerking met buurtsport Boxtel.

Boerhaavestraat

Foto: Monique Fick

Tussen Brederodeweg en Bosscheweg.

Herman(us) Boerhaave (Voorhout, 31 december 1668-Leiden, 23 september 1738) was een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus Botanicus Leiden; hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen.

Boerhaave wordt geboren in Voorhout. Als kind lijdt hij vijf jaar lang, vanaf zijn twaalfde, aan een hardnekkige zweer aan zijn linker dijbeen, waarvoor vele artsen worden geconsulteerd en vele pijnlijke behandelingen worden toegepast. Deze ervaringen wakkeren waarschijnlijk zijn belangstelling voor de geneeskunde aan, en verhogen zijn inlevingsvermogen in het lijden van zijn patiënten.

Op de Latijnse school onderscheidt hij zich door hoge cijfers en door steeds als de beste van de klas te eindigen. In 1682 overlijdt zijn vader plotseling, zijn vrouw en negen kinderen met zeer weinig middelen van bestaan achterlatend. Boerhaave studeert eerst filosofie, theologie en wiskunde aan de universiteit van Leiden. In 1690 promoveert hij op de dissertatie 'De distinctione mentis a corpore' (over het onderscheid van de geest van het lichaam), waarin hij de leerstellingen van Epicurus, Thomas Hobbes en Spinoza aanvalt. Hierna gaat hij geneeskunde studeren. In 1693 promoveert hij in Harderwijk in de geneeskunde en vestigt zich als arts in Leiden. Hij is zeer honkvast; de reis naar Harderwijk zal de langste van zijn leven blijven.

In 1701 wordt hij benoemd tot lector geneeskunde aan de Leidse universiteit. In zijn inaugurele rede, 'De commendando Hippocratis studio', beveelt hij deze grote leermeester bij zijn studenten aan ter navolging. In 1709 wordt hij in Leiden hoogleraar in de botanie en geneeskunde, en verricht in die functie veel goed werk, niet alleen voor de universiteit maar ook voor de Leidse hortus, waar hij veel verbeteringen en uitbreidingen in aanbrengt en vele nieuwe soorten beschrijft. Op 14 september 1710 trouwt hij Maria Drolenvaux, dochter van een rijk koopman. Ze krijgen vier kinderen van wie er slechts een, Maria Joanna, een volwassen leeftijd bereikt.

In 1714 wordt hij benoemd tot rector magnificus van de universiteit en volgt Govert Bidloo op als hoogleraar praktische geneeskunde. Hier introduceert hij het nieuwe instituut van de klinische les. In 1715 komt tsaar Peter de Grote bij hem langs, om vijf uur 's ochtends. Vier jaar later (1718) wordt hij ook benoemd tot hoogleraar chemie. In 1722 wordt hij ziek en besluit het rustiger aan te doen. In 1724 koopt hij Oud-Poelgeest. Elke plant die geen plaats vindt in de hortus, verdwijnt naar het veel grotere buiten. In 1728 wordt hij gekozen in de Académie Française, en in 1730 in de Royal Society in Londen. In 1729 moet hij zijn leerstoelen in de chemie en botanie opgeven. Hij overlijdt uiteindelijk na een langdurig en pijnlijk ziekbed in 1738 te Leiden en wordt in de Pieterskerk begraven.

Bron: museum Boerhaave in Leiden

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Op zondag 21 februari organiseert Vogelvereniging Ons Ideaal weer een tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots. Vanaf 13.00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen en te snuffelen door de vele uitgestalde spullen die voor een zacht prijsje te koop staan.

De hele benedenverdieping zal in een grote marktplaats veranderd worden, met meer dan 70 tafels vol spullen die klaar staan om te wisselen van eigenaar. De tweedehandsmarkt op 21 februari duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs is 1 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie is te vinden op www.onsideaalboxtel.nl of na 19.00 uur op 0499-395181.

Lezing over spinnen door Rini Kerstens

Liempde - Op donderdag 25 februari om 20.00 uur organiseert Natuurwerkgroep Liempde (NWL) een lezing over spinnen bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Deze zal gegeven worden door Rini Kerstens.

Spinnen vormen een diersoort waarvoor weinig mensen warme gevoelens koesteren. De meeste mensen vinden het enge, griezelige wezens, die ons met vier paar ogen aanstaren. Maar wie zich verdiept in de biologie van spinnen, raakt vanzelf gefascineerd. Zo vangt de ene soort zijn prooi met een ingenieus web, terwijl de andere soort het moet hebben van zijn snelheid, daarbij geholpen door acht krachtig ontwikkelde poten. De Kruisspin en de Huisspin zijn algemeen bekende soorten, evenals de zogenaamde Trilspinnen met hun lange, sprietachtige poten. Maar wie kent er de Waterspin, die zijn kostje onder water bij elkaar scharrelt met het vangen van kleine waterdiertjes?

Rini Kerstens, oud-leraar biologie en een enthousiast verteller, laat ons op een andere manier kijken naar spinnen en hun gedrag.

De lezing wordt georganiseerd door Natuurwerkgroep Liempde op donderdag 25 februari in Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde.
Aanvang 20.00 uur; iedereen is welkom.

Meerderheid Boxtelaren ervaart overlast van huisdieren

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Meer dan de helft van de Boxtelaren (56 procent) ervaart weleens overlast van huisdieren. Dit blijkt uit een enquête die in opdracht van MooiBoxtel is uitgevoerd.

Als grootste ergernis noemen Boxtelaren overlast door hondenpoep. 38 procent van de ondervraagden geeft aan hier veel last van te hebben. Nog eens 43 procent geeft aan soms overlast van hondenpoep te ervaren. De Boxtelaren vinden het vies en hebben last van de stank. De honden poepen in tuinen, op stoepen en bij sommige mensen zelfs recht voor de deur. Ook kattendrollen roepen veel irritatie op. Bovendien spollen de katten bij het doen van hun behoefte volgens de ondervraagden vaak de hele tuin om.

Foto: Kim Persoons

Als mogelijke oorzaak van de hondenpoepoverlast noemen de geënquêteerden de vieze uitlaatveldjes en de overvolle vuilnisbakken, waar geen zakje hondenpoep meer bij kan. Toch noemt het merendeel de luiheid en achteloosheid van de hondenbezitter zelf als belangrijkste reden.

Veel Boxtelaren ervaren naast poepoverlast ook geluidsoverlast van blaffende honden, krijsende katten of de volière van de buren. Opvallend vaak komt de opmerking 'als de buren weg zijn blaft de hond tot ze terug zijn' voorbij.

Op de vraag wie er verantwoordelijk gesteld kan worden voor de overlast is de Boxtelaar duidelijk: maar liefst 79 procent vindt dat dat de eigenaar van het huisdier zelf is. Toch vindt ook 15 procent van de ondervraagden dat er een rol is weggelegd voor de gemeente. Die zou dan vooral moeten zorgen voor meer openbare prullenbakken, of die vaker moeten legen, de uitlaatveldjes vaker moeten maaien en strenger moeten toezien op overlast veroorzaakt door huisdieren.

De gemeente laat desgevraagd weten dat zij het betreurt dat er overlast door huisdieren ervaren wordt. "Uit landelijk onderzoek blijkt dat hondenpoep in de top 3 van ergernissen van burgers staat. Het is enorm vervelend dat mensen zich niet houden aan de regels. Het probleem is dat we ook als gemeente maar een beperkte invloed hebben op het gedrag van hondenbezitters." Wel geeft de gemeente aan BOA's aan te sporen om gebieden met een uitlaatverbod mee te nemen in hun rondes. Zo kunnen hondenbezitters actief aangesproken en/of beboet worden op het moment dat zij zich niet houden aan de regels. Toch blijft op heterdaad betrappen lastig: "BOA's hebben veel meer in hun takenpakket zitten. We hebben simpelweg onvoldoende capaciteit om hier structureel en zeer frequent op in te zetten." De gemeente geeft verder aan frequent het gras te maaien in de uitlaatzones, hoewel dat in de winter minder gebeurt dan tijdens de groeiseizoen.

Jef van Stratum ook als centrummanager in Valkenswaard aan de slag

Boxtel - De centrummanager van Boxtel, Jef van Stratum, gaat volgende week ook als zodanig in Valkenswaard aan de slag. Maandag 15 februari start hij met zijn nieuwe functie. "Ik heb er erg veel zin in om in Valkenswaard aan de slag te gaan", aldus Van Stratum.

Jef blijft ook actief als centrummanager in Boxtel, waar hij sinds 1 november 2014 deze functie vervult. "Valkenswaard is vergelijkbaar met Boxtel", aldus Van Stratum. "Ook daar zitten de ondernemers in een negatieve spiraal en moeten de neuzen dezelfde kant op. Ik ga die nieuwe uitdaging graag aan. Net als in Boxtel ga ik me inzetten om de ondernemers te motiveren en te enthousiasmeren om hun centrum weer op de kaart te zetten."

Van Stratum blijft ook als centrummanager en parkmanager werkzaam in zijn woonplaats Geldrop.

Budget 2016 Stichting Behoud Gemeenschap Liempde vastgesteld

Liempde - De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde, in de volksmond beter bekend als de 'parkeergelden Velder', maakt bekend dat het jaarbudget 2016 is vastgesteld op 6.500 euro. Dit is beschikbaar voor donaties door het bestuur,

Ondanks een tegenvallend seizoen in 2015, waarbij de stichting met een negatief saldo het jaar heeft afgesloten, is het bestuur van mening dat dit geen consequenties mag hebben voor het beschikbare budget voor donaties. Omdat het beschikbare budget voor 2015 niet volledig is verbruikt, schuift het bestuur het volledige resterende budget door naar dit jaar, zodat het bedrag aan donatiegeld nu 6.500 euro bedraagt.

De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde is opgericht in 1998 om fondsen te werven die activiteiten, verenigingen en stichtingen binnen de gemeenschap Liempde ondersteunen. De stichting exploiteert tijdens evenementen op landgoed Velder de parkeerterreinen aan het Hollands Diep. Met dit geld worden Liempdse verenigingen die vrijwilligers leveren tijdens het parkeren financieel gesteund. Daarnaast kunnen alle Liempdse organisaties en particulieren donaties van de stichting aanvragen ter ondersteuning van hun activiteiten. Deze aanvragen worden getoetst aan de voorwaarden van de Leidraad en bewaakt door het Dorpsberaad Liempde. Kijk voor meer informatie op www.stichtingbgl.nl.

Voedseltuin Boxtel moet op zoek naar nieuwe locatie

Foto: Stichting Voedseltuin Boxtel

Boxtel - De Stichting Voedseltuin Boxtel moet op zoek naar een nieuw perceel. De geplande locatie aan de Parallelweg Zuid is ongeschikt, omdat de grond verontreinigd is met resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van de firma Milon uit Schijndel.

