DeMooiBoxtelKrant

28 april 2016

DeMooiBoxtelKrant 28 april 2016


Regen deert Koningsdag niet

Joop de Lange van Het Geveltje en Frans Kuhlmann van het Ronald McDonald Huis in Veldhoven. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel/Liempde - Het weer liet het regelmatig afweten op Koningsdag, maar de jeugd zeker niet. Tussen de buien door werd er volop gehockeyd en gevoetbald, er werden fietsen versierd, spelletjes gedaan en spulletjes verkocht. En er werd gezongen en gedanst. Hoewel de opkomst door de regen en de lage temperatuur zeker lager was dan verwacht, mocht het weer de pret niet drukken.

Kijk voor meer foto's van Koningsdag en foto's van alle Oranjeactiviteiten van de afgelopen week op pagina 6 en 7.

Spinningmarathon brengt bijna 6000 euro op

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De 24 uurs spinningmarathon bij Café Het Geveltje heeft 5892,14 euro opgeleverd. Dit betekent dat Stichting Kinderen van de Voedselbank en het Ronald McDonald Huis ieder 2946,07 euro mogen bijschrijven op hun rekening.

Zondagmiddag rond 16.00 uur mochten Hennie van de Haar en zijn vrouw Hennie namens Kinderen van de Voedselbank en Frans Kuhlmann namens het Ronald McDonald Huis in Veldhoven de cheques in ontvangst nemen. Eigenaresse van Het Geveltje en initiatiefneemster Nan de Lange zegt blij te zijn met de opbrengst. "En het was gewoon een superleuk weekend. Een heel apart sfeertje altijd." Haar man Joop fietste in twee etappes van zes uur mee in de marathon, terwijl Nan achter de bar stond.

Dat was nodig want het was tijdens de marathon druk in het café. "Wij zijn gisteren om 9.30 uur begonnen en hebben geen bed gezien", zegt Nan. Deelneemster van het eerste uur Inge Schellekens-Brands is zichtbaar opgelucht als de klok 16.00 uur slaat en haar race erop zit. Ze heeft er het laatste kwartier een tandje bij geschakeld onder luide aanmoedigingen van het publiek en van spinninginstructeur Paul Ketelaars. Hij is eigenaar van de sportschool HiPa Sports, die de spinningfietsen beschikbaar stelde voor de marathon.

"Het voelt allemaal een beetje stram", vertelt Inge na afloop. Wel is ze 'superblij' met de opbrengst. Man Henri moest helaas na zes uur fietsen opgeven. Daar baalt hij van, zegt hij. "Maar je moet ook aan je gezondheid denken."


Ja natúúrlijk! bij Museum Boxtel

Boxtel - Museum Boxtel presenteert in samenwerking met Kunstbalie uit Tilburg van 30 april tot en met 3 juli een verrassende en eigentijdse tentoonstelling over de relatie kunst en natuur.

Ja Natuurlijk! is een moderne en spectaculaire mediakunstexpositie voor iedereen vanaf 8 jaar. Met beweging en licht hebben (inter)nationale kunstenaars elk op hun eigen manier hun kijk op en beleving van de natuur verbeeld. Voor de expositie in MUBO selecteerde Kunstbalie negen bijzondere en spectaculaire mediakunstwerken en ontwikkelde zij bijbehorende educatie voor de groepen 7/8 van basisscholen. Allemaal te zien in MUBO.

Kunstenaars spelen graag met de natuur door die na te maken of door materialen uit de natuur te gebruiken in hun werk, waarbij ze de werkelijkheid veranderen en zelfs proberen om als nieuwe scheppers op te treden. De negen kunstwerken in Ja Natuurlijk! laten zien dat we ons in een opwindend artistiek tijdperk bevinden door nieuwe mediatechnologie te verbinden met de kennis van de basisvormen van de natuur. Zo zie je een wolk waarin een onweersbui wordt nagebootst en een zeepbel, waarin het licht wordt verstrooid in alle kleuren van de regenboog. Spectaculair is de 'crystal cloud', die met kleurrijke laseranimaties het verborgen verhaal van de stalactiet vertelt, de structuur die hangend aan het plafond druppel voor druppel uitgroeit tot een kristal. Ook zijn er twee geanimeerde films, getiteld 'Innuendo' en 'Part of the Empire', beiden met geluid via koptelefoons. Innuendo gaat op een poëtische manier over de levenscyclus in de natuur en Part of the Empire brengt het contrast tussen natuur en stad in beeld.

Alle werken zijn gemaakt in de afgelopen drie jaar. Als moderne makers van bioart spelen de kunstenaars met de natuur door natuurlijke processen te ontrafelen en te beïnvloeden. In het boek BioArt, dat ook de expositie aanwezig is zijn diverse voorbeelden van recente bioart-projecten te zien.

In het kader van kunsteducatie bezoeken 31 groepen 7/8 van alle basisscholen in Boxtel e.o. het museum in de maand mei. Deze moderne kunstvorm is zeer toegankelijk voor de hedendaagse leerling, waarbij ze op speelse wijze kunnen reflecteren op de natuurthema's als inspiratiebron voor de kunstwerken. Op zondag 5 juni 2016 om 11.15 uur komen de kinderen in MUBO zelf vertellen hoe zij de mediakunstwerken hebben beleefd.

Deze spectaculaire en eigentijdse tentoonstelling voor jong én oud duurt tot en met 3 juli 2016. De entree voor volwassenen is € 3,50 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Voor de bijeenkomst op zondag 5 juni om 11.15 uur, waarin kinderen vertellen over hun beleving van Ja Natuurlijk! kan men zich nu al aanmelden via email info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898. De entree hiervoor bedraag € 3,50.

KBO-activiteiten

Donderdag 28 april        Bridgen in De Walnoot                13.30
                        Handwerken in De Orion                13.30
Zondag1 mei        Eten bij Elisabethsdael. Aanmelden vóór 29 april bij receptie Elisabethsdael, 662579 12.30
Maandag 2 mei                Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 3 mei                Biljarten in De Walnoot        13.30
Dinsdag 3 mei                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Dinsdag 3 mei                Kienen in De Adelaar        14.00
Vrijdag 29 april                Rikken en jokeren in De Orion        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Dinsdag 3 mei: bedevaart naar de H.Eik in Spoordonk. Vertrek met fiets om 18.45 uur vanaf de Annakapel op de Roond. Mariaviering is om 19.45 uur.
Dinsdag 24 mei: 12.00 uur lunch bij restaurant Knus aan de Eindhovenseweg.
Woensdag 25 mei: wandeling in de Kampina met Frans Kapteijns. Vertrek om 19.30 uur vanaf de grote parkeerplaats aan de Roond.

Dodenherdenking Liempde

Liempde - De dodenherdenking op 4 mei begint in Liempde met een gebedsviering in de kerk Sint Jans Onthoofding. Na de viering gaan de aanwezigen samen in stilte naar het Concordiapark.

De kerkdienst gaat van start om 19.30 uur en staat onder leiding van kapelaan De Jong, met medewerking van het koor, het Gilde 'St. Antonius Abt' en anderen, als uiting van dankbaarheid aan allen die meegeholpen hebben om de oorlogen van de veertiger jaren te beëindigen.

Na de viering leest in het Cocordiapark bij het monument een aantal leerlingen een stukje voor en leggen de kinderen een bloemstuk. Daarna zal een afvaardiging van de Dorpsberaad en Algemeen Belang Liempde (ABL) een krans leggen, waarna er twee minuten stilte wordt gehouden. Alle belangstellenden krijgen de gelegenheid bloemen bij het monument leggen.

Er wordt onder andere bij alle Liempdse gesneuvelden en oorlogsslachtoffers stilgestaan, te weten: J. v.d. Biggelaar, A.L. v.d. Broek, P.G. v. Driel, Th. v. Houtum, J. v. Kempen, J.W. Stoof, E. Traa, M.W. v.d. Velden en E.H. v.d. Wiel.

Na afloop van de herdenking is er voor alle belangstellenden de mogelijkheid om een kop koffie te drinken bij café-restaurant Het Wapen van Liempde.

Handwerkclub zoekt nieuwe leden

Boxtel - De Crea- en handwerkclub uit Boxtel is op zoek naar nieuwe leden. Elke donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur komen de leden van deze gezellige club bij elkaar om bijvoorbeeld te handwerken, te breien en kaarten te maken.

Wil je een keer komen kijken of meedoen, kom dan op donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur vrijblijvend een kijkje nemen in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. Voor meer informatie kun je mailen naar P.M.Nielen@home.nl.

Auto's wassen voor het goede doel

Foto: Paul Peijnenburg

Boxtel - Zo'n 15 kinderen van de BSO Coolkids van Kindercentrum Kindertuin waren woensdagmiddag druk bezig met het wassen van auto's aan de Herman Brandtstraat in Boxtel. Dit deden zij om geld op te halen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De actie was een initiatief van het kindercentrum en bracht 150 euro op.

Even na 14.00 uur, als de actie begint, staat er al een rij auto's te wachten op een wasbeurt. Een van de eerste gelukkigen wiens auto gewassen werd is André. "Ik heb het in mijn agenda gezet omdat ik het een mooi initiatief vind", zegt hij. Een wasbeurt kostte 5 euro, maar dat is volgens hem een prima prijs. "Waar kun je nu voor 5 euro je auto door 20 man laten wassen?", lacht hij.

Sophie (9) is druk aan het wassen. Foto: Sander van Kasteren

Ook de kinderen genieten van het werk. Volgens medewerker Ties Vervoort helpen zelfs kinderen mee die normaal nooit op een woensdag bij de BSO zijn. Dit bevestigt vader Arno die toevallig 's middags vrij had: "Mijn zoontje heeft zelfs drie vriendjes meegenomen. Ik vind het een leuk en sympathiek initiatief." Sophie (9) vertelt dat ze het leuk vindt om auto's te wassen voor het spierfonds: "Het is een goed idee. Zo krijgen goede doelen ook wat geld." Tussen de werkzaamheden kleedt ze zich snel om. "Het is anders veel te warm, met lange mouwen", vertelt ze.

Coördinator van het kindcentrum Susan van den Besselaar laat weten dat de actie voor herhaling vatbaar is: "We gaan proberen ieder jaar iets te doen voor het goede doel. Maar dat doel moet wel dicht bij ons en de kinderen staan." Volgens haar is het ook een goede manier om kinderen bewust te maken van het belang van goede doelen.

Leerlingen BHC pimpen Boxtel Vooruit Caravan

Boxtel - Leerlingen van het Praktijkonderwijs van het Baanderherencollege hebben een caravan gepimpt in opdracht van Boxtel Vooruit. De stichting wilde graag een eyecatcher om in te zetten bij evenementen die ze organiseren.

Er werd een groepje gemaakt van 6 leerlingen die aan het project mee mochten werken. Vervolgens is door deze groep bestaande uit Wander, Larsson, Dylano, Sander, Koen, Max en Luc, een ontwerp gemaakt. Het leek de leerlingen leuk om de caravan een Boxtelse uitstraling te geven. Zo kwam de groep op het idee om de vlag van Boxtel op de caravan te verven. Het ontwerp was vrij snel gemaakt. Hierna werd het ontwerp op de caravan gemaakt. Dit was een precies werkje. Er moest goed gemeten worden om ervoor te zorgen dat het er goed op kwam te staan.

Nadat de caravan eerst een grondige wasbeurt kreeg, werd de caravan helemaal wit geverfd. Dit ging prima, lekker grote stukken die helemaal geverfd mochten worden. Hierna werd de caravan voorzien van de kleuren van de Boxtelse vlag. Er moest gemeten, afgetekend, afgeplakt, geverfd en schoongemaakt worden. Dit is secuur werk en op deze manier leren de leerlingen ook netjes en nauwkeurig te werken. De sleutels van de vlag van Boxtel waren als laatste aan de beurt. Ook dit was weer een precies werkje. Als allerlaatste werden de puntjes op de 'i' gezet en werkten de leerlingen de caravan hier en daar nog wat bij. Stickers met het logo van Boxtel Vooruit om de caravan te voltooien volgden. De leerlingen hebben er hard aan gewerkt en zijn trots op het resultaat.

Vrijdagochtend was het dan zover, de caravan werd opgehaald door Boxtel Vooruit. De caravan is op Koningsdag op de markt in Boxtel voor de eerste keer te bewonderen.

Deze opdracht is prima in te passen binnen het contextueel leren waaraan de praktijkschool doet. Op deze manier zijn de leerlingen praktisch bezig met een opdracht. Dat zullen ze volgens het BHC als erg fijn ervaren omdat ze vaak liever en beter met hun handen kunnen werken.

Wijkmakelaar helpt burger met goede ideeën

De wijkmakelaars van de gemeente Boxtel: Hans Mols en Werner van der Velden. Foto: Mijngemeentedichtbij

Boxtel - De gemeentes Boxtel en Sint-Michielsgestel gaan voor zogenaamde 'integrale vragen' wijkmakelaars inzetten. Deze makelaars worden een aanspreekpunt voor burgers die ideeën hebben en vormen een verbindende schakel tussen gemeente en burger.

Tijdens een persbijeenkomst werden de wijkmakelaars voor beide gemeenten voorgesteld. Voor Boxtel zijn dat Hans Mols en Werner van der Velden. Burgemeester Pommer van Sint-Michielsgestel vat de taak van de makelaars als volgt samen: "De agenda van de straat in de raad krijgen en ten tweede proberen om uit de systeemwereld van de overheid naar de leefwereld van de burger te komen." De wijkmakelaars moeten volgens beide burgemeesters een soort procesmanagers worden die helpen met het uitvoeren van al bestaande, maar soms nog weinig concrete plannen bij burgers.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Burgemeester Buijs van Boxtel legt uit dat de wijkmakelaars niet al het werk van burgerplatforms en wijkraden zullen overnemen, maar hen slechts een helpende hand zullen bieden: "Wij horen graag goede ideeën. Ik wil inwoners oproepen om een goed idee niet te laten schieten omdat het geen handen of voeten heeft." Het in het leven roepen van een wijkmakelaar hoort bij de interne herstructurering die volgt op de ambtelijke fusie van Boxtel en Sint-Michielsgestel.

Meer informatie over of contactgegevens van de wijkmakelaars is te vinden op www.boxtel.nl/wijkmakelaar. Voor mensen die geen internet tot hun beschikking hebben zijn flyers af te halen op het gemeentehuis.

Angelaschool sluit themaweek honkbal bij de Ducks af

Boxtel - De themaweek honkbal van de Angelaschool werd donderdag in prima weer afgesloten. Doel van de projectweek is om kinderen te enthousiasmeren voor sport en de Angelaschool grijpt deze mogelijkheid aan om ook de wat onbekendere sporten te promoten.

Het sportproject is een samenwerking tussen de Angelaschool en de Ducks en wordt gecoördineerd door Stichting Buurtsport Boxtel. Dat zal de kinderen allemaal een zorg zijn, want zij vermaken zich toch wel. Daan (8) vindt zijn eerste stappen in het honkbal erg leuk: "Ik heb geleerd hoe je slim in het veld moest staan en met een knuppel geslagen." Dat laatste vindt hij wel een beetje lastig. "Maar ik heb wel raak geslagen. En het ging steeds beter!"

