DeMooiBoxtelKrant

21 maart 2018

DeMooiBoxtelKrant 21 maart 2018


En we noemen hem Ferdi! Lente bij de Kinderboerderij

Ferdi kijkt vanaf zijn 'kraambed' toe hoe de bezoekers hem komen bewonderen. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - De lente is begonnen en hoewel dat aan het weer van de afgelopen week nog niet te merken was, deed het voorjaar bij De Kinderboerderij al zijn intrede. Vorige week maandag zette koe Fientje er haar eerste kalfje op de wereld.

Fientje's eerste bevalling was best een zware klus, zo laat beheerder Wim weten, maar gelukkig ging het met behulp van twee Cello-medewerkers uiteindelijk allemaal goed. Het gezonde stiertje mocht twee dagen na de geboorte voor de eerste keer naar buiten, zoals te zien was op de Facebook-pagina van MooiBoxtel. Daar werd ook een prijsvraag uitgeschreven om het beestje, door de medewerkers van De Kinderboerderij voorlopig 'Bertus' gedoopt, een naam te geven. Uit de vele reacties werd de suggestie van Manon Eltink Vlassak en haar dochters Saar en Floor gekozen: het stiertje kreeg de naam 'Ferdi'.

Obispo, bij zijn debuutwedstrijd voor Oranje 16-. Foto: Hans Verberk - www.boxteldigitaal.nl
Maria Boleij... (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot
...en Marijke van Beek (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes

Niet alleen het kalfje mocht voor het eerst van zijn leven de wei in, ook de drie hangbuikzwijntjes die zes weken geleden werden geboren mochten de buitenwereld verkennen. Zij keken het echter vanaf de deuropening wat afwachtend af, terwijl hun moeder zich meteen vergreep aan het verse gras. Even verderop liepen de zes geitjes die in de afgelopen weken geboren werden al dapper door de wei. Voor hen was het dan ook niet de eerste keer, zij mochten al eerder naar buiten.

Kraamvisite is van harte welkom bij de Kinderboerderij aan het Apollopad, die maandag tot en met vrijdag geopend is van 8.30 tot 16.30 uur en in het weekend van 14.00 tot 16.00 uur.

Heemkundepluim voor Heilig Bloedstichting

Boxtel - De Heemkundepluim, een jaarlijks door Heemkunde Boxtel uitgereikte wisselprijs voor het behoud van historisch erfgoed in onze gemeente, gaat dit jaar naar de Heilig Bloedstichting. De prijs werd dinsdagavond tijdens de Algemene Ledenvergadering van de heemkundevereniging uitgereikt aan een delegatie van de 'echte doeners' van de stichting: Marijke van Beek en Maria Boleij.

Het was de vierde keer dat de pluim werd vergeven. In 2015 kregen Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen van Villa Catherina de prijs. In 2016 was het pater Hans de Visser die het kunstwerk een jaar lang op zijn kast mocht zetten. En in 2017 werd de Heemkundepluim uitgereikt aan Museum Vekemans.

Een onafhankelijke jury doet een voordracht aan het Heemkundebestuur. Het bestuur geeft aan verheugd te zijn dat in 2018 de Pluim naar de Heilig Bloedstichting ging.

Boxtelaar Obispo debuteert in hoofdmacht PSV

Boxtel - Het jonge Boxtelse voetbaltalent Armando Obispo heeft zaterdagavond zijn opwachting gemaakt in de hoofdmacht van PSV. De Eindhovense ploeg speelde thuis tegen VVV. Obispo kwam vier minuten voor het einde van de wedstrijd in het veld met een stand van 3-0 in het voordeel van PSV, wat uiteindelijk ook de eindstand was.

Obispo staat nog enige tijd onder contract van PSV. In november vorig jaar tekende hij een vierjarig contract met een optie voor nog een jaar. Obispo was de afgelopen maanden de aanvoerder van Jong PSV en maakte daar goede vooruitgang liet hoofdtrainer Philip Cocu toen weten.

Foto: Familie Thijs

Mitchell in The Voice

Foto: Familie Thijs

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud 22 januari

Foto: Alzheimer Café

Alzheimer Café op 26 maart

Boxtel/Schijndel - Op maandag 26 maart is er weer een Alzheimer Café bij Restaurant Zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. De zaal is open vanaf 19.00 uur, het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur De toegang is gratis.

Thema dit keer is 'Kleinkinderen en dementie'. In de film 'Oma Lien' zijn kleindochter Christel (14) en haar oma Lien (84) te zien. Oma Lien heeft Alzheimer en raakt langzaam van de wereld vervreemd. Kleindochter Christel bezoekt haar oma twee keer per week, ondanks haar drukke leventje. Maar ze mist haar actieve en zorgzame oma van vroeger.
Meer informatie: Erna van Roosmalen (maatschappelijk werker) via 0411-634000 of Ineke Matheeuwsen (sociaalwerker/ouderenadviseur) via 0411-655899.

KBO-activiteiten

Donderdag 22 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 23 maart        Contactmiddag KBO wijk Lennisheuvel in De Orion met een optreden van cabaretgroep 'Tis aalt wa'        13.30
                        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 26 maart        Contactmiddag KBO wijk Centrum, in de Adelaar met een muzikaal optreden van het duo Mary Maas en Jan Bekers        13.30
Dinsdag 27 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Angelaschool ingang Baroniestraat        19.00 en 20.00
Elke donderdag        Nordic Walking vanaf de Markt        9.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 27 maart        Mindfit bij De Kloosterhof        9.00
Woensdag 28 maart        Keezavond bij De Kloosterhof        19.30

Collectes

t/m 24 maart        Reumafonds
25 t/m 31 maart        Stichting ZOA

Snelfietsroute Den Bosch-Eindhoven gaat nieuwe fase in

V.l.n.r. wethouder Van de Loo (gemeente Best), wethouder Hoskam (gemeente 's- Hertogenbosch), wethouder Van Wanrooij (gemeente Boxtel), wethouder Visscher (gemeente Eindhoven) en wethouder Potters (gemeente Vught). Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - In de oude raadzaal van het gemeentehuis werd woensdagochtend een intentieverklaring getekend tussen de gemeenten Best, Eindhoven, Den Bosch, Vught en Boxtel voor de aanleg van een snelfietsroute tussen Den Bosch en Eindhoven.

De volgende stap in het proces is de ontwikkeling van het voorkeurstracé: dat loopt van station Den Bosch langs de westzijde van Fort Isabella richting Vught. Door Boxtel wordt de Noord/Zuid-as gevolgd om vervolgens bij Ooijendonk weer parallel aan de A2 te lopen. Via de Oude Bosschebaan loopt de route vervolgens naar station Eindhoven.

De snelfietsroute is een lang gekoesterde wens van de verschillende gemeenten: in 2014 hebben zij samen met de Provincie Noord-Brabant binnen het programma 'Fiets in de Versnelling' een analyse uitgevoerd naar de meest kansrijke snelfietsroutes in de provincie. Het traject Den Bosch-Eindhoven behoort tot een van deze routes. Zo'n twee jaar geleden hebben de verschillende gemeenten samen met de provincie gekeken naar de mogelijke tracés. Drie daarvan zijn afgelopen jaar nader uitgewerkt. Op basis van de verzamelde informatie is de keuze voor het voorkeurstracé gemaakt.

Bestuursovereenkomst
Voor de realisatie van de snelfietsroute willen de deelnemende gemeenten uiteindelijk een overeenkomst afsluiten met de provincie Noord-Brabant. Deze bestuursovereenkomst moet leiden tot subsidie vanuit het provinciale programma 'Fiets in de Versnelling'.

De ontwikkeling van de fietsroute is echter nog niet in de fase dat een bestuursovereenkomst gesloten kan worden. Daarom is er gekozen om een tussenstap te maken richting de bestuursovereenkomst door het ondertekenen van de intentieovereenkomst.

'New Palace' maakt mogelijk plaats voor acht seniorenwoningen

Boxtel - Het college gaf deze week toestemming voor de bouw van acht koopwoningen voor senioren op de plek waar voorheen Chinees restaurant New Palace gevestigd was, mits ze in de juiste prijsklasse - de middeldure - vallen. De projectontwikkelaar, Helder Projectontwikkeling BV, was van plan er dure, levensloopbestendige woningen te realiseren, maar geeft aan de bouw daarvan niet rendabel te kunnen krijgen.

Helder Projectontwikkeling BV had een verzoek voor de bouw van acht levensloopbestendige woningen op de plaats waar de Chinees gevestigd was, ingediend bij de gemeente. Ook is er volgens woordvoerder Erik Donker vooraf overleg geweest, waarna de ontwikkeling van start ging. Het Boxtelse college gaf deze week echter te kennen dat de initiële plannen, met name vanwege het prijskaartje van de huizen, niet wenselijk blijken.

De projectontwikkelaar laat weten 'negatief verrast' te zijn door dit besluit. De plannen voor de levensloopbestendige woningen met twee bouwlagen zijn namelijk niet te realiseren voor een uiteindelijke verkoopprijs van minder dan 350.000 tot 400.000 euro per woning, geeft Donker aan.

In plaats van levensloopbestendige woningen worden nu seniorenwoningen met één bouwlaag gerealiseerd aan de Schijndelseweg. Donker geeft aan dat daarmee de bouwplannen in feite wat versimpeld zijn. Daarmee zou de koopprijs meer richting de 275.000 euro of lager, het bedrag dat valt onder het middeldure koopsegment, moeten gaan. Het aantal van acht woningen zal niet veranderen. De projectontwikkelaar geeft aan direct met de nieuwe plannen van start te gaan.

Voorwaardelijke celstraf voor bedreiging Boxtelse ambtenaren op sociale media

Boxtel - De afgelopen twee maanden werden burgemeester Mark Buijs, wethouder Marusjka Lestrade en een politieagent ernstig bedreigd op sociale media. Een man werd daarvoor opgepakt. Hij is deze week veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden, een taakstraf van 60 uur en een contactverbod met de agent en politici die hij bedreigde. Ook staat de bedreiger onder toezicht van de reclassering en wordt hem de komende 2 jaar de toegang tot het Boxtelse politiebureau en gemeentehuis ontzegd. "Met het doen van aangifte wilden we een duidelijk signaal afgeven", aldus de burgemeester. "Je blijft met je poten van onze mensen af!"

In een bijeenkomst voor de pers gaf de burgemeester aan dat de doodsbedreigingen aan onder meer zijn adres van zeer serieuze aard waren. Buijs constateert dat binnen de muren van het gemeentehuis meerdere bedreigingen per jaar binnenkomen en wil met het doen van aangifte en door daarmee nu naar buiten te treden een duidelijk signaal afgeven. Hij hoopt dat door het doen van aangifte ook andere ambtenaren die bedreigd worden daarmee naar de politie stappen.

"Sommige brutale mensen hebben het idee dat zij de halve wereld hebben", aldus Buijs. "Daarom ben ik blij dat het Openbaar Ministerie deze man nu aangepakt heeft." Ook Erik Wanders, teamchef van het politieteam Meierij schoof bij de bijeenkomst aan. Zijn woorden waren van soortgelijke strekking: "Dit soort bedreigingen hebben een sterk ondermijnend karakter voor de democratie. Als je geen aangifte zou doen, wordt het steeds erger. Er is dan geen enkele grens meer."

De straf die de bedreiger kreeg opgelegd heeft gevolgen voor zijn contacten met de politie en de gemeente Boxtel. Toch is het de veroordeelde niet geheel verboden contact te leggen met deze instanties. Bijvoorbeeld voor het doen van aangiftes, of het aanvragen van een uitkering 'zijn omleidingen gelegd', zoals Buijs het verwoordt. Wat hem betreft is met de veroordeling de kous af: "wij geloven in het systeem". Hij voegt daaraan toe dat, ondanks de vele zegeningen die sociale media met zich meebrengen, hij ook op internet een soort volkstribunalen ziet ontstaan.

Campagne 'Rondkomen' tegen armoede van start

Boxtel - Gemeente Boxtel trapt deze week een nieuwe campagne tegen armoede af. Vooral het niet-gebruik van verschillende regelingen wordt daarbij aangepakt. Veel mensen maken volgens wethouder Eric van den Broek geen gebruik van deze regelingen omdat ze er geen weet van hebben, of vanwege het stigma dat er aan armoede kleeft. Zelf spreekt de wethouder daarom ook liever van 'mensen die moeite hebben om rond te komen'.

In het kader van de campagne 'Rondkomen' heeft de gemeente een flinke hoeveelheid folders, flyers en posters laten drukken die de komende weken verspreid zullen worden. Specifieke aandacht gaat naar de niet-Westerse doelgroep en laaggeletterden omdat zij vaak moeite hebben de juiste weg naar financiële hulpverlening te vinden.

