DeMooiBoxtelKrant

29 november 2017

DeMooiBoxtelKrant 29 november 2017


Plannen Sacre Coeur gaan nieuwe fase in

Naast de kerk prijkten sinds de werkzaamheden in maart stil kwamen te liggen al grote zandhopen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Plannen Sacre Coeur gaan nieuwe fase in

Boxtel - De gemeente en de eigenaars van de Heilig Hartkerk, Michel de Groot en zijn vriendin Melanie Huijberts, hebben een principeovereenkomst gesloten met betrekking tot de verbouwplannen van de Heilig Hartkerk, nu Sacre Coeur genaamd. Het gebouw moet worden verbouwd tot een multifunctioneel congrescentrum met een praktijkruimte, verenigingsruimte, kantoor, atelier en expositieruimte. Ook komt er, mits alle plannen door de gemeente worden goedgekeurd, een horecaruimte van maximaal 200 vierkante meter in het kerkgebouw en worden er tien woningen gerealiseerd.

Ruim een jaar stond de voormalig Heilig Hartkerk leeg zonder dat er uitzicht leek op verandering in de patstelling. Die status quo was ontstaan nadat koper Michel de Groot de vloer en banken uit het voormalig kerkgebouw had gesloopt terwijl hij daarvoor geen toestemming had van de gemeente. De sloop zette bij de gemeente en omwonenden kwaad bloed. Volgens wethouder Herman van Wanrooij ontbrak destijds een deugdelijk plan voor wat er met het kerkgebouw moest gebeuren.

Nu ligt dat plan er wel. Gewapend met de plannen, geschreven door ruimtelijk adviesbureau BRO uit Boxtel, klopten eigenaars De Groot en Huijberts aan bij de gemeente om definitief de strijdbijl te begraven. Daarop gaf het college aan graag mee te werken. Toch betekent de medewerking niet per se dat de plannen uiteindelijk uitgevoerd worden: de gemeente geeft aan dat de samenwerking kan leiden tot ofwel de uitvoer van de plannen, ofwel de constatering dat die uiteindelijk toch niet haalbaar lijken.

De Groot en Huijberts geven aan hun plannen in samenspraak met de omwonenden verder te willen uitwerken. Het communicatieproces zal hoofdzakelijk door Huijberts verzorgd worden. Zij besloot na haar zwangerschap wat meer op de voorgrond te treden en geeft aan dat De Groot de koop van het Rijksmonument aanvankelijk wellicht ook wat onderschat heeft. Afgelopen vrijdag is een brief bezorgd bij directe omwonenden, waarin hen werd medegedeeld dat de planvorming binnenkort een nieuwe fase ingaat. Ook worden de omwonenden erop gewezen dat hun mening op prijs gesteld wordt. Volgens Huijberts zijn de eerste reacties positief. Begin volgend jaar wordt daarnaast een informatieavond georganiseerd om de bewoners verder bij te praten.

In de komende maanden gaat BRO de plannen verder ontwikkelen. Daarvoor is nog uitgebreid onderzoek nodig. Zo is nog onduidelijk of de tien te realiseren woningen huur- of koopwoningen worden. Ook de precieze invulling van het kerkgebouw, en het realiseren van voldoende parkeerplaatsen is nog onderwerp van onderzoek. Wel staat volgens De Groot vast dat hij de kerk niet verkoopt: "Er zal waarschijnlijk een Vereniging van Eigenaars voor de woningen komen. Maar ik wil wel de eigenaar blijven van het kerkgebouw."

Ondanks dat er nog vele horden te nemen zijn is de principeovereenkomst toch een belangrijke stap op weg naar de herontwikkeling van het voormalige kerkgebouw. De Groot is voorzichtig optimistisch: "Er gloort nu weer sneller licht aan de horizon." Ook Pascal Hendriks, die het onderzoek namens BRO uitvoert, is positief: "De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moedigt dit soort herbestemmingen aan."


De Sint slaapt weer op Stapelen

Lange rijen kinderen en (groot)ouders zijn een vertrouwd beeld bij het kasteel, zolang de Sint er logeert. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - De Sint bivakkeert weer op Kasteel Stapelen en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan: zo'n 2.500 kinderen, ouders, opa's en oma's bezochten de Goedheiligman het afgelopen weekend weer op zijn vakantieadres.

Op en rond Kasteel Stapelen was dan ook een hoop bedrijvigheid. Maar goed ook, want het was best lang wachten voordat de Sint de kinderen op zijn werkkamer kon ontvangen. Dat komt omdat die kamer niet al te groot is en de Goedheiligman de kinderen graag persoonlijk spreekt. Toch was er volgens Wim Ketelaars, van organisator Boxtel Vooruit, geen onvertogen woord te horen en verliep alles soepel en gestroomlijnd.

In het kasteel konden kinderen onder begeleiding van een wegwijs Piet een bezoek brengen aan de postkamer, de werkkamer van de Sint, de wenteltrap naar boven nemen en daar zelfs een kijkje nemen in de slaapkamer van de Sint. In het park waren de Pieten de kinderen aan het vermaken en op het binnenterrein konden spelletjes gespeeld worden. Daarmee konden de kinderen stempels mee verdienen.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Vanuit de gedachte dat ieder kind een bezoekje moet kunnen brengen aan de Sint wordt ook dit jaar geen entree voor een bezoek aan het kasteel gevraagd. Iedereen is welkom om de kindervriend een bezoekje te brengen op zaterdag 2 december van 10.00 tot 12.30 uur, 13.30 tot 16.30 uur en van 17.30 tot 19.00 uur of op zondag 3 december van 10.00 tot 12.30 uur en 13.30 tot 16.30 uur.

Intussen maken de Sint, Pieten en hulppieten zich op voor dit laatste weekend, waar ruim boven de 2.500 bezoekers verwacht worden. Daarnaast ontvangt de Sint natuurlijk doordeweeks vier schoolklassen per dag.

Om de derde editie van Stapel op Sint mogelijk te maken zetten ruim 150 vrijwilligers en 60 vrijwilligers zich in om alles op rolletjes te laten verlopen. Volgens Ketelaars zijn die ook zeer te spreken over het evenement, aangezien de kern van de club al drie jaar nauwelijks gewijzigd is. Nieuw was dit jaar dat ook muziekpieten de oversteek vanuit Spanje naar Nederland maakten. Het komend weekend zijn ook enkele muziekpieten aanwezig in

Voor de bezoektijden en alle andere informatie kun je kijken op www.stapelopsint.nl.

Lees op pagina 5 meer over de Sint, die dit weekend ook Lennisheuvel en Esch bezocht.


Nieuw artikel

Plaats je persoonsbericht online

Boxtel - Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan voortaan in onze krant én op internet. Nieuw in ons aanbod is www.persoonsberichten.nl. Je kunt voortaan zelf online dergelijke berichten plaatsen. Wil je ze ook in onze krant plaatsen? Dan nemen we contact op en helpen we verder.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland is ontwikkeld speciaal voor alle MooiKranten. Hierop kun je een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis.
Het traditioneel plaatsen van een bericht in een dagblad kost al gauw enkele honderden euro's. Dat is erg kostbaar, zeker als je bedenkt dat het bericht alleen de abonnees van het gekozen dagblad bereikt, een aantal dat jaarlijks steeds verder afneemt.
De leesdichtheid van onze krant is enorm, iedereen in de gemeente krijgt de krant huis-aan-huis en je persoonsbericht krijgt een speciale plek in de krant. Als je laat weten dat je het persoonsbericht in onze krant wilt plaatsen, neemt de redactie daarvoor contact met je op. Het plaatsen van het bericht online is gratis.
Persoonsberichten.nl zorgt er via internet voor dat de berichten direct in te voeren en te raadplegen zijn, actueler kan niet. Verder blijft de informatie via internet veel langer te raadplegen. Iedereen kan die berichten direct raadplegen, zonder inlogprocedures, en voor het plaatsen heb je ook geen account nodig. Je kunt een (eigen) foto of afbeelding toevoegen en iedereen kan reacties plaatsen op een bericht.

KBO-activiteiten

Donderdag 30 november        Handwerken in De Orion        13.30
Elke dinsdagmiddag:        Biljarten in de Walnoot        13.30
Elke donderdagmiddag:        Nieuwe leden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen in De Orion
Elke vrijdagmiddag:        Afwisselend in de wijkgebouwen, gelegenheid om te rikken of te jokeren
Elke dinsdagmiddag: Leden kunnen bij De Kinderboerderij hun hobby uitoefenen. Samen creatief bezig zijn van handwerken en knutselen tot figuurzagen. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom. Contactpersoon: Gerda Doms, telefoon 0411- 677516        13.30-15.30

Vrouwencontact Boxtel

Woensdag 29 november        Smaak van Boxtel, Baanderherenwegcollege, Baanderherenweg 2        18.30
                        Gym Angelaschool groep 1        19.00-20.00
                        Gym Angelaschool groep 2        20.00-21.00
Donderdag 30 november        Nordic Walking, Markt        9.00
Maandag 4 december        Yoga in De Walnoot        13.00
Dinsdag 5 december        Fietsen, Breukelsplein        13.00
Woensdag 6 december        Gym Angelaschool groep 1        19.00-20.00
                        Gym Angelaschool groep 2        20.00-21.00
                        Bloemschikken Kerst, Nieuwland 37        19.30

Collecte

Tot en met 2 december        Stichting Leger des Heils Fondsenwerving

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Nieuwe serie cursussen SUB van start in De Rots

Boxtel - In januari 2018 start de Stichting Uitkeringsgerechtigden (SUB) met een nieuwe serie cursussen in Gemeenschapshuis De Rots. Maandag 11 en woensdag 13 december kunnen belangstellende zich daar tussen 14.00 en 15.00 uur inschrijven.

Dankzij de subsidie van de gemeente Boxtel kunnen die cursussen worden aangeboden aan mensen die een AOW, WAO, ABW, WAJONG, WWI et cetera uitkering ontvangen. De cursussen die worden aangeboden zijn onder andere: Hatha Yoga, Computerles (beginners of vervolg), kleding maken, bloemschikken en creatieve workshops.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het bestuur SUB via 0411-675188 of 0411-683903.

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit Energie
Woensdag 6 december        Kienen

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Boxtel ondertekent overeenkomst voor aanleg 100.000 zonnepanelen

Wethouder Peter van de Wiel ondertekende woensdag 22 november 2017 de ECCO-deal. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Wethouder Peter van de Wiel ondertekende vorige week woensdag, samen met zijn collega's uit Sint-Michielsgestel, Haaren en Meierijstad in Helvoirt een overeenkomst die moet leiden tot de gezamenlijke aanleg en uitbating van 100.000 zonnepanelen vóór 2021.

In juni maakte de wethouder zijn plannen al wereldkundig en woensdag werd er dus een handtekening onder deze plannen gezet namens de gemeente Boxtel. Onze gemeente investeert zelf 37.500 euro in het zogenaamde ECCO-project. Volgens de wethouder komt daar nog een forse Europese subsidie bovenop van zo'n 700.000 euro. Uiteindelijk moeten de zonnepanelen de samenleving geld gaan opleveren.

Van de Wiel hamert nog maar eens op het nut van de aanleg: "We moeten ook niet zeggen dat het om een geweldige uitdaging gaat. Dit is pas een eerste stapje, want je bent er nog lang niet met deze 35 hectare." De wethouder verwijst vervolgens naar wat hij ook al in juni zei: in Boxtel is zo'n 486 hectare aan zonnepanelen nodig om aan de huidige energiebehoefte te voldoen. Met dit in het achterhoofd is de aanleg van 100.000 zonnepanelen dus pas een eerste stap.

Wethouder Peter van de Wiel ondertekent de ECCO-deal. Foto: Gemeente Boxtel

Boxtels' Harmonie filmconcert 'Licht uit, Spot aan!' smaakt naar meer

Ruim 200 bezoekers genoten zaterdagavond van het filmconcert. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtels' Harmonie filmconcert 'Licht uit, Spot aan!' smaakt naar meer

Boxtel - Het filmconcert 'Licht uit, Spot aan!' van Boxtels' Harmonie, zaterdag bij het Jacob-Roelandslyceum was een daverend succes. Onder leiding van dirigent Jules van de Loo, die zelf ook een mooie solopartij had bij het nummer The Lonely Shepherd uit de film Kill Bill Vol. 1.

Naast Van de Loo werd het harmonieorkest aangevuld met de Reservoir Dogs Band en solisten Dave Rijnders uit Eindhoven en de Boxtelse Nienke van Horen.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Het concert bestond uit drie delen, waarbij de eerste akte werd gevuld met nummers die de harmonie vertolkte. Daarna was het tijd voor het ruigere werk met de nummers uit de films van de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino. Daarbij werd Boxtels' Harmonie versterkt door de Reservoir Dogs Band en de twee solisten. In deel drie kon het dak eraf met vrolijke dansnummers uit de jaren 60 en 70 zoals 'Respect' van Aretha Franklin.

