DeMooiBoxtelKrant

1 april 2015

DeMooiBoxtelKrant 1 april 2015


1 / 24

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Boxtel zet in op een compact winkelhart, waarin grotendeels gratis kan worden geparkeerd in een blauwe zone. Alleen op de Markt blijven vijftien plaatsen voor betaald parkeren. Dat was de uitkomst van het uitvoerige debat over de nieuwe detailhandel- en horecavisie, dat dinsdagavond onder het toeziend oog van een tot de laatste stoel gevulde publieke tribune werd gevoerd. De herinrichting van de Markt stond centraal in de discussie.

Diverse sprekers pakten de mogelijkheid aan om in te spreken. Zo ook Filipe van den Borne, voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB). Hij beaamde dat er snel belangrijke beslissingen genomen moeten worden om het centrum te redden. "Tot twee weken geleden had ik nog echt het gevoel dat er geluisterd werd. Nog nooit waren we het met zoveel verschillende partijen eens met elkaar en toch wordt er anders besloten door het college. Dit voelt als een dolksteek in onze rug." Voorzitter Luc Broos van Centrum Management Boxtel en Richard Strik, voorzitter Koninklijke Horeca Boxtel-Liempde, spraken ook beiden hun ongenoegen uit over het ontbreken van het seizoensparkeren in de plannen van het college.

Alle partijen uit de gemeenteraad, behalve Balans, dienden een amendement in om winkelcentrum Oosterhof meer uit te breiden. Wethouder Eric van den Broek raadde dit amendement af. "Het is gebruikelijk in een bestemmingsplan om maximaal tien procent uitbreidingsmogelijkheid te bieden. We hebben dit al opgerekt naar vijftien procent voor alle winkels behalve Jumbo. Meer uitbreiding zou gevaarlijk kunnen zijn omdat er dan een bovenwijkse klantenkring ontstaat. Dit zal direct negatieve gevolgen hebben voor ons centrum en dat willen we juist niet", aldus Van den Broek. Toch werd het amendement later die avond aangenomen en mogen alle winkeliers in Oosterhof volgens de nieuwe visie met 15 procent groeien. Zij kunnen nu aan de slag om hun plannen voor uitbreiding verder uit te werken.

Ook de nieuwe ontwikkeling van de Liempdse Barrière kwam ter sprake. Balans trok een motie over geen detailhandel bij de Liempdse Barrière in nadat wethouder Van den Broek de toezegging deed dat er maximaal 100 vierkante meter ondergeschikte detailhandel komt bij de nieuwe horecagelegenheid op die locatie. In het collegebesluit werd nog gerept over 400 vierkante meter die gebruikt kon worden voor detailhandel. "De betrokken ondernemer is van plan om klein vanuit een vitrinekast verkoop te doen. Het is zeker niet zijn bedoeling om zijn gehele zaak in te richten voor detailhandel, dus die toezegging kan ik doen", vertelde Van den Broek.

Het parkeren in het centrum bleek een heikel punt te zijn uit de herinrichtingsplannen. Jos Hegeman van D66 juichde de proef met de blauwe zone toe. Enkele partijen zouden het liefst zelfs alle parkeerplaatsen op de Markt zien verdwijnen. "De Markt moet een rustplek zijn waar mensen elkaar ontmoeten, geen parkeerplaats", aldus Anja van den Einden van PvdA/GL. Dave van de Ven van de SP haalde nog even uit naar zijn collega Wim van der Zanden van BALANS: "In jouw tijd als wethouder kon je niet verder komen dan plannen voor parkeren in de oude boomgaard en bij de gemeentevijver. We hebben je zelfs nog een pot blauwe verf aangeboden om blauw parkeren door te voeren. Deze keer worden er echte beslissingen genomen."

Eric van den Broek meldde de gemeenteraad dat hij tijdens de vele inspraakrondes vooral had teruggehoord dat er extra parkeerplaatsen in de directe omgeving van de Markt moesten komen en een blauwe zone. "Beide punten zijn in dit plan uitgewerkt en meegenomen."

De gemeenteraad stemde uiteindelijk na een lange discussie unaniem in met de detailhandels- en horecavisie. Alle partijen behalve het CDA stemden tevens in met de plannen voor herinrichting van de Markt, die deze ontwikkelingen mogelijk maken. Het seizoensparkeren, wat de ondernemers in het centrum zo graag gezien hadden, is hiermee definitief van de baan.

De vergadering over deze belangrijke onderwerpen zou eigenlijk vorige week al plaatsvinden. Door een fout in het gemeentehuis hadden de raadsleden toen echter niet de beschikking over de juiste vergaderstukken en werd de vergadering een week opgeschoven.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Met de keuze voor een concentratie van de winkels in met name het gebied Markt, Croonpassage en Rechterstraat hoopt de gemeente de winkelfunctie van het centrum weer aantrekkelijk te maken. Op de Markt blijven nog maar vijftien plaatsen voor betaald parkeren over. Deze ingreep biedt de mogelijkheid om dit plein opnieuw in te richten. Wel komen er extra parkeerplaatsen bij in het gebied Achter 't Strijpt/Mgr. Bekkersstraat en op een nog aan te leggen parkeerplaats tussen gemeentehuis en Rechterstraat. Hier wordt vervolgens een doorsteek gecreëerd naar de Markt.

Liempde - Wethouder Marusjka Lestrade had maandag 'een vreugdevolle mededeling'. Bibliotheek de Meierij en het Dorpsberaad Liempde hebben samen met basisschool De Oversteek binnen het budget dat ter beschikking stond een uitleenpunt voor Liempde gerealiseerd. De bibliotheek-faciliteit blijft behouden. "Ik ben hier ontzettend trots op!"

Het Dorpsberaad Liempde vervulde een belangrijke rol in het proces. Mark van der Laar, Lisette Braken en John van Heertum zijn erg blij met deze oplossing. Van Heertum: "Voor het Dorpsberaad was dit een uitgelezen kans om te doen waar het voor bedoeld is: stakeholders bij elkaar brengen om gezamenlijk een oplossing voor een maatschappelijk probleem te zoeken. Hoe pakken we dat samen op en gaan we dat veranderen." Toen eind vorig jaar het bericht hen bereikte dat de bibliotheek per 1 januari 2015 vanwege bezuinigingen moest sluiten, organiseerde het Dorpsberaad dan ook een overleg met alle belanghebbenden in het dorp. "Al snel werd duidelijk dat de bibliotheek-faciliteit voor Liempde behouden moest blijven", vertelt Van der Laar. "We hebben toen constructieve gesprekken gevoerd met bibliotheek de Meierij en de gemeente. De bibliotheek heeft vervolgens de mogelijkheden besproken met De Oversteek en zij hebben samen de oplossing uitgewerkt tot een concreet plan." Vorige week kwam de goedkeuring van de wethouder en na de zomervakantie gaat het nieuwe concept 'Bibliotheek op school' met een gemeenschapsfunctie van start.

KBO Activiteiten

Donderdag 2 april Bridgen in De Walnoot 13.30

         Handwerken in De Orion 13.30

Vrijdag 3 april Rikken en Jokeren in De Walnoot 13.30

Zaterdag 4 april Het groot niet te vermijden in De Speeldoos 20.30

Zondag 5 april Eten bij Elisabethdael 12.30

opgeven voor 2 april. Bij Elisabethdael tel. 662579

Dinsdag 7 april Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30

         Biljarten in De Walnoot 13.30

         Kienen in De Adelaar 14.00

Woensdag 8 april Vrijwilligersmiddag 13.30

Opnieuw eerbetoon aan slachtoffers MH17

Foto: Marie Fick

Boxtel - Een vliegtuig met drie kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 is zaterdag op Eindhoven Airport geland, waarna deze met een rouwstoet over de A2 langs onder meer Liempde en Boxtel zijn vervoerd naar Hilversum.

Een beeld dat we de afgelopen maanden al vaker hebben gezien en ook dit keer stond hier en daar weer een handjevol mensen te kijken. Op het moment dat de rouwstoet passeerde, waren op- en afritten van de snelweg afgezet. De stoffelijke resten zijn voor identificatie vervoerd naar een kazerne in Hilversum.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Hans de Visser geeft lezing over de heerlijkheid Boxtel

Boxtel - Pater Hans de Visser, kapucijn, geeft zaterdag 11 april een lezing bij Kasteel Stapelen over de bijzondere positie die de heerlijkheid Boxtel binnen het hertogdom Brabant innam. Hierin heeft hij zich jarenlang verdiept voor zijn boek 'Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren, ca 1100-1652' uit 2013.

De lezing wordt gehouden in de Ridderzaal en duurt van 14.30 tot 16.30 uur. De toegang kost 5 euro.

Doe mee met TipMooiBoxtel en maak kans op een leuk dagje uit

Heb jij je al aangemeld voor TipMooiBoxtel? Dit burgerpanel wordt regelmatig door ons geraadpleegd over belangrijke, actuele zaken voor de gemeente Boxtel. Hoe denk jij bijvoorbeeld over betaald parkeren in het centrum? En over veiligheid? Is het goed dat er zich een McDonalds in Boxtel wil vestigen? En wat vind je van de problematiek rondom de dubbele overweg? Meld je in enkele minuten kosteloos en anoniem aan als respondent en denk en praat mee: http://www.tipmooiboxtel.nl.
Bij minimaal 300 respondenten gaat het burgerpanel van start. En we zijn er bijna. Daarom verloten wij een arrangement voor tien personen van Toon Vertier in Best onder de eerste 300 aanmeldingen. Wees er dus snel bij.
Vanzelfsprekend worden alle gegevens anoniem verwerkt. Ook als je de winnaar van het arrangement bent. Je ontvangt dan een e-mail van een onafhankelijk bureau en zij zorgen dat, als je deze accepteert, je de prijs in je bezit krijgt. De medewerkers van MooiBoxtel worden niet van jouw gegevens op de hoogte gesteld.

Regen spelbreker voor Modezondag

Foto: Marie Fick

Boxtel - Het had een prachtige opening van het seizoen moeten worden waarbij diverse kledingzaken hun nieuwe collectie aan het Boxtelse publiek presenteerden terwijl de winkels hun deuren geopend hadden. De aanhoudende regen gooide zondagmiddag echter roet in het eten en de Boxtelse winkelstraten bleven zo goed als leeg. Een handjevol geinteresseerden kwam naar het leegstaande pand in de Croonpassage waar de organisatie vanwege het slechte weer de modezondag naar verplaatst had.

De kledingzaken lieten hun modellen de nieuwste collecties showen over de rode loper. In de winkelstraten bleef het verder erg rustig, ook al namen de meeste winkels wel deel aan de koopzondag. De winkeliers die hun bloemetjes buiten hebben gezet, hoeven ze voorlopig in ieder geval geen water te geven.

Kijk voor meer foto's in het fotoboek op www.mooiboxtel.nl.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Nico Bulter bespreekt de Bijbel

Boxtel - In het appartement op Stapelen bespreekt theoloog Nico Bulter dinsdag 7 april de Bijbel. Hij doet dit vanuit het perspectief: 'We openen het boek en lezen wat er staat. We kijken met name naar de psalmen, liederen recht uit het hart. Gezongen door mensen van vlees en bloed. Kernvraag: wat heeft de tekst mij nu te zeggen? We lezen de psalm en tegelijkertijd ons eigen leven.'

De lezing duurt van 10.00 tot 11.30 uur en kost 5 euro per persoon.

Deken Broekmanstraat

Foto: Marie Fick

Zijstraat van Armmeesters

Ignatius Canisius Maria Broekman wordt geboren te Nijmegen op 24 juli 1892 als zoon van Philippus Broekman en Henrica Sengers. Op 2 juli 1917 wordt hij door bisschop A.F. van Diepen tot priester van het Bisdom 's-Hertogenbosch gewijd.

Ignatius Broekman is van 1937 tot 1960 pastoor van de Heilig Hartkerk en vanaf 1941 deken van Boxtel. Hij is een daadkrachtig man die op allerlei terreinen, onder meer op het gebied van het onderwijs, voor Boxtel van grote betekenis is geweest. Als hij in 1937 tot pastoor van de Heilig Hartparochie wordt benoemd heeft hij al meerder functies bekleed zoals vice prefect van het seminarie Beekvliet, rector van het Liefdesgesticht in Zijtaart, rector van huize Assisië in Udenhout, rector van een instelling waar verstandelijke gehandicapte jongens worden verpleegd in Boekel en rector van een liefdesgesticht in Hintham. In 1926 is hij rector van de kweekschool Concordia in 's- Hertogenbosch en redacteur van de 'Kerkklokken', de voorloper van het bisdomblad. Twee jaar na zijn aanstelling als pastoor van de Heilig Hartkerk is hij de geestelijk vader van het parochiehuis 'de Ark', de huidige sportschool Tiga.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Broekman zet zich bijzonder in voor het onderwijs; mede door zijn toedoen komt er een lagere technische school in Boxtel, later de Technische School Mgr. Bannenberg - tegenwoordig onderdeel van het VMBO-college - de HBS aan de Grote Beemd, die in 1964 fuseert met het gymnasium St. Theresia van de paters Assumptionisten. Ook zorgt hij ervoor, dat Boxtel een school krijgt voor Bijzonder Lager Onderwijs (BLO).

Ook binnen zijn Heilig Hartkerk is deken Broekman actief. Hij brengt de zang in de kerk op een hoger niveau. Hij laat een collecte houden in de kerk voor een nieuw orgel. Het orgel wordt in 1940 besteld en het is pas in 1955 geheel afgebouwd. Dirigent Cor Suys, een beroepsmusicus, wordt door Broekman aangesteld en hij verplicht alle koorzangers een cursus Gregoriaans te volgen. Hij roept een stichting in het leven, die een R.K. Volksmuziekschool opricht. Op allerlei terreinen toont Broekman veel daadkracht en daarom komt in 1941 het voorstel om hem tot deken te benoemen. Echter hij weigert. Hij maakt gebruik van het recht als pastoor op zijn eigen plaats te mogen blijven. Broekman besteedt liever zijn tijd als pastoor in de Heilig Hartkerk. Toch wordt hij tot deken benoemd, hij blijft echter als pastoor van de Heilig Hartkerk in de pastorie in de Baroniestraat wonen. Bij zijn veertigjarig priesterjubileum in 1957 ontvangt hij een koninklijke onderscheiding. Een van zijn laatste initiatieven is de bouw van het bejaardenhuis Simeonshof. Om personeel te werven voor het bejaardenhuis gaat Broekman naar Spanje om daar zusters te vinden. Op 1 juli 1958 arriveren er zes Spaanse zusters uit Valencia, die hun werkzaamheden in het bejaardenhuis aanvangen. Om gezondheidsredenen legt deken Broekman in 1960 zijn functie neer. Op 14 juni 1974 overlijdt Ignatius Broekman en vindt hij zijn laatste rustplaats op het kerkhof van de Heilig Hartkerk.