Met die reden was wethouder Van den Broek de afgelopen week op bezoek bij de moskee op Hoogheem om daar met het moskeebestuur te praten. De wethouder geeft aan dat hij nog geen besluit heeft genomen of het campagnemateriaal ook in andere talen dan enkel het Nederlands beschikbaar komt, hoewel de voorkeur, ook met het oog op integratie, wat hem betreft ligt bij onze eigen taal.

Naast het actief benaderen vanuit de gemeente, zijn er ook afspraken gemaakt met diverse clubs en verenigingen in de gemeente om sluimerende armoede te constateren. Als leden van een sportvereniging bijvoorbeeld keer op keer te laat zijn met betalen van de contributie kan dat wijzen op geldproblemen. Ook de Voedselbank, de Vincentiusvereniging en Stichting Leergeld doen mee met de campagne, waarover meer te vinden is op de speciale themasite www.boxtel.nl/rondkomen.

MOVE'31 moet 'een aantal stapjes maken' in oplossing verkeersproblemen Baroniestraat

Boxtel - Aan de Baroniestraat in Boxtel hoopt de gemeente 'een aantal stapjes te kunnen maken' met het verkeersplan MOVE'31. Het gemeentebestuur geeft dit aan naar aanleiding van vragen van PvdA/GroenLinks over de leefbaarheid met betrekking tot het drukke verkeer in de straat. Zo wordt onderzocht of bijvoorbeeld fietsverkeer en voetgangers in de straat voorrang moeten krijgen ten opzichte van gemotoriseerd verkeer.

In beantwoording van de vragen van PvdA/GroenLinks geeft het college aan in het verkeersplan MOVE'31 een geluidsmilieu-kaart, met betrekking tot geluidsoverlast en een verkeersmilieu-kaart wat betreft de luchtkwaliteit op te stellen. Op dit moment is dat echter nog niet aan de orde. Ook op de suggestie van PvdA/GL om de straat tot een 30-kilometerzone of eenrichtingsverkeer te maken, gaat het college nog niet in.

Wel geeft het college aan, anders dan de vragen van PvdA/GL deden vermoeden, dat de normen wat betreft de uitstoot van fijnstof niet worden overschreden en er dus ook geen maatregelen getroffen worden. Ook laat de gemeente weten nog geen oplossing te hebben voor de vermindering van de uitstoot van fijnstof. De verwachting van het college is dat zodra de fietstunnel in de Tongersestraat gerealiseerd is, de verkeersstroom in de Baroniestraat ook zal afnemen. Promotie van het fietsgebruik zou dit effect kunnen versterken, besluit het college.

De lente was niet alleen te vinden bij de Kinderboerderij (pagina 1), maar ook bij MUBO (Museum Boxtel). Daar werden, ondanks de ijzige kou en de natte sneeuw, paastakken uitgedeeld voor de Palmpaasoptocht van komende zondag. Later op de middag konden de kinderen hun tak versieren. Foto: Jan van der Steen

Lente dient zich aan
Palmpaastakken maken bij MUBO en bomen planten in Liempde

fotobijschrift Boomfeestdag

Foto: Cock Stam

Enkele tientallen leerlingen van basisschool de Oversteek plantten woensdag samen met wethouder Peter Van de Wiel in het kader van de Nationale Boomfeestdag een aantal bomen op het perceel van Eric en Serge Schellekens aan de Liempdse Sortestraat. De broers maken hun perceel natuurvriendelijk met de aanplanting van eerder genoemde bomen, maar ook een amfibieënpoel. Die zal later, met medewerking van leerlingen van het praktijkonderwijs van het Baanderherencollege in Boxtel gerealiseerd worden.

Aanmelden voor het zevende Liemps Kunstpad

Liempde - De zevende editie van het Liemps Kunstpad vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 mei. Tijdens dit tweejaarlijks evenement kunnen belangstellenden kunstwerken bekijken van diverse Liempdenaren, die op creatieve wijze bezig zijn met tekenen, schilderen of andere kunstvormen. De organisatie is in handen van Kunstgroep Liempde.

Het is de bedoeling dat het publiek de kunstwerken zoveel mogelijk bij de makers thuis of in hun atelier kan komen bekijken. Op een aantal adressen zullen echter ook werken van meerdere kunstenaars te zien zijn. Net als bij de eerdere edities van het Liemps Kunstpad zal er te zijner tijd een plattegrond beschikbaar komen met daarop de te bezoeken adressen.

Tijdens het zesde Liemps Kunstpad in 2016 konden veertien adressen bezocht worden waar het werk van meer dan 24 amateur- en beroepskunstenaars te bewonderen was. Honderden belangstellenden maakten hiervan gebruik.

In Liempde wonende of werkende kunstenaars die mee willen doen aan het Liemps Kunstpad 2018 kunnen zich vóór 25 maart 2018 aanmelden door contact op te nemen met Jan Verhoeven, Keefheuvel 66 in Liempde, 0411-632124 of via de website www.liemps-kunstpad.nl of per e-mail info@liemps-kunstpad.nl.

Deelnemers worden zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor de vergadering over het Liemps Kunstpad 2018 op 25 maart.

Lezing over Romeinen in Het Groene Woud

Boxtel - Historicus Dirk Paagman en geograaf Sjors van de Greef geven op zondag 25 maart om 11.15 uur een lezing over de aanwezigheid van de Romeinen in Het Groene Woud zo'n 1900 jaar geleden. In de duo-presentatie gaat Paagman vóór de pauze in op het historische deel en Sjors van de Greef ná de pauze op het geografische deel. Als scriptschrijvers van de film 'Romeinen in Het Groene Woud' zijn beiden als geen ander in staat de geschiedenis van de Romeinen te vertellen. Het is de eerste lezing van een tweeluik over 'Het Groene Woud Vroeger en NU'.

Dirk Paagman en Sjors van de Greef hebben twee verhalen die naadloos in elkaar overlopen. Paagman vertelt de geschiedenis in termen van waarom, hoe en wanneer de Romeinen zich in ons gebied manifesteerden en geograaf Van de Greef geeft antwoord op vragen als: 'waar hebben de Romeinen zich gevestigd?' en 'waarom daar precies?' Het Groene Woud is het gebied tussen de stedendriehoek Den Bosch, Eindhoven en Tilburg en staat sinds 2004 te boek als Nationaal Landschap. In de Romeinse tijd, zo'n 1900 jaar geleden, heette dit gebied Bello Gallica en waren de Romeinen er merkbaar aanwezig. Dat is gebleken uit vondsten in bijvoorbeeld Esch, Gemonde, Lennisheuvel, Schijndel, Halder en Vught.

Paagman en Van de Greef zijn beiden geboren en getogen in Schijndel en geven les op het Maurick College in Vught, Paagman als docent geschiedenis en Van de Greef als docent aardrijkskunde.

De tweede lezing in het tweeluik 'Het Groene Woud Vroeger en NU' vindt plaats op 8 april, gaat over Het Groene Woud van nu en wordt verzorgd door natuurbeschermer en oud-wethouder van Boxtel Ger van den Oetelaar.

De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en er is koffie/thee verkrijgbaar. Tijdens de lezing is ook een koffie-/theepauze ingelast. De lezing duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen is 5 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Paaseieren zoeken bij B-Town

Boxtel - Jongeren in een leeftijd van 12 tot en met 27 jaar oud kunnen op vrijdag 30 maart paaseieren zoeken in Jongerencentrum B-Town. Het startschot wordt om 20.00 uur gegeven. Meedoen is gratis.

Van 19.30 tot 22.00 uur is B-Town eveneens geopend met het evenement Plug&Play waarbij je gezellig kan komen kletsen, muziek luisteren of een spelletje spelen.

Tweede Paasdag paaseieren zoeken op de Geitenwei

Boxtel - Kinderen tot 8 jaar oud kunnen maandag 2 april, Tweede Paasdag, vanaf 10.00 uur paaseieren zoeken over een uitgezet parcours op en rond de Geitenwei. De jongste kinderen tot 5 jaar zoeken binnen de Geitenwei, kinderen van 5 tot 8 jaar rondom het terrein. Het paaseieren zoeken duurt tot 12.00 uur. De speurtocht is gratis toegankelijk.

Na het eieren zoeken mogen de kinderen zich uitleven in de knutselruimte. Deze keer worden ook gouden en zilveren eieren verstopt waar een prijsje mee gewonnen kan worden. Tijdens het eieren zoeken is ook de paashaas aanwezig die voor de kinderen een traktatie bij zich heeft. Uiteraard zijn ouders en grootouders ook welkom. Meer informatie is te krijgen via ankymoonen@hotmail.com.

Lezing over Liempdse boerderijen

Liempde - Wilbert Steenbakkers, auteur van het boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuren - Historisch onderzoek naar boerderijen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde', geeft maandag 26 maart een lezing over de boerderijen uit dat boek. De lezing vindt plaats in D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde, aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

Tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt op 25 maart weer haar maandelijkse tweedehandsmarkt bij Gemeenschapshuis De Rots. De markt is open van 13.00 tot 16.00 uur.

De entree voor de markt is 1 euro per persoon, tijdens het laatste uur is de entree 0,50 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Tijdens de tweedehandsmarkt is in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 een kop koffie, een drankje of een snack verkrijgbaar.

Leerlingenpresentatie MuzeBox en Gildenbondsharmonie

Boxtel - De leerlingen van MuzeBox en de Gildenbondsharmonie geven komende zondag een leerlingenpresentatie op de Angelaschool, Baroniestraat 41, Boxtel. De presentatie start om 12.00 uur.

Bijna alle instrumenten komen bij de presentatie aan bod. Leerlingen van jong tot oud en van allerlei niveaus zullen te horen en te zien zijn, en ook zijn er drie optredens van de dansleerlingen van MuzeBox te bewonderen. Het programma wordt afgesloten door een optreden van de jeugdafdeling van de Gildenbondsharmonie.

Na afloop is er voor alle bezoekers de mogelijkheid verschillende instrumenten uit te proberen en gratis proeflessen af te spreken.

Het boek telt bijna 300 pagina's en behandelt 27 bijzondere boerderijen en schuren in de gemeente Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Het is die avond ook te koop.

Voorbereiden op de vakantie

Het is alweer bijna eind maart en de vakantieperiodes staan voor de deur. Na de kou van de afgelopen dagen kijken de meesten van ons uit naar de warmte van de zomer. De caravan wordt weer uit de winterstalling gehaald en klaar gemaakt voor de komende (korte) vakanties. Het huis van steen wordt vervangen door een tijdelijke woning van polyester en hout. De telefoons, laptops, bankpassen en andere elektronische apparaten gaan natuurlijk gewoon mee op vakantie en worden dan veilig opgeborgen in een kastje in de caravan. Maar is dat wel zo veilig?
Het gemiddelde slot van een caravan is vaak niet veel beter dan de sloten op een speelgoedschatkistje voor kinderen. De ramen zijn meestal met een plastic beugeltje dichtgemaakt en vormen geen enkele belemmering voor een kruimeldief. Vanwege de gebruikte materialen, de caravan moet qua gewicht zo licht mogelijk blijven, zijn er weinig mogelijkheden de caravan goed af te sluiten. Ondanks de slechte sloten laten veel mensen toch veel waardevolle spullen achter in de caravan als ze weggaan. Het opbergen in een kastje of ze onder de matras leggen heeft niet zo veel zin. Zelfs een niet professionele inbreker weet waar hij moet zoeken en hij zal jullie spullen dan ook vaak snel hebben gevonden. Zorg er daarom voor dat je een goed kluisje in je caravan plaatst. Koop er niet een bij een doe-het-zelfzaak want deze zijn meestal vrij eenvoudig te openen. Als je investeert in een kluisje, koop dan een goede. Om de drempel wat lager te maken kunnen lezers van DeMooiBoxtelKrant tijdelijk een goede kluis kopen met 15% voorjaarskorting. Wil je meer weten, neem dan gerust contact met mij op via de mail: info@topsecurityadvies.nl of bel met 06-38743303.

