DeMooiBoxtelKrant

11 november 2015

DeMooiBoxtelKrant 11 november 2015


Liemt in het Licht: acht kilometer verlichting siert Liempde

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Zaterdagochtend gingen zo'n vijftig vrijwilligers van de Liempdse verenigingen enthousiast aan de slag om het kerkdorp weer te voorzien van sfeerverlichting. Dit jaar wordt voor de zesde keer 'Liemt in het Licht' georganiseerd en inmiddels doen er zoveel woningen mee dat er acht kilometer verlichting in Liempde hangt. Dit zal de komende weken, tot eind januari, voor een gezellige en gemoedelijke sfeer zorgen, zeker met de feestdagen voor de deur.

Volgens mede-organisator Martien Saris van Saris Electro hangt er in het gebied van het dorp waar ook de winkels zijn gevestigd dezelfde hoeveelheid verlichting als andere jaren. "Maar daarbuiten zijn er ook particulieren die hieraan meedoen. Dat aantal breidt uit." Bovendien heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen om ook panden aan het Tooseplein van lampjes te voorzien.

Foto: Mark van der Pol

Op een enkele uitzondering na hangt er in hartje Liempde weer van deur tot deur verlichting, volgens Saris: "Om een eenduidige uitstraling te krijgen, gebruiken we overal hetzelfde soort: het zijn lichtstrengen van led-lampjes, met 'pegels' eraan tot 40 centimeter lang." Met behulp van een tijdschakelaar gaan ze om 16.00 uur aan en branden vervolgens tot 1.00 uur.

Een deel van de verlichting was in september al opgehangen tijdens de SamenLoop voor Hoop in Liempde. En eerder deze week zijn de hoogste gebouwen reeds voorzien van verlichting, door gebruik te maken van de hoogwerker van de gemeente Boxtel. De deelnemende verenigingen aan 'Op Liemt Gemunt' leverden zaterdag de vrijwilligers voor de grote ophangactie. Zij kregen allen weer een aantal muntjes om voor hun eigen club te sparen. "Het is een leuke bezigheid en je ziet dat het de saamhorigheid in het dorp enorm vergroot", aldus Rene Knoops die namens de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) in de werkgroep zit.

De teams met vrijwilligers konden na de start hun kratten met verlichting en omschrijving ophalen bij Saris Electro en aan de slag gaan. Na afloop wachtte de deelnemers een kop snert met roggebrood bij Café 't Wapen van Liempde.
Nu de verlichting hangt zal Liempde de komende weken weer volop sfeer uitstralen.

Gemeente vervangt stenen Burgakker toch

Boxtel - De stenen op de Burgakker tussen de bibliotheek en de Rechterstraat gaan er binnenkort toch uit. Vorige week meldde de gemeente nog geen aanleiding te zien voor het vervangen van de stenen, ondanks diverse klachten.

Hierop ontstond een klachtenregen bij de gemeente en op diverse social media. Boxtelaren klaagden steen en been over de slechte begaanbaarheid van de nieuwe bestrating. Tijdens de werkzaamheden aan STA-P zijn de oude stenen van het Breukelsplein aangebracht in het smalle gedeelte van de Burgakker. Nu de werkzaamheden zijn afgerond en de straat in gebruik is genomen, wordt duidelijk hoeveel overlast ervaren wordt. Vooral rolstoelers, kinderwagens en rollators hebben problemen om zich een weg te banen over de ronde keien.

Wethouders Eric van den Broek en Herman van Wanrooij namen maandagmiddag met ambtenaren een kijkje en gingen dinsdagmiddag met bezwaarmakers Ineke Platel en Jetty Buiks zelf de proef op de som nemen.
Lees verder op pagina 12.

Saxofoonkwartet Pennings MeLoDie

Boxtel - Saxofoonkwartet Pennings MeLoDie geeft op vrijdag 20 november een concert in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Het programma zal geheel bestaan uit originele muziek voor saxofoonkwartet.

In het eerste gedeelte worden vier repertoirestukken gespeeld, te beginnen met een werk van de franse componist Eugène Bozza, 'Andante et Scherzo', waarbij de titel de lading volledig dekt. Van de Zweedse componist Erland von Koch de 'Miniatyrer', vier delen met een zeer eigen Scandinavische sfeer.

In het tweede gedeelte is er een lichter programma met de beeldende muziek van de Nederlander Gerard Boedijn in zijn 'Badinage in een Knollenland', Oost-Europese Klezmermuziek van de Amerikaanse componist Mike Curtis, twee Zuid-Amerikaanse dansen uit 'Sud América' van de Fransman Lino Florenzo en tot slot van een andere Franse componist, Thierry Escaich, de 'Tango Virtuoso'.

Saxofoonkwartet Pennings MeLoDie werd in 2012 geformeerd door de bekende Bestse saxofonist Jean Pennings, samen met Luuk Meeuwis, Bas Lodewijks en Bas Dietzenbacher, drie jonge saxofoontalenten uit Best. Pennings wilde daarmee vooral de ontwikkeling van deze talenten als 'kamermusicus' stimuleren. Twee van hen studeren onder andere aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar Pennings zelf jarenlang (1975-2010) de hoofdvakdocent klassiek saxofoon was en wiens studenten nu internationaal spelen in beroepsorkesten en lesgeven aan conservatoria en muziekscholen. De MeLoDie in de naam van het kwartet wordt gevormd door de eerste letters van de namen van de talenten: Meeuwis, Lodewijks en Dietzenbacher.

Het concert op 20 november begint om 20.15 uur. De entree bedraagt 10 euro, inclusief een consumptie na afloop.

Dubbele donatie voor gedenkplek overleden kinderen JBZ

Chantal Vermeulen, medewerkers JBZ en Marlies van der Zande-Jansen nemen de MCF-cheque in ontvangst. Foto: Monuta Vermeulen Boxtel

Boxtel/Den Bosch - Op 5 november is het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) op het Monuta Charity Fund-event 'Aanvrager van het Jaar' geworden. Het won deze titel voor het initiatief om in het ziekenhuis een gedenkplek te creëren waar ouders hun overleden kind kunnen herdenken. De aanvraag van het JBZ werd ingediend door Chantal Vermeulen van Monuta Vermeulen in Boxtel.

Aan de titel is een bijdrage van 2.000 euro verbonden. Deze extra bijdrage komt bovenop de donatie van 2.500 euro die het JBZ enkele weken geleden toegekend kreeg.
Monuta ondersteunt via het Monuta Charity Fund (MCF) al vijftien jaar lokale initiatieven die erop gericht zijn mensen te ondersteunen in de moeilijke periode vlak voor of vlak na het overlijden van een dierbare. Op het MCF-event wordt jaarlijks de Aanvrager van het Jaar gekozen. De aanwezigen op het event konden stemmen op één van de drie projecten die door het bestuur van het MCF waren genomineerd vanwege het bijzondere karakter van de aanvraag.

Marlies van der Zande-Jansen, geestelijk verzorger van het JBZ is één van de initiatiefnemers van de gedenkplek. "Het verliezen van een kind is het ergste wat een ouder kan overkomen. Je hele wereld stort in. Wij zien ouders die eigenlijk naar huis hadden moeten gaan met hun pasgeboren kindje, maar zich nu bezig moeten houden met het regelen van de uitvaart. We willen die ouders een plek geven waar ze hun kindje kunnen herdenken, waar ze een kaarsje kunnen aansteken en een stukje troost kunnen vinden. Dankzij de donaties van het MCF kunnen we die plek realiseren."

Chantal Vermeulen van Monuta Vermeulen is erg blij met de toekenning van de titel: "Het is fantastisch dat deze plek er nu echt komt. Ik mocht ze een paar weken geleden verrassen met het nieuws dat hun aanvraag gehonoreerd was en dat zij ook nog genomineerd waren voor Aanvrager van het Jaar. En nu hebben ze de titel ook nog gewonnen! Met de extra donatie kan de gedenkplek ook voor de komende jaren in stand gehouden worden."

KBO-activiteiten

Donderdag 12 november        Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in de Orion 13.30
                        Martijn Brouwers in de Speeldoos 14.30
                        Dementie is ook onze zorg door projectleider VBOB Jan Pothof in De Rots 13.30 uur en 19.30
Vrijdag 13 november         Rikken en Jokeren in De Adelaar 13.30
Zondag 15 november         Verkoop-expo van de handwerkgroep De Orion van 10.00 tot 14.00
Maandag 16 november         Maatschappij (verantwoord keuzes maken) in De Rots 14.00
                        Koersballen in De Orion 14.30
Dinsdag 17 november Biljarten in De Walnoot 13.30
                        Hobbyclub in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Walnoot 14.00

Vesperdienst bij Stapelen

Boxtel - Voor wie een moment van rust, stilte en gebed zoekt, is er maandelijks een speciale vesperdienst in de kapel van Kasteel Stapelen. Deze vinden altijd plaats op de derde woensdag van de maand, duren een half uur en hebben een actueel thema.

De volgende vesperdienst is op woensdagavond 18 november en begint om 19.30 uur. De laatste dienst van dit jaar vindt plaats op woensdag 16 december. De toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Deelnemers wordt verzocht zich vooraf aan te melden via www.kasteelstapelen.nl of info@kasteelstapelen.nl.

Sinterklaas zet weer voet op Boxtelse en Liempdse bodem

Vorig jaar trotseerden honderden kinderen in Boxtel en Liempde de regen om de sint te verwelkomen. Foto: Hans van Doorn

Boxtel/Liempde - Nadat Sinterklaas komende zaterdag is aangekomen in Meppel, reist hij zondag 15 november af naar Boxtel en Liempde.

Met name in Boxtel ziet het programma van de intocht er anders uit dan voorgaande jaren. Om 12.30 uur komt de goedheiligman met zijn pieten aan over de Dommel en meert aan bij de Zwaanse brug, aan de Rechterstraat. Dat is een gewijzigde locatie ten opzichte van andere jaren, toen de aankomst in de Deken de Wijsstraat was. Vanaf de Zwaanse brug zal de sint te voet door het centrum van Boxtel trekken, hierbij begeleid door de muzikale klanken van de Red River Band. Eindpunt is het grote podium op de autovrije Markt. Daar wordt hij officieel ontvangen door burgemeester Mark Buijs. Op het heel bijzondere podium spreekt Sint-Nicolaas de kinderen toe en bestaat de gelegenheid om hem daar persoonlijk een handje te geven. In tegenstelling tot voorgaande jaren gebeurt dit dus niet in het gemeentehuis.
Het thema van dit jaar is 'Stapel op Sint!'. Alle winkels in het centrum zijn open en de winkeliersvereniging verzorgt een speurtocht door het dorp, een zogenaamd Pietenpad. Rondom de Markt zijn kraampjes ingericht. Sint-Nicolaas verblijft dit jaar maar liefst drie weken in Boxtel op een heel bijzondere plek. Waar die is, is nog een geheim. Vanaf deze week wordt hierover een spannende serie uitgezonden op Omroep Dommelland (Ziggo-kanaal 47) en via de website www.stapelopsint.nl. Daarop is ook de laatste informatie rond de sint in Boxtel te vinden.

Liempde
Op zondag 15 november maakt Sinterklaas ook weer zijn intocht in Liempde. Om te beginnen kunnen kinderen van 12.00 tot 13.15 uur terecht bij Café 't Wapen van Liempde om iets te knutselen. Rond 13.15 uur vertrekt daar de gemeentekoets om, onder begeleiding van fanfare Concordia, de sint op te halen in het buurtschap Kerkeind bij de familie Scheutjens aan het Strijpenhof 13. Iedereen is uitgenodigd om om 13.30 uur aanwezig te zijn bij het voormalige gemeentehuis. Op het bordes daar heet presentator Ruud de aanwezigen welkom en zal moeten blijken of Sinterklaas en zijn zwarte pieten de weg hier naartoe zonder problemen weten te vinden.

Na de intocht ontvangt de goedheiligman alle kinderen die in Liempde wonen. Voor de 0- tot en met 3-jarigen gebeurt dat in 't Struifhuis. Hier krijgt elk kind een verrassing. De Liempdse jeugd die in de groepen 1 tot en met 5 van de basisschool zit, wordt na de intocht bij basisschool De Oversteek verwacht. Daar wordt de kinderen, met medewerking van een groot aantal vrijwilligers, een leuk programma voorgeschoteld. Voor groep 5 is er ook een speciale activiteit in de kleine gymzaal. Rond 15.30 uur brengt Sinterklaas een bezoekje aan de Oversteek. Voor de kinderen van groep 6 tot en met 8 draait er vanaf 14.45 uur tot ongeveer 16.15 uur een spannende film in Jeugdhuis Pius X. Rond 16.00 uur, als iedereen weer naar huis gaat, krijgen alle kinderen een traktatie.

Kinderen tot en met groep 5 van de basisschool die door ziekte verhinderd zijn om te komen, kunnen dit zondag 15 november tussen 12.00 en 12.30 uur laten weten aan Lisette Braken via telefoonnummer 06-37355366. Zij krijgen dan zo mogelijk dezelfde middag een verrassing thuisbezorgd. Wie benieuwd is naar het thema van de Liempdse intocht van dit jaar, kan alvast kijken op de Facebookpagina 'Sint intocht Liempde' of op de website van organisatie Algemeen Belang Liempde: abl-liempde.nl. Hierop staat ook het filmpje dat de kinderen op de basisschool te zien krijgen.
De speciale sinterklaasbrievenbus wordt ook dit jaar geplaatst op de hoek van de Nieuwstraat/Dorpsstraat. Hierin kunnen kinderen hun brieven en tekeningen voor de sint op de post doen. Sinterklaas zal zijn best doen om al hun post te beantwoorden.

Bankje keert terug bij Zwaanse Brug

De Zwaanse Brug, waar links het nieuwe bankje geplaatst zal worden. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Na alle commotie over het in september weggehaalde bankje bij de Zwaanse Brug, lijkt er dan nu een einde te komen aan 'Bènkskesgate'. Het bankje keert terug nabij diezelfde brug, maar dan aan de overkant.

Op 1 september verwijderde de gemeente het bankje bij de Zwaanse Brug, omdat het te veel ruimte in beslag zou nemen en overlast zou geven nabij de waterpomp. De oudere gebruikers van het bankje maakten bezwaar tegen de verwijdering en vonden al snel gehoor bij de gemeente. Een week later zaten zij op het gemeentehuis met wethouder Eric van den Broek aan de chocoladebollen en kregen zij excuses van de gemeente. Een paar weken later liepen Van den Broek en teamleider wijkbeheer Frank Zoontjes zelfs met de gedupeerden door het centrum, op zoek naar mogelijke locaties voor een nieuw bankje. De wethouder beloofde binnen drie weken met een oplossing te komen en die is er nu. Het bankje verhuist naar de overkant van de brug, aan de kant van de Pearl. Het model mogen de gebruikers van het bankje, die tevreden zijn over de gekozen oplossing, zelf uitkiezen. Ook komt er een plaatje op, met daarop de tekst 'Je bent Boxtelaar als...'. Die verwijst naar de gelijknamige Facebookpagina, waarop werd geprotesteerd tegen de verwijdering van deze zitplaats. Binnenkort, als het bankje geplaatst is, wordt het in het bijzijn van burgemeester Mark Buijs en wethouder Van den Broek in gebruik genomen.

De groenteboer, die elke zaterdag bij de nieuwe locatie van het bankje met een kraam staat, is positief over de gekozen plek, aldus de gemeente. Ook geeft de gemeente aan overleg te hebben gehad met omwonenden: 'Zij hebben zich kritisch uitgelaten over de locatie en hebben zorgen over mogelijke overlast.' De gemeente gaat samen met het wijkteam, waar onder anderen de wijkcoördinator van de politie in zit, nadenken over een passende vorm van toezicht.


Schaliegasvrij Boxtel en Transition Town naar klimaatparade Amsterdam

Boxtel - Transition Town Boxtel en Schaliegasvrij Boxtel nodigen sympathisanten uit om mee te doen aan de Klimaat Parade in Amsterdam op zondag 29 november. Dan worden er wereldwijd kleurrijke Klimaat Parades gehouden vanwege de start van de grote Klimaatconferentie in Parijs.

De parade in Amsterdam is een creatieve en inspirerende parade, en zeker geen protestmars. De Klimaat Parade begint om 12.00 uur op het Museumplein. Om 9.37 uur vertrekt de Boxtelse delegatie per trein. Wie zich opgeeft kan profiteren van 40 procent meereiskorting.

Transition Town Boxtel en Schaliegasvrij Boxtel zorgen voor kleurrijke borden en zonnen. Daarmee vooral aangevend dat de periode van schaliegas verleden tijd is en dat het nu tijd wordt voor duurzame en schone energie, geleverd door zonnepanelen en windturbines. Met de moderne technieken is het zelfs mogelijk om de zon en wind als enige energiebron te gebruiken. Met deze boodschap gaat 'Fossielvrij Boxtel' haar duurzame imago ook visueel in Amsterdam uitdragen.