Uit eerder bodemonderzoek kwam dat een gedeelte van het perceel geschikt was voor de tuin, maar het nieuwe, aanvullende onderzoek weerlegt dat. Hieruit blijkt dat de gehele bovengrond verontreinigd is door de resten van bestrijdingsmiddelen, die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig zijn van de voormalige fabriek van Akzo-Nobel die vroeger op de locatie was gevestigd.

De Stichting Voedseltuin Boxtel en de gemeente zijn teleurgesteld dat de tuin niet op deze locatie gerealiseerd kan worden. Beide partijen hebben veel tijd en energie gestoken in de voorbereidingen. Samen gaan ze aan de slag om een andere locatie voor de Voedseltuin te vinden.

Geja Olijnsma interim bestuurder-directeur bibliotheek

Boxtel - Geja Olijnsma uit Best is sinds gisteren, 16 februari, aangesteld als interim directeur-bestuurder van bibliotheek De Meierij. Zij zal werken vanuit de vestiging van de bibliotheek in Vught.

Vorige week bracht Ad Simons, de voorzitter van de raad van toezicht van bibliotheek De Meierij, naar buiten dat de bibliotheek en directeur-bestuurder Marc Jacobs besloten hadden afscheid van elkaar te nemen. Dit vanwege onoverbrugbare verschillen van inzicht over diverse belangrijke onderwerpen.

6 / 16

F N K F R I S I N N D P J E T M
E X H N D E R F N U I I I M L S
V T E K E N M U I D P R Z E A E
B E A P D E E F S E T E N S A X
S D P A F H P D R T F B I S T L
D F I C E A J E E A E F S Q P S
A O S E I P P I H I N T B N N E
M P V X L P S F N K R E E G O P
A A V S J A L O M A F F D O B A
I X A R Y E M S E E S L S O E C
N O J L E R S O N O E E A B L I
B T I P A D T L L S H T G N P F
Q T R H E S E I G O L O N E R I
A B V D K A T F J I L O T G I S
E F F M R V C E E I R E N E J M
S P C S B E D E O X E Y S R S E

vrede
liefde
rust
harmonie
vrij
irenologie
eirene
nobelprijs
salaam
sjalom
pax
pacifisme
filosofie
duif
olijftak
regenboog
hippies
vteken
pace
peace
frieden
paix
taika
damai
fred

Foto: Nicole Eltink

Gerrie van den Brand-Hoenselaars

Foto: Nicole Eltink

Woonruimte kopen voor studerend kind kan aantrekkelijk zijn

Ben je al eens met jouw kind op kamerjacht geweest? Grote kans dat je geschrokken bent van de huurprijzen. Als je überhaupt al een kamer in de gewenste stad kunt vinden. In steden als Delft, Amsterdam en Utrecht zijn de prijzen per vierkante meter torenhoog, waardoor veel studenten uitwijken naar de buurgemeenten. Woonruimte kopen kan dan een zeer aantrekkelijke optie zijn. Maar laat je voor je de stap waagt wel goed informeren, want de addertjes zitten niet bij de hypotheekverstrekker of Rijksoverheid onder het gras. Nee, het zijn de gemeenten die het je behoorlijk lastig kunnen maken.

Aan het kopen van een woonruimte voor jouw kind zijn voorwaarden verbonden. Sommige daarvan zijn aantrekkelijk, maar over een aantal zul je ook moeten nadenken. De Belastingdienst is je in ieder geval gunstig gezind. Koop je een woning voor jouw studerende kind, dan hoef je slechts een deel van de WOZ-waarde als vermogensbestanddeel mee te nemen in box 3. Het percentage is afhankelijk van de huuropbrengst.

Daarnaast zijn er eisen die gemeenten stellen. Dat is wel iets om rekening mee te houden; iedere gemeente heeft namelijk andere regels met betrekking tot kamerverhuur. En ze hebben bovendien ook overal een andere naam. 'Onttrekkingsvergunning' heet de regeling in Groningen. In Utrecht hanteren ze de mooie namen 'hospitaregeling' en 'omzettingsvergunning'. En in Amsterdam vind je meer informatie hierover onder de noemer 'kamergewijze verhuur'. Iedere stad hanteert zo zijn eigen richtlijnen. Voor sommige vergunningen moet je betalen (en dat kan flink oplopen), andere zijn weer gratis, en soms is het slechts toegestaan om één kamer te verhuren. Wel handig om te weten, als je de rekensom gaat maken.

Wat zul je het na die zoektocht en berekeningen aan de keukentafel dan een verademing vinden om bij ons binnen te stappen. Want een hypotheek krijgen op een verhuurde woning of woning waarin je kamers wenst te verhuren, is een heel helder verhaal. Er wordt net als bij de hypotheek op jouw eigen woning gekeken naar jouw inkomen. Daarnaast moet je eigen middelen inbrengen. Maar door de gunstige rente, de kamernood in veel studentensteden én de snel stijgende woningprijzen, kan een woning kopen voor jouw studerende kind een erg aantrekkelijke optie zijn.

Scheidingsregelaar richt zich op gemeenschappelijk belang

Foto: Sander van Kasteren

Lennisheuvel – Wie gaat scheiden moet een hoop regelen. Dat kun je zelf doen, maar vaak is het slimmer - en uiteindelijk ook goedkoper - om daarbij hulp in te roepen van een professional. Mieke van Griensven is zo'n professional. Dit jaar viert ze de tiende verjaardag van haar adviesbureau De Scheidingsregelaar.

Volgens Mieke ontstaat na een scheiding vaak onenigheid over de kinderen. En dan niet zo zeer over de opvoeding daarvan, maar meer over de financiële gevolgen van die opvoeding. Mieke: "Je moet daarbij vooruitdenken en bijvoorbeeld ook rekening houden met indexering van het bedrag dat je aan alimentatie betaalt. Het verschil tussen 199 euro en 250 euro alimentatie per maand, keer twee of drie kinderen, over een periode van tien jaar gaat uiteindelijk enorm in de papieren lopen." Volgens Van Griensven belanden veel ouders daardoor in een eveneens duur juridisch proces. Bovendien is zo'n juridische strijd allesbehalve goed voor de verstandhouding tussen beide ouders.

Volgens Van Griensven is aanvankelijk goedkoop online scheiden uiteindelijk erg duur omdat je daarna alsnog over verkeerd gemaakte afspraken moet gaan procederen met ieder een eigen advocaat. Dan is het conflict namelijk al geboren. Als je dit weet te voorkomen door goede afspraken vooraf ben je uiteindelijk goedkoper uit en behoud je een betere verstandhouding met je ex-partner.

Daar komt bij dat de gezinssituaties volgens Mieke steeds complexer worden: "Je ziet tegenwoordig meer scheidingen met verschillende kinderen uit verschillende huwelijken. De zogenaamde samengestelde gezinnen." Volgens haar denken sommige koppels iets te makkelijk over de gevolgen van een scheiding omdat het tegenwoordig erg makkelijk gaat. "Maar als je niet weet hoe een berekening er uitziet waarop de financiële situatie na de scheiding gebaseerd is, kun je dáár ook moeilijk afspraken over maken", licht Van Griensven toe.

Zelf is Van Griensven werkzaam geweest bij het kantongerecht, het gerechtshof en de raad voor de kinderbescherming. Daar was ze alimentatiecorrespondent en adviseerde de rechtbank over alimentatie. Mieke: "Bij een scheiding waar kinderen bij in het spel zijn, ga ik altijd uit van het gemeenschappelijke belang van de ouders: het kind."

Wel een goede ontwikkeling noemt Van Griensven een toenemend enthousiasme voor het co-ouderschap, waarbij beide ouders de dagelijkse zorg voor de kinderen verdelen. "Ik stimuleer altijd in de oudergesprekken dat ouders minimaal één vaste dag in de week met de kinderen doorbrengen", vertelt ze. "Zodat je als ouder de kinderen niet enkel in het weekend ziet, maar in hun dagelijkse omgeving. Dan blijf je ook betrokken bij de ontwikkeling van het kind. Het is daarbij wel van belang dat je als ouders dicht bij elkaar blijft wonen. Hoe jonger het kind, hoe kleiner diens wereld. Bij een kind dat op de basisschool zit, moet je denken aan fietsafstand."

In de toekomst verwacht de Scheidingsregelaar meer 'harmonieuze' scheidingen, waarbij de ouders ook na een scheiding nog met elkaar door één deur kunnen. Volgens haar is dat ook een mogelijk effect van het feit dat steeds meer vrouwen tegenwoordig ook werken en dus financieel minder afhankelijk zijn van hun (ex-)man. "Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat mensen met de financiële crisis langer bij elkaar leken te blijven vanwege de financiële gevolgen van een scheiding. Met als gevolg dat de spanning in huis te snijden was. Dat merken de kinderen natuurlijk ook! Soms is scheiden de beste optie om de vrede te bewaren."

Van Griensven geeft aan dat ook in scheiding liggende stellen zonder kinderen van harte welkom zijn. Ook voor hen kan een overhaast gemaakte afspraak over bijvoorbeeld de financiën achteraf namelijk een hoop ellende opleveren. De Scheidingsmakelaar is te vinden aan de Armehoefstraat 17 in Boxtel en bereikbaar via 06-14919767, www.scheidingsregelaar.nl of info@scheidingsregelaar.nl.


Mijn Mooi Boxtel: Toos van den Broek

Foto: Toos van Den Broek

Deze foto is gemaakt bij het fietsbrug achter het Waterschap. Ik ga vaak in de ochtend op pad om foto's te maken. Ik vond het zo zielig voor die koeien dat de stier werd weggehaald omdat er niet genoeg te eten was. Van verdriet liepen de koeien de auto achterna en begonnen ze te loeien.
Mijn favoriete plekken zijn Stapelen, Park Molenwijk en Sparrenrijk.

Foto: Toos van Den Broek

Het jochie was amper vijf jaar toen zijn ouders hem als clowntje naar enkele carnavalsfeestjes in zijn woonplaats stuurden. Alle kindjes waren verkleed, de een nog mooier dan de ander. In het grote kindercarnavalsfeest in het gemeenschapshuis won het kereltje zelfs een prijs voor het mooiste kostuum. Hij begreep er niet veel van, maar de snoep en het speelgoedvliegtuigje dat met een elastiek weggeschoten kon worden, waren wel erg leuk.

Dat jaar kwam Ome Willem optreden in de grote sportzaal. Ome Willem was natuurlijk wel cool, maar dat verplicht verkleed gaan als clown… Nee, al dat gedoe met carnaval en die verkleedpartijen,
het was maar een rare bedoening.

De muziek was wél grappig. Vooral André van Duin maakte grote indruk als hij zijn nieuwste kraker bij 'Op Volle Toeren' met Chiel Montagne liet horen. En ook Corry van Gorp en nog meer van die rare kwibussen waren leuk. Elk jaar was het toch maar weer afwachten welke krakers er nú weer in het carnavalsprogramma zouden verschijnen.