Bron: Wim Aarns, Boxtelse biografieën

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

KBO Brabant komt met cliëntenondersteuning voor Wmo

Boxtel - De invoering van de Wmo houdt de gemoederen aardig bezig. Voor veel mensen is het moeilijker geworden om hun weg te vinden door alle regels om zorg of hulpmiddelen aan te vragen. Om hierbij te helpen is er cliëntenondersteuning. KBO Brabant heeft hiervoor cliëntenondersteuners opgeleid.

Vanaf 1 januari lopen aanvragen voor zorg of hulpmiddelen via de gemeente. En hoewel die er alles aan doet om het proces zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken, is het voor veel mensen toch erg moeilijk om erachter te komen waar ze nu precies recht op hebben en hoe ze dat moeten aanvragen. Daarom is het vanaf dit jaar ook verplicht gesteld dat ieder die een hulpvraag doet cliëntenondersteuning aangeboden krijgt. Cliëntenondersteuners zijn mensen die beroepsmatig of vrijwillig anderen helpen om hun weg te vinden. Zo helpt een cliëntenondersteuner bij het onderzoek waar de gemeente de hulpvraag op beoordeeld, en kan hij helpen om bezwaar aan te tekenen als de cliënt het niet eens is met de uitspraak van de gemeente.

KBO Brabant (Katholieke Bond van Ouderen) heeft dankzij subsidie van de provincie en in samenwerking met het VBOB (Stichting verenigde Bonden Overleg Brabant), een aantal cliëntenondersteuners opgeleid die kosteloos en op vrijwillige basis mensen helpen met hun aanvragen. Voor Boxtel zijn dat George Bogaerts en Marianne Sterk. Alle inwoners van Boxtel, ook als ze geen lid zijn van de ouderenbond, kunnen bij hen terecht voor ondersteuning bij het aanvragen van hun zorg of hulpmiddelen. Bij voorkeur voordat een aanvraag is ingediend, maar ook lopende of reeds afgewezen aanvragen kunnen door cliëntenondersteuning in behandeling worden genomen. De cliëntenondersteuning van de KBO is bereikbaar via kbo.boxtel@gmail.com of 0411-676219.

Foto: Monique Fick

Liempde - De Liempdse Imkersvereniging De Honingbij bestond op 30 november 2014 tachtig jaar. Geheel in de traditie van de vereniging om bij elk lustrum een boom aan de gemeenschap te schenken, werd afgelopen zaterdag een sneeuwvlokjesboom geplant. Dat gebeurde aan het begin van de Vrilkhovenseweg. De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel deed dit samen met Johan van den Heerenbeek, die vijftig jaar lid is van De Honingbij.

De Honingbij, in 1934 opgericht door de Liempdenaren Gerard van de Meerendonk, Willem van Abeelen en Janus van Kasteren, heeft nu 24 leden. Van hen zijn er vijftien actief. Toen de vereniging 50 jaar bestond schonk zij de trompetboom die bij het oude gemeentehuis staat. De lindeboom bij het liegbenkske in Kasteren werd geplant ter ere van het 60-jarig jubileum en vijftien jaar later volgde een bijenboom op de voormalige begraafplaats aan de Pastoor Dobbeleijnstraat.

Foto: Monique Fick

Liempde in de race voor Brabantse Dorpen Derby 2015

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Liempde doet mee aan de Brabantse Dorpen Derby 2015. Bij deze wedstrijd, georganiseerd door de provincie Noord-Brabant, kan elk dorp een project indienen dat ten goede komt aan de leefbaarheid. Dit jaar is het thema cultuur. Vanuit Liempde is het idee geopperd om flexibele uitbreidingsmogelijkheden en toevoegingen te ontwikkelen voor het Concordiapark en de kiosk. Hierdoor wordt de kiosk een multifunctioneel buitenpodium dat geschikt is voor de opvoering van onder andere openluchtconcerten, musicals en toneelstukken. Het project is ingediend door Fanfare Concordia en Algemeen Belang Liempde, de Brabantse Oldtimerdag, Comité Boeremèrt, Dorpsberaad Liempde, GAOS, 't Liempds Stukske, Limuscene, SPPiLL en Voices.

Het Concordiapark in Liempde is een beschermd dorpsgezicht en wordt regelmatig ingezet voor grote evenementen en activiteiten van verenigingen uit het dorp. Bert van Ruremonde, een van de kartrekkers namens de fanfare en Dorpsberaad Liempde: "De kiosk kent helaas veel gebruiksbeperkingen qua omvang en oppervlakte. Met het bedrag dat met de Dorpen Derby te verdienen is, willen we een uitbreidingsset ontwikkelen en een bijbehorende wagen aanschaffen om deze op te slaan en te vervoeren." De uitbreidingsset zorgt ervoor dat het vloeroppervlak van de kiosk twee keer zo groot kan worden. Op de uitbreiding komt een mobiele achterwand met een gedeeltelijke overkapping. Daarnaast is het de bedoeling een verrijdbare en uitklapbare tribune te kopen en een geluids- en verlichtingsset. Diane Melis is vanuit SPPiLL betrokken bij de aanvraag: "We zijn ervan overtuigd dat het projectidee een echte toevoeging is voor het dorp. Het maakt het centrum van Liempde nog aantrekkelijker en vergroot de leefbaarheid van het dorp door de toename van culturele activiteiten."

Brabantse Dorpen Derby
Inwoners van Brabantse dorpen tot 15.000 inwoners hebben tot en met 10 maart ideeën kunnen aanleveren bij de provincie. Er zijn maar liefst 92 projecten ingediend. De beste negen initiatieven, bepaald door een jury onder leiding van gedeputeerde Brigite van Haaften, gaan door naar de finale. De finalisten worden eind april bekend gemaakt. Zij krijgen ieder een bedrag van 10.000 euro en professioneel advies voor hun project. Daarna gaan de finalisten de projecten uitvoeren. Vanaf 19 september kan het publiek via internet meestemmen op het beste, leukste of origineelste project om de leefbaarheid in een dorp te verbeteren. De uitslag van de publieksstemmen op internet en de deskundige jury bepalen samen de top drie. Deze wordt op 12 december bekendgemaakt. De hoofdprijs is een bedrag van 25.000 euro, de nummer 2 ontvangt een bedrag van 12.500 euro en de nummer 3 krijgt 7.500 euro. "Een mooi bedrag waarmee je écht het verschil kunt maken! ", aldus een enthousiaste Diane Melis. "We hopen eind april het bericht te krijgen dat we bij de negen finalisten zitten."

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt vrijwilligers voor Humanitas als maatje bij jeugdsupport. Heb je twee tot vier uur per week de tijd om een jongere een steuntje in de rug te geven, te helpen bij alledaagse dingen, of gewoon wat aandacht te schenken, meld je dan aan via het steunpunt.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655 899 of stuur een e-mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

6 / 24

B G A D N A A M S A A P I I H R
P A A S Z O N D A G P A S E N J
G A D T S E E F R M Y L O O R C
R A V S E B S E J T E M M A L G
N E R E T S K N I P L P R Z G E
S N I E N E R E I E S A A P E Z
T E J F F F E S T I V A L S E E
N R J E R P A S S I E S P E L L
G U T T G E D A L O C O H C P L
E V A N N E H C N U L P L E A I
W S H E M E L V A A R T S D A G
E A B L R F K P E F T O O M S H
J A I T R A D I T I E C J L P E
G P N E L E S T U N K H K W O I
A S A A H S A A P K Z T T E P D
D E S I N E H C N U R B D K V O

pasen
paaszondag
paashaas
dagjeweg
lunchen
feestdag
chocolade
festivals
pinksteren
hemelvaartsdag
lentefeest
paaseieren
geel
brunchen
gezelligheid
passiespel
paaspop
palmpaasoptocht
paasvuren
traditie
vrij
kuikentjes
paasmaandag
knutselen
lammetjes

7 / 24

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Vorig jaar werd er bijna 9.000 euro opgehaald voor Villa Pardoes met de spinningmarathon bij Café Het Geveltje. Dit jaar spannen Marieke Eltink en de leden van Bar Becoloth-fietsclub Bikeloth Henry en Inge Schellekens, Robert van Meersbergen en Bianca Temme zich in om hier nog een nul aan toe te voegen. "We gaan voor de 10.000 euro!", roepen zij enthousiast. Met behulp van een loterij met mooie prijzen van Boxtelse ondernemers zou ze dat zo maar eens kunnen gaan lukken. Van een Samsung Galaxy mini2 tot een spraytanning tegoedbon, er wordt flink uitgepakt.

En er wordt flink gefietst op zaterdag 25 en zondag 26 april. Vanaf zaterdag 16.00 uur tot dezelfde tijd op zondag worden twaalf spinningbikes, die beschikbaar zijn gesteld door Hipa Sports in Boxtel, constant in beweging gehouden. Ook worden er verschillende spinninglessen gegeven. 24 uur lang zetten allerlei sportievelingen zich in etappes in om geld voor het goede doel op te halen. "Villa Pardoes schenkt gezinnen waarvan een kind ernstig ziek is een week vakantie, met toegang tot de Efteling", vertelt Inge. "Dat is vaak voor álle leden van zo'n gezin hard nodig, omdat het hele gezinsleven om het zieke kind draait." En dus is het geld zeer welkom. Toen Henry drie jaar geleden na een avond stappen bij Café Het Geveltje belandde, beloofde hij dan ook meteen in april mee te doen met de spinningmarathon voor Villa Pardoes. En een maand later zat hij inderdaad op de fiets. Hij vond het geweldig: "Ik baalde toen ik van de fiets af moest."

De deelnemers aan de marathon laten zich sponsoren. Om nog meer geld in te zamelen bedacht Marieke het plan om dit jaar Boxtelse ondernemers te benaderen voor de loterij. En dus gingen zij, Henry, Inge en Bianca op pad. Vele ondernemers stelden maar wat graag prijzen ter beschikking. Els Egge-Hoffmans was ook al bezig met zo'n zelfde idee. De door haar opgehaalde prijzen werden aan de lange lijst toegevoegd. Vanaf vandaag, woensdag 1 april, start de verkoop van de lotjes. Deze zijn verkrijgbaar bij Café Het Geveltje en bij de organisatoren zelf. Ook worden ze zondag 26 april tijdens de Oranjebraderie verkocht. Ze kosten 2 euro per stuk. Daarmee steun je Villa Pardoes en kun je dus mooie prijzen winnen. "We hebben de ondernemers vooral om bonnen gevraagd, dat werkt het makkelijkst", vertelt Inge. "En dat is voor hen zelf ook gunstiger, want dan komen de mensen bij hun in de winkel om de prijs op te halen. Dat levert de ondernemers uiteindelijk misschien ook weer meer op." De loterijtrekking is op zondag 26 april tussen 14.00 en 15.00 uur. De uitslag vind je ook in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 29 april.

Foto: Hans van Doorn

Tijdens de spinningmarathon is iedereen van harte welkom om te zien hoe de spinners zich in het zweet werken. En om zelf ook mee te doen; aanmelden kan via de Facebook-pagina '24-uur Spinningmarathon Café Het Geveltje Boxtel'. Er is van alles te doen bij Het Geveltje tijdens de marathon. Zo komt Twan van Brabant zaterdagavond om 22.00 uur met een optreden de deelnemers een hart onder de riem steken en het publiek vermaken. De groep heeft er nu al zin in: "We gaan het samen doen, we helpen elkaar om die uren lang de trappers rond te laten gaan. Dat gevoel van saamhorigheid is echt geweldig!"

De Spinningmarathon is van zaterdag 25 april 16.00 uur tot zondag 26 april 16.00 uur. De loterijtrekking is zondag 26 april van 14.00 tot 15.00 uur. Café Het Geveltje, Stationsstraat 11 in Boxtel. Facebook: 24-uur Spinningmarathon Café Het Geveltje Boxtel.

Prijzen:
Ring and Go: een Samsung Galaxy mini2
Hipa Sports: een gratis maandabonnement
Proef! Culinair: een cadeaubon
Schoonheidsinstituut Butterfly: een Spraytanning tegoedbon
Eetcafé De Kerk: een bierproeverij voor twee personen
Dobey Van Erp: een artikelenpakket
Grand Café Rembrandt: een cadeaubon
Café Markzicht: drie bingokaarten voor de Divabingo
Cycle Trend Boxtel: een tegoedbon
Het IJs Café: drie cadeaupassen
Kwalitaria Strik: een cadeaubon
Bar Becoloth: een bierpakket
Junior Kinderkleding: een cadeaubon
Café De Borrel: een cocktailarragement voor twee personen en een Brandplankje voor twee personen
Wendy's Croissanterie: een cadeaubon
SunCare: vier cadeaubonnen
DOK12 Classic Rock Café: een cadeaubon
Café D'n Hendrik: twee cadeaubon
Proeverij 't Goei Leven: een tegoedbon voor een doosje bonbons
Lunchroom 't Zonneke: drie cadeaubonnen
Cafetaria Mikies: twee cadeaubonnen
Restaurant En Garde: een borrelplateau voor vier personen
Steakhouse Texas: een tweepersoons dinnerbon
Schoenmakerij Bas: een tegoedbon voor nieuwe hakken
Bakkerij Schellens: twee tegoedbonnen voor een vlaai
Bakkerij Jan de Leijer: een cadeaubon
Natasja Fashion/Wendy Fashion: een cadeaubon en setje armband en nagellak
Pika Bikes: een fietsstuurtas
Rickelman: oplaadstation voor in de auto en thuis met batterijen
Tamara's Haarstudio: een keer wassen en knippen

Eric Top werkte als Security manager bij verschillende bedrijven en was vijftien jaar werkzaam als politieagent en rechercheur. Nu werkt hij bij de overheid en is daarnaast zelfstandig Security Adviseur. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij met veel plezier in Boxtel.

"Zowel in mijn Politietijd en nu als Zelfstandig Security adviseur kom ik in veel bedrijven en bij veel mensen thuis. Helaas kom ik net als de politie meestal pas als er iets is gebeurd. Met een twee wekelijke column probeer ik een aantal zaken onder de aandacht te brengen om de veiligheid in en rondom je huis, bedrijf of de stad een beetje te vergroten."

De Misdaad in Boxtel.
Als inwoner van Boxtel maar zeker ook beroepsmatig kijk ik elke keer uit naar de jaarcijfers van de misdaad in Nederland en specifiek die van Boxtel en omgeving. Het aantal woninginbraken is in 2014 behoorlijk gedaald, van 117 in 2013 naar 87. Dit is natuurlijk hartstikke positief. Maar er zitten ook een aantal negatieve kanten aan deze cijfers. Het oplossingspercentage is erg laag. Slechts 11 procent van de inbraken wordt opgelost. Maar denk nu niet dat alle verdachten hiervan ook daadwerkelijk worden veroordeeld. Door opsporingsfouten, fouten in het proces-verbaal van de politie of doordat het Openbaar Ministerie de zaak seponeert komt ongeveer 30 procent van de opgeloste zaken nooit bij een rechter. Als dit toch het geval is, is het nog maar de vraag of hij ook wordt veroordeeld. Recente cijfers ontbreken helaas, maar de afgelopen jaren kreeg minder dan 20 procent een gevangenisstraf

Dus om het even duidelijk te maken:
Van elke 100 inbraken worden er nu maar 11 opgelost (voor het gemak ga ik ervan uit dat elke inbraak door een andere boef is gepleegd).
Van de 11 boeven komen er maximaal 8 voor de rechter (30 procent niet).
Van de 8 boeven krijgen er minder dan 2 uiteindelijk een gevangenisstraf (20 procent).
Dus van 2 van de 100 daders worden maar veroordeeld voor een inbraak.

Naast de lage pakkans voor de daders is er nog iets; je hebt na een inbraak financieel vaak ook nog een behoorlijke tegenvaller, omdat de verzekering niet alles uitkeert. Door onderverzekering, waardeafschrijving van je spullen, zaken met emotionele waarde en soms een eigen risico blijkt dat de verzekering gemiddeld slechts 33 procent van het schadebedrag uitkeert.

Preventie is belangrijk
Om de kans op een inbraak te verkleinen is het erg belangrijk om de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen voor je huis of bedrijf. Probeer niet te veel te besparen op sloten en andere inbraak vertragende middelen, laat je wel goed voorlichten en vraag meerdere offertes aan. Belangrijk is dat de maatregelen zijn afgestemd op jouw wensen en budget. Goede beveiligingsmaatregelen lonen.

O ja en dan nog dit. Als je aangifte hebt gedaan van een misdrijf en de officier van justitie doet niets met jouw zaak (geseponeerd) kun je in een aantal gevallen met een artikel 12 procedure bezwaar aantekenen. Hiermee vraag je de rechtbank of officier van justitie jouw zaak alsnog bij de rechter voor te leggen. Als jouw bezwaar gegrond wordt verklaard is de officier verplicht bewijzen te verzamelen en alsnog een rechtszaak te beginnen.

Liempde - Op het Liempdse Landgoed Velder vindt op 11, 12 en 13 september de eerste editie van het nieuwe Slowlands Festival plaats. Dit staat geheel in het teken van lekker eten en gezelligheid.

Centraal op het festivalterrein is een groot overdekt terras te vinden, van waaruit 'culinaire uitstapjes' zijn te maken. Er zijn foodtrucks, pop-up restaurants, een Festival Di Gelati voor de liefhebbers van ambachtelijk ijs en ook een barbecue-barn. Voor wie daarnaast ook iets speciaals te drinken wil, is er een wijnlokaal, bierkerk en een spiegeltent waar whisky en andere sterke drank centraal staat. Hierin is de Whisky & Spirits Society ondergebracht

Op de Slowlands Slow Food Fair vindt de bezoeker een keur aan kookboeken en -vakanties, streekproducten en bijzondere tussendoortjes. Op het programma staan ook flink wat workshops en lezingen voor iedereen die van lekker eten houdt. Daarnaast zijn er optredens van Massada, The Bruce Band en Boys named Sue en een groot aantal dj's. Tevens is er een kidz square, nostalgische kermis en worden outdoor films vertoond.

De organisatie is in handen van het Boxtelse Event Professionals. Die hoopt dat er zoveel mogelijk Boxtelse en Liempdse ondernemers deelnemen aan Slowlands. De voorverkoop van het festival is inmiddels gestart op www.slowlands.nl en in Primera-winkels. Ze kosten dan 9,50 euro per dag of 25 euro voor alle drie de dagen.

8 / 24

Foto: Ad van der Pol

Deze foto is gemaakt bij de ingang van de begraafplaats. Altijd een schitterend gezicht als je vanaf de begraafplaats naar de Bosscheweg loopt. Je ziet dat de lente in aantocht is.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Foto: Ad van der Pol

Samen eten voor het goede doel bij de Proeftuin

Foto: Laila Willems

Boxtel - De Proeftuin biedt zondag 19 april met eten, drinken en goed gezelschap weer plezier voor het hele gezin. Tijdens deze zesde editie laten in de sfeervolle tuin van het SintLucas veertien bourgondische smaakmakers hun gasten kennismaken met de mooiste producten. Ook aan de kinderen is gedacht; terwijl zij leuke workshops volgen en hun eigen menu samenstellen, kunnen de ouders onbezorgd genieten van het beste dat Boxtel op culinair gebied te bieden heeft.

In de tuin van het SintLucas worden pagodetenten geplaatst zodat het weer geen roet in het eten kan gooien. Van 15.00 tot 19.00 uur worden bezoekers hier getrakteerd op diverse heerlijke creaties, van voorgerecht tot nagerecht, waarmee iedereen zelf een persoonlijk menu kan samenstellen. De organisatie, de Lions Club Belles Amies, heeft ook genoeg voor de kinderen in petto. Met de speciale Proeftuin-kinderkaarten kunnen zij zelf de lekkerste hapjes uitkiezen en daarnaast worden er voor hen diverse leuke workshops georganiseerd, waaronder dansworkshops verzorgd door Tiga. Het evenement is gratis toegankelijk, de gerechten en drankjes worden betaald met munten die ter plekke kunnen worden gekocht. Voor 20 euro kun je al vijf gerechtjes proeven. Voorverkoopkaarten à 17,50 euro zijn verkrijgbaar bij de deelnemende restaurants die je vindt op www.lionsclubboxtelbellesamies.nl, en bij Galerie De Expositie in de Stationsstraat.

Foto: Laila Willems

Lions Club Boxtel Belles Amies is een serviceclub bestaande uit 26 gedreven vrouwen die bijdragen aan de samenleving door het belangeloos organiseren van evenementen. De opbrengsten van deze evenementen gaan naar lokale culturele en maatschappelijke organisaties, zoals WensAmbulance Brabant, De Voorleesfiets en het Boxtelse hospice. Dit jaar staan alle evenementen van Lions Club Boxtel Belles Amies, dus ook de Proeftuin, in het teken van Stichting Gijsje Eigenwijsje. Deze stichting biedt het gezin van een ongeneeselijk ziek kind een gratis vakantie aan in haar vakantiewoning in Brabant. Meer informatie over het goede werk van stichting Gijsje Eigenwijsje vind je op http://gijsjeeigenwijsje.com. Voor meer informatie over de Proeftuin kijk je op www.lionsclubboxtelbellesamies.nl.

Goedendag Boxtelaren!!

Ik moest wel even stiekem lachen toen ik het berichtje las van evenement Earth Hour. Zaterdag gingen voor een uurtje de lichten uit bij een onbekend aantal locaties in Nederland met het doel meer aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de aarde.
Een miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland hebben zich vrijdag denk ik onbewust aangemeld voor deze actie. Batterijen werden aangeboden voor 100 euro, Nuoff is weer Nuon.

Maar wel zeer vervelend als je ermee te maken hebt gehad. Het treinverkeer lag uiteraard plat. Files ontstonden, defecte stoplichten, diefstal, maar gelukkig konden RTL-Late Night en lopende operaties gewoon doorgaan en is het met de noodstroom in ziekenhuizen prima geregeld. Alleen moet je op Schiphol nog even op je bagage wachten en blijven geloven dat dit nog steeds de veiligste manier van reizen is.

Daarover gesproken. Wat een drama. Ik bedoel natuurlijk de recente vliegramp. Als je moet horen dat je dochter met baby overleden is. Door een psychisch zieke gast die dit opzettelijk heeft veroorzaakt. Depressief, paniek- en angstaanvallen, psychiatrisch verleden en toch zulk verantwoordelijk werk kunnen en mogen uitvoeren, verschrikkelijk. Zijn ouders hebben ook geen leven meer. De wet op de Medische Keuringen verbiedt werkgevers te vragen naar je gezondheid of ziekteverleden. Ik neem aan dat dat nu een agendapuntje gaat worden in de regering. Net zoals, in Amerika al gebruikelijk, niet meer alleen in een cockpit kunnen zijn.

Even terug naar het Boxtelse nieuws. Ik ben heel benieuwd hoe de gemeenteraadsvergadering gisteravond verlopen is en met name heb ik interesse in het nieuwe parkeerbeleid, daar zullen we nu wel meer over lezen.
Vrijdag mocht ik bij het overvolle Tiga hele leuke prijzen uitreiken aan zeer trendy en opvallend mooi geklede vrouwen. Van top tot teen. In samenwerking met de Boxtelse ondernemers 3-Trend, Pour-Vous en Reismatch was de koopdag -én avond één groot modieus succes.
Dank je Dames, I hate my job ;-).

Tot slot ben ik het helemaal eens met Tamara Koopman, mijn collega-columniste in deze krant. Ook ik ben ábsoluut geen voorstander van een eventuele McDonald's. Je wilt denk ik als ouder niet dat je kind na schooltijd in de Mac hangt (vlak voor etenstijd terwijl jij je uit staat te sloven achter het fornuis) en zich vol zit te proppen met inderdaad chemische nuggets en té zoute friet. Dan liever een gezonde bietenburger. Mét een biertje.

Goede week voor iedereen!
Hartelijke groet, Geert Hoes.

Hoe is 't nu met... Harry van den Tillaart

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Harry van den Tillaart was jarenlang de pastoor in de Maria Reginakerk in Selissenwal. Daarna is hij naar Lennisheuvel gegaan om daar de kerk te leiden. Hoe is het nu met hem?

Harry wist altijd al dat hij iets in de kerk wilde doen, dus ging hij op zijn dertiende al naar het seminarie. Zijn oorspronkelijke doel was om missionaris te worden, het liefst in Brazilië. Na tien jaar studie in Nederland ging hij in Duitsland Theologie studeren, maar de oude leer - van voor het Tweede Vaticaans Concilie - die daar gegeven werd, was niet aan Harry besteed. "Ik dacht dat ik daarmee moeilijk vooruit kon in de realiteit van de moderne dag, dus heb ik mijn koffers gepakt en ben terug naar Nederland gegaan." Hij vervolgde zijn studie aan de Theologische faculteit in Tilburg. Missionariswerk was op dat moment nog steeds zijn ambitie, maar dat was moeilijk te vinden zonder verplichtingen richting een bepaalde orde, dus zocht hij advies van de Bischop van 's-Hertogenbosch. Die vroeg hem hier in Nederland te blijven omdat 'we hier snel genoeg ook missionarissen nodig gaan hebben'.

Harry werd als priester gewijd in 1971. Voordat hij naar Boxtel kwam werkte hij in Den Bosch Zuid, Heesch en Tilburg. Daar kwam hij Ton en Ria Kruijssen tegen, twee vrijwilligers voor de kerk met wie hij snel een hechte vriendschap opbouwde. Ton was erg goed met glas-in-lood en Ria had altijd een pot koffie klaarstaan voor de parochianen. "Zij kende de mensen in de parochie zo goed dat ze eigenlijk beter was in het afnemen van de biecht dan ik. Na de dienst stond ze altijd nog uren met mensen te buurten."

In 1985 werd Harry gevraagd om de Maria Reginakerk in Selissenwal te komen leiden. Omdat hij dat niet alleen wilde doen, vroeg hij Ton en Ria om met hem mee te komen. "Pastorieën zijn altijd zulke enorme knotsen van huizen en daar wilde ik niet in mijn eentje gaan wonen. Ik werd echt onderdeel van het gezin. Voor de kinderen ben ik nog steeds Ome Harry. Toen zoon Mike voor het eerst verliefd werd, kwam hij mij dat midden in de nacht vertellen. Het klinkt misschien raar, maar daar ben ik een betere pastoor door geworden. Als onderdeel van een gezin sta je meer in het leven, en dat komt je werk ook ten goede."

De Maria Reginaparochie beviel Harry erg goed. "Ten eerste was het een prachtige kerk. Groot en vierkant, en bijna helemaal van glas. We hebben er twee jaar over gedaan om al het glas-in-lood van het oude Carolus Ziekenhuis naar hier te krijgen en te installeren. Maar ook de parochianen waren heel speciaal. We hadden heel veel vrijwilligers, stuk voor stuk goede mensen. Het paste ook goed bij mij. Ik ben niet iemand die de baas wil zijn. Een kerk is van iedereen samen, dus moet je mensen in hun waarde laten. Een begrafenis bijvoorbeeld is meer voor de familie dan voor mij, dus vraag ik altijd aan hen hoe ze het willen hebben. Natuurlijk moet je als pastoor een herder zijn voor mensen, maar de 'schapen' hoef je echt niks wijs te maken, die weten zelf heel goed waar en hoe ze willen grazen. Het belangrijkste is dat je er bent voor hen die ziek worden of die afdwalen, maar dat geeft je niet het recht om te zeggen 'dit is mijn kudde'."

In 2006 fuseerde de Maria Reginaparochie met de Heilig Hartparochie en de Sint-Petrusparochie en werd de Maria Reginakerk verkocht aan Sint Joseph. "Ik heb me daar enorm tegen verzet, tot aan het bisdom toe. Alles groter maken maakt het ook onpersoonlijker en het is volgens mij onze taak om het geloof dicht bij mensen te brengen. Maar dat gevecht heb ik verloren en ik heb me nu dus ook niet bemoeid met de nieuwe fusie van afgelopen jaar (de Heilig Hartparochie, red.)." Al voor de fusie was Harry ook verantwoordelijk geworden voor de parochie in Lennisheuvel, dus vroeg hij het bisdom of hij daar mocht blijven. Toen ook de pastorie werd afgebroken, kocht hij samen met Ton en Ria een nieuw huis in Selissenwal. Daar woont Harry nog steeds, inmiddels alleen. Ton is drieënhalf jaar geleden overleden, Ria afgelopen jaar. Harry heeft voor allebei de begrafenis zelf verzorgd en ze liggen samen in een graf waar ook nog plaats is voor Harry, want zo hecht is de vriendschap door de jaren heen geworden.

Hoewel Harry al sinds 2008 met pensioen is, is hij nog steeds de pastoor in Lennisheuvel. Zo lang zijn gezondheid dat toelaat, is hij ook van plan dat te blijven. Verder is hij actief voor de stichting Nabij, die mensen bijstaat als ze stervende zijn. Hij is geestelijk adviseur van de KBO en verzorgt ook eens per maand een dienst in het Liduina Ziekenhuis. Naast zijn werk is hij vooral bezig met zijn familie. Mike en Richard hebben inmiddels hun eigen gezinnen, maar ze komen nog steeds vaak bij Harry op bezoek. Ze gaan met zijn allen naar pretparken en voor komend jaar staat een gezamenlijke reis naar Rome gepland. "Niet als bedevaart, hoor. Het begon als grapje, maar het leek ons eigenlijk wel leuk en toen hebben de schoondochters het samen geregeld. Nee, mijn geloof is hier, daarvoor hoef ik niet naar Rome. Het wordt gewoon een leuke vakantie."

