DeMooiBoxtelKrant

30 mei 2018

DeMooiBoxtelKrant 30 mei 2018


Culinair vermaak tijdens derde editie Lekker Lennisheuvel

Ook de Boxtelse brandweer liet haar voertuigen zegenen. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Lennisheuvel - De derde editie van Lekker Lennisheuvel afgelopen zondag had niet veel geluk met de weersverwachting. Ondanks dat het daarom misschien wel wat minder druk was dan gehoopt, kan Lennisheuvel toch terugkijken op een mooi festival, waar voor iedere smaak wel wat lekkers te vinden was.

Ondanks de forse bui die rond 15.00 uur in Boxtel roet gooide in de Bloedprocessie, bleven de bezoekers van Lekker Lennisheuvel redelijk trouw aan het evenement. Zij zochten een schuilplaats bij de elf deelnemers of onder de tent bij de zit- en statafels.

Tijdens Lekker Lennisheuvel konden bezoekers onder meer genieten van een lekkere gerookte meerval. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
Enkele examenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, met Senna links vooraan. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

De organisatie kijkt in ieder geval terug op een goede editie, zo laat mede-organisator Ingrid van Veen weten: "Er zijn ondanks de regen toch veel mensen blijven hangen. We hebben dit jaar, op aanraden van bezoekers van de voorgaande edities, de opstelling iets anders gemaakt. Zo stonden de kraampjes in een kring rond een grote tent in het midden en waren er nu ook zitplaatsen."

Naast 'oude bekenden', zoals natuurlijk Ingrid zelf met haar eigen bedrijf Bij d'Ingens, voorheen bekend als Soep d'Ing, en Viskwekerij De Stroom, dat onder meer meerval rookte in een eigen oven, was er ook ruimte voor enkele nieuwkomers. Zo waren bijvoorbeeld Nora's Cupcakes uit Boxtel en Brasserie Onder Ons uit Vught voor de eerste maal aanwezig. Ook De Wijndiva's uit Den Bosch waren nieuw. Met dit bedrijf start Van Veen zelf een samenwerking, waarbij ze wijnarrangementen aan gaat bieden in combinatie met gerechten die ze zelf bereidt.

De Lennisheuvelse onderneemster heeft wel nog één wens voor de volgende editie: "Ik zou Lennisheuvel zelf er graag nog meer bij betrekken." Ze doelt daarmee op de deelname van meer lokale ondernemers. Suggesties om hen te overtuigen mee te doen aan editie vier zijn volgens Van Veen altijd welkom. Want, hoe meer zielen, hoe meer vreugd, meent ze: "Wij doen dit niet voor onszelf, maar voor iedereen en voor Lennisheuvel in het bijzonder."

Ontspanning na laatste examens

Boxtel - De examenperiode zit er weer op voor de leerlingen van de Boxtelse middelbare scholen. En dat betekent voor velen die nu al weten dat ze geslaagd zijn de start van hun vakantie.

Voor een groep leerlingen uit het examenjaar van het Jacob-Roelandslyceum vormde de start van de vakantie dinsdag een mooie aanleiding voor een examenstunt: een deel van het terrein rondom de gymzaal werd omgetoverd tot een mini evenemententerrein waar een heuse beachparty voor de bovenbouwers werd gehouden. De aanwezige leerlingen konden bovendien een ijsje of frietje aanschaffen, want ook daarvoor was gezorgd door het organisatiecomité.

De voorbereidingen voor de examenstunt duurden enkele weken, zo geeft Senna van Weert (18) aan. Samen met vijf anderen organiseerde ze de stunt. Dat begon met het vragen van toestemming aan de directie. Want om een stunt te organiseren heb je tegenwoordig de steun van de schoolleiding nodig. "Anders loop je kans dat je niet welkom bent op het gala", aldus Senna.

Mede daarom werd volgens Senna de afgelopen jaren maar sporadisch een stunt georganiseerd. Het regelen van de beachparty verliep achteraf bezien eigenlijk vrij soepeltjes. "We hadden geluk dat de afdelingsleiding fan was van ons idee", vertelt Senna. "Binnen een paar weken hadden we toestemming." Uiteindelijk werkten ook de school en de conciërges mee, door bijvoorbeeld koude frisdrank te sponsoren.

Zelf was Senna vrijdag al klaar met haar laatste examen. Dat is maar goed ook, want volgens de vwo-leerlinge was het nog flink wat werk om het feest voor te bereiden. "We zijn al vanaf 8.30 uur bezig", lacht ze. Het feest duurde nog tot 15.00 uur.

De examenuitslagen worden op 12 juni bekendgemaakt.

Bloedprocessie afgelast; voertuigzegening gaat wel door

Boxtel - Met een beetje fantasie zou je het toch nog een processie kunnen noemen: de stoet auto's en trucks, maar ook fietsen, scootmobielen en eigenlijk alles met wielen, die tijdens de jaarlijkse Voertuigzegening over de Boxtelse Markt trok. Dat gebeurde in een toen nog stralend zonnetje. Hoe anders was dat enkele uren later, toen wegens een hevige regenbui de Heilig Bloedprocessie op het allerlaatste moment afgelast moest worden.

De voertuigzegening gaat ieder jaar op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren, vooraf aan de Bloedprocessie. Na de zegening kunnen de voertuigen, inclusief chauffeur(s), weer een jaar lang veilig de weg op.

Lees meer over de afgelaste Bloedprocessie op pagina 3.

Wonen in Boxtel

Werken in Boxtel

Markante Boxtelaar 'Jan de trommelaar' overleden

Jan van de Mee, in een uitzending van Het Bespreekbare Kantine. (Foto: Het Bespreekbare Kantine/YouTube) Foto: Het Bespreekbare Kantine/YouTube

Boxtel - Jan de trommelaar, ofwel Jan van de Mee, zal nooit meer trommelen. Hij overleed donderdagochtend in zijn woning aan de Van Leeuwenstraat in Boxtel, waar hij enkele uren later werd gevonden.

Jan was een markante Boxtelaar die onder verschillende namen bekend stond. Sommigen noemden hem 'gekke Jan', anderen kozen voor 'Jan de trommelaar'. Want trommelen, dat deed hij graag. Het liefst op locaties waar veel mensen waren, zoals op de Markt, tijdens de kermis. Ook vermaakte hij vaak kinderen tijdens de schoolpauze, door voor of met ze te trommelen.

Hij woonde lange tijd in een zogeheten 'witte woning' aan de Hendrika van Haeftenstraat. Vanuit die 'thuisbasis' legde hij vaak vele kilometers af op de fiets. Ook in Schijndel, Sint-Michielsgestel en Oisterwijk was Jan regelmatig te zien. Graag wandelde hij naar het dorp. Hij was een vaste gast bij Bakkal, waar hij een bak koffie bestelde en wat at. Op woensdagen en soms op de vrijdagen was hij in het gemeentehuis te vinden om een kop koffie te drinken. "Daar hebben wij allemaal aan meebetaald", sloeg hij dan de spijker op de kop.

Met Jan werd met enige regelmaat de spot gedreven, vanwege zijn excentrieke gedrag. Een van zijn eerste vragen was altijd: "Vind je mij vervelend?" Om zich vervolgens te verontschuldigen, als hij zag dat mensen niet goed wisten wat ze met hem aan moesten. Want zo was Jan, bevestigen ook vele Boxtelaren: apart, maar een goed mens. "Ik doe geen vlieg kwaad", omschreef Jan zichzelf altijd.

Zelf was hij niet blij met de bijnaam 'gekke Jan', zo liet hij eind 2015 weten in de YouTube-show Het Bespreekbare Kantine, waarin Boxtelaren Skarlet en Bembe hem interviewden. Van de Mee stond bekend om zijn bijzondere uitspraken. Hij nam nooit een blad voor de mond. Zo zei hij zelf altijd over zijn vermeende geestesziekte: "Ik ben niet gek. Weet je wie gek zijn? Die priesters die aan kinderen zitten!"

Sinds kort, wegens de sloop van de witte woningen, woonde hij aan de Van Leeuwenstraat, waar hij nog niet echt kon aarden. Met het overlijden van Jan verliest Boxtel een persoon die sommigen 'gek' en anderen liever 'markant' noemen. Maar een ding is zeker: Jan was een bekend gezicht in Boxtel.

Jan van de Mee is 62 jaar geworden.


Foto: Wilhelmien van de Wijdeven

Weergoden zijn Heilig Bloedprocessie voor derde keer in vier jaar niet gunstig gezind

Boxtel - Een flinke tegenvaller voor de vele vrijwilligers die er al weken mee bezig waren: de Heilig Bloedprocessie kon zondag voor de derde maal in vier jaar tijd niet van start gaan vanwege het slechte weer. Lange tijd scheen de zon en waren de temperaturen hoog, maar om even voor 15.00 uur, het startmoment van de processie, gingen de hemelsluizen open. De organisatie kon toen niet anders dan de Bloedprocessie niet door laten gaan.

De oude kostuums die de deelnemers tijdens de processie dragen zijn niet opgewassen tegen de wandeltocht door een fikse regenbui. Met name de delen die over de grond slepen lopen in de regen makkelijk schade op. Bovendien is het schoonmaken en drogen van de kleding erg kostbaar. Hoewel het voorspelde noodweer uiteindelijk meeviel was het niet meer mogelijk de route van de processie af te leggen.

Foto: Wilhelmien van de Wijdeven
De letterlijke stilte voor de storm: hoewel de kostuums wel werden aangedaan, mochten ze al snel weer uit toen bleek dat de Heilig Bloedprocessie vanwege regen en onweer dit jaar niet doorging. (Foto: Wilhelmien van de Wijdeven) Foto: Wilhelmien van de Wijdeven
De letterlijke stilte voor de storm: hoewel de kostuums wel werden aangedaan, mochten ze al snel weer uit toen bleek dat de Heilig Bloedprocessie vanwege regen en onweer dit jaar niet doorging. Foto: Wilhelmien van de Wijdeven
Foto: Wilhelmien van de Wijdeven
Foto: Wilhelmien van de Wijdeven
Goed blijven drinken was het devies bij de Essche avonddriedaagse. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch

Een woordvoerder laat weten dat dit jaar een duidelijk protocol klaarlag: om 14.30 uur zou de knoop definitief doorgehakt worden. De voorspelling gaf op dat moment geen aanleiding tot het afgelasten van de processie, totdat het net vóór 15.00 uur ineens tóch begon te regenen. De deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie, die al omgekleed klaarstonden, moesten rennen naar SintLucas om daar onder de overkapping voor het slechte weer te schuilen.

Ook in 2015 en 2016 moest de Bloedprocessie al afgelast worden wegens het weer. Het afgelopen jaar kon de tocht wel van start gaan. De processie is een onderdeel van verschillende activiteiten rondom het Heilig Bloedwonder, dat zich in Boxtel zou hebben afgespeeld. Daarbij zou een kelk met wijn over een tabernakel zijn gevallen en die wijn zou in bloed zijn veranderd, dat bovendien niet meer uit het doek te wassen was. Tijdens de processie wordt dit bloeddoek getoond en worden diverse Bijbelse taferelen opgevoerd.

Het programma in de Sint-Petrusbasiliek, vanaf 15.30 uur, ging wel gewoon door. Ook de vertoning van de vendelkunstenaars, die speciaal uit het Belgische Hoogstraten naar Boxtel waren gekomen, werd op de Boxtelse Markt en bovendien in een zonnetje, afgewerkt. De Boxtelse bloeddoeken verbleven lange tijd in de Belgische gemeente en om die reden zijn ook de bloedprocessies in Boxtel en Hoogstraten nauw met elkaar verweven.

Boxtelse Ondernemers Trofee steunt dit jaar Dream4Kids

Boxtel - De organisatie van de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT), JCI Dommelland, heeft afgelopen vrijdag het te steunen goede doel bekendgemaakt. Dat is dit jaar Stichting Dream4Kids. De bekendmaking volgde een week voor de sluiting van de inschrijvingen, op 31 mei.

