DeMooiBoxtelKrant

27 november 2019

DeMooiBoxtelKrant 27 november 2019


Boxtel bouwt 474 nieuwe woningen en één villa

Boxtel - De gemeenteraad was vorige week dinsdag verrassend eensgezind over de bouw van de 466 woningen in de nieuwbouwwijk Heem van Selis. Ook over de bouw van acht levensloopbestendige woningen aan de Schijndelseweg was de raad eensgezind. Er moet namelijk flink gebouwd worden voor het lage- en middensegment, zoals in deze projecten zal gebeuren. De bouw van één extra villa op de Halderheiweg zorgde echter voor meer discussie.

De bouw van één villa aan de Halderheiweg hield dinsdagavond de gemeenteraad langer bezig dan die van een complete woonwijk met 466 woningen in Selissen. Dit omdat eigenlijk iedereen het er wel mee eens is dat er voor het midden- en lage segment flink gebouwd moet worden, precies zoals in Selissen zal gebeuren. Volgens wethouder Van de Wiel ligt hier dan ook een goed bestemmingsplan aan ten grondslag. Wel was er discussie over bijvoorbeeld de ontsluiting via de Dukaat. Zo bestaan er zorgen over de afwikkeling van het werkverkeer en de verkeersveiligheid in de straat.

Wethouder Peter van de Wiel kon dinsdag een deel van die zorgen wegnemen. Het bouwverkeer zal niet van de Dukaat gebruikmaken maar er komt een aparte bouwweg parallel aan de Bosscheweg. Bouwverkeer draait de weg op op de locatie waar een nieuwe rotonde komt, net ten zuiden van Eetcafé De Oude Ketting. Er is volgens de wethouder overleg geweest met omwonenden over de nieuwe verkeerssituatie in hun wijk. Hij laat weten dat de gemeente hen binnenkort terugkoppeling geeft over de exacte uitwerking van de verkeersplannen.

Lees verder op pagina 5

Natasja Fashion zamelt speelgoed in als Kerstcadeau voor minderbedeelde kinderen uit Boxtel

Wethouder Eric van den Broek reikt de voucher van 1.000 euro uit aan de initiatiefneemsters. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - 'Kerst voor iedereen', onder dit veelzeggende motto zijn ondernemers Natasja Willems, Leonie Smits-Stoelinga, Suzanne Schuurmans en Yasmine Melis Elfasi een inzamelingsactie voor speelgoed gestart. Zij verzamelen dit speelgoed om het tijdens de feestdagen beschikbaar te stellen aan Boxtelse gezinnen die het niet breed hebben.

Toen ondernemer Natasja Willems eerder deze maand haar idee kenbaar maakte werd direct enthousiast gereageerd door mede-ondernemers, de gemeente en andere Boxtelaren. Zo stelde de gemeente een cheque ter waarde van 1.000 euro beschikbaar vanuit het economisch stimuleringsbudget. Ook Brede Scholen Boxtel liet via Facebook weten boeken en knuffels beschikbaar te stellen. Daarnaast worden twintig sport/cultuurpassen beschikbaar gesteld waarmee kinderen per pas vijf maal kunnen deelnemen aan een naschoolse activiteit.

Tot 18 december kunnen Boxtelaren die graag iets willen doen voor hun minderbedeelde plaatsgenoten hun nieuw of tweedehands speelgoed afgeven bij Natasja Fashion aan de Rechterstraat 6A. Op woensdag- en donderdag 18 en 19 december kan het speelgoed opgehaald worden tussen 19.00 en 21.00 uur. Vanwege discretie kunnen ook vrienden, familieleden of buurtgenoten het speelgoed komen ophalen voor een arm gezin dat zij kennen. Het speelgoed is dan af te halen op de locatie waar Etos voorheen gevestigd was aan de Rechterstraat 16.

De twee dagen daarna wordt het overgebleven speelgoed uitgedeeld en zal de Etos omgetoverd worden tot één grote speelgoedwinkel waar verschillende leuke activiteiten te beleven zijn voor iederen. Vrijdag kan iedereen van 18.00 tot 21.00 uur terecht in deze popup winkel, zaterdag 21 december kan dat van 13.00 tot 17.00 uur.

Financiële zorgen gemeenschapshuizen en Kinderboerderij dankzij bezuinigingen gemeente

Boxtel - Was het Gemeenschapshuis De Walnoot dat vorige week de noodklok luidde over de voorgenomen bezuinigingsronde van de gemeente, deze week voegen zich daar ook De Orion, De Rots en De Kinderboerderij bij. De maatschappelijke instellingen zullen flink moeten snijden in de kosten om het ontstane gat in de begroting te dichten.

Tien procent, dat is het percentage van hun subsidie dat De Rots (in 2019 goed voor ruim 30.000 euro subsidie), De Walnoot (ruim 25.000 euro), De Orion (ruim 12.000 euro) en ook De Kinderboerderij (ruim 93.000 euro) in 2020 moeten inleveren. De forse bezuinigingsronde raakt hen diep. Zonder uitzondering zien de instellingen hun vaste kosten, zoals huur, gas en elektra, maar ook inkoopprijzen jaarlijks oplopen terwijl de subsidie in diezelfde periode gelijk bleef waardoor de rek eruit is.

Communicatie gemeente 'van de gekken'
Waar de instellingen vooral boos om zijn is de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente. Allen hebben zij de begroting voor 2020 met veel hangen en wurgen al rond. Daarin zijn onder meer nieuwe led-verlichting en nieuwe schuifdeuren voor betere toegankelijkheid opgenomen. En nu, slechts enkele weken voor het eind van het jaar, kunnen zij weer opnieuw beginnen. 'Van de gekken', noemt De Walnoot-voorzitter Willy van de Langenberg het dat hij formeel pas gisteren, 26 november, van de gemeente te horen kreeg over de bezuinigingsronde. In de brief die De Walnoot kreeg wordt bovendien gesproken van een 'professionele instelling'. "En dat zijn wij helemaal niet", verwijst de voorzitter naar het ideële doel van zijn stichting. Hij en zijn bestuur gaan er daarom dan ook vanuit dat het subsidiebedrag ongewijzigd blijft.

Lees verder op pagina 3

Ook Esch onthaalt de Sint

Foto: Edwin Diependaal

Esch - Ook in Esch werd de Sint het afgelopen weekend warm onthaald. De Goedheiligman arriveerde afgelopen zondag vergezeld van zijn Pieten in 't Haventje aan de Haarenseweg voor een meute dolenthousiaste kinderen.

Sinterklaas heeft een mooie slaapkamer in De Opgang bij de kerk gekregen die kinderen kunnen bezoeken. De bezoektijden zijn 28 november en 3 december tussen 14.45 en 16.00 uur en vrijdagavond 29 november tussen 18.30 en 20.00 uur. Deze vrijdag is de Sint zelf ook aanwezig. Zijn logeeradres is te bereiken via de ingang via Dorpsstraat 8. Kijk voor meer foto's op onze Facebookpagina en www.mooiboxtel.nl.

Pag. 6 Foto: Jan van der Steen

Meer bomen in de buurt

Pag. 9 Foto: Jan van der Steen

HUB opent filmfestival Unicef

Pag. 13 Foto: MTD Landschapsarchitecten

Boxtel Binnen de Bruggen

Pag. 17

Herfstkampioenen MEP

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 28 november        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
        Sinterklaasmiddag in De Rots        13.30
Vrijdag 29 november        Sinterklaasmiddag in De Walnoot        13.00
        Sinterklaasmiddag in Het Muziekhuis        13.00
        Lezing Vrouwen in Habijt door Guus Bekooy in De Rots        14.00
Dinsdag 3 december        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Rots        13.30
Woensdag 4 december        Eten bij Lotus, opgeven vóór 1 december bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 28 november        Rikken en jokeren in De Kloosterhof 14.00
Vrijdag 29 november        Eten met de leden in De Kloosterhof        17.30
Maandag 2 december        Buisreis naar Avri-Oosterhout, vertrek vanaf Kerkplein        13.00
Maandag 2 december        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof         19.00
Dinsdag 3 december        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijd vanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch 11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd 12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00-14.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt         09.00

Collectes gemeente Boxtel

Tot en met 30 novemberLeger des Heils

BIZ Ladonk uitgesteld tot 2021

Boxtel - De realisatie van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) is uitgesteld tot januari 2021. Dat meldde wethouder Eric van den Broek dinsdag tijdens de raadsvergadering. De wethouder dacht een week eerder nog de opvolger van het huidige parkmanagement op industrieterrein Ladonk al een jaar eerder in te kunnen laten gaan.

Een BIZ is een manier om een bepaald geografisch gebied, in dit geval industrieterrein Ladonk, te beheren. Ondernemers die zich er vestigen worden daarbij verplicht lid en dragen belasting af voor bijvoorbeeld onderhoud en beveiliging van het gebied. Dit maakt dat ondernemers niet meer gratis kunnen mee profiteren van de geneugten die nu het parkmanagement van werkgeversorganisatie SPIN regelt. SPIN ontvangt haar inkomsten enkel via bedrijven die lid zijn van de vereniging. Dit is vanzelfsprekend geen verplichting.

Tot enkele jaren geleden betaalde ook de gemeente nog mee aan het parkmanagement, maar sinds 2015 is die rol steeds beperkter geworden. Op 1 januari lopen ook de meest recente afspraken tussen de gemeente en SPIN af,dus was de wens om op die datum het BIZ, dat met een eigen organisatie werkt, in te laten gaan. Daartoe deed onderzoeksbureau Stad&Co in opdracht van de gemeente onderzoek. De verwachting van de wethouder was de afgelopen week, tijdens een beeldvormende bijeenkomst met SPIN, dan ook nog dat alles op schema liep. Sterker nog; een oprichtingsbestuur was al geformeerd.

Dinsdag moest Van den Broek daar echter op terugkomen, nadat hij van Stad&Co een tussentijds advies kreeg: de BIZ kan pas een jaar later dan gewenst tot stand komen. Dit komt omdat er nog meer draagvlakonderzoek nodig is. Een BIZ heeft namelijk enkel kans van slagen als ondernemers die gezamenlijk minimaal twee derde van de WOZ-waarde in het BIZ-gebied vertegenwoordigen hun steun er voor uitspreken. "Er was nog te veel onduidelijkheid", vatte Van den Broek het afblazen van de BIZ dinsdag samen.

Wat nu rest is een vervolgafspraak tussen de wethouder en SPIN over hoe in de tussentijd het parkmanagement op Ladonk geregeld wordt.

Speklappen voor honderden gezinnen in Boxtel en omgeving

Ingrid Wilmes (47) uit Eindhoven is kwaliteitsmanager bij Vion in Boxtel en werkt één dag per week op kantoor bij logistiek dienstverlener Distrifresh, even verderop.

De thermometer wijst 23 graden Celsius aan. Onder nul. Achter de deur van de diepvriezer staat een aantal kratten met daarin diepgevroren speklappen. "Deze speklappen zijn verpakt voor de voedselbanken in Boxtel en Tilburg. In onze koelruimtes bewaren we soms ook andere vleesproducten voor dit doel. Dat komt omdat het aanbod van vlees soms iets groter is dan de vraag. De producten die we doneren zijn steeds vers en voldoen aan al onze strenge voedselveiligheidseisen."

"Het is mooi dat we pakketjes vlees die overblijven zo een goede bestemming kunnen geven. Dat gebeurt hier al meer dan tien jaar, een paar keer per maand. De afgelopen drie jaar hebben we regelmatig vleesproducten aan de voedselbanken kunnen doneren. Met elke levering ondersteunen we meer dan honderd gezinnen in Boxtel en enkele honderden families in Tilburg."

Vandaag bestaat het aanbod voor de voedselbank niet alleen uit diepgevroren speklappen, maar ook gepaneerde hamburgers, schouderkarbonades en gehakt. Allemaal gekoeld op 1 graad Celsius. Boven nul.

"Het is fijn dat we mensen die niet zoveel geld hebben blij kunnen maken met onze producten. Vlees is voor gezinnen die minder te besteden hebben vaak een dure aankoop, terwijl er juist hoogwaardige eiwitten en belangrijke vitaminen inzitten zoals B12 en D. Die dragen bij aan een goede gezondheid."

"De voedselbanken in Boxtel en Tilburg krijgen een seintje van ons als we een aantal gevulde kratten hebben klaarstaan. Ze hebben een koelvrachtwagen waarmee de vleesproducten worden opgehaald. Daarna wordt alles gekoeld of ingevroren opgeslagen en vervolgens uitgedeeld aan alle gezinnen."

Anita van Eijndhoven (48) was lange tijd samen met Ingrid betrokken bij de samenstelling van de pakketten voor de voedselbank. Ze straalt.

"Op deze manier dragen we iets bij aan de samenleving en gaan we voedselverspilling tegen. Niemand die hier werkt wil goed eten weggooien. Geen schouderkarbonades, geen gehakt, geen gepaneerde hamburgers én geen diepgevroren speklappen."

Wilt u ook een bijdrage leveren aan de voedselbank? Kijk dan eens op www.voedselbankboxtel.nl. Reageren? Stuur een e-mail naar boxtel.communicatie@vionfood.com.

Vervolg van de voorpagina:

Financiële zorgen bij gemeenschapshuizen en Kinderboerderij dankzij bezuinigingen gemeente

Ook het bestuur van De Rots was not amused dat het 'uit de kranten' moest horen dat de organisatie tien procent moest inleveren. Ook het moment waarop, in het laatste kwartaal van 2019, is volgens het bestuur op zijn zachtst gezegd laat te noemen. Voorzitter Michel Geilfus van De Orion in Lennisheuvel sluit zich bij de kritiek aan. Hoewel hij goede hoop heeft dat hij samen met zijn bestuur de tegenvaller kan opvangen laat hij weten dat er de overheid een 'wispelturige partner' is. "Het is jammer dat je zo moeilijk zaken kunt doen met hen", concludeert hij. "Wat valt er nu nog te anticiperen?", vraagt hij zich hardop af. "Het is bijna december en we hebben de begroting al moeten indienen om subsidie aan te kunnen vragen bij de gemeente."

De Kinderboerderij wordt door een bezuiniging van tien procent in de portemonnee veel harder getroffen dan dit percentage. Dat komt omdat een groot deel van de ruim 93.000 euro die de gemeente jaarlijks beschikbaar stelt aan zijn stichting opgaat aan de huur van de boerderij. Daar kan volgens secretaris Ton Huinink moeilijk in gesneden worden. Omdat het geld dus ergens anders bezuinigd moet worden ziet hij met lede ogen aan dat zijn 'operationeel budget' in 2020 zo'n vijftien procent lager uitpakt.

Bij De Walnoot speelt ook meer: omdat De Walnoot samen met de Prinses Amaliaschool deel uitmaakt van een VvE voor het schoolgebouw en het gemeenschapshuis, kan volgens Van de Langenberg het bestuur hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden als de financiën niet op orde zijn. Een exploitatietekort moet dan uit eigen zak bijbetaald worden door de eigenaren. Hij wil dan ook niet weten van een bezuiniging: "Als de gemeente weet hoe ze het moeten bezuinigen dan doen zij het maar, want ik weet het niet."

Eigen verhaal
Zo heeft iedere instantie haar eigen verhaal. En zowel De Rots, Walnoot, Orion als Kinderboerderij hebben nog geen idee hoeveel er precies bezuinigd moet worden en op welke posten dit dan moet gebeuren. Allen sluiten ze uit dat de prijzen van bijvoorbeeld de zaalhuur of consumpties zullen stijgen om het gat in de begroting te dichten. Daarbij wordt gewezen naar de doelgroep van de bezoekers, vaak senior of uit een zwakker sociaal milieu. "Die mensen hebben geen extra geld om uit te geven!", aldus Van de Langenberg. Als het geld niet gewonnen kan worden door de exploitatieopbrengst te verhogen, dan moeten de kosten gedrukt worden. Dat kan bijvoorbeeld door onderhoud uit te stellen.

Geilfus verwacht dat het exploitatietekort opgevangen kan worden uit de reserves van De Orion. "Het gaat erg moeilijk worden", constateert de secretaris van De Kinderboerderij. Zet de gemeente de bezuinigingen door, dan ziet De Kinderboerderij weinig andere mogelijkheden dan de doelstellingen bij te stellen om financieel gezond te blijven. Dat kan betekenen dat de boerderij vaker gesloten zal zijn. Toch wil het bestuur graag in overleg met de gemeente om zo tot overeenstemming te komen in welk deel van het takenpakket gesneden moet worden.

Maar liever nog willen de besturen de gemeente overtuigen dat om de maatschappelijke functie van 'hun' instelling te garanderen een bezuiniging van tien procent veel te ver gaat.

Wethouder Van den Broek: 'Géén nieuwe vertraging renovatieplan Oosterhof door opstappen Hurks'

Boxtel - Het opstappen van projectontwikkelaar Hurks uit de renovatieplannen voor Winkelcentrum Oosterhof levert volgens wethouder Eric van den Broek geen vertraging op voor de uitvoer van de plannen. Dat betekent dat in de eerste helft van volgend jaar een definitief plan op tafel moet liggen.

Het nieuws dat projectontwikkelaar Hurks haar medewerking aan de renovatie van Oosterhof zou stoppen kwam eind oktober ook voor de gemeente vrij onverwacht. De ontwikkelaar ziet er geen brood meer in, aldus wethouder Eric van den Broek. "Hurks kent een verdienmodel dat voor in uitbreidingen en nieuwbouw zit", deelde hij de gemeenteraad de afgelopen week mede. En sinds het vertrek van de Aldi uit het winkelcentrum is de voorgenomen uitbreiding sterk ingeperkt ten opzichte van eerdere plannen.

Het vertrek van Hurks heeft volgens Van den Broek geen directe gevolgen voor het tijdspad en evenmin op de financiën vanuit de gemeente. De CVvE van Oosterhof laat weten vooralsnog ook niet uit te gaan van opnieuw uitstel van de renovatie. Op een mogelijke stijging van de kosten willen de eigenaren van het winkelcentrum nog niet vooruitlopen. Hurks is volgens hen op een nette manier vertrokken en al het voorwerk dat gedaan is ligt volgens de CVvE te wachten op een nieuwe partij die wel heil ziet in het ontwikkelen van het vernieuwde winkelcentrum. Die zou het voorwerk zo kunnen vervolgen. Er zouden inmiddels al gesprekken gevoerd zijn met mogelijke initiatiefnemers.

Green Friday bij Het Goed

Boxtel - In het kader van Green Friday, de duurzame tegenhanger van Black Friday aanstaande vrijdag, zal Kringloop Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel van donderdag 28 november tot en met maandag 2 december extra groen kleuren. Op vrijdag 29 november vinden in alle vestigingen van Het Goed, dus ook in Boxtel, activiteiten plaats, waarmee klanten op ludieke manier bewust worden gemaakt hoe goed ze bezig zijn met hun aankopen.

"Veel mensen realiseren zich niet hoe groot de impact is van het kopen van nieuwe spullen op het milieu", zo laat de Kringloop via een persbericht weten. "Voor de gemiddelde Nederlander geldt dat de aankoop van nieuwe spullen significant meer impact heeft op het milieu, dan de consumptie van vlees, vliegen of autorijden. TNO heeft in opdracht van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland becijferd dat één kilogram hergebruik van spullen één kilogram CO2-besparing oplevert. 1=1 dus. Daarom communiceert Het Goed de krachtige en tevens confronterende groene inhaker op de enorme kortingsacties tijdens Black Friday: Green Friday 1=1."

Winter Wonderland Liempde

Liempde - In het centrum van Liempde vindt op zaterdag 14 december van 16.00 tot 20.00 uur Winter Wonderland Liempde plaats. Een gezellig en sfeervol winterfestijn met sfeervolle live muziek, smaakvol eten en drinken, leuke winterse activiteiten en bijzondere cadeaus voor kerst.

Op Liemt Gemunt-verenigingen, lokale en regionale ondernemers en verschillende standhouders zorgen samen voor een gezellig en sfeervol evenement met live muziek, smaakvol eten en drinken, snuffelen naar leuke kerstcadeaus, de opening van de Kribkesroute, uitreiking van OLG-cheques aan de verenigingen en leuke winterse activiteiten voor jong en oud.

Start Kribkesroute
De Kribkesroute start op zaterdag 14 december tijdens Winter Wonderland Liempde en bestaat uit meerdere wandelroutes, variërend in lengte. De routes voeren dit jaar langs meer dan 260 kerststallen door Liempde en is daarmee de grootste kerststallenroute van Nederland. De wandelroutes met daarin de locaties van de kerststallen worden gepubliceerd in een nieuw uit te geven folder. Deze is vanaf 10 december te downloaden via de website van de Kribkesroute en vanaf 14 december beschikbaar ook op Winter Wonderland Liempde. Daarnaast kan de Kribkesroute ook digitaal gedownload worden via de wandelapp Routes in Het Groene Woud. Blijf op de hoogte van alle activiteiten via www.facebook.com/winterwonderlandliempde.

VerhaalTijd in de bibliotheek

Boxtel - VerhaalTijd is een gratis voorleesactiviteit voor volwassenen bij de bibliotheek aan de Burgakker 4 in Boxtel. Daarbij kunnen liefhebbers komen luisteren naar mooie verhalen die voorgelezen worden door vrijwilligers van de bieb. VerhaalTijd van 6 december staat in het teken van feestdagen.

Tijdens VerhaalTijd worden er iedere eerste vrijdag van de maand verhalen en/of gedichten voorgelezen onder het genot van een gratis kopje koffie. Het duurt van 11.00 tot 12.00 uur, vooraf aanmelden is niet nodig,

Foto: Fysioteam

MORBUS SEVER…

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. Maar ook samenwerking met andere disciplines staat hierbij hoog in het vaandel. In deze column een relaas van Sonja Geijsen, podotherapeute op locatie Breukelsplein, Boxtel.

Alweer 24 jaar ben ik werkzaam als podotherapeute en in al die jaren heb ik veel verschillende klachten voorbij zien komen, sommige wat vaker dan andere. De reden dat kinderen mijn praktijk bezoeken is vaak dat ze last hebben van hielklachten, dit wordt Morbus Sever genoemd.

Bij Morbus Sever is de groeischijf in de hiel geïrriteerd en pijnlijk en zowel lopen als sporten geeft een toename van de klachten. De zeurende, soms stekende pijn wordt vaak verward met aandoeningen aan de achillespees, omdat de aanhechting van de achillespees aan de hiel wordt aangewezen als locatie van de pijn. Hoewel de precieze oorzaak van deze klachten niet duidelijk is, weten we dat het meer voorkomt bij kinderen tussen de 7 en 13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Aangenomen wordt dat de combinatie van een groeispurt en overbelasting de pijn veroorzaakt.

Zo ook mijn zoon van 11 jaar, een fanatieke voetballer. Na de zomervakantie van vorig jaar kwam hij na de training steeds vaker thuis met pijn aan zijn hiel. Hij was in de vakantie flink gegroeid en had daarom nieuwe voetbalschoenen gekregen, maar hij moest daar erg aan wennen en 'ze zaten niet lekker'. Wij gingen er als ouders vanuit dat dit de oorzaak was van de klachten en omdat we hem er later ook niet meer over hoorden dachten we dat de pijn over was. Maar niks bleek minder waar, want bij een wedstrijd zag ik dat hij op zijn tenen over het voetbalveld liep en dat hij nog wel degelijk last had, vooral tijdens en na het voetballen.

De week daarna heb ik in mijn praktijk een onderzoek gedaan, afdrukken gemaakt en zooltjes aangemeten met een goede demping onder de hiel. Omdat het belangrijk was dat hij in huis zo min mogelijk op blote voeten zou lopen heb ik ook dikke huissokken voor hem gekocht. De zolen worden nu standaard in de voetbalschoenen gedragen, in de dagelijkse schoenen heeft hij ze niet nodig. Mijn zoon kan nu weer lekker voetballen en hoewel het nog even kan duren zal hij er uiteindelijk overheen groeien.

Sonja Geijsen, podotherapeute
www.podotherapieboxtel.nl / 0411-641044

Vervolg van de voorpagina:

Een schets van de nieuwbouwwijk Heem van Selis. (Foto: Van Wanrooij Projectontwikkeling) Foto: Van Wanrooij Projectontwikkeling

Boxtel bouwt 474 nieuwe woningen en één villa

Een ander punt van kritiek kwam uit de hoek van oppositiepartij BALANS. Fractiewoordvoerder Wim van der Zanden hekelde het feit dat er nog geen rekening gehouden is met een maatschappelijke invulling in de nieuwe wijk. Volgens zijn fractie is dit een gemiste kans. "Ik kreeg een déjà vu van In Goede Aarde. Er is geen school, er is geen kroeg", somde Van der Zanden op.

Van de Wiel erkent dat er geen maatschappelijke functies zijn opgenomen in de nieuwe wijk. Hij liet echter ook weten dat het in deze fase niet handig was om die al in de plannen op te nemen in verband met de moeizame planvorming. Hij refereerde daarbij aan het ook door BALANS genoemde feit dat de eerste plannen voor de wijk er al in 2011 lagen. Een maatschappelijke invulling kan later, na de bouw, volgens de wethouder nog toegevoegd worden aan de wijk. En het door Van der Zanden geopperde buurtcafé? "Het café waar u om vraagt is er al in de woonwijk", doelt de wethouder op Café De Oude Ketting.

Discussie over villa
De voorgenomen bouw van een villa tussen Halderheiweg nummer 12 en 14 leverde veel meer discussie op tijdens diezelfde raadsvergadering. Want heeft Boxtel wel behoefte aan meer villa's, zeker als die ten koste gaan van groen? En dan speelt er op het perceel aan de Halderheiweg nóg iets: een zogeheten kettingbeding uit 1968, waarin de kap van bomen op dit perceel expliciet wordt verboden. Het plan voor de nieuwe villa is volgens diverse insprekers die zich dinsdag meldden 'een juridisch gedrocht'. Guus van Gardingen, bewoner van het naburige perceel op nummer 14, was één van hen. Hij riep de gemeenteraad op het algemeen belang in het oog te houden, in plaats van te kiezen voor "het belang van één burger, voor stenen en de kap van bomen."

Oppositiepartijen BALANS en CDA waren het roerend met Van Gardingen eens. Maar een meerderheid van de gemeenteraad niet. Want hoewel er best wat haken en ogen aan het bouwplan zitten, is de kap van de bomen gerechtvaardigd aldus de wethouder. Voor realisatie van het plan moeten volgens hem minder dan 33 bomen wijken, waarvan er sowieso 17 al op de nominatie stonden om gekapt te worden.

Het ruim vijftig jaar oude kettingbeding moet volgens Van de Wiel ook heroverwogen worden. De gemeente heeft volgens hem voldoende aangetoond dat de bouw van een woning in dit geval opweegt tegen de meer dan een halve eeuw oude afspraak. Van de Wiel deed dinsdag wel de toezegging dat in de bouwafspraken wordt opgenomen dat de projectontwikkelaar de gekapte bomen elders in Boxtel compenseert. Dat vonden alle fracties, minus die van CDA en BALANS, voldoende om met de plannen in te stemmen.

