DeMooiBoxtelKrant

18 mei 2016

DeMooiBoxtelKrant 18 mei 2016


Achtste editie Limuscene weer een feestje

Foto: Sander van Kasteren

Festival ondanks het mindere weer goedbezocht

Liempde - De achtste editie van het muziekfestival Limuscene was wederom een druk, gezellig feest. Ondanks het voor het in het Concordiapark gehouden festival ongekend 'slechte' weer kwamen honderden bezoekers uit alle leeftijdscategoriën op het kleinschalige festival af.

Foto: Sander van Kasteren
Vlnr: Roel Bovendeert, Jelle Galema en Glenn Schuurman.

Om 13.00 uur mocht Guess What?! aftrappen voor een toen nog nagenoeg lege tent. De eerste bezoekers druppelden al snel binnen en konden genieten van de rockklanken van onder andere Guns N' Roses maar ook de klassieker Life Is A Highway van Tom Cochrane.

Het publiek kon daarna naar buiten waar in de naastgelegen kiosk het jonge talent Jenthe Herbers een aantal eigen nummers, maar ook covers van bijvoorbeeld James Bay liet horen. Ondanks wat technische problemen die begeleidend gitariste/toetseniste/zangeres Charlotte Pennings goed opving zette Jenthe een sterke performance neer.

Volgens traditioneel concept mocht de meute daarna weer naar binnen en zo herhaalde dat kunstje zich om de wachttijd op op- en afbouwende bands te minimaliseren. Hierbij moet opgemerkt worden dat de in de tent spelende en toch veelal luide bands veel respect toonden voor de buiten spelende, vaak akoestische, bands door hun soundcheck tot een minimum te beperken als een andere act aan het spelen was. Het toont de gemoedelijkheid van het festival maar weer eens aan.

Die gemoedelijkheid werd gevoed door het traditionele 'natje en droogje'. Buiten stond de mobiele frietkraam van Mikies en was zelfs een speciaalbierkraam van de Liempdse Dorpsbrouwerij aanwezig. De kinderen konden zich vermaken op het springkasteel of met een clown die de meest fantastische ballonnencreaties tevoorschijn toverde. Ook was er een kraam met snoepgoed en konden de kinderen een suikerspin kopen. Ook van de aanwezige draaimolen en zweefmolen werd gretig gebruik gemaakt want ondanks de lage temperatuur was het buiten in het zonnetje niet onaangenaam.

Op het buitenpodium stonden ook een aantal 'bijzondere' acts, te beginnen met The Japanese Karaoke Show. Deze one man show door Michel Geelen ofwel 'de grootste mafkees van Boxtel', zoals presentator Henny van den Boom hem noemt, heeft een hoog punkgehalte waarbij je meteen aan namen als The Ramones moet denken. Ook The Hooleys met hun aanstekelijke Ierse feestmuziek zijn zo'n bijzondere act. Ze bouwen een feestje in het park waarbij het lijkt alsof de zon speciaal voor hun muziek gaat schijnen. Een derde bijzondere act op de kiosk is de akoestische formatie One Two Many die covers in een compleet eigen jasje steekt. De aanwezige kinderen gingen uit hun dak want zangeres van de formatie is hun eigen 'Juf Nina'.

Lees verder op pagina 6.

Boxtels hockeydrietal in voorselectie Olympische Spelen

Boxtel - Maar liefst drie voormalig MEP-spelers behoren tot de voorlopige selectie van bondscoach Max Caldas voor de Olympische Spelen in Rio: Glenn Schuurman, Roel Bovendeert en Jelle Galema.

De drie internationals begonnen hun hockeycarrière bij de Boxtelse club, waar zij samen in de Jeugd A1 speelden. In 2009 maakten Schuurman en Bovendeert de overstap naar Bloemendaal, Galema vertrok in datzelfde jaar naar Oranje Zwart, waarmee hij begin deze maand voor het derde jaar op rij de landstitel veroverde.

De trainingsgroep voor de Olympische Spelen bestond uit 26 man, maar dinsdag werd die lijst ingekrompen tot 22 spelers. Spelers Lars Balk, Thierry Brinkman, Niek van der Schoot en keeper Sam van der Ven vallen buiten de selectie. Voor Balk en Brinkman is de weg nu vrij om het jeugd-WK in India te kunnen spelen. Caldas laat op hockey.nl weten dat zij teleurgesteld zijn, maar dat het WK veel ervaring zal opleveren en zal bijdragen aan hun ontwikkeling.

De Boxtelse hockeytalenten debuteerden al eerder in Oranje: Schuurman in 2012, Galema in 2013 en Bovendeert in 2015. Rond 1 juli zal bekend worden of zij definitief behoren tot de 18 spelers die uiteindelijk naar Rio gaan.

Opkomsttijden deelnemers Heilig Bloedprocessie zondag 22 mei

Boxtel - Zondag trekt vanaf 15.00 uur de Heilig Bloedprocessie weer door de straten van het centrum van Boxtel. De deelnemers aan deze prachtige historische stoet kleden zich hiervoor om bij de Sint-Petrusschool op de Burgakker.

De opkomsttijden voor de deelnemers zijn als volgt:

12.00 uur: spreekkoortje, klaagvrouwen, Vrouwe van Herlaer, Adam en Eva, Jasaja en gevolg, Daniël en gevolg, Paulus en gevolg;

12.30 uur: gele dames, collectantes, schenksters van was, wol en rogge, Josuë en Kaleb, Kaïn en Abel, Mozes en gevolg, David en gevolg;

13.00 uur: dames volksbedevaart, paarse dames, grijze dames, Mariadraagsters, witte bruiden, dienstmaagden, Lize, Maria van Boxtel, Vrouwe van Merheim, Agnes van Cronenburg, schenkers van was, wol en rogge, heren historische groep, schepene en schrijver, Jeremia en gevolg;

13.30 uur: rode bruidjes, blauwe druivendraagsters, dames korenaar, rode engel, Michaël, Ezekiël en gevolg, Petrus en gevolg;

14.00 uur: paarse bruidjes, jongens en meisjes van het spel, schilddraagsters, heren volksbedevaart, boetebedevaartgangers, verspieders, rode gilde, Compostellagangers, schrijndragers, vaandeldragers, begeleiders wijnpers en dragers van wijnkruiken, vendeldragers, klaroenblazers, muzikanten, speelman, herauten, klaagzangers, suisse en gildenbroeders;

14.30 uur: sacramentsbruidjes;

15.00 uur: Gildenbondsharmonie en Gilde St. Barbara en St. Joris.

Alzheimer Café bij De Nachtegaal in Schijndel

Schijndel - Het maandelijkse Alzheimer Café van regio 't Groene Woud is op maandag 23 mei bij restaurant-zaal De Nachtegaal in Schijndel. Het thema is: Dilemma's bij dementie.

Mantelzorgers kunnen tegen moeilijke situaties aanlopen waar geen pasklaar antwoord op is zoals de vraag of autorijden nog verantwoord is voor een dementerende. Soms kun je dit soort vragen vooruit schuiven, maar er komt een moment dat een besluit moet worden genomen. Het kan als een grote verantwoordelijkheid voelen om een besluit te moeten nemen over het leven van een ander. Aan de hand van filmpjes, komen verschillende mantelzorgers aan het woord die vertellen over dilemma's en lastige situaties die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie.

Bedoeling van de avond is om het gesprek aan te zwengelen tussen de aanwezigen en zo tot passende oplossingen en ideeën te komen.

De avond is in restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. De zaal opent om 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. Om 21.30 uur wordt de avond afgesloten. Toegang is gratis.


KBO-activiteiten

Donderdag 19 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in de Orion        13.30
Vrijdag 20 mei         Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 23 mei        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 24 mei Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 25 mei        Fietsen Dungense Dijkenroute snelle groep vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat        13.30
                        snelle groep vertrek vanaf 13.15
                        Eten bij Eetcafé De Oude Ketting
                        opgeven vóór 22 mei bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl         17.00

Voertuigenzegening in Boxtel

Boxtel - Aaanstaande zondag 22 mei vindt de jaarlijkse voertuigenzegening plaats op de Markt. Van 11.30 tot 12.30 uur wordt voor de gezegende voertuigen 'Gods bescherming gevraagd voor de vele gevaren die weggebruikers dagelijks trotseren', aldus Comité Voertuigenzegening Boxtel.

De zegening staat open voor alle weggebruikers. Zij dienen met hun voertuigen de aanrijroute vanuit de Clarissenstraat aan te houden. Met pijlen wordt de route aangegeven. Deelnemers kunnen een bijdrage schenken, maar deze is niet verplicht. De opbrengst wordt aan een goed doel geschonken.

Boxtelaar Jan Juffermans vrijdag bij tv-programma 'De Hokjesman'

Hilversum/Boxtel - Aanstaande vrijdag is de Boxtelse milieugoeroe en medeoprichter van De Kleine Aarde Jan Juffermans te zien in het VPRO-programma 'De Hokjesman'.

De hokjesman onderzoekt in de uitzending van vrijdag de codes, de aannames en de omgangsvormen binnen de milieubeweging, die het woord duurzaamheid al hoog in het vaandel had voor het mode werd. Het programma wordt op vrijdag 20 mei uitgezonden om 21.10 uur op NPO 2.

Lees voor een uitgebreid interview met Jan Juffermans DeMooiBoxtelKrant van 28 april.

Wat waren er toch weer heerlijk veel zonnestralen afgelopen weken. Met een klein dipje afgelopen weekend voelde het alsof de zomer nu echt officieel begonnen was. De terrassen zaten vol, de 'lokale' zwemwateren werden weer massaal bezocht en mensen werden vrolijk van het heerlijke zonnetje.

Waar ik vorige week schreef dat ik zo blij was dat het vakantie was en daardoor rustig op de weg, was het contrast met na de vakantieweken enorm groot. Ik zit voor mijn werk veel op de weg en kom daardoor op allerlei plekjes in Nederland. Als het zonnetje dan zo schijnt is dit toch wel een heerlijke job. Dit wordt alleen minder als je in de file staat.
Vorige week dinsdag zou ik voor Omroep Dommelland presenteren. Iedere maand presenteer ik daar het liveprogramma op de dinsdagavond. Met liefde en plezier om zo nog een connectie te maken met de gemeenschap. Net als met het schrijven van deze column.

Afgelopen dinsdag moest ik nog naar een beurs op het mediapark in Hilversum en had ik ingecalculeerd dat ik op tijd weg kon en daardoor in de avond de presentatie voor mijn rekening kon nemen... dit bleek toch heel anders te lopen.
Vol goede moed stapte ik in de auto om richting Boxtel te vertrekken. De eerste kilometers gingen prima, zonnetje scheen, zomers muziekje aan, fluitend in de auto mij voorbereidend op de uitzending. Het werd steeds drukker op de weg en op een gegeven moment stond het helemaal stil. Dit gebeurt wel vaker, dus ik zag hier nog geen probleem. Het 'stilstaan' duurde alleen wel erg lang, dus ik dacht... ik zet toch de radio even aan om te luisteren naar de file-informatie. Er werd toen veel duidelijk, op de A2 bleken twee rijstroken te zijn ingezakt... jaja, ingezakt! Met 80 kilometer file als gevolg.

Nog nooit stond ik zo lang stil op de snelweg dat ik mijn auto kon uitstappen. Ik heb direct de redactie gebeld om ze in te lichten. De situatie werd spannend omdat er presentatoren ziek waren... wie moest het dan doen? Uiteindelijk heeft Roel Jongenelen de taak als presentator op zich genomen, met succes. Dank Roel! Volgende keer ben ik er weer bij...
Ik heb uiteindelijk maar liefst 4,5 uur stilgestaan, met gelukkig een flesje water op zak. Niet gegeten en sacherijnig van de file kwam ik eindelijk om 21.50 uur aan in Boxtel.
Wel apart om zo midden op de snelweg uit te stappen en tegen de vangrail te moeten staan... vooral als mensen dan vragen of ze met je op de foto mogen, haha! De glimlach voor deze foto's was dan ook niet heel snel gevonden, maar uiteindelijk overwon de meligheid aangaande de gehele situatie en werd het een gezellige bedoeling in de file. De basis voor deze column was geboren!

De weergoden waren ons dit weekend weer minder gunstig gestemd. En hadden we het koudste pinksterweekend in tijden. Hopelijk komt snel dat zonnetje weer en krijgen we heerlijke, zomerse maanden! Dat vind ik toch beter dan dat snijdende windje en miezelregen.

Fijne week, hopelijk met weinig files!

Groet, Geert Hoes

Klassiekers en Oldtimers ronken door Liempde

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Tientallen motoren, tractoren, solexen, bromfietsen, klassiekers en oldtimers tuften maandagmiddag door het Liempdse dorpshart. Zoals al vijftien jaar lang organiseerde Terug in d'n Tèd ook dit jaar weer een zeer geslaagde Brabantse Oldtimerdag. Op het grasveld van d'n Tip stond het vol met prachtige bolides uit lang vervlogen tijden. Voor de bezoekers en liefhebbers van oude auto's was er meer dan voldoende te zien en zij keken dan ook hun ogen uit.

Op gezette tijden vertrokken vanaf de kiosk in het Concordiapark de verschillende soorten voertuigen voor een toertocht door de mooie omgeving van het Brabantse platteland. Tijdens deze start werd er door de speakers over verschillende voertuigen wat meer verteld zodat het publiek aan de kant van de weg ook nog eens interessante achtergrondinformatie te weten kwam.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Persburo Sander van Gils

Voor de kinderen was er in het Concordiapark ook van alles te beleven. Zo stond er een ouderwetse zweefmolen en was er een draaimolen.

Wereldrecord langste stoet klassieke brandweerauto's bij Red Classic Festival

Boxtel - Op het Red Classic Festival, een festival met oude brandweerauto's bij Classic Park Boxtel is op eerste pinksterdag een nieuw wereldrecord gevestigd: de langste parade van klassieke brandweerauto's ter wereld. Maar liefst 51 brandweerauto's reden in stoet en waren daarna te bewonderen.

Op het festival waren enkele bijzondere brandweervoertuigen te bewonderen zoals een brandspuit die in 1691 in Amsterdam in dienst werd genomen of een ladderwagen uit Sint-Michielsgestel uit 1937. Die laatste kon op veel waardering van de toeschouwers rekenen en sleepte daarom ook de publieksprijs in de wacht. De opbrengsten van deze dag gingen naar de Brandwonden Stichting. Uit de opbrengst wordt onder andere wetenschappelijk onderzoek naar littekenverbetering gefinancierd.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl of op Facebook mooiboxtel.nl. Ook meer hierover op pagina 1 van DeMooiGestelKrant.

Wandeldriedaagse Liempde in het teken van 'Oliempische Spelen'

Liempde - De voorinschrijvingen zijn inmiddels gesloten, maar op de vertrekdag zelf is het ook nog mogelijk om je in te schrijven voor editie 35 van de Liempdse wandel 3 daagse. En omdat deze lustrumeditie gevierd moet worden is deze editie op een bijzondere manier in het teken van 'dat andere grote sportevenement' deze zomer gezet: de Olympische Spelen.

Liempd zou Liempd niet zijn als aan het wandelevenement geen bijzonder thema gegeven zou worden ter ere van het 35-jarig bestaan. Daarom komt de wandeling volledig in het teken te staan van de Oympische Spelen, ofwel de Oliempische Spelen, zoals het organisatiecomité de wandeltocht heeft gedoopt. Voorzitter van organiserende buurtvereniging Den Berg Cees Braken en (mede-)organisator Patrick van Ruremonde vertellen vol enthousiasme over wat ze allemaal in petto hebben voor de wandelaars.

En dat is een hoop. Bij de pauzeposten zijn dit jaar allerlei Oliempische sporten te beoefenen zoals voetbal, darts, tennis, basketbal, volleybal, judo, badminton en de turn(st)ers van Tabitta zullen enkele van hun kunsten vertonen. Ook is er iedere dag een dj te vinden bij vertrekpunt 't Wapen van Liempde, voor de gelegenheid omgedoopt tot het Holland Bavaria House. Op vrijdag worden de lopers binnengehaald door de fanfare. Voor de lopers die het origineelst gekleed zijn of die de mooiste vlag hebben gemaakt is ook nog een leuke prijs te krijgen. Kleding in het Oliempische thema wordt gewaardeerd. En het organiserende comité wil ook nog even kwijt dat doping bij de wandelaars niet getolereerd wordt...

Er is één wandelaar die al voor de 35e keer meedoet. Cees: "Dat is Frits van Gestel. Vorig jaar liep hij op de eerste dag van de 34e editie zijn 1000e Liempdse driedaagsekilometer."

De voorinschrijvingen zijn bij het verschijnen van deze krant al gesloten maar inschrijven direct voor de start kan ook nog. Inschrijven kost 4 euro. De wandeldriedaagse is op 27, 28 en 29 mei. De wandelingen starten bij café 't Wapen van Liempde op het Raadhuisplein. Op woensdag en donderdag wordt zowel voor de 5 als de 10 km gestart tussen 18.00 en 19.00 uur. Op vrijdag start de 10 km tussen 17.45 en 18.00 uur en de 5 km tussen 18.45 en 19.00 uur.

Van Merheimstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat

De Heerlijkheid Boxtel en drie generaties Van Meerheim
De Van Merheimstraat in Boxtel verwijst naar de familie van Meerheim die in de veertiende-vijftiende eeuw een belangrijke rol speelt in onze plaatselijke geschiedenis. Pater Hans de Visser heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel (circa 1100-1652). Het resultaat daarvan heeft hij neergelegd in het boek 'Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren'.

In de veertiende en vijftiende eeuw maakt het hertogdom Brabant een roerige periode door. De families Van Boxtel, Van Meerheim en Van Ranst kunnen hun stempel drukken op de ontwikkelingen in Boxtel.

In een lezing, ter gelegenheid van de Bloedmirakelse Avond op woensdag 18 mei neemt Hans de Visser de bezoekers mee naar de heerlijkheid Boxtel van circa 650 jaar geleden als de Van Meerheims hun intrede doen in Kasteel Stapelen. Onze voorouderlijke plaatsgenoten staan dan onzekere en wonderlijke tijden te wachten.

Diederick I van Meerheim zorgt dat hij Boxtel niet meesleurt in een successieoorlog in het Hertogdom Brabant. Daarvoor onderneemt hij een reis naar Praag om leenhulde te brengen aan Rooms keizer Karel IV. Hij komt terug met de leenbrief (29 april 1356), een officieel en waardevol document waardoor Boxtel een rijks onmiddellijke heerlijkheid wordt. Dat het een slimme zet is, zal Hans tijdens zijn lezing toelichten.

Willem van Meerheim (1351-1420) volgt zijn vader op. Rond 1380 vindt in Boxtel het Bloedmirakel plaats. Hij stuurt eerst een verzoekschrift naar Paus Urbanus VI. Later gaat hij, in juni 1380, met een groep Boxtelaren naar de pauselijk gezant in Frankfurt. Het charter dat Pileus overhandigt aan Willem is gedateerd op 27 juni 1380. Pileus is afgezant van de paus in Rome. In Avignon zit dan een tegenpaus: het Groot Westers Schisma (1378-1415).

Diederick II van Meerheim (?-1435). Hij wordt zelfs schepen van 's-Hertogenbosch en een belangrijk persoon in Brabant. Uiteindelijk behoort hij als lid van de tien 'residerende raadslieden' tot de intimi van de hertog Jan IV. Hij woont vaker in Den Bosch en zelfs in Brussel dan in Boxtel. Als beloning voor de diensten die vader Willem en hij aan het hertogdom hebben verleend, ontvangt Diederick het leengoed Liempde. Zijn naam komt zelfs voor in een gedicht van een Antwerpse stadssecretaris en dichter Jan van Boendale.

Bron: Programma Bloedmirakelse Avond d.d. 18 mei 2016

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Open dag bij WSD

Boxtel - Aanstaande zaterdag 21 mei zet WSD van 10.00 tot 16.00 uur haar deuren open voor publiek. Met een rondgang binnen en buiten de organisatie kunnen bezoekers ervaren hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en zich kunnen ontwikkelen naar werk.

Tijdens de open dag is er voor iedereen iets te doen. Mensen kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen in de opleidingskeuken of meewerken aan een productielijn. Bezoekers kunnen mini-workshops en mini-trainingen volgen, zoals 'brainpower', plantenkennis of communicatieve vaardigheden. De medewerkers vertellen graag hun verhaal en laten hun talenten zien op het talentenplein. Er is een vacaturemarkt en wie wil kan zijn CV laten checken door een heuse CV-dokter. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten, waaronder een puzzeltocht met prijsje.

Nadat burgemeester Mark Buijs de open dag om 10.00 uur geopend heeft, gaan de deuren open. Behalve bij WSD aan de Schouwrooij 20, kunnen ook werkplekken waar medewerkers van WSD werken bij Helicon, Het Goed en Holland Recycling bezocht worden. Bezoekers kunnen daarvoor gebruik maken van een treintje.

Talentendag Liempdse jeugd

Liempde - In de Serenade in Liempde treden zondag 22 mei jonge muzikale talenten uit Liempde voor het voetlicht. De optredens variëren van mondharmonica en viool tot zang, elektrische gitaar en slagwerk. Er zijn optredens van talenten variërend in leeftijd van 9 tot 16 jaar.

Het gaat om solistische optredens afgewisseld met optredens onder begeleiding van de BeCOOL orkesten, de opleidingsorkesten van fanfare Concordia. Na veelvuldig repeteren zijn de talenten er klaar voor en de organisatie laat weten nu al trots te zijn op de jonge muzikanten die deze dag optreden. De talentendag BeCOOL Meets Talent aanstaande zondag begint om 13.00 uur en vindt plaats in de Serenade, Oude Dijk 117 in Liempde.

Lekker Lennisheuvel

Lennisheuvel - Lennisheuvel krijgt dankzij drie ondernemers van Soep d'Ing, La Casa Dei Cicchetti en Theetuin 't Bakhuys een eigen 'proeftuin'. Die zal plaatsvinden op 29 mei.

Ondernemers Rianne, Jan, Ingrid en Ivan staken eerder dit jaar de koppen bij elkaar om Lennisheuvel op een heerlijke manier voor het voetlicht te brengen. Dit leidde tot de eerste editie van Lekker Lennisheuvel op 29 mei. Natuurpark Boscheind zal dan vol staan met kraampjes waarbij bezoekers kunnen genieten van de lekkerste hapjes en drankjes, gezellige muziek en vermaak. De ondernemers hopen met de proeverij Lennisheuvel definitief op de kaart te zetten als 'Gastvrij in Het Groene Woud'.

Alle proefhapjes en -drankjes kosten 1 euro. De markt is geopend van 14.00 tot 18.00 uur. De kinderen kunnen lekker los op het springkussen en een kijkje nemen bij de beesten in de dierenweide. Blaasgroep Noottoestand, zangeres Francien en DJ Steph zullen de muziek en daarmee ook de sfeer verzorgen.

Markt bij De Geitenwei

Boxtel - Zaterdag 11 juni organiseert De Geitenwei een markt waar allerlei spullen, tweedehands en nieuw, verkocht kunnen worden. Verkopers moeten hun eigen kleed, tafel of kraam meebrengen.

Stichtingen, verenigingen en verkopers van tweedehands spullen mogen gratis hun waar aan de man brengen, verkopers van hobbyartikelen en nieuwe spullen betalen daarvoor 10 euro. Neem voor meer informatie en aanmleden contact op met de organisatie via ankymoonen@hotmail.com.

Foto: VVV Boxtel

VVV-rondleidingen

De VVV organiseert rondleidingen door het historische Boxtel. Samen met een VVV-gids wandel je langs de mooiste en interessantste plekjes van Boxtel. De gids geeft onderweg deskundige uitleg, weet leuke anekdotes en kan met behulp van oude foto's laten zien hoe het er vroeger aan toe ging.

In de maand juni lopen we op de woensdagmiddag een route en in de maanden juli en augustus doen we dit op de woensdag- en donderdagavond.

De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur en zijn zowel bedoeld voor inwoners van Boxtel als voor mensen van daarbuiten.

De start is bij de VVV op de Markt (behalve de route door Breukelen, die start bij de Heilig Hartkerk). Het hele jaar door kun je als familie- of groepsuitje een rondleiding boeken, die dan speciaal voor jou wordt gegeven.

Er is een zestal verschillende rondleidingen. Elke route heeft een speciaal onderwerp:

Routes nummer een en twee gaan over de toppers uit de Boxtelse geschiedenis, namelijk de Sint-Petrusbasiliek en Kasteel Stapelen. Bij de Sint-Petrusbasiliek hoor je ook hoe groot vroeger de invloed van de kerk op het leven in Boxtel was en bij Kasteel Stapelen wordt verteld over het roemruchte verleden van de Heren van Boxtel, bijvoorbeeld welke rol zij gespeeld hebben in de Tachtigjarige Oorlog en de Franse Revolutie. Bij beide routes gaan we even naar binnen om wat van de unieke sfeer te proeven.

Routes nummer drie en vier gaan over historische zaken waar je op het eerste gezicht niet meer zoveel van ziet, namelijk de Binnendommeltjes en de (water)Molenroute. Beide laten zien hoe belangrijk de Dommel vroeger was voor de economie en het dagelijkse leven in Boxtel. Je wordt door de gids geattendeerd op verrassende zaken en meegenomen naar plekjes die je nog nooit hebt gezien.

Routes vijf en zes gaan door de eerste uitbreidingen van Boxtel, namelijk het Stationskwartier en Breukelen. Na 1850 breekt er door de opkomende industrie en de spoorwegen een tijd van groei aan. In de periode tot aan de Tweede Wereldoorlog worden deze twee wijken volgebouwd . Elk met zijn eigen karakteristieke bebouwing en bevolkingssamenstelling. Voor velen zal dit een feest van herkenning zijn.

Voor het volledige programma en voor inlichtingen en boekingen kun je terecht bij de VVV Boxtel, Markt 36, telefoonnummer 0411-685443 (bij geen gehoor 06-22562001), email rondleidingen@vvvboxtel.nl.

Zesde editie Liemps Kunstpad krijgt uitbreiding op zaterdag

Liempde - Onder de naam van Liemps Kunstpad wordt op zaterdag 21 mei en zondag 22 mei voor de zesde keer op rij in Liempde een open dag gehouden met werk van zo'n 24 Liempdenaren die op creatieve wijze bezig zijn met tekenen, schilderen, keramiek en het maken van grafiek, etsen, sieraden en beelden. Voorheen was het kunstpad alleen op zondag geopend, maar een aantal deelnemers is dit jaar ook op zaterdag geopend.

Wethouder Maruska Lestrade opent zondagochtend deze zesde editie van het kunstpad en daarna zijn bezoekers gratis welkom bij de kunstenaars. Belangstellenden kunnen de kunstwerken bij de makers thuis of in hun atelier komen bekijken. Daarnaast zijn op een aantal adressen ook werken verzameld van diverse kunstenaars, meestal groepen die al een tijd samenwerken. Op deze manier wordt belangstellenden de kans geboden om te zien wat Liempde op dit culturele vlak te bieden heeft.

Net als bij de eerdere edities van het Liemps Kunstpad is een plattegrond beschikbaar met daarop de 14 adressen in het centrum van Liempde waar men terecht kan. Op deze kaarten is aangegeven welke adressen ook op zaterdag open zijn. Op zondag zijn alle deelnemers open. Op beide dagen zijn de openingstijden van 11.00 tot 17.00 uur en is de toegang gratis. De kaarten zijn gratis te krijgen bij de het VVV-punt in Café 'Het Wapen van Liempde' op Raadhuisplein 4 in Liempde en bij de deelnemers zelf. Ook op de website www.liemps-kunstpad.nl staat deze kaart en zijn bovendien veel informatie over de deelnemers en afbeeldingen van hun kunstwerken te vinden.

Kleurenregen bij Essche Colorrun

Foto: Hans van Doorn

Esch - Het pinksterweekend stond in Esch geheel in het teken van korfbalvereniging TOVIDO, die haar 50-jarig bestaan vierde. Zondag stond in dat kader de Essche Colorrun op het programma. Dit kleurrijke evenement trok veel deelnemers én veel bekijks.

Jong en oud deed mee aan de colorrun, waarvoor tienvoudig Nederlands Kampioen trampoline Rea Lenders het startsein gaf. in een smetteloos wit T-shirt verschenen de deelnemers aan de start, om aan het eind van de wedstrijd ondergedompeld te worden in een regenboog van kleuren. Er was geen wit meer te zien, behalve het wit van de tanden die de lopers met een brede glimlach lieten zien. Niet alleen de kleuren, zeker ook het plezier spatte er vanaf.

Foto: Hans van Doorn

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl en de Facebookpagina mooiboxtel.nl.

BoXruBa brengt nieuwe EP 'WAYACA' uit

Foto: BoXruBa

Boxtel - De Boxtelse band BoXruBa brengt op 20 mei een nieuwe EP met de titel 'WAYACA' uit. Die is opgenomen in samenwerking met succesproducer Martijn Groeneveld die onder anderen met Dotan en John Coffey werkte. De nieuwe plaat bevat vier nummers en heeft volgens drummer Joost Kurstjens en bassist Tim van de Sande precies de sound waar de band naar op zoek was.

BoXruBa ontstond zo'n drie jaar geleden toen de toenmalig leden van de rockband Engo op zoek waren naar een ander geluid. Voor dit geluid werd de van oorsprong Arubaanse zanger/gitarist Aymar Middendorp aangetrokken en een nieuwe naam werd gekozen. Ook koos de band een duidelijk nieuwe insteek. "We hebben toen heel bewust een eigen, nieuw repertoire opgebouwd voordat we gingen optreden", vertelt drummer Joost Kurstjens. Zo stond de band in 2014 voor het eerst op het podium; op het festival Limuscene.

Daar gooide BoXruBa hoge ogen. "Mensen in die tent gingen helemaal los", vertelt Joost enthousiast. De toegankelijke, poppy rocknummers die hoofdzakelijk geschreven worden door Aymar vallen in de smaak bij een breed publiek. Mede daardoor moeten Tim en Joost lang nadenken onder welk genre de band valt. Als invloeden komen Incubus en Mutemath en zelfs de snoeiharde rockband Pantera voorbij. "Ook producer Martijn vond het lastig om ons genre te benoemen. Maar hij wist wel precies de sound te vinden waar we naar op zoek waren", lacht Joost. Tim valt hem bij: "Het is denk ik ook goed als je niet per se in één hokje valt." Over de vraag of 'stadionrock' een goede omschrijving is denken beide muzikanten wederom even na. "Stadiongevoelig is het zeker", antwoordt het tweetal vervolgens.

Zoiets moet ook producer Martijn Groeneveld hebben gedacht toen hij de band op de Muzikantendag hoorde spelen. Joost: "Wij hebben onze muziek laten horen en hij wilde met ons in zee." De muzikanten maakten vervolgens een lijst van een nummer of tien die zij in samenwerking met de producer terugbrachten naar de vier nummers. Volgens de drummer en de bassist wil het feit dat zo'n zes nummers afvielen voor de EP niet zeggen dat dat slechte nummers zijn. "We spelen een deel daarvan ook gewoon live. Maar deze vier hadden de meeste potentie", legt Tim uit.

De uiteindelijke opnames van WAYACA verliepen volgens de muzikanten vrij soepel: "In vier studiodagen stond alles er op. Daarna was nog een dag nodig om het af te mixen. Binnen twee weken was het album klaar." Volgens Joost en Tim zit hem de kracht van Groeneveld vooral in de details. "Bovendien was het heel prettig met hem samenwerken. We dachten dat hij heel streng zou zijn, maar hij was heel relaxed en moedigde ons constant aan."

Ondertussen liggen alweer twee nieuwe nummers klaar en denkt de band hard na over een volgende EP. "Die willen we nog dit jaar opnemen", verklapt Joost, waarna Tim hem tot de orde roept: "Belofte maakt schuld Joost!"

Vanaf 20 mei is de WAYACA te beluisteren op Spotify, iTunes en Google Music. BoXruBa houdt verder niet één, maar twee releaseparty's: tijdens het Come out & play festival in Oss op 21 mei en op 22 mei bij The Rockschool in Leiden.


Vervolg van de voorpagina: Limuscene

Buiten speelt zangeres Pleun van Dieren een intieme set waarbij ze ook een loopstation gebruikt zodat het lijkt alsof ze met een voltallig koor op het podium staat. Indrukwekkend.

De rockband Foo Fighters was een terugkerend thema deze Limuscene, want zowel Ever Since Lucy als de later optredende band Nailhead speelden een aantal nummers van de band van de legendarische ex-Nirvana drummer en frontman Dave Grohl. Datzelfde kon gezegd worden van Pearl Jam, nóg zo'n band die altijd populair is bij coverbands. Toch komt geen nummer tweemaal voorbij.

Als Don Javor binnen met een aanstekelijke, gecontroleerde bak herrie hun show begint is de tent inmiddels goed gevuld. Het plezier spat er vanaf en de band doet een poging om ook het publiek in de tent bij de show te betrekken. Met succes. Al snel staat de tent te springen op de, zoals ze het zelf noemen 'Hi-energy rock'.

Tijd om af te koelen is er niet want hoewel de naam anders doet vermoeden hield Koelcell op de kiosk het publiek warm met akoestische covers. Van Golden Earring tot Eurithmics, het kwam allemaal voorbij. Het bleek een goede opmaat voor Mevrouw Van Heck dat met een driekoppige blazerssectie de show stal. Als zanger Sander van de Gevel een mierzoete, maar oh zo lekkere versie van de guilty pleasure Me and Mrs Jones zingt gaat het spreekwoordelijke dak dan ook van de tent af. Met een spetterende versie van Purple Rain brengt de band een mooi eerbetoon aan het vorige maand overleden rockicoon Prince.

Sweet Gigs liet in de tent de tijden van de populaire Nederlandse band Sweet d'Buster herleven. Mede dankzij de funky saxofoon deint de tent al snel mee op de aanstekelijke klanken die van het podium komen. Ditzelfde geldt voor het later optredende Premium. De band doet zijn naam eer aan en speelt goede covers en een begeesterd optreden. Opvallend is de hoeveelheid kinderen die de rockmuziek uit de tijd van Pearl Jam nog kunnen waarderen en dat duidelijk laten merken door mee te dansen.

Tot slot mocht Stoke de dag afsluiten met een spetterend optreden waarbij een breed scala aan rockmuziek voorbij komt. Alsof dat niet genoeg was betrad het laatste uur van het ruim anderhalf uur durende optreden ook nog een groep 'friends' van Stoke het podium om de band met zang en blazers aan te vullen. De band weet hoe je een feestje moet bouwen, want om 23.00 uur, wanneer het licht uit moet, stond de tent nog flink vol met een dansende menigte.

Het festival Limuscene leek een patent te hebben op zomerweer, maar bewijst dat ook met minder weer de bezoekers blijven komen. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde achtste editie van het festival.


Theetuin 't Bakhuys ontvangt keurmerk

Foto: Sander van Kasteren

Lennisheuvel - Theetuin 't Bakhuys in Lennisheuvel heeft donderdagochtend een Qualitea House keurmerk gekregen. Eigenaresse Rianne Doornekamp ontving de waardering als eerste in Nederland vanwege haar klantvriendelijke service en goede thee.

De Qualitea House award is een blijk van waardering van theeleverancier Treasure Tea Company voor theetuinen die voldoen aan een select aantal eisen. Sales manager Gerrit Scholten van Treasure Tea licht de criteria toe: "De schenker van de thee moet minimaal 80 procent van de thee bij ons inkopen. Wij verkopen een natuuridentiek product wat betekent dat wij enkel thee met natuureigen kleur, geur en smaakstoffen verkopen."

Trots toont eigenaresse Rianne Doornekamp het keurmerk. Foto: Sander van Kasteren

Rianne is zeer vereerd met de titel, waarmee zij zich 'selected dealer' mag noemen. "Ik ben vier jaar geleden begonnen met de insteek een leuke plek voor een high tea op te zetten. De zaak is echt mijn kindje en thee mijn leven", vertelt een zichtbaar trotse Rianne. Ze licht toe dat ze zelfs van plan is om voor geïnteresseerden een theereis te organiseren naar Sri-Lanka. "Daar gaan we dan in januari 2017 met een groep naartoe. En ik ben zelf ook al in Taiwan geweest. Het is echt een uit de hand gelopen hobby", grinnikt ze.

Naast thee serveert Doornekamp ook taart en andere dranken op deze stralende donderdag. Ze doet dat met zichtbaar plezier en een glimlach. In haar bijbehorende theewinkeltje verkoopt ze naast thee ook toebehoren zoals theepotten, thee-eieren of zelfs boeken over thee. "Ook ben ik begonnen met een website waar vooral bestaande klanten langskomen om thee te bestellen die ze hier geproefd hebben", vertelt ze.

Op de vraag of ze zelf ook thee drinkt lacht ze: "Ik zou dit eigenlijk niet moeten zeggen, maar sinds ik dit doe ben ik ook cappuccino gaan drinken." Om daar snel aan toe te voegen: "Maar ik drink ook al meer dan 50 jaar thee hoor!"

Liempds Handelshuis opent deuren

Liempde - Aan de Bergstraat 15a in Liempde is zaterdagochtend Het Liempds Handelshuis geopend. De eerste mensen weten de weg naar binnen al te vinden.

Het handelshuis verkoopt voornamelijk nieuw en gebruikt witgoed met schade. Ondanks dat zit toch standaard 1 jaar garantie op gebruikte apparatuur en tussen de 2 tot 10 jaar op nieuwe apparatuur. Filiaalmanager Jos Toelen opent enthousiast de deuren terwijl hij de laatste machines nog op hun plek zet.

Het Liempds Handelshuis heeft een eigen serviceafdeling, zowel binnen- als buitenshuis. Gerenommeerde merken zoals Miele, Bosch, Siemens, Beko, Liebherr en Etna zijn te koop tegen zeer scherpe prijzen en worden aan huis geleverd.

Het handelshuis heeft gebruikte machines met een jaar garantie. Volgens Toelen is dat ook de grootste kracht van zijn zaak. Ook is er een eigen servicedienst waar je apparaten kunt laten repareren of een monteur aan huis kunt laten komen. In Eindhoven is een eigen onderdelenwinkel zodat reparaties waarbij onderdelen moeten worden vervangen snel en adequaat uitgevoerd kunnen worden.

Alle machines worden op de begane grond gratis bezorgd en aangesloten. Bezorging naar boven met uitzondering van de lift is mogelijk tegen vergoeding van 20 euro. Ook inbouwservice is mogelijk. Daarvoor is de prijs op aanvraag.

Het Liempds Handelshuis is te vinden aan de Bergstraat 15a in Liempde. Telefoon: 06-14779092 of 0411-607322. Het Liempds Handelshuis is open op maandag van 10.00 tot 19.00 uur, op dinsdag van 12.00 tot 18.00 uur, op donderdag van 12.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Verdachte situatie

Afgelopen zaterdag reden wij met onze kinderen in de auto door Boxtel om boodschappen te doen. Mijn vrouw, ook werkzaam in de beveiligingswereld en soms nog alerter dan ik, zag een vreemde situatie. Zij wees mij erop en ja, dit was inderdaad vreemd, het was zelfs verdacht.

Tegenover de Action stond een auto op de stoep geparkeerd. In de auto zaten twee mannen die beide duidelijk een valse snor op hadden. De bestuurder had ook nog eens iets van een muts op. Omdat de auto op een vreemde plek stond met uitzicht op de Action kregen wij beiden een vreemd onderbuikgevoel.

Zouden dit overvallers zijn? Wij hebben nog een rondje gereden en het kenteken van de verdachte auto opgeschreven en natuurlijk direct 112 gebeld. Ik kwam er op dat moment achter dat ik mijn telefoon thuis had laten liggen, dus kon geen foto's of een filmpje maken.

Om er zeker van te zijn dat deze vreemde figuren niet ongemerkt zouden wegrijden voor de politie ter plaatse zou zijn, heb ik onze auto op een veilige afstand in de buurt van de Action geparkeerd met zicht op de verdachte auto en de twee vreemde mannen. Terwijl mijn vrouw telefonisch in contact stond met de politiemeldkamer, bleef ik de auto in de gaten houden. Best wel spannend allemaal.

Hoewel wachten in dit soort situaties altijd lang lijkt te duren was de politie er toch heel snel. Alles bij elkaar heeft het minder dan vier minuten geduurd. Toen de politie arriveerde en de beide mannen met valse snorren uit de auto stapten bleek het gelukkig loos alarm. Een van de mannen was gekleed in een carnavalesk soort politieoutfit en de ander was verkleed als een boef. Het zag er ineens onschuldig uit.
Wij zijn vervolgens weggereden om onze boodschappen te gaan doen. Niet veel later hebben wij nog heel keurig een terugkoppeling gekregen van de politie. Het bleek dat de beide 'verdachte' mannen met valse snorren onderdeel waren van een vossenjacht. De politie was in elk geval blij met onze alertheid.

Ik heb het in mijn columns al vaker geschreven, dat als je een verdachte situatie ziet of je iets waarvan je denkt: "Dat is raar, wat doen zij hier?" je niet moet twijfelen en direct met de politie moet bellen. Zij komen liever voor iets dat niets blijkt te zijn dan dat zij achteraf horen dat er 'verdachte' personen waren gezien.

O ja, en dan nog dit. Steeds meer mensen kopen geneesmiddelen via internet, omdat ze zo veel goedkoper zijn. Maar het zal je niet verbazen dat veel van deze goedkope geneesmiddelen 'vals' zijn en kunnen bestaan uit chemisch drugsafval of andere gevaarlijke stoffen. Pas op met de aankoop van deze goedkopere producten omdat ze zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Op de website van de rijksoverheid. www.echt-of-nep.nl kun je controleren of de goedkope aanbieder wel legaal is.

Canadese delegatie bezoekt Boxtel

Boxtel - Was het zo'n anderhalve maand geleden nog een Braziliaanse delegatie die de Boxtelse Greentech campus bezocht, woensdag waren dat de Canadezen.

Een groep bestaande uit de burgemeester en wethouder van de stad Devon, de gedeputeerde en twee CEO's vanuit het Canadese bedrijfsleven brengen een werkbezoek aan de provincie Noord-Brabant om kennis op te doen over de biobased economy. Om 11.00 uur werden zij ontvangen door wethouder Peter van de Wiel en later burgemeester Mark Buijs. Zij maakten onder andere kennis met de duurzaamheidshistorie en -ambities van de gemeente Boxtel. Na de lunch kregen zij een presentatie over Greentech Brabant. Daarna bracht de delegatie een bezoek aan Helicon opleidingen waar ze de pilot van Greentech bekeken.

Zeldzame boomkikker terug in Kampina

Boxtel - Natuurgebied de Kampina heeft er een zeldzaam dier bij: de boomkikker. Zeer speciaal, want de boomkikker kwam nog niet in dit gebied voor. Experts vermoeden dat de boomkikker vanuit natuurgebied De Mortelen naar de Kampina is getrokken.

"Samen met andere vrijwilligers was ik al de hele dag al op pad geweest in de natuur. We wilden eigenlijk net de dag afronden, toen mijn oog op hele bijzondere kikker viel. Hij was helemaal groen," begint vrijwilliger Jan Kerssemakers enthousiast zijn verhaal. Nadat ze het dier met een schepnet hadden gevangen, werd direct duidelijk dat het om een vrouwelijk boomkikker ging.

Eind vorige eeuw ging het bergafwaarts met de boomkikker. In Nederland nam de verspreiding af met maar liefst tachtig procent. Daarom zijn op diverse plekken boomkikkers opnieuw uitgezet. "Reptielenexperts van Stichting RAVON gaan er vanuit dat de boomkikker die wij hebben gezien zich vanuit het naastgelegen natuurgebied De Mortelen naar de Kampina heeft verplaatst. Daar zijn ze enkele jaren geleden door Brabants Landschap uitgezet," legt Kerssemakers uit.

De boomkikker (Hyla arborea) is een kleine grasgroene kikker die uitstekend kan klimmen. Met zijn zuignapjes aan het einde van vingers en tenen kan hij zich goed vasthouden aan bomen. "Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas en vanaf half april geven ze luidruchtige concerten om indruk te maken op de vrouwtjes", vertelt Erwin de Hoop, boswachter bij Natuurmonumenten. Op zijn flanken heeft de boomkikker een bruine band.

Natuurmonumenten is blij met de komst van deze glanzende, groene amfibie. "Het is een teken dat het goed gaat met de boomkikker. We gaan kijken of meerdere boomkikkers de oversteek vanuit de Mortelen hebben gemaakt," aldus boswachter Erwin. "De kans dat er meer gaan komen is groot." De boomkikker heeft baat bij rust, dus Natuurmonumenten vertelt niet waar de boomkikker is gespot.

Het Bewaarde Land zoekt vrijwilligers

Boxtel - Natuurbelevingsproject Het Bewaarde Landheeft als doel kinderen uit groep 4, 5 en 6 van de basisschool drie dagen in drie opeenvolgende weken met al hun zintuigen de natuur te laten ervaren en zich er thuis te laten voelen. Het project is op zoek naar vrijwilligers die hun liefde voor de natuur met kinderen willen delen.

Het Bewaarde Land wordt in Brabant op vier locaties uitgevoerd, waaronder de Kampina. Als begeleider maak je een klein groepje van maximaal acht kinderen op speelse wijze vertrouwd met de natuur. In bomen klimmen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, de voedselkringloop verkennen, al je zintuigen gebruiken, sluipspelletjes doen, een wandeling in stilte en nog veel meer. je volgt hiervoor een opleiding tot 'Wachter van Het Bewaarde Land' voor nieuwe vrijwilligers op de volgende data: woensdag 15 juni, vrijdag 17 juni en woensdag 22 juni. De opleiding bestaat uit een driedaagse training gevolgd door drie dagen proefdraaien als hulpwachter met een ervaren wachter. Na de opleiding bepaal je zelf hoe vaak je een groepje kinderen, drie dagen, wilt begeleiden.
Meer informatie vind je op www.hetbewaardeland.nl. Heb je vragen of wil je je aanmelden? Dat kan via info@hetbewaardeland.nl of 06-48622415 (Marion de Cocq).

Mijn Mooi Boxtel: Ingrid Schaeken

Foto: Ingrid Schaeken

Ik kan niet echt kiezen uit de mooiste plekjes, er zijn er zoveel te vinden in Boxtel en omgeving. Deze is gemaakt in de vroege ochtend, bij het wandelpark Molenwijk

Luchtpost uit Duitsland: Chantal van Mierlo

Foto: Chantal van Mierlo

De lente is nu echt begonnen, met de tuin vol tulpen, fluitconcerten van de vogels bij zonsopgang en de bomen die voorzichtig weer groen worden. Pas geleden was het ook de eerste mei, en dat is best wel een dingetje hier. Net als in veel andere landen heeft 1 mei in Duitsland een politieke betekenis als Dag van de Arbeid, waarop vakbonden versterkt hun betoog uiten. Het is een officiële vrije dag.

Daarnaast is het vooral een cultureel spektakel dat symbool staat voor het begin van het warme jaargetijde en het verdrijven van de duisternis van de winter. Al op de vooravond van de eerste mei wordt de meiboom gezet. Meestal gaat het om een jonge berk en de concurrentie tussen de gemeenten is groot, want wie heeft de hoogste boom? Bij ons in het dorp lopen de mensen in een optocht achter de boom aan die met veelkleurige linten en kransen is versierd. Door de straten wordt de boom onder begeleiding van de harmonie naar een centraal plein getransporteerd om hem daar overeind te zetten. Een heel karwei, want de boom in ons dorp is meestal zo'n vijftien meter hoog.
Op veel plaatsen wordt een 'Tanz in den Mai'-feest georganiseerd. Van oudsher zijn dat traditionele dansavonden, maar inmiddels vieren ook grote discotheken zulke feesten op een veel modernere manier.
Ik ervaar de eerste mei bij ons in de gemeenschap vooral als een dag van samenzijn met vrienden en familie. Overal op de akkers rondom het dorp komen mensen samen om te barbecueën en te picknicken.

Natuurlijk kom ik binnenkort weer naar Nederland: Op 3 juni ben ik in Boxtel voor een feestje. Dan wordt bij Bruna mijn tweede thriller gepresenteerd, die wederom bij Uitgeverij Ambo Anthos verschijnt. Ik heb er een dik jaar aan gewerkt en ik ben erg blij met het resultaat. In 'Het isolement' wordt het leven van een jonge vrouw overhoop gehaald door een internetcrimineel. Schokkend om te zien hoe kwetsbaar we worden door het internet, het is tegenwoordig een koud kunstje om iemands diepste geheimen te doorgronden met één klik op de knop.
Het zijn spannende weken, want ondanks de lovende reacties op mijn eerste thriller blijft het toch weer afwachten hoe dit boek wordt ontvangen. Juist daarom ben ik blij met de boekpresentatie in Boxtel, omdat het toch nog steeds mijn 'thuis' is en ik dit moment graag samen met vrienden en bekenden wil vieren.

Foto: Stichting Kèk Liempt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van Toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of onbekende personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer? Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt http://www.kekliemt.nl/actueel.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Boxtel gaat 150 minderjarige vluchtelingen opvangen

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat door met de kleinschalige opvang van vluchtelingen waar afgelopen jaar mee begonnen werd. Dat betekent dat in 2016 zo'n 150 minderjarige vluchtelingen zullen worden opgevangen. Dit maakte burgemeester Buijs woensdag tijdens een persmoment bekend.

Doelstelling is om de groep te splitsen in kleinere groepen van maximaal 50 asielzoekers en die te verdelen over 4 tot 5 locaties. De burgemeester hoopt voor de zomer de eerste vluchtelingen al te kunnen verwelkomen. Volgens hem is een exact tijdspad nog niet te geven omdat eerst moet worden gekeken naar geschikte locaties om de vluchtelingen op te vangen.

Volgens de burgemeester was 'een goed gesprek' met staatssecretaris Dijkhoff aanleiding voor laatstgenoemde om Boxtel aan te wijzen als opvanglocatie voor kwetsbare vluchtelingen. "Die kleinschalige manier van opvang is goed gelukt en ik ben dan ook erg blij dat we dat kunnen voortzetten", verklaart een blije Buijs. "Ook alle fractievoorzitters, die dinsdag ingelicht zijn, waren blij."

De gemeente is nu bezig met het maken van een plan van aanpak waarbij de input wordt gebruikt uit eerdere bijeenkomsten die de gemeente organiseerde aangaande de opvang van vluchtelingen. Vorig jaar werd door inwoners van Boxtel tijdens een inloopbijeenkomst al een lijst gemaakt met opvanglocaties die Boxtelaren zelf aandroegen. De gemeente gaat nu onderzoeken welke van deze locaties het meest geschikt zijn. Buijs: "Er moet veel gebeuren om opvang mogelijk te maken. Op geen enkele beoogde locatie kunnen meteen vluchtelingen opgevangen worden." Als het aan Buijs ligt liggen deze locaties niet ergens achteraf, maar in bewoond gebied omdat dat de integratie bevordert.

De burgemeester zegt te hopen op weer een groep Eritrese meisjes omdat de gemeente, verenigingen en vrijwilligers daar inmiddels ervaring mee hebben opgedaan, maar geeft aan dat Boxtel ook er voor andere groepen minderjarigen zal zijn. "Ik hoop dat ze ook in Boxtel naar school kunnen en dat het net zoals bij de groep vluchtelingen die eerder kwam mogelijk is om het Koning Willem I College uit Den Bosch op locatie onderwijs te laten geven", vervolgt de burgemeester.

De komende weken staan in het teken van overleg met omwonenden, verenigingen en clubs om de opvang en de daarbij horende integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen.


SP

Foto: SP

Voortzetting huishoudelijke hulptoelage
SP-raadslid Marije van Kuijk is tevreden dat de regeling huishoudelijke hulptoelage in de komende jaren voortgezet wordt: "De SP-fractie heeft hierom gevraagd in een brief aan B&W. Het college schrijft dat er in de komende jaren voldoende geld is om de regeling staande te houden. Er is nog een reserve en de regering heeft aangekondigd geld beschikbaar te blijven stellen, al is dat wel minder dan nu. Mensen kunnen dus extra uren huishoudelijke hulp blijven bijkopen voor 5 euro per uur." In de enquête van de SP lieten mensen weten tevreden te zijn over deze regeling en het lage tarief.

SP verspreidt 3500 Huurkranten
Met de verspreiding van 3500 Huurkranten wil de SP huurders informeren over het landelijke huurbeleid en het standpunt daarover van de SP. Ook staat er een interview in met wethouder Eric van den Broek. Hij stelt hierin dat Boxtel een sociaal woon- en huurbeleid uitvoert.

Geen huurverhoging voor de laagste inkomens
Per 1 juli gaat de jaarlijkse huurverhoging in. Huurders die gebruikmaken van de minimaregelingen van de gemeente krijgen geen huurverhoging. De overige huurders met een inkomen tot 44.360 euro bruto krijgen 0 (als de huurprijs al past bij de kwaliteit van de woning) tot 0,6 procent verhoging (gelijk aan de inflatie). De huurders met een inkomen boven de 44.360 euro (13 procent van de huurders) krijgen daarentegen de maximale verhoging van 4,6 procent. Raadslid Rinze van der Veen: "We zijn tevreden over het matigen van de huren voor de lagere inkomens. Naar onze mening zou ook de groep van de hogere inkomens ontzien moeten worden. Zij zijn de afgelopen jaren al met forse huurverhogingen geconfronteerd en kunnen geen beroep doen op sociale voorzieningen zoals huurtoelage."

SP-wethouder op huiskamerbezoek bij 'Onder de Toren'
Wethouder Eric van den Broek heeft onder het genot van koffie en gebak een constructief gesprek gehad met leden van de Duinendaalse buurtvereniging 'Onder de Toren'. Het ging met name om parkeervergunningen, overlast van hangjeugd, verkeer en plannen voor het Processiepark. Van den Broek: "De huiskamergesprekken blijven een prima laagdrempelige manier om met bewoners in gesprek te komen. Bovendien geeft het de mogelijkheid om bepaalde situaties in de buurt met eigen ogen te bekijken. Met een paar bladzijden vol aantekeningen kan ik aan de slag om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren.'

Jeugdloon wordt vanaf 21 jaar afgeschaft
Minister Asscher maakte onlangs bekend dat de leeftijdsgrens van het jeugdloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. Ook gaat het loon voor 18-, 19- en 20-jarigen omhoog. De SP wil volledige afschaffing van het jeugdloon vanaf 18 jaar, want volwassen ben je vanaf 18 jaar. Raadslid Marco Bressers, die het college hierover vragen stelde, spreekt van een eerste stap in de goede richting.

INbox

Foto: INbox

Samen in voor Boxtel, samen in de raad

Grondstoffen/afval
In 2030 hebben we, als het aan de gemeenteraad ligt, per persoon nog maar 5 kg restafval per jaar. De grondstoffen papier, plastic, keukenafval, tuinafval, drankkarton, metaal, glas en textiel, worden opgehaald of weggebracht. Het wordt in ieder geval niet weggegooid als restafval. In iedere wijk is een plek waar we onze grondstoffen kunnen inleveren. En we gaan veel minder betalen. 2030 is nog ver weg en er moet dan ook nog veel gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Hoogbouw kan nu nog niet echt mee doen aan afvalscheiding. Maar binnenkort gaat dat op Hoogheem veranderen. Aan de bewoners van de flats is door medebewoners gevraagd of zij mee willen werken aan afvalscheiding. In de kelder komen dan gekleurde containers te staan waarin de grondstoffen gescheiden aangeleverd kunnen worden. Een heel mooi initiatief! We hopen mét ons steunfractielid, Guus Eltink, die mede de kartrekker is van dit initiatief, dat het lukt en daarmee mogelijk een voorbeeld is voor ander hoogbouwbewoners die afval willen scheiden.

Verkeersveiligheid bij sportvelden
Toen de uitgang van ODC aan het Essche Heike verplaatst werd naar de Molenwijkseweg, heeft INbox vragen gesteld over de verkeersveiligheid. Aan de Molenwijkseweg zijn ook de manege, de handboog- en dartvereniging, de scouting en het nieuwbouwwijkje Sparrenlaene gevestigd. En allemaal hebben zij hun in-/uitrit op de Molenwijkseweg. Fietsers en wandelaars gaan over die weg o.a. naar de Langspier. Kortom: een drukke weg. In de recente kadernotitie wordt op de veiligheid alvast voorgesorteerd en mogen we ervan uitgaan dat er in 2017 garen op de klos komt. Als in de tussentijd dan meteen wordt gekeken naar de mogelijkheid van een fietsstraat, zijn automobilisten daar voortaan te gast en dienen zij rekening te houden met fietsers en voetgangers. Zo stelde INbox het van meet af aan voor! Ook de Eikenlaan bij MEP heeft zo zijn problemen. Onze wethouder, Herman van Wanrooij, gaf dit in de voorbespreking van genoemde kadernotitie met de raad in maart zelf al aan. Maar naast een oplossing daar, is hij ook op zoek naar een totale parkeeroplossing voor voetbal, tennis en hockey. Dat daar het veld langs de Eikenlaan de oplossing zou kunnen bieden, is helder en bij de verenigingen bekend. Zij zijn gevraagd aan te haken in de zoektocht naar de integrale oplossing. Wij twijfelen er niet aan dat hierin wordt doorgepakt. In de raadsbehandeling van de kadernotitie gaven wij al aan dat politieke druk vanuit de oppositie wat ons betreft in de categorie 'beter goed gejat dan slecht bedacht' valt.

Burgerparticipatie
Afgelopen week waren er twee bijeenkomsten in het gemeentehuis. We noemen dit beeldvormende bijeenkomsten, of praten met de raad. Het zijn bijeenkomsten waarin we met bewoners van Boxtel in gesprek willen en ook van hen willen horen hoe zij denken over bepaalde onderwerpen. Grondstoffen was het ene onderwerp. Daar waren 2 burgers bij aanwezig maar met hun betrokkenheid was de inbreng er niet minder om. De andere ging over toerisme en recreatie. Gezien de opkomst daar, een onderwerpen dat bewoners van Boxtel blijkbaar iets meer aanspreekt dan het scheiden van afval. Wat zouden we kunnen doen om ook u te betrekken bij zaken die ook u aangaan? Voor suggesties, vragen, opmerkingen enz. kunt u contact opnemen met onze raads- of fractieleden. U vindt de contactgegevens op onze website: www.inbox-boxtel.nl.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
20-05 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
21-05 Den Berg
25-05 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 20

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 22 restaureren schoorsteen aan achterzijde rijksmonument Sint Ursula
Halderheiweg 249 achter Baandervrouwenlaan bouw woning met garage
Molenwijk 3a vervangen hoofdveld ODC door een kunstgras voetbalveld en rooien 3 eiken en 3 beuken
Molenstraat 82 rooien: 1 wilg uit achtererf
Sportlaan 2 vervangen natuurgras voetbalveld door een kunstgras voetbalveld en rooien 2 eiken
Hoek Tamboer - Den Hofpad vervangen natuurgras voetbalveld door een kunstgras voetbalveld
De Vorst 15 plaatsen tijdelijke woonunit

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Armehoefstraat tussen huisnummers 16 en 18 rooien: 1 hopbeuk
Hoek Gestelseweg - Heult rooien: 6 inlandse eiken
Hofstad naast Roderweg 12 rooien: 2 inlandse eiken
Molengraafseweg 11-17 renoveren 4 woningen en plaatsen 4 garageboxen
Parkstraat ter hoogte van huisnummer 5 rooien: 1 linde

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
Oude Kerkpad 2 - hoek Cattestraat rooien: 6 populieren

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning en Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Bosch Rexroth B.V., Kruisbroeksestraat 1 aanpassen inrichting

Verleende omgevingsvergunningen
De Beukums 61 realiseren dakopbouw over volle breedte woning
Prins Hendrikstraat 62 wijzigen gevels en plaatsen nieuwe luifel

Maatwerkvoorschriften Milieubeheer
Goorestraat 1 maatwerkvoorschriften rundveehouderij voor aspect bodem

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

DVG sluit seizoen af met verlies

Foto: Toon van Ruremonde

De laatste competitiewedstrijd speelde DVG tegen Acht, voor wie de belangen duidelijk anders waren dan voor de ploeg uit Liempde. Bij een overwinning lonkte zelfs nog een tweede plaats op de ranglijst en ook zouden zij zich dan plaatsen voor de nacompetitie. DVG verloor de wedstrijd met 3-2.

Door te lang treuzelen van de keeper werd zijn uittrap geblokt door Wilco Voets waardoor DVG al in de derde minuut op een 0-1 voorsprong kwam. In de 26e minuut kreeg Acht een vrije trap, net buiten de 16 meter. De scheidsrechter had de DVG verdedigers verteld dat er eerst gefloten moest worden. Terwijl hij zelf nog bezig was de muur op afstand te zetten en Sander van Eeuwijk in de hoek die de muur zou afschermen stond, nam Acht de vrije trap en plaatste de bal in de opengelaten hoek. Tot ieders verbazing werd dit doelpunt goedgekeurd: 1-1.
In een soortgelijke situatie waarin DVG de vrije trap mocht nemen bleef de scheidsrechter zelfs net voor de bal staan. In een kopduel van Bart de Windt met de keeper van Acht, die buiten zijn 5-metergebied was uitgekomen, werd opnieuw in het nadeel van DVG beslist. Net voor rust kwam Acht op voorsprong. Een hoekschop werd niet goed verdedigd en de bal werd van dichtbij binnengetikt: 2-1.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Net na rust bereikte een snelle ingooi van Wilco Voets Luuk van de Ven die ongehinderd de 16 meter in mocht lopen. Zijn voorzet werd door Bas van Houtum goed ingeschoten: 2-2. Dit gelijk spel zou ook passen bij het beeld van de wedstrijd, Acht probeerde het wel maar werd niet echt gevaarlijk. Toch bleven de drie punten bij de thuisploeg toen een inzet van richting werd veranderd door een verdediger van DVG. Sander van Eeuwijk, die vandaag zijn laatste wedstrijd speelde in DVG 1, was kansloos.

Een publiekswissel werd door het Liempdse publiek met geklap ondersteund. Sander van Eeuwijk die na negen seizoenen een treetje lager gaat voetballen had graag de nul gehouden maar dat zat er na die eerste vrije trap al niet meer in.

DVG 2 speelde zondag zijn tweede wedstrijd in de nacompetitie en verdedigde daarbij een 2-1 voorsprong, behaald in de thuiswedstrijd op zaterdag. Tegenstander Olympia '18 uit Boxmeer had al vroeg in de wedstrijd het verschil kunnen goedmaken. Ronald Martens was echter in goede vorm en stond keer op keer op de goede plek. Ruststand was 0-0. Toen stond DVG al met tien man vanwege een directe rode kaart.
In de tweede helft was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Ronald Martens. In een van de goede uitvallen had DVG kunnen scoren, maar het duurde te lang voordat er geschoten werd. Daardoor kregen de verdedigers weer de kans om het schot te blokken. Tien minuten voor tijd werd de thuisploeg geholpen door de scheidsrechter. Een handig uitgelokte overtreding betekende een strafschop voor Olympia. Ronald Martens zat in de goede hoek maar kon de bal net niet genoeg van richting veranderen. Door dit resultaat moest er verlengd worden. Al in de eerste verlenging werd het 2-0 voor Olympia en werd het moeilijk voor DVG. Ondanks de grote inzet viel de bal vandaag niet op de goede plek. Komende zondag krijgt DVG 2 een nieuwe kans om een prijs te pakken als de ploeg de bekerfinale speelt in Nistelrode tegen het Limburgse RKHBS uit Heerlen.

Ducks wint bloedstollende wedstrijd in Weert

Weert - Het eerste herenteam van Ducks won zondag in Weert met 6-7 nipt van thuisploeg Indians.

Ducks opende door een punt te scoren, geholpen door twee veldfouten van de Weertse formatie. Indians begon wat minder succesvol aan de eerste inning en werd in toom gehouden door startend werper Jeroen van Nes. In de tweede inning scoorde Indians drie maal en kwam de tussenstand op 3-1. Beide slagploegen bleven stil tot in de vijfde inning: Ducks scoorde toen door een geplaatste honkslag van derde honkman Jan van der Wielen. Jeroen van Nes domineerde in de gelijkmakende slagbeurt de Weertse opponent en hielp zichzelf door een 'double play' te starten en twee nullen in één actie te pakken. De Boxtelaren wisten wat zij moesten doen en in de zevende inning voerden zij deze opdracht overtuigend uit. Jan van der Wielen kwam door een honkslag op de honken waarna hij al snel het tweede honk wist te stelen. Kees van Aarle sloeg hem binnen met een verre driehonkslag en werd daarna zelf binnengeslagen door Bram van der Horst. Die wist deze inning ook nog over de thuisplaat te geraken door een fout van Indians. De rollen waren nu omgedraaid: Indians stond achter met 3-5. Het herenteam uit Weert liet dit niet zomaar gebeuren en pakte door twee honkslagen twee punten terug. De stand was met 5-5 weer gelijk.

Met twee uit in de achtste inning wist Van der Wielen wat hem te doen stond. Hij kreeg een pitch aan de buitenkant van de plaat en sloeg deze genadeloos hard over de rechtsvelder heen. De bal rolde alsmaar door en Van der Wielen rende zo hard als hij kon. Hij werd doorgestuurd naar thuis en de aangooi door de tweede honkman van Indians bleek te laat: een inside-the-park-homerun voor Van der Wielen. Alle honken raakten bezet met twee uit. Bram van der Horst werd raak gegooid en ook zo kwam er weer een punt binnen. Nu was het aan aflossend werper Kees van Aarle om het dicht te houden en de overwinning mee naar huis te nemen. Door twee veldfouten, waardoor Indians één punt pakte, bleef het enorm spannend. Weer was daar Van der Wielen, die met twee prachtige 'plays' twee maal een nul wist te pakken. Het resultaat was een bloedstollende overwinning voor Ducks, eindstand 6-7. Onbetwiste 'Man of the Match' was Jan van der Wielen met 4 uit 5 (0.800) en ongekende defensieve acties die de wedstrijd beslisten.

Bridgen

Bridgeclub Boxtel, 10 mei
A-lijn: 1. Masha Kleiss & Edgar Wijnen 67,08% 2. Nico van der Poel & Jaap de Wolf 64,58% 3. Gerard Dams & Yvonne Visser 56,25% B-lijn: 1. Tineke van de Sande-Schoenmakers & Nel Knijnenburg-Beumer 60,94% 2. Mieke van der Linden-v.d.Schoor & Wilma de Wolf-van Tintelen 56,25% 3. Tonnie Daams-Kuipers & Johan van de Vorstenbosch 55,00%

Bridgeclub Boxtel, 12 mei
A-lijn: 1. Riet van Stuivenberg-Munnichs & Jaap de Wolf 61,46% 2. Bab van Asveldt-van Gennip & Jos Jilesen 59,11% 3. Jeanne van Doremalen & Francien van Roy-van de Meerendonk 56,25%

Bridgeclub Revanche, 10 mei
A-lijn: 1. Sonja Tempels & Jan Sweere 38,50% 2. Leo den Dekker & Herman van de Wetering 60,25% 3. Ton Walbeek & Hans Wolsky 59,92% 4. Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 56,09% 5. Willy van der Heijden & Ad van Os 54,50% 6. Guusje van der Meer & Piet Raaijmakers 51,08% 7. Corry Kerssens & Jan Kerssens 47,67% 8. Bert Hermkens & Jerome van Helvoort 44,67% 9. Hennie Veroude & Gerard Veroude 43,33% 10. Cocky Pastoor & Lous Frankevijle 41,74% 11. Ted van Doorn & Francis Verhees 39,67% 12. Henny van Esch & Peter van de Ven 38,50% B-lijn: 1. Annelies van Ewijk & Gerard van Heertum 64,17% 2. René Verstijnen & Lidy Verstijnen 60,33% 3. Herman Hulscher & Ans Hulscher 52,97% 4. Trix van der Kolk & Sandra van Lier 52,24% 5. Mien van Weert & Pith Schure 52,19% 6. Laura Brusselaars & Annie van Erp 46,72% 7. Jan Albert Hellings & Ans Weijns 46,25% 8. Colette Tonino & Hans Tonino 44,69% 9. Jannie Kniest & Marieke Schalkwijk 41,85% 10. Ineke Marcelis & Berrie Marcelis 38,70%

Bridgeclub De Rots, 11 mei
A-lijn: 1. Miep Vergouwe Francis Verhees 68.75% 2. Ger van Boxtel & Liesbeth Seinstra 59.16% 3. Marianne van Elk Gisela Voltmann 58.33%

Bridgeclub Liempde, 12 mei
A-lijn: 1. Heren van Heeswijk-Bekkers 62,34% 2. Echtpaar Habraken 57,24% 3. Echtpaar van de Meerendonk 56,59% B-lijn: 1. Mevr. van de Vleuten-Heer Verkade 63,75% 1. Echtpaar Kuijpers 63,75% 3 Heren van Asseldonk-Legius 51,67% C-lijn: 1. Dames v/d Meerakker-v/d Heijden 65,28% 2. Heren van Pelt-Van de Heijden 54,86% 3. Dames van Boeckel-Van de Hoek 51,39% 3. Dames Beerens-Evers 51,39%

Honkbal softbal

Uitslagen 12 mei
Honkbal Aspiranten
Starlights - Ducks 12-0

Uitslagen 14 mei
Softbal Pupillen
Cardinals - Ducks 3-15
BeeBall Rookie League
Nuenen Wolves - Ducks 18-20
Softbal Aspiranten
Jeka - Ducks 25-12

Uitslagen zondag 15 mei
Honkbal Senioren
Indians - Ducks 6-7

Programma 21 mei
Softbal Pupillen
Gryphons - Ducks 10.00 uur
BeeBall Major League
Gryphons Dragons - Ducks 10.00 uur
Honkbal Aspiranten
Jeka - Ducks 12.00 uur
Honkbal Pupillen
Ducks - Mulo 12.30 uur
Honkbal Junioren
Kickers - Ducks 13.00 uur
Softbal Aspiranten
ROEF! - Ducks 15.30 uur
Softbal Senioren
Dames
ROEF! - Ducks 18.00 uur

Programma zondag 22 mei
Honkbal Senioren
Nuenen - Ducks 14.30 uur
Honkbal Senioren
Gryphons - Ducks 14.30 uur

Zaalvoetbal

Programma 21 mei
Tahadi-v.Stekelenburg        17:00
Grieks Rest Corfu-X2COM        17:45
Kwalitaria Strik-Pika Bikes/'t Geveltje        18:30
Gebr. Bekkers-v.Dongen/v.d. Wiel        19:15

Programma 23 Mei
Celdex-Plein 219:00
v.d. Heijden milieu-Groen Als Gras        19:45
Scheutjens b.v.-Rijschool Gestel 2        20:30
Café Markzicht-F.c. Blokfit        21:15
Hart.v. Boxtel-Green Team?        22:00

Voetbal

DVG
Uitslagen 14 mei
Pupillen
Margriet ME1 - DVG ME1 3-0
Senioren
DVG 2 - Olympia'18 2 2-1

Uitslagen 16 mei
Senioren
Acht 1 - DVG 1 3-2
Olympia'18 2 - DVG 2 1-0

Programma 21 mei
Pupillen
Avanti'31 - DVG D 1
Vow - DVG MD 1
Oirschot Vooruit - DVG E 2
Wilhelmina Den Bosch - DVG E 3 9.30 uur
Vow - DVG ME 1
Oirschot Vooruit - DVG F 1
Oirschot Vooruit - DVG F 2
Sparta'25 - DVG F 3

Junioren
DVG B 1 - ASV'33 B1 14.30 uur

Programma 22 mei
Junioren
Oirschot Vooruit - DVG C 1

Senioren
RKHBS 2 - DVG 2 13.30 uur

Programma 23 mei
Junioren
Emplina A2 - DVG A 1 18.30 uur

Programma 24 mei
Pupillen
St. Michielsgestel D1 - DVG D 1 18.30 uur
DVG MD 1 - Rhode MD1 19.00 uur

Programma 25 mei
Pupillen
Boxtel E1 - DVG E 1 18.45 uur
Boxtel E2 - DVG E 2 18.45 uur
Best Vooruit F2 - DVG F 1 18.45 uur

TS Dekker uitermate succesvol bij wedstrijden in Elburg

Foto: Ad Dekker

Elburg - TS Dekker heeft er een uiterst succesvolle eerste pinksterdag beleefd bij de wedstrijden in het Gelderse Elburg. Van de tien deelnemers aan de vijftiende Open Noord West Veluwe vielen er maar liefst zes in de prijzen. Aan het toernooi deden ruim 260 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland mee.

Hoewel de groep al om 6.30 uur vertrok, was er op het toernooi niets van vermoeidheid te merken. Goud was er voor Alexandra Dekker bij de Sparring Meisjes Junioren. Areeb Abbas Ashraf klaarde ditzelfde kunstje bij de jongens. Linda Beekmans werd tweede in de klasse Sparring Meisjes Jeugd. In de klasse Sparring Heren werd Atmane Qoubbane tweede. Deze plaats wist ook Bryan Marien bij Tulls Jongens Junioren te halen. Hij haalde een derde plaats bij de klasse Sparring Jongens Junioren. Kayleigh Belemans werd derde in de klasse Sparring Dames Senioren.

Tillia Marouche, Lucas Punt, Corne Beekmans en Romy Raaijmakers vielen allen met een knappe vierde plaats net buiten de prijzen.

"Iedereen super gefeliciteerd met hun behaalde prijs en ook aan diegene die aan dit toernooi hebben deelgenomen. Jullie allen zijn super kanjers en hebben hier keihard voor getraind en geknokt", aldus een zeer trotse Sabum Ad Dekker.


12 / 12

Donderdag 19 mei

Inschrijven voor avondvierdaagse in Boxtel
10.00 uur, Maaslandstraat 7, Boxtel

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Open dag en expositie Atelier de handboog
16.00 uur, De Handboog 14, Boxtel

Lezing 'De Natuur van Oost Polen' door Piet de Jong
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 20 mei

Boxtel Trapt los
08.30 uur, Markt, Boxtel

Open dag en expositie Atelier de handboog
16.00 uur, De Handboog 14, Boxtel

Zaterdag 21 mei

Liempds Kunstpad
10.00 uur, Route door Liempde

Open dag bij sociaal werkbedrijf WSD
10.00 uur, WSD, Schouwrooij 20, Boxtel

Boxtel Trapt los!
10.00 uur, Stationsstraat 103, Boxtel

Zeskamp bij voetbalvereniging LSV
13.00 uur, Sportpark, Mijlstraat 127, Lennisheuvel

Zondag 22 mei

Liempds Kunstpad
10.00 uur, Route door Liempde

Voertuigenzegening
11.30 uur, Markt, Boxtel

BeCool meets Talent
13.00 uur, De Serenade, Oude Dijk117, Liempde

Heilige Bloedprocessie
15.00 uur, vertrek van Burgakker, Boxtel
De route van de processie is als volgt:Burgakker, Kruisstraat, Markt, Clarissenstraat, Bosscheweg, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Pr. Bernhardstraat, Stationsstraat, Rechterstraat, Kruisstraat, Markt, Clarissenstraat, Oude kerkstraat naar de Sint Petrusbasiliek.

23-29 mei

Flessenactie Jeugdvereniging JAS Liempde komt aan de deur
18.30-19.30 uur, Centrum, Liempde

Maandag 23 mei

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond met het Dükerskoor
20. 00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 mei

Bingo-avond bij De Adelaar
19.00 uur, Café/Zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

25-27 mei

Liempdse Avondwandel 3 daagse BVV Den Berg
18.00 uur, Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 25 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 26 mei

Boxtel Trapt los!
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 27 mei

Rommelmarkt Stichting Forofiet
11.00 uur, Plein achter Voedselbank, Ronduutje 11, Boxtel

Kaarten KBO
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 28 mei

Boxtel Trapt los!
10.00 uur, Boxtelseweg 45, Boxtel

2e Duo-Darttoernooi bij Taverbo/Sabo
13.00 uur, Taverbo/Sabo,De Voetboog 18, Boxtel

Zondag 29 mei

Tea & Trends Event van Filipe Mode, Uniek en De Waag
11.00 uur, Restaurant De Waag, Markt 32-33, Boxtel

Muziekstraatje
12.00 uur, 't Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Landelijke kinderboerderijweekend: Schapen Scheren
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

BecoDok 1.0
14.00 uur, Beceloth &Dok 12, Markt, Boxtel

Lekker Lennisheuvel
14.00 uur, Natuurpark Boscheind, Lennisheuvel

Foto: Annemiek de Vries

Linda van de Loo