DeMooiBoxtelKrant

14 november 2018

DeMooiBoxtelKrant 14 november 2018


Bordspel van Liempdenaar Dennis Merkx wint Speelgoed van het Jaar verkiezing

Merkx toont trots zijn prijs. (Foto: Privéarchief Dennis Merkx) Foto: Privéarchief Dennis Merkx

Liempde/Amsterdam - Liempdenaar Dennis Merkx en Kees Meis uit Den Bosch hebben met hun spel 'The Great Tour' de titel Speelgoed van het Jaar 2018 in de leeftijdscategorie 12-17 jaar gewonnen. Tijdens een liveshow in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam maakte presentatrice Chazia Mourali dit nieuws woensdag 7 november wereldkundig. 'Supermooi' en 'ongelooflijk' reageert Merkx.

Begin september kregen de twee spelauteurs te horen dat ze genomineerd waren. Een vakjury, bestaande uit eigenaren van spellenwinkels en grote inkopers, droegen hun spel The Great Tour voor als Speelgoed van het Jaar 2018 in de leeftijdscategorie 12-17 jaar. Het bordspel wordt uitgegeven door Tactic, een van oorsprong Fins bedrijf met een afdeling in Nederland. In de persoon van Joris van Beusekom uit Utrecht vond het tweetal een illustrator. Hij tekende slides om het spel te visualiseren. The Great Tour speelt zich af op een landkaart met vijf verschillende Europese hotspots die worden verbonden door een wegennet en heeft als thema de hippietijd. Het doel is om zoveel mogelijk routes tussen de steden af te leggen en bonuspunten te verzamelen. Maar hierbij kun je gedwarsboomd worden door je tegenstander. Je rijdt van La Scala in Milaan naar Parijs voor de Arc de Triomphe om daarna koers te zetten naar Amsterdam. Wenen en Berlijn staan ook nog verspreid over het bord.

Vrienden Kees en Dennis zijn al sinds 2011 bezig met het maken van spellen. The Great Tour is het negende spel dat het tweetal op de markt heeft gebracht. Vorig jaar oktober kwam de eerste editie hiervan uit. Deze liep zo goed dat er begin dit jaar een nieuwe versie op de markt kwam. Die heeft dus nu de titel Speelgoed van het Jaar 2018 binnengesleept.

De Liempdenaar kon het in eerste instantie niet geloven toen The Great Tour als winnaar werd genoemd. Hiermee lieten hij en Kees vier andere spellen achter zich. "Ik dacht: wat is dit? Het was supermooi", vertelt Merkx. "Het evenement startte rond drie uur, maar pas om half vijf werd bekendgemaakt dat wij gewonnen hadden. De spanning werd lekker opgebouwd", lacht hij. De spelauteur ging er op voorhand niet van uit dat hij en Meis met de prijs aan de haal zouden gaan. Merkx: "Meedoen was al een overwinning. Ik denk dat niemand dit had durven voorspellen, zeker niet de mensen die echt in de spellenwereld zitten. Als ik mijn geld in had moeten zetten, dan was het op een ander spel geweest in", grapt de Liempdenaar.

Toch besloot de consument volmondig te stemmen op The Great Tour. Volgens Merkx ligt dit deels aan de promotie. "We zijn naar winkels geweest om het spel te demonstreren en hebben er echt hard aan gewerkt." Dennis roemt daarnaast het teamwork: "Uitgever Tactic en Kees hebben goed geholpen. En ook de illustrator heeft erg zijn best gedaan. Dat zou net het kleine verschil kunnen zijn geweest." Waaraan hij vervolgens toevoegt: "Maar het begint natuurlijk bij een leuk spel." Om half negen kwam Merkx vanuit het grote Amsterdam weer thuis in het kleine Liempde. "Dan is het nog even nagenieten en daarna moe maar voldaan het bed in. Ik heb heerlijk geslapen", grinnikt hij. Hij sluit af: "Ik had dit niet durven dromen en hopen, maar het is toch werkelijkheid geworden en daar ben ik heel erg blij mee."

The Great Tour ligt in de winkel voor dertig euro. Het spel duurt gemiddeld 45 minuten en kan gespeeld worden vanaf 8 jaar. Meer info over het spel kun je verkrijgen via www.youtube.com/watch?v=g-dgp9_VU2I.

Wij mochten een exemplaar van The Great Tour weggeven. Dat deden wij door middel van een prijsvraag waarbij we onze lezers vroegen welke locatie in een Boxtelse editie van het spel niet zou mogen ontbreken. 'De Sint-Petrusbasiliek', luidde de winnende reactie van Merel van den Bosch. Zij heeft inmiddels haar prijs in ontvangst genomen.

Prins Donald V heerst weer over Boxtel

Prins Donald V (r.) met zijn adjudant Michel. (Foto: MooiBoxtel) Foto: Mooi Boxtel

Boxtel - Prins Donald V zal samen met adjudant Michel voor het tweede jaar op rij de scepter zwaaien over Indegat, zoals Boxtel tijdens het carnavalsseizoen heet. Het motto van de prins, in het dagelijks leven Christian van Zogchel geheten, luidt 'Saome zette we Indegat op zunne kop'.

In Hofpaleis Denziz werd de herverkiezing van Donald V zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het Kwekdeuntjesfist. Dat Donald V weer zal heersen over Indegat past binnen de traditie dat de Boxtelse prins twee jaar op rij die rol vervult.

Pag. 3 Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch

Prins van Oggelvorsenpoel

Pag. 12 Foto: Tonny van Esch

Natuurles van SPPiLL

Pag. 6 Foto: Stapel Op Sint

Sinterklaasintochten

Pag. 13 Foto: Jan van der Steen

Rolstoelhandbal bij HCB

Lezing over (levens-)testament bij Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding

Vught - Dinsdag 20 november organiseert Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding, in samenwerking met Marieke de Kuijper, notaris bij OWK Notarissen in Vught, een lezing over het (levens-)testament. De lezing begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Een levenstestament is een volmacht voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld omdat je in coma bent of dement raakt. In het levenstestament tref je onder andere regelingen over hoe er met jou en je financiën moet worden omgegaan en ook belangrijk, de persoon aan wie je dat zou toevertrouwen. Maar ook regelingen omtrent je gezondheid- en zorgbehoeften kunnen onderdeel zijn van een levenstestament. Hoe fijn kan het zijn dat je zelf alles al hebt geregeld voor als er wat mocht gebeuren.
Vanaf 18.30 uur ben je van harte welkom in het Huis van Afscheid aan de Industrieweg 28 in Vught, de koffie en thee staan klaar. Je hebt dan tevens de gelegenheid om onze rouwkamers en verzorgruimte te bekijken en vragen aan de uitvaartverzorgsters te stellen.
Wil je bij deze lezing aanwezig zijn? Stuur dan uiterlijk 18 november een e-mail met je naam en telefoonnummer en het aantal personen naar: info@doriendenijs.nl of bel: 073-6569303.                

Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding, Industrieweg 28, 5262 GJ in Vught, 073-6569303, info@doriendenijs.nl, www.doriendenijs.nl.


Meditatieve wandeling bij Kasteel Stapelen

Boxtel - Liefhebbers kunnen zaterdag 17 november deelnemen aan een meditatieve wandeling bij Kasteel Stapelen. De wandelaars verzamelen bij de poort van het kasteel, van waar om 14.00 uur de wandeling van start gaat. Deze duurt tot 15.30 uur.

De wandelaars kunnen een tekst meebrengen die veel voor hen betekent. Ze kunnen deze op een zelfgekozen plek tijdens de wandeling delen met de overige deelnemers. Meer informatie is te verkrijgen via 06-43586628.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Nog steeds veel onduidelijkheid rond aanleg VLK door stikstofwetgeving

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Er heerst, ook ná de uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg eerder deze week, nog steeds grote onduidelijkheid rond de stikstofwetgeving en de gevolgen daarvan. Die kunnen voor Boxtel groot zijn, omdat bij een onjuiste interpretatie van de Europese richtlijnen in de Nederlandse wetgeving vele projecten in gevaar komen. De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg in het PHS-dossier is er daar een van.

De stikstofwetgeving maakt deel uit van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en is erop gericht de uitstoot van stikstof in te perken. De Nederlandse uitwerking van de aanpak van de stikstofuitstoot is op sommige punten onduidelijk te noemen. De hoogste bestuursrechter in ons land, de Raad van State, vroeg zich daarom af of de PAS-wetgeving in lijn is met de zogeheten Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar is. Totdat het Hof hierop een uitspraak formuleerde lagen alle PAS-projecten te wachten op beoordeling door de Raad van State.

Op 7 november kwam het langverwachte antwoord vanuit Luxemburg. Het Hof stelt dat de overheid géén maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken mag nemen zonder gedegen wetenschappelijke onderbouwing hiervan. Dit arrest leidde tot onrust bij verschillende partijen, zoals de Boxtelse CDA-afdeling. Die vreest dat deze uitleg leidt tot een stop op het verlenen van vergunningen die aanspraak maken op de PAS-regeling. Dat is een grote hoeveelheid, verdeeld over verschillende beleidsterreinen.

Kort gezegd komt het er in de uitleg van het CDA op neer dat Boxtel, in verband met de ligging van de Kampina, niets mag doen dat mogelijk de stikstofuitstoot zal verhogen aan de rand van dit gebied. In ieder geval niet voordat duidelijk is wat de precieze gevolgen zijn. De aanleg van een weg, zoals de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), maar ook een eventuele uitbreiding van industrieterrein Ladonk en de start of uitbreiding van agrarische bedrijven worden dan op korte termijn zo goed als onmogelijk. Boxtel sloeg in het PHS-dossier juist de weg langs de hoogste bestuursrechter in om tijd te besparen. Door ongeveer twintig bezwaren direct aan de Raad van State voor te leggen, hoeft er niet eerst een lagere bestuursrechter naar te kijken. Die gok lijkt nu dus verkeerd uit te pakken. Vertraging van het project zou een bittere pil zijn, omdat de aanleg van de VLK nauw samenhangt met de andere deelprojecten.

Zo ver is het echter nog niet. Zowel de gemeente als de provincie Noord-Brabant buigen zich nu over de uitspraak van het Hof. Ook de Raad van State zal dat doen en komt 14 februari 2019 met een antwoord op het arrest. Daarna worden alle PAS-zaken die nu stilliggen opgepakt. Dan zal blijken of Boxtel terug naar de tekentafel moet. Het CDA wil daar echter niet op wachten en vraagt de gemeente in een brief alvast na te denken over een plan B om de aanleg van de VLK niet in gevaar te laten komen.

Prins Thomas den Urste heerst over Oggelvorsenpoel

vlnr Ceremoniemeester Suzze Spooren, Adjudant Jindy van der Donk, Prins Thomas Den Urste, Jeugdprins Giel den Urste, Adjudant Jurgen. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch

Esch - Prins Thomas den Urste zal dit carnavalsseizoen samen met adjudant Jurgen de scepter zwaaien over Oggelvorsenpoel. Dat werd afgelopen weekend bekend gemaakt tijdens het Elf-Elf-Bal. De leus van Esch luidt deze carnaval: 'Vroeger en Nu, Feesten Nondeju'.

De aanplakbiljetten die drie weken voor het Elf-Elf-Bal in Esch waren geplaatst, met daarop de aankondiging dat er 'sportieve' hoogheden worden bekendgemaakt, hebben heel wat stof doen opwaaien. Vele namen passeerden de revue en was een hot topic in diverse app-groepen. Na een zinderend Elf-Elf-Bal, met optredens van De Knoestjes, De Dansmariekes en Andere Hazes kwam er, nadat het publiek op het verkeerde been werd gezet, uiteindelijk een verrassende naam uit de hoge hoed (wasmand). Prins Thomas den Urste en Adjudant Jurgen gaan, tijdens Carnaval 2019, samen de scepter zwaaien over Oggelvorsenpoel.

Prins Thomas den Urste, die zijn eerste dertien levensjaren in Liempde heeft vertoefd, noemt zich een echte Eschenaar. Carnaval in Oggelvorsenpoel is hem niet vreemd. Zo bouwde hij twaalf jaar prijswinnende carnavalswagens met 'CV De Tobbers'. Ook gooide hij bij loopgroep 'CV De Oggelleuters' hoge ogen. Het moet voor de nieuwe prins dan ook als een hele eer hebben gevoeld toen de Prins-Keuze-Commissie bij hem aan de deur stond om te vragen of hij de nieuwe prins van de Oggelvorsenpoel wilde zijn voor Carnaval 2019. Diezelfde commissie vroeg hem wel een sterke rechterhand te kiezen. Die werd gevonden in de persoon van Jurgen Donhuijsen. Adjudant Jurgen viert al vele jaren samen met Prins Thomas den Urste carnaval. Ook hij is een fanatieke bouwer bij 'CV De Tobbers' en 'CV De Oggelleuters. Met het adjudantschap treedt Jurgen in de voetsporen van zijn vader.

Tijdens de voorbereidingen met de prinsencommissie, adjudant en voorzitter van het Oggelvorsenpoel bestuur werd al snel duidelijk dat het komende carnavalsjaar in Oggelvorsenpoel een knaller gaat worden, zo laat de commissie weten. Alles wordt uit de kast gehaald om er een fenomenaal feest van te maken. De leus van komend jaar sluit daarbij aan: Vroeger en Nu, Feesten Nondeju.

Kunstwerk 'In Gesprek' blijft voorlopig staan

Boxtel - Het kunstwerk 'In Gesprek' kon het afgelopen jaar beter 'In Conflict' heten, zoveel discussie als er over de voorgenomen verplaatsing van het door Marga de Brey gemaakte beeld gevoerd is. De gemeente en het wijkorgaan wilden het werk verplaatsen, maar daartegen kwam felle weerstand vanuit de huidige omwonenden. Een handtekeningenactie en een gang naar de bezwarencommissie brachten geen soelaas. Toch mag het beeld voorlopig blijven staan waar het nu staat: nabij Dommeloord.

Het beeld, gemaakt door kunstenares Marga de Brey, stond tot 2010 bij Winkelcentrum Oosterhof. Daarna werd het verplaatst naar de huidige plek langs de Dommel. Deze verplaatsing was tijdelijk in verband met werkzaamheden bij Oosterhof. Begin dit jaar werd het parkje aan de Hendrik Verheeslaan aangewezen als nieuwe bestemming, omdat het wijkorgaan de gemeente attendeerde op de eerder gemaakte afspraak het kunstwerk terug te plaatsen.

Onder meer Joke van Koll, ex-bestuurslid van de Kunststichting Boxtel, was het hier niet mee eens. Zij startte in april een petitie tegen de verplaatsing en verzamelde al snel meer dan 1.000 handtekeningen in. Ook de lokale SP-fractie zette zijn vraagtekens bij het besluit. Maar wethouder Marusjka Lestrade en het wijkorgaan hielden voet bij stuk. Zelfs een bezwaarprocedure leverde niets op, omdat de bezwaarmakers officieel geen partij waren in het besluit om het kunstwerk te verplaatsen.

Daarop volgde afgelopen week een gesprek tussen de wethouder, het wijkorgaan en de bezwaarmakers. "Zolang men nog in gesprek is, blijft het kunstwerk op haar huidige locatie staan", laat de gemeente in een mooie beeldspraak weten.

Amran Jama nieuw raadslid

Amran Jama. (Foto: Combinatie95) Foto: Combinatie95

Boxtel - De 31-jarige Amran Jama wordt het nieuwe raadslid voor Combinatie95. In de raadsvergadering van dinsdag 20 november wordt Amran naar verwachting geïnstalleerd.

Door het vertrek van fractievoorzitter Katelijne van Thiel uit de gemeenteraad moest Combinatie95 op zoek naar een plaatsvervanger. Haar afscheid werd deels opgevangen door de al zittende Joep Schalkx (27), die nu nieuwe fractievoorzitter is. Jama zal de vrijgekomen raadszetel gaan invullen.

Het opvolgen van Katelijne is volgens de partij geen eenvoudige opgave, "maar wij zijn ervan overtuigd met Amran een kundig vervanger gevonden te hebben." Jama is al enig jaren actief betrokken bij Combinatie95 en op dit moment is zij lid van de steunfractie. "Een plek in de gemeenteraad van Boxtel is een grote verantwoordelijkheid en betekent voor mij niet zomaar iets", aldus Jama, die zich sterk maakt voor het milieu. "De manier waarop wij met onder andere grondstoffen, het klimaat, biodiversiteit en onze leefomgeving omgaan, dient echt te veranderen."

De partij heeft een jonge raadsfractie: na Joep Schalkx (27) en Lola Nouwens (29) is Amran (31) de derde jongere die namens Combinatie95 in de gemeenteraad komt. "Daar zijn wij trots op", aldus de partij in een persbericht.


Schrijfster Marion Pauw bezoekt Bibliotheek Boxtel

Boxtel - Schrijver Marion Pauw komt op maandag 19 november naar de bibliotheek in Boxtel. Zij is een van de auteurs die een verhaal schrijft voor het Geschenkboek dat tijdens Nederland Leest door de openbare bibliotheken gratis aan haar bezoekers wordt uitgedeeld.

Marion Pauw vertelt uit en over eigen werk in relatie tot het thema van Nederland Leest: Voeding. Verder gaat ze met het publiek in gesprek. Tijdens de pauze kan je een boek laten signeren. Kaarten zijn te koop in de bieb of via de website www.bibliotheekdenbosch.nl. De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur en kost 7.50 euro voor leden. Niet-leden betalen tien euro.

Huurdersbijeenkomst fusie St. Joseph met De Kleine Meierij

Boxtel - Huurdersbelangenvereniging Boxtel houdt donderdag 15 november een bijeenkomst in Gemeenschapshuis De Walnoot over de voorgenomen fusie tussen Woonstichting St. Joseph en De Kleine Meierij. De vereniging is gevraagd in te stemmen met de fusie, maar wil eerst weten wat huurders daarvan denken.

Waar liggen de zorgen en wensen? En waar moet de huurdersorganisatie zeker aan denken? Om die vragen te beantwoorden is de bijeenkomst bij De Walnoot. Rob Dekker, directeur-bestuurder van woonstichting St. Joseph en Simon Jansen, directeur-bestuurder van woningstichting De Kleine Meierij komen een korte uitleg geven over de fusie.
De huurdersbijeenkomst op 15 november start om 19.30 uur. Toegang is gratis en aanmelden niet verplicht.

Omroep Dommelland zendt in december TOP777 uit

Omroep Dommelland zendt in december TOP777 uit

Boxtel - Omroep Dommelland zal van donderdag 13 tot en met zondag 16 december de TOP777 uitzenden. Het programma is een initiatief van de lokale omroep Lokaal 7 uit Sint-Michielsgestel. Het TOP777 Café bevindt zich in Herberg De Gouden Leeuw.

De lijst wordt uitgezonden van donderdag 13 tot en met zondag 16 december vanuit het TOP777 Café, de 'Gouden Leeuw' in Berlicum. Tijdens deze periode treden daar ook bandjes op. Zij spelen een aantal nummers uit de lijst en verschillende hits, die de TOP777 net niet haalden.

Stemmen gaat via de speciale site, www.top777.nl. Hier kun je je zeven favoriete platen aanmelden en bij elke plaat is er de mogelijkheid een opmerking in te vullen. Zo kun je aangeven waarom een plaat favoriet is, bijvoorbeeld als je er een speciale herinnering aan hebt. Geef de platen wel door in de juiste volgorde, want nummer 1 krijgt meer punten dan nummer 2, die weer meer punten krijgt dan nummer 3 enzovoorts.

Boxtelse Ierse Sessie

Foto: Ton de Jong

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Liefhebbers van Ierse en volksmuziek kunnen zondag 18 november hun hart weer ophalen bij B&B In den Boogert, waar een Ierse Sessie plaatsvindt.

Tijdens de gratis toegankelijke sessie, die duurt van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur, worden Ierse of Iers gerelateerde ballads gespeeld en meegezongen. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak, of wat anders zijn hartelijk welkom. Dansen mag natuurlijk ook. Tijdens de Sessie is er daarnaast alle ruimte voor andere volksmuziek bijvoorbeeld uit Frankrijk, Spanje, Oost-Europa maar ook Brabantse liederen worden toegestaan.

Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar.

Biertour met speciaalbieren in Liempde

Liempde - Vijf gelegenheden in het centrum van Liempde gaan op 15 december voor liefhebbers een zelfgekozen speciaal bier serveren op hun locatie. In vooraf samengestelde groepen wandelen de deelnemers langs de verschillende etablissementen. Tussendoor kan er gegeten worden bij 't Struifhuis.

Om 14.30 uur verzamelen de deelnemers aan de biertocht zich in D'n Liempdsen Herd. Om 15.00 uur wordt gezamenlijk afgetrapt bij de kiosk in het Concordiapark. Hier wordt met het eerste biertje gezamenlijk geproost, waarna de groepen starten met de biertour. Een proefronde duurt ongeveer drie kwartier per locatie. Na drie proefrondes wordt pas op de plaats gemaakt bij 't Struifhuis voor een smakelijk gerecht. Daarna kunnen de deelnemende bierproevers er weer tegen en wordt de route vervolgd. Onder meer 't Huukske, Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg, D'n Liempdsen Herd en 't Struifhuis doen mee een de Biertour. Ondersteuning en advies vindt plaats door de Bierkamer Boxtel.

Deelname aan 'Van Hop naor Herd' kost 22,50 euro per persoon. Inschrijven kan tot en met 7 december via de site van D'n Liempdsen Herd www.liempdsenherd.nl. De gepersonaliseerde deelnamekaarten kunnen op vrijdag 14 december tussen 19.00 en 21.00 uur worden opgehaald bij D'n Liempdsen Herd. Leeftijd vanaf 18 jaar.

Elf-Elf-Bal De Walvisjes

Het logo van Jeugd Carnavals Vereniging De Walvisjes Foto: De Walvisjes

Boxtel - Met het Elf-Elf-Bal al op zaterdag 17 november opent Jeugd Carnavals Vereniging De Walvisjes het carnavalsseizoen, in Gemeenschapshuis De Walnoot. De dansmariekes en showgroep van de vereniging zijn al een tijd hard aan het oefenen en zullen de avond spectaculair te openen. De muziek wordt verzorgd door de Drive in Show Voyager.

De avond begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Om 19.30 uur wordt bekend gemaakt wie de prins, prinses en adjudant van De Walvisjes zullen worden.

Jaarlijkse Benefietconcert Popkoor JukeBOX

Boxtel - Popkoor JukeBOX geeft op dinsdag 11 december haar jaarlijkse benefietconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Het concert gaat om 20.00 uur van start en is gratis toegankelijk. Tijdens het concert wordt met de pet rondgegaan voor het goede doel. Dat is dit jaar het thema dementie in Boxtel.

Met de opbrengst wil JukeBOX materialen voor ontspanning en beweging voor mensen met dementie in de verpleeghuizen in Boxtel aanschaffen. Naast het popkoor zal Two of Us een gastoptreden verzorgen.

Smartlappenavond Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 26 november het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur. Een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 15 november Lezing over valpreventie in De Rots13.30
Bridge in De Walnoot13.30
Handwerken in De Orion13.30
Vrijdag 16 novemberRikken en jokeren in De Orion13.30
Maandag 19 novemberBezoek aan Turkse Moskee, Hoogheem 48213.30
Dinsdag 20 novemberBiljarten in De Walnoot13.30
Hobbymiddag in De Kinderboerderij13.30
Woensdag 21 novemberFilmmiddag in Het Wereldhuis de film 'Les Neiges du Kilimandjaro'14.30
Opgeven voor 15 november bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl
Eten bij Het Wereldhuis17.00
Opgeven voor 15 november bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 15 november        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Maandag 19 november        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 20 november        Bridgen & rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 21 november        Sinterklaasviering in het Hof van Liempde        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Iedere maandagYoga in De Walnoot13.00
Iedere dinsdagFietsen, vertrek vanaf Breukelsplein13.00
Iedere woensdagGym bij de Angelaschool, groep 1 19.00-20.00
Groep 220.00-21.00
Iedere donderdagNordic walking, vertrek vanaf Markt9.00

Maandag 19 novemberLezing wereldkunst door Rob van Eck in De Walnoot19.30
Maandag 26 november Jokeren en rikken in De Walnoot19.30

Vrouwencontact Liempde

Maandag 20 november        Mindfit in De Kloosterhof 9.00

'Ze kijken niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden'

Nando op de flyer van de uitreiking. (Bron: Familie Liebregts) Bron: Familie Liebregts

Boxtelse Nando nomineert MijnGemeenteDichtbij voor INC award

Boxtel - Boxtelaar Nando Liebregts (23) krijgt telkens een stempel op zich gedrukt omdat hij het syndroom van Down heeft. Hier wil hij vanaf. Al anderhalve maand werkt hij bij MijnGemeenteDichtbij en dit bevalt hem 'supergoed'. Zo goed zelfs dat hij de ambtelijke fusieorganisatie nomineerde voor de INC Awards, een prijs voor organisaties die een grote bijdrage leveren aan de maatschappelijke acceptatie van mensen met het syndroom van Down.

Nando is sinds 1 oktober werkzaam voor MijnGemeenteDichtbij, de ambtelijke organisatie van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Hij had meerdere redenen om hier aan de slag te gaan. "Ik was toe aan iets nieuws. Ik wilde verder in de maatschappij komen en laten zien: kijk eens, hier ben ik! Ook ik kan meedoen in een normale werkomgeving", licht de 23-jarige Boxtelaar de keuze toe. Zijn begeleider, Jeroen Eijkemans, deelt die mening: "Ik vind dat mensen zoals Nando midden in de maatschappij moeten staan." Hij geeft een voorbeeld: "Nando heeft meegedaan met de theatervoorstelling Drs. Down en we zagen dat hij groeide toen hij zich tussen 'normale' mensen bevond."

'Erbij horen'
De begeleider keek naar de mogelijkheden. Samen met Liebregts trok hij de stoute schoenen aan en polste de gemeente. In het begin verliep het wat stroef, zo erkent ook Jorrit van de Ven, teammanager bij MijnGemeenteDichtbij. "Er kwam weerstand vanuit de organisatie, wat kan Nando wel en wat kan hij niet? Het was immers nieuw en onbekend." Maar Van de Ven vond dat de gemeente een goed voorbeeld moest geven en besloot Liebregts aan te nemen. Een juiste keuze volgens de teammanager: "Eerst was er angst voor het onbekende, nu komen mensen zelf naar Nando toe: we hebben hier nog een klus voor je. Prachtig om te zien." Hij geeft aan waar het om draait: "Het gaat er niet om wat Nando allemaal precies doet, maar dat hij onderdeel wordt van de organisatie en dat begint vorm te krijgen." Moeder Corinie Liebregts voegt toe: "Het is het gevoel van ergens bij horen, er toe doen."

Nando werkt elke maandag van 9.00 tot 17.00 uur op het gemeentehuis. "Een goeie volle dag", grapt hij zelf. Volgens Van de Ven is dit veel te kort voor hem. "Hij zou het liefst om zeven uur in de ochtend beginnen en om zeven uur 's avonds weer naar huis gaan." Liebregts knikt ja en moet hard lachen. De Boxtelaar doet allerlei klusjes op het gemeentehuis: koffiezetapparaten onderhouden, schoonmaken, post lopen, folders ophangen bij de toiletten. "Je kunt het zo gek niet bedenken", zegt hij grijzend. Het bevalt hem allemaal 'supergoed'. Nando vervult daarnaast nog twee banen, maar hij zou het liefst fulltime willen gaan werken bij de gemeente. "Omdat ik het gevoel heb dat ik hier iets uit kan halen en me meer kan mengen in de groep", legt hij uit. Liebregts deelt een groot compliment uit aan zijn collega's: "Ze kijken niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Ik voel me hier thuis."

Opvolger Mark Buijs?
Dit blijkt ook wel uit de nominatie van MijnGemeenteDichtbij voor de INC Awards, een prijs met bijbehorend gala voor organisaties die bijdragen aan de acceptatie van mensen met een verstandelijke beperking. Want die acceptatie is essentieel voor Nando. "De gemeente geeft mij een normale plek om te werken, ook al heb ik het Downsyndroom. Daarom heb ik ze genomineerd", is de Boxtelaar positief. De INC Awards vinden voor de eerste keer plaats. De prijs is een initiatief van Stichting Downsyndroom en Stichting De Upside van Down. Zij bestaan respectievelijk 30 en 10 jaar en wilden dit jubileum vieren door organisaties die iets betekenen voor mensen met het Downsyndroom in het zonnetje te zetten. Gisteren, dinsdag 13 november, werden in Noordwijk de prijzen verdeeld. Ondanks de nominatie van Nando behoorde MijnGemeenteDichtbij niet tot de drie finalisten in de categorie werk en opleiding. "Dat neemt niet weg dat we met een paar collega's naar Noordwijk zijn gegaan", geeft Van de Ven aan. Liebregts was sowieso aanwezig, want hij reikte de prijzen uit.

De organisatie kijkt naar de optie om de 23-jarige Boxtelaar meer uren te laten maken. Als nieuwe burgemeester dan misschien? "Nee, Nando stelde van zichzelf dat hij daar de capaciteiten niet voor heeft, maar dan kunnen we elkaar de hand schudden", zegt Van de Ven lachend.

Slaapkamergeheimen

Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen.
Nou zijn die van ons nog klein, maar het niet fatsoenlijk kunnen doorslapen noem ik nou niet bepaald kleine zorgen.
Met een kleuter en een 8-jarige is de 'ergste' periode wel voorbij, alleen we zijn helaas niet gezegend met ontzettend goede slapers. Er zijn weken dat het prima gaat en ik makkelijk aan 7 uurtjes slaap kom, maar soms zijn er van die fases dat ze allebei nog wakker worden in de nacht. Om de beurt en heel soms tegelijkertijd. Of ze staan f*cking vroeg aan ons bed.

De afgelopen week was het weer zover. Uurtje of half drie in de nacht: MAMA, MAMAAAA. Voordat Jeugdzorg op de stoep staat, het gaat hier niet om huilen maar leed in de categorie ‘mijn knuffel ligt op de grond.’
Er gebeurt nu iets fascinerends. Ik ben wakker maar ik weet dat mijn man ook wakker is. En andersom. We doen allebei alsof we slapen zodat de ander eruit gaat. Het is een soort staredown zoals die voorafgaand aan een bokswedstrijd wordt gehouden. Je weet wel: wie kijkt zo lang mogelijk de ander aan zonder toe te geven of de controle te verliezen, beetje dat idee. Die spanning.
Uiteraard gaat er altijd wel iemand uit (ik geef toe dat ik beter ben in de staredown) en dat kunnen we dan allebei de volgende ochtend enorm goed uitleggen:
Hij: "Zo, ik ben kapot. Man, man, man, wat heb ik slecht geslapen."
Ik: "O ja? Ik heb niks gehoord."
Hij: "Ja ja."
Ik: "In my defense: ik was er eergisteren al uit. Twee keer."
Hij: "Ja, en wie stond er gisteren om 06.00 ook alweer beneden?"

Wat volgt is een wedstrijdje 'Wie is het meest naar de klote?'
Lekker klagen hoe moe we zijn. Na een paar van dit soort nachten gaan al mijn pedagogische voornemens overigens de prullenbak in. Als er dan een kind de slaapkamer binnen komt trippelen doe ik half slapend mijn dekbed omhoog zodat de nachtbraker diagonaal tussen ons in kan liggen. En als hij of zij nu stil zou liggen, dan zou ik nog enigszins verder kunnen slapen. Maar schijnbaar denken kinderen dat ze ’s nachts op een hardcore dancefeest zijn. Potje old skool gabberen en je ouders uit bed schoppen.
In extreme gevallen vertrek ik of man richting het bed van betreffend kind en kruipen wij onder een Frozen-dekbed of liggen we slaap in te halen onder de posters van Messi en Ronaldo.

Inmiddels hangen de wallen nu tot op mijn knieën en zie ik eruit alsof ik de Mexicaanse griep, Ebola én mond- en klauwzeer tegelijk heb. Het is een fase weet ik inmiddels. Maar nu de Goedheiligman onderweg is worden de komende weken de nachten ongetwijfeld weer onderbroken, of komt er eentje om 05.30 vragen of er misschien iets in de schoen is gedaan. Of wordt er om 04.00 uur gevraagd of we de deur wel open hebben laten staan voor de Pieten.

Nu ik dit schrijf is het 23.30 uur, ik val in de categorie avondmensen. Juist dan ben ik het meest productief. Maar als het zo doorgaat ben ik over een paar weken getransformeerd naar ochtendmens…Goed, op naar de slaapkamer. #prayforsleep zou ik zeggen.

Groetjes, een MOEder


Intocht Sinterklaas in Liempde

Pieten in de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Na zijn intocht in Boxtel zondag zal Sinterklaas zich later die middag naar Liempde begeven. Daar begint het programma in het centrum om 13.30 uur. Rond 15.15 uur zullen de Sint, zijn hoofdpiet, de kapelaan en de burgemeester onder begeleiding van de fanfare naar de kerk vertrekken.

Om 15.30 uur gaat de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde open. Daar zingen de Pieten samen met de aanwezigen tot de Sint een kwartier later aankomt. Voor de kinderen die kleiner zijn dan 130 cm zijn plaatsen gereserveerd. Van 16.00 tot ongeveer 17.15 uur is er een programma in de kerk met muziek van de hofkapel, dans en een goochelaar. Hierna vertrekt de Goedheiligman naar de uitgang. Vervolgens krijgen de kinderen een snoepzak en mogen zij ook de kerk verlaten.
Voor het programma in de kerk kunnen de kinderen allerlei activiteiten doen met een stempelkaart, die verkrijgbaar is op het raadhuis. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld op de foto met de Sint, schminken een dansje instuderen of een hindernissenparcours doorlopen. Verder is er een springkussen voor de kleintjes en hier en daar iets lekkers. Al deze activiteiten zijn te vinden op de route van het raadhuis naar de kerk.

Sint verwelkomd bij 't Haventje in Esch

Sinterklaas maakt kennis met de kinderen. Foto: Oranjecommissie uit Esch (Soesch)

Esch - Sinterklaas zal op zondag 25 november Esch aandoen. De Goedheiligman komt om 14.30 uur per pakjesboot over de Essche Stroom aan. Hij wordt ontvangen bij 't Haventje aan de Haarenseweg. De Pieten zijn al eerder in het dorp aanwezig, vanaf ongeveer 13.15 uur bevinden ze zich op de Pietenpleintjes De Beemd, Den Bogerd en De Zantakker.

Sinterklaas en zijn Pieten hebben dit jaar een andere vaarroute dan gewoonlijk. Zij zullen door de Essche inwoners opgewacht worden bij 't Haventje, waar Sint en zijn Pieten welkom geheten worden door burgemeester Zwijnenburg-van der Vliet. Fanfare Sint Willibrordus en de kinderen begeleiden Sinterklaas vervolgens naar Dorpshuis De Es, via de Haarenseweg. Vanaf 15.00 uur kunnen de kinderen in het dorpshuis feestvieren met Sinterklaas en zijn Pieten.

Slaapkamer
Sinterklaas heeft opnieuw een mooie slaapkamer in De Opgang, de ruimte achter de sacristie in de Willibrorduskerk in Esch. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen de slaapkamer bezoeken op dinsdagmiddag 27 november, maandagmiddag 3 december en dinsdagmiddag 4 december, van 15.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is de slaapkamer ook op vrijdagavond 30 november geopend.

Ook dit jaar is Sinterklaas weer digitaal bereikbaar, via sinterklaas@soesch.nl. Op www.soesch.nl is het laatste nieuws over Sinterklaas in Esch te vinden.

Foto: Rini van Oirschot

Appartementen Van Hornstraat 42-46

In het oude Boxtel van 1900 kwamen grote tegenstellingen voor. In de Rechterstraat en op de Koppel bijvoorbeeld stonden grote herenhuizen, vaak met eigen stoepen, die met pilasters en kettingen waren afgezet. Er kwamen ook kleine wevershuisjes voor en groepjes woningen voor arbeiders. Sommige rijtjes arbeiderswoningen droegen in de volksmond bijzondere namen, zoals hier in de Van Hornstraat 'De Negen Vrienden' Dergelijke woningen werden na de invoering van de woningwet van 1901 geleidelijk onbewoonbaar verklaard en gesaneerd. Toch hebben deze woningen het nog lang volgehouden. In 1962 besliste het gemeentebestuur dat deze huizen afgebroken dienden te worden. De huisjes zouden het veld moeten ruimen om het in 1958 gebouwde bejaardenhuis Simeonshof te kunnen uitbreiden met kleine wooneenheden. Drie blokken langs de Annastraat en vier blokken langs de Van Hornstraat met in totaal zesendertig bejaardenhuisjes. Vanwege een vrij moeilijke procedure konden 'De Negen Vrienden' het rekken tot 1968. Toen pas werden ze gesloopt. In het voorjaar van 1968 werden de 36 aanleunwoningen opgeleverd en bewoond. Tussen 1994 en 1996 werden ook deze woningen weer gesloopt om plaats te maken voor (in de Annastraat) het woon-zorgcomplex Ten Brueckelen en drie appartementenblokken in de Van Hornstraat.

Foto: Rini van Oirschot
De aanleunwoningen van het bejaardenhuis Simeonshof, gebouwd in 1968 en bijna dertig jaar later in 1994-1996 weer afgebroken. (Bron: Heemkunde Boxtel) Foto: Bron: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot

Stapel op Sint keert terug op Stapelen

Foto: Stapel Op Sint

Sinterklaas in Boxtel
Stapel op Sint keert terug op Stapelen

Boxtel - Sinterklaas vaart op zondag 18 november met al zijn Pieten Boxtel binnen, waarna hij zijn intrek neemt in Kasteel Stapelen. Het thema voor Stapel op Sint is dit jaar 'Het Circus van Sint'.

De Sint vaart over de Dommel en meert om 12.30 uur aan bij de Zwaansche Brug, ter hoogte van Meneer van Dommelen. Na het betreden van het vaste land gaat de hele stoet te voet, onder muzikale begeleiding van de Red River Band, via de Rechterstraat en de Rozemarijnstraat naar de Markt, waar Sinterklaas welkom wordt geheten door burgemeester Mark Buijs.

Sinterklaas en zijn Pieten varen door Boxtel. (Foto: Stapel Op Sint) Foto: Stapel Op Sint
Foto: Stapel Op Sint
Foto: Stapel Op Sint

Er is dit jaar wederom een speciaal boekje waarin onder meer het programma, een kleurplaat, twee plattegronden, de tekst van sinterklaasliedjes en een wensenlijstje zijn opgenomen. Ook kunnen kinderen in de Rechterstraat, Stationsstraat, Croonpassage en Markt plaatjes zoeken in de etalages van de winkels.

De Sint zal vanaf 18 november tot en met 4 december verblijven op Kasteel Stapelen. Van maandag tot en met vrijdag zijn de groepen 1, 2 en 3 van alle scholen uit de gemeente Boxtel en Esch uitgenodigd. Het kasteel is deze dagen niet toegankelijk voor andere bezoekers.

Op zaterdag en zondag is iedereen welkom. De entree voor een bezoek aan het kasteel is gratis. In het park vermaken Pieten de kinderen en op het binnenterrein worden circusacts en spelletjes georganiseerd. Ook Amerigo staat op stal. Het geheel wordt opgeluisterd door muziekpieten en daarnaast is er een horecagelegenheid aanwezig met drankjes. Meer informatie is te vinden op www.stapelopsint.nl.

O, kom er eens kijken in bibliotheek Boxtel

Boxtel - In de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel kunnen kinderen woensdag 21 november komen luisteren naar het sprookjesachtige prentenboek 'Hoe het komt dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft' en meezingen met de mooiste sinterklaasliedjes.

De kinderen mogen hun schoen meenemen en maken kans op twee vrijkaartjes voor de voorstelling 'Buurman & buurvrouw vieren Sinterklaas' die op zaterdag 24 november te zien is in Podium Boxtel. Iedereen boven de 3 jaar is van 15.00 tot 15.30 uur welkom bij de Bibliotheek Boxtel. De toegang is gratis.

Yes, we've got him!

Het zou kunnen slaan op de geweldige vangst van de politie Oost-Nederland. Na slim speurwerk en kraken van codes hebben zij gesprekken van gecodeerde telefoons kunnen afluisteren. De telefoons werden geleverd door een bedrijf waarvan een 52-jarige man uit Boxtel een van de eigenaren was.
Het zou ook kunnen gaan over de primeur die deze krant had over de berichtgeving van de aanhouding van de 52-jarige Boxtelaar, die met een arrestatieteam met veel lawaai in zijn woning werd aangehouden.
Of het zou kunnen gaan over de gemeente Oosterhout die onze burgemeester heeft weggekaapt. Beste Mark, ik wil je bij deze gelijk maar even bedanken voor de vele gesprekken die wij over onder andere veiligheid hebben gevoerd en wens je veel succes in je nieuwe omgeving.

Maar nee, daar gaat het allemaal niet over. We've got him slaat op onze pup van het KNGF. Sinds twee weken is ons gezin uitgebreid met Sjors, een kruising tussen een Labrador en een Golden Retriever. Hij zal het komende jaar aan ons worden toevertrouwd. Aan ons de taak om deze speelse pup te socialiseren met als doel hem geschikt te maken om als hulphond te worden opgeleid. Een hulphond kan afhankelijk van zijn karakter worden opgeleid tot blindengeleidehond, autismehond of bijvoorbeeld een buddyhond. De afgelopen twee weken waren best intensief met weinig slaap, wennen aan het nieuwe gezinslid en vooral veel naar buiten met de pup

Nu ik zo regelmatig buitenloop met de hond en ik regelmatig stil sta, kan ik ook eens goed om hij heen kijken. Er vallen mij dan een paar zaken op. Ik zie dat nog best wel veel baasjes met een hond de poep van hun huisdier gewoon laten liggen. Sommige plekken lijken wel een poepverzamelplaats. Ik begrijp best dat je het als hondenbezitter niet prettig vindt om met een plastic zakje de nog warme uitwerpselen van je hond op te ruimen, maar ja, naast de lusten horen ook de lasten. Dus beste - en ik kan het nu zeggen - medehondenbezitters, ruim alsjeblieft de poep van je hond gewoon op.

Een ander onderwerp dat mij opvalt, en ik heb daar al meer over geschreven, is dat veel huizen nog steeds verouderde sloten op de voordeur hebben zitten. De meeste van deze sloten zijn zelfs voor een ongetrainde gelegenheidsinbreker binnen 30 seconden te openen. Nu de bekende 'donkere dagen' er weer aankomen is het goed eens wat extra aandacht te besteden aan de sloten van je (voor)deur.

O ja, en dan nog dit. Zie je een hulphond (in opleiding) lopen, dan mag je hem alleen aaien als hij losloopt of als hij wordt opgetild. Loopt de hond aan de riem dan is hij 'aan het werk' en mag hij niet worden afgeleid. Of dit nu in een winkel is, buiten op straat of in de trein. Vraag ook altijd even aan de baas of je de hond mag aaien.

Drugspand aan Poolsestraat gesloten

Boxtel - Een woning aan de Poolsestraat is woensdag gesloten wegens de vondst van soft- en harddrugs. De woning gaat voor een periode van vier maanden dicht. Mark Buijs, als burgemeester verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, laat weten dat door de drugs zowel de openbare orde als de volksgezondheid in het gedrang kwamen.

De drugs kwamen aan het licht door een opsporingsonderzoek van de politie. Daarbij werden enkele weken geleden drugs aangetroffen in de woning aan de Poolsestraat.

Geparkeerde auto door brand verwoest aan de Bosscheweg

De auto ging in vlammen op. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een auto die geparkeerd stond aan de Bosscheweg is zaterdagavond in vlammen op gegaan. De politie gaat uit van brandstichting.

De brandweer werd zaterdagavond tegen 23.00 uur gealarmeerd. Omdat de auto geparkeerd stond ging men uit van brandstichting en doet de politie hier onderzoek naar. Via Burgernet werd de aandacht gevraagd om eventuele verdachte situaties te melden bij de politie. Een bergingsbedrijf heeft het uitgebrande voertuig afgevoerd.

Sjef van de Laarstichting steunt Hobbycentrum Boxtel met 4.000 euro

Boxtel - De Boxtelse Sjef van de Laarstichting heeft een subsidie van 4.000 euro toegekend aan HobbyCentrum Boxtel. De Sjef van de Laarstichting ondersteunt organisaties in Boxtel die zich inspannen voor ouderen. Dat varieert van zorg tot ontspanning. Met name op dat laatste terrein is de stichting actief.

HobbyCentrum Boxtel diende in mei 2018 een verzoek in bij de Sjef van de Laarstichting om de aanschaf van nieuw meubilair en presentatieapparatuur te financieren. Een afvaardiging van de stichting was vrijdag op bezoek bij het hobbycentrum om te zien wat de subsidie tot stand heeft gebracht. En dat is heel wat: voor de centrale hobbyruimte op de begane grond zijn vijf nieuwe werktafels aangeschaft, met daarop een multifunctioneel werkblad. Houten werkstoelen met een fantastische zit completeren het geheel. De hobbygroepen die van dit meubilair gebruik maken zijn heel enthousiast.
Daarnaast was er behoefte aan een scherm waarop teksten en presentaties geprojecteerd kunnen worden. Bij pc-cursussen, lezingen, presentaties en 'Zing je mee?' voorziet dit scherm in een behoefte. Met een flink formaat lcd tv-scherm op standaard, waarop je een groot lettertype kunt laten zien, is een vurige wens van de begeleiders van de activiteiten werkelijkheid geworden. Tot slot heeft HobbyCentrum Boxtel een tweedehands printer kunnen aanschaffen.

Tentoonstelling 'Golden Spike' in Oertijdmuseum

Tentoonstelling 'Golden Spike' in Oertijdmuseum

Boxtel - Van 18 november 2018 tot 14 januari 2019 is de tentoonstelling ‘Golden Spike’ van beeldhouwer Elsbeth Pluimers te zien in Oertijdmuseum De Groene Poort.

Bioloog, geoloog en beeldend kunstenaar Elsbeth Pluimers is geïnspireerd door de natuur en gefascineerd door het ontstaan van de Aarde. Haar in brons en glas gegoten beelden en objecten van steengoed drukken het ontstaan van leven uit. Zo is de beeldengroep ‘Tiktaalik en haar hagedissenvriendjes’ opgesteld: een momentopname uit de evolutie, waarin het leven aan land kroop.
De expositie wordt geopend op 18 november 2018 om 15.00 uur in de ontvangstruimte van het Oertijdmuseum. De kunstenaar (http://www.elsbethpluimers.nl) is natuurlijk ook aanwezig om haar werk toe te lichten.

Foto: Wanderbirds

Sinds ons vorige column is er veel gebeurd. Jeffrey is vanwege privé-omstandigheden een weekje in Nederland geweest, terwijl Femke in Kathmandu achterbleef. Net een aantal dagen voor vertrek naar Nederland hadden we het Annapurna circuit afgerond. Een wandeltocht van zo'n 200 kilometer, rondom de Annapurna range. We nemen jullie mee op avontuur van deze lange trekkingstocht.

Dag 1
We hebben afgelopen dagen in Pokhara doorgebracht, het startpunt van het Annapurna circuit ligt zo'n 75 kilometer verderop. We lieten onze grote tassen achter in Pokhara en namen alleen de noodzakelijke spullen mee. Om bij het startpunt te komen, besloten we een taxi te nemen. Dat verliep niet helemaal soepel en later moesten we noodgedwongen een bus nemen. Ook de busrit bracht de nodige problemen met zich mee. Wat er allemaal exact gebeurd is, kun je in ons online reisdagboek lezen op www.wanderbird.nl.

Uiteindelijk komen we, uren later dan gepland, aan bij het startpunt in Besisahar. Het is al laat, maar we besluiten om toch een stuk te gaan wandelen. Samen met een Duitser lopen we de eerste 10 kilometer naar het volgende dorp. Het is rond 15.00 uur als we beginnen te lopen en het is ontzettend heet. Het begint al snel te schemeren en net voor zonsondergang komen we bij de eerste accommodatie aan en nemen we een lekkere, verfrissende douche. De volgende dag starten we om half 8 in de ochtend om vervolgens weer zo'n 15 kilometer te wandelen.

Acclimatiseren
Gelukkig hebben wij genoeg tijd en nemen we ook echt de tijd. We hebben in Tadzjikistan al eerder gemerkt dat we gevoelig zijn voor hoogteziekte, dus hier in Nepal nemen we de tijd om ons lichaam goed te laten acclimatiseren. We nemen om de paar dagen lekker een rustdag, zodat we kunnen wennen aan de hoogte. Na een week zitten we in Manang, op een hoogte van zo'n 3500 meter. Vanaf daar gaat het echte werk beginnen. Het hoogste punt komt in zicht. Om dat punt veilig te bereiken laten we ons zegenen door een lief klein vrouwelijk monnikje, dat in de bergen van Manang woont. We krijgen een kettinkje en een zegen, die ons veilig de pass over moeten brengen.

Tilicho Lake
Voordat we de pass over gaan, willen we eerst een driedaagse sidetour doen naar Tilicho Lake: het hoogste meer van de wereld. We lopen in de eerste dag van Manang naar Tilicho Basecamp. Een hoogteverschil van zo'n 600-700 meter, wat voor problemen kan zorgen omdat het verschil te groot is. De volgende dag staat een bezoekje aan het Tilicho Lake op de planning. Het zou een heftige klim zijn, omdat het nogmaals 900 meter hoger zou zijn. Helaas treden die ochtend de eerste verschijnselen van hoogteziekte op. We besluiten om een dagje rust te nemen en te acclimatiseren, zodat we een dag later kunnen gaan.

Diezelfde nacht is het gaan sneeuwen en de volgende ochtend zijn alle bergtoppen omringd met laaghangende wolken. We balen enorm, maar we besluiten om niet naar boven te klimmen. De wolken belemmeren waarschijnlijk al het zicht. Helaas moeten we het Tilicho Lake overslaan en we gaan weer terug om onze route te vervolgen.

Landslide areas
We vervolgen onze weg naar de top, die een maximale hoogte bereikt van 5416 meter. De route wordt steeds stijler en het kost meer moeite om te lopen, mede door de ijle lucht. Ondertussen doorkruisen we gebieden waar stenen al rollend met een hoge snelheid van de hellingen af komen. Extra alert lopen we dit gebied door, maar kunnen niet voorkomen dat we geraakt worden. Door goed op te letten hebben we gelukkig erger kunnen voorkomen.

Thorung La Pass
Omdat het steeds stijler wordt, nemen we ook extra rustdagen om goed te acclimatiseren. We zitten inmiddels al ruim boven de 4000 meter, waar het erg koud is en het zuurstofgehalte erg laag. Op de dag dat we precies een half jaar op reis zijn, gaan we de pass oversteken: de Thorung La Pass.
Om half zes in de ochtend beginnen we te lopen. Het vriest nog en het is daarom erg koud. Na een uur lopen versnelt Jeffrey het tempo iets om in de zon te kunnen opwarmen, een paar honderd meter verderop. Maar dan gaat het helemaal mis. Door het snelle lopen vraagt het lichaam om meer zuurstof dat er eigenlijk niet is. Jeffrey wordt misselijk, krijgt vlekken voor zijn ogen en valt uiteindelijk flauw.
Dagelijks halen helikopters mensen op die vanwege hoogteziekte niet verder kunnen. Jeffrey had gelukkig geen last van hoofdpijn en wilde dolgraag op deze dag de top halen. We hebben even een goede pauze ingelast en konden gelukkig de weg vervolgen. Een paar uur later stonden we alsnog op 5416 meter: het hoogste punt van het circuit.

Inmiddels is Jeffrey ook weer terug in Nepal en zijn we bezig met een jungletrek in grenegebied met India. We zijn benieuwd welke dieren we tegen gaan komen en houden jullie daarvan op de hoogte.

Benieuwd naar meer verhalen, foto's en video's? Bezoek dan onze website: www.wanderbird.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Daniëlle de Vries

Foto: Daniëlle de Vries

Banisveld…
Op een koude novemberochtend toog ik met mijn camera het bos in om de eerste rijp vast te leggen. Nieuwsgierig kwamen deze prachtige dames dichterbij. Dit weidse, typisch Hollandse tafereeltje is wat voor mij Boxtel zo mooi maakt.

Tentoonstelling 'Het Boerenleven in Liempde in de twintigste eeuw'

De Boerinnenbond bestaat 25 jaar. Foto: Stichting Kèk Liemt

Liempde - Een tentoonstelling van Kèk Liempt over het boerenleven in Liempde tijdens de vorige eeuw zal op 17 en 18 november te zien zijn in D'n Liempdsen Herd. Dit als vervolg op de lezing die Kees Quinten (lid van Kèk Liemt) onlangs gaf in het bezoekerscentrum. De tentoonstelling bestaat voor een groot deel uit foto's. Daarnaast zijn er vitrines met materialen te zien die een goed beeld geven van die tijd.

Rond 1900 waren er ruim tweehonderd kleine, grotendeels zelfvoorzienende, gemengde bedrijven in Liempde. Doordat de boeren zich gingen organiseren in de Boerenbond konden deze bedrijven zich verder ontwikkelen. Later ontstonden ook de Boerinnenbond en de Jonge Boerenstand, waaruit zich de KPJ ontwikkelde. Organisaties die de ontwikkeling in Liempde sterk beïnvloed hebben. Vanaf de jaren 60 trad een enorme schaalvergroting op waardoor kleine boeren hun bedrijf beëindigden en boerenzoons en -dochters buiten de landbouw een bestaan op moesten bouwen.
De tentoonstelling behandelt het boerenleven in het algemeen, maar ook officiële gebeurtenissen en bijeenkomsten van de verenigde boeren en boerinnen. Daarnaast zijn er vitrines met materialen te zien die een goed beeld geven van die tijd. Verder zijn er ledenlijsten van bijvoorbeeld de KPJ, kasboeken en behaalde prijzen bij sportevenementen te aanschouwen. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde) op zaterdag 17 en zondag 18 november van 11.00 uur tot 16.00 uur. De organisatie is in handen van Stichting Kèk Liemt.

'Nooit is het goed genoeg, het moet altijd beter van mezelf. Ik wil de perfecte moeder, echtgenote, en werknemer zijn. Gek word ik ervan.' Deze uitspraak hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Vaak zijn het vrouwen die met deze vorm van perfectionisme rondlopen, en zichzelf hierin volledig op slot zetten. Soms zijn het mannen. Het zijn die cliënten die vaak een grote ambitie hebben, alles onder controle houden, afspraken nakomen en geen fouten maken. Dé kwaliteiten van een ideale en betrouwbare werknemer. Tegelijkertijd zijn deze cliënten bang om niet te voldoen, en verbergen ze dat achter heel hard werken en een harnasje van perfectie.

Vaak komen deze cliënten verzorgd naar mijn praktijk; de mannen strak in pak, de vrouwen mooi gekleed, gekapt en opgemaakt. Wat je vaak niet aan hen ziet is de druk die ze van binnen voelen door de eisen die ze zichzelf opleggen: een vorm van volmaaktheid die bijna topsport is. In de levensfase waarin deze cliënten meer maatschappelijke rollen krijgen (als werknemer, partner èn ouder bijvoorbeeld) komen ze vaak met zichzelf in de knoei. Op zoveel vlakken ballen hooghouden en dat ook nog eens op een meer-dan-goede-manier: dan wordt het simpelweg te veel. Soms is een burnout de trigger, soms houdt hun hoofd niet meer op met denken en piekeren. Eén ding is zeker: ze lopen zichzelf verschrikkelijk voorbij.

Begrijp me goed, ik veroordeel deze cliënten niet, want ik snap heel goed waar ze mee 'dealen'. Sterker nog, ik heb een deel van mijn leven precies hetzelfde gedaan. De jonge moeder met een drukke baan en veel verantwoordelijkheid. Het moest thuis en op mijn werk helemaal tot in de puntjes voor iedereen goed geregeld zijn. En tegelijkertijd deed ik het in mijn eigen ogen nooit goed genoeg.

Pas veel later realiseerde ik me dat ik in de ogen van mijn vader keek. Mijn opa was hoofdonderwijzer, dus zijn kroost moest nog beter en braver en netter en beleefder zijn dan het beste jongetje van de klas. Mission impossible. Desondanks werkte mijn vader zich helemaal de blubber, dat voorbeeld volgde ik. Tot ik op een stressvolle dag besefte dat dat niet was wat IK wilde en wat goed voor mij was.

Voor mij is het belangrijk om balans te hebben tussen spanning en ontspanning. Tussen resultaten behalen en lekker lummelen. Tegenwoordig is het gemakkelijker om van mezelf te accepteren dat ik een fout maak. En ga ik onopgemaakt in joggingbroek naar de supermarkt.        

Niet voor niets hangt er een schilderij van Floddertje in mijn praktijkruimte. In haar dagelijkse avonturen zit zij regelmatig onder de jam, inkt, kroos of soep. Net als haar hondje Smeerkees: it's all in a name. Haar beeltenis is een boodschap aan alle mensen die zo hun best doen om perfect te zijn, een levensopgave die zo veel energie kost. Waar ik meer in geloof? Dat aan het eind van de dag je voeten vies zijn, je haar in de war zit en je ogen glimmen. Van plezier.

Meedenkbijeenkomst toekomst en leefbaarheid Esch

Esch - Het dit jaar opgerichte Platform Esch Perspectief houdt op woensdag 21 november een meedenkbijeenkomst over de leefbaarheid in het dorp bij Dorpshuis De Es. De bijeenkomst start om 19.45 uur en is vrij toegankelijk.

Het in begin 2018 opgerichte Platform Esch Perspectief (PEP) is een orgaan dat zich inzet voor de leefbaarheid van Esch. Het heeft als uitgangspunt het kenmerkende karakter en de uitstraling van het dorp te behouden. Als stem van het volk en als spreekbuis voor de gemeente zet PEP zich in voor de toekomst van de Esschenaar. Ieder onderwerp van algemeen belang staat op de agenda. PEP is dus van de inwoners, is er voor de inwoners en wordt gevormd door de inwoners. De eerste bijeenkomst van het platform is op woensdag 21 november 2018 om 19.45 uur in dorpshuis De Es.

Nieuwe dirigent Fanfare Concordia stelt zich voor

Liempde - Fanfare Concordia uit Liempde geeft op vrijdagavond 16 november een concert waarbij de nieuwe dirigent Corné van Groesen zich voor zal stellen aan het publiek. Het concert heeft als thema Around the World meegekregen.

In de diverse muziekstukken nemen de leden van de fanfare je mee in een reis om de wereld. Tijdens het concert kun je luisteren naar diverse groepen uit de fanfare zoals de samenspelgroep, BeCool blazers en het fanfareorkest. Ook worden er verschillende combinaties gemaakt van deze groepen. Je bent uitgenodigd om te komen luisteren in De Serenade in Liempde aan de Oude Dijk. De avond begint om 19.30 uur.

Boxtel Oost gaat planten

Boxtel - In de wijk Boxtel Oost is zaterdag 17 november een grootschalige buurtplantdag. Op negen plaatsen zullen bewoners fruitbomen en planten in de grond zetten. Dit zal gebeuren op gemeentegrond, -grasvelden of in gemeenteplantsoen.

De buurtplantdag, een jaarlijkse actie van Eetbaar Boxtel, is dit keer onderdeel van het project in de wijk Oost voor biodiversiteit. Het eerste deel is net afgerond: achtduizend bloembollen zijn geplant door vijftien instellingen zoals scholen en Gemeenschapshuis De Rots. Het tweede deel gaat om zestig biologisch opgekweekte fruitplanten. Het idee van het project kwam van Landschap Natuur en Milieu Haaren en Het Groene Woud, en werd ingegeven door de achteruitgaande biodiversiteit. De planten worden gratis aangeboden door Het Groene Woud, de gemeente Boxtel en Wijkorgaan-Oost. Ook de werkgroepen Transitie Boxtel en Eetbaar Boxtel, die het project coördineren, geven een bijdrage. Op 17 november zullen de deelnemers om 10.00 uur bij De Kleine Aarde hun planten overnemen van de kweker.

Luchtpost uit New York: Patrick van den Aker

Patrick van den Aker geniet zichtbaar in New York. Foto: Archief Patrick van den Aker

Hier eindigt mijn KiKa 2018 verhaal. Mijn reis begon ruim een jaar geleden, in eerste instantie uit eigenbelang. Hoe kwam ik aan de start van de New York Marathon? Dat werd via KiKa, waarvoor je dan een minimum sponsorbedrag dient op te halen. Al snel werd het sportieve doel overgenomen door het zo veel mogelijk geld willen ophalen voor dit goede doel.

Het rennen van de New York Marathon was een bijzondere ervaring. Niks eindtijd als doel, gewoon heel relaxed ernaartoe, alles op me af laten komen en de stad beleven. Dat zag ik na de marathon van Berlijn meteen zitten en hierin lag ook een mooie beloning voor alle arbeid en tijd die ik het afgelopen jaar in deze actie gestopt heb. Wat een geweldige uitzichten, wat een parcours en bovenal: wat een publiek! De Amerikanen maken er echt een feestje van. Honderden keren mijn naam horen roepen. Heel, heel veel high fives. Muziek, dansgroepen, teveel om op te noemen. Ongekend. Het was net Via Gladiola maar dan 42 kilometer lang. Het weer maakte het helemaal af; 8-12 graden, windstil en zonnig. Perfecter kon bijna niet.

Het lopen ging ook verbazend goed. Ik had me voorgenomen om te genieten, zowel de dagen vooraf als tijdens de marathon. Dit heb ik dan ook gedaan. Ik heb elke kilometer genoten en heel bewust meegemaakt, niet in een 'tunnel' gelopen omdat ik me focuste op een eindtijd.
Het ging super. Ik bleef lekker laag in mijn hartslag en liep het tweede gedeelte zelfs iets sneller. Resulterend in 3:43:32, maar 4 minuten boven mijn pr van Berlijn. Deze marathon en de voorbereiding zijn wel een eyeopener geweest. En deze ervaring neem ik weer mee naar de volgende marathons (Rotterdam en Chicago 2019).

's Avonds hebben we nog een gezellig feestje gehad met KiKa, waar we te horen kregen dat we met zijn allen 745.000 euro opgehaald hebben voor KiKa. Een geweldig bedrag, dat ook echt een verschil maakt in het onderzoek naar kinderkanker. Dit maakt ons allemaal winnaars. Op één persoon na (vooraf al geblesseerd) hebben alle lopers de marathon uitgelopen. Top. 's Maandags heb ik nog een editie van de New York Times op de kop kunnen tikken, met vermelding van mijn naam en tijd. Geweldig souvenir!

KiKa
De Stichting Kinderen Kankervrij is in 2002 opgericht, voor meer financiering van onderzoek naar kinderkanker. Dit was hard nodig. Ieder jaar krijgen ruim 500 kinderen kanker waarvan toentertijd 30 procent het helaas niet redde. Kanker bij kinderen is van wezenlijk verschil met kanker bij volwassenen. Hier is veel onderzoek voor nodig en dus ook geld.
KiKa werd steeds groter, er werden steeds meer verschillende acties gehouden. Vanaf de start tot nu toe, heeft de stichting 125 miljoen euro bijgedragen aan 173 wetenschappelijke onderzoeken naar kinderkanker. Mede dankzij KiKa is dit jaar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht geopend, het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier komen zorg en onderzoek samen.
En ja, ook KiKa maakt kosten. Van alle donaties die binnenkomen gaat zo'n 20 procent naar (bedrijfs)kosten en 80 procent naar onderzoek. Oftewel KiKa investeert 1 euro om er uiteindelijk 4 te krijgen. Op www.kika.nl is heel veel informatie te vinden, zo ook jaarverslagen. Het is daarmee wat dat betreft een heel transparante organisatie.

Er is goed nieuws te melden. Het overlevingspercentage van kinderen met kanker is stijgende. Nu ligt dat zo rond de 85 procent. Er worden vele nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld (er zijn ook veel soorten kanker helaas) ook om de effecten voor kinderen op de langere termijn minder heftig te maken. Recent is een behandelmethode in gebruik genomen voor een bepaalde vorm van kanker, waarbij de resultaten na 5 jaar onderzoek wijzen op 100 procent genezing bij deze vorm. Dat is positief nieuws.

Inmiddels staat de teller op bijna 14.000 euro. En hier gaat het niet bij blijven. Ik ga door en hoop in 2019 de 20.000 euro aan te kunnen tikken. Ik voel me echt bevoorrecht en vond het leuk dit met jullie te delen het afgelopen jaar. Bij deze wil ik DeMooiBoxtelKrant dan ook zeer hartelijk danken.

Sportieve groet,

Patrick van den Aker

Je kunt KIKA via mij nog steeds ondersteunen via mijn 2019 actiepagina: https://2019.runforkikamarathon.nl/patrick-van-den-aker
Ook via Facebook ben ik te volgen: www.facebook.com/patrickvandenaker

'Shimon' de robot Een van de kleindochters studeert elektrotechniek aan het HBO in Eindhoven. Zeker als vrouw een fantastische springplank naar een interessante baan in de toekomst. Enthousiast vertelde zij me laatst dat ze dit schooljaar enkele maanden stage loopt in Tilburg. Zij heeft als onderzoeksopdracht 'hoe elektrotechniek in het leven van mensen kan worden ingepast zodat hun creativiteit geprikkeld wordt'. Vol trots liet ze mij haar bijna voltooide werkstuk zien dat vol stond met praktische voorbeelden. 'Heel goed', dacht ik, 'om toekomstige techneuten ook te confronteren met andere wezenlijk belangrijke aspecten van het leven, zoals creativiteit en emotie.' Tevens deed het mij denken aan 'Shimon' de robot, een vernuftig muziekinstrument dat in staat is 'kunstmatige' intelligentie te koppelen aan 'menselijke' creativiteit.

Bijna elke zondagmorgen kijk ik om half elf met veel vreugde naar het VPRO-muziekprogramma 'Vrije Geluiden'. Vaak luister je dan naar muzikanten uit alle windstreken die heel bijzondere muziek ten gehore brengen op soms vreemdsoortige instrumenten. Onlangs werd ik enorm geboeid door een band waarvan een van de bandleden een robot was. Zijn naam was 'Shimon', een Hebreeuws woord dat 'luisteraar' betekent.
De marimba-spelende Shimon is waarschijnlijk een van de slimste robotmuzikanten die er op dit moment bestaan. Hij is ontworpen door uitvinder Gil Weinberg om inspirerend muzikale interacties aan te gaan met mensen. Hij luistert naar zijn mede-muzikanten en improviseert met ze mee. Om het samenspelen te vergemakkelijken heeft Shimon een 'hoofd' waarmee hij de muzikanten als het ware aankijkt en meebeweegt met de muziek.

Gil Weinberg is uitvinder van robotmuzikanten en draagbare robots die gebruikt worden om de menselijke vaardigheden te verbreden. Hij vertelde vol enthousiasme 'dat zijn robots zo ontworpen zijn dat ze muziek creëren die hun menselijke tegenhangers kan verrassen en inspireren.' Als professor en directeur is Weinberg, afkomstig uit Israël, verbonden aan het door hem opgerichte Georgia Tech Center for Music Technology in Amerika.

Wil je meer weten over muziekrobots dan kan ik je aanraden binnenkort een bezoek te brengen aan het Museum Speelklok in Utrecht. Tot begin maart 2019 is daar een tentoonstelling te zien met de naam 'Robots love Music'. In de folder staat te lezen: 'Vanuit de hele wereld zijn de oudste en nieuwste muziekrobots verenigd om live muziek te maken. In Robots love Music wordt, aan de hand van topstukken, getoond hoe een muziekrobot de levende muzikant imiteert in zijn spel. Kunnen ze net zo denken en bewegen als een mens? Kunnen ze ons kippenvel bezorgen? Ervaar het in de tentoonstelling Robots love Music! Heel Utrecht is vanaf dit najaar in de ban van robots en muziek. Op verschillende locaties in de stad worden robot-evenementen georganiseerd.'
Binnenkort ga ik zeker een keertje kijken. Misschien ontmoet ik je wel.

Foto: Heemkunde Boxtel

Het Kasteeltje aan de Nieuwstraat

Vermoedelijk werd dit pand gebouwd omstreeks 1865, de foto dateert van omstreeks 1960-1969. Het Kasteeltje diende als woning voor J.A. van der Eerden, de oprichter van het eerste Boxtelse gasbedrijf. Het gebouw werd in 1969 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouwhuizen aan de Nieuwe Nieuwstraat.(1960-1969).

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

FOTOGRAFIE

Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

TEKST

TE KOOP GEVRAAGD: Complete inboedels, Gebruikte eiken meubelen
Barok en antiek, Tel: 0621839778

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

FOTOGRAFIE

Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

TEKST

TE KOOP GEVRAAGD: Complete inboedels, Gebruikte eiken meubelen
Barok en antiek, Tel: 0621839778

Feestelijke overdracht veldlessen in Het Groene Woud

Esther Blom (l.) van ARK draagt de lessen symbolisch over aan Tossy de Man van SPPiLL. (Foto: Tonny van Esch) Foto: Tonny van Esch

Liempde - Vanaf donderdagmiddag 8 november zal SPPiLL en niet Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling veldlessen in Het Groene Woud voor de lokale jeugd gaan verzorgen. De overdracht werd donderdag dan ook feestelijk gerealiseerd.

De veldlessen voor de bovenbouw van basisscholen uit de omgeving, zijn ontwikkeld door ARK Natuurontwikkeling, in samenwerking met Brabants Landschap. Speciaal opgeleide vrijwilligers van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) nemen de veldlessen nu over. Bij de lessen draait alles om struinen, genieten en ontdekken. Het hoofdthema van de veldlessen is de terugkeer van het edelhert in natuurgebied De Scheeken bij Liempde. Dit gebeurde in 2017 op initiatief van Brabants Landschap en Brabants Landschap.

Tegelijk met de terugkeer van het edelhert is begonnen met het opleiden van vrijwilligers die namens SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) het lesprogramma overnemen. Afgelopen weken zijn zij gestart op Basisschool De Oversteek in Liempde, Basisschool De Fonkeling uit Spoordonk en Basisschool Sint Antonius uit Best met het geven binnen- en buitenlessen voor de groepen 7 en 8. Donderdagmiddag vond in natuurgebied De Scheeken de feestelijke overdracht naar de vrijwilligers van SPPiLL plaats. Groepjes kinderen namen de genodigden mee op hun struintocht naar kikkers en andere beestjes om zo een stukje veldles te beleven. Daarna volgde de officiële overdracht door Esther Blom, adjunct-directeur van ARK Natuurontwikkeling. Zij overhandigde aan Tossy de Man, voorzitter SPPiLL, het lesproject en de lesmaterialen. Het feestelijke moment werd beklonken met een prachtige tekening van het edelhert en zijn sleutelrol in de natuur. Dit alles onder het genot van een hapje en drankje.

In het voorjaar van 2019 wordt met een nieuwe reeks veldlessen gestart. Dankzij een afspraak met Brabants Landschap mogen de kinderen tijdens de veldles afwijken van het pad. Zo kunnen ze dus echt kennismaken met de leefomgeving van de edelherten. De kinderen struinen door het bos en de weilanden en voeren allerlei opdrachtjes uit. Interesse voor deelname aan de veldlessen? Neem contact op met SPPILL via info@sppill.nl.

Aanvullingen week 45

Verleende omgevingsvergunningen
Kinderbos 3, wijzigen en uitbreiden veehouderij
Koningsvaren 20 en 22, bouw twee-onder-een-kapwoning
Smaldersestraat 5, bouw woning

Weigeren melding maken of veranderen uitweg
Mozartlaan 50, weigeren melding maken of veranderen uitweg

Bekendmakingen week 45

Aangevraagde omgevingsvergunningen
De Beukums ter hoogte van huisnummer 110, rooien: 1 es uit trottoir. Herplant met 1 Chinese iep.
Ladonkseweg 18-20, gebruik pand voor kamergewijze verhuur
Rijksweg A2 tussen viaduct Liempdse Barrier tot aansluiting Best-West, rooien: 853 populieren en het frezen van stobben uit de
buitenberm aan de west- en oostzijde binnen de gemeentegrens van Boxtel. Herplant met Canada populier en zwarte populier.

Intrekking verleende omgevingsvergunning
Esschebaan 26, plaatsen garage/berging

Verleende omgevingsvergunningen
Kinderbos 3, wijzigen en uitbreiden veehouderij
Koningsvaren 20 en 22, bouw twee-onder-een-kapwoning
Smaldersestraat 5, bouw woning
Vleesbroekstraat perceel LDE02 G 478 in De Scheeken, realiseren basisbiotoop met ondiepe laagte/poel met 4
Bramensingels voor de boomkikker

Weigeren melding maken of veranderen uitweg
Mozartlaan 50, weigeren melding maken of veranderen uitweg

Evenementenvergunning
Jubileumconcert Boxtel's Harmonie en Gildenbondsharmonie. Verleende evenementenvergunning aan Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie voor het organiseren van het Jubileumconcert in Sportcomplex De Braken aan De Braken 1A. Het concert vindt plaats op zaterdag 17 november 2018 van 20.00 tot 01.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-11 Tongeren, Nergena, Luissel e.o.
17-11 Den Berg
21-11 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Pas op, net geslaagd!

59 uur rijles, 100 biljard stomme rotondes, 12 afslaande motors, 3 over het hoofd geziene fietsers, 40 keer lachen gieren brullen, 6 keer de stoelverwarming aan waardoor het net voelt alsof je in je broek gepist hebt en 843 miljoen scheldwoorden. Dit was de tocht naar mijn rijexamen.

Ik begon in de zomervakantie van 2017 met rijlessen. Om precies te zijn, in de maand juni. Toen was ik net klaar met mijn schoolexamens, toen mocht Nederland zich nog de nummer drie van het WK Voetbal noemen, toen maakte ik mijn glorieuze debuut als columnist voor DeMooiBoxtelKrant, toen had Max Verstappen net zijn rijbewijs gehaald, toen regende het nog in de zomer en toen kon je vrouwen nog kietelen zonder met Bill Cosby vergeleken te worden. Jeetje wat is dat lang geleden zeg.

Ik meldde me aan bij een plaatselijke rijschool en voelde me vanaf de eerste les op mijn gemak bij mijn rijinstructeur. Hij was lekker rustig en probeerde dit op mij over te dragen. Dat lukte niet altijd. Ik raak namelijk nogal eens gefrustreerd als er iets fout gaat. Zo ook in de auto. 'Teringtakketyfuszooi wat ben je nou aan het doen joh zak hooi' galmde regelmatig door de smurfblauwe Ford Fiesta. Mijn rijinstructeur ergerde zich hier eveneens bont en blauw aan. Na de eerste vijf lessen vroeg hij me of ik Gilles de la Tourette had. Geen goed teken.
Hij vervulde daarom niet alleen de rol van rijinstructeur, maar ook van dokter. Hij genas me stapvoets van mijn scheldziekte. Mijn rijkunsten gingen eveneens stapvoets vooruit. Ik had al van te voren ingecalculeerd dat het even zou duren. Ons pap en mam waren nou niet bepaald natuurtalenten. Zij moesten respectievelijk drie en vier keer op voor hun rijexamen. Deze vloek heb ik verbroken.

20 oktober was het zover. Op zaterdagochtend om half tien stond het praktijkexamen gepland. 1 jaar 4 maanden en 13 dagen na het behalen van mijn theorie. Die is maximaal anderhalf jaar geldig dus ik was ruim op tijd. Mijn rijinstructeur kwam me in de vroege ochtenddauw ophalen. Hij reed naar het CBR in Den Bosch waar we te horen kregen wie mij kon laten juichen of treuren, wie mij Bossche Bollen kon laten eten of een bak Ben & Jerry's, wie mij kon laten zakken of slagen.

Ik voelde de spanning door heel mijn lichaam heen gieren en dat was ook te zien toen ik bij het eerste stoplicht aankwam. Ik keek vluchtig naar beneden en zag daar een trillend tafereel. Mijn been had acute bibberites en shakete als een malle. Na een rit met ups en downs was ik ongelooflijk zenuwachtig. Totdat mijn examinator de legendarische woorden sprak: 'Gefeliciteerd, je bent geslaagd!'

Jaaaaaaaaa, ik heb het gewoon geflikt. Mijn vrienden kunnen me niet meer belachelijk maken, ik heb ons pap en mam ruimschoots overtroffen en ik doe Marieke een enorm plezier, want nu hoeft ze niet meer achterop mijn bagagedrager.

Dus als er in DeMooiBoxtelKrant de komende weken een stortvloed aan 112-berichten komt, dan weet je waar het aan ligt. Bas Voets heeft zijn rijbewijs: whoehoeeee.

Rolstoelhandbaltoernooi bij HCB'92

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Handbalvereniging HCB'92 organiseerde zondag 11 november een competitiedag voor het rolstoelhandbal. Vijf verenigingen uit heel Nederland maakten de tocht naar Boxtel, waar zeven teams over de gehele dag twee wedstrijden speelden.

Het eerste team van HCB'92 opende de dag met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ventura uit Schiedam. Deze vereniging is nog niet zo lang geleden begonnen met rolstoelhandbal, waardoor ze nog niet aan de competitie meedoen. HCB'92 kwam goed uit de startblokken. De aanvallen verliepen vloeiend alleen het afronden kon nauwkeuriger. Na een leuke wedstrijd kwam het Boxtelse team met 12-8 als winnaar uit de bus.
Hierna was de top van Nederland aan de beurt. SEW uit Nibbixwoud en CSV uit Castricum traden tegen elkaar aan. SEW kwam een keeper tekort, deze werd door Boxtel uitgeleend. CSV bleek vandaag een maatje te groot en won met 8-17.
Quintus kwam met twee teams uit Kwintsheul. Deze namen het tegen elkaar op voor de competitie. Even leek het dat Quintus 1 gemakkelijk zou winnen van het tweede team, maar het verschil was uiteindelijk één doelpunt, 10-9.
HCB'92 had deze dag ook een tweede team, aangevuld met enkele mensen van Quintus. Het werd een spannende strijd tegen Ventura. Pas in de laatste minuten werd deze in het voordeel van het team uit Schiedam door snelle aanvallen beslist: 4-7.

De rolstoelhandballers duelleren om de bal Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Kijk voor meer foto's van onze fotograaf Jan van der Steen op www.mooiboxtel.nl.

Verlies voor VC Blox na goede start

Boxtel/Waalwijk - Voor Heren 1 van VC Blox stond afgelopen zaterdag een uitwedstrijd tegen Avanti Heren 1 op het programma. De Boxtelse volleyballers trokken in Waalwijk aan het kortste eind.

Na het verlies van de vorige wedstrijd was Blox er extra op gebrand om te winnen. Vanaf speelminuut één bleek echter dat een zege niet vanzelfsprekend zou zijn. De wedstrijd tegen Avanti startte niet zo sportief: extra langzaam de bal terug rollen en provocerende uitspraken. Ondanks dit wisten de Boxtelse heren de focus te houden tijdens een spannende eerste set. Met resultaat, want deze eindigde in een 25-21 winst voor VC Blox.

In de tweede set werden er door beide teams punten gemaakt. Blox had af en toe moeite met de manier van spelen van Avanti en raakte hierdoor gefrustreerd, met het nodige puntenverlies als gevolg. De set eindigde in het voordeel van de Waalwijkse heren, 25-20.

De Boxtelse set-upper en dia-aanvaller werden in de derde set met elkaar gewisseld om voor verandering te zorgen in de opstelling. Om beurten ging zowel VC Blox als Avanti aan de leiding, maar het thuisteam trok uiteindelijk aan het langste eind. De derde set ging met 26-24 ook naar Avanti.

De vierde set werd weer begonnen in dezelfde basisopstelling als de eerste twee. Avanti kwam al gauw op een ruime voorsprong. Die gaven de heren uit Waalwijk niet meer weg, waardoor zij de vierde set met 25-16 wonnen.

Blox Heren 1 speelt zaterdag 24 november wederom een uitwedstrijd. Dan is Pegasus uit Reusel de tegenstander.

Boxtelse Biljart Bond en 't Ivoor gaan samenwerken

Boxtel - Biljartvereniging 't Ivoor en de Boxtelse Biljart Bond (BBB) kwamen tijdens een overleg vorige week overeen om de banden nauwer aan te trekken.

In de bijeenkomst van enkele bestuursleden werd uitgesproken dat de agenda's van de twee verenigingen op elkaar afgestemd worden zonder de vertrouwde samenwerking van de BBB met de bestaande locaties schade te bezorgen.
Zo zal 't Ivoor voor het volgende seizoen twee teams proberen samen te stellen die mee zullen draaien in de clubkampioenschappen van de BBB. Anderzijds zal de BBB zijn leden oproepen om mee te doen aan het door 't Ivoor georganiseerde Open Bandstootkampioenschap van Boxtel, dat vanaf half februari 2019 van start gaat. Ook eventuele andere wedstrijdschema's zullen in wederzijds overleg gepland en gepromoot worden.

't Ivoor wil hiermee aantonen dat zij een biljartcentrum voor de gehele Boxtelse regio wil zijn en de BBB ziet graag een onderlinge doorstroming van deelnemers ontstaan terwijl ze haar eigenheid behoudt.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 7 november
A-Lijn: 1 A. Slaats & R. van Weert 61,53% 2 F. Gieles & W. van der Heijden 59,10% 3 R. Dankers & F. van de Schans 58,61% B-Lijn: 1 M. Vergouwe & F. Verhees 67,38% 2 R. Schoonhoven & S. van der Meijden 59,79% 3 R. Gerris & M. Theloesen 59,50%
Uitslagen 8 november, inclusief clubkampioenschap
A-Lijn: 1 C. & B. Nienhuis 63,19% 2 L. den Dekker & I. van der Meijden 60,76% 3 M. Klaassen & A. van der Sangen 56,25% B-Lijn: 1 A. & B. Kuilman 62,50% 2 H. & F. Schalkwijk 55,56% 3 J. van Dijk & J. van den Honert 53,82% C-Lijn: 1 C. Broeders & A. van de Ven 61,25% 2 P. & R. van der Pasch 58,75% 3 G. Dams & A. Melcherts 57,08%
Clubkampioenschap: 1 J. van Doremalen & F. van Roy 61,32% 2 L. den Dekker & I. van der Meijden 55,98% 3 A. Bosveld & W. de Langen 55,77%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 6 november
A-Lijn: 1 J. van de Biggelaar & H. Goes 70,00% 2 A. van Boxtel & A. Loupias 62,00% 3 B. van de Hout & G. van Rooy 61,67% B-Lijn: 1 J. Balk & A. Tuerlings 62,50% 2 A. van Kempen & S. van de Vries 60,00% 3. A. & P. Schoonen 55,83%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 6 november
A-Lijn: 1 T. van Roosmalen & B. Hermkens 62,50% 2 J. Kerssens & B. Marcelis 55,36% 3 W. van der Heijden & A. van Os 54,46% B-Lijn: 1 R. Koenders & G. Wagenaars 67,26% 2 H. van Esch & P. van de Ven 58,04% 3 T. van Doorn & T. van Leusden 57,44%
Uitslagen 8 november
A-Lijn: 1 F. van Roij & T. van Roosmalen 71,25% 2 B. Hermkens & H. Schalkwijk 65,10% 3 M. van Roosmalen & C. Tupker 59,38%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 7 november
A-Lijn: 1 T. IJsseldijk & R. Koelink 61.45% 2 E. Visser & P. Zuidgeest 56,77% 3 M. van Elk & G. Voltmann 55,20%

Essche Bridgeclub, uitslagen 8 november
A-Lijn: 1 E. van Beek & E. Gilissen 62,50% 2 J. den Ouden & W. Wonnink 61,90% 3 R. van den Aker en L. van Helvoort 58,04%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 8 november
A-Lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 62,50% 2 P. Raaijmakers & F. van de Schans 60,97% 3 L. & J. Vermulst 59,69% B-Lijn: 1 J. van de Biggelaar & J. Koppen 62,15% 2 T. van de Leek & T. van de Zanden 55,21% 3 W. Strik & B. van Ruremonde 53,13% C-Lijn: 1 P. van Gemert & Z. Kusters 60,42% 2 M. Jussen & M. Ronde 57,64% 3 C. & W. van der Heijden 56,94%

Jeu de Boules

JBV De Walnoot, uitslagen 12 november
1 M. van Vught 3/29, 2 M. van der Velden 3/28, 3 B. Heutink 3/24, 4 G. van Esch 3/22, 5 W. van Alphen 3/21, 6 T. Luijten 3/19, 7 H. van der Aa 3/15

Biljarten

Geboliesch, uitslagen week 45
Kloosterboys-'t Krijtje        35-34
De Stapelaars-Dè ziek wel zitte        28-40
De Fetsers-'t Pommeransje        25-37
Le Carambole-Samen Sterk        37-39
Ons Vertier-De Teffers        32-37
Ons Vertier-Unie Boys        35-33

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
De Hazelaar 3- 't Wapen van Liempde/Regiobank 1 5-4
't Wapen van Liempde/Regiobank C1-Krijt op Tijd 1 25-27
Royal Events Palace 2 – 't Wapen van Liempde/Regio bank 2 30-19
Krijt op Tijd 3-'t Wapen van Liempde/Regiobank 3 21-27

't Ivoor, uitslagen 5 tot en met 11 november
Avondcompetitie Libre
't Ivoor 1-BBG Haarsteeg 1        28-25
't Ivoor 2-De Kruiskamp 1        30-22
't Ivoor 3-Royal Events Palace 3        23-26
Bommelerwaardse Metsers '84 1-'t Ivoor 4        27-22
Avondcompetitie 3-banden klein
't Trefpunt Café 2-'t Ivoor 1        16-30
Avondcompetitie 3-banden groot
't Ivoor 1-Touche 1        29-20
Dagcompetitie Libre
't Ivoor 1-NAL 1        40-23
't Ivoor 2-Vlijmendorp 1        26-39
Sonnevanck 4-'t Ivoor 3        37-34
De Baarzen 2-'t Ivoor 4        33-35
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 9-'t Ivoor 6        16-30
't Ivoor 8-'t Ivoor 7        23-25
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot:
't Ivoor-Dallinga.com        6-2

Zaalvoetbal

Uitslagen 10 november
Brabant Sports 2000-'t Geveltje        3-0        
Ron Verhagen – Tahadi        0-3
Cafe Vollop – Hart van Boxtel        7-2
Heva/Van Weert – Kwalitaria Strik        4-2
X2COM-Team Van Wielen        5-4
Langenberg/Dammers-Van de Sande/Pacqt        0-3
Uitslagen 12 november
Dobotex BV-ZVS Filias 2        2-5
Verbeij/Hanekroot-Wijnpakkettenonline        2-6
ZVS Filias 2 vr-FC Eindhoven 4 vr        8-0
Van der Heijden Milieu-Green Team        5-4
Programma 17 november
17.00 Big Street 68-Le Temps Perdu
17.45 Cafe Vollop-Langenberg/Dammers
18.30 Juf Juf United-El Techno
19.15 Heva/Van Weert-Team Van de Wielen
20.00 Kwalitaria Strik-Brabant Sports 2000
20.45 Tahadi-X2COM
Programma 19 november
20.00 Green Team-ZVS Filias 2
20.45 Wijnpakkettenonline-Van der Heijden Milieu
21.30 Vermeer verz-Enexis Groep

Voetbal

DVG, uitslagen 10 november                                                        
DVG JO7/1-Boxtel JO7/1        12-6
Boxtel JO7/2-DVG JO7/2        1-3
Wec JO9/1-DVG JO9/1        4-4
DVG JO9/2-Rhode JO9/4        5-1
Avesteyn JO9/2-DVG JO9/3        7-5
DVG JO11/2-Heeswijk JO11-2        3-11
Top JO11/1-DVG JO11/3        21-1
DVG JO13/1-Rhode JO13/1        1-1
Sparta'25 JO13/2-DVG JO13/2        1-3
DVG JO13/3-Heeswijk JO13/3        2-1
DVG JO15/1-Deurne JO15/1        3-1
DVG JO15/2-Heeswijk JO15/3        18-0
Rhode MO15/1-DVG MO15/1        8-3
DVG JO17/1-Boskant JO17/1        8-0
Uitslagen 11 november
Rhode 3-DVG 2        0-3
DVG 3-Wec 2        1-3
Blauw Geel'38 13-DVG 5        4-0
Vco 3-DVG 7        0-0
DVG VR 1-St. Estria/GVV'57/SCV'58 VR2        3-2
Programma 17 november
Zwaluw JO7/4-DVG JO7/1        09:30
DVG JO7/2-Zwaluw JO7/5        09:30
Nijnsel JO9/1-DVG JO9/2        09:30
DVG JO9/3-Rhode JO9/6        10:30
Nulandia JO11/1-DVG JO11/1        11:00
DVG JO11/3-Daw Schaijk JO11/3G        09:30
Taxandria JO13/1-DVG JO13/1        09:00
DVG JO13/2-Rood Wit'62 JO13/2        11:30
Udi'19 JO13/4-DVG JO13/3        10:15
Someren JO15/1-DVG JO15/1        12:45
Blauw Geel'38 JO15/6-DVG JO15/2 13:00
DVG MO15/1-VOW MO15/1        10:30
Ondo JO17/1-DVG JO17/1        13:15
Avanti'31 JO19/1-DVG JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        14:30
Programma 18 november
SCMH 1-DVG 1        14:30
DVG 2-Sparta'25 3        12:00
MVC 2-DVG 3        12:00
Mariahout 4-DVG 4        10:30
DVG 5-Schijndel 8        10:00
Ollandia 3-DVG 6        11:00
Margriet VR1-DVG VR 1        12:00

LSV, uitslagen 11 november
LSV 3-ODC 3        0-3
Programma 17 november
Essche Boys VE-LSV VE1        16:00
Programma 18 november
LSV 1-White Boys 1        14:30
LSV 2-EMK 3        12:00
Oirschot Vooruit 4-LSV 3        12:00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 11 november
Essche Boys, programma 11 november
Essche Boys 1-EDN '56 1        2-2
Essche Boys VR1-RKDSV VR1        3-3
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 18 november
Nulandia 1-Boxtel 1        14.30
BMC 1-ODC 1        14.30
Essche Boys 1-OVV'67 1        14.00
Unitas '59 VR1-Essche Boys VR 1        10.00

Tennis

Boxtelse kampioenschappen 2018
ME 11-14 1. Jessie Vermeiren JE 11-14 1. Myron van Doorn E Groen 10-12 1. Luuk Pijnenburg GD8 35+ 1. Eugenie Kemperman & Carlos van Pinxteren GD8 17+ 1. Lotte Verstraten & Jan Kapteijns DD8 17+ 1. Inge van der Heijden & Els Welvaarts HD8 17+ 1. Adrie van Esch & Ton de Rooij DE8 17+ 1. Kimberly Vermeulen HE8 17+ 1. Julio Villalba Recuerda HD7 50+ 1. Piet Jansen & Henk de Koning GD7 35+ 1. Willeke & Willem-Jan IJsseldijk DD7 35+ 1. Diana van den Borne & Marieke Maas HD7 35+ 1. Walter van den Broek & Wilbert Dekkers GD7 17+ 1. Marjo de Windt & Roland van de Langenberg DD7 17+ 1. Irmi van Abeelen & Anita de Bresser HD7 17+ 1. Marc Buijssen & Roald Buijssen DE7 17+ 1. Renate van Schijndel HE7 17+ 1. Marvin van der Meijden GD6 35+ 1. Maartje Simons & Sander Ewald DD6 35+ 1. Dieke Fijen & Angela van den Oetelaar HD6 35+ 1. Jeroen van Leeuwen & Hans Verlaan GD6 17+ 1. Liz-Anne van den Berg & Kevin van den Berg DD6 17+ 1. Inge van Hout & Claudia Schults HD6 17+ 1. Gerrit Bleeker & Kay Bleeker DE6 17+ 1. Aniek van der Steen HE6 17+ 1. Olaf Voermans GD5 1. Jelly Soet & Rob van Eert DD5 1. Sharin Blommers & Monica Gutierrez HE5 1. Rob van Eert GD4 1. Fleur Van den Bogaert & Max Peters HD4/5 1 Stijn Hoevenaars & Jordy van de Laak HE3/4 1. Jens van den Hanenberg HD2/3 1 Luuk van den Braak & Wesley Kobussen DE4/5 1. Yvette van Zeeland HE2 1. Jeroen van Beers

Paardensport

HSV St. Martinus/PC Reambo, dressuuruitslagen ponyruiters 10 en 11 november:
Selectiewedstrijd Den Dungen: 5. Kim van de Sande/Têtu HS (210,5 punten) Klasse DE-Z1, 5. Lieke de Bresser/Holm's Gentleman (182,5 punten) Klasse DE-M2, 8.Sofie Teulings/Sascha (184,5 punten) Klasse AB-L1, 4. Anne Teulings/Jonkers Anigo (201,5 punten) Klasse D-L2, Selectiewedstrijd Hooge Mierden, 4. Suus van de Nieuwehof/Mastro's Newman (210,5 en 213,5 punten) Klasse D-Z1

Handbal

HCB'92, uitslagen 10 november
HCB'92 D1-G.H.V. D2        7-14
HCB'92 DB1-Helios'72        8-11
Swift HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        53-6
Uitslagen 11 november
HCB'92 DS1-Tremeg DS2        11-9
White Demons HS2-Aristos/HCB'92 HS2        29-14
HCB'92, uitslagen Rolstoelhandbaltoernooi, 11 november
Quintius 2-C.S.V        5-11
HCB'92 1-S.E.W.        7-17
HCB'92 2-Quintus 1        6-19
HCB'92 programma 17 november
HCB'92 E1-Bouwcenter Centen HVW E1        09.05
HCB'92 D1-Witte Ster D1        10.05
HCB'92 DB1-Swift DB1        10.55
Programma 18 november
Zephyr/HCB'92 HB1-Bergeijk HB1        10.30
HCB'92 DS1-KPJ Beek en Donk DS1        10.15
Aristos/HCB'92 HS2-Oranje Wit HS2        11.45

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, programma senioren 15 november
19:30 Een en Twintig 4-Taverbo-Sabo 7
Programma 16 november
20:00 Never Despair 8-Taverbo-Sabo 4
20:00 Flash 5-Taverbo-Sabo 5
20:00 JCV 8-Taverbo-Sabo 6
20:00 Veldhoven 15-Taverbo-Sabo 8
Programma 17 november
15:00 Taverbo-Sabo 1-Kluis 1
15:00 Taverbo-Sabo 2-TTC 1
15:00 Taverbo-Sabo 3-TTCV Van Herwaarden 1
Programma jeugd, 17 november
10:00 Taverbo-Sabo 1-Hotak '68 3
10:00 Taverbo-Sabo 2-Valkenswaard 1
10:00 Taverbo-Sabo 3-Valkenswaard 3

BRTC, uitslagen 12 november
Taverbo-Sabo 3-Rotsvast        2-8
Taverbo-Sabo 4-Taverbo-Sabo 2        7-3
De Firma Fotografie-De Horntreffers        3-6
Grand Café Rembrandt-De Dommel        5-5
BRTC, programma 19 november
Taverbo-Sabo 4-De Horntreffers
De Dommel-De Firma Fotografie

Nipt verlies kaderbiljarters 't Wapen van Liempde/RegioBank

Liempde - Harm van der won vorige week zijn partij gemakkelijk in negen beurten en 15.55 gemiddeld. Het had nog korter gekund als zijn tegenstander wat meer tegenstand had geboden.

Henry van Dijk en Ton Rovers konden de partij niet naar zich toe trekken. Ton scoorde nog wel een mooie serie van 57, maar direct daarna maakte zijn tegenstander de partij in een keer uit met een slotserie van 76.
Martien van de Tillaart trof een sterke tegenstander maar besliste na elf beurten de partij toch in zijn voordeel met een gemiddelde van 19.09.
Het C1 team speelde thuis tegen koploper Krijt op Tijd 1 uit Veghel en moest met een klein verschil een verlies incasseren. Leo van Erp wist zijn partij weer te winnen met 3.067 gemiddeld. De tegenstander van Peter van Lierop speelde goed en was in twaalf beurten uit. Leo van Hastenberg verloor op het nippertje zijn partij met 7.960 gemiddeld en een hoogste serie van 49.
Het C2 2 team leed een nederlaag tegen een van de koplopers. Johan van der Ven wist wel zijn hoogste serie te verbeteren (20).
Het C2 3 team liet hun kampioenaspiraties zien en won alweer met overtuigende cijfers, dit keer van de kampioen van het vorige jaar. Cor van Beers en Edward Korsten versloegen hun tegenstanders uit Veghel.
De hoogste serie van deze week was voor Ton Rovers met 57 caramboles.

Slecht weekend voor basketballers JRC Boxtel

Boxtel - Zowel het eerste heren- als het eerste damesteam 1 van JRC speelde afgelopen zaterdag thuis tegen directe concurrenten op de ranglijst. Dames 1 ontving BC Vlissingen en Heren 1 kreeg Almonte uit Eindhoven op bezoek.

De dames uit Boxtel gingen hard werkend van start tegen het ervaren Vlissingen. Tot een tussenstand van 6-7 waren beide ploegen gewaagd aan elkaar. Daarna pakte Vlissingen een voorsprong van ruim tien punten. JRC kwam in de wedstrijd nog meerdere malen dichtbij, maar de ervaring bij Vlissingen trok de winst over de streep. Eindstand 76-83. Topscorer was Stephanie Janssen met dertien punten.

Heren 1 moest het doen zonder coach Steven Besuijen en reserve-aanvoerder Kai Elissen. Felix Clercx nam de rol van coach over en Jasper Verhoeven completeerde het team. Aan de hand van Jaap van Loon en Wouter Doppenberg startte JRC met een 14-0 voorsprong, maar Almonte vocht zich terug in de wedstrijd en kwam steeds dichterbij. Met rust was het dan ook 30-30.
Het bleef de gehele wedstrijd spannend. Almonte trok uiteindelijk aan het langste eind en won met 60-62. Jaap van Loon maakte zestien punten en werd hiermee topscorer.

Heren 2 nam het in een thuiswedstrijd op tegen BC Bladel en ging hard onderuit. Het werd hier 34-66. Willem van Loon was de topscorer aan Boxtelse kant met acht punten. Dames U20 speelde afgelopen vrijdagavond uit in Oss. Er werd met acht punten verschil verloren van OBC. Haitske van der Meijden was topscorer met vijftien punten. In Schijndel was BV Schijndel te sterk voor de mini's (U12). Eindstand 62-14. Ook de U16 ging onderuit. Zij leden een ruime nederlaag tegen Attacus uit Veghel, 95-33.
Komend weekend zijn er geen wedstrijden in verband met een Nationaal Basketbal Congres.

Nederlaag voor lijstaanvoerder Taverbo-Sabo 1

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) worden de verschillen in de standenlijst steeds kleiner na het zware verlies van koploper Taverbo-Sabo 1 van vorige week. Rotsvast won verrassend van Taverbo-Sabo 4. De Horntreffers zetten de weg naar boven in na een 9-1 zege op Grand Café Rembrandt.

Al in de eerste partij liet Uschi Meeuwis aan Ronald van Dael weten wat de bedoeling was. Hij trok in de beslissende vijfde game aan het langste eind door deze met 13-11 te winnen. Dit bleek de opmaat voor een vliegende start van Taverbo-Sabo 3. Zij zetten met winst van Henk IJsseldijk op Cees Hems en van Erwin Holowacki op Frans van Dun en de tweede winst van Uschi Meeuwis op Cees Hems de tegenstander op grote achterstand. Het dubbelspel was ook voor Taverbo-Sabo 3 omdat Uschi Meeuwis en Erwin Holowacki geen kans gaven aan Ronald van Dael en Frans van Dun. Het was aan Ronald van Dael te danken dat er nog punten voor Taverbo-Sabo 1 op het scorebord kwamen. Hij won van Henk IJsseldijk en Erwin Holowacki. Einduitslag 8-2 in het voordeel van Taverbo-Sabo 3.

Taverbo-Sabo 4 wilde hun stevige positie behouden op de ranglijst, maar Rotsvast werkte hier niet aan mee. Erik van der Schoot bleef wel ongeslagen in zijn drie enkelspelen en zorgde samen met Peter de Rooij voor een vierde punt in het dubbelspel. Toch trok team Rotsvast aan het langste eind omdat Peter van Berkel, Dinie van den Nieuwenhuizen en aanvoerder Bart Theeuwes aan Toon van Geel en Peter de Rooij het nakijken gaven. Peter van Berkel had de pech dat Erik van der Schoot in de beslissende vijfde game met enkele netballen de winst naar zich toe trok. Bart Theeuwes en Dinie van den Nieuwenhuizen speelden sterk deze avond en wonnen dan ook verdiend van Toon van Geel en Peter de Rooij. Einduitslag 6-4 in het voordeel van Rotsvast.

Grand Café Rembrandt zit al weken in de hoek waar de klappen vallen en dat was in de wedstrijd tegen De Horntreffers niet anders. Voor Grand Café Rembrandt kon alleen Gerrie Hoenselaars een partij winnen. Hij was in drie games te sterk voor Hans van Weert. Arnold van der Heijde kan zijn goede vorm van vorig jaar nog steeds niet vinden en verloor zijn drie enkelspelen. Lindie van der Steen kon ook geen punten aan het totaal voor Rembrandt bij laten schrijven. Voor team de Horntreffers scoorden Ad van Weert en Wim van Aarle optimaal in de enkelspelen en omdat Wim met Hans van Weert ook het dubbelspel in winst om wisten te zetten, kwam er een grote uitslag op het scorebord: 9-1 voor De Horntreffers.

De wedstrijd De Dommel tegen De Firma Fotografie werd uitgesteld en omdat de wedstrijd tussen Taverbo-Sabo 4 en De Horntreffers ook nog moet worden ingehaald, geeft de standenlijst de verhoudingen niet goed weer. Op 26 november worden deze wedstrijd ingehaald. Dan is ook de eerste speelhelft voorbij en staat elk team weer op de plaats waar het volgens de uitslagen moet staan.

DVG 2 boekt verdiende overwinning

Liempde/Meierijstad - Waar het eerste van DVG afgelopen weekend vrij was, nam het tweede elftal het op tegen Rhode 3. De club uit Liempde zegevierde met een 0-3 overwinning, waardoor er een flinke sprong op de ranglijst werd gemaakt.

DVG stond voor deze speelronde een paar plekken onder Rhode en was er daarom op gebrand om te winnen. Dit liet het elftal uit Sint-Oedenrode echter niet zonder slag of stoot toe. Hierdoor begon de wedstrijd erg fel en golfde het spel op en neer. Beide teams creëerden kansen. Keeper Ronald Martens reageerde alert op een schot van de spits van Rhode. Vervolgens nam DVG langzaamaan de overhand. Dit leidde tot de 0-1. Harrie van de Sande maakte de openingstreffer. Hierna kreeg DVG de smaak te pakken. Joep van der Meyden dribbelde op snelheid voorbij de verdediging van Rhode. De laatste man probeerde nog met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt te voorkomen, maar de scheidsrechter beoordeelde zijn sliding als onreglementair en gaf een penalty, tot grote ontsteltenis van spelers en coaches van Rhode. Jochem van Dongen benutte deze beheerst door de keeper naar de verkeerde hoek te sturen. Ondertussen moest de leider van Rhode achter de omheining gaan staan vanwege hevige protesten. Bart van Ruremonde breidde de voorsprong verder uit. Na een steekpass van Van der Meyden ontfutselde Bart de bal bij de rechtsback om daarna de keeper te verschalken met een mooi schot. Hierdoor ging DVG 2 met een comfortabele tussenstand de kleedkamers in, ruststand 0-3.

In de tweede helft was er minder te beleven. DVG verdedigde de voorsprong en Rhode probeerde terug te komen in de wedstrijd maar was vaak te onzorgvuldig in de passing, waardoor het niet echt een vuist kon maken. DVG kwam er een aantal keer heel gevaarlijk uit met de snelle voorhoedespelers. Joep van der Meyden stond een-op-een met de keeper, maar deze wist nog net een handje tegen de bal aan te krijgen en een goal te voorkomen. Ook Pieter van de Vleuten kreeg een goede kans, maar hij schoot voorlangs. Van de Vleuten gaf hierna wel een uitgelezen mogelijkheid aan Lars Verberk. Het vizier stond niet op scherp en de keeper redde opnieuw. Rhode deed in de slotfase nog zijn best om de achterstand te verkleinen. Met voorzetten vanaf de zijkanten werd het dreigend voor de goal van Ronald Martens, maar hier bleef het bij. Eindstand 0-3 in het voordeel van DVG.

DVG Vrouwen 1 won op eigen veld van St. Estria/GVV'57/SCV'58 VR2 met 3-2.

Volgende week mag het eerste van DVG ook weer aan de gang. Dan gaan ze op bezoek bij S.C.M.H in Mariaheide. DVG 2 speelt thuis tegen Sparta '25 3 en de vrouwen mogen uit naar Margriet.

Goed weekend voor BV 't Ivoor

Boxtel - In de avondcompetitie behaalde team 1 van biljartvereniging 't Ivoor een overwinning. Fouad Hasbani en Chris Fasseur wonnen beiden, maar hadden veel beurten nodig. Peter van Giersbergen scoorde acht punten.

Team 2 pakte de winst met de maximale score van dertig punten. Ad van Os excelleerde met een moyenne van 3,82. Ook Theo van Dongen en Henk van Boxmeer wonnen. Team 3 moest het afleggen in Heeswijk. Louis Josiassen redde de eer voor dit team met een mooie winstpartij. Team 4 verloor hun ontmoeting. Dat kon Fons van Loon ondanks zijn prima winstpartij niet voorkomen. Willem Witte en Theodoor van Leeuwen lieten te veel punten liggen.

Het driebanden klein team declasseerde het team van Het Trefpunt met 30-16. Henk Goetssch, Cor van Beers en Patrick Sterrenburg speelden sterk en wonnen overtuigend. Het driebanden groot team versloeg concurrent Touche uit Oss. Zij werden met 29-20 naar huis gestuurd. Grote uitblinker was hier Huub Wilkowski, 49 caramboles in slechts 28 beurten. Bernhard Legierse voegde daar een winstpartij aan toe. Louis van der Meijden behaalde negen punten. Bij de dag-competitie libre was team 1 weer ouderwets op dreef. Ze scoorden deze week de volle veertig punten. Met name Fouad Hasbani schoot uit zijn slof met een moyenne van 15 en een hoogste serie van 72 caramboles. Peter Franken, Toon Bevers en Jacques van Loon wonnen ook hun partij. Team 2 verloor met 39-26. Henk Spooren was de enige met winst voor 't Ivoor. Team 3 leed een nederlaag met 34-37. Frans van de Boogaard en Fons Spoor wonnen, maar dat mocht niet baten. Team 4 won met 35-33 mede dankzij twee goede winstpartijen van Gerard Eijkemans en Math Hendriks. Team 5 was vrij.

Bij de afdeling driebanden klein werden twee onderlinge wedstrijden gestreden. Team 9 nam het op tegen team 6. Het werd een afgetekende overwinning voor team 6. Henk Goetssch, Wim van Gils en Math Hendriks wonnen overtuigend van hun tegenstanders. Team 7 en team 8 speelden ook tegen elkaar. Hierbij was het wat meer in evenwicht. Uiteindelijk trok team 7 aan het langste eind.        

Het eredivisieteam speelde een mooie partij tegen Dallinga.com. Het won met 6-2 en steeg daardoor naar plaats zes op de ranglijst. Richard Berkelmans, Marc Roofthooft en Jack van Peer wonnen hun partij met moyennes van ruim boven de 1,000. Huub Wilkowski leed een nederlaag tegen Jean Paul de Bruijn. Hij kwam slechts twee caramboles tekort.

Komende week is dit team vrij. Zondag 25 november spelen zij een uitwedstrijd tegen A1 Biljarts uit Apeldoorn.

Dames HCB'92 pakken punten

Boxtel - De dames van HCB'92 speelden afgelopen zondag een vroege thuiswedstrijd tegen Tremeg. De spannende strijd resulteerde uiteindelijk in een overwinning voor het team uit Boxtel.

Liza van Rooij opende de score met een strak doelpunt in de kruising. Het tweede doelpunt werd de aanval daarna gemaakt door Manon Foolen die de bal laag in de hoek plaatste. De dames van HCB'92 en Tremeg waren aan elkaar gewaagd waardoor de stand steeds gelijk op ging. Manon Foolen wist ook het derde doelpunt te maken door een goed afstandsschot. Hèlen Berkelmans zette het vierde en vijfde doelpunt voor HCB'92 op het scorebord. Door twee snelle aanvallen wist Tremeg met een kleine voorsprong de rust in te gaan: 5-6.

Na aanwijzingen in de rust ging HCB'92 met volle moed de tweede helft in. Nadat keepster Mary Swinkels de bal wist te stoppen kon ze Hèlen Berkelmans in een break-out aanspelen, die het doelpunt kon verzilveren. Ook in het begin van de tweede helft ging het gelijk op en werden er aan beide kanten kansen gecreëerd. Ellen Persoons kon het zevende doelpunt vanaf de cirkel maken nadat de bal, na een stop van de keeper van Tremeg, terug het veld in kwam. In de laatste tien minuten van de wedstrijd zetten de dames van HCB'92 er een tandje bij. Liza van Rooij kon de bal onderscheppen en aan een goed meegelopen Manon Foolen afspelen waarna zij kon scoren. Vanaf de cirkel wist Susan van den Berg de keeper te passeren. De laatste twee doelpunten van de wedstrijd werden gemaakt door Hèlen Berkelmans wat een eindstand van 11-8 opleverde in het voordeel van de Boxtelse dames.

Podiumweekend voor veldrijder Klaas Groenen

Na een tweede plek op zaterdag stond Klaas Groenen zondag op het hoogste podium. (Foto: Henk van Roosmalen) Foto: Henk van Roosmalen

Boxtel/Rhenen/Tilburg - Voor Invicta-renner Klaas Groenen stonden er afgelopen weekend twee wedstrijden op het programma. Na een tweede plek op zaterdag wist de Boxtelaar de rit van zondag in winst om te zetten.

In de zevende nationale veldrit van Rhenen op zaterdag was de Wageningse Berg opgenomen. Deze werd Groenen fataal. Op de helft van de koers lag Klaas 17 seconden voor op Yannick Runhart toen zijn benen verzuurden. Hierop haalde Runhart hem op de berg in en sleepte hij de overwinning binnen. Atse ten Brinke kwam na Groenen over de streep en nam de derde plaats in.

Een dag daarna werd de Rabobankveldrit van de Reeshof in Tilburg verreden. Met Rhenen nog in de benen startte Groenen bij de amateurs en sportklasse. De eerste ronde bepaalde een kopgroep van vijf renners met onder andere Raymond van de Kruisweg het tempo. Na twee doorkomsten nam de Boxtelse veldrijder de koppositie over en reed met enkele renners in zijn wiel een ronde voorop. Na een versnelling op de trap en een goede passage door de zandstrook kon Groenen een gat slaan. Deze veilige voorsprong op concurrenten Raymond van de Kruisweg en Bart de Veer maakte dat Groenen solo over de finish kwam.

Cursus Handboogschieten bij L'Union Boxtel

Boxtel - Handboogvereniging L'Union Boxtel start een kennismakingscursus voor personen van 20 jaar en ouder, een uitgelezen kans voor nieuwsgierigen die altijd al eens kennis hebben willen maken met de handboogsport. De cursus bestaat uit acht lessen die gegeven worden op zondagmorgen van 9.15 tot 10.30 uur op de schietlocatie van de vereniging aan de Molenwijkseweg 5a.

De lessen beginnen op 2 december. De kosten van de cursus zijn vijftig euro per persoon, hier is het trainingsmateriaal bij inbegrepen. Na deze acht lessen kunnen deelnemers besluiten om lid te worden. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar secretariaat@lunion-boxtel.nl. Meer informatie is te vinden op www.lunion-boxtel.nl.

16 / 16

Donderdag 15 november

ChakraDance, dansende reis door chakra's
09.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

09.30 uur, vrije dans
09.30 uur, werken met hout
13.00 uur, werken met textiel
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huurdersbijeenkomst vanwege fusievoornemen van Woonstichting St. Joseph
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 16 november

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Training jeugdbiljart 't Ivoor, doe je mee?
18.30 uur, Biljartvereniging 't Ivoor, De Voetboog 14a, Boxtel

Najaarsconcert Fanfare Concordia
19.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 17 november

Wilgen knotten, doe je mee?
09.00 uur, Landgoedje 'De Roudonck', De Ruiting 3, Esch

Buurtplantdag in Oost
10.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Meditatieve wandeling
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Elf-Elf-Bal
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Jubileumconcert Boxtel's Harmonie en Gildenbondsharmonie
20.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Zondag 18 november

Intocht Sinterklaas
12.20 uur, vertrek Raapakkerbrug, Raaphof, Boxtel

Boxtelse 'Ierse sessie'
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Intocht Sinterklaas
15.15 uur, vertrek vanuit Centrum, Liempde
+/-15.45 uur, aankomst St. Jans Onthoofding, Liempde

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 19 november

09.15 uur, vrije dans
13.30 uur, haak maar aan
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Nederland Leest: Marion Pauw
20.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Dinsdag 20 november

09.30 uur, creatief met penseel
13.30 uur, Spaans 2e leerjaar
13.30 uur, stijldansen
19.30 uur, Spaanse conversatie
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 21 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Sinterklaasfeest; o.a. schoen zetten, voorlezen, zingen
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Meedenken over de toekomst en leefbaarheid van Esch
19.45 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Foto: Karlijn van Genugten

Rune Verdaasdonk

Harry van Deursen

Cas de Kort