Het kereltje was nu tien jaar oud. De top40 was dé lijst om in te staan. Zo stonden liedjes als 'Geef mij je Angst' van Hazes, 'Zwart Wit' van de Frank Boeijen Groep of Nico Haak: 'Als ze me missen (dan ben ik vissen)' in die lijst. En ook 'Wij zijn de vuilnisman' van André van Duin. En, wat te denken van 'Oude liefde roest niet' van VOF de Kunst, 'Ik voel me zo verdomd alleen', 'Over de muur'…jeutje…wat een goed muziekjaar. En daar kwam ook nog eens bij 'Verrek zeg kerel ben jij 't?' van Lodewijck van Avezaath, het typetje gespeeld door Aad Klaris, die ook alle liedjes schreef voor Bassie en Adriaan. Hahaha, ja dát was grappig!

Nu, zo'n 35 jaar later is het kleine jochie zelf meerdere malen op tv geweest tussen al die rare kwibussen in. Hij schijnt zelf een beetje een rare kwibus te zijn geworden, hoewel hij het zelf zo niet ziet. Ach ja, u begrijpt het misschien al: ik, Rooie Rico, was dat jochie dat destijds trots opkeek naar VOF de Kunst en Lodewijck van Avezaath en met carnaval niet veel van doen had. Nu hos en feest ik in elke carnavalstent- en club van Nederland waar ik maar wordt uitgenodigd: want ik zou niet meer zonder dat feest kunnen!

Inmiddels heeft de toenmalige bassist van VOF de Kunst al meerdere liedjes voor mij geproduceerd en twee weken terug ontving ik van Aad Klaris een mailtje waarin hij mij schreef dat hij mijn nieuwe liedje en bijbehorende videoclip helemaal geweldig vond. Er loopt zelfs een heuse Rooie Rico imitator in Boxtel rond! Wat een eer allemaal.

Ik vraag me nu af: zou er ergens in Nederland nog zo'n jongetje van 5 zitten te kijken naar YouTube en denken: "Wat een raar feest dat carnaval, maar wat een grappige man is die Rooie Rico." Ik ben benieuwd of ik dat jochie over 35 jaar mag feliciteren met zijn nieuwste carnavalskraker.

Tsja…en zo droom ik lekker door.

Familie Tops en Herenboeren willen culinair centrum realiseren op DKA

Boxtel - Voor hun plan voor De Kleine Aarde (DKA), dat zij net als de overige initiatiefnemers op 5 januari toelichtten aan de gemeenteraad, zochten André en Esther Tops vorig jaar de samenwerking met onder andere de Herenboeren op om van DKA een duurzaam culinair centrum te maken. Dinsdag 23 februari krijgen de omwonenden van het terrein een uitgebreide toelichting op het plan tijdens een besloten informatieavond in het gemeentehuis.

André en Esther hebben heel bewust aangestuurd op de samenwerking met Herenboeren Nederland, dat bewuste consumenten wil verenigen en waar ze bij de Kleine Aarde op micro schaal kennis kunnen maken met Herenboeren. Doel van de Herenboeren is om in tien jaar tijd 100 Herenboerderijen op te richten in heel Nederland die hun eigen voedsel verbouwen. DKA zal namens Herenboeren Nederland als een landelijk platform dienen. Herenboeren heeft bovendien al een samenwerking met verschillende opleidingen waaronder HAS Den Bosch en CAH Dronten.

Familie Tops wil ook in samenwerking met diverse scholen voorlichting en informatie geven over gezonde bodem en de rol van water binnen de voedselketen. Ook worden in hun plannen voor DKA demonstraties gegeven van duurzame systemen zoals teelttechniek en houderijsystemen. Behalve op het gebied van duurzaamheid over voeding volgt DKA ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van energie, zoals de opslag daarvan en het opwekken van gas uit water. Dergelijk onderzoek past perfect bij de achtergrond van André Tops als chemisch ingenieur en de samenwerking met scholen wordt opgezocht.

In het huidige restaurant zal een eetcafé komen, inclusief terras. In de hal van het bezoekerscentrum verrijst een biologische winkel, waar de overproductie uit de kas en van de Herenboeren verkocht wordt. Het assortiment wordt aangevuld met streekproducten. Er worden kooklessen gegeven voor Herenboeren en open kookavonden voor maximaal dertig personen per keer. Je kunt dan samen met anderen koken en nieuwe contacten leggen, met eten als centrale factor. Ook groepen zijn welkom die samen met de chef kok heerlijke gerechten gaan bereiden.

Het plan voorziet volgens de bedenkers ook in een sociale functie: het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen. Het stel begint met het aanbieden van een wekelijkse dagschotel, waar ouderen zich op in kunnen schrijven en tegen kostprijs een volledige maaltijd krijgen. Aansluitend wordt er een activiteit georganiseerd om de aanwezige gasten met elkaar te verbinden.

De slaapvertrekken in het bezoekerscentrum worden verbouwd tot acht kleine kantoren voor startende zzp'ers. Bij de Ecowoning op het terrein komt in het plan van de familie Tops een terras en de aanwezige pizzaoven wordt gerestaureerd, zodat deze ingezet kan worden voor teambuildingsactiviteiten en kinderfeestjes. In de avond zullen er geen activiteiten laten plaatsvinden.

Op het terrein zelf komen op verschillende plaatsen informatieborden die iets vertellen over het Herenboerenconcept. Er komen demovelden die uitleg geven wat Herenboeren op grote schaal doet en er worden fruitbomen geplaatst die weer gebruikt kunnen worden in de keuken. Het prieel wordt een trouwlocatie. De hoeve zelf blijft voorlopig in gebruik zoals dit nu is, maar op termijn trekt de familie daar mogelijk zelf in. Ook is er een plan voor een Bed & Breakfast voor Herenboeren die van ver komen voor de kookclinics.

Om te voorzien in Het Legaat van Cooth biedt het plan een hulptraject voor kansarme jongeren. Die zullen, net zoals bij het bekende Project 15 van tv-kok Jamie Oliver, een maand 'intern' gaan. In de keuken zullen zij de culinaire strijd met elkaar aangaan. De 'winnaar' zal vervolgens een jaarcontract krijgen en onder begeleiding van de chef kok klaargestoomd worden voor het vak. Na dat jaar wordt een geschikt restaurant voor deze kandidaat gezocht. "Het is kleinschalig, maar het is een start en zodra wij groeien als organisatie, kunnen we ook meerdere jongeren tegelijkertijd helpen. Dit gaan we ook doen in de bediening en in de tuin van De Kleine Aarde", aldus de initiatiefnemers.

Stijging interesse bedrijfskavels Boxtel

Boxtel - Steeds meer ondernemers hebben interesse voor een bedrijfskavel in Boxtel. De verkoop van bedrijfskavels op Vorst A loopt goed, zo deelt de gemeente mee. Op dit moment zijn er nog twee kavels te koop. Voor deze gronden is volgens de gemeente ook al interesse getoond. Op bedrijventerrein Ladonk is er nog ruime keuze uit verschillende bedrijfskavels.

"Boxtel bruist van de initiatieven", aldus wethouder Eric van den Broek. "De gemeente heeft prima contacten met de Service Portal Industrial Network (SPIN, voormalig WeB) en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Samen proberen wij het beste uit bedrijventerrein Ladonk te halen." In 2015 is ruim 12.600 vierkante meter aan bedrijfsgrond in Boxtel verkocht en 550 op het Liempdse bedrijventerrein Daasdonk. De gemeente verwacht dat na wat extra promotie ook de kavels op Ladonk op de nodige interesse mogen rekenen, 'omdat de Spoorzone een aantrekkelijke omgeving voor zowel nieuwe als bestaande bedrijven tot milieucategorie 3 is'.

De gemeente en SPIN willen graag in contact komen met ondernemers om de plannen voor de invulling van de Spoorzone te bespreken. "De kavels liggen allemaal gunstig, direct naast het station en te midden van een diversiteit aan branches", vertelt SPIN-voorzitter Henk Wagenaars. "De indeling van de kavels is in overleg met de gemeente te bepalen. Er is veel mogelijk." Elk initiatief is dan ook welkom. De gemeente en de betreffende ondernemer kijken samen hoe realisatie van een initiatief mogelijk wordt.

Interesse? Kijk eens op www.bedrijvenloketboxtel.nl, hier vind je per bedrijventerrein een overzicht van de gevestigde branches en alle kavels en informatie over de mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met Miranda Sanders-Wolf via 0411-655390.

Jan en Annie Swinkels
na goedkeuring sturen naar peinture@hetnet.nl

Foto: Mark van der Pol

Wie kent ze niet? Jan en Anny Swinkels organiseerden samen jarenlang kampen waarbij leerlingen van SintLucas in Frankrijk kerken gingen restaureren. Ook waren ze vele jaren betrokken bij het carnaval in Boxtel nadat Jan de allereerste Boxtelse Prins Carnaval was geworden. Hem kennen veel mensen ook van zijn werk voor onder andere ODC en het Museum Piet Dorenbosch, en Anny geeft al 44 jaar handwerklessen in Lennisheuvel. Ook maakte ze kleding, vaandels en vele andere stukken voor gildes, verenigingen en allerlei andere organisaties. Hoe is het nu met hen?

Jan en Anny leerden elkaar kennen in Horst, waar ze allebei vandaan komen. Al tijdens de verkeringstijd, in 1959, ging Jan als leraar schilderen op het SintLucas aan de slag. Deze was net overgegaan van winterdagschool naar een volledige opleiding. Omdat hij wel een binding met Boxtel wilde hebben, ging hij ook meehelpen bij ODC, waar hij later ook trainer van de jeugd en bestuurslid zou worden. Toch was het een heel eind om iedere dag op en neer te reizen tussen Horst en Boxtel, dus besloot het stel in 1962 om in Boxtel te gaan wonen en in Horst te gaan trouwen. Hun drie kinderen zijn hier opgegroeid en hoewel ze eigenlijk 'import' zijn, voelen Jan en Anny zich allebei helemaal Boxtels. Dat kwam vooral door wat er kort na de verhuizing gebeurde.

"We woonden goed en wel drie weken in Boxtel toen Guus van der Meer aan de deur stond en vroeg of ik prins carnaval wilde worden", vertelt Jan. "We deden al aan carnaval bij SintLucas en ik voetbalde bij ODC, dus vandaar dat ze bij mij waren gekomen. 'Zal ik het doen, Anny?' vroeg ik. 'Dan leren we meteen alle cafés van Boxtel kennen.' Ik wilde wel een hele goede adjudant en raad van elf hebben, zodat die me overal konden introduceren. Nou, die heb ik ook gekregen. Het was echt een prachtige manier om een dorp binnen te komen. Na dat eerste jaar zijn we allebei actief gebleven, zoals vanaf 1966 bij het Snaterfestijn en later de zittingsavonden. Daar hielp ik vooral mee met het decor en ik had de regie van die avond. Anny hielp samen met een aantal andere vrouwen mee met de kostuums".

