DeMooiBoxtelKrant

31 augustus 2016

DeMooiBoxtelKrant 31 augustus 2016


Jeugdvakantieweek Liempde beleeft zonnige start Gilde Sint Antonius Abt doet sponsorbijdrage

Mieke Beerens, voorzitter van Jeugdvakantieweek Liempde, nam maandagavond de donatie van het Gilde Sint Antonius Abt in ontvangst. Foto: Hans van Doorn

Liempde - Dinsdagochtend ging de Jeugdvakantieweek in Liempde van start. Het thema van deze bijzondere laatste week voordat de scholen weer beginnen is dit jaar 'Op z'n kop in de piste'. In de stralende ochtendzon stonden vele Liempdse kinderen bij Jeugdhuis Pius X om 9.30 uur te trappelen, klaar voor vier dagen lang knutselen, spelen en bouwen.

De kinderen konden echter nog niet aan de slag, omdat de sleutel van Pius X nergens te bekennen was. Deze bleek bovenin een keet te liggen, waar een clown met een kanon naartoe geschoten werd om deze op te halen. Hierna kon achtste editie van de jeugdvakantieweek dan echt beginnen.

Er werd meteen volop gebouwd bij de start van de Jeugdvakantieweek Liempde. Foto: Cock Stam
De vele uiteenlopende aspecten van de jacht en het buitenleven kwamen helemaal tot hun recht in de prachtige setting van Landgoed Velder Foto: Hans van Doorn

Maandagavond ontving de Stichting Jeugdvakantieweek Liempde een donatie van Het Gilde Sint Antonius Abt voor deze week waarmee een paar honderd kinderen met veel plezier de zomervakantie afsluiten. Voorzitter Mieke Beerens mocht een cheque ter waarde van 500 euro in ontvangst nemen.

Boxtel en Lennisheuvel
In Boxtel gaat vandaag, woensdag 31 augustus, de Kindervakantieweek met als thema 'Helden' van start. Deze duurt net als in Liempde tot en met vrijdag 2 september. De jeugd in Lennisheuvel kan zich vandaag en morgen uitleven bij het Bouwdorp waar het thema 'Olympische Spelen' is.

Kijk voor meer foto's van Liempde op onze Facebook-pagina en www.mooiboxtel.nl. Houd die deze week ook in de gaten voor foto's van de kindervakantieweek-activiteiten in Boxtel en Lennisheuvel. Hier zijn ook foto's te vinden van Bouwdorp JESch, dat vandaag zijn laatste dag beleeft.

Jacht- & Buitenlevenbeurs voelt zich thuis op Velder

Boxtel - Afgelopen weekend vond op Velder de spectaculaire Jacht- & Buitenlevenbeurs, 'de beurs voor jagers en buitenlui', plaats. Liefhebbers van alles wat met jagen en de natuur te maken heeft, konden hun hart ophalen bij de zesde editie van dit grootse evenement, dat voor de eerste keer op het Liempdse Landgoed plaatsvond.

Het bleek een goede match te zijn, Velder en de Jacht- & Buitenlevenbeurs. Drie dagen lang genoten de vele bezoekers volop van de vele activiteiten voor jong en oud, de landelijke sfeer en de prachtige omgeving. Er viel van alles te doen, ervaren, zien en proeven; zo waren er demonstraties met onder meer roofvogels, minipaardjes, boogschieten, hondenwedstrijden, ijzer smeden en rijden in een 4 x 4 terreinwagen. Ook ontbrak het niet aan het nieuwste op het gebied van jachtuitrusting en -benodigdheden en natuurlijk was er aan de inwendige mens gedacht met allerlei kookdemonstraties en volop bourgondisch eten en drinken. Het prachtige weer maakte het weekend helemaal tot een groot succes.

Start nieuw verenigingsjaar Vrouwen Contact Boxtel

Boxtel - In september begint Vrouwen Contact Boxtel weer aan een nieuw verenigingsjaar en dat betekent dat er weer diverse leuke activiteiten op het programma staan.

Op woensdag 14 september vindt in Gemeenschapshuis De Walnoot de algemene ledenvergadering plaats. Hiervoor is wijkagent Jack van Rijs als spreken uitgenodigd. Hij zal de aanwezige leden informeren over inbraakpreventie.
Verder vinden in september de volgende activiteiten plaats:
Maandag 5 september:         start Yoga
Donderdag 8 september:         start Nordic Walking
Woensdag 14 september:         Algemene Jaarvergadering met Jack van Rijs
Maandag 21 september:         start gym Angelaschool
Donderdag 22 september:        Excursie 'van Stok tot Slok'
Maandag 26 september:        Schilderen met acrylverf
Dinsdag 27 september:        start Bloemschikken

Thema-avond Stichting Nabij in kader van Internationale Dag voor de Palliatieve Zorg

Boxtel - Vrijwilligersorganisatie Stichting Nabij, die ondersteuning biedt in de laatste levensfase, organiseert samen met zes professionele organisaties op woensdagavond 5 oktober een thema-avond in het kader van de Internationale Dag voor de Palliatieve Zorg. Het thema van de avond, die gehouden wordt bij Gemeenschapshuis De Walnoot, zal zijn de rol van de mantelzorger in de palliatieve zorg.

Er zullen ervaringen worden uitgewisseld over de rol van de mantelzorger bij palliatieve zorg. Dit kan de zorg thuis zijn, maar ook in het verpleeghuis of in het hospice. Jasper Snijders, huisarts in Boxtel, zal als gastspreker optreden. Theater Theducater verzorgt interactieve scenes die direct aansluiten bij de praktijk. Lisette Bol neemt de muzikale omlijsting voor haar rekening.

De bijeenkomst is van 19.30 tot 22.00 uur. Toegang is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via www.stichtingnabij.org of via 0411-685004 (Charlotte de Windt-de Reeper). Koffie en thee staan vanaf 19.00 uur klaar. Gemeenschapshuis De Walnoot Reginahof 1, 5282 GC in Boxtel.

Open repetities Innovation

Esch - Vrouwenkoor Innovation uit Esch houdt de hele maand september open repetitieavonden. Mensen die belangstelling hebben om lid te worden van het koor - en andere geïnteresseerden - zijn welkom te komen luisteren en eventueel mee te zingen op de dinsdagavond; de vaste repetitieavond.

Het koor oefent op dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur in Dorpshuis De Es, onder leiding van dirigent Math Dirks of vaste invaller Karin Tooren. Het repertoire van Innovation is zeer afwisselend, in moeilijkheidsgraad en genre. In 2017, op 23 juni, viert het koor haar twintigjarig bestaan met een concert. Maar de komende periode moet eerst gerepeteerd worden voor het al bijna traditionele kerstconcert, dit jaar op 16 december in de Sint-Willibrorduskerk in Esch.

De open repetitieavonden zijn op dinsdag 6, 13, 20 en 27 september en beginnen om 20.00 uur. Bezoekers wordt verzocht vóór 20.00 uur aanwezig te zijn. Voor koffie of thee wordt gezorgd.

KBO-activiteiten

Donderdag 1 september        Dagtocht Tongeren in België        8.30
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 2 september        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Zondag 4 september        Eten bij Elisabethsdael, opgeven voor 2 september 12.30 uur bij receptie van Elisabethsdael tel. 662579
Maandag 5 september        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 6 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Rots        14.00

Kasteelconcert Gildenbondsharmonie

Boxtel - De Gildenbondsharmonie houdt haar jaarlijkse Kasteelconcert op zondag 11 september. Het concert op de binnenplaats van Kasteel Stapelen begint om 14.00 uur, de toegang is zoals gewoonlijk gratis.

Dit jaar heeft de Gildenbondsharmonie als gastorkest seniorenorkest Buchestelle uit Boxtel uitgenodigd. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege, Baanderherenweg 2 in Boxtel.

Stimuleringscheque voor schaatsbaan Meneer Van Dommelen

Onder toeziend oog van de nieuwe centrummanager Berry Dankers overhandigt Eric van den Broek de cheque voor de schaatsbaan aan initiatiefnemer Mark van de Moosdijk. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Vorige week overhandigde wethouder Eric van den Broek een cheque van 15.000 euro aan Mark van de Moosdijk van 'Meneer van Dommelen' op de Zwaanse Brug in Boxtel. Het geld is afkomstig uit het economisch stimuleringsfonds van de gemeente en zal ten goede komen aan de schaatsbaan die Van de Moosdijk van 14 december 2016 tot en met 8 januari volgend jaar op de parkeerplaats bij de zijn café zal gaan runnen.

Van den Broek noemde de cheque voor de schaatsbaan een mooi voorbeeld van hoe het economisch stimuleringsbudget in Boxtel bedoeld is: "Wij willen graag een bijdrage leveren aan goede ideeën en initiatieven in Boxtel en dat is hier zeker op zijn plaats." De wethouder benadrukte de goede samenwerking tussen de gemeente en de ondernemer hierbij. "Een paar maanden geleden hebben we al om de tafel gezeten met Mark om zijn initiatief voor de schaatsbaan te bespreken. De gemeente heeft toen toegezegd de mogelijkheden voor een bijdrage uit het stimuleringsfonds en voor een verdere bijdrage bij de vergunningverlening te bekijken. De vergunning is nu officieel rond en afgegeven."

De bijdrage uit het stimuleringsfonds is nu ook definitief, getuige de cheque voor 15.000 euro. Van de Moosdijk voldoet volgens de wethouder aan de voorwaarden hiervoor doordat zijn initiatief een vliegwiel kan zijn voor andere initiatieven en voor het mobiliseren van mensen in Boxtel. De ondernemer lichtte trots zijn plannen toe. "'Boxtel on ice' is een samenwerking met de gemeente en centrummanagement, en heel het centrum. In januari zijn we al gaan zitten met de voorzitter van de ondernemersvereniging en met centrummanagement. Ronald de Jong van de Albert Heijn gaat een grote spaaractie lanceren voor de schaatsbaan. Ook gaan er diverse acties lopen via centrummanagement en de lokale winkeliers. Samen gaan we van deze schaatsbaan een groot succes maken."

De baan gaat van woensdag 14 december tot en met zondag 8 januari volgend jaar open. "Elke dag zullen er activiteiten zijn", zo vertelt Van de Moosdijk. "We zijn in gesprek met de scholen om de eerste weken schoolschaatsen mogelijk te maken. Ook komt er een dag voor senioren, voor mindervaliden en voor allerlei groepen mensen. Iedereen komt aan bod. De ene keer is dat curling en de andere keer discoschaatsen voor de kinderen." In de vakantie is de baan, die 200 vierkante meter groot wordt, elke dag open van 11.00 tot 22.00 uur. Schaatsen kunnen worden gehuurd.

Veiligheid
Ook aan de veiligheid is gedacht. Van de Moosdijk voerde hiervoor gesprekken met de politie. "Ouders moeten hun kind met een gerust hart achter kunnen laten en er op kunnen vertrouwen dat ze niet zo de Dommel inlopen", aldus de ondernemer. "Dus de omgeving wordt hermetisch afgesloten. Er komt toezicht op en rond de baan. De mensen die intensief op de baan aanwezig zijn, zijn vaste personen. Zij krijgen een cursus waarbij veiligheid voorop staat." Naast voldoende fietsparkeergelegenheid waarvoor wordt gezorgd, is er ook nog plaats voor 16 auto's op het parkeerterrein bij de Zwaanse Brug.

Volgens Van de Broek is het project een "voorbeeld voor andere initiatieven" en hij benadrukte dat de gemeente nog steeds ondernemers oproept om een beroep op het economisch stimuleringsfonds te doen. "Vandaar dat we het een goed idee vonden om centrummanager Berry Dankers uit te nodigen", vertelde de wethouder. "Omdat we proberen positief elan in het centrum te krijgen, iets wat de nieuwe centrummanager ook nastreeft." Dankers, die per 15 augustus het stokje van Sjef van Stratum overnam als centrummanager van Boxtel, noemde het initiatief een fantastische mogelijkheid om met zijn allen eensgezindheid te tonen in het centrum en samen iets neer te zetten voor Boxtel: "Daarom heb ik Mark ook alle steun en energie toegezegd die ik kan geven vanuit centrummanagement. Samen maken we er meer van!" Iets wat Van de Moosdijk alleen maar kon beamen: "Alle deuren bij de gemeente stonden open, ik heb volledige medewerking gekregen. Dat was bovenverwachting. Dat geldt ook voor de medewerking van centrummanagement en van de ondernemers. Het is heel mooi dat de schaatsbaan door heel het centrum in één keer gedragen wordt en dat iedereen er enthousiast over is. Er zijn in het verleden heel veel dingen gebeurd, maar nu zit iedereen op één lijn. Ik weet zelf eigenlijk niet wat me overkomt!"