Heb je al gestemd vandaag? Vergeet ook niet om je stem uit te brengen voor het raadgevend referendum over de 'sleepwet'. Ikzelf ben ondanks al mijn veiligheidsgevoel en als voorstander van meer controle toch tegenstander van deze nieuwe wet. Deze wet gaat verder dan 'Big Brother is watching you'. De wet geeft de veiligheidsdiensten de mogelijkheid om zonder aanleiding je computer of telefoon te hacken en informatie die ze aantreffen ongefilterd door te spelen naar andere buitenlandse veiligheidsdiensten. Heb je op Facebook toevallig je favoriete coffeeshop geliked vanwege de lekkere koffie en goede service, dan kan dit nare gevolgen hebben. Mocht de informatie op jouw computer namelijk bij bijvoorbeeld de Amerikaanse inlichtingendiensten terechtkomen, dan kunnen zij mogelijk andere associaties geven aan het woord coffeeshop en denken dat je een frequent (soft)drugsgebruiker bent. Dit is dan genoeg reden om je de toegang tot het land te ontzeggen. Het klinkt misschien wat vergezocht en onwerkelijk, maar de wet is zo onduidelijk dat niemand precies weet wat allemaal mogelijk is.

O ja, en dan nog dit. Komend weekeinde gaat de zomertijd weer in. Het is voorjaar dus de klok gaat vooruit. Denk, als het al niet automatisch gaat, aan het instellen van je apparaten.

Romijn Conen (51) is Boxtelse 'cultuurverbinder'

Boxtel - Romijn Conen (51) is de Boxtelse cultuurverbinder. Dit maakte wethouder Marusjka Lestrade maandagochtend aan de pers bekend. Conen werd gekozen uit 63 kandidaten die reageerden op de vacature. Uiteindelijk werden vier daarvan uitgenodigd op een sollicitatiegesprek met een speciaal voor deze taak samengestelde commissie. Die werd gevormd door Liesbeth Janssen van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC), de Boxtelse danseres Lotte Timmermans, ambtenaar Astrid Kraal en directrice van de stadsbibliotheek in Den Bosch Nan van Schendel.

"Het is een jongetje geworden." Met deze knipoog naar de voorliefde van de wethouder voor meer vrouwen op de werkvloer stelde Conen zichzelf maandagochtend voor aan de aanwezige pers. Hij is eerder al betrokken geweest bij het opzetten van de Makerskamer Forofiet in Boxtel en dus ook bekend met het culturele klimaat binnen onze gemeente. Ook was hij betrokken bij het Makershuis in Den Bosch. In zijn rol als acteur was hij te zien in diverse theaterproducties, reclames en series, zoals de rol die hij speelde in Flikken Maastricht.

Conen moest eind 2015 noodgedwongen zijn carrière als acteur stoppen vanwege een herseninfarct, waarvan hij nog steeds hinder ondervindt. Toch staat de kersverse cultuurverbinder te popelen om aan de slag te gaan. "De helft van mijn lichaam doet het maar een beetje, maar het hoofd doet het 100 procent."

De cultuurverbinder ziet voor zichzelf een pioniersrol in het Boxtelse culturele landschap weggelegd. "Dat was ik in Den Bosch bij het Makershuis en dat gevoel is nu weer wakker", geeft Conen aan. In Boxtel zal hij voortborduren op het veldwerk dat kwartiermaker Vincent Koreman al deed: zoeken op welke vlakken de cultuurverbinder als eerste aan de slag moet.

Volgens de wethouder is een cultuurverbinder noodzakelijk geworden als sluitstuk van een bezuinigingspakket van ruim 6 ton op het totale budget voor kunst en cultuur van zo'n 3,5 miljoen euro. Vanuit de gemeenteraad kreeg Lestrade de opdracht mee om cultuur ook bij verschillende doelgroepen te brengen die voorheen niet bereikt werden. Zo ontstond het idee voor een dorps-/stadskunstenaar. Die naam werd omgedoopt tot 'cultuurverbinder' en het idee werd uiteindelijk omarmd door een meerderheid van de gemeenteraad.

Lestrade geeft aan dat Conen in feite het beste uit twee werelden is. Hij komt weliswaar niet uit onze gemeente en heeft zodoende ook de gewenste afstand van het culturele wereldje binnen onze gemeente, maar hij is wel een tijd werkzaam geweest in 'het Boxtelse' en weet daarom wel wat er speelt op cultureel gebied. Bovendien woont de cultuurverbinder niet ver van Boxtel, in Berlicum, en krijgt hij dus het nodige mee uit onze gemeente.

Uit een peiling die wij hielden blijkt dat de cultuurverbinder nog niet op veel steun van de Boxtelse bevolking kon rekenen. Veel inwoners noemen de aanstelling, die alles bij elkaar zo'n 40.000 euro kost, geldverspilling. Conen zelf reageert koel op de kritiek op zijn functie: "die zal per persoon anders zijn. Ik wil in eerste instantie horen wat Boxtelaren beweegt en hoe ik hen 'cultureel' kan helpen." Toch lijkt 'Boxtel' nog niet overtuigd, gezien de reacties op zijn aanstelling. Aan Conen de taak te bewijzen dat zij het bij het verkeerde eind hebben.

Kunstwerken Henk Visch terug in Boxtel

Een van de werken van Visch, die geexposeerd werden in Het Noordbrabants Museum. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De werken van kunstenaar Henk Visch die de gemeente tijdens de verbouwing van het gemeentehuis had uitgeleend aan Het Noordbrabants Museum keerden dinsdag terug naar Boxtel. Het gaat om zes tekeningen en een beeld, met de toepasselijke naam 'Aankomst'.

Visch is een gerenommeerd kunstenaar die onder meer beelden, schetsen en tekeningen maakte. Hij was in de jaren 70 en 80 actief in Boxtel, waar hij diverse tekeningen en etsen maakte. De gemeente Boxtel is in het bezit van een aantal werken van Visch, waarvoor tijdens de verbouwing van het gemeentehuis geen plaats was. Daarom werden de werken in 2015 voor een periode van twee jaar in bruikleen gegeven aan Het Noordbrabants Museum. Die periode werd uiteindelijk drie jaar.

De nieuwe cultuurverbinder, Romijn Conen (51). Foto: Sander van Kasteren

De bruikleen leverde de complimenten op van het museum. "In de voorbije periode hebben meer dan 750.000 bezoekers de werken gezien en bewonderd", laat het museum in een brief aan de gemeente weten. Omdat Boxtel vele kunstwerken in opslag heeft wordt intern nagedacht over andere, soortgelijke samenwerkingen met musea. Volgens Lestrade gaat het om honderden kunstwerken: "Wij zijn in overleg met het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur over wat we daarmee gaan doen." Ook het 'eigen', Boxtelse museum MUBO heeft interesse getoond een deel van de kunst tentoon te stellen.

Boxtel laat twee apps voor straatkunst ontwikkelen

Boxtel - Nog dit jaar komt Boxtel met twee apps die het vinden van kunst in de openbare ruimte moeten vergemakkelijken. Eén app voor de zestien gedichten in de openbare ruimte en één voor het vinden van de ruim tachtig kunstwerken die onze gemeente rijk is. Dit kondigde wethouder Marusjka Lestrade woensdag aan.

De apps worden ontwikkeld met medewerking van het BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur) en zullen, naast de locaties van alle kunstwerken, ook extra informatie weergeven over de kunstuitingen. "Het mooie van zo'n app is", legt de wethouder uit, "dat je hem er even bij kunt pakken en kunt kijken welke kunst er in de buurt is." Op die manier hoopt Lestrade dat bezoekers van Boxtel meer oog krijgen voor de vele kunstwerken in openbare ruimte die onze gemeente rijk is.

Lestrade benadrukt dat de apps een uitbreiding zijn op de fiets- en wandelroutes die nu al bij onder meer het VVV-kantoor verkrijgbaar zijn. Daarnaast geeft zij aan dat met name het aantal gedichten in de openbare ruimte de komende tijd naar verwachting nog flink zal uitbreiden.

Kosten voor de ontwikkeling en het onderhoud voor een periode van drie jaar van de apps bedragen 4.000 euro.

6 / 16

Foto: Rini van Oirschot

Rechterstraat 42-44

Twee tweelaags winkelwoonhuizen, gebouwd tussen 1850 en 1900 waarin thans Miller & Monroe gevestigd is. Rond de eeuwwisseling (19e-20e) had H. Crols er een werkplaats en een pakhuis. Begin 20e eeuw vestigde er de elektrozaak van Van den Brekel.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Bijzondere les voor klas van juf Marjolein

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Deze week gaat juf Marjolien van Santvoort, die nu 36 weken zwanger is, met zwangerschapsverlof. En daarom trakteerde zij haar leerlingen van groep 6 van de Vorsenpoel afgelopen woensdag op een wel heel bijzondere les. Daarvoor kwam haar verloskundige, Marloes van Verloskundigepraktijk Midden Brabant mee naar school. Zij leerde de kinderen van alles over zwangerschap, het krijgen van een baby en het beroep van verloskundige. En ze had haar echoapparaat meegenomen om de klas het hartje van de baby te laten horen.

Dit is de tweede zwangerschap voor juf Marjolein. Toen zij in verwachting was van haar dochter Nora gaf ze les in groep 8 en nam ze de hele klas mee naar de verloskundige om de echo te zien. Heel leuk, aldus de juf, maar ook heel druk. Daarom vroeg ze haar verloskundige Marloes om deze keer naar haar klas toe te komen. En zo begon de schooldag voor groep 6 woensdagochtend wel heel speciaal.

In de klas wordt Marloes bestookt met vragen. Zo wil Marleen weten hoe zwaar een baby kan worden, terwijl Aijden en Stan zich juist afvragen hoe dik de moeder kan worden. Marly vraagt hoe de navelstreng in de buik komt en Giovinci is benieuwd hoe het kan dat er ook tweelingen zijn. Als een leerling vertelt over iemand die eerst een zesling en toen een tweeling kreeg, slaken Stijn en Maxim een diepe zucht: "ik wil echt geen acht kinderen!"

De vingers vliegen constant de lucht in. Marloes neemt de tijd om elke vraag te beantwoorden en naar elk verhaal te luisteren. Als Djoeke vraagt waarom een baby krijgen pijn doet, put juf Marjolein, die al een dochtertje heeft, uit haar eigen ervaring. "Tijdens de bevalling had ik wel pijn, maar toen Nora op mijn buik lag was ik dat meteen vergeten. De pijn duurt maar even en je hebt je kindje voor het leven." "Mooi gezegd juffrouw", wordt er geroepen en de hele klas begint te klappen.

En dan is het tijd om te luisteren naar het hartje van de baby. Marloes tekent een baby op de buik van juf Marjolein om te laten zien hoe het kleine meisje, want dat heeft de juf al verklapt, daarin opgekruld zit. Marloes beweegt het echoapparaat over Marjoleins buik en moet goed zoeken, maar dan klinkt toch echt een heel snel hartslagje. Heel even is iedereen muisstil in de klas. "Wat een herrie!" roept een van de kinderen enthousiast. En dan wordt er weer druk door elkaar gekletst.

Junior Kinderkleding viert 12,5-jarig jubileum

Boxtel – Kinderkledingwinkel Junior viert het komend weekend haar 12,5-jarig jubileum met verschillende leuke acties, zoals iets lekkers voor de kinderen, de mogelijkheid glittertattoo's te laten zetten en een loterij waaraan alle klanten mee kunnen doen en waarbij verschillende merkkleding te winnen valt. Bovendien is er zondag 25 maart een fotograaf in de winkel aanwezig, zodat kinderen zich kosteloos kunnen laten vereeuwigen in hun nieuwe kleding.

Junior Kinderkleding zelf bestaat al een aantal jaren langer maar ondernemer Daniëlle Pennings 'smokkelde' een beetje met het jubileum: ze nam de kledingwinkel 12,5 jaar geleden over en viert dat nu dus uitbundig.

Junior was in die begindagen gevestigd in de Stationsstraat. Al snel groeide de zaak echter uit het smalle pand daar. "Je kon er, bij wijze van spreken, met een kinderwagen niet keren", lacht Pennings. Ze verhuisde de zaak, waarin haar man Alexander haar sinds 2011 vergezelt, zo'n drie jaar geleden daarom naar de Croonpassage. Daar runnen Daniëlle en Alexander met veel plezier hun winkel.

Dat plezier, maar ook de aandacht voor hun klanten, was één van de redenen waarom Junior Kinderkleding in 2016 ook in de finale van de Boxtelse Ondernemers Trofee stond. 'Een leuke ervaring', noemen Alexander en Daniëlle die deelname.

Het 12,5-jarig jubileum betekent dat al afscheid is genomen van de eerste generatie klantjes. Junior Kinderkleding verkoopt namelijk kleding voor 0- tot 14-jarigen. Helemaal weg zijn die bezoekers echter niet. "Wij zien nu al zo nu en dan jonge ouders die hier vroeger zelf voor kleding kwamen, langskomen voor kleding voor hun kinderen", schetst Daniëlle de verschuiving van haar klantenkring.

In de afgelopen 12,5 jaar is het nodige veranderd, vooral op digitaal gebied. Dat is te merken in de winkel, bijvoorbeeld door het invoeren van een webshop, maar ook aan de klanten. Waren het 12,5 jaar terug ouders die met hun kroost nieuwe kleding kwamen zoeken, tegenwoordig komen kinderen zelf met papa of mama langs omdat ze de kleding van hun idool op sociale media willen hebben. Zo verkoopt Junior als een van de weinige zaken in de regio het merk 'NIK&NIK', van model en actrice Nikkie Plessen, maar is er ook een ruime keuze uit andere merken. "Voor iedere portemonnee hebben wij wat", geeft Alexander aan.

Junior Kinderkleding viert haar jubileum met verschillende festiviteiten tijdens een feestweekend dat loopt van vrijdag 23, tot en met zondag 25 maart. Je vindt de winkel aan de Croonpassage 39 in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.juniorboxtel.nl.

Arbeidsmigranten 'als haringen in een ton' in rijtjeshuis doorn in het oog Boxtelse politiek

Boxtel - Tien, of soms wel meer arbeidsmigranten die gehuisvest worden in een rijtjeshuis. In de wijk Boxtel Oost gebeurt het, volgens de fracties van Combinatie95 en SP. Wijkbewoners trokken bij de politiek aan de bel, wat leidde tot raadsvragen over de huisvesting van arbeidsmigranten en de daarmee gepaard gaande overlast. De partijen vragen het gemeentebestuur nu om een oplossing.

De fractie van Combinatie95 constateert dat veel koophuizen opgekocht worden door investeerders, waartegen particulieren vaak niet kunnen opbieden. Dit leidt volgens de partij tot een verstoorde huizenmarkt. Dat de huizen vervolgens veelal volgestopt worden met de goedkope arbeidskrachten uit het buitenland, of soms studenten, is Combinatie95 een doorn in het oog. "Maar ook de groep arbeidsmigranten wordt tekort gedaan door ze als haringen in een ton te huisvesten", stelt de fractie in de brief aan het college.

De SP-fractie is specifieker: de vragen die zij aan het college stelden gaan over de bewoners van het huis aan de Monteverdistraat 18. Er zouden arbeidsmigranten wonen die geluids- en stankoverlast veroorzaken en het zou er 's nachts een komen en gaan van personen zijn. Ook zouden de bewoners rookoverlast veroorzaken en zouden er grote muizen in de tuin lopen. Vooral in het weekend zouden de bewoners overlast veroorzaken. De SP-fractie vraagt zich af of er een limiet zit aan het aantal arbeidsmigranten dat in één huis woont.

Zowel de SP als Combinatie95 vraagt zich af aan welke regels een dergelijke huisvesting voor arbeidsmigranten moet voldoen. Daarbij is de SP-fractie benieuwd naar wie de eigenaar van de woning aan de Monteverdistraat is en via welk uitzendbureau de bewoners werkzaam zijn. Ook is voor de socialisten onbekend of de bewoners geregistreerd staan bij de gemeente.

Een mogelijke oplossing die Combinatie95 aandraagt is een speciale verordening op groepshuisvesting, waardoor huiseigenaren beperkt worden wat betreft het huisvesten van groepen bewoners. De fractie roept het college op met spoed te onderzoeken hoe de problemen met de huisvesting opgelost kunnen worden. Ook vraagt Combinatie95 het college de eventuele oplossing voor te leggen aan de raad, zodat ook de lokale volksvertegenwoordiging zich erover kan buigen. Dat wordt wel pas op zijn vroegst enkele weken na de verkiezingen als een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is.

Foto: FYSIO-TEAM

Zindelijk worden gaat vanzelf, toch?

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Anouk Kappen, onze bekkenfysiotherapeute, richt zich tegenwoordig ook op kinderen…

Mijn kinderen zijn allebei rond hun derde zindelijk geworden. Beiden toonden helemaal geen interesse in het potje of de wc, maar toen de leeftijd van drie jaar bereikt was vond met name ik het wel tijd worden om ermee aan de slag te gaan. Ze moeten nu eenmaal zindelijk zijn als ze naar school gaan en wie weet hoe lang het duurt voordat het ze lukt om hun plas en poep op een potje of wc te doen. Dus ik voelde de druk. Vooral mijn dochtertje vond poepen op de wc heel erg eng en wilde dit veel liever in een luier doen. Als ouder word je niet geleerd hoe je je kinderen zindelijk moet maken en ik was echt zoekende naar een goede manier om de angst bij mijn dochter weg te nemen.

Kinderen worden meestal zindelijk tussen de twee en vier jaar. Daarvoor moeten ze aandrang kunnen voelen en snappen dat het op een potje of wc moet gebeuren.

Soms verloopt het zindelijk worden niet soepel of zijn er klachten die het proces van zindelijkheid tegenwerken, zoals niet goed leegplassen, blaasontstekingen, heel vaak moeten plassen, ongelukjes/urineverlies, bedplassen, maar ook klachten bij de ontlasting zoals pijn, angst, obstipatie en ontlastingsverlies.

We leven tegenwoordig in een prestatiegerichte maatschappij, waarbij je als ouder wordt beoordeeld op hoe goed je kind het doet op school, op sport, maar ook hoe snel ze kunnen kruipen, lopen, fietsen én zindelijk zijn. Als een kind een vertraagde zindelijkheid heeft dan voelt dat vaak als falen voor ouders, terwijl klachten rondom de zindelijkheid vaak worden veroorzaakt door een probleem in functioneren van de blaas, darmen en/of bekkenbodemspieren.

Kinderen moeten zindelijk zijn als ze vier jaar oud zijn, omdat basisscholen kinderen hierbij niet helpen en ouders naar school moeten komen om luiers of vieze broeken te verschonen. Dit heeft een enorme impact op het kind maar ook op het hele gezin. 25-30% van de vierjarigen is niet zindelijk als ze naar school gaan.

Niet veel mensen weten dat hiervoor hulp is in de vorm van kinderbekkenfysiotherapie en dat deze zorg ook vergoed wordt. Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een bekkenfysiotherapeut of een kinderfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd met een post-HBO opleiding van één jaar, gericht op het behandelen van kinderen met plas- en/of poepproblemen of klachten in het buik- en bekkenbodemgebied.
In september jl. ben ik gestart met deze opleiding om als bekkenfysiotherapeut, naast de volwassenen, ook kinderen te kunnen helpen. Inmiddels ben ik gestart met het behandelen van deze klachten bij kinderen, een nieuwe doelgroep en hele leuke uitdaging!

Behandeling zal altijd op verwijzing van de huisarts, kinderarts of specialist gebeuren.

Anouk Kappen
NVFB Geregistreerd bekkenfysiotherapeut
Kinderbekkenfysiotherapeut i.o.

FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl

9 / 16

Mitchell laat drie stoelen draaien bij The Voice Kids Boxtels zangtalent kiest voor team Ali B

Mitchell tijdens een optreden in Boxtel. (Foto: Natasja Thijs) Foto: Natasja Thijs

Boxtel - Daar stond hij dan, vrijdagavond, bij The Blind Auditions van The Voice Kids 2018. De Boxtelse Mitchell Thijs (12) gaf een spetterend optreden, waarvoor Ilse DeLange al snel haar stoel liet draaien. Tegen het eind van zijn swingende performance draaiden ook Douwe Bob en Ali B. Het jonge zangtalent koos uiteindelijk voor die laatste als zijn zangcoach. Met team Ali B gaat hij de strijd aan met de andere kandidaten om de winnaar van deze editie van The Voice Kids te worden. Het zou een geweldige toevoeging zijn aan Mitchells zang-cv, dat inmiddels al zeer omvangrijk is. Want optreden, dat zit deze jongen in het bloed.

Toen Mitchell voor zijn tweede verjaardag een plastic piano kreeg, bleek al snel dat hij dol was op zingen en entertainen, zo vertelt zijn moeder Natasja: "Van 's morgensvroeg tot 's avondslaat was hij showtjes aan het weggeven met de tv op MTV of een andere muziekzender." Naarmate hij ouder werd, bleef hij zingen en moesten Mitchells ouders toegeven dat het helemaal niet verkeerd klonk. Ze gaven hem voor zijn zesde verjaardag een box met microfoon en de kleine Mitchell begon met zangles. De microfoon en box waren een groot succes; elk moment dat hij kon, zong hij het ene na het andere nummer. Voor zangles bleek het echter nog te vroeg, maar daarin kwam verandering toen Mitchell negen was. Naast zangles deed hij toen ook mee aan 'Acteren doe je zo', de musicalopleiding van Geert Hoes. Het eerste seizoen hiervan (2015) werd afgesloten met de Musical 'Repelsteeltje', waarin Mitchell verschillende rollen speelde. Voor het tweede seizoen, in 2016, had de jonge Boxtelaar de hoofdrol in de musical 'Aladdin' te pakken, maar deze werd tot zijn grote spijt niet opgevoerd. "Mitchell baalde daar erg van", aldus Natasja. Gelukkig kreeg hij later dat jaar een tweede kans bij Stars on Stage in Vught, waar hij ook musicalles volgde. "Dat ze die voorstelling gingen spelen, was natuurlijk geen garantie dat Mitchell de hoofdrol mocht doen", aldus zijn moeder. "Maar hij haalde alles uit de kast bij de auditie en mocht in de huid van Aladdin kruipen."

In Boxtel had Mitchell inmiddels in de serie Stapel op Sint! gespeeld, waarvoor hij samen met Saraphina Afari en Charlotte Dankers uit negentig kinderen was gekozen. "Auditie doen vond Mitchell geweldig, dus schreven we hem in bij castingbureau's", vertelt Natasja. Na een kleine figurantenrol in 'Vlucht MH17' met Katja Schuurman, volgden de audities elkaar snel op. "Zo pakte hij in 2016 een grote rol in de opvoering van 'Dolfje Weerwolfje' in Pretpark Julianatoren", aldus Natasja. "En in 2017 hoefde hij niet eens de gebruikelijke week te wachten, maar kreeg hij bij de audities voor het nieuwe Belgische programma 'Fox the Band' al meteen te horen dat hij mee mocht doen!" De audities waren echter niet één grote aaneenschakeling van successen. Bij de audities voor de musical Dummie de Mummie kreeg Mitchell een black out en zag hij de hoofdrol aan zijn neus voorbij gaan. Maar dat hoort er allemaal bij, zo benadrukt zijn moeder: "natuurlijk is het ook een keer tijd voor een afwijzing, daarmee moet je immers ook leren omgaan."

Mitchell hield zich niet alleen bezig met musicals. Sinds 2016 maakt hij deel uit van het Boxtelse talentenproject The Star Company van Inge van den Biggelaar en Roel Jongenelen, waar hij niet alleen zang- en dansles volgt, maar ook onder andere mental coaching en presentatietraining. Maar zijn grootste wens was toch om een keer op het podium te staan bij The Voice Kids. Perfectionistisch als hij is, vond Mitchell zichzelf echter nog niet goed genoeg om zich hiervoor op te geven. Maar daar dacht zijn moeder anders over: "Voor een ander tv-programma had ik een filmpje nodig van Mitchell, maar ik mag hem nooit filmen. Daarom schakelde ik zijn zangcoach Inge van den Biggelaar in om een nummer met hem te oefenen en op te nemen. Deze opname stuurde ik in, maar helaas werd Mitchell het voor dat programma niet. Achteraf zijn we daar heel blij om, want ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en die opname naar The Voice Kids te sturen. Binnen een week kreeg ik al een reactie: hij mocht auditie komen doen."

Mitchell zelf was stomverbaasd, aldus Natasja: "'Dat kan niet, ik heb me niet eens opgegeven!', riep hij toen ik het hem vertelde. Dat moment was zo mooi, dat vergeet ik nooit meer." Meteen stortte Mitchell zich onder begeleiding van zangcoach Inge op de voorbereiding voor zijn auditie. "Alles moest afgezegd worden", vertelt zijn moeder, "zijn musicallessen, afspreken met vriendjes, rugbytrainingen en -wedstrijden. Daar was buiten school even echt geen tijd meer voor. Maar dat had hij er graag voor over om zijn grote droom uit te laten komen."

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover en was het Boxtelse zangtalent te zien op RTL4 bij The Blind Auditions voor The Voice Kids 2018. Niet alleen ging zijn droom om hieraan mee te doen in vervulling, Mitchell was door naar de volgende ronde, The Battles. Als kers op de taart kreeg hij ook nog eens de coach van zijn dromen, want hij koos voor het team van zijn favoriete coach, de beroemde rapper Ali B. "Goed gedaan man", zei deze tegen hem, "welkom in mijn team!" Het leek bijna niet mogelijk, maar de big smile die Mitchell zijn hele optreden op zijn gezicht had, werd bij de woorden van zijn nieuwe coach nóg groter.

The Voice Kids 2018 is elke vrijdag om 20.30 uur te zien op RTL4. Mitchell is te volgen op Instagram via iammitchellthijs en op Facebook via Mitchell Thijs.


Telefoonverslaving: zorgelijk of onzin?

Laatst zag ik een artikel van de NOS over telefoongebruik en sociale media die bewust zouden zorgen dat je verslaafd raakt aan je telefoon. Dit zou vooral spelen onder jongeren, want die zitten het meest op sociale media. Maar is het zo dat ze ons bewust verslaafd maken, hebben we daar zelf een aandeel in, of is het gewoon grote onzin allemaal?

Als ik zelf bij ons door de school loop zie je dat ruim 40 procent van de leerlingen op hun telefoon zit te spelen. Vooral in de pauzes moet even snel nog je Instagram of Snapchat worden bekeken. Hierdoor krijg je al snel het beeld van 1.200 asociale kinderen die alleen maar de hele dag op hun telefoon zitten. Dit is in mijn ogen een totaal verkeerd beeld van jongeren.

Het is zo dat jongeren veel op hun telefoon zitten, maar ze zitten niet 2 uur achter elkaar op hun telefoon. Zoals ik al zei, ze kijken erop in de pauze en die duurt een half uur. Bij een verslaving zou je de hele dag alleen maar bezig zijn met je telefoon terwijl je natuurlijk ook nog hobby's hebt en vrienden om mee af te spreken en dergelijke. Dus kun je dan wel echt spreken van een verslaving?

Dat er gezegd wordt dat social media bedrijven je expres verslaafd willen maken kan ik ergens wel begrijpen, maar als je de updates van de laatste tijd, zoals die van Snapchat (die bij veel gebruikers niet in goede aarde viel, red.), ziet dan zou je bijna denken dat ze nu bezig zijn met een omgekeerd effect. Zelf denk ik dat er vast wel iets van in de app zit waardoor je die graag op wilt gebruiken, maar van een verslaving zou ik niet graag willen spreken.

Dan nog even iets heel anders. Helaas heb ik het de laatste tijd erg druk met school en andere dingen waardoor ik weinig tijd meer heb om columns voor DeMooiBoxtelKrant te schrijven. Daarom heb ik besloten hiermee te gaan stoppen. Ik wil me volledig kunnen focussen op school waardoor ik toch moet besluiten om sommige dingen te laten vallen en dit is er helaas een van. Ik wil alle lezers bedankten voor het lezen van mijn columns.

Schaamteloos

Foto: Jan van der Krabben

U hebt het promotiefilmpje van de PVV in week 11, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen, vast en zeker ook gezien. Het werd uitgezonden in de zendtijd van politieke partijen op NPO 1. Ik ontplofte bijna van woede. In één woord…schaamteloos!
Peter Winterman wijdt er in het BD van 19 maart terecht een stukje aan. Hij schrijft onder andere: "In de video is te zien hoe de islam met rode letters gelijkgeschakeld wordt aan terreur en haat tegen joden, christenen en homoseksuelen. Bij de laatste tekst die wordt getoond, druipt het bloed van de letters die 'Islam is dodelijk' spellen." De beelden werden ondersteund met een 'luid stampende' melodie die de ernst van de zaak moest benadrukken. Ook de columnist van het BD, Özcan Akyol noemt het een luguber filmpje. Hij zegt: "Het was één van de meest extremistische campagne-uitingen in de geschiedenis van de PVV, die duidelijk geen onderscheid maakt tussen de hardwerkende Turkse, Syrische of Marokkaanse groenteboer en een fundamentalistische haarbaard uit de woestijnen. Allebei zijn islam. Dus allebei moeten helemaal kapot in de beeldvorming."

Sinds bijna twee jaar werk ik als vrijwilliger om aan vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Afghanistan taalles te geven. Mannen en vrouwen, jong en oud, hoogopgeleid en ongeletterd, die om allerlei redenen het oorlogsgeweld zijn ontvlucht en hopen hier een veilig bestaan te kunnen opbouwen. Het overgrote deel belijdt als godsdienst de islam. De een wat sterker gebonden aan de koran dan de ander, maar dat zie je ten opzichte van de bijbel in de christelijke kerken niet anders. Uiterst respectvol naar elkaar en naar de docenten en vrijwilligers van Nederlandse afkomst. Met enkelen heb ik al diepgaande gesprekken gevoerd over hoe zij hun geloof beleven. Daarbij is geen sprake van haat tegen welke groep van mensen dan ook. Zij erkennen dat er verschillen van opvattingen zijn maar zien ook grote gelijkenissen tussen islamieten, joden en christenen. Al degenen die ik tot nu toe ontmoet heb verafschuwen de terreur die bepaalde groepen fundamentalistische islamieten op basis van hun geloof menen te moeten uitvoeren.
Stomverbaasd was ik dat het filmpje niet meteen leidde tot Kamervragen om te komen tot een verbod het nogmaals te vertonen. De reactie van premier Rutte luidde slechts: 'onsmakelijk'. Dat had krachtiger gemogen.

Gelukkig lees ik in het stukje van Winterman: "Twee actiegroepen, 'Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie' en 'Nederland Bekent Kleur', hebben een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman. Ze stellen daarin de NPO en het Commissariaat voor de Media verantwoordelijk voor verspreiding van het filmpje van de PVV." Tevens verschijnen op Twitter steeds meer reacties als: "Ik schaam me dood dat dit soort dingen gewoon kunnen worden uitgezonden in Nederland" en "Dit spotje van de PVV overschrijdt werkelijk alle grenzen".
Er is nog hoop.

Ingezonden brief Wiebe de Leijer

Ingezonden brief: Jongeren, laat je stem horen!

Dit is het moment. Er staan voor bijna elke partij meer jongeren op de lijst dan ooit. 21 maart is je kans om voor een stevige verjonging van de Boxtelse politiek te zorgen. Jonge mensen in de politiek is niet alleen belangrijk voor onderwerpen die jongeren aangaan, maar voor de toekomst in het algemeen. Ook lokaal worden er beslissingen genomen die grote invloed hebben voor de toekomst van mensen in Boxtel, voor zowel ouderen als jongeren. Voor jongeren is de toekomst vanzelfsprekend een stuk langer en dus
nóg belangrijker. Ik begrijp dat je niet dagelijks met lokale politiek bezig wilt zijn. Waarschijnlijk ben je druk bezig met andere dingen. Naar school gaan, vrienden, hobby's, sport, werken, een huis
zoeken. Kortom, jezelf ontwikkelen. Laat een jong raadslid jouw stem vertegenwoordigen in de raad. Alle partijen hebben het beste voor met Boxtel. Kies een partij die bij je past en ga vooral stemmen. Laat je stem horen!

Wiebe de Leijer

Ingezonden brief: Mariakapelletje

Foto: Jeanne Sterks

Al een paar jaar (sinds september 2015) staat het Mariakapelletje langs het water richting Selissen. Nog nooit eerder zijn er problemen geweest. Het is een fijne plek voor omwonenden, bewoners van Liduina en passanten om even een moment van rust te hebben. Mensen steken een kaarsje aan, zetten er een bloemetje neer, iedereen heeft zijn eigen redenen om daar naartoe te gaan. Erg vervelend is het dan ook dat iemand het nodig vindt om vaasjes en kaarsjes kapot te gooien of weg te halen. Waarom? Blijf gewoon van andermans spullen af, ik kan hier zo boos om worden.

Jeanne & Willem Sterks


't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Te Koop gevraagd:

Complete inboedels - Gebruikte eiken meubelen - Barok en antiek, Tel: 0621839778

Foto: Danielle de Vries

Mijn Mooi Boxtel: Danielle de Vries

Op de allerkoudste 28 februari ooit deed deze vogel zijn naam eer aan. Op een takje in park Molenwijk, starend in het enige open stukje water......

Foto: Danielle de Vries
Foto: Heemkunde Boxtel

De Stationsstraat tussen 1900 en 1925
We kijken vanaf het kruispunt met de Breukelsestraat richting station. Opvallend zijn de telefoonpalen en de nog niet verharde straat.

12 / 16

Foto: D66

Dit is hét moment. Vandaag is het verkiezingsdag en kun je je stem uitbrengen voor de gemeenteraad. Het is belangrijk om je stem te laten horen en daarmee samen met andere inwoners van Boxtel te bepalen wie jou de komende vier jaar gaat vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Samen maken wij Boxtel van iedereen, stem D66 Boxtel.

Boxtel van iedereen
We vinden het namelijk belangrijk dat Boxtel, Lennisheuvel en Liempde een samenleving vormen waarin iedereen zich thuis voelt. Een gemeente waar iedereen kansen krijgt, talenten kan ontwikkelen, fijn kan leren, wonen, werken en recreëren. Een gezonde maatschappij die veilig is, waar een breed aanbod is van kunst, cultuur en sport en waar toekomstperspectieven zijn voor iedereen.
D66 gelooft in de eigen kracht van mensen en wil inwoners stimuleren kansen te grijpen. Degenen die daar hulp bij nodig hebben, zullen we daarin ondersteunen. De inwoners van onze gemeente krijgen volop mogelijkheden zich te ontwikkelen, dit doen we door het aanbieden van goed en doorlopend onderwijs voor iedereen. Onderwijs is immers de basis! Maar ook door cultuur, sport en een fijne leefomgeving zorgen we ervoor dat inwoners zich thuis voelen in de gemeente Boxtel. Concrete dingen die we willen realiseren zijn onder andere buitenschoolse activiteiten voor onze jongeren, een integrale stedenbouwkundige visie met extra aandacht voor cultureel erfgoed en toegankelijke en levensloopbestendige straten en wijken. Daarom willen we ook een wijkleerbedrijf starten dat zorg dichterbij kan brengen en mensen een plek kan geven om werkervaring op te doen en te leren.
Ook op het gebied van infrastructuur is Boxtel continu in beweging en het belooft de komende jaren een belangrijk onderwerp te zijn op de politieke agenda. We zien graag een verkeerslichtvrije bebouwde kom én meer aandacht voor het fietsverkeer.
We willen ondernemers (letterlijk) de ruimte geven om echt te ondernemen en start-ups ondersteunen. Ook willen we dat de spoorzone ontwikkeld wordt tot multifunctioneel centrum en Vorst C tot high tech bedrijventerrein.
D66 wil een modern en betrouwbaar bestuur van de gemeente die open en toegankelijk is. Inwoners van Boxtel moeten meer inzicht krijgen in wat de gemeenteraad doet en wat er met eventuele klachten gebeurt.
Genoeg plannen dus, die we graag met uw steun willen uitvoeren. Kiest u voor D66 Boxtel, dan kiest u voor een gemeente waar iedereen zich fijn voelt. Boxtel is immers van iedereen.

Foto: D66
Foto: Gemeente Boxtel

BOXTEL KIEST OF HEEFT AL GEKOZEN !

Op het moment, dat deze DeMooiBoxtelKrant bij u in de bus valt, zal een groot deel van onze inwoners hun stem al hebben uitgebracht.

Anderen die dat nog niet gedaan hebben, zullen hopelijk nog snel naar het stembureau gaan. Het is 21 maart 2018: Gemeenteraadsverkiezingen!

Onze bijdrage voor het politiek podium in deze krant moeten wij uiterlijk zondag 18 maart ingeleverd hebben. Wij zijn het laatste weekend voor de verkiezingen nog druk bezig om de laatste ronde met flyers te lopen, om mensen ervan te overtuigen, dat ze op ons moeten stemmen want:
VVD Boxtel wil meer dan één zetel in de Gemeenteraad. Ook wij willen dolgraag onze bijdrage optimaal kunnen leveren aan een nog mooier en beter Boxtel.

Onze inwoners moeten merken dat er een VVD vertegenwoordigd is, een vernieuwd team met enthousiaste, ambitieuze jonge mensen staat in de startblokken.

De afgelopen periode hebben allen zich verdiept in de vele zaken die we de komende tijd ter hand moeten nemen, zoals een goed allesomvattend verkeersplan, maatregelen voor de dubbele overweg, ontlasting van te drukke straten (onder andere de Noord/Zuid-as en de Baroniestraat), veiligheid voor fietsers, goede trottoirs, realistische duurzaamheid, een goede mix van woningen, aandacht voor onze ouderen, aanpakken van criminaliteit en een veilige leefomgeving.

En natuurlijk: extra aandacht voor onze economie, want we kunnen niets zonder een goed economisch klimaat!

Wilt u op de valreep nog meer weten? Kijk snel op onze website (https://boxtel.vvd.nl) of Facebook (VVD Boxtel) voor een beknopt overzicht van onze actiepunten.

Wij hopen van harte, dat we na deze dag – 21 maart 2018 – niet langer de kleinste partij van Boxtel zijn, dat we volwaardig mee kunnen doen in de nieuwe Gemeenteraad, in de oppositie of coalitie, want onze kandidaten zijn van alle markten thuis en staan fris klaar voor een nieuwe start.

Wij willen vooruit en hebben grote ambities voor Boxtel.

Heeft u al gestemd op ons? Dan willen wij u graag heel hartelijk danken daarvoor.

Moet u nog naar de stembus? Stem VVD – LIJST 8.

Samen tillen wij Boxtel naar een hoger niveau en halen het beste naar boven!

Aanvullingen week 11
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Apollopad 1, In gebruik houden kinderboerderij
Barrierweg ter hoogte van huisnummer 4 en 6, rooien: 3 paardenkastanjes met herplant van 3 lindes uit het perk
Het Gescheurde Hemd naast huisnummer 36, rooien: 1 plataan uit perk naast garage
Munselse Hoeve 9 (kavel 4), Bouw een vrijstaande woning
De Papiermaker naast huisnummer 40, rooien: 2 lindes naast woning met herplant van 2 rode esdoorns aan de overkant in het plantsoen

Bekendmakingen week 12

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dommeldal 64, rooien: 1 iep uit achtertuin
Grote Beemd aan de overzijde van huisnummer 19,rooien: 10 bomen (elzen en kastanjes) uit de Dommeloever in park Stapelen
Koolhof 13, rooien: 2 eiken uit achtertuin
Langenberg 10, rooien en herplanten van 135 populieren uit achtererf
Schietberg 20, plaatsen erker aan voorzijde woning
Selissenwal 25, rooien: 1 berk met herplant berk
Smaldersestraat naast huisnummer 9, bouw woning
Stationsstraat 51, rooien: 1 es uit achtertuin

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Mezenlaan 5, vernieuwen dak en plaatsen overkapping
Van Salmstraat 76, realiseren overkapping voor opslag van goederen op het binnenterrein

Verleende omgevingsvergunning
Baroniestraat 35, bouw serre aan achterzijde berging
Beneluxlaan 24, bouw erker
Munselse Hoeve 28, rooien: 1 dennenboom uit zijerf op de perceelgrens tussen huisnummer 26 en 28

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
De Bocht 4, oprichten theetuin
Kapelweg 7, veranderen boerenbondwinkel

Evenementenvergunning
Culinair evenement Lekker Lennisheuvel, verleende vergunning voor dit evenement in Natuurpark Boscheind op zondag 27 mei 2018 van 12.00 tot 18.00 uur

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
24-03 Centrum
24-03 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
28-03 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Toon de Rouw, de ontwikkelaar van het nieuwe parcours. Foto: Martin van den Broek

'Jongeren van de Boxtelse Politiek' zamelen geld in voor gedupeerde Voedselbank

Boxtel - Nadat de Voedselbank in Boxtel donderdag bekend maakte dat er ingebroken was heeft een groep Boxtelse jongeren, allen actief in de politiek, de handen ineen geslagen om geld in te zamelen. Met de inzamelingsactie hopen de jongeren genoeg geld op te halen om de schade te herstellen, nieuwe producten aan te schaffen en om een beveiligingssysteem te kunnen kopen zodat diefstallen als die van deze week kunnen worden voorkomen.

Woordvoerder Wiebe de Leijer, zelf actief als bestuurslid voor D66, wil liever niet direct de link met 'zijn' partij leggen. Hij geeft aan dat de inzamelingsactie de voorbode is van een politiekbreed jongerenplatform, waar hij samen met de andere jongeren actief in de Boxtelse politiek mee bezig is. "We zijn nu twee keer bijeengekomen", begint hij, "en we wilden na de verkiezingen kijken hoe we verder zouden gaan."

En toen was daar ineens de inbraak bij de Voedselbank, die ervoor zorgde dat alles in een stroomversnelling kwam. "Ik opperde het idee om geld in te zamelen in de groepsapp van de jongerenbeweging", vertelt de jonge politicus. "Daar werd meteen enthousiast op gereageerd." Niet veel later kreeg het idee vorm en werd een actiepagina in het leven geroepen.

Het bedrag van 2.000 euro en de einddatum van 21 maart, tijdens de lokale verkiezingen, zijn redelijk willekeurig gekozen, geeft De Leijer toe. "Ik heb eigenlijk geen idee van de precieze schade, maar we wilden gewoon iets doen!" De Leijer ontkent overigens met klem dat het om een verkiezingscampagne gaat; het gaat volgens de jonge politicus echt om een groepsactie. "We waren al langer bezig met deze jongerenbeweging en deze diefstal vormde een goede aanleiding er werk van te maken", besluit hij.

Arjen Witteveen, voorzitter van de Boxtelse Voedselbank, is blij met de hulp die uit allerlei hoeken komt. Zo zegde ook De Verspillingsfabriek uit Veghel 160 pakken soep toe om de schade enigszins te compenseren. Die bedraagt volgens de voorzitter ruim boven de 3.000 euro, puur aan gestolen goederen. "Daar schrok ik wel van!"

Hoewel de Voedselbank verzekerd is tegen diefstal is hij blij met alle hulp. Hij bekijkt nu samen met de eigenaar van het pand, ZorgGroep Elde, of een betere beveiliging met een alarmsysteem of camera's tot de mogelijkheden behoort.

Aan de dader(s) heeft Witteveen ook nog een boodschap: "Zoek hulp!" Hij geeft aan dat het zomaar kan zijn dat ook de dief in de problemen zit. "Zoek een vertrouwenspersoon of de wijkmakelaar om je problemen op een goede manier op te lossen in plaats van op deze manier."

Bij het ter perse gaan van deze krant was ruim 170 euro opgehaald, waarmee het streefbedrag van 2.000 euro niet haalbaar lijkt. Maar iedere euro voor de Voedselbank is er natuurlijk één.

Jubileumlezing over en in Café 't Groene Woud

Sien Pèijn (Pijnenburg) met poffer. (Foto: Café 't Groene Woud) Foto: Café 't Groene Woud

Liempde - Om het eeuwfeest van Café 't Groene Woud nog eens over te doen wordt er op vrijdag 23 maart onder de naam van
Sien D'r Oge een soort van interactieve college tour over Kasteren gehouden. De 'college tour' staat onder leiding van amateurhistoricus Jan van de Sande. Hij zal om 14.00 en om 19.00 uur een lezing geven. Aanmelden is verplicht.

Ongeveer twee maanden geleden werd op feestelijke wijze herdacht dat de familie Sanders een eeuw lang met Café 't Groene Woud in Liempde verbonden was. In 1918 namelijk kwam Janske van der Heijden als dienstmeisje bij de overburen te werken. Dat was in het café van de familie Pijnenburg.

Het café aan het Duits Lijntje staat dan ook beter bekend onder de naam van Café Sien Pèijn. Janske bestierde sinds die tijd het café met haar man Kees Sanders en nadat die was overleden met zoon Jan. Gevolgd door zoon Adriaan met echtgenote Tonny. In 2016 nam hun zoon Jos het café over samen met echtgenote Miranda.

Amateurhistoricus Jan van de Sande zal tot twee keer toe Kasterense wetenswaardigheden vertellen. Verder komt oud kruidenier Christ Putmans aan het woord, die zowel als klant als leverancier veel met het café te maken heeft gehad. Tussen de verschillende items door zal troubadour Jan van der Heijden op Kasteren of het café gespekte teksten vertolken. Samen met de inbreng van al of niet spontaan opkomende herinneringen bij het aanwezige publiek hopen de organisatoren op een paar gezellige
bijeenkomsten waarin meer bekend wordt over het Café aan het Duits Lijntje.

Gezien de beperkte ruimte en het feit dat men er geen idee van heeft hoeveel gasten er verwacht kunnen worden, zijn er twee bijeenkomsten gepland. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf melden via info@cafetgroenewoud.nl of 0411-631291.


Nieuw parcours en nieuwe afstanden bij 42e Paasloop Boxtel

Boxtel - De Paasloop in Boxtel kent een volledig nieuw parcours ten opzichte van de afgelopen jaren. Er is een keuze uit verschillende afstanden, over een route die door Boxtel en Gemonde loopt: 10,5 km, 5,7 of 3,2 km. Alle afstanden bestaan uit één ronde.

De loop is bedoeld voor zowel wedstrijdlopers als recreanten. De 10,5 km start vanaf de accommodatie van AV Marvel aan Den Wielakker en gaat via Boxtel Oost richting Gemonde, om via de Hooibrug (over de Dommel) weer terug naar de atletiekbaan te gaan. De start is om 11.00 uur.

Voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar is er een Kidsrun over een afstand van 1.200 meter. Ouders en begeleiders mogen meelopen. De Kidsrun start om 10.30 uur precies. Middelbare scholieren (13 tot en met 15 jaar) kunnen zich inschrijven voor de 3,2 km. Voor meer informatie en vooraf inschrijven kunnen geïnteresseerden terecht op www.avmarvel.nl. Inschrijven kan ook via www.inschrijven.nl.

Het parcours van deze editie van de paasloop is bedacht door Marvel-atleet Toon de Rouw. Hij won talloze regionale loopwedstrijden en is al meer dan 50 jaar lid van Marvel. Hij is nog altijd een verdienstelijk hardloper.

Bridge

Bridgeclub Liempde, uitslagen 15 maart
A-Lijn: 1 W. Renders & K. Voets 70,54% 2 T. & T. van Acht 64,29% 3 A. & P. Wagenaar 61,31% B-Lijn: 1 D. Eltink & J. van der Steen 67,53% 2 M. Knoops & K. Quinten 61,31% 3 T. van der Leek & T. van der Zanden 54,79% C-Lijn: 1 J. Janssen & J. van de Laar 69,79% 2 M. & W. van Schaijk 61,98% 3 M. Jussen & M.J. Ronde 61,46%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 14 maart
A-Lijn: 1 M.Jussen & M.J. Ronde 59.02% 1 T. IJsseldijk & J. van den Borne 59.02% 2 J. Koppen & A. Moerdijk 56.25% 3 E. Visser & P. Zuidgeest 52.77%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 13 maart
A-Lijn: 1 S. Tempels & J. Sweere 60,65% 2 L. den Dekker & H. van de Wetering 59,29% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 55,77% B-Lijn: 1 F. Sedee & W. Wonnink 72,00% 2 A. & H. Hulscher 61,67% 3. L. Brusselaars & A. van Erp 56,00%

Uitslagen 15 maart
A-Lijn: 1 F. van Roij & H. Schalkwijk 62,50%, 1 L. & R. Verstijnen 62,50% 3 H. van Esch & P. van de Ven 59,03%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 13 maart
A-Lijn: 1 A. van Diesen & G. Bogaerts 61,58% 2 J. van de Biggelaar & L. Bik 61,10% 3 J. Koppen & N. Maas 58,17% B-Lijn: 1. G. Stolk & K. de Waal 60,42% 2 Ans van Gorp & A. van Zuidam 57,29% 3 T. van de Leek & H. Siemons 53,65 3 A. van Boxtel & A. Loupias 53,65% 5 A. & P. Schoonen 53,13%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 13 maart
A-Lijn: 1 W. de Langen & A. Bosveld 58,50% 1 L. van Dongen & D. van Heertum 58,50% 3 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 57,50% B-Lijn 1 M. van der Linden & W. de Wolf 62,33% 2 G. van de Horst & J. Arts 58,08% 3 N. Knijnenburg & T. van de Sande 57,00%
Uitslagen 14 maart
A-Lijn: 1 C. Botermans & D. Tielman 62,85% 2 G. van der Meer & F. Sedee 58,68% 3 S. Tempels & J. de Wolf 56,60% B-lijn 1 S. van Alphen & C. Meisters 62,50% 2 W. Braken & A. van de Langenberg 61,67% 3 P. Klaassen & A. Melcherts 53,33%
Uitslagen 15 maart

A-Lijn: 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 60,42% 2 J. & J. van de Meerendonk 58,23% 3 J. & T. Hooijer 56,67% B-Lijn 1 J. Jansen & R. Koenders 61,67% 2 M. Smulders & M.J. Theloesen 57,50% 3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 53,33% C-Lijn 1 C. Broeders & A. van de Ven 65,97 2 T. Godding & S. Mols 58,61 3 G.J. & L. Wolters 55,56%

Essche Bridgeclub, uitslagen week 11
A-Lijn: 1. J. Hereijgers & H. van der Aa 67,36% 2. E. Zeldenrust & H. van Roessel 65,28% 3. E. Gilissen & E. van Beek 54,17%

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 12 t/m 15 maart
Libre:
't Ivoor 1-Krijt op Tijd 1        23-23
't Ivoor 2-Krijt op Tijd 3        25-29
De Driehoek 1-'t Ivoor 2        14-30
't Ivoor 3-Wapen van Eerschot 3        27-24
Recreanten libre:
NGTR 4-'t Ivoor 2        20-40
De Vliedberg 4-'t Ivoor 3        37-22
't Ivoor 4-NAL 2        40-28
Recreanten 3-Banden klein:
't Ivoor 5-Pas Buiten 1        25-26
't Ivoor 6-De Piepers 4        22-30
't Ivoor 7-D'n Brouwer 4        28-27
3-Banden klein:
Rio Bar 1-'t Ivoor 1        26-24
3-Banden groot:
BC Ammerzoden 2-'t Ivoor 1        25-26

BV Geboliesch, uitslagen week 11
De Kloosterboys-'t Pommeransje 40-24
De Fetsers-Samen Sterk         34-33
Le Carambole-De Treffers         30-28
De Prutsers-'t Krijtje                 33-30
Ons Vertier-Dè ziek wel zittè        36-35
De Eenheid-De Stapelaars 40-28

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde-Moira Lith        6-2
W.v.Liempde 1-W.v.Eerschot        26-27
W.v.Liempde 2-De Straat        28-27
W.v.Liempde 3-Royal        20-27

Tafeltennis

Taverbo/Sabo, senioren uitslagen week 11
Taverbo-Sabo 1-VTV (N) 1        5-5
Taverbo-Sabo 2-Belcrum 2        7-3
Taverbo-Sabo 3-JCV 3        7-3                
Never Despair 4-Taverbo-Sabo 5        6-4
Never Despair 5-Taverbo-Sabo 6        8-2
HTTC H'waarden 1-Taverbo-Sabo 7        4-6
HTTC H'waarden 2-Taverbo-Sabo 8        7-3
OTTC 7-Taverbo-Sabo 9        7-3
Jeugd, uitslagen week 11
Taverbo-Sabo 1-TIOS '51 2        7-3
Taverbo-Sabo 2-Valkenswaard 2        7-3
Taverbo-Sabo 3-Flash 3        2-8

Handbal

HCB'92, uitslagen 17-18 maart
HCB'92 E1-Bergeijk E3        9-2
Zephyr / HCB'92 HC1-Swift HC1        10-15
HCB'92 DC1-Acritas DC1        16-23
Uitslagen 18 maart
HCB'92 DS1-Blauw Wit DS2        10-14
HCB'92 DA1-Internos DA2        15-17
HCB'92 DS2-Groesbeeks Glorie DS3 12-21
Programma 21
Bergeijk 1 recr.-HCB'92 recr. (uit Bergeijk)        19.00
Programma 24 maart:
Habo'95 DC2-HCB'92 DC1 (uit Boekel)        14.40
Habo'95 E1-HCB'92 E1 (uit Boekel)        13.00
Programma 25 maart (uitwedstrijd Eersel)
Jupiter'75 HC2-Zephyr/HCB'92 HC1 (uit Eersel) 10.30
Elshout DA1-HCB'92 DA1 (uit Drunen)        12.20
Programma 26 maart
HCB'92 recr.-Aristos recr. (thuis Pius X)        20.00

Zaalvoetbal

Van de Sande bouw/Pacqt- Second Cars        7-9
X2COM-Grieks rest Corfu        3-2
Gebr. Bekkers-Tahadi        4-2
Goosens Advies-Vollop/Telaviv 0-3
't Geveltje-Eltechno inst                 3-0
Celdex BV-Dobotex BV        5-2
Van der Heijden Milieu-Vermeer verz        0-3
Wijnpakettenonline-Rijschool Gestel 2        7-1
Groen als Gras-Verbeij/Hanekroot        1-3
Kampioen 1e klasse Van Stekelenburg
Kampioen 2e klasse Wijnpakettenonline/Vollop
Programma 24 Maart
17.00 Kwalitaria Strik-Eltechno inst
17.45 Fysio de Dommel-Heva /Van Weert
18.30 Café Vollop-Second Cars
19.15 Hart van Boxtel-Gebr. Bekkers
20.00 Grieks rest Corfu-Langenberg/Dammers
Programma 26 Maart
19.00 Groen als Gras-Vermeer verz.
19.45 Van Stekelenburg-Verbeij/Hanekroot
20.30 Wijnpakettenonline-F.C.Blokfit
21.15 Selissen Boys-Celdex BV

Honkbal/Softbal
Ducks, programma 24 maart
Pupillen hb: Starlights-Ducks 11.00
Junioren sb: Ducks-Blue Birds 12.00 en 14.00
Junioren hb: Ducks-Kickers 13.00
Programma 25 maart
Dames: Starlights-Ducks 11.00
Heren 2: Ducks-Starlights 11.00
Heren 1: Ducks-Starlights 15.00

Voetbal

DVG, programma 24 maart
DVG JO7/1-Boxtel JO7/4        09:30
SCMH JO8/1-DVG JO8/1        09:30
DVG JO9/1-Avanti'31 JO9/2        10:30
DVG JO9/2-Eli JO9/2        10:30
Wec JO9/3-DVG JO9/3        10:30
Vorstenb.Boys JO9/4-DVG JO9/4        10:30
Rhode JO11/1 DVG JO11/1        09:15
DVG JO11/2-Mosa'14 JO11/1        09:30
Nijnsel JO11/1-DVG JO11/3        09:45
DSV JO11/3-DVG JO11/4        10:00
DVG JO13/1-Nooit Gedacht JO13/1G        11:30
Prinses Irene JO13/3-DVG JO13/2        11:15
Avanti'31 JO15/1-DVG JO15/1        13:00
DVG JO15-/2-Prinses Irene JO15/2        13:00
DVG MO15/1-HVCH MO15/1        13:00
Asv'33 JO17/1-DVG JO17/1        14:30
DVG JO17/2-Erp JO17/3        14:30
Daw JO19/1-DVG JO19/1        14:45
Rhode JO19/3-DVG JO19/2        14:45
DVG, programma 25 maart
DVG 1-Hapert 1        14:30
DVG 2-HVCH 4        12:00
Rhode 4-DVG 3        12:00
Avesteyn 4-DVG 4        12:00
DVG 5-Rhode 5        10:00
Gemert 7-DVG 6        10:00
Rhode 7-DVG 7        12:00
DVG 8-Sparta'25 9        10:00
DVG 9-Bl.Geel 15        10:00
Volkel VR 1-DVG VR 1        10:00
Programma 29 maart
Spoord.Boys-1 DVG 1        19:30

ODC, uitslagen 18 maart
ODC 1-Wilhelmina 1        8-1
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 25 maart
Boxtel 1-Eli 1        14.30
Essche Boys 1-SBC 1        14.00
Vlijmense Boys 1-ODC 1        14.30
ODC VR1-Essche Boys VR 1        12.15

LSV, uitslagen
LSV 1 LSV 1-De Bocht 1 1-2
Programma 24 maart
LSV VE1-Nemelaer VE1 16:00
Programma 25 maart
TPO 1-LSV 1 14:30
BMC 5-LSV 2 11:00
LSV 3-Oirschot Vooruit 4 12:00
LSV 4-GSBW 3 12:00
LBC, programma 24 maart
LBC JO9/1-Oirschot Vooruit 3        9:30
LBC JO11/2-Audacia 1        11:00
LBC JO17/1-Best Vooruit 4        13:30
LBC JO19/1-Best Vooruit 4        15:00

Rugby

RC Rugby, programma 24 maart
Cubs:        Oemoemenoe Middelburg-Ducks        12.45
Junioren:        Tilburg-Ducks        12.00
Colts:        Ducks-Haarlem (Uden)        11.00
Programma 25 maart
Senioren:        Elephants Eindhoven-Ducks Brabarians        13.00

Jeu de Boules

JBV De Walnoot, uitslagen
1. J. van der Heijden 3/27 punten, 2. W. van Alphen 3/25 punten, 3. B. Heutink 3/24 punten, 4. J. Hanegraaf 3/22 punten, 5. K. Doevedans 3/21 punten, 6. M. van Roosmalen 3/20 punten, 7. L. Bekers 3/19 punten, 8. C. Bertens 3/15 punten.

Taekwon-do

TS Dekker, uitslagen Open Duitse kampioenschappen
Corne 1e sparren, 2e tulls - Linda 1e sparren, 2e tulls - Dinand 1e sparren, 3e tulls - Kayleigh 1e sparren
Fedde 1e sparren - Mara 2e sparren, 3e tulls - Amy 3e sparren, 3e tulls - Tilila 2e sparren - Max 2e sparren - Loubna 3e sparren - Areeb 3e sparren


Play-offs haalbaar voor Kaderteam

Liempde - Door opnieuw met 6-2 te winnen heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank nog alle kans om de play-offs te halen. Harm van de Laar gaf extra kleur aan de zege door zijn partij van 120 caramboles uit te maken in slechts drie beurten met onder andere een mooie serie van 84.

Henry van Dijk had dertien beurten nodig voor zijn 160 caramboles kader 57/2, terwijl Ton Rovers er slechts tien nodig had voor zijn 140 caramboles. Alleen Martien van den Tillaart moest de winst aan zijn tegenstander laten, maar had in de zes beurten die hij kreeg wel 124 caramboles gemaakt.
Het poulekampioenschap is niet meer haalbaar, maar nog wel de tweede, derde en vierde plaats, die recht geven op het spelen van play-off wedstrijden voor een plaats in de halve finale van het Nederlands Kampioenschap.

Taverbo-jeugd wint in Voorjaarscompetitie

Boxtel - Voor alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo stond afgelopen zaterdag een thuiswedstrijd op het programma. Het eerste team kreeg Tios '51 uit Tilburg op visite.

De wedstrijd begon vlot met een makkelijke overwinning van Rick van der Schoot op Emma Jacobs. Jimmy Cheung had in de partij daarna niets te vertellen tegen Bo Dentz. Lars Strik had tegen Niek de Rooy daarentegen slechts drie games nodig om weer op voorsprong te komen.
Ook de punten van de dubbel hielden van der Schoot en Cheung in Boxtel. Lars Strik en Rick van der Schoot wisten zelfs een voorsprong op te bouwen naar 5-2. Hierna probeerde Tios '51 zich te herpakken en kwam er meer spanning in de partijen. Jimmy Cheung zorgde voor een ware thriller door pas in de vijfde set te buigen voor Niek de Rooy. Lars Strik maakte de 6-3 door in vier games te winnen van Emma Jacobs.
Ondanks zeer sterk spel van Bo Dentz, die Rick van der Schoot tot vijf games dwong, kwam Tios '51 niet meer tot scoren en kon Taverbo een 7-3 overwinning noteren.

Taverbo-heren halen zwaarbevochten gelijkspel tegen Nieuwegein

Boxtel - Taverbo-Sabo 1 kreeg afgelopen zondag VTV 1 uit Nieuwegein op bezoek. De trotse nummer twee uit poule B van de tweede divisie is met Scylla nog in de race voor het kampioenschap. Voor de Boxtelse thuisploeg is er nog een klein sprankje hoop op behoud als er ook tegen dit soort tegenstanders de nodige punten worden gescoord. Het team uit Nieuwegein bestond uit Max Romeijn, Mark van Werkhoven en Frans van den Berg. Voor Taverbo speelden Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde.

Taverbo kwam razendsnel uit de startblokken met een zeer goede overwinning van Staps op Romeijn. Vervolgens zette Sperling de thuisploeg brutaal op een 2-0 voorsprong door diep in de vijfde game Van Werkhoven te verschalken. Van den Berg was lastig te bespelen voor Van de Velde en ook het dubbel was voor VTV, waardoor de stand weer gelijk getrokken werd.
Sperling begon goed tegen Romeijn, maar moest het uiteindelijk toch afleggen tegen de vastheid van Romeijn. Ook Staps kreeg geen vat op het spel van Van den Berg die de ploeg uit Nieuwegein op een 2-4 voorsprong zette.
De wedstrijd van Van de Velde tegen Van Werkhoven ging volledig gelijk op, waarbij Van de Velde diep in de vijfde game de overwinning naar zich toe kon trekken en weer een puntje voor Taverbo op het scorebord wist te krijgen.
Sperling wist zich geen raad tegen een ontketende Van den Berg wat de score op een 3-5 voorsprong voor de VTV bracht.

Het slotakkoord was voor Taverbo. In een schitterende wedstrijd speelden Van de Velde en Romeijn de ene weergaloze rally na de andere, maar was het Van de Velde die het betere van het spel had en de wedstrijd in vier games binnensloeg. Ook de wedstrijd van Staps tegen Van Werkhoven werd betrekkelijk eenvoedig in vier games binnengeslagen door Staps. Een 5-5 gelijkspel betekend een zeer goed resultaat voor Taverbo. Echter, door het gelijke spel van US 2 tegen Scylla 2 staat Taverbo nog steeds op zeven punten achterstand op de veilige vierde plek. Het seizoen is pas op de helft, maar duidelijk is wel dat het erg lastig gaat worden om te handhaven in deze poule.

Foto: Judo Club Liempde

Tweede dan voor Collin van Dijk, zilver voor Keira Kreijveld op de NK Zuid

Gilze - In Gilze werden zaterdag de zwarte band examens afgenomen, waarbij ook Judo Club Liempde (JCL)-voorzitter en -trainer Bas Raaimakers (37) en JCL-trainer Collin van Dijk (21) aanwezig waren. Zij deden examen voor de tweede dan judo. Zondag deed de 11-jarige Keira Kreijveld als enige judoka van JCL mee aan de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen.

Raaimakers en Van Dijk trainden ruim een jaar lang twee keer per week extra voor het examen dat zij afgelopen zaterdag aflegden. Het laatste half jaar was dat zelfs regelmatig drie à vier keer per week. Voor de tweede dan moeten zeer veel technieken volledig beheerst worden; als beide judoka's alle technieken beoefenden en alle technieken de revue lieten passeren dan waren ze tweeënhalf uur aan het trainen. Van Dijk mocht een kata - een onderdeel van het examen - laten vervallen doordat hij 100 wedstrijdpunten wist te winnen tijdens speciale judowedstrijden.
De Liempdse judoka's gingen voortvarend van start en demonstreerden alle technieken perfect voor de drie examinatoren. Van Dijk slaagde voor zijn examen voor de tweede dan, Raaimakers maakte helaas juist in het kata een foutje en daarom moet hij in juni herexamen doen voor dit kleine onderdeel. Alle andere onderdelen werden met ruim voldoende tot goed gewaardeerd.

Foto: Judo Club Liempde

Keira Kreijveld
Zondag werden in dezelfde sporthal in Gilze de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd. De 11-jarige Keira Kreijveld had hiervoor als doel bij de eerste vier te eindigen in haar klasse -48 kg/-15 jaar, waarin zes deelnemers meededen. De wedstrijden werden gedraaid volgens het afvalsysteem, met één herkansing.
De eerste partij was binnen dertig seconden beslist. Keira kreeg haar tegenstander meteen met een linkse Tani Otosi naar de grond, gevolgd door een houdgreep. Een mooie Ippon als score.
De tweede partij verliep op dezelfde manier; eerst een worp gevolgd met houdgreep, weer een Ippon als score. Hierdoor stond Keira in de finale.
De finale partij ging gelijk op. Ondanks dat Keira probeerde de tegenstander naar achteren over te nemen, kwam ze op achterstand met een wazari. Daarna wist de tegenstander haar net wat beter door te sturen met een aanval en verloor Keira haar partij.

Als elfjarige zilver behalen op de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen in de klasse -15, is een prestatie waarop het Liempdse judotalent trots mag zijn. Zij plaatste zich hiermee voor de bondskampioenschappen -15 jaar op 7 april in Leek.

Goud en zilver voor turnsters Tabitta

Roden/Waddinxveen - Op 10 en 11 maart in Roden en op 17 en 18 maart in Waddinxveen werden de eerste kwartfinales geturnd in de 1e en 2e divisie. Hierbij kwamen verschillende Tabitta-turnsters in actie.

In Roden plaatste Fenna Bergman zich bij de pupillen 2 N2 met een stabiele wedstrijd. Mede door een top-5 notering op zowel balk als brug mag zij zich op gaan maken voor de halve finale. Door twee fouten stroomde Mollie McCluney niet door, maar ze overwon wel haar angst door een salto alleen te doen op de wedstrijd. Lizzy Stolwijk kon haar zenuwen niet in bedwang houden op de balk, ze kon dit niet goed maken met haar sterke brugoefening. Maissam Bezbiz turnde een niveau hoger dan vorig jaar en liet zien veel bijgeleerd te hebben.
Esmee Komen laat dit seizoen zien tot de besten te behoren in de regio in de categorie jeugd1 N3. Zij won het Zilver all-round met 0.02 punt verschil met de nummer 1, mede door de beste balkoefening van de dag en derde score op brug.
In de laatste wedstrijd waren de junioren divisie 2 aan de beurt. Romy Schepens straalde zichtbaar op vloer en balk en pakte een halve finaleplaats. Guylene Brunemann moest teveel fouten incasseren voor doorstroming. Romy Poirters maakte een dure misser op brug, maar turnde verder de sterren van de hemel. Ze werd onder andere tweede op balk. Helaas bleek ook deze fout te duur en strandde zij in deze kwartfinale.

In Waddinxveen was er op zaterdag goud voor jeugd 1e divisie turnster Sam Sieben. Zij bleek op sprong en brug ook de beste van de dag en eindigde op balk en vloer in de top 5. Zondags was het de beurt aan de instap N2 turnsters van Tabitta, die nog nooit een landelijke wedstrijd geturnd hadden. Manon van Woesik hield haar hoofd cool en turnde zich mede door een mooie balk naar de halve finale. Isa Komen plaatste zich net niet door een val van balk, maar had wel een mooie vloeroefening. Dana van den Brand kwam ook tekort voor de halve finale, maar is net als Isa een ervaring rijker.

Bergeijk E3 kansloos tegen sterk HCB '92 E1

Boxtel - Na de spannende wedstrijd van vorige week tegen hetzelfde Bergeijk E3, hadden de meiden van HCB'92 er zaterdag weer zin in. De Boxtelse handbalsters behaalden een dikke overwinning met 9-2.

Het duurde lang voordat er gescoord werd. HCB'92 kreeg een paar kansen die werden gestopt. De HCB-verdediging zat potdicht; de Boxtelse keeper kreeg de gehele eerste helft maar twee schoten op goal, die zij netjes stopte. Pas na vijftien minuten lukte het HCB de score te openen door een goal van Jara. De meiden van HCB gebruikten het veld breder en zorgden ervoor dat ze beter aanspeelbaar waren. Ze kwamen meer van de cirkel af, waardoor er juist daar ruimte kwam. Zo trok Demi een gat en doordat Jara de andere kant instartte kon Lincy hier goed gebruik van maken en de 2-0 scoren. Jara profiteerde van het gat dat Julia trok en wist daarna nogmaals het doel te vinden en bracht daarmee de ruststand: op 4-0.

Na rust brak Bergeijk door de fanatieke verdediging van HCB en scoorde de ploeg het eerste tegendoelpunt. Fanni wist in de aanval goed door te gaan en voor de thuisploeg de 5-1 te maken. Door twee breaks, na snelle onderscheppingen van de bal, wisten Lincy en Jara de voorsprong nog groter te maken: 7-1. HCB bleef volhouden en hard werken. De dames van Bergeijk gaven niet op en het lukte hen een paar keer door de verdediging heen te komen, maar dan was er keeper Denya die de goal leeg hield. Lincy en Julia konden beiden nogmaals scoren en voor 9-1 op het scorebord zorgen. In de laatste seconden wist Bergeijk de lat te raken en de terugkomende bal op te vangen en alsnog te scoren. Eindstand een mooie 9-2 overwinning van HCB'92 E1.

TS Dekker valt in de prijzen

Foto: TS Dekker

Heek (D) - In de vroege ochtend vertrokken zondag twaalf leden van Taekwon-do School Dekker (TSD) naar het Duitse Heek, begeleid door ouders en supporters. De Boxtelaren namen zestien prijzen en de tweede prijs voor beste school van het toernooi mee naar huis bij deze Open Duitse Kampioenschappen.

Hoogtepunten waren onder andere de partijen van Amy Bressers, die bij gebrek aan tegenstanders in haar categorie ingedeeld was bij de heren. Ze ging hevig tekeer tegen zowel een zwarte band, als tegen haar eigen TSD-maat Max Van Brunschot. Ook behaalde ze de derde prijs met Tuls. Een zeer knappe prestatie, zo liet Sabum Ad Dekker trots weten.
Ook nieuwkomer Isis Schoonis zette mooie partijen neer. Zij wist zich met nog relatief weinig ervaring enorm te manifesteren ten opzichte van haar tegenstanders. Haar derde partij won ze glansrijk, maar ze kwam helaas te kort voor de derde plaats. Ad Dekker: "Isis is echt een topkanjer en een nieuw talent to the near future!"
Bijzonder waren ook de partijen van Corné Beekmans, die in het verleden vaak net naast de grote prijzen greep. Zo niet dit keer. Corné won maar liefst twee prijzen; hij werd eerste met Sparren en tweede met Tuls. De Open Duitse Kampioen liet zien dat training en inzet worden beloond, aldus Ad Dekker.
Ook zijn zus Linda Beekmans, de huidige Wereldkampioen, wist twee plakken te veroveren. Ze werd eerste met Sparren en tweede met Tuls. Ook zij mag zich Open Duits Kampioen noemen, net zoals Dinand Verhoeven (en derde plaats Tuls) Kayleigh Belemans en Fedde Noordhoff.

Remise voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor speelde een 23-23 remise tegen Krijt Op Tijd 1. Waar Don van der Wiel en Chris Fasseur faalden door te verliezen, trok Fouad Hasbani alle aandacht naar zich toe. Hij wist zijn 130 caramboles te maken in slechts zes beurten met een moyenne van 21,66. Hij liet zijn tegenstander daarmee achter met drie punten.

Het tweede team kwam twee keer in actie, met wisselend resultaat. De ontmoeting tegen Krijt op Tijd 3 werd verloren. Hier redde Peter van Giersbergen de eer. In de tweede ontmoeting tegen De Driehoek 1 zegevierde het team van 't Ivoor met de maximale score van dertig punten. Peter Franken gaf het goede voorbeeld met een moyenne van 7,33 dat werd opgevolgd door Henk van Boxmeer en Ad van Os die ook prima speelden. Het derde team boekte ook een overwinning. Theo van Dongen en Leo Huijbers wonnen, Math Hendriks behaalde zeven punten.
Bij de afdeling Recreanten libre was het eerste team vrij. Het tweede team haalde flink uit tegen NGTR 4 en won met 40-20. Het derde team leed een zware nederlaag. Henk de Koning won als enige van 't Ivoor zijn partij.
Het vierde team heeft de goede vorm weer te pakken. Met de maximale score van veertig punten werd NAL 2 verslagen. Ton Rooms en Leo Huijbers blonken uit met mooie moyennes. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein verloor team 4 met één punt verschil van Pas Buiten 1. Team 6 ging dieper door het stof. Hier gingen alle partijen naar de tegenstander. Team 7 behaalde winst met één punt verschil. Jan Tils en Andre Vissers wonnen.
Het 3-banden groot team haalde de overwinning weg uit Ammerzoden. Leo van Westelaken en Bernhard Legierse speelden een sterke partij. Louis van der Meijden legde het af met zes punten. Het 3-banden kleinteam ging ten onder tegen Rio Bar 1. Jacques van Loon redde de eer voor dit team.

16 / 16

22 maart -15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

22 maart-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 22 maart

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Workshop: glas in lood
09.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 23 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Meezingmiddag
13.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

'lezing' Sien d'r oge (Kasterense wetenswaardigheden)
14.00 uur, & 19.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Plug & Play
19.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 24 maart

Huiskamer: samenkomst opschoondag
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: kaarten, hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rondleiding MUBO: Canon van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Fanfareconcert 'The soundmachine'
19.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 25 maart

Huiskamer: koffie inloop met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Lezing: Romeinen in Het Groene Woud
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

58e Palmpaasoptocht
12.00 uur, Molenpad, Boxtel

MuzeBox leerlingenconcert
12.00 uur, Angelaschool, Baroniestraat 41, Boxtel

Rommelmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

26 maart-1 april

20e Scharreltoernooi
LTV Munsel, De Voetboog 5, Boxtel

Maandag 26 maart

Creatief met potlood en penseel
09.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Jeu de Boules bij JBV De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Boerderijen uit boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuren'
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Smartlappenavond
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 27 maart

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Benefiet concert
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Woensdag 28 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: vragen aan de Rabobank
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rotskidz: Bingo
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kunst en het circulaire landschap
19.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Informatieavond met lezingen over zeldzame fruitrassen
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, LiempdeFoto: Sabine Waals

Alexander Pimenta

Sabine van der Struijk

Agnes van Zandbergen

Foto: Sabine Waals

Alexander Pimenta