Ook met het bestemmingsplan voor de realisatie van acht levensloopbestendige woningen aan de Schijndelseweg, waar voorheen een Chinees zat, werd dinsdag ingestemd. Dit gebeurde unaniem. Daarmee wordt de bouw van een aantal van 474 woningen mogelijk. En één villa.

Twaalf Boxtelse horecazaken stappen over op Bezorgland.nl

Boxtel - Twaalf Boxtelse horeca-zaken hebben de afgelopen week de overstap naar bezorgdienst Bezorgland.nl gemaakt. Dit uit onvrede over de voorwaarden die bezorgdienst Thuisbezorgd.nl hen stelt.

Naast kartrekkers Bakkal en Heliopolis sluiten ook Piramides, Pizzeria Antonio, Bella Italia Boxtel, Kwalitaria Strik, Tel Aviv, Verde, Sushi Call, Shoarma Grillroom Star, Steakhouse Texas en Corfu zich bij Bezorgland.nl aan. Vanaf het komende jaar verdwijnen deze Boxtelse horecabedrijven geleidelijk uit de app van Thuisbezorgd.nl en zullen ze alleen nog te vinden zijn op Bezorgland.nl.

Door de commissie die veelal op veertien procent uitkomt en de mogelijkheid om als adverteerder bovenaan in de resultaten te komen bij het overzicht van restaurants dat Thuisbezorgd toont, maken veel ondernemers momenteel de overstap naar een ander bezorgsysteem. Bij Bezorgland.nl aangesloten ondernemers dragen slechts vier procent commissie af, wat moet leiden tot een betere marge voor de ondernemer en lagere kosten voor de klant.

In de beginperiode ontvangen klanten 2,50 euro korting per bestelling om kennis te maken met Bezorgland.nl. Je vindt meer informatie op hun website www.bezorgland.nl. Daar zijn ook de apps voor iPhone en Android te downloaden, waarmee eenvoudig besteld kan worden.

Boxtel krijgt nieuwe financiële tegenvaller voor de kiezen

Boxtel - "Ik ben uw wethouder van dienst wat betreft onaangename financiële mededelingen", sprak wethouder Marusjka Lestrade-Brouwer dinsdagavond de gemeenteraad toe. Na grote tekorten op de Jeugdzorg moest zij dinsdag een tegenvaller van zeker vijf ton op de Wmo aankondigen.

De decentralisatie van verschillende taken op het Sociaal Domein blijft maar zure vruchten afwerpen voor Boxtel. Daar waar Lestrade het afgelopen jaar verschillende tegenvallers moest melden op het gebied van Jeugdzorg, moest zij de gemeente deze week een tegenvaller melden op de post Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). 564.000 euro bedraagt de schade ditmaal, te wijten aan het feit dat de gemeenten uit de Meierij waarmee Boxtel samen de Wmo inkoopt stoppen met een solidariteitsregeling. Dit betekent dat Boxtel het komende jaar voor het eerst volledig zelf moet opdraaien voor gemaakte Wmo-kosten.

De tegenvaller betekent een stijging van de Wmo-kosten met zo'n 24 procent. Toch is het nog niet gezegd dat de kous daarmee af is. Er zit volgens de wethouder mogelijk ook nog een 'autonome' stijging aan te komen. Dit financiële risico kan tot 6,5 procent van het Wmo-budget oplopen, hoewel dit geen zekerheid is. De autonome stijging heeft betrekking op de demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing. Ook stijgen de Wmo-kosten omdat senioren langer thuis blijven wonen.

Foto: Rini van oirschot

Protestantse begraafplaats Ronduutje

In 1912 overleden de zussen Adriana en Johanna van der Velden. Het tweetal werd begraven bij het protestants kerkje aan de Clarissenstraat. Zij lieten de toenmalige Hervormde Gemeente grond en geld na. In een legaat bepaalden de zussen dat de nalatenschap moest worden bestemd voor de inrichting van een nieuwe protestantse begraafplaats. Nog datzelfde jaar verleende het gemeentebestuur van Boxtel daarvoor toestemming op het perceel aan het Ronduutje, waar in 1913 de eerste teraardebestelling plaatsvond. In 1914 werd gestart met de bouw van de woning Rustoord voor de beheerder. Ook werd een knekelhuisje opgetrokken. Beide bouwwerken werden echter pas in 1920 voltooid, omdat door de Eerste Wereldoorlog weinig bouwmateriaal voorhanden was.
Deze begraafplaats is tot op heden nog in gebruik.

Wie de eerste beheerder van de begraafplaats is geweest, is niet duidelijk. In ieder geval werd in 1927 Adriaan van Dommelen, gepensioneerd sergeant-majoor van het Nederlands Oost-Indisch Leger, beheerder, en bewoner van Rustoord. Hij zou dat blijven tot omstreeks 1955. Toen werd hij opgevolgd door Job de Munnik, die tot op hoge leeftijd in functie zou blijven. Hij nam op 10 april 1983 op 86-jarige leeftijd afscheid. Vijf jaar later, op 24 juli 1988, overleed De Munnik, 92 jaar oud. Zijn graf is direct links naast de ingang van de begraafplaats te vinden.
De vroegere kosterswoning Rustoord is nog steeds eigendom van de protestantse gemeente en wordt verhuurd aan een particuliere bewoner. Tussen 1995 en 2007 was Gijs Rovers beheerder van de begraafplaats. Sindsdien is die functie in handen van Cees van den Nieuwenhuizen.

Bron: Wies van Leeuwen
Foto: Rini van oirschot
Foto: Rini van oirschot

Bron: Baanderheren, boeren en burgers van Jan Coenen
Geschiedenis van de Protestantse gemeente te Boxtel door Ruud van Nooijen

Kerstpakkettenactie Sint Vincentius 2019

Boxtel - De hulpverleners van Vincentiusvereniging Boxtel treffen soms zorgwekkende toestanden aan bij medeburgers die in financiële of immateriële nood verkeren. Vaak buiten eigen schuld om moeten zij van erg weinig geld rondkomen. En dan is er geen ruimte voor enige luxe tijdens de feestdagen, wat het gevoel van ellende alleen maar versterkt. Wat de oorzaak van de nood, de herkomst of geloofsovertuiging van de minderbedeelden, springt Sint Vincentius bij en deelt kerstpakket uit om enige glans te geven aan de feestdagen.

De financiële middelen voor de kerstpakketten verkrijgt de Vincentiusvereniging uit donaties en uit eigen activiteiten, zoals de verkoop van spullen via het goed gesorteerde kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5. Naast deze decemberactiviteiten en andere projectmatige of individuele hulpverlening verstrekt de Vincentiusvereniging steun en financieel support aan tal van organisaties bij hun activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.vincentiusboxtel.nl.

Wil je een kerstpakket ontvangen?
Inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel die van een laag inkomen moeten rondkomen en in aanmerking denken te komen voor een kerstpakket, kunnen dat van dinsdag 3 december tot en met maandag 9 december aanvragen via www.vincentiusboxtel.nl onder het label 'Kerstpakketten'. Daar kunnen zij hun gegevens invullen. Mensen die niet over een computer beschikken kunnen van woensdag 4 tot en met zaterdag 7 december tussen 13.00 en 17.00 uur (zaterdag vanaf 10 uur) een invulformulier ophalen in het Kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5 te Boxtel en het weer in te leveren zoals op het formulier staat. Zij krijgen een afhaaltijdstip en een code, die ze op de uitgiftedag moeten meenemen. Met de informatie wordt uiterst vertrouwelijk omgegaan.

Wil je iets geven?
De Vincentiusvereniging Boxtel nodigt particulieren en bedrijven die hen willen steunen uit om verpakte levensmiddelen als kerstbrood, thee, vacuüm verpakte kaas, vlees of een blikje vis, rijst, conserven en chocolaatjes in te leveren bij het Kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5 te Boxtel. Zij zijn van harte welkom op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Om gezondheidsredenen mag de uiterste gebruiksdatum niet verstreken zijn, en dienen de goederen minstens tot eind januari 2020 houdbaar te zijn. Uiteraard zijn donaties en acties ter ondersteuning van de inzamelingen van harte welkom. Dat kan via Rabobank rekeningnummer NL18RABO012.87.22.320 ovv: 'Kerstpakkettenactie'.

Buurtplantdag levert Boxtel 180 extra fruitbomen en -struiken op

Scout Guus mocht de laatste boom planten. David Andrea (l.) helpt hem een handje. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Na de eerste van vorige week, vond afgelopen zaterdag de tweede Buurtplantdag plaats in Boxtel. In totaal zijn tijdens beide dagen 180 fruitbomen en fruitstruiken door inwoners in de grond gezet. Dit op 13 verschillende locaties. De Buurtplantdag werd voor het vijfde jaar op rij georganiseerd door gemeente Boxtel en Eetbaar Boxtel.

Foto: Jan van der Steen

Eetbaar Boxtel hecht een groot belang aan de Buurtplantdag, voor mens en dier. "Waar mensen samen een plan maken, leidt dat meteen tot meer sociale cohesie in een buurt, is de ervaring van Eetbaar Boxtel. Op gemeentegrond ontstaat in de wijk zo meer biodiversiteit - wat hard nodig is. En zowel vogels als buurtbewoners kunnen genieten van lekker fruit. Buurtbewoners zorgen zelf voor beheer en onderhoud van de planten en de locatie", aldus de organisatie.
Bij de Drossaard in Boxtel staken zowel wethouder Peter van de Wiel namens de gemeente als onder anderen David Andrea van Eetbaar Boxtel een handje toe, terwijl scout Guus eigenhandig het laatste boompje in de grond zette.

Mijn Mooi Boxtel: Peter Kriele

SONY DSC Foto: Peter Kriele

Een mooie foto van populieren in herfstkleur in Liempde.

Netwerken

Onlangs kon ik er echt niet meer onderuit: ik moest naar een door mij zo gehate netwerkborrel. Voor een tijdschrift had ik een aantal artikelen geschreven en mijn opdrachtgever nodigde me uit voor de uitreiking van het eerste exemplaar. Het zou plaatsvinden op een vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00. Ergens in mijn hoofd is dit 17.00 geworden (belangrijk detail), terwijl het in mijn agenda goed genoteerd stond. Ik neem je graag mee in hoe zo'n dag voor mij verloopt.

Betreffende middag zit ik te werken totdat er een melding van mijn telefoon komt. NETWERKBORREL OVER 10 MINUTEN.
Ik vind het een wonder, maar om 15.50 kwam ik erachter en om 16.23 zat ik redelijk sjiek gekleed in de trein naar Eindhoven. In een bomvolle trein heb ik me opgemaakt en zag ik ondertussen de regen en wind fors toenemen. Welja.

Bij het uitstappen pak ik mijn telefoon en toets ik op Google Maps het adres van het restaurant in. Mevrouw van Google: 'Loop naar de Beukenlaan in Oostelijke richting.' Maar ja, ik weet niet wat het Oosten is. Zelfs al had de Poolster er gestaan, dan nog weet ik niet waar het Oosten ligt. Tenzij er aan de Poolster een bord hangt met: CAROLIJN, GA NAAR DE RODE LANTAARNPAAL EN DAN NAAR DE STRAAT AAN JE LINKERHAND.

Een wandelaar wijst me de weg en verhit kom ik het restaurant binnen waar op dat moment de uitreiking van het eerste exemplaar plaatsvindt. Voorzichtig loop ik naar twee collega-schrijvers. Ik had de dames al geappt dat ik later zou zijn en had mijn 'ellende' al via WhatsApp gedeeld. Als ik bij ze kom staan, schieten de twee spontaan in de lach. Want ik heb natuurlijk door alle haast maar één oorbel in. Bovendien zit mijn haar dankzijde wind en regen als… ja als wat eigenlijk? Of het nog niet genoeg is krijg ik last van droge lenzen waardoor ik sta te knijpen met mijn ogen alsof dit mijn derde netwerkborrel van de dag is.

'Toe aan een wijntje?' vraagt de ervaren netwerk-koningin.
'Ja lekker, graag!' De lieve collega haalt een glas wijn en op dat moment loopt de serveerster langs met hapjes waarvan ik niet weet wat het zijn, maar waarvan ik uiteraard de gefrituurde neem.
Ik had al niet meer gegeten sinds 12.00 en het was inmiddels 17.00. Is het overbodig om te zeggen dat ik mijn mond verbrand aan het gefrituurde ding en met mijn hand sta te wapperen voor mijn mond om de blaren op mijn tong in te dimmen.
Charming.
Ik pak dankbaar het glas witte wijn aan, neem een slok en weet direct: dit was de laatste keer dat ik een netwerkborrel heb bezocht. Maar er is één uitzondering. Volgende maand gaat het team van deze krant aan de kerstborrel, maar dan lekker in een spijkerbroek en met bier in plaats van witte wijn. Zo ken ik mezelf weer.

Start filmproject over kinderrechten voor Boxtelse basisscholen

De kinderen kijken aandachtig toe hoe wethouder Marusjka Lestrade-Brouwer uitleg geeft. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Op SBO HUB Boxtel werd vorige week het Unicef Kinderrechten Filmfestival Boxtel geopend. Honderden basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 van één van de twaalf basisscholen in Boxtel doen mee aan het festival. Tijdens dit filmproject, waar al het hele schooljaar aan gewerkt wordt, staan de rechten van het kind centraal.

Het Unicef Kinderrechten Filmfestival Boxtel is een lokale variant van het festival KRFF (Kinderrechten Film Festival) van Unicef en Hollywood in de Klas (filmcoach en producent). Voorafgaand aan en tijdens het festival krijgen de leerlingen van de groepen 7 en 8, maar ook de lagere groepen, (gast)lessen over kinderrechten en over Kinderrechtenorganisatie Unicef. Stopmotion-video, vlogs, digitale fotografie en het maken van 3D-prints, het is er allemaal onderdeel van. Omroep Dommelland maakt voor cultuureducatie-instelling CultuurBox gedurende het hele schooljaar korte filmupdates van het festival.

De start van het festival, niet toevallig op de dertigste Internationale Dag van de Rechten van het Kind, werd op alle scholen op eigen wijze gevierd. Zo ook op HUB Boxtel, waar onderwijswethouder Marusjka Lestrade-Brouwer het officiële startsein gaf. En daar deden junior-reporters Gijs en Charlotte, in samenwerking met Omroep Dommelland, natuurlijk verslag van. Ook de wethouder kon natuurlijk op kritische vragen van het verslaggevers-duo rekenen. Ze werd onder meer aan de tand gevoeld over kinderrechten en haar eigen creativiteit.

Ondanks dat de officiële start afgelopen week was, zijn de kinderen al het hele jaar bezig met het filmproject. Zo worden op de basisscholen in Boxtel al sinds de start van dit schooljaar lessen en workshops over film en filmgeschiedenis gegeven. Dat gebeurt in het kader van het Lokale Kunstmenu dat elk jaar in het teken staat van een andere culturele discipline. Dit schooljaar is dat uit fotografie, film en mediakunst.

Na de theoretische aanloop gaan de basisschoolkinderen vanaf nu in de praktijk aan de slag met hun films. Ze hebben tot en met zondag 2 februari de tijd om het idee in werking te zetten. Na die datum wordt gestart met filmen. Op iedere school wordt een winnaar gekozen op basis van storyboards en scripts. De beste films worden op 6 april 2020 vertoond tijdens een premiere in Theater aan de Parade in Den Bosch. Hier wordt ook de winnende film bekend gemaakt. Deze film gaat automatisch door naar de landelijke finale eind juni in Tuschinsky Amsterdam.

Jan Hacken viert 60-jarig jubileum bij gemengd koor Sint-Petrusbasiliek

Jan Hacken (m.) wordt door voorzitter Betty van Eekelen (r.) gehuldigd namens het gemengd koor van de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot

Boxtel - Tijdens het Ceciliafeest afgelopen zondag mocht het gemengd koor van de Sint-Petrusbasiliek hun lid Jan Hacken in het zonnetje zetten. Hij vierde zijn zestigjarig lidmaatschap van het koor. De jubilaris werd in het bijzijn van zijn mede-koorleden gehuldigd en ontving de bijbehorende oorkonde uit handen van voorzitter Betty van Eekelen.

De jubilaris is zeer geliefd bij het koor, zo Betty namens zijn mede-koorleden weten. "Jan is een prima tenor en daarbij ook nog eens een ontzettend vriendelijke man", vertelde zij. "Ook is hij een zeer plichtsgetrouw koorlid."

Toen Jan Hacken op 1 september 1959 lid werd van het koor, bestond het alleen uit mannen. In 1971 kwamen daar ook vrouwen bij. In zijn zestig jaar lidmaatschap was en is Jan nog steeds zeer actief bij het koor. Zo is hij nog wekelijks present om de eucharistievieringen te beluisteren. Naast zijn taak als koorzanger vervult hij ook andere taken; Jan is voorzanger van het koor, zit in de programmacommissie en was jarenlang repetitor van de tenoren.


10 / 20

(Advertorial)

Grandioze Garagedeur Dagen bij Van de Wetering Zonwering

Tijd voor een nieuwe garagedeur!

Liempde - Op 29 en 30 november organiseert Van de Wetering Zonwering de Grandioze Garagedeur Dagen. Wanneer u tijdens deze dagen de showroom bezoekt aan de Daasdreef 1 in Liempde en een garagedeur besteld, dan krijgt u 25% korting op de deur én een gratis LED verlichtingslijst. Tevens dingt u mee naar een gratis garagedeur. Marcel van de Wetering en zijn team laten u graag de diverse mogelijkheden zien op het gebied van garagedeuren.

Gratis garagedeur
Van de Wetering Zonwering is dealer van Novoferm. De fabrikant en leverancier Novoferm is een grote internationale speler in de wereld van garagedeuren. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Om iedere klant van de beste service te voorzien, kiest Novoferm ervoor om samen te werken met verschillende dealers verspreid door het hele land. Tijdens de Grandioze Garagedeur Dagen verloot Novoferm vier gratis garagedeuren onder de ingezonden bestellingen van de deelnemende dealers. Op maandagochtend trekt een notaris de prijswinnaars. Tevens heeft u het voordeel dat we tijdens de Grandioze Garagedeur Dagen 25% korting geven op onze garagedeuren in combinatie met een gratis LED verlichtingslijst. In de donkere maanden die we tegemoet gaan is het extra plezierig om de garagedeur ook na zonsondergang te kunnen verlichten en onbevoegde personen weg te houden.

Diverse mogelijkheden
Om tot de juiste keuze van een type garagedeur te komen is het belangrijk om alle criteria goed te bespreken met uw Novoferm dealer. De mogelijkheden zijn zeer divers. Denk aan een enkelwandige klassieke kanteldeur, een geïsoleerde variant, maar ook sectionaaldeuren, al dan niet op afstand bedienbaar, en openslaande garagedeuren.

Openslaande garagedeuren
De openslaande deuren zijn erg in trek. Het comfort van de dubbele openslaande garagedeuren, De Duoport, staat met stip op nummer één. Dit blijkt uit onderzoek naar de belangrijkste redenen om voor de Duoport garagedeur te kiezen. Mensen vinden het prettig om zonder gedoe naar binnen en buiten te kunnen gaan. Daarnaast speelt de onderhoudsvriendelijkheid een belangrijke rol in hun keuze.

11 / 20

Foto: Geert-Jan en Petra Timmers

Luchtpost uit Spanje: Geert-Jan en Petra Timmers

We zijn alweer aan het einde gekomen van ons tweede seizoen en gaan richting de feestdagen, wat eind november de kerstverlichting in Malaga brengt. Het is heel mooi om de stad dan te bezoeken. In de winkels is er voor de feestdagen ook weer genoeg snoepgoed en chocolade te vinden. Na Kerst komt ook nog Driekoningen in het nieuwe jaar, wat hier uitbundig gevierd wordt.

We beginnen steeds meer onze draai te vinden hier en ontmoeten veel lokale mensen onder het genot van een lekker drankje. We komen zo steeds meer te weten over het wel en wee van de dorpelingen en waar we voor speciale dingen moeten zijn.

Foto: Geert-Jan en Petra Timmers

Er zijn ondertussen veel nieuwe vriendschappen ontstaan, met Engelsen maar zeker ook met Spaanse mensen. Ook hebben we ondertussen meer routine gekregen en zijn we niet meer zenuwachtig als er nieuwe mensen komen. Je denkt dan toch 'als we het maar goed doen...'

Gelukkig gaat iedereen hier zeer tevreden weer weg en laat men leuke berichten in ons gastenboek of op Zoover.nl achter. Als we het teruglezen voelen we ons zeer gewaardeerd en dat maakt het extra leuk! Dit jaar hebben we ook veel internationale gasten gehad.

Hartelijk dank dus aan alle gasten die bij ons langs zijn geweest - ook diegenen die spontaan even langskwamen voor een bekske koffie, we blijven toch Brabanders - en een mooie recensie hebben geschreven. Het waren hele mooie maanden, leuke avonden, gezellige gesprekken en we hebben veel gelachen.

Nu gaan wij genieten van een winterstop. Qualitytime met onze kinderen, familie en vrienden. Er staan al boekingen voor 2020, maar er kan nog meer bij. Graag zelfs! Voor meer informatie en beschikbaarheid kijk op onze site: https://vivaespanamalaga.com/nl/

Hasta pronto!
Geert-Jan en Petra Timmers

Foto: Heemkunde Boxtel

Uit het familiealbum van bakker Frans Hazenberg.

De volwassenen zijn, van links naar rechts: de heer Eltink, mevrouw Eltink-van Griensven, Frans Hazenberg en mevrouw Hazenberg-Nouwens. Linksvoor staat de kleine Ferry Hazenberg, in het midden achter de weegschaal staat Jean Hazenberg en rechts in het hoekje is Joke van Boxtel te zien.

Collectie: Jeanne Dufornee

12 / 20

Bekendmakingen week 48

Aanvullingen week 47
Aangevraagde omgevingsvergunningen
-D'n Achterhof-Keefheuvel-Oude Postbaan, plaatsen: 6 toeristische informatieborden bij hoogstam boomgaardje, Herscheweg bij
bankje NWG, Hooilanden - Rauwbommel langs nieuw wandelpad, Molendijk voor Kasterense brug, Smalvelderstraat voor raster edelhertengebied en Velder - grens Heerenbeek
-Van Hornstraat voor huisnummer 4, rooien: 1 linde met herplant
-Koestraat tussen huisnummer 2 en 4, rooien: 1 eik zonder herplant
-Konijnshoolsedreef ongenummerd - perceel K2113, aanleg planckenpad en plaatsen 3 kunstwerken
-Nergena 10, verbouw woning
-Vorsenpoel 46, uitbouwen bestaande schuur

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
-Korenmolen naast huisnummer 18 - perceel E3337, realiseren bedrijfspand met kantoor

Verleende omgevingsvergu
-De Kruisboog 2, vervangen bestaande schuurtje en schutting
-Nieuwstraat 35 en 35c, verbouw winkel naar 2 appartementen

Weigeren melding uitweg
-Bergstraat 28, weigeren toestemming melding uitweg
-Oude Dijk 72, weigeren toestemming melding uitweg

Bekendmakingen week 48
Aangevraagde omgevingsvergunningen        
-Clarissenstraat 11, bestaande dak renoveren en wijzigen gevelkleuren
-Konijnhoolsedreef ongenummerd - perceel K2113 en K2115, rooien: 10 populieren en 2 eiken langs looppad naar ingang Park Stapelen
-Kruinweg ongenummerd - perceel D2245, realiseren 8 levensloopbestendige woningen
-Molenwijkseweg - kruising Parkweg - Eikenlaan, rooien: 2 zomereiken en verlengen dam met een duiker voor ontsluiting nieuw parkeerterrein park Molenwijk/MEP
-Schijndelseweg bij huisnummer 170 - perceel D2245, rooien: 4 esdoorns uit achtererf voor realisatie 8 woningen

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Omgevingsvergunningvrij project: niet in behandeling genomen aanvraag
-De Houtbreker 6, bouw werkkamer en garage aan zijkant woning.

Project omgevingsvergunningvrij
-Bosscheweg bij kruising De Ketting, leggen laagspanningskabel

Verleende omgevingsvergunningen
-Annastraat 1, rooien: 1 rode beuk uit zijerf. Herplant met 1 esdoorn)
-Koningsvaren 26, bouw woning
-Mijlstraat 88, aanleg zonnepanelen in wei achter zwembad
-Zandvliet voor huisnummer 75-77, rooien: 1 linde uit trottoir. Herplant met 1 esdoorn.

Evenementenvergunning
-Carnavalsactiviteiten Liempde
Verleende vergunning aan Prinsenvereniging De Ploegers Liempde voor het organiseren van de
carnavalsoptocht en andere festiviteiten in Liempde op zondag 23 februari, maandag 24 februari en dinsdag
25 februari 2020.

Subsidieregeling
-Subsidieregeling monumenten Boxtel 2017

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Uitschrijvingen uit de basisregistratie personen (BRP)

Na onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij ingeschreven staan. Dat wil zeggen dat zij voor de gemeente, administratief gezien, verblijven op een onbekend adres en formeel niet meer in Nederland wonen. Burgemeester en wethouders van Boxtel hebben het voornemen betrokkene uit te schrijven, volgens artikel 2.21 en 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP). Als wij binnen vier weken na de datum van verzending van het voornemen geen reactie hebben ontvangen, schrijven wij bovenstaande personen uit.Na uitschrijving kunnen zij geen beroep meer doen op de sociale voorzieningen in Nederland en ook geen officiële documenten aanvragen. Het betreft de volgende personen

Voornemen tot uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam                                 Geboortedatum
Enache, V                                20-01-1971
van Haeften, LV                        08-02-1990
Zelak, K                                 04-08-1992

Besluit ambtshalve uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
Naam                                 Geboortedatum
Smits,C                                 27-02-1983

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 DA Boxtel.

Staat uw naam hierboven of weet u waar bovenstaande persoon verblijft, neem dan contact op met de Burgerzaken van de Gemeente Boxtel via mail burgerzaken@boxtel.nl of telefonisch via (0411) 65 59 11.

Oud papier

28-11 Keefheuvel e.o. 04-12 Lennisheuvel 04-12 Vrilkhoven e.o. 04-12 Roderweg e.o,

Mogelijk toch barmhartigheid

In mijn column van 26 juni 2019 pleitte ik reeds voor terugkeer van de kinderen en hun moeders van geradicaliseerde Nederlandse IS-strijders. Mijn onzekerheid over het standpunt dat ik hierover innam werd teniet gedaan door een uitspraak van de Argentijnse Virginia Gamba, de speciale VN-afgezant voor kinderen in Gewapende Conflicten. Met een dringend beroep op de barmhartigheid van de Nederlanders stelde zij onomwonden: 'Haal de kinderen van IS-strijders terug!' Kun je onschuldige kinderen die door dwalingen van hun ouders in de ellende zijn gekomen laten barsten? Mag je kleuters aanrekenen dat hun ouders een tijd achter de vlag van de Islamitische Staat hebben gemarcheerd en in de naam van de organisatie afgrijselijke misdaden hebben gepleegd? Haar antwoord luidt nog steeds twee keer nee.

Het standpunt van het kabinet bleef al die maanden onwrikbaar. Minister Blok bleek vastberaden. De deur bleef onherroepelijk gesloten. Op de dag dat ik dit schrijf, 11 november, wordt de deur echter door de uitspraak van de rechter op een forse kier open geduwd. Zijn oordeel is dat Nederland zich moet inspannen om 56 IS-kinderen zo snel mogelijk op te halen uit detentiekampen in het noordoosten van Syrië. Dat oordeelde hij naar aanleiding van een kort geding dat 23 moeders hadden aangespannen. Volgens de rechter leven de kinderen in de overvolle kampen al-Roj en al-Hol in een acute noodsituatie, zonder dat zij daar zelf voor gekozen hebben. Daarom moet het Nederlandse beleid om de kinderen niet actief terug te halen, veranderen. Mogelijk is het dringende beroep op barmhartigheid van Virginia Gamba in deze kwestie ook van invloed geweest op de meningsvorming bij deze rechter.

Laten we echter niet te vroeg juichen. In de uitspraak benadrukt de rechter dat het hier gaat om een inspanningsverplichting voor de staat. Volgens hem kan Nederland namelijk niet worden gedwongen tot iets waartoe het niet in staat is. Wel zegt de rechter dat de overheid gebruik moet maken van Amerikaanse hulp bij de repatriëring en de bereidheid van de Syrische Koerden om de kinderen en eventueel hun moeders uit de kampen te laten vertrekken.
André Seebregts, een van de advocaten van de moeders, is tevreden. Hij zegt erop te rekenen dat Nederland zijn best gaat doen en dat het zal leiden tot een positief resultaat. Landsadvocaat Reimer Veldhuis is nog erg terughoudend. Hij houdt vast aan de opvatting dat de schuld bij de ouders ligt die hun kinderen in een zeer gewelddadige omgeving hebben gebracht. Ook het kabinet blijft van mening dat een terughaalactie te gevaarlijk is.

Toch staat de deur op een kier. Laten we hopen dat barmhartigheid ook doordringt bij de leden van het kabinet en dat zij het oordeel van de rechter ter harte nemen. De deur moet verder open. Niet alleen voor deze 56 kinderen, maar ook voor de nog ruim 100 kinderen die in Iraakse kampen in erbarmelijke omstandigheden verblijven. Een dag later lees ik dat de Staat hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis. We wachten af.

Boxtel Binnen de Bruggen moet centrum komende twintig jaar transformeren

Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgens MTD Landschapsarchitecten in de toekomst uit zou kunnen zien. Het is één van de deelprojecten van Boxtel Binnen de Bruggen. (Foto: MTD Landschapsarchitecten) Foto: MTD Landschapsarchitecten

Boxtel - Het alomvattende centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen is vorige week dinsdag door de gemeenteraad goedgekeurd. Het vormt een langetermijnvisie van hoe het centrum er over tien tot twintig jaar uit moet zien. Een 'groeidocument', zoals het gemeentebestuur het bestempelt. En daarin is nog geen plaats voor details, zo bleek vorige week tijdens de raadsvergadering.

Een mooi, aantrekkelijk en vooral ook gezellig winkelcentrum. Dat is wat de langetermijnvisie 'Boxtel Binnen de Bruggen' moet opleveren. En het plan wordt ook nog eens breed gedragen, bleek toen de gemeenteraad tot een besluit over de uitvoering moest komen. Zo was iedereen het er wel mee eens dat de eerste deelprojecten zo snel mogelijk tot uitvoer moeten komen. Die deelprojecten zijn de opknapbeurt van de Rechterstraat en de plannen die tot uitvoer komen in de Stationsstraat, beiden burgerinitiatieven.

Waar de politiek het ook over eens is is dat er snel wat moet gebeuren met de problemen in het centrum zoals leegstand en verrommeling van het straatbeeld. Zo noemt VVD-raadslid Dymph van de Vries het "pijnlijk en aan de burger bijna niet uit te leggen", wat op het pleintje bij de Bruna is gebeurd tijdens de realisatie van STA-P, de cultuurroute van Stapelen tot de Sint-Petrusbasiliek. Het pleintje werd in die periode onder handen genomen, maar oogt al sinds de oplevering rommelig door gestalde fietsen. Bovendien is er weinig samenhang te ontdekken tussen het pleintje en de rest van het centrum. Ook andere raadsleden missen de samenhang in ons centrum. Daarvoor moet Boxtel Binnen de Bruggen gaan zorgen.

Twintig jaar
Omdat de centrumvisie omvattend is, moet Boxtel volgens wethouder Peter van de Wiel, verantwoordelijk voor de uitvoer ervan, niet de illusie hebben dat alle plannen snel gerealiseerd zullen worden. Dat kan wel twintig jaar duren. Daarbij wordt gekeken naar op welke kansen ingehaakt kan worden om deelprojecten uit te voeren. Concreet betekent dit dat deelprojecten uit de visie zoals de omvorming van de parkeerplaats aan de Prins Hendrikstraat tot het 'Zwaanse Plein' wellicht moeten wachten tot interessante subsidies of financieringsmogelijkheden zich bij de gemeente aandienen.

Het is daarom dan ook dat de wethouder niet enthousiast was over een motie die BALANS indiende. Daarin vroeg de oppositiepartij Van de Wiel nu al een prioritering aan te brengen voor de verschillende deelprojecten van Boxtel Binnen de Bruggen. "Maar zo suggereer je dat er deelprojecten zijn die minder nut en noodzaak hebben", vond de wethouder. En dat is volgens hem nu net niet zo. Daar komt bij dat de prioriteit van projecten voor een belangrijk deel wordt bepaald door de kansen die zich aandienen. Door je als gemeente vast te pinnen op een vooraf bedacht prioriteitenlijstje, beperk je je in de vrijheid om gebruik te maken van toekomstige kansen, vindt Van de Wiel.

Hete brei vooruit schuiven
Ook een mogelijke afsluiting van de kruising Fellenoord/Rechterstraat voor autoverkeer, het mogelijke heropenen van de Grote Beemd voor autoverkeer en mogelijkheden om het doorgaand fietsverkeer in het smalle deel van de Rechterstraat te beperken leidden tot de nodige vragen. Dit zijn belangrijke vraagstukken waarover nog geen besluiten zijn genomen, maar ze maken formeel geen deel uit van de visie. En zo was er eigenlijk vooral discussie om wat er niet in de centrumvisie stond. Het voelt voor Van de Vries dan ook een beetje als 'de hete brei vooruit schuiven', zo gaf zij tijdens de raadsvergadering aan. Want Boxtel Binnen de Bruggen geeft nog steeds geen antwoord op vragen als hoe parkeerproblemen en bereikbaarheid opgelost moeten worden, twee voor haar partij zo belangrijke items.

Juist omdat Boxtel Binnen de Bruggen een meerjarig programma is wil de raad vinger aan de pols houden. Van de Wiel kon de fracties die er vorige week vragen over stelden geruststellen: "Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat we dit regelmatig met de raad bespreken." De raad stemde uiteindelijk in met de visie. En nu is het aan de raad het document jaarlijks te agenderen en up-to-date te houden, aldus raadslid Joep Schalkx, van Combinatie95: "Wij moeten zorgen dat dit onze leidraad is, waar we elke keer deeltjes tussenuit halen." Die deeltjes moeten stukje bij beetje het centrum meer allure geven.

Wethouder overweegt toch extra geld voor Rolstoelvriendelijk Liempde

Boxtel - Verkeerswethouder Herman van Wanrooij overweegt toch om nog extra geld beschikbaar te stellen voor de uitvoer van het project Rolstoelvriendelijk Liempde. Dit burgerinitiatief kreeg al vijf ton, maar rekende nog op een extra ton. Die kwam er echter niet, vanwege de enorme financiële tegenvaller op de begroting.

De discussie is ontstaan omdat het extra bedrag van 100.000 euro niet direct door de gemeente werd uitgekeerd. De financiering zat hem in een 'werk voor werk' regeling, die er kort gezegd op neerkomt dat de gemeente een ton zou kunnen besparen door werkzaamheden te combineren met werkzaamheden die door Rolstoelvriendelijk Liempde uitgevoerd moesten worden.

Er bestaat op het gemeentehuis echter geen overeenstemming over hoeveel deze regeling nu precies heeft opgeleverd, zie liet wethouder Van Wanrooij de gemeenteraad vorige week dinsdag weten. "Ik heb van drie ambtenaren repliek gevraagd en hun input past niet helemaal op elkaar", aldus de wethouder. Volgens hem vielen de opbrengsten uit de regeling tegen, waardoor er bij lange na geen 100.000 euro werd 'terugverdiend' door Rolstoelvriendelijk Liempde.

Diverse fracties wonden zich er behoorlijk over op. Zo vond fractievoorzitter Joep Schalkx het onverteerbaar dat een project in uitvoering in de kou wordt gezet door de gemeente. Hij kreeg bijval van onder meer VVD-raadslid Dymph van de Vries. "Die resterende ton was een keiharde toezegging", aldus het Van de Vries.

Vanwege de ontstane onduidelijkheid gaf Van Wanrooij vorige week aan te inventariseren of er niet toch extra geld beschikbaar kan komen voor de realisatie van het project. Van het bedrag direct uitkeren wil hij vooralsnog echter niets weten: "Als ik dat ga doen kom ik op een andere plek geld tekort." En dus moet ook hier naar een creatieve oplossing worden gezocht.

Filmmaker Aswin Baaijens zamelt meer dan 9.500 euro in voor film

Aswin Baaijens. (Foto: Second Sun) Foto: Second Sun

Boxtel - De Boxtelse filmmaker Aswin Baaijens kan terugkijken op een plezierige 26e verjaardag. Die dag werd namelijk bekend dat de crowdfundingcampagne voor zijn nieuwe film succesvol afgerond was.

Baaijens' doel was om 8.400 euro in te zamelen voor het maken van de proloog van zijn nieuwe film 'Op de Grens van mijn Eiland', die hij zal gebruiken in een pitch bij cultuurinstelling Brabant C. Met die pitch hoopt hij de financiering van de gehele film rond te krijgen. De filmmaker maakt in ieder geval een goede start, want de teller voor zijn crowdfunding staat inmiddels ruim boven de 9.500 euro.

Baaijens is vanzelfsprekend blij met het bedrag. De 1.100 euro die hij nu 'extra' heeft ten opzichte van het bedrag van 8.400 euro wordt direct geïnvesteerd in de uiteindelijke film: "Ik denk dat we nu nog betere apparatuur kunnen huren!"

Voortaan met zijn allen in de stiltecoupé

Jeetje, wat een zware ochtend is dit. Ik moet om half negen op school zijn, dus ik heb lekker de trein van zeven uur. Ik weet nog goed dat ik bij mijn introductieweek bij de Hogeschool van Amsterdam als levensles van een docent kreeg: 'zorg voor genoeg slaap'. Haha, geef mij dan geen lessen om half negen! Waarom houdt de Hogeschool van Amsterdam geen rekening met mensen uit Brabant?! Totaal chagrijnig stap ik in die trein, staat me nog iets ergers te wachten. Ik verwacht van de samenleving dat iedereen gewoon zijn mond houdt om zeven uur 's ochtends in de trein. Als je met een vriend reist, kan ik je nog enigszins begrijpen. Maar als je alleen reist, dan heb je geen enkel recht van geluid maken. Toch?

Zit ik daar dus, lekker mijn boek te lezen waarin staat dat ik nergens een fuck om moet geven (wat hier dus niet helemaal goed ging) en een man in de trein kijkt mij af en toe aan. Nou ja, misschien vindt hij mijn boek gewoon interessant? Of kan het zijn dat ik mijn muziek weer te hard heb staan en ík blijkbaar weer heel de treincoupé irriteer? Wat hij toen deed, vergeet ik echt nooit meer.

Deze jongeman begon letterlijk, ja dit gebeurde echt, zijn BOEK voor te lezen. En hij reist dus alleen, hè. Ik snap echt niet waarom je dat zou doen. En dan gewoon met alle vertrouwen, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Waar haalt deze man zijn zelfvertrouwen vandaan? En dan niet eens in het Nederlands, maar gewoon lekker in het Frans. IN HET FRANS, MENSEN. Als één taal echt gewoon het bloed onder mijn nagels vandaan haalt, is het wel Frans.

Maar goed, misschien was dit wel mijn schuld. Ik had natuurlijk in de stiltecoupé moeten gaan zitten. Want deze man had nu alle recht van spreken. Als we in de stiltecoupé hadden gezeten, had ik nog zo superirritant kunnen zeggen: 'uh, meneer, zou u even stil willen zijn want we zitten namelijk in de stiltecoupé en DIT IS ZO NIET DE BEDOELING'. Oef, ja echt een enorme fout heb ik hier gemaakt. Weet je hoe irritant het is als je een Engels boek aan het lezen bent en iemand leest zijn boek in het Frans voor?! Ja, dan snap je er dus geen bal meer van!

Ik heb mijn boek nu bijna uit, maar ik ben nog lang niet bijgekomen van de schrik. Toen de schrijver in het laatste hoofdstuk zei: 'In life, we have a limited amount of fucks to give. So you must choose your fucks wisely', wist ik dat ik het boek opnieuw kon lezen.

VC Blox Dames 1 wint spannende wedstrijd

Schaijk - De achtste wedstrijd van de Bloxdames tegen Peter Peters/TSR DS 2 in Schaijk afgelopen weekend was een goede generale repetitie voor de belangrijke wedstrijd van komende vrijdagavond tegen de nummer twee op de ranglijst. De Boxtelse volleybalsters wonnen de wedstrijd zonder setverlies.

Vanaf het eerste fluitsignaal ontspon zich een attractieve wedstrijd. Van beide zijden was er servicedruk en de teams hielden elkaar in evenwicht. Blox was wel de gehele set de bovenliggende partij. Door snel spel via spelverdeelster Heidi van Pinxteren en een agressieve aanval was het moeilijk voor Peter Peters om tot gevaarlijke aanvallen te komen. Toch wisten zij in het spoor te blijven door hun prima service en geplaatste ballen achter in het veld. Elke van Rooij en Hanna van Esch vielen op met hun harde smashes. Sanya Penninx was als Dia goed op dreef, terwijl Rachel Spoor en Carmen Steenbakkers op Mid goed verbonden waren met Van Pinxteren wat resulteerde in gevarieerde aanvallen. De set werd gewonnen met 25-18.

In de tweede set maakte Peter Peters het Blox moeilijk door opvallend verdedigend en aanvallend werk. De Bloxdames lieten zich niet kennen. Penninx was verhuisd naar de buitenpositie en maakte het de verdediging moeilijk, terwijl Van Rooij de ballen scherp naar de grond sloeg. Daphne van Meurs drukte als Dia ook haar stempel. Een mooie stijgbal van Spoor en strakke ballen van Steenbakkers zorgden voor de setwinst van 25-23.

In de derde set was de focus terug en dankzij Van Pinxteren zorgden buitenspeelster Van Esch en Van Meurs weer voor spectaculaire aanvallen op buiten. Van Pinxteren bediende de Mid- en Diapositie prima waardoor Blox gevarieerd kon aanvallen. Peter Peters bleef goed verdedigen wat mooie rally's opleverde. De set werd gewonnen met 25-20.
De aanvalskracht van Blox bleek in de vierde set te veel voor Peter Peters en er werd een comfortabele voorsprong opgebouwd die niet meer uit handen werd gegeven. De passing was op orde en Van Pinxteren kon de dames snel laten aanvallen. Setwinst 25-17.

Komende vrijdag spelen de dames hun belangrijkste wedstrijd van deze competitiehelft tegen de huidige nummer twee. De afgelopen acht wedstrijden heeft Blox geen enkel setverlies opgelopen. Bij een winst van minimaal 3-1 wordt Blox - met dan nog één wedstrijd te gaan tegen de nummer drie - winterkampioen.

Nieuwe entree voor hockeyclub MEP

Boxtel - Hockeyclub MEP is van plan deze winter een nieuwe entree en parkeerplaatsen aan te leggen. Dat meldde wethouder Herman van Wanrooij vorige week de gemeenteraad.

De entree van de hockeyclub aan de Eikenlaan is al jaren een punt van discussie. Het entreeweggetje naar het wandelpark is eigenlijk te smal om de vele auto's en fietsers veilig te kunnen verwerken. Dat zag ook de gemeente, maar al in 2017 werd besloten de werkzaamheden af te stemmen met de laatste fase van de herinrichting van de Molenwijkseweg. Dit stuk, tussen de Parkweg en 't Ronduutje, gaat binnenkort op de schop.
Op 13 november belegde de gemeente daarom een afspraak met MEP. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij hield daar naar eigen zeggen 'een goed gevoel' aan over. Want de hockeyclub maakte kenbaar de financiële middelen inmiddels te hebben vrijgemaakt om de werkzaamheden uit te voeren. Daarbij zal niet alleen de entree, maar ook het parkeerterrein onder handen worden genomen. Het doel is om de werkzaamheden tijdens het binnespeelseizoen, dat van nu tot maart loopt, uit te voeren. De club voegde daad bij woord, want op diezelfde dag werd een vergunning aangevraagd voor de kap van twee eiken en het verleggen van een duiker ten behoeve van de werkzaamheden.

't Wapen van Liempde/RegioBank kader verslaat kampioen van vorig seizoen

Liempde - In de uitwedstrijd tegen De Hazelaar 1 wist het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank vorige week een uitermate knappe prestatie neer te zetten. Op papier is deze tegenstander het sterkste team uit de poule. Drie van de vier teamleden spelen in de eerste en eredivisie topteams.

Dat Harm van de Laar (150) weer meer aan het trainen is, was te zien aan de resultaten. In het begin van de partij ging de strijd gelijk op, maar in de zevende beurt tikte hij zijn partij uit (21.42 gemiddeld met een hoogste serie van 60).
Ton Rovers had na drie beurten bijna honderd caramboles geproduceerd, maar viel toen stil. Zijn tegenstander kwam steeds beter in zijn spel en was na tien beurten de winnaar. Ton stond na tien beurten op 106 caramboles met een hoogste serie van 41.
Henry van Dijk (170) speelde tegen een van de technisch meest begaafde kadristen van deze regio, Alex Ulijn uit Berlicum (270 caramboles). Henry was zeer gemotiveerd om deze speler te verslaan en gooide alles in de strijd. Dit wierp zijn vruchten af na negen beurten met een hoogste serie van 43 (18.88 gemiddeld).
De tegenstander van kopman Martien van den Tillaart (170) moest maar liefst 370 caramboles produceren. Zijn tegenstander begon met series van 50, 60 en 70 caramboles dus Martien moest erg lang op zijn stoel blijven zitten. Ondanks dat maakte hij alsnog een prachtige serie van 104 en stelde na dertien beurten de winst veilig (13.07 gemiddeld).

Het eerste libreteam kon het niet bolwerken tegen De Hazelaar 2 uit Rosmalen. Leo van Hastenberg speelde nog wel precies 10.00 gemiddeld, maar ook hij wist de winst niet te pakken.

't Wapen van Liempde/RegioBank libre 2 won thuis met een klein verschil van Krijt op Tijd 4 uit Veghel. Patrick Sterrenburg won zijn wedstrijd. Cor van Beers speelde een prima wedstrijd door in slechts zeventien beurten de wedstrijd te beslissen (4.11 gemiddeld).

Het derde libreteam won van Ons Trefpunt 1 uit Nieuwaal. Invaller Cor van Beers gaat steeds beter spelen en won na veertien beurten (5.00 gemiddeld). Johan van der Ven was na achttien beurten de overwinnaar (3.88 gemiddeld met een hoogste serie van 21).

Succesvol weekend voor Liempdse judoka's

Zaterdag werden de meiden van MEP MD1 herfstkampioen met een 3-1 overwinning op Mierlo. Van links naar rechts: Jolijn van der Meijden, Teuntje Ruben, Evy de Kuyper, Lynn Rovers, Isa de Werd, Bibi Pije, Wies van Riel, Jet Franken, Guusje Teunis, Lisa van den Aker, Tess Rovers, Klaasje Tielen, Juul de Pruyssenaere De La Woestijne. Vooraan keepster Willemijn van Düren. Achter de meiden staan coaches/trainers Frederike Walraven, Wouter Langenhof Foto: Erica van den Biggelaar

Oisterwijk/Beek en Donk - De judoka's van Judo Club Liempde (JCL) gingen afgelopen weekend vol enthousiasme de strijd aan. Op zaterdag kwamen zij in actie bij het Sinterklaastoernooi in Oisterwijk. Zondag werd er gejudoëd in Beek en Donk.

In Oisterwijk wonnen zaterdag alle drie deelnemers van JCL hun eerste partij. De tegenstander van Odin van Hedel kwam echter sterk terug in de tweede ronde, die de Liempdse judoka dan ook verloor. Juan Schuurmans en Zyan van Hedel hielden de tweede ronde nog sterk vol en wonnen deze allebei. In de derde ronde kreeg Zyan een gewaagde tegenstander tegenover zich. Hoewel hij het zwaar kreeg, wist hij ook deze ronde te winnen met een scheidsrechtersbeslissing. Juan en Odin wonnen allebei hun derde ronde. In de laatste ronden kregen alle judoka's het zwaar; Odin en Juan verloren, maar Zyan won deze ronde en behaalde daarmee de eerste plaats. Odin en Juan werden allebei tweede.

Ook MEP MD3 mocht zaterdag het kampioenschap vieren. De meiden stonden in doelsaldo bovenaan. Met een 1-1 gelijkspel in een zenuwslopend spannende wedstrijd tegen directe concurrent Geel-Zwart, dat in punten gelijk stond, behaalden zij het kampioenschap. Van links naar rechts: Lieve Mengels, Karleen Hendriks, invalster Jasmijn Keulemans, Noortje van der Rijt, Lieve van Thiel, Lotte Schumacher, Fem van Brussel, Lisa Dankers, Isa van Son, Iefk Foto: Karin van Reijssen

Zondag betraden vier judoka's de mat in Beek en Donk. Bas Raaimakers en Keira Kreijveld waren in de ochtend aanwezig. Bas stond ingeschreven voor de klasse -90 kg, maar doordat vier tegenstanders hadden afgemeld werd hij verzet naar de klasse -100 kg. Het was voor hem een tijd geleden dat hij op zo'n niveau meedeed.
De eerste wedstrijd ging tot het einde van de tijd door, vijf minuten lang, en Raaimakers moest net op het einde zijn meerdere erkennen. De tweede wedstrijd ging ook gelijk op. Beide deelnemers kregen kansen, maar wisten niet te scoren. Tot de laatste seconde, waarin Bas' tegenstander alsnog scoorde.
De derde en tevens laatste partij was wederom zeer spannend. Ook al was Bas mentaal al leeg, hij wist nog mooi onder een houdgreep uit te komen. Hij verloor de partij, die ook tot het einde van de wedstrijdtijd duurde.
Keira zat in een poule van drie deelnemers en moest het dus twee keer tegen dezelfde tegenstanders opnemen. Ze won alle partijen met grote overmacht.

's Middags kwamen Ties Verhagen en Desmond Tops in actie. Ties zat in een zware poule en liet daarin goede progressie zien. Hij keerde echter zonder resultaat huiswaarts. Desmond Tops werd verdienstelijk tweede. Hij liet duidelijk zien dat hij goed mee kan op dit niveau. Desmond is zowel mentaal als fysiek zeer sterk, wat hem een geduchte tegenstander maakt.

Sterk LSV wint met tien man

Lennisheuvel - LSV speelde zondag thuis tegen koploper Tongelre. Met het verlies van vorige week in het achterhoofd, begon LSV gedreven aan de wedstrijd.

De beginfase ging gelijk op, totdat Bart Dammers de bal van een grote afstand los liet en deze net naast ging. Beide ploegen kregen wat kleine kansen en in de 32e minuut leek het raak te zijn voor LSV; Job Kruijssen gaf de bal goed voor op Bart Dammers die hem erin kopte. De goal werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Ook Abdel Malik Yachou slaagde er niet in de openingstreffer te maken. In de 39e minuut kwam hij één-op-één met de keeper, maar net voordat hij wilde schieten stuitte de bal ongelukkig op waardoor hij naast schoot. Net voor rust kwam LSV er goed uit, maar werd er opnieuw gevlagd voor buitenspel. Uit frustratie leverde Bart Dammers commentaar op de grensrechter, de scheidsrechter dacht echter dat dit aan hem gericht was en trok een tweede gele kaart.

LSV begon hierdoor met tien man aan de tweede helft. Bij de aftrap legde Abdel Malik Yachou de bal terug op Dirk van der Struijk die de bal vanaf de middencirkel op goal schoot. De keeper van Tongelre kon er niet bij en zo kwam LSV verdiend op een 1-0 voorsprong.
Tongelre voerde de druk op, maar de LSV-verdediging stond ook met slechts tien man uitstekend. Hierdoor wisten de bezoekers geen grote kansen te creëren. Met veel strijd trok LSV de wedstrijd dan ook over de streep.
Volgende week speelt LSV uit tegen Dosko'32.

Taekwondo-ka's TS Dekker vallen in de prijzen

Het toernooi werd opgedragen aan TS Dekker-erelid Stanley Portier, die afgelopen zomer overleed. (Foto: Ad Dekker) Foto: Ad Dekker

Den Haag - De leden van Taekwondo School Dekker hebben afgelopen zondag goed gepresteerd op de achttiende editie van Open Haaglanden. Velen van hen behaalden een podiumplaats op dit internationale toernooi.

Het toernooi werd opgedragen aan de afgelopen zomer overleden Stanley Portier, TS Dekker erelid en prominent Taekwondo-scheidsrechter. Sabum Ad Dekker was speciaal uitgenodigd om samen met organisator Sabum Ron Dijkhuizen hun gezamenlijke vriend Portier te eren en herdenken.

Drie leden van TS Dekker mochten plaatsnemen op het hoogste podium: Femke van Gaal, Linda Beekmans (beiden sparren) en Mara van der Heijden (hoogtesprong) behaalden de eerste plaats. Tilila Mairouche (sparren) en
Marcelina Kaczorowska (tuls) werden tweede en Roxana Bartmanowicz, Loubna Driouch (beiden sparren) en
Linda Beekmans (tuls) behaalden de derde plaats.

Bij TS Dekker wordt nu volop getraind voor deelname van veertien jeugdleden aan het Fuji Mae Kids Cup Evenement, op zondag 8 december in Sint Oedenrode.

Taverbo-Sabo handhaaft zich in de 3e divisie

Boxtel - Door het terugtrekken van tegenstander Zevenaar was de een na laatste speelronde voor Taverbo-Sabo 1 alweer de laatste wedstrijd van het seizoen. Daarin stonden de heren tegenover Litac 1, dat al zeker was van degradatie.

Litac uit Lichtenvoorde heeft dit seizoen te kampen met verschillende blessures, waardoor noodgedwongen slechts twee spelers naar Boxtel konden afreizen. Sander Spijkers en Douwe Peper probeerden er nog een wedstrijd van te maken, maar het was alleen Spijkers die een wedstrijd wist te winnen van Michel Sperling. Bram Bakker en Sjoerd Broos bleven zonder nederlaag.

Met een wedstrijd meer gespeeld staat Taverbo-Sabo nu op de tweede plaats en zal waarschijnlijk eindigen op de derde positie achter Sittard en Red Stars. Al met al geen slecht resultaat in deze sterke poule. Met name Bakker en Broos hebben een uitstekend seizoen gespeeld. De ambitie is aanwezig om volgend seizoen een gooi te doen naar het kampioenschap.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 19 november
A-lijn: 1 L. van Dongen & D. van Heertum 59,24% 2 A. Bosveld & W. de Langen 56,74% 3 A. Wouters & A. Wouters 56,11% B-lijn: 1 G. van de Horst & J. Arts 63,33% 2 T. Heidelberg & T. van der Horst 61,67% 3 A. Wierda & A. Poot 53,75% 3 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 53,75%
Uitslagen 20 november
A-lijn: 1 W. de Langen & R. Traa 61,11% 1 S. Tempels & J. de Wolf 61,11% 3 P. Springer & T. Wouda 60,76%
B-lijn: 1 B. van den Biggelaar & B. van Geusau 57,50% 2 P. Klaassen & A. Melcherts 56,25% 3 L. Bekers & J. Jilesen 55,21%
Uitslagen 21 november
A-lijn: 1 A. Bosveld & M. Soederhuizen 58,33% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,83% 3 J. & J. van de Meerendonk 54,58% B-lijn: 1 P. & L. Springer 60,42% 1 R. Traa & H. van Esch 60,42% 3 A. & B. Kuilman 58,75% C-lijn: 1 S. van Alphen & J. Jilesen 68,75% 2 R. Langerwerf & S. van der Meijden 59,58% 3 H. van Kronenburg & M. Visser 57,92%

Essche Bridgeclub
A-lijn: 1 H. van Roessel & P. Olijslagers 54,58% 2 E. van Beek & E. Gilissen 53,50% 2. H. van de Aa & J. Hereijgers 53,50%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 21 november
A-lijn: 1 C. de Jong & R. van de Laar 67,36% 2 B. Beekmans & J. Spierings 58,68% 3 M. van de Westelaken & H. de Vries 56,25% B-lijn: 1 J. Dobbelsteen & D. Legius 62,50% 2 J. van de Wiel & F. van de Schans 60,12% 3 N. Maas & A. Veraa 59,82%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 19 november
A-lijn: 1 Ries Dankers & Fons Gieles 60,98% 2 Willy van der Heijden & Ad van Os 60,03% 3 Jan Sweere & Diny Eltink
57,23% B-lijn: 1 Henny van Esch & Peter van de Ven 68,45% 2 Annelies van Ewijk & Gerard van Heertum 58,04% 3 Jeanne Snijders & Piet Snijders 57,44
Uitslagen 21 november
A-lijn: 1 H. Heijstek & H. van Pinxteren 66,56% 2 B. van den Biggelaar & M. van der Sloot 64,31% 3 C. & J. Kerssens 58,75% B-lijn:

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 18 november
A-lijn: 1 M. Jussen & M.Jesserun 72,50% 2 B. van Vleuten & I. Schaffauer 52,50% 3 J. Tinnenbroek & H. van de Brand 50,00% 3 R. Tesser & M. Sterk 50,00%

Biljart

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen week 47
De Hazelaar 1 kader-'t Wapen van Liempde/RegioBank kader        2-7
De Hazelaar 2-'t Wapen van Liempde/RegioBank libre 1        30-22
't Wapen van Liempde/RegioBank 2 libre-Krijt op Tijd 4        25-24
't Wapen van Liempde/RegioBank libre 3-Ons Trefpunt 1        27-19

Geboliesch, uitslagen week 47
't Krijtje-De Fetsers        38-27
't Pommeransje-'t Ivoor 6        31-38
Dé ziek wel zitté-De Eenheid        33-34
De Treffers-De Stapelaars        36-31
De Unie Boys-Kloosterboys        35-32
Samen Sterk-Ons Vertier        33-35

Voetbal

DVG, uitslagen 19 november
DVG JO11/1-Mifano JO11/1        1-11
Uitslagen 23 november
DVG JO8/1-Oss'20 JO8/3        2-7
Avesteyn JO9/1-DVG JO9/1        6-4
DVG JO9/2-Avesteyn JO9/3        2-6
Gemert JO11/2-DVG JO11/1        2-8
DVG JO11/2-UDI'19 JO11/6        2-4
DVG JO10/1-Rhode JO10/3        6-4
Schijndel JO10/3-DVG JO10/2        10-1
DVG JO13/1-Maargriet JO13/2        3-1
ST Keldonk/Boerdonk JO13/1-DVG JO13/2        5-1
Blauw Geel JO13/4-DVG JO13/3        3-1
Rood Wit'62 JO15/1-DVG JO15/1        3-2
Irene JO15/1-DVG JO15/2        2-0
ST Estria/GVV'57/SCV'58 JO17/1-DVG JO17/1        3-1
DVG JO17/2-Eli JO17/1        5-0
SV Someren JO19/2-DVG JO19/1        0-6
Uitslagen senioren
DVG ZA 1-SCG'18 2        3-3
Uitslagen senioren, 24 november
Haarsteeg 1-DVG 1        0-0
Wec 2-DVG 2        1-0
DVG 3-VOW 3        2-6
DVG 4-Avanti'31 9        7-2
Ollandia 3-DVG 5        5-1
DVG 6-Sparta'25 7        1-2
Schijndel 9-DVG 7        5-3
Uitslagen dames
DVG VR 1-Rhode VR1        1-2

DVG, programma 30 november
Zwaluw JO7/4-DVG JO7/1        09:30
DVG JO8/1-Nulandia JO8/2        10:45
DVG JO9/1-Margriet JO9/1        10:45
Irene JO9/1-DVG JO9/2        09:00
DVG JO11/1-SJVV JO11/1G        09:30
Boekel Sport JO11/3-DVG JO11/2        10:15
DVG JO10/1-Gemert JO10/3        09:30
Sparta'25 JO10/3G-DVG JO10/2        09:15
Fc de Rakt JO13/1G-DVG JO13/1        12:30
DVG JO13/2-Rhode JO13/2        11:30
DVG JO13/3-MVC JO13/1G        11:30
DVG JO15/1-Mariahout JO15/1        13:00
Schijndel JO15/3-DVG JO15/2        11:30
Handel JO17/1-DVG JO17/2        13:15
DVG MO17/1-Nulandia MO17/1        13:00
NWC JO19/2-DVG JO19/1        14:45
Programma senioren
Rust Roest 1-DVG ZA 1        14:30
Programma senioren, 1 december
DVG 1-Vlijmense Boys 1        14:30
DVG 2-Schijndel 3        12:00
DVG 3-Mariahout 4        10:00
DVG 4-Nulandia 9        10:00
Nijnsel 4-DVG 5        12:00
Eli 4-DVG 6        11:30
Rhode 10-DVG 7        10:00
Programma dames
DVG VR 1-Eli VR1        10:00

RKSV Boxtel

Uitslagen 24 november
VOW 1-Boxtel 1        0-0
Baardwijk 5-Boxtel 2        2-2
Boxtel 3-Zwaluw VFC 6        3-2
Boxtel 4-OSC'45 2        8-0
Boxtel 5-Spoordonkse Boys 4        3-0
Boxtel 6-RKDVC 12        7-1
Uitslagen 23 november
Boxtel JO18/1-Waalre JO18/1         0-8
Uno Animo JO17/1-Boxtel JO17/1         1-3
SBC JO17/3-Boxtel JO17/2         0-1
Boxtel JO17/3-BMC JO17/3         4-1
Boxtel JO15/1-FC Eindhoven AV JO15/3M 1-1
Boxtel JO15/2-Beerse Boys JO15/1         1-5
ODC JO15/3-Boxtel JO15/3         2-1
Haarsteeg JO13/1-Boxtel JO13/1         1-5
Zwaluw VFC JO13/5-Boxtel JO13/2         1-6
Boxtel JO13/3-Oirschot Vooruit JO13/2         1-8
Maliskamp JO11/2-Boxtel JO11/1         1-2
Boxtel JO11/2-Wilhelmina JO11/3         7-1
Boxtel JO11/3-HRC'14 JO11/1G         0-11
Boxtel MO17/1-Oosterhout MO17/1         0-3
SV Valkenswaard MO15/1-Boxtel MO15/2         0-4
Boxtel MO15/3-DESK MO15/1         2-2
Boxtel MO13/1-Den Dungen MO13/1         7-0
SV Budel MO13/3-Boxtel MO13/2         0-0
Boxtel MO11/1-Bladella MO11/1         11-2
Boxtel MO11/2-RWB MO11/1         2-9
Audacia VE1-Boxtel VE1         3-1

Programma 30 november
WSC MO13/2-Boxtel MO13/1        08.30
Boxtel MO13/2-SCG'18 MO13/3        10.15
Boxtel JO13/1-MVV'58 JO13/1        11.45
Boxtel JO13/2-Audacia JO13/1        11.45
Boxtel JO13/3-Best Vooruit JO13/3        10.15
FC Eindhoven AV MO11/1-Boxtel MO11/1        10.00
Gilze MO11/1-Boxtel MO11/2        10.00
Boxtel JO11/1-Essche Boys JO11/1        10.15
Boxtel JO11/2-OSC'45 JO11/2        10.15
RKDVC JO11/4-Boxtel JO11/3        08.45
BZS JO10/1-Boxtel JO10/1        09.45
Haarsteeg JO10/2-Boxtel JO10/2        09.00
SCG'18 JO9/2-Boxtel JO9/1        10.15
Boxtel JO9/2-BMC JO9/2        08.45
Boxtel JO9/3-SC 't Zand JO9/5G        08.45
Boxtel JO8/1-Maliskamp JO8/1        08.45
Boxtel JO8/2-NOAD'32 JO8/1        08.45
Boxtel mini 1-Zwaluw mini 1        10.30
Boxtel mini 2-ODC mini 2        10.30
Boxtel mini 3-ODC mini 3        10.30
Boxtel JO18/1-ST SDO'39/HMVV/Hulsel JO18/1 15.00
DVVC MO17/1-Boxtel MO17/1 10.00
Boxtel JO17/1-GSBW JO17/1 15.00
Boxtel JO17/2-Acht JO17/2 15.00
Boxtel JO17/3-SCG'18 JO17/2 15.00
Best Vooruit MO15/1-Boxtel MO15/2 13.00
Emplina MO15/2-Boxtel MO15/3 13.00
Boxtel JO15/1-DBS JO15/2 13.15
ODC JO15/2-Boxtel JO15/2 11.45
Maliskamp JO15/1-Boxtel JO15/3 13.30
Programma 1 december
Boxtel 1-RKKSV 1        14.30
Boxtel 2-Maliskamp 4        10.00
OJC Rosmalen 6-Boxtel 3        10.00
Emplina 3-Boxtel 4        12.00
Boxtel 5-FC Tilburg 6        10.00

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 24 november
ODC 1-FC Engelen 1        3-1
RKDVC 1-ODC VR 1        3-1
SC Elshout 1-Essche Boys 1        3-0
Ollandia VR 1-Essche Boys VR1        2-4
LSV 1-Tongelre 1        1-0
Programma 1 december
CHC 1-ODC1        14.30
ODC VR1-RWB VR1        12.15
Esche Boys 1-VCB1        14.00
The White Boys VR 1-Essche Boys VR1        11.00
DOSKO'32 1-LSV 1        14.30

Judo

Judoclub Liempde, uitslagen 23 november
Kampioen, Zayn van Hedel, Keira Kreijveld
Tweede plaats, Odin van Hedel, Juan Schuurmans, Desmond Tops

Handbal

HCB'92, uitslagen 23 november
Goodflooring HMC D1-HCB'92 D1        13-4
Uitslagen 24 november
Aristos/HCB'92 HS2-Acritas HS2        27-18
Programma 30 november
HCB'92 D1-Blauw Wit D1        10.05
HCB'92 E1-R.H.V. E1        10.55
HCB'92/Zephyr DC1-Dos'80/Olympia'89 DC1        11.55
Handbal Someren HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        12.00
Programma 1 december
HCB'92 DS1-DOS'80/Olympia'89 DS3         10.20
HCB'92 DA1-Heerle DA1        11.45
Olympia'89/DOS'80 HS4-Aristos/HCB'92 HS2        10.45
Programma 2 december
HCB'92 recr.-Bergeijk recr.        20.30

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 47
Senioren
Taverbo-Sabo 1-Litac 1        9-1
Twenty-one Up 1-Taverbo-Sabo 2        6-4
Taverbo-Sabo 3 vrij        
Kluis 2-Taverbo-Sabo 4        9-1
JCV 5-Taverbo-Sabo 5        3-7
OTTC 3-Taverbo-Sabo 6        4-6
Flash 7-Taverbo-Sabo 7        3-7
TTCV Van Herwaarden 6-Taverbo-Sabo 8        6-4
Valkenswaard 5-Taverbo-Sabo 9        4-6
Budilia 7-Taverbo-Sabo 10        2-8
Jeugd
Stiphout 3-Taverbo-Sabo 2                         6-4
Meppers (H) 2-Taverbo-Sabo 3                 5-5
Programma senioren 29 november
Taverbo-Sabo 5-Son en Breugel 1        20.00
Taverbo-Sabo 6-Never Despair 7        20.00        
Taverbo-Sabo 7-PJS 3        20.00
Taverbo-Sabo 8-ASIO 1        20.00
Taverbo-Sabo 9-Wilvo/ttv Bergeijk 8        20.00
Taverbo-Sabo 10-Veldhoven 16        20.00        
Programma senioren 30 november
Huizen 1-Taverbo-Sabo 2        15.00
Taverbo-Sabo 3-Falco 1        15.00
Taverbo-Sabo 4-Stiphout 1        15.00
Programma jeugd 30 november
SVE 2/Taverbo-Sabo 1        13.00
Tanaka 3/Taverbo-Sabo 2        14.00

BRTC, uitslagen 25 november
De Horntreffers-Grand Café Rembrandt 3-7
Rotsvast-Taverbo-Sabo 4        3-7        
Taverbo-Sabo 1-Taverbo-Sabo 3        5-5        
Taverbo-Sabo 2-Tot Elf         4-6
Programma 2 december
Grand Café Rembrandt-De Dommel
Net Genoeg-De Horntreffers
Taverbo-Sabo 3-Rotsvast
Tot Elf-Taverbo-Sabo 1
Taverbo-Sabo 4-Taverbo-Sabo 2

Rugby

RC Ducks, uitslagen 23 november
Mini's: derde plaats op toernooi REL Etten Leur.
Cubs: Utrecht RC/Ducks/Oysters        10-49
Junioren: Haarlem-Ducks/Oysters        60-10
Colts: Tilburg/Vets-Ducks/Oysters        34-27
UItslagen 24 november
Senioren: Octopus Uden-Ducks/Oysters        37-12
Programma 30 november
TBM: Toernooi RC Eindhoven        10.00
Cubs: Ducks/Oysters-'t Gooi Naarden (Boxtel)        11.00
Junioren: Ducks/Oysters-Haagsche RC (Oisterwijk)         12.00
Colts: Ducks/Oysters/Gouda (Oisterwijk)        13.00

Verlies voor rugbyers Ducks/Oysters

Uden - Koploper Ducks/Oysters moest zondag in Uden aantreden tegen angstgegner Octopus. Volgens bekend recept maakte het Boxtelse/Oisterwijkse combinatieteam een flitsende start. Toch wilde het dit keer niet lukken en trokken de bezoekers dit keer aan het kortste eind.

Ducks/Oysters pakte direct een try en een 3-7 voorsprong. Al snel bleek echter dat de bezoekers een off day hadden. Scrums en line out kwamen niet uit de verf en ook de lijn kwam zelden echt los. Het fysiek sterke Octopus nam het dan ook snel over en pakte een 10-7 voorsprong. Meteen na rust werd deze voorsprong uitgebouwd naar 15-7. Ducks verzuimde om goed vooruit te verdedigen, de sterk inlopende mannen van Uden maakten daarom teveel meters terreinwinst. Hierdoor liep Ducks/Oysters achter de feiten aan.
Op het uur scoorde Octopus kort achter elkaar en de stand liep op naar 25-7. Toen bij Ducks/Oysters nog een paar spelers geblesseerd uitvielen was de moraal geknakt en de eerste nederlaag van het seizoen niet meer af te wenden. In de eindfase van de wedstrijd scoorde Octopus nog twee keer: 37-7. Vlak voor het einde was er toch nog een geslaagde Ducks/Oysters aanval die werd benut door Wouter Puts. Daarmee kwam de eindstand op 37-12.
Over twee weken is de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft, thuis in Boxtel om 14.00 uur tegen cluster Tilburg/Venlo/Nijmegen. Bij winst eindigt Ducks/Oysters als eerste en neemt het team de meeste bonuspunten mee naar de play off competitie. Na de winterstop wordt op 12 januari weer gestart met de play offs voor het kampioenschap.

RKSV Boxtel en tegenstander VOW blijven zonder doelpunten

Boxtel - De nummers 3 en 4 van de ranglijst speelden zondag tegen elkaar: RKSV Boxtel en VOW. De ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd, wat ook bleek uit de eindstand. Het werd 0-0.

In de eerste helft was er weinig te beleven met de twee ploegen die niet veel voor elkaar onder deden. Na dertig minuten dacht Boxtel op voorsprong te komen na een aanval over meerdere schijven. Deze werd ook binnen gewerkt, maar afgekeurd vanwege buitenspel. Velen hadden hun bedenkingen bij deze beslissing. Boxtel trok de wedstrijd wat meer naar zich toe maar werd niet echt gevaarlijk. Na een 35 minuten spelen besloot Lars van Hamond om ineens te schieten vanaf een metertje of 30. De wat te ver voor zijn doel staande goalie wist dit schot echter tot corner te verwerken.

Op slag van rust kreeg Boxtel nog wel een domper te verwerken. Niet in de zin van een tegengoal, maar door het geblesseerd uitvallen van Mitchell Vogels die een prima wedstrijd speelde. Bij een ongelukkige botsing verdraaide hij zijn knie en werd vervangen door Tom van Rijswijk.

Na rust was het wederom Boxtel dat de overhand had, met een VOW dat er toch regelmatig goed voetballend uit en voorbij kwam. Boxtel kreeg wat vrije trappen en corners, maar wist bar weinig te creëren. Hetzelfde gold overigens voor VWO dat ook geen vuist kon maken in de 16 meter van Boxtel. Na een uur spelen was er ook nog een gele kaart voor Stefan Persoons, nadat hij te laat kwam bij een actie en zijn tegenstander vloerde. Zo'n tien minuten voor tijd wisselde Boxtel Daniel Foster nog en nam Ramon Mulder zijn plaats in. De beslissende goal voor beide partijen viel echter niet meer. Over de hele wedstrijd gezien misschien wel een terechte uitslag met twee ploegen die beide weinig kansen hadden gehad.

Op 1 december speelt Boxtel thuis tegen RKKSV uit Kruisstraat, met de aftrap om 14.30 uur.

Derde remise op rij voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Haarsteeg - Met het derde gelijkspel op rij behoudt DVG de vijfde plaats. Niet elk gelijkspel is een verlies van twee punten, zondag won de Liempdse ploeg er één op basis van de kansen van thuisploeg Haarsteeg.

De openingsfase was voor Haarsteeg, al viel er niet meer te noteren dan een paar hoekschoppen. Ook DVG had een kans vanuit de corner; Martijn Caarls kwam dicht bij de tweede paal, maar kon de bal net niet van richting veranderen. Na zo'n twintig minuten viel een bal vanuit een voorzet op de bovenkant van de lat, bewaakt door Andrei Tomus die de geblesseerde Rens van den Akker verving. Kort daarop raakte de scheidsrechter geblesseerd, gelukkig kon na een kwartier doorgespeeld worden met een vervanger. Haarsteeg bleef het initiatief houden en DVG kon alleen de lange bal spelen, maar was die daarna te snel ook weer kwijt. Als de bal niet over of langs het doel ging, maakte Tomus de kansen van de thuisploeg wel onschadelijk.
De kans voor DVG kwam voort uit een combinatie over links. Luuk van de Ven haalde de achterlijn en schoot op doel maar de keeper bracht redding. Zo was de ruststand 0-0.

Foto: Toon van Ruremonde
DVG speelde voor de derde keer op rij gelijk. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust moest Tomus meteen aan de bak bij een grote kans van Haarsteeg, hij bleef overeind en keerde het gevaar. DVG speelde aanvallender en was langer aan de bal. Jaap Verhoeven schoot maar trof geen doel. De mooiste kans was er voor Bas van Houtum, die een goed genomen vrije trap van Martijn Caarls hard op de lat kopte. Haarsteeg bleef aandringen maar de kansen werden veelal door te haastig of onnauwkeurig schieten zelf om zeep gebracht. Een poging van Bas Smulders om de keeper te verschalken mislukte maar net. Zijn boogbal stuiterde net naast de verkeerde kant van de paal. Koen van de Sande viel in en had een mooie voorzet op de ook ingevallen Teun Welvaarts. Diens kopbal werd opgepakt door de keeper. In de slotfase werd het nog tumultueus omdat Haarsteeg tevergeefs tot de laatste minuut de goal wilde forceren. Het bleef bij een eindstand van 0-0.
Volgende week speelt DVG thuis tegen Vlijmense boy's. Bij een nieuw gelijkspel of verlies worden er plaatsen ingeleverd.

DVG 2 verloor uit tegen WEC met 1-0. De DVG dames verloren thuis van Rhode-3 met 1-2.


Hans van der Aa wint Regiomix

Boxtel - De wekelijkse Regiomix bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd maandag gespeeld door 44 enthousiaste deelenemers. Hans van der Aa behaalde de eerste plaats met 3/29 punten.

D. Voermans werd tweede met 3/26 punten, de derde plaats was voor Nel Pennings met 3/23 punten en Wim van Alphen werd vierde met 3/21 punten. De 3/19 punten van Truus van der Heijden waren goed voor de vijfde plaats, Piet Schouten werd zedse met 2/17 punten, Cees Doevendans zevende met 2/16 punten en de achtste plaats werd gewonnen door Cees Schuurmans met 2/13 punten. Meer info over JBV De Walnoot: www.jbvdewalnoot.nl.

20 / 20

28-29 november

Expositie Elly & Willy van Weert
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

28-30 november

Wisselexpositie VVV Gijsbert van de Ven
VVV, Markt 36, Boxtel (di tm za)

28 november – 31 december (di tm zon)

Expositie bodemvondsten Heem van Selis
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

28 november-5 januari

Beeldenexpositie (muv ma & woe)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

28 november - 2 februari

Expositie Licht-Kleur-Materie (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 28 november

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

HobbyCentrum – wandelen (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Bezichtiging slaapkamer Sinterklaas
14.45 uur, St. Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Bloemen- en plantenlezing
19.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing door Cor van Oosterhoud 'gevelstenen'
20.00 uur, Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Vrijdag 29 november

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

10.15 uur, Voorlezen 2+
10.45 uur, Inloopochtend baby's & peuters
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum – Koffie met kennis
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Lezing 'Vrouwen in Habijt'
14.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bezichtiging slaapkamer Sinterklaas
18.30 uur, St. Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Bingo voor Kika
19.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 30 november

Stapel op Sint
09.30-12.00 & 13.30-17.30
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Huiskamer: rikken-hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Wereldpremière Kroatisch-Duitse pianiste Ana-Marija Markovina
DoMus Kamerconcert, Poolsestraat 42, Boxtel

30 jaar Danny Everett on stage
17.00 uur, Classic Park, Koppenhoefstraat 14, Boxtel

Zondag 1 december

Stapel op Sint
09.30-12.00 & 13.30-16.30
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Rommelmarkt
10.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Schrijverscollectief Meierij
Kwartaalpodium voor dichters, schrijvers en toehoorders
14.00 uur, De Beckart, Nijnsel (Meierijstad), Oude Lieshoutseweg 7

Maandag 2 december

Bibliotheek: Klik & Tik (aanmelden)
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Bibliotheek: Inloopspreekuur vrijwilligersteunpunt
10.00 uur, Burgakker 4, Boxtel

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

HCB-ommetje (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Dinsdag 3 december

Koffieochtend van ZorgSamenBuurt Oost
10.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Gratis LinkedIn workshop bij bibliotheek Boxtel
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Elisabethsdael - Sint- en kerst bingomiddag
14.00 uur, Mgr. Bekkerstraat 6, Boxtel

Bezichtiging slaapkamer Sinterklaas
14.45 uur, St. Willibrorduskerk, Dorpsstraat 10, Esch

Pc-inloop Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Informatie- en brainstormavond Liempde
19.00 uur, D'n Liempdse Herd, Barriewerg 4, Liempde

Woensdag 4 december

Beter Nederlands spreken (aanmelden)
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken-jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Voorlezen 3+
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 20 november 2019

Ronde 1                         Kaartnummer
1 rijtje         € 10,-                 239
3 rijtjes        € 12,50,-                 93, 93
Volle Kaart € 50,-                 102
Waardebon Eetwinkel Select                18

Ronde 2
1 rijtje        € 10,-                 115
3 rijtjes        € 25,-                 126
Volle Kaart € 17,-                 172, 215, 243
Waardebon Albert Heijn Boxtel         168

Ronde 3        
1 rijtje        € 10,-                 240
3 rijtjes         € 25,-                 244
Volle Kaart € 50,-                 86
Waardebon Jumbo Oosterhof         129

Ronde 4                                Kaartnummer
1 rijtje        € 10,-                        193
3 rijtjes        € 25-                        179
Volle Kaart € 50,-                        179
Waardebon COOP Liempde                 233

Ronde 5                        
1 rijtje        € 25,-                        191
3 rijtjes        € 50,-                        111
Volle Kaart € 150,-                        233

Bingogetal: 22 , € 250,-                        Niet gevallen

Foto: Elena Asencio

Jaime Villares Asencio

Gerard Schalkx, voorzitter van Kèk Liemt Arnold van den Broek en wethouder én Liempdenaar Peter van de Wiel tonen het fotoboek. Foto: Ruud van Nooijen

Gerard Schalkx

Martien Groenendaal