Een paar jaar nadat Jan en Anny zich hier hadden gevestigd, werd Jan benaderd door een groep theologiestudenten die die zomer naar Frankrijk af wilden reizen. De kerk in het dorp waar ze naartoe gingen was wel aan restauratie toe en ze vroegen Jan of hij daarbij wilde helpen. Het was het begin van wat 25 jaar lang een begrip op SintLucas zou worden: de jaarlijkse kampen. "Ieder jaar gingen we zo rond Pasen richting Frankrijk, om daar te overleggen wat er gedaan moest worden. Wij kwamen alleen schilderen en af en toe wat stucen of beelden restaureren, maar als er echt verbouwd moest worden, moesten ze dat zelf doen. Ik stuurde vooral de studenten aan, terwijl Anny zich met name bezighield met het eten en de slaapplekken. In het begin was dat vooral in een ruimte in een school of het gemeentehuis, maar later gingen wij in een caravan en werden die jongens ondergebracht bij gastgezinnen. Na 25 jaar besloten we te stoppen. Ten eerste vanwege onze leeftijd, maar ook omdat het steeds moeilijker werd om te regelen. Je zou het tegenwoordig niet meer kunnen doen, daarvoor is er te veel wetgeving gekomen. We hadden ook wel veel verantwoordelijkheid, omdat je toch een groep jongeren voor een paar weken meeneemt naar het buitenland, maar het is ons geluk dat er nooit iets negatiefs gebeurd is. Integendeel, ieder jaar weer was het groot feest als we klaar waren, dan kwam het hele dorp kijken en stonden die jongens daar nog helemaal onder de verf maar apetrots te stralen."

Nadat de kinderen groot genoeg waren, ging Anny ook weer werken, in eerste instantie als lerares rekenen en taal bij de Sint-Petrusschool, later gaf ze handvaardigheid op de Vorsenpoel. Naast haar werk daar en al het vrijwilligerswerk dat ze doet is handwerk toch wel Anny's grootste hobby. Al vanaf haar jeugd heeft ze altijd haar eigen kleding gemaakt en daar is ze door de jaren heen zo goed in geworden, dat ze door steeds meer organisaties gevraagd is om voor hen iets speciaals te maken. Zo maakt ze al jaren lang met een groep andere vrouwen de kleding voor het Brabants Theater Koor en heeft ze de vaantjes en vlaggen gemaakt voor vele, vele andere organisaties door het hele land. Te veel om op te noemen, maar hier in de gemeente onder andere de Gildebondsharmonie, de Bond van Ouderen en het Boxtelse Gilde. De meeste van haar werken zijn een ontwerp van Martin Heeffer. Zo ook haar meest bekende werk: de mantel van het beeld van Onze Lieve Vrouwe in de Sint Jan in Den Bosch. Ook geeft ze inmiddels al 44 jaar lang leiding aan de handwerkgroep voor ouderen in Lennisheuvel.

Jan en Anny zijn door de jaren heen zo actief geweest, dat het vrijwel onmogelijk is om al hun bezigheden te benoemen. Zo was er ook nog Jans werk voor Boxtel Vooruit en de muziek bij de Stripe Big Band. En Anny is al 25 jaar lid van de commissie Willibrorduskapel Luissel. Hoe ze dat allemaal hebben kunnen doen naast hun werk en de opvoeding van hun drie kinderen? Jan heeft daar wel een antwoord op: "Vanaf het begin dat we in Boxtel wonen hebben we belangstelling getoond en mee willen werken. En natuurlijk hebben we altijd veel met anderen samengewerkt. Dit soort dingen moet je altijd met zo veel mogelijk mensen doen. Dat versterkt de sociale band en dan blijft het ook gezellig."

Boxtelse Marloes Vorstenbosch start crowdfundingscampagne voor kattencafé

Foto: Marloes Vorstenbosch

Boxtel - De Boxtelse Marloes Vorstenbosch stuitte afgelopen zomer tijdens een vakantie in Thailand op een kattencafé. Met dit idee in haar achterhoofd startte Marloes een crowdfundingscampagne om zo'n kattencafé in Den Bosch op te richten. De naam is er al: Mispoes.

Op 25 januari startte Marloes met een crowdfundingscampagne. Inmiddels tikt die bijna de 4.000 euro aan. Volgens Marloes is meer geld altijd welkom. Door een donatie te doen van tussen de 5 en 5.000 euro krijg je altijd een tegenprestatie. Zo is het mogelijk om alvast je eerste bezoek aan te schaffen, een koffie/thee/taart strippenkaart te kopen, een high-tea met 4 vriendinnen of items zoals een tas,trui of t-shirt met daarop 'crazy cat lady' of het logo van Mispoes. In totaliteit is er een bedrag nodig van 22.000 euro.

Het café is bedoeld voor mensen die wel graag een kat willen, maar er de ruimte of de tijd niet voor hebben. Bovendien kan er door gebruik te maken van door een kattengedragstherapeute geselecteerde katten plek vrijgemaakt worden in de overvolle asiels.

Het bedrag van 22.000 euro is benodigd om het cafégedeelte strikt van de keuken te scheiden, zoals de voedsel- en warenwet voorschrijft. Ook dient het café een echt kattenparadijs te worden, waarvoor allerlei klim- en krabpalen, mandjes, spielerei en slaapplekken nodig zijn. Ook het interieur en de apparatuur in de keuken dienen van dit bedrag te worden aangeschaft.

Marloes: "Je kan hier terecht voor een flinke dosis spinnende kattenliefde onder het genot van een bakkie thee of koffie en lekkere taart, waarop je daarna met een heerlijk ontspannen gevoel de deur uitgaat. Maar ook voor de katjes is het café een uitkomst; ze verruilen het asiel voor een gouden mandje in het café, waar ze naast vele kattenvriendjes, genoeg aandacht zullen krijgen van jou als bezoeker."

Doneren kan via www.voorjebuurt.nl/mispoes. Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven via www.facebook.com/kattencafemispoes.


Lieve lezers,

D'n carnaval is weer voorbij. We gaan weer elke morgen gewoon in de file naar het werk. Iedereen likt zijn wonden, en een enkeling zijn nieuw opgedane carnavalsscharrel. Stiekem zijn we natuurlijk allemaal wel blij dat we het gewone leven weer kunnen opvatten. Al die speciale dagen zorgt toch voor onrust in onze schema's. Want als we eerlijk zijn houden we met z'n allen wel van de kneuterigheid die de komende weken met zich mee gaan brengen. Gewone weken, alles weer z'n gangetje, ge kent da wel. Lekker rustig.

Lekker elke avond op de bank naar het journaal kijken. Elke dinsdag naar de bingo, en elke donderdag gedoucht worden door die grote meneer van de thuiszorg. Elke avond een advocaatje met slagroom terwijl ik met een schuin oog bij de buurman in de tuin kijk, hopend op een glimp van zijn ontblote torso die aan het zwoegen is in de tuin. Het leven is fijn als het rustig en voorspelbaar is.

In dit soort weken houd ik van de nieuwsberichten die je in Boxtel soms aantreft. Zoals het bericht dat de Raapakkerbrug niet goed gestrooid wordt, en onwonenden eerste hulp bieden aan uitgegleden mensen. Gèrrum. Of zo las ik laatst: 'Burgemeester Buijs sluit drugspand na aantreffen hennepplanten'. Ook da vein ik nou interessant. Hoe zit dat precies? Waarom moet burgemeester Buijs daarvoor komen? Lijkt me meer een taak voor de pliesie. Toch?
Ik vraag me dan af, zo in m'n indje in d'n aanleunwoning, hoe zoiets gaat. Ik stel me zo voor:

*telefoon gaat*
'Burgemeester, u spreekt met de politie.'
'Wat? Ik heb niks te maken met die gestolen fusten op de Markt, dat zweer ik!'
'Nee meneer de burgemeester, ik bel ergens anders voor... Maar wat bedoelt u precies met die fusten?'
'Uhm, nee, laat maar. Ik heb niks gezegd. Waarvoor belt u, agent?'
'Nou, we staan hier voor een huis, en daar staat een flinke haffel wietplanten in, meneer de burgemeester.'
'Oké. Nou, oppakken die handel zou ik zeggen, toch?'
'Jazeker. De verdachte zit al in het busje.'
'Oké. En wat is het probleem?'
'Nou, ik dacht, ik bel u effe, meneer de burgemeester. Dat u het pand officieel kunt sluiten enzo.'
'Hoezo dat?! Het is drie uur 's nachts!'
'U opent toch ook wel eens officieel een pand? Dit leek me net zoiets. Nou, hup! Vergeet u uw ambtsketting niet?'
'Godnondejuin, moet dit?'
'Het kan maar officieel zijn, meneer de burgemeester. Oh, en kunt u wat zout meenemen? Dan kunt u via de Raapakkerbrug. Die moet nog gestrooid.'
'... Zucht. Ik kom eraan.'

Zoals ik zei. Normale dagen. Héérlijk.

Kusjes,
Bets


Foto: De Ploegers

Maandag 8 februari verrichtte Z.D.H. Prins Primus onder toeziend oog van Ploegers-voorzitter Désiré van Laarhoven de trekking van de loterij van De Ploegers. De prijzen worden uitgekeerd in waardebonnen van Op Liemt Gemunt en worden dit weekend thuisbezorgd bij de prijswinnaars.

1e prijs         € 100,-                 Familie Versteijnen, Geerakkers 31
2e prijs € 90,-                 Familie Van den Berge, Strijpenhof 53
3e prijs         € 80,-                 Familie Poirters, Dorsberg 5
4e prijs        € 70,-                 R. van de Laar, Gemondesestraat 13
5e prijs         € 60,-                 Familie Legius, Krollerbocht 12
6e prijs         € 50,-         Familie Hensen, Schietberg 12
7e prijs € 40,-         Familie Vermeieren, Akkersrijt 5
8e prijs € 30,- Familie Lathouwers, Oude Dijk 61
9e prijs € 20,-         Familie Van Vlokhoven, Heideweg 14
10e prijs        € 10,-                Familie Van Beers, Vendelstraat 4

Foto: Heemkundekring Boxtel

Lagere Technische School Pius X aan de Prins Bernhardstraat. Deze school is inmiddels gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor woningbouw

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

BALANS

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

BALANS zegt JA!

'Ja, mits...' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Brandweer: Meer geld voor minder veiligheid!
We beschikken in onze gemeente over een goed georganiseerde brandweer, met veel vrijwilligers die heel plichtsgetrouw zijn en er alles voor doen om onze veiligheid te garanderen. We zijn geschrokken van de uitwerking van de Veiligheidsregio. Voor ons als gemeente gaat dat betekenen dat we meer moeten gaan betalen en er minder veiligheid voor terugkrijgen. In de plannen moet de post Boxtel namelijk twee voertuigen inleveren, die keihard nodig zijn om snel adequaat en vakkundig hulp te bieden. Dit is een ongewenste ontwikkeling gezien de vele zorgcentra, onze ligging aan de A2 en twee drukke spoorverbindingen. We hopen dat we het tij kunnen keren en dat we medestanders vinden die de veiligheid van enerzijds ons korps en anderzijds onze burgers op de eerste plaats zetten. Zodat we niet achteraf, na doorvoering van de regionale aanpak, pijnlijk tot de conclusie komen dat de beschikbaarheid van minder materieel tot slachtoffers heeft geleid. En wie accepteert nu 'meer geld betalen, voor minder service/veiligheid'? BALANS zeker niet!

McDonald's bij Liempdse Barrier: JA!
Afgelopen week werden we opgeschrikt door de berichtgeving dat het college een veto uitspreekt tegen de plannen bij de Liempdse Barrier, met onder andere een McDonald's. Wij vinden het op zijn zachts gezegd onfatsoenlijk dat een initiatiefnemer sinds 2012 plannen ontwikkelt en nu na vier jaar met een drogreden afgeserveerd wordt op initiatief van de portefeuillehouder, die met krokodillentranen stelt dat hij het jammer vindt. Dit terwijl de prachtige plannen tussentijds steeds op verzoek van de portefeuillehouder zijn aangepast. Een principieel nee van de portefeuillehouder speelt hierin een grotere rol dan het positieve collegebesluit van 2012. Een mooie herontwikkeling lijkt onze burgers door de neus geboord te worden. Want wie wil nou niet een mooie en duurzame horeca, werkgelegenheid (meer dan 100 directe werkplekken), een veilig en mooi gebied, een toeristische entree en een opgeknapte natuur rondom de nu verpauperde en sociaal onveilige Liempdse Barrier? BALANS hoopt dat de burgers en de gemeenteraad kennis kunnen nemen van de plannen en dat er dan toch groen licht komt (= MeewerkendBoxtel) voor een prima plan. BALANS zegt JA!

Dyslexie: Screening reeds op basisschool!
Bij de behandeling van het jeugdplan 2016 hebben wij ervoor gepleit om de screening van enkelvoudige dyslexie op basisscholen uit te laten voeren. Op dit moment gebeurt dat op het vervolgonderwijs. En dat vinden wij te laat aangezien behandeling dan meer tijd vraagt, maar bovenal is het welbevinden van het kind gebaat bij een zo vroeg mogelijke ontdekking van enkelvoudige dyslexie. Wethouder Lestrade vinden we gelukkig aan onze zijde. Zij gaat dit bespreekbaar maken bij de basisscholen. Wij hopen dat ons verzoek gehoor krijgt en dat het welbevinden van onze jeugd voldoende drijfveer is om de screening op jongere leeftijd te laten plaatsvinden. BALANS zegt JA!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

PvdA/GL

Foto: PVDA/GL

Klimaat
In december 2015 is er met bijna 200 landen een Klimaatakkoord gesloten. Zeer positief is dat er in plaats van 2 graden opwarming zelfs naar 1,5 graden opwarming wordt gestreefd. Het akkoord vormt als het ware het einde van het 'fossiele' tijdperk met olie en gas.

Uitstoot CO2
Minder goed nieuws is dat het lucht- en scheepvaart verkeer worden uitgesloten van beperkingen. Bedenk daarbij dat onze goederen (ook in Boxtel) voor 90 procent per zeecontainer worden vervoerd. Denk aan de vele bomen, onlangs gerooid in Oost, die naar China worden getransporteerd! De uitstoot van CO2 en roet blijft dus onverminderd doorgaan. Daarnaast vindt de evaluatie van het klimaatakkoord pas in 2023 plaats, dit is echt te laat.

Urgentie
Met dit Klimaatakkoord van Parijs zijn de afspraken over energieneutraliteit in de nota 'Boxtel energieneutraal 2040', alleen maar urgenter geworden. Het begrip klimaat is actueel en spreekt: een begrip dat concreet is, waar urgentie in doorklinkt, en dat mensen direct aanspreekt. Denk aan luchtkwaliteit, uitstoot CO2, fijnstof, klimaatneutraal bouwen en wonen.

Klimaatverandering voorkómen
Dat is onze eerste taak: klimaatverandering voorkómen. Afspraak is dat onze gemeentelijke organisatie in 2015 klimaatneutraal is, en mogelijk zelfs een negatieve CO2 balans heeft. Dat betreft het energiegebruik van de gebouwen, de medewerkers en het volledige transport. We gaan na of dit doel bereikt is.

En wij allemaal?
Die vraag dient zich vanzelf aan. De laatste jaren is het aantal zonnepanelen in Boxtel groeiende - een gestage lijn omhoog. Mooie ontwikkeling: de energieconsument wordt energieproducent. Het zou mooi zijn als ook op onze industrieterreinen zonnepanelen gaan verschijnen. Er zijn immers vele daken! Volgende vraag: energiebesparing, hoever staat het daarmee? Daar hebben we nog een lange weg te gaan: energiezuinig maken van gebouwen, isolatie van woningen. Onze indruk is dat we hier nu echt werk van moeten gaan maken: het energiegebruik omlaag brengen. In ieder huishouden, bij de buren, bij onszelf.

En windenergie?
Een maatregel die zeker kan bijdragen aan het behalen van de gestelde doelen is windenergie. In het najaar van 2013 roept de raad via een motie het college op 'op korte termijn aan te geven wanneer er windturbines gebouwd gaan worden in Boxtel'. Het is nu februari 2016. PvdA/GL ziet graag dat het college op korte termijn (voor de zomer 2016) een plan inzake windenergie aan de raad voorlegt. Die vraag hebben wij het college voorgelegd.

Anja van den Einden
Nico Bulter

GEMEENTE INFO
Oud papier:
19-02 Tongeren, Nergena, Luissel e.o.
19-02 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk
20-02 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
20-02 Den Berg
23-02 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Liduina blijft kleinschalige regionale zorglocatie

Boxtel - In antwoord op vragen van de SP-fractie stelt de heer Buiting, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat er nog vele functies in Liduina overblijven en dat het Boxtelse ziekenhuis in stand gehouden zal worden als een kleinschalige regionale zorglocatie.

Er komen zelfs nieuwe kansen bij, aldus de voorzitter van de Raad van Bestuur. Met het gemeentebestuur gaat JBZ kijken naar oplossingen die mogelijkheden bieden voor nieuwe ontwikkelingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook is er geen sprake van plannen om in de toekomst meer private zorg naar Liduina te halen.

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is verheugd over het antwoord van de voorzitter van de Raad van Bestuur: "We mogen ervan uitgaan dat Liduina nog vele jaren behouden zal blijven voor Boxtel en de regio. Er liggen zelfs kansen voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Wmo. En er zijn ook geen plannen voor meer private zorg. Deze uitspraken van de Raad van Bestuur (en onlangs ook van de wethouder) hebben ons gerustgesteld over de toekomst van Liduina. Dat is goed nieuws voor heel veel mensen."

Ondertekening convenant tegen Voedselverspilling

Boxtel - Als vervolg op de motie van Combinatie95 om voedselverspilling terug te dringen zullen deelnemende scholen, supermarkten, restaurants en raadsleden gezamenlijk het convenant met daarop de afspraken tegen voedselverspilling ondertekenen.

Dit gebeurt op maandagavond 22 februari tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Boxtel (in de Link) van 19.00 tot 20.00 uur.

Bekendmakingen week 7

Aangevraagde omgevingsvergunningen
- Achterberghstraat 15 bouwen woning
- Meulekensweg 2 vervangen garagedeur voorgevel door 2 kozijnen

Verleende omgevingsvergunningen
? De Mulder 14 dichtmaken bestaande carport +
        betrekken bij hoofdgebouw
? Dorpsstraat 36 plaatsen antennes
? Molenwijk 3a uitbreiden kantine + vervangen gedeelte
        gebouwinrichting tribune
? Nieuwstraat voor nr 43 rooien: 2 lindenbomen uit trottoir
? Van Randerodestraat rooien: 3 perenbomen uit gazon

Besluit aanwijzen gemeentelijk monument
? panden Molenstraat 5a en 7 in Boxtel

Ontwerpwijzigingsplan ter inzage
M.i.v. vrijdag 19 februari 2016 gedurende 6 weken: ontwerpwijzigingsplan Schijndelsedijk 14a

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Goed weekend voor HCB'92

Boxtel - De dames van HCB'92 wonnen afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen KPJ Beek en Donk met een stabiele 19-13. Daarmee wist het team de koppositie te behouden. De D-jeugd van HCB'92 won eveneens van DOS'80, met overtuigende cijfers: 7-21.

HCB'92 begon de thuiswedstrijd tegen KPJ Beek en Donk slapjes en was nog niet echt warm. Toch brak Nonja van de Langenberg vrij snel door de verdediging van KPJD heen en werd na enkele minuten de score geopend. Snel daarna kreeg de Boxtelse aanval een penalty mee door cirkel verdedigen na een goede actie van Hèlen Berkelmans. Inge van Drunen nam de penalty maar benutte de kans niet.In de tegenaanval scoorde KPJD via de linkerhoek. HCB'92 kwam op voorsprong door een goede onderschepping van Judit Banyai die vliegensvlug de bal in de handen van Karin Schoenmakers speelde. Zij scoorde de 2-1. Door goals van Banyai, van de Langenberg en Mandy Schoenmakers liep HCB'92 uit. HCB'92 had moeite de verdediging dicht te houden en KPJD vond regelmatig een vrijstaande teamgenoot om van afstand te gooien. Doelvrouw Mary Swinkels hield haar team op voorsprong. HCB'92 nam afstand van de tegenstander met een prachtige aanval waarbij Schoenmakers eerst op de paal schoot. De rebound was voor Van Drunen, waarop de bal weer terugkwam via de paal. Uiteindelijk scoorde Berkelmans. Mary Swinkels stopte net voor het rustsignaal nog een penalty. Ruststand: 9-5 in het voordeel van HCB '92.

In de tweede helft startten de dames van HCB'92 met meer overtuiging. Banyai nam haar team op sleeptouw door de eerstvolgende 4 doelpunten voor haar rekening te nemen en drie penalty's te veroorzaken voor HCB'92. Deze werden door haarzelf en Van Drunen gescoord. Het schot van Berkelmans werd gestopt. Van Drunen stak het halve veld over, scoorde een mooi doelpunt en verbaasde zich erover dat ze niet aangepakt werd. HCB'92 liet de bezoekers niet meer langszij komen en speelde de wedstrijd goed uit met nog een aantal vlugge aanvallen en een penalty waarbij Banyai en Schoenmakers de doelpuntenmakers waren. Eindstand: 19-13 voor HCB'92.