Erepenning voor Missiezusters

Kanunnikenoverste Bep van Krieken en burgemeester Mark Buijs. Foto: Hans Scholl

Boxtel - Afgelopen vrijdag ontving Kanunnikenoverste Bep van Krieken namens alle Missiezusters Onze Lieve Vrouw van Afrika uit handen van burgemeester Mark Buijs de erepenning van verdiensten van de gemeente Boxtel. De Missiezusters zijn dit jaar 150 jaar werkzaam, nationaal en internationaal.

Na 20 tot 50 jaar als missionaris in Afrika te hebben gewerkt kwamen de zusters terug in Boxtel. De meeste zusters hebben zich hierna nuttig gemaakt in en buiten de gemeente. In Esch maar ook in steden op maatschappelijke projecten voor vrouwen, daklozen, migranten drugsverslaafden et cetera.

Voorzitter Alphons van der Heijden aan het werk in het Hobby centrum Boxtel. Foto: Sander van Kasteren

In Boxtel zetten zij zich in op het gebied van mantelzorg, hulp bij projecten voor ontwikkelingslanden, vluchtelingenwerk, taalles aan allochtonen, tolken voor vluchtelingen en migranten, deelname aan MOV-groep Boxtel en Platform interreligieus beraad, leesmoeder, lid van zangkoren, vrijwilligerswerk voor De La Salle, ouderenzorg, parochiewerk, Amnesty International, cliëntenraad en bewonersvertegenwoordigers en Rode Kruiswerk.

Weer vele activiteiten bij Hobby Centrum Boxtel

Boxtel - Direct na de zomervakantie start het Hobby Centrum Boxtel aan de Baroniestraat 105 en 105a weer met met tal van leuke en interessante hobby's voor 50-plussers. Ook kunnen zij weer volop in beweging komen bij de lessen verzorgd door gediplomeerde docenten.

Schilderen, tekenen, aquereleren, glas-in-lood, Tiffany, computerlessen, taalcursus Engels voor zowel beginners als gevorderden, het cursusaanbod bij het Hobby Centrum is groot. Creatievelingen kunnen zich uitleven bij bloemschikken, naailessen, keramiek, pottenbakken of steenhouwen. De spieren losgooien kan in de zaal met airco bij onder andere dansles, yoga, meditatie, mindfit energie en bewegen voor ouderen. Ook voor mensen die handig zijn of dat willen worden is er van alles te doen in de pas geopende en goed toegeruste locatie in de voormalige wasserij van Blanca/Rentex. Voor hen is er volop gelegenheid voor bijvoorbeeld metaal- of houtbewerken, sieraden maken en rijwiel herstellen. Voor enkele hobby's, zoals metaal- en houtbewerken zijn volop apparatuur en machines aanwezig. Voor andere kunnen eigen apparatuur of gereedschap meegenomen worden.

Nieuwsgierig geworden? Loop dan eens binnen op de Baroniestraat 105 en 105a of kijk op www.hobbycentrumboxtel.nl. Hier vind je ook de actuele tarieven. KBO-leden krijgen bij de ambachtelijke hobby's korting, de contributie van de KBO is terug te verdienen en de dienstverlening en aanbiedingen van de KBO blijven ongewijzigd.

Korenmolen

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Zijstraat van de Keulsebaan

Een korenmolen, graanmolen of meelmolen is een molen waarmee uit graan meel wordt gemalen.

Al in de oudheid maalden mensen hun graan; aanvankelijk met twee over elkaar wrijvende stenen, zoals de napjesstenen. Later met ronddraaiende handmolens of kweerns, weer later met watermolens of windmolens. In het verleden rustte het windrecht, of de rechten op het malen van graan, bij de plaatselijke heersers. In de zogenaamde banmolens of dwangmolens moest men op last van de plaatselijke heerser het graan laten malen, waarvoor een provisie betaald moest worden. Pas in de Franse tijd komt in de Lage Landen een einde aan deze feodale regeling.

Als een graanmolen enkel voor tarwe, rogge of spelt wordt gebruikt, duidt men deze molen respectievelijk aan als tarwemolen, roggemolen of speltmolen.

De twee molenstenen verrichten in de korenmolen het eigenlijke maalwerk. De onderste steen, de ligger, zit vast aan de vloer van de steenzolder, met daarboven met een kleine tussenruimte de loper (de maalsteen die kan draaien). Daar tussenin valt het graan door het kropgat in de draaiende loper op de ligger.

De afstand tussen de twee stenen is door de molenaar nauwkeurig in te stellen door een speciaal mechanisme, de licht genoemd. Met behulp van de lichtstok worden door de molenaar twee of drie balken via hefboomwerking op of neer gelaten, waardoor de loper hoger of lager komt te staan. Om het werk van de molenaar te verlichten is in veel molens een regulateur aangebracht, die met middelpuntvliedendekracht door middel van gewichten aangedreven wordt en zo meehelpt de loper op de goede hoogte ten opzichte van de ligger te laten draaien. De hoogte van de afstelling is onder andere afhankelijk van de aandrijfkracht, van het te malen product en de gewenste fijnheid van het meel.

De beste maalsnelheid wordt bij een windmolen bereikt als het wiekenkruis 60 tot 80 enden (wieken) per minuut ronddraait.

Door scherpsel (groeven) in de stenen wordt het graan naar de buitenzijde van de stenen gedreven en daardoor gemalen.

Het te malen graan wordt met behulp van het luiwerk vanaf de begane grond naar de steenzolder gehesen. Het luitouw wordt met een molenaartje of met een zakkenklem aan de zak vastgemaakt. Papieren zakken worden met behulp van een luimat opgehesen. Vervolgens wordt het graan in het kaar boven op de maalkuip of maalstoel gestort. Via een uitstroomopening, die open of gesloten kan worden, komt het in de schuddebak. Deze bak wordt door de steenspil heen en weer bewogen, waardoor het graan gedoseerd in het kropgat valt. In de houten steenkuip wordt het meel, door een aan de loper bevestigde aanjager, meegenomen tot het een gat in de meelring passeert om vervolgens in de meelpijp te vallen. Het wordt daarna op de maalzolder opgevangen in de maalbak, waaronder een meelzak hangt.

Het productievermogen van een korenmolen hangt af van de lengte van het gevlucht, de biotoop, de wiekverbeteringen, het aantal maalkoppels en de fijnheid van het meel. De productie bij grof malen zoals dat gebeurt bij voer voor koeien en kippen is 50 procent hoger dan bij het malen voor consumptie. Veel molens hadden een maalkoppel voor veevoer en een maalkoppel voor consumptie. Ook de plaats in Nederland is van belang, omdat er aan de kust meer wind is dan in het binnenland. Een korenmolen met een gevlucht van 25 meter en twee maalkoppels kan jaarlijks 500.000 tot 530.000 kilo graan vermalen.

Bron: vrije encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Tweedehands markt bij De Rots

Boxtel - Zaterdag 3 september is er weer een rommelmarkt bij Gemeenschapshuis de Rots. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen de mooiste spullen van zolder van eigenaar wisselen.

De tafelhuur bedraagt 3 euro, reserveren kan via 0411-683675 of 0411-601036. De toegang is 1 euro per persoon, kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Parkeren is gratis.

Kofferbaksale Buurtvereniging Looeind

Liempde - De jaarlijkse kofferbaksale van Buurtvereniging Looeind vindt aanstaande zondag 4 september plaats. Van 10.00 tot 13.30 uur zijn vele koopjes te vinden bij jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde.

Vanwege de werkzaamheden aan d'n Tip is de sale verplaatst naar deze locatie, waar de organisatie wederom hoopt de aantallen van het voorgaande jaar te overtreffen. In 2015 kende de kofferbaksale een recordaantal deelnemers en bezoekers.
Het evenement biedt verkopers de kans om de zolder of garage eens goed op te ruimen, de spullen direct in de kofferbak van de auto te zetten en ermee naar Liempde te rijden. En voor koopjesjagers is het een goede gelegenheid om de mooiste vondsten te doen.

De entree voor bezoekers bedraagt 1 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Ook is er een inleverpunt voor oude kleding ten behoeve van Buurtvereniging Looeind.

Voor meer informatie en inschrijven voor deelname kijk je op www.kofferbaksale-liempde.nl.

Liemt Fietst voor het goede doel

Liempde - Buurtvereniging Den Berg uit Liempde organiseert op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 september de tweede editie van Liempt Fietst. Deelnemers kunnen gedurende deze drie dagen een route fietsen van 15-20 kilometer en een route van 30-35 kilometer. De opbrengst gaat naar de miMakkers, vrijwilligers die via subtiele clowneske middelen non-verbaal contact maken met mensen met dementie (www.mimakkus.nl).

De deelnemers krijgen elke dag een andere route die hen via de omliggende dorpen weer terugvoert naar Liempde. De start en finish zijn bij café 't Wapen van Liempde op het Raadhuisplein. Er kan worden gestart tussen 18.00 en 19.00 uur. Deelname kost 3 euro per persoon, te betalen bij inschrijving.

Meer informatie is te verkrijgen bij Cees Braken via 0411-631489.

Kofferbaksale in Esch

Esch - In Esch vindt de kofferbaksale plaats op zondag 11 september. Voor 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, kunnen bezoekers van 9.00 tot 15.00 uur snuffelen bij de vele verkopers. Er is een toiletwagen aanwezig en parkeren is gratis.

Mensen die zelf spullen willen verkopen, kunnen een standplaats huren: een personenauto kost 10 euro, een Caddy/SUV/minibus 12,50 euro en een bestelbus 17,50 euro. Een enkelassige aanhanger kost 5 euro extra, een dubbelassige 7,50 euro.

Meer informatie over deelname en dergelijke? Bel dan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur met 06-20952848 of stuur een e-mail naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

Stardust Live bij De Walnoot

Boxtel - De Schijndelse formatie Stardust Live treedt aanstaande zondag, 4 september, weer op tijdens de dansmiddag bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Dit keer met ondersteuning en medewerking van het orkest New Harvest.

Stardust Live presenteert de dansmiddag voor veertig-plussers onder het motto 'gezellig samen zijn'. Samen met New Harvest brengen zij een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen zoals foxtrot, rumba, chachacha, wals en jive. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken. Tijdens deze middag is er een Indische stand met catering en hapjes aanwezig.

Aan deze activiteit heeft Stardust Live de SLF (Stardust Live Foundation) gekoppeld, die huisdieren een kwalitatief leven wil bezorgen door ze vanuit het asiel bij een baasje te plaatsen. Meer informatie hierover is te vinden op www.stardustlive.nl.

De dansmiddag begint om 14.00 uur, entree bedraagt 8 euro per persoon aan de zaal, 6 euro in de voorverkoop. Aanmelden kan bij John Kersch via 073-5430934/06-44181034 of
bij Chris Verboven via 06-45126200. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof in Boxtel.

Foto: Archieffoto: Mark van der Pol

Boxtel - Dit seizoen start The Brain voor het derde jaar met een reeks van elf pubquizzen in Partycentre Denziz aan de Stationsstraat. Het afgelopen jaar streden elke editie ongeveer dertig teams tegen elkaar in de quizzen, waarin strijd en plezier hand in hand gaan. De eerste quiz is op donderdag 8 september, op het nieuwe aanvangstijdstip 20.30 uur.

De nieuwe aanvangstijd is één van de kleine aanpassingen die zijn gedaan door het 'Brainduo' Kiske de Leest en Marc de Laat. "We beginnen net als het eerste seizoen weer om 20.30 uur. Daar zijn zowel deelnemers als wij blij mee. Uiteindelijk ben je toch zo'n drie uur aan het quizzen." Ook is de opzet van de quiz enigszins gewijzigd, waardoor teams, nog meer dan voorheen, een quizronde kunnen winnen. Ook teams die niet meedoen voor de eindzege, kunnen door een benaderingsvraag goed te beantwoorden een leuk prijsje winnen.

Totaalbeleving
Op deze quizavond krijgen de deelnemers 140 vragen voor de kiezen, verdeeld over vier rondes. 25 vragen komen op een groot scherm, met film-, geluids- en beeldfragmenten voorbij. Ook krijgen de deelnemers elke ronde een triviablad, waarop nog eens tien beeldvragen opgelost moeten worden. Verschillende categorieën - muziek, geschiedenis, aardrijkskunde, sport, eten en drinken, kunst en literatuur en film - passeren op een avond de revue. Ook is er nog een categorie varia, waarin allerlei soorten vragen voorbij kunnen komen. De quiz van The Brain wordt door deze gevarieerde aanpak door de quizzers ervaren als een prettige totaalbeleving.

Vriendenteams
Quizzen is voor menig team inmiddels een gezonde verslaving geworden. "We merken dat als teams eenmaal deelgenomen hebben, zij vaak mee blijven doen", aldus het duo. "Er worden appgroepen aangemaakt door verschillende teams, zodat ze elke quiz voldoende mensen op de been krijgen. Deelnemers zijn vaak vriendengroepen, mensen die elkaar kennen van een verenging, van het werk of van het café."

De Ik-Brain-nooit-alleen-tafel
Nog een noviteit, de 'Ik-Brain-nooit-alleen-tafel', de tafel waar een individuele quizzer 'single' kan aanschuiven om mee te quizzen. Samen met drie andere (single) quizzers wordt dan het IBNAT (Ik-Brain-nooit-alleen-team) gevormd.

Zoals reeds vermeld vindt de eerste quiz plaats op donderdag 8 september. De overige data in 2016 zijn 6 oktober, 17 november en 8 december. Volgend jaar zijn de quizzen op 19 januari, 16 februari, 9 maart, 13 april, 11 mei, 1 juni en 6 juli. Alle quizzen zijn op donderdagavond. De zaal gaat open om 20.00 uur, om 20.30 uur gat de quiz van start om 20.30. Een team bestaat uit maximaal vier personen. Kosten voor deelname zijn 15 euro per team. Opgeven kan via info@thebrain.nl (als je verzekerd wilt zijn van een tafel) of op de avond zelf.

MUBO roept kinderen op hun mooiste vakantiesouvenirs te exposeren

Boxtel - Tot en met 25 september loopt in het Museum Boxtel (MUBO) de expositie 'Rond de Aarde in 180 Objecten'. Deze toont een bonte selectie van voorwerpen uit de Juffermans-Zandbergen Collectie, die de afgelopen veertig jaar zijn verzameld tijdens de vele reizen die het echtpaar over de wereld maakte onder het motto: 'Een leven lang verzamelen en niet te snel weggooien'. De expositie wil mensen inspireren om tijdens hun vakanties dingen te verzamelen en mee te nemen. Daarom doet het museum nu een oproep aan alle kinderen om hun mooiste vakantie souvenirs aan MUBO uit te lenen om er een bijzondere expositie van te kunnen samenstellen.

In de vakantie doe je vaak niet alledaagse en onverwachte dingen waaraan je leuke en mooie herinneringen overhoudt. En om die herinnering zo lang mogelijk te bewaren, neem je dan vaak een souvenir mee. Dat kan een gevonden voorwerp zijn zoals een mooie schelp, een steen of een speciaal flesje, maar ook gekochte souvenirs zoals speelgoed, een poster, een tekening of een ander voorwerp. MUBO zou graag een mooie expositie met deze bijzondere herinneringen willen maken.

Dat kun je doen door je souvenir naar het MUBO in de Baroniestraat 18 te brengen tijdens de reguliere openingstijden op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Dat kan tot uiterlijk zondag 11 september. Geef je souvenir af met een kaartje met daarop je naam, leeftijd, titel van het voorwerp, land waar je het hebt gevonden of gekocht, en paar woorden waarom je het hebt gekocht of bewaard en wat je speciale herinnering eraan is. Van de receptiemedewerkers krijg je dan een formuliertje mee als bewijs dat je je souvenir hebt gebracht, hiermee kun je het na afloop van de expositie weer komen ophalen.

Je souvenir met daarbij jouw zelfgemaakte bijschrift, wordt dan in de weekenden van 17 en 18 september en van 24 en 25 september tentoongesteld in het MUBO. Als dank voor je bijdrage krijg je van MUBO bij het afgeven van je souvenir ook een kaartje waarmee jij samen met een gast gratis je eigen expositie kunt komen bezoeken.

Heb je nog vragen of wil je meer weten, stuur dan een e-mail naar info@muboboxtel.nl of bel met Willem van Vossen op 06-16041898.

Inschrijving voor Liemtse Durpskwis gaat van start

Liempde - Op vrijdag 4 november 2016 zal wederom de Durpskwis Liemt worden georganiseerd. De inschrijving voor deze razend populaire Durpskwis, die dit jaar voor de derde keer voor heel Liempde toegankelijk is, was vorig jaar binnen één dag helemaal vol. Liefhebbers dienen er dus snel bij te zijn: vanaf maandag 5 september kunnen zij zich inschrijven op durpskwisliemt@gmail.com.

De inschrijving moet gebeuren onder vermelding van de naam van het team, een contactpersoon en diens mobiele nummer. Inschrijvingen die vóór 5 september binnenkomen zullen niet gehonoreerd worden.

De kwis start op 4 november om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur waarna rond 01.00 uur de prijsuitreiking plaats zal vinden bij het Wapen van Liempde. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per team. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/durpskwis.liemt.

Foto: Thera van den Brand

Al bijna 1.000 flessen voor Stichting Tess
Daan van den Brand zet zich in voor jubilerende stichting

Je kunt je lege flessen, of de emballagebon, afgeven bij Daan op de Berliozstraat 9 in Boxtel. Lukt dat niet, dan komt hij ze graag bij je ophalen. Stuur dan een e-mail naar berliozboxtel@kpnmail.nl of bel 06-47046973.

Straatspeeldag Oranjestraat op zondag 4 september

Boxtel - Voor de achttiende keer organiseert straatvereniging 'De Oranjestraat' op zondag 4 september de jaarlijkse straatspeeldag in de Frederik Jan Ottostraat en de Keizerstraat op Selissen. Een evenement dat elk jaar groeit en zichzelf vernieuwt. met niet alleen attracties als een trampolinejump, ee stormbaan en een discospringkussen, maar ook met feest-dj Robbert Pouwels en John de Bever. niet alleen voor de bewoners van de bewuste straten, maar voor iedereen.

De straatspeeldag is toegankelijk voor jong en oud, of ze in de wijk wonen of niet. Iedereen is welkom. Wethouder Herman van Wanrooij zal het evenement, dat plaatsvindt van 13.00 tot 19.00 uur, zondag openen. De toegang kost 2,50 euro voor kinderen en 5 euro voor volwassenen. De kosten worden zo laag gehouden met behulp van sponsoren en met acties, zoals de jaarlijkse schoonmaakactie, waarmee de vereniging de kas probeert te vullen. Ook de vele vrijwilligers zijn onmisbaar bij het mogelijk maken van deze gezellige dag.
Ben je nieuwsgierig geworden? Ga dan zondag eens kijken, én spelen, in de Frederik Jan Ottostraat en de Keizerstraat.

Partycentre Denziz inspireert met nieuw Zumba-programma

Boxtel - Partycentre Denziz organiseerde afgelopen weekend een open dag voor alle geïnteresseerden. Hierbij werd een voorproefje gegeven op de verschillende lessen die er bij de Boxtelse dansschool te volgen zijn. Sinds enkele jaren worden er veel Zumba-lessen gegeven en instructrice Marion Veenstra heeft dan ook veel cursussen en opleidingen gevolgd om officieel als instructeur voor de groep te kunnen staan.

De nieuwste aftakking van Zumba is 'Strong by Zumba'. "Dit is een interval training met een hoge intensiteit. Bewegingen met hoge en lage intensiteit wisselen elkaar telkens af in een training en daardoor is de Strong by Zumba-les goed te volgen, ook voor starters die minder fit zijn", aldus Marion. "In elke les worden muziek en bewegingen zo op elkaar afgestemd dat ze je over je grenzen pushen. De muziek is geschreven om te voorzien in een totale body workout. "Het Strong by Zumba-programma geeft een ongelooflijk hoge energie en zorgt voor meer fitheid onder de deelnemers."

Veenstra volgde recentelijk in Luik de opleiding van Ai Lee Syarief, de vrouw die het programma ontwikkeld heeft. Doordat ze de opleiding met succes heeft afgerond, is ze een van de eersten in Brabant die de nieuwe Zumba-lessen mag geven. Naast Zumba verzorgt de dansschool ook allerlei andere danslessen waaronder stijldansen.

Kijk voor meer informatie of het complete aanbod op www.dansstudiodenziz.wordpress.com.

Wandeling langs eetbare wilde planten en kruiden

Boxtel - Op zaterdag 3 september organiseert natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber een wandeling langs eetbare wilde planten en kruiden in Boxtel. De wandeling vertrekt om 14.00 uur vanaf het verzamelpunt bij Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg 74 Boxtel.

Wildplukken is hot, je eigen aanvulling op het eten sprokkelen in de natuur. Duizenden jaren at de mens wat de natuur te bieden had. Tegenwoordig halen we ons eten niet meer uit de natuur maar bij de supermarkt. En dat terwijl de natuur toch gewoon 'eten' blijft maken; de berm bij je om de hoek biedt veel verschillende smaken. Maar hoe pak je dat aan, waar vind je deze vruchten en planten, waar moet je op letten, wat kun je eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen? Is de berenklauw nu giftig of niet, welke planten zijn geneeskrachtig en wat moet je met moerasspirea en wat met klaver? Kun je de lijsterbes nu wel of niet eten?

Heb je ooit van dennennaaldenthee gehoord? En weet je waarom bijvoet in de klompen werd gedaan? Tijdens de wandeling die anderhalf tot twee uur duurt wordt ook bekeken welke eetbare bloemen en planten in de tuinen groeien. Jules Faber neemt je graag mee om je kennis te laten maken met de wilde, eetbare natuur.

De deelnamekosten bedragen voor volwassenen 5 euro en voor kinderen 2,50 euro, inclusief een heerlijke cracker met eetbare bloemen en kruiden en een A4'tje met wilde recepten. Vooraf aanmelden is verplicht; Jlfaber@hetnet.nl of 0416-284870.

Tweede editie van Slowlands aan de Spoorzone

Archieffoto: Stephan Vogels

Boxtel - Alles staat er klaar voor aan De Spoorzone in Boxtel: dit weekend beleeft het festival Slowlands er zijn tweede editie. Met de beste artiesten van Nederland, aanstormend talent, singer songwriters en het nieuwe dance area. En een splinternieuw buitenpodium dat ook overdekt prima te zien is.

Centraal op het terrein staat een reusachtige circustent, het SlowTown pop-up restaurant met culinaire beloftes. Bezoekers kunnen er kiezen uit een groot aanbod dat bestaat uit lekkernijen als kreeft, carpaccio, oester en bavette. En er is een grote bar waar alles te bestellen is wat wat zij maar wensen. Zelfs de trendy blauwe wijnen en de GT's.

De beste gewaardeerde onderdelen van de eerdere editie zijn dit jaar nóg leuker, aldus de organisatie. De biergarten heeft een Wall of Beer met maar liefst zestien ambachtelijke bieren van de tap. Ook de festivalbrouwerij van De Gaperd is aanwezig met het De Goedsack bier, volgens de organisatie het beste bier van Brabant. De wijnlounge, met mini-proeverijen en wijnadvies, heeft een nieuwe look.
Ook een select gezelschap foodtrucks is weer van de partij, net zoals het kooktheater en het kids square met leuke attracties. Er ligt een heuse minispoorlijn waar iedere treinliefhebber kan genieten van replica's op schaal om op rond te tuffen.
Op het festival wordt gebruikgemaakt van souvenirglazen met een mooie Slowlands opdruk. Dieze kunnen als souvenir mee naar huis genomen worden of gedoneerd worden aan War Child, het goede doel waar Slowlands zich aan verbindt.

Kaarten voor Slowlands 2016, dat bol van de activiteiten staat, zijn online te koop op de website www.slowlands.nl/tickets. Het festival begint vrijdag 2 september om 16.00 uur op de Spoorzone naast het NS-station in Boxtel. Bezoekers die daartoe in de gelegenheid zijn, wordt aangeraden met de fiets of met de trein te komen. Er zijn 750 parkeerplaatsen voor auto's naast het festivalterrein. Vanaf de A2 te bereiken via afslag 26 en vervolgens door de borden Slowlands te volgen.

Red House treedt op in Dok 12

Boxtel - In Dok 12, het Classic Rock Café op de Markt verzorgt bluesrockband Red House aanstaande zondagmiddag, 4 september, een stevig optreden.

Weer of geen weer zondag, bezoekers kunnen bij Dok 12 binnen en op het terras opwarmen en meegenieten van een paar onvervalste sets van bekende en minder bekende nummers van onder andere Livin' Blues, Rory Gallagher, The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, the Black Crowes en Jimi Hendrix.

De band Red House draait inmiddels alweer een jaar of zes met veel plezier mee en heeft een bezetting van een viertal ervaren muzikanten uit de regio Den Bosch, met hun roots in de muziek van vooral de seventies.

Kijk voor meer informatie op www.redhouse.cc. Het optreden begint rond 15.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De toegang is gratis.

Oud Boxtelaar Van der Meijden fietst 1000 km nonstop voor Goed Doel

Foto: Ruud van der Meijden

Boxtel - Wil je met je gezonde lijf wat terug doen voor kinderen die dit niet meer kunnen? De laatste zondag van september is het zover. Boxtelaar Ruud van der Meijden zal samen met enkele leden van het sterrenfietsteam en ex-prof wielrenners de sportieve uitdaging aangaan om duizend kilometer te wielrennen voor de wens van Gijs. Hij zal vrijdag 23 september om 15 uur starten aan deze monstertocht om meerdere rondjes in Brabant te fietsen. Boxtel zal aan de route liggen van de rondjes, die 150 kilometer ieder zijn. Zondag 25 september vanaf 11 uur worden de laatste kilometers afgelegd met het Sterrenfietsteam dat hem op zal wachten en zal begeleiden tot aan de 1000 kilometer.

Gijsje Eigenwijsje
Gezinnen met een kind met een levensbedreigende ziekte hebben het zwaar. Daarom biedt Stichting Gijsje Eigenwijsje hen een week lang het gebruik van een heerlijk vakantiehuis, midden in de bossen aan. Gratis en speciaal ingericht voor een ziek kind. Het was de wens van Gijs om ook andere kinderen met een levensbedreigende ziekte een 'weekje weg' te laten ervaren, een warm rustpunt voor het gezin in een heftige periode. Voor dat kind/gezin wordt het mogelijk gemaakt een aantal dagen samen door te brengen, weg van het ziekenhuis, weg van de hectiek.

Dit jaar zal er een grote delegatie van het Sterrenfietsteam mee fietsen. Zij fietsen de route van negentig kilometer. Dit Sterrenfietsteam bestaat onder andere uit Gert Jakobs, Mathieu Hermans, Johan van der Velde, Chris Tates, Sander Foppele, Nicolien Sauerbrey, Theo de Rooij, Johnny Rep, Oscar Moens, Erik Breukink en Frits Barend.

Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes

Van der Meijden zet zich al jaren in om aandacht te vragen voor Stichting Gijsje Eigenwijsje. Zo ook dit jaar. "We pakken het dit jaar groots aan vanaf het voetbalterrein van RKSV Weredi. Tilburg is de thuishaven van de stichting, vandaar het vertrek en de aankomst in deze stad", aldus Van der Meijden.

Steun gevraagd uit Boxtel
Van der Meijden verneemt via vrienden en fietsmaat Bjorn van de Langenberg een grote interesse in zijn fietstocht voor het goede doel. "Elke steun is meer dan welkom. Ik kom dan ook graag in contact met mensen die mij willen ondersteunen. Boxtel bracht me vroeger veel moois en een prachtige jeugd. Dus steun vanuit het zo geliefde dorp is van harte welkom", aldus de oud-Boxtelaar.

De Cycle4Gijsje bestaat uit verschillende afstanden zodat zoveel mogelijk vrienden zich sportief kunnen inzetten voor Stichting Gijsje Eigenwijsje. Je kan deelnemen aan de volgende afstanden. De opbrengsten gaan volledig naar Stichting Gijsje Eigenwijsje:
•150 KM / kosten € 15,- inclusief 2 consumpties
•90 KM/ kosten € 10,- inclusief 1 consumptie + volgauto en begeleiding door prominenten uit het Sterrenfietsteam
•45 KM / kosten € 7,5 inclusief 1 consumptie
•20 KM / kosten € 5,- inclusief 1 consumptie

Inschrijven is mogelijk via http://gijsjeeigenwijsje.nl/cycle4gijsje2016.html. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met je inschrijfnummer. Voor vragen en/of opmerkingen kun je een mail sturen naar: cycle@gijsjeeigenwijsje.com


'Wat doe je?' Ik kijk verschrikt op. Achter me staat een klein meisje. Haar dunne haar is samengebonden in twee kleine staartjes die een beetje ongelijk van elkaar zijn vastgemaakt met twee dunne elastiekjes. Ze kijkt me vragend aan. 'Nou eh... Ik drink een biertje'. 'Waarom?' vraagt ze. 'Om...omdat ik het lekker vind.' 'Oh', zegt ze. 'Ik heet Kiki.' En Kiki loopt door naar de volgende mensen die ze tegenkomt om wederom die prangende vraag aan te stellen: 'Wat doe je?'

Kiki blijkt de jongste telg van een gezin uit Rotterdam dat net aangekomen is. Kiki's moeder is een soort Ma Flodder. De eerste ochtend loopt ze met doorgezakte rug en een peuk in haar mond op blote voeten naar het toiletgebouw. Ze werd waarschijnlijk net als ik (en de rest van de camping) wakker gemaakt door de scheetsalvo's die manlief wist te bewerkstelligen nog voordat een ieder daadwerkelijk de ogen geopend had. Als dat het niet was is ze waarschijnlijk wakker geworden van zijn luide stem die trots de anale ochtendklanken aandikten: 'Zo, nu zal de camping wel wakker zijn! Moehahahaha!' Ik moet toegeven dat ik nu wel wakker ben ja.
Papa Kiki heeft de neiging om na elke zin die hij hoort of uitspreekt in een lachsalvo uit te barsten.

Ook Kiki is wakker geworden en ontdekt een groepje kinderen dat een paar tenten verderop verstoppertje aan het spelen is. 'Wat doen jullie?' Hoor ik haar zeggen.' 'Verstoppertje', is het antwoord. 'Oh...mag ik meedoen?' Het mag, maar is Kiki dan ook gelijk aan de beurt. Ze blijft staan terwijl de andere kinderen wegrennen. Kiki staart verwonderd naar de muur. 'Een kindje roept van achter de struiken:' je moet wel tot 30 tellen hè?!' Kiki doet wat haar opgedragen wordt. Ik hoor haar met haperend tellen...18, 19, 20, 24, 50, 100, 16, 20... euh....30! Kiki blijft gedwee staan. Ze maakt geen aanstalten om te gaan zoeken. Na een tijdje zie ik hoe een van de kindjes voorzichtig te voorschijn komt en naar de buut rent. 'Buutvrij!' Roept-ie. Kiki kijkt hem wat lachend aan. Een voor een rennen de kinderen nu achter Kiki langs en roepen hetzelfde. De kinderen hebben lol. Kiki lacht een beetje mee. Een van de meisjes vraagt aan Kiki of ze weet wat de buut is. 'De buut?' Nee dat weet ze niet. Kiki blijkt nog nooit verstoppertje te hebben gespeeld.

Na het fenomeen te hebben gadegeslagen ga ik maar eens op een slakkengang naar het toilet. Als ik terugkom staat Kiki op me te wachten. 'Wat doe je?' Vraagt ze. Ik geef een beetje gegeneerd antwoord. Nou...eh, ik moest naar het toilet. 'Heb je geplast?' Ik kijk haar verwonderd aan en kan het niet ontkennen. 'Heb je ook gepoept?' 'Nou...euh... ja ik geloof het wel', zeg ik beduusd. 'Maar nou ga ik terug naar mijn tent hoor.' 'Wat ga je doen dan?' 'Dat weet ik nog niet hoor.' Kiki begint me een beetje op mijn zenuwen te werken.

's Avonds drink ik een glaasje bij de buren. In de bergen zien we langzaam maar zeker een heftig spektakel van flitsen verschijnen. Het gaat er goed tekeer. Flits, flits. We kijken er gebiologeerd naar. 'Maf hè', zegt mijn buurman, 'het flits er enorm maar je hoort het niet'. 'Ja' zeg ik...en het blijft een paar seconden stil.
'Maar je ziet het wel!' zegt ineens een stem achter ons. Ik verschiet en verslik me in mijn biertje. Kiki is stiekem achter ons komen staan en kijkt blijkbaar al een tijdje met ons mee.

Dit gebeurde vorig jaar toen ik in Italië op vakantie was. De zin 'Wat doe je?' Zal ik nooit meer vergeten. Zelfs nu ik in Spanje met de videoclip-opnames bezig ben, kijk ik telkens om en verwacht dat een klein meisje aan me vraagt: Wat doe je? Maar Kiki staat er niet. Wat zou ze nu aan het doen zijn? Zou ze weer in Italië zijn en de vakantiegangers met verbazing achterlaten terwijl haar vader bulderend van het lachen de nieuwe buren wakker flatuleert? 'Kiki...wat doe je?
Groeten uit het heerlijk warme Spanje,

Rooie Rico ;-)

Mijn Mooi Boxtel: Henri Lobbezoo

Foto: Henri Lobbezoo

Ochtendfoto van het ven bij de Laarakkerweg. Zo mooi is Boxtel dus!!

Dromen over een tweede huis

De Toscaanse heuvels, de stilte van het Franse platteland, gewoon een idyllisch plekje in de Achterhoek of langs de Nederlandse kust. Hoe heerlijk zou het zijn om op een van die plaatsen een tweede optrekje te hebben en de haast van alledag te doorbreken. Een glimp in de ruit van de makelaar tijdens de vakantie liet jou bovendien zien dat het misschien wel binnen jouw bereik is. Maar kun je die droom ook uit laten komen?

Programma's als 'Ik vertrek' en 'Droomhuis' spelen allemaal op dat gevoel in. En zeker als je in onontdekte gebieden zoekt, kun je soms nog pareltjes tegenkomen voor aantrekkelijke prijzen. Dat zo'n buitenlands avontuur niet alleen een mooie droom is, tonen deze programma's - tot groot vermaak van de kijkers - ook. Je ziet mensen worstelen met de taal en regels, die een paar honderd kilometer verderop - ondanks dat we allemaal Europeanen zijn - ineens heel anders zijn.

Om je een paar voorbeelden te geven: verkoop je het tweede huis met winst, dan deelt de Franse fiscus graag mee. Veel oude huizen in Italië staan op de monumentenlijst en verbouwingen zijn aan talloze regels gebonden. En wil je voor jouw Catalaanse bungalow bij een Spaanse bank een hypotheek afsluiten, dan kun je alleen een variabele hypotheekrente krijgen.

Daarnaast is er een aantal financiële zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kun je alleen in het land waar het onroerend goed zich bevindt een hypotheek afsluiten. Voor een hypotheek op een Nederlandse vakantiewoning geldt dat je slechts bij een paar geldverstrekkers terecht kunt én je een substantieel deel eigen geld moet inbrengen. Beide aspecten kun je ondervangen door de hypotheek op de eerste woning te verhogen.

Aandachtspunt is wel het rentepercentage van jouw huidige hypotheek. Heb je nu bijvoorbeeld de helft van jouw woning gefinancierd en straks 80 procent, dan kun je een opslag op het rentepercentage krijgen. Daarnaast moet je de economische waarde van jouw vakantiewoning opgeven in Box 3. Voor sommige landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft, zoals Frankrijk geldt een vrijstelling. Een tweede huis kan daardoor fiscaal voordelig zijn. En de lage rentestand maakt het nog aantrekkelijker om jouw droom te laten uitkomen.

Han en Peggy Arons, al vijftig jaar een prachtig koppel

Foto: Familie Arons

Boxtel - Komend weekend is het feest in huize Arons. Peggy en Han stapten vijftig jaar geleden in het huwelijksbootje en vieren hun gouden bruiloft uitvoerig met familie, vrienden en bekenden. 52 jaar geleden leerden Han en Peggy, die beiden opgroeiden in Den Haag, elkaar kennen via de zus van Han met wie Peggy bevriend was. Zij was pas zeventien jaar oud toen ze als een blok viel voor de knappe looks van de zes jaar oudere Han.

Tijdens het dansen bij Fortrex en Liduina in de Hofstad sloeg de vlam over en bloeide de liefde tussen de twee op. De eerste zoen volgde bij de Oranjeboom voor paleis Noordeinde. "Hier brachten we veel tijd door. Ik ben namelijk opgegroeid in een zijvleugel van het klein paleis Kneuterdijk", vertelt Peggy.

Twee jaar later stapten de tortelduifjes al in het huwelijksbootje. "Het was een moetje", licht Peggy toe. "Wij mochten niet samen gaan wonen voordat we getrouwd waren. Han kon een mooie woonruimte krijgen, maar dat moesten we dan wel samen doen, hiervoor waren onze beide inkomens nodig. We konden, en wilden, dan ook niet anders dan elkaar het ja-woord geven."

Beiden hadden op dat moment een baan. Han werkte op het hoofdkantoor van KLM voor de boekhoudafdeling van de buitenlandse kantoren. Een jaar na hun huwelijk werd het hoofdkantoor van KLM naar Schiphol verhuisd. "Hier konden we geen woning vinden", vertelt Han. "Het op en neer reizen was niet echt handig en omdat we toen al veel bij Dansschool Evers op de Lind in Oisterwijk kwamen, besloten we om in het zuiden van het land naar een andere baan te zoeken." Het jonge echtpaar kwam in Weert terecht waar Han voor een grote bank ging werken. Hij maakte lange werkdagen en de twee kwamen al snel boven de bank in een appartement te wonen. Hier werd hun eerste kind geboren, dochter Sylvia.

Foto: Familie Arons

Vijf jaar later begonnen de lange werkdagen het echtpaar op te breken. Ze besloten om richting Oisterwijk een baan te gaan zoeken en zodoende kwam Han uit bij Aesculaap in Boxtel. Nadat het gezin in Boxtel gesetteld was, werd zoon Jos geboren. Hij maakte het gezin compleet.

"Mijn moeder kwam uit Veghel, maar is vanaf haar tweede jaar in Boxtel opgegroeid, in de Ons Doelstraat. Ons bloed trekt dus toch naar Brabant, door onze Brabantse ouders. Het is hier zo gemoedelijk", lacht Peggy.

Nadat de kinderen de eerste jaren op school hadden voltooid, betrad ook Peggy weer de arbeidsmarkt. Ze vond een baan in de zorg en werkte ruim twintig jaar bij Liduina en de Vlaswiek. Toen haar man tien jaar geleden met pensioen ging, vond Peggy het ook mooi geweest. Ze ging met vervroegde uittreding zodat ze samen van alle vrije tijd konden gaan genieten.

Han besteedt al veertig jaar lang veel tijd aan zijn volkstuin. "Het is een beetje hollen en stilstaan, maar ik breng er graag mijn tijd door. Ik vind het heerlijk om mijn eigen groenten te verbouwen." Een andere grote passie van Han is country dansen. "Ik zit in Haaren en Gemonde bij een country dansclub en zodoende leer ik een vijftigtal nieuwe dansen per jaar. Een prima manier om mijn hersenen te blijven trainen en het zorgt voor voldoende beweging. Ik doe het dan ook met veel plezier."

Peggy heeft daarentegen meer passie voor jeu-de-boules. Minimaal twee keer per week is ze te vinden bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Ook bij de KVB is ze graag aanwezig, daar verzorgt ze eens per maand een loterij. "En als ik dan nog vrije tijd over heb, besteed ik die graag op een creatieve manier. Zo vind ik het heerlijk om 3D-kaarten te maken."

"Geven en nemen, dat is het geheim om het vijftig jaar met elkaar vol te houden. Je moet elkaar voldoende vrij laten", antwoordt Peggy resoluut op de vraag wat het geheim van een lang en gelukkig huwelijk is. "Maar je moet ook wel rekening met elkaar blijven houden", vult Han aan.


Elvis centraal bij optreden The Explosion Rockets

Foto: Explosion Rockets

Boxtel - Op zaterdag 1 oktober staat Elvis Presley centraal bij het optreden van The Explosion Rockets bij Partycentre Denziz. De band weet als geen ander de muziek met de onmiskenbare Presley-sound neer te zetten, dus het belooft een spetterende avond te worden.

Het is dit jaar precies 60 jaar geleden dat Elvis Presley de wereld op zijn kop zette met zijn losse heupen en zijn vernieuwende rock & roll sound. Hij scoorde de ene hit na de andere: 'That's Allright Mama', 'Hound Dog', 'Don't Be Cruel', 'One Night', 'Can't Help Falling In Love' en vele, vele andere. Na al die jaren is Elvis nog steeds mateloos populair. Maar het optreden is beslist niet alleen voor Elvis fans. Ook voor de ware muziekliefhebber is dit een show met toegevoegde waarde. Alle grootheden uit de periode eind jaren 50 tot begin jaren 60, zoals Buddy Holly, Ricky Nelson, Jerry L.Lewis en Cliff and the Shadows komen aan bod.

In de volle agenda van The Explosion Rockets heeft Cees Veenstra van Partycentre Denziz aan de Stationsstraat 71 te Boxtel één weekend weten te prikken waarop de band nog vrij is dit jaar. Zaterdag 1 oktober gaat de zaal om 20.00 uur open. De vier uur durende show begint om 21.00 uur. Voor de dansliefhebbers is er een grote dansvloer.

Kaarten van 8 euro per stuk zijn vanaf nu verkrijgbaar in de voorverkoop en zijn te bestellen bij Thom Sens, Beneluxlaan 32 in Boxtel, 06-45928586 of, mits nog voorhanden, voor 10 euro per stuk aan de zaal van Denziz, Stationsstraat 71 te Boxtel, 06-34348594 (Cees Veenstra). Kijk voor meer informatie op www.explosionrockets.nl.


MTB tourtocht Liempde hoopt op achthonderd deelnemers

Liempde - LTC 't Groene Woud uit Liempde organiseert aanstaande zondag, 4 september, voor de vijftiende keer haar MTB tourtocht. Vanaf Café 't Groene Woud kunnen de deelnemers kiezen uit drie routes van 35, 50 en 65 kilometer. Deze lopen door de gemeenten Boxtel, Veghel en Sint-Oedenrode en doorkruisen onder meer de Vlagheide en de Vresselse bossen. Bij goed fietsweer verwacht de organisatie zo'n achthonderd deelnemers.

De tourtocht begint en eindigt bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Inschrijven en starten is mogelijk van 8.30 tot 10.00 uur. Bij de finish is er gelegenheid om de fietsen af te spuiten.
De eerste renners, de fanatiekste vroege starters, worden rond 10.00 uur terug verwacht en om 13.00 uur zal het grootste deel van de deelnemers de tocht voltooid hebben.
De inschrijfkosten bedragen 3 euro voor NTFU leden en 4 euro voor niet-leden.
Het parcours is volledig uitgezet met pijlen en voorzien van twee pauzeplaatsen waar een hapje en een drankje te nuttigen is.
Meer informatie over deze MTB tourtocht is te vinden op www.ltchetgroenewoud.nl.

Boxtelse trainers bij Dommel Sportland

Boxtel - Voetbaltrainers Kirk Koningstein van LSV, Henri van den Braak van RKSV Boxtel, Goeran van den Heuvel van ODC en Henk van Hattum van DVG zijn op Dommel Sportland van Omroep Dommelland te zien in een uitgebreid interview aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen. Met een terugblik op het vorige seizoen, dat niet voor iedere vereniging succesvol verlopen is, wordt een analyse gegeven van de voorbereidingen voor het het huidige seizoen.

Hoe zal dat gaan verlopen met de verschillende wijzigingen in de selectie en welke spelers zijn er gestopt of vertrokken? Uiteraard is er veel aandacht voor de veranderingen bij drie verenigingen, die gaan trainen of spelen op een nieuw kunstgrasveld. Zijn ze niet bang voor blessures en zijn de velden uitgerust met een sproei-installatie? Tenslotte volgt een duidelijke prognose van het resultaat komend seizoen. Klopt het dit jaar voor iedereen wel of zijn de meeste weer te optimistisch?
Het interview vond plaats in de verbouwde kantine van LSV in Lennisheuvel waar voorzitter Frans van der Struijk een toelichting geeft op de inzet van vrijwilligers.
De eerste uitzending is op donderdag 1 september om 21.00 uur, met een week lang herhalingen op Ziggo kanaal 47. Ook te zien via uitzending gemist van www.omroepdommelland.nl.

11 / 16

Lieve lezers,

Zoals we inmiddels in alle belangrijke media hebben kunnen lezen, is het onmogelijke in Boxtel mogelijk geworden. Wat jarenlang een - vooral emotionele - barrière leek voor het Boxtelse centrum en haar bewoners, is waarheid gebleken. De konijn die nooit uit de hoed kwam komt dit jaar uit de dubbele bodem tevoorschijn. Mark van de Moosdijk heeft het Woodstock onder de Boxtelse evenementen bewaarheid. De IJsbaan Die Niet Over Eén Nacht IJs Ging zal komende winter worden neergezet op de parkeerplaats achter Meneer Van Dommelen. En de gemeente draagt hieraan haar steentje bij.

Sorry, wat werd daar gezegd? Was dat een typefout? De Boxtelse gemeente werkt mee aan een ijsbaan? Stop. De. Persen. Want wat gebeurt hier?
Even terug. We wisten dat de heer Van de Moosdijk (ereburger voor het leven, wat mij betreft) een ijsbaan in Boxtel ging realiseren. Dit na jaren en jaren van tegenstand van de gemeente, die niets van een ijsbaan wilde weten. Een ijsbaan op de Markt was de lang gekoesterde wens van de Boxtelse gemeenschap; dit werd echter, jaar in jaar uit, zorgvuldig door de gemeente geblokkeerd. De plannen werden stante pede in de spreekwoordelijke ijskast gelegd; de weekmarkt zou hierdoor moeten worden verplaatst, maar erger nog, de parkeerplaatsen zouden het voor die periode moeten ontgelden. De Heilige Graal, namelijk het parkeren in het centrum, heeft jarenlang gezorgd dat de drijvende krachten achter dit evenement zich op glad ijs bevonden. Maar nu, nu iemand het gewoon maar gaat organiseren, op 100 meter van de Markt, kan het opeens? Héél bijzonder.

Op welke manier helpt de gemeente dan mee aan de ijsbaan, zou je je kunnen afvragen. Nou, dat kan ik je vertellen. Met een cheque ter waarde van 15.000 euro sponsort de gemeente dit evenement. Vijftienduizend euries! Dat zijn vijfhonderd paar schaatsen, dat zijn zevenduizend warme koppen chocomel, dat zijn potverdorie honderdzevenentwintig parkeervergunningen! Wat een mooi bedrag sponsort de gemeente hier, chapeau.

De vraag is alleen: waarom kan het nu wél? Werd de druk ze teveel? Was het zo rustig op Markt 1 dat ze maar eens wat geks wilden doen? Is parkeren geen stokpaardje meer voor de gemeente (please God)? Zijn Unoxmutsen weer hip? Niemand zal het ooit weten. We weten alleen dat 2016 de boeken in zal gaan als het jaar dat de gemeente eens níet door het ijs zakte, maar ferm overeind bleef staan.

Ik ga er daarom ook vanuit dat heel Boxtel deze winter komt schaatsen achter Meneer Van Dommelen op de ijsbaan. Dit is iets dat we met zijn allen moeten omarmen; zoiets gebeurt niet vaak. Het is alsof Pasen en Pinksteren op één dag vallen, en de ambtenaren niet eens vrij zijn. Zou dit het topje van de ijsberg zijn?

Toch lijkt het me goed om goed beslagen ten ijs te komen en niet zomaar te vergeten hoe de gemeente dit jaren heeft tegengewerkt. Het ijs is natuurlijk wel gebroken nu, maar de gemeente heeft jarenlang toch écht moeilijk gedaan. Het lijkt me dus goed om de ijsbaan dan ook 'IJsbaan De Scheve Schaats' te dopen.

Ik ga vast mijn dubbele rietberger oefenen. Tot dan!

Liefs, Bets

Bosscheweg (sinds 1949 Clarissenstraat) Splitsing Clarissenstraat - Koppel. Het in het groen gelegen interessante dorpshuis op de voorgrond, dat werd bewoond door Theodoor de Visser-Fischer en Alphons Jurgens-van Heeswijk, is in 1903 vervangen door de villa van dokter P.M. Hoek. In het herenhuis op de achtergrond woonde destijds de familie Van Lamsweerde.

Foto: Heemkunde Boxtel

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

SP

Foto: SP

Motie SP maakt einde aan wachtlijst schulddienstverlening
Het gemeentebestuur trekt 25.000 euro uit voor het wegwerken van een wachtlijst van 32 personen die aangewezen zijn op schulddienstverlening. Dit is het gevolg van een SP-motie die unaniem werd aangenomen in de gemeenteraad. SP-raadslid Rinze van der Veen: "Ik ben blij met de voortvarende aanpak van het college en de steun van de raad. Als het nodig blijkt te zijn moeten in de toekomst meer financiën vrijgemaakt worden om nieuwe wachtlijsten te voorkomen. SP-wethouder Eric van den Broek: "De nadruk van het beleid moet op het voorkomen van schulden liggen. We gaan bijvoorbeeld sportclubs en verenigingen betrekken bij het vroeg signaleren van schuldproblematiek. Ook zal er meer budgetvoorlichting, ook in het onderwijs, gegeven worden."

Gemeente draagt bij aan schoolkosten middelbaar beroepsonderwijs
De gemeente gaat maximaal 800 euro per jaar verstrekken aan 16- of 17-jarige mbo-leerlingen, wanneer de ouders onvoldoende geld hebben om hun schoolkosten te betalen. Naar schatting zullen daar ongeveer tien gezinnen gebruik van maken. De gemeenteraad had daar, op initiatief van D66, om gevraagd. Wethouder Van den Broek: "In een aantal gevallen dreigt schooluitval en dat moet voorkomen worden. Het is van groot belang om ook deze jongeren de kans te geven op een goede startkwalificatie op de arbeidsmarkt."

SP wil zorginitiatieven in woonwijken
De raadsfracties van SP en Combinatie95 hebben kritische vragen gesteld aan het college van B&W over de afwijzing van de huisvesting van achttien autistische jongeren op recreatiepark Dennenoord. De partijen stellen dat dit niet betekent dat de deur op slot gaat voor nieuwe zorginitiatieven. Het college heeft inmiddels benadrukt dat de gemeente 'daar waar het kan blijft meewerken aan lokale zorginitiatieven'. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "Ik ben blij met deze toezegging van het college. De SP en Combinatie95 zijn wel van mening dat autistische jongeren, maar ook andere doelgroepen, in woonwijken en tussen de mensen opgevangen moeten worden en niet in een recreatiepark."

Drukke weken voor wethouder Van den Broek
De wethouder opende in de afgelopen zomerweken een middag voor mantelzorgers en het nieuwe kunstgrasveld van voetbalclub BOC, ontving de resultaten van een enquête in de Stationsstraat en overhandigde een voucher voor de tijdelijke schaatsbaan in de kerstperiode. Van den Broek over de mantelzorgmiddag: "Een positief initiatief van 't Gilde, de gemeente en het Mantelzorgsteunpunt van ContourdeTwern." Over het nieuwe kunstgrasveld van BOC: "Het is een historische stap voor BOC en de realisering van een lang gekoesterde wens." In de Stationsstraat nam de wethouder de resultaten van een enquête in ontvangst, met daarin suggesties om de straat aantrekkelijker te maken. De voucher van maximaal 20.000 euro werd door de wethouder overhandigd aan de ondernemer van het initiatief voor een schaatsbaan bij de Zwaanse Brug.

INbox

Foto: Marria van den Hoven

Samen in voor Boxtel, samen in de raad

De vakantie zit er voor de meesten weer op. Voor de gemeenteraad was het zes weken reces. Even geen gemeenteraadsvergaderingen. Even geen overleg.

Mijn man en ik hebben onze vakantie in Nederland doorgebracht. Veel gefietst en door veel dorpen en steden gereden. Een mooie gelegenheid om eens elders te kijken naar zaken waar we het in de politiek van Boxtel het afgelopen jaar vaak over hebben gehad: Hoe ziet de Markt eruit, is er een gezellig centrum, is er rekening gehouden met fietsers, hoe is het parkeren geregeld, zijn de stoepen goed begaanbaar et cetera.

Op bezoek bij mijn dochter in Utrecht met de auto, de fietsen achterop, blijkt parkeren bij haar in de straat 24,60 euro per dag te kosten (van 8.00 tot 23.00 uur en alleen op zondag is het gratis!) De dichtstbijzijnde winkel is vijftien minuten lopen. Utrecht is niet te vergelijken met Boxtel natuurlijk.

We gingen te voet naar het centrum om uit eten te gaan en dat doe je dan niet met stevige wandelschoenen. Mijn nettere schoenen aangedaan en daar kreeg ik al na vijf minuten spijt van. Stoepen zijn er smal en de straten waar we doorheen liepen zijn verschrikkelijk voor voetgangers: ongelijke stenen, smalle trottoirs en fietsers die overal kriskras doorheen rijden. Leuke pleintjes zijn er genoeg. En er waren heel wat ondergrondse afvalbakken voor papier, plastic, glas enzovoorts.

Op weg naar Terschelling hebben we in Noord-Holland dorpjes en steden bezocht. Vooral in de dorpjes is het lastig voor fietsers en voetgangers: smalle straatjes, geen trottoirs.

Terschelling is een eiland voor fietsers. De meeste vakantiegangers nemen er dan ook hun auto niet mee naartoe. Er zijn daar veel fietspaden, maar trottoirs zijn er bijna niet. Wandelen kun je volop in de natuur. Dat hebben we dan ook gedaan en de hei stond prachtig in bloei.

Wat op Terschelling een bepalende rol speelt, is de natuur. Veel meer dan in Boxtel moet er rekening gehouden worden met het water, de wind en het weer. Op Terschelling ervaar je dat duurzaamheid niet iets vrijblijvends is; het is noodzakelijk. Wij klagen wel over wateroverlast, maar er zelf echt iets aan doen, is weer iets anders. Dat blijft allemaal dus erg vrijblijvend. Op Terschelling geen rekening houden met de natuur betekent dat er land overstroomt en verdwijnt; dat er bomen verdwijnen.

Mijn vakantie was ontspannend en inspirerend! Ik heb gezien hoe het kan, maar ook dat niet alles per se moet.

De komende tijd zijn er in Boxtel weer bijeenkomsten met inwoners over onder andere duurzaamheid, kunst en cultuur. Ook op Terschelling zijn er soortgelijke bijeenkomsten en dat heet daar: Et er oer ha/Et 'r ower hewwe/Et er oer habbe. Kortom: je hebt het erover. Kom dus naar onze beeldvormende bijeenkomsten, geef je mening, deel je kennis en ervaringen en héb het erover.

Je bent van harte welkom, zeker namens de fractie INbox

Marria van den Hoven

Steunpuntt dringend op zoek naar chauffeurs

Boxtel - Het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is op zoek naar accurate chauffeurs met een goed humeur en een dienstverlenende inslag. Deze zijn nodig voor de Haal- en Brengservice van een fysiopraktijk in Boxtel die patiënten met tijdelijke vervoersproblemen de kans gaat bieden onder begeleiding van een fysiotherapeut op de meest optimale manier aan hun herstel te werken.

Te denken valt bijvoorbeeld aan mensen die kort na een operatie nog niet in staat zijn om zelfstandig naar een fysiotherapeut te gaan. Daar biedt deze unieke service uitkomst. Nu gaat er in het beste geval een fysiotherapeut naar toe, maar die mist in de thuissituatie in veel gevallen de meest optimale hulpmiddelen die in de praktijk wél voorhanden zijn. Het genezingsproces verloopt daardoor vaak moeizamer en loopt mogelijk ook onnodig vertraging op.
Voor de Haal- en Brengservicechauffeurs is een handige auto (geen rolstoelvervoer) beschikbaar waarmee zij de patiënten thuis ophalen en een uurtje later weer terugbrengen.

Maatje voor de kermis gezocht
Hij woont in Liempde, is 24 jaar, licht verstandelijk beperkt, kan autorijden en is dol op kermissen en truckshows. Niet zozeer het zelf in attracties gaan als wel de sfeer en aankleding, en dan vooral in de avonduren, spreekt hem enorm aan. Hij zoekt een leeftijdgenoot die hier samen met hem van wil genieten. Daarnaast vindt hij het ook erg fijn af en toe naar de kroeg te gaan of ergens koffie te drinken. Ook daarvoor zoekt hij een maatje. En dat mag best een ander zijn.

Wil je meer weten? Bel dan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar 0411-655899 en vraag naar het Vrijwilligerssteunpunt. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
02-09 Kalksheuvel
02-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
03-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
07-09 Lennisheuvel
07-09 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur. 1 september heeft Burgerzaken géén avondopenstelling.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 35

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Achterberghstraat 41 en 43 aanpassen gevels in afwijking van de omgevingsvergunning voor bouw 2-onder-1 kap woning
-Baroniestraat 41                inpandig verbouwen Angelaschool
-Grote Beemd ter hoogte van huisnummer 19 rooien: 2 kastanjebomen uit Dommeloever

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning tweede fase
-Boseind 17                 wijzigen productie en tankenpark

Verleende omgevingsvergunningen
-Baroniestraat 22 restaureren schoorsteen achterzijde rijksmonument Sint Ursula.
-Dorpsstraat 34a                in gebruik nemen pand als mortuarium
-Vendelstraat 12                 restaureren dak boerderij
Toestemming maken uitweg
-Beethovenring 10                maken uitweg aan de Beethovenring 10
-Molengraafseweg 11 - 17         maken uitweg aan de Molengraafseweg
-Deken de Wijsstraat 5                maken uitweg aan de Deken de Wijsstraat 5
-Zusterspad 13                 maken uitweg aan het Zusterspad 13

Wijzigingsplannen
-Nergena 28 - 30 gewijzigd vastgesteld plan om de agrarische bedrijfsbestemming om te zetten in een woonbestemming en de voormalige tweede agrarische bedrijfswoningen te herbouwen.
-Velderseweg 1 ongewijzigd vastgesteld plan om de agrarische bedrijfsbestemming om te zetten in een woonbestemming.

Verkeersbesluit
-Aanwijzing gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op de locatie Brugstraat 7

Verordening
-Controleverordening samenwerkingsorganisatie MijnGemeenteDichtbij

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Brandweer Liempde biedt kijkje in de keuken tijdens Open Dag Kom kijken bij de brandweer in Liempde

Liempde - Op zondag 18 september organiseert de brandweer in Liempde een Open Dag. Tussen 11:00 en 17:00 uur is er volop de gelegenheid om te zien wat de brandweer allemaal doet. Ook is er op het terrein aan de Oude Postbaan de mogelijkheid om zelf actief aan de slag te gaan als brandweerman of –vrouw.

De brandweerpost Liempde heeft het afgelopen jaar enkele nieuwe voertuigen in gebruik genomen. Reden voor de brandweermannen om een open dag te organiseren voor de inwoners van Liempde en omgeving. Deze dag staat in het teken van kijken en ervaren. Er is van alles te zien en te beleven op het terrein van de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan en op het grasveld rondom de Kiosk in Liempde. Naast het nieuwe brandweervoertuig van de post staat ook het vorige voertuig opgesteld. De post Liempde laat ook een van hun eerste voertuigen zien, een Bedford uit 1943, met motorspuitaanhanger. Verder staan opgesteld een hulpverleningsvoertuig, een waterwagen, een hoogwerker en een commandowagen. Bij al deze voertuigen staan enthousiaste brandweervrijwilligers om bezoekers uitleg te geven over de functie en mogelijkheden.

Demonstraties en voorlichting
Op elk heel uur begint er een demonstratie. Om 12:00, 14:00 en 16:00 uur zien bezoekers de effecten van een vlam in de pan en hoe je deze het beste kunt bestrijden. Om 13:00 en 15:00 uur laten vrijwilligers zien hoe iemand uit een auto bevrijd wordt bij een beknelling na een ongeluk. Bij een voorlichtingsstand over Brandveilig Leven is informatie beschikbaar om de eigen woning brandveilig te maken. Medewerkers van de brandweer zijn daar aanwezig om vragen te beantwoorden en demonstreren de mogelijkheden van verschillende brandblussers.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen is er een springkussen aanwezig en zijn er verschillende activiteiten. Zo kunnen zij onder begeleiding de brandspuit hanteren en in een zogenaamd spuithuisje figuren omver spuiten. Daarnaast kunnen de kinderen ervaren hoe het is om met een knipschaar te werken door een stukje van een fiets af te knippen. Met een zogenaamde spreider mogen de kinderen proberen een plastic bekertje water te verplaatsen. Hiermee kunnen zij een heus brandweerdiploma verdienen.

In de eerste schoolweek worden op De Oversteek in Liempde kleurplaten uitgedeeld. Tegen inlevering van de ingekleurde kleurplaat ontvangen de kinderen tijdens de open dag een leuke attentie.

Werving nieuwe vrijwilligers
De post Liempde heeft de komende jaren behoeft aan nieuwe vrijwilligers. Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers zich volop laten informeren over de mogelijkheden van deze uitdagende functie bij de brandweer. De brandweervrijwilligers van de post Liempde verheugen zich erop u zondag 18 september tussen 11:00 en 17:00 uur te mogen begroeten op en rond de kazerne en kiosk aan de Oude Postbaan in Liempde.


Automobilist gewond bij eenzijdige aanrijding Gestelseweg

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Op de Gestelseweg tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel is vrijdagavond een ernstig verkeersongeluk gebeurd waarbij een personenauto tegen de boom is gereden. Rond 22.30 uur werden de hulpdiensten massaal opgeroepen voor het ongeval. De brandweer kwam ter plaatse om het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Ook een traumahelikopter landde bij de nabijgelegen carpoolplaats.

De inzittende is met onbekende verwondingen onder begeleiding van de trauma-arts overgebracht naar het ziekenhuis. De hulpdiensten sloten de weg in beide richtingen af om veilig te kunnen werken. Over de toedracht van het ongeval en de verwondingen van het slachtoffer is op dit moment nog niets bekend. De politie zal later vrijdagnacht de weg weer vrijgeven voor het verkeer.

Foto: Persburo Sander van Gils

Brandweer lange tijd zoet met hooibrand buitengebied Liempde

Liempde - De brandweer is woensdagmiddag lange tijd zoet geweest met een melding van een buitenbrand aan de Vleesbroekstraat in het Liempdse buitengebied. Een voorbijganger op de fiets had de brand in de hooibalen opgemerkt waarop de hulpdiensten werden gealarmeerd. Het Liempdse brandweerkorps was snel ter plaatse, maar omdat er veel bluswater nodig was om de brand onder controle te krijgen werden al snel de korpsen van Schijndel en 's-Hertogenbosch opgeroepen om met een waterwagen te assisteren. Beide extra voertuigen beschikken over een capaciteit van 16.500 liter water.

Een kraan heeft de hooibalen uit elkaar getrokken zodat de brandweer het vuur goed kon blussen. Ruim 2 uur na de melding was de brandweer nog bezig met nablussen van de brand, die vermoedelijk door broei is ontstaan.

Biljart

Programma 5 september
3-band groot        De Midget-Gilde 1-BV `t Ivoor 1         ?20:00
Recr.3-band        Dn Brouwer 1-'t Ivoor 7                13:00
Programma 6 september
Recr.3-band        De Hopbel 1-'t Ivoor 6        13:00
libre C2        't Ivoor 4-BC 't Zuid 1 20:00
Programma 7 september
libre C2        BV 't Ivoor 3-BV De Uitdaging 1        20:00
Recr.3-band 't Ivoor 5-D'n Brouwer 4        13:00

Honkbal / Softbal

Uitslagen 21 augustus
Softbal Senioren         Dames Ducks-Blue Birds         2-5
Honkbal Senioren         Ducks H2-Radboud Rangers H1        10-2
Uitslagen 27 augustus
BeeBall Rookie         Starlights-Ducks 20-17
Uitslagen 28 augustus
Softbal Senioren Dames         Ducks-Storks        6-1
Honkbal Senioren         Ducks H2-Kickers H1        15-4

Programma 3 september
BeeBall Rookie League         Ducks All-In 10.00
Softbal Pupillen         Jeka-Ducks 10:00
Honkbal Aspiranten         Ducks-Jeka 12:30
Honkbal Junioren         Seven Hills-Ducks 12:30
Softbal Aspiranten         Ducks-Nuenen        15:30
Programma 4 september
Honkbal Senioren         Ducks H2-Gryphons H3        11:00
Softbal Senioren Dames         Braves-Ducks        11:00
Honkbal Senioren         Ducks H1-Cheetahs H1        15:00
(programma zie ook www.jrc-ducks.nl)

Bridge

Bridgeclub Revanche, 23 augustus
A-Lijn: 1. P. Raaijmakers & F. Sedee 60.94% 2. F. van Roij & G. vd Meerendonk 57,29 % 3. R. Koenders & G Wagenaars 56,25%
B-Lijn:1. C. Kerssens & I. Marcelis 63,17% 2. H.& M. Deckers 61% 3. C. van Rossum & D. Schouls 56,67%

Bridgeclub Boxtel, 23 augustus
1. A. Bosveld & H. Schilder 59,58% 2.I. van der Meijden & G. van de Horst 59,17% 3.T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 57,50%

Bridgeclub Rembrandt, 23 augustus
1. J. Clercx & J. Peerlings 60,09% 2. T. van der Leek & H. Siemons 57,09% 3. B. van den Hout-Strik & G. van Rooy 56,81%

Uitwisseling tussen Bridgeclub Liempde en Bridgeclub Gemonde, 25 augustus
A. Lijn: 1. Piet Raaijmakers en Frank van de Schans 65,47% 2. Riek Prinsen en Els van de Westelaken 59,06% 3. Jan van den Heuvel en Wout Strik 58,18%
B. Lijn: 1. Marietje van Overbeek en Henk Verdonk 64,17% 2. Ton Brouwers en Theo Verbruggen 60,00% 3. Babs van der Vleuten en Gerard Verkade 55,42%
C. Lijn: 1. Willie en Mientje van Schaijk 65,00% 2. Joke Dobbelsteen en Dieni Legius 64,38% 3. Guus van Wijlick en Will van der Worp 61,98%

Bridgeclub Boxtel, 25 augustus
A-lijn: 1. Henk Schalkwijk & Sonja Tempels 63,33% 2. Jan Peerlings & Riet van Stuivenberg 58,33% 3. Willemien de Langen & Francie Geurts 57,92%

Voetbal

DVG
Programma 3 september
DVG JO11-1 t/m JO11-5        Rabobank Kick-off dag         09:00
DVG JO9-1 t/m JO9-4        Rabobank Kick-off dag         09:00
DVG JO7-1 en JO7-2        Rabobank Kick-off dag         09:00
UDI'19 JO19-2 - DVG JO19-1                        14:45 (13:15)
DVG JO17- 2         Start eerste training 14:00 (13:30)
DVG JO15-1 - Avesteyn JO15-1         13:00
DVG MO15-1 - Elsendorp/Fiducia MO15-1         Afgelast
Programma 4 september
Avesteijn 1 - DVG 1         14:30
DVG 2 - Nijnsel 3                 12:00
DVG 3 - Ruwaard 2                12:00
Margriet 4 - DVG 4                10:00
DVG 5 - LSV 2                11:00
Ollandia 3 - DVG 6        11:00
DVG 7 - Rhode 9        10:00
Dames b DVG VR 1 - Rhode 1 VR         10:00
Programma 6 september
Senioren Spoord.Boys 5 - DVG 8        19:30
Programma 7 september
DVG JO11-1 - ODC JO11-1        18:45
Scmh JO19-1 - DVG JO19- 1        18:30
Avanti'31 JO15-1 - DVG JO15- 1 18:30

Zaalvoetbal
Programma 5 september
19.00 Faes entertainment - v.d. Heijden milieu
19.45 Feestcafe de Nozem - Vynil en tapijtwinkel
20.30 F.C. Blokfit - Groen als Gras
21.15 Celdex b.v. - Rijschool Gestel


Bridgeseizoen 2016-2017 start met gezamenlijke activiteiten

Foto: Cock Stam

Boxtel/Liempde - Bij de Boxtelse bridgeclubs die bij de NBB zijn aangesloten staan in het komende seizoen enkele gezamenlijke activiteiten op de kalender.

Bridgeclub Boxtel geeft het startsein met de intussen traditioneel geworden fietsdrive. Deze wordt gehouden op zaterdag 3 september. De deelnemers trekken langs een aantal horecagelegenheden in en om Boxtel. Bij iedere stop wordt een aantal rondes gebridged. Om de onderlinge band tussen de clubs en de leden te koesteren staat inschrijving open voor iedereen die lid is van BC Boxtel, BC Liempde en BC Revanche. Inlichtingen zijn verkrijgbaar via bridgeclubboxtel@gmail.com.

Gezamenlijk opleidingstraject
Ook wordt dit seizoen een vervolg gegeven aan het gezamenlijke opleidingstraject waarmee vorige seizoen een begin is gemaakt. In twaalf lesavonden wordt de vervolgcursus 'Bridge in een Flits, deel 2' georganiseerd. De belangstelling daarvoor is groot, zowel bij de cursisten van vorig jaar als bij de leden van de clubs en thuisbridgers, die hun systeemkennis willen ophalen en verfijnen.

De lessen worden door Ton Walbeek gegeven op maandagavond in Gemeenschapshuis De Walnoot en op woensdagavond bij Restaurant Lotus aan Breukelsestraat. De start van deze cursus is gepland op 12 en 14 september. Er is nog slechts een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inlichtingen kunnen worden verkregen via c.nienhuis@hetnet.nl en jankerssens@hotmail.com.
Er zijn serieuze plannen om in januari 2017 opnieuw een beginnerscursus te organiseren voor mensen, die interesse hebben om te leren bridgen.

Open Boxtels Kampioenschap
De samenwerking van de NBB-clubs leidt ook tot de organisatie van het Open Boxtels Kampioenschap. Het open karakter van deze drive houdt in dat deelnemers niet per se lid van de NBB clubs moeten zijn; iedere inwoner van Boxtel kan hieraan deelnemen. Om deze titel wordt gestreden op zaterdag 10 december in de Serenade in Liempde. BC Liempde neemt het voortouw in de organisatie.

Na de succesvolle bridgedrives van vorige jaren tekent Bridgeclub Revanche wederom voor de organisatie van de Walnootdrive. Deze wordt gehouden op zondag 9 oktober in De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC in Boxtel. Er zal worden gespeeld van 13.30 tot ongeveer 17.00 uur in de A, B, C lijn. Inschrijfgeld kost 10 euro per paar, de inschrijving is geldig en definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. Verdere informatie is te verkrijgen bij: Bert Hermkens, Schijndelseweg 150, 5283 AH Boxtel, 0411-674246 en Peter van de Ven, Akkerstraat 7, 5298 CN Liempde, 0411-631684.

Klumpkesdrive
Algemeen bekend is de Klumpkesdrive, die BC Liempde jaarlijks organiseert op de derde zaterdag van augustus. Intussen heeft deze drive landelijk een gewaardeerde naam verworven op grond van de gedegen organisatie en genoeglijke sfeer. Dit jaar vond dit evenement plaats en op zaterdag 20 augustus. Deze 22e editie van de Klumpkesdrive kende een recordaantal deelnemers van 178 paren die in elf verschillende Liempdse horecagelegenheden volop bridge speelden.

Iedere bridgeclub heeft wekelijks de eigen clubactiviteiten, waar gebridged wordt in de eigen clubcompetities. BC Boxtel bridget op dinsdagavond, woensdagmiddag en donderdagavond, BC Liempde heeft op donderdag de clubavond en BC Revanche speelt op dinsdagavond. Deze gaan in de komende week weer van start.

Daarnaast organiseert BC Revanche elke donderdagmiddag een open drive, waar iedereen die kan bridgen welkom is. Deelname kost 2 euro per persoon. Aanmelden zonder partner is mogelijk; wanneer de organisatie gebeld wordt voor 12.00 uur doet deze zijn best om een partner te vinden. Deze drives gaan morgen, donderdag 1 september weer van start om 13.30 uur.


Ook Bridgeclub De Rots start weer met nieuw seizoen

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis De Rots gaat het nieuwe bridgejaar vanavond om 19.30 uur van start. Iedere woensdag kunnen leden hier genieten van een gezellige bridgeavond voor slechts 60 euro per jaar.

Mensen die eerst eens kennis willen maken met bridge en met BC De Rots kunnen iedere woensdag binnen lopen om vrijblijvend een avond mee te bridgen. De kosten zijn dan 2 euro per persoon per avond. Heb wordt wel verzocht om dan uiterlijk 19.15 uur aanwezig te zijn.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Ria Koelink (secretaris). Zij is te bereiken via ria.koelink@kpnmail.nl of 0411-674001

Open Racketlon Toernooi bij De Braken

Boxtel - Racketlon Internationals Eefje Henkelman en Anouk Dols uit Den Bosch organiseren op zondag 11 september voor de vijfde keer een open toernooi voor alle racketsport liefhebbers van Nederland bij Sporthal de Braken. Iedereen is welkom om mee te doen, van beginner tot gevorderd. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van een club. Ook zijn er speciale leeftijdsklassen voor jeugd en senioren.

Het is de vijfde keer dat Ambassadrice Henkelman (Racketlon World Ranking 18) uit Den Bosch het toernooi organiseert. Speciaal voor dit jubileumjaar doet zij dit samen met Anouk Dols (Racketlon World Ranking 58), tennisster van Bastion Baselaar, die de sport inmiddels net als Eefje heeft omarmd. Zij organiseerde begin dit jaar voor het eerst een voorjaarseditie van het Dunlop Racketlon Toernooi in Boxtel.
Inmiddels staan de racketlon toernooien van Boxtel er om bekend dat het vooral leuke, gezellige en sportieve dagen zijn.

Wat is racketlon?
Racketlon is de individuele meerkamp van de vier populairste racketsporten: tafeltennis, badminton, squash en tennis. Een wedstrijd tussen twee spelers bestaat uit één set (tot 21 punten) in alle vier de sporten achter elkaar. De speler die het meest allround is en dus opgeteld de meeste punten scoort, is de winnaar.

Programma
Zondag 11 september vindt eerst de ontvangst, inspeeltijd en eventuele uitleg over racketlon om 9.00 uur plaats. Om 9.30 uur gaan de eerste wedstrijden van start. Het programma zal naar verwachting tot 17.00 uur duren.

Aanmelden kan tot en met 7 september via www.toernooi.nl. Hier is ook meer informatie te vinden. Het inschrijfgeld bedraagt 17.50 euro, leenrackets zijn aanwezig.

Vernieuwende editie Rabobank Open Toernooi groot succes

Groepsfoto alle medaillewinnaars Rabobank Open Toernooi Merletten 2016 Foto: Yvonne Reijnders

274 deelnemers aan tennistoernooi op LTV De Merletten

Boxtel - De tennisbanen van LTV De Merletten waren afgelopen week het toneel van het Rabobank Open Toernooi. 274 deelnemers uit de hele regio in 35 categorieën streden gedurende de week om de prijzen. Op de finaledag werd geld ingezameld voor Stichting ALS.

Er was veel toptennis te bewonderen op De Merletten. In de hoogste herencategorie was Tilburger Boris Oomes de sterkste. Hij versloeg in de finale Evert Pluk uit Sint-Oedenrode met 6-1, 6-3. In de halve finale was Oomes in twee sets te sterk voor Boxtelaar Jeroen van Beers. Bij de dames ging de zege in de hoogste categorie naar Liv Geurts uit Uden. Zij versloeg Daphne van den Heuvel met 6-1, 6-2.

Rio de Janeiro
Het toernooithema van dit jaar was 'RIO: the Olympics'. Daarbij werd volop ingespeeld op de successen van de Nederlandse Olympische sporters. Zo was het paviljoen omgetoverd tot het 'Holland Merletten House', werden de banen vernoemd naar de Olympische kampioenen en ontvingen alle winnaars een gouden medaille. De Rio Reporter deed elke dag verslag van de hoogtepunten.

Finale Herendubbel 4 - Willem van Dijk en Jorn van den Braak - voorgrond - winnen in drie sets van Laurens Wisse en Wesley Kobussen - vlnr Foto: Yvonne Reijnders

Live-beelden
Toernooileider Casper von Harenberg spreekt van een zeer geslaagde editie. "Met een nieuwe, jonge commissie hebben we een prachtig toernooi neergezet. We zijn dit jaar een nieuwe weg ingeslagen, met onder meer live-interviews, compilatiefilmpjes en een livestream op de finaledag. We hebben heel veel positieve reacties ontvangen."

Alle filmpjes, interviews en live beelden zijn terug te kijken op de Facebookpagina 'Open Toernooi Merletten'. Volgend jaar hoop Von Harenberg de lijn door te zetten: "We willen met ons toernooi een positief gevoel oproepen bij zowel spelers als toeschouwers. Door telkens te vernieuwen hopen we ons te onderscheiden van andere toernooien. Volgens mij is dat dit jaar goed gelukt."

Kijk voor een overzicht van de winnaars van het Rabobank Open Toernooi Merletten op www.mooiboxtel.nl.

Open Tennisdag
Op 18 september organiseert LTV De Merletten een Open Tennisdag. Iedereen mag meedoen en een keer komen proefdraaien bij de tennisclub. Heb je vragen over de Open Tennisdag? Neem dan contact op via ltvdemerletten@gmail.com.

Hardlopen voor beginners bij AV Marvel

Boxtel - Sportievelingen met het goede voornemen om na de vakantie te gaan bewegen kunnen zich aanmelden bij AV Marvel voor een beginnerstraining. Op zaterdagochtend wordt om 9.30 uur een motiverende en gezellige training gegeven.

Atletiekvereniging AV Marvel Boxtel organiseert in samenwerking met de Atletiekunie en Lopers Company Den Bosch een beginnerstraining bestaande uit zeven Start to Run trainingsochtenden. Ervaren looptrainers van Marvel geven op de kunststof atletiekbaan op Sportpark Den Wielakker uiterst verantwoorde looptrainingen aan de absolute beginners.

Na de Start to Run cursus kunnen de deelnemers zo'n drie kilometer achter elkaar hardlopen. Enthousiaste lokale looptrainers en gezellige loopmaatjes wachten hen elke zaterdag op voor een energieke en gezellige training. Samen werken ze toe naar de afsluitende 'Start to Finish' trainingsloop op de zevende zaterdag.

De cursus begint zaterdag 10 september en vervolgens zes zaterdagen er na. De trainingen vinden plaats vanaf de atletiekbaan van AV Marvel in Boxtel (clubhuis Markant). Iedere training start om 9.30 uur en duurt tot 11.00 uur. Op de woensdagen biedt Marvel om 19.30 nog extra huiswerktrainingen aan. De training bestaat uit een klein deel theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de deelnemers op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod.

Running Coach© App
Lopers trainen zeven weken lang op zaterdag met hun groep en trainer. Hier krijgen ze alle aandacht, begeleiding, tips en gezelligheid. Doordeweeks biedt de Running Coach© ondersteuning: de persoonlijke online trainer. De Running Coach© is onderdeel van de Start to Run App. Na inschrijving van de Yakult Start to Run cursus, krijgen cursisten direct en gratis toegang tot deze app én tot de Running Coach©.

Aanmelden kan online via www.yakultstarttorun.nl, de kosten bedragen 49,50 euro, dat is inclusief het Start to Run-runningshirt.

Vroege voorsprong ruim voldoende voor softbal senioren Ducks

Archieffoto: TS Dekker

Boxtel - De softbal senioren van Ducks speelden zondag 28 augustus tegen de nummer 5 van de competitie: Storks uit Den Haag. Het plan was om het goede spel van vorige week ook weer in deze wedstrijd door te zetten.

De dames van Storks openden de wedstrijd aan slag sterk. Er werden in de eerste inning meteen twee honkslagen geslagen. Hierdoor lukte het Storks om één punt te scoren en werd er meteen druk uitgeoefend op de verdediging van Ducks. Snel na dit punt viel de derde nul en was het aan de dames van Ducks om nu het aanvallende spel te tonen. Tweede slagvrouw Nikki van Nes sloeg een mooie tweehonkslag en liet daarmee zien dat Ducks een team is geworden om rekening mee te houden. Iets later strafte zij een foutje van Storks af en scoorde. Evelien Gerrits volgde dit voorbeeld en scoorde ook. Hierdoor kwam Ducks al vroeg in de wedstrijd op voorsprong: 2-1.|

Om deze voorsprong te behouden, moesten de Boxtelse dames verdedigend sterk blijven spelen. De afgelopen wedstrijden was er niets aan te merken op het veldwerk van Ducks en ook in de tweede inning werd weer foutloos gespeeld, waardoor Storks geen puntjes bij kon sprokkelen. Ook aanvallend was Ducks in de tweede inning weer goed op dreef. Nadat alle honken waren volgelopen, lukte het Rianne Boer om een overtuigende driehonkslag te slaan. Zij scoorde later zelf ook nog en de eerdere krappe voorsprong werd omgebogen tot een ruime voorsprong van 6-1.
Nu was het aan Ducks om dit vast te houden en geconcentreerd te blijven softballen, zodat de overwinning veilig gesteld kon worden. Hoewel Ducks in de derde inning twee honkslagen tegen kreeg, kon Storks niet scoren door foutloos veldwerk. Ook Storks speelde in de derde inning foutloos, waardoor Ducks eveneens niet kon scoren.
Ook in de daaropvolgende innings veranderde er niets meer aan de tussenstand. Beide teams kwamen, ondanks een aantal mooie vangballen en honkslagen, niet meer tot scoren. Dit betekende dat de vroege voorsprong een ruime overwinning betekende in het voordeel van Ducks. Met trots en overtuigend spel werden er weer punten gepakt. Zo werd ook deze wedstrijd weer duidelijk dat de opstartproblemen van het begin van het seizoen definitief achter de rug zijn en Ducks goed kan meedraaien in de tweede klasse.
Beste slagvrouw van Ducks: Nikki van Nes (.750)

Open Nationale Wedstrijd Training bij TS Dekker

Boxtel - TS Dekker organiseert op zondag 11 september de vijfde Open Nationale Wedstrijd Training in de Dojo bij de Braken in Boxtel. Dit ter voorbereiding van de Open WK 2017 in Barneveld, waarvan Sabum Ad Dekker ambassadeur is.

De wedstrijdtraining is voor iedereen, ongeacht TKD-stijl of organisatie/bond. Vice-wereldkampioen Kevin van Weert en Europees Kampioen Atmane Quobbane zullen Sabum Ad Dekker assisteren bij de training, die van 13.00 tot 16.0 uur zal plaatsvinden. De toegang is gratis.

De reguliere trainingen van TS Dekker en Dekker's Defense gaan weer van start vanaf dinsdag 6 september. In oktober zal het wedtrijdteam van TS Dekker weer deelnemen aan het ITF Internationaal Taekwon-do toernooi in Duitsland.

Biljartvereniging 't Ivoor gaat weer van start

Boxtel - Biljartvereniging 't Ivoor gaat dit seizoen met twaalf teams uitkomen in de competitie van de KNBB afdeling 's-Hertogenbosch. Deze zijn onderverdeeld in vier teams libre en drie teams 3-banden klein in de dagcompetitie, de zogenaamde Recreanten die overdag hun wedstrijden spelen. In de avondcompetitie spelen vier teams libre en één team dat 3-banden op de grote matchtafel speelt.

Heb je interesse om een middag of een avond te komen kijken of wil je meer informatie over de biljartsport en het beoefenen daarvan, dan ben je van harte welkom: Biljartvereniging 't Ivoor, de Voetboog 14a in Boxtel.

Donderdag 1 september

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Dommel Sportland: Boxtelse voetbaltrainers aan het woord
21.00 uur, Ziggo, kanaal 47

2 - 4 september

Slowlands
11.00 uur, Spoorzone, Van Salmstraat, Boxtel

Zaterdag 3 september

Tweedehandsmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Wandeling "Eetbare wilde planten- en kruiden"
14.00 uur, Eetcafé De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Zondag 4 september

15e MTB Toertocht
08.30 uur, 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kofferbaksale Buurtvereniging Looeind – Liempde
10.00 uur, achter Jeugdhuis PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Buitenspeeldag Oranjestraatvereniging
12.30 uur, Frederik-Jan Ottostraat, Boxtel

Dansmiddag met Stardust Live en New Harvest
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Live optreden Bluesrockband Red House
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Dinsdag 6 september

Open repetities vrouwenkoor Innovation
20.00 uur, Dorpshuis De Es,Dorpsstraat 5c, Esch

7 - 9 september

Liemt fietst, 15/20km of 30/35km
18.00 uur, 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein, Liempde

Woensdag 7 september

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 8 september

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

10-11 september

Open monumentweekend
Zie agenda www.mooiboxtel.nl voor meer informatie

Zaterdag 10 september

Rondleiding Iconen en Symbolen in de Architectuur
13.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Boxtel by night met kanovereniging De Pagaai
18.00 uur, De Voetboog 7, Boxtel

Dansen bij de Rots met DJ Harry
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7,Boxtel

Zondag 11 september

Racketlon Internationals organiseren open toernooi voor alle racketsport liefhebbers
09.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Grote kofferbak verkoop in Esch
09.00 uur, ter hoogte van Haarensweg 32, Esch

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Concert en lezing 'Houdbare noten en recycling in de muziek' door pianist
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Rozemarijnstraat, Boxtel

5e Open Nationale Taekwon-do Wedstrijdtraining
13.00 uur, Dojang TS Dekker, De Braken 1, Boxtel

Kasteelconcert Gildenbondsharmonie
14.00 uur, Binnenplaats, Kasteel Stapelen, Boxtel (bij slecht weer Tijberzaal, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

Maandag 12 september

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 13 september

Open repetities vrouwenkoor Innovation
20.00 uur, Dorpshuis De Es,Dorpsstraat 5c, Esch

Woensdag 14 september

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kinderbingo De Rots Kids
14.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 15 september

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

17-18 september

Expositie vakantie souvenirs kinderen
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 17 september

Dierenbingo
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zondag 18 september

Bockesprongen
Markt, Boxtel

Koopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

'Tussen Kunst & Kitsch'
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Ierse Sessie
13:30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Orgelconcert Tommy van Doorn
15.00 uur, St.-Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Dinsdag 20 september

Open repetities vrouwenkoor Innovation
?20.00 uur, Dorpshuis De Es,Dorpsstraat 5c, Esch

Woensdag 21 september

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 22 september

Lezing en film over Charlotte Salomon
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Zaterdag 24 september

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Zondag 25 september

Boxtel-Oost Dag
11.00 uur, Wijk Oost, tussen De Rots en Oosterhof, Boxtel

Lezing / Rondleiding over de geschiedenis van Boxtel
11:15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Tweede editie Proef Lokaal Liempde
14.00 uur, D'n Tip (Centrum), Liempde

PROEF! Culinair
15.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Orgelconcert door Arjen Leistra
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20,Boxtel

Maandag 26 september

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Woensdag 28 september

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 29 september

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

D R E M L I H E E D J S P A D J
B L N E R E K K A Y N I R G I T
E A R E F E D N E M E R N R A L
I O R Z T E A W T R O A E E M T
P S R E E K D F I X D S E L A M
O S G D N P A T R E S M Z I N K
I D A O V T R L O I G A X G T I
H P T R K E U S V A K R C I L I
T O A W A S S A M T S A S E A E
E T K A L V N J I T S E O W P K
A A Z O U T D J I B O U T I Q Y
L S F G P R Q E R A O R K N R N
R S A Z E E E G Z A O R F J H E
M A R Z K A R I O S E N M E U U
C B P A G O G M I U T O F R T S
Q I E T H L I D C I D E N A S G

Hetty Sorel

Puck Moonen

Foto: Ilona van den Bergen

Marijn Meulenaars