Voor de tweejaarlijkse prijs voor Boxtelse ondernemers kunnen Boxtelaren hun favoriete ondernemer aandragen. Vanaf 11 juni kan er gestemd worden op de ondernemers. Dat is een week later dan aanvankelijk bericht werd. Door te stemmen bepaalt het publiek welke ondernemers, verdeeld over twee categorieën, in de finaleronde op 8 november terechtkomen. Een jury bepaalt tijdens die finaleavond, na een pitch van de zes ondernemers, wie van de hen er met de titel vandoor gaan.

Wat anders is ten opzichte van 2016 is dat deelnemende ondernemers dit jaar ook zelf kunnen stemmen. Alle genomineerden krijgen zes punten om te verdelen onder zijn/haar concurrenten: drie voor de nummer één, twee voor de nummer twee en één voor de derde voorkeurskandidaat.

De stichting Dream4Kids zet zich ervoor in om de dromen van kinderen tussen de 6 en 12 jaar met een (jeugd)trauma in vervulling te laten gaan tijdens een zogenaamde droomdag.

Meer informatie over de BOT is te vinden op www.bot2018.nl. Daar kan vanaf volgende week ook gestemd worden.

Warme Essche avonddriedaagse

Esch - Vanaf woensdag 23 mei en onder subtropische temperaturen, werd er druk gewandeld in de Essche avonddriedaagse. En dat betekende flink drinken bij het rustpunt. Ondanks de zware weersomstandigheden haalden 370 wandelaars de eindstreep, op vrijdagmiddag bij Ons Café.

De routes van 5 en 10 kilometer, voerden door de omgeving van Esch, waaronder een volgens de organisatie, verrassende wandeling door Heult. "Veel wandelaars wisten niet dat het daar zo mooi is", aldus de organisatie.

De afsluitende route van vrijdag voerde eerst naar het terrein van bouwdorp JEsch, aan Het Kruys, waarna de wandelaars gezamenlijk achter de fanfare aanliepen richting het café. Dit gebeurde door feestelijk versierde straten in Esch. Daar konden zij hun welverdiende medaille in ontvangst nemen.

Boxtel En Route in het teken van voedsel

Boxtel - De derde editie van Boxtel En Route, het festival van, voor en door Boxtelaren, is op zondag 24 juni. Dit jaar staat het festival in het teken van voedsel. Daarmee sluit de Boxtelse feestdag aan op het voedselthemajaar 'Brabant Celebrates Food'.

De gemeente Boxtel maakte het thema via Facebook bekend, maar doet er verder nog het zwijgen toe. Navraag over de exacte invulling van de dag leverde tot nog toe geen reactie op.

Boxtel En Route is de opvolger van de Boxtel Dag en trok vorig jaar vele duizenden bezoekers. Toen was het thema 'Verborgen Schatten', waarbij aandacht was voor onbekende, maar mooie Boxtelse plekken die meer aandacht verdienen.

Fanfare St. Arnoldus treedt op in buitenlucht

Foto: Natuurmonumenten

Lennisheuvel - De komende weken gaat Fanfare St. Arnoldus naar buiten met optredens voor muziekliefhebbers.

Op donderdag 7 juni zijn de muzikanten vanaf 19.00 uur present op de straat Lennisheuvel om de deelnemers aan de Avondvierdaagse van WSV De Keistampers een feestelijke intocht naar Gemeenschapshuis Orion te geven. Op maandag 11 juni wordt om 19.30 uur een openbare repetitie verzorgd in de wijk Het Gescheurde Hemd. Bezoekers krijgen die avond een aantal muziekstukken in diverse stijlen gepresenteerd. Mocht dit optreden door slechte weersomstandigheden geen doorgang kunnen vinden, dan wordt het concert verplaatst naar maandag 18 juni om 19.30 uur. Op zondag 1 juli sluit de fanfare om 11.00 uur het seizoen af met een terrasconcert bij Jacobushof in Lennisheuvel.

Ontmoet de schaapsherder in de Kampina

Boxtel/Oisterwijk - Word je helemaal blij als je bij toeval de schaapskudde treft in de Kampina? Ga dan mee op excursie en ontdek hoe waardevol de kudde is voor het natuurgebied én ga in gesprek met de herder. Meld je aan via natuurmonumenten.nl/agenda.

De schapen, de commando's van de herder en de honden die druk in de weer zijn om alles bij elkaar te houden: de schaapskudde verveelt nooit. De kudde is onmisbaar om de Kampina zo mooi te houden. De boswachter vertelt de deelnemers aan de excursie hier meer over, terwijl zij ondertussen naar de schaapskudde wandelen. Daar treffen ze de herder die van alles over zijn werk en de schapen vertelt.

Aanmelden
Deze wandeling is gericht op volwassenen. De excursie vertrekt zaterdag 9 juni om 10.00 uur in de Kampina. De tocht is rond 13.00 uur afgelopen. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 5 euro, voor niet-leden bedragen de kosten 8 euro.

Geef je op voor het Kindervakantiewerk

Boxtel - In de laatste week van de zomervakantie, van woensdag 15 tot en met vrijdag 17 augustus, wordt voor de vijfde keer het Kindervakantiewerk georganiseerd. Dit eerste lustrum wordt gevierd met het thema 'Feest!'.

Drie dagen lang kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud bij Brede School De Wilgenbroek komen spelen, knutselen, timmeren en allerlei sportieve activiteiten doen. Op woensdag en donderdag is dat van 9.30 tot 15.30 uur. Vrijdag 17 augustus duurt het speelplezier van 13.00 tot ongeveer 19.00 uur. Deze laatste dag wordt afgesloten met een disco.
De kosten bedragen 12 euro per kind voor drie dagen. Inschrijven kan via www.kindervakantiewerkboxtel.nl (één formulier per kind). De inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijfgeld. Dit dient vóór 1 juli te worden overgemaakt naar NL90 INGB 0006771813, t.n.v. Kindervakantiewerk Boxtel.
Ouders en grootouders die het leuk vinden om een (dag)deel te komen helpen, kunnen dat de organisatie laten weten via het registratieformulier.

Collectes juni

Tot en met 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
3 tot en met 9 juni        Epilepsiefonds
10 tot en met 16 juni        Ver. tot behoud van Natuurmonumenten NL
17 tot en met 23 juni        Maag Lever Darm Stichting
24 tot en met 30 juni        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren voor een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de zogenaamde vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel, maar vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Doe mee met de Buitenspeeldag

Boxtel - Op woensdag 13 juni is het voor de elfde keer Buitenspeeldag. In het hele land zijn al meer dan 605 activiteiten aangemeld. Ook in Boxtel wordt die dag volop buitengespeeld. Wil je weten wat er te doen is of zelf een Buitenspeeldag organiseren, kijk dan op www.buitenspeeldag.nl.

Zet je straat af en organiseer samen met kinderen een knikkertoernooi, tover de straat om tot een hindernisbaan, bouw hutten of ga stoepranden. Van grote tot kleine spelletjes en van knutselen tot hinkelen, op de Buitenspeeldag is alles mogelijk. Iedereen die kinderen een waanzinnige dag vol plezier wil bezorgen kan meedoen. Meld nu je Buitenspeeldag aan en ontvang een gratis 'Stop nooit met spelen!'-spandoek. Aanmelden kan tot 13 juni via www.buitenspeeldag.nl

Spelen is een belangrijk onderdeel van een gezond leven, en ook nog eens heel leuk. Daarom zegt Jantje Beton: Stop nooit met spelen! Jantje Beton zet zich al 50 jaar in voor spelen door het creëren van speelplekken en het organiseren van speelactiviteiten. Ook kindertelevisiezender Nickelodeon vindt het belangrijk dat kinderen buitenspelen en gaat elk jaar op zwart tijdens de Buitenspeeldag.

Grote outdoor tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal organiseert op zondag 24 juni weer haar jaarlijkse grote buitenmarkt op het terrein van De Rots. Voor deze drukbezochte tweedehandsmarkt zijn nog kramen te huur.

De grote buitenmarkt, die duurt van 10.00 tot 16.00 uur, trekt elk jaar vele bezoekers naar het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Een kraam huren kost 20 euro, als je meer dan één kraam huurt zijn de kosten 17,50 euro per stuk. Meer informatie is te verkrijgen via jan@vogelvreugdonsideaal.nl of na 19.00 uur via 0499-395181.

KBO-activiteiten Boxtel

Vrijdag 1 juni        Eucharistieviering in de St. Theresiakerk tot intentie van de overleden KBO-leden van Lennisheuvel        9.30
                        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Dinsdag 5 juni        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 31 mei        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 5 juni        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
                        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        10.00

Vrouwencontact Boxtel

Woensdag 30 mei        Gym in de Angelaschool, één groep        19.30-20.30
Donderdag 31 mei        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        9.00
Maandag 4 juni        Yoga in De Walnoot        13.00
Dinsdag 5 juni        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Woensdag 6 juni        Fietsen vanaf de Angelaschool ipv gym        19.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 5 juni        Mindfit in De Kloosterhof        9.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Oktoberfest Boxtel stelt kaarten beschikbaar voor De Ducks

Foto: RC Ducks

Boxtel - Het Oktoberfest Boxtel, op 12 en 13 oktober op het parkeerterrein bij Eetcafé De Oude Ketting, stelt tien tafels beschikbaar voor Rugby Club Ducks. Die club mag de kaarten verkopen, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de clubkas. Op die manier wil stichting Oktoberfest Boxtel het oktoberfeest extra promoten en bovendien op geheel eigen wijze een lokale club of vereniging steunen. Als RC Ducks alle kaarten weet te verkopen levert dat de club een bedrag van 1.250 euro op om de clubkas te spekken. Het doel is om de actie ieder jaar te herhalen met een andere Boxtelse vereniging of club.

Woordvoerder van de Ducks, Marcel van Brunschot, geeft vanzelfsprekend aan erg blij te zijn met de actie: "Het mes snijdt aan twee kanten: het Oktoberfest heeft een goedgevulde tent en het levert ons extra geld voor de club op. Eigenlijk snijdt het zelfs aan drie kanten, want natuurlijk beleven de bezoekers ook een leuke avond." Vanaf deze week promoot de rugbyclub de actie en zullen de leden de boer op gaan om de tafels te vullen. Met drie is dat bij voorbaat al gelukt.

Als de Ducks, een relatief kleine vereniging, alle kaarten verkoopt, draagt dat volgens Van Brunschot 'substantieel' bij aan de begroting. Wat er met het extra geld gaat gebeuren, kan hij nog niet aangeven. Wel uit hij de persoonlijke wens dat het ten goede komt aan de jeugd. In de aanwas daarvan vindt bij de club momenteel een grote groei plaats.

Samenwerking
De samenwerking met de rugbyclub is niet de enige weg die het Oktoberfest bewandelt om het festival te promoten: ook een grote hoeveelheid bedrijven werd uitgenodigd voor de vrijdagavond, bij wijze van bedrijfsuitje of een alternatieve kerstborrel. Volgens woordvoerder Luuk Hendriks wordt daar ook flink op gereageerd: "Een aantal bedrijven gaat daar al gebruik van maken; sommige zelfs met klanten. Je kunt zo je gasten toch op informele wijze een leuke avond aanbieden."

Inmiddels lopen de voorbereidingen voor de tweede editie van het Oktoberfest al op rolletjes. Volgens Hendriks kan dankzij een slimmere inrichting van de feesttent dit jaar de groei van 500 naar 750 bezoekers per avond gemaakt worden. Het concept van het Oktoberfest blijft echter hetzelfde: een gezellig, traditioneel oktoberfeest organiseren. Dat betekent dat er continu live-muziek, er een gezellige aankleding is en dat er pullen bier en bockwurst verkrijgbaar zijn.

Een kleine wijziging ten opzichte van de eerste editie is dat er nu geen pauzes zijn ingebouwd in het muzikaal programma. Terugkerende gast is daarbij zeker De Aggemarvanhuisaf Band.

Win een tafel!
Wil je zelf ook bij het Oktoberfest aanwezig zijn? Dat kan! DeMooiBoxtelKrant mag voor de vrijdagavond twee tafels voor tien personen weggeven, beiden ter waarde van 125 euro. Wil jij kans maken op een van deze twee tafel? Stuur dan een e-mail naar redactie@demooiboxtelkrant.nl met een korte motivatie (max. 300 woorden) waarom jij er met negen anderen bij MOET zijn. Niet gewonnen? Geen probleem. Ook op onze Facebook-pagina volgt binnenkort een weggeefactie voor de andere tafel.

Vorige week werd bekend gemaakt dat in 2017 het aantal kindontvoeringen opnieuw fors is toegenomen. In vrijwel alle gevallen waren het kinderen van gescheiden ouders. Een van de ouders heeft dan zonder toestemming van de ander het kind meegenomen naar een ander land. Trieste ontwikkeling natuurlijk, maar het gaf mij wel weer een idee voor mijn column van deze week. Wat veel gescheiden ouders met kinderen vaak vergeten is het regelen van toestemming als je met je kind(eren) naar het buitenland op vakantie wilt. Zo is het handig om van elke kind dat meegaat een recent uittreksel uit het geboorteregister mee te nemen.

Maar er is meer. Wat je namelijk ook nodig hebt, is een toestemmingsformulier van de thuisblijvende ouder waarin is vastgelegd dat jij als gescheiden ouder je kind(eren) mee op vakantie mag nemen. Kun je bij een eventuele controle in het buitenland niet aantonen dat je echt je kinderen mee mag nemen op vakantie, dan zou dit gezien kunnen worden als 'het onttrekken van het kind aan de ouderlijke macht'. Of, in gewoon Nederlands: je bent ineens een verdachte van kinderontvoering van je eigen kind. Dat wil je natuurlijk niet.
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je het allemaal goed regelen, dan zijn er gespecialiseerde advocaten die je hier prima bij kunnen helpen. Nu ken ik er toevallig een die in september voor zichzelf gaat beginnen, wie weet wil zij in een column in deze krant dit soort zaken ook eens bespreken.

Boxtel wordt weer veiliger
Goed nieuws: het aantal misdrijven in Boxtel is na jaren van stijging eindelijk gedaald. Wij zijn landelijk van plaats 86 in 2016, nu gedaald naar plek 120. Vooral bedreigingen (-38,9%), woninginbraken (-41,8%) en diefstal uit de auto (-54,2%) zijn de grote dalers.
Er zijn ook een paar mindere dingen. Zo is het aantal diefstallen uit schuurtjes toegenomen met ruim 42% en is het aantal straatroven verdubbeld, een stijging van 100%. Dit lijkt erg veel, maar gelukkig valt het nog wel mee; het is namelijk een stijging van één naar twee straatroven. Natuurlijk is dit voor de slachtoffers altijd nog twee te veel.
Wat mij wel opvalt is dat vooral de diefstal uit schuurtje flink is toegenomen. Een stijging van ruim 42% is best wel fors. Uit ervaring weet ik dat schuurtjes vaak slechte sloten hebben en daardoor vrij eenvoudig zijn te openen. Zorg dat je ook op je schuurtje goede sloten hebt. Ik weet dat steeds meer mensen elektrische fietsen in de schuur hebben staan. Deze fietsen zijn een geliefd doelwit voor inbrekers. Met een gemiddelde prijs van rond de 1000 euro voor een fiets mag een goed slot op je schuur niet ontbreken. Maar vergeet ook niet om je fiets in je schuur op slot te zetten. Wil je meer weten, neem dan gerust even contact met mij op via 06-38743303.

O ja, en dan nog dit. Volgende week start de Avondvierdaagse weer. Voor de veiligheid worden veel vrijwilligers ingezet om de lopers veilig te laten oversteken. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars alsjeblieft op en probeer je geduld te bewaren als je even moet wachten als de vierdaagse-lopers oversteken.

Modern Classic Music School viert 10-jarig jubileum met muziekquiz bij Rots

Boxtel - Modern Classic Music School viert komende vrijdag haar 10-jarig jubileum met een speciale avond in Gemeenschapshuis De Rots. Daarbij zullen verschillende (oud)leerlingen optreden en er is een bijzondere popquiz. Entree voor de avond, die begint om 20.00 uur, is gratis. Deelname aan de quiz kost 2 euro per team.

De muziekschool werd in 2008 opgericht en biedt inmiddels een breed scala aan instrumenten en diensten. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook workshops vloggen.

De muziekquiz bij De Rots begint om 20.00 uur. Per team kunnen maximaal twee leden meedoen. Kinderen onder de 12 jaar mogen aansluiten bij een team naar keuze en tellen niet als één van de teamleden. Deelname aan de quiz dient contant en gepast betaald te worden, op de avond zelf.

De uitslag van de quiz zal om en nabij 21.15 uur bekendgemaakt worden. Prijzen zijn alleen te innen indien het team aanwezig is bij de bekendmaking. Plek één, twee en drie winnen een muziekgerelateerde prijs mede mogelijk gemaakt door Key-Music Apeldoorn.

Liempdse troubadour op Brabants Dialectenfestival

Boxtel - De tweede zondag in juni in de even jaren staat bij liefhebbers al gemarkeerd in de agenda. Die dag is namelijk gereserveerd voor het Brabants Dialectenfestival in Lieshout. Daarbij komt dit jaar ook een Liempdse troubadour in actie, te weten Jan van der Heijden.

Het festival start al op vrijdag 8 juni met een jeugdmiddag voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen van Lieshout en Mariahout. Deze middag wordt gepresenteerd door MarieChristien Verstraten. De zaterdag, 9 juni, staat in het teken van de schrijfwedstrijd die aan het dialectenfestival verbinden is. Op deze avond worden de winnaars bekend gemaakt en worden de dialectpenningen uitgereikt. Het wordt omlijst door optredens van Nico van de Wetering.

Zondag 10 juni, tijdens het eigenlijke festival, zal Van der Heijden optreden. Het festival wordt om 12.00 uur geopend, waarna artiesten tot 17.00 uur verspreid over het centrum op diverse podia optreden.

Naast aandacht voor muziek en verhalen is er aandacht voor toneel in het Brabants. Er zijn kramen met Brabantse producten en er zijn hapjes en drankjes, maar het Brabantse dialect staat overal centraal. Bij slecht weer worden alle podia naar binnen verplaatst. Het festival is gratis toegankelijk.

Middelbare en basisscholen worden uitgedaagd voor Festival van het Levend Schilderij

Bron: http://vangoyourself.com Judith onthoofdt Holofernes (1598-99) door Caravaggio Uitgebeeld door leerlingen van Eagley Junior School, Bolton, Verenigde Koninkrijk.

Boxtel - De middelbare en basisscholen uit Boxtel, Lennisheuvel, Liempde en Esch worden uitgedaagd om mee te doen aan het Festival van Het Levende Schilderij door De Kunstklas en De Ruimte in samenwerking met Stichting Bockepruik. Dit vindt plaats tijdens Bockesprongen op 16 september dit jaar in het Processiepark in Boxtel. Welk schilderij of welke kunstenaar wordt gekozen maken de scholen zelf uit. De school die wint ontvangt een grote bokaal voor beste kunstschool.

De intentie is om de scholen van Boxtel en omgeving jaarlijks uit te dagen op het vlak van de beeldende kunst en om ze zo met elkaar in verbinding te brengen en een nieuwe generatie enthousiast te maken voor kunst- en cultuureducatie. De organisatie hoopt dan ook dat alle scholen deze kunstuitdaging aan zullen gaan en er volgend jaar een vervolg op het idee kan komen.

Meer informatie is te vinden op www.bit.ly/levendschilderijboxtel. Deze week ontvangen alle scholen een flyer over deze uitdaging, die onderdeel kan worden van het kunstprogramma op school. De deadline voor inschrijven en deelname is 15 juni.

Het Festival van het Levend Schilderij is een Boxtels initiatief van De Ruimte en De Kunstklas in samenwerking met Stichting Bockesprongen en Gemeente Boxtel Cultuurverbinder Romijn Conen.


Lezing en film brabantse kunstschilder Jan Kruijsen

Foto: Rini van Oirschot

Boxtel - In het kader van de lopende expositie over Jan Kruijsen staat in Museum Boxtel op zondag 3 juni om 11.15 uur een lezing en film op het programma over het leven en werk van de Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen. Spreker is historicus Frank van Doorn, auteur van het onlangs verschenen boek 'Het leven is de grootste kunst, de Brabantse schilder Jan Kruijsen'. Na de pauze wordt de film 'Jan Kruijsen, unnen aorige miens' vertoond, waarin de maker Hans van Liempt in de voetsporen treedt van Jan Kruijsen aan de hand van gesprekken met oog- en oorgetuigen.

Jan Kruijsen, in 1874 geboren in Liempde en in 1938 als inwoner van Oirschot overleden in een Eindhovens ziekenhuis, was landschapsschilder en portrettist. Als autodidact kan zijn stijl niet eenduidig tot een bepaalde school worden gerekend. Maar hij heeft zich uiteraard wel laten inspireren door tijdgenoten als Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne en Van Gogh. Zijn vroege werken worden geduid als meer impressionistisch, terwijl zijn latere werken meer expressionistisch van aard zijn. Daarnaast experimenteerde hij graag, zodat ook kubistische invloeden te zien zijn.

De expositie is tot stand gekomen en samengesteld in nauwe samenwerking met Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel en Han Smit, voorzitter van het Kruijsenhuis in Oirschot. Naast vijf schilderijen uit het Kruijsenhuis in Oirschot en negentien uit de privécollectie van Joop Vullings, oud-voorzitter van het Kruijsenhuis, zijn ook 41 niet eerder tentoongestelde schilderijen van particuliere bezitters te zien. Een tijdelijke unieke collectie en daarmee een aanrader om de expositie te gaan bezoeken.

Voor de totstandkoming van het boek over Jan Kruijsen heeft Frank van Doorn samen met zijn moeder Nel van Doorn in de periode 2011-2015 plekken bezocht waar Jan Kruijsen heeft gewoond, geleefd en gewerkt en zijn vele interviews afgenomen met mensen die Jan Kruijsen nog hebben gekend. Filmmaker Hans van Liempt heeft dit ook allemaal gevolgd met zijn camera. Zo is naast het boek ook een bijzondere en verrassende filmdocumentaire tot stand gekomen over een tocht langs een aantal 'Kruijsenplaatsen' met gesprekken met oog- en oorgetuigen.

De lezing/film start om 11.15 uur. MUBO is geopend vanaf 10.45 uur. Er is koffie en thee verkrijgbaar. Tussen lezing en film is ook een koffie- en theepauze ingelast. De lezing/film duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs is 5 euro, inclusief een bezoek aan de expositie met schilderijen van Jan Kruijsen. Het boek en de film zijn te koop in het museum voor 27,50 euro en 15 euro.
Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Meer informatie op de website www.muboboxtel.nl.


Foto: Rini van Oirschot

Stationsplein 7

Het zo bekende witte pand aan het Stationsplein, dat na de oorlog gebouwd werd. Voor de oorlog stond hier het café Crefcoeur.

In de nacht van 22 op 23 mei 1940 werd door twee Engelse vliegtuigen een bombardement uitgevoerd nabij het station in Boxtel. Hotel Van Boxtel en Garage Van Boxtel vlogen in brand en werden geheel vernield. Ook drie daarnaast gelegen huizen vlogen in brand alsmede café Crefcoeur. Twaalf Duitse militairen verloren hun leven bij dit bombardement.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Een vrachtwagen van de gemeente Boxtel. Ook staat er een Duitse militair op. Aan de achterkant van de foto staat geschreven: "Zur Erinnerung an den E. Bombenangriff in Boxtel Holland 22/23 5-1940 Heinrich ....horst" Oude foto uit de collectie van Marnix Versteegh Foto: Heemkunde Boxtel

Bekende namen van na 1950 in dit pand zijn Hotel Bekkers met een grote fietsenstalling achter het hotel en Van Hellemondt. Daarna heeft het sinds eind jaren zeventig dienst gedaan als Chinees-Indisch restaurant 'Lotus'. Nu zit hier Van Rooij Van Kessel Advocaten en Feenstra & Partners Letselschade.

Op de oude foto: een vrachtwagen van de gemeente Boxtel. Ook staat er een Duitse militair op. Aan de achterkant van de foto staat geschreven: "Zur Erinnerung an den E. Bombenangriff in Boxtel Holland 22/23 5-1940 Heinrich ....horst"

Oude foto uit de collectie van Marnix Versteegh

Vermakelijke intriges bij 'Adel Blank' van Teejatergroep Orion

Foto: Ruud van Casteren

Lennisheuvel - In een zonovergoten Lennisheuvelse tuin, tot de laatste stoel uitverkocht, ging de afgelopen week het stuk 'Adel Blank' van Teejatergroep Orion in première. Het was de eerste keer dat de Theaterclub een stuk buiten de muren van Gemeenschapshuis De Orion opvoerde. Dat dat dit keer wel gebeurde was de uitdrukkelijke wens van de groep spelers zelf. Het stuk wordt geregisseerd door Lisa Ruskus.

Adel Blank gaat over de gelijknamige dame, van adel, met om haar heen personeel dat haar tot aan haar naderende dood wil verzorgen. Zij stellen zichzelf als doel haar tot het einde een zo aangenaam mogelijk leven laten lijden. Adel ontbijt, luncht en dineert alleen en daarna pas mag haar personeel gezamenlijk eten. Omdat het personeel vaak zonder duidelijke reden komt en gaat besluit Adel een bel aan te laten leggen. Het brengt hilarische scenes met zich mee en het duurt een hele poos voordat iedereen op zijn of haar belsignaal komt opdagen.

Meier, de knappe tuinman/klusjongen is verliefd op de jonge serveerster Gonnie, maar die weet niet of ze hem wel of niet wil. Ook tussen bediende Hanegraaf en Adel spelen soortgelijke intriges. Het stuk is dan nog vaag over de onderlinge relaties tussen de verschillende personages uit het stuk.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Gedurende het spel blijkt dat Adel helemaal niet zo vermogend is als men dacht. Daarnaast worden de eisen van Adel worden steeds buitensporiger en soms zelfs ronduit belachelijk.

Op een bepaald moment bereikt de terreur van Adel een hoogtepunt en gaat het dan ook mis. De verschillende karakters krijgen het met elkaar aan de stok. Dan wordt duidelijk hoe de verschillende personages zich tot elkaar verhouden en die band blijkt soms erg verrassend te zijn.

Adel Blank wordt nog twee keer opgevoerd: vanavond en op 31 mei. De uitvoeringen beginnen om 20.00 uur, de tuin is geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten 10 euro per stuk en zijn te koop bij Ellen van de Loo, ellenkeesloo@gmail.com, 0411-674485. Ook bij lichte regen zal de voorstelling doorgaan (paraplu's niet toegestaan, poncho's wel). Bij aanhoudend slecht weer wordt via www.teejatergroeporion.com op de speeldatum uiterlijk om 17.00 uur aangegeven of de voorstelling doorgaat.


Vermakelijke intriges bij 'Adel Blank' van Teejatergroep Orion

Lennisheuvel - In een zonovergoten Lennisheuvelse tuin, tot de laatste stoel uitverkocht, ging de afgelopen week het stuk 'Adel Blank' van Teejatergroep Orion in première. Het was de eerste keer dat de Theaterclub een stuk buiten de muren van Gemeenschapshuis De Orion opvoerde. Dat dat dit keer wel gebeurde was de uitdrukkelijke wens van de groep spelers zelf. Het stuk wordt geregisseerd door Lisa Ruskus.

Adel Blank gaat over de gelijknamige dame, van adel, met om haar heen personeel dat haar tot aan haar naderende dood wil verzorgen. Zij stellen zichzelf als doel haar tot het einde een zo aangenaam mogelijk leven te laten leiden. Adel ontbijt, luncht en dineert alleen en daarna pas mag haar personeel gezamenlijk eten. Omdat het personeel vaak zonder duidelijke reden komt en gaat besluit Adel een bel aan te laten leggen. Het brengt hilarische scenes met zich mee en het duurt een hele poos voordat iedereen op zijn of haar belsignaal komt opdagen.

Meier, de knappe tuinman/klusjongen is verliefd op de jonge serveerster Gonnie, maar die weet niet of ze hem wel of niet wil. Ook tussen bediende Hanegraaf en Adel spelen soortgelijke intriges. Het stuk is dan nog vaag over de onderlinge relaties tussen de verschillende personages uit het stuk.
Gedurende het spel blijkt dat Adel helemaal niet zo vermogend is als men dacht. Daarnaast worden de eisen van Adel steeds buitensporiger en soms zelfs ronduit belachelijk. Op een bepaald moment bereikt de terreur van Adel een hoogtepunt en gaat het dan ook mis. De verschillende karakters krijgen het met elkaar aan de stok. Dan wordt duidelijk hoe de verschillende personages zich tot elkaar verhouden en die band blijkt soms erg verrassend te zijn.

Adel Blank wordt nog twee keer opgevoerd: vanavond en op 31 mei. De uitvoeringen beginnen om 20.00 uur, de tuin is geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten 10 euro per stuk en zijn te koop bij Ellen van de Loo, ellenkeesloo@gmail.com, 0411-674485. Ook bij lichte regen zal de voorstelling doorgaan (paraplu's niet toegestaan, poncho's wel). Bij aanhoudend slecht weer wordt via www.teejatergroeporion.com op de speeldatum uiterlijk om 17.00 uur aangegeven of de voorstelling doorgaat.

Ondernemend Boxtel - Restaurant Sjefke

Sjefke en Tessa Stekelenburg, samen met hun dochter Noa voor de zaak aan de Stationsstraat. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je steeds een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Sjefke en Tessa van Stekelenburg van Restaurant Sjefke.

Sjefke van Stekelenburg en zijn vrouw Tessa zijn geen onbekenden in de Boxtelse horecawereld. Sjefke komt uit een ondernemend gezin en werkt al zo lang hij zich kan herinneren in de lokale horeca. "In groep zeven wist ik het al; ik wilde kok worden!" Tessa is accountant en sinds kort fulltime actief in het restaurant.

In 2010 ontstond Sjefke Steekhuis, de voorloper van het restaurant, eigenlijk bij toeval. Er kwam toen een pand vrij aan de Fellenoord en Sjefke kreeg de kans er een eigen bedrijf te starten. Destijds was hij bij een restaurant een paar deuren verderop werkzaam. Hoewel het het hoogtepunt van de crisis was, durfde Sjefke de uitdaging aan. Eetcafé Sjefke Steekhuis was een feit.

De Boxtelaar geeft aan dat, hoewel ook zijn eetgelegenheid ups en downs kent, het al vanaf het begin goed liep. "We hebben altijd à la carte menu's gehad, maar op een bepaald moment merkten we dat de vraag minder werd. Toen hebben we besloten er tapas bij te gaan doen", legt hij uit.

Inmiddels komen de meeste gasten voor de tapas-kaart. Toch blijft het à la carte gedeelte volgens de ondernemer gewoon bestaan. Volgens hem zie je vaak dat mensen die voor een 'snelle hap' komen toch kiezen voor à la carte in plaats van uitgebreide tapas.

Sjefke Steekhuis groeide uit en bood uiteindelijk plaats aan zo'n vijftig eters. In maart volgde de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Stationsstraat. Daar hoopt de ondernemer nog dit jaar door te groeien naar honderd couverts. Met de verhuizing verdween 'steekhuis' uit de naam. "Want, een eetcafé, dát zijn we niet meer", aldus Sjefke.

De verhuizing en de voorgenomen uitbreiding betekent dat binnenkort een nieuwe kok aangenomen wordt. Het personeel dat bij de Fellenoord in dienst was, verhuisde mee. Met de verhuizing en het aannemen van meer personeel, ging ook vrouw Tessa, die voorheen vooral bijsprong bij grote drukte en de administratie en planning deed, fulltime in de zaak werken.

De nieuwe locatie heeft een groot terras, waarvan, zo is de verwachting, gretig gebruik gemaakt zal worden tijdens de kermis. Dan zal ook een speciaal 'kermismenu' te bestellen zijn. Hoewel er regelmatig speciale menu's zijn, naast met kermis ook met carnaval, zullen sommige zaken nooit van de kaart verdwijnen. "Scampi's en onze saté bijvoorbeeld!", lacht Tessa. "Én de biefstuk en schnitzels óók niet!", vult Sjefke aan.

Wil je ook eens eten bij Sjefke? Dat kan, bij voorkeur door vooraf te reserveren. Eten kan zowel vegetarisch als met vlees. Heb je een voedselallergie, geef dat dan van tevoren aan.

Restaurant Sjefke, Stationsstraat 44-46, 06-54972637, www.restaurantsjefke.nl

Nieuwe lammetjes bekijken tijdens het schapen scheren

Foto: Pauline van den Braak

Boxtel - Tussen de buien door werden afgelopen zondag de schapen van de Boxtelse Kinderboerderij geschoren. Schaapscheerder Henri van Weert bevrijdde de twee zwartblesschapen van hun warme wollen jas, onder het toeziend oog van tientallen ouders en kinderen.

Twee zwartblesschapen werden door de schaapscheerder ontdaan van hun warme wollen jas. (Foto: Pauline van den Braak) Foto: Pauline van den Braak
Het publiek kijkt geboeid naar de intriges die zich ontvouwen in het stuk 'Adel Blank'. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Het schouwspel was voor de kinderen extra leuk omdat de pasgeboren lammeren bij hun ouders werden gehouden. Dit om zowel de volwassen schapen als de lammeren rustig te houden. Het leverde voor het publiek een mooie kans op de lammeren eens goed van dichtbij te bekijken.

Mijn Mooi Boxtel: Marcel Nooijen

Foto: Marcel Nooijen

Deze foto heb ik gemaakt op de Meulenbrug, van de Molenstraat naar de Deken de Wijsstraat, tijdens een wandeling na een onweersbui.

Tips voor de handige klusser

Een houten duimstok is maatvaster dan een plastic duimstok.

Als je een zaag koopt met winkelhaak gedeelte controleer even of deze goed is door op een plank een lijntje te trekken en aan de andere kant ook. Beide lijnen moeten evenwijdig zijn.

Een zaag met veel tanden per duim werkt fijner dan een zaag met minder tanden per duim.

Meten is weten. Meet altijd dubbel voor de zekerheid.

Hout voor buiten? Geïmpregneerd hout hoef je niet te schilderen.

Gebruik een paalboor om een paal de grond in te krijgen.

Een tegeltje vastzetten kan ook met kit.

Kleine gaatjes in de muur vullen kan ook met tandpasta (wit).

De goedkoopste kruiskopschroeven zijn goed bruikbaar, maar gebruik een wat duurder bitje. Daar heb je veel plezier van. Goedkope bitjes slijten zeer hard.

Een klemmende deur is op te lossen door de scharnierpen te verwijderen en de ogen met een tang iets te verbuigen. De pen er weer terug in en klaar is Kees!

Besproei net gevulde kitnaden met een sopje (plantenspuit) en je kunt de restkit zo verwijderen met een plamuurmes.

Voor een holle kithoek gebruikt je je vinger (even natmaken met sop, dan plakt het niet).

Tegel doormidden en je hebt geen nieuwe oude tegel? Lijmen met seconde lijm is vaak een nette oplossing.

Nieuw hout eerst even ontvetten met ammoniak voor je het gaat schilderen.

Ga niet klussen met tegenzin of vermoeidheid om ongelukken te voorkomen.

Bron: verbouwkosten.com (https://www.verbouwkosten.com/verbouwing/klussen/)


Informatiebijeenkomsten voor gedupeerden faillissement Bouwgroep Moonen

Boxtel - Woonstichting St. Joseph organiseert twee informatieavonden voor bewoners van Gildenhof en omstreken die gedupeerd zijn door het faillissement van Bouwgroep Moonen. De eerste van de twee vindt morgenavond, 31 mei, van 19.00 tot 20.30 uur plaats in Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2. Deze bijeenkomst in bedoeld voor bewoners van huizen waar de onderhoudswerkzaamheden al van start zijn gegaan (fase 1) in de St. Jorisstraat, Gildenhof en Selissenwal (2-18 en 5-17).

Vanwege het faillissement bij Bouwgroep Moonen zijn de groot onderhoudswerkzaamheden in diverse straten stilgelegd. Verschillende partijen hebben onderzocht of er een doorstart met de bouwgroep gemaakt kon worden. Dit bleek niet mogelijk, waardoor een andere aannemer gezocht moest worden.

De woonstichting laat weten dat de Bouwgroep bij ongeveer 31 woningen werkzaamheden verricht heeft. "Het meeste werk is bij deze woningen gereed", laat St. Joseph via een nieuwsbrief weten. Voor de punten die nog moeten worden afgewerkt wordt de eigen onderhoudsdienst Van Wijnen ingeschakeld. "Bewoners krijgen dus de garantie dat deze woningen op korte termijn gereed zijn." Tijdens de eerste bijeenkomst zullen verschillende medewerkers van St. Joseph aanwezig zijn om een toelichting te geven en voor het beantwoorden van vragen.

De woningen waar de werkzaamheden nog moeten beginnen, schuiven in planning op. Hierover wordt een aparte bijeenkomst georganiseerd. De datum daarvan is nog niet bekend. Het streven van de woonstichting is om eind juni meer te kunnen vertellen zodat de aannemer na de bouwvak met de eerste woningen aan de slag kan gaan.

Koopwoningen bijna 9 procent duurder in april

Boxtel - Bestaande koopwoningen waren in april 8,8 procent duurder dan in april 2017. De prijsstijging is iets groter dan in de voorgaande maand. Sinds juni 2013 is er sprake van een stijgende trend. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van die piek is het prijsniveau nog net iets lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 27 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in april 2018 ongeveer even hoog als in september 2008.

Het Kadaster maakte afgelopen week bekend dat het in april 16.267 verkochte woningen registreerde. In de eerste vier maanden van 2018 zijn 68.372 woningen verkocht. Dat is bijna 6 procent minder dan in dezelfde periode van 2017.

Bron: CBS

Het lijntje knapt bijna

Over de invloed van kerk en geloof in mijn leven kan ik een dik boek schrijven. Geboren in 1941 uit degelijke katholieke ouders was de christelijke leer in den beginne een stevig koord waar je je met een gerust hart aan vast kon houden. Buiten het gezin hielpen fraters en paters er in de veertiger en vijftiger jaren stevig aan mee die religieuze levenslijn niet te laten verslappen.

In de zestiger en zeventiger jaren ontstonden er echter barsten in de onfeilbaarheid van het kerkelijke gezag. De trouwe kerkgangers werden mondiger. Ook sommige kerkleiders spoorden de gelovigen aan zelf kritisch na te denken. Onder andere Paus Johannes XXIII en wat dichterbij bisschop Bekkers, zetten de kerkdeuren wijd open en zorgden voor een frisse wind. Het touw begon te rafelen. Veel mensen gingen op zoek naar een eigen koers in hun beleving van geloofswaarheden en kerkgebondenheid. Vrijheid in denken stond hoog in het vaandel. De Katholieke Kerk in Nederland kraakte in haar voegen. Veel gelovigen haakten af en gingen op zoek naar eigen vormen van religieuze beleving.

Hoe fundamentalistisch-denkende kerkleiders ook probeerden, het tij was niet meer te keren. Het religieuze levenskoord werd voor velen dunner en dunner. Sinds begin jaren tachtig had ik mijn persoonlijke keuze gemaakt. De christelijke waarden wilde ik trouw blijven. Maar alle ballast van onzinnige geloofswaarheden en dogma's zette ik overboord. Vanaf die tijd voelde ik mij een christelijk humanist die met een heel dun lijntje verbonden bleef met de christelijke gemeenschap waarin ik samen met het gezin leefde. Gelukkig kon dat ook en voelde ik mij niet buitengesloten.

Meerdere malen werd in de voorbije decennia de loyaliteit aan de christelijke kerkgemeenschap danig op de proef gesteld. Het lijntje wilde maar niet breken. Gelukkig verscheen paus Franciscus op het toneel. Een man die naar mijn mening zuiver aanvoelt wat christen zijn betekent. Louter liefde en zorg voor elkaar en vooral voor degenen die dat in het leven echt nodig hebben. Wat zou ik met die man graag een keer willen praten. Ik zou hem aanraden echt te gaan leven zoals destijds Franciscus dat heeft voorgeleefd. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat in zijn hart het liefste zou doen. Maar de man zit noodgedwongen door zijn ambt nog met dikke strengen vast aan het instituut Kerk.

Enkele weken geleden sloeg opnieuw de schrik mij om het hart. Hoe komt kardinaal Van Eijk er in godsnaam toe om de paus hard aan te vallen omdat hij een conflict binnen het Duitse episcopaat over het wel of niet te communie mogen gaan van protestantse echtgenoten van katholieken in een eucharistieviering zou hebben afgedaan met de woorden: 'Zoeken jullie dat maar mooi zelf uit.' Eigenlijk bedoelt hij natuurlijk te zeggen: 'Waar maken jullie je in hemelsnaam druk over!' Volgens van Eijk zou hij 'de eenheid van de kerk in gevaar brengen'. Ook roept hij de paus op afstand te nemen van het zegenen van homofiele relaties.

Wederom een aanslag op dat dunne draadje in mijn religieuze bestaan. Het lijntje knapt nu echt bijna. Bij die kerk wil ik niet horen. In de gemeenschap waarin ik leef zijn er gelukkig veel gelijkgestemden. Ik zou tegen Van Eijk en zijn puriteinse medestanders willen zeggen: 'Volg maar fijn je eigen weg. Die loopt in mijn stellige overtuiging over enkele decennia dood.' Dan zijn er geen fundamentalistisch denkende bisschoppen meer in Nederland. Hopelijk wel veel echte 'franciscanen' die de handen uit de mouwen steken om de armen, vluchtelingen, gehandicapten, zieken en andere hulpbehoevenden in de wereld met liefde te helpen de zorgen en noden in het leven te overwinnen.

Julia is de jongste deelneemster bij NK Paalsport

Julia traint niet alleen intensief bij Body & Mind in Best, ook thuis oefent zij veel. (Foto: Noortje Koppens-van Meurs) Foto: Noortje Koppens-van Meurs

Boxtel - Waar de meeste meisjes van haar leeftijd op turnen, hockey of paardrijden zitten, heeft Julia Koppens haar hart verpand aan een heel andere tak van sport. De achtjarige Boxtelse doet sinds een jaar aan paaldansen, een serieuze topsport waar kracht, behendigheid, conditie en lenigheid voor nodig is. Dit weekend doet Julia in de categorie Pre Novice mee aan de Nederlandse Kampioenschappen Paalsport, waar zij de jongste deelneemster is. Hoe deze jonge krachtpatser het er daar vanaf brengt, dat lees je volgende week in DeMooiBoxtelKrant.

Zoë Timmermans
Natuurlijk lees je dan ook hoe het de Liempdse Zoë Timmermans (16) is vergaan op het NK. Zij verblufte vorig jaar iedereen door de titel van wereldkampioen in de categorie Ultra Pole te veroveren. Dit jaar geeft ze daarin een demo, omdat er in Nederland niet genoeg animo is voor dit zware, blessuregevoelige onderdeel. Zoë komt nu uit in de categorie Pole Sports, waarin ze vorig jaar tweede werd, en in de nieuwe catagorie Artistic Pole.

Foto: Noortje Koppens-van Meurs

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Te Koop gevraagd:

Complete inboedels - Gebruikte eiken meubelen - Barok en antiek, Tel: 0621839778

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

PERSONEEL
Restaurant Osteria in Sint Oedenrode zoekt medewerkers bediening, parttime en fulltime, voor meer informatie zie advertentie in deze krant (0413-490304)

Foto: Heemkunde Boxtel / Jan van Oploo

Boxtel Oost in aanbouw

Op de voorgrond de Beneluxlaan en basisschool De Hobbendonken. Daarachter de kruising met de Hobbendonkseweg.

Foto: Jan van Oploo, 27 november 1972

14 / 20

Aanvullingen week 21

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Rijksweg A2 aan oost- en westzijde ter hoogte van Boxtel, rooien: circa 50 populieren

Verleende omgevingsvergunningen
De Kruisboog ongenummerd, rooien: 2 paardenkastanjes naast ingang begraafplaats Munsel. Herplant met 2 linden.

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Parallelweg Zuid 35, oprichten restaurant

Wijzigingsplan
Ontwerp wijzigingsplan Boxtelseweg 76a in Liempde. Het plan maakt de wijziging van de bestemming 'Bedrijf' in de bestemming 'Wonen' mogelijk.

Verordening
Verordening tot eerste wijziging van de Verordening aanpak woonoverlast

Publicaties week 22

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Houtwerf 17, realiseren aanbouw aan zijgevel woning
Koningsvaren 2, bouw woning

Verlenging beslistermijn met vier weken aangevraagde omgevingsvergunning
Mezenlaan 5, vernieuwen dak en plaatsen overkapping

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Dorpsstraat 28, brandveilig in gebruik nemen kinderopvanggedeelte Speelleercentrum De Oversteek

Verleende omgevingsvergunningen
Baandervrouwenlaan 247, bouw woning
Dorpsstraat 37, verbouw horecagelegenheid met bovenwoning tot 3 woningen
Het Klaverblad 13, constructief aanpassen en interne verbouwing bezoekerscentrum
Oude Postbaan 5, plaatsen mantelzorgwoning achter op perceel

Evenementenvergunning
Jeugdvakantieweek, verleende vergunning voor dit evenement aan de Oude Dijk/Sportlaan in Liempde van dinsdag 14 augustus 2018 t/m vrijdag 17 augustus 2018 van 10.00 tot 16.30 uur

Horecavergunning
Rib Easy, Prins Hendrikstraat 8a, verleende exploitatievergunning voor uitoefenen horecabedrijf

Regelingen en besluiten
-Regeling functionaris voor de gegevensbescherming
-Privacybeleid en -reglement gemeente Boxtel
-Besluit aanwijzen functionaris voor gegevensbescherming
-Regeling functionaris voor de gegevensbescherming
-Privacybeleid en -reglement MijnGemeenteDichtbij
-Besluit aanwijzen functionaris voor gegevensbescherming MijnGemeenteDichtbij

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'

GEMEENTE INFO
Oud papier:
31-05 Keefheuvel e.o.
01-06 Kalksheuvel
06-06 Lennisheuvel
06-06 Vrilhoven e.o.
06-06 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Mister Pitser

'Als ik later op mijn eigen ga wonen, dan eet ik alleen nog maar stokbrood met kruidenboter en knakworstjes.' 'Ik zal nooit verliefd worden op iemand die vegetarisch is.' 'Iets lekkers moet je niet vies maken door er groenten bij te doen.' Dit is slechts een greep uit de waslijst van mijn opvallende eetquotes. Het eerste citaat kwam toen ik dertien was. Met een paar vrienden gingen we vaak in tussenuren naar Axel die dichtbij de Jumbo woonde. In de supermarkt kochten we dan blikken knaks en verpakte stokbroden met kruidenboter om die een eindje verderop met zijn allen op te peuzelen. Die goeie ouwe tijd. Daar verlang ik nog wel ooit naar, die smeuïge kruidenboter in dat knisperende brood... hmmmm. Ik fiets even op en neer naar de Coop denk ik, sorry voor deze onderbreking. Voor Axel was het zelfs een reden om bij de Jumbo te solliciteren.

De tweede extreme uitspraak dateert uit het jaar 2016, toen ik logischerwijs nog nooit een vriendin had gehad. Ik praat nu wel anders, want bij Marieke thuis proberen ze zo veel mogelijk vegetarisch te eten, namelijk vier keer in de week. Dat was even slikken voor mij. Ik dacht gelijk, is er een vast schema, wat zijn de goeie dagen qua eten, want dan maken we een planning voor mij. Maar tot nu toe valt het mee, al moet ik zeggen: er was een avond dat ik het voedsel moeizaam weg kreeg. Het was de tweede keer dat ik met de familie Nielen mee mocht eten en waar het eerste etentje zeer voorspoedig verliep, stond deze keer een roerbakmix op het menu. Voor mij een compleet nieuwe ervaring, ik had nog nooit zoveel, zoveel verschillende soorten en zoveel onbekende groenten bij elkaar gezien. Waar de rest zijn bord binnen een kwartier netjes leeg had gegeten, zat ik met een beteuterd gezichtje de hoop rijst met paprika, ui, prei en kool weg te moffelen. En het is niet fijn kauwen hoor, als zes mensen je aan zitten te staren, neem dat maar van mij aan.

De derde quote komt nog steeds voor in huize Voets als ons mam heeft gekookt. Zij is aan het experimenteren om te proberen mijn zusje en mij meer groenten te laten eten. Een kansloze missie, maar ze blijft volhouden. Telkens geven wij haar de nodige signalen dat het niet te vreten is. 'Mama, dit werkt voor geen meter, houd het bij de basis.' Dit schijnt alleen niet door te dringen. Het kan ook de leeftijd zijn, want afgelopen vrijdag ging ze van Jolanda naar Sarah. Maar goed, dan moet het maar op een slinkse manier. Als ze niet naar ons luistert, zit er maar één ding op: de kost koud laten worden en in de prullenbak deponeren, om vervolgens de frituurpan aan te mikken. Hoe vettiger, hoe prettiger.

Advertorial Dierenartsenpraktijk de Meierij

Foto: Dierenartsenpraktijk De Meierij

Houd uw konijn schoon

Heeft u een konijn, dan is het in de zomermaanden nog belangrijker dan anders om het hok en het konijn zelf netjes schoon te houden. Vieze luchtjes of uitwerpselen die in de vacht blijven hangen, trekken namelijk vliegen aan.

Foto: PixaBay

Het gevaar van vliegen
Het gaat bij myiasis (of madenziekte) met name om de groene vliegen. Deze leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. Het konijn kan hieraan overlijden als dit niet of te laat ontdekt wordt! Merkt u wondjes of kleine gaatjes in de vacht van uw konijn op of ziet u zelfs maden kruipen, ga dan direct naar de dierenarts want er moet onmiddellijk worden ingegrepen.

Hygiëne
Verschoon dus regelmatig het hok en gebruik een goed vocht opnemende bodembedekking. Let ook op dat uw konijn zijn blindedarmkeutels opeet. Dit zijn zachte glimmende keutels die het konijn normaal gesproken direct uit de anus weer opeet, omdat hier belangrijke voedingsstoffen inzitten.
Bij een konijn dat te veel of verkeerd voer krijgt (vooral te veel brokjes/krachtvoer), of een konijn dat er niet bij kan omdat het te dik is of oud en stram, blijven deze keutels liggen of in de vacht plakken. Controleer liefst dagelijks of uw konijn schoon is en geen ontlasting in zijn vacht heeft hangen.

Preventief middel
Bij uw dierenarts zijn producten te koop ter preventie van infecties met maden. Er bestaat een anti-myiasisspray waarmee u de achterkant van het konijn
kan insprayen, wat voorkomt dat de maden kunnen uitgroeien.

Vliegen uit de buurt houden
Om vliegen tegen te gaan kunt u, naast het zorgvuldig schoon houden van het konijnenverblijf, zoveel mogelijk gebruik maken van horren. Heeft u een konijn met zachte ontlasting, pas dan zijn voeding aan en gebruik eventueel tijdelijk een klamboe om het hok. Gebruik geen insecticide spray, deze kan ook giftig zijn voor uw konijn.

Dierenartsenpraktijk de Meierij heeft 2 locaties: In Sint Oedenrode (Kortestraat 1, 0413-472650) en Schijndel (Bunderstraat 22, 073-5493566).

Boxtel's Harmonie viert 110-jarig jubileum met Caribbean Fiesta

Boxtel - Boxtel's Harmonie bestaat 110 jaar en ter ere van deze mijlpaal gaan twee onderdelen van de muziekvereniging een bijzondere samenwerking aan. Het Slagwerkensemble van Boxtel's Harmonie en De Aggemarvanhuisaf Band slaan de handen ineen en brengen een zomers feestje op zaterdag 16 juni in het Jacob-Roelandslyceum.

De twee orkesten groeien, aangevuld met een combo, uit tot één grote salsaband tijdens Caribbean Fiesta. Tien jaar geleden stonden de twee orkesten al samen op het podium tijdens het 100-jarig bestaan, nu doen ze daar nog een schepje bovenop. De show wordt uitgebreid met zang en dans.
Het zanggedeelte gaat niemand minder dan de Boxtelse Nienke van Horen op zich nemen. Nienke schitterde afgelopen jaar tijdens het Filmconcert van Boxtel's Harmonie. Nu gaat ze zich wagen aan de salsamuziek van Gloria Estefan en de Miami Sound Machine. Femke Sue van Bragt en Joey Verhoeven zorgen voor een spetterende dansshow. Het Boxtelse danskoppel stond vorige week nog in de finale van het Nederlands kampioenschap latin dansen. De avond wordt afgesloten met een swingende afterparty door de Boxtelse dj Don Verbunt.

Het ruim dertig-koppige fusieorkest speelt naast eerdergenoemde artiesten ook muziek van onder anderen Ricky Martin, Bruno Mars en Enrique Iglesias. Bij de bestaande arrangementen die De Aggemarvanhuisaf Band gaat vertolken, zijn speciale percussie-arrangementen geschreven voor het Slagwerkensemble. Enkele nummers zullen echter zonder blazers ten gehore worden gebracht.
Op het zomerse feestje zullen koele en bijpassende drankjes geschonken worden. Dat zal nodig zijn ook, want de harmonie vermeldt uitdrukkelijk dat er gedanst mag worden.

Caribbean Fiesta is een avondvullend programma dat op zaterdag 16 juni om 20.30 uur begint. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij telefoonwinkel Ring & Go Boxtel aan de Rechterstraat en bij leden van beide orkesten.

Gildenbondsharmonie sluit swingend het 110-jarig jubileumseizoen af

Boxtel - Het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 juni staat voor beide onderdelen van de Gildenbondsharmonie (het Harmonieorkest en Big Band Boxtel) in het teken van 'swing!'. Tijdens dit evenement, waarmee het 110-jarig jubileumseizoen van de harmonie wordt afgesloten, zullen het hele weekend zomerse klanken te horen zijn in het Baanderherencollege (23 juni) en op de Langspier (24 juni).

De Harmonie en de Big Band zullen zaterdag 23 juni samen het Gildenbonds Metropole-orkest vormen om samen met Metropole-saxofonist Leo Janssen vier arrangementen van het Metropole Adventure Project te studeren en te spelen, en hem ook te begeleiden als solist. Voor dit gezamenlijke optreden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel (aanvang 20.00 uur) wordt het orkest namelijk ook opengesteld voor gastmuzikanten. Wie op B-niveau speelt en naast de middag en de avond van 23 juni ook op een paar woensdagen of donderdagen kan mee repeteren kan op www.gildenbonds.nl terecht voor meer informatie.
Naast dit Metropole-blok zullen Big Band Boxtel en de Gildenbondsharmonie ook eigen repertoire vertolken. Kaarten voor dit evenement kosten 10 euro en zijn te bestellen bij leden van de Gildenbonds, bij SJiekkado in de Breukeslestraat en via info@gildenbonds.nl.

Daags daarna, zondag 24 juni, vanaf 15.00 uur, vindt het jaarlijkse evenement 'Big Bands on the Beach' plaats bij Recreatieplas De Langspier. Big Band Boxtel, de Stripe Big Band en Big Band Five Six o' Seven zullen die middag een swingende show verzorgen. De middag wordt afgesloten met een barbecue en muziek van dj John. Dit jaar worden via de stichting Met Je Hart vijftig gasten uitgenodigd voor een geheel verzorgd strandfeestje, inclusief de afsluitende barbecue. Dit in het kader van het thema, dat dit jaar 'samen ben je niet alleen' is. De organisatie is in handen van Big Band Boxtel (onderdeel van de Gildenbondsharmonie).

Aanmelden voor deze muzikale middag is niet nodig. Deelname aan de barbecue kost 10 euro. Aanmelden daarvoor kan tot 17 juni via www.gildenbonds.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over beide evenementen.

Scouting Boxtel wint medailles bij sportwedstrijden

Foto: Scouting Boxtel

Waalwijk - Niet alleen beleefden de scouts uit Boxtel afgelopen weekend een mooie tijd in Waalwijk bij het jaarlijkse sportweekend voor scouts in de regio, ze sleepten er ook twee medailles in de wacht.

Naast alle typische scoutingactiviteiten zoals kamperen, outdoor en pionieren, vormt ook sport en spel een belangrijk onderdeel van het programma. Daarom wordt ieder jaar een sportweekend georganiseerd, speciaal voor scouts van 11 tot 15 jaar. De scouts uit Boxtel nemen jaarlijks met veel plezier deel aan dit weekend.

Zaterdag stond in het teken van teamsporten. De scouts uit Boxtel namen deel aan het trefbaltoernooi. Na meer dan tien wedstrijden bleken de teams uit Boxtel niet sterk genoeg voor een plekje in de finale.
Zondag stond in het teken van atletiek en outdoor: boogschieten, bmx-en, hoogspringen, kanoën, obstacle run, sprint en verspringen. Ondanks de warmte werd op alle onderdelen fanatiek gestreden.
Aan het eind van het weekend werd de balans opgemaakt. Voor alle outdoor- en atletiekonderdelen werden de gemiddelde scores per ploeg bekeken en de medailles uitgereikt. De jongens werden tweede met bmx-en, goed voor een zilveren medaille. De meiden wonnen het boogschieten en namen de gouden plak mee naar huis.

"Dit weekend is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam", aldus Tom, één van de leidinggevenden van de scouts. "Tegenwoordig zie je dat kinderen steeds meer binnen zitten. Met deelname aan dit weekend hopen we dat ze onbewust meenemen dat sporten en actief bezig zijn ook gewoon heel leuk is."

Scouting Boxtel
Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma's voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma's afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

Ruime winst voor HCB'92 E1

Boxtel - Na een maand lang geen wedstrijden gespeeld te hebben moest HCB'92 E1 er afgelopen weekend weer even inkomen tegen het team van handbal Someren E1. Zoekend naar samenspel met een ietwat rommelige verdediging wisten de meiden de 0 te houden. Zelf slaagden zij er wel in te scoren en dus sleepten zij de overwinning binnen: 11-0.

In de eerste helft wist Jara Schoenmakers na de bal te hebben onderschept zelf met een break te scoren. Er volgden een paar mooie acties van HCB'92, die helaas geen goal opleverden. Fanni Torok wist er dankzij mooi samenspel met Yuna de Punder en Denya Schimmel 2-0 van te maken. Torok zette ook de 3-0 op haar naam. Voor rust werd het nog 4-0 door een snelle aanval van De Punder in samenwerking met Julia Daniëls.

Na rust ging HCB'92 E1 verder waar het in de eerste helft gebleven was: scoren door snel te spelen en de gaten in de verdediging van Someren proberen te vinden. Robi Schoenmakers maakt de 5-0 vanuit de rechterhoek, mede door het instarten van haar teamgenoten. Torok maakt er 6-0 van. De Punder zette haar tegenstander op het verkeerde been, die daarop aan haar arm trok. De shoot out die De Punder hiervoor kreeg, benutte zij zelf. De altijd op de cirkel vrijstaande Demi van Geneste maakte er vervolgens 8-0 van.

Er volgden nog twee snelle aanvallen van HCB'92 waarbij rap naar elkaar werd overgespeeld, iedereen doorstartte en ruimte gecreëerd werd voor elkaar. Jonier Nabih kon hierdoor tot twee keer toe scoren en zette de stand op 10-0. Na een snel genomen vrije worp profiteerde Torok van de verdediging die nog niet klaar stond en bracht zo de eindstand op 11-0.

LSV sluit competitie met goed gevoel af

Lennisheuvel - Op basis van de tweede helft zat er zondag voor LSV misschien wel een stuntje in tegen kampioen Oisterwijk. Toch moest de Lennisheuvelse ploeg een verlies van 3-2 incasseren. Ondanks deze nederlaag was LSV in opperbeste stemming.

"We zijn erg blij met de manier waarop dit seizoen verlopen is", stelde trainer Itienne Obispo tevreden na afloop. Oisterwijk wilde de competitie in stijl afsluiten en was erg fanatiek, ondanks dat het kampioenschap al eerder een feit was. Mogelijk waren er revanchegedachten, want het was LSV dat Oisterwijk eerder deze competitie de enige nederlaag wist toe te brengen.

Oisterwijk-LSV 3-2 (2-0). 14. Demirel 1-0, 31. Kerkhof 2-0, 54. Lenarcik 2-1, 59. Nepomuceno 3-1, 71. Thijs Verhagen 3-2 .

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 22 mei
A-Lijn: 1 A. Visser & A. van Diesen 59,38% 1 T. van der Leek & H. Siemons 59,38% 3 B. van den Hout & G. van Rooy 58,33% B-Lijn: 1 J. Claessen & L. Weitmann 68,33% 2 B. van Pelt & T. van der Zanden 55,56% 3 J. van den Borne & E. Janssen 54,17%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 22 mei
A-Lijn: 1 R. Dankers & F. Sedee 61,46% 2 J. Kerssens & B. Marcelis 59,38% 2 A R. Koenders & G. Wagenaars 59,38%
B-Lijn: 1 A. & A. van Brunschot 63,75% 2 M. Jessurun & M. van Weert 60,00% 3 L. Brusselaars & M. van der Sloot 58,75%

Bridgeclub Liempde, uitslagen
A-Lijn: 1 J. van der Laar & G. van Oirschot 60,76% 2 J. van de Biggelaar & J. Ko 57,99% 3 L. & J. Vermulst 57,64% B-Lijn: 1 R. van Dijk & A. van de Langenberg 67,63% 2 M. van Overbeek & C. van Heeswijk 65,87% 3 C. Kapteijns & A. van Hastenberg 55,76%

Honkbal/ Softbal

Ducks, uitslagen 26 mei                
MULO BM1-Ducks BM1        11-14
Hazenkamp PH1-Ducks PH1        7-5
Ducks AS1-Gryphons AS1        11-8
Gryphons JH1-Ducks JH1        20-2
Uitslagen 27 mei
ROEF! H1-Ducks H1        14-13
Nuenen DS2-Ducks DS1        2-20
Gryphons H2-Ducks H2        4-3
Programma 2 juni
Boosters JH1-Ducks JH1        11:00
Ducks BM1-Blue Lions Tilburg BM1        11:00
Ducks PH1-Blue Lions Tilburg PH1        13:00
Blue Lions Tilburg JS1-Ducks JS1        16:00
Programma 3 juni
ROEF! AS1-Ducks AS1        10:00
Ducks DS1-Stags DS1        10:30
Ducks H2-Bullfighters H1        11:00
Cardinals H1-Ducks H1        15:00
Programma 4 juni
Ducks PH1-Cardinals PH2        19:00

Handbal

HCB'92 uitslagen 26 en 27 mei
HCB'92 E1-Handbal Someren E1        11-0
HCB'92 DC1-White Demons/Taxandria DC1 12-26
HCB'92 DS1-Lido DS1        12-5
HCB'92, programma 3 juni
PSV Handbal E2-HCB'92 E1        09.45
Zephyr/HCB'92 HC1-Dongen HC1        10.25
Roef DC1-HCB'92 DC1        11.00
Elshout DA1-HCB'92 DA1        11.15

Duivensport

Uitslagen Vervins, 26 mei, aantal 392
B. van de Brand        1
M. Verbeek        2
Combinatie Pennings-Huiskes        3-4-11-15
R. van de Langenberg        5-8-9-10
Van Rooy-Platenburg        6-7
A. Blummel        12-13
T. van de Langenberg        14
Uitslagen Issoudun 26 mei, aantal 209
Combinatie Van Rooy-Platenburg        1-15
R. van de Langenberg        2-7
A. Blummel        3-8-14
Combinatie Noni        4-11
B. van de Brand        5-9
Combinatie Pennings-Huiskes        10
F. Kapteyns        12
T. van de Langenberg        13

Voetbal

DVG, uitslagen 26 mei
Ollandia JO8/1G-DVG JO8/1        9-6
DVG JO9/1-Volkel JO9/1        7-9
ST Fiducia JO9/1G-DVG JO9/2        2-0
Irene JO9/1-DVG JO9/3        5-3
Mulo JO11/1-DVG JO11/1        2-2
DVG JO11/2-Gemert JO11/3        4-1
DVG JO11/3-Rhode JO11/3G        1-14
DVG JO13/1-Mifano JO13/1        0-8
Schijndel JO13/4-DVG JO13/2        1-2
Sparta'25 JO15/1-DVG JO15/1        0-1
Ollandia JO15/1G-DVG JO15/2        2-1
DVG MO15/1-Rhode MO15/1        3-2
DVG JO17/1-Ollandia JO17/1        13-0
HVCH JO17/5-DVG JO17/2        5-4
Nooit Gedacht JO19/1-DVG JO19/1        6-6
Uitslagen 27 mei
DVG 1-Bladella 1        2-6
DVG 2-Rhode 3        6-0
DVG 4-Schijndel 4        5-0
Schijndel 5-DVG 5        2-0
Sparta'25 8-DVG 6        2-2
Bl.Geel 13-DVG 7         8-3
DVG 9-Rhode 9        3-1
Rhode VR 1-DVG VR 1        5-3

DVG, programma 2 juni
Toernooi Schijndel-DVG JO11/1        
Toernooi Avanti'31-DVG JO11/2        
Toernooi Wec-DVG JO11/4        
Toernooi VOW-DVG JO13/2        
Evvc MO15/1-DVG MO15/1        12:15
Toernooi De Valk-DVG JO17/1        
Programma 3 juni
DVG 3-Sparta'25 5        12:00
Bl.Geel'38 10-DVG 4        10:00
DVG 5-Heeswijk 4        10:00
DVG 6-WEC 4        12:00
WEC 6-DVG 8        10:00
Schijndel 8-DVG 9        12:00
DVG VR 1-Fc.de Rakt 1        10:00
Programma 5 juni
Berghem Sport JO11/2-DVG JO11/2        18:30
Boxtel JO15/1-DVG JO15/1        19:00
DVG JO17/2-Prinses Irene JO17/3        19:30
DVG JO19/1-Sparta'25 JO19/1        19:30

LSV, uitslagen 24 mei
LSV 4 -Audacia 4        5-1
Uitslagen 27 mei
Oisterwijk 1-LSV 1        3-2
Den Dungen 4-LSV 2        6-2
LSV 4-Taxandria 3        2-1
Programma 31 mei
LSV 3-Best Vooruit 6        19.30
Programma 3 juni
LSV 2-ODC 6        10:30

LBC, uitslagen 23 mei
SJO VV LBC JO17/1-Unitas'59 JO17/5        2-3
Uitslagen 26 mei
SJO VV LBC JO19/1-Acht JO19/3        5-2
Programma 31 mei
Oirschot Vooruit JO19/3-SJO VV LBC JO19/1        19.00
Programma 2 juni
SJO VV LBC JO9/1-Geldrop JO9/7G        09.30
SJO VV LBC JO11/2-Jong Brabant JO11/3        11.00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslag 23 mei
Den Dungen VR1-ODC VR1        1-3
Uitslagen 24 mei
HRC'14 VR 3-Essche Boys VR 1        1-2
Uitslagen 27 mei
RKSV Boxtel 1-MVC 1        2-0
ODC VR 1-Beerse Boys VR 2        1-1
ASV'33 1-Essche Boys 1        2-3
Essche Boys VR 1-Best Vooruit VR 1        5-4
Programma 30 mei
Sint-Michielsgestel VR1-ODC VR1        20.00
Programma 31 mei
ODC 1-RKDVC 1        19.30
Programma 3 juni
Sint-Michielsgestel VR1-Essche Boys VR1        12.00

Tiende Unilux Open 2018 bij LTV d'Oggelen in Esch

Esch - Van vrijdag 29 juni tot en met zondag 9 juli zal de Unilux Open getennist worden bij LTV d'Oggelen in Esch. Dit jaarlijks terugkerend tennistoernooi wordt alweer voor de tiende keer georganiseerd. Ook bij dit tweede lustrum staat het elk jaar drukbezochte Unilux Open voor rivaliteit, sportiviteit en gezelligheid.

Elk jaar spelen tijdens het Unilux Open zo'n 300 tennissers op de zes kunstgrasbanen van LTV d'Oggelen. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor de onderdelen DD/GD/HD in de speelsterkte 5, 6, 7 en 8. Wederom kan men zich maar in één onderdeel inschrijven. Er wordt gespeeld in poules. Inschrijven kan tot 15 juni via www.toernooi.nl.
Op het gezellige terras is er ook de mogelijkheid om naar de spannende wedstrijden te komen kijken en te genieten van een drankje.


Zonnige Regiomix bij JBV De Walnoot

Lieke van Berkel. (Foto: Tabitta Boxtel) Foto: Tabitta

Boxtel - Het open Regiomix Toernooi bij jeu de boulesvereniging De Walnoot kon afgelopen maandag weer rekenen op een mooie opkomst. Aangemoedigd door een tiental toeschouwers gooiden 33 deelnemers een balletje op de mooie buitenbanen van de club aan de Selissenwal 25.

De vrijwilligers Kees Doevendans en Ben Heutink voorzagen de liefhebbers van een drankje en de wedstrijdleiding was in handen van Paul van Helvoirt.
Tonnie Mauriks werd eerste met 3/22 punten, de tweede plaats was voor Mariet van Roosmalen met 3/15 punten en Ad Pennings werd derde met 3/14 punten. De vierde plaats werd gedeeld door Albert van der Sande en Leo Leenders met 3/12 punten en Riek van Boxtel werd zesde met 3/7 punten.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi. Ook geïnteresseerden en kijkers zijn welkom. Kijk op www.jbvdewalnoot.nl voor meer informatie.

Mooie prestatie Lieke van Berkel op NK turnen

Waalwijk - Licht gespannen verscheen de Boxtelse Lieke van Berkel afgelopen zaterdag op de wedstrijdvloer tijdens het Nederlands Kampioenschap Turnen in Waalwijk voor de meerkamp als junior 3e divisie. Ze behaalde een knappe zesde plaats.

Lieke opende haar wedstrijd op brug met een mooie losom handstand wat resulteerde in een tweede plaats op dat toestel, 11.550. Op balk moest ze een val incasseren wat haar een punt koste in haar uiteindelijke score, 9.550. Ze herpakte zich op haar beste onderdelen vloer en sprong, waar ze een mooie score van respectievelijk 12.433 en 11.567 behaalde. Omdat alle scores zo dicht bij elkaar lagen, ging het deze wedstrijd echt om precisie. Lieke werd uiteindelijk zesde, met 0,450 punt verschil met de Nederlands Kampioene.
Zondag werd Lieke gedeeld derde bij haar NK toestelfinale op vloer, maar greep zij uiteindelijk naast de bronzen medaille omdat de andere turnster een mooiere uitvoering had.

De komende twee weekenden zijn er nog twee NK-weekenden met daarin meer turnsters van Tabitta Boxtel.

DVG ontloopt nacompetitie niet

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de laatste speelronde van de competitie kon DVG zondag alleen bij winst de onzekere nacompetitie ontlopen. Thuis tegen Bladella lukte dit helaas niet en dus komt er een vervolg van twee wedstrijden om klasse behoud veilig te stellen. De ploeg uit Bladel verzaakte de sportieve plicht die clubs ten opzichte van elkaar hebben niet en gaf niets weg.

In de openingsfase gebeurde vrij weinig en werd er vooral naar boven gekeken. Een naderend onweer werd door scheidsrechter van Wanrooy goed in de gaten gehouden en na een korte onderbreking kon de wedstrijd eigenlijk opnieuw beginnen. Voor deze onderbreking had DVG de overhand zonder tot kansen te komen. Bladella kreeg, na een korte pauze, die kansen wel en opende in de 29e minuut de score. Door het instappen van een Liempdse verdediger kwam een andere aanvaller vrij en het diagonale schot was te machtig voor Rens van den Akker: 0-1. DVG had het lastig in die fase, de tweede bal ging vaak verloren en daardoor stond aanvaller Bas van Houtum vaak op een eiland. Een hoog ingebrachte bal werd in eerste instantie door DVG nog goed verdedigd maar kwam op de een of andere manier toch weer voor het doel waarbij deze van dichtbij werd ingekopt: 0-2.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
DVG verloor zondag met 2-6 van Bladella en mag zich opmaken voor de nacompetitie. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Door de binnenkomende informatie van concurrent DBS, die een 0-1 voorsprong op Reusel Sport had, werd de druk om te winnen nog groter. Een merkwaardig incident zorgde voor de aansluitingstreffer. De laatste man van Bladella kopte de bal naar zijn eigen doelman, maar deed dit met een buikschuiver omdat de bal rolde. Hierbij was het onduidelijk of hij de bal ook daadwerkelijk raakte en het dus, wel of niet, een onreglementaire terugspeelbal zou zijn. De scheidsrechter besloot om een indirecte vrije trap binnen de 16 meter aan DVG toe te kennen. Na het afleggen van de bal was het Peter Versantvoort die prachtig binnen schoot. De keeper zat er nog aan, maar meer ook niet: 1-2. Net voor rust kwam DVG nog goed weg toen een schot via een been van de verdediger op de lat belandde.

Na rust drong DVG aan en dat gaf de aanvallers van Bladella ook meer ruimte. De kansen die hieruit voortkwamen werden gelukkig niet benut zodat de hoop behouden kon blijven. Een vrije schietkans werd door Bladella ruimschoots over geschoten. Ondertussen regende het behoorlijk en de toeschouwers zochten een plaatsje op onder de veranda. In de 70e minuut scoorde Bas van Houtum de luid bejubelde gelijkmaker. Via een verre ingooi van Luuk van de Ven werd de bal door Bart de Windt doorgekopt waarna Bas kon afronden. DVG had de kansen op de zo broodnodige voorsprong, maar Bladella bleef loeren op de vrije ruimte achterin bij DVG. Een bal werd nog van de doellijn gehaald en een hard schot van Bart de Windt was de inleiding voor een nieuwe achterstand. De keeper hervatte het spel snel en via een lange bal was er een sprintduel waarbij de Bladella-aanvaller als winnaar uit de bus kwam en beheerst de 2-3 scoorde. Korte tijd later werd de Liempdse hoop op een overwinning verijdeld met nog een doelpunt tegen: 2-4. De rest was nog voor de statistieken. Het werd uiteindelijk een zure 2-6 nederlaag.

Door de overwinning van DBS is DVG veroordeeld tot de nacompetitie. Op 10 juni spelen de Liempdenaren thuis tegen de winnaar van de wedstrijd Hoogeloon en Acht die volgende week wordt gespeeld. Bij winst volgt er op 17 juni nog een wedstrijd die gewonnen moet worden om ook volgend jaar in de derde klasse uit te komen.

DVG 2 sloot het seizoen in stijl af door thuis met 6-0 te winnen van Rhode. De begeerde periodetitel werd helaas niet behaald.
De DVG dames verloren uit tegen Rhode met 5-3. Woman of the Match was Verena Eijkemans.

Zwemmers SWNZ op dreef bij Regionale Zomer Kampioenschappen

Eindhoven - Zo'n 750 zwemmers uit Brabant, Limburg en Zeeland namen afgelopen weekend deel aan het eerste deel van de Regionale Zomer Kampioenschappen in het 50-meterbad in Eindhoven. Ook zwemmers van SWNZ waren van de partij.

De Boxtelse Isa Schellekens en Britt Bakers uit Sint Michielsgestel zwommen in totaal vijf individuele afstanden. Beiden zwommen op de 100 rug naar hun hoogste klassering, de vijfde plaats. Daarnaast werd Britt zevende op de 50 rug, veertiende op de 400 vrij, vijftiende op de 400 wissel en 23e op de 100 vrij. Ze verbeterde in totaal zes persoonlijke records uit het 50-meterbad. Isa zwom vijf pr's en eindigde nog als achtste op de 400 wissel, elfde op de 50 rug, zestiende op de 400 vrij en als 27e op de 50 vlinder.

Iris van der Aa uit Boxtel en de Gemondse Jesse Hoksbergen kwamen viermaal in actie en zwommen evenzoveel persoonlijke records. Iris werd dertiende op de 50 rug, vijftiende op de 100 rug, 29e op de 50 vlinder en 37e op de 100 vrij. Jesse zwom op de de 200 wissel naar de veertiende plaats, werd zeventiende op de 200 vrij, achttiende op de 100 vlinder en 25e op de 50 vrij. Lisa Verheij uit Sint-Michielsgestel zwom naar de achttiende plaats op zowel de 400 vrij als 400 wissel, die ze beide voor het eerst in een 50-meterbad zwom, en naar de 34e plaats in een nieuw pr op de 100 vrij.

Guy Huijsmans uit Sint-Michielsgestel en Mirelle de Kort mochten op beide dagen eenmaal starten. Guy zwom voor het eerst de 200 vrij in een 50-meterbad en eindigde als achttiende bij de senioren. Op de 50 vrij werd hij 26e. Mirelle zwom met twee persoonlijke records naar de 31e plaats op de 50 rug en de 42e plaats op de 50 vlinder. Luuk Bult uit Gemonde debuteerde op een kampioenschap met een 27e plaats op de 50 vrij, die hij voor het eerst in een 50-meterbad zwom. Anouk Hacken uit Boxtel zwom in een nieuwe toptijd naar de 43e plaats op de 100 vrij en Selina Janssen werd 52e op de 50 vlinder bij de senioren.
Tot slot zwommen Britt Bakers, Claartje Rijken, Iris van der Aa en Lisa Schellekens de 4 x 100 meter vrije slag. Claartje, die voor het eerst in actie kwam bij een Brabants/Regionaal kampioenschap kende een prima debuut en was een kwart tel sneller dan haar beste tijd op de 100 vrij in een 50-meterbad. Helaas nam één van de dames te scherp over en werd de ploeg gediskwalificeerd.

Softbalsters Ducks winnen dik Nipt verlies voor honkballers

Nuenen/Moergestel - Na het verlies van vorige week wisten de dames van Ducks dat ze ondanks de hitte zondag flink aan de bak moesten. De softbalsters versloegen hun tegenstandsters van Nuenen met ruime cijfers: 2-20. De heren mochten aantreden in Moergestel waar ze nipt verloren met 14-13.

Ducks Dames 1 zette meteen druk door in de eerste inning drie punten binnen te slaan. In de tweede inning wist de tegenpartij een punt terug te pakken op werpster Inge van Geel, maar de Boxtelse dames sloegen meteen terug door in diezelfde inning maar liefst vier punten te scoren.
In de vierde inning scoorden de dames van Nuenen nog één punt, maar vanaf toen werd het eenrichtingsverkeer. Ducks scoorde in de vierde en vijfde inning samen nog 11 punten wat de eindstand op 2-20 bracht.

De uitwedstrijd van de heren tegen Roef! in Moergestel verliep geheel anders. Na de vorige partij gewonnen te hebben van deze tegenstander wilden de Boxtelaren hun winstreeks voortzetten.
Ducks begon redelijk aan slag met een honkslag van Thor van den Dool en vier wijd van Remco van Nistelrooij, maar kwam niet tot scoren. Roef! scoorde daarentegen wel in de gelijkmakende helft van de inning: maar liefst twee maal op vier honkslagen.
De formatie uit Boxtel besloot wat aan de achterstand te doen in de derde inning en scoorde zeven keer op honkslagen van Bram van der Horst, Youri van Dulken, Yannick Brechenmacher en Van den Dool.

Tot de zesde inning gebeurde weinig aan beide kanten. Ducks breidde de score uit door drie punten te scoren op honkslagen van Kees van Dooremalen en Van der Horst en een tweehonkslag van Brechenmacher. Dit bracht de stand op 2-10.
Roef! liet dit echter niet zomaar gebeuren en in de gelijkmakende helft van de inning scoorden zij maar liefst zes keer op drie honkslagen en twee tweehonkslagen, wat de stand naar 8-10 bracht.
In de achtste inning scoorde Ducks nog twee maal op honkslagen van Mike de Ruijter en Max Denteneer, maar Roef! vocht zich terug en scoorde vier maal: 12-12.
In de negende inning scoorde Ducks het mogelijk winnende punt, maar in de gelijkmakende helft kon Brechenmacher de voorsprong niet veiligstellen en scoorde Roef! twee punten waardoor het verlies een feit was. Een spannende wedstrijd die onnodig verloren ging voor de Boxtelaren.

Goed samenspel bezorgt HCB'92 winst

Boxtel - Voor de dames van HCB'92 stond deze week een thuiswedstrijd op het programma tegen LIDO. De uitwedstrijd in september had de ploeg uit Leende met 13-9 gewonnen, maar dit keer trok Boxtel aan het langste eind.

LIDO ging vol goede moed van start. Al in een van de eerste aanvallen kregen de dames uit Boxtel meteen een break tegen. Ze moesten dus goed opletten en goed afspelen zonder veel risico. Door veel te gaan lopen kwam er beweging in de aanval en wist Wendy Schoenmakers te scoren door een mooie passeerbeweging. Deze werd meteen gevolgd door een break van Gitte Vanhout die in de hoek scoorde. Al snel liepen de dames van HCB'92 uit en kregen ze een penalty toegewezen. Gitte Vanhout wist deze helaas niet te verzilveren.

Door goed samenspel en een uitstekende verdediging maakten de Boxtelse dames het de dames uit Leende erg moeilijk. Wisten ze de verdediging al te passeren, dan stond daar altijd nog een uitstekend keepende Mary Swinkels die haar doel zeer goed verdedigde. Meerdere uitgekiende loopacties van Karin Schoenmakers, Lisa van Rooij en Bettine de Kok brachten Wendy Schoenmakers in vrije positie voor de goal van LIDO. HCB'92 liep uit naar een ruststand van 7-2

Ook de tweede helft startten de dames van HBC'92 goed. Vooral Wendy Schoenmakers bleef goed op dreef en zette de stand al snel op 10-2. Doordat het hele team steeds bleef lopen en hierdoor gaten trok, kreeg Wendy Schoenmakers vele kansen die zij goed wist te benutten. Een verdienste van het hele team. Even kwam er een zwakker moment van HCB'92 en kon LIDO een beetje inlopen, maar de Boxtelse dames die vooral in de verdediging goed teamwerk leverden, zorgden ervoor dat hun tegenstanders er niet door kwamen.

Een afspeelbal van de keepster van LIDO belandde dan ook zomaar in de handen van Gitte Vanhout, die als een duveltje uit een doosje achter haar tegenstander vandaan schoot en met een lobje de keeper passeerde. Als afsluitingstreffer gingen Karin Schoenmakers, Gitte Vanhout en Bettine de Kok samen in de break. Met drie korte tikken stond Bettine de Kok vrij voor de keepster en wist ook nu haar doelpunt mee te pakken. De dames van HCB'92 wonnen de goed gespeelde wedstrijd met 12-5.

20 / 20

31 mei-7 juli

Expositie Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (za &zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

31 mei-14 september

Expositie Mieke Tak 'Landschap'
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

1-22 juni

Expositie Boxtelse Laura Wagenaars (do,vrij,zat)
10.00 uur, YourStory, Stationsstraat 33, Boxtel

Donderdag 31 mei

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Hobbycentrum; vrije dans ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; omgaan met hout ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt Adel Blank
20.00 uur, Koevoortseweg 1, Lennisheuvel

Natuurwerkgroep Liempde; 'lezing Libellen'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 juni

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

VerhaalTijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; creatief met textiel ( aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; zing je mee? ( aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Expositie Kunstlicht 99
14.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Modern Classic School; Open Pop Quiz
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 2 juni

Rondleiding MUBO: Canon van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 3 juni

Wandeling Dommelbeemden
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Heilige Mis Kringgildedag
10.00 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Zomerfair Liempde: warm, zomers genieten
10.00 uur, Concordiapark, Liempde

Lezing en film over Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Open Dag Museum De Kleuskes
12.00 uur, Oude Dijk 19-21, Liempde

Gilde Sint Antonius organiseert Kringgildedag
12.45 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Optreden Stardust live en New Harvest
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Maandag 4 juni

Hobbycentrum; vrije dans ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; haak maar aan ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Honkbal iets voor jou? Train mee!
18.15 uur, JRC Ducks, De Voetboog 20, Boxtel

5-8 juni

Avondvierdaagse (5 en 10 km)
Vertrek vanaf het Jacob Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Dinsdag 5 juni

Hobbycentrum; creatief met penseel ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

ZorgSamenBuurt Oost schenkt koffie in de huiskamer van Boxtel Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Hobbycentrum; yoga
10.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Bespreekbaar maken emoties; angst
19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 6 juni

Huiskamer; rikken, jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Foto: Manon Verhoeven

Lia Verhoeven

Pim van Dinten

Charles van Liempd