DeMooiBoxtelKrant

9 september 2015

DeMooiBoxtelKrant 9 september 2015


1 / 20

Foto: Mark van der Pol

De Dommelbimd in Het Groene Woud: dat is burgerparticipatie pur sang
Stichting Dommelbimd officieel eigenaar van gelijknamig natuurlandschap in Boxtel

Boxtel - Directeur Jan Baan van Brabants Landschap heeft maandag de gronden van het Boxtelse natuurlandschap de Dommelbimd overgedragen aan de Stichting Dommelbimd. De stichting, bestaande uit betrokken burgers, kreeg het benodigde geld, bijna 300.000 euro, bij elkaar via de verkoop van certificaten, een crowdfundactie en steun van overheden, organisaties en talrijke particulieren. Daarmee heeft 'burgerparticipatie' in Het Groene Woud een nieuwe dimensie gekregen.

De overdracht aan de stichting vond plaats midden in de Dommelbimd, in het bijzijn van zo'n 150 genodigden. Onder toeziend oog van notaris Van Rosmalen, gedeputeerde Johan van den Hout en Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het ministerie van Economische Zaken, zetten Baan, Dommelbimd voorzitter Sylvia van Gulik en haar mede-bestuursleden Toine Cooijmans en Joost van Liebergen hun handtekening onder de overeenkomst. Een groep ooievaars, die zich op dat moment hoog boven de Dommelbimd liet zien, gaf per toeval een symbolisch tintje aan dit feestelijke moment waarop de stichting een nieuwe fase inging.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Het avontuur 'Dommelbimd'
"Het maakt ons trots dat de staatssecretaris ons initiatief als voorbeeld ziet over hoe burgers zich actief kunnen inzetten voor natuurbehoud", vertelde Van Gulik tijdens haar speech. Ze verhaalde ook over hoe het begon, het 'avontuur' dat ze in 2013 samen met twee mede-initiatiefnemers uit Boxtel aanging, toen de Dommelbimd, een gebied van 6,5 hectare, in de openbare verkoop kwam. Om de waardevolle natuur nabij Kasteel Stapelen veilig te stellen voor de toekomst en toegankelijk te maken, zochten de drie naar mogelijkheden om het gebied aan te kopen. Brabants Landschap was bereid om de aankoop voor te financieren.

Met een duidelijke visie op beheer en gebruik van het gebied - nu en in de toekomst - compleet met plannen voor 'ruimte voor educatie', kreeg de stichting veel handen op elkaar en kwam er geld binnen om de voornemens te financieren. Van Gulik benadrukte dat het succes van dit burgerinitiatief dan ook onlosmakelijk is verbonden met de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers, donateurs, certificaathouders en betrokken organisaties, waaronder Het Groene Woud.

Lees verder op pagina 9.

Nieuw kalfje Kinderboerderij heet Fien 3-jarige Fien de Jong en haar moeder winnen prijsvraag DeMooiBoxtelKrant

Boxtel - Maartje Teunissen en haar dochter Fien de Jong hebben de prijsvraag van De Kinderboerderij en DeMooiBoxtelKrant gewonnen. Opdracht was een mooie naam te verzinnen voor het pasgeboren kalfje van De Kinderboerderij. En omdat de moeder van het jonge dier ook Maartje heet, vonden moeder en dochter dat het kalfje dan ook Fien moest heten.

De driejarige Fien gaat regelmatig met een van haar oma's of haar moeder naar De Kinderboerderij. Vooral koe Maartje vindt ze erg leuk, ook omdat de koe dezelfde naam als haar moeder heeft, en ze gaat altijd even bij haar kijken. Toen koe Maartje een kalfje kreeg, maakten ze thuis al het grapje dat het kalfje Fien moest gaan heten. Moeder Maartje stuurde die suggestie in voor de prijsvraag en kreeg afgelopen week te horen dat ze met haar inzending als winnaar uit de bus was gekomen en ze een cheque voor tien personen van Toon Vertier in Best heeft gewonnen. Fien vindt het heel grappig dat het kalfje nu ook echt dezelfde naam als zij heeft en ze gaat regelmatig bij haar naamgenoot op bezoek.

Het was geen gemakkelijke keuze, vertelt Wim van der Velden, de beheerder van De Kinderboerderij. "We hebben wel veertig inzendingen ontvangen en daar zat echt van alles tussen. Uiteindelijk hebben we voor Fien gekozen, omdat we het verhaal erachter ook erg leuk vonden. Afgelopen week ben ik zelf opa geworden van een kleindochter, en die heet ook Fien. Maar ik heb de naam niet uitgekozen hoor, dat is gewoon puur toeval."

Veteranen uit Boxtel en Haaren vieren Veteranendag samen

Boxtel - Zaterdag 26 september organiseert Stichting Veteranen Boxtel in samenwerking met de gemeentes Boxtel en Haaren de zevende Boxtelse Veteranendag. Het is de tweede keer dat veteranen uit beide gemeentes deze dag samen vieren.

De veteranendag wordt gehouden in Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. Tussen 10.00 en 10.30 uur wordt iedereen ontvangen, waarna het programma van start gaat. Dit bestaat uit herdenken, ontmoeten, muziek en natuurlijk tussen de middag de traditionele 'blauwe hap', de befaamde Indonesische rijsttafel. Om 15.30 uur is de bijeenkomst afgelopen.

Aanmelden
Alle betrokken veteranen hebben
intussen per post een uitnodigingsbrief ontvangen. Veteranen bij wie dat niet het geval is, wordt verzocht contact op te nemen met het bestuur van de stichting. Ook weduwen en partners van overleden veteranen uit Boxtel en Haaren, al dan niet vergezeld van een begeleider, zijn van harte welkom bij deze middag. Omdat het bestuur van de Stichting Veteranen niet over hun adresgegevens beschikt, roept het bestuur hen op zich voor deelname aan deze dag aan te melden. Dat kan bij secretaris Paul Handgraaf via 06-40676479 of p.handgraaf@home.nl.

Meer informatie over de Stichting Veteranen Boxtel is te vinden op www.veteranenboxtel.nl.

Extra concert in Sint-Petrus op vrijdag 25 september

Boxtel - Vanwege de feestelijkheden rond honderd jaar paters Assumptionisten in Boxtel organiseert de tevens jubilerende Stichting Kerkconcerten samen met de Assumptiestichting in het kader van haar jaarlijkse cyclus een extra (koor)concert. Dit doet de stichting, die dit jaar haar vijftigjarig bestaan viert, op vrijdag 25 september in de Sint-Petrusbasiliek.

Uitvoerenden zijn Kamerkoor Ad Paranassum (semi-professioneel) onder leiding van Anthony Zielhorst, en de alt Janneke Vis en organist Geerten van de Wetering. Ad Parnassum viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. Meer informatie over het kamerkoor vind je op www.kamerkooradparnassum.nl

Waanzin van deze wereld
De programmatitel luidt 'De Waanzin van deze wereld' en bestaat uit composities van Mathieu Dijker (1927). Deze gaan over oorlog, dood en menselijke tekortkomingen. Uitgevoerd worden 'De trein naar Sobibor' uit 1999 en 'War Poems' uit 1993. Dijker was in Boxtel op meerdere fronten actief: hij was een periode Assumptionist, bestuurslid van de Stichting Kerkconcerten Boxtel en dirigent van het Maria Reginakoor. Als docent gaf hij onder meer les op het conservatorium in Utrecht. Ook was hij beiaardier en dirigent van diverse koren.

Het concert begint om 19.30 uur, de entree bedraagt 15 euro. Donateurs en sponsoren van de Stichting Kerkconcerten Boxtel hebben, op vertoon van hun passe-partout, gratis toegang tot dit concert. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een drankje. Kaarten kunnen van te voren besteld worden via www.kasteelstapelen.nl.

Speuren naar Sporen in Oisterwijk

Oisterwijk - Aanstaande zondag, 13 september, is er bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk de gratis excursie 'Speuren naar sporen'.

Het kan muisstil zijn in het bos en soms zie je geen enkel dier. Maar voor wie goed kijkt krioelt het van de sporen van dieren die zich verborgen houden. Natuurgidsen wijzen de deelnemers van de excursie aanstaande zondag op die sporen. Dat kunnen pootafdrukken zijn, maar ook een hoopje veren, een uitwerpsel, een aangevreten tak of een braakbal kunnen veel vertellen over het leven in het bos.

Deze gratis excursie op zondag 13 september duurt van 10.00 tot 12.30 uur. De start is bij het bezoekerscentrum, Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk. Iedereen is harte welkom.

KVG Boxtel start nieuw gildejaar

Boxtel - Op donderdag 17 september start de Boxtelse afdeling van Vrouwengilde KVG haar nieuwe gildejaar met een Algemene Ledenvergadering in Gemeenschapshuis De Walnoot. Na het officiële gedeelte is er een optreden van Verve Verhalenvertellers.

De ongeveer 170 gildeleden kunnen zich weer verheugden op een actief en veelzijdig programma. Er staan onder meer lezingen, wandelingen en excursies op het programma. Daarnaast organiseert het gilde verschillende cursussen, met onder andere kunst- en cultuurgeschiedenis, filosofie, pilatus en een fotocursus voor beginners. Meer informatie vind je op www.kvgboxtel.nl.

Verzamelaarsbeurs in De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) houdt aanstaande zondag, 13 september, haar verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot. Van 10.00 tot 13.00 uur is het gemeenschapshuis geheel ingericht met bidprentjes, munten, postzegels, stickers en allerlei andere artikelen die worden verzameld.

Deze keer staat de beurs in het teken van suikerzakjes. De entree is 1 euro voor volwassenen en 25 eurocent voor kinderen tot 12 jaar. Meer informatie vind je op www.vbvboxtel.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 10 september Bridgen in De Walnoot 13.30 uur
        Handwerken in De Orion 13.30 uur
Vrijdag 11 september         Rikken en Jokeren in De Rots 13.30 uur
Maandag 14 september         H.Mis voor de overledenen wijk Centrum in Simeonshof 10.15 uur
        Koersballen in De Orion 14.30 uur
Dinsdag 15 september         Kienen in De Orion 14.00 uur
        Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur

Foto: Cock Stam

'Tuin van de Groene Toekomst' bij Oxalis trekt veel bekijks

Boxtel - Het jubileumweekend bij hoveniersbedrijf Oxalis was mede dankzij het goede weer een groot succes. Het bedrijf bestaat dertig jaar en vierde dat afgelopen zondag met een open dag, die in het teken stond van de 'Tuin van de Groene Toekomst'. Zaterdag kwamen er al zo'n 250 genodigden naar de 'sneak preview' en zondag waren er zelfs 500 bezoekers aanwezig. De open dag stond in het teken van de 'Tuin van de Groene Toekomst'.

"Veel mensen zijn bang voor grote bedragen voor een mooie tuin, echter bij een creatieve manier van denken en werken kun je hele leuke dingen maken, onder andere door hergebruik van materialen. Daar licht ook de kracht van Oxalis, het meedenken in het grote geheel'', aldus Oxalis-oprichter Antoon van den Langenberg.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Eric van Antwerpen
Foto: Eric van Antwerpen
Foto: Eric van Antwerpen
Foto: Eric van Antwerpen
Foto: Eric van Antwerpen

De Tuin van de Groene Toekomst bestond uit verschillende onderdelen, zoals een wandelroute over het terrein, projecten en installaties van jonge ontwerpers en kunstenaars die te gast waren en medewerkers van Oxalis die hun vakmanschap toonden en tuinadvies gaven. Voor de liefhebbers waren er verschillende zwembaden te bezichtigen. In de kas, die was ingericht als feestruimte, heerste een gezellige sfeer. Houtblokken met juten zakken eromheen deden dienst als stoelen.

Maarten van de Ven, 25 jaar in dienst bij het bedrijf, maakte op een computer driedimensionale tekeningen van tuinen. Op het terrein reden ook robotmaaiers rond, die hun energie putten uit methaangas. Dit gas was afkomstig uit gecomposteerd gft-afval.

Volgens Van den Langenberg denken veel mensen onterecht dat het bedrijf enkel grote projecten doet: "Wij leggen juist ook veel tuinen van 10 bij 15 meter of kleiner aan."

Bezoekers waren vooral onder de indruk van de creatieve en inspirerende ideeën die ze bij Oxalis op konden doen. De open dag leverde enkele serieuze gegadigden op voor tuinen en zwemvijvers. Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid waren, kunnen op afspraak alsnog het woon- annex bedrijfsterrein bezichtigen. Kijk op www.oxalis.nl voor meer informatie.

Gemeenteraad enthousiast over structuurvisie Stapelen Bouwplannen Prins Hendrikstraat geschrapt uit visie

Foto: Berith Moonen

Boxtel - De gemeenteraad heeft dinsdagavond in haar vergadering de nieuwe structuurvisie voor Stadslandgoed Stapelen vastgesteld. Acht partijen willen rondom Stapelen een groot stadspark ontwikkelen en de plannen zijn enthousiast ontvangen door de raadsleden. Punt van discussie zijn de bouwplannen voor Prins Hendrikstraat 43 en 45, die uit de visie verwijderd zijn. De bouwplannen zullen op een later moment tijdens vaststelling van een nieuw bestemmingsplan aan bod komen.

Buurtbewoners uit de Prins Hendrikstraat hebben zich verenigd en zijn tegen de bouwplannen zoals die er nu liggen. Zij maakten van de mogelijkheid gebruik om in te spreken in de gemeenteraad en maakten nogmaals duidelijk geen massale hoogbouw in hun omgeving te wensen. "Om het stadslandgoed te realiseren zijn financiële middelen nodig die de paters denken te realiseren met de bouw van appartementen. Zonder die appartementen wordt het een lastig verhaal", aldus hun woordvoerder.

Foto: Berith Moonen
Foto: Berith Moonen

"Een plan om je vingers bij af te likken, alle credits voor de samenwerkende partijen", aldus Anja van den Einden van PvdA/GL. "Maar de bewonersgroep uit de Prins Hendrikstraat heeft ook een punt." Ook de VVD bij monde van Van de Vries was te spreken over de plannen: "Wij stemmen met zeer veel enthousiasme in met de plannen. Een fantastische bijdrage voor de toerisme en recreatie in Boxtel. Het is echter wel van groot belang dat de paters in gesprek gaan met de omwonenden om tot een goede invulling van de bouwplannen te komen."

CDA en BALANS waren beide ook positief over de plannen, maar vinden het onacceptabel dat het besluit over woningbouw nu uit de structuurvisie gehaald is en vooruit geschoven wordt. Zij dienden samen een motie in om de structuurvisie nu niet vast te stellen maar eerst, door burgerparticipatie, duidelijkheid te scheppen over de bouwplannen in Stapelen. De motie kon niet op de steun van de overige fracties rekenen en werd alleen door beide partijen gesteund.

Het deed wethouder Van de Wiel deugd dat de raad zo'n breed enthousiasme toonde in de opgestelde visie voor Stadslandgoed Stapelen. "Er zijn fantastische plannen mogelijk, die stellen we op hoofdlijnen vast in de structuurvisie om ze daarna in verder detail uit te werken in een nieuw bestemmingsplan. Tijdens de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan hebben jullie als raad voldoende mogelijkheden tot inspraak over het bouwvolume, de situering, het bebouwd oppervlak en de hoogte", verzekerde de wethouder.

Kinderen en ouders genieten van Straatspeeldag

Boxtel - Zondagmiddag was het één groot feest in Selissenwal. De Oranjestraatvereniging organiseerde voor de negentiende keer de straatspeeldag, waarbij tientallen kinderen de hele middag volop konden genieten van diverse speelattracties zoals springkussens, bungeetrampolines, een zweefmolen en natuurlijk diverse optredens van een clown.