Bestuurslid en vrijwilliger van de Ducks Liesbeth Smulders zag ook veel enthousiasme. Samen met Ducks-leden Kirsten en Lennox en een handvol vrijwilligers van Buurtsport Boxtel begeleidt zij de kinderen. "Honkbal is heel geschikt voor de jeugd. Je moet er behendig voor zijn en snel kunnen rennen. Toch moet je er ook je koppie bij houden." Dit geldt zeker voor de boevenbouw, waaraan ook het honkspel wordt uitgelegd.

Liesbeth legt uit dat je bij de Ducks sowieso zes weken vrijblijvend kunt proberen of honk- en softbal jouw sport zijn. "Sommige kinderen vinden het niets om in het veld stil te moeten staan, dan is voetbal misschien meer je sport", zegt ze. "Een paar kinderen gaven deze week wel aan dat ze graag gebruik wilden maken van de proeflessen." Of de honkbaltraining van vandaag ook leden voor de Ducks oplevert is de vraag. Daan gaat in ieder geval nog niet op honkbal. "Ik vind voetbal toch wel leuker hoor!", geeft hij schoorvoetend toe.

Jacob Reutenlaan

Foto: Monique Fick

Tussen Mijlstraat en Beukendreef
Jacob Mathijs, geboren op 16 april 1859, is de jongste zoon uit het huwelijk van winkelier, koopman, akkerman, herbergier, pannen- en stoelenfabrikant Josephus Hubertus Reuten uit Maasbracht en Anna Elisabeth Wachers uit het Belgische Maaseik. Het gezin telt zes kinderen, vier jongens en twee meisjes. De oudste zus treedt in het klooster, de tweede overlijdt jong evenals twee oudere broers van Jacob.

Jacob trouwt op 9 december 1886 in Zeist met Adriana Johanna van Bruggen. Dit huwelijk zal in die tijd heel wat teweeg hebben gebracht bij de familie. Adriana is namelijk Nederlands Hervormd. Zij is weduwe van Cornelis Gorter, kok en pasteibakker in Zeist en moeder van twee kinderen Johannes en Ali van 6 en 4 jaar oud. Jacob is katholiek.

In 1925 koopt Jacob uit het faillissement van de Stichting Spaarfonds voor bodemcultuur uit Leiden het landgoed Kinderbosch, circa 178 hectaren groot, in de buurtschap Lennisheuvel tussen Oirschot en Boxtel. Dit landgoed zal 25 jaar in de familie blijven. De faillissementsveiling van de onroerende goederen bevat '50 kopen' op drie na koopt hij ze allemaal voor een bedrag van ƒ93.750. Het gebied bestaat uit bouw- en weiland, grond, heide en dennenbossen en de nodige boerderijen en opstallen. Met onder andere het herenhuis Linnesheuvel en boerderijen Bosch-hof, Steinsche Kamp, Gremhuis, Laanhof, Oetendonken, Kinderbosch. Het herenhuis Linnesheuvel is later 'omgedoopt' in Adriane-Hoeve (naar zijn echtgenote). Uit het archief van Boxtel blijkt dat Jacob verschillende woningen en andere opstallen op het landgoed bouwt. Ook ontgint hij stukken heide. Dat zijn werken gewaardeerd werd blijkt onder meer uit het feit dat een laan in het gebied zijn naam kreeg: de Jacob Reutenlaan. Op het Gremhuis na bestaan al deze boerderijen nog. De broer van Jacob, Joseph Theodoor Lambertus, heeft vanaf 1930 met zijn gezin van tien kinderen enige jaren het herenhuis bewoond. Na het overlijden van Jacob in 1942 beheert zijn oudste zoon Joop, namens de erven, de eigendommen in Boxtel.

In 1950 besluiten de erven Joop, zijn zoon Dick, Annie, Tonny en Rietje de Boxtelse eigendommen te verkopen aan 'de Onderlinge Verzekeringsmaatschappij van de Limburgse Land-en Tuinbouwbond en Katholieke Arbeidersbeweging' voor ƒ170,000. Zijn verdienste voor de Nederlandse samenleving wordt erkend door zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn leven is zakelijk succesvol. Dat hij ook problemen heeft gehad doet de tekst op zijn gedachtenisprentje vermoeden: "Ik heb zware beproevingen doorstaan, doch waar mogelijk mijn leed verzwegen, opgewekt in het bijzijn van anderen om niemand te bedroeven." Jacob overlijdt op 21 januari 1942 te Roermond.

Bron: Henk Renders
Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Kampinatocht De Keistampers

Boxtel - Op 7 en 8 mei organiseert WSV De Keistampers weer hun traditionele Kampinatocht. De wandelafstanden zijn uitgezet in het natuurgebied Het Groene Woud. Alle afstanden bezoeken de Kampina, de tochten van 20, 30 en 40 kilometer komen ook in de Oisterwijkse bossen en langs diverse vennen.

Doordat Stichting Natuurmonumenten en Stichting Brabants Landschap hun eigendommen openstellen, is het mogelijk een zeer afwisselende en bijzondere route uit te zetten. De lopers vertrekken vanaf het startbureau bij het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel. De 40 kilometer start tussen 8.00 en 9.00 uur, de 30 kilometer tussen 8.00 en 10.00 uur en de 20 kilometer vertrekt tussen 8.00 en 12.00 uur. De deelnemers van de 7 en 12 kilometer gaan tussen 9.00 en 13.00 uur van start.
De 7 en 12 kilometer wandelaars worden naar De Kampina gebracht, waar de lopers van de 7 kilometer ook weer worden opgehaald. De 12 kilometer wandelaars lopen zelf terug naar het startbureau. Beide afstanden zijn dan ook uitermate geschikt voor jonge gezinnen en ouderen.

Op verschillende plekken zijn rustmomenten ingelast. Het startbureau is open tot 17.30 uur. De inschrijfkosten bedragen voor niet leden 3 euro, kinderen inclusief een consumptiebon en leden van een wandelbond betalen 2 euro.
Heb je vragen, mail dan naar dekeistampers@live.nl of bel met 06-16211703.

Plantjesmarkt bij Kinderboerderij

Boxtel - Op zaterdag 30 april is er een plantjesmarkt bij De Kinderboerderij. Van 14.00 tot 16.00 uur worden er groente- en kruidenplanten, aardbeienplanten, gratis zaden en zomergoed voor tuin of balkon aangeboden.

Kinderen kunnen meedoen aan de groentequiz en advies krijgen over moestuintjes. En wellicht al iets leuks opdoen voor Moederdag op zondag 8 mei.
Ook staan de zes dwerggeitlammetjes die twee weken geleden geboren zijn op de wei. Ze zijn te bewonderen door het publiek.

Rijbewijskeuring voor senioren

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 18 mei en 15 juni in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Het tarief bedraagt 35 euro voor de B/E keuring en 45 euro voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E. Voor informatie en een afspraak bel je tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Je vindt De Walnoot aan de Reginahof 1 in Boxtel.

APK service Boxtel bestaat één jaar

De Raad terwijl hij een Landrover op de brug omhoog lift. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – In mei 2015 begon APK service Boxtel met Apk-keuringen zonder afspraak. Is er bijna een jaar later iets te vieren in het pand aan Schouwrooij 13B? Eigenaar Rob de Raad blikt terug.

Bij binnenkomst is Rob druk aan het werk. Op de brug staat een Landrover die grondig geïnspecteerd wordt. Buiten, op de parkeerplaats, is te zien dat De Raad het druk heeft: er staan zeker 7 auto's te wachten op hun keuring. Die zijn hoofdzakelijk van autohandelaren die hun auto's bij hem laten keuren. "Particulieren kunnen zonder afspraak terecht en zijn vrijwel direct aan de beurt. De keuring duurt ongeveer 20 minuten."

Foto: Fysio-Team BV

De Raad heeft niet te klagen over zijn klandizie: "Ik heb mijn doelstellingen van het eerste jaar ruimschoots gehaald. En steeds meer mensen weten de weg te vinden." Omdat een Apk-keuring een jaarlijks terugkerend tafereel is, ziet De Raad sinds deze maand voor het eerst particulieren terugkeren.

Hij begon zijn keuringsgarage met een duidelijk plan in zijn achterhoofd: "In Boxtel waren nog geen garages die enkel Apk-keuringen deden." Volgens De Raad worden mensen die hun auto willen laten keuren vaak onverwacht op hoge kosten gejaagd bij garages. "Keuringen worden dan vaak gecombineerd met een grote beurt of ander onderhoud. Dat vinden klanten vaak niet prettig."

Soms komt de RDW langs om een steekproef te doen. Dan zorgt De Raad voor vervangend vervoer voor zijn klanten. "Indien de auto in een steekproef valt, moet de RDW controleur binnen 1,5 uur bij APK service Boxtel zijn voor de steekproef. De steekproef zelf duurt gemiddeld een half uur", verduidelijkt hij.

Voor 35 euro keurt APK service Boxtel je personenauto. Er is geen onderscheid in prijs voor een diesel- of benzineauto. De keurmeester voert ook kleine reparaties uit zoals het vervangen van ruitenwissers of lichten. Je kan op werkdagen terecht zonder afspraak voor een Apk-keuring van je auto.

Verbouwing Fysio-team Liempde vordert snel

Liempde - De metamorfose van de oude Rabobank in Liempde is vrijwel voltooid; alleen de kluisdeur verraadt de vorige bestemming van het pand nog. Het team van fysiotherapeuten van Fysio-team dat op de nieuwe locatie in Liempde gaat werken kon donderdag 14 april alvast kennismaken met hun nieuwe werkplek. Zes fysiotherapeuten onder leiding van praktijkhouder Kees verschoor gaan vanaf mei om toerbeurt de praktijk bemannen.

Hierdoor zal de praktijk in Liempde naast fysio- en manuele therapie ook bekken-, oedeem-, oncologische en geriatrie fysiotherapie binnen de gelederen krijgen. Zowel de nieuwe oefenzaal als de behandelkamers werden bekeken. Eén van die kamers bevindt zich zelfs in de oude kluis. Verschoor: "Door een goede ventilatie en goede LED-verlichting wordt dit ook een hele prettige werkplek!" De paarse muur, in de kleur van de praktijk, werd goed ontvangen door het team.

Manueel therapeute Malou van Kempen, al jaren werkzaam op de locatie Liempde in de Dorpsstraat, geeft de meerwaarde aan om met het uitgebreide team aan specialisten op de nieuwe locatie te gaan werken. Moeilijk behandelbare klachten kunnen in samenwerking met een collega van diverse kanten worden beoordeeld. Zo kan de best mogelijke behandeling worden gekozen. Deze werkwijze bevalt op het Breukelsplein in Boxtel heel goed voor de therapeuten, maar de patiënten waarderen het ook.

Bekkentherapeute Anouk Kappen en Oedeemtherapeute Elly Martens geven aan al diverse patiënten uit Liempde te behandelen. Zij kunnen nu dichter bij huis gezien worden. Ook zijn de lijnen met de huisartsen worden in de nieuwe situatie veel korter waardoor sneller kan worden gehandeld.

Marcel van Engelen, al jaren boegbeeld van de locatie Liempde, noemt met name de vooruitgang in mogelijkheden op de nieuwe locatie. De uitgebreide oefenzaal geeft vele mogelijkheden, zoals het trainen van spierfuncties, het verbeteren van de belastbaarheid, etc. Dit is ook de reden voor nieuwkomer Yvonne Sijbers om zich als geriatrie fysiotherapeute bij Fysio-team aan te sluiten. Vooral haar doelgroep, de kwetsbare ouderen en chronisch zieken, is gebaat bij goede trainingsmogelijkheden.

Kees Verschoor geeft aan dat de visie van de praktijk op deze plek helemaal tot zijn recht kan komen: "Het werken met een uitgebalanceerd zorgplan met passieve behandelvormen, actieve trainingen en huiswerkoefeningen, hoge kwaliteit door de samenwerking van diverse specialisten en de continuïteit die kan worden geboden door de overige teamleden in Boxtel." Zo kan de praktijkleider nog lang doorgaan.

De zes therapeuten staan te popelen om te starten en hopen er net zo'n succes van te maken als op het Breukelsplein in Boxtel. Begin mei zal de locatie Nieuwstraat 6b haar deuren openen en na de pinksterdagen kan heel Liempde er terecht voor alle specialisaties.

Dit kan op verwijzing van een arts, maar in veel gevallen ook zonder. De therapeut kan je dit vertellen, of je belt even met de centrale administratie. Aanmelden kan telefonisch, 0411-631368, of via de intercom bij de ingang.

Pot met Goud

Bij een regenboog wordt nog wel eens verteld over een pot met goud die te vinden zou zijn aan het begin en einde ervan. Een leuk verhaal om te vertellen aan kinderen, maar natuurlijk gaat dat niet op in de realiteit, althans niet in de meteorologie. Wellicht wel op een figuurlijke wijze in de voeding.

Deze week de derde stap naar een gezonder voedingspatroon: het eten van de regenboog. De stappen zijn nu als volgt:
1) Het leren luisteren naar en leren kennen van je lichaam door te voelen welke voeding voor meer of minder energie zorgt
2) Het langzaam verkrijgen van minder drang naar ongezonde voeding en meer energie dankzij een dagelijkse groene smoothie
3) Het dagelijks eten van voeding in alle kleuren van de regenboog

Het wordt vaak gezegd: eet zo divers mogelijk, dan zit je altijd goed. Goed advies, want zo kun je nooit teveel van hetzelfde eten en zo weet je zeker dat je alle kleuren van de regenboog eet en dus van al het goede van de natuur iets binnenkrijgt.
We kunnen voeding in zes kleurengroepen onderverdelen, die naast vitaminen en mineralen nog veel meer waardevolle voedingsstoffen bevatten: zogenaamde fytonutriënten. Iedere kleurgroep bevat weer andere fytonutriënten. Dat is niet zo moeilijk, want de wetenschap heeft er inmiddels meer dan 25.000 onderscheiden en vindt iedere dag meer; dit toont de prachtige complexiteit van de natuur aan. Maar des te belangrijker om zo divers mogelijk te eten. Deze fytonutriënten helpen je namelijk ieder op eigen wijze om ziekten te voorkomen en je lichaam goed werkende te houden: De pot met goud!