Tijdens de avond kwamen verder vele andere bekende nummers voorbij, zoals de themesong van James Bond en natuurlijk verschillende nummers uit de iconische films van Tarantino. Een groot deel van het ruim 200 koppen tellende publiek moet zich de bloederige martelscène uit de film Reservoir Dogs voor de geest hebben gehaald toen het harmonieorkest 'Stuck in the middle with you' inzette, of wat te denken van 'Misirlou', het nummer waarmee de film Pulp Fiction begint. Zelfs Sinterklaas was voor de gelegenheid van zijn logeeradres Kasteel Stapelen naar de buren van het JRL gekomen om het concert te aanschouwen.

Desiree van Weert, woordvoerder van de harmonie spreekt van een geslaagd concert, maar geeft ook aan dat het wel een druk jaar was met in het voorjaar het Maestro-concert en het filmconcert nu. Volgend jaar staat het 110-jarig jubileum op de planning, waarbij samen met de Gildenbondsharmonie een jubileumconcert wordt opgevoerd. Dat is maar goed ook, want het kwalitatief hoogwaardige concert van zaterdag smaakt zeker naar meer.


Monumentaal pand 'Joris Meubelen' wordt herbouwd

Monumentaal pand 'Joris Meubelen' wordt herbouwd

Boxtel - Het monumentale gedeelte van het pand aan de Eindhovenseweg, waar voorheen 'Joris Meubelen' gevestigd was, wordt herbouwd. Dat geeft Roland van Heeswijk, van eigenaar IMvest Vastgoed, aan. Het pand brandde in de middag van 13 november grotendeels af nadat acht jongens er met vuurwerk aan het spelen waren.

Volgens Van Heeswijk zijn de kap en zoldervloer van het monumentale deel niet meer te redden. De gevels zijn echter grotendeels intact, waardoor de restauratie grotendeels door kan gaan zoals IMvest gepland had. Volgens die plannen moeten 24 er koopwoningen op het terrein komen. Vier zullen in de huidige bebouwing worden ondergebracht. De bebouwing van de wijk, 'Hobbendonk' gedoopt, zal bestaan uit geschakelde huizen, tweekappers en vrijstaande woningen in de prijsklasse van 220.000 tot 450.000 euro. De bouwkavels moeten rond de 190.000 euro opleveren.

De gevels van het monumentale deel zijn gestut. Het niet monumentale deel, de twee panden aan de Eindhovenseweg, zullen volgens planning gesloopt worden. De sloop zal zo snel mogelijk plaatsvinden, geeft Van Heeswijk aan. Deze werkzaamheden worden volgens hem niet beïnvloed door de brand. Van Heeswijk laat weten dat de restauratie door de brand wel extra duur uitpakt ten opzichte van de originele plannen.

In de loop van deze week wordt, in samenspraak met de ouders van de acht jongens die de brand waarschijnlijk hebben veroorzaakt en de verzekering van IMvest bekeken hoe de schade verder wordt afgewikkeld. Formeel zijn de ouders van de jongens aansprakelijk voor de schade. Of die ook daadwerkelijk op hen wordt verhaald en zo ja, hoeveel geïnd moet worden, is volgens Van Heeswijk 'verzekeringswerk'.


Determinatie Scherven Heemkunde bij ArcheoHotspot Oertijdmuseum

Boxtel - In de ArcheoHotspot van Oertijdmuseum De Groene Poort worden op zaterdag 2 december de scherven van Heemkunde Boxtel gedetermineerd die tijdens de veldloop van 4 november zijn gevonden. Ook wordt er wat metaal gedetermineerd. Dit gebeurt ook aan de hand van de referentiecollectie, waardoor je kunt leren hoe oud een scherf is, waar deze gemaakt is en wat deze voor functie had. Ook gaat Heemkunde Boxtel deze zaterdag verder werken aan de Boxtelse Collectie. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.

De ArcheoHotspot is te vinden in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg 80, van 10.00 uur tot 13.00 uur. Heemkunde Boxtel probeert hiermee de interesse in het verleden en de geschiedenis te vergroten. Mensen die zelf wat gevondenen hebben en willen weten wat het is kunnen dagelijks terecht bij de ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum. En elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur zijn er activiteiten waar geïnteresseerden aan mee kunnen doen. De agenda van de komende maanden staat op www.heemkundeboxtel.nl/dorpsgeschiedenis/archeologie/archeohotspot-boxtel.

Heemkunde Boxtel is altijd op zoek naar vrijwilligers. Stuur voor meer informatie hierover een e-mail naar voorzitter@heemkundeboxtel.nl. Adres Oertijdmuseum: Bosscheweg 80, 5283 WB Boxtel.

Benefietconcert Popkoor JukeBOX

Boxtel - Popkoor JukeBOX geeft op 12 december een benefietconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. De opbrengst hiervan gaat naar het Project Overprikkeling en naar ondersteuning van het Afasiekoor.

Het is voor het Popkoor inmiddels een traditie geworden om aan het einde van het jaar een benefietoptreden te verzorgen. De goede doelen waar dit jaar voor is gekozen zijn beiden in het kader van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). NAH is letsel aan de hersenen dat is ontstaan na de geboorte, als gevolg van ziekte of een ongeval. Bij hersenletsel komt overprikkeling veel voor en dit betekent voor velen dat ze niet meer kunnen deelnemen aan het openbare leven. Via een van de leden werd JukeBOX op het spoor gebracht van het project Overprikkeling. Dit heeft geld nodig om wetenschappelijk onderzoek op dit terrein te stimuleren en lotgenoten bijeen te brengen. Overprikkeling is een project van Hersenletsel-uitleg.nl en heeft een eigen website: http://project-overprikkeling.nl.
Daarnaast gaat een gedeelte van de opbrengst naar het Afasiekoor in Den Bosch. Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door hersenletsel waardoor de communicatie wordt belemmerd. Je kunt niet meer zeggen wat je wilt, maar met begeleiding kun je wel proberen te zingen.

Behalve van het popkoor zijn er optredens van de Stripe Big Band, van Petra Aelbers onder begeleiding van gitarist Alfred Martens en van een kleine groep uit het popkoor. Verder komt Arnie Craninckx vertellen over het project Overprikkeling en geeft Marieke de Bruijn informatie over het afasiekoor.

De entree is gratis maar JukeBOX wil natuurlijk zoveel mogelijk geld inzamelen. Daarom vraagt het koor van iedereen die komt een kleine bijdrage en zijn er standjes waar van alles te koop is. Deze opbrengsten worden aangevuld met de opbrengst van de drank- en hapjesverkoop.

Het popkoor bestaat uit 75 leden. Zij zingen - onder begeleiding van een zangcoach - bekende en minder bekende popsongs.

De entree van de Tijberzaal van het Baanderherencollege ligt aan de Baanderherenweg 2 in Boxtel. De zaal is om 19.30 uur open. Het programma start om 20.00 uur.

Goede Doelen Markt bij De Rots

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 wordt aanstaande zaterdag 2 december weer een Goeden Doelen Markt georganiseerd met een groot aanbod aan tweedehands spullen.

De nieuwe organisatie van de markt biedt het vertrouwde recept: van 13.00 tot 16.00 uur kunnen liefhebbers naar hartelust tussen de 'schatten van zolder' rondstruinen en -snuffelen. Zelf een tafel huren kan natuurlijk ook, de tafelhuur is 4 euro. Reserveren kan door te bellen met 0411-601036, 06-10111877 of 06-22771772, of door te mailen naar kuringen@home.nl of kuijlen_wim@hotmail.com.

Grote vlooienmarkt in De Braken

Boxtel - In Sportcomplex De Braken is aanstaande zondag 3 decemer een grote vlooienmarkt. Hier kunnen koopjesjagers van 10.00 tot 16.00 uur hun hart ophalen.

De entree voor deze markt vol leuke koopjes bedraagt voor volwassenen 2 euro per persoon. Parkeren bij de sporthal aan de Braken 1a in Boxtel is gratis. Meer informatie of reserveringen: 06-81135591 of www.vandersteenevenementen.nl.

Reusachtige Carnavals Feestdag voor kinderen bij De Rots

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis De Rots wordt op zaterdag 16 december de Reusachtige Carnaval Feestdag gehouden. Dat betekent een ochtend vol met leuke activiteiten zoals een hindernisbaan, Oudhollandse spelletjes, kerstkaarten knutselen en een grote bingoplaats, waaraan kinderen uit groep 5 tot en met 8 voor 5 euro per persoon mee kunnen doen. En dat is inclusief chips en ranja.

De Reusachtige Carnaval Feestdag wordt georganiseerd door Susan van Dijk. Deze studente aan De Rooi Pannen Marketing/evenementen in Tilburg doet dat samen met Gemeenschapshuis de Rots om geld op te halen voor Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel - de Knokkers.

Het feest bij het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwestraat 7 begint om 9.30 uur en is afgelopen om 12.30 uur. Aanmelden kan onder vermelding van naam en leeftijd via een e-mail naar susanvandijk1999@outlook.com. Er is een maximaal aantal plaatsen van honderd kinderen, dus wees er snel bij.

Graaf Rick heerst over de Vivantjes

Graaf Rick (l.) en de gelijknamige Rentmeester. (Foto: CV de Vivantjes) Foto: CV de Vivantjes

Graaf Rick heerst over de Vivantjes

Liempde - Graaf Rick zal dit carnavalsseizoen heersen over de Vivantjes. Hij wordt daarin bijgestaan door Rentmeester Rick en Hofnar Stefan. Dit maakten de Vivantjes de afgelopen week bekend.

De graaf gaat door het dagelijks leven als Rick Timmermans, hij is 21 jaar oud en woont al zijn hele leven in Ploegersland. In het carnavalsseizoen 2007-2008 was hij Jeugdprins Wammes. Rick is regelmatig te vinden bij de Durpsherberg, waar hij zowel achter als aan de bar zijn uren maakt. In zijn vrije tijd voetbalt hij in het 8e elftal van DVG, hier heeft hij de eer om iedere zondag de ballen uit het net te houden. Sinds een jaar heeft Rick een relatie met Jelle uit Leemput (Utrecht). Aangezien Jelle van boven de rivieren komt zal deze carnaval voor hem een hele nieuwe ervaring worden.

Rentmeester Rick van de Laar is 22 jaar en geboren in Lampegat (Eindhoven), maar getogen in Ploegersland. Net als onze graaf verdedigt hij op zondagmorgen de clubkleuren van DVG 8. Ook hij is met kleine regelmaat te vinden in de Durpsherberg waar hij maar al te graag drankjes aanneemt van de graaf. Hofnar Stefan werd verrast met zijn nieuwe carnavalsfunctie. Stefan van Beers is 21 jaar en geboren en getogen in Ploegersland. Voor Stefan zijn de Vivantjes niet vreemd; in het carnavalsseizoen 2015-2016 was hij Graaf en sindsdien is hij een enthousiast lid van de vereniging.


Sinterklaas bezoekt Esch

Tientallen kinderen verwelkomden de Sint vanaf de Witte Brug. (Foto: E.D.Evenementenbegeleiding) Foto: E.D.Evenementenbegeleiding

Esch - Afgelopen zondag stond de intocht in Esch op de agenda van de Sint. Om ongeveer 14.30 uur kwam de pakjesboot aan, via de Essche Stroom en meerde aan nabij de 'Witte Brug', waar de kinderen met hun ouders stonden te wachten.

De Pieten waren al eerder gesignaleerd in Esch, waar zij op de verschillende Pietenpleintjes bij De Beemd, Den Bogerd en de Zantakker de boel op hun kop zetten.

Sint-Nicolaas werd hartelijk welkom geheten door de burgemeester en de jeugd-burgemeesters. Samen met alle kinderen en de fanfare Sint Willibrordus, werden de Sint en zijn pieten naar het Dorpshuis De Es begeleid. Daar was een aankomstfeest georganiseerd voor de kinderen en konden zij samen met Sinterklaas en zijn Pieten op de foto.

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding

Sinterklaas onthaald in Lennisheuvel

Tientallen ouders en kinderen dansten samen met Zwarte Piet in het tot discotheek omgetoverde gemeenschapshuis op de discovloer. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Lennisheuvel - Ook in Lennisheuvel werd de aankomst van de Sint gevierd. Hoewel Sinterklaas slechts zo'n 500 meter oostelijker, in Kasteel Stapelen, verblijft, paste een onthaal vorige week niet meer in zijn programma, waardoor Lennisheuvel het afgelopen weekend aan de beurt kwam.

Daar bezocht de Goedheiligman Gemeenschapshuis De Orion, waar tientallen kinderen hem samen met hun ouders stonden op te wachten. In De Orion werd daarna, samen met de Pieten nog stevig gedanst op de speciaal voor de gelegenheid aangelegde discovloer.


6 / 18

Foto: Heemkunde Boxtel

Chrysanten

Naast portretten en binnenhuistaferelen schildert Pierre Janssen veel stillevens. Menig fruitstilleven, koperen pot en pan heeft hij geschilderd. Maar ook heel bijzonder zijn de vele schilderijen van dahlia's, chrysanten, rozen, pioenrozen, klaprozen, zonnebloemen, lelies, asters, siererwtjes en nog veel meer. We zouden Janssen tekort doen, als we daar niets van laten zien. Daarom in deze aflevering een prachtige vaas chrysanten. Maar ook een stukje geschiedenis van deze bloem.

