DeMooiBoxtelKrant

21 december 2016

DeMooiBoxtelKrant 21 december 2016


Sjak Mandigers prolongeert titel bij Open Boxtelse ATB Kampioenschappen

Boxtel - De jaarlijkse Open Boxtelse ATB-Kampioenschappen zijn zondag door Jelle de Poorter uit Best gewonnen. Boxtelaar en titelverdediger Sjak Mandigers won ook dit jaar in de categorie 50+. De aansluitende veldrit bij de Langspier in Boxtel werd gewonnen door Patrick Somsen.

Het was het eerste jaar dat deelnemers enkel aan de ATB-Kampioenschappen mee mochten doen indien zijn géén wedstrijdlicentie hebben. Dit om te voorkomen dat profs van buiten Boxtel Aan het Boxtelse Kampioenschap deden uiteindelijk 24 renners mee. De veldrit kon rekenen op ruim 218 inschrijvers.

Drugs gevonden bij New Palace

Boxtel - In het pand van Chinees restaurant New Palace is maandagmiddag een grote hennepkwekerij met honderden planten opgerold. Een 35-jarige Boxtelaar en een man van 38 (geen vaste woon- of verblijfplaats) zijn aangehouden. Meer aanhoudingen sluit de politie niet uit. Of de eigenaar van het restaurant op de hoogte was van de plantage is op het moment nog onbekend.

Zowel op de zolder als in een bijgebouw heeft de politie doorzoekingen gedaan. Volgens de politie werden op zolder enkele honderden planten, een knipperij en een ruimte met stekken gevonden. Ook werd allerhande apparatuur uit de kwekerij in beslag genomen. De planten zullen vernietigd worden. Welke gevolgen de vondst voor het restaurant heeft is nog onbekend.

Huis-aan-huiskranten volop in trek

Boxtel - Wie zegt dat huis-aan-huiskranten niet meer in trek zijn, heeft dat helemaal mis. Dat blijkt althans uit een representatief onderzoek dat Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) uitvoerde. De huis-aan-huiskranten zijn niet weg te denken in veel huishoudens. In totaal 89 procent van de bevolking leest de huis-aan-huisbladen.

Als je deze cijfers vertaalt naar Boxtel betekent dit dat dit artikel door ruim 18.000 Boxtelaren gelezen zal worden. Van de lezers van huis-aan-huiskranten geeft bovendien 53 procent aan actie te ondernemen naar aanleiding van advertenties. Uit het onderzoek van NOM komt naar voren dat het lezen van huis-aan-huiskranten stijgt met de leeftijd. Maar ook jongeren lezen volop plaatselijke weekbladen. Zo ligt het gemiddeld bereik bij personen van 20 tot 34 jaar op 46 procent (4000 Boxtelaren). Het bereik in de leeftijdscategorie van 35 tot 49-jarigen ligt op 65 procent (ruim 5100 inwoners van Boxtel).

Meer resultaten uit het onderzoek lees je op pagina 3.

Ook Liempde gehuld in kerstsfeer

Dit jaar werd voor het eerst een door wielerclub Boxtel zelf gebouwde brug op het parcours geplaatst. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel, Liempde en Lennisheuvel stonden het afgelopen weekend in het teken van kerstmarkten, gezelligheid en de winter. Een foto-overzicht van alle winterse evenementen die in onze gemeente plaatsvonden kun je vinden op pagina 18 en 19.

Foto: Cock Stam

Extra aandacht CdT voor kwetsbare burgers met de feestdagen

Boxtel - ContourdeTwern laat in december mensen die weinig te besteden hebben of die in een sociaal isolement zitten niet in de kou staan. De welzijns- en vrijwilligersorganisatie organiseert tijdens en rond de feestdagen in haar hele werkgebied extra activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten.

Volgens Gon Mevis, directeur/bestuurder van ContourdeTwern, is dat hard nodig. "Mensen kunnen om uiteenlopende redenen weinig tot geen sociale contacten hebben", vertelt hij. "Bijvoorbeeld omdat hun echtgenoot is overleden en familie ver weg woont. Terwijl kerst over het algemeen wordt gezien als een tijd van een en al gezelligheid, hikken veel mensen er echt tegenaan."

In verschillende wijk- en buurtcentra worden gezellige (Jumbo) kerstdiners georganiseerd, met soms wel 100 deelnemers. Ook zijn er acties waarbij mensen cadeautjes doneren voor dorpsgenoten die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Gon Mevis: "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen een ander een lichtpuntje bezorgen tijdens deze anders zo donkere dagen."

Meer informatie over de kerstacties en aactiviteiten vind je op www.contourdetwern.nl.

Clubs uit gemeente Boxtel halen 18.786 euro op met Grote Clubactie Boxtel/Liempde/Lennisheuvel - Lotenverkopers van sport-, cultuur en hobbyverenigingen uit de gemeente Boxtel hebben samen voor 18.786 euro aan loten van de Grote Clubactie verkocht.

De jaarlijkse financiële injectie die clubs door de Grote Clubactie krijgen, is onmisbaar voor onder meer de aanschaf van materialen, het inrichten van het clubhuis of het organiseren van activiteiten. Met de opbrengst worden in heel Nederland meer dan 10.000 doelen gerealiseerd. Landelijke is maar liefst 8,4 miljoen euro opgehaald met de Grote Clubactie.

Cursus EHBO in januari van start

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Walnoot start op dinsdag 10 januari de eenheidscursus EHBO. Deze cursus wordt verzorgd door een docent van EHBO-Boxtel, die waar nodig ondersteund wordt door gediplomeerde lotusslachtoffers.

De cursusduur is twaalf avonden van 19.30 tot 22.00 uur, de kosten zijn 175 euro. Mensen die deel willen nemen aan de cursus kunnen zich aanmelden via contact@ehboboxtel.nl.

MS Fonds haalt mooi bedrag op

Boxtel - Het Nationaal MS Fonds heeft in de gemeente Boxtel 5810,54 euro opgehaald. Dat werd vorige week bekend gemaakt.

De collecte is de belangrijkste bron van inkomsten voor het MS Fonds. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om te investeren in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS én in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

KBO-activiteiten

Donderdag 22 december        Handwerken in De Orion        13.30

Muziekhuis Boxtel geopend

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Met de druk op een grote groene knop werd vrijdagmiddag Muziekhuis Boxtel voor het publiek geopend. Iris en Silke (beiden 10) van Boxtel's Harmonie viel de eer te beurt om samen met cultuurwethouder Marusjka Lestrade de opening officieel te maken.

Een beetje zenuwachtig waren de dames wel, maar onder luid applaus openden Iris en Silke rond 17.00 uur het nieuwe Muziekhuis Boxtel, gelegen aan de Passage Riche. Voorzitter Jack van Geel van Muziekhuis Boxtel ontving daarnaast symbolisch een cheque van 750 euro van gilde Sint-Barbara-Sint-Joris. Ook overhandigden de voorzitters van bevriende harmonieën en fanfares een fotoafdruk van het oude Boxtelse concertgebouw, dat in de jaren 30 al op de plaats van het huidige muziekhuis stond.

Het voormalig poolcentrum waarin Muziekhuis Boxtel gevestigd is werd het afgelopen jaar opgeknapt en geïsoleerd door leden van Boxtel's Harmonie. Deze muziekvereniging zorgde ook voor een flink deel van de financiering en wordt de belangrijkste gebruiker. Ook het Oranje Fonds, gemeente Boxtel, Rabobank Hart van De Meierij en het Prins Bernhard Cultuurfonds kenden subsidie toe voor de verbouwing, die in totaal bijna 250.000 euro kostte. Daarnaast ondersteunde het plaatselijke bedrijfsleven de realisatie met het beschikbaar stellen van gratis materialen of materialen tegen gereduceerde tarieven.

Naast Boxtels' Harmonie maken De Aggemarvanhuisafband, Seniorenorkest Buchestelle, Ouderenkoor Ons Genoegen en de Stripe Big Band gebruik van het Muziekhuis. Na de openingsceremonie waren alle gasten welkom voor een rondleiding door het (vrijwel) volledig geluidsdichte gebouw. Volgens Van Geel was het onmogelijk om de geluidsdruk die de repetitieruimte oplevert voor de omgeving te meten omdat het omgevingsgeluid het muziekhuis simpelweg 'overstemt'.

In haar openingsspeech staat ook wethouder Marusjka Lestrade stil bij het feit dat je op straat geen 'herrie' hoort. Het komt haar op een luid boegeroep te staan van de ruim 150 aanwezigen. "Dit is muziek, geen herrie!", grapt iemand. Nadat de wethouder haar foutje heeft hersteld en het Muziekhuis officieel geopend is kan het feest van start gaan.

Om dit geluidsarme resultaat te krijgen werd een adviesbureau ingeschakeld waarvan de uitgebrachte rapportage om de ruimtes te isoleren tot op de centimeter nauwkeurig werd uitgevoerd door de meer dan 50 vrijwilligers van Boxtel's Harmonie.

De opening van het Muziekhuis betekent nog niet dat alle werkzaamheden klaar zijn: de voorzitter zou ook nog graag de Passage Riche een 'oppimpbeurt' geven met het oog op de allure van het Muziekhuis en veiligheid er omheen. Daarvoor is al contact gezocht met SintLucas. Daar wordt een wedstrijd uitgeschreven waarbij het winnende ontwerp uiteindelijk uitgevoerd wordt. Daarbij zet het Muziekhuis in op een ontwerp dat 'graffiti-achtig' is, zodat de muren niet zo vlug meer beklad zullen worden.

De voorzitter wil zich de komende tijd gaan richten op het aantrekken van buurtverenigingen, gezelschappen en koortjes. "Het Muziekhuis moet écht een buurtfunctie krijgen waar iedereen terecht kan", aldus de voorzitter.

Vervolg van de voorpagina: Huis-aan-huiskranten volop in trek

Opvallend is dat 8,3 miljoen Nederlanders (62 procent van de bevolking) wekelijks een huis-aan-huiskrant leest. Daaronder vallen óók mensen met een nee/nee-sticker, terwijl zij de krant dus niet in de brievenbus krijgen. Van hen leest 42 procent toch de huis-aan-huiskrant. Op het kantoor van DeMooiBoxtelKrant (Markt 17) zijn voor mensen mét sticker die toch de krant willen ontvangen overigens brievenbusstickers te krijgen.

Ruim 30.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder werden aan de tand gevoeld. Maar liefst 99 procent van de ondervraagden neemt op papier het plaatselijke nieuws tot zich. Internet doet haar intrede, maar voor krantenlezers blijft de 'ouderwetse' manier om nieuws tot zich te nemen dus het meest geliefd.

De lezers van een huis-aan-huiskrant vormen, niet zo gek, een heel goede afspiegeling van de samenleving. Op vrijwel ieder gebied waar het onderzoek over uitweidt, zoals welstandsklassen, man/vrouwverhouding en gezinssamenstelling, vormen de lezers een afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

Bezorgers DeMooiBoxtelKrant lastiggevallen

Boxtel - Een bezorger van DeMooiBoxtelKrant is woensdagavond van zijn fiets geduwd en bestookt met vuurwerk nabij de Kinderboerderij. Daarbij liep de jongen lichte verwondingen, een beschadigde fiets en een kapotte koptelefoon op.

De bezorger, die werkte in de wijk Oost, kan alleen in de avonduren de krant rondbrengen, maar durft dat nu niet meer. Daarom stopt hij per direct met de wijk. Volgens Excellent, de distributeur van de DeMooiBoxtelKrant, was de bezorger er een zonder smet op het blazoen: hij liep al geruime tijd zonder één enkele klacht.
Op onze Facebookpagina en via de website regenden de steunbetuigingen voor de jongen binnen. Zijn ouders lieten ons weten dat ze dit gebaar kunnen waarderen.
Van coulant winkelpersoneel heeft de bezorger inmiddels een nieuwe koptelefoon ontvangen. Of hij aangifte gaat doen is nog niet duidelijk.

Het geval staat niet op zich. Eerder bereikten ons ook al geluiden van een bezorgster die in de Van Hornstraat werd lastiggevallen door mensen die ontevreden waren dat zij de krant al enkele weken niet hadden ontvangen. Hoewel zij de boze bewoners duidelijk probeerde te maken dat dat aan haar voorganger te wijten was, aangezien zij nieuw was en voor de eerste keer haar ronde liep, was ook zij te geschrokken om haar baantje voort te zetten.

Kerstactie Jacob-Roelandslyceum

Boxtel - Het Jacob-Roelandslyceum verandert op vrijdag 23 december in een heus kerstterrein, waar alle leerlingen en geïnteresseerden tussen 10.00 en 14.00 uur welkom zijn voor de JRL kerstactie. Deze wordt georganiseerd door een groep van twaalf leerlingen die op expeditie gaan naar Cochabamba in Bolivia. Zij zullen daar in april de opbrengst van de actie overhandigen aan verschillende goede doelen, die de kansarme kinderen en jongeren uit de regio ondersteunen.

Tijdens de kerstactie, aanstaande vrijdag, worden verschillende locaties opgebouwd met allerlei activiteiten. Zo is er een (tweedehands) kerstmarkt, een zaal waar hapjes en drankjes worden aangeboden, een verwarmd terras en een aula met muziekoptredens.

Het goede doel
In Bolivia heerst onder een groot gedeelte van de bevolking absolute armoede. Deze mensen hebben geen onderdak en geen eten. Tijdens de expeditie naar Bolivia gaan de leerlingen de situatie met eigen ogen bekijken en gaan zij zich ook inzetten voor de kinderen en jongeren. Dit doen ze door bijvoorbeeld het geven van gastlessen en het maken van een waterpomp. De ontwikkelingen rondom de Bolivia-reis vind je op http://expeditie.jrl.nl/. Een beeldregistratie van de reis van vorig schooljaar is te bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=9FbwcjZZGSg.

Activiteiten bij Groene Poort in de kerstvakantie

Boxtel - Oertijdmuseum De Groene Poort organiseert in de kerstvakantie extra activiteiten. Jongere kinderen kunnen zich creatief en artistiek uitleven met het verven en versieren van dinosauriërs voor thuis in of onder de kerstboom. Van 26 tot en met 30 december, dagelijks vanaf 11.00 uur op diverse tijdstippen.

Daarnaast worden er verschillende workshops gegeven over de tijd dat dinosauriërs leefden. Deze workshops zijn bedoeld voor schooljeugd tot en met groep 6. Op een actieve manier leren de kinderen over de dieren in de oertijd. Maar ook over hoe de keien van de hunebedden hier eigenlijk terecht zijn gekomen. En ze kunnen herkennen welk bot, of ander fossiel, van welk dier is geweest; leuke en interessante vragen die ze zelf mogen onderzoeken en beantwoorden tijdens de workshop. Deze workshop van ongeveer anderhalf uur wordt om 13.00 uur gehouden op donderdag 29 december, dinsdag 3 en donderdag 5 januari. Informatie Aanmelden voor en informatie krijgen over de activiteiten kan bij de balie, via het formulier op de website www.oertijdmuseum.nl, via contact@oertijdmuseum.nl of 0411-616861.

Kerstactiviteiten Buurtsport

Boxtel - Buurtsport Boxtel organiseert in de Kerstvakantie verschillende leuke creatieve en sportieve activiteiten. Kijk voor meer informatie op bredescholenboxtel.nl/buurtsport-boxtel/ en op de Facebookpagina van Buurtsport Boxtel.

Donderdag 29 december: Doe Dag, thema winter
Een middag met sport-, spel- en knutselactiviteiten rondom het thema winter. De kinderen mogen zelf kiezen aan welke activiteit(en) ze deelnemen. De Doe Dag start om 10.00 uur en duurt tot 14.00 uur. Voor een lunch en drinken wordt gezorgd. Deelname aan deze activiteit kost 1 euro. De activiteit vindt plaats in Brede School de Wilgenbroek.

Zondag 1 januari: Nieuwjaarsduik
De traditionele Nieuwjaarsduik bij recreatieplas De Langspier biedt durfals een frisse start van het jaar. Net als voorgaande jaren klinkt het startschot om 12.00 uur en mogen alle deelnemers het nieuwe jaar in duiken.

Donderdag 5 januari: Sport- en spelmiddag
Deze sport- en spelmiddag vindt plaats in Brede School de Wilgenbroek. De activiteit kost 1 euro en duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze middag zijn er verschillende knutselactiviteiten en in de gymzalen zijn allerlei spellen en sporten te doen. De kinderen mogen zelf kiezen aan welke activiteit(en) ze deelnemen.

Vrijdag 6 januari: Splashevent
Op vrijdagmiddag 6 januari organiseert Buurtsport Boxtel In samenwerking met zwembad Het Dommelbad organiseert Buurtsport het splashevent met allerlei wateractiviteiten zoals een glijbaanrace, mattenrace en nog veel meer. De activiteit start om 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Iedereen met minimaal een zwemdiploma A mag meedoen. De kosten voor deze activiteit bedragen 3 euro.

Kinderen die graag met één of meerdere activiteiten meewillen doen, kunnen zich aanmelden via aanmelden@buurtsportboxtel.nl. In de e-mail moeten naast de activiteit waaraan het kind deel wil nemen zijn of haar naam, groep, school en telefoonnummer worden vermeld.

Kaartverkoop Toneelclub Liempde van start

Liempde - Toneelclub Liempde geeft in januari weer drie voorstellingen. Deze staan gepland op 12, 13,en 14 januari bij het Hof van Liempde. De kaartverkoop is in volle gang. Kaarten à 8 euro zijn te verkrijgen via www.toneelclubliempde.nl, de Coop in Liempde, het Wapen van Liempde en het Hof.

Ook zijn er weer VIP-kaarten te verkrijgen. Deze zijn te bestellen via de website en het Hof van Liempde. Dit arrangement bestaat uit een drie gangen keuzediner, koffie of thee en een pauzedrankje. Uiteraard is de entree ook onderdeel van het VIP-arrangement en mogen de kopers van deze kaarten vooraf een plaats uitkiezen in de zaal die voor ze gereserveerd wordt. VIP-kaarten kosten 39,50 euro per stuk.

Tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots wordt op 7 januari weer een rommel- en snuffelmarkt, waarvan de opbrengst naar een lokaal goed doel gaat.

De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Een tafel reserveren kan via 0411-683675 of 0411-601036, de kosten hiervoor zijn 4 euro per tafel. Entree kost 1 euro, kinderen jonger dan 12 jaar oud mogen gratis naar binnen.
De koffie staat klaar bij Gemeenschapshuis de Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Nieuwjaarsconcert in De Orion

Lennisheuvel - Onder het motto 'Musik macht Freunde' organiseren Die Fürstenwälder Musikanten het nieuwjaarsconcert 2017. Iedereen is welkom bij dit concert in samenwerking met Blaaskapel De Bergtoeters uit Eerde. Deze avond vol blaasmuziek en gezelligheid vindt plaats op zaterdag 14 januari van 20.00 tot 23.00 uur in Gemeenschapshuis De Orion.

Boxtel start bouw gasvrije wijk vóór 2020

Boxtel - Boxtel wil vóór 2020 gestart zijn met de bouw van een wijk zonder aansluiting op het gasnet. Wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat de schop voor de eerste gasloze woning van Boxtel in 2019 de grond in gaat. Hierbij gaat het om nul op de meter woningen die géén aansluiting meer hebben op het gasnet. Hij zei dit vorige week woensdag in een toelichting op de woonafspraken die met Woonstichting Sint Joseph gemaakt zijn over de woonagenda.

Boxtel werkt sinds juni met de woonvisie als basis voor de woningbouw binnen de gemeentegrenzen. In deze visie staan de globale richtlijnen en doelstellingen met betrekking tot de woningbouw. Daarnaast hanteert de gemeente een uitvoeragenda die ieder jaar geüpdatet wordt om concrete afspraken in vast te leggen. Uit zowel de agenda als de woonvisie vloeien concrete afspraken met uitvoerders, zoals projectontwikkelaars en Woonstichting Sint Joseph, voort.

Uit de overeenkomst tussen Boxtel en Sint Joseph blijkt dat Boxtel er ambitieuze plannen op energiegebied op na houdt: de realisatie van een volledig gasvrije wijk. Om dit te kunnen realiseren is, volgens de wethouder, eerst een aanpassing in de Woningwet nodig waarbij de verplichte aansluiting op het gasnet wordt geschrapt. De energie voor de wijk zal geleverd worden uit duurzame bronnen. Dit wordt bereikt door samenwerking met verschillende partijen zoals GreenTech en Warmtenet.

Als het aan wethouder Peter van de Wiel ligt wordt de energie voor de woningen onder andere verkregen uit de restwarmte van bijvoorbeeld het Rabobank datacenter op bedrijventerrein Vorst B en biomassa. Toch moet het volgens hem niet gaan om een 'experimenteerwijk' waarbij de woningen in begin geplaagd worden door problemen, zoals na de oplevering van Princelant het geval was.

De wethouder spreekt over een project dat qua grootte vergelijkbaar is met de wijk In Goede Aarde. "Het gaat niet om vijf woningen en dat wij ons dan als gemeente op de borst kloppen en zeggen: Zie je? Wij hebben gasvrije woningen gerealiseerd."

De wethouder schat de haalbaarheid van zijn plannen hoog in: "Ik zeg ook altijd: ben er nu bij en zorg dat je deze stap alvast zet, want er is geen discussie over mogelijk met de huidige klimaatafspraken. We moéten er mee aan de slag!" De wethouder verwacht in de nabije toekomst dat meer projectontwikkelaars zullen kiezen voor de bouw van gasloze woningen: "Dat is niet meer dan een logische stap. Hoewel je het niet kunt afdwingen ben je gedateerde woningen aan het bouwen als je niet klimaatneutraal bouwt."

Naast de veranderingen manier waarop gebouwd wordt is volgens Van de Wiel ook een verandering in de manier van denken nodig. "Je kunt wel een energieneutrale woning bouwen, maar als de bewoners vervolgens met de verwarming aan alle ramen openzetten omdat ze 'toch een energiezuinige woning hebben' wordt er nog geen milieuwinst geboekt. Een energieneutrale woning wordt pas een nul op de meter woning als ook de bewoner zich milieubewust gedraagt."

Een precieze locatie van de 'gasvrije wijk' kan de wethouder nog niet noemen. Wel een datum waarop de eerste woning van de wijk zeker is opgeleverd: voor 1 januari 2020. De wijk moet rond 2025 voltooid zijn.


Spannend en talentvol Ploegerrangfestival

Foto: Hans van Doorn/De Ploegers

Liempde - Zoals elk jaar organiseerde Prinsenvereniging De Ploegers het Ploegerrangfestival. Op zondagmiddag 18 december mochten alle Ploegertjes van groep 3 tot en met 8 hun live zang, playback, dans- of cabaret-act op het podium van Ploegerspaleis Het Hof laten zien. Ilse de Kort en Moniek van Ruremonde verzorgden de middag door alle kandidaten op een leuke manier aan te kondigen. Dit onder het toeziend oog van Jeugdprinses Sennie, adjudant Mirte, Jeugdprins Jenske en adjudant Bart en de jeugdraad.

De spreuk van dit seizoen 'Liemt makt gin verschil' was de zeer deskundige jury, bestaande uit Robert Coolen, Danick van Aarle, Hilde van Gastel en Lars Jennissen, op het lijf geschreven. Zij kregen de zware taak om de beste acts te selecteren en te belonen met een optreden tijdens de jeugdzittingsavonden op 27 en 28 januari. Sinds een aantal jaren wint het meest carnavaleske nummer de 'Vrolijke Noot'. Deze werd toegekend door Z.D.H. Prins Populus I & II samen met adjudanten Harald en Anton en geeft ook recht op deelname aan de jeugdzittingsavonden.

In een met kinderen, trotse ouders en familieleden gevuld Ploegerspaleis gingen ruim 60 Ploegertjes, verdeeld over 24 groepen met elkaar de strijd aan. Kinderen verkleed als nonnen, stand-in Dorini's, een DJ Crew, gigantische, gekleurde pruiken, musicalnummers en de laatste hits uit de (inter)nationale dance charts zorgden voor live gezongen en playbacknummers, waardoor het een swingende, gezellige middag werd. Aan het einde van alle optredens werd het publiek getrakteerd op het ploegerslied van het jeugdcarnaval dat inmiddels iedereen uit volle borst kon meezingen.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Jeugdprins Jenske, Jeugdprinses Sennie en adjudanten Mirte en Bart lieten zien hun playback- en dansskills nog niet te zijn verleerd met het nummer Moskieto van Alle 13 Jaanke. Na het afsluitende optreden van de opleidingsband van Fanfare Concordia, Be Cool, kon de jury starten met de bekendmaking van de prijswinnaars. Uiteindelijk eindigde iedereen op een vierde plaats en werden de overige acts beloond met een podiumplaats. Het was een zeer spannende en talentvolle middag met veel show, zang en dans. Prins Jenske bedankte iedereen voor de fijne middag en de zware taak van de jury en de jeugdcommissie voor het organiseren van een gezellige, swingende middag.

De volgende acts vielen in de prijzen:
Groep 3/4 Playback
Berber de Greef en Isabella Schuurmans met Groene tante Gea van Kinderen voor kinderen

Groep 5/6 Playback
Sem van Abeelen, Ynez de Grauw met Spiegelbeeld/Double met van Willeke Alberti

Groep 7/8 Playback
Mirte van Geffen, Cilke Spijker met Giecheltrutten van Plien en Bianca

Groep zelf zingen
Jindy van den Oever, Iris van den Donk, Ronald van den Oever met Spotlight, camera, microfoon van Kinderen voor Kinderen

De vrolijke noot
Elin Traa, Bowe van Abeelen met Skihut DJ mix van Diversen mix van Snollebollekes/Alpenzusjes


Foto: Heemkunde Boxtel

464
464 Hofje op de Markt
Olieverf, 39 x 49 cm, gesign. r.o. 1929
Particuliere collectie

Tot de bouw van het huidige gemeentehuis in 1936 liep de Rozemarijnstraat achter het oude raadhuis door, tot aan de huisjes van de Magdalena van der Stappenstichting, of wel het zogenaamde 'Hofje'. Op het schilderij van Pierre Janssen zien we, uiterst links, nog een klein gedeelte van de achtergevel van het toenmalige raadhuis. Dit in Waterstaatstijl gebouwde raadhuis, dat van 1843 tot 1936 dienst heeft gedaan, stond dus een stuk verder noordwaarts dan thans het geval is. Die situering maakte het Boxtelse marktplein een stuk kleiner. Zo'n tachtig jaar geleden, toen Boxtel het inwonertal van tienduizend begon te naderen, kreeg men in deze gemeente behoefte aan een nieuw gemeentehuis. De plannen daarvoor voorzagen zowel in vergroting van het raadhuis, als van het marktplein. Nu er kort geleden nog een interne verbouwing van het gemeentehuis heeft plaatsgevonden, is het waarschijnlijk wel interessant nog eens naar de raadhuiswisseling halverwege de dertiger jaren van de vorige eeuw terug te blikken. Door die verandering verloor Boxtel in het centrum weliswaar een intiem dorpshoekje, maar daarentegen mocht het een winstpunt worden genoemd, dat de pittoreske Hofjeswoningen beter in het zicht kwamen te liggen. Het vroegere stukje Rozemarijnstraat achter het oude raadhuis werd, op bepaalde marktdagen, dankbaar benut om er handel in (klein)vee te drijven.

Historicus Jean Coenen deed onderzoek naar de geschiedenis van Het Hofje en schreef in zijn standaardwerk 'Baanderheren, Boeren & Burgers' dat de Markt voor 1646 al een gasthuis rijk was, dat beheerd werd door de Tafel van de Heilige Geest. In 1634 verkocht het kapittel van Boxtel, samen met de Heilige Geestmeesters, de helft van de gasthuishof aan een zekere Gijsbert Antonis; het oude gasthuis werd in 1643 vervangen door een nieuw gasthuis, dat behoorde tot de stichting van Magdalena van der Stappen. Zo stonden in het hoekje van de Markt een gasthuis voor mannen en vrouwen, gebroederlijk naast elkaar en werd hier - op zeer bescheiden schaal - de kiem gelegd voor de ouderenzorg in Boxtel. Het mannengasthuis deed dienst tot 1919; toen ging de deur op slot. Het vrouwengasthuis bleef open tot 1970.

Al een groot aantal jaren is het VVV in het Hofje aan de Markt te vinden. Het museum Piet Dorenbosch, dat gedurende lange tijd ook hier gevestigd was, is verhuisd naar het MUBO.


Happy Tokyo breidt menukaart flink uit

Foto: Rob Strik

Boxtel – Restaurant Happy Tokyo, gevestigd aan de Stationsstraat 44-46, heeft haar keuken onlangs flink uitgebreid. Waar Happy Tokyo voorheen bekend stond als sushi- en grillrestaurant biedt Bin Hu zijn gasten nu ook diverse Chinese specialiteiten aan. De all you can eat formule blijft wel gehandhaafd.

Het restaurant is daarmee de enige plaats binnen de gemeente waar je terecht kunt voor zowel Japanse als Chinese gerechten. De twee Oosterse keukens worden gecombineerd op één kaart, waardoor je zowel 'Chinees', als Japanse sushi kunt eten, of de twee keukens naar eigen inzicht kunt combineren in één van de bestelrondes. Daarbij kunnen maximaal vijf gerechten per ronde besteld worden.

Op de kaart staan onder andere geroosterde Peking eend en spare ribs, Gong Bo Koe Loe Yuk in Chinese stijl en varkenshaas, garnalen, kip en beef met verschillende sauzen. Ook de dessertkaart is flink uitgebreid en wordt nu als lopend buffet aangeboden. Nieuw is daarbij de geruime keuzevrijheid: er zijn ruim 10 soorten ijs en vers fruit verkrijgbaar.

De nieuwe formule is in november uitgerold. Dit betekent dat je met de feestdagen dus al kunt genieten van alle nieuwe gerechten. Happy Tokyo verkoopt ook waardebonnen tegen elk gewenst bedrag. Deze zijn verkrijgbaar in het restaurant.

Happy Tokyo is met kerstmis geopend van 13.00 tot 22.30 uur. Eten kost dan 30,50 euro exclusief drank. Kinderen betalen 19,50 euro. Daarnaast is afhalen ook mogelijk.

Naast de all you can eat formule biedt Happy Tokyo ook een uitgebreide lunchkaart en een dagmenu. Kijk voor meer informatie, en voor de menukaart op: www.happytokyo.nl.

Oliebollen bij Looeind op 31 december 2016

Liempde - Ook dit jaar is buurtvereniging Looeind op 31 december druk om Liempde te voorzien van heerlijke oliebollen. De verkoop is van 10.00 uur tot 15.00 uur bij bakkerij Van Eijndhoven (ingang Parkstraat).

De vele jaren ervaring en een beproefd recept staan garant voor een mooie en heerlijke oliebol. De prijs is 50 cent per bol; 11 oliebollen kosten 5 euro. Meer informatie: info@looeind.nl.

Benefietconcert JukeBOX levert 1.800 euro voor MS Research op

Foto: Ineke Platel

Boxtel - Dat het benefietconcert van popkoor JukeBOX vorige week dinsdag in de Tijberzaal van het Baanderherencollege een groot succes was, bleek zondagavond toen secretaris Lucie Hoevenaars en penningmeester Gerda Bakker de opbrengst van de avond bekend maakten. Als wetenschappelijk onderzoeker voor een project van Stichting MS Research mocht oud-Boxtelaar Bram Platel een bedrag van niet minder dan 1800 euro in ontvangst nemen. Hij verzekerde de bestuursleden van JukeBOX dat het geld absoluut een goede bestemming zal krijgen. MS Research zet zich in voor onderzoek, studie en voorlichting met het oog op een betere kwaliteit van leven voor mensen met ms.

Het benefietconcert dat de leden van JukeBOX organiseerden, trok dinsdag een volle zaal. De gasten werden niet alleen getrakteerd op bekende en fraai uitgevoerde popsongs, maar kregen bij binnenkomst al een vrolijke noot te horen uit het draaiorgeltje van Gerard Schalkx uit Liempde. Ook de Big Band Boxtel leverde zijn aandeel met gezellige muziek en een eigen zangeres.

De leden van JukeBOX hadden kosten noch moeite gespaard om naast de muzikale inzet ook te zorgen voor een sfeervolle aankleding van de zaal, lekkere hapjes, drankjes, eigengemaakte kerstartikelen en bijzondere boekjes en kaarten, waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam aan Stichting MS Research.

De avond kreeg een persoonlijk tintje toen 'lady speaker' Marianne Cuppens uitlegde dat het doel van de avond haar wel heel bijzonder aansprak. Ze vertelde dat haar zus nog niet zo lang geleden huilend belde met de boodschap dat ze ms bleek te hebben. Ook oud-Boxtelaar Bram Platel, die na de de pauze aan het woord kwam, sprak openhartig over zijn ervaring met ms. Niet alleen als professional, maar ook in zijn persoonlijk leven. Als kind maakte hij mee dat zijn vader ms had, later kreeg zijn zus de diagnose en sinds kort weet ook hijzelf dat hij met ms moet dealen.

Tijdens de benefietavond legde hij in heldere bewoordingen uit wat de ziekte ms inhoudt, wat er mis gaat in het lichaam en vooral dat er nog heel wat vraagtekens zijn en er dus voor onderzoekers nog veel te doen is. "Je moet het eigenlijk zien als een puzzel", legde hij uit. "Onderzoekers over de hele wereld hebben al heel veel stukjes verzameld en nu is het de kunst al die stukjes tot een geheel te maken."

De muziek was gezellig, het koor en a capellagroep zong vol overgave, de kerstartikelen gingen vlot van de hand en de sfeer was hartverwarmend.

Verrast over de forse opbrengst dankte Bram de bestuursleden met een stevige handdruk. "Fantastisch dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen en mooi dat mijn tante Carla (van der Ven) dit doel heeft voorgedragen en mij heeft uitgenodigd."


Nieuw artikel

Ik doe niet aan goede voornemens, maar ik wil je best adviseren.
Meer sporten, minder eten, stoppen met roken. Zomaar wat suggesties waar je zelf misschien nooit opgekomen was. Graag gedaan. Toch wil ik nog een ander - mogelijk- goed voornemen bespreken: vrijwilligerswerk. Ik ben zelf op vrijwillige basis voorlezer bij drie kinderen die vanuit de hel die Syrië heet hierheen zijn gekomen. Om de week doe ik een uurtje aan taalontwikkeling door hen voor te lezen. Omdat ik het best druk heb, ben ik dit in het kader van 'denken in mogelijkheden' samen met een vriendin gaan doen. Kost me dus slechts twee uurtjes per maand.
Heb jij ook één uurtje in de maand over om te collecteren, helpen et cetera? Misschien is dit een goed moment om na te denken of je iets, en zo ja, wat je dan zou kunnen doen voor een ander. Vind ik een mooie kerstgedachte…
Fijne feestdagen en een gelukkig 2017!


Kerstgroet!

Geniet niet met mate. Deel zoveel als je kan. Geef weg wat je kan missen. Leef nu. Beleef in plaats van overleef. Durf dingen te doen die je eigenlijk niet durft. Wees lief voor je medemens. Vergeef en vergeet. Open je hart. Luister oprecht. Maak priori -tijd voor fijne momenten. Zet je gedachtes om in acties. Doe eens gek! Stap uit je comfortzone. Kies voor positiviteit. Ben authentiek. Geef complimentjes, unlimited. Ont-moet. Maak nieuwe plannen en voer ze ook uit. Ben kwetsbaar. Volg je gevoel. Heb vertrouwen. Ben een open mens. Geloof in jezelf. Vier feest voor elke mogelijke reden. Sta stil. Haal echt adem. Glimlach, van binnen en van buiten. Zing uit volle borst. Bewonder. Schrijf op wat er in je opkomt. Vertel…..Knuffel en kus als je voelt dat je dat wilt doen. Wees dankbaar. Ben en blijf je allermooiste zelf. Vanuit mijn hart. Fijne feestdagen en een liefdevol 2017.


Mijn Mooi Boxtel: Rien Schuurmans

Foto: Rien Schuurmans

Een foto genomen bij De Ketting, het gedicht is van Diny Bruijnen:

Vol verwachting
kijken ze je aan.
Ook zij willen graag
bij 't kerststalletje staan.
Vredig tezamen,
bruin wit en zwart.
Ze delen de wei
en staan niet apart.
En wie dit plaatje
ook schattig vindt,
die geniet straks zeker
bij de stal van het kind.


9 / 24

Bovenkop: Jonah (6) kwam in actie voor de Voedselbank Onderkop: En zijn hele school deed mee

Jonah Crebas en zijn vriendin Femm van Os verzamelen de laatste dozen. (Foto: Crebas Fotografie) Foto: Crebas Fotografie

Boxtel - Groot was Jonahs verbazing toen zijn moeder hem vertelde dat er mensen zijn die hun eten niet in de supermarkt kunnen kopen, maar aangewezen zijn op de Voedselbank. Groots was de actie die hij vervolgens ondernam door langs de deuren te gaan om deze mensen te helpen. Zijn school, Jenaplanschool Molenwijk, maakte dit gebaar nog groter door zich vol enthousiasme met leerlingen, leraren en ouders bij Jonah aan te sluiten. En zo kwam het dat Arjen Witteveen, voorzitter van de Voedselbank, donderdagochtend 30 volle dozen met houdbare levensmiddelen in ontvangst mocht komen nemen voor zijn stichting. Een warm en welkom kerstcadeau. Jonahs moeder Nina vertelt het verhaal van haar zoon.

"Een van de moeilijkste dingen aan het grootbrengen van kinderen vind ik de schepping van hun wereldbeeld. Wat geef je ze mee, waar scherm je ze voor af? Want laten we even heel eerlijk zijn, de wereld heeft een paar flinke donkere randjes tegenwoordig. Ik ben vast niet de enige moeder bij wie soms de tranen over de wangen rollen als ik besef in wat voor wereld ze groot moeten groeien. Om heel eerlijk te zijn kies ik er bewust voor om het nieuws niet altijd even goed te volgen. Ja, ik weet het. Ik ben een struisvogelmoeder. De verschrikkelijke beelden van kinderen in Aleppo, smeltende poolkappen, bosbranden, Trump. Ik sluit me er niet voor af, maar ik zoek het ook zeker niet op. Mijn hart wordt er zwaar van. En mijn hoofd angstig. En dat is niet het gevoel waarmee ik een warm en veilig nest ben voor mijn kinderen. Die ik graag nog wel in een mooie wereld en liefde laat geloven. Natuurlijk steun ik goede doelen, en heel lokaal help ik mensen om me heen, want een betere wereld begint bij jezelf. Ik geloof in die olievlek. Of althans, dat wil ik graag.

En elk jaar rond Sinterklaas en Kerstmis, in de tijden van overdadig eten, fijn samenzijn en mooie cadeaus, vind ik dat we iets moeten doen. Dus verzin ik met Jonah (mijn zoontje van 6) dan een actie. Soms is dat zo simpel als pepernoten brengen naar een bejaardenhuis en de mensen even aandacht geven. Maar dit jaar werd het de Voedselbank. Met grote ogen hoorde Jonah aan dat mensen daar hun boodschappen komen halen "Maar mama, kopen die dat niet in de supermarkt dan?" Ik legde uit hoe het zit. Schetste een situatie van een fictief gezin en zag dat hij ervan schrok. "Maar mama, dan moeten we langs de deuren. Met de zak van Sinterklaas, en die moet helemaal vol!" Daar gingen we, op 6 december. Mijn kleine superheld liet zijn cadeaus even voor wat ze waren en ging met mij van deur naar deur. Tot de zak helemaal vol was. Een klein blond mannetje en een hele trotse mama.

Foto: Crebas Fotografie

Intussen hadden we de actie ook op school kenbaar gemaakt en ik dacht 'als nou iedereen één ding meeneemt, dan hebben we zo een paar dozen vol'. Met stijgende verbazing heb ik aangezien hoe de stapel groeide en groeide en hoe kinderen stuiterend van enthousiasme liepen te roepen dat zelfs de bananendozen op waren.

Wat een fantastische school. Ouders zetten hun schouders eronder, leraren dachten mee, we doen dit met zijn allen. Dat is dan ook wel typisch Jenaplanonderwijs, maar het bewijst weer wat een goede keuze wij maakten toen wij onze kleine superheld inschreven bij de Molenwijkschool. Je behandelt de ander, zoals je zelf behandelt wilt worden. Je doet de dingen bewust. En bij voorkeur met liefde.

Donderdag kwamen de mensen van de Voedselbank de spullen ophalen en vertellen aan de kinderen hoe fijn het is dat mensen meehelpen. Hoe nodig ook.

En ik keek naar de 30 bananendozen vol lekkers. En de enorme meute trotse kids. En mijn kleine blonde mannetje. Dapper staande tussen de directrice en de meneer van de Voedselbank in. En ik dacht; de wereld kan dan donkere randjes hebben, maar deze generatie maakt haar een mooiere plek. Zolang we er maar genoeg liefde in blijven stoppen, geloof ik nog steeds in die olievlek."

Naast trotse moeder van Jonah en zijn broertje Benjamin is Nina de Leest-Crebas fotografe. Met haar bedrijf Crebas Fotografie legt zij de wereld (en die van haar klanten) in woord en beeld bloot.


Eenzame Kerst

'I'm dreaming of a white Christmas' is de meest verkochte kerstsingle ooit, ever, aller tijden. Meer dan 50 miljoen exemplaren gingen er over de toonbank. En op de derde plek van deze ranglijst staat nog een kerstliedje van Bing Crosby: 'Silent night'. Maar waar zijn nu die Hollandse kneiters?

Vertalingen zijn er genoeg. Daar zijn we in Nederland goed in. Johnny Jordaan nam 'I'm dreaming of a white Christmas' ergens op rond 1970. Hoewel het werd geschreven door Harry de Groot (Geef mij maar Amsterdam, Oh Johnny, Een Pikketanussie), moesten we het gewoon doen met een vertaling van de Engelse versie: Ik droom van een witte kerst.

Zo gauw Sint Niklaas het land uit is komt meneer Rea ook weer aangereden met z'n 'Driving home for Christmas ' en begint Mariah Carey met haar 'All I want for Christmas is you'. Dat is zelfs een van de populairste liedjes momenteel op Spotify. En ja hoor: ook dat is vertaald en wel door het duo Fluitsma en van Tijn voor de meidengroep KUS. Maar ik geloof niet dat die is blijven hangen in de annalen van de Nederlandse popgeschiedenis.