Terwijl de kinderen zich prima vermaakten en genoten van de leuke attracties of een lekker frietje of versgebakken pizza, luisterden hun ouders onder het genot van een drankje naar optredens van verschillende muzikanten.

De straatspeeldag lijkt elk jaar weer te groeien en neemt inmiddels een vaste plaats in op de evenementenagenda van de wijk.

Munseltocht is ieder jaar een happening

Boxtel - De jaarlijkse Munseltocht, het uitstapje voor de bewoners van woonzorggroep De Munsel, had afgelopen zondag plaats. De kanotocht wordt georganiseerd door Kanovereniging De Pagaai. Voor de tocht worden de kano's van de vereniging omgebouwd tot catamaran's waar twee rolstoelen en vier begeleiders op passen.

Aan de kanotocht deden veertien bewoners van De Munsel mee. Dankzij het goede weer konden de deelnemers genieten van een mooie kanotocht op de Dommel. Bij terugkomst bij De Pagaai stond een frietwagen klaar, zodat de kanovaarders hun energiereserves weer konden aanvullen.

September is een drukke maand voor de kanovereniging. Zo vindt dit weekend 'Boxtel by night' plaats. Tijdens deze nachtelijke kanotocht door Boxtel zullen vele versierde en verlichte kano's een Rondje Boxtel in het donker maken. Om de veiligheid te garanderen bij de glijgoot bij de Monseigneur Wilmerstraat zullen hier zo'n 70 duikers van Boxtelse duikclub de Marlin Divers in het water liggen.

Kanoververeniging De Pagaai heeft zo'n 35 leden, waarvan er 20 actief zijn.

25 jaar Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel

Boxtel - In het kader van het 25-jarig bestaan van Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel werden afgelopen weekend diverse activiteiten gehouden in het bos Sparrenrijk.

Op zaterdag begon het jubileumweekend met een vleermuizenwandeling. Later op de avond kon er naar waterdieren gekeken worden en volgde een borrel. Voor de echte natuurliefhebbers was er daarna nog een gelegenheid om nachtvlinders te bekijken. Op zondagochtend was er een vroege vogeltocht voor belangstellenden die het zaterdag niet al te laat hadden gemaakt.

Tip 2 voor nieuwe Prins van Ploegersland

Liempde - Het is Prinsenvereniging De Ploegers, zoals andere jaren, wederom gelukt om een geschikte kandidaat te vinden die Ploegersland voor zal gaan tijdens het carnavalsseizoen 2015-2016. Op zaterdag 24 oktober zal in het nieuwe Ploegerspaleis 'Het Hof van Liempde' bekendgemaakt worden wie de nieuwe Prins wordt.

In zijn speurtocht naar de nieuwe koldervorst heeft de Geheimcommissie van de Prinsenvereniging uiteraard ook gebruikgemaakt van de vele namen die de Liempdse bevolking ingezonden heeft.
Tot 24 oktober geeft de Geheimcommissie wekelijks tips over wie de nieuwe Prins wordt. degene die denkt te weten om wie het gaat, kan deze naam doorgeven en maakt kans op twee kaartjes voor de Zittingsavonden en een exclusieve Meet&Greet met de Prins en zijn Adjudant.

Foto: Désiré van Laarhoven

Naar aanleiding van de eerste tip heeft de Geheimcommissie al namen van een mogelijke nieuwe Prins door gekregen. Het is goed dat de Liempdse mensen er mee bezig zijn maar zou het zo makkelijk zijn om nu al te kunnen weten wie het wordt?

Tip twee
Onze nieuwe Prins is een ondernemend iemand. Hij heeft hoge opleidingen met succes afgerond en heeft een glansrijke maatschappelijke carrière opgebouwd. Uiteraard onder aan de ladder begonnen, maar dankzij zijn studies en zijn doorzettingsvermogen is hij opgeklommen tot iemand die de leiding heeft over een bedrijf met verschillende werknemers. Hij weet deze te enthousiasmeren, zodat ze graag voor hem door het vuur gaan. Een gave die hij in zijn rol als Prins ook zeker gaat gebruiken om heel Ploegersland tijdens Carnaval in beweging te krijgen.

Misschien denk je nu al te weten wie onze nieuwe Prins wordt, zo niet: blijf de komende weken opletten, want dan volgen er meer tips om dit mysterie op te lossen. Denk je te weten wie het is? Stuur een e-mail naar redactie@ploegers.nl en maak kans op eerder genoemde prijzen. Wil je de tips nog eens teruglezen, kijk dan op www.ploegers.nl.

Open Monumentendagen in Boxtel op 12 en 13 september

Boxtel – In het kader van de landelijke Open Monumentendagen, met dit jaar als thema 'Kunst en Ambacht', zijn er in Boxtel verschillende activiteiten gepland. Van 13.00 tot 16.00 uur openen vele locaties in Boxtel hun deuren om bezoekers een kijkje te geven.

Een jaarlijks terugkerend tafereel op de Open Monumentendag is de monumentenroute door Boxtel. De wandeling start en eindigt dit jaar bij kasteel Stapelen. Onderweg wordt een groot aantal monumentale locaties bezocht. Verschillende monumenten die gewoonlijk niet voor het publiek toegankelijk zijn, zijn voor wandelaars van de route opengesteld.

Meer informatie over de wandelroute en de verschillende locaties is te vinden op beleefboxtel.nl en heemkundeboxtel.nl/omd.

MUBO
Bij MUBO zijn er in het kader van de monumentendagen demonstraties over de kunst van het handmatig sigaren maken en zal de korte film 'in de rooilijn van bXtl' in première gaan.

Boxtelaar Toon Broeren (74) demonstreert het sigaren maken. Hij is niet de eerste de beste; Broeren was meer dan 60 jaar sigarenmaker bij onder andere Van Susante (later Elisabeth Bas) in Boxtel. Broeren gaf demonstraties door heel Europa.

Ook voor het subthema 'kunst' is bij MUBO aandacht. De film 'in de rooilijn van bXtl' geeft een korte impressie van Boxtel door de ogen van de architect. Deze film is gemaakt door sKin Architects uit Boxtel. Vanuit bijzondere camerastandpunten worden verassende en onverwachte beelden over de ruimtelijke architectuur in Boxtel vertoond.

De film daagt de kijker uit te ontdekken welke details waar zijn vastgelegd. Architecten Elke Goossens en Clemens Boons van sKin Architects zijn om beurten aanwezig om toelichting te geven en met bezoekers in gesprek te gaan.

'In de rooilijn van bXtl' wordt op beide dagen doorlopend getoond door middel van een bijzondere driedimensionale projectie. De demonstraties sigaren maken starten op beide dagen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Tijdens het monumentenweekend is de entree bij MUBO voor iedereen gratis. MUBO is op zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Heilig Hartkerk
Ook in de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat is aandacht voor de Open Monumentendag. Zondag 13 september is er een concert waarbij zo'n twintig lokale talenten optreden tijdens een open podium.

De middag wordt geopend door het leerlingenorkest van de Boxtelse Harmonie onder leiding van Mirjam Zweerts. Daarna zullen er veel verschillende soorten muziek te horen zijn, zoals zangstukken van Beyoncé, en muziek van Beethoven. Het leerlingenorkest van de Gildebondsharmonie zal de afsluiting voor zijn rekening nemen.

Initiatiefnemers Maarten Koelink en Eric Schoones zullen het open podium in de Heilig Hartkerk presenteren. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Herman Brandtstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Prins Bernhardstraat en Ons Doelstraat

De Herman Brandtstraat heeft zijn naam pas sinds 1949. Daarvoor heette deze straat Kloosterdwarsstraat.

Herman Brandt wordt in Boxtel geboren in de tweede helft van de veertiende eeuw en studeert Kerkelijk en Burgerlijk Recht in Parijs en behaalt daar de graad van 'baccalaureus in de rechten'.

Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick

Hij gaat daarna studeren te Leuven bij de opening van de universiteit in 1426. Het jaar daaropvolgend wordt hij aangenomen als regent, professor der Filosofie, en gedurende verschillende jaren bestuurt hij met de stichter G. van Gompel de 'paedagogie den Borght'.

Hij is een van de eerste professoren van de Leuvense Universiteit. Daar is hij ook enige tijd rector-magnificus. De Katholieke Universiteit Leuven is de oudste van de nu nog bestaande katholieke universiteiten in de wereld. Ze mag zich de oudste universiteit van de Lage Landen noemen.

Van 1429 tot 1430 is hij deken der faculteit der Filosofie en in 1441 nogmaals. In dat jaar wordt hij ook gekozen tot quodlibetarius, maar vraagt vrijstelling van dit ambt, omdat hij met zoveel bezigheden is overladen. In 1439 geniet hij de eer tot rector magnificus gekozen te worden.

In 1436 wordt Herman Brandt ook vermeld als rector van het altaar van de H. Laurentius van de Boxtelse Sint-Petruskerk.

Hij overlijdt onverwachts op 22 maart 1447 te Leuven en wordt begraven in de Sint-Gertrudiskerk, waar voor de drie eerste regenten van den Borght een grafzerk wordt opgericht. Deze was in 1886 nog aanwezig en het opschrift was toen nog gedeeltelijk leesbaar.

De familie Brandt is waarschijnlijk een voorname Boxtelse familie geweest. In 1495 wordt een zekere Willem Brandt vermeld als een 'Rentmeester mijns Heren'.

Bron: BHIC, privé-archief Piet Dorenbosch en digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl)

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel


Natuurwerkgroep Liempde start cursus natuur

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde start een basiscursus natuur, onder het thema "Leer het Groene Woud kennen". De cursus is laagdrempelig en bedoeld voor iedereen die graag kennis op wil doen over wat de eigen omgeving te bieden heeft.

De cursus bestaat uit zes thema-avonden en drie veldexcursies. De thema's zijn: "Het landschap van het Groene Woud", "Zoogdieren", "Bomen en Planten", "Vogels", "Amfibieën en Reptielen" en "Insecten".

De docenten voor de avonden zijn leden van de Natuurwerkgroep, die steeds als duo de avond zullen invullen. Ook zullen zij als gids fungeren bij de veldexcursies, geassisteerd door leden van de verschillende werkgroepen die de Natuurwerkgroep telt.

De cursusavonden hebben plaats in café Het Groene Woud, Kasterensestraat in Liempde. De cursus is op woensdag 16 december 2015, 6 januari 2016, 3 februari 2016, 9 maart 2016, 6 april 2016 en 11 mei 2016 van 20.00 tot 22.00 uur.

De veldexcursies (9.00-12.00 uur) starten ook vanaf café 't Groene Woud. De excursies staan ingepland voor de zaterdagen 19 maart 2016, 16 april 2016 en 28 mei 2016.

Leden betalen 10 euro voor deelname aan de cursus. Niet-leden betalen 35 euro. Bij dat bedrag zitten cursusmateriaal en een drankje inbegrepen.

Rectificatie column Finenzo

Afgelopen week is per abuis een verkeerde column geplaatst van Finenzo. De column bevatte verouderde informatie omtrent een lagere AOW-uitkering vanaf 1 januari 2015. Over drie weken verschijnt de juiste column alsnog in DeMooiBoxtelKrant.

Brouwerij De Saeck maakt debuut op Biereloth

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Twee jaar zijn ze nu samen aan het brouwen en aanstaande zondag presenteren ze zich voor het eerst aan het grote publiek tijdens de 21e editie van Biereloth. Evert Harmeling en Luuk van Hal (beiden 31) van de nieuwe Boxtelse Brouwerij De Saeck kijken met een gezonde dosis spanning uit naar hun eerste bierstraatje bij Bar Becoloth.

Hun eerste bierstraatje aan de andere kant van de toog welteverstaan, want Evert en Luuk zijn al jaren vaste bezoekers van het Boxtelse bierfestival. De vrienden zijn dan ook echte bierliefhebbers, die jaren geleden samen bij Becoloth, een speciaal biercafé aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen, achter de bar stonden en samen junior-bierkamer De Voorproevers oprichtten. "Van daaruit zijn we met onze brouwerij begonnen", vertelt Evert, die net voor de allereerste keer een slok neemt van hun nieuwste biertje, een Weizer. De jonge brouwers zijn er zeker niet ontevreden over, maar toch zal deze er zondag niet bij zijn. "Dit biertje is nog te jong", licht Luuk toe. "Zondag schenken we een Tripel, een dark Ale en een mooie, evenwichtige IPA (Indian Pale Ale, red.)."

Eerlijke reacties
Een beetje zenuwachtig zijn ze wel. "We brouwen zo'n zestig liter per batch", vertelt Evert, "een goede zes kratten, die we zelf bottelen. Dat is allemaal voor eigen gebruik, voor vrienden en voor De Voorproevers. Zij kennen ons natuurlijk goed en zijn vaak positief over onze bieren." Zondag kan dat heel anders gaan, aldus Luuk: "Bij Biereloth zullen mensen onze gevoelens niet sparen en er geen doekjes om winden. Mensen die je niet kent, geven de eerlijkste reacties." De heren verwachten het best druk te gaan krijgen. "Veel mensen kennen ons vanuit Becoloth en zullen zeker even bij ons komen kijken", zegt Evert. "Dat eerste biertje gaat wel lopen. De grote vraag is of ze nog een tweede glaasje komen halen."

Constant sleutelen
Smaken verschillen nu eenmaal: wat voor de een een lekker biertje is, doet de ander niet zoveel. Daarom is alle kritiek welkom, daar doen de brouwers alleen maar hun voordeel mee. "Zo kunnen we ons bier verder ontwikkelen", aldus Luuk. "Je blijft altijd sleutelen aan de receptuur en maakt kleine aanpassingen. Net zoals aan je apparatuur, daar ben je ook constant mee bezig. Toen we begonnen met brouwen hebben we samen een geautomatiseerde brouwerij opgezet. Met een arduino, een mini-computer, sturen wij ons hele brouwproces aan. Die houdt alle temperaturen in de gaten, wat weer in grafieken is terug te zien op de laptop. Zo blijven we ook het brouwproces steeds verbeteren."

"We zijn door schade en schande wijs geworden, hebben ook wel wat batches weg moeten gooien", vervolgt Luuk. "Zo zijn we begonnen met een Tripel, omdat we dat gewoon een lekker biertje vonden. Dat zou ik nu nooit meer doen, omdat dat juist een heel complex biertje is. Evert lacht: "Er zat veel te veel kardemom in, een typisch kruid, dus dat was wel even puzzelen. Zo leer je steeds bij en krijg je er al doende meer verstand van. Het is vooral belangrijk dat je een consistente smaak krijgt, zodat je een goed bier nog een keer kunt maken."

Vuurdoop
Zondag kan iedereen het bier van De Saeck komen proeven op Biereloth, dat van 13.00 tot 19.00 uur in de Rozemarijnstraat plaatsvindt. Samen met het bier van zestien andere brouwers. Zoals gezegd spannend, maar de heren hebben al een belangrijke vuurdoop gehad. "We hebben de drie biertjes die we zondag presenteren laatst aan leden van de Bierkamer (de organisator van Biereloth, red.) laten proeven", aldus Luuk. "Toen knepen we 'm wel even, maar we kregen goede reacties." "En zo komen we steeds sterker in onze schoenen te staan", vult Evert hem aan. "Vorig jaar was het nog te vroeg voor ons om deel te nemen aan Biereloth, maar nu zijn we er helemaal klaar voor. We hebben er vooral erg veel zin in!"

Kijk voor meer informatie over Brouwerij De Saeck op www.facebook.com/biertjevandesaeck. Om de biertjes van De Saeck een rating te geven ga je naar https://untappd.com/desaeck.