Opgeven om mee te gaan kan bij Transition Town Boxtel: ttboxtel@gmail.com. Meer informatie over de Klimaatparade in Amsterdam vind je op: http://klimaatparade.nl.

Oude Kerkstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Clarissenstraat en Koppel

De Sint-Petrusbasiliek te Boxtel is een laatgotische kruiskerk die gebouwd is in de 15e en 16e eeuw. De kerk is gebouwd op een kerkheuvel. Deze was oorspronkelijk eigendom van de Heer van Boxtel. De oudste vermelding van de kerk dateert van 1293. Reeds in 1290 is er sprake van een plebaan te Boxtel. Vermoedelijk is de eerste, Romaanse, kerk omstreeks dit jaar gebouwd. Het is heel goed denkbaar dat op de heuvel oorspronkelijk een burcht heeft gestaan, die echter verlaten wordt als Willem I van Boxtel het Kasteel Stapelen verwerft.

In 1380 wordt het Heilig Bloedwonder erkend, waardoor veel bedevaartgangers naar Boxtel komen. Daarom wordt het koor van de kerk in de 14e eeuw in gotische stijl vergroot. Fundamenten hiervan zijn in 1918 ontdekt.

In de 15e eeuw wordt met de bouw van de nieuwe, huidige, kerk begonnen. Men bouwt eerst een nieuwe toren, waarna de oude toren wordt afgebroken en het schip van de nieuwe kerk wordt gebouwd. Tufsteen van de Romaanse kerk wordt toegepast in de speklagen. Begin 16e eeuw wordt ook het priesterkoor vergroot en van straalkapellen voorzien. Mogelijk vindt dat al in 1491 plaats. De toren stamt waarschijnlijk uit 1469, als een nieuwe luidklok wordt aangeschaft.

In 1493 wordt de kerk tot kapittelkerk verheven "teneinde den goddelijcken dienst in de parochiale kercke van den dorpe van Boxtel (..) te vermeerderen". Het is het laatste kapittel dat in Brabant wordt ingesteld. Het bestaat uit negen kanunniken. Hiertoe moet uiteraard een koorgestoelte geplaatst worden. In 1561 wordt een nieuwe Heilig-Bloedkapel gebouwd.

In 1613 brandt de torenspits van de kerk af. In 1648 wordt de kerk door de hervormden overgenomen en krijgt een functie in de hervormde eredienst. Gezien het geringe aantal gelovigen raakt de kerk verwaarloosd en in 1660 stort het schip in. Op 9 november 1800 stort bovendien, tijdens een storm, nog een overeind gebleven muur van het schip in.

Hoewel de katholieken hun kerk in 1798 weer terugkrijgen ontstaat er een twist over herbouw van de bestaande dan wel de bouw van een nieuwe kerk. Terwijl de Hervormden in 1812 een nieuw, door Hendrik Verhees ontworpen kerkgebouw betrekken, maken de katholieken nog gebruik van hun schuurkerk op de Burgakker. Pas in 1823 beginnen de katholieken met de herbouw, onder leiding van Gerrit Heessels. In 1827 wordt de hernieuwde kerk ingewijd.

In 1840 beginnen besprekingen tussen deken Franciscus de Wijs en orgelbouwer Franciscus Cornelius Smits. Het Smits-orgel wordt in 1842 opgeleverd, maar de ornamenten zijn pas in 1860 geheel voltooid. Het orgel telt evenveel orgelpijpen als het jaartal waarin het wordt opgeleverd (1842).

In 1925 wordt de kerk gerestaureerd.

In 2011 is aan de Petruskerk door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst de eretitel van basiliek toegekend. Daarmee wordt deze kerk de 23ste basiliek in Nederland. Binnen de rooms-katholieke kerk is de titel basiliek een eretitel voor bijzondere kerken.

Bron: vrije encyclopedie en De Boxtelse St. Petrus van Piet Dorenbosch.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

'Boxtel in de Middeleeuwen' met eeuwenoude pelgrimsinsignes bij Groene Poort

Foto: Anita van Dooren

Boxtel - Bij Oertijdmuseum De Groene Poort is de tentoonstelling 'Boxtel in de Middeleeuwen' te zien, waarbij ook vijf tinnen pelgrimsinsignes tentoongesteld worden, die ongeveer 600 jaar oud zijn. De pelgrimsinsignes zijn ergens in de veertiende of vijftiende eeuw gemaakt en uitgedeeld aan pelgrims die deelnamen aan de Heilig Bloedprocessie.

De pelgrimsinsignes zijn bijzonder omdat door de eeuwen heen maar heel weinig exemplaren hebben overleefd. Hoewel er destijds veel zijn gemaakt, zijn de meeste in de tussenliggende jaren verloren gegaan door tinpest of corrosie. De vijf exemplaren die nu in het Oertijdmuseum te bewonderen zijn, zijn echter bijzonder goed bewaard gebleven. Het is zelfs gelukt om van een van de insignes een mal te maken zodat er replica's gemaakt kunnen worden die bij de tentoonstelling te koop zijn.

Foto: Christ van Eekelen

Lezing
Aan de hand van deze expositie komt drs. Willy Piron op woensdag 18 november in de Sint-Petrusbasiliek een speciale lezing houden over pelgrimsinsignes in het algemeen, en deze Boxtelse variant in het bijzonder. Drs. Piron is verbonden aan het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie van de Radboud Universiteit te Nijmegen. De lezing start om 20.00 uur en is gratis te bezoeken.

MS Collecteweek van start op 23 november

Boxtel - Vanaf 23 november gaan de vrijwilligers van het nationaal MS fonds langs de deuren om te collecteren. Zij halen geld op voor dierproefvrij onderzoek voor een beter leven zonder multiple sclerose, nu en een toekomst.

Alle collectanten kunnen zich legitimeren en zijn te herkennen aan het oranje vlinderlogo. Mocht je de collectant hebben gemist, dan kun je je gift ook overmaken op giro 5057.

Bourgondische markt bij buurthuis Forofiet

Boxtel - Wegens groot succes organiseren de vrijwilligers van Forofiet zondag 15 november wederom een bourgondische hippie eco-markt. Bij het buurthuis aan 't Ronduutje 11, achter de Voedselbank, kunnen verkopers uit de verre omgeving hun waar aanprijzen en verkopen aan het toegestroomde publiek.

De verkoop is vanaf een kraam, of voor de kinderen eventueel een meegebracht kleed, waarop koopwaar zoals kleding, sieraden, kunst, plantjes, hapjes en dergelijk kunnen worden uitgestald. Het opbouwen of inrichten kan vanaf 10.00 uur. De markt start om 11.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Er zal muziek zijn en er is een hapje en een drankje te koop. Bezoekers krijgen een gratis kopje koffie of thee. De kinderen kunnen gebruikmaken van de speeltoestellen op het terrein van Forofiet.

Voor informatie, kraamverhuur en aanmelden kun je contact opnemen met Maddy van der Burg via 06-53461242. Kijk ook eens op www.facebook.com/forofiet.

50 jaar Tabitta bij Dommel Sportland

Boxtel - OP zondag 18 oktober vierde turnvereniging Tabitta haar vijftigjarig bestaan. Van deze grootse viering in Sportcomplex De Braken heeft Dommel Sportland een uitgebreide reportage gemaakt van maar liefst vijftig minuten. Deze wordt donderdag 12 november om 21.00 uur uitgezonden op Ziggo 47, en vanaf dan regelmatig herhaald. De reportage is ook te zien op uitzending gemist van omroepdommelland.nl.

Van circusvoorstellingen door de allerkleinsten tot spectaculaire oefeningen en shows van de selectiegroepen, het is allemaal in beeld gebracht. En het bewegen op muziek en dansen, dat ook laat zien hoeveel talent Tabitta in huis heeft. De prachtige kostuums en schmink maakten de voorstelling helemaal compleet. Veel toeschouwers hebben dan ook genoten van dit prachtige festijn.

Help mee met ransuilen spotten

Boxtel - Het gaat helemaal niet zo goed met de ransuil. Hij neemt in aantal af en verplaatst zich steeds meer naar bewoond gebied. Uilenexpert Anita van Dooren roept daarom op om de aanwezigheid verzamelplaatsen van ransuilen, zogenaamde winterroesten, te melden.

Omdat de ransuil zich in de winterperiode in groepen ophoudt, wordt hij een van de meest sociale uilen van Nederland genoemd. Het vormen van die groepen is momenteel in volle gang. In het begin van het seizoen zitten de uilen nog in loofbomen, maar zodra de blaadjes beginnen te vallen verhuizen zij naar groenblijvende bomen en heesters. Daar hebben ze betere dekking en brengen ze de rest van de winter door. Deze verzamelplaatsen worden winterroesten genoemd.

Binnen de winterroest zijn er familiebanden; het zijn vaak uilen met hun jongen van het afgelopen jaar, aangevuld met vogels uit het noorden die hier de winter doorbrengen. Er gebeurt veel tijdens zo'n winterperiode. Zo worden de banden aangehaald en kiezen de uilen een partner uit voor het volgende broedseizoen. Een ransuil heeft een paarband voor één jaar. Eind februari begint de roest langzaam uit elkaar te vallen en kiezen de uilen een eigen territorium.

Ben jij op een winterroest van ransuilen gestuit? Of zitten er misschien wel ransuilen bij jou in de tuin? Laat dat dan weten via chris10h@planet.nl.

Liempde en Boxtel quizzen erop los

Bij De Oversteek in Liempde wordt fanatiek naar antwoorden gezocht. Foto: Mark van der Pol

Boxtel/Liempde - Na de Lennisquizzz begin oktober, waren dit weekend zowel Liempde als Boxtel aan de beurt. In Liempde maakten veertig teams zich vrijdagavond op voor de Durpskwis Liemt, in Boxtel gingen zaterdag 55 teams de strijd met elkaar aan.

Klokslag 19.00 uur konden de teams vrijdag hun vragenlijsten ophalen bij café Het Wapen van Liempde, waarna de teams thuis of op een andere locatie fanatiek aan de slag gingen. Op talloze plekken in het dorp was ineens de nodige activiteit te zien. De vragen waren verdeeld in verschillende categorieën. De teamleden moesten er ook op uit om antwoorden te krijgen. Zo werden van de menukaart van 't Struifhuis de nummers gevraagd van de appel-, spek- en naturelpannenkoek, vertelt Ad Schelle van Het Wapen van Liempde. Deelnemers moesten verder achterhalen hoeveel bomen er in het carnavaleske Prinsenbos staan. Een strikvraag, want dat waren er geen elf maar tien. "Er is er ooit één gesneuveld", weet Schelle.
Ook was er een geheime opdracht, die vrijdagavond tijdens het uitreiken van de vragen bekend werd gemaakt. Elk team moest iemand in galakleding afvaardigen naar basisschool De Oversteek, waar die persoon een Cito-toets voor de kiezen kreeg. Om 23.00 uur moesten de pennen neer en de antwoorden worden ingeleverd. Uiteindelijk werd in Het Wapen van Liempde het team van De Kroontjes (familie Van Kronenburg) tot winnaar uitgeroepen van de Durpskwis Liemt.
De quiz is in het leven geroepen door buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk. Dit jaar was het deelnemersveld echter uitgebreid en mochten alle Liempdenaren meedoen. "We hadden het aantal teams beperkt tot veertig. Maar het enthousiasme was zo groot, dat bekeken wordt of het volgend jaar breder kan worden opgezet", aldus Schelle

In Boxtel haalden de teams hun boek voor de Boxtelse Kwis om 18.00 uur op bij Restaurant En Garde!, om zich vervolgens elders op de vragen en opdrachten te storten die Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens voor hen op papier hadden gezet. Rekensommen, geluidfragmenten, foto's en lastige vragen passeerden de revue. Maar ook werd de deelnemers een meerkeuzequiz afgenomen door de burgemeester zelf in de raadszaal, moesten zij de omtrek van een boom opmeten en saucijzenbroodjes bakken. In Boxtel moet de winnaar wat langer op bericht wachten, hier volgt de uitslag 11 december.

Boxtelse deelnemers bespreken de quizopgaven. Foto: Frauke Zink

Presentatie boek over Velder en Heerenbeek van Ger van den Oetelaar in bomvolle Herberg

Foto: Sander van Kasteren

Liempde/Oirschot - Oud-wethouder Ger van den Oetelaar heeft vrijdagmiddag 6 november in een bomvolle Herberg de Schutskuil, op het randje van landgoed Velder, tussen Liempde en Oirschot, zijn boek over Velder en Heerenbeek gepresenteerd. De eerste exemplaren van het boek werden overhandigd aan de familie Van Boeckel, die landgoed Velder al vier generaties lang beheert.

Het boek behandelt de geschiedenis van Velder en het Oirschotse landgoed Heerenbeek en telt ruim 530 pagina's. "Het is met ruim 2,5 kilo letterlijk een gewichtig boek", aldus Ad de Kort, voorzitter van Natuurwerkgroep Liempde, en Stichting Kèk Liemt-voorzitter Arnold van den Broek. "Van den Oetelaar draagt dit boek op aan zijn moeder. Dat typeert hem én het boek. Back to the roots."

Het boek omschrijft de geschiedenis en de huidige situatie van de twee prachtige landgoederen Velder en Heerenbeek. Met ontwikkelingen vanaf de Middeleeuwen tot heden, maar daarnaast ook met een vooruitblik op de toekomst. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals de unieke grenswallen, de sterrenbos-structuur op Velder, de geschiedenis van het eigendom van de landgoederen, de bijzondere ligging op de grens van de drie Meierijse kwartieren Kempenland, Peelland en Kwartier van Oisterwijk, en de monumentale panden.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

In het boek wordt onder andere aandacht besteed aan de structuren van vlechtheggen, het belang van waterbeheer voor de landgoederen en de snelle ontwikkelingen die landelijke gebieden in de Middeleeuwen soms al doormaakten in tegenstelling tot de Brabantse steden. Of, zoals hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, Arnoud-Jan Bijsterveld het stelt: "een eeuw duurde toen ook al honderd jaar". Waarmee hij erop doelt dat een periode van honderd jaar ook in de Middeleeuwen al een wereld van verschil kon betekenen.

De lezing liep flink uit en dat was volgens burgemeester Mark Buijs van Boxtel te wijten aan het tomeloze enthousiasme van de sprekers. "Het boek is doordrenkt met de wetenschappelijke kant en een tomeloze passie", voegde hij daar aan toe. Naast burgemeester Buijs kwamen ook Jan Sanders (bestuurslid Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel), Stefan van Lani (archivaris en beheerder van de Abdij van 't Park), Arnoud-Jan Bijsterveld en natuurlijk Ger van den Oetelaar zelf aan het woord, waarbij Van den Oetelaar de lachers op zijn hand kreeg met het vertonen van vele prachtige natuurfoto's en het enthousiasme waarmee hij dit deed.


6 / 20

G T Z S E J D E I L E M H O P R
E O Q W C K S G E S S U I A E T
D O H R A I O T E P P Z N T P N
I N R L R R R J E O E I T B E E
C D O P F O T C G E E E O S R E
H I R V W U U E L K L K C A N T
T U R T A L E S P E G P H A O S
S R G E A S Y I D I O I T L O R
U K D A Y A E A L I E E I K T O
J A S S Y T L J X Z D T D R G O
C U S C S O E P K M I J T E R H
I Q A H C E T P T A E L D T H C
L F S O L E P A T S P O T N I S
I E H E N I E P E S R A M I H R
W C M N U T O O B M O O T S Q I
O G I R E M A D E C E M B E R S

sinterklaas
zwartepiet
amerigo
mijter
stoomboot
intocht
schoorsteen
sintopstapel
muziekpiet
schoen
speelgoed
paniekpiet
pepernoot
surprise
gedicht
chocoladeletter
speculaas
liedjes
wortel
marsepein
borstplaat
kruidnoot
december
pakjesavond
cadeautjes

Foto: Wilma de Wild

Gonnie de Wild

Mantelzorgers Gerard (85) en Ad (75). Foto: Sander van Kasteren

Een gratis lunch met een goed gesprek over brandveiligheid in Liempde

Liempde - De deuren van de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan in Liempde stonden woensdag 4 november open voor zelfstandig wonenden van 65 jaar of ouder. Zij waren speciaal uitgenodigd om te komen praten over brandveiligheid in hun eigen leefomgeving onder het genot van een 'Broodje Brandweer'.

Na de ontvangst met koffie of thee en iets lekkers werd kort na 11.00 uur in twee groepen uitleg gegeven over het aanwezige brandweermaterieel in de kazerne. De tankautospuit werd van voor tot achter doorlopen. Niets werd aan het toeval overgelaten, alles werd tevoorschijn getoverd om de senioren een beeld te kunnen geven van de uiteenlopende werkzaamheden van de brandweer. Ook burgemeester Buijs van Boxtel was aanwezig tijdens deze voorlichtingscampagne. Hij sprak tijdens de rondgang met verschillende senioren.