De 6 kleurengroepen:
1) Rood/roze: ondersteunt onder andere de prostaat en blaas en vermindert de kans op prostaatkanker, verlaagt de bloeddruk, vermindert tumorgroei en het cholesterol en ondersteunt gewrichten in geval van artritis.
Tomaat, watermeloen, kers, granaatappel, appel, framboos, aardbei
2) Oranje: ondersteunt onder andere het zicht, de prostaat, verlaagt cholesterol en bloeddruk, bevordert collageenvorming en gezonde gewrichten, pakt vrije radicalen aan, bevordert het zuur-base-evenwicht, repareert beschadigd DNA en werkt samen met magnesium en calcium.
Wortel, pompoen, zoete aardappel, papaya, sinaasappel, abrikoos
3) Geel: ondersteunt onder andere de communicatie tussen cellen onderling, voorkomt hartziekten, vermindert het risico op staar en minder zicht door ouderdom.
Ananas, banaan, citroen, maïs, gele paprika, gele pruimen
4) Groen: remt de werking van carcinogenen en bevordert onder andere een gezonde lichaamswerking in het algemeen; voornamelijk longen, lever, aders en cellen. Het bevordert wondgenezing en helpt het tandvlees gezond te houden.
Broccoli, spinazie, boerenkool, appel, kiwi, avocado, munt, peterselie
5) Paars/blauw: is onder andere goed voor het hart, de botten en hersenen; vermindert het risico op kanker, hartziekte en Alzheimer, verbetert de geheugenwerking en celcommunicatie en vertraagt het verouderingsproces.
Rode kool, bosbessen, aubergine, rode ui, druiven, pruimen, bramen
6) Wit: ondersteunt onder aandere de weerstand en helpt de hormoonspiegels in balans te komen en te blijven.
Ui, peer, champignons, witte/lima bonen, knoflook, bloemkool

Voor een gezonder voedingspatroon is het aan te bevelen om per dag in ieder geval twee porties van iedere kleur te eten. Let wel dat het natuurlijke voeding dient te zijn, dus geen regenboog aan M&M's natuurlijk, haha. Kijk bewust naar wat je eet en welke kleuren je op je bord hebt liggen.
Probeer twee keer per dag de regenboog te eten en vind die pot met goud: meer energie, een heldere geest en een gezond lichaam.

Smakelijke en kleurrijke groeten, Tamara

Anton van de Sande, burgemeester Mark Buijs, Christel Buijs, Jacques Habraken, Tonny Wagenaars-Vromans. Foto: Toon van Grinsven

Boxtel/Liempde - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op dinsdag ontvingen drie inwoners van de gemeente Boxtel een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Buijs. Anton van de Sande, Jacques Habraken en Tonny Wagenaars-Vromans mogen zich vanaf nu 'Lid in de Orde van Oranje Nassau' noemen. De onderscheiding is een blijk van waardering voor mensen die zich op een bijzondere manier en gedurende lange tijd inzetten voor de samenleving.

Van de Sande is jarenlang actief bij carnavalsvereniging de Vivantjes in zijn woonplaats Liempde en zit in het bestuur van voetbalclub DVG. Ook is hij lid van de EHBO-vereniging en vrijwilliger bij buurtvereniging Den Berg.

Jacques Habraken is mede-heroprichter en eerste hoofdman (voorzitter) van het Gilde Sint Barbara en Sint Joris in Boxtel. Verder was hij actief bij de lokale Rabobank en is hij een van de oprichters van MUBO. Hij is bij dit museum ook al vanaf de start penningmeester.

Tonny Wagenaars-Vromans was actief als vrijwilliger bij en bestuurslid (vanaf 1990) van de Stichting Adoptiekinderen Irma Pacifique te Boxtel. Ook zamelt ze hulpgoederen in en zendt deze naar Brazilië. Tonny is verder sinds 1983 vrijwilliger bij de Heilig Hartparochie te Boxtel en is collectant voor diverse goede doelen. Tot slot is ze ook wijkhoofd van de Nierstichting.

Boxtelse basisscholen sporten bij Koningsspelen bij sportpark Den Wielakker

Foto: Marie Fick

Boxtel - De bovenbouw van zes Boxtelse basisscholen deed vrijdagochtend mee aan de Koningsspelen op sportpark Den Wielakker in Boxtel. De kinderen konden daar met allerlei sportieve activiteiten de meivakantie inluiden.

De dag werd om 8.45 uur geopend door een woordje van wethouder Van Wanrooij en een openingsdans. Daarna mochten de kinderen beginnen aan de wedstrijd die bestond uit verschillende sportonderdelen waarbij fair-play voorop stond.

Ruim 800 kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de Boxtelse basisscholen De Spelelier, De Vorsenpoel, De Beemden, de St Theresiaschool, Prinses Amaliaschool en de Angelaschool hadden zich verzameld op het sportpark om te hardlopen, verspringen, hoog te springen, maar ook om allerlei andere bekende en minder bekende spelletjes te doen. Naast atletiek konden zij ook honk- en softbal, rugby, voetbal en tafeltennis spelen. Voor de echte waaghalzen was zelfs een springkasteel aanwezig om nog wat overtollige energie af te blazen. De spellen werden begeleid door 65 leerlingen van de opleiding Sport en Bewegen van ROC Tilburg.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

De dag werd mogelijk gemaakt door de inzet van De Ducks, Marvel, BOC en Taverbo.

Het doel van deze sportieve dag is om kinderen te laten zien hoe belangrijk én leuk het is om samen te bewegen. Sinds de eerste editie nemen in Nederland jaarlijks meer dan een miljoen kinderen en rond de 5400 basisscholen deel aan de Koningsspelen.

Perkplantenkwekerij Peter Leijten klaar voor het nieuwe seizoen 'Met de kleuren komen ook de klanten weer in de kas'

Foto: Mark van der Pol

Best - Als half april het zonnetje schijnt roept de tuin om kleur. Daarvoor ben je bij Perkplantenkwekerij Peter Leijten aan het goede adres. Met een groot assortiment perkplanten, hangpotten, potgrond en sinds kort ook kruidenplanten, zijn Peter en Wilhelmien Leijten uit Best klaar voor het nieuwe perkplantenseizoen. "Op Koningsdag start de eerste van 5 acties, we hebben er zin in!"

Als je tuin aangekleed is met perkplanten, dan geniet je direct van de lente aan huis. Wel is het van belang om je goed te laten adviseren over welk perkgoed waar geplaatst wordt: in de zon of schaduw, in de tuin of pot. Peter: "Let op met het buiten zetten van de potten: voor ijsheiligen (15 mei) even afdekken vanwege mogelijke nachtvorst." Profijt van het lentegenot heb je ook in de zomer als het perkgoed goed bemest is en van voldoende water voorzien. "De levensduur en bloei van perkgoed hangt samen met de juiste balans hierin", verduidelijkt Peter.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Fietsroute
Na het succes van vorig jaar, wordt wederom een fietsroute georganiseerd. Op 5 mei (Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag) is Perkplantenkwekerij Peter Leijten een van de vertrek- en stoppunten van de 'Buiten in Best'-fietsroute. Wilhelmien: "We werken hierbij samen met ondernemers in het buitengebied en centrum van Best. Mooi om die samenwerking te zien groeien."

Meer dan alleen perkplanten
Het echtpaar heeft meer dan alleen perkplanten omhanden. Peter werkt in de paddenstoelenverkoop. "Champignons, cantharellen etc. Fulltime ja, maar in mei ben ik vrij om in de perkplantenkwekerij te werken." Wilhelmien is als burgerraadslid en als lid van BOBAH (BewonersOverleg Buitengebied Aarle Heikant) erg betrokken bij de gemeente Best. Daarnaast organiseert zij de Kerstmarkt in de kas: "Perkplanten eruit, Kerst erin. Maar nu eerst lekker genieten van het nieuwe seizoen perkplanten."

Perkplantenkwekerij Peter Leijten is open van maandag tot en met vrijdag 10.00-18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. In mei is de kwekerij ook op zondag geopend. Op zon- en feestdagen zijn de openingstijden van 10.00 tot 17.00 uur.
Perkplantenkwekerij Peter Leijten ligt aan Broekstraat 11, Best. Telefoon: 06-51576250. Meer informatie is ook te vinden op: www.kwekerijperkplanten.com

KLEIN kindercentra 30 april bij RTL LifestyleXperience+

Boxtel - KLEIN kindercentra uit Boxtel is op zaterdag 30 april te zien in het tv-programma RTL LifestyleXperience+. Dit in het kader van een special over het moderne jonge gezin.

Een filmploeg van het lifestyleprogramma kwam 12 april langs om opnamen te maken. De special behandelt alle facetten van het jonge gezin van tegenwoordig. Kinderopvang is dan een belangrijk onderdeel en om hierover een vernieuwend item te kunnen verslaan is RTL naar eigen zeggen op zoek gegaan naar 'eigentijdse, onderscheidende en toonaangevende specialisten in de veranderende branche van de kinderopvang'. Volgens hen is KLEIN kindercentra een lokale partij die er een opvallende en vernieuwende marktbenadering en een duidelijke visie op nahoudt.

"Wij zijn natuurlijk vereerd en blij met dit platform dat ons gelegenheid geeft te laten zien aan onze branche en alle ouders van Nederland hoe het óók kan en welke waarden ons inziens (terug) in de kinderopvang horen omdat ze in de crisistijd verloren zijn gegaan of nooit de aandacht hebben gekregen die ze verdienen", laat Algemeen directeur Adriaan Haans weten. "Het zijn (voor)waarden die onmisbaar zijn om de kwaliteit en het welbevinden naar een hoger niveau te tillen. Daarom hebben wij ons bereid getoond mee te werken aan het item, bestaande uit een interview en een korte reportage waarin we kunnen laten zien wat zo belangrijk en leuk is in -en aan- het vak kinderopvang. We zijn een trotse Boxtelse onderneming met vele tevreden klanten."

Aan de uitzending kleeft bovendien nog een Boxtelse link: Geert Hoes presenteert het lifestyleprogramma dat op zaterdagmiddag 30 april wordt uitgezonden.

Start kaartverkoop Oktoberfest

Liempde - De voorverkoop voor het Oktoberfest in Liempde start op 30 april om 10.00 uur. Het drukbezochte bierfeest, georganiseerd door De Kromploegers is dit jaar op 24 september.

Onder het motto 'Sie wollen mehr!?' komen de Kromploegers met de derde editie van het 'Traditionaler Oktoberfest 2016!'. Aan de invulling van dit zeer succesvolle evenement zal weinig veranderen. Alles zal weer eens goed tegen het licht gehouden worden en waar mogelijk nog verder verbeterd.

Omdat de kaartverkoop vorig jaar erg snel ging en het evenement uitverkocht was in 48 uur wordt de start van de kaartverkoop dit maal nog duidelijker aangekondigd zodat alle mogelijk geïnteresseerden op de hoogte zijn. Op 30 april om stipt 10.00 uur in de ochtend start de kaartverkoop via kromploegersoktoberfest@gmail.com. Reserveren van een tafel (maximaal 10 personen) kost 100 euro. Losse kaarten kosten 12,50 euro per stuk. Alle reserveringsaanvragen van vóór 30 april om 10.00 zullen niet behandeld worden.

Om de drank- en horecawet zo goed mogelijk te kunnen hanteren, is de toegang tot het Oktoberfest vanaf dit jaar enkel voor 18 jaar en ouder. Dit wordt aan de deur gecontroleerd.

Voor meer informatie over dit en andere optredens van de Kromploegers kun je terecht op Facebook of op de website: www.kromploegers.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Herman Schellekens

boomklever Foto: Herman Schellekens

Voor mij is Mooi Boxtel De Kampina. Als natuurliefhebber en natuurfotograaf ben ik met regelmaat in de Kampina te vinden. Als je je ogen goed de kost geeft zie je de mooiste natuurverschijnselen, zo ook deze boomklever die andermans nest verbouwt tot zijn eigen onderkomen.

Verras jouw moeder met Moederdag

Moeders heb je in alle soorten en maten, maar allemaal zijn ze héél bijzonder. En de liefste natuurlijk. Wil jij je moeder een beetje in het zonnetje zetten in DeMooiBoxtelKrant? Stuur dan je Moederdag-boodschap vóór 30 april naar redactie@demooiboxtelkrant.nl (max. 20 woorden).

Bewegen is beter dan medicijnen!

In de snelle maatschappij waarin we nu leven heeft iedereen het druk en weinig tijd om lekker te bewegen. We zijn maar aan het rennen en hollen en staan niet meer stil bij onszelf.

Kijk maar eens naar de kinderen.
Steeds meer jonge kinderen verkiezen hun iPad, Playstation of telefoon boven buitenspelen. Met als gevolg slechte conditie, slappe spieren en een negatieve verandering in hun houding. Veel kinderen zitten met een gebogen rug, schouders en hoofd naar voren hoofd (in verband met het beeldscherm). Dit kan nu of op een later moment klachten geven zoals nek-, rug- of hoofdpijn. Maar nog veel vervelender: een verkromming van de rug, een scoliose. Niet nodig!

Daarnaast zie je ook een toename in overgewicht bij kinderen. Dit kan tot verstrekkende gevolgen leiden op latere leeftijd. Niet alleen is het lichamelijk een zware belasting en vergroot het de kans op bijvoorbeeld diabetes. Maar sta er eens bij stil wat dit doet met het zelfbeeld van het kind. Hoe ziet het kind zichzelf? Kinderen zijn gevoeliger hiervoor dan wij volwassenen denken. Een kind moet toch lekker in zijn vel zitten en geen problemen ervaren met sporten en bewegen.

En volwassenen?
Zij zijn vaak bezig met werken, de kinderen, het huishouden en maken weinig tijd meer vrij voor zichzelf om lekker te gaan sporten. We staan er niet bij stil hoe belangrijk bewegen voor ons lichaam is. Dit kan in de vorm van sporten zijn of als je daar niet van houdt bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Bewegen houdt je lichaam soepel en zorgt dat je beter in balans bent. Op deze manier kun je alle stress en nare dingen even vergeten en juist door bewegen weer nieuwe positieve energie opdoen.

Beweeg!
Na een periode van pijnklachten zie je vaak dat het lichaam zichzelf een andere manier van bewegen heeft aangeleerd. Op het moment van de pijn was dit functioneel, maar blijf je te lang in dit patroon hangen dan is dat niet goed. Het kan ook zijn dat je na een lange periode van pijn het vertrouwen in jouw lichaam kwijt bent en bang bent om te bewegen/sporten. Oefentherapie helpt hierbij!

Naarmate we ouder worden krijgen we vaak ook last van wat pijntjes. De een ervaart meer pijnklachten dan de ander. 'Ouder worden komt met gebreken'. Senioren zijn vaak bang om te bewegen, hebben angst om wat er lichamelijk mis kan gaan. Maar het is juist goed om verantwoord te bewegen om het lichaam zo lang mogelijk fit te houden. Het gezegde 'Je bent zo oud als je je voelt' is er niet voor niks. Ook hier, oefentherapie helpt!

Al deze leeftijdcategorieën kunnen bij de oefentherapie terecht. Het doel hiervan is om het lichaam weer efficiënt/gezond te laten bewegen en klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen. 'Voorkomen is beter dan genezen!'

Wil je meer weten of heb je vragen? Bel naar Fysio Sluijters en vraag naar Anneke Hustings.


Scouts op bezoek bij Simeonshof

Foto: Scouting Boxtel

Boxtel - De gidsen van Scouting Boxtel waren vorige week woensdag op bezoek bij woon-zorghuis Simeonshof. Een groep van 20 meiden van 11 tot en met 15 jaar heeft samen met de senioren hapjes gemaakt en bordspellen gespeeld. Zowel de gidsen en senioren waren zeer enthousiast over deze activiteit.

Voor de scouts was dit een bijzondere gebeurtenis. Normaal gesproken gaan de meiden op woensdagavond het bos in, koken in de blokhut of spelen een spel op het veld. Een bezoek aan het verzorgingstehuis sluit perfect aan bij het scoutingspel. Zo staat scouting midden in de samenleving. De groep wil bovendien graag iets beteken voor de samenleving.

Foto: Somalische stichting Hiigsi

De eerste kennismaking was nog wat onwennig maar met de eerste activiteit, het maken van hapjes, werd het ijs snel gebroken. De scouts en senioren gingen samen aan de slag met de verschillende recepten. Daarna was het tijd voor spelletjes, rummikub, mens-erg-je-niet en er werd gekaart. Dit alles onder het genot van de eerder gemaakte hapjes.

Zowel de scouts als de senioren hebben de activiteit als zeer positief ervaren waardoor in de toekomst wellicht herhaling mogelijk is.

Voorlichtingsavond over extremisme

Boxtel - Voor de avondbijeenkomst over radicalisering onder jongeren afgelopen donderdag was grote belangstelling. Ruim 80 jongeren, waaronder jongeren onder de 18 jaar, lieten zich in het gebouw van St. Ursula inlichten door de diverse sprekers. De avond werd georganiseerd op initiatief van de Somalische stichting Hiigsi.

Op de avond onder de titel 'Jongeren beschermen tegen extremisme. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid' waren onder andere wethouder Marusjka Lestrade, Hamid Omair (voorzitter van de Moskee al fatah Boxtel), Aros Training Bureau, de veiligheidsdienst, scholen, en alle politieke partijen in Boxtel aanwezig.

De Pagaai start weer met Rondje Boxtel

Boxtel - Kanovereniging de Pagaai is weer gestart met het bekende 'Rondje Boxtel'. Deze kanotocht van zo'n 9 kilometer over de Boxtelse Dommel is inmiddels een van de toeristische trekpleisters geworden.

Na een geslaagd seizoen mét 25-jarig jubileum zijn de leden en vrijwilligers weer volop bezig geweest met de voorbereidingen voor het komende seizoen. Zo zijn de bomen rondom het clubgebouw inmiddels gesnoeid en de kano's en toebehoren van het nodige onderhoud voorzien.

Ook dit seizoen is er weer een aantal activiteiten gepland zoals het jaarlijks terugkerende activiteit 'Boxtel by night' op de tweede zaterdag van september. Die dag valt dit jaar op 10 september. Ook de Munseltocht (voor mensen met een beperking) met een tandemkano en de lichtjestocht met Allerheiligen (november) zijn weer in de agenda geprikt.

Geïnteresseerden voor het rondje Boxtel kunnen een reservering doen, met eventueel een aangepast arrangement (barbecue of iets dergelijks na de tocht). Voor info en reservering kun je terecht op de website: www.depagaai.nl of via: 06-20082982. Ook is de vereniging nog op zoek naar nieuwe leden, die zich via dezelfde weg kunnen aanmelden.

Jan Juffermans

Foto: Nick Geerlings

Wie kent hem niet? Jan Juffermans is de bekendste Boxtelaar op het gebied van duurzaamheid en milieubewustheid. Jarenlang was hij een van de gezichten van De Kleine Aarde. Maar ook na zijn pensioen blijft hij als vrijwilliger actief om de bewustheid van mensen te vergroten bij organisaties als Transition Town en De Eetbare Siertuin. Hoe is het nu met hem?

Jan Juffermans is inmiddels zo'n bekende Boxtelaar geworden, dat het moeilijk voor te stellen is dat hij pas in 1978 hier is komen wonen. Oorspronkelijk komt hij uit Oegstgeest, waar hij opgroeide als kind van een bloemenkweker. Als kleine jongen al kreeg hij dus mee hoe de natuur werkt en hoe mensen daar invloed op kunnen hebben. Zijn vader specialiseerde zich vooral in tulpen, narcissen en in het bijzonder dahlia's. Nu nog heeft hij zijn volkstuin altijd voor minstens de helft hiermee volstaan. "Het is eigenlijk een heel bijzondere bloem, de dahlia." vertelt hij lachend. "Hoe meer je er van plukt, hoe meer bloemen hij maakt. Ik deel ze overal uit."

Jans interesse in het milieu is pas op latere leeftijd tot wasdom gekomen. In de jaren 70 woonde hij in Valkenburg en werkte bij een uitgever die zich specialiseerde in het op microfiche overzetten van boeken, zodat ze beter bewaard zouden blijven. Voor dat werk moest Jan de hele wereld over om te onderhandelen met bibliotheken en musea zodat die hun boeken beschikbaar zouden stellen. Jan zag daardoor veel van de wereld en zag duidelijk de verschillen tussen de westerse wereld en het zuidelijk halfrond.

Hij en zijn vrouw Marjanne begonnen daarom een stichting die zich richtte op die Noord-Zuid verhoudingen. Tijdens zijn werk voor die stichting leerde hij het beroemde rapport 'De grenzen van de groei' van de Club van Rome kennen. "Dat heeft mij echt wakker geschud", vertelt hij. "Een groep van vooraanstaande wetenschappers en industriëlen trok aan de bel over de staat van onze planeet. Ze maakten een analyse over hoe de wereld er over vijftig jaar uit zou zien en dat was geen rooskleurig beeld. En alles wat ze toen hebben voorspeld is uitgekomen. Ik hoorde van De Kleine Aarde en ben daar lid geworden. Toen zijn we veel bewuster gaan leven. Zelf compost maken, dubbel glas installeren en minder vlees eten."

Een paar jaar later ging Jan ook bij De Kleine Aarde werken en verhuisde het gezin naar Boxtel. Hun eigen huis werd de plek om alles uit te proberen. Het had als een van de eerste huizen in Boxtel zonnecollectoren en overal dubbel glas en door de jaren heen zijn daar zaken als een warmtepomp en infrarood kookplaten bij gekomen. "Sinds vorig jaar mei is ons huis helemaal fossielvrij en energieneutraal. Alles wat we verbruiken, wekken we zelf op. Zelfs met die oude collectoren van mij houd ik meer dan genoeg energie over om terug te verkopen aan de maatschappij, dus moet je voorstellen als ik nieuwe neem. Tegenwoordig zijn er zo veel subsidies en goedkope leningen te krijgen voor duurzaamheid dat je echt een dief van je eigen portemonnee bent als je ze niet installeert. Je kunt het ook heel goed opbouwen, stukje bij beetje. Zo kost het nooit heel veel geld en je krijgt er al meteen zo veel van terug."

In 2010 ging Jan met pensioen, ongeveer rond de tijd dat duidelijk begon te worden dat De Kleine Aarde zou gaan stoppen. "Het was een goed idee om te stoppen. Ik hoor wel eens van mensen dat ze denken dat De Kleine Aarde failliet gegaan is, maar daar wil ik heel duidelijk over zijn, dat is niet het geval. Het kwam gewoon doordat al die dingen die wij deden, zoals windenergie en ecologische landbouw, ondertussen gemeengoed waren geworden. Het had gewoon geen meerwaarde meer. Toch hebben we door de jaren heen heel veel goede dingen ontwikkeld en veel mensen bewust gemaakt."

Zijn pensioen heeft niet veel veranderd aan het leven van Jan. "Ik ben eigenlijk gewoon doorgegaan met wat ik deed, maar dan met meer vrijheid. Ik zet me nog steeds in voor de volgende generaties. Ook al ben ik al 70, ik wil wel dat ik de laatste jaren van mijn leven onderdeel ben van de oplossing en niet van het probleem. Een ding wat wel erg leuk is om te vertellen, is dat ik sinds kort aandeelhouder ben van Shell. Ja, ik zie je kijken, maar het is eigenlijk een briljant idee. Kijk maar op www.follow-this.org. Het idee is om massaal aandelen van Shell te kopen en zo van Shell een groen bedrijf te maken. In mei is er een aandeelhoudersvergadering om dat voor elkaar te krijgen. Er zijn al enorm veel mensen bij aangesloten, en er wordt geprobeerd om bijvoorbeeld ook de pensioenfondsen aan boord te krijgen. Als het lukt is Shell in 2030 een van de groenste bedrijven ter wereld. Ze ergeren zich groen en geel aan ons, maar wij veranderen ze van geel naar groen."

"Het is maar een van de projecten waar ik op dit moment mee bezig ben. Het is een heel interessante tijd voor duurzaamheid. Veel overheden hebben afgesproken dat ze het milieu minder gaan belasten, maar er wordt te weinig aan gedaan. Nederland houdt zich zelfs niet aan de afspraken die het op Europees niveau zelf heeft gemaakt. En hetzelfde geldt hier in Boxtel. De nota Boxtel Energieneutraal 2040 was heel ambitieus, maar zoals het er nu voor staat wordt het niet gehaald. En dat is jammer. We mogen de zaak van volgende generaties niet laten afhangen van partijpolitiek. Nu al vallen er zo'n 400.000 doden per jaar als direct gevolg van de veranderingen in het klimaat. Door windhozen, landverschuivingen, mislukte oogsten en dat soort zaken. Maar zelfs dat valt in het niet bij de 4,9 miljoen doden per jaar door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat wil je toch van de daken schreeuwen? Als je hen tegenover de overlast van een windmolen in je achtertuin stelt, is het toch overduidelijk wat we moeten doen? Voor mij in ieder geval wel."

Afsluiting drie weken dansen bij de Oversteek

Foto: Sander van Kasteren

Liempde - De leerlingen van basisschool De Oversteek sloten vrijdag het drie weken durende dansproject 'Dansend naar school' af met een spetterende dansshow die de hele ochtend duurde.

Tijdens de opening drie weken geleden kregen zij onder andere traditionele volksdansen, tribal dansen, streetdance en breakdance te zien. De afgelopen drie weken stonden in het teken van het instuderen van de dansvoorstelling, maar vooral van het plezier hebben in het bewegen.

Meester Edwin opent de voorstelling: "Een slechte dans bestaat niet. Dansen is keileuk!" Dat blijkt. De kinderen hebben allemaal een grote glimlach op hun gezicht tijdens, voor of na hun voorstelling. Onder andere de vogeltjesdans en de macarena, maar ook nummers van Rihanna komen voorbij.

Spectaculair is ook de breakdancegroep met kinderen uit groep zes die op hun hoofd staan en allerlei acrobatische fratsen uithalen. Zelfs een rolstoel wordt voor de dag gehaald om mee te doen aan de dansmoves. Anke Poort van de projectwerkgroep dans verklapt dat er een paar leerlingen tussen zitten die al langer dan drie weken geoefend hebben: "Vooraf werden al workshops breakdance aangeboden door Ranil van Peperstraten." Met de projectweken werden de leerlingen tijdens de gymles begeleid door Buurtsport Boxtel. Na school waren er voor de kleinsten Nia-workshops. Ook tijdens de andere lessen was er in de afgelopen weken extra aandacht voor dans, zoals bij tekenen, waar de scholieren dansers op papier zetten.

En de kinderen? Die genoten er van. Hoewel een groepje meiden wel toegeeft zenuwachtig te zijn voor hun dansuitvoering. Als ze eenmaal bezig zijn blijkt de spanning overbodig te zijn: ze zetten een prima dans neer. Al dansend kan De Oversteek de meivakantie in.


Lieve lezers,

Terwijl ik mijn kater van Koningsnacht en -dag wegspoel, mijn opbrengst tel van de vrijmarkt en de rood wit blauwe vlaggetjes van mijn wangen veeg (ja, ik kwam ze ook tegen op andere plekken), schrijf ik deze column voor jullie. Het gewone leven wordt weer enigszins opgepakt in Boxtel, en dat betekent dat de mensen na alle stormachtige Koningsdagactiviteiten weer aan het werk gaan. Zo ook de ambtenaren van het gemeentehuis.

Deze ambtenaren hebben het nogal hoog in het bolletje, geloof ik. Ik bedoel, we hebben in Boxtel meerdere keren gezien dat mijn Makkers van Markt 1 lijden aan een bepaald soort indentiteitscrisis. De diagnose: men is ervan overtuigd dat Boxtel Den Bosch is.

De stadsmuur ontbreekt. Het inwonersaantal ontbreekt. Een groot centrum ontbreekt. Toch denken we met z'n allen dat we even groot zijn als Den Bosch. Het is in eerdere situaties gebleken. Ik bedoel, Benkskesgate was er een voorbeeld van. We blazen met z'n allen zo hoog van de toren, terwijl die toren in werkelijkheid een klein huizenblokje is tussen volgepakte wolkenkrabbers. Om over de parkeervergunningen maar te zwijgen. Laten we het in godsnaam niet meer hebben over dat Plan Uit De Hel, waaruit verkeerstechnisch blijkt dat Boxtel denkt een grote stad te zijn, maar waardoor het ironisch genoeg alleen maar kleiner zal worden.

Met dit alles in gedachten loop ik naar het gemeentehuis. Ik moet namelijk een formulier inleveren. Gewoon een formulier, dat al volledig ingevuld is door mij. Helemaal af. Alleen nog even bij de gemeente inleveren.

Terwijl ik binnenstap bij Markt 1, zie ik de nieuwe inrichting van het pand en bedenk ik me van welk geld dit gedaan is, en welke metropool hier als voorbeeld voor gediend heeft. Ik loop naar de balie toe en leg het formulier op de toonbank. Beleefd geef ik aan dat ik dit formulier kom inleveren - zoals op de onderkant staat: 'inleveren bij de gemeente Boxtel'.

Krijg ik dus doodleuk de opmerking dat er een afspraak gemaakt moet worden om dat in te leveren. Ingevuld en wel. Wat 'ie dan op dat moment dus al is. Bij de gemeente. Waar ik dus op dat moment al ben. EEN AFSPRAAK! Ik bedoel, dat is toch wel de grootheidswaanzin die past bij mijn Maten van Markt 1.

Dus. Ik die afspraak gemaakt. Anderhalve week later. ZIT DATZELFDE MENS DAAR! Met open mond heb ik het formulier op de toonbank gekwakt en mezelf gemeld. Moest ik daar ook nog tien minuten zitten terwijl zij dat formulier checkt. Ook zoiets. Helemaal verbouwereerd ben ik toen het gemeentehuis uitgelopen.

Lieve mensen. Laten we nu alsjeblieft accepteren dat we Boxtel zijn. En alle gemakken en ongemakken accepteren die horen bij klein zijn. Ik denk dat dat voor iedereen beter is, hier in Calimero City.

Liefs!

Foto: Heemkundekring Boxtel

3569

Huize Het Hof. Het oude Hof werd gebouwd in 1662 Het huidige Hof is gebouwd in het begin van de 20e eeuw door het echtpaar Janus van Oerle- van de Ven. Later hebben hier o.a. gewoond de notarissen P. Mertens, J, Mannaerts en P. Mertens jr. In de jaren 50 van de vorige eeuw heeft er ook een afdeling van Gemeentewerken in gezeten en weer later een verloskundige praktijk. Heden heeft het pand een horecabestemming. De foto dateert van 1906. Merk op dat de thans veel besproken kastanjeboom reeds een flinke omvang heeft en dus meer dan 110 jaar oud is.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

VVD

Foto: VVD

DE KLEINE AARDE
We waren verrast door de prachtige plannen en goed verzorgde presentaties. Wij pleiten er dan ook voor om de niet gekozen initiatieven niet in de la te leggen maar verder uit te werken. Over de keuze voor één van de initiatieven en de manier waarop deze te maken is valt veel te zeggen. Een matrix is altijd op meerdere manieren te interpreteren en is slechts een hulpmiddel. Als verantwoordelijk raadslid en om alle objectiviteit te waarborgen heeft VVD daarom de matrix geheel op eigen wijze ingevuld en daarmee de gestelde kaders en speerpunten van de coalitie als leidend genomen.

Het gevolg was, dat onze keuze afwijkt van het voorstel van het college. Niet omdat er geen zorgvuldigheid zou zijn betracht, niet omdat wij een waarde-oordeel willen uitspreken, maar omdat de nuances en uitgangspunten voor VVD anders liggen. Wij zijn onder de indruk van de plannen van Het Collectief, maar niet op deze locatie. De tijd heeft ons ingehaald en we moeten rekening houden met de huidige omgeving en bereikbaarheid van De Kleine Aarde. Ook de omvang van het perceel zal op termijn tegen dit initiatief gaan werken. Wij willen Boxtel een sterke MBO-plaats maken. Dit juichen wij toe, maar dan moeten we vooruit denken en uitbreidingsmogelijkheden bieden. De nieuwe Techniekhal van Helicon biedt in die omgeving meer mogelijkheden voor dit hele plan rondom MBO-scholen. Een appartementencomplex vinden wij niet wenselijk op De Kleine Aarde maar deze pilot zou perfect passen in een nieuw op te zetten nieuwbouwlocatie, die we op korte termijn zullen moeten realiseren. De financiële kant van het initiatief van Het Collectief stelt ons niet gerust en de slagvaardigheid met zoveel belanghebbenden is ook een punt van zorg.

Plan van der Vorst/Peijnenburg geniet onze absolute voorkeur. Allereerst door de snelheid van handelen, de korte lijnen en de financiële afwikkeling en zekerheid. Dit plan eerbiedigt de historie van het perceel en past het best in de omgeving. De intenties van het Legaat van Cooth komen tot hun recht en er ligt een keiharde garantie voor de komende 10 jaar. Wij willen de economie in Boxtel stimuleren en hebben het steeds over goed faciliteren van ondernemers. Hier hebben we twee lokale ondernemers die hun kwaliteiten bewezen hebben, die op eigen kracht De Kleine Aarde in oude luister herstellen. Het gevraagde bedrag wordt direct betaald en het plan wordt gedragen door de omgeving. Als wij toekomstgericht denken, dan moeten wij ervoor zorgen, dat binnen 10 jaar de duurzame insteek van Boxtel niet alleen op deze 3,5 ha ligt maar dat we meerdere iconen opbouwen die het gedachtegoed van duurzaamheid in de breedste zin van het woord uitstralen. Bovendien kunnen wij ons niet permitteren om nog eens financiële risico's te nemen. Onze Algemene Reserve staat dat domweg niet toe. Het initiatief van 'Burgers voor de Kleine Aarde' is financieel (nog) niet volledig waterdicht maar verdient het om betrokken te worden in de gekozen partij.

Combinatie95

Foto: Combinatie 95

De Kleine Aarde
Er is de Boxtelaren veel aan gelegen dat het gedachtegoed van De Kleine Aarde van weleer behouden blijft. Daartoe hebben een vijftal plannenmakers hun ideeën bij de gemeente ingediend.

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad in meerderheid gekozen voor het Collectief. Dit Collectief, bestaande uit de MBO-scholen Helicon Opleidingen, Summa College en SintLucas, Heijmans, Woonstichting St. Joseph, Maris Projects en Waterschap De Dommel, krijgt de gelegenheid het gedachtegoed van De Kleine Aarde nieuwe vorm te geven. Het is een ambitieus plan dat onze gemeente opnieuw op de kaart zet. En ook financieel is het goed voor Boxtel. In een door de raad aangenomen motie wordt het College van B&W wel dringend verzocht om een samenwerking tussen het Collectief en het initiatief 'Burgers van De Kleine Aarde' mogelijk te maken. Beide initiatieven vullen elkaar namelijk goed aan.

Combinatie95 is gelukkig met deze keuze, maar ook met het bijkomende voordeel dat de grond grotendeels in eigendom blijft van de gemeente, waardoor deze historische, groene locatie gewaarborgd blijft voor Boxtel en voor de wijk Munsel/In Goede Aarde.

Wachttijden dubbele overweg
Op 29 maart jl. heeft Combinatie95 vragen gesteld over de lange wachttijden bij de dubbele overweg. Nu nog worden de overwegen gesloten op het moment dat de (stop)trein stopt in Boxtel. Dat is niet logisch, beter zou zijn dit te doen bij vertrek van de trein. Dit zou moeten gaan met een geautomatiseerd systeem.

Gebleken is dat reeds in 2013 door ProRail onderzocht is of de wachttijden verkort konden worden. Uit simulaties blijkt dat de wachttijden voor beide overwegen met 40 seconden per keer dat de bomen sluiten, verminderd kunnen worden. Per dag staan inwoners en bezoekers van Boxtel op dit moment circa 48 minuten nutteloos en onnodig te wachten. Echter door ProRail is ook aangegeven dat dit pas in de tweede helft van 2017 gerealiseerd kan worden. Wij hebben het College gevraagd bij ProRail aan te dringen om eerder te komen tot kortere wachttijden.

Combinatie95 heeft altijd een luisterend oor. Zeker als burgers daar om vragen. Graag willen wij uw vragen beantwoorden. U kunt contact opnemen met een van onze fractieleden of via onze website www.combinatie95.nl

Fractie Combinatie95

Circo Circolo in een nieuw jasje

Liempde - Circo Circolo wordt omgedoopt tot Festival Circolo. Het is één van de veranderingen die het tweejaarlijkse circusfestival, dat dit jaar de zesde editie beleeft, ondergaat. Over een half jaar, op vrijdag 21 oktober, gaat het festival van start.

Vanaf de start brengt het vertrouwde Brabantse festival in de herfstvakantie wederom (inter)nationale circusprogrammering naar Landgoed Velder in Liempde. Dit jaar met een aangepast festivalconcept en een opgefriste huisstijl. De nieuwe naam is volgens de organisatie makkelijker uit te spreken en maakt duidelijker dat het een meerdaags circusfestival is waar je de hele dag van alles kunt beleven. Kijk voor de nieuwe huisstijl op de vernieuwde website: www.festivalcircolo.nl.

Aan de nieuwe naam is een pay-off toegevoegd: feels like circus. Hiermee wordt duidelijker dat Festival Circolo eigentijds circustheater presenteert vanuit de hele wereld. Circus dat zich vermengt met moderne dans, muziek, vormgeving en theater staat centraal.

Landgoed Velder vormt weer het festivaldecor, maar het terrein wordt anders opgezet. Bezoek de food court met buitenbar en warme vuren, bestel een Jheronimus Bosch menu in het restaurant in een transparante tent zodat je niets mist van de sfeer buiten of ga met je (klein)kinderen naar de schommels of slacklines bij de bomen.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
29-04 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
30-04 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
04-05 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: het gemeentehuis is gesloten op:
Donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag
Vrijdag 6 mei, lokale vrije dag

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 17

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-De Beemden naast huisnummer 3        rooien: 1 eikenboom uit weiland achter stal
-De Beukums 108                uitbreiden woning aan zijgevel
-Steegstraat 3                 bouw loods aan achterzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Essche Heike 1b                uitbreiden bijeenkomstruimte Bijenhal 't Raathuijs
-Hoek Geelderseweg - Langenberg        rooien: 28 populieren
-Mijlstraat ten noorden van huisnummer 141a plaatsen herdenkingsplaquette op stenen sokkel in groenstrook ter nagedachtenis gliderlandingen in september 1944
-Oude Postbaan 29                splitsen woonboerderij in 2 woningen
-Jacob Reutenlaan 1                herbouwen tussenlid tussen woning en loods

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
-Goorestraat 1                 wijzigen rundveehouderij

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Auto op A2 in brand

Boxtel - Op de A2 ter hoogte van Classic Park is woensdagavond een auto volledig uitgebrand. Voor zover bekend zijn er bij de autobrand geen gewonden gevallen.

Omstreeks 18.15 uur werd de brand gemeld. Vanwege de brand stond op een bepaald moment drie kilometer file op de A2 richting Eindhoven.

Boxtelaar bespuugt en bedreigt plaatsgenoot met de dood

Boxtel - Een 36-jarige Boxtelaar is donderdagavond aangehouden omdat hij een 27-jarige plaatsgenoot met de dood zou hebben bedreigd. De aanhouding vond plaats even voor 21.00 uur in de buurt van de woning van de verdachte.

Het slachtoffer en de verdachte kennen elkaar. De bedreiging volgde volgens de politie op een zakelijk conflict. De verdachte zou het slachtoffer voor diens woning hebben bedreigd en tweemaal in het gezicht gespuugd hebben.

Na zijn aanhouding werd de man overgebracht naar het politiebureau. De man zit nog vast voor verder onderzoek.

Flinke blikschade bij aanrijding Brederodeweg

Boxtel - Bij een kop-staartbotsing op de Brederodeweg zijn donderdagochtend twee auto's flink beschadigd geraakt.

Omdat een ongeval met beknelling was doorgegeven rukten de hulpdiensten in eerste instantie groots uit, maar iedereen kon op eigen kracht de voertuigen verlaten. De bestuurster van een van de auto's werd wel uit voorzorg met de ambulance naar het ziekenhuis genomen omdat zij last had van haar nek.

Dievengilde slaat toe in Selissenwal

Foto: Gijs Leermakers

Boxtel - Het dievengilde heeft afgelopen week in de nacht van dinsdag op woensdag flink huisgehouden in de Boxtelse woonwijk Selissenwal. In de omgeving van de Baandervrouwenlaan werd bij minimaal acht auto's ingebroken. De inbrekers hadden het met name interesse in airbags en navigatiesystemen.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Bart Wellerd
Foto: Bart Wellerd

Gaslek Dr. de Brouwerlaan

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Vanwege een gaslek op de kruising Doctor de Brouwerlaan en de Nieuwe Nieuwstraat werden beide straten maandagochtend afgesloten voor al het verkeer. Het lek ontstond bij graafwerkzaamheden. Tot in de wijde omtrek was een gaslucht te ruiken.

Honkballers Ducks winnen ruim

Oosterhout/Moergestel - Zondag stond er voor de dames van Ducks een bekende van vorig seizoen op het programma: Twins uit Oosterhout. Deze uitwedstrijd werd ruim gewonnen met 3-16. De mannen deden het ook goed en wonnen hun uitwedstrijd tegen Roef! uit Moergestel met 10-15.

In Oosterhout begon Ducks matig aan slag en kreeg de ploeg niet meteen grip op de pitcher. Daardoor bleef de stand na de eerste inning 0-0. Ook in de tweede inning lukte het de dames van Ducks niet om het eigen spel te spelen en scoorden zij niet. Dit gold ook voor Twins. In de derde inning kregen de dames van Ducks eindelijk grip op de pitcher en werden honkslagen geslagen. Ducks scoorde zes keer. Tussenstand: 0-6 in het voordeel van Ducks. In de vierde inning scoorde Ducks nog vijf keer. De tussenstand was inmiddels 3-11. In de vijfde inning scoorde Ducks nog vijf keer en werd de eindstand vastgelegd op 3-16. Daarmee is eerste overwinning voor de dames van Ducks binnen.

Senioren
De mannen van Ducks speelden zondag tegen Roef! uit Moergestel. Ducks begon zwakjes aan slag, maar startend werper Jeroen van Nes startte sterk waardoor Roef! ook niet tot scoren kwam. Ducks herpakte zich en scoorde vier punten op een aantal mooie honkslagen. Ducks wist de score gedurende de wedstrijd uit te bouwen en incasseerde tot aan de zesde inning nog maar één punt. Tussenstand: 2-9. In de zesde inning kreeg Van Nes het zwaar te verduren. Roef! pakte maar liefst zes punten terug. Ducks reageerde en scoorde mede door goede honkslagen van Bram van der Horst en Jeroen van Nes. De eindstand werd een royale winst voor Ducks: 10-15. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Jeroen van Nes met 4 uit 4, vijf punten binnen geslagen en twee zelf gescoord.

Geerta Pluut en Peter de Rooij winnen Dubbeltoernooi BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd het seizoen 2015-2016 afgesloten met het spelen van de laatste wedstrijden in het Dubbeltoernooi waarin door elf duo's werd deelgenomen.

Vorige week werden de poulewedstrijden gespeeld en nu werd via kruiswedstrijden bepaald wie de finalewedstrijd zouden spelen. Geerta Pluut van Rotsvast en Peter de Rooij van Taverbo Sabo 4 bleven vorige week in poule twee al ongeslagen en namen het nu op tegen de nummer twee van poule een Cees Hems van Taverbo Sabo 1 en Joop van Eijk van Taverbo Sabo 2.

In een spannende wedstrijd trokken Geerta en Peter met 3-1 games de winst naar zich toe. In de andere wedstrijd speelden Hans Stoker van Grand Café Rembrandt en Ad van Weert van Sabo Boxtel als winnaar van poule een tegen nummer twee van poule twee Piet Wouters van team De Dommel en Mari van Dijk van Taverbo Sabo 2. Het laatstgenoemde duo had geen schijn van kans op de overwinning en werd door Hans en Ad met 3-0 verwezen naar de wedstrijd om de derde en vierde plaats. In een spannende finale werd gevochten om de felbegeerde titel en de bijbehorende bekers. Geerta en Peter gingen uiteindelijk met de winst lopen door de wedstrijd met 3-1 in hun voordeel te beslissen. Piet Wouters en Mari van Dijk wonnen hun partij van Cees Hems en Joop van Eijk en eindigden daarmee op de derde plaats. De vierde plaats was voor Cees en Joop. Ook de om andere plaatsen werd eerst in kruiswedstrijden gespeeld waarna de plaatsen werden verdeeld in beslissingswedstrijden. Later op de avond werden de prijzen van de verschillende onderdelen van de BRTC uitgereikt. Ook waren er enkele ludieke prijzen van team Bat Boys voor o.a. team De Dommel dat door Paul Kuijs dichterlijk werd toegesproken en van De Firma Fotografie die symbolisch de rode lantaarn die ze vorig jaar ontvingen teruggaven aan de Bat Boys.

Tabitta twee medailles en 19 finaleplaatsen rijker

Pupillen 2 N1: Mijke, Lotte, Fenne, Sam en Floor. Foto: Sandra Janssen

Wieringerwerf - Tabitta was afgelopen zaterdag zeer succesvol in Wieringerwerf op de landelijke halve finales in de hoogste niveaus. Met zeven allround tickets voor de landelijke finale en twaalf voor de toestelfinales in Ahoy staat Boxtel weer goed op de kaart.

Marilène Liem. Foto: Sandra Janssen

Vroeg in de ochtend kwam Marilène Liem in actie. Zij is van regionaal niveau bij haar oude club naar landelijk het hoogste niveau pupil 1 N1 bij GV Tabitta gegaan en liet zich niet uit het veld slaan. Op sprong had ze veel energie en behaalde ze haar eigen doel, sprongfinale in Ahoy. Tevens plaatste ze zich voor de allroundfinale (zevende) en is ze reserve in de toestelfinale balk.

In ronde 2 kwamen vijf pupillen 2 N1 in actie, opvallend veel deelneemsters van één vereniging in dit hoge niveau. Ze werden opgesplitst over baan 1 en baan 2:
Baan 1: Floor de Wolf turnde een sterke meerkamp en mocht daarmee het zilver in ontvangst nemen. Dat ze een echte allroundturnster is bewees ze door op sprong (1), brug (4) en vloer (4) een toestelfinale en op balk (5) een reserveplek binnen te slepen.
Sam Sieben liet zien dit jaar niet voor niets te zijn gepromoveerd. Naast een allround finaleplaats (7) behaalde ze ook tickets voor de toestelfinales sprong (gedeelde eerste plaats met Floor) en balk (2).
Fenne van Haaren liet bij de start op vloer wat punten liggen, maar sloot de wedstrijd sterk af met een reserveplaats (5) op brug en een gelukte balkoefening. Ook Fenne (9) mag naar de allroundfinale.
Baan 2: Mijke Jansen wist net als vorig jaar op het juiste moment te pieken. Allround mocht ze de bronzen medaille in ontvangst nemen. Ook Mijke behaalde het hoogste sprongpunt van haar baan, waarmee Tabitta drie turnsters in de sprongfinale heeft die zichzelf als (gedeelde) eerste plaatsten. Naast de allroundfinale en sprongfinale, plaatste Mijke zich ook nog voor de brugfinale (3).
Lotte Langerwerf had een lastige voorbereidingsperiode, waardoor besloten moest worden aangepast te turnen. Met 40 punten zou ze een finaleplaats halen, maar ze miste deze met 39.934 op 'n haar na. Met een nieuw element op brug en een ruim verbeterde vloeroefening mag ze toch trots zijn.

In de middagwedstrijd kwamen Shadé van Oorschot en Donna van Wijgerden in actie bij de Jeugd N1. Er zijn in Nederland nog maar twintig turnsters die meedoen op dit hoge niveau. Shadé turnde op brug succesvol een nieuwe oefening met reus voorover, deze leverde de tweede score op. Ook op sprong (7), balk (7) en vloer (6) behaalde Shadé de toestelfinales. Met plaatsing voor de allroundfinale (5) en vier toestelfinales haalt ze het hoogste haalbare aantal NK-tickets binnen.
Donna van Wijgerden turnde voor het eerst de anderhalve schroef achterover in de wedstrijd, die mooi werd uitgevoerd. Hier en daar maakte ze kleine foutjes. Door op alle toestellen gemiddeld te scoren mist ze net de toestelfinales in Ahoy. Wel plaatst ze (13 allround) zich ruimschoots voor de landelijke allroundfinale.

Op 22 mei komen de N2 turnsters van Tabitta in actie op de laatste halve finales.

Rugbyers Ducks walsen over Groningen heen

Groningen - De Oysters/Ducks traden voor de derde ronde in de beker aan in en tegen RC Groningen. Er werd stevige tegenstand verwacht en het combinatieteam was op het ergste voorbereid. Dit viel echter alles mee.

De verre reis zat blijkbaar niet in de benen, want de bezoekers speelden fris en gretig, wat al snel een 0-7 voorsprong opleverde. Weldra bleek dat Oysters/Ducks te sterk was voor de Groningers. Het eerste half uur hield de thuisploeg nog redelijk stand, echter toen kwam de scoringsmachine op gang. Dit resulteerde in een ruststand van 0-24.
In de tweede helft bleef Oysters/Ducks gestaag doorgaan. Pim van Esch scoorde de laatste try en conversie en bracht hiermee de eindstand op 0-73. Door deze monsteroverwinning mag Oysters/Ducks zondag de halve finale spelen tegen Zaandijk Rc uit Zaandam. Bij weer een overwinning komen ze in de finale die op het rugbycentrum in Amsterdam wordt gespeeld. De rugby jeugd kan daar komende zaterdag ook naartoe om de rugbyinterland Nederland-Polen te kijken. Jeugdspelers die nog mee willen moeten zich opgeven bij hun trainer.

HCB'92 laat het thuis afweten

Foto: HCB'92

Boxtel/Castricum - De D-jeugd van HCB'92 behaalde afgelopen weekend een nipte thuisnederlaag tegen Acritas uit Bakel. Het werd 7-8. Ook de Meisjes B gingen thuis onderuit met 8-15 tegen Aristos uit Best. Het rolstoelteam van HCB speelde haar allereerste toernooi en werd daarbij derde. Daarbij werden, niet geheel onverdienstelijk, 2 uit 4 partijen gewonnen.

Zaterdagmorgen kwam de D-jeugd van Acritas uit Bakel op bezoek in Boxtel. Uit voorgaande wedstrijden was bekend dat beide teams aan elkaar gewaagd waren. HCB'92 startte goed, vooral verdedigend. Waud Berkien stond zijn mannetje in de goal. Via Bart Strik en Lieke van Rooij liep HCB uit tot 3-0 voorsprong. Ook Anouk Foolen vond het Bakelse doel, zodat de ruststand op 4-2 kwam. De tweede helft kwam Tess Berkien op stoom. Ze wist wel drie maal het doel van Acritas te vinden. Helaas leed HCB'92 aantal keer balverlies waaruit 3 break-outs gescoord werden. In laatste fase van de wedstrijd verslapte de Boxtelse verdediging wat. Hierdoor trok Acritas aan het langste eind. Eindstand 7-8.

Meisjes B
De B-jeugd HCB'92 ontving op zaterdagmorgen in Sporthal de Braken Aristos uit Best. Beide teams treffen elkaar ieder jaar in veld- en zaalcompetitie. Hierdoor is de speelwijze van sommige Aristos meisjes bekend in Boxtel. HCB legde direct nadruk op de speelsters die met extra aandacht verdedigd moesten worden. Desondanks opende Aristos de score. Gitte Vanhout maakte al snel de gelijkmaker. HCB had in de eerste helft haar verdediging op orde en er werd goed aangesloten. Aristos kon moeilijk ruimte vinden om te scoren. Toch was er bij beide teams geen gebrek aan creativiteit en werden over en weer doelpunten gemaakt. Door mooi samenspel van Lieke van Rooij en Manon Vriens werd kort voor de rust de stand op 6-6 gebracht. HCB kwam de hele tweede helft niet meer in het spel zoals in de eerste 25 minuten van de wedstrijd. De Boxtelse meisjes konden Aristos niet meer bijbenen en ze verspeelden met enige regelmaat de bal. Aristos nam hierdoor een voorsprong van 6-9. Waar in de eerste helft Aristos moeite had met de HCB-verdediging, was daar in de tweede helft geen sprake van omdat de HCB-meisjes verzuimden elkaar rugdekking te geven. Het geloof in goede afloop zakte weg en HCB gaf de tegenstander alle ruimte om het doelsaldo op te vijzelen. Scheidsrechter Gina Smulders kende HCB nog 2 penalty's toe, maar beide werden geweerd door uitstekend keeperswerk van de goalie van Aristos. Bij het laatste fluitsignaal stond een stand van 8-15 in het voordeel van de bezoekers op het scorebord.

Rolstoelteam
Opgetogen vertrok het rolstoelteam van HCB'92 zondagmorgen in alle vroegte naar Castricum om daar haar eerste wedstrijden te gaan spelen op het Ada Stam rolstoelhandbaltoernooi. Anderhalve maand geleden organiseerde HCB'92 een rolstoelhandbalclinic om deze tak van sport te lanceren in Brabant. Inmiddels zijn er 13 personen die zich bij de club hebben aangemeld. Na slechts zes trainingen was dan nu de vuurdoop. Bijna het complete team met enkele fanatieke supporters waren present om deze dag mee te maken. Jarno van Wanrooij schreef de primeur op zijn naam, want hij scoorde het allereerste doelpunt voor rolstoelteam HCB'92. Met zijn behendigheid en snelheid was hij regelmatig de tegenstander te snel af. Aan het toernooi deden 5 teams mee: gastteam CSV, het team dat 2,5 jaar geleden is gestart met rolstoelhandbal, SEW, Quintus met 2 teams, en HCB'92. Van de vier te spelen wedstrijden won HCB'92 er twee. Alleen SEW en CSV waren een maatje te groot voor HCB. Niet gek als je bedenkt dat CSV vorig jaar Europees Kampioen werd. Vanuit de andere deelnemende teams was er bewondering voor HCB'92 dat in zo'n korte tijd een heel hecht en goed spelend team heeft gevormd. Bijna alle HCB-teamleden hebben op hun eerste toernooi gescoord. Het team werd beloond met de derde prijs. HCB heeft tijdens deze dag ook veel 'tips en tricks' in zich opgenomen en gaan de komende weken flink trainen om op 22 mei 2016 bij de Paragames in Schijndel nog beter aan de start te verschijnen.

Taverbo/Sabo verliest van kampioen

Roel van Lokven, Guido van de Braak, Rob Scholten, Henk van der Pas en Jos van Stekelenburg. Foto: De Comsche Hoeve

Boxtel - In de laatste speelronde van de NTTB-competitie leed het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo in de hoofdklasse A een 7-3 nederlaag tegen kampioen Bergeijk. In de hoofdklasse B eindigde het reeds gedegradeerde Taverbo/Sabo 2 het seizoen met een 6-4 overwinning op Taveres. Kampioenschappen werden er behaald door Taverbo/Sabo 6, 7 en 10. Zij pakten de titel in respectievelijk de vierde, vijfde en zevende klasse.

Voor Taverbo/Sabo 1 stond er in de laatste speelronde van de hoofdklasse A weinig meer op het spel. Een ruime overwinning op kampioen Bergeijk zou de Boxtelse ploeg nog wel naar een eervolle tweede plaats hebben gebracht maar dit bleek te veel gevraagd. In eigen huis werd met 7-3 verloren. De winstpartijen kwamen op naam van Teun Vlaminckx en Danny Smits. Laatstgenoemde pakte samen met Michel Sperling ook een puntje in het dubbelspel. Aanvoerder Vlaminckx was nog dicht bij een stunt tegen voormalig eredivisiespeler Marco Bottram maar de voorsprong die hij had opgebouwd bleek niet voldoende voor de winst. Taverbo/Sabo 1 eindigde het seizoen derhalve op een derde plek en zal in de najaarscompetitie opnieuw zijn pijlen richten op het kampioenschap in de hoofdklasse en de zo vurig gewenste promotie naar de landelijke derde divisie.

Een dag eerder had Taverbo/Sabo 2 in Eindhoven het seizoen in de hoofdklasse B al afgesloten met een fraaie overwinning op Taveres. Beide ploegen waren al gedegradeerd en op het spel stond nog slechts de rode lantaarn. Omdat Taverbo/Sabo koste wat kost niet als laatste wilde eindigen ging de ploeg er nog een keer vol tegenaan. De sterke Qiang Wang bleek opnieuw niet te verslaan maar tegen zijn teamgenoten pakte Taverbo/Sabo juist voldoende punten om de laatste plek over te dragen aan de Eindhovense studenten: 4-6. Henk Mangnus kwam tegen zijn oude club tot een winstpartij, Erik Mangnus en Jasper van der Aa wonnen ieder tweemaal. De gebroeders Mangnus pakten ook het achteraf cruciale punt in het dubbelspel. Taverbo/Sabo 2 kan zodoende met opgeheven hoofd de hoofdklasse verlaten en zal volgend seizoen trachten zo snel mogelijk terug te keren op dit niveau, waar het gezien het vertoonde spel in deze competitie zeer zeker thuishoort.

Vrijdagavond was een succesvolle avond voor de Boxtelse tafeltennisvereniging, daar er maar liefst drie teams een kampioenschap mochten vieren. Taverbo/Sabo 6, met Daan de Koning, Thomas Schets, Walter Peltenburg en Wilbert van Ruremonde, eiste na een nek-aan-nekrace met het Eindhovense Flash de titel voor zich op in de vierde klasse. Voor Ronald van Dael, Hans Stoker, Cees Hems, Hans van Haaren van Taverbo/Sabo 7 bleek een 7-3 overwinning op Always Fair ruim voldoende voor het kampioenschap in de vijfde klasse. Taverbo/Sabo 10 met Wim van Aarle, Frans van Dun, Erik van der Schoot, Bart Theeuwes pakte met groot machtsvertoon de titel in de zevende klasse, waarbij van Aarle ook nog een persoonlijk succes behaalde door de gehele competitie ongeslagen te blijven.

Afsluiting voorjaarsseizoen Taverbo/Sabo

Boxtel - Het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo heeft afgelopen zaterdag in eigen huis het voorjaarsseizoen afgesloten met een derde plaats in de Junioren tweede klasse. Dani de Rooij en Sjoerd van Heerebeek waren niet te kloppen en wonnen al hun partijen. Lars de Laat voegde hier nog een punt aan toe. Als debutanten in deze klasse hebben ze hiermee een prima prestatie neergezet. Bovendien is Van Heerebeek op een tweede plaats geëindigd in het persoonlijke klassement met een winst van 17 uit 21 gespeelde wedstrijden.

Gelijkspel was er voor het tweede jeugdteam dat Return Oss op bezoek kreeg. Op het nippertje kon dit team weer beschikken over de eerder in het seizoen geblesseerde Rick van der Schoot die meteen driemaal succesvol was. Lars Strik en Janno Vos waren ieder goed voor één punt. Hierdoor eindigt dit team met 42 punten uit tien wedstrijden op de voorlaatste plaats in de Junioren derde klasse. Ondanks zijn blessure is Rick van der Schoot toch nog op de tweede plaats geëindigd in de persoonlijke ranglijst met een winst van 18 uit 21 gespeelde wedstrijden.

Het derde jeugdteam dat uitkomt in de Starters tweede klasse liet in de laatste wedstrijd belangrijke punten liggen door in eigen huis met 1-9 te verliezen van Never Despair uit Den Bosch. Alleen Sanne van der Schoot won een wedstrijd. Gelukkig voor Taverbo/Sabo liet het derde team van Rally uit Wijk en Aalburg de week ervoor eveneens belangrijke punten liggen waardoor het derde jeugdteam met 51 punten uit tien wedstrijden uiteindelijk één punt meer heeft kunnen bemachtigen dan Rally en op het nippertje steeg naar de vierde plaats.

Comsche Hoeve kampioen

Boxtel - Team De Comsche Hoeve is door een 4-0 overwinning op Vinyl en Tapijtwinkel Boxtel niet meer te achterhalen in de eerste klasse maandag. De ploeg is daarmee de eerste kampioen van dit zaalvoetbalseizoen geworden.
Willem van de Kerkhof opende de score door een hard schot in de bovenhoek. Meteen na de pauze scoorde Rob Scholten na een snelle aanval de bevrijdende 2-0. Door Roel van Lokven en Guido van de Braak werd het uiteindelijk 4-0. Team De Comsche Hoeve bleek oppermachtig en kon het kampioenschap vieren.

Bridge Bridgeclub Revanche, 19 april A-lijn 1. H. van Esch & P. van de Ven 61,81% 2. W. van der Heijden & A. van Os 61,11% 3. G. van der Meer & P. Raaijmakers 54,63% B-lijn 1. Gerda & Ad van Lier 59,86% 2. Ineke & Berrie Marcelis 59,58% 3. Herman & Miny Deckers 57,95% Bridgeclub Revanche, 21 april A-lijn: 1. B. Marcelis & H. Heijstek 66,15% 2. H. van Esch & P. vd Ven 64,22% 3. B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,78% Bridgeclub Rembrandt, 19 april A-lijn: 1. A. Feenstra & J. Clercx 57,92% 2. F. Daniëls & Cees van der Velden 57,08% 3. J. Fischer & H. Maas 53,33% 3. J. Koppen & N. Maas 53,33% B-lijn: 1. J. van de Borne & E. Jansen 61,50% 2. A. van Zuidam-van Haren & A. van Gorp 60,42% 3. P. Schoonen & A. Schoonen 58,50% C-lijn: 1. H. Goes & P. van Steenderen 65,83% 2. C. Smits & G. Smits 62,08% 3. E. Sloot & W. Sloot 60,00%

Bridgeclub De Rots, 20 april
A-lijn: 1. J. Koppen & J. vd Biggelaar 62,91 % 2. G. Boxtel & L. Seinstra 60,83 % 3. E. Visser & P. Zuidgeest 53,75 %

Bridgeclub Boxtel, 19 april
A-lijn 1. M. Kleiss & E. Wijnen 61,50% 2. T. Walbeek & H. Wolsky 60,00% 2. D. Eltink-Steenbakkers & T. van Roosmalen-Hurks 55,50% B-lijn 1. A. Slaats-Wosyka & J. Dufornee-Hazenberg 67,19% 2. T. van der Horst-Clercx& I. Peeters-Kaanders 65,10% 3. A. van de Sande & F. van de Spijker 62,76%

Bridgeclub Boxtel, 20 april
A-lijn: 1. C. Botermans & G. Verhagen 62,50% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 57,42% 3. W. van de Heijden & P. Verstijnen 56,67% B-lijn: 1. Annie & Cees van der Velden 62,42% 2. J. Denteneer & T. Jongmans 59,13% 3. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 57,60%

Bridgeclub Boxtel, 21 april
A-lijn 1. Henk & Frank Schalkwijk 60,42 2. L. den Dekker & I. van der Meijden-vd Doelen 56,67 3. J. Jansen-Loonen & R. Koenders-van Uum 56,25% B-lijn 1. M. Klaassen-Barel & A. van der Sangen-van der Laar 71,13% 2. T. Walbeek & R. van Wersch 61,31% 3. C. Nienhuis & B. Nienhuis-Salemink 56,61%

Bridgeclub Liempde, 14 april
A Lijn: 1. Echtpaar Wagenaar 61,25% 2. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 61,11% 3. Dhr. van de Schans & Dhr. van de Steen 54,58% B Lijn: 1. Dhr. Beerens & Dhr. van Ruremonde 68,75% 2. Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 61,61% 3. Mw. Prinsen & Mw. van de Westelaken 54,17% C Lijn: 1. Mw. van de Meerakker & Mw. van Wijlick 66,25% 2. Dhr. van Pelt & Dhr. van de Heijden 61,76% 3. Mw. van Leusden & Mw. Maas 54,58%

Zaalvoetbal

Uitslagen 23 april
Feestcafe de Nozem-Filipe Mode/E.Maas        5-2
Cafe 't Geveltje-X2COM        5-4
Vouwwagenspecialist-H.v. Boxtel        4-8
Fysio de Dommel-Grieks rest Corfu        2-4
Team Elizabeth-C.J.vd Sande        0-4
Adm Jilesen-Tahadi        4-6

Uitslagen 25 april
v. Stekelenburg-Groen als Gras 8-5
Faes entertainment-Vermeer verz 2-1
Comsche Hoeve-Vinyl en Tapijtwinkel 4-0 *
Comsche Hoeve kampioen maandag 1e Klasse

Programma 31 april
17.00 Laansma Tuinen-Dongen/vd Wiel
17.45 Tahadi-Cafe 't Geveltje
18.30 X2COM-v. Stekelenburg
19.15 Gebr. Bekkers-Vouwwagenspecialist
20.00 Heva Autobedrijf-v.d. Langenberg/Fleur
20.45 H.v.Boxtel-Pika Bikes/'t Geveltje

Programma 2 Mei
19.00 Verbeij/Hanekroot-H.v. Boxtel
19.45 F.C. Blokfit-Rijschool Gestel
20.30 Green team-Cafe Markzicht
21.15 Scheutjens b.v.-Celdex b.v
22.00 Plein 2-Markzicht Boxtel

Voetbal

DVG

Uitslagen 23 april
Pupillen
DVG D2-Blauw Geel D7        3-2
FC Engelen D6-DVG D3        0-17
DVG MD1-Boxtel MD1        4-3
DVG E1-Margriet E1        1-2
DVG E2-Blauw Geel E4        0-7
ELI E2-DVG E3        0-5
DVG ME1-Achilles Reek ME1        3-4
DVG F1-Avanti'31 F1        2-2
Boerdonk F1-DVG F2        2-3
Blauw Geel F9m-DVG F3        1-0
Avanti'31 F5-DVG F4        1-0
DVG F5-Keldonk F2        1-1
DVG Mini1-Zwaluw Mini4        13-0
Best Vooruit Mini3-DVG Mini2        3-2
Junioren
Rhode A4-DVG A2        4-0
Oranje Zwart Helmond B1-DVG B1        4-3
DVG B2-Gemert B5        2-7
Erp C1-DVG C1        3-2
DVG C2-Boerdonk C1g        3-4
Uitslagen 24 april
Senioren
Wodan 1-DVG 1        0-0
HVCH 4-DVG 3        2-1
DVG 4-Avesteyn 4        1-2
DVG 5-U.D.I. '19 9        1-1
WEC 5-DVG 6        4-3
Rhode 9-DVG 7        4-0
DVG 8-U.D.I. '19 15        5-3
Dames
OSS'20 1-DVG VR1        5-0

Programma 28 april
Senioren
DVG 6-Ollandia 3        20.00
Programma 30 april
Pupillen
St. Fiducia/Elsendorp MD1-DVG MD1        11.30
DVG Mini1-ODC Mini3        9.30
DVG Mini2-Zwaluw Mini5        9.30
Zwaluw Mini6-DVG Mini3        9.30
Junioren
DVG A1-Avesteyn A1        14.30
DVG A2-NWC A4        14.30
DVG B1-Nijnsel B1        14.30
Programma 1 mei
Senioren
DVG 1-DBS 1        14.30
DVG 2-Boekel Sport 3        12.00
Rhode 4-DVG 3        12.00
DVG 4-Heeswijk 4        10.00
Bl.Geel'38 9-DVG 5        10.00
Avanti'31 9-DVG 7        10.00
DVG 8-VOW 4        10.00
Dames
WEC VR1-DVG VR1        10.00

LSV

Uitslagen
LSV 1-Boerdonk 1        0-1
LSV 2-Boxtel 5        1-5
Nieuwkuijk 6-LSV 3        0-3

Programma 30 april
LSV VE1-ODC VE1        16.00
Programma 1 mei
Elsendorp 1-LSV 1        14.30
Den Dungen 6-LSV 2        12.15
LSV 3-Elshout 4        12.00
RKDVC-LSV 4        12.30
LSV VR1-BMC VR2        11.00

LBC

Uitslagen
SBC F4-LBC F1        7-1
LBC E1-SBC E6        4-1
LBC MB1-Zwaluw VFC MB1        4-1
LBC B1-Wilhelmina Boys B2        2-4

Programma 30 april
LBC MB1-SC 't Zand        11.30
UNA B3-LBC B1        13.45

ODC/RKSV Boxtel

Uitslagen 24 april
Boxtel 1-Den Dungen 1        0-3
Boxtel VR2-Boskant VR2        3-1
EVVC 1-ODC 1        2-2

Programma 1 mei
Zwaluw VFC 1-Boxtel 1        14.30
Boxtel VR2-Tivoli VR2        12.00
ODC 1-Pinses Irene 1        14.30
ODC VR1-BMC VR1        12.15

Biljart

Standenlijst V.O.C. de Ursulanen
Bijgewerkt tot 22 april
Jaap de Wolf 13-118-253-300-0,843
Jan van der Steen 13-115-260-305-0,852
Harry Nooten 12-111-329-261-1,261
Ton van Uden 13-109-147-305-0,482
Wim van Groenestijn 13-108-154-320-0,481
Frits van Amelsfort 13-107-154-301-0,512
Mies van den Biggelaar 13-107-133-303-0,439
Gé Neuteboom 13-104-150-314-0,478
Joop Hooyer 13-101-175-302-0,579
Frans Klein 11-97-148-273-0,542
Piet de Goey 13-89-139-318-0,437
Theo Sontrop 13-81-94-299-0,314
Jacques Vousten 13-72-101-320-0,316
Wim Huismans 12-70-82-319-0,257

Handbal

Uitslagen HCB '92 23 apr 2016
HCB'92 D1-Acritas D1                 07-08
HCB'92 DB1-Aristos DB1                 08-15

Honkbal Softbal

Ducks
Uitslagen 23 april
Ducks-Roef! (softbal pupillen)        16-9
Starlights-Ducks (honkbal pupillen)        14-13
Ducks-Starlights (beeball rookies)        11-14
Ducks-Royals (honkbal aspiranten)        2-8
Uitslagen 24 april
Twins-Ducks (dames 1)        3-16
Cardinals-Ducks (heren 2)        20-4
Roef!-Ducks (heren 1)        10-15

Programma 1 mei
Radboud Rangers-Ducks (heren 2)        10.00
Maastricht-Ducks (heren 1)        14.00
Blue Birds-Ducks (dames 1)        15.00

Tafeltennis

Alle jeugduitslagen:
Taverbo/Sabo 1-ATTV 71 1        7-3
Taverbo/Sabo 2-Return Oss 1        5-5
Taverbo/Sabo 3-Never Despair 5        1-9

Uitslag Bekertoernooi BRTC
1. Geerta Pluut en Peter de Rooij
2. Hans Stoker en Ad van Weert
3. Piet Wouters en Mari van Dijk
4. Cees Hems en Joop van Eijk
5. Lothar Groth en Ad de Man
6. Uschi Meeuwis en Wim van Aarle
7. Wim Jansen en Henk van de Laak
8. Hans van Haaren en Raymond de Boer
9. Ronald van Dael en Paul Kuijs
10. Toon van Geel en Daan de Koning
11. Hans van Weert en Jan Don

Competitie
1. Taverbo Sabo 3
2. Sabo Boxtel
3. Grand Café Rembrandt.

Kampioenen Meerkampen
1e klasse
Ronald van Dael van Taverbo Sabo 1
2e klasse
Peter de Rooij van Taverbo Sabo 4
3e klasse
Mari van Dijk van Taverbo Sabo 2
4e klasse
Henk van de Laak van De Firma Fotografie

Sportiviteitsprijs
Sabo Boxtel
Stef Schellekens van De Firma Fotografie

Dressuur

Uitslagen 23 april in Best
Klasse B-L1: Eline de Bont met Misty, 1e en 2e met 183,5 en 182,5 punten
Klasse DE-M1/M2: Kim van de Sande met Tetu HS, 1e en 2e met 203,5 en 188,5 punten.
Uitslagen 24 april in Haaren
Klasse B-B Anne Teulings met Djo-djo, 2x 1e met 202 en 215 punten.

Rugby

Uitslag zondag 24 april:
RC Groningen-Oysters/Ducks        0-73
Programma zondag 1 mei:
Zaandijk RC-Oysters/Ducks        14.30


Jelt van den Langenberg rayonkampioen

Boxtel - Met een persoonlijk record van maar liefst 233 punten over 25 schoten op de 18 meter is Jelt van den Langenberg erin geslaagd om rayonkampioen regio 3 te worden.

Jelt was Vorige week zaterdag op de banen van VZOD in Veldhoven heer en meester bij de aspiranten tot en met 12 jaar. Goede vierde werd daar Senn Steenbakkers met een totaal van 208 punten en Sam Spitters werd elfde met 172 punten.
Jaap van Grinsven behaalde een mooie vierde plaats in Drunen bij de junioren met een score van 448 na 50 schoten op de 25 meter.
Beide jeugdschutters kunnen hun talent nog etaleren op het NK later dit jaar.

Gilde Sint Antonius ABT Liempde zoekt nieuwe leden

Liempde - Liempdenaren die graag jeu de boulen kunnen hun hart ophalen bij Gilde Sint Antonius ABT. Zij zijn op zoek naar nieuwe leden en nodigden geïnteresseerden dan ook uit om met leden van het gilde te komen spelen op het gildenterrein aan het einde van de Oude Dijk.

De jeu de boulers van het gilde spelen daar in de maanden april tot en met september op dinsdagavond vanaf 19.00 uur. Bij voldoende deelname kan er in compotitieverband gespeeld worden. Voor materiaal wordt gezorgd. Er zijn geen kosten aan verbonden, behalve de consumpties die genuttigd worden. Iedereen vanaf 16 jaar is van harte welkom.

Ook dit jaar weer Duo-Darttoernooi bij Taverbo/Sabo

Op de foto de winnaars van vorig jaar van links naar rechts: Kevin van de Veerdonk, Brandon van Brussel, Marcel Pijnenburg en Jan van Gerven Foto: Corné Kuijpers

Boxtel - Na het succes van afgelopen jaar organiseert Corné Kuijpers met zijn team ook nu weer het Duo-Darttoernooi in de accommodatie van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo. De tafeltenniszaal aan de Voetboog zal wederom omgetoverd worden tot een waar dartpaleis. Vorig jaar werd het evenement gewonnen door het duo Marcel Pijnenburg en Jan van Gerven. Zullen zij hun titel weten te prolongeren of krijgt het toernooi ditmaal een nieuwe winnaar?

Het Duo-Darttoernooi zal zaterdag 28 mei om 13.00 uur van start gaan. Er is plek voor vijftig koppels. Gezelligheid staat voorop maar er valt ook iets te winnen. Naast eeuwige roem liggen er voor de winnaars in alle categorieën geldprijzen klaar. Om iedereen een kans te geven om een gooi te doen naar de prijzen, zal er op verschillende niveaus gespeeld worden. Na het toernooi is er tijd voor een afterparty in de kantine van Taverbo/Sabo.
Deelnemers kunnen zich zowel als koppel als individueel inschrijven. In dat laatste geval zorgt de organisatie voor een geschikte dartpartner. Inschrijven kan via ckuijpers@hotmail.com.

Op de foto de winnaars van vorig jaar van links naar rechts: Kevin van de Veerdonk, Brandon van Brussel, Marcel Pijnenburg en Jan van Gerven Foto: Marjolein van de Laar

15 medailles voor jonge zwemmers SWNZ

Eindhoven - In het zwembad van de Technische Universiteit Eindhoven stond zondag 24 april de laatste Minioren- en Swimkickwedstrijd van het seizoen op het programma voor de zwemmers en zwemsters van SWNZ.

Drie dames kwamen uit in de Swimkick-wedstrijd, met vier medailles als resultaat. Op de 25 vlinder was er brons voor Sevanja van de Meerendonk en een vijfde plaats voor Nienke van de Burgt in nieuwe PR's. Op de 50 meter schoolslag zwommen Nienke en Sevanja twee tellen van hun PR, met respectievelijk brons en een vijfde plaats als resultaat. Kes Keij zwom de 50 vlinder en 100 school en was op beide afstanden, die ze voor het eerst zwom, de beste.\

De meer ervaren zwemmers kwamen uit in de Miniorenwedstrijd. Tasnim Bezbiz behaalde goud op de 100 meter vrij met een verbetering van acht seconden en op de 100 meter rugslag met een verbetering van ruim twintig tellen. Isa Verhagen zwom één leeftijdsgroep hoger dezelfde afstanden en behaalde eveneens twee gouden medailles. Op de vrije slag zwom ze iets boven haar beste tijd en op de rugslag was ze ruim anderhalve tel sneller dan haar oude toptijd. Dhio van der Staak, één van de twee jongens namens SWNZ, werd gediskwalificeerd op de 50 meter vlinderslag. Hij bleef op de 100 meter schoolslag een fractie boven zijn beste tijd. Sterre van den Hout haalde in haar eerste 200 meter wissel de gouden medaille. Nena van der Steen was 3,5 tel sneller dan haar oude toptijd en eindigde op de vierde plaats. Op de 100 meter rugslag verbeterden Sterre (4 seconden) en Nena (2,5 seconde) zich beiden en haalden daarmee zilver respectievelijk brons.

Bij de junioren-meiden was er een Brabantse limiet op de 200 meter vrij voor Britt Bakers, die haar PR van vorige week maar liefst 8 tellen scherper stelde. Daarmee zwom ze naar het zilver. Marit van de Kerkhof (verbetering van 28 seconden), Lotte van de Laak (anderhalve tel), Naomi Janssen (4 seconden) en Iris Verheij (bijna twaalf tellen) bezetten de plaatsen vier tot en met zeven. De enige jongen bij de junioren, Jelle Rutten, haalde dankzij een verbetering van 4 tellen een zilveren medaille. Tot slot stond de zware 200 meter vlinder op het programma. Naomi haalde een mooie zilveren medaille in een verbetering van haar PR met vijf seconden. Jelle verbeterde zich met zes seconden en werd voor deze prestatie beloond met een bronzen medaille.

JBN Keurmerk voor Judo Club Liempde

Liempde - Judo Club Liempde kan zich vanaf deze week trotse eigenaar noemen van het JBN Keurmerk.

Het keurmerk wordt uitgedeeld door de Nederlandse Judobond en staat voor een goed beleid, goed kader en een veilige accommodatie. De judobond riep het merk in 2014 in het leven, zodat sportscholen en verenigingen zich beter kunnen onderscheiden. Judo Club Liempde neemt haar maatschappelijke rol zeer serieus. De vereniging streeft er naar om kwalitatief hoogstaand judo aan te bieden, waar plezier, veiligheid en professionaliteit van onze leden hoog in het vaandel staan. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk volgden een aantal leden vorig jaar al de training 'besturen met visie' in Gilze. Het JBN-keurmerk sluit hier perfect op aan, aldus de clubleiding.

Het keurmerk omvat onderwerpen als de aanwezigheid van een actueel beleidsplan, een vertrouwenspersoon, gediplomeerde en gecertificeerde trainers, protocollen tegen pesten, seksuele intimidatie en calamiteitenformulieren. Verder is er een aannamebeleid waarbij alle trainers, coaches en begeleiders worden gescreend door een autoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en moet er een verklaring omtrent gedrag (VOG) worden overlegd door iedere potentiële medewerker. De trainingslocatie is voorzien van veiligheidsvoorzieningen zoals een veiligheidszone, er zijn geen obstakels bij de mat en er zijn voldoende EHBO-middelen aanwezig.

Trots
Judo Club Liempde verklaart zeer trots te zijn op het JBN Keurmerk: "Het is een belangrijke stap om de gewenste groei van de judo-vereniging door te zetten. Judo is voor velen nog onbekend terrein, terwijl deze sport een grote bijdrage kan leveren in je persoonlijke ontwikkeling. Discipline en respect is goed voor de persoonlijke ontwikkeling en een plek in de maatschappij. Daarnaast zorgt judo voor fysieke en mentale bewustwording doordat coördinatievermogen en conditie sterk verbeterd worden."

Wedstrijdteam
Judo Club Liempde heeft voor talentvolle judoka's zelfs een samenwerkingsverband met ander verenigingen om de vaardigheden verder te ontwikkelen. Twee jaar geleden deed de vereniging een oproep om sponsors aan te trekken waarmee een wedstrijdteam van de grond kon komen. Dit om het teamgevoel te verbeteren en wedstrijdprestaties te verbeteren. En niet zonder succes: dankzij de sponsors en de jeugdige judoka's die al mooie resultaten hebben behaald. Eén van die resultaten is het afleveren van jeugdkampioen van Zuid Nederland Keira Kreijveld. Bij de senioren is Willem van Heerebeek dit jaar voor de vijfde keer nationaal kampioen geworden bij de politie, en dit jaar tweede op de Europese Kampioenschappen voor politie.

Meer dan judo
De vereniging doet meer dan alleen judo. Zo geeft Judo Club Liempde ook trainingen in valpreventie en weerbaarheid, telkens in een sessie van 6 weken. Deze trainingen zijn voor alle doelgroepen en niet aan leeftijd gebonden. De sessies worden zo goed ontvangen dat verdere uitbeiding niet uitgesloten is. Ook op basisscholen in Boxtel, Liempde en Boskant is de club actief met het geven van judo clinics. De judoka's gaan ook regelmatig samen op pad om gezamenlijk een looptraining te doen of om deel te nemen een sportief evenement zoals de kangeroeloop in Vught, de mudrun of buffelrun in Boerdonk, een survival run. Dit bevordert de onderlinge band met de leden sterk. Voor de jeugdleden is er ieder jaar een uitstapje naar een speeltuin.

Geïnteresseerden kunnen altijd twee trainingen gratis meedoen. De trainingsavonden zijn woensdag- of donderdagavond. Voor meer informatie: www.judoclubliempde.nl.

Gelijk spel DVG tegen Wodan

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de wedstrijd tegen het door geldzorgen geplaagde Wodan uit Eindhoven werd er niet gescoord, de uitslag was dus vanzelfsprekend 0-0. Gezien het wedstrijdbeeld was dit terecht. Wodan heeft al een periode titel op zak en kan dus rustig naar de nacompetitie toewerken. DVG daarentegen had nog een kleine kans op promotie maar met dit gelijke spel is die verkeken.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd, in de elfde minuut, was voor Wodan. De kopbal ging echter naast het doel van Sander van Eeuwijk, die heeft aangegeven na dit seizoen te stoppen in de selectie. Niet veel later was het Twan van de Broek die zichzelf vrij speelde, maar zijn voorzet bereikte geen medespeler. Het spel speelde zich vooral op het middenveld af en echte kansen waren spaarzaam. Wodan had er zo een met een schot vanaf de 16 meter, maar Sander van Eeuwijk bokste de bal uit de hoek en de aansluitende hoekschop werd gemakkelijk gepakt door de Liempdse goalie. Een door Wilco Voets genomen vrije trap werd door Bart de Windt op zijn borst aangenomen, maar aansluitend werd de bal maar half geraakt. De beste kans voor DVG was voor Peter Versantvoort die met een halve draai de bal ook niet goed raakte. Zijn bal ging, buiten bereik van de keeper, net aan de verkeerde kant de paal voorbij.

Na rust waren er een paar kansen over en weer maar een echt spektakel werd het niet. DVG was de eerste partij die een aanvallende wissel toepaste. De goed spelende verdediger Mark van de Broek werd vervangen door aanvaller Pieter van de Wetering. De bedoeling van de technische staf was duidelijk: een overwicht krijgen op het middenveld en aanval om zodoende Wodan onder druk te krijgen. Toch was het de Eindhovense ploeg die een paar goede mogelijkheden verprutste door onder andere hoog over te schieten. De beste kans op de overwinningstreffer was er opnieuw voor Peter Versantvoort. Wilco Voets speelde zich vrij en speelde de bal naar Peter die vrij op de doelman afging. Hij ging voor eigen succes, maar de keeper maakte het schot onschadelijk. Afleggen op de volledig vrijstaande Twan van de Broek was achteraf een betere oplossing geweest. Ook het inbrengen van een derde spits, Roel van de Sande, mocht niet baten, er werd niet gescoord door beide ploegen. Eindstand dus een 0-0. Door dit resultaat staan er voor DVG in de komende drie wedstrijden, waarvan twee thuis, geen belangen meer op het spel. Toch verwacht de leiding dat dit de inzet niet negatief zal beïnvloeden om zodoende de vertrekkende trainers een goed afscheid te gunnen. Man of the Match was Daan Voets.

De DVG dames verloren in de uitwedstrijd tegen Oss '20 met 5-0. Woman of the Match was Karlijn van de Loo.

Klein verschil van 11 caramboles bepalend Geen vervolg voor Wapen van Liempde

Liempde - De kaderspelers van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank kunnen terugkijken op uitstekende play-offwedstrijden afgelopen weekend in de Kloosterhof. Van de acht gespeelde partijen werden er vijf gewonnen. BBG uit Haarsteeg kwam tot exact hetzelfde resultaat.

Het percentage gemaakte ten opzicht van de te maken caramboles moest uitsluitsel geven. Dit viel in het voordeel uit van BBG: 91,36 % tegen 90,43 %. Concreet betekent dit dat de Liempdse biljarters 11 caramboles tekort kwamen bij een gemaakt totaal van ruim 1000.

Martien van den Tillaart won zijn partij van 170 caramboles in 16 beurten. Ook Ton Rovers won er een in 16 beurten en strandde bij zijn tweede na 15 beurten op 18 caramboles van het einde. Piet Leermakers had zijn weekend niet en verloor kansloos beide partijen. Harm van de Laar daarentegen won ze allebei in respectievelijk 15 en 8 beurten. Leo van Hastenberg tenslotte liet zijn tegenstander van de Hazelaar na 15 beurten ver achter zich.

Eindstand play-offs:
1. BBG kaderteam 10-6 91,36%
2. Wapen van Liempde/RegioBank 10-6 90,44%
3. De Hazelaar 4-4 75,52%

Blox Meisjes A1 kampioen

Boxtel - Zonder zelf te spelen, is afgelopen zaterdag Meisjes A1 van Blox kampioen geworden. De afgelopen weken waren de meiden in een spannende titelstrijd verwikkeld met Dunamis uit Tilburg. Met één wedstrijd meer gespeeld stond Blox met drie punten voorsprong bovenaan de ranglijst en was het team afhankelijk van het resultaat van Dunamis in hun laatste wedstrijd.

Bij winst van Dunamis met tenminste 3-1 zou de titel in Tilburg gevierd worden. De beslissende thuiswedstrijd van de Tilburgse ploeg begon zaterdag om 12.00. Vanaf dat moment was het duimen draaien voor de Blox-meiden. Later in de middag kwam het bevrijdende bericht dat Dunamis de kampioenswedstrijd had verloren en Blox op de laatste competitiedag de vlag kon hijsen.
De titel is meer dan verdiend. Vanaf de eerste wedstrijd van dit seizoen werden de zeges aaneen geregen. Met gevarieerd aanvalsspel, een gedegen verdediging, veel passie en enthousiasme werd de noeste trainingsarbeid van het afgelopen jaar door de meiden omgezet in de klinkende kampioenstitel.

18 / 18

Donderdag 28 april

Cursus Tekenen & Schilderen van Atelier Montmartre
18.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Toneelstuk 'Sneeuw op het prikkeldraad'
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Vrijdag 29 april

Toneelstuk 'Sneeuw op het prikkeldraad'
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zaterdag 30 april

Kanotocht rondje Boxtel
Vanaf 10.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Start kaartverkoop 'traditionaler Oktoberfest
10.00 uur, via kromploegersoktoberfest@gmail

Plantjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij Boxtel,Apollopad 1, Boxtel

Zondag 1 mei

Kanotocht rondje Boxtel
Vanaf 10.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Dansmatinee met New Harvest
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Maandag 2 mei

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 3 mei

Informatiebijeenkomst 'Blijvend thuis in eigen huis'
14.00 uur,Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Lezing over Lucas-evangelie
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Woensdag 4 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Herdenkingsdienst
18.30 uur, Sint-Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dodenherdenking
19.00 uur, St Jans Onthoofding kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Stille tocht
19.20 uur, Vertrek Sint-Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Toneelstuk 'Sneeuw op het prikkeldraad'
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zaterdag 7 mei

Kampinatocht
08.00 uur, Jacob Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 8 mei

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Orgelconcert door Hayo Boerema
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dinsdag 10 mei

Informatiebijeenkomst 'Blijvend thuis in eigen huis'
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Lezing "De spirituele dimensie van duurzaamheid - een kapstok" door David Andreae
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 11 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Is voetbal iets voor jou? DVG geeft vrije trainingen
14.00 uur, De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Donderdag 12 mei

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

13-15 mei

Tovidoweekend
Verschillende activiteiten verspreid over het hele weekend en door heel Esch en omstreken

Zaterdag 14 mei

Volleybalspeeltuin
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1A, Boxtel

Repair Café: ook voor kleding
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Opening nieuwe expositie: legale & illegale nieuwsvoorziening tijdens de oorlog
13.00 uur, Gedenkplaats Haaren, Landgoed Haarendaal, Raamse Akkers 15, Haaren

Zondag 15 mei

Limuscene Live
13.00 uur, Concordiapark, Liempde

Essche Colorrun
13.00, Sportpark, Witvensedijk 2, Esch

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 16 mei

Brabantse Oldtimerdag Liempde, 2ePinksterdag
10.00 uur, Centrum, Liempde

Woensdag 18 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Is voetbal iets voor jou? DVG geeft vrije trainingen
14.00 uur, De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Vesperdienst
19.30 uur, Kapel Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Informatiebijeenkomst 'Blijvend thuis in eigen huis'
19.30 uur, Ursulagebouw, St. Ursula 12, Boxtel

Donderdag 19 mei

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 21 mei

Liempds Kunstpad
10.00 uur, Route door Liempde

Foto: Fam Veraa

Francien Veraa