DeMooiBoxtelKrant

9 maart 2016

DeMooiBoxtelKrant 9 maart 2016


Volle zalen voor Midzomernachtsdroom van Teejatergroep Orion

Foto: Hans van Doorn

Lennisheuvel - De eigentijdse bewerking van Midzomernachtsdroom van Teejatergroep Orion trok vrijdagavond meteen een volle zaal in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel. Het stuk werd geregisseerd door Minke van Hoof.

Dat Shakespeare ook luchtig kan zijn bewees Teejatergroep Orion in een eigentijdse bewerking van dit klassieke toneelstuk. Dat beaamde ook wethouder Peter van de Wiel, die aangenaam verrast was door de vrolijke toon van de avond. De tien acteurs van Teejatergroep Orion speelden met enthousiasme in een prachtig vormgegeven decor, dat ingenieus telkens van sfeer veranderde.

Foto: Hans van Doorn

Plaats van handeling is Hotel Zomernacht, waar het personeel verwikkeld is in allerlei liefdesperikelen, die door ingrijpen van sprookjesachtige bosgoden voor de nodige verwarring zorgen.

De voorstelling van 11 maart is uitverkocht, maar er zijn nog kaartjes verkrijgbaar voor 9 en 12 maart. Reserveren kan via ellenkeesloo@gmail.com of via telefoonnummer 0411-674485.

Pyromien Vanessa R. hoort jaar cel plus tbs tegen zich eisen

Boxtel - Vanessa R, die verdacht wordt van diverse brandstichtingen in Boxtel in juni vorig jaar, hoorde maandagmiddag één jaar celstraf plus tbs met voorwaarden tegen zich eisen. Dit is met aftrek van haar voorarrest. Haar advocaat vindt dat niet bewezen kan worden dat R. de branden daadwerkelijk heeft aangestoken en eiste vrijspraak.

R. die in de volksmond 'Pyromien' genoemd wordt, wordt verdacht van het aansteken van meerdere autobranden, het bedreigen van de politie en het stalken van haar ex-vriend.

Uit het onderzoek blijkt dat op haar telefoon vele malen is gegoogeld naar nieuws over de autobranden in Boxtel. Met haar telefoon werden daarnaast berichten gestuurd dat 'het helemaal uit de hand liep' en ze stuurde e-mails naar de politie waarin ze onder een valse naam aankondigde dat er 'iets niet rustig zou blijven' in het weekend waarin verschillende auto's in vlammen op gingen. Daarnaast deed ze na de branden een bommelding bij de Boxtelse politie.

Ook werden in haar huis aanmaakblokjes en latex-handschoenen aangetroffen. De politie plaatste in het kader van het onderzoek een camera voor het huis van R, waarop te zien is dat zij steeds vlak na het ontstaan van de branden weer thuis kwam. Zelf wijst R. alle verdachtmakingen van de hand.

Vanessa R. lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom en heeft borderline. Volgens de aanklager heeft ze intensieve behandeling nodig om herhaling te voorkomen.

De uitspraak in deze zaak volgt op 21 maart.

Gemeente en Camelot wijzen naar elkaar voor verantwoordelijkheid elektrocutie Janneke van Gaal

Boxtel - In de zaak die tegen de gemeente Boxtel en Camelot loopt naar aanleiding van de elektrocutie van de 20-jarige Janneke van Gaal heerst nog een hoop onduidelijkheid. Van Gaal kwam op 24 januari 2013 om het leven doordat ze tijdens het douchen geëlektrocuteerd werd. Gemeente Boxtel was destijds de eigenaar van het pand en Camelot verhuurde het.

In het huis ontbraken op enkele stroomgroepen aardlekschakelaars. Onduidelijk is of deze groepen aangelegd zijn om de eerder in de woning geruimde hennepkwekerij van stroom te voorzien en dus illegaal aangelegd zijn.

Eerder werd al een probleem ontdekt met de stroomvoorziening toen Akash Ragoenath, huisgenoot van Van Gaal, onder stroom kwam te staan in de badkamer. Hij verklaarde sindsdien niet meer zonder spanningsmeter bij de hand te douchen.

Lees verder op pagina 13.

KBO-activiteiten

Donderdag 10 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 11 maart        Rikken en jokeren in De Orion 13.30
                        Wijk Centrum contactmiddag in De Adelaar met een gastoptreden van De Pimpernellen                 13.30
Maandag 14 maart        Koersballen in De Orion        14.30
                 Afdeling Boxtel, Algemene ledenvergadering in De Walnoot
                        Na de pauze een muzikale tijdreis met zangeres Rita Geerts        13.30
                        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij         13.30
                        Kienen in De Rots        14.00

Bij de Contactmiddag op vrijdag 11 maart wordt het afgelopen jaar geëvalueerd en wordt vooruitgekeken naar het komende jaar. Deze bijeenkomst duurt tot ongeveer 16.30 uur. Na het formele gedeelte volgt een optreden van De Pimpernellen.
Het gaat deze middag vooral om het contact tussen de leden onderling en de wijkraad van het centrum. Voor wat te eten en drinken wordt gezorgd.
Partycentrum De Adelaar vind je aan de Baroniestraat 75 in Boxtel. De toegang is gratis. De zaal is om 13.00 uur open. Leden die de bijeenkomst willen bezoeken hoeven zich niet aan te melden.

Activiteiten Vrouwencontact Boxtel

Maandag 14 maart        Paasstukjes maken met Corien, Velderswegje 1
                        middaggroep: 13.30
                        avondgroep: 19.30
Maandag 21 maart        Kookavonden met Margriet, Baanderherencollege        19.30
Dinsdag 22 maart        Kookavonden met Margriet, Baanderherencollege        19.30

Lezing en expositie over het paasverhaal op tegels bij MUBO

Boxtel - Het Museum Boxtel (MUBO) exposeert van 19 maart tot 17 april in samenwerking met de Boxtelse tegelverzamelaar Evert van Gelder onder de noemer 'Het paasverhaal op tegels'. Deze expositie geeft een overzicht van het paasverhaal, zoals dit op tegels met Bijbelse voorstellingen werd uitgebeeld.

De expositie is samengesteld uit de collectie van Van Gelder, die bekend staat als de grootste verzamelaar van Bijbeltegels in Nederland. Op zaterdag 19 maart om 11.15 uur geeft Evert van Gelder zelf ook een lezing met beeldpresentatie over dit onderwerp onder de titel 'Waarom het paasverhaal op antieke tegels'.

De tegels zijn een selectie uit de uitgebreide collectie die Van Gelder in de laatste 50 jaar verzamelde. Het hele Bijbelse paasverhaal is te volgen aan de hand van zo'n 30 thema's, waaronder de intocht in Jeruzalem, het laatste avondmaal, de Judaskus, de kruisdraging, de opstanding, Hemelvaart en de uitstorting van de Heilige Geest. Per thema worden verschillende tegels getoond, waarop te zien is hoe dezelfde gebeurtenis op steeds andere manieren uitgebeeld kon worden. Ook wordt in de tentoonstelling duidelijk gemaakt dat de tegelschilders teruggrepen op voorbeelden van bestaande prentenseries, die als illustraties in de Bijbel gebruikt werden. De antieke tegels komen uit de periode 1650-1900.

In de lezing wordt naast het paasverhaal zelf ook aandacht besteed aan herkomst, gebruik, kwaliteit van de tegels en waarom ze werden gemaakt. Met name in de zeventiende tot en met negentiende eeuw waren de kleine witte tegeltjes van 13 bij 13 centimeter in zwang. Ze zijn versierd met uiteenlopende geglazuurde voorstellingen in Delfts blauw of (vanaf circa 1700) in mangaan, een soort paars. Kasteelheren en rijke boeren betegelden er hun schouw of open haard mee, maar ook in woningen van andere welgestelden trof je ze aan.

De lezing begint op 19 maart om 11.15 uur, duurt tweemaal 30 minuten en is tegelijkertijd de start van de tentoonstelling die duurt tot en met 17 april. Bij aankomst en in de pauze is koffie en thee verkrijgbaar. De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. In de entreeprijs is een bezoek aan de expositie 'Het paasverhaal op Tegels' en de lopende expositie 'Markante Boxtelaren in Beeld' inbegrepen.
Het MUBO is open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op maandag tweede paasdag. Op eerste paasdag is het MUBO gesloten. Aanmelden voor de lezing kan via info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898.

Vrijwilligers voor steunpunt ContourdeTwern gezocht

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt weer diverse krachten voor vrijwilligerswerk. Zo is het steunpunt op zoek naar mensen die af en toe een uurtje samen willen koffiedrinken, praten en vooral plezierig gezelschap willen zijn voor twee hoogbejaarde Boxtelaren. Leeftijd speelt geen rol, wel een luisterend oor en een goed humeur.

Voor een rolstoelbasketballer zoekt ContourdeTwern iemand die hem op de maandagavond wil vervoeren naar en van zijn training in Rosmalen. De training is van 18.30 tot 20.00 uur. Kandidaten dienen een auto te hebben waarin een ingeklapte rolstoel mee kan. Tegenover de brandstofkosten staat een vergoeding.
In de bossen van Oisterwijk ligt Morgenrood: twee vakantiehuizen en een eenvoudig kampeerterrein. De uitspanning biedt natuurkampeerders ruimte, rust en eenvoud. Morgenrood maakt deel uit van Nivon, dat op ideële grondslag in heel Nederland kleinschalige groene accommodaties beheert.
Alles gebeurt door vrijwilligers, die als tegenprestatie hun eigen verblijf in de natuur, maaltijden, een jaarlijks verwenweekend en attenties retour krijgen. Voor de korte termijn zoekt ContourdeTwern klussers die op de tweede en laatste dinsdag van de maand willen helpen om Morgenrood en het omringende terrein up-to-date te houden. Met het voorjaar in aantocht een buitenkans voor natuurliefhebbers.        

Wil je meer weten over deze of andere vacatures, of wil je een afspraak maken? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (maandag tot en met donderdag) naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655899. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.


Stichting Van Cooth steunt het Groot Collectief in plannen DKA

Boxtel - De Stichting Van Cooth roept de verschillende initiatiefnemers die in de race zijn om hun plannen bij De Kleine Aarde (DKA) uit te voeren op om zo veel mogelijk samen te werken. Dit omdat alleen door zo'n samenwerking het terrein volgens de stichting ook buiten werktijden nuttig gebruikt wordt.

In een brief aan alle betrokkenen laat de stichting weten dat zij weliswaar heil ziet in de plannen van het Groot Collectief, maar wel bezorgd is dat bij uitvoering hiervan het terrein alleen op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur gebruikt gaat worden. Het Groot Collectief is een samenwerking van diverse bedrijven om het terrein van De Kleine Aarde (DKA) te exploiteren. "Daarom zijn wij van harte voorstander dat - naast wij als ondernemers in de Van Coothhoeve - gedeelten van de plannen van Burgers voor De Kleine Aarde of van de plannen van Marianne van Hooff op een of andere manier aansluiten bij de visie van het Groot Collectief", laat de stichting schriftelijk weten. De stichting ziet eveneens een groot voordeel in het feit dat de gemeente eigenaar van de grond van DKA blijft, op het stuk na waar St. Joseph gaat bouwen.

Daarnaast zou een samenwerking ook een waarborg op kunnen leveren voor de biodiversiteit waar het gebied rijk aan is en waar volgens de stichting voor wordt gevreesd als de plannen van het Groot Collectief als op zichzelf staand plan doorgaan.

AgriFood Capital subsidie voor Kamplan BV

Boxtel - Het Boxtelse bedrijf Kamplan BV en Fujifilm Europe BV ontwikkelden samen een nieuwe duurzame varkenshouderij waarin boeren op een slimme en rendabele manier kunnen voldoen aan de strenge eisen op het gebied van mestverwerking, dierwelzijn en de uitstoot van geur en ammoniak uit hun stallen. Voor deze innovatie ontvingen de twee bedrijven de maximale subsidie van 50.000 euro van AgriFood Capital.

In AgriFood Capital werken de provincie Noord-Brabant, gemeenten, bedrijven en onderwijsinstellingen samen aan oplossingen voor vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, voeding en gezondheid. Fujifilm, hun beeld- en filmproducten en Kamplan, een technische leverancier aan de varkenshouderij, ontwikkelden samen een nieuw concept voor het houden van varkens. Centraal hierin staan het verminderen van stankoverlast en de uitstoot van ammoniak, het verminderen van mesttransport en het verwerken van mest tot producten voor de akker- en tuinbouw. In het nieuwe stalconcept wordt de mest opgevangen in speciale goten. Een aantal malen per dag worden deze goten doorgespoeld met gerecycled water en worden de uitwerpselen afgevoerd naar een dichte opslag. Doordat de mest niet meer in grote putten onder de varkens wordt opgeslagen, wordt de uitstoot van geur en ammoniak in de stal voorkomen. Dit komt de gezondheid van de boer, zijn dieren en de omgeving ten goede.

Na het wegspoelen van de mest uit de goten, wordt het gescheiden in 80 procent vloeibare en 20 procent dikke mest. 85 procent van de vloeibare mest wordt gefilterd in schoon water met behulp van een speciaal filter van Fujifilm. Dit gezuiverde water voldoet aan strenge eisen. Zo bevat het de juiste verhouding aan mineralen die belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving voor planten, dieren en micro-organismen. Het bevat echter geen bacteriën en virussen die een risico kunnen vormen voor mens en dier. Juist deze toepassing van waterzuivering, maakt het concept van Fujifilm en Kamplan uniek. Voor deze specifieke innovatie ontvingen de bedrijven de subsidie.

Doordat veehouders schoon water uit mest kunnen filteren en hergebruiken in hun bedrijf of het weg kunnen laten lopen in sloten is 65 procent minder mesttransport nodig uit de varkenshouderijen. In een speciale mestverwerkingsinstallatie, kan het resterende gedeelte uit de mest worden verwerkt tot mestproducten voor akker- en tuinbouw. Meerdere varkenshouderijen maken gebruik van één zo'n installatie.

Het concept van Fujifilm en Kamplan sluit aan bij de extra strenge eisen die provincie Noord-Brabant en de andere zuidelijke provincies stellen aan het houden van varkens in de toekomst. Fujifilm en Kamplan bouwen al aan drie veehouderijprojecten volgens het zogenaamde Total Circulair Farm Concept dat toepasbaar is in zowel nieuwe als bestaande varkenshouderijen. Veehouders die willen, kunnen tegen een extra investering via het nieuwe concept ook energie opwekken of het afvalwater van huishoudens uit de buurt duurzaam en rendabel verwerken.

Rumoer in Boxtel knappe ode aan Fleetwood Mac

Jet Mathijssen en Yvonne van Beers van Mateus en Jan Verschueren van Go Rome vormden een sterk zangtrio. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Onder de noemer 'Rumoer in Boxtel' brachten de bands Go Rome en Mateus zaterdagavond in Podium Boxtel een ode aan het legendarische Fleetwood Mac album 'Rumours'.

Mateus beet het spits af met een slim in elkaar gezette muzikale inleiding in de intriges en ruzies die leidden tot het legendarische pop/rockalbum. Zij deden dit aan de hand van andere artiesten dan Fleetwood Mac met nummers die zelf het grootste deel van het verhaal vertelden.

Mateusgitarist, toetsenist en zanger Ted van de Meulengraaf. Foto: Sander van Kasteren

Daarna was het tijd voor 'het echte werk'. De hele plaat Rumours werd gespeeld door Mateus en later Go Rome en bijna alle denkbare combinaties van beide bands, waarbij vooral de mooie samenzang tussen de bands opvalt. Naast de overbekende nummers als 'Go Your Own Way' en 'Don't Stop', verdient het nummer 'Songbird' ook een speciale vermelding. De zang van zangeres Jet Mathijssen weet het rumoer in de zaal tot stilte te brengen met deze gevoelige ballad. Tussen de songs door, komt steeds een videofragment voorbij om het verhaal achter de nummers te vertellen. Hierbij moet opgemerkt worden dat de begeleidende teksten helaas niet altijd te lezen zijn. Het mag de pret niet drukken.

Nadat het album Rumours is behandeld, speelt Go Rome nog een spetterende finale met onder andere nummers van U2 en Golden Earring. Het toetje bestaat uit een knallende versie van Go Your Own Way, waarbij alle muzikanten samen het podium betreden. Het bleef nog lang rumoerig bij Podium Boxtel.

Weinig animo vrijwillige hulp vluchtelingen in Boxtel

Boxtel - Boxtelaren lopen niet massaal warm om vluchtelingen te helpen. Dit blijkt uit een peiling van TipMooiBoxtel. Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) geeft aan zich niet in te willen zetten voor vluchtelingenhulp.

Toch staat 19 procent van de ondervraagden positief ten opzichte van het helpen van vluchtelingen. Een deel van hen (7 procent van alle ondervraagden) geeft zelfs aan zich op dit moment al in te zetten voor vluchtelingen. Als belangrijkste reden voor het niet willen helpen van vluchtelingen geven de respondenten aan dat ze het te druk hebben met hun eigen leven. Een ander veelgenoemd argument is dat het vooral economische vluchtelingen zijn die naar Nederland komen.

Boxtelaren die vluchtelingen wel zeggen te helpen of te willen helpen doen dat op allerlei manieren: het aanbieden van taalles, het doneren van voedsel of speelgoed en het aanbieden van taxiritten. Maar de donatie van (oude) kleding steekt met kop en schouders boven alle andere middelen waarmee vluchtelingen gesteund worden uit. 53 procent van de ondervraagden die aangeven te willen helpen tegenover 44 procent van diegenen die nu al hulp bieden geeft aan kledinghulp wel te zien zitten.

In deze enquête werd ook gevraagd naar goede opvanglocaties voor vluchtelingen. De antwoorden die hier gegeven werden zijn in lijn met de antwoorden die gegeven werden op de informatieavond over vluchtelingen die de gemeente op 28 september 2015 hield. Boxtelaren lopen wel warm voor de opvang in nu leegstaande panden: winkelpanden, fabriekspanden en leegstaande woningen worden als goede opvangmogelijkheden genoemd. Opvallend is bovendien dat De Kleine Aarde vaak genoemd word. Twintig procent van de respondenten denkt dat opvang van vluchtelingen in Boxtel helemaal niet nodig is.

Ondervraagden kregen de vraag voorgelegd of de gemeente zich meer moet inzetten voor de integratie van vluchtelingen. 41 procent van hen was het daar mee eens of zelfs zeer mee eens. Het is wel opvallend dat weinig mensen aangaven hoe de gemeente zich dan meer in zou kunnen zetten. Als antwoord op deze vraag kwam vooral naar voren dat het door burgemeester Hamming (Heusden) en Buijs ingeslagen pad van kleinschalige opvang een stap in de goede richting is. Degenen die het zeer oneens waren met deze stelling geven aan dat we vluchtelingen zo snel mogelijk weer het land uit moeten sturen.

26 procent van de ondervraagden staat neutraal tegenover de inspanningen van de gemeente en 7 procent weet niet wat de gemeente nu al doet. Ook bij de mensen die neutraal zijn, blijkt vooral de vraag te spelen wat de gemeente nu al doet om vluchtelingen zo snel mogelijk te laten integreren in Nederland.

Handen uit de mouwen bij Forofiet en de Geitenwei

Boxtel - De jaarlijkse NL-Doet dag van het Oranjefonds is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Mensen uit het hele land doen die dag wat extra's voor vrijwilligersorganisaties en -instellingen. Dit jaar vindt deze dag aanstaande zaterdag 12 maart plaats. In Boxtel kunnen mensen zich dan onder anders inzetten bij buurthuis Forofiet en bij de Geitenwei.

Bij Forofiet is iedereen van 12.00 tot 16.00 uur welkom om daar onder het motto 'gezellig samenzijn' allerlei klusjes uit te voeren. Van het opknappen van de tuin tot het sorteren van materialen, er is voor iedereen wel een plekje te vinden waar ze hun bijdrage kunnen leveren. Iedereen die meehelpt kan ook rekenen op een hapje en een drankje.
Forofiet is gevestigd aan 't Ronduutje 11 in Boxtel. Neem voor meer informatie contact op met Maddy van der Burg via 06-53461242 of forofiet@gmail.com. Of kijk op Facebook: Forofiet.

Bij de Geitenwei zijn alle vrijwilligers van 10.00 tot 15.00 uur welkom om hun bijdrage te leveren aan deze actie door bijvoorbeeld de stallen een goede schoonmaakbeurt te geven, mest op te ruimen en kleine reparaties onder handen te nemen. Voor de aanwezigen zijn er broodjes met beleg.
De Geitenwei heeft naast haar dierenpark allerlei activiteiten voor jong en oud zoals een levende kerststal met -markt, een speelgoed- en kledingmarkt, paaseieren zoeken, een grote speurtocht, lampionnenoptocht en knutselen in de recreatieruimte. Ook zijn kleine kinderen elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur welkom met hun opa en/of oma. Verder is de wei open als er vrijwilligers aanwezig zijn.
Voor meer informatie en aanmelden voor de vrijwilligersactie kun je contact opnemen met Anky Moonen, Van Beekstraat 71, via 0411-682445 of 06-19418212.

Newtonplein

Foto: Monique Fick

Tussen Einsteinstraat en Huygensstraat

De Britse wiskundige en fysicus Isaac Newton wordt op 4 juni 1643 in Woolsthorpe in Lincolnshire geboren. Zijn vader overlijdt voor zijn geboorte. Als Newton drie jaar oud is hertrouwt zijn moeder en wordt hij bij zijn grootouders ondergebracht.
Newton studeert aan de universiteit van Cambridge. Reeds tijdens zijn studietijd heeft hij grote belangstelling voor de meetkunde van René Descartes en de optica van Johannes Kepler. Ook bestudeert hij de theorieën van Robert Boyle, Galileo Galilei, Pierre Gassendi, Thomas Hobbes, Robert Hooke en anderen.

In 1665 slaat de pest toe in Cambridge. Newton gaat voor enige tijd terug naar Woolsthorpe en ontwikkelt tijdens deze achttien maanden enkele belangrijke theorieën. De belangrijkste ontdekkingen zijn de zwaartekracht en het feit dat zonlicht bestaat uit een mengsel van licht van verschillende golflengten. Bij breking van het licht door een lens of regendruppels ontstaan de kleuren van de regenboog. Bovendien houdt Isaac Newton zich bezig met wiskunde en construeert hij een reflectietelescoop.
Pas na 1669 zal hij zijn ontdekkingen openbaar maken. Zijn werk 'Philosophiae naturalis principia mathematica' uit 1687 wordt zijn belangrijkste wetenschappelijke uitgave.

Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick

In 1672 wordt Newton lid van de Royal Society. Na 1703 is hij voorzitter van deze wetenschappelijke vereniging.
Dankzij zijn vriend Charles Montague de Halifax wordt Newton aangesteld als opziener bij de koninklijke Munt in Londen. In 1699 is hij directeur en voert de hervorming van het Engelse muntwezen door. In 1705 wordt Newton in de adelstand verheven. Hij overlijdt op 31 maart 1727 in Kensington, Londen.

Isaac Newton wordt als één van de allergrootste wetenschappers in de wiskunde en de fysica beschouwd. Volgens een peiling uit 2005 zien leden van de Britse Royal Society hem als de grootste geleerde in de hele geschiedenis van de wetenschap. Anders dan Albert Einstein was Newton naast theoreticus ook een briljant experimentator.

Bron: Sterrenkunde in Nederland en Teylersmuseum.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Stemmen op Dommelbimd kan tot 11 maart

Foto: Oranje Fonds - Jeannette Schols

Boxtel - Stichting Dommelbimd maakt kans op een donatie van de ING-bank. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal stemmen dat de stichting krijgt via www.ing.nl/stemnederlandvooruit. Tot en met vrijdag 11 maart kan er nog gestemd worden.

Afgelopen weekend stond Dommelbimd op de tweede plaats, dus elke stem telt. Wil je stemmen op Dommelbimd ga dan naar de website. Klik op 'zoek direct een initiatief' en vul 'Stichting Dommelbimd' in. Hierna ontvang je een e-mail om je stem te bevestigen. Per e-mailadres mag één stem worden uitgebracht.

Verzamelaarsbeurs De Walnoot

Boxtel - De Vereniging Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert zondag 13 maart haar verzamelaarsruilbeurs. Deze wordt vanaf 10.00 uur gehouden bij Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1. Bezoekers die een navigatiesysteem gebruiken, wordt aangeraden 'Van Beekstraat' in te geven.

Op de beurs kunnen allerlei voorwerpen geruild worden, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, allerlei plaatjes en winkelwagenmuntjes. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema, deze keer is dat voetbalplaatjes.

De entree voor volwassenen is 1 euro, kinderen betalen 25 eurocent. Kijk voor meer informatie op www.vbvboxtel.nl.

Zomercursussen bij Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch

Den Bosch - Zin in een leuke cursus of workshop deze zomer? Naast het vertrouwde voorjaars- en najaarsaanbod van cursussen, lezingen en workshops heeft de Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch ook dit jaar in de maanden mei en juni weer een speciaal Zomerprogramma.

Het programma bestaat uit workshops, lezingen, excursies en korte cursussen, waaronder een cursus Kunstgeschiedenis onder leiding van Joris van Sleeuwen en een cursus Omgaan met de Digitale Camera. Maar je kunt bijvoorbeeld ook deelnemen aan een excursie naar Brussel of dichter bij huis een esoterische en magische stadswandeling maken door Den Bosch. Ook staat in de maand juni een zeer intensieve cursus Nederlands voor Anderstaligen op het programma.
Bekijk het hele programma op www.volksuniversiteitdenbosch.nl of bel 073-6141120.

Eerste lustrum Buurtbemiddeling Boxtel

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In een goedgevuld B-Town vierde Buurtbemiddeling Boxtel woensdagavond haar vijfjarig bestaan met een interactief toneelstuk over buurtbemiddeling en een aansluitende borrel. De avond volgde op een themadag voor de vrijwillige bemiddelaars en verwijzers met allerhande opdrachten die aansloten op het thema buurtbemiddeling.

De vrijwillige bemiddelaars en verwijzers maakten met speciaal vervoer een tour door Boxtel. Tijdens deze trip werden bekende tv-programma's uitgebeeld die een link hebben met buurtbemiddeling. De busreizigers hadden als opdracht deze te herkennen.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Daarna werden bemiddelaars in Liempde afgezet, waarbij ze onder het motto 'conflict in de keuken' hun bemiddelings-skills in de praktijk mochten brengen. Zij kregen de opdracht gezamenlijk een vooraf vastgestelde maaltijd te bereiden. In een soort van winkeltje mochten ze shoppen naar ingrediënten. De bemiddelaars moesten echter constant met elkaar in overleg en in bemiddeling omdat niet iedereen genoeg ingrediënten kon verkrijgen in de winkel.

Hierna volgde de grote BB-show. Een komische, interactieve show voor heel Boxtel en belangstellenden uit de regio. Die kwamen dan ook in grote getale opdagen, waardoor zo'n honderd man in B-Town zat. De show gaf op een uitermate komische manier een kijkje in de wereld van de buurtbemiddelaar.

Volgens Karin van Ditmars, coördinator van de buurtbemiddelaars, neemt de vraag naar de bemiddelaars sterk toe: "In het jaar van onze oprichting, in 2010, behandelden onze bemiddelaars 28 zaken. In 2015 waren dat er meer dan vijftig. Dit jaar staat de teller al op zestien."

"Wethouder Van Aert vroeg me destijds of ik een projectplan wilde schrijven om de buurtbemiddeling in Boxtel van de grond te krijgen", vervolgt de coördinator. Alle buurtbemiddelaars zijn opgeleid met behulp van speciale trainingsbureau's, waarbij vooral veel geoefend wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden. Volgens Van Ditmars is de achtergrond van de bemiddelaars heel divers.

De bemiddelaars komen in actie voordat de conflicten zo ver escaleren dat politie of Woonstichting St. Joseph ingeschakeld worden. Van Ditmars kan zich bijvoorbeeld nog een zaak herinneren waarbij een buurman die overlast veroorzaakte zelf uiteindelijk ook heel blij was dat zijn buren bemiddeling inschakelden. "Zijn buren gaven aan dat hij vaak dronk en daarbij overlast veroorzaakte. Ze maakten zich zorgen om hem omdat zijn relatie op de klippen was gelopen en hij daardoor de controle over zijn leven begon te verliezen", vertelt Karin. "Hij is toen doorgeleid naar een hulptraject."

In de toekomst verwacht Van Ditmars dat de buurtbemiddeling zich meer kan richten op groepsbemiddeling, waarbij bemiddeld wordt tussen groepen wijkbewoners. Ook jongerenbemiddeling - waarbij niet de buren, maar hangjongeren de overlastgevers zijn - en pendelbemiddeling en bemiddeling door middel van brieven - waarbij buurtbewoners nog te ver van elkaar af staan om direct met elkaar in gesprek te gaan - staan op de planning. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een zaak verder escaleerde als wij ons er in mengden, dus wat dat betreft doen wij ons werk goed", besluit Van Ditmars.

Veel belangstelling voor viering Internationale Vrouwendag

Boxtel - Dinsdagavond werd in Podium Boxtel de jaarlijkse Internationale Vrouwendag gevierd, met dit jaar als thema 'Vrouwen met karakter'. Het was gezellig druk, halverwege de avond waren er al ruim 175 vrouwen en jonge meiden aanwezig om te genieten van alle activiteiten.

De avond begon met muziek van het wereldkoor in de grote zaal en Mari-2 in de ontvangstruimte. Er stonden diverse tafels met informatiemateriaal over onder andere Taalmaatjes, Zonnefleur en ook Amnesty international mocht natuurlijk niet ontbreken. Een in Boxtel nog niet zo bekende organisatie was aanwezig: de Ruilkring. Hierbij worden producten en diensten geruild met als achterliggende gedachte elkaar te helpen en duurzaam bezig te zijn. Voor meer informatie hierover, kijk eens op www.niksvoorniks.nl.

Katja de Man was speciaal uitgenodigd om de vrouwen toe te spreken en ze te helpen op zoek te gaan naar hun eigen kracht. Belangrijk dit jaar is duidelijk te maken dat een vrouw met karakter zich bewust is van haar kracht, haar innerlijke en uiterlijke schoonheid. Music4all gaf een workshop waarbij uitgegaan wordt van de innerlijke kracht van de vrouw. Ook vrouwenband C-Acoustic gaf een optreden weg.

Naast het informatieve gedeelte was er door het jongerenwerk ook nog een ruimte ingericht voor jonge meiden om nagels te lakken, met henna aan de slag te gaan en gewoon lekker samen te zijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Boodschappenbank wordt stichting

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Boodschappenbank is sinds 2 maart een stichting. De organisatie is al sinds 2011 actief in diverse gemeenten, waaronder Boxtel, en helpt mensen die het financieel zwaar hebben. Met het verworden tot een stichting hoopt de Boodschappenbank meer mensen te kunnen bereiken en grotere naamsbekendheid te krijgen.

De stichting helpt mensen met geldproblemen met 'boodschappen' in de breedste zin van het woord. Van voedsel tot witgoed wordt bij elkaar gescharreld om zo mensen die zich hebben aangemeld voor hulp deze ook te kunnen bieden. Ook biedt de stichting een helpende hand bij het invullen van belastingpapieren en bij het doen van bankzaken.

De Boodschappenbank is in 2011 ontstaan nadat taxichauffeur Joop Lambiekse uit Zaltbommel ontdekte wat er voor leed bestond onder de bevolking. Mensen vertellen alles tegen een taxichauffeur. Verhalen van geldzorgen, schuldsaneringstrajecten tot voedselproblematiek.

Joop begon met hulp aan vier gezinnen, maar inmiddels krijgen ruim tweehonderd gezinnen hulp en ondersteuning vanuit de Boodschappenbank. De stichting is actief in elf regio's in Noord-Brabant en Gelderland.

Het bestuur van de nieuw opgerichte stichting bestaat naast voorzitter Joop Lambiekse uit Jack Hage Sr., Lieke Teulings en Theo van Eeuwijk.

Nieuw in Boxtel: Hannekes Handen

Boxtel - Sinds kort is Boxtel een bijzondere massagesalon rijker: Hannekes Handen. In haar massagesalon aan het Pelgrimspad verzorgt Hanneke Kaashoek massages voor zwangere vrouwen.

Hannekes Handen is open op afspraak. Naast zwangerschapsmassages verzorgt Hanneke ook lymfedrainages. Dat zijn massages gericht op het lymfestelsel. Deze behandelingen zouden zaken als hoofdpijn en acne moeten verlichten. Hanneke verzorgt ook massages voor baby's en massages voor na de zwangerschap.

Hannekes Handen is te vinden aan Pelgrimspad 3 in Boxtel, voor meer informatie: info@hannekeshanden.nl, 06-33976647, www.hannekeshanden.nl.

Stijgende goudprijs door wereldwijde onrust

Foto: Marco Borghardt

Boxtel - De goudprijs is flink gestegen de afgelopen maand. Het Goudwisselkantoor - met ruim 70 vestigingen in Nederland - ziet de handel in goud fors toenemen. Zo ook bij de bus van het Goudwisselkantoor, die elke donderdag van 10.00 tot 16.30 uur bij de Rabobank in de Stationsstraat staat.

Door aanhoudende onrust in de wereld, de valutacrisis en de aanhoudende verlaging van rentes kiezen overheden, banken en particulieren weer voor het aloude vertrouwde goud. Het edelmetaal biedt al eeuwenlang zekerheid in tijden van onzekerheid en onrust. Overheden en banken vragen zich hardop af of het niet verstandig is om hun goud uit het buitenland terug te halen en te stallen in een eigen 'Fort Knox'. Ook particulieren zien hun kans schoon en kopen goud om hun vermogen veilig te stellen. Anderen verkopen hun gouden horloge of dat oude kapotte gouden armbandje dat ineens veel waard blijkt te zijn.

Flinke opmars
Door de toenemende vraag naar goud is de prijs van het edelmetaal sinds begin 2016 aan een flinke opmars bezig. De afgelopen maand steeg de goudprijs zelfs met 10 procent. Dit is de sterkste stijging in een maand, bezien over de afgelopen vier jaar.

Het Goudwisselkantoor, met kantoren in Nederland en België, ziet het aantal goudtransacties de laatste maanden fors toenemen. Algemeen directeur Johan de Ruiter: "Veel particulieren kiezen voor goud als veilige haven. Over de afgelopen twee maanden gezien is er een rendement van 10 procent op beleggingsgoud. Dat is voor veel spaarders interessant. Ook zien we een stijging van het aantal klanten dat gouden sieraden komt inleveren. Die sieraden in het vergeten juwelendoosje leveren toch een leuk bedrag op."

SPPiLL in actie tijdens Landelijke Opschoondag

Liempde - Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) ziet de Landelijke Opschoondag op 19 maart als een mooie gelegenheid om ook in Liempde een grote opschoonactie te organiseren. Tijdens de Landelijke Opschoondag organiseren inwoners, scholen, verenigingen en andere organisaties leuke activiteiten om de straat of buurt op te schonen. Omdat SPPiLL van mening is dat ook in Liempde enkele plekken zijn die best wat schoner kunnen, is de organisatie op zoek naar vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten.

Voor de opschoonactie is SPPiLL op zoek naar inwoners die een handje willen helpen. Iedereen - jong en oud - kan zich hiervoor aanmelden. De actie start om 9.30 uur bij toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Naar verwachting is deze rond 12.30 uur afgelopen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Daarnaast zorgt de gemeente Boxtel voor de benodigde materialen, zoals prikkers, grijpstokken, hesjes en vuilniszakken. Iedereen die graag mee wil helpen kan zich tot uiterlijk woensdag 16 maart aanmelden via info@sppill.nl.

Ondersteun SPPiLL
Door mee te helpen aan deze opschoonactie krijgt niet alleen Liempde, maar ook SPPiLL een steuntje in de rug. Alle organisaties die meedoen, ontvangen van de gemeente Boxtel namelijk een kleine financiële bijdrage (1 euro per uur voor een volwassene en 0,50 euro per uur voor een kind). De financiële bijdrage die SPPiLL ontvangt, gaat rechtstreeks naar projecten en initiatieven in Liempde.

Boxtel in protest!

Mijn vorige column schreef ik over het 'benkske' dat weer is teruggekeerd in het straatbeeld van Boxtel. Over het plots verwijderen van deze 'sociale hangplek' was veel protest. Er werden onnodige kosten gemaakt aangaande dit geheel, burgers voelden zich niet gehoord en de gemeente besloot vervolgens om een tijd later het 'benkske' weer terug te plaatsen.

We leven sinds vorig jaar in een 'meewerkende gemeente'. Althans, dat is hetgeen de gemeente wil uitdragen/uitstralen. Hele campagnes en zelfs een heuse Boxteldag werden hiervoor georganiseerd! Het lijkt er alleen op dat de protesten tegen vele beslissingen groter worden. Ontstaat dit doordat wij Boxtelaren niet betrokken worden in gemeentelijke beslissingen? Ontstaat dit door een verandering in het sneller geven van een mening tegenwoordig via de sociale media? Ontstaat dit doordat er meer veranderingen worden doorgevoerd waar wij als Boxtelaren aan moeten wennen? Voor mij blijft dit een raadsel.

Als columnist van deze krant en als inwoner van Boxtel voel ik mij betrokken bij de gemeenschap en laat ik ook regelmatig mijn mening horen over besluiten die genomen worden of veranderingen/beslissingen die plaatsvinden in 'ons' Boxtel. Ik schrijf dit voor de burgers en namens de burgers. Mensen spreken mij hierover aan op straat. Wij zijn er voor iedere burger, net zoals deze krant. Geen abonneekrant, maar gewoon een krant voor iedereen.

Nu worden weer beslissingen genomen en uitspraken gedaan waar ik niet mee kan leven.

Als bewoner van de Markt heb ik direct te maken met het parkeerplan Centrum. Ik heb bij dit plan grote vraagtekens. Als ik dan ook nog quotes ontvang van een bepaalde wethouder over mijn huisarts, die ook in het centrum gevestigd is, dan word ik boos. De quote luidde als volgt: "Van belang is dat de wethouder van mening is dat in zijn algemeenheid de burger meer de fiets kan pakken. Zowel naar het station als bijvoorbeeld naar de apotheek en huisarts op de Bosscheweg. Dit scheelt al veel parkeeroverlast. Uitzonderingen daargelaten. Die mensen zullen een andere manier moeten bedenken om bij deze bestemmingen te komen en bovendien geven deze artsen aan dat er te weinig parkeerplek is, maar zelf parkeren ze daar wel twee auto's."

Ik hoop toch, beste gemeente, dat als ik dermate ziek ben en thuis lig, mijn huisarts snel in de auto kan springen en met spoed kan komen! Een huisarts heeft ten alle tijden een auto nodig, kennelijk heeft deze wethouder zijn huisarts als buurman of zo. Ik vind dat als je zulke uitspraken doet, je op geen enkele wijze rekening houdt met je burgers.

Daarnaast hebben we in Boxtel Centrum een dermate groot probleem met leegstand in vergelijking met andere gemeentes, dat ik denk dat de nieuwe parkeerplannen niet zullen bijdragen aan een hogere omzet voor de lokale Boxtelse ondernemer, wat volgens mij wel in het plan aangaande het centrum stond: 'ondernemers stimuleren en meer winkelend publiek naar het centrum halen'.

Ik 'parkeer' het parkeerplan Centrum even en ben van mening dat de burgers nu mogen spreken. In mijn vorige column schreef ik al over eventuele enquêtes afnemen onder burgers over bepaalde plannen. Als ik dan nu lees dat dit wel gedaan wordt aangaande begraafplaats Munsel, maar niet gedaan is bij de eerder genoemde plannen, kan ik het even niet meer volgen.

Ik sluit mij aan bij de column van Bets Bik van vorige week: 'Om al het columnverkeer te reguleren is dit vak gereserveerd voor vergunninghouders'. Dat zijn wij mijns inziens: de BURGERS!

Ik hoop dat er snel een tijd aanbreekt waarin weer positieve dingen gebeuren. Tegenstand zal er altijd zijn op bepaalde beslissingen, maar nu zijn de tegenstand en het protest wel erg groot en als inwoner van Boxtel begrijp ik dat!

Tot over twee weken! En wellicht krijgen we wel subsidie voor een elektrische fiets als we volgens de gemeente meer moeten gaan fietsen, waaronder zelfs onze huisarts met spoed! Haha! Dat zou meewerkend zijn toch?! Ik denk dat ze mijn idee even 'parkeren'.

Groet,

Geert Hoes

Leerlingen van de Vorsenpoel exposeren met zelfgemaakte kunst

Foto: Fam van den Langenberg

Boxtel - Heel veel kunstwerken waren vorige week donderdagavond te bewonderen bij basisschool De Vorsenpoel. Tijdens het jaarlijkse kunstproject konden de kinderen hun creatieve talenten laten zien en zichtbaar trots namen ze vaak de hele familie mee om langs alle gemaakte kunstwerken te lopen.

Dit jaar was het thema 'Landen' en werd in iedere klas gewerkt aan kunst die bij een bepaald land past. Zo was er kunst te zien geïnspireerd op China, Japan, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en vele andere landen. Zowel kinderen als leerkrachten namen vol enthousiasme deel aan het project.

Foto: Dagmar Fonken

Iedere klas volgde workshops waarbij graffiti werd gespoten, batik-shirts werden gemaakt en werd geschilderd, gekalligrafeerd en geknutseld met allerlei materialen onder begeleiding van verschillende kunstenaars.

Donderdagavond werd het kunstproject afgesloten met een tentoonstelling waar alle gemaakte kunstwerken te zien waren. Ook was er een wereldkoor aanwezig en liet groep 5-6 een Afrikaanse dans zien. De kunstavond werd afgesloten met een veiling in de hal van de school. Diverse kunstwerken van kinderen werden daarbij geveild. Naarmate de avond vorderde steeg de spanning bij de kinderen, want wie zou het prachtige kunstwerk thuis aan de muur mogen hangen? De veiling vormde een mooie afsluiting van het kunstproject van De Vorsenpoel.

Boxtel zoekt jeugdige uitvinders voor beste idee

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft zich dit jaar samen met andere gemeenten aangesloten bij het project BrainTrigger. Dit is een wedstrijd van De Ontdekfabriek waarbij gezocht wordt naar jonge uitvinders met creatieve oplossingen voor alledaagse problemen. Vorig jaar won de Boxtelse Ive van Langenberg (11) de wedstrijd met een handschoen die gebarentaal kan vertalen naar woorden en andersom.

Uit maar liefst 589 inzendingen werden vorig jaar 11 finalisten gekozen. Daaruit kwam Ive als winnares naar voren. De jury was van mening dat het reëel is om de Gebarentaalhandschoen echt op de markt te brengen. Ive's overwinning was voor de gemeente Boxtel de reden om zich aan te sluiten bij en actief deel te nemen aan het project.

Alle kinderen tot en met 12 jaar kunnen meedoen aan de wedstrijd. Alleen of met z'n tweeën. Inschrijven kan op www.jouwslimsteidee.nl en kan tot 1 mei. Een Boxtelse jury kiest de winnaar. Diegene mag op 27 mei in Eindhoven meedoen aan de landelijke finale van 'jouw slimste idee'. De winnaar van de wedstrijd krijgt een iPad.

De wedstrijd BrainTrigger is onderdeel van de Dutch Technology Week en heeft tot doel om kinderen tot en met 12 jaar hun affiniteit met innovatie en technologie te laten ontdekken. Naast Boxtel doen ook de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Nuenen, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard en Veldhoven en diverse sponsoren en partners mee aan BrainTrigger.

Debuut André Verhagen verschijnt 21 maart

Boxtel - 'Achter het ruisende duister', de debuutroman van de Boxtelse schrijver André Verhagen, verschijnt maandag 21 maart. De gesigneerde en van een boekenlegger voorziene roman is in Boxtel te verkrijgen bij de Bruna Boxtel en de Readshop.

In zijn debuut neemt Verhagen de lezer mee naar de Peloponnesos in Griekenland, waar een echtpaar nog maar net is gearriveerd in hun vakantiehuis als het noodlot toeslaat. Hoewel er van alle kanten hulp komt, ziet de toestand er tamelijk hopeloos uit. Niets is wat het lijkt. Werkelijkheid en fictie strijden om voorrang en grenzen vervagen. In een gevecht met een wolf lijkt het lot van de hoofdfiguur bezegeld, maar opnieuw bedriegt de schijn. Dan neemt het verhaal een dramatische wending en wordt de lezer verrast.
Het boek kost 15,95 euro en wordt uitgebracht door Uitgeverij Free Musketeers BV. Naast de Bruna en de Readshop in Boxtel is het ook verkrijgbaar bij de boekhandels Blz. Alfabet van Lier Schijndel, Bruna Schijndel en Blz. Alfabet Sikkers in Drunen. Kijk voor meer informatie op www.freemusketeers.nl of bel met 079-3203590.

Mijn Mooi Boxtel: Berith Moonen

Foto: Berith Moonen

Sparrenrijk is voor mij het mooiste plekje van Boxtel. Tegen de avond of 's ochtends vroeg ga ik op zoek naar reeën. Ondanks dat ik ze opzoek, is zo'n ontmoeting toch altijd onverwachts. Even kijken, 'klik klik' en weg is ze weer, verdwenen in het bos.

Om te beginnen wil ik de inwoners van Gestel feliciteren met DeMooiGesteKrant. Ik weet zeker dat jullie net zo veel plezier beleven met het lezen van deze krant als ik dat doe met DeMooiBoxtelKrant.

Rookmelders
Vorige week heb ik een aantal dagen gezocht naar een onregelmatig klinkend piepje in huis. Het was niet hard maar wel steeds aanwezig en soms ook gewoon weer weg. Na twee dagen had ik eindelijk de oorzaak gevonden. Het piepje was afkomstig van de rookmelder op zolder. Oorzaak was de batterij die bijna leeg was. Het was een herinneringssignaal.

Natuurlijk kom je er dan achter dat je geen geschikte batterij in huis hebt. Ik ben de volgende dag direct naar de winkel gegaan en heb meteen twee nieuwe batterijen gekocht voor de twee rookmelders in ons huis. Ik heb ook meteen een herinnering in mijn telefoon gezet om één keer per jaar de batterijen te vervangen.

Hoe staat het eigenlijk met de rookmelders in jouw huis, zitten er wel batterijen in en werken ze nog wel? Hoewel exacte cijfers niet bekend zijn worden er jaarlijks naar schatting honderden levens gered door rookmelders in huis. Ook is bekend dat de meeste slachtoffers die door brand zijn omgekomen zijn gevallen in huizen waar geen (werkende) rookmelder aanwezig was.

Rookmelders zijn sinds een aantal jaar verplicht in nieuwbouwwoningen. Je moet ze aansluiten op het elektriciteit netwerk, maar zorg wel voor een type dat ook een (lithium) batterij heeft. Immers als een brand ontstaat door kortsluiting en de elektriciteit uitvalt, werkt de rookmelder door de batterij gelukkig nog.
En als je toch bezig bent, zorg dan dat de rookmelders zijn gekoppeld. Als er in het huis een rookmelder afgaat, worden ook de andere rookmelders geactiveerd zodat iedereen in huis gealarmeerd wordt.

Waar kun je de rookmelders het beste plaatsen?
Volgens het Nederlandse bouwbesluit is het verplicht om in elke ruimte die op een vluchtroute naar buiten ligt een rookmelder te plaatsen. Dit betekent dat je rookmelders moet plaatsen in de woon- en slaapkamer, het trapportaal, de hal en de overloop en natuurlijk op zolder.

Heb je geen nieuw huis of woon je in een huurhuis en heb je nog geen rookmelders, dan is het raadzaam om ze toch aan te schaffen. Je kunt al een rookmelder kopen voor ongeveer 10 euro.
Zorg ervoor dat je de rookmelders tenminste 50 centimeter van de muur af houdt en altijd aan het plafond ophangt. Test regelmatig met de testknop of de melder nog geluid maakt. Doe dit bijvoorbeeld vier keer per jaar aan het begin van een seizoen.

Wil je meer tips en weten of je huis brandveilig is? Kijk dan ook eens op www.woonikbrandveilig.nl.

O ja, en dan nog dit: heb je een wasdroger, maak dan de filters na elk gebruik schoon. Het stof in de filters kan bij de warmte van de droger spontaan ontbranden, met alle gevolgen van dien.


Vrouw gewond bij aanrijding Schijndelseweg

Foto: Persburo Sander van Giils

Boxtel - Een vrouw uit Boxtel is maandagmiddag gewond geraakt nadat zij werd aangereden door een auto toen zij de rotonde ter hoogte van Munsel overstak op haar fiets.

Foto: Persburo Sander van Giils
Foto: Sander van Kasteren

De vrouw raakte daarbij volgens omstanders gewond aan haar hoofd. Zij is ter controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Burgemeester Buijs sluit drugspand Essenstraat

Liempde - Op last van burgemeester Buijs is donderdag een woning aan de Essenstraat in Liempde gesloten. Op 7 januari dit jaar werd op de zolder van de woning en garage een hennepkwekerij aangetroffen. De sluiting geldt voor een periode van drie maanden.

Op de zolder werd een handelshoeveelheid van (resten van) ruim 650 hennepplanten geruimd. Met de sluiting geeft de burgemeester het signaal af dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt. Hij wil hiermee de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen, omdat door de kwekerij openbare orde en volksgezondheid in het gedrang komen.

Buijs benadrukt met de sluiting van de woning dat in de gemeente Boxtel hennepkwekerijen of andere illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd. Tegen overtreders van de Opiumwet wordt hard opgetreden. Dit is het zesde drugspand dat in 2016 door de burgemeester gesloten is.

Autobrand op A2 tussen Boxtel en Vught

Boxtel - Dinsdagavond 1 maart vatte rond 20.15 uur door vermoedelijk een technisch mankement een auto vlam. Dit gebeurde terwijl de bestuurder over de A2 bij Boxtel reed.

Toen de bestuurder argwaan kreeg, zette hij zijn auto kort voor de gemeentegrens met Vught aan de kant en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer doofde het vuur dat onder de motorkap woedde.

De bestuurder bleef ongedeerd en wist zelfs nog persoonlijke bezittingen veilig te stellen.
Een bergingsbedrijf heeft het voertuig afgevoerd.

Berts Boxtel: Mijn eerste auto

In 1966 woonde ik op de Baanderherenweg en dus lag het voor de hand dat ik ging lessen voor mijn rijbewijs bij Rijschool Van Opstal. Ton had een bevriende militair als lesinstructeur in dienst die je streng les gaf. Hij was mijn overbuur dus dat kwam goed uit voor de theorievragen. Na de eerste rijexamenpoging slaagde ik de tweede keer met mijn Simca bij het rijexamengebouw Heidelust in Vught. Ik had een mooie blauwe Volkswagen Kever zien staan bij Hasje aan de Shellpomp op de Baandervrouwenlaan, een 'Ovaaltje'. De VW Kever was al een paar jaar oud en stond al best lang te koop. Dit kwam doordat het een VW Kever met een 'dubbel klutsen' was, van het Engelse 'double clutching'. Zonder tussengas is terugschakelen in zo'n wagen niet mogelijk. Bij het terugschakelen met tussengas moet je eerst het koppelingspedaal intrappen, vervolgens zet je de versnellingshandel in de neutraalstand, dan laat je de koppeling weer opkomen en geef je een aangepaste hoeveelheid tussengas. Daarna trap je de koppeling opnieuw in en stel je de versnellingshendel een versnelling lager en laat de koppeling weer opkomen.

De proefrit ging me best goed af eigenlijk, geen probleem met de dubbele kluts. Mijn bromfiets ruilde ik in voor de Kever en de koop werd gesloten. Niet wetende dat er motorolie met dopes tegen slijtage in zat. De Kever had in die tijd ouderwetse, minerale olie nodig. Toen ik er na een tijdje ongedoopte olie er in deed, lagen meteen de lagers eruit. De jongens van Breuer gingen naar de sloop en legden er een ruilmotor in. De werkzaamheden aan de VW Kever vonden allemaal op het Breukelsplein plaats. Als ze 's avonds nog niet klaar waren met de auto was het geen probleem, een zeiltje over de wagen en de volgende dag weer verder sleutelen. In die Kever heb ik best lang gereden en geregeld gingen wij ermee naar mijn tante in Den Dungen.

Daar trof ik iemand die heel graag mijn auto wilde kopen, maar hij was nog wel met zijn rijbewijs bezig. Hij had een garage dus hij kon hem meteen binnen zetten. Na een morgen achteraf oefenen met Jan, reed ik de wagen voor hem de garage in. De VW Kever kon er maar net in, want achter in de garage stond een grote diepvries. Er lag een te hoge drempel voor de garage, maar dat zou hij veranderen. "Doe dat eerst Jan, voordat je met de wagen gaat rijden", zei ik nog. Maar Jan kon de verleiding niet weerstaan en reed de Kever uit de garage. Toen hij de wagen weer naar binnen reed, gaf hij teveel gas en reed de hele diepvries in elkaar. Roomijs tegen het plafond en koteletten, haantjes en boontjes door heel de garage. Later hebben we er veel om gelachen.

Groeten, Bert Broekman


Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin-Smits

Foto: Kim Gérardin-Smits

Het was de liefde die me naar Frankrijk bracht. In 1998 leerde ik mijn man kennen tijdens een stage. Toen ik in het jaar 2000 afstudeerde aan de Hogeschool in Den Bosch besloot ik bij hem, in Frankrijk te gaan wonen. Ik heb eerst een aantal jaar bij een filiaal van een Spaanse bank gewerkt en in 2007 ben ik bij de Franse Private Bank van ABN AMRO gaan werken waar ik nu Compliance Officer ben.

Momenteel woon ik in Cormeilles en Parisis, een stadje op 20 minuten van het centrum van Parijs. Een rustig stadje met een oud centrum, winkeltjes, maar ook bossen om in het weekend lekker te wandelen. Je hebt niet het idee dat je vlakbij een drukke wereldstad zit.

In 2003 zijn we getrouwd. Het was voor mij belangrijk om dat in Nederland te doen. De Franse familie en vrienden zijn allemaal gekomen om dit feest met ons te vieren. We zijn in het gemeentehuis in Boxtel getrouwd en voor de kerk in Esch, het geboortedorp van mijn moeder, waar ik vele fijne herinneringen heb. Samen hebben we drie kinderen. Twee dochters van 9 en 7 en een zoon van 5.

Parijs is een stad met vele gezichten. Het is voor de toeristen een romantische stad, met prachtige architectuur, vele wereldberoemde bezienswaardigheden en lekker eten in een typische brasserie. Voor de mensen die er werken is het echter ook een stad met (te) veel mensen, verkeer, kilometerslange files, lawaai, vervuiling en stress. Voor de forenzen zijn er ook veel problemen met het openbaar vervoer wat het dagelijks leven niet altijd gemakkelijk maakt.

Maar ik ben trots dat ik hier mag wonen en werken, in deze prachtige stad, die ongelooflijk veel mogelijkheden biedt. Alhoewel ik Nederland ontzettend mis. Zestien jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om Boxtel, waar ik geboren en getogen ben, te verlaten. Ik was 21, wat wist ik nu van het leven en van keuzes maken? Zoiets doe je op die leeftijd gewoon. Maar met de jaren wordt het steeds moeilijker. Ik mis de normaalste dagelijkse dingen, zoals even op de fiets naar het dorp, even een kopje thee drinken bij mijn moeder, gewoon even bij de buren naar binnen lopen. Ook snak ik regelmatig naar een stroopwafel, een frikandel speciaal of een gebakken vis.

Gelukkig is de afstand best te doen met de auto en kunnen we toch regelmatig naar Nederland met de kinderen. Even een weekje Hollands leven, lekker bij mijn ouders thuis, in mijn oude kamer. Familie en vrienden bezoekjes brengen en natuurlijk naar Kruidvat! Mijn ouders zijn ook nog jong en komen regelmatig op bezoek. De auto is dan volgeladen met Nederlandse producten, van verse worst tot bruine bonen, van paprikachips tot jonge kaas.

In hart en ziel blijf ik toch Nederlandse. Met de stille hoop ooit nog eens in Nederland te wonen.

Kim Gérardin-Smits

Afvalstoffenheffing

Ik ben het niet eens met het beleid van de gemeente Boxtel ten aanzien van de afvalstoffenheffing.
Er wordt onderscheid gemaakt in het basistarief tussen het tarief voor eenpersoonshuishoudens van 138 euro en dat voor tweepersoonshuishoudens van 168 euro. Daar wij ook per lozing betalen komt daar het verschil tot uiting. Hier gaat de grootste vervuiler meer betalen, daarom hoort het basisbedrag voor iedereen gelijk te zijn .
Toen er nog niet per lozing werd betaald, was het onderscheid terecht. Ik vind dus dat ik hier ten onrechte 30 euro meer betaal. Naar mijn mening is het rijden van de vuilniswagen net zo duur voor een een- als voor een tweepersoonshuishouden. Voor mij is het 30 euro meer, maar als je een schatting maakt hoeveel tweepersoonshuishoudens Boxtel telt, dan gaat het om een enorm bedrag dat de gemeente volgens mij hier ontvangt.
Dit over wat ik moet betalen aan de gemeente Boxtel. Als de gemeente dan iets terug kan doen in de vorm van een knipkaart voor de Milieustraat is er opeens geen onderscheid meer tussen een- en tweepersoonshuishoudens; we krijgen allemaal vijf knippen.
Dus daar waar ik eerder als grotere vervuiler meer moet betalen, krijg ik hier nu geen extra knippen, jammer.
Omdat het hier een beleidszaak betreft, is het bijna onmogelijk om iemand te spreken te krijgen die hier kritisch naar wil kijken en niet alleen maar het beleid verdedigt van de gemeente Boxtel.
Ik geloof niet dat er iets verandert maar ik moest het toch even kwijt.

K.L.Lauterfeld

Brievenbox Parkeervergunningenplan

Als oplossing van het parkeerprobleem in Boxtel, winkelen wij al geruime tijd in winkelcentrum Helftheuvel in Den Bosch. En dat bevalt ons goed. Je treft daar onder andere de twee grootste kruideniers, de Hema, Kruidvat, Blokker, banketbakkers, slagers, drogist, poelier, viswinkel, modezaken en opticiens. Ook zijn er leuke gezellige restaurants. Hier parkeer je met een parkeermeter anderhalf uur gratis. Als het voorgestelde plan in Boxtel toch door mocht gaan, kan ik bij de huisarts en bij de apotheek waarschijnlijk ook niet meer parkeren en zal ik voor deze eveneens een alternatief moeten zoeken. Ik wens de gemeente Boxtel veel wijsheid bij het oplossen van het parkeerprobleem.

Jan Hazenberg

Foto: Stichting Kèk Liemt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

CDA

Foto: CDA

Parkeerbeleid
Het parkeerbeleid houdt ons allemaal bezig, het is terecht het gesprek van de dag. Het nieuwe parkeerbeleid zal namelijk vele gevolgen hebben voor veel mensen. De wirwar van regels - in de ene straat betaald parkeren, in de andere straat blauw parkeren en in weer een andere straat parkeren voor vergunninghouders - maakt het er niet makkelijker op en vraagt om problemen.
Bij de Petrusbasiliek, de apotheek en de huisartsenpraktijken in de Clarissenstraat, Koppel en Duinendaal wordt het praktisch helemaal vergunningsgebied. Zij kunnen wel gasten ontvangen, maar moeten hiervoor uw kenteken invoeren... een hoop administratieve rompslomp. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van ongemakken te noemen.
Ondernemers in de Molenstraat vragen nu zelfs om betaald parkeren. Het vergunningstelsel zorgt daar voor veel meer problemen dan betaald parkeren. Niemand kan daar straks parkeren voor een boodschap, ondanks dat overdag de parkeerplaatsen vaak leeg zullen zijn omdat vergunninghouders niet thuis zijn. Deze plaatsen mogen dus niet meer benut worden door bezoekers van het centrum.

Wij zijn geschrokken van de hoeveelheid straten waarin burgers een vergunning aan moeten schaffen. Voor mensen met een krappe beurs betekenen de kosten voor een vergunning een grote jaarlijkse uitgave. Het CDA heeft gevraagd of deze bewoners een tegemoetkoming in de kosten kunnen ontvangen. De wethouder heeft toegezegd dit uit te zoeken en hier op terug te komen.

Vergunningen Stationsbuurt
De reden van de vergunningen in de Stationsbuurt is dat buurtbewoners niet meer kunnen parkeren doordat veel treinreizigers hun auto in deze wijk parkeren. Maar is het vergunningenstelsel hiervoor de oplossing? Restaurants en winkels in deze buurt zullen hier de dupe van worden. Problemen moeten bij de bron aangepakt worden en niet door de symptomen te bestrijden.

Wat kunt u nog doen? Zienswijze indienen
Als u tegen het vergunningstelsel bent in uw straat of buurt, is het mogelijk om een zienswijze in te dienen. Wij raden u aan om dit te doen, alle zienswijzen worden namelijk onderzocht en meegenomen in de definitieve besluitvorming.

Gratis parkeren
Niet alleen Boxtel buigt zich over dit onderwerp, maar bijvoorbeeld ook Detailhandel Nederland. Zij roepen op om het parkeergeld af te schaffen of de tarieven flink te verlagen: 'Parkeermeters horen niet thuis in plaatsen die niet tot de 30 grootste steden behoren'. Wij zijn het hier helemaal mee eens.
Het CDA is voor een bruisend centrum. En als het afschaffen van betaald parkeren hieraan bijdraagt, dan moeten we dat doen! Wij blijven een groot voorstander van onbetaald parkeren, ter stimulering van de economie en de leefbaarheid van ons dorp.
Het CDA heeft dan ook tegen de centrumvisie met betaald parkeren en ook tegen de parkeerverordening gestemd.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

VVD

Foto: Foto: Gemeente Boxtel

Parkeervergunningen in Boxtel!
Het doet veel stof opwaaien en in alle eerlijkheid kan gesteld worden, dat er zeker nadelen zijn vast te stellen. Dit hele traject is al in 2010 van start gegaan, dus de huidige gemeenteraad stapte in 2014 in een lopend project. De afgelopen twee jaar is dit onderwerp regelmatig aan de orde geweest en werden er beeldvormende bijeenkomsten georganiseerd. Hierbij is toen niemand opgestaan om de bezwaren die nu naar voren komen zo duidelijk kenbaar te maken.

Burgers klaagden dat zij hun auto nooit kwijt konden, hetgeen met een vergunningenstelsel opgelost zou kunnen worden. De gevolgen van de invulling van deze maatregel is een enorme omslag voor Boxtel en met de bezwaren van diverse bewoners en ondernemers zal zorgvuldig omgegaan moeten worden. En mogelijk moet er wat bijgesteld worden, daar moeten we onze ogen niet voor willen sluiten. Een faciliterende gemeente met het logo 'Meewerkend Boxtel' moet hiervoor open willen staan.

Maar wat bovenal een trieste constatering is, is dat het fenomeen Burgerparticipatie nog niet voldoende leeft. Vanuit de gemeente zal nog scherper en duidelijker gecommuniceerd moeten worden naar de inwoners toe en de burgers moeten nog veel meer bewust gemaakt worden van de mogelijkheid om mee te denken en te praten. Als het mensen direct raakt is het wenselijk dat zij ook direct benaderd worden, zo blijkt maar weer.

Toch doe ik opnieuw een oproep aan iedereen: houd de aankondigingen in de lokale media in de gaten en als u ziet dat er een Beeldvormende Vergadering is over een onderwerp dat u aangaat of interesseert: zorg dat u erbij bent! Zo komen er nog een paar projecten aan, waarbij alle inwoners én ondernemers hun broodnodige stem moeten en kunnen laten horen.

Afgelopen week was er zo'n bijeenkomst over de woonvisie. Ook dit is een onderwerp, dat ons allen aangaat. De keuzes die hierin gemaakt worden bepalen de huidige en toekomstige populatie van Boxtel. Natuurlijk zijn de keuzes voor een groot deel afhankelijk van de huidige vraag maar we kunnen en moeten ook sturing aanbrengen naar de toekomst toe. Met een goede diversiteit heb je de meeste kans van slagen op een levendige, bloeiende gemeente met een goed economisch klimaat. En u, als inwoner van Boxtel, kunt hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Laat die kansen niet liggen.

Zoals onze collega's van D66 in hun Politiek Podium in deze krant van vorige week al stelden, liggen er grote kansen voor Boxtel voor bedrijven en opleidingen in de Green Technology. Het is van groot belang dat deze toekomstige werknemers zich hier ook willen vestigen. Daarop moeten we nu dus al inspelen in onze Woonvisie.

Het is doodzonde als er foute beslissingen genomen worden omdat de mogelijkheid van Burgerparticipatie niet ten volle benut is.

Balans stelt vragen over onrust omtrent parkeerplan Centrum

Boxtel - In een brief heeft de gemeenteraadsfractie van Balans vragen gesteld aan het college van B&W over de onrust die ontstaan is over het nieuwe parkeerplan. De partij roept het college op om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen en vraagt om een openbare informatie-avond om burgers te informeren over de voorgestelde plannen.

Balans stelt zich in de brief kritisch op richting het gemeentebestuur. Zo stelt de partij onder meer dat de gemeente lijkt weg te lopen voor haar verantwoordelijkheid omdat zij tot op heden verzuimd heeft burgers te informeren over de gevolgen van het nieuwe parkeerplan. Daarnaast is de gemeente in de ogen van Balans een 'minder betrouwbare partner' omdat de gemeente volgens de partij is teruggekomen op afspraken die met ondernemers gemaakt zijn.

De partij doelt hiermee op geplande parkeerplaatsen aan onder andere het Zusterspad, waar een blauwe zone zou komen maar waar nu door de gemeente toch betaald parkeren wordt gepland. Balans pleit in haar brief voor meer blauwe zones, zoals aan de Bosscheweg en de Molenstraat, omdat dit ten goede zou komen aan de ondernemers die daar gevestigd zijn, zoals de huisartsen en apotheek aan de Bosscheweg.

Balans herhaalt ook haar verzoek voor een openbare informatieavond zodat de gemeente aan burgers uit kan leggen hoe zij tot dit voorstel gekomen is.


Bekendmakingen week 10

Aangevraagde omgevingsvergunning
Mijlstraat ten noorden van huisnummer 141a plaatsen herdenkingsplaquette op stenen sokkel in groenstrook ter nagedachtenis van de gliderlandingen in september 1944

Verleende omgevingsvergunningen
Gemondesestraat 14 verbouwen boerderij
De Mutsenmaakster 2 bouwen carport/overdekte entree

Toestemming maken uitweg
Lierenbout 13
Schouwrooij: kadastraal perceel BTL00 sectie E nummer 3203

Vastgesteld bestemmingsplan
Molengraafseweg ongenummerd naast huisnummer 3 maakt de bouw van 2 woningen mogelijk

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO Oud papier: 11-03 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 12-03 Munsel + deel Centrum – Breukelen 12-03 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 15-03 Kerkeind 16-03 Roderweg e.o. Gemeentehuis Boxtel Bezoekadres: Markt 1 - 5281 AT Boxtel Postadres: Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Foto: Brigit Steer

Piraten, zeiletiquette, schildpadden, dolfijnen en een verstekeling

Na een heerlijk verblijf in Suriname zijn we overgestoken naar Tobago. Dit Caribisch eiland ligt op zo'n 460 mijl varen van Paramaribo. We waren dus nog vier dagen onderweg voordat we ons anker konden laten vallen. Voor vertrek was er een discussie; er was een zeilboot overvallen door piraten tussen Trinidad en Tobago. Wat deden we met onze lichtvoering en AIS? Als dat aanstaat ben je een makkelijke, herkenbare prooi, doe je het niet dan ben je voor niemand zichtbaar. Wat is wijsheid?

Wij besloten het maar van het moment af te laten hangen en op ons gevoel te vertrouwen. De oceaan was nog steeds wat rommelig en er was veel deining met hoge golven. Eigenlijk hoopte ik maar dat de piraten niet het ruime sop zouden kiezen, of in ieder geval goed zeeziek zouden worden. We hielden onze normale lichten en AIS aan - omdat René gestudeerd heeft aan de Zeevaartschool is het moeilijk om je niet aan 'verkeersregels' op zee te houden. En dat is maar beter ook, anders zou het een rommeltje worden. De oceanen worden steeds drukker bevaren en dan zijn regels nodig.
Toch kijk je op zulke momenten wel anders naar alle schepen die in de buurt zijn. Gelukkig waren wij met meerdere schepen en waren er voor ons ook al twee schepen vertrokken. SY Helena en SY Jonas hadden geen problemen ondervonden onderweg, dat gaf ons en SY Chara vertrouwen. Zo lieten wij dus enkele dagen later ons anker vallen in het turkoois-blauwe water van 'Pirates Bay' en konden we genieten van een koud Carib biertje. Gelukkig was alles goed gegaan.

Noem het maar 'zeil-etiquette'. Als er iets aan de hand is, iedereen helpt elkaar, je kunt makkelijk wat lenen, informatie wordt gedeeld, maar ook boeken, films, entertainment. We leven eigenlijk in een afgeschermd, maar zeer beschermd wereldje. Het is ook geen vakantie, maar 'a way of living'. Piraterij zal er nu wel even bij horen. Ook de vaarregels zijn er niet voor niets, zo zijn er zelfs voorrangsregels, die weer een onderscheid maken tussen beroeps- en pleziervaart. Dit alles moet goed in je hoofd zitten, gelukkig weet René dit exact en kan ik altijd op hem terugvallen. Alleen hier in de Caribbean is het 'verkeersstelsel' precies omgedraaid, even wennen dus!

Die 'piraten' kwamen we overal tegen. Is het niet gebaseerd op vroegere, koloniale acties van ons Nederlanders, dan wel bij namen van plaatsen op het eiland Tobago. Tijdens onze eiland-tour kwamen we namen tegen als 'Man O' War Bay', 'Bloody Bay' en natuurlijk onze 'Pirates Bay'. Ook vind je er overal restanten van kanonnen, kanonskogels en forten, niet alleen wij Nederlanders waren hier in de Caribbean actief, maar ook de Engelsen en de Fransen.

Verder is het er prachtig, schitterende flora en fauna, schildpadden naast de boot, pelikanen aan boord, direct achter het strand begint de jungle met apen en een kleurrijke en vriendelijke bevolking. Het zangerige Engels van de mensen klinkt als muziek in de oren en de reggae speelt de hele dag, iedereen is goedgehumeurd! Maar ja, wat wil je als je op deze prachtige eilanden woont?

Vanuit Tobago gingen we op weg naar Grenada, een klein stukje van 80 mijl. Omdat we graag bij daglicht aan wilden komen, vertrokken we laat in de middag en voeren we 's nachts. Een mooie tocht met dolfijnen langs de boot. Bij het opkomen van de zon hebben we ze gezien, mee zwemmend langs de boot. De dolfijnen genieten ervan en spelen met het schip dat door de golven zeilt. Ze jagen achter elkaar aan en springen omhoog, prachtig om te zien. Deze dolfijnen zijn een stuk groter dan die we eerder onderweg hebben gezien, het blijft bijzonder!
We hadden die nacht ook een verstekeling... na enkele uren zeilen bleef er een klein vogeltje in de buurt van de boot vliegen. Het was letterlijk de omgeving aan het verkennen en uiteindelijk streek het neer op de rand van de bijboot die achterop hing. Niet zo'n heel comfortabel plekje, want we waren aardig aan het slingeren, maar hij bleef prima zitten en hield zichzelf goed in balans. Gek hè, zeiden wij tegen elkaar, wat doet zo'n beestje nou alleen hier? Wie zal het zeggen, over dit soort momenten doen vele, spirituele verhalen de ronde. Het was voor ons een mooie afleiding, tijdens weer een prachtig heldere nacht.

De komende weken varen we tussen deze prachtige Caribische eilanden. De oceaan is hier turkoois-blauw, helder als glas, met een prachtige onderwaterwereld. Onze vinnen, maskers en snorkels liggen al klaar. Het vaste land geeft mooie plaatjes als we voor anker liggen in de meest idyllische baaien. De bevolking is ontzettend vriendelijk, iedereen begroet je met een 'good morning' en 'good evening' en een grote glimlach. We voelen ons hier welkom, maar dat niet alleen, we voelen ons bevoorrecht! Elke dag is zo prachtig, dat zelfs de was doen een fluitje van een cent is..... Eenmaal aan de reling gehangen is deze door zon en wind in een mum van tijd droog en kan worden opgeborgen. Bij het boodschappen doen kun je even bijkomen in de supermarkt omdat daar de airco op volle toeren draait en ga zo maar door! In onze nieuwe manier van leven gaan we steeds meer onze draai vinden. Natuurlijk missen we familie, vrienden en kennissen, maar er komt ook veel voor terug! En we kijken nu al uit naar vrienden die ons in april op Martinique, en in augustus op Curaçao komen bezoeken!

Heel veel succes voor alle vrienden en vriendinnen die spelen in Jesus Christ Superstar, we hopen dat er opnames worden gemaakt! Lieve Boxtelaren, alvast fijne paasdagen, de lente is in aantocht, dus blijven jullie ook genieten? En, tussen de columns door kun je ons volgen via Facebook: SY Blue Spirit op reis!

Heel veel groetjes vanaf SY Blue Spirit!
Rene & Brigit

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Bloemenshop Janneke in pand Van Stekelenburg

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Aan de Breukelsestraat 8 opent vrijdag een nieuwe bloemenwinkel genaamd Bloemenshop Janneke. Vanaf 9.00 uur kunnen geïnteresseerden terecht bij de bloemenwinkel die zich vooral richt op leuke boeketten voor in huis tegen een scherpe prijs.

Eigenaresse van de nieuwe shop is Janneke Dankers (25). Albert Stekelenburg, de vorige ondernemer die in het pand zat stopt, maar wilde wel graag een bloemenwinkel in het pand houden. Hij benaderde Dankers die op dat moment zonder werk zat of zij misschien interesse had om een bloemenwinkel te starten. "Ik moest daar goed over nadenken, maar werd steeds enthousiaster", vertelt Dankers.

"Het is niet niets, zo'n winkel beginnen. Ik vind het erg spannend. De komende dagen wordt alles voor in de shop aangeleverd. Dan merk ik dat er veel voordelen zitten aan mijn marketingervaring", vertelt Janneke. "Ik wil een echte buurtwinkel zijn, waar mensen ook kunnen zitten." Dat dorpse is in ieder geval te merken in de aanloop naar de opening. Janneke vertelt dat de hele familie Dankers betrokken was bij de inrichting van de winkel. "Pa hielp mee met de inkoop, mijn broer heeft getimmerd in de zaak en mijn moeder en ik hebben de inrichting verzorgd." Het hele pand is voorzien van airco en er is een koelcel aanwezig waardoor de bloemen en planten die Janneke verkoopt langer goed blijven.

Janneke liep stage bij Stekelenburg om de kneepjes van het vak te leren. Ze richt zich vooral op de standaard bloemen en planten, boeketten, bloemstukken en graf- en bruidswerken, maar ook buitenbloemen en planten, glas, potten en mandjes. "En de service met een glimlach", vertelt Janneke met inderdaad een brede glimlach.

Bloemenshop Janneke, Breukelsestraat 8 in Boxtel, is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor de eerste klanten is er komend weekend een welkomstcadeautje. Iedere vrijdag is er sowieso een leuke actie aldus de eigenaresse.


Vervolg van de voorpagina Electrocutie Koevoortseweg

Het OM verwijt Camelot dat de organisatie ondeskundig personeel heeft ingezet om het door Ragoenath gemelde probleem te verhelpen. Camelot ontkent dit. De gemeente en Camelot wijzen naar elkaar waar het aankomt op de verantwoordelijkheid voor de stroomvoorziening in de woning aan de Koevoortseweg 22.

De moeder van Janneke, Ellen Schenkels, maakte maandag uitgebreid gebruik van haar spreekrecht. Zij vindt dat Camelot misbruik heeft gemaakt van het feit dat haar dochter erg graag de woning aan de Koevoortseweg wilde betrekken. Ook neemt zij het de verhuurder van tijdelijke woonruimtes bijzonder kwalijk dat zij zelf achter de terugbetaling van de borg van Jannekes woning aan moest gaan.

Ook maakte Schenkels de gemeente het verwijt dat die nooit contact heeft gezocht met haar, als nabestaande. Volgens het verweer van de gemeente is dit bewust achterwege gelaten omdat alles wat je in zo'n situatie doet verkeerd uitgelegd kan worden. Wel zocht de gemeente contact met de vader van Janneke, maar die gaf volgens de advocaat van de gemeente, Joost Wasser van Holla Advocaten, aan geen nader contact te willen.

De advocaat van de gemeente laat verder weten dat hij verder geen uitspraken over de zaak doet voordat er een uitspraak op tafel ligt. Camelot laat via een woordvoerder eveneens weten dat zij zo lang de rechtszaak loopt geen uitspraken doen over de kwestie.

Vrijdag wordt de rechtszaak vervolgd en zal de strafeis bekend worden.

Schaliegasboringen in ieder geval tot 2023 van de baan

Boxtel - De Tweede Kamer wil dat er zeker tot 2023 niet op land naar schaliegas wordt geboord. Dit volgt uit een motie die D66 indiende. Die motie kon gisteren rekenen op steun van een meerderheid. Ook regeringspartij PvdA stemde voor.

Wethouder Peter van de Wiel reageert verheugd als hij het nieuws hoort: "De boringen waren sowieso al uitgesteld tot 2020, maar verder uitstel is natuurlijk altijd goed nieuws. We zijn hier heel blij mee."

Volgens de wethouder moet de regering niet allemaal 'van dit soort stuiptrekkingen' doen, maar echt definitief afscheid nemen van schaliegas: "Nederland is wat hernieuwbare energie betreft echt het sloomste kindje van de klas."

Taverbo/Sabo 3 wint BRTC na monsterzege

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) was de strijd om het kampioenschap vorige week teruggebracht tot een duel tussen Taverbo/Sabo 3 en Sabo Boxtel. Sabo Boxtel kon alleen nog kampioen worden als Taverbo/Sabo 3 een nederlaag zou lijden in hun laatste. Maar dan nog zou Sabo Boxtel de resterende drie wedstrijden met zeer grote cijfers moeten winnen. Taverbo/Sabo 3 liet het niet zover komen en won afgetekend met 9-1 van Taverbo/Sabo 4.

Alleen Uschi Meeuwis stond namens Taverbo/Sabo 3 een punt af aan Peter de Rooij. Toon van Geel en Raymond de Boer konden voor Taverbo/Sabo 4 geen punten op het wedstrijdformulier laten bijschrijven. Zo bleef Daan de Koning weer ongeslagen en ook Henk IJsseldijk evenaarde deze prestatie. Samen wonnen ze ook het dubbelspel. Taverbo/Sabo 3 was dit seizoen met afstand het beste team en werd terecht kampioen. Door dit resultaat deed de wedstrijd tussen Sabo Boxtel en De Firma Fotografie er niet meer toe voor het kampioenschap. Dit was wel het geval voor de strijd om de laatste plaats. Die gaat al weken tussen de De Firma Fotografie en de Bat Boys. Deze match eindigde in een 8-2 zege voor Sabo Boxtel.
De nederlaag van De Firma Fotografie kon dus in het voordeel zijn van de Bat Boys. Voor De Firma Fotografie won Jordy van de Laak zijn partij tegen Hans van Weert. Die moest ook een punt incasseren van Stef Schellekens die in de beslissende vijfde game won. Voor Sabo Boxtel bleven Ad van Weert en Wim van Aarle ongeslagen. Ad en Hans van Weert wonnen ook het dubbelspel. Nick van de Laak pakte geen punten voor De Firma Fotografie. Sabo Boxtel nam wel de derde plaats op de ranglijst over van het niet spelende Taverbo/Sabo 1 en nadert de tweede plaats op drie punten.

De Bat Boys speelden hun wedstrijd tegen De Dommel en moesten proberen meer punten te scoren dan De Firma Fotografie om de laatste plaats voorlopig aan dit team over te doen. De Dommel deed echter haar uiterste best om een nederlaag tegen de Bat Boys te voorkomen. Dit resulteerde in een 5-5 gelijkspel. Mari Karssemakers bleef voor Bat Boys ongeslagen en won zijn drie enkelspelen. Paul Kuijs voegde hier ook een punt aan toe door een zege op Wim Jansen. Samen met Frank Hermans won Paul ook het dubbelspel. Voor De Dommel scoorden Ad van Lier en Ad de Man ieder twee punten. Wim Jansen scoorde eenmaal. Door deze uitslag liepen de Bat Boys drie punten weg van De Firma Fotografie.

De laatste partij ging tussen de teams van Rotsvast en Taverbo/Sabo 2. Laatstgenoemde staat op een stevige vijfde plaats op de ranglijst. Rotsvast is de laatste weken bezig verder van de onderste plaatsen weg te komen. Hierin slaagde het door tegen Taverbo/Sabo 2 met 6-4 te winnen. Geerta Pluut bleef ongeslagen in het enkelspel en Bart Theeuwes voegde twee punten toe. Samen zorgden zij in het dubbelspel voor het zesde punt. Hans Fonken won voor Taverbo/Sabo 2 twee partijen en Joop van Eijk en Mari van Dijk elk één. Jan Don kon voor Rotsvast geen punten toevoegen. Door deze uitslag is Taverbo/Sabo 2 verzekerd van de vijfde plek op de ranglijst. Rotsvast kan in de laatste twee wedstrijden nog proberen verder van de onderste plaatsen weg te komen.
Volgende week worden twee wedstrijden gespeeld. Op 21 maart worden de laatste drie partijen van de competitie gespeeld. De maand april staat in het teken van de individuele meerkampen en een dubbeltoernooi waarmee het seizoen wordt afgesloten.


Weinig succesvol weekend HCB'92

Boxtel - De B-jeugd van HCB'92 trof zondag thuis in Sportcomplex De Braken tegenstander Tremeg uit Gemert, de D-jeugd trok naar Oss voor een duel tegen koploper Olympia'89. Het eerste damesteam ging in Eindhoven de strijd aan met PSV. De ploegen trokken alle drie aan het kortste eind.

De B-jeugd begon zondagochtend goed aan de wedstrijd tegen tegenstander Tremeg. De Boxtelse verdediging stond sterk. Het eerste doelpunt, gemaakt door Iris Schepens, viel snel in het begin van de wedstrijd. Daarna benutte HCB'92 vele kansen niet. Tremeg deed dit wel waardoor de ruststand 1-3 in hun voordeel was.
Na rust stond HCB'92 er niet, het grootste deel van de tweede helft was de organisatie achterin weg. In de verdediging vielen veel gaten, waar de bezoekers van profiteerden. In de laatste fase van de wedstrijd hervatte HCB'92 zich door het goede verdedigingswerk van de eerste helft weer terug in het spel te brengen. Helaas was er inmiddels een te groot gat geslagen en was HCB'92 aanvallend niet dreigend genoeg om Tremeg op het verkeerde been te zetten en doelpogingen te creëren. Gitte Vanhout scoorde nog een mooi doelpunt vanuit hoekpositie. Eindstand 2-13.

D-jeugd verliest van koploper
Het D- jeugdteam verloor eerder in het seizoen de thuiswedstrijd tegen Olympia'89, dat alleen maar jongens in de basis heeft staan. Zondag herhaalde de geschiedenis zich in Oss. Voordat HCB'92 het wist, had Olympia'89 al vijf break outs gescoord. Toen werd de Boxtelse jeugd wakker en kwam Veerle van Abeelen op stoom. Even ging het gelijk op, 5-1, 6-2, 7-3, maar de thuisspelers zetten weer aan en bij het fluitsignaal voor rust was het al 11-3.
De Osse jongens scoorden vanaf de cirkel, van afstand of uit breaks. Toch wist HCB'92 in de aanval ook nog een paar keer het doel te bereiken in de persoon van Lieke van Rooij, Anouk Foolen en Jorien Strik. Eindstand 24-7.

Verlies Dames 1
De wedstrijd van Dames 1 tegen PSV beloofde bij voorbaat een spannende te worden, het eerste damesteam van HCB'92 kampt al een paar weken met de afwezigheid van enkele basisspeelsters. Vanwege blessures zal de komende tijd veelvuldig met verschillende invalspeelsters gespeeld worden. Het team kende een ware return of a legend. Elly Meulendijk, die al bijna een jaar niet getraind of gespeeld heeft, stond er om haar teamgenoten te helpen.
Coach Mirjam van Weert had het team geïnstrueerd er vooral een lekkere pot van te maken, de verdediging neer te zetten zoals alleen HCB'92 dat kan, en in de aanval de bal het werk te laten doen. PSV opende de score met een afstandsschot vanaf de linker opbouw. HCB'92 wist vervolgens door een middenwissel via Inge van Drunen te scoren, die de bal via de onderkant van de lat het net in wist te krijgen. HCB'92 kwam vervolgens op voorsprong door een mooi een-tweetje tussen Nonja van de Langenberg en Susanne Ruijs en een prachtige schijnbeweging van gastspeelster Wendy Schoenmakers. De teams waren aan elkaar gewaagd en de wedstrijd ging gedurende de eerste helft erg gelijk op.
De Boxtelse dames gingen de rust in met een kleine achterstand: 5-6 en begonnen vol vertrouwen aan de tweede helft. Via een contrabal scoorde Nonja al snel de gelijkmaker. De aanvallen van HCB'92 liepen gevarieerd en de bal vond regelmatig het net. Doordat HCB'92 wat verslapte in de achterste linie, kon PSV met afstandsschoten op gelijke hoogte blijven, en kwam de stand op 9-9. In de slotfase kwam PSV echter op een ruimere voorsprong; de Boxtelse verdediging gaf de bezoekers teveel ruimte. Ondanks dat Hèlen Berkelmans via een break out en Mandy van Abeelen via een penalty wisten te scoren, was dit niet genoeg om PSV nog te achterhalen. Eindstand: 11-14.
De tussenstand in het wedstrijdklassement is spannend, HCB'92 moet nu genoegen nemen met een derde plaats en PSV staat daar met één punt minder net onder.

Eerste tickets halve finales turnen verzilverd door Tabitta

Wendy Li. Foto: Sandra Janssen

Reusel - De komende drie weken staan de landelijke kwartfinales gepland. Afgelopen weekend was de eerste finaleronde in Reusel. Daar kwamen zes Tabitta talenten in actie. Allemaal wisten ze een ticket naar de halve finale binnen te slepen.

Als eerste kwamen de jeugdturnsters in niveau N2 (nationaal tweede niveau) in actie. Wendy Li, die afgelopen wedstrijden onverslaanbaar was, moest dit keer enkele foutjes incasseren. Op sprong liet zij echter wel een goede vooruitgang zien met de tweede score. Ondanks de foutjes kwam Wendy met haar allround vijfde plaats nog steeds zeer dicht bij het podium. Romy Poirters turnde een foutloze wedstrijd en behaalde met een superscore het vierde punt op de evenwichtsbalk. Met een persoonlijk puntenrecord eindigde ze op een nette dertiende plaats.

Celeste Canaan. Foto: Sandra Janssen
Floor Melssen. Foto: Sandra Janssen
Romy Poirters. Foto: Sandra Janssen
Mara van der Heijden. Foto: Sandra Janssen
Floor Melssen en Mara van der Heijden. Foto: Sandra Janssen

Op de andere baan turnde jeugdturnster Celeste Canaan een wedstrijd. Voor Celeste en coaches een spannende wedstrijd, omdat zij voor het eerst een moeilijke nieuwe sprong, genaamd Tsukahara, zou maken. De adrenaline gaf haar vleugels, waardoor ze de sprong twee keer tot stand kon uitvoeren. In de einduitslag steeg zij dan ook naar een negende plaats.

Tabitta heeft drie instappers (8-9 jaar) op het hoogste niveau N1. Mara van der Heijden en Floor Melssen kwamen in Reusel in actie, nummer drie Liz van Eijndhoven is later ingedeeld in Volendam. Mara liet zien op brug en balk een echte topper te zijn, met respectievelijk de eerste en tweede score van de wedstrijd. Op vloer bleven er wegens liespijn en slordigheid wat puntjes liggen, maar de einduitslag (achtste) was verdienstelijk te noemen.

De spannendste wedstrijd van het weekend was die van Floor. Veertien turnsters zouden doorstromen en het zou erom hangen. Op een klein foutje na op balk liet Floor alles zien wat ze kon, wat extra knap is na een lang herstel van een gebroken spaakbeen en ellepijp. Met haar dertiende plaats mag ze net als Mara naar de halve finale in Bergschenhoek.

Als laatste verscheen Marilène Liem aan de start bij de pupillen 1 N1. Komend uit een veel lager niveau laat ze iedere wedstrijd groei zien. Op balk kon ze de goede generale repetities uit de trainingen nog niet herhalen onder wedstrijddruk. Op brug ging het daarentegen boven verwachting goed. Op haar moeilijkste toestel scoorde Marilène ditmaal het hoogst van iedereen. Met een twaalfde plaats stroomt ze door naar de halve finale in Wieringerwerf.

Komende weekenden komen er nog meer Tabitta turnsters in actie op de kwartfinales in Harlingen en Volendam. De coaches hopen dat zich nog meer turnsters gaan plaatsen voor de halve finales.

't Ivoor boekt mooie overwinning

Boxtel - Het eerste libre team van 't Ivoor herstelde de misstap van vorige week met een mooie overwinning, 27 tegen 19 op BBG Haarsteeg. Wisselvalligheid blijft echter troef voor deze ploeg. Reservespeler Theo van Dongen nam het voortouw met een goede winstpartij. Dit goede voorbeeld werd gevolgd door Theo Verhagen. Don van der Wiel moest buigen voor zijn tegenstander.

Het tweede team boekte ook een zege op bezoek bij Asperia-AquaRest met 26-27. Henk van Boxmeer en Ad van Os waren hier de winnaars. Van Os speelde met een prima moyenne van 3,40. Emanuel Coort scoorde 7 punten.

Het derde team leed een zware nederlaag tegen het hoger geplaatste Krijt op Tijd. Gerard de Beer redde de eer met winst en een mooi moyenne van 3,09. Theo van Dongen en Math Hendriks hadden geen schijn van kans.

Het 3-banden groot team leed een onverwachte nederlaag in Rosmalen. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden troffen als koplopers zeer gemotiveerde tegenstanders die boven zichzelf uitstegen en verloren allen hun partij. Zij lieten geen slecht spel zien, maar dolven toch het onderspit. Achteraf bleef de schade beperkt omdat de naaste concurrenten ook de nodige punten lieten liggen.

Recreanten
Bij de afdeling Recreanten libre komt de titel steeds meer in zicht voor het eerste team. Er werden weer 40 punten toegevoegd aan het totaal. Het team bestaande uit Theo Verhagen, Fouad Hasbani, Toon Bevers en Henk van Boxmeer legde een prima prestatie op het laken neer. Ook het tweede team deed van zich spreken. Het boekte een mooie overwinning op Het Hart van Brabant. Han de Vocht, Wim Bekkers en Jan Meeuwis behaalden de winst. Teamleider Frans Klein leed een nederlaag. Het derde team bleef niet achter en kwam met winst thuis uit Rosmalen. Harrie Verhoeven en Wim van Dijk waren hier de winnaars. Will van de Oetelaar en Kees Maas speelden verdienstelijk maar moesten genoegen nemen met 8 punten.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein speelden team 4 en team 5 tegen elkaar. Het hoger geplaatste team 4 won niet geheel onverwacht. Cor van Alphen en Jan Tils zorgden voor de winst. Fouad Hasbani snoepte de punten af van Frits Radema. Team 6 leed een zware nederlaag tegen koploper NAL met 30-14. Theo van Dongen, Andre Vissers en Frans van Esch konden geen vuist maken tegen hun tegenstanders.

Blox wint afgetekend van Hovoc

Boxtel - De Heren 1 van volleybalclub Blox boekten in hun eigen sporthal De Braken een forse 4-0 overwinning op Hovoc.

De tribunes zaten vol met supporters dus daar kon het niet aan liggen. De eerste set liep gelijk op, aan beide kanten werd er mooi spel getoond. Het Blox-blok werd goed neergezet waardoor de aanvalsdruk van Hovoc minder werd. Blox pakte deze set met 25-23.

De tweede set begon niet goed voor Blox. Vooral passend kwamen ze er niet uit, waardoor er weinig aanvalsdruk kwam. De heren keken tegen een achterstand aan, waardoor een inhaalslag nodig was. Die kwam er en Blox pakte uiteindelijk ook de tweede set met 25-21.

De derde set begon Blox goed. Het speelde een gevarieerd spel, mede door de spelverdeler Teun van den Boer. Er werd goed aangevallen en het publiek kon genieten van de harde smashes. De heren pakten meteen een grote voorsprong en dat betekende dat de tweede spelverdeler Sten IJsseldijk ingebracht werd. Deze set werd gewonnen met een stand van 25-11.

Aan het begin van de vierde set kreeg het team van coach Jeroen Verhagen de opdracht snel uit te lopen zodat Sten opnieuw als spelverdeler ingezet kon worden. Dat gebeurde, waarna het thuispubliek uit volle borst zong om de inbreng van IJsseldijk. Die kwam ook en speelde als "man of the match" de laatste set uit met 25-15. De heren spelen op 2 april weer een thuiswedstrijd.

Tafeltennis

Uitslagen Taverbo/Sabo
Senioren
Taverbo/Sabo 2-Taveres 1 6-4
Taverbo/Sabo 3-Stiphout 1 10-0
Taverbo/Sabo 4-Deurne 1 7-3
Taverbo/Sabo 5-Never Despair 7 3-7
PJS 2-Taverbo/Sabo 6 4-6
PJS 3-Taverbo/Sabo 7 4-6
ROTAC '82 2-Taverbo/Sabo 8 5-5
Flash 9-Taverbo/Sabo 9 9-1
OTTC 9-Taverbo/Sabo 10 2-8
Jeugd
Taverbo/Sabo 1-Vwaard 2 5-5
Taverbo/Sabo 2-TIOS '51 6 7-3
Taverbo/Sabo 3-TIOS '51 7 4-6

Uitslagen
Sabo Boxtel-De Firma Fotografie 8 - 2
Bat Boys-De Dommel 5 – 5
Taverbo Sabo 2-Rotsvast 4 - 6
Taverbo Sabo 3-Taverbo Sabo 4 9 – 1

Standenlijst        Teams        Gesp.        Gew.        Verl.
1.Taverbo Sabo 3        180        128        52
2.Grand Café Rembrandt        170        108        62
3.Sabo Boxtel        160        105        55
4.Taverbo Sabo 1        160        98        62
5.Taverbo Sabo 2        180        93        87
6.Taverbo Sabo 4        170        76        94
7.De Dommel        180        69        111
8.Rotsvast        160        63        97
9.Bat Boys        180        57        123
10.De Firma Fotografie        160        54        106

Programma 14-03
De Firma Fotografie-Taverbo Sabo 1
Rotsvast-Sabo Boxtel

Bridge

Bridgeclub Revanche 01-03
A-lijn: 1. S. Tempels & J. Sweere 58,33% 2. T. van Doorn & F. Verhees 57,64% 3. H. van Esch & P. van de Ven 56,94% B-lijn: 1. L. den Dekker & H. van de Wetering 66,96% 2. G. van der Meer & P. Raaijmakers 58,88% 3. T. Hartmanns & L. Messchaert 57,68% C-lijn: 1. A. Eggenhuizen & C. Smits 62,00% 2. Gerard & Ria Schraverus 59,21% 3. A. van der Heijden & T. van Leusden 58,25%

Bridgeclub Boxtel 01-03
A-lijn: 1. F. Geurts & H. Jolie 61,46% 2. L. van Dongen & D. van Heertum-Pretti 60,07% 3. A. Kuilman-Kos & M. van der Meijden 59,03% B-lijn: 1. Y. Visser & G. Dams 62,80% 2. Gerard & Iet Damen 59,52% 2. A. Wouters-van Oirschot & A. Wouters 59,52%

Bridgeclub De Rots 02-03
A-lijn: 1. J. Koppen & J. vd Biggelaar 68,33% 2. Truus & Henk IJsseldijk 60,00% 3. F. Verhees & R. Steenbakkers 57,50%

Bridgeclub Boxtel 02-03
A-lijn: 1. F. Sedee & P. Verstijnen 63,54% 2. B. van Asveldt & R. van Weert 62,26% 3. F. Gieles & W. van de Heijden 61,63% B-lijn: 1. A. Melcherts & P. Klaassen 64,50% 2. W. Braken & A. van de Langenberg 63,00% 3. B. van den Biggelaar & B. von Geusau 54,17%

Bridgeclub Boxtel 03-03
A-lijn: 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 66,90% 2. J. Peerlings & R. van Stuivenberg-Munnichs 56,55% 3. H. Schilder & F. van Roy-van de Meerendonk 56,43% B-lijn: 1. Wim & Henk van Dijk 62,80% 2. L. den Dekker & I. van der Meijden-vd Doelen 60,71% 3. G. van de Horst-Thomas & M. van der Meijden 58,69%

Bridgeclub Revanche 03-03
A-lijn: 1. P. van de Ven & H. Schalkwijk 65,14% 2. René & Lidy Verstijnen 56,95% 3. P. Schure & C. Kerssens 55,46%

Bridgeclub Liempde 03-03
A-lijn: 1. Echtpaar van de Meerendonk 63,39% 2. Echtpaar Vermulst 58,04% 3. Dhr. van de Schans & Dhr. van de Steen 57,74% B-lijn: 1. Mw. van Zon & Mw. van de Wiel 56,25% 2. Mw. van Hastenberg & Mw. van de Vleuten 55,14% 3. Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 54,17% C-lijn: 1. Mw. van Erp & Mw. van de Heijden 62,92% 2. Mw. Beerens & Dhr. van Oorschot 61,88% 3. Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 61,77%

Bridgeclub Rembrandt 03-03
A-lijn: 1. A. Feenstra & J. Peerlings 63,19% 2. J. Clercx & H. Peerlings-Flinsenberg 62,50% 3. A. van de Laar & W. van der Lans-Verberne 58,68% B-lijn: 1. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 65,63% 2. J. Balk & A. Tuerlings 63,19% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 54,51%

Biljart

Uitslagen Wapen van Liempde:
WvLiempde/RegioBank- 't Centrum 6-2
't Ivoor 1-WvLiempde/RegioBank 1 21-28
WvLiempde/RegioBank 3-'t Ridderke 1 19-25
WvLiempde/RegioBank 1-De Hazelaar 3 20-27
WvLiempde/RegioBank 2-Triangel Bar 1 27-27
't Zuid 1-WvLiempde/RegioBank 3 23-16

Uitslagen 't Ivoor
BBG Haarsteeg 2-'t Ivoor 1 (Libre) 19-27
Asperia-AquaRest 2-'t Ivoor 2 (Libre) 26-27
Krijt op Tijd 3-'t Ivoor 3 (Libre) 26-19
De Hazelaar 1-'t Ivoor (3b-Gr.) 30-22
't Ivoor 1-Triangel 2 (Recr.) 40-22
't Ivoor 2-Hart van Brabant 1 (Recr.) 38-32
De Hazelaar 4-'t Ivoor 3 (Recr.) 34-36
't Ivoor 4-'t Ivoor 5 (3b-Kl.) 25-22
NAL 8-'t Ivoor 6 (3b-Kl.) 30-14

Programma 't Ivoor
14-03 De Hazelaar 2-'t Ivoor 2 (Recr.) 13.00
15-03 Hart van Brabant 1-'t Ivoor 1 (Recr.) 13.00

Zaalvoetbal

Uitslagen 05-03
Café 't Geveltje-v. Stekelenburg 4-1
Kwalitaria Strik-Laansma Tuinen 7-3
Gebr. Bekkers-Hart.v. Boxtel 1-3
Vouwwagenspecialist-Dongen/v.d. Wiel 4-3
Grieks Rest Corfu-Adm Jilisen 1-2
Fysio de Dommel-Tahadi 3-5
Uitslagen 07-03
Groen als Gras – v.d. Heijden milieu 2-5
Comsche Hoeve – Faes entertainment 3-0
Vinyl en Tapijtwinkel-Vermeer verz 1-3
Termeer Support- v. Stekelenburg         4-10
Grieks rest Corfu- X2COM                        7-2

Programma 12-03
Tahadi-Grieks Rest Corfu 17.00
Feestcafé de Nozem-Le Temps Perdu 17.45
Filipe Mode/E. Maas-C.J.v.d. Sande 18.30
v.d. Langenberg/Fleur-Heva Autobedrijf 19.15
Goossens Advies-Team Elizabeth 20.00
v.Dongen/vd Wiel-Kwalitaria Strik 20.45
Programma 14-03
Plein 2-F.C. Blokfit 19.00
Rijschool Gestel 2-Café Markzicht 19.45
Markzicht Boxtel-Green Team 20.30
Celdex b.v. Hart.v. Boxtel 21.15
Verbeij/Hanekroot-Scheutjens b.v. 22.00

Voetbal

Uitslagen DVG
Zaterdag 05-03
Pupillen
Blauw Geel D5-DVG D2 1-10
GVV D2-DVG D3 0-8
Achilles Reek MD1-DVG MD1 1-4
Schijndel E1-DVG E1 5-2
Margriet ME1-DVG ME1 5-1
Stiphout F1-DVG F1 5-2
Junioren
Nulandia A1-DVG A1 2-1
Deurne B3-DVG B2 5-0
Senioren
S.C.I. 1-DVG 1 3-3
Zondag 06-03
Senioren
Mifano 2-DVG 2 1-1
Bl.Geel'38 5-DVG 4 3-4
W.E.C. 4-DVG 5 3-2
DVG 6-Erp 11 4-0
DVG 7-Bl.Geel'38 14 1-3
Fc.de Rakt 6-DVG 8 0-2

Programma DVG
Zaterdag 12-03
Pupillen
DVG D1-Sv Brandevoort D1 11.45
VOW D1-DVG D2 11.30
DVG D3-Fc Engelen D6 11.45
DVG MD1-HVCH MD1 11.45
DVG E1-Nulandia E1 10.30
Erp E2-DVG E2 9.15
DVG E3-Blauw Geel E9 10.30
DVG ME1-Keldonk ME1 9.30
DVG F1-SV Brandevoort F1 9.30
Sparta'25 F1-DVG F2 10.30
Blauw Geel F8-DVG F3 10.15
Ollandia F1g-DVG F4 9.30
DVG F5-Bluw Geel F13 9.30
Zwaluw Mini4-DVG Mini1 9.30
DVG Mini2-Best Vooruit Mini3 9.30
Junioren
DVG A1-Pr. Irene A1 14.30
Someren A4-DVG A2 15.00
Milheezer Boys B1-DVG B1 14.30
DVG B2-Irene B2 14.30
Pr. Irene C1g-DVG C1 12.45
DVG C2-Sparta'25 C3 13.00
Zondag 13-03
Senioren:
DVG 1-Tongelre 1 14.30
DVG 2-Mariahout 2 12.00
Mariahout 3-DVG 3 11.30
DVG 4-Avanti'31 5 10.00
DVG 5-Avesteyn 5 10.30
Avesteyn 6-DVG 6 10.00
Schijndel 9-DVG 7 10.00
Keldonk 4-DVG 8 12.00
Dames
ASV'33 1-DVG VR1 11.00

Uitslagen LSV
SVSSS VE1- LSV VE1        afg
Fiducia 1 – LSV 1        3-1
St. M-gestel 5 – LSV 2        2-2
LSV 3 – FC Drunen 5        10-1
BMC 6 – LSV 4        4-2
LSV VR1 – Den Dungen VR2        4-9

Programma
12-03
LSV VE1 – Boxtel VE1        16.00
13-03
LSV 1 – RKPVV 1        14.30
LSV 2 – Helvoirt 3        10.30
BMC 10 - LSV 3        11.00
LSV 4 – SC Elshout 3        12.00
Wilhelmina VR 3 - LSV VR1        10.00

Uitslagen LBC:
FC Eindhoven F3 – LBC F1        afg
LBC E1 – Nuenen E6        3-3
Marvilde D2 – LBC D1        7-2
UNA B3 – LBC B1        afg
LBC MB1 – Best Vooruit MB1        5-0

Programma LBC
12-03
LBC F1 – SBC F4        9.30
SBC E6 – LBC E1        10.00
LBC D1 – RPC D4        11.00
LBC B1 – DBS B2        13.30
Zwaluw VFC MB1 – LBC MB1        15.00

ODC/RKSV Boxtel
Uitslagen 06-03
Boxtel 1-RKJVV/V. Dalsen 1        1-1
Erp 1 - ODC 1        2 - 1
ODC VR1 - Buren VR1        2 - 0

Programma 13-03
TGG 1-Boxtel 1        14.30
Boxtel VR2-Ulysses VR3        12.00
ODC 1 - SC Helmondia 1        14.30
DSC VR1 - ODC VR1        vertrek 9.00

Honkbal & Softbal

Programma Ducks
Zaterdag 12-03
3-kamp Starlights-Ducks (beeball rookies) 11.00+12.00
Ducks-Roef! (pupillen sb) 10.30
Ducks-Starlights (pupillen hb) 13.00
Jeka-Ducks (aspiranten sb) 15.00
Starlights-Ducks (aspiranten hb) 11.00
Nuenen-Ducks (junioren hb) 13.00
Zondag 13-03
Nuenen-Ducks (dames 1) 11.00
Starlights-Ducks 2 (heren 2) 11.00
Starlights-Ducks 1 (heren 1) 14.30

Handbal

Uitslagen HCB'92 06-03
Olympia'89-HCB'92 D1 24-7
HCB'92 DB1-Tremeg DB1 2-13
HCB'92 DS1-PSV Handbal DS4 11-14

Programma HCB'92
12-03
HCB'92 D1-RED-RAG/Tachos D1 10.10
Elshout DS3-HCB'92 DS2 19.00
13-03
Lido/De Vlinders DS1-HCB'92 DS1 11.10
Achilles'95 DB1-HCB'92 DB1 13.40
15-03
HCG recr.-HCB'92 recr 19.30

Rugby

Uitslagen 05-03
Cubs:        DIOK Leiden-Oysters/Ducks         7-37
Uitslagen 06-03
Senioren 1: Wageningen-Oysters/Ducks         57-0
Senioren 2: Duckes Legends-Octopus         52-0
Programma 12-03
TBM:        Toernooi Oisterwijk                                 10.00
Cubs:        Oysters/Ducks-The Dukes         13.00
Junioren: Oysters/Ducks-Amstelveen RC        14.00
Programma 13-03
Senioren 1: Oysters/Ducks-Wallaby's Venlo        14.30
Senioren 2: Duuvels Zevenaar-Duckes Legends        13.30

Oysters/Ducks en Duckes beiden kansloos onderuit

Boxtel - Oysters/Ducks leed in Wageningen tegen de plaatselijke rugbyclub een ruime 57-0 nederlaag.

In de thuiswedstrijd werd nog van de Wageningers gewonnen, maar het gemis van diverse basisspelers aan Oysters/Ducks kant speelde duidelijk een rol. De thuisclub was te sterk en Oysters/Ducks werd op alle fronten afgetroefd. Ondanks verwoede pogingen om de hatelijke nul van het scorebord te krijgen kreeg het combiteam dit niet voor elkaar. Komende zondag is de laatste competitiewedstrijd in Oisterwijk tegen Wallaby's Venlo. Het is de bedoeling dat deze degradant aan de zegekar wordt gebonden, om het seizoen eervol af te sluiten.

Duckes Legends behaalde in Den Bosch een ruime 52-0 overwinning op Octopus. Het jonge team uit Uden kwam tekort tegen de ervaren spelers van Duckes. Vooral door via de voorwaartsen het spel op te zetten bepaalde Duckes de wedstrijd en daardoor de score. Komende zondag wordt de competitie afgesloten tegen Duuvels in Zevenaar.


Taverbo/SABO 2 van laatste plaats af na eerste seizoenszege

links: Erik Mangnus (Taverbo/SABO) en rechts: Qiang Wang (Taveres). Foto: Jasper van der Aa

Boxtel - In de vierde speelronde van de NTTB-competitie was het raak voor Taverbo/SABO 2. In eigen huis boekten de Boxtelse tafeltennissers de eerste overwinning van het seizoen door het Eindhovense Taveres met 6-4 opzij te zetten. Dankzij dit resultaat draagt Taverbo/SABO de laatste plaats in de hoofdklasse B over aan de Eindhovenaren.

Vorige week was het tweede team van Taverbo/SABO in de thuiswedstrijd tegen Hotak '68 al dicht bij de winst maar moest het in extremis alsnog een gelijkspel toestaan. Afgelopen zaterdag lukte het tegen Taveres wel om de zege binnen te halen. Bij de Eindhovense studentenvereniging is het ieder seizoen weer een verrassing welke spelers er deelnemen aan de NTTB-competitie. Zo heeft de club dit collegejaar de beschikking over Qiang Wang, een bijzonder sterke Chinese student die momenteel bezig is met een promotieonderzoek aan de Technische Universiteit en in zijn vrije tijd graag een balletje slaat. Hij is een enorme versterking voor de Eindhovenaren, zo ondervond ook Taverbo/SABO aan den lijve.

Wang liet zien dat tafeltennis in zijn vaderland niet voor niets volkssport nummer één is. Hij was zaterdag niet te kloppen. Toch kwam Erik Mangnus nog erg dichtbij. Hij profiteerde maximaal van de schaarse foutjes van zijn tegenstander en sleepte er op knappe wijze een vijfde game uit. Hierin kon hij echter niet doordrukken waardoor hij de overwinning alsnog aan Wang moest laten. Ook in zijn overige partijen speelde Mangnus erg sterk en deze wist hij dan ook zeer overtuigend binnen te slaan. Dit deden ook Henk Mangnus en Jos Heijmans die eveneens van Wang verloren maar hun andere twee wedstrijden winnend afsloten. In het dubbelspel hadden de gebroeders Mangnus een goede kans op de overwinning, maar deze partij ging uiteindelijk in vijf games naar de bezoekers.

Dankzij deze 6-4 overwinning wipt Taverbo/SABO op de ranglijst over Taveres heen en draagt het de rode lantaarn over aan de Eindhovenaren. Om degradatie te ontlopen dient de Boxtelse formatie echter nog twee andere ploegen achter zich te houden. Een schier onmogelijke opgave, maar wellicht geeft deze overwinning de Boxtelaren het benodigde vertrouwen om voor een stunt te zorgen in het restant van de competitie. Te beginnen komende vrijdag wanneer de ploeg in Tilburg op bezoek gaat bij TIOS. Diezelfde dag zal ook Taverbo/SABO 1 de competitie in de hoofdklasse A hervatten met een uitwedstrijd in Arnemuiden. Een dag later speelt het Boxtelse vaandelteam in eigen huis de inhaalwedstrijd tegen Never Despair.


Inzet DVG in laatste minuten beloond

Martijn Caarls Foto: Toon van Ruremonde

Sint-Michielsgestel - De avondwedstrijd van DVG op het kunstgras van SCI kende zaterdag een sensationeel einde. Niet alle supporters hebben dit slot meegemaakt; met nog één minuut op het scorebord was de stand 3-1 voor SCI. DVG hield echter vertrouwen en bracht de eindscore in blessuretijd op 3-3.

DVG begon op Sportpark Heidelust goed aan de wedstrijd en had eigenlijk op voorsprong moeten komen. Een crosspass van Bart de Windt werd door Wilco Voets goed voorgegeven. Bas van Houtum kopte de bal goed in maar de richting ontbrak en de SCI keeper kreeg de bal in het gezicht. Niet veel later kwam SCI opnieuw goed weg toen een één-op-één situatie niet goed werd uitgespeeld. SCI was vooral gevaarlijk in de counter en de snelle buitenspelers waren een plaag voor de Liempdse verdediging. In de 23e minuut werd uit zo'n counter ook het eerste doelpunt gescoord, Sander van Eeuwijk was kansloos.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Peter Versantvoort Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Judo Club Liempde
Foto: Judo Club Liempde

Een door Wilco Voets genomen vrije trap werd door Bart de Windt perfect ingekopt: 1-1. DVG had het betere van het spel, maar toch kwam SCI er vaak snel en gevaarlijk uit. Net voor rust had DVG op voorsprong moeten komen. Wilco Voets en Twan van de Broek waren aan de verdediging ontsnapt en konden gezamenlijk op de keeper af. Door te lang treuzelen werd deze kans niet benut en dan komt de voetbalwet om de hoek kijken. Een verdekt schot, net buiten het strafschopgebied, kon niet gestopt worden en dus ging SCI met een voorsprong van 2-1 de kleedkamer in.

Aan het begin van de tweede helft had SCI een goede kans om op een 3-1 voorsprong te komen, maar het schot ging net voorlangs. In de 56e minuut kwam deze stand toch op het scorebord. Balverlies op het middenveld van DVG luidde de zoveelste snelle uitbraak van SCI in en dit maal was het wel raak. Laatste man van DVG, Martijn Caarls, werd hierna naar voren doorgeschoven en DVG ging achterin één-op-één spelen. Er kwamen wel kansen, maar die leverden geen doelpunten op. SCI kreeg hierdoor nog meer ruimte en Sander van Eeuwijk moest diverse keren aan de bak. Een goed genomen vrije trap van Peter Versantvoort ging buiten bereik van de keeper net aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

De meeste Liempdse toeschouwers hadden zich al neergelegd bij een nederlaag, maar de spelers bleven erin geloven. In de 89e minuut werd Martijn Caarls omver gelopen in het strafschopgebied en de scheidsrechter wees naar de stip. Dit karwei werd vakkundig uitgevoerd door Daan Voets ofschoon de keeper de bal nog raakte. Dit late doelpunt gaf DVG nog meer energie. In blessuretijd, er was gedurende de tweede helft wat oponthoud geweest, had SCI nog goede kansen op 4-2, maar ook die bleef uit en de voetbalwet werd opnieuw bewezen. Een hoge bal in het drukke 16 metergebied kwam uit bij de ingevallen Pieter van de Wetering die de 3-3 op het bord zette. De ontlading was groot. Na de aftrap van SCI werd er door DVG nog een aanval opgezet en Pieter van de Wetering had de 3-4 moeten scoren, maar zijn schot ging via de buitenkant van de paal over de achterlijn. De supporters van SCI riepen al geruime tijd naar de scheidsrechter maar die had nog geen zin in het eindsignaal. Liefst negen minuten werd er nagespeeld, waarna de punten dus uiteindelijk werden gedeeld. DVG had één punt gewonnen, gezien de stand in de laatste minuut van de officiële speeltijd.
Sander van Eeuwijk werd uitgeroepen tot Man of the Match.

DVG 2 verloor tegen Mierlo 2 kostbare punten in de race om het kampioenschap en speelde gelijk met 1-1. De scheidsrechter keurde twee doelpunten van DVG af. Man of the Match was Ronald Martens.

De wedstrijd van de DVG dames werd met een 0-0 stand gestaakt wegens een vervelende blessure van een speelster van de Liempdse ploeg.

Zeven keer goud voor Judo Club Liempde

Liempde - Tijdens het eerste weekend van maart namen leden van Judo Club Liempde (JCL) deel aan verschillende wedstrijden. Zaterdag traden 22 judoka's aan in Rijen voor de Brabant Cup. Zondag werd in de Dojo van De Wa Kwai in Veghel het jaarlijkse instaptoernooi georganiseerd. Judo Club Liempde was hier met twaalf judoka's van de partij.

Tijdens de Brabant Cup wordt ook het niveau van de judoka's nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatie. Degenen die goed presteren worden gaandeweg in zwaardere poules ingedeeld. Faye Goossens, Mees Koster, Job Putmans en Roy Kemps veroverden zaterdag in Rijen de eerste plaats. Zilver was er voor Gijs de Wit, Joost van der Linden en Luc de Laat. Xander Kreeft, Cas de Wit, Kris Dolman, Bas Daverveld, Mike van de Mijden, Mats Canters en Xavi van Weert behaalden de derde plaats en de vierde plaats werd ingenomen door Migus Ribeiro, Lola Canters, Anouk van de Mijden, Elli, Jens Putmans, Keira Kreijveld, Vince Canters en Kasandra Wagenaars.

Zondag zat Sil van Oirschot in een poule van twee. Ze moest drie partijen tegen dezelfde tegenstander. Bij elk partij was te zien dat Sil beter op haar tegenstander kon inspelen. Hoewel ze geen winnende punten wist te scoren, behaalde ze een mooie tweede plaats.
Faye Goossens wist twee van de drie wedstrijden met een Ipon te winnen en won de derde op scheidsrechters beslissing. Hiermee bemachtigde ze haar tweede eerste plaats van dat weekend. Mika van Weert en Cas de Wit behaalden deze dag ook de gouden plak.
Mirte Jorritsma zat in een poule van drie en moest hierdoor twee keer tegen beide tegenstanders. In haar tweede wedstrijd leek het even mis te gaan, maar Mirte kwam er zelf bovenop en ging dapper verder met haar volgende twee wedstrijden. Hierdoor wist zij een tweede plek te bemachtigen. Ook Kasandra Wagenaars en Britt van Oirschot sleepten een tweede plaats in de wacht. Femke Jorritsma werd derde, Bas Daverveld, Gijs de Wit en Wil van Oirschot behaalden de vierde plaats en Anouk Jorritsma werd vijfde.

Wisselend succes jeugdteams Taverbo/Sabo

Foto: Natasja van Oerle

Boxtel - Afgelopen zaterdag stond er voor het derde jeugdteam van Taverbo/Sabo een spannende wedstrijd op het programma. Zij speelden in eigen huis tegen de nummer twee op de ranglijst, het Tilburgse Tios '51, dat met slechts één punt verschil strak achter hen stond.

Max van Dongen, Merlina Singh en Sanne van der Schoot haalden met moeite ieder één punt binnen. Ondanks dat de punten van de dubbel ook in Boxtel bleven, hadden ze met 4-6 een nipt verlies te verwerken. Doordat Never Despair dit weekend de maximale score behaalde tegen Rally, is het derde jeugdteam met 26 punten uit vier wedstrijden teruggezakt naar de derde plaats in het klassement.

Succes was er voor het tweede jeugdteam dat geheel onverwacht met royale cijfers wist te winnen van de koploper, het zesde team van Tios '51. Rick van der Schoot was niet te kloppen en won al zijn partijen. Lars Strik en Niels Wesseling voegden hier respectievelijk ieder nog twee en één punt aan toe. Doordat Rick van der Schoot en Lars Strik ook de dubbel winnend wisten af te sluiten werd het 7-3.

Het eerste jeugdteam kwam niet verder dan een 5-5 gelijkspel en zal de komende weken alles op alles moeten zetten om van de laatste plaats af te komen.

Wapen van Liempde klimt naar derde plaats

Liempde - Door de inhaalwedstrijd tegen 't Centrum uit Kaatsheuvel met 6-2 te winnen is het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank met nog vier wedstrijden te spelen gestegen naar de derde plaats op de ranglijst. Uitblinker van de avond was Ton Rovers die in de zevende en achtste beurt series maakte van 48 en 60, waarmee hij zijn 160 caramboles voltooide.

Piet Leermakers had een baaldag en bleef na twaalf beurten steken op 93 caramboles. Zijn beste partij van dit seizoen speelde Leo van Hastenberg, die zijn tegenstander na acht beurten en 110 caramboles ver achter zich liet. De uiteindelijke winst werd behaald door Martien van den Tillaart, die eigenlijk een slechte avond had. Door stug en degelijk verdedigend werk kreeg hij zijn opponent na zeventien beurten op de knieën.

Prima prestatie Carlijn van Oerle op NK dressuur

Ermelo - Het NK dressuur voor pony's vond dit weekend plaats in het KNHS centrum in Ermelo. Voor Brabant kwamen drie combinaties aan de start in de klasse D-Z1, waaronder Carlijn van Oerle met haar pony India.

Carlijn reed een zeer nette en foutloze proef, waarbij de juryleden haar en haar pony unaniem wisten te waarderen om het harmonieuze beeld. Carlijn en India schreven de elfde plek van Nederland op hun naam met een score 62,94%.

18 / 18

Donderdag 10 maart

Kienen in De Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 11 maart

Contactmiddag KBO Centrum
13.30 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 12 maart

Geitenwei Selissen neemt deel aan NL DOET
10.00 uur, Geitenwei, Selissen, Boxtel

Boek & Bal
20.00 uur, Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

PAX je Kans: Dans en meezingavond
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 13 maart 2016

Racketlontoernooi 'beste allrounder'
09.30 uur, Sporthal De Braken, Braken 1a, Boxtel

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'Een virtuele wandeling door oud-Boxtel' door Christ van Eekelen
11.15 uur, Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Live optreden Down and Dirty
15.00 uur, Dok12, Markt12 Boxtel

Maandag 14 maart

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing over het werk van Barbara Hepworth
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 15 maart

Lezing Kees van Houten over Matthäus-Passion
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Woensdag 16 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 17 maart

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kienen in De Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zingen bij D'n Boer
21.00 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel

Vrijdag 18 maart

Opening Hobbycentrum
15.00 uur, Oude Blanca gebouw, Hoek Spoorstraat en Baroniestraat, Boxtel

19 maart-3 april

Tentoonstelling 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 19 maart

De veldexcursies gaan van start
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

35+ tennis dubbeltoernooi bij LTV De Merletten
09.00 uur, LTV De Merletten, Molenwijk 3d, Boxtel

Landelijke Opschoondag
09.30 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Open Dag Zorggroep Elde
10.00 uur, Locatie Wijkhuis Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Lezing over het paasverhaal op tegels
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Receptie 25 jarig jubileum Kanovereniging De Pagaai
15.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Foto: Caroline

Kay Der Kinderen