Wim Vullings (rechts) praat de belangstellenden bij over brandveiligheid. Foto: Persburo Sander van Gils

Rond de klok van 12.00 uur werden de aanwezigen onder het genot van een broodje bijgepraat over brandveiligheid bij hen thuis. 'Broodje Brandweer' bood hen ook de mogelijkheid om al hun vragen rechtstreeks aan de brandweer te stellen. Tijdens deze lunch gaf de brandweer tips over rookmelders, het maken van een vluchtplan, de oorzaken van brand, maar vooral het voorkomen hiervan. De meest voorkomende brandoorzaken bij senioren zijn vlam in de pan, roken, kaarsen en het standby laten staan of verkeerd gebruik van elektrische apparaten.

Nederland kent jaarlijks 6.000 woningbranden met 600 gewonden tot gevolg. Omdat de levensverwachting en vergrijzing verder toenemen en mensen steeds langer thuis blijven wonen, is de verwachting dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren stijgt. Daarom is er dit jaar, net als vorig jaar, tijdens de Nationale Brandpreventieweken in de maand oktober met een uitloop naar november, extra aandacht voor de zelfstandig wonende senioren.

Mantelzorgers ontvangen vvv-bon

Boxtel - In het kader van de Dag van de Mantelzorg op dinsdag 10 november, ontvingen zo'n 1200 Boxtelse mantelzorgers een vvv-bon ter waarde van 50 euro als bedankje voor hun (zorg)werkzaamheden. Eén van de vier locaties waar de vrijwilligers werden ontvangen en toegesproken, was Gemeenschapshuis De Walnoot.

Het is volgens Marieke Dijkshoorn, Coördinator Steunpunt Mantelzorg bij ContourdeTwern, lastig om alle mantelzorgers in de gemeente te bereiken. "Veel mensen vinden zichzelf geen mantelzorger, terwijl ze dit wel zijn", aldus Dijkshoorn. ContourdeTwern benaderde mensen die bij de gemeente, ContourdeTwern of bij Zorggroep Elde bekend staan als gebruikers van mantelzorg. Deze mensen konden hun mantelzorgers aandragen bij ContourdeTwern voor een vvv-bon. Dijkshoorn: "Waar eerst zo'n 500 mantelzorgers bij ons in beeld waren, zijn dat er nu zo'n 1200. We verwachten dat er vandaag zo'n 300 mantelzorgers komen opdagen. De rest krijgt de vvv-bon thuisgestuurd." Per hulpbehoevende kan één mantelzorger een vvv-bon aanvragen.

De schattingen over het totale aantal mantelzorgers in Boxtel lopen uiteen van zo'n 3000 tot ruim 4000 personen. Volgens Dijkshoorn is het van groot belang om deze mantelzorgers allemaal in beeld te krijgen: "Wij bieden hulp en ondersteuning aan mantelzorgers, maar om ze te kunnen bereiken moeten ze natuurlijk wél eerst bij ons bekend zijn."

Als je de zaal van het gemeenschapshuis rondkijkt, zie je veel grijze haren. Dit zou kunnen komen omdat veel mantelzorgers er niet voor kiezen om mantelzorger te worden, maar er toe gezet worden doordat naasten hulpbehoevend worden. Zo ook Wim (62): "Mijn vrouw heeft COPD en is 24/7 hulpbehoevend. Maar om altijd maar een 'vreemde' in je huis te hebben rondlopen die zorg biedt... dat is ook niet erg fijn voor je privacy", verklaart hij zijn keuze om te zorgen voor zijn vrouw.

Mantelzorgers Gerard (85) en Ad (75) zijn blij met de waardering die ze krijgen. Gerard werd plotseling mantelzorger toen zijn vrouw hartproblemen kreeg. Bij Ad gebeurde dit langzaamaan, omdat hij zich verantwoordelijk voelde voor de warme maaltijden van een vriend, die hij inmiddels al 53 jaar kent. "En als ik niet in de gelegenheid ben om zelf te koken, dan laat ik het mijn dochters doen", onderstreept Ad hoe serieus hij zijn taak neemt. Gerard:"Mantelzorger zijn is toch een drukke taak. Als mijn vrouw visite krijgt, moet ik er ook zijn, om mensen binnen te laten en koffie voor ze te zetten." Ad: "Vroeger kreeg je jaarlijks 200 euro van de regering als je mantelzorger was, maar dat is inmiddels wegbezuinigd."

Volgens Wim is het gebrek aan geld de kern van veel problemen waar je als mantelzorger tegenaan loopt. "Zo mag mijn vrouw haar scootmobiel niet voor de deur zetten in verband met brandveiligheid als wij een zorgappartement betrekken, maar dat is wel noodzakelijk omdat ze anders nergens naartoe kan. Als geld geen probleem was, zou mijn vrouw een écht op haar aangepaste woning kunnen betrekken." Het verbaast hem dat er zo weinig geld beschikbaar is in de zorg, want vanwege zijn zware zorgtaak is hij zelf niet meer in staat om te werken. "Dat kost ook een hoop geld", meent hij. Naar bijeenkomsten voor mantelzorgers gaat hij niet: "Meestal hoor je dan ook nog andermans ellende en daar word je natuurlijk niet vrolijker van."

Het zijn maar een paar verhalen van de vele mantelzorgers die aanwezig zijn. Eén ding is duidelijk: iedere mantelzorger heeft een bijzonder verhaal dat zijn of haar keuze om de zorg voor een ander op zich te nemen verklaart.

Boxtel en Veiligheid
In mijn vorige column heb je kunnen lezen over de plannen die de gemeente Boxtel heeft om samen met de overige Meierij-gemeenten de criminaliteit te verminderen en om de gemeente veiliger te maken. De plannen zijn vastgelegd in de Kadernota Integrale Veiligheid Meierij 2015-2018. Dit zijn plannen op het gebied van:

  • Woninginbraken;
  • Problematische jeugd en (criminele) jeugdgroepen;
  • Geweldszaken;
  • Georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit;
  • Voertuigcriminaliteit.

Deze week aandacht voor woninginbraken en wat de gemeente en de politie daaraan gaan doen. Eerst even wat cijfers. De gemeenten in de Meierij hebben afgesproken dat het aantal woninginbraken tot 2018 20 procent lager moet zijn dan in 2013. In 2014 waren er al 17 procent minder inbraken, dat gaat dus de goede kant op. Het aantal zaken dat de politie wil oplossen moet stijgen van ruim 7 naar 11,5 procent. De politie hoopt dus van elke 100 inbraken er ongeveer 12 op te lossen.

Kortom, als je toch slachtoffer bent van een inbraak, is de kans dat de daders gepakt worden klein, heel erg klein. Maar oké, wat gaan de politie en de gemeente Boxtel dan concreet doen? Er komt meer voorlichting van de politie tegen inbrekers. Ze hebben beloofd dat te doen in de 'donkere dagen' omdat dan meer wordt ingebroken. Zo heeft de politie extra controles toegezegd in de woonwijken om mogelijke verdachte personen sneller te kunnen pakken. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder jullie hulp. Bel daarom bij een verdachte situatie altijd de politie via 112 en probeer zoveel mogelijk van de verdachte personen te onthouden. Met name lengte, huidskleur en de schoenen zijn belangrijke details. Broeken en jassen worden meestal snel gewisseld door inbrekers.

Verder zal de gemeente samen met de politie regelmatig preventietips geven om inbrekers af te schrikken. Bijvoorbeeld om de voordeur af te sluiten en een lichtje aan te laten als je een avondje weg gaat.

Maar wist je dat een onderzoek onlangs heeft bevestigd dat maar liefst 60 procent van de inbraken via de achterdeur van de woning worden gepleegd? Dit komt omdat de sloten daar vaak zwak zijn. En wist je dat huurwoningen vaker doelwit van inbrekers zijn dan koopwoningen? Dit heeft ook weer te maken met vaak slechte sloten (hang- en sluitwerk). Een verhuurder voelt zich vaak niet verplicht hier iets aan te doen en de huurder vindt dat vaak te duur.

Uit mijn eigen praktijk weet ik dat veel mensen vaak opzien tegen de kosten om het huis veilig te maken. Goede sloten zijn toch duur en waarom zouden ze een nog duurder inbraakalarm kopen? Maar weet dat de schade van een inbraak vaak veel hoger is en dat meestal maar een derde van de totale schade door de verzekering wordt vergoed.

O ja, en dan nog dit. Heb je vorige week nog de themapagina veiligheid gelezen in deze krant? Daarin stonden handige, gratis tips om inbrekers af te schrikken.

Mijn Mooi Boxtel: Gerry van Rooij

Foto: Gerry van Rooij

'Dit herfstplaatje toont nog eens aan hoe mooi onze buurt Hoogheem kan zijn.'
Met deze foto won Gerry van Rooij onlangs de herfstfoto-actie van DeMooiBoxtelKrant.

Timo is onedel

Het paard is een edel dier. Dit schijnt te komen omdat het beest vroeger door de adel werd gebruikt om van A naar B te komen. Eigenlijk was alles wat maar in aanraking kwam met de adel gelijk edel. Zo ook herten en zelfs roofvogels die meegingen op de jacht.

Maar dat was vroeger. Tegenwoordig gebruiken we ze om onze dochters een leuke tijdsbesteding te geven en om stiekem te mengen met rundvlees. Ik zie zo een-twee-drie niet waarom dat laatste lucratief zou zijn, maar ik heb dan ook nog nooit enige connectie met het vak van slager gehad. Schlagers, daar weet ik dan weer meer van, maar ik wijk af. Waarom is een paard edel en heeft het een hoofd, een stel benen en een mond? Het blijft toch gewoon een beest?

Van de week liep ik een rondje en ik hoorde achter mij het klop-klop-klop van de paardenhoeven. Ik ga netjes aan de kant, want hoe edel het beest ook moge zijn, het weegt toch altijd nog een paar honderd kilo meer dan ik. De man op het edele dier blijft strak voor zich uitkijken en hobbelt mooi op en neer op het zadel. Net als het edele dier me gepasseerd is, zie ik zijn staart ietwat omhoog gaan en klettert er een paar kilo gebruikt voedsel uit zijn edele achterste. Plopperdeplop, zo op de stoep. Daar zou het hondje van mijn achterbuuf toch minstens een goede maand over doen. Dus ik roep de edelman na op zijn ros: "Heej Anky, heb je ook een plastic zakje bij je? Mister Ed verloor net het een en ander!" Hij draait zich om en ik hoor hem knorren: "Een paard is vegetarisch, allemaal plantaardig spul dus!". Jolly Jumper en zijn Lucky Luke lopen onverstoorbaar door. Nog geen honderd meter verderop ligt weer een hoop. Blijkbaar had Bonfire nog meer in zich en dus was een tweede keutelronde noodzakelijk. Ik zie toch niet direct het adellijke gedrag hierin. Ik bedenk me dat mijn zwager vegetariër is. Hem heb ik nog nooit op straat zien poepen.

Blijft dus de vraag staan waarom een paard in de naam van welke heer dan ook een edel dier is? Het is eigenlijk een vreselijk onhandig dier met de onnavolgbare neiging zichzelf dood te drinken als het teveel koud water drinkt. Of kapot te eten als hij teveel haver krijgt voorgeschoteld. Het gemak waarmee ze hun poten breken …whoeps…benen… Het altijd wat nerveuze gedrag waardoor hij bij het horen van een scheet al op hol slaat. Ze bokken, trappen, snuiven, bijten… je hoort het al: ik ben niet echt fan van die grote gevaartes.

Een loslopende hond achter me heeft de paardendrollen gevonden. De eigenaresse probeert hem ervan te weerhouden het op te eten. "Nee Timo, nee, da's vies", roept ze. Timo deert het niet en ruimt een deel met grote happen op: Timo heb honger als een paard. Timo is lekker zichzelf. Met bek, poten en kop en een stevige trek en een kwispelende kont. Doe mij maar een onedel dier.

Dikke kus Rooie Rico

Horror House B-Town laat jongeren griezelen

Foto: Juliette Borghans

Boxtel - Jongerencentrum B-town was afgelopen vrijdag omgebouwd tot Horror House. Hoewel het iets te laat was voor Halloween, kwamen bijna honderd jongeren tussen 12 en 15 jaar oud maar al te graag langs om lekker te griezelen. Voor de gelegenheid was de hele bovenverdieping omgebouwd tot spookhuis, waar deelnemers zich doorheen moesten banen.

Foto: Juliette Borghans
Foto: Mark van der Pol
Foto: Meike Schreurs

Het verhaal ging dat er vroeger, toen het Ursulagebouw nog een klooster was, allerlei gruwelijke dingen gebeurd zijn waardoor het nu spookt in het oude pand. Vorig jaar nog zou er tijdens een activiteit een groep meiden spoorloos verdwenen zijn. Tijdens de spooktocht werden de jongeren dan ook door nonnen en monniken met allerlei gruwelijke misvormingen en wonden van kamer tot kamer geleid. Ze werden steeds compleet verrast door de verschillende spookverschijningen en zo werd er heel wat af gegild en geschreeuwd.
De geslaagde griezeltocht werd afgesloten met de maandelijkse frisdisco die ook helemaal in stijl was aangekleed.

Leerlingen BHC zamelen geld in voor Dance4Life

Boxtel - De eerstejaars leerlingen van het Baanderherencollege hebben vrijdag alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Dance4Life. Tijdens Dance4Life dansen jongeren voor jongeren, om geld in te zamelen wat gebruikt wordt om kinderen in de derde wereld voorlichting te geven over aids.

De afgelopen weken hadden de leerlingen via sponsoring en donaties al ruim 2800 euro bij elkaar gebracht. Vrijdag kwam daar een tot nu toe onbekend bedrag bij. In de aula van de school konden leerlingen tegen kleine bedragen of donaties allerlei spelletjes en activiteiten ondernemen zoals spijkerbroek hangen, leraren omver gooien, het aquariumspel of een zenuwspiraal spelen. Ook kon een bezoek gebracht worden aan een nagelstyliste en kon er een henna tattoo gezet worden.

Lolita Camron, docent mens&natuur en biologie, en Marga van den Heuvel, docent mens&natuur, scheikunde, natuurkunde en biologie, coördineren de actie. "We hebben de actie gekoppeld aan het BHC-festival en aan ons al bestaande 'Let see action'. Dit sponsorevenement wordt normaal gesproken rondom de kerstperiode georganiseerd. Dan treden leerlingen met talent op het gebied van zang en dans op", licht Lolita Camron toe.

Dringen voor Meester Alex

Boxtel - Rapper Alex Bergman, ofwel 'Meester Alex', presenteerde zondag zijn nieuwe nummer 'Voorbij' met bijbehorende videoclip in cultureel restaurant Vandaag Kookt. Het publiek, dat al was opgewarmd door de band van zijn broer Max, Sea Saw, was erg enthousiast.

Het was dringen geblazen bij het restaurant, want er waren veel belangstellenden op de releaseparty afgekomen. "Het was heel tof en erg druk!", blikt Meester Alex terug op de avond, die voor iedereen geslaagd te noemen was.

Het nummer is te vinden op iTunes, Spotify, Soundcloud en YouTube.

Boxtelse scholieren in voorronde UNICEF Talent Battle

Boxtel - De band Lemniscate uit Boxtel doet mee aan de UNICEF Talent Battle: een talentenjacht voor muziekformaties en bands van middelbare scholen. De voorronde is morgen, donderdag 12 november in het poppodium PopEi in Eindhoven. Een jury bestaande uit onder andere zangcoach Esther Hart en Daan Rijkers, docent aan de Herman Brood Academie, kiest de beste bands die door mogen naar de finale op 28 november in poppodium Paard van Troje in Den Haag.

Door mee te doen aan de talentenjacht steunen de scholieren het werk van UNICEF voor vluchtelingenkinderen en maken ze kans op een muzikaal prijzenpakket.
Aan de UNICEF Talent Battle doen 57 bands mee, variërend van pop of rock tot dance. Jurylid Willie Wartaal roemde vorig jaar de kwaliteit van de optredens: ''Mooie nummers en de bands zijn goed op elkaar ingespeeld."
De winnende band ontvangt de UNICEF Talent Battle Award en een prijzenpakket bestaande uit onder andere twee opnamedagen in een professionele studio en een masterclass bij de Herman Brood Academie. De opbrengst van de finale op 28 november gaat volledig naar UNICEF, specifiek naar de campagne voor vluchtelingenkinderen. Het geld wordt onder andere gebruikt voor schoon water, medicijnen warme dekens en onderwijs.
Meer informatie en reserveringen voor de gratis voorronde zijn te vinden op: http://talentbattle.unicef.nl/voorrondes/

Boxtelaar kan begrip opbrengen voor politieagent

Boxtel - Het overgrote merendeel (70 procent) van de inwoners van Boxtel kan wel begrip opbrengen voor snelheidscontroles die de politie op de Bosscheweg/Brederodeweg/Schijndelseweg uitvoert. Ook voor het werk van de politie in het algemeen is veel respect en waardering. Dit blijkt uit een enquête die in opdracht van DeMooiBoxtelKrant is uitgevoerd.

