DeMooiBoxtelKrant

22 februari 2017

DeMooiBoxtelKrant 22 februari 2017


Ruim een derde van Boxtelaren viert carnaval

Carnavallende inwoners vieren het feest het liefst in eigen gemeente

Boxtel - Uit onderzoek in opdracht van TipMooiBoxtel blijkt dat meer dan één op de drie Boxtelaren (37 procent) dit jaar carnaval gaat vieren. Het overgrote merendeel, zo'n 4 op de 5 deelnemers, doet dat bovendien puur in de eigen gemeente. Een kleine meerderheid (55 procent) geeft aan het feest niet te vieren. 8 procent van de inwoners weet nog niet of ze gaan carnavallen.

De meeste Boxtelse carnavallers vieren het feest niet alleen binnen de eigen gemeente, maar zelfs binnen eigen woonkern (78 procent). Een groep van 19 procent van de ondervraagden geeft aan carnaval ook buiten de gemeente te vieren. Daarbij lijkt Oeteldonk (Den Bosch) een populaire bestemming. Het valt op dat Boxtelaren er zelden voor kiezen om carnaval enkel buiten hun woonplaats te vieren (2 procent).

Lees verder op pagina 9.

Ook senioren krijgen krijgen smaak van carnaval te pakken

Marie Fick

Boxtel - In de Tijberzaal van het Baanderherencollege werd zondag het seniorencarnaval gevierd. De middag werd georganiseerd door CV De Agterblijvers & P.C de Comsche Hoeve. De invulling van de feestmiddag was als vanouds: de bezoekers werden vermaakt met muziek en sketches.

(Foto: Marie Fick) Foto: Marie Fick

Reumafonds zoekt collectanten in Boxtel en Gemonde

Boxtel/Gemonde - Wil jij je inzetten voor een beter leven met reuma vandaag en een toekomst zonder reuma? Doneer dan iets van je tijd en word collectant of medeorganisator voor de Reumafonds collecteweek van 13 tot en met 18 maart.

Je kunt hiervoor contact opnemen met Margré Schoondermark, door te bellen met 0411-678565 of een e-mail te sturen naar margre.reuma@ziggo.nl.

Elke dag krijgen zevenhonderd mensen de diagnose reuma. In totaal kampen twee miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is één op de negen Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Door veel onderzoek en verbetering in de behandeling van reuma is het 'typerende beeld' van reumapatiënten met kromme vingers of zittend in een rolstoel achterhaald. Reuma is nu een onzichtbare ziekte, maar heeft nog steeds grote impact op het dagelijks leven. De grote meerderheid van de reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek.

Snellere levering Wmo hulpmiddelen door Welzorg

Snellere levering Wmo hulpmiddelen door Welzorg

Boxtel - Na ontvangst van diverse signalen hebben de gemeenten Sint-Oedenrode, Schijndel, Vught, Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren leverancier Welzorg stevig aangesproken op hun opdracht. Levering van Wmo hulpmiddelen aan cliënten bleek een te lange tijd in beslag te nemen.

De leverancier heeft verbetering beloofd en met de prioritering en monitoring door de gemeente moeten alle inwoners die dat nodig hebben sneller geholpen worden. Hoewel de gemeenten per 1 januari 2017 een contract hebben met nieuwe leverancier Medipoint BV, moeten aanvragen uit 2016 en reparatiewerkzaamheden van Wmo hulpmiddelen nog gewoon doorlopen via de oude leverancier Welzorg. De levering van hulpmiddelen vanuit Welzorg bleek afgelopen maanden achter te lopen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Welzorg heeft na het gesprek de betrokken gemeenten verbetering in de levering en bereikbaarheid van hun diensten toegezegd. De betrokken gemeenten zitten bovenop deze afspraak. Alle aanvragen van hulpmiddelen worden op de voet gevolgd. Wekelijks ontvangt iedere gemeente een overzicht van Welzorg. Zo worden de mensen die dat het hardst nodig hebben als eerste geholpen: de gemeente neemt de regie terug en geeft prioriteit aan de aanvragen. Ook monitort de gemeente of en wanneer daadwerkelijk door Welzorg wordt geleverd, zodat de achterstanden zo spoedig mogelijk worden weggewerkt.

De nieuwe aanvragen per 1 januari 2017 gaan bij eerder genoemde gemeenten naar de nieuwe leverancier Medipoint B.V. Alle hulpmiddelen die nu in gebruik zijn, worden geleidelijk vervangen door een hulpmiddel van deze leverancier. Tot die tijd houden alle gemeenten de regie als gezamenlijk opdrachtgever zodat inwoners de hulpmiddelen krijgen die nodig zijn.

Bij loket WegWijs kunnen inwoners van Boxtel zich melden wanneer ze vragen of klachten hebben over aanvragen uit 2016 en reparaties van hun Wmo hulpmiddel(en) in 2016 of ervoor ontvangen hebben. Informatie via loket WegWijs: het loket voor vragen op het gebied van zorg en ondersteuning voor inwoners, telefonisch bereikbaar op 0411-655990.


Collectes februari/maart

12 tot 25 februari Stichting Jantje Beton
6 tot 11 maart Amnesty International
13 tot 18 maart Reuma Fonds
20 tot 25 maart Stichting ZOA
27 maart tot 1 april Fonds Gehandicaptensport

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017

Boxtel - Na de eerste editie van Kunst op Stapel in 2015 komt er ook dit jaar weer een buitenexpositie bij Kasteel Stapelen. Kunst op Stapel 2017 loopt van 4 juni tot en met 24 september en wordt georganiseerd door Kunststichting Boxtel.

De beeldententoonstelling in het park van Kasteel Stapelen heeft als thema 'Verbinden - religie - natuur - water' meegekregen.

Kunstenaars uit heel Nederland kunnen zich tot 15 maart inschrijven voor deelname met bestaand werk via de website van de kunststichting, per e-mail of per post naar het secretariaat t.a.v. mevrouw Hannie van Schijndel, Klapwaker 36, 5283 NM in Boxtel. Voor de plaatsingskosten van de kunstwerken is een financiële tegemoetkoming beschikbaar.

Uit de inzendingen worden half april 15 exposanten gekozen door een jury, bestaande uit een deskundige op het gebied van beeldende kunst, een landschapsarchitect en leden van de Kunststichting Boxtel.

KBO-activiteiten

Donderdag 23 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion 13.30
Dinsdag 28 februari        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30

Adressen Gemeenschapshuizen Boxtel-Liempde-Lennisheuvel

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Guusje Bosma (links) kijkt toe hoe enkele zeskampers zich inspannen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Verschillende ouderen brachten donderdagmiddag een bezoek aan Basisschool De Spelelier. De school werkt vaker samen met Stichting Met je Hart om jong en oud met elkaar in contact te laten komen. Deze keer gingen de ouderen langs bij de groepen 5 tot en met 8, waar zij met z'n tweeën of drieën alle aandacht van de leerlingen kregen.

Het was niet bepaald een rustig bezoek, er waren diverse activiteiten georganiseerd. De kinderen mochten vragen stellen over het leven van vroeger, waarop de ouderen maar wat graag antwoord gaven. Shunar en Thije gaven een breakdance show, Lotte speelde gitaar en Allejandro zong daarbij het liedje 'Viva la Vida' van Coldplay. Ook werden er moppen getapt en er werd muziekles gegeven.
Niet alleen voor de ouderen was het een leuke middag ook voor de kinderen; jong en oud vermaakte elkaar. Faye vond de bezoekers in haar klas gezellige 'kletstantes'. Toen ze hoorde hoe oud ze waren, de dames bij Faye in de klas waren 83 en 92 jaar oud, schrok ze wel omdat ze nog zo fit waren. Leeftijd zegt dus niet alles, ook een wijze les voor de leerlingen. Lynn vond het bezoek op leeftijd ook erg leuk. Niet alleen hoefde ze nu niet aan haar weektaak te werken, ze leerde ook nog wat over het leven op school van lang geleden.

(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Drukbezochte en geslaagde zeskamp bij Jacob-Roelandslyceum

Boxtel - Met zo'n 180 deelnemers, verdeeld over zestien teams, is de zeskamp die Guusje Bosma (15) zondag organiseerde om haar reis naar Bolivia te bekostigen een daverend succes te noemen. De benodigde 1.500 euro heeft Guusje ruimschoots gehaald. Al het ingezamelde geld boven dat bedrag gaat naar de 'spaarpot' van ruim 10.000 euro die het Jacob-Roelandslyceum inzamelde met de kerstactie.

Guusje Bosma gaat samen met elf andere leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum op 15 april naar Cochabamba om twee weken ontwikkelingshulp te bieden in de Boliviaanse stad. Dan wordt de opbrengst van de kerstactie van de school ter plekke uitgegeven. Ze laat weten 'heel blij' te zijn met de succesvol verlopen zeskamp, aangezien het aantal aanmeldingen in eerste instantie wat laag uitpakte.

Eén van de spellen bij de zeskamp was het levend voetbal van jonge ondernemer Kai Verstappen. Maar ook spellen als de 'rupsenrace' of 'drie op een rij' leverden vrolijke gezichten op. Naast de zeskamp konden aanwezigen een suikerspin bestellen, meedoen aan een loterij of een kopje koffie bestellen. De Boxtelse middenstand en bedrijven zoals Reijnders en Budgetplayverhuur doneerden gul met het beschikbaar stellen van eten, drinken en spelletjes. "Wil je echt alle ondernemers van Boxtel bedanken voor hun gulheid?", laat moeder Monique ons weten. "En ook een pluim voor conciërge Henry die op zijn vrije dag de school open gedaan en feesttent mee opgezet heeft en Nicole van Buurtsport Boxtel. Een échte aanvulling voor de jeugd!"

Ook burgemeester Buijs doneerde een geldbedrag zodat enkele jonge vluchtelingen uit de omgeving konden deelnemen ter bevordering van hun integratie. Zo deden ook Syrische, Afghaanse en Eritrese jongeren mee aan de zeskamp. Volgens Guusje deden zij puur mee voor de lol, omdat ze de uitleg van de spellen natuurlijk niet konden lezen. Guusje: "Maar er heerste een goede sfeer!"

21 februari presentatie aanbiedingsnotitie Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde

Boxtel - Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde heeft gisterenavond in de raadszaal van het gemeentehuis de gemeenteraad een notitie, ondertekend met ruim 1.500 handtekeningen, aangeboden voor een rolstoelvriendelijker Liempde.

De werkgroep 'Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde' komt op voor de kwetsbare inwoners van Liempde, maar ook voor moeders met kleine kinderen. Zij wil ervoor zorgen dat deze groepen zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen in het dorp. De huidige infrastructuur en staat van het wegdek en trottoirs in Liempde is volgens de werkgroep totaal ongeschikt voor hen.

In samenwerking met Arcadis heeft de werkgroep het afgelopen half jaar een plan van aanpak opgesteld met oplossingen voor de toegankelijkheid van de toegangswegen naar het centrum van Liempde. Dit plan is beschreven in de 'Aanbiedingsnotitie Burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde' inclusief uitgebreide inventarisatie, geformuleerde uitgangspunten, principeoplossingen, oplossingen voor concrete knelpunten, begroting en suggesties voor het vervolgtraject.

De werkgroep vroeg het gemeentebestuur en de gemeenteraad de verbeteringen van de mobiliteit en veiligheid in Liempde volgens de voorstellen van het burgerinitiatief als project op te pakken en te realiseren. Bij de uitwerking kan en wil de werkgroep met de inwoners en betrokken organisaties een rol blijven spelen.

Vanaf het begin heeft de werkgroep contacten gehad met ervaringsdeskundigen uit het dorp. Met deze klankbordgroep is de inventarisatie doorgesproken en later de oplossingen. Het bestuur van de KBO is in een vroeg stadium geraadpleegd. Verder is er overleg geweest met het wijkorgaan en met het dorpsberaad. De winkeliers en dienstverlenende organisaties in het centrum zijn geïnformeerd. Stichting Boxtelseweg, Nieuwstraat, Barrierweg ondersteunt het burgerinitiatief. Vanaf de start van het burgerinitiatief is SPPiLL bij de planontwikkeling betrokken.


(Advertorial) Musicalschool F-Act bestaat 5 jaar

Jubilarissen Babs van der Vleuten, Marietje van Overbeek, Riek Peijnenburg (niet op de foto), Martje van Zon, Zus Kusters, Ankie van Hastenberg, Riek Prinsen, Theo van Beers, Gerard Bekkers, Wout Strik en Jan van de Laar gezamenlijk op de foto. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - Voor musical- en muziektheaterlessen kun je al vijf jaar terecht bij Musicalschool F-Act. Je kunt er leren acteren, zingen en dansen, gewoon door het te doen. En het leuke is, je kan het hele jaar door instromen, zelfs nu.

De Boxtelse artistieke duizendpoot Karin Tooren coacht daar met veel plezier en heet ook jou van harte welkom. Op dit moment zijn we al bezig met een stuk, maar het is nooit te laat om mee te doen. De lessen zijn iedere woensdagmiddag en avond in brede school De Wilgenbroek, Dr. de Brouwerlaan 74.

De lessen zijn verdeeld in drie groepen. Groep I, kinderen van de lagere school van 15.00-17.00 uur, Groep II, middelbare scholieren van 17.00-19.00 uur en Groep III, middelbare scholieren en volwassenen van 19.00-21.00 uur. Zowel voor jongens als meisjes en voor mannen en vrouwen.

Meld je aan via de website www.musicalfact.com voor een gratis proefles en sta nog dit jaar met een uitvoering in theater De Enck in Oirschot.

Zilveren jubileum Bridgeclub Liempde

Liempde - Elf jubilarissen zijn zaterdagavond gehuldigd tijdens het zilveren jubileum van Bridgeclub Liempde in De Serenade. De leden, allen zilveren jubilarissen, werden buiten op een heuse rode loper ontvangen door het komische duo Betje en Jetje.

De Serenade was voor de gelegenheid kleurig versierd met bloemstukjes, vlaggen, ballonnen en vuurkorven. Na de opening door Mia Habraken, voorzitter van de jubileumcommissie, kreeg voorzitter Frank van de Schans het woord. Hij haalde het ontstaan van de club aan en de groei en de vele activiteiten waaronder de jaarlijkse 'Klumpkesdrive'.
Vervolgens werden de jubilarissen gehuldigd. Liefst elf leden die vanaf het begin lid zijn van de bridgeclub. Daarnaast werd Gerard Bekkers, als medeoprichter van de bridgeclub, gehuldigd voor zijn diverse werkzaamheden en langdurige inzet. Hij ontving uit handen van vicevoorzitter, Gerard Aarts van kring Maasland & Meierij, de 'Kei' onderscheiding. De dag werd voorgezet met een gezellige jubileumdrive. Hierna sloten de partners aan en was het genieten van een heerlijk driegangendiner.

De muzikale invulling van de avond werd verzorgd door 'de 2 W's' uit Liempde (Willie van Hal en Will van Houtum). In de pauze was er een leuke bingoactiviteit waarbij iedereen in de prijzen viel.

Blauw-geel actie in Ploegersland

De Dorini's vertolken hun carnavalskraker 'De nonnen uit het Zuiden'. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Prins Populus I & II en adjudanten Anton en Harald zijn zaterdagmiddag op promotietour geweest voor de blauw-geel actie in Ploegersland. Prinsenvereniging De Ploegers wil namelijk graag dat heel Liempde tijdens de carnaval blauw-geel kleurt en daagt daarom winkeliers uit om hun etalage zo mooi mogelijk te versieren, in het blauw-geel uiteraard.

Foto: Ploegers

De winkeliers van Ploegersland kunnen hun ploegersvlaggen, sjaals, wanten, beenwarmers en blauw-gele versiering inslaan bij Drogisterij Bewust Beter. De mooist aangeklede etalage ontvangt de Blauw-Geel Etalageprijs, die in het leven is geroepen door oud-prins Tuur. De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 24 februari tijdens de Urste Avond van carnaval in café Het Wapen van Liempde.

Snertconcert vormt voedzame opwarmer voor carnaval

Lennisheuvel - Het Snertconcert van 2017 vormde voor Lennisheuvel voor de 35e maal een mooi voorafje op carnaval.

Enkele vaste gasten, zoals Toon van Krieken, Ad Hoevenaars en natuurlijk de Dorini's waren van de partij. Laatstgenoemden vertolkten natuurlijk hun carnavalshit 'De nonnen uit het Zuiden', waarmee zij burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel zelfs meekregen in de polonaise.

Ook tonproater Harmen Kuppens was aanwezig voor een 'thuiswedstrijd. Zijn collega Paul van der Heijden, die afgelopen jaar de publieksprijs met romkankletsen in Gemonde heeft gewonnen. Verder waren er nog diverse verrassende, originele acts.

Natuurlijk was er ook tijd voor een kop snert en een snee roggebrood met zult.

Aangezien ik de komende dagen zo'n drie miljoen calorieën tot me ga nemen ben ik uit voorzorg mijn levensstijl wat gaan aanpassen. Man – aanhanger crossfit en gezonde leefstij l- is helemaal in zijn nopjes want we eten voortaan Griekse yoghurt, gewokte groenten en vispakketjes uit de oven. Kinderen over de zeik en elke avond: 'MAMA WAT ÍS DIT?'

Ook beweging hoort erbij en vaste lezers weten van mijn haat-liefde verhouding met sporten. Haatverhouding is misschien een beter woord. Op 30 januari liep ik bij de sportschool naar binnen en ik groette de instructeur met 'de beste wensen nog!' Is geen leugen. Ik kreeg een compliment dat ik het sporten weer ging oppakken. Vol goede moed begon ik aan mijn vaste training. En nu komt er een wist-u-datje: na twee weken afwezigheid beginnen je opgebouwde spieren af te breken. Ik ben zeven weken niet geweest. Gevolg was spierpijn, schoenen bijna niet aan kunnen doen en drie dagen zeggen 'mama kan jou niet optillen'.

Ik vroeg aan mijn man, fysiotherapeut van beroep, of het verstandig was om drie dagen later weer zo'n zware training te gaan doen. Hij kent me en gaf aan dat het misschien beter was om slechts een half uur wat cardio-oefeningen te doen. Oh yes. God bestaat. De desbetreffende dag kom ik bij de sportschool. Op het scherm waar het lesprogramma zichtbaar is zie ik een lesje genaamd fit&shape. Duur: 30 minuten. Ik vraag wat het inhoudt aan de dames die al staan te trappelen. Het is wel pittig maar goed te doen is hun mening.

Ik leg in de zaal de benodigde spullen neer. Een matje, een blok (step) en een halter. Een stang met gewichten eraan. Instructrice heet ons welkom met de woorden; 'We gaan er een uurtje lekker tegenaan!' EEN UUR? Ik heb blijkbaar verkeerd gekeken. Daar gaat mijn revalidatie-cardio. Eerste onderdeel is de warming-up middels 'steppen'. Voor de mensen die het niet weten: danspasjes op en rondom een blok. En ja, mijn lichaam warmt wel up. Maar mijn hersenen raken oververhit. Want ook dit heb ik eerder beschreven, ik heb een soort stoornis waarbij je niet met je armen en benen tegengestelde bewegingen kan uitvoeren. Dus als het hele klasje naar links gaat, ga ik naar rechts. Ik ben ook steeds één tel te laat. Staan zij allemaal op de step, sta ik op de grond en andersom. Dat is voor lul hoor. Dat je over de hele zaal uitkijkt en iedereen naar jou. Vraag de beelden maar op als je het niet gelooft. En tegen de tijd dat ik de pasjes wel goed uitvoer gaan we alweer door naar de volgende oefeningen. Trainen met halters. We doen onder andere de 'dead lift'. Ik weet niet of je dit zo schrijft, maar het voelt wel zo. Slowly dying. En het ergste is dat je dan als eerste afhaakt tijdens een oefening. Dat de docente zegt dat na 40 seconden verzuring optreedt en dat dat bij jou na 20 seconden blijkt te zijn.

Dan gaan we tot slot onze billen en buikspieren trainen op het matje. Eindelijk het matje. Daar verlang ik al de hele les naar, want dan kan ik mijn favoriete positie innemen. Maar na vijf minuten buikspieren trainen en push-ups uitvoeren moest ik denken aan snoep. Zure matjes om precies te zijn.
Einde van de les. De docente vraagt (constateerde) of ik het zwaar vond. Ik wilde nog een soort smoes ophangen. Iets zeggen over dat ik een zware bevalling heb gehad en eventjes geen sterk lichaam heb. Maar ja. Mijn kind is drie. En misschien leest de docente deze columns ook wel.

Goed. Komende dagen is het tijd voor de ongezonde leefstijl. Bier en bezoekjes aan de friettent. Mededeling voor personeel Mikies: doe bij mij maar rustig aan met de mayonaise. Yogonaise op de friet is ook goed dan hoef ik daarna niet meer zo hard te trainen.

Fijne carnaval allen! En voor wie mij tegenkomt, goedbedoelde adviezen over sporten heb ik al ontelbaar via mijn website gehad. Dus doe maar niet. Laten we het leuk houden…

Aangezien ik de komende dagen zo'n drie miljoen calorieën tot me ga nemen ben ik uit voorzorg mijn levensstijl wat gaan aanpassen. Man – aanhanger crossfit en gezonde leefstij l- is helemaal in zijn nopjes want we eten voortaan Griekse yoghurt, gewokte groenten en vispakketjes uit de oven. Kinderen over de zeik en elke avond: 'MAMA WAT ÍS DIT?'

Ook beweging hoort erbij en vaste lezers weten van mijn haat-liefde verhouding met sporten. Haatverhouding is misschien een beter woord. Op 30 januari liep ik bij de sportschool naar binnen en ik groette de instructeur met 'de beste wensen nog!' Is geen leugen. Ik kreeg een compliment dat ik het sporten weer ging oppakken. Vol goede moed begon ik aan mijn vaste training. En nu komt er een wist-u-datje: na twee weken afwezigheid beginnen je opgebouwde spieren af te breken. Ik ben zeven weken niet geweest. Gevolg was spierpijn, schoenen bijna niet aan kunnen doen en drie dagen zeggen 'mama kan jou niet optillen'.

Ik vroeg aan mijn man, fysiotherapeut van beroep, of het verstandig was om drie dagen later weer zo'n zware training te gaan doen. Hij kent me en gaf aan dat het misschien beter was om slechts een half uur wat cardio-oefeningen te doen. Oh yes. God bestaat. De desbetreffende dag kom ik bij de sportschool. Op het scherm waar het lesprogramma zichtbaar is zie ik een lesje genaamd fit&shape. Duur: 30 minuten. Ik vraag wat het inhoudt aan de dames die al staan te trappelen. Het is wel pittig maar goed te doen is hun mening.

Ik leg in de zaal de benodigde spullen neer. Een matje, een blok (step) en een halter. Een stang met gewichten eraan. Instructrice heet ons welkom met de woorden; 'We gaan er een uurtje lekker tegenaan!' EEN UUR? Ik heb blijkbaar verkeerd gekeken. Daar gaat mijn revalidatie-cardio. Eerste onderdeel is de warming-up middels 'steppen'. Voor de mensen die het niet weten: danspasjes op en rondom een blok. En ja, mijn lichaam warmt wel up. Maar mijn hersenen raken oververhit. Want ook dit heb ik eerder beschreven, ik heb een soort stoornis waarbij je niet met je armen en benen tegengestelde bewegingen kan uitvoeren. Dus als het hele klasje naar links gaat, ga ik naar rechts. Ik ben ook steeds één tel te laat. Staan zij allemaal op de step, sta ik op de grond en andersom. Dat is voor lul hoor. Dat je over de hele zaal uitkijkt en iedereen naar jou. Vraag de beelden maar op als je het niet gelooft. En tegen de tijd dat ik de pasjes wel goed uitvoer gaan we alweer door naar de volgende oefeningen. Trainen met halters. We doen onder andere de 'dead lift'. Ik weet niet of je dit zo schrijft, maar het voelt wel zo. Slowly dying. En het ergste is dat je dan als eerste afhaakt tijdens een oefening. Dat de docente zegt dat na 40 seconden verzuring optreedt en dat dat bij jou na 20 seconden blijkt te zijn.

Dan gaan we tot slot onze billen en buikspieren trainen op het matje. Eindelijk het matje. Daar verlang ik al de hele les naar, want dan kan ik mijn favoriete positie innemen. Maar na vijf minuten buikspieren trainen en push-ups uitvoeren moest ik denken aan snoep. Zure matjes om precies te zijn.
Einde van de les. De docente vraagt (constateerde) of ik het zwaar vond. Ik wilde nog een soort smoes ophangen. Iets zeggen over dat ik een zware bevalling heb gehad en eventjes geen sterk lichaam heb. Maar ja. Mijn kind is drie. En misschien leest de docente deze columns ook wel.

Goed. Komende dagen is het tijd voor de ongezonde leefstijl. Bier en bezoekjes aan de friettent. Mededeling voor personeel Mikies: doe bij mij maar rustig aan met de mayonaise. Yogonaise op de friet is ook goed dan hoef ik daarna niet meer zo hard te trainen.

Fijne carnaval allen! En voor wie mij tegenkomt, goedbedoelde adviezen over sporten heb ik al ontelbaar via mijn website gehad. Dus doe maar niet. Laten we het leuk houden…

Opening kunstgrasveld op Sportpark De Roode Bleek Liempde

Zo'n dertig ondernemers kwamen op de avond af. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Het nieuwe kunstgrasveld op sportpark de Roode Bleek is zaterdag 18 februari volledig in stijl geopend door wethouder Herman van Wanrooij. En niet alleen hij kwam een balletje trappen, maar ook Prins Populus I & II en hun adjudanten Harald en Anton, Prins Jenske en Prinses Sennie en hun adjudanten Bart en Mirte, de Jeugdraad en een afvaardiging van het gehele Ploegersgevolg. Het veld wordt vooral gebruikt door Voetbalvereniging DVG.

Verschillende kunstwerken gingen donderdag onder de hamer. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
Ook de wethouder (midden) trapte een balletje mee. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

De prinsen en hun gevolg zijn voor DVG geen onbekenden. Eugene en François van Abeelen en Anton Hermes zijn oud-DVG 1 spelers, maar op dit moment zijn zij ook leiders en trainers van een drie jeugdteams. Harald Verhoeven is oud DVG-er en binnen de vereniging ook bekend van zijn prestaties bij het hometrainen. Ook Prins Jenske en Prinses Sennie, adjudanten Bart en Mirte stonden op het veld hun mannetje, evenals vele jeugdraad-leden. Bovendien zijn vele leden van het (gast)gevolg, jong en oud, actief binnen DVG. De prinsen, adjudanten en het gevolg namen het op tegen een DVG-team bestaande uit een mix van senioren, oud(jeugd)prinsen, leiders van jeugdteams en familieleden van de (jeugd)prinsen en adjudanten.

Kleine kunstenaars veilen kunst tijdens kunstweek

Boxtel - Dan jaarlijkse kunstweek bij basisschool De Vorsenpoel werd donderdag afgesloten met een heuse kunstveiling.

Elke klas heeft wat gemaakt rondom het thema 'fantasie'. Voor een klein prijsje waren alle belangstellenden welkom. De klassenkunstwerken werden geveild en ook de in de school opgehangen kunstwerken waren te koop. Ook kon er fantasiemuziek gemaakt worden met Marion Verhoof, werd een fantasieverhaal voorgelezen door Esther van Loon en kon een dansworkshop, gegeven door Sanne van der Steen, gevolgd worden.

Ook andere Boxtelse scholen deden mee aan de kunstweek met soortgelijke tentoonstellingen en activiteiten.

Boxtelse ondernemers brainstormen over toerisme en recreatie

Boxtel - Zo'n dertig Boxtelse ondernemers, voor het grootste deel actief in de toeristische sector, kwamen woensdag samen op Activiteitenboerderij 't Dommeltje. Daar discussieerden, brainstormden en luisterden zij naar presentaties over toerisme en recreatie in de gemeente. Belangrijkste conclusie: ze missen vooral een duidelijke regie over het toeristisch beleid.

De avond begon met een praatje van wethouder Peter van de Wiel, die de enorme groei van de toeristische sector in Brabant benadrukte. Het gemiddelde bedrag dat toeristen uitgaven steeg in de afgelopen jaren in Brabant met 10,5 procent ten opzichte van 2,8 procent in geheel Nederland. Boxtel wil in de komende jaren graag een graantje meepikken van deze trend. Volgens gastspreker Rolf Pepers van Visit Brabant is daarvoor 'focus' nodig. Die kan het beste gelegd worden op de twee grootste toeristische trekpleisters in Boxtel: Oertijdmuseum De Groene Poort en de Kampina.

Door in te zetten op de in ontwikkeling zijnde dino-app en Boxtel neer te zetten als 'dinohoofdstad' van Nederland blijven bezoekers van het Oertijdmuseum in de gemeente 'hangen', zo is de gedachte. Via deze kapstok kunnen de 75.000 bezoekers van het museum Boxtel ingelokt worden en komen zo ook in aanraking met andere bijzondere of interessante plekken in de gemeente.

Aan de hand van het bezoek van een fictieve student die Boxtel bezoekt worden ook de knelpunten in de gemeente besproken. Daaruit blijkt dat vooral op het gebied van communicatie en regie over alle toeristische initiatieven nog wat ruimte te winnen valt. In de hierop volgende interactieve sessie benadrukken ondernemers dit. Zo kan de informatievoorziening voor toeristen beter, missen sommigen regie vanuit de gemeente en kan ook communicatie met de gemeente, maar ook tussen ondernemers onderling beter. Maar, zo concludeert ondernemer Twan van der Weerden, Boxtelaren zijn zelf meestal extra kritisch over 'hun' gemeente: "Ik hoor van de gasten van mijn luxe Bed & Breakfast vaak dat zij behoorlijk positief zijn over Boxtel!"

6 / 18

Foto: Heemkunde Boxtel

011 Borchmolen te Sint-Oedenrode
Olieverf, 39 x 49 cm, gesign. l.o.
Particuliere collectie

De naam Borchmolen herinnert aan de borch of burcht van de graven van Rode, waartoe de molen oorspronkelijk behoorde. Hij wordt voor het eerst vermeld in 1320, maar moet al dateren van vóór 1200. Om de molen te laten functioneren is parallel aan de bestaande loop van de Dommel een nevengeul gegraven. Overigens was deze geul mogelijk een oude meander van de rivier. Een sluis in de hoofdstroom zorgt ervoor dat het water vervolgens naar de watermolen stroomt. De sluis stuwt ook het waterpeil op, zodat dat met nog grotere kracht het waterrad kan aandrijven. Benedenstrooms van sluis en molen ontstaat, als gevolg van uitschuring, een kolk. De molenaars hadden er belang bij, de sluiskolk zo smal mogelijk te maken. Daardoor bleef het meeste water langs de molen lopen. Dat was echter lang niet altijd in het belang van bijvoorbeeld de boeren, stroomopwaarts van de Borchmolen. Ook elders langs Dommel en Aa bezorgden de molenaars hun dorps- en streekgenoten regelmatig wateroverlast.

Vandaar dat van overheidswege werd ingegrepen. Karel V bepaalde, in 1545, de minimale breedte van de sluis en het maximale waterpeil bij watermolens. Daardoor ging in de Rooise situatie uiteindelijk meer water via de Hambrug en langs de Kolk stromen, zodat de Dommeltak geleidelijk breder werd dan de omweg langs de molen. In 1793 werd de, inmiddels bouwvallige, molen verkocht aan Nicolaas Kock, die hem herstelde en er een volmolen bij bouwde. Deze industriemolen wisselde daarna nog een aantal malen van eigenaar. In 1925 stortte de ene helft van de Borchmolen, de oliemolen, in de Dommel en vanaf 1938 stond ook de korenmolen stil. Langzamerhand slibde de 'molentak' van de rivier dicht, zodat de brug bij de molen overbodig werd. De nog bestaande molenhelft, die als pakhuis diende, werd in 1944 gesloopt.

Slechts het molenwiel herinnert nu nog aan de activiteiten die hier eeuwenlang plaatsvonden. Een monumentje, bestaande uit enkele molenstenen en een kunstmatig waterloopje, ondersteunt, samen met een informatiebord, het verhaal van deze plek. De tweede kolk, achter het sluisje, is slechts te herkennen aan de plaatselijke verbreding van de Dommel en de lagere ligging van de aangrenzende oevers. Daarvoor moet je dan wel naar de westzijde van de huidige Corridor.
Tijdens opgravingswerkzaamheden in april 2010 zijn restanten van de fundamenten van de Borchmolen uit 1793 teruggevonden. De molen was gefundeerd op een oude molensteen. Het betreft de muur aan de straatzijde van de vol- en oliemolen. Hier zijn tevens grote stukken natuursteen als fundament gebruikt.


WEP Team Award voor politie

(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Basisteam Meierij eenheid Oost-Brabant, waartoe ook politie Boxtel behoort, ontving vorige week op het Boxtelse politiebureau een WEP (Waardering Erkenning Politie) Team Award. Uit handen van burgemeesters Buijs (Boxtel) en Pommer (Sint-Michielsgestel) ontvingen de agenten de wisselbeker die bij de prijs hoort.

Het politieteam werd voorgedragen door Frans Heeres van de eigen eenheidsleiding. Het team krijgt de trofee omdat ze een groot succes hebben gemaakt van een nieuwe manier van werken. Daarbij staat dienstverlening aan burgers centraal en draait alles om de veiligheid buiten in plaats van de regels en protocollen (het systeem). De wijkagenten opereren daarbij veel meer dan voorheen vanuit gemeentehuis, buurt- en wijkcentra en 'op straat' in plaats vanuit het politiebureau. De pilot met de nieuwe manier van werken startte in 2014.

Burgemeester Pommer vatte het kernachtig samen: "Je moet het zo organiseren dat je blije burgers, blije bestuurders en blije dienders hebt. Daarin zijn jullie geslaagd." Ook burgemeester Mark Buijs was lovend over het team: "Ik ben heel trots op jullie, dat jullie het lef hebben gehad om hieraan te beginnen en het tot een succes hebben gemaakt. Veiligheid is een subjectief begrip, mensen voelen zich veilig met jullie zichtbaar in de nabijheid. De resultaten zijn goed, dus ik verwacht dat dit in het hele land door teams zal worden overgenomen."

Maandelijks ontvangt een politieteam in het land de Team Award, een wisseltrofee voor goed politiewerk. Met het uitreiken van de prijs wil Stichting WEP samen met politiecollega's en vertegenwoordigers uit de samenleving haar dankbaarheid en waardering uitspreken voor de inspanningen van de diverse politieteams om Nederland veilig en leefbaar te houden. Eind oktober wordt tijdens het grote WEP gala uit al deze teams een 'overall' winnaar gekozen, die zich een jaar lang Beste Politieteam van Nederland mag noemen.

Nog twee dagen dan start het carnaval. Ik zag dat in het centrum van Boxtel de camera's al weer zijn geplaatst. Er wordt door de politie direct en live meegekeken als op straat een opstootje is of een vechtpartij, beroving of mishandeling aan de gang is. Aan de hand van deze beelden kan de meldkamer van de politie heel snel een of meer politiewagens ter plaatse sturen. Ook zijn de beelden van de daders direct beschikbaar voor de agent op straat. Een veilig gevoel toch? Zou het niet prettig zijn als deze vorm van extra beveiliging het hele jaar door aanwezig is? Wie weet een mooie uitdaging voor de politieke partijen. Ik zou graag de uitdaging aan gaan om samen met de politiek, de politie en de bewoners en winkeliers van de binnenstad te kijken naar mogelijkheden en oplossingen.
Het centrum van Boxtel heeft nu ook het Keurmerk Veilig Ondernemen met een ster. De ambitie is om op te gaan voor een tweede ster en cameratoezicht is een van de zaken die bepalend kunnen zijn voor het krijgen van een tweede ster. Dus wie weet wat onder andere de politiek hiermee gaat doen.

Vakantieperiode
De komende week is bij uitstek weer een week voor ons inbrekersgilde. Een groot aantal van jullie viert carnaval of is op vakantie. Dat betekent dat veel huizen weer het doelwit kunnen worden van ongewenst bezoek. Zorg daarom nu tijdig voor de juiste maatregelen en zorg ervoor dat je woning er uitziet alsof er iemand thuis is. Wil je meer weten over welke (eenvoudige) maatregelen je kunt nemen, kijk dan eens in eerdere edities van deze krant of neem eens een kijkje op mijn website: www.topesecurityadvies.nl.

O ja, en dan nog even dit. De laatste weken worden onze mailboxen overspoeld met zogenaamde phising-mail. Dit zijn echt lijkende e-mails van bekende bedrijven of banken. In een phising-mail staat altijd een link waar je op moet klikken om de dreiging van bijvoorbeeld het blokkeren van je account of rekeningnummer te voorkomen. KLIK NOOIT OP DE LINK… Als je hierop klikt nemen internetcriminelen jouw computer over of ze stelen wachtwoorden en andere gegevens van je computer.
Als de internetcrimineel je computer overneemt wordt deze gegijzeld en moet je geld betalen om de gijzeling te beëindigen. Als de internetcrimineel uit is op je gegevens zal hij deze gebruiken voor het aanvragen van leningen of dure aankopen op jouw naam, of nog erger, ze gebruiken om met je identiteit illegalen het land in te smokkelen.

Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetcriminelen, zorg er dan voor dat je computer altijd is geupdate met de laatste versie van bijvoorbeeld Windows of iOS. Zorg dat je goede virusscanners hebt en open zeker geen e-mails van onbekende afzenders, mails die beginnen met LS of waarmee je met een link de dreiging van een blokkade van je account of rekening kunt voorkomen.

Snelweg dicht na ongeluk met meerdere voertuigen

Boxtel - De snelweg A2 bij Best is zondagochtend afgesloten geweest in de rijrichting naar Eindhoven vanwege een ongeval met meerdere voertuigen. De ravage was groot. Betrokken weggebruikers zijn ter plaatse nagekeken door het ambulancepersoneel maar niemand hoefde mee naar het ziekenhuis.

Met behulp van de brandweer werd de linker rijstrook vrijgemaakt zodat na enige tijd het vastgelopen verkeer het ongeval kon passeren. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Laat je Bobben door Taxicentrale De Meierij en win

Boxtel - Om carnaval nog leuker, gezelliger, maar zeker ook veiliger te maken biedt Taxicentrale De Meierij de mogelijkheid om met de app van de Meierij een taxi te bestellen.

Met het bestellen via de app krijg je 10 procent korting op de ritprijs en weet je vooraf wat de kosten zijn van om van A naar B te reizen. Tijdens de rit is het mogelijk om via de Meierij App een leuke selfie te maken. De mooiste, leukste en meest carnavaleske selfies worden op de Facebookpagina van de Taxicentrale geplaatst. De maker van de leukste selfie wordt na carnaval beloond met een dinerbon van 50 euro te besteden bij het Hof van Liempde.

Ter bevordering van een veilig verkeer, maar ook van de veilige thuiskomst van deelnemers, is de organisatie van het Loeriefoepe een samenwerking aangegaan met Taxicentrale De Meierij. Daarbij ziet de organisatie op deze manier kans het Loeriefoepe uit te breiden met mensen uit de omliggende gemeenten en dorpen. Via de Facebookpagina van Loeriefoepe Liempde kunnen mensen een button downloaden en tegen een gereduceerd tarief een taxi bestellen.

Android-app: http://bit.ly/meierijappandroid
iPhone-app: https://appsto.re/nl/y9ex-.i
Facebook: Taxicentrale De Meierij BV

Mijn Mooi Boxtel: Jan van der Steen

Foto: Jan van der Steen

Deze foto, met een mooi winters sfeertje, is gemaakt bij Sportpark Wagenaars op het Essche Heike.


Anouk Kappen behandelt een patiënt. Foto: Mark van der Pol

Ook mannen hebben een bekkenbodem

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer vijftien jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns in DeMooiBoxtelKrant zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze week zal Anouk Kappen een voorbeeld uit de bekkenfysiotherapie belichten.

Een puzzel, zo zie ik elke lichamelijke klacht waarmee iemand bij mij komt. Alle puzzelstukjes bij elkaar zoeken om tot een diagnose en hopelijk goed resultaat te komen. Sommige klachten vormen een iets grotere puzzel dan andere. Zo kwam vorig jaar John bij mij, die al enkele jaren last had van ongewild urineverlies. Hij was heel gemotiveerd om zijn urineverlies te verminderen en vond het vervelend dat het zijn leven zo beheerste. Het leek mij een uitdaging om de klachten van John aan te pakken omdat hij hier al zo lang last van had en hoopte veel voor hem te kunnen betekenen.

John (71 jaar)
"Al jaren liet ik elk jaar een zogenaamde 'APK'-keuring doen bij de huisarts. Een vast onderdeel hiervan was de PSA waarde (prostaat specifiek antigeen), die steeds wisselend was. In 2014 werd ik op mijn verzoek doorgestuurd naar een uroloog. Vrij snel daarna werd, na het nemen van negen biopten, prostaatkanker geconstateerd. Vier van deze biopten waren kwaadaardig. Na overleg met de chirurg is besloten mijn prostaat radicaal te verwijderen. Na de operatie kreeg ik bekkenfysiotherapie in het ziekenhuis, maar dit heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Na ruim tweeënhalf jaar heb ik nog steeds last van ongewild urineverlies. Gelukkig ben ik in contact gekomen met Anouk Kappen. Bij haar ben ik in goede handen en ik heb er alle vertrouwen in dat het allemaal weer goed komt."

Na een uitgebreid intakegesprek bleek dat John vooral last had van ongewild urineverlies bij activiteiten, zoals wandelen, tillen en fietsen. Na de intake heb ik een onderzoek gedaan van de bekkenbodemspieren. Hieruit bleek dat hij de bekkenbodemspieren goed kon aan- en ontspannen, maar dat de bekkenbodemspieren niet op tijd aanspannen bij activiteit. Daarnaast heb ik hem met behulp van een EMG-meting meer inzicht gegeven in hoe zijn bekkenbodemspier werkt.

Gedurende de behandeling heb ik John meer geleerd over de blaas en de functie van de bekkenbodemspieren. Ook hebben we naar zijn toiletgedrag en vochtintake gekeken. Omdat hij heel actief is en het urineverlies zoveel mogelijk wil beperken is hij minder gaan drinken. Daarbij ging hij uit voorzorg naar het toilet, waardoor hij vaak kleine hoeveelheden plaste en dat is niet de bedoeling. Met behulp van bekkenbodemspieroefeningen zijn we de functie van de bekkenbodem aan het verbeteren.

In het begin van de behandeling was zijn verlies 140 ml per dag, na vier maanden is zijn verlies met 65 procent verminderd. Ik ben tevreden over het behandelresultaat tot nu toe en verwacht dat we nog meer verbetering kunnen bereiken. Het is fijn om te zien dat je iemand zoveel kan helpen en meer vertrouwen in zichzelf kan geven.

Anouk Kappen
NVFB Geregistreerd bekkenfysiotherapeut
FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl


Het Collectief licht plannen toe op informatiemiddag De Kleine Aarde

Architect Marlies Zuidam (FAAM architects) en Niels Struijcken (Heijmans) geven uitleg bij de concepttekeningen van het terrein. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ruim 150 belangstellenden kwamen vrijdagmiddag op de informatiebijeenkomst over de herontwikkeling van De Kleine Aarde af. Alle betrokken partijen van Het Collectief, maar ook andere betrokken (burger)organisaties en initiatieven zoals Kleine Aarde Netwerk dat duurzame Boxtelaren via De Kleine Aarde met elkaar wil verbinden waren daarbij aanwezig.

De informatiebijeenkomst werd gehouden op initiatief van Het Collectief, dat het terrein gaat herontwikkelen. Onder de naam De Kleine Aarde 2.0 ging vrijdag ook meteen al de eerste schop de grond in. Stichting Voedseltuin Boxtel en omstreken zette de eerste stap in de aanleg van de voedseltuin die op het terrein moet verrijzen.

Naast de voedseltuin strijken ook het Summa College, Helicon MBO Boxtel en SintLucas neer op het terrein. Daarnaast bouwt Heijmans er twintig eco-woningen die bedoeld zijn voor starters. Negentien van de woningen worden uiteindelijk verhuurd door Sint Joseph. Eén wordt gebruikt door de onderwijsinstellingen om nieuwe technieken uit te proberen. De eco-woningen laten zich qua omvang het best vergelijken met studio's, zo bevestigt ontwerpmanager Niels Struijcken van Heijmans. De bedoeling is om de bewoners ook écht te betrekken bij het gedachtegoed van De Kleine Aarde, legt hij uit.

Tussen alle positieve opmerkingen over dat er eindelijk weer iets gaat gebeuren op het terrein van het milieukenniscentrum door was hier en daar ook een kritisch geluid te horen. Volgens wethouder Peter van de Wiel is dat ook begrijpelijk: "Zo waren er enkele buren bang voor dat hun waterhuishouding in gevaar kwam. Het is goed dat ze dat nu laten horen. Iedere vorm van discussie zie ik als een positieve ontwikkeling."

De angst van enkele omwonenden voor intensief vrachtverkeer rondom de biovergistingsinstallatie die op het terrein moet komen is volgens Paul Gosselink van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) onterecht. "Dat kan helemaal niet, want ook De Kleine Aarde moet voldoen aan alle regels en voorschriften." Volgens hem hebben de omwonenden juist enkel voordelen van de installatie en kunnen ze hun gft-afval in de toekomst 'bij de buren' inleveren en laten omzetten in groene energie.

Bij de bijeenkomst zijn ook veel andere initiatiefnemers, wiens plannen (deels) door Het Collectief geadopteerd zijn, aanwezig. Zo zijn de Burgers voor De Kleine Aarde vertegenwoordigd, zij het onder een nieuwe naam: Kleine Aarde Netwerk (KAN). Ook Jan Juffermans, één van de oprichters van De Kleine Aarde (DKA) was aanwezig. Hij laat weten positief te zijn over de plannen. Vooral de verbinding tussen milieu, onderwijs en de jeugd kan hem bekoren: "Ze vroegen mij naar wat het DNA van DKA is. Volgens mij is dat: 'mondiaal denken, lokaal handelen'."

Gerlof Roubos, van De Buren van De Kleine Aarde, een kritische groep omwonenden, was ook aanwezig. Volgens hem mist een duidelijk aanspreekpunt voor burgers die Het Collectief iets te melden hebben. Ook voor 'De Buren' heeft Juffermans een boodschap: "Heb het nu eens niet alleen over procedures, maar ga ook eens meedenken!" En dat is wat volgens Inge Huisman, namens Collectief-deelnemer Sint Joseph, nu ook precies de bedoeling van de middag.

Vervolg van de voorpagina: Ruim een derde van Boxtelaren viert carnaval

Als belangrijkste reden om géén carnaval te vieren geven respondenten op 'niets om het feest te geven' (61 procent van de niet-vierders). Andere belangrijke redenen zijn het moeten werken (17 procent) of het op vakantie gaan (11 procent). Ook onvoldoende geld hebben wordt als belangrijke reden aangehaald. Carnaval vormt traditioneel de periode dat de alcoholprijzen opgevoerd worden, ook dit jaar. In Boxtel betaal je dit jaar 2,30 euro voor een horecamunt.

De Boxtelaar lijkt dit jaar niet heel origineel te zijn in de keuze van een carnavalsoutfit: ruim 45 procent geeft aan kleding van voorgaande jaren te hergebruiken. Toch bedriegt de schijn: veel ondervraagden geven namelijk aan iedere dag een andere outfit aan te trekken, of verschillende kostuums te combineren. Géén eenheidsworst dus. Een bijna even groot deel van de ondervraagden (36 procent) weet nog niet wat ze aantrekken het komend weekend.

Waar de Boxtelaren eenduidig over zijn is wanneer ze carnaval 'geslaagd' kunnen noemen. Uit alle lagen van de samenleving, rangen, standen en niet- of wel-carnavaller komt naar voren dat het belangrijkste doel van het feest gezelligheid is.

Luchtpost uit Ameruika: Roy van Overbeek

Foto: Roy van Overbeek

Heimwee

Na bijna drie jaar kan ik zeggen dat ik soms heimwee heb. Heel soms. Vooral rond de carnaval, Wat voor mij toch wel de beste tijd van het jaar was. Gelukkig houd ik me bezig met allerlei dingen hier. Amerika heeft geen tijd voor mensen met heimwee. Hard werken, ijshockey kijken en politiek (helaas).

Washington heeft ook een nieuwe trend dankzij de politiek. Protesten, helaas niet altijd even vriendelijk. Winkels in puin, politie op elke straathoek en een gespannen sfeer; het land voelt minder als een eenheid. Immigranten worden geweerd, ook met een verblijfsvergunning. De mijne moet worden vernieuwd. Nog een reden waarom ik soms Boxtel, dat kleine dorpje aan de Dommel, mis.

Heimwee maakt je ziek en gelukkig zien mijn vrouw en mijn kinderen dat ik me soms zo voel. Skype en soms een tekst naar huis sturen is ook een grote hulp. En natuurlijk schrijven voor de krant.

Iedereen veel plezier met de carnaval en... glaasje op laat je rijden. Of te voet naar huis, dat kan in Boxtel makkelijk. Alaaf


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

12 / 18

Foto: D66

Afscheid

Zaterdag vertrekken mijn vrouw en ik uit Boxtel. Ik heb hier 16 jaar met veel plezier gewoond. Boxtel vind ik nog steeds leuk, maar Den Bosch nog leuker. Met het veranderen van woonplaats moet ik ook mijn raadslidmaatschap opgeven en is dit het laatste stukje dat ik voor D66 Boxtel in DeMooiBoxtelKrant schrijf.

Zeven jaar heb ik in de raad gezeten. De eerste vier jaar in de oppositie en de laatste drie in de coalitie. Beide perioden hadden wel een zekere charme. In de oppositie kun je wat makkelijker tegen zaken aanschoppen en in de coalitie krijg je makkelijker iets voor elkaar.

Sommige vergaderingen vond ik doodsaai omdat er onderwerpen op de agenda stonden waar in mijn ogen weinig over te zeggen viel. Andere vergaderingen waren spannend, waarbij op het scherpst van de snede werd gedebatteerd en de publieke tribune goed was gevuld. Echte politieke onderwerpen gaan gepaard met emotie.

Dat is ook wat mij en andere raadsleden bindt: we hebben een sterke mening en hebben het beste voor met de samenleving. Soms leidt dit tot aanvaringen met politieke tegenstanders die het 'helemaal verkeerd zien'. De ene avond vervloek je elkaar en de volgende avond werk je weer samen aan een gedeeld standpunt.

Het vertrouwen in de politiek is laag. Hierbij helpen incidenten die breed worden uitgemeten in de media niet mee. Nu is het natuurlijk de rol van de media om kritisch te zijn en misstanden aan de kaak te stellen. Wat ik hoop is echter dat mensen ook beseffen dat het meestal wel goed gaat.

Politiek in Boxtel is soms tenenkrommend en soms van grote schoonheid. Ook hier geldt dat democratie de minst slechte bestuursvorm is die we kennen. Ik kan iedereen aanbevelen om ook eens een periode mee te draaien. Om je idealen na te jagen, maar ook om te ervaren hoe moeilijk het is om het met 22 anderen eens te worden.

Gegroet!

Bart Louwers

P.S. veel succes voor mijn opvolger Fons van Heesch!

Foto: VVD

Carnaval met vrolijk nieuws

Over twee dagen begint het grote feest in Eendengat. Reden voor een stukje positiviteit in het politieke podium van deze week. En daar is aanleiding toe.

VVD Boxtel is heel blij dat het speerpunt Toerisme en Recreatie steeds meer en beter vorm begint te krijgen. Boxtel profileert zich als duurzame gemeente, De Kleine Aarde wordt herontwikkeld en we hebben een fantastisch Oertijdmuseum De Groene Poort. Drie pijlers waarmee Boxtel – zonder dat velen dit beseffen – al sinds jaar en dag op de kaart staat.

Het motto is: 'Authentiek en innovatief' en dit sluit naadloos aan op deze drie pijlers. Maar wat te denken van onze andere trekpleisters: Classic Park, Kasteel Stapelen, de Sint Petrusbasiliek, Herenboeren (genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs 2017), onze prachtige natuurgebieden rondom, de vele geweldige projecten in Liempde en nog zoveel meer: Een THEMAGEMEENTE bij uitstek.

Als we dan ook nog constateren, dat er een tekort is aan verblijfsrecreatie en dat we op alle fronten goed bereikbaar zijn, dan valt er een enorme slag te maken. En alles wijst erop, dat we die ook willen maken, daar zetten wij op in. Een positieve opsteker voor een nog beter economisch klimaat!

Een ander mooi Boxtels nieuwsfeit is het Keurmerk Veilig Ondernemen, dat aan ons bedrijventerrein Ladonk werd toegekend. In de werkgroep waren zowel ondernemers als politie en brandweer en de gemeente vertegenwoordigd.
Onze overkoepelende organisatie op het bedrijventerrein SPIN zet positief in op duurzaamheid, verbetering, kosten- en ruimtebeheersing en gemak voor ondernemers en arbeid.
Daarnaast kennen we het collectief VOC voor kleine ondernemers en ZZPers, die steeds meer de samenwerking zoekt met SPIN, de diverse opleidingsinstituten en de gemeente.
Met een actief centrummanagement en positieve ondernemers in het centrum zien we – na een zware periode – ook daar steeds meer vooruitgang.

Het moge duidelijk zijn dat het ontzettend belangrijk is dat de gemeente bij al deze activiteiten positief betrokken is en als volwaardig partner meedenkt, participeert en bovenal alle mogelijkheden op tafel legt. Een gemeente kan niet zonder goede ondernemers, maar goede ondernemers kunnen niets met een passieve gemeente.
Het besef, dat we elkaar nodig hebben en handreikingen moeten doen, wordt steeds duidelijker en ook daarop moeten wij blijven inzetten. Het begin is gemaakt en nu doorpakken!

De vooruitzichten zijn sinds lange tijd weer beter, dus wat ons betreft: extra genieten dit jaar van een fijn carnaval in een mooi en gezond Eendengat.

Vergeet u niet te stemmen op 15 maart aanstaande?
Een laatste tip: VVD

  • op lange termijn het beste voor de werkgelegenheid
  • huizenbezitters worden met rust gelaten

GEMEENTE INFO
Oud papier:
23-02 Keefheuvel e.o.
25-2 Centrum
25-02 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
25-02 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
01-03 Vrilkhoven
01-03 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
Op donderdag 23 februari sluit het gemeentehuis om 17.00 uur. Er is dan geen avondopenstelling.
Maandag 27 februari is het Gemeentehuis gesloten

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 8

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Burgakker naast Rechterstraat 20, plaatsen informatiewand langs de gevel
Hogenbergseweg ter hoogte van huisnummers 32, 34, 36, 38, 40, 42 en 44, rooien: 6 populieren uit berm
Koningsvaren 14, rooien: 35 loofbomen en 15 struiken
Koningsvaren 16, realiseren woning
Molenwijkseweg vanaf spoorwegovergang tot en met huisnummer 9, rooien: 57 berken uit de berm
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Tongeren 44, plaatsen tijdelijke woonunit

Verlenging beslisterm met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Beukendreef 2, realiseren B&B in bijgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
Nieuwe Nieuwstraat 1a, brandveilig gebruik van De Werf
Schouwrooij 27, uitbreiden bedrijfshal

Toestemming maken uitweg
Clarissenstraat 31,maken uitweg op deze locatie
Dorpsstraat 7, maken uitweg op deze locatie

Aanwijzingsbesluit
Tijdelijk cameratoezicht Boxtel Het gaat om cameratoezicht in een beperkt gebied in de directe omgeving van de Markt tijdens carnaval van 24 februari 2017 vanaf 20.00 uur tot 1 maart 2017 om 2.00 uur.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Boek&Bal in Podium krijgt vervolg Bal van de verleiding op 25 maart

Boxtel - Na het succes van vorig jaar, wordt dit jaar het begin van de Boekenweek feestelijk gevierd met een Boek&Bal. Dit literaire feest, met als thema 'verboden vruchten', wordt op zaterdag 25 maart vanaf 20.00 uur gevierd bij Podium Boxtel, met schrijvers, dichters, kleinkunstenaars, muzikanten, zangers, acteurs en nog veel meer. Een verleiding tot in de late uurtjes.

Frank van Pamelen, auteur van de literaire thriller 'De wraak van Vondel', bijt direct na de opening het spits af met een visueel en interactief optreden. Hierna zal de Boxtelse auteur en tekstschrijver Trudy van Rooij een intermezzo verzorgen. Zij schrijft korte verhalen en onlangs een roman, waarvan een hoofdstuk is gepubliceerd in literair tijdschrift Extase. Dan is het de beurt aan de hoofdgast van dit jaar, Simone van der Vlugt. Van haar boeken, waarvan 'De Reünie' de bekendste is, werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Hank Langenhuijsen zal deze bekende thrillerschrijfster interviewen.
Vervolgens maakt het publiek kennis met de passie van Martje Wijers, Arnoud Rigter en Sholeh Rezazadeh. Wijers - finalist tijdens de Nationale Kampioenschappen DichtSlamRap Utrecht - won in januari de publieksprijs tijdens DichtSlamRap in Boxtel met verrassende poëzie. Rigter was er de winnaar. Rezazadeh is een jonge Iraanse schrijver en dichter.

Naast het hoofdprogramma heeft de avond nog meer verrassingen in petto, zoals biechten bij Fons van Asten. In zijn biechtstoel kunnen de bezoekers alle verboden verleidingen waaraan zij hebben toegegeven kwijt. Als beloning heeft Fons een bijzondere attentie.
En wat is een boekpresentatie zonder signeersessie? Vanaf 21.30 signeren Simone van der Vlugt, Frank van Pamelen, Trudy van Rooij en Sholeh Rezazadeh hun boeken of publicaties in de foyer.
De verleiding tot lezen wordt aangemoedigd en voelbaar tijdens interactieve optredens van theaterstudenten van Koning Willem I College. Er zijn foto's te zien over 'verboden vruchten'. Jos van Berkel toont eigen clips, Toon Stalpers en Bea de Leeuwe exposeren schilderijen en Jan de Hoogh van Kunstlicht presenteert een beeldende installatie over de Boekenweek.

Vanaf 22.00 uur is er de feestelijke afsluiting met live muziek door de zeskoppige band Almost Famous. Gitarist Harry Hendriks was jarenlang 'vaste man' bij zanger Gerard van Maasakkers. Dit belooft een spetterend slot te worden.

Kaartverkoop
Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl, de Bruna in de Rechterstraat, the Readshop in de Stationsstraat, Hebbes op de Markt en de Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof. In Liempde zijn kaarten te koop bij drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat. Volg ook de ontwikkelingen rondom Boek&Bal op Facebook: boekenbalboxtel.


Bierkamer legt fundament voor unieke Brabantse biercultuur

De Bierkamer is onder andere verantwoordelijk voor het zeer succesvolle jaarlijkse Bierstraatje in de Rozemarijnstraat. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Met het project 'Bier als Bourgondische basis' wil de Bierkamer uit Boxtel samen met lokale brouwers en leveranciers uit Het Groene Woud op traditionele wijze bier brouwen met water, spelt en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de open lucht. Een bier van spontane gisting, waarmee een fundament wordt gelegd voor een unieke Brabantse biercultuur in het gevarieerde en waardevolle landschap tussen de steden Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. De Bierkamer mag hiervoor rekenen op een financiële bijdrage van de Stichting Streekfonds Het Groene Woud, die jaarlijks gelden uitkeert aan projecten die bijdragen aan de verdere, duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud.

De bedoeling is om bier te brouwen op een traditionele wijze met water, spelt en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de open lucht. In de buitenlucht bevinden zich meerdere natuurlijke gistsoorten. Door blootstelling van de wort, de basis van het bier, aan de buitenlucht zullen deze gisten de suikers in de wort omzetten in alcohol. Deze methode is niet nieuw; voordat er sprake was van gecultiveerde gistsoorten was dit al vanuit de oudheid de methode om bier en wijn te maken. Ook tegenwoordig wordt deze methode nog wel gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lambiek bieren uit de Belgische Zennevallei.

Presentatie in najaar 2018
Het duurt nog even voordat het bier geproefd kan worden. Met name in de periode van oktober tot april is de samenstelling van de wilde gisten in de lucht geschikt voor dit proces. Zodra de eerste spontane gisting gereed is, wordt het bier voor de nagisting en de rijping nog een tijd gelagerd op houten vaten. De Bierkamer verwacht op zijn vroegst in het najaar van 2018 dit naar verwachting licht zure biertje te kunnen presenteren.

De Rozemarijnstraat was te klein om alle liefhebbers te herbergen Foto: Mark van der Pol

Bier als Bourgondische basis
Elk jaar initieert het Streekfonds Het Groene Woud een zogenaamd 'eigen project'. In 2016 was dit het project 'Bier als Bourgondische basis'. De Bierkamer kwam met het beste projectplan hiervoor en werd door het bestuur van Streekfonds Het Groene Woud geselecteerd om het verder op te pakken en te regelen. In Het Groene Woud zijn in het verleden zeer veel brouwerijen geweest en het lijkt nu ook weer die kant op te gaan. Gedeelten van Het Groene Woud stonden bekend vanwege de hopteelt. Het project past goed bij het bijzonder hoog aantal horecalocaties dat in Het Groene Woud aanwezig is, namelijk het meeste van alle Nationale Landschappen in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.hetgroenewoud.com/streekfonds.


Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor behaalde deze week een overwinning op BBG Haarsteeg 2. Fouad Hasbani en Theo Verhagen wonnen hun partij, Don van der Wiel verloor ondanks een moyenne van 7,00. Hij behaalde slechts vijf punten.

Het tweede en het derde team wonnen, maar het vierde team leed een nederlaag. Alleen Math Hendriks wist hier te winnen. Bij de afdeling Recreanten libre kwam alleen het eerste team in actie, dat tegen de verwachting in alle partijen ruim verloor. Toon Bevers kon nog enigszins partij bieden en kwam slechts één carambole tekort. Theo Verhagen, Fouad Hasbani en Leo Huijbers waren deze dag niet in goeden doen en kwamen duidelijk tekort. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein kwam alleen team 7 in actie. Hier werd een remise uit het vuur gesleept tegen Pas Buiten 1. André Vissers scoorde 10 punten, Jan Tils en Johan Beaard kwamen samen drie caramboles tekort in hun partij. Het 3-banden groot team behaalde een 25-25 remise tegen De Hazelaar 1, waarvan het twee weken geleden verloor. Leo van Westelaken en Bernhard Legierse verloren beiden. Louis van der Meijden zette de zaken weer recht door een prachtige partij die uitmondde in winst met een moyenne van maar liefst 1.129. Hij won zijn partij van 35 caramboles in 31 beurten en liet zijn tegenstander achter met slechts vijf punten.

HCB'92 start met jongens- en herenhandbal

V.l.n.r.: Waud Berkien en Bart Strik. (Foto: Liza van Rooij) Foto: Liza van Rooij

Boxtel/Liempde - Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft het initiatief genomen om de komende jaren een impuls te geven aan jongens- en herenhandbal in Nederland. De Boxtelse handbalvereniging HCB'92 geeft hierin het goede voorbeeld. Na vele jaren van afwezigheid van jongens -en herenteams binnen de vereniging heeft het bestuur, in het jaar waarin het zijn 25-jarig jubileum viert, besloten om te starten met herenhandbal.

Nederland is één van de weinige landen waar aanzienlijk meer vrouwen dan mannen handbal spelen. Dit is historisch zo gegroeid. Mede dankzij de succesvolle nationale damesploeg is er een stijgende lijn ingezet. Handbal leent zich ook erg goed voor jongens en mannen vanwege de atletische aspecten, de snelheid, intensiteit, veelzijdigheid en het fysieke contact. Nu het ook voor hen weer mogelijk wordt gemaakt deze sport in Boxtel te beoefenen, hebben de eerste heren zich reeds aangemeld. Dat is echter nog niet voldoende om een team te vormen en daarom roept HCB'92 alle heren in de directe regio die geïnteresseerd zijn zich kenbaar kunnen maken via hcb92@handbal.nl.

HCB'92 heeft geen eigen accommodatie en is afhankelijk van de beperkte ruimte in Boxtelse sporthallen. Toch heeft de vereniging bij PiusX in Liempde op woensdagavond een vast tijdstip weten te bemachtigen. Vanaf 8 maart wordt hier wekelijks getraind van 20.30 tot 22.00 uur. Hiermee wordt er elke dag van de week, op vrijdag na, ergens in de gemeente gehandbald: op maandag damesrecreanten, op dinsdag rolstoelhandbal, op woensdag dus de heren, donderdags alle jeugd -en damesteams en op zaterdag en zondag worden er in competitieverband wedstrijden gespeeld. Op vaste dagen zijn Sporthal PiusX Liempde en Sportcomplex de Braken in Boxtel de thuishavens. HCB'92 timmert de laatste jaren flink aan de weg. Vorig jaar is de vereniging zelfs uitgebreid met een rolstoelhandbalteam, het eerste van Brabant, dat inmiddels uit 16 valide en minder-valide personen bestaat.

Naast heren zijn ook jongens van alle leeftijden van harte welkom bij HCB'92. Ook vanuit het NHV, in nauwe samenwerking met lokale handbalverenigingen, worden verschillende acties op het gebied van jongenshandbal opgezet. Kijk op www.hcb92handbal.nl voor meer informatie.


Badmintonclub BC Overdag zoekt leden

Foto: Badminton club BC Overdag

Boxtel - Badmintonclub BC Overdag, actief sinds het afscheiden van BBC Boxtel in 2009, is op zoek naar nieuwe leden. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom.

De vereniging bestaat nu uit 19 leden, die op dinsdagmorgen van 8.45 tot 10.15 uur in Sportcomplex De Braken spelen. Geïnteresseerden kunnen dan gerust een kijkje komen nemen en eventueel meedoen. Er is ook begeleiding aanwezig. Neem voor meer informatie contact op met Cees van Amelsfort via 0411-675865 en ceesvanamelsfort46@gmail.com of met H. Ketelaars via 0411-673757 en h.ketelaars@home.nl.

HCL meiden MD2 zaalkampioen

De kampioenen van HCL MD2. (Foto: HCL) Foto: HCL

Liempde - De meiden van HCL MD2 veroverden afgelopen weekend de kampioenstitel in de zaal. En dat met twee wedstrijden minder gespeeld. Een extra knappe prestatie voor de dames, omdat dit de eerste keer was dat ze meededen aan de zaalhockeycompetitie.

DeMooiBoxtelKrant feliciteert kampioenen Brecht Beerens, Mirte van Geffen, Juul van Abeelen, Cilke Spijkers, Roosje Voets, Marie Louise Maes, Lynn Gordijn, Willemijn Broeren, Tynke de Greef, Emma Dortmans, Pip van Houtum, Kim van Oorschot en natuurlijk coach Rik de Greef.

Waalre te sterk voor LSV

Waalre - Uit tegen Waalre bleef LSV zondag vanaf het beginsignaal aardig overeind. De eerste echte kans voor Waalre ontstond in de vijftiende minuut en toen was het ook meteen raak, Lowie van Kuringen schoot van dichtbij de 1-0 binnen. Hierna moest LSV een fase met de rug tegen de muur verdedigen, maar onder leiding van de uitstekende LSV-doelman Maykel van Kasteren bleven de Lennisheuvelaren overeind. Maar in de 29e minuut was ook hij machteloos toen een uitstekende voorzet van Stefan Claeys door Van Kuringen volley werd genomen: 2-0. Dat was ook de ruststand..

Meteen na rust kreeg LSV weer met het euvel van snelle tegendoelpunten te maken, iets wat de ploeg uit Lennisheuvel vaak overkomt dit seizoen. LSV hervond zich en Waarle liet de teugels wat vieren, waardoor de eindstand uitkwam op 4-0.

ZMD5 Mep kampioen in de zaal

Van links naar rechts: Carlijn Tetteroo, Floor Bax, Mare van Duinen, Farah Mengari, Floor Hertog, Lois van den Biggelaar, Julia Hagemans, Jara van der Aa, Lotte van Osch, Anne Schellekens. Liggend Jodie Brandsma. Coaches David van Duinen en Alwin Bax. Foto: Esther van Houtum

Boxtel - Met maar liefst twee wedstrijden op het programma vertrok het zaalteam D5 van MEP zaterdag al vroeg richting Waspik, waar niets minder dan de kampioenstitel op het spel stond.

Eerst moest medekoploper Waalwijk verslagen worden. De meiden van Mep begonnen fel en binnen no time was het 3-0. Net voor rust kwam Waalwijk terug, 3-1. Het werd nog even spannend toen het 3-3 werd. Maar door wederom een goede inzet en mooie combinaties won Mep met 7-3.

De volgende wedstrijd speelden de Boxtelse hockeydames tegen de nummer 3 op de ranglijst, Berkel Enschot. Omdat Mep de eerste wedstijd had gewonnen was een gelijkspel voldoende. Maar zoals het hoort bij een echte kampioen werd er ook nu weer alles gegeven, wat resulteerde in een 5-1 winst.

Verlies voor rugbyteams Ducks

Boxtel - De Duckes Legends hebben de uitwedstrijd in en tegen Breda verloren met 33-17. Bij de Cubs was het iets spannender; zij verloren na een bewonderenswaardige inhaalrace op het nippertje van East Coast.

Breda was net wat sterker en derhalve liep Duckes Legends achter de feiten aan. Vooral bij de voorwaartse was de routine van Breda van belang om daar de boventoon te voeren. Hierdoor had Duckes te weinig balbezit om kans te maken op de overwinning.
Door deze nederlaag blijft Duckes Legends in de middenmoot staan, waar de competitie ook wel zal eindigen omdat er nog een wedstrijd resteert. Dat is echter pas op 12 maart uit tegen Elephants.

De jeugd van Ducks liep in Hoek van Holland eerst tegen een 22-0 achterstand aan om vervolgens aan een stevige opmars te beginnen. Deze strandde echter bij 22-21, de wedstrijd was net te kort om de overwinning alsnog binnen te slepen.

Bridge

Bridgeclub De Rots, uitslagen 15 februari
A-Lijn: 1. G.van Boxtel & J. Steenbakkers 60.42% 2 A. van Gorp & B. vd Hout 59.17% 3. T. & H. IJsseldijk 56.25% 4. R. Steenbakkers & R. Daverveld 54.17% 5. E. Visser & P. Zuidgeest 53.33%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1. F. & H. Schalkwijk 60,83% 2. R. Dankers & F. Gieles 60.39% 3. W. van der Heijden & A.van Os 55,68% B-Lijn: 1. T. van Doorn & F. Verhees 61,91% 2. M. van der Sloot & G. Krebbers 59,48% 3. T. van der Kolk & S. van Lier 57,74%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 16 februari
A-Lijn: 1. L. & R.Verstijnen 66,32%2. P. vd Ven & B. Marcelis 61,5% 3.H. van Pinxteren & H. Heijstek 59,8 %

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1.L. van Dongen & D. van Heertum 57,92% 2.Y. Visser & G.Dams 55,42% 3. W.de Langen & I.Peeters 53,75% B-Lijn: 1.T. Daams & J. vd Vorstenbosch 59,52% 2. G. & I.Damen 58,93% 2.A. Slaats & J.Dufornee 58,93%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 15 februari
A-Lijn: 1.H. van Esch & P. van de Ven 63,19% 2.R. van Weert & F. Sedee 60,76% 3. F. Gieles & W. vd Heijden 59,03% B-Lijn: 1.R. Schoonhoven & S. vd Meijden 60,08% 2. H. Kalverboer & G.van Rooij 53,50% 3. C. van Hal & G. Meys 53,17%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 16 februari
A-Lijn: 1.M. Klaassen & A. van der Sangen 58,33% 2. L. den Dekker & I. van der Meijden 56,67% 3. S. Tempels & J. Sweere 55,42% B-Lijn: 1. A. Eltink & T. Hazenberg 61,42% 2. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 57,83% 3. H. & F. Schalkwijk 55,08%C-Lijn: 1. R. Traa & H. van Esch 62,50% 2. G. & G. van den Bosch 59,38% 3.T. van der Kolk & T. Wouda 55,73%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 16 februari
A-Lijn: 1. Heren van Heeswijk-Bekkers 74,40% 2. Echtpaar Vermulst 57,44% 3. Ds Smits-de Jong 55,95 % B-Lijn: 1. Heren Knoops-Quinten 62,01% 2. Dames Prinsen- vd Westelaken 61,53% 3. Mevr. vd Steen- dhr.Raaijmakers 60,07% C-Lijn: 1. Dames Jussen-Ronde 65,00% 2. Echtpaar van Gestel 60,00% 3. Dames Evers-Teulings 58,75%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1. G. Bogaerts & A. van Diesen 59,75% 2. A. van Kempen & S. vd Vries 59,50% 3. T. van Uden & A. Moerdijk 55,75% B-Lijn: 1. J. Balk & A. Tuerlings 65,00% 2. A. & P. Schoonen 63,75% 3. J. & M. Hamels 53,50%

Biljart

Geboliesch, uitslagen
't Pommeransje-De Prutsers 24-38
Samen Sterk-Kloosterboys 38-32
't Krijtje-De Eenheid 38-35
De Stapelaars-Ons Vertier 40-26
De Treffers-De Fetsers 33-30
De Poedelaars-Unie Boys 36-30
Dé Zie'k Wel Zitte-Le Carambole 32-40

't Ivoor, uitslagen
Libre:
15/05: BBG Haarsteeg 2-`t Ivoor 1                                21-25                        
14/02: Het Wapen van Eerschot 1 --`t Ivoor 2                         23-30                
15/02: Ons Trefpunt 1 -- `t Ivoor 3                                         20-27                        
14/02: `t Ivoor 4 – De Kruiskamp 1                                         23-28                        
Recreanten libre:        
13/02: `t Ivoor 1-De Piepers 3                                                 28-40
Recreanten 3-Banden Klein:        
16/02 `t Ivoor 7-Pas Buiten 1                                                 28-28                        
13/02 3-Banden-Groot:
`t Ivoor 1-BV De Hazelaar 1                                 25-25                

Turnen

Tabitta regionale toestelkampioenschappen 19-02
Regiokampioen Sprong:
Liz van Eijndhoven pupil 1 N1, Sam Sieben jeugd N1, Lieve van der Zijde jeugd Divisie 1
Regiokampioen brug:
Mijke Jansen jeugd N1, Lieve van der Zijde jeugd Divisie 1
Regiokampioen balk:
Imke Schellekens instap N1, Pien van Daal pupil 1 N1, Sam Sieben jeugd N1, Celeste Canaan jeugd Divisie 1, Lieke van Berkel junior Divisie 3
Regiokampioen vloer:
Liz van Eijndhoven pupil 1 N1, Mijke Jansen jeugd N1
Instap N1: Lizzy Stolwijk: 2e brug, 2e balk, 3e vloer, Imke Schellekens: 2e sprong, 3e brug en 2e vloer
Pupil 1 N1: Liz van Eijndhoven: 2e brug en 2e balk, Mara van der Heijden: 2e vloer, 3e brug, Pien van Daal: 3e sprong, 3e vloer , Floor Melssen: 3e balk,
Pupil 1 N3: Roelie de Bie: 3e brug
Jeugd N1: Floor de Wolf: 2e brug en 2e balk, Mijke Jansen: 2e sprong . Sam Sieben: 3e brug en 2e vloer, Fenne van Haaren: 3e sprong, 3e vloer
Jeugd 1e Divisie: Romy Poirters: 2e balk
Junior 3e Divisie: Lieke van Berkel: 3e sprong, 2e

Voetbal

LSV uitslagen
Waalre 1-LSV 1        4-0
OJC Rosmalen 7-LSV 2        2-2
LSV 3-St Michielsgestel 6        4-2
GSBW 6-LSV 4        3 -1
LSV VR1-Wilhelmina VR 2        1-6
LBC uitslagen
Best Vooruit 5-LBC mini 1        12-2
LBC JO9/1-Oirschot Vooruit 2        6-3
WODAN 4-LBC JO15/1        1-0
Unitas 3-LBC JO17/1         3-5
Tricht 1-LBC MO19/1        4 -2

DVG, uitslagen 18 februari
Someren JO9/1-DVG JO9/1 5-6
DVG JO9/2-WEC JO9/1 0-8
DVG JO9/3-WEC JO9/2G 0-1
Sparta'25 JO9/4G-DVG JO9/4 1-0
SSE JO11/1-DVG JO11/1 1-5
Rhode JO11/2-DVG JO11/2 0-7
DVG JO11/3-Eli JO11/2 3-4
DVG JO11/4-Schijndel JO11/4 11-1
DVG JO11/5-Blauw Geel JO11/8 4-5
DVG JO13/1-Mulo JO13/2 3-1
Irene JO13/2-DVG JO13/2 0-4
DVG JO15/1-Rhode JO15/1G 3-2
Nijnsel JO15/1-DVG JO15/2 4-3
DVG MO15/1-Maask Boys MO15/1 8-5
DVG JO17/1-Handel JO17/1 6-2
Mariahout JO17/2-DVG JO17/2 1-0
Berghem Sp. JO19/1-DVG JO19/1 2-5
DVG, uitslagen 19 februari                                
DVG MO15/1-Boskant MO15 3-0
DVG 1-Boskant 1 2-0
DVG 2-MULO 2 4-3
WEC 2-DVG 3 2-1
DVG 4-Ollandia 2 0-0
DVG 5-Heeswijk 9 1-0
Avanti'31/9-DVG 6 0-3
Boskant 6-DVG 7 2-1
DVG 8-Mariahout 6 5-3
Nulandia VR 1-DVG VR 1 2-4

DVG Programma 4 maart        
NWC JO9/1-DVG JO9/1        09:15
DVG JO9/2-Avanti'31 JO9/2        10:45
Avanti'31 JO19/4-DVG JO9/3        10:30
DVG JO9/4-Boerdonk JO9/1        10:45
Bl Geel JO11/2-DVG JO11/2        09:15
DVG JO11/3-Schijndel JO11/4        09:30
DVG JO11/4-Erp JO11/2        09:30
DVG JO11/5-Sv Brandevoort JO11/8        09:30
DVG JO13/1-NWC JO13/2        11:45
Rhode JO13/5G-DVG JO13/2        11:45
DVG MO13/1-Fc Uden MO13/1        11:45
Ondo JO17/1-DVG JO17/1        15:00
DVG JO17/2-Bl Geel JO17/4        14:30
DVG JO19/1-EVVC JO19/1 (verplaatst naar 23-02)
SCMH JO19/2-DVG JO19/2        14:30
DVG Programma 5 maart
Senioren
DVG 3-HVCH 6        12:00
Avesteyn 8-DVG 5        10:00
Rhode 6-DVG 7        12:00
Maask.Boys 1-DVG VR 1        11:00
DVG Programma 6 maart
Erp JO15/1-DVG JO15/1         19:45

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen
19-02: Boxtel 1-Vorstenbossche Boys 1        2-3
19-02: RKDVC 1-ODC 1         2-1
19-02: Beesd VR1-ODC VR1 5-2

Programma
04-03: 15.30 Boxtel VE1-Audacia VE1
23-02: 20.15 ODC 1-Rhode 1
05-03: 14.30 Zwaluw VFC 1-ODC 1        
05-03: 12.15 ODC VR1-HRC'14 VR2

Zaalvoetbal
Uitslagen 18 februari
Le Temps Perdu-NIKE f.c. 2-5
Grieks rest Corfu-Kwalitaria Strik 2-1
vd Langenberg-C.J.vd Sande 4-11
X2 COM-Pika Bikes /'t Geveltje 5-4
Kwalitaria Strik-Eltechno 4-6
Vouwwagenspecialist-Heva Autobedr. 8-8
Uitslagen 20 februari
F.C.Blokfit-Groen als Gras 2-2
Celdex b.v.-Rijschool Gestel 2 3-4
Faes entertainm- v.d. Heijden milieu 4-1
Feestcafe de Nozem-Vinyl en Tapijtwinkel 5-3


Rugby

Uitslag 18 februari:
Cubs: West Coast-Ducks/Dukes         22-21
Uitslag 19 februari
Senioren: Breda-Duckes Legends        33-17

Paardensport

HSV St.Martinus: Tobroco -Giant Team Challenge
Klasse D-L2, Lieke de Bresser & Misitng Wett, 2e plaats, 67,5%
Klasse D-L2, Suus & pony Mastro's Newman, 3e plaats, 66,17%
Klasse D/E-M2, Kim & Tetû HS, 66,17%,2e plaats
Klasse D-Z2, Carlijn & Leuns Veld's Walter, 3e plaats,65,98%
Met deze resultaten wisten zij zich als team op de 5e plaats te zetten. Daarmee zijn ze door naar de finals welke gereden gaan worden op 26 maart.
Dressuur: Klasse C-L2, Lieke Tinnenbroek &Nando.,1e en 2e plaats met 201 en 199,5 punten

Tafeltennis

BRTC, uitslagen
De Horntreffers-De Dommel         8-2
Taverbo Sabo 4-Grand Café Rembrandt        4-6
Taverbo Sabo 3-Rotsvast         7-3
Taverbo Sabo 2-Taverbo Sabo 1         1-9

Programma 6 maart
Taverbo Sabo 4-De Horntreffers
Taverbo Sabo 3-Taverbo Sabo 1
Rotsvast-De Dommel
Grand Café Rembrandt-De Firma Fotografie

JRC Heren 3 heeft het winnende lot in Bladel

Bladel – In de titelstrijd heeft JRC Heren 3 nog enkele lastige hordes te nemen. Voordat de Boxtelaren het op mogen nemen tegen EBBC uit Den Bosch, de directe concurrent voor de titel, moesten eerst de punten in Bladel opgehaald worden.

"Meerdere spelers hebben niet genoeg loten verkocht. Derhalve restte mij niets anders dan hen te royeren - en na dit weekend weer in genade te nemen - uit solidariteit met de eveneens Bladelse voetbalclub Bladella", aldus coach Frank Schellekens. Bij het inventariseren van de wedstrijdselectie waren slechts vier spelers beschikbaar, waar er vijf het veld opgestuurd moeten worden. Jasper Verhoeven en Victor van Lokven werden toegevoegd, maar ook al won JRC de thuiswedstrijd tegen de gastheren met dertig punten verschil, was Schellekens nog niet overtuigd dat Bladel kansloos gelaten kon worden. Daarom smeekte hij Ian Rooth, wat de wedstrijdselectie op zeven bracht.

Het basisteam bestond uit Carlo Schoenmakers, Victor van Lokven, Steven Besuijen, Jamal Trenidad en Ian Rooth. JRC buitte het fysiek overwicht direct uit middels een sterke inside-score van Trenidad. Dat Bladel vooral van afstand dreigend zou zijn, werd direct duidelijk door een driepunter. Ondanks vier punten op rij van Rooth, pakte Bladel toch een kleine voorsprong bij 9-6. Met een driepunter van Besuijen en een score van Schoenmakers nam JRC de voorsprong terug. Dankzij heren 3-potentials Verhoeven en Van Lokven sloot JRC het eerste kwart af met een kleine voorsprong van 15-18.
Rooth tekende voor de eerste vier punten van het tweede kwart. Hierna ontstond er ruimte voor Peter van Zadelhoff, die zijn kans pakte en eveneens vier punten op rij scoorde. Via scores van Verhoeven, Schoenmakers en Trenidad liep JRC uit tot een voorsprong bij rust van 27-39.

Na rust trok JRC, onder aanvoering van Schoenmakers, de verdediging nog eens extra aan. Dit resulteerde direct in onderscheppingen en vrije lay-ups voor Schoenmakers zelf. Na een vrije worp van Van Lokven, wist ook Bladel weer te scoren. JRC diende de thuisploeg van repliek via Besuijen en Rooth. Op dit moment bereikte JRC haar maximale voorsprong van 18 punten bij een stand van 32-50. De laatste vier minuten van het derde kwart verloor JRC de scherpte en wist alleen Trenidad het net nog te vinden. Bladel kwam met een driepunter in het eindsignaal van dit kwart terug tot 40-52.
Schellekens wees zijn team erop dat het de tegenstander niet meer binnen de tienpuntengrens mocht laten komen. Klaarblijkelijk had Bladel meegeluisterd, want ze misten direct twee vrije worpen. Van Zadelhoff liet op zijn beurt zien hoe er wel geraakt moet worden vanaf de vrijeworplijn. Toen Van Lokven een driepunter raakte, leek de wedstrijd op het slot te zijn gegooid. Een vreugdekreet klonk uit de keel van JRC's grootste talent binnen de seniorenteams. Bladel weigerde echter de handdoek al te gooien, maar de poging om terug te komen werd gepareerd met vrije worpen van Besuijen en Verhoeven. Wanneer de vermoeidheid toe lijkt te slaan, staat altijd Van Zadelhoff op. Zo ook nu. Nadat hij de laatste vijf punten voor de gasten aantekende, won JRC met 50-66.

"We hebben een belangrijke horde genomen op weg naar de tweestrijd met EBBC", aldus coach Schellekens. "Winst in Bladel is niet vanzelfsprekend, maar we mochten geen averij oplopen in de titelstrijd". Ian Rooth was dit weekend topscorer en man van de wedstrijd. In Bladel bleek JRC met hem het winnende lot in handen te hebben.DVG doet goede zaken tegen Boskant

Celeste Canaan. Foto: Sandra Janssen

Liempde - Door zondag te winnen van Boskant en doordat de koploper verloor, is DVG opgeklommen naar de tweede plaats op de ranglijst. De Liempdse ploeg heeft nu evenveel verliespunten als Boxtel, dat twee wedstrijden meer gespeeld heeft.

Na een aftastend begin had de eerste kans voor DVG meteen bepalend kunnen en moeten zijn. Sander van de Ven ging alleen op de Boskantse keeper af en werd in het duel om de bal aangetikt waardoor hij ten val kwam. De bal rolde tergend langzaam naar het Boskantse doel en werd net voor de lijn door een verdediger tot hoekschop verwerkt. Alle ogen waren gericht op de scheidsrechter die twee opties had: of rood of niets doen. Hij koos voor het laatste. In het vervolg van de eerste helft kwam DVG herhaaldelijk goed naar de achterlijn, maar de bezetting voor het doel was onvoldoende. Wilco Voets kwam opnieuw een-op-een tegenover de keeper te staan, maar de verdiende voorsprong bleef achterwege.

Foto: Sandra Janssen
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. DVG was op alle linies Boskant de baas, het ontbrak alleen nog aan een doelpunt. Na een kwartier was Bart de Windt op de goede plaats om een voorzet binnen te schieten: 1-0. De ontlading binnen de spelersgroep en technische staf was groot. Binnen vier minuten had de wedstrijd al beslist moeten worden door Twan van den Broek. Bij het uitverdedigen werd de bal zomaar voor zijn voeten geschoven. Vrij voor het doel schoot hij echter net aan de verkeerde klant van de paal. Een snoeihard schot van Sander van de Ven werd vakkundig door de keeper tot hoekschop verwerkt die niets opleverde. In de laatste fase van de wedstrijd ging DVG iets meer achteruit spelen. Er bestond misschien toch twijfel over het strijdplan: de voorsprong verdedigen of doorjagen op het tweede doelpunt. Boskant kreeg een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar DVG doelman Mark Faes klaarde de situatie. Het slotakkoord was van grote schoonheid. Bart de Windt kwam vrij op de 16 meter lijn en zijn stiftje paste precies. De doelman stond iets voor de lijn en was kansloos op deze, met veel gevoel geplaatste boogbal: 2-0. Het restant van de wedstrijd was nog maar een formaliteit.

Spelers en technische staf van Boskant waren het erover eens dat DVG veruit de beste ploeg was en roemde de beleving binnen het team. De overwinning werd uitbundig gevierd. Na carnaval is er een inhaalronde waarin DVG niet hoeft te spelen, de eerstvolgende (uit)wedstrijd is op 12 maart tegen Vorsten Bossche Boy's, die zondag van Botel wonnen.

DVG 2 klopte in een spectaculaire eindfase MULO 2 met 4-3. Met nog zo'n tien minuten op de klok keek DVG nog tegen een 2-3 achterstand aan, maar met twee doelpunten werden de drie punten alsnog in eigen huis gehouden.

Ook de DVG dames boekten een overwinning bij Nulandia. Twee keer kwamen zij op achterstand, maar die werd omgezet in een mooie 2-4 overwinning. Woman of the Match was de door veel blessureleed geplaagde Stans Beerens.

Eerste verlies Taverbo/Sabo Jeugdteams behalen winst

Boxtel - Voor het eerst dit seizoen hebben de tafeltennissers van Taverbo/Sabo een nederlaag moeten incasseren. In Zoetermeer werd zaterdag met 6-4 verloren van Enjoy&Deploy Taverzo. De drie jeugdteams boekten meer succes; zij wisten allemaal met winst huiswaarts te keren.

Voor aanvang van de wedstrijd in Zoetermeer kreeg Taverbo/Sabo al een kleine tegenslag te verwerken. Marlotte Staps was ziek en dus moest de nog altijd licht geblesseerde aanvoerder Teun Vlaminckx eerder dan gepland zijn rentree maken in de hoofdmacht. Vlaminckx was ruim een maand uit de roulatie en het gebrek aan wedstrijdritme en power in de benen brak hem deze avond op. Tactisch kon de Boxtelse captain goed meekomen, maar het bleek niet genoeg voor een winstpartij.

Gelukkig voor de Boxtelaren is kopman Michel Sperling momenteel in topvorm. Hij zette zijn winnende reeks voort en bleef ook deze dag ongeslagen. Clubkampioen Stefan Bernhardt deed ook een duit in het zakje en zorgde met een winstpartij dat de nederlaag beperkt bleef tot 6-4.

De strijd in de landelijke derde divisie ligt echter nog volledig open. Na drie van de tien speelronden is er in deze competitie nog helemaal niets beslist. Het verschil tussen de koploper en de hekkensluiter bedraagt slechts twee punten. Taverbo/Sabo bezet momenteel de gedeelde laatste plaats, samen met Hilversum. Die ploeg komt over drie weken, wanneer de competitie wordt hervat, naar Boxtel. Ook dat belooft weer een uitermate spannende confrontatie te worden.

Succesvol weekend jeugd
Afgelopen zaterdag stond er voor de jeugdteams van Taverbo/Sabo wederom een uitwedstrijd op het programma. Het eerste jeugdteam had in Tilburg tegen Tios '51 behoorlijk wat tijd nodig om de partijen te spelen. Lars de Laat, Sjoerd van Heerebeek en Dani de Rooij lieten in de eerste wedstrijden meteen zien waarvoor ze waren gekomen en pakten een 0-3 voorsprong. De punten van de dubbel bleven echter in Tilburg. De jongens wisten zich hierna goed te herpakken en vergrootten hun voorsprong naar 2-6. In de voorlaatste wedstrijd lukte het Dani de Rooij echter net niet om een vijfsetter in winst om te zetten, 3-6. Sjoerd van Heerebeek wist de punten van de laatste partij wel te pakken, eindstand 3-7.
Hierdoor staan de jongens met 21 punten uit drie wedstrijden nog steeds op de tweede plaats in de ranglijst, vijf punten achter Never Despair uit Den Bosch dat doordat het dit weekend negen punten pakte tegen Stiphout iets verder is uitgelopen. Opvallend is dat na drie wedstrijden duidelijk te zien is dat de titelstrijd hoogstwaarschijnlijk zal gaan tussen Taverbo/Sabo en Never Despair.

Het derde jeugdteam dat in Tilburg speelde tegen hekkensluiter Luto liet geen enkel punt liggen. Rens Bedijn, Sanne van der Schoot en Merlina Singh wonnen al hun partijen. Hierdoor heeft dit team met 22 punten uit drie wedstrijden de eerste plaats overgenomen van Die Mede uit Made, dat twee punten minder heeft.

Winst was er ook voor het tweede jeugdteam dat met 2-8 won van Meppers Heeze. Hierdoor zijn ze één punt ingelopen op Flash uit Eindhoven en staan ze met 21 punten uit drie wedstrijden nog steeds op de tweede plaats in de ranglijst.Jaimy de Wit regiokampioen turnen Medailleregen voor Tabitta bij toestelfinales

Valkenswaard/Meerssen - De regiofinale turnen 3e divisie werd zaterdag gehouden in Valkenswaard. Jaimy de Wit werd daar regiokampioen van de junioren. Verder bemachtigde Tabitta, ondanks het lage doorstroompercentage, twee tickets naar de landelijke halve finale. Zondag in Valkenswaard viel Tabitta een ware medailleregen ten deel bij de toestelfinales. De Boxtelse turnsters veroverden samen maar liefst 36 plakken.

Bij pupil 1 N3 turnde Roelie de Bie. Het deelnemersveld bestond uit 30 turnsters en Roelie blonk met de derde score uit op het onderdeel brug. Allround eindigde ze op een nette twaalfde plaats. Bij de junioren 3e Divisie kwamen Jaimy de Wit, Lieke van Berkel en Sylvana Obispo in actie. Er waren maar liefst 37 deelnemers die moesten strijden om de 13 halve finale tickets. Jaimy turnde de sterren van de hemel en werd terecht regiokampioen. Op brug scoorde ze het tweede cijfer. Uiteraard dwingt zij met deze prestatie ook een plekje af in de halve finale.
Ook Lieke van Berkel turnde een prima wedstrijd met de derde score op het onderdeel sprong en de tweede score op brug. Allround was ook haar vijfde plaats ruim voldoende voor doorstroming naar de halve finale. Sylvana had wat moeite om de balk de baas te zijn. Op brug en vloer zette ze mooie scores neer. Ze liet op vloer zien een hoog niveau te hebben door veruit de hoogste moeilijkheid (uitgangswaarde) van alle deelneemsters te turnen.
In april en mei zullen de halve finales zijn waar bepaald zal worden welke turnsters er zullen doorstromen naar de landelijke finale.

Toestelkampioenschappen
Op zondag waren de regionale toestelkampioenschappen turnen in Meerssen. Tabitta gaf daar wederom een sterk visitekaartje af door het vele mooie turnen en prachtige prestaties.
De beste turnsters per niveau streden om de toestelmedailles; in de meeste niveaus met veel tegenstand van andere clubs uit de regio, maar in andere niveaus zoals pupil en jeugd N1 met alleen enkele tegenstanders vanuit K&K Tilburg omdat er verder geen clubs zijn die dit hoge niveau bieden.

Het resultaat mocht er wezen met het ongekende aantal van twaalf regiokampioenen. Er werden vele prachtige resultaten behaald door de turnsters, met en ook zonder medailles. Kijk bij de uitslagen op pagina 16 voor een overzicht van de medaillewinnaars.

18 / 18

Donderdag 23 februari

Huiskamer Hoogheem; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 24 februari

Carnavalsriktoernooi
16.33 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel

25 februari- 1 maart

Carnaval
Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch

25 februari-23 april

Wisselexpositie: 'Exlibris'
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel (za&zon)

Zaterdag 25 februari

Start to run: Hardlopen voor beginners in Boxtel(aanmelden verplicht)
09.30 uur, AV Marvel, De Voetboog 24, Boxtel

Carnavalsmis
11.11 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Kindercarnaval De Spetterhoek
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer Hoogheem; Carnavals-, rik- en hobbymiddag
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kindermiddag met springkussen
14.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Sleuteloverdracht Indegat
14.11 uur, Markt, Boxtel

De kleine eendetrek(prijsuitreiking Kwekpoel)
14.30 uur, Markt Boxtel

Carnaval in de Walnoot
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Prijsuitreiking jeugdoptocht in de Kwekpoel
17.00 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Dol-fijn Carnaval (voor mensen met een beperking)
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kwekpoel avondprogramma
19.30 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Hofavond met Rooie Rico XXL
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Carnaval in de B-pool
20.30 uur, B-pool, Baroniestraat 20, Boxtel

Waggelpodium
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 26 februari

Liempdse Kolderzitting
10.30 uur, Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Carnavalsmis
10.30 uur. Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kindercarnaval De Spetterhoek
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

De grote eendetrek (prijsuitreiking Markt?)
13.11 uur, Rechterstraat, Boxtel

Kindermiddag met springkussen
14.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Kindercarnaval
14.00 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Carnavalsoptocht Ploegersland
14.11uur, centrum, Liempde

Carnaval in De Walnoot
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kwekpoel avondprogramma
19.30 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Hofavond
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Maandag 27 februari

Donseendjesfeest
11.00 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Politiek Café Indegat
11.44 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Kindercarnaval
12.00 uur, Meneer Klaver, Lennisheuvel 57, Lennisheuvel

Loeriefoepe
12.00 uur, Het Wapen van Liempde, Durpsherberg, 't Huukske en 't Hof van Liempde, Liempde

Kindercarnaval De Spetterhoek
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Carnaval met kindermatinee in de Walnoot
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Bumperball
13.30 uur, Concordiapark, Liempde

Kindermiddag met springkussen
14.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Kindercarnaval
14.00 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Kwekpoel avondprogramma
19.30 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Carnavalskienen voor volwassenen
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Hofavond
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Dinsdag 28 februari

Huiskamer Hoogheem; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kindercarnaval De Spetterhoek & jeugdprins en zijn gevolg
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Muziekskesfestival
13.00 uur, Café Het Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kindercarnaval
14.00 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Petazzie, muziekfestijn
14.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Kindermiddag met allerlei spellekes
14.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Carnaval met Liederentafel Wijkplatform
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Eendverbranding
17.00 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Kwekpoel avondprogramma
19.30 uur, De Kwekpoel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Hofavond
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Kienen
20.00 uur, 't Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde
M O S E D S E A H S E J D E I L
U X O S C S L E U T E L P B F E
Z C O N F E T T I E A E A S I F
I T H C A R D R E V O I R O F A
E S P A D N O V A F O H O I V A
K N R Q N E T N E M E N E V E L
A E U L A P R I Z A R E N M R A
G N I D N A R B R E V D N E E D
E E K G C E E A O I S E W R N G
N S E C O B D T A L Q I W A I U
D S N L Q E K E H L I Z M F G E
A A H I N I V Q L C W Z Y N I J
R W L M R I Z E G K O A T A N D
I L O O P G R O E P R T G F G S
M O O I B O X T E L S E P E E S
R V S J Y A R E M I X P V O N Y

Foto: Caroline van Esch

Annie van Esch

Toon Cornelissen

Marcel van Brunschot

carnaval
evenementen
agenda
mooiboxtel
alaaf
confetti
verkleden
pruiken
optocht
jeugd
volwassenen
verenigingen
praalwagen
loopgroep
muziek
liedjes
fanfare
riktoernooi
mis
sleutel
overdracht
hofavond
loeriefoepe
petazzie
eendverbranding