Chrysanten zijn wereldwijd geliefd. In Azië worden ze zelfs vereerd. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat het een bloem is met een lange, rijke geschiedenis, die bol staat van de symboliek!

Jacob Breynius heeft, in 1689, als eerste in Europa de ons bekende geteelde chrysanten beschreven. De bloem werd door de Zweedse bioloog Carolus Linnaeus (1707-1778) vernoemd naar het Griekse 'chrys' dat 'goudkleurig' betekent en verwijst naar de originele kleur van de chrysant en 'anthemon' dat staat voor bloem. De term chrysanthemum verwijst tevens naar een bepaald soort vuurwerk dat een vonkenpatroon verspreidt dat lijkt op de sprieten van de chrysant.

Vereerd in China
Al in de vijftiende eeuw voor Christus werden chrysanten in China geteeld als bloeiend kruid. Ze werden daar gezien als een verheven plant met bijzondere krachten. Zo bijzonder, dat alleen edelen toestemming kregen om ze in hun tuinen te planten. Chrysanten zijn daarom ook terug te vinden op het mooiste Chinese porselein, geschilderd in de verfijnde Aziatische stijl. Daarnaast is de chrysant een van de vier Junzi's, de favoriete planten van de invloedrijke dichter Tao Qian en staat de bloem in China symbool voor nobelheid. (de anderen Junzi's zijn Prunus, Orchidee en Bamboe). Last, but not least, is er in China een complete stad vernoemd naar de chrysant. Ju-Xian, tegenwoordig beter bekend als Xiaolan Town of Zhongshan City, betekent letterlijk Chrysantenstad.

Eetbare chrysanten
In het verre oosten worden de bloemen van chrysanten gekookt tot zoetige thee, in China bekend onder de naam Jú hu chá. Het zou een verkoelende werking hebben en wordt ingezet op warme dagen en bij koorts, en geldt als snelle hersteller na griep. De groene bladeren van onder andere de Chrysanthemen coronarium (de Garland Chrysant) worden er vaak gewokt met knoflook en rode peper. Let wel op, Nederlandse chrysanten zijn uitsluitend bestemd voor decoratieve doeleinden en kun je (helaas) niet eten.

Bron: BabStar.nl

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel. Foto: Rini van Oirschot

101 Bloemstilleven, chrysanten
Olieverf, 94 x 70 cm, gesign. l.o.
Collectie: C. Remmers- Janssen

De Sleepwet
Afgelopen week zag ik een bericht van de bloggende advocaat uit Oirschot. Zij schreef kort iets over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'Sleepwet'. Ik ben er ook eens ingedoken en ben eigenlijk best wel een beetje geschrokken. De nieuwe wet kan ons namelijk allemaal raken, ook zonder dat je het zelf weet. Ach, zullen velen van jullie denken, dat zal wel meevallen, toch? Maar niets is minder waar. De nieuwe wet geeft de inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) heel veel mogelijkheden om onze privacy te schaden. Hieronder volgen een paar voorbeelden van de belangrijkste wijzigingen en bevoegdheden.

De geheime diensten kunnen een zogenaamd 'sleepnet' inzetten om massaal online communicatie af te luisteren, ook als je niet een verdachte bent. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een hele wijk afluisteren wanneer ergens in die wijk een verdacht persoon woont. Om dit te realiseren mogen ze ALLE geautomatiseerde apparaten hacken, zoals je telefoon, computer of smart-tv.
Ook als een vriend van een vriend van een vriend enzovoorts... je snapt het wel, bijvoorbeeld iets heeft geroepen over een bomaanslag, mogen de geheime diensten gewoon jouw computer hacken en alle berichten (e-mail, Facebook, LinkedIn et cetera) lezen. Als het nodig is worden jouw gegevens zelfs zonder te zijn gecontroleerd of gecensureerd doorgegeven aan de CIA, de FBI of andere geheime diensten. Je zult maar onschuldig als je bent foto`s hebben gemaakt van een feestje waar jij een jointje hebt gerookt. Voor de Amerikanen zou dit al genoeg kunnen zijn om je de toegang tot hun land te weigeren. En dat alleen omdat een vriend van een vriend…

Maar het gaat nog verder, want de geheime diensten mogen zelfs een geheime DNA-databank aanleggen waar iedereen zomaar ingezet kan worden. In het normale strafrecht kan pas onder strikte voorwaarden een DNA-monster worden afgenomen en in een databank worden gezet, Om te beginnen moet je al een verdachte zijn en weet je het als verdachte altijd als je DNA is opgeslagen. Je kunt er zelfs een rechtszaak voor starten als je denkt dat het niet terecht is.
Bij de nieuwe Sleepwet hoef je niet eens een verdachte te zijn en je kunt er ook nog eens niets aan doen. Omdat de geheime diensten waarschijnlijk zoveel informatie gaan verzamelen mogen zij alles drie jaar bewaren.
Ik kan volgens mij nog wel twee pagina's vullen met de gevolgen van de uitgebreide verzamelwoede van de geheime diensten. Of je als gewone inwoner van Boxtel je zorgen moeten maken weet ik natuurlijk niet. Ik weet immers niet wie vrienden van je vrienden van je vrienden zijn.

O ja, en dan nog dit. De komende dagen kun je mogelijk vreemde geluiden horen op je daken of in je tuin. Dit zijn meestal de Zwarte Pieten die schoentjes van de kindertjes komen vullen. Heb je geen kinderen of vertrouw je het niet, bel dan gewoon 112.

Werkzaamheden binnenplaats gemeentehuis van start

Een 3D-impressie van de doorgang, getekende door De Twee Snoeken Architecten. (Foto: De Twee Snoeken) Foto: De Twee Snoeken

Werkzaamheden binnenplaats gemeentehuis van start

Boxtel - De eerste werkzaamheden met betrekking tot het realiseren van de 31 parkeerplaatsen op het binnenterrein van het gemeentehuis. Tijdens de eerste fase wordt onder meer een doorgang tussen de Rozemarijnstraat en de binnenplaats gerealiseerd.

In samenspraak met ondernemers werd besloten om vanuit het binnenterrein een doorgang te creëren naar het centrumgebied. Hiervoor maakt de toiletgroep op de begane grond van het gemeentehuis plaats. Het binnenterrein wordt eenrichtingsverkeer met de ingang via de Dr. van Helvoortstraat en de uitrit aan de Rechterstraat.

Van de 31 parkeerplaatsen op het binnenterrein worden er zes ingericht als e-laadplaats. Daarnaast worden nog eens 5 bestuurdersparkeerplaatsen ingericht, bedoeld voor burgemeester en wethouders.

Wethouder Eric van den Broek geeft aan blij te zijn met de eerste tastbare resultaten van zijn centrumplannen: "Het leuke aan mijn wethoudersportefeuille is dat ik met verschillende grote onderwerpen bezig ben, waar in het begin van deze bestuursperiode besluitvorming over heeft plaatsgevonden en waarvan de projecten nu volop in de uitvoering zitten." Het meest tastbaar zijn volgens de wethouder de diverse centrumprojecten, waar het gemeentehuis natuurlijk letterlijk middenin staat.

Naar schatting gaan de werkzaamheden aan de doorsteek tot eind februari duren. De verwachting is dat het binnenterrein al eind januari klaar is, afhankelijk van de weersomstandigheden. De doorsteek wordt gerealiseerd door Koppen bouw-onderhoud B.V. uit Liempde. Het binnenterrein wordt ook onder handen genomen door een Liempds bedrijf: Van den Boomen.


Jongen (17) rijdt 77 kilometer te hard over Koevoortseweg met 25 kilometervoertuig

Foto: Politie Team Verkeer Oost-Brabant

Boxtel - Een 17-jarige Reuselnaar is woensdagmiddag door de politie van de Koevoortseweg gehaald omdat hij ruim 77 kilometer te hard reed. Opmerkelijk is dat hij in een voertuig reed dat niet harder dan 25 kilometer per uur zou kunnen rijden. Dat meldt Politie Team Verkeer Oost-Brabant op Facebook.

De jongen reed in een zogenaamd MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) op de Koevoortseweg. Daarbij viel zijn hoge gemiddelde snelheid van 102 km/u de videosurveillanten al op. Het rijbewijs van de jongen werd ingevorderd en zijn voertuig werd in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie gaat de straf bepalen.


Boender Fitness voelt zich thuis in nieuw jasje

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Sinds twee maanden runt Dick Boender zijn vernieuwde fitnesscentrum in de Stationsstraat. Waar voorheen zijn pand aan de Stationsstraat 59-07 enkel vrouwenfitness herbergde, is nu iedereen er welkom. "Het is het gratis kopje koffie dat het hem doet; dat persoonlijke", aldus de eigenaar.

Zijn vernieuwde fitnessruimte van zo'n 300 vierkante meter heeft een frisse, witte uitstraling. Aan de bar zitten twee vrouwen gezellig een kopje koffie te drinken. Gratis, want Boender vindt dat die service erbij hoort. Na de koffie gaan de dames weer aan het sporten en vertelt Boender waarom hij twee maanden geleden een andere weg insloeg. "Het pure vrouwenfitness is in een dorp als Boxtel niet meer rendabel. Wel merkte ik dat er vraag was naar een mooie fitnessruimte met een nette uitstraling", verklaart hij de verbouwing.

Zo gezegd, zo gedaan. Boender Fitness aan de Rozemarijnstraat 6a werd een krachthonk, waar je met een toegangspas naar binnen kunt tussen 6.30 en 23.00 uur. "Ideaal voor mensen die vóór of na het werk even willen trainen", vindt Boender.
De vrouwenfitness aan de Stationsstraat 59-07 werd een algemene fitnesslocatie. "Dit is onze 'personeelsvestiging'", geeft Boender aan. "Hier is altijd een begeleider aanwezig om advies of ondersteuning te bieden." Mede omdat er altijd begeleiding is, kunnen kinderen vanaf 12 jaar al terecht bij de Stationsstraat, daar waar 16 jaar de grens is op de Rozemarijnstraat. De fitnesslocatie aan de Stationsstraat heeft onder meer vijf vacustep-apparaten, een bijzonderheid, legt Boender uit. "Wij zijn de enige in de regio met dit apparaat."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Boender hecht waarde aan een klein, persoonlijk fitnesscentrum. Mede om die reden kennen zijn fitnessruimtes per locatie een maximum aantal van 200 leden. "Je moet rustig kunnen sporten en geen 'sportfabriek' zijn", vindt hij.
De sportschoolhouder is alweer druk bezig met 2018, het jaar dat hij het 30-jarige jubileum van zijn zaak viert. Maar daarover wil en kan hij nog niet veel loslaten: "Ik heb nog niet echt tijd om echt over jubileumactiviteiten na te denken." Maar dát hij er aandacht aan besteedt, dat staat volgens Boender als een paal boven water.


Mijn Mooi Boxtel: Nick van Esch

Foto: Nick van Esch

Deze foto is genomen op Stapelen. Persoonlijk vind ik deze foto heel interessant omdat het contrast tussen de zon en de schaduw erg opvalt. En ondanks dat er een groot kasteel op de achtergrond staat, valt de boom die uit het water komt toch als eerste op. Ook de weerspiegeling in het ijs vanaf het kasteel maakt het plaatje helemaal compleet.

Foto: Sander van Kasteren

UW WERKPLEK, ÓÓK MIJN WERKPLEK!
FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze week zal Ankie van der Sloot haar betoog houden over de arbeidsfysiotherapie, een toch wat onbekende tak van onze praktijk.

Wat gaat het snel. Ik ben inmiddels al 20 jaar werkzaam als fysiotherapeute in Boxtel. In die jaren zijn we als praktijk meegegroeid met alle nieuwe ontwikkelingen en zijn we het hechte team van specialisten geworden dat we nu zijn.

Twaalf jaar geleden heb ik me gespecialiseerd in Arbeidsfysiotherapie. In de praktijk zie ik veel mensen met werkgerelateerde klachten. Dit zijn vaak nek- en rugklachten of overbelastingsklachten aan spieren en pezen. Samen met je patiënt probeer je een passend behandeltraject op te stellen. De behandelingen variëren van het geven van enkele adviezen of oefeningen tot het volgen van een uitgebreid behandel- of trainingstraject. Vanuit mijn opleiding Arbeidsfysiotherapie kijk ik dan vaak nog een stukje verder. Je probeert de klacht natuurlijk zo snel mogelijk te verhelpen, maar ook de kans op terugkeer van klachten zo klein mogelijk te maken.

Een verkeerde werkhouding of werkbelasting komt erg vaak voor. Ongunstige werkhoudingen kun je voorkomen door de werkplek op een ergonomisch verantwoorde manier in te stellen. Maar ook dan kun je nog een verkeerde werkwijze toepassen. Een actieve werkhouding met veel variatie in houding en beweging zorgt voor dynamische spieractiviteit. Statische spieractiviteit belemmert namelijk de doorbloeding en daarmee het transport van voedings- en afvalstoffen. Statische belasting komt vooral voor bij beroepen waarin je precisiewerk verricht, zoals beeldschermwerk, fijn montagewerk, lassers en lopendebandwerk. Vooral bij werk waarbij de armen en vingers veel hetzelfde bewegen en de nek-schouderregio niet beweegt treden klachten op. Dit kan zich uiten in klachten aan spieren en gewrichten, peesontstekingen, maar ook een hernia in de nek of rug. Soms kun je met kleine aanpassingen al veel bereiken. Het is leuk om uit te vogelen waar de knelpunten zitten en deze dan samen op te lossen.

Vanuit mijn werk als arbeidsfysiotherapeute kom ik ook bij bedrijven, instellingen of gemeenten. Ik heb al veel erg leuke trajecten mogen verzorgen. Het onderzoeken en instellen van werkplekken, het geven van houding- en tilinstructies individueel en voor hele afdelingen en het geven van trainingen en beweegadviezen 'op maat' behoren dan ook tot mijn werkdomein. Zó help je die ene persoon met zijn lichamelijke klacht en zó ben je ook een schakel binnen het preventie- en verzuimbeleid op het bedrijf.

Naast mijn specialisatie als arbeidsfysiotherapeute ben ik vooral als algemeen fysiotherapeute werkzaam in de praktijk. Zo behandel ik mensen onder andere ook met Dry Needling of Medical taping en geef ik diverse trainingen (onder andere COPD, Ouderen, Rug revalidatie, RSI). Het werken met verschillende mensen, de afwisseling in klachtenbeelden en de daarbij horende behandelmogelijkheden met alle nieuwe ontwikkelingen maken dat het beroep voor mij een leuke en mooie uitdaging blijft.

Ankie van der Sloot-Neggers
algemeen en arbeidsfysiotherapeut
FYSIO-TEAM
www.fysio-team.nl / 0411-672548

Nieuw artikel

Foto: Van Oorschot

Auto Van Oorschot 50 jaar: heel december voordeelacties bij jubilerend Liempds familiebedrijf

Liempde - De weg tussen Liempde en Sint-Oedenrode was ternauwernood verhard toen Hein en Tonnie van Oorschot er hun garagebedrijf begonnen. Het is deze week op de kop af vijftig jaar geleden dat het toen nog jonge paar het avontuur aanging. Een halve eeuw later staat aan de Roderweg in Liempde een trots en modern familiebedrijf dat wijd en zijd bekend is. Vooral de klanten profiteren komende maand van het jubileum, dankzij voordeelacties aan de pomp, bij apk/onderhoud én in de showroom.

Hein en Tonnie van Oorschot verkochten al benzine toen op elke pomp nog dat mysterieuze opschrift stond: ‘Het kijkglas moet vol zijn’. Ook de oliecrisis en het beruchte ‘Kwartje van Kok’ overleefde het bedrijf, dankzij hard werken, vaak en veel buiten de normale uren.

Foto: Van Oorschot

De dagelijkse leiding is inmiddels al weer bijna 25 jaar in handen van zonen Bart (53) en Jeroen (45). Deze appels vallen niet ver van de boom, want ook zij, hun partners Lian en Sylvia én hun kinderen steken onvermoeibaar de handen uit de mouwen wanneer ‘de garage’ daar om vraagt. Kleinzoon Job heeft inmiddels ook een fulltime werkplek in het bedrijf.

Sociale leven
Van Oorschot aan de Roderweg is uitgegroeid tot een autobedrijf waar de klanten uit Liempde en héél ver daarbuiten terugkomen voor een jonge gebruikte auto, onderhoud en apk, schadereparatie, aankoopadvies en natuurlijk brandstof. Daarnaast runnen de broers een succesvolle neventak in handel en export van auto’s. In de tijd die overblijft doen beide gezinnen nadrukkelijk van zich spreken in het Liempdse sociale leven.

Klanten-acties
Behalve in de familiekring viert ‘Van Oorschotjes’ - zoals Liempde de garage graag noemt - het 50-jarig bestaan met voordeelacties voor de klanten. Tot 1 januari verschijnt er een extra korting op de tankbon, apk en onderhoud gaan gepaard met een gratis winterpakket en wie een auto aanschaft kan rekenen op een half jaar gratis garantie.


Statiegeldactie voor Kika bij Jumbo

Patrick van den Aker.

Boxtel - Boxtelaar Patrick van den Aker (46) zamelt geld in voor stichting Kika. Volgend jaar loopt hij gesponsord de marathon van New York. Zijn doel is om ten minste 10.000 euro in te zamelen voor dit goede doel. In week 49 tot en met week 52 (4 tot en met 31 december) kunnen bij de Jumbo-supermarkt in winkelcentrum Oosterhof de bonnen die je krijgt bij het inleveren van lege flessen ingewisseld worden voor dit goede doel.

Stichting Kika heeft zich als doel gesteld de overlevingskans van kinderkanker te verhogen van 75 procent nu naar 95 procent in de zo nabij mogelijke mogelijke toekomst. Om dit te bereiken is veel (duur) onderzoek nodig.

Hoewel Van den Aker de reis naar New York vergoed kan krijgen via stichting Kika heeft hij zelf al zijn ticket en verblijf geboekt. "Het gaat niet om mij, maar om Kika", zo geeft hij aan.

Inmiddels heeft de sympathieke Boxtelaar al verschillende sponsorshirts, die hij tijdens zijn hardloopsessies zal dragen, en diverse sponsoracties op stapel staan. Hierover lees je meer in de extra dikke kersteditie van DeMooiBoxtelKrant op 20 december. Om Patrick in de gaten te houden kun je hem ook volgen op Facebook: @patrickvandenaker.


10 / 18

FischerFotografie

Boxtel bij dageraad

Op geheel eigen wijze legt fotograaf Marcel Fischer (Lennisheuvel, 1970) de meest bijzondere plekken van Boxtel vast.

Tijdens een heldere nacht in de herfst daalt de temperatuur van de lucht terwijl het oppervlaktewater relatief warm blijft. Dan ontstaat vaak mist op het water. Wanneer zonlicht het eerste uur het water raakt, veroorzaakt warmtestraling extra damp en neemt nevel toe. Wanneer je schuin tegen het licht in kijkt en je achtergrond is donker, dan zal de mist het best zichtbaar zijn.
De intentie was om een karakteristieke ansichtkaart te maken van Boxtel vanuit een hoek die nog nooit eerder is gezien. Met als identiteit de Sint-Petrusbasiliek, de Dommel en de eenden: Het Indegat.

FischerFotografie

Tip: Lokale kennis helpt om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Is de plek moeilijk bereikbaar? Probeer deze dan voor jezelf te visualiseren en houd daarbij rekening met de stand van de zon. Ook zo vind je een mooie plek.

Luchtpost uit Argentinië: Esther Haverman

Foto: Esther Havermans

Tradities

10 November heet in Argentinië de Dag van de Traditie. Hiermee worden de tradities van de gaucho-cultuur bedoeld. Je vraagt je waarschijnlijk af wat een gaucho is en om wat voor tradities het gaat. De gaucho is de man die op zijn paard over de uitgestrekte pampa´s rijdt en over kuddes koeien of schapen waakt. Dat klinkt als een achterhaald stereotype, maar wie vandaag de dag door Argentinië reist kan deze mannen nog steeds tegenkomen. In een land van grootgrondbezitters die over onvoorstelbaar grote stukken land beschikken, leeft de gaucho nog steeds een simpel, geïsoleerd en dikwijls armoedig bestaan en levert hij de mankracht voor zijn baas, die dikwijls elders woont.

De dag werd gekozen omdat het de geboortedag is van José Hernández (1834), auteur van de 'Martín Fierro', een klassiek werk binnen de Argentijnse literatuur dat in 1872 verscheen en onverwacht veel success had. Het is een ode aan de levensstijl, gewoontes en taal van de gaucho, en stelt daarnaast sociaal onrecht en klasseverschillen aan de kaak.

Foto: Esther Havermans
Foto: Esther Havermans

De gaucho is duidelijk te herkennen aan zijn kleding. Hij draagt een wijde broek met een brede, geweven band om zijn middel, dikwijls met mooie motieven, en een in een leren huls gestoken mes op zijn rug. Zijn laarzen zijn vaak zelf genaaid, uit een stuk paardenhuid of hij draagt ´alpargatas´ (stoffen espadrilles). Erboven draagt hij een hemd, een geknoopte zakdoek om zijn hals en een alpino-pet en al dan niet een wollen poncho tegen de kou.
Behalve door kleding kenmerkt het gaucho-bestaan zich door traditionele gerechten, muziek en dans. Op 10 november worden deze laatste op scholen, bij verenigingen en andere openbare gelegenheden herdacht.

Bij mij in het dorp is er dit weekend een feest in de sporthal met dansgroepen uit de provincie. En vandaag werd de dag op school gevierd. Bijna alle meisjes liepen rond met twee vlechtjes, een rok, blouse en omslagdoek en de jongens als mini-gauchootjes. Er werd gedanst en vervolgens werd er gezamenlijk 'mate' gedronken en aten we 'torta frita', platte broodjes die in vet gebakken en al dan niet met suiker bestrooid worden. Als afsluiting gaf de lokale volksdansgroep een optreden.

Grappig is dat hier in het dorp kinderen wonen wiens vader daadwerkelijk gaucho is en het geheel dus heel authentiek is. Vijf minuten met de auto het dorp uit en je zit hier op grond van een grote 'estancia' (boerderij), waar behalve de centrale woning, bijwoningen en schuren ook her en der afgelegen huisjes staan waar iemand soms een nacht doorbrengt of kan schuilen bij slecht weer. Het gaucho-bestaant leeft nog steeds en het is goed dat deze levensstijl aandacht en welverdiend respect krijgt. Beter dan dagen als Halloween of Valentijnsdag die om puur commerciële redenen uit andere culturen overgenomen worden.

Foto: Gerard Schalkx

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

Fotograaf: Gerard Schalkx

Beste Sint en Pieterman,
Ik wil jullie wat vragen.
Er gebeuren vreemde dingen,
Al, vele vele dagen.
Veel automobilisten uit de Prins Hendrikstraat,
Rijden van daaruit gewoon naar de Molenstraat.
Dit mag toch niet beste Sint Nicolaas,
Wilt U eens praten met onze gemeentebaas?
En vragen of er nu eens onregelmatig gecontroleerd wordt?
Want veel automobilisten komen fatsoen te kort.
Ik weet een dergelijke overtreding kost veel poen,
Maar ik hoop dat dit hun mentaliteit te goed zal doen.
Sint als U dit (ons) verzoek wilt doen,
Hebben niet alleen kinderen schik,
Maar ook veel volwassen zoals ik.

Martin van Tillaart

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

12 / 18

Boxtel, Liempde en Lennisheuvel, laat van je horen!
Dat was de titel van de thema-avonden die we in onze kernen hebben gehouden. Veel inwoners en ondernemers uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel hebben verteld waar ze trots op zijn, wat ze willen behouden, maar ook wat beter kan en moet. Het waren inspirerende bijeenkomsten die door een striptekenaar mooi samengevat zijn in striptekeningen. We gaan aan de slag met de ideeën en inbreng!

Armoede
Voor het CDA staat voorop dat iedereen mee moet kunnen doen in Boxtel. Het is van groot belang dat er alles wordt gedaan aan het voorkomen en tegengaan van armoede. Armoede is meer dan alleen onvoldoende financiële middelen hebben. In Boxtel leeft 11% van de kinderen in armoede en is er ook sprake van 'stille" armoede en armoede onder werkenden. Alle vormen van armoede moeten aangepakt worden!
Het is fijn dat we in onze gemeente voorzieningen hebben waar mensen terecht kunnen. Maar de maatregelen moeten de mensen wel bereiken. Hoe eerder, hoe beter. We moeten voorkomen dat de problemen erger worden. De stap is soms erg groot om hulp te vragen. Daarom hebben we afgelopen dinsdag tijdens de behandeling van het Armoedebeleid gepleit voor eenvoudige regelingen en procedures. Ook willen we dat kinderen in armoede zelf kunnen meedenken wat zij belangrijk vinden. In Boxtel zetten veel vrijwilligers zich enorm hard in voor het bestrijden van armoede. Het CDA is deze vrijwilligers erg dankbaar, we hebben daarom aandacht gevraagd voor de ondersteuning van onze vrijwilligers.

Gooi hulpmiddelen niet weg!
Onlangs lazen we in de landelijke media over een traplift die werd weggegooid nadat de gebruiker was overleden, terwijl de echtgenoot er nog gebruik van had willen maken. De traplift werd verwijderd en weggegooid. Het CDA vindt het belangrijk dat hulpmiddelen zoals trapliften, rolstoelen en scootmobielen niet worden weggegooid, maar hergebruikt. Daarom heeft het CDA dit landelijk opgepakt en hebben we hier vragen over gesteld aan het college. We willen weten hoe dit in Boxtel geregeld is. Wat gebeurt er met hulpmiddelen nadat iemand verhuist naar een andere gemeente of overlijdt? Het kan toch niet zo zijn dat hulpmiddelen worden weggegooid, terwijl anderen deze nog kunnen gebruiken?! Als u ook dit soort ervaringen heeft, laat het ons weten.

Fijne Sinterklaas
De Sint en zijn pieten verblijven ook dit jaar weer in het prachtige Kasteel Stapelen. Alle kinderen (en hun ouders) kunnen gratis een bezoekje brengen en genieten van Stapel op Sint. Dankzij vele enthousiaste vrijwilligers is dit een prachtig evenement geworden. Het CDA wil deze vrijwilligers hartelijk danken voor hun inzet.
Wij wensen alle kinderen een fijne Sinterklaas!

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Foto: Combinatie '95

Energieneutraal: een zegen voor mens en milieu
Het klimaat verandert razendsnel. Volgens de meeste wetenschappers komt dat door menselijk handelen. Vooral door de gigantische hoeveelheid olie, kolen en gas die we verbranden. Om een nog grotere klimaatramp te voorkomen en een leefbare wereld te behouden moeten we daar zo snel mogelijk mee stoppen.

Boxtel energieneutraal in 2030
De gemeenteraad van Boxtel is gelukkig heel ambitieus, want we willen Boxtel al in 2030 energieneutraal hebben. Dat kan door eerst zoveel mogelijk energie te besparen en vervolgens de rest duurzaam op te wekken. Het is een stevige ambitie, maar wel haalbaar als we alle opties inzetten. Voor energiebesparing zijn dat: isolatie, warmtepompen, restwarmte benutten, elektrisch vervoer, zuinige apparatuur èn vaker fietsen. Voor duurzaam opwekken: zonnepanelen op daken èn zonnevelden, biogas èn windmolens. Ruim de helft van ons energieverbruik valt te besparen maar dan nog moeten we heel veel duurzaam opwekken. We ontkomen daarom niet aan zonnevelden en windmolens. Het is hierbij heel belangrijk om (onterechte) angsten te ontzenuwen, de beste locaties te kiezen en burgers zoveel mogelijk te laten meedelen in de winst. Naarmate er in de toekomst meer energie bespaard en efficiënter opgewekt wordt zullen deze maatregelen weer verdwijnen en kan er juist meer grond aan het landschap teruggegeven worden.

Samen worden we energieneutraal
Van alle energie wordt 50% verbruikt voor verwarming en 25% voor verkeer. Met warmtepompen en elektrisch vervoer kunnen we al 57% besparen (en kan fossielvrij). Volgens banken en autofabrikanten zijn elektrische auto’s al over drie jaar voordeliger in aanschaf, gebruik en onderhoud dan 'gewone' auto’s en zullen snel populair worden. Dat maakt ook energieopslag mogelijk, want ze staan vaak stil. Bovendien kan energieverbruik vaak prima 'aanbod gestuurd'. Dat wil zeggen verwarmen, wassen, drogen, opladen et cetera als het waait of als de zon schijnt. Het is met eenvoudige technieken te realiseren en dan is er veel minder opslag nodig. Daarnaast kan Biogas, gewonnen uit plantaardig afval (dus niet uit mest), gebruikt worden om pieken in de vraag en tekorten in het aanbod op te vangen

Boxtel in 2030 energieneutraal is dus een realistisch scenario als iedereen (inwoners, bedrijven, verenigingen en woonstichting) meehelpt. Gelukkig krijgen de meeste mensen een goed gevoel als ze meehelpen aan het behoud van een leefbare wereld voor onze (klein)kinderen. Dus isoleer uw huis, plaats zonnepanelen, gebruik LED-lampen en zuinige apparaten en koop een warmtepomp (kan met subsidie en een voordelige lening van gemeente of Rijk). Goed voor mens, dier en milieu en het geeft een goed gevoel.

Aanvulling publicaties week 47
Verleende omgevingsvergunningen
Industrieweg 19, milieuneutraal veranderen inrichting en uitbreiden van bijbehorend bouwwerk (deel E uitbreiding deel F)
Molenstraat 9, renoveren dak

Besluit maatwerkvoorschriften Vuurwerkbesluit
Rozemarijnstraat 13, opslaan en verkopen consumentenvuurwerk

Bekendmakingen week 48

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Burgakker 4: plein voor bibliotheek, plaatsen kunstwerk tegen muren van Burgakker 6, 6a
en Rechterstraat 14
Industrieweg 18, plaatsen Ad-Blue installatie
Kalksheuvel 26, rooien: 1 eik uit zijerf bij gemeentelijk monument
Markt 28, plaatsen 2 reclameborden aan gevel
Molenstraat 86, plaatsen dakkapel aan voorzijde woning
Pinkstelaarseweg 1, rooien: 3 eikenbomen uit zijerf
Purcellstraat 44, rooien: 1 tamme kanstanje uit voortuin
Schijndelseweg tussen rotondes Brederodeweg en Europalaan, rooien: 69 Canadese populieren uit berm aan beide zijden naast de weg
Stationsstraat 69, rooien: 1 moerascipres uit trottoir voor monumentaal pand
Tongeren 15a, snoeien en uitdunnen van bomen en opschot over een lengte van 75 meter

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Barrierweg in Concordiapark, veranderen vloer muziekkiosk en plaatsen naambordje in de kiosk en een aankondigingsbord naast de kiosk

Project omgevingsvergunningvrij
Eindhovenseweg 12, slopen woning aan voorzijde van de te behouden monumentale bebouwing

Verleende omgevingsvergunningen
De Biezen 5, rooien en weghalen bestaande beplanting aan zij- en voorkant perceel
Clarissenstraat 37, rooien: 1 paardenkastanje aan zijkant woning
Helweg: perceel BTL L 971 en naastgelegen berm, aanpassen inrichting perceel en rooien: 1 eik
Kapelstraat 38, rooien: 1 apenboom uit voortuin
Markt 28, plaatsen 2 reclameborden aan gevel
Nergena naast huisnummer 18, aanpassen inrichting diverse percelen en watergangen en rooien: 22 wilgen
Stapelen 1, rooien: 2 rode beuken langs oprijlaan naar kasteel Stapelen en uit het park

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
30-11 Keefheuvel
01-12 Kalksheuvel
06-12 Lennisheuvel
06-12 Vrilhoven e.o.
06-12 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Kaartverkoop van start voor benefietconcert The Star Company

Foto: The Star Company

Boxtel – The Star Company uit Boxtel, kweekschool voor jong zangtalent, organiseert op zondag 25 februari 2018 haar jaarlijks terugkerend benefietconcert. Dit zal plaatsvinden in Theater De Speeldoos in Vught. De kids van The Star Company hebben een jaar lang toegewerkt naar dit afsluitend concert, dat als thema 'Together We Are Strong' heeft. Zij zullen het publiek trakteren op een middag vol zang, dans én de nieuwe single 'Pak de Wereld Vast'. De opbrengst van het concert gaat naar Stichting Het Vergeten Kind.

Driehonderd gasten hoopt The Star Company op 25 februari te verwelkomen, maar het liefst nog meer uiteraard. "Dan kunnen we een tweede concert geven", lacht Inge van den Biggelaar. "Dat is niet alleen leuk voor de kinderen, maar zorgt natuurlijk ook voor een hogere opbrengst." Vorig jaar zamelde de oprichter, zang- en mentalcoach van The Star Company met haar leerlingen al het mooie bedrag van 1400 euro in voor Het Vergeten Kind. "Dit jaar willen we dat met heel veel bezoekers en sponsors ruim overtreffen."

De nieuwe single 'Pak de Wereld Vast' is dit jaar de leidraad van het project. Samen met de bijbehorende videoclip wordt deze begin december gelanceerd. De volledige opbrengst van de cd-verkoop gaat naar ook dit jaar Stichting Het Vergeten Kind. De cd is o.a. te koop bij Tiga Health & Beauty, Oertijdmuseum Boxtel, Pannenkoekhuis 't Struifhuis Liempde, Natasja Fashion en via info@thestarcompany.nl. De kinderen gaan zelf ook op pad om de cd's te verkopen voor dit goede doel.
Tevens is het lied vanaf 10 december te downloaden via o.a. iTunes en te beluisteren via Spotify.

Benefietconcert
Mensen die een kaartje van 17,50 euro kopen voor het geweldige benefietconcert in Theater De Speeldoos krijgen daar de cd ter waarde van 5 euro bij. Kaarten exclusief cd kosten 15 euro, voor kinderen tot en met 16 jaar is dat 10 euro per persoon. Een uniek VIP-arrangement kost 50 euro per persoon.
"Natuurlijk moeten de kosten van het theater wel gedekt worden", aldus Van den Biggelaar. "We zijn dan ook ontzettend dankbaar dat een aantal bedrijven reeds heeft besloten om geld te doneren. Om ons doel te realiseren is alle hulp welkom en kunnen bedrijven en particulieren die zich aan het project willen verbinden, contact met mij opnemen."

Kaarten voor het concert op 25 februari zijn verkrijgbaar via info@thestarcompany.nl of 06-21240063. Meer informatie is te vinden op www.thestarcompany.nl.


Vincentius geeft kerstpakketten weg

Boxtel/Liempde/LennisheuvelGemonde - Voor inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde met een laag inkomen maakt de vincentiusvereniging Boxtel een warm gebaar. Van 5 tot en met 11 december kunnen zij bij de vereniging een kerstpakket aanvragen om de feestdagen dat beetje extra warmte en glans te geven.

Om mensen die de touwtjes aan elkaar moeten knopen, die eenzaam zijn en die ook hunkeren naar gezelligheid en feestgevoel in de bijzondere kerstdagen een hart onder de riem te steken, bundelen de vrijwilligers van de Vincentiusvereniging de krachten en stellen zij kerstpakketten samen voor deze minderbedeelden.
De pakketten worden gerealiseerd dankzij financiële middelen die zijn verkregen uit donaties en eigen activiteiten, zoals het kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstaart 5, waar klanten met hun tweedehands spullen en aankopen de doelstellingen van de hulporganisatie steunen. Daarnaast verstrekt de Vincentiusvereniging steun en financieel support aan tal van organisaties bij hun activiteiten.

Aanvragen kerstpakketten
Inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde, die van een laag inkomen moeten rondkomen en in aanmerking denken te komen voor een kerstpakket, kunnen dat van dinsdag 5 tot en met maandag 11 december aanvragen door hun gegevens in te vullen op www.vincentiusboxtel.nl onder het label 'Kerstpakketten'. Mensen die geen computer hebben, kunnen op woensdag 6 tot en met vrijdag 8 december tussen 13.00 en 17.00 uur en op zaterdag 9 december tussen 10.00 en 17.00 uur een invulformulier ophalen in hetkKringloopcentrum van de Vincentiusvereniging aan de Van Leeuwenstaart 5. Ze krijgen een code en afhaaltijdstip, die ze op de uitgiftedag moeten meenemen. Met alle informatie wordt vertrouwelijk omgegaan.

Inzameling levensmiddelen
De Vincentiusvereniging Boxtel nodigt iedereen, particulieren zowel als bedrijven, die ons wil steunen uit om verpakte levensmiddelen in te leveren bij Kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstaart 5 te Boxtel.
Schenkers zijn van harte welkom op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Denkt bijvoorbeeld aan kerstbrood, koffie of thee, vacuüm verpakte kaas of vlees of een blikje vis, ragout, conserven of andere levensmiddelen. Om gezondheidsredenen mag de uiterste gebruiksdatum niet verstreken zijn, en moeten de goederen minstens tot eind januari 2018 houdbaar zijn. Uiteraard zijn donaties en acties ter ondersteuning van de inzamelingen van harte welkom. De Vincentiusvereniging Boxtel
is dankbaar voor giften op haar rekeningnummer NL18RABO012.87.22.320 o.v.v. 'Kerstpakkettenactie'. Meer informatie is te vinden op: www.vincentiusboxtel.nl.


De Horntreffers BRTC-herfstkampioen

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) zijn maandag de laatste twee wedstrijden van de eerste helft van het seizoen 2017-2018 gespeeld. Er stonden nog twee inhaalwedstrijden van de eerste speeldag op het programma. Taverbo-Sabo 1 en Taverbo-Sabo 3 behaalden krappe zeges op Grand Café Rembrandt en De Dommel door winst in de dubbelspelen. De Horntreffers speelden dit keer zelf niet, maar werden toch herfstkampioen.

De op de gedeelde derde plaats staande teams Taverbo-Sabo 3 en Grand Café Rembrandt moesten het opnemen tegen respectievelijk het onderaan staande team van De Dommel en Taverbo-Sabo 1, dat slechts twee punten minder had dan de tegenstander. Op papier had Taverbo-Sabo 3 dus de gemakkelijkste tegenstander en ging dan ook voortvarend van start met twee winstpartijen van Uschi Meeuwis en Henk IJsseldijk tegen Ad van Lier en Ad de Man. Wim Jansen van De Dommel deed iets terug door van Eline Hermans te winnen. Henk IJsseldijk bleef in de twee andere enkelspelen ook ongeslagen en is aan een zeer sterk seizoen bezig.
Uschi Meeuwis won ook nog van Wim Jansen maar moest zich tegen Ad de Man gewonnen geven.
Eline Hermans moest de punten in het enkelspel aan De Dommel laten, zodat uiteindelijk het dubbelspel de doorslag moest geven en omdat ook hier Henk IJsseldijk samen met Uschi Meeuwis te sterk was voor Ad van Lier en Wim Jansen. De winst ging met 6-4 naar Taverbo-Sabo 3.

De tweede partij van de avond kende een zelfde verloop. Ronald van Dael was voor Taverbo-Sabo 1 in de drie enkelspelen ongenaakbaar en gaf zelfs geen game af aan de tegenstanders Gerrie Hoenselaars, Arnold van der Heijde en Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt. Hans van Haaren won ook van Arnold en Frans van Dun van Gerrie Hoenselaars. Zij brachten het totaal voor hun team Taverbo-Sabo 1 op vijf punten. Rembrandt bleef op vier punten staan door winst van Gerrie Hoenselaars op Hans van Haaren, winst van Arnold van der Heijde op Frans van Dun en ook Ad Brekelmans wist deze twee tegenstanders te verslaan. Ook hier bracht het dubbelspel de beslissing, zij het dat dat pas in de vijfde beslissende game in het voordeel van Taverbo-Sabo 1 uitviel. Einduitslag 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 1. Door deze zege kwam Taverbo-Sabo 1 gelijk met Grand Café Rembrandt, op slechts twee punten van de nummers twee Taverbo-Sabo 3 en Taverbo-Sabo 4.

De Horntreffers speelden niet maar hun voorsprong is groot genoeg om zich herfstkampioen te mogen noemen. Er moet heel veel gebeuren wil het dit keer mis gaan in hun greep naar het algemene kampioenschap van dit seizoen.

Uitslagen
De Dommel-Taverbo-Sabo 3         4-6
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 1         4-6

Standenlijst per 27 november
1. De Horntreffers        80-55
2. Taverbo-Sabo 3        80-45
2. Taverbo-Sabo 4        80-45
3. Grand Café Rembrandt 80-43
5. Taverbo-Sabo 1        80-43
6. Rotsvast         80-38
7. De Firma Fotografie         80-33
8. Taverbo-Sabo 2        80-31
9. De Dommel         80-27

Programma voor volgende week maandag: eerste ronde Dubbeltoernooi waaraan vijftien dubbelteams deelnemen.Bloxdames laten maximale winst liggen

Boxtel - De wedstrijd van Blox DS1 tegen Udenhout DS2 was er één om de volle winst te pakken, er werd immers gespeeld tegen de hekkensluiter van deze competitie. De tegenstanders wisten zich echter goed op te trekken aan de Boxtelse dames, waardoor de ingecalculeerde vijf punten er uiteindelijk vier werden.

De passing in de eerste set liet bij de start te wensen over waardoor de aanval moeilijk liep en Udenhout een voorsprong nam. Blox bleef wel in het kielzog van Udenhout en nam door een goede servicedruk de leiding over. Iedere goede pass leidde tot een goede set-up van Heidi van Pinxteren en dito aanval. Susan van der Wouw vormde met Carmen Steenbakkers de midaanval en Hannah Verhagen en Hanna van Esch stonden op buiten goed aan te vallen waardoor de eerste set werd binnengehaald met 25-18.

De dames van Udenhout wisten ook in de tweede set een voorsprong te nemen doordat bij Blox de spirit leek te ontbreken. Het spel bij Blox was te statisch en het lukt niet om tot een gevarieerde aanval te komen. Incidenteel werden wel mooie aanvallen op de mat gelegd, maar die konden verlies niet voorkomen: 25-23.

In de derde set leek het tij gekeerd. Janne Ariëns werd ingebracht als dia waardoor er meer rust kwam in de ploeg en de passing verbeterde. Op mid scoorden Van Esch en Steenbakkers prima punten terwijl Maud Herberigs enkele harde en scherpe smashes op buiten bracht, waar ze samen met Geno van der Velden een prima aanvalsduo vormde. Het verschil in punten was halverwege behoorlijk groot, maar de dames van Udenhout pakten regelmatig hun puntjes mee. Uiteindelijk sleepten de Bloxdames de set binnen met 25-18.

Tot halverwege ging de vierde set gelijk op, Blox wist ondanks het betere aanvalsspel geen voorsprong te nemen. Gelukkig pakten de dames het balletje dan op en namen zij door een hogere servicedruk een voorsprong die niet meer werd afgegeven. De set eindigde -weer- in een winst van 25-18.

Ondanks de constante factor van drie met 25-18 gewonnen sets en dus de wedstrijdwinst hadden de dames graag de volle vijf in plaats van vier punten mee naar Boxtel genomen. Maar de positie in de top van de middenmoot is door deze winst weer verstevigd. Met een vijfde en uitzicht op de vierde plaats halverwege deze competitie (twee wedstrijden minder gespeeld dan nummer vier met vijf punten achterstand) doen de dames het prima.

De volgende wedstrijd is aanstaande zaterdag 2 december in thuishonk De Braken. De wedstrijd start om 12.30 uur.

Eerste plaats voor Taverbo's Sanne van der Schoot

Foto: Annelieke de Rooij / Taverbo-Sabo

Leiden/Boxtel - Afgelopen zondag nam tafeltennister Sanne van der Schoot op uitnodiging van de afdeling ZuidWest deel aan de 4-afdelingenontmoeting bij tafeltennisvereniging Docos in Leiden die voor de 25e keer georganiseerd werd. Hier streden vier afdelingen van de NTTB (ZuidWest, Midden, Holland Noord en West) tegen elkaar. Deze ontmoeting werd in de laatste wedstrijd van de dag nipt gewonnen door afdeling ZuidWest. Bij de meisjes welpen wist Sanne van der Schoot, die speelt voor tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo in Boxtel, de eerste plaats te behalen.

vlnr:Veerle schellekens, Julia Koppens, Rinke Hoendervangers, Juul Smetsers, Daniek van den Tillaart, Maud van de velden, joska Vugts en Wies van Reijsen. (Foto: Karin van Reijsen) Foto: Karin van Reijsen
Foto: Paul Bevers

Mep meisjes F2 kampioen

Boxtel - De hockeysters van MEP MF2 sleepten zaterdag de kampioenstitel binnen. Deze mooie prestatie werd uitbundig gevierd door kersverse kampioenen, op de foto van links naar recht, Veerle Schellekens, Julia Koppens, Rinke Hoendervangers, Juul Smetsers, Daniek van den Tillaart, Maud van de Velden, Joska Vugts en Wies van Reijsen.

HCL MA1 ongeslagen kampioen

Liempde - Het meisjes A1 team van HockeyClub Liempde (HCL) is op overtuigende wijze kampioen geworden in de derde klasse van de herfstcompetitie. Annelotte Beerlage, Fleur Derks, Janne van Dongen, Isa van der Heijden, Cindy Kelders, Charlotte Koppen, Mirte van den Langenberg, Susan Saris, Aniek Schellekens, Iris van de Schoot, Lucca Smulders, Kiki Verhagen, Loes Vos, Turin van Weert, Sanne van Erp en Else Krol (laatste twee meiden staan niet op de foto) speelden slechts één keer gelijk en wonnen alle overige wedstrijden. Vaak met veel gemak en veel doelpunten. Soms moest er meer strijd worden geleverd. Met name de laatste wedstrijd tegen titelkandidaat Oranje-Rood was spannend. Met veel inzet en individuele klasse trok HCL deze wedstrijd naar zich toe en won met 1-0. De meisjes van HCL MA1 maken zich nu op voor de zaalhockey-competitie.

LSV gaat strijdend ten onder

Lennisheuvel - Misschien een beetje te optimistisch geworden door de goede resultaten van de laatste weken was LSV aanvallend ingesteld afgelopen zondag. Uiteindelijk bleek dat een beetje naïef, want ondanks een aantrekkelijk spelbeeld was het Gloria UC dat vooral via spelhervattingen gevaarlijk was.

Corners en vrije trappen waren steeds weer gevaarlijk en de doelpunten uit die standaardsituaties maakten uiteindelijk het verschil. Slecht uitverdedigen bracht de bal bij Roy Benaers van Gloria UC die gemakkelijk de 0-1 kon binnentikken in de veertigste minuut. Na rust kon Abdelatif Azammad na een goed uitgevoerde aanval de gelijkmaker binnenschieten. De vreugde was van korte duur, twee minuten later kopte Niels Lambrechts uit een corner vrijwel ongehinderd in. Weer toonde LSV veerkracht en weer twee minuten later kwam Maikel van Kasteren op tot aan de achterlijn. Zijn voorzet op maat werd door Thijs Verhagen keihard tegen de touwen gewerkt. LSV bleef opportunistisch spelen, maar moest dat bekopen met twee tegendoelpunten in de slotfase.

Verlies voor jeugd Taverbo

Boxtel - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo kreeg zaterdag koploper Tios '51 2 uit Tilburg op visite. De Boxtelaren deden hun uiterste best maar trokken uiteindelijk aan het kortste eind.

De wedstrijd werd meteen gedomineerd door de Tilburgse Julia Cao en Hanah de Ruiter die gemakkelijk de eerste twee partijen wonnen van Lars Strik en Dani de Rooij. Sjoerd van Heerebeek wist in de derde partij het eerste punt te scoren voor Taverbo door in vier games te winnen van Emma Jacobs. Ook de punten van de dubbel werden door Lars Strik en Dani de Rooij in Boxtel gehouden, waardoor de stand weer gelijk werd getrokken.

In de vervolgwedstrijden wisten alleen Lars Strik en Sjoerd van Heerebeek in het enkelspel nog eenmaal tot winst te komen tegen respectievelijk Emma Jacobs en Julia Cao. Hierdoor bleef Taverbo uiteindelijk op 4-6 steken.

Doordat Tanaka uit Etten-Leur dit weekend met 2-8 van Tios '51 3 won, zijn de jongens teruggezakt naar de derde plaats in het klassement.

Bridge

Bridge Club Boxtel, uitslagen 21 november
A-lijn: 1 W. de Langen & A. Bosveld 61,81% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 56,60% 3. G. Joren & R. van Stuivenberg 55,56 B-lijn: 1. J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 60,83% 2. N. Knijnenburg & T. van de Sande 60,00% 2. I. Boom & T. Bosveld 60,00%
Uitslagen 22 november
A-Lijn: 1. R. Dankers & F. van de Schans 67,01% 2. H. & I. Peeters 63,19% 3. H. van Esch & P. van de Ven 59,38% 3. R. van Stuivenberg & J. de Wolf 59,38% B-Lijn 1. L. Frankevijle & J. Jilesen 61,01% 2. W. de Langen & R. Traa 60,12% 3. H. Goes & A. van Kempen 56,85%
Uitslagen 23 november
A-Lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen 58,75% 2. M. Klaassen & A. van der Sangen 57,92% 2. W. de Langen & F. Geurts 57,92% B-Lijn: 1. R. Traa & H. van Esch 64,58% 2. J. Jansen & R. Koenders 61,98% 3. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 54,69% C-Lijn: 1. P. & R. van der Pasch 64,06% 2. T. van der Kolk & T. Wouda 56,77% 2. H. van Kronenburg & M. Visser 56,77%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 21 november
A-lijn: 1. B. van den Hout & G. van Rooy 67,36% 2. F. Daniëls & C. van der Velden 60,07% 3. T. van Uden & A. Moerdijk 53,82% B-lijn: 1. B. & E. Otten 62,50% 2. A. van Kempen & J. Balk 56,25% 3. N. & J. Fischer 55,00%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 21 november
A-lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 58,96% 2. T. Walbeek & H. Wolsky 56,60% 3. F. & H. Schalkwijk 54,86% B-lijn: 1. A. van de Ven & L. Verstijnen 65,69% 2. A. Weijns & J. Hellings 61,23 3. A. Eggenhuizen & C. Smits 57,22%
Uitslagen 23 november
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 70,49% 2. G. & A. van Lier 65,28% 3. T. van Roosmalen & F. van Roij 64,93%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 22 november
A-Lijn 1. J. van Breugel & N. Fischer 61.45 % 2. K. Betten & R. Koelink 59.89 % 3. G. Voltmann & M. van Elk 57.81 %

Bridgeclub Liempde, uitslagen 23 november
A-Lijn: 1. J. & B. Dieden 65,48% 2. L. & J. Vermulst 58,93% 3. J. van der Laar & G. van Oirschot 57,14% 3. L. & G. van de Meerendonk 57,14% B-Lijn: 1. W. & J. Braken 64,24% 2. E. van der Heijden & B. van Pelt 58,33% 2. E. de Jong & I. Smits 58,33% C-Lijn: 1. W. Renders & K. Voets 59,58% 2. A. Evers & M. Teulings 57,50% 3. C. Peerlings & A. van Rooij 56,25%

Biljart

BV 't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde 1-W.v.Eerschot         26-23
W.v.Liempde 2-W.v.Liempde 3         30-18

BV Geboliesch, uitslagen week 46
Dé Zie'k Wel Zitte-De Treffers        35-34
De prutsers-De Eenheid        36-29                
De Fetsers-De Unie Boys        31-39                
Le Carambole-'t Krijtje                 40-29
Kloosterboys-De Poedelaars                 38-32

BV 't Ivoor, uitslagen week 47
Libre:
Krijt Op Tijd 1-'t Ivoor 1         27-24
Royal 5-'t Ivoor 2         30-25
BBG Haarsteeg 3-'t Ivoor 3         26-23
Recreanten libre:
't Ivoor 1-'t Ivoor 2         27-39
't Ivoor 3-NAL 4         28-37
De Haarstek 3-'t Ivoor 4         30-40
Recreanten 3-banden klein:
D'n Brouwer 4-'t Ivoor 5         21-29
Het Groene Laken 1-'t Ivoor 6         30-25
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 7         24-25
3-banden groot:
't Ivoor 1-BC Ammerzoden 2         25-23

Voetbal

DVG, uitslagen 25 november                                                        
DVG JO8/1-Ravenstein/SDDL JO8-1         2-2
DVG JO9/2-Cito JO9-1         3-11
DVG JO9/3-Boskant JO9-1G         3-3
Rhode JO9/5-DVG JO9- 4         2-3
DVG JO11/1-Oss'20 JO11-2         3-0
DVG JO11/2-Heeswijk JO11-1         4-9
Nijnsel JO11/1-DVG JO11- 3         7-0
DVG JO11/4-Beerse Boys JO11-2         7-3
N. Gedacht JO13/1G-DVG JO13- 1         5-2
Boer/Keldonk JO13/1G-DVG JO13- 2         3-1
DVG JO15/1-Avanti'31 JO15-1         0-2
DVG JO15/2-Heeswijk JO15-2         0-1
Nulandia JO17/2-DVG JO17- 2         0-12
DVG JO19/1-Heeswijk JO19-1         3-2
DVG, uitslagen senioren, 26 november
DBS 1-DVG 1         1-2
DVG 3-Rhode 4         1-3
DVG 4-Avesteyn 4         13-0
Rhode 5-DVG 5         5-3
DVG 6-Gemert 7         4-1
DVG 7-Rhode 7         4-5
Sparta'25 9-DVG 8         7-0
Bl.Geel 15-DVG 9         6-1
DVG VR 1-Volkel VR 1 0-4
Programma 2 december
DVG JO7/1-ODC JO7/4         09:30
DVG JO9/1-Gemert JO9/5         10:30
Herpinia/OKSV JO9/2-DVG JO9/2         09:30
Irene JO9/1-DVG JO9/3         10:00
DVG JO9/4-Avanti'31 JO9-3G         10:30
Gemert JO11/1-DVG JO11/1         10:00
Rhode JO11/2G-DVG JO11/2         09:15
DVG JO11/3-Heeswijk JO11/2         09:30
Nijnsel JO11/3-DVG JO11/4         09:45
DVG JO13/1-Sparta'25 JO13/1         11:30
DVG JO13/2-VOW JO13/1         11:30
Sv Brandevoort JO15/1-DVG JO15/1         12:15
DVG MO15/1-Rood Wit'62 MO15/1         13:00
Oss'20 JO17/2-DVG JO17/1         13:15
Rhode JO17/3-DVG JO17/2         14:45
Nooit Gedacht JO19/1-DVG JO19/1         14:30
DVG JO19/2-Mariahout JO19/1         14:30
Programma senioren, 3 december                
DVG 1-SV Valkenswaard 1         14:30
DVG 2-Nulandia 3         12:00
WEC 2-DVG 3         12:00
DVG 4-Avanti'31 4         10:00
Avanti'31 5-DVG 5         12:00
ELI 4-DVG 6         11:30
Nulandia 8-DVG 7         09:30
DVG 8-Erp 7         10:00
DVG 9-WEC 7         10:00
Erp VR 1-DVG VR 1         10:00

LSV, uitslagen
LSV VE1-Spoordonkse Boys VE1        4-2
LSV 1-Gloria UC 1        2-4
LSV 2-BMC 5        4-2
Oirschot Vooruit 4-LSV 3        3-0
GSBW 3-LSV 4        1-6
Programma 2 december
Boxtel VE 1-LSV VE1        15:30
Programma 3 december
WSJ 1-LSV 1        14:30

LBC, uitslagen
LBC JO9/1-DBS 7        14-2
LBC JO11/2-Rood Wit '67 2G        4-3
LBC JO17/1-DBS 4        3-10
LBC JO19/1-RKDSV/EDN 2        9-0
Programma 2 december
Spoordonkse Boys G2-LBC JO9/1        10:30
Marvilde 2-LBC JO11/2         11:00
Hilvaria 3-LBC JO17/1        12:45
Taxandria 4-LBC JO19/1        12:45

RKSV Boxtel/ODC, uitslagen 26 november
RKVV Keldonk 1-Boxtel 1        1-4
BMC 1-ODC 1        3-2
Essche Boys VR1-ODC VR1        0-1
RKSV Boxtel/ODC, programma 3 december
Boxtel 1-SBC 1        14.30
ODC 1-Haarsteeg 1        14.30
ODC VR1-Sint Michielsgestel VR1        12.15

Zaalvoetbal
NIKE FC-Second Cars                         1-3
Van de Sande Bouw/Pacqt-'t Hart van Boxtel         3-6
Kwalitaria Strik-Vollop/Telaviv         2-4
Eltechno inst-Heva/Van Weert                 6-4
Le Temps Perdu-Gebr. Bekkers         1-1
Tahadi-Café Vollop                         3-9
Dobotex BV-FC Blokfit                          3-4
Selissen Boys-Rijschool Gestel 2         3-3
Celdex BV-Meneer Van Dommelen 2-2
Verbeij/Hanekroot-Groen als Gras 0-4
Programma 2 december
17.00 X2COM-Fysio de Dommel
17.45 Langenberg/Dammers-Corfu
18.30 Tahadi-'t Hart van Boxtel
19.15 Gebr. Bekkers-Van de Sande bouw/Pacqt
20.00 Goossens advies-'t Geveltje
20.45 Le Temps Perdu-Second Cars
Programma 4 december
19.00 Rijschool Gestel 2-Dobotex BV
19.45 Wijnpakkettenonline-Selissen Boys
20.30 Vermeer verz-Van Stekelenburg

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren
TT Nijmegen 1-Taverbo-Sabo 1                         3-7
Taverbo-Sabo 2-Die Meede 1                                 5-5
Taverbo-Sabo 3-Budilia 1                                        5-5
Taverbo-Sabo 4-Wilvo/ttv Bergeijk 3                 4-6
PJS 2-Taverbo-Sabo 5                                                2-8
Budilia 4-Taverbo-Sabo 6                                        6-4
JCV 8-Taverbo-Sabo 7                                         4-6
Never Despair 12-Taverbo-Sabo 8                        4-6
Never Despair 10-Taverbo-Sabo 9                        8-2
Taverbo-Sabo, uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-TIOS '51 2                                 4-6
Taverbo-Sabo 2-Rally 2                                         4-6
Taverbo-Sabo 3-Valkenswaard 2                         7-3
Taverbo-Sabo 4-Valkenswaard 4                         1-9
Programma 1 december
20:00 Belcrum 2-Taverbo-Sabo 2
20:00 JCV 4-Taverbo-Sabo 3
20:00 Valkenswaard 1-Taverbo-Sabo 4
20:00 Veldhoven 9-Taverbo-Sabo 6
20:00 OTTC 4-Taverbo-Sabo 7
20:00 OTTC 6-Taverbo-Sabo 8
20:00 TTCV Van Herwaarden 9-Taverbo-Sabo 9
Programma jeugd 2 december
10:00 Never Despair 1-Taverbo-Sabo 1
14:30 TTCV Van Herwaarden 1-Taverbo-Sabo 2
10:00 Never Despair 4-Taverbo-Sabo 3
10:00 Never Despair 6-Taverbo-Sabo 4
Programma senioren 2 december
17:00 Wijzenbeekkled/Westa 3-Taverbo-Sabo 1

Paardensport

HSV St Martinus, uitslagen 3e selectiewedstrijd pony's Ammerzoden
Klasse D/E-B
Sanne van der sloot met India: 2e met 195 punten
Anne Teulings met Jonkers Anigo: 3e met 194 punten
Klasse A/B-L2
Anne Teulings met Djo djo 4e met 187 punten
Klasse A/B-B
Sofie Teulings met Sascha 11e met 189 punten
Klasse D/E-M1
Lieke de Bresser Holm's Gentleman: 5e met 187 punten
Klasse D/E-M2
Kim van der Sande met Têtu HS: 5e met 190,5 punten
Klasse C-L1
Lieke van Zon met Nero 5e met 184 punten

Taekwondo

TS Dekker, uitslagen 26 november 16e Open Haaglanden
Linda Beekmans 1ste Sparren
Dinand Verhoeven 1ste Sparren
Loubna Driouch 1ste Sparren
Fedde Noordhoff 1ste Sparren
Mara vd Heijden 3e Tuls, 2de Sparren, 1ste Hoogtesprong
Amy Bresser 3e Tuls, 2de Sparren
Kayleigh Belemans 3de Sparren, 2de Hoogtesprong
Nolan Beekhuis 2de Sparren
Areeb Abbas 2de Sparren
Tilila Marouche 2de Sparren
Jenthe Herbers 2de Sparren
Nabil Qoubbane 3de Sparren

Handbal

HCB'92, uitslagen 26 november
HCB'92 DC1-Bouwcenter/Centen DC1         27-7
HCB'92 DS1-Bergeijk DS2                         18-27
HCB'92 DA1-H.C.G. DA1                                9-22
KPJD DS1-HCB'92 DS2                                12-9
The flyers HC1-Zephyr/HCB'92 HC1         14-7
Programma 2 december
Bergeijk E3-HCB'92 E1 (uit in Bergeijk)        09.00
Internos DA1-HCB'92 DA1 (uit in Etten-Leur)        18.00
Programma 3 december
Zephyr/HCB'92 HC1-Acritas HC1 (thuis in Schijndel) 09.30
MHV DS3-HCB'92 DS2 (uit in Mill)        10.00
Acritas DC1-HCB'92 DC1 (uit in Bakel)        11.10
Blauw Wit DS2-HCB'92 DS1 (uit in Den Bosch)        13.45
Programma 4 december
HCB'92 recr.-EHV recr. (thuis in Liempde)        20.00

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 27 november
1. Jo Hanegraaf (Den Bosch) 3/26 punten, 2. Ad Pennings 3/20 punten, 3. Josefien Minkels (Liempde) 3/19 punten, 4. Mariet van Roosmalen (Boskant) 17 punten, 5. Dien Hanegraaf (Den Bosch) 3/15 punten 6. Piet Schouten (Sint Michielsgestel)


Wapen van Liempde handhaaft zich in subtop

Liempde - De uitwedstrijd tegen de Hazelaar 2 uit Rosmalen heeft voor de kaderspelers van 't Wapen van Liempde/RegioBank een gelijkspel opgeleverd. Alle vier de teamleden kwamen uit op een gemiddelde van tien of meer.

Zowel Cees van Eindhoven als Leo van Hastenberg wonnen hun partij van 110 caramboles in respectievelijk elf en tien beurten. Martien van den Tillaart kreeg slechts acht beurten van zijn tegenstander, die onder andere met een serie van 95 in totaal 160 caramboles maakte in de uitermate moeilijke spelsoort 57/1. Ook Ton Rovers kon niet tot winst komen. Hij scoorde 114 caramboles in elf beurten terwijl de speler van de Hazelaar inmiddels de benodigde 280 punten had verzameld. Ook hij maakte een serie van boven de 90.

De biljarters van 't Wapen van Liempde/RegioBank handhaafden zich op plek 5 van poule 5 van de landelijke kadercompetitie.


Ruime overwinning voor HCB'92 DC1

Boxtel - Voor HCB'92 DC1 stond zondag de thuiswedstrijd tegen HVW op het programma. De dames wisten de punten in Boxtel te houden en wonnen met 27-7.

HCB'92 startte de wedstrijd goed en bij de eerste aanval maakte Jorien Strik het eerste doelpunt. Al snel maakte Tess Berkien er twee achteraan. Door in te starten kon Anouk Hermans nog een doelpunt maken en maakte Monique Dometelila de 5-0. HVW had geen grip op het sterk spelende HCB. Tess Berkien, Demi van de Aker en Jorien Strik vergrootten de uitslag naar 10-0. De laatste halve minuut van de eerste helft kwam keepster Anouk Foolen de goal uit en maakte in de laatste vijf seconden van de eerste helft een mooi doelpunt. Dat bracht de ruststand op 11-0 in het voordeel van Boxtel.
Aan het begin van de tweede helft was Tess Berkien weer van de partij en zij maakte drie doelpunten achter elkaar. Anouk Hermans kon vanaf de eigen helft dribbelen tot de 9 meter van de tegenpartij en ronde keurig af. Hierna zakte de verdediging een beetje in en kon HVW twee doelpunten maken. Anouk Foolen gaf daar snel antwoord op door drie keer te scoren. Weer zakte de verdediging in, waar de tegenpartij dankbaar gebruik van maakte. Monique Dometelila zag een kans die ze goed benutte. Anouk Hermans maakte kort hierna ook nog een doelpunt. HVW maakte door de rommelige verdediging nog één doelpunt. Doordat Anouk Foolen een aantal keer achter elkaar goed instartte, scoorde ze aan de lopende band. Tess Berkien wist de eindstand op 27-7 in het voordeel van HCB'92 te bepalen.

DVG wint op de valreep

Foto: Toon van Ruremonde

Eindhoven/Liempde - In de uitwedstrijd tegen het Eindhovense DBS boekte DVG een late overwinning van 1-2. Het was de derde zege op rij voor de Liempdse ploeg.

De opening was zondag voor DBS, dat in de eerste minuut al de paal en de lat had geraakt. Kortom: een bliksemstart. Het duurde echter maar even of DVG maakte het de keeper van DBS lastig. Hij treuzelde ook te lang waardoor Bas van Houtum de bal kon blokken, maar de stuit was niet gunstig voor een schot. DBS speelde in de beginfase stevig en zocht de grenzen van de scheidsrechter al snel op. Een DBS-actie op de achterlijn werd wat knullig verdedigd en via de rug van een DVG-verdediger lag de bal voor het inschieten: 1-0.
Het openingsoffensief van DBS werd hierna minder en DVG kwam beter in het spel. Een door Wilco Voets perfect genomen hoekschop werd door Van Houtum vakkundig ingekopt. Jeroen Caarls moest geblesseerd gewisseld worden voor Luuk van de Ven. DBS kwam bijna opnieuw op een voorsprong. Een hoekschop werd door (invaller) keeper Mark Faes weggeslagen, maar de bal kwam voor de voeten van een DBS-speler. Zijn schot werd door Faes bekwaam over de doellat getikt. De aansluitende hoekschop leverde niets op. Een schwalbe Van Houtum was waarschijnlijk de reden waarom de scheidsrechter niet voor een strafschop floot toen Twan van den Broek, iets later, binnen de 16 meter onderuit werd gelopen. De ruststand was 1-1.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Deze gebruiken Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

DBS heeft de reputatie goed aan de tweede helft te beginnen en een soortgelijk scenario als voor rust dreigde. Een nieuwe achterstand voor DVG bleef echter nu uit. Een moeilijke buitenspelsituatie was voor DBS moeilijk te verkroppen en even sloeg er een vlammetje in de pan met een directe rode kaart voor DBS tot gevolg. Echt bepalend voor de wedstrijd was deze man-minder-situatie echter niet. Ook in ondertal kreeg de thuisploeg goede kansen voor de voorsprong. Ook DVG kreeg kansen, vooral Bart de Windt. Hij miste een goede kopkans en een schot vanaf de 16 meterlijn ging over het doel. DBS mistte nog een kans en toen de klok richting de negentigste minuut liep zou een gelijkspel logisch geweest zijn. Van de Ven vond echter nog een paar druppels in de gifbeker van DBS. Binnen de 16 meter werd hij ten val gebracht en de scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Maar dan moet deze nog wel binnengeschoten worden. De drie punten stonden op het spel. IJskonijn Daan Voets is dit klusje wel toevertrouwd: geen gelijkspel maar drie punten op de valreep.
Volgende week speelt DVG thuis tegen Valkenswaard. Beide teams staan in punten gelijk.

De DVG-dames speelden thuis een kansloze wedstrijd tegen de dames van Volkel: 0-4. Desondanks werd Gabi van der Steen uitgeroepen tot Woman of the Match.

Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - De overwinningen van Fouad Hasbani en Chris Fasseur konden het verlies van het eerste libreteam deze week niet afwenden. Daarvoor liet Theo Verhagen in zijn partij te veel liggen. Hij scoorde slechts vier punten.

Het tweede team had te weinig verweer en verloor alle drie de partijen. Peter Franken, Ad van Os en Peter van Giersbergen waren kansloos. Het derde team kon ook maar één partij winnen. Wim Bekkers redde daar de eer; Theo van Dongen en Math Hendriks verloren.
Bij de afdeling Recreanten libre gingen het eerste en het tweede team, de nummer één en twee van de competitie, de strijd met elkaar aan. Dit mondde uit in een broedermoord door het tweede team. Het versloeg de koploper met maar liefst 39-27 en nam de koppositie over. Frans Klein versloeg Toon Bevers, Rien Meijs declasseerde Henk van Boxmeer met een prima partijmoyenne van 3,00. Jan Meeuwis had geen kind aan Peter Franken. Theo Verhagen won als enige van team 1 tegen Wim Bekkers die slechts twee caramboles tekort kwam.
Team 3 verloor hun ontmoeting. Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven begonnen de middag met winst maar in het vervolg lieten Frans Maas en Wim van Dijk het volledig afweten. Gezamenlijk kwamen ze tot slechts acht punten. Team 4 haalde alles uit de kast en dat resulteerde in een maximale score van veertig punten. Johan Verhoeven, Harrie van den Velden, Math Hendriks en Frans van Esch speelden prima deze middag en consolideerden daarmee hun koppositie.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein behaalde team 5 een overwinning. Johan Verhoeven die door omstandigheden een dubbelpartij moest spelen, won deze allebei. Frits Radema miste de laatste carambole en moest genoegen nemen met negen punten. Team 6 nam het op tegen het Boxtelse Het Groene Laken 1. Hier ging het lang gelijk op door twee remise partijen, maar de ontmoeting tussen Cees Karssemakers en Theo van Dongen gaf de doorslag in de einduitslag. Het werd in deze partij namelijk 10-5 voor Karssemakers. Einduitslag 30-25. Team 7 won nipt met 25-24. Jan Tils en André Vissers wonnen allebei terwijl Johan Beaard vijf punten behaalde.
Het 3-banden klein team van de avondcompetitie won de uitwedstrijd tegen Ons Moeder 3-band 1 met 24-21. Jacques van Loon verloor zijn partij kansloos met slechts vier punten, maar René de Windt en Louis van der Meijden troefden hun tegenstanders af en lieten hen gezamenlijk met slechts elf punten achter. Het 3-banden groot team versloeg BC Ammerzoden met 25-23. Leo van Westelaken moest de zege aan de tegenstander laten met slechts vijf punten. Daar tegenover stonden twee winstpartijen van Bernhard Legierse en Louis van der Meijden. Met name Legierse won met een mooi moyenne van 0,878.

Taverbo-Sabo met één been in de tweede divisie

Nijmegen/Boxtel - Taverbo-Sabo 1 speelde zaterdag de voor het kampioenschap cruciale wedstrijd tegen TT Nijmegen 1. Met twee punten voorsprong op de ranglijst en een gunstige tegenstander in de laatste speelronde was een gelijkspel al voldoende voor de Boxtelaren om een goed uitzicht te houden op de titel.

De thuisploeg speelde met de ongeslagen kopman Tony Houxuan, Jelco van Grunsven en Martijn Wiltink. Taverbo nam deze wedstrijd geen enkel risico en was in de sterkste opstelling afgereisd naar Nijmegen met Marlotte Staps, Amber van de Velde en Michel Sperling.

De openingswedstrijden waren voor Taverbo. Staps ontdeed zich betrekkelijk eenvoudig van Van Grunsven. En ook Van de Velde won van een lastig spelende Wiltink. Vervolgens kwam Sperling niet verder dan één game tegen Houxuan. Ook het dubbelspel werd gewonnen door de thuisploeg wat een 2-2 tussenstand opleverde. Na een goed begin van Staps kwam Wiltink de derde game sterk terug, maar moest diep in de vierde game toch de felicitaties laten aan Staps. In de zesde wedstrijd zag het er lang naar uit dat Van Grunsven de wedstrijd tegen Sperling zou winnen. Diep in de derde game kantelde de wedstrijd echter en wist Sperling deze game en daarna de twee volgende te winnen. Dit bracht de stand op een 2-4 voor de Boxtelse uitploeg.

In een sensationele wedstrijd lieten Houxuan en Van de Velde allebei het beste van hun spel zien en werd de Nijmeegse kopman aan het wankelen gebracht. Met een ultieme krachtsinspanning wist Houxuan de wedstrijd toch te kantelen en besliste deze uiteindelijk in de vijfde game. De achtste wedstrijd was weer voor Taverbo, waarbij Sperling in vier games de lastige Wiltink aan de kant zette. Tussenstand 3-5.

De volgende wedstrijd beloofde een waar spektakelstuk te worden tussen de twee beste spelers van deze competitie. De moegestreden Houxuan had echter geen antwoord op de snoeiharde blokballen van Staps die de wedstrijd al in drie games kon beslissen. De laatste wedstrijd van Van Grunsven tegen Van de Velde was weer een wedstrijd met twee gezichten, waarbij het er lange tijd naar uitzag dat Van Grunsven er met de overwinning vandoor zou gaan. Naarmate de wedstrijd langer duurde ging Van de Velde echter beter spelen en wist uiteindelijk toch nog in de vijfde game te winnen.

Dit leverde een ongekende 3-7 eindstand op, waarmee Taverbo-Sabo 1 het kampioenschap zo goed als binnen heeft. Aanstaande zaterdag kan het feestje gevierd gaan worden als er nog een paar puntjes gehaald worden tegen hekkensluiter Wijzenbeekkled/Westa 3.

Van Gerwen wint Sport Players Championship

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Minehead - Darter Michael van Gerwen heeft in het Britse Minehead de Sport Players Championship Finals gewonnen. In de finale was hij met 11-2 te sterk voor de Brit Jonny Clayton. Het is de derde keer op rij dat de oud-Boxtelaar de Players Championship wint.

De Nederlander domineerde in de finale. Al snel keek de Brit tegen een 5-0 legs achterstand aan. Eerder werden in de kwartfinale al landgenoot Jan, met 10-7 en in de halve finale Justin Pipe met 11-3 aan de kant gezet.

Van Gerwen is de afgelopen maand oppermachtig. Hij won het European Championship, de World Series of Darts Finals en Grand Slam of Darts en is vandaag de dag al 28 op rij ongeslagen. Met de overwinning kan Van Gerwen 100,000 Engelse pond op zijn rekening bijschrijven.

Naast zijn huidige overwinning kan Van Gerwen nog een klein feestje vieren: dit jaar is hij namelijk één van de kanshebbers op de titel 'sportman van het jaar'. Dit maakte de NOS gisteren bekend. Dat de darter op een shortlist staat is verrassend, aangezien vorig jaar nog flink wat consternatie ontstond omdat de darter toen alles won wat er voor hem te winnen viel, maar hij niet tussen de genomineerden stond. Terecht, concludeerde NOC*NSF toen, omdat de darter niet aan alle voorwaarden voldeed om genomineerd te worden.

Het NOC*NSF maakt op 3 december de drie genomineerden bekend voor het sportgala, dat op 19 december in de RAI in Amsterdam gehouden wordt. Daar worden de sporters (m/v) en sportploeg van het jaar 2017 bekend gemaakt.

18 / 18

30 november-3 december

Sint Op Stapel (za & zon voor publiek)
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

30 november-20 januari

Expositie Biomimicry bij YourStory
Stationsstraat 33, Boxtel

30 november-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

30 november-4 februari

Tentoonstelling 55 jaar SOC (za & zon)
Rechterstraat 50, Boxtel

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

2 - 17 december

KunstKadoo 2017 (zat & zon)
12.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Donderdag 30 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bezoek Sinterklaasslaapkamer in Esch
15.00 uur, De Opgang (ruimte achter kerk), Esch

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 december

Sieraden maken van hout
10.00 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Wielercollege met Michael Boogerd
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 2 december

Archeo Hotspot: determineren
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

De Goeden Doelen Markt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 3 december

Kindershow: Pepernotenpopconcert
11.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Maandag 4 december

Jeu de Boules bij De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Dinsdag 5 december

Huiskamer: koffie inloop + sintverrassing
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bezoek Sinterklaasslaapkamer in Esch
15.00 uur, De Opgang (ruimte achter kerk), Esch

Woensdag 6 december

Huiskamer: rikken, hobby
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 7 december

Huiskamer: koffie inloop
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 8 december

Sieraden maken van hout
10.00 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Meezingmiddag
13.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Workshop: 'Cruyff football onderwijst nieuwe wedstrijdvormen'
18.30 uur, ODC / Sportpark Wagenaars, Essche Heike 2, Boxtel

Zaterdag 9 december

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Prolongatie Boxtels Bridgekampioenschap
13.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Huiskamer: rikken, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Onthulling van het kunstwerk ter ere van 55 jaar carnaval
14.11 uur, Terras van de Rechter, Rechterstraat 1, Boxtel

Kerstmarkt Selissenwal
16.00 uur, Van Beekstraat, Selissen, Boxtel

Jeugdprom Gildenbondsharmonie 'Kidz got talent'
19.00 uur, Tijberzaal/BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Waggelavond ter ere van 55 jaar carnaval
19.55 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Uilen speuren in Oisterwijkse Bossen en Vennen
aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl/agenda

Zondag 10 december

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Uitwisselingsconcert
14.00 uur, Muziekhuis Boxtel, Passage Riche 4, Boxtel

Jeugdprom Gildenbondsharmonie 'Kidz got talent'
14.30 uur, Tijberzaal/BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Foto: Annemieke van Uden.

Robert van Uden

Betsy Ronkes