De ondervraagden hebben geen moeite met snelheidscontroles, mits ze niet het idee hebben dat ze geflitst worden om de gemeentekas te spekken. Dit geldt ook voor de 27 procent die aangeeft dat ze 'enigszins' begrip kunnen opbrengen voor deze controles. Het zwaar beboeten van overtredingen tot 10 km/h te hard rijden, werkt onverdraagzaamheid en onbegrip volgens meerdere geënquêteerden alleen maar in de hand. "Door deze bekeuringen ontstaat het gevoel dat je uitgemolken wordt", merkt een respondent op. Overigens zegt maar liefst 91 procent van de Boxtelaren in het afgelopen jaar niet te zijn geflitst binnen onze gemeentegrenzen. Eén geënquêteerde had een vrolijke bui en gaf aan dat zijn scootmobiel daarvoor niet hard genoeg reed.

Opvallend is, dat veel van de ondervraagden aangeven dat ze liever andere politieacties zien dan snelheidscontroles. Als voorbeeld worden het controleren op het voeren van fietsverlichting, of het aanpakken van verkeershufters aangedragen. 'De Boxtelaar' kan in het algemeen dus begrip opbrengen voor het werk dat de politie uitvoert, maar zou sommige zaken ook liever anders zien.

Toch wil de meerderheid (62 procent) niet een dag in de schoenen van oom agent staan. Zij geven wel aan met een agent mee te willen kijken om inzicht te krijgen in wat het politiewerk nu precies inhoudt. Mensen die best voor een dag de rol van politieagent zouden willen vervullen, delen deze wens sowieso. De voornaamste reden dat mensen niet bij de politie zouden willen werken is volgens de ondervraagden het gebrek aan respect voor de politie.

Bovendien geven veel ondervraagden aan dat politiewerk moeilijk, gevaarlijk en specialistisch werk is, dat ook in de vorm van salaris ondergewaardeerd wordt. Dit sluit aan bij de insteek van de landelijke politieacties, waar de politie een betere cao eist.

Fastned snellaadstation nu aan beide zijdes A2 bij Liempde

Foto: Fastned

Liempde - Fastned, dat bouwt aan een Europees dekkend netwerk van snellaadstations voor elektrische auto's, opende gisteren, dinsdag 10 november station Ooiendonk aan de A2 bij Liempde. Het station ligt tegenover Fastned station Velder. Hierdoor kunnen elektrische rijders de auto nu aan beide kanten van de snelweg binnen twintig minuten super snel opladen.

Met de bouw van een Europees dekkend netwerk van snellaadstations op A-locaties langs de snelweg wil Fastned de elektrische rijder de vrijheid geven om straks door heel Europa te rijden. Fastned is begonnen in Nederland en bouwt snellaadstations op verzorgingsplaatsen naast het bestaande tankstation. Inmiddels zijn er 43 snellaadstations operationeel en met de oplevering van één station per week neemt dit aantal snel toe. Eind dit jaar telt het netwerk vijftig stations.

Station Ooiendonk is het vijfde snellaadstation van Fastned in Noord-Brabant. Andere stations van Fastned in de regio zijn: Hondsiep en Lokkant aan de A73, Velder aan de A2 en De Keizer aan de A27. Station De Geffense Barrière aan de A59 wordt eind deze week officieel geopend.

Alle Fastned stations leveren duurzame energie van zon en wind. Zo bestaat het dak uit zonnepanelen, waarmee het station energie opwekt voor twee à drie laadbeurten per dag. De overige benodigde stroom is afkomstig van Windpark Sternweg bij Zeewolde. Meer informatie over Fastned is te vinden op www.fastned.nl.

A capella dubbelconcert in Protestantse kerk

Boxtel - Aanstaande zaterdagavond, 14 november, verzorgt vocal group Mooche in de Protestantse kerk in Boxtel een a capella dubbelconcert, samen met Priscilla & The Daltons. Beide groepen zingen verschillende nummers uit eigen repertoire en verzorgen zo samen een afwisselende avond vol mooie en soms ontroerende vocale popmuziek en close harmony.

Mooche, met Boxtelse zangeres Mariska de Bruijn, beschikt over een unieke mix van Belgische, Ierse en Nederlandse stemmen. De zes leden maken samen a capella popmuziek en vormen een band waarbij ze alleen hun eigen stemmen als instrumenten gebruiken. Afgelopen zomer won Mooche de tweede prijs op het Nationaal Festival voor Vocale Ensembles in Hengelo.

Ook de vijf mannen van Priscilla & The Daltons zijn ervaren zangers, die allemaal hun sporen verdiend hebben binnen de a capella close harmony zang. Muziekmaken is hun grote passie, danspasjes daarentegen een stuk minder.

Mooche en Priscilla & The Daltons komen elkaar regelmatig tegen op vocale festivals en zo ontstond het idee voor dit dubbelconcert. De toegang is gratis en de deur van de kerk aan de Clarissenstraat gaat om 19.30 uur open voor publiek. Het optreden begint om 20.00 uur.

NSGK collecte van 16 tot en met 21 november

Boxtel - Duizenden vrijwilligers gaan binnenkort weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Ook in Boxtel komen zij aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) van 16 tot en met 21 november.

In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Veel kinderen met een handicap gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. NSGK helpt om deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, sámen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten.

NSGK kan dit werk doen dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten. Met de opbrengst van de collecte steunt NSGK projecten voor kinderen en jongeren met een handicap in heel Nederland. Wil je weten wat NSGK in jouw regio doet? Op de website www.nsgk.nl vind je recent ondersteunde projecten op een landkaart. Wanneer je inzoomt op je woonplaats, zie je welke NSGK-projecten daar mede mogelijk worden gemaakt dankzij jouw steun.

Heb je geen collectant aan de deur gehad maar wil je toch een bijdrage overmaken? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 2,50 euro), of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.

Kinderen Beemden lopen lampionnenoptocht

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Met prachtig gekleurde lampionnen namen vele tientallen kinderen gisterenavond deel aan de lampionnenoptocht van basisschool De Beemden, in samenwerking met Kindertuin. Vandaag is het Sint Maarten en dat is elk jaar de aanleiding voor de kinderen in Boxtel Oost om mooie lampionnen te maken of te versieren en als een prachtig verlicht lint door de wijk een ronde te maken. Aan het water van de Vorsenpoel werd een korte stop gehouden en kregen alle kinderen een lekkere warme beker chocolademelk met een speculaasje.

Foto: Mark van der Pol

Lampionnenoptocht Geitenwei Selissen

Boxtel - Bij de Geitenwei start aanstaande vrijdag 13 november een lampionnenoptocht voor kinderen tot 12 jaar.

De tocht zal worden voorzien van een muzikaal tintje door de Boxtelse Red River Band. Bij terugkomst van de deelnemende kinderen op de Geitenwei krijgen zij een traktatie in de vorm van een mandarijn en een kop warme chocolademelk.

De kinderen verzamelen om 18.30 uur bij de Geitenwei, zodat ze om klokslag 19.00 uur kunnen vertrekken voor hun rondje door de wijk Selissen. Dit onder begeleiding van ouders en met ondersteuning van de vrijwilligers van de Geitenwei. Deelname aan de tocht is gratis.

Handwerktentoonstelling Lennisheuvel

Lennisheuvel - De handwerkgroep van ouderen, een afdeling van de KBO, houdt zondag 15 november een handwerktentoonstelling bij Gemeenschapshuis De Orion. Hierbij zijn allerlei handwerkartikelen te zien en te koop die gemaakt zijn met behulp van verschillende technieken als haken, breien of borduren.

Ook doen groepen mee met patchwork en zelfgemaakte kaarten. Alle handwerkartikelen worden ook te koop aangeboden. Het bestellen van handwerkartikelen is ook mogelijk. Ook is er tijdens de tentoonstelling een loterij om de kosten te dekken.

De handwerktentoonstelling is zondag 15 november vanaf 10.00 uur bij Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56 in Lennisheuvel. Entree is gratis.

Luchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst met de kinderen Halloween gevierd. Samen met een paar vriendjes en vriendinnetjes en hun ouders hebben we er een gruwelijk enge en spannende avond van gemaakt!

De een zorgde voor de versiering, de ander voor de spinnenkoekjes en ik zou voor de schminck zorgen. Bij aankomst op de locatie waren alle kinderen mooi verkleed, als heksen en weerwolven. Een vader liep rond in een skeletpak en overal zag je spinnenwebben en allerlei enge versiersels.

Bij ons in de buurt wonen erg veel Amerikanen en Halloween is voor hen hetzelfde als carnaval voor ons: één groot feest dus! Samen met alle kinderen liepen we langs de huizen van deze Amerikanen en riepen we: TRICK OR TREAT! Als de deuren opengingen, konden de kinderen de snoepjes binnen grabbelen en graaien. Daarna dronken we bloed, oftewel vuurrode ranja, en maakten we spinnenkoekjes.

Mijn jongste, Tess van 4 jaar oud, vond het toch eigenlijk best wel spannend, vooral wanneer een spook (een vader van een van de kinderen met een wit laken over zich heen) te dicht bij haar in de buurt kwam. Ze heeft mijn hand vastgepakt en deze niet meer losgelaten. Wel honderd keer heeft ze gezegd dat ze heel veel van mij houdt en dat ik heel dicht bij haar moest blijven.

Toen we thuiskwamen, moesten de enge verhalen natuurlijk uitgebreid aan papa worden verteld. Ook werd heel voorzichtig, met puppyogen, gevraagd of ze bij ons op de kamer mochten slapen, want misschien kwam het spook ze wel halen? Tja, dat deden we dan maar, al was het alleen maar om zeker te weten dat we die nacht zelf ook konden slapen zonder het enge spook weg te hoeven jagen ;).

Groetjes Marjolein

Foto: Heemkundekring Boxtel

Juni 1933
Scène uit de Revue van Boxtels Harmonie ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum in juni-juli 1933. Van links naar rechts: Ida van Rooij, Sjaan Voets, Annie van Gool, Pieta Minderhout, Nien Minderhout, Noud Spierings, Riek van Eijndhoven, Dien Pijnenburg, Trien Voets, Nellie Driessen en Miet van Hamond

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

Wilgen knotten tijdens landelijke Natuurwerkdag

Foto: Hans van Doorn

Liempde - De Natuurwerkgroep Liempde was zaterdagochtend met veel leden en jeugdleden aanwezig op een perceel aan de Gemondsestraat nabij buurtschap Kasteren. Hier werd in het kader van de landelijke natuurwerkdag volop gewerkt en werden de wilgen in het laantje geknot. Ook veel jong hout uit de hakhoutbosjes werd door de leden omgezaagd en hiervan werd een houtwal (ril) gemaakt tussen de wilgen.

Foto: Mark van der Pol

De kinderen hadden volop plezier in het omzagen en in stukken zagen van de bomen. Tijdens de landelijke Natuurwerkdag zijn er op meerdere locaties werkzaamheden verricht in het kader van natuurbeheer. Zo werden in De Geelders een bosperceel uitgedund, rabatten schoongemaakt en is er gewerkt aan het herstel van een middeleeuwse wal.

Boxtel swingt bij Benefietavond Vrienden van Boxtel Live

Boxtel - Zaterdagavond organiseerde Lionsclub Dommel en Aa een benefietavond in Podium Boxtel om geld in te zamelen wat ten goede komt aan cultuurprojecten voor de Boxtelse gemeenschap. Op verschillende podia lieten diverse artiesten, met Boxtelse roots, hun talenten horen. Zo waren er optredens van de Stripe Big Band, Harry Hendriks & Roeland Heesbeen, Angela's Project, Karin Tooren & friends en vele anderen. Notaris Martijn van Rosmalen, in zich in zijn vrije tijd graag uitleeft als dj, sloot de avond feestelijk af met een discoparty.

D66

Foto: D66

Respect
We krijgen regelmatig oproepen van andere gemeenteraden om ergens voor of tegen te zijn. Vaak met een hoog symbolisch gehalte. Toch is het goed om af toe een symbolische daad te verrichten om te laten zien dat het je ernst is. Zo ook bij een recente motie van de gemeente Oldenzaal waarin de gemeenteraden van Nederland worden opgeroepen tot een halve minuut stilte en een halve minuut applaus. Dit als tegenwicht tegen al het geschreeuw waar we in de publieke ruimte (inclusief de media) steeds meer mee worden geconfronteerd.

Het gemak waarmee boze mensen vervallen in gescheld en bedreigingen richting hulpverleners, onderwijspersoneel, politie, conducteurs, politici en anderen is verontrustend. Ongetwijfeld komen dit soort heftige emoties voort uit onmacht. Dit is een belangrijk signaal voor politici om ook bij deze gefrustreerde mensen aansluiting te zoeken. We moeten echter ook een krachtig signaal afgeven dat onbeschoft gedrag en zelfs geweld absoluut niet wordt getolereerd. Met name bij het debat over de opvang van vluchtelingen dreigen de schreeuwers het te winnen van de zwijgende meerderheid (van voor- en tegenstanders). In een sfeer van intimidatie kan onze democratie niet functioneren.

Gelukkig verloopt dit debat in Boxtel rustig (op enkele forse uitspraken op social media na). In Boxtel zijn we echter niet geconfronteerd met grootschalige opvang van asielzoekers. De strategie van de wethouder om voor de (kleinschalige) plaatsing van statushouders vooraf aan de bevolking te vragen waar de beste plekken zijn, lijkt te werken. Toch blijft het afwachten hoe de directe omgeving gaat reageren als het zover is. Laten we met z`n allen afspreken om dan met respect naar elkaars mening te luisteren.

Keien
Een ander actueel thema in Boxtel waren de keien in het centrum. Het zag er mooi uit, maar werd door sommigen als zeer gebruiksonvriendelijk ervaren. Vanuit het college van B&W werd enigszins verbaasd gereageerd. Tijdens het inspraaktraject had niemand dit gemeld. Toch vonden we dit geen excuus om het daar maar bij te laten. Het behoort immers tot de kerntaken van een gemeente om te zorgen voor een toegankelijke openbare ruimte. Daarom riepen wij het college op om te onderzoeken hoe erg het probleem was. Bij breed ervaren problemen is actie vereist. Ook vragen we om te kijken naar het einde van de historische route. Die eindigt nu abrupt. Terwijl het toch de bedoeling was dat de wandelaar zou worden verleid om door te lopen naar Stapelen. Dit soort problemen moet toch op te lossen zijn zonder al te grote bedragen uit te geven. We roepen het college en zeker ook de Boxtelse inwoners op om met creatieve ideeën te komen.

Combinatie95

Foto: Bron: Combinatie95

Op 20 oktober 2015 heeft de gemeenteraad de begroting voor 2016 behandeld. Een succesvolle vergadering voor Combinatie95. We hebben één amendement en drie moties ingediend en deze zijn allemaal aangenomen. Waar we bijzonder trots op zijn, is dat onze moties echt een verschil maken voor de inwoners van de gemeente Boxtel.

Amendement '50.000 euro minder bezuinigen op subsidies in 2017'
Door de nieuwe systematiek waarmee de bezuinigen op subsidies zijn gerealiseerd, wordt er in 2016 50.000 euro meer bezuinigd dan afgesproken. Aangezien er in 2017 opnieuw bezuinigd moet worden, heeft Combinatie95 met andere fracties een amendement ingediend om dit bedrag in mindering te brengen op het bezuinigingsbedrag voor 2017. In dat jaar hoeft nu dus 50.000 euro minder bezuinigd te worden.

Motie 'Subsidie energiebesparende maatregelen voor alle sportverenigingen'.
Nu duidelijk is dat Cuadrilla in Boxtel niet meer naar Schaliegas gaat boren, is er een schikking getroffen over de al ontvangen inkomsten van Cuadrilla. De gemeenteraad heeft daarop bepaald dat deze gelden besteed moeten worden aan duurzame projecten in de gemeente Boxtel.

Foto: Bron: Combinatie95

Combinatie95 zag hier een goede kans om sportverenigingen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel te verduurzamen. Zij kunnen per 1 januari 2016 30 procent rijkssubsidie ontvangen als zij energiebesparende maatregelen nemen. Combinatie95 regelde in een motie dat de gemeente hier nog eens 30 procent bovenop doet, betaald uit de gelden van Cuadrilla. En de resterende 40 procent kan aangevraagd worden via een duurzaamheidslening bij de gemeente Boxtel. Een superkans voor al onze sportverenigingen. Goed voor de energierekening en dus de verenigingskas.

Motie 'Begaanbaarheid openbare weg, trottoirs en toegankelijkheid gebouwen'
De vergrijzing zorgt voor een toename van mindervaliden. Het wordt daarom steeds belangrijker dat de openbare ruimte nu eens echt toegankelijk wordt voor deze groep. Daarom heeft Combinatie95 samen met INbox een motie ingediend waarin we het college opdragen om een plan op te stellen hoe openbaar gebied beter toegankelijk gemaakt wordt. Ook droegen wij het college op bij elke reconstructie in de gemeente de begaanbaarheid te verbeteren. Er moet in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gewandeld kunnen worden zonder hindernissen.

Motie Stimuleer ouderen om langer zelfstandig te wonen via 'Blijverslening'
Steeds meer senioren moeten en willen langer zelfstandig wonen. Hiervoor is het nodig dat huizen levensloopbestendig worden gemaakt. Helaas hebben veel ouderen niet de geldmiddelen hiervoor of zit hun vermogen in hun huis. Daarbij is het lastig of onmogelijk om op hoge leeftijd nog een hypotheek te krijgen.

Combinatie95 en het CDA hebben samen een motie ingediend zodat ouderen in onze gemeente een zogenaamde 'blijverslening' kunnen afsluiten, waarmee een woningaanpassing betaald kan worden. De rente is laag. Een echt tastbaar resultaat, dat voor veel mensen het verschil kan maken.

Wilt u de moties eens nalezen of meer informatie over Combinatie95, kijk op www.combinatie95.nl of neem contact op met een van onze partijleden.

Bekendmakingen week 46

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Halderheiweg 5 rooien: 2 dennen, 2 Amerikaanse eiken, 1 inlandse eik en 2 Douglassparren
Newtonplein 4 plaatsen carport aan rechterzijde woning
Newtonplein 18 uitbreiden zolderverdieping aan voor- en achterzijde woning
De Renbaan langs perceel I 2572 rooien: 5 populieren
Tongeren 5 vernieuwen kap (inclusief kapconstructie) halfvrijstaande woonboerderij

Niet in behandeling genomen aangevraagde omgevingsvergunning
De Pellenwever 49 bouw berging/fietsenstalling links van de woning

Project omgevingsvergunningvrij
Lennisheuvel ter hoogte van huisnummer 24 vervangen bestaand Districtstation GAS door nieuw station met grotere capaciteit

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
-Natuurbrug De Mortelen over het spoor Op het grondgebied van de gemeente Best wordt een natuurbrug over het spoor gerealiseerd. Een klein deel van het talud van deze natuurbrug ligt op Boxtels grondgebied.

Verleende omgevingsvergunningen
Brede Heide 8a bouw woning met bijgebouw
Ridder 7, 7a en 7b splitsen bestaande woning in 3 zorgappartementen

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Vervolg van de voorpagina Wethouders trotseren Burgakker

Wethouders Eric van den Broek (in de rolstoel) en Herman van Wanrooij trotseren samen met Ineke Platel de controversiële keien op de Burgakker. Foto: Mark van der Pol

Van Wanrooij duwde zijn collega Eric van den Broek in een rolstoel naar het pleintje bij de bieb. "De keien tussen het pleintje bij de bibliotheek en de Rechterstraat gaan eruit. Vervolgens worden er afgevlakte natuurstenen ingelegd zoals elders op de STA-P route. De totale kosten worden door Van Wanrooij geraamd op 30 tot 35 duizend euro. "Dit is voor het verwijderen, de aankoop van de nieuwe stenen, het afzagen en het terugleggen van de stenen."

De fietsenrekken op het plein voor de bibliotheek worden ook verplaatst. "We gaan de fietsenrekken op het plein zetten. Hierdoor krijgt de bibliotheek twee ruime paden als toegang", lichtte Van den Broek toe.

In de gemeenteraad werden vragen gesteld die veelal achterhaald waren door het nieuws van het herbestraten van dinsdagmiddag. De motie vreemd aan de orde van de dag van Balans werd dan ook ingetrokken omdat wethouder Van den Broek aangaf op zeer korte termijn met de werkzaamheden te starten. Ineke Platel meldde dinsdagmiddag dat de aangedragen oplossing 'klinkt als een klokje'. Zij is samen met andere bezwaarmakers dan ook uitermate tevreden met de toegezegde aanpassingen.


GEMEENTE INFO 13-11 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 13-11 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 14-11 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg 14-11 Munsel + deel Centrum – Breukelen 14-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 20

'Je moet zaaien om te kunnen oogsten' Boxtels echtpaar zet zich in voor Stichting Maladah Gambia

Foto: Pierre en Coby Bressers

Boxtel - De Stichting Maladah Gambia zet zich in voor kinderen in Gambia, zodat zij goed onderwijs kunnen volgen. Daarvoor heeft de stichting in 2008 een school in Kunkujang Jatta Ya gebouwd, waar inmiddels bijna 600 kinderen les krijgen, in basis en sinds kort ook voortgezet onderwijs. Toen Pierre en Coby Bressers uit Boxtel deze school bezochten tijdens hun vakantie in 2011, kwamen zij meteen in actie en namen zij het bestuur van de stichting op zich van de regio Zuid-Nederland.

"We twijfelden tussen Mexico en Gambia als vakantiebestemming", vertelt Coby. "En het werd dus dat laatste." Gambia is een klein land in Afrika, omsloten door Noord- en Zuid-Senegal en de Atlantische Oceaan. Het werd een heerlijke vakantie, maar ook een met grote gevolgen. "We hadden allerlei schoolspullen meegenomen voor de plaatselijke bevolking", vervolgt Coby. "Onze gids bracht ons bij de school, een plek waar toeristen normaal gesproken niet komen. Terug in het hotel hadden we het erover hoe mooi en goed het was, dat er zo'n school is. Toen we hoorden dat er ook mensen in het hotel waren die zich met een Nederlandse stichting voor een school inzetten, hebben we met hen contact gezocht en zijn we naar hun school gegaan. Het klikte meteen."

Sindsdien zijn ze continu bezig met de stichting en hebben ze de school elk jaar bezocht, aldus Pierre. "Het is geen gevaarlijk land, maar wel heel erg arm", vertelt hij. "We zamelen allerlei spullen in voor de leerlingen zoals Engelse kinderboeken, potloden, papier en puzzels. Maar we hebben de afgelopen jaren ook 200 oude schoolborden naar Gambia verscheept. Die gaan niet alleen naar 'onze' school, maar naar allerlei scholen die deze nodig hebben. Net zoals donaties. Als er geld over is, gaat dat naar andere scholen." Coby vult hem aan: "We gingen kijken bij een andere school, daar was van alles kapot, de kinderen werkten op tafels zonder bovenblad. Aan de muur hing geverfde multiplex of een groot linnen doek dat dienst moest doen als schoolbord. Dat werkt natuurlijk niet." De schoolborden uit Nederland werden dan ook met groot enthousiasme ontvangen, lacht Coby: "Bij één school met 36 lokalen wilde de directeur alle lokalen met ons af om de kinderen voor ons te laten zingen, als bedankje. Na drie klassen konden we hem duidelijk maken dat dat echt niet nodig was!"

Foto: Pierre en Coby Bressers
Foto: Pierre en Coby Bressers
Foto: Pierre en Coby Bressers
Foto: Pierre en Coby Bressers

Toen de stichting begon waren er 200 kinderen op de school, nu zijn dat er 600. Inmiddels is hier ook het middelbaar onderwijs van start gegaan. "Anders zou het onderwijs stoppen na de basisschool", vertelt Pierre, "omdat de kinderen, en vooral de meisjes, te ver moeten lopen naar de dichtstbijzijnde middelbare school. En dus faciliteren we dat nu zelf, met behulp van het Ministerie van Educatie. Omdat we vinden dat de leerkrachten van goed niveau moeten zijn, ondersteunen we daar ook een Pabo. Daar worden ieder jaar ook leerkrachten van de school bijgeschoold. Dan nemen stagiaires de klassen over".

De leerlingen krijgen les in het Engels, al vanaf de leeftijd van drie jaar oud. Dat het daar anders gaat dan in Nederland, was wel even wennen, aldus Coby. "Je hebt bepaalde ideeën over hoe iets zou moeten gaan", vertelt ze. "In het begin had ik heel erg de drang om het in Gambia zo te maken zoals in Nederland, maar dat lukt niet. Dat heb ik inmiddels allang losgelaten. Toen wij ze gingen voorlezen, keken de kinderen ons heel raar aan. En het speelgoed waarmee we op de proppen kwamen, daarmee wisten ze niet wat ze moesten doen. Als je het niet kent, weet je niet wat je ermee moet en spelen, dat leren ze daar niet. Wat ze wel leren, en wat erg belangrijk is voor hun toekomst, is lezen. En rekenen. Het rekenniveau ligt hier heel hoog. Vergeleken met Nederland krijgen de kinderen in groep 8 complete wiskunde voorgeschoteld. Ook krijgen ze les in de praktijk, zo leren ze van alles over landbouw. Je moet zaaien om te kunnen oogsten, letterlijk en figuurlijk."

Het Ministerie van Educatie verzorgt de boeken en leerkrachten voor de scholen, maar de kinderen moeten zelf voor schriften en pennen zorgen, en hun uniform. Het is mogelijk een kind te sponsoren voor 6 euro per maand, maar extra geld is hard nodig en zeer welkom. Daarom is Stichting Maladah Gambia altijd op zoek naar extra sponsoring. Supermarkt Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof droeg daaraan bij door onlangs een collectebus bij de lege flesseninname te plaatsen, waarin mensen hun emballagebon of geld konden doneren. Dat leverde de stichting een mooi bedrag van 205 euro op. "Fantastisch was dat", vertelt Coby. "Daar waren we erg blij mee."
Heb je die actie gemist en wil je alsnog doneren, dan kan dat via rekeningnummer NL75ABNA0425887022 ten name van Stichting Maladah Gambia te Maarn. Wil je meer informatie over de stichting en haar werk, of over de mogelijkheid om een kind te sponsoren, stuur dan een e-mail naar coby.bressers@zonnet.nl, kijk op www.stichtingmaladahgambia.nl of op de Facebookpagina van de stichting, zoek op Maladah Gambia. Leuke acties zijn altijd welkom, zoals die van de Sint-Petrusschool, waar de kinderen dit jaar hun knutselwerkjes op de kerstmarkt verkopen en de opbrengst doneren aan de stichting.


Foto: Brigit Steer

Afrika, een nieuw werelddeel
Een nieuwe bestemming Marokko! (deel 1)

Onderweg van Portugal naar Marokko realiseren we ons dat we naar een nieuw werelddeel varen en Europa achter ons laten. Afrika heeft een heel andere klank en wij verheugen ons op Marokko, maar eerst moeten we zo'n 190 mijl afleggen. Onze eerste haven in Marokko wordt Rabat, een van de vier Koningssteden, (Rabat, Meknes, Marrakech en Fez).

Vroeg halen we het anker op in de baai van Culatra en we zijn onderweg, de kust van Portugal vervaagt en we zien alleen maar water, de Atlantische Oceaan om ons heen. De zon schijnt, maar de wind laat het nog afweten. Toch genieten we aan boord en mijmeren we over de nieuwe bestemming. Rene is al eerder in Marokko geweest, voor mij wordt het de eerste keer en ik vraag hem het hemd van het lijf. Voor een cultuurschok ben ik niet bang, ik ben wel erg nieuwsgierig en heb ook ontzettend veel zin om door het achterland te reizen. We hebben ons voorgenomen om vanuit verschillende plaatsen in Marokko het binnenland in te trekken om zo nog meer moois te ontdekken.

Voor de ingang van de jachthaven van Rabat moet je een pilot boot oproepen, die je naar binnen begeleidt. De ingang van de haven verandert regelmatig van diepgang en staat dus niet juist op de kaarten aangegeven. Enthousiast worden we door de Marokkaanse havenmeester, Said, verwelkomd, die bij het zien van de Nederlandse vlag meteen begint met het opnoemen van voetbalclubs en enkele woorden Nederlands. Ook als we richting de jachthaven varen, wordt er langs de kant enthousiast gezwaaid en welkom geroepen. Wat een gastvrije mensen zijn dit. Als we vastliggen aan de steiger bij het havenkantoor begint het inklaren, ook hier vriendelijke mensen en gelukkig zijn we snel klaar. We zijn moe, gaan op tijd slapen en ik kan bijna niet wachten tot de volgende ochtend om alles te gaan verkennen.

's Ochtends na het ontbijt gaan we de medina van Sale in, we willen een internetkaart kopen om onze belevenissen met het thuisfront te delen. Na de Marokkaanse thee en een heerlijk stukje lokale taart vinden we een internetwinkeltje, met de dame daar raken we aan de praat en alles wordt snel geregeld. En dan worden we uitgenodigd om bij haar thuis met man en kinderen de lunch te gebruiken. Niet gewend aan deze gastvrijheid denken wij al snel dat er meer achter moet zitten, maar niets is minder waar! Er wordt heerlijk Marokkaans gekookt, het smaakt super lekker en we praten over van alles. Mooi om zo snel opgenomen te worden en een andere kant te leren kennen. Totaal onverwacht een middag met een gouden randje.

De jachthaven van Rabat is ook wel een beetje 'koninklijk' speciaal. De Marokkaanse koning Mohammed XI, bijgenaamd M6, heeft een voorliefde voor snelle auto's en motorboten. Tegenover ons liggen aan de koninklijke steiger dan ook verschillende motorboten en ook heeft de koning al diverse keren een bezoek gebracht aan de jachthaven. Aan beveiliging en bescherming hier dus geen gebrek!

We bezoeken de oude medina, de kashba en de souks hier in Rabat. Geweldig als je ziet wat er allemaal verkocht wordt en hoe de waren aan de man gebracht worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier wel te vinden. In de medina zijn de straatjes klein en smal en verdwalen gebeurt regelmatig. Wat helemaal niet erg is, want achter elke hoek is weer wat te beleven. Vaak zie je en ruik je kleuren en geuren die bij ons niet zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Kruiden in allerlei soorten worden in prachtige bergjes gepresenteerd, stoffen worden schitterend uitgestald. Alles is een lust voor het oog, behalve in de straatjes waar de 'slager' zit... Kippen worden geslacht waar je bij staat en een koeiekop die ergens hangt is geen uitzondering. Echt 's lands wijs, 's lands eer dus! Toch willen we ook de lokale kookkunst proberen en 's avonds eten we de heerlijkste gerechten uit 'tagines'.

Vanuit Rabat besluiten we Meknes te bezoeken, de treinkaartjes zijn snel gekocht en via internet wordt een mooie Riad gereserveerd. In de volgende column vertel ik daar verder over en natuurlijk nog veel meer over dit mooie, mystieke, gastvrije land.

SY Blue Spirit op reis
Rene & Brigit

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Gaslucht zorgt voor onrust in Oost

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Donderdagavond roken bewoners van een woning aan de Vorsenpoel in Boxtel een gaslucht. Ze aarzelden geen moment, sloten de gastoevoer af en verlieten hun woning. De inmiddels gealarmeerde brandweer arriveerde binnen enkele ogenblikken. De politie sloot de weg voor de woning geheel af terwijl de brandweer op onderzoek uitging.

Bewapend met een explosiegevaarmeter voerde de brandweer zowel binnen als buiten de woning enkele metingen uit. Ook netbeheerder Enexis kwam ter plaatse om vervolgens met gevoeligere meetapparatuur op onderzoek uit te gaan. Zowel de brandweer als de medewerker van het energiebedrijf namen niets vreemds waar, waarna de woning weer werd overgedragen aan de bewoners.

Viertal aangehouden na inbraak Liempde

De gestolen verkeersborden. Foto: Politie Oost-Brabant Team Meierij

Liempde - Vier inbrekers zijn vrijdagavond aangehouden in Liempde, doordat een oplettende buurtbewoner de alarmcentrale belde. De politie meldt dat het ging om een Chileense vrouw van 38 jaar en drie Chileense mannen van 21, 21 en 35 jaar. Het viertal zit vast.

De getuige verklaarde dat er drie vreemde mannen in een woning aan de Akkersrijt liepen, terwijl de bewoners niet thuis waren. De vrouw zou buiten op de uitkijk hebben gestaan.

Er bleek inderdaad te zijn ingebroken. Tijdens een zoektocht in de omgeving werden de drie inbrekers aangehouden op de Boxtelseweg.

Het is onbekend of de inbrekers iets hebben meegenomen uit de woning.

Boxtels drietal steelt verkeersborden

Liempde - Drie mannen uit Boxtel (alle drie 19 jaar oud) zijn zaterdagochtend, rond 5 uur in de ochtend op heterdaad betrapt op het stelen van meerdere verkeersborden.

Agenten hoorden vreemde geluiden en gingen daar op af. Zij troffen de drie mannen aan, die druk bezig waren met het weghalen van een verkeersbord in Liempde. Het drietal bleek in het bezit te zijn van meerdere verkeersborden. Daarop werden zij meegenomen naar het bureau.

Na verhoor zijn de mannen zaterdagmiddag vrijgelaten. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Wisselend succes rugbyers in Den Bosch

Boxtel/Den Bosch - De Duckes Legends wisten afgelopen zondag in Den Bosch niet te winnen van Wasps Nijmegen. Het team van Ducks/Oysters speelde ook in Den Bosch, waar het won van de Dukes.

De eerste helft waren er aan de zijde van Duckes Legends wat fouten en was het spel te tam. Dit zorgde ervoor dat het fellere Wasps een voorsprong nam die bij rust was opgelopen tot 5-24. Duckes kwam in de tweede helft goed terug met onder andere een try van René Vorstenbosch en een benutte conversie van Jasper Bastianen, maar kwam tijd tekort om de opgelopen achterstand goed te maken. Hierdoor was de nederlaag een feit en kwam de eindstand op 17-31 in het voordeel van de ploeg uit Nijmegen.

