DeMooiBoxtelKrant

24 januari 2018

DeMooiBoxtelKrant 24 januari 2018


Zware westerstorm zorgt voor schade in Boxtel en Liempde

Op de A2 tussen Best en Boxtel waaide een flinke boom over de weg. De snelweg werd daarop afgesloten. Foto: Persburo Sander van Gils

Zware westerstorm zorgt voor schade in Boxtel en Liempde

Boxtel - De schade van de vorige storm, op 3 januari, was nog niet hersteld of de tweede zware storm van het jaar diende zich afgelopen donderdag alweer aan. Ook deze westerstorm die over ons land raasde, richtte in onze gemeente veel schade aan. Zo waaide aan de Wilhelminastraat een boom op een lege auto en vielen bomen langs de A2 op de snelweg. Tientallen woningen liepen stormschade, zoals weggewaaide dakpannen, op.

Voor Noord-Brabant gold donderdag code oranje. In het midden van het land en aan de kust was zelfs code rood van kracht. De windsnelheden liepen in onze provincie op naar 80-100 km/u met tussen 9.00 en 14.00 uur uitschieters van 100-120 km/u. Dat zijn snelheden die gemeten worden in orkanen. De waarschuwing voor gevaarlijk weer werd zo rond 15.00 uur voor het hele land ingetrokken.

Winnares Joke van Heesch, samen met danspartner Joey Verhoeven. Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen

Zowel de ANWB als de VID raadden mensen aan niet de weg op te gaan, tenzij het niet anders kon. Het verkeer op de A2 en de A50 stond op verschillende plekken urenlang muurvast wegens meerdere omgewaaide vrachtwagens en op de weg gewaaide takken en bomen. Mede vanwege de storm was de avondspits extra zwaar. Ook werd het treinverkeer in het hele land stilgelegd.

Lees verder op pagina 3

Joke van Heesch wint Denziz with the stars

Boxtel - De lustrumeditie van Denziz with the Stars is zaterdagavond gewonnen door Joke van Heesch samen met haar danspartner Joey Verhoeven. In een uitverkocht en tot de nok gevuld Partycentre Denziz wist zij in een zinderende en prachtige finale de jury te overtuigen. Daarmee is Joke de vierde vrouw die de danswedstrijd op haar naam weet te schrijven. Met haar overwinning revancheert Van Heesch zich voor haar noodgedwongen voortijdige afhaken vorig jaar.

Het publiek, zo'n 500 man sterk, genoot de avond volop van de diverse dansen die door de bekende Boxtelaren werden voorgeschoteld. Naast Joke van Heesch van de Agterblijvers deed namens de Knokkers Joske Meijs mee, Natasja Willems van Natasja Fashion en Dorien Habraken van de Dorini's. De mannelijke deelnemers bestonden uit Bram van der Sloot van de Red River Band, Frank Westerop van de Raad van Elf, Wilbert van Weert van de snertconcerten in Lennisheuvel en Bernard Stekelenburg en Perry van Weert van de Comsche Hoeve.

Na wat eerste voorzichtige en spannende stapjes viel bij de meeste deelnemers de spanning weg en genoten zij zichtbaar van hun act op de dansvloer. Het was duidelijk dat de dansparen ontzettend veel trainingstijd in hun choreografie hadden gestopt. Na de eerste ronde gingen vier koppels door naar de finale. De vijfde finaleplaats werd door het aanwezige publiek bepaald, zodat na de break vijf paren nogmaals hun dans en choreografie mochten opvoeren.

De kolderprijs ging zaterdagavond naar Bram van der Sloot. Joke van Heesch ging na een fantastische performance trots aan de haal met de hoofdprijs.

Prins Xander en Prinses Silke regeren over donseendjes

Prins Xander d'n Urste en Prinses Silke d'n Urste (voorgrond) te midden van hun gevolg. Foto: Jan van der Steen

Prins Xander en Prinses Silke regeren over donseendjes

Boxtel - Prins Xander d'n Urste en Prinses Silke d'n Urste regeren sinds afgelopen zondag over de donseendjes van Indegat. Uit vijftien kandidaten uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Boxtel en Lennisheuvel werden zij in Gemeenschapshuis De Rots door een vakkundige jury aangewezen als nieuwe jeugdprins en -prinses. Jiske en Joep werden verkozen tot adjudant en nar.

Tijdens de verkiezingsmiddag werd het publiek door de kandidaten getrakteerd op spetterende optredens tijdens een buut, het zingen van een lied en improvisatie in een woordspel. De jury, bestaande uit afgevaardigden van Stichting Openbaar Carnaval Boxtel, oud jeugdprinses Marleen en de Knokkers, stond door het enthousiasme van alle deelnemers voor een moeilijke keuze.

Het prinselijk paar en gevolg zal tijdens carnaval feesten en hossen in de Kwekpoel. Voor meer informatie over de activiteiten in de Kwekpoel kun je zaterdag 27 januari tussen 11.00 en 15.00 uur terecht bij de promostands in het dorp (bij de Bruna) en in winkelcentrum Oosterhof. De Boxtelse zanger/gitarist Boaz zal een bezoek brengen aan de infostands.

De Partypas is te verkrijgen bij Ring en Go in de Rechterstraat en bij de infobalie van de Jumbo in winkelcentrum Oosterhof. Deze pas is goed voor vier avonden toegang tot de Kwekpoel en is voor 7 euro te koop.

Neem ook een kijkje op www.kwekpoel.nl voor de laatste informatie over het jeugdcarnaval in Boxtel.

DoMus kamerconcert met Carina Vinke

Boxtel - Op zondagmiddag 4 februari is er weer een DoMus kamerconcert. Dit keer met altzangeres Carina Vinke en pianist Eric Schoones. Op het programma staat romantische muziek van Mahler, Richard Wagner en Strauss.

Carina Vinke is door haar solistische medewerking aan onder andere de Mattheus Passion in Oisterwijk en de Stabat Mater uitvoeringen in Oirschot ook in deze omgeving geen onbekende, maar ze zong ook in Milaan en Mexico en zeer recent nog als soliste in de Achtste Symfonie van Gustav Mahler met het Philips Symfonie Orkest, onder meer in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam. Met die zelden uitgevoerde symfonie erbij heeft Carina dan alle muziek van Mahler voor alt gezongen. Das Lied von der Erde zong zij al tientallen malen, met dirigenten als Martin Sieghart, Xian Zhang en Ed Spanjaard. Een hoogtepunt was ook de Tweede Symfonie met het Europees Jeugdorkest onder leiding van Vladimir Ashkenazy. Verder zong ze vrijwel alle symfonieorkesten in Nederland, zoals het Residentie Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en de Philharmonie zuidnederland.
In Boxtel zingt Carina Vinke met begeleiding van Eric Schoones de Wesendonck Liederen van Wagner, enkele liederen van Richard Strauss en een selectie uit de Rückert-Lieder en Des Knaben Wunderhorn van Mahler. Eric Schoones speelt solo het, onder andere door de film Death in Venice, beroemde Adagietto uit de Vijfde Symfonie van Mahler.

Eric Schoones is naast pianist vooral actief als auteur. Hij is hoofdredacteur van Pianist, een blad dat zowel in een Nederlandse als een Duitstalige editie verschijnt, bij elkaar in zeven landen. Het onlangs verschenen zesde boek van Eric Schoones, Walking up the Mountain Track, The Zen Way to Enlightened Musicianship, een boek over musiceren in verband met Zen Boeddhisme, werd bijzonder lovend ontvangen. Trouw-recensent Christo Lelie noemde het 'potentieel een internationale bestseller' en Maria João Pires, geïnterviewd in het boek, zei: 'Eric understands the real sense of art.' Ook Carina Vinke is geïnterviewd voor het boek.
Eerder schreef Eric Schoones een aantal boeken over duurzaamheid en samen met jazz-zangeres Sofie Dhondt heeft hij een programma waarin hij de circulaire economie uitlegt in muziek.

Meer info op: www.zen-musicianship.com daar zijn ook filmpjes van Carina Vinke en Eric Schoones te zien. Het concert van zondag 4 februari begint om 12.00 uur, Poolsestraat 41 in Boxtel. De toegang bedraagt 12,50 euro. Reserveren via info@ericschoones.nl of 0411-684431/06-40145568.

KBO-activiteiten

Donderdag 25 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 26 januari        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Zondag 28 januari        Kegelen bij D'n Oirschotse Kegel, aanmelden bij Theo van Hamond via theo.van.hamond@home.nl        14.00
Dinsdag 30 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00

Collectes januari/februari

29 januari tot en met 3 februari:         Hersenstichting

Betrokken collectanten gaan in de week van 29 januari tot en met 3 februari in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel op pad om geld in te zamelen voor de Hersenstichting. Geld dat besteed wordt aan wetenschappelijk onderzoek van verschillende hersenaandoeningen te denken aan beroerte, hersenletsel, tumoren, autisme, ziekte van Parkinson, dementie et cetera. Door voorlichting te geven kan er een bijdrage geleverd worden aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Door een gift aan de collectant of het sturen van een sms naar HS1, HS2 of HS3 (voor €1, €2, €3) help je mee. Meer informatie kun je vinden op www.hersenstichting.nl

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Tv-opname van Antoniusviering Kasteren door de EO

Liempde - De jaarlijkse Antoniusviering in Café 't Groene Woud in het buurtschap Kasteren wordt dit jaar door een cameraploeg van de Evangelische Omroep vastgelegd. De viering vindt plaats op zondag 28 januari, met medewerking van het Gilde Antonius abt. Opgeven voor de mis kan tot en met morgenochtend, donderdag 24 januari. De kosten bedragen 10 euro.

De mis wordt opgedragen door kapelaan de Jong, geassisteerd door een pastoraal medewerker van Zorg Centrum Elde, met zang van Jan van der Heijden. Na de mis volgt een processie met het gilde met slaande trom. De processie leidt naar de kapel van Antonius. Na afloop is er een koffietafel.

Je kunt je voor de mis opgeven bij R. van de Langenberg (0411-632724) of J. van de Sande (0411-631895). Ook kun je hen bellen voor meer informatie. De mis word op een later tijdstip uitgezonden.

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 25 januari        Nordic Walking, vertrek Markt        9.00
Maandag 29 januari        Yoga in De Walnoot        13.00
                         Rikken en jokeren in De Walnoot        19.30
Dinsdag 30 januari        Fietsen, vertrek Breukelsplein        13.00
                        Optreden 'Buut Vrij' in De Rots        19.30        
Woensdag 31 januari Gym in de Angelaschool        19.00 en 20.00 uur

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag         Mindfit
Woensdag 31 januari Jaarvergadering

Boxtel verdedigt inhuren extern adviseur in 'voorbereidend veldwerk' stadskunstenaar

Foto: Jan van der Steen

Boxtel verdedigt inhuren extern adviseur in 'voorbereidend veldwerk' stadskunstenaar

Boxtel - Ondanks de scepsis van enkele burgers en met name de oppositiepartijen blijft het Boxtelse college bij de meerwaarde van het inhuren van een extern adviseur met betrekking tot de komst van een stadskunstenaar. Dat blijkt uit een antwoordbrief die het college opstelde naar aanleiding van vragen die de CDA-fractie stelde. Onder het motto 'een goede voorbereiding is het halve werk' is het college bereid zo'n 5.500 euro uit te trekken om Vincent Koreman, stadscurator van Breda, in te huren om 'voorbereidend veldwerk' te doen in de aanloop naar het aanstellen van een stadskunstenaar.

Koreman onderzoekt onder meer hoe het takenpakket van de door de politiek gewenste stadskunstenaar er uit moet komen te zien. Een onderdeel van zijn werk bestaat uit het verzamelen van inbreng van het Boxtelse culturele veld. "De keuze voor hem is gebaseerd op zijn brede ervaring en deskundigheid op dit terrein", zo verantwoordt de gemeente haar keuze. In dit voortraject laat Boxtel zich, naast door Koreman, ook door het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC) en bibliotheek Den Bosch voorlichten.

Hoewel de raad in september kritisch was over het idee zo'n kunstenaar aan te stellen in onze gemeente, werd de cultuurnota, inclusief kunstenaar, na aanvankelijk protest toch aangenomen. Wethouder Marusjka Lestrade wist met een vurig betoog de meeste partijen toch te overtuigen van de toegevoegde waarde van een stadskunstenaar. De kunstenaar zou namelijk ook mensen die niet zoveel met kunst en cultuur hebben, hiermee in aanraking doen komen.

De stadskunstenaar zou daarnaast in beeld moeten brengen wat het DNA van Boxtel is, hierop op een creatieve en inspirerende wijze reflecteren en zodoende inwoners sterker met elkaar verbinden. Alleen de fracties van CDA en BALANS gingen niet in de uitleg van Lestrade mee. Zij vinden een stadskunstenaar geldverspilling en noemen het 'stadse fratsen'. BALANS stemde echter toch in met de cultuurnota, zij het met een stemverklaring dat de partij niet akkoord gaat met een stadskunstenaar, CDA stemde tegen.

Boxtelse minima ontvangen ramenwascheques

Foto: Erich Ferdinand/Flickr

Boxtelse minima ontvangen ramenwascheques

Boxtel - Afgelopen week ontvingen ruim honderd inwoners van gemeente Boxtel een brief met twee waardecheques. Hiermee kunnen zij een glazenwasser inschakelen om hun ramen aan de buitenzijde te laten wassen. De cheques gaan naar inwoners die huishoudelijke hulp ontvangen via een Wmo-voorziening én gebruik hebben gemaakt van een minimavoorziening. Vijf glazenwassers en schoonmaakbedrijven uit Boxtel werken mee aan deze regeling.

Hiermee wordt voorzien in een behoefte die niet binnen de bestaande regelingen past. Wethouder Eric van den Broek is blij dat het besluit van de gemeenteraad hierover nu concreet vorm krijgt: "Sommige activiteiten zoals ramen lappen passen niet binnen de Wmo. Mensen die niet kunnen leunen op een netwerk vallen daarbij tussen wal en schip. Het is een eenmalige regeling die we later gaan evalueren." De gemeente kondigde de maatregelen al in oktober aan. Nu wordt de belofte van toen dus ingelost.

Inwoners die geen cheques hebben ontvangen en hiervoor wel in aanmerking menen te komen, kunnen tot 1 april contact opnemen met Loket Wegwijs van gemeente Boxtel. Dit is bereikbaar per telefoon 0411-655990 op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur. Ook voor andere vragen rond de Wmo en het minimabeleid kunnen zij hier terecht.

Nieuw Italiaans afhaal- en bezorgcentrum Bella Italia opent binnenkort deuren aan de Markt

De kersverse restauranteigenaar toont trots zijn logo. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Aan de Markt in Boxtel opent binnenkort weer een nieuwe, jonge ondernemer de deuren. Eind januari hoopt Edgar Yadegharian (23) met zijn Italiaans afhaal- en bezorgcentrum Bella Italia van start te kunnen.

Het is binnen nog wat stoffig en er moet nog veel gedaan worden, maar Yadegharian heeft goede hoop dat het allemaal op tijd afkomt. Met zijn Italiaanse afhaalrestaurant wil hij zich vooral richten op kwalitatief goede en lekkere gerechten.

Zelf komt Yadegharian uit Best, waar hij ruim zeven jaar bij het Italiaans restaurant Napoli werkte. "Ik begon daar als afwasser, maar ik mocht steeds meer doen. Omdat ik dat erg leuk vond, is de droom ontstaan om een eigen restaurant te beginnen", vertelt hij. Nu is die droom werkelijkheid geworden met Bella Italia (mooi Italië). "Ik wil Boxtel het mooiste van Italië laten proeven!"

Yadegharian heeft, naast het standaard aanbod zoals lasagne en pizza margherita ook verschillende salades, nagerechten en ook meer exotische pizza's op de kaart staan. Welke dat zijn? "Dat moeten ze zelf maar komen proeven", geeft de ondernemer met een brede glimlach aan. "Ik heb, in tegenstelling tot sommige fastfoodketens, een echt fornuis en een pizzaoven, waar ik écht kook voor mijn gasten. Bovendien gebruik ik verse producten en bereid ik alles vers."

Naast dat bestellingen afgehaald kunnen worden, gaat Bella Italia ook eten bezorgen. De bestellingen kunnen via de website www.bellaitalia-boxtel.nl of telefonisch via 0411-607241 gedaan worden. Ook is het mogelijk via Thuisbezorgd te bestellen. Op dit moment is de website van Bella Italia nog in ontwikkeling.

De kersverse ondernemer hoopt de deuren aan het eind van deze maand, maar in ieder geval vóór de carnavalsperiode te kunnen openen. Bella Italia is in de opstartperiode zeven dagen per week geopend van 15.30 tot 22.00 uur. Daarna bekijkt Edgar op welke dagen hij eventueel gesloten blijft. "Het wordt hard werken, maar ik heb er veel zin in!", besluit hij.

De eigenaar is nog op zoek naar kundig personeel in de keuken en een bezorger, die in bezit is van een scooterrijbewijs. Zij kunnen zich bij hem melden via edgar_y@hotmail.com.

Tijdelijke brug vervangt door boom beschadigde Meulenbrug

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De brug over de Dommel, die de Molenweide, de Molenstraat en de Van der Voortweg verbindt, wordt vervangen door een tijdelijk exemplaar, zo verklaarde wethouder Herman van Wanrooij vorige week woensdag. De Meulenbrug, zoals de fiets- en voetgangersbrug officieel heet, werd begin deze maand door een omgewaaide boom zo zwaar beschadigd dat hij gelicht moet worden om gerepareerd te worden. De tijdelijke brug wordt in de loop van deze week aangelegd.

De totale schade bedraagt zo'n 40.000 euro, geeft de wethouder aan. Omwonenden, maar ook scholen, zoals de Angelaschool, vroegen de wethouder in ieder geval een tijdelijke oplossing te bedenken omdat de afwezigheid van de brug voor extra drukte en gevaarlijke situaties op de Baroniestraat zorgt. Die komt er nu in de periode dat de oorspronkelijke brug hersteld wordt. De tijdelijke brug kost zo'n 10.000 euro.

Het is nog onbekend wanneer de originele Meulenbrug weer open gaat.

Zware westerstorm zorgt voor schade in Boxtel en Liempde

Foto: Persburo Sander van Gils

Vervolg van de voorpagina: Zware westerstorm zorgt voor schade in Boxtel en Liempde

Ook in onze provincie gold met code oranje de waarschuwing voor gevaarlijk weer. De brandweerposten van Boxtel en Liempde hadden vanaf omstreeks 9.15 uur dan ook de handen vol aan het vrijmaken van de weg en het verwijderen van omgeknakte bomen. Zo waaiden bij basisschool de Vorsenpoel enkele flinke takken op geparkeerde fietsen. Ook op de Vleutstraat in Liempde waaiden bomen om.

Foto: Francy van Heertum

De boom in het kasteelpark Stapelen die bij de storm van 3 januari al gedeeltelijk omviel, sneuvelde. Omdat onduidelijk was wie de eigenaar van de omgewaaide boom bij Stapelen was, kon die niet voor de storm van donderdag opgeruimd worden. Nu is de boom alsnog omgevallen, waardoor de leuning van de voetbrug van de Burgakker naar de kasteeltuin aan beide zijde beschadigd is geraakt. Ironisch genoeg werd de val van de boom eerder op de week al voorspeld door verschillende Boxtelaren die met een schuin oog naar het weerbericht hadden gekeken. In het kasteelpark waaiden meerdere bomen om, waarbij ook een hekwerk beschadigd raakte.

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd-Ons Ideaal in De Rots

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots organiseert Vogelvreugd-Ons Ideaal aanstaande zondag, 28 januari, weer een tweedehandsmarkt. Voor 1 euro per persoon kan er uitgebreid op koopjes gejaagd worden. Ook zelf spullen verkopen is mogelijk, er zijn nog enkele tafels beschikbaar.

De een zijn oude rommel is de ander zijn schat. Zo kun je aan objecten waar je vanaf wilt soms nog een leuk centje verdienen, of kun je voor weinig iets prachtigs op de kop tikken. De tweedehandsmarkt van Vogelvreugd-Ons Ideaal is de uitgelezen mogelijkheid hiervoor.

Huur zelf een of meerdere tafels om spullen te verkopen of kom gezellig winkelen bij de ruim zeventig tafels van bijna net zoveel standhouders die hun gebruikte spullen aanbieden. De markt is geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Ook de entree is betaalbaar gehouden met 1 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Tijdens de markt kun je in De Rots natuurlijk ook een kopje koffie, drankje of snack nuttigen, en gezellig kletsen over de aangekochte spullen.

Op dit moment zijn er nog enkele tafels beschikbaar, bel na 19.00 uur met 0499-395181 of reserveer via jan@vogelvreugdonsideaal.nl.

Jeugdige Ploegers vieren carnaval in Lunenburg

Jeugdige Ploegers met de feestbus naar De Lunenburg

Liempde - Carnavalsvereniging De Ploegers uit Liempde organiseert op vrijdag 9 februari busvervoer naar en van Zalencomplex De Lunenburg in Loosbroek, waar een feestavond voor de jeugd van 12 tot en met 15 jaar oud wordt gehouden. Alle jongeren uit de gemeente Boxtel zijn welkom, zo lang er plek is in de bus.

De feestavond kost 10 euro per persoon. Hiervoor ontvangen de jongeren een retourticket voor de feestbus, entree tot Teenageparty Lunenburg én twee consumpties daar te besteden. De feestbus, uitgerust met geluidsinstallatie en licht- en lasershow, vertrekt om 19.00 uur vanaf het Raadhuisplein. Vanaf daar rijdt de bus naar De Lunenburg in Loosbroek, waar de jongeren verder kunnen feesten. Om 0.30 uur vertrekt de feestbus weer richting Liempde, waar rond 1.00 uur de avond wordt afgesloten.

Volgens Emiel van Vught, die het uitstapje mee organiseert, is de avond ingegeven door de afnemende populariteit van carnavalsevenementen voor de jeugd in Liempde zelf. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat deze op maandag plaatsvinden. Hoewel ook het karten, lasergamen en het bumperball van het afgelopen jaar nog steeds goed bezocht werden, bemerkten De Ploegers de wens vanuit de jeugd om een leuke feestavond te hebben tijdens carnaval in het weekend. Zo werd besloten een feestbus vanuit Liempde naar de Teenageparty in de zalen van Lunenburg te laten rijden.

In de bus is frisdrank te koop voor 1,50 euro. De begeleiding is in handen van De Ploegers. De minimale leeftijd om mee te doen is 12 jaar, de maximale leeftijd is 15 jaar. Legitimatie is verplicht. Opgeven voor de carnavalsavond kan door je naam te mailen naar: defeestbusliempde@hotmail.com. De plaats in de bus is beperkt, dus als je mee wilt is enige haast geboden.


Inschrijving 35-plus dubbeltoernooi LTV De Merletten gestart

Boxtel - Bij LTV Merletten is de inschrijving geopend voor het 35-plus dubbeltoernooi. Dit vindt plaats van 17 tot en met 25 maart op de kunstgrasbanen van de tennisclub gelegen in wandelpark Molenwijk in Boxtel.

Spelers kunnen zich tot 5 maart inschrijven via www.toernooi.nl (nummer: 1800257) in de speelsterktes 5 tot en met 9, voor de bekende spelonderdelen heren dubbel, dames dubbel en gemengd dubbel. Er wordt zoveel mogelijk via een poulesysteem ingedeeld. Het toernooi wordt afgesloten met een feestavond voor alle deelnemers op 23 maart.

Dit jaar wordt voor het eerst de Bert Kuipertrofee uitgereikt aan de sportiefste speler van het toernooi. Bert Kuiper was mede-organisator van het 35-plus toernooi. Hij overleed vorig jaar plotseling na een kort ziekbed.

Optreden leerlingen Modern Classic Music School

Boxtel - De leerlingen van Modern Classic Music School treden aanstaande zaterdag 27 januari op in de aula van de Spelelier. De toegang van het concert is gratis.

Vanaf 19.30 uur zijn muziekliefhebbers welkom. Het optreden van de jonge muzikanten begint om 20.00 uur. Zij worden hierbij ondersteund door docenten. Iedereen is van harte welkom.

Uitwisselingsorkest seniorenorkest Buchestelle en Da Capo

Boxtel - Seniorenorkest Buchestelle uit Boxtel en Seniorenorkest Da Capo uit Den Bosch geven op zondag 28 januari een gezellig concert met lichte muziek. Dit zal om 14.00 uur plaatsvinden in het Muziekhuis aan de Passage Riche 4 in Boxtel.

Vorig jaar was Buchestelle te gast bij Da Capo, nu heeft het Boxtels orkest de muzikanten uit Den Bosch uitgenodigd om samen een muzikale middag in Boxtel te verzorgen. De muziek bestaat uit licht klassiek, jazz, filmmuziek en ook een mars zal niet ontbreken. Om 13.30 uur gaan de deuren van het Muziekhuis open. Ook de bar zal geopend zijn voor een drankje. De toegang is gratis, dus liefhebbers zijn van harte welkom om te komen genieten van muziek in een ongedwongen sfeer.
Seniorenorkest Buchestelle is te volgen via Facebook of www.Buchestelle.nl.

Karnavals Kriebels Konsert bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - Het jaarlijkse Karnavals Kriebels Konsert bij Grand Café Rembrandt is met recht een gezellige traditie te noemen. Dit jaar vindt de eenenveertigste editie van het gratis concert plaats op zondag 28 januari om 14.00 uur. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur.

Het gratis toegankelijke 'Konsert' staat al jaren bekend als dé 'carnavalsopwèrmer' van Indegat. Live blaasmuziek en kolderachtige activiteiten staan hierbij centraal.
Het Karnavals Kriebels Konsert wordt georganiseerd door De Aggemarvanhuisaf Band. Dit jaar zijn de muzikanten van De Funkapel uit Berlicum, Bende Gek uit Rosmalen, Coest uit Eindhoven en De Volle Bloas uit Boxtel als gasten uitgenodigd.

Traditiegetrouw zal ook Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Donald V met zijn gevolg deze carnavalsmiddag bezoeken.

Gratis kaarten seniorencarnaval zaterdag af te halen

Boxtel - De Tijberzaal van het Baanderherencollege staat op zondag 4 februari in het teken van het seniorencarnaval. Gratis kaarten voor deze traditionele feestmiddag voor Boxtelse senioren zijn zaterdag 27 januari af te halen bij Partycentre De Comsche Hoeve.

De invulling van deze feestmiddag, georganiseerd door CV de Agterblijvers en De Comsche Hoeve is als vanouds: bezoekers worden vermaakt met muziek en sketches en kunnen rekenen op een natje en een droogje.
De seniorenmiddag op is van 13.00 tot 17.00 uur. Iedereen van 65 jaar of ouder kan deze middag gratis bezoeken. Kaarten hiervoor zijn op zaterdag 27 januari vanaf 11.00 uur af te halen bij Partycentre de Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B in Boxtel. De voorraad is beperkt, dus op is op.

Dol-fijne avond bij De Rots

Boxtel - Mensen met een beperking kunnen carnavalszaterdag 10 februari genieten van de Dol-fijne avond bij Gemeenschapshuis De Rots. Deze jaarlijkse spetterende disco belooft met ondersteuning van de Red River Band en een gastoptreden van Jordy van den Boer weer een groot succes te worden.

Ook Prins Donald V zal die avond samen met zijn gevolg langskomen bij het gemeenschapshuis. De Dol-fijne avond wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Vrijbuiters en duurt van 19.00 tot 22.30 uur. De zaal gaat om 18.45 uur open. Entree kost 2,50 euro, een consumptie is 1,75 euro en de gardarobe is gratis.
Voor vragen kan contact opgenomen worden met Elly Beurskens via 0411-676827 of 06-13992925. Je vindt Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Vorsenpoelleerkracht genomineerd voor Onderzoeksprijs

Boxtel - Leerkracht Dagmar Fonken van basisschool De Vorsenpoel in Boxtel is met haar afstudeeronderzoek voor de master Leren & Innoveren genomineerd voor de Onderzoeksprijs 2018 bij Fontys Hogescholen. Zowel docenten als een jury beoordeelden de studieresultaten met het predicaat 'excellent'. Op 8 maart tijdens het Kennisplaza in Den Bosch wordt bekendgemaakt of Fonken de prijs in ontvangst mag nemen.

De masterthesis van Fonken bestond uit het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek. Dat betreft een onderzoek waarbij in de eigen onderwijsomgeving een onderzoek wordt gedaan. Doel daarvan is om een verbeter- of verdiepingsonderzoek te doen dat resulteert in de verbetering van een bepaalde onderwijspraktijk op de school.
Het onderzoek van Dagmar ging over zelfregulerend leren. Hoe ondersteunt een leerkracht de leerlingen in diens groep bij het ontwikkelen van zelfregulerende vaardigheden? Dagmar Fonken is aan de hand van drie theoretische ideeën op zoek gegaan naar antwoorden op deze vraag. In haar onderzoeksverslag wordt een beeld geschetst van de huidige situatie op een basisschool en een advies uitgebracht over hoe deze basisschool zelfregulerend leren bewust een plek kan geven in het onderwijs. Directeur Silvo Steenkamer is positief: "Haar onderzoek heeft duidelijk gemaakt welke vaardigheden bij de leerkrachten ontwikkeld moeten worden."

Steeds meer leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs volgen de laatste jaren een opleiding op masterniveau. Het is de wens van de minister om steeds meer hooggekwalificeerde docenten en schoolleiders op scholen te krijgen. Met name de wet op het passend onderwijs vraagt om bekwame docenten. Op scholen komen steeds meer leerlingen met speciale onderwijsbehoeften.

Educatieve masteropleidingen worden vaak in deeltijd gevolgd. Dat betekent dat de studie naast de dagelijkse werkzaamheden moet worden uitgevoerd. De opleiding vergt een grote inzet van de docent. Bij succesvolle afronding van de studie mogen de studenten de titel Master in Education (MEd) voeren.

Het onderzoek van Fonken zal in een posterpresentatie tijdens het Kennisplaza op 8 maart in de Fontysgebouwen aan de Frans Franssenstraat in Den Bosch worden gepresenteerd. Ook zal dan de glossy 10XBETER! worden aangeboden. In die glossy worden de onderzoeken van alle tien de genomineerden beschreven. In de uitgave geven vooraanstaande onderwijsmensen – onder anderen onderwijsminister Arie Slob – hun visie op professionalisering van docenten. Tijdens het Kennisplaza wordt bekend of de Boxtelse leerkracht er met de prijs vandoor gaat.

Kunstenares Ineke Platel exposeert in JBZ Liduina

Een van de kleurrijke werken van Platel. Foto: Ineke Platel

Boxtel - De Boxtelse kunstenares en journalist Ineke Platel zal vanaf het eind van deze maand enkele van haar werken in de Boxtelse afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis exposeren. De tentoonstelling duurt tot en met eind april.

Het werk van Ineke zit vol kleur, vorm en beweging. Soms zit het hem in de eenvoud, soms is er laag over laag nodig om te komen waar ze wil zijn en wat ze wil vertellen. Schilderen is geen vanzelfsprekendheid als je beperkte mogelijkheden hebt, maar de spierziekte waaraan Ineke lijdt is geen enkele reden om niet uit haar werk te halen wat er in verborgen zit.

"Schilderen is geen hobby, maar een passie", legt Ineke uit. "Het is elke keer opnieuw een verrassing wat het doek, de kwast en de verf me te vertellen hebben. De ene keer is het onderwerp duidelijk en gaat het om de fun, maar een andere keer is het een worsteling, waar je maanden mee bezig kunt zijn voordat je het los kunt laten. Schilderen is voor mij echt een reis door mijn ziel."

"Elk schilderij is weer een nieuw avontuur", legt de kunstenares uit. Zodra de eerste streek gezet is, is de reis begonnen. Een reis zonder vooropgezet plan. Wat verschijnt is een verrassing. Ik geniet van wat ik onderweg tegenkom en experimenteer met alles wat ik vind: touwtjes, knopen, stukjes papier, teksten en vooral de beweging en kleur. Wie goed kijkt, ziet mijn uitdaging en begrijpt mijn passie.”

Ineke volgde cursussen en workshops om kennis te maken met het materiaal en techniek, maar koos toch voor een eigen manier van werken. Ze noemt zich ‘eigenwijs autodidact’. Ze werkt met acryl op doek en maakt de laatste tijd ook gebruik van allerlei materialen om haar werk meer diepte te geven. Ineke is groot liefhebber van de COBRA-meesters, iets wat zichtbaar is in haar werk.

Boxtel denkt mee over Binnendommeltjes

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel denkt mee over Binnendommeltjes

Boxtel - Zo'n vijftig geïnteresseerden waren zondagmiddag aanwezig bij Gemeenschapshuis De Walnoot om in een interactieve sessie mee te denken over het opnieuw zichtbaar maken van de historische Binnendommeltjes in het centrum van Boxtel. Onder hen afgevaardigden van diverse politieke partijen, kunstenaars, architecten, ondernemers en wethouders Peter van de Wiel, Maruskja Lestrade en Herman van Wanrooij.

Een kleine groep wandelde in de ochtend al een rondje langs de plaatsen waar de Binnendommeltjes ooit liepen. De aanwezigheid van drie wethouders verraadt al een beetje hoe breed en omvattend het project is. Van de Wiel beaamt dit. Volgens hem heeft het project niet alleen met de historische as te maken, maar ook de economische as, de Stationsstraat en toekomst van het Processiepark. En ook wat betreft kunst en cultuur en economische aantrekkelijkheid heeft het project gevolgen.

Na een korte introductie tot het onderwerp was de tijd aangebroken om te brainstormen over het project, heel toepasselijk 'Boxtel binnen de bruggen' genaamd. Ten tijde van de Binnendommeltjes was ons dorpshart namelijk enkel toegankelijk via de brug, van welke kant je ook kwam. Volgens Frits Fastenau, verantwoordelijk voor openbare ruimte, wordt al sinds 2016 gewerkt aan de plannen rondom de Binnendommeltjes. Hij geeft aan daar waar mogelijk het water terug te willen brengen en de historische loop van de Dommeltjes elders door middel van licht of andere kunstzinnige uitingen zichtbaar te maken.

Na diverse presentaties van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC), kunstenaar Lobke Meekes en MTD Landschapsarchitecten, waarbij onder meer het belang van een groen en historisch centrum wordt geschetst door onder meer het processiepark en Kasteel Stapelen bij het centrum te betrekken, is de beurt aan de aanwezigen om mee te denken in drie creatieve sessies.

Volgens Van de Wiel leverde de interactieve sessie veel bruikbare ideeën op die de gemeente nu gaat bundelen. In maart, nog voor de verkiezingen, worden de plannen met de gemeenteraad gedeeld. De nieuwe gemeenteraad zal uiteindelijk beslissen over de uitvoering van de plannen, die vanwege de omvang in meerdere fases opgedeeld worden.

Op 13 maart volgt een beeldvormende vergadering waarin de plannen, voorzien van de input van afgelopen zondag, nader zijn uitgewerkt. In februari volgt nog een inloopavond om andere inwoners en ondernemers ook de kans te geven zich over deze plannen uit te laten.

Dansen tussen de trucks voor Buurtsport Belles Amies halen met GLUHW! 4.000 euro op

Foto: Brechtje Klein

Boxtel - Met knapperende vuurkorven en sfeervolle aankleding werd de parkeerplaats van Eetcafé De Oude Ketting zaterdag omgetoverd tot een prachtige feestlocatie. De dames van Lions Club Boxtel Belles Amies zetten met de tweede editie van GLUHW! wederom een geweldig evenement neer. De opbrengst, 4.000 euro inclusief sponsorgelden, gaat naar Buurtsport Boxtel.

Met een warme jas aan en een koud biertje of dampende GLUHWein in de hand maakten 250 feestgangers er letterlijk tussen de vrachtwagens een mooie avond van. Zij dansten zich warm op de swingende klanken van DJ Mike en ook de warme broodjes bal zorgden ervoor dat niemand kou hoefde te lijden. De winterse temperaturen vormden dan ook geen enkele belemmering voor een goed feest voor het goede doel. De opbrengst was dit keer voor Buurtsport Boxtel, dat 4.000 euro tegemoet kan zien.

Naast de Lions Club Boxtel Belles Amies en Eetcafé De Oude Ketting leverden MAGICFX, Merheim Verlichting en Rumping en zonen hun bijdrage aan GLUHW!, dat ongetwijfeld volgend jaar een vervolg zal krijgen.


Hobby Centrum Boxtel start behoefteonderzoek Boxtelse senior

Boxtel - Op verzoek van Stichting Hobby Centrum Boxtel gaat binnenkort een behoefteonderzoek van start onder Boxtelse ouderen. Hoewel het onderzoek in eerste instantie in het leven werd geroepen om een gat in de begroting van het centrum te dichten, wordt het nu breder getrokken in samenwerking met de gemeente en diverse lokale ouderenorganisaties. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De resultaten moeten eind maart tot een rapport leiden met daarin concrete adviezen op het gebied van seniorenbeleid.

Wethouder Eric van den Broek en Theodoor van Leeuwen, voorzitter van Hobby Centrum Boxtel (HCB), lichtten het onderzoek afgelopen woensdag tegenover de pers toe. Van Leeuwen geeft aan dat het HCB naar verwachting met de huidige activiteiten aan de Baroniestraat nooit zwarte cijfers kan schrijven. Het tekort bedraagt per saldo 26.000 euro in 2016, 13.000 euro in 2017 en naar verwachting zo'n 9.000 euro in 2018. Om de gaten voorlopig te dichten is voor de periode van 2017 tot en met 2019 een gemeentelijke bijdrage van 27.500 euro aangevraagd.

Hoewel de gemeente in eerste instantie terughoudend was met het subsidiëren van het hobbycentrum, de wethouder nu aan niet afwijzend te staan tegenover de verzoeken: "Wij hebben als gemeente altijd aangegeven geen geld in het gebouw, maar in de activiteiten te willen steken."

Omdat Van Leeuwen via zijn City Change Center in Den Bosch in contact stond met de Erasmus Universiteit, werd al snel besloten dat een onderzoek naar geschikte activiteiten voor senioren in Boxtel wenselijk was. HCB verwacht ook op andere locaties, zoals de bibliotheek of op Brede School De Wilgenbroek, activiteiten aan te gaan bieden om de begroting sluitend te krijgen. Vanwege die noodzakelijke samenwerking, werd het onderzoek al snel breder getrokken. Inmiddels zijn Ouderen in Regie, KBO, Woonwijs en de bibliotheek bij het onderzoek betrokken via een begeleidingscommissie. Deze commissie staat de studenten bij en voorziet hen van informatie, cijfers en advies in hun onderzoek.

Hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd, daar wordt nu over gesproken met de verschillende betrokken partijen. Studenten Sander Borghols en Olof Hornstra, die het onderzoek leiden, geven aan dat op verschillende manieren om input gevraagd gaat worden. Zo worden de 'jongere ouderen' die veelal goed met een pc overweg kunnen naar verwachting vooral digitaal benaderd, terwijl de overige doelgroepen per post bereikt zullen worden.

Hobby Centrum Boxtel verwacht, gewapend met de resultaten van het onderzoek, de komende jaren een flinke groei te kunnen maken. In 2017 zijn er veel nieuwe activiteiten bijgekomen die ervoor gezorgd hebben dat het ledenaantal zo rond 320 staat. De verwachting is dat dit aantal stevig zal stijgen, afgaande op het feit dat in Boxtel zo'n 15.000 senioren zijn.

Door nu de verbinding te zoeken met andere instanties hoopt Van Leeuwen in de eerste plaats aan de groeiende vraag te kunnen voldoen en meteen ook het begrotingstekort te dichten. Om dit tekort niet te veel te laten oplopen werd met ingang van dit jaar ook al de prijs per dagdeel van 3 naar 4 euro opgehoogd.

De kosten van het onderzoek, zo'n 2.500 euro, worden betaald uit de gemeentelijke pot voor Wmo-pilots. Uiteindelijk wordt het onderzoek eind maart afgerond. Het is zeker niet de bedoeling, zo benadrukt de wethouder, dat het rapport ergens in een bureaula belandt, maar dat er concrete, en breedgedragen adviezen uit komen rollen op het gebied van activiteiten voor ouderen.

Foto: Rini van Oirschot

Oplossing week 3: Markt 34

Rechts in de hoek het Hofje; Magdalena van der Stappenstichting. Het oude gebouw met de witte gevel naast het Boxtels Gemeentehuis kent bijna iedereen als 't Vrouwen-Gasthuis. Bijna 400 jaar geleden werd het gebouwd. De gevelsteen in de raamboog geeft het stichtingsjaar aan, de aard van het huis en naam der Stichteres: "'t Gasthuis van Juffrouw Magdalena van der Stappen, Anno 1646". Het doel der Stichting is huisvesting van bejaarde vrouwen. Het huisje links ernaast, waar Restaurant Kin Khao/En Garde is gevestigd, is aan het oorspronkelijke gasthuis toegevoegd in 1865. De daarin geplaatste gevelsteen vermeldt: "Dit Gesticht vergroot door Vrouwe R. baronnesse Prissi, geb. Van Meeuwen 1865". Het Gasthuis biedt plaats voor twaalf oude vrouwen en een dienstbode die de zorg heeft voor het schoonhouden van het huis. Iedere vrouw heeft een eigen kamer, waarvoor geen huur verschuldigd is, en voorziet in eigen onderhoud. Elke kamer is een huishoudentje apart, waarin naar behoefte gekookt en gestookt wordt. Van de groenten en fruit uit de achter het huis gelegen tuin krijgt iedere inwonende vrouw haar deel.

Jonkvrouw Rosa Maria Johanna van Meeuwen ('s-Hertogenbosch 1801-Nice 1889) huwde in 1825 te 's-Hertogenbosch Pieter Daniel Eugenius Mac Pherson, en in 1850 te Maastricht Albert Florent Joseph baron Prisse. Mac Pherson (1792-1846) was gouverneur van het Hertogdom Limburg en Albert Prisse speelde een belangrijke rol in de Belgische politiek.

Foto: Rinie van Oirschot
Foto: Rinie van Oirschot

De foto's voor 'Verborgen Boxtel' zijn gemaakt door Rini van Oirschot en voorzien van een toelichting door Christ van Eekelen, beiden lid van Heemkunde Boxtel. Kijk voor meer informatie hierover op heemkundeboxtel.nl.

Podium Circulair

Foto: Marcel Linssen

Geanimeerde discussie over kunstinterventies bij Podium Circulair

Boxtel - Tijdens de tweemaandelijkse bijeenkomst van Podium Circulair, afgelopen woensdag in ecologisch centrum De Kleine Aarde, spraken onder meer gedeputeerde Henri Swinkels en kunstenaars Sjaak Langenweg en Rosé de Beer over de circulaire economie. Kunstzinnige interventies, wars van bestaande protocollen en processen, stonden daarbij centraal.

Interventies door kunstenaars worden nog te weinig geïnitieerd vanuit de verschillende sectoren, maar komen vooral tot stand op initiatief van kunstenaars. Zo denkt althans gedeputeerde Henri Swinkels erover, bleek uit zijn inleiding tijdens de bijeenkomst. Hij hield een bijzonder betoog voor de inzet van (podium-)kunstenaars in maatschappelijke en sociale processen, en spitste dit toe op de zorgsector.

Dat een dergelijke interventie tot succesvolle resultaten leidt werd vervolgens zeer beeldend onderbouwd en geïllustreerd door kunstenaar Sjaak Langenberg. De aanpak van Langenberg en zijn partner Rosé de Beer is er een van 'being there' en kijken. Hij illustreerde dit onder meer met hun rol van 'embedded' kunstenaars op Het Rijtven in Deurne, een instelling voor mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Door het levenstempo van de bewoners als leidraad te nemen bij hun ideeën voor voorzieningen en activiteiten ontstond daar een bijzondere variant van slow movement.

Tijdens de geanimeerde discussie – onder leiding van Jan Hendrik Ockels - die daarop volgde tussen de toehoorders en de heren Swinkels en Langenberg werd unaniem geconcludeerd dat de rol van de kunstenaar bij het oplossen van problemen in maatschappelijke- en bedrijfsprocessen nog ondergewaardeerd wordt. Terwijl hun anti-methodische wijze van werken (vaak zonder 'stip op de horizon') minstens zo effectief is als de aanpak van consultants en organisatiedeskundigen.

Podium Circulair Presenteert opende met een korte herdenking van de onlangs overleden Sietz Leeflang, oprichter van De Kleine Aarde. Verder werd zoals gebruikelijk de bijeenkomst geopend en afgesloten met een kort gedicht, voorgedragen door Nic Castle, en wist Gerard Rooijakkers met zijn gesproken column het thema van de avond - cultuur en zorg ofwel zorg voor cultuur – uiterst spitsvondig samen te vatten.

Stichting BOL gaat avondmaaltijden aanbieden

De Kloosterhof biedt diverse activiteiten voor senioren. Foto: Cock Stam

Liempde - Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen Liempde start met het aanbieden van avondmaaltijden in Dienstencentrum Kloosterhof. De avondmaaltijden volgen op de maaltijden die nu op doordeweekse dagen 's middags aangeboden worden. Met de avondmaaltijden richt de stichting zich op de groep 'jongere ouderen' die gewend is om in plaats van in de middag 's avonds warm te eten. Op 31 januari gaat de eerste maaltijd om 17.15 uur van start.

Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen Liempde (BOL) startte in 2013 met het aanbieden van warme maaltijden als middel om Liempdse ouderen die op zoek waren naar wat gezelschap bij elkaar te brengen. De maaltijden worden 's middags opgediend en kennen inmiddels een vrij constante club van zo'n vijftien bezoekers. De gemiddelde leeftijd van deze groep ligt echter hoog. Volgens BOL-bestuurslid Bea van den Hoven is, vanwege sterfgevallen of het noodgedwongen verhuizen naar een verzorgingstehuis, deze groep krimpende.

Volgens Van den Hoven is er vanuit de 'jongere ouderen', in de leeftijd van 55 tot 70 jaar, vraag naar het eten van warme avondmaaltijden. "De oudere senioren zijn gewend 's middags warm te eten. Bij wijze om klokslag 12.00 uur staan ze al klaar. Maar de jongere groep senioren eet in de avond warm", geeft ze aan.

Speciaal voor hen wordt nu, bij wijze van proef, gestart met het aanbieden van warme avondmaaltijden. Ouderen kunnen zich uiterlijk een dag van tevoren opgeven voor de maaltijden door te bellen met de Kloosterhof (0411-631651). Zij kunnen kiezen uit twee keuzemenu's van 8,25 euro.

De maaltijden worden bereid door Odendael in Sint-Oedenrode en iedere woensdag vers afgeleverd. In de Kloosterhof worden de maaltijden door een groep van zo'n twintig vrijwilligers van Stichting BOL opgediend. In overleg kan ook rekening gehouden worden met allergieën of een vegetarisch dieet.

In samenwerking met de Coop-supermarkt werd eerder al een spaaractie gestart om meer senioren naar de Kloosterhof te krijgen en een maaltijd te nuttigen. De verwachting is daarom dat de woensdagavonden goed bezocht zullen worden. Er is in principe ruimte voor dertig personen, maar bij grote belangstelling wordt een extra deel van de Kloosterhof betrokken bij de maaltijden. "We hoeven in ieder geval niemand teleur te stellen", geeft Van den Hoven aan.

Mogelijk breidt Stichting BOL het aanbieden van avondmaaltijden bij voldoende belangstelling uit van één naar meerdere avonden in de week.

Beweeg, de orkaan komt eraan!

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samenwerken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Marcel van Engelen is naast Manueel Therapeut ook al jaren actief op het gebied van leefstijl…

Op oudejaarsavond 2017 hield Guido Weijers een betoog over hoe wij mensen reageren op veranderingen in ons leven. Als we negatieve gevolgen op korte termijn ervaren reageren we anders dan wanneer dat langer duurt. Als voorbeeld gaf Weijers aan de ene kant een dreigende orkaan die op korte termijn veel schade en slachtoffers zou veroorzaken en aan de andere kant een stijgende zeespiegel die over vijftig jaar vele slachtoffers zou eisen. Op gevolgen die ons op de korte termijn raken reageren wij anders dan gevolgen die ons pas over vele jaren gaan raken.

Als fysiotherapeut herkende ik hierin ook direct de relatie met mijn dagelijkse werkzaamheden. Activiteiten of belastingen die mogelijk direct risico voor onze gezondheid zullen gaan geven, gaan we veelal uit de weg. Als we het echter over slechte gewoontes of een matige leefstijl hebben, zijn we vaak moeilijk in staat om hierin verandering aan te brengen. Die hebben dan ook vaak gevolgen die ons pas na vele jaren zullen raken.
Dat een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en het vermijden van aanhoudende stress passen binnen een gezonde leefstijl, snapt iedereen. Uit onderzoek blijkt dit het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en artrose aanzienlijk te verminderen.

Maar ondanks dat we reeds vele jaren van de gevolgen van een slechte leefstijl op de hoogte zijn, blijkt uit cijfers dat we nog steeds een toename hebben van mensen met obesitas en van mensen met suikerziekte. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de gevolgen zich pas op latere leeftijd zullen uiten.

Het coachen naar een gezondere leefstijl door gedragsverandering en stimuleren en begeleiden bij het oppakken van (sport)activiteiten is al jaren één van mijn expertises binnen de praktijk. Dat in combinatie met onze kennis over de verschillende chronische aandoeningen maakt ons dé expert om begeleiding te geven aan deze doelgroep! Persoonlijk haal ik veel voldoening uit het begeleiden van mensen die streven naar een gezondere leefstijl, zeker als we doelstellingen behalen die we vooraf samen hebben opgesteld.

Ervaar je problemen in de uitvoering van dagelijkse activiteiten door lichamelijke klachten en zou dit een relatie kunnen hebben met je leefstijl? Schroom dan niet om de stap te wagen en hieraan te gaan werken. Denk je dat je begeleiding nodig hebt bij het opstellen van een beweegplan of wil je onder supervisie gaan starten met sporten? Wij als experts in bewegen staan voor je klaar!

Marcel van Engelen
Manueel therapeut/beweegcoach doelgroep Diabetes-Obesitas
FYSIO-TEAM Boxtel-Liempde

Open dag Kempenhorst College en Heerbeeck College

Open dag Kempenhorst College en Heerbeeck College

Boxtel - De scholen van Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot houden binnenkort weer hun jaarlijkse open dag. Op zaterdag 3 februari opent het Kempenhorst College in Oirschot de deuren voor belangstellenden. Zondag 4 februari is het Heerbeeck College in Best aan de beurt om leerlingen en ouders van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de regio te verwelkomen.

Het Kempenhorst College in Oirschot biedt, met een de basis-, kader- en theoretische leerweg alle opleidingen binnen het vmbo aan. Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van het onderwijs en de begeleiding op het Kempenhorst College. Naast aandacht voor de vakken en projecten die leerlingen in de brugklas krijgen, is er ook informatie over de ruime keuzemogelijkheden in de bovenbouw. Voor de BBL- en KBL-leerlingen vanaf leerjaar drie zijn er sinds vorig jaar zeven nieuwe profielen die naadloos aansluiten op het mbo. Binnen de unieke theoretische leerweg T op maat (TOPm) hebben leerlingen in de bovenbouw de keuze uit twee programma's: één specifiek gericht op doorstroom naar de havo en één specifiek gericht op doorstroom naar het mbo.

De open dag van het Kempenhorst College op zaterdag 3 februari begint om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. De school is gevestigd aan de Eikenbussel 1 in Oirschot.

Heerbeeck College
Het Heerbeeck College in Best biedt opleidingen op mavo-, havo- en vwo-niveau en het Heerbeeck International College (HIC), de nieuwe onderwijsvorm voor havisten en vwo'ers met veel aandacht voor de vaardigheden van de eenentwintigste eeuw. Het Heerbeeck College is een Brainport School waar leerlingen onderzoekend, ondernemend en ontdekkend leren.

Bezoekers van de open dag krijgen via een speciale route door het hoofdgebouw een indruk van het Heerbeeck College en waar de school voor staat. Er wordt informatie geboden over de vakken die worden gegeven en de begeleiding die de leerlingen krijgen, maar alle onderdelen van de school komen onder de aandacht. Bezoekers die de leertrajecten na de brugklas willen aftasten, kunnen op de afdelingen alle gewenste informatie krijgen van de aanwezige medewerkers. In het Junior College, het 'eigen' gebouw van de brugklassers waar zij bijna al hun lessen volgen, wordt de route afgesloten met een brugklasfilm. Zo krijgen leerlingen een indruk van wat hen in het brugjaar te wachten staat.

De open dag van het Heerbeeck College op zondag 4 februari begint om 11.00 uur en eindigt om 15.00 uur. De school is gevestigd aan de Willem de Zwijgerweg 150 in Best.

Kijk voor meer informatie op de websites van beide scholen: www.kempenhorst.nl en www.heerbeeck.nl.


Ik werk voor Boxtel: Jos van Helvoort

Foto: Willemijn Wijdenes

Vijf dagen per week is Jos van Helvoort (57) uit Schijndel te vinden op basisschool De Hobbendonken. Precies twee jaar werkt hij nu met veel plezier als conciërge op deze Boxtelse school. "'s Middags kwam ik solliciteren en de volgende dag om 7.45 uur zat ik hier al!"

En dat hoopt Jos nog vele jaren te doen. De Hobbendonken is namelijk in de tijd dat hij er werkt zíjn school geworden, waar hij zijn draai helemaal gevonden heeft. Toch zag zijn leven er vroeger heel anders uit. Jos was eigen baas, hij had in Schijndel een goedlopend bedrijf in verwarmingsinstallaties. Maar toen zijn vrouw in 1996 op jonge leeftijd overleed, stond hij plotseling alleen voor de zorg van hun drie kleine kinderen. Dat bleek nauwelijks te combineren met een eigen zaak en dus stootte hij alles af en ging aan de slag in de beveiliging.

Jos leidde een zeer actief leven. Zo was hij vaak te vinden bij Voetbalvereniging RKSV Schijndel en was hij druk aan het trainen vor de Nijmeegse Vierdaagse. Juist bij de medische keuring voor díe krachtmeting, kreeg hij weer een grote tegenslag te verwerken. De bloeddrukmeter sloeg zó ver uit dat de arts zich afvroeg of zijn apparaat misschien niet kapot was. Bij de katheterisatie bleek bovendien dat hij drie omleidingen mistte. Hij werd met spoed geopereerd.
Toen hij terugkwam uit het ziekenhuis begon het pas, Jos moest helemaal opnieuw beginnen. "Je kunt dan thuis blijven zitten", vertelt hij, "maar ik was 49 en het idee dat ik tot mijn 67e niet meer zou werken, dat ging hem niet worden." Voor een reguliere baan kwam hij niet meer in aanmerking. Toen bij het UWV een WSD-consulente iets opving over zijn situatie, ging het balletje rollen voor Jos.

Hij werkte onder andere bij HET GOED en een paar andere scholen en begeleidde een DURF-team van WSD, een team gericht op kortere en flexibele opdrachten binnen bedrijven, dat bestaat uit medewerkers met een beperking. Uiteindelijk kwam Jos in januari 2016 terecht bij De Hobbendonken. Zoals gezegd, verliep de sollicitatie bliksemsnel. Hij houdt zich er bezig met allerlei zaken. Hij heeft 's ochtends telefoondienst om de zieken te noteren, verricht onderhoud aan de school, wast de ramen en is natuurlijk veel met de kinderen bezig. "Zij zijn het belangrijkste, de kinderen," vertelt Jos. "Als de juf iets nodig heeft, speelgoed kapot is, een fiets gerepareerd moet worden, dan komen ze bij mij. Ik doe echt van alles hier."

Naast de school is Jos ondanks dat hij een flinke stap terug heeft moeten doen, nog steeds heel actief. Zo wandelt hij graag met zijn hond Bobby, "een kruising tussen een Chih tzu en een Boomer. Ik heb nog nooit zo'n eigenwijze hond meegemaakt", lacht hij. "Net als ik heeft hij ook artrose dus samen blijven we veel in beweging." Ook houdt Jos zich graag samen met zijn zoon bezig met hun paarden. Toch zijn er ook dagen bij dat hij een paar uur moet gaan liggen. Het werk op school vergt natuurlijk veel. Maar leuk is het, verzekert Jos. Wat het zo leuk maakt? "Ten eerste de kinderen", antwoordt hij resoluut. "De collega's uiteraard, en de school zelf; ze staan hier voor alles open en ik kan altijd terecht voor hulp bij een klusje. Dan vraag ik vaak meneer Reinout van groep 8 om een paar leerlingen te regelen en steken alle dertig kinderen meteen hun vinger op!"

josvh.60@gmail.com

Mijn Mooi Boxtel: Ad Kruysen

Foto: Ad Kruysen

Een foto in het Wilhelminapark te Boxtel van voor de storm. Jammer dat het zo beschadigd is door de storm, het was een mooie plek om foto's te maken.

Foto: Ad Kruysen

Zittingsavonden zetten Liemt in beweging

Foto: Cock Stam

Liempde - Wie dacht een avond lekker achterover te kunnen leunen tijdens de zittingsavonden van afgelopen weekend bij Ploegerspaleis Het Hof van Liempde kwam bedrogen uit. Hofkapel De Kromploegers bracht met de tune van Studio Sport de sfeer er direct in en wist tussendoor de swing er in te houden. Het prachtige digitale decor voerde de bezoeker van voetbalstadion naar atletiekbaan en visvijver. Deelnemers én bezoekers rekten en strekten en ook de roddels brachten de gemoederen in beweging. Kortom: het was een energiek programma, waarbij je niet stil kon zitten. 'Liemt' werkte zich vrij letterlijk in het zweet.

De familie van Prins Joannes en Adjudant Arthur gingen van start met de warming up. A la Omroep Max brachten zij Liemt in beweging en stelden zij het luie zweet van de Prins aan de orde. Een eenvoudige oefening, zoals het laten wapperen van je handjes, blijkt voor de prins geen gemakkelijke opgave. Hij heeft dat namelijk nog nooit gedaan. Gelukkig is de Prins wél voor carnaval in beweging te brengen!

De tennisdames van de Kwebbelieren (Hilde van Abeelen, Yvon van den Bosch en Loes van Leeuwen) deden er een wodkaatje, euh schepje, bovenop en verwachtten ook van Adjudant Arthur meer interactie. De dames waren zo in vervoering van het Kelvin Klein slipje van Arthur dat ze het punt van Arnold van den Broek ('tegenspeler' van Rick van Ruremonde) en de slowmotion daarvan volledig misten.

Heel bijzonder was de live uitzending van college Tour Liemt. Eva Jinek (Kim van Ruremonde) ontfutselde René van der Gijp (Patrick van der Heijden) de plannen voor het allereerste volwaardige vrouwen veteranen team van DVG. "Een veelbelovend team", stelde hij. Tony Sanders staat opgesteld in de voorhoede. Maaike van de Laar staat links voor en Imma van de yoga is spits. Zij is goed op het yogamatje en dus ook op de vierkante meter. Met geldschieters als Vagisan en Tenalady komt het helemaal goed.

Sport kan ook een depressie opleveren. Ed (Patrick van der Ven) was geobsedeerd door sportvissen. Zo is zijn lievelingszanger Forel Williams en komt hij bij zwemmen niet verder dan de snoekduik. Ook zijn relatie lijdt eronder, want een man die zijn hengel eert, is de vijver van zijn vrouw niet weert. Zijn psycholoog (Willem van der Velden) probeerde hem daarbij te helpen, maar viste achter het net. Het lukte ook hem niet om het leven van Ed op de (mak)reels te zetten.

Tijd voor een positieve peptalk van Ernst Reimers (Ad Schelle). Op basis van zijn ervaring met het restylen van de kantine van DVG en Het Hof gaf hij tal van mooie adviezen. De Kromploegers zijn schuinsmarcheerders en mogen achter in de zaal. De mannen van het licht mogen op het podium, dat zijn tenminste échte mannen.

Met frisse moed bracht personal coach (Mitch Stupers) het publiek en Laurens (Ruud Boumans) zijn verkrampte lichaam weer in balans. Met de handen in het haar liet hij het sneeuwen. Vervolgens mochten de handen in eigen boezem gestoken worden. Bij vrouwen die zwaar op de hand waren, mocht de buurman even helpen. Voor de dwarsliggers eindigde de sessie met je poot stijfhouden, de poot er langzaam uitdraaien en je slag slaan.

Joerie van Velder (Ted van de Meulengraaf) zorgde voor de rode draad door de hele avond. Deze voor drugs en alcohol op de vlucht zijnde turner probeerde te trainen in Het Hof, omdat hij wil meedoen aan de Olympische spelen in Tokio. Maar dat viel niet mee. Hij oefende zijn vluchtelementen en kon een biertje niet weerstaan. Ook maakte hij gebruik van een nieuw soort magnesium, op de markt gebracht door Ko Keen. "Dat werkte wel", pochte Joerie. "Ik kan nu mijn ringoefeningen doen met losse handen". Echter bij de challenge viel Joerie door de mand en bleek er een tèd van komen en gaan.
Zo bleek maar weer, er is nog nooit iemand slechter geworden van een beetje zweet. En waar het Joerie en Ernst niet lukt, doet Liemt het wél.


Prins bezoekt wagenbouwers Esch met huifkar

Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Esch - Een zonnige rit per huifkar leidde het prinselijk gevolg van Oggelvorsenpoel zondag langs de diverse wagenbouwlocaties binnen het dorp.

Via boer Ven leidde de tocht onder meer langs de Heikant en via diverse tussenstops uiteindelijk via familie Overbeek naar de superdisco bij Ons Café. Hier werd gezorgd voor een warme hap en werd doorgefeest tot in de late uurtjes.

De jury van de optocht was diep onder de indruk van alle pracht zij hadden aanschouwd en kon alles rustig laten bezinken. Zo kan alvast uitgekeken worden naar een geweldige optocht die op carnavalszondag, 11 februari, door de Oggelvorsenpoel zal trekken.

Waar zijn de muggen, de bijen, de wespen en de vogels?

In mijn herinnering was de zomer van 2017 helemaal niet onaardig. De graadmeter is voor mij meestal hoe vaak we heerlijk buiten hebben kunnen eten. Dat was menige keer. Tijdens die genietmomenten verbaasde het mij keer op keer dat we welhaast geen last hebben gehad van muggen, wespen en bijen. Andere jaren verstoorden ze soms de maaltijd op onprettige wijze. Je was drukker in de weer met het dood meppen van die 'krengen' dan met het braden van een lekker stukje vlees op de barbecue.

We zijn inmiddels eind januari. Wat valt me nu op in de achtertuin? Bijna geen vogeltje te bespeuren. Soms een koolmeesje die vluchtig komt pikken van de lekkernijen waar de tuin mee vol hangt. Vetbollen, nootjes, zaden, pinda's, kortom een welgevulde dis. Het is tot nu toe geen strenge winter. Maar toch, andere jaren vochten de gevleugelde gasten in grote getale om al die lekkere hapklare brokken.

Wat is er toch aan de hand met de vogels, de bijen, de insecten? Hier en daar lees ik in krant en tijdschrift wel eens een stukje over de zorgelijke toestand waarin de natuur verkeert. Gisteren ontving ik echter de wintereditie 'Brabants Landschap', een uitgave van de Stichting 'Het Noordbrabants Landschap'. Al jaren ben ik daar trouw lid van. In het tijdschrift lees ik een artikel dat de puzzelstukjes op zijn plaats doet vallen. Op de linker pagina staat met grote letters: 'Dag vogels, dag bloemen, maar vooral: dag insecten.' Op de rechterpagina de kop van het artikel 'de basis van het bestaan valt onder ons vandaan.'

Er blijken schrikbarend veel minder insecten te zijn. In verhouding tot 'vroeger' en daarvoor hoef je niet zo gek ver terug in de tijd te gaan. In 63 natuurgebieden pal over de Nederlandse oostgrens heeft men metingen gedaan met tentvormige vallen waar insecten bij toeval in terechtkomen en dan in een pot belanden met een alcoholoplossing. Niet echt diervriendelijk, maar vooruit. In 1989 ving men in het zomerseizoen in elk natuurgebied 1 à 1,5 kg insecten. In 2013 was dat hooguit nog 300 gram. In een kwart eeuw tijd gingen de insecten met zo'n 75 procent in biomassa achteruit. 'Is dat erg?', vraagt de auteur van het artikel. Het antwoord is overduidelijk: 'Ja, want 75 procent minder insecten betekent veel minder eten voor andere dieren, zoals zang- en weidevogels, vleermuizen en kikkers. Het zijn ook belangrijke bestuivers. Maar liefst 80 procent van de wilde planten en 60 procent van de vogels is voor zijn voortbestaan afhankelijk van insecten.'

Insectenkenners weten het zeker. Bestrijdingsmiddelen/gewasbeschermers/pesticiden/insecticiden – het is allemaal één pot nat – zijn de grote boosdoener. Dat vraagt om hoognodige actie van de regering. Die staat uiteraard voor vele taken. De zorg voor een goede basis voor ons bestaan lijkt me een van de belangrijkste. Het nieuwe kabinet kenmerkte zich onlangs als 'het meest groene ooit'. Nu maar hopen dat ze dat waar maken.

We moeten het er voor over hebben tijdens de zomer geplaagd te worden door muggen, bijen en wespen om in de wintermaanden volop te kunnen genieten van de tuinvogels.

Oud-Boxtelaren winnen prijs met B&B

Boxtel - Bij de uitreiking van de jaarlijkse Zoover Awards voor vakantieaccommodaties heeft het B&B Casa Agradable van Luchtpostschrijvers Hans en Anne-Loes Schellekens een Zoover Gold Award gewonnen. De gasten gaven Casa Agradable in waardering van 9,8 in 2017. Sinds de opening in 2008 heeft Casa Agradable in totaal 357 beoordelingen op Zoover verzameld met een totaalscore van 9,7.

Hans en Anne-Loes Schellekens zijn, vanzelfsprekend, erg trots: "We doen er elke dag weer alles aan om onze gasten een onvergetelijk verblijf te bieden en het is natuurlijk geweldig om dit ook dit jaar weer gewaardeerd te zien in de vorm van deze Zoover Gold Award."

De best gewaardeerde accommodaties ontvangen een Zoover Gold Award. Alle accommodaties met een score van 8 of hoger ontvangen een Zoover Orange Award. De Zoover Awards is een jaarlijks terugkerende prijs voor de best gewaardeerde accommodaties. Naast de Zoover Gold Award in 2017, mocht B&B Casa Agradable ook in alle 8 voorgaande jaren al een Zoover Award in ontvangst nemen.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Fotografie

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TEKST:

Grote ROMMELMARKT, Zondag 4 februari, Sporthal De Braken, DeBraken1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

Foto: Heemkunde Boxtel

De Breukelsestraat ter hoogte van nummer 119, het meest rechtse huis. Verderop naar links zat kapper Gerard van de Braak. Datering tussen 1950 en 1970.

12 / 16

Vlnr: Rob Kuppens (2), Lisa Somers (3), Dymph van de Vries (1), Jiles Beekmans (4), Rick van Eijndhoven (5). (Foto: VVD) Foto: VVD

Met de verkiezingen in het vooruitzicht worden de prachtige plannen van onze politieke partijen uitbundig geëtaleerd in de hoop, dat we allemaal zoveel mogelijk stemmen/zetels binnenhalen. Gezonde ambities, die passen in een democratie en waar VVD Boxtel graag bij aansluit. Onder het motto 'de jeugd heeft de toekomst' zitten wij met een jong en gemotiveerd team in deze race.

Na een moeizame crisis, die ons allen heeft geraakt, kunnen we nu niet wachten om aan de slag te gaan. Snel en voortvarend met visie voor de gevolgen van de beslissingen, die nu genomen moeten worden. Eén van onze belangrijkste speerpunten hierbij is een toekomstbestendig verkeersplan. Van iedere politieke partij zit één raadslid in een werkgroep om tot een breed gedragen plan te komen. Tot mijn grote teleurstelling was de eerste vraag aan allen wat prioriteit moest hebben: de auto, fiets, voetganger, bromfiets/scooter of openbaar vervoer. Dit is een valse start voor zo'n groot project!

Een integraal verkeers- en vervoersplan moet alle weggebruikers dienen. In een gemeente met een goed gevuld bedrijventerrein en vele woonkernen kun je niet één weggebruiker op de eerste plaats zetten. Dat getuigt van kortzichtigheid en belemmert het ontwikkelen van een integrale visie. We moeten voorop stellen, dat er een goede doorstroming van het autoverkeer gewaarborgd wordt, onze bedrijven moeten optimaal bereikbaar zijn en werknemers – zowel inkomend als uitgaand – moeten snel bij hun werkplek kunnen komen. Met een duidelijke structuur van hoofdwegen en aanvoerwegen naar de hoofdwegen toe, is al veel te bereiken. Uiteraard dienen fietspaden hierbij niet vergeten te worden en langs hoofdroutes vrijliggend te zijn. Veilig en snel!

Een fiets mag nooit als 'verkeersremmer' dienen. Daarbij dienen ook de oversteekmogelijkheden voor fietsers en voetgangers veilig en overzichtelijk te zijn. Onze voetgangers moeten kunnen rekenen op een goed onderhouden trottoir van voldoende omvang en rolstoelvriendelijk. Het uitgangspunt moet dus alles omvattend zijn. Zo niet, dan zullen we in Boxtel blijven kneuteren en met schijnoplossingen verder moeten.

Wij koesteren onze economie, de motor van onze gemeente, en vinden het daarom van groot belang, dat de Keulsebaan wordt aangepast tot een volwaardige route van en naar ons bedrijventerrein. Maar ook de Noord/Zuid-as dient met spoed ontlast te worden om een goede doorstroming te bevorderen en moet op diverse stukken nog voorzien worden van een veilig fietspad.

Tot slot: wij zullen niet opgeven om de fietstunnel, die is voorzien bij de dubbele overweg, ook toegankelijk te houden voor personenauto's. Als we deze mogelijkheid niet benutten zal de bereikbaarheid van Kalksheuvel en het bedrijventerrein ernstig worden aangetast en de verkeersdruk in vele andere straten, die niet als zodanig zijn ingericht, onacceptabel toenemen. Verdeling van de verkeersdruk ontlast per saldo op alle wegen.

Dit is slechts één voorbeeld waarvoor VVD Boxtel zich sterk wil maken, maar we hebben nog veel meer ideeën.

Volg ons via Facebook en onze website!

Foto: D66

Verkiezingsprogramma
Deze week presenteert D66 Boxtel het verkiezingsprogramma met als titel ‘Boxtel van iedereen’. Heel bewust koos D66 Boxtel deze titel. We vinden het namelijk belangrijk dat Boxtel, Lennisheuvel en Liempde een samenleving vormen waarin iedereen zich thuis voelt. Een gemeente waar iedereen kansen krijgt, talenten kan ontwikkelen, fijn kan leren, wonen, werken en recreëren. Een gezonde maatschappij die veilig is, waar een breed aanbod is van kunst, cultuur en sport en waar toekomstperspectieven zijn voor iedereen.

D66 gelooft in de eigen kracht van mensen en wil inwoners stimuleren kansen te grijpen. Degenen die daar hulp bij nodig hebben, zullen we daarin ondersteunen. De inwoners van onze gemeente krijgen volop mogelijkheden zich te ontwikkelen, dit doen we door het aanbieden van goed en doorlopend onderwijs voor iedereen. Onderwijs is immers de basis! Maar ook door cultuur, sport en een fijne leefomgeving zorgen we ervoor dat inwoners zich thuis voelen in de gemeente Boxtel. Concrete dingen die we willen realiseren zijn onder andere buitenschoolse activiteiten voor onze jongeren, een integrale stedenbouwkundige visie met extra aandacht voor cultureel erfgoed en toegankelijke en levensloopbestendige straten en wijken. Daarom willen we ook een wijkleerbedrijf starten dat zorg dichterbij kan brengen en mensen een plek kan geven om werkervaring op te doen en te leren.

Ook op het gebied van infrastructuur is Boxtel continu in beweging en het belooft de komende jaren een belangrijk onderwerp te zijn op de politieke agenda. Naast project PHS zien we graag een verkeerslichtvrije bebouwde kom én meer aandacht voor het fietsverkeer.

We willen ondernemers (letterlijk) de ruimte geven om echt te ondernemen en start-ups ondersteunen. Ook willen we dat de spoorzone ontwikkeld wordt tot multifunctioneel centrum en Vorst C tot high tech bedrijventerrein.

D66 wil een modern en betrouwbaar bestuur van de gemeente dat open en toegankelijk is. Inwoners van Boxtel moeten meer inzicht krijgen in wat de gemeenteraad doet en wat er met eventuele klachten gebeurt.

Genoeg plannen dus, die we graag met uw steun willen uitvoeren. Kiest u voor D66 Boxtel, dan kiest u voor een gemeente waar iedereen zich fijn voelt. Boxtel is immers van iedereen.

#nietlullenmaarpoetsen
Afgelopen week hebben we in Boxtel zwerfvuil opgeruimd. In totaal maar liefst vijf vuilniszakken! De gekste dingen kwamen we tegen, zoals volle blikken boterhamworst, kipragout, luiers en volle blikjes en flesjes bier. D66 zal het probleem van zwerfvuil beter op de kaart zetten, wat begint bij de eigen verantwoordelijkheid. Samen houden we Boxtel schoon!


Aanvullingen week 3

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Rechterstraat 24, wijziging entreepui en realiseren gevelreclame
Lennisheuvel (natuurpark Boscheind), plaatsen vlonder als onderdeel van project Natuurexperience Lennisheuvel
Molenwijkseweg 91, vestigen sport en spel buitenschoolse opvang sportpark ODC

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
Koningsvaren 4, Plaatsen van een tuinhuis

Verleende omgevingsvergunning
Munsel, rooien 8 witte paardenkastanjes
Aanloop, rooien 8 witte paardenkastanjes
De Kleuskes, De Pauwkesstraat en Populierenlaan, rooien 34 esdoorns en 43 zomereiken

Verleende horecavergunning
Rechterstraat 9, Grande Caffé Mio Gusto

Tijdelijk verkeersbesluit
Breukelsplein, parkeerschijfzone ma t/m vr 10.00-14.00h

Bekendmakingen week 4

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Deken Broekmanlaan 30, rooien eikenboom uit achtertuin
Dennendreef 5-069, plaatsen recreatiewoning recreatiepark Dennenoord
Dorpsstraat 28, Liempde, realiseren integraal kindcentrum in basisschool
Fellenoord 8, realiseren 4 appartementen
Mezenlaan 5, vernieuwen van dak en overkapping
Van der Voortweg, rooien van 16 populieren
Bosscheweg 125, vestigen afscheidshuis
Sortestraat ong. (perceel links naast nr. 11), aanleggen poel en plaatsen houten veldpoort

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Souverein 15, uitbreiden bestaande dakopbouw        

Verleende omgevingsvergunning
De Volder 13-15, rooien van 2 witte paardenkastanjes
Roderweg 49, bouwen garage/berging

Project Omgevingsvergunningvrij
Kasterensestraat 12, rooien van 9 populieren

Evenementenvergunning
Muziekstraatje kappellenfestival, centrum Boxtel, dit evenement vindt plaats op zondag 17 juni van 11.00-19.00 uur
Boeremert, centrum Liempde, dit evenement vindt plaats op maandag 2 april van 09.00-19.00 uur

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
27-01 Centrum
27-01 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
25-01 Keefheuvel e.o.
31-01 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bridge

Bridgeclub de Rots, uitslagen 10 januari
A-Lijn: 1 J. vd Biggelaar & A. Schoonen 61.80% 2 R. Daverveld & J. Koppen 55.55% 3 M. Appeldoorn & C. Brekelmans 54.16%
Bridgeclub de Rots, uitslagen 17 Januari
A-Lijn: 1 M. van Elk & G. Voltmann 64.06% 2 J. van de Borne & J. Fischer 61.45% 3 J. Koppen & W. van de Lans 60.93%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 16 januari
A-Lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 57,64% 2 G. Joren & R. van Stuivenberg 57,29%
3 A. Kuilman & M. van der Meijden 56,94% B-Lijn: 1 L. van Dongen & D. van Heertum 67,29% 2 I. & H. Peeters 63,33% 3 J. Boom & B. Wienbelt 60,21%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 17 januari
A-Lijn: 1 H. Schalkwijk & P. van de Ven 65,90% 2 P. Springer & T. Wouda 56,94%
3 F. Gieles & W. van der Heijden 55,03% B-Lijn: 1 J. Braken & M. Legius 65,42% 2 R. Schoonhoven & S. van der Meijden 58,50% 3 J. Meeuwis & V. Gerris 55,50%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 18 januari
A-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 65,63% 2 J. & J. van de Meerendonk 55,21% 3 L. den Dekker & I. van der Meijden 53,65% B-Lijn: 1 C. & B. Nienhuis 62,08% 2 J. van Dijk & J. van den Honert 53,75% 3 T. & S. van Alphen 53,33% C-Lijn: 1 H. & J. van Uitert 67,71% 2 T. Heidelberg & F. van de Spijker 65,10% 3 T. van der Kolk & T. Wouda 56,77%

EBC, Essche Bridgeclub, uitslagen 18 januari
A-Lijn: 1 J. Hereijgers & H. vd. Aa 60,07% 2 S. van Houtum & D. Rovers 59,03% 3. W. Wonnink & J. den Ouden 54,51%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 18 januari
A-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 65,63% 2 A. van Aarle & A. van den Heuvel 56,94 %
3 M. & M. Habraken 56,60% B-Lijn: 1 J. van den Biggelaar & J. Koppen 65,18% 2 J. van den Heuvel & W. Strik 60,71% 3 A. & P. Wagenaar 58,63% C-Lijn: 1 T. van den Dungen & J. Smulders 64,93% 2 M. van Esch & M. Teulings 62,85% 3 W. & J Kuijpers 60,76%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 16 januari
A-Lijn: 1 R. Dankers & F. Gieles 68,45% 2 W. van de Heijden & A. van Os 62,50% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 59,82% B-Lijn: 1 I. & B. Marcelis 65,77% 2 T. van der Kolk & S. van Lier 61,31% 3 T. van Doorn & F. Verhees 59,23%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 18 januari
A-Lijn: 1 .L. Frankevijle & P. van de Ven 63,19% 2 C. & J. Kerssens 59,38% 3 M. Jessurun & A. van de Ven 58,96%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 16 januari
A-lijn: 1 H. Maas & P. Raaijmakers 61,67% 2 J. Koppen & N. Maas 60,83% 3. J.vd Borne & E. Jansen 54,17% B-Lijn: 1 P. Ronde & MJ. Ronde 63,33% 2 T. vd Leek & H. Siemons         59,17% 3 A. van Kempen & Sylvia vd Vries 54,58%

Biljart

BV Geboliesch, uitslagen week 3
't Krijtje-De Stapelaars         36-30
De Unie Boys-Ons Vertier         36-37
De Poedelaars-Le Carambole 37-33
De Prutsers-De Fetsers                 40-33
't Pommeransje-Dè ziek wel zitte 37-27
De Eenheid-Kloosterboys         40-28
Samen Sterk-De Treffers                37-31

BV 't Ivoor, uitslagen
Libre:
't Ivoor 1-Het Wapen van Liempde 1        29-20
't Ivoor 2-De Straat 1        26-25
't Ivoor 3-BV De Hazelaar 5        24-29
Recreanten libre:
JBGB 1-'t Ivoor 1        33-39
De Baarzen 3-'t Ivoor 2        40-29
't Ivoor 3-Krijt Op Tijd 2        30-34
DVR 1-'t Ivoor 4        39-25
Recreanten 3/Banden Klein:
't Ivoor 7-'t Ivoor 5        18-30
De Hopbel 2-'t Ivoor 6        25-27
3-banden klein:
't Ivoor 1-KUP `77 1        26-29
3-banden groot:
BV Kling Opleidingen 1-'t Ivoor 1        23-26

BV 't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader-Hazelaar 3        4-4
W.v.Liempde 1-Ivoor                20-29
W.v.Liempde 2-Royal        28-26
W.v.Liempde 3-de Driehoek        23-25

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, senioren, uitslagen week 3
TTVE 1-Taverbo-Sabo 4         4-6
Taverbo-Sabo, senioren, programma 23 januari
20:00 ASIO 1-Taverbo-Sabo 7
Taverbo-Sabo, senioren, programma 26 januari
20:00 The Back Hands 1-Taverbo-Sabo 2
20:15 Die Meede 2-Taverbo-Sabo 3
20:00 Kruiskamp 81 2-Taverbo-Sabo 5
20:00 HITA '79 2-Taverbo-Sabo 6
20:00 Kruiskamp 81 7-Taverbo-Sabo 8
20:00 Kruiskamp 81 6-Taverbo-Sabo 9
Taverbo-Sabo, senioren, programma 27 januari
16:00 Scylla 2-Taverbo-Sabo 1
Taverbo-Sabo, jeugd, programma 27 januari
10:00 Hooghei 1 - Taverbo-Sabo 1
14:00 Rally 2 - Taverbo-Sabo 2
10:00 Hooghei 3 - Taverbo-Sabo 3

BRTC, uitslagen 22 januari
Taverbo-Sabo 2-De Dommel         8-2        
Taverbo-Sabo 1-De Firma Fotografie        3-7
De Horntreffers-Grand Café Rembrandt        6-4
Taverbo-Sabo 4-Taverbo-Sabo 3         7-3
BRTC, programma 29 januari
Taverbo-Sabo 1-De Dommel        
De Horntreffers-De Firma Fotografie
Taverbo-Sabo 4-Rotsvast        
Taverbo-Sabo 3-Taverbo-Sabo 2        

Zaalvoetbal

Gebr. Bekkers-Tahadi        9-2
't Geveltje-Heva /v Weert        4-6
Cafe Vollop-Hart.v.Boxtel        6-1
Fysio De Dommel-Eltechno inst        8-2
Le Temps Perdu-vd Sande Bouw /Pacqt 6-1
Grieks rest Corfu-Vollop / Telaviv         0-3
Dobotex b.v.-Men.v. Dommelen        3-3
Vermeer verz-Verbeij/Hanekroot        5-3
F.C. Blokfit-Rijschool Gestel 2        6-2        
Celdex b.v.-Wijnpakettenonline        1-3

Programma 27 januari
17.00 Nike F.C.-Cafe Vollop
17.45 Langenberg / Dammers-Goossens Advies
18.30 Vollop /Telaviv-Fysio de Dommel
19.15 Gebr. Bekkers-Second Cars
20.00 X2COM-Kwalitaria Strik
20.45 Tahadi-vd Sande Bouw/Pacqt

Programma 29 Januari
19.00 F.C. Blokfit-Selissen Boys
19.45 Vinyl en Tapijtwinkel-Groen Als Gras
20.30 Celdex b.v.-Rijschool Gestel 2
21.15 v.d. Heijden milieu-Verbeij/Hanekroot

Takwondo

TS Dekker, Open Valkenswaardse, uitslagen 21 januari
Lucas Remy Punt 3e tulls, Linda Beekmans 2e tulls, Tilila Mairouche 3e tulls, Amy Bressers 2e tulls, Nabil Qoubbane 2e sparren, Lucas Punt 3e sparren, Areeb Abbas Ashraf 2e sparren
Linda Beekmans 1e sparren, Kenji van Geffen 3e sparren, Mara van der Heijden 3e sparren
Nabil Ahmed Qoubbane 2e sparren, Tilila Mairouche 3e sparren, Dinand Verhoeven1e sparren, Kayleigh Belemans 3e sparren, Max Van Brunschot 2e sparren, Amy Bressers 2e sparren, Fedde Noordhoff 3e sparren

Handbal

HCB'92, programma 20 januari
Tremeg DC2 – HCB'92 DC1 18-16
Programma 21 januari
Zephyr / HCB'92 HC1-Jupter'75 HC2 13-10
EMM / Olympus DS1-HCB'92 DA1 28-12
HVW DS2-HCB'92 DS1 19-10
Programma 27 januari (thuiswedstrijd De Braken, Boxtel)
HCB'92 E1-Handbal Someren E1 09.05
HCB'92 DC1-Lido DC1 10.10
Programma 28 januari (thuiswedstrijden De Braken, Boxtel)
HCB'92 DA1-Handbal Someren DA1 09.15
HCB'92 DS1-Lido DS1 10.40
HCB'92 DS2-KPJD DS1 12.10
Programma 28 januari (thuiswedstrijd De Dioscuren, Schijndel)
Zephyr / HCB'92 HC1-Delta Sport HC1 09.55

Rugby

Rugby Club Ducks, uitslag 20 januari
Cubs: Ducks-The Hookers Hoek van Holland        52-24
Uitslag 21 januari
Senioren: Bokkenrijders Roermond-Ducks Brabarians        27-42
Programma 27 januari
TBM: trainen        10.00
Cubs: RCC Roosendaal-Ducks        11.00
Junioren: The Dukes Den Bosch-Ducks        11.45
Colts: Ducks-The Dukes Den Bosch        13.00
Programma 28 januari
Senioren: Ducks Brabarians-Octopus Uden (bij Oysters)        13.00        

Jeu de Boules

JBV De Walnoot, uitslagen 22 januari
1e plaats Gerard van Esch 3/23 punten , 2e plaats Matijs van de Velden 3/11 punten en de 3e plaats werd gewonnen door Henny Bekers 3/5 punten.


Verlies in Vlissingen voor HCB'92 DA1

Vlissingen - Na een lange autorit kwamen de dames van handbalvereniging HCB'92 DA1 - met vaste supporter oma Meulendijk in de gelederen - aan in Vlissingen om te spelen tegen E.E.M./Olympus DA1. Helaas trokken de Boxtelsen aan het kortste eind. Met een stand van 28-12 keerden zij weer huiswaarts.

Door balverlies van HCB was het eerste doelpunt van de wedstrijd voor de tegenpartij. Al snel maakte Gitte Vanhout echter een tegendoelpunt vanuit de hoek. Door een foutieve verdediging van E.M.M/Olympus kregen de Boxtelse dames een penalty, die door Gitte Vanhout werd benut. De thuisploeg was sterker en antwoordde hierop met twee doelpunten. De penalty die HCB vervolgens tegen kreeg, werd keurig tegengehouden door keepster Manon Foolen. Manon Vriens scoorde met een afstandsschot in het doel. Veerle van Abeelen maakte voor rust nog een mooi doelpunt vanaf de cirkel. De meiden van E.M.M/Olympus waren echter toch beter en bepaalden de ruststand op 15-6 in hun voordeel.

In het begin van de tweede helft maakte Anouk Schellekens een mooie goal nadat ze goed doorstartte met de bal. In de linkerhoek kon Gitte Vanhout twee doelpunten maken. HCB kreeg twee penalty's mee omdat de tegenpartij foutief verdedigde. Eén penalty zat niet, de andere werd gemaakt door Gitte Vanhout. E.M.M/Olympus bleeft haar sterke spel doorzetten en maakte nog een paar mooie doelpunten. De eindstand was 28-12.

Kaderteam Wapen van Liempde handhaaft zich op vierde plaats

Liempde - Door het gelijkspel dat het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank behaalde in de uitwedstrijd tegen de Hazelaar 3 uit Rosmalen is de vierde plaats op de ranglijst van poule 4 van de landelijke kadercompetitie behouden.

In de eerste helft van de ontmoeting verloor Harm van de Laar kansloos met een moyenne van 6 en boekte Cees van Eindhoven een prima overwinning van 120 caramboles in 9 beurten. Het slot van de avond kende een soortgelijk beeld. Ton Rovers kwam er in zijn partij niet aan te pas en verloor met een moyenne van 4. Daarna kon genoten worden van het spel van Martien van den Tillaart. In slechts 6 beurten verzamelde hij de benodigde 170 caramboles en boekte een gemiddelde van ruim 28.

Libreteam 't Ivoor wint van Wapen van Liempde

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor trad deze week aan tegen de mannen van Het Wapen van Liempde. Het werd een afgetekende zege van 29-20 voor de Boxtelaren.

Leo van Erp redde de eer van Het Wapen van Liempde door winst op Fouad Hasbani, Don van der Wiel versloeg Henry van Dijk en Theo Verhagen vermorzelde Peter van Lierop met een slotserie van 128 caramboles en een moyenne van 12,50. Het tweede team won nipt van De Straat 1, maar behield wel de koppositie. Peter van Giersbergen en Henk van Boxmeer wonnen beiden terwijl Peter Franken zes punten binnenhaalde. Team 3 leed een nederlaag. Math Hendriks won als enige van 't Ivoor. Theo van Dongen en Jan Meeuwis waren kansloos.
Bij de afdeling Recreanten libre deed het eerste team goede zaken door zelf ruim te winnen. Bovendien zag het de concurrentie punten verspelen. Theo Verhagen, Fouad Hasbani en Toon Bevers wonnen hun partij en ook hier moest Peter Franken verlies incasseren. Het tweede team leed een onverwacht grote nederlaag en mist de aansluiting met de top. Alle vier partijen gingen kansloos verloren. Team 3 had aan twee winstpartijen niet genoeg voor teamwinst. Met name Harrie Verhoeven liet te veel punten liggen. Team 4 was door personele problemen geheel van slag. In een afwijkende opstelling werd ruim verloren. Dat had gevolgen voor de koppositie die men uit het zicht verloor.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein speelden team 7 en team 5 tegen elkaar. Team 5 toonde de juiste vorm en versloeg team 7 ruim met 18-30. Frits Radema, Henk Goettsch en Math Hendriks wonnen alle drie hun partij. Team 6 deed het uitstekend. Fouad Hasbani en Jacques van Loon wonnen en Theo van Dongen verloor zijn partij ondanks een mooi moyenne van 0,600. Het 3-banden groot team won hun ontmoeting. Leo van Westelaken en Louis van der Meijden wonnen beiden, Theo Verhagen moest buigen voor zijn tegenstander. Het 3-banden klein team leed een nederlaag. Reservespeler Henk van Kollenburg won zijn partij. Louis van der Meijden en Rene de Windt bleven achter met respectievelijk 9 en 7 punten.


Vier kampioenen voor Judo Club Liempde

Foto: Taverbo-Sabo

Liempde - Judoka's van Judo Club Liempde namen afgelopen weekend deel aan de derde ronde van de Judo Cup Brabant en een nationaal toernooi in Gemert. Zij behaalden mooie resultaten en vele prijzen, waaronder maar liefst vier eerste plaatsen.

Op zaterdag werd de Judo Cup Brabant georganiseerd in Oirschot. Judo Club Liempde nam met zeventien enthousiaste judoka's deel aan deze competitie. Zij lieten allemaal goed judo zien en behaalden daarbij mooie resultaten. Vier judoka's wisten de eerste prijs te pakken: Jop van de Ven, Keira Kreijveld, Roel van Erp en Migus Ribeiro. Senn Steenbakkers, Gijs de Wit en Ivar van Weert werden tweede. De derde plaats was voor Joost van de Linden, Mike van der Mijden, Pim de Wit, Ties Verhagen en Cas de Wit. En Bas Daverveld, Anouk van der Mijden, Luc de Laat, Luuk van de Sande en Mees Koster behaalden een vierde plaats.

Coaches Frans van Esch en Gwen Olislagers waren niet alleen erg tevreden over de behaalde resultaten van de judoka's, maar ook over de drie clubscheidsrechter van Judo Club Liempde, Collin van Rooij, Ties Verhagen en Luuk van de Sande, die hielpen tijdens de cup. Zij hebben als scheidsrechter veel progressie gemaakt en waren duidelijk en zelfverzekerd in hun beslissingen. Alle clubs leveren scheidsrechters om elkaar te helpen tijdens de toernooien.

Deze competitie is bedoeld om beginnende judoka's in een aantal jaar op het niveau van nationale toernooien te krijgen, zodat de opstap naar deze toernooien niet te groot is. Dat dit succes heeft was zondag te zien in Gemert.
Joost van der Linden verloor zijn eerste partij met ippon, maar kwam sterk terug in de herkansingsronde. Zijn tweede partij won hij met ippon van een bruine band van Hercules uit Limburg, zijn derde partij van een blauwe band van judoschool Van Buel. Ook zijn vierde partij won Joost van een bruine band met ippon. Stuk voor stuk wedstrijdjudoka's met veel meer ervaring dan de Liempdse judoka. Met deze overwinningen behaalde hij de derde plaats in de klasse -55kg -15jaar, een prachtige prestatie. De 11-jarige Keira Kreijveld werd knap tweede in de klasse -44kg -15jaar.

Judo Club Liempde is een vereniging voor iedereen vanaf 5 jaar. Bij de club staat gezelligheid voorop. Heb je interesse? Kom dan op woensdag of donderdag naar de gymzaal van Basisschool 'De Oversteek' in Liempde. De eerste training start om 18.30 uur.

Bart van hedel nieuwe clubkampioen Taverbo-Sabo

Boxtel - In de finale van de A-groep versloeg Bart van Hedel tweevoudig kampioen en titelverdediger Stefan Bernhardt met 3-1. Van Hedel mag zich daarmee de nieuwe clubkampioen van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo noemen. In de B-groep ging de titel naar Thomas Schets, die Daan de Koning in de eindstrijd de baas was.

Op zaterdag 20 januari organiseerde tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo de jaarlijkse clubkampioenschappen. De club zit enorm in de lift met de recente promotie van het eerste team naar de landelijke tweede divisie. Daarnaast beschikt de vereniging over een zeer brede selectie van regionaal topniveau.

Vanwege afzeggingen van het complete eerste team lag de strijd om de clubtitel volledig open. De overige spelers uit de A-groep (2e klasse NTTB en hoger) ontlopen elkaar bijzonder weinig en daarom was het lastig te voorspellen wie de opvolger zou worden van tweevoudig kampioen Stefan Bernhardt. Deze titelverdediger was zelf wel van de partij en vanwege zijn resultaten bij dit toernooi in de afgelopen jaren was hij de te kloppen man. Ook dit jaar wist de inwoner van Best het weer tot de finale te schoppen. Daarin trof hij zijn plaatsgenoot en goede vriend Bart van Hedel. Beide mannen hadden het in de poulefase ook al tegen elkaar opgenomen. Dat duel werd nog gewonnen door Bernhardt, maar in de eindstrijd waren de rollen omgedraaid. Van Hedel drukte met zijn kenmerkende vlakke, dwingende spel zijn tegenstander de verdediging in. Bernhardt voelde zich niet senang bij dit spelbeeld en ging hierdoor steeds meer fouten maken. Bij een 2-0 achterstand pakte hij nog wel de laatste strohalm door terug te komen tot 2-1, maar in de vierde game was het wederom Van Hedel die duidelijk het beste van het spel had. Vol overtuiging sloeg hij zich naar zijn eerste ster op zijn borst, behorende bij de titel clubkampioen van Taverbo-Sabo. Voor Bernhardt zal het na twee jaar even wennen zijn dat hij zich niet langer regerend clubkampioen kan noemen, maar ook hij kan terugkijken op een goed toernooi.

Ook in de B-groep (3e klasse NTTB en lager) werd fanatiek gestreden om de prijzen. De opkomst was goed en er werden goede wedstrijden op tafel gelegd. De mooiste partij van de dag werd voor het laatst bewaard. Thomas Schets en Daan de Koning maakten er een vermakelijk schouwspel van met fraaie rally's. Uiteindelijk pakte Schets met 3-1 de winst en de eerste prijs.

Taverbo-Sabo is een gezellige en bruisende vereniging met een eigen accommodatie aan de Voetboog 18 op Sportpark Munsel. Mensen die kennis willen maken met tafeltennis, zijn van harte welkom om een aantal keer vrijblijvend mee te doen. Er zijn mogelijkheden voor zowel recreanten (vrij spelen op woensdagochtend of donderdagavond) als wedstrijdspelers (NTTB-competitie in het weekend of interne competitie op maandagavond). Meer informatie is te vinden op www.taverbo.nl of bij Hans van der Aa via 0411-684180.

Sterk spel rugbyers Ducks beloond

Foto: Toon van Ruremonde

Boxtel - Voor de Cubs van Rugby Club Ducks en hun clusterpartner Rugby Club Eindhoven stond zaterdag de thuiswedstrijd tegen The Hookers op het programma. De jonge rugbyers zetten een knappe prestatie neer en stuurden hun tegenstander met 52-24 terug naar Hoek van Holland.

Voor de wedstrijd werden de Cubs gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid een sterke partij te spelen. Het was aan hen om het resultaat te laten zien van hun intensieve training en harde werken. Dit was niet aan dovemansoren gezegd; de jongens zetten strakke lijnen neer en verdedigden goed naar voren met stevige tackels en mooie ballen. Eindhovenspelers Max de Wit en Maik van Hooff waren goed voor respectievelijk vier en twee tries en ook Boxtelaar Mauro Saccomani knokte zich keihard naar de trylijn waar hij zijn eerste try bij de Cubs maakte. David Iwuchukwu van Ducks was wederom op dreef en benutte zes conversies.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
De Cubs van RC Ducks/Eindhoven (blauw-rood) zetten hun tegenstanders zaterdag knap aan de kant. (Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken) Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Senioren
Ook voor de senioren van Ducks Brabarians was het een goed weekend. Zij speelden zondag in Roermond tegen Bokkenrijders. Aan beide kanten werd lustig gescoord, zowel Brabarians als Bokkenrijders ging aanvallen beter af dan verdedigen. Dit leverde diverse mooie tries op. De Boxtelaren namen steeds een voorsprong, waardoor Bokkenrijders voortdurend achter de feiten aanliep. Doordat het puntenverschil constant klein bleef, was de wedstrijd tot het einde zeer spannend. Een slotoffensief van de Limburgers mocht niet baten en in de counter beslisten de bezoekers de wedstrijd door de eindscore te bepalen op 27-42.
Komende zondag speelt Brabarians bij Oysters Oisterwijk tegen middenmoter Octopus Uden van wie de eerste wedstrijd werd verloren. Deze wedstrijd zal dan ook in het teken staan van een sportieve revanche.

DVG wint van RKSV Boxtel

Liempde - In de laatste wedstrijd van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft speelde DVG tetgen plaatsgenoot Boxtel. Het werd een 4-1 overwinning voor de Liempdenaren.

Al vroeg in de wedstrijd was er reden tot juichen. Een lange bal vanuit de verdediging werd door Bas van Houtum verlengd en opgepikt door Lars Verberk. Hij won het duel met zijn directe tegenstander en kon alleen op de keeper af. Die werd, tussen de benen, gepasseerd: 1-0. Een vrije trap, genomen door Bart de Windt, caramboleerde voor de voeten van een alerte Lars Verberk die razend vlug schoot en iedereen hiermee verraste: 2-0. Boxtel creëerde maar weinig kansen in de eerste helft en als die er waren werden die onschadelijk gemaakt of gemist.
In de tweede helft speelde Boxtel veelal op de helft van DVG en een schot schampte de kruising en ging over het Liempdse doel. Ook moest Rens van den Akker ingrijpen bij een nieuwe kans op de aansluitingstreffer. De druk van Boxtel gaf DVG ook de mogelijkheid om te counteren. Bij een van die uitbraken kon Bart de Windt de bal mooi in de loop meegeven aan Bas van Houtum die de 3-0 op het bord zette. De snelle Lars Verberk scoorde niet veel later ook nog de 4-0. Boxtel scoorde in een rebound situatie nog de ere-treffer. Einduitslag 4-1.

De winterstop zit erop en komende zondag word er weer gespeeld om de punten. DVG speelt dan uit tegen Unitas '59, dat met twee punten achterstand aan de wedstrijd begint. Dit zal op de vertrouwde tijd van 14.30 uur zijn.

l'Union schiet tekort

Boxtel - Vorige week werd de derde wedstrijd van de 25m 1 pijl competitie gespeeld. Mede door blessures, werkzaamheden en het vertrek van enkele schutters heeft de Boxtelse handboogschutterij een stapje terug moeten doen. Tenauwernood kon er nog een l'Union-team samengesteld worden en dat had zijn weerslag op het eindresultaat.

Het eerste team kwam niet verder dan 1035 punten; Ad van de Langenberg behaalde 221 punten, Henk Jegers 220, Gerard van der Steen 207, Davy Remi 201 en Henri van de Broek liet 186 punten noteren. Het team deelt nog wel de koppositie met Amicitia uit Schijndel in de Ere-klasse.

Sylvana van der Burgt behaalde vorige week vrijdag bij de jeugd een persoonlijk record met 217 punten. Meike van Oss haalde een mooie 201 punten, terwijl ze een week eerder ook goed was voor 217, ook al een persoonlijk record. Ook Breanna Vugs behaalde met 185 punten een persoonlijk record. Jelt van de Langenberg was goed voor een score van 198 en Senn Steenbakkers liet 187 punten optekenen. Compoundschutter Henry Troeijen behaalde een mooie score van 235 punten.

Heb jij ook interesse in de handboogsport? Kijk op lunion-boxtel.com of bel 06-21831562.

16 / 16

25-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

25 januari-4 februari

Tentoonstelling 55 jaar SOC (za & zon)
Rechterstraat 50, Boxtel

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 25 januari

Gratis kunstworkshops
09.30 uur, Aanmelden op www.laverita.nl/cursussen

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

De Oggelrevue 2018
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Vrijdag 26 januari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Meezingmiddag
13.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Waggelrevue
19.45 uur, Hofpaleis Denziz, stationsstraat 71, Boxtel

De Oggelrevue
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

27 januari-29 april

Boxtelse Ineke Platel exposeert in JBZ
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Zaterdag 27 januari

Huiskamer; rikken hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Concert; Vijf unieke instrumenten, vijf muzikale harten: dat is VIJF!
16.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

De Oggelrevue
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Leerlingoptreden Modern Classic Music School
20.00 uur, Dr. de Brouwerlaan 1, Brede School De Wilgenbroek, Boxtel

Zondag 28 januari

TV opname door de EO in Kasteren van Heilige Mis
11.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Huiskamer; nieuwjaarsreceptie
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rondbrengen Carnavalsmagazine Oggelleuter
12.00 uur, Huis-aan-huis, Esch

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd-Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Uitwisselingsorkest seniorenorkest Buchestelle en Da Capo
13.30 uur, Muziekhuis Boxtel, Passage Riche 4, Boxtel

Seniorenmiddag De Ploegers
13.30 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Karnavals Kriebels Konsert
14.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 29 januari

Filmavond 'Light to the World'
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dinsdag 30 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 31 januari

Avondmaaltijd Kloosterhof
Telefonisch aanmelden, 0411 631651, Liempde

Huiskamer; rikken hobby
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot , Reginahof 1, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 1 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

2-3 februari

Snertconcerten
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Foto: Yvonne Rutten

Fenne Rutten

Kim Pieschel


Peter van de Wiel