Er zijn eigenlijk ook maar heel weinig echte Nederlandse kerstliedjes te vinden. Nick en Simon deden een goede poging (Santa's Party). Miss Montreal had een grotere hit met 'Being alone with Christmas', maar beide liedjes waren in het Engels. Die tellen dus niet.
Ik zoek nog even verder en stuit op 'Een heel gelukkig kerstfeest' van Bonnie, Ciska, ene Harmen, Nico (Haak), Ome Jan?, Ronnie Tober en Willeke Alberti. Dat zal dan ook wel weer een cover zijn. Oh wacht… van Peter Koelewijn? Huh? Zowaar een Nederlandstalig liedje… al 41 jaar oud.
Het grappige is dat je het liedje van Miss Montreal wel weer naar het Nederlands kunt vertalen en dan krijg je 'Eenzame kerst'. Dat is de titel van de eerste hit van André Hazes. Misschien ken je hem wel "Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren, de straf die ik verdiend heb zit ik uit." Die straf heeft Hazes geen windeieren gelegd, want het was zijn grote doorbraak.

Eenzaamheid. Het lijkt een onderwerp dat gemakkelijk terug komt met kerst. Dit jaar schuiven maar liefst 4000 eenzame ouderen aan bij een gratis kerstdiner georganiseerd oor het Nationaal Ouderenfonds. En dat zijn enkel de ouderen die zich hebben opgegeven.
Gelukkig zijn er ook erg fijne initiatieven. Zo zie ik in steeds meer restaurants in Boxtel de bordjes voor 'Eet met je hart'. Je kunt dan een donatie geven die ten goede komt aan de eenzame ouderen. Ik zou zeggen, laten we Mariah Carey, Chris Rea en de heren van Wham! eens vragen een donatie te geven aan deze stichting. Wij moeten immers ook elk jaar honderden keren naar hun liedjes luisteren. Daar mogen ze ons best eens een keertje voor terugbetalen zodat ook anderen een keer een hapje konijn (of iets anders) kunnen eten met kerst.

Oh ja…Flappie. Hoe kon ik Flappie nu toch vergeten? Nou ja, mijn wens aan een ieder 'Geen eenzame kerst'. Het zal wel niet helemaal lukken, maar elk beetje helpt. En als je dan gaat eten in een van onze fijne Boxtelse restaurants, denk dan ook aan die donatie. Dan maar een happie Flappie minder dit jaar.

Foto: Heemkunde Boxtel

Markt en Clarissenstraat
'Kerkstraat' staat onder deze kaart, maar dat is een abuis, al is het begin van de Kerkstraat (precies in het midden naar rechts) te zien. Links de Koninklijke Weverij Van de Ven, die sedert circa 1775 heeft bestaan en van het fijnste damast leverde, onder meer aan het hof van koning Willem III. Rechts achter de leibomen, met twee voederbakken ervoor, de uitspanning 'Het Fortuin', toen bewoond door Jan Blom. Het was een voormalige pleisterplaats voor postwagens en diligences. Vanaf 1910 heette deze herberg 'De Kei'. Eigenaar was toen A. van Heesel, aannemer/stratenmaker. Vandaar de naam. Het huis links van 'De Kei', met de stenen palen voor de deur, is gebouwd door de familie Van Lieshout. Op de plaats van dit huis en het links aangrenzende pand stond vroeger 'De Brouwkuip', eigendom en vermoedelijk de woning van landmeter-cartograaf-politicus Hendrik Verhees (1744-1813).


Nieuw artikel

Bas Foto: Catja Sanders

onze kanjer BAS is echt 10 !!

(30.000e inwoner van Boxtel)

SP

Foto: SP

Wmo-clënten zijn redelijk tevreden
Het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek laat zien dat de meerderheid van de ondervraagde Wmo-clënten redelijk tevreden is over de manier waarop de gemeente hun hulpvraag heeft opgepakt. Zij geven hiervoor het rapportcijfer 7. SP-wethouder Eric van den Broek: "Daar ben ik niet ontevreden over, maar het kan beter. De resultaten van deze enquête, alsmede de ervaringen van het zorgloket en zorgverleners, alsook de informatie van de Wmo-cliëntdagen, de Wmo-adviesraad en de huiskamergesprekken, worden verwerkt in het nieuwe Wmo Beleidsplan. Ook wijzen wij de cliënten op het bestaan van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dit moet de zorgverlening nog beter maken."

SP wil betere toegankelijkheid VVV-kantoor voor rolstoelers
Raadslid Marije van Kuijk vindt dat bij de verbouwing van het VVV-kantoor achter het gemeentehuis meer aandacht besteed had moeten worden aan de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel. Met ingang van 2017 wordt een nieuwe wet van kracht waar in staat dat openbare gebouwen rolstoelvriendelijk moeten zijn. De nieuwe ingang van het kantoor aan Magdalena's Pad is voorzien van een opstapje. De oude toegangsdeur aan de andere kant heeft wel een oprijplaat, maar de kinderkopjes aldaar zijn een belemmering voor rolstoelen, aldus het raadslid. Wethouder Herman van Wanrooij antwoordde dat de nieuwe wet geldt voor nieuwbouw en niet voor bestaande panden. Toch wil hij bekijken of de toegang verbeterd kan worden.

Huishoudelijke hulp wordt uitgebreid
De gemeenten Sint-Michielsgestel, Boxtel, Haaren en Vught hebben een nieuwe overeenkomst gesloten voor hulp in de huishouding. Er komen extra uren (2 keer 4 uur) voor de grote schoonmaak in het voor- of najaar. Daarnaast krijgen zorgmedewerkers de ruimte om bij cliënten het 'niet pluisgevoel' te signaleren (bijvoorbeeld bij sterk vervuilde woning) en daarop passende actie te ondernemen. Ook mantelzorgers kunnen van de regeling gebruik blijven maken. Wethouder Van den Broek: "Hier ligt een sociale regeling waarbij niemand uit de boot valt en maatwerk geboden wordt. Overigens blijven we alert op signalen van cliënten en zorgaanbieders en ondernemen we waar nodig actie."

College: 200 nieuwe betaalbare huurwoningen in vijf jaar
De gemeente, Sint Joseph en HuurdersBelangenVereniging hebben een akkoord bereikt over de uitvoering van de prestatieafspraken. De ambitie is om in de komende vijf jaar zeker 200 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Begonnen wordt op het Ronduutje, de Albinonistraat en op het terrein van de Kleine Aarde, in Lennisheuvel aan de Heerenbeekloop en in Liempde aan de Hamsestraat. Op de laatste twee locaties komen ook duurdere huurwoningen en koopwoningen. Verder moeten alle huurwoningen van Sint Joseph in 2025 minimaal een B-energielabel hebben, zodat de woonlasten van huurders verlaagd worden. SP-raadslid Rinze van der Veen: "de SP pleit al jarenlang voor meer sociale huurwoningen. Het wordt tijd dat de schop de grond in gaat, want er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen."

Kerstcolumn Bets

Lieve lezers,

In deze donkere tijden voor kerst kan ik intens genieten van alle opwinding om me heen. Iedereen wordt een beetje teugelloos van de kerst; alles moet kloppen. Kerst is zo'n feest waar iedereen er op z'n paasbest uit moet zien, en waarbij er hele glossy-artikelen worden gewijd aan de nieuwste trends rondom de versiering in de boom.

Er is een brede behoefte om alles perfect te laten zijn met kerst. Er moeten planningen gemaakt worden voor het eten, voor kerstdiners, voor de glitterjurken die op eerste, twidde en derde kerstdag over de de steeds breder wordende heupen getrokken moeten worden, als een condoom over een vlezige pompoen.

Juist daarom word ik zo blij als ik langs zo'n huis kom. Je kent ze wel, zo'n huis met zo'n voortuin. Zo'n huis met zo'n voortuin vol met felwitte lichtsnoeren in de vorm van een rendier, met knipperende lichten over de stenen plantenbakken en glitterend sneeuwpoppen overal. Het zijn ook vaak oranjestraten tijdens het WK.

Zó fout, dat het weer prachtig wordt.

Kerst mag een beetje kitsch zijn, en met een beetje bedoel ik een hele hoop. Pauwenveren in de boom, glitteruiltjes in je voortuin en knipperlichten van je oksels tot je kruis; ik juich het allemaal van harte toe! Het hoeft allemaal niet perfect of chic te zijn, als het maar een beetje knippert en ordinair is. Maar dat geldt eigenlijk voor het hele jaar.

Fijne feestdagen!


PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Boxtel leeft
Dit college van B&W staat als bestuur midden in de samenleving. Wethouders zijn regelmatig onderweg. Mark Buis en de wethouders koken voor de 120 vrijwilligers die Sinterklaas op Stapelen mogelijk gemaakt hebben. Als gebaar van dank. Ook als politiek gebaar: dit is de richting voor onze samenleving, graag die kant op. Doe mee, werk mee, en samen is er veel meer kracht en pret en humor dan je denkt. Maar ook ondernemers voelen de richting: zie de komst van de ijsbaan, een verbindend initiatief. De inspanningen van de vele vrijwilligers die het zojuist geopende Muziekhuis hebben ingericht. De vele vrijwilligers in Liempde en Lennisheuvel. Volgens het eenvoudige beginsel: 1 plus 1 is 3.

Ambitie
Over de periode maart 2014 tot en met december 2016 hebben we als fractie PvdA/GroenLinks 32 schriftelijke vragen aan het college voorgelegd en heeft de raad 23 door PvdA/GroenLinks ingediende moties aangenomen. Nu zeggen cijfers niet alles, maar wel iets over onze inzet en ambities: een veilig en gezond en solidair en duurzaam en energieneutraal en gezellig Boxtel, een samenleving van betrokken mensen.

Sterk
Vanaf maart 2014 (de start van deze college-periode) zijn er sterke punten te melden. Er is beweging rond werk en bedrijf. Relatie met ondernemers lijkt te verbeteren. Er zit beweging in de ontwikkeling van het centrum, het eerste project is van start gegaan. Liempde is op de schop, vele projecten zijn er gaande. De invoering van de nieuwe wetten op het sociale domein per 1 januari 2015 is goed verlopen, een prestatie. De woonvisie is vastgesteld annex een eerste woonagenda. Er wordt een nieuwe ordening ontwikkeld op kunst en cultuur. Er is nieuw beleid ontwikkeld inzake subsidies. We hebben een nieuwe ambtelijke organisatie ingericht met opgave tot verandering van cultuur en gedrag. Er ontwikkelt zich een gezamenlijke ouderenagenda. Er ligt een besluit tot de aanleg van de fietstunnel inclusief aanpalende verkeersmaatregelen.

Nog te doen
Voor de resterende periode tot maart 2018 heeft het college echter nog veel te doen. De fractie PvdA/GroenLinks noemt vier voorname dingen. Versterking van de wijken, met name op het niveau van straat en buurt (rolstoelafstand), samen met de wijkambtenaren. Het is tijd voor grote stappen op het thema duurzaamheid. Dat geldt ook voor het bouwen van woningen. Voor de raad moet het mogelijk gemaakt worden de resultaten op het sociale domein te kunnen controleren.

Vertrouwen
Aan het eind van dit jaar danken wij onze kiezers voor het ons gegeven vertrouwen. We hopen in 2017 opnieuw dat vertrouwen waar te kunnen maken.

Anja van den Einden en Nico Bulter

Bekendmakingen week 51

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 26, aanleg vloerverwarming
Boxtelseweg 17, verbouwen en uitbreiden woning
Kinderbos 3, wijzigen en uitbreiden veehouderij
Geweigerde omgevingsvergunning
Barrierweg 4, aanbrengen wijzigingen op eerder verleende omgevingsvergunning

Verleende omgevingsvergunningen
Liempdseweg 6, rooien: 1 Amerikaanse eik uit voortuin
Sportlaan 2, rooien: 3 eiken uit zijerf en verwijderen bosschages en struiken
Zonneglans 16, bouw berging
Toestemming maken uitweg van rechtswege
Heideweg 3 en 5, maken uitweg
Hogenbergseweg 24a en 24b, maken uitweg

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan Munselse Hoeve 26, plan maakt bouw van één extra woning naast Munselse Hoeve 26 mogelijk. Hiermee wordt het gat in de bestaande bebouwing opgevuld.

Verordeningen en regelingen
De gemeenteraad van Boxtel heeft in de vergadering op 20 december 2016 de volgende verordeningen en regelingen vastgesteld:
Verordening op de heffing en de invordering van begrafenisrechten 2017 + tarieventabel
Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 + tarieventabel leges + ter inzagelegging
Normenblad NEN 2699
Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2017
Verordening op de heffing en de invordering van onroerende- zaakbelastingen 2017
Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2017 + tarieventabel + bijlage standplaatsenbeleid
Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting 2017 + kaart
Verordening op de heffing en de invordering van rioolaansluitrechten 2017
Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2017
Regeling tarieven inritten, herstraten, onderhoud objekt-bewegwijzering 2017 + tarieventabel

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
23-12 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
24-12 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
24-12 Centrum
24-12 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak EN tweede kerstdag is het Gemeentehuis gesloten

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Ondernemend Boxtel: Martijn Snels

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Martijn Snels (28) van pluscloud.

"Ik ben geboren in Boxtel en getogen in Vught. Sinds de tijd dat ik aan SintLucas studeerde ben ik weer verbonden aan Boxtel. Tegenwoordig woon ik er ook weer. Vanaf mijn dertiende bouwde ik voor de lol al websites. Ik begon in 2005 met mijn eigen bedrijf, pluscloud, dat zich richtte op webapps voor bedrijven. Toen studeerde ik nog Grafische Vormgeving aan SintLucas en kluste ik wat bij met pluscloud. Die naam komt ook voort uit wat ik doe: ik voeg de cloud toe aan bedrijven; bedrijf plus cloud.
In die begintijd was het woord 'cloud' nog vaak taboe. Mensen waren onwennig ten opzichte van de online opslag van data. Zo'n zes jaar geleden zag je een omslag komen naar het online werken. Ik ben toen gaan werken met cloudoplossing van Zendesk en Google voor klantenservices en andere bedrijfsprocessen. Dit waren eerst logge systemen waarvan zowel de aanbieder als de klant niet gelukkig werden.
In de beginperiode heb ik vooral mijn professionele netwerk opgebouwd. Ik werk samen met partners als ik hulp of extra mankracht nodig heb bij een specifiek project. Regelmatig werk ik voor Boxtelse klanten maar ik ben voornamelijk actief in andere delen van het land. Het is leuk om te zien dat mijn klanten soms eenzelfde groei doormaken als ik met pluscloud. Ik werk bijvoorbeeld met klanten als Greetz, Fatboy, Dopper, RTL Nederland en diverse andere organisaties.
Vandaag de dag ben ik met pluscloud Zendesk Premier Solution Provider en Google Cloud Partner. Dit betekent dat ik continu trainingen volg in deze zakelijke Apps en mijn klanten optimaal kan helpen met het gebruik hiervan. Mijn doel is om een bedrijf beter te laten communiceren met de klanten. Dit doe ik door ze te coachen hun manier van werken aan te passen, maar ook slimme techniek in te programmeren. Het voordeel is dat ik vanuit mijn opleiding geen technische achtergrond heb, waardoor ik meer op het niveau van de klant kan communiceren dan alleen in de techniek te blijven hangen.
Volgend jaar verhuis ik naar Eindhoven omdat ik daar dichter op de high tech bedrijven zit en bovendien dicht bij de luchthaven zit met het oog op internationale klanten. Mijn vakgebied verandert erg snel: zo verwacht ik dat vragen zichzelf met behulp van 'zelflerende/-denkende' systemen gaan beantwoorden. Zo krijgt de klantenservicemedewerker tijd zich veel directer op de klant te richten.

pluscloud: Postbus 44, Boxtel, 073-7600355, www.pluscloud.nl.


Nieuw artikel

Kerst 2016 en van oud naar nieuw 2017!

Voordat ik met deze column begon, heb ik nog even naar de column van 2015 gekeken. Toen zaten we nog op de Canarische eilanden, te wachten op goed weer om naar de Kaap Verden over te steken. Wat is er veel gebeurd in het afgelopen jaar en wat hebben we veel gezien en gedaan. Ongelooflijk veel mooie dingen meegemaakt en veel nieuwe (zeil)vrienden ontmoet.

Vorig jaar zaten we met kerst op zee, de oversteek van Las Palmas (Gran Canaria) naar Mindelo (Kaap Verden). Schrikken was het toen tijdens de kerst-koffie de marifoon afging, Blue Spirit, Blue Spirit, een vrachtschip riep ons op en René antwoordde: 'hier Blue Spirit, is er iets aan de hand?' Nee hoor, werd er geantwoord, 'we just want to wish you a very merry Christmas!' Heel bijzonder zo midden op de Atlantische oceaan!

Hoe en waar vieren we dit jaar Kerstmis en sluiten we 2016 af? Gaan we naar de bbq op het eiland Tintamare met zeilvrienden, varen we naar Sint Croix, US Virgins, naar zeilvrienden? Maken we de traditionele nieuwjaarsduik hier op Sint Maarten? We weten het nog niet... wel vieren wij het in de zon en in zwemkleding. Maar buiten dat willen wij alle familie, vrienden en kennissen in Boxtel en de rest van Nederland hele fijne en gezellige kerstdagen wensen en een voorspoedig en gezond 2017!

Dikke knuffel vanaf SY Blue Spirit
Rene & Brigit


Foto: Brigit Steur
Foto: Brigit Steur

Nieuw artikel

Kerstfeest, verbindingsfeest

Op kerstavond ergens in de jaren 60 vroeg mijn zoontje om een kerststal. Waar haal je die zo laat op kerstavond nog vandaan? Een kleine advertentie bracht ons op een idee; door sneeuwbuien en een striemende wind trokken we naar de Kapelweg. Daar was een hobby-timmerman die ons blij maakte. Die kerststal heb ik ieder jaar nog staan. Als ik de kerstversiering van de zolder haal, roept dat bij mij altijd herinneringen op. Direct na de oorlog kon je wel aan een kerstboom komen, maar er was nog niets om erin te hangen. Niet voor te stellen in deze tijd van luxe. In mijn zeemanstijd begon de kerst soms in november als wij vertrokken, de kerstboom kwam met de andere proviand aan boord. Vroeger heb ik veel kerstdagen in de vreemde doorgebracht. Ik voelde dan het gemis van mijn familie. Kerst in Boxtel geeft mij daarom een prettig thuis gevoel. Ik wens iedereen in Boxtel een zalig, vredig kerstfeest en een voorspoedig 2017.

Bert.vliegkist@outlook.com


Lening voor Pimp De Orion

Lennisheuvel - Gemeenschapshuis De Orion ontvangt van de gemeente Boxtel een lening van 16.000 euro om het grote renovatieproject 'Pimp De Orion' uit te kunnen voeren. Met dit bedrag, dat tegen gunstige voorwaarden geleend kan worden, wordt de begroting sluitend gemaakt.

De stichting wil De Orion graag moderniseren. Het gemeenschapshuis trekt wekelijks vele honderden bezoekers. 'Pimp De Orion' is al enige tijd geleden van start gegaan. Zo is al een nieuwe audio-installatie geplaatst en worden gefaseerd nieuwe vloeren, wanden, licht en schilderwerk aangebracht om ervoor te zorgen dat het uit 1948 stammende gemeenschapshuis er weer tientallen jaren tegenaan kan.
De totale verbouwingskosten bedragen 102.000 euro, naast op zichzelf staande financieringen van zo'n 20.000 euro om het gebouw energieneutraal te maken. Op 16.000 euro na heeft het bestuur van De Orion de begroting rond gekregen. Het VSB fonds steekt 25.000 euro in het project als de begroting sluitend is, wat dankzij de lening het geval is.

De werkzaamheden worden naar verwachting in april 2017 afgerond. Vanaf 2018 start de terugbetaling.

Hobbycentrum Boxtel met vernieuwd bestuur 2017 in

Boxtel - Het bestuur van Hobbycentrum Boxtel maakt met ingang van 2017 enkele wijzigingen door. Voorzitter Alphons van der Heijden is inmiddels als voorzitter opgevolgd door Theodoor van Leeuwen en ook de voorzitters van de nauw bij het centrum verbonden KBO-Boxtel en KBO-Liempde (resp. Betsie van der Sloot-van der Heijden en Wim van Erp), trekken zich terug.

Alphons blijft bestuurder en functioneert daarnaast als coördinator van het Hobbycentrum. In die rol steunt hij docenten van cursussen, teamleiders van hobby-activiteiten en begeleidt huismeesters en gastvrouwen. De andere bestuurders zijn: Boudewijn Mijjer (secretaris) en Leo de Kort (lid).

Zo'n 200 senioren nemen sinds de start in april van dit jaar deel aan diverse cursussen en hobby's. Het aanbod van het Hobbycentrum bestaat uit bijvoorbeeld hout- en metaalbewerkingen, het herstellen van fietsen maar ook cursussen computergebruik en Engels. En je kunt vrij dansen, mediteren en actief bewegen in de aparte 'beweegzaal'. In de komende periode wordt uitgekeken naar de mogelijkheden nieuwe activiteiten toe te voegen. Vooral in de ochtenden en op zaterdag is er nog volop ruimte beschikbaar. Wie plannen en/of vragen heeft is van harte welkom om in overleg te zoeken naar de mogelijkheden om nieuwe activiteiten te beginnen. Het bestuur wil graag nieuwe (groepen) deelnemers aantrekken en vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

Voor meer informatie over het Hobbycentrum kun je terecht op www.hobbycentrumboxtel.nl.

Nieuw artikel

Een kerstboom, lekker eten, twinkelende lichtjes, oliebollen en champagne. Het hoort allemaal bij december. Net als terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het komende jaar.

Eerst even terugblikken: voor ons was het weer een mooi jaar, met name door de aantrekkende woningmarkt en de historisch lage rente. Het was een jaar met mooie samenwerkingen, zoals onder andere met DeMooiBoxtelKrant, een makelaarskantoor, fiscalist en een financieel planner. We hebben heel veel tevreden klanten de deur uit zien gaan. Of het nu ging om een hypotheek, een belegging, lenen, sparen, verzekeringen of het op orde brengen van de financiële situatie, alle facetten hebben het afgelopen jaar weer de revue gepasseerd.

Wij willen alle Boxtelaren, en dan in het bijzonder onze klanten, familieleden en de medewerkers van DeMooiBoxtelKrant een hele fijne jaarwisseling toewensen en vooral al het gezonde en financiële goeds voor 2017!

Op naar weer een jaar met een fijne samenwerking met DeMooiBoxtelKrant!

Wij zijn er om ervoor te zorgen dat jouw gehele financiële plaatje klopt. Ook in 2017 kun je op ons rekenen!


Kerstboodschap

Ik wil alle lezers van DeMooiBoxtelKrant, dus alle inwoners van de gemeente Boxtel, hele fijne kerstdagen en een waanzinnig 2017 wensen.
2017 wordt een jaar dat veel goeds gaat brengen. Zo wordt de criminaliteit in 2017 nog beter aangepakt door het uitbreiden van BuurtWhatsAppgroepen en niet in de laatste plaats met de komst van het BIN-Netwerk - ik ben zelf aangesteld als BIN-Coördinator voor het centrum. In 2017 ga ik gewoon door met het schrijven van mijn columns en zal deze krant nog verder groeien. In januari het zal Keurmerk Veilig Ondernemen voor het centrum worden uitgereikt en na de zomer wordt gestart met de herinrichting van de Markt. Kortom veel goed nieuws Ik wens jullie veel veiligheid voor 2017.


Nieuw artikel

Als ik naar de aarde, de omgeving en naar het grote aantal burn-outs en depressies kijk, lijkt het alsof we onze reserves aan het opgebruiken zijn, zowel op wereld- als op persoonlijk niveau. We verlangen veel van de aarde, elkaar en vooral van onszelf. We raken uitgeput, omdat we het onderste uit de kan willen halen. Misschien kunnen we onszelf een groot plezier doen door dat gezegde; 'het onderste uit de kan halen', uit ons vocabulaire te verwijderen en te vervangen door 'dankbaar zijn voor iedere druppel'. Dankbaarheid geeft ons de meeste positieve emoties. Het blijkt dat het ervaren van positieve emoties veel krachtiger is dan het verwijderen van negatieve emoties. Dankbaar zijn voor mooie dingen is makkelijk, maar het is belangrijk om óók dankbaar te zijn voor moeilijke dingen; om te leren en te groeien. Dankbaarheid staat voor kwaliteit van leven. Ik wens je veel dankbaarheid.

Lieve groeten,
Tamara

Nieuw artikel

Foto: Birgit Vermeulen

Wanneer heb jij voor het laatst voor het eerst iets gedaan? Krachtige stappen in 2017, dat wens ik je. Met alles wat je in huis hebt, en alles wat je nog van jezelf wilt ontdekken!

Alle feestelijks,


Luchtpost XL uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

Foto: Familie Schellekens

Aan de Costa de la Luz, dáár is in eerste instantie de liefde voor Spanje en in het bijzonder Andalusië ontstaan. Het was een kwestie van liefde op het eerste gezicht. De overweldigende natuur, de rijke cultuur en natuurlijk het temperament en de hartelijkheid van de mensen heeft ons gegrepen.

Een uitgebreide ontdekkings- en zoektocht heeft ons uiteindelijk, vele jaren later, naar een andere streek in Andalusië gebracht. In de Axarquía, wonen we nu al ruim 8,5 jaar in het heerlijke authentieke Spaanse dorp Arenas. Hier runnen wij onze Bed & Breakfast Casa Agradable en delen we met passie onze voorliefde voor deze prachtige streek met onze gasten.

In 2008 vonden we na een jaar intensief zoeken (we hebben ongeveer tachtig panden bezocht) een prachtig gelegen huis met een groot grondstuk. Bovenop een berg met geweldig uitzicht op drie witte dorpjes, de Middellandse Zee en de bergen van het natuurpark. Bovendien lag het erg rustig, maar wel vlakbij een echt Spaans dorpje en maar tien kilometer van de kust. De stad Málaga en het vliegveld waren ook binnen het uur bereikbaar. Dé plek, voor wie lekker wil relaxen en genieten van de adembenemende uitzichten op zee, de omliggende witte dorpjes en het natuurpark met haar prachtige bergtoppen. Om je terug te trekken met een boek op een van de terrassen of gewoonweg te genieten van de zon en af en toe een duik te nemen in het zwembad. Vanwege de ligging een ideale locatie voor uitstapjes naar mooie steden als Málaga, Granada, Ronda en Córdoba. Daarnaast is de overweldigend mooie natuur rondom de B&B een paradijs voor moutainbikers, hikers, vogelspotters en wandelliefhebbers.

Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens
Foto: Familie Schellekens

Na wat onderhandelen, kochten we het huis van onze dromen, dat al twee jaar leeg stond. We verbouwden het vervolgens in drie maanden tijd zodanig, dat we naast ons privégedeelte met slaapkamer, badkamer, woonkamer en keuken ook nog eens vier gastenkamers hadden. Allemaal met een eigen ingang én en-suite badkamer uiteraard. Daarnaast creëerden we diverse terrassen, een grote gastenveranda en werd het zwembad, dat ook al twee jaar leeg stond, volledig gerenoveerd. De verbouwing werd naar volle tevredenheid door een Spaanse aannemer uitgevoerd. Voor de renovatie van het zwembad staken we zelf de handen uit de mouwen en kregen we hulp van hele goede vrienden uit Boxtel. Ook het schilderwerk namen we geheel voor eigen rekening.

In tegenstelling tot alle verhalen die we kennen uit series als 'Ik vertrek', verliep onze verbouwing geheel volgens plan en konden wij zodoende op 12 oktober 2008 onze allereerste gasten ontvangen.

In het begin kwamen er natuurlijk vrienden, familie en ex-collega's, maar in december van hetzelfde jaar kwamen de eerste 'vreemde' gasten die via de website boekten. Nu, meer dan acht jaar later, hebben we al heel veel gasten mogen ontvangen. Met name uit Nederland en België, maar we hebben ook met regelmaat gasten uit veel andere Europese landen en soms zelfs van ver daarbuiten.

Dat heeft ons in al die tijd al heel veel bijzondere ontmoetingen en gesprekken opgeleverd. 'We zouden er een boek over kunnen schrijven', zeggen we wel eens. Het is en blijft fantastisch om ervoor te zorgen, dat je gasten een fijn verblijf hebben. Dat is altijd ons streven. De mooie verhalen in onze gastenboekjes (het zijn er inmiddels al zes) en het feit dat we in de tussentijd onder meer al zeven keer een Zoover Award mochten ontvangen, verzekeren ons dat we daar ook nog steeds goed in slagen.

Bovendien hebben we in al die jaren ook een behoorlijk bestand van 'vaste gasten' opgebouwd. Gasten, die we als onbekenden hier in onze B&B mochten verwelkomen, die als vrienden de deur uit zijn gegaan en regelmatig naar ons mooie plekje terugkeren. Een mooier compliment kun je ons inziens eigenlijk niet krijgen!

Terugkijkend op de afgelopen jaren, kunnen we dus wat ons betreft van een geslaagd avontuur spreken. Onze B&B loopt geweldig en we proberen hem elk jaar weer een stukje mooier te maken. Ook het leven hier bevalt goed. We zijn helemaal geïntegreerd in ons dorp en voelen ons prima thuis.

Neemt niet weg dat we ook nog graag onze familie en vrienden opzoeken, want ook in Boxtel voelen wij ons nog steeds thuis. Dit jaar brengen we de feestdagen ook weer in Boxtel door; gezellig als vanouds met familie en vrienden. Wie weet, komen we elkaar nog tegen in het dorp. Of wellicht volgend jaar in Spanje bij Casa Agradable.

Voor de lezers van DeMooiBoxtelKrant hebben we een leuke aanbieding: Boek vóór 1 februari een verblijf van minimaal drie nachten in 2017 en je ontvangt een korting van 10% op de geldende tarieven. Reserveren kan via: info@casagradable.com onder vermelding van: Actie DeMooiBoxtelKrant.

Rest ons alle lezers fijne feestdagen en een heel mooi, gelukkig, gezond en (ont)spannend 2017 toe te wensen!

Hasta luego,

Anne-Loes en Hans Schellekens

B&B Casa Agradable
www.casagradable.com

Quotes:
'We wisten meteen: dít is het!'
'Voor lezers van DeMooiBoxtelKrant hebben we een leuke aanbieding'


18 / 24

opening schaatsbaan Foto: Cock Stam

opening schaatsbaan

De Boxtelse schaatsbaan trok al vanaf de opening door ondernemers Filipe van den Borne en Mark van de Moosdijk vorige week woensdag veel bezoeker(tjes). De kerstman had schaatslessen gevolgd, waardoor ook hij aanwezig kon zijn op de Boxtelse ijsbaan, aan de Prins Hendrikstraat.

Het toneelstuk zorgde voor een volle zaal bij de Orion.

opening schaatsbaan Foto: Cock Stam
opening schaatsbaan Foto: Cock Stam
Kerstspel Nooitgedacht en de Theresiaschool in de Orion Foto: Cock Stam
Kerstspel Nooitgedacht en de Theresiaschool in de Orion Foto: Cock Stam
Kerstspel Nooitgedacht en de Theresiaschool in de Orion Foto: Cock Stam
Winterwonderzondag Foto: Jan van der Steen
Winterwonderzondag Foto: Jan van der Steen
Winterwonderzondag Foto: Jan van der Steen
Kribkesroute Foto: Jan van der Steen
Kribkesroute Foto: Jan van der Steen

In Gemeenschapshuis De Orion hadden de engeltjes van de Theresiaschool bezit genomen van het gebouw. De kinderen voerden daar samen met toneelvereniging Nooit Gedacht het stuk 'Het luie engeltje' op. Het toneelstuk zorgde voor een volle zaal bij het gemeenschapshuis.

WinterWonderZondag

Op de WinterWonderZondag in Liempde konden bezoekers luisteren naar verschillende koren en zich opwarmen aan verschillende vuurtjes.

Kribkesroute

Aan de Kribkesroute deden dit jaar meer dan 200 Liempdenaren mee. Dit zorgde voor een keur aan grote en kleine kerststallen en knipperende, kleurige en sfeervol ingerichte voortuinen verspreid over heel Liempde.

19 / 24

Lampionnenoptocht Liempde Foto: Ruud van Casteren

Lampionnenoptocht

Met de jaarlijkse lampionnenoptocht werden in Liempde de Kribkesroute en alle verwante kerstactiviteiten geopend. Daarbij liep ook de Kerstman weer mee.

Kerstkluunmarkt Liempde

Lampionnenoptocht Liempde Foto: Ruud van Casteren
Lampionnenoptocht Liempde Foto: Ruud van Casteren
Lampionnenoptocht Liempde Foto: Ruud van Casteren
KerstKluunMarkt (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
KerstKluunMarkt (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
KerstKluunMarkt (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Kerstfair Boxtel (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Kerstfair Boxtel (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Kerstfair Boxtel (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De KerstKluunMarkt in Liempde kon afgelopen zaterdag op ruim 1.500 bezoekers rekenen. Ook werd bekendgemaakt hoeveel geld de spaaractie voor Liempdse verenigingen en clubs in 2016 opbracht: ruim 16.000 euro.

Kerstfair Boxtel

Een beetje tegenvallend was de opkomst wel in Boxtel, maar de gezelligheid was er niet minder om tijdens de Kerstfair in het centrum. Burgemeester en wethouders kookten een heerlijke goulashsoep, de kerstman liet ook hier zijn gezicht zien en bij een kampvuur dat werd gestookt door Scouting Boxtel konden bezoekers zich lekker opwarmen. Voor volgend jaar worden, in samenwerking met het Baanderherencollege, alweer plannen gesmeed om meer bezoekers naar het centrum te lokken met echte kerstchaletjes in plaats van de huidige kramen, zo laat centrummanager Berry Dankers weten.

20 / 24

Op Liemt Gemunt levert Judo Club Liempde 826 euro op

Het judopak hangen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Liempde - Judo Club Liempde ontving zaterdagmiddag op de Liempdse KerstKluunMarkt een bijdrage van 826 euro uit de Op Liemt Gemunt actie. Vorig jaar organiseerde de club van het geld een grote jubileumbarbecue om het 55-jarig bestaan te vieren.

Bij besteding van iedere vijftien euro bij wordt bij verschillende ondernemers in Liempde een Op Liemt Gemunt muntje uitgedeeld. Dit muntje is 15 cent waard, waarvan er 11 naar deelnemende verenigingen gaan. Zij krijgen jaarlijks tijdens de kerstmarkt in december het gespaarde bedrag uitgekeerd. Overigens zijn aangesloten ondernemers vrij om naar eigen inzicht munten uit te delen.

Judo Club Liempde secretaris Liezet van Dijk is erg blij met het bedrag dat de vereniging jaarlijks in ontvangst mag nemen: "Ik zie het ook als een soort van dankbetuiging voor wat wij doen." En dat is een hoop. Zo startte de vereniging dit jaar met het aanbieden van val- en weerbaarheidstrainingen, waaraan jong en oud deel kunnen nemen. Ook het opgerichte wedstrijdteam begint zijn vruchten af te werpen. Maar de mooiste prestatie van J.C.L. is wel het feit dat voor het eerst sinds lange tijd weer een Zuid-Nederlands kampioene afgeleverd werd met Keira Kreijveld. "Dan draai je echt op niveau mee, als judoclub", vindt een trotse Liezet.

Mes snijdt aan twee kanten
Dankzij de Op Liemt Gemunt actie is er bij Judo Club Liempde geld voor de jaarlijkse barbecue voor de volwassen leden, het bestuur en vrijwilligers. Omdat de club dit seizoen 55 jaar bestond, werden ook ouders en kinderen uitgenodigd. Laatstgenoemden moesten een klein bedrag bijbetalen omdat er alles bij elkaar alleen al meer dan 50 leden uitgenodigd waren. Het vlees van de barbecue leverde de club indirect ook weer muntjes op, omdat in ieder geval een deel daarvan afkomstig was van dorpsslager Willy Beerens.

Ook de broodjes en het drinken voor het wedstrijdteam worden betaald uit het geld van de Op Liemt Gemunt actie. En de bloemen voor de winnaars zijn afkomstig van Bloembinderij 't Erfke en aangeschaft met geld afkomstig van Op Liemt Gemunt. Zo snijdt het mes aan twee kanten, want ook met de aanschaf van de bloemen worden weer muntjes verdiend. Er zijn meer voorbeelden van die wisselwerking. J.C.L. organiseerde dit jaar een betaald etentje bij 't Struifhuis in Liempde. Ook daarmee wordt een lokale ondernemer gesteund en het levert bovendien weer een hoeveelheid muntjes op die ten goede komen aan de Liempdse verenigingen.

Dit zorgt er voor dat de club geld over heeft voor andere activiteiten zoals de wedstrijdploeg. Die wordt bovendien ook direct gesponsord, waardoor leden voor een klein bedrag aan alle wedstrijden deel kunnen nemen en niet steeds inschrijfgeld hoeven te betalen.

In ruil voor de sponsoring doet Judo Club Liempde ook iets terug voor de Liempdse samenleving. Bij de Wandeldriedaagse, georganiseerd door Op Liemt Gemunt deelnemer Buurtvereniging Den Berg, assisteert de club waar nodig. Zo werden dit jaar demonstraties gegeven in De Serenade omdat de driedaagse in het teken stond van de 'Oliempische Spelen'. Van Dijk geeft aan dat het nooit lastig is om vrijwilligers te vinden: "Op de Samenloop voor Hoop waren we met maar liefst 56 mensen aanwezig." Niet slecht als je bedenkt dat de club zo'n 90 leden heeft.

De vrijwilligers van Judo Club Liempde waren dit jaar ook actief op de KerstKluunMarkt in het dorpshart. Daar kon tegen een betaling in Op Liemt Gemunt muntjes judopak gehangen worden, een variant op spijkerbroek hangen. Onder de winnaars werd een cadeaubon weggegeven én een gratis weerbaarheids- en valtraining.

"Een fantastisch concept", noemt Liezet van Dijk de muntenactie. Dat bleek ook op de KerstKluunMarkt zaterdag. Op Liemt Gemunt leverde in 2016 ruim 16.000 euro op voor de meer dan 4 deelnemende Liempdse clubs en verenigingen.

Voor meer informatie over de val- en weerbaarheidstrainingen of over de judoclub zelf, kun je terecht op judoclubliempde.nl.


In een dorp als Boxtel is kickboksen niet agressief

Lody (uiterst rechts) met enkele leerlingen. (Bron: 4Defence) Foto: 4Defence

Boxtel - Ook kickbokstrainer Lody Vermaesen (38) zat op 10 december voor de tv om het met veel bombarie aangekondigde gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven te bekijken. Naar aanleiding van de partij schuift hij aan bij DeMooiBoxtelKrant om uitleg te geven over de door hem geliefde sport en het slechte imago dat kickboksen nog steeds heeft.

Al zo'n 21 jaar doet Lody Vermaesen aan kickboksen. Ook is hij al jaren trainer bij de kickboksgroep voor volwassenen bij vechtsportschool 4Defence. Hoeveel jaar weet hij zelf niet precies meer omdat hij er ook een tijdje tussenuit is geweest. Vermaesen is behoorlijk verknocht aan 'zijn' sport. Volgens hem is de vechtsport, zeker op het trainingsniveau van 4Defence, vooral heel toegankelijk en gezellig. "Ja, je loopt wel eens een bloedneus op, maar ik hoor vaker dat mensen niet komen trainen vanwege een blessure die ze hebben opgelopen op het werk, of bijvoorbeeld bij het voetbal, dan wegens blessures die ze opliepen bij het boksen."

v.r.n.l.: Teun van den Boer (nr 27), Daan van den Boer (nr 20), Simon Smeulders (nr 2) en Thijmen van der Heijden (nr 25) Foto: VC Blox

Badr Hari effect
'Een behoorlijke anticlimax', noemt Lody het gevecht tussen de twee kickbokskampioenen Badr Hari en Rico Verhoeven. Badr Hari moest de partij al aan het begin van de tweede ronde opgeven dankzij een armblessure. Toch heeft Vermaesen het gevecht wel geanalyseerd. "Als je het vooraf had gevraagd, had ik mijn geld waarschijnlijk op Badr gezet. Die gaat er altijd vol in. Hoewel ik wel voor Rico was. Hij is een heel sympathieke jongen en ook een goede vechter. Een echte topsporter." Hij laat een stilte vallen. "Ik denk dat het gewoon fifty-fifty was."

Volgens Vermaesen heeft de media-aandacht rond het gevecht tussen Hari en Verhoeven wel een positief effect voor 4Defence gehad: het leidt tot meer enthousiasme bij de leden. Je zou het met wat fantasie het Badr Hari effect kunnen noemen. "Het geeft een extra stimulans om door te gaan, want Kickboksen is natuurlijk een heel solistische sport." Dat heeft volgens de trainer een aantal oorzaken zoals het ontbreken van een kantine bij de trainingsruimte in de gymzaal van de Michaëlschool in Boxtel, of het feit dat de boksers geen verantwoording hoeven te dragen richting een team.

Stereotype
Het stereotype van de opgefokte kickbokser, die in de hoek van de ring wacht tot hij legaal zijn tegenstander in elkaar kan slaan, klopt volgens Lody totaal niet. De vraag maakt hem voor een moment vurig. "In sommige sportscholen zal het wel zo gaan, maar in een dorp als Boxtel niet." De trainer meent dat dat ook ligt aan het feit dat de trainingsgroep, bestaande uit ruim twintig leden, zich niet op de competitie focust.

Vermaesen traint zowel mannen als vrouwen. Die kiezen om uiteenlopende redenen voor het kickboksen. Sommigen trainen mee omdat ze weerbaarder willen worden, enkelen om in vorm te blijven en er is een groep die echt voor de sport zelf meedoet. Dat maakt dat er in het kickboksen bij 4Defence veel verloop in zit. "En dat is soms wel frustrerend", geeft de trainer toe. "Maar toch is het ook heel leuk. Ik had er wat jongens bij zitten die nog niet lang in Nederland woonden en die probeer je toch, naast de sport, wat mee te geven."

Lekker sporten
Dat meegeven van een boodschap van respect neemt Vermaesen mee uit zijn vakgebied: "Ik kom uit de sociale studies en gebruik dat om de training inhoud te geven. Dat betekent naast trainen ook een praatje maken, een wijze les meegeven of bijvoorbeeld het meenemen van ouders, zodat die kunnen zien hoe het er hier aan toe gaat. Wij zijn er niet om Olympisch Kampioenen af te leveren, maar vooral om iedere week lekker anderhalf uur te sporten."

Om die woorden kracht bij te zetten verzorgt Lody, samen met een groep vrijwilligers van 4Defence, jaarlijks een sportdag bij het Baanderherencollege. Dit jaar zal die in januari plaatsvinden. Vermaesen: "De reacties zijn daar altijd erg positief op en sommigen blijven zelfs hangen bij het kickboksen. Dat is leuk, want: hoe mee zielen hoe meer vreugd."

De kickboksgroep gaat een korte winterstop in, in verband met de feestdagen. "Daarom hebben we de afgelopen weken ook extra getraind op de buikspieren. Als je al die kerststollen en oliebollen gaat eten mag dat wel", grinnikt Lody. Op 10 januari worden de trainingen hervat. Wil je ook een keer komen kijken bij de kickbokstrainingen? Dat kan: iedere dinsdagavond, 19.30 uur, traint de groep (13+) in de sportzaal van de Michaëlschool, bij de Schijndelseweg 1-3 in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.4defence.nl.

VC Blox overklast Vught in spannende derby

Boxtel - Afgelopen zaterdag stond voor volleybalclub Blox dé wedstrijd voor de winterstop op het programma; een derby tussen Boxtel en Vught, de koploper tegen de runner-up, met volledig gevulde tribunes.

Blox, dat de ranglijst aanvoert, nam het in eigen huis op tegen de nummer 2, VVC-Vught. De tegenstander, met twee oud-leden van Blue Smash, moest winnen om nog in het vizier van Blox te blijven. Vanaf het eerste fluitsignaal speelde de Boxtelse ploeg ijzersterk. Blox toonde een enorme focus bij het team en een vloeiende midaanval. Elmer Brockotter, uit Recreanten Heren 1, liberode ondertussen voor Teun Smit, Daan van den Boer en Thijmen van der Heijden. Simon Smeulders speelde uitstekend en toonde snoeiharde slagzekerheid. Boxtel won de eerste set met 25-20.
In de tweede set liep de stand gelijk op en aan beide kanten werd gevochten voor elke bal. Blox wist de winst met 25-22 binnen te slepen. Ook in de derde derde set, een spannende strijd die zeer gelijk op ging, trok Blox uiteindelijk aan het langste eind met 28-26.
Hiermee was de wedstrijd beslist, maar elk punt telt voor het kampioenschap. De vierde set was niet zo spannend als de voorgaande, maar zeker wel even leuk om naar te kijken. Ook deze set wonnen de mannen uit Boxtel. Man of the Match was Simon Smeulders, die liet zien dat hij als een machtige meester aan kan vallen.

De mannen van Blox staan nu vier punten los, met nog een wedstrijd in te halen. Met deze focus gaan de heren verder na de korte winterstop. Zaterdag 7 januari is de eerste wedstrijd, tegen Spirit HS 4. Deze thuiswedstrijd wordt, zoals altijd, gespeeld in De Braken om 12.30 uur.

Bridge
Bridgeclub Revanche, uitslagen 13 december
A-lijn: 1. A. & A. van Brunschot 58,89% 2. H. van Esch & P. van de Ven 57,99% 3. C. & J. Kerssens 55,56% B-lijn: 1. T. van Doorn & F. Verhees 67,71% 2. T. van der Kolk & S. van Lier 60,42% 3. A. Schalkx & H. van der Krabben 54,17%
Uitslagen 15 december
A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 66,25% 2. Gerda van Lier & Ad van Lier 59,75% 3. T. van der Kolk & M. van der Sloot 55,63%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 13 december
A-lijn: 1. T. Walbeek & H. Wolsky 59,03% 2. A. Kuilman & M. van der Meijden 58,33% 3. A. Bosveld & H. Schilder 55,56% B-lijn: 1. D. Eltink & R. van de Vorstenbosch 68,33% 2. Y. Visser & G. Dams 68,06% 3. A. Broekstra & M. Wolsky 59,03%
Uitslagen 14 december
A-lijn: 1. R. van Weert & F. Sedee 66,67% 2. R. Dankers & F. van de Schans 60,76% 3. W. de Langen & R. Traa 58,33% B-lijn: 1. V. Gerris & F. Hofstede 63,02% 2. A. Melcherts & P. Klaassen 55,21% 3. H. Kalverboer & G. van Rooij 52,06%
Uitslagen 15 december
A-lijn: 1.A. Bosveld & M. Soederhuizen 64,58% 2. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 58,93% 3. N. Gieles & F. Gieles 57,50% B-lijn: 1. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 63,99% 2. R. Traa & H. van Esch 61,90% 3. J. Jansen & R. Koenders 60,12%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 13 december
A-lijn: 1. B. van de Hout-Strik & G. van Rooy 61,28% 2. A. Feenstra & J. Peerlings 57,32% 3. J. Clercx & H. Peerlings 56,96% B-lijn: 1. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 61,67% 2. T. Heesakkeres & A. Veraa 57,92% 3. M.J. Ronde & P. Ronde 56,00%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 14 december
A-lijn: 1. J. van de Borne & J. Fischer 63,54% 2. J. van de Biggelaar & J. Koppen 58,85% 3. M. van Elk & G. Voltmann 56,25 %

Bridgeclub Liempde, uitslagen 15 december
A-lijn: 1. Echtpaar Habraken 58,75% 2 Echtpaar van de Meerendonk 58,33% 3. Heren van de Laar – de Jong 54,58% B-lijn: 1. Dames Smits – de Jong 60,83% 2. Heren Beerens – van Ruremonde 60,00% 3. Heren van Asseldonk – Legius 59,17% C-lijn: 1. Mevr. Beerens – Heer van Oorschot 64,58% 2. Dames van de Zanden – Tesser 58,33% 3. Dames van Hastenberg – van de Vleuten 51,25%

Zaalvoetbal
Uitslagen 17 december
Vouwwagenspecialist-Goossens advies        2-3
NIKE F.C.-Adm. Jilesen        1-4
Fysio De Dommel-Heva autobedrijf        6-3
Kwalitaria Strik-X2COM        3-5
Grieks rest. Corfu-Tahadi        1-5
Uitslagen 19 december
Feestcafé de Nozem-Faes entertainment 5-2
Vinyl en Tapijtwinkel-vd Heijden milieu 2-2
Celdex BV-F.C. Blokfit                          10-4
Rijschool Gestel-Groen als Gras                 1-2

Biljart
Senioren-biljart Geboliesch :
De Poedelaars-De Treffers        33-38
Unie Boys-'t Pommeransje        36-38
Ons Genoegen-Samen Sterk        38-35
De Prutsers-De Stapelaars        36-34
Kloosterboys-Ons Vertier        39-31
De Eenheid-Dé Zie'k Wel Zitte        34-37
De Fetsers-Le Carambole        32-38

't Ivoor
Uitslagen 12 tot en met 15 december
Libre:
't Ivoor 1-BBG Haarsteeg 1        30-26                                                        
BV Hazelaar 4-'t Ivoor 2        21-30                
De Kruiskamp 2-'t Ivoor 3        26-22
Recreanten libre:        
De Haarstek 3-'t Ivoor 1        19-37                                                        
VOP-'t Ivoor 2        34-37
NAL 4-'t Ivoor 3        34-30
Recreanten 3-Banden Klein:
't Ivoor 5-Het Groene Laken 1        26-25                                                        
Pas Buiten 1-'t Ivoor 6        18-26                        
De Piepers 4-'t Ivoor 7        30-19                
3-Banden Groot:
De Midget Gilde 1-'t Ivoor 1        17-24

Wapen van Liempde/Regiobank
Uitslagen:        
Hazelaar 3-Wapen van Liempde kader        3-5
Royal 3-Wapen van Liempde 2        30-25
Wapen van Liempde 1-Hazelaar 1        30-25
Wapen van Liempde 2-Royal 2        17-30

Voetbal

DVG, uitslagen 17 december                                                        
Maliskamp JO11/1-DVG JO11/1 6-3
DVG JO11/4-Heeswijk JO11/3G 2-4
HVCH MO13/1-DVG MO13/1 4-1
Heeswijk JO15/1-DVG JO15/1 0-6
DVG JO19/1-Heeswijk JO19/1 6-0
DVG, uitslagen 18 december                                        
DVG 1-V.O.W./1 5-1
Avesteyn 5-DVG/4 1-4
ELI 4-DVG/7        4-2

Taekwon-do

Kubexamens; Gele slip:Fedde Noordhoff,Cas Paridaens,Maxim Genovois,Zoe v/d Mast,Aleandra van den Langenberg.Gele band:Layton Canaan,Annabel Verberk,Isis Schoonis,Groende Slip:Valerie Verberk,Groene Band: Luuk Pijnenburg,Roy Pijnenburg,Corne Beekmans.Blauwe Slip:Nabil Qoubbane,Lucas Punt,Loubna Driouch.Rode Slip:Linda Beekmans,Bryan Marien.Rode Band:Alex van Vreede.,Wassim el Kourdt.

Handbal

HCB'92, uitslagen 17 en 18 december
HCB'92 E1-Taxandria E2                        01-18
HCB'92 D1-Apollo D1                         06-11
HCB'92 DC1-Swift DC1                         03-11
HCB'92 DA1-H.C.G. DA1                         05-12
HCB'92 DS1-Bergeijk DS2                 10-11
HCB'92 DS2-Habo'95 DS3                 07-21

Rugby

Ducks
Uitslag 17 december:
Cubs: Hilversum/Eemland-Ducks        25-7
Uitslag 18 december:
Senioren: Ducks Legends-REL Dordtsche        39-27


Meisjes A LOV kampioen

Foto: Martin Saris

Liempde - Meisjes A van LOV, de Liempdse Omni Vereniging, veroverde zaterdag de kampioenstitel in de tweede klasse tegen Van Daal uit Den Dungen. De Liempdse meiden wonnen met 3-1. Foto:achterste rij vlnr; coach Marcel Saris, Maud Schalkx, Maud Saris, Joyce van Zeeland, Vera van Kasteren,voorste rij vlnr; Noor Peijnenburg, Sem van de Loo, Hilde van Abeelen, Iris van Nunen en Denise van Zeeland. Lieke en Maud van de Loo ontbreken op deze foto.

Foto: Karlijn van Genuchten

Ducks zoekt nieuwe honk- en softballertjes

Boxtel - Honk- en softbalvereniging Ducks is op zoek naar versterking voor de jeugdafdeling. Sportieve jongens en meisjes vanaf 5 jaar kunnen al meedoen. Zij mogen zes keer gratis meetrainen voordat ze besluiten om lid te worden.
Meer informatie over de club en trainingstijden is te vinden op www.jrc-ducks.nl en via info@jrc-ducks.nl.

Ducks wint spannende strijd tegen REL

Terwijl Harnold den Ouden zijn armen verontwaardigd in de lucht gooit, vloert Pim van Esch zijn tegenstander onder toeziend oog van Milko van Steenderen en een toesnellende Joris Bastianen. (Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken) Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - De thuiswedstrijd van Ducks tegen REL Dordtsche werd een spannende wedstrijd die pas op het laatst werd beslist in het voordeel van de ploeg uit Boxtel. DE bezoekers werden met 39-27 verslagen.

De eerste helft was Ducks te tam en liep het achter de feiten aan, omdat teveel duels werden verloren. De bezoekers waren feller en agressiever. Ondanks twee tries van Tim Nouwens en benutte conversies van Pim van Esch, was er bij rust toch een achterstand van 14-22.
In de tweede helft gaf Ducks beter weerwerk en was het een gelijkopgaande strijd. Door onder andere een try van Bas Steenbeeke was het vijftien minuten voor tijd 27-27. Kort daarna moest een speler van REL er met een gele kaart tien minuten af. Hierna volgde een goede lijnaanval die werd afgemaakt door Harnold den Ouden: 32-27. REL perste er nog een slotoffensief uit. Dit werd echter afgeslagen en omgezet in een tegenaanval. Pim van Esch liep een aantal tegenstanders voorbij en speelde de bal op het goede moment af zodat de beslissende try kon worden gescoord. Een counter uit het boekje. Hiermee was de wedstrijd beslist en met 39-27 gewonnen.
De winterstop gaat nu in en de competitie wordt 22 januari hervat.


Wim van Aarle en Uschi Meeuwis winnen Dubbeltoernooi in BRTC

Boxtel - Het tweedaags Dubbeltoernooi in de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) kreeg maandag een spannend vervolg. Drie dubbelteams scoorden zeven winstpartijen van de te spelen elf, twee teams zes en drie teams wisten vijf wedstrijden te winnen. In de allerlaatste wedstrijd van de avond speelden Henk van de Laak en Ad van Lier, met reeds zes gewonnen partijen op hun conto, Piet Wouters en Mari van Dijk volledig van de tafel en wonnen in drie games. Hoewel hun tegenstanders zeven punten hadden, net zoals het reeds uitgespeelde duo Wim van Aarle en Uschi Meeuwis, waren het echt die laatste twee die als winnaar uit de bus kwamen.

Dit bleek na telling van de games en de punten van de drie gelijk geëindigde teams in de tegen elkaar gespeelde partijen. Van de Laak en Van Lier eindigden als tweede en Mari van Dijk en Piet Wouters werden derde. Op de vierde plaats kwamen Wim Jansen en Erik van der Schoot na winst op Toon van Geel en Henk IJsseldijk. De overige teams beleefden ook een geslaagd toernooi ook al bleven zij buiten een plek op het winstpodium.
Dit was de laatste speeldag van dit jaar in de BRTC. De betrokkenen wensen iedereen vrolijke kerstdagen en een gezond, voorspoedig, sportief en gezellig 2017 toe.


Verrassende overwinning eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor verraste vorige week het hoger geplaatste team uit Haarsteeg met een score van dertig punten. Twee winstpartijen en één remisepartij.

Fouad Hasbani speelde een prima winstpartij met een moyenne van 5,75. Don van der Wiel deed het zowaar nog beter met een moyenne van 10,00 en een hoogste serie van 94 caramboles. Theo Verhagen spande de kroon met een moyenne van 12,08, maar moest uiteindelijk toch een remise toestaan. Het tweede team deed hiervoor niet onder en scoorde ook dertig punten. Emanuel Coort speelde een puike wedstrijd met een moyenne van 4,41. Adrie van de Wetering won met een moyenne van 6,25 en Cees van Eindhoven vertolkte de hoofdrol met een moyenne van 15,33 in het spelsoort kader 38/2. Het derde team leed een nederlaag. Emanuel Coort bevestigde ook hier zijn progressie door winst met een moyenne van 4,64. Helaas behaalden Henk van Boxmeer en Peter van Giersbergen slechts zes punten. Het vierde team was vrij.

Bij de afd. Recreanten libre herstelde het eerste team zich van een slechte serie. Ze deden dat met twee uitstekende partijen van Peter Franken en Fouad Hasbani. Franken won met een moyenne van maar liefst 14,28, Hasbani met een moyenne van 10,00. Daaraan voegde Leo Huibers een winstpartij toe. Theo Verhagen scoorde zeven punten. Het tweede team zet haar opmars gestaag voort. Nu won het van VOP. Jan Meeuwis en Frans Klein wonnen beide. Rien Meijs scoorde negen punten en Wim Bekkers acht. Het derde team verloor ondanks twee winstpartijen van Wim van Dijk en Frans van de Boogaard. Harrie Verhoeven en Frans Maas gaven deze week niet thuis. Bij de afd. Recreanten 3-banden klein ging de strijd tussen twee Boxtelse teams behoorlijk gelijk op en eindigde in het voordeel van 't Ivoor. Het Groene Laken kwam slechts één punt tekort. Team zes boekte winst. Leo van Westelaken en Theo van Dongen wonnen terwijl Fouad Hasbani slechts zes punten behaalde. Team zeven was volslagen kansloos. Jan Tils hield de eer hoog, maar André Vissers, die een dubbelpartij speelde, liet zien dat dit niet ideaal is en scoorde slechts negen punten in die twee partijen. Het 3-banden groot team keerde met een 17-24 overwinning terug uit Gorinchem. Theo Verhagen, die als invaller fungeerde, kon geen vuist maken en was volslagen kansloos met slechts vier punten. Leo van Westelaken speelde een goede partij en won die met een moyenne van 0,477. Tenslotte won ook Louis van der Meijden zijn partij met een mooi moyenne van 0,860.

DVG stijgt op de ranglijst

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De inhaalwedstrijd tegen VOW uit Zijtaart heeft DVG de vierde overwinning op rij gebracht. Dit betekent een vijfde plaats op de ranglijst en een achterstand op de koplopers van nog maar vijf punten. DVG is dus weer een team om rekening mee te houden. Van de twaalf gespeelde wedstrijden werden er evenveel gewonnen als verloren.

De openingsfase van de wedstrijd was zondag voor VOW, maar DVG kreeg de eerste kans om de score te openen. Wilco Voets probeerde een lob van zo'n 25 meter maar de bal eindigde op de bovenkant van de lat. Een soortgelijke poging van VOW ging over het doel van Mark Faes. Niet veel later werd een voorzet van Bart de Windt door Bas van Houtum nog naast het doel geschoten en maakte de VOW-keeper een grote kans voor Twan van den Broek onschadelijk. Deze kansen vormden de opmaat voor de openingstreffer van DVG en die kwam er ook. Een kopbal van Bart de Windt op Bas van Houtum eindigde in een duel met de VOW-keeper waarbij de bal niet afdoende weggewerkt kon worden en daar was Twan van den Broek heel alert en kopte de bal in het open doel: 1-0.
Een afstandsschot van Sander van de Ven werd tot hoekschop verwerkt en dit was de eerste in een serie van hoekschoppen met de beste als laatste. Wilco Voets was de aangever en de vrijgelopen Bas van Houtum kopte feilloos de bal in het doel: 2-0. Dit was in de veertigste minuut van de wedstrijd. De volgende tien minuten - vijf voor en vijf na rust - bepaalden de overwinning van DVG. Een grote kans op de 3-0 werd gemist en VOW kreeg vlak voor het rustsignaal nog een strafschop toegekend die benut werd: 2-1. Na de rust was nog niet iedereen buiten of de bal lag opnieuw op de stip, maar nu stond DVG achter de bal. Daan Voets schoot onberispelijk in en maakte de 3-1, ofschoon de VOW-keeper in de goede hoek zat.
Dit doelpunt, vroeg in de tweede helft, gooide roet in het eten voor VOW. Toen Sander van de Ven in de 61e minuut ook nog de 4-1 maakte, was het verzet gebroken en kon DVG gaan werken aan het doelsaldo. Er waren diverse kansen om de score op te voeren, maar de paal, lat of keeper stonden in de weg. Er werd nog één keer gescoord en dit betekende een eindstand van 5-1. Een ingooi op Bart de Windt werd teruggekaatst en opnieuw naar hem ingespeeld. De steekbal werd met een sublieme voetbeweging over de VOW-doelman geschoten.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
(Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

De winterstop komt nu misschien ongelegen gezien de reeks die DVG heeft neergezet. De eerste wedstrijden na de winterstop, tegen de hogergeplaatste teams, zal aantonen of DVG daadwerkelijk gaat meedoen om de prijzen.

DVG wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig, sportief en vooral gezond 2017.

Bergeijk langs HCB'92 Dames 1 in laatste minuut

Boxtel - Het eerste damesteam van HCB'92 mocht In eigen huis aantreden tegen het tweede damesteam van Bergeijk. Dit is in principe een gelijkwaardige tegenstander dus er waren wellicht punten te pakken. Helaas bleken de bezoekers te sterk en verloor HCB nipt met 10-11.

Een goede verdediging neerzetten en elkaar ondersteunen, dat was de opdracht waarmee HCB het veld in ging. De wedstrijd startte al snel met een tegengoal. HCB liet het hier niet bij zitten en door middel van een ingestudeerde 'oktober'-wissel kon Annemarie Sens deze goed afsluiten met een lage stuitbal. Nonja van de Langenberg tekende voor de volgende treffer, zij passeerde de tegenstanders met een mooie schijnbeweging waardoor ze haar directe tegenspeelster op het verkeerde been zette. Er werd goed aangepakt in de Boxtelse verdediging. Door een snelle aanval van HCB en doordat Bergeijk nog niet klaarstond in haar verdediging, zag Janneke Eijkemans de kans om nog een punt binnen te halen. Hierna volgde verschillende goals van de tegenpartij waardoor de voorsprong van HCB weg was. Halverwege de eerste helft was de stand 3-5. Sens scoorde nog via een mooi scherp afstandsschot. Voordat het eerste gedeelte van de wedstrijd erop zat, kreeg HCB een penalty mee die werd benut door Hèlen Berkelmans. De ruststand was 5-6 in het voordeel van Bergeijk.

Met enkele aandachtspunten van coach Martin van Nunen begon HCB weer vol energie aan de tweede helft. De Boxtelse dames hadden echter een mindere periode; ze waren elkaar regelmatig kwijt en leden hierdoor balverlies. Bergeijk greep deze fase met beide handen aan om enkele doelpunten te maken. Gitte Vanhout zag nog een mooie kans in de rechterhoek die ze goed benutte door prima samenspel. Door een negen-meterwissel kon Mandy van Abeelen het net raken.
Tot in de laatste minuut was het erg spannend. Van de Langenberg en Berkelmans scoorden allebei en trokken daarmee de stand gelijk, maar uiteindelijk gingen de dames van Bergeijk met de winst naar huis door in de allerlaatste aanval van de wedstrijd het winnende doelpunt te maken: 10-11.

Het eerste deel van het seizoen zit erop, alle tegenstanders uit de poule zijn een keer voorbij gekomen. Er is duidelijk een stijgende lijn waar te nemen bij HCB'92 en dat maakt het tweede gedeelte van de competitie spannend. De Boxtelse dames zijn klaar om binnenkort ook punten te pakken.

Succesvol weekend St. Martinus

Maren-Kessel/Boxtel - Diverse ruiters van HSV St.-Martinus verschenen afgelopen weekend aan de start van de kringfinale dressuur in Maren-Kessel.

In de klasse C-B wist Lieke van Zon samen met haar pony Nero de derde plaats te bemachtigen. Zij zijn daarmee reserve kringkampioen geworden en afgevaardigd voor het Brabants kampioenschap.
In de klasse B-L1 eisten Anne Teulings en Djo-Djo de vierde plaats op. Eline de Bont en haar pony Misty werden vierde in de klasse B-M1/M2. Ook dit duo mag zich vertegenwoordigen op het Brabants kampioenschap.
Lieke Tinnenbroek nam samen met haar pony Nando geen genoegen met minder dan de eerste plaats. Het duo werd daarmee kringkampioen Hart van Brabant in de klasse C-L1. Lieke gaat uiteraard haar titel verdedigingen op het Brabants kampioenschap.
In de klasse D-L1 kwamen Suus van den Nieuwenhof en Lieke de Bresser uit. Suus en Mastro's Newman waren goed voor een achtste plaats. Lieke en Holm's Gentleman behaalden de negende plaats. Beide dames zijn afgevaardigd naar het Brabants kampioenschap.
Tara Verbeeten werd met haar paard Diva achtste in de klasse L1.

Kaderteam Wapen van Liempde stijgt naar tweede plaats

Liempde - Het onderlinge treffen tussen de nummers één en drie van de ranglijst van de landelijke kadercompetitie is voor de Liempdse biljarters in een kleine maar nuttige overwinning geëindigd. De uitwedstrijd tegen de Hazelaar 3 uit Rosmalen eindigde na een boeiende strijd met 5-3 voor de biljarters van 't Wapen van Liempde/RegioBank.

Leo van Hastenberg kreeg van zijn tegenstander slechts vijf beurten, maar scoorde toch nog 67 caramboles, moyenne 13,40. Goed uit de verf kwam deze keer Cees van Eindhoven, die het pleit van 120 caramboles beslechtte in slechts acht beurten, een gemiddelde van vijftien. Een nipte zege was voor Ton Rovers weggelegd. Hij had negentien beurten nodig voor 160 caramboles. De hele partij liep hij achter de feiten aan, maar uiteindelijk kon Martien van den Tillaart in de zeventiende en gelijkmakende beurt nog remise maken.
Hoewel de verschillen zeer klein zijn, steeg de Liempdse formatie door deze overwinning naar de tweede plaats op de ranglijst.

24 / 24

G D O O D B E K M U E E N G C R
D E F E N A Q E O A E B J R K N
Z A E H M B A R O O F K I A G F
O L E V U E H S I N N E L T F S
G J S N U T U T B L O R O I C W
N R T R F T I K O E A S R S A X
T F D F D E S R X T E T A A F R
N I A J I D A A T S D W C M S S
R N G W E J A N E E P E S T E I
W E E S C H N T L G M N A S I I
B N N L P B H E N I E S E I G J
I Z O U R N U P F O I Y R R E M
R O O I E R I C O O L L A H E R
G E G N E T S I N M U L O C N S
I I R T X R G T L O L T X A E Z
T A M A R A S T E B S K D Q I F

22 - 31 december

Kribkesroute
Route door Liempde langs de kerststallen

22 december - 7 januari

'Defilé van de kouwe drukte' kleine schaatstentoonstelling
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 22 december

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 23 december

Kerstactie JRL
10.00 uur, Grote Beemd 3, Boxtel

24 - 30 december

Boxtelse Jeugdkampioenschap Tennis
Tennisvereniging LTV Munsel, De Voetboog 5, Boxtel

Zaterdag 24 december

Kerstvieringen voor jong en oud
17.00 uur & 19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Winterglow X-Mas Eve 17+
22.00 uur, Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

Nachtmis
23.00 uur, Sint Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Zondag 25 december

Bezoek de Kribkesroute per trein(tje)
13.00 uur, Raadhuisplein, Liempde

26 december - 6 januari

Kerstactiviteiten voor de jeugd
11.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Maandag 26 december

Podium voor amateurkunsten
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Bezoek de Kribkesroute per trein(tje)
13.00 uur, Raadhuisplein, Liempde

Kerst-Inn
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 29 december

Buurtsport Boxtel organiseert sport-, spel- en knutselactiviteiten
10.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Ekklesiaviering
19.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Het Leerhuis n.a.v. de Ekklesiaviering
20.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zaterdag 31 december

Buurtvereniging Looeind verkoopt oliebollen
10.00 uur, Bakkerij van Eijndhoven, ingang Parkstraat, Liempde

New Years Eve Festival 18+
00.30 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Zondag 1 januari

Vanaf 1 januari 2017 nog maar één heilige Mis in het weekend
09.30 uur, Sint Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Buurtsport Boxtel organiseert Nieuwjaarsduik
11.30 uur, De Langspier, Molenwijkseweg 5c, Boxtel

Ducktownband Boxtel; Vette oliebollen festijn
14.00 uur, De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46b, Boxtel

Maandag 2 januari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 4 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rots Kidz Familiebingo
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 5 januari

Buurtsport Boxtel organiseert sport- en spelmiddag
13.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Vrijdag 6 januari

Buurtsport Boxtel organiseert 'splashevent'
13.00 uur, Het Dommelbad, Schijndelseweg 1a, Boxtel

Zaterdag 7 januari

Tweedehandsmarkt voor goede doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lampionnenoptocht met Wouter Kabouter
17.00 uur, Dorpsromp, Keefheuvel, Liempde

Nieuwjaarsconcert 'Op naor d'honderd'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Zondag 8 januari

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Nieuwjaarsconcert Fanfare Concordia
13.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Pre-finale Dicht-Slam-Rap
14.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

NieuwjaarsconcertSwanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Optreden Greysix, muziek uit de jaren 60&70
14.30 uur, D'n Durpsherberg, Dorpstraat 6, Liempde

Nieuwjaarsconcert Fanfare Sint Arnoldus
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Foto: Karin Berkvens

Stan Berkvens

Corinne Vlaminckx

kerstkrant
columnisten
bets
tamara
babette
brigit
birgit
eric
teun
rooierico
finenzo
carolijn
kerstwens
huisaanhuis
gratis
esch
liempde
lennisheuvel
boxtel
mooigestel
mooiboxtel
fijne
feestdagen
merry
christmas