DeMooiBoxtelKrant

22 januari 2020

DeMooiBoxtelKrant 22 januari 2020


Oertijdmuseum Boxtel maakt zich op voor komst nieuw dinoskelet

Beide dijbeenderen van 'Aurora' zijn perfect bewaard gebleven. (Foto: Oertijdmuseum Boxtel) Foto: Oertijdmuseum Boxtel

Nieuwe aanwinst 'Aurora'arriveert deze week

Boxtel - Woensdag of misschien donderdag, dan zal het dinoskelet van 'Kirby', een bijna 20 meter lange diplodocus in het Boxtelse Oertijdmuseum, er een neefje bij krijgen. Of nichtje, want het geslacht is bij zulke oude dinofossielen lastig te zien. Het skelet van de nieuwe aanwinst heet 'Aurora' en is net zoals dat van Kirby afkomstig uit de collectie van vinder Jacob 'Kirby' Sieber in Zürich. Om welke dinosoort het precies gaat moet nog onderzocht worden.

Schets van hoe de botten van 'Aurora' gevonden zijn in Wyoming. Foto: Oertijdmuseum Boxtel

Het Oertijdmuseum is al enige tijd bezig een tweede 'langnekskelet' naar Boxtel te krijgen. Het museum is erg actief op het gebied van historische vondsten. Zo werd in 2017 de ArcheoHotspot geopend, waarbij amateur-archeologen hun vondsten kunnen laten determineren en kon het museum een jaar later het eerste diplodocusskelet verwelkomen. Onlangs nog kon deze krant melden dat een nieuwe vinvissoort ontdekt werd mede dankzij inspanningen van het museum.

Onder aanvoering van een jonge conservator-preparateur is in Boxtel een team van ruim vijftig vrijwilligers en enkele geologie-studenten van de Universiteit Utrecht opgeleid tot echte dinobotten-preparateurs. Dat zag ook directeur Jacob 'Kirby' Sieber van het Sauriermuseum Aathal. Deze dino-onderzoeker stelde in 2018 ook het skelet van de naar hem vernoemde diplodocus beschikbaar aan zijn collega's in Boxtel.

En nu komt er dus een tweede skelet bij. Net zoals dat van Kirby is dit exemplaar gezien de leeftijd van bijna 150 miljoen jaar erg compleet. Tussen de vijftig en zestig procent van de botten zijn intact. Naast het skelet van Kirby is er op dit moment slechts één andere dino uit de langnek-familie te bewonderen in ons land; een 16 meter lange Camarasaurus in Leiden.

Wetenschappelijk interessant
Het skelet van de dino is 'Aurora' (poollicht) gedoopt. De dino is tussen 1995 en 1998 opgegraven in Wyoming op een plek genaamd Spring Hill in het noordwestelijk deel van de Howe ranch, Wyoming in de Verenigde Staten. Aurora is de vroegste langnekdino van deze formatie, zo licht het museum toe in een persbericht. "Het is daarom wetenschappelijk zeer interessant want dit dier kan veel gaan vertellen over de evolutie en verspreiding van de langnekdino's in dat gebied", aldus directeur René Fraaije.

Fraaije weet waarover hij praat, want eerder werd bij de preparatie van diplodocus 'Kirby' een stuk origineel bewaarde dinohuid aangetroffen. Dit is interessant met het oog op onderzoek naar de vraag hoe de huid van dinosauriërs er precies uitzag. Ook werd een tand van een allosaurus in het skelet van Kirby gevonden. Dit wijst er mogelijk op dat de vleesetende allosaurus in het gebied jaagde op diplodocussen.

Om welke soort het gaat is ook nog niet duidelijk. Bekende langnekdino's uit de Morisson formatie zijn: Amphicoelias, Apatosaurus, Brontosaurus, Barosaurus, Diplodocus, Galeamopus, Kaatedocus en Supersaurus. Welke soort nu naar het Oertijdmuseum komt is nog niet helemaal duidelijk. De preparateurs, maar ook wetenschappers van de Universiteit Utrecht kunnen hun hart gaan ophalen aan dit nieuwe skelet. Het Oertijdmuseum wil in de toekomst al hun originele dinosaurusskeletten in een speciale dino-hal gaan tentoonstellen.

Het gevonden skelet omvat tenminste het complete bekken met schaambeen, de poten, meerdere nekwervels, alle middenrifwervels en veel staartwervels met chevrons, de meeste ribben en verder wat er nog meer uit de blokken zandsteen gaat komen. Het skelet wordt maandag of dinsdag vanuit Zwitserland getransporteerd op vijf grote pallets met een totaal gewicht van een kleine 1.000 kilo. Het Oertijdmuseum verwacht het skelet woensdag of donderdag in huis te hebben. De geschatte lengte van 'Aurora' is zo'n 15 meter.

Sint Jans Onthoofdingkerk tijdelijk zonder klok

De klok werd maandag gedemonteerd. Foto: Cock Stam

Half maart kan Liempde weer zien hoe laat het is

Liempde - Maandagochtend zijn de wijzerplaten en wijzers van de Sint Jans Onthoofdingkerk in Liempde verwijderd. Zij krijgen een flinke opknapbeurt. En dat is niet het enige aan de kerk dat opgeknapt wordt.

De wijzerplaten en wijzers zullen worden gestraald en van nieuwe verlichting worden voorzien. Tot die tijd zal Liempde het een paar weken zonder de vertrouwde tijdsaanduiding op de kerktoren moeten stellen. Dit omdat onder meer de vergulde wijzers begonnen af te bladderen en de wijzerplaten en klinknagels aan roest ten prooi dreigden te vallen.

De klokken zijn niet de enige onderdelen van de Liempdse kerk die een opknapbeurt krijgen. In de torenspits zitten enkele plekken met houtrot. Deze worden gerepareerd door de MvL Groep uit Boxtel, die daarbij een speciale epoxytechniek gebruikt. Hierbij kan zoveel mogelijk (monumentaal) houtwerk worden gehandhaafd. Het houtwerk wordt daarbij als het ware 'ondergedompeld' in een badje met epoxy, een harsachtige substantie. Daardoor worden zwakke plekken gedicht en kan het hout er naar verwachting zeker weer tot in de 22e eeuw tegenaan.

"Een grote klus", noemt parochie-secretaris Jo Custers het onderhoud. Hij schat de totale kosten op om en nabij de ton. Die moet de Heilig Hartparochie, waar de Liemdpse kerk deel van uitmaakt grotendeels zelf opbrengen. De kerk ontvangt weliswaar een bescheiden bijdrage vanuit het Rijk, maar die dekken volgens Custers de kosten slechts voor zo'n veertig procent.

Hoewel Custers stilletjes hoopt dat de kerk er na het onderhoud weer jaren tegen kan is hij realistisch: "Aan oude gebouwen is altijd wel iets te doen." Hij laat weten dat inmiddels alweer gespaard wordt voor het volgende onderhoudsproject: onderhoud aan de vieringtoren (het torentje in het midden van de kerk). Die wordt naar schatting over zo'n drie tot vier jaar onder handen genomen.

De huidige werkzaamheden overigens al gestart in december, toen de Liempdse firma Koppen enkele houten balken verving. Ergens half maart moet het onderhoud klaar zijn en kan Liempde weer aan de kerktoren zien hoe laat het is. Want zoals het klokje in Liemt tikt, tikt het nergens...

Pag. 3 Foto: MTD Landschapsarchitecten

Plan Rechterstraat aangepast

Pag. 5 Foto: Privécollectie familie Looijmans

Opnieuw de beste camping

Pag. 15 Foto: Jan van der Steen

Groene Handdruk

Pag. 19 Foto: TS Dekker

Succes voor TS Dekker

KBO-activiteiten Boxtel

Woensdag 22 januari        Filmmiddag in het Wereldhuis, Achterberghstraat 14.30
                Eten in het Wereldhuis, opgeven vóór 15 januari bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00
Donderdag 23 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 24 januari        Lezing Leenbrief en film over de Sint-Petrusbasiliek in De Walnoot. Inleiding door pater Hans de Visser met medewerking van Christ van Eekelen        14.00
        Kienen in De Orion        14.00
Dinsdag 28 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in de Kinderboerderij        13.30
        Kienen in De Orion        14.00
Dinsdag 28 jan. Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
        Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
        Kienen in Het Muziekhuis 14.00 uur

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 23 januari        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        13.30
Vrijdag 24 januari        Eten met de leden bij 't Wapen van Liempde        18.00
Maandag 27 januari        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 28 januari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 29 januari        Spelletjesmiddag in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 30 januari        Kienen in De Kloosterhof        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag         Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf het Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00
Elke donderdag        Nordic Walking vanaf het Gemeentehuis        09.00

Woensdag 22 januari        Smaak van Boxtel, Baanderherencollege, ingang Van de Voortweg        18.30
Maandag 27 januari        Kaartavond in De Walnoot        19.30

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 22 januari        Lezing in de Kloosterhof        19.30
Dinsdag 28 januari        Beugelen bij de Beugelclub        14.00

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijdvanaf         10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch        11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd        12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Ontwerp herinrichting Rechterstraat op twee punten aangepast

De situatie in een eerdere schets... Foto: MTD Landschapsarchitecten

Boxtel - De definitieve plannen voor de herinrichting van de Rechterstraat zijn vorige week door het college vastgesteld. Ten opzichte van het voorlopig ontwerp zijn de plannen op enkele punten gewijzigd. Zo wordt het pleintje bij de Bruna minder ingrijpend aangepast en op advies van de Monumentencommissie komen een hekwerk en waterpartij bij restaurant de Rechter er anders uit te zien.

Er komt schot in de ambitieuze plannen om het centrum van Boxtel op de schop te gooien. Het Boxtelse college heeft de afgelopen week het definitieve ontwerp van de Rechterstraat, de eerste fase van de opknapbeurt van het centrum.

... en het nieuwe ontwerp. (Foto's: MTD Landschapsarchitecten) Foto: MTD Landschapsarchitecten

Op last van de Monumentencommissie wordt in het definitieve ontwerp een monumentaal hek bij de Rechter gespaard ten opzichte van het oude ontwerp. Het gaat om het hek aan de voorzijde van de horecagelegenheid, direct grenzend aan de Rechterstraat. Het oude ontwerp voorzag in een waterpartij met leidingwater parallel aan dit hek. Ook dit wordt gewijzigd: in plaats van een kunstmatige waterpartij wordt een 'zijarmpje' van de Dommel aangelegd. Het huidige ontwerp heeft geen negatieve gevolgen voor de grootte van het terras van de Rechter, zo vermeldt het college. In de nieuwe plannen krijgt het restaurant een toegangshek aan de zijde van de Rechterstraat dat 's avonds wordt afgesloten.

Pleintje Bruna
Ook het pleintje bij de Bruna is aangepast ten opzichte van het voorlopig ontwerp. Tijdens de uitvoer van het project STA-P in 2015 kreeg het plein een grondige opknapbeurt. De gemeente kreeg dan ook veel kritiek op de plannen het plein nu alweer compleet op de schop te gooien. "Pijnlijk en aan de burger bijna niet uit te leggen", noemde VVD-raadslid Dymph van de Vries het in november nog. Zij krijgt deels haar zin, want de gemeente beperkt de herinrichting van het pleintje tot het straatmeubilair en de bomen, die elders in de gemeente een tweede leven zullen krijgen. Toch blijft het gemeentebestuur erbij dat het pleintje opnieuw onder handen genomen moet worden om het wildparkeren van fietsen tegen te gaan.

Naast de Rechterstraat wordt ook een deel van de Dr. van Helvoortstraat onder handen genomen: het definitieve ontwerp van MTD Landschapsarchitecten suggereert namelijk dat het deel dat grenst aan Villa Phaff eenrichtingsverkeer moet worden om de doorstroming te bevorderen. Hierover is nog geen definitief besluit genomen. Ook verkeersmaatregelen op Fellenoord zijn nog niet opgenomen in het collegevoorstel. Het gemeentebestuur wil daarvoor eerst de input van twee brainstormbijeenkomsten deze maand afwachten. Het ontwerp wordt mogelijk later nog aangepast, hoewel dit dan meer het over gebruik van de ruimte dan over de inrichting zal gaan, merkt het college op. Wel is al sinds 2008 in het beleid opgenomen dat Fellenoord autoluw moet worden. Het is dus aannemelijk dat dit plan in 2020 dan ook tot uitvoer komt.

Kosten
De kosten van de totale herstructurering van de Rechterstraat worden op dit moment geraamd op zo'n 1,1 miljoen euro. De gemeente heeft hiervoor al geld opzij gezet, waardoor er vooralsnog niet elders bezuinigd hoeft te worden om het project tot uitvoer te laten komen. De herinrichting van de Rechterstraat moet in kwartaal drie van dit jaar starten en vormt het eerste onderdeel van het ambitieuze centrumplan 'Boxtel Binnen de Bruggen'. Wel merkt het college op dat als de plannen aan het eind van dit jaar tot uitvoer komen er minutieuze afstemming met de ondernemers nodig is in verband met de drukke periode rond Sinterklaas en Kerst.

Het definitieve ontwerp wacht nog één horde voordat de plannen ter inzage kunnen worden gelegd: de plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Het definitieve ontwerp wordt in de raadsvergadering van 11 februari behandeld.

Nieuw beleid over gemeenschapsfuncties in de maak

Boxtel - De gemeente Boxtel werkt aan een beleidsdocument waarin wordt ingegaan op de gemeenschapsfuncties, Dit document moet een aantal scenario's schetsen over welke van deze functies Boxtel in de toekomst nog wil onderbrengen bij gemeenschapshuizen en welke taken op andere wijze worden ingevuld. In mei moet dit beleid klaarliggen ter beoordeling van de gemeenteraad.

Dit blijkt uit de beantwoording van vragen die de fractie van INbox de gemeente stelde. Boxtel noemt de functie van gemeenschapshuizen 'belangrijk'. Dit blijkt ook uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren onder inwoners. Zij bestempelen het huidige aanbod dat gemeenschapshuizen bieden als positief.

De gemeente wijst INbox er echter op dat tegenwoordig ook instellingen als de bibliotheek, de Kinderboerderij, de scholen, B-Town, De Kleine Aarde, Hobbycentrum Boxtel en bijvoorbeeld de huiskamer op Hoogheem gemeenschapsfuncties invullen. "Alles onveranderd laten voortbestaan gaat moeilijk worden", wijst Boxtel op het beperkte aanbod van vrijwilligers en de noodzaak het voorzieningenniveau op peil te houden. "Van belang is dat de oplossingen dichtbij worden gevonden door clustering van functies, zelfwerkzaamheid en inzet van vrijwilligers." Ook financieel ziet de gemeente nog een mogelijk struikelblok.

Het is daarom volgens Boxtel niet uit te sluiten dat er voorzieningen of gemeenschapshuizen verdwijnen. "De uitdaging die voorligt is om te kijken wat nu reëel en haalbaar is. De moeilijke financiële situatie vraagt om het voeren van een kerntakendiscussie en vervolgens het maken van scherpe keuzes, die ongetwijfeld pijn gaan doen", schrijft het college. Over de toekomst van specifieke locaties met een gemeenschapsfunctie wil de gemeente desgevraagd in dit stadium nog niet ingaan. "In de beleidsnotitie worden een aantal scenario's besproken", verwijst een woordvoerder naar het toekomstige beleidsdocument.

De antwoorden van de gemeente komen in een voor de gemeenschapshuizen bewogen periode. Afgelopen week nog uitten verschillende Boxtelse gemeenschapshuizen en de Kinderboerderij een noodkreet omdat de gemeente op het punt staat hun budget met tien procent naar beneden bij te stellen. De instellingen geven aan hiermee hun begroting onmogelijk rond te krijgen en laten weten dat risico niet te willen dragen.

Uiterlijk in de raadvergadering van mei 2020 moet het beleidsdocument over de gemeenschapsfuncties aan de raad voorgelegd worden. In de notitie komt een advies over welke gemeenschapsfuncties waar ondergebracht kunnen worden, en op welke wijze. Uit de verschillende scenario's die het beleidsdocument schetst zal uiteindelijk in de bredere kerntakendiscussie een keuze gemaakt worden. Het college waarschuwt nu al dat daarbij ook voorzieningen kunnen sneuvelen: "Nu al is duidelijk dat niet alle voorzieningen dit proces ongeschonden zullen doorstaan."

Lieve lezers,

Jullie weten: ik ben een belezen vrouw met een open blik. Ik laat mij niet zomaar iets wijsmaken door de gemeente, een krant of een huis-aan-huisblad. Daarom lees ik, naast deze prachtige kwaliteitskrant, ook andere kranten. Je moet namelijk altijd kritisch blijven op wat je leest.

Daarom lees ik ook weleens het Brabants Centrum.

Pfoe. Jeetje, dat lucht op. Het voelt toch als een soort last die van mijn schouders valt om dit eindelijk te kunnen zeggen. Ik bedoel: je kunt je ervoor schamen, maar het is 2020 en alles moet kunnen. Dus, ik zeg het vandaag met rechte rug: ik lees weleens het Brabants Centrum. Wauw, wat bevrijdend.

Zo las ik vlak voor de jaarwisseling een artikel in het Brabants Centrum. Of nou ja, artikel... Het las meer als het dramatische nieuwe script van een GTST-aflevering vol intriges, maar daar lees je als onafhankelijke lezer natuurlijk doorheen. In een bijna paginagroot stuk werd uit de doeken gedaan dat de pagina met gemeenteberichten na 40 jaar niet meer in het Brabants Centrum wordt gepubliceerd. En blijkbaar was er nog wat over van Sinterklaas, want er werd flink gestrooid met chocoladeletters in de kop 'Boxtel sluit BC uit van gemeentepagina'. Citaatje erboven dat dit voor het BC voelt als 'een klap in het gezicht', en je zit er meteen lekker in.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Niet veel, eigenlijk. De gemeente heeft simpelweg besloten dat de gemeenteberichten in een huis-aan-huisblad moeten staan, zodat iedereen er toegang tot heeft – en niet alléén de abonnees van het Brabants Centrum. Klinkt logisch toch? Dat vond het Brabants Centrum dus niet.

In het artikel wordt in ouderwetse huilie-huilie-journalistiek uiteengezet hoe ontzettend genaaid ze zich voelen bij het Brabants Centrum. Er wordt geopperd dat de krant bewust buitenspel is gezet door de gemeente door het formuleren van deze voorwaarden. De gemeente zou geen waarde hechten aan de stichting Brabants Centrum en – nou komt ie – ook niet 'aan onafhankelijke journalistiek'(!).
Daarnaast vinden ze bij het BC dat zij méér mensen bereiken dan huis-aan-huisbladen, want meer mensen lezen hun krant dan een huis-aan-huisblad. Ja, DUS? Omdat een groot deel van Boxtel het BC leest, moet de rest zich daar maar in aanpassen? We leven niet in Noord-Korea.

Nou heb ik de gemeente niet heel hoog zitten. Maar om die lieve ambtenaren nou te beschuldigen van het verloochenen van onafhankelijke journalistiek, dat vind ik wat ver gaan. Maar ik ben de moeilijkste niet. Ik kan er best inkomen dat het vervelend is voor het Brabants Centrum dat ze hierdoor – boehoe – niet meer mee mogen doen.

Rijst bij mij de vraag: waar worden de gemeenteberichten dan nu gepubliceerd? In de MooiBoxtelKrant misschien? Bende gek – die mogen al jaren niet meedoen. Maar daar klagen ze niet over. Nee, de gemeenteberichten worden nu gepubliceerd in De Meierij Boxtel.

Laat dit even tot u doordringen.

De Meierij Boxtel – hoor ik u denken – ís toch van het Brabants Centrum? Precies. Gelukkig wordt in de laatste alinea van dit artikel Boxtel nog even opgeroepen om lid te worden of blijven van het Brabants Centrum. Want: onafhankelijke journalistiek.

Liefs, Bets

Cursus stamboomonderzoek in Liempde

Liempde - Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert in het voorjaar van 2020 een cursus genealogie (stamboomonderzoek) voor beginners en mensen met enige ervaring. De cursus wordt gegeven door Wilbert Steenbakkers, lid van Erfgoedvereniging Kèk Liemt. De acht cursusdagen in januari, maart en april kosten 50 euro inclusief koffie of thee en cursusmaterialen.

Wilbert Steenbakkers voert al ruim 25 jaar onderzoek uit naar zijn voorouders en diverse andere families. De cursus wordt gehouden in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde en vindt plaats op acht dinsdagavonden: 18 februari, 3, 17, 24 en 31 maart, 7, 14 en 21 april. De cursus is van 19.30 tot 21.30 uur. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 15. Bij de cursus hoort een map met cursusmateriaal. De bijdrage voor materiaal, inclusief koffie of thee op de cursusavonden bedraagt 50 euro. Je kunt je opgeven voor 1 februari bij kquinten@live.nl.

In deze cursus zullen beperkingen tijdens het stamboomonderzoek, valkuilen, tips en tricks behandeld worden. De cursus wordt zo opgezet dat tijdens de lessen geen laptop of tablet nodig is. Uiteraard kan dit thuis wel heel handig zijn om te oefenen. Veel bronnen zijn inmiddels digitaal beschikbaar. Dat vergemakkelijkt het zoeken aanzienlijk. In deze cursus komen onder andere aan bod: Burgerlijke Stand (onderzoeken vanaf 1811), DTB-boeken (Doop, Trouw en Begrafenisboeken, onderzoek voor 1811), bevolkingsregisters en schepenakten. Hiermee is in principe onderzoek uit te voeren tot eeuwen terug.

Dubbelconcert Fanfare St.Arnoldus en Harmonie Amicitia

Lennisheuvel - Fanfare St.Arnoldus luidt op 25 januari het nieuwe jaar in met twee concerten in Gemeenschapshuis De Orion. Als eerste zal de Lennisheuvelse fanfare zelf een optreden verzorgen, waarvoor vijf zeer gevarieerde en interessante muziekstukken op de lessenaar liggen. Na dit optreden volgt een concert van Harmonie Amicitia uit Helmond. De concertavond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Onder leiding van dirigent Mariska Brienen-van Melis wordt het concert geopend met Kick Off, een kort openingswerk in statige vorm met een stuwend basmotief en spetterend slagwerk. Voor het tweede nummer heeft het orkest gekozen voor een arrangement van de West Side Story waarin de muziek van America, Tonight en Mambo de revue passeren. Vervolgd wordt met een overschakeling naar een geheel ander muziekgenre met Poseidon. Een compositie van John Williams uit de rampenfilm The Poseidon Adventure over de ondergang van een groot passagiersschip. Als vierde nummer zal Ammerland worden gespeeld. Een compositie van Jacob de Haan met een levendige impressie van de betoverende streek met prachtig bloeiende velden bij het Zwischenahner Meer in Duitsland. Het optreden van Fanfare St.Arnoldus wordt afgesloten met een Doe maar medley. Een herkenbare Nederpop Sound met verschillende ska ritmes en een typerende reggae baspartij. Liedjes die hierin verwerkt zijn, zijn Smoorverliefd, Sinds een dag of twee, Is dit alles en Doris Day.

Na een korte pauze volgt het optreden van Harmonie Amicitia uit Helmond. Door dit harmonieorkest dat onder leiding staat van de in Boxtel bekende dirigent Mari van Gils zullen zeven korte, maar ook boeiende muziekstukken ten gehore worden gebracht. Deze concertavond wordt gegeven in Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Zoals gebruikelijk is ook nu de toegang tot het concert gratis.

Wintervoer voor tuinvogels maken bij De Kinderboerderij

Boxtel - De Kinderboerderij in Boxtel opent op zondag 26 januari de deuren voor het maken van voer voor tuinvogels. Van 14.00 tot 15.30 uur is iedereen welkom om kosteloos deel te nemen aan de activiteit.

Tijdens de middag wordt voer voor tuinvogels gemaakt van fruit, zaden en pindakaas om tuinvogels de winter door te helpen. Door het voer aan te bieden lok je meer vogels in je tuin en dat biedt de mogelijkheid de verschillende soorten te leren herkennen. De activiteit is voor alle leeftijden en gratis.

Intuïtief mandala tekenen Huiskamer Hoogheem

Boxtel - Huiskamer Hoogheem (flat 7 nummer 448) biedt op woensdag 29 januari een middag mandala tekenen aan. De cursus duurt van 13.30 tot 16.00 uur en deelname kost 1,50 euro inclusief thee of koffie.

Het idee achter de middag is dat iedereen kan tekenen. Alle benodigde materialen zijn aanwezig. Voor meer informatie over de tekenmiddag kunnen geïnteresseerden contact opnemen via 06-43586628.

Tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - In het 25e jubileumjaar van vogelclub Vogelvreugd Ons Ideaal worden zoals gebruikelijk weer zeven tweedehandsmarkten georganiseerd bij Gemeenschapshuis De Rots. De eerste markt is komende zondag, op 26 januari. Entree is 1 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. De zaal is open van 13.00 tot 16.00 uur.

Voor de markt zijn nog enkele tafels beschikbaar. De huur daarvan bedraagt 5 euro per tafel. Voor informatie of reservering kan contact opgenomen worden met jan@vogelvreugdonsideaal.nl of 0499-395181.

Voor de markt zal de gehele benedenverdieping omgetoverd worden tot een grote marktplaats met een grote verscheidenheid aan artikelen die de moeite waard zijn voor een tweede leven. Ruim 70 tafels zullen volgepakt staan met tweedehands goederen van een bijna even zo groot aantal particulieren die hun waren te koop aanbieden.

Liederentafel met live muziek bij Elisabethsdael

Boxtel - Vijf zangers, twee accordeonisten, een gitarist, een drummer en een tamboerijnspeler zullen aanstaande vrijdag 24 januari letterlijk de Liederentafel bij Eetpunt Boxtel in Residentiehuis Elisabethsdael opluisteren. Vanaf 14.00 uur is iedereen die mee wil komen zingen of gewoon lekker luisteren van harte welkom bij deze muzikale middag aan de Monseigneur Bekkersstraat 6 in Boxtel. De toegang is gratis.

Boxtel wil meer duidelijkheid over 'opknapbudget' Sint-Willibrordusschool

Foto: Bas Voets

Boxtel - Vanwege de aankomende samenvoeging van het dorp Esch bij de gemeente Boxtel wil onze gemeente meer duidelijkheid en inspraak bij de plannen voor een grootschalige renovatie van de Essche Sint-Willibrordusschool. Die school kon vanuit de gemeente Haaren rekenen op een bedrag van één miljoen euro, maar Boxtel had dit bedrag nog niet in de begroting verwerkt. Onze gemeente wil daarom vinger aan de pols houden om financiële verrassingen te voorkomen.

De reden dat Boxtel inspraak heeft in de financiën van Esch, dat nog steeds onder de gemeente Haaren valt, is dat die laatste gemeente onder financieel toezicht staat. Dit is onderdeel van de opsplitsingsprocedure en geeft de gemeenten waarin Haaren 1 januari 2021 in op gaat de mogelijkheid besluitvorming en financiën op de nieuwe situatie af te stemmen.

Voor de grootschalige renovatie van de Essche school heeft de gemeente Haaren een bedrag van één miljoen euro toegezegd. Dit geld is echter niet in de begroting gereserveerd. Dit maakt dat wanneer Esch per 1 januari 2021 bij Boxtel komt, onze gemeente ergens op de meerjarenbegroting een bedrag van één miljoen euro, of het restant daarvan dat Haaren nog niet aan de school heeft uitbetaald, moet vinden. Boxtel maakte daarom in december gebruik van de inspraakmogelijkheid op het gebied van financiën en diende een zienswijze in op de begroting van het project.

Oppositiepartij BALANS reageerde op de zienswijze omdat het vertraging en onduidelijkheid voor de Essche jeugd en hun ouders zou betekenen. Dat weerspreekt Boxtel: voor het voorbereidingsproces, zoals het maken van de renovatieplannen heeft Haaren wel geld opzij gezet. De planvorming loopt daarom ook geen vertraging op wegens de door Boxtel ingediende zienswijze.

De zienswijze die onze gemeente heeft ingediend is tot 1 januari 2021, het moment dat Esch officieel bij Boxtel hoort, op geen enkele manier bindend. Vanaf dat moment krijgt Boxtel echter wél de financiële verantwoording over de nog resterende rekening van het project. Om die reden heeft Haaren de kapitaallasten dan ook geschrapt van de begroting, zodat Boxtel de financiële zeggenschap over het vervolgtraject krijgt. De Boxtelse gemeenteraad kan op deze manier een besluit nemen over van de benodigde financiën voor dat plan, dat later dit jaar wordt voorgelegd aan de Boxtelse politiek.

Oud-Boxtelaar Bart Looijmans prolongeert 'camping-Oscar'

De familie Looijmans poseert op hun prijswinnende camping. (Foto: Privécollectie familie Looijmans) Foto: Privécollectie familie Looijmans

Boxtel - Oud-Boxtelaar Bart Looijmans is er dit jaar in geslaagd de ANWB-campingaward te prolongeren. Net zoals in 2019 won zijn camping 'De Helfterkamp' in Vaassen dit jaar de titel voor camping van het jaar. Vorig jaar heette de titel 'de mooiste groene camping', dit jaar noemt de ANWB de titel 'charmecamping'.

Looijmans noemt de titel zelf 'de Oscar in de campingwereld'. En toegegeven, er zijn best gelijkenissen tussen de prestigieuze filmprijs en de campingaward te vinden. Zo zijn beide prijzen publieksprijzen en is het aanzien van de ANWB-award zeker in de Nederlandse campingwereld te vergelijken met die van een Oscar. Zes campings vielen in de prijzen, drie in Nederland en drie over de grens. Meer dan 25.000 stemmen heeft de ANWB ontvangen bij deze publieksverkiezing. Door de weging van de aspecten wint volgens organisator ANWB niet automatisch de camping met de meeste stemmen maar juist de camping die hoog scoort op een bepaald onderdeel. De oud-Boxtelaar mocht zijn titel in ontvangst nemen tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht.

Ondanks dat Looijmans al jaren in Vaassen woont, noemt hij zichzelf een 'geboren en getogen' Boxtelaar. De Brabantse, bourgondische mentaliteit probeert hij ook mee te nemen naar zijn camping in de Achterhoek. Daarin slagen hij, zijn vrouw Kirsten met wie hij de camping runt en zijn personeel goed, want een snelle speurtocht op internet levert al snel een positief beeld op met lovende reviews en diverse prijzen die hij in de wacht sleepte. Tot nu toe was de campingaward 2019 de kroon op Looijmans' werk, maar sinds afgelopen week komt daar de titelprolongatie bij. De van oorsprong Boxtelse ondernemer noemde in een uitgebreid interview met DeMooiBoxtelKrant het vorig jaar de unieke ligging en zijn kundige personeel als belangrijkste succesfactoren.

Wil je met eigen ogen bekijken waarom deze camping zo positief beoordeeld wordt? Dan is het raadzaam niet te lang te wachten met reserveren, want de ervaring leert dat de ANWB-campingaward ervoor zorgt dat het storm loopt. Meer informatie krijgen over De Helfterkamp óf reserveren kan via www.helfterkamp.nl.

Foto: Rini van Oirschot

Meneer Van Dommelen

Een van de belangrijkste herbergen van Boxtel, tevens brouwerij, was De Zwaan, gelegen bij de Zwaanse brug (vernoemd naar de herberg). In 1509 werd al melding gemaakt van het bestaan van deze herberg. In 1532 verkocht Wouter Gijsbrechts het huis met brouwerij aan Gerard de Wolf, en kort voor 1648 was Antonie Lavignie eigenaar. Bij een huizeninventarisatie in 1792 werd Hendrikus Verzuden senior als eigenaar genoemd. Later was Franciscus Stael bierbrouwer in De Zwaan. Hij werd in 1895 benoemd tot burgemeester van Boxtel.

Het café werd in 1865 herbouwd op de hoek van de Stationsstraat en de Prins Hendrikstraat, tegenover waar nu Meneer van Dommelen staat. Tot 1916 was het een café. Volgens een reisbeschrijving van Balthasar Moretus logeerden in 1668 de heren van het beroemde Plantijnse huis uit Antwerpen in de Zwaan, "ghelegen hert tegen het rivirken den Dommel". Plantijn/Moretus was een bekende drukkers familie, die in Antwerpen een belangrijke maatschappelijke positie bekleedde. Ook zou koning Willem II hier hebben overnacht. Op 24 oktober 1944, de dag van de bevrijding van Boxtel, werd het pand met het opblazen van De Zwaanse brug weggevaagd. De brug werd opgeblazen om de geallieerden tegen te houden en de terugtrekkende Duitsers zo meer tijd te geven om veilig terug naar huis terug te keren.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot

Na wat politieke commotie kon Wilco van Elderen, zoon van toenmalig wethouder Fons van Elderen, uiteindelijk in 1999 eetcafé De Buchestelle (oude benaming van Boxtel) openen. In 2002 nam Jean Philip Boyer de zaak over en hij noemde het Breaks. In 2007 hield hij het voor gezien en nam Eric van Dal het moderne etablissement over en gaf het de naam 't Zonneke. Sinds 2016 kan men hier lunchen en borrelen bij Mark van de Moosdijk in Meneer van Dommelen.

Bron: Tapperijen, tappers en togen van Pierre van Amelsvoort

Expositie schilders HobbyCentrum bij VVV Boxtel

Een werk van Mientje van den Akker dat deel uitmaakt van de expositie. (Foto: Cees van Kempen) Foto: Cees van Kempen

Gratis genieten van amateurschilderkunst

Boxtel - Van 15 januari tot en met 25 februari exposeren amateurschilders van HobbyCentrum Boxtel in de VVV aan de Markt 36 in Boxtel. De expositie is gratis toegankelijk tijdens de openstellingsuren van de VVV.

Tijdens de expositie krijgen bezoekers een goed beeld van de amateurkunstenaars die iedere maandag onder begeleiding van Fancien van der Veer in HobbyCentrum Boxtel aan het werk zijn.

De VVV, gevestigd aan de Markt 36 in Boxtel, is op maandag geopend van 13.00 tot 16.00 uur, op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Mijn Mooi Boxtel: Karlijn van Genugten

Foto: Karlijn van Genugten

Deze foto maakte ik bij 't Duits Lijntje. Ik vind dat een mooie plek in Boxtel omdat het een heerlijke sfeer heeft. Het oude sombere spoor in combinatie met de vele verschillende stijlen kleurrijke graffiti op de wanden van de spoortunnel zorgen voor een mooie balans van oud & nieuw. Ook leuk dat er tijdens Tunnel Vision jaarlijks nieuwe graffiti's gezet worden, echt de moeite waard om tijdens een wandeling eens door deze prachtige plek in Boxtel te wandelen.

Actiegroep La Vie en Rose blijft sceptisch over geuronderzoek Vion

Boxtel – Actiegroep La Vie en Rose, dat opkomt voor een 'stankvrij Boxtel', is sceptisch over de huidige aanpak van stankoverlast door vleesverwerker Vion. Dat laat oprichter Mirjam Bemelmans DeMooiBoxtelKrant weten.

Zo'n zeven maanden geleden werd een omvangrijk geuronderzoek aangekondigd dat voor eens en altijd de vermeende stankoverlast die Vion veroorzaakt in kaart moest brengen. Maar in de tussentijd is er veel te weinig gebeurd. Dat vindt in ieder geval Mirjam Bemelmans. Zij is de oprichter van actiegroep La Vie en Rose en heeft als doel om de stank voorgoed tot het verleden te laten horen.

Echt schot zit er volgens Bemelmans sindsdien niet in: "Er is geen nieuws en dat is slecht nieuws." Zo duurde het zes maanden tot de in juni geformeerde klankbordgroep geuroverlast de afgelopen week voor het eerst bijeenkwam. "Misschien is de tijdsplanning wel iets te optimistisch geweest", zegt een woordvoerder van de vleesverwerker. Vion ziet dan ook graag vóór de volgende bijeenkomst een realistische tijdsplanning op tafel komen vanuit onderzoeksbureau Witteveen+Bos.

Géén e-nose
Witteveen+Bos is verantwoordelijk voor het grootschalig geuronderzoek dat bronnen van stankoverlast moet aanwijzen en tot aanbevelingen moet leiden om overlast te voorkomen. Toch heeft La Vie en Rose ook op dit onderzoek kritiek. In plaats van het werken met e-noses, elektronische neuzen, wordt gewerkt met vijf 'gewone' menselijke neuzen. "Wij zien daar geen heil in", aldus Bemelmans die uitlegt dat één op de vier mensen onder gemiddeld ruikt. Met een beetje pech zitten tussen de vijf 'speurneuzen' van het onderzoeksbureau dus twee mindere neuzen.

Vion laat echter weten dat dit werk is van het gespecialiseerd bureau en kan hier inhoudelijk niet op ingaan gedurende het onderzoek. Witteveen+Bos laat desgevraagd weten dat een e-nose geen geur meet, maar veranderingen in de luchtsamenstelling vaststelt: "Een verandering is een indicatie voor de aanwezigheid van geur in de lucht, geen garantie. En het ontbreken van een signaal betekent nog niet dat de lucht geurvrij is." Zo'n e-nose vertelt de onderzoekers óók niets over de oorzaak van die verandering zoals de bron, of het proces. "Hooguit kan een relatie met windrichting worden gelegd. Het geeft dus een abstract resultaat."

De aanpak van het onderzoek is volgens Witteveen+Bos gericht op het vaststellen van concentraties die Vion in de omgeving veroorzaakt en het afwegen of deze aanvaardbaar zijn. Na afloop bepalen de 'echte neuzen' de bijdrage en relevantie van iedere geurbron, zodat gericht kan worden ingegrepen en het effect kan worden aangetoond, laat het onderzoeksbureau weten. "Daar is een e-nose niet toe in staat", merkt het bureau op. "Pas als de resultaten van ons onderzoek en de beleving van omwonenden sterk verschillen zou inzet van een e-nose interessant kunnen zijn." De enige échte meerwaarde, zo merkt Witteveen +Bos op, is dat het apparaat 24/7 monitort.

Klankbordgroep
Een ander punt van kritiek van La Vie en Rose gaat over de samenstelling van de klankbordgroep. Daarin zitten welgeteld twee Boxtelaren, aldus Bemelmans. Vion vindt het niet passend om over de individuele deelnemers van de klankbordgroep tijdens het onderzoek inhoudelijke mededelingen te doen. "Dat komt het vertrouwen niet ten goede", aldus de woordvoerder.

De vleesverwerker twijfelt echter niet aan de onafhankelijkheid van de groep. Daarvoor konden geïnteresseerden zich inschrijven bij de informatiemarkt die Vion in juni hield. Die markt was niet druk bezocht, maar in de periode tussen juni en nu zijn er ook aanmeldingen binnengekomen per e-mail. Vion kan nog weinig zeggen over het verdere verloop van het geuronderzoek: "Dit is specialistisch werk dat veel veldonderzoek vergt en daarmee ook de nodige planning."

Ook de mogelijke uitkomst van het onderzoek is op dit moment nog koffiedikkijken. Zo is Bemelmans bang dat het het zoveelste onderzoek wordt waarvoor geldt: wie betaalt bepaalt. Want Vion is ook de opdrachtgever aan Witteveen+Bos. Bemelmans: "Begin juli hebben ze ons gezegd dat het november zou worden met de uitkomst van het onderzoek. En we zouden daar inspraak bij hebben, toen schoof het op naar december, naar januari en inmiddels is toegezegd dat het het eerste kwartaal van 2020 wordt. En dan is het ook inhoudelijk nog eens niets waard."

Vion begrijpt de scepsis, maar zegt dat dit onderzoek zoals afgesproken met de gemeente, zeer gedegen wordt aangepakt door een onafhankelijk bureau, heel wetenschappelijk.

Overleg met burgemeester
La Vie en Rose is er niet gerust op en laat DeMooiBoxtelKrant weten binnenkort met de nieuwe burgemeester om tafel te gaan om de kritiekpunten te bespreken. De actiegroep wil dat de gemeente vinger aan de pols houdt en bij grote problemen de uitbreiding van Vion tegenhoudt totdat de vleesverwerker de vermeende overlast heeft opgelost.

Is er vanuit La Vie en Rose dan helemaal niets positiefs te melden? Dat wel, want Vion liet begin deze maand in een interview met het Financieele Dagblad weten de komende jaren zo'n twintig procent krimp te verwachten in het vleessegment. Het bedrijf zet mede daarom ook flink in op vleesvervangers. En dat zo'n groot vleesbedrijf zo'n radicale koerswijziging toegeeft, zegt volgens Bemelmans iets over een frisse wind die is gaan waaien. Zij hoopt de vleesverwerker haar positief verrast en dat diezelfde frisse wind ook over Boxtel zal waaien als de adviezen uit het geuronderzoek opgevolgd worden.

Ik had d'n auto net weggezet. Achter de Marktzicht. Mijn favoriete plek. Puur om nostalgische redenen. Mijn weg gevonden door een woud van rolluikhuizen, zonnepanelen, flitspalen, oplaadstations, rotondes, parkeermeters en te huurborden. Het dorp is zo lekker modern. Ik moest er even van herstellen, wennen doet het niet.

Een paar minuten later stond ik bij te buurten met - mister vriendelijkheid - Frans van den Besselaar. Frans maakte zijn broodnodige blokske om. Ik zeg: "Frans witte gij nog 'n goeie kapper?" "Kektis achterum", zeet ie. "Verrek, bedankt man. Doe de groeten aan Kees". "Ja, doe ik Ruud. Houdoe."

Kapsalon TinTin werd het dus. Ik heb een voorliefde voor herhalingswoorden, dus ik was AAN. Prachtig pand. Kende het verder niet, maar de naam was goed. Geen kakelkapper. Gelukkig. De paar woorden die de Fluister&Luister Lieke zei, waren raak. Ambities en ideeën volop voor een bruisend Boxtel. Door haar Dungense zachte G kreeg de hippe ecokaperrette de gemoedelijkheid van een Brabants praatcafé. Dat het zo zen kon zen. Waar zijn de Peruaanse panfluitisten en kabbelende watervalletjes met hippe kapper-karpers? Betoverd door de mooie binnentuin? Rarara, hoe kan het? De rust werkte hypnotiserend en ik bedacht tijdens de milieuvriendelijke wasbeurt wat rijmelarij over mijn passie voor herhalingswoorden. Dat kwam er zo ongeveer uit:

DRUKDRUK
Gesloopt door het drukke leven,
Wilde hij met werken gaan minderen
-
En meer tijd gaan besteden aan zijn gezin
Dat duurde toch wel even
-
Want ten eerste had hij geen kinderen
En een vrouw evenmin

WIJNENWIJNEN
Kasteelnicht Martien heeft een passie voor wijn
We houden van hem, bijna allemaal
-
Wanneer dan ook
een neef of nicht noemt hij een aarsrivaal

Soms voor in mei, vaker achter in mei,
Alleen nooit in mij

KOPPIEKOPPIE
Voor de inbrekers die het liefst geld stalen
Viel er bij ons thuis echt niets te halen
-
Zo weinig dat ik ooit tijdens een geldzoektocht
Nog een paar uur met de inbrekers heb meegezocht

COCO
Chanel?
Flanel, ken ik wel.

Afijn. Mijn grijze hersenpan zat weer vol met zonlicht. Het veranderde in een prachtig mooie dag. In de geest van Frans maakte ik ook een blokske om.

Dromend van een comeback van het ultieme herhalingswoordenbandje. ABBA. MoneyMoney, Honey-Honey, Ring-ring, Gimme-Gimme, Andante-Andante, On and on and on, I Do I Do I Do I Do en vul verder maar aan…
Mijn guilty pleasure overleefde in ieder geval MisterMister, DuranDuran, TalkTalk, TheThe, ToTo en FunFun.
Jaja, dat bedoel ik maar. Als het meezit maken ze hun comeback in 2020 op elf-elf. Ik dronk een paar biertjes in de Beco op deze logica van het leven. Ondertussen twee gasten aan de bar.

De een: Doe jij aan Dry January?
De ander: Ja-nu-Ari.

Voordat ik mijn auto weer in mocht stappen, liet ik me een uurtje met de taxi door Boxtel rondrijden. Armpje naar buiten, rond fluiten. Ik zag Boxtelse centrumondernemers elkaar in de armen vallen. Het moet de hand van Lieke geweest zijn die de klagers eens goed geknipt en geschoren had. Immers kansen volop voor slimmeriken. Wie opent er bijvoorbeeld vanaf 31 januari de eerste Bed&Brexit voor Engelse toeristen?

Als bedankje gaf ik de chauffeur nog een tientje. "Zo zo, Monopolygeld", zei hij chagrijnig. "Nou nou vriend, rij dan ook maar door naar START", zei ik nog. Volgende keer stuur ik Frans op je af voor een cursus vriendelijkheid voor dummies.

Voor Frans
Aardig doen
Uit pure fatsoen
Ook tegen mensen die niet aardig doen
Vraagt nooit eens wat terug te doen
Doe toch maar, door een luisterend oor, begrip, een hand, een zoen
Zo niet denk dan later niet
had ik maar toen Frans, de vriendelijkheids-kampioen

Het werd even zomer in januari, dankzij Lieke en Frans.

Ze zijn pure mayonaise voor je ziel.

Ruud

Projectgroep wil inwoners van vier kernen verbinden

Boxtel - 'Ik zou je het liefst in een doosje willen doen'. Onder dat motto is een vijfkoppige projectgroep in Boxtel op 1 januari van start gegaan met 'Boxtel – 2020 in 366 verhalen'. Elke dag van het jaar 2020 wordt door een andere inwoner van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel of Esch beschreven. Alle verhalen worden begin 2021 gebundeld tot een boek dat verschijnt in de loop van 2021.

Het verhalenproject is een initiatief van Bert Engelbart, Marc Cleutjens, Roeland Heesbeen, Linda van de Wiel en Peter de Koning. "2020 is een heel bijzonder jaar dat nooit meer terugkomt", zegt projectleider Engelbart, die als programmeur verbonden is aan Podium Boxtel. Lachend: "Het jaar 1010 kan niemand zich herinneren en het jaar 3030 gaan we niet meemaken. Daarom hebben we het idee opgepakt om het verhalenproject in 2020 uit te rollen."

'Boxtel – 2020 in 366 verhalen' wil in het schrikkeljaar 2020 zoveel mogelijke verschillende inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel aan het woord laten. "Omdat Esch op 1 januari 2021 samensmelt met Boxtel, hebben we besloten ook Esschenaren mee te laten schrijven. Zo verbinden we inwoners van de vier kernen die op 1 januari 2021 samen Boxtel vormen", legt tekstschrijver Cleutjens uit. "Verbinden is sowieso belangrijk in ons project'" vult collega-tekstschrijver Van de Wiel aan. "Elke dag weer maakt de lezer van het boek kennis met een buurt-, wijk- of dorpsgenoot en leert hij of zij de lokale gemeenschap nóg beter kennen."

Elke dag nieuws
De vijf initiatiefnemers hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de voorbereiding van het project en hebben al een kleine honderd auteurs aan een datum in 2020 gekoppeld. "We zijn blij dat burgemeester Ronald van Meygaarden op 1 januari 2020 de pen ter hand heeft genomen", zegt Roeland Heesbeen, die het grafisch ontwerp van de publicatie voor zijn rekening neemt. "Hij opent de bloemlezing met een terugblik op zijn eerste dag van 2020", aldus tekstschrijver en fotograaf De Koning.

De auteurs van 'Boxtel – 2020 in 366 verhalen' worden niet alleen uitgenodigd een dag uit het jaar 2020 te beschrijven. "We vragen ze ook iets te schrijven over het nieuws dat hen die dag raakt", vertelt Engelbart. "Dat mag lokaal nieuws zijn, maar ook landelijk of mondiaal nieuws. De een zal schrijven over een actuele gebeurtenis in de eigen woonwijk, de ander richt zich misschien op de bosbranden in Australië of de spanningen in het Midden-Oosten. Zo ontstaat een bijzondere terugblik op 2020, beschreven door inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch."

De initiatiefnemers van 'Boxtel – 2020 in 366 verhalen' nodigen inwoners van de vier kernen uit mee te doen aan het project en hun favoriete datum in 2020 te reserveren. Dat kan door een e-mail te sturen naar boxtel2020@gmail.com. Indien een datum al gereserveerd is, kan een andere datum gekozen worden. Bijdragen mogen niet langer zijn dan 300 woorden en moeten voorzien zijn van een leuke foto. Andere creatieve uitingen zijn ook welkom. Denk aan een gedicht, een tekening, een schilderij, een cartoon of een stripverhaal.

Elde College houdt Open Huis

Schijndel/Sint-Michielsgestel - Basisschoolleerlingen en hun ouders zijn ook dit jaar weer welkom tijdens het Open Huis van het Elde College. Op vrijdagavond 24 januari trappen de afdelingen vmbo en praktijkonderwijs af in het brugklasgebouw in het Kloosterpark en de praktijklokalen. De avond start om 18.00 en eindigt om 21.00 uur. De zondagmiddag daarna –op 26 januari- is het de beurt aan het (tweetalig) vwo, havo en havo/vmbo T in Schijndel. Bezoekers zijn van 12.30 tot 16.00 uur welkom. Op zondag 2 februari opent de locatie Sint-Michielsgestel haar deuren van 12.30 tot 16.00 uur.

Het Elde College heeft een breed aanbod en diverse projecten. Zo is vorig schooljaar gestart met de succesvolle sportklassen. Ook dit jaar zijn er nieuwe initiatieven waarvoor aanstaande leerlingen in kunnen schrijven.

Zo is er vanaf augustus 2020 een musicalklas. Daarin kunnen brugklasleerlingen vmbo, havo en vwo op het Elde College in Schijndel starten in de Musicalklas. Sta je graag op het podium en kies je voor de musicalklas dan krijg je twee uur per week (op donderdagmiddag) extra lessen muziek, drama en dans. Daarnaast doe je mee met verschillende optredens op school, ga je naar theatervoorstellingen en krijg je een kijkje achter de schermen en in de coulissen bij een schouwburg. Ook verwachten we dat je een rol speelt tijdens de Elde musical in maart 2021. De lessen worden verzorgd door externe professionals (dans, drama) en door docenten muziek van het Elde College.

Vanaf augustus wordt ook gestart ook met een nieuw type brugklas: vmbo Basis/Pro. Dit is een dakpanbrugklas voor leerlingen met het enkelvoudig advies praktijkonderwijs of het dubbeladvies vmbo Basisberoepsgerichte leerweg – praktijkonderwijs. In deze klas wordt lesgegeven op het hoogste niveau, in dit geval vmbo Basis aangevuld met praktijklessen van het praktijkonderwijs. De leerlingen worden begeleid door een kleine groep leerkrachten. Er is veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, het voldoen aan leervoorwaarden en het aanleren van schoolse vaardigheden. Kan een leerling het vereiste vmbo-niveau niet aan, dan gaat deze verder op het Praktijkonderwijs.

Komend schooljaar gaat ook De Ondernemersklas in havo 4 van start. Het starten van een eigen bedrijf staat hierbij centraal. Een gemotiveerde groep leerlingen met Bedrijfseconomie en economie in hun pakket wordt een echte ondernemer. In een periode van 10 maanden zetten ze een bedrijf op, ontwikkelen ze een eigen duurzaam product, bedenken ze een marketingstrategie en boren ze een markt aan. Leerlingen pitchen hun product in een nationale competitie met andere scholen, maken gebruik van social media, werken met scrum en ontwikkelen de vaardigheden die bij het ondernemen horen. Deze ondernemers van de toekomst hebben een eigen projectlokaal dat tijdens de Open Dag bezocht kan worden.

Tijdens het Open Huis zijn er verschillende lesactiviteiten, presentaties van vakken en voorlichtingsrondes. Ook de manier waarop de school de leerlingenzorg en – begeleiding organiseert komt daarbij aan bod. Daarnaast is het mogelijk om met medewerkers van het Elde College in gesprek te gaan. Natuurlijk staan de leerlingen centraal. Een grote groep leerlingen van de school is actief betrokken bij het Open Huis. Zij zorgen voor de ontvangst, geven informatie en maken onderdeel uit van diverse activiteiten. Ook de leerlingenraad is aanwezig. Stel vooral uw vragen aan onze leerlingen.

Het Elde College biedt onderwijs binnen een breed aanbod: tweetalig wo, vwo, havo maar ook voor alle leerwegen binnen het vmbo (theoretisch, gemengd, kader en basis) en voor praktijkonderwijs. Op de locatie in Sint-Michielsgestel is het mogelijk om een vmbo-diploma te halen, maar ook om de eerste drie leerjaren havo te volgen.

Opbrengst embleem Indegat gaat naar DuckOUT en Donseendjesfeest

Het embleem voor 2020.

Boxtel - Het is alweer bijna zover, carnaval 2020. Dit betekent dat er ook weer een embleem voor Boxtel (Indegat) moet worden bedacht. Erna, Jolanda en Fred, initiatiefnemers, zijn een aantal maanden geleden begonnen om een embleem voor Indegat 2020 te bedenken.

Ieder jaar een nieuw ontwerp, dat is de grote wens van het drietal. Al bij de schets stond vast dat de opbrengst ten goede zou komen aan het Indegats carnaval. De opbrengst van het eerste embleem gaat na aftrek van de kosten dit jaar naar de jeugd. De helft wordt gedoneerd aan het Donseendjesfeest, het feest voor de allerkleinsten, en de andere helft gaat naar DuckOUT, wat het onderkomen moet worden voor de middelbare schooljeugd. Hoe meer er de komende weken verkocht gaan worden, hoe hoger de donaties zullen uitvallen. Na carnaval gaat de organisatie op zoek naar nieuwe evenementen om te steunen namens heel carnaval vierend Indegat.

Emblemen zijn nog tot en met carnaval 2020 te koop bij DA van de Biggelaar, Bloemsierkunst Marimba en Sigarenmagazijn Voets. Grotere aantallen voor verenigingen zijn te bestellen via embleem.indegat@gmail.com

Geelders-winterwandeling van Natuurwerkgroep Liempde

Foto: Jos van Ooijen

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde houdt op zondag 26 januari een winterwandeling door het Leembossengebied van De Geelders. De excursie wordt geleid door NWG-lid Ger van den Oetelaar die ook op dit moment aankopen doet in De Geelders voor ARK-Natuurontwikkeling.

Door de publicaties van onder meer Ger over de kartuizers van klooster Sinte Sophia van Constantinopel, de vroegere eigenaren van de Geelders en het uitkomen van het Leembossenboek is het boscomplex De Geelders flink in de belangstelling gekomen. De vele onderzoeken hebben ook veel opgeleverd zowel over de natuurwaarde als over het gebruik en inrichting van het boscomplex.

Sinds 1 januari 2019 is ARK door de provincie gevraagd om trekker te zijn voor de natuurrealisatie rondom De Geelders. Het gaat daarbij vooral om de aankoop van de gebieden die in 1994 al aangewezen zijn om omgezet te worden in natuur. Er zijn al flinke stukken gekocht die ook bezocht gaan worden. ARK zet vooral in om de natte leembossen, de natuurkroonjuwelen van Het Groene Woud, uit te breiden.

De Geelders is erg nat, daarom is het raadzaam om bij de excursie laarzen aan te doen en eventueel een verrekijker mee te nemen. De wandeling start om 9.00 uur bij café 't Groene Woud en na de excursie is er soep voor de deelnemers. Aan niet-leden wordt voor de soep 3 euro gevraagd, te voldoen bij de start van de wandeling. Bij interesse voor de natuur in het algemeen of de Liempdse natuur in het bijzonder kan voor een lidmaatschap contact worden opgenomen met Natuurwerkgroep Liempde via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Berts Boxtel

Bron: Bert Broekman

"Bert, schrijft nog eens wat", was de vraag op het koude bankje. Ik kan alleen over vroeger schrijven, ik maak in Boxtel weinig mee. Behalve dan het struikelen over de ongelijke bestrating in het centrum. Ook al ben je zo als ik vanaf 1960 werkend en wonend in Boxtel, je bent geen Boxtelaar. Daar helpt ook geen column schrijven aan. "Jij komt zeker niet uit Boxtel?", wordt menig keer per jaar aan mij gevraagd.

Toen ik voor het eerst in Boxtel ging werken, was dat als zelfstandig kok bij Hotel Bekkers op het Stationsplein hier. Mijn werkgever was Adje Bekkers, alom bekend en ver daarna pas de burgemeester. Zo werd hij genoemd in Boxtel. Eerst had hij een café waar zondags na de Hoogmis de gasten om het hards liepen om het eerste te zijn voor een spelletje op het verwarmde Wilhelmina-biljart. Er stond ook een jukebox die automatisch platen wisselde. Ook iets heel bijzonders in die tijd.
Toen Adje trouwde kocht hij na de oorlog Café Cref Coeur, in de oorlog een verzamelplaats voor Duitse militairen met hun diverse dames. Toen hij het gebouw kocht kwam er groot bord op waarop stond: 'deze zaak wordt volledig gerenoveerd en zal zes weken gesloten zijn'. Na zijn huwelijk begon hij met zijn vouw Bep en met zijn moeder een restaurant dat later de naam 'Le Fin Bec' kreeg. Na 13 jaar werd het interieur volledig vernieuwd en was het tijd om met een goede kok te gaan werken.

In juli 1960 trad ik in vaste dienst. Buiten Marietje de keukenhulp had ik de hele familie Rooijendijk om op terug te vallen. Dinie was de vaste serveerster, samen met Rikie van Aarle uit Liempde. Als het even stil was begon Marietje over haar zoon Henny. Die was in militaire dienst in Indonesië.
Die samenwerking was prima ondanks de gebrekkige keuken bij Bekkers. Er was een restaurant gekomen waar de directie van bekende hotels uit de wijde omtrek zelf kwam eten en kijken, omdat hun klanten uit Boxtel niet meer bij hen kwamen. In het restaurant was alles tot in de puntjes verzorgd, daar zorgde Adje Bekkers met zijn medewerkers wel voor. Pietje secuur als hij was, kregen alle stoelen nog een zetje en het glaswerk werd nog even tegen het licht gehouden. Gizzy, een van de afwasmeisjes - de afwas werd nog met de hand gedaan - was een Hongaarse vluchteling die door mij onderricht werd in de Nederlandse taal. We leerden van haar rauwe paprika eten. Na vier weken was de omzet bijna verdubbeld. Het ging als een lopend vuurtje door Boxtel: 'ze hebben bij Bekkers een specialiteitenkok'. Het restaurant liep als een trein. In de lunch hadden we iedere dag veertig gasten. De Hebox, Susanten, Van Geel, de Hydrodine en dan de hotelgasten nog.

Achter het restaurant was een rijwielstalling voor honderden fietsen. Je kon je fiets op eigen risico op slot en droog in een min of meer bewaakte stalling zetten. Vrijdags 's avonds was het afrekenen, dan stonden Ad en Bep met de keukenhulp het stallinggeld te innen. Iedereen gaf netjes f 1,25, want rijwielstallingkaartjes, daar deden ze niet aan. Werd het met het innen wat minder druk en was er verder niemand om af te rekenen, dan legden de klanten het geld op de vensterbank.

Ad Bekkers had een Chevrolet Corvette, zijn zwager Frans Baaijens een Citroën DS, oftewel een Snoek - de mooiste en duurste auto's in Boxtel. Frans had de eerste zelfbedieningswinkel annex keurslagerij in de Stationsstraat. Samen gingen ze een keer met Toon van Meurs op vakantie naar Duitsland en Zwitserland. De laatste avond waren ze gezellig uit geweest. Ad had vergeten zijn autolichten uit te doen. Naast de auto stond een touringcar. De reizigers vonden het zielig en zeiden tegen de chauffeur dat hij die mensen met pech moest helpen. Er werd een dik stuk touw opgescharreld en aan de bus gebonden. Maar in een tunnel begaf het touw het. De buschauffeur had niets in de gaten en daar stonden zij dan, net in een bocht, in het pikkedonker. De passerende auto's toeterden wel, maar niemand stopte. Na een tijdje kwam de touringcar echter weer terug en werden de eindjes touw aan elkaar geknoopt. Netjes werden ze bij de dichtstbijzijnde garage afgeleverd om daar hun accu op te laten opladen.

Beeldbank Boxtel

Basisschool De Zonnehoek

In 1957 kwam de eerste school in Selissen voor kleuter- en lager onderwijs tot stand, de Zonnehoekschool, met als hoofd Jan van Eekelen. Het was een bijzonder gebouw: acht klaslokalen lagen in carrévorm rondom een centrale middenhal. Het
werd ook wel de Halschool genoemd, gebouwd door architect Jos Bedaux (1910-1989).

Opgave carnavalsoptocht Ploegersland

Liempde - Prinsenvereniging De Ploegers organiseert zondag 23 februari wederom de jaarlijkse Carnavalsoptocht in Liempde. Het motto van Z.D.H. Prins Bernardus luidt: 'Laot Liemt zên, zo ês 'nen eik en 'n ven!' Deze spreuk en alle actuele gebeurtenissen in binnen- en buitenland zullen er ook dit jaar vast voor zorgen dat het publiek originele en verrassende creaties kan aanschouwen. Inschrijven voor deelname aan de optocht kan tot en met 21 februari.

Iedereen kan meedoen aan de optocht door zich op tijd in te schrijven. Deelname is mogelijk in de categorieën: Loopgroepen junioren tot vier personen, Loopgroepen junioren meer dan vier personen, Loopgroepen senioren tot vier personen, Loopgroepen senioren meer dan vier personen en Wagens.

Inschrijven
Inschrijven kan tot en met 21 februari. Voor meer informatie of een inschrijfformulierkan contact opgenomen worden met Mark van der Eerden via 06-25092829 of via optochtploegersland@gmail.com. Rechtstreeks inschrijven via de website van De Ploegers kan ook: www.ploegers.nl.

12 / 20

Bekendmakingen week 4

Aangevraagde omgevingsvergunningen        
-Adrianastraat 37: verbouw woning en realiseren aanbouw
-Mijlstraat bij huisnummer 39B: rooien 3 populieren. Herplant met 5 iepen.
-Selissen 5: herbouw woonboerderij tot een dubbele woonboerderij

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Door de aanvragers ingetrokken aanvragen omgevingsvergunningen
-Munselse Hoeve 11: realiseren carport
-Schijndelseweg bij huisnummer 170 - perceel D2245: realiseren 8 levensloopbestendige woningen

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
-Baroniestraat ongenummerd op perceel achter huisnummer 24: realiseren van een woonzorghuis (24
wooneenheden) voor mensen met dementie en 7 eengezinswoningen in de voormalige pastorietuin

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
-Deken Broekmanlaan achter huisnummer 30 - perceel M2423: rooien 1 wilg langs Smalwater met
herplant van 1 esdoorn

Ontwerpbesluit gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning
-Ladonkseweg 28: gedeeltelijk intrekken omgevingsvergunning met kenmerk 2724711 verleend op 13
mei 2011 aan Handels- en Transportbedrijf Reijnders B.V.

Verleende omgevingsvergunningen
-Dommeloord bij huisnummer 48: rooien 2 esdoorns met herplant
-Hoog Munsel 7: renoveren dak, vervangen dakkapel, plaatsen nieuwe dakramen en nieuwe goot
-Schijndelseweg bij huisnummer 170 - perceel D2245: rooien 4 esdoorns uit achtererf voor realisatie 8
woningen

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
-Tongeren 48: veranderen loon- en transportbedrijf

Verkeersbesluiten
-Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Het Schild
-Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Armmeesters

Evenementenvergunningen
-Paasloop
Verleende vergunning aan Atletiekvereniging Marvel voor het organiseren van de Paasloop in
Sportpark De Wielakker en omgeving op maandag 13 april 2020 van 11.00 tot 12.15 uur.
-Rommelmarkt
Verleende vergunning aan Buurtvereniging De Mijlpaal voor het organiseren van een Rommelmarkt in de
Mijlstraat op zondag 19 april 2020 van 10.00 tot 13.00 uur.
-5 tegen 5 voetbaltoernooi ODC
Verleende vergunning aan RKVV ODC voor het organiseren van het 5 tegen 5 voetbaltoernooi op Sportpark
Wagenaars, Essche Heike 2, op vrijdag 12 juni 2020 van 19.00 tot 00.00 uur en op zaterdag 13 juni 2020 van
9.00 tot 00.30 uur.

Besluit
-Besluit tot vaststelling van het zesde verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Oud papier

25-1 Centrum 28-1 Kerkeind

The Gents treden op in concertreeks 'Klassiek in de kerken'

'The Gents'.

Boxtel - Het vocaal ensemble The Gents geeft op zaterdag 1 februari een concert met medewerking van organist Tommy van Doorn in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Het optreden duurt van 16.00 tot 17.00 zonder pauze. Entree bedraagt 15 euro, kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen.

The Gents bestaat uit een zestiental mannenstemmen onder leiding van Annemiek van der Ven. Zij brengen het programma 'Denkend aan Holland - van Sweelinck tot Andriessen'. Reserveren kan via reserveren@klassiekindekerken.nl. Vanwege het eerste lustrum van Klassiek in de Kerken komt Kamerkoor Ratatouille het concert openen met een stuk die zij eerder die dag zullen instuderen in een masterclass van de dirigent van The Gents. Het laatste concert van het seizoen is op zaterdag 18 april om 16.00 met het viool-accordeon duo Judith Noordzij en Sven van de Voorde.

In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. The Gents bestormden succesvol de nationale en internationale muziekpodia. Sinds begin 2018 is Annemiek van der Ven de dirigent. Over het programma zegt zij: "Al van kinds af aan ben ik groot liefhebber van de Nederlandse taal. Er bestaan zoveel Nederlandse (kinder-)liederen met grappige dicht-vondsten, zwierige driekwarts-maat-zinnen en troostende teksten. In dit programma brengen wij louter muziek van Nederlandse bodem, omlijst met aandacht voor de schoonheid van taal en voordrachtskunst. Er zitten parels bij uit de, veelal recente, Nederlandse muziekgeschiedenis die niet vaak het podium haalden. De Mysteria Gaudiosa van Hendrik Andriessen zijn speciaal voor dit project uitgegeven."

Peer Doevendans bevlogen over de Gents
Boxtelaar Peer Doevendans is countertenor bij The Gents. Zijn muzikale roots liggen bij de Gildebroederkens, het jongenskoor van de Maria Reginakerk. "Samen met het herenkoor zongen wij de sterren van de hemel", aldus Doevendans over zijn tijd bij de Gildebroederkens. Hij zat tientallen jaren bij uiteenlopende ensembles met diverse dirigenten in wisselende stijlen. "Maar bij de Gents doen ze er nog een schepje bovenop", aldus de zanger. Doevendans is bevlogen over The Gents. "Je mag er jezelf zijn en dat doet iedereen dan ook! Met enorme toewijding laat Annemiek ons mannen stralen en de muziek ontroeren". Doevendans kijkt uit naar de samenwerking met Tommy van Doorn als Boxtelse organist: "Tommy's liefde voor muziek en aimabele persoonlijkheid maken serieus musiceren tot een feestje".

De maand van Janus

Januari is de eerste maand van het jaar op de Gregoriaanse kalender. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Janus is de god met de twee gezichten. Hij kijkt terug naar het verleden maar hij kijkt ook vooruit naar de toekomst.

En dat is precies wat wij ook doen op de Voedseltuin. We verzamelen maandagmorgen 6 januari 9.00 uur en wensen eenieder een heel goed 2020. Er is een kleinkind geboren en we verheugen ons met de kersverse grootouders op haar toekomst. We verwelkomen twee nieuwe vrijwilligers en vertellen mooie tuinverhalen van het afgelopen jaar. We beginnen het nieuwe jaar met een uitgebreide rondwandeling over onze twee percelen en bespreken het nieuwe teeltplan; welke groenten gaan we telen in welk teeltbed en welke compost gaat dat het beste ondersteunen?

Het Doolhofperceel heeft uitbundige oogsten gegeven en ligt er ook nu prachtig bij. Het nieuw ingezaaide gras op de brede werkpaden is frisgroen. De teeltbedden staan vol met winterprei en winterreuzen of hebben een mooi winterjasje van stro en ruwe compost. Onze allereerste nieuwe biologische groenten van 2020 gaan we in maart op het Doolhofperceel uitplanten.

Op het Ecoperceel ziet het er minder florissant uit. De werkpaden zijn modderig, het gras is dunnetjes of helemaal verdwenen. Zoals we u al eerder vertelden: het Ecoperceel is ons hoofdpijnperceel, de bodem is jarenlang samengedrukt door bebouwing en betegeling. We kunnen daar geen groenten telen die diep wortelen zoals prei en worteltjes. Maar we zijn vastbesloten om ook hier op ecologische wijze weer heel vruchtbare grond van te maken. We geven het Ecoperceel extra aandacht en beginnen gelijk: steeds meer verhogen van de teeltbedden met natuurcompost en de winterafdekking die weggewaaid of weggeregend is weer aanvullen met stro en karton.

Maar we hebben ook succes, de eerste oogst van 2020 komt van het Ecoperceel: de boerenkool doet het daar goed. We hebben al acht weken in 2019 steeds onderaan twee bladeren per plant geplukt en kunnen deze eerste week van 2020 weer vijftien kratten boerenkool naar de Voedselbank sturen. De boerenkoolplanten staan er nu wel als grappige palmboompjes bij. Een bijzonder gezicht in de grauwe grijze januariluchten.

Welkom op de voedseltuin.
In januari en februari kun je ons iedere maandag en woensdag van 9.00-12.30 uur op De Kleine Aarde bezoeken en meehelpen als je wilt. Rond 10.30 uur drinken we koffie in ons winterverblijf. Doe wel warme waterdichte schoenen aan, het is nog winter.

Maria van den Hoogen

Tuinleider Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde
https://voedseltuinboxtel.nl/

Loeriefoepe stopt, maar gaat toch 'gewoon' door

Liempde - Het is weer een typisch Liempdse oplossing: toen uitbaters Ad Schelle van het Wapen van Liempde en Joep Boleij van het Hof van Liempde vernamen dat het traditionele Loeriefoepe niet door zou gaan, sloegen zij de handen ineen om samen met CV 'T Kumt Goewd de kroegentocht tóch door te laten gaan.

Eigenlijk zal op 24 februari, als 'de 'Liempdse kroegentocht 2.0' rond 12.00 uur van start gaat nauwelijks te merken zijn dat er een geheel nieuwe organisatie achter het evenement zit. Het enige verschil dat er nu twee in plaats van vier Liempdse café's aan het evenement deelnemen.

Dat zit zo: de organisatie van het Loeriefoepe gaf er dit jaar de brui aan omdat het evenement vanwege verschillende redenen lastig te organiseren bleek. Toch bleef er veel vraag naar, waardoor Schelle, Boleij en de Liempdse CV de handen ineen sloegen en zelf een 'tusseneditie' organiseerden. Want Schelle is er zeker van dat het komende jaar gewoon weer het Loeriefoepe georganiseerd wordt, zij het met een andere organisatie.

Uit respect besloten de nieuwe organisatoren dan ook niet de naam 'Loeriefoepe' te gebruiken, maar maakten zij op Facebook het evenement 'Loeriefoepe op weg naar de klote' aan. De stunt werkte: in no-time meldden zo'n 350 belangstellenden zich aan. "Maar later deze week noemen we het evenement gewoon weer keurig 'Liempdse Kroegentocht 2.0 hoor", lacht Schelle.

Stempelkaarten voor die kroegentocht kunnen gekocht worden bij Drogisterij Bewust Beter (Raadhuisplein 2A), Het Hof van Liempde (Nieuwstraat 43), Het Wapen van Liempde (Raadhuisplein 4) en Juwelier Caarls (Rechterstraat 39, Boxtel) voor 10 euro per stuk. Bij die prijs zijn twee shotjes, twee normale consumpties en een leuk aandenken inbegrepen. In de twee deelnemende café's is vanaf 12.00 uur een programma met de dj's van Ff serieus en een gezellige afterparty met de carnavalswagens in en om Het Wapen van Liempde.

'Soms denk ik nu wel alles met jullie gedeeld te hebben en zijn bijna alle scenario's geschetst. Maar dan dient zich weer iets aan waar ik me over blijf verwonderen en dat móet ik dan kwijt. De liefde blijft (on)voorspelbaar en dat is ook het mooie.'

Zo ook laatst. Vriendin A. tettert bij mij een fles wijn leeg. Overgebleven uit het kerstpakket, een stevige rode Faïsses Rouge uit 2015. Even haar hart luchten, want haar zoektocht naar Mr. Right verloopt niet vlekkeloos.
Ze zit volop in het datingproces, heeft geen angst meer om een kop koffie te gaan drinken. Ze vindt het zelfs leerzaam en heel interessant tegenwoordig. Al die verschillende verhalen, achtergronden en levenservaringen. Bijna alle mannen hebben één dingetje gemeen, merkt ze terloops op. Allemaal hebben ze hun profiel door een vriend laten maken in een jolige drankbui, duhhh...;)

Eén date is echter altijd blijven plakken en waarom het zich niet verder verdiept blijft tot op heden een raadsel voor haar. Er is chemie, lol, aantrekking en begrip voor de wederzijdse single relatiestatus.
Als een potentieel ten tonele verschijnt, nemen ze zonder verdere woorden afstand, ze gunnen elkaar de wereld. Hij regelt geweldige ontmoetingen, want altijd doen ze iets wat ze nog nooit eerder hebben gedaan. Hij verrast haar met spontane bezoekjes onder schooltijd en neemt roze koeken of pepernoten mee omdat ze dat zo lekker vindt. Zij zorgt voor kletskoppen, pure aandacht en een warm bad.

Na een date loopt ze op wolkjes. Voelt ze zich zo ontzettend mooi, sexy en gewild. En hij waant zich een geweldige minnaar.
Even maar, want de realiteit dient zich weer aan en die is eenvoudig; verder dan dit zal het niet gaan. Waarom? Ze weten beiden bij god niet wat nu net het ontbrekende puzzelstukje is.
Of misschien durven ze de ongezouten waarheid niet uit te spreken, bang om het inmiddels vertrouwde kwijt te raken. Maar het is goed zo, het zou misschien alles ook verpesten. Ze weten eigenlijk niet heel veel over elkaars dagelijks leven.
Het is echt de chemie en lol die bindt.

En nu baalt A. als een stier.
Bij niemand anders kan ze tot nu toe vinden wat zij wel samen hebben. Het is ook lastig uit te leggen, vooral aan de niet-singles. Die tonen alleen in interesse in 'wilde' verhalen, waarschijnlijk omdat ze die zelf missen of nieuwsgierig zijn hoe dat nu werkt, dat daten. Ze denken dat ze altijd op mannenjacht is en wanhopig op zoek. Niets is minder waar, A. heeft het te druk met werk en gezin om mensen te ontmoeten en is daarnaast zeker geen uitgaanstype. Dan is het digitale terras zowaar een uitkomst. Ze weet ook niet meer wat ze moet antwoorden op de veelgestelde vraag, 'waarom is zo'n leuke meid nog single?'

A. baalt gewoon nu van deze herhaling en ik luister. Ze is dating-moe. Iedere keer dezelfde riedel. Opnieuw beginnen je verhaal te vertellen... maar het went. En geen zin om de hele tijd tekst en uitleg te geven, ik begrijp het wel.
Vooral baalt ze van zichzelf en van de koppijn die ze morgen heeft.

En jij? Ben jij ook dating-moe (aan het worden)?

Groene Handdruk voor Bloemenwandeltuin Liduina

Stolvoort (m.) maakt zich op om de eerste bloemen aan te planten. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Namens initiatiefneemster van onder meer de Bloemenwandeltuin bij Zorgexpertisehuis Lidwina, Diny Stolvoort, ontving maandagmiddag mevrouw mevrouw Van Asveldt-van Drunen een Groene Handdruk uit handen van wethouder Peter van de Wiel. De uitreiking van de symbolische prijs vond plaats bij verpleeghuis Liduina van zorggroep Elde, waar de stichting een dementievriendelijke wandeltuin realiseerde.

De handdruk is een aanmoedigingsprijs is voor organisaties die zich het afgelopen jaar hard maakten voor biodiversiteit en duurzaamheid. Dat doet Stolvoort met de Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid, die opkomt voor kwetsbare ouderen. Daarnaast komt ze ook op voor meer natuur, want Stolvoort stond aan de wieg van verschillende bloemen- en wandeltuinen in de gemeente die moeten dienen als ontmoetingsplek. Zo ook de bloementuin bij Liduina.

Door herinrichting van de buitenruimte achter verzorgingshuis Liduina van Zorggroep Elde in Boxtel is een wandeltuin gerealiseerd, die ouderen met dementie in staat stelt de natuur te beleven. Er is een bijvriendelijke en bloemrijke tuin gerealiseerd door het planten van bloembollen, hoogstam-fruitbomen en gemengde struiken. Dit zorgt voor meer biodiversiteit. Het initiatief stelt de bewoners en hun begeleiders in staat meer met natuurbeleving te doen en meer bezig te zijn met de natuur. Het project is onderdeel van een groter project, gericht op bevordering van participatie van mensen met een beperking via rolstoelvriendelijke paden naar het centrum van Boxtel en Selissenwal.

Uit handen van wethouder Peter van de Wiel en onder toeziend oog van Jan-Kees Metz, directeur cluster zorg en services van Zorggroep Elde, ontving Stolvoort een bloembollenpakket ter waarde van 500 euro. Dit pakket is met zorg samengesteld om bijen- en insecten aan te trekken. Daarna konden de handen nog even flink uit de mouwen om bomen en het bloembollenpakket dat de gemeente schonk aan te planten.

Een Groene Handdruk is bedoeld compliment aan inwoners of organisaties die iets doen voor natuur en landschap in hun eigen leefomgeving. De handdruk kan worden uitgereikt door organisaties die partner zijn van Nationaal Landschap Het Groene Woud, zoals de gemeente Boxtel. Een Groene Handdruk bestaat uit een trofee (beschikbaar gesteld door Het Groene Woud) en een geldbedrag van minimaal 350 euro van de partner, in dit geval de gemeente.

Het is niet de eerste Groene Handdruk die Stolvoort in ontvangst mag nemen. Ook voor de generatietuin die haar stichting in Liempde realiseerde ontving zij de aanmoedigingsprijs, die toen een geldbedrag van 350 euro bedroeg.

Trein ramt auto bij d'Ekker

Foto: Jordi de Bruijn/Persburo Sander van Gils

Bestuurder ontkomt ongehavend

Boxtel - Bij spoorwegovergang d'Ekker is vorige week woensdag een bestuurder ontsnapt aan een aanrijding met een goederentrein. Hij was met zijn voertuig vast komen te zitten op het moment dat er een trein aankwam. Het voertuig en de trein raakten bij het ongeluk beschadigd.

Verschillende hulpdiensten werden gealarmeerd. Naast politie en brandweer kwamen ook verschillende wagens van ProRail naar de overgang om onder meer de schade aan het spoor op te nemen. De brandweer stelde de situatie veilig en een bergingsbedrijf heeft het voertuig geborgen. Ook de machinist van de goederentrein bleef ongedeerd.

Racetalent Kas Beekmans mikt op podiumplek in nieuwe Northern Talent Cup in 2020

Kas Beekmans. (Foto: Tony Beekmans) Foto: Tony Beekmans

Boxtel – Het 15-jarige Boxtelse racetalent Kas Beekmans gaat in het seizoen 2020 van start in de nieuwe Northern Talent Cup. Na een moeilijk jaar is de coureur blij dat hij zijn racecarrière kan vervolgen in deze competitie die onder andere zal rijden tijdens twee MotoGP evenementen en met de World Superbike in Assen.

Het seizoen 2019 eindigde voor Kas Beekmans helaas niet zoals gehoopt. Door het ontbreken van voldoende budget kon de 15-jarige coureur het seizoen na de zomerstop niet afmaken bij Ernst Dubbink Eveno Racing in de European Talent Cup. In de afgelopen maanden hebben Kas en zijn team het hoofd echter niet laten hangen en is hard gewerkt aan een plan voor een vervolg van de raceactiviteiten in het seizoen 2020. Kas is dan ook blij dat hij binnenkort voor een grote sponsor mag presteren, waardoor hij komend seizoen weer op hoog niveau kan racen.

Foto: Jan Staak

De coureur uit Boxtel, die in 2017 kampioen werd in de Molenaar NSF100 Cup, heeft zich eind vorig jaar ingeschreven voor de nieuwe Northern Talent Cup die in 2020 voor het eerst van start zal staan. Woensdag 15 januari kreeg Kas de bevestiging dat hij uit de vele inschrijvingen één van de geselecteerde rijders is. De Northern Talent Cup is een Moto3 kampioenschap met gelijkwaardige motoren en coureurs uit Noord-Europa. Kas en zijn team zijn nog wel op zoek naar meer bedrijven die hen willen ondersteunen om hun ambities voor het seizoen 2020 en de toekomst te verwezenlijken.

Naast de rijders werd ook de kalender voor het seizoen 2020 gepresenteerd. Die vormt een enorme motivatie, waarbij de Northern Talent Cup onder andere zal rijden tijdens de MotoGP evenementen in Brno en op de Sachsenring. De eerste ronde van het kampioenschap is meteen de thuisrace van Kas tijdens de World Superbike op het TT Circuit Assen. Dit evenement zal worden verreden van 17 tot en met 19 april. In totaal bestaat de kalender uit zeven evenementen. Kas zit momenteel al vol in zijn voorbereiding om sterk en topfit aan het seizoen te kunnen beginnen.

De jonge coureur is vanzelfsprekend erg blij met deze opsteker: "We zijn na de teleurstelling van vorig jaar niet bij de pakken neer gaan zitten en ik ben heel blij dat ik onze nieuwe plannen bekend mag maken! De Northern Talent Cup is een prachtig nieuw kampioenschap en het wordt gesteund door de Dorna, waardoor het veel aandacht zal krijgen. Mijn doel is om minimaal voor het podium te gaan in deze nieuwe cup. Ik ben alle mensen die mij steunen zo enorm dankbaar, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Ook wil ik de KNMV bedanken voor hun steun. Ik kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen!"

Nipt verlies voor rugbyers Ducks/Oysters

Maastricht - Op bezoek bij naaste concurrent Rugbyclub Maastricht kende het Ducks/Oysters team een sterke start. De Limburgers werden vastgezet op eigen helft en Ducks/Oysters bepaalde het spel.

Dit resulteerde in de tiende minuut in een 0-7 voorsprong, doordat een soepele aanval van voorwaartse en lijn bekwaam werd afgemaakt. Toen in de 18e minuut een tweede try en conversie volgden, waren er zelfs visioenen van een makkelijke overwinning. Echter de Maastrichtenaren, aangevuld met buitenlandse rugbyers die in Maastricht studeren, scoorden kort hierna tegen, wat de stand op 5-14 bracht. Vlak voor half time wisten de bezoekers de score weer een beter aanzien te geven door hun derde try. Dit zette de ruststand op 5-19.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Ducks/Oysters. Echter het begon zich te wreken dat een aantal vaste front five spelers niet aanwezig was. Dat daarnaast een aantal spelers een blessure had, hielp Maastricht verder in het zadel. Ducks moest nu voornamelijk verdedigen, dit deed het met verve en de defensie hield lang stand. De druk werd echter teveel en tien minuten voor tijd scoorde de thuisploeg: 12-19. Kort hierna volgde weer een try wat de stand op 17-19 bracht. Met nog vijf minuten te spelen steeg de spanning ten top, zeker toen bleek dat de referee om in de ogen van Ducks/Oysters onduidelijke redenen vijf minuten extra liet spelen. In deze slotfase werden ook nog diverse penalty's tegen de Boxtelse/Oisterwijkse combinatie gegeven. De laatste penalty, voor off side, werd hen noodlottig. Deze was recht voor de palen, en wat gevreesd werd gebeurde. De penalty werd benut en dit bracht de eindstand op 20-19. De tweede nederlaag van het seizoen voor Ducks/Oysters was een feit.

Van koploper is Ducks/Oysters nu gezakt naar plaats vier. Echter de verschillen zijn minimaal. Komende weekend is er geen speelronde, de week later volgt er in Boxtel de volgende wedstrijd tegen Obelix Nijmegen. Dit team staat een punt boven Ducks/Oysters, dus spanning verzekerd.

BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd maandag de derde en laatste ronde van de Individuele Meerkampen gespeeld. Erik van der Schoot (Poule A), Hans Fonken, Donie de Groot (Poule B) en Lindie van den Hooven (Poule C) bleven na de tweede speeldag ongeslagen aan de leiding in hun poule en moesten proberen om dit nu om te zetten in een kampioenschap.

In poule A had Erik van der Schoot het meest te vrezen van Hans van Weert want, die enkele inhaalwedstrijden moest spelen. Van Weert won zijn eerste partij van Ad Brekelmans maar moest in zijn partij tegen Van der Schoot het onderspit delven en daarmee was de strijd beslist. Van der Schoot deed er nog een schepje bovenop en bleef ook in zijn laatste partijen zonder verlies en werd daarmee overtuigend en verdiend kampioen van deze Meerkampen. Ronald van Dael werd na de nederlaag in zijn eerste partij en het verlies tegen Van der Schoot toch verdienstelijk tweede terwijl Van Weert zich naar een zeer verdiende derde plaats knokte door zijn overige vier partijen in winst om te zetten.

In poule B gingen Hans Fonken en Donie de Groot ongeslagen aan de leiding en het toeval wilde dat zij pas in de laatste speelronde tegen elkaar uit zouden komen. Ook Frans van Dun, Stephan Pennings en Peter van Berkel maakten nog kans om het toernooi te winnen. Fonken had zijn dag niet en verloor zijn laatste drie partijen. De Groot verloor zijn eerste partij van Van Dun en Pennings won van Van Berkel. De Groot herstelde zich en won de laatste partij van Fonken en was daarmee met slechts één verlies partij de verdiende winnaar van het toernooi. Voor Fonken waren de druiven zuur want hij eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Pennings werd verrassend tweede en Van Dun eindigde op de derde plaats.

In poule C liet Lindie van den Hooven al haar tegenstanders puntloos achter zich en hoefde alleen maar in de partij tegen Dinie van den Nieuwenhuizen tot de uiterste vijfde game gaan. Ze mag zich terecht en zeer verdiend kampioen van deze Meerkampen noemen. Teamgenoot Arnold van der Heijde werd een goede gedeelde tweede, samen met Ad de Man en Bart Theeuwes. In deze poule speelde Xandra Beisiegel haar eerste partijen in de BRTC en zij deed het zeer verdienstelijk door op en goede vijfde plaats te eindigen met vier overwinningen. Ook in de tweede helft van de competitie gaat zij meespelen.

Verrassende clubtitel voor Sjoerd van Heerebeek

Sjoerd van Heerebeek (l.) en Lars Strik. (Foto: Jasper van der Aa) Foto: Jasper van der Aa

Jeugd verslaat gevestigde orde

Boxtel - Sjoerd van Heerebeek is de verrassende nieuwe clubkampioen van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo. De pas zeventienjarige jeugdspeler versloeg gedurende het toernooi het voltallige eerste seniorenteam, waaronder de als eerste geplaatste Sjoerd Broos in de finale. Ook de B-groep werd gewonnen door een junior. Hierin ging Lars Strik er met de eerste prijs vandoor.

Dat Van Heerebeek afgelopen zaterdag de titel pakte was aan de ene kant een enorme sensatie, maar aan de andere kant timmert de talentvolle tafeltennisser al geruime tijd flink aan de weg. Wekelijks maakt hij vele trainingsuren en in de competitie komt hij voor Never Despair uit Den Bosch uit op het hoogste landelijke niveau. Desondanks stond hij slechts als elfde op de plaatsingslijst van de clubkampioenschappen. Dit geeft maar weer eens aan dat Taverbo-Sabo momenteel over een bijzonder brede en sterke selectie beschikt.

In het begin van het toernooi moest Van Heerebeek duidelijk nog op gang komen en wellicht moest hij toch even wennen aan het meer tactische spel dat er bij de senioren wordt gespeeld. Zo verloor hij in de eerste poulefase van routinier Teun Vlaminckx. Ondanks deze nederlaag plaatste hij zich wel voor de hoofdronde. Hierin kwam de machine steeds meer op gang. Met onder andere een knappe zege op Bram Bakker, de verliezend finalist van vorig jaar en de nummer twee van de plaatsingslijst, ging hij verrassend door naar de halve finale.

Daarin trof hij in titelverdediger en clubtrainer Michel Sperling wederom een tegenstander van formaat. Sperling kwam goed uit de startblokken en nam snel een 2-0 voorsprong. Net toen de winst binnen leek voor de regerend kampioen ging Van Heerebeek uit een ander vaatje tappen. Met aanvallend spel 'duwde' hij zijn tegenstander steeds verder bij de tafel vandaan. Sperling had geen antwoord en moest uiteindelijk in vijf games buigen voor zijn pupil.

Waar Van Heerebeek alle zeilen bij moest zetten om de finale te halen had zijn tegenstander en naamgenoot Sjoerd Broos een stuk minder energie verspild. Tijdens de poulefase kreeg de nummer één van de plaatsingslijst alleen van vijfvoudig clubkampioen Gijs Klop serieuze tegenstand. In de halve finale rekende hij eenvoudig af met Jasper van der Aa, en alom werd gedacht dat de titel Broos niet meer kon ontgaan.

De eerste punten van de eindstrijd leken dit te bevestigen. Van Heerebeek oogde wat nerveus en had geen grip op de opslag van zijn opponent, die snel een ruime voorsprong pakte. Na pakweg tien gespeelde punten gooide hij echter alle schroom van zich af en kwam hij steeds beter in zijn spel. De eerste game moest hij nog wel met minimaal verschil aan Broos laten, maar daarna ontspon zich een heerlijke partij tafeltennis, waarbij de toeschouwers hun handen stuk klapten bij de vele weergaloze rally's. In de vierde game kreeg Van Heerebeek meerdere matchpoints, maar wist deze niet te benutten, waardoor een vijfde en beslissende game noodzakelijk werd. Veel spelers zouden mentaal geknakt zijn na het missen van dergelijke kansen. Zo niet de zeventienjarige inwoner van Liempde. Ook de laatste game was een gelijkopgaande strijd die uiteindelijk met minimaal verschil (11-9) gewonnen werd door de youngster. Bij de jeugd was Van Heerebeek al menigmaal clubkampioen geweest, vanaf nu is hij het ook bij de grote mannen.

Ook in de B-groep maakte de jeugd de dienst uit. Twee spelers uit het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo, Lars Strik en Rick van der Schoot, hadden het tot de finalepoule geschopt. Daarin troffen ze de ervaren Arjan Versteeden. De senior haalde alles uit de kast, maar kon het tempo van de junioren niet bijbenen. Zowel Strik als van der Schoot wisten hem te verschalken. Omdat Strik het onderlinge duel van zijn teamgenoot wist te winnen, mocht hij zich laten huldigen tot kampioen van de B-groep.

Goede scores voor judoka's Judo Club Liempde

Moergestel/Gemert - Judoka's van Judo Club Liempde namen afgelopen weekend op zaterdag deel aan de derde ronde van de Judo Cub Brabant in Moergestel en een nationaal toernooi in Gemert op zondag.

Jop van de Ven, Annabel Loman en Keira Kreijveld kwamen zondag in actie op de 36e editie van het Gemert Open Judotoernooi.
Jop nam voor het eerst deel in de klasse +18 jaar. Doordat er in zijn poule -60 kg te weinig deelnemers waren, werd hij ingedeeld in de poule -66 kg. Dat leverde voor hem zware partijen op. Hoewel hij geen winst behaalde, leverde het toernooi Jop enkele mooie leermomenten op.
Annabel nam deel in de poule -12 jaar en -32 kg. Doordat er een poulesysteem gedraaid werd mocht ze vier wedstrijden judoën. Ze maakte het daarbij haar tegenstanders regelmatig lastig. Uiteindelijk won Annabel twee van de vier partijen; één met ippon en één op scheidsrechtersbeslissing.

Keira nam deel in de poule -15 en -52 kg. Ook voor haar bestond de wedstrijd uit een poulesysteem, waarbij acht judoka's werden verdeeld in twee poules. In haar eerste wedstrijd begon Keira goed met het maken van dubbele aanvallen, maar doordat er niet genoeg snelheid in zat gaf ze haar tegenstander de kans om een worp te blokken en over te nemen. Hierdoor kwam ze met een wazari achter. Keira maakte vervolgens weer een dubbele aanval en met een heupworp scoorde ze een wazari. Hierop volgende direct een houdgreep die ze niet meer losliet. Ze won met ippon.
In haar tweede wedstrijd had Keira direct een goede pakking en haar tegenstander liep mee waardoor de Liempdse judoka met een binnenwaartse haak direct een ippon scoorde. In haar derde wedstrijd begon ze weer direct sterk met dubbele aanvallen die haar tegenstander niet kon pareren. Met een heupworp scoorde ze een punt om vervolgens de wedstrijd te winnen met een houdgreep.
De vierde partij van Keira was de kruisfinale tegen de nummer twee van de andere poule. Deze tegenstander judoot ook links, iets waarbij Keira moeite heeft om haar eigen spel te spelen. Ze kon geen goede pakking krijgen en haar tegenstander probeerde telkens om de wedstrijd te controleren. Keira kon een aanval van de tegenstander overnemen en scoorde hiermee een ippon. Hiermee stond ze in de finale.
In de finale begon de Liempdse heel sterk, maar het lukte haar tegenstander om telkens uit haar aanvallen te stappen. Op het moment dat Keira stilstond in een aanval nam haar tegenstander het initiatief; met een buitenwaartse haak scoorde zij de ippon.
Keira behaalde een knappe tweede plaats.

Op zaterdag traden zes leden van JC Liempde aan voor de derde ronde van de Judo Cup Brabant in Moergestel. De judoka's moesten hard knokken tijdens hun wedstrijden en lieten daarbij goede technieken zien wat duidelijk maakte dat ze al veel geleerd hebben dit seizoen. Het bewijs hiervoor leverde Bram van de Ven, die zijn eerste judowedstrijd van dit seizoen won. Desmond Tops werd overtuigend kampioen en Jason van Berkel toonde dat extra trainen zijn vruchten afwerpt. Hij won verdienstelijk het zilver.
Zilver was er ook voor Bram van Oorschot. Jens Kelders werd derde en voor Bram van de Ven en Odin van Hedel was er een mooie vierde plaats

Adios amore

Mijn vriendin is een half jaar naar Spanje. En dat is k*t. Ik schrijf deze column twee uur nadat ze op het vliegtuig is gestapt. Dus het zit nog lekker vers. Dat was voor mij de reden om het op papier te zetten. Hopelijk wordt het niet al te zoetsappig, maar ik kan niks beloven.

Het afscheid was, laten we zeggen, emotioneel. Ik had nog zo tegen mezelf gezegd dat ik niet moest gaan huilen. Maar toen we elkaar een laatste knuffel gaven voordat ze naar de douane vertrok, kwamen daar toch de waterlanders tevoorschijn. Ik was er even stil van.

Een uur later zagen we haar alweer. Nee, ze was niet terug komen rennen, omdat ze toch wilde blijven, helaas. Dat hoopte ik eigenlijk constant op het vliegveld. Maar dat was niet het geval. Ze wandelde richting de Transavia, die al even klaarstond. Wij waren boven op het dakterras gaan staan en hadden dus gelukkig het goede vliegtuig uitgekozen, want er was nog even spanning.

Op het dakterras zwaaiden ik, haar enthousiaste vriendinnen en de family haar uit. Het was heel gek. Ik probeerde zo blij mogelijk te zijn, maar van binnen was ik dat allesbehalve. Bij elke trede kwam voor mij het gevoel steeds dichterbij: nu is het voor het echie. Ze zit straks in Sevilla voor haar minor, meer dan 2000 kilometer van mij vandaan. Ze bleef nog even op het trapje staan en maakte kusgebaren. Volgens mij naar mij, althans dat hoop ik. Daarna stapte ze in. Het deed zeer, maar ik was ook heel trots.

Ze doet het toch maar even, zo'n avontuur aangaan. En zo ken ik haar ook. Ze gaat geen uitdaging (een relatie houden met mij bijvoorbeeld) uit de weg en reist ontzettend graag. Het was daarom heel zonde geweest als ze het niet had gedaan. Ze gaat ontzettend veel leren, waarschijnlijk vooral Sangria drinken, en een heleboel nieuwe vrienden maken.

Het is haar heel erg gegund, want ze is de leukste persoon die ik ken. Ik ga haar verschrikkelijk missen. Maar gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als Skype, of zoals ons mam aan me vroeg: 'Dat heet toch facetimen, Bas?' En in maart ga ik haar bezoeken. Pas na twee maanden verdomme. Normaal gesproken zag ik haar minimaal twee keer in de week. Dat wordt echt even wennen.

Maar ik ben niet alleen. De zus van mijn vriendin zit tegelijkertijd in Valencia. En zij heeft ook een vriend die Bas heet. Ja, ze zoeken ze er op uit. Met hem ga ik waarschijnlijk een avondje bier drinken en zeiken over onze vriendinnen. Mijn eigen vrienden zeiden al dat ze me nu eindelijk weer zouden zien. Van je vrienden moet je het hebben. Ze hebben alleen wel gelijk waarschijnlijk. Ik moet toch iets. Dus MooiBoxtel-lezer als je een keer tijd over hebt, kom dan langs op Koolhof 4 in Liempde om me te vergezellen.

Taxandria DS1 maatje te groot voor HCB'92 DS1

Oisterwijk – HCB'92 DS1 speelde afgelopen zondag in Oisterwijk tegen Taxandria DS1. De dames uit Boxtel konden niet op tegen het goede spel van de Oisterwijkse dames. Het werd een pijnlijke wedstrijd voor de uitspelende ploeg die eindigde in een zware nederlaag. Eindstand werd 36-9.

De wedstijd begon al snel met een grote voorsprong voor de dames uit Oisterwijk. Met een stand van 5-0 gingen ze verder. Taxandria was erg snel en voor HCB'92 was het moeilijk bij te houden. De verdediging van Taxandria stond erg goed, HCB'92 vond deze opstelling erg lastig en ze kwamen er helaas niet goed doorheen. Na een aantal minuten gespeeld te hebben was de stand al 12-0. Annemarie Sens wist de eerste goal voor HCB'92 te maken met een mooie schijnbeweging. Er vielen daarna veel penalty's en gele kaarten aan beide kanten. De stand was ondertussen al 15-1. Ellen Persoons en Gitte Vanhout speelden goed samen waardoor Vanhout de bal in de linkerhoek kon gooien. Manon Foolen maakte gebruik van een penalty en scoorde de 20-3. Met deze stand gingen beide teams de rust in.

De tweede helft ging van start en HCB'92 had besloten om wat dingen te gaan te proberen. Ze besloten meer te gaan lopen waardoor het spel beter werd. Taxandria maakte ondertussen vier goals, maar Vanhout wist een goal te maken waardoor de stand op 24-4 kwam. De meiden van HCB'92 gingen voor een zo goed mogelijke afsluiting en met een sterke verdediging begonnen zij beter te lopen in de aanval. Vanhout scoorde vanuit de cirkel en Lieke van Rooij kon Foolen goed aanspelen waardoor zij mooi vrij stond. Taxandria maakte ondertussen ook een aantal goals waardoor de stand op 29-6 kwam. Manon Vriens speelde met een stuitbal Vanhout aan en zij kon tekenen voor de 29-7. Persoons en Sens deden een een-tweetje en scoorde hier ook uit. Helaas bleef Taxandria ook goals maken. Liza van Rooij wist de laatste goal van de wedstrijd te maken door een penalty te benutten. De eindstand kwam daarmee op 36-9 in het voordeel van Taxandria.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 16 januari
A-lijn: 1 T. Walbeek & R. van Wersch 67,08% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 58,33% 3 H. & F. Schalkwijk 52,50% B-lijn: 1 P. & L. Springer 65,28% 2 J. & T. Hooijer 61,46% 3 F. van Roy & I. van der Wekken 59,72% C-lijn: T. Godding & S. Mols 68,75% 2 W. & D. van Erp 61,67% 3 T. Bosveld & H. Hoogers
56,35%

Essche Bridgeclub, uitslagen 16 januari
A-lijn: 1 J. & A. van den Aker 68,50% 2 H. van de Aa & J. Hereijgers 63,00% 3 H. van Roessel & P. Olijslagers 61,00%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 16 januari
A-lijn: 1 M. van de Westelaken & H. de Vries 60,42% 2 J. & B. Dieden 60,07% 3 W. Renders & K. Voets 57,99% B-lijn: 1 J. van de Biggelaar & J. Koppen 62,08% 2 M. van Esch & J. Smulders 61,25% 3 A. van Aarle & A. van de Heuvel 56,25% C-lijn: 1 C. Kapteijns & S. van de Laar 60,00% 2 W. Strik & P. Raaijmakers 59,38% 3 C. van der Heijden & M. van Overbeek 57,92%

Bridgeclub Fellenoord, uitslag 13 januari
A-lijn: 1 J. van de Biggelaar & T. van Uytert 66,25% 2 M. Jussen & H. van de Brand 52,50% 3 A. van Gorp & W. van de Lans 50.00%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 16 januari
A-lijn: 1 C. Koop & E. van Schijndel 64,93% 2 J. Sweere & N. van de Poel 64,58% 3 B. van den Biggelaar & H. Goes 63,89%

Biljart

Geboliesch, uitslagen week 3
't Pommeransje-Dé ziek wel zitté        40-31
't Krijtje-De Stapelaars        26-40
De Unie Boys-Ons Vertier        33-30
De Eenheid-Kloosterboys        34-35
De Prutsers-De Fetsers        34-31
Samen Sterk-De Treffers        36-30

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen:
Cambrinus/Van de Ven/V.T.S-Wapen van Liempde/RegioBank kader        2-7
Wapen van Liempde/RegioBank libre 1-De Hazelaar 1        27-26
Wapen van Liempde/RegioBank libre 2-Royal Events Palace 2        30-22

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, programma 25 januari
Jeugd
Veldhoven 1-Taverbo 2        10.30
Veldhoven 2-Taverbo 3        10.30
Veldhoven 4-Taverbo 4        10.30
Taverbo 1-Stiphout 1        15.00
Senioren
Taverbo 1-Kampenion 2        15.00
Taverbo 2-Sittard 2        15.00
Taverbo 3-TTV Maashorst 2        15.00

BRTC, eindstand van de poules
Poule A
1. Erik van der Schoot 8 punten
2. Ronald van Dael        6 punten
3. Hans van Weert        5 punten
4. Gerrie Hoenselaars 4 punten
4. Ad van Weert 4 punten
6. Peter de Rooij en Cees Hems         3 punten
8. Hans van Haaren         2 punten
9. Ad Brekelmans        1 punt
Poule B
1. Donie de Groot        7 punten
2. Stephan Pennings,        5 punten
2. Frans van Dun        5 punten
2. Hans Fonken        5 punten
5. Wim van Aarle        4 punten
5. Peter van Berkel        4 punten
7. Henk IJsseldijk        2 punten
7. Hans Regtering         2 punten
7. Geerta Pluut         2 punten
Poule C
1. Lindie van den Hooven 8 punten
2. Arnold van der Heijde        5 punten
2. Bart Theeuwes         5 punten
2. Ad de Man        5 punten
5. Xandra Beisiegel        4 punten
6. Kim de Groot        3 punten
6. Dinie van den Nieuwenhuizen        3 punten
6. Joop van Eijk        3 punten
9. Ken van de Linde        0 punten

Handbal

HCB'92, uitslagen 19 januari
Taxandria DS1-HCB'92 DS1        36-9
Goodflooring HMC D2-HCB'92 D1        3-10
H.V.M. DC3-HCB'92 DC1        19-6
Apollo DA1-HCB'92 DA1        22-11
Aristos/HCB'92 HS2-Taxandria HS1        18-48
Programma 25 januari
HCB'92 E1-RED-RAG/Tachos E2 (Pius X)        14.05
HCB'92 D1-DOS'80/Olympia'89 (Pius X)        15.05
HCB'92 DC1-Avanti DC1 (Pius X)        15.55
Bergeijk HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        14.45
Programma 26 januari
HCB'92 DS1-Blauw Wit DS1 HB2 (De Braken)        09.20
Blauw Wit HS2 - Aristos/HCB'92 HS2        12.50

Voetbal

DVG, uitslagen 18 januari
DVG JO8-1-Eli JO8-2 5-2
DVG JO9- -Eli JO9-2 2-12
DVG JO11-1-Boxtel JO11-1 1-5
Spoordonkse Boys JO10-1-DVG JO10- 2 20-1
DVG JO10-3-Boxtel JO10-2 5-5
DVG JO13-3-Wilhelmina Boys JO13-2 2-4
Boxtel JO15-2-DVG JO15- 2 2-0
Boxtel JO17-1-DVG JO17- 1 3-2
DVG MO17-1-ODC MO17-1 4-3
Uitslagen 19 januari
DVG 1-Den Dungen 1 1-5
DVG 6-Boerdonk 3 3-2
Programma 23 januari
Den Dungen 3-DVG 2        20:00
Programma 25 januari
Den Dungen JO8-1-DVG JO8-1        10:00
DVG JO9-2-BMC JO9-4        10:45
Den Dungen JO11-1-DVG JO11-1        10:00
DVG JO11-2-Den Dungen JO11-2        09:30
DVG JO10-1-Gemert JO10        09:30
DVG JO10-2-Den Dungen JO10-3        09:30
DVG JO13-1-Boxtel JO13-1        11:30
VV Acht JO13-2-DVG JO13-2        11:15
Den Dungen JO13-2-DVG JO13-3        11:15
ST Estria/GVV'57/SCV'58 JO15-1-DVG JO15-1        12:00
DVG JO15-2-Den Dungen JO15-2        13:00
DVG JO17-1-RKVV Erp JO17-1        14:30
DVG JO17-2-Den Dungen JO17-2        14:30
Den Dungen MO17-1-DVG MO17-1        12:30
Programma 26 januari
CHC 1-DVG 1        14:30
DVG 2-Prinses Irene 2        12:00
DVG 5-Rhode 9        10:00
DVG 6-Mierlo Hout 7        12:00

Rugby

Uitslagen zaterdag 18 januari:
Cubs: Ducks/Oysters-RC Eindhoven         12-57
Junioren: Ducks/Oysters-Waterweg Warriors        57-17
Colts: Rams Apeldoorn-Ducks/Oysters         28-36
Zondag 19 januari:
Senioren: Maastricht-Ducks/Oysters         20-19
Zaterdag 25 januari:
Cubs: Ducks/Oysters-Utrecht RC (Boxtel)        11.00
Junioren: Ducks/Oysters-Haarlem (Boxtel)        12.00
Colts: Ducks/Oysters-RC Tilburg/Vets (Oisterwijk) 13.00

Constant niveau leidt tot overwinning dames Blox

Boxtel - Blox Dames 1 speelde afgelopen zaterdag in eigen huis tegen HLB. Deze ploeg uit Den Dungen kon niet op tegen het snelle spel van de Boxtelse dames. Het werd een eenzijdige wedstrijd die eindigde in vier gewonnen sets voor de thuisploeg.

De eerste service van de wedstrijd was voor HLB en deze werd gelijk door Blox omgezet in een mooie omloopbal van Daphne van Meurs vanaf mid. Deze aanval werd op prima wijze onschadelijk gemaakt door het blok van HLB. Toch was dit de opmaat om daarna met vertrouwen gelijk een comfortabele voorsprong op te bouwen van enkele punten. Er was rust in het spel dankzij een goede passing. Dit gaf Janne Ariëns de gelegenheid om het spel uit te zetten waarvan gretig gebruik werd gemaakt. Buitenaanvallers Hanna van Esch en Elke van Rooij hielden het blok en de verdediging van HLB goed bezig. Doordat Carmen Steenbakkers en Van Meurs ook bij iedere aanval dreiging hadden was het voor het blok van HLB hard werken. Door de aanvalskracht van Sanya Penninx op de diapositie kwam er een constante dreiging op de voorposities. De set werd gewonnen met 25-18.

In de tweede set wist het jonge team van HLB de Bloxdames goed bij te benen. De set ging gelijk op waarbij Blox ook kort tegen een achterstand aan keek. HLB wist mooie punten te maken met prikballen achter het blok van Blox waarop de thuisploeg geen antwoord vond. Het constante spel van Blox en het prima verdelen van Heidi van Pinxteren zorgden echter voor geen enkele twijfel bij de dames dat de set niet zou worden gewonnen. Steenbakkers sloeg in deze fase harde ballen vanaf mid en had samen met Van Pinxteren een goede 'no-look' omloopbal waarmee het blok van HLB totaal uiteen werd gereten. De set werd gewonnen met 25-22.

Het leek alsof de voorsprong in sets van 2-0 Blox vleugels gaf. Van Pinxteren wist in de derde set precies hoe en waar de aanvallers de bal wilden hebben. Dit leidde tot mooie aanvallen door Rachel Spoor en een onbedoelde tot een dia-aanval omgebouwde omloopbal van haar. Van Esch sloeg haar ballen hard en scherp naar de grond, en wist met Van Pinxteren een onvervalste 41-er, een snelle aanval vanaf buiten, op de mat te leggen. Penninx bleef vanaf de buitenpositie scherp en Van Meurs was op mid ook niet te stuiten. De prikballen van HLB bleven Blox parten spelen maar Blox werd hierdoor niet meer in verlegenheid gebracht want HLB had geen antwoord op de gevarieerde aanvallen door Blox. Setwinst 25-15.

Het moraal van HLB leek aan het einde van de derde set gebroken en daar wist Blox wel raad mee in de vierde set. Van Rooij stond op de buitenpositie vrijuit te spelen en scoorde mooie punten. Onder aanvoering van Ariëns was de passing prima op orde waardoor het spel verdelen van Van Pinxteren leidde tot gevarieerde aanvallen vanaf iedere voorpositie. Aan het einde van de set kwam het tot enkele drie-meter aanvallen door Penninx en Van Esch. De set werd met 25-13 binnengesleept.

De eerstvolgende wedstrijd is weer thuis in De Braken, op 1 februari om 14.00 uur.

14e ronde Boxtelse Biljart Bond Teamkampioenschap Libre

Boxtel - De eerste wedstrijd van het BBB (Boxtelse Biljart Bond) Teamkampioenschap Libre vond vorige week maandag plaats bij café 't Geveltje. Dinsdag werd er gespeeld bij Biljartcentrum Boxtel en donderdag werd er zowel bij de Comsche Hoeve als bij De Kroeg gespeeld.

De Amateur 2 won maandag met 37-32 van Het Groene Laken 2. In de eerste partij won John Aarts (Amateur 2) met 12 punten in 16 beurten van Toon van Houtum (HGL2). Albert van de Sande (HGL2) won ook met 12 punten in 16 beurten van Theo Ossenblok (Amateur 2). In de derde wedstrijd won Willem Witte (HGL2) met 12 punten in 23 beurten van Hans de Bresser (Amateur 2) die genoegen moest nemen met 7 punten. Corné Franken (Amateur 2) haalde 12 punten in 18 beurten en liet daarmee Adri Blummel achter zich met slechts 5 punten.

Dinsdag won 't Ivoor met 37-31 van 't Krijtje. Hans Huyberts (Ivoor) won in 38 beurten met 10-7 van Frans Beysens. Louis Josiassen (Ivoor) rekende in 34 beurten met 10-6 af met Ben Keurentjes. Met 10-7 won Patrick Kempers (Krijtje) van Paul Smolders en Jacques van Loon (Ivoor) zette in 32 beurten met 10-6 Antal van Brussel aan de kant.

Uit de Kom verloor donderdag met 34-39 van de Amateur 1. Tim Driessen (Amateur 1) won met 12-5 van Jos Hendriks. Henk Spooren (UdK) won in 21 beurten met 12-5 van Sebastiaan Verhofstad. Martin van de Loo versloeg Steef Zink (UdK) met 10-8 en Danny Coset (Amateur 1) was Arno Raaijmaakers de baas met 12-9.

De Comsche Hoeve 1 won donderdag met 36-35 van Het Groene Laken 1. Gijs van Houtum (HGL1) won in 20 beurten met 12-5 van Noud Heesakkers. Hennie van Houtum (HGL1) liet in 17 beurten Michel de Gelder achter zich met 12-7. Ton Verhoof (DCH1) won in 24 beurten met 12-5 punten van Margot Blummel. Perry van Weert (DCH1) bleef Mozes Schäfer de baas door te winnen met 12-6.

Ben Heutink wederom winnaar Regiomix

Boxtel - Ruim veertig deelnemers trok de wekelijkse Regiomix afgelopen maandag bij jeu de boulesvereniging De Walnoot. Net zoals de week ervoor, ging ook nu Ben Heutink er met de overwinning vandoor. Hij deed dat met 3/26 punten.

Cees Doevendans werd tweede met 3/24 punten, gevolgd door Joop Schellekens die derde werd met 3/22 punten. De vierde plaats werd gedeeld door Paulus van de Bogaard en Gerard van de Plas met 3/18 punten, de zesde plaats was voor Toos Luijten en Ria van Breugel.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi. Ook beginnende boulers zijn welkom, iedere dinsdag- en donderdagmiddag kunnen zij kennismaken met de boulesport. Kijk voor aanvullende informatie over deze sport die toegankelijk is voor mensen van alle leeftijdcategorieën op www.jbvdewalnoot.nl.

Overtuigende winst voor kader Wapen van Liempde/RegioBank

Boxmeer - Tegen directe concurrent Cambrinus/Van de Ven/V.T.S uit Boxmeer werd door 't Wapen van Liempde/RegioBank opnieuw met overtuigende cijfers gewonnen. Ton Rovers had alweer een topavond en won na vijf beurten. Het kaderteam staat momenteel op de derde plaats en komt steeds dichter bij de koplopers. De nummers een en twee plaatsen zich rechtstreeks voor de eindstrijd van het Nederlands kampioenschap.

Harm van de Laar (140) trof een tegenstander die maar weinig wedstrijden verliest. Hier wist Van de Laar helaas geen verandering in te brengen en na negen beurten was zijn opponent uit. Harm stond toen op 113 caramboles (12.55 gemiddeld).
Ton Rovers (150) stond na vier beurten op 63 caramboles en maakte in de vijfde beurt de partij uit met een mooie serie van 87 (30.00 gemiddeld). Zijn tegenstander (160) bleef gedesillusioneerd steken op zeventien caramboles.
Het kostte Martien van den Tillaart (170) weinig moeite om zijn tegenstander (160) ver voor te blijven. Van den Tillaart bleef goed caramboleren en was na veertien beurten de winnaar (12.14 gemiddeld met een hoogste serie van 49).
De tegenstander (190) van Henry van Dijk (170) begon goed vanaf acquit met een serie van 41 en even later nog een serie van 50, maar kon dat niet doorzetten. Hierdoor kwam Van Dijk weer langszij en lange tijd ging de partij gelijk op. In de vijftiende beurt wist hij de winst veilig te stellen (11.33 gemiddeld met een hoogste serie van 39).

Het eerste libreteam behaalde een thuisoverwinning op De Hazelaar 1. Leo van Erp behaalde negen punten (3.54 gemiddeld). Peter van Lierop (100) speelde goed en was na zeventien beurten de winnaar (5.88 gemiddeld). Leo van Hastenberg behaalde acht punten met een mooi gemiddelde van 15.50 met een hoogste serie van 68.

't Wapen van Liempde/Regiobank libre 2 behaalde alweer de maximale winst in de thuiswedstrijd tegen directe concurrent voor de koppositie Royal Events Palace 2 uit Heeswijk-Dinther. Patrick Sterrenburg behaalde een solide overwinning na 26 beurten (2.5 gemiddeld). Edward Korsten won na 22 beurten (3.40 gemiddeld) en de nieuwe kopman Cor van Beers zegevierde eveneens in 22 beurten (3.63 gemiddeld met een hoogste serie van 19).

De hoogste weekserie was voor Ton Rovers: 87 kader 38/2.

RKSV Boxtel deelt de punten met Vorstenbosch

Vorstenbosch - Voor RKSV Boxtel stond zondag een inhaalwedstrijd tegen Vorstenbossche Boys op het programma. Deze wedstrijd stond al een paar maal eerder op de rol, maar werd telkens afgelast vanwege het weer. Nu kon er eindelijk gespeeld worden. Het moet gezegd worden dat Boxtel behoorlijk heeft moeten schuiven in de posities, gezien het aantal geblesseerden momenteel.

In de eerste helft was er van het verschil op de ranglijst niet veel te zien, hoewel Boxtel wel het betere van het spel had. Boxtel kreeg een paar kansen die de nodige precisie of kracht misten. Vorstenbosch zette hier maar weinig tegenover en meldde zich vrijwel niet in de 16 van Boxtel. Na een half uur spelen moest Boxtel al wisselen en verliet Lars van Hamond het veld voor Ramon Mulder, die zo blijkt achteraf een zeer nuttige invalbeurt maakte. Na een kleurloze 45 minuten gingen beide ploegen rusten.

Na rust kwam er iets meer vuur in het spel en kwam Boxtel na 53 minuten op voorsprong. Nadat Rick van Hamond goed doorging op links kwam de bal bij Daniel Foster die de 0-1 aantekende. Ook op het middenveld begon het nu meer te lopen, met Haike van Heesch als belangrijkste aanjager. Toch kwam Vorstenbosch in de zeventigste minuut weer gelijk met Boxtel. Nadat Rick van Hamond zijn tegenstander vloerde in de 16, ging de bal op de stip en mocht even later de 1-1 op het bord worden gezet. Een vijftal minuten later kwam Boxtel zelfs op achterstand via een kopbal in de verre hoek. Het stond 2-1 en Boxtel kon weer van voor af aan beginnen. Dit gebeurde ook en na een vrije trap van Stefan Persoons ineens op het doel, waarmee het ineens weer 2-2 stond.
De wedstrijd golfde ondertussen heen en weer en kon werkelijk alle kanten op. In de 82e minuut was er na een overtreding, waar Boxtel een penalty in zag, ook nog geel voor Valentijn Waals na een vermeende schwalbe. De scheidsrechter begon in Boxtelse ogen behoorlijk zijn stempel op de wedstrijd te drukken met 'de nodige discutabele beslissingen'. Toch kwam Boxtel in de 88e minuut nog op voorsprong na een goede actie van Ramon Mulder. Hij wist de bal bij Daniel Foster te krijgen, die zijn tweede goal van de dag maakte. De 2-3 stond genoteerd, maar lang kon Boxtel hier niet van genieten. Vlak voor het einde na een massale aanval van Vorstenbosch werd de 3-3 binnen gewerkt, terwijl de grensrechter van Boxtel al had gevlagd voor buitenspel. Toen de arbiter kort daarna affloot, voelden de spelers van Boxtel zich dan ook bekocht.
Kortom: het was een wedstrijd met een wrange nasmaak en een om snel te vergeten. Zeker met het oog op de volgende wedstrijd tegen koploper Nulandia. Deze wordt thuis gespeeld op 26 januari met de aftrap om 14.30 uur.

Team L'Union op stoom in 25 m 1 pijl-competitie

Boxtel - Het eerste viertal van handboogschutterij l'Union Boxtel heeft afgelopen weekend ook de derde wedstrijd van de lopende 25m 1 pijl competitie gewonnen. In eigen huis aan de Molenwijkseweg wonnen de schutters drie sets, werden zij een keer tweede en een keer derde. Ze troefden daarmee de teams van Landmans Unie Schijndel en Ontspanning Sint-Oedenrode af.

Beste schutter aan Boxtelse zijde was Marcel van der Lee met 233 punten, gevolgd door invaller Gerard van der Steen die met 228 punten zeer goed voor de dag kwam. Adri van de Langenberg reikte tot 227 en Henri van de Broek tot 206 punten. Reserves Marchel Kluijtmans, Frans Kluijtmans en Michel Scheepers lieten respectievelijk 227, 194 en 188 punten optekenen.
Heb jij interesse in handboogschieten? Kijk dan eens op www.lunion-boxtel.nl.

Darttoernooi
Zondag 26 januari organiseert de dartsafdeling van omnisportvereniging l'Union Boxtel weer het jaarlijkse Boxtel open. Om 10.00 starten de koppels, die zich in kunnen schrijven tot 9.30 uur. De singles gooien hun pijlen om 13.00, inschrijven hiervoor kan tot 12.30 uur.
Er zijn vele geldprijzen te winnen, waaronder de hoofdprijs voor de singles van 400 euro en 120 euro voor de koppels. Meedoen? Kijk op www.lunion-boxtel.nl of schrijf je op tijd in.

Mooie prestaties voor taekwon-doka's TS Dekker

Nieuwkomers Edwin Voets (l.) en Glenn Drieschen (r.) vielen bij hun eerste toernooi in de prijzen. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker

Valkenswaard - De eerste taekwon-do wedstrijd van 2020 afgelopen zaterdag leverde voor TS Dekker een mooi aantal medailles op. Bij de 29e editie van de Open Valkenswaardse betraden ruim 250 taekwon-doka's de mat, tien TS Dekker-leden vielen in de prijzen.

Niet alleen de bekende leden van het TSD-team deden mee, jeugdlid Navajo Graft en seniorleden Edwin Voets en Glen Drieschen namen voor de eerste keer deel aan een taekwon-do wedstrijd. Het leverde de senioren meteen een prijs op: Edwin Voets werd tweede bij sparren en Glenn Drieschen behaalde de derde plaats op dit onderdeel.
Mika Verhoeven behaalde de eerste plaats bij sparren. Areeb Abbas Ashraf, Kaj van den Meulengraaf, Rayaan Suhooli en Femke Van Gaal werden tweede. Een derde plaats was er voor Ashir Abbas Ashraf, Linda Beekmans en Corne Beekmans.

20 / 20

Tot en met 26 januari (vrij-zon)

Foto-expositie amateurfotografen Den Dries
11.00-16.00 uur, Den Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Tot en met 9 februari (op zat & zon)

Drieluik Kunstvormen
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Tot en met 25 februari

Expositie amateurschilders van HobbyCentrum Boxtel
VVV, Markt 36 Boxtel

Tot en met 28 februari

Expositie schilderijen Riekie Wilborts
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Donderdag 23 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Koffieavond
19.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6 Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 24 januari

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

Liederentafel met live muziek
14.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6 Boxtel

Jeugdzittingsavond Ploegersland
19.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43 Liempde

Zaterdag 25 januari

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Dubbelconcert Fanfare St.Arnoldus en Harmonie Amicitia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56 Boxtel

Zondag 26 januari

Geelders-winterwandeling van Natuurwerkgroep Liempde
9.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 Liempde

Boxtels Open Darttoernooi
10.00 uur, Handboogvereniging L'Union, Molenwijkseweg 5A Boxtel

Huiskamer: koffie met gebak
11.00-13.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Tweedehandsmarkt van Vogelvreugd Ons Ideaal
13.00-16.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel

Wintervoer voor tuinvogels maken
14.00-15.30 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1 Boxtel

Maandag 27 januari

Cursus Klik en Tik
10.00-12.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Inloopspreekuur Vrijwilligerssteunpunt
10.00-12.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Lezing 'Niets nieuws onder de zon'
19.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Dinsdag 28 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Beugelen
14.00 uur, Beugelclub De Klöskes, Oude Dijk 21 Liempde

PC-inloop Seniorenweb
15.00-17.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Woensdag 29 januari

Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Huiskamer: rikken & Mandala tekenen
13.30-16.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448 Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 15 januari 2020

Ronde 1                         Kaartnummer
1 rijtje         € 10,-                 80
3 rijtjes        € 25,-                 20
Volle Kaart € 12,50,-                 14, 41, 146, 234
Waardebon Eten met Gemak         30

Ronde 2
1 rijtje        € 10,-                 240
3 rijtjes        € 12,50,-                 42, 49
Volle Kaart € 25,-                 47, 103
Waardebon Albert Heijn                 237

Ronde 3        
1 rijtje        € 10,-                 132
3 rijtjes         € 25,-                 68
Volle Kaart € 25,-                 7, 235
Waardebon Eetwinkel Select                 111

Ronde 4                                Kaartnummer
1 rijtje        € 10,-                        48
3 rijtjes        € 25-                        68
Volle Kaart € 50,-                        31
Waardebon Dierenspeciaalzaak Boxtel         188

Ronde 5                        
1 rijtje        € 25,-                        180
3 rijtjes        € 50,-                        72
Volle Kaart € 150,-                        213

Bingogetal: 47, € 200,-                        Gevallen

Mara van den Boogaard

Sofie Teulings met haar pony Isabel. (Foto: Janneke Teulings) Foto: Janneke Teulings

Sofie Teulings

Jacqueline Romme