Read Shop Boxtel breidt uit met PostNL Pakketpunt

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Er is de afgelopen tijd in The Read Shop aan de Stationsstraat in Boxtel veel gesproken over de verdwenen functie van het postagentschap. Achter de schermen is er echter steeds goed overleg geweest met PostNL over mogelijkheden en onmogelijkheden van postfuncties in deze winkel. Het bedrijf Hollandse Post, dat eerder in beeld was om de postfunctie te gaan verzorgen bij de Read Shop in Boxtel, bleek zijn toezeggingen niet waar te kunnen maken.

De eigenaresse van de winkel, Marieke van Esch, is dus ook uitermate verheugd dat PostNL alsnog mogelijkheden heeft gevonden om in haar winkel een PostNL Pakketpunt te openen. "Gisteren, dinsdag 8 september konden de eerste klanten hun pakketjes bij ons aanleveren om te verzenden dan wel te retourneren", zegt een trotse van Esch.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Als we aan Marieke vragen wat we ons bij een PostNL pakketpunt moeten voorstellen, verwijst ze ons naar PostNL die het als volgt definieert:

Wat is een PostNL Pakketpunt?
De markt verandert, want elk jaar kopen en verkopen we meer online. Daardoor ontvangen en versturen we steeds meer pakketten. Dat vraagt om een verandering van het PostNL locatienetwerk om voor de toekomst een post- en pakkettennetwerk te bieden dat aansluit bij de wensen en het gedrag van klanten. We werken de komende jaren aan een toekomstbestendig netwerk. Daarom heeft PostNL nieuwe Pakketpunten geopend, gespecialiseerd op het gebied van pakketten. Tegelijkertijd blijft er voor iedereen een Postkantoor in de buurt, de specialist op het gebied van brieven.

Een PostNL Pakketpunt is een locatie waar je pakketten kunt ophalen, versturen, retour sturen

Een Pakketpunt is een handige oplossing als je bijvoorbeeld online een aankoop hebt gedaan en niet vaak thuis bent. Je kiest dan bij het bestellen voor de bezorging bij een Pakketpunt. Zo bepaal je zelf wanneer je het pakket gaat ophalen. Natuurlijk kun je je bestelling ook gewoon thuis laten bezorgen. Bij een Pakketpunt kun je ook terecht voor het versturen en retour sturen van pakketten. Bovendien koop je er post- en pakketzegels.

"En…", voegt Marieke toe, "je kunt ons gemakkelijk bereiken met de fiets en te voet, maar ook met de auto mag je bij ons voor de deur parkeren voor laden en lossen."

PostNL The Read Shop Express Boxtel, Stationsstraat 25, Boxtel. Tel 0411-610288

Uitgebreid bodemonderzoek voedseltuin Boxtel en omstreken noodzakelijk

Boxtel - Er komt een uitgebreid bodemonderzoek op de beoogde locatie van de nieuwe voedseltuin voor Boxtel en omstreken aan de Parallelweg. Dit onderzoek is nodig omdat er verontreinigingen in de grond zijn aangetroffen.

Om zekerheid te krijgen of het verantwoord was om op het beoogde perceel voedsel te telen, heeft 'indicatief bodemonderzoek' plaatsgevonden. Dit omdat er vroeger mogelijk verontreinigende stoffen in de grond terecht zijn gekomen. Het bedrijf Milon uit Schijndel voerde het onderzoek gratis uit en is daarmee een van de eerste sponsoren van de voedseltuin.

Het voorlopige onderzoeksresultaat bevestigde de vermoedens: er zijn in de onderzochte monsters diverse verontreinigingen aangetroffen. Het is daarom noodzakelijk preciezer onderzoek te doen naar de ernst, omvang en locatie van de verontreinigingen. Dit vervolgonderzoek vindt binnenkort plaats in opdracht van de gemeente Boxtel, die ook de kosten voor eigen rekening neemt.

Nieuwe fase
De komst van de nieuwe voedseltuin voor Boxtel en omstreken is inmiddels in een nieuwe fase beland. De eerste sponsoren voor de voedseltuin hebben zich gemeld en er worden vrijwilligers gezocht via de welzijnsorganisatie ContourdeTwern (zie pagina 15), een van de deelnemende partners van het project.

Om de organisatie van de voedseltuin in goede banen te leiden is een speciale stichting genaamd 'Stichting Voedseltuin Boxtel en omstreken' in het leven geroepen. De bestuursleden van deze stichting zijn: Peter van As (voorzitter), Jan Boogers (secretaris) en Harry Weijers (penningmeester).

Concert Gildebondsharmonie verplaatst wegens slecht weer

Boxtel - De Gildebondsharmonie gaf afgelopen zondag haar kasteelconcert. Normaal gesproken vindt dat plaats op de binnenplaats van Kasteel Stapelen, maar het concert werd vanwege het slechte weer verplaatst naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Ondanks deze tegenvaller was de zaal goed gevuld met zo'n 250 aanwezigen.

Het concert begon met een optreden van het Blaasbandje; de jongste leden van de harmonie. Daarna was het leerlingenorkest aan de beurt, dat al iets meer ervaring heeft. Het concert van de harmonie zelf, met nummers van onder andere Glenn Miller en Gerard van Maasakkers, viel in goede aarde.

De Gildebondsharmonie speelt op 21 november weer bij het Baanderherencollege met Gerard van Maasakkers als speciale, muzikale gast. Meer informatie over dit concert en de kaartverkoop is te vinden op www.gildenbonds.nl.

6 / 20

L K B R I D G E C L U B G I N N
E E O S G B R I D G E D R I V E
Z R X F T I R N E L O M S E Q B
I E T V M N E L E P A T S J U A
N T E I S R U E B L I U R R I D
G A L A B Y E L L O V I G E Z M
S E B I E R E L O T H N X O Z I
A H Y E A C T I V I T E I T E N
M T N D N A B Z Z A J X L N N T
E R I T S N E I D R E P S E V O
N E G N O R P S E K C O B G Q N
L D H P E I S S E S E S R E I E
O N T S D N O V A N E I K W S S
O I S D N A L W O L S T P E C N
P K O O P Z O N D A G I L B P A
D X S R E I L E T A N E P O E D

activiteiten
bridgedrive
volleybal
kienavond
quizzen
slowlands
samenloop
tuinexpositie
boxtelbynight
stapelen
dansen
ruilbeurs
biereloth
jazzband
bewegen
lezing
badminton
openateliers
bridgeclub
vesperdienst
kindertheater
molenrit
koopzondag
bockesprongen
iersesessie

Foto: Fam van Abeelen

Sven van Abeelen

Christ van Eekelen geeft lezing en rondleiding over kunstschilder Pierre Janssen

Boxtel - In het kader van de lopende wisselexpositie over de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen geeft Pierre Janssen-kenner Christ van Eekelen in het MUBO (museum Boxtel) op zondag 20 september om 11.15 uur een lezing en rondleiding over zijn leven en werk, een ode aan de kunstenaar in zijn 150e geboortejaar.

Van Eekelen zal vertellen over markante Boxtelse figuren als Mijntje van der Sande, Drika Tin en Jan de Pieper, die Pierre Janssen (1865-1952) in zijn schilderijen heeft vereeuwigd. Ook besteedt hij aandacht aan de roots en opleiding van Janssen en hoe hem dat heeft gevormd tot een impressionist van de Amsterdamse school.

Vanaf 1898 tot aan zijn dood woonde Janssen in Boxtel, met een kleine onderbreking van 1900 tot 1902, toen hij in Amersfoort woonde. Hij begon in Boxtel als medewerker bij Kunstinrichting Peinture Bogaerts in de Molenstraat. Janssen heeft meer dan 500 schilderijen gemaakt en noemde zich 'kunstschilder van het Brabants schoon'.

De wisselexpositie in het MUBO omvat zestig schilderijen en vijftig schetsen, uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland bijeengebracht door Van Eekelen en Rini van Oirschot. De expositie geeft een uniek en divers overzicht van het 'Brabants Schoon', zoals Pierre Janssen dat heeft vastgelegd in olieverf, aquarel, houtskool en pastel met voorstellingen van landschappen, dorpsgezichten, portretten, stillevens en gebouwen, zowel interieurs als exterieurs. Na de lezing zal Van Eekelen de bezoekers rondleiden door de wisselexpositie.

Christ van Eekelen is tevens de auteur van het boek 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. Dit boek is verkrijgbaar in het MUBO en na afloop van de lezing en rondleiding is er gelegenheid om het boek door de auteur te laten signeren.

De lezing begint om 11.15 uur en duurt ongeveer 30 minuten. Na een korte pauze start dan de rondleiding. In de pauze is koffie en thee verkrijgbaar. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro, inclusief een bezoek aan de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel op de eerste en tweede verdieping. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of via 06-16041898.

To Dance or not to Dance

Wanneer ik kijk naar de goed bekeken TV-programma's van de afgelopen jaren; Dancing With The Stars, SoYouThinkYouCanDance en nu weer het nieuwe programma Dance, Dance, Dance, en naar fenomenen als FlashMob's, waarbij mensen ineens in het openbaar gaan dansen, en de toenemende interesse in danslessen en -workshops, mag ik dan concluderen dat we vrijwel allemaal van muziek en dans houden? Dat we erdoor bewogen worden, letterlijk en figuurlijk? Dat we er blij, al dan niet heel erg blij van worden?

Ik vind het niet gek dat dansen op muziek iets met ons doet. We zijn gemaakt om te dansen op muziek, anders zouden we niet de neiging hebben om met onze vingers of voeten mee te tikken op het ritme of om andere delen van ons lichaam te bewegen of zelfs mee te zingen of neuriën, wanneer we muziek horen. Kijk maar naar baby's of (jonge) kinderen, die bewegen vaak direct mee wanneer ze een ritme of muziek horen.

Dansen kan in mijn optiek verbonden worden aan de hippe term duurzaamheid.
Duurzaamheid wordt veelal gekoppeld aan het gecontroleerd gebruiken van bronnen met beperkte capaciteit, zoals water en voeding, en aan het beschermen van onze oceanen en de lucht die we inademen. Minder vaak wordt gedacht aan de duurzaamheid van ons lichaam; aan het gebruiken van al onze zintuigen en meer, zoals onze intuïtie, om bewust te worden van wat we voelen, hoe te bewegen met plezier zonder ons lichaam schade toe te brengen door acties om plezier te verkrijgen, zoals geestverruimende middelen.

Dansen, met name de vrijere vorm van dansen, geeft mij de gelegenheid om bewust te worden van mijn lichaam en om een relatie op te bouwen met mijn lichaam. Wat voelt goed? Voelt een gekozen (levens)richting licht of zwaar? Welke bewegingen voelen goed voor mijn lichaam, welke niet? Wat geeft mij plezier in mijn lichaam? Door te dansen op muziek maak ik bewuster contact met mijn lichaam, mijn intuïtie en mijn spirit, waardoor 'mijn waarheid' zichtbaarder wordt. Hierdoor kan ik betere beslissingen nemen in het voordeel van alles dat ik ben; mijn lichaam, mijn emoties, mijn spirit.

Deze vorm van duurzaamheid; het opbouwen van een relatie met ons prachtige lichaam en al onze innerlijke en aangeboren krachten, wordt vaak over het hoofd gezien of verwaarloosd, terwijl we deze zo goed kunnen gebruiken in deze tijd van een overload aan externe informatie en prikkels. Het kunnen luisteren naar jezelf is dan het hoogste goed en dansen is naar mijn idee een geweldige manier om dat te leren en te doen. En ik ben niet de enige die dans heerlijk vindt. Dus ik stel voor: laten we meer dansen met z'n allen! In de straten, op pleinen, in parken en in speeltuinen voor de allerkleinsten.

Wat zou de wereld er anders uitzien, wanneer we meer en beter in contact staan met onszelf, onszelf tevens de moeite waard vinden, de liefde vinden voor ons lichaam, voor alles wat we zijn en een zogenaamde rust vinden in de dans en chaos van het leven; een soort 'moving meditation'.

De dans heeft me veel gebracht. Het heeft me al meer gebracht dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ik wens het iedereen toe. Probeer het eens.
Ingrediënten voor het opbouwen van een duurzame relatie met je lichaam:
- vind ruimte zo groot dat je erin kunt draaien in alle richtingen met je armen wijd,
- zet voor jou inspirerende muziek op
- laat je lichaam bewegen op de muziek
- laat de bewegingen toe die je lichaam wil maken
- oordeel niet; niets is goed of fout
- word je bewust van het plezier in je lichaam en de energie die het je brengt

Hopelijk krijg je de smaak te pakken en dansen we binnenkort met z'n allen door het leven! :)

Anne Martens in top 10 meest inspirerende ouderen van Nederland

Anne Martens met twee weeskinderen in Palabana Kinderdorp bij Lusaka in Zambia

Boxtel - Anne Martens (75), ambassadrice en bestuurslid van de Boxtelse stichting Pola van der Donck, is gekozen op de lijst van de tien meest inspirerende ouderen van Nederland: de 10vanMAX.

Een jury bestaande uit Hedy d'Ancona, Hans van Breukelen, Bas Haring, Astrid de Jong en Tania Kross heeft haar uit de vele inzendingen op de lijst geplaatst vanwege haar jarenlange inzet voor Palabana Kinderdorp in Zambia.

Stemmen
Tot en met morgen, donderdag 10 september 23.00 uur kan iedereen zijn stem op Anne uitbrengen om haar te laten stijgen tot aanvoerder van de lijst. Samen met de negen andere inspirerende ouderen wordt zij geportretteerd in het MAX Magazine. De lijst is ook te zien op www.omroepmax.nl\10vanmax. Maandag 7 september was Anne te zien in het tv-programma 'Tijd voor MAX' op NPO2 en was zij te gast in de radio-uitzending 'Twee Dingen' op NPO radio1.

Mijn Mooi Boxtel: Annie Bax

Foto: Annie Bax

Wij genieten elke dag van ons uitzicht in Vinckenrode. En soms hebben we dan ook nog eens het geluk om een mooie regenboog te zien.

Betogers voor 'bankske' houden stand

Ben, Marie, Jo, Diny en Monique op de plek waar voorheen het bankje stond. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Vorige week dinsdag werd 's ochtends vroeg het bankje bij de Zwaanse Brug verwijderd door de gemeente. Sindsdien wordt er geprotesteerd - met spandoek - door een groep Boxtelaren die er vrijwel dagelijks gebruik van maakte en zijn de media-aandacht en de discussies, met name op Facebook, niet van de lucht.

De een vindt het zwaar overtrokken en de ander heeft er alle begrip voor. Feit is dat vaste bezoekers Marie en Monique Fick, Ben Heylen, Diny de Vaan en hun vrienden hun 'bankske' missen, los van de reden van de verwijdering. "Het gaat ons om de manier waarop het is gegaan", aldus Monique. "De gemeente had met ons moeten overleggen." Ze was er dinsdagochtend als eerste bij. "Ik hoorde dat het bankje was weggehaald en ben meteen gaan kijken." Ze belde haar man Marie, die contact opnam met Ben. Zo werd iedereen opgetrommeld.

Ben en Marie gingen naar het gemeentehuis om verhaal te halen, maar daar werden ze niets wijzer. Later kregen ze te horen dat het bankje was weggehaald voor onderhoud, maar daarna bleek dat het definitief weg was, omdat de naastgelegen waterkraan een paar keer vernield was. Al snel volgde een spandoek en werd er geprotesteerd op de Zwaanse Brug. De betogers eisten de terugkomst van hun bankje. Niet alleen voor henzelf, maar voor iedereen die er gebruik van maakt. En dat zijn veel mensen, zo zegt de groep 'hangouderen'. "Veel mensen komen hier voor een beetje sociaal contact", legt Diny uit. "Dat is nou helemaal weg."