Ducks/Oysters had de eerste helft wat moeite met de Dukes; de thuisploeg was op het kunstgras net wat sterker. Dit was met name te wijten aan de potige voorwaartse van Den Bosch, die een try van van Ducks/Oysters snel teniet deed, wat de stand op 7-5 bracht. Wout van de Sande en Ad Schalkx moesten vol aan de bak om de krachtpatsers van Den Bosch van scoren af te houden. Pim van Esch kon regelmatig door gerichte kicks de Dukes-storm tot bedaren brengen. Beide teams scoorden voor rust nog eenmaal, wat een voorsprong van 12-10 voor de thuisploeg betekende. In de tweede helft was het beste eraf bij de zware Dukes jongens, Ducks/Oysters nam het balbezit over en zette haar snelle lijn aan het werk. Dit leverde al snel een paar tries op, wat resulteerde in een verdiende 17-29 overwinning voor de bezoekers.

Advertorial

Impressie van De Beukenhof.

Nieuwbouw rondom oude beuken pastorietuin en kerkwoningen in voormalige kerk Wijbosch

Hemels wonen in De Beukenhof

Plan ´De Beukenhof' heeft niet voor niets die naam: drie oude beukenbomen staan prominent in de oude pastorietuin naast de voormalige kerk in Wijbosch, waar binnenkort nieuwbouw verrijst. 7 patio- en 6 rijwoningen in de tuin, de voormalige pastorie die te koop staat en als finishing touch 13 kerkwoningen in de voormalige St. Servatiuskerk. 'Hemels wonen in De Beukenhof', luidt de slogan.

Tekst: Tjanne Hartman

Zaterdag 14 november gaan de deuren van de voormalige kerk open. Hoewel er in de kerk nog niet veel te zien is, wordt met schermen en (3D-)beelden een indruk gewekt van één van de kerkwoningen. Bezoekers zien de ruimte, ervaren de sfeer en krijgen een gevoel bij de afmetingen. "In de woningen blijven enkele karakteristieke elementen van de kerk zichtbaar, zoals de stenen en gewelven", zegt architect Steven Woudstra. "Je ervaart de oude kerk, maar dan met een modern sausje er overheen."

Kerk blijft van buiten hetzelfde
In de voormalige kerk komen elf woningen met een eigen entree en tuintje, en twee appartementen boven de plek waar voorheen het altaar stond. De plek boven de entree wordt een kantoorruimte. In het dak van de kerk wordt een lichtstraat aangebracht aan de zijde van het hof. "De contour van de voormalige kerk verandert nauwelijks", aldus Woudstra.

Zorg voor de beukenbomen
Het terrein wordt onderhouden door een hovenier. De zorg voor de drie gigantische beukenbomen staat daarbij centraal. Het lage muurtje rondom de kerk wordt opgeknapt en uitgebreid en er komt voldoende parkeergelegenheid voor zowel bewoners als bezoekers op het eigen terrein. De doelgroep is een mix van jong en oud, alleenstaand en gezinnen, starters en ouderen.

Duurzame woningen
De woningen in De Beukenhof krijgen geen gasaansluiting, maar een collectief warmte- en koelingssysteem. Elk dak ligt vol zonnepanelen. "De woningen zijn heel energiezuinig en de benodigde elektra is helemaal groen", zegt Jeroen Bestebreurtje van projectontwikkelaar Abeco "Sterk in ontwikkelingen", die bekend staat om zijn duurzame nieuwbouwprojecten.

De planning is in het voorjaar te starten met de nieuwbouw in de voormalige pastorietuin. Rond kerst 2016 worden dan de eerste woningen opgeleverd. De transformatie van de voormalige kerk wordt naar verwachting begint 2017 afgerond.

De woningen worden verkocht door Woonaccent Schijndel. De Rabobank doet ook mee aan het project door geïnteresseerden snel te helpen bij hun financieringsaanvraag. Meer weten? Ga naar www.beukenhofwijbosch.nl.

Nieuwe turnseizoen Tabitta succesvol geopend

Boxtel - Zaterdag 7 november stonden de Open Tilburgse Kampioenschappen voor de turnsters van Tabitta op het programma. Dit eerste toernooi viel erg vroeg in het seizoen. Sommige turnsters waren er al klaar voor en voor anderen was het een mooi meetmoment om te kijken waar de grootste leerpunten liggen. Er werden negen medailles behaald door Tabitta.

Vanuit de B-selectie kwamen de turnsters uit in niveau N2 en N3. Voor de jongste categorie, 'instap', was dit het eerste toernooi. Roelie de Bie (twaalfde) en Tasnim Bezbiz (zestiende) zetten hun beste beentje voor en lieten geconcentreerd hun nieuwe oefeningen zien.

Esmee Komen, pupil 1 N2, maakte een kleine misser op sprong, wat bij turnen direct 0 punten tot gevolg heeft. Ondanks deze tegenvaller herpakte ze de wedstrijd en behaalde het hoogste punt op brug. Ze eindigde op de dertiende plaats.

Bij de jeugd N3 turnden Romy Schepens, Mees van Abeelen, Guylene Brunemann en Luna Ketelaars. Romy liet zien wat ze waard is, ze draaide een stabiele meerkamp en mocht dan ook terecht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Mees eindigde net naast het podium als vierde, maar wist wel de hoogste brugscore neer te zetten. Guylene (zesde) excelleerde op de balk; met een 14.15 liet zij op dit toestel iedereen op ruim een half punt achter zich. Luna (elfde) turnde sinds een lange tijd wegens blessure weer een volledige meerkamp.

Vanuit de A-selectie turnde iedereen van 11 jaar en jonger. Voor kleine instappers Liz van Eijndhoven en Mara van der Heijden was het de eerste wedstrijd. Ze turnden in het hoogste niveau N1. Ze eindigden op een mooie tweede en derde plaats.

Pupil 1 N1 Marilène Liem, die haar eerste jaren heeft geturnd bij Wilskracht in Nederweert, turnde haar eerste wedstrijd voor Tabitta en werd tweede. Ze is bezig met een inhaalrace om van het bijna laagste naar het hoogste niveau te promoveren, maar liet zien al een enorme progressie geboekt te hebben.

Bij de pupillen 2 N1 kwamen vijf Tabitta-turnsters in actie. Fenne van Haaren turnde de volledige meerkamp en werd tweede. Sam Sieben (derde), Floor de Wolf (vierde) en Lotte Langerwerf (vijfde) lieten op sprong, balk en vloer zien al goed op weg te zijn. De brugoefening is nog niet wedstrijdklaar en daarom is hierop geen score behaald. Mijke Jansen (zesde) turnde door een blessure alleen brug volledig mee, ze scoorde hiermee wel het hoogste cijfer.

Bij de jeugd N1 kwamen Shadé van Oorschot (eerste) en Donna van Wijgerden (tweede) in actie. Zij trokken de aandacht van het publiek door het moeilijke programma met hoog niveau dat ze turnden. In Zuid-Nederland hebben ze nog geen tegenstanders, maar ze behaalden nette scores zo vroeg in het seizoen.

Bij de jeugd N2 turnden Wendy Li, Celeste Canaan en Romy Poirters voor Tabitta. Ondanks twee vallen mocht Wendy dankzij haar ijzersterke balkoefening met losse radslag het brons in ontvangst nemen. Ook Celeste (negende) turnde niet vlekkeloos, maar liet net als Wendy wel een knappe losse radslag op de tien centimeter brede balk zien. Romy (tiende) turnde op brug haar volledige programma, dat op de andere toestellen wegens blessure was aangepast.

Herfstconcert De Orion

Foto: Hans van Doorn

Lennisheuvel - In een vol gemeenschapshuis De Orion gaven fanfare St.Arnoldus uit Lennisheuvel, fanfare Concordia uit Spoordonk, en harmonie De Vriendschap uit Middelbeers zondag een Herfstconcert in Gemeenschaphuis De Orion in Lennisheuvel.

Eerst betraden beide fanfares het podium. Onder andere het bekende nummer 'Dream' uit de Musical 'Les Miserables', maar ook muziekstukken uit 'The Phantom of the Opera' van Andrew Loyd Webber of 'African Symphonie' van de Amerikaanse componist en muziekproducer Van McCloy passeerden de revue.

Foto: Hans van Doorn

Daarna was het podium voor Harmonie De Vriendschap uit Middelbeers, waarbij een aantal prettige nummers werden uitgevoerd. Het publiek, waaronder ook veel kinderen, kon het allemaal zichtbaar waarderen.

Finale Boxtelse Kampioenschappen bij LTV De Merletten

Boxtel - Dit weekend is het finale weekend van de Boxtelse Kampioenschappen. Deze worden gespeeld bij LTV De Merletten, in Sportpark Molenwijk.

De Boxtelse kampioenschappen zijn een samenwerking tussen Boxtelse verenigingen LTV De Merletten, LTV Munsel en LTV Die Braecke en Liempdse vereniging De Peppelieren. Ieder senioren-lid van de verenigingen mag aan de kampioenschappen deelnemen. Er wordt gespeeld in de categorieën 2 tot en met 8 in zowel enkel- als dubbelspel. Zondag staat een mooie pot in de HE 1/2/3 op het programma.

JRC bouwt aan jeugdopleiding met Kidsclub

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Dat basketbal als sport steeds populairder wordt, blijkt wel uit het groeiende aantal leden bij de Kidsclub van basketbalvereniging JRC in Boxtel. Elke woensdagmiddag staan zo'n vijftien jongens én meisjes vanaf de leeftijd van 7 jaar te trappelen om het basketbalveld van sportcomplex De Braken te mogen betreden.

JRC Boxtel startte vorig seizoen met de Kidsclub. De trainingen staan onder leiding van Marieke Schellekens en Anouk Rooth die zelf al jaren lid zijn van JRC. Schellekens maakte jarenlang deel uit van de vaste kern van het eerste damesteam en heeft met JRC in de nationale promotiedivisie gespeeld. Rooth is een gediplomeerd trainster, die met spelers en speelsters van verschillende leeftijden en niveaus heeft gewerkt. Beide trainsters hebben dus de nodige basketbalervaring, maar zijn vooral erg enthousiast als ze de jongste basketballers training geven. Tijdens de trainingen leren de kinderen om samen te spelen. Spelenderwijs worden de beginselen van basketbal aangeleerd, maar er wordt vooral veel plezier gemaakt.

Naast de trainingen hebben de kinderen van de Kidsclub al een aantal mooie ervaringen opgedaan. Vorig jaar hebben twee zwarte pieten de training bezocht en deze Spaanse gasten hebben geprobeerd de oefeningen mee te doen. Al snel bleek dat de kinderen veel betere basketballers waren en dat de pieten zich beter met strooigoed en pakjes bezig konden houden. Ook hebben de kinderen een basketbalclinic gehad van 101-voudig international Henk Pieterse, waarbij ze naast basketbaltechnieken ook onderling respect en zelfvertrouwen bijgebracht kregen. Aan het einde van vorig seizoen heeft de Kidsclub meegedaan aan een basketbaltoernooi, waarbij de kinderen echte wedstrijden speelden tegen leeftijdsgenootjes van andere clubs.

De Kidsclub van basketbalvereniging JRC traint elke woensdagmiddag van 16.15 tot 17.15 uur in sportcomplex De Braken. Iedereen is welkom om een keer te komen kijken bij de trainingen. Voor kinderen vanaf zeven jaar is er zelfs de mogelijkheid om drie keer gratis mee te komen trainen, om zo kennis te maken met de Kidsclub, de trainsters en de basketbalsport. Als mensen vragen hebben, of interesse hebben in de Kidsclub, kunnen ze zich richten tot info@jrc-boxtel.nl

Taverbo/Sabo 3 steviger aan de leiding in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) won koploper Taverbo/Sabo 3 met 7-3 de strijd om de eerste plaats van de nummer twee van de ranglijst, Taverbo/Sabo 2. Taverbo/Sabo 1 leed een gevoelige nederlaag tegen Grand Café Rembrandt. De Bat Boys wonnen de strijd om de onderste positie op de ranglijst te ontwijken van De Firma Fotografie. Sabo Boxtel zoekt na de zege op De Dommel aansluiting bij de top.

Voor Taverbo 3 won Daan de Koning zijn drie enkelspelen en leverde slechts één game in, in zijn partij tegen Mari van Dijk. Teamgenoten Henk IJsseldijk en Uschi Meeuwis leverden beiden ook een goede wedstrijd af en lieten beiden twee punten noteren. Voor Taverbo 2 scoorde alleen Lothar Groth twee punten in zijn enkelspelen en samen met Joop van Eijk was hij goed voor de winst in het dubbelspel. Van Eijk en Van Dijk konden hier verder niets aan toevoegen, zodat de eindstand werd bepaald op 7-3 in het voordeel van koploper Taverbo 3.

De kampioen van vorig jaar, Taverbo 1, werd in zijn opmars naar de kop van de ranglijst gestopt door een gemotiveerd spelend Grand Café Rembrandt. Voor die ploeg kon Hans Stoker eindelijk zijn kwaliteiten in punten omzetten. Hij won zijn drie enkelspelen, waaronder een zege op Ronald van Dael in een wedstrijd op hoog niveau. Aukje van den Heuvel won één enkelspel en samen met Ad Brekelmans het dubbel, dat in een snel tempo in drie games werd beslecht. Brekelmans was ook nog goed voor twee wedstrijdpunten, waaronder ook een tegen Van Dael. Die partij bleef de volle vijf games tot het laatste punt boeien. Voor Taverbo 1 bleef er voor Van Dael, Cees Hems en Frans van Dun elk slechts één punt over, zodat er een ruime 7-3 zege voor Grand Café Rembrandt op het formulier kwam.

In de wedstrijd die erom ging wie voorlopig de laatste plaats op de ranglijst bezet, kwam Bat Boys als winnaar uit de bus. De winst van 6-4 op De Firma Fotografie was ruim voldoende om de komende wedstrijden met vertrouwen tegemoet te zien. Rob van Grinsven was de grote man voor de Bat Boys met drie overwinningen, terwijl Paul Kuijs daar twee punten aan toe kon voegen. Maar dankzij de eerste overwinning van Tim Schalkx van de Bat Boys in de allerlaatste partij op Stef Schellekens werd de overwinning binnengesleept. Schellekens bleef door dit resultaat zonder winstpunten voor De Firma Fotografie. Vader en zoon Henk en Nick van de Laak zorgden gezamenlijk voor de vier punten waarbij Henk goed was voor twee maal winst in het enkelspel.

Sabo Boxtel wist in de wedstrijd tegen De Dommel de stijgende lijn vast te houden en won met 7-3. Wel waren de nederlagen van Ad en Hans van Weert tegen Ad van Lier opvallend en ook het dubbelspel ging naar team De Dommel. Wim van Aarle was voor Sabo Boxtel deze keer de gevierde man met drie overwinningen. Aan de twee winstpartijen van Van Lier konden zijn teamgenoten Ad de Man en Wim Jansen niets toevoegen Zij bleven deze keer puntloos. De stand geeft een vertekend beeld omdat Sabo Boxtel nog een uitgestelde wedstrijd moet inhalen en de bovenste teams daar bovenop nog een wedstrijd meer hebben gespeeld.

Degelijke winst voor basketballers van JRC

Boxtel – Na twee vrije weekenden, kwam BC Kimbria uit Maastricht op bezoek bij de basketballers van JRC. Beide teams hadden tot dan toe twee wedstrijden gewonnen, maar de verwachting was dat Kimbria geen probleem mocht worden voor de Boxtelse ploeg.

BC Kimbria was ook met slechts zes spelers naar Boxtel gekomen. Ook JRC kende wat problemen in de bezetting. Naast de blessures van Mitchell Hendriks en Jaap van Loon kon ook Ian Rooth deze wedstrijd niet spelen vanwege een blessure. Het team werd aangevuld met Jasper Verhoeven en Frank Schellekens, waardoor coach Miquel Oliviera kon beschikken over negen fitte spelers.

De eerste score van de wedstrijd was van Kimbria. Het team uit Maastricht beschikte over weinig lengte, waardoor JRC eenvoudig kon scoren via de lange aanvoerder Coen van der Meijden. Die maakte het eerste kwart acht punten. De gasten bleven echter fanatiek de ring opzoeken en scoren. Remy van de Snepscheut zette hier namens JRC twee driepunters tegenover. Een veldscore van Teun van Loon en een vrije worp van Kai Elissen zorgden voor een stand van 17-18 na het eerste kwart.

De tweede periode startte JRC met meer tempo in het spel, wat resulteerde in scores van Floris de Jongh en Van de Snepscheut en een tussenstand van 25-18. Het hogere tempo leidde ook tot meer balverlies bij Kimbria, waardoor ook Van der Meijden vrij op de basket af kon voor een harde dunk om het moreel nog verder op te stuwen. De lange center koos echter voor een eenvoudige lay-up en twee zekere punten. Het goede tweede kwart werd door Freek Clercx afgesloten met een driepunter, wat de ruststand bracht op 39-32.

Na rust controleerde JRC de wedstrijd en bouwde de Boxtelse ploeg de voorsprong gestaag uit, door juiste keuzes te maken in de aanval. Van Loon en Van der Meijden zorgden voor de scores van dichtbij de basket en Van der Snepscheut schoot nog een driepunter raak. Toen ook Felix Stegeman zijn punten scoorde, kwam het eerste verschil van tien punten op het scorebord. Kimbria kon slechts uit vrije worpen en één driepunter scoren, waar JRC het verschil in lengte goed bleef benutten. Na vier punten op rij van de Jongh was de stand aan het einde van het derde kwart 60-45.

De laatste periode werd voor beide partijen een formaliteit. JRC had de wedstrijd in handen en de zes spelers van Kimbria geloofden niet meer in een overwinning. Daarbij kwam dat het speelveld door de luchtvochtigheid in de hal steeds gladder werd en beide teams het risico op blessures wilden beperken. Het laatste kwart ging dan ook gelijkop, waardoor het verschil niet hoog op zou lopen. JRC won de wedstrijd uiteindelijk met 78-62.

Volgende week treft JRC in een uitwedstrijd koploper Batouwe uit Bemmel, een team met veel ervaring op hoog niveau. De uitdaging die daar wacht op de heren uit Boxtel is om als eerste team in de competitie te winnen van de ploeg uit Bemmel.

Scores JRC:
Coen van der Meijden         21
Remy van der Snepscheut 18
Floris de Jongh                 16
Teun van Loon                 8
Felix Stegeman                 6
Freek Clercx                 3
Kai Elissen                 3

Monsterzege eerste jeugdteam Taverbo/Sabo

Boxtel - Met nog twee wedstrijden te gaan in de najaarscompetitie heeft het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo afgelopen zaterdag het heft in eigen hand genomen door in eigen huis met dubbele cijfers te winnen van directe concurrent Stiphout: 10-0.

Dani de Rooij, Lars de Laat en Sjoerd van Heerebeek waren in topvorm en wisten op een enkele partij na alle wedstrijden in slechts drie games te winnen. Hierdoor hebben de jongens de komende wedstrijd tegen Unicum nog maar 7 punten nodig om een vroegtijdig kampioenschap af te dwingen. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op zaterdag 21 november in de eigen accommodatie aan de Voetboog in Boxtel, aanvang 10.30 uur.

Het tweede jeugdteam dat eveneens thuis speelde had het moeilijk tegen Return uit Oss: 4-6. Rick van der Schoot en Lars Strik wisten ieder toch twee wedstrijden in winst om te zetten. Taverbo 3 verloor met 0-10 van BSM 3.

Podiumplaatsen voor Boxtelse ponyamazones

Boxtel - Afgelopen weekend heeft HSV St. Martinus in manege De Langspier in Boxtel de tweede selectiewedstrijd gehouden voor de Brabantse kampioenschappen, welke in februari plaatsvinden in Schijndel. De Boxtelse ponyamazones kwamen uit in diverse klassen en behaalden de nodige podiumplaatsen.

Op zaterdag reden zowel Anne Teulings als Lieke de Bresser zich in de prijzen. In de klasse B-B reed Anne zich met Djo-Djo naar een tweede plaats, met 208 punten. Eline de Bont op Misty werd tiende met 191 punten. Iris van Olphen werd met Bleske elfde met 189 punten. In de klasse C-B was Lieke onverslaanbaar met Mistingwett. Zij waren goed voor de eerste plaats met 185 punten.

Op zondag sleepten Suus van de Nieuwenhof en Carlijn van Oerle prijzen in de wacht. Suus was met InterUnique Nando opnieuw onverslaanbaar in de klasse C-M1. Zij pakten de eerste plaats met 189 punten. Kim van de Sande kwam uit in de klasse D/E-L2. Zij werd samen met Tetû HS vijfde met 201 punten. Carlijn reed zich met Leunsveld's Walter in de prijzen in de klasse D-M1. Het duo was goed voor een derde plek met 192 punten.

In Maren-Kessel vond de tweede selectie plaats voor de Z-dressuur. Ook daar wist Carlijn van Oerle zich in de prijzen te rijden, nu met de pony India. Daarmee pakte ze de tweede plek, met 66.18 procent.

Bridge: Bridgeclub Revanche, 3 november: A-lijn: 1. J. van Susante-Bodewes & F. Gieles 65,00% 2. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 59,17% 3. C. Pastoor & L. Frankevijle-van Dongen 55,83% B-lijn: 1. T. vd Kolk & S. van Lier 61,21% 2. T. Hartmanns & L. Messchaert 60,98% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 56,88% Bridgeclub Revanche, 5 november: A-lijn: 1. H. van Esch & P. vd Ven 68,33% 2. H. Heijstek & P. Raaijmakers 65,07% 3. Ad & Gerda van Lier 58,33% Bridgeclub Liempde, 5 november: A-lijn: 1. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 67,86% 2. Mw. Prinsen & Mw. vd Westelaken 67,26% 3. Dhr. vd Laar & Dhr. de Jong 62,80% B-lijn: 1. Mw. vd Steen & Mw. Eltink 67,26% 2. Mw. Braken & Mw. Timmermans 63,99% 3. Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 63,10% C-lijn: 1. Mw. van Boeckel & Mw. vd Hoek 63,75% 2. Mw. van Aarle & Mw. vd Heuvel 60,83% 3. Echtpaar van Dijk 60,00% Bridgeclub de Rots, 4 november: A-lijn: 1. J. Koppen & J. vd Biggelaar 62,75% 2. B. vd Hout & A. van Gorp 61,00% 3. J. van Hout & A. Schoonen 54,16% Bridgeclub Rembrandt, 3 november: A-lijn: 1. A. van Diesen & G. Bogaerts 59,03% 2. J. Clercx & H. Peerlings-Flinsenberg 57,64% 3. A. Feenstra & J. Peerlings 55,56% 3. J. Fischer & H. Maas 55,56% B-lijn: 1. A. van Kempen & S. vd Vries 62,50% 1. N. vd Meerakker & R. vd Heijden 62,50% 3. A. vd Els-Kusters & A. Visser-Hanff 61,46% Bridgeclub Boxtel, 3 november: A-lijn: 1. A. Wouters-van Oirschot & A. Wouters 66,67% 2. M. Kleiss & E. Wijnen 63,75% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 62,08% B-lijn: 1. C. van Hal-Schoenmakers & C. van Hal 66,25% 2. B. van Asveldt-van Gennip & R. vd Vorstenbosch-Scheutjens 65,83% 3. A. Broekstra-Wierda & M. Wolsky-Groot 62,50 C-lijn: 1. T. Spikmans & H. Spikmans-Pouwels 56,25% 2. B. Lauwers & A. van Etten-vd Horst 55,21% 3. M. vd Linden-vd Schoor & W. de Wolf-van Tintelen 54,17% 3. R. Mosink-Spikmans & P. Mosink 54,17% 3. R. Zunneberg-van Wilsum & G. Zunneberg 54,17% Bridgeclub Boxtel, 5 november: A-lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen-Pennings 65,28% 2. G. vd Horst-Thomas & M. vd Meijden 56,60% 3. A. Eltink-de Bruin & T. Hazenberg-Traa 56,25% B-lijn: 1. T. van Alphen & S. van Alphen-vd Ven 54,17% 2. J. Hooijer & T. Hooijer-Edelman 53,47% 3. M. Smulders-Merkx & M. Theloesen-Kamerbeek 53,47% C-lijn: 1. T. Hoppenbrouwers-vd Velden & G. Wagenaars-Vera 57,81% 2. P. vd Pasch & R. vd Pasch-Dollevoet 55,21% 3. H. Hoogers & G. Meys-van Dijk 55,00%

Uitslagen Taverbo
De Dommel-Sabo Boxtel        3-7
De Firma Fotografie-Bat Boys        4-6
Grand Café Rembrandt-Taverbo Sabo        17-3
Taverbo Sabo 3-Taverbo Sabo 2        7-3

Uitslagen
Rotsvast-Bat Boys        4-6
De Dommel-Grand Café Rembrandt        4-6
Sabo Boxtel-Taverbo Sabo1        7-3
Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 3        3-7

Programma volgende week
Rotsvast-Grand Café Rembrandt
De Dommel-De Firma Fotografie
Sabo Boxtel- Taverbo Sabo 2
Taverbo Sabo 4- Taverbo Sabo 1

Zaalvoetbal:
Uitslagen 7 november:
Van Dongen/vd Wiel - Gebr. Bekkers 4-7
Le Temps Perdu - vd Langenberg/Fleur 2-2
Team Elisabeth - Heva Autobedrijf 3-0
C.J. vd Sande - Goossens Advies 10-1
v. Stekelenburg - Fysio de Dommel 5-4
Uitslagen 9 november:
Comsche Hoeve - Vermeer Verz.
Vinyl en Tapijtwinkel - v. Stekelenburg
Termeer Support - Groen als Gras
Van der Heijden Milieu - Faes entertainment
Programma 14 november:
17:00 Filipe Mode/E. Maas - Heva Autobedr.
17:45 v. Stekelenburg - Adm. Jilesen
18:30 vd Langenberg/Fleur - Team Elisabeth
19:15 Kwalitaria Strik - Pika Bikes/'t Geveltje
20:00 Goossens Advies - Le Temps Perdu/Flickmotion
20:45 Hart van Boxtel - Laansma Tuinen
Programma 16 november:
19:00 Rijschool Gestel 2 - Hart van Boxtel
19:45 Celdex b.v. - Green Team
20:30 Plein 2 - Scheutjens b.v.
21:15 Verbeij/Hanekroot - Café Marktzicht

Biljart:
Uitslagen 't Ivoor:
Libre:
BBG Haarsteeg 1 - 't Ivoor 27-23
't Ivoor 2 - 't Ivoor 3 29-25
3-Banden Groot:
De Midget Gilde 1 - 't Ivoor 1 26-25
Recreanten Libre:
Triangel 1 - 't Ivoor 1 29-40
De Piepers 3 - 't Ivoor 2 40-22
De Hazelaar 1 - 't Ivoor 3 35-31
Recreanten 3-Banden Klein:
't Ivoor 4 - De Piepers 4 25-28
NAL 8 - 't Ivoor 5 30-20
NAL 6 - 't Ivoor 6 26-23
Programma 't Ivoor:
16 november:
13:00 't Ivoor 1 - 't Ivoor 2
13:00 't Ivoor 3 - De Meeuwen 2
19:30 't Ivoor 1 - Riobar 1
17 november:
19:30 't Ivoor 1 - De Hazelaar 3
20:00 't Ivoor 3 - Asperia-Aquarest 4
19 november:
13:00 Pas Buiten 1 - 't Ivoor 4
13:00 't Ivoor 5 - NAL 6
13:00 't Ivoor 6 - NAL 7

Voetbal:

Uitslagen DVG 7 november:
Pupillen:
Rhode D2 - DVG D1 2-4
DVG D2 - Blauw Geel D7 0-9
DVG D3 - Ruwaard D3 5-3
Avanti'31 E2 - DVG E1 2-7
DVG E2 - Blauw Geel E3 2-1
Wec E4g - DVG E3 3-2
DVG ME1 - Keldonk ME1 8-4
Erp F1 - DVG F1 2-7
DVG F2 - Blauw Geel F4 3-2
DVG F3 - Boskant F1g 0-1
Elsendorp F1 - DVG F4 0-1
Irene F3 - DVG F5 0-1
Mini's:
ODC Mini2 - DVG Mini1 7-4
ODC Mini 3 - Mini2 4-5
Junioren:
Erp A1 - DVG A1 1-1
Nijnsel B1 - DVG B1 4-3
DVG B2 - Irene B2 1-3
DVG C1 - Gemert C2 6-1
Vow C2 - DVG C2 1-6:
8 november:
Senioren:
Unitas'59 1 - DVG 1 2-1
Bruheze 2 - DVG 2 1-1
DVG 3 - Keldonk 2 2-1
DVG 4 - Schijndel 5 2-5
V.O.W. 3 - DVG 5 4-2
DVG 7 - Rhode 7 0-5
DVG 8 - Boskant 6 3-0
Dames:
DVG VR1 - Ollandia VR1 3-4

Programma DVG:
14 november:
Pupillen:
11:45 DVG D1 - Gemert D2
11:45 Gemert D7 - DVG D2
09:30 Nevelo D3 - DVG D3
11:45 DVG MD1 - Volkel MD2
10:30 DVG E1 - Erp E2
09:00 Schijndel E4 - DVG E2
10:30 DVG E3 - Mariahout E3g
10:00 Margriet ME2 - DVG ME1
09:30 DVG F1 - Boekel Sp. F1
10:30 Avanti'32 F2 - DVG F2
09:30 DVG F3 - Avanti'31 F4g
09:30 DVG F4 - Avanti'31 F5
09:30 DVG F5 - Handel F2
09:30 DVG Mini1 - Boxtel Mini1
09:30 DVG Mini2 - Essche Boys Mini1
10:30 Boxtel Mini3 - DVG Mini3
Junioren:
15:00 Blauw Geel A2 - DVG A1
14:30 Wec A2 - DVG A2
14:30 DVG B1 - WVC B1
14:30 Nijnsel B2 - DVG B2
13:00 DVG C1 - Boekel Sp. C1
13:00 DVG C2 - Rhode C4
15 november:
Senioren:
14:30 FC Eindhoven 1 - DVG 1
11:30 Lierop 2 - DVG 2
12:00 DVG 3 - E.L.I. 2
11:30 V.O.W. 2 - DVG 4
10:30 DVG 5 - S.C.M.H. 3
11:15 E.L.I. 6 - DVG 6
10:00 DVG 7 - Boskant 5
10:00 S.C.M.H. 6 - DVG 8
Dames:
10:00 DVG VR1 - Mierlo Hout 2
19 november:
Senioren:
20:00 DVG 1 - St.M.Gestel 1

Handbal:
Programma HCB'92:
D-jeugd gemengd:
14-11 11:40 HCB'92 D1-Olympia D1
Dames B-jeugd:
14-11 18:05 PSV Handbal DB1-HCB'92 DB1
Dames Senioren:
15-11 14:40 PSV Handbal DS4-HCB'92 DS1
Dames Recreanten:
16-11 20:00 HCB'92 recr-Bergeijk 2 recr

LSV Programma 14-11
LSV VE1-Avanti VE1        16:00
15-11
LSV 1 Nederwetten 1        14:30
LSV 2-SCI 3        11:00
CHC 4-LSV 3        11:00
LSV 4-Rosmalen 12        12:00
RKKSV VR1-LSV VR1        10:30

Uitslagen
Irene 1-LSV 1        4-0
Zwaluw VFC 5-LSV 2        4-2
LSV 3-RKKSV 4        Uitg.
Helvoirt 6-LSV 4        Uitg.
LSV VR1-Real Lunet VR1        2-7
LSV VE1-Jong Brabant VE1        Uitg.

Programma LBC
14-11
Marvilde F2-LBC F1        10:00
Gestel E2-LBC E1        10:30
LBC D1-FC Eindhoven D2        11:00
RPC B3-LBC B1        14:30
LBC MC1-Nieuw Woensel MC1        9:30
Bergeijk MB1-LBC MB1        14:45

Uitslagen:
LBC F1-RKVVO F2        3-3
LBC E1-FC Eindhoven E5        -
EFC D3-LBC D1        3-3
LBC B1-Nuenen B4        1-1
FC Eindhoven MC2-LBC MC1        6-4
LBC MB1-Hilvaria MB1        2-2

Za 14 nov LSV VE LSV VE1 – Avanti VE1 16:00
Zo 15 nov LSV 1 LSV 1 Nederwetten 1 14:30
Zo 15 nov LSV 2 LSV 2 – SCI 3 11:00
Zo 15 nov LSV 3 CHC 4 – LSV 3 11:00
Zo 15 nov LSV 4 LSV 4- Rosmalen 12 12:00
Zo 15 nov LSV VR1 RKKSV VR1 - LSV VR1 10:30

Uitslagen
LSV 1 Irene 1 – LSV 1 4-0
LSV 2 Zwaluw VFC 5 – LSV 2 4-2
LSV 3 LSV 3 – RKKSV 4 Uitg.
LSV 4 Helvoirt 6 – LSV 4 Uitg.
LSV VR1 LSV VR1 – Real Lunet VR1 2-7
LSV VE1 LSV VE1 – Jong Brabant VE1 Uitg.

Programma LBC

Za 14 nov LBC F1 Marvilde F2 – LBC F1 10:00
Za 14 nov LBC E1 Gestel E2 – LBC E1 10:30
Za 14 nov LBC D1 LBC D1 – FC Eindhoven D2 11:00
Za 14 nov LBC B1 RPC B3 – LBC B1 14:30
Za 14 nov LBC MC1 LBC MC1 – Nieuw Woensel MC1 9:30
Za 14 nov LBC MB1 Bergeijk MB1 – LBC MB1 14:45


Uitslagen:

LBC F1 LBC F1 – RKVVO F2 3-3
LBC E1 LBC E1 – FC Eindhoven E5 -
LBC D1 EFC D3 – LBC D1 3-3
LBC B1 LBC B1 – Nuenen B4 1-1
LBC MC1 FC Eindhoven MC2 – LBC MC1
6-4 LBC MB1 LBC MB1 – Hilvaria MB1 2-2

Rugby
Uitslagen 08-11
Colts: Ducks/Oysters-The Dukes 15 – 31
Senioren 1: The Dukes-Ducks/Oysters 17 – 29
Senioren 2: Duckes Legends-Wasps Nijmegen 17 – 31

Programma13-11
Junioren: Oysters/Ducks-Roosendaal/REL 19.30
14-11
TBM: toernooi REL Etten Leur 10.00
Cubs: Breda-Oysters/Ducks 11.00
15-11
Colts: Tovaal/Roosendaal-Oysters/Ducks 12.00
Senioren 1: Oysters/Ducks-Wageningen (O'wijk) 14.30
Senioren 2: Octopus Uden-Duckes Legends 13.00

Zaalvoetbal
Comsche Hoeve – Vermeer Verz 4-1
Vynil en Tapytwinkel -van Stekelenburg 2-6
Termeer Support – Groen als Gras 3-3
Van der Heijden milieu – Faes Entertainm. 3-3

Taverbo/Sabo 1 grijpt koppositie

Het kampioensteam van Taverbo/SABO 3, met v.l.n.r Bart van Hedel, Stefan Bernhardt en Maarten Kerkhof Foto: Jasper van der Aa

Boxtel - De tafeltennissers van Taverbo/Sabo 1 wonnen in eigen huis met maar liefst 9-1 van Irene. Tegelijkertijd verspeelde titelconcurrent ODT dure punten op bezoek bij The Back Hands: 5-5. Hierdoor is het Boxtelse vaandelteam de nieuwe koploper in de hoofdklasse. Taverbo/Sabo 3 leverde een unieke prestatie door al in speelronde acht de titel in de tweede klasse voor zich op te eisen.

Omdat Irene zonder de sterke kopman Joost van Mier naar Boxtel was afgereisd was het vooraf al duidelijk dat er deze zaterdag flink wat punten konden worden gescoord. Deze hooggespannen verwachtingen werkten echter allerminst verlammend voor de Boxtelse ploeg. Taverbo/Sabo had geen kind aan Irene en stuurde hen met een 9-1 nederlaag terug naar Tilburg. Bijzonder opvallend was dat het enige verliespunt op naam kwam van de tot nu toe nog ongeslagen kopman Michel Sperling. De kersverse winnaar van de Open Boxtelse Kampioenschappen verslikte zich in de Tilburgse reservekopman Frank Straatman. Danny Smits en Teun Vlaminckx lieten geen steken vallen en ook het dubbelspel werd door Sperling en Vlaminckx vakkundig binnengetikt.

Vlak na de wedstrijd werd duidelijk dat concurrent ODT het in Sint Willebrord lelijk had laten liggen tegen The Back Hands. De ploeg uit Roosendaal kwam daar niet verder dan een gelijkspel, mede door een totale offday van kopman Jeroen Christianen die verrassenderwijs geen enkele partij wist te winnen. Door dit resultaat gaat Taverbo/Sabo nu fier aan kop in de hoofdklasse en staat men twee punten los van ODT. Na een competitieloos weekeinde treffen beide ploegen elkaar over twee weken in Roosendaal. Daar zal duidelijk worden of de champagne alvast koud gezet kan worden of dat het spannend blijft tot aan de laatste speelronde.

In de schaduw van het eerste team leverde Taverbo/Sabo 3 een huzarenstukje af door met 10-0 te winnen van Bergeijk, waardoor men op twee speelronden van het einde al zeker is van het kampioenschap in de tweede klasse. Zelden is een titelstrijd al in zo'n vroeg stadium beslist. Dankzij deze titel zal het team, bestaande uit Bart van Hedel, Stefan Bernhardt en Maarten Kerkhof, volgend seizoen uit mogen komen in de eerste klasse.


Verlies eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor leed vorige week een nederlaag tegen BBG Haarsteeg 1. Chris Fasseur wist zijn partij te winnen, Theo Verhagen en Don van der Wiel kwamen tekort ondanks goede moyennes. De strijd tussen het tweede en derde team van 't Ivoor werd door team 2 overtuigend gewonnen.

Ad van Os en Henk van Boxmeer scoorden de tien punten voor dat team. Gerard de Beer redde met verve de eer voor team 3 met een moyenne van 2,80. Het 3-banden groot team leed een niet verdiende nederlaag tegen drie tegenstanders die veel geluk hadden. Alleen Leo van der Westelaken won zijn partij, terwijl Bernhard Legierse en Louis van der Meijden de winst in Gorinchem moesten laten.
Bij de afdeling Recreanten libre gaat het eerste team als een speer. Wederom werden er veertig punten toegevoegd. Peter Franken, Jacques van Loon, Henk van Boxmeer en Toon Bevers waren hiervoor verantwoordelijk. Het tweede team verloor op een vervelende manier hun ontmoeting tegen De Piepers 3. Scheidsrechterlijke dwalingen lagen hieraan ten grondslag. Alle vier de wedstrijden gingen verloren. Het derde team leed ook een nederlaag. Will van de Oetelaar en Toon Bevers wonnen hun partij, maar Wim van Dijk en Frans Maas waren kansloos.
Bij de afdeling 3-banden klein trok team 4 aan het kortste eind tegen de koploper. Frits Radema hield de eer hoog door winst met een moyenne van 0,805. Jan Tils en Cor van Alphen verloren. Team 5 was volslagen kansloos. Jos Hoffmans kwam één carambole tekort voor winst. Fouad Hasbani en Johan Beaard lieten de punten achter in Heeswijk. Team 6 verloor ook ondanks de winstpartij van Jacques van Loon met een moyenne van 0,510. Frans van Esch en Andre Vissers kwamen duidelijk tekort.

Zure nederlaag voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG is de eerste wedstrijd van de tweede periode niet goed begonnen. Uit bij Unitas werd met 2-1 verloren. De neutrale toeschouwer zou zeggen dat dit een terechte nederlaag was, maar het had ook zo maar anders kunnen uitpakken.

Unitas was in de eerste twintig minuten veruit de betere ploeg, meer balvast en feller in het duel. De ploeg scoorde ook al na vijf minuten. Een diepe bal op de linksbuiten van Unitas werd afgerond met een bekeken lobje over Sander van Eeuwijk. De bal belandde, buiten bereik, aan de binnenkant van het zijnet. Het duurde tot de zestiende minuut voordat DVG hier iets tegenover kon zetten, maar dit betekende wel meteen de gelijkmaker. Deze kwam echter niet op het scorebord. Een handsbal van de Unitasverdediger werd niet bestraft, de bal kwam vervolgens in een kluts voor de voeten van Bas van Houtum die met een puntertje binnenschoot. De scheidsrechter had echter een handsbal van Van Houtum gezien en gaf hem ook nog een gele kaart. Deze beslissing was zeker van invloed op de wedstrijd die overigens sportief verliep. Niet lang daarna werd het 2-0. De balvaste middenvelder van Unitas kon vrij doorlopen en de ene na de andere DVG'er omspelen. Ook Sander van Eeuwijk was kansloos tegen zijn actie.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na de rust waren er diverse kansen voor Unitas om de wedstrijd definitief te beslissen door de 3-0 te maken. Een afstandsschot werd door Sander van Eeuwijk over de doellat getikt. Toch kwam DVG beter in het spel en zat de Liempdse ploeg er korter op. In de zestigste minuut was het bijna raak. Een hoekschop werd door Martijn Caarls terug gekopt op Sander van de Ven. Zijn schot ketste vol op de paal. In de verdedigende actie die volgde kwam de bal op de bovenarm van de Unitas-verdediger maar dit leverde geen strafschop op.
Unitas bleef maar kansen missen. Sander van Eeuwijk had een paar goede reddingen en ook vrij voor open doel werd er door de Unitas-aanvallers nog naast geschoten. DVG bleef hoop houden en hanteerde de lange bal op de kopsterke Bas van Houtum. Uit een hoekschop voor DVG waren er twee kansen op de aansluitingstreffer, maar die viel nog niet. Een prachtig genomen vrije trap van Wilco Voets bracht dan toch de verdiende treffer: 2-1. Met nog zo'n tien minuten te gaan werd Unitas in de verdediging gedrukt. De ingevallen Aaron van Dooren was er misschien nog het dichtste bij, maar hij kreeg op de rand van het strafschopgebied geen kans om uit te halen. De wedstrijd eindigde met 2-1. Man of the Match was Mark van den Broek.
Door deze nederlaag zakt DVG van de derde naar de vijfde plaats. Met de uitwedstrijd tegen koploper FC Eindhoven op het programma is het zaak om de aansluiting met de bovenste vier niet te verliezen.

DVG 2 speelde in Helmond met 1-1 gelijk tegen Bruheze. Hier werd Pim Verboom uitgeroepen tot Man of the Match.

De DVG dames speelden een dommelderby, thuis tegen Ollandia. Het werd een doelpuntrijke wedstrijd waar de gasten uiteindelijk aan het langste eind trokken. Een 3-1 voorsprong, waaronder het eerste doelpunt ooit van Mandy Schalkx, kon niet over de streep getrokken worden. Een late vrije trap werd door Ollandia doeltreffend ingeschoten en de ploeg won uiteindelijk met 3-4. Woman of the Match was Sem van Roozendaal.

Weekend vol judo in Liempde

Liempde - Afgelopen weekend organiseerde Judo Club Liempde voor de tweede keer het Liempds judoweekend. In sporthal Pius X vond op zaterdag 7 november de Judo Cup Brabant plaats, een competitie voor 170 judoka's uit de regio. Zondag namen 150 judoka's deel aan het jaarlijkse instaptoernooi.

Zaterdag was de wedstrijdleiding in handen van Team Coolen uit Oisterwijk. Judo Club Liempde leverde alle faciliteiten en vele vrijwilligers. De deelnemers van het wedstrijdteam droegen hun nieuwe trainingsjack, die dankzij betrokken sponsoren wederom beschikbaar zijn.

De prestaties van de Liempdse judoka's tijdens de competitie waren goed. Er werd flink gestreden om de felbegeerde punten, waarmee na zes competitierondes mooie bokalen gewonnen kunnen worden.

Op zondag vond na een welverdiende nachtrust het jaarlijkse instaptoernooi plaats. Clubs uit Sint-Oedenrode, Tilburg, Nuland, Oss, Grave en Oisterwijk streden hier om een podiumplaats. Judo Club Liempde nam deel met maar liefst 43 judoka's.

Eerste plaats: Faye Goossens, Desmond Tops, Nelson Tops, Kris Dolman, Mika van Weert,
Xavier Wantenaar, Migus Ribeiro, Yannick Wantenaar, Irene van Oijen, Tess Schoones, Xavi van Weert, Mees Koster, Joost van der Linden, Sil van Oirschot, Mats Canters, Senn Steenbakkers, Kasandra Wagenaars.
Tweede plaats: Cas de Wit, Gijs de Wit, Job Putmans, Bas Daverveld, Luc de Laat, Keira Kreijveld, Roy Kemps, Teun Franken.
Gedeelde derde plaats: Xander Kreeft, Mats van der Heeden, Mirte Jorritsma, Guus Zwijnenberg, Britt van Oirschot, Anouk Jorritsma, Max Bauer, Loyd de Laat, Anouk van der Mijden, Femke Jorritsma, Til Bauer, Eli Ronner, Lola Canters, Mike van der Mijden, Wil van Oirschot, Guus van der Loo, Vince Canters, Collin van Rooij.

Spannende eindfase indoorcompetitie L'Union

Boxtel - Het eerste viertal van L'Union deed goede zaken in de lopende 18 meter competitie. In Sint-Oedenrode behaalde het team vorige week dinsdag een eerste plaats en staat daardoor samen met Amicitia Schijndel en De Rozenjagers Eerde bovenaan in de hoogste klasse, de Ere-klasse.

Overdreven goed werd er niet geschoten door de teams, maar de 809 punten voor l'Union waren goed genoeg voor de tien bonuspunten. Adri van de Langenberg was de beste schutter met 274 punten, gevolgd door Henk Jegers met 272, Marchel Kluijtmans met 262 en Marc Verdaasdonk met 261 punten.

Ook het tweede viertal heeft nog zicht op het kampioenschap. Bij Landmans Unie te Schijndel sprokkelden ze 780 punten bij elkaar, goed voor de tweede plaats achter HBS Boxtel. Daarmee blijven zij koploper in de Klasse-A. De resultaten kwamen van Gerard van der Steen met 271, Martijn van de Broek met 257, Henri van de Broek met 252 en Paul Smolders met 239 punten. Reserve Frank van Grinsven behaalde 271, Ronald Tax kwam tot een score van 239 en Dick de Vries liet 189 punten noteren.

De jeugdschutters waren vorige week actief in Schijndel. Talent Jaap van Grinsven scoorde maar liefst 274 punten, Sam Spitters kwam tot een score van 232, Rick van de Broek tot 229, Jelt van de Langenberg tot 225 en Bouke van de Linde en Senn Steenbakkers tot 218 punten.

Verlies voor Blox na spannende vijfsetter

Boxtel - Zaterdag 7 november maakten de Heren 1 van volleybalvereniging Blox met een nogal wisselende wedstrijd hun tv-debuut. Dit was ook de eerste wedstrijd van Simon Smeulders na een lange blessure.

De eerste set kwam Havoc al op een kleine voorsprong, maar Blox kwam terug en het ging gelijk op. De passes kwamen niet lekker van de heren, waardoor zij weinig aanvalsdruk konden zetten. Blox verloor de eerste set op het nippertje met 23-25. De camera's van Omroep Dommelland legden alles vast en dus moest Blox daar wel bovenop komen. Dat gebeurde ook in de tweede set, toen er meer sprake was van een spel bij de heren. Daan van den Boer stond goed in de passes en was ook sterk in de aanval, Teun Smit was erg sterk aan het net.

Blox pakte de tweede set met een ruime stand van 25-15. De derde set liep iets stroever maar Blox kwam weer terug in het spel met goede 'stofzuigballen' van Thijmen van der Heijden en pakte ook de derde set met 25-23. De vierde set ging echter met 21-25 naar Havoc, waardoor alles aankwam op de vijfde en allesbeslissende set. De beide ploegen gingen gelijk op, maar uiteindelijk pakte Havoc de winst met 10-15.
Met een 2-3 stand in sets stapte Blox Heren 1 met opgegeven hoofd van het veld.

20 / 20

Donderdag 12 november

Dommelland presenteert film 'Zoektocht logeeradres Sinterklaas'
vanaf 7.00 uur, Ziggo Kanaal 47 of www.omroepdommelland.nl

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dommel Sportland met 50 jaar Tabitta
21.00 uur, Ziggo Kanaal 47 of www.omroepdommelland.nl


Vrijdag 13 november

Lampionnenoptocht Selissen
18.30 uur, Geitenwei, Selissen, Boxtel


Zaterdag 14 november2015

Speelfeest voor de jeugd georganiseerd door HCB'92
09.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vandaag Kookt… Herfst met Harry Hendriks
15.30 uur, Vandaag Kookt, Stationsplein 4, Boxtel

A capella dubbelconcert in Protestantse kerk Boxtel
20.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kwekdeuntjesfist
20.11 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Installatie graaf / gravin De Vivantjes
20.30 uur, Café Den Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Zondag 15 november

Handwerktentoonstelling en verkoop
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Bourgondische Eco- en Hippiemarkt
10.30 uur, Buurthuis Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Hobby & Crea Beurs
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Intocht Sinterklaas Boxtel
12.30 uur, Zwaansche Brug, Centrum, Boxtel

Najaarsconcert St. Petrus & St. Cecilia
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Intocht Sinterklaas Liempde
13.30 uur, Voormalig Raadhuis, Raadhuisplein 1, Liempde

'Boxtelse Ierse Sessie' voor iedereen
13.30 uur, B&B In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Live optreden van bluesrock band New Destination
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Maandag 16 november

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel


Dinsdag 17 november

Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 18 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmavond Kloosterhof 'Alles is familie'
19.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Gespreksavond 'Op de vlucht'
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kinderkleding en Speelgoedbeurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 19 november

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 21 november

Stapel op Sint
10.00 & 13.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Najaars-Bridgedrive van BC de Rots
12.30 uur, Gemeenschapshuis de Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dierenbingo
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Receptie Prins Carnaval Ploegersland
20.00 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Concert Brabants Bond
20.00 uur, Tijberzaal Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

Zondag 22 november

Crea Dag
10.30 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Verkiezing Jeugdprins / prinses Ploegersland
13.00 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vandaag Kookt… Rockband Stoke
15.30 uur, Vandaag Kookt, Stationsplein 4, Boxtel

Maandag 23 november

Excursie naar Essilor
08.30uur, Vertrek: parkeerterrein Liduinaziekenhuis, Liduinahof 35, Boxtel

Zing Smartlappen met het Dükerskoor
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 november

Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde