DeMooiBoxtelKrant

1 april 2020

DeMooiBoxtelKrant 1 april 2020


1 / 16

Pag. 6

Ondernemers lanceren Plan C

Foto: Mark van der Pol

DeMooiBoxtelKrant blijft gratis

Pag. 13

Leven in Boxtel Draait Door

Pag. 15 Foto: Sander van Kasteren

€700 'fooi' voor Voedselbank

6 / 16

Foto: Rini van Oirschot

NBDS [Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij] Duits lijntje

De Heren W.H. van Meukeren, notaris in Rotterdam en rechter mr. A.H. Balbain de Vester uit Boxtel vroegen in 1867 een concessie aan voor de aanleg en voor de bedrijfsvoering van een spoorlijn van Boxtel naar Kleef. Kleef werd gekozen omdat het een aansluiting aan het Pruisisch spoorwegnet had en bovendien per spoor met de stad Nijmegen was verbonden. De Nederlandse regering wees de aanvraag echter af. Van Meukeren ondernam in februari van het jaar 1869 een tweede aanloop. In dit geval ging het om een spoorwegverbinding Boxtel-Gennep-Goch-XantenWesel met een aftakking van Gennep naar Kleef. Toen op 28-5-1869 de concessie werd verleend, richtte men te Rotterdam de NBDS op. De bouwwerkzaamheden werden aan de Engelse aannemer Rob. Sharpe and Henderson overgedragen, die ook aan het grondkapitaal van de maatschappij wilde bijdragen.

De spoorlijn Boxtel-Wesel, ook wel het Duits lijntje genoemd (in Duitsland: Boxteler Bahn), is een voormalige spoorlijn van de NoordBrabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS). De lijn verbond het Duitse Wesel met het Nederlandse Boxtel via Goch, Gennep, Uden, Veghel en Schijndel. Na 1925 kwam het beheer van het Nederlandse gedeelte van de lijn in handen van de StaatsSpoorwegen en het Duitse gedeelte van de lijn kwam (als DB 2515) onder beheer van de DRB (Deutsche Reichsbahn). Totdat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland bleef neutraal en sloot de grenzen. Ook het Duits lijntje ging voorgoed dicht en verviel tot een lokaal lijntje en stopte met personenvervoer. In 1947 werd de lijn grotendeels gesloopt. In de jaren 1960 en 1970 werd in fasen het Duitse gedeelte gesloten en opgebroken. In 1978 verdween ook het goederenvervoer tussen Uden en Mill en in 1983 tussen Veghel en Uden, waarna de sporen werden opgebroken. In 2005 beëindigde Railion het goederenvervoer op het laatst overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel.

Foto: Rini van Oirschot
Voor de wachtpost nr. 3 aan de Eindhovenseweg. Van links naar rechts: 1: NN 2: Johanna Lamberdina Wilhelmina Cornelia Keukens, geb. Boxtel (1901-1966) en vlaggenzwaaier bij het Duits lijntje. Ze was als dienstmeisje (en vlaggenzwaaister) bij de wachtpostbewoner in dienst, 3: George Johannes Wilhelmus Keukens, is het broertje van Johanna. De linkse jongen is vermoedelijk een zoontje van de wachtpostbewoner. (Bron: Beeldbank Boxtel, collectie Rien Poirters) Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Bron: Encyclopedie website Heemkunde Boxtel, Ben Ophof

8 / 16

Bron: Jan van der Krabben

Misschien een beetje troost

De maatregelen die door de regering genomen worden om de corona-pandemie mede te helpen beteugelen doet mij terugdenken aan het jaar 1951. Ook toen waarde er een besmettelijk virus rond door een stad die tijdelijk op slot ging. Chinese toestanden zeggen we nu. Maar in 1951 was het Tilburgse werkelijkheid, toen plots een zeer besmettelijke pokkenepidemie uitbrak. Dodelijke zwarte pokken. Gruwelijk jeukende zweren over het hele lijf, tot rondom de ogen en in de mond. Toen de gemeentelijke hoofdinspecteur van de Volksgezondheid op Koninginnedag bekendmaakte dat er enkele gevallen van pokken waren geconstateerd, gingen de alarmbellen af. In Tilburg én in het hele land.

Mensen van wie werd vermoed dat ze waren besmet, moesten direct binnen blijven. Men mocht absoluut de deur niet meer uit en er mocht niemand naar binnen. Op het raam zat een plaat met daarop de tekst ‘besmettelijke ziekte’.

Waarom vertel ik u deze jeugdherinnering? Alhoewel mijn ouders met het gezin in Den Bosch woonden mocht ik als 10-jarig jongetje enkele weken niet naar school. Moeder had namelijk contact gehad met een man uit Tilburg die wekelijks de was kwam ophalen. Die man bleek ook besmet te zijn. Ons gezin werd gesommeerd enkele weken binnenshuis te blijven. Daar hadden wij als kinderen in eerste instantie niet zo’n probleem mee. Het voelde als vakantie. Een plaat voor het raam met daarop ‘besmettelijke ziekte’ kan ik me niet herinneren. Wel moesten alle gezinsleden met spoed tegen pokken ingeënt worden. Toen echter na enkele dagen bleek dat we echt de deur niet uit mochten om buiten te spelen werd de kinderschare redelijk balorig. We voelden ons als gevangenen in eigen huis. Wat zal moeder blij geweest zijn toen het grut na veertien dagen weer naar buiten kon.                                                        

Nu na bijna 70 jaar krijgen mijn vrouw en ik een beetje hetzelfde gevoel. We zitten min of meer opgesloten in onze woning, gelukkig met wat meer comfort dan 70 jaar geleden. Af en toe luchten we onszelf door het halen van boodschappen of door een wandeling in het buitengebied van het dorp. De kinderen sommeerden ons, gezien onze leeftijd, uiterst voorzichtig te zijn en vooral binnen te blijven en zo min mogelijk contacten te hebben met familie en vrienden. Hoe ouder je wordt is het meer en meer verstandig te luisteren naar de goede raad van je kinderen. Ook de overheid bestookt ons met maatregelen die je voor je eigen bestwil maar ook uit solidariteit naar de samenleving dient op te volgen. Daar is bij ons geen enkele discussie over.

Dat gevoel van ‘gevangen zitten’ valt ook wel weer mee. Ik ben het boek aan het lezen met de titel ‘Eindstation Auschwitz’. Daarin beschrijft Eddy de Wind (psychiater) zijn belevenissen in het kamp van 1943-1945. Als je dat tot je door laat dringen dan kom je al snel tot de gedachte: ‘Hoezo gevangen in eigen huis door het coronavirus? Waar praten we over?’ Misschien geeft dat een beetje troost.

9 / 16

HOUDOE

Een leven zonder onbelangrijke dingen is onleefbaar

Hakkenbillen. Een veld. Een bal. Roestige doelpaal. Minder toeschouwers dan spelers. Het is nog koud, de damp slaat van de hoofden. Op de fiets naar het voetbal, toeschouwer van je kinderen, hopen op wat zeker komt: iets bijzonders. Een truc, een goal, een onhandige overtreding, een dribbel, voorbereidingen voor een vrije trap, een penalty. Wie neemt de bal? Een muur die niet op afstand staat, een keeper die tijd rekt. De thuisfluiter.

Geen wedstrijden meer waarbij niets op het spel staat.
Een Mars eten in de rust.
Frikandellenlucht.
Te hete koffie uit een te slap bekertje.

Als ik me met sport bezighoud – erover schrijf, ernaar kijk of het zelf doe – bestaat even alleen dat. Sport helpt, het leidt af, houdt gezond, ontroert en verbijstert. Het herinnert me eraan hoe het was om kind te zijn, wat tóen belangrijk was en aan hoe heilzaam spelen is. Ik mis de sport. Nogal. Het kijken ernaar vooral. Wc-rol challenges? Hartstikke leuk, maar ik hoef ze niet meer. De honger is even weg.

Nu het brood er niet in zit, hoef ik geen kruimels.

Voor je verkering een kaartje, een gedicht. Haar naam in het zand. Een muziekbandje samenstellen vol lieve liedjes als suiker voor de vlinders. Coronatijd. Elkaar nu niet mogen omhelzen en weten dat jullie droom op een dag weer gaat zingen. En die dag weer voelt als de eerste dag, de laatste dag, de dag van altijd. En jullie samen weer als een zeester in het zand kunnen liggen. Het komt goed. Echt. En denk:

Jammer voor mij nou, als het niet zo makkelijk gaat.
Om bij rozengeur te komen moet ik eerst over prikkeldraad.

Het wordt ook weer eens tijd dat we dronken worden. Dat we drinken. En van het café naar huis hinken en langzaam in bed zinken. “Schat, doe het licht maar vast uit, ga naar boven toe en sluit je ogen. En slaap. Ik blijf nog even beneden en verzink in mijn verleden.” Proostend in stilte op elk meisje dat mij niet zag staan. Nooit een meisje dat me vroeg of ik het ook warm had en met haar mee naar buiten wilde. Ik kende de plekplekken achter Marktzicht slechts van de verhalen. Mooie verhalen, dat wel.

'Lost in music', dankzij American Express, de vervoerende stem van dj Marcel van Gaalen, rookmachines en laserstralen. Biertje, een gulden en een kwartje. Om 00.00 uur de tl-lampen aan. De Rooie Sloot veegde eigenhandig de zaal in vijf minuten leeg. Veilig thuis jongens. Morgen weer vroeg op.

Eerst nog een frietje bij Strik. Geluk was nog heel gewoon en een bakje friet was nog kunst. Het slaatje van d’n Strik was een slaatje met een smile. Een 'houdoe en bedankt' als zijn variant op 'tot de volgende keer jongens'. En dan deze week; het zien van de foto van Richard en Jan Strik op Facebook. Een groot Boxtelaar is heengegaan.

De erehaag voor Jan, indrukwekkend. Nog een laatste keer langs de zaak. Even stilstaan. Nog één keer. Het was alsof ik keek in de spiegel van mijn jeugd. Uit de tijd dat mannen nog markante koppen hadden en respect afdwongen, maar ook een oneerlijke strijd kunnen verliezen.
Jij. Kanker. Ik ben je wel zo beu. Jij die zorgt dat opgeven wèl een optie is. Ik wil je in de bek kijken en je hard uitlachen. Optiefen. Kunnen we dat afspreken voor eens en altijd? Een keer kom je de verkeerde tegen.

Want wij zijn Boxtelaren
Wij zijn niet bang
Wij eten geen honing
Wij kauwen op bijen

Dus laat elkaar met rust. Laat ons weer van elkaar genieten, dronken kunnen worden, weer durven dansen op de biljarttafel. En laat de thuisfluiter zijn werk doen bij een wedstrijd die er toch niet toe doet.

Houdoe!

Ruud

11 / 16

Luchtpost uit China: Nick van der Langenberg

Vertrouwen en samenwerking

De afgelopen maanden hebben veel impact gehad op de wereld, zowel positief als negatief. Waar de natuur profiteert van de ‘rust’ in de wereld, krijgt de wereldeconomie flinke klappen. In Nederland hebben we een goed vangnet wat betreft sociale voorzieningen, maar in China is dit helaas (nog) niet het geval. Voor ons is het een onzekere periode geweest – waarin we twee keer zonder werk zijn komen te zitten - met langzaamaan weer een lichtpunt aan de horizon. We hopen dan ook op korte termijn terug naar Shanghai te kunnen gaan, een frisse start in de mooie lente.

Eind januari tijdens Chinees Nieuwjaar waren we op vakantie. Niet alleen wij, maar 3 miljard Chinezen reizen naar familie of gaan er even tussenuit. De normale megasteden zoals Shanghai en Beijing zijn bijna ‘leeg’, wat voor spookachtige taferelen zorgt. Elk jaar opnieuw blijft het bijzonder hoe het leven in deze metropolen wegvalt. Dit jaar werd dat nog eens bizar versterkt door de opkomst van het coronavirus. Op het moment van terugkomst in Shanghai was het er doodstil. Terwijl we het nieuws nauwlettend in de gaten hielden, kregen we dagelijks meer en meer appjes van bezorgde vrienden en familie. Vrij snel bleek de situatie in de Hubei provincie te escaleren, en de mogelijkheid dat dit in Shanghai gebeurde werd groter en groter. We zaten al in een semi-quarantaine thuis, op advies van de overheid en met mondkapjes op boodschappen doen was het hoogtepunt van de dag. Werk lag al plat, en met het oog op een lockdown van Shanghai hadden wij tickets geboekt om terug naar Nederland te vliegen. Het werd nog even spannend of we konden vliegen; de airlines cancelden stuk voor stuk de vluchten. Uiteindelijk zijn wij op de één na laatste vlucht met KLM naar Nederland gevlogen.

Ondertussen zitten we al twee maanden in Nederland en zien we hier in Europa volledig opnieuw gebeuren wat we in China ook hebben gezien. Van elke vorm van lockdown tot de nijpende situaties in de ziekenhuizen. Na drie intensieve maanden draait China – en met name Shanghai – alweer op 90%; enkel de scholen in de stad zijn nog gesloten. Vrijwel alle besmettingen komen van buitenaf, en iedereen die binnenkomt wordt getest en moet 14 dagen in quarantaine. Hoelang ze dit vol blijven houden is de vraag, en of het virus opnieuw op gaat leven een tweede. Het voornaamste is dat we naar de experts blijven luisteren, vertrouwen hebben in de maatregelen die genomen worden en elkaar ondersteunen. Internationale samenwerking en vertrouwen zijn uitermate belangrijk in deze tijden! Het komt zeker weer goed, maar het is flinke wake-up call naar ons als mensheid en ons gedrag. Ook hier geldt: een frisse start!

Foto: Bron: Beeldbank Boxtel

Diamanten bruiloft van Johannes en Petronella van der Horst-van Handel        

Op deze foto, genomen op 23 juni 1945 op het Breukelsplein is het diamanten echtpaar Johannes en Petronella van der Horst-van Handel te zien, omringd door hun familie. Johannes Marinus van der Horst werd geboren in Boxtel op 11 mei 1858, hij overleed er op 20 mei 1948. Zijn vrouw Petronella van Handel werd geboren in Boxtel op 17 oktober 1862 en stierf, ook in Boxtel, op 25 juli 1947.        

12 / 16

Aangevraagde omgevingsvergunning
- Hogenbergseweg 41 in Liempde: het uitbreiden van een bedrijfshal voor stalling machines met een kantoorruimte
- Strijpenhof (perceel E5987): het rooien van 14 bomen ten behoeve van de herinrichting van het binnengebied met herplant
- Nimrodlaan 3: het aanpassen van de voorgevel en het verplaatsen van de garage van rechts naar links
- Rozengaard 36: het rooien van een boom uit het zijerf
- Molenwijk 2: het verbouwen van het pand
- Hobbendonkseweg 78: het rooien van 2 knot leilinden uit de zijtuin (herplant met haagbeuk)
- Dennendreef 5-020: het bouwen van een recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
- Kapelstraat 11: het verbouwen van de garage naar een mantelzorgwoning
- Molenwijk 2: het rooien van 25 bomen

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunningvrij
- Zonneglans 14: het realiseren van een aanbouw aan de achterzijde van de woning

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
- Ladonkseweg 1 te Boxtel: het aanvragen van een NOX emissie goedkeuring voor Natura 2000

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Verleende omgevingsvergunning
- Lierenbout 14 in Boxtel: het rooien van een dennenboom uit de achtertuin
- Vendelstraat 2: het rooien van 2 naaldbomen i.v.m. de verbouwing van de pastorie tot 8 appartementen (de 4 fruitbomen zijn omgevingsvergunningvrij)
- Roderweg 9: het plaatsen van een erker
- Boerhaavestraat 2: het uitbreiden van de woning op souterrain en begane grond niveau en het verwijderen van de eerste en tweede verdieping van de woning
- Boerhaavestraat 2: het rooien van 2 boomhazelaars uit het achtererf
- Schietberg 10: het verbouwen en uitbreiden van de woning
- van Hornstraat 128: het rooien van een plantaan uit het achtererf
- Kempseweg t.h.v. nummer 1: het rooien van een eik (herplant van een winterlinde)
- Puccinistraat 14: het dichtmaken van het balkon d.m.v. een opbouw met schuine kap
- Europalaan 22 in Liempde: het uitbreiden van de woning
- De Braken 18: het herbouwen van de woning en het realiseren van een verharding op het perceel t.b.v. een nieuwe inrit
- Petershof 1 t/m 8: het realiseren van 8 levensloopbestendige woningen (t.p.v. het voormalige Chinese restaurant)
- Deken Spieringsstraat 12: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
- Hendrik Verheeslaan 39: het uitbreiden van de aanbouw aan de zijkant en het plaatsen van een verdieping op de aanbouw

Toestemming verplaatsen uitweg
- De Braken 18
- Burgakker 21
- Mijlstraat 27

Verlenging beslistermijn
- Boerhaavestraat 2, het rooien van 2 boomhazelaars uit het achtererf
- Dorpsstraat 25, het renoveren en isoleren van het dak en het dakkapel

Besluit tot intrekking omgevingsvergunning
- Beukendreef 1: het intrekken van de omgevingsvergunning beperkte milieutoets omdat meer dan 3 jaar geen dieren binnen de inrichting zijn gehouden.

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
- Keefheuvel 17: het verplaatsen van de nooddeur van De Kloosterhof

Straatnaambesluit gemeente Boxtel
Burgemeester en wethouders van Boxtel maken bekend dat zij op 24 maart 2020 hebben ingestemd met het volgende straatnaambesluit.
Bestemmingsplan Selissen – doorgaande weg en fase 1
In dit gebied kunnen zo’n 465 woningen worden gerealiseerd. Omdat de verkaveling nog niet precies bekend is, zijn nog niet alle straten van een naam voorzien. Voor deze namen is al wel een thema gekozen, nl. marterachtigen. Dit in verband met de aanwezigheid van de dassenburcht nabij het plangebied.
De grote, doorgaande weg gaat Laan van Selis heten. De bestaande weg, Vuurijzer, wordt doorgetrokken tot aan de Laan van Selis. Aan de westzijde van het gebied, tussen de Vuurijzer en de Bosscheweg, komt een nieuwe weg die de nieuwe woningen en appartementen daar gaat ontsluiten, de Gouden Rijder. Dit is, net als Vuurijzer en de andere straatnamen in het aangrenzende gebied, een verwijzing naar een oude munt.
Inwerkingtreding
Het straatnaambesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Oud papier

1-4 Lennisheuvel1-4 Vrilkhoven e.o.1-4 Roderweg e.o.3-4 Kalksheuvel + deel Breukelen
16 / 16

Trekking Telebingo 18 maart

Ronde 1                                                        Kaartnummer
1 rijtje                 € 10,-                                        20
3 rijtjes                € 25,-                                        224
Volle Kaart        € 50,-                                        87
Waardebon Albert Heijn                                97

Ronde 2
1 rijtje         € 10,-                                         25
3 rijtjes         € 25,-                                         1
Volle Kaart        € 50,-                                         120
Waardebon Dierenspeciaalzaak Boxtel         216

Ronde 3        
1 rijtje         € 10,-                                         183
3 rijtjes         € 25,-                                         191
Volle Kaart        € 50,-                                         43
Waardebon COOP Liempde                         17

Ronde 4                                                                Kaartnummer

1 rijtje         € 10,-                                                 60
3 rijtjes         € 25,-                                                 205
Volle Kaart        € 50,-                                                 15
Waardebon Eetwinkel Select                                 73

Ronde 5                                        

1 rijtje         € 25,-                                                 98
3 rijtjes         € 50,-                                                 11
Volle Kaart        € 150,-                                         148

Bingogetal: 71, € 150,-                                         Niet gevallenUitslag Telebingo 25 maart

Ronde 1
1 rijtje € 10,-        13
3 rijtjes € 25,-        15
Volle Kaart € 50,-         104
Waardebon Jumbo Oosterhof         53

Ronde 2
1 rijtje € 10,-         9
3 rijtjes € 25,-         180
Volle Kaart € 50,-         196
Waardebon Eten met Gemak         177

Ronde 3
1 rijtje € 10,-         93
3 rijtjes € 25,-         181
Volle Kaart € 50,-         120
Waardebon Eetwinkel Select         18

Ronde 4
1 rijtje € 10,-         200
3 rijtjes € 12,50         29, 43
Volle Kaart € 50,-         46
Waardebon Albert Heijn         206

Ronde 5
1 rijtje € 25,-         74
3 rijtjes € 50,-         19
Volle Kaart € 150,-         144

Bingogetal € 200,-         56        Niet gevallen

Foto: Hariëtte Kuijten

Romée Kuijten