Toen de wethouders Herman van Wanrooij, Eric van den Broek en Peter van de Wiel en burgemeester Mark Buijs die middag nietsvermoedend van een bezoek aan het Wasch- en Strijkmuseum terugliepen naar het gemeentehuis, werden zij op de brug door de betogers aan hun jas getrokken. De burgemeester nodigde de groep daarop uit om vandaag, woensdag 9 september, bij hem op de koffie met Bossche bollen te komen, zodat ze er samen over kunnen praten. Kijk op www.mooiboxtel.nl voor de uitkomst van dit gesprek.

Waarom nou al die commotie, er staan toch genoeg bankjes in de buurt? "We zitten gewoon graag hier, op dit punt", vertelt Ben. "Dus we hebben voorgesteld om een bankje aan de overkant van de brug te plaatsen. Ik zeg niet dat dat er iets mee te maken heeft, maar ik snap ook wel dat iemand die een restaurant of zaak in het centrum heeft, ons liever niet voor de deur heeft staan. Dat geldt ook voor de hoek Stationsstraat en Molenstraat." Bovendien komt daar veel verkeer langs en zitten ze daar toch minder graag, zo licht Diny toe. Ook het pleintje aan de Croonpassage is geen alternatief. "In de Croon wordt het geluid weerkaatst en kunnen de bewoners last van ons hebben", vertelt Marie. "We willen hier blijven, midden in het centrum op de brug." En de bankjes bij de Oude Kerkstraat en de bibliotheek? Daar kan Ben kort over zijn: "Wie gaat daar nou zitten?!"

Vandaag is er dus een gesprek met de burgemeester. En als ze er niet uitkomen? "Dan gaan we nog meer aandacht vragen, tot Hart van Nederland of de Rijdende Rechter aan toe", aldus Monique. Maar de gemeente heeft ons verzekerd dat we er samen wel uitkomen", vult haar man haar aan. "En veel mensen steunen ons. Van de week kwam er nog een groep jongeren naar ons toe dat we vooral door moeten gaan", vertelt Diny. "En dat is precies wat we gaan doen", zegt Ben, "tot het bittere eind!"


Vervolg voorpagina De Dommelbimd overgedragen aan gelijknamige stichting

Foto: Mark van der Pol

"De Dommelbimd is 'van, voor en door' de burgers", vertelde Jan Baan van Brabants Landschap. Dat Brabants Landschap de voorfinanciering op zich nam, kwam volgens Baan mede door de bezieling van de initiatiefnemers. "Zij hebben geen project verkocht, maar een overtuiging. En hun aanpak inspireert ons. Als natuurbehoud en -beheer op deze plek en op deze manier kan, waarom niet ook op een andere locatie?" Voor gedeputeerde Johan van den Hout is de Dommelbimd hét bewijs dat een terugtredende overheid zaken met een gerust hart aan particulieren kan overlaten: "We hebben het op het provinciehuis al over 'een Dommelbimdje' als we projecten door burgers zelf laten doen en wij 'slechts' faciliteren." Roel Feringa van het ministerie van Economische Zaken was eveneens vol lof: "Natuur is 'van de mensen'. Hier zie je dat in optima forma terug. Sylvia (van Gulik, red.) zei het al eerder: elk dorp in Nederland zou zijn eigen Dommelbimd moeten hebben."

Na de formele handelingen reikte Feringa de allerlaatste certificaten uit aan burgers en bedrijven, die met de koop direct hebben bijgedragen aan het behoud van dit Boxtelse natuurgebied. Daarna stond een rondwandeling door de Dommelbimd op het programma. Verspreid door het gebied gaven leerlingen van het Jacob Roelandslyceum en studenten van de HAS voorlichting over hun (biologie)onderzoek naar planten en dieren in de Dommelbimd. Leerlingen van het Baanderherencollege klusten aan de bouw van een buitenbiologielokaal. Even verderop demonstreerden vrijwilligers van Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) hoe ze de laaggelegen graslandjes (beemden) met een zeis maaiden voor een grotere diversiteit aan bijzondere planten. Zo werd meteen zichtbaar dat de Dommelbimd van en voor iedereen is.


Pia Habraken

Foto: Cock Stam

Wie kent haar niet? Pia Habraken stond aan de wieg van de eerste Boxtelse peuterspeelzaal Olleke en de overkoepelende organisatie Stichting Peuterspeelzalen Boxtel e.o. Meer dan dertig jaar was ze leidster bij verschillende zalen door heel Boxtel en leerde ze peuters om op een leuke en leerzame manier samen te spelen. Hoe is het nu met haar?

Pia komt oorspronkelijk uit Noordwijk aan Zee, maar ze woonde inmiddels in Boxtel op Hoogheem toen enkele van haar vriendinnen in 1970 besloten om zelf een peuterspeelzaal voor hun kinderen te beginnen. "In die tijd waren peuterspeelzalen steeds meer in opkomst. Juist door in een groep te spelen leren peuters de sociale vaardigheden die ze op de kleuterschool en daarna hard nodig hebben. En als je in een flat woont, is het moeilijk om dat voor je kinderen te regelen. Zo ontstond het idee om zelf een peuterspeelzaal te beginnen. Het ging dus niet om opvang, maar om het stimuleren van de kinderen. Dat sprak mij erg aan en toen gevraagd werd of ik de groep wilde leiden, heb ik ja gezegd."

De nieuwe peuterspeelzaal werd gevestigd in Gemeenschapshuis De Rots en kreeg de naam Olleke. Het bleek een enorm succes. Een paar jaar later zat de groep zo vol dat er een tweede groep bij kwam: Bolleke. "We kregen vooral veel mond-tot-mondreclame. Ouders merkten het verschil bij hun kinderen. Ook de leerkrachten op de basisscholen vertelden dat de kinderen die bij ons vandaan kwamen veel zelfstandiger en minder verlegen waren. Kort na de oprichting van Bolleke werd de stichting opgericht. Ondertussen waren wij er als leidsters ook mee bezig om professioneler te worden. In die tijd had je nog geen opleidingen voor peuterleidster, maar we gingen cursussen volgen om onze kennis en vaardigheden uit te breiden."

"Het is natuurlijk heel traumatisch voor kinderen, maar ook voor ouders, om afscheid van elkaar te moeten nemen. Dat is een van de redenen waarom leidsters altijd eerst een huisbezoek afleggen. Door kennis te maken met de kinderen en ouders in hun eigen omgeving, wordt de stap naar de peuterspeelzaal voor hen een stuk makkelijker. En de leidsters leren de kinderen op die manier ook veel beter kennen. Als ze dan de eerste keer bij de peuterspeelzaal komen, is het vaak nog steeds lastig, maar het maakt zeker een groot verschil. Ook voor de ouders, die vaak toch ook tranen in de ogen krijgen op zo'n moment. Je laat je kind toch bij iemand anders achter. Maar als ze dan met een goed gevoel de poort uit lopen, heb je je werk goed gedaan. Ook dat is altijd heel belangrijk voor mij geweest. Dat gevoel van 'nu zijn ze even van mij'."

Het concept sloeg aan. Door heel Boxtel en ook daarbuiten kwamen steeds meer peuterspeelzalen die zich bij de stichting aansloten. Na Olleke en Bolleke kwamen Rebusolleke (Duinendaal) en Knolleke (Gemonde). Nadat Olleke en Bolleke verhuisden naar het bijgebouw van Winkelcentrum Oosterhof begon Pimpeloentje in De Rots. "We hadden een overkoepelend bestuur en iedereen deed zijn eigen ding. Later kreeg iedere zaal zijn eigen begeleidingscommissie en was er een centrale Raad van Overleg, waar ouders en leidsters van alle zalen verenigd werden. Maar toch had iedere zaal zijn eigen stijl en sfeer. Ik heb naast Olleke ook bij Bolleke en Pimpeloentje gewerkt, tot op een gegeven moment centraal besloten werd dat leidsters maar bij één zaal mochten werken. Zelf vond ik het juist fijn om bij verschillende zalen te werken, maar achteraf is het allemaal goed gegaan."

Pia kwam uitsluitend nog bij Pimpeloentje te werken, die inmiddels in de Sint-Petrusschool was gevestigd. "Dat peuterspeelzalen zich steeds meer gingen vestigen in basisscholen, heb ik altijd als heel positief ervaren. Voor de kinderen en ouders is de overstap van de speelzaal naar de kleuterschool dan veel kleiner en wij als leidsters zagen kinderen nog eens nadat ze bij ons weg waren. Daarnaast heb ik altijd heel goed contact gehad met de collega's van de school, zowel de kleuterjuffen als het schoolhoofd. Organisatorisch waren we misschien afzonderlijk, maar gevoelsmatig waren we onderdeel van de school."

Zo'n zeven jaar geleden ging Pia met pensioen. Haar moeder, die nog steeds in Noordwijk aan Zee woont, had toen net een zwaar hartinfarct gehad en Pia wilde er graag voor haar zijn, ook doordeweeks. "Mijn collega's hebben wel aangeboden om meer taken over te nemen, maar als je dit werk doet, dan moet je het ook voor 100 procent doen, dus dat wilde ik niet. Met mijn moeder is het allemaal goed gekomen en ze is nog steeds in redelijk goede gezondheid. Zelf was ik enkele jaren daarvoor overblijfjuf geworden bij de Spelelier en de Hobbedonken en omdat ik toch iets met kinderen wilde blijven doen ben ik daarmee doorgegaan. En dat doe ik nog steeds met veel plezier. Ik ben daar 'de juf van de kleurtjes en de glittertjes'. Helaas komt er binnenkort een einde aan, omdat opvang straks binnenschools gedaan wordt, maar ik blijf beschikbaar als invalster.

Ondertussen kan ik me meer gaan richten op mijn hobby's, voornamelijk sport. Ik tennis al meer dan twintig jaar iedere dag. Inmiddels vooral voor de lol en de conditie, maar er is een tijd geweest dat ik serieus meedeed aan de clubkampioenschappen en toernooien. Daarnaast mag ik ook graag fitnessen en fietsen mijn man en ik veel, maar dan wel met wat terrasjes erbij. En iedere zomervakantie komen de neefjes en nichtjes een paar weken logeren en dat is altijd weer een feest. Zowel voor hen als voor ons. Hier mogen ze toch altijd net iets meer dan thuis."

Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

De Boxtelse Esther Havermans woont in Argentinië. In DeMooiBoxtelKrant vertelt ze over haar vakantie in Amerika met haar vriend en twee dochters.

Disneyworld
Wij hebben kinderen dus bij het plannen van de reis naar de VS passen we ook een bezoek aan de pretparken van Disneyworld in. Als kind gingen wij ieder jaar naar de Efteling, als uitje op de verjaardag van mijn zus. Het was steevast een succes en een van de leukste dagen van het jaar. Later mochten we ook een paar keer naar pretparken zoals Slagharen, waar we geen genoeg konden krijgen van de achtbanen en zweefmolens en zonder probleem tijdenlang in de rij stonden. De combinatie van adrenaline, opwinding en een tikje angst was perfect en na de zoveelste afdaling smeekten we onze ouders, die ergens op een rustiger plekje koffie zaten te drinken, of we nog een keer mochten.
Inmiddels heb ik zo'n beetje de leeftijd van mijn moeder destijds en zit ik niet meer zo te wachten op het keihard naar beneden suizen in een ratelend karretje. Over de kop gaan hoeft al helemaal niet meer.

En ik heb nog meer twijfels. Onze kinderen zijn dol op de Disney-zenders die wij via de schotelantenne thuis kunnen bekijken, maar wij zappen steevast naar de uitstekende Argentijnse kinderzender Paka Paka. Waarom? Omdat de zender een geweldige, gevarieerde, educatieve inhoud heeft, met aangename klanken. En er is geen reclame. Het stemgeluid van de zo populaire series en films op de commerciële zenders en de schreeuwerige muziek kunnen wij maar moeilijk aanhoren. Bovendien wonen wij op een extreem rustige plek en zijn we parkeerterreinen, mensenmassa's en lange rijen helemaal niet gewend, laat staan bij temperaturen van boven de dertig graden.

Mijn vriend stort zich op het Internet en leest alles wat hij kan vinden over Disney, inclusief de ervaringen van andere bezoekers. Ook vragen we om tips bij familie en kennissen die er zijn geweest. Velen denken dat onze dochters (10 en 4) nog een beetje te jong zijn om voluit van alle attrakties te kunnen genieten. Uiteindelijk vindt mijn vriend een aanbieding: een pakket van vier dagen met overnachting binnen het park, toegang tot twee waterparken en twee themaparken. Kosten: twee modale maandsalarissen en dan hebben we het eten nog niet meegerekend...

Gewapend met een koelbox op wieltjes met daarin veel water, fruit en broodjes en gekleed in korte broek en slippers, arriveren we bij Blizzard Beach, waar gelukkig geen rij bij de kassa staat. Na controle van onze rugzakjes en koelbox scannen we onze Mickey Mouse-armbandjes en mogen we meteen doorlopen. Overal zijn schaduwrijke plekjes met strandstoelen, dus we kiezen een plek uit voor onze spullen en gaan op weg naar de waterglijbanen. Iedereen loopt in zwemkleding, op slippers of gewoon op blote voeten, dus wij doen hetzelfde, ook al brand je soms bijna je voeten. Op veel plekken wordt daarom water gespoten over de door de zon heet geworden paden. Onze kids zijn een tikkeltje onder de indruk van de eerste glijbaan, waar je liggend op je buik op een matje vanaf moet, maar ze krijgen de smaak al snel te pakken. De wachttijden vallen heel erg mee, eigenlijk nergens langer dan tien minuten en er is meestal ook schaduw.

Het park werkt als een perfect geoliede machine, met veel uitermate vriendelijk personeel en professionaliteit in alle opzichten. De veiligheidsmaatregelen en de constante herhaling van instructies via een luidspreker zijn zelfs een tikje overdreven naar mijn smaak. Ook het decor is aantrekkelijk, hoewel nogal surrealistisch in de tropische warmte: skihutten, alpinehuisjes met sneeuw en namaak ijspegels. We doorkruisen het hele park en hebben de grootste lol, en onze jongste verbaast ons met haar durf om in haar eentje van alle glijbanen af te roetsjen. Als het park om 19.00 uur sluit, lopen we moe en voldaan naar de parkeerplaats en gaan ergens wat eten in het centrum van Orlando. Op naar nog drie dagen vol Disneypret!


Restaurant De Rechter opent zijn deuren

Boxtel - Maandag 14 september is het dan eindelijk zover: Restaurant De Rechter opent zijn deuren. Na een lange periode van leegstand komt er weer volop leven in de brouwerij in het statige pand aan de Dommel bij de Zwaanse Brug.

Zeven dagen in de week is het restaurant geopend, voor koffie met gebak, lunch, borrel, high-tea en diner. Op zondag en maandag vanaf 12.00 uur, dinsdag tot en met donderdag en zaterdag vanaf 11.00 en op vrijdag vanaf 9.30 uur, in verband met de weekmarkt. En omdat gezelligheid geen tijd kent, heeft De Rechter geen eindtijd. Zo lang het gezellig is, is iedereen van harte welkom om nog een borrel te drinken.

Kinderbioscoop
Er zijn verschillende arrangementen, met kano-, fiets- en wandeltochten en theater. En er is de gelegenheid voor besloten feesten en bijeenkomsten, in verschillende ruimtes op de eerste verdieping. Hier is ook de kinderbioscoop te vinden, waar de kinderen na hun kindermenu film kunnen kijken terwijl hun ouders gezellig naborrelen. Zo wordt een bezoek aan De Rechter ook een uitje voor het hele gezin.

Sappersdagen krijgt eigen Het Groene Woud-verpakking

Liempde - Dankzij het Streekfonds krijgt Het Groene Woud eigen sapverpakkingen. Dit jaar worden er in het natuurgebied drie sappersdagen georganiseerd, waar zowel particulieren als ondernemers hun appels en peren kunnen laten persen en ze de nieuwe verpakkingen kunnen verkrijgen. Als merknaam voor het bijzondere vruchtensap is gekozen voor 'Sappig'.

De persdagen worden georganiseerd op zaterdag 3 oktober in Oirschot, zondag 4 oktober tijdens de Herfstfair in Boxtel en op zondag 11 oktober in Schijndel. Op deze persdagen kunnen mensen hun overschot aan (hoogstam)fruit omzetten in vruchtensap, dat voor een langere periode bewaard kan blijven. 'Sappig' bevat 100% vruchtensap, dat ongefilterd het pak in gaat. Dat verklaart de karakteristieke troebele 'kleur'. Dankzij pasteurisatie blijft 'Sappig' puur en lang lekker. Een pak sap blijft ongeopend twee jaar goed en na aanbreken, mits het liggend wordt bewaard, twee maanden.

Duurzaam
In de praktijk blijkt dat de sapbox veelal op het keukenblad staat en daardoor veel bekijks heeft. Zowel kinderen als volwassenen drinken het sap en zijn enthousiast over de duurzame dorstlesser. 'Sappig' kent geen toevoegingen en bevat alleen de natuurlijke aanwezige fruitsuikers. Eenmaal gekocht ben je verkocht. In 2015 worden er tweeduizend pakken 'Sappig' verspreid.

Sapdag tijdens Herfstfair
Heb je interesse om dit jaar sap van je eigen fruit te laten maken? Meld je dan via sapdagboxtel@gmail.com aan voor de sapdag in Het Groene Woud op zondag 4 oktober in Boxtel. Deze wordt tijdens de Herfstfair gehouden naast het gemeentehuis, in de Oude Boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat. Bij deze sapdagen komt je sap in de nieuwe verpakking 'Sappig'.

Je kunt 'Sappig' ook kopen. Dat kan (binnenkort) via de webwinkel van Het Groene Woud. Een pak 'Sappig' met 5 liter vruchtensap kost 10,95 euro. Wie in september bestelt, is voordeliger uit. Dan kun je voor 10 euro een sapbox 'Sappig' kopen. Reserveer je sap via sapkopen@gmail.com.

Foto: Heemkundekring Boxtel

Waterschapsgebouw
Dit werd gebouwd in 1958 op de plaats waar voorheen een zwembad lag. Het gebouw werd, met uitzondering van de voorgevel, gesloopt en in 1997 werden er appartementen gebouwd.

Begroting voortaan altijd up-to-date

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft dinsdagochtend de begroting voor 2016 gepresenteerd. Gelijktijdig is deze ook online te raadplegen via www.boxtel.nl. "Door het digitaal aanbieden van de begroting is deze voortaan altijd actueel en up-to-date", aldus wethouder Herman van Wanrooij. "Wij kunnen teksten en bedragen aanpassen na akkoord van de gemeenteraad."

Het motto van de nieuwe begroting is 'Duurzaam wonen, werken en leven; met medewerking van Boxtel'. Hierbij is samenwerken het devies. "We willen nabij een aanspreekbaar zijn", licht burgemeester Mark Buijs toe. "Een meewerkende gemeente legt de basis voor een samenwerkende gemeenschap. Een samenwerkende gemeenschap legt op haar beurt weer de basis voor een duurzame toekomst."

"Boxtel is er in geslaagd om gemiddeld genomen geen lastenverzwaring voor de burgers te realiseren", vertelt Van Wanrooij. De OZB is trendmatig verhoogd, maar deze verhoging van lasten wordt teniet gedaan door een verlaging van de afvalstoffenheffing waardoor gemiddeld genomen de burger niet meer gaat betalen."

In de begroting is ruimte gereserveerd voor het aantrekken van een economische strateeg. Deze moet met name de positie van Boxtel in de regio beter uit de verf laten komen. "We horen bij de AgriFood regio én hebben erg veel economische relaties met Brainport. We zijn dus ideaal gepositioneerd om de brug te vormen en willen dat gaan neerzetten", aldus de gemeente. Boxtel wil zichzelf toeristisch beter op de kaart zetten. "We willen een koers volgen die de unieke attracties van de gemeente meer mogelijkheden biedt", licht wethouder Van de Wiel toe.

Omdat er een landelijke trend gaande is dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van E-laadpalen gaat Boxtel hierin opnieuw investeren. In de begroting is een bedrag van 15.000 euro opgenomen dat het college gaat gebruiken om het aantal laadpalen te vergroten. Tevens zijn een aantal stoplichten in Boxtel grondig aan onderhoud of vervanging toe. Hiervoor reserveert de gemeente 150.000 euro.

Een positief resultaat van ruim een half miljoen wordt bijgeboekt op het grondbedrijf. Volgens verantwoordelijk wethouder Van Wanrooij komt dit doordat de gronden reeds afgeboekt zijn en door toekomstige investeringen, zoals bijvoorbeeld het bouwrijp maken van grond, in de toekomst een positief resultaat zullen opleveren.


PvdA/ GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Schaliegas
Alweer en opnieuw schaliegas? Jazeker. Het lijkt alsof we voor Boxtel nu klaar zijn en het boek dicht kan. Maar dat is niet zo, het dossier is daarmee niet afgesloten.

Tien jaar winst
Laten we blij zijn. Dankzij het Actieteam Schaliegasvrij Boxtel en de inzet van de politiek. Er is tien jaar winst geboekt. De afgelopen vijf jaar zijn de plannen niet doorgegaan, de komende vijf jaar mag er ook geen winning plaatsvinden. Maar… er is geen tijd om lang van de overwinning te genieten. Eind van het jaar komt er een Energienota van minister Kamp. Daarin is en blijft schaliegas als optie opgenomen. Inspraak op de nota is niet mogelijk. Bovendien kunnen er dan wetenschapsboringen volgen en zal in de te verwachten STRONG (STRuctuurvisie diepe ONderGrond) ruimte gemaakt worden voor schaliegas.

Wetenschapsboring
Er lijken weinig argumenten tegen een wetenschapsboring (in de Noordoostpolder?) te zijn. Maar waarom zouden we nog veel geld steken in een techniek waar we toch niet mee verder gaan? Dit zou een verkapte subsidie zijn. Bovendien zijn er aanzienlijk veel boringen nodig om een goede conclusie te trekken over de voorraden. Bij een klein aantal boringen is het een kwestie van toeval. Bovendien gaan we ervan uit dat er gefrackt zal gaan worden. Dat betekent chemicaliën de grond in.

Duurzame energie
Politiek Den Haag houdt de regie over energie bij zichzelf. Waar de verantwoordelijkheid voor zorg en jeugdbeleid en arbeidsparticipatie bij de gemeenten zijn neergelegd, hebben gemeenten op dit thema niets te vertellen. Terwijl meer dan tweehonderd gemeenten zich tegen schaliegas gekeerd hebben. Minister Kamp lijkt onvoldoende overtuigd van de mogelijkheden van duurzame energie. Een taak voor ons - Boxtelaren en andere gemeenten - om te laten zien dat wij wel schone lokale energie kunnen opwekken.

TTIP
Grote zorgen maakt schaliegasvrij Nederland zich intussen over TTIP, een Amerikaans-Europees handelsverdrag. Mochten boringen worden tegengehouden, dan nog kunnen Amerikaanse bedrijven gederfde omzet claimen en met eigen juridische regels een geschil oplossen. Waarbij het Nederlandse recht dan niet meer zou gelden.

Lokale inzet
Inwoners van Boxtel zijn welkom op woensdag 16 september 20.00 uur in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch. Gasten uit Amerika vertellen over hun ervaringen met schaliegasboringen. Hoe kunnen we toewerken naar opwekking van schone energie? Begin oktober beleggen allerlei organisaties in Boxtel de Duurzame Week Boxtel. Berichtgeving volgt nog. Het is tijd voor lokale inzet. Immers, Nederland is hekkensluiter in Europa. We zijn een-na-laatste op de klimaatranglijst 2015. Werk aan de winkel.

SP

Foto: SP

Buffer van 675.000 euro voor Wmo
De gemeenteraad heeft met het aannemen van de Kadernota ingestemd met het reserveren van 675.000 euro om tegenslagen en onvolkomenheden door veranderingen in de Wmo te kunnen opvangen. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "De SP heeft hier al langer voor gepleit. Het is mooi dat er ook een aanzienlijk bedrag gereserveerd wordt, want dan kunnen we ook in de toekomst de Wmo sociaal houden." SP-wethouder Eric van den Broek: "We hebben in een economisch moeilijke tijd met een krap budget toch het sociale gezicht van Boxtel overeind kunnen houden. Daar ben ik trots op."

Extra geld voor sociale projecten
De SP-fractie is verheugd dat er extra geld komt voor sociale projecten. Zo wordt jaarlijks 100.000 euro vrijgemaakt voor wijkprojecten, met als doel het stimuleren van initiatieven van wijkbewoners. Ook komt de komende twee jaar 75.000 euro beschikbaar voor innovatieve projecten in de zorgsector. Ook hier worden initiatieven van burgers gestimuleerd. Deze projecten passen in de filosofie van het college om samen met burgers ('meewerkend Boxtel') onze gemeente beter en socialer te maken en initiatieven van burgers te waarderen en te stimuleren.

Proef van half jaar met boombakken Stationsstraat
Er komt een proef waarbij een deel van de boombakken in de Stationsstraat voor (minimaal) een half jaar gehandhaafd blijft. De gemeente gaat verder bekijken hoe de bomen permanent in de Stationsstraat kunnen blijven. SP-wethouder Eric van den Broek gaat hierover in overleg met ondernemers en bewoners. De klankbordgroep had eerder al gepleit voor handhaving van de boombakken. De boombakken op het Breukelsplein worden gehandhaafd.

Onderzoek onder personeel in zorginstellingen
De zorg heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. De SP start een onderzoek onder werkenden in de zorg en gaat hen vragen hoe zij die veranderingen beleefd hebben, onder andere de hogere werkdruk en de vermindering van de kwaliteit. Het bestuur van de SP roept personeel in Boxtelse zorginstellingen op om de enquête in te vullen, dat duurt ongeveer 15 minuten. Er zijn drie verschillende vragenlijsten gemaakt om het beste aan te sluiten bij een bepaalde sector.
Werkt u in een verzorgings- of verpleeghuis, ga dan naar: https://vragen.sp.nl/index.php/542457/lang-nl.
Werkt u in de gehandicaptenzorg, ga dan naar: https://vragen.sp.nl/index.php/539287/lang-nl.
Werkt u in de geestelijke gezondheidszorg, ga dan naar: https://vragen.sp.nl/index.php/893143/lang-nl.

SP-kantoor sluit de deur
Na 22 jaar dienst te hebben gedaan als actiecentrum, vergader- en opslagruimte, behoort het SP-kantoor aan de Breukelsestraat vanaf 1 augustus tot het verleden. De Stichting Beheer SP-panden heeft besloten het hele pand te verkopen, met name vanwege de hoge onderhoudskosten. SP-bestuurslid Willem van Meurs heeft begrip voor die beslissing. Het SP-werk zal, ook zonder kantoor, met dezelfde intensiteit voortgezet worden.

Bekendmakingen week 37

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Einsteinstraat 65                plaatsen dakkapel achterzijde woning
-Lierenbout 52                rooien plataan en naaldboom uit achtertuin
-Hendrik Verheeslaan 43        plaatsen staalconstructie tussen woonkamer en keuken voorzien van brandwerend materiaal

Verlenging beslistermijn aangevraagde omgevingsvergunning
-Dennendreef 5                bouw recreatiewoning op Recreatiepark Dennenoord

Besluit omgevingsvergunningen met uitgebreide voorbereidingsprocedure
-Kapelweg 80                intrekken 2 vergunningen en het gewijzigd uitvoeren verleende vergunningen voor uitbreiden rundveestal en ligboxenstal en aanleggen kuilplaat

Verleende omgevingsvergunningen
-Mgr. Wilmerstraat 25        rooien: 1 berkenboom uit zijtuin
-Zonnegloren 13                uitbreiden zolderverdieping woning

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer
-Bosrand 2                wijzigen paardenhouderij
-Roond 6                veranderen en gedeeltelijk intrekken veebestan rundveebedrijf.

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO Oud Papier: 11-09 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 12-09 Munsel + deel Centrum – Breukelen 12-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 16-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Organisatoren Marcel Roos, Marcel Vermeiren, Werner Dekkers en Maureen van Heertum. Foto: Lennisquizzz

Aandacht voor rijke Boxtelse historie bij expositie "Boxtel in de Middeleeuwen" in De Groene Poort

Boxtel - Wethouder Marusjka Lestrade opende afgelopen zaterdag een bijzondere expositie bij Oertijdmuseum De Groene Poort. Hierbij zijn de mooiste middeleeuwse vondsten te zien die de afgelopen jaren zijn gedaan in Boxtelse bodem. Zo laat de expositie, die is samengesteld door de archeologiewerkgroep Boxtel, scherven, potten en zilveren objecten zien.

Naast de bijzondere vondsten is er ook aandacht voor de invloed die deze tijd had op het dagelijks leven.

Foto: Sjef Cuyten
Foto: Sjef Cuyten
Foto: Sjef Cuyten
Foto: Sjef Cuyten

Zo was Boxtel vóór 900 zeer dun bevolkt landelijk gebied. Pas tussen 1000 en 1100 ontstond een dorpje met de Kerkheuvel en Markt als middelpunt. Dit was ooit onderdeel van het Keizerrijk van Karel de IV. Op de expositie is een korte film te zien hierover in de filmzaal van het museum, samen met een kopie van de leenbrief die het eigendom van de Keizer bezegelde.

Pestepidemie
Veel Boxtelse straatnamen verwijzen naar bekende Boxtelse adel uit die tijd. Een compleet overzicht van deze straatnamen en de opeenvolgende adellijke heren van Boxtel is op de expositie te zien. Ook achter diezelfde adel schuilt weer een verhaal: de welgestelde inwoners van Boxtel ontvluchtten in 1557 de pestepidemie. Die ziekte eiste ruim 800 slachtoffers op de toen 2400 inwoners van ons dorp.

Ziektes hadden sowieso de kans om zich snel te verspreiden in de middeleeuwen. Een feit dat mede te wijten was aan de slechte hygiëne. Zo was het belangrijkste eetgerei aan tafel een mes. Het was de gewoonte om met de vingers te eten omdat er voor de zestiende eeuw geen eetvorken waren. Bier was in de middeleeuwen schoner dan water. Vandaar dat het toen zelfs door kinderen werd gedronken.

Voor de kinderen is er een apart ridder-kinderboekenhoekje ingericht met allerlei weetjes en onder andere de uitgebreide leskist die alle basisscholen uit Boxtel kunnen lenen en gebruiken als aanvullend lesmateriaal.

Determinatiedag
De lokale archeologiewerkgroep heeft aan deze expositie ook een bodemvondsten determinatiedag gekoppeld. Iedereen die wat bijzonders in de bodem denkt te hebben gevonden kan op 13 september tussen 13.00 en 16.00 uur zijn vondsten door archeologen laten determineren en taxeren.

Deze expositie is mogelijk gemaakt doordat lokale verzamelaars hun vondsten beschikbaar hebben gesteld, door inzet van vrijwilligers van de archeologiewerkgroep Boxtel, Omroep Dommelland en door een bijdrage van de gemeente Boxtel.

Heel Lennisheuvel quizzzt

Lennisheuvel - Het was een groot succes vorig jaar, toen heel Lennisheuvel in rep en roer was tijdens de eerste editie van de Lennisquizzz. Zeventien teams gingen serieus aan de slag met het quizzzboek, met inzet van een goed geheugen, laptops, smartphones en andere hulpmiddelen en -lijnen. Dit jaar krijgt de quizzz een vervolg en barst de strijd op vrijdag 9 oktober opnieuw los.

De organisatie is ook nu weer in handen van Marcel Roos, Werner Dekkers, Marcel Vermeiren en Maureen van Heertum. Zij bedenken de vragen en opdrachten en hebben dit jaar, naar eigen zeggen, enkele leuke onderdelen toegevoegd voor nog meer actie buiten, in het dorp. Want de quizzz speelt zich niet alleen binnen af, mensen zullen op zoek naar antwoorden ook de straat op moeten.

Verschillende onderwerpen
Naast vragen over Lennisheuvel, passeren bij de quizzz ook algemene onderwerpen de revue. Zo is het voor iedereen mogelijk én leuk om eraan deel te nemen. Voorwaarde is wel dat in ieder geval één persoon per team in Lennisheuvel woont. De organisatie raadt teams van acht tot vijftien personen aan, zodat er veel kennis over verschillende onderwerpen paraat is. Ook zullen mensen naar antwoorden moeten spitten in boeken en op het internet, terwijl anderen eropuit trekken om op zoek naar antwoorden verschillende locaties in Lennisheuvel te bezoeken en om opdrachten uit te voeren.

Vrijdag 9 oktober worden de quizzzboeken om 19.00 uur in Gemeenschapshuis De Orion opgehaald, waarna de teams er mee aan de slag gaan op hun locatie. Dit kan zijn bij iemand thuis, in de kroeg, de kantine of op een andere plek. Zolang het maar in Lennisheuvel is. Ze mogen gebruikmaken van allerlei hulpmiddelen zoals laptops, encyclopedieën en kranten. Natuurlijk is ook parate kennis belangrijk. Aan het einde van de avond moet het quizzzboek samen met de antwoorden weer worden ingeleverd, uiterlijk om 23.30 uur.

Op zaterdag 31 oktober zal in De Orion de prijsuitreiking plaatsvinden. Aansluitend is er voor de liefhebbers een feestavond. Ook buitenshuis zullen er vragen en opdrachten opgelost moeten worden.

Aanmelden
Teams die mee willen doen, kunnen het deelnameformulier op www.mooiboxtel.nl volledig invullen en vóór 15 september bij een van de organisatoren inleveren. De deelnamekosten van 25 euro dienen dan meteen contant voldaan te worden. Mail voor meer informatie naar lennisquizzz@outlook.com.

Kunstatelier bij De Wilgenbroek

Boxtel - De eerste serie (naschoolse) kunstateliers in de brede school De Wilgenbroek van dit schooljaar start op maandag 28 september. Deze wordt gegeven door Charlotte de Jongh, een creatief ondernemer die onder meer de opleiding 'vormgeving, productiepresentatie en communicatie' op SintLucas heeft afgerond.

De deelnemende kinderen worden op verschillende manier geïnspireerd door de grote meesters Leonardo da Vinci, Pablo Picasso en Henri Rousseau en gaan daarna zelf aan de slag met ontwerpen en creëren van hun eigen meesterwerk. Van de drie werkstukken die zij maken, mogen de kinderen er twee mee naar huis nemen. Eén kunstwerk is bestemd voor de Kinderkunstuitleen.

De lessen worden gegeven op de volgende maandagmiddagen: 28 september en 5 en 12 oktober van 15.30 tot 16.45 uur in de handvaardigheidsruimte van brede School De Wilgenbroek. De kosten voor het kinderkunstatelier bedragen 10 euro voor de drie lessen, inclusief materiaal. Het bedrag kan bij de eerste les betaald worden.

Er is plek voor maximaal twintig deelnemers. Opgeven kan tot en met maandag 21 september. Aanmelden bij voorkeur per mail via directie@bredescholenboxtel.nl of telefonisch bij Ghislaine de Brouwer, directeur Brede Scholen Boxtel, via 0411-707504 of 06-48479561.


Samenloop voor Hoop

Liempde - Aankomend weekend is het eindelijk zo ver: De Samenloop voor Hoop van KWF Kankerbestrijding in het centrum van Liempde. 24 uur lang zullen meer dan 1500 deelnemers rondlopen in de wandelestafette in de hoop om zo veel mogelijk geld op te halen voor de bestrijding van kanker. Tijdens het weekend staat werkelijk heel Liempde in het teken van het evenement, met optredens, kraampjes, activiteiten, een springkussen en vele speciale menu's in de lokale horeca.

Het evenement wordt op zaterdag om 13:45 afgetrapt met een eerste ronde die gezamenlijk door alle 72 teams zal worden gelopen. Daarna zijn alle teams vrij om in hun eigen tempo door te gaan, en kan het evenement echt van start gaan. Op het hoofdpodium tegenover het Dorpshuis zal een groot scala aan artiesten hun kunsten laten zien, met optredens van onder andere Central Heating, de Kromploegers, Dennis Wels, het Smartlappenkoor en vele, vele anderen. Ook het tweede podium langs de Vlasspreistraat is continu wat te doen, met artiesten als Willem van Ruremonde, Djambee en The right choice band. Ook de verschillende café's doen een duit in het zakje, met extra optredens in De Durpsherberg, Het Wapen van Liempde, en 't Huukske. En als laatste is op d'n tip zelf een grote feesttent neergezet, waar het hele weekend lang verzoeknummers gespeeld worden.

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. De verschillende horeca gelegenheden langs de route en ver daarbuiten hebben allemaal een speciaal menu samengesteld wat met de officiële evenementsmunten gekocht kan worden. Aan de kinderen is ook gedacht, met een springkussen en een schmink-kraam en de mogelijkheid om met je pas geschminkte gezicht op de foto te gaan. En tussen dat alles door lopen de regelneven, die op ludieke manier mensen de weg wijzen en informatie over het evenement kunnen leveren.

Als het eenmaal donker is, is het tijd voor de kaarsenceremonie. Overal langs de route worden duizenden kaarsen aangestoken, om zo de wandeling een plechtige aanblik te geven ter nagedachtenis aan alle dierbaren. Tijdens de nacht wordt er stevig doorgewandeld, en ook de optredens zullen onvermoeid doorgaan. De volgende ochtend rond 11 uur, als de meeste andere deelnemers ongetwijfeld moe beginnen te worden, zullen de kinderdeelnemers hun komen ondersteunen door ook aan de loop mee te doen. Uiteindelijk zal rond 14:00 uur op zondag de loop tot een einde komen met een prachtige stolceremonie waarbij ook bekend zal worden gemaakt hoe veel geld er door de teams is opgehaald. Meer informatie is te vinden op http://samenloopvoorhoop.nl/liempde/ of de Facebookpagina https://www.facebook.com/SamenLoopvoorHoopLiempde2015?fref=ts.

Auto ramt meerdere geparkeerde voertuigen

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Vrijdagavond heeft een 18-jarige automobilist uit Boxtel meerdere geparkeerde auto's aan de Baandervrouwenlaan zwaar beschadigd. Hij kwam vanaf het winkelcentrum aanrijden in de richting van Eetcafé De Ketting, moest uitwijken voor een geparkeerde auto en ramde twee geparkeerde auto's in de parkeervakken tussen de Van Beekstraat en de St. Severusstraat.

Door de enorme klap waarmee dit gepaard ging schoot een van de geparkeerde auto's door en ramde een derde wagen die daar geparkeerd stond. De ambulance kwam ter plaatse maar er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De blikschade aan de geparkeerde voertuigen en aan de auto die het ongeval veroorzaakte was echter groot.

Foto: Persburo Sander van Gils

De politie sloot korte tijd de weg af om op een veilige manier hulp te verlenen. Een bergingsbedrijf heeft twee voertuigen afgesleept, de overige voertuigen bleven in de parkeervakken staan.

Volgens buurtbewoners ging de aanrijding gepaard met een flinke klap.

Het Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Foto: Sander van Gils

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt vrijwilligers voor verschillende instanties in Boxtel, waaronder de seniorenraad, een voedseltuin en een woonvorm.

Voor de Seniorenraad in Boxtel zoekt het steunpunt een notulist die ongeveer tien keer per jaar vergaderingen wil notuleren. Deze vinden één keer per maand plaats op dinsdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur. Er staat een kleine vergoeding tegenover.

Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils

Binnenkort wordt een weiland aan de Parallelweg-Zuid omgebouwd tot een voedseltuin, waarin groenten en fruit geteeld worden, met name voor de Voedselbank. Hiervoor zoekt het steunpunt ongeveer vijfentwintig vrijwilligers die minimaal een dagdeel in de week (van 9.00 tot 15.00 uur) beschikbaar zijn om het uitvoerende werk te doen. Daarnaast zoekt het twee vrijwilligers die het leuk vinden hieraan leiding te geven. Voorwaarde is wel dat er iedere dag een leidinggevende aanwezig is, dus zij zullen dat onderling op elkaar moeten afstemmen. Tenslotte zoekt het Steunpunt voor dit project klusjesmannen voor (onderhouds)werkzaamheden zoals een bijenhuis of schuurtje bouwen. Het streven is om het project rond oktober te starten.

Voor een woonvorm in Boxtel zoekt het Vrijwilligerssteunpunt vrijwilligers voor mensen met een meervoudige beperking. De cliënten variëren van jong tot ouder. Allemaal willen ze naar 'buiten' om te shoppen of een terrasje te pikken, maar ook theater- en filmbezoek staan op hun verlanglijstje. Deze groep mensen zit het hardst te springen om vrijwilligers omdat dit voor hen het enige uitje is naast de dagelijkse sleur.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Drie jubilarissen bij brandweer Boxtel

Boxtel - Drie jubilerende brandweerlieden werden afgelopen zaterdag feestelijk onthaald bij de brandweerkazerne aan de Brederodeweg in Boxtel.

Theo Clijnk (57), Joost van Rijswijk en Will van Rooij (beiden 53) zijn allen 25 jaar brandweervrijwilliger in Boxtel. Familie, vrienden, collega's, oud-collega's en andere genodigden verzamelden zich bij de ingang waar de jubilarissen door vuurspuwers werden onthaald. "Dat vuurspuwen ging keurig gecontroleerd, dus daar maakte ik me geen zorgen over", grapt Van Rooij.

Van Rooij vervolgt: "We werden opgehaald door mijn favoriete voertuig: de Scania." Het grote heidevoertuig is volgens hem bij veel brandweerlieden favoriet. Wat dat betreft past het grote, stoere voertuig goed bij het beroep van brandweerman. Toch moet je volgens Van Rijswijk geen superman willen zijn en altijd rustig blijven nadenken bij wat je doet.

In de tot feestzaal omgetoverde voertuigenremise werden de jubilarissen toegesproken door postcommandant Hendrie Koppen. Naast de leuke anekdotes van de afgelopen 25 jaar werd ook hun staat van dienst binnen de brandweer toegelicht. Andere sprekers deze avond waren burgemeester Mark Buijs, teamleider René de Laat en ook Thea Kluijtmans, die namens de brandweervereniging lovende woorden sprak.

Na het officiële gedeelte was er een feestavond voor de jubilerende brandweerlieden met de band Donky Groove 2.0. Ook was er een soort 'wie van de drie' waarbij de drie jubilarissen situaties waar ze de afgelopen 25 jaar bij betrokken waren moesten herkennen.

Op de vraag hoe je als vijftigplusser fit genoeg blijft om de jaarlijkse keuring te overleven, antwoordt Van Rijswijk resoluut: "We hebben sinds 2009 een mountainbiketeam om in vorm te blijven. En voor de teamspirit natuurlijk."

En die is er. Dat blijkt uit het feit dat de drie brandweermannen na 25 jaar nog steeds met veel plezier actief zijn. "Het is altijd een hechte club geweest", vertelt Clijnk. "Gewoon een heel fijne groep."

Vaatwasser veroorzaakt woningbrand in flat Hoogheem

Boxtel - In een woning in de Hoogheem flat Boogschutter is woensdag 2 september even na middernacht brand uitgebroken. De brandweer rukte met groot materieel uit; naast twee blusvoertuigen van het Boxtelse korps werden ook de hoogwerker uit 's-Hertogenbosch en een ambulance opgeroepen.

Door kortsluiting had de vaatwasser in de keuken vlam gevat. De bewoners wisten tijdig hun appartement te verlaten en zijn nagekeken door de ambulancebroeders. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar omdat er veel rook hing en in meerdere appartementen rookmelders afgingen, zijn de bovenliggende appartementen ook nagekeken. De bewoners van de woning direct boven de woning waar brand had gewoed waren niet thuis. Omdat hier binnen ook veel rook hing, sloeg de brandweer de ruit in om zich toegang tot het appartement te verschaffen.

Informatieavond Herenboeren voor meer deelnemers

Boxtel - Stichting Herenboeren Wilhelminapark houdt morgen, donderdag 10 september, een informatieavond. De stichting zoekt investeerders zodat in het Wilhelminapark een boerderij gerealiseerd kan worden, waar de boeren hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Om het project een goede start te geven zijn er ongeveer 50 huishoudens nodig die ieder 2.000 euro willen investeren. Tot nu toe hebben zo'n 35 huishoudens zich aangemeld.

Tijdens de informatieavond hoopt de organisatie meer belangstellenden over de streep te trekken. Bij meer dan 150 aanmeldingen kan er zelfs een authentieke Vlaamse schuur gerealiseerd worden.

De informatieavond van Stichting Herenboeren Wilhelminapark vindt plaats in Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg. De avond start om 20.00 uur.

LSV pakt eerste punt in nieuwe competitie

Lennisheuvel - Bij de start van de competitie wachtte LSV een zware wedstrijd, tegenstander Elsendorp won de afgelopen weken alle duels in de KNVB-beker en was vorig seizoen een van de sterke ploegen in de competitie. De bezoekers begonnen dan ook voortvarend en LSV moest alle zeilen bijzetten om het hoge tempo bij te houden.

In de dertigste minuut kwamen de Lennisheuvelaren goed weg toen Dave Bouw de bal uit een kansrijke positie tegen de lat knalde. Toch was het dezelfde speler die voor 0-1 zorgde na een goede aanval over de linkerflank. Even leek het erop dat de gasten verder uit zouden lopen, maar met veel inzet wist LSV de schade tot de rust beperkt te houden.

Na de rust verdween het overwicht van Elsendorp en kwam LSV meer in de wedstrijd. In de zestigste minuut maakte Gabri Aschaw handig gebruik van een misverstand in de defensie en bracht de ploegen weer in evenwicht. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde steeg de spanning en het was duidelijk dat beide ploegen in ieder geval niet wilden verliezen. Met veel inzet, maar ook erg sportief, werd gestreden om elke meter. Beide ploegen waren dan ook uitermate tevreden met de 1-1 uitslag toen het laatste fluitsignaal klonk.

Goede start van veldseizoen D-jeugd HCB'92

Boxtel - De D-jeugd van handbalvereniging HCB'92 is dit seizoen goed van start gegaan. Tegenstander Acritas uit Bakel was een onbekende voor de Boxtelaren. Hoewel de eerste helft nog wat onwennig verliep, gingen de spelers uit Boxtel gaandeweg de wedstrijd steeds beter presteren.

Als vanouds werd er goed gestart waardoor de opbouwers konden scoren. Met een 6-4 achterstand ging HCB'92 de rust in. In de tweede helft ging de Boxtelse ploeg ook wat break-outs proberen, wat niet geheel vlekkeloos verliep. De tegenstander had er echter wel moeite mee. Het verdedigen ging steeds beter waardoor HCB'92 terug in de wedstrijd kon komen. Twee minuten voor het eind was het 7-6. Toen ging het team erin geloven en bracht het de eindstand op 7-7.

Stoomtrein ter viering 150 jaar spoor Oisterwijk

Foto: Stichting Ons Oisterwijk

Boxtel/Oisterwijk – Om de aansluiting van Oisterwijk op het landelijke spoorwegnetwerk 150 jaar geleden te vieren, tuft op zondag 13 september een historische stoomtrein door Boxtel. De trein vertrekt in Rotterdam en stopt in Breda, Gilze en Tilburg. Na een stop in Oisterwijk rijdt hij nog tweemaal de route Oisterwijk-Boxtel-Eindhoven.

In de eerste rit van Oisterwijk naar Eindhoven is ook een aantal bijzondere gasten aan boord, waaronder de Commissaris van de Koning Wim van den Donk en vertegenwoordigers van de diverse Colleges van B&W uit de steden in Brabant waar de stoomtrein stopt.

Foto: LTV De Merletten

Treinreizigers, die op 13 september in Oisterwijk uitstappen, zullen verrast worden met een aantal activiteiten, waaronder het stoomfestival bij de Leerfabriek, de Modedag in het centrum, Open Monumentendag en de Uitmarkt.

Kaarten voor de treinrit zijn verkrijgbaar bij de VVV kantoren in Boxtel en in Oisterwijk bij Midden Brabant Advies (tegenover het zwembad), Paymans Tabak, en Foto Vlaminkx. De vertrektijden voor de rit Oisterwijk-Eindhoven zijn om 12.30 uur (eerste rit) en 14.30 uur (tweede rit). Kaarten voor een retourtje vanaf kosten 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. De trein is samengesteld uit historische wagons, waarin in totaal vijfhonderd passagiers mee kunnen reizen.

De Stoomtreinrit wordt georganiseerd door Stichting Ons Oisterwijk uit Oisterwijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kees van Dongen via 06-17282826.

Tennisclinic voor de jeugd bij LTV De Merletten

Boxtel - De Boxtelse jeugd kan zondag 20 september ontdekken wat tennis precies inhoudt bij LTV De Merletten. De club organiseert een open clinicdag voor kinderen tot 18 jaar, waarbij zij kennis kunnen maken met de tennissport en met de vereniging.

Deelnemers aan de clinic kunnen vrijblijvend bekijken of de tennissport iets voor hen is. Ze krijgen inzicht in de basisregels van tennis, de opzet van de trainingen en de competitie en de vele activiteiten die De Merletten organiseert buiten de trainingen om, zoals de vriendjes- en vriendinnetjesdag, de clubhuisovernachting en het ouder-kindtoernooi.

De tennisclinic is toegankelijk voor kinderen tot 18 jaar en start zondag 20 september om 13.00 uur. De Merletten zorgt voor tennisrackets. LTV De Merletten is te vinden in Sportpark Molenwijk, Molenwijk 3b in Boxtel. Wil je meer informatie over de clinic? Mail dan naar markpeeters@marellsports.com of kijk op www.ltvdemerletten.nl.

Country dansen in de Rots vernieuwd

Boxtel - De 'Longhorn Country Dancers', voorheen de 'Ain't Going Down Country Dancers', geven iedere woensdagavond vernieuwde danslessen in Gemeenschapshuis De Rots.

Voor starters is de eerste les gratis en bij voldoende aanmeldingen wordt er binnenkort ook met een startersgroep begonnen. De dansavonden beginnen om 19.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Meer informatie is te verkrijgen via info@blacklonghorn.nl of 0499-422088.

Liemtse Durpskwis binnen 24 uur vol

Liempde – Het liep op 1 september storm met de inschrijvingen voor de Liemtse Durpskwis. Binnen 24 uur was het maximale aantal van veertig deelnemende teams bereikt.

De Liemtse Durpskwis wordt vrijdag 6 november in Café 't Wapen van Liempde gehouden. Meer informatie over het evenement is te vinden op de Facebook-pagina van de kwis: www.facebook.com/durpskwis.liemt.

Bridge
BC Revanche, 01-09
A-lijn:
1 P. Verstijnen & W. Wonnink        62,85%
2 Annie & Ad van Brunschot        58,33%
3 S. Tempels & J. Sweere                56,25%
B-lijn:
1 I. Marcelis & B. Marcelis                63,75%
2 M. Jessurun & M. van Weert        56,58%
3 C. Pastoor & L. Frankevijle        56,00%

03-09:
1 M. Sterrenburg & G. vd Meer        65,56%
2 W. vd Heijden & A. van Os        59,62%
3 H. Schalkwijk & B. Hermkens        55,28%
4 C. Kerssens & J. Kerssens        53,06%

BC Rembrandt, 01-09
A-B-lijn:
Anja v. Kempen & Silvia de Vries        68,57%
Jeanne v.d. Biggelaar & Henk Goes        58,04%
Jos Clercx & Henriëtte Peerlings        57,44%

BC Boxtel, 03-09:
A-lijn:
1 J. de Wolf & R. van Stuivenberg        62,26%
2 B. van Asveldt & R. van Weert        56,67%
3 W. de Langen & R. Traa                55,92%
B-lijn:
1 C. van Hal & G. Meijs                64,17%
2 L. van Dongen & M. Legius        55,09%
3 J. Kniest & W. van Mensvoort        53,77%

03-09:
A-lijn:
1 A. Bosveld & M. Soederhuizen        62,50%
2 A. Kuilman-Kos & B. Kuilman        56,67%
3 A. Eltink & T. Hazenberg                54,58%
B-lijn:
1 G. Dams & E. van Gelder        62,50%
2 H. van Uitert & J. van Uitert        57,81%
3 T. van Alphen & S. van Alphen        55,21%
C-lijn:
1 I. Dekkers & S. van der Meijden        64,17%
2 H. Hoogers & G. Meys-van Dijk        55,22%
3 P. vd Pasch & R. vd Pasch        50,63%

35 jaar feest
A-lijn:
1 J. de Wolf & J. Sweere                59,17%
2 R. Dankers & P. Verstijnen        57,08%
3 H. Schalkwijk & S. Tempels        56,67%
B-lijn:
1 A. Eltink & T. Hazenberg                61,23%
2 R. van Stuivenberg & G. Joren        57,57%
3 T. van Roosmalen & H. Schilder        55,97%
C-lijn:
1 H. van Esch & M. Smulders        66,32%
2 J. Meeuwis & C. Meeuwis        59,72%
3 T. van Alphen & S. van Alphen        55,21%
D-lijn:
1 G. Wagenaars & T. van Schijndel        59,17%
1 P. Springer & L. Springer                59,17%
3 H. van Uitert & J. van Uitert        58,75%
E-lijn:
1 A. vd Sande & I. Boom                67,08%
2 C. vd Velden & A. vd Velden        60,00%
3 G. Meys & H. Hoogers                57,92%

BC de Rots, 2 september:
A-lijn:
1 J. vd Biggelaar & J. Koppen        74,16%
2 G. van Boxtel & L. Seinstra        58,33%
3 F. Verhees & M. Vergouwe        57,50%

Bridgeclub Liempde, 03-09
A-Lijn:
1 Heren van Heeswijk – Bekkers        66,39%
2 Echtpaar Vermulst                59,38%
3 Heren van de Schans - Gillissen        59,03%
B-Lijn:
1 Heren van Asseldonk – Legius        61,67%
2 Mevr. vd Vleuten – Heer Verkade        60,42%
3 Dames v Overbeek - Peijnenburg        53,75%
C-Lijn:
1 Mevr. Beerens – Heer v Oorschot        63,89%
2 Dames Legius – Dobbelsteen        58,68%
3 Dames van Aarle – vd Heuvel        55,56%

Zaalvoetbal
05-09:
Dongen/vd Wiel – Kwalit. Strik/Princen        2-2
Laansma Tuinen – Bekkers Transp.        2-7
Pika/Geveltje- Vouwwagenspec.        3-0
Adm Jilesen – Cafe 't Geveltje        7-4
Tahadi – Grieks Rest Corfu                2-2
X2COM – Fysio De Dommel        3-2
07-09:
Green Team – Verbeij/ Hanekroot        4-4
Zvs Rijschool Gestel 2 – Plein 2        6-2
Cafe Markzicht – Scheutjens        3-4
Hart.v. Boxtel – F.C. Blokfit        2-2
Celdex b.v. – Markzicht Boxtel        1-3

Programma 12-09
17.00 Le Temps Peru – Filipe Mode /E.Maas
17.45 Goossens Advies – Langenberg/ Fleur
18.30 C.J.v.d. Sande – Heva Autobedrijf
19.15 Bekkers Transporten – H.v. Boxtel
20.00 Feestcafe de Nozem – Team Elisabeth
20.45 v. Stekelenburg – Cafe 't Geveltje
14-09:
19.00 Comsche Hoeve – Groen Als Gras
19.45 Vermeer verz – v. Stekelenburg
20.30 uur Faes entertainment- Termeer Support
21.15 uur v.d. Heijden milieu – Vinyl en Tapijtwinkel

Biljart
Libre:
`t Ivoor 1 – De Hazelaar 1        29 -- 27        
Asperia-AquaRest 4 -- `t Ivoor 3        30 -- 19                        
3-b – Groot:
Rio Bar 2 -- `t Ivoor 1        20 -- 28
Recreanten libre:
`t Ivoor 1 – De Piepers 3        37 -- 36
De Hazelaar 3 -- `t Ivoor 2        24 -- 36
Recreanten 3-b Klein:
`t Ivoor 4 – NAL 7        26 -- 22
`t Ivoor 5 – D`n Brouwer 1        21 -- 30
`t Ivoor 6 – De Hopbel 1        25 -- 27

Programma t/m 18 sept.
14-09        13:00        BV De Hazelaar 3 - `t Ivoor 1
                13:00        Triangel 2 - `t Ivoor 2        
                13:00        `t Ivoor 3 - NAL 4
15-09        19:30        Het Wapen van Eerschot 1 - BV `t Ivoor 1
16-09        13:00        `t Ivoor 4 - D`n Brouwer 3
17-09        13:00        `t Ivoor 5 - D`n Brouwer 2

Voetbal:
DVG 05-09
Oranje Zwart D1 - DVG D1        4-6
Blauw Geel D9 - DVG D2        3-4
Ruwaard D3 - DVG D3        0-11
Boekel Sp. E2g - DVG E1        1-7
Erp E3 - DVG E2        0-7
Erp E5 - DVG E3        1-13
Udi'19 ME1 - DVG ME1        1-14
DVG F1 - Rhode F3        10-0
DVG F2 - Erp F1        3-3
DVG F3 - Irene F1        0-1
Irene F3 - DVG F4        0-1
Wec F3 - DVG F5        1-0
Avesteyn A1 - DVG A1        1-1
DVG B1 - Irene B1        4-3
DVG B2 - Sparta'25 B4        4-4
DVG C1 - Erp C1        2-3
Gemert C4 - DVG C2        6-1
06-09
D.B.S. 1 - DVG 1        2-0
Boekel Sp. 3 - DVG 2        0-2
DVG 3 - Rhode 4        0-4
Maaskantse B. 1 - DVG VR1        10-1

LSV 1 - Elsendorp 1 1-1
LSV 3 - Wilhelminaboys 7 4-1
LSV 4 - Boskant 5 5-4
LSV VR1 - Beerse Boys VR2 1-4
Spoordonkse Boys F1 - LBC F1 3-0
LBC E1 - Beerse Boys E4 6-1
DEES B1G - LBC B1 0-2
LBC MC1 - RKDVC MC2 13-0
Terlo MB1 - LBC MB1 0-4

Programma DVG:
12-09
DVG D 2 Rhode D6 11:45
DVG D 3 Den Dungen D3 (7tal) 11:45
Scmh MD1 DVG MD 1 11:30
Gemert E3 DVG E 1 9:15
DVG E 2 Boekel Sport E6 10:30
DVG E 3 Rhode E9 10:30
DVG ME 1 Vow ME1 9:30
Blauw geel F4 DVG F 1 10:15
Gemert F1 DVG F 2 10:30
Mariahout F3g DVG F 3 10:30
DVG F 4 Gemert F12 9:30
DVG F 5 Nijnsel F2g 9:30
Odc mini 2 DVG mini 1 9:45
Boskant mini 1 DVG mini 2 10:30
DVG mini 3 Odc mini 4 9:30
DVG A 1 EVVC A1 13:00
Avanti'31 A2 DVG A 2 14:30
Vow B1 DVG B 2 14:30
DVG C 2 Boekel Sp. C6g 11:45
16-09
DVG B 1 Helvoirt B1 19:00
Nulandia C1 DVG C 1 18:30

Programma LSV:
12 september:
16:00 VCB VE1 - LSV VE1
13 september:
12:00 Wilhelmina 7 - LSV 2
12:00 LSV 3 - FC Engelen 4
12:00 St. Mich. Gestel 7 - LSV 4
11:00 LSV VR1 - St. Mich. Gestel VR2

Programma LBC:
12 september:
09:00 DBS F6 - LBC F1
10:00 SV Valkenswaard E2 - LBC E1
11:00 LBC D1 - SV Valkenswaard D3
11:30 LBC B1 - Oirschot Vooruit B2
13:00 RPC MC1 - LBC MC1
11:30 LBC MB1 - RKSV Heeze MB1

Uitslagen Honkbal softbal
03-9
pupillen hb        Nuenen - Ducks        9-8
05-9
beeball rookies        Gryphons - Ducks        8-8
                                        5-5
beeball majors        Ducks - Starlights        19-21
6-9-2015
heren 1        Centrals - Ducks        8-6
heren 2        Nuenen - Ducks        5-6

Programma
12-9
pupillen sb        Cardinals - Ducks        10:00
pupillen hb        Roef! - Ducks        10:30
beeball majors        Mulo - Ducks        11:00
aspiranten sb        Ducks - Stags        15:00
junioren        Ducks - Mustangs        14:30
dames        Wizards of BoZ - Ducks        18:30
13-9
heren 2        Ducks - Kickers        11:00
heren 1        Ducks - Nieuwegein Diamonds        15:00

Handbal
06-09:
Aristos B1 – HCB'92 B1        9 – 7
Acritas D1 – HCB'92 D1        7 - 7

12-09 9:40        HCB'92 D1 - Handbal Someren D1
         10:40        HCB'92 DB1 - Achilles'95 DB1
14-09        20:00 HCB'92 recr - EHV recr

jubileum Bridgeclub Boxtel

voor de krant van 9 sept op blz 18 alvast een kort stkje klaarzetten dat hier nog over geschreven moet worden met een foto
---------- Doorgestuurd bericht ----------
Van: anskos <anskos@home.nl>
Datum: 31 augustus 2015 14:00
Onderwerp: 35 jarig jubileum bridgeclub
Aan: Redactie MooiBoxtelKrant <redactie@demooiboxtelkrant.nl>

Hallo Mark,

Zaterdag, 5 september, viert de Bridge Club Boxtel (B.C. Boxtel) haar 35 jarig jubileum. Dit feestelijk gebeuren vindt plaats in gasterij De Bourgondiër aan de Bosscheweg 133. Onder het genot van koffie, vlaai en een drankje worden er 6 rondes bridge gespeeld. De dag wordt afgesloten met een warm en koud buffet en voor de muzikale begeleiding zorgt het trio Triple-X uit Helvoirt. Na 2 rondes pauzeren we om 2 personen, die veel voor de club betekenen, door de Nederlandse Bridge Bond (NBB) te laten decoreren.

Mijn vraag aan jou is kan er zaterdagmiddag om 14.20 een fotograaf in de Bourgondiër aanwezig zijn om een mooie foto van dit gebeuren te maken en deze met een passende tekst erbij in Mooi Boxtel te plaatsen. Laat me weten of dit geregeld kan worden.

Zaterdag 5 september was er een feestelijke viering in de gasterij De Bourgondiër ter ere van het 35 jarig bestaan van Bridge Club Boxtel. Voor een volle zaal met 126 personen werden de Keien van de Nederlandse Bridge Bond(NBB) uitgereikt aan 2 personen die veel voor de jubilerende club betekenen. Ton Walbeek en Marianne Soederhuizen waren de gelukkige ontvangers van dit kleinood.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Ton is jarenlang bestuurslid en wedstrijdleider geweest en nu als docent van de NBB een belangrijke steunpilaar van de bridgeclub. Marianne is oud bestuurslid en verzorgt al jaren de ledenadministratie. Beiden ontvingen behalve de Kei een prachtig boeket bloemen en ook de vele felicitaties van de leden.                                                                                                                 Na een gezellige bridgeronde met 5 lijnen, onder de prima leiding van Arnold Bosveld, werd de middag afgesloten met een uitstekend warm en koud buffet terwijl het muzikale trio Triple-X uit Helvoirt voor de nodige sfeer zorgde waarop menigeen een dansje waagde. Het was zondermeer een geslaagd feest. Op naar de 40 jaar.


Wat ik nog vergeten was te vertellen is dat de persoon die de Kei uitreikt de districtsvoorzitter van de Nederlandse Bridge Bond van de Kring Uden Aad Schaper is.

Tennisclinic voor de jeugd bij LTV De Merletten

Foto: LTV De Merletten

Boxtel - Wat houdt tennis precies in? Dat kan de Boxtelse jeugd zondag 20 september ontdekken bij LTV De Merletten. De club organiseert een open clinicdag voor kinderen tot 18 jaar, waarbij zij kunnen kennismaken met de tennissport en met de vereniging.

Deelnemers aan de clinic kunnen vrijblijvend eens bekijken of de tennissport iets voor hen is. Ze krijgen inzicht in de basisregels van tennis, de opzet van de trainingen en de competitie en de vele leuke activiteiten die de club organiseert, zoals de vriendjes- en vriendinnetjesdag, de clubhuisovernachting en het ouder-kindtoernooi.

Tijdens de clinic zijn kinderen tot 18 jaar en hun vriendjes en vriendinnetjes om 13.00 uur welkom. De Merletten zorgt voor tennisrackets. Je vindt LTV De Merletten in Sportpark Molenwijk, Molenwijk 3b in Boxtel. Wil je meer informatie over de clinic? Mail dan naar markpeeters@marellsports.com of kijk op www.ltvdemerletten.nl.


LSV pakt eerste punt in nieuwe competitie

Lennisheuvel - Bij de start van de competitie wachtte LSV een zware wedstrijd, tegenstander Elsendorp won de afgelopen weken alle duels in de KNVB-beker en was vorig seizoen een van de sterke ploegen in de competitie. De bezoekers begonnen dan ook voortvarend en LSV moest alle zeilen bijzetten om het hoge tempo bij te houden.

In de dertigste minuut kwamen de Lennisheuvelaren goed weg toen Dave Bouw de bal uit een kansrijke positie tegen de lat knalde. Toch was het dezelfde speler die voor 0-1 zorgde na een goede aanval over de linkerflank. Even leek het erop dat de gasten verder uit zouden lopen, maar met veel inzet wist LSV de schade tot de rust beperkt te houden.

Na de rust verdween het overwicht van Elsendorp en kwam LSV meer in de wedstrijd. In de zestigste minuut maakte Gabri Aschaw handig gebruik van een misverstand in de defensie en bracht de ploegen weer in evenwicht. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde steeg de spanning en het was duidelijk dat beide ploegen in ieder geval niet wilden verliezen. Met veel inzet, maar ook erg sportief, werd gestreden om elke meter. Beide ploegen waren dan ook uitermate tevreden met de 1-1 uitslag toen het laatste fluitsignaal klonk.

Feestelijke viering jubileum Bridge Club Boxtel

Foto: Ans Kuilman-Kos

Boxtel - Om haar 35-jarig bestaan te vieren, hield Bridge Club Boxtel afgelopen zaterdag een feestelijke bijeenkomst bij Gasterij De Bourgondiër. Ter gelegenheid hiervan werden ook twee voor de club belangrijke mensen in het zonnetje gezet.

Onder luid applaus van de 126 aanwezige feestgangers mochten Ton Walbeek en Marianne Soederhuizen, die veel voor de jubilerende club betekenen, de Keien van de Nederlandse Bridge Bond (NBB) in ontvangst nemen.

Foto: Ans Kuilman - Kos

Ton was jarenlang bestuurslid en wedstrijdleider en is tegenwoordig als docent van de NBB een belangrijke steunpilaar van de bridgeclub. Marianne is oud-bestuurslid en verzorgt al jaren de ledenadministratie. Beiden ontvingen behalve de Kei een prachtig boeket bloemen en ook de vele felicitaties van de leden.

Na een gezellige bridgeronde met vijf lijnen, onder de vakkundige leiding van Arnold Bosveld, werd de middag afgesloten met een warm en koud buffet, terwijl het muzikale trio Triple-X uit Helvoirt voor de nodige sfeer zorgde, waarop menigeen een dansje waagde. Alle aanwezigen waren het erover eens: het was een geslaagd feest.


Valse start DVG in nieuwe competitie

Peter Versantvoort in duel met een DBS-speler Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Meestal wordt er voordeel behaald uit een valse start bij een sportwedstrijd, echter niet in het geval van DVG. De Liempdse ploeg verloor de uitwedstrijd tegen het Meerhovense DBS met 2-0.

DVG begon twijfelachtig aan de wedstrijd en had in de eerste tien minuten weinig in te brengen. De oorzaak hiervan is onduidelijk, of het nu aan het stroeve veld lag, zenuwen of aan de fysiek sterke tegenstander. Net toen DVG wat beter in het spel kwam, liep het tegen het eerste doelpunt aan. Een bal werd achter de verdienstelijk spelende Mark van de Broek gelegd en via een paar directe balcontacten werd Sander van Eeuwijk gepasseerd.

Foto: Cock Stam

DVG had een unieke mogelijkheid om in de eerstvolgende aanval de stand weer gelijk te trekken. Nieuwkomer Randy Stuurman speelde zichzelf vrij en passeerde ook de keeper, maar zijn schot vanaf de zijkant van het open doel trof slechts het zijnet. Een goed genomen vrije trap resulteerde in een strakke voorzet. Echter spits Bas van Houtum had niet zijn dag en miste de bal. DBS trof de doellat en even later was het wel raak: 2-0. De DBS-spits kon de bal in de 16 meter aannemen en draaien en versloeg de DVG-doelman opnieuw. Dat de DBS-speler de bal met de hand meekreeg ontging de ongelukkig fluitende scheidsrechter. Voor rust had DVG nog een paar doelpogingen, gevaarlijk werd het echter niet voor het doel van DBS.

Bovenliggende partij
De rust werd bereikt met een 2-0 achterstand. Hierna kreeg DVG meteen een uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer maar de inzet van Bas van Houtum trof geen doel. Toch was DVG nu de bovenliggende partij en had DBS moeite met de spel van de Liempdenaren. DBS had steeds vaker de 'noodrem' nodig en een treffer van DVG lag in de lijn der verwachtingen. Een lange uittrap stuiterde over de laatste man van DBS heen in de voeten van Bas van Houtum die echter de uitgelopen doelman niet kon passeren. Naarmate de tijd vorderde en de aansluitingstreffer uitbleef, tekende de nederlaag zich aan. DVG begint de competitie in deze nieuwe klasse dus met verlies waar, gezien de veldverhoudingen, een gelijkspel terecht zou zijn geweest. Daan Voets werd verkozen tot 'man of the match'.

DVG2 won in en tegen Boekel met 2-0. Doordat Boekel onder andere een strafschop miste - een redding van doelman Ronald Martens - en Tim Daniëls twee doelpunten maakte, gingen de punten mee terug naar Liempde.

De DVG dames verloren kansloos in en tegen Maaskant met 10-1.

Eerste libreteam 't Ivoor herstelt zich van nederlaag

Boxtel - Het eerste team van de libreafdeling van Biljartvereniging 't Ivoor heeft zich hersteld van de nederlaag van vorige week. In de vertrouwde opstelling wonnen de Boxtelaren van De Hazelaar 1.

Don van der Wiel en Theo Verhagen wisten hun partij te winnen terwijl Chris Fasseur met negen punten genoegen moest nemen. Het derde team leed een gevoelige nederlaag in Heeswijk. Theo van Dongen, Gerard de Beer en Math Hendriks konden geen potten breken in een rumoerige omgeving.

Dagcompetitie
In de dagcompetitie scoorden het eerste en tweede team mooie overwinningen. Henk van Boxmeer en Jacques van Loon wonnen voor het eerste team, Han van de Vocht, Jan Meeuwis en Ad Habraken voor het tweede team. In de dagcompetitie 3-banden klein kwamen alle drie de teams in actie. Team 4 was het enige team met winst. Frits Radema en Jan Tils wisten hier te winnen terwijl Cor van Alphen verloor. Team 5 was kansloos; Jacques van Loon, Johan Beaard en Jos Hoffmans verloren allen hun partij. Team 6 ging ook ten onder, maar Theo van Dongen redde de eer met een winstpartij. Andre Vissers en Frits Radema verloren hun partij.

3-banden groot
Het 3-banden groot team herstelde zich deze week goed met een overwinning van 20-28 tegen het op papier zwakkere team van De Rio Bar uit Vught. Aangezien er een groot verschil was tussen het aantal te maken caramboles, 45 om 87 caramboles in het nadeel van 't Ivoor, zijn deze tegenstanders niet te onderschatten. Leo van de Westelaken won zijn partij met een moyenne van 0,389. Bernhard Legierse speelde niet zijn beste partij en verloor met acht punten, moyenne 0,509. Louis van der Meijden liet zijn tegenstander kansloos en won met een moyenne van 0,733.

Honderden mtb'ers ploeteren door de modder

Liempde - Bijna vijfhonderd mountainbikers verschenen zondagochtend aan de start van de toertocht door het Groene Woud, die elk jaar in september steevast veel fanatiekelingen trekt.

Door de hevige regenval van de voorgaande dagen was het parcours van de door LTC 't Groene Woud georganiseerde tocht op sommige plekken veranderd in een drassig geheel waarbij de banden vastgezogen werden in de modder.

Het parcours voerde onder andere twee keer over de Vlagheide in Schijndel en door de Eerdse en Nijnselse bossen. Deelnemers konden drie verschillende afstanden fietsen, 35, 50 en 65 kilometer. "Ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn door de vele regen die de afgelopen dagen gevallen is", vertelt Sander van Gils. "Maar het viel gelukkig wel mee met de drassigheid."

PSV TV bij Dommelland

Boxtel - Omroep Dommelland zendt voortaan elke vrijdagavond een nieuw programma van PSV TV uit. Rond de klok van 18.00 uur begint de uitzending die daarna regelmatig zal worden herhaald.

Het programma biedt een overzicht van wat er in de voorafgaande week bij PSV gebeurde, met tevens aandacht voor het sociaal maatschappelijk gezicht van de club en voor vrouwenvoetbal. Natuurlijk wordt er ook vooruitgeblikt naar de komende wedstrijden.

PSV TV wordt uitgezonden in samenwerking met diverse lokale omroepen in de regio. Deze samenwerking is uniek omdat PSV TV voor het eerst op zoveel lokale zenders tegelijkertijd is zien is. Voor Boxtel is het programma extra interessant, omdat op deze manier de verrichtingen kunnen worden gevolgd van lokale talenten Maarten Peijnenburg en Sander Heesakkers, die deel uit maken van Jong PSV.

Voorheen was het alleen mogelijk om PSV TV te bekijken via een abonnement op Fox Sports. Omroep Dommelland is digitaal te ontvangen via kanaal 47 van Ziggo en via het analoge kanaal 22+ (480,00 Mhz.) www.omroepdommelland.nl.

Inschrijving Boxtelse Kampioenschappen tennis van start

Boxtel - Voor de 26 keer worden de Boxtelse Kampioenschappen tennis georganiseerd. Leden van de vier tennisvereniging die de gemeente Boxtel rijk is, De Merletten, Munsel, Die Braecke en De Peppelieren, gaan van 31 oktober tot en met 15 november de strijd met elkaar aan op de tennisbanen van De Merleten en Die Braecke (bijpark).

Leden die mee willen doen aan de Kampioenschappen kunnen zich inschrijven tot en met woensdag 7 oktober via www.toernooi.nl. Inschrijven kan in de volgende onderdelen en leeftijdsklassen:
Onderdelen: HE, DE, HD, DD, GD
18+: 1/2/3 (geen leeftijdsgrens), 4, 5, 6, 7, 8
35+: 4/5, 6, 7, 8
50+: 6, 7, 8 (alleen dubbelonderdelen)

20 / 20

Donderdag 10 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open informatieavond Stichting Herenboeren Wilhelminapark
20.00 uur, Oertijdmuseum de Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

11-13 september

Slowlands Festival
Landgoed Velder, Velder 10, Liempde

12-13 september

Open Monumentenweekend: Kunst en Ambachten
Diverse musea in Boxtel en Liempde

Tuinexpositie met loterij voor het Kika Kinderfonds
11.00 uur, Nieuwland 9, Boxtel

SamenLoop voor Hoop van KWF kankerbestrijding
14.00 - 14.00 uur, Centrum Liempde

Zaterdag 12 september

Historische en culturele rondleiding Stapelen
13.30 en 15.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Boxtel by Night
18.00 uur, Kanovereniging De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Dansen bij De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 13 september

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Historische en culturele rondleiding Stapelen
13.30 en 15.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Open Podium Heilig Hartkerk
14.00 uur, Voormalig Heilig Hartkerk, Baroniestraat 24, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Indische dansmiddag in De Walnoot: Allroundformatie Matchbox
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Maandag 14 september

Bewegen voor 50-plussers
09.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Dinsdag 15 september

Lezing over de Paters Assumptionisten in Congo
19:30, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Badminton
20:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 16 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Country dansen in De Rots
19:00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 17 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start Kindertheater
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start nieuw gildejaar van KVG Boxtel
20:00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 20 september

Molenrit motoren
10.00 uur verzamelen, vertrek om 11.00 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

Kampina Airbornes Wandeltocht
10.00 uur, Weiland, De Roond 15, Boxtel

Lezing en rondleiding over de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Koopzondag Boxtel
12.00 uur, Centrum Boxtel

Bockesprongen 2015
13.00 uur, Markt en omgeving, Boxtel

Tweedehandsmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Tennisclinic
13.00 uur, LTV De Merletten, Sportpark Molenwijk, Molenwijk 3b, Boxtel

Ierse Sessie
13:30, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

1 jarig bestaan Dok12: Live band Maddox
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten Boxtel
20.15 uur, Sint-Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 21 september

Bewegen voor 50-plussers
09:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 22 september

Open Avond Badminton
20.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 23 september

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Filmavond: Gooise Vrouwen 2
19:00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 24 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kindertheater
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 25 september

Extra concert in Boxtelse Sint-Petrusbasiliek
19.30 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel