DeMooiBoxtelKrant

10 juni 2015

DeMooiBoxtelKrant 10 juni 2015


Foto: Persburo Sander van Gils

Zevende brand in zeven dagen: Boxtel in de greep van pyromaan

Boxtel - Boxtel is in de ban van een pyromaan. Gisteravond rukte de brandweer opnieuw uit voor een brand in Breukelen. In de Van Hornstraat stond nabij de Action een auto in lichterlaaie. De teller komt hiermee op zeven branden in een week tijd: zes auto's en een containerruimte gingen in vlammen op. Al snel werd vorige week duidelijk: hier is een pyromaan aan het werk. De politie surveilleert inmiddels extra en burgemeester Mark Buijs roept inwoners op om alert te blijven en bij bijzonderheden direct alarm te slaan.

Persoonlijke ongelukken bleven tot nu toe uit. De dader heeft het met name voorzien op geparkeerde, verlaten auto's. De politie heeft echter ook de felle uitslaande brand die in de nacht van vrijdag op zaterdag uitbrak in een containerruimte van een appartementencomplex aan Elisabeth Bas in het onderzoek naar de pyromaan betrokken. Hier kon de brandweer voorkomen dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen appartementencomplex, al sprong hier door de hitte wel een ruit.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Marie Fick

Ook de hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid. De politie is bijzonder gespitst op verdachte activiteiten. In de nacht van maandag op dinsdag hielden agenten drie jonge mannen staande die door het Boxtelse centrum renden. Het bleek loos alarm. Verdachten zijn tot gisteravond nog niet aangehouden.

Op pagina 3 vind je een tijdlijn met alle branden en foto's daarvan. Lees ook de column van Eric Top op pagina 7.

Succesvol Concours Hippique voor ruiters St. Martinus

Boxtel - Het zonovergoten Concours Hippique dat dit weekend gehouden werd bij de Mijlstraat leverde mooie resultaten op voor de Boxtelse combinaties. Zowel zaterdag bij de pony's als zondag bij de paarden boekten de ruiters van Hippische Sportvereniging St. Martinus successen.

Zaterdag behaalde Suus van den Nieuwenhof met haar pony Nando de eerste plaats in de klasse C-L2. Kim van de Sande was met pony Vick goed voor een tweede plaats in de klasse C-M1/M2. De jeugd van St. Martinus was verder goed voor een vijfde en achtste plaats, beide voor Carlijn van Oerle met respectievelijk haar pony India en met Leuns Veld's Walter, een zesde plek voor Anne Teulings met Djo-djo, een zevende positie voor Eline de Bont met Misty, Iris van Olphen werd negende met Bleske, Tara Verbeten tiende met Jeduna en Kim van de Sande haalde met Tétu de twaalfde plaats.

Zondag was het de beurt aan de paarden. Ook hier wist een aantal Boxtelse combinaties zich in de prijzen te rijden. De prijs voor de beste Boxtelse dressuurcombinatie werd gewonnen door Ankie van der Heijden, die met haar paard Darina de tweede plaats behaalde in de klasse L2. In de klasse M1 werd Johan van de Sande vierde met Elfrida en Susanne Roovers vijfde met haar paard Elisa Lita C.

Ook bij het springen zondag vielen de Boxtelse ruiters in de prijzen. Frank van der Sloot veroverde twee keer de derde plek met zijn paard Wildrick's Etareuse, in de klasse M en in de klasse Z. In de L-klasse werden zij negende, achter Johan van de Sande en zijn Darda, die de achtste plek innamen.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl/fotos.

Raad geeft aanzet tot glasvezel in heel Boxtel

Boxtel - De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met een voorfinanciering van 25.000 euro, die uiteindelijk moet leiden tot de aanleg van glasvezel in het Boxtelse buitengebied.

De gemeente hoopt dat, als deze voorziening er eenmaal is, ook de dorpskernen van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel een glasvezelnet krijgen. Boxtel verwacht binnen twee jaar voor alle deelgebieden in de gemeente een besluit te hebben over de mogelijkheden om er glasvezel aan te leggen.
Lees verder op pagina 21.

Informatieavond Heilig Hartparochie bij De Walnoot

Boxtel - De Heilig Hartparochie organiseert een informatieavond op woensdag 24 juni. Deze vindt plaats in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Het bestuur van de Heilig Hartparochie wil graag in contact blijven met zijn parochianen, hen informeren en met hen van gedachten wisselen. Ook heeft het bestuur bij zijn aantreden beloofd om open en transparant naar de parochianen te zijn en met deze bijeenkomst geeft het invulling aan deze gedachte.

Daarom nodigt het bestuur alle parochianen van de Heilig Hartparochie uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde uit voor de informatieavond op woensdag 24 juni. Deze begint om 19.30 uur. Vanaf 21.30 uur is er gelegenheid voor een informeel gesprek en gezellig samenzijn. Meer informatie is te vinden op www.heilighartparochie.nl.

Boxtelse Cantorij brengt Evensong in Veghel

Foto: Wil Barten

Boxtel - De Boxtelse Cantorij wijkt aanstaande zondag uit naar de Sint Lambertuskerk in Veghel om daar een Evensong ten gehore te brengen. Dit is een kerkdienst die vrijwel geheel gezongen wordt, afkomstig uit de Anglicaanse kerk.

De dienst begint met een inleiding van dirigent Wil Barten en het instuderen van de hymne, zodat iedereen kan meezingen. Met behulp van pastoor Smulders en organist Gerard Habraken zal de Cantorij vervolgens de Evensong laten horen, met daarin naast de traditionele delen ook een uitvoering van Orlando Gibbons 'O Clap your hands together' en 'Loquebantur variis linguis' van Thomas Tallis. De Evensong vindt plaats in de Sint Lambertuskerk aan de Deken van Miertstraat in Veghel en zal rond 17.00 uur beginnen. De entree is 5 euro.

Extra lange 'Maand in Beeld' bij Omroep Dommelland

Boxtel - Er waren veel evenementen in de maand mei, vandaar dat Omroep Dommelland met een extra lange uitzending van haar maandoverzicht 'Maand in Beeld' komt.

Er zijn beelden te zien van de dodenherdenking, het bevrijdingsfeest en het drukbezochte bevrijdingsconcert in de Heilig Hartkerk. In verband met honderd jaar Paters Assumptionisten op Stapelen waren er vele activiteiten in de Spiegeltent die in het park is geplaatst. Enkele hiervan zijn in beeld gebracht. Er zijn reportages te zien van de inzegening van de Mariakapel, het 75-jarig jubileum van de Willebrorduskapel op Luissel en het kerkconcert. Ook zijn er beelden van de autozegening bij De Rots en is er aandacht voor een hulpactie voor vrouwen in Nepal.

Frits van Gestel komt aan bod in het overzicht; hij deed voor de 34e keer mee aan de Liempdse Avonddriedaagse en liep zijn duizendste kilometer. En de vorderingen van de bouwprojecten in Boxtel worden in beeld gebracht. Ook is er aandacht voor het muziekfestijn van Boer Zoekt Band en het muziekstraatje in de Stationsstraat.

Ook gebeurden er afgelopen maand minder leuke dingen, die komen aan bod in de rubriek 112: ongevallen op de A2, een auto tegen een gevel aan de Dr. van Helvoortstraat en het passeren van de laatste stoffelijke resten van de slachtoffers van de MH-17 over de A2.

De eerste uitzending van Maand in Beeld is op donderdag 11 juni om 21.00 uur op Omroep Dommelland. Het programma wordt de hele week herhaald.

Maandag 15 juni: Café Brein

Boxtel - Na een herseninfarct of -bloeding, een ongeluk, hersentumor of na reanimatie jan een hersenbeschadiging optreden. Daardoor kunnen er veranderingen ontstaan in iemands functioneren of persoonlijkheid. Deze kunnen ernstige belemmeringen veroorzaken in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld in het onderhouden van sociale contacten, het uitoefenen van hobby's en werk. Ook het omgaan met familieleden kan onder druk komen te staan. Bij Café Brein worden deze belemmeringen belicht.

Maandag 15 juni van 19.30 tot 21.30 uur zijn mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) of met een familielid met deze aandoening welkom bij Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5 in Schijndel. Tijdens de avond komt het belang van een goed evenwicht tussen de inspanningen in het dagelijks leven en de spanningen die de ziekte of handicap met zich mee brengen in zo'n situatie aan bod. Is de balans goed, dan kan de mantelzorger de situatie beter aan.

Café Brein is voor de regio Boxtel, St. Michielsgestel, Schijndel en Sint Oedenrode. De toegang is gratis en de koffie staat klaar. Voor meer informatie kun je bellen naar:
José Swinkels van Welzijn de Meierij via 073-5441413, Marieke Dijkshoorn van ContourdeTwern Boxtel via 0411-655899 of Lenie Schoones van Steunpunt Mantelzorg Sint-Michielsgestel via 06-13926810.

KBO-activiteiten

KBO-activiteiten

Donderdag 11 juni        Handwerken in De Orion                13.30 uur
Vrijdag 12 juni                Rikken en Jokeren in De Adelaar        13.30 uur
Zondag 14 juni                Dagreis: Dagje uit Passiespelen Tegelen        Vertrek:12.15 uur
Maandag 15 juni                Koersballen in De Orion                14.30 uur
Dinsdag 16 juni                Kienen in De Orion                14.00 uur
                        Biljarten in De Walnoot                13.30 uur
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30 uur
Woensdag 17 juni        Provinciale actiedag Nul Verkeersdoden        10.00-13.00 uur
                        Verrassingsfietstocht vertrek vanaf de Markt        13.30 uur
                        Eten bij Jack van Hal aanvang: 17.00 uur opgeven voor 14 juni bij Sina v. Alpen, tel. 689285 of Henk Sturkenboom, tel.677863
                Rondleiding St. Petrusbasilliek in Boxtel        13.30 uur

Expositie boek 'Mijn Hemel: Meditaties' van Arjen Spoor

Boxtel - In Kasteel Stapelen is op zondag 14 juni een bijzondere expositie te zien van het boek 'Mijn Hemel: Meditaties' van Arjen Spoor.

Tijdens de expositie is ook gelegenheid om de korte film te zien die hij in samenwerking met Theo van den Akker en Berith Moonen maakte. De expositie begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Boxtel in de ban van branden

Het WSD-busje werd woensdag als eerste in brand werd gestoken. Foto: Mark vd Pol

Boxtel - Sinds vorige week woensdag is Boxtel zes keer opgeschrikt door een brand, vijf autobranden en één containerruimte gingen deels of geheel in vlammen op. De politie en brandweer verkeren in opperste staat van paraatheid, maar vooralsnog blijft de dader op vrije voeten. Of is er sprake van meerdere daders? Ook hierover blijft duidelijkheid uit.

Brand 1: woensdag 3 juni
Woensdagavond horen buurtbewoners aan de Stenen Kamer om iets voor 23.00 uur een enorme knal. Een busje van de WSD staat in brand. De brandweer is snel ter plaatse en dooft het vuur aan de voorzijde van de auto, maar kan niet voorkomen dat de auto total loss raakt. Ook de politie is snel aanwezig. Door getuigenverklaringen van buurtbewoners besluit deze om het uitgebrande voertuig in beslag te nemen voor nader onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Brand 2: vrijdag 5 juni
Vrijdagochtend om 06.00 uur merken voorbijgangers een auto op die in brand staat op de parkeerplaats bij de Heilig Hartkerk. De gealarmeerde brandweer is snel ter plaatse en kan de brand blussen. Omdat de brand aan de achterzijde van de auto woedt wordt uitgegaan van brandstichting.

De auto die vrijdagochtend uitbrandde bij de Heilig Hartkerk. Foto: Mark vd Pol
Het vijfde slachtoffer: de auto in de Van Rijckevorselstraat. Foto: Persburo Sander van Gils
Een opslagruimte aan Elisabeth Bas ging compleet in vlammen op. Foto: Persburo Sander van Gils
Aan de Corpus werd een autobrand tijdig opgemerkt door buurtbewoners. Foto: Persburo Sander van Gils
Maandagochtend vond de zesde brand plaats op de Molenweide. Foto: Mark van der Pol

Brand 3: zaterdag 6 juni
Om 02.37 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt de brandweer gealarmeerd vanwege een felle uitslaande brand in een containerruimte van een appartementencomplex aan het Elisabeth Bas. Omwonenden hebben de metershoge vlammen ontdekt. De brandweer kan voorkomen dat de brand overslaat naar het naastgelegen appartementencomplex. Door de intense hitte springt wel een ruit van een appartement op de eerste verdieping.

Brand 4: zaterdag 6 juni
Zaterdag is het nog een keer raak, nu op klaarlichte dag. De brandweer wordt om 17.22 uur opnieuw opgeroepen voor een autobrand, ditmaal aan de Corpus. Doordat de bewoner op tijd wordt gewaarschuwd door omstanders, kan hij zelf de auto blussen met een tuinslang voordat de brandweer aanwezig is. Hij had de auto net vijf minuten eerder geparkeerd op zijn oprit toen omstanders aanbelden dat ze kleine vlammen en rook aan de voorzijde van de auto zagen. Omdat ook hier sporen van brandstichting worden aangetroffen, zet de politie het gebied rondom de auto af met linten om onderzoek te verrichten.

Brand 5: zondag 7 juni
Opnieuw ontvangt de brandweer een melding van een brand. In de nacht van zaterdag op zondag wordt rond 01.30 uur een brandende auto opgemerkt in de Van Rijckevorselstraat. De brandweer heeft de vlammen snel gedoofd, maar kan niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandt. Een bergingsbedrijf voert de auto af voor verder onderzoek.

Zondag 7 juni: De vijf branden in Breukelen trekken ook de aandacht van de landelijke media. Zondagmiddag komen zij filmen in de wijk. Reden voor burgemeester Mark Buijs om zijn bezoek aan de Heilig Bloedviering in Hoogstraten vervroegd af te breken, zodat hij zelf mensen te woord kan staan. "We doen er met elkaar alles aan om dit zo spoedig mogelijk op te lossen", vertelt hij. "Dit moet ophouden. Waakzaamheid en alertheid van de burgers is hierbij noodzakelijk. De politie kan niet overal tegelijk zijn. Daarom roep ik iedereen die iets verdachts ziet op dit direct te melden via 112. Ook tips en signalementen kunnen gemeld worden via telefoonnummer 0900-8844."

Zondag 7 juni: Rond 22.45 uur is een auto op het Gildenhof doelwit van een poging tot brandstichting. De brandende aanmaakblokjes die op de autoband zijn geplaatst worden op tijd ontdekt en de brand wordt verijdeld.

Brand 6: maandag 8 juni
Maandagochtend om 08.47 uur wordt de brandweer opnieuw opgeroepen voor een autobrand in Boxtel. Dit maal staat op de Molenweide een auto volledig in brand.

Maandag 8 juni: De politie roept getuigen op zich te melden: "De politie onderzoekt mogelijke verbanden tussen de branden en roept intussen bewoners van Boxtel op om, net als de politie, extra alert te zijn. Verdachte situaties kunnen zoals altijd worden doorgegeven aan 112. Hoewel de oproep gericht is aan alle bewoners, wordt in het bijzonder een beroep gedaan op hondenbezitters: bel bij verdachte situaties 112."


Terug in de tijd bij Museumboerderij De Kleuskes

Foto: Sandra Engels

Liempde - Afgelopen zondag was het open dag bij Museumboerderij De Kleuskes. Er waren verschillende bezienswaardigheden, zoals voorwerpen uit de tijd van de oorspronkelijke bewoners, de familie van der Velden, beter bekend als 'De Kleuskes'. En de beugelbaan in het voormalig stalgedeelte, waar bezoekers uiteraard zelf deze volkssport konden ervaren.

Geïnteresseerden in deze vrij onbekende sport kregen enthousiast uitleg over het beugelen en konden zelfs een wedstrijd spelen. Naast de beugelbaan kwamen bezoekers via een steile trap op de voormalige hooizolder. Hier werden unieke filmbeelden van De Kleuskes uitgezonden. In het museum zijn verschillende gebruiksvoorwerpen uit hun tijd terug te vinden, onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er keukenspullen, wasspullen en landbouwspullen te zien. Ook is er een gedeelte ingericht met als thema de klompenmakerij waar Liempde om bekend staat.

Naast de beugelbaan woont de beheerder van het museum en daarnaast is het voorhuis waar de familie van der Velden woonde. Een bezoek hieraan is alsof je teruggaat in de tijd. Alles ziet er nog net zo uit als toen de laatste van de vijf kinderen in 1982 overleed. De oorspronkelijke bedstee in de 'chique' kamer is pure nostalgie net als de rieten meubelen en de oude stopcontacten op de muur. Voor liefhebbers van een blik in het (recente) verleden is het museum zeker de moeite van het bezoeken waard.

MIK kunsteducatie failliet verklaard

Boxtel - De Stichting Meierijse Instellingen voor Kunsteducatie (MiK), met een vestiging aan de Boxtelse Baroniestraat, is failliet. De rechtbank heeft het verzoek van bewindvoerders en directie toegekend tot omzetting van uitstel van betaling naar faillissement.

Daarmee is het faillissement van de stichting MIK een feit. Voor betrokken gemeentebesturen bleek het niet mogelijk om tijdig te reageren op voorstellen voor een doorstart. De activiteiten en lessen blijven naar verwachting tot het einde van het seizoen doorgaan. Wat er daarna gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk.

In de afgelopen maand verkeerde Stichting MIK in surseance van betaling. Deze periode was bedoeld om met betrokken gemeentes (Boxtel, Schijndel, Veghel, Sint-Oedenrode, Sint-Michelsgestel, Vught en Uden) overleg te voeren over mogelijke oplossingen voor een doorstart in afgeslankte vorm. De gemeentebesturen bleken volgens MiK niet in staat of bereid om tijdig mee te werken aan oplossingen om zo een faillissement te voorkomen. Bewindvoerders en directie van de Stichting MIK waren daarom genoodzaakt het faillissement aan te vragen. De rechtbank heeft inmiddels twee curatoren benoemd.

Het is op dit moment nog onduidelijk voor personeel, cursisten en andere betrokkenen of en hoe het cultuuronderwijs in de komende periode vorm krijgt. De directie van Stichting MIK zag mogelijkheden om met medewerking van gemeentebesturen het cultuuronderwijs overeind te houden. Nu het overleg hierover is gestrand, zullen benoemde curatoren overleg voeren met gemeentebesturen en schuldeisers over de afwikkeling van het faillissement. Zij zoeken, al dan niet samen met gemeenten, naar kandidaten voor overname van de activiteiten en delen van de boedel zoals bijvoorbeeld muziekinstrumenten.

Markt

Foto: Monique Fick

Tussen Rozemarijnstraat, Clarissenstraat en Kruisstraat.

De oudste benaming voor de Markt is 'Stripe' en komt reeds in de veertiende eeuw voor. Stripe staat voor streep, een eerste ontginning in het oer- of berkenbos en struikgewas. De oudste nederzetting is dan ook te lokaliseren rondom de Stripe en langs de Rechterstraat bij de overgang van de Dommel. Vanaf de vijftiende eeuw wordt de Stripe aangeduid met Strijpt, de plaats waar de Stripe lag.

Pas in het midden van de achttiende eeuw, na het gereedkomen van de Steenweg naar 's-Hertogenbosch en naar Best, spreekt men van Marktveld. Lang nog bleef het Marktveld onverhard. Pas na de verharding, in het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw, vindt de naam Markt algemeen ingang.

Foto: Monique Fick

Gemeentehuis
Het oude gemeentehuis, tevens zetel van het kantongerecht, wordt gebouwd in 1843 en deed dienst tot 1936. Het stond een stuk vóór het huidige gemeentehuis op het Marktveld. De bestrating van de Rozemarijnstraat loopt dan achter het gemeentehuis langs. Waar nu het gemeentehuis staat, stonden vroeger oude woningen. Midden op het Marktveld stond de dorpspomp.

Magdalena van der Stappenstichting
Links van het gemeentehuis staat het oude huis van de Magdalena van der Stappenstichting. Rechts ervan stond vroeger een huis, dat tot in de negentiende eeuw in gebruik was als Mannengasthuis. Het Vrouwengasthuis, met puntgevel, dateert van 1646. Het dankt zijn bestemming aan een testamentaire beschikking van voornoemde Magdalena. Aanvankelijk is het bestemd voor zestien 'schaemele vrouwen'. Het hoofdgebouw is in 1967 door de laatste bewoners verlaten. Het doet nu dienst als VVV kantoor. Links ervan staan enkele panden, die door dezelfde stichting zijn aangekocht.

Pal tegenover het gemeentehuis staat appartementencomplex en winkelpassage De Croon, waar eerder het politiebureau gestaan heeft. Vroeger stond daar een fraai gebouw, de 'Koninklijke Weverij Van de Ven'. Deze weverij bestond al in 1775 en leverde het fijnste damast, onder andere aan het hof van Koning Willem III.

Aan het begin van de Markt, tegenover De Croon, stonden vroeger 'vrijbanken'. Hier werd in vroeger dagen niet het vrijen beoefend (of misschien wel), maar het was bedoeld als 'vergaderplaats der vrije mannen'. Deze vergaderingen heetten 'gemeijn waerheit' en vonden onder de linde plaats. Aan het eind van de achttiende eeuw was de boom aan zijn eind, zodat in 1793 als vrijheidsboom een eik werd geplant, die het uithield tot 1894. Hierna kwamen er op deze historische plaats acht linden te staan. De vrijbanken zijn in de zestiger jaren van de vorige eeuw verdwenen.

Begin mei werd het startschot gegeven voor een grondige renovatie van de cultuurhistorische as, die loopt van de Sint-Petrusbasiliek naar Kasteel Stapelen en die ook de Markt aandoet.

Bron: Rondleiding door de historische kom van Boxtel

Christ van Eekelen,
Heemkundekring Boxtel

Bazaar verbroedert en vermaakt Aanstaande zondag is het weer feest in Molenwijk

Foto: Hans van Doorn

Boxtel – Aanstaande zondag wordt Park Molenwijk weer omgetoverd tot één grote multiculturele ontmoetingsplek tijdens de veertiende editie van de Bazaar. Wat ooit begon als een aantal kraampjes bij Winkelcentrum Selissen, is uitgegroeid tot een evenement van formaat met vermaak, verwondering en verbinding voor mensen van alle leeftijden, uit alle culturen.

"Veertien jaar geleden heerste er een negatief beeld over Selissen in Boxtel", vertelt festivaldirecteur Michel Verhoeven. "Veel allochtonen, hoge werkloosheid en verpaupering van de buurt. Bewoners kwamen in actie en richtten houten kraampjes in bij het winkelcentrum om zichzelf en de mooie kant van de wijk te laten zien. Dat kwam elk jaar terug, tot het marktje noodgedwongen moest uitwijken naar Park Molenwijk in verband met buurtwerkzaamheden." Die verhuizing bleek een succes; Bazaar groeide. Niet alleen qua omvang, het festival trekt nu zo'n zesduizend bezoekers, maar ook inhoudelijk. "Maar", vertelt Michel, " de oorsprong van Bazaar - de culturen die elkaar ontmoeten, ontstaan vanuit Selissen - is altijd behouden gebleven en dat moet ook zo blijven. Je hoeft er geen grootschalig evenement van te maken, daarmee doe je afbreuk aan de oorsprong. En die moet je niet verloochenen."

Michel is al jaren een enthousiast bezoeker van de Bazaar. Toen Geert Duijghuisen hem vorig jaar vroeg of hij hem als voorzitter van het evenement op wilde volgen, twijfelde hij geen moment. "Ik vind dat je moet bijdragen aan de maatschappij, als je daar tijd voor hebt. De Bazaar heeft een boodschap, het is niet zomaar een middag eten en drinken, je komt daar met de culturen van Boxtel bij elkaar. Er loopt van alles rond, van een stoere biker tot een traditioneel geklede moslima, en iedereen geniet samen. Naast elkaar en met elkaar. En dat helemaal gratis! Ik vind het mooi om daar iets aan bij te dragen. Daar heb ik me ook hard voor gemaakt naar de politiek toe: je mag dit festijn nooit laten vallen. Dit is het fundament van onze samenleving. De wereld staat links en rechts in brand en wij moeten laten zien dat we in Boxtel wel samen kunnen leven en genieten."

En er kan volop genoten worden aanstaande zondag. Er zijn twee podia waar optredens te zien zijn van onder andere Soundkillers, Koor Con Fervore, Dennis Wels, Mateus, Joia Rath en Musicmen. Overal staan kramen met koopwaar en eten en drinken uit allerlei landen, er worden workshops gegeven voor groot en klein, er is een vrijmarkt voor de kinderen en een kinderparadijs waar de jongste jeugd zich de hele dag kan vermaken. "Je moet je kinderen lekker los kunnen laten die dag", vertelt Michel. "De Bazaar is vooral ook veilig. Iedereen kan er zorgeloos genieten." Dit wordt ook mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die zich belangeloos voor de Bazaar inzetten. "We krijgen hulp van de maatschappelijk stagiaires van de middelbare scholen", aldus Michel. "Ook zetten de Knokkers zich voor ons in en we hebben verkeersregelaars." Wat die laatsten betreft, wijst Michel er nadrukkelijk op dat bezoekers van het gratis festival aanstaande zondag 14 juni vooral lopend of op de fiets moeten komen: "Er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar, ook omdat MEP die dag thuis tegen Pakistan speelt, dus laat de auto vooral staan. Sowieso is de Bazaar vooral een feest van de Boxtelse bevolking, de meeste bezoekers zullen dus niet van ver hoeven komen."

De Bazaar is zondag 14 juni, van 11.00 tot 18.30 uur in Park Molenwijk. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.bazaarboxtel.nl.

Rectificatie Open dag Camp Specials en Emiel Techniek op zaterdag 13 juni

Emiel van de Ven, Mart Renders en Twan Wagenaars Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Met een feestelijke opening vieren Twan Wagenaars en Mart Renders de verhuizing naar een nieuw pand én het vijfjarig bestaan van hun bedrijf Camp Specials. Dit doen ze samen met Emiel van de Ven, die met Emiel Techniek in hetzelfde pand gevestigd is. Op Zaterdag 13 juni, en niet zoals vorige week in deze krant vermeld op vrijdag, is iedereen welkom op de Industrieweg 23 tussen 12.00 en 17.00 uur.

Zaterdag 13 juni dus, dan staat voor iedereen de deur open en de koffie klaar. Naast allerlei demonstraties van beide bedrijven is er alle ruimte voor vragen en een rondleiding. Bovendien is er een springkussen voor de kinderen. En er is een mooie actie: als je je gegevens achterlaat maak je via een loterij kans op een waardebon van 100 euro.


6 / 24

E A W E R E L D Z R F I F R F P
L A V I T S E F N E K N I R D T
S N M D G R A T I S E O A B R B
E E I I O E M P R L L E T X O B
I S V S N G G S E J P M A A R K
T S C B E I N P O H S K R O W O
C I U U T L I A O A G D V D K A
A L L S O L T M L A N E D J E E
R E T R T I H P O D I A I O T F
T S U A T W C Y O L T L L E E E
T K R A M J I R V R E D N I K M
A N E Z O I T N A T O N A E E U
T N N A S R S N S A M B W N O Z
K F P B S V N E N R T O H I J I
T N E M E N E V E G N A P E J E
K K H E C F A C E R O H U T Q K

bazaar
festival
boxtel
molenwijk
selissen
stichting
subsidie
vrijwilligers
gratis
feestelijk
podia
kindervrijmarkt
ontmoetingsplek
culturen
kraampjes
workshop
horeca
ehbo
muziek
eten
drinken
wereld
attracties
evenement
zon

Foto: Fam Hendriks

Luuk Hendriks

WeB en gemeente Boxtel sluiten nieuw convenant

Boxtel - In een nieuw convenant hebben de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB) en de gemeente Boxtel hun samenwerking rond de bedrijvigheid en de inrichting van bedrijventerrein Ladonk vastgelegd. Beide partijen hebben een groot belang bij dit terrein, wat de basis voor de hernieuwde samenwerking vormt. In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de onderlinge communicatie, overlegmomenten en belangrijke gespreksthema's. "We zijn bijzonder blij met dit nieuwe convenant, waarin de gemeente en de ondernemers op Ladonk elkaar hebben weten te vinden en tegenstellingen hebben kunnen overbruggen. Dit geeft veel positieve energie", aldus wethouder Eric van den Broek.

Het convenant is het resultaat van overleg dat in het afgelopen jaar tussen het college van B&W en het bestuur van de WeB heeft plaatsgevonden. Het gemeentebestuur onderstreept hierin dat de economie en het Boxtelse bedrijfsleven als speerpunt van beleid worden gezien. De wethouder: "Op tal van terreinen geven we die intentie vorm en zoeken we veelvuldig contact met werkgevers. De afgelopen jaren liep het overleg tussen de gemeente en de WeB vaak wat stroef, waardoor dat een paar jaar geleden zelfs stopte. Met de nieuwe afspraken maken we een nieuwe, frisse start".

Jaarlijks gaat de gemeente 46.000 euro bijdragen aan de Coöperatie Parkmanagement. Deze stelt op haar beurt haar expertise ter beschikking om de gemeente te adviseren rond de ontwikkelingen op Ladonk. Parkmanagement gaat adviseren op de volgende gebieden: Bestemmingsplan Ladonk, onderzoeken rond geluidszonering, verkeersplannen en uitgifte van nieuwe percelen. Omdat de gemeente geen lid meer is van Parkmanagement, kunnen beide partijen gemakkelijker hun eigen rol oppakken.

Het convenant heeft een looptijd van vijf jaar, dus tot 2020. Door jaarlijks tenminste elke vier maanden overleg te hebben, houden het bestuur van Parkmanagement en het gemeentebestuur de communicatielijnen kort. En natuurlijk vinden beide partijen elkaar tussentijds als dit nodig is. Voorzitter van de WeB en Parkmanagement, Henk Wagenaars: "Zowel de gemeente als de WeB zien het belang van een optimale samenwerking. Het convenant is daarvoor een goede, heldere basis. Daar kunnen we mee vooruit."

Keurmerk Veilig Ondernemen Deze keer wil ik mijn column eens wijden aan de winkeliers en bedrijven van Oosterhof, het Centrum, Selissen en de bedrijventerreinen van Boxtel en Liempde. Naast het herinrichten van de Markt, de aandacht voor de leegloop van winkels in de Rechterstraat en gesteggel over het verplaatsen of vergroten van supermarkten zijn er ook nog andere zaken die de aandacht vragen. Want los van alle politieke beslissingen willen jullie als (zelfstandige) winkeliers gewoon veel klanten hebben. Belangrijke eisen om klanten naar je winkel te trekken zijn heel divers en zijn voor elk van jullie weer verschillend. Er zijn echter ook een paar wensen of eisen die voor jullie allemaal gelden. Zo zijn voldoende (gratis) parkeerplaatsen en een goede bereikbaarheid enorm belangrijk om klanten naar je bedrijf te krijgen. Maar er is meer, klanten willen zich ook veilig voelen en winkeldieven moeten worden afgeschrikt door de genomen maatregelen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld het kopen van camerasystemen. Als je dan echt doorpakt heb je het aangesloten op Politie LiveView. Onder het mom 'samen staan wij sterker', kunnen jullie als ondernemers ook gezamenlijk streven naar maximale veiligheid. Bijvoorbeeld met een Keurmerk Veilig Ondernemen.

Het doel van dit keurmerk is om in samenwerkingsverband de veiligheid in je eigen winkelgebied, bedrijventerrein en dus je eigen onderneming te verbeteren. Door samen diverse maatregelen op het gebied van onder andere inbraak- en overvalpreventie en brandveiligheid te nemen, worden je bedrijf en de hele omgeving veiliger. De ervaringen uit mijn eigen praktijk met een Keurmerk Veilig Ondernemen zijn bijzonder positief en hebben eigenlijk altijd geleid tot een daling van het aantal incidenten. Het traject te komen tot het Keurmerk kan door de winkeliers of door de gemeente worden opgestart. Belangrijk is wel dat er een goede samenwerking is met alle bedrijven, ondernemers en winkeliers.

O ja, en dan nog dit. Hebben wij een pyromaan in Boxtel rondlopen? Na de zesde brand in zes dagen tijd lijkt het er steeds meer op. Wat is dat eigenlijk een pyromaan? De Dikke Van Dale stelt dat een pyromaan iemand is met een ziekelijke neiging om brand te stichten. Uit verschillende onderzoeken naar het gedrag van pyromanen blijkt duidelijk dat er vrijwel altijd sprake is van één soort dader. Ze zijn vaak ongehuwd en niet in staat om een relatie aan te gaan met mensen. Ook wonen daders vaak in de buurt van waar zij de branden stichten. Wat niet klopt is dat een pyromaan altijd bij zijn eigen branden staat te kijken. Of deze dader past in dit profiel zal de tijd leren.

In de gevallen die werden onderzocht bleek dat de meeste pyromanen de branden 's avonds of 's nachts stichten, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Daarom dit advies, zeker voor nachtbrakers, krantenbezorgers, hardlopers en hondenuitlaters. Kijk goed om je heen als je op straat loopt. Zie je een verdachte situatie bel dan direct de politie op 112. De politie komt liever tien keer voor niets dan… Laten wij hopen dat de dader(s)heel snel wordt gepakt.

Mooie tochten door het Groene Woud gezocht

Boxtel - Ter afsluiting van het vijftienjarig jubileum van Het Groene Woud organiseert de stichting aan het einde van de schoolvakanties, van 24 tot en met 29 augustus, een zesdaags evenement met als thema 'Gezond Bewegen'. Het Groene Woud roept hiervoor alle wandel-, fiets- en andere 'beweeg'-verenigingen op om samen met hen mooie tochten te verzinnen en organiseren die deelnemers door het natuurgebied leiden. Wie hieraan mee wil doen, kan zich tot 22 juni aanmelden.

Tijdens de jubileumweek zal in en rond het Groene Woud een groot scala aan activiteiten worden georganiseerd. Deze zullen deelnemers door de dagen heen langzaam maar zeker vanaf de grenzen van het Groene Woud richting het centrum leiden, zodat aan het einde van de week iedereen in het midden samenkomt. Op de vijfde dag wordt hier een themadag georganiseerd in de stijl van een streekfestival en op de laatste dag is er een groots sportevenement.

Verenigingen of particulieren die mee willen doen met het organiseren van een tocht, kunnen zich tot 22 juni aanmelden via gezondbewegen@hetgroenewoud.com of 013-5454999. Dit kan zijn met een reeds bestaande tocht, maar het mag ook iets compleet nieuws zijn.

De organisatie van Het Groene Woud neemt de promotie ter handen, met onder andere een vermelding in een speciaal jubileumboekje waarin alle tochten opgenomen worden. Voor meer informatie kun je terecht op www.hetgroenewoud.com/gezondbewegen.

Mijn Mooi Boxtel: Ab Welbergen

Foto: Ab Welbergen

De Dommel in Boxtel vormt voor mij een constante bron van inspiratie voor mijn foto's. Met enige regelmaat loop ik langs deze rivier, waar in elk jaargetijde prachtige foto's te maken zijn.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

15 tot en met 20 juni: week van de acupunctuur

Boxtel - Acupunctuur, wat is dat? Een wezenlijke vraag, want voordat je de keuze maakt om naar een acupuncturist te gaan, wil je daar natuurlijk meer over weten. Als je beter begrijpt wat je van deze geneeswijze kunt verwachten, is het vast niet moeilijk om je keuze te maken.

Nog voordat onze jaartelling begon, werd in China al gewerkt met acupunctuur om allerlei ziekten en kwalen te behandelen. De dokters die zich met acupunctuur bezig hielden, schreven al hun bevindingen op waardoor hedendaagse acupuncturisten nog steeds gebruik van deze eeuwenoude kennis kunnen maken. En vaak met succes.

Acupuncturisten gaan uit van een ander mensbeeld dan 'gewone' dokters. Zij gaan ervan uit dat zich in het menselijk lichaam onzichtbare banen bevinden waardoor de levensenergie stroomt, ook wel 'chi' genoemd. Elk van die banen hoort bij een bepaald orgaan, zoals het hart of de lever. Die onzichtbare banen noemen zij meridianen. Mensen hebben er talloze van, die symmetrisch links en rechts door het lichaam lopen. Alle meridianen bij elkaar vormen een soort netwerk van energiegeleiders. Op dat netwerk liggen alle acupunctuurpunten, die allemaal in contact staan met een orgaan of met een bepaalde functie. Als je gezond bent, zijn al je energieën in balans. Ben je niet gezond,dan kan de acupuncturist met behulp van naalden energieën afremmen of juist stimuleren.

Als de naalden in de nodige acupunctuurpunten zijn gebracht, veroorzaken zij prikkels die via zenuwbanen naar het ruggenmerg gaan. Je kunt je ruggenmerg beschouwen als een telefoonkabel, die prikkels naar de hersenen stuurt. Daar worden de prikkels 'vertaald' in bepaalde chemische stoffen, onder andere in endorfine, een stof die pijn kan blokkeren.

Enge naalden!
De naalden zijn minder eng dan je zou denken. Het zijn flinterdunne naaldjes, die bijna pijnloos een heel klein stukje in de huid worden gezet. De World Health Organisation betitelt acupunctuur als een effectieve behandelmethode voor meer dan vijftig aandoeningen, waaronder nier- en galkolieken, hooikoorts, rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, misselijkheid (ook ten gevolge van chemotherapie) maag- en darmaandoeningen, artritis, tennisarm, kniepijnen, burn-out en stress. Bij een aanvullende verzekering vergoeden veel zorgverzekeraars de behandelingen geheel of gedeeltelijk.

Informatie-avond
Maandag 15 juni van 20.00 tot 22.00 uur is er een informatie-avond over acupunctuur in het Groeihuys, Liduinahof 35 in Boxtel. Aanmelden khiervoor kan bij Lenie Kinnegen via 06-53588917 of via info@healthandbeautyacupunctuur.nl.


Kliniek voor Mondzorg integreert injectables in tandheelkunde

Boxtel - Onlangs is tandarts-implantoloog M.A. Kaboord uit Boxtel geslaagd aan het opleidingsinstituut Implacademy voor de advanced cursus injectables. Deze opleiding was een vervolg op de masterclass injectables en stelt de behandelaar na het behalen van het examen in staat injectables te integreren in de tandheelkunde. Waar in zijn algemeenheid 'Botox' als bekendste injectable bekend is, is dit natuurlijk lang niet het enige middel.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen spierverslappers en vulmiddelen. Met vulmiddelen kunnen bijvoorbeeld kapotte mondhoeken behandeld worden. Met spierverslappers zoals Botox kunnen migraine, tandenknarsen en een zogenaamde gummy-smile (overmatig zichtbaar tandvlees) behandeld worden. Het betreft hier dus niet alleen schoonheidsbehandelingen, maar ook medisch geïndiceerde, geïntegreerde behandelingen in de alledaagse tandheelkunde praktijk.

Ook is tandarts Kaboord lid van de NVDFE: de Nederlandse Vereniging voor dento-faciale Esthetiek. Voor meer informatie met betrekking tot de behandelmogelijkheden kun je je wenden tot Kliniek voor Mondzorg Boxtel, Dukaat 9, telefoon: 0411-678460.

Gert Meister

Foto: Mark van der Pol

Wie kent haar niet? Gert Meister-De Koning werkte jarenlang voor Steinmann, de grootste speelgoedzaak van Boxtel en omstreken. Daar voorzag ze vele Boxtelse kinderen van allerlei soorten speelgoed. Hoe is het nu met haar?

Gert werd geboren in de Molenstraat als de oudste van vijf kinderen. Haar vader was onderwijzer en later hoofd van 'de Boerenschool', zoals de St. Aloysiusschool in de volksmond bekend stond. Later verhuisde het gezin, eerst naar de Breukelsestraat en daarna naar de Sint Josephstraat. Haar vader geloofde sterk in de voorbeeldfunctie die hij en zijn gezin moesten hebben, en was dus best streng. Maar Gert kijkt met veel plezier op die tijd terug. "Het was altijd erg gezellig bij ons thuis. Wat ik me nog het beste kan herinneren zijn de spelletjes die we altijd speelden. Dat heb ik zelf later als moeder ook veel gedaan."

Na school ging Gert werken voor kruidenierszaak De Gruyter. Rond haar 22e kwam ze haar latere man tegen, die in de buurt woonde. Hoewel hij zeven jaar ouder was, sprong de vonk al snel over. Ze trouwden en gingen aan de Baanderherenweg wonen. Dit betekende wel dat ze haar baan bij De Gruyter moest opgeven. "Ja, als getrouwde vrouw mocht je niet bij de Gruyter werken, dus werd ik ontslagen." Haar man had een goede baan als revisiemonteur in Eindhoven, dus was het geen groot probleem en kon Gert zich vooral richten op het huishouden en de kinderen. Rond 1966 ging hij in de zaak van zijn vader en broer werken, die zich specialiseerden in markiezen en andere soorten zonwering. Toen die zaak failliet ging, werd hij werkeloos. Op dat moment besloot Gert dat ze zelf zou solliciteren, en wel bij de zaak in speelgoed en huishoudelijke artikelen, Steinmann.

"Het was echt heel leuk werken daar. Meneer en mevrouw Steinmann waren zelf ook Boxtelse mensen, die altijd klaarstonden voor hun klanten. Als mensen speelgoed niet in een keer konden betalen, konden ze het al vanaf de zomer in termijnen betalen, zodat het met Sinterklaas was afbetaald. Dat zie je tegenwoordig echt niet meer, maar het was wel een geweldige klantenbinding. Ze namen ook altijd een cadeautje voor het personeel mee als ze op reis waren geweest, zo sociaal waren ze gewoon."

Gert kwam als parttimer te werken op de speelgoedafdeling van Steinmann, zodat ze nog genoeg tijd voor de kinderen had. "Oudere mensen die speelgoed komen kopen willen toch het liefst geholpen worden door iemand die zelf ook kinderen heeft, zodat je uit ervaring spreekt. We hadden veel spellen, schrijfwaren en poppen, en natuurlijk de treinen. Verder waren er ook radiografisch bestuurbare auto's en Lego, maar het technische speelgoed lag mij persoonlijk niet zo. Als er iemand ziek of op vakantie was, moest ik wel eens invallen in andere delen van de winkel, maar speelgoed deed ik toch het liefst. De Sinterklaastijd was natuurlijk het drukste, ook de week erna, als mensen dingen kwamen ruilen of als er iets kapot was."

Gert en haar man kregen in totaal drie kinderen en verhuisden naar de Sint Josephstraat, waar haar ouders ook nog steeds woonden. Hoewel haar man nog een tijdje in de bouw gewerkt heeft, bleef hij ook lange tijd werkeloos en was het gezin dus afhankelijk van een uitkering en wat Gert wist te verdienen. Toch bleef hij druk bezig, met het zelf maken van speelgoed en het inlijsten van het borduurwerk van Gert. Zoals gezegd werden er thuis veel spelletjes gespeeld, waarmee de traditie werd doorgegeven.

Zo rond 1975 werd de winkel van Steinmann overgenomen door de firma Van Nunen-Boes uit Tilburg. "Dat was wel een enorm verschil. 'Nieuwe bazen, nieuwe regels' zeggen ze wel eens, maar de gemoedelijke sfeer van eerst ging er toch wel een beetje uit. Mensen mochten geen speelgoed meer reserveren, en het personeel werd steeds jonger. Toen van Nunen-Boes overgenomen werd door Bart Smit, ging het snel. De oudere medewerkers werden ontslagen. Ik was zelf inmiddels ook een jaartje ouder dus ik heb daarna niet meer gesolliciteerd."

Gert woont inmiddels in appartementencomplex de Rentmeester. Haar man is zo'n vijftien jaar geleden overleden aan longkanker. "Hij rookte altijd veel en werd op een gegeven moment steeds vaker moe en ziek. Toch wilde hij nooit naar de dokter. Toen hij toch een keer langs ging was het eigenlijk al te laat. Hij had er alle vertrouwen in dat hij beter zou worden, maar het mocht niet baten. Zo'n vijf jaar later ben ik naar de Rentmeester verhuisd toen ik zelf oud begon te worden."

Gert leest graag, in het bijzonder dorpsromans. Ook maakt ze graag woordzoekers, gaat ze regelmatig zwemmen en eens per maand gaat ze naar een concert van het Dükerskoor. En ze speelt natuurlijk graag met de kleinkinderen. Ze heeft er vijf, vier meisjes en een jongen. De oudsten kwamen vroeger altijd tussen de middag langs. Maar inmiddels blijft de school over, en dus komt haar jongste gewoon na school. Ze spelen nog steeds graag spelletjes. "Alleen geen Monopoly, daar heb ik een bloedhekel aan."

Luchtpost uit Thailand: Coen de Laat

Foto: Coen de Laat

Jullie kennen me waarschijnlijk nog wel als Clown Snabbel. Daar ben ik op mijn dertiende al mee begonnen en ik wist het al snel tot een succes te maken. Goochelen vond ik altijd al leuk en toen ik van school ging heb ik er mijn werk van gemaakt. Bij de feestartikelenwinkel in Eindhoven kocht ik trucs die ik op feestjes ging vertonen. Daarna ging ik dan met de pet rond en zo had ik weer geld voor een nieuwe truc. Ja, zakelijk instinct heb ik altijd wel gehad.

Vuurwerk was ook altijd al een hobby van me. Toen ik een vriend tegen kwam die zijn springmeesterdiploma had, zijn we dat erbij gaan doen. Zo ontstond ons bedrijf MagicFX. Ik stond niet meer in de spotlight en dat vond ik wel jammer, maar op deze manier kon ik ook mensen gelukkig maken. En daar gaat het mij om. We groeiden snel en hadden net een mooi nieuw pand gekocht toen de ramp in Enschede gebeurde. Ineens werden alle regels aangescherpt en mocht niks meer. Toen zijn we doorgegaan met andere dingen, zoals het verzorgen van special effects op festivals en concerten met confettikanonnen, CO2 en vuureffecten.

Op een gegeven moment heb ik het bedrijf verkocht en ben ik verhuisd naar Thailand. Daar kwam ik al een aantal jaar met vakantie en dat land sprak me erg aan. Ik had mijn geld verdiend en wilde eigenlijk helemaal niks meer doen. Ik wilde mezelf bezighouden met mijn hobby Paramoteren en me inzetten voor diverse goede doelen. Het is hier heerlijk rustig, goedkoop en de mensen zijn enorm vriendelijk. In Nederland zijn veel te veel regeltjes. Natuurlijk moest ik mijn familie achterlaten, maar het gekke is dat ik sinds ik in Thailand woon eigenlijk meer contact met ze heb. Toen ik nog in Nederland woonde had ik het altijd veel te druk, ik vergat verjaardagen en had voor niemand tijd. Nu gaat dat allemaal veel makkelijker, omdat ik meer tijd heb.

Nou ja, tot ik in Thailand DJ Armin van Buuren tegen het lijf liep bij een show. Hij kende me nog van MagicFX en vroeg me waarom er geen special effects waren bij zijn show. Toen begon het weer te kriebelen en heb ik naar Boxtel gebeld en gevraagd of ze eens een containertje aan spullen konden opsturen. Al snel bleek dat er steeds meer vraag naar is. Thailand loopt op dit gebied ongeveer tien jaar achter op Nederland, dus de grote boom van shows van zo'n tien tot vijftien jaar geleden vindt hier nu plaats. Alle grote Nederlandse dj's komen nu naar Thailand, afgelopen maanden hebben we shows gedaan voor Hardwell, Afrojack en Martin Garrix en die willen allemaal kwaliteit uit het Brabantse Boxtel en niet uit China. En dus ben ik weer aan het werk gegaan. Hoewel ik naar Thailand vertrok om niets meer te hoeven doen, kan ik blijkbaar toch niet stoppen.

Energiecoöperatie Boxtel start met spouwmuurisolatie in Boxtel Oost

Boxtel - De Energie Coöperatie Boxtel (ECB) start in de komende weken met het isoleren van spouwmuren in de wijk Boxtel Oost. Eerder al werden verschillende woningen in Lennisheuvel voorzien van spouwmuurisolatie, om zo de stookkosten en het milieu te besparen.

Bewoners van een groot aantal straten tussen de Europalaan en de Brederodeweg zijn als eerste aan de beurt. Door middel van een folder en buurtbijeenkomsten worden bewoners daar geïnformeerd over de mogelijkheden van de isolatie, die in een paar uur gedaan kan worden en tot honderden euro's per jaar kan besparen. De eerste buurtbijeenkomst was gisteren, de tweede vindt vandaag, woensdag 10 juni, plaats op het grasveld tussen de Beneluxlaan, Beethovenring en Robert Schumanlaan. Vanaf 19.30 staan experts van de ECB en het Isolatiebedrijf daar klaar om vragen te beantwoorden. Aanmelden voor spouwmuurisolatie kan ook direct via www.ecboxtel.nl. Er is ook een Facebook-pagina beschikbaar: www.facebook.com/ecboxtel.

Buurtvereniging Smalwatervallei stapt voor 23e keer op de fiets

Boxtel - Volgende week, op maandag 15 juni gaat de 23e Fietsvierdaagse van Buurtvereniging Smalwatervallei van start. Zoals altijd gaan de tochten door de mooiste stukjes van Boxtel en omgeving.

Op 15, 16, 18 en 19 juni (woensdag 17 juni is een rustdag) worden afstanden gefietst van 10, 15, 25 en 35 kilometer. Iedere dag wordt er tussen 15.00 en 20.00 uur vertrokken vanaf de parkeerplaats van 't Tweespan aan de Kapelweg 28, waar op vrijdag natuurlijk uitgebreid ruimte is om na te genieten. Meedoen aan de vierdaagse kost 1,50 euro per dag of 5 euro in totaal voor volwassenen en 1 euro per dag of 2,50 in totaal voor kinderen tot 12 jaar.

Rode Kruis zoekt collectanten

Boxtel - In de week van 14 tot en met 20 juni gaan de collectanten van het Rode Kruis weer langs de deuren. Ook onze gemeente Boxtel doet mee aan deze jaarlijkse collecte. Zo'n 110 collectanten zullen aanbellen bij het merendeel van de huizen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

De volledige opbrengst van de collecte komt ten goede aan de afdeling. Hierdoor kunnen diverse activiteiten worden uitgevoerd, zoals aangepaste vakanties en wekelijkse bijeenkomsten voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Hoe meer collectanten, hoe hoger de opbrengst. Alle hulp is welkom. Met twee uur inzet doe je de afdeling een enorm plezier. Dus heb je tijd in de derde week van juni, neem dan contact op met Wieke Doevendans via wiekedoevendans@gmail.com of bel 06-28701291.

Foto: Heemkundekring Boxtel

Gezinsvervangend tehuis De Wiekslag van Stichting Adesse in de Baroniestraat voor mensen met een verstandelijke beperking. Later kreeg het de naam Woonvoorziening Boxtel en in 2002 fuseerde Adesse met stichting Timpaan en stichting Binckhorst. De nieuwe naam werd Cello. De woonvoorziening is in 2006 verhuisd naar een nieuw gebouw in de Molenstraat op de plaats van de voormalige brandweerkazerne.

Diensten:
Schuldhulpverlening
Toenemende schulden, macht over je financiën kwijt?
Samenwerken met ervaren schuldhulpverlener om schuldproblemen op te lossen.
Bel John: 073-5498925

Cursussen:
Private ENGLISH LESSONS.
All levels and conversation.
Phone: 073-5498925

De Duivenmelker

Vlak na de Tweede Wereldoorlog bracht mijn broer twee duiven mee uit Best. Ik had toen ook al een tamme kraai, dus het lag voor de hand dat het hele gezelschap samen in het kippenhok belandde. Dat was het begin van mijn interesse in duiven. In 1961 werkte ik als chef-kok in een restaurant op het Stationsplein. Daar leerde ik Toon van de Laar kennen die woonde op de Parallelweg. Toon had 'Vedervoetige Eksterkroppers'. Ik woonde in die tijd op de flat op de Baanderherenweg en kon daar natuurlijk geen duiven houden. Later toen ik op het Pater van den Elsenplein ging wonen schafte ik duiven aan. Ja, je raadt het al: Vedervoetige Eksterkroppers van Toon.

Vele jaren heb ik met plezier die duiven gefokt en tentoongesteld. Zowel landelijk als natuurlijk in onze Boxtelse Pluim- en Sierduivenvereniging in de Marktzichtzalen. De echte kennismaking met de duivenmelkers uit Boxtel was echter bij Sjef van Run in de Stationsstraat. Daar waar nu Grieks Restaurant Corfu gevestigd is. Dat waren nog eens tijden voor een duivenmelker. Spannend was het zeker daar, want uit de discussies die daar plaatsvonden ontstonden drie duivenverenigingen: naast de al bestaande Luchtpost splitsten de Uitkijk en de Olijftak zich af. Het was daar altijd een beetje rumoerig bij Sjef van Run, dat kon ook niet anders met een dergelijk kastelein. Hij was een robuuste verdediger van voetbalvereniging PSV uit Eindhoven. Sjef kwam in 1926 over van RKSV Boxtel. Maar goed, ik dwaal weer behoorlijk af van mijn duivenverhaal...

Momenteel zijn er nog zo'n veertig duivenmelkers actief met de postduivensport in Boxtel. P.V. De Luchtpost is opgericht op 28 februari 1928, dus hier kun je spreken van een oude historie. Wekelijks, in de maanden april tot en met september, nemen deze duivenmelkers deel aan wedvluchten. Van de sierduiven-liefhebbers zijn er hoegenaamd geen meer over. Jammer, maar zo is het nu eenmaal. Gelukkig zijn er ook positieve berichten te melden. Zo zijn er door de komst van mensen uit Turkije inmiddels ook Turkse Takla-duiven in Boxtel te vinden.

Mijn vliegkistduivensport is zeldzaam in Nederland. Hierbij maak je gebruik van een vliegkist, een verplaatsbaar duivenhokje, dat ergens in een wei of open terrein staat. De duiven gaan na de vliegshow zelf weer terug de vliegkist in. Jaarlijks organiseert Vliegroller Club Nederland (VCN) een internationaal vliegkisttreffen. Dit jaar is dat aanstaande zaterdag 13 juni bij Kampeerboerderij 'De Tienmorgen' in Beers. Ik zal voor die tijd mijn duiven nog even tegen het paramyxovirus laten inenten bij dierenarts Hoekstra in de Rechterstraat.

bertvliegkist@hetnet.nl

website: vliegkist.nl

Verzamelaarsbeurs in de Walnoot

Foto: Fam vd Langenberg

Boxtel - De Vereniging voor Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert weer een verzamelaarsbeurs, aanstaande zondag 14 juni bij Gemeenschapshuis De Walnoot.

Zoals altijd valt er van alles te ruilen, zoals bidprentjes, munten, postzegels, sigarenbandjes, telefoonkaarten en voetbalplaatjes. Ook heeft de verzamelaarsbeurs zoals altijd een uniek thema, dit keer is dat de Heilig Bloedprocessie. De beurs in De Walnoot op 14 juni is van 10.00 tot 13.00 uur en kost 1 euro per volwassene en 25 eurocent per kind.

Concert Hoboïste Anneloes Hobé met Gildebondsharmonie

Boxtel - Ter afsluiting van haar studie aan het Fontys Conservatorium verzorgt de Boxtelse hoboïste Anneloes Hobé op donderdag 18 juni een concert in de Lidwinakerk in Best.

Hobé zal het hoboconcert van Serge Lancen vertolken onder begeleiding van de Boxtelse Gildebondsharmonie, enkele delen van de Six Metamorphoses van Benjamin Britten, maar ook de Danza Bachanalle van Camille Saint-Saëns samen met een dubbel blaaskwintet. Ook speelt zij op de oboe d'amore samen met Reinier Sijpkens op draaiorgel. Deze combinatie speelt onder meer Erbarme Dich uit de Matthäus-Passion en een deel van Händels Water Music.

Iedereen is donderdag 18 juni welkom vanaf 20.00 uur om gratis te komen luisteren in de Lidwinakerk aan de Raadhuisstraat 209.

CDA stelt vragen over subsidies

Boxtel - Het CDA in Boxtel heeft burgemeester en wethouders vragen gesteld over subsidies die worden ontvangen voor projecten.

Er is moeilijk inzicht te verkrijgen in projecten zoals Landschappen van Allure, Greentech en het Biomassaplein en dit wordt volgens de partij mede bevestigd in het accountantsverslag van de jaarrekening 2014. Het CDA wil graag meer inzicht in de voortgang en de toereikendheid van de financiële middelen van de projecten. Onverwachte budgetoverschrijdingen moeten worden voorkomen.

VVD

Foto: VVD

VVD Boxtel hecht grote waarde aan een goed economisch klimaat in onze gemeente. Dat is de basis voor een goed leefklimaat! We kunnen er niet goed genoeg op hameren, dat een sociale samenleving afhankelijk is van een goed draaiende economie.

We zijn dan ook bijzonder blij dat het economisch aanvalsplan, waarvoor de gemeente 1 miljoen Euro heeft uitgetrokken, geen holle frats is, maar dat er vanuit de lokale overheid daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan dit belangrijke onderwerp: één van de speerpunten in deze raadsperiode.

Na een zeer intensieve periode van overleg met de winkeliers en het centrummanagement wordt er nu voortvarend gewerkt aan de uitwerking van de centrumplannen. Dat niet iedereen voor 100 procent tevreden is, is jammer, maar het kan niemand ontgaan zijn, dat er vanuit alle geledingen meegedacht is en er een mooie breed gedragen oplossing is gevonden.

Tijd voor de volgende stap: het bedrijventerrein
Overleg tussen gemeente en Werkgeversvereniging Boxtel (WeB) was de afgelopen jaren behoorlijk vastgelopen. Dat is zorgwekkend, want we hebben elkaar zo hard nodig. Onvrede, miscommunicatie en onbegrip voerden de boventoon in de contacten tussen de werkgevers en het gemeentebestuur. Hoogste tijd om de lucht te klaren en de handen ineen te slaan.

Het afgelopen jaar heeft beide partijen weer dichter bij elkaar gebracht met als resultaat een nieuw convenant tussen de Werkgeversvereniging en de gemeente. Een hernieuwde positieve start van veelvuldig overleg, waarin constructief samengewerkt moet gaan worden, verschillen en tegenstellingen moeten resulteren in het samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit moet een stimulering zijn om tevredenheid aan beide kanten te creëren.

Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar keihard nodig en als die erkenning wederzijds gedragen wordt, kun je als collega's naar een eindresultaat werken. Zo moet het gaan! Waar begrip en respect is zal de uiteindelijke beslissing zo breed mogelijk gedragen worden. Als politieke bestuurders zich willen verdiepen in de problematiek van de ondernemers, maar daarnaast hun eigen verantwoordelijkheden voor de totale bevolking duidelijk kunnen maken, dan kan er een zeer brede basis gevonden worden. Een comfortabel draagvlak voor alle partijen: bedrijfsleven, inwoners en politiek. De werkgevers en de gemeente zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet met dit convenant. Laat ons dit koesteren en hopen dat de Boxtelse burgers hier op termijn volop van kunnen mee profiteren. VVD Boxtel wenst zowel de Werkgeversvereniging als de gemeente een vruchtbare samenwerking met grote en goede resultaten!

Bent u benieuwd hoe allerlei onderwerpen in de gemeenteraad aan de orde komen? Hoe de raadsleden, de door u gekozen vertegenwoordigers, met alle belangen omgaan? Wilt u 'het spel' van de gemeenteraad eens meespelen? Kom dan binnenlopen op het gemeentehuis tijdens de Boxteldag op zaterdag 20 juni en maak kennis met de gang van zaken in uw gemeente en speel het spelletje met de gemeenteraad eens mee.

Het is in uw en ons belang om zo dicht mogelijk bij elkaar te staan!

Balans

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

BALANS zegt JA! Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve, positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe Ja, mits..' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Branden in Breukelen
Op dit moment zijn er in Breukelen zes branden geweest in amper zes dagen tijd. De politie gaat uit van brandstichting. Logisch dat dit bij de bewoners van de wijk tot onrust leidt. Gelukkig wordt er goed samengewerkt tussen de gemeente, de politie en de brandweer. Ook is verzocht om extra waakzaamheid van onze burgers. Mogelijk bieden een extra paar ogen op strategische punten (camera's) extra informatie om de pakkans te vergroten. De dader lijkt om aandacht te vragen en zet daarmee de veiligheid in de wijk op het spel. Dit is de verkeerde manier om aandacht te vragen! Uiteraard hopen we dat de rust in Breukelen snel terugkeert.

Centrummanagement
Afgelopen donderdag was er een vergadering van Centrummanagement. De wethouder was daarbij aanwezig als toehoorder. We hebben aan de wethouder gevraagd wat zijn bevindingen zijn, of hij soms overweegt om het gebied van Centrummanagement te verkleinen en wanneer de echte evaluatie plaats gaat vinden. Of Centrummanagement nu op termijn stopt of (afgeslankt) doorgaat, wij hopen dat de centrumondernemers, ondanks recente minder prettige ervaringen met de gemeente (seizoensparkeren), toch hun schouders onder een bruisend Boxtel willen blijven zetten. Hiervoor is wel een duidelijke gemeentelijke waardering vanuit het college noodzakelijk en dient de mening van de centrumondernemers op waarde geschat te worden. Zonder hun actieve betrokkenheid en gedrevenheid wordt het lastig om ons centrum te laten stralen!

Glasvezel in het Buitengebied
Zoals u weet, ijvert BALANS voor de aanleg van glasvezel in Boxtel. Eerst is getracht om de verglazing van de bebouwde kom gelijktijdig met het buitengebied te doen, zodat voor iedereen de kosten gelijk zijn. Dat is niet gelukt. Nu wordt de strategie: eerst het buitengebied en vervolgens de bebouwde kom. Goed om dat te proberen, waarbij de aansluitkosten voor de bewoners van het buitengebied niet disproportioneel mogen zijn. Het zou niet fair zijn als zij veel meer moeten gaan betalen voor glasvezel dan in de bebouwde kom. Dat geldt overigens niet alleen voor dit onderwerp. Het zou toch ook vreemd zijn als de bewoners van de wijk Oost alleen de kosten van het aanpakken van de wateroverlast betalen. Of dat de bewoners van Selissenwal de aanpak van de Baandervrouwenlaan alleen zouden moeten betalen. Dat zou geen goede ontwikkeling zijn; samen dragen we eerlijk alle lasten!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

Motie tegen schaliegas overgenomen

Boxtel - Woensdagmiddag 3 juni is een gezamenlijke motie van de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder met ruime meerderheid aangenomen tijdens een congres van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De motie roept andere gemeenten op zich tegen schaliegas uit te spreken.

De ingediende motie werd vorige week nog ontraden door het bestuur van VNG, woensdag lieten de gemeenten duidelijk blijken tegen schaliegas te zijn en werd de ingediende motie met 72,5 procent overgenomen. De gemeenten geven hiermee duidelijk aan tegen proefboring naar en winning van schaliegas te zijn.

Lokale Agenda 21 organiseert Foodbattle

Boxtel - Lokale Agenda 21 is op zoek naar mensen die het tegen de politiek willen opnemen in een strijd om zo veel mogelijk voedsel te besparen. Deze Foodbattle zal 31 augustus van start gaan en zal duren tot 21 september.

Met behulp van een aantal handige tips kun je zo leren om per jaar tot wel 150 euro te besparen. Iedere groep van drie personen of meer kan zich inschrijven voor de Foodbattle door een e-mail te sturen naar judith.joosten@home.nl onder vermelding van namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en een groepsnaam.

SP tegen ongelijkheid inkomens

Boxtel - Vanaf aanstaande zaterdag 13 juni start de plaatselijke afdeling van de SP een handtekeningenactie voor het verkleinen van inkomensongelijkheid onder de naam 'Er is genoeg voor iedereen'. De actie start zaterdag op de Zwaanse Brug en leden van de partij zullen de komende weken ook langs de deuren gaan om handtekeningen op te halen.

In een brief stelt de SP dat de inkomensverschillen in Nederland steeds groter worden. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bezitten de rijkste drie Nederlanders meer dan de armste tien miljoen Nederlanders bij elkaar en heeft de rijkste 10 procent van Nederland meer dan 67 procent van de rijkdom in handen. Om dit te bestrijden pleiten de socialisten onder andere voor het invoeren van een miljonairsbelasting, die voor het verbeteren van het onderwijs en de zorg en het verlichten van de lasten voor de lagere inkomens wordt gebruikt.

Thema-avond Woningbouw

Liempde - Het Dorpsberaad Liempde organiseert op maandag 15 juni een thema-avond over nieuwe woningbouw in Liempde voor alle inwoners. Tijdens deze bijeenkomst zal de gemeente Boxtel haar locatiestudie voor mogelijke woningbouw in Liempde presenteren.

Volgens de meest recente prognoses is er in Liempde tot 2030 behoefte aan de bouw van ongeveer 200 tot 300 woningen. Het Dorpsberaad Liempde is van mening dat nieuwbouw in Liempde al veel te lang op zich laat wachten. Er is met name behoefte aan betaalbare starterswoningen en seniorenwoningen. Het ontbreken van voldoende jonge instroom vormt een bedreiging voor de basisschool, de middenstand, alle clubs en verenigingen en basisfaciliteiten in Liempde.

Tijdens de thema-avond zal wethouder Peter van de Wiel de locatiestudie van de gemeente Boxtel voor Liempde presenteren aan geïnteresseerde bewoners en leden van de gemeenteraad. Hierin komt een aantal voorstellen voor zowel in- als uitbreidingslocaties aan bod. Het Dorpsberaad Liempde en de gemeente Boxtel zijn nieuwsgierig naar de mening, maar zeker ook de ideeën van inwoners van Liempde. De thema-avond wordt gehouden in de grote zaal van De Kloosterhof in Liempde. Het programma begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur, en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
12-06 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
13-06 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
13-06 Munsel + deel Centrum – Breukelen
13-06 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
16-06 Kerkeind

Let op! Vanaf maandag 1 juni is de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Markt weer open voor alle bezoekers. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de ingang aan de Dr. Van Helvoortstraat.

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 dinsdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Vijfde editie van Beeldend Bosrand

Boxtel - In het weekend van 27 en 28 juni vindt alweer voor de vijfde keer Beeldend Bosrand plaats. Tijdens dit tweejaarlijks evenement zijn in de tuin van Tiny en Broer van der Sloot beelden te bezichtigen, die gemaakt zijn door vijftien verschillende beeldhouwers uit het atelier van Tiny. Zaterdag en zondag is de tuin aan Bosrand 1 in Boxtel tussen 11.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

De beeldhouwers die tijdens Beeldend Bosrand hun werk tentoonstellen zijn allemaal erg creatief, maar dat is ook de enige overeenkomst die ze met elkaar hebben. Ze werken met een groot scala aan materialen, van zachte tot harde steen, en van abstract tot zeer realistische objecten.

Tijdens de expositie zal er, net als vorige jaren, weer een terras aanwezig zijn waar gratis koffie en thee gedronken kan worden. Dit jaar is er op zondag ook een proeverij van Bosch Wijnkopers. Het geheel is door professionele bloemisten aangekleed en verzorgd. Er is volop parkeergelegenheid voor zowel auto's als fietsen.

Kamerkoor Ratatouille geeft bijzondere concerten

Boxtel - Kamerkoor Ratatouille treedt op vrijdag 19 en op zaterdag 20 juni op twee speciale locaties op. Vrijdagavond is het koor te gast in de protestantse kerk en op zaterdag wordt er door heel De Kleine Aarde een muzikale tour gevolgd.

Het concert op vrijdag 19 juni is een 'gewoon' luisterconcert. Onder leiding van haar vaste dirigent Monique Joosten komt het kamerkoor met muziek van alle tijden, van de middeleeuwen tot nu. Hoewel het koor gewoonlijk alleen a capella zingt, wordt het dit keer bij een aantal nummers begeleid door muzikanten, met onder andere een viool, fluit, drums en piano. Het concert begint om 19.45 uur in de protestantse kerk langs de Clarissenstraat en kost 10 euro.

Op zaterdag 20 juni treedt het kamerkoor op met 'Ratatouille laat vrede en vrijheid klinken', waarmee het een ode aan vrede en vrijheid brengt. In De Kleine Aarde worden de bezoekers in kleine groepjes opgedeeld en langs de verschillende optreedplekken geleid, waar steeds een deel van het koor een of meerdere liederen ten gehore brengt. Tijdens deze tour wordt het koor bijgestaan door een aantal gastoptredens, waaronder een Keltisch trio, een groep improvisatie danseressen en een interactieve poëzievoordracht.

Het concert zal door het gehele terrein van De Kleine Aarde leiden, in geval van regen is er een alternatief in enkele van de gebouwen op het terrein. In het kader van het thema zal Amnesty International aanwezig zijn met een stand waar geheel vrijblijvend meer informatie over de strijd voor vrede en vrijheid te vinden is. Dit concert, dat ook 10 euro kost, begint om 18.15 uur op het terrein van De Kleine Aarde aan het Klaverblad 13.

Beide concerten hebben een beperkt aantal plaatsen, dus het is aan te raden om kaarten te reserveren. Dat kan via 0411-672856 of via info@kamerkoorratatouille.nl. Kijk voor meer informatie op www.kamerkoorratatouille.nl.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Bureau Nieuwkomers begeleidt nieuwkomers bij allerlei praktische zaken gedurende de eerste periode van hun kennismakingsproces met de Nederlandse samenleving. Het Bureau is op zoek naar iemand die in staat is om actief het inloopspreekuur op maandagmiddag mee te draaien. Enige kennis van de bestaande regels en wetten is een pre.

Tijdens dat spreekuur voor nieuwkomers, die vaak nog gebrekkig Nederlands spreken, komen de meest diverse vragen en verzoeken aan de orde. Een belangrijk deel daarvan is het hulp bieden bij het invullen van formulieren voor de gemeente, huisvesting, uitkeringen, Loket Wegwijs, Sociale Verzekeringsbank, IND, scholen en dergelijke.

Voor de Bibliotheek in Boxtel zoekt het Vrijwilligerssteunpunt een vrijwilliger om te assisteren bij het kopiëren en printen van documenten voor mensen die thuis geen printer hebben. Dit vindt iedere laatste vrijdag van de maand plaats tussen 10.00 en 13.00 uur.

Het Steunpunt is voor de Stichting Buddyhulp op zoek naar een maatje voor mensen met een ernstige chronische en/of levensbedreigende ziekte, ex-gedetineerden, ex-verslaafden of thuiswonende mensen die eenzaam zijn. Je maakt met deze mensen een praatje, biedt een luisterend oor, gaat samen leuke dingen doen en/of regelt praktische zaken. Je krijgt een intensieve basistraining voordat je bij je eerste maatje wordt ingezet. De werktijden zijn in overleg.

De Wereldwinkel in Boxtel is op zoek naar een winkelmedewerker op vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Op zaterdag mag je een helft of de hele dag werken. Voor Simeonshof is het steunpunt op zoek naar een winkelmedewerker voor vrijdagochtend van 09.30 tot 13.00 uur.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt: 411-655899 of stuur een e-mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Feest bij Het Goed vanwege vijfjarig jubileum

Boxtel - Zaterdag 20 juni bestaat de Boxtelse vestiging van Het Goed vijf jaar. Om dit te vieren organiseert de kringloopwinkel die dag een markt waar mensen zelf hun spullen aan de man mogen brengen.

Het blijft niet bij de markt alleen, ook qua entertainment wordt er veel gedaan. Zo zijn er vele activiteiten voor de kinderen en komt er een echte taxateur van Kunsthandel ArtDumay uit Nuenen langs. Bezoekers mogen maximaal twee voorwerpen meenemen om ze gratis te laten taxeren. Ook is er tijdens de dag een open podium voor allerlei creatievelingen. Bij wijze van een open podium hebben mensen zich kunnen inschrijven om het entertainment voor hun rekening te nemen.

De markt is op zaterdag 20 juni van 9.00 tot 17.00 uur op het terrein van Het Goed op de Industrieweg 6 op Industrieterrein Ladonk.

Op excursie naar De Mortelen met Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert zondag 14 juni een excursie naar natuurgebied De Mortelen, tussen Boxtel, Oirschot en Best. De reis vertrekt vanaf Café 't Groene Woud om 9.00 uur, vanwaar de deelnemers carpoolend naar het natuurgebied zullen vertrekken.

De Mortelen is een prachtig landschap dat gekenmerkt wordt door kleinschalige landbouw en waar bloemrijke graslanden, mooie houtwallen, bomenrijen en zandpaden centraal staan. Ook onderscheidt het gebied zich door zijn rijke fauna, waaronder veel soorten vogels en amfibieën. Door het aanleggen van poelen en bramenwallen wordt er door Het Brabants Landschap bovendien een biotoop gemaakt voor de boomkikker, die in het gebied veel te zien is. De reis wordt begeleid door Bert Vervoort en Jeanne Soetens, die veel over het gebied kunnen vertellen. Stevige schoenen of laarzen zijn van harte aan te bevelen.

Autodieven slaan toe in Boxtel

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - In de nacht van dinsdag op woensdag hebben autodieven op meerdere plaatsen toegeslagen. Aan de Munsel werd ingebroken in een zwarte BMW stationcar. De schade is flink en er zijn diverse goederen ontvreemd.

Foto: Mark van der Pol

In dezelfde nacht was het ook prijs aan de Einsteinstraat. Hier werd ingebroken in een VW Golf station. Wijkagent Jack van Rijs twitterde vooral erg alert te blijven in de buurt en bij verdachte situaties te bellen met 0900-8844, alle informatie is welkom.

Fietser na val aangereden bij oversteekplaats Bosscheweg

Boxtel - Bij een oversteekplaats ter hoogte van Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg is zondagmiddag omstreeks 14.15 uur een 80-jarige fietser uit Esch door onbekende oorzaak ten val gekomen. Hij belandde hierbij op de rijbaan richting het centrum. Een automobiliste kon een aanrijding niet voorkomen en raakte het slachtoffer.

Naast ambulancepersoneel kwam ook het traumateam ter plaatse, de traumahelikopter landde in een naastgelegen maisveld. De man is onder begeleiding van een trauma-arts per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval trok veel bekijks van voorbijgangers die in eerste instantie de man te hulp schoten. De VerkeersOngevallenAnalyse (VOA) van de politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld om de exacte toedracht van het ongeval te achterhalen.

Motorrijder gewond op de Savendonksestraat

Liempde - Een 55-jarige motorrijder uit Sint-Oedenrode is donderdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een personenauto. Het ongeluk gebeurde op de Savendonksestraat in het buitengebied tussen Liempde en Olland.

Een 50-jarige automobilist uit Berghem wilde keren op de weg. Op hetzelfde moment kwam de motorrijder, die de auto niet opmerkte, aanrijden en hij botste hier op volle snelheid tegenaan. De motorrijder kwam in het weiland tot stilstand. De man is gestabiliseerd door ambulancemedewerkers en vervolgens met kneuzingen naar het ziekenhuis overgebracht. De automobilist bleef ongedeerd. Zowel de auto als de motor liepen flinke materiële schade op.

Botsing fietsers op Apollopad

Foto: Mark vd Pol

Boxtel – Op het fietspad aan het Apollopad zijn donderdag net na de middag twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Het ongeval gebeurde ter hoogte van De Kinderboerderij. De twee fietsers kwamen allebei ten val. Een ambulance kwam ter plaatse om eerste hulp te verlenen.

Foto: Persburo Sander van Gils

Een van de fietsers, een achtjarige Boxtelse jongen hield een flinke wond in zijn been aan de aanrijding over. Nadat de ambulancebroeders deze schoon hadden gemaakt en verbonden, is hij door omstanders naar het ziekenhuis in 's-Hertogenbosch gebracht om daar de wond te laten hechten. Het andere slachtoffer, een 21-jarige vrouw, is nagekeken in de ambulance en met rugletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Treinverkeer tussen Boxtel en Oisterwijk plat na aanrijding met ree

Boxtel - Kort na 03.00 uur werden zaterdagnacht de hulpdiensten gealarmeerd voor een spoorwegongeval nabij de Kapelweg in Boxtel. Ter hoogte van Luissel was een trein op een onbekend object gebotst waarna de machinist zijn trein stilzette en de hulpdiensten waarschuwde.

Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld waarna een doodgereden ree werd aangetroffen in de spoorsloot. Naast de ambulancedienst, brandweer en politie was ook de afdeling ongevallenbestrijding van ProRail met meerdere voertuigen aanwezig. Ten tijde van de aanrijdingen zaten enkele tientallen passagiers in de trein die onderweg was richting Tilburg. Na een kleine stremming kon de trein zijn weg weer vervolgen.

Red Hat Society en BOL Sinecure in de Spiegeltent

Foto: Mooche

Boxtel - Op zaterdag 13 juni zullen de Purple Roses, de Boxtelse afdeling van de Red Hat Society, samen met de BOL-vereniging Sinecure, zich aan het publiek voorstellen in de Spiegeltent op Stapelen. Een mooie gelegenheid om op deze prachtige locatie kennis te maken met deze verenigingen.

De Red Hat Society is opgericht in de Verenigde staten door Sue Ellen Cooper. Het succes van deze organisatie bereikte ook Nederland. In januari 2011 werd de Boxtelse chapter van de Red Hat Society opgericht. Op dit moment zijn er ruim honderd chapters verspreid over heel Nederland. Wereldwijd zijn er al meer dan één miljoen leden. De Red Hat Society geeft 50+ vrouwen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten. De kennismaking met andere vrouwen en het samen actief zijn, is een aanmoediging om nieuwe dingen te ontdekken. De leeftijd, het dragen van een rode hoed en paarse kleding verbindt de dames.

Foto: Tom van Lamoen

Vanaf 13.00 tot 17.00 uur heten de Purple Roses en de BOL-club iedereen van harte welkom in de Spiegeltent. Op deze middag zullen een groot aantal leden aanwezig zijn zodat mensen op een feestelijke en ongedwongen manier kunnen kennismaken met beide verenigingen waar voor geïnteresseerden plaats is om lid te worden.

Er worden wedstrijden gespeeld op een vloer die door de Bolvereniging in de Spiegeltent wordt geplaatst. Iedereen die dat wil, kan hieraan deelnemen. De Roses hebben onder meer een doorlopende beeldpresentatie van de activiteiten die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Onder het genot van een hapje en een drankje zullen zij geïnteresseerden ontvangen. Zij zien ernaar uit om iedereen te ontmoeten.

Purple Roses http://www.purpleroses.nl/, Bolvereniging Sinecure http://bbvs.hopto.org/home.htm.

Vocal group Mooche wint tweede prijs in Hengelo

Hengelo - Zaterdag 6 juni heeft vocal group Mooche de tweede prijs behaald tijdens Amusing Hengelo, het grootste eendaagse korenfestival van de Benelux. Meer dan honderd koren vanuit heel Nederland zongen in en rond theaters in de stad.

Tijdens deze korendag vindt ook het jaarlijkse Nederlands Festival voor Vocale Ensembles plaats, een door een professionele jury beoordeelde wedstrijd voor a capella groepen tot twintig personen. Mooche won hier dit jaar de tweede prijs: een bedrag van 150 euro om te besteden aan een workshop naar keuze. In 2012 en 2014 sleepte de groep bij dit festival al tweemaal de derde prijs in de wacht.

De zes leden van Mooche, van wie zangeres Mariska de Bruijn uit Boxtel komt, maken samen a capella popmuziek; zij doen dat zonder instrumenten en gebruiken hiervoor alleen hun eigen stemmen. Op zaterdagavond 14 november 2015 is Mooche weer in Boxtel te beluisteren. In de Protestantse Kerk verzorgen zij dan een dubbeloptreden met Priscilla & The Daltons.

Leidingweekend Scouting Boxtel groot succes

Boxtel - Afgelopen weekend was het weer tijd voor het jaarlijkse leidingweekend van de Boxtelse Scoutinggroep. De vrijwilligers die zich gewoonlijk sterk inzetten om anderen van scouting te kunnen laten genieten, werden nu eens een weekend lang zelf in het zonnetje gezet met een groot scala aan activiteiten.

Op zaterdagochtend verzamelden de leiders zich op de Markt voor de Olympische Leidingspelen, waarvoor ze in landenteams waren verdeeld. Gekleed in de traditionele kledij van 'hun' land begonnen ze aan een GPS-wedstrijd, waarbij ze een honderdtal locaties in de omgeving zo snel mogelijk moesten bezoeken.

In de middag was er nog een aantal spellen, waarbij de teams het tegen elkaar moesten opnemen. De sumopakken, een twee meter hoog dartbord en de boksring met handschoenen van meer dan een meter lang werden bijzonder goed ontvangen en hoewel de competitie stevig was, was het plezier er niet minder om. De avond stond geheel in het teken van de escaperooms, twee kamers in de blokhut die vol stonden met koffertjes, sloten en mysteries, die door de deelnemers moesten worden opgelost zodat ze uit de kamer konden ontsnappen.

De zondag stond geheel in het teken van de Crazy88, 88 vreemde of grappige korte uitdagingen. De bedoeling was om er hiervan zoveel mogelijk te volbrengen. Mocht je afgelopen weekend iemand in een pandapak een heitje voor een karweitje hebben zien doen of drie personen die tegelijk in een winkelwagentje probeerden te zitten, dan was het hiervoor. Wie er precies gewonnen heeft, is niet bekend, maar wel dat alle deelnemers zich uitzonderlijk hebben vermaakt.

Workshop intuïtief tekenen in bibliotheek Boxtel

Foto: Marjolein Reinen - de Rooij

Boxtel - In het kader van de serie Kennismakers is er op woensdag 24 juni een workshop 'Intuïtief tekenen' in de Boxtelse bibliotheek. Tekentherapeut Caroline Smits zal deelnemers laten zien hoe tekenen gebruikt kan worden om tot oplossingen te komen.

Foto: Johan vd Ven

Tijdens de workshop leer je hoe je met verschillende korte en laagdrempelige tekenoefeningen kennis kunt maken met tekenen op een intuïtieve manier. Op speelse wijze kun je zo 'van binnenuit' iets op papier zetten. De workshop begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. De toegang is gratis.

Nationale Opa- en Omadag bij Kinderdagverblijf Domino

Boxtel - Het was Nationale Opa- en Omadag afgelopen donderdag en dat is weer groots gevierd bij Kinderdagverblijf Domino. Opa's en oma's waren van harte welkom om samen met de kleinkinderen te genieten van een gezellige middag vol met activiteiten, hapjes en drankjes.

Daarnaast maakte het kinderdagverblijf bekend dat er door Kinderopvang Humanitas een website gelanceerd is, speciaal voor opa's en oma's. Deze site staat vol met leuke uitjes, tips en antwoorden op alle vragen over kleinkinderen. Maar omasoppastas.nl is er voor iedereen, ook als je geen (klein)kinderen bij Domino hebt.

Ad en Gerrie Brusselers delen ijs uit om geboorte kleindochter te vieren

Boxtel - Gewoonlijk deel je beschuit met muisjes uit als er een baby is geboren. Maar Ad en Gerrie Brusselers deden het anders. Ter gelegenheid van de geboorte van hun kleindochter Esmee deelden ze aan alle buren, familie en vrienden ijs uit van Cafetaria 't Lambertje.

Het paar had enige tijd eerder een ijsfiets voor een dag gewonnen toen de cafetaria vijf jaar bestond en besloot om die te gebruiken bij deze mooie gelegenheid. Hier was iedereen het hartelijk mee eens.

Boxtel vier dagen enthousiast aan de wandel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Er werd volop gezongen, gelachen, gesnoept, gezweet en flink doorgestapt. Ruim tweeduizend wandelaars trokken van dinsdag tot en met vrijdag elke avond in een vrolijke, bonte stoet door Boxtel voor de vijf en de tien kilometer. Helaas zorgde het noodweer op vrijdag voor een minder feestelijke afsluiting, maar toch was de Boxtelse Avondvierdaagse ook dit jaar weer een groot succes.

Vrijdagavond werden de deelnemers met snoep, bloemen en applaus ingehaald door vrienden en familie bij het grasveld aan de Van der Voortweg. Door het naderende noodweer zochten veel mensen vanaf hier meteen een droog onderkomen, maar toch trok ook een groot gedeelte van de wandelaars met de zojuist verdiende medaille opgespeld onder muzikale begeleiding naar de Markt, waar de prijsuitreiking plaats zou vinden. Deze werd vanwege het onweer echter verplaatst naar het Jacob Roelandslyceum. Hier reikte wethouder Herman van Wanrooij de eerste prijs uit aan de leerlingen van de Sint-Petrusschool.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Voorkom de hoofdprijs

Weet je al wat je in je koffer stopt komende zomer? Een iPad, mobiele telefoon, een paar leuke setjes nieuwe kleding en een volle toilettas? En heb je dan ook enig idee wat dat waard is? Je bagage vertegenwoordigt vaak meer waarde dan je denkt. Een reisverzekering is dus geen overbodige luxe. Maar hoe voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt?

De prijsverschillen tussen reisverzekeringen zijn enorm. In het slechtste geval betaal je meer dan het dubbele. En daar krijg je vaak niets meer voor! Natuurlijk is het erg handig om op de site van de reisorganisatie aan te vinken dat je een reisverzekering wenst. Die kleine moeite kost je echter wel handenvol geld, want voor een annulerings- en/of reisverzekering betaal je bij reisorganisaties de hoofdprijs. Dat is ook de reden dat ze je het zo makkelijk maken. Sterker nog: ze vinken het alvast voor je aan op de site. En dat is nog de vriendelijkste methode. Iedereen die wel eens een vlucht bij Ryanair heeft geboekt weet dat de site een doolhof wordt zodra je de reisverzekering wilt verwijderen. Toch raad ik je aan om die paar minuten extra moeite te nemen. Het scheelt je namelijk al snel tientallen euro's.

Een ander punt waar je op moet letten - als je bij een reisorganisatie een verzekering afsluit – is de dekking. Terwijl je twee weken in de Griekse zon wilt liggen, ben je ook verzekerd tegen ongevallen tijdens het snowboarden. Heb je dat wel nodig? Kijk daarom voor je op reis gaat altijd je polis na. Controleer of je goed verzekerd bent tegen ziektekosten in het buitenland. En - als je gaat kitesurfen, bergbeklimmen of je laptop meeneemt - let dan ook op de dekking.

Kortom: ook een reisverzekering is maatwerk. En laat je nu voor dat persoonlijke advies en maatwerk ook nog het goedkoopste uit zijn bij je verzekeringsadviseur. Onderzoek wijst uit dat je voor een doorlopende reisverzekering bij je verzekeringsadviseur gemiddeld drie keer minder betaalt en voor een 'tijdelijke' reisverzekering ongeveer de helft. En ook voor een annuleringsverzekering ben je bij ons aan het goede adres. Die is bij ons namelijk ruim de helft goedkoper dan bij een reisorganisatie. Mooi meegenomen toch?!

Roep om glasvezel het grootst in buitengebied

Boxtel - In de gemeente Boxtel is de roep om glasvezel het grootst in de buitengebieden. Zo'n 800 huishoudens beschikken daar op dit moment niet over een internetaansluiting die voldoet aan de minimale eisen van deze tijd.

Om die reden wil de gemeente de 'verglazing' met glasvezel aanpakken 'van buiten naar binnen'. "In het buitengebied bestaat een grote behoefte aan glasvezel en goed internet, omdat er weinig alternatieven zijn. In de dorpskernen zijn er die wel in de vorm van een kabelaansluiting", aldus een woordvoerder van Boxtel. Glasvezel maakt onder meer snel internet mogelijk en ook faciliteiten als zorg-op-afstand, waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De verwachting is dat het voor partijen interessanter is om glasvezel in de dorpskernen aan te leggen, als het al in het buitengebied ligt. Onlangs werd glasvezel gerealiseerd in het deelgebied Kinderbos, tussen Lennisheuvel en de gemeentegrens van Oirschot. Omdat het bedrijf TenneT hier toch al een sleuf liet graven voor de kabels naar het 10-150 kV-station op bedrijventerrein Vorst, is meteen glasvezel aangebracht. "Het businessmodel dat hier gebruikt is waarbij bewoners geen aansluitkosten hebben en een abonnement van ongeveer vijftig euro per maand betalen, zal ook in de andere buitengebieden worden toegepast", aldus wethouder Herman van Wanrooij in de raadsvergadering van gisteravond.

Er zijn volgens de gemeente veel meer gebieden in Boxtel en Liempde waar een vergelijkbare behoefte is. Dit merkt de gemeente aan de vele aan- en hulpvragen van inwoners die bij haar binnenkomen. "Hoewel een en ander natuurlijk afhankelijk is van de behoefte en het draagvlak in de gemeente, verwachten wij in twee jaar voor alle deelgebieden in de gemeente een besluit te hebben over de mogelijkheden van uitrol van glasvezel", schrijft de gemeente in het gisteravond besproken raadsvoorstel. De woordvoerder zegt ook blij te zijn dat met Glasvezel Boxtel hierbij een lokale partij is betrokken. Deze kan per deelgebied worden gevraagd om projectondersteuning. Met de voorfinanciering van 25.000 euro verwacht de gemeente dat nu de benodigde verdere stappen kunnen worden gezet, zonder dat Boxtel daar verdere investeringskosten aan kwijt is.

Boxtel blijft achter
DeMooiBoxtelKrant heeft onderzoek laten doen naar de behoefte aan glasvezel in de gemeente. Uit de enquête van Tipmooiboxtel.nl en bureau Top-Onderzoek die door 224 mensen is ingevuld, blijkt dat driekwart van hen vindt dat er ook glasvezel binnen de bebouwde kom moet komen. Opmerkelijk is dat nogal wat mensen zich er in hun toelichting op hun antwoord over beklagen dat er in veel omringende gemeente al wel glasvezel is, maar dat Boxtel hierin achterblijft. Van de respondenten woont 91 procent in de bebouwde kom.

Elf procent zegt nu al een aansluiting te hebben op het glasvezelnetwerk. Het is namelijk behalve in Kinderbos al wel aangelegd op industrieterrein Ladonk en wellicht zijn er bij de geënquêteerden ook mensen die niet in Boxtel wonen. Voor bijna de helft, 46 procent, is een sneller internet de belangrijkste reden om glasvezel te willen. Eenderde zegt geen idee te hebben bij deze vraag en zes procent zegt dat glasvezel goedkoper is dan hun huidige internetverbinding.


Tabitta ruim vertegenwoordigd op NK turnen

Luc van Eijndhoven. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Boxtelse turnvereniging Tabitta was afgelopen zondag in Hoofddorp ruim vertegenwoordigd op het Nederlands kampioenschap voor pupillen op het hoogste niveau, N1. Liefst elf Boxtelse turnsters hadden deze finale gehaald. Ze wisten er echter geen podiumplek te bemachtigen.

Max van Weerden.
Puck van Weert. Foto: Sandra Janssen
Foto: Sandra Janssen

Er is geen enkele club in Nederland met zoveel pupillen op dit niveau, waardoor de oranje-blauwe Tabittakleuren extra opvielen op de wedstrijdvloer in Hoofddorp. Bij de pupillen 1 maakte Floor de Wolf twee foutjes, maar eindigde desondanks op een knappe zesde plaats. Ze mag door haar bijzondere prestaties dit seizoen op 20 juni in Ahoy' in Rotterdam districtsteam Zuid vertegenwoordigen. Mijke Jansen kon na haar sterke optreden van een week eerder op de balk haar zenuwen niet helemaal in bedwang houden. Door de drie andere onderdelen sterk te turnen, behaalde ze een nette vijftiende plaats. Fenne van Haaren eindigde op een 23e plaats. Lotte Langerwerf had zondag op de balk duidelijk niet haar dag en behaalde, ondanks drie foutloze oefeningen op de andere drie toestellen, een 27e plaats.

Bij de pupillen 2 turnden Lieke van Hal en Donna van Wijgerden een ijzersterke wedstrijd. Tussen de jong oranje-turnsters van de topsportscholen, die vaak meer trainingsuren maken, eindigden ze als sterkste Zuid-Nederlandse turnsters op de zevende en achtste plaats. Shadé van Oorschot werd na haar gouden medaille bij de halve finale landelijk gezien als titelkandidaat. Ze begon haar wedstrijd uitstekend en stond na twee toestellen eerste. Op de balk maakte ze echter een lelijke val. Door de tegenslag kon ze de focus niet herpakken, desondanks turnde ze met opgeheven hoofd naar de veertiende plaats. Mees van Abeelen werd 21e, Wendy Li 25e , Romy Poirters 33e en Celeste Canaan 35e. Zij mogen alle vier zeer tevreden zijn met een stabiel uitgevoerde wedstrijd naar eigen kunnen. Mees had net als tijdens de halve finale een knappe uitschieter op de brug, met het derde cijfer van Nederland. Nog zes pupillen mogen op 21 juni in Ahoy' in actie komen voor de toestelfinales.

Het nieuwe Tabitta-lid Sam Sieben turnde zaterdag en zondag de sterren van de hemel in Hoofddorp. In de allroundfinale werd de 9-jarige Nederlands kampioen N2, het op een-na-hoogste niveau van Nederland. Tevens behaalde ze een bronzen medaille voor haar stabiele balkoefening. Sam heeft de laatste periode in Boxtel meegetraind, maar turnde nu haar laatste wedstrijd voor haar oude club GV Best uit Best. Komend seizoen komt Sam bij Tabitta uit op het hoogste nationale niveau N1.
Volgend weekend is er wederom een spannend weekend voor Tabitta. Dan komen de jeugdcategorieën in Almelo in actie voor de landelijke finales.

Vijf genomineerden voor Boxtelse sportjunior

Boxtel - Voor de uitverkiezing van de Boxtelse sportjunior van het jaar zijn er vijf genomindeerden. Drie bij de jongens, twee bij de meisjes.

De Boxtelse taekwon-do School Dekker heeft Dinand Verhoeven (13) een nominatie bezorgd. Hij is één van de talenten op het gebied van sparren en valt regelmatig in de prijzen. Op 13 november vorig jaar wist Dinand beslag te leggen op de eerste plaats sparren bij de Open Haaglanden. Dat is één van de grotere internationale toernooien binnen de bond ITF.
Max van der Weerden is een 16-jarig Boxtels volleybaltalent. Ooit is hij begonnen bij Blue Smash (nu Blox) in zijn woonplaats en komend seizoen speelt hij in de eredivisie, bij TalentTeam Papendal. Sinds een jaar is hij geselecteerd voor Jeugd Oranje, hoewel hij hiervoor twee jaar te jong was. Hij heeft nu vijftien interlands achter zijn naam. Met de junioren van Ovoco-Voreo werd hij in 2014 open clubkampioen van Nederland.
Luc van Eijndhoven (13) zwemt voor Argo in Sint-Oedenrode, maar is de Boxtelse hoop in het water. Hij werd in september vorig jaar Brabants kampioen open water zwemmen 500 meter minioren. Luc is regelmatig te zien tijdens Brabantse en Nederlandse kampioenschappen. De komende dagen, van 11 tot en met 14 juni, neemt hij op negen afstanden deel aan de Nederlandse jeugdkampioenschappen lange baan.

Volgens de Boxtelse turnvereniging Tabitta verdient haar dertienjarige pupil Puck van Weert het om te worden genomineerd als Boxtelse sportjunior bij de meisjes. Ze traint veertien uur per week en was één van de eerste turnsters die het aandurfde om op het hoogste Nederlandse niveau Nationaal 1 uit te komen. Tijdens de meerkampfinale op het NK behaalde Puck onverwacht een bronzen medaille, een week later zelfs gevolgd door een Nederlands kampioenschap op de vloer.
Toen Tilila Mairouche (14) als jong meisje van zes bij de Boxtelse Taekwon-do School Dekker begon, vielen al snel haar souplesse en gave techniek op. Eind 2014 is Tilila doorgedrongen tot de A-klasse (blauwe band en hoger) en wist zij beslag te leggen op twee eerste plaatsen tijdens de Open Haaglanden. De taekwondoka werd daarbij winnaar bij zowel het sparren meisjes A-klasse als bij de hoogtesprong.
Op de sportjunior van het jaar bij de jongens en meisjes kan worden gestemd via de Facebookpagina 'Boxtelse Sportraad', of stuur een e-mail naar e.j.d.peeters@home.nl. Welke junioren er met de prijs vandoor gaan, wordt bekend op het Boxtelse sportgala en de kampioenenhuldiging, op zaterdag 27 juni in het Jacob Roelandslyceum.

Senioren kiezen voor wonen, welzijn en zorg in eigen regie

Boxtel - Stichting Ouderen in Regie in oprichting heeft op dinsdagavond 2 juni in het Ursula gebouw onder leiding van initiator Ad van den Brand wederom een goed bezochte bijeenkomst gehouden. Ruim veertig belangstellenden deelden met elkaar de resultaten van de diverse werkgroepen zorg- en wooninitiatieven. Daarnaast was er een presentatie van de nieuwbouwplannen van de paters Assumptionisten in het te ontwikkelen Stadslandgoed Stapelen.

De ideeën over zorg op maat en het zelf organiseren daarvan door onderling diensten en zorg te organiseren worden binnenkort concreet gemaakt. De werkgroep zorg voor elkaar gaat op 11 juni in gesprek met senioren van Hoogheem. Daarnaast wil de werkgroep een onderzoek in een deel van Boxtel Oost uitvoeren naar behoefte aan zorg en diensten op maat. Bij deze activiteiten wordt samengewerkt met de Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost en met de huurdersvereniging Hoogheem. Samenwerking met Samen in Lennisheuvel wordt ook opgepakt.

Wonen op maat in eigen regie
De drie werkgroepen kleinschalige wooninitiatieven hebben globaal hun woonwensen uitgewerkt. Naast veel overeenkomsten zijn hierin ook diverse verschillen in wensen voor prijsklasse, koop- of huurwoningen en de ligging daarvan. Een vorm van gemeenschappelijkheid is voor alle varianten relevant. Ook in de huursector zou het mogelijk gemaakt moeten worden om met senioren vóóraf te praten over de opzet van specifieke ouderenhuisvesting.

Ouderen in Regie organiseert in september, in overleg en afstemming met de diverse contactpersonen, een bijeenkomst voor alle werkgroepen wooninitiatieven om verder te praten over de overeenkomsten en verschillen waardoor er mogelijk concrete groepen gaan ontstaan die samen willen optrekken om een haalbaarheids onderzoek te gaan doen.

Om alle activiteiten van Ouderen in Regie goed te kunnen blijven organiseren is het noodzakelijk om een rechtspersoon op te richten. De stichting Ouderen in Regie wil vooral vernieuwend zijn en zich volledig richten op de regievoering van senioren en naast veel bestaande organisaties voor ouderen een organisatie van ouderen zijn. Daarnaast kan de stichting ook themabijeenkomsten organiseren. Voor de op te richten stichting zijn inmiddels zeven bestuurskandidaten. De feitelijke oprichting zal in het najaar plaatsvinden.

Stadslandgoed Stapelen.
De nieuwbouwplannen voor Stadslandgoed Stapelen werden toegelicht door de heer Beirnaert en de projectmanager en architect hiervan. Indien er binnen Ouderen in Regie een groep ontstaat die serieus geïnteresseerd is in dit nieuwbouwplan, liggen er voldoende mogelijkheden tot overleg met de ontwikkelaar en inspraak over de appartementen.


Bridge:

Bridgeclub Boxtel, 02-06:
A-lijn:
1 M. Kleiss & E. Wijnen 63,54%
2 A. Wouters-van Oirschot & A. Wouters 59,38%
3 J. Sebregts & C. Nienhuis 56,77%
B-lijn:
1 Iet & Gerard Damen 62,50%
2 A. Wierda & M. Wolsky 61,88%
3 A. vd Sande & F. vd Spijker 58,75%
04-06-2015:
1 S. Tempels & J. Sweere 64,58%
2 R. Traa & P. vd Ven 62,85%
3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars-Vera 59,72%

Bridgeclub Rembrandt, 02-06:
A-lijn:
1 J. vd Biggelaar & H. Goes 61,78%
2 A. vd Els-Kusters & A. Visser 60,30%
3 J. Fischer & H. Maas 58,30%

Bridgeclub Revanche, 50 jaar de Walnoot drive, 02-06:
A-lijn:
1 Frank & Henk Schalkwijk 61,67%
2 G. Veroude & M. Kerssens 59,58%
3 S. Tempels & J. Sweere 55,83%
B-lijn:
1 René & Lidy Verstijnen 57,74%
2 C. Paridaans & C. Koop 56,55%
3 F. Vos & J. Jansen 55,36%
C-lijn:
1 J. Kniest & M. Schalkwijk 69,50%
2 H. Heemskerk & C. Meisters 66,46%
3 I. Boom & N. Bock 65,71%

Bridgeclub Liempde, 04-06:
A-lijn:
1 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 62,76%
2 Dhr. van Apeldoorn & Dhr. Legius 59,38%
3 Dames vd Meerendonk 58,85%
B-lijn:
1 Mw. van Erp & Mw. vd Heijden 63,10%
2 Mw. van Overbeek & Mw. Peijnenburg 62,14%
3 Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 54,51%
3 Mw. Biekens & Mw. Timmermans 54,51%

Honkbal & Softbal:
Uitslagen 06-06:
Pupillen hb        Ducks - Royals        8-6
Pupillen sb        Cardinals - Ducks        6-3
Aspiranten sb        Ducks - Twins        23-8
Heren 2        Cardinals - Ducks        12-7
Junioren        Cheetahs - Ducks        24-6
Uitslagen 07-06:
Beeball Landelijke Beeballdag Venray
Dames Twins        DS2 - Ducks DS1        1-15

Programma 13-06:
Beeball majors Ducks - Nuenen Lions 11:00
Pupillen sb Ducks - Stags 11:00
Pupillen hb Tilburg - Ducks 10:00
Junioren Ducks - Kickers 13:30
Programma 14-6-15:
Dames Ducks DS1 - Cardinals 15:00
Heren 1 Tilburg - Ducks 15:00
Programma 16-6-15:
Aspiranten sb Ducks - ROEF! 19:00

Uitslagen concours Hippique St Martinus:
06-06 dressuur pony's
Klasse B-B :
6e plaats A. Teulings met Djo-djo 364 punten
7e plaats E. de Bont met Misty 364 punten
9e plaats I. van Olphen met Bleske 363 punten
Klasse C- L2
1e plaats S. van den Nieuwenhof met Nando 397 punten
Klasse D/E-L2
12e plaats K. van de Sande met Tétu HS 372 punten
Klasse C-M1/M2
2e plaats K. van de Sande met Vick 384 punten
Klasse D/E-M1
8e plaats C. van Oerle met Leuns Veld's Walter 379 punten
10e plaats voor T. Verbeten met Jeduna HS 375 punten.

Klasse D/E-Z1
5e plaats C. van Oerle met India 412 punten

07-06 dressuur paarden
Klasse M1
4e prijs J. van de Sande met Elfrida 393 punten.
Klasse M1
5e prijs S. Roovers met Elisa Lita C 384 punten.
Klasse L2
2e prijs A. v.d. Heijden met Darina 212 punten.

Uitslagen Springen:        
Klasse L
8e prijs J. v.d. Sande met Darda, foutloze barragetijd 48.14 sec.
Klasse L
9e prijs F. v.d. Sloot met Wildrick's Fereusa, foutloze barragetijd 52.1 sec.
Klasse M
3e prijs F. v.d. Sloot met Wildrick's Etareuse, foutloze barragetijd 45.75 sec.
Klasse Z
3e prijs F. v.d. Sloot met Wildrick's Etareuse, 4 strafpunten in het basis parcours.

Ruime zege Dames Ducks op Twins

Boxtel - De dames van Ducks trokken zondagmiddag naar Twins in Oosterhout. Al in de eerste inning bleek dat de jonge selectie van Twins het deze wedstrijd zwaar zou krijgen. Na vijf innings werd de wedstrijd dan ook beëindigd met een prachtige score: Ducks won met 1-15.

Nadat de eerste drie slagvrouwen van Ducks op de honken waren gekomen door vier wijd, wist Evelien Gerrits haar slagbeurt te benutten door een goede driehonkslag te slaan. De eerste vier punten waren dan ook al snel een feit. Verdedigend bracht Ducks zelf spanning in de wedstrijd door wat gegrabbel naar de bal. Ook moesten de dames deze wedstrijd helaas spelen zonder hun trouwe speelster Laura van Zetten, maar Ducks bleef toch met overtuiging de sterkere partij in de wedstrijd. Zo wist Rianne Boer een vier honkslag te slaan en strafte Ducks de fouten van Twins sterk af.

Annelies Hut, een nieuwe speelster bij Ducks, heeft in deze wedstrijd bewezen een aanwinst te zijn. Samen met Evelien Gerrits was zij beste slagvrouw met een slaggemiddelde van 0.667. Na vijf innings te hebben gespeeld, werd de wedstrijd beëindigd met een stand van 1-15. De dames streven komende weken naar wedstrijden waarin zij geen tegenpunten krijgen. Zij staan immers in de competitie zes punten los van de nummer twee.

Aspiranten
De aspiranten softbal wisten zaterdag ook een nette zege te boeken op het aspirantenteam van Twins. Zij hielden de punten in Boxtel met een eindstand van 23-8. Een mooie score waaruit opnieuw blijkt dat deze meiden goed mee kunnen in de eerste klasse.

BeeBall
De beide BeeBallteams van Ducks namen dit weekend deel aan de Landelijke BeeBalldag bij Royals in Venray. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door vijf verenigingen verdeeld over het land. Dit jaar heeft een recordaantal teams meegedaan, met in totaal 950 BeeBallers. Samen met hun begeleiders waren de BeeBallers op de verschillende velden actief bezig met hun sport, maar daarnaast waren er ook allerlei activiteiten voor de kinderen. De organiserende verenigingen hadden alles in het werk gesteld om er een topdag van te maken.

Grote namen in Ster ZLM Toer

Foto: Perry van der Steen

Boxtel - Er komt dit jaar een groot aantal bekende wielrenners naar Boxtel voor de eindstrijd van de Ster ZLM Toer. Eerder al werd bekend dat er flink wat sprinters van wereldniveau deel zullen nemen, en afgelopen week heeft de organisatie ook enkele wereldberoemde klassementsrijders aan het veld toegevoegd.

Foto: Joris Bastianen

Aan de start zullen onder meer de Fransman Sylvain Chavanel van IAM Cycling, Gianni Meersman van Etixx-Quick Step uit België en de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent van Trek Factory verschijnen. Daarnaast zal Nederlander Maurits Lammertink van Team Roompot-Oranje Peloton ook zeker niet ontbreken. Maar ook namen als Timo Roosen van LottoNL-Jumbo, Yves Lampaert en Iljo Keisse van Etixx-Quick Step en Bjorn Leukemans van Wanty-Groupe Gobert zijn aan het deelnemersveld toegevoegd. De Ster ZLM Toer start op 17 juni in Goes en zal op 21 juni eindigen met een etappe die recht door het Groene Woud naar de finish in de Stationsstraat in Boxtel zal leiden.

Jonge hockeysters MEP vieren kampioenschap

Boxtel - Zaterdag sleepten de MEP-hockeysters van Meisjes D5 en van Meisjes 6E5 de kampioenstitel binnen. De jonge talenten vierden hun overwinning uitbundig.

Door directe concurrent Heesch te verslaan veroverden Sam, Jitte, Gitte, Phelein, Esther, Charlotte, Lotte, Myrthe, Lois, Florien, Imme, Karlijn, Roxy en Lonneke van MD5 (bovenste foto) de titel. Giulia, Lenne, Lotte, Tess, Maura, Faye, Gilles en Peppe van M6E5 werden onder leiding van hun coaches/trainers Elke Goossens en Frederike Walraven ongeslagen kampioen.

Goede resultaten Liempdse judoka's bij Brabant Cup

Liempde - Zaterdag 6 juni werd de laatste ronde van het Brabant Cup toernooi gehouden, dit maal in Rijen. De Brabant Cup bestond uit zes toernooien waaraan de Liempdse judoka's hebben deelgenomen. Zij deden tijdens het toernooi hun uiterste best en zijn stuk voor stuk gegroeid.

In Rijen werden alle behaalde punten van de judoka's van de afgelopen wedstrijden bij elkaar opgeteld. Joost van de Linden wist een eerste plaats te behalen, wat een mooie prestatie was gezien hij in een zwaardere poel was ingedeeld. Xavi van Weert behaalde een derde prijs door te winnen van een tegenstander van wie hij nog niet eerder had gewonnen. De judoka's namen mooie bekers en veel ervaringen mee naar huis en kijken met hun begeleiders uit naar het volgende seizoen.

Overige uitslagen. Kampioen: Collin van Rooij, Keira Kreijveld en Job Putmans. Tweede Plaats: Jens Putmans en Luc de Laat. Derde plaats: Gijs de Wit en Senn Steenbakkers. Vierde plaats: Irene van Oijen en Migus Ribeiro.

24 / 24

11 - 14 juni

Fototentoonstelling 'Gelukkig hebben we de foto's nog'
Kasteel Stapelen, Boxtel

11 juni – 29 september

Expositie Kunst op Stapel
Kasteel Stapelen, Park, Boxtel

Donderdag 11 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 13 juni

ODC 5 tegen 5 toernooi
09.30 uur, Sportpark Essche Heike, Boxtel

Red Hat Society
13.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zomeravondconcert
18.30 uur, Kiosk naast de Orion, Lennisheuvel

Korenfestival
20.00 uur, Kasteel Stapelen, Spiegeltent, Boxtel

Zondag 14 juni

Excursie naar de Mortelen van Natuurwerkgroep Liempde
9.00 uur, Vertrek vanaf Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Jeu de boules Toernooi
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Bazaar
11.00 uur, Park Molenwijk, Boxtel

Expositie boek 'Mijn Hemel: Meditaties' van Arjen Spoor
13.00 uur, Kasteel Stapelen Boxtel

Ballroomorkest Syncopators
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Live de Knallende mannen
15.00 uur, DOK 12, Markt 12, Boxtel

Evensong van Boxtelse Cantorij
17.00 uur, SInt Lambertuskerk, Deken van Miertstraat 2, Veghel

15/16/18/19 juni

Fietsvierdaagse Smalwatervallei
Vertrek vanaf 15.00 uur, parkeerterrein t Tweespan, Kapelweg 2, Boxtel

Maandag 15 juni

Jeu-de-boulen voor goede doelen
11.00 uur, J.B.V. De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Café de Brein
19.30 uur, Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5, Schijndel

Dinsdag 16 juni

KBO Liempde: Jaarreisje 2015
09.15 uur, Vertrek: vanaf kerkplein Liempde

Woensdag 17 juni

Provinciale Verkeersveiligheidsdag
10.00 uur, Markt, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 18 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Boxtelse Hoboïste geeft concert 'Friends'
20.00 uur, Lidwinakerk, Raadhuisstraat 209, Best

Vrijdag 19 juni

Concert kamerkoor Ratatouille
20.15 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 20, Boxtel

Zaterdag 20 juni

Feest bij Kringloopwinkel Het Goed
09.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Boxteldag
10.00 uur, Markt en Gemeentehuis, Boxtel

Summer & Sweat Party
14.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Concert Kamerkoor Ratatouille 'Laat vrede en vrijheid klinken'
19.00 uur, De Kleine Aarde, 't Klaverblad 13, Boxtel

Zondag 21 juni

Boxtelse 'Ierse Sessie'
13.30 uur, B&B 'In Den Boogert', Oude Boomgaard 3 Boxtel

Oud Hollandse Zomermiddag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Ster ZLM toer Finish in Boxtel
+/- 15.15 uur, Stationsstraat, Boxtel

Orgelconcert
20.15 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 22 juni

Feit en fictie in thrillers - Politie en auteurs op tournee langs de bibliotheek
19.30 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 23 juni

Kinderconcert Fanfare Concordia Liempde
18.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Woensdag 24 juni

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatieavond Heilig Hart Parochie
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 25 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 26 juni

KBO Liempde; accordeonconcert
19.00 uur, De Kloosterhof, Liempde

27 - 28 juni 2015

Beeldend Bosrand
11.00- 17.00 uur, Bosrand 1, Boxtel

Beachbreak Volleybaltoernooi
10.00 uur, Markt, Boxtel

Zaterdag 27 juni

Sportgala
15.00 – 17.00 uur, huldiging jeugd
20.00 – 22.00 uur, huldiging senioren en genomineerden
22.00 – 23.30 uur, afterparty
JRL, Grote beemd 3, Boxtel

Zondag 28 juni

Tweedehands Markt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Live in Liempde
14.00 uur, 4 locaties in Liempde

Maandag 29 juni

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Boxtel
Haarstudio Ciseaux
Bakkerij Schellens
Kapsalon Schoenmakers
Texaco Ladonk
Albert Heijn
Jacobushof
B-Town
Ursula
Expert
Sigarenmagazijn Voets
Camping Dennenoord
Gemeente Boxtel
The Read Shop

Esch
Cafetaria 't Trefpunt
Spar

Haaren
De Michel
Albert Heijn

Oisterwijk
Tiliander
Albert Heijn
Landgoed de Rosep

Gemonde
Cafetaria 't Lambertje
Tankstation Schellekens

Liempde
Coop Tax