D-jeugd
Carnaval zat zaterdag bij enkele spelers nog in de benen. De eerste helft wilde het spel maar niet op gang komen. Alles verliep erg traag, zowel in aanval als verdediging. Hoewel Anouk Hermans toch een snelle spelhervatting had. Veerle van Abeelen, Lieke van Rooij en Anouk Foolen wisten toch hun doelpunten te maken zodat het gelijk op bleef gaan. Ook Bart Strik ging goed door in de hoek en speelde een mooie bal over de keeper heen in de verre hoek. Ruststand: 4-11.

In de tweede helft kwam Tess Berkien op gang. Iedereen zag haar nu wel vrij staan op de cirkel en ze scoorde maar liefst 5 maal. Ook het tempo ging aardig omhoog. Goede ballen van Ive van den Langenberg, Lotte Tholen en Jorien Strik werden helaas geen doelpunten. Veerle maakte het twintigste doelpunt door vanuit de verdediging stuitend op het doel aan de overkant af te gaan. Gedurende de met 7-21 gewonnen wedstrijd lieten Lenne van den Langenberg in de verdediging en Waud Berkien in het doel lieten overigens ook prima spel zien.

Taverbo/Sabo 3 neemt voorschot op titel in BRTC

De midwinterwandeling van wandelsportvereniging De Keistampers was voor de deelnemers een kletsnatte bedoeling. Toch was het tijden de spaarzame droge momenten genieten geblazen van de mooie, bosrijke omgeving van Boxtel. De wandeling ging van start bij het Jacob-Roelands-Lyceum. Vanaf daar leidde de wandeltochten van 7, 12, 20 en 30 kilometer langs onder andere de Oostzijde van Boxtel, natuurgebied De Geelders en Gemonde. Kijk voor meer fot Foto: Hans van Doorn

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) stond deze week de topper tussen koploper Taverbo/Sabo 3 en nummer drie van de ranglijst, Sabo Boxtel op het programma. Aangezien het seizoen nog maar enkele speeldagen telt was deze wedstrijd van groot belang.

Taverbo/Sabo 3 ging voortvarend van start door de eerste drie enkelspelen te winnen. Dave van Wijck won van Ad van Weert en Uschi Meeuwis en Daan de Koning waren te sterk voor Hans van Weert en Wim van Aarle. Pas in het dubbelspel konden Ad en Hans van Weert het eerste punt voor Sabo Boxtel op het scorebord schrijven. Ad van Weert en Wim van Aarle wonnen elk nog slechts een partij van Uschi Meeuwis, maar verder liet Taverbo/Sabo 3 het niet komen want Dave van Wijk en Daan de Koning bleven beide ongeslagen zodat zij vier punten op deze concurrent uitliepen.

Foto: Hans van Doorn

Nummer twee op de ranglijst Grand Café Rembrandt had een slechte dag want de wedstrijd tegen middenmoter Tavebo/Sabo 4 eindigde in een teleurstellend gelijkspel. Ad Brekelmans verloor twee partijen van Peter de Rooij en onverwacht van Toon van Geel en samen met Hans Stoker ook het dubbelspel. Erik van der Schoot hield de schade enigszins beperkt door twee uitstekende overwinningen op Raymond de Boer en Toon van Geel. Hans Stoker was ook goed voor twee overwinningen zij het dat die pas in de laatste beslissende vijfde games tot stand kwamen. Voor Taverbo/Sabo 4 was Peter de Rooij de grote man met drie overwinningen en een aandeel in de winst samen met Raymond de Boer in het dubbelspel. Eindstand 5-5.

Taverbo Sabo 1 kon als nummer vier op de ranglijst nog het meest profiteren van de missers van de nummers twee en drie door een grote overwinning te behalen op het team van De Dommel. Alleen Ad de Man kon in de laatste partij van de avond in de laatste beslissende vijfde game met 13-11 tegen Frans van Dun het enig punt op het wedstrijdformulier krijgen. Teamgenoten Wim Jansen en Ad van Lier bleven met lege handen staan.

Voor Sabo Boxtel speelden Ronald van Dael en Hans van Haaren een sterke wedstrijd door ongeslagen te blijven. In de wedstrijd tussen De Firma Fotografie en Rotsvast moest blijken of De Firma Fotografie de laatste plaats kon verlaten omdat team Bat Boys speelvrij was. Rotsvast wilde van geen wijken weten en uitzicht blijven houden op een plek in de middenmoot. Geerta Pluut was met drie overwinningen en met winst in het dubbelspel de matchwinnaar. Omdat Bart Theeuwes en Jan Don ook nog een punt bij konden laten schrijven bleef Rotsvat met 6-4 aan de goede kant van de score.

De Firma Fotografie moet in de resterende partijen van de onderste positie zien te geraken. Henk en Jordy van de Laak en Stef Schellekens doen er voor hun team alles aan om dit jaar de rode lantaarn aan een ander te laten, maar met nog maar enkele wedstrijden te spelen zal dit nog een hele toer worden. Volgende week kan de eerste stap in de goede richting worden gezet, dan staat de wedstrijd tegen de Bat Boys op het programma.


Gladheidsbestrijding Raapakkerbrug laat volgens omwonenden te wensen over

Buurtbewoonster Lisette van den Boogaard strooide zelf zand op de spekgladde brug. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Op de Raapakkerbrug was het donderdagochtend spekglad. Doordat het er wegens de stroomstoring ook nog eens aardedonker was, gingen enkele fietsers hard onderuit.

Omwonende Lisette van den Boogaard verleende EHBO aan de gevallen fietsers, die daarna weer verder konden. Buurtbewoners geven aan dat de brug wel vaker spekglad is en dat de gemeente er te weinig strooit.

Buurtbewoonster Lisette van den Boogaard strooide zelf zand op de spekgladde brug. Foto: Sander van Kasteren

Een medewerker van de gemeente reageert desgevraagd: "Wij werken samen met MeteoConsult. Dit bureau geeft een code af als er gestrooid moet worden voor de volgende dag. Dit was nu niet het geval." Volgens de gemeente is de Raapakkerbrug wel een bekend punt wat gladheid betreft. "Wij springen meteen op de strooikar als strooien nog zin heeft. Hier was dat helaas mosterd na de maaltijd geweest." Overigens blijkt uit een eerder door de gemeente gedane warmte-analyse dan weer niet dat de Raapakkerbrug een gevaarlijk punt is wat gladheid betreft.

Bridge:

Bridgeclub Liempde, 11 februari:
A-lijn: 1. Echtpaar Dieden 66,07% 2. Mw. van de Steen & Dhr. van de Schans 57,74% 3. Echtpaar van Acht 55,00% B-lijn: 1. Mw. Legius & Mw. Dobbelsteen 66,32% 2. Mw. Hastenberg & Mw. van de Vleuten 60,07% 3. Mw. Smits & Mw. de Jong 59,03% C-lijn: 1. Dhr. van de Dungen & Dhr. Smulders 58,33% 2. Echtpaar Damen 55,83% 3. Mw. van Erp & Mw. van de Heijden 55,42% 3. Echtpaar van Schaijk 55,42%

Bridgeclub Boxtel, 10 februari:
A-lijn: 1. W. de Langen & R. Traa 59,17% 2. Irene & Harrie Peeters 58,75% 3. B. van Asveldt & R. van Weert 57,08% B-lijn: 1. W. Braken & A. van de Langenberg 61,46% 2. C. van Hal & G. Meys 59,38% 2. B. van den Biggelaar & B. von Geusau 59,38%

Bridgeclub Boxtel, 11 februari:
A-lijn: 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 60,94% 2. R. van Stuivenberg-Munnichs & H. Schalkwijk 55,21% 3. T. Walbeek & R. van Wersch 54,69% B-lijn: 1. G. van de Horst-Thomas & M. van der Meijden 62,50% 2. H. Hoogers & G. Meys-van Dijk 59,38% 3. T. van Alphen & S. van Alphen-vd Ven 56,67%

Zaalvoetbal:

Uitslagen 13 februari:
Feestcafé de Nozem-C.J.v.d. Sande 2-1
Vouwwagenspecialist-Gebr. Bekkers 0-3
Tahadi-Adm. Jilesen 6-2
H.v.Boxtel-Dongen/v.d. Wiel 5-2
Fysio de Dommel-Grieks Rest Corfu 1-3
v. Stekelenburg-X2COM 1-6

Uitslagen 15 februari:
Scheutjens-Green Team 4-3
Celdex b.v.-Rijschool Gestel 2 3-7
Verbeij/Hanekroot-F.C. Blokfit 7-4
Markzicht Boxtel-Café Markzicht 2-1
Plein 2-Hart v. Boxtel 6-4

Programma 20 februari:
Grieks rest Corfu-X2OM 17:00
Café 't Geveltje-Adm Jilesen 17:45
v.d. Langenberg/Fleur-Le Temps Perdu 18:30
C.J.v.d.Sande-Goossens Advies 19:15
Hart v. Boxtel-Laansma Tuinen 20:45

Programma 22 februari:
Vermeer verz-Comsche Hoeve 19:00
Faes entertainment-v.d. Heijden milieu 19:45
Groen als Gras-Termeer Support 20:30
v. Stekelenburg-Vinyl en Tapijtwinkel 21:15

Biljart:

Programma 't Ivoor:
22 februari:
De Hazelaar-'t Ivoor 1 (Recr.) 13:00
Triangel 2-'t Ivoor 2 (Recr.) 13:00
't Ivoor 3-DOS 1 (Recr.) 13:00
De Piepers 4-'t Ivoor 5 (3b-Kl.) 13:00
't Ivoor 1-De Hazelaar 2 (3b-Gr.) 19:30
23 februari:
't Ivoor 1-'t Wapen van Liempde 1 (Libre) 19:30
't Ivoor 3-Asperia-AquaRest 2 (Libre) 20:00
24 februari:
't Ivoor 2-Asperia-AquaRest 4 (Libre) 20:00
25 februari:
't Ivoor 5-Pas Buiten 1 (3b-Kl.) 13:00
't Ivoor 6-'t Ivoor 4 (3b-Kl.) 13:00

Tafeltennis

Alle jeugduitslagen:
Taverbo/Sabo 1 – Stiphout 2 4-6
Taverbo/Sabo 2 – Asio 1         3-7
Taverbo/Sabo 3 – Rally 4         9-1

Uitslagen
Taverbo Sabo 3 - Sabo Boxtel 7-3
Taverbo Sabo 4 - Grand Café Rembrandt 5-5
De Firma Fotografie - Rotsvast 4-6
Taverbo Sabo 1 - De Dommel 9-1

Standenlijst

Teams        Gesp.        Gew.        Verl.

1        Taverbo Sabo 3        160        112        48
2        Grand Café Rembrandt        160        102        58
3        Sabo Boxtel        140        90        50        
4        Taverbo Sabo 1        140        90        50
5        Taverbo Sabo 2        150        74        76
6        Taverbo Sabo 4        140        68        72
7        De Dommel        150        57        93
8        Rotsvast        140        52        88
9        Bat Boys        150        44        106
10 De Firma Fotografie        130        42        88

Programma 22 februari 2016
Taverbo Sabo 4 - Sabo Boxtel
Bat Boys - De Firma Fotografie
Taverbo Sabo 1 - Rotsvast
Taverbo Sabo 2 - De Dommel

Voetbal:

Uitslagen DVG:
13 februari:
Pupillen:
DVG D1-ODC DO12 2-0
DVG MD1-Schijndel MD1 9-0
DVG E3-Berghem Sp. E8 5-3
DVG F1-Den Dungen F1 5-3
DVG F2-Berghem Sp. F4 5-3
DVG F3-Berghem Sp. F6 0-1
Gemert F8-DVG F4 0-1
DVG F5-Nijnsel F2g 1-0
Junioren:
DVG A2-Nooit Gedacht A2 4-0
Sparta'25 B3-DVG B2 1-0
DVG C1-Jvc Cuijk C2 4-0
DVG C2-Boekel Sp. C3 0-6
14 januari:
Senioren:
DEES 1-DVG 1 1-2
Nijnsel 3-DVG 2 0-2
DVG 3-Bl.Geel'38 3 2-2
DVG 6-Bl.Geel'38 15 0-5
DVG 7-Heeswijk 5 0-6
Dames:
DVG VR1-Mifano VR1 2-5

Programma DVG:
20 februari:
Pupillen:
DVG D1-Lierop D1 11:45
Gemert D6-DVG D2 11:45
DVG D3-Neo'25 11:45
DVG MD1-FC de Rakt MD1 10:30
DVG E1-Bruheze E1 10:30
DVG E2-WEC E1 10:30
Boekel Sp. E7g-DVG E3 10:30
FC de Rakt ME1-DVG ME1 10:00
Rhode F1-DVG F1 9:15
DVG F2-MULO F1 9:30
DVG F3-Boskant F1g 9:30
Rhode F11g-DVG F5 9:15
DVG Mini1-Best Vooruit M2 9:30
ODC M5-DVG Mini3 9:45
Junioren:
DVG A1-Volkel A1 14:30
DVG A2-NWC A4 14:30
DVG B1-SJW B1 14:30
ASV'33 B3-DVG B2 14:30
Avesteyn C1-DVG C1 13:00
Venhorst C2-DVG C2 13:00
21 februari:
Senioren:
DVG 1-Taxandria 1 14:30
DVG 2-Sparta'25 3 12:00
H.V.C.H. 4-DVG 3 11:00
DVG 4-Avesteyn 4 10:00
DVG 5-U.D.I.'19 9 10:30
W.E.C. 5-DVG 6 12:00
Rhode 9-DVG 7 12:00
DVG 8-U.D.I.'19 15 10:00
Dames:
OSS'20 1-DVG VR1 10:00

Uitslagen LSV:
LSV VE1-VCB VE1 6-0
MULO 1-LSV 1 1-11
LSV 3-Desk 6 9-0

Programma LSV:
20 februari:
Taxandria VE1-LSV VE1 16:15
21 februari:
LSV 1-VOW 1 14:30
LSV 2-OJC Rosmalen 10 10:30
Nieuwkuijk 6-LSV 3 12:00
Gestel VR1-LSV VR1 10:00

Uitslagen LBC:
Nuenen D4-LBC D1 0-10

Programma LBC:
20 februari:
LBC F1-Nuenen F4 9:30
Oirschot Vooruit E5-LBC E1 10:00
LBC D1-UNA D4G 11:00
LBC B1-SBC B2 13:30
SC 't Zand MB1-LBC MB1 16:15

Rugby

Programma zaterdag 20 februari:
TBM: Toernooi bij RC Tilburg in Tilburg 10.00
Zondag 21 februari:
Senioren 1: Oysters/Ducks-Vets Valkenswaard 13.00
Senioren 2: Bokkenrijders Roermond-Duckes Legends 13.00

Handbal
Uitslagen HCB '92 13 feb 2016:
HCB '92 DB1-DOS'80 1         02-10
DOS'80 D3-HCB '92 D1         07-21
Uitslagen HCB '92 14 feb 2016:
HCB '92 DS1-KPJD DS1         19-13
HCB '92 DS2-Zephyr DS1         04-18

Programma HCB '92 20-22feb 2016:
20 februari ( uitwedstrijd in Uden) :
Helios'72 DB-HCB '92 DB1                 12:40uur
21 februari (thuis in Sporthal De Braken Boxtel)
HCB '92 D1-Groesbeeks Glorie D2         09:10uur
21 februari ( uitwedstrijd in Bakel) :
Acritas DS1 – HCB '92 DS1                 09:30uur
21 februari (uitwedstrijd in Moergestel)
Roef DS1-HCB'92 DS2                         11:15uur
22 februari (thuis in Sporthal PiusX Liempde)
HCB '92 recr-Bergeijk 1 recr                 20:00uur

Carlijn van Oerle pakt brons op Brabantse kampioenschappen

Foto; Carlijn en India met hun trainster, grand-prix amazone Caroline Rijnders. Foto: Natasja van Oerle

Boxtel - Carlijn van Oerle van St. Martinus behaalde afgelopen weekend met haar pony India een derde plaats op de Brabants dressuurkampioenschappen. Deze vonden plaats in manege Molenheide in Schijndel. Carlijn en India zullen Brabant vertegenwoordigen tijdens de Nederlandse kampioenschappen dressuur op 5 maart in het KNHS-centrum in Ermelo.

Diverse amazones van HSV St. Martinus streden om de felbegeerde kampioenstitels. Op zondag kwamen Carlijn van Oerle en Leunsveld's Walter uit in de klasse D-M1. Door de spanning en de entourage liet dit duo niet zien wat zij in huis hebben en dat resulteerde uiteindelijk in een tiende plaats met 64,7 procent. Later op de dag verscheen Carlijn met pony India in de ring, in de klasse D-Z1. Met een hele harmonieuze en vriendelijke proef wist dit duo zich naar een podiumplaats te rijden. Carlijn en India pakten de bronzen medaille met 63 procent.

Op zaterdag kwamen Iris van Olphen met Bleske en Anne Teulings met Djo-jo aan de start in de klasse B-B. Anne wist een hele mooie 8e plaats te bemachtigen met 63,5 procent. Iris en Bleske reden zich met een hele keurige en foutloze proef van 65,3 procent in de prijzen. Dit knappe duo mocht tijdens de prijsuitreiking het eremetaal van de vierde plaats in ontvangst nemen. Lieke de Bresser kwam met Mistingwett uit in de klasse C-B, zij werden vijftiende. Suus van den Nieuwenhof startte met InterUnique Nando in de klasse C-M1. Dit duo reed een mooie proef met wat kleine foutjes, ze werden zesde.


Tweede Duo-Darttoernooi bij Taverbo/Sabo

Boxtel - Na het succes van afgelopen jaar organiseert Corné Kuijpers met zijn team ook dit jaar weer het Duo-Darttoernooi in de accommodatie van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo. De tafeltenniszaal aan de Voetboog zal wederom omgetoverd worden tot een dartpaleis.

Het Duo-Darttoernooi wordt gehouden op zaterdag 28 mei en zal starten om 13.00 uur. Er is plek voor vijftig koppels. Gezelligheid staat voorop maar er valt eveneens iets te winnen. Naast eeuwige roem liggen er voor de winnaars in alle categorieën geldprijzen klaar. Om iedereen een kans te geven om een gooi te doen naar de prijzen, zal er op verschillende niveaus gespeeld worden. Na het toernooi is er tijd voor een afterparty in de kantine van Taverbo/Sabo.
Geïnteresseerden kunnen zich zowel als koppel als individueel inschrijven. In dat laatste geval zorgt de organisatie voor een geschikte dartpartner. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar: ckuijpers@hotmail.com.

Baril zoekt volleyballers voor BBO

Boxtel - Al ruim 25 jaar is het volleybalteam van Baril Coatings wekelijks actief in de BBO (Boxtelse Bedrijfs Ontspanning). Hierbij spelen op dinsdagavond tussen 19.30 en 23.30 uur 35 teams verdeeld over vier klassen in competitieverband een wedstrijd van één uur in Sportcomplex De Braken.

Team Baril Coatings is op zoek naar enthousiaste volleyballers (m/v) die het team komen versterken. Naast een sportief potje volleybal is er na afloop een gezellige evaluatie van de wedstrijd en organiseert Baril jaarlijks een teamuitje.

Ben je sportief ingesteld en spreekt dit je aan, neem dan contact op met Kees van Bussel via 06-12415869. Hij kan eventuele vragen beantwoorden en een eerste kennismaking regelen.

Tweemaal turngoud voor Tabitta in landelijke achtste finale

Shadé van Oorschot en Wendy Li Foto: Ad de Cort

Amsterdam - Veel turnsters uit de hoge niveaus trokken zaterdag 13 en zondag 14 februari naar de landelijke achtste finales in Amsterdam. Zo ook de dames van GV Tabitta. In de leeftijdsgroep jeugd waren zij oppermachtig. Na de regiotitels wonnen Shadé van Oorschot (jeugd N1) en Wendy Li (jeugd N2) ook goud op de eerste landelijke wedstrijd van 2016.

Shadé van Oorschot turnde samen met Donna van Wijgerden in het landelijk hoogste niveau N1. De elegante Shadé imponeerde en liet op balk, brug en vloer de hoogste moeilijkheid zien. Met een ruim verschil op de nummer twee won zij dan ook terecht het goud. Donna liet zien erg gegroeid te zijn in haar presentatie en mag zeer tevreden zijn met een top 10 notering.

Foto: Toon van Ruremonde

Bij de jeugd N2 was het de Boxtelse Wendy Li die straalde. Ze opende haar wedstrijd met een ijzersterke balkoefening waar niemand meer aan kon tippen. Met een ongekend hoog puntentotaal won ze dan ook glansrijk de achtste finale. Haar teamgenoten Celeste Canaan en Romy Poirters kwamen landelijk ook sterker dan ooit voor de dag met een achtste en negende plaats.

Voor de jonge instappers N1 Mara van der Heijden, Liz van Eijndhoven en Floor Melssen was het hun eerste landelijke wedstrijd. Mara en Liz excelleerden met dezelfde score op brug en eindigden hoog op een vierde en zesde plaats. Voor Floor was het een bijzonder spannende strijd. Haar eerste turnseizoen startte met een dubbele armbreuk. Met een blokje onder haar herstellende hand getaped, koorts in de voorbereiding, was dit het moment van de waarheid. Het harde werken van de 8-jarige turnster werd beloond met 46 punten, een ruime plaatsing voor de kwart finale.

