DeMooiBoxtelKrant

13 juli 2016

DeMooiBoxtelKrant 13 juli 2016


Nieuw restaurant in de Liempdse Barrier

Liempde - Na ruim 2,5 jaar leeg gestaan te hebben opent er over enkele weken een nieuw restaurant in het pand van de Liempdse Barrier aan het Peerkesbos naast de A2. Horeca-ondernemer Erwin Hiemstra (45) opent eerst het terras en na een grondige renovatie van het gehele pand later dit jaar het restaurant.

"Er komen dagelijks zeker een twintigtal auto's aan de poort die onverrichter zake weer om moeten draaien. Ik wil daarom zo snel mogelijk starten met het serveren van koffie en gebak en kleine hapjes", licht Hiemstra zijn plannen toe. Door de langdurige leegstand is er veel schade aan het pand ontstaan en moet er nog grondig gerenoveerd worden. De komende weken wordt allereerst de vleugel onder handen genomen, later volgt de rest van het pand. Nog voor het einde van het jaar moet de gehele verbouwing klaar zijn en alles operationeel zijn.

Hiemstra zoekt de samenwerking met de lokale Liempdse en Boxtelse ondernemers: "Het terrein is ontzettend groot, dus we willen graag kijken of we er meer mee kunnen doen door samen te werken met andere ondernemers. Het leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld evenementen."

Hiemstra zit al vele jaren in de horeca. Hij groeide op in Berlicum, waar hij zijn jeugd doorbracht. Later begon hij in Den Bosch in de horeca te werken, om zijn loopbaan in Amsterdam te vervolgen. Op het moment dat hij vader werd is hij terug naar Brabant gekomen en begon hij vooral met de ontwikkeling van nieuwe horecapanden zoals Radio Royaal in Eindhoven. "In die periode stonden we regelmatig in de file op de A2 bij Boxtel. We zagen dan altijd die grote, opvallende witte 'R' boven de bomen uitsteken en grapten toen al dat dit ons volgende project zou worden. Nu mijn oudste dochter naar het SintLucas gaat en ik woonruimte in Boxtel zocht kwam ik al snel bij dit pand uit. Binnen enkele dagen hadden we alles met Bibitor, de verhuurder van het pand, rond en konden we aan de slag."

De komst van een McDonalds is met de nieuwe invulling van de Liempdse barrier zeker niet van de baan. De plannen van de fastfood gigant behelsden de bouw van een nieuw pand op de plek achter de Liempdse Barrier waar nu nog bossen staan. Om dit mogelijk te maken zou een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk zijn. "Het is niet zo dat de komst van McDonalds nu definitief van de baan is. Wel is het zo dat er momenteel niet zoveel ontwikkelingen op dat gebied zijn en dat het lijkt alsof de plannen in de ijskast staan", laat wethouder Peter van de Wiel los.

Groots en grandioos naar eindexamengala BHC

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Via de Bosscheweg, Mgr. Wilmerstraat en de Molenstraat arriveerden de eindexamenkandidaten van het Baanderherencollege (BHC) vrijdagavond bij de school voor hun gala. De heren vaak strak in het pak en de dames in de meest prachtige jurken werden daar ontvangen door twee lakeien om over de rode loper hun opwachting te maken. Het was de eerste keer dat het BHC een gala voor alle eindexamenkandidaten organiseerde en het lijkt erop dat een mooie, nieuwe traditie is geboren.

Familie en vrienden waren in groten getale toegestroomd om de galagangers, die zichtbaar genoten van deze grootse ontvangst, te onthalen. Met oldtimers, per tractor of koets, achterop een Harley Davidson, in een botsauto, vrachtwagen of tweespan of gewoon op de fiets, met allerlei vervoersmiddelen kwamen zij stralend bij de school aan. Vaak in paren, maar ook met vriendengroepjes of stoer alleen. Na de feestelijke aankomst gingen de eindexamenkandidaten samen naar binnen om daar nog één keer met hun klasgenoten een groot feest te beleven.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Kijk voor meer prachtige foto's van fotograaf Hans van Doorn op www.mooiboxtel.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 14 juli        Handwerken in de Orion        13.30
Vrijdag 15 juli        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 18 juli        Koersballen in de Orion        14.30
Dinsdag 19 juli        Wandelen met gids,vertrek bij het station in 's-Hertogenbosch        10.30
                        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in de kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 20 juli        Fietsen vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat 13.30 uur                         Vertrek snelle groep        13.15
        Eten bij Tafel 25, Rechterstraat 25. Opgeven voor 17 juli bij Henk Sturkenboom (677863) of bij Sina van Alpen (689285 of sina_alphen@planet.nl)        17.00

Brabants Verkeersveiligheidslabel voor Sint-Petrusschool

Wethouder Herman van Wanrooij, Hans Küsters en Jurriën van der Veer met het BVL van de Sint-Petrusschool. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Donderdagochtend hadden wethouder Herman van Wanrooij en Jurriën van der Veer van de provincie Noord-Brabant een verrassing voor de leerlingen van de Sint-Petrusschool. Zij kwamen het Brabants Verkeersveiligheidslabel aan de school uitreiken, een bewijs dat er actief en structureel aandacht wordt besteed aan verkeersonderwijs op de school.

Om het label toegekend te krijgen, moet een school aan allerlei voorwaarden voldoen in zes categorieën: verkeersveiligheid in het schoolbeleid, verkeerslessen, verkeersprojecten, praktische oefeningen, verkeersveilige schoolomgeving en -routes en betrokkenheid van de ouders en verzorgers bij verkeerseducatie. Op deze onderdelen moet de school een bepaalde score aan punten en sterren halen. Van de 53 te behalen punten, scoorde de Petrus er 47, een bijzonder hoge score voor een school die het label voor de eerste keer behaalt, zo meldde Jurriën van der Veer. Nog hoger was het aantal behaalde sterren: 11 van de 11.

Wethouder Herman van Wanrooij, Thijs Schilder, Cato van Esch, Jurriën van der Veer en Hans Küsters. Foto: Willemijn Wijdenes

Directeur Hans Küsters vertelde zeer trots te zijn op dit resultaat. Na felicitaties van Van der Veer wees Herman van Wanrooij de kinderen erop dat het behalen van het label weliswaar geweldig is, maar dat veiligheid in het verkeer altijd belangrijk is en blijft. "Elke keer dat je op je fiets stapt, leg je een verkeersexamen af", zo stelde hij. Vervolgens mochten Cato van Esch uit de kleuterklas en Thijs Schilder uit groep 8 de plaquette uitpakken. "Ik heb begrepen dat jullie directeur niet zo handig is", vertelde Jurriën van der Veer, "maar ik neem aan dat deze plaquette een mooi plekje krijgt." Waarop Hans Küsters lachend zei dat het met een paar spijkers en een grote hamer wel moest lukken. Hoe veilig dat voor de directeur is, is de vraag, gelukkig zit het met de verkeersveiligheid op school in ieder geval wel goed.

Feestelijke opening beweegtuin Simeonshof een groot succes

Foto: Cock Stam

Boxtel - Bewoners en bezoekers van Wijkhuis Simeonshof kunnen zich voortaan uitleven in een heuse beweegtuin. Donderdagmiddag werd deze feestelijk geopend én meteen in gebruik genomen.

Ruud Broeksteeg, directeur Zorg en Wonen bij Zorggroep Elde waarvan Simeonshof deel uitmaakt, heette de aanwezigen van harte welkom en benadrukte dat de beweegtuin voor iedereen is: de bewoners en bezoekers van Simeonshof, maar zeker ook de buurtgenoten. Daarna hield gerenommeerde gerontoloog Diny Stolvoort een boeiend verhaal over het belang van bewegen en buiten zijn. Zij draagt de beweegtuin dan ook een zeer warm hart toe.

Foto: Cock Stam
Op 't Ronduutje zal een twintigtal woningen gerealiseerd worden. Foto: Mark van der Pol
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Na het verrichten van de openingshandeling verzorgde vrijwillig bewegings coachMieke Daniels een gezamenlijke work-out waarmee zij iedereen, jong en oud, in beweging kreeg. Nadat zij per toestel had gedemonstreerd welke spiergroepen ermee getraind worden kon iedereen zelf aan de slag. En dat werd enthousiast gedaan. Ter afsluiting was er voor de ruim honderd gasten nog een gezond hapje en drankje.

Bouwplannen voor Ronduutje en Albinonistraat

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft akkoord gegeven op het voorstel van woonstichting St. Joseph voor nieuwbouwplannen aan het Ronduutje. De woonstichting wil hier een twintigtal woningen realiseren, twaalf sociale huurwoningen en acht koopwoningen. Ook voor de Albinonistraat heeft de gemeente een voorstel van St. Jospeh in beraad. Hier zou het gaan om een beperkt appartementencomplex met een vijftien tot twintig appartementen of grondgebonden woningen. Wethouder Peter van de Wiel lichtte de plannen woensdagmiddag toe.

Voor beide locaties geldt dat er eerst een bestemmingsplanwijziging moet worden doorgevoerd. De procedure voor wijziging van het bestemmingsplan wordt per direct in gang gezet. "Als alles volgens plan verloopt dan zouden we eind 2017 een heel eind op koers moeten liggen", aldus Van de Wiel. De woningen op het Ronduutje worden '0-op-de-meter'-woningen, net als het Project Zonnegolven zullen ook hier energieneutrale woningen verschijnen. De invulling van het plan Albinonistraat moet nog verder uitgedacht worden. "Maar dat we gaan bouwen is zeker, linksom of rechtsom", verzekerde de wethouder.

Boxtel moet doelstellingen halen voor het plaatsen van statushouders. Omdat Boxtel ook graag zorgt voor spreiding van de te plaatsen statushouders is gekozen om versneld deze twee plannen ten uitvoer te gaan brengen. Er wordt gebouwd voor regulier woningzoekenden en voor statushouders. "Doordat huurders vanuit de wijk verhuizen naar deze nieuwbouwwoningen, komen er verdeeld over de wijken ook weer een aantal woningen vrij. Door statushouders hier op te vangen voldoen we ook meteen aan de wens van spreiding."

Planckpad

Foto: Monique Fick

Tussen Einsteinstraat en Munselse Hoeve

Max Karl Ernst Ludwig Planck (Kiel, 23 april 1858-Göttingen, 4 oktober 1947) was een Duits natuurkundige. Voor zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie ontving hij in 1918 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Planck wordt geboren als zoon van Johann Julius Wilhelm von Planck, een professor in de rechten, en Emma Patzig. Hij studeert in München en Berlijn. In Berlijn volgt hij onder andere colleges van Gustav Robert Kirchhoff en hij promoveert er in 1879 met een proefschrift over de tweede wet van de thermodynamica.

Na een periode waarin hij onder andere les geeft in München en Kiel, krijgt hij een aanstelling als professor in de theoretische natuurkunde aan de Friedrich-Wilhelms-Universität in Berlijn. In 1913 wordt hij Rector van de Universiteit van Berlijn.
Hij verricht er onderzoek naar de wetten van de thermodynamica en de uitstraling van energie door zwarte lichamen en zoekt naar de oplossing voor het probleem waar de klassieke natuurkunde niet uit kwam: hoe luidt de formule die het continue energieverloop beschrijft van een energie-uitstralend lichaam? Het is dan al bekend dat de golflengte van elektromagnetische straling korter wordt naarmate de temperatuur van het lichaam stijgt. Wilhelm Wien vindt in 1893 een formule voor de energiedistributie van straling vanuit zwarte lichamen, die geldt voor het violette eind van het spectrum, en John Rayleigh en James Jeans produceren een formule voor het rode gebied, maar niemand kan een formule vinden die geldt voor het hele spectrum.

Zijn onderzoekingen brengen Planck er in 1900 toe de klassieke Newtoniaanse principes te verwerpen en een heel nieuw principe te introduceren, wat uiteindelijk resulteert in de kwantumtheorie. Hij publiceert zijn bevindingen in het toonaangevende natuurkundetijdschrift Annalen der Physik in de verhandeling Zur Theorie des Gesetzes der Energie-Verteilung im Normal-Spektrum.

Plancks theorie komt erop neer dat energie wordt uitgestraald in kleine 'pakketjes' of eenheden, die hij kwanta noemt, meervoud van het Latijnse quantum, dat "hoeveelheid" betekent. Zijn idee is daarbij dat de hoeveelheid kwantumenergie en de hoeveelheid fotonen afhangt van de golflengte van die straling: hoe korter de straling, hoe groter de energie per kwantum. De relatie tussen de frequentie (aantal golven per seconde), de golflengte en de energie E per kwantum legde hij vast in de vergelijking, waarbij h de Constante van Planck voorstelt: E=h*v.

Met Plancks theorie kan ook worden vastgesteld dat een kwantum van violet licht tweemaal zoveel energie bevat als een kwantum van rood licht en dat het dus meer energie zal kosten om violette kwanta te produceren dan rode kwanta. Met de kwantumtheorie lukte het om één nette, het hele spectrum omvattende formule te vinden voor uitstraling van energie door zwarte lichamen.

Zijn ontdekking wordt door velen gezien als het begin van de moderne natuurkunde, tegenover die van de 'klassieke natuurkunde' daarvoor. Het ironische is dat Planck allerminst gecharmeerd was van het latere succes van 'zijn' kwantumtheorie.

Bron: vrije encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Volop gratis muzikale evenementen deze week

Van links naar rechts: Tonnie van Geffen, Sjef van Weert, Jan-Henk de Vries en Jan de Roij. Foto: Boxtel's Harmonie

Boxtel - Muziekliefhebbers kunnen deze week in Boxtel hun hart ophalen. Er staan verschillende gratis concerten en muziekevenementen op de agenda. Van een terrasconcert bij Restaurant De Rechter en Het Wapen van Liempde tot een Beach party bij De Langspier, een optreden van leerlingen van Modern Classic Music School bij Eetcafé Le Tempd Perdu, een Ierse Sessie bij In den Boogert tot de Bazaar in Park Molenwijk. Boxtel's Harmonie geeft zondag een huldigingsconcert bij De Walnoot, waarbij vier trouwe leden in het zonnetje worden gezet

Morgenavond, donderdag 14 juli geven het leerlingen- en harmonieorkest van de Gildenbonds ter afsluiting van het seizoen om 19.30 uur een zomerconcert bij Restaurant De Rechter, Rechterstraat 1 in Boxtel.

Zaterdag 16 juli organiseert Big Band Boxtel 'Dutch on The Beach' bij Recreatieplas De Langspier. Vanaf 14.00 uur gaat het feest van start bij de recreatieplas aan de Molenwijkseweg 5c.

Zaterdagavond brengen leerlingen van Modern Classic Music School hun kwaliteiten ten gehore met een semi-akoestisch optreden bij Eetcafé Le Temps Perdu op de Markt 3 in Boxtel. Modern Classic Unplugged Vol. 2 - 2016 duurt van 20.00 tot 21.00 uur.

In Liempde is zondag 17 juli een terrasconcert van popkoor Voices bij Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4. Van 11.00 tot 12.30 uur brengt het koor hier Nederlands- en Engelstalig repertoire ten gehore in de mooie binnentuin.

Bij In den Boogert kan die zondag vanaf 13.30 uur volop worden meegezongen en -gedanst bij de Ierse Sessie. Ook luisteraars zijn van harte welkom bij de B&B aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel (Vanuit Boxtel richting Schijndel, de eerste weg na het viaduct linksaf).

Op de Bazaar, het jaarlijkse multiculturele festival in Park Molenwijk in Boxtel, is het zondag van 11.00 tot 18.00 uur niet alleen genieten voor de liefhebbers van muziek. Er zijn volop kraampjes met wereldse gerechten, allerlei koopwaar, workshops en dans. Lees meer hierover op pagina 9.

Boxtel's Harmonie eert trouwe leden
Boxtel's Harmonie zet zondag 17 juli vier trouwe leden in het zonnetje tijdens een huldigingsconcert. Trombonist Sjef van Weert is veertig jaar aan het muziekkorps verbonden; Tonnie van Geffen (ook trombone), Jan de Roij (fagot) en Jan-Henk de Vries (hoorn) vieren hun zilveren jubileum.

Het huldigingsconcert bij Gemeenschapshuis De Walnoot is ook de afsluiting van het muziekseizoen. Het wordt om 14.00 uur geopend door het opleidingsorkest onder leiding van Mirjam Zweerts. Vervolgens voert dirigent Jules van de Loo het harmonieorkest aan. Tussen de nummers door worden de jubilarissen geëerd. Het optreden wordt afgesloten door het slagwerkensemble onder leiding van Mark Koning. Na afloop van het optreden is er gelegenheid de jubilarissen de hand te schudden.

Hoewel de muzikale activiteiten na dit huldigingsconcert vanwege de zomervakantie de komende weken stil liggen, wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers wel doorgewerkt aan Muziekhuis Boxtel, het nieuwe repetitielokaal dat Boxtel's Harmonie begin september betrekt in het voormalige snookercentrum aan Passage Riche.


Hoe word je vrijwilliger bij VVV?

Enkele medewerkers aan het woord

Velen staan er niet bij stil, maar de vrijwilliger is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. De vrijwilliger is onmisbaar geworden in alle sectoren en verricht dankbaar werk, maar tegelijkertijd geniet hij of zij hier ook van.

Maar wie zijn nu die mensen, die zich vrijwillig inzetten zonder eigenbelang? En hoe kom je hier terecht? Deze vraag is neergelegd bij de vrijwilligers van VVV Boxtel. Enkele reacties:

- Toen ik in 2011 met pensioen ging, wilde ik nog niet achter de geraniums gaan zitten en
keek eens rond wat ik zou willen doen. Het werken met publiek, het adviseren en voorlichten
lag mij goed. Jarenlang was ik bij Burgerzaken Gemeente Boxtel aan de balie werkzaam
geweest en toen er bij 'de buren', het VVV, een vacature kwam, heb ik mij als vrijwilligster
aangemeld. Na een korte inwerkperiode werd ik aangenomen en heb het hier tot op de dag
van vandaag nog steeds naar mijn zin; leuk werk en gezellige collega's. Ik sta in mijn winkeltje en adviseer burgers en buitenlui om leuke dingen te ontdekken in Boxtel en omgeving.

- Het toerisme heeft me altijd getrokken. Vroeger wilde ik al graag bij een reisbureau werken,
mensen helpen en talen leren (bij het VVV komt dit een ietsie pietsie in de buurt). Ik ben bij het VVV gekomen door een advertentie in het Brabants Centrum. Met een bezoek aan het VVV werd ik meteen enthousiast en ben toen aan het avontuur begonnen.

- Ik doe al vele jaren vrijwilligerswerk, in verschillende vormen, en het VVV sprak me wel aan. Ik werd benaderd door een VVV-medewerker, omdat ik wel in het team zou passen. En na enkele proefdagen heb ik me jaren geleden aangesloten en ik heb er tot nu toe met plezier gewerkt.

- Nadat ik werkeloos werd en in de WW terechtkwam, zag ik een vacature staan van VVV Boxtel en dat zette mij aan het denken. Ik wist dat het vrijwilligerswerk was, maar zo zou ik in het arbeidsproces blijven, weer collega's hebben en het zou mij een kans geven om verder te komen. Na twee gesprekken werd ik aangenomen en nam ik deel aan het team. Ik ben geboren en getogen in Boxtel en ken de omgeving van Boxtel goed, verder houd ik van wandelen en fietsen. Met deze kennis en ervaring kan ik de klanten goed te woord staan, adviezen geven en hun vragen beantwoorden.

De redenen om bij het VVV te werken zijn dus heel divers, iedereen heeft een persoonlijke verhaal. Mensen vinden het fijn om in teamverband te werken en adviseren klanten graag.
Ben jij nu zo'n iemand die zich in een van deze reacties kan vinden, schroom dan niet om een keer binnen te lopen bij het VVV. Laat je informeren, proef de sfeer en wie weet ben jij de volgende vrijwilliger.


Amaliaschool loopt zich in het zweet

deze bij Amaliaschool Foto: Cock Stam

Boxtel - De leerlingen van de Amaliaschool begonnen dinsdag sportief aan de dag. In plaats van in de klaslokalen plaats te nemen, liepen zij rondjes om de school. Dit deden zij om zo veel mogelijk geld op te halen voor een verrassing voor hun directeur.

Deze bij Molenwijkschool Foto: Eric Top
deze bij St.-Theresia Foto: basisschool St.-Theresia
Foto: basisschool St.-Theresia
Foto: Cock Stam

Voor de loop hadden de kinderen zich laten sponsoren. Het geld dat zij hiermee ophalen, wordt besteed aan een nieuwe aanwinst voor de school. Wat dat is, is een verrassing voor hun directeur, die op dit moment ziek thuis is.

Jenaplanschool Molenwijk ontdekt Het Bewaarde Land

Boxtel - De leerlingen van groep 5 van Jenaplanschool Molenwijk trokken vorige week vrijdag voor de laatste keer de Kampina in. Drie weken op rij beleefden zij hier de natuur met het project Het Bewaarde Land.

Dit natuurbelevingsprogramma brengt kinderen weer in contact met de natuur. Het nodigt hen uit om samen op onderzoek te gaan. Niet in de klas, maar in het bos of op de hei. Ze gebruiken hierbij voortdurend al hun zintuigen: ze voelen het, proeven het, ruiken het en laten het binnenkomen.

Op het Molenfeestival, vrijdag 15 juli, laten de leerlingen op het open podium een stukje zien van wat ze meegemaakt hebben in de Kampina.

Techniek en creativiteit centraal tijdens Crea-tech ochtend op Sint Theresiaschool

Lennisheuvel - De leerlingen van de Theresiaschool beleefden vorige week vrijdag de eerste crea-tech ochtend. Via interessante en leuke workshops kwamen de kinderen in aanraking met vele verschillende aspecten van creativiteit en techniek.

Met de ochtend laat de Theresiaschool zien dat zij het belangrijk vindt dat kinderen naast leren rekenen, lezen en schrijven ook voorbereid worden op de toekomst. Het inzetten van creativiteit in alle vormen en het gebruikmaken van verschillende facetten van techniek horen daarbij. De ochtend werd bedacht, gepland en uitgevoerd door de ouderraad, die daarbij ondersteund werd door vele betrokken ouders. De school liet weten dat er zelden zoveel vaders op school te vinden waren. En dat de kinderen zichtbaar genoten van de activiteiten, die uiteen liepen van het maken van een knikkerbaan, het bouwen van torens van spaghetti, het maken van een spiraalspel tot het opnemen en bewerken van een eigen vlog.

Het Boxtelse bedrijf Mekano Industrial BV vond de crea-tech ochtend een mooi initiatief en heeft financieel bijgedragen bij de aanschaf van de materialen.

Talent Factory steunt Boxtelse JOIA met opnemen eerste plaat

Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Talent Factory steunt JOIA door het organiseren van een zangworkshop die door de Boxtelse zangeres op zondagmiddag 31 juli gegeven wordt. Begin 2017 brengt zij haar debuutalbum 'Living It Now' uit. De workshop is het laatste spannende onderdeel van de crowdfundingcampagne die moet gaan helpen met de financiering hiervan.

Joia Rath, met als artiestennaam JOIA, heeft haar roots in Boxtel. Zij is afgelopen jaar afgestudeerd op Codarts Hogeschool voor de kunsten in Rotterdam. Hierna is ze druk bezig geweest om tien eigen nummers te schrijven. Deze wil ze nu gaan vastleggen op een plaat om haar muziek met iedereen te kunnen delen.

Foto: Presskit JOIA

De workshop is voor iedereen die plezier heeft in zingen. De doelgroep is vanaf 12 jaar, maar ook zeker voor volwassenen. "In de workshop behandelen we op een speelse en overzichtelijke manier de basis technieken, studeren we een (meerstemmig) nummer in, en gaan we een aantal leuke vocale spellen doen om je creativiteit en improvisatie te ontwikkelen", aldus de Boxtelse zangeres. Aan het eind van de workshop mogen vrienden en familie komen kijken naar een kort optreden van de gehele groep. JOIA zal aansluitend enkele nummers van haar nieuwe cd ten gehore brengen.

De kosten voor de workshop zijn 35,00 euro, hierbij inbegrepen zijn de workshop, een optreden van JOIA, de cd die begin 2017 uitgebracht gaat worden en eeuwige dank van JOIA. Aanmelden voor de zangworkshop die wordt gehouden op de inspirerende locatie van Talent Factory in Liempde, kan via www.talentfactory.nl. De opbrengst van de zangworkshop en vrijwillige donaties gaan volledig naar JOIA om zo haar eerste plaat te financieren.

De crowdfundcampagne gaat onder de naam 'Debuutalbum JOIA: Living it Now', en loopt tot 1 augustus. Dus op 31 juli na de workshop wordt duidelijk of het doelbedrag behaald is en of de band daadwerkelijk de studio in kan.

Meld je aan voor de feestelijke mantelzorgdag van het Gilde

Boxtel - Het Gilde Sint Barbara-Sint Joris organiseert samen met het steunpunt mantelzorg van ContourdeTwern een feestelijke mantelzorgdag op 13 augustus. Deze zal plaatsvinden op het Gildeterrein aan het Essche Heike van 14.00 tot 17.00 uur.

Het Gilde biedt die middag een uitgebreid en actief programma met verschillende Oudhollandse spelen. Natuurlijk kunnen enthousiastelingen zich bekwamen in het kruisboog- en handboogschieten en ook de buks zal niet ontbreken. Gewoon toekijken mag uiteraard ook tijdens deze ontspannende, gezellige middag waarbij mantelzorgers meteen een inkijkje krijgen in wat een Gilde zoals Sint Barbara-Sint Joris allemaal doet.

Zorg jij voor je naaste, je partner, kind, ouder, familielid of vriend? Dan noemen we jou ook mantelzorger. Heb je iemand die voor je zorgt? Meld hem of haar dan aan. Kom je liever met zijn tweeën? Laat het ons weten. Het terrein is niet rolstoeltoegankelijk.

Kun je niet op eigen gelegenheid naar het terrein komen? Dan komen we je ophalen en weer thuisbrengen.

Je kunt je tot 1 augustus aanmelden voor deze dag via een e-mail naar mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of door te bellen naar 0411-655899.

AgriFood Capital's kinder-kookwedstrijd Keukenbazen gaat ook in Boxtel van start

Boxtel - In 18 gemeenten in Noordoost-Brabant gaan kinderen strijden om de titel Keukenbazen 2016. Ook in Boxtel worden kinderen tussen 10 en 12 jaar na de zomervakantie uitgedaagd om mee te doen aan de Keukenbazen Battle 2016, een initiatief van AgriFood Capital en onderdeel van Dutch Agri Food Week. Topchefs uit de regio vormen de jury.

Vorig jaar was AgriFood Capital's Keukenbazen Battle een groot succes en deden meer dan 150 kinderen mee.Het team uit Cuijk ging er na een spannende strijd met de hoofdprijs vandoor. Dit jaar is de concurrentie fel: er nemen kinderen uit maar liefst achttien gemeentes deel. Hun opdracht luidt 'Maak een menu met lekkere en gezonde producten uit je eigen buurt'. Deelnemers gaan in teams van twee, drie of vier kinderen de strijd aan; per gemeente gaat er na een strenge maar rechtvaardige jurering één team door naar de finale: de 'Mega Life KookBattle' op zaterdag 15 oktober bij het Koning Willem I College, locatie Vlijmenseweg in 's-Hertogenbosch.

Topkoks jureren
In elke gemeente jureert een topkok de ingezonden menu's. Hij of zij kiest de winnaar in de gemeente en coacht het team tijdens de finale. In Boxtel is dat Raymond Verveer van Tafel25.

Voor de Keukenbazen Battle trekt AgriFood Capital samen op met de achttien deelnemende gemeenten. Zij zijn een belangrijke partner voor het slagen van deze wedstrijd. De burgemeesters zijn ambassadeur van Keukenbazen en de burgemeester van de winnende gemeente mag zich een jaar lang 'Smaakburgemeester van Nederland' noemen.

Meedoen
Wil jij meedoen? Schrijf je dan in via www.keukenbazen.nl/meedoen. Samen met 2, 3 of 4 andere kinderen kun je hier voor 25 september je menu insturen. Raymond Verveer kiest de winnaars van Boxtel, die mee mogen doen aan de Mega Live KookBattle op 15 oktober. Tijdens die finale zullen zij samen met Raymond hun menu koken voor een professionele jury en 15 gasten uit de gemeente, waaronder de burgemeester. Het winnende team krijgt de titel Keukenbazen 2016 en wint een meeloopdag met een sterrenkok in een sterrenrestaurant.

Naast Boxtel nemen de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, 's-Hertogenbosch, Heusden, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Vught mee aan de battle.


Wandeling voor mantelzorgers in de Kampina

Boxtel - Het steunpunt mantelzorg van ContourdeTwern Boxtel biedt mantelzorgers de gelegenheid er eens lekker op uit te gaan in de prachtige natuur om de hoek. Een wandeling door de Kampina biedt hen de gelegenheid om eens helemaal tot rust te komen en te genieten van al het moois dat ze onderweg tegenkomen.

Woensdag 27 juli verzamelen de wandelaars vanaf 12.45 uur bij Sint Ursula aan de Baroniestraat. Om 13.00 uur vertrekken zij met de auto naar de Kampina voor een wandeling van 5 tot 6 kilometer. Deze duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna is er koffie met iets lekkers.

Goede schoenen worden aanbevolen. Aanmelden kan vóór maandag 25 juli per mail of telefoon: Marieke Dijkshoorn, mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl, of bij de receptie van Contour de Twern Boxtel, tel. 655899.

Ontdek cultuurhistorisch Boxtel met de VVV-zomeravondrondleidingen

Boxtel - Tot en met donderdag 25 augustus kunnen liefhebbers genieten van zes verschillende avondwandelingen door Boxtel. De wandelingen, onder begeleiding van een VVV-gids, voeren langs diverse kenmerkende historische facetten van het dorp.

De rondleidingen kosten 2 euro per persoon en beginnen om 19.00 uur. Alle routes vertrekken vanaf de binnenplaats van het VVV-kantoor aan de Markt, met uitzondering van de Breukelentocht, die start om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat.

Programma zomeravondrondleidingen
Route Sint-Petrusbasiliek: 21 juli en 17 augustus
Route Kasteel Stapelen: 13 juli, 28 juli en 11 augustus
Molenroute: 27 juli
Binnendommeltjestocht: 20 juli en 4 augustus
Route Stationskwartier: 3 augustus en 18 augustus
Breukelentocht: 14 juli, 10 augustus en 25 augustus

Wandelaars die graag mee willen lopen, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel, Markt 36, telefoonnummer 0411-685443 (bij geen gehoor: 06-22562001), of zorgen dat zij vóór 19.00 uur aanwezig zijn bij de VVV of de Heilg Hartkerk. Een e-mail sturen kan ook: rondleidingen@vvvboxtel.nl.

Buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen die je kunt bespreken bij de VVV.

7 / 16

Terwijl in midden Nederland de vakantie-uittocht al is begonnen moeten wij in Boxtel nog twee weken wachten. De meeste mensen zijn waarschijnlijk al druk in de weer met de voorbereidingen. Ik heb in mijn columns regelmatig tips gegeven om je huis veilig achter te laten als je op vakantie gaat. Zo heb je al met buren of vrienden afgesproken dat zij de plantjes regelmatig water geven en elke keer als zij dit doen de gordijnen, lamellen of luxaflex in een andere stand zetten. En heb je ze gevraagd om de gesorteerde post niet op een plek te leggen die van buitenaf zichtbaar is. Ook ben je al bezig de tijdschakelaars nog even te testen zodat tijdens je afwezigheid regelmatig een lampje in huis brandt. Inbrekers houden er namelijk niet van als ze niet zeker weten of er iemand thuis is en ze lopen dan liever een straatje verder.
Je hebt op Facebook, LinkedIn of andere social media ook niet vermeld dat je op vakantie gaat of hoe lang je wegblijft. En vergeet ook niet om eventueel je locatiebepaling uit te zetten op je WhatsApp, Twitter of Instagram om te voorkomen dat iedereen kan zien waar je bent als je een bericht stuurt. Met al deze voorbereidingen kun je in elk geval rustig vertrekken. Ik wens je alvast een prettige vakantie.

Aandacht voor ouderen
Ik wil nu ook eens aandacht vragen voor iets heel anders. Er is in Boxtel een grote groep hulpbehoevende en kwetsbare mensen, en dan vooral de ouderen. Deze mensen blijven (vaak noodgedwongen) steeds langer thuis wonen en zijn daardoor sterk afhankelijk van extra hulp. Helaas blijkt dat er in deze tijd niet altijd voldoende hulp geboden kan worden. Ouderen zitten daardoor steeds vaker langere tijd alleen thuis te wachten. Voor veel van deze mensen is een beetje aanspraak, hoe kort ook, vaak het enige hoogtepunt van de week. Daarom wil ik aan alle lezers van deze krant vragen om in de vakantieperiode ook eens aan onze alleenstaande ouderen te denken. Weet je iemand in je buurt die veel alleen zit, afhankelijk is van hulp of weinig of geen familie heeft, loop daar dan eens een keertje langs of maak gewoon een praatje. Ook kun je eens proberen of je een stukje met iemand kunt lopen. Ik weet zeker dat het enorm wordt gewaardeerd.

O ja, en dan nog even dit. Als je op vakantie gaat naar het buitenland, vergeet dan niet om op je mobiele telefoon je 'roaming' uit te zetten. Als je dit niet uitzet loop je het risico dat je ongemerkt op internet gaat. De kosten voor het gebruik zijn per land verschillend en dit kan oplopen tot honderden euro's.
En maak voor je op vakantie gaat ook nog even een back-up van je telefoon. Mocht je telefoon gestolen worden of kwijtraken dan heb je in elk geval nog je adressen en telefoonnummers.

Foto: Hans van Doorn

Drie ingrediënten rode draad bij Fanfare St. Arnoldus
Zomeravondconcert laat Lennisheuvel volop genieten

Lennisheuvel - Zomer? Check! Avond? Check! Concert? Check! De drie componenten die fanfare St. Arnoldus afgelopen zaterdag nodig had voor de afsluiting van hun muzikale seizoen 2015/2016 waren allemaal aanwezig. Ook de cocktail die alle aanwezigen kregen aangeboden bestond uit drie ingrediënten. Dat, samen met de felgekleurde parasols en prachtige gerbera's op de tafels, droeg bij aan de zomerse sfeer.

St. Arnoldus opende het concert. Ruim drie jaar staat de fanfare inmiddels onder leiding van Mariska Brienen-van Melis. Destijds moest de fanfare vanwege het plotselinge vertrek van hun vorige dirigent snel op zoek naar vervanging, maar nog geen dag heeft St. Arnoldus spijt van hun keuze om te gaan voor de relatief jonge, vrouwelijke dirigente uit het oosten van Brabant. Samen met haar zoeken ze de grens van hun kunnen op en maken ze een mix van muziekstijlen.
Zo ook deze warme avond in juli; met een serieus concertwerk, het prachtige Gabriella's Song uit de film As it is in Heaven en een medley van Tom Jones was al sprake van een gevarieerd programma. Tel hier nog de vertolking van de eerste hit van volkszanger Django Wagner, Kali, en het 'Just a Closer Walk with thee' bij op, waarbij het publiek zich in eerste instantie waant op een begrafenis in New Orleans waarna het nummer overgaat in een Dixie-land melodie waarbij op een vrolijke manier de dode herdacht wordt, en de mix is compleet.

Ere-lid Antoon van der Sloot wordt in het zonnetje gezet. Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Ere-lid Antoon van der Sloot werd in het zonnetje gezet. Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Het plein naast Gemeenschapshuis De Orion was inmiddels aardig vol gestroomd en in de mooie kiosk van Lennisheuvel mocht daarna stage-band Next uit Empel plaatsnemen. Waar bij een fanfare de melodie hoofdzakelijk vertolkt wordt door de bugels en bij een harmonie dit de klarinetten betreft, zijn deze beiden instrumenten bij een stage-band niet aanwezig. In een kleinere bezetting van zo'n twintig muzikanten met hoofdzakelijk saxofoons, trombones, baritons, trompetten en natuurlijk slagwerk brengen dit soort blaasorkesten veelal herkenbare popnummers. Zo herleefden 'Zwart Wit' van Frank Boeijen en 'Love me Just a little bit more' van de Dolly Dots. Ook werd het publiek getrakteerd op Caro Emerald's 'A Night like this' en het bijna veertig jaar oude, maar zeer bekende 'Relight my Fire'.

Ook drie ingrediënten zijn nodig om een lid tot ere-lid te benoemen; meer dan zestig jaar lidmaatschap, niet meer musicerend en het verricht hebben van bijzondere verdiensten voor de vereniging. Antoon van der Sloot voldoet ruimschoots aan deze drie elementen. Vanaf de oprichting van de Lennisheuvelse fanfare in 1949 tot een jaar geleden blies hij vol trots de trombone. Daarnaast heeft hij, om maar een paar dingen te noemen, zich ingezet als bestuurslid, de muziekbibliotheek jarenlang op orde gehouden, maar ook zijn steentje bijgedragen als er een tent opgebouwd moest worden of andere hand- en spandiensten verricht moesten worden bij de diverse activiteiten die St. Arnoldus in de afgelopen jaren heeft georganiseerd. Hij is dus met recht een bijzonder lid te noemen en werd daarom in de bloemetjes gezet. Ook kreeg hij de hoogste eer van zijn club, het ere-lidmaatschap.

Dit alles te samen maakt dat er met recht gesproken mag worden oven een geslaagd zomeravondconcert. Arnoldus hoopt nog jaren hun muzikale kunsten aan de Boxtelse gemeenschap te mogen laten horen. Maar ook hier zijn drie ingrediënten voor nodig: gezelligheid en ambitie zijn ruimschoots aanwezig, voldoende leden daar schort het echter aan. Voor dit laatste punt staat de club uit Lennisheuvel open voor alle mensen die op een ongedwongen manier muziek wil maken. Jong, wat minder jong of al wat ouder, startend of ervaren muzikant, blaasinstrument, slagwerk of een nog bij de fanfare onbekend instrument, alles is mogelijk. Samen zal dan gezocht worden naar, misschien wel een nieuwe, manier van muziek maken. Het mixen van ingrediënten, daar zijn ze bij Arnoldus goed in.

Mijn Mooi Boxtel: Marion van Someren

Foto: Marion van Someren

Gespot op Stapelen een aantal weken geleden: een schildpad in de kasteelvijver.

Vijftiende editie van Bazaar Boxtel wordt weer groot feest

Leerlingen van het BHC tonen hun bewegwijzeringsborden. Foto: BHC

Boxtel - Zondag vormt Park Molenwijk van 11.00 tot 18.00 uur weer het decor van het jaarlijkse multiculturele festival Bazaar Boxtel. En ook deze vijftiende editie belooft een succes te worden; met een indrukwekkende line-up, vele workshops, een kindervrijmarkt, talloze wereldse gerechten en een verrassende eindact. En vooral met heel veel mensen uit verschillende culturen en bevolkingsgroepen in Boxtel. Want verbroedering, dat is waar het om draait, en ook altijd op uitdraait, bij dit geweldige evenement.

Naast volop eten, drinken, ontspannen lounchen en allerlei activiteiten voor jong en oud, is er natuurlijk heel veel entertainment en muziek. Vanaf het Mainstage en het Parkpodium zullen uiteenlopende artiesten de bezoekers trakteren op spetterende optredens. Zo zijn niet alleen onder vele andere Van Bakkus, Popkoor Voices en Concrete Jungle van de partij, maar ook Racheal Botha, bekend van The Voice of Holland. En wat de geweldige sluitende act is, dat houdt de organisatie nog geheim. Daarvoor zul je zelf een kijkje moeten gaan nemen. En doe dat vooral op de fiets.
Kijk voor een compleet programma-overzicht en overige informatie op www.bazaarboxtel.nl.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Bewegwijzering van BHC
Voor de bewegwijzering naar het festivalterrein heeft de organisatie van Bazaar Boxtel het Baanderherencollege benaderd. De leerlingen van het Praktijkonderwijs uit fase 2 zijn hiermee aan de slag gegaan onder begeleiding van stagiair Bart van Ruremonde. Ze hebben ruim vijftig borden gezaagd en bewerkt en daarna voorzien van belettering. Een vernislaag moet ervoor zorgen dat de borden zeker tien jaar mee kunnen. Gezien het succes van Bazaar tot nu toe, is dat geen overbodige luxe.

Beste Boxtelaren,

Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kansen, nieuwe plek!

Na vele jaren in 'ons' Boxtel te hebben gewoond, zal ik het dorp helaas gaan verlaten. De kans deed zich voor dat ik mijn huis kon verkopen en nu zit ik op een nieuw stekkie!

Met liefde kijk ik terug naar de periode dat ik in ons dorp woonde. Helemaal weg zal ik natuurlijk niet zijn, aangezien ik nog genoeg connecties heb met Boxtel en dus ook nog regelmatig hier te vinden zal zijn. Maar door het krijgen van een nieuwe baan was dit uiteindelijk een logische stap.

Boxtel is een dorp om trots op te zijn. Een dorp met alle faciliteiten die je je maar kunt wensen, van winkels en gezellige kroegjes en terrasjes tot leuke, gezellige evenementen en prachtig groen in de directe omgeving. Heerlijk! Het lijkt wel of Boxtel aan het groeien is qua mogelijkheden en faciliteiten die het als dorp te bieden heeft.

Dat zal ik dan ook wel gaan missen: even snel de Kampina in op een zondagmorgen of gewoon even een praatje maken als je weer een bekende op straat tegenkomt. Snik, snik! Maar goed... Ik koester mooie herinneringen aan Boxtel, het dorp waar ik opgegroeid ben, vriendschappen heb opgebouwd en mooie momenten heb beleefd.

De column in deze krant zal ik gewoon blijven schrijven en daarbij zal ik me meer gaan richten op ontwikkelingen en bezigheden in mijn leven. Want deze zijn er genoeg, haha! Daarnaast zul je mij nog zeker gaan zien op verschillende Boxtelse evenementen!

Denk bijvoorbeeld aan de finale van de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) die ik zal gaan presenteren dit jaar! Daar heb ik enorm veel zin in; het is prachtig om te zien hoe verschillende Boxtelse bedrijven de strijd aangaan op social media om hun finale plaats te bemachtigen. Top!

Boxtel, bedankt voor een prachtige tijd in ons dorp en tot heel snel!
In ieder geval tot over twee weken, dan lees je hier weer mijn nieuwe, iets uitgebreidere, column!

Geniet van jullie week!

Groet,

Geert Hoes

Boxtel goes Ibiza bij de Langspier

Boxtel - Glamourworld events en B&M events slaan de handen ineen en brengen Ibiza naar Boxtel. Zaterdag 30 juli zal bij strandpaviljoen de Langspier vanaf 14.00 uur een markt langs het water met meer dan honderd kraampjes in Ibiza style plaatsvinden. Liefhebbers van 'shop till you drop' zal het aan niets ontbreken deze dag.

De entree van de markt is gratis. Mensen die een duik in het verkoelende water van de Langspier (Molenwijkseweg 5c) willen nemen, betalen 4 euro entree. De markt duurt tot 19.00 uur. Standhouders kunnen zich nog aanmelden via www.glamourworldevents.nl.

Open Dag bij Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch - Op zaterdag 10 september houdt de Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch in haar gebouw aan de Havensingel 24 van 10.00 tot 15.00 uur een open dag.

Tijdens deze dag is een groot aantal docenten aanwezig om informatie te verstrekken over de activiteiten die voor het komende seizoen op het programma staan. Ook zijn de taaldocenten aanwezig om vragen te beantwoorden en over de verschillende taalniveaus te adviseren.

Van wandelen met de hond naar 100e avondvierdaagse in Nijmegen

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Het begon allemaal in 2002 met het wandelen met zijn hond Rex. Eerst liep Jo Arts een klein rondje in de buurt en dat werd vervolgens steeds iets groter. Drie kilometer wandelen was destijds al een hele wereldreis, maar in de loop der jaren werden het wandelingen van 20 kilometer. Samen met een vriend wandelde Jo heel wat af. Toen de twee in 2005 een paar weken naar Canada gingen en daar een flink aantal kilometers te voet aflegden in de bergen, ontstond het idee om mee te doen aan Nijmeegse Vierdaagse. En zo geschiede. Ook dit jaar loopt hij mee, in de 100e editie.

Uiteindelijk duurde het nog wel wat jaren voor het tweetal zich opgaf voor de loting. In 2009 werd Jo ingeloot en mocht hij voor het eerst meedoen. Omdat zijn wandelmaatje helaas niet was ingeloot sloot Jo zich aan bij een andere groep wandelaars die de Vierdaagse al eerder hadden gelopen. Deze groep werd gevormd door de Boxtelaren Jan van de Sande, Theo Martens, Toon Hermans en de dit jaar overleden Peter Tang. In de loop der jaren is het groepje uitgebreid met Martin en Marco Mosink, Tim Schalkx, Robbert van de Plasch, Kevin Strik, Jurgen van Dun en zijn vader Theo van Dun, Harrie van de Berk en Peters zoon Ivar Tang. "Elk jaar beginnen we in het voorjaar met wekelijks oefenen, weer of geen weer", vertelt Jo. "De ene keer zijn we met maar twee man, de andere keer met een man of tien. Om ons zo goed mogelijk voor te bereiden lopen we mee met diverse wandeltochten zoals de Bloesemtocht, de Keistamperstocht en de Heinekentocht."

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

In totaal liep Jo in de afgelopen acht jaar zeven keer mee. In 2014 kon hij niet meedoen vanwege een blessure. De groep loopt dit jaar mee op verschillende afstanden, afhankelijk van geslacht worden deelnemers ingedeeld in de 30, 40 of 50 kilometer. In het verleden liep Jo altijd 40 kilometer, dit jaar voor het eerst de 30 kilometer. Speciaal voor de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar een vierde afstand in ere hersteld. De 55 km, die tot en met 1966 als verplichte afstand gold voor mannen in de leeftijd van 19 tot en met 49 jaar, is eenmalig een extra keuze.

Morgenavond, donderdag 14 juli, kunnen de Boxtelse wandelaars hun Boxtelse shirt ophalen in het gemeentehuis en worden ze muzikaal uitgezwaaid. En dan is het volgende week zo ver. "Maandag vertrek ik al naar Nijmegen om mijn slaapplek in orde te maken", aldus Jo. "Samen met nog vier anderen slaap ik al jaren in het Montessori College in Nijmegen waar plek is voor ongeveer honderd mensen. "Daar is aan alles gedacht; er is voetverzorging, je kunt gemasseerd worden, je kunt er een lunchpakket bestellen, er is EHBO aanwezig, we hoeven alleen een eigen bed mee te nemen." De andere leden van de groep slapen her en der verspreid in de omgeving, bij vrienden of familie. Elke avond terug naar huis gaan is geen optie, vertelt Jo. "De eerste groep vertrekt al om 4 uur 's ochtends."

Vertrekken doen ze met het groepje dat dezelfde afstand loopt. "In principe proberen we bij elkaar te blijven", zegt Jo, "dat lukt echter niet altijd. Maar ons motto is samen uit samen thuis, dus elke dag wordt afgesloten met een pilsje of twee op de Wedren. Daarna kunnen we uitrusten en ons voorbereiden op de volgende dag."

Wat het weer betreft hoopt Jo op zo'n 20 graden, lichtbewolkt en niet teveel wind, dat zijn de ideale wandelomstandigheden voor hem. "Maar ja, daar heb je helaas niks over te zeggen", verzucht hij. "Ik heb het allemaal al meegemaakt: de hitte, de kou, de regen en de wind. Uiteindelijk maakt het allemaal niks uit, want de sfeer is geweldig. Het is één groot feest. De enthousiaste mensen aan de zijlijn dragen je de vierdaagse door en dat is geweldig!"

Zijn vrouw en dochter, familie en wat vrienden wachtten hem sinds zijn eerste tocht op bij de finish met bloemen, drankjes en de nodige vreugdetranen. De laatste jaren komt er ook een bus met Boxtelse fans naar Nijmegen en dat maakt het voor de wandelaars alleen maar leuker. "Zij zullen de vreugde, vermoeidheid en het behalen van de finish niet ervaren", aldus Jo, "maar ze proeven wel de sfeer van het geweldige feest eromheen."

Waar het voor velen ophoudt na deze tocht en ze langzaamaan weer gaan afbouwen, zijn er ook nog fanatiekelingen die gewoon doorgaan en meedoen met de 80 van de Langstraat, De Kennedymars van Waalwijk. "Ik heb die tocht ook vier keer gelopen, maar dat zit er niet meer in", verzucht Jo. "Een mooie herfsttocht of wintertocht, dat lukt allemaal nog wel en dat is tegenwoordig mooi genoeg. En in het voorjaar van 2017 ga ik er weer vol tegenaan om me voor te bereiden op de 101e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Maar voor nu ga ik eerst nog even uitrusten vóór het avontuur van de 100e!"

Loop jij dit jaar ook mee in de Nijmeegse Vierdaagse? Laat Boxtel meegenieten en stuur een foto met je naam en een korte toelichting naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. Veel plezier en succes volgende week!

Quotes:

'De enthousiaste mensen aan de zijlijn dragen je de vierdaagse door'

'Elke dag wordt afgesloten met een pilsje of twee op de Wedren'

Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin-Smits

Foto: Kim Gérardin-Smits

Het is vakantie! Althans voor onze kinderen. Ja, in Frankrijk hebben de kinderen van de basisschool twee maanden zomervakantie. Het is voor ons als ouders toch elk jaar weer een gepuzzel om ze de hele vakantie onder te brengen. Gelukkig zijn er opa en oma uit Boxtel die ze elk jaar meenemen op vakantie naar Asten waar de kinderen een paar fijne weken doorbrengen.

Maar voor het zover was, was er de maand juni. Een drukke maand voor ons. Ten eerste zijn er de diverse schooluitjes. De meiden dansen allebei bij een moderne dansschool en zij mochten begin juni dan ook een heel weekend optreden in het plaatselijk theater. Onze zoon mocht nu ook bij het voetballen. Dus elke woensdag in juni ging hij mee oefenen. Dan was er nog het eindejaarsfeestje van zijn tennisclubje, de eindejaarsfeestjes van de scholen, het inschrijven van de kids voor hun activiteiten voor het volgend schooljaar. Ja, mama heeft wat cheques uit moeten schrijven de laatste paar dagen.

Onze oudste dochter werd ook nog eens tien, dus er moest een kinder/tienerfeestje worden georganiseerd. En natuurlijk werden ze zelf ook her en der uitgenodigd. En toch heb ik heb dit jaar kunnen genieten van de laatste schoolweken. Ik ging onverwachts met een paar weken ziekteverlof na een kleine klinische operatie. Ik heb de kinderen dus lekker van school kunnen halen elke dag, iets wat normaal gesproken weinig voorkomt. We kijken erg uit naar onze zomervakantie in augustus, lekker met de kinderen twee weken naar zee. We hopen op mooi weer ….

Fijne vakantie allemaal!

Oproep voor publicatie Gerritshoeve Liempde

Liempde - Heemkundestichting Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde hebben het initiatief genomen tot het maken van een publicatie over de Gerritshoeve aan de Broekdijk. Deze werd gebouwd in 1923.

De hoeve werd gesticht door de familie Gerritzen, de laatste bewoners waren leden van de familie Dierking. De publicatie wordt vanuit de (werkstichting) Stichting Natuurprojecten Liempde uitgevoerd. Ger van den Oetelaar onderzoekt de archieven en schrijft de teksten. Kèk Liemt is voor deze publicatie op zoek naar illustraties, foto's en dergelijke.

Vele Liempdenaren zullen mooie foto's of andere zaken hebben van de Gerritshoeve. Deze kunnen op vanaf 29 augustus op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur gebracht worden naar de heemkamer, de voormalige raadzaal in het oude raadshuis van Liempde. Foto's kunnen daar worden gescand.

Foto's kunnen ook thuis worden gescand en via e-mail naar ons worden gestuurd via info@kekliemt.nl. Voor meer informatie: Ger van den Oetelaar: 0411-632043 of vandenoetelaar@wxs.nl.


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of onbekende personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

SP

Foto: SP

Multifunctionele Markt moet bruisen
Als het aan het college van B&W ligt wordt de Markt flexibel ingericht: als sfeervol plein, als basis voor de weekmarkt en als evenemententerrein. De toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn moet gewaarborgd zijn. De Markt wordt autoluw waarmee een langjarige wens van de SP eindelijk in vervulling gaat. In het voorontwerp zijn 15 autoparkeerplaatsen opgenomen en komt er parkeerruimte voor 150 fietsen. Ook komt er meer ruimte voor terrassen. Er komen andere bomen zodat een aantal historische gevels beter te zien zijn. SP-wethouder Eric van den Broek: "Ik ben blij dat het college de groene uitstraling van de Markt heeft weten te behouden. Nieuwe verlichting geeft ook 's avonds meer sfeer en zorgt voor een veilig gevoel." Fractievoorzitter Dave van de Ven: "Wat vorige colleges niet gelukt is, lijkt dit college wel te gaan lukken. Wat mij betreft is dit een historische gebeurtenis, want we zijn hier al tientallen jaren mee bezig."

Inspiratieboek centrumgevels
SP-wethouder Eric van den Broek is blij met het inspiratieboek van bureau BaeSS waarin ideeën staan om de gevels in het centrum meer uitstraling te geven. In de publicatie staan een uniforme uitstraling van het centrum en de relatie tussen het gebouw en de cultuurhistorie van Boxtel centraal. De wethouder: "Er is subsidie beschikbaar vanuit het economisch stimuleringsbudget voor het centrum. Ik roep eigenaren op hier gebruik van te maken. We gaan proberen om ook de grote ketens over de streep te trekken. De fraaiere gevels zijn onderdeel van het aantrekkelijker maken van het centrum."

Eindelijk nieuwe plek voor Voedselbank
De Voedselbank verhuist volgend jaar juni naar een bijgebouw van woonzorgcentrum Molenweide. De huidige Voedselbank aan het Ronduutje is verouderd en slecht geïsoleerd. De energierekening bedraagt jaarlijks 32.000 euro en wordt door de gemeente betaald. De gemeente betaalt ook nog een subsidie van 6500 euro. SP-wethouder Eric van den Broek: "Het is goed dat er nu een einde is gekomen aan de onzekerheid over een nieuwe locatie. De gemeente gaat in de nieuwe situatie wel op een andere manier subsidiëren, namelijk via een bedrag van 220 euro per cliënt. Ook de drie andere gemeenten die onder de Voedselbank vallen, Sint-Michielsgestel, Haaren en Sint-Oedenrode, subsidiëren op deze manier."

Wethouder promoot sociaal ondernemen
SP-wethouder Eric van den Broek probeert niet alleen in Boxtel het sociaal ondernemen te stimuleren. Bij het Regionale Portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt in Uden hield hij onlangs een pleidooi voor het regionaal invoeren van het praktijkkeurmerk PSO (Prestatieladder Sociaal Ondernemen) om zodoende meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (onder andere gehandicapten en jongeren) aan een baan te helpen. Gemeenten en ondernemers moeten meer samen optrekken, aldus de wethouder. Op zijn oproep werd met instemming gereageerd.


BALANS

Foto: Balans

BALANS zegt JA!
'Ja, mits...' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Bouwen Bouwen Bouwen!
De gemeente Boxtel wil tot 2025 1315 nieuwe woningen bouwen. Uiteraard steunen wij dat: iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Maar wij vragen ons wel af, waarom het al zo lang stil is over alle woningbouwplannen in onze gemeente. Voor Lennisheuvel Zuid zijn de uitgangspunten bekend, dus kan er vaart gemaakt te worden. In Liempde zit er voor de hoek Roderweg-Hamsestraat een klankbordgroep in de startblokken. Ook zij kunnen niet verder met de uitwerking van de plannen. Ook voor de locatie Selissen is geen activiteit te bespeuren. Wij blijven proberen op alle mogelijke manieren het college aan te sporen om door te pakken, maar er volgt geen actie. Waarom worden deze huizen niet opgeleverd in 2017? Het lijkt erop dat het college enkel wat over woningbouw roept voor de show, doch als het op concretiseren, uitwerken en aanpakken aankomt, geeft men niet thuis. BALANS houdt wel van aanpakken en doorpakken zodat het niet alleen bij mooie woorden blijft.

Herinrichting Markt; praktisch denken biedt kansen!
Vorige week zijn de conceptplannen voor de herinrichting van de Markt gepresenteerd en al snel bleek dat alles nog in detail uitgewerkt moet worden. BALANS wil vooral een praktische Markt, dus dagelijks vuile tafeltjes voor de horecagasten door afvallend blad, bloeisel en pluksel lijkt ons daarom niet gewenst. Volgens ons moet er gekozen worden voor de boomsoort welke de minste overlast veroorzaakt. Ook het fietsparkeren moet nog beter geregeld worden.In de plannen wordt de huidige rijrichting omgedraaid, maar hiervan zijn wij op dit moment nog niet geheel overtuigd. Wel hopen we, dat er voldoende nagedacht is om in de toekomst de camera's voor de beveiliging op strategische plaatsen te kunnen positioneren, om bij inschakeling het meeste rendement - met scherpe beelden - te scoren!

Ook zou het Marktplein makkelijk te overdekken/overkappen moeten zijn, zodat de vele activiteiten niet volledig weersafhankelijk zijn. Verder missen wij in het ontwerp nog de doorsteken van de parkeerterreinen naar de Markt. Deze zijn keihard nodig voor een zo kort mogelijke weg naar en van de winkels - koopwaar - en gelegenheden. Schroom niet om uw tips bij de gemeente kenbaar te maken, want de plannen zitten nu nog in de ontwerpfase!

Jaarrekening 2015; Onbehoorlijk!
De laatste twee jaren int het college nog steeds het volle pond bij u, maar u krijgt slechts 30% geleverd. Ook de opgebouwde reserves zijn gedurende deze twee jaren van 30 miljoen euro elk jaar met 5 miljoen euro verminderd. Onze burgers krijgen dus al twee jaar niet geleverd waar ze voor betalen en bovendien is het spaarbanksaldo 10 miljoen euro gedaald. Dat vinden wij onbehoorlijk en niet uit te leggen aan onze burgers!

Vakantiewens
Wij wensen u via deze column een gezellige, ontspannen en inspirerende vakantie toe. En weet dat wij ook in de zomerperiode voor u klaar staan.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-07 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-07 Den Berg
19-07 Kerkeind
20-07 Lennisheuvel
20-07 Roderweg e.o.
Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 28

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Clarissenstraat 31 bouwen woning
Koningsvaren 14 bouwen woning
Lennisheuvel 47 rooien: 2 zuileiken uit bestrating voor woning
Parkstraat 28 vergroten woning

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 80 uitbreiden Oertijdmuseum De Groene Poort
Onrooi 13 realiseren poel t.b.v. natuurontwikkeling
Schuttershof 14 wijzigen erker voorzijde woning

Verlening beslistermijn (zes weken)
Baroniestraat 22 restaureren schoorsteen achterzijde St. Ursula
Hoek Boseind-Industrieweg realiseren bedrijfsruimte met kantoor
Steegstraat 3 bouwen hobbyruimte achterzijde woning

Overige besluiten

Aanwijzen heffings- en invorderingsambtenaar gemeentelijke belastingen

Over uw buurt… Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Martijn trapt op de pedalen voor 2bike4alzheimer

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De 29-jarige Martijn van Gils uit Boxtel heeft als hobby fietsen. Dit doet hij naast zijn werk in de ouderenzorg. Dat hij zich inzet voor het goede doel door deel te nemen aan 2bike4alzheimer is dus niet geheel toevallig. Martijn weet wat Alzheimer met mensen doet en dat meer onderzoek naar deze ziekte hard nodig is.

Op 17 en 18 september doet de Boxtelaar met zijn team 'Brabantzorg1' mee aan 2bika4alzheimer, een non-stop estafette fietstocht van 400 kilometer om geld in te zamelen voor onderzoek naar dementie. "Ik vind het belangrijk dat dit doel op een goede manier onder de aandacht komt", vertelt hij. "En dat we een zo groot mogelijk bedrag ophalen. Daarom ga ik samen met mijn team de sportieve uitdaging aan om meer onderzoek mogelijk te maken."

De actie 2bike4alzheimer is een initiatief van een groep vrijwilligers. Dit jaar wordt de wervingsactie voor de vijfde keer georganiseerd. Het parcours van 2bike4alzheimer heeft de vorm van een vergeet-mij-niet: vijf etappes van 80 kilometer rond Amersfoort. De deelnemers rijden de route in estafette in duo's: op de tandem en sinds dit jaar zijn ook aparte fietsen toegestaan, omdat de tandem niet door iedereen als comfortabel werd ervaren. Het samen fietsen refereert aan samenwerken en afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de ander. Je aan moeten passen net zoals mensen met dementie en hun mantelzorgers zich voortdurend moeten aanpassen aan de steeds veranderende situatie. Naast een sportieve prestatie vraagt deze tocht dan ook vooral een mentale inzet van de deelnemers.

Sponsoren
In de vier jaar dat de actie gehouden wordt, is al ruim 290.000 euro opgehaald. De volledige opbrengst komt ten goede aan onderzoeken van Alzheimer Nederland die gericht zijn op behandeling of voorkoming van dementie.
Wil je Martijn en zijn team sponsoren? Ga dan naar www.2bike4alzheimer.nl, klik op doneer en zoek het team Brabantzorg1.

Voedseltuin en Helicon werken samen op terrein van De Kleine Aarde

Boxtel - Helicon Opleidingen en Stichting Voedseltuin Boxtel hebben de handen ineen geslagen en gaan samenwerken op het terrein van De Kleine Aarde. Dit terrein is sinds kort in handen van het Collectief, bestaande uit negen verschillende partijen, waaronder drie onderwijsinstellingen (Helicon, Sint Lucas en Summa). In de komende maanden gaan Helicon en de Voedseltuinstichting concrete invulling geven aan de inrichting van de voedseltuin. Er wordt dankbaar gebruikgemaakt van de grote kas, die al lange tijd dienst heeft gedaan op dit perceel.

De voedseltuinorganisatie is al langere tijd op zoek naar een passend perceel in de bebouwde kom van Boxtel. Samenwerking met Helicon is vorig jaar al onderwerp van aandacht geweest. Tijdens overleg van beide partijen is gebleken dat het terrein van De Kleine Aarde zeer geschikt is om juist daar de krachten te bundelen. En dat gebeurt dan ook vanaf nu. Met ingang van het nieuwe schooljaar in september gaat de samenwerking concrete vormen aannemen. Eerst zijn voorbereidende acties nodig. Helicon stelt een inrichtingsplan en teeltplan op zodra de exacte vormen van de voedseltuin zijn bepaald. Ook de werving van vrijwilligers voor de voedseltuin kan nu beginnen. Partijen weten dat vanaf begin 2017 de tuin in bedrijf zal zijn.

Voordelen van samenwerking
Helicon en Voedseltuin Boxtel hebben gezien dat zij elkaars werkzaamheden op een uitstekende manier kunnen ondersteunen. Zo is het voor Helicon van groot belang dat de leerlingen naast de vakopleidingen kennismaken met onderwerpen als samenwerking met derden, armoede, gezondheid, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, enzovoorts. De voedseltuinorganisatie heeft ook voordelen van de samenwerking met Helicon, omdat naast de opstelling van de plannen, er straks extra handen zijn bij het vele werk dat op de voedseltuin noodzakelijk is. Werk dat deel uitmaakt van het opleidingsprogramma van Helicon.

Concept van het Collectief
De inrichting en het uiteindelijke gebruik van het terrein van De Kleine Aarde zijn nog niet tot in detail uitgewerkt. Het aanschuiven van de Stichting Voedseltuin als partner van Helicon maakt het dan ook mogelijk de voedseltuin op een passende plaats te vestigen.
Het in ontwikkeling zijnde concept van de samenwerkende partijen voor het terrein van De Kleine Aarde bestaat uit een creatieve, operationele invulling en realisatie van De Kleine Aarde. De samenwerkende organisaties versterken elkaar en komen ongetwijfeld weer tot nieuwe initiatieven. Een van die nieuwe initiatieven is de samenwerking met de Stichting Voedseltuin Boxtel.

Theo mijn vriend is niet meer

"Hey Bert, schrijf jij weer eens een column?" vroegen ze op de redactie. En hoewel ik er eerlijk gezegd nog niet aan toe was, beloofde ik het te proberen.

Mijn vriend Theo is niet meer. Ik ken Theo al vanaf 1990, vanaf mijn vroegste interesse in de vliegkist. We woonden vlak bij elkaar, wat veel voordelen bood voor onze gezamenlijke hobby. Tientallen keren per jaar trokken wij eropuit met onze vliegkist. Op onze snorfietsen, Theo voorop en ik erachteraan, het Brabantse land in. Theo hield niet alleen van duiven, maar ook van wedstrijdhonden: Mechelse en Duitse herders. Als we bij een duiven- en hondenliefhebber waren in Haps liep het nog wel eens uit de hand. "Hoe zit het heren, duiven of honden?" vroegen ze dan.

In 1993 gingen we samen voor de eerste keer bepakt en bezakt met de auto naar het Internationaal vliegkisttreffen in Frauenzimmer in Duitsland. Theo had nog nooit van zijn leven gekampeerd of in een tent geslapen. Nadat we wat hadden gegeten in het restaurant en enkele consumpties hadden genoten, liepen we in het pikkedonker naar onze tent. Ik riep nog: "Let op de haringen Theo", maar het was al te laat. Theo struikelde over de scheerlijnen.

Op handen en voeten kroop hij achter mij aan de tent in waar hij vervolgens op de slaapzak ging liggen met zijn kleren aan. "Theo", zei ik, "je moet wel je kleren uittrekken en een pyjama aandoen. "Het word koud hier in de bergen." Na lang gerommel in de tent lag Theo eindelijk in zijn slaapzak. "Bert, waar kan ik mijn gebit laten?" vroeg hij. "Doe dat maar in een glaasje water op het nachtkastje", antwoordde ik.
Mensen, wat heb ik gelachen, ik kon niet meer. De volgende morgen werd hij gelukkig uitgenodigd voor ontbijt bij onze buren, die zaten in een caravan.

Langzaam ging het slechter met Theo zijn gezondheid. Hoewel hij geen bromfiets meer mocht rijden ging het kistvliegen door, op zijn scootmobiel. In 2014 was het zijn laatste kunstje: meedoen met het vliegkisttreffen in Haps. De laatste jaren woonde hij in een verzorgingstehuis in Vught. Ook daar heeft hij nog lang duiven gehad. Ik liep de deur daar niet plat, maar ben er toch geregeld geweest. Als ik 's avonds op mijn snorfiets met vliegkist en duiven bij Theo aankwam dan kon hij er zo van genieten. Maar het hoefde voor hem niet meer, zo vertelde hij mij in vertrouwen. Het doet pijn je vriend zo te horen praten.

Theo is niet meer, maar zijn herinneringen blijven. Hij was mijn vriend. Het was mooi dat hij op zijn begrafenis werd uitgezwaaid door witte duiven. Zelf ben ik nu 80 jaar en ik zal mijn laatste duivenhobbyjaar eraan besteden Theo's duiven te laten zien in heel Boxtel.

Softbalsters Ducks te sterk voor Twins Heren winnen nipt van Maastricht

Boxtel - De wedstrijd tegen hekkensluiter Twins stond zondag op het programma voor de dames van Ducks. Eerder dit seizoen werd van deze tegenstander eenvoudig gewonnen. Toch was Ducks vooraf niet zo zeker van haar zaak: het team wist de laatste weken niet meer te winnen, Twins won juist wel.

De ploeg uit Oosterhout mocht starten aan slag, maar bereikte in de eerste inning het eerste honk niet. Hier tegenover stond een zeer sterke slagbeurt van Ducks: er werden direct vijf punten gescoord. De dames uit Boxtel kwamen op de honken door vier wijd en fouten van Twins, maar ook door een mooie honkslag van Evelien Gerrits en een triple van Nikki van Nes.
In de tweede inning wist Twins eenmaal het eerste honk te bereiken, maar deze loper strandde daar. De dames uit Boxtel waren ook in deze inning sterker aan slag: Laura van Zetten sloeg een honkslag en Nikki van Nes bleek goed op dreef op deze zonnige dag en sloeg zelfs een homerun. Tussenstand: 7-0.
Tijdens de derde inning werd de eerste - en naar later bleek ook de laatste - honkslag van Twins geslagen. Toch voelden de Boxtelaren geen enkele druk en bleven zij sterk in het veld, waardoor hun tegenstanders in deze inning niet verder dan het tweede honk kwamen. Helaas wisten de dames van Ducks voor het eerst ook niet te scoren, hoewel er wel weer een honkslag geslagen werd, dit keer door Ilon van Gurp.
De slagploeg van Twins kreeg in de vierde inning nog steeds geen grip op de ballen van pitcher Inge van Geel en bereikte wederom het eerste honk niet. Niet alleen in het veld maar ook aan slag bleken de dames van Ducks wederom sterker dan Twins: zij scoorden drie punten, mede dankzij de honkslagen van Evelien Gerrits en Nikki van Nes. Dit bracht de stand op 10-0 in de vierde inning, wat meteen het einde van deze wedstrijd betekende. Het softbalteam van Ducks kan met een goed gevoel de zomerstop in: er werd geen enkele veldfout gemaakt, er werden honkslagen geslagen en eindelijk werden weer eens punten gepakt.

Honkbal
De heren van Ducks maakten zich zondag op voor een kraker tegen Maastricht. De uitwedstrijd tegen deze ploeg al vroeg in het seizoen ging onnodig verloren en de Boxtelaren zonnen op wraak.
Maastricht begon goed aan slag en wist op startend werper Max Denteneer één punt binnen te slaan. In de gelijkmakende inning schoot Bram van der Horst hem echter te hulp: hij sloeg Churendi Weeks binnen met een honkslag. De Limburgers lieten het er niet bij zitten en sloegen terug. Twee punten kwamen over de plaat en Max Denteneer had moeite met zijn controle. Ducks wilde terugslaan, maar met alle honken vol maakten verschillende lopers fouten waardoor scoren maar eenmalig lukte, waar dat meerdere keren had moeten zijn. Een enorme gemiste kans om het tij te keren.
In de derde inning bleef Denteneer zoeken naar controle, maar hij vond deze maar met vlagen. Aflossend werper Jeroen van Nes werd in het veld gebracht. Hij zette de laatste slagman opzij en Ducks moest hier op verder bouwen. Dit deden ze echter niet. Bij beide ploegen werd door de werpers goed gegooid, waardoor het tot de zesde inning duurde voordat er weer wat gebeurde. Maastricht sloeg op een mooie tweehonkslag een punt binnen en de tussenstand bedroeg 2-4. Ducks kon hier niet op antwoorden en Maastricht bouwde de voorsprong verder uit door in de zevende inning een homerun en een honkslag te slaan: 2-7.

Ducks moest nu terugslaan. Max Denteneer kwam op de honken met een honkslag en Yannick Brechenmacher dwong vier wijd af. Zo waren er twee potentiële punten op de honken. Slagman Jan van der Wielen stelde niet teleur en sloeg een geweldige tweehonkslag waardoor beide punten binnen werden geslagen wat de stand op 4-7 bracht. Jeroen van Nes pitchte om een driehonkslag heen in de achtste inning en hield de moed er in. De slagploeg van Ducks wist helaas wederom niet te overtuigen en kwam niet tot scoren. Van Nes deed zijn werk en in de eerste helft van de negende inning zette hij het team uit Limburg wéér opzij. Het was nu of nooit voor Ducks. Yannick Brechenmacher begon goed door een honkslag te slaan en op de honken te komen. Jeroen van Nes sloeg een honkslag en Rik de Rooij kwam met vier wijd op de honken. Brechenmacher kon scoren door een fout en Remco van Nistelrooij sloeg Jeroen van Nes binnen door zichzelf op te offeren. De stand was 6-7. Sherwin Theodora kwam met vier wijd op de honken na een double steal en John de Wind sloeg een punt binnen op een merkwaardige binnenveldhonkslag. De stand was gelijk. Met alle honken bezet was dit hét moment. Max Denteneer kwam aan slag en er was maar één punt nodig voor de winst. Denteneer dwong op machtige wijze vier wijd af en de wedstrijd was gespeeld.
In deze zenuwslopende wedstrijd van meer dan drie uur liet Ducks zien dat niet opgeven loont.De ploeg behoudt de derde plaats en loopt uit op de teams onder hen. Beste slagman was Jeroen van Nes met 2 uit 3, gemiddelde 0.666.


Olympisch brons voor Boxtelse Charlotte van den Bosch

Kay Karssemakers Foto: Martin Plesnik

Nijmegen/Boxtel - Op de Special Olympics 2016 in en rond Nijmegen vorige week overtrof Charlotte van de Bosch zichzelf. Met pony Pino ging de Boxtelse amazone er met de derde plaats en dus de bronzen Olympische plak vandoor.

Manege de Binckhorst uit Rosmalen nam met zeven ruiters voor de eerste keer deel aan het twee-jaarlijks evenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Onder hen de uit Boxtel afkomstige Charlotte van den Bosch.

Olympisch kampioen Charlotte van den Bosch (midden, in het oranje shirt), omringd door haar teamgenoten.

Na de openingsceremonie op vrijdagavond in het Goffertstadion met een optreden van Frans Bauer, stond het hele team zaterdagochtend ia alle vroegte al klaar op manege de Prinsenbankhoeve in Wijchen. Hier stond de ochtend in het teken van het matchen van de ruiters met de paarden. 's Middags was de divisioningwedstrijd waarbij alle ruiters hun proef reden voor de jury.

Zondag reed Charlotte in de middag haar proef voor de jury op pony Pino. Aangemoedigd door familie en vrienden reed ze een geweldige proef en overtrof haar resultaat van de dag ervoor. Toen aan het einde van de middag de laatste wedstrijden waren gereden en de spanning voelbaar opliep, bleek dat Charlotte zichzelf naar een podiumplaats had gereden en mocht zij de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Kay Karssemakers opnieuw geselecteerd voor Junior WK in Rusland

Boxtel - Kay Karssemakers van het Beursfoon Rockstar KTM Team zal op 13 en 14 Augustus aan de start staan tijdens het FIM Junior Wereld Kampioenschap Motocross in het Russische Orlyonok. De jonge Boxtelaar is door KNMV-bondscoach Marcel Hartman geselecteerd voor de 85cc.

Roan van de Moosdijk zal in de 125cc van start gaan. De net 12-jarige Karssemakers won in 2015, nadat hij het jaar daarvoor voor de eerste keer hieraan meedeed, het WK 65cc en zal dit jaar voor het eerst uitkomen in het WK 85cc. Hierbij zullen de beste rijders tussen de 12 en 14 jaar uit de hele wereld de strijd om de mondiale titel met elkaar aangaan.

Ondanks dat Kay net 12 jaar oud is en dus als jongste rijder aan de start zal staan, laat hij weten uiteraard het beste eruit proberen te halen en is hij vastbesloten om vooral van het WK te genieten. Het wordt ongetwijfeld een mooie ervaring voor de jonge motorcrosser die dan ook erg blij is dat hij voor het derde jaar op rij de kans krijgt om naar het WK te gaan.

Naast zijn deelname aan het Junior WK 85cc, wist Kay zich een aantal weken terug opnieuw te verzekeren van deelname aan de finale van het Europees Kampioenschap 85cc. Hiervoor werden zes kwalificatie wedstrijden gereden in vier Europese zones. De beste tien rijders van iedere zone zullen op 23 en 24 juli strijden om de Europese titel tijdens de GP in het Tsjechische Loket. Ook hier zal Kay dus van de partij zijn.

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 5 juli
A-lijn: 1. F. Daniëls & J. Schüller 57,50% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 57,08% 3. J. Clercx & H. Peerlings-Flinsenberg 55,42% B-lijn: 1. M. Aarts & G. Schut 64,35% 2. B. van Pelt & T. van der Zanden 59,42% 3. B. van de Hout-Strik & G. van Rooy 59,17%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 5 juli
A-lijn: 1. J.& J. van de Meerendonk 64,17% 2. M.Kleiss & E. Wijnen 59,17%
3. D. Eltink & R. van Stuivenberg 57,08% B-lijn: 1. B. Lauwers & A. Krekelberg 63,50%
2. A. van de Sande & F. van de Spijker 59,00% 3. B. van Asveldt & T. Daams 57,08%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 5 juli
A-Lijn: 1. F. & H. Schalkwijk 62,5% 2. H. van Esch & P. van de Ven 60,83% 3. S. Tempels & J. Sweere 54% B-Lijn: 1. J. & C. Smolders 60,12 % 1. I. & B. Marcelis 60,12% 3. R. & L. Verstijnen 59,82%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 7 juli
A-lijn: 1. Anja Wouters & Yvonne Visser 63,33% 2. Ger van de Horst & Michel van der Meijden 60,07% 3. Riet Koenders & Gerry Wagenaars 59,03%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 7 juli
A-Lijn 1. Heren Van Heeswijk-Bekkers 69,44% 2. Echtpaar Vermulst 54,86% 3. Mevrouw Eltink & meneer Van de Schans 53,82% 4. Heren Strik-van de Heuvel 52,78% B-Lijn 1. Mevrouw Van de Vleuten & meneer Verkade 65,50% 2. Dames van de Meerakker-van de Heijden 59,00% 3. Heren Van Wijlick-van der Worp 58,50% 4. Heren Van Pelt-van de Heijden 57,50%

Honkbal/Softbal

Uitslagen 9 juli
Softbal Pupillen        Jeka-Ducks         11-9
Honkbal Pupillen         Ducks-All In         13-4
Honkbal Aspiranten         Ducks-Royals        3-8
Softbal Aspiranten         Ducks-Jeka         11-10

Uitslagen 10 juli
Softbal Senioren Dames         Ducks-Twins         10-0
Honkbal Senioren         Ducks H2-Cardinals H2        2-13
Honkbal Senioren         Ducks H1-Maastricht H1        8-7

Programma 16 juli
Softbal Pupillen         Ducks-Jeka 10:00
Honkbal Aspiranten         Cardinals-Ducks 10:00
Honkbal Pupillen         All In-Ducks         14:30 wordt bij Ducks gespeeld!
Honkbal Junioren         Ducks-Kickers         15:30
Honkbal Senioren         PSV H2-Ducks H1        18:00

Programma 17 juli
Honkbal Senioren Panters H1-Ducks H2        13:30

Zevende plaats voor Dean Schellen in Eersel

Gemert – Onder warme omstandigheden is Dean Schellen zevende geworden in Eersel tijdens de elfde wedstrijd van het KNMV NK. De crosser uit Boxtel werd vijfde en zesde tijdens de manches op het circuit van MCC De Kempen. De overwinning ging naar Adam Kovacs, Arno Menting is de nieuwe leider in de tussenstand.

Na het circuit goed verkend te hebben begon Dean op de vijfde plaats aan de wedstrijd. Hij voerde direct de druk op bij de vierde man maar deze gaf zich niet zomaar gewonnen. Er ontstond een mooi duel om de vierde plaats tussen twee rijders uit Boxtel. Uiteindelijk lukte het Dean om de vierde plaats naar zich toe te trekken maar de Brit Collings had andere plannen. Hij had een sterke eindsprint en wist Dean nog in de slotfase terug te verwijzen naar de vijfde plaats.

De tweede manche begon minder goed maar Dean kon zijn mindere start snel goed maken. Hij kwam op de zevende plaats uit de eerste ronde en werkte zich daarna snel op naar een vijfde positie. Bouwense kwam vervolgens opzetten en later ook de Belg Van de Voorde. Het leek de zevende plaats voor de BT Motorsport-rijder te worden, maar in de laatste ronde ging Bouwense hard onderuit. Hierdoor werd Dean nog zesde in deze manche en behaalde hij de zevende plaats in het dagklassement. In de tussenstand bezet Dean nu de vijfde plaats op slechts twintig punten van de leider.

Succesvol eerste 5x5 Beachsoccer toernooi bij Eetcafé De Oude Ketting

Foto: Riekske van Dinther

Boxtel - Een prachtige zomerse dag, een mooi 'strand' en dertig enthousiaste teams maakten zaterdag het eerste 5x5 Beachsoccer-toernooi bij Eetcafé De Oude Ketting tot een groot succes. Van 's ochtends tot het eind van de middag werd er fanatiek gestreden om de overwinning, en uiteraard volop genoten van de zon en een verkoelend drankje.

Team Capitao De Witte Litmanen werd de winnaar van het sportieve toernooi, Makippa Haiffa behaalde de tweede plaats en Boxtel 2 op weg naar beter deelde de derde plaats met team Ach lult nie. De succesvolle dag werd afgesloten met een groot feest voor de sporters.

Foto: Riekske van Dinther
Foto: Riekske van Dinther
Foto: Riekske van Dinther

Zilver voor Boxtelse Katja bij clubkampioenschappen PSV Synchroteam

Katja (links) en haar zusje Steffi (vierde van links). Foto: Iris van Kollenburg

Eindhoven - Het einde van het seizoen nadert en voor de synchroonzwemsters van PSV betekende dat afgelopen weekend dat zij aan mochten treden voor de clubkampioenschappen. Hierbij zwemmen alle leden op hun eigen niveau hun figuren of uitvoering. De 7-jarige Katja Pennings uit Boxtel zwom zichzelf naar een tweede plaats, haar 6-jarige zusje Steffi werd zesde. Een mooie prestatie voor dit jongste lid van de club.

De Boxtelse zusjes zwemmen sinds kerstmis vorig jaar bij PSV en deden tijdens de clubkampioenschappen mee bij de basishouding, het startniveau van het synchroonzwemmen. Hoewel Katja een tijd niet kon zwemmen vanwege een oorontsteking, wist zij de zilveren medaille te veroveren.

Na de zomer start weer een nieuwe groep synchroonzwemsters, houd jij van dansen, zwemmen en turnen? Dan is synchroonzwemmen echt iets voor jou. Kijk dan op de website www.synchroteameindhoven.nl voor meer informatie.

E L S L N E L L E T S E O T T I
U L A V T A L P B R S P L I T N
Y M N R U E E N D O R C O E A D
S V E D R N E G N I R V E T M I
P S N K N O T L A S E V D I D V
H K R A P E A H T R G T I L R I
S X U L A R A D S L A G E I I D
F E T F K S G L D K R P H B M U
C Z R K J V A K N R A G L I A E
S K E I E G P T A A B E E X E L
Y A K L A B S T H C I W N E V E
E D S F S S B P C H E A S L L A
E F T G C P A U R T R W H F O C
O K O P R O L E J O V Q S Z E I
P C K V E R K A H I N A S S R K
N L E I Q T N D T I Z G U R B O

Donderdag 14 juli Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht 19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel ZON; Zomerse Ondernemers Netwerkborrel 19.30 uur, Classic Park, Koppenhoefstraat 14, Boxtel

Zomerconcert bij De Rechter
19.30 uur, Restaurant De Rechter, Rechterstraat 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 15 juli

Maak kennis met tennis!
16.00 uur, Sportpark Molenwijk, Platanenlaan 1, Boxtel

Zaterdag 16 juli

Workshop BOXtheater
10.00 uur, BOXtheater, meer informatie volgt na aanmelding

Tentoonstelling collectie Fam Juffermans-Zandbergen
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Eindexamengala JRL
19.00 uur, route door Boxtel via Schijndelseweg, Europalaan, Robert Schumanlaan, Beneluxlaan,Hobbendonkseweg, Brederodeweg, Kruispunt linksaf richting Gemeentehuis met als eindpunt de Konijnenhoolsedreef, Boxtel

Modern Classic Music School organiseert: Modern Classic Unplugged Vol. 2 – 2016
20.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 3, Boxtel

Zondag 17 juli

Terrasconcert Popkoor Voices
11.00 uur, 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

15e Bazaar Boxtel
11.00 uur, Park Molenwijk, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Gildeschieten
13.30 uur, Gildeterrein, Haarenseweg, Esch

Huldigingsconcert; Jubilarissen Boxtel's Harmonie
14.00 uur, Muziekhuis, Passage Riche 4 (naast Theelen), Boxtel

Maandag 18 juli

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 19 juli

Bachconcert door Kees van Houten
20.00 uur, St. Janskathedraal, Den Bosch

Woensdag 20 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomerrondleiding Binnendommeltjesroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 21 juli

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Sint Petrusbasiliek
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 24 juli

Prijsuitreiking Tourspel Liempde 2016
20.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Woensdag 27 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomerrondleiding Molenroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 28 juli

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5 & Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel & Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Foto: Familie van de Laak

Jessie van de Laak

Dennis Wennekes