DeMooiBoxtelKrant

9 december 2015

DeMooiBoxtelKrant 9 december 2015


Overvaller tankstations Boxtel voor 10 maanden naar jeugdgevangenis

Martijn en Sjors van Kronenburg. Foto: Taxi Kronenburg

Boxtel - Een 17-jarige jongen uit Boxtel is maandag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot 10 maanden jeugddetentie. Hij pleegde eerder dit jaar op 26 februari een gewapende overval op het Shell tankstation aan de Schijndelseweg en probeerde op 3 maart hetzelfde te doen bij het BP tankstation aan de Baanderherenweg.

De jongen ging op 26 februari de Shell binnen en perste een medewerker af. Hij bedreigde hem met een mes en vroeg om geld uit de kassa. De jongen ging er uiteindelijk met een bedrag van bijna 200 euro vandoor. Nog geen week later bedreigde hij bij het BP tankstation twee medewerkers met een mes, maakte richting één van hen stekende bewegingen en eiste geld. De jongen maakte bij deze overval niets buit. Dankzij een Burgernet-waarschuwing kon hij binnen een uur worden ingerekend.

Het Shell station aan de Schijndelseweg waar de jongen op 26 februari de eerste van twee roofovervallen pleegde. Foto: Mark van der Pol

De rechtbank rekent het de jongen zwaar aan dat hij geweld gebruikte bij de overvallen door met een mes te dreigen. Dit is voor de slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring waarvan zij nog jarenlang last kunnen hebben. De jongen had hier geen oog voor toen hij snel aan geld dacht te komen. De rechtbank meldt dat het zeer zorgwekkend is dat de verdachte op zo'n jonge leeftijd twee keer in korte tijd is overgegaan tot een roofoverval.

De jongen heeft aangegeven niet te willen meewerken aan begeleiding door de jeugdreclassering of andere vormen van hulpverlening. Daarom restte de rechtbank niets anders dan het opleggen van een binnen het jeugdrecht lange celstraf van 10 maanden. Naast de detentie moet de jongen de slachtoffers en benadeelde tankstations schadevergoedingen betalen van in totaal 2.605,81 euro.

Van Kronenburg Taxi verkozen tot beste Franchisenemer

Liempde - Van Kronenburg Taxi uit Liempde is verkozen tot beste franchisenemer binnen de organisatie DVG (De Vier Gewesten BV), die streeft naar een landelijke dekking van personenvervoer. Bij deze organisatie zijn door het hele land meer dan honderd taxibedrijven aangesloten.

Eigenaren Martijn en Sjors van Kronenburg kregen de titel toegekend tijdens de landelijke dag voor alle franchisenemers die zijn aangesloten bij DVG. Volgens deze organisatie zijn de broers tot Franchiser van het Jaar 2015 verkozen omdat hun bedrijf klantvriendelijkheid, servicegerichtheid en inzet hoog in het vaandel heeft staan.

De dag voor alle franchisenemers van DVG vond plaats in dierentuin Burgers' Zoo. Martijn: "Deze bijeenkomst is vooral bedoeld om ervaringen met elkaar uit te wisselen." Voor hem is de prijs een mooie aanmoediging om met de huidige koers door te gaan: "Wij hebben kwaliteit altijd hoog in het vaandel staan. Daarvoor hebben we ook een uitgebreid kwaliteitsplan opgesteld, waarbij transparante communicatie met onze klanten heel belangrijk is."

Het Liempdse bedrijf sleepte mede dankzij deze transparantie een contract binnen bij zorgverzekeraar CZ waardoor het als één van de weinige taxibedrijven in deze regio voor die verzekeraar gaat rijden. Als voorbeeld van transparantie geeft Van Kronenburg een computersysteem waarbij klanten, zoals CZ, kunnen zien hoe de taxi gereden is. "Al onze taxi's zijn live te volgen met een GPS-systeem. Maar we houden bijvoorbeeld ook ziekmeldingen van vaste klanten in dit systeem bij, zodat onze routes daarop aangepast kunnen worden en wij zo efficiënt mogelijk kunnen rijden." Bijkomend voordeel van dit systeem is dat het ook een stukje sociale controle met zich meebrengt, omdat het extra opvalt als een klant zich langdurig ziek meldt.

De huidige eigenaren zijn alweer de tweede generatie die aan het roer staat van het taxibedrijf. Zij zijn inmiddels ruim één jaar eigenaar van het bedrijf, dat nu al 35 jaar opereert in de taxibranche.

Met het oog op de toekomst blijven de broers hun bedrijf ontwikkelen. Martijn: "We zijn ongeveer een maand geleden begonnen met de uitrol van een systeem waarmee taxichauffeurs zelf ook precies kunnen zien waar ze hebben gereden." Volgens de eigenaar is deze ontwikkeling wenselijk omdat vaak slechte verhalen de ronde doen over de taxibranche. "Taxichauffeurs zouden - in het algemeen - onderbetaald worden. Bij ons kunnen de chauffeurs zelf zien wat ze rijden en of ze dus loon naar werken krijgen."

Volgens Van Kronenburg is de titel die hij en zijn broer ontvingen voor ongeveer 60 procent gebaseerd op prijs en voor 40 procent op kwaliteit: "Wij zijn niet de goedkoopste in onze branche, maar wij leveren wel kwaliteit. Daar kijkt DVG dus hetzelfde tegenaan."

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 10 december Bridgen in De Walnoot 13.30
                Handwerken in De Orion 13.30
                Kaartverkoop voor de kerstvieringen en de Kerstreis in Simeonshof, Rots, Orion en in
                De Walnoot van 14.00 tot 14.30
                Brabantse kerst in De Speeldoos 14.30
Zaterdag 12 december Gerard van Maasakkers in De Speeldoos 20.30
Zondag 13 december Koffieconcert, (Drie Donken Blaaskapel) in De speeldoos in Vught 12.00
Maandag 14 december Koersballen in De Orion 14.30
Dinsdag 15 december Biljarten in De Walnoot 13.30
                Hobbyclub in De Kinderboerderij 13.30 uur
Woensdag 16 december Kerstviering in De Rots Wijk Oost 13.30

Fakkeloptocht voor de vrede

Boxtel - Op zondag 20 december wordt er door de Assumptie-stichting een fakkeltocht georganiseerd voor de vrede. Iedereen is van harte welkom om zich hierbij aan te sluiten.

Deelnemers wordt verzocht zich vooraf aan te melden via www.kasteelstapelen.nl of info@kasteelstapelen.nl. De tocht begint om 19.30 uur op de binnenplaats van Kasteel Stapelen en zal ongeveer een uur duren. Deelname is gratis.

Kerstviering op Stapelen

Boxtel - Op kerstavond, donderdag 24 december, is er om 19.00 en om 21.30 uur een kerstviering op Kasteel Stapelen. De viering van 19.00 uur wordt muzikaal omlijst door kamerkoor Ratatouille.

In verband met de ruimte is het noodzakelijk om van tevoren te reserveren. Dit kan via info@kasteelstapelen.nl met vermelding van het tijdstip van de viering. Bellen kan ook, op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur: 0411-660011.

Maandelijkse Vesperdienst

Boxtel - Voor mensen op zoek naar een moment van rust, stilte en gebed is er woensdag 16 december een vesperdienst in de Kapel van Kasteel Stapelen.

De vesperdiensten worden maandelijks gehouden bij Stapelen, op de derde woensdag van de maand. De diensten duren een half uur en hebben een actueel thema. De dienst op 16 december begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Films die beroeren: de klassieker Joyeux Noël

Boxtel - In de serie films die beroeren komt Kasteel Stapelen dit keer, in samenwerking met Podium Boxtel, met de film Joyeux Noël. De film gaat over de kerstavond van 1914, waarbij Franse, Schotse en Duitse soldaten tijdens een wapenstilstand samen kerst vieren. De film is genomineerd voor verschillende filmprijzen en staat bekend als een klassieker.

De film wordt op donderdagavond 17 december vanaf 20.15 uur vertoond in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen. Kaarten zijn voor 6,50 euro verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes op de Markt, supermarkt Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof en drogisterij/parfumerie Bewust Beter in Liempde, en op de avond zelf. Het aantal plaatsen is beperkt, dus geïnteresseerden wordt aangeraden er snel bij te zijn.

Kamermuziek op zondag

Boxtel - Op zondagmiddag 13 december is er kamermuziek in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen, verzorgd door pianiste Virginia Rousianmani en zangeres Kiki Luitwieler. Van 14.30 tot 16.30 kunnen muziekliefhebbers voor 7,50 euro hiervan genieten.
Kijk voor meer informatie op www.kasteelstapelen.nl.

Qiy Foundation organiseert bijeenkomst 'Het nieuwe internet'

Boxtel - De Qiy Foundation, een bedrijf dat zich bezighoudt met de beveiliging en uitwisseling van persoonsgegevens op internet, organiseert 17 december een bijeenkomst over 'Het nieuwe internet'. Het bedrijf zal bij de bijeenkomst onder andere aandacht schenken aan de nieuwe methode die het heeft ontwikkeld voor het omgaan met deze informatie.

De stichting Qiy Foundation werkt al een aantal jaren aan een internationale open standaard en de bijbehorende afspraken die regelen dat mensen ook in de digitale wereld zelf kunnen beslissen wat ze met hun data doen. Gemeente Boxtel maakte enige tijd geleden bekend de wens te hebben om samen te werken met Qiy om zo persoonsgegevens op een veilige en eenvoudige manier te kunnen uitwisselen tussen burger en diverse (overheids)instanties.

Op de bijeenkomst kunnen mensen zelf beschikken over hun data en concrete toepassingen zien van het werkende systeem. De bijeenkomst van Qiy Foundation is 17 december van 15.30 tot 17.00 uur bij het kantoor van Qiy Foundation, Eindhovenseweg 22a.

Meer informatie is te vinden op qiyfoundation.org.

Vincentiusvereniging schenkt minderbedeelden kerstpakket

Boxtel - De Vincentiusvereniging Boxtel deelt ook dit jaar weer kerstpakketten uit aan behoeftige Boxtelaren. Donaties van geld of houdbare voedingsmiddelen zijn daarvoor nog meer dan hartelijk welkom.

Een aanzienlijke groep Boxtelaren verkeert in financiële of immateriële nood en moet vaak buiten eigen schuld om van erg weinig geld rondkomen. Er is dan geen ruimte voor enige luxe tijdens de feestdagen, wat het gevoel van ellende alleen maar versterkt. Voor deze mensen is de Kerstpakkettenactie van de Vincentiusvereniging bedoeld. Zo kan nog enige glans geven worden aan de anders zo sobere feestdagen die in het teken horen te staan van licht, verbroedering en geluk.

Donaties
Schenkers van levensmiddelen zijn welkom op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Je kunt dan bijvoorbeeld kerstbrood of koffie doneren. Om gezondheidsredenen dienen de goederen minstens tot eind januari 2016 houdbaar te zijn.

Het aantal kerstpakketten dat de vereniging uitdeelt, stijgt jaarlijks. De financiële middelen daarvoor verkrijgt Vincentius uit donaties en eigen activiteiten, zoals het kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5. De klanten uit Boxtel en omliggende gemeenten steunen met hun tweedehandsspullen en aankopen de hulporganisatie. Maar alle donaties en acties ter ondersteuning van de inzamelingen zijn van harte welkom. Geld doneren voor de Kerstpakkettenactie kan op Rabobank rekeningnummer NL18RABO012.87.22.320 onder vermelding van: 'Kerstpakkettenactie'.

Inschrijven kerstpakket
Om in aanmerking te komen voor een kerstpakket kunnen inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde van dinsdag 8 tot en met maandag 14 december een aanvraag doen op de website www.vincentiusboxtel.nl onder het label 'Kerstpakketten'. Mensen zonder computer kunnen op woensdag 9 tot en met zaterdag 12 december tussen 13.00 en 17.00 uur (zaterdag vanaf 10.00 uur) een invulformulier ophalen in het Kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat 5 in Boxtel en het weer inleveren zoals op het formulier staat vermeld. Je krijgt dan een afhaaltijdstip en een code, die je op de uitgiftedag moet meenemen. Met alle informatie wordt uiterst vertrouwelijk omgegaan.

Kinderen F-Act spelen 'All about Musical' in de Enck

Foto: F-Act Boxtel

Boxtel/Oirschot - Op 19 en 20 december speelt de kindergroep van F-Act Boxtel haar kerststuk All About Musical. In deze voorstelling komen de mooiste liedjes uit allerlei bekende musicals langs in een spektakel van herkenning.

Het toneelspel gaat over Carmen, een meisje dat vol spanning in slaap valt op de avond voor haar eerste musical-les. In haar dromen komt ze Assepoester en de goede fee tegen, die haar meenemen door een wonderlijke wereld vol prachtige nummers uit bekende musicals. Zo gaat ze onder andere langs bij de Von Trapp kinderen uit The Sound of Music, bij Simba uit The Lion King en bij Annie en de andere weeskinderen.

De kindergroep van F-Act heeft de afgelopen tijd hard aan de voorstelling gewerkt in hun nieuwe onderkomen in De Wilgenbroek om de kerstvakantie met verve in te luiden. De voorstellingen zijn op zaterdag 19 december vanaf 19.30 uur en op zondag 20 december vanaf 14.00 uur in Theater de Enck in Oirschot. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kin je terecht op www.musicalfact.nl/boxtel.

Workshop bibliotheek Boxtel: 'De overgang en dan'

Boxtel - De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen over boeken of literatuur, maar ook praktische of technische kennis. Zo verzorgt KennisMaker Edith Timmers aanstaande vrijdagochtend 11 december in de bibliotheek in Boxtel een interactieve workshop over de overgang.

Tijdens de workshop wordt theorie afgewisseld met leuke praktische oefeningen die makkelijk thuis zijn toe te passen. Verschillende onderwerpen omtrent de overgang en hormoonhuishouding passeren de revue. Er wordt op een andere manier naar de overgang gekeken, mede om hiermee dit onderwerp uit de taboesfeer te halen. Deelnemers krijgen nieuwe inzichten en gaan met veel informatie en kennis weer naar huis.

De workshop is een eyeopener voor vrouwen in de overgang maar is ook interessant voor jonge vrouwen die meer inzicht willen krijgen in de werking van de hormoonhuishouding. Uiteraard zijn mannen en partners ook van harte welkom.

KennisMaker Edith Timmers is orthomoleculair therapeut en gespecialiseerd in de overgang. De workshop op vrijdag 11 december in de bibliotheek in Boxtel (Burgakker 4) begint om 10.00 uur en zal tot ongeveer 12.00 uur duren. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op http://www.bibliotheekmeierij.nl/agenda/activiteiten, ook voor aanmelden.

Winterspel- en kerstknutselactiviteiten Buurtsport Boxtel

Boxtel - In de kerstvakantie op dinsdag 22 december organiseert Buurtsport Boxtel een middag met verschillende spel- en knutselactiviteiten voor kinderen uit groep 1 tot en met 8. Er zijn dan allerlei leuke creatieve en sportieve activiteiten te doen rondom de thema's kerst en winter.

De kinderen mogen zelf kiezen aan welke activiteiten ze deel willen nemen. De middag bij Brede School De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan 74 duurt van 13.00 tot 15.30 uur. Opgeven kan tot vrijdag 18 december via aanmelden@buurtsportboxtel.nl, onder vermelding van naam, groep, school en telefoonnummer. De kosten zijn 1 euro per kind, drinken en iets lekkers zijn hierbij inbegrepen.

Debussystraat

Foto: Monique Fick

Zijstraat van de Mozartlaan

Claude Debussy is de belangrijkste componist onder de impressionisten. Zijn harmonische vernieuwingen leggen de basis voor de muzikale veranderingen in de twintigste eeuw.

Debussy komt uit een eenvoudige familie in St. Germain en Laye, Frankrijk. Muziek is in dit gezin niet vanzelfsprekend. Zijn vader, een kleine winkelier, heeft alleen interesse voor opera. Als negenjarige wordt Claude ontdekt door de muzikaal geïnteresseerde en begaafde Madame Manté (schoonmoeder van de dichter Paul Verlaine) oud-leerlinge van Chopin. Dan al is hij een succesvolle pianist.
In twee jaar tijd leert hij zoveel, dat hij toelatingsexamen kan doen aan het Parijse Conservatorium. Hij slaagt en krijgt theorieles van Lavignac en pianoles van Marmontel. Later volgt hij nog harmonie bij Emile Durand. In 1879 wordt hij voorgesteld aan Madame Vasnier. Door haar komt hij in contact met mondaine en culturele kringen, die voor zijn vorming van groot belang blijken te zijn. Na zijn studie in datzelfde jaar reist Debussy naar Italië (Florence en Venetië), Oostenrijk en naar Rusland, (Moskou) als begeleider van Nadesjda von Meck, de beschermster van Tsjaikovsky. In Rusland maakt hij kennis met het werk van die en dat van andere Russische componisten als Borodin en Mussorgsky.
In 1882 reist hij als pianist van het 'Huis-Triovan Madame von Meck' naar Portugal, en leert daar de Slavische en Zigeunermuziek kennen. Meer dan welke muziekleraar dan ook beïnvloedt dit zijn compositiewijze. Weer terug in Parijs volgt hij compositielessen bij Giraud, en bij het componeren van zijn cantate voor Rome krijgt hij zelfs de hulp van Gounod.

Met het behalen van de Prix de Rome in 1884 voor zijn cantate L'Enfant Prodigue wordt hij in staat gesteld twee jaar in Rome te studeren. Buiten dit diploma, was de hoogste onderscheiding die hij ooit zal behalen een eerste prijs in pianobegeleiding aan het conservatorium. Over de werken die hij in Rome componeerde raakt hij bovendien in conflict met de Académie. Zij vinden het impressionistische karakter van zijn werk een gevaar voor de kunst. Hij vlucht daarom vroegtijdig weg uit Rome.
Claude Debussy is één van de eerste componisten die zich concentreert op het totale geluid in plaats van op de melodie. Weer thuis zoekt hij geen contact meer met zijn vroegere vrienden en beschermers. Hij houdt zich vooral op met symbolistische dichters, schrijvers en schilders. De enige componist met wie hij in die periode contact heeft, is Eric Satie. Een paar jaar later bezoekt hij het Duitse Bayreuth, en raakt daardoor bekend met het werk van Richard Wagner en Brahms. Maar de ontmoetingen met deze componisten lopen uit op een teleurstelling.

In 1909 blijkt dat Debussy kanker heeft. Hij maakt dan vooral kamermuziek. Omstreeks 1912 voltooit hij 'Images pour orchestre'. Opvallend is dat hij in deze periode wat afstand neemt van het literaire symbolisme en voornamelijk nog liedteksten kiest van oude dichters, terwijl zijn muziek bij teksten van Paul Verlaine en Mallarmé veel soberder en minder sensueel wordt.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakt hem nerveus, maar ondanks zijn ziekte dwingt hij zichzelf om te componeren. Tijdens het laatste Duitse offensief bij de verovering van Parijs is hij te verzwakt om de schuilkelders te verlaten. Hij sterft op 25 maart 1918.

Bron: Operaweetjes

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

COPY-PASTE: over hergebruik in de kunsten

Boxtel - Het MUBO presenteert in samenwerking met de Kunstbalie uit Tilburg van zaterdag 19 december tot en met 14 februari volgend jaar een eigentijdse tentoonstelling over het hergebruik van beelden, teksten en objecten in de kunst. Deze bestaat uit zeven vernieuwende kunstwerken, door negen kunstenaars gemaakt uit bestaand materiaal. Bij elk kunstwerk nodigt een activiteit kinderen én volwassenen uit met het kunstwerk aan de slag te gaan.

De tentoonstelling gaat over het opnieuw gebruiken van bestaande dingen in kunstwerken. Zo wordt oud ijzer een vreemde geluidsmachine en kun je nieuwe gedichten maken met bestaande zinnen. Een ouderwetse kopieermachine wekt zelfgemaakte tekeningen tot leven op het plafond en met bestaande foto's is een collage gemaakt van een fantasiewereld. Spectaculair is de animatiefilm, het ultieme filmverhaal gemaakt uit 65.000 uitgeprinte filmbeelden uit 300 filmklassiekers van James Bond tot Frankenstein. Stop twee zinnen in een online gedichtenmachine en er ontstaat een gedicht met daarin jouw twee regels, dat je kunt printen of mailen.

Je kunt de kunstwerken niet alleen zien en beleven, ze inspireren ook om als bezoeker zelf aan de slag te gaan. Bij elk kunstwerk ligt een eenvoudige uitleg hoe je zelf je eigen kunstwerk, gedicht en film kunt maken. Het wijst zich vanzelf en waar nodig kan altijd een beroep worden gedaan op de aanwezige MUBO-medewerkers. Wil je alvast een indruk krijgen, kijk dan op www.klunky.nl/artikel/copy-paste.

De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur, dus ook op tweede kerstdag. Eerste kerstdag is het museum gesloten.

Ruim 1.100 vogels bij vogelshow in De Rots

Boxtel - Aanstaand weekend, op zaterdag 12 en zondag 13 december, organiseert vogelvereniging 'Ons Ideaal' Boxtel haar jaarlijks terugkerende vogelshow in Gemeenschapshuis De Rots. Dit jaar wordt de Gewestelijke wedstrijd gehouden, een vogelshow met maar liefst 1.134 vogels in vele kleuren en soorten.

Ook deze keer is de vogelvereniging er weer in geslaagd om van het evenement niet alleen een wedstrijd, maar zeker ook een echte vogelshow te maken. Deze show is gratis toegankelijk. De Rots, aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel, opent zijn deuren op zaterdag 12 december van 14.00 tot 22.00 uur en zondag 13 december van 10.00 tot 16.00 uur.

Bourgondische hippie- en ecomarkt bij Forofiet

Boxtel - Buurthuis Forofiet organiseert op zaterdag 12 december weer een bourgondische hippie- en ecomarkt. Dit keer is de markt helemaal in kerstsfeer, met muziek en warme glühwein voor de liefhebbers.

De kerstmarkt van buurthuis Forofiet begint op 12 december om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Voor meer informatie, of als je zelf een kraam wilt huren, kun je contact opnemen met Maddy van der Burg via 06-53461242.

Verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - Zondag 13 december organiseert de vereniging Boxtelse verzamelaars (VBV) haar verzamelaarsruilbeurs van 10.00 tot 13.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot. Op deze drukbezochte en gezellige beurs kunnen allerlei zaken als bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes en winkelwagenmuntjes geruild worden.

Op iedere verzamelaarsruilbeurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Voor zondag 13 december is dit: sigarenblikken van Elisabeth Bas. De entree bedraagt 1 euro voor volwassenen en 0,25 euro voor kinderen.
Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel, telefoonnummer 0411-673485. Bij gebruik van navigatie 'Van Beekstraat' invoeren. Kijk op www.vbvboxtel.nl voor meer informatie.

NWG-excursie naar Essche Stroom bij Bleijendijk

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde (NWG) organiseert op zondag 13 december een excursie naar de Essche Stroom, omgeving Bleijendijk. Excursieleiders Hans Koekoek en Marinka de Wit van Waterschap De Dommel zullen ingaan op de nieuwe inrichting van het gebied.

In het voorjaar van 2015 zijn de werkzaamheden aan het herstel van de Essche Stroom bij Bleijendijk afgerond. De beek kronkelt weer door het landschap zoals ze dat ook vijftig jaar geleden al deed. Door de hermeandering van de Essche Stroom is bij landgoed Bleijendijk een uniek beeklandschap ontstaan, waar de natuur haar gang kan gaan. Omdat de route voert over dijkjes en het laarzenpad, is het dragen van laarzen geen overbodige luxe.

De wandelaars vertrekken zondag om 9.00 uur carpoolend vanaf Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde. Deelname is gratis. Meer informatie over de excursie is te verkrijgen bij het secretariaat via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Cursusprogramma 2016 Volksuniversiteit

's-Hertogenbosch - Wil je deze winter of komend voorjaar een leuke cursus, workshop of lezing volgen in een ontspannen sfeer? Dan is de Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch iets voor jou. Het nieuwe cursusprogramma van de Volksuniversiteit staat online op www.volksuniversiteitdenbosch.nl.

Vanaf medio december is het programmaboekje gratis af te halen bij de bibliotheken van 's-Hertogenbosch en omstreken, Perron 3, het VVV kantoor van 's-Hertogenbosch, boekhandel Adr. Heinen en bij de administratie van de Volksuniversiteit, Havensingel 24, telefoonnummer 073-6141120. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over het volledige cursusaanbod, ga dan naar www.volksuniversiteitdenbosch.nl en download de brochure of haal het nieuwe programmaboekje op.

Foto: Cock Stam

Nieuwe opzet kerstmarkt Liemt Lopt Uit
Vierde editie Kribkesroute in Liempde van start

Liempde - De kerstmarkt Liemt Lopt Uit, die komende vrijdagavond op het Raadhuisplein wordt gehouden, heeft dit jaar een nieuwe opzet. Natuurlijk is er de vertrouwde muziek en straattheater in een sfeervolle ambiance.

Deze keer mogen echter niet alleen de Op Liemt Gemunt-ondernemers zich aanmelden voor een kraampje, maar ook andere ondernemers, verenigingen en particulieren. Hierin kunnen zij zichzelf presenteren, hun producten, lekkere hapjes of kerststukjes en kaarten. Ook kunnen ze andere winterse creaties aanbieden of verkopen. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar info@liemtloptuit.nl. Ook de tijd van het evenement is verlengd. Dit jaar is de kerstmarkt van 18.30 tot 22.00 uur. JAS-Liempde verkoopt dit jaar geen kerstbomen, maar komt samen met Op Liemt Gemunt met een nieuwe actie waarmee je voor een gratis kerstboom kunt sparen. Ter afsluiting van de kerstmarkt verzorgt de band The Usual Suspects een avondvullend programma met live muziek bij Café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat 6. Dit begint om 21.30 uur en de entree is gratis.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Vanaf komende vrijdag is het eveneens mogelijk om de Kribkesroute-Liemt in het Licht te lopen, tot en met woensdag 6 januari. Deze vierde editie van de Kribkesroute bestaat uit twee routes die de wandelaars langs ruim 180 kerststallen in het dorp leiden.

Het initiatief voor de Kribkesroute werd in 2012 genomen. Het eerste jaar waren er 53 inwoners die een kerststal in de tuin plaatsten. Dit aantal werd de daaropvolgende jaren groter en kent nu een recordaantal deelnemers. Naast de twee wandelroutes is het ook mogelijk om met de fiets uitstapjes te maken naar Hezelaar, Kasteren, Kleinder Liempde en Vrilkhoven. Startpunten voor de Krikbesroute zijn Café De Durpsherberg, Café 't Groene Woud, Café 't Huukske, Het Wapen van Liempde en 't Struifhuis. Hier zijn de folders verkrijgbaar met daarin de routes. Daarnaast is de folder te downloaden via de website www.gastvrijliempde.nl. De route is opgezet op initiatief van Liempdenaar Anton van de Ven. Reacties op en foto's van de Kribkesroute kunnen gedeeld worden op www.facebook.com/kribkesroute of worden gemaild naar info@kribkesrouteliempde.nl.

Begin november is het dorp, onder de noemer Liemt in het Licht, voorzien van acht kilometer verlichting. Dit zorgt voor een gezellige sfeer tijdens de Kribkesroute. Op initiatief van Ton van Alphen van Café De Durpsherberg en Ad Schelle van Het Wapen van Liempde, worden daar dit jaar de WinterWonderZondagen aan toegevoegd Tijdens deze twee zondagen (20 en 27 december) is er in het dorp van alles te beleven. Te denken valt aan muziek, ludieke acts, kerstsamenzang met een koor en winterse hapjes en drankjes. Daarnaast is het mogelijk om met ludiek vervoer de Kribkesroute te ontdekken, zoals vierpersoonsfietsen, een treintje of op de kar met een ezel.

Opening kerststal
Zoals ieder jaar heeft buurtvereniging Roderweg in Liempde een levensgrote kerststal gemaakt. Op zaterdag 12 december wordt deze feestelijk geopend met een lampionnentocht voor kinderen.

Vanaf 17.45 uur kunnen kinderen zich melden bij de kiosk in het Concordiapark. Voor een vrijwillige bijdrage kunnen ze dan een lampion kopen. De opbrengst hiervan komt ten goede aan Artsen Zonder Grenzen. Om 18.00 uur vertrekt de tocht onder begeleiding van de kerstman en kerstengelen naar de stal aan de Hamsestraat. Voor de kinderen staat daar chocolademelk klaar en voor de ouders glühwein. Er is muziek van een speciaal voor de gelegenheid samengestelde kerstband en er zijn kerstknutsels te koop. Ook hiervan gaat de opbrengst naar Artsen zonder Grenzen.

Kerstfair brengt centrum van Boxtel in winterse sferen

Boxtel - Het Boxtelse centrum staat komende zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur in het teken van de Kerstfair. Op beide dagen zijn er op en om de Markt volop activiteiten, onder meer op muzikaal gebied.

Zo staat er op de Markt een levensgrote skihut en wordt er live muziek ten gehore gebracht. Het optreden van André Hazes jr. om 18.00 uur tijdens de après ski party is echter al uitverkocht.
Zondag brengen sfeervolle kerstchalets de Markt in winterse sferen. Elders in het centrum staan kramen met allerlei koopwaar. De Boxtelse brandweer verzorgt een spectaculaire presentatie. Ook deze dag is er veel live muziek te beluisteren. Kinderen kunnen in het centrum eveneens het nodige beleven. Voor hen is er onder meer een meet en greet met Elsa uit de Disney-tekenfilm Frozen.
Op beide dagen zijn winkels in het centrum geopend, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Ciseaux knipt minderbedeelden gratis bij kerstmarkt Selissen

Boxtel - Vanuit de kerstgedachte helpt Haarstudio Ciseaux een aantal mensen uit Boxtel, die zich de luxe van een knipbehandeling in een kapsalon niet kunnen veroorloven. Tijdens de Kerstmarkt in Selissen op zaterdag 12 december is er tussen 16.00 en 19.00 uur ruimte voor een aantal personen om gratis geknipt te worden.

Minderbedeelden die interesse hebben in zo'n gratis knipbehandeling aanstaande zaterdag, wordt verzocht hiervoor ruimschoots van te voren een afspraak te maken door te bellen naar 0411-673359. Snel bellen is gewenst; er is beperkt plaats en wie het eerst komt, die het eerst maalt.

25e editie Kerst-Inn in De Rots

Boxtel - Voor wie nog niets te doen heeft op Tweede Kerstdag is er een Kerst-Inn bij Gemeenschapshuis De Rots. Het Gemeenschapschuis pakt dit jaar groots uit om de 25e editie van de jaarlijkse beurs te vieren.

De beurs is vrij toegankelijk voor iedereen en begint om 14.00 uur. Vanaf dat moment is er de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en kerstwensen uit te wisselen. Kinderen, maar ook de wat oudere kinderen kunnen gezelschapsspellen met elkaar spelen, of een praatje maken onder het genot van een hapje en een drankje.

Verder zijn er ook verschillende muzikanten aanwezig, die een gevarieerd aanbod aan kerstnummers zullen laten klinken.

Om 18.00 uur is er voor bezoekers een uitgebreide Brabantse koffietafel in Kerstsfeer. Bezoekers die hieraan willen deelnemen moeten zich van tevoren aanmelden. Dit kan op woensdag 9 of woensdag 16 december tussen 10.00 en 11.00 uur bij Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Op donderdag 10 en donderdag 17 december is aanmelden voor de koffietafel bij Sint Ursula, St. Ursula 12, ook mogelijk.

De entree voor de Kerst-Inn is gratis, de Brabantse koffietafel kost 5 euro, die bij aanmelding betaald moet worden.

Nieuwjaarsduik bij De Langspier

Boxtel - Op nieuwjaarsdag is het natuurlijk tijd voor de nieuwjaarsduik, althans, voor de niet-koukleumen onder ons. Ook in 2016 zal het nieuwe jaar feestelijk ingeluid worden bij Recreatieplas De Langspier met een frisse duik.

Iedereen met minimaal diploma A kan meedoen aan de duik, die is georganiseerd door Buurtsport Boxtel en De Langspier. Na de duik, die om 12.00 uur exact begint, staat er een kop warme chocolademelk voor de deelnemers klaar. Inschrijven is verplicht en kan ter plaatse (vanaf 11.30 uur), of vooraf via buurtsportboxtel@gmail.com onder vermelding van naam en leeftijd. Inschrijven is gratis.

6 / 20

L U I S G S T O O B W O N S G E
M D N E N S N E E U W P O P O E
D N A A M R E T N I W E O I S S
H A N D S C H O E N E N B Z S G
S A A L K R E T N I S H O S T U
I M R J D S J A A L A A O E E O
N E I T N I J Z E L A A G S E W
O R N R A A J D U O L R S C N I
V E R W A R M I N G U D C C B N
P K L E M E D A L O C O H C O T
Z N J M T T O D E C E M U G K E
E O T M S T U M M U P L T E D R
A D K E R S T M I S S R T G U J
U S N E E U W B A L S E E C O A
W A Q S K D N O V A T S R E K S
V V E A L R E B M E C E D H T S

december
sinterklaas
kerstmis
kerstavond
oudjaar
wintermaand
kerstmaand
donkeremaand
tien
boogschutter
steenbok
koud
sneeuwpop
ijzel
handschoenen
muts
sjaal
winterjas
snowboots
sneeuwbal
openhaard
chocolademelk
speculaas
verwarming

Foto: Henny Smetsers

Lieke van Driel

Wethouder Van de Wiel opent nieuwe schutskooi

Liempde - Volgende week woensdag wordt in de Schutstraat in natuurgebied De Geelders (Liempde) een schutskooi geopend. De opening start om 15.00 uur bij Café 't Groene Woud. Daarna vertrekt het gezelschap al wandelend naar de nieuwe kooi.

In een schutskooi werd verweesd vee opgesloten dat anders in de weg liep. De eigenaar kon het vee terugkrijgen tegen betaling en anders werd het publiek verkocht. Het volledige verhaal over de historie is uiteraard ook te lezen op het informatiepaneel bij de schutskooi. Hier staat tevens het verhaal over de geschiedenis van de nabijgelegen grenswallen. De achterkant van het paneel is voorzien van een bijenhotel.

De kooi staat op een plek waar vroeger ook al een schutskooi stond. De nieuwe kooi is onlangs geplaatst door vrijwilligers van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) onder verantwoording van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten.

Het programma
Na een ontvangst bij Café 't Groene Woud houdt SPPiLL-voorzitter Tossy de Man een welkomstwoord. Daarna start rond 15.30 uur de wandeling naar de schutskooi in De Geelders. Het is een wandeling van ongeveer 1 kilometer. Bij de veekooi worden de bezoekers ontvangen door de Woudgraef van Kasteren, een tot leven gewekt personage uit de tijd van de Kartuizers. Kartuizers zijn streng gelovigen monniken die eeuwen geleden (rond 1465) in dit gebied leefden. De kooi wordt geopend door Peter van de Wiel, wethouder van de gemeente Boxtel en Lex Schregardus, voorzitter van de SPPiLL-projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. Na afloop (omstreeks 16.30 uur) is er een borrel bij Café 't Groene Woud.

Aanmelden en meer informatie
Als je er bij wilt zijn kun je je tot 14 december aanmelden via info@sppill.nl. Neem voor meer informatie contact op met het Projectenbureau van SPPiLL via 06-83246226 (of via eerdergenoemd e-mailadres).

Café 't Groene Woud is gelegen aan de Kasterensestraat 23, 5298 NV in Liempde. De parkeerplaats bevindt zich (vanuit het café gezien) bij het spoorlijntje aan de linkerkant.

Toch nog even aandacht voor woninginbraken.
Ik was gisteren te gast bij Dommelland Live om daar te praten over de recente inbraakgolf in Boxtel. Het lijkt er namelijk op dat de daling van het aantal woninginbraken van de afgelopen jaren is gestopt. Waren er vorig jaar nog 87 woninginbraken bij de politie gemeld, de teller staat nu alweer op 99. De stijging laat zich ook in de rest van de Meierij-gemeenten zien.
Aandacht voor veiligheid in en rond jouw huis blijft dus nodig. Kijk daarom nog eens kritisch naar de sloten van je huis en blijf alert op verdachte situaties. Zie je verdachte personen die volgens jou niet in de straat of wijk thuis horen, die zich ook nog eens vreemd gedragen - ze hebben bijvoorbeeld veel aandacht voor het huis van je buren of je ziet dezelfde auto al voor de tweede keer langzaam voorbij rijden - twijfel dan niet en bel 112. Probeer het kenteken, merk en de kleur van de auto te onthouden en schrijf dit op. De politie kan hierdoor snel en gericht zoeken zodat de 'verdachte' personen gecontroleerd kunnen worden.

Een veilig centrum
Drie weken geleden is een projectgroep gestart onder leiding van de Centrummanager (CM). De opdracht van de projectgroep is om de het centrum van Boxtel geschikt te maken voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Belangrijkste doel is om de het centrum van Boxtel veiliger te maken voor de winkeliers, de bewoners, het winkelend publiek en tijdens het uitgaan. Maar ook belangrijk is dat een KVO potentiële inbrekers en overvallers kan afschrikken om Boxtel als speeltuin te gebruiken.

Om het keurmerk te krijgen moet een aantal belangrijke zaken geregeld worden. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in een keer. Maatregelen zoals bijvoorbeeld (overval)preventietrainingen, plaatsen van beveiligingscamera's, goede openbare verlichting en snel herstel van defecte verlichting, toezicht door gemeente of vrijwilligers en brandbeveiliging, dragen bij aan een veiliger centrum waar nieuwe ondernemers zich mogelijk ook willen vestigen. En dan niet alleen in het centrum maar bijvoorbeeld ook in Oosterhof of in Selissenwal.
Nu dan even een oproepje voor de ondernemers uit het centrum. De projectgroep wordt nu gevormd door de CM, afgevaardigden van de gemeente Boxtel, de politie en de brandweer en ik als zelfstandig ondernemer. Het zou voor de samenstelling van de projectgroep goed zijn als er ook een ondernemer uit het centrum mee doet. Wie meldt zich aan en denkt mee over het centrum?

O ja, en dan nog even dit. Cybercriminelen worden steeds slimmer en professioneler. Zo zijn er al websites die met gigantische kortingen de mooiste cadeaus aanbieden. Dit zijn mooie lokkertjes om vervolgens privégegevens van jou te achterhalen en dan vooral bank- en/of creditcardgegevens. Controleer altijd of er in de adresbalk een slotje staat en de site begint met HTTPS. Zoek daarom altijd even naar gebruikerservaringen. Deze geven vaak indicatie of het bedrijf betrouwbaar is.

Kunstlicht99 organiseert KunstKadoo 2015 in Le Garage

Boxtel - Traditiegetrouw organiseert de Boxtelse Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 in de aanloop naar de feestdagen weer een bijzondere verkoop in het centrum van Boxtel. Tijdens de verkoop zijn bij de nieuwe vestiging Le Garage de deuren open om werk van leden te bewonderen en aan te schaffen.

Kunstlicht99 opent de deuren voor mensen die nog zoeken naar een kerstcadeau of relatiegeschenk. Ook worden er Kunstcheques verkocht, die te gebruiken zijn voor de aankoop van kunst van één van de leden van Kunstlicht99.

Deelnemende kunstenaars zijn: Nina Pjevac (sieraden), Nantsje Vonk-Rienstra (zeefdrukken), Agnes Savelkouls (keramiekschilderijen), Toon Stalpers (schilderijen), Hanneke Boleij (schilderijen), Katrien van Hettema (lino's, schilderijen, kistjes), Jan de Hoogh (schilderijen, tekeningen en kleding), Bea de Leeuw (schilderijen en sieraden), Rasim Huseynov (schilderijen), Wava Roestamova (schilderijen), Tilly Brooker-Tromp (schilderijen), Mark ten Hacken (schilderijen) en Ineke (Hendrien) van Gemert (kunstwerken).

De kunstenaars zullen persoonlijk aanwezig zijn om informatie en advies te geven aan de bezoekers.

De verkoop is op op zaterdag 19 en zondag 20 december.12.00 – 18.00 uur bij Le Garage, Prins Hendrikstraat 43. Meer informatie is te vinden op: www.kunstlicht99.nl

Mijn Mooi Boxtel: Marloes Verheule

Foto: Marloes Verheule

Het stukje fietsen over de Laarakkerweg naar Liempde kreeg deze ochtend een magisch tintje door de mist en de opkomende zon.

Winter- en kerstconcerten in Boxtel

Projectkoor Boxtel Foto: Projectkoor Boxtel

Boxtel - Het einde van het jaar komt weer in zicht. Dit betekent dat verschillende koren, harmonieën en bands speciale winter-, kerst- of eindejaarsconcerten verzorgen.

Wereldkoor
Zo geeft Het Wereldkoor in samenwerking met de Boxtel City Band een kerstconcert voor de weeskinderen van Congo, die gebukt gaan onder oorlogen, verwaarlozing en misbruik, en voor de kerstpakkettenactie van Vincentius. Zij spelen een mix van de bekende kerstliederen tot aan gevarieerde wereldmuziek.
De opbrengst van deze muzikale avond moet de weeskinderen van Congo ondersteunen door hen de mogelijkheid te bieden naar school te gaan en ze een toekomstperspectief bieden. Het tweede goede doel is de kerstpakkettenactie van de Vincentiusvereniging zodat die extra pakketten kan uitdelen aan de minderbedeelden in de omgeving van Boxtel (zie pagina 3 in deze krant).
Om deze goede doelen te kunnen steunen hebben Het Wereldkoor en de Boxtel City Band de handen ineen geslagen en hebben zij een muzikaal kerstcadeau voor elke bezoeker. Ook zal er deze avond een speciale kraam zijn waarbij handgemaakte kerstsfeerlichten worden verkocht en is er een loterij met vele prijzen. De opbrengst van de avond, van de entree tot de loterij gaat in zijn geheel naar de goede doelen.
Deze muzikale kerstavond is aanstaande vrijdag, 11 december, in Gemeenschapshuis De Walnoot. De entree kost 2 euro per persoon. De avond zal om 20.00 uur beginnen. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Sparkling Music Night
Voor wie graag naar iets anders luistert dan de bekende kerstliedjes verzorgt Boxtel's Harmonie een speciaal winterorkest, genaamd 'Sparkling Music Night'. Dit wordt gehouden in het Jacob-Roelandslyceum. Zangeres Charlotte Pennings en de Swanee Bridge Jazzband zullen speciaal voor dit concert de Harmonie versterken.
Het repertoire dat het harmonieorkest onder leiding van de in mei aangetreden dirigent Jules van de Loo uit Vught vertolkt, past helemaal in de feestmaand december. Toch klinken tijdens Sparkling Music Night geen kerstliedjes. In plaats daarvan krijgt het publiek melodieën uit films als 'Home Alone', 'The Wiz' en 'Frozen', maar ook hoogtepunten uit Tsjaikovski's suite over het kerstballet 'De Notenkraker' en delen uit 'Jazzsuite no. 2' van Sjostakovitsj voorgeschoteld.
De Boxtelse zangeres Charlotte Pennings-Bouwer vertolkt nummers als 'Big Spender' (Shirley Bassey) en 'Somebody to Love' (Queen). Ook de Swanee Bridge Jazzband speelt samen met het orkest een muziekstuk en verzorgt bovendien de afterparty met oude stijl jazz van onder anderen Duke Ellington, Glenn Miller en Count Basie.
Het concert van Boxtel's Harmonie is zaterdag 12 december bij het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel. Het begint om 20.30 uur. Entree is 5 euro per persoon. Kaarten zijn te koop bij Iris Kappers (Molenstraat 30) en Ring & Go (Rechterstraat 3). Bellen (06-53241500) of mailen (info@boxtelsharmonie.nl) kan ook.

Projectkoor Boxtel
Projectkoor Boxtel houdt dit jaar drie kerstconcerten, waarvan één in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel en de andere in de Sint-Servatiuskerk in Schijndel. Het derde concert is een besloten optreden voor het Platform Mensen met een beperking in Boxtel. Het is de 22e keer op rij dat Projectkoor Boxtel de kerstconcerten verzorgt. Het koor, dat uit 64 leden bestaat, doet dit samen met orkest en solist, onder leiding van Kees Doevendans, die na het overlijden van inspirator Adri Aalbers het dirigeerstokje heeft overgenomen. Het koor wordt ondersteund door een orkest van twintig musici. Bas-bariton Rob Hazenberg, oud dorpsgenoot en zoon van de welbekende bakker Hazenberg en organist Hans van der Haagen zijn de solisten. Op het programma dit jaar staan werken van onder anderen Bach, Schubert, Puccini, Saint-Saëns, Parry en Rutter. In Boxtel wordt in de pauze, tegen een kleine vergoeding koffie en thee geschonken.
Er zullen dit jaar wederom beeldschermen geplaatst worden zodat de aanwezigen in de zijbeuken van de kerk, in verband met de dikke pilaren, niet alleen geluid maar ook beeld hebben.
Het concert in de Sint-Servatiuskerk aan de Schijndelse Markt is zondag 13 december, aanvang 15.00 uur. Het concert in de Sint-Petrusbasiliek is op woensdag 16 december en begint om 20.00 uur. De toegang voor beide concerten is gratis. Er zal er een collecte gehouden worden voor een vrijwillige bijdrage. Voor meer informatie over Het Projectkoor kun je terecht op de website www.projectkoorboxtel.nl of contact opnemen met Betty van Eekelen via 0411-675818 of betty@van-eekelen.nl

JukeBOX
Samen met gemengd koor Con Fervore treedt Popkoor JukeBOX op dinsdag 15 december om 20.00 uur op in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Muziekgroep 't Herriemenieke zal het geheel instrumentaal omlijsten.
Het is een traditie van JukeBOX om met de kerst een benefietoptreden te verzorgen. Dit jaar heeft het popkoor gekozen voor de Stichting Jalihal, die met een kippenproject kansarme vrouwen in India een kans biedt om voldoende geld te verdienen. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen, kunnen ze eten kopen en hun kinderen naar school laten gaan. Kijk voor meer informatie op www.jalihal.nl.
Om zoveel mogelijk geld voor de stichting in te zamelen, worden bij het optreden op 15 december kerststukjes en andere creatieve creaties verkocht. Ook de opbrengst van de koffie, Glühwein en de versnaperingen komt ten goede aan de stichting. De entree is gratis, er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Kamerkoor Ratatouille
Ook het Kamerkoor Ratatouille verzorgt twee kerstconcerten: één in de Protestantse kerk in Boxtel en één in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel. In Boxtel brengt het koor een breed scala aan kerst- en sfeerliederen uit de periode van de middeleeuwen tot nu, met onder andere een arrangement van 'Little Drummer Boy', 'The Snow' van Elgar met viool en piano, en het geliefde 'Gabriel's Message'. Het programma wordt afgewisseld met een instrumentaal intermezzo voor twee violen en orgel. In Lennisheuvel worden de liederen van Ratatouille afgewisseld met Keltische muziek van het duo Spelt en enkele gedichten vanuit de Sint-Theresiakerk.
Het koor staat 24 jaar na de oprichting, met 17 zangers en zangeressen, nog steeds voor diversiteit in de muziekkeuze van de Middeleeuwen tot heden, van klassiek tot pop en in vele talen. De doelstelling is om thuis 'nootjes te oefenen' en er tijdens de repetities onder leiding van dirigente Monique Joosten er samen muziek van te maken en veel uit het hoofd te zingen. Het enthousiasme waarmee het koor elke maandagavond repeteert, staat borg voor kwaliteit, waarbij Ratatouille in optredens het publiek telkens opnieuw probeert te verrassen.
Zaterdag 19 december speelt Ratatouille in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Aanvang: 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt 9 euro (kinderen tot en met 12 jaar gratis). Gelet op een beperkt aantal plaatsen wordt aangeraden kaarten te reserveren via info@kamerkoorratatouille.nl of 0411-672856. Kaartjes kunnen op de dag zelf bij de kassa gekocht worden vanaf een half uur voor aanvang.
Zondag 27 december houdt Ratatouille de kerstsfeer nog even vast met een concert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel, Lennisheuvel 50. Aanvang: 15.00 uur. Entree is 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar gratis). Voor dit concert is vooraf reserveren niet nodig. Kaartjes kunnen op de dag zelf bij de kassa gekocht worden vanaf een half uur voor aanvang.

In 2013 deed ik voor de grap mee aan dé zoektocht naar de nieuwe levensliedzanger van Nederland in het tv-programma Bloed Zweet en Tranen. Ik bleef tot mijn verbazing van de 4000 mensen met slechts 95 andere zangers en zangeressen over. Ik zong een liedje van André Hazes en moest dat vertolken voor de kinderen van Hazes: Dré en Roxanne.

De liedjes van hun vader zing ik zelf nog steeds graag. Maar de echte parel van de smartlappenzangers vind ik toch Johnny Jordaan. Aankomend weekend treed ik weer eens op met mijn oude accordeonist als duo en dan zingen we bijvoorbeeld de Dievenwagen, Pikketanussie, Sabberdiosia, Aan de voet van die ouwe Wester. Prachtig!

Een smartlap, dat is eigenlijk ook van toepassing op het hele leven van Johnny Jordaan. Hij groeide op in armoede. Johnny was niet in het bezit van een geweldig blakende gezondheid en op zijn 28e kreeg hij al zijn eerste (lichte) infarct na het overlijden van zijn moeder. In 1956 was hij een nationale beroemdheid. Maar hij kon er niet van genieten, want hij was getrouwd met een vrouw, terwijl hij eigenlijk meer viel op mannen.

Hij was zo ongelukkig dat hij zelfmoord heeft geprobeerd te plegen. Dat lukte hem niet. Een verwaarloosde maagzweer ontaarde in een ernstige maagbloeding. Hij kreeg suikerziekte. Omdat hij nooit echt met geld om had leren gaan, ging het meerdere malen ook financieel niet 'whooptidoo' met Johnny. Hij had een café in Rotterdam, maar dat ging failliet. Hij verhuisde naar Antwerpen maar kreeg enorm last van heimwee. Na 1970 kreeg hij een lichte beroerte en meerdere infarcten. Twee jaar later zou hij afscheid nemen van zijn publiek. Hij overleed op 64-jarige leeftijd.

Ik weet niet hoe jij je nu voelt, maar ik kan me voorstellen dat je als je bovenstaande leest bij jezelf denkt: goh, die Rooie Rico heeft wel een vrolijk verhaal dit keer.

Ik noem toch nog even André Hazes. Ook hij had nou niet echt een bepaald jofel leventje. Een drankverslaving, extreme onzekerheid, frustraties en familievetes waren aan de orde van de dag. En blijkbaar is het deel van die familievetes erfelijk in de familie Hazes, want de jonge Dré Hazes heeft nu klaarblijkelijk ook mot met zus Roxanne en moederlief Rachel. Met de jonge Dré zijn muzikale carrière lijkt het echter wel een stuk beter te gaan nu. Hmmm.

Moeten we nu concluderen dat je enkel met een rotleven een smartlappenzanger kan worden? Nou dat niet, maar het lijkt wel wat te helpen. Bovendien is het voer voor een column zoals deze.

Ik zing liedjes over Bierrr en feest en binnenkort zing ik mijn nieuwe liedje (waar ik nog niet over kan uitweiden maar volg mij voor meer informatie). Feestmuziek, daar hou ik het op. En natuurlijk zing ik gewoon de liedjes van die anderen, die échte levensliedzangers. Want eerste in die show Bloed Zweet en Tranen? Nee, dat werd ik niet. Mijn leven is gewoon veel te gezellig! Proost!

Luchtpost uit Nieuw-Zeeland: Dinie Bevers

Foto: Wim Bevers

De Kaimanawa is een wild paard, eigenlijk verwilderd, want de enige echte wilde paarden zijn natuurlijk de oerpaarden en de Przewalski. Op het noord-eiland van Nieuw-Zeeland is een groot woestijnachtig natuurgebied, de Kaimanawa Ranges, waar deze paarden leven in kleine kuddes van vier tot meer dan tien paarden.

Deze kuddes zijn ontstaan doordat in het verleden paarden zijn losgelaten, zoals bijvoorbeeld paarden van het leger na de oorlog, waar geen functie meer voor was. Ook paarden en pony's die ontsnapt zijn, of opzettelijk zijn losgelaten voor de een of andere reden.

Op een gegeven moment kwamen er natuurlijk teveel. Er was niet genoeg voedsel voor ze te vinden in de natuur, en toen werden ze een bedreiging voor bepaalde inheemse planten. Daarom begon de DoC (Department of Conservation) met een 'cull'. De paarden werden geteld, en zo'n tweehonderd exemplaren werd beschouwd als een veilig aantal zonder schade te veroorzaken aan plantenleven. Ieder jaar werd een groot aantal paarden bijeen gedreven en in het begin gingen die dan rechtstreeks naar de slager voor honden- en kattenvoer.

Foto: Wim Bevers
Foto: Wim Bevers

De Kaimanawa Heritage Horse Trust (KHH) is nu ongeveer tien jaar bezig met het redden en plaatsen van Kaimanawas. Dat gaat zeer zorgvuldig in zijn werk, want een wild paard is natuurlijk wel even wat anders dan een paard dat in gevangenschap is geboren en grootgebracht.

Momenteel is het aantal paarden in het wild goed onder controle, en is er elke twee jaar een 'muster' (door DoC en het Nieuw-Zeelandse leger georganiseerde vangst van paarden) die dan door KHH geplaatst worden bij mensen die goedgekeurd zijn om een wild paard te hebben. Paarden die te oud, gewond of ziek zijn, worden afgemaakt. De paarden die geschikt zijn voor re-homing worden eerst door professionele handlers vertrouwd gemaakt met de omgang met mensen. Voor ze naar een nieuwe eigenaar gaan, leren ze om in een omheinde wei te staan, dat hun voeten moeten worden opgepakt voor het aanbrengen van hoefijzers, et cetera.

Mijn man Wim en ik hebben nu maar liefst vijf Kaimanawas, waarvan er twee zogenaamde 'rescue horses' waren; wat betekent dat ze al een eigenaar hebben gehad, wat niet zo goed is gegaan. Die hebben dus wat problemen gehad. Tegenwoordig worden mensen veel beter gecontroleerd dan in het begin het geval was, en kun je niet zomaar een Kaimanawa krijgen. KHH moet ervan overtuigd zijn dat de mensen geschikt zijn om met deze speciale paarden om te gaan.

Makker en Bram, onze rescues hebben ons voor menige verrassing gezet, voor ze tot het besef kwamen dat het leven bij ons toch nog niet zo slecht is. Intussen hebben we er drie jonge paarden bij: Rosa, Bree en Pippi Longstocking, een kleine kudde van ons zelf dus. Paarden die heel gelukkig zijn, en wij ook!

Dinie Bevers

Foto: Heemkundekring Boxtel

Stationsstraat in Boxtel.
Rechts Café 'De Kom' of 'Het Kumke'. Dit café stond eertijds bekend als de Komse Hoef. Bij de verkoop van goederen van de voormalige Baronie in 1857 werd het pand omschreven als "een ruime welingerichte bouwhoeve, zijnde thans een goed beklante herberg".

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

VVD

Foto: VVD

Stapel op Sint veranderde in Stilte op Stapelen. Een prachtige periode afgesloten en we kijken allemaal uit naar volgend jaar.

Hier blijkt weer eens, dat continuïteit een positieve factor is bij het organiseren van evenementen. Onze Boxtelse vrijwilligers hebben het fantastisch gedaan en geven blijk van visie. Toppers!

Afgelopen week vond er geen raadsvergadering plaats en deze week gaan wij gezamenlijk met de raadsleden van Sint-Michielsgestel aan tafel. De ambtelijke fusie is vanaf 1 januari 2016 een feit. Er is enorm veel werk verzet. De inwoners hebben er nagenoeg niets van gemerkt, maar voor het totale ambtelijk apparaat in beide gemeenten is het een flinke ingreep. Boxtel en Sint-Michielsgestel blijven zelfstandige gemeenten met een eigen bestuur en eigen beleid, maar de ambtenaren gaan op in één organisatie.
Hierdoor kan de burger beter bediend worden, want een breder en beter gespecialiseerd team kan efficiënter en op termijn kostenbesparend werken.
Wij wensen alle medewerkers van Boxtel en Sint-Michielsgestel veel werkplezier en een prettige samenwerking.

Tijdens onze raadsvergadering van 15 december zullen de raadsleden afscheid nemen van Jan Fraanje, onze gemeentesecretaris. Graag willen wij vanaf deze plaats Jan danken voor zijn fantastische inzet en het prachtige werk dat hij voor Boxtel verzet heeft. Hij heeft ons respect meer dan verdiend en wij wensen hem voor de toekomst het allerbeste.

Verder gaan we tijdens deze vergadering een aantal belangrijke onderwerpen bespreken, zoals de tariefaanpassingen van de diverse belastingen, de parkeerverordening en parkeerbelastingen, de plaatselijke verordening, diverse bestemmingsplannen en de woningbouw in Lennisheuvel.
Deze vergadering vindt plaats op het gemeentehuis in Boxtel, aanvang 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Op verzoek van onze collega's van D66 is er ook een ingekomen stuk van de gemeenteraad van Oldenzaal geagendeerd. Dit betreft een motie waarin aandacht wordt gevraagd voor agressie en geweld tegen volksvertegenwoordigers, bestuurders, politie, ambulancemedewerkers, docenten, conducteurs et cetera en tegen iedereen die zich inzet voor onze vrijheid en democratie.
Mensen durven hun mening niet meer te geven uit angst voor bedreigingen en 'schreeuwers'. De raad van Oldenzaal roept alle gemeenteraden van Nederland op om een halve minuut hierbij STIL te staan en te applaudisseren, waarmee we onze solidariteit en respect willen tonen aan mensen die respectvol voor hun mening durven uit te komen, dat wij als politici pal staan voor vrijheid en democratie en dat wat ons betreft agressief gedrag niet langer getolereerd wordt.

VVD vindt dit een sympathiek gebaar en zal hier uit respect zeker aan deelnemen, maar wat ons betreft is dit slechts het begin van een lange weg om respect, normen en waarden terug te brengen in onze maatschappij.

Met deze gedachte in ons achterhoofd wensen wij iedereen een prachtige Kersttijd en een nieuw jaar vol respect, liefde en gezondheid.


D66

Foto: D66

Papieren ouderen?
Waar hebben de Boxtelse senioren behoefte aan? Volgens sommige politieke partijen hebben ze behoefte aan beleid. Tijdens de politieke avond van de KBO was hier en daar wat ongenoegen te horen over het feit dat er geen nota met speciaal beleid voor ouderen is. Een argument dat werd genoemd is dat binnen afzienbare tijd de helft van de Boxtelse bevolking zich 'senior' mag noemen. Er zou dan voor de helft van de Boxtelse bevolking geen beleid zijn.

We zijn het gewend dat inwoners vragen om meer daadkracht van het bestuur. Dat men vraagt naar meer tekst op papier is echter een nieuw fenomeen. Wij stellen juist dat er meer dan genoeg beleid en regels zijn. Bovendien barsten we van de belangenorganisaties en adviesorganen. Meer dan in mooie verhalen zijn we geïnteresseerd in concrete acties. Overigens kunnen en moeten adviesorganen en andere vormen waarin inwoners zich organiseren daarin een belangrijke rol vervullen.

Het punt is dat de groep 'senioren' nogal divers is samengesteld. Iemand van 55 neemt (hopelijk) nog volop deel aan het arbeidsproces of is juist naarstig op zoek naar een baan. Voor een deel zal deze senior totaal andere behoeften hebben dan een 80-plusser. We vinden het etiket 'senior' dan ook minder belangrijk dan de behoeften van individuen. Uiteraard ontkennen we niet dat vergrijzing ook leidt tot veranderende behoeften. Het initiatief 'Ouderen in regie' is bijvoorbeeld bezig om te inventariseren wat inwoners nodig hebben om ook op latere leeftijd de regie over hun eigen leven te voeren. De opbrengst van deze inventarisatie zal zeker input leveren voor acties vanuit de samenleving. De gemeente kan hierin ondersteunen.

Dat onze samenleving problemen heeft om werkloosheid onder senioren te bestrijden en om in de toenemende zorgvraag te voorzien is duidelijk. Hier hoeft het Boxtelse (en Gestelse) ambtelijke apparaat geen onderzoek naar te doen. Liever zetten ze zich in om aan burgers te vragen wat ze nodig hebben om de regie te pakken en ondersteunen ze hierbij zo veel als mogelijk.


Bekendmakingen week 50

Aangevraagde omgevingsvergunningen

-Brede Heide achter De Bocht 2         rooien: 12 populieren
-Eindhovenseweg nabij tankstation                 rooien: 1 boom links van het gasstation
-Oirschotseweg 6                                         rooien: 2 coniferen en 1 beuk links voor uit tuin
-Stationsstraat 2                                         wijzigen winkelpand
-Stationsstraat 107                                         wijzigen winkelpand

Intrekken omgevingsvergunning beperkte milieutoets

-Esscheweg 5                                                         geheel intrekken omgevingsvergunning beperkte milieutoets van het rundvee- en schapenbedrijf

Ontwerpbesluiten te verlenen omgevingsvergunning
-Achterberghstraat 18                                 verbouw woon- zorgcentrum Molenweide
-Savendonksestraat 6                                                 vergunning beperkte milieutoets agrarisch bedrijf en Melding Activiteitenbesluit milieubeheer

Verleende omgevingsvergunningen

-Boseind 17                                                 het milieuneutraal veranderen van het farmaceutisch bedrijf

  • Corpus 19                                                 rooien: 1 boom uit voortuin
  • Halderheiweg 7                                 rooien: 4 Amerikaanse eiken uit voor- en achtertuin

-Industrieweg 19                                                         verlengen bestaande overkapping D voor opslag voor verpakte kolen, zand, grind en bestratingsmaterialen

-Molenwijkseweg 10                                         bouw dubbele carport

  • Rechterstraat 78a                                         rooien: 1 esdoorn uit parkeerterrein

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer

-Bosrand 2                                                 uitbreiden paardenhouderij

Besluit beschikking Maatwerkvoorschriften en Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer

-Boxtelseweg 50                                         voor inrichting van het Kookpunt OKE

Melding Besluit lozen buiten inrichtingen

-Achterberghstraat 63                                 realiseren verticaal gesloten bodemenergiesysteem

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Afscheidsreceptie gemeentesecretaris Jan Fraanje

Jan Fraanje. Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Na bijna 30 jaar in dienst te zijn geweest van de gemeente Boxtel, waarvan vijftien jaar als gemeentesecretaris, neemt Jan Fraanje volgende week afscheid van de gemeente.

De gemeente nodigt de Boxtelse gemeenschap uit voor de informele afscheidsreceptie van Jan Fraanje. Deze vindt plaats op woensdag 16 december tussen 16.00 uur en 18.00 uur in de raadzaal van de gemeente Boxtel.

GEMEENTE INFO
11-12 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
12-12 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
12-12 Munsel + deel Centrum – Breukelen
12-12 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Vragen Balans na klachten over beheer begraafplaats Munsel

Boxtel - De Boxtelse partij Balans stelt momenteel veel klachten te krijgen over het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats Munsel. De gemeente daarentegen zegt hier geen klachten over te hebben gekregen. Er heeft volgens Boxtel ook geen verandering in het beheer ervan plaatsgevonden.

Dat stelt de gemeente in een eerste reactie op vragen van Balans. Uit gesprekken met bezoekers lijkt het er volgens de politieke partij op dat zij de laatste jaren iets minder tevreden zijn over het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats. De partij zegt momenteel herhaaldelijk klachten te ontvangen over het bladafval op 'Munsel': "Deze bladeren worden met bladblazers enkel verplaatst en blijven daardoor zelfs tegen en tussen de graven van dierbaren liggen". Balans vraagt de gemeente om de bladeren meteen af te voeren.
Een woordvoerder van Boxtel stelt dat de gemeente door het jaar heen juist veel complimenten krijgt voor de sfeervolle, groene aankleding van de begraafplaats. "Het ruimen en ophalen van bladafval vraagt in deze tijd van het jaar in de hele gemeente meer tijd en werk, dus ook op de begraafplaats", zegt hij ten aanzien van de bladeren.
Burgemeester en wethouders buigen zich nog over een verzoek van Balans om een tevredenheidsonderzoek te houden onder bezoekers van de gemeentelijke begraafplaats.

Roep om proef dagbesteding

Boxtel - Er moet in Boxtel snel een proef komen met dagbesteding voor mensen met een beperking. Dat vinden de politieke partijen CDA en Combinatie95. Zij vragen de gemeente om daar begin volgend jaar mee te starten.

Dagbesteding is er al voor mensen die daar een (medische) indicatie voor hebben. Het gaat beide partijen echter om een proef voor personen die deze niet hebben: "Deelname aan 'gewone' activiteiten die door de ouderenbonden, buurthuizen en andere organisaties georganiseerd worden, zijn moeilijk voor mensen met een beperking". Als zij dagbesteding krijgen, betekent dat volgens CDA en Combinatie95 bovendien een ontlasting van hun mantelzorgers.
Beide geven aan dat de gemeente welzijnsorganisatie ContourdeTwern opdracht heeft gegeven tot een verkenning van de mogelijkheden voor dagbesteding. "Op 3 november 2014 is dit plan gepresenteerd aan de gemeente en andere betrokken partijen. Deel van het plan is een pilot met dagbesteding te starten in de wijk Oost in 2015, zodat het daarna uitgerold kon worden. Daarna is er niets meer met dit voorstel gedaan", schrijven de politiek partijen.
CDA en Combinatie95 zijn van mening dat er snel een proef met dagbesteding moet komen en om deze, na een goede evaluatie, verder uit te rollen door heel Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Burgemeester en wethouders moeten nog reageren op de vragen van beide partijen.

14 / 20

Boxtel – Al 52 jaar is lingerie- en foundationzaak Foundation Bekkers gevestigd in Boxtel. De winkel in de Rechterstraat is een begrip in Boxtel en ver daarbuiten. Na al die jaren blijft de vaste klantenkring nog steeds volop langskomen, en vinden ook nieuwe klanten hun weg naar de speciaalzaak.

"Het leuke is, dat er steeds meer mannen over de vloer komen", vertelt eigenaresse Gerrie van Heerebeek. Volgens haar is dat een van de opvallendste veranderingen door de jaren heen. Op de vraag of klanten nog iets bijzonders kopen met de feestdagen antwoordt Van Heerebeek lachend: "Toch vooral de setjes met pailletjes in de kleuren rood en zwart." Volgens haar heeft dit mogelijk te maken met een oude wijsheid dat het dragen van rood met oud en nieuw geluk brengt.

Borstprotheses
Naast ondermode voor vrouwen, hebben Van Heerebeek en haar compaan Yvonne Rutten ook extra aandacht voor prothesebh's en borstprotheses. De eigenaresse volgde na haar studie detex (detailhandel & textiel) nog een speciale opleiding voor het aanmeten en maken van deze lingerie en de protheses. "Bij die opleiding hoort ook een stukje studie van het menselijk lichaam", vervolgt Van Heerebeek. "Ieder lichaam is anders, dus ook iedere prothese(bh) is anders." Daarom worden de prothesebh's op maat gemaakt. Bij Foundation Bekkers wordt sowieso alles passend aangemeten. "Het is echt vakmanschap", volgens Van Heerebeek.

Naast lingerie verkoopt Foundation Bekkers ook nachtmode en badmode, waarvan óók prothesevarianten te krijgen zijn. Van Heerebeek: "We hebben een klein winkeltje, maar er past veel in."

Last van ongewenste haargroei? Met behulp van Intense Pulse Light (IPL) kun je hier definitief vanaf komen. IPL, in de volksmond flitslamp genoemd, kan bovendien ook helpen tegen pigmentvlekken en ontsierende bloedvaatjes met onder het huidoppervlak.

Om spataderen, vermoeide benen en oedeem (vocht) in de benen te verminderen, kan het nodig zijn om therapeutisch elastische kousen te dragen. Gelukkig zijn deze er tegenwoordig ook in verschillende trendkleuren. Vraag uw huidtherapeut naar de mogelijkheden. Veel huidbehandelingen bij de huidtherapeut worden vergoed vanuit uw basis- en aanvullende zorgverzekering. De huidtherapeut is direct toegankelijk, waardoor je vooraf geen verwijzing hoeft te halen bij je (huis)arts. Indien dit alsnog nodig is, wijst de huidtherapeut je daarop.

15 / 20

Tijdens de winter is het slim om je haar elke week even lekker te verwennen. Gebruik moisture treatment, deze helpt je haren te beschermen tegen de kou buiten en de droge hitte van het stoken binnen.

Tip: Doe het masker 's avonds in je haar en spoel het 's ochtends uit. Gebruik bij het laatste minuutje spoelen lauw/koud water. Dit sluit de haarschubben extra waardoor het haar nog meer glanst.

Zorg dat je haar droog is voor het naar buiten gaan. Dit voorkomt bevriezing en daardoor afbreken van het haar. Wanneer je het haar gaat föhnen of stylen gebruik dan een product wat beschermt tegen de hitte van de föhn, bijvoorbeeld van Indola Innova de styling setting thermoprotector.

Tip tegen statisch haar: Wanneer je het haar gaat borstelen of kammen spuit je een beetje lak op je borstel en kam dan je haar uit.Wanneer je klaar bent spuit je nog een vleugje lak over het haar.

Schoorsteenbrand tegenover brandweerkazerne

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - De brandweer van Liempde was vrijdagavond 4 december snel ter plaatse bij een schoorsteenbrand. Die brand woedde namelijk praktisch tegenover de kazerne, op de Koolhof.

Met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit 's-Hertogenbosch werd het schoorsteenkanaal schoongeveegd. Ook werd nabij de schoonsteen onder de dakpannen en het lood
gecontroleerd of de brand daar geen schade had aangericht.
Vermoedelijk ontstond de brand in het schoorsteenkanaal nadat men overtollig afval van een surpriseavond aan het opstoken was. Door de brand in de woning werd de doorgang richting de tientallen achterliggende woningen versperd. Na een klein uur was de brandweer weer ingepakt en werd de toegangsweg vrijgegeven.

Rijbewijs afgenomen door gevaarlijk rijgedrag

Boxtel - Een 22-jarige Boxtelaar is woensdagmiddag 2 december zijn rijbewijs afgenomen. Dit gebeurde nadat zijn gevaarlijke rijgedrag door een videosurveillance was vastgelegd. Hij haalde onder andere rechts in over een verdrijvingsvlak en reed met meer dan honderd kilometer per uur over een industrieterrein.

Volgens de politie waren er meerdere klachten binnengekomen over agressief rijgedrag in exclusieve auto's door de automobilist. Hierop werd de videosurveillance ingezet die direct resultaat had. De man is op grond van artikel 5 van de verkeerswet, een gevaar op de weg of ernstige hinder voor overige verkeersdeelnemers, zijn rijbewijs kwijtgeraakt en zal zich voor de officier van justitie moeten verantwoorden.

Hennepkwekerij ontmanteld aan de Munsel in Boxtel

Boxtel - In een kelder onder een garage bij een huis aan de Munsel in Boxtel heeft de politie deze week de restanten van een zeer professionele hennepkwekerij aangetroffen. Zij kwamen de kwekerij op het spoor naar aanleiding van een samenwerking met de gemeente en de energiemaatschappij.

Omdat de bewoners niet thuis waren op het moment van de inval, zijn nog geen aanhoudingen verricht. In de kwekerij stonden geen hennepplanten, maar werden wel restanten aangetroffen en ook dat is strafbaar. Het onderzoek naar de kwekerij en de hennepteler(s) loopt nog.

Bridgeclub Liempde, 26 november:
A-Lijn: 1. Dhr. Beerens & Dhr. van Ruremonde 58,63% 2. Mw. vd Westelaken & Mw. Prinsen 56,25% 2. Mw. van Oirschot & Mw. vd Laar 56,25% B-Lijn: 1. Mw. Beerend &. Dhr. van Oorschot 59,52% 2. Mw. van Overbeek & Mw. Peijnenburg 58,93% 3. Dhr. van Heesch & Dhr. van Heeswijk 57,20% C-Lijn: 1. Mw. van Hastenberg & Mw. vd Vleuten 63,89% 2. Mw. vd Zanden & Mw. Tesser 60,07% 3. Echtpaar vd Heijden 55,00%

Bridgeclub Rembrandt, 1 december:
A-lijn: 1 J. Fischer & J. Koppen 64,38% 2 A. van Kempen & S. van de Vries 58,13% 3 J. Clercx & H. Peerlings-Flinsenberg 57,81% B-lijn: 1 J. van de Borne & E. Jansen 65,10% 2 P. Ronde & MJ Ronde 60,94% 2 T. Mengels & J. van Doorn 60,94%

Bridgeclub Boxtel, 1 december:
A-lijn: 1. T. Walbeek & H. Wolsky 61,20% 2. N. vd Poel & J. de Wolf 59,64% 3. T. van Bragt-vd Velden & T. Hoppenbrouwers-vd Velden 58,07% B-lijn: 1. T. Daams-Kuipers & W. de Langen-Ijpelaar 63,80% 2. A. Melcherts-Vlaar & R. Schoonhoven-Boonstra 59,38% 3. J. Esser-Arets & J. Kronenberg-de Klerk 56,88%

Bridgeclub Boxtel, 2 december:
A-lijn: 1. R. van Stuivenberg & J. Braken 61,28% 2. R. Dankers & F. Sedee 61,19% 3. W. de Langen & R. Traa 57,76% B-lijn: 1. Jan & Corry Meeuwis 60,42% 2. A. de Jong & M. Kerssens 59,03% 3 P. Springer & T. Wouda 55,56%

Bridgeclub Boxtel, 3 december:
A-lijn: 1. J. Peerlings & R. van Stuivenberg-Munnichs 61,01% 2. Jan & Joke vd Meerendonk-Merkx 58,93% 3. J. Jansen-Loonen & B. van Asveldt-van Gennip 55,95% B-lijn: 1. T. Hoppenbrouwers-vd Velden & G. Wagenaars-Vera 59,52% 2. J. vd Honert-Nijssen & W. van Dijk 58,51% 3 T. Godding-Moors & S. Mols 58,33%

Bridgeclub De Rots, 2 december:
A-lijn: 1. J vd Biggelaar & J. Koppen 66.94% 2. J. vd Borne & J. Fischer 59.23% 3. M. Jussen & M. Ronde 58.27%

Bridgeclub Revanche, 1 december:
A-lijn: 1. W. vd Heijden & A. van Os 67,14% 2. F. Gieles & A. Wertenbroek 58,93% 3. C. Kerssens-vd Meijden & J. Kerssens 56,07% B-lijn: 1. I. van Susante-Blaauwhof & J. van Helvoort 64,79% 2. M. Jessurun & M. van Weert-Brouwers 60,58% 3. R. Koenders-van Uum & G. Wagenaars-Vera 58,44%

Biljarten:
Uitslagen 't Ivoor 30 november t/m 3 december
`t Ivoor 2-Asperia-AquaRest 2 (libre)        25-23
`t Ivoor 3-Krijt Op Tijd 3(libre) 23-26
`t Ivoor 1-BV De Hazelaar 1(3b-Gr)        25-29
Triangel 2-`t Ivoor 1(recr. libre)        34-34
Hart van Brabant 1-`t Ivoor 2(recr. libre)        36-29
`t Ivoor 3-e Kruiskamp 3(recr. libre)        31-34
`t Ivoor 4-NAL 8(recr. 3b-Kl.)        28-19                                                        
`t Ivoor 5-Het Groene Laken 1(recr. 3b-Kl.)        22-21                
`t Ivoor 6-D`n Brouwer 3(recr. 3b-Kl.)        25-22

Programma 't Ivoor
14 december:
`t Ivoor 1-Hart van Brabant 1(Recr 1)        13:00
`t Ivoor 2-BV De Hazelaar 2(Recr 2)        13:00
D`n Brouwer 1-`t Ivoor 5(3b-Kl 5)        13:00
Riobar 2-`t Ivoor 1(3b-Gr.)        19:30
15 december:
`t Ivoor 1-BV De Hazelaar 2(C1)        19:30
`t Ivoor 3-`t Wapen van Liempde 2(C2/3)        20:00
De Hopbel 1-`t Ivoor 6(3b-Kl 6)        13:00
16 december:
NAL 7-`t Ivoor 4(3b-Kl 4)        13:00
`t Ivoor 2-BV De Helftheuvel 2(C2/2)        20:00
OBV De Vliedberg 2-`t Ivoor 3(Recr 3)        13:00

Seniorenvereniging de Ursulanen:
Standenlijst tm 3-12 Wed Pnt Car Beur Gem
Jan Baaijens 9 84 282 191 1,476
Bruno Buszta 8 78 156 163 0,957
Jaap de Wolf 8 75 214 161 1,329
Jan van der Steen 8 75 250 199 1,256
Joop Hooyer 9 74 213 207 1,029
Gé Neuteboom 8 65 114 204 0,559
Piet de Goey 8 62 157 194 0,809
Frans Klein 7 60 143 179 0,799
Ton van Uden 8 60 123 204 0,603
Mies van den Biggelaar 7 59 104 169 0,615
Wim van Groenestijn 7 55 121 188 0,644
Theo Sontrop 8 55 103 205 0,502
Jacques Vousten 8 49 89 182 0,489
Jan van Boxtel 7 48 141 151 0,934
Johan Verboom 7 46 108 161 0,671
Jan van Roij 7 46 84 185 0,454
Frits van Amelsfort 6 38 77 145 0,531

Voetbal:
Uitslagen DVG:
5 december:
Pupillen:
DVG D1 - Eli D1 6-1
DVG D2 - Svsh D2 4-2
Ruwaard D3 - DVG D3 1-6
DVG E1 - Schijndel E2g 7-4
Rhode E4 - DVG E2 2-2
DVG E3 - Irene E2 3-8
Blauw Geel ME1 - DVG ME1 4-10
DVG F1 - Rhode F2 9-0
DVG F2 - Schijndel F3 4-2
Mariahout F2g - DVG F3 0-1
DVG F5 - Blauw GeelF16m 1-0
Junioren:
DVG A1 - Hapse Boys A1 1-6
DVG A2 - Blauw Geel A4 0-1
DVG B1 - Eli B1 6-1
Blauw Geel B6 - DVG B2 5-2
Sc Helmondia C1 - DVG C1 0-7
DVG C2 - Gemert C5 2-10
6 december:
Senioren:
Essche Boys 1 - DVG 1 0-3
DVG 2 - Sc. Helmondia 2 6-1
Schijndel 3 - DVG 3 1-3
DVG 4 - W.E.C. 3 2-1
DVG 5 - Erp 5 0-2
Nijnsel 5 - DVG 6 2-3
Ollandia 4 - DVG 7 2-2
DVG 8 - Irene 3 0-0
Dames:
Rhode VR1 - DVG VR1 2-0

Programma DVG:
12 december:
Pupillen:
DVG D1 - Fc de Rakt D1 13:00
DVG D2 - Schijndel D5 11:45
DVG D3 & DVG MD1 - RPC D6 11:45
Schijndel E1 - DVG E1 10:15
Schijndel E6 - DVG E3 9:00
DVG ME1 - Margriet ME1 9:30
DVG F1 - ODC F1 9:30
Boerdonk F1 - DVG F2 11:00
DVG F3 - Schijndel F5 10:30
DVG F4 - Eli F2g 10:30
DVG F5 - Boekel Sp. F7g 9:30
Junioren:
RKVV Bergeijk - DVG A1 14:45
DVG B1 - Berghem Sp. B2 14:30
Rhode B4 - DVG B2 13:00
ODC C1 - DVG C1 12:45
Schijndel C4 - DVG C2 11:30
13 december:
Senioren:
DVG 1 - Wodan 1 14:30
DVG 2 - FC Uden 2 12:00
Heeswijk 4 - DVG 4 13:00
DVG 5 - Blauw Geel '38 10:30
Ollandia 3 - DVG 6 11:45
DVG 7 - Avanti'31 9 10:00
V.O.W. 4 - DVG 8 11:00
Dames:
DVG VR1 - W.E.C. VR1 10:00

Zaalvoetbal
Uitslagen 7 december
Vinyl en tapijtwinkel - Faes entertainment        5-2
Groen als Gras -v. Stekelenburg        3-4
Comsche Hoeve - v.d. Heijden        7-2
Termeer Support - Vermeer verz        3-3

Programma 12 december
17:00 Filipe Mode - Le Temps Perdu
17:45 Team Elisabeth - Feestcafe de Nozem
18:30 Heva Autobedrijf - C.J.van de Sande
19:15 Kwalitaria Strik - Laansma Tuinen
20:00 Hart van BoxteGebr Bekkers

Programma 14 december
19:00 Boxtel -Verbeij/ Hanekroot
19:45 Rijschool Gestel 2 - f.C. Blokfit
20:30 Cafe Markzicht - Green Team
21:15 Celdex b.v. - Sceutjens b.v.
22:00 Markzicht Boxtel - Plein 2

Rugby
Uitslagen 5 december:
Cubs:        Oysters/Ducks-AmsterdamAC 7-27
Junioren: Amstelveen RC-Oysters/Ducks 67-5
Uitslagen 6 december:
Senioren 1: Pigs Arnhem-Oysters/Ducks 21-7
Senioren 2: Duckes Legends-Scrumboks Tiel 15-33
Programma 12 december:
TBM:        toernooi Oisterwijk         10.00
Cubs:        Dukes 1-Oysters/Ducks (in Boxtel) 11.00
Junioren: Utrecht RC-Oysters/Ducks        12.00

Programma HCB'92
12 december
10:10 Dames B-jeugd HCB'92 DB1-Groesbeek Glorie DB1
10:45 D-jeugd gemengd Bedo D1-HCB'92 D1
13.30 F jeugd Speelfeest voor de jeugd
13 december
11:25 Dames Senioren HCB'92 DS2-HMC DS4
18:55 Dames Senioren HCB'92 DS1-Saturnus DS2
14december
21:00 Dames recreanten HCB'92 recr-Bergeijk 1 recr


Sportkampioenen

Foto: Femke Klein

DVG D1

Foto: Katelijne van Tiel
Foto: DVG

Afgelopen weekend haalden de meiden van DVG D1 het kampioenschap binnen. Lieke, Lana, Laura, Lora, Lieke, Dewi en Tess verloren het hele seizoen geen wedstrijd en zijn dus ongeslagen kampioen. Een voortreffelijk resultaat dat zij behaalden onder de bezielende leiding van trainer Richard en de trainsters Anne, Sharon en Romy.

MEP MD5

Na een langzame start van het seizoen, waarin het team nog wat aan elkaar moest wennen, kwam MD5 na de herfstvakantie goed op dreef. Vanaf dat moment zijn Benthe van der Aa, Phelein Aerdts, Jitte Bastianen, Charlotte Dankers, Aylin Ekiz, Isabella Grilis, Sanne Heesen, Lotte de Jong, Isa van de Laar, Kiki Maas, Gaia Maas, Rosa Putmans, Ilse Smetsers, Ryonie Smulders en Lynn van der Steen ongeslagen gebleven. Het kampioenschap moest tot en met de laatste wedstrijd bevochten worden. Toen ook die wedstrijd met 3-0 van Hopbel werd gewonnen, kon het 'We are the Champions' uit volle borst gezongen worden.

MEP J8E1

In een zeer spannende wedstrijd waarin ze MOP versloegen met 4-2, werden de jongens van MEP J8E1 vorige week ongeslagen kampioen. Voor kampioenen Jesse van Uden, Lucas van Tilburg, Vincent Broos, Eif Ophof, Ingmar Tonino, Floris Simons, Kasper Smits, Pepijn van Thiel, Skib van de Pasch en Harrie Delmee ligt er in de tweede helft van het seizoen een grote uitdaging in de topklasse.

Verdiende overwinning DVG in Esch

Twan van den Broek. Foto: Toon van Ruremonde

Esch/Liempde - DVG trad zondag in Esch aan tegen Essche Boys. Voor beide partijen was een overwinning vandaag belangrijk. DVG verloor de afgelopen drie wedstrijden en Essche Boys probeert uit de onderste regionen te komen. Wellicht verklaart dat het niveau van het spel; weinig goed voetbal met veel lange ballen, die vaak met dezelfde snelheid weer terugkwamen. Er waren dan ook maar weinig goede combinaties in deze wedstrijd, die eindigde in een 0-3 overwinning voor de Liempdenaren.

Toch maakte de spanning veel goed. Martijn Caarls kopte op de lat na een voorzet van Bart de Windt. In de aansluitende aanval had Essche Boys een riante mogelijkheid om de score te openen. Sander van Eeuwijk behoedde DVG in die fase voor een achterstand. Vlak voor doel was het opnieuw Martijn Caarls die van dichtbij over het Essche doel schoot. De meest turbulente fase was vlak voor de rust. Na een overtreding op Bas van Houtum binnen het strafschopgebied werd een penalty toegekend. Vanaf de elf-meter was Daan Voets onverbiddelijk en dit betekende een bevrijdende voorsprong voor DVG: 0-1. Toch was het Essche Boys dat in de resterende minuten dicht bij de gelijkmaker was. Na een drietal corners was het ingrijpen van Mark van den Broek, staande op de doellijn, nodig om met een voorsprong te gaan rusten.

Aaron van Dooren. Foto: Toon van Ruremonde

Na de rust was het spelbeeld redelijk eenzijdig. Essche Boys speelde veelal die lange bal die door de DVG defensie eenvoudig verdedigd kon worden. Een beslissende 0-2 voorsprong kwam er door een boogballetje van Aaron van Dooren op Bart de Windt die met een droge maar harde knal de overwinning veiligstelde. Na het uitvallen van twee basisspelers bij Essche Boys ging het kaarsje helemaal uit en had DVG makkelijk naar een grotere overwinning kunnen uitlopen. Het werd uiteindelijk 0-3 na een perfect ingekopte hoekschop. De ingevallen Jurgen van de Velden wist precies de kruising te bereiken en ver buiten bereik van iedereen was dit de definitieve voorsprong. Diverse kansen werden nadien niet benut, anders had de score nog hoger uit kunnen vallen. Bas van Houtum werd Man of the Match.

DVG 2 boekte na een 0-1 achterstand een ruime 6-1 overwinning op Helmondia 2. Door deze overwinning blijft DVG 2 in het spoor van de koplopers. Man of the Match was hier Maarten Knoops.

De DVG dames verloren uit bij Rhode met 2-0. Moniek van Esch werd uitgeroepen tot Woman of the Match.

Taverbo/Sabo 3 leidt nederlaag maar hanteert koppositie

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) leed de koploper een gevoelige nederlaag tegen het team van Grand Café Rembrandt. Vanaf het eerste moment in de wedstrijd was het duidelijk dat dat team goed in de wedstrijd zat en het voor Taverbo/Sabo 3 een moeilijke avond zou worden.

In de eerste drie wedstrijden konden Uschi Meeuwis en Henk IJsseldijk slechts een game winnen want Ad Brekelmans en Aukje van den Heuvel wonnen beiden in drie games het enkelspel en lieten hun tegenstanders slechts één game in het dubbelspel. Pas toen Daan de Koning achter de tafel verscheen kwam het eerste punt voor Taverbo/Sabo 3 op het scorebord. Hij won van Eric van der Schoot en later ook van Aukje van de Heuvel, maar dat gebeurde pas in de vijfde en beslissende game met 13-11. Aan Ad Brekelmans moest hij na een 2-0 voorsprong in de beslissende vijfde game met 11-7 de winst laten. Henk IJsseldijk won ternauwernood van Eric van der Schoot en voor Uschi Meeuwis was dit keer geen winst te behalen. Zo kwam er een onverwacht grote maar verdiende 7-3 nederlaag op het wedstrijdformulier.

Sabo Boxtel wilde de nederlaag van vorige week goedmaken tegen Taverbo/Sabo 2 maar de nummer vier op de ranglijst gaf deze positie niet zomaar uit handen en bood felle tegenstand. Na een 2-2 tussenstand na het dubbelspel liep Sabo Boxtel verder uit naar een 5-3 voorsprong. Maar in de laatste twee partijen konden Joop van Eijk en Hans Fonken de laatste twee punten door winst op Wim van Aarle en Hans van Weert naar zich toe trekken en er zo een 5-5 gelijkspel uitslepen. Voor Sabo Boxtel bleef Wim van Aarle deze keer zonder winst en kon Hans van Weert slechts een punt scoren. Voor Taverbo Sabo 2 scoorden Hans Fonken en Mari van Dijk ieder twee punten en Joop van Eijk kon hier één punt aan toevoegen.

Voor team Taverbo/Sabo 4 kwam er na drie nederlagen een eind aan de negatieve spiraal door een ruime 7-3 overwinning op het team van de Bat Boys te behalen. Deze grote nederlaag kwam hard aan want er waren partijen bij die niet verloren hoefden te gaan. Het zat de Bat Boys echter niet altijd mee. Peter de Rooij was voor zijn team Taverbo/Sabo 4 weer eens goed voor drie overwinningen en zijn teamgenoten Raymond de Boer en Toon van Geel voegden er ieder twee punten aan toe. Voor de Bat Boys wist Rob van Grinsven twee punten te scoren en samen met Paul Kuijs was hij ook bij de winst in het dubbelspel betrokken. Paul Kuijs en Tim Schalkx konden in het enkelspel geen punten op het formulier bij laten schrijven.

Team De Dommel kon een grote stap maken om verder van de onderste posities op de ranglijst te geraken. Winst op rode lantaarndrager De Firma Fotografie zou hier een grote bijdrage aan kunnen leveren. Voor De Firma Fotografie was het een groot nadeel dat het slechts met twee man aan de tafel kon komen. Aan de andere kant kwam dit voor De Dommel natuurlijk goed uit. Ad van Lier, Wim Jansen en Ad de Man hadden nu ieder aan een overwinning op Stef Schellekens voldoende om de winst binnen te halen. Henk van de Laak van De Firma Fotografie bood de maximale tegenstand en wist zijn drie enkelspelen wel in winst om te zetten. Hij zorgde samen met Stef Schellekens voor het vierde punt in het dubbelspel, zodat er voor Stef toch nog een positief resultaat op het wedstrijdformulier verscheen. De eindstand van de wedstrijd werd uiteindelijk 6-4 in het voordeel van De Dommel dat hiermee dus verder van de onderste plaatsen wegliep.

Knappe zege voor 't Ivoor 2

Foto: Antoine Ghijssens

Boxtel - Het tweede team van 't Ivoor won deze week van het hooggeplaatste team uit Heeswijk. Ad van Os en Henk van Boxmeer wonnen hun partij met mooie moyennes, Frans van Esch moest genoegen nemen met slechts vijf punten.

Het derde team verloor van het eveneens hooggeplaatste Krijt Op Tijd. Leo Huijbers scoorde de tien punten, Theo van Dongen verloor met een moyenne van 3,00. Math Hendriks verkeert in een vormcrisis en moest genoegen nemen met slechts vier punten.
Het 3-banden groot team leed een nederlaag tegen De Hazelaar 1. Hier won Bernhard Legierse zijn partij. Leo van der Westelaken en Louis van der Meijden lieten punten liggen. Bij de Recreanten afdeling libre begint het eerste team een beetje stroef te draaien en laat punten liggen. Gelukkig doet de concurrentie dat ook, waardoor de koppositie intact blijft. Toon Bevers en Peter Franken wonnen hier hun partij. Theo Verhagen en Jacques van Loon scoorden beide zeven punten. Het tweede team kreeg een gevoelige tik uitgedeeld; alleen Frans Klein won zijn partij. Het derde team moest ook buigen. Hier was Harrie Verhoeven de enige met winst. Wim van Dijk en Will van de Oetelaar kwamen één carambole tekort.
Bij de afdeling 3-banden klein nestelde het vierde team zich via een mooie overwinning in de top van het klassement. Jan Tils en Theo van Dongen wonnen hun partij met goede moyennes. Frits Radema kwam tot acht punten. Het vijfde team won van Het Groene Laken 1 uit Boxtel. Grote uitblinker was Fouad Hasbani die won met een moyenne van 0,950. Het zesde team won ook. Andre Vissers en Theo van Dongen wonnen terwijl Frans van Esch de winst aan zijn tegenstander moest laten.

Verlies voor Oysters/Ducks en Duckes Legends

Boxtel - De senioren van Oysters/Ducks moesten flink aan de bak in Arnhem tegen The Pigs. Duckes Legends dolf thuis het onderspit tegen Scrumbocks uit Tiel.

Ducks/Oysters werden regelmatig teruggedrongen in de verdediging, wat ervoor zorgde dat The Pigs niet konden scoren. Echter doordat er twee keer te scherp werd opgelopen bij het verdedigen en dus voor off side werd gefloten, kregen The Pigs twee penalty's die zij omzetten in een 6-0 voorsprong.
In de tweede helft wist Wout van de Sande te scoren en toen ook de conversie werd benut betekende dit een verrassende 6-7 voorsprong voor de Oysters/Ducks. Maar al snel volgde toch weer een penalty tegen: 9-7. Het bleef spannend tot de eindfase van de wedstrijd. Helaas voor Oysters/Ducks beslisten de Arnhemmers de wedstrijd door in de eindfase nog twee tries te scoren. Dit bracht de eindstand op 21-7

De Duckes Legends speelden hun thuiswedstrijd in Boxtel tegen Scrumboks Tiel. In het eerste deel van de wedstrijd liet Duckes zich de kaas van het brood eten door te slap te spelen. Na een half uur herpakte het team zich, maar keek toen al tegen een 5-19 achterstand aan. Duckes bepaalde vanaf dat moment het spel. Het veelvuldige balbezit werd echter telkens net niet omgezet in tries, doordat de verkeerde beslissing werd genomen of door het maken van een technische fout. Duckes kwam nog terug tot 15-19. Toen kwam de wedstrijd in de beslissende fase, waarin Scrumboks aan het langste eind trok. De rugbyers uit Tiel hadden toch meer inhoud. Een moegestreden Duckes kreeg een paar counters om de oren, zodat de eindstand op 15-33 werd bepaald.

Volleybalspeeltuin is weer open

Boxtel - Op zaterdag 12 december is de Volleybalspeeltuin weer open. Hier kunnen jongens en meisjes van vier tot zeven jaar oud op een speelse en leuke manier kennismaken met de volleybalsport.

De volleybalspeeltuin wordt gehouden in sportcomplex De Braken. Naast balvaardigheden worden er ook bewegingsvormen met toestellen gedaan zoals klimmen en klauteren. Veel en leuk bewegen dus; het plezier in bewegen staat dan ook voorop. Natuurlijk komen de echte volleybaloefeningen ook aan bod.
De volleybalspeeltuin aanstaande zaterdagmorgen is van 10.00 uur tot 11.00 uur (vroeger dan voorheen). De kosten zijn 1 euro per keer. De volleybalspeeltuin is ook open op zaterdag 16 januari, 12 maart, 16 april, 14 mei en 11 juni. Mail voor opgeven en meer informatie naar volleybalspeeltuin@vcblox.nl.

20 / 20

Donderdag 10 december

Country Line Dance voor beginners en gevorderden
18.45 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel beginners
20.00 uur, Café De De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel, gevorderden

Lezing Kunststichting Boxtel
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

11 december – 6 januari

Kribkesroute
Diverse wandelroutes door Liempde

Vrijdag 11 december

Kerstmarkt
18.30 uur, Raadhuisplein, Liempde

Live muziek: The Usual Suspects
21.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Benefietkerstconcert
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 12 december

Kerstfair
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Bourgondische Eco- en Hippiemarkt
12.00 uur, Buurthuis Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Boxtels Bridgekampioenschap
12.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Show vogelvereniging Ons Ideaal
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kerstmarkt Selissenwal
16.00 uur, Van Beekstraat, Boxtel

Lampionnenoptocht en opening kerststal
18.00 uur, Vertrek vanaf de Kiosk, Concordiapark, Liempde

Sparkling Music Night: Boxtel's Harmonie met zangeres Charlotte Pennings
20.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Aula, Grote Beemd 3,Boxtel

Vogeltentoonstelling Vogelvereniging De Notenkraker
20.00 uur, L'Union, Heidezoom 2, Liempde

Com 'Rock
21.00 uur, Partycentrum De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Afterparty Swanee Bridge Jazzband
22.30 uur, Jacob-Roelandslyceum, Aula, Grote Beemd 3, Boxtel

13 december – 6 januari

Bezichtiging Kerststal Buurtvereniging Roderweg
Hamsestraat, tegenover nr 10, Liempde

Zondag 13 december

Excursie Essche Stroom; deelgebied Bleijendijk NWG Liempde
09. 00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Show vogelvereniging Ons Ideaal
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vogeltentoonstelling Vogelvereniging De Notenkraker
10.00 uur, L'Union, Heidezoom 2, Liempde

Kerstfair
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Ploegersfestival
13.30 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Kamermuziek op Stapelen - Kiki Luitwieler (zang) en Virginia Rousiamani (piano)
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Live optredens Central Heating en Stoke
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Wereldlichtjesdag
18.30 uur, Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Maandag 14 december

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Café Brein: Ontspannen de feestdagen door, interactief theater
19.30 uur, Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5, Schijndel

Woensdag 16 december

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rotskidz Club: kerstknutsels
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Opening schutskooi in natuurgebied De Geelders
15.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Uitnodiging afscheidsreceptie gemeentesecretaris Jan Fraanje
16.00 uur, Raadzaal, Gemeentehuis, Dr. van Helvoortstraat, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Basiscursus natuur gaat van start
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Projectkoor Boxtel geeft kerstconcert
20.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Donderdag 17 december

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country Line Dance voor beginners en gevorderden
18.45 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel beginners
20.00 uur, Café De De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel, gevorderden

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Films die beroeren 'Joyeux Noel'
20.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kersteditie Zingen met d'n Boer
21.15 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

Zaterdag 19 december

Avondmis 'samen op weg naar 't licht'
19.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kerstspel Toneelclub Nooit Gedacht 'Ontheemden'
20.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Oudjaarsbal De Aggemarvanhuisafband
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 20 december

Veldrit & ATB wedstrijden
10.00 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Winterwonderzondag
10.30 uur, Centrum, Liempde

Kerstmarkt Boxtel-Oost
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie in kerstsfeer
13.30 uur, B&B In Den Boogert, Oude Boomgaart 3, Boxtel

Kerstconcert Big Band Boxtel
14.30 uur, Partycentrum De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Kerstconcert zangvereniging Sint Petrus en Sint Cecilia
14.30 uur, Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Kerstspel Toneelclub Nooit Gedacht 'Ontheemden'
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Fakkeloptocht voor de vrede
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Binnenplaats, Boxtel