Bij de pupillen 1 N1 was het ook voor Marilène Liem haar landelijke debuut. Vorig jaar turnde ze nog op lager regionaal niveau bij haar oude club in Nederweert. Op sprong behaalde ze de allerhoogste score. Op de andere toestellen is Marilène nog volop in ontwikkeling, maar meedoen tussen de Nederlandse top was zeker een goed leermoment met als eindresultaat een tiende plaats.

Bij de pupillen 2 N1 was Tabitta goed vertegenwoordigd. Landelijk zijn er maar dertig turnsters in dit niveau, van wie er maar liefst vijf van Tabitta zijn. De wedstrijd startte bij allen op balk met teveel foutjes. Daarna gingen de prestaties in een stijgende lijn en werd de wedstrijd goed afgesloten. Floor de Wolf werd vijfde, Fenne van Haaren veertiende, Sam Sieben zeventiende, Lotte Langerwerf achttiende en Mijke Janssen twintigste.

Voor de Boxtelse senioren van Tabitta zag het weekend er minder rooskleurig uit. Eva Roos lag na een operatie ziek in bed, maar kreeg gelukkig vrijstelling om af te reizen naar Amsterdam. Ze had eerder op de regiofinale al een ticket naar de kwart finale behaald. Voor de revaliderende Madelief Hobbelen kwam de wedstrijd te vroeg waardoor het landelijke seizoen helaas al ophield voordat het begonnen was. Na afmelding voor de achtste finale zal zij zich nu rustig focussen op haar opbouw. De overige turnsters van de A-selectie mogen allen in actie komen op de kwart finales in Reusel of Volendam.

DVG wint in de Kempen

Liempde - Het was nagenoeg de enige wedstrijd die doorgang kon vinden in de Kempen en het veld was zwaar, maar goed bespeelbaar. DEES wil van de laatste plaats en DVG wil naar boven blijven kijken. Daarom was winst natuurlijk voor beide ploegen belangrijk. Dit was in de eerste helft ook goed te zien. DVG viel aan en DEES was sterk in de duels en gevaarlijk in de counters.

Na een aftastende openingsfase moest Sander van Eeuwijk in een één-op-één situatie een achterstand voorkomen. Toch was het niet veel later wel raak voor de thuisploeg. Na een nieuwe redding van de Liempdse goalie werd de rebound hoog in het dak geschoten. Qua veldoverwicht was dit een vertekend beeld. Een aanval van DVG had moeten resulteren in een strafschop. Het vlagsignaal van de grensrechter werd genegeerd en in de volgende situatie werd Wilco Voets onreglementair gevloerd.

In de 30e minuut was er een situatie waarbij DEES bijna een eigen doelpunt maakte en de opeenvolgende hoekschop leverde een schietkans op voor Sander van de Ven. Maar de juiste richting ontbrak. Na rust werd DVG sterker en creëerde ook meer kansen. DEES werd vastgezet op eigen helft. Doelpunten leverde dit echter nog niet op. Een teruggelegde bal bereikte Sander van de Ven net niet. Op een schot van Martijn Caarls had de DEES-doelman tweemaal een passend antwoord. De rebound werd ook vakkundig gered. Toch viel de gelijkmaker niet veel later. Wilco Voets bekroonde dit met een doelpunt: 1-1.

DVG wilde meer en had ook het meeste aanspraak op een overwinning. Een hoekschop bleef hangen in de zestien meter en kwam, na een paar contacten, terecht bij linksbuiten Twan van den Broek. Zijn beheerste schot in de korte hoek was de keeper te machtig en de ontlading bij de DVG-spelers was groot ofschoon er nog een behoorlijk aantal minuten op de klok stonden. Meteen na de aftrap van DEES was er bijna de beslissing. Twan van den Broek legde af op de instormende Bas van Houtum maar die kon niet bij de bal. DEES had nadien nog nauwelijks kansen op de gelijkmaker en bleef door dit resultaat de rode lantaarn dragen. DVG blijft stabiel op de vijfde plaats en speelt volgende week thuis tegen Taxandria. Man of the match werd Wilco Voets.

DVG 2 won uit tegen Nijnsel 3 met 0-2, en behoudt hierdoor zicht op de titel. Rhode 3 is, na de winst van vandaag, nog vier punten in het voordeel. De DVG-dames liepen al snel in de wedstrijd een achterstand op en verloren uiteindelijk met 5-2. Wel weer een doelpunt van Romy van Oorschot die na een lange revalidatie weer minuten kon maken. Woman of the Match werd Moniek van Esch.

Wisselend succes Taverbo/Sabo

Boxtel - Al na twee speelronden lijkt degradatie uit de hoofdklasse voor Taverbo/Sabo 2 onafwendbaar. In Breda ging de Boxtelse ploeg met 9-1 hard onderuit tegen Belcrum. Taverbo/Sabo 3 had een Houdini-act nodig tegen titelconcurrent The Back Hands maar redde uiteindelijk het vege lijf: 5-5. Bij de jeugd wist alleen het eerste team te winnen: 9-1 tegen Rally 4.

In de hoofdklasse A had Taverbo/Sabo 1 een rustweekend. In de hoofdklasse B moest Taverbo/Sabo 2 wel vol aan de bak. Nadat in de eerste speelronde al een 7-3 nederlaag was geleden tegen Never Despair moest er vrijdagavond in en tegen Belcrum een resultaat worden gehaald tegen een ploeg die op papier redelijk gelijkwaardig zou moeten zijn aan Taverbo/Sabo. Niets bleek echter minder waar. Alleen aanvoerder Jasper van der Aa wist een partij winnend af te sluiten. Erik Mangnus en invaller Maarten Kerkhof kwamen er nauwelijks aan te pas. Dankzij dit resultaat staat Taverbo/Sabo stijf onderaan en heeft het nu al een wonder nodig om aan het eind van het seizoen niet te degraderen naar de eerste klasse.

Op dat niveau leverde Taverbo/Sabo 3 zaterdag in Sint Willebrord een knappe prestatie. Na vier partijen stond het 4-0 voor de thuisploeg, maar de Boxtelse formatie liet zien over een opmerkelijke dosis veerkracht te beschikken. Van de resterende zes partijen gingen er vijf naar Taverbo/Sabo waardoor de ploeg toch met een gelijkspel terug naar huis kon. Kerkhof boekte een knappe overwinning op de Willebrordse kopman Danny Roks. Bart van Hedel en clubkampioen Stefan Bernhardt wonnen ieder twee partijen. Hierdoor doet Taverbo/Sabo volop mee in de strijd om het kampioenschap en een plekje in de hoofdklasse.

Jeugdteams
Afgelopen zaterdag stond er voor alle jeugdteams van Taverbo/Sabo een thuiswedstrijd op het programma. Het derde jeugdteam won met royale cijfers van Rally uit Wijk en Aalburg. Sanne van der Schoot en Max van Dongen wonnen al hun wedstrijden en Sawan Mooren voegde hier nog twee punten aan toe. Ook de dubbel werd door Sanne van der Schoot en Max van Dongen gewonnen. Doordat Tios '51 in Tilburg belangrijke punten liet liggen delen Tios '51 en Taverbo/Sabo nu de eerste plaats in het klassement met 17 punten uit twee wedstrijden. Bovendien voert Max van Dongen op het moment de persoonlijke ranglijst aan met 100 procent gewonnen wedstrijden.

Het eerste jeugdteam begon goed tegen Stiphout. Dani de Rooij had maar drie games nodig om het eerste punt binnen te halen. In de partijen die hierop volgden kregen de jongens echter geen grip meer op het spel van de tegenstander. In de vijfde wedstrijd keerde Lars de Laat echter het tij door na een 2-0 achterstand in games toch te winnen. Dani de Rooij en Sjoerd van Heerebeek voegden hier nog een punt aan toe. Helaas lukte het De Rooij niet om de laatste wedstrijd te winnen en er een gelijkspel uit te slepen. Daarom moesten de jongens met een nipt verlies genoegen nemen.

L'Union maakt geen indruk

Sint-Oedenrode - Het eerste viertal van handboogschutterij l´Union Boxtel heeft tijdens de rayonkampioenschappen indoor afgelopen zondag in de hoogste klasse in Sint-Oedenrode niet echt indruk weten te maken.

Het team bestaande uit Ad van de Langenberg, Henri van de Broek, Henk Jegers en Marchel Kluijtmans behaalde in de voorrondes over 60 schoten een totaal van 1602 punten, wat niet genoeg was voor een plek in de finales. Ze werden uiteindelijk zesde. Concordia Zeeland, dat in de finale Doele Willem 3 uit Boekel versloeg, werd kampioen.

LSV hervat de competitie tegen koploper MULO

Lennisheuvel - LSV kon zondag, onder barre weersomstandigheden, niet verrassen tegen kampioenskandidaat bij uitstek, het Helmondse MULO.

De eerste 15 minuten hield de ploeg uit Lennisheuvel nog dapper stand. Ook na de 1-0 door MULO bleef LSV hard werken en kwam door Mark van der Struijk verdiend op 1-1. Maar het krachtsverschil was zo groot dat MULO toch nog voor de rust een voorsprong opbouwde. Plichtmatig werkten de Lennisheuvelnaren de wedstrijd af onder het motto: "We kunnen dit maar gehad hebben.." Uiteindelijk kwam er een 11-1 eindstand op het scorebord.

16 / 16

Donderdag 18 februari

High tea, tweede ronde
14.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling: Snow Cake
20.15 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zaterdag 20 februari

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Zondag 21 februari

Open Tennisdag L.T.V. De Merletten
11.00 uur, L.T.V. De Merletten, Molenwijk 3b, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie
13.30, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

DoMus Kamerconcert met pianiste Marie François
13.30 uur, Poolsestraat 41, Boxtel

Maandag 22 februari

Bijeenkomst tegen voedselverspilling
19.00 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 14, Schijndel

Smartlappenavond
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 23 februari

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 24 februari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Film 'The Grand Budapest Hotel'
19.30 uur, Dienstencentrum, Kloosterhof 7, Liempde

Donderdag 25 februari

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Lezing spinnen
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23,Liempde

Zondag 28 februari

Lezing en rondleiding over de begintijd van Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 29 februari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 2 maart

Actiegroep 'NEE tegen hoogbouw Stapelen' organiseert lezingen over de Bossche School architectuur
Tijd en locatie worden bekendgemaakt na aanmelding

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 3 maart

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 4 maart

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 5 maart

Benjamin Beurs
10.00 uur, Hoogheem 485, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 6 maart

Clinic Rolstoelhandbal
13.00 uur, Sportcomplex De Braken, De Braken 1, Boxtel

Line dance middag met Funny Country Dancers
13.30 uur, Partycentrum de Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Dinsdag 8 maart

Eerste les Cursus Ikoonschilderen
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Woensdag 9 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kinderkleding en speelgoed beurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

12 maart – 3 april

Expositie 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo,Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 12 maart

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

PAX je Kans: Dans en meezingavond
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel