DeMooiBoxtelKrant

16 januari 2019

DeMooiBoxtelKrant 16 januari 2019


Volle bak bij Boxtelse middelbare scholen

Groenen toonde zaterdag zijn klasse en kwam als eerste over de streep bij het NK. (Foto:Orange Pictures) Foto:Orange Pictures

JRL en BHC laten zich van beste kant zien tijdens open dagen

Boxtel - Practica, proeflessen en heel veel informatie, bezoekers van de open dagen op het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en het Baanderherencollege (BHC) konden zich afgelopen zaterdag 11 januari een goed beeld vormen van het reilen en zeilen op deze middelbare scholen. Nuttig, omdat achtste groepers over een paar maanden de keuze voor hun nieuwe school gaan maken. En leuk, omdat beide scholen alles uit de kast trokken om hen voor zich te winnen.

Klaas Groenen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Vele kinderen deden enthousiast mee aan de activiteiten op de Boxtelse middelbare scholen, zoals hier op het BHC. (Foto: Willemijn Wijdenes) Foto: Willemijn Wijdenes

De deuren van het JRL gingen om 10.00 uur open. Al snel was het een drukte van belang. Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde, maar ook uit Oisterwijk, Oirschot, Schijndel, Helvoirt, Haaren en vele andere plaatsen in de regio kwamen met hun ouders een kijkje nemen. Ze konden rondkijken in de school en aan allerlei activiteiten meedoen, zoals proeven doen bij natuur- en scheikunde, foto's maken in de fotobox in de aula, een quiz bij het Econasium doen en er waren allerlei informatiestands en leerlingen die de bezoekers van alles over verschillende vakken konden vertellen. Daarnaast was er op gezette tijden een uitgebreide uitleg voor de ouders.
Dit was ook het geval op het BHC, waar de auto's vanaf 12.00 uur zelfs op het grasveld aan de Van der Voortweg geparkeerd stonden. Met een speurtocht naar verschillende letters vonden de bezoekers hun weg door het schoolgebouw, waar velen tot ver na de officiële eindtijd van 15.00 uur zich vermaakten met gymlessen, modelvouwen, timmeren en schilderen. Bij verzorging konden de nagels worden gelakt en de haren worden gedaan en in de keuken kon geproefd worden van bladerdeeg hapjes en soep die daar door leerlingen werden bereid. Ook de boot waarmee leerlingen van het BHC deelnemen aan de Solar Challenge was te bewonderen en bij NASK (natuur- en scheikunde) maakten de nieuwsgierige basisschoolleerlingen kans op een les voor hun hele klas door te raden hoe lang een batterij gemaakt van twee mandarijnen zijn werk zou doen.

Van beide open dagen kan gezegd worden dat ze drukbezocht werden en dat er veel werk van gemaakt was. Nu nog even afwachten welk advies de achtste groepers dit schooljaar krijgen en dan zullen bij zowel het JRL als het BHC de nieuwe aanmeldingen ongetwijfeld binnenstromen.

Klaas is de baas!

Boxtelaar Groenen Nederlands kampioen veldrijden amateurs/sportklasse

Huijbergen - Waar Klaas Groenen vorige week zaterdag nog lichtelijk teleurgesteld was met 'slechts' de derde plaats bij de GP in Groenendaal, kwam hij afgelopen zaterdag 12 januari bij het NK in Huijbergen als heer en meester met 37 seconden voorsprong op de nummer twee over de finish. Met zijn handen in de lucht en een brede lach op zijn gezicht liet Groenen er geen twijfel over bestaan: hij is de beste amateurveldrijder van Nederland.

Al vroeg in de ochtend vertrok Klaas zaterdag om het parcours in Huijbergen te verkennen, wat geen overbodige luxe bleek. Ten opzichte van het jaar ervoor was het parcours flink veranderd. Enkele technische passages in het bos waren vervangen voor draaien en keren op het gras. Door de regen van de dagen ervoor was het grasland glad en verraderlijk. Tegen het advies van anderen in koos de Boxtelse veldrijder ervoor om met het zwaardere profiel op zijn banden de wedstrijd te starten

Om 14.50 uur werden de renners van de amateur/sportklasse opgesteld met Klaas en mede-favoriet Yannick Runhart op de eerste startrij en favoriet Niels Wubben op de vierde. Na het startschot om 15.00 uur leek Groenen goed weg te komen, maar na enkele tientallen meters schoot hij uit zijn pedaal en kwam bijna ten val. Hierdoor verloor hij ruim twintig plaatsen en dook hij met een grote achterstand op de koplopers het veld in.
Bij de eerste looppassage in het bos wist hij op slimme wijze een deel fietsend omhoog te komen waar de rest moest lopen en maakte zo al vroeg in de wedstrijd weer veel goed. Nog voor het eind van de eerste ronde had hij de tweede positie overgenomen van Raymond van de Kruisweg. Nu kwam het aan op een spannende inhaalrace op de koploper, Yannick Runhart, die de slechte start van zijn concurrent niet was ontgaan en de aanval had gekozen. Even was de voorsprong van Runhart meer dan 25 seconden en leek het onbegonnen werk. Maar waar Groenen in de tweede ronde 5 seconden van de voorsprong afsnoepte, maakte hij daar in ronde 3 nog eens 15 seconden van.

Het leek voorin stil te vallen en Groenen kwam in de voorlaatste ronde in het wiel van Yannick. In de laatste ronde nam de Boxtelaar de kop over en sloeg direct een gat. Het leek erop dat de tank van Runhart leeg was en Groenen bouwde zijn voorsprong snel uit. Met een grote glimlach reed hij de laatste meters over het technische parcours en kwam over de finish met 37 seconden op Yannick Runhart die tweede werd. Op de achtergrond wist Niels Wubben de derde plaats van Raymond over te nemen en nam zo de laatste podiumplaats in beslag.

Pag. 9

Carnaval voor jeugd

Pag. 5 Foto: YouTube/Holland's Got Talent

Kayden's Got Talent!

Pag. 10 Foto: Marcel Linssen

Pre-finale DichtSlamRap

Pag. 14 Foto: Wielervereniging Schijndel

Wielermaatjes ontmoeten held

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 17 januari        Bezoek Seniorenexpo in Veldhoven, vertrek bij De Rots        09.00
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 18 januari        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Dinsdag 22 januari        Biljarten in De Walnoot         13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 23 januari        Filmmiddag in het Wereldhuis, Achterberghstraat        14.30
                        Eten in het Wereldhuis, opgeven voor 18 januari bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Open week SeniorWeb Leercentrum bij HobbyCentrum

Boxtel - Bij HobbyCentrum Boxtel staan bij de open week van SeniorWeb Leercentrum van maandag 21 tot en met vrijdag 25 januari de vrijwilligers klaar om mensen te helpen met hun tablet, smartphone of computer. Zaken als WhatsApp gebruiken, foto's bewerken, een apparaat beveiligen en onderhouden, apps op de tablet gebruiken of leren omgaan met de OV-chipkaart komen aan bod.

In het Hobbycentrum kunnen geïnteresseerden terecht met alle vragen over hun apparaat en voor diverse cursussen. Op vrijdag 25 januari kunnen zij deelnemen aan twee interessante workshops, van 10.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 15.00 uur. En op dinsdag 22 januari is er van 14.00 tot 17.30 uur een extra lang Inloopspreekuur in de bibliotheek aan de Burgakker.

Het hele programma is te vinden op www.hobbycentrumboxtel.nl. Bellen kan ook: 0411-210355. Het HobbyCentrum Boxtel is gevestigd aan de Baroniestraat 105 in Boxtel.

Vincentius zoekt vrijwilligers voor de werkplaats

Boxtel - Voor de nieuwe werkplaats waar meubels gerepareerd en opgeknapt worden, zoekt Vincentiusvereniging Boxtel vrijwilligers, zodat meer spullen voor de kringloop behouden blijven. Ook zou de vereniging erg geholpen zijn met goed gereedschap.

Met meer vrijwilligers kan het repareren van fietsen, elektronica, audiovisuele apparatuur ook tot de mogelijkgheden behoren. Mensen die interesse hebben kunnen zich aanmelden via 06-10610806 en vincentiusboxtel@gmail.com. Meer informatie over de Vincentius is te vinden op http://vincentiusboxtel.nl/home.

Zanggroep Con Fervore viert 40-jarig bestaan

Boxtel - De Boxtelse zanggroep Con Fervore bestaat dit jaar veertig jaar. Om dit te vieren, start het koor zijn 'jubeljaar' aanstaande zaterdag 26 januari met een eucharistieviering. Deze vindt om 19.00 uur plaats in de Sint-Petrusbasiliek.

Na afloop van deze feestelijke viering is er gelegenheid om samen een kop koffie te drinken. Het koor nodigt geïnteresseerden van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
Meer informatie over het koor is te vinden op www.confervore.nl.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 17 januari        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 22 januari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 23 januari        Wandelen, vertrek vanaf Het Raadhuis        10.00
                        Lezing over valpreventie in De Kloosterhof        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 17 januari        Gezondheidsavond lezing over Energetix in De Walnoot        19.30

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool, eerste groep        19.00-20.00
                        Tweede groep        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vanaf gemeentehuis aan de Markt        09.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 22 januari        Mindfit in De Kloosterhof         09.00
Woensdag 23 januari        Keezen in De Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Sluitingstijd Markthoreca blijft voorlopig 2.00 uur

Foto: Julie, Dave & Family/Flickr

Boxtel - De sluitingstijd van de Markthoreca in Boxtel blijft voorlopig nog 2.00 uur. Dit komt omdat er nog geen concrete afspraken tussen politie, gemeente en horeca op tafel liggen die de samenwerking en veiligheid moeten garanderen. Dat meldt waarnemend burgemeester Fons Naterop deze week na evaluatie met politie en horecaondernemers.

Het vervroegen van de sluitingstijd van de markthoreca volgde in juli na een periode waarbij toenmalig burgemeester Buijs een teruglopende samenwerking tussen de horeca en politie en gemeente bemerkte. Een massale vechtpartij op de Markt in de nacht van 7 op 8 juli vormde de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Buijs kondigde een reeks van maatregelen aan, zoals het instellen van permanent cameratoezicht en het vervroegen van de sluitingstijd.

De maatregelen leidden er ook toe dat het uit 2009 stammende afsprakenpakket, een zogeheten convenant, tussen horeca, gemeente en politie opnieuw moest worden vastgesteld. Buijs' opvolger, Fons Naterop, legt uit dat de discussie rondom een nieuwe overeenkomst in een breed perspectief gezien moet worden. Zo wijst hij er op dat het uit 2009 stammende stuk sterk op de aanwezigheid van politie leunde. Omdat het takenpakket van de politie de afgelopen jaren sterk veranderd is, is het volgens hem ook noodzakelijk dat de horeca meer verantwoordelijkheden op zich neemt die 'reiken tot over de drempel'.

Claire Wijnstok van Eetcafé Le Temps Perdu, lid van de horecawerkgroep in Boxtel, laat weten dat de wil om tot nieuwe afspraken te komen er wel is, maar dat de ondernemers het lastig vinden om met name de samenwerking met de politie goed op papier te krijgen. Het is voor hen nog niet helder waar precies de verantwoordelijkheid van de horeca eindigt en die van de politie begint.

Naterop noemt het 'enigszins teleurstellend' dat er nog geen nieuwe afspraken liggen, maar wil toch positief blijven. Daarom faciliteert de gemeente maandag 14 januari een overleg waarbij, naast politie en horecaondernemers die zich geroepen voelen de afspraken te ondertekenen, ook een vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland aanwezig zal zijn. De waarnemend burgemeester plaatst de problemen rond de horeca ook in een bredere context: zo ontstaan regelmatig problemen als hangjongeren en stappende jongeren elkaar treffen. "We moeten dat probleem natuurlijk niet helemaal op het bordje van de horeca leggen", aldus de burgemeester. Hij ziet daarom ook heil in gesprekken met verenigingen waarbij notoire overlastplegers actief zijn, of bijvoorbeeld hun ouders.

De intentie van zowel gemeente als horeca is om met carnaval een nieuw convenant, waarin deze afspraken worden vastgelegd, op tafel te hebben. Dit betekent niet per se dat de Markthoreca tijdens carnaval ook weer tot 3.00 uur geopend zullen zijn. Het kan ook zijn dat een afsprakenpakket wordt vastgelegd met sluitingstijden om 2.00 uur.

Het opstellen van een nieuw convenant is niet vrijblijvend. Mochten de partijen er niet uitkomen dan worden de exploitatievergunningen van de Markthoreca onder de loep genomen en waar nodig aangescherpt zodat de burgemeester de openbare veiligheid kan blijven garanderen. Dit kan betekenen dat horecagelegenheden vanuit de gemeente opgelegd krijgen dat er op bepaalde momenten portiers moeten staan of dat eenzijdig de sluitingstijden beperkt worden.

WSD vreest flinke tekorten vanaf 2020

Boxtel - Het regionaal werkbedrijf WSD verwacht vanaf 2020 een structureel exploitatietekort van zo'n 1,3 miljoen euro. Dit komt neer op zo'n 1.000 euro per arbeidsplaats. Als reden voor de tekorten worden de decentralisaties en de gelijktijdige bezuinigingen genoemd. Omdat de tekorten vanwege provinciale regelgeving niet structureel mogen worden gedekt uit de algemene reserve, doet de WSD nu een beroep op de gemeenten waar zij actief is.

Oorzaak van de oplopende tekorten is het feit dat in 2015 verschillende taken binnen het sociaal domein van de Rijksoverheid werden overgeheveld naar de gemeenten. Zo kregen die meer zeggenschap over de Jeugdzorg, Wmo en Participatie, was het idee. Het Rijk voerde echter ook direct forse bezuinigingen door die nu in het hele sociaal domein landelijk tot tekorten leiden. Hoewel de overheid ook wel inziet dat financieel bijgesprongen moet worden, lijken die maatregelen te laat te komen.

'Niet realistisch', noemt WSD-directeur Jan Simons eerdergenoemde bezuinigingen. Dat blijkt ook uit de landelijke cijfers. Adviesbureau Berenschot rekende voor dat het gemiddeld tekort per arbeidsplaats in de sociale werkvoorziening in 2020 al op is gelopen tot zo'n 4.000 euro per jaar. Niet geheel toevallig is dat ook het bedrag dat de overheid hoopte te bezuinigen. De tekorten bij WSD blijven beperkt tot zo'n 1.000 euro per arbeidsplaats. In Boxtel zijn zo'n 310 mensen actief op een passende werkplek die zij via de WSD aangeboden krijgen. Als je de te verwachten tekorten vertaalt naar dit aantal zal Boxtel vanaf 2020 dus zo'n 310.000 euro per jaar moeten bijbetalen.

Simons laat weten dat de WSD de afgelopen jaren al heeft gebruikt om fors op de organisatie te bezuinigen. Dit heeft er toe geleid dat in Boxtel en in negen andere gemeenten in de regio waar het werkbedrijf actief is tot nu toe altijd een sluitende begroting gepresenteerd kon worden. Nu is echter de rek er uit, aldus de directeur. Ook maatregelen vanuit de overheid die de bezuinigen zouden kunnen verzachten blijken in de praktijk tot op heden onvoldoende op te leveren. Dit leidt er toe dat de werkorganisatie de tekorten nog tot en met 2020 uit eigen zak kan betalen, maar daarna moet aankloppen bij de gemeente.

Volgens Simons bestaat er op dit moment nog grote onzekerheid over de precieze bedragen die de WSD de komende jaren tot haar beschikking heeft. Ook dit is een gevolg van eerdergenoemde decentralisaties, waarvan het speelveld nog 'volop in beweging' is, aldus de directeur. Toch trekt de instantie nu al aan de bel. Dit heeft twee redenen. Ten eerste moet de WSD de politiek alvast voorbereiden op de mogelijke tekorten. Ten tweede is het een goede manier om het gesprek met gemeenten aan te gaan over de toekomst.

Vanwege de grote onzekerheid sluit Simons niet uit dat de nu geraamde tekorten mogelijk lager uit blijken te vallen. De gemeente op haar beurt wil nog niet vooruitlopen op de situatie. "Voorspellen is erg lastig, omdat er nog veel ontwikkelingen spelen waarvan de afloop niet bekend is", zo laat een woordvoerder weten. "Ontwikkelingen volgen we samen met de WSD op de voet. Op dit moment zijn er verder geen inhoudelijke mededelingen." Eind maart wordt vanuit alle tien de gemeenten waar WSD actief is een inhoudelijke reactie verwacht en wordt ook duidelijk hoe de politiek verwacht met deze situatie om te gaan. In Boxtel loopt de fractie van Combinatie95 hier alvast op vooruit door het college vragen te stellen over hoe de tekorten moeten worden beteugeld en wat voor gevolgen dit zal hebben voor de Boxtelse schatkist.

Gildenbondsharmonie scoort met Russische middag

Het hele Nieuwjaarsconcert stond in het teken van het thema 'Rusland'. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Op de dag van het Russische nieuwjaar, afgelopen zondag, stond het Gildenbonds Nieuwjaarsconcert bij het Baanderherencollege helemaal in het teken van Rusland.

De Tijberzaal van het Baanderherencollege was voor de gelegenheid sfeervol aangekleed met Russische vlaggen en kunst in Russische stijl van Gildenbondsleden Roel van Geffen en Karel Snijders. Op de tafels stonden Russische snoepjes en voor de gasten waren er blini's, mini wodka-justjes en Russische koekjes bij de koffie.

Nadat voorzitter Jan de Koning de bezoekers, die in groten getale op deze feestelijke middag waren afgekomen, met wat gepaste Russische woorden welkom had geheten, beet het blaasbandje onder leiding van Roel van der Sloot het spits af. Zowaar gaven de enthousiaste jeugdige muzikanten met 'fietser in Moskou' ook een Russisch tintje aan hun programma. Het leerlingenorkest vervolgde met dirigent Mari van Gils met een nog grotere bijdrage aan het thema: twee deeltjes uit het bekende Notenkrakerballet. Big Band Boxtel speelde vooral als begeleidingsorkest van zanger Tim en zangeressen Maria, Marion en Donna met een aantal liedjes die ingesloten waren tussen 2 versies van 'Midnight in Moscow'.

Het harmonieorkest sloot af met een geheel Russisch programma waarbij de toelichting op de werken werd gedaan door Bas Dietzenbacher. Die speelde dit keer niet mee vanwege zijn stage in St. Petersburg, maar middels een af en toe wankele beeldverbinding was hij op deze manier toch aanwezig op de feestelijke opening van het muzikale Gildenbondsjaar.

Het publiek genoot de hele middag met volle teugen en bleef ook na het concert nog gezellig napraten aan de bar.

Gildenbondsharmonie en Cello brengen 'Onbeperkt on Stage'

Boxtel - Bij de Gildenbondsharmonie wordt hard gewerkt aan een bijzonder concert. In samenwerking met Cello zal het leerlingenorkest op zaterdag 2 en zondag 3 februari 'Onbeperkt on Stage' ten tonele gaan brengen. Geïnspireerd op het landelijke NTR Knoop Gala, bekend van tv, maar dan met eigen talenten uit Boxtel en omstreken.

Cello ondersteunt sinds jaar en dag mensen met een beperking. De organisatie gaat daarin verder dan alleen zorgtaken en persoonlijke begeleiding, maar heeft ook een breed uitgemeten dagbestedingsprogramma waarmee zij haar cliënten op alle denkbare manieren wil verrijken. Daarbij kan gedacht worden in de richting van werk en hobby, maar ook culturele activiteiten vallen hieronder, zoals het concert Onbeperkt on Stage.

De opleiding van de Gildenbondsharmonie wordt al lange tijd gedragen door een aantal hardwerkende vrijwilligers uit de vereniging. Het gaat hier niet alleen om het vinden van de juiste muziekdocenten en het ontwikkelen van wervingsactiviteiten. Ook de organisatie van grote projecten draait op de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Waar dit eind 2017 nog een uitverkocht concertweekend met 'Kidz got Talent' was, nemen ze nu samen met Cello de organisatie voor Onbeperkt on Stage op zich. De muziekopleiding bij de Gildenbonds houdt daarmee meer in dan het spelen van een instrument alleen.

Onbeperkt on Stage belooft een bijzonder evenement te worden waar deze twee werelden tezamen een klinkend geheel zullen vormen. De concerten zijn gepland op zaterdag 2 en zondag 3 februari; de locatie is als vanouds de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Kaartjes voor dit evenement kosten slechts 7,50 euro en zijn vanaf nu te reserveren via www.gildenbonds.nl en onbeperktonstage@gmail.com.

Dinner in Concert bij Fanfare Concordia

Liempde - Op 26 januari staat er iets speciaals te gebeuren in Liempde, fanfare Concordia organiseert dan een 'Dinner in Concert'. Onder het genot van diverse gangen kan het publiek genieten van een avondvullend programma, met naast de klanken van Concordia een aantal verrassingen.

Op 26 januari gaan om 18.00 uur de deuren open van De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde, waar toehoorders om 18.30 uur verwelkomd worden met de eerste klanken van Fanfare Concordia. Dinner in Concert belooft een speciale muzikale avond te worden.

Kaarten kosten 25 euro per persoon en voor kinderen tot 12 jaar 2 euro per levensjaar. Deze zjn te reserveren via een e-mail naar programmacommissie@fanfareconcordialiempde.nl. De kaarten zijn af te halen op dinsdag 15 en 22 januari van 19.00 tot 19.45 uur in De Serenade.

Viering patroondag Antonius Abt

Liempde - Sinds 1984 viert buurtvereniging Kasteren de patroondag van de Heilige Antonius Abt, beschermheilige van het vee. Dit jaar gebeurt dat op zondag 27 januari met medewerking van het Antonius Abt gilde uit Liempde. Het programma start om 10.30 uur met een heilige mis in Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23, opgedragen door kapelaan De Jong met assistentie van pastoraal medewerker Hendrix van zorgcentrum Elde in Boxtel.

Muzikaal wordt dit geheel verzorgd door troubadour Jan van der Heijden. Na afloop van de mis trekken de aanwezigen in processie met slaande trom vooraf gegaan door het gilde naar de Anthonis kapel, op de hoek Kasterensestraat en de Maai. Daar zal kapelaan De Jong wat kleinvee zegenen met een toepasselijk gebed, gevolgd door een vendelgroet gebracht door het gilde. Na afloop gaat iedereen terug naar Café 't Groene Woud, waar de koffietafel gedekt staat met van alles van het 'verke': zult, kooikes, worst en platte ribben met een borrel brandewijn vooraf.

Degenen die zich hiervoor hebben opgegeven kunnen dan aanschuiven. De kosten voor de koffietafel bedragen 10 euro per persoon, kinderen tot 14 jaar betalen 2,50 euro. Opgeven kan tot maandag 21 januari bij Rien van de Langenberg via 0411-632724, Jan van de Sande via 0411-631895 en bij Jos van de Leest via 0411-631303.

Rondwandelingen bij De Herenboeren

Foto: Herenboeren Wilhelminapark

Boxtel - De Herenboeren die op landgoed Wilhelminapark tussen Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel met elkaar een boerderij runnen, gaan ook dit jaar maandelijkse rondwandelingen organiseren.

De eerste mogelijkheid om de boerderij met haar groenteakkers, fruitboomgaard, kippencaravan, runderen en varkens te bezoeken is aanstaande zaterdag 19 januari om 11.00 uur. Vanaf mei wordt er twee keer per maand gewandeld. Meer informatie is te vinden op www.herenboerenwilhelminapark.nl/agenda.

Uitverkoop boeken Vincentius

Boxtel - Bij de Vincentiusvereniging is er aanstaande vrijdag 18 en zaterdag 19 januari een speciale uitverkoop van boeken. Deze boeken, die niet eerder in de boekenafdeling van de winkel zijn aangeboden, worden verkocht tegen sterk gereduceerde prijzen. De winkel is beide dagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Door de grote hoeveelheid boeken die de Vincentiusvereniging de afgelopen tijd zijn aangeboden, beschikt de kringloopwinkel aan de Van Leeuwenstraat 5 momenteel over een grote collectie met onder veel meer romans, detectives, kunstboeken en kookboeken. De boeken worden verkocht vanwege beperkte opslagruimte.

Nationaal voorleesontbijt voor 2- tot 4-jarigen bij bibliotheek

Boxtel - Bij de bibliotheek aan de Burgakker wordt woensdag 23 januari van 9.00 tot 10.00 uur het nationale voorleesontbijt georganiseerd, speciaal voor 2- tot 4-jarigen.

Samen genieten van een mooi verhaal en een heerlijk voorleesontbijtje. In heel Nederland wordt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar. Zo ook in de bibliotheek in Boxtel. Het boek 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers, gaat over Harry die liever niet naar buiten gaat. Binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Zal hij de weg naar huis vinden?

Wil jij hier bij zijn? Bestel dan je toegangsbewijs op www.bibliotheekdenbosch.nl.

Opgave carnavalsoptocht Ploegersland

Liempde - Prinsenvereniging De Ploegers organiseert op zondag 3 maart weer de jaarlijkse carnavalsoptocht in Liempde. Inschrijven voor deelname kan tot en met donderdag 21 februari.

Iedereen kan meedoen aan de optocht door zich tijdig in te schrijven. Deelname is mogelijk in de vijf categorieën Loopgroepen junioren tot 4 personen, Loopgroepen junioren meer dan 4 personen, Loopgroepen senioren tot 4 personen, Loopgroepen senioren meer dan 4 personen en Wagens.

Meer informatie en inschrijfformulieren zijn te verkrijgen bij Mark van der Eerden via 06-25092829 of via optochtploegersland@gmail.com. Rechtstreeks inschrijven kan via www.ploegers.nl.

De guilty pleasure van velen: First Dates! Het beroemde televisieprogramma waar singles in een studio annex restaurant gekoppeld worden aan een onbekend persoon.

Dolgraag zou ik ook bij Victor (Abeln, een échte barman uit Amsterdam) een cocktail 'sex on the beach' bestellen, blijven hangen aan zijn bar en staren in zijn blauwe kijkers. En het liefst zou ik hem ook alle hoeken van mijn slaapkamer laten zien. Maar daar zou maître Sergio vast een mesje voor steken. Met zijn liefdeslessen geeft hij zeker stof tot nadenken, maar daar moet het dan ook maar bij blijven. Neem mon grand amour Fred Sirieix, de sublieme gastheer van First Dates UK en daaruit blijkt; je hebt swag of je hebt het niet.

Benieuwd zou ik zijn aan wie men mij zou gaan koppelen. Je mag vooraf een voorkeurlijstje invullen (hoe leuk is dat) met uiterlijkheden en/of een gezamenlijke interesse. Vegan of crucofilie. Politiek of Harry Potter. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Van een voorliefde voor verkleedpartijen tot het verzamelen van Aziatische kunst. En een leuke avond heb je sowieso, een lekker hapje met een raakvlak. Dat kan je van tinderdates niet altijd zeggen!

Het blijft boeiend en tenenkrommend. Die eerste blik en reactie bij entree. De ongemakkelijke eerste kennismaking. De woorden 'kaaskoppen' en 'tropische verrassing'. Het stilvallen van een conversatie. Of juist niet. Het 'kistje' dat tactisch in het midden wordt gezet, wie gaat er betalen en hoe? Splitten of toch de man? Is er chemie? Het expres wiebelende krukje met de prangende vraag 'willen jullie elkaar nog zien?'
Kortom: Herkenning en liefde; succes(formule) gegarandeerd!

Laatst had ik zelf een first date. Zonder camera erbij overigens. We gingen ergens eten en bij het afrekenen stelde hij voor om de rekening te voldoen. Omdat ik dat ouderwets genoeg ook charmant vind de eerste keer, ging ik na het beleefde tegensputteren natuurlijk akkoord.
Na nog drie drankjes de man op mijn kosten, kwamen we samen tot de conclusie dat er geen vervolg in zat. Te veel het vriendengevoel maar geen sparkle. Bij het gedag zeggen in de parkeergarage vroeg hij opeens of ik niet alsnog de helft van het eten wilde betalen. Alleen bij een match betaalde hij volledig, stamelde hij. Blij dat ik mijn nummer nog niet had gegeven riep ik jolig "Stuur maar een tikkie" en vol gas scheurde ik de garage uit.

Thuis bleef het aan me knagen. Tuurlijk wilde ik betalen, maar de manier waarop vond ik vreemd. Net zoals ik las dat sommige vrouwen minstens vier keer per week afspreken om goedkoop uit eten te gaan. (Ja, heren dit gebeurt echt!) Is het dus nog steeds hoffelijk, charmant en mannelijk als de heer betaalt? Of inmiddels juist hopeloos ouderwets?

Victor, als je dit toevallig leest, weer single bent en op oudere, wijzere en ervaren vrouwen valt: 'ik neem je graag mee uit eten naar een écht leuk restaurant, inclusief overnachting in het First Dates Hotel en zal met alle liefde de volledige rekening betalen!'

De golden ticket is voor Kayden: het dak gaat eraf. (Foto's: YouTube/Holland's Got Talent) Foto: YouTube/Holland's Got Talent

Boxtel - De 18-jarige Kayden van den Meerendonk heeft met zijn auditie bij de RTL4-talentenjacht Holland's Got Talent afgelopen zaterdag direct een plaats in de halve finale bemachtigd. De jonge Boxtelaar wist met zijn optreden en ontroerende verhaal jurylid Paul de Leeuw zó van zijn kwaliteiten te overtuigen dat die op de gouden knop drukte. En die geeft direct toegang tot de halve finales van de populaire talentenjacht.

Ruim 1,4 miljoen mensen zagen zaterdagavond hoe de 18-jarige Kayden uit de doeken deed hoe hij geboren werd als meisje, maar zich eigenlijk altijd al een jongen voelde. Toen Kayden besloot als jongen door het leven te gaan had hij veel steun aan een appgroep, met daarin mensen die hem begrepen. "Als even iedereen boos op je is en niemand naar je wil luisteren en niemand er voor je is, dan weet je gewoon: zij zijn er voor me", vertelde hij. Kayden toont zich groots: "Mama vond het echt heel moeilijk. Maar dat snap ik op zich ook wel." De muziek wist hem altijd door moeilijke perioden heen te slepen, zo legde hij voor de camera uit. Die waren er helaas genoeg, want Kayden had het omdat hij transgender is vaak moeilijk. Bij een vriend, die hij via de appgroep leerde kennen, kwam het een jaar geleden zelfs zo ver dat deze zelfmoord pleegde. Hoewel de vreselijke gebeurtenis de jonge Kayden schokte, gaf het hem ook kracht om door te gaan, zo vertelde hij zijn miljoenenpubliek tijdens de talentenjacht.

Voor zover dat nog niet gebeurd was met zijn ontroerende verhaal, kreeg Kayden de jury bestaande uit Paul de Leeuw, Angela Groothuizen, Dan Karaty en Chantal Janzen mee met zijn mooie vertolking van het nummer 'The Man Who Can't Be Moved' van The Script. "Nou lieve Kayden, dat komt wel binnen!", vond een zichtbaar ontroerde Chantal Janzen. Angela Groothuizen was iets kritischer, maar hoorde ook de vocale kwaliteiten van Kayden: "Als jij zangles neemt, dat komt wel goed!" Paul de Leeuw kwam superlatieven tekort, met name over het statement dat de jonge Boxtelaar maakte met zijn optreden. "Ik vind het heel knap hoe je je verhaal verteld hebt. En wat ik ook knap vind is dat je in dit programma optreedt, waarin je eigenlijk zegt: 'iedereen moet kunnen zijn wie hij is'", aldus De Leeuw, die ook nog eens liet blijken dat Kayden een groot talent heeft met zijn stem.

Kayden van den Meerendonk. (Foto: YouTube/Holland's Got Talent) Foto: YouTube/Holland's Got Talent
Met het omgooien van enkele omheiningsmuren zijn de eerste sloopwerkzaamheden op weg naar een nieuwe Aldi een feit. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Het dak ging eraf toen De Leeuw opstond. "Wil je eigenlijk ook zo lang mogelijk in deze show blijven om het de mensen te vertellen?", vroeg het jurylid aan Kayden, terwijl hij de Golden Buzzer indrukte. Daarmee bepaalde De Leeuw in zijn eentje dat onze dorpsgenoot direct door mocht naar de halve finales die komende maand in Aalsmeer worden opgenomen.

Eerste sloopwerkzaamheden op Fellenoord bij 040 Fit! begonnen

Boxtel - De eerste sloopwerkzaamheden op de plek van 040 Fit! op Fellenoord zijn deze week van start gegaan. Op initiatief van Aldi, dat zo snel mogelijk de bouw van een nieuwe supermarkt wil realiseren op de locatie waar nu de sportschool zit, zijn enkele omheiningsmuren platgegooid. 040 Fit! laat weten dat de Duitse supermarktreus voor zo ver dat geen overlast geeft voor de sportschool, alvast met de werkzaamheden kon beginnen. Ook binnen worden de eerste voorbereidingen getroffen ter voorbereiding van de aankomende verhuizing. Het is waarschijnlijk dat Aldi direct begint met de sloop van het pand aan de Fellenoord zodra de sportschool later deze maand definitief verhuist naar de nieuwe locatie aan de Duit.

Foto: Rini van Oirschot

Maria Reginakerk

De Maria Reginakerk was een ontwerp van Boxtelse architect Jan Strik. De kerk werd gebouwd in 1959-1960 en werd weer gesloopt in 2003. De toren met de bijnaam 'Magere Josje' bleef bewaard. Deze naam werd door de bouwvakkers aan de toren gegeven, nadat zij in de krant een verhaal lazen over een in Amsterdam in 1957 vermoorde prostituee. Tijdens de bouw in 1959 vond het strafproces plaats.

Moord op Magere Josje
De moord op Johanna Machelina Scheide-Oudes, een prostituee bekend als Magere Josje, vond plaats op 11 augustus 1957 in haar peeskamertje op de Wallen in Amsterdam. Appie Baantjer, die toentertijd nog deel uitmaakte van de moordbrigade, leidde de zaak, maar slaagde er niet in om deze op te lossen.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

In de ochtend van 11 augustus 1957, rond een uur of acht, meldde zich een man genaamd Joop S. bij het politiebureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam. De man zei zijn vrouw bewusteloos te hebben aangetroffen in haar kamer op de Wallen. Daarbij zei hij blauwe plekken en striemen in haar nek te hebben waargenomen, die uiteindelijk duidden op wurgmoord. Scheide-Oudes werd levenloos en zonder kleding aangetroffen op haar bed, ook was haar kamer aan de Oudezijds Voorburgwal volledig overhoop gehaald. Joop S. werd vanaf dag één gezien als hoofdverdachte van de moordzaak, maar werd vrijgesproken op basis van gebrek aan bewijsmateriaal.

De bewoners van de Wallen keerden zich in de periode rond de moord volledig tegen Joop. Niet alleen op het bureau, maar ook later in de rechtszaal toen hij terechtstond voor de moord op zijn vrouw. De moord was voor de meesten bewoners een gelegenheid om hun verhaal te doen over de gang van zaken in de bekende rosse buurt van Amsterdam. Voor het eerst kreeg de rest van Nederland te horen hoe het er op de Wallen echt aan toeging. Joop S. werd in hoger beroep vrijgesproken, maar de maatschappelijke kritiek en verontwaardiging over de gang van zaken in de buurt was een van de voornaamste oorzaken van de eerste grote schoonveegactie in de buurt. (Bron: Wikipedia)


Lezing Heemkunde Boxtel over het gezin XXL Ad Rooms verhaalt over grote gezinnen

Een gezin XXL: vader en moeder omringd door hun veertien kinderen (Bron: Ad Rooms) Foto: Bron: Ad Rooms

Boxtel - Bij Grand Café Rembrandt verzorgt Ad Rooms morgen, donderdag 17 januari een lezing over grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, wat zijn daarvoor de verklaringen, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol? De lezing bij het restaurant aan de Rechterstraat 56 in Boxtel begint om 20.00 uur.

Aan de orde bij de lezing komt ook hoe grote gezinnen leefden. Wat speelde zich af, hoe beleefden moeder, vader en de kinderen zelf hun eigen jeugd? Hoe ging dat aan tafel, welke afspraken waren er? Hoe reageerde de buitenwacht? Welke afspraken golden er en hoe en waar sliepen ze allemaal? Wat kwam er op tafel. Hoe werd de zaak financieel gerund en wat gebeurde er met verjaardagen en op andere feestdagen? Hoe verliep de dagelijkse gang van zaken en was er voldoende kleding? Droegen de gezinsleden elkaars schoenen? Hoe ging dat met baden en wassen? Hoe vermaakten ze zich en gingen ze wel eens op vakantie?

De lezing geeft op al deze vragen wel een antwoord, al is er op grote gezinnen geen sjabloon te leggen. Overal werd anders omgegaan met praktische aspecten, zoals met veel mensen aan tafel eten en bij elkaar op de kamer slapen, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd omgesprongen.

Tenslotte geeft de lezing ook een beeld van grote gezinnen nu. Bestaan ze nog dan? Het antwoord is: ja. En uiteraard komen ook het boek Gezin XXL en de geslaagde en drukbezochte tentoonstelling over het onderwerp in het Noordbrabants Museum in Den Bosch aan de orde.

Ad Rooms
Sinds eind 1995 schrijft Ad Rooms over het rijke roomse leven. Het plan was daarover een serie van vijf verhalen te maken, maar er kwamen zoveel enthousiaste reacties van lezers dat het er al snel tien werden. Stoppen was niet meer mogelijk en nog altijd staat de rubriek wekelijks in BN/DeStem. Er zijn intussen meer dan zeshonderd afleveringen gemaakt en nog steeds blijven de reacties binnen stromen. Rooms was aanvankelijk geen deskundige op het gebied van het katholieke geloof uit die tijden van weleer, maar de afgelopen jaren is hij wel een kenner geworden van alles wat met het rijke roomse leven te maken heeft.


Cursus klompen maken

Liempde - Stichting Brabantse Klomp organiseert dit voorjaar een cursus handgemaakte klompen. Tijdens acht cursusavonden bij de Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode worden de vaardigheden om handgemaakte klompen te maken geleerd. De cursus is opgezet om nieuwelingen de beginselen van het klompen maken bij te brengen. Naast een theoretisch gedeelte worden de cursisten aan het werk gezet door ervaren klompenmaker Carel Jeuken. De beste cursusklomp verdient de wisselbokaal 'De Beste Brabantse Klomp'.

In de klompendorpen Liempde, Best, Schijndel en Sint-Oedenrode was vorige eeuw een groot aantal klompenmakers actief in het handgemaakt en machinaal klompen maken. Een interessant en hoogwaardig ambacht waarin populieren- en wilgenhout uit de omgeving werd bewerkt tot een bijzonder en streekeigen schoeisel. De vaardigheden om handgemaakte klompen te maken gaat stichting Brabantse Klomp in de vorm van cursussen aanbieden aan geïnteresseerden uit de vier klompendorpen.

Inhoud en data cursus
Dit voorjaar wordt de eerste cursus georganiseerd in de Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode, opgezet voor beginners. Op acht woensdagavonden van 6 maart tot en met 24 april instrueert en begeleidt klompenmaker Carel Jeuken de cursisten tussen 19.00 en 21.00 uur. Tijdens de laatste cursusavond is er een evaluatie van de cursus en wordt de wisselbokaal uitgereikt. Na afloop van de cursus, en op andere dagen in de week, stelt de Gasthuishoeve haar werkplaats en gereedschap ter beschikking om de basislessen verder onder de knie te krijgen.

Aanmelden cursus en kosten
De kosten voor acht cursusavonden bedragen 25 euro per deelnemer. Opgeven kan via info@vantlaarhof.nl. De grootte van de cursistengroep is beperkt, dus snel aanmelden wordt aanbevolen.

Stichting Brabantse Klomp
Stichting Brabantse Klomp is de organisatie achter onder meer de April Klompenmaand in Het Groene Woud en de Brabantse Klompenbeleefroute. Naast het stichtingsbestuur bestaande uit Rinus van der Heijden (Sint-Oedenrode), Ger van den Oetelaar (Liempde) en Ruud de Bruin (Best) heeft elk dorp zijn eigen coördinatoren voor het project. Dit is een groep enthousiaste mensen die elk hun eigen klompendorp ondersteunen en de initiatieven van hun dorp coördineren en bundelen in gezamenlijke acties. Kijk voor meer informatie op www.brabantseklomp.nl.


Zorgen om uitbreidingsplannen grondwerkbedrijf Van Kaathoven aan Liempdseweg 40

Boxtel - 'Volkomen toevallig' stuitte Combinatie95 naar eigen zeggen op het voornemen van gemeente Meierijstad om het bouw- en sloopafvalbedrijf Van Kaathoven aan de Liempdseweg 40 in Sint-Oedenrode te vergunnen voor een forse uitbreiding van de activiteiten. Het bedrijf is volgens Combinatie95 voornemens om alle bedrijfsactiviteiten zoals de inzameling en de verwerking van sloopafval op deze locatie te bundelen. Dat levert ook in onze gemeente overlast op, zo is de gedachte.

Combinatie95 vindt het dan ook 'onzalig' dat de gemeente Boxtel kennelijk niet van dit voornemen op de hoogte is gesteld door de naburige gemeente. Zo wijst de partij onder meer op de kwetsbaarheid van het gebied. Maar met name de mogelijkheid het vrachtverkeer via de bebouwde kom van Liempde en de A2 af te wikkelen is reden tot zorg. Hoewel de dorpskern van Liempde al bij voorbaat wordt uitgesloten als geschikte route, bestaat de mogelijkheid dat het vrachtverkeer via de Broekdijk, Roderweg en uiteindelijk Barrierweg, Oude Rijksweg en Keulsebaan zijn weg naar de A2 zoekt. De fractie wijst op vragen die al in 2016 zijn gesteld. Ook toen maakte de partij zich zorgen over de uitbreidingsplannen van Van Kaathoven.

De bedrijfsactiviteiten van Van Kaathoven vinden nu plaats op een locatie in Nijnsel en aan de Liempdseweg. Die laatste locatie werd op 1 mei 2008 door de eigenaren overgenomen en dient sindsdien voor opslag en overslag van materialen en stoffen en stalling en onderhoud van materieel. In de toekomst kan het bedrijf, als de plannen doorgaan, daar onder meer het breken van puin en het zeven van maximaal 40.000 ton grond per jaar en onder meer het versnipperen van hout aan toevoegen. De eerste voorzet, een zogeheten 'Notitie reikwijdte en detailniveau milieurapport', ligt al sinds november ter inzage. De bezwaartermijn verliep afgelopen vrijdag. Combinatie95 vraagt zich daarom dan ook af waarom de inwoners van onze gemeente daar niet van op de hoogte zijn gesteld.
In 2016 gaf het college al aan de ontwikkelingen op de voet te volgen. Ook liet het gemeentebestuur weten 'bevreemd' te zijn door de keuze dat het bedrijf op de Liempdseweg, midden in natuurgebied De Scheeken en nabij De Geelders/Dommeldal ligt. Omdat op de locatie in Nijnsel ook overlast was, is het volgens Boxtel met name aan de gemeente Meierijstad om een afweging te maken van welk belang zwaarder weegt. Bovendien wees Boxtel er destijds al op dat de provincie op basis van deze afweging toch heeft besloten medewerking aan de vergunningsprocedure te verlenen. Toch gaf de gemeente toen al aan dat het allemaal wel meevalt met een toename van het vrachtverkeer: die blijft naar verwachting te allen tijde minder dan 8 procent.
Combinatie95 is er niet gerust op en vraagt zich af of de gemeente Boxtel wel voldoende op de hoogte is van de planontwikkeling aan de Liempdseweg. Ook is de fractie benieuwd in hoeverre de gemeente en inwoners van Liempde inbreng hebben gehad in de notitie die er nu ligt en in hoeverre het college of inwoners al bezwaar hebben gemaakt tegen de plannen. Omdat de fractie de plannen nog steeds als 'onzalig' bestempelt, vraagt zij het college ook om de motivatie van de gemeente Meierijstad om toch medewerking te verlenen. Het college zal spoedig een uitspraak doen naar aanleiding van de gestelde vragen.

Is een AOV te duur?

Laatst was ik bij een vriend om hem een dagje te helpen terwijl ze zijn huis verbouwden. Het was een komen en gaan van busjes, want ook zijn aannemer is eigenlijk een eenmansbedrijf. De loodgieter, elektricien en tegelzetter zijn allemaal zzp'ers die hij inhuurt voor klussen. Tijdens de koffiepauze werd aan mij gevraagd wat ik doe en zo kregen we het over verzekeringen voor zelfstandigen.

Wat mij daarbij opviel: er waren 5 mensen aan het werk en slechts 1 van hen heeft een AOV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Waarom?, vroeg ik aan mijn koffiegenoten. Misschien was het wel vragen naar de bekende weg, maar allemaal vonden ze het te duur. Hebben jullie wel eens gevraagd hoeveel het kost?, was mijn wedervraag. Daarop volgden ontwijkende antwoorden. Dat een AOV duur is, hadden ze allemaal gehoord. Maar wat het precies kost, daar hadden ze geen idee van. Nu kon ik daar ook niet direct antwoord op geven, omdat de kosten van een AOV onder andere bepaald worden door de leeftijd, het verzekerde bedrag en het werk dat je doet. Toch was iedereen het er wel over eens dat het belangrijk is om je te verzekeren. Allemaal kenden ze wel een collega die een hernia had gehad, last had van zijn knieën of allergisch was geworden van het stof. En al hadden 4 van de 5 geen stappen genomen om zich te verzekeren, ze waren zich bewust van hun kwetsbaarheid. Daarom heb ik hen vrijblijvend uitgenodigd op ons kantoor.

Nu denk je misschien 'dit is wel toevallig' en precies die gedachte kwam ook bij mij op. Maar de cijfers zijn onthutsend leerde mijn speurtocht op het internet. Minder dan 20 procent van de zzp'ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering en in de bouw is de dekkingsgraad met 32 procent het hoogste. Toch is dat nog altijd minder dan een derde. En, omdat de kosten voor een AOV te hoog ingeschat worden is de bereidheid om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten niet groot. Toch wil ik jou, als je zelfstandige bent, graag een keer uitnodigen om eens te praten over de mogelijkheden en een financieel plan te maken. Zonder op de zaken vooruit te willen lopen, kan ik jou namelijk verzekeren dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering prima hand-in-hand kan gaan met jouw financiële gezondheid.

We wensen je een gelukkig en gezond 2019.

Fietsster lichtgewond bij aanrijding met auto op rotonde Baanderherenweg

Boxtel - Een fietser is vrijdagavond lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de rotonde Achterberghstraat/Baanderherenweg.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Een automobiliste zag tijdens het afslaan richting de Achterberghstraat een vrouw op de fiets over het hoofd, die daardoor met een flinke klap op de grond terechtkwam. De fietsster raakte slechts lichtgewond; ze werd door ambulancepersoneel nagekeken en bleek een lichte hersenschudding te hebben.
In overeenstemming met de politie is besloten om na het weekend een afspraak te maken om het schadeformulier in te vullen.

Blokker korte tijd gesloten wegens vermeend gaslek

Boxtel - De Blokker aan de Rechterstraat in Boxtel is donderdagmiddag 10 januari korte tijd gesloten geweest omdat medewerkers een gaslucht roken. Het bleek vals alarm te zijn.

Rond 15.10 uur werd door het winkelpersoneel een gaslucht geroken, waarna is besloten de brandweer te bellen. Die heeft in de winkel metingen verricht, maar geen gaslucht waargenomen. De winkel is daarna weer open gegaan.

Fietsster gewond bij aanrijding met auto op Vicaris van Alphenlaan

Boxtel - Bij een aanrijding op de Vicaris van Alphenlaan in Boxtel is donderdagmiddag een fietsster gewond geraakt. Een auto wilde vanuit De Koppel de doorgaande weg op rijden en zag haar daarbij over het hoofd.

De brandweer passeerde toevallig na de eerdere melding bij de Blokker en nam de eerste hulp en het regelen van het verkeer op zich. De automobilist, een oudere man, was flink ontdaan door het voorval. Zo erg zelfs dat de politie besloot hem met zijn wagen naar huis te brengen. Bij de man is een blaastest afgenomen. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Hennepkwekerij aan Pastoor Erasstraat opgerold

Boxtel - Een hennepkwekerij met 164 planten is dinsdag 8 januari aan de Pastoor Erasstraat opgerold. Dit meldt de politie via sociale media.

De kwekerij is inmiddels opgeruimd. Op Facebook wijst de politie nog eens op de gevaren die een kwekerij met zich meebrengt. Het is waarschijnlijk dat het pand door de burgemeester gesloten wordt, zoals dat bij andere drugspanden ook het geval is.

Twee kinderen aangehouden voor woningoverval Ursulinenpad

Boxtel - Een jongen (16) en meisje (15) uit Boxtel zijn dinsdagochtend aangehouden voor de woningoverval aan het Ursulinenpad die plaatsvond op nieuwjaarsdag. De recherche verrichtte de aanhoudingen.

Bij de overval waren twee personen betrokken en werd de 37-jarige bewoner opgesloten in de badkamer. Verder politieonderzoek leidde tot het nu aangehouden tweetal. In hun woningen zijn dinsdagochtend doorzoekingen geweest. De rol van de twee en de precieze achtergronden van de overval worden verder onderzocht. De twee zitten vast en worden verhoord.

Met de trein

De duivensport die ik beoefen, houdt ook in dat er vele malen gekampeerd moet worden in binnen- en buitenland. Vaak wordt daarvoor gebruikgemaakt van een voetbalveld en z'n voorzieningen. De sfeer is dan op zo'n duiven happening ook altijd geweldig. De meeste deelnemers komen elkaar in Nederland en Europa bij de wedstrijden tegen.

In 1993 leerde ik Heine en Teatske uit het Friese Zwaagwesteinde (Westereenders) kennen. In de loop der jaren was het telkens een groots weerzien op de vliegwedstrijden. Voor de niet in het duiven vliegen geïnteresseerden (lees: onze vrouwen) werd meestal een wandeling georganiseerd of er werd een bezienswaardigheid bezocht.
Later werd het minder. Heine was veel beter in de duivensport, zodat hij over de hele wereld duiven ging jureren. Jaren wel uit het oog maar niet uit ons hart. Ieder jaar gingen de kerstkaarten over en weer. Na bijna twintig jaar ging ik als verrassing zelf de kerstkaart bezorgen. Als je inmiddels 82 jaar oud bent geworden is zo'n reis een hele onderneming.
Toch maar eerst een mail gestuurd wanneer het uitkwam. De reactie was overweldigend en hartelijk: "Wat leuk Bert, natuurlijk ben je welkom bij ons!"

Woensdag 28 november was het zover. Mijn vrouw zwaaide mij uit, het was tenslotte vier uur met de trein en dan ook nog vier uur terug naar Boxtel. Maar met mijn eerste klas treinkaartje en een goedgevulde knapzak kon mij weinig gebeuren. Op het station aangekomen was het toch wel schrikken. Door een wisselstoring reden er geen treinen en moest ik om te beginnen met de bus naar Den Bosch. Een vriendelijke jongen uit Boxtel wiens naam ik jammer genoeg vergeten ben, stuurde een bericht naar Friesland dat ik onderweg was en dat het zeker later zou worden. De moed zakte mij in de schoenen en ik wilde eigenlijk met zo'n lange reis voor de boeg maar weer naar huis gaan.
In Den Bosch werden we ontvangen met gratis koffie op het station als goedmakertje, door die trubbels was ik ook nog vergeten in te checken. De trein naar Utrecht was zo vol dat ik op een trapje ben gaan zitten. Toch was ik nog blij met een zitplaats, want de meesten reizigers moesten staan. In Utrecht stapte ik over in de trein naar Leeuwarden; een hele zit, maar lekker in een mooie eerste klas coupé komt alles goed.

Toen rammelde plots mijn ouderwetse telefoon: "Ja hier met Hein. Is het niet beter dat je hier blijft slapen?" "Nee", zei ik, "ik moet uiterlijk om 16.00 uur weer terug naar huis, anders wordt het te laat in de avond." Het weerzien in Zwaagwesteinde was geëmotioneerd na bijna twintig jaar. De paar uur die we hadden vlogen voorbij: eerst lekker eten en vlug het duivenplat op. Het was een reünie om nooit meer te vergeten. Met een goed gevoel nog even vier uur treinen en toen was Bert weer in Boxtel.


Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Winterplaatje van de kerk in Liempde.

Boxtelse jeugd carnavalt vrijdagavond in de DuckOUT

Feestavond voor 14- tot en met 17-jarigen bij Partycentre Denziz

Boxtel - DuckOUT, dat is op vrijdagavond 1 maart the place to be voor carnavalsvierders van 14 tot en met 17 jaar oud uit Boxtel, en daarbuiten uiteraard. Een avond lang feesten van 20.00 tot 01.00 uur bij Partycentre Denziz; dansen op de beats van dj Coenio, een feestje bouwen met vrienden en vriendinnen en dat allemaal in een veilige omgeving, zonder alcohol. En dat is niet alles: bij voldoende animo rijdt er op zaterdagavond een bus vanuit Boxtel naar Scratch XXL in Den Dungen voor deze leeftijdsgroep én op maandagavond is er speciaal voor hen een feest in de Kwekpoel, na de reguliere opening, dus vanaf 22.30 uur: Mega Monday.

In de DuckOUT kunnen zo'n 400 jonge carnavalsvierders feesten. Onder het toeziend oog van vele vrijwilligers en van beveiligers binnen en extra BOA's buiten kan het dak er vrijdagavond af. Kaarten voor deze feestavond kosten in de voorverkoop 12,50 euro, inclusief twee consumpties en zijn vanaf aanstaande vrijdag 18 januari verkrijgbaar bij Ring & Go (Rechterstraat 3, Boxtel). Alcohol wordt er niet geschonken en ID is verplicht. Ook wordt gelet op alcoholgebruik vóór binnenkomst, zo nodig door middel van blaastesten. Met alcohol op komt niemand binnen.

Bus naar Scratch XXL
Op zaterdag 2 maart kan er verder gefeest worden, uiteraard in B-Pool bij B-Town (voor 12 tot en met 16-jarigen), en in Scratch XXL in Den Dungen, waar voor de carnavallers van 14 tot en met 17 jaar bij voldoende animo een bus naartoe rijdt vanuit Boxtel. Dit is op eigen risico. De bus vertrekt om 19.30 uur bij het station in Boxtel en vertrekt om 01.00 uur weer uit Den Dungen. Kinderen die meegaan moeten er zelf voor zorgen dat ze ook bij de terugreis op tijd in de bus zitten. Bij aankoop van een kaartje bij Ring & Go moeten zij een door hun ouders ondertekend aanmeldformulier overhandigen. Kaarten voor de bus kosten 15 euro per persoon, dit is inclusief entree en twee consumpties.

Mega Monday in de Kwekpoel
En dan is er op maandagavond 4 maart Mega Monday, een groot feest in de Kwekpoel voor de oudere jeugd. Normaal gaat de Kwekpoel om 22.30 uur dicht maar deze avond blijft deze langer open voor een carnavalsfeest tot 1.00 uur 's nachts. De Knokkers organiseren dan een NIX-party, waar de oudere jeugd nog een avond los kan gaan op een door de dj's van KeK aangepast programma en muziek. Een kaartje voor Mega Monday kost 2 euro.

Langgekoesterde wens
'Eindelijk is het gelukt', plaatste Yasmine Melis Elfasi van Sigarenmagazijn Voets deze week op Facebook. Met DuckOUT gaat een langgekoesterde wens van haar in vervulling. En van mede-initiator Jordy van den Boer. Het duurde tweeënhalf jaar voordat hun plannen voor een carnavalsfeest voor de jeugd van Boxtel uiteindelijk realiteit werden, in een andere vorm, dat wel, maar de vreugde is er niet minder om. "Ik reageerde in 2016 op Facebook op een foto van 'Kingsnight Fissa', het feest op de Markt met Koningsnacht met 'zou het niet geweldig zijn als je zoiets met carnaval ook voor de Boxtelse jeugd kunt organiseren?' Waarop organisator Jordy van de Boer direct antwoordde: 'kunnen wij een afspraak maken?' Een week later zaten we bij elkaar aan tafel." Het balletje ging direct aan het rollen en plannen werden gesmeed.

De Blurb, maar dan anders
In eerste instantie zou het feest op de Markt plaats moeten vinden, vier dagen lang, net zoals jaren geleden in de Blurb, waar de ouders van de doelgroep waarschijnlijk mooie herinneringen aan koesteren. Eind jaren 80 en begin jaren 90 vierden de jongeren in Boxtel die nog niet oud genoeg waren voor het café daar carnaval, in een grote feesttent. De nieuwe plannen werden dan ook al snel 'Blurb 2.0' gedoopt, tot het hele feest niet doorging. Want hoewel de gemeente, politie en brandweer hun medewerking verleenden, bleek een feesttent op de Markt financieel geen haalbare kaart. De twee initiatiefnemers besloten de stekker eruit te trekken voor dat moment, maar gingen door met plannen maken. Yasmine: "We waren vastbesloten: we gaan er niet mee stoppen, dit moet er gewoon komen voor de jeugd! Jordy en ik wilden iets opzetten met bestaansrecht. Iets wat er over tien jaar ook nog is en de jeugd in Boxtel houdt. Dat is ook gunstig voor de horeca, want dan blijft de jeugd hier. Dan kunnen ze nog wel af en toe ergens anders op stap gaan, maar wordt Boxtel hun thuishonk. Dat is de achterliggende gedachte. En voor de ouders is het natuurlijk ook fijn. Dan hoeven zij met carnaval niet steeds op en neer te rijden naar uitgaansgelegenheden ver buiten Boxtel."

Tweeënhalf jaar later zijn hun plannen dan toch realiteit geworden, in een andere vorm en met een andere naam: geen Blurb 2.0 maar DuckOUT. "Samen met Fred van Nistelrooij van Stichting Openbaar Jeugdcarnaval (SOJC) vormden we een kernploeg met mensen die betrokken zijn bij jeugdcarnaval", vertelt Yasmine. "We legden alle plannen op tafel en bekeken hoe we dit op poten konden gaan zetten. Ook Buurtschap West werd erbij gehaald. Zij zijn bezig met het regelen van vrijwilligers en het verzamelen van sponsorgelden en leveren straks de handjes voor de uitvoering. De Knokkers zijn ook actief betrokken bij de plannen en organiseren bovendien de Mega Monday in de Kwekpoel."

En zo is het dan inderdaad 'eindelijk' gelukt. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het belooft dan ook een mooi feest te worden voor de jeugd van Boxtel. "We hopen vooral dat het eerste jaar een succes gaat worden en we zijn blij dat we bij Denziz terecht konden", besluit Yasmine. "Nu nog hopen dat we dit volgend jaar nogmaals mogen organiseren, met misschien wel een extra dag."

Kijk voor de laatste informatie op www.duckoutboxtel.nl of op Facebook en Instagram: @duckoutboxtel.


Hallo mi Amigos!

Ten eerste wil ik jullie nog het allerbeste en liefste wensen dat ik me kan bedenken. Ik hoop dat jullie 2018 fijn hebben afgesloten en 2019 geweldig mooi zijn gestart. Zoals jullie weten hou ik echt van Kerstmis en oud en nieuw heb ik altijd echt nodig om het jaar af te sluiten. Vooral dit jaar. 2018 was bijna om, en het enige dat ik kon denken was: what just happened to me?

Gescheiden, geëmigreerd en ik ben voor het eerst in mijn leven alleen gaan reizen. Zowel letterlijk als figuurlijk. 2018 was een bijzondere reis. Eigenlijk kan ik wel zeggen bijzonder mooi, omdat het voor mij nogmaals heeft bevestigd dat je alles kan wat je wilt, hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Ik ben nog steeds goed bevriend met mijn ex-man. Een aantal vrienden heeft de emigratie niet overleefd maar daar zijn weer anderen voor in de plaats gekomen. Ik heb zo veel geleerd, maar waar ik het meest trots op ben is dat ik nu weet: ik kan het zelf. Misschien denk je nu, eindelijk, misschien heeft ze nu rust gevonden. Nou ik heb nieuws; mijn onrust is alleen maar groter geworden. Met de reis naar Bali lijkt het wel alsof de doos van Pandora is opengegaan en ik kan niet meer terug naar hoe het was. Ik heb Nederland verlaten omdat het te klein voelde. Omdat ik er niet meer in paste voor mijn gevoel. En nu, na Bali, heb ik het gevoel dat Spanje misschien wel te klein is. Spanje blijft mijn thuis, maar aangezien ik kan leven uit een backpack, neem ik mijn huis altijd mee. En dat huis ga ik in de zomer drie maanden meenemen….naar Canada. Vancouver om precies te zijn.

Bij aankomst op de luchthaven in Bali dacht ik eigenlijk: en nu? Hoe doe je dat dan…reizen? Maar niks is ooit zo vanzelf gegaan als dat. Iedereen is daar met hetzelfde doel, dus dat schept meteen een band. Ik durf gerust te zeggen dat ik met sommige mensen die ik heb ontmoet een band voor het leven heb gekregen. Ik ben vijf dagen in een spirituele therapie gegaan. Daar waar andere mensen in trance gingen, heb ik uren heerlijk geslapen. Ik denk dat ik het nodig had. Daarna ben ik op pad gegaan en had ik de eerste paar dagen geen behoefte om met mensen te praten. Ik had nog even genoeg aan mezelf. Ik heb uren zitten schrijven in een koffiehuisje. Uren werden dagen. Toen de letters in mijn hoofd op waren had ik ineens heel veel behoefte aan mensen om me heen. Ik had behoefte om te delen. Om alles te delen. Mijn verhaal, mijn eten, mijn tijd en mijn hart. En weet je wat het mooie was, andere mensen wilden dat ook met mij delen. En echt, mijn bordjes eten smaakten zoveel lekkerder als ik ze kon delen. Mijn tijd werd zo speciaal toen ik deze kon doorbrengen met mooie mensen. Mijn verhalen werden gehoord en voor het eerst kon ik echt ongeremd eerlijk zijn omdat niemand me kende. Mijn hart werd gestolen door heel veel mensen. Ik heb me nog nooit zo geliefd gevoeld maar ook nog nooit zo verdrietig omdat ik ze weer moest achterlaten.

En toen kwam ik weer terug in de realiteit. Via een tussenstop in Nederland, om kerst te vieren, moest ik toch echt weer terug naar Spanje. Ik keek er naar uit om mijn vrienden weer te zien, mijn collega's en zelfs om weer te gaan werken. Toen ik uit het vliegtuig naar beneden keek en ik Malaga zag, maakte mijn hart zoals altijd een sprongetje. So far so good. En toen was het oud en nieuw en moest ik werken. Ik keek naar de vuurpijlen en ik voelde me niet blij. Ik voelde me onbestemd. Alles is anders dan toen ik vertrok. Alles. Toen ik 's morgens mijn bedje in kroop om 8.00 uur, wist ik het zeker, ik moet weer doorvliegen. Ik heb er alles uitgehaald. Voor 200 procent. Maar deze Mariposa moet weer gaan. Dus ik ben hard aan het werken om een ticket te kunnen betalen naar Vancouver. Of misschien word ik wel aangenomen als hostess op de cruise waarop ik heb gesolliciteerd. Want ik heb bedacht dat die me misschien wel in Canada kan afzetten. This story will be continued.

Ik zie jullie weer over een maand. Ik verheug me er nu al op :-)

Beso

The Explosion Rockets vertolken Elvis Presley Tribute bij Denziz

The Explosion Rockets. (Foto: The Explosion Rockets) Foto: The Explosion Rockets

Boxtel - The Explosion Rockets treden zaterdag 26 januari met een spetterend Elvis Tribute op bij Partycentre Denziz. De zaal van Denziz, aan de Stationsstraat 71 in Boxtel is geopend om 19.30 uur. De show begint om 20.30 uur.

'The Rockets' brengen Elvis ruim een halve eeuw na zijn dood weer tot leven en nemen bezoekers mee op een muzikale reis, via de rauwe energieke jaren 50 en het gepolijste vakmanschap uit de jaren 60 naar de glitter van Las Vegas in de jaren 70. Tijdens dit optreden zullen de grootste en bekendste hits van The King of Rock-'n-Roll voorbij komen. Naast nummers van Presley, die op 8 januari vierentachtig jaar oud zou zijn geworden, vertolkt de band ook nummers van tijdgenoten Cliff Richard en the Shadows, Buddy Holly, Ricky Nelson, Jerry Lee Lewis.

Kaarten kosten 8 euro per stuk in de voorverkoop en zijn te bestellen bij Thom Sens, Beneluxlaan 32, in Boxtel (06-45928586) of te koop bij de zaal van Denziz via Kees Veenstra (06-34348594). Aan de deur kosten kaarten, voor zover nog beschikbaar, 10 euro per stuk.

Ileen Rook en Anthony Samson winnen pre-finale DichtSlamRap

Antony Samson door naar de finale DichtSlamRap. (Foto: Marcel Linssen) Foto: Marcel Linssen

Boxtel - Ileen Rook uit Arnhem en Antony Samson uit Antwerpen hebben de pre-finale van DichtSlamRap gewonnen. Beiden staan op donderdag 31 januari weer op de Boxtelse planken, maar dan om te strijden voor de finalewinst van deze wedstrijd. Die uiteindelijke winnaar krijgt een geldprijss van 150 euro en is verzekerd van deelname aan het NK poetryslam 2020 in Utrecht.

Soms wat verhalend, soms sfeervol en poëtisch namen drie Vlaamse en vier Nederlandse dichters elkaar zondag de maat tijdens de pre-finale van DichtSlamRap in Eetcafé Le Temps Perdu in Boxtel. Antony Samson uit Antwerpen en Ileen Rook uit Arnhem werden uiteindelijk de winnaars van deze middag. Zij drongen door tot de finale van DichtSlamRap op donderdagavond 31 januari in hetzelfde Le Temps Perdu. Samson bracht voor het eerst een bezoek aan Boxtel. In plaats van tv-kijken zit hij wekelijks enkele uren gebogen over de letters van het alfabet met als gevolg nieuwe gedichten. Of probeersels die in een la verdwijnen en niet het podium halen.
Hij toonde zich verrast over zijn uitverkiezing voor de finale, deels te danken aan zijn alfabet-gedicht waarin de 26 letters van het alfabet voorbij schuiven om samen een gedicht te vormen.

Marjan de Ridder uit het Belgische Zwijndrecht en Ello Nik uit Balen waren de andere Belgische deelnemers. Twee dames die het woordenspel ook beheersen, maar het bij de jurering toch moesten afleggen tegen Ileen Rook. Deze dichteres uit Arnhem was voor de derde keer present tijdens DichtSlamRap, en schoof voor de tweede keer door naar de finale.


Luchtpost uit China: Nick van der Langenberg

De allerbeste wensen!

Wat een bijzondere feestdagen hebben wij achter de rug. Het begon met de kerstgekte die hier meer leeft dan men verwacht. Natuurlijk niet met de oorsprong en kerstgedachte zoals wij die kennen, maar met een commercieel doel. Overal waar we liepen waren etalages, straten, eettentjes en billboards versierd met kerstleuzen en -versieringen. Uiteraard net een tikkeltje meer over the top dan in Nederland; van Swarovski kerstbomen en Louis Vuitton cadeaustapels, tot LED-schermen met bewegende kerstfiguren. Geld moet rollen en Shanghai is dan ook de playground voor de rich&famous. In de aanloop naar kerst zagen we dan ook meer winkelende Chinezen dan normaal. Handenvol met tassen, gevuld met cadeau's van de duurste merken. In China, en Shanghai in het bijzonder, is status ontzettend belangrijk. En die status kun je showen door te laten zien hoeveel geld je uitgeeft. Zo kost de gemiddelde auto in onze laan een slordige 100.000 tot 1.000.000 euro; van Maserati's en extreem gepimpte Range Rovers tot zelfs een knalgele Ferrari met het gezicht van Pikachu op de deuren. Zolang je je maar kunt onderscheiden met iets dat niemand heeft en zo duur mogelijk is.

De kerstdagen worden in China niet als nationale feestdagen beschouwd, dus het merendeel moet werken. Wij hebben zelf gelukkig standaard op maandag en dinsdag vrij. Op kerstavond zijn we heerlijk uit eten geweest in het Hyatt Hotel. Het feestmaal bestond uit een live-cooking buffet met onbeperkte drankjes. Een prima avond waarna we lekker naar huis konden rollen van alle lekkere hapjes en glazen wijn en champagne. Eerste kerstdag hebben we wat uurtjes videogebeld met familie en vrienden aan het thuisfront. Toch vreemd om deze dagen niet samen te kunnen spenderen. Gelukkig komen de kerstkaarten hier goed aan, dus tradities kunnen blijven bestaan.

Met New Years Eve hebben we echt uitgepakt en onszelf een onvergetelijke avond gegund. We vierden de avond in het Peninsula Hotel, in hun befaamde bar en rooftop Sir Elly's. Een avond met fantastische dj's, live samba- en latinmuziek, danseressen, Michelinster canapé's, wederom onbeperkte champagne, cocktails, mixen en alles wat een mens zich op zo'n avond wensen kan. Het meest bijzondere moment hebben we ervaren toen we op de rooftop samen aftelden naar 2019. Hier heb je namelijk een volledig uitzicht op de befaamde skyline van Shanghai, maar ook over de kant van de binnenstad. Beneden aan het water stonden meer dan 1 miljoen Chinezen om samen het aftelmoment te beleven. De laatste 10 seconden werden in koor de lucht in geschreeuwd en klokslag twaalf uur gebeurde er dan ook iets heel bijzonders ... NIETS!
Nou ja, niet niets, maar helaas is vuurwerk hier verboden wegens luchtvervuiling (gek toch als je erover nadenkt dat het meeste vuurwerk uit China komt). We wisten dit gelukkig en waren hierop voorbereid, maar sommige gasten naast ons waren toch echt verbaasd over dit feit. Het werd dan enigzins goedgemaakt met een lichtshow die ook imponerend was, maar het is toch niet hetzelfde. Misschien volgend jaar toch met vrienden en familie wat gillende keukenmeiden afsteken...

Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Evert van Summeren (46) nieuw raadslid Combinatie95

Boxtel - De 46-jarige Evert van Summeren zal Katelijne van Thiel gaan opvolgen als raadslid bij Combinatie95. Van Summeren, gehuwd en vader van twee kinderen van 17 en 19, werd in de raadsvergadering van dinsdag 15 januari geïnstalleerd.

Na het stoppen van Katelijne van Thiel als fractievoorzitter en raadslid, volgde Joep Schalkx haar op als fractievoorzitter. Nadat haar beoogde opvolger als raadslid, Amran Jama, zich vlak voor haar installatie terugtrok, is nu dus een opvolger gevonden in Van Summeren.

Evert is al enige tijd actief betrokken bij Combinatie95 en op dit moment is hij steunfractielid van de partij. "Mede vanwege deze ervaring en inzet is hij een geschikte kandidaat om de open plek in de raad voor onze partij in te vullen", zo laat de fractie weten. "Evert heeft zich het overgrote deel van zijn werkzame leven tot nu toe, ingezet voor diverse bedrijven en in meerdere functies binnen het sociale domein. Hij mag op dat gebied zeer deskundig genoemd worden. Hij heeft zich vooral bezig gehouden met re-integratie, arbeidsparticipatie, business development en verandermanagement", vervolgt de partij. In zijn vrije tijd is Evert actief als bestuurslid van de stichting Scouting Boxtel.

"Ik ga me met veel energie, betrokken en constructief binnen de Raad proberen in te zetten om mijn maatschappelijke betrokkenheid bij de gemeente Boxtel nog explicieter vorm te kunnen gaan geven", aldus Van Summeren.

Ook tijdelijk nieuw SP-raadslid
Het is niet de enige wijziging in de Boxtelse gemeenteraad. SP-raadslid Rinze van der Veen wordt de komende 14 weken, wegens ziekte, vervangen door de nummer vier op de lijst, Hamid Omair. Ook Omair is 15 januari, voor eerdergenoemde periode als tijdelijk raadslid geïnstalleerd.

Boxtel wil scholen helpende hand bieden bij aanleg zonnepanelen

Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Veel scholen willen graag zonnepanelen op hun daken leggen, maar zitten net als consumenten met het probleem dat de aanschaf daarvan financieel niet haalbaar blijkt. Met die reden wordt momenteel een nieuw steunfonds opgezet en ook vanuit de Stichting Schooldakrevolutie wordt ondersteuning geboden. De gemeente Boxtel volgt de ontwikkelingen op de voet, maar laat weten ook zelf al de nodige stappen te gaan zetten om scholen te ondersteunen in de aanleg van zonnepanelen.

De uitspraken van de gemeente volgen op vragen die de fractie van Combinatie95 begin december stelde. De partij constateerde dat er door de Rijksoverheid en de Bank Nederlandse Gemeenten een fonds van 100 miljoen euro wordt opgezet om scholen een gunstige lening te kunnen bieden voor de aanleg van zonnepanelen. Ondersteuning op het gebied van het benodigde papierwerk, de technische zaken en de financiering van de panelen worden geleverd door Stichting Schooldakrevolutie. De bedoeling is dat de scholen zelf niets hoeven te investeren, maar wel meteen al geld kunnen besparen. "Gemiddeld heeft een school ruimte voor tweehonderd panelen en dat kost ongeveer 50.000 euro. Dat komt neer op ongeveer 3.800 euro per jaar aan rente en aflossing, terwijl het leidt tot jaarlijks circa 6.000 euro energiekosten besparing", rekent Combinatie95 voor.

Hoewel Boxtel nu dus aangeeft de ontwikkelingen op de voet te volgen, laat de gemeente weten ook al eigenhandig naar oplossingen te zoeken om scholen over de streep te trekken. Zo wil de gemeente bekijken of een gezamenlijke toestemming verleend kan worden voor scholen die zonnepanelen op hun dak willen en zullen deze scholen ambtelijk ondersteund worden door de gemeente. Scholen die wel panelen willen, maar waarbij het dak (nog) niet geschikt is, kunnen bovendien rekenen op hulp van de gemeente in andere verduurzamingsmaatregelen. Ook in regionaal verband wordt bekeken hoe er op zo veel mogelijk daken zonnepanelen kunnen komen. Samen met Sint-Michielsgestel, Meierijstad en Haaren werkt Boxtel in project ECCO vanuit de Streekorganisatie Het Groene Woud aan duurzame energieoplossingen. Daarbij moet gedacht worden aan het verstrekken van subsidies en het optuigen van informatiecampagnes.

Voor particulieren en clubs en verenigingen die zonnepanelen willen aanleggen bestonden al voordelige regelingen in Boxtel. Nu lijkt het er dus op dat binnenkort ook scholen aan dit rijtje toegevoegd kunnen worden.

'Gevelsubsidie' ook in 2019 voortgezet

Boxtel - De regeling waarbij centrumondernemers tot 5.000 euro subsidie kunnen aanvragen voor het opknappen van de gevel van hun winkelpand wordt ook in 2019 voortgezet. In oktober meldde wethouder Eric van den Broek nog dat de belangstelling voor de regeling nog wat achterbleef bij de verwachting.

De gemeente heeft begin 2018 100.000 euro gereserveerd om het aanzien van gevels in het Boxtelse centrum te verbeteren, waaruit dus minimaal twintig gevels opgeknapt zouden kunnen worden. In oktober hadden slechts vier ondernemers zich gemeld, maar waren er ook nog z'n tien belangstellenden. Als de subsidiepot in de loop van dit jaar nog steeds zo vol zit als nu het geval is, gaat de wethouder nog eens evalueren of hij de regeling aantrekkelijker moet maken voor ondernemers.

De subsidieregeling volgt op een brainstormsessie uit 2016 die onder meer leidde tot een ideeënboek van architectencollectief BAeSS. Dit Boxtels collectief presenteerde hun inspiratieboek aan het eind van dat jaar, waarna de gemeente op zoek ging naar middelen om de aanblik van gevels in het centrum te verbeteren. Dat leidde tot de regeling, waarbij ondernemers de helft van hun verbouwingskosten, tot een maximum van 5.000 euro gesubsidieerd kunnen krijgen.

Bekendmakingen week 3

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boseind 10, bouw overkapping over de Membraan Bio Reactor afwaterzuiveringsinstallatie bij Vion
Europalaan 15, uitbreiden slaapkamer 1e verdieping achterzijde
Luissel 5, rooien: 10 populieren langs erfgrens. Herplant met populieren.
Mijlstraat 119, realiseren nieuwbouw voor bedrijfsmatig opslaan van toiletwagens
Stationsstraat nabij huisnummer 32, kappen suikeresdoorn uit plantvak
Vorsenpoel 100, kappen esdoorn uit achtertuin

Verleende omgevingsvergunningen
Roond ongenummerd naast huisnummer 12, realiseren parkeerplaatsen

Toestemming maken uitweg
Albinonistraat 1, aanleg nieuwe uitweg

Besluiten verkiezing leden Provinciale Staten van Noord-Brabant
Registratie politieke groepering: Senioren Brabant
Registratie politieke groepering: Ouderen Appèl - Hart voor Brabant
Register van het Centraal Stembureau voor verkiezing van leden van Provinciale Staten van Noord-Brabant

Regelingen
Uitvoeringsregeling voorschoolse educatie in de peuteropvang Boxtel 2019
Uitvoeringsregeling peuteropvangvergoeding gemeente Boxtel 2019

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Rozengaard. Daarbij gaat het om een plek op het parkeerterrein aan de Rozengaard.

Aanvullingen week 2

Verleende omgevingsvergunningen
Barrierweg 19, rooien: 1 rode eik, 1 esdoorn en 1 wintereik uit zijerf
langs de oprit aan Eikendaal. Herplant met 2 rode esdoorns.
Kasterensestraat 18, verplaatsen treurwilg uit voortuin naar een andere locatie. Herplant met 1 wilg.
Roond tegenover huisnummer 8 - kavel 3, G1301 aanleg 3 parkeerplaatsen

Evenementenvergunningen
Kapellenfestival met rommelmarkt. Verleende evenementenvergunning voor het organiseren van een kapellenfestival met rommelmarkt in de Stationsstraat en Rechterstraat op zondag 19 mei 2019 van 12.00 tot 19.00 uur.
Onbeperkt On Stage. Verleende evenementenvergunning voor het organiseren van het concert Onbeperkt On Stage in het Baanderherencollege op zaterdag 2 februari 2019 van 19.30 tot 22.30 uur en op zondag 3 februari 2019 van 14.00 tot 17.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Mariëlle van Alphen zit vertrouwenscommissie benoeming nieuwe burgemeester voor

Mariëlle van Alphen zit de vertrouwenscommissie voor. (Foto: BALANS) Foto: BALANS

Boxtel - Raadslid Mariëlle van Alphen is dinsdagavond benoemd als voorzitter van de vertrouwenscommissie die de sollicitatieprocedure van de nieuwe burgemeester van onze gemeente zal uitvoeren.

Naast Van Alphen (Balans) zullen Ineke van Giersbergen (Combinatie95), Kubra Atalay (CDA), Marria van den Hoven (inBOX), Dymph van de Vries (VVD), Mariëlle Wijffelaars (D66), Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) en Dave van de Ven (SP) de commissie namens de gemeenteraad vormen. Daarmee zijn alle fracties vertegenwoordigd in de vertrouwenscommissie.

Wethouder en eerste loco-burgemeester Peter van de Wiel zal de commissie samen met Wim van der Zanden adviseren. Kersverse gemeentesecretaris Astrid Kraal zal de commissie ambtelijk begeleiden.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
18-01 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
18-01 Klein Hoekje - Nieuwe wijk
19-01 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
19-01 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Open dag op Gymnasium Beekvliet

Foto: Gymnasium Beekvliet

Sint-Michielsgestel - Gymnasium Beekvliet opent aanstaande zondag 20 januari zijn deuren voor alle leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders. Dit jaar staat de open dag in het teken van de Griekse held Odysseus, die beroemd werd door alle avonturen die hij meemaakte, toen hij na de Trojaanse Oorlog de weg naar huis niet meer kon vinden.

Voor de bezoekers is er tijdens de open dag op Gymnasium Beekvliet veel te zien en doen: alle gasten kunnen deelnemen aan de speurtocht over Odysseus en onderweg een kijkje nemen bij verschillende vakken en proeflessen volgen. Voor de ouders zijn er presentaties met meer informatie over de school.
Gymnasium Beekvliet staat al ruim 200 jaar bekend als een goed gymnasium met aandacht en begeleiding voor de leerlingen. Vanwege deze begeleiding kreeg de school voor de schooljaren 2016-2018 het predicaat 'Excellente School' toegekend door een onafhankelijke jury. De inspectie, die vlak voor de kerstvakantie een bezoek aan de school heeft gebracht, heeft zich ook positief uitgelaten. Ook kreeg Beekvliet het predicaat 'Excellente School', waar het dit jaar opnieuw voor in aanmerking kan komen.

'Gymnasium Beekvliet. Brengt je ver.' is het motto van de school. Dit past bij de internationale oriëntatie waarbij leerlingen worden voorbereid op een samenleving waarbij steeds meer aandacht is voor duurzaamheid, goed burgerschap en internationale samenwerking. Voor het onderwijsprogramma werkt Beekvliet onder meer samen met bedrijven en diverse Europese partnerscholen. Ook wordt ieder schooljaar een projectweek georganiseerd, waarin de leerlingen zich in vakoverstijgende projecten verdiepen in een specifiek thema, passend bij hun jaarlaag. Zo werken de brugklassers aan mythologische verhalen en verdiepen de derdeklassers zich tijdens hun project over de Essche Stroom in allerlei vakgebieden en beroepsgroepen. Tijdens de open dag kunnen de gasten de resultaten van deze projecten bewonderen.

De leerlingen hebben veel mogelijkheden zich te ontwikkelen op creatief, muzikaal en theatraal vlak en krijgen de ruimte om zichzelf te leren kennen en zich op persoonlijk vlak te ontplooien, om vertrouwen te krijgen in hun kunnen. "En vertrouwen in jezelf, dat brengt je ver", zo laat de school weten.

Nieuwsgierig geworden naar Gymnasium Beekvliet? Kom dan naar de open dag op zondag 20 januari van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor een voorproefje op: www.gymnasiumbeekvliet.nl.

Drie dagen Open Huis bij Elde College

Schijndel/Sint-Michielsgestel - Het Elde College houdt de komende weken drie open dagen. Aanstaande zondag 20 januari zijn de deuren van de locatie Sint-Michielsgestel van 12.30 tot 16.00 uur open, op vrijdagavond 25 januari kunnen ouders en kinderen van 18.00 tot 21.00 uur terecht op de vmbo-locatie in Schijndel en op zondagmiddag 27 januari van 12.30 tot 16.00 uur zijn het (tweetalig) vwo, havo en havo/vmbo-t in Schijndel aan de beurt.

Nieuw in het onderwijs op het Elde College zijn de zogeheten Sportklassen. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen brugklasleerlingen vmbo, havo en vwo hiermee starten. Leerlingen hebben twee uur in de week extra bewegingsonderwijs en er staan acht bijzondere sportieve activiteiten op het programma zoals waterski, survival en klimmen. Tijdens het Open Huis is ruim aandacht voor deze sportklassen en zijn er diverse demo's en kun je zelf mee sporten. Ook zijn er verschillende lesactiviteiten, presentaties van vakken en voorlichtingsrondes en is het mogelijk om met docenten in gesprek te gaan. Een grote groep leerlingen is actief betrokken bij het Open Huis. Zij zorgen voor de ontvangst, geven informatie en maken onderdeel uit van diverse activiteiten.
Kinderen kunnen bij het Elde College terecht voor tweetalig wo, vwo, havo maar ook voor alle leerwegen binnen het vmbo en voor praktijkonderwijs. Op de locatie in Sint-Michielsgestel is het mogelijk om in de eerste drie leerjaren havo te volgen en een vmbo-diploma te halen.
Het Open Huis locatie Sint-Michielsgestel op zondagmiddag 20 januari van 12.30 tot 16.00 uur vindt plaats aan de Kapelberstraat 6 in Sint-Michielsgestel. Parkeren kan rondom de school en wordt aangegeven met borden. Tijdens het Open Huis vmbo en praktijkonderwijs in het vmbo-gebouw aan het Kloosterpark in Schijndel kunnen bezoekers parkeren bij sporthal De Dioscuren, op het parkeerterrein van de afdeling Groen (oude gemeentewerf) aan de Schootsestraat of in de parkeervakken naast de school aan De Putsteeg. Het Open Huis op 27 januari vindt plaats in het vwo/havo-gebouw aan de Putsteeg 4. Parkeren kan bij sporthal De Dioscuren en in de parkeervakken naast de school.

Oud-Boxtelaar Bart Looijmans wint prestigieuze ANWB-campingaward

Kirsten (l.) en Bart Looijmans tonen trots hun prijs. (Foto: Privécollectie familie Looijmans) Foto: Privécollectie familie Looijmans

Boxtel - Apetrots is oud-Boxtelaar Bart Looijmans op zijn award, die hij ook wel 'de Oscar in de campingwereld' noemt. Camping 'De Helfterkamp' in Vaassen, waarvan hij samen met zijn vrouw Kirsten eigenaar is, won de afgelopen week een ANWB-campingaward voor mooiste groene camping van het jaar. "Maar we doen dit natuurlijk niet alleen. Onze staf is ook geweldig!"

Hoewel hij alweer jaren in Vaassen woont, noemt Looijmans zichzelf een 'geboren en getogen' Boxtelaar. De Brabantse, bourgondische, mentaliteit probeert hij ook mee te nemen naar zijn camping in de Achterhoek. En met succes, want sinds Looijmans er sinds 2012 actief is en zichzelf vanaf 2013 de eigenaar van de camping mag noemen, won hij al meerdere prijzen. Een snelle blik op reviews bij bijvoorbeeld Zoover leert dat zijn gasten erg te spreken zijn over die 'Brabantse gezelligheid'.

De familie Looijmans op de volgens hen 'uniek' liggende camping. Foto: Privécollectie familie Looijmans

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling van Bart en zijn vrouw Kirsten om naar Vaassen te verhuizen. Eigenlijk wilde hij samen met haar in Noorwegen een camping overnemen. "Een beetje zoals in 'Ik Vertrek'", merkt de goedlachse Looijmans op. Dat was een heel oriëntatieproces dat zo'n zeven jaar in beslag nam. Het echtpaar Looijmans volgde onder meer lessen Noors. "En toen kwam mijn vrouw met het blijde nieuws dat ze in verwachting was. Toen hebben we de knoop doorgehakt om in Nederland te blijven."

Naast de Brabantse gezelligheid investeert Looijmans veel in het onderhoud van zijn camping. Daarbij hecht hij veel waarde aan kundig personeel. Maar op één factor heeft hij geen invloed: de ligging. En die is uniek, volgens de trotse campingbaas. Hij vertelt dat de camping geen eigen restaurant of zwembad heeft. Toch belemmert dat zijn gasten niet: "We zitten op een steenworp afstand van het dorp, waar bijvoorbeeld De Leest zit, een driesterrenrestaurant." In datzelfde Vaassen vindt de campingbezoeker ook een prijswinnend zwembad. Looijmans investeert in de samenwerkingen waarvan hij vindt dat de som meer is dan het geheel der delen: "Ik vergelijk het met als Oranje speelt en je wilt in die sfeer komen, dan ga je met je buurman praten van 'goh, we gaan die straat hier versieren!' Als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan krijg je een superproduct! Zo werkt dat hier ook. Het is een geheel!"

De effecten van het winnen van de publieksprijs zijn volgens Looijmans direct zichtbaar: "Voorheen waren we blij als onze berichten op Facebook 1.500 views kregen. Nu hebben ze meteen 18.000 views!" En ook wat boekingen betreft loopt het volgens de campingeigenaar storm. Hij is dan ook enorm blij met de prijs. En wie denkt dat met de 'Oscar' het hoogst haalbare bereikt is, die heeft het verkeerd. "Een leraar zei vroeger altijd tegen mij: 'Bart, het is makkelijk een 10 te krijgen, maar om hem te houden...'", aldus de oud-Boxtelaar die volgend jaar dus zeker ook weer een gooi naar de prijs zal doen.

Ben je benieuwd geworden naar Looijmans' zijn camping? Meer informatie, evenals een reserveringsformulier vind je op www.helfterkamp.nl.

Bridge

Essche Bridgeclub, uitslagen 10 januari
A-lijn: 1 P. Olijslagers & E. van de Broek 61,61% 1 H. van de Aa & J. Hereijgers 61,61% 3 L. van Helvoort en R. van den Aker 61,01%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 10 januari
A-lijn: 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 57,81% 2 E. van der Heijden & W van de Worp 57,50% 3 W. Renders & K. Voets 57,29% B-lijn: 1 M. Knoops & K. Quinten 61,61% 2 H. Verdonk & J. van Vugt 57,14% 3 C. de Jong & R. van de Laar 56,85 3 A. & B. van de Langenberg 56,85% C-lijn 1 R. & J. van Dijk 63,19% 2 J. Dobbelsteen & D. Legius 59,38% 3 N. Maas & A. Veraa 57,36%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 8 januari
A-lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 60,07% 2 A. Bosveld & W. de Langen 58,68% 3 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 56,60% B-lijn: 1 G. van de Horst & J. Arts 59,38% 2 L. & H. Spikmans 56,60% 3 R. Post & M. Theloesen 55,56%
Uitslagen 9 januari
A-lijn: 1 A. Slaats & R. van Weert 60,42% 2 H. & I. Peeters 58,75% 3 R. Dankers & F. van de Schans 57,50% B-lijn: 1 P. Klaassen & A. Melcherts 55,83% 1 M. Vergouwe & F. Verhees 55,83% 3 A. & C. van der Velden 54,86%
Uitslagen 10 januari
A-lijn: 1 H. & F. Schalkwijk 61,67% 2 J. & J. van de Meerendonk 58,33 3 L. den Dekker & I. van der Meijden 57,50% B-lijn: 1 S. van Alphen & J. Jilesen 59,58% 2 S. Tempels & J. Sweere 58,75% 3 T. van der Kolk & T. Wouda 55,00% C-lijn: 1 R. Langerwerf & S. van der Meijden 76,88% 2 H. & J. van Uitert 67,71% 3 W. & D. van Erp 55,73%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 8 januari
A-lijn: 1 F. Schalkwijk & H. Schalkwijk 67,01% 2 H. van Esch & P. van de Ven 64,24% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 58,68% B-lijn: 1 T. van Doorn & T. van Leusden 67,01% 2 D. Eltink & G. van der Meer 62,50% 3 L. Bekers & M. van der Sloot 57,64%
Uitslagen 10 januari
A-lijn: 1 L. & R. Verstijnen 61,50% 2 C. & J. Kerssens 61,25% 3 H. van Esch & P. van de Ven 59,58%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 9 januari
A-lijn: 1 A. van Gorp & W. van de Lans 61,11% 2 K. Betten & D. Landman 52,77% 2 J. Fischer & R. Daverveld 52,77% 3 L. Weitmann & R. Koelink 50,00%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen nieuwjaarsdrive 8 januari
A-lijn: 1 J. van den Biggelaar & H. Goes 57,08% 2 A. Feenstra & J. Peerlings 56,67% 3 T. van de Leek & H. Siemons 52,92% B-lijn: 1 J. Schüller & H. Peerlings 64,49% 2 N. van de Meerakker & R. van der Heijden 60,29% 3 A. & P. Schoonen 55,83%

Biljarten

BV 't Ivoor, uitslagen 7 tot en met 11 januari
Avondcompetitie libre:
Het Wapen van Eerschot 2-'t Ivoor 1        29-20
De Straat 1-'t Ivoor 2        29-23
't Ivoor 3-Krijt Op Tijd 2        25-25
't Ivoor 4-KUP`77 1        24-29
Avondcompetitie 3-banden klein:
't Hooghuys/Van Hooft 6-'t Ivoor 1        21-28
Avondcompetitie 3-banden groot:
Touche 1-'t Ivoor 1        26-24
Dag competitie Libre:
Schuttershof 60+ 1-'t Ivoor 1        35-34
Sonnevanck 4-'t Ivoor 2        31-38
't Ivoor 3-NAL 1        27-40
De Vliedberg 3-'t Ivoor 4        22-40
't Ivoor 5-De Baarzen 3        33-33
Dag competitie 3-banden klein:
NAL 7-'t Ivoor 6        30-21
't Ivoor 7-Het Groene Laken         28-26
D'n Brouwer 3-'t Ivoor 8        28-27
D'n Brouwer 2-'t Ivoor 9        21-28

Geboliesch, uitslagen week 2
La Carambole-De Unie Boys        29-32
De Treffers-De Eenheid        33-31
Kloosterboys-De prutsers        34-33
Dé ziek wel zittè-Samen Sterk        27-37
De Stapelaars-'t Pommeransje        33-35
Ons vertier-'t Krijtje        26-35

Zaalvoetbal

Programma 19 januari
17.00 Brabant Sports 2000-Ron Verhagen
17.45 Le Temps Perdu-Café Vollop
18.30 't Hart van Boxtel-Big Street 68
19.15 El Techno-'t Geveltje
20.00 Team Van de Wielen-Juf Juf United
20.45 Tahadi – Kwalitaria Strik
Programma 21 januari
20.00 Van der Heijden Milieu-Verbeij/Hanekroot
20.45 Celdex BV-Wijnpakkettenonline

Handbal

HCB'92, uitslagen 12 januari
Avanti D1-HCB'92 D1        15-6
Uitslagen 13
Lido DS1-HCB'92 DS1        25-7
Bergeijk DB1-HCB'92 DB1        13-12
Aristos/HCB'92 HS2-White Demons HS2        17-42
Zephyr/HCB'92 HB1-Swift HB1        9-38
HCB'92, programma 19 januari
HCB'92 E1-PSV Handbal E1        09.05
HCB'92 DB1-PSV Handbal DB1        10.05
HCB'92 D1-Desk D1        11.10
Bergeijk HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        18.00
Programma 20 januari
HCB'92 DS1-Lido Ds2        10.15
Oranje wit HS2-Aristos/HCB'92 HS2        12.10

Paardensport

HSV St. Martinus/PC Reambo, dressuuruitslagen ponyruiters 13 januari
Selectiewedstrijd Maren Kessel
L. Tinnenbroek & Nando, Klasse C-Z1, 2e, 206 punten
Reserve kringkampioen en afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen
K.van de Sande & Têtu HS, Klasse DE-Z1, 4e, 211.5 punten
L. de Bresser & Holm's Gentleman, Klasse DE-M2, 3e, 189,5 punten
S. Teulings & Sascha, Klasse AB-L1, 3e,200,5 punten
A. Teulings & Jonkers Anigo, Klasse D-L2, 3e, 211.5 punten
Afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen
Uitslagen 5 januari
Wedstrijd Someren
S. Teulings & Sascha, Klasse AB-L1, 1e, 191 en 189 punten
A. Teulings & Jonkers Anigo, Klasse D-L2, 2e, 201.5 punten / 3e, 196 punten

Voetbal

Programma RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys 20 januari
DVG 1-Boxtel 1        14.30
ODC 1-Nieuwkuijk 1        14.30
Riel 1-Essche Boys 1        14.30

Rugby

RC Ducks, uitslagen 12 januari
Cubs:        Pink Panthers Driebergen-Ducks/RCE        60-20
Junioren: Tilburg-Ducks/RCE        27-0
Colts:        Tovaal/REL-Ducks/RCE        60-19
Uitslagen 13 januari
Senioren: Bokkenrijders Roermond-Ducks/Oysters        19-7
Programma 19 januari
Cubs:        Ducks/RCE-VetsBurg (Ehv)        11.00
Junioren: Ducks/RCE-Bull Dogs (Ehv) 12.00
Colts:        Ducks/RCE-Oemoemenoe (Ehv) 13.00
Programma 20 januari:
Senioren: Ducks/Oysters-Obelix (Oisterwijk)        11.30


Mendo en Lucas naar presentatie Team Sunweb

Lucas (r.), Mendo en diens zusje Lynn (l.) ontmoetten hun held Tom Dumoulin in Berlijn. (Foto: Wielervereniging Schijndel) Foto: Wielervereniging Schijndel

Boxtel - Inmiddels is het tweetal Mendo van Leeuwen en Lucas Arts (beiden 12 jaar oud), waarover je in december nog in deze krant kon lezen, alweer terug uit Berlijn. Maar vergeten zijn zij de geweldige ervaring nog niet. De twee wielermaatjes werden tijdens de opnames van het SBS6-programma 'Fijne Kerst!' namelijk verrast met een uitstapje naar de presentatie van team Sunweb voor dit jaar in Berlijn.

Omdat beide jongens, die uitkomen voor Wielervereniging Schijndel, een vervelend jaar achter de rug hadden gaf hun clubgenoot Cas Krebbers ze op voor het programma 'Fijne Kerst!' dat hun wens liet uitkomen: profs Tom Dumoulin en Roy Curvers ontmoeten. Daar werd het tweetal dus ook nog verrast op de trip naar Berlijn. Eigenlijk was het de bedoeling dat zij daar slechts enkele dagen aanwezig zouden zijn, maar het beviel de twee jongens zo goed dat Team Sunweb de jongens en hun gezin een langer verblijf aanbood in een prachtig hotel midden in het centrum van Berlijn. Ook ontmoetten beide jongens hun grote held, Tom Dumoulin en spraken ze met hun andere held Roy Curvers, die uitgebreid de tijd voor hen nam.

Voor Mendo en zijn zus Lynn was het uitstapje nog extra spannend, want naast de ontmoeting met de bekende renners stond ook een vliegreis op het programma richting Duitsland. Dit terwijl het tweetal nog nooit gevlogen had. Lucas' moeder Suzanne, vertelt hoe de jongens verwend werden: "We hebben zelfs ossenhaas gegeten!" En na de presentatie, nu al bijna twee weken geleden, was er dankzij de verlenging van hun reis nog uitgebreid de mogelijkheid om de stad te verkennen. Maar volgens Suzannehadden de jongens een prachtig uitzicht op Berlijn: "We zaten op de 35e verdieping van het Park Inn Hotel."

Hoe het ook zij, de jongens en hun familie hebben na de uitzending van 'Fijne Kerst!' en hun 'verrassingsreis' vanuit Team Sunweb na de kerstvakantie in ieder geval voldoende verhalen om hun klasgenoten te vertellen.

Competitie 't Ivoor hervat

Boxtel - Na een korte pauze pakten de biljarters van 't Ivoor afgelopen week de competitie weer op. Het eerste libreteam liep meteen tegen een grote nederlaag aan en verloor ruim met 29-20 van Het Wapen van Eerschot 2. Peter van Giersbergen was de enige van 't Ivoor die won.

Ook het tweede team ging ten onder. Hier was het Henk van Boxmeer die voor de enige winstpartij zorgde. Team 3 speelde een verdienstelijke remise dankzij twee winstpartijen. Louis Josiassen behaalde slechts vijf punten. Team 4 leed ook een nederlaag en verblijft mede daardoor in de onderste regionen.
Het 3-banden kleinteam boekte een nuttige overwinning. Patrick Sterrenburg blonk uit door zijn winstpartij van 20 caramboles te beëindigen in 27 beurten, moyenne 0,720. Het 3-banden grootteam verloor met 26-24 van Touché uit Oss. Jacques van Loon beperkte de schade door als enige te winnen.
Bij de dagcompetitie verspeelde team 1 kostbare punten. Het verloor nipt met 35-34 van Schuttershof, maar blijft wel ruim op kop in hun poule. In diezelfde poule behaalde het tweede team 38 punten door winst op Sonnevanck 4. Zij nemen de tweede plaats voor hun rekening. Team 3, ook in dezelfde poule, neemt de voorlaatste plaats in. Zij verloren deze week ruim met 27-40 van NAL 1. Team 4 tapte uit een ander vaatje. Zij wonnen met de maximale score, 40-22, van De Vliedberg 4. Harrie van der Velden, Math Hendriks en Ton Rooms wonnen, en met name Gerard Eijkemans speelde een formidabele partij. Team 5 speelde een 33-33 remise tegen De Baarzen 3.
Bij de afdeling 3-banden klein verloor team 6 ruim van NAL 7. Alle drie partijen werden verloren. Team 7 won van het Boxtelse Het Groene Laken met 28-26. Fouad Hasbani speelde remise tegen Hans van der Aa. Jacques van Loon won van Ties de Kinderen en Theo van Dongen verloor van Gerard Spijkers in een spannende strijd. Team 8 verloor nipt van D'n Brouwer 3. André Vissers redde de eer voor dit team. Team 9 declasseerde team 2 van D'n Brouwer met 28-21. Richard van Pierlo speelde een mooie partij met een moyenne van 0,793. Ook René de Windt won overtuigend. Henk van Kollenburg kwam tot acht punten.

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal levert drie wereldkampioenen af

Bij een vogelshow worden duizenden vogels in talloze categorieën ingedeeld. (Archieffoto van de vogelshow van Vogelvreugd Ons Ideaal in Gemeenschapshuis De Rots in 2017: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Boxtelse vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal is drie wereldkampioenen rijker. Jo van Alebeek (één gouden, twee zilveren en één bronzen vogel), Jan Boons (één maal goud en zilver) en Hans van Esch (één maal goud) verdienden deze prestigieuze titels afgelopen week bij de wereldvogeltentoonstelling in Zwolle. Naast de gouden winnaars kent de vereniging met Theo van Boxtel (één maal zilver) en Hans Voets (één maal brons) vijf prijswinnaars op het hoogste niveau.

Hoewel het niet de eerste keer is dat leden van de vereniging met prijzen op het allerhoogste niveau aan de haal gaan, was het al wel een tijdje geleden dat er een gouden plek veroverd werd. Dit lukte bijvoorbeeld huidig voorzitter Jan Kreijveld vóór de fusie van de de twee verenigingen Vogelvreugd en Ons Ideaal al. Hij is nu dan ook trots dat het 'zijn' leden gelukt is. Hij hamert erop dat er erg veel tijd en moeite gaat zitten in het kruisen tot je een perfecte vogel hebt.

Er waren in Zwolle talloze categorieën, 'want een rooie kanarie kun je natuurlijk niet met een gele vergelijken', legt Kreijveld lachend uit. Toch is het een goede prestatie te noemen als je bedenkt dat er ruim 25.000 vogels en 3.000 vogelliefhebbers uit 26 landen bij de wedstrijden aanwezig waren. De jury kijkt per categorie dan ook naar verschillende kenmerken, maar er zijn wel wat universele eisen waaraan een kanshebber moet voldoen. Ten eerste moet de vogel in goede conditie zijn, moet het formaat en de houding van de vogel in proportie zijn en moeten snavel, poten en vleugels onbeschadigd zijn.

En dat vond de jury in ieder geval bij de vijf prijswinnende vogels het geval. De 'gouden' vogels, een kleurkanarie (kanarie waarbij vooral op kleur wordt gelet) bij Van Alebeek, een postuurkanarie (kanarie waarbij vorm het belangrijkste kenmerk is) bij Boons en een Europese vogel (mussen, merels et cetera) bij Van Esch, zijn allen het resultaat van een zorgvuldig en langdurig selectieproces. "Want het is niet zo dat je automatisch een goede vogel krijgt als je twee goede vogels met elkaar kruist", weet Kreijveld.

Wie denkt dat de siervogelsport een dure hobby is kan Kreijveld gerust stellen. "Het is maar net wat je er zelf aan uit wilt geven", wijst hij op het feit dat je al met een vogelpaar van een tientje mee kunt dingen naar de prijzen. Vooral de toewijding in het kruisen van de nazaten en het goed verzorgen van de beestjes bepaalt of ze later op mogen voor de prijzen. "En dan praat ik niet over één of twee jaar, maar echt een periode van meerdere jaren", aldus de voorzitter.

Kreijveld wijt de prijzen aan de hechte club die Vogelvreugd Ons Ideaal vormt. Zo zijn er meerdere trainingen, cursussen en keuringen per jaar en geven de leden elkaar actief gevraagd en ongevraagd advies over hoe je zo succesvol mogelijk mooie wedstrijdvogels kunt krijgen. De voorzitter vindt het erg mooi dat de vereniging dit jaar, in eigen land, vijf maal op het podium kon verschijnen.

HCB'92 DS1 doet onder voor Lido

Heeze - Na een zeer geslaagd blacklighttoernooi op zaterdagavond, stonden de dames van HCB'92 afgelopen zondagochtend klaar in Heeze voor een wedstrijd tegen de koploper. De uitploeg werd verrast door een paar snelle aanvallen van de gastvrouwen van Lido, waardoor de stand na een aantal minuten al op 4-0 kwam te staan. Na wakker geschud te zijn, wisten de Boxtelse dames zich te herpakken in de verdediging.

Hèlen Berkelmans kon een doelpunt maken vanuit een mooie break-out. Met hun snelle spel kreeg Lido ruimte in de hoeken waarmee ze hun voorsprong konden uitbreiden. Gitte Vanhout wist vanuit de rechterhoek te scoren en Ellen Persoons liep zich goed vrij op de cirkel met een mooi doelpunt als resultaat. Hiermee was de stand in rust 12-3 in het voordeel van Lido.

In de tweede helft wist Lido verder uit te lopen op HCB'92. Omdat de Boxtelse dames niet goed uitstapten, kreeg Lido veel ruimte om van afstand te scoren. Ook wist de tegenstander goed gebruik te maken van hun linkshandige speelster, waardoor de uitploeg werd verrast en te laat reageerde. De twee penalty's die ze meekregen, werden echter goed gestopt door keepster Mary Swinkels. Voor HCB'92 wist Susan van de Berg met een stuitbal het doel te vinden vanuit de hoek. Ook Annemarie Sens kon nog een aantal keer scoren, waarvan één penalty die HCB'92 mee kreeg na een overtreding op Manon Foolen. Helaas voor HCB werd de wedstrijd afgesloten met een score van 25-7 in het voordeel van Lido.

Individuele Meerkampen BRTC van start met verrassingen

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) werd afgelopen maandag in vier poules van start gegaan met de Individuele Meerkampen.

In poule A won Ronald van Dael zijn eerste drie partijen. Hij nam daardoor meteen de leiding. Wel moest hij tegen teamgenoot Hans van Haaren een 2-0 achterstand goedmaken, maar hij won uiteindelijk met 3-2. Van Haaren won wel zijn twee andere partijen. Ad en Hans van Weert scoorden ieder twee winstpartijen, zodat ook zij nog kans maken op de winst. Peter de Rooij en Ad Brekelmans scoorden ieder een winstpartij, terwijl Uschi Meeuwis niet tot winst kon komen.
In poule B werd de partij tussen Cees Hems en Gerrie Hoenselaars in het voordeel van Cees beslist. Daarmee was de eerste verrassing een feit. Cees bleef ook in zijn twee andere partijen ongeslagen en nam daarmee de leiding in de poule. Erik van der Schoot bleef ook ongeslagen maar speelde slechts twee partijen. Gerrie Hoenselaars en Wim van Aarle scoorden ieder ook twee maal, maar moesten wel elk een punt inleveren. Henk IJsseldijk scoorde een punt en Geerta Pluut en Mari Smits kwamen niet tot scoren.
Jordy van de Laak nam in poule C resoluut de leiding. Hij won van de in de competitie sterk spelende Erwin Holowacki en Peter van Berkel en stelde daarmee nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de eindzege. Peter van Berkel wist nog wel drie partijen op zijn naam te schrijven en Erwin scoorde nog twee maal. Joop van Eijk zorgde in deze poule voor de verrassing door ook tweemaal te winnen en doet daardoor nog volop mee in de strijd om de eindzege. Frans van Dun won een partij en Lothar Groth en Stephan Pennings sloten de eerste speelronde zonder punten af.
In poule D werd een volledige zeskamp gespeeld. Hierin won Stef Schellekens al zijn partijen. Henk van de Laak en Dinie van den Nieuwenhuizen wonnen ieder drie keer en gaan samen met Stef Schellekens in een driekamp uitmaken wie met de winst gaat strijken. Ad de Man stelde enigszins teleur door slechts eenmaal tot winst te komen en gaat samen met Arnold van der Heijde, die twee partijen won, en Lindie van der Steen die ook tot een winstpartij kwam in een driekamp uitmaken wie plaats vier tot en met zes gaat innemen.
Volgende week wordt de tweede en laatste dag van de Meerkampen gespeeld.

Jeugdspelers Taverbo doen het goed bij Topmeerkampen

Oss - Afgelopen zaterdag vonden in Oss de Topmeerkampen plaats voor de jeugdklassen van de regio Zuidwest. Boxtelse tafeltennissers Lars Strik en Luuk Essens waren hiervoor uitgenodigd vanwege hun goede prestaties van het afgelopen najaarsseizoen.

Bij de Topmeerkampen konden de spelers zich kwalificeren voor het Jeugdklassentoernooi tijdens het Nederlands Kampioenschap in Zwolle. Het niveau van de wedstrijden lag dan ook erg hoog. Lars Strik die uitkwam in de Hoofdklasse liet zien dat hij niet voor niets was uitgenodigd voor deze regionale finale. Hij werd tweede in zijn klasse en plaatste zich hiermee voor de landelijke finale op zaterdag 2 maart in Zwolle.
Ook Luuk Essens die uitkwam in de eerste klasse Junioren speelde een prima toernooi en eindigde op een vierde plaats.

Slechte start rugbyers Ducks/Oysters in kampioenspoule

Roermond - De rugbyers van Ducks/Oysters hebben zondag een valse start gemaakt bij de eerste wedstrijd in de poule voor het kampioenschap. In Roermond werd een zwaar bevochten overwinning behaald door het thuisspelende Bokkenrijders.

De zware omstandigheden met wind en regen maakten goed spel moeilijk. Toch was de wedstrijd lang in evenwicht. Deze gelijkwaardige strijd gaf bij rust een 12-7 voorsprong voor de Limburgers. Hierna golfde het spel op en neer en de vele technische fouten zorgden voor veel spelhervattingen door middel van de scrum. Dit sloopte de laatste krachten van de teams, en toen Bokkenrijders nog een try wist te scoren en de stand op 19-7 bracht, was de wedstrijd beslist.

Komende zondag 20 januari kan Ducks/Oysters zich herpakken, in Oisterwijk wordt om 11.30 uur afgetrapt tegen de huidige koploper Obelix, het studententeam uit Nijmegen.

Nieuwe Bridgeclub Fellenoord

Boxtel - In een aparte zaal van Café Fellenoord kan vanaf vorige week gebridget worden bij de nieuwe Bridgeclub Fellenoord. Voor 25 euro per persoon kunnen liefhebbers 40 weken lang elke woensdagavond van 19.30 tot 22.30 uur meespelen.

Voor meer informatie of aanmelden als lid kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Ria Koelink via 0411-674001, 06-53780049 of ria.koelink@kpnmail.nl. De zaal van Café Fellenoord (Fellenoord 6) is te bereiken via de zij-ingang.

16 / 16

17 januari–24 februari (zaterdag & zondag)

Podium voor amateurkunst
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 17 januari

09.30 uur, HobbyCentrum vrije dans
14.00 uur, HobbyCentrum wandelmiddag
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden is verplicht)

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 18 januari

Boekenmarkt
10.00 uur, Vincentius, van Leeuwenstraat 5, Boxtel

Zaterdag 19 januari

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, Sportcomplex De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Boekenmarkt
10.00 uur, Vincentius, van Leeuwenstraat 5, Boxtel

Rondwandelingen bij De Herenboeren
11.00 uur, Wilhelminapark, Kampspoor, Boxtel

Nieuwjaarsbijeenkomst Boxtelse veteranen
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby en jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Maandag 21 januari

09.15 uur, HobbCentrum vrije dans
19.00 uur, HobbyCentrum stijldansen
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden = verplicht)

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kaartverkoop zittingsavonden Ploegersland
19.30 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Dinsdag 22 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

HobbyCentrum: stijldansen (aanmelden is verplicht)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

SeniorWeb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Lokale Mannen presenteren cd en nieuwe liedjes
20.30 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Woensdag 23 januari

Nationaal voorleesontbijt voor 2- tot 4-jarigen (tickets te koop)
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum Spaans voor beginners
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer rikken en jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Proeflessen karate voor jeugd en volwassenen
17.45 uur, Sportcomplex Michaëlschool, Schijndelseweg 3, Boxtel

Bijeenkomst leefbaarheid Esch
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Lokale Mannen presenteren cd en nieuwe liedjes
20.30 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Foto: Liek Vogels-Schellen

Amzy Vlaminckx

Prins Joost d'n Echte

Henny Sterks