Luchtpost uit Duiysland: Henny en Thieu Vermeulen

Foto: Thieu Vermeulen

Hoewel ze het goed naar hun zin hadden in Boxtel wilden Henny en Thieu Vermeulen graag meer ruimte om te wonen. Zeven jaar geleden verhuisden zij naar een klein dorpje met zo'n negenhonderd inwoners in het Duitse Sauerland (zie DeMooiBoxtelKrant nummer 10, 4 maart 2015).

Tijdens onze vakanties in Duitsland informeerden we bij verschillende gemeenten wat het aan gemeentelijke belasting kostte om daar te wonen. Dat bleek erg goedkoop te zijn, zeker in vergelijking met Nederland. Sinds zeven jaar wonen wij in een vrijstaand huis met een mooie, grote tuin. We hebben 1.200 vierkante meter grond. Voor de complete gemeentebelasting betalen wij nu ongeveer 1.000 euro, inclusief grondbelasting, afval, drinkwater, afvalwater, hondenbelasting et cetera. Ook het autorijden is veel goedkoper wat betreft de belasting. De verzekering is iets duurder omdat we hier te maken hebben met wildschade.

Het is fijn wonen in Duitsland, het is niet duur en de huizen zijn relatief goedkoop. Niet voor niets trekken hier steeds meer Nederlanders naartoe. Ook onze dochter en schoonzoon, die ons voorbeeld hebben gevolgd. Ze hebben een mooie bungalow gekocht met een grote tuin erbij in Noord-Duitsland, ter hoogte van Emmen. Zo kunnen ze allebei toch goed in Nederland blijven werken, waar ze nog een baan hebben. Ook zij hebben het erg goed naar hun zin in Duitsland.

Bij ons in het dorp staan nog diverse huizen te koop. Ze zijn niet duur, maar kosten vaak veel werk. In de hoofdstraat komen nu hoogstwaarschijnlijk ook Nederlanders te wonen. Henny hoorde ze Nederlands praten toen ze laatst de hond uitliet. Die mensen waren volop in hun huis aan het werk. Zoals wij dat ook al die jaren hebben gedaan, en nu nog. Er komen steeds meer Nederlanders hier in de omgeving wonen, velen zijn verliefd op de vakwerkhuizen. Maar pas op, je blijft eraan werken!

Duitsland is niet alleen goedkoop om te wonen, maar het is ook een schitterend land. Maar toch missen we Nederland ook en dan vooral onze vrienden en kennissen. We komen graag met vakantie in Nederland om hen te bezoeken.

Vriendelijke groetjes,

Henny en Thieu Vermeulen

Foto: Taxi van Kronenburg

Liempde - Taxi van Kronenburg uit Liempde viert vandaag haar vijfendertigste verjaardag. De feestelijkheden krijgen extra glans, omdat juist deze week intrek is genomen in een nieuw pand aan de Bergstraat in Liempde. De gewenste extra ruimte is een feit geworden en daar zijn de gebroeders Sjors en Martijn van Kronenburg erg blij mee.

Daarmee heeft de onderneming het voormalig onderkomen bij het ouderlijk huis, waar het bedrijf 35 jaar geleden begon, achter zich gelaten. De voordelen op een rijtje; drie kantoorplekken, een grote hal waar meerdere bussen geparkeerd kunnen worden, een extra brug voor reparaties, een overlegruimte, parkeergelegenheid voor het pand en een grote kantine. Zo hebben de chauffeurs voortaan een vaste uitvalsbasis en zullen ze nog meer met elkaar in contact komen.

DVG
In dit geval wordt met DVG niet de voetbalclub van Liempde bedoeld. Het gaat om De Vier Gewesten, waar Taxi van Kronenburg bij aangesloten is. De instantie heeft afspraken met landelijke zorgverzekeraars waarvoor ze vervoer regelen. Onder andere VGZ is hierbij aangesloten. Taxi van Kronenburg is de vervoerder van DVG in het gebied Sint-Oedenrode, Liempde en Boxtel. Al twintig jaar is het een betrouwbare partner op dat gebied.

Liempde - In basisschool De Oversteek wordt een uitleenpunt ingericht voor ouderen. Een uniek concept, waarbij de interactie tussen leerlingen en ouderen een voor beide partijen positieve uitwerking kan hebben. "Met de boeken en begeleiding van Bibliotheek de Meierij kunnen we de leesvaardigheid en -motivatie van de kinderen stimuleren en hun mediawijsheid ontwikkelen, vertelt Edwin Vugts van De Oversteek. "Het mooie van de gemeenschapsfunctie die daarbij komt, is dat we hierdoor ons onderwijs kunnen verrijken: kinderen en ouderen kunnen veel van elkaar leren. Zo kunnen we ouderen een rol geven bij themalessen over vroeger en kunnen de leerlingen hen bijvoorbeeld helpen bij het omgaan met een iPad."

Fout in begroting
"Meer samenwerking is belangrijk", aldus Marc Jacobs van Bibliotheek de Meierij. "Als je met de school kunt samenwerken met de bibliotheek, de inwoners van het dorp en de vrijwilligers gebeurt er veel meer dan op een losstaand bibliotheekpunt." Grootste obstakel voor de plannen vormden de financiën. "We ontdekten een fout in de begroting, waardoor er toch nog een klein bedrag beschikbaar bleek. Het was echt wringen geblazen, maar we hebben de benodigde financiële middelen van 7.500 euro bij elkaar gekregen. Uiteindelijk gaan we nu meer maatschappelijk effect bereiken met minder financiële middelen." Dat vindt ook wethouder Lestrade: "Er is veel subsidiegeld in stenen verdwenen terwijl we dat op allerlei mogelijke manieren meer in de activiteit willen plaatsen. Zo wordt er meer maatschappelijk effect bereikt. Minder middelen brengt meer creativiteit en de creativiteit in Liempde is erg goed."

Foto: Heemkundekring Boxtel

Brabants dorpsleven. Aan de voordeur in Munsel. Op de foto: weduwe Adriana Konings-van den Braak met haar dochter Mina Meulendijks-Konings. Beiden op hun zondags, met boerenmuts met poffer en gouden sieraden, voor hun huis op Munsel, dat in oktober 1944 door oorlogsgeweld is vernield. De weduwe Konings draagt een omslagdoek, een zogenaamde 'neuzik'

Foto uit 1924

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Nieuw artikel

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Nieuw artikel

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

Nieuw artikel

Gezocht: nette, betrouwbare en ervaren tuinman voor 2 ochtenden in de week. Omgeving Vught. Telnr: 0651036556.

Nieuw artikel

Zoek de zon op! Ook voor alleenstaande vrouwen een fijne vakantie in Spanje, bel 0034968206309 en kijk op www.debrabantsevriendin.nl.

Boxtel - De SP heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de sociale woningbouw in Boxtel en de woonlasten voor mensen met een laag inkomen. De partij doet dit na aanleiding van berichten van St. Joseph directeur Rob Dekker, waarin hij stelt dat er in Boxtel geen sociaal woonbeleid is.

Dekker vermeldde in een brief aan de SP dat de gemeente Boxtel hoge kosten rekent voor het beoordelen van nieuwbouw door ambtenaren. Daarnaast zijn de locaties erg schaars, waardoor sociale huurwoningen erg moeilijk te realiseren zijn. De SP stelt dat er ook gemeenten zijn, zoals Assen, waar de gemeente zelf investeert in het bouwen van sociale huurwoningen om zo de kosten voor de huurder te drukken. De investeringen die de gemeente doet worden dan op termijn terugverdiend door de huuropbrengsten en de opbrengst uit eventuele verkoop. De SP vraagt aan het college of dit misschien ook in Boxtel mogelijk is.

In haar brief stelt de SP verder dat mensen met lage inkomens steeds vaker moeite hebben om rond te komen, mede vanwege de stijgende huren. Vooral huishoudens met kinderen komen steeds vaker in de problemen. Woonstichting St. Joseph onderkent dit probleem ook en verhoogt als gevolg daarvan de huren het komende jaar slechts gematigd. De SP vindt dat de gemeente hier ook een verantwoordelijkheid heeft en wil van het college weten wat zij gaat doen om de woonlasten van de lagere inkomens zo veel mogelijk te drukken.

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA

Informatieavond PvdA/GroenLinks:
Lastenverzwaring voor huurders

Donderdag 2 april, 20.00 - 21.30 uur, Eetcafé de Kerk

Met Jos Boom en Ad van de Wetering van de Huurdersbelangenvereniging, en Karin van Hal, opbouwwerker van ContourdeTwern.

De afgelopen jaren zijn de huren jaarlijks gestegen. De laatste twee jaar gemiddeld met bijna 10 procent, waardoor een toenemend aantal huurders in de problemen is gekomen of dreigt te gaan komen. De oorzaak daarvan ligt in het door de politiek vastgelegde Woonakkoord van 2013: de inkomensafhankelijke huurverhoging en de verhuurdersheffing. Dit leidt tot forse huurverhoging per 1 juli aanstaande. Voor de laagste inkomens (tot 34.229 euro) gaan de huren met maximaal 2,5 procent omhoog, voor de middencategorie (tussen 34.229 en 43.786 euro) met maximaal 3 procent en voor de hoogste inkomensgroep (boven 43.786 euro) zelfs met maximaal 5 procent. Met name voor deze laatste groep kan het om vele tientallen euro's verhoging per maand gaan. Corporaties mogen zelf bepalen of ze de huurverhoging ook daadwerkelijk toepassen. Ze kunnen er ook voor kiezen om de huurstijging te matigen of zelfs terug te brengen tot nul.

Opeenstapeling
Huren dreigen onbetaalbaar te worden. Mensen met een bescheiden inkomen voelen de lastenverzwaring direct. Huurders maken zich zorgen of zij in de toekomst de huur nog kunnen betalen. Zeker als het besteedbaar inkomen daalt door werkloosheid, pensioenvermindering en stijgende zorgkosten. Zal de koopkracht in 2015 ook voor hen stijgen? De inzet moet zijn: de huurverhoging mag niet meer zijn dan de inflatie, er moeten voldoende en betaalbare huurwoningen beschikbaar zijn.

St. Joseph
St. Joseph heeft van de vrijheid gebruikgemaakt en vorige week besloten om de huishoudens met lage inkomens te ontzien. Ongeveer driekwart van alle huurders die de woonstichting tot haar klanten rekent, krijgen geen huurverhoging of maximaal 1 procent. De middeninkomens (34.229 tot 43.786) wacht een huurverhoging van 1 tot 3 procent, waarbij de 3 procent enkel wordt gerekend als de huur nog niet de marktwaarde heeft. De hoogste inkomens krijgen 5 procent huurverhoging, het wettelijk maximum.

Vooral gezinnen
Daarmee houdt St. Joseph rekening met de groep die het hardst wordt getroffen, met name de gezinnen, de meerpersoonshuishoudens met kinderen. De problemen doen zich met name gelden waar mensen in de bijstand zitten en/of betalingsproblemen hebben of in de schuldsanering zitten. De concrete ervaringen bij ContourdeTwern kunnen inzicht geven in wat er zich daadwerkelijk afspeelt, en waar de problemen zich als het ware opstapelen.

Gemeente
Naast woningbouwcorporaties heeft ook de overheid een eigen verantwoordelijkheid. Immers, in de participatiesamenleving moeten alle mensen mee kunnen doen. Mee kunnen doen aan wonen, werken, sport, cultuur. Dus: armoede bestrijden, en zorgen voor voldoende sociale huurwoningen.

INbox

Foto: INbox

Samen in voor Boxtel, samen in de raad.

Subsidie
Volgende week dinsdag is er een beeldvormende bijeenkomst over subsidies. Over de bezuinigingen op subsidies heeft iedereen mee kunnen praten, de subsidiewijzer kon ingevuld worden en er zijn nog een zogenaamd sprekersplein en sprekerstafel geweest. Dat het anders en goedkoper kan daar waren de meeste het wel over eens. Dinsdag 7 april wordt de notitie besproken en uitgelegd tot welke keuze het college zal voorleggen.

De twee leidende principes zijn: toekomstbestendig houden van het subsidiebeleid en ruimte voor burgerinitiatieven. Ook woorden als zelfredzaamheid, innovatie eigen verantwoordelijkheid staan in de notitie. En de gemeente is faciliterend. "Van inwoners die hiertoe in staat zijn wordt verwacht dat zij de regie over hun eigen leven voeren en niet afhankelijk zijn van maatschappelijke voorzieningen of de overheid." De gemeente richt zich vooral op kwetsbare inwoners en jeugd.

Voor INbox blijft het zaak om in te gaten te houden of dat ook zo is, of er in dit voorgestelde subsidiebeleid voldoende ruimte is voor die inwoners en de jeugd. Als er bezuinigd gaat worden op sport, kunst, de bibliotheek, jeugdorganisaties, muziek, enzovoorts, zal dat vaak betekenen dat het duurder gaat worden voor deelnemers. En dat degenen die niet zo veel te besteden hebben zullen besluiten zelf of hun kind niet deel te laten nemen.

Participatie en initiatieven
Samen met de PvdA hebben we een brief geschreven naar het college omdat we ons wel zorgen maken over hoe er met wijkinitiatieven wordt omgegaan. Er zijn ook in Boxtel al verschillende initiatieven op het gebied van wonen, zorg en in de wijken. Voor inwoners maar ook voor ambtenaren is onduidelijk wat ze van elkaar kunnen verwachten. Bewoners moeten rechten en ondersteuning krijgen. En niet steeds geconfronteerd worden met beleid, beperkingen, bezwaren en regels.

Op het gemeentehuis werken deskundigen en professionals die de regels en procedures kennen en de inwoners met raad en daad bij kunnen staan. Maar zij zijn gewend zo te werken, volgens regels en procedures, en in de praktijk blijkt dat dat niet goed werkt en tot onbegrip en misverstanden leidt. Als er bij de aanvraag van subsidies ook belang wordt gehecht aan initiatieven wordt het nog belangrijker om samen te werken met de mensen in het gemeentehuis. Om duidelijk te krijgen wat die faciliterende overheid voor burgers kan betekenen. INbox zal zich er de komende tijd hard voor maken dat daar iets aan verandert, dat er duidelijk wordt hoe we wel samen kunnen werken; niemand is erbij gebaat als inwoners gefrustreerd of geërgerd afhaken .

Onze wethouder Herman van Wanrooij zegt altijd: "De gemeente vind je niet aan de Markt. De gemeente Boxtel zijn wij inwoners van Boxtel allemaal samen. Samen moeten we uitmaken wat we belangrijk vinden en wat we kunnen betekenen voor de gemeente Boxtel; voor elkaar."

Boxtel - De fractie van Balans stelde dinsdagavond vragen aan het college van B&W over de veiligheid van de kruising van de Ladonkseweg en de Kruisbroeksestraat. De partij doet dit naar aanleiding van enkele ongevallen die daar de afgelopen periode gebeurd zijn. Sinds de voorrangssituatie op de kruising vorig jaar maart is aangepast zijn hier al verschillende ongelukken gebeurd. Volgens Balans leidt dit tot onduidelijkheid bij de weggebruikers en daarom vroeg de partij extra markeringen of attenderingsborden te plaatsen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij is er juist een afname van het aantal ongelukken op de kruising: "In de eerste drie jaar zijn er dertig ongevallen geweest, het afgelopen jaar acht. Elke aanrijding is er echter een teveel. We gaan goed kijken hoe we de veiligheid nog meer kunnen borgen en zullen alle betrokken partijen hierover ook informeren."

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
03-04 Kalksheuvel + deel Breukelen
03-04 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
04-04 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
08-04 Lennisheuvel

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 dinsdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Boxtel - De fractie van PvdA/GL heeft vragen gesteld aan het college over het exploitatietekort bij MiK. Aanleiding hiervoor is de informatiebrief die de gemeenteraad recent ontving waaruit bleek dat het exploitatietekort van MiK in november 2014 700.000 euro bedroeg.

De fractie vraagt zich af of er niet al eerder cijfers bekend waren over het exploitatietekort, bijvoorbeeld in de jaarrekening van 2013. PvdA/GL wil nu van het college weten of het al eerder op de hoogte was van de financiële problemen bij MiK en welke acties het heeft ondernomen ter bewaking en controle.

Liempdse boerderij staat model voor traditioneel erf

Foto: Cock Stam

Liempde - Een boerenerf zoals dat er traditioneel zou moeten uitzien. Met dat doel voor ogen hield de Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB) afgelopen zaterdag een activiteitenmiddag op het terrein van een monumentale boerderij in Liempde.

Plaats van handeling was de 19de-eeuwse langgevelboerderij van Dick de Lange en Marina van Grinsven aan de Pastoor Dobbelijnstraat. Het erf met bijgebouwen heeft in 2013 een monumentenprijs gewonnen. Onlangs nog heeft de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) daar de eerste van een reeks waterputten aangelegd, in samenwerking met de SdBB. Bezoekers konden zich tijdens deze middag op diverse manieren laten inspireren: met workshops over de restauratie van een originele waterput en de aanleg en reconstructie van een traditioneel boerenerf, tot excursies rondom landbouwhuisdieren en het lezen van het landschap rondom de boerderij. Ook was er een informatiestand met boerderijdeskundigen plus een proeverij van vers geperst sap.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Zo'n tachtig geïnteresseerden kwamen erop af. De SdBB mikte hierbij met name op eigenaren van soortgelijke panden en gronden, zodat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van het traditionele Brabantse boerenlandschap. De organiserende stichting zet zich in voor het voortbestaan van cultuurhistorisch waardevolle boerderijen in de provincie.

Sfeervolle afscheidsreceptie bestuursleden Combinatie95

Foto: Cock Stam

Boxtel/Liempde - In ontspannen sfeer namen Kees Quinten en Rien van de Laar afgelopen maandag op de Algemene Ledenvergadering afscheid als bestuursleden van Combinatie95. Beide heren werden op gepaste wijze bedankt voor hun inzet voor de partij en de Liempdse en Boxtelse politiek met een receptie bij Café Het Wapen van Liempde.

De scheidende bestuursleden werden toegesproken door oud-wethouders Mario Knoops en Ger van den Oetelaar. Van den Oetelaar overhandigden hen bovendien een exemplaar van zijn boek dat pas in december dit jaar uitkomt. Ook Peter Manniën en wethouder Peter van de Wiel spraken Quinten en Van de Laar, die hun sporen in de regionale politiek ruimschoots verdiend hebben, toe. De beide politici waren al actief in de Fractie Bressers die in 1974 in Liempde werd opgericht. In 1995 ging deze partij als Sterker door Samenwerking (SDS) samen met Lijst 4 op in Combinatie95. Rien van de Laar zat jarenlang in de gemeenteraad van zowel Liempde als Boxtel. Kees Quinten had zitting in de gemeenteraad van Liempde en werd na de fusie tot Combinatie95 voorzitter van deze nieuwe politieke partij. Deze functie heeft hij tot zijn afscheid vervuld.

Foto: Cock Stam

Henny Kerkhofs werd maandag verkozen tot nieuwe voorzitter van Combinatie95, Monique Knoops is lid van bestuur geworden.

Vrijwilligers maken Boxtel schoon

Foto: Marie Fick

Boxtel - Vele tientallen vrijwilligers zijn afgelopen zaterdag op pad gegaan om op diverse plaatsen in Boxtel zwerfvuil op te ruimen. De jaarlijkse opschoondag verliep ook dit jaar weer succesvol in Boxtel en de rest van Nederland.

Wethouder Herman van Wanrooij verwelkomde de deelnemers en mocht menig vrijwilliger van een worstenbroodje voorzien. Verschillende (buurt)verenigingen gingen gezamenlijk de straat op en haalden vele kilo's zwerfvuil op. Aan de landelijke opschoondag deden dit jaar ruim 25 procent meer vrijwilligers mee dan vorig jaar.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Op tweede paasdag staat de tijd even stil 43e editie van de Liempdse Boeremèrt Liempde op maandag 6 april

Liempde - Voor de 43e keer staat maandag 6 april de tijd weer even stil in Liempde en wanen bezoekers zich in de jaren twintig. Op deze nostalgische dag spreekt de veldwachter, zingt de troubadour en vermaken de kinderen zich met steltenlopen, tollen en oude hoepels. De Boeremèrt in het Liempdse dorpshart staat al jaren garant voor historische taferelen en ouderwetse gezelligheid.

Op de hoek van de straat zijn de koperslager en de turfsteker aan het werk. Het spinnewiel draait, oude dorsmachines doen hun werk. Over de kinderkopjes loopt een ganzenhoeder met zijn kudde. De dorpsomroeper kondigt de levende poppenkast aan. Er wordt gedanst en uit volle borst gezongen. Vlak bij de dorpskiosk is de klas van Ot en Sien ingericht, compleet met kroontjespennen en inktpotjes. Er is van alles te koop, van zinken emmers tot handgemaakte poppen en houten speelgoed. Overal ruikt het lekker: naar spekstruif, warme wafels en snert. De mensen zijn vriendelijk, de prijzen ook.

Sfeer en nostalgie
Traditiegetrouw vindt in Liempde op tweede paasdag de Boeremèrt plaats. Ooit kleinschalig begonnen als inzamelingsactie voor nieuwe instrumenten ten bate van Fanfare Concordia, is de Boeremèrt in ruim veertig jaar uitgegroeid tot een grootschalig evenement vol sfeer en nostalgie, bekend tot ver buiten de regio. Bij redelijk weer weten jaarlijks vijftien- tot twintigduizend mensen de weg naar Liempde te vinden. Comité Boeremèrt wil op de eerste plaats Liempde promoten. De eventuele opbrengst wordt verdeeld onder Liempdse verenigingen.

Levend draaiorgel
Comité Boeremèrt voegt jaarlijks tenminste een nieuw onderdeel toe aan haar programma. Dit jaar is dat een levend draaiorgel. Straattheatergroep Sentimento vormt in de korte voorstelling 'Een orgel heeft ook gevoel' een draaiorgel dat langzaam maar zeker tot leven komt. Deze leuke aanvulling is tijdens de Boeremèrt links van het oude raadhuis te vinden.

Aan de Liempdse Rosenhofstraat worden voldoende parkeerplaatsen ingericht. Vanaf de A2 kunnen bezoekers de borden 'Parkeren Boeremèrt' volgen. De Boeremèrt gaat dit jaar om 10.00 uur van start in plaats van 9.00 uur, en duurt tot 17.00 uur. De toegang kost 3 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie vind je op www.boeremèrt.nl, Facebook: Boeremèrt Liemt en Twitter: Boeremèrt

Tweede Paasdag paaseieren zoeken op de Geitenwei

Boxtel - Kinderen tot acht jaar oud mogen tweede paasdag, maandag 6 april, samen met de paashaas paaseieren komen zoeken bij de Geitenwei in Selissenwal. Via een parcours gaan de deelnemers vanaf 10.00 uur op zoek naar de verstopte eieren. Hiermee kunnen leuke prijzen gewonnen worden.

Na het eieren zoeken kunnen de kinderen in de knutselruimte een paasmandje maken en genieten van een lekkere traktatie die de paashaas zal uitdelen. Ook ouders en grootouders zijn van harte welkom om te een drankje te komen drinken in de activiteitenruimte. De activiteit duurt tot ongeveer 12 uur en is gratis. De Boxtel City Band zal tussen 11.00 en 14.00 uur een optreden verzorgen om de activiteit muzikaal te omlijsten.

Eieren zoeken en knutselen op eerste paasdag bij De Kinderboerderij

Boxtel - Paaseieren zoeken, eieren verven en knutselen; er is van alles te doen op eerste paasdag bij De Kinderboerderij. Om 14.00 uur mogen de kinderen tot en met vijf jaar de wei in om de verstopte eieren te verzamelen, terwijl de grotere kinderen in de tuinen mogen gaan speuren. Wie een groen ei vindt heeft geluk, want diegene krijgt nog een extra verrassing.

Naast buiten eieren zoeken kunnen de kinderen binnen in de huiskamer knutselen en eieren beschilderen. De activiteiten duren tot 16.00 uur. De toegang en de deelname is gratis.

Palmpaasoptocht trekt door nat Boxtel

Foto: Marie Fick

Boxtel - Met vrolijk versierde paastakken trotseerden vele kinderen zondag de regen tijdens de jaarlijkse Palmpaasoptocht. Vanwege het weer werd er een beetje gesmokkeld met de route, maar dat mocht de pret niet drukken. De stoet kinderen trok vanaf Residentie De Dommel via het Molenpad naar de Markt, waar zij een lentegroet brachten aan burgemeester Mark Buijs en zijn vrouw Christel.

Aangekomen bij het gemeentehuis zongen de kinderen natuurlijk het 'Palm, palm, Pasen', onder begeleiding van het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie. Er werden prijsjes verloot en de burgemeester en zijn vrouw deelden paaseieren uit aan alle deelnemers. De vijfenvijftigste editie van de Palmpaasoptocht was nat, maar toch was de opkomst redelijk goed. Dankzij de inzet van Boxtel Vooruit, de vrijwilligersorganisatie die de tocht al jarenlang organiseert, was deze Boxtelse traditie ook nu weer een succes.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Sander van Gils

Boxtel/Liempde - Op zaterdag 28 maart nam een wedstrijdploeg van de brandweer uit Boxtel deel aan de vaardigheidstoetsen in Geffen. Onder leiding van bevelvoerder Bob Leermakers gingen zij voortvarend te werk en wisten een prachtige tweede plaats te behalen. Hierdoor hebben zij zich gekwalificeerd voor de gewestelijke wedstrijden die later dit voorjaar worden gehouden. Ook ontving Leermakers de motivatieprijs omdat hij de beste bevelvoerder van deze dag was.

Een tweede wedstrijdploeg van de brandweer uit Liempde nam ook deel aan de vaardigheidstoetsen. Onder leiding van bevelvoerder Michel Verdonk slaagden zij er niet in door te dringen tot de volgende ronde. De ploeg behaalde een vijfde plaats en schakelde zich hiermee uit in de strijd om het landskampioenschap.

Twintig ploegen, verdeeld over twee banen, namen deel aan de vaardigheidstoetsen. Rond 7.15 uur meldde de eerste ploegen zich aan de Dorpsstraat in Geffen. De vaardigheidstoetsen werden gespeeld bij Stadhouder Hoveniers aan de Broekstraat in Geffen en bij een boerenbedrijf aan de Zevenvierendeel in Nuland. Voor het meegereisde publiek was er voldoende te zien, op beide banen was er ook binnen de mogelijkheid een blik te werpen. Ondanks het sombere weer was het toch een geslaagde dag.

De A-baan kende het volgende scenario: Terwijl een medewerker van Stadhouders Hoveniers bezig is een band te verwisselen van zijn aanhanger in een loods gaat het mis. Doordat zijn krik instabiel is geplaatst schiet de aanhanger eraf en komt de medewerker met zijn been bekneld te zitten. Door dit voorval schrikt de electricien die bezig is met werkzaamheden in de meterkast. Doordat hij zijn gereedschap laat vallen maakt hij kortsluiting waarbij een enorme steekvlam ontstaat, gevolgd door een kleine brand. Bij aankomst van de brandweer zijn de toegangsdeuren versperd. Met een zaag wordt de toegangsdeur geopend waarna men naar binnen kan. Het vuur in de meterkast wordt geblust met schuim of poeder waarna de elektricien kan worden gered. Vervolgens kan begonnen worden met het liften van de aanhanger om het tweede slachtoffer te bevrijden.

De B-baan kende het volgende scenario: Een boerenknecht meldt een brand in een gierkelder bij een boerenbedrijf in het buitengebied. Deze is tijdens laswerkzaamheden aan een aanhanger ontstaan. De brandweer wordt aan straat opgevangen door dezelfde boerenknecht die in paniek is. Terwijl hij de brandweer richting de schuur stuurt blijkt het toegangspad geblokkeerd door een traktor. Enkele brandweerlieden gaan op verkenning en stuiten op een persoon die bekneld zit tussen de muur en een aanhanger. Hoewel de brand in de gierkelder al is geblust hangt er nog veel rook binnen. Naast het beknelde slachtoffer treft men ook een andere boerenknecht aan in de schuur. Hij heeft bij het doven van de vlammen brandwonden opgelopen aan zijn armen. Nadat de man in veiligheid is gebracht kan het beknelde slachtoffer bevrijd worden.

Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een 61-jarige vrouw uit Boxtel is maandagochtend op de Hobbendonkseweg gewond geraakt nadat zij met haar fiets hard ten val was gekomen. De vrouw viel doordat zij werd aangereden door een auto die haar over het hoofd zag.

De auto werd bestuurd door een 52-jarige Eindhovenaar. Hij reed de fietsster aan toen hij ter hoogte van de bocht bij Brede School De Wilgenbroek wilde afslaan De vrouw is door ambulancemedewerkers meegenomen naar het ziekenhuis voor controle. Ook haar fiets raakte zwaar beschadigd door de val.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een bizar ongeval zaterdagavond op de Bosscheweg. Rond 20.15 uur liep en fietste een grote groep jongere rugbyers uit het Engelse Horsham met hun begeleiding over de Bosscheweg richting het centrum. Uit het niets sprong een van hen, een 51-jarige man, de weg op waarbij hij door een naderende scooterrijder niet meer ontweken kon worden. De groep uit Engeland was over voor een wedstrijd tegen de Colts van Rugbyclub Ducks, die zij met ruime cijfers wisten te winnen (zie pagina 19).

De 19-jarige Boxtelse jongeman die de scooter bestuurde kon de aanrijding met geen enkele mogelijkheid voorkomen. De Engelsman kwam hard ten val en is ter plekke behandeld en nagekeken door het ambulancepersoneel. Wonderwel kwam hij er slechts met enkele zware kneuzingen vanaf. De bestuurder van de scooter raakte niet gewond, maar was hevig geschrokken van de aanrijding.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Woningen Landgoed Sparrenrijk onbereikbaar na omgewaaide boom

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Zondagavond werd de brandweer rond 20.30 uur gealarmeerd voor een omgewaaide boom die de doorgang aan de Esscheweg in Boxtel versperde. Door het slechte weer had de boom het begeven en versperde deze de doorgang naar drie woningen aan deze weg.

De doorgang was een zandpad dat als enige toegangsweg dient voor deze woningen op Landgoed Sparrenrijk. Met een kettingzaag zaagde de brandweer de boom in stukken waarna het pad weer vrij was. Een gestrande auto werd al snel door de eigenaar opgehaald.

Foto: Persburo Sander van Gils

Vandalen slaan opnieuw toe op Kastanjelaan

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Dit weekend hebben vandalen opnieuw huisgehouden aan de Kastanjelaan. Op het karakteristieke laantje naar begraafplaats Munsel werden talloze kettingen langs het pad vernield. Het is niet de eerste keer dat hier vernielingen worden aangericht; dit gebeurde al meerdere keren en tot nu toe wisten de daders telkens uit handen van de politie te blijven. De kosten van herstel van de vernielingen komen voor rekening van de gemeente, dus de belastingbetaler. Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd woensdag 25 maart de collectie van het MUBO uitgebreid. Een antieke en waardevolle, meer dan honderdjarige kruisboog van de in 1911 opgerichte kruisboogvereniging 'Moed en Strijd' werd door het Gilde Sint Barbara & Sint Joris in bruikleen overgedragen aan museumvoorzitter Jan van Homelen.

De 93-jarige mevrouw Senders-van de Aker schonk de kruisboog in januari van dit jaar aan het Gilde, maar onder voorwaarde dat zij de kruisboog in bruikleen zouden geven aan het MUBO. Zo kan een breed publiek genieten van de boog. Mevrouw Senders was samen met haar man Christ tot 1968 beheerder van Café Het Klaverblad, waar in 1946 de heroprichting van de kruisboogschutterij 'Moed en Strijd' heeft plaatsgevonden. Zij heeft de kruisboog tot aan de dag van vandaag bewaard en het initiatief genomen om die via schenking aan het Gilde voor een breder publiek in het MUBO te ontsluiten.

Eerdere persberichten over de overdracht van de kruisboog leidden tot reactie van de 92-jarige Geert van Maeren en zijn zus Paulien Heessels-van Maeren. Zij vertelden dat hun vader de maker is geweest van deze kruisboog, waarmee het mysterie over het ontstaan hiervan was opgelost. Op uitnodiging van het MUBO hebben beiden dan ook de overdracht van de kruisboog bijgewoond. Het Gilde was vertegenwoordigd door vijf gildebroeders in vol ornaat. Na de officiële ondertekening van de bruikleenovereenkomst is de kruisboog door Gilde-hoofdman Jacques Habraken en Geert van Maeren op de bestemde plek in de vaste expositie van MUBO geplaatst, bij het thema Gilden & Broederschappen. Voorzitter Jan van Homelen meldde in zijn nopjes te zijn met dit topstuk en beloofde dat het museum er goed voor zal zorgen. Op zijn beurt sprak Geert van Maeren uit dat hij zich geen betere plek kon wensen om het product van zijn vader als erfgoed te bewaren en te exposeren voor het nageslacht.

Foto: Paul Deelen

Ons Basje

Donderdagmorgen 29 januari 2015 op weg naar de MooiBoxtelkrant kom ik een man tegen in de Molenstraat met twee mooie Bassets. "Mooie honden mijnheer", zeg ik. Al gauw gaat het gesprek over de eigenwijsheid van de dieren; "het zijn lieve honden maar ze luisteren niet", aldus de man. De Basset is gefokt voor de jacht op klein wild zoals vossen, hazen en konijnen. Door zijn lage bouw beweegt hij zich gemakkelijk door struikgewas en kan hij tijdens het speuren voortdurend zijn neus op de grond houden, wat voor grotere jachthonden lastig is. De Basset wordt omschreven als een intelligente, rustige, aanhankelijke en zachtaardige hond met een groot uithoudingsvermogen. Omdat hij van oorsprong werd gefokt als meutehond is de Basset zeer sociaal. Dat maakt hem heel geschikt als gezinshond, hij kan goed overweg met kinderen. Maar hij kan moeilijk alleen zijn. De hond is gefokt om tijdens de jacht veelvuldig zijn stem te laten horen en dit zal hij ook doen als hij alleen wordt gelaten.

Ik heb vroeger ook een basset gehad, ons Basje. Er werd in Boxtel in de jaren 70 een wedstrijd georganiseerd: 'De baas en zijn hond'. Iedereen mocht meedoen, politiehonden, Mechelse en Duitse herders, Franse poedels, straathondjes, het maakte niet uit. Het parcours liep dwars door Boxtel. De jury bestond uit een dierenarts, leden van de hondenclubs en hondenkenners. Er werd gelet op discipline, gehoorzaamheid, zitten, wachten en rechts lopen in een rechte lijn. Mijn zoontje en ik deden ook mee met ons Basje. "Hoe hebt u dat die hond allemaal geleerd?" vroeg de man. "Streng zijn in de op voeding en lief zijn voor het beest", antwoordde ik. "Maar vooral ermee bezig zijn."

Na de wedstrijd ging tegen de avond gaat de telefoon: "meneer Broekman, komt u vanavond ook naar de Walnoot voor de prijsuitreiking?" Wat bleek, we hadden de eerste prijs gewonnen. Zestig hondenliefhebbers hadden meegedaan. De prijs bestond uit een porseleinen Sint-Bernardshond. Mijn vrouw vond het een lelijk ding en dus gaven we de hondenprijs na een tijdje weg. Diegene plaatste de hond op een plateautje aan de voordeur van de flat. Elke avond kwamen de buren laat thuis met veel lawaai. Maar de hond ging niet aan diggelen, hij overleefde alle feestavonden.

Groetjes Bert Broekman
bertvliegkist@hetnet.nl

50 Bucks Foto: De Adelaar

Boxtel - Het Boxtelse Partycentrum de Adelaar wordt zaterdagavond 18 april gevuld met live muziek van drie nieuwe bands met een sterk Boxtelse en Liempdse inslag.

Het leek de band Stoke, mede-organisator van dit avondvullende programma, leuk om hiervoor de samenwerking te zoeken met de groepen Streamsz en 50 Bucks. Daarnaast zullen Johan van de Loo en Marloes Korthout de avond afsluiten met een gastoptreden. Streamsz speelt met name ballads, hedendaagse muziek maar ook oude rock 'n roll en country. De stevige maar altijd fris en fruitige sound van 50 Bucks zit tegen de pop- en rockmuziek aan. Het genre muziek dat Stoke speelt is veelomvattend. Het swingt, rockt en heeft een lekkere beat.

Stoke Foto: De Adelaar

De zaal aan de Baroniestraat 75 is vanaf 20.00 uur open en de entree is gratis.

Waar passie en professionaliteit bij elkaar komen Maarten en Anja Dortmans organiseren reizen naar Regina in Oostenrijk

Vlnr: Maarten, Anja, Regina en Martien Foto: Maarten en Anja Dortmans

Heeswijk-Dinther – Martien en Regina Vissers uit Dinther hebben 25 jaar lang reizen georganiseerd naar hun hotel in het Oostenrijkse Tirol. Toen zij hiermee stopten hebben Maarten en Anja Dortmans, in goed overleg met Regina, de organisatie overgenomen. De reizen naar Hotel Alpina Regina zijn weer te boeken.

Maarten vertelt enthousiast: "Vanaf mijn 21e reed ik reizen naar Oostenrijk. Nu Regina met het organiseren stopt, kunnen wij ons hierin specialiseren en in het uitbreiden van de mogelijkheden. Regina kan zich geheel wijden aan het verblijf en de excursies in Oostenrijk. Dit is een ideale combinatie die samen sterk maakt." Met allerlei nieuwe ideeën in het verschiet; zoals een huurbusje dat in Oostenrijk klaarstaat, maar ook een flexibele aankomst/vertrektijd.

Programma
Voor het komende seizoen hebben we de bekende excursies waarvoor de data al bekend zijn. Ook een Tiroler-avond, de muziekfeesten in de buurt en diverse verrassende uitstapjes kunnen de vakantie een extra dimensie geven. Maarten is de chauffeur die u tijdens de reis begeleidt, in Oostenrijk is Regina de gastvrouw die zich geheel wijdt aan het verblijf en de excursies in Oostenrijk. Ze hopen vele reizigers te mogen begeleiden naar de plek waar ze zelf zo graag vertoeven in Biberwier bij Hotel Alpina Regina.
Benieuwd naar de vertrekdata? Ga dan naar www.reizennaaroostenrijk.nl.

Mini-symposium ContourdeTwern over mantelzorg

Boxtel - Welzijnsorganisatie ContourdeTwern houdt op woensdag 22 april in Boxtel een mini-symposium dat geheel in het teken staat van mantelzorgers. Dit zijn mensen die hulp bieden aan personen uit hun omgeving die door een ziekte of gebrek niet volledig voor zichzelf kunnen zorgen, zoals een partner, ouders of buren.

In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning nemen deze mantelzorgers een steeds belangrijkere rol in. Dit leidt tot aanpassingen in het werk dat de professionele hulpverleners verrichten. ContourdeTwern gaat tijdens deze middag in op vragen die naar voren komen bij deze nieuwe manier van werken, zoals over wat er nodig is om mantelzorgers en professionele hulpverleners op de juiste manier te laten samenwerken. Aan het woord komen onder anderen Lilian Linders van Fontys Hogescholen, Petra ten Cate van zorgorganisatie Vivent en Charlotte de Windt-de Reeper van Alzheimer Nederland. De situatie in Boxtel wordt besproken door Marieke Dijkshoorn van het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern en wethouder Eric van den Broek. De middag is bedoeld voor alle mantelzorgers, professionals en beleidsmakers en is op 22 april gratis te bezoeken tussen 13.00 en 16.30 uur. Plaats van samenkomst is de raadszaal van het Boxtelse gemeentehuis. Aanmelden kan tot woensdag 15 april via e-mail: chrisdhave@contourdetwern.nl, of telefoonnummer 0411-655899.

Thermae Son viert 30-jarig bestaan

Son en Breugel - In Son en Breugel werden bijna dertig jaar geleden de deuren geopend van het eerste full-service wellnessbedrijf van Nederland: Thermae Son. Dat bood tijd voor ontspanning, middenin de natuur en met Brabantse gemoedelijkheid. Die is nog steeds te vinden bij inmiddels Wellness & Healthresort Thermae Son. Dit viert de komende maanden het 30-jarig bestaan.

In 1984 vertrekt de bevlogen ondernemer Wim van Santvoort naar Oostenrijk om zich te verdiepen in de wereld van wellness. Het toepassen van 'natuurlijke materialen' wordt uiteindelijk het uitgangspunt van de architect die Thermae Son ontwerpt. Het gebouw moet opgaan in de omgeving. In 1985 begint de eerste fase van de bouw van het complex en in 1988 koopt Van Santvoort het naastgelegen zwembad. In 1990 werd het wellnessresort geopend door de populaire tv-presentator Chriet Titulaer. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde Thermae Son zich verder op het gebied van thermen, sport en beauty. In 1999 werd het complex echter getroffen door een brand. Twee jaar later kon Thermae Son de deuren heropenen, met een alles-onder-één dak-concept. In 2013 krijgt het zelfs een eigen straatnaam, de Thermaelaan.

In mei bestaat Thermae Son officieel dertig jaar en dit wordt gevierd met gasten, medewerkers en met jou, als lezer van DeMooiBoxtelKrant. In deze editie tref je een kortingscoupon van 30 procent op de dagentree tot de Thermen aan. Zo pakt dit jubileum ook voor jou voordelig uit.

Derde jeugdteam Taverbo/SABO loopt verder uit

Boxtel - Het derde jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO wist afgelopen zaterdag de koppositie te versterken door in Den Bosch met 3-7 te winnen van nummer twee op de ranglijst Never Despair. Hiermee bouwt het Taverbo team zijn voorsprong verder uit en staat het met 45 punten uit zes wedstrijden zes punten los van deze nummer twee.

Rick van der Schoot en Lars Strik waren niet te kloppen en wonnen al hun wedstrijden. Niels Wesseling had het moeilijk tegen dit ervaren team en kon zijn partijen net niet in winst omzetten. Bij het eerste jeugdteam haalde in Veldhoven alleen Michel van Dooren het maximale aantal punten binnen. Axel Kuijs was een keer succesvol. Zij zullen de komende wedstrijden alles op alles moeten zetten om degradatie te voorkomen. Het tweede jeugdteam, dat ook in Veldhoven speelde, had het eveneens moeilijk. Zij hadden met 2-8 een zwaar verlies te incasseren en ook voor hen is het de komende wedstrijden erop of eronder.

Aanstaande zaterdag spelen alle jeugdteams thuis, aanvang 10.30 uur.

Rugbyers Ducks krijgen lesje van Engelse tegenstanders

Foto: Peter Jan Janssen

Boxtel - De Coltsjeugd (17-18 jaar) van Ducks ontving zaterdag Horsham uit Engeland. Dit team was op tour in België en Nederland. Horsham speelt in Engeland op een behoorlijk niveau, daarom was het Ducksteam versterkt met jonge senioren en spelers van Oisterwijk Oysters. Al snel werd duidelijk dat het een zware klus zou worden.

Ducks liet zich van zijn beste kant zien, het verdedigde met man en macht en kon af en toe aanvallende inspiraties tonen. Dit voorkwam echter niet dat de Engelsen bij rust een 22-0 voorsprong hadden. In de rust kwamen bij Horsham door wissels vooral zware jongens in het veld. Ducks begon elkaar beter te vinden, had meer balbezit en kon het spel meer gaan bepalen. Door technische fouten op het beslissende moment bleef een score vooralsnog uit.

Tot vlak voor tijd: Michiel Driessen werd gelanceerd en net voor de trylijn leek hij afgestopt te worden. Hij kon echter nog de op tijd meegelopen Haydn van Vugt van Oysters aan spelen, die de eer kon redden door een try te scoren. Hiermee kwam de eindstand op 37-5 voor Horsham RFC. Ducks kon terugkijken op een goede en leerzame wedstrijd. Op eerste paasdag treden de Colts wederom aan tegen Engelsen. Nu zelfs twee teams waartegen een klein toernooitje gespeeld wordt: Scarborough en Darlington Mowden Park. De kick-off tegen de Britten is om 13.00 op sportpark De Wielakker.

Foto: Peter Jan Janssen
Foto: Peter Jan Janssen

De Pagaai start weer met 'Rondje Boxtel'

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het weer is er nu nog niet naar, maar dat is volgende week vast beter. En dan kan vanaf zaterdag 11 april weer volop genoten worden van Boxtel vanaf het water met het 'Rondje Boxtel' van kanovereniging De Pagaai.

Het Rondje Boxtel van de kanovereniging biedt een andere, verrassende blik op Boxtel. Al varende ontdek je begroeiingen, steigers en poelen langs de Dommel en al ontmoet je allerlei dieren zoals de Schotse hooglander kalfjes op de kant en de ganzen, zwanen en reigers die het water met de kanovaarders delen. Rondom Kasteel Stapelen maak je kans ooievaars te spotten, die wellicht ook snel een plek zullen vinden in het nieuw aangelegde ooievaarsnest bij het verenigingsgebouw van De Pagaai. Na een tocht van negen kilometer, waar je ongeveer tweeënhalf uur over doet, ben je heel Boxtel door geweest en kom je weer aan bij het clubgebouw waar je kunt genieten van een drankje of hapje.

Naast het 'Rondje Boxtel' keren dit jaar ook andere successen terug bij de kanovereniging, zo worden de Munseltocht voor mensen met een beperking, het prachtige 'Boxtel by Night' in september en de lichtjestocht tijdens Allerheiligen zeker herhaald. Daarnaast gaan verschillende leden tochten maken door België en Luxemburg en wordt er ook meegedaan aan 'Amsterdam by Night'.

Heb je interesse om met de kanovereniging mee te varen, neem dan contact op via 06-20082982. Je kunt alleen meedoen of met een hele groep, bijvoorbeeld als familie-uitstapje, personeelsuitje of met je vereniging. De tocht wordt vanaf 11 april elke zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur gehouden, doordeweeks op afspraak. De kosten zijn 7 euro per persoon. Meer informatie vind je op www.depagaai.nl.

Vijf medailles voor Tabitta in Cuijk
(foto's in hogere resolutie opgevraagd)

Guylene Brunemann (links) en Romy Schepens van Tabitta wonnen in Cuijk beiden een medaille op de balk. Foto: Roos van Bommel


Boxtel - Vijf medailles haalde de B-selectie wedstrijdturnsters van de Boxtelse gymnastiek- en turnvereniging Tabitta afgelopen zondag op tijdens de toestelfinales in Cuijk. Per leeftijdscategorie streden de beste zestien turnsters op een toestel om de eerste plaats.

Vroeg in de morgen kwamen de eerste Boxtelse turnsters in actie. De jonge pupil 1, Lisa van der Schoot, werd zevende bij de sprong en veertiende op de rekstok. Jeugdturnster divisie 3 Tess Voets had maar liefst drie toestelfinales. Op de balk werd ze door een val twaalfde en bij de sprong en op de vloer tiende. Sylvana Obispo, ook jeugdturnster, turnde op de vloer. Voor de moeilijkheid kreeg ze de hoogste beoordeling, met de uitvoering daarbij opgeteld eindigde ze als zestiende. Bij de junioren Divisie 3 mochten Jade Roovers en Yenthe Ketelaars op de brug in actie komen. Met een nette oefening werd Yenthe hier zevende. Jade turnde een bijna perfecte oefening die haar de derde plek en dus een bronzen medaille opleverde. Ook mocht Jade bij de sprong een toestelfinale turnen, waarbij ze op de tiende plek eindigde. Yenthe mocht naast brug ook nog op de balk en vloer turnen, met respectievelijk een zevende en vijftiende plaats.

Foto: Roos van Bommel
Foto: Roos van Bommel

In de tweede wedstrijdronde vertegenwoordigden Romy Schepens en Guylene Brunemann de Boxtelse club. De spits werd afgebeten door Romy op het toestel brug. Met 14,050 punten en meer dan een half punt verschil op de concurrentie mocht zij zich de gouden medaille laten omhangen. Bij de sprong turnden ze beiden strak en dat leverde Romy de zevende en Guylene de elfde plaats op. Het volgende toestel was vloer en daar behaalde Guylene een dertiende plek en Romy haar tweede medaille, ditmaal een zilveren. Bij de afsluiting op de balk zorgden de zenuwen ditmaal juist voor heel stabiele oefeningen. Op dit toestel mochten beide Tabitta-turnsters op het erepodium verschijnen. Guylene won de zilveren medaille, terwijl bij de succesvolle Romy haar derde medaille een bronzen kleur had. Ook voor de coaches Roos van Bommel en Inge van Mensvoort vormde dit een prachtig sluitstuk.

LSV ten onder in moddergevecht

Lennisheuvel - Op een vrijwel onbespeelbaar veld speelde LSV afgelopen zondag uit tegen Bergdijk. In de modder delfde de ploeg uit Lennisheuvel het onderspit met een eindstand van 4-0.

Kampioenskandidaat Berkdijk opende de score in de 13e minuut en ging de rust in met 1-0. Na de 2-0 kwam LSV 'wel wat beter in de wedstrijd', aldus LSV-trainer Kirk Koningstein, maar dat mocht niet baten. In de 80e en 83e minuut vielen nog twee doelpunten voor Bergdijk, dat de wedstrijd won met 4-0. 'Een geflatteerde uitslag' volgens Koningstein.

Programma Rugby
05-04
Ducks - Scarborough (Eng)        13.00
Ducks - Arlington (Eng)
18-04
Zuid Nederlands Kamp. Benjamins bij Ducks        10.00 – 15.00
Ducks Co/Se        ---- Wellington (Eng)        16.00
24-04         Koningsspelen

Tafeltennis:
Uitslagen BRTC:
Van Weert Schilderwerken - Grand Café Rembrandt 1-9
Taverbo/SABO 1 - Rotsvast 10-0
Taverbo/SABO 4 - Cornuiten 8-2

Eindstand: Gew. Verl.
1 Taverbo/SABO 1 154 46
2 Sabo Boxtel 146 54
3 Taverbo/SABO 3 135 65
4 Taverbo/SABO 4 114 86
5 Taverbo/SABO 2 109 91
6 Grand Café Rembrandt 108 92
7 Van Weert Schilderwerken 86 114
8 Rotsvast 65 135
9 De Dommel 65 135
10 Bat Boys 61 139
11 Cornuiten 57 143

Uitslagen NTTB-competitie
Taverbo/Sabo 1 - Belcrum 2        2 - 8
Taverbo/Sabo 2 - Budilia 1        6 - 4
Taverbo/Sabo 3 - Wilvo/ttv Bergeijk 2        8 - 2
Taverbo/Sabo 4 - Flash 3        1 - 9
Taverbo/Sabo 5 - Kruiskamp 81 3        5 - 5
Taverbo/Sabo 6 - Kruiskamp 81 2        0 - 10
Taverbo/Sabo 7 - Irene 6        10 - 0
Taverbo/Sabo 8 - TTCV 10        8 - 2
Jeugd
Veldhoven 1 - Taverbo/Sabo 1        6 - 4
Veldhoven 1 - Taverbo/Sabo 2        8 - 2
Never Despair 4 - Taverbo/Sabo 3        3 - 7

Bridge:
Bridgeclub Boxtel, 24-03-2015:
A-lijn:
1 T. Walbeek & H. Wolsky 60,42%
2 F. Geurts & H. Jolie 56,67%
3 A. Bosveld & H. Schilder 55,83%
B-lijn:
1 G. Joren & R. van Stuivenberg 62,50%
2 T. vd Horst & I. Peeters 56,46%
3 A. Melcherts & T. vd Sande 55,73%
3 Ria & Piet Mosink 55,73%
C-lijn:
1 Cisca & Cees van Hal 62,50%
2 Tom & Mien Heidelberg 55,26%
3 T. Daams & J. vd Vorstenbosch 53,91%
25-03-2015:
A-lijn:
1 Th. van Beers & R. Dankers 67,50%
2 S. Tempels & H. Schalkwijk 58,75%
3 W. Braken & A. vd Langenberg 58,33%
B-lijn:
1 T. Ceelen & B. vd Biggelaar 61,99%
2 G. van Rooij & J. van Dijk 57,41%
3 C. van Hal & G. Meijs 54,67%
26-03:
A-lijn:
1 A. Eltink & T. Hazenberg        60,94%
2 A. Bosveld & M. Soederhuizen        57,81%
3 L. den Dekker & I. vd Meijden        57,29%
B-lijn:
1 G. Dams & E. van Gelder        62,08%
2 Ans & Ben Kuilman        57,92%
3 Gerrit & Gerry van den Bosch        55,83%
C-lijn:
1 T. Godding & S. Mols        63,02%
2 Wim & Henk van Dijk        60,42%
3 B. van Drunen & J. Spijkers        53,13%
Bridgeclub Rembrandt, 24-03-2015:
A-lijn:
1 A. Feenstra & J. Peerlings 61,67%
2 T. van Uden & A. Moerdijk 57,50%
3 J. Koppen & N. Maas 55,83%
B-lijn:
1 Peter & Addy Schoonen 65,31%
2 Paul & Marie Jose Ronde 61,56%
3 B. vd Hout & G. van Rooij 59,90%
Bridgeclub Revanche, 24-03-2015:
A-lijn:
1 B. Hermkens & A. Wertenbroek 59,38%
2 J. van Susante & F. Gieles 58,33%
2 W. vd Heijden & A. van Os 58,33%
B-lijn:
1 A. van Ewijk & L. van Dongen 61,58%
2 C. Pastoor & L. Frankevijle 57,92%
3 I. van Susante & J. van Helvoort 56,64%
26-03-2015:
A-lijn:
1 H. van Esch & P. vd Ven 65,00%
2 M. van Roosmalen & B. Hermkens 56,25%
3 Corry & Jan Kerssens 48,75%
B-lijn:
1 J. Buiks & A. Tops 66,18%
2 T. vd Kolk % P. Schure 54,38%
3 Herman & Ans Hulscher 53,26%
Bridgeclub de Rots, 25-03-2015:
A-lijn:
1 Henk & Truus Ijsseldijk 60,11%
2 G. van Boxtel & L. Seinstra 59,82%
3 P. Ronde & G. Koelink 58,33%
Bridgeclub Liempde, 26-03-2015:
A-lijn:
1 Echtpaar Vermulst 62,15%
2 Echtpaar van Esch 60,42%
3 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 60,07%
B-lijn:
1 Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 63,10%
2 Echtpaar Dieden 62,50%
3 Mw. Smits & Mw. de Jong 57,14%
3 Mw. Jossen & Mw. Ronde 57,14%
C-lijn:
1 Echtpaar vd Heijden 59,58%
2 Dhr. Jansen & Dhr. vd Laar 58,75%
3 Mw. Kapteijns & Mw. vd Laar 57,92%

Zaalvoetbal
28-03
Vouwwagenspecialist – v.Dongen/vd Wiel        10-5
Cafe 't Geveltje – Feestcafe De Nozem        2-5
Tahadi – vd Langenberg/Fleur        6-1
Pika Bikes/'t Geveltje – Hajji/Kissami        3-0
Administratie Jilesen – v. Stekelenburg        6-7
Goossens Fin Advies – Hart.v. Boxtel        3-3
Filipe Mode/E.Maas – Autorijschool Gestel        2-2
30-03
Comsche Hoeve – Grieks Rest Corfu
Requal Team – Interieurshop
Celdex b.v. – Green Team
Faes entertainment – Plaza / Kwalitaria

Voetbal
Prinses Irene 1-ODC 1        0-1
Boxtel 1-OSC'45 1        9-0

Programma:
Boxtel 1-Nieuwkuijk 1        14:30

DVG
28-03
DVG D1        Wec D1        5-0
Erp D4        DVG D2        2-1
DVG E1        Fc Uden E1        2-5
Erp E2        DVG E2        3-2
DVG E3        Mierlo Hout E6        2-2
DVG F1        Gemert F2        14-1
Keldonk F1g        DVG F2        2-3
Mierlo Hout f4        DVG F4        2-1
Boekel Sp. F6g        DVG F5        3-3
DVG mini 1        Zwaluw mini 2        2-11
DVG mini 2        Best Vooruit mini 5        14-9
Zwaluw mini 3        DVG mini 3        10-3
DVG A1        Oss'20 A1        0-2
Someren B2        DVG B1        0-1
Deurne B3        DVG B2        1-1
ASV'33 C1        DVG C1        3-2
Avesteyn C3        DVG C2        2-1
Bavos C2        DVG C3        5-1
29-03
DVG 2        Schijndel 3        3-4
Nijnsel 3        DVG 3        2-0
Bl.Geel'38 8        DVG 4        5-3
DVG 5        Avesteyn 5        3-1
Rhode 8        DVG 6        4-8
DVG 7        Vorstenb.Boys 4        3-1
W.E.C. 7        DVG 8        8-0
DVG VR 1        E.L.I. VR 1        2-4

Programma:
04-04                aanvang
Stiphout D1g        DVG D1        10:45
Schijndel E1        DVG E1        10:15
Asv'33 E4        DVG E3        10:30
DVG ME1        Udi'19 ME1        10:30
DVG F1        Blauw Geel F1        09:30
Handel F1        DVG F3        11:15
DVG F6        Rhode F11        09:30
Boskant 1        DVG 1        18:00
Vorstenb.Boys 2        DVG 2
Avanti'31 5        DVG 5        18:00
06-04                aanvang
Schijndel 7        DVG 6        10:00
Keldonk VR 1        DVG VR 1        11:00
09-04                aanvang
Blauw Geel E3        DVG E2        18:30

Biljarten
Uitslagen 23-03 t/m 26-03
Librecompetitie:
N.G.T.R. 1 - 't Ivoor 1        18-23                
`t Ivoor 3 - Bommerlerwaard `84 1        19-30
Dagcompetitie libre:
NAL 3 - 't Ivoor 1        33-28
't Ivoor 2 - Pas Buiten 1        31-37                                                                                                                        
Dagcompetitie 3-banden klein:
D`n Brouwer 2 - 't Ivoor 3        20-28
3-Banden groot competitie:
't Ivoor 1 - De Hazelaar 1        30-20

De Poedel - W. van Liempde kader        3-5
Carambole/12Cook - W. van Liempde kader        4-4
WvLiempde/RegioBank 1 - W v Eerschot        28-25
de Hazelaar - WvLiempde/RegioBank 2        26-25

Succesvol weekend voor Sint-Martinus amazones

Boxtel - Kim van de Sande reed afgelopen weekend met haar nieuwe pony Tetu HS een mooi debuut tijdens de dressuurwedstrijd in Haaren. Ze werden tweede in de klasse C-D-E L2 met 204 punten. Tara Verbeten kwam met Jeduna HS aan de start in de klasse D-E M1/2. Deze combinatie wist de tweede én derde plaats te bemachtigen met 187 en 181 punten.

Tijdens de tweede wedstrijd van de kür op muziek competitie in Boxtel wisten 'The girls with a Mission' uit Oirschot opnieuw de eerste plek te bemachtigen met een score van meer van 78 procent. Daarmee werden zij ook overall winnaar van de kür op muziek competitie viertallen 2015.
Ook voor het Boxtelse tweetal Kim van de Sande en Suus van den Nieuwenhof was het een succesvol weekend. De dames wisten met hun pony's Vick en Nando opnieuw de eerste plek te bemachtigen met 66,83 procent. Daarmee verbeterden zij zelfs hun eerdere score en mogen zij zich overall kampioen Pas de Deux kür op muziek 2015 noemen.

Geflatteerde nederlaag Taverbo/SABO tegen koploper

Boxtel - In de hoofdklasse tafeltennis is het eerste team van TTV Taverbo/SABO tegen een flinke nederlaag aangelopen. In eigen huis werd met 2-8 verloren van aanstaand kampioen Belcrum. Anders dan de uitslag doet vermoeden was het echter een zeer gelijkopgaand duel waarin Taverbo/SABO wat meer punten had verdiend.

In een wedstrijd die in totaal maar liefst vijf uur in beslag nam gingen acht van de tien partijen over de maximale vijf games. Belcrum heeft een uitstekende ploeg en stevent al vanaf competitieronde een op het kampioenschap af, maar Taverbo/SABO was zeker niet de mindere van de koploper. Het zou allerminst tegen de verhouding in geweest zijn als Taverbo/SABO in de beginfase een voorsprong had genomen. Zo verspeelde Teun Vlaminckx in zijn eerste partij een 2-0 voorsprong en in de vijfde game vervolgens ook nog een groot aantal matchpoints. Ook in het daaropvolgende dubbelspel wist Taverbo/SABO een 2-0 voorsprong niet in winst om te zetten. In plaats van 3-1 of 2-2 stond het na vier partijen daarom 0-4. Het vervolg was van hetzelfde laken een pak: Taverbo/SABO speelde goed mee, kreeg kansen, maar de punten gingen steevast naar de lijstaanvoerder. Pas bij een stand van 0-8 wist Vlaminckx de hatelijke nul van het scorebord te halen. Omdat ook Michel Sperling zijn laatste partij nog wist te winnen werd de stand vanuit Boxtels oogpunt toch nog enigszins draaglijk.

Omdat Hotak '68 verrassend ruim wist te winnen van Never Despair is het ongekend spannend in de hoofdklasse. Het verschil tussen de nummer vijf en de nummer twee bedraagt slechts drie punten. De ploeg die aan het eind van de rit op de vijfde plaats staat degradeert naar de eerste klasse. Taverbo/SABO staat nu vierde met slechts een punt voorsprong op The Back Hands uit Sint Willebrord, alwaar men komend weekend op bezoek moet.

Uitslagen
28-03
beeball majors        Ducks - Cardinals        15-15
beeball rookies        Starlights - Ducks        8-8
pupillen hb        Ducks - Roef!        2-9
aspiranten        Ducks - Cardinals        21-1
aspiranten sb        Nuenen - Ducks        15-13

Programma
04-04
beeball rookies        Nuenen - Ducks        14.00
pupillen hb        toernooi bij Stags        
pupillen sb        Ducks - Cardinals        11.00
aspiranten        Jeka - Ducks        12.00
aspiranten sb        Ducks - Gryphons        15.00
05-04
dames        Brabant Cup 2015 Rosmalen        v.a. 10.00
06-04
heren 1        Ducks - Cardinals        14.30
heren 2        Stags - Ducks        11.00

Rugby
Uitslagen:
Colts:        Ducks Combi - Horsham        5 – 37
                District Midden - Ducks/Dukes/RCE        37 – 12
Programma 05-04:
Colts:        Ducks - Darlington        13.00
                Ducks - Scarborough        14.00
                Darlington - Scarborough        15.00

Voetbal LSV
Uitslagen:
Berkdijk 1-LSV 1        4-0
LSV 2-ODC 5        1-1
Essche Boys 3-LSV 3        1-3
NLC'03 VR1-LSV VR1        4-0
LSV VE1-Spoordonk VE1        4-2
LBC A1-sv Valkenswaard A2        1-5
SBC MB1-Hilvaria MB1        3-0
Brabantia C3-LBC C1        1-2
Reuselsport MC1-LBC MC1        1-10
Knegselse Boys D1-LBC D1        4-1
Unitas 59 E10-LBC E1        19-0
LBC F1-Wilhelmina Boys F5        3-3

Programma:
Heeze MB1- LBC B1        15:00
SBC C4 - LBC C1        13:00
LBC MC1- DBS MC1        09:30
Terlo D1 - LBC D1        11:30
Roodwit E6 - LBC E1        10:15
Gestel F2 - LBC F1        9.30

Taverbo/SABO1 haalt overtuigend en verdiend het kampioenschap in de BRTC

Boxtel - In de BRTC versloeg titelkandidaat Taverbo/SABO1 in de inhaalwedstrijd het team van Rotsvast met de grootst mogelijke cijfers: 10-0. Na drie partijen kon hen het kampioenschap al niet meer ontgaan.

De kampioen van vorig jaar wilde het daar echter niet bij laten en stond tegenstander Rotsvast geen enkel punt toe. Daarmee gaf Taverbo/SABO1 aan de concurrentie het signaal af dat de ploeg ook dit seizoen de terechte kampioen is. Voor Rotsvast deden Bart Theeuwes en Dinie Nieuwenhuizen er alles aan om toch tot scoren te komen, maar beiden kwamen niet verder dan tweemaal verlies in de vierde game met het kleinst mogelijke verschil van twee punten. Hans van Haaren en Ronald van Dael lieten hun routine zien om de punten toch binnen te kunnen halen. Cees Hems was dit keer niet te kloppen en won zijn drie partijen zonder ook maar een game af te staan. Jan Don kon voor Rotsvast deze keer niet tot scoren komen.

Cornuiten moest van de onderste plaats wegkomen maar had de pech dat het met slechts twee spelers kon aantreden tegen Taverbo/SABO4. Zij deden ook nog een gooi naar de vierde plaats en liet er geen gras over groeien. Taverbo/SABO4 stond alleen aan Jordy van de Laak twee punten toe en slaagde in het gestelde doel om op de vierde plaats te eindigen. De duidelijke 8-2 zege was ruim voldoende om het team van Taverbo/SABO2 te passeren en ook Grand Café Rembrandt voor te blijven, dat in de laatste wedstrijd van deze competitie nog een uiterste poging deed om de vierde plaats te bereiken.

De 9-1 zege van het team van Grand Café Rembrandt op Van Weert Schilderwerken kwam echter als mosterd na de maaltijd. Grand Café Rembrandt had in de voorbije weken al te veel punten laten liggen om de achterstand nog in te kunnen lopen. Van Weert Schilderwerken kon in deze partij ook met slechts twee spelers verschijnen. Het is jammer dat dit seizoen een groot aantal teams door tegenslag en blessures niet altijd die tegenstand kon bieden die nodig was om voor een hogere plaats op de ranglijst mee te kunnen doen. Het zou de spanning alleen maar hebben vergroot.

De teams SABO Boxtel en Taverbo/SABO3 eindigden net als vorig jaar als tweede en derde. De competitie is met groot enthousiasme gespeeld en het seizoen wordt verder afgesloten met de strijd om de individuele meerkampen en met de derde en laatste ronde van het dubbeltoernooi.

Dommelderby tussen Ollandia en DVG uitgesteld DVG2 verliest in laatste seconden van Schijndel

Liempde - Het water in de Dommel stond te hoog zondag om een veilige oversteek te maken naar de velden van Ollandia. De derby tussen Ollandia en DVG werd afgelast en wordt waarschijnlijk ingehaald op paasmaandag. Alle thuiswedstrijden bij DVG gingen wel door hoewel de regen hier ook de omstandigheden moeilijk maakte en menig speler onderuit schoof.

Afgelopen donderdag speelde DVG2 een perfecte wedstrijd en won met ruime cijfers van Vorstenbosche boy's: 6-1. Volgens trainer Joop Onink was het een genot om te zien hoe de A-junioren moeiteloos hun partijtje meespeelden, met een uitblinkende Ruud Pijnenburg. Zondag kon de ploeg deze lijn niet doortrekken. Zij verloren in de laatste seconden met 3-4 tegen het lager geklasseerde Schijndel. DVG2 kwam nog wel op voorsprong, maar ging de rust in met een 1-2 achterstand. Kort na rust werd het nog 1-3 en leek de wedstrijd gespeeld. DVG2 toonde echter karakter en drong nog eens aan. Dit leverde niet alleen de aansluitingstreffer op maar ook de verdiende gelijkmaker: 3-3. In de periode daarna waren er nog riante kansen op de 4-3, maar de voetbalwet kon weer eens van stal gehaald worden. Schijndel won met 3-4 en pakte de volle drie punten in de allerlaatste voorzet van de wedstrijd. De doelpunten bij DVG2 werden gemaakt door Arno Habraken, Jochem van Dongen en Willem Voets. Man of the Match was Brord van de Sande.

De DVG dames verloren thuis van Eli met 2-4, ondanks twee doelpunten van Romy van Oorschot. Hier was het Milou Welvaarts die tot Woman of the Match werd uitgeroepen.

Volgende week staan er voor het eerste van DVG maar liefst twee uit-derby's in een weekend op het programma. Zaterdag tegen Boskant, dat vandaag wel in actie kwam en uit verloor bij Cito, en op maandag 6 april als het hopelijk wel veilig is om de Dommel over te steken en DVG met een goed resultaat de paasdagen af kan sluiten.

Winst voor eerste biljartteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste team behaalde de overwinning, maar wel met teveel verliespunten. Het tweede team was vrij. Het derde team, dat meespeelt om de bovenste plaatsen, leed thuis een gevoelige nederlaag.

Don van der Wiel lijkt geheel uit vorm te zijn; hij behaalde slechts drie punten voor zijn team. Hij kon daarmee Chris Fasseur en Theo Verhagen, die beide hun partij wel wonnen, niet volgen. Toch was de overwinning voor het eerste team. Chris Fasseur speelde een sterke partij met een moyenne van 8,23. Theo Verhagen speelde een moyenne van 6,00. In het derde team kwam Gerard de Beer slechts twee caramboles tekort voor de winst en behaalde negen punten, maar Theo van Dongen en Math Hendriks waren volslagen kansloos. Daarmee lijkt een plaats bij de top drie verloren te gaan.

Bij de recreanten leed het eerste team, dat toch titelkandidaat is, een zware nederlaag. In een reserveopstelling waren zij niet opgewassen tegen hun opponenten. Alleen Jacques van Loon won zijn partij. Daarentegen verloren Leo Huijbers, Henk van Boxmeer en Peter Franken kansloos. Het tweede team leed ook een nederlaag. Hier was Wim van Dijk de enige van 't Ivoor die zijn partij won. Frans Klein, Frans van Esch en Ad Habraken waren de verliezers. Bij de 3-banders ging het beter. Het 3-banden klein team boekte een prima overwinning. Hier waren Frits Radema en Jacques van Loon de winnaars met goede moyennes van respectievelijk 0,717 en 0,650. Johan Verhoeven sprokkelde alsnog acht punten bij elkaar. Het 3-banden groot team behaalde een volle dertig punten overwinning op de Hazelaar 1, waarmee zij de koppositie innamen. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden wonnen met overtuiging. Hiermee stellen zij zich met nog vier wedstrijden te gaan een goede kandidaat voor de titel.

Wapen van Liempde wint eerste wedstrijd kwartfinale beker

Liempde - De eerste (uit-)wedstrijd van het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen de Poedel uit Nijkerk heeft de Liempdenaren een 5-3 zege opgeleverd. De tegenstanders die de koppositie innemen in de poule Midden-Nederland van de nationale kadercompetitie en die drie 57/2 spelers in het team hebben, kwamen in de beslissende partijen tekort.

Leo van Hastenberg won overtuigend in dertien beurten en ook Piet Leermakers speelde een prima partij. In slechts negen beurten verzamelde hij de 140 caramboles. Harm van de Laar kon zijn karwei niet afmaken en strandde na twaalf beurten op 25 caramboles van het einde. In de uiterst spannende slotpartij van Martien vd Tillaart die als eerste de finish haalde in veertien beurten (230 caramboles) moest lijdelijk toezien dat zijn opponent in de gelijkmakende beurt de nog resterende 59 caramboles maakte en zodoende een remise afdwong. Volgende week vindt de returnwedstrijd plaats.

In de kadercompetitie moest het Wapen van Liempde genoegen nemen met een gelijkspel. Martien van de Tillaart en Leo van Hastenberg zorgden voor de winstpartijen, Harm van de Laar en Piet Leermakers verloren door ondermaats te spelen. Het Liempdse team staat nu op de vierde plaats. Om de play-offs te halen zullen in de resterende twee wedstrijden alle zeilen bijgezet moeten worden.

Badmintonners maken kennis met racketlon LAYAR gebruiken: https://youtu.be/g3NFdiyj2jY

Foto: Bossche Badminton Federatie

Boxtel - Op zaterdag 28 maart maakten 21 deelnemers kennis met racketlon bij Sportcomplex de Braken. Samen met de Bossche Badminton Federatie organiseerde racketlon-wereldtopper Eefje Henkelman deze kennismakingsmiddag. Niet alleen leden van de BBF waren welkom, er deden ook andere racketsportliefhebbers mee om te bewijzen dat zij het meest allround zijn.

Racketlon is een meerkamp van tafeltennis, badminton, squash en tennis en wordt inmiddels in meer dan veertig landen gespeeld. Een wedstrijd tussen twee spelers bestaat uit een set tot 21 punten in alle vier sporten. Onder begeleiding van trainers maakten de spelers kennis met de individuele sporten om vervolgens een of twee officiële racketlon wedstrijden te spelen. De deelnemers werden zo klaargestoomd om mee te doen met het BBF Dunlop Racketlon toernooi op 6 september bij Sporthal de Braken. Na het succes van deze try-out overwegen de BBF en Eefje Henkelman om nog een try-out middag te organiseren ter voorbereiding van dit toernooi .

Meer informatie over racketlon via www.racketlon.nl

24 / 24