DeMooiBoxtelKrant

20 december 2017

DeMooiBoxtelKrant 20 december 2017


Boxtelse kerstfair leidt tot kritiek op centrummanagement

Boxtelse kerstfair leidt tot kritiek op centrummanagement

Boxtel - De kerstfair, afgelopen weekend in Boxtel, leidt tot forse kritiek op het centrummanagement. De communicatie vanuit het centrummanagement valt flink wat winkeliers tegen en de centrummanager lijkt maar niet in staat de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Volgens centrummanager Berry Dankers is er onvoldoende animo en ontbreekt de wil bij ondernemers om de schouders eronder te zetten. De ondernemers, op hun beurt, klagen over de onzichtbaarheid van het centrummanagement.

De kerstfair leidde op de Facebookpagina 'Boxtelaar, zeg het maar!' het afgelopen weekend tot een flinke discussie. De kerstmarkt stelde weinig voor en was suf, zo luidde de kritiek. Centrummanager Berry Dankers bevestigt dat er buiten een deel van de Stationsstraat om weinig te beleven viel, maar legt de schuld ook bij de ondernemers zelf: "Er is blijkbaar geen animo voor om er iets van te maken."

Enkele centrumondernemers geven echter tegenover DeMooiBoxtelKrant aan dat juist het centrummanagement niet thuis gaf. Ze geven hun mening op voorwaarde dat ze anoniem blijven. "Ik trek mijn handen er vanaf", laat een winkelier in de Croon weten. "Het is nu eenmaal zo dat we weinig hoeven te verwachten van centrummanagement. Ik run gewoon mijn zaak en bemoei me er niet meer mee", geeft een ander aan. Bovendien wordt gesproken van een gemiste kans door de Markt niet te betrekken bij het geheel. Vanuit de Stationsstraat klinkt echter ook een ander geluid: daar hebben winkeliers zelf de handen ineen geslagen.

Lees verder op pagina 8

WinterWonderZondag

Foto: Cock Stam

Liempde hult zich in kerstsfeer

Liempde - Het dorpshart van Liempde stond afgelopen weekend in het teken van het Kerstfeest. Zaterdag werd de Kribkesroute geopend tijdens de Kerstmarkt en zondag was de WinterWonderZondag met vele muziekgezelschappen, kerstactiviteiten en kraampjes met winterse hapjes en drankjes.

Tot en met 6 januari zijn 210 kerststallen in en om het centrum van Liempde te bewonderen bij de Kribkesroute. Tijdens verschillende weekenden kunnen de bezoekers bovendien met een treintje de wandelroutes afleggen. Ook is er een aparte wandelroute voor kinderen of mensen die slecht ter been zijn.

Foto: Cock Stam

Bij negen kerststallen staat een bord met daarop een letter. Wandelaars kunnen via de Facebookpagina (@kribkesroute) of de stembriefjes die bij de folder met looproutes zitten, onder vermelding van naam, e-mailadres en de letter, hun keuze voor meest bijzondere kribke doorgeven. Onder de inzendingen wordt een Op Liemt Gemunt-cadeaubon verloot. De stemronde loopt tot 27 december.

Zondag stond Liempde in het teken van muziek, Tijdens de markt konden alle bezoekers genieten van winterse activiteiten, eten, drinken en muziek. Zo waren er optredens van smartlappenkoor de Gimmese Smart, Noottoestand, KBO-koor De Vrolijke Noot, Jan van der Heijden, het Wereldkoor, Antoinette van Roosmalen, een groep blazers van fanfare Concordia en Op Naor d'Honderd. Op de Oude Dijk werd een Kerstspel opgevoerd door Roger van Laere en bij het Concordiapark konden bezoekers op de foto met een grote kerstkaart waarmee ze kans maken op een ondernemerspakket, aangeboden door de Liempdse ondernemersvereniging.

Lees meer over de Kribkesroute op pagina 8

Legionella aangetroffen bij HydroBusiness

Boxtel - Het water van het bedrijf HydroBusiness, dat in Boxtel zorg draagt voor de zuivering van het afvalwater bij vleesverwerker Vion, blijkt besmet te zijn met de legionellabacterie. Dit meldt de GGD middels een persbericht. Maximaal elf personen zouden ziek zijn geworden door de besmetting en een door de legionellabacterie veroorzaakte longontsteking hebben opgelopen. HydroBusiness heeft na de vaststelling van legionella direct maatregelen genomen om het risico op eventuele verspreiding te voorkomen.

Eind 2016 en in 2017 werden er bij de GGD een aantal legionella-besmettingen uit Boxtel gemeld. Zoals gebruikelijk startte de GGD een brononderzoek en werden alle waarschijnlijke bronnen getest. Daarin werd geen legionella aangetroffen. Daarop besloot de GGD ook waterbronnen te onderzoeken, die minder voor de hand liggen. In de eerste week van december werd dezelfde legionellabacterie aangetroffen bij HydroBusiness.

De zuivering van HydroBusiness was niet eerder in beeld, omdat het geen voor de hand liggende bron is. Het is een zuiveringsproces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en waardevol biogas produceren. Hierin worden geen duidelijke waterdruppels gevormd. In Nederland zijn nooit eerder legionellapatiënten gemeld als gevolg van dit type bron.

De afgelopen maand ontving de GGD geen nieuwe legionellose-meldingen uit Boxtel. Volgens een woordvoerder van de GGD is het erg onwaarschijnlijk dat meer dan deze elf personen ziek zijn geworden, aangezien een arts goed in staat is verschil te zien tussen een 'gewone' longontsteking en een longontsteking veroorzaakt door de legionellabacterie.

Onderzoek
Bij legionella-meldingen start de GGD onderzoek om een mogelijke bron te achterhalen. Hierin vraagt de GGD aan alle mensen met legionellose waar ze zijn geweest. Bij het vermoeden van een gezamenlijke bron wordt deze bemonsterd en getest.

Die bron blijkt nu dus HydroBusiness te zijn. Omdat zuiveringsbedrijven van afvalwater in ons land voorheen nooit een soortgelijke legionellabesmetting hebben meegemaakt, wordt nu uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe deze besmetting is ontstaan. Dat kan gevolgen hebben voor andere zuiveringsinstallaties van afvalwater. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door GGD en HydroBusiness in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Streeklab Kennemerland.

Legionellose is een infectie door een bacterie. Deze bacterie heet Legionella. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf tot zes dagen na besmetting. Het begint dan met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Bij dergelijke klachten neemt men contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie over legionella op de website van het RIVM.

Niet besmettelijk
Besmetting met legionella gebeurt via de longen. Je kunt alleen besmet raken als je kleine waterdruppeltjes inademt die zijn besmet met legionellabacteriën. Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens. Omdat de bron van besmetting direct is aangepakt volgens de richtlijnen van het RIVM, bestaat er geen gevaar meer op besmetting.

De Kleine Aarde oprichter Sietz Leeflang overleden

Foto: Wim van Overbeeke/De Twaalf Ambachten

Boxtel/Breskens - Sietz Leeflang, een van de grondleggers van De Kleine Aarde, is donderdag overleden in zijn woonplaats Breskens. In de jaren 70 stond Leeflang aan de wieg van het milieueducatiecentrum, nadat hij als journalist onder meer had gewerkt bij wat nu NRC Handelsblad is.

Leeflang, geboren in Haarlem, was in zijn tijd bij wat toen nog het Algemeen Handelsblad heette al betrokken bij en bezorgd over het milieu. In die hoedanigheid werd hij begin jaren 70 door Philips gevraagd om op het Natlab in Eindhoven te komen werken. De betrokken Leeflang strijkt in die tijd neer in de Van Coothhoeve in Boxtel, geïnspireerd door een bijeenkomst van De Club van Rome. Die groep milieuwetenschappers brengt in 1972 een kritisch rapport uit over de grenzen van de groei en schaalvergroting.

In 1972 start Leeflang, naar aanleiding van dit rapport, 'De grenzen van de groei' genaamd, met het uitgeven van een blad dat 'De Kleine Aarde' heet. Het tijdschrift heeft direct een trouwe schare fans, die net zoals Leeflang inzien dat we de aarde overvragen. Onder hen bijvoorbeeld de Boxtelse milieuactivist en lobbyist Jan Juffermans, die aangeeft de initiatiefnemer als 'grote inspirator' te zien. In 1973 ziet het duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde, op en rond de hoeve, het levenslicht.

Al snel groeit De Kleine Aarde uit tot een landelijk bekend toonaangevend en vooruitstrevend milieueducatiecentrum. 'Kleinschaligheid' en 'de menselijke maat' zijn de belangrijkste kernwaarden. Met de komst van de experimentele bolwoning en de zoektocht naar manieren om milieuvriendelijker te leven boekt het onder leiding van Leeflang vele successen, waaronder zelfs een bezoek van koningin Juliana in 1974.

Het succes heeft echter ook een keerzijde, die uiteindelijk leidt tot het vertrek van Leeflang in 1977. Hij vindt dat De Kleine Aarde te veel een 'vergaderclub' dreigt te worden en heeft bezwaar tegen het feit dat het milieucentrum verwordt tot een soort commune, zo geeft hij in 2009 aan in het tv-programma 'Andere Tijden'.

De Kleine Aarde blijft nog tot 2011 in Boxtel actief als milieueducatiecentrum. Daarna breekt een roerige periode aan, waaraan de plannen van Het Collectief, dat in 2017 van de gemeente toestemming krijgt haar plannen met De Kleine Aarde uit te rollen, een einde moeten maken.

De grondlegger van De Kleine Aarde gaat na zijn afscheid daar door met zijn manier van milieueducatie. Zo richt hij in 1978 samen met zijn vrouw Anke Stichting de Twaalf Ambachten, centrum voor ecologische technieken, op. Dit bedrijf was tot 2013 in Boxtel gevestigd. Leeflang zelf verhuist in 2005 naar Breskens, waar hij ook in 2013 de Twaalf Ambachten voortzet. Tot dit jaar is Leeflang voorzitter van de stichting.

Afgelopen zomer kwam Leeflang voor het laatst in het nieuws wegens een conflict met zorgaanbieder Welzorg. In datzelfde interview in het PZC gaf Leeflang aan dat hij ervan uitging dat hij niet lang meer te leven had omdat hij aan leukemie leed. Afgelopen donderdag overleed hij. Sietz Leeflang is 84 jaar oud geworden.

Ook dit jaar vuurwerkverbod rond Geitenwei

Boxtel - Ook dit jaar zal, in navolging van het verbod het afgelopen jaar, een algeheel vuurwerkverbod gelden in een straal van 100 meter rond de Geitenwei. Dat maakte het College van B&W donderdag bekend.

Dankzij het verbod is het in de omgeving van de Geitenwei van 31 december van 18.00 uur tot de volgende dag 02.00 uur niet toegestaan om vuurwerk af te steken. Buiten deze tijdsperiode is vuurwerk afsteken zonder een vergunning sowieso illegaal.

KBO-activiteiten

Donderdag 21 december        Handwerken in De Orion        13.30

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit energie

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Commissaris van de Koning bezoekt Boxtel

Burgemeester Mark Buijs (l.) schenkt Commissaris van de Koning Wim van de Donk een aandenken aan onze gemeente. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, heeft woensdag Boxtel bezocht. Tijdens dit werkbezoek ging Van de Donk onder meer langs bij het bedrijf Ecotap, dat zich bezighoudt met oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Hij noemt het bedrijf 'enorm inspirerend'. Ook werden actuele thema's zoals de stagnatie van de woningbouw in Liempde besproken en ter plaatse bekeken.

Van de Donk prees Boxtel voor de manier waarop 'Meewerkend Boxtel' tot uiting komt. Volgens hem loopt Boxtel binnen de provincie voorop met het betrekken van burgers bij het ambtelijk beleid, waarbij hij onder meer de opknapbeurt van het Stationsplein dit voorjaar als voorbeeld aanhaalde. Ook het gemeentehuis zelf staat volgens de commissaris model voor de nieuwe ambtelijke werkwijze. "De vorige keer dat ik hier was, was het gemeentehuis een lange gang met links en rechts allemaal vergaderkamertjes. Nu is het veel meer een open geheel", aldus Van de Donk, die sinds oktober 2014 geen werkbezoek meer aan Boxtel had afgelegd.

Over de stagnering van de woningbouw in Liempde liet Van de Donk niet al te veel los, behalve dat hij de locatie Hamsestraat-Roderweg per busje heeft bezocht. "Het is fijn om die dossiers in de praktijk te voelen", geeft hij aan. Naast de woningbouw in Liempde en het bezoek aan Ecotap werden belangrijke dossiers zoals de toekomst van Haaren en Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) besproken.

Na het onderonsje met de pers moest Van de Donk snel weer verder voor een gepland bezoek aan het Wasch- en Strijkmuseum, waarmee hij zijn werkbezoek afsloot.

Peuteropvang in Liempde en Lennisheuvel krijgt 37.000 euro subsidie

Peuteropvang in Liempde en Lennisheuvel krijgt 37.000 euro subsidie

Boxtel - De gemeente komt de kinderopvang in Liempde en Lennisheuvel voor in totaal ruim 37.000 euro tegemoet. Dit omdat in beide kernen de peuteropvang in verband met het geringe aantal kinderen, wijzigingen in het beleid én hoge huisvestingskosten zichzelf financieel niet meer kunnen bedruipen.

Naast het geringe aantal kinderen en de huisvestingskosten moet de peuteropvang in 2018 investeren in deskundigheid en scholing van de medewerkers vanwege een wetswijziging. Als gevolg hiervan moeten zowel Kindercentrum Kindertuin in Lennisheuvel als de Peuterhof in Liempde een beroep doen op de gemeente om de begroting van hun vestigingen in beide kernen sluitend te kunnen krijgen.

De gemeente beargumenteert de toegezegde subsidie door te stellen dat in een leefbare dorpskern een kinderopvang niet mag ontbreken. Ook stelt het college dat kinderen zijn gebaat bij het vroeg signaleren van eventuele problemen. De peuteropvang speelt daar een cruciale rol in, zo concludeert de gemeente. Het geld dat de gemeente beschikbaar stelt past binnen de begrootte budgetten voor peuteropvang.

Winnaar foto-expositie Fotoclub Boxtel neemt prijs in ontvangst

Vlnr: Leon de Kok (voorzitter Fotoclub Boxtel), prijswinnares Benita van der Pasch met zoon Sam en Willem van Vossen (secretaris MUBO). (Foto: MUBO) Foto: MUBO

Winnaar foto-expositie Fotoclub Boxtel neemt prijs in ontvangst

Boxtel - MUBO-bezoeker Benita van der Pasch heeft de fotoprijsvraag die hoorde bij de expositie 'Boxtel in detail' gewonnen. Afgelopen zaterdag nam ze haar prijs, een jaar lang gratis toegang voor twee personen, een geldbedrag van 30 euro en een prentenboek van de Boxtelse reus Jas de Keistamper, in ontvangst. De prijs wordt uitgereikt door Leon de Kok, de voorzitter Fotoclub Boxtel en MUBO-voorzitter Maria Voets.

De foto-expositie is een verzameling van de foto's die leden van de Fotoclub Boxtel in de 21-jarige geschiedenis van de club maakten. Fotoclub Boxtel werd opgericht op 1 mei 1996 op initiatief van August van Vught en Jan Leenders onder de naam Fotogroep 50+. De club telt achttien enthousiaste leden. Op dit moment is hun thuishonk Gemeenschapshuis De Rots, waar zij elke veertien dagen bijeenkomen om de gemaakte foto's te bespreken. Voor de expositie is gekozen voor het thema 'Boxtel in Detail' met foto's van al dan niet herkenbare Boxtelse taferelen.

Bezoekers van de expositie 'Boxtel in detail', die vanaf september tot 5 november liep bij MUBO, konden tijdens hun bezoek meedoen aan een prijsvraag door te raden wat er op vijf van de foto's stond en waar de betreffende foto's waren genomen. Niet één deelnemer scoorde tien punten, maar Benita kwam op een totaal van zes uit. Daarmee won ze de prijsvraag.


Stichting Toekomst Stationsstraat moet straat leefbaar houden

Stichting Toekomst Stationsstraat moet straat leefbaar houden

Boxtel - Belanghebbenden uit de Stationsstraat hebben een stichting opgericht om in samenwerking met de gemeente Boxtel te werken aan de
toekomstige herinrichting van deze straat. De belangrijkste doelen zijn het bevorderen van een goede toekomstige ontwikkeling en de herinrichting van de straat. Daarnaast stelt de stichting zich ten doel de sociale cohesie binnen de straat te bevorderen.

Het stichtingsbestuur bestaat uit voorzitter Pieter Tielen, penningmeester Dik Bol, secretaris Marjo Grietjes en lid Jeroen Weijers. De oprichting is een noodzakelijke stap om gebruik te kunnen maken van financiële middelen die de gemeente beschikbaar stelt, zo laat het kersverse bestuur weten. Met die gelden moet een herinrichtingsplan ontwikkeld worden voor het gedeelte van de Stationsstraat tussen de Prins Bernhardstraat en de Molenstraat.

De stichting is een vervolg op de diverse gespreksrondes die op initiatief wethouder Eric van de Broek en belanghebbenden uit de Stationsstraat, Fellenoord, Breukelsestraat, Prins Hendrikstraat en Molenstraat. Deze gesprekken zijn gevoerd in de Klankbordgroep Aanloopstraten, sinds medio 2015. "De problematiek van de Stationsstraat is door het beleid van de gemeente en overige algemene economische ontwikkelingen zo nijpend geworden dat met het oog op de achteruitgang en de leegstand een aparte aanpak noodzakelijk bleek", zo laat de nieuwe stichting weten.

Als eerste stap wil de stichting een nieuwe inrichting en bestrating van de straat. "De Stationsstraat moet mede daardoor weer een straat met beleving worden, met een aantrekkelijke mix van winkelen, wonen en sociaal/maatschappelijke functies. De stichting zal haar uiterste best doen om winkeliers, eigenaren en bewoners allemaal te betrekken bij het maken van dit herinrichtingsplan", laat het bestuur in een persbericht weten.


Kerstcolumn Babette

Kerstgroet
Ik sta buiten in de sneeuw met een glas champagne en bedenk me dat het bijna kerst is. Ik weet niet of mijn tranen komen door de ijzige wind of omdat ik altijd in december emotioneel ben. Het afgelopen jaar flitst aan me voorbij en ineens weet ik wat ik tijdens mijn kerstspeech zal vertellen. Deze kerst staat voor mij voor vriendschap. Toch zag ik dit jaar pas wat ware vriendschap is. Ik lag in de zee in Valencia en ik zag twee vriendinnen het water in lopen. Een van de twee vrouwen was kaal en had een dikke bril op. Ze hield zich vast aan haar vriendin. Ik zocht haar blik en ik gaf haar een glimlach die wilde zeggen; Kom maar de zee in, je hoeft niet bang te zijn. Ze deed een paar wankele stapjes en toen kwam er een snoeiharde golf, zodat ze viel en kopje onder ging. Ze kwam boven en haar bril was weg. Ik rende de zee uit en probeerde de bril te zoeken, maar het was te laat. Ik keek haar hopeloos aan en ik vroeg; en nu? Ze pakte mijn hand en zei… 'Het is niet erg. Ik ben hier met hele goede vrienden, en zij zijn mijn ogen. Ook al heb ik min 8.' Ik was sprakeloos. Ontroerd. Ik gaf haar een knuffel. En daar in de branding, begreep ik ineens hoe bijzonder vriendschap is. Het maakt van mij een rijk en gelukkig mens deze kerst!

Merry x-mas everybody!

Buurtsport in de kerstvakantie

Boxtel - Jaarlijks organiseert Buurtsport Boxtel in de kerstvakantie voor de kinderen een Winter Sport en Doe dag. Dit jaar vindt deze plaats op donderdag 28 december. Op woensdag 3 januari organiseert Buurtsport Boxtel in samenwerking met het Dommelbad een zwemactiviteit in het Dommelbad.

De Winter Sport en Doe dag is een activiteit met zowel sportieve als creatieve onderdelen. Er is voor iedereen iets leuks te doen en te beleven. Bij de verschillende spellen, sporten en creatieve activiteiten staat het thema 'winter' centraal.
Het sportieve deel zal onder andere bestaan uit slee racen, sneeuwbal schieten, stormbaan, kerstkrans sjoelen, skilatten lopen en sneeuwballengevecht. Tijdens de creatieve onderdelen kunnen de kinderen lekker knutselen, tekenen, rustig een film kijken of zich laten schminken.

Kinderen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via aanmelden@buurtsportboxtel.nl, onder vermelding van hun naam, groep, school en telefoonnummer.

De activiteit in het Dommelbad op woensdag 3 januari duurt van 13.30 tot 15.30 uur en is voor kinderen die minimaal zwemdiploma A hebben. Er zijn verschillende spellen uitgezet waarbij ze hun zwemkunsten kunnen laten zien. Spellen die deze middag zeker terug zullen komen zijn een heuse glijbaanrace, watervoetbal en puntenspringen van de duikplank. Daarnaast is er nog veel meer te beleven.

Kinderen die mee willen doen, kunnen zich vóór 1 januari opgeven via aanmelden@buurtsportboxtel.nl, onder vermelding van hun naam, groep, school, behaalde zwemdiploma's en telefoonnummer. Deelname aan deze activiteit kost 3 euro.

Informatieavond aanpassen kruising Roderweg-Barrierweg

Informatieavond aanpassen kruising Roderweg-Barrierweg

Liempde - SPPiLL organiseert op donderdag 21 december in samenwerking met Rolstoelvriendelijk Liempde en de gemeente Boxtel een openbare informatieavond over aanpassing van de kruising Roderweg-Barrierweg en realisatie van een volwaardig voetpad langs de Roderweg. De informatieavond vindt plaats in D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.

In april is het heringerichte centrum van Liempde geopend. Tijdens het voorbereidingstraject van de herinrichting heeft SPPiLL zich hard gemaakt voor de aanpassing van de kruising Roderweg-Barrierweg. Reden hiervoor was het creëren van een duidelijke verbinding tussen het heringerichte centrum en D'n Tip en hiermee een goede afronding van beide projecten. Daarnaast is het de bedoeling met de aanpassing van de kruising het doorgaand vrachtverkeer te ontmoedigen door het centrum te rijden. De gemeente had de aanpassing van de kruising ook al enige tijd op haar vizier en heeft extra geld gereserveerd voor de aanpassingen daaraan. Tegelijkertijd wordt ook de verharde berm langs de Roderweg vervangen door een volwaardig voetpad.

Rolstoelvriendelijk Liempde
In het afgelopen anderhalf jaar heeft ook het burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde haar plannen ontwikkeld en - ondersteund door 1.500 handtekeningen - voorgelegd aan de gemeente. Met als resultaat dat de gemeenteraad zo'n half miljoen euro heeft gereserveerd voor de uitvoering van het plan van Rolstoelvriendelijk Liempde. Onderdeel van dit plan is eveneens het realiseren van een volwaardig voetpad langs de Roderweg tot aan de Hamsestraat.

Informatieavond
Door bovenstaande ontwikkelingen zijn in samenwerking tussen Rolstoelvriendelijk Liempde, de gemeente Boxtel en SPPiLL de eerste ideeën uitgewerkt voor aanpassing van de kruising Roderweg-Barrierweg en de realisatie van een volwaardig voetpad langs de Roderweg vanaf de Barrierweg tot aan de Hamsestraat. De plannen hiervoor worden gepresenteerd en besproken op een openbare informatieavond. Deze wordt gehouden op donderdag 21 december in D'n Liempdsen Herd. Aanmelden is niet nodig.


Column Hobby Centrum Boxtel

De droom van de kerstman
Onrustig ligt de kerstman in zijn warme bed. Hij draait linksom. Hij draait rechtsom. Hij slaapt, maar zijn hersenen vinden geen rust. Onder zijn rode muts blijven de beelden, die hij gezien heeft tijdens zijn sledetocht boven het Brabantse dorp Boxtel, malen in zijn kerstmannen-hoofd:
Zittend in zijn arrenslee, voortgetrokken door zes rendieren onder aanvoering van Rudolf, zijn trouwe kameraad, kijkt hij uit over het Boxtelse: het authentieke Kasteel Stapelen, het drukke station, de gezellige winkelstraat, de uitgestrekte Kampina, de vrolijke Kinderboerderij, het rechtlijnige Sparrenrijk. Wat hem raakt zijn de vele Boxtelaren die hij ziet, zoekend, naar een bijzondere activiteit waarmee zij hun leven kunnen inkleuren: haken, vrije dans, aquarelleren, hout bewerken, meditatie, keramiek, computer gebruiken, yoga, Engels, actief bewegen, schilderen, tekenen, Turks, glas in lood, beeldhouwen, metaal bewerken, religie en levensvragen, schaken, klassieke muziek, rijwiel herstellen, gebruik van iPhone, iPad en android, sieraden maken van metaal, hout of halfedelstenen, kleding maken, Spaans, stijldansen, meezingen, hoedjes maken, Tiffany, bloemschikken, klassieke muziek luisteren.
Zij willen achter de geraniums vandaan en in beweging komen.
Badend in het zweet opent de kerstman zijn ogen. Nog in de ban van zijn droom, ziet hij al die verlanglijstjes voor zijn geestesoog passeren. Hoe kan hij de sokken van al deze mensen met liefdevolle aandacht vullen?
Zovele mensen, zovele wensen en allemaal dezelfde droom: iets doen waar hun hart sneller van gaat kloppen.
Zwevend in gedachten weer over het Boxtelse, wordt zijn aandacht getrokken naar een oud pand, vlakbij het spoor. Naar binnen turend ziet hij blije enthousiaste mensen met een open hart. Zij hebben het antwoord gevonden op hun vragen: een activiteit om blij van te worden. Op de gevel ziet de Kerstman staan: HOBBY CENTRUM BOXTEL. 'Dit is het!' denkt hij blij verrast. Zo snel als zijn rendieren hem kunnen meevoeren, vliegt hij door de lucht naar zijn thuis waar hij zijn plannetje ten uitvoer brengt.
Op kerstochtend vinden alle Boxtelaren een briefje in hun sok, waarop te lezen staat:
Voor alle activiteiten groot en klein, moet je bij Hobby Centrum Boxtel zijn.

Met dank aan alle vrijwilligers die het afgelopen jaar meegewerkt hebben om het Hobby Centrum Boxtel een begrip te laten zijn in Boxtel, en zovele Boxtelaren een moment in de week hebben gegeven om naar uit te kijken.

Voor allen: hele gezellige, warme kerstdagen en een actief 2018!


Informatiebijeenkomst GreenTech en Biomassaplein

Informatiebijeenkomst GreenTech en Biomassaplein

Boxtel - Op 10 januari is er een informatiebijeenkomst over GreenTech en het Biomassaplein op Vorst B bij Meneer Klaver in Lennisheuvel, Lennisheuvel 57. De bijeenkomst is georganiseerd voor inwoners van Lennisheuvel en andere belangstellenden en is gratis toegankelijk.

Wethouder Peter van de Wiel kondigde begin deze maand aan dat hij inwoners van het dorp en andere belangstellenden zou bijpraten in het begin van 2018. Nu komt deze bijeenkomst er dus. Aanwezigen kunnen hier meer informatie krijgen over GreenTech, GreenTech Park Brabant, de opzet van het biomassaplein, de verkeersstromen en de (wettelijke)procedure.

De informatiebijeenkomst vindt plaats bij Meneer Klaver te Lennisheuvel (Lennisheuvel 57). Iedereen is van harte welkom vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur.

Aanmelden voor de bijeenkomst is gewenst. Dit moet vóór 4 januari gebeuren en kan door een e-mail te sturen aan
m.sanders@mijngemeentedichtbij.nl onder vermelding van naam en het aantal personen dat komt.


SintLucas haalt geld op voor Serious Request met Sokyourtwin

Foto: Bo van Uden

Boxtel/Eindhoven - Vijf leerlingen van het SintLucas zijn een bijzondere actie gestart voor Serious Request: ze verkopen sokken. Onder de naam Sokyourtwin verkoopt het vijftal steeds twee verschillende sokken per paar. Dit om symbolisch het thema van de 3FM-actie dit jaar, door een conflict uiteengevallen gezinnen, weer te geven.

Jaarlijks zetten de studenten van SintLucas in Eindhoven zich in voor Serious Request. Alle eerstejaars creatievelingen moeten daar in groepsverband een idee ontwikkelen en pitchen. Per klas wordt een winnaar geselecteerd en uit de tien overgebleven kandidaten wordt uiteindelijk de groep gekozen die het idee ook echt mag uitwerken. Dit jaar won het groepje van Barend, Dilba, Sterre, Zion en Niels (allen 16). Zij studeren Vormgeving, media en techniek.

Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Barend, Dilba en Sterre, met de door hen ontworpen sokken. Zion en Niels ontbreken op de foto. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

De studenten kregen een budget van de school om hun idee, Sokyourtwin, verder uit te werken. Dilba: "Bij de pitch werkten we nog met sokken van de Action, waarop we zelf onze ontwerpen hadden getekend." Dankzij het geld dat de school beschikbaar stelde konden de sokken, met daarop twee door Dilba, één door Sterre en één door Niels getekend ontwerp ook echt worden gemaakt. Inmiddels is een beperkte oplage van 1.500 sokken gemaakt.

De sokken werden vrijdag bij het SintLucas in Boxtel aangeboden voor 7,50 euro. Daarnaast zijn de sokken ook te bestellen via e-mail (sokyourtwin@gmail.com) en zijn ze vandaag nog te koop bij YourStory aan de Stationsstraat 33. Meer over de actie is te vinden op Facebook en Instagram (@sokyourtwin), waarvoor de groep overigens ook zelf de productfoto's maakte. Morgen wordt het bedrag naar het Glazen Huis in Apeldoorn gebracht door het vijftal, plus docenten Linda Kleinhout en Peter Bazen.

De actie voor Serious Request wordt jaarlijks gehouden op de vestiging in Eindhoven. Barend, geboren en getogen Boxtelaar, geeft aan het jammer te vinden dat zo'n actie niet op de Boxtelse vestiging van de school bestaat. "Ik zal eens voorstellen of dat volgend jaar hier in Boxtel ook georganiseerd kan worden!", vertelt hij enthousiast.

JukeBOX zingt 2.000 euro bij elkaar voor NAH

Boxtel - Popkoor JukeBOX zong dinsdagavond, samen met de Stripe Big Band, bij het Boxtelse Baanderherencollege om geld in te zamelen voor de strijd tegen Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en het Afasiekoor uit Den Bosch. De totale opbrengst was ruim 2.000 euro.

Dit jaar stonden die goede doelen in het teken van NAH, hersenschade als gevolg van ziekte of een ongeval. Bij hersenletsel komt overprikkeling veel voor en dit betekent voor velen dat ze niet meer kunnen deelnemen aan het openbare leven. Via een van de leden kwam JukeBOX uit bij project Overprikkeling. Dit project heeft geld nodig om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en lotgenoten bijeen te brengen.

Het andere doel was het Afasiekoor uit Den Bosch. Mensen met afasie hebben door hersenletsel problemen met de communicatie. Ze kunnen vaak niet zeggen wat ze bedoelen, maar nog wel onder begeleiding zingen.

Van het totaalbedrag van 2.000 euro gaat 1.500 euro naar project Overprikkeling en 500 naar het Afasiekoor in Den Bosch, zo laat een tevreden JukeBOX-secretaris Lucie Hoevenaars weten.

Projectkoor zorgt voor 'uitverkochte' Sint-Petrusbasiliek

Foto: Bo van Uden

Boxtel - Het Projectkoor heeft woensdag in een volle Sint-Petrusbasiliek een reeks van drie bijzondere concerten in Boxtel en Schijndel rondom het kerstthema afgesloten. Bij de gratis toegankelijke concertreeks, dit jaar voor de 24e maal, deed dit jaar voor het eerst een nieuwe soliste haar intrede: sopraan Kathelijn van Dongen. Ook werden dit jaar voor het eerst Nederlandstalige kerstliederen gebracht.

Het concert leidde tot een 'uitverkochte' Sint-Petrusbasiliek, in tegenstelling tot het concert in Schijndel op 10 december, dat door het noodweer aanzienlijk minder goed bezocht werd.

Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden

6 / 30

Foto: Heemkunde Boxtel

Driek Nijssen aan het karnen
Deze pasteltekening wordt door Pierre Janssen in 1938 vervaardigd. Volgens een bijschrift in een fotoboek van de schilder, dat later bij zijn kleinzoon terechtkomt, zou dit bij de familie Bekkers op Luissel moeten zijn.

Hier begint de speurtocht naar de boerderij en de persoon op het schilderij. Wie is deze man? Wat is hij aan het doen? Welke boerderij heeft Janssen getekend? Heel veel vragen die om een antwoord vragen.

De eerste vraag is: waar komt het schilderij vandaan?
Van een van onze Heemkundeleden, die vlakbij Brussel woont (ja, Heemkunde Boxtel heeft zelfs internationale leden), kreeg ik een tip, dat er een schilderij van Pierre Janssen te koop werd aangeboden op Marktplaats. Ik kon niet even gaan kijken, want het was iets te ver weg; Den Andel in Noord-Groningen. Nu ben ik geen schilderijenkoper, maar voor dit werk ben ik toch gevallen. Ik heb m'n eerste 'Janssen' gekocht.

Foto: Heemkunde Boxtel
Familie Bekkers; Driek Nijssen in de deuropening met rechts van hem zijn stiefdochter Theodora Bekkers-Heesemans (5e van links) en haar man Cornelis Bekkers (3e van links) Foto: Heemkunde Boxtel / Familie Bekkers

Maar nu de andere vragen nog.
In de jaren dertig woont er inderdaad een zekere C. Bekkers op Luissel 14. Deze informatie is gemakkelijk te vinden op de website van Heemkunde Boxtel. Hier zijn alle gezinskaarten van de gemeente Boxtel, die aangelegd werden tussen 1922 en 1937, te vinden. De boerderij staat er vandaag de dag nog. Deze is wel een beetje verbouwd, staat momenteel te koop en moet bijna een miljoen opbrengen. Zo zag het er tachtig jaar geleden niet uit.
Op de tekening van Pierre Janssen zien we een boer aan het karnen. Ook zien we een ouderwetse pompbak en pomp.

Wie is deze persoon? Is dat Cornelis Bekkers? Want die woont in die tijd op de boerderij. Cornelis Bekkers is geboren in 1887 en is in 1938 51 jaar oud. Het is dus mogelijk. Maar als er contact wordt opgenomen met een aantal nazaten van de familie Bekkers, blijkt het toch iets gecompliceerder te liggen. De man op het schilderij moet Driek Nijssen zijn.
Hendrikus Nijssen wordt op 12 november 1866 in Liempde geboren. Hij huwt op 26-jarige leeftijd met Anna Catharina van den Boer, geboren in Haaren op 23 februari 1851. Zij is weduwe van Johannes Heesemans. Anna Catharina is vijftien jaar ouder dan Driek Nijssen. Driek en Anna krijgen één zoon, Johannes Hendrikus. Deze zoon wordt maar goed vijf maanden oud. Verder krijgen Driek en Anna geen kinderen. Anna heeft wel drie kinderen uit haar eerste huwelijk met Johannes Heesemans: Bertha, Cornelia en Theodora, die allen in Vught werden geboren.
De oudste dochter Theodora huwt in 1910 met Cornelis Bekkers en gaat wonen op de boerderij Luissel 14, de boerderij op het schilderij. De moeder van Theodora, Anna Catharina en stiefvader Hendrikus Nijssen gaan bij dochter Theodora inwonen. Tien jaar later, in 1920, overlijdt Anna Catharina Heesemans-van den Boer. Stiefvader Henrikus blijft inwonen op de boerderij.

Dat Driek Nijssen op het schilderij staat afgebeeld terwijl hij aan het karnen is, is helemaal niet vreemd. In 1903 is Driek Nijssen één van de oprichters van de Coöperatieve Zuivelfabriek 'De Hoop'. In de bijeenkomst, die op 22 februari 1903 belegd wordt, melden zich 22 leden. Besloten wordt om een fabriek te bouwen langs de spoorlijn Tilburg-Boxtel op een stuk grond, dat toen nog eigendom was van de kasteelheer Mahie. Het moet een boterfabriek worden, waar met handkracht boter kan worden bereid door middel van een handkrachtcentrifuge, een fornuis om de melk op temperatuur te brengen, een bascule, een tuimelkarn en een handkneder. Verder enige gereedschappen en roomvaten.
Op 30 maart 1903 wordt de bouw gegund aan J.H. Louwhof, die de fabriek bouwt voor Fl. 2025,-. De aandelen worden verdeeld onder de uiteindelijk negentien deelnemers, naar het aantal koeien die de leden hebben opgegeven. Het aantal koeien per deelnemer schommelt tussen de drie en acht stuks. Driek Nijssen brengt met acht koeien het grootste aantal in. Driek heeft nog lang ingewoond bij zijn stiefdochter. Hij overlijdt in 1952, hetzelfde jaar waarin ook Pierre Janssen overlijdt.

De vondst van het schilderij brengt heel wat te weeg in de familie Bekkers. Op een familiereünie van de familie in september wordt het schilderij uitvoerig besproken. Kleindochter Riet Habraken-van de Laak weet te vertellen dat Driek Nijssen voor zijn huwelijk als boerenknecht werkte bij Heesemans op Luissel (de huidige kampeerboerderij). Als Riet eind jaren vijftig in Boxtel een verpleegstersopleiding volgt, ziet ze het schilderij in de etalage van fotograaf Harrie Janssen hangen. Harrie is de zoon van de kunstschilder Pierre Janssen. Riets tante Anna van Esch-Bekkers (stiefdochter van Driek Nijssen) wil het schilderij dan heel graag kopen. Maar de familie Janssen wil het schilderij niet afstaan. Waar het schilderij daarna blijft is (nog) een raadsel. Het duikt in 2017 op in Den Andel, Noord-Groningen. De eigenaar vertelt, dat hij het schilderij gekocht heeft in Diever. En die plaats ligt hemelsbreed tien kilometer van Steenwijkerwold, de geboorteplaats van Pierre Janssen. Na ongeveer 60 jaar is het schilderij dus weer thuis in Boxtel. Ik blijf benieuwd bij wie het schilderij allemaal aan de muur gehangen heeft, zonder dat men bewust was wie er op afgebeeld staat.


Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel foto: Rini van Oirschot
Met veel dank aan Henk Renders en de familie Bekkers

854, Driek Nijssen aan het karnen
Pastel-aquarel, 45 x 60 cm, gesign. r.o. 1938
Collectie: Christ van Eekelen

Foto karnton: : Collectie voormalig Landbouwmuseum Leiedal,
op: erfgoedbank www.hetvirtueleland.be, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)

Foto familie Bekkers: collectie Tini Wolterink
Onderschrift bij deze foto:
Familie Bekkers; Driek Nijssen in de deuropening met rechts van hem zijn stiefdochter Theodora Bekkers-Heesemans (5e van links) en haar man Cornelis Bekkers (3e van links)

Foto: Persburo Sander van Gils

Column Eric TopWat een superjaar is 2017 geweest. In januari werd het langverwachte Keurmerk Veilig Ondernemen verdiend voor het centrum van Boxtel. Verder werd het Buurt Informatie Netwerk geïntroduceerd in Boxtel en zijn de plannen voor aanpak van de Markt concreet geworden. Op misdaad-gebied scoorden wij ook goed. Een groot internationaal opererend drugsnetwerk werd opgerold en een internationaal werkende oplichter ontmaskerd. Verder zijn er weer verschillende illegale hennepkwekerijen opgerold en zijn diverse panden op last van de burgemeester tijdelijk gesloten.
Het meest trots en blij ben ik wel op en met de enorme daling die te zien is bij de woninginbraken. Zaten wij vorig jaar rond deze tijd al ruim boven de honderd inbraken, met extra aandacht is het aantal woninginbraken na jaren van stijging eindelijk gedaald. En hoe. Dit jaar zijn er (tot nu toe) rond de zestig woninginbraken gepleegd.

Met deze mooie cijfers en super resultaten wil ik iedereen hele fijne kerstdagen wensen, een mooi oud jaar en een nog veel mooier 2018. Ik wil de redactie van deze krant ook weer bedanken voor het vertrouwen en als het nog mag, zal ik ook in 2018 weer elke twee weken een column schrijven.

Foto: Persburo Sander van Gils

O ja, vergeet niet om onze bezorgers van deze gratis krant ook nog even extra in het zonnetje te zetten als zij bij jou langskomen. Zonder deze helden krijgen jullie de krant niet in de bus.

Trein schept auto aan Tongersestraat

Boxtel - Een auto is zondagavond op de spoorwegovergang aan de Tongersestraat geschept door een trein. Bij het voorval vielen geen gewonden.

De bestuurder van het voertuig was per ongeluk het spoor op gereden en kon zijn auto tijdig verlaten, voordat dat werd geschept. De brandweer kwam ter plaatse en controleerde de situatie. Het autowrak werd van het spoor gehaald en afgevoerd.
De spoorwegovergang is niet afgesloten geweest voor het overige verkeer. De NS heeft bussen ingezet voor de gestrande reizigers tussen Den Bosch en Boxtel.

Auto lekt gas bij BP-tankstation Baanderherenweg

Boxtel - Bij het BP-tankstation aan de Baanderherenweg lekte donderdagochtend een auto wegens een defect gas. Omdat het lek, zeker bij een benzinestation, tot potentieel gevaarlijke situaties leidt, werd de brandweer ingeschakeld.

De brandweer kwam ter plaatse en controleerde het voertuig uitvoerig. Of de problemen aan de LPG-installatie zijn ontstaan naar aanleiding van het tanken is niet bekend gemaakt. De situatie rond het voertuig is veiliggesteld, waarna de hulpdiensten rechtsomkeert maakten. Wel is de omgeving van het voertuig nog afgezet met lint. De eigenaar van het voertuig zal zelf zorgen voor een verdere afwikkeling.

Vrouw rijdt tegen boom Kasterensestraat

Liempde - Op de Kasterensestraat in Liempde is vrijdagmiddag rond 15.00 uur een vrouw met haar auto op een boom gebotst. Een traumahelikopter kwam ter plaatse met een trauma-arts die de gewonde vrouw in de ambulance begeleidde naar het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

Kribkesroute verandert Liempde in sprookjesdorp

Eén van de genomineerden voor de titel 'Meest bijzondere kribke'. Foto: Cock Stam

Liempde - 'Liempde is vanaf afgelopen weekend weer een sprookjesdorp', aldus Kribkesroute-organisator SPPiLL. En zo is het maar net, met 210 kerststallen, een groot aantal bezoekers en kilometers kerstverlichting aan de centrumgevels, valt met recht te zeggen dat Liempde een sprookjesachtige indruk maakt dezer dagen. Vanaf zaterdag krijgen honderden wandelaars weer de kans om langs alle verschillende kerststallen die het dorp rijk is te wandelen bij de Kribkesroute.

Overal in het dorp zijn de huizen in de straten versierd met uniforme kerstverlichting. Daar tussen zijn er meer dan tweehonderd kerststallen te bewonderen, in tuinen en achter ramen. Kribkes in allerlei soorten en maten van klein tot groot. Van mooi tot nog véél mooier en van erg kitsch tot zeer strak vormgegeven. Vaak is heel de tuin er omheen in kerstsfeer gebracht. Soms zelfs in Walt Disney-achtige taferelen.

Zaterdag ging de zesde editie van de Kribkesroute in Liempde van start, volgens organisator SPPiLL de grootste kerststallenroute van Nederland. Nieuw dit jaar is de wedstrijd 'Meest bijzondere kribke'. Hiervoor werden afgelopen zondag de negen genomineerde kerststallen bekend gemaakt tijdens de WinterWonderZondag.

Ook aan traditionele kerststallen is geen gebrek bij de Kribkesroute. Foto: Cock Stam

Een driekoppige jury heeft alle kerststallen bekeken en een selectie van deze negen kribkes gemaakt:

a. Barrierweg 11: Een kerstfeest van handgezaagd berkenhout
b. Hofstad 4: Klassiek, en de hele tuin doet mee
c. Kasterensestraat 23: Levensgroot, en voor het goede doel
d. Nieuwstraat 61: Een bijzonder familieportret
e. Boxtelseweg 54: Klein maar met speciale effecten
f. Vendelstraat 31: Kerstman op de Vespa!
g. Keefheuvel 17: Voor een kerstfoto in Dick Bruna-stijl
h. Strijpenhof 1: Met Lego kan je alles maken!
i. Roderweg 13: Traditioneel en bijzonder

Bezoekers van de route kunnen de in hun ogen meest bijzondere kerststal doorgeven op de Facebookpagina @kribkesroute of de stembriefjes die bij de routefolder zitten, onder vermelding van uw naam, mailadres en de unieke letter. Onder de inzendingen wordt een Op Liemt Gemunt-cadeaubon verloot. Van 17 tot 27 december kan er gestemd worden.

In de afgelopen zes jaar is de Kribkesroute flink gegroeid. Daar waar het eerste jaar zo'n vijftig inwoners een kerststal in de tuin plaatsten ligt het deelnemersaantal nu al ruim vier maal zo hoog. Ieder jaar breidt het aantal kerststallen langs de route zich uit, maar worden de stallen bovendien uitbundiger en kunstzinniger.

Startpunt voor de Krikbesroute is het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Liempde. Hier zijn ook de folders met daarin de vijf verschillende wandelroutes verkrijgbaar. Verder kunnen de wandelroutes afgehaald worden bij Café De Durpsherberg, Het Wapen van Liempde, Café 't Huukske en 't Struifhuis. Ook is er een digitale versie van de route, die verkrijgbaar is door de QR-code uit de folder of vanaf het spandoek bij de startlocatie te scannen. De routekaarten zijn eveneens te vinden op de website www.kribkesrouteliempde.nl/route.

De Kribkesroute is tot en met Drie Koningen (6 januari) te lopen.


Kerstcolumn Bas Voets

Takkeding
Er zijn allerlei zaken die het echte kerstgevoel beschrijven. Maar voor mij is er geen een zo kenmerkend als de kerstboom optuigen. Het gehele proces is op te delen in drie stappen.
Stap 1: de ideale boom uitzoeken. Op naar Rob Kapteijns alias Robin Wood, die wij mateloos gaan irriteren. Die boom is te kaal, die is misvormd, die is te klein of te groot en hij moet beestjesvrij zijn. Nou Rob, begin er maar aan, wat een zanikers.
Stap 2: de boom neerzetten op de ideale plek. Eerst moet de kerstboom op een dekentje worden gezet. Dit is al een hele klus, want je probeert een manier te vinden waarbij je armen de bak goed vastpakken en je gezicht de prikkende naalden niet raken. Schier onmogelijk, al zeg ik het zelf. Dan vervoer je hem via het dekentje naar the place to be. Niet te dicht bij de muur, maar ook niet te ver. Hij moet centraal in de kamer staan, zodat je hem vanuit alle hoeken kunt zien. Eisen in overeb, pardon, -vloed.
Stap 3: de boom versieren. En dan niet in de zin van: hey sexy boompje, wat heb je daar een paar mooie grote, volle ballen hangen. Nadat de dozen met kerstspulletjes van zolder zijn gehaald, gaan we aan de slag. Beginnend met de lichtjes die heel netjes en zorgvuldig om een stuk karton heen zijn gewikkeld, om ze er vervolgens met brute kracht van af te rukken, waardoor alles in de knoop raakt. De volgende kerstflater die altijd terugkomt, vindt plaats bij het ophangen van de kerstballen. Telkens moet de mooiste sneuvelen, het zijn nooit de lelijke ballen die je zelf wel kapot zou willen gooien (die stuiteren gewoon lekker terug), nee juist die prachtige ligt weer in duigen aan het eind van de rit. Maar uiteindelijk zijn we allemaal content met het eindresultaat.

Ik wens iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar, zelfs juf C. van taalbeheersing. Rob, ben maar blij dat je haar geen boom hoeft te verkopen.


Vervolg van de voorpagina: Kerstfair leidt tot kritiek op centrummanagement

Vervolg van de voorpagina: Kerstfair leidt tot kritiek op centrummanagement

Dankers geeft direct toe dat de kerstfair niet geworden is wat hij ervan verwachtte. Enerzijds geeft hij toe dat er de communicatie niet voldoende is geweest. "Dat kan. Ik heb de afgelopen dagen met griep op bed gelegen", excuseert hij zich. Hij wijst echter ook naar de ondernemers zelf, die er volgens hem te weinig de schouders onder willen zetten. "Ik heb aangegeven dat ze chaletjes konden huren, maar van de bijna 90 ondernemers maar één reactie mogen ontvangen", geeft de centrummanager aan. Volgens Dankers verwachten ondernemers ook te veel van hem: "Ze denken dat een ander het wel doet voor ze, maar ik ben geen evenementenbureau. Ik ben er om initiatieven van de ondernemers te ondersteunen!"

Maar in de Stationsstraat menen de winkeliers dat ze nooit betrokken werden bij de plannen totdat ze zelf al van alles op poten hadden gezet. Dit omdat ze niet bij de centrumwinkeliers zouden horen, maar - deels - bij de wijk Breukelen. "Ik snap dat niet. Je wilt toch allemaal een geslaagde kerstfair?", zegt één van hen.

Een net nieuwe ondernemer op de Markt in Boxtel laat daarnaast weten nergens informatie over de kerstmarkt te hebben kunnen vinden. "Wij kregen een zeer beknopte reactie, waar ik niet veel mee kon. Heel jammer. Je zou toch verwachten dat men het fijn vindt als iemand initiatief toont. We moesten echt leuren om meer informatie en hebben daarom uiteindelijk ook besloten niet mee te doen." De ondernemer klopte voor meer informatie overigens ook aan bij deze krant, waar ook niets bekend was over een kerstfair. Dat is meteen ook de kern van de kritiek: de communicatie over de kerstmarkt was niet duidelijk en zeer summier, zowel intern als extern. En mede daarom slaagt het centrummanagement er niet in de ondernemers met elkaar te verbinden. "De centrummanager leek verrast toen wij aangaven al van alles op poten te hebben gezet", benadrukt een winkelier aan de Stationsstraat.

Ook vorig jaar gaf de centrummanager al aan dat de kerstmarkt hem een beetje tegenviel. Toen kondigde hij aan voor de editie van 2017 grote plannen te hebben. Die zijn dus niet uitgekomen. Toch vindt Dankers het veel te makkelijk om te zeggen dat hij heeft gefaald. Hij wil er voor zichzelf dan ook geen consequenties aan verbinden. "De Oranjebraderie was wel een fantastisch succes. Het kán dus wel!"

Eén van de ondernemers in de Croonpassage vindt bovendien dat ook niet álles aan de kerstmarkt negatief was: "Boxtelaren kunnen met zijn allen ook wel heel goed zeuren. Dit jaar kwam er echt meer publiek op de kerstfair af dan in 2016." Een ander: "Ik heb weinig te klagen; het dorp zag er op sommige plaatsen gezellig uit en ik heb een goede dag gedraaid."

'Wij doen niet meer mee', lijkt vooral de gedachte op de Markt, Croon en Rechterstraat. In de Stationsstraat, waar ondernemers zélf de organisatie op zich namen, zijn de geluiden heel anders. Zij willen volgend jaar zeker verder. En het centrummanagement? Aan hen de taak om ondernemers te motiveren zich te verenigen.


Kerstcolumn Jan van der Krabben

Kerstboodschap
Mijn kerstboodschap dit jaar is: ‘samen delen’. Klaar! Duidelijker kan ik het niet zeggen. Een waarde in het leven die in een tijd van toenemende individualisering de nodige aandacht verdient. Om u een voorbeeld te geven van wat ik bedoel met ‘samen delen’ wil ik u graag een kerstgedicht aanbieden dat ik ontving van een goede vriendin, Ans van Kessel (oud-inwoonster van Middelrode). Het is geschreven in prachtig Brabants dialect. Ans heeft reeds vele gedichten op haar naam staan.

Ik zal um mî de Kerst verzuujke

Ik denk dè Dirk van tante Miet
wel gèr bê ons kùmt eete
die waare we vurrig jaor mî kerst
gewoonweg glad vergeete.

Toen zaat ie in z’n dooie intje
he’k naoderhand gehurt
dus dî jaor nódig ik um betijds
ók al ben ik nie aon de burt.

Gin kooi woord kùmt’r oover de toffel
hij zitter bekant ginnen inne
veint alles goewd, wè ge ôk zegt
volges men is ie al wijd hinne.

Hij duu me denke aon Sint Jôzef
die Maria ôk mar liejt begaon
terwijl hij in z’n schuurke timmerde
d’n Heilig Geest z’ne slag liet slaon.

’t Kiendje dè daorut is gebórre
makt, dè Dirk van tante Miet
mî Kerstmis, same hier mî ons
stil van ’t kerstdinee geniet.

Ans van Kessel

In die geest wens ik u allen een zalig kerstfeest.

Jan van der Krabben

Kerstcolumn Birgit

Kerst … een feest van licht, warmte en gezelligheid. Het lijkt een vanzelfsprekendheid, en toch is dat niet voor iedereen zo. Toen mijn moeder op een donkere decemberavond in 1985 een vrouw op straat zag vallen, hielp ze deze vrouw overeind en bracht ze haar naar huis. Sindsdien at zuster Gommers met ons mee aan de kerstdis. Ik zal de stralende ogen van deze gelovige dame nooit vergeten. Kwetterende kinderstemmen stonden in haar dagelijks leven ver van haar af. Voor haar waren deze kerstavonden genieten van dat wat ze niet kende.

Wat zou het mooi zijn als we elkaar deze kerst ook 'iets fijns van samen' geven. Door iemand die alleen is uit te nodigen voor heerlijke kerstkoffie. Door lekkernijen te brengen naar een tehuis voor daklozen. Door het serveren van het kerstdiner in een verzorgingstehuis, zoals één van mijn coachcliënten doet. Door het uitspreken van je waardering over dat wat jij in iemand bewondert en waar je nog veel van wilt leren. Of door de ander te vragen waar je hem of haar het komende jaar een groot plezier mee kan doen.

Wat uit het hart komt, raakt het hart van de ander. Mijn wens voor 2018? Een jaar van warmhartigheid … Deze sprankeling van geven en ontvangen, die wens ik jou ook!

Kaartverkoop zittingsavonden Ploegersland

Liempde - Ook dit jaar organiseert Prinsenvereniging De Ploegers weer de zittingsavonden en wel op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 januari 2018. Het thema van de zittingsavonden is 'Liemt in 't Zweet'. Kaartverkoop voor de zittingsavonden is op maandagavond 8 januari.

De kaartverkoop voor 'Liemt in 't Zweet' vindt plaats bij Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43 in Liempde op maandag 8 januari van 19.30 tot 20.30 uur. Vanaf 18.30 uur is Het Hof geopend en bij binnenkomst ontvangt iedereen een nummertje. In deze volgorde vindt de kaartverkoop plaats.

De kaarten kosten 10 euro per stuk. Alleen op donderdagavond voor 65+ en mindervaliden 5 euro per kaartje. Voor vrijdag- en zaterdagavond mag per persoon een maximum aantal van vier kaarten gekocht worden. Voor donderdagavond is dat een maximum aantal van acht kaarten per persoon.

Tijdens de kaartverkoop van de zittingsavonden zijn er ook kaarten voor de jeugdzittingsavonden verkrijgbaar. Deze zijn op 12 en 13 januari 2018. Meer informatie is te vinden op www.ploegers.nl.

Nieuwjaarsduik in De Langspier

Foto: Cock Stam

Boxtel - Durfals die het nieuwe jaar fris van start willen gaan, kunnen op maandag 1 januari bij Recreatieplas De Langspier terecht. Hier zal om 12.00 uur de Nieuwjaarsduik plaatsvinden.

Buurtsport Boxtel organiseert de duik in samenwerking met De Langspier. Deelnemers moeten minimaal zwemdiploma A hebben. Na de duik staat er een kop warme chocolademelk voor de nieuwjaarsduikers klaar.
Inschrijven kan via een e-mail naar aanmelden@buurtsportboxtel.nl of ter plaatse vanaf 11.30 uur. Deelname is gratis.


Knoestjes verkopen oliebollen en worstenbrood

Esch - Op 30 december aanstaande zullen De Knoestjes in Esch oliebollen en worstenbrood verkopen. Tussen 11.00 en 15.00 uur trekken ze met muziek door het dorp. Oliebollen worden warm afgeleverd, het worstenbrood is vers gemaakt door de keurslager.

Bestellingen worden rondgebracht, maar het is ook geen probleem om op dat moment te kopen. Belangstellenden buiten Esch krijgen de bestelling thuisbezorgd, maar helaas zonder muziek. Meer informatie en vooraf bestellen kan via www.knoestjes.nl,

Vette Oliebollen Festijn Ducktownband

Boxtel - Volgens traditie organiseert De Ducktownband op 1 januari het Vette Oliebollen Festijn bij De Comsche Hoeve. Met deze gezellige muzikale middag wordt het nieuwe jaar ingeluid.

De middag staat in het teken van 'Ût d'aauw doos' waarin een terugblik in de tijd geworpen wordt, maar ook zal worden gefocust op het heden. Aan de kinderen is ook gedacht. Er zijn namelijk 'aauw spellekes' om samen te spelen.

Vanaf 14.00 uur is de zaal van de Comsche Hoeve open. Om 14.30 uur trapt de Ducktownband het nieuwe muzikale jaar af. Dit jaar met medewerking van de Red River Band.

10 / 30

Luchtpost uit Spanje: Martin Hamers

Foto: Martin Hamers

Kerst voor een pensionado

Hoewel ik zelf geen Boxtelaar ben, ben ik dol op jullie mooie dorp. Samen met mijn vrouw bezoek ik zo'n drie keer per jaar haar broer Fons en schoonzus Helen, die al dertig jaar in Boxtel wonen.

Zo'n 20 jaar geleden belandde ik voor het eerst aan de Costa Blanca en bemerkte toen dat het weer hier in de winter stukken milder was dan in het kille Nederland. En toen de kerstperiode aanbrak zag ik zowel overeenkomsten als verschillen met onze benadering van dit feest.
Om te beginnen heb je de in Spanje de bijna magische datum 22 december wanneer de trekking plaatsvindt van El Gordo (de Dikke), de grote Spaanse Kerstloterij. Urenlang zie je dan op tv hoe schoolkinderen op monotone wijze als een soort mantra een winnend lotnummer voorlezen en dat veroorzaakt ergens in Spanje enorme vreugde.
Aangezien een héél lot zo´n 400 euro kost worden er vaak door verenigingen en ook hele gemeenschappen loten gekocht waardoor je het ook wel in Nederland bekende tafereel kunt zien van cava drinkende mensen die allemaal overnight miljonair zijn geworden.
Na dit gebeuren breekt een paar dagen later Nochebuena (de Goede Nacht) aan, waarmee kerstavond wordt bedoeld. Rond middernacht verzamelen zich vele Spaanse families in de kerk voor een speciale nachtmis die hier la Misa del Gallo wordt genoemd. In het Nederlands betekent dit de Mis van de Haan en het betreft hier een typisch Spaanse traditie. Tijdens de plechtige heilige mis loopt een haan los op het altaar en af en toe raakt dit beestje dusdanig in de war door al die lichtjes en geluiden dat hij uitbarst in een spontaan kukelekuuuuu.... Dit natuurlijk tot grote hilariteit van de aanwezige gelovigen.
Na de mis blijven de mensen voor de kerk nog een tijdje met elkaar praten en dan is het tijd om naar huis te gaan waar dan een lekkere maaltijd wordt genuttigd.
En dan is het ´s morgens bij het opstaan ineens Navidad (Kerstmis). Dat Navidad betekent overigens 'geboorte' en aangezien Cataluña niet wil achterblijven zegt men in deze streek ook vaak Nadal. Daarmee wordt niet de bekende tennisser bedoeld maar dat is Catalaans voor Kerst.
Tweede Kerstdag is nagenoeg onbekend in Spanje, dus ook geen overdrukke meubelboulevards en winkelcentra. Wat de Spanjaarden wél heel slim doen is hacer puente: een brug maken. Daarmee bedoelt men ze dat ze een paar snipperdagen opnemen en dan een langere periode vrij zijn.
En dan is het alweer tijd voor Nochevieja (Oudjaar). Waar het hele jaar door bij allerlei fiestas en ferias vuurwerk wordt afgestoken, valt gebeurt dit hier met oud en nieuw bijna overal centraal op een veilige manier. Om klokslag 12 uur 's nachts vindt er weer een typisch Spaans ritueel plaats. Wie bij iedere tik van de klok een druif kan verorberen, dus twaalf stuks in totaal, heeft uitzicht op een fortuinlijk en gezond nieuw jaar. Een bijkomend nadeel is wel dat door de massale consumptie de prijs van de druiven in de laatste dagen van het jaar tot astronomische hoogte stijgt.

¡¡Olé!!

Beste lezers,

De lempkes zijn weer aan, Flappie wordt aangebraden, Nederland is weer Serious-Request-moe en de schoonfamiliestress is in aantocht. Dat kan maar een ding betekenen: it's the most wonderful time of the year!

In een wirwar van kluwen kerstverlichting evalueer ik het jaar. Wat was de grootste hit dit jaar? Welk BN'er-schandaal liet ons het meest schrikken? Welke tv-programma's hielden ons het meest in bekoring dit jaar? Want december is vooral ook een tijd van bezinning. En jaaroverzichten. En lijstjes. Heel. Veel. Lijstjes.

Daarom ook een jaaroverzicht voor jullie: een lijstje van dingen waar we afscheid van moesten nemen dit jaar. Daar gaan we:

Op nummer 3:
De Boxtelaartjes. Het jaaroverzicht is niet compleet zonder de grote blauwe vogel die (niet meer) rondhobbelt door de Boxtelse straten. Mijn hele zolder ligt nog vol met geplakte Boxtelaartjes. Die zijn godnondeju onderhand nog meer waard dan de bitcoin!

Op nummer 2:
Rabo Beach Break. Het was nogal een heet hangijzer dit jaar; fietsende volleybalsters langs de weilanden en scheurende auto's met kippenvel op de benen naar De Ketting. Veel felheid, maar toch ook ruimte voor vernieuwing. Zo heb ik ze het liefst.

Op nummer 1:
De Boom Der Bomen. We kunnen dit overzicht niet afsluiten om nog een keer stil te staan bij de zo zwaar bevochten kastanjeboom op de Zwaanse Brug. De boom die om moest door zijn uitzichtloze bestaan, maar plaats maakte voor meer uitzicht in het centrum.

En dan zijn we rond. 2017 was een prachtig jaar, vol van afscheid en nieuwe dingen. Laten we ook in 2018 weer plaatsmaken voor mooie nieuwe dingen.

Liefs
Bets

Kerstcolumn Finenzo

Heerlijke tijd van het jaar: een kerstboom, lekker eten, twinkelende lichtjes, samenzijn, oliebollen en champagne. Het hoort allemaal bij december. Net als terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het komende jaar.

Wij gaan ervan uit dat we in 2018, net als in 2017, weer heel veel tevreden klanten de deur uit zien gaan. Het komende jaar hopen wij dat de krapte en de oververhitting van de woningmarkt weer iets zal afnemen, zodat een huis kopen voor de meeste mensen onder ons bereikbaar blijft.

Vooruitblik: voor ons begint 2018 meteen weer hectisch, met name door onze verhuizing naar een groter kantoor door de sterkte groei die wij in 2017 hebben gehad. We verwelkomen je vanaf 8 januari graag in ons nieuwe kantoor aan de Bosscheweg 143 in Boxtel.

Wij willen alle Boxtelaren, en dan in het bijzonder onze klanten, familieleden en de medewerkers van DeMooiBoxtelKrant hele fijne Kerstdagen toewensen en vooral al het gezonde en financiële goeds voor 2018!

Op naar weer een jaar met wederom een fijne samenwerking met DeMooiBoxtelKrant!

Wij zijn er om ervoor te zorgen dat jouw gehele financiële plaatje klopt! Ook in 2018 kun je op ons rekenen!

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Foto: Heemkunde Boxtel

Huize Jachtrust
In deze woning woonde de familie Petrus van der Meijden en Johanna Bevers van 1900 tot 1922. Op de achtergrond zichtbaar de mavo-school aan de Vicaris van Alphenlaan. Het huisje werd in 1970 afgebroken.

12 / 30

Aanvulling week 49 Verleende omgevingsvergunning Peellandstraat 6, in Liempde realiseren dakopbouw Toestemming verbreden uitweg Bosscheweg 55, verbreden bestaande uitweg

Bekendmakingen week 51

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baandervrouwenlaan 247, rooien: 1 boom
Markt en Rozemarijnstraat, verplaatsen 2 platanen op de Markt en verplanten van 5
platanen uit het trottoir aan de Rozemarijnstraat
Populierenlaan in Liempde, rooien: 34 esdoorns en 43 zomereiken uit het trottoir aan
beide zijden van de straten De Kleuskes, Pauwkesstraat en Populierenlaan. In het overzicht Bekendmakingen van week 50, vorige week geplaatst in deze rubriek, was de straat Populierenlaan niet meegenomen.
Schouwrooij 15, verbouw hal 4A en B voor verhuur aan derden

Verleende omgevingsvergunning
Dennendreef 5-067, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Munselse Hoeve 5 en 7, bouw 2-onder-1 kap woning

Toestemming maken uitweg
Munselse Hoeve 5 en 7

Bestemmingsplan
Voorontwerpbestemmingsplan Centrum Boxtel
Er is een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding voor het centrumgebied. Het voorontwerp van dit plan ligt ter inzage van vrijdag 22 december 2017 tot en met 1 februari 2018. Het plangebied wordt grofweg begrensd door de Brederodeweg, Vicaris Van Alphenlaan, Baroniestraat (ter plaatse van Ursula en de voormalige Heilig Hartkerk), Smalwater, Spoorlijn Eindhoven-Den Bosch, gebied Stapelen en terrein Jacob Roelandslyceum.

Evenementenvergunning Pleinfeest en jeugdcarnaval
Vergunning verleend aan Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel voor het organiseren van het Pleinfeest op vrijdag 9 februari 2018 van 20.30 tot 02.00 uur en het Jeugdcarnaval van zaterdag 10 februari 2018 t/m dinsdag 13 februari 2018 van 14.00 tot 22.30 uur in Sporthal De Dommel aan de Van der Voortweg.

Aanwijzingsbesluit vuurwerkverbod Geitenwei
De omgeving van de Geitenwei Selissenwal aan te wijzen als gebied waar het verboden is vuurwerk af te steken op 31 december van 18.00 uur tot de volgende dag 02.00 uur. Het aanwijzingsbesluit heeft betrekking op de directe omgeving in een straal van 100 meter rond de Geitenwei. Tuinen van woningen in deze omgeving zijn uitgesloten van het vuurwerkverbod.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Vlnr: Rob Kuppens (2), Lisa Somers (3), Dymph van de Vries (1), Jiles Beekmans (4), Rick van Eijndhoven (5). (Foto: VVD) Foto: VVD

Met trots presenteren wij ons verjongde, enthousiaste en ambitieuze nieuwe team, onze top vijf voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.
Ofschoon wij als gedoogpartner de afgelopen vier jaren erg prettig en constructief met de huidige coalitie konden samenwerken, willen wij natuurlijk heel graag nog veel meer VVD-standpunten laten horen in de komende vier jaar. Dat kan alleen met een grotere vertegenwoordiging in onze gemeenteraad.
Het is en blijft onze ambitie om het landelijke VVD-beleid te vertalen naar de typische eigenschappen van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Wij zijn ervan overtuigd dat het met dit prachtige team gaat lukken!

Graag stellen wij voor:
Rob Kuppens 33 jaar en geboren Liempdenaar. "Ik ben al lang actief voor de VVD, maar toen woonde ik niet in Boxtel. Nu weer wel en ik vind dat we meer zetels moeten kunnen halen dan de ene die we nu hebben. We zijn immers de grootste partij van Nederland. Als campagneleider ga ik samen met het team daaraan werken. Een betere doorstroming van het verkeer, waar mogelijk minder regels en de belangen van ondernemers: zij zorgen voor werk en banen. Dat vind ik allemaal echte VVD-standpunten die belangrijk zijn voor Boxtel."

Lisa Somers 24 jaar, inkoopconsultant. "Sinds begin dit jaar ben ik actief binnen VVD Boxtel, zo ben ik onder andere steunfractielid geworden om zo meer kennis te vergaren over de lokale politiek. Ook ben ik erg betrokken bij de campagne en heb ik samen met Rob onder andere het evenement Bakkie Doen georganiseerd om het gesprek aan te gaan met inwoners van Boxtel. Ik zal mezelf blijven inzetten voor Boxtel en hopelijk in de toekomst in de gemeenteraad."

Jiles Beekmans. "Met mijn 18 jaar ben ik misschien wat jong, maar ik geloof dat het belangrijk is voor de Boxtelse politiek om met de tijd mee te gaan en om dus te verjongen. Als jonge liberaal kijk ik er erg naar uit om een bijdrage te kunnen leveren aan de lokale politiek en ik hoop met mijn opleiding bestuurskunde ook wat extra kennis mee te brengen. Ik heb er zin in!"

Rick van Eijndhoven. "Ik ben begonnen bij de JOVD in Eindhoven, maar omdat Eindhoven toch redelijk ver weg voelde, wilde ik graag iets doen voor Boxtel. Zo kwam ik uit bij de gemeenteraadsverkiezingen en de VVD die hier ook aan mee doet. Ik woon tegenwoordig elke raadsvergadering bij, ga naar congressen, beheer de Facebookpagina en de site voor VVD Boxtel en debatteer met JOVD nog altijd samen met andere jongerenpartijen. Super actief bezig dus!"

Namens ons allen:
FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GOED 2018


Foto: D66

Deze maand bestaat D66 Boxtel 40 jaar. Een hele tijd, maar D66 is in Boxtel nog steeds vernieuwend én nodig! In 40 jaar, en zeker de afgelopen vier jaar, hebben we ontzettend veel kunnen bereiken door de inzet van wethouders, raadsleden en vrijwilligers. Dit gaan we de komende jaren doorzetten met een groep enthousiaste mensen die zich in willen zetten voor Boxtel.

Kandidatenlijst
De leden van D66 Boxtel hebben de lijstvolgorde voor aankomende gemeenteraadsverkiezingen bepaald nadat ze eerder al Jos Hegeman tot lijsttrekker hebben gekozen. Het is een gevarieerde lijst geworden met zeer gemotiveerde D66'ers die samen met de inwoners aan de toekomst van Boxtel willen gaan werken.

Achter Jos Hegeman op plaats twee op de lijst staat Mariëlle Wijffelaars (1982). Mariëlle is freelance journaliste en doordat ze negen jaar lang verslag heeft gedaan van raadsvergaderingen kent ze de Boxtelse politiek door en door. Thijs Haster (1985) staat op plaats drie op de lijst. Een nieuw gezicht in de Boxtelse politiek, maar wel bestuurlijke ervaring binnen D66. Door zijn baan als HR manager brengt hij veel kennis mee over sociale zaken en werkgelegenheid. Daarnaast zorgt hij net als Mariëlle voor de nodige verjonging in de lokale politiek. Op plaats vier volgt Fons van Heesch (1952). Een bekende naam in de Boxtelse politiek als huidig raadslid voor D66. Daarmee kiest D66 ook voor ervaring in zowel de politiek als in de Boxtelse samenleving.

Sandra Broos staat op plaats vijf en brengt als ondernemer op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en onderwijs veel ervaring met zich mee op het gebied van beleid, ondernemen en samenwerken. Sandra wordt gevolgd door Wiebe de Leijer op plaats zes. Wiebe heeft als architect kennis van ruimtelijke ordening en openbare ruimte en is campagneleider voor de komende verkiezingen. Op plaats zeven staat Sohib Iftikhar, hij is afgestudeerd voor de master rechtsgeleerdheid en heeft ervaring in de Tilburgse politiek op gedaan. Willem Kalverda staat op plek acht, hij zet zich met name in voor het thema duurzaamheid.

Politiek café
Op onze jubileumdag hebben we een politiek café georganiseerd over het 'wijkleerbedrijf'. Eerder dit jaar diende D66 een motie in over dit onderwerp. Het wijkleerbedrijf is een plek van waaruit informele zorg geleverd kan worden en die bijdraagt aan een verhoging van het leefplezier van inwoners. Daarnaast is het een plek voor studenten om werkervaring op te doen. Het politiek café heeft nieuwe inzichten gegeven in de mogelijkheden en wat een wijkleerbedrijf voor Boxtel kan betekenen.

In gesprek met Boxtel
Zoals elke maand zijn we ook deze keer weer de straat op gegaan om in gesprek te gaan met mensen. We hebben weer veel ideeën en verbeterpunten kunnen opschrijven.

Deze keer vond op hetzelfde moment de onthulling van het bronzen kunstwerk ter ere van het elfde lustrum van carnaval Boxtel plaats. Een mooi feest en een mooi kunstwerk! Een goed voorbeeld van hoe kunst de openbare ruimte aantrekkelijk kan maken. Het is belangrijk dat kunst en cultuur toegankelijk is voor iedereen. Daarom heeft D66 een motie ingediend om gevelkunst in Boxtel te bevorderen. Meer hierover leest u op onze website.

Wij wensen u alvast fijne kerstdagen en een mooie jaarwisseling!

GEMEENTE INFO
Oud papier:
22-12 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
23-12 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
23-12 Centrum
23-12 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
23-12 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
23-12 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
28-12 Keefheuvel e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Het gemeentehuis is gesloten op maandag 25 december (eerste kerstdag),dinsdag 26 december (tweede kerstdag) en maandag 1 januari (nieuwjaarsdag)

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Vreugde en verdriet bij Aquariumvereniging Daphnia

Wim van de Langenberg (l.) nam na 12,5 jaar als voorzitter en 35 jaar als penningmeester afscheid van het bestuur van aquariumvereniging Daphnia. (Foto's: Daphnia Boxtel) Foto: Daphnia Boxtel

Boxtel - Op een bijzondere bijeenkomst van Aquariumvereniging Daphnia in Gemeenschapshuis De Walnoot werd vanmiddag vreugde afgewisseld met verdriet. Vreugde omdat er maar liefst drie jubilarissen van de nationale bond Aqua Terra waren, verdriet omdat penningmeester en voorzitter Wim van de Langenberg na 35 jaar het stokje doorgeeft.

Theo van Megen, van de Nederlandse Bond Aqua Terra, huldigde in De Walnoot Harrie Baaijens en Karel Verbruggen voor hun diamanten lidmaatschap. Jan Kluijtmans kreeg een speciaal bedankje voor zijn 50-jarig bondslidmaatschap.

Nieuwe voorzitter Lidia Zuidberg (li.) neem teen bos bloemen in ontvangst. (Foto: Daphnia Boxtel) Foto: Daphnia Boxtel

Ook was er aandacht voor het afscheid van Van de Langenberg. Hij stond min of meer aan de wieg van het succes van de aquariumvereniging, samen met goede vriend en steun en toeverlaat Rien Smetsers. "Daphnia bestond ongeveer een jaar toen het bestuur uit elkaar viel. Mijn zoon had destijds een aquarium en zodoende kwamen ze bij mij vragen of ik alsjeblieft voorzitter wilde worden", vertelt Wim. "Zo hebben ze mij er ingetuind", lacht hij.

Het commerciële talent zat er wel in, want met allerlei slimme zijprojecten, zoals de Telebingo, kienen en de ruilbeurzen bij onder meer Gemeenschapshuis De Rots en De Walnoot - altijd in het belang van Daphnia - kwam ieder jaar een leuk geldbedrag binnen. Zo groeide de vereniging al snel uit naar 125 leden. Ook zorgde Daphnia voor de plaatsing en het onderhoud van aquaria in diverse bejaardentehuizen, gefinancierd uit onder mee de Bingo en het kienen.

Door de jaren heen heeft Wim grote beurzen mee opgezet, tot in Vianen aan toe. "Je kreeg er grote neusgaten van, want het was een heel gesjouw met al die aquaria", grapt hij. In de afgelopen jaren veranderden ook de aquaria flink. "Vroeger hield je het water nog warm met een gasbrandertje!", vertelt Van de Langenberg. "Inmiddels gebeurt dat allemaal computergestuurd. Van de ene kant is dat makkelijker; vooral voor de jeugd. Maar voor de ouderen is het soms best wel ingewikkeld hoor!"

Rien Smetsers overleed zo'n drie jaar geleden. Zijn wegvallen liet een flink gat na, niet alleen bij Daphnia, maar ook bij zijn maatje Wim. In totaal was Van de Langenberg 35 jaar penningmeester en 12,5 jaar voorzitter. Nu vindt hij dat de tijd rijp is voor het kiezen van een opvolger. Die is gevonden in Lidia Zuidberg. "Maar ik blijf nog wel actief bij Daphnia hoor!", geeft Wim aan.

Herenboeren wandelen de winter door

Boxtel - Leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark verzorgen ook in de wintermaanden rondwandelingen voor geïnteresseerden; in januari tot en met april staat er eens per maand een op het programma. De eerstvolgende wandeling is op zondag 17 december, vanaf 13.00 uur.

In het voorjaar van 2017 besloten de Herenboeren om elke twee weken rondwandelingen te gaan houden. Zo wilden ze de enorme vraag naar bezichtigingen van de bijzondere coöperatieve boerderij enigszins stroomlijnen. Sindsdien hebben ze elke twee weken mensen rondgeleid over landgoed Wilhelminapark. Hieruit blijkt dat er nog steeds veel animo is voor een bezoek, en het Herenboeren lidmaatschap.

Tijdens de wandelingen vertellen leden over het coöperatieve model van de boerderij. Verder komt de diervriendelijke manier waarop de varkens, kippen en runderen worden gehouden aan de orde en komen bezoekers alles te weten over de meer dan vijftig soorten groenten en het fruit die hun boerderij voortbrengt.

Wandelingen in de winter
In 2018 wordt er gewandeld op zondag 21 januari, zaterdag 17 februari, zondag 18 maart en zaterdag 14 april. Het vertrek is steeds om 13.00 uur, bij het gele hek ter hoogte van de carpoolplaats. De data staan ook vermeld op Facebook.

Forse groei
Sinds het vroege voorjaar van 2016 is het aantal leden stormachtig gegroeid, van vijftig toen naar ruim 140 nu. Maar de boerderij, die ongeveer vijfhonderd monden kan voeden, kan ruim tweehonderd leden/huishoudens aan. Nieuwe Herenboeren blijven dus nog welkom.

Ondernemend Boxtel - Nawid Sadat

Foto: Sander van Kasteren

Ondernemend Boxtel - Nawid Sadat

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Nawid Sadat (25) van Repair4less.

Nawid Sadat is geboren en getogen in Eindhoven. Toch aarzelde hij geen moment toen hij de kans kreeg een zaak te beginnen in de Boxtelse Stationsstraat. Eind november opende telecomzaak 'Repair4less' voor het eerst de deuren met een spectaculaire actie waarbij onder meer een iPhone 6 Plus werd verloot.

Repair4less richt zich op de reparatie van smartphones en tablets van onder meer Apple en Samsung, het afsluiten van sim-only abonnementen bij de bekende providers en de verkoop van refurbished toestellen. Dat zijn tweedehandstoestellen met volledig nieuwe onderdelen. Reparaties worden meestal direct uitgevoerd.

Dat Nawid zelf een telecomzaak begint is eigenlijk niet zo heel vreemd: hij heeft voor een 25-jarige al veel ervaring in de telecomwereld. Hij werkte onder meer in verschillende telefoonwinkels, webshops en in de sales. En steeds bleef dat idee knagen dat hij het zelf beter zou kunnen of zelfs zou moeten doen. Nu diende de kans zich aan om te bewijzen dat hij het inderdaad beter kan.

De naam 'Sadat' zal bij voetbalminnend Nederland wellicht niet onbekend zijn. Nawid voetbalde een tijd bij de beloften van Willem II en trainde zelfs met het eerste elftal mee. Na een blessure en een kort avontuur in Turnhout bleek het echter gedaan met zijn voetbalaspiraties. Maar Nawid is niet de persoon om bij de pakken neer te zitten. Hij zag er een kans in zijn jeugddroom te verwezenlijken: een succesvol zelfstandig ondernemer worden.

De sleutel tot succes? "Ik heb veel discipline vanuit de topsport meegenomen", vertelt Nawid, "en dat neem ik mee naar mijn zaak. Ondernemen is eigenlijk ook topsport: veel werken, altijd presteren, noem maar op. Ik wil uiteindelijk uitgroeien naar meerdere vestigingen. Daarvoor moet je hard werken!"

Een tweede punt waarmee de ondernemer zich denkt te kunnen onderscheiden is maatschappelijk bewust ondernemen. Dit doet hij bijvoorbeeld door per schermreparatie één euro uit eigen zak af te dragen aan de lokale stichting 'Needs for Children', die zich inzet voor arme kinderen in Kameroen. "Door het rechtstreekse persoonlijke contact weten we ook wie er wordt geholpen. Dat kunnen zieke kinderen zijn die een operatie nodig hebben, eten of onderdak", aldus Nawid. "Niet álles is ondernemen. Naast, of eigenlijk, als eigenaar van Repair4less ben ik ook een zorgzaam persoon."

Dat blijkt uit het feit dat hij, genoodzaakt door omstandigheden, vanaf zijn achttiende voor zijn zusje zorgt. Daarnaast rondde Nawid de studie Marketing en Communicatie af, waarna hij aan de Johan Cruijff Academy Sport en Economie studeerde.

Repair4less, Stationsstraat 23, 06-87983419, info@repair4less.nl, www.repair4less.nl

Met de kerstdagen en de jaarwisseling voor de deur, is de tijd voor terugkijken op het jaar weer aangebroken. Ook bij de Voedseltuin doen we dat vol trots. Want dankzij onze 25 vrijwilligers (in 2018 worden dat er zelfs 40!) konden we dit jaar de cliënten van de Voedselbank wekelijks voorzien van heerlijke verse groenten.

Ook tijdens de kerstdagen kunnen deze mensen volop genieten van een uitgebreid pakket vol lekkere hapjes. Dankzij de groenten van onze eigen Boxtelse Voedseltuin, wordt het voor de cliënten hopelijk toch een fijn kerstfeest.

De medewerkers van de Voedseltuin nemen de komende weken winterpauze en doen volop energie op om in 2018 zich dagelijks weer in te zetten voor de tuin. De Voedseltuin is volledig afhankelijk van vrijwilligers, van mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Eigenlijk wordt op de tuin dagelijks de ware kerstgedachte uitgevoerd: stilstaan bij de medemens en de wereld daarmee een beetje mooier maken.

In het nieuwe jaar gaan we hier volop mee door. Wilt u zich ook inzetten voor uw mede-Boxtelaren en helpen wekelijks hun leven wat aangenamer te maken? Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op www.voedseltuinboxtel.nl. Het team van de Voedseltuin wenst u hele fijne feestdagen en alle goeds voor 2018!


14 / 30

Foto: Jacob-Roelandslyceum

JRL zamelt voor derde maal op rij geld in voor Bolivia

Boxtel – De derde editie van Expeditie Jacob Roelands vertrekt op 14 april volgend jaar richting de Boliviaanse stad Cochabamba. Daar zal de groep van het Jacob-Roelandslyceum (JRL), bestaande uit twaalf leerlingen en docenten Maartje van Griensven en Guido van der Klauw, samen met externe begeleider Marco van Bijleveld het geld dat is ingezameld met de JRL-kerstmarkt besteden aan lokale ontwikkelingshulp.

Cochabamba, ruim 10.000 kilometer ofwel ruim 20 uur vliegen van Nederland, is de derde stad van Bolivia met naar schatting zo'n 800.000 inwoners. Het is een relatief afgelegen stad, met vooral in de achterstandswijken een schrijnende armoede. In sommige gebieden zijn zelfs geen sanitaire voorzieningen en was tot enkele jaren geleden geen mogelijkheid om onderwijs te volgen.

Het JRL tracht iets aan die armoede te doen door een jaarlijkse kerstactie te organiseren, die sinds 2015 in het teken van Bolivia staat. De gehele opbrengst daarvan wordt ter plekke aan ontwikkelingshulp besteed door een kleine groep leerlingen en enkele docenten. Aan het einde van het schooljaar begint daar een heuse sollicitatieprocedure voor. Daaruit worden twaalf leerlingen geselecteerd die naar Bolivia gaan.

Geen snoepreisje
"De buitenlandreis is géén snoepreisje", zo benadrukt docent Guido van der Klauw, die de Boliviareis voor de derde keer op poten zet. Volgens hem wordt er hard gewerkt en dat blijkt ook wel als je het drukke programma van de afgelopen jaren bekijkt. Zo zijn de expeditieleden niet alleen op bezoek geweest bij verschillende internaten in de bergen, in de straatarme wijken van de stad, maar ook bij een school, waarvan de bouw door het JRL gesponsord is. Ook bezochten en bezoeken de leerlingen adressen waar (ontwikkelings)hulp geboden wordt aan de armste stadbewoners.

De reis naar Cochabamba moet door de leerlingen zelf betaald worden en wordt dus niet bekostigd uit de opbrengst van de kerstmarkt, vorig jaar zo'n 10.000 euro. Dit omdat enerzijds anders het volledige bedrag van de kerstactie zou opgaan aan de vliegreis, die al snel 1.000 euro kost, en anderzijds om te benadrukken dat de reis géén vakantietrip is.

Hoewel Van der Klauw zijn geesteskind graag ziet uitgroeien tot iets waar de gehele school mee bezig is, heeft de huidige groepsgrootte wel haar maximum bereikt. "Omdat we ook de straatjongeren bezoeken moeten we wel kunnen garanderen dat het allemaal veilig blijft. Bovendien wil je niet met zo'n grote groep komen dat je als het ware circusbezoeker wordt", verklaart de docent. "Iedereen mag mee, maar niet iedereen kán mee", vat hij kernachtig samen.

Kleine investeringen
Van der Klauw legt uit dat met relatief weinig geld al veel kan worden gedaan, juist omdat het land arm is. Dat blijkt onder andere uit een actie van Fenne en Guusje, die vorig schooljaar naar Cochabamba reisden en er voor 'slechts' 800 euro een bescheiden huis lieten bouwen voor een arm gezin. Het geld daarvoor brachten ze overigens op eigen initiatief, buiten de kerstactie om, bij elkaar.

Van der Klauw geeft aan dat voor een bedrag van zo'n 4.000 euro in 2016 al twee lokalen werden gerealiseerd bij de basisschool in de arme wijk Kasa Huasa. "En ook dit jaar hebben we 4.000 euro gedoneerd en komen er weer twee lokalen bij." Van der Klauw rekent door: "Met zo'n 10.000 euro, heb je dus vier klaslokalen en maak je voor de komende 30 jaar jaarlijks voor 130 kinderen onderwijs mogelijk. Dat zijn ruim 4.000 kinderen!"

De basisschool groeit hard; zodra de leerlingen overgaan naar de volgende klas moet de school doorgroeien met een extra lokaal. Natuurlijk komt er meer bij kijken, zoals een docent en meubilair, geeft ook Van der Klauw aan. "Maar zo lang het gebouw er niet is, ben je nergens."

Nieuwe doelen
Vanaf volgend jaar ligt alweer een nieuw doel klaar, want de snelgroeiende basisschool heeft inmiddels de eerste leerlingen in hun laatste leerjaar zitten. Dat betekent dat er nu vraag is naar voortgezet onderwijs. "En dus is er behoefte aan een extra pand", constateert Van der Klauw. Volgens hem zit de Boliviaanse samenleving zo in elkaar dat eigenlijk alle voorzieningen binnen één wijk moeten worden aangeboden. De reden daarvoor is heel praktisch: de meeste stadsbewoners hebben geen ander vervoersmiddel dan de benenwagen.

Daar waar het eerste jaar contacten werden gelegd en deze het tweede jaar vooral werden verbreed en verdiept, ligt dit jaar de nadruk meer op de omvang van het project en dan met name in Nederland. Zo geeft Van der Klauw aan dat hij de groep leerlingen en docenten die met het project bezig zijn graag wat ziet uitbreiden.

Niet dat er geen interesse is om mee te gaan; de poel leerlingen en docenten die actief aan het project meewerken groeit met het jaar. Maar Van der Klauw wil zich er ook voor inzetten dat het Boliviaproject ook bij de andere docenten, leerlingen en vakken gaat leven. Door ieder jaar de doelstelling iets aan te scherpen, hoopt de docent dit project door te laten groeien.

Frikandellen
Onder sommige leerlingen van het JRL is een heuse competitie ontstaan om over de opbrengst van afgelopen jaar heen te gaan. Zo bieden ze tegen elkaar op om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de actie. "Zo wil een leerling die vorig jaar 200 frikandellen verkocht er nu 300 verkopen", schetst Van der Klauw het enthousiasme.

Toch is het doel volgens de docent niet per se ieder jaar het ophalen van meer geld dan de voorgaande editie(s): "Hoe meer geld, hoe meer je kunt bereiken, maar de kerstactie gaat uiteindelijk over de kerstgedachte." De school probeert het ophalen van zoveel mogelijk geld wel te stimuleren.

De kerstactie bij het Jacob-Roelandslyceum is op 22 december tussen 10.00 en 14.00 uur. De markt is openbaar toegankelijk.

De JRL-leerlingen die naar Bolivia gaan, moeten zelf die reis bekostigen. DeMooiBoxtelKrant vroeg hen wat hun motivatie is en hoe ze de reis denken te bekostigen.

Evi (14): "Op vakantie heb ik op de camping een fruitontbijt verzorgd. En bij AV Marvel heb ik iets soortgelijks gedaan. Ook verkoop ik twee verschillende soorten kaarsen: een variant kost 4 euro, de andere 5." De kaarsen zijn te bestellen door een e-mail te sturen naar: evibakx@gmail.com. Evi geeft aan heel trots te zijn op het feit dat ze mensen kan helpen. Toen de kans om naar Bolivia te gaan zich aandiende greep ze die dan ook met beide handen aan.

Donya (14): "Ik heb opgepast en hockeytrainingen gegeven om geld bij elkaar te sparen. Ook ga ik houseroom dinners verzorgen. Daarbij kook ik met Boliviaanse ingrediënten 3 á 4 gangen voor 25 euro. Bijvoorbeeld pompoensoep. Ik vind het heel leuk om te koken en heb al heel wat diners gepland staan!" Eventuele winst op de maaltijden doneert Donya aan de Bolivia-actie. Over haar motivatie is Donya duidelijk: "In Nederland heeft ieder kind een toekomst en in Bolivia niet! Daarom wil ik me graag inzetten voor de kansen van de mensen daar!"

Roos (13): "Ik ben al heel ver met het sparen voor mijn ticket. Ook ik heb gekookt om geld bij elkaar te sparen. Ik bied een keuzemenu aan. Daarnaast pas ik op om geld te sparen." Roos wil graag vóór de kerstmarkt het bedrag van 1.000 euro bij elkaar hebben, zodat ze zich kan richten op de markt zelf. Daar staat ze met een kraampje, waar ze spulletjes verkoopt om geld op te halen voor de Bolivia-actie. "Ik vind het superleuk om mee te doen omdat je de wereld een beetje helpt en die kans niet iedere dag op je pad komt. Het is fantastisch om iets voor Bolivia te kunnen betekenen."

Ties (16) en Margo (15) hebben samen een kanorace georganiseerd om geld in te zamelen. Beiden hebben bovendien een bijbaantje. "Ik heb veel opgepast", geeft Margo aan. Het tweetal heeft het geld voor de tickets al bij elkaar. "De motivatie om mee te gaan kwam vooral van mijn vriendin Fenne Steegs", aldus Ties die hoopt tijdens de reis veel te leren en veel mensen te helpen. "Zij heeft mij veel verhalen verteld en foto's laten zien. Hierdoor begon ik na te denken over hoe andere kinderen het hebben in andere werelddelen."

Stijn (15): "Ik zit al bijna aan het benodigde bedrag. Van de zomer heb ik flink wat klusjes gedaan, zoals in de tuin werken en auto's wassen. Ook heb ik een bijbaan, waar ik veel tijd insteek." Over zijn motivatie kan Stijn kort zijn: "Ik hoop in Bolivia écht iets te kunnen betekenen voor de mensen daar!"

Luna (15): "Ik heb het geld voor mijn ticket al bijna bij elkaar. Daarvoor heb ik opgepast en spelletjes en kleding verkocht." Daarnaast organiseert Luna bij de Ducks een kindermiddag. Die is niet bedoeld om haar ticket te betalen, maar om extra geld in te zamelen voor Bolivia. De middag, voor kinderen vanaf 3 jaar zal plaatsvinden op 4 januari, van 14.00-18.00 uur in de Ducks Kantine (Voetboog 20). De dag kost 5 euro per persoon. "Je kunt je inschrijven bij lunapoirters@gmail.com en daarbij is het handig als de namen, leeftijden en eventuele bijzonderheden worden vermeld. Ik vind het bijzonder dat ik de kans krijg deze reis te maken en om me in te kunnen zetten voor de kansen van een ander", motiveert ze haar deelname. Toch hoopt ze dat alle betrokkenen nog iets anders aan de reis overhouden: "Ik hoop dat we naast geld en spullen daar ook mooie herinneringen kunnen achterlaten."

De tweeling Carmen en Suze (beiden 15) organiseert een sponsorloop in samenwerking met stichting Atiy om hun vliegreis te bekostigen. Het idee is het door de school ingezamelde geld in een sponsortocht van 80 kilometer letterlijk naar de stichting te brengen. Suze was in de zomer van 2016 in Sri Lanka. "Daar heb ik projecten van een hulporganisatie mogen zien en dat heeft een diepe indruk gemaakt. Ook is een vriendin van mij vorig jaar naar Bolivia geweest. Het was heel leuk haar te volgen." Haar tweelingzus hoopt de kinderen in Cochabamba vooral gelukkig te kunnen maken. "Ik hoop dat we samen de wereld een klein beetje beter kunnen maken." Wil je de dames steunen? Dat kan door een geldbedrag onder vermelding van 'Step2Bolivia' over te maken naar NL70 RABO 03729715 55 ten name van C.A. Swinkels of NL92 RABO 0372 9715 47 ten name van S.E. Swinkels.

She-Jin (16) werkt twee tot drie keer per week om de reis te betalen. "Ik hoop dat ik de kinderen daar de positieve kanten van het leven kan laten zien, ondanks de omstandigheden waarin ze leven."

Bente (15): "Het geld voor de vliegreis heb ik al bij elkaar gespaard. Ik heb van de zomer veel werk gedaan, zoals aardbeienplukken en oppassen." Bente hield de afgelopen twee jaar de expeditieblog goed in de gaten: "Ik heb alles gelezen. Ik hoop voor de mensen in Bolivia écht iets te kunnen betekenen. Het lijkt met erg indrukwekkend om te kunnen zien hoe het leven daar is."

Bas (15) is in de herfstvakantie gesponsord naar Parijs gefietst. Daarmee zamelde [...HIER KOMEN NOG ZO'N 150 WOORDEN...]

Maartje (34): "Ik ben docente Frans, maar heb Romaanse talen gestudeerd. Daarom heb ik kennis van de Spaanse taal. Dat kan van pas komen in het Spaanstalige Bolivia. 'De Boliviaanse cultuur ken ik nog niet en ik vind het heel bijzonder dat ik deze dit schooljaar met onze leerlingen mag gaan ontdekken."

Guido (29) is natuurkundedocent. Hij heeft het project rond de Boliviareis in 2015 opgestart en gaat dit jaar voor de derde maal mee. "De Boliviareis is de reis van je leven. Je krijgt dingen te zien die je nooit meer vergeet. Ook ontmoet je, vanwege onze contacten, mensen en maak je dingen mee, die als je er voor een vakantie naartoe zou gaan verborgen zouden blijven."

Expeditie Jacob Roelands 2018 is te volgen via expeditie.jrl.nl, Instagram (@expeditiejrl) en Youtube (Jacob Roelands).

Denziz With The Stars 2018

Joske Meijs, Perry van Weert, Frank Westerop, Wilbert van Weert, Dorien Habraken, Bram van der Sloot en Natasja Willems. Bernard Stekelenburg en Joke van Heesch ontbreken op de foto. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Voor het vijfde jaar op rij staan ze straks bij Party Centre Denziz in de spotlights: de Boxtelse stars en hun danspartners. Ook voor de eerste lustrumeditie van Denziz with the Stars zijn weer bekende Boxtelaren aangetrokken, die elke week trainen voor de grote finale op zaterdag 20 januari bij Partycentre Denziz aan de Stationsstraat 71 in Boxtel. Dit keer zullen die avond niet acht, maar negen sterren schitteren, aangezien twee BB'ers een verrassende duo-act voor het publiek in petto hebben.
Wil je erbij zijn? Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar, ze kosten slechts 5 euro per stuk. Bestel ze snel via 06-46055091 of haal ze bij Natasja Fashion in de rechterstraat. En volg de laatste ontwikkelingen door de Facebookpagina Denziz With The Stars te volgen.

Natasja Willems
Danst met Mats Verdaasdonk
Drie jaar geleden begon zij haar winkel Natasja Fashion in de Rechterstraat. Nu heeft Natasja (43) een tweede zaak, Dreamz Mode voor een jaartje meer, en is zij niet meer weg te denken uit het centrum. Dansen, dat dacht ze nog wel goed te kunnen - ze haalde vroeger haar goud-ster bij dansschool Verhoeven - maar dat viel toch vies tegen. "Ik dacht, dat wordt voor mij een makkie. Maar het is zó moeilijk! Ik kan op een feestje leuk mee in de polonaise en een foxtrot dansen, maar dit is toch echt even iets anders." Waar dat aan ligt? Het hoge niveau, weet Natasja. "Ik dans samen met mijn danspartner Mats de Chachacha, maar dat is niet de dans die ik vroeger heb geleerd hoor. Nu ziten er alerlei ingewikkelde bewegingen in, moet er gedraaid worden en zit ik regelmatig met mijn voeten in de knoop." Daarom is de onderneemster twee keer in de week flink aan het oefenen. "Er gaat veel tijd in zitten, maar dat komt ook omdat we eerst een act hadden bedacht die niet goed uitvoerbaar bleek op de dansvloer. We wilden Olivia Newton John en John Travolta doen uit Grease, ik had zelfs al een Harley geregeld, maar zonder cakewalk bleek het niet te werken. Toen we daar achter kwamen, lagen we opeens drie weken achter op schema."
En dat valt, gezien de concurrentie, nog niet mee. Hoewel de deelnemers elkaar niet regelmatig aan het werk zien op de dansvloer, heeft Natasja wel een idee van het niveau van de andere deelnemers. "Dat is hoog!", lacht ze. "Zo zag ik laatst Joke en toen dacht ik 'nou, dat doe je goed meid'. En Joske bijvoorbeeld, die danst ook heel aardig. Ik zei steeds tegen Mats dat wij wel even zouden gaan winnen, maar toen ik de anderen zag dansen wist ik dat toch niet meer zo zeker. Maar dat is ook niet belangrijk, het is vooral erg leuk!"

Bram van der Sloot
Danst met Esther Smit
De Red River Band, daar zullen de meeste mensen Bram (42) van kennen. Al dertien jaar maakt hij deel uit van dit muziekgezelschap, dat dit jaar zijn 22e jubileum mocht vieren. Optreden voor publiek is voor Bram dus ook geen nieuwigheid, al zal hij straks bij Denziz With The Stars best last hebben van een gezonde dosis spanning, zo geeft hij toe. "Maar dat gaat helemaal goedkomen", aldus de rasechte Boxtelaar. Net zoals met het dansen zelf. "In het begin dacht ik wel waar begin ik aan; ik voelde spieren die ik al een hele tijd niet meer had gevoeld", lacht Bram. "Maar het wordt steeds leuker." Danservaring had Bram niet echt - 'de polonaise, die kan ik!' - maar samen met zijn danspartner Esther is hij flink aan het oefenen. "Het gaat helemaal niet slecht. De dans hebben we al af, nu is het een kwestie van de puntjes op de i zetten." Welke dans dat is, daarover wil Bram niets kwijt: "Dat blijft een verrassing." Niet om de concurrentie voor te blijven, want van onderlinge strijd is volgens Bram weinig sprake. "Het is vooral heel leuk om tge doen. De groep is aan elkaar gewaagd, het zijn allemaal gezellige mensen en de sfeer is goed. We zitten elkaar een beetje te stangen, maken af en toe een grap in de groepsApp. Zoals de ochtend na de eerste keer oefenen: 'wij zijn benieuwd wie tweede wordt', appte ik toen. Toen waren er meteen een paar wakker!"

Joke van Heesch. Foto: Willemijn Wijdenes
Natasja Willems. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Frank Westerop. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Joske Meijs. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Perry van Weert. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Wilbert van Weert. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Bram van der Sloot. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Dorien Habraken. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Frank Westerop
Danst met Silvia van Nistelrooij
23 jaar geleden raakte de Amsterdamse Frank (55), inmiddels beter bekend als D'n Indendammer, op wintersport aan de praat met iemand uit Boxtel. Hij liet zich ontvallen ooit nog wel eens echt carnaval te willen vieren, onder de rivieren. "Hij zei meteen 'kom maar bij mij'", vertelt Frank. "En dat heb ik gedaan. Ik ben nooit meer weggegaan, elk jaar kom ik naar Boxtel om te carnavallen." Na een jaar of zes werd Frank, die vorig jaar zijn 22e keer Boxtels carnaval vierde, zelfs lid van de Raad van Elf. En vorig jaar nog maakte hij zijn debuut als tonprater. Ook voor aankomende carnaval was hij hiervoor gevraagd. "Maar Denziz With The Stars leek me ook erg leuk", vertelt hij, "dus daar heb ik uiteindelijk voor gekozen."
Danservaring deed Frank wel al eerder op, maar dat is lang geleden. "Vanuit de opvoeding moest je vroeger op je vijftiende op stijldansen. Dus dat heb ik ook gedaan. Later heb ik nog aan rock 'n rolldansen gedaan, maar dat is ook alweer aardig wat jaartjes geleden. Met Sylvia doe ik de Quickstep. Dat is helemaal haar ding en voor mij maakte het niet uit, ik moest toch wel flink aan de bak om het te leren." En dat doet Frank door flink te oefenen. Omdat hij in Amsterdam woont en werkt, is dat niet altijd makkelijk te plannen. "Even snel een uurtje oefenen is er niet bij. Laatst vertrok ik om 10 uur 's ochtends uit Amsterdam voor twee uurtjes dansen. Om 17.00 uur was ik pas weer thuis. Maar dat maakte niet uit hoor, daar heb ik zelf voor gekozen", benadrukt hij. "Het is echt hartstikke leuk om te doen." Hoe de concurrentie ervoor staat, is moeilijk in te schatten, volgens Frank. "Wij zijn nog van alles aan het plakken en knippen, terwijl sommige stellen de dans al af hebben. Maar zij hebben dan bijvoorbeeld al een paar weken niet kunnen oefenen en wij wel. We zullen het zien de 20e, de tijd begint te dringen, dus we gaan er de komende weken nog even flink tegenaan!"

Joke van Heesch
Danst met Joey Verhoeven
Vorig jaar zou Joke (53) al meedoen aan Denziz With The Stars, maar dat liep door omstandigheden anders. De Boxtelse, bekend van CV De Agterblijvers en als de vrouw van Prins Donald IV (carnaval 2014), maar ook minstens zo bekend van de peuterspeelzaal waar ze al jaren leidster is, waagt het er dit jaar nog een keer op. Samen met Joey danst ze de rumba. "Vorig jaar hadden we al een paar keer geoefend, dus ik wilde dat graag weer oppakken", vertelt Joke. "We waren toen pas net begonnen en ik vond het fijn om dat nu met Joey af te maken. Dat is echt een lieverd, hij heeft veel geduld met me moeten hebben", lacht ze. "De rumba is een pittige dans, dus hij heeft nogal wat krachttraining nodig, zullen we maar zeggen!" Wat vindt ze van de concurrentie? "Ik heb niet iedereen zien dansen, maar wát ik heb gezien is echt heel mooi en goed. Ik vind het vooral zo leuk dat iedereen enorm zijn best doet."
Joke en Joey oefenen minstens één keer in de week. Hun dans is al af, dus ze zijn nu volop bezig met finetunen. Dat oefenen vindt Joke helemaal niet erg. "Het is gewoon verslavend, echt heel leuk om te doen." Het resultaat is minder belangrijk voor haar, naar het optreden toewerken is op zich al leuk genoeg. "Ik hoop dat het allemaal goed gaat komen", vertelt ze. "We hebben nog maar een paar weken, dan is het zover."
Voor zo'n grote groep mensen dansen vindt Joke 'echt mega eng'. "Ik word er soms zelfs 's nachts wakker van. Ik weet zeker dat het een leuke dag wordt, maar ik vind het enorm spannend. Ik denk dat ik mijn benen niet stil kan houden de 20e. Niet van het dansen, maar van het bibberen van de zenuwen!"

Wilbert van Weert
danst met Femke Sue van Bragt
Zeker in Lennisheuvel is Wilbert (49) geen onbekende. Al jaren doet hij mee aan het snertconcert van de Beyersland Kapel, waarbij hij verschillende acts heeft opgevoerd. Toen hij gevraagd werd voor Denziz With The Stars vroeg hij zich toch even af wat hij daar nu mee moest, maar natuurlijk zei hij ja. "Ze zochten nog iemand", lacht Wilbert, "En dan ben ik geen spelbreker, ik doe wel mee." Bij de dansles bij Bellevue zette hij vroeger zijn beste beentje voor, en ook op een feestje wil hij nog wel eens een dansje wagen, maar echte ervaring op dat gebied heeft de Lennisheuvelaar niet. Toch valt het niet tegen. "Het is vooral een kwestie van al die pasjes onthouden en volgens mijn danspartner gaat dat goed. Ze zegt dat ik het vlug onder de knie heb." Samen met Femke danst Wilbert de Chachacha. De routine hebben ze al rond, nu is het een kwestie van 'het er goed instampen'. Hoe de rest het doet? "Joske Meijs schijnt aardig te kunnen dansen. Ik heb niet iedereen gezien, maar ik denk dat ze allemaal wel goed bezig zijn." Uiteindelijk vindt Wilbert het winnen niet zo belangrijk, het gaat om het meedoen. "Als ik win is het mooi hoor, maar daar is het me niet speciaal om te doen." 20 januari zal Partycentre Denziz tot de nok toe gevuld zijn met publiek, maar optreden voor zo'n grote groep, daar heeft Wilbert geen moeite mee. "Daar maak ik me niet zo druk om, dat heb ik al zo vaak gedaan. Ik zal wel een beetje zenuwachtig zijn, maar dat komt wel goed. Zolang ik maar niet hoef te zingen,."

Perry van Weert & Bernard van Stekelenburg
Perry danst met Marion Veenstra, Bernard met Joelle Saris
Het is bijzonder, een duo-act. Perry en Bernard (beiden 54) hebben er dan ook alles aan gedaan om 'eronderuit te komen', zo laten zij lachend weten. De uitbaters van de Comsche Hoeve werden al een paar keer gevraagd voor Denziz With The Stars, maar zagen dat niet echt zitten. "Wij zijn geen dansers. En ook geen performers. Ouwehoeren dát kunnen we wel. Dus toen we het er op een avond over hadden dat een van ons weer gevraagd was, besloten we zulke eisen te stellen - we zouden alleen mee doen als we met z'n tweeën een dans mochten doen, als Marion zelf dan met Perry zou dansen en ook het nummer hadden we al uitgezocht - dat we toch nooit mee zouden mogen doen. 'Helaas' kwam dat Marion te ore en zei ze tot onze verbazing meteen: deal!" En dus mochten de heren aan de bak. Perry met Marion en Bernard met Joelle, met zijn vieren staan ze 20 januari voor het grote publiek. Spannend? "Ach, ik ben niet zo'n verlegen type", zegt Bernard. "Daarbij ben ik altijd gewoon mezelf en dan kan er weinig fout gaan."
Veel danservaring hadden Perry en Bernard niet. Bernard deed vroeger jarenlang aan ijshockey en Perry voetbalde, dansles hebben ze allebei nooit gevolgd. Meer dan één keer in de maand de voetjes van de vloer bij 'Dansen in de Com' en een polonaise met carnaval hadden ze niet in hun repetoire. Tot nu dus. "Ik moet zeggen: het is echt veel leuker om te doen dan we hadden gedacht!" vertelt Bernard enthousiast. "We hebben heel veel lol, ookal weten we dat de overwinning er voor ons niet in zal zitten. Wat dat betreft zullen we het nog zwaar gaan krijgen, de concurrentie is erg goed." Wie volgens Perry en Bernard de finale wel eens zou kunnen winnen, dat weten ze meteen: Bram van der Sloot, die maakt volgens hen een goede kans. Om er lachend aan toe te voegen: "Wij moeten het meer van onze charmes hebben!"

Dorien Habraken
Danst met Tim van Haaren
De Dorini's, wie kent ze niet? Al meer dan elf jaar maakt Dorien (42) deel uit van dit succesvolle feestduo. Aan zang- en podiumervaring dus zeker geen tekort bij deze dame, maar hoe zit dat met dans? De rasartieste kan natuurlijk een aardige polonaise en volgde vroeger wel een basiscursus bij Dansstudio Els & Kees, maar dat was het wel zo'n beetje. "Ik vind dansen superleuk, dus als er ergens een foxtrotje of een quickstepje gedaan kan worden, doe ik mee", vertelt Dorien. Maar Denziz With The Stars is van een andere orde, geeft de zangeres direct toe. "Ik ben van nature niet zo sierlijk, dus daar oefen ik extra op", lacht ze. "Ook ben ik, omdat ik vaak met vrouwen dans, gewend om te leiden. Nu moet ik me aan mijn danspartner Tim overgeven en moet ik af en toe gecorrigeerd worden als ik toch de leiding wil nemen."
Dat Dorien het wel gewend is om op te treden, is zacht uitgedrukt. Toch is Denziz With The Stars weer iets heel anders. "Daarom vind ik het wel heel spannend", vertelt ze. "Je staat dadelijk voor vijfhonderd man en wilt niet afgaan. Op die avond moet het in één keer goed gebeuren. Ik heb ook nog hakken aan. Ik heb nog nooit op hakken gelopen. En zo'n dansvloer is best glad, maar dan zul je net zien dat ik op zo'n moment onderuit ga."
Gelukkig gaat Dorien ervan uit dat dat wel goed zal komen. En gezonde spanning, daar hebben alle deelnemers last van, weet ook de zangeres. "iedereen is erg fanatiek en ook al gaat het niet om het winnen, we willen allemaal iets moois neerzetten. Daar hebben we niet voor niets al die tijd voor getraind."

Joske Meijs
Danst met Marvin Tersluijsen
Als lid van De Knokkers heeft Joske (31) de eer bij Denziz With The Stars hoog te houden. Haar mede-Knokker Lambert van Achter ging immers bij de editie van vorig jaar met de overwinning aan de haal. Ook wordt ze door meerdere dansers als favoriet voor de winst getipt. "Ik voel de druk al wel hoor", lacht ze. Naast de Knokkers is Joske bekend van Tiga Health & Beauty, waar ze les geeft. "Maar ik geef daar geen dansles meer", vertelt ze. "Dat heb ik wel heel lang gedaan. Tegenwoordig geef ik spinningles. Hoewel dansen dus niets nieuws is voor haar, is stijldansen dat wel. "Ik heb heel lang in een groep gedanst, met de showgroep van Tiga heb ik veel opgetreden. Maar het is al weer een jaar of acht geleden dat ik op het podium heb gestaan. Daarbij zijn we bij Denziz maar met z'n tweeën en is dat echt een wedstrijd. Dat heb ik nooit eerder gedaan; ik vind het dus wel spannend." Samen met Marvin heeft Joske een latin-combinatie ingestudeerd. "Met een beetje salsa en samba, lekker opzwepend", vertelt ze enthousiast. Ze heeft er duidelijk zin in. "We gaan er een feestje van maken!" En de concurrentie, hoe schat ze die in? "Ik heb niet iedereen gezien, maar ik denk dat Dorien een goede kans maakt. Zij is technisch wel goed." Uiteindelijk gaat ze natuurlijk zelf ook voor de winst. "Maar", zo voegt Joske daar meteen aan toen, "het maakt het me uiteindelijk niet uit, het wordt toch wel een leuke avond. Al wil ik natuurlijk wel graag in de voetsporen van Lambert treden."

Kerstluchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

Kerst in Patagonia
Beelden van Kerstmis uit mijn jeugd: de Marina Reginakerk met een enorme adventkrans waarop elke week een nieuwe kaars werd aangestoken. Een echte dennenboom, door onze vader bij een kwekerij gekocht en opgetuigd met ballen, een grote piek en 'engelenhaar', spullen die uit een gat in de muur op zolder gehaald werden. Het kerststalletje, met Jozef en Maria, de kribbe met Jezus, de prachtige os en ezel en schaapjes op wankele pootjes. Soms gingen we naar Den Bosch om de indrukwekkende kerststal in de Sint-Jan te bezichtigen. En één keer mochten we naar de nachtmis, heel spannend, en kregen daarna chocomel met kerstbrood, terwijl het al zo laat was! Later, op kamers in Amsterdam, betekende kerst familiebezoek, gezelligheid en lekker eten.

Dit laatste doen we hier in Patagonia ook. Het is lammetjestijd, dus die staan bijna overal op het menu. Het is ook hoogseizoen en daarom wordt er heel hard gewerkt, ook 's avonds. En familie? Die woont in het algemeen ver weg. Kerstavond wordt met groepjes vrienden of buren gevierd, buiten met een barbecue omdat het maar niet donker wordt hier op het Zuidelijk halfrond. De Kerstman komt ook, zijn bezoek wordt aangekondigd met klokgelui van het kapelletje dat gebouwd is ter ere van omgekomen bergbeklimmers. Hij wordt vergezeld door lama's en deelt kadootjes uit aan de samengekomen kinderen. Om 12 uur wordt er geproost en gesnoept van nougat, chocoladepinda's en kerstbrood. Op kerstdag zelf, rond 5 uur wordt het licht, slapen we uit en eten de resten van het kerstdiner.


Kerstluchtpost uit Nieuw-Zeeland: Wim Bevers

Kerstluchtpost uit Nieuw-Zeeland: Wim Bevers

Kerstmis
Herinneringen aan Kerstmis in Boxtel zijn twee nachtmissen zingen en tussendoor worstenbrood eten in De Ark. Dan om 11 uur weer de hoogmis zingen en 's middags het lof. Mijn moeder zei wel eens: 'als onze Wim nooit meer naar de kerk gaat, komt hij nog in de hemel!'
In Nieuw-Zeeland wordt X-mas wat anders 'gevierd'. We kennen geen Sinterklaas, hier komt de kerstman zijn cadeautjes brengen met een slee met zes redieren ervoor. Het weer is meestal lekker warm, zo midden 20 graden. Hoe hij dat versiert met die slee in die stevige dooi, weet ik niet precies.
Veel mensen vieren het religieuze gebeuren in verschillende kerken op allerlei niveaus. Het commerciële gedeelte wordt ieder jaar sterker voor mijn gevoel, met allerlei financiële gevolgen vandien. Wij hebben soms een kerstdineetje met wat vrienden en ook gaan we wel eens met onze picknick-mand een eindje de heuvels in en laten we de boel de boel. Daar hebben we wel vrede mee. Was dat niet waar het om gaat?
Wat ik wel weer leuk vind 12 uur later, is het opbellen van de familie in Nederland, want die liggen een etmaal achter. Ik heb ooit eens iemand op Hiversum 1 tegen Willem Duis horen zeggen: 'Ik wens iedereen het dubbele van wat zij mij wensen met kerst en oud & nieuw! Namens Dinie en mezelf zullen we het daar maar mooi bij laten.


Kerstluchtpost uit Amerika: Wendy Stiphout

Kerstluchtpost uit Amerika: Wendy Stiphout

Christmas far away from home…
De afgelopen twee jaar hebben wij kerst gevierd ver weg van Boxtel. Het eerste jaar probeerden we de pistes uit in het prachtige Whistler in Canada en het tweede jaar aan het prachtige Lake Tahoe in Californië. Allebei de gebieden waren prachtig, het topje van de wereld en ijskoud ;)

Maar wat ons vooral van de aanloop naar kerst hier in Amerika bij zal blijven is het enorm warme gevoel wat hier vanaf Thanksgiving ontstaat. Vanaf 1 december staan de kerstbomen en hangt de verlichting buiten, heerlijk. Maar het is vooral 'The season of giving'. Op kantoor staat een boom waarvan je een kaartje kunt pakken met de naam van een kind erop en een aantal suggesties. Binnen no time staan er grote tassen met warme kleren, maar zeker ook leuke kadootjes onder de boom die opgehaald worden door het Leger des Heils. Op scholen gebeurt hetzelfde en hele klassen van de middelbare school gaan helpen bij de voedselbank vanwege de toeloop door de kou.

Het mooie is, vinden wij, dat het vanzelfsprekend is. Je groeit er hier mee op en geeft het door. Dat lijkt ons een mooie traditie om mee terug te nemen!

Ik wens u hele fijne kerstdagen en een sprankelend 2018… zorg goed voor elkaar!


Kerstluchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

December. Traditioneel een maand om terug te blikken en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Wij kunnen zakelijk niet anders dan tevreden terugkijken op 2017. Niet in de laatste plaats omdat we ook dit jaar weer heel veel fijne gasten in onze B&B mochten ontvangen. En niet alleen Nederlanders. We mochten dit jaar gasten van maar liefst veertien verschillende nationaliteiten verwelkomen, waaronder ook weer veel terugkerende gasten én niet te vergeten weer een behoorlijk aantal gasten uit Boxtel en omstreken!

Omdat we onlangs afscheid hebben moeten nemen van de vader van Anne-Loes, is 2017 op persoonlijk vlak helaas een jaar om snel te vergeten. We hebben gelukkig in de zomer al besloten om de komende kerstdagen en jaarwisseling fijn samen met onze familie en vrienden door te brengen. En hoewel het ongetwijfeld allemaal anders zal zijn dan andere jaren, gaan we er toch het beste van maken.

Dus wie weet, treffen we elkaar een dezer dagen in het Brabantse land. En mocht dat niet zo zijn, dan misschien in 2018 bij Casa Agradable? Hoe dan ook: wij wensen iedereen hele gezellige feestdagen en een (ont)spannend 2018 toe. Geniet van elkaar!

Felices fiestas!

Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin

Foto: Kim Gérardin

Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin

Over een paar dagen is het weer kerst. Helaas niet in Nederland dit jaar. Al jaren vieren we kerst het ene jaar in Boxtel, en het andere jaar in Commercy, in het noordoosten van Frankrijk, bij mijn schoonouders. Dit jaar gaan we daar kerst en ook oud & nieuw vieren.
Het staat gepland om ook een dagje naar Colmar en Kaysersberg te gaan in de Elzas. Daar krijg je pas echt het kerstgevoel met de kerstmarktjes en vele pittoreske dorpjes waar een echte kerstsfeer hangt. Aangezien ik mijn familie dus dit jaar niet zal zien met de feestdagen en ze heel erg zal missen, wens ik via deze weg iedereen een joyeux noël et une bonne année 2018.

Kerstluchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

Kerstluchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Lieve familie en vrienden in Boxtel en lezers van DMBK,

Wij wensen jullie allen hele fijne kerstdagen en een heel, heel goed en gezond 2018!
Voor ons wordt het een heel speciaal jaar. Meer daarover lees je in een volgende Luchtpost!

Lieve groetjes,
Patrick, Marjolein, Nica en Tess

21 / 30

Geoffrey is er voor iedereen Hoe een jonge priester uit Zuid-Afrika de kerk weer vol hoopt te krijgen

Kapelaan Geoffrey, in de studeerkamer van zijn bescheiden woonruimte in de parochie op Duinendaal in Boxtel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Ruim drie jaar is kapelaan Geoffrey de Jong (37) nu actief binnen de Heilig Hartparochie. Hij wordt door de gemeenschap op handen gedragen en vertolkt volgens velen een nieuw gezicht van de katholieke kerk. DeMooiBoxtelKrant ging bij hem op bezoek om te achterhalen wat de kapelaan drijft.

Hij werd geboren in 1980, in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Het waren de hoogtijdagen van de apartheid en het jonge gezin De Jong, naast vader en moeder bestaande uit Geoffrey en zijn broertje, zagen de toekomst ten zuiden van de evenaar steeds minder zonnig tegemoet. "Mijn ouders vonden dat ik zonder die klets moest opgroeien", verklaart Geoffrey de uiteindelijke verhuizing naar Mierlo-Hout, nu onderdeel van de gemeente Helmond.

De familie, toen nog protestants, had in Zuid-Afrika banden met Indiërs, joden, moslims. Kortom, alle rangen, rassen en standen waren vertegenwoordigd in hun vriendenkring. Dat verklaart voor een deel ook de ruimdenkendheid en meelevendheid van de jonge priester. "We moesten bij het eten altijd rekening houden met de anderen; de hindoes mochten geen koeienvlees, de moslims geen varken, noem maar op", vertelt Geoffrey lachend.

Als hij de deur van zijn woning en uitvalsbasis, de Boxtelse pastorie op Duinendaal, opent en hij zijn bescheiden woonruimte laat zien, valt het oog van de verslaggever direct op de enorme boekenkast. Die is gevuld met Nederlandse, Duitse, Latijnse en Hebreeuwse literatuur. Dat de kapelaan boeken verslindt moge duidelijk zijn. "Ik heb zowat de hele bieb in Mierlo-Hout gelezen", grinnikt hij.

Pro Deo
De kapelaan is een vriendelijke verschijning, met zijn sportschoenen, kalende hoofd en een altijd rustige stem. Na zijn eerste jaren in Nederland, waarbij het gezin De Jong uit alle macht de taal en cultuur probeerde machtig te worden, ging de jonge Geoffrey naar het atheneum. Daar ontstond ook het idee om priester te worden. "Het geloof was een tijdje wat verwaterd binnen het gezin", verklaart hij zijn toenemende interesse ervoor. Een boek van Siddhartha Gautama, nota bene Boeddhist, trok hem uiteindelijk over de streep om zich te verdiepen in het Christelijke geloof. "Eerst hing ik het Anglicaans geloof aan, maar uiteindelijk kwam ik bij de Rooms-Katholieke kerk terecht", vertelt de kapelaan.

Een opleiding van zeven jaar, Geoffrey noemt het zelf zijn verlovingsperiode met God, voerde hem via de studie theologie in Tilburg naar de Grootseminarie in Roermond, de Norbertijnen in België en de priestersopleiding in Den Bosch. "Je kunt er dan voor kiezen om diaken te worden, waarbij je ook een vrouw en een gezin mag hebben. Ik koos voor het priesterschap", geeft hij aan. "Je werkt letterlijk pro-deo; voor God."

Op kamers
Toch is de kapelaan allesbehalve een stereotype priester. Hij is in het bezit van een moderne smartphone en welbespraakt, staat niet boven de mensen en houdt bovendien van sport, zo blijkt als het gesprek een andere wending neemt. "Mijn vader heeft nog op nationaal niveau hardgelopen ", vertelt hij. Zelf kijkt Geoffrey graag een potje rugby, of een mooie voetbalwedstrijd. Of hij dan zelf wel eens foetert op de scheidsrechter? Daarover laat hij zich niet uit.

Daarnaast heeft hij een tijd op kamers gewoond in Tilburg. Iets dat je ook niet direct in verband brengt met het leven van een priester. Verder wandelt, fietst en klimt de kapelaan graag. Maar zijn grote passie is toch echt de muziek en dan in het bijzonder het bespelen van de klarinet. En lezen natuurlijk, zo leerde al een blik op zijn imposante boekenkasten.

Maar waarom die keuze om je leven in het teken van God te stellen? Voor Geoffrey voelde dat heel natuurlijk, als een roeping. "Mijn broertje is vijf jaar jonger dan ik. Getrouwd bovendien. Hij is niet zo bewust bezig met het geloof als ik", vertelt Geoffrey, die inmiddels oom is. Zijn nichtje heeft hij overigens zelf gedoopt, vertelt hij trots. "Én ik zag mezelf niet vijftig jaar achter een bureau zitten, haha!"

Zwaar
Dat neemt niet weg dat de keuze voor het priesterschap hem soms zwaar valt: "Natuurlijk mis ik een gezin, het hebben van kinderen, wel eens. Maar daar staat tegenover dat ik ook kinderen mis die bijvoorbeeld verslaafd zijn, of andere problemen hebben", relativeert hij. Bovendien, "het gras is altijd groener aan de overkant."

Daarnaast overschatten we volgens Geoffrey de rol van seksualiteit in onze samenleving: "Laat ik er niet omheen draaien: seks is bijna dwangmatig geworden. Als een tiener wat later tot bloei komt dan met 18 jaar oud, dan is de gedachte: 'dat kan écht niet!'" Onzin, meent de kapelaan. "Mensen moeten zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen."

Zijn grote voorbeeld, moeder Teresa, had volgens hem nooit haar grootse daden kunnen uitvoeren als zij voor het gezinsleven had gekozen. "Zij hielp armen in de sloppenwijken van India. Dat had ze nooit kunnen doen als ze moeder was geworden. Niet dat die keuze minder of slechter is. Maar ze koos er in feite voor moeder te worden voor iedereen."

Zo probeert Geoffrey er ook voor iedereen te zijn. Dag én nacht. Want naast dat het heel veeleisend is, ervaart de geestelijke zijn roeping ook als heel mooi: "Je geeft eigenlijk je leven aan de liefde en het nabij zijn. Je deelt de mooiste momenten van mensen; trouwen, een kindje dat gedoopt wordt. Maar je staat ook aan iemands ziekbed, bezoekt mensen in het ziekenhuis en staat ze soms bij tot het moment dat ze het leven verlaten. Op die manier kun je heel veel voor mensen betekenen." Wel geldt dat het priesterschap een 24/7 roeping is, geeft Geoffrey aan: "Als iemand om 3 uur 's nachts overlijdt, dan bellen ze jou, en niet een diaken."

Voor iedereen
De jonge kapelaan wil er, zoals gezegd, voor iédereen zijn, niet enkel voor de religieuze medemens. Om dit te bereiken organiseert hij populaire missen die laagdrempelig en toegankelijk zijn. Hoewel er dan wel eens dingen gebeuren die een strenggelovige de wenkbrauwen laat fronsen, zoals het omstoten van een kaars, is het sleutelwoord voor De Jong 'respect'. "Een fotograaf stootte, in al zijn enthousiasme een devotiekaars om. Hoewel die heilig is, ga ik daar niet iedereen voor straffen door de mis niet meer door te laten gaan. Het was een ongeluk", oordeelt De Jong.

En zo komt het dat bijvoorbeeld de carnavalsmis in de Sint Jans Onthoofding Kerk bij vele Liempdenaren in de agenda staat. En wat te denken van de mis met de kermis, waarbij de kapelaan zijn toehoorders in de botsauto's toespreekt?

Is de kapelaan dan niets te gek? Jawel: "Je moet de kerk, als heilige plek, niet schofferen. Ik ben niet modern in de zin van alles moet maar kunnen, maar wel eigentijds. De kerk moet een open, warme plek zijn waar mensen zich welkom voelen." Voor sommige gelegenheden wordt dan ook het tabernakel uit de kerk gehaald, zoals een optreden van een jazz-ensemble. "Het tabernakel is het allerheiligste in de kerk. En hoewel het voor sommigen niets betekent, betekent het voor mij alles", geeft Geoffrey de waarde van het heiligdom aan.

Het is volgens hem van belang vooral met respect naar elkaar te blijven kijken. "Ik geef niet-kerkelijke mensen het vertrouwen en de ruimte en daarom gaan ze, zo geloof ik, respectvol met mij en de kerk om." De Heilig Hartparochie is volgens De Jong wat dat betreft een prettige omgeving om zijn werk in uit te voeren, in een ons kent ons cultuur.Ferrari
Over de toekomst van de kerk is de kapelaan, ondanks de krimp van de kerkelijke gemeenschap, positief. "Vooral in steden zie je een nieuwe generatie opstaan die op zoek is naar zingeving", constateert Geoffrey. Hij ziet daarom vooral de conservatieve, geïnstitutionaliseerde kerk veranderen. "We zitten wat dat betreft in een moeilijke overgangsperiode en de manier waarop we priester zijn zal wellicht moeten veranderen. Dat betekent dat we misschien wel afstand zullen moeten doen van ons bezit", legt hij uit. "Bijna alle gelden verdampen en parochies gaan failliet. Maar dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn", vervolgt hij met glunderende ogen. "Wellicht moet de kerk meer worden zoals Jezus hem had bedoeld: sober, waarbij priesters wellicht geen vaste verblijfplaats hebben. En laten we eerlijk zijn: wie een Ferrari wil rijden, moet geen priester worden."

Quote 1: "Wie een Ferrari wil rijden, moet geen priester worden."


Kerstverhaal: Patrick rent voor Kika

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Patrick van den Aker loopt in november volgend jaar de marathon van New York. Voor Kika. Zijn idee begon met het zoeken naar een manier om de marathon in 'the big apple' te kunnen lopen, maar groeide langzaamaan uit tot een groots opgezette sponsoractie. 10.000 euro hoopt de Boxtelaar nu in te zamelen voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Hij is al een heel eind, want deze maand, bijna een jaar vóór de marathon van start gaat, heeft Van den Aker het minimumbedrag voor deelname, 5.950 euro, al overtroffen.

Patrick is enthousiast over zijn actie. Dat blijkt al als hij ongeduldig staat te wachten bij de deur als de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant bij hem aanbelt. Dat blijkt helemaal als hij aan het praten gaat; ruim tweeënhalf uur vertelt Patrick vol vuur over zijn missie: de marathon van New York lopen en daarbij zoveel mogelijk geld ophalen voor Kika.

Kika is, voor de mensen die het nog niet kennen, een stichting die zich als doel stelt de 75 procent overlevingskans die kinderen nu hebben na de diagnose 'kanker' te verhogen naar 95 procent. Voor het behalen van die doelstelling is vanzelfsprekend veel en duur onderzoek nodig. Om die reden reist Kika jaarlijks met een groep van zo'n honderd lopers af naar New York om daar gesponsord de grootste marathon ter wereld te lopen. Daarnaast organiseert KIKA jaarlijks vele andere runs, marathons en zelfs een wielrenevenement.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Patrick van den Aker, net na het voltooien van de marathon van Eindhoven eerder dit jaar. (Foto: privéarchief familie Van den Aker) Foto: privéarchief familie Van den Aker

Dat Patrick meedoet mag op zich een klein wonder heten, want hoewel hij nu zichzelf en zijn gezin als 'gezond' bestempelt, was dat een jaar of tien geleden toch wat anders. Patrick werd geveld door een dubbele hernia en kon vanwege de pijn bijna niets doen. Tot die tijd was hij niet overdreven sportief, hoewel hij een middagje sporten niet schuwde.

Dubbele hernia
Dat veranderde toen de nu 45-jarige Boxtelaar het in 2008 aan zijn rug kreeg: "Ik merkte dat als ik meer dan een uur liep, mijn rugpijn weg was." Dus ging Patrick wandelen, en niet zo'n beetje ook. "Ik moest op een bepaald moment wel 16 tot 20 uur per dag wandelen vanwege de pijn." En dat was geen straf voor hem: "Ik vond het steeds leuker worden!" Bovendien realiseerde hij zich dat om gezond te blijven meer nodig was dan enkel braaf de oefeningen van de fysiotherapeut opvolgen.

Al snel bleek dat Patrick aanleg had voor het wandelen en groeiden de wandelrondes uit tot hardlooprondes. De eerste hardlooptraining uit het leven van de toen 39-jarige Patrick was er direct een van 10 kilometer. Hij besloot zich er meer op toe te leggen en al snel was een volgend doel gesteld: een hele marathon uitlopen en als dat lukt, die van New York te lopen. "De mooiste ter wereld!"

"Het is alleen heel moeilijk om aan een startbewijs voor die marathon te komen", weet Patrick. "Er worden wel, tegen flinke betaling, sportreizen - inclusief startplek – aangeboden." En dus overwoog Patrick zo'n reis. Totdat zijn oog op Kika viel. Via die stichting kon hij immers met een groep van honderd lopers naar 'the Big Apple' om daar de marathon te lopen, inclusief trainingssessies, medische begeleiding en deelnemersbijeenkomsten. De enige voorwaarde is dat hij voldoende sponsorgeld meeneemt. Patrick vervolgt zijn verhaal, ietwat vertwijfeld: "Eigenlijk begon het hele plan dus een beetje uit eigenbelang." Maar belangrijker: "Ik ging me realiseren dat ik en mijn gezin het eigenlijk best wel goed hebben en dat er heel veel gezinnen zijn die dat niet kunnen zeggen, bijvoorbeeld door kanker."

Succes
Gedurende het optuigen van inzamelingsacties groeide het enthousiasme. Om mee te mogen naar New York was minimaal een sponsorbedrag van 5.950 euro nodig, waar Patrick nu al ruim overheen gaat. "En dan komt het geld van de emballage-actie daar nog bij", doelt de enthousiaste Boxtelaar op de nu lopende inzamelingsactie bij Jumbo.

Het succes van zijn inzamelactie lijkt te berusten op twee factoren: ten eerste begon Van den Aker vroeg, en vol enthousiasme, met het zoeken van sponsors en ten tweede helpt hij die sponsors op hun beurt óók weer. Patrick gelooft namelijk niet zo in het principe dat iedereen zomaar voor niets het achterste van zijn tong hoeft te laten zien bij een actie voor het goede doel. Daar mag best wat tegenover staan. Zo ging hij de boer op in Boxtel en in Erp, waar hij werkt voor mengvoederspecialist Fransen Gerrits BV.

In ruil voor hun sponsoring maakt Patrick reclame voor de ondernemers. In een aantal vlogs mag hij cadeaus verloten die zij beschikbaar stellen. Voor het symbolisch bedrag van 1 euro kan daarvoor via zijn donatiepagina een lootje gekocht worden. Zo bereiken de ondernemers extra mensen en rollen voor KiKa de euro's binnen. Het enige nadeel, aldus Patrick, is dat de bank per transactie 35 cent extra rekent en er zo dus geld 'aan de strijkstok' blijft hangen. "Best lullig tegenover goede doelen die afhankelijk zijn van veel kleine donaties", aldus de Boxtelaar. Vandaar dat Patrick nu bezig is met, naast het via zijn actiepagina doneren van 1 euro, ook fysieke verkoopplaatsen te realiseren.

Krassen voor je club
Een bijzondere sponsoractie die Patrick op touw wil gaan zetten, is een samenwerking met twee sportverenigingen van zijn kinderen. Daarbij gaan leden van de betreffende vereniging aan de hand van een krasboekje donateurs werven. In het boekje zitten 25 varkentjes die 'gewassen' mogen worden, waarbij het tevoorschijn gekomen bedrag gesponsord dient te worden. Als dank daarvoor ontvangt de krasser enkele waardebonnen en de club een deel van het gesponsorde bedrag. Zo worden er dus wederom drie partijen beter van een sponsoractie. Patrick wil overigens nog niet bekend maken met welke clubs hij in gesprek is over de actie.

Naast deze wat grootschaligere acties heeft Van den Aker verschillende kleine acties lopen, die allemaal op zijn Facebookpagina 'Patrick rent voor Kika' te vinden zijn. Ondertussen houdt hij een groot oranje shirt omhoog, waarop al zijn sponsors staan. Voorop staan de namen die de grootste bedragen overmaakten. "En achterop staan er ook nog een paar", laat Patrick zich eufemistisch uit over de inmiddels lange lijst met sponsoren. Onder hen grote ketens als Jumbo en Fransen Gerrits BV, maar ook Natasja Fashion, D.A. Van der Doelen, Bakkerij De Leijer en nog een groot aantal lokale ondernemers. Die sluiten zich soms zelfs spontaan bij zijn actie aan. Zo besloot onlangs de organisatie van de muziekkwis, voor iedere deelnemend team een bedrag van 2,50 euro te doneren en kan bij Dok12 een meter bier gewonnen worden door voor 1 euro het juiste aantal bierdopjes te raden.

Slimme sponsoracties
Maar de grootste bulk van het tot nu toe ingezamelde bedrag haalde Patrick binnen met enkele slimme acties. Zou ruilde hij vakantiedagen in voor geld, dat hij weer doneerde aan het goede doel. Maar ook in andere acties steunt zijn werkgever Patrick op alle mogelijke manieren, bijvoorbeeld met kerstpakketten. Die mag hij dit jaar voor de werknemers van het Erpse bedrijf mede samenstellen.

Maar hoe levert een kerstpakket geld op voor Kika? Simpel, stelt de Boxtelse hardloper: "Ik heb met Coop Liempde, Bakkerij De Leijer en twee Erpse ondernemers afgesproken de pakketten te vullen met een product die ik bij hen afneem tegen inkoopprijs. Die verkoop ik dan weer door aan mijn werkgever, voor een bedrag onder de verkoopprijs. Dat zorgt er dus voor dat mijn werkgever zoveel goedkoper uit is dat er plek is voor een extra product in het kerstpakket én dat ik er ruim 600 euro voor KiKa aan overhoud."

Van het gratis verblijf in en vliegreis naar New York die KiKa Patrick aanbiedt, wil hij niets weten. Het geld dat dit KiKa kost, heeft hij zelf gedoneerd via zijn actiepagina. "Het gaat uiteindelijk niet om mij, maar om Kika."

Waar mogelijk gaat hij creatief met sponsorgeld om, zoals bij het onlangs door Optisport overgenomen Dommelbad. De zwembadmanager gaf aan dat er eigenlijk geen sponsorbudget beschikbaar was, maar de creatieve Patrick vond een oplossing: hij bood aan het geld dat een jaarabonnement kost te doneren aan Kika in ruil voor een nieuw jaarabonnement. Zodoende kon het zwembad hem toch sponsoren, zonder dat dit hen geld kostte. En Patrick kan iedere week zijn baantjes trekken in voorbereiding op zijn marathonavontuur.

Trainen
Want voorbereiden, dat doet Patrick volop. Hoewel er verhalen bekend zijn van mensen die ongetraind de marathon uitlopen, gelooft de Boxtelaar daar niet zo in. Zo tegen de zomerperiode van 2018 stopt hij met het inzamelen van geld en wil hij zich puur op het lopen richten.

Maar met nog bijna een jaar te gaan, is hij inmiddels al serieus aan het trainen. Zo liep hij in oktober nog de 10 kilometer KWF-loop in Eindhoven uit. Volgens de sympathieke Patrick is de marathonafstand het probleem niet, maar vooral het fanatisme waarmee hij die afstand volbrengt. "Mijn grootste gevaar is dat ik mezelf overtrain", legt hij uit. "Zo kampte ik met een hamstringblessure, ik denk omdat ik te hard van stapel gelopen ben." Mede om die reden liep Patrick de 21 kilometer lange Warandeloop, eind november, niet voluit. "Dat is eigenlijk niets voor mij", vertelt hij.

Ook het trainen gebeurt met een goed doordachte aanpak. Zo volgt hij bij zijn wekelijkse trainingen keurig het tempo dat zijn hartslagmeter hem dicteert. En schoenen, die zijn heel belangrijk: "Iedere 1.200 kilometer moet ik ze vervangen!" En de Boxtelaar loopt zo veel dat zijn twee paar loopschoenen, die hij afwisselt, zelden de twee jaar halen. Ook buik, rug en bovenlichaam worden regelmatig aan een forse training onderworpen. "Die vormen als het ware een spiercorset", aldus Patrick, die aangeeft ook te overwegen om looptrainingen te gaan geven. Tegen betaling aan zijn sponsorloop natuurlijk. Hiertoe gaat hij in maart een basiscursus looptrainer volgen.

In april hoopt hij, als voorbereiding, de marathon van Rotterdam te lopen. Met meer dan 10.000 deelnemers is dit geen kleine jongen in marathonland. Toch steekt dat aantal ietwat karig af tegen de ruim 50.000 lopers in New York. Van den Aker gaat niet voor de troostprijs naar de Verenigde Staten, maar hoopt er echt een mooie tijd neer te zetten. "Eigenlijk was het doel om daar een tijd van 3.30 te realiseren (12 km/u), maar dat gaat denk ik niet. New York staat niet bekend als een heel snelle marathon." Toch hoopt hij de 42 kilometer en 195 meter in een nieuw persoonlijk record te kunnen afleggen. Over iets minder dan een jaar zal blijken of hem dat lukt.

Patrick heeft speciaal voor zijn sponsorloop een Facebookaccount aangemaakt waarop je hem kunt volgen. Die is te vinden onder: 'Patrick rent voor Kika'. Ook kun je doneren via zijn actiepagina https://www.runforkikamarathon.nl/patrick-van-den-aker.


25 / 30

Kerstverhaal Bert Broekman

Kerstfeest door de jaren heen

De eerste kerstboom bij mij thuis kregen wij vlak na de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader had de boom op gekruiste plankjes vastgemaakt. Er was toen nog heel weinig kerstversiering te koop, maar het belangrijkste hadden we: kleine gekleurde kaarsjes. Je moest de kaarsjes in houdertjes aan de takken vastklemmen. Het was heel moeilijk om ze in evenwicht te plaatsen. Maar met het aansteken moesten we wachten tot kerstavond. Mijn oudere broers hadden al verschillende keren één kaarsje aan gestoken. 'Jongens, doe dat nou niet', zei mijn moeder dan. Maar op kerstavond was het zover en werden alle kaarsjes, met én zonder hulp van mijn ouders aangestoken. De kerstboom was inmiddels kurkdroog en waar mijn moeder bezorgd om was gebeurde, de boom vatte vlam. Mijn vader had hem razendsnel buiten liggen in de sneeuw met alles erop en eraan. Toen de rust weer was wedergekeerd ging de avond gewoon door, en kwam het konijn van Youp van 't Hek aan de beurt.

Mijn eerste reis als zeemanskok was in november. Het zou een reis worden van twee maanden dus de kerstboom ging ook al mee aan boord. Die hadden ze in het koelhuis van het schip neergelegd, tussen de aardappelen en de uien. Toen de boom was gezet, zei iemand: 'het stinkt hier naar uien!'

De mooiste Kerstmissen van mijn leven waren die toen mijn kinderen klein waren, in de zestiger jaren op de flat aan de Baanderherenweg. Ik had als versiering verschillende kerstkransjes in de kerstboom gehangen, goed laag zodat de jongens er makkelijk bij konden. En dan gingen mijn vrouw en ik zitten kijken wat er ging gebeuren. 'Wat kan het leven toch mooi zijn', zeiden we dan tegen elkaar.

In die tijd had ik met kerst in het Boxtelse restaurant waar ik als kok werkte Omeletten Sibérienne op het menu staan. Voor het serveren van het nagerecht werden de lichten gedoofd in het restaurant. De serveerster kwam met de brandende ijsschaal binnenlopen. Ad, de baas zou de deur openhouden en de lichtknop bedienen. Ik gaf de mooi brandende schaal aan Nel, de serveerster die er statig het restaurant mee inliep. Plotseling hoorde ik een ijselijke schreeuw. De serveerster gooide de brandende schaal het restaurant in en de gasten zaten stokstijf op hun stoelen. Nel had de schaal niet goed recht gehouden, waardoor de brandende alcoholische drank op haar arm terecht was gekomen. Geheel in paniek had ze de schaal van zich afgegooid... de gevolgen laten zich raden.

Eind jaren zeventig werkte ik op het Stationsplein bij Wim en Mien in Hotel van Boxtel. Zij hadden twee kinderen, Karin en Peter. In ons druk hotel-restaurant waren de kinderen wel eens teveel. Karin stond al vroeg op een kistje aan de afwas. Peter speelde dan in de bijkeuken. 'Mama mag ik bij Tante Mina de Kerstboom opzetten?' vroeg hij op een warme, zonnige dag. 'Jongen het is midden in de zomer, bende nou mal', antwoordde Mien. Maar na lang zeuren vertrok Peter met de doos kerstballen en de kunstkerstboom naar zijn tante. Wij stonden hem na te kijken, wat was hij gelukkig. De hele middag was hij zoet bij tante Mina. De kerstboom werd opgetuigd, de verlichting ontstoken en de gordijnen gingen dicht. Tegen vijven kwam Peter met de kerstboom weer thuis. 'Hoe was het bij je tante', vroegen wij hem. 'Zaterdag mag ik weer komen', vertelde hij enthousiast, 'mag ik dan ook de kerststal meenemen?'

Zalig Kerstfeest, Bert Broekman


Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Een echt winters plaatje met een mooie boodschap. Liempde wenst iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar.

Kerstverhaal: Buddyhulp

Tamara (r.) en buddy Jacqueline, met het kerststukje dat zij samen maakten. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Soms, als je iets niet in je eentje kunt doen, is het handig om wat vrienden achter de hand te hebben. Voor de meeste mensen is de drempel om een vriend of familielid te bellen niet zo hoog. Er zijn ook mensen die, om wat voor reden dan ook wel een extra steuntje in de rug van iemand buiten de kennissenkring kunnen gebruiken. Voor hen is Stichting Buddyhulp in het leven geroepen. De stichting biedt een platform om mensen die wel een maatje, ofwel buddy, kunnen gebruiken in contact te brengen met vrijwilligers met precies dát doel. In september plaatste de stichting zo'n oproep voor Boxtel. DeMooiBoxtelKrant zocht buddy Jacqueline en hulpvrager Tamara op om te kijken wat zij aan elkaar hebben.

Bij een leuk appartement aan de Parallelweg Noord in Boxtel doet een ietwat zenuwachtig ogende Tamara de deur open. Later zal blijken waarom. "Goedemiddag", heet ze de verslaggever welkom in haar woonkamer. Daar zit buddy Jacqueline al aan tafel te wachten.

De twee kwamen met elkaar in contact via Stichting Buddyhulp, nadat Jacqueline de oproep in de krant zag staan voor buddy's in Boxtel en omstreken. Tamara heeft een lichte vorm van autisme, waardoor sommige situaties die voor anderen heel gewoon lijken, voor haar heel beangstigend kunnen zijn, zoals een treinreis naar de stad. Sinds Jacqueline en Tamara met elkaar in contact kwamen, is dat dan ook een van de favoriete bezigheden van het tweetal.

Tamara (r.) en buddy Jacqueline, met het kerststukje dat zij samen maakten. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Stichting Buddyhulp bestaat louter uit vrijwilligers en beschikt op dit moment over ruim honderd buddy's. Buddyhulp hoopt als vrijwilligersorganisatie ook haar steentje in Boxtel te kunnen bijdragen en staat open voor samenwerking met andere hulpinstanties als dat ten goede komt van de cliënt. Het is dus geen vervanging van bestaande hulp, maar een aanvulling daarop.

Jacqueline heeft zelf een achtergrond in de zorg. Ze is werkzaam op de afdeling geriatrische revalidatie zorg expertise huis Zorggroep Elde. Toch was het nooit bij haar opgekomen om vrijwilligerswerk te gaan doen, totdat ze de oproep van Buddyhulp in deze krant las. Tamara op haar beurt was ook niet actief op zoek naar hulp, maar werd getipt op de stichting door iemand die ze kende via Cello. Die zorginstantie begeleidt haar bij haar twee banen, die ze op vrijwillige basis uitvoert. "De hele dag thuiszitten is ook niks", legt ze uit.

Ondanks haar beperking is Tamara niet het type om achter de geraniums te gaan zitten. Sterker nog, ze heeft het altijd druk, ziet ook Jacqueline. "Ik werk al 14 jaar bij de Slaaphoek", vertelt Tamara met gepaste trots. Van de reserve die ze toonde aan het begin van het gesprek lijkt nog weinig over. "Dat doe ik twee ochtenden per week. En ik werk bij een cafetaria op Selissen, óók twee ochtenden!"

En sinds kort komt daar dus het contact met buddy Jacqueline bij. Want contact met collega's is leuk, zo vindt ook Tamara, maar ook buiten het werk om is het fijn om iemand te hebben om dingen mee te ondernemen. Dat gebeurde pas nadat Jacqueline door stichting Buddyhulp geschikt werd bevonden; iets waar ze onder meer een 'Verklaring Omtrent het Gedrag' voor moest kunnen tonen.

De eerste kennismaking met Tamara was samen met een coördinator van de stichting. Een prettig gesprek waar Jacqueline Tamara ervoer als 'een jonge vrouw die wel een buddy kon gebruiken' en zij dat graag wilde worden. Tijdens het gesprek kwam ook naar voren dat de twee elkaar kenden van jaren geleden. "Tsja, Boxtel is toch klein hè", lacht Jacqueline. Ze was jaren geleden de bovenbuurvrouw van de toen 8-jarige Tamara. "Jacqueline woonde daar met haar man en zoon. Ze was altijd heel netjes en secuur", weet die zich nog te herinneren. De twee liepen toen elkaars deur niet plat, maar waren 'gewoon goede buren'. Na verhuizing verloor het tweetal elkaar weer uit het oog om ruim 30 jaar later weer door het lot samengebracht te worden en dingen te ondernemen.

Zoals naar de stad gaan bijvoorbeeld. Want dat is eigenlijk te druk en rommelig voor Tamara om in haar eentje te doen. "Ik raak dan soms een beetje in paniek als de trein bijvoorbeeld over een ander spoor rijdt dan ik verwacht", vertelt ze met een benauwd gezicht. "Ze voelt zich dan onzeker", verduidelijkt Jacqueline. "Ja, dat bedoel ik. Onzeker!", beaamt Tamara haar buddy.

Zo voelt Tamara zich ook onzeker bij het leggen van sociale contacten. "Een onbekende aanspreken vind ik moeilijk en eng", verduidelijkt Tamara. Ook vindt Tamara het lastig om van een bepaalde structuur af te wijken, zo geeft Jacqueline aan. "Daarom spreken we altijd goed af op welke dag en op welk tijdstip we elkaar zien én wat we dan gaan doen." Ondertussen kijkt de reporter van DeMooiBoxtelKrant ietwat schuldbewust naar Tamara: "Dus eigenlijk ben ik heel lastig? Een vreemde én ik was óók nog eens drie minuten te laat!" Tamara geeft aan dat ze inderdaad onrustig begon te worden.

Eind oktober gingen Tamara en haar buddy samen naar Den Bosch, de stad in. "En na afloop natuurlijk een lekkere Bossche bol!", zegt Jacqueline met een glimlach. Dat treinkaartje en de Bossche bollen kon ze overigens declareren bij de Stichting, want buddy zijn, dat hoeft geen geld te kósten.

Naast een onkostenvergoeding biedt Buddyhulp ook een tweedaagse basistraining aan om buddy's in spe voor te bereiden op hun leuke, maar ook verantwoordelijke taak. Die training volgt na het kennismakingstraject wat Jacqueline met Buddyhulp-coördinator Nico Spreij doorliep.

Inmiddels merkt Tamara de eerste positieve effecten van de tijd die ze met haar buddy doorbrengt: "Ik denk wel eens aan wat Jacqueline zou doen, als ik die paniek voel opkomen. 'Kom op, niet zo onzeker!', zeg ik dan tegen mezelf." Jacqueline geeft aan dat ze door haar werk heeft geleerd iets niet proberen over te nemen, maar samen met Tamara te bedenken hoe zij het zelf kan doen en haar hierbij verder ondersteunen waar het nodig is. Met weinig tijd kan je iemand ondersteunen, helpen. "Als ik zie hoe blij en tevreden Tamara is na anderhalf uur dan is de tijd niet belangrijk", aldus Buddy Jacqueline.

Afspraken, zoals naar de stad gaan, worden mede wegens de beperking van Tamara minutieus gepland. "Ik heb het altijd druk", zegt Tamara. Dat bevestigt haar buddy: "Je bent inderdaad vier dagen per week bezig. "Ja", vervolgt Tamara, de verslaggever aankijkend, "voor een ander zijn vier ochtenden werken in de week misschien niet zo druk, maar voor mij wel. Ik heb het heel druk, vooral in mijn hoofd." Tamara stopt even en kijkt haar buddy aan: "Jacqueline, jij werkt zo hard, vind ik. 'Hoe houdt ze het vol?', denk ik dan."

Op het moment dat deze krant op je deurmat valt, is het tweetal koekjes aan het bakken, of een cake. Welke van de twee het wordt, dát weet Tamara tijdens het interview nog niet. Jacqueline geeft aan dat ze dit soort keuzes altijd aan Tamara laat. "Ik vind het nog best lastig die keuze te maken", geeft die op haar beurt aan. Maar mede dankzij Jacqueline wordt Tamara wel voorzichtig de juiste richting ingeduwd.

De twee willen daarom graag samen verdergaan, ook al loopt de periode van Buddyhulp in principe voor één jaar. Voor dat jaar wordt van tevoren een doel gesteld. Als dat behaald is, trekt Stichting Buddyhulp zich terug. De eerste stappen richting het doel, minder eenzaam zijn en makkelijker contact leggen, zijn door Tamara al gemaakt. "Maar ik denk dat we aan het einde van de rit wel gewoon vriendinnen blijven!", zeggen Jacqueline en Tamara in koor.

Net als Tamara zitten nog drie anderen binnen de gemeentegrenzen te wachten op een buddy. Stichting Buddyhulp zoekt daarom nog steeds naar mensen die deze rol graag vervullen. Dit kan al met gemiddeld zo'n twee uur per week.

Spreekt het buddy worden je aan? Wil je ervaren of het buddywerk echt iets voor jou is? Dan kun je je aanmelden via www.buddyhulp.nl of neem contact op met Annet Braaksma via 06-27068744. Je kunt je ook aanmelden per post; Stichting Buddyhulp, t.a.v. Henk Engel, postbus 5012, 5202 GA 's-Hertogenbosch.


Bridge

Bridgeclub De Rots, uitslagen 13 december
A-Lijn: 1. J.vd Biggelaar & J. Koppen 63.02% 2. M. Appeldoorn & C. Brekelmans 57.29% 3. J. van Breugel & J.Steenbakkers 56.77 % 3. M. Jussen & R. Koelink 56.77%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen eerste zitting, derde competitie 12 december
A-Lijn: 1. J. & N. Maas 75,52% 2. W. van de Lans & A. Visser 55,21% 3. A. van Diesen & G. Bogaerts 54,17% B-Lijn: 1. P. & M. Ronde 67,47% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 65,59% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 55,42%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 12 december
A-Lijn: 1. S. Tempels & J. Sweere 66,07% 2. F. & H. Schalkwijk 64,64% 3. G. & A. van Lier 62,20% B-Lijn: 1. A. Weijns & JA.. Hellings 58,89% 2. A. & A. van Brunschot 58,68% 3. A. Eggenhuizen & M. van der Sloot 58,33%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 14 december
A-Lijn: 1. L. & R. Verstijnen 70,42% 2. C. & J. Kerssens 57,08% 3. B. Hermkens & H. Schalkwijk 56,25%
Bridgeclub Revanche, uitslagen slotdrive 18 december
A-Lijn: (Noord-Zuid) 1. W. van Moorsel & J. Krijnen 58,33% 2. C. & G. Smits 54,17% 3. G. & A. Mulders 52,08% A-Lijn (Oost-West) 1. J. van Kleef & C. Kerssens 81,25% 2. A. Poot & J. Kerssens 50,00% 3. G. van Heeswijk & J. van de Meulengraaf 41,67% 3. H. Hexspoor & C. Nienhuis 41,67%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 14 december
A-Lijn: 1. F. van de Schans & H. van der Steen 71,53% 2. C. de Jong & R. van der Laar 56,60% 3. A. Wagenaar & P. Wagenaar 55,90% B-Lijn: (1) E. van der Heijden & B. van Pelt 64,24% (1) A. van Aarle & A. van den Heuvel 64,24% (1) M. Knoops & K. Quinten 64,24% C-Lijn: 1. W. Renders & K. Voets 64,00% 2. M. & W. van Schaijk 62,50% 3. J. van den Biggelaar & J. Koppen 61,25%

Zaalvoetbal

Uitslagen 16 december
Grieks rest Corfu-Goossens advies        3-1
X2COM-Heva autobedr/Van Weert         4-7
Café Vollop-Second Cars        3-2
Fysio de Dommel-Langenberg/Dammers 9-4
't Geveltje-Kwalitaria Strik        4-2
Café Vollop/Telaviv-Eltechno inst         8-0
Uitslagen 18 december
Dobotex BV-Celdex BV         2-3
Verbeij/Hanekroot-Groen als Gras        4-1
Meneer van Dommelen-Rijschool Gestel 2        5-4
Vermeer verz.-Van der Heijden milieu        3-3
Programma 23 december
18.30 NIKE F.C.-'t Hart van Boxtel
19.15 Le Temps Perdu-Second Cars

Biljart

Uitslagen week 11 december t/m 14 december
Libre:
BBG Haarsteeg 2-'t Ivoor 1        23-29
Krijt Op Tijd 3-'t Ivoor 2        22-29
Wapen van Eerschot 3-'t Ivoor 3         24-19
Recreanten libre:
't Ivoor 1-Triangel Bar 1        40-19
Rio Bar 2-'t Ivoor 3        32-33
Recreanten 3 - Banden Klein:
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 5        26-29
NAL 7-'t Ivoor 6        30-22
D'n Brouwer 2-'t Ivoor 7        27-24
3-Banden klein:
BC 't Zuid 2-'t Ivoor 1        30-21

Paardensport

HSV St. Martinus, uitslagen dressuur
Kringfinale in Maren-Kessel, Pony's:
Klasse A/B-B: Sofie Teulings & Sascha, 5e, 208 pnt
Klasse B-L2: Anne Teulings & Djo-djo, 4e,187 pnt
Klasse C-M2: Lieke van Son & Nando, 3e, 178 pnt
Klasse D-B: Anne Teulings & Anigo, 7e, 185 pnt
Klasse D/E-M1: Lieke de Bresser & Holm's gentleman, 5e, 183 pnt
Klasse D/E-M2: Kim van der Sande & Tetu HS, 4e, 188 punten
Anne Teulings & Djo-djo reserve kring kampioen, Klasse A/B-L2
Kringfinale Paarden in Liempde
Anne Hoogenboom & Glenlivet, reserve kringkampioen, Klasse Z2

Handbal
HCB'92, uitslagen 16 december
Habo'95 E1-HCB'92 E1        1-7
Jupiter'75 DA1-HCB'92 DA1 11-11
Uitslagen 17 december
HCB'92 DS2-Roef DS2                                 12-12
KPJ Beek en Donk DC1-HCB'92 DC1         8-15
Novitas HC1-Zephyr / HCB'92 HC1        18-5
HCB'92, programma 6 januari
(uw Uden): Helios'72 E1-HCB'92 E1         09.00
(uw Bergeijk): Bergeijk DC1-HCB'92 DC1         11.00
(uw Heesh): Dos'80/Olypia'89 DA1-HCB'92 DA1         19.00
Programma 7 januari
(tw De Dioscuren, Schijndel)
Zephyr / HCB'92 HC1-Bedo HC1         09.00
(uw Deurne): De Sprint DS1-HCB'92 DS1         11.20
(uw Best): Aristos DS3-HCB'92 DS2         13.00

Taekwondo

TS Dekker, uitslagen Kub-examens Jeugd, 12 december
Gele Slip: Fadoua Serhane
Gele Band: Kenji van Geffen, Cas Paridaens, Dina Serhane, Kay van den Oetelaar, Jesse Hulscher
Groene Slip: Aleandra van de Langenberg, Mara van der Heijden, Maxim Genevois
Blauwe Band (Kader): Lucas Punt, Nabil Qoubbane
Uitslagen Kub-examen Junioren en Senioren, 14 december
Gr, Slip: Fedde Noordhoff
Rode Slip: Loubna Driouch, Amy Bressers
Rode Band: Cas Dikmans, Jenthe Herbers, Areeb Abbas Ashraf, Tilila Marouche
Zwarte Slip: Dinand Verhoeven, Linda Beekmans

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen 18 december
Taverbo-Sabo 4-De Firma Fotografie        5-5
Taverbo-Sabo 3-Grand Café Rembrandt        6-4
Taverbo-Sabo 2-Rotsvast         4-6
Taverbo-Sabo 1-De Horntreffers         5-5

Programma voor 8 januari
Taverbo-Sabo 4-De Dommel        
Taverbo-Sabo 3-De Firma Fotografie
Taverbo-Sabo 2-Grand Café Rembrandt
Taverbo-Sabo 1-Rotsvast

Voetbal

ODC, uitslag 16 december
ODC 1-Real Lunet 1 2-1
RKSV Boxtel uitslag 17 december
Boxtel 1-Essche Boys 1        0-1


Jos van Meersbergen wint voor JBV De Walnoot tegen 't Buutje

Jos van Meersbergen wint voor de tweede maal de trofee om de jeu de boules wedstrijd tussen J.B.V. De Walnoot en ít Buutje tijdens de 25 jarige jubileum op dinsdag 12 december 2017 op de banen van 'JBV De Walnoot'. (Foto: JBV De Walnoot/ Thom Brocken) Foto: JBV De Walnoot/ Thom Brocken

Boxtel - Voor de tweede keer won Jos van Meersbergen vorige week de eerste prijs bij de jeu de bouleswedstrijd van JBV De Walnoot tegen 't Buutje. Deze werd gespeeld vanwege het feit dat 't Buutje voor de 25e keer tijdens de winterperiode gebruikmaakte van de binnenbanen van De Walnoot.

Naast de toespraken van beide voorzitters werd er natuurlijk ook een balletje gegooid. Een tiental toeschouwers zag hoe van de beide clubs 32 deelnemers het tegen elkaar opnamen. Zoals gebruikelijk werden er drie wedstrijden gespeeld waaruit uiteindelijk na spannende partijen Jos van Meersbergen met 29 punten als glansrijke overwinnaar uit de bus kwam namens De Walnoot. Hij mocht de overall trofee in ontvangst nemen. De tweede prijs was voor Leo Bekers van De Walnoot, die 23 punten behaalde.
Van 't Buutje waren de beste spelers Arjan Zeeuwen met 17 punten en Michel Voermans met 15 punten.

Meer informatie over JBV De Walnoor is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl. De activiteiten van de club aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel zijn vrijblijvend te bezoeken.

Landelijk Kindertafeltennisfeest bij Taverbo-Sabo

Boxtel - Tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo organiseert op zaterdag 23 december samen met Buurtsport Boxtel het landelijke Kindertafeltennisfeest 2017. Tijdens deze dag kunnen tafeltennisspelletjes en wedstrijdjes gespeeld worden.

Tafeltenniservaring is geen vereiste, alle kinderen die het leuk vinden om mee te doen zijn van harte welkom in de eigen accommodatie van Taverbo-Sabo aan de Voetboog 18 in Boxtel. Kinderen van de groepen 3, 4 en 5 zijn welkom van 9.00 tot 12.00 uur en kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van 13.30 tot 16.30 uur. Graag 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn, uiteraard met sportschoenen.
Aanmelden kan via: aanmelden@buurtsportboxtel.nl, onder vermelding van naam, groep, school, e-mailadres en telefoonnummer. Voor meer informatie kun geïnteresseerden contact opnemen met Eric Peeters via: 06-23272706 (graag na 18.00 uur).

Rabobank veldrit tweedaagse bij De Langspier

Boxtel - Recreatieplas De Langspier staat komend weekend, 23 en 24 december, geheel in het teken van veldrijden. Deze twee dagen worden wedstrijden vanaf de jeugd tot en met de hoogste categorieën verreden. Publiek is van harte welkom bij dit gratis evenement.

Zaterdag de 23e zijn er van 11:00 uur tot 15:00 uur landelijke jeugdwedstrijden in de categorie van 7 tot 14 jaar. Hiervoor hebben zich al 175 renners ingeschreven. De wedstrijden zijn die dag van 11.00 tot 15.00 uur.
Zondag de 24e worden er nationale wedstrijden over alle categorieën georganiseerd. Deze starten om 10.00 uur met de amateurs, 11.00 uur masters 40+, 12.00 uur elite vrouwen, amateurs vrouwen en nieuwelingen meisjes, 13.00 uur nieuwelingen, 14.00 uur elite/beloften en junioren. Voor deze dag hebben zich al 230 renners ingeschreven. Onder hen al vier Belgische en drie Japanse renners, en daar blijft het zeker niet bij.
Meer informatie is te vinden op www.cyclocrossboxtel.nl.

HCB'92 E1 te sterk voor tegenstander HABO'95 DA1 komt knap terug tot gelijkspel tegen Jupiter

Boxtel/Boekel - Na vorige week thuis HABO'95 E3 met 5-1 te hebben verslagen, maakte de meiden van HCB'92 E1 zaterdag in de uitwedstrijd tegen diezelfde ploeg nog maar een keer duidelijk dat zij de betere partij zijn. Met een 1-7 overwinning bleken zij wederom te sterk voor hun tegenstander uit Boekel. De dames van DA1 speelden gelijk tegen Jupiter.

Al snel in de wedstrijd kwam HCB op 0-1 voorsprong door een mooi sprongschot van Fanni Török. Er volgden in de eerste helft meerdere doelpogingen van de Boxtelse ploeg, onder andere door een break van Jonier Nabih en Robi Schoenmakers. Helaas werden al deze kansen te hoog geschoten of recht op de keeper. De enkele aanval van HABO'95 die door de Boxtelse verdediging kwam, werd goed gestopt door inval keeper Denya Schimmel. Vooral Demi Geneste stond goed te verdedigen en zette de tegenstander goed vast.

Met 0-1 voorsprong ging HCB de rust in. Na rust speelden de meiden beter naar voren en zetten zij dreiging richting goal in. Zo wist Denya Schimmel een mooie dreiging naar goal te maken en zo de op de cirkel vrijgespeelde Fanni Török aan te spelen. Die wist op haar beurt te scoren. Dit lukte zo nog drie keer meer. Ook Yuna de Punder wist meer vrij te komen en kon zo de 0-6 scoren. HABO'95 scoorde met een lobje over de Boxtelse keepster uit een vrije worp. Dit probeerde HABO'95 nogmaals, maar keeper Robi Schoenmakers wist de scheidsrechter ervan te overtuigen dat er vanuit een vrije worp toch eerst overgespeeld dient te worden in plaats van meteen op goal te schieten en dus telde deze goal niet.
HCB bleef kansen krijgen, na zo'n drie pogingen van Julia Daniëls om laag en met een stuit op goal te gooien, lukte het haar om te scoren. 1-7.

De laatste tien minuten zakte de Boxtelse verdediging in en leek de concentratie weg te zijn. HABO'95 kon zo nog een paar keer vrij op goal gooien, maar de keepster van HCB wist al deze kansen te stoppen. In de laatste paar seconde vond Fanni Török nog de goal, maar helaas werd deze afgekeurd doordat ze in de cirkel stond. Eindstand: een mooie 1-7 overwinning voor HCB'92 E1

Gelijkspel HCB'92 DA1
HCB'92 DA1 trof zaterdag in Eersel het team van Jupiter. Manon Foolen begon in de goal. Het begin van de wedstrijd verliep stroef voor Boxtel. Jupiter wist al in de eerste paar minuten met 4-0 voor te komen, doordat de dames van HCB'92 geen rugdekking gaven en niet uitstapten.

Door goed samenspel tussen Gitte Vanhout en Veerle van Abeelen kon Veerle op de cirkel de 4-1 scoren. Ook Liza van Rooij en Anouk Foolen vonden het doel. De verdediging van HCB verliep nog steeds niet goed genoeg, waardoor de ruststand 8-3 in het voordeel van de thuisploeg werd.

De tweede helft begonnen de Boxtelse dames beter in de verdediging. Er werd goed uitgestapt en rugdekking gegeven, Manon Foolen stond goed te keepen. Bruni van de Biggelaar wist via een wissel twee keer te scoren. Anouk Foolen kon de bal drie keer onderscheppen waardoor zij en Lieke van Rooij konden scoren. Ook Veerle van Abeelen wist het doel nog twee keer te vinden, terwijl Jupiter maar drie keer voorbij de keeper kwam. HCB bleef erin geloven en door goed teamspel wisten ze een achterstand van 8-3 terug te brengen naar een gelijkspel van 11-11.

Winst voor HCB'92 DC1 DS2 speelt gelijk tegen Roef!

Boxtel - De handbalsters van HCB'92 DC1 begonnen zondag goed aan de wedstrijd tegen KPJ Beek en Donk DC1 en wisten deze met 8-15 te winnen. DS2 bleek gewaagd aan tegenstander Roef! en speelde gelijk met 12-12.

Bij HCB'92 DC1 stond de verdediging goed en de aanvallen werden goed opgezet. Dit konden ze de eerste helft volhouden, zodat de ruststand 4-7 in het voordeel van HCB was. Zij wisten dit goede spel ook na de rust vast te houden, wat de eindstand op 8-15 in het voordeel van de Boxtelse dames bracht.
HCB'92 heeft vanaf de hele linie goed gescoord met als mooiste doelpunt de bal van Samantha Peijnenburg die nog net de goal inrolde. De dames van HCB'92 speelden een erg goede wedstrijd.

Roef DS2 speelt gelijk
De dames van DS2 troffen zondag thuis de ploeg van Roef! uit Moergestel. Het eerste doelpunt was voor de gasten vanuit de opbouw. Snel daarna wist Hèlen Berkelmans vanuit de hoek te scoren en daarna ook nog een break te lopen. De stand stond op 2-1. Na tien minuten liep Gitte Vanhout een break. Zij werd echter in haar rug geduwd wat resulteerde in een penalty voor HCB. Manon Foolen zorgde met deze penalty voor het derde doelpunt voor Boxtel. Roef! kwam in hun spel en scoorde zo vier keer achter elkaar, ondanks goede schotpogingen van HCB. Gitte Vanhout wist het tij te keren vanuit de rechterhoek. Dit bracht de ruststand op 4-5.

Na zeven minuten opende Roef! de score na rust. Manon Foolen had hier het juiste antwoord op door te scoren vanuit de opbouwpositie nadat ze hierover getipt was door een paar trouwe supports. Roef! scoorde hierna door middel van twee snelle aanvallen. Het zesde doelpunt voor HCB werd gemaakt door Hèlen Berkelmans door een mooie passeerbeweging te maken op haar tegenstander. Een penalty voor de Boxtelse ploeg, afgerond door Manon Foolen, zorgde voor een stand van 7-8. Er volgde een tegendoelpunt van Roef!, maar ook dat werd meteen door Manon Foolen teniet gedaan doordat ze met een sprongschot wist te scoren. Met een onderhands schot bracht Inge Brom de stand op 9-10. Vervolgens bracht Liza van Rooij de stand gelijk door vanaf de cirkel, in ondertal, te scoren. Manon Foolen zorgde voor een voorsprong door weer een mooi sprongschot te maken. Roef! liet dit echter niet zomaar gebeuren en bracht de stand weer naar 11-12. Inge Brom maakte dit echter weer gelijk door vanuit de opbouw te scoren. Dit was ook de eindstand: 12-12.

Zwemmers SWNZ verpulveren persoonlijke toptijden

Boxtel - Vrijdag 15 december werd in Boxtel de eerste Lange Afstands Circuit (LAC)-wedstrijd van het seizoen gezwommen. Vele zwemmers zwommen sneller dan zij ooit deden en dus sneuvelde menig persoonlijk record.

Dit circuit is een klassement waarbij zwemmers gedurende het seizoen verschillende lange afstanden over vrije slag en wisselslag moeten zwemmen. Dit start met 200 meter vrije slag voor de jongsten en eindigt met 2000 meter vrije slag voor de oudere zwemmers. Daarnaast moet 200 en/of 400 meter wisselslag gezwommen te worden, afhankelijk van de leeftijd.
Vorig seizoen zwommen 24 zwemmers van SWNZ alle verplichte afstanden voor het klassement. Nu kwamen er in Boxtel 33 zwemmers in actie. De zwemmers uit 2008 en 2009 zwommen de 200 vrij. De Gemondse Maartje Hoksbergen zwom anderhalve minuut sneller dan haar persoonlijke record. Boxtelaren Raff Bakker, Wassim Bezbiz, Ismae Verboord, Kenza Bakkali en Iris Maas zwommen deze afstand voor het eerst, maar lieten keurige tijden noteren. De meiden uit 2006 en 2007 zwommen 400 vrij en 200 wissel. Tasnim Bezbiz, Lisa Maas en Juul Schellekens, ook allemaal afkomstig uit Boxtel, zwommen flinke pr's op zowel de 200 als 400 vrij. Isa Verhagen uit Gestel verbeterde zich fors op de 400 vrij. Op de wissel verbeterden Tasnim en Lisa zich.

De grootste groep zwemmers (2005 en ouder) kwam in actie op de 800 vrij, en ook hier regende het persoonlijke records. Iris van der Aa uit Boxtel en Britt Bakers uit Gestel zwommen beiden binnen de limiet voor de Regionale Zomer Kampioenschappen op deze afstand. De Boxtelse Isa Schellekens bleef daar slechts zeven tellen boven. Haar plaatsgenoten Anouk Hacken, Puck Bakker, Kes Keij, de Gestelse Iris Verheij en Britt, en Lusanne Neuféglise uit Gemonde waren meer dan een minuut sneller dan hun oude persoonlijke records. Daarnaast zwommen ook Marit Vermeulen en Lisa Verheij uit Sint-Michielsgestel, Luuk Bult, Nena van der Steen, Jesse Hoksbergen uit Gemonde, de Vinkelse Selina Janssen en Oliwia Krawczyk en Jelle Rutten uit Boxtel sneller dan zij ooit deden. Voor Tijs Hendriks en Stefan Neuféglise (beiden uit Gemonde) en de Boxtelse Aukje Rutten was het de eerste keer dat ze deze afstand zwommen. Aukje's plaatsgenoten Anne van der Aa, Alma Janssen en Kim de Laat en Isabella Juárez Galeana uit Den Dungen zwommen een fractie boven hun beste tijden.

Op de 200 wissel verbeterde Jesse zijn oude toptijd met twee tellen en dat leverde ook met een startbewijs op voor de RZK deze zomer. Anouk en Iris Verheij zwommen eveneens sneller dan ooit: achttien en dertien seconden. In totaal werden er maar liefst 63 persoonlijke records gezwommen, want ook 29 tussentijden waren sneller dan de oude pr's.

17.184 euro voor Boxtelse Clubs met Grote Clubactie

Boxtel - De opbrengst van de Grote Clubactie in Boxtel is in totaal 17.184 euro. Over het hele land werd 8,9 miljoen euro opgehaald met 5.500 deelnemende verenigingen. In Boxtel deden tien clubs mee. MHC MEP wist met ruim 5.500 euro het hoogste bedrag binnen te slepen.

De Grote Clubactie is zo'n 45 jaar geleden opgezet om bij te dragen aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Voor veel verenigingen is de actie een onmisbare bron van inkomsten. Clubs kunnen met de opbrengst bijvoorbeeld materialen vervangen, het clubhuis onderhouden en activiteiten organiseren. Veel verenigingen in Nederland zijn afhankelijk van sponsoring en andere initiatieven voor extra financiële middelen. Er is geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden. Van de opbrengst van de verkoop van loten gaat 80 procent direct naar de verenigingen.

Zo'n 225.000 leden gingen landelijk de straat op om loten te verkopen voor hun club. Gezamenlijk verkochten zij bijna drie miljoen loten. Hoewel ook andere clubs en verenigingen zich kunnen aansluiten bij de Grote Clubactie, namen in Boxtel enkel sportverenigingen deel.

Mooie resultaten voor biljarters 't Ivoor

Boxtel - De gemiste laatste carambole van Theo Verhagen voorkwam deze week een maximale score van dertig punten van het eerste libreteam van 't Ivoor. Hij speelde met een moyenne van 10,60, maar vergat de laatste carambole te maken en liet daardoor ook de winst aan de tegenstander. Fouad Hasbani en Don van der Wiel wisten hun partij wel te winnen.

Team 2 scoorde ook 29 punten. Hier kwam Peter van Giersbergen twee carambole tekort voor winst. Ad van Os en Henk van Boxmeer trokken aan het langste eind. Team 3 liet het helemaal afweten. Theo van Dongen en Leo Huijbers leden een nederlaag. Math Hendriks redde de eer.
Bij de afdeling recreanten libre liet team 1 er geen gras over groeien wie de titelkandidaat is. Met maar liefst 40-19 werden de bezoekers naar huis gestuurd. Daarmee namen de mannen van 't Ivoor de koppositie weer stevig in handen. Team 3 boekte een nipte overwinning ondanks drie verliespartijen. Alleen Henk de Koning boekte een overwinning en aangezien zijn tegenstander slechts twee punten scoorde, werd het een teamwinst van 33-32. Team 2 en 4 waren vrij.
Bij de afdeling recreanten 3-banden klein scoorde team 5 het beste resultaat. Het won zelf van D'n Brouwer 1 terwijl team 6 en 7 een nederlaag leden. Math Hendriks en André Vissers blonken beide uit door mooie moyennes van boven de 0,500. Bij de avondcompetitie werd de wedstrijd van 3-banden groot uitgesteld. Het 3-banden klein team moest in Schijndel aantreden tegen BC 't Zuid 2. Jacques van Loon gaf deze avond niet thuis met slechts drie punten. Fouad Hasbani speelde remise en Louis van der Meijden behaalde slechts acht punten ondanks dat hij een moyenne speelde van 1,087.

30 / 30

21 december-6 januari

Kribkesroute
Route langs kerststallen voor het raam of in de voortuin, Liempde

21 december-20 januari

Expositie Biomimicry bij YourStory
Stationsstraat 33, Boxtel

21 december-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

21 december-4 februari

Tentoonstelling 55 jaar SOC (za & zon)
Rechterstraat 50, Boxtel

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 21 december

Huiskamer: 1e kerstbrunch
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: 2e kerstbrunch
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Informatie avond: kruising Roderweg, Barrierweg en voetpad Roderweg
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 22 december

Kerstmarkt
10.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Sieraden maken van hout
10.00 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Kerstmeezingmiddag
13.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Zaterdag 23 december

Kindertafeltennisfeest
09.00 uur, TV Taverbo/Sabo, De Voetboog 18, Boxtel

Nationale veldrit wedstrijden
11.00 uur, De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kerst 'koffietafel'
16.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 24 december

Nationale veldrit wedstrijden
10.00 uur, De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Kerstbijeenkomst kinderen & volwassenen
17.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Kerstbijeenkomst volwassenen
19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Nachtmis
23.00 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Dinsdag 26 december

2e kerstdag Kerst-Inn
14.00 uur, Gemeenschapshuis De rots, Nieuw Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 27 december

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Donderdag 28 december

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Winterwandeling rond de vennen
12.00 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Winter Sport- en Doe Dag met Buurtsport
13.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr.de Brouwerlaan 74, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 29 december

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 30 december

Huiskamer: oliebollen eten
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Maandag 1 januari

Nieuwjaarsduik
11.30 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5c, Boxtel

Nieuwjaarsduik
12.00 uur, Concordiapark, Liempde

Woensdag 3 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

OERRR Een dagje als boswachter
13.30 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Waterspektakel Buurtsport Boxtel
13.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelseweg 1a, Boxtel

Foto: Anita Vorstenbosch

Ryan Vermeulen

Rilana Patti

Marcel van Pinxteren