DeMooiBoxtelKrant

4 april 2018

DeMooiBoxtelKrant 4 april 2018


Coalitieonderhandelingen geklapt; andere partijen willen niet met BALANS verder

Het pand van 040fit! aan de Fellenoord Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - De coalitieonderhandelingen onder leiding van BALANS zijn nog voordat informateur Ton Rombouts goed en wel aan de slag is gegaan al stuk gelopen. Zowel D66, SP, INbox als Combinatie95 gaven aan verrast te zijn met het moment en de wijze waarop een informateur aangesteld werd omdat de partijen al jaren aangeven geen coalitie te willen vormen met BALANS.

INbox-lijsttrekker Herman van Wanrooij laat weten dat met name het aanwijzen van de tunnel onder het spoor bij Tongeren als breekpunt een onoverbrugbaar probleem vormde: "Er is voor een fietstunnel besloten en daar gaan wij geen duimbreed aan toegeven. Op het moment dat er twee standpunten dermate hard tegenover elkaar staan, ben je klaar." BALANS wil er namelijk koste wat kost een autotunnel realiseren.

Van Wanrooij geeft aan dat daarom na twee gesprekken al is gebleken dat het vormen van een coalitie met BALANS 'een heilloze missie' dreigt te worden. Ook de fracties van D66, SP en Combinatie95 gebruiken woorden van die strekking. Met name de laatste twee verwijten BALANS bovendien tijdens de campagne onjuistheden te hebben verspreid en de campagne onder de gordel te hebben gespeeld. Daarmee is een meerderheidscoalitie met BALANS daarin onmogelijk geworden.

De VVD-fractie, goed voor één zetel in de Boxtelse gemeenteraad, verklaart het jammer te vinden dat de onderhandelingen al in een vroeg stadium strandden. Ook PvdA/GroenLinks en CDA geven aan heil te zien in een informateur. De andere partijen hebben geen trek in een nieuwe gespreksronde onder leiding van Rombouts. Zijn aanstelling werd donderdagmiddag bekend gemaakt door BALANS in een persbericht. Dit viel bij INbox, SP, D66 en Combinatie95 niet in goede aarde.

Verwijten
Zowel de huidige coalitiepartijen als BALANS verwijten elkaar voor hun beurt te hebben gehandeld. Combinatie95, SP, INbox en D66 vinden de aanstelling van Rombouts 'voorbarig'. Dat BALANS dit nieuws direct naar de media doorspeelde wordt de partij eveneens niet in dank afgenomen. BALANS, op haar beurt, verwijt de coalitiepartijen hetzelfde met de verklaring waaruit blijkt dat zij geen toekomst zien in de onderhandelingen met BALANS die donderdag naar buiten werd gebracht.

Op initiatief van de een na grootste partij bij de Boxtelse verkiezingen, Combinatie95, volgde dinsdagavond in het Boxtelse gemeentehuis een openbare bijeenkomst waarbij alle politieke partijen de verkiezingsuitslag konden duiden. Ook daar werd over en weer nog flink met modder gegooid. Volgens de verkiezingswinnaar was de aanstelling van een externe informateur nodig om de 'soms persoonlijke gevoelens en emoties' niet de boventoon te laten voeren bij de onderhandelingen. Ook dinsdag was van dit oud zeer nog behoorlijk wat te merken, vooral in de vorm van de verwijten die Combinatie95, SP en BALANS elkaar over en weer maakten.

Combinatie95 zal, nu samenwerken met BALANS is afgeserveerd door een meerderheid van de partijen, de onderhandelingen leiden en op zoek gaan naar een nieuwe coalitie. Aangezien de huidige coalitie nog steeds op een meerderheid van de zetels kan rekenen ligt het in de lijn der verwachting dat die mogelijkheid de voorkeur heeft, zo gaven ook de huidige coalitiepartijen dinsdag aan. PvdA/GL-fractievoorzitter Anja van den Einden stelde dinsdagavond ook nog een andere optie voor: een raadsbreed bestuursakkoord. Daarvoor worden per onderwerp steeds wisselende meerderheden in de raad gezocht. Zij verzocht de griffie dan ook die mogelijkheid te onderzoeken omdat het ook de bestuurscultuur positief zou kunnen beïnvloeden. "Want over 60 tot 75 procent zijn we het uiteindelijk allemaal eens", zo luidt haar conclusie. Al was daar dinsdag nog weinig van te merken.


Vernieuwde Paasloop AV Marvel piekt meteen

De nummer 1 en 2 van de 10,5 km Koos Verweij (links) en Tony de Groot vóór de start. Foto: AV Marvel

Boxtel – De 42e maar volledig vernieuwde Paasloop in Boxtel, is met recht een succes te noemen. Maar liefst 298 deelnemers verschenen op Tweede Paasdag aan de start bij atletiekvereniging Marvel. Winnaars werden Koos Verweij uit Drunen en Janny Maas uit Boxtel.

Toploper Verweij legde de 10,5 kilometer door het buitengebied van Boxtel en Gemonde af in 35:07 minuten. Hij was daarmee ruim een minuut sneller dan de nummer twee, thuisloper Tony de Groot. Ook bij de vrouwen waren de verschillen tussen de snelsten groot. Marvel-atlete Janny Maas pakte de winst in 42:51 minuten, bijna een minuut vóór Hanneke van der Meide van Eindhoven atletiek.

De drie snelste dames van de 10,5 km, van links naar rechts: nummer 2 Hanneke van der Meide (Eindhoven Atletiek), nummer 1 Janny Maas (AV Marvel), en nummer 3 Lianne Verloop (Generaal Michaelis). (Foto: AV Marvel) Foto: AV Marvel

Lees verder op pagina 19

Groen licht voor bouw supermarkt aan Fellenoord

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een supermarkt aan de rand van het centrum van Boxtel. Het gaat om de locatie aan de Fellenoord waar nu 040FIT! gevestigd is. De aanvraag past binnen de regels van het geldende bestemmingsplan waardoor de gemeente de vergunning niet kan weigeren.

Hoewel detailhandel op deze locatie niet goed aansluit bij de Detailhandels- en Horecavisie die de gemeente opstelde moet de vergunning verleend worden. Aldi deed afgelopen zomer al een aanvraag die uiteindelijk in oktober geweigerd werd. Als reden gaf de gemeente toen op dat door de parkeerplaatsen op het dak van het gebouw te plaatsen de helling van de weg naar het dak te steil werd. Dit zorgt voor een verkeersonveilige situatie, concludeerde de gemeente toen.

Daarop diende Aldi een nieuwe aanvraag in. De verlening van de vergunning werd diverse malen uitgesteld omdat er nog aanvullende stukken ingediend moesten worden. Ook was er nog de wens om extra overleg te hebben met het Jacob-Roelandslyceum (JRL).

Wethouder Eric van den Broek: "De zorgvuldigheid waarmee het proces is opgepakt, heeft weliswaar meer tijd gekost, maar als het goed is levert dat straks ook winst op. Met name de veiligheid van de leerlingen rondom de huidige verkeersontsluiting op het openbaar gebied is in het overleg met JRL onderwerp van gesprek geweest. Er is een aantal suggesties gedaan voor verbetering van de verkeersveiligheid. Daar gaan we mee aan de slag. Zodat daar bij een eventuele komst van de supermarkt al naar gekeken is."

De gevolgen die de vergunningsverlening heeft voor de uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof zijn nog niet bekend. Hier zal nog overleg over plaatsvinden met de Vereniging van Eigenaars van het winkelcentrum.

Bijzondere Boeremèrt Foto: Cock Stam

Boeremèrt

Foto: Sander van Kasteren

BOXtheater terug naar basis

Reumafonds haalt ruim vierduizend euro op in Boxtel en Gemonde

Foto: Jan van der Steen

Boxtel/Gemonde - Tijdens de landelijke collecteweek van 19 tot en met 24 maart hebben de collectanten van het Reumafonds in totaal 4368,42 euro opgehaald.

Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van twee miljoen Nederlanders te verbeteren.

Foto: José Schroeder
Foto: Passage-school

Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Eén op de negen Nederlanders kampt met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dagelijks krijgen zevenhonderd mensen de diagnose reuma. Daarmee is dit de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Hoewel de kenmerken van reuma vaak onzichtbaar zijn, is de impact van de ziekte groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Steun nodig 
Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig in de zoektocht naar betere behandelmethoden. Ook geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. Heb je de collectant gemist en wil je het Reumafonds toch steunen? Dat kan door je donatie over te maken op bankrekeningnummer NL86RABO0123040000 t.n.v. Reumafonds, Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.reumafonds.nl.

Festival Nieuwe Muziek in de Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - In de Sint-Petrusbasiliek vindt op zaterdagmiddag 14 april het Festival Nieuwe Muziek plaats. Een tiental Brabantse componisten is aan de slag gegaan en heeft een werk gemaakt voor stem en orgel. Niet alleen bedoeld voor de liturgie, er zijn ook romantische teksten op muziek gezet, zoals een Italiaans liefdesgedicht en een tekst van de schotse dichter Robert Burns.

Dit festival wordt voor de derde keer op initiatief van de Brabantse Orgelfederatie gehouden. De organisatie kijkt ernaar uit om samen met de bezoekers de nieuwe oogst 'uit eigen tuin' te gaan beluisteren.
Alle teksten en gegevens over zangers, componisten, dirigenten, koren en organisten staan in het uitgebreide gratis programmaboekje dat beschikbaar zal zijn bij de uitvoeringen. Enkele Noord-Brabantse componisten die hieraan meewerken zijn Arjan van Baest, Evert van Mérode, Paul van Gulick en Ad van Sleuwen. Twee koren, dirigenten, solisten en enkele organisten voeren het programma uit.

Het Festival begint om 13.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek. Kijk op www.brabantorgel.nl bij het onderwerp 'Festival Nieuwe Muziek' voor het programma. De toegang is gratis; koffie en thee zijn in de pauzes verkrijgbaar.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 5 april, Bridgen in De Walnoot, 13.30
Handwerken in de Orion, 13.30
Vrijdag 6 april, Eucharistieviering in De Walnoot, tot intentie van de overleden KBO leden van de wijk Selissen, 09.30
Rikken en Jokeren, in De Walnoot, 13.30
Dinsdag 10 april, Biljarten in De Walnoot, 13.30
Hobbymiddag in de kinderboerderij, 13.30
Kienen in De Adelaar, 14.00
Bijeenkomst nieuwe KBO leden in De Walnoot, 19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Gespreksavond bewustzijnsontwikkeling

Lennisheuvel - Elke tweede dinsdag van de maand vindt in Gemeenschapshuis De Orion een open gespreksavond plaats over bewustzijnsontwikkeling. Deze bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur, de toegang is gratis, een gift wordt gewaardeerd.

Bij deze 'ontdekkingsreis naar je-zelf' gaan de aanwezigen samen in gesprek over vragen als 'wie ben ik' en vragen over het hoe en het waarom van het bestaan. Kijk voor meer informatie op www.passage-school.nl of www.heteigenpad.nl.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 5 april        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 10 april        Bridgen in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in de Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Angelaschool, ingang Baroniestraat        19.00/20.00
Elke donderdag        Nordic walking vanaf de Markt        09.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 10 april        Mindfit in De Kloosterhof 9.00
Woensdag 11 april        Keezavond in De Kloosterhof        19.30

Collectes april en mei

8 t/m 14 april         Nederlandse Hartstichting
15 t/m 21 april        Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp
13 t/m 19 mei        Stichting Longfonds
27 mei t/m 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Verplaatsing kunstwerk 'In Gesprek' aangevraagd door Wijkorgaan Boxtel-Oost

Boxtel - De verplaatsing van het kunstwerk 'In gesprek' van Dommeloord terug naar de omgeving van Winkelcentrum Oosterhof is aangevraagd door Wijkorgaan Boxtel-Oost. Dit laat de gemeente weten.

De voorgenomen verplaatsing van het kunstwerk stuitte de afgelopen week op verzet uit verschillende kringen. Zo startten ex-bestuursleden van de Kunststichting Boxtel Hans Geerlings en Joke van Koll ruim een week geleden een handtekeningenactie om het beeld te behouden op de huidige locatie aan de Dommeloever bij Dommeloord. In slechts een paar uur tijd leidde de actie tot 200 ondertekeningen. Ook de SP diende vragen in bij het college.

Het kunstwerk werd in 1982 geplaatst in Winkelcentrum Oosterhof ter gelegenheid van de opening van het zwembad. "Door de ontwikkelingen in het Winkelcentrum in 2009 is voor het kunstwerk tijdelijk een andere locatie gezocht", laat de gemeente weten. Het werk werd toen tijdelijk verplaatst van de positie naast toenmalig sporthal Den Haagakker naar Dommeloord. Het kunstwerk keert terug naar de omgeving van het winkelcentrum omdat het plaatsen in Dommeloord een tijdelijk karakter heeft, aldus de gemeente.

Wijkorgaan Boxtel-Oost klopte al diverse malen bij de gemeente aan om het kunstwerk terug te laten plaatsen. Nu laatstgenoemde het onderhoud van kunstwerken in haar portefeuille heeft, is begonnen met de uitvoering 'borging kunstwerken in de openbare ruimte'. "Een van de taken is het terugplaatsen van het kunstwerk In Gesprek naar Oosterhof", geeft de gemeente aan. Veel Boxtelaren, met name omwonenden van Dommeloord, zijn het daar niet mee eens. Het is in hun ogen geldverspilling en daarnaast vinden zij het beeld op de huidige locatie beter tot zijn recht komen. Bovendien wordt het beeld niet teruggeplaatst waar het vandaan kwam, maar in het park nabij Oosterhof.

Ook de lokale SP-fractie vraagt zich af waarom het beeld nu weer verplaatst moet worden. De fractie diende vragen in bij het college om duidelijkheid te krijgen omtrent de voorgenomen verhuizing. "Navraag leert dat er hierover geen overleg heeft plaatsgehad met de Kunststichting en omwonenden", stelt fractievoorzitter Dave van de Ven. Hij vraagt zich af of dit in de geest van 'Meewerkend Boxtel' niet had moeten gebeuren. De fractie pleit daarom alsnog voor overleg met de Kunststichting en omwonenden.

De bezoekers van de Boeremèrt konden maandag zowel splinternieuwe robots... (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Paastoernooi bij De Adelaar levert ruim 1.200 euro op voor uitstapje zieke scholier

Boxtel - Monique van Drost (C-poule), Erik van Weert (B-poule) en Martien Schevers (A-poule) zijn de winnaars van het Paasbiljarttoernooi. Maar daar draaide het eigenlijk niet eens om. Dit toernooi, tijdens het extra lange Paasweekend gespeeld, leverde uiteindelijk namelijk ruim 1.200 euro op voor het goede doel. "Een toernooi met een lach en een traan", aldus mede-organisator Adri Blummel.

Het gekozen goede doel is dit jaar een groepsuitstapje voor de leerlingen die in 2015 in groep 6B van de Angelaschool zaten. Dit jaar verlaten zij de school. 2015 was het jaar dat hun klasgenootje Merlijn ziek werd. Een wens van hun inmiddels doodzieke klasgenootje was om nog één maal met zijn voormalige klas een uitstapje te maken.

... als stokoude landbouwwerktuigen zien. (Foto's: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Eigenlijk bestond het Paastoernooi uit twee onderdelen, waarbij Adri Blummel het biljartgedeelte, en Toon en Hennie van Houtum de aansluitende loterij voor hun rekening namen. Na afloop van het biljarttoernooi met 64 deelnemers bleek echter dat de twee niet geheel los van elkaar te zien zijn. Eigenlijk was er 'slechts' 900 euro opgehaald met het driebandentoernooi, maar omdat een aantal prijswinnaars bij het biljarttoernooi besloot de gewonnen prijs te schenken aan de organisatie, groeide dit bedrag nog.

De cheque, waar toen nog het bedrag van 900 euro op prijkte, werd Tweede Paasdag, direct na bekendmaking van de winnaars aan een voormalig klasgenootje van Merlijn overhandigd. "Best heftig", noemde Blummel dat moment. "Ook zijn moeder sprak ons nog even toe. Je kunt je voorstellen dat er dan wel af een toe een traantje vloeit, ook al zijn wij stoere biljarters", vertelt de organisator.

Wat volgt is overleg met de Angelaschool, Merlijn en zijn ouders en de organisatie van de loterij. Zij bekommerden zich vooral om de loterij. Aan de hand van het overleg wordt bepaald wat een leuk en haalbaar uitstapje zou zijn voor de groep kinderen. Ondanks de soms verdrietige momenten is Blummel opgewekt: "Het was al met al een geslaagd feest waar we eigenlijk niet één, maar dertig kinderen gelukkig mee hebben gemaakt."

Lintje voor Karel Voets

Karel Voets, geflankeerd door partijgenoten Peter Manniën (l.) en Ineke van Giersbergen. (Foto: Combinatie95( Foto: Combinatie95

Boxtel - Liempdenaar Karel Voets (58) ontving woensdagavond, tijdens zijn afscheid van de gemeenteraad waar hij in totaal 12 jaar deel van uitmaakte, een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Marc Buijs.

Voets ontving de onderscheiding vanwege zijn werkzaamheden in de politiek. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Nieuwe parkeerplaatsen op binnenterrein gemeentehuis geopend

Boxtel - De parkeerplaatsen op het binnenterrein van het gemeentehuis zijn deze week geopend. Vanaf deze week kunnen parkeerders er terecht. Parkeren is tijdelijk gratis tot de nieuwe parkeermeter is geplaatst.

Naast de 31 parkeerplaatsen op het binnenterrein werden ook negen parkeerplaatsen voor de villa aan de Dr. Van Helvoortstraat opengesteld. Hier geldt meteen al betaald parkeren. De doorsteek voor voetgangers en fietsers is nog niet klaar.

De vernieuwde binnenplaats en de doorsteek naar de Markt worden op 28 april, tijdens de feestelijkheden rondom Koningsdag, officieel geopend.

Oud en nieuw ontmoeten elkaar tijdens Liempdse Boeremèrt

Liempde - De Liempdse Boeremèrt is altijd al een plek waar de duizenden bezoekers, jong en oud, die de themamarkt ieder jaar kent zich kunnen vermaken en elkaar ontmoeten. Afgelopen maandag, Tweede Paasdag, was dat niet anders. Vele mensen kwamen een kijkje nemen en genieten van al het goede dat de Mèrt traditioneel te bieden heeft. Nieuw dit jaar was echter dat niet alleen gouwe ouwe attracties zoals stokoude trekkers, paard en wagens, oud-Hollandse spelletjes en klassieke outfits te bewonderen waren, maar dat er ook plaats was voor hypermoderne voetbalrobots van de TU/e die hun rondjes reden over Liempdse bodem.

Meer foto's van de Liempdse Mèrt vind je op www.mooiboxtel.nl en op onze Facebookpagina @mooiboxtel.

Veertig jaar snuffelmarkt buurtvereniging Roderweg

Liempde - Buurtvereniging Roderweg houdt op zondag 8 april voor het veertigste jaar haar populaire snuffelmarkt. De markt duurt van 10.00 tot 13.00 uur. De entreeprijs is 2 euro, parkeren is gratis.

Sinds 1978 is de buurtvereniging te gast bij manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat. Voorheen speelde de markt van loven en bieden zich af ín de manege, maar enkele jaren geleden is die verplaatst naar het buitenterrein. Een onbekende Van Gogh of een Rietveld-meubel is er voor zover bekend nooit opgedoken, maar de belangstelling is er niet minder om. Met de opkomst van het hergebruik melden zich zelfs weer meer snuffelaars tussen het grote aanbod.

Steeds bedacht de vereniging nieuwe attracties, van zelfgemaakte spullen en loterijen tot opzwepende veilingen. De opbrengst gebruikt de Roderweg voor het jaarlijkse jeugdvakantiekamp. Enkele leden van het eerste uur doen nog steeds mee als vrijwilliger.

Verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert op zondag 8 april haar verzamelaarsruilbeurs. Deze vindt van 10.00 tot 13.00 uur plaats bij Gemeenschapshuis De Walnoot. De entree kost 1 euro, kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Op de vaak drukbezochte beurs kan van alles geruild worden, van PLUS-acties als Koins en smurfen tot bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes en winkelwagenmuntjes. Ook heeft elke beurs een speciaal thema. Dit keer is dat gloeilampen.

Gemeenschapshuis De Walnoot vind je aan de Reginahof 1 in Boxtel. Gebruik je navigatie, voer dan Reginahof 1 STO 1 in.

Lezing over vijver- en tuinplezier bij Daphnia

Boxtel - Aquariumvereniging Daphnia heeft Leo Brands uitgenodigd om maandagavond 9 april een lezing te geven in De Walnoot. Brands is deskundig in het inrichten van vijvers: welke beplanting kun je gebruiken en welke vissen of amfibieën? Ook aan de omgeving van de vijver wordt de nodige aandacht geschonken.

De lezing is in eerste plaats bedoeld voor leden van Daphnia, maar ook niet-leden zijn van harte welkom. Hen wordt wel verzocht zich aan te melden via 0411-674601. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1 in Boxtel. De toegang is gratis.

Die Fürstenwälder Musikanten vieren 40-jarig bestaan

Lennisheuvel - Al veertig jaar maken Die Fürstenwälder Musikanten muziek. En dat wordt gevierd met een groot muzikaal weekend op zaterdag 7 en zondag 8 april in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel.

Bevriende blaaskapellen uit binnen- en buitenland zullen het jubileum met Die Fürstenwälder Musikanten komen vieren. Op zaterdag 7 april zijn er optredens van De Beyersland Kapel uit Lennisheuvel, Die Ulfbachtaler Musikanten uit het Belgische Burg-Reuland, De Pompzwengels uit Geffen en natuurlijk Die Fürstenwälder Musikanten zelf. Het programma start op die dag om 20.00 uur.
Zondag 8 april start het programma al om 11.00 uur. Dan treden de jubilarissen zelf uiteraard ook weer op, net zoals De Wiellander Muzikanten uit Elshout, De Zwarte Fanfare uit Aarle-Rixtel, De Bergtoeters uit Eerde, De Red River Band uit Boxtel en De Boxtel Cityband.

Cultuurmarkt bij St. Ursula

Foto: Natuurmonumenten / Ben Walet

Boxtel - Woon jij in een omgeving waar statushouders/vluchtelingen wonen of komen wonen? Kom dan zaterdag 14 april naar de cultuurmarkt die wordt gehouden bij het centrum voor zorg, welzijn en cultuur St. Ursula. Je kunt dan verschillende workshops volgen en verhalen horen over en met statushouders/vluchtelingen.

Aanmelden voor deze dag via cultuurmarkt@outlook.com wordt op prijs gesteld, vanwege de hoeveelheid hapjes en drankjes uit verschillende culteren die die dag aanwezig zijn. Het is echter niet verplicht. Houd Facebook in de gaten voor meer informatie over de workshops (@Cultuurmarkt).

De cultuurmarkt duurt van 13.45 tot 17.30 uur, de toegang is gratis. St. Ursula 12, 5281 HV Boxtel.

Boxtelse Ierse Sessie bij B&B In den Boogert

Boxtel - Bij In den Boogert klinken op zondag 15 april weer de klanken van Ierse muziek. Van 13.30 tot 16.30 uur kan er samen worden gezongen, geluisterd en muziek worden gemaakt in de bed & breakfast aan de Oude Boomgaard 3, net over het viaduct richting Schijndel, in Boxtel.

Op de gezellige en mooie locatie gaan muzikanten en zangers om de tafel om samen te musiceren. Bespeel je een instrument: viool, trekzak, tin-whistle, bodhran, harp, gitaar, bouzouki, dan ben je welkom om aan te schuiven. Bezoekers die mee willen zingen ervaren de warme Ierse sfeer. Luisteren en alleen genieten kan natuurlijk ook.
Ierse muziek is een mengeling van oude traditionele Engelse en Keltische muziek. Deze bestaat uit songs die vaak honderden jaren oud zijn en nog steeds in veel pubs worden gezongen. De instrumentale Jigs en Reels (een traditionele Ierse stijl) zijn onderdeel van een Ierse Sessie en zorgen voor behoud van deze muzikale tradities.
Bezoekers kunnen niet alleen genieten van Ierse muziek, maar ook van een glas Ierse Guinness. Ook is er koffie, thee, fris, wijn en bier te verkrijgen. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op www.iersesessie.nl of via info@dental-maging.nl.

Vroeg op zoek naar het ree

Boxtel - Op zondag 15 april kunnen wandelaars met Natuurmonumenten op zoek naar de ree in de Kampina. Aanmelden voor deze vroege wandeling kan via natuurmonumenten.nl/agenda.

Reeën zijn schuw en zoeken het liefst in de schemering en ochtendgloren naar voedsel, want dan is het nog rustig in het gebied. Je ziet ze vaak bij de bosranden en als je heel voorzichtig en stil bent, heb je de kans dat ze blijven staan. En als je ze niet ziet, zijn er sporen die hun aanwezigheid verklappen.
Deze ochtendwandeling is gericht op volwassenen. De deelnemers vertrekken om 06.30 uur bij parkeerterrein Annadreef in de Kampina. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 5 euro en voor niet-leden bedragen de kosten 8 euro. Aanmelden is verplicht.

Creamarkt Vrouwencontact Boxtel

Boxtel - Voor en door haar leden organiseert Vrouwencontact Boxtel op maandag 16 april voor het eerst een creatieve markt. Deze vindt plaats in Gemeenschapshuis De Rots, van 19.30 tot 22.00 uur. De entree is gratis. Iedere bezoeker krijgt een lot om mee te dingen naar een van de mooie prijzen die gedurende de avond worden verloot.

Tijdens de creamarkt zijn werkstukken te zien en soms te koop - zoals schilderijen, keramiek, beeldende kunst, sieraden en glas. Ocean Sole, de jonge ondernemers uit Boxtel die badslippers recyclen tot kunstwerken, presenteert zich ook op deze markt. Nancy Dankers heeft een stand ingericht waarmee ze aandacht vraagt voor haar actie om geld in te zamelen voor de behandeling van Cystic Fibrose (taaislijmziekte). Ook Anyfma, Hebbes en Daisy Renders hebben een stand ingericht en de Kleertjesboom is eveneens present. Geestelijk adviseur van de vereniging, Pater Lemmens, is aanwezig met het fotoboek over Kasteel Stapelen. En de gymclub van Vrouwencontact Boxtel zal een korte demonstratie verzorgen.
Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Mieke Siemerink via 0411-675246 of jansiemerink@hetnet.nl.

Rommelmarkt voor goede doelen in De Rots

Boxtel - Aanstaande zaterdag 7 april is er weer een rommelmarkt bij Gemeenschapshuis De Rots. Tafels om spullen op aan te bieden zijn nog beschikbaar en kosten 4 euro per stuk. De entree voor de tweedehandsmarkt is gratis.

De rommelmarkt is van 13.00 tot 16.00 uur. Tafels kunnen gereserveerd worden via 06-22771772,
kuijlen_wim@hotmail.com of 0411-601036. Parkeren bij het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 is gratis.

Rommelmarkt BV De Mijlpaal

Lennisheuvel - Zondag 15 april organiseert buurtvereniging De Mijlpaal haar jaarlijkse rommelmarkt aan de Mijlstraat in Lennisheuvel.

Zoals ieder jaar wordt er weer een veelheid aan goederen aangeboden door de inwoners van Lennisheuvel. Voor die gelegenheid is de Mijlstraat tussen de kruising Lennisheuvel en de Armehoefstraat gedeeltelijk afgesloten.
De rommelmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Meer informatie via secretaris@buurtverenigingdemijlpaal.nl.

Nielson en Vato Gonzales ft. MC Tjen op Beach Break Vrijdagprogramma voortaan betaald

Boxtel - De vrijdag- en zaterdagavondprogrammering van de Beach Break is bekendgemaakt. Onder meer de namen Nielson, Snollebollekes en Vato Gonzales ft. MC Tjen prijken op de affiche. Daarnaast bouwt de deels Boxtelse formatie Acting the Maggot op de vrijdag het podium om tot Ierse pub met toepasselijke Ierse feestmuziek. Voot het vrijdagavondprogramma moet dit jaar betaald worden. Het zaterdagprogramma blijft gratis, mits je vóór 19.00 uur binnen bent.

Nielson werd bekend toen hij in 2012 de talentenjacht 'De beste singer-songwriter van Nederland' won. Inmiddels heeft hij een groot aantal hits op zijn naam staan zoals 'Sexy als ik dans' en 'Beauty & de Brains'. "Een super act van Nederlandse bodem. En een schot in de roos want hij heeft net zijn nieuwe single uitgebracht en komt binnenkort met een verfrissend nieuw album!", laat organisator Jip van Krieken weten.

Acting the Maggot wist al drie keer Dumpert-topper te worden dankzij hun bijzonder feestelijke vertolkingen van hits uit compleet andere genres. Daarnaast spelen in Acting the Maggot Maarten de Gans en Danielle van Berkom, beiden afkomstig uit Boxtel. De vrijdagavond wordt afgesloten met Snollebollekes, onder meer bekend van de hit 'Snollebolleke'. "Een hitkanon", geeft Van Krieken terecht aan.

Vrijdagavond betaald
Early bird tickets voor de vrijdagavond komen binnenkort beschikbaar voor 12,50 euro. In de voorverkoop kosten tickets 14,50. Aan de deur bedraagt die prijs 17,50 euro. Van Krieken laat weten dat het betaald maken van de vrijdagavond een logische stap is, gezien de artiesten die er komen: "Een simpel coverbandje is nog wel te betalen uit de biertjes die mensen hier drinken, maar wij willen op vrijdag grote artiesten. En ik denk dat dat wel is gelukt!"

De zaterdag is traditioneel aan de dj's. Dit programma bestaat uit Gentle Mel, Easttown, Daisy, Crooxs, Puinhoop Kollektiv, Lady Bee en Vato Gonzales ft. MC Tjen. Het muzikale programma start om 16.00 uur. Entree is gratis tot 19.00 uur. Wie dan niet binnen is, betaalt 5 euro.

Op de zondag staat het volleybal centraal en zullen er geen artiesten komen optreden. Van Krieken geeft aan dat dit mogelijk op de langere termijn nog kan veranderen. Toch luistert hij ook naar kritiek op het festival: "Wij organiseren dit natuurlijk om zo'n 2.000 man te vermaken. Niet om anderen tot last te zijn!"

Nieuw speelveld
Speciaal voor het beachvolleytoernooi wordt in april een nieuw speelveld aangelegd op het terrein van De Langspier. Het gaat daarbij om een permanent veld, waar iedere bezoeker van de recreatieplas dus van kan genieten. "Een direct gevolg van onze komst", constateert Van Krieken. "Maar wel een moeilijk gevolg: het is een behoorlijke investering en het is dus van groot belang dat we de komende jaren bij De Langspier kunnen blijven." Overigens twijfelt de organisator daar niet al te veel aan: "Wij gaan ervoor!"

Voor de vrijdagavond kunnen binnenkort kaarten gekocht worden via de website van Beach Break Boxtel. De Beach Break vindt plaats op 29 en 30 juni en 1 juli op het terrein van De Langspier aan de Molenwijkseweg. Het festival is ook nog op zoek naar vrijwilligers die voor, tijdens en na het evenement willen helpen. Zij kunnen zich melden via beachbreakboxtel@gmail.com.

De inschrijving voor teams start vanavond om 19.30 uur via beachbreakboxtel.nl. De kosten per team bedragen 95 euro.

Het sleutelkluisje voor ouderen en hulpbehoevenden

Jouw hulpbehoevende vader, moeder, opa of oma wil je natuurlijk alle veiligheid bieden die ze jou als kind ook hebben gegeven. Als ze nog zelfstandig wonen en dagelijks hulp krijgen van de thuiszorg, ben je verplicht om een sleutel van de woning beschikbaar te houden. Deze huissleutel moet dan worden opgeborgen in een sleutelkluisje naast de voordeur. In bijna alle gevallen is dat het bekende grijze Masterlock kastje, dat helaas nog door veel zorgaanbieders (verplicht) wordt voorgeschreven. Maar helaas zijn deze kluisje erg onveilig en zijn ze zonder al te veel moeite open te breken en kunnen inbrekers zomaar de sleutel van het huis pakken.

Jaarlijks krijgen ongeveer 800 hulpbehoevende ouderen te maken met inbraak, omdat ze dit onveilige sleutelkluisje hebben. Dergelijke kluisjes hangen bij ongeveer 150.000 hulpbehoevende mensen in Nederland. De meeste door de zorgaanbieders voorgeschreven kluisjes hebben niet eens een SKG-keurmerk. Wel een beetje vreemd als je je woning hebt voorzien van (duur) hang- en sluitwerk dat is voorzien van een SKG-keurmerk en je de sleutel van het huis opbergt in een eenvoudig te openen sleutelkluisje. Zonde van je investering in de SKG-gekeurde goederen. Als ik, meestal op verzoek van de kinderen, op bezoek kom bij de hulpbehoevende oudere, kost het vaak weinig moeite ze te overtuigen een ander sleutelkastje aan te schaffen.

Ook veel bedrijven en winkels hebben vaak nog de eenvoudig te openen sleutelkluisjes hangen. Zo was ik vorige week bij een bedrijf waar inbrekers het sleutelkluisje hadden opgebroken. Met de sleutels uit het kastje konden ze eenvoudig het bedrijf in lopen. Helaas had het ook geen alarmsysteem dus je begrijpt dat de inbrekers alle tijd hadden om naar waardevolle spullen te zoeken.

Met de Puck Keysafe zijn onveilige, inbraakgevoelige sleutelkluisjes nu voorgoed verleden tijd. Het is het eerste betaalbare sleutelkluisje met cijfercombinatie met SKG**-keurmerk. Daarmee voldoet het aan de strenge eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Nu zijn deze kluisje vaak erg duur. Ik heb echter een goede deal kunnen afsluiten met de dealer en mag de Puck Keysafe daarom voor € 145,- aanbieden (aanbieding geldig tot 12 april 2018). Wil je meer weten, neem dan contact met mij op via info@topsecurityadvies.nl of 06-38743303.

O ja, en dan nog even dit. Vorige week werd bekend dat door een datalek de accounts van 150 miljoen gebruikers waren gehackt en de wachtwoorden waren gestolen. Gelukkig konden alle gebruikers tijdig worden geïnformeerd met het verzoek het wachtwoord aan te passen. Het is bekend dat veel mensen voor veel van hun programma's en verschillende accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken. Bij een hack moet je dan de wachtwoorden van al je programma's wijzigen, dit is natuurlijk niet handig. Zorg er daarom voor dat je voor elk programma of account een ander wachtwoord gebruikt en maak het niet te eenvoudig. Denk ook goed na over je wachtwoord en gebruik niet alleen letters en cijfers maar ook andere tekens.

Leraren krijgen les over Sint-Petrusbasiliek

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Zo'n twintig docenten en medewerkers van Brede Scholen Boxtel en CultuurBox, het centrum voor cultuureducatie in Boxtel, kregen vorige week woensdagmiddag les over de Sint-Petrusbasiliek. Dit in het kader van de het afgelopen najaar afgeronde onderwijsfilm van Heemkunde Boxtel over de Boxtelse kerk.

De film maakt deel uit van een breder onderwijspakket en woensdag waren twee bij het project betrokken onderwijskundigen van het bureau Zeeman en de Regt aanwezig in de parochie op Duinendaal om tekst en uitleg te geven over het door hen ontwikkelde onderwijsprogramma. Daarin staat voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en voor de onderbouw van het vmbo steeds de basiliek centraal. Aan de basiliek worden bijvoorbeeld lessen over bouw, kunst en geschiedenis opgehangen.

In schooljaar 2018-2019 zal een pilot plaatsvinden met het onderwijspakket. Dat zal beschikbaar gesteld worden via de website van Heemkunde Boxtel. Daar is ook de lesfilm te zien.

Paul Kalkbrenner speelt 'dubbelset' op We Are Electric

Liempde - Dj en producer Paul Kalkbrenner verschijnt niet één, maar twee keer op het festivalterrein van We Are Electric. Hij is niet alleen op zaterdag headliner van het festival maar neemt de luisteraar op zondag ook mee in zijn muzikale jeugd met een mixtape serie vol techno klassiekers en zeldzame clubtracks uit de jaren 80 en 90. We Are Electric vindt van 6 tot en met 8 juli plaats op Landgoed Velder.

Naast de tweede set van de Duitser op de Back To The Future stage werd ook de line-up van de Verknipt en Rewind & Happy Feelings stage bekend gemaakt. Ook werd aan het programma van Oliver Heldens' Heldeep stage Hannah Wants toegevoegd. Low Steppa, Nora en Pure en Punctual zijn bevestigd voor de hosting van Future House Music en Flux Pavilion en Deon Custom zijn uitgenodigd op het podium van Netsky and Friends.

Meer informatie over het gehele programma en dagindeling is te vinden op www.we-are-electric.com. Binnenkort worden de laatste acts en informatie over het randprogramma bekendgemaakt.

Reünie Jeugd- en Jongerenkoor Liempde

Liempde - Op vrijdag 1 juni organiseert toenmalig Jongerenkoor Liempde een reünie. Locatie is uiteraard de voormalige repetitieruimte in café Het Wapen van Liempde en aanvangstijd is uiteraard 20.30 uur, de voormalige repetitietijd.

Jongerenkoor Liempde werd op 13 december 1977 opgericht door Jan van de Vleuten en Piet Beerens en bestaat dus ruim 40 jaar. Met dien verstande: de club bestaat tegenwoordig enkel in zeer afgeslankte vorm onder de naam Dississit. Dit neemt niet weg dat honderden zangers en zangeressen uit Liempde en omstreken van harte worden uitgenodigd om nog een keer samen te zingen en herinneringen op te halen.
Streets of London, California Dreaming, Dust in de Wind, het zijn echte 'gouwe ouwen' van Jongerenkoor Liempde. De repetities op de zolder van Het Wapen van Liempde, de legendarische kampen, de vele huwelijken… Jongerenkoor Liempde was ooit een begrip. Tientallen jaren stond de vereniging onder leiding van Miriam van den Boer en in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd naast het bestaande Jongerenkoor ook het Jeugdkoor opgericht.
Tijd voor een reünie dus. Iedereen die ooit lid is geweest van het Jeugdkoor of het Jongerenkoor is welkom. Natuurlijk worden die avond nog één keer alle gouden strotjes gesmeerd om wat hoogtepunten uit het repertoire door te zingen, maar bovenal is het de bedoeling om bij te kletsen en herinneringen op te halen.
Stuur om je aan te melden vóór 22 mei een mail naar Mieke van Hastenberg: miekehast@hotmail.com.
De kosten bedragen 10 euro per persoon, dit is inclusief koffie of thee met iets lekkers en vier consumptiebonnen.

Film Meat the Truth over de veehouderij en klimaatverandering

Boxtel - Het thema van de Duurzame Week in oktober dit jaar is: 'Worst of worsteling - op weg naar minder vlees'. Als voorproefje hierop wordt door het (VER)andercafé de Nederlandse versie van de film Meat the Truth vertoond.. Dit gebeurt op vrijdag 20 april om 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. De toegang is gratis, de zaal is om 19.30 uur open.

De film past goed bij de internationale viering van Earth Day op 22 april. Meat the Truth was in 2007 de eerste Nederlands klimaatfilm en is nog steeds zeer actueel. Op basis van wetenschappelijke bronnen geeft de film een eerlijk en onderbouwd beeld van de impact van de veehouderij op het klimaat. De Nicolaas G. Pierson Foundation wilde met deze film een bijdrage leveren aan een maatschappelijke discussie over een meer plantaardige en ook diervriendelijker samenleving. Meat the Truth brengt dit onder de aandacht door te laten zien dat wereldwijd de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto´s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen.

Het (VER)andercafé is een initiatief van Transitie Boxtel die met de gemeente en andere partners de Duurzame Week organiseert. Het doel is om in Boxtel het eten van minder vlees te propageren door te kijken naar het milieu, onze gezondheid en het dierenwelzijn. In een recent Nederlands onderzoek zei 30% van de gevraagden zo min mogelijk vlees te eten. De hoop is dit percentage in Boxtel nog een stuk omhoog te schroeven.

Foto: Rini van Oirschot

Stationsstraat 58

Stationsstraat 58 is een eenlaags winkel-woonhuis, dat gebouwd werd in 1906-1907. Het heeft een bakstenen lijstgevel met spekranden. Onder de korfbogen van de ramen bevinden zich Jugendstil-tableaus. Sinds 1937 is het pand eigendom van Steenbakkers.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot

Op de foto van 1904 is te zien dat het pand Stationsstraat 58 nog niet gebouwd is.

Zodra hij zit, steekt hij van wal. Uitgebreid en vol passie vertelt hij over zijn werk als accountmanager bij een middelgrote organisatie. Hoe lang hij er al werkt. Hoe betrokken hij zich voelt. Waar hij verantwoordelijk voor is en hoe zijn werkweek er uitziet. Ook vertelt hij hoe moeilijk hij het vindt als leveringen niet goed gaan. Hoe lastig hij die momenten vindt waarop zijn manager besluiten neemt, waarvan hij weet dat klanten daardoor gaan vertrekken. Dat hij er zo moedeloos van wordt. Hij zucht als hij het woord 'moedeloos' uitspreekt. In zijn ogen zie ik zowel de wanhoop over de situatie, als de hoop dat ik het voor hem op ga lossen.

"Mijn vrouw zegt regelmatig dat mijn lange verhalen lijken op een diarreeaanval van woorden en letters." Hij lacht en tegelijkertijd zit er iets pijnlijks onder zijn lach. Ook op zijn werk krijgt hij elk jaar tijdens zijn functioneringsgesprek te horen dat hij kobo, korter en bondiger, mag communiceren. En wie hij ook om advies vraagt … hij heeft geen idee hoe hij dat voor elkaar moet krijgen.
Ik snap waar deze feedback uit zijn omgeving vandaan komt. Ook ik heb moeite om de vele woorden van deze cliënt in me op te nemen en te verwerken. "Ik merk dat mijn gedachten afdwalen en dat ik je niet meer goed kan volgen", zeg ik tegen hem. "Wat zit jou specifiek in deze situatie dwars en wat zou je, als je diep van binnen kijkt, het liefste willen?" Hij kijkt me aan en schudt zijn hoofd. "Ik heb geen idee." Het wordt stil in de praktijkruimte. Er is een stokje in het draaiende wiel gestoken, en hij realiseert zich dat hij niet meer op de oude manier wil doorfietsen.

Stap voor stap ontdekken we dat hij, als hij niet weet wat hij wil, hij al helemaal niet weet wat hij moet doen om zijn doel te bereiken. Dat hem dat heel onzeker maakt. Dat hij bij het zoeken naar een oplossing heel veel gaat praten. "Zo verdwaal ik in mijn eigen woorden en gedachten, en verdwaalt mijn gesprekspartner met me mee." Hij bekent met enige schaamte dat zijn discipline niet bijster geweldig is. Dat hij daardoor snel afhaakt en zichzelf vaak excuses hoort maken. En dat hij zich heel erg afhankelijk maakt van anderen om zijn probleem op te lossen. "Ik heb veel behoefte aan steun en aandacht, dat kan eigenlijk nooit genoeg zijn."

Mooi is het om te zien hoe de oefeningen en inzichten hem stappen laten zetten in zijn eigen ontwikkeling. Hoe hij de regie neemt over zijn eigen handelen. Hoe hij leert om ergens werkelijk voor te gaan. En hoe hij in staat blijkt om zichzelf te beheersen om niet hap-snap-snel te 'snacken' door iets te halen bij de ander, waar hij zelf geen moeite voor wil doen.

Zowel op zijn werk als thuis, transformeert hij zijn eenzijdige woordenstroom naar dialogen met adem- en luisterpauzes. Ook zijn vrouw is er erg blij mee. Want als Mars behoefte heeft aan goedkeuring en vertrouwen, en Venus gek is op aandacht en begrip… dan is een goed luisterend oor op beide 'planeten' toch echt wel handig.

Foto: Laila Willems

Culinair genieten voor het goede doel
Lions Club Boxtel Belles Amies schenkt opbrengst Proeftuin aan Buurtsport Boxtel

Boxtel - Voor het negende jaar op rij organiseren de Lions Club Boxtel Belles Amies (LCBBA) deze week een van Boxtels gastronomische hoogtepunten: de Proeftuin. Op zondag 8 april kunnen liefhebbers van lekkere hapjes, borrels en gezelligheid hun hart weer ophalen op de inmiddels zo vertrouwde locatie, de tuin van SintLucas. Hoogstwaarschijnlijk onder het genot van een heerlijk voorjaars zonnetje, want ook dat lijken de dames elk jaar voor elkaar te krijgen.

Wat zij ook steeds weer weten te realiseren, is een mooie opbrengst voor lokale goede doelen. Want dat is waar de Belles Amies het uiteindelijk allemaal voor doen; de serviceclub van 27 betrokken, gedreven dames zet zich belangeloos in voor culturele en maatschappelijke organisaties in en rond Boxtel, zoals de Voedselbank, WensAmbulance Brabant en Stichting Alzheimer. Vorig jaar bracht de Proeftuin maar liefst 15.000 euro op voor Stichting Nabij en voor de aanleg van de wandeltuin bij verzorgingstehuis Liduina. Dit jaar mag Buurtsport Boxtel de opbrengst van de Proeftuin in ontvangst nemen, net zoals dat het geval was bij GLUHW!, het feest dat de dames organiseerden in januari dit jaar. Daarmee werd al 4.000 euro voor dit goede doel opgehaald.

Welke organisatie mag rekenen op de steun van de Belles Amies, dat wordt elk jaar bepaald door de president van de LCBBA. Zij kiest een goed doel dat haar aan het hart gaat waarvoor tijdens haar presidentschap geld wordt ingezameld met evenementen. Huidige president Tanja Langerwerf koos dus voor Buurtsport Boxtel, dat zich in oktober dit jaar al weer 15 jaar richt op sportieve educatie voor met name de Boxtelse jeugd door middel van gymlessen op de basisscholen, naschoolse sport en allerlei sportieve evenementen.

"Ik houd sowieso erg van sport, het ontwikkelen van talenten en mensen die in beweging zijn", zo licht Tanja haar keuze voor Buurtsport toe. "Ik wilde graag een doel dat zich inzet voor kinderen. Buurtsport ken ik via mijn zoons die op de basisschool elke week wel een bericht kregen, en nu nog krijgen, dat er na school iets leuks te doen was. Het enthousiasme van Nicole van Spaendonck van Buurtsport en haar medewerkers is fantastisch. Zij zetten zich belangeloos in voor iedereen, ook voor kinderen die in een zorgtraject zitten voor bijvoorbeeld epilepsie of obesitas. Ze brengen iedereen aan het sporten." Buurtsport heeft een beperkt budget en kan dus geen 'gave extra materialen' aanschaffen, aldus Tanja. "Met mijn manier van sponsoring wil ik dan ook geen geld geven, maar juist dat soort materialen, zoals waterballen en bubble balls. Of iPads om kinderen te laten zien hoe zij bijvoorbeeld een koprol maken zodat ze hun bewegingen kunnen verbeteren. Zo helpen we Buurtsport om sporten nóg leuker te maken voor alle kinderen."

Bezoekers van de Proeftuin beleven dus niet alleen een smaakvolle en gezellige middag, ze dragen ermee bij aan de sportieve ontwikkeling van vele jonge Boxtelaren. En dat met een wijntje en een lekker hapje in de hand en de muzikale klanken van - dit jaar - zangeres Charlotte Pennings, Daniëlle van Berkom met haar elektrische viool en de band vanBakkus op de achtergrond. Een mooie constructie, die al negen jaar succesvol blijkt. Het evenement dat vorig jaar zo'n 1.500 liefhebbers trok, is een begrip in Boxtel en wordt door velen gezien als dé start van het buitenseizoen.

Diverse lokale restaurants presenteren er samen een zeer gevarieerd aanbod aan voor- en nagerechten, en lekkere wijnen, bieren en sapjes, waaruit de gasten van de Belles Amies hun persoonlijke menu kunnen samenstellen. Deze hapjes en drankjes betalen zij met muntjes die ter plekke worden aangeschaft. Voor de kinderen is er een speciale Proeftuin-kinderkaart waarmee zij zelf lekkere hapjes uit kunnen kiezen. Ook kunnen zij meedoen aan leuke workshops, hapas maken en sport en spel verzorgd door Buurtsport Boxtel. Zo genieten hun ouders en zijzelf onbezorgd van een smaakvolle middag.

De Proeftuin begint aanstaande zondag 8 april om 13.00 uur en is gratis toegankelijk. Kaarten voor de hapjes en drankjes op de Proeftuin zijn verkrijgbaar bij Galerie De Expositie in de Stationsstraat, Tafel 25 in de Rechterstraat, Schoenmakerij Bas in Winkelcentrum Oosterhof, Bloemsierkunst Marimba in Winkelcentrum Selissen en via www.lionsclubboxtelbellesamies.nl. En uiteraard zijn ze te koop bij de Proeftuin zelf, in de tuin van SintLucas aan de Burgakker. In de voorverkoop kosten kaarten voor volwassenen 18 euro, op de dag zelf 20 euro. Kinderkaarten zijn 6,50 per stuk.

De Kromploegers doen gouden jubileum in september over met nieuw feest

Liempde - Na de gouden jubileumeditie van 2017, waarop zo'n 2.500 Liempdenaren, maar ook bezoekers van ver daarbuiten, af kwamen, organiseren De Kromploegers dit jaar wederom een spetterende discoavond. Dit keer met optredens van discoklassieker The Gibson Brothers en 90's hitmachine Snap!. Naast de discoavond op vrijdag 21 september volgt op de zaterdag de lustrumeditie van het Oktoberfest en op zondag 23 september Proef Lokaal Liempde.

Waar vorig jaar met The Trammps het dak eraf ging, zijn dit jaar The Gibson Brothers van de partij, uiteraard ook begeleid door De Kromploegers. Met de combinatie van salsa en disco met hits als 'Que Sera Mi Vida' en 'Non Stop Dance' gaan De Kromploegers er vanuit dat de 100 m2 dansvloer weer vol staat.

Die dansvloer is overigens dezelfde als die van vorig jaar, net zoals de enorme tent waarin de dansavond zich afspeelt. 'Never change a winning team', zo dachten De Kromploegers, bevestigt ook orkestleider Maarten Termeer. "We hebben vorig jaar zo veel enthousiaste reacties gehad, maar ook vragen of we in 2018 alsjeblieft nog een keer zo'n te gekke feestavond konden organiseren. Toen dachten we bij onszelf: waarom ook niet?", licht hij toe. "Het weekend verliep toen nagenoeg perfect, waardoor de uitdaging dit jaar wordt om de dingen die toen goed gingen nu weer goed te doen!"

Slechts op de details, zoals een betere afscherming van de artiestenruimte backstage, worden nog zaken aangepast. Ook zullen er meer bartafels- en -krukken zijn. "Die vraag was vorig jaar groter dan verwacht, waardoor de tafels op een bepaald moment op waren." Verder blijven de drie dagen in de kern zoals Liempde ze al kent. Dat betekent dat ook de prijzen dit jaar niet zullen veranderen ten opzichte van 2017. Een biertje kost dus 2 euro en de toegang op vrijdag bedraagt 17,50 euro, of 15 euro bij afname van tien kaartjes.

De aftrap en rode draad van de avond is in de vertrouwde handen van DJ Henri Schalkx waarna De Kromploegers een spetterend optreden verzorgen met diverse gastmuzikanten. Als vervolgens iedereen goed opgewarmd is komt de jaren 90 formatie Snap! hun wereldhits ten gehore brengen. waaronder 'Rhythm is a Dancer', 'The Power' en 'Eternity'.

De dansavond 'Back 2 the Music' begint om 20.00 uur.

Oktoberfest 5.0 die Lustrum Edition
Op zaterdag 22 september volgt voor de vijfde keer het Traditionaler Oktoberfest. De verlichte dansvloer van de vrijdagavond wordt ingeruild voor lange tafels waaraan niet alleen gezeten, maar ook gestaan kan worden. Naast een aantal gastmuzikanten en dj Willem, die er de vorige keer al bij waren, zijn er dit keer ook nieuwe gezichten en instrumenten aanwezig om er een knalfeest van te maken. Het Oktoberfest begint om 19.00 uur met het aanslaan van het eerste vat in de tent op d'n Tip in Liempde.

Kaarten voor Oktoberfest kosten 12,50 per persoon of 100 euro per tafel van 10 personen.

Proef Lokaal Liempde
De vierde editie van Proef Lokaal Liempde, op zondag 23 september, wordt ook weer georganiseerd volgens de vaste formule. Van 14.00 tot 19.00 uur kunnen bezoekers tijdens 'Het Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud' genieten van alle culinaire verrassingen die Het Groene Woud te bieden heeft. Diverse koks en thuisbakkers bieden kleine tapasgerechtjes met producten en ingrediënten uit de streek aan. Het programma wordt omlijst met muzikale optredens en entertainment voor kinderen. De entree voor dit evenement is gratis.

Kaarten voor zowel Back 2 the Music als voor het Oktoberfest zijn vanaf 14 april 10.00 uur te koop via kromploegers@gmail.com. Daarbij geldt: wie het eerst komt het eerst maalt. Passepartouts voor beide avonden kosten 25 euro per persoon. Beide avonden zijn alleen toegankelijk als je 18 jaar of ouder bent.

Lichtflitsen uit het heelal vertellen een verhaal

Als ik een artikel of een boek lees of een film zie over het heelal, raak ik snel geïmponeerd. Laatst nog naar aanleiding van een korte documentaire over de telescopen die in Drenthe zijn gestationeerd.
Radiostraling, uitgezonden door objecten in de ruimte, wordt wereldwijd opgevangen door telescopen. Ook Nederlandse astronomen zijn daar volop mee bezig. In Dwingeloo huisvest zich het Nederlands instituut voor radioastronomie aan de rand van het Dwingelderveld (ASTRON). In Dwingeloo staat een radiotelescoop. Bij Westerbork in boswachterij Hooghalen staan veertien radiotelescopen. De Lofar-telescopen staan tussen Exloo en Buinen en vangen ook radiostraling op.

Kort geleden zijn de telescopen bij Westerbork vernieuwd en gekoppeld aan een supermodern computersysteem dat in één seconde net zo veel data kan verwerken als alle data die op één dag in Nederland worden verstuurd. De telescopen zijn in staat om lichtflitsen op te vangen die blijkbaar 9 miljard lichtjaren eerder de ruimte in gestuurd zijn en nu pas op deze planeet worden waargenomen. Als je weet dat licht zich verplaatst met 300.000 km per seconde dan is de afstand die het licht in 9 miljard jaren aflegt van een duizelingwekkende grootte. Het zegt natuurlijk ook alles over de ontzagwekkende grootte van het heelal met daarin de miljarden sterrenstelsels, grote sterren zoals de zon met daar omheen cirkelende planeten. Met de moderne telescopen en de geavanceerde computer hoopt men te kunnen ontdekken wat de lichtflitsen precies betekenen. Men denkt namelijk dat het ontzaglijke explosies zijn van geïmplodeerde sterren. Als een ster gaat krimpen dan wordt alle energie opgeslagen in een zeer compacte massa, die op zeer krachtige wijze in het heelal tot explosie komt. Dat zou de reden kunnen zijn van de flitsen die met enige regelmaat worden opgevangen.
Na het zien van de documentaire duizelt het mij. Vragen tollen rond in mijn hoofd: 'Hoe groot is het heelal? Hoe lang bestaat het al? Zijn er sterren die opkomen en weer verdwijnen? En natuurlijk de steeds terugkerende vraag: 'Is er elders in het heelal leven?' Gezien de hoeveelheid sterrenstelsels is een kans op 'ja' miljarden keren groter dan een 'nee'.

Het was een goed moment om het onlangs gepubliceerde boek met de titel 'Oorsprong' van Dan Brown (de auteur van 'De Da Vinci Code') ter hand te nemen. Een dikke thriller van ruim 500 pagina's. Het boek lag al een poosje op mijn nachtkastje. In het boek word je geconfronteerd met de vragen die de mensheid al eeuwen bezighouden: waar komen wij (het leven) vandaan en waar gaan wij naartoe? Als antwoord op de eerste vraag wordt min of meer gesuggereerd dat ten tijde van de oersoep het leven als het ware vanzelf is ontstaan. Om dat te bewijzen hebben Amerikaanse scheikundigen enkele decennia geleden daartoe proeven gedaan die, als ik het van mijn kleinzoon (student scheikunde) goed begrepen heb, geen overtuigend bewijs hebben opgeleverd. Ook het antwoord op de vraag 'waar zijn wij mensen naar op weg?' blijft mijns inziens erg vaag. De in het boek opgevoerde geniale futuroloog Edmund Kirsch meent zeker te weten dat de mensheid over niet al te lange tijd als het ware 'verslonden' zal worden door de in sneltreinvaart toenemende ontwikkeling van het 'technische digitale monster'. Nou ja, het is maar wat u wilt geloven. Een lezenswaardig boek dat ik u kan aanbevelen.

Met mijn vragen over het bestaan van het duizelingwekkende heelal blijf ik echter wel zitten. Ik wacht maar geduldig op die ene 'lichtflits' die ze in Drenthe mogelijk een keer opvangen en die alles in één klap zal duidelijk maken. Gezien mijn leeftijd moet die lichtflits niet te lang wegblijven.


BOXtheater gaat terug naar de basis met VALS

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het BOXtheater speelt dit jaar, het 31e in haar bestaan, de voorstelling VALS. De rode draad door de drie verder los van elkaar staande stukken is daarbij valsheid, of venijn. De drie aktes, alle op een andere locatie gespeeld, zijn gebaseerd op bestaande stukken en duren zo'n drie kwartier per stuk. Goed voor een avond vol vermaak en uitdaging. Want anders dan bij de jubileumvoorstelling van het afgelopen jaar, zet het BOXtheater de bezoeker dit jaar stevig aan het denken met drie zware stukken.

Na de toegankelijke jubileumvoorstelling - voor het eerst zelf geschreven en ook voor het eerst met een verhaal in de drie losse aktes - van vorig jaar, gaat het BOXtheater dit jaar terug naar de basis: het maken van uitdagend locatietheater. Doelstelling is dat voor zowel publiek en regisseur maar ook voor de acteurs zelf de voorstelling uitdaging moet bieden. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: dat doet het.

De drie aktes behandelen ieder een eigen verhaal, dat op een van tevoren geheime locatie wordt vertoond. De bezoekers doorlopen de drie verhalen dus in drie groepen die ieder een andere volgorde aangeboden krijgen. Voor VALS werkte BOXtheater samen met drie verschillende regisseurs die ieder zorg droegen voor één akte. Leuk detail is dat zowel de acteurs van de drie verschillende groepen als de regie de stukken van de twee andere groepen slechts op de generale repetitie te zien kregen.

Foto: Sander van Kasteren

Stof tot nadenken
Eén stuk behandelt een donkere, bijna Tarantino-achtige setting, waarbij een ondervraging plaatsvindt. Anders dan bij de welbekende martelscènes van eerdergenoemde filmregisseur komt er in dit stuk geen bloed aan te pas. Dat wil niet zeggen dat het vrolijk is, want de spanning is vaak om te snijden. De 10-jarig Jomme, die ook in het stuk speelt en daarmee, volgens producent Ronald Ruijssenaars, 'de jongste BOXtheater-acteur ooit' is, zet zijn rol ondanks de nodige zenuwen overtuigend neer. Op de vraag of hij later ook acteur wil worden antwoordt hij, met eveneens het nodige gevoel voor drama: "Nee, ik zie het acteren meer als een hobby."

Maarten Melis, die wegens omstandigheden moest invallen en de bijna 45 minuten durende (grotendeels) monoloog op zich nam, zet in het stuk een fantastische vertolking neer van een ondervrager die, zo leert de kijker gaandeweg, enkel openstaat voor diens eigen gelijk. Regisseur Geert Niland, die wel vaker voor het theater werkt, trekt de parallel met moderne sociale media: "onze maatschappij lijkt in toenemende mate blind voor andermans mening. Mensen willen in discussies alleen hun eigen gelijk halen."

Tar
De tweede akte die de verslaggever te zien krijgt behandelt het verhaal rondom 'het beloofde land' Tar. In de absurdistische setting, waarbij op een bijzondere manier de doelloosheid van bepaalde acties wordt uitgebeeld, staan vooral de behoorlijk verknipte Fando (Tijn Zweegers) en zijn vriendin Sis (Karin Nievelstein) centraal. Ondanks de tot in het absurde doorgetrokken handelswijze van de personages zijn er voor de oplettende kijker behoorlijk wat parallellen te trekken met de dagelijkse realiteit. Regisseur Rick Hooijberg: "Iedereen is wel een beetje op weg naar Tar." Na afloop galmt vooral de veelal aan Albert Einstein toegeschreven uitspraak 'De definitie van gekheid is steeds hetzelfde doen en verwachten dat er dingen veranderen' na. Stof tot nadenken dus.

Dat kan ook bij het derde stuk dat de kijkers wordt voorgeschoteld: een heuse lezing over de Romeinse keizer Caligula die in al zijn hoogmoed de zee tracht te veroveren. In een interactieve dialoog tussen Linda Brands en Robert Brussée, die om beurten vertellen over de impulsieve Caligula en zijn beredenerende adviseur Seneca, wordt de kijker al snel meegesleept in de overpeinzingen van beide heren. Regisseur Lucas Kastelijn geeft aan het stuk vooral vanwege het metrum uitgekozen te hebben: "De teksten laten zich bijna lezen als een muziekpartituur." Hierbij mag opgemerkt worden dat Brands en Brussée een pluim verdienen voor het instuderen van de grote lap tekst.

Sterke avond
Al met al zet het BOXtheater een sterke avond locatietheater neer. De drie stukken zijn zwaar en zetten het publiek aan het denken, wat VALS zeker niet voor iedereen tot een prettige theateravond zal maken. Toch zorgen de kwaliteit van de stukken én van de spelers ervoor dat je aandacht nergens verslapt en blijft, mede door de duur van de stukken, de vaart er lekker in.

Kaarten voor het BOXtheater zijn verkrijgbaar via www.boxtheater.nl. VALS wordt acht keer opgevoerd tussen 30 maart en 20 april, waarbij op het moment van publiceren al vier voorstellingen uitverkocht zijn. Op de website krijg je direct te zien of er nog kaarten beschikbaar zijn. Die kosten 12,50 euro per stuk.


Mijn Mooi Boxtel: Marjon de Kleine

Foto: Marjon de Kleine

De foto is genomen op het fietspad, het Weikespad, net vóór het bruggetje over de Dommel. Op de achtergrond is vaag het Waterschapsgebouw te zien. Dat ligt aan de Bosscheweg, een drukke verkeersader. Daar is op de plek van de foto niets van de merken. De Schotse hooglanders zijn hier vaak te zien, net alsof ze het leuk vinden om voorbijkomende wandelaars en fietsers te bekijken.

Een hogere hypotheek dankzij financiële truc

Het is niet nieuw, maar wel heel onbekend. En misschien ook wel heel onlogisch. Toch kun je met deze truc tot wel duizenden euro's meer aan hypotheek lenen. En dat kan net het verschil maken tussen wel of niet je droomhuis kunnen kopen.

Hoe hoger de rente, hoe minder je kunt lenen. Dat klinkt logisch en is in de meeste gevallen ook zo. Toch is er een rentetrucje om je maximale leenbedrag omhoog te krijgen. En dat kan heel handig zijn als je nét tekort komt om een huis te kopen.

Je verwacht het niet, maar soms kun je met een iets hogere rente meer lenen. In deze woningmarkt met snel stijgende huizenprijzen kan dat heel handig zijn. Tegenwoordig is steeds meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Als je meer hypotheek kunt krijgen is de kans groter dat het je lukt om een huis aan te kunnen schaffen.

De overheid bepaalt op basis van advies van het Nibud wat huishoudens maximaal zouden kunnen lenen, afgaande op het totale inkomen. Banken zijn verplicht om deze regels te volgen. Dat is om ervoor te zorgen dat woningeigenaren niet in de financiële problemen komen. Toch gaat de logica van 'hogere rente, lagere hypotheek' dus niet helemaal op.

Wie zijn maximale hypotheek uitrekent, zal zien dat bij een rente van 1,51 procent, 2,01 procent, 2,51 procent en zo verder het maximale leenbedrag fors hoger wordt. Hierbij is ook van invloed hoe lang je de rente vastzet.

Bij een rente van 2,51 procent mag je fors meer lenen dan bij een rente van 2,5 procent. Afhankelijk van je inkomen kan dit oplopen tot duizenden euro's. Dit omdat het Nibud werkt met een tabel waarin inkomens worden afgezet tegenover rentepercentages. Hiermee wordt bepaald hoeveel procent van je inkomen je uit mag geven aan wonen. Oftewel, hiermee wordt uitgerekend hoeveel je kunt lenen.

Zit je met je rente nét in een hogere schijf, dan mag er gerekend worden met een hoger financieringslastpercentage, zoals dit officieel heet, en kun je dus meer lenen.

Op deze manier kun je voor een paar tientjes extra in de maand net iets mooier of rianter wonen. Of deze hogere hypotheek in de praktijk ook echt verstandig is om af te sluiten zul je goed samen met een adviseur moeten bekijken. De tabellen van het Nibud zijn namelijk gebaseerd op het uitgavenpatroon van 'de gemiddelde Nederlander' en niemand is natuurlijk precies gemiddeld.

Daarom blijft het belangrijk om zelf na te denken en goed advies te krijgen. Een hypotheekadviseur kan met je meedenken hoe je op deze bijzondere rentepercentages uitkomt waardoor je net meer kunt lenen. Bijvoorbeeld door een deel van de hypotheek voor tien jaar vast te zetten en een deel voor twintig jaar.


Vijf tips voor een nieuwbouwhypotheek

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis is het makkelijk om het overzicht te verliezen. Er moet veel geregeld worden: van aanschaf van de woning tot de hypotheek en het meubilair. Hier volgen vijf zaken om op te letten bij het afsluiten van een nieuwbouwhypotheek.

1) De koopsom vaststellen
Het eerste wat je moet doen bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning is onderzoeken of je een passende hypotheek kunt afsluiten. De koopsom is hierbij uiteraard van belang, maar vergeet ook niet om rekening te houden met andere grote uitgaven zoals een uitbouw en de badkamer en keuken. Navraag bij financieel adviseurs leert dat de aanleg van de tuin nog wel eens wordt vergeten. Denk daar dus ook aan. Het is ook verstandig om hierbij in een vroeg stadium advies te vragen, zodat je op het moment van koop zeker weet dat overal aan gedacht is.

2) De hypotheek afsluiten
Een nieuwbouwwoning wordt in fases opgeleverd en de betaling wordt ook in fases gedaan. Toch wordt de hypotheek ineens voor het gehele hypotheekbedrag afgesloten. Als eerste wordt de grond gekocht, en de rest van de hypotheek gaat in een zogenaamd 'bouwdepot'. Hieruit worden gedurende de bouw de rekeningen betaald. In het koopcontract staat een overzicht in welke fase van de bouw welk bedrag betaald moet worden. Aan het einde van de bouw zijn alle rekeningen aan de aannemer voldaan. Er zit dan (als alles goed uitgerekend is) nog genoeg geld in het depot voor de betaling van de keuken, stukadoor, badkamer en de tuinaanleg. Deze rekeningen kun je dan ook uit het depot betalen.

3) De bijkomende kosten bij aanschaf nieuwbouw
Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met de afsluitkosten voor advies en bemiddeling van de hypotheekadviseur. Denk ook aan de kosten van de notaris en de NHG als dat van toepassing is. Soms is het bij aankoop van een nieuwbouwwoning nodig om de geldigheid van de hypotheekofferte te verlengen. Ook hieraan zijn kosten verbonden.

Wat echter wel mooi meegenomen is: een nieuwbouwwoning wordt Vrij Op Naam gekocht. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt (de BTW zit in de aanneemsom inbegrepen). De inschrijfkosten bij het kadaster en de notariskosten voor eigendomsoverdracht komen ook te vervallen.

4) Vergeet de maandlasten tijdens de bouw niet
Tijdens de bouw moet er al maandelijks hypotheekrente betaald worden vanaf het moment dat je de hypotheek afsluit. Je krijgt daarentegen ook rente over het bedrag wat in het bouwdepot zit, al is deze rente iets lager dan de hypotheekrente. In het begin van de bouw zit er nog een flink bedrag in het depot en vallen de maandlasten vaak nog wel mee. De maandlasten lopen naarmate de bouw vordert echter steeds verder op.

Dit is lastig als je ook nog de huur of de hypotheek moet betalen voor het huis waarin je woont tijdens de bouw. Deze dubbele woonlasten kunnen behoorlijk oplopen. Of je deze lasten zelf kunt betalen, bijvoorbeeld met spaargeld, of een financiering nodig hebt moet goed uitgerekend worden. Een financieel adviseur kan vooraf voor je bekijken waar je aan toe bent. Op die manier kom je tijdens de bouw niet voor vervelende verrassingen te staan.

5) Denk aan de hypotheeknormen!
De hypotheeknormen voor een nieuwbouwwoning zijn dezelfde als die bij het kopen van een bestaand huis. De maximale lening mag tegenwoordig niet meer zijn dan de waarde van het huis. Bovendien moet de hypotheek afgelost worden. Heb je een hypotheek van voor 2013? Dan mag deze onder voorwaarden aflossingsvrij voortgezet worden.

Een uitzondering op de maximale lening wordt gemaakt voor huizen die duurzaam gebouwd worden. Er bestaan ook groene hypotheken van sommige banken, waarbij korting op de rente aangeboden wordt.

Pasen op de Kinderboerderij en Geitenwei

Foto: Pauline van den Braak

Boxtel - Pasen betekent natuurlijk dat er naar eieren gezocht wordt en dat werd dan ook fanatiek gedaan op zowel de Geitenwei als bij de Kinderboerderij in Boxtel.

Op de Eerste Paasdag hadden zich, ondanks de kou, bij de start om 14.00 uur al veel kinderen zich met mandjes en tasjes bij de de poort van de Kinderboerderij verzameld. Er waren volop chocolade eitjes te vinden in de tuin en wei, plus enkele gouden eieren die de vinder een extraatje opleverden. Binnen in de huiskamer kon iedereen zich opwarmen en een ei verven en versieren. Natuurlijk werden ook alle jonge dieren op de Kinderboerderij, waaronder het pasgeboren kalfje Ferdi, uitgebreid bewonderd.

Op Tweede Paasdag, 2 april, konden de kinderen ook op de Geitenwei op zoek naar Paaseieren. Daar werden zij vergezeld door de Paashaas die een traktatie voor de kinderen bij zich had. Ook hier waren gouden en zilveren eieren verstopt waarmee de zoekende kinderen een prijs verdienden. Na afloop konden de kinderen de gevonden eieren beschilderen.

Foto: Jan van der Steen

Meer foto's vind je op www.mooiboxtel.nl en op onze Facebookpagina @mooiboxtel.


Philip Bosman nieuwe directeur MijnGemeenteDichtbij

Philip Bosman. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Philip Bosman (51) is de nieuwe directeur van MijnGemeenteDichtbij, de ambtelijke fusieorganisatie van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Hij gaat per 1 juli deel uitmaken van het driehoofdige directieteam, waarin ook de gemeentesecretarissen van beide gemeenten zitting hebben. Bosman werkt nu nog als directeur voor de Gemeente Best.

Bosman volgt bij MijnGemeenteDichtbij Johan Vorstenbosch op die de eerste fase van de ambtelijke fusie mede heeft vormgegeven. De aanstelling van Bosman komt na een uitgebreide selectieprocedure, met positief advies van de adviescommissie en de ondernemingsraad.

Met Philip Bosman haalt MijnGemeenteDichtbij een ervaren directeur in huis. De afgelopen negen jaar werkte hij bij de gemeente Best en daarvoor was hij zeven jaar in dienst als afdelingsmanager bij de Gemeente Culemborg. In een intern bericht aan medewerkers van de gemeente Best noemt Bosman zijn overstap “een mooie nieuwe uitdaging na negen leerzame jaren”.


paaseieren zoeken geitenwei foto's Jan

Foto: Jan van der Steen

foto's Jan van der Steen

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Amaliaschool doet mee aan Grote Rekendag

De Prinses Amaliaschool deed woensdag 28 maart mee aan de landelijke Grote Rekendag. In de ochtend werd de aftrap gegeven op het schoolplein, waarbij een toren gebouwd moest worden van dozen. Daarna zijn in alle klassen de activiteiten begonnen, van tellen tot spullen inpakken, van wegen tot meten. Foto: Irma van de Wal

De Prinses Amaliaschool deed woensdag 28 maart mee aan de landelijke Grote Rekendag. In de ochtend werd de aftrap gegeven op het schoolplein, waarbij een toren gebouwd moest worden van dozen. Daarna zijn in alle klassen de activiteiten begonnen, van tellen tot spullen inpakken, van wegen tot meten.

Nelly Meulenbroeks in 'De wereld rond' met 80-jarigen

Foto: De wereld rond met 80-jarigen/Talpa

Boxtel - De oud-Boxtelse Nelly Meulenbroeks vervult vanaf 25 april een rol in het programma 'De wereld rond met 80-jarigen' dat op SBS6 wordt uitgezonden. Meulenbroeks woont tegenwoordig in Eindhoven, maar in Boxtel zal ze vooral bekend staan vanwege het café dat ze jarenlang runde aan de Bosscheweg: Café Bellevue.

Nelly stond vanaf begin jaren 80 achter de bar bij het café dat zij samen met haar man Jan runde. Tot haar 67e tapte ze hier nog biertjes. Haar man overleed op 56-jarige leeftijd, waarna Meulenbroeks nog jarenlang in haar eentje achter de toog stond. De hippe Nelly woont inmiddels in Eindhoven en is graag onder de mensen. Ze zorgt voor de gezelligheid binnen een groep, en heeft altijd een paar moppen klaarstaan. Cafézaal Bellevue werd in 2000 gesloopt om plaats te maken voor enkele villa's.

Foto: De wereld rond met 80-jarigen/Talpa
Foto: De wereld rond met 80-jarigen/Talpa
Foto: De wereld rond met 80-jarigen/Talpa

Voor het programma 'De wereld rond met 80-jarigen' reist Nelly naar het buitenland om haar droom na te jagen: het lopen van een modeshow. Als jong meisje wilde ze namelijk altijd mannequin worden, maar haar moeder zag dit niet zitten. Die was bang dat ze dan met slechte mensen in aanraking zou komen en daardoor het verkeerde pad op zou gaan. Haar droom is hierdoor nooit uitgekomen. Of haar wens toch nog werkelijkheid wordt, is te zien in het tv-programma.

Nelly werd geen model, maar volgt de modeshows op de voet en zorgt ervoor dat ze er altijd top gekleed uitziet. Ze gaat nooit de deur uit in een spijker- of joggingbroek. Ook haar accessoires moeten met elkaar matchen, van de oorbellen tot het tasje. De krasse Nelly zal zich nooit vertonen zonder make-up en loopt iedere dag op hoge hakken. Iedere avond doet ze buikspieroefeningen om haar 'sixpack' te trainen.

Thuiszitten vindt Nelly maar niets en ze zou graag meer van de wereld willen zien. Ze heeft weinig reiservaring en is zelfs al tientallen jaren niet buiten Nederland geweest. Heel vroeger heeft ze Spanje en Duitsland bezocht, maar daar blijft het bij. Een reis naar het buitenland wordt dus een heel avontuur voor haar.


Lieve lezers,

Mijn mond viel open toen ik hoorde van het nieuwe project dat onze prachtige calimerogemeente heeft opgezet. Er is namelijk een nieuwe functie in het leven geroepen bij de gemeente Boxtel. Een functie die, laten we heel eerlijk zijn, iedereen wel zou willen hebben.
Boxtel heeft namelijk sinds kort een heuse stadskunstenaar.
Het gerucht gaat dat zelfs de ambtenaren jaloers zijn op dit luizenbaantje. Je handje ophouden heeft nog nooit zo weinig inspanning nodig gehad als bij deze nieuwe baan.

De naam alleen al! Stadskunstenaar. Nou heb ik sowieso een godsgloeiende hekel aan de stad, en al helemaal aan een dorp dat graag een stad wil zijn. Toch is het Boxtel weer gelukt om zichzelf veel groter in te schatten dan we daadwerkelijk zijn. Had het dan tenmínste een dorpskunstenaar genoemd. Niet dat ik dan minder boos was geweest op dit geldverslindende project...
Maar toch. Dorpskunstenaar. Het klinkt wat gezelliger.

Zodoende begon de gemeente een charme-offensief door deze stadskunstenaar een 'cultuurverbinder' te noemen. Men snapte ook wel dat 'stadskunstenaar' nou eenmaal onhandig gekozen was. Maar ja, het blijft zo lekker hangen hè...

Maar vooruit. Flexibel is my middle name; dus hier ga ik in mee. Trouwens, van mijn flexibiliteit hebben meerdere bedpartners in het verleden genoten, dus waarom laat ik me door de gemeente ook niet effe naaien? Cultuurverbinder it is.

Deze cultuurverbinder heeft bij zijn aanstelling nog geen concrete plannen op stapel staan. Tenminste, niet dat de inwoners van Boxtel weten. Terwijl deze cultuurverbinderij godnondeju wél van hun centen gebeurt. Nou ja, hij gaat vooral eerst praten met de inwoners van Boxtel. Zo zegt 'ie zelf. Dat lijkt me wel handig ja, voor iemand die HELEMAAL NIET UIT BOXTEL KOMT!
Want deze knutselburgemeester komt uit Berlicum. Hoe vind je die?! Wat een grap. Stel dan tenminste iemand aan die meteen aan de slag kan. En weet wat er leeft.

Maar goed. Genoeg geluld. Er moet wat gedaan worden nu. Deze cultuurverbinder zit nou eenmaal voor twee jaar aan Boxtel vast. Laten we er dan maar het beste van hopen. Misschien dat deze boetseerambtenaar nog wat haalt uit de gesprekken met ons Boxtelaren. Ik bedoel, hij gaat wel te rade bij ons: we, the people. Dus wie weet brengen we hem nog op goede ideeën. Zo wordt ons geld misschien nog goed besteed.

Laat ik zelf nu eindigen met een gedicht, om de cultuurverbinding in Boxtel vast wat aan te zwengelen:

Stel jezelf nou eens de vraag
Is een cultuurverbinder echt zo zonde?
Een tip van Bets; start nog vandaag
En flikker die dino van de rotonde

Liefs, Bets

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Te Koop gevraagd:

Complete inboedels - Gebruikte eiken meubelen - Barok en antiek, Tel: 0621839778

Foto: Heemkunde Boxtel

Het Stationsplein tussen 1880 en 1920. Rechts voor op de foto begint (eindigt) de Stationsstraat. Links tegen het hek is een openbaar urinoir te zien.

16 / 20

Aanvulling week 13

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Munselse Hoeve 3 (kavel 1), bouw woning

Project omgevingsvergunningvrij Mijlstraat 20 te Boxtel
Mijlstraat 20, realiseren parkeerplaatsen op eigen terrein

Verleende omgevingsvergunning
Nieuwe Erven 44 rooien: 3 acacia's uit zijerf (herplant van 1 rode esdoorn)

Toestemming maken uitweg
Nergena 11
Runmolen 15

Evenementenvergunningen
Limuscene verleende vergunning voor dit muziekfestival in Liempde op zondag 20 mei 2018 van 13.00 tot 23.00 uur

Bekendmakingen week 14

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boseind 17, milieuneutraal wijzigen bedrijf: plaatsen extra koelinstallatie en vervangen bovengrondse opslag voor azijnzuur
Gemondesestraat bij huisnummer 14, ploegen en egaliseren landbouwgrond

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Europalaan - Nieuwland rooien: 8 zomereiken uit groenstrook naast Europalaan
tussen trottoir en achterzijde woningen Nieuwland 1, 2 t/m 18
Lennisheuvel: perceel achter huisnummer 85, rooien: 10 elzen, 4 esdoorns en 1 treurwilg i.v.m. bouwplan Heerenbeekloop

Verleende omgevingsvergunningen
Barrierweg 23, rooien: 5 eiken uit voorerf. Herplant met 5 zuilvormige eiken
Fellenoord 35, Realiseren winkelruimte (supermarkt)
Halderheiweg 5, rooien: 3 Amerikaanse eiken uit achtertuin en 2 dennenbomen uit zijtuin. Herplant met 3 inlandse eiken.
Lennisheuvel: natuurpark Boscheind plaatsen vlonder als onderdeel van het project
Natuurexperience Lennisheuvel
Nieuwe Nieuwstraat ter hoogte van zijgevel ,Hazelaarsgaard 1, rooien: 1 veldesdoorn uit plantsoenstrook. Herplant met 1 esdoorn.
Rozengaard 8 en 71, rooien: 2 haagbeuken uit groenstrook/ Herplant met 2 rode
esdoorns.
Van der Voortweg, rooien: 16 populieren uit grasveld tussen de weg en rivier De
Dommel/ Herplant met 18 Canadese populieren.
Deken de Wijsstraat 3, rooien: 1 haagbeuk bij het hoogspanningshuisje

Toestemming maken uitweg
Smaldersestraat naast huisnummer 9

Toestemming verbreden uitweg
Hendrik Verheeslaan 62

Evenementenvergunningen
Bazaar, verleende vergunning voor dit multiculturele festival in Park Molenwijk op zondag 1 juli 2018 van 11.00 tot 18.00 uur

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
06-04 Kalksheuvel
10-04 Kerkeind
11-04 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Marcel van Brunschot (l.) neemt namens RC Ducks een deel van de trainingsmaterialen in ontvangst van storemanager Kaj Slenter. (Foto: Mark Saccomani-van Ginneken) Foto: Mark Saccomani-van Ginneken

Enkele reis naar het avontuur voor Femke en Jeffrey
Nieuwe columnisten van DeMooiBoxtelKrant trekken de wereld rond

Boxtel - Een vliegticket naar Astana is alles wat Femke van den Akker (27) en Jeffrey van de Meerendonk (25) hebben geboekt. En van daaruit zien ze wel. Het jonge stel heeft huis en haard verkocht en stapt de wijde wereld in. Ze gaan op reis met alle opties open. En met de lezers van DeMooiBoxtelKrant. Want hen houden Femke en Jeffrey elke maand op de hoogte van hun reisavonturen via een column in de krant.

"We willen niet te veel gebonden zijn aan een concreet reisplan", vertelt Jeffrey, "maar ergens langer kunnen blijven als het er leuk is, en kunnen vertrekken als dat niet het geval is. "Die vrijheid vinden we erg belangrijk", vult Femke hem aan. Om hun wereldreis te kunnen gaan maken zegde Jeffrey zijn baan als online marketing consultant op en liet Femke haar carrière als visual merchandise manager bij IKEA voor wat hij was. Samen gaan ze hun droom najagen en stappen op 8 april in het vliegtuig naar Kazachastan, enkele reis onzekere toekomst. Hun reis begint in Astana, de hoofdstad van dit grootste land van Centraal Azië. Daar is het nog niet zo toeristisch, en vind je nog onontgonnen gebied. "We zoeken juist naar het authentieke van een land, naar een plek waar je nog met handen en voeten moet communiceren omdat ze je niet kunnen verstaan", vertelt Femke. "Een heel andere ervaring dan een gewone vakantie", aldus Jeffrey.

Wereldreizigers Jeffrey van de Meerendonk (l.) en Femke van den Akker. (Foto: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk) Foto: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk
Foto: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk
Foto: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk
Foto: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk

Reizen doen ze al jaren samen, het liefst naar Azië, maar ze bezochten ook andere delen van de wereld. Het idee om echt voor langere tijd weg te gaan, op wereldreis, ontstond al langer geleden. "IKEA zit natuurlijk wereldwijd", vertelt Femke, "dus ik had al bedacht dat ik daar dan ging werken. Ik had al gesolliciteerd in Korea en Japan. Maar ja, dan zou ik fulltime werken terwijl Jeffrey naast zijn werk heel veel vrij zou zijn. Dan zou ik gewoon jaloers op hem zijn omdat hij lekker de omgeving kon verkennen terwijl ik moest werken!" Dat plan liet het reislustige stel dus varen, maar het idee om 'gewoon te gaan' kreeg wel steeds meer vorm. Op 8 april gaat dat nu dus gebeuren. "We verwachten met ons budget ongeveer anderhalf jaar weg te kunnen blijven", aldus Femke. Met af en toe betaald werk verrichten daarbij ingecalculeerd." "Maar we sluiten niet uit dat we ergens een vaste baan krijgen", vult Jeffrey haar aan. "Dus dan kan het zo maar zo zijn dat we besluiten nog een jaar langer weg te blijven."

Voor Femke en Jeffrey is het één groot, spannend avontuur, waar ze zichtbaar heel veel zin in hebben. Op de regenachtige dag waarop ze bij de redactie aanschuiven voor een gesprek, weet het stel met hun verhalen iedereen op kantoor een zonnig vakantiegevoel te geven. Hun enthousiasme is aanstekelijk en jaloersmakend. Toch roept deze gedurfde onderneming ook de vraag op hoe vrienden en familie erover denken. Wat vinden zij ervan? "Tja", zegt Femke, "ze gunnen het ons supererg hoor. Maar wíj gaan iets ondernemen en hoeven hen niet echt te missen, omdat we constant bezig zijn met iets nieuws. Voor hen is dat heel anders, gelukkig kunnen we met de communicatiemiddelen van tegenwoordig veel contact onderhouden." Jeffrey plaatst daar wel een kanttekening bij: "we zullen ook langere tijd op plekken verblijven waar we geen bereik hebben." "Heeeerlijk", lacht Femke, het feit dat je echt even onbereikbaar bent, dat vind ik wel heel mooi. We hebben hier hard voor gewerkt en gaan nu samen in het diepe duiken, avonturen beleven."

Die avonturen leggen Femke en Jeffrey vast met de camera, waarvoor ze een speciale cursus hebben gevolgd. En met de drone. Ze delen alles met hun volgers via hun website www.wanderbird.nl. En via de column met de lezers van DeMooiBoxtelKrant. Dat gaan ze iedere maand doen, als dat elke keer lukt natuurlijk, want zoals Jeffrey al aangaf zal het bereik niet overal even goed zijn. "Dus als we een keer niets laten horen is dat niet meteen reden tot paniek", aldus Femke, "tenzij dat drie maanden duurt natuurlijk. Dan mag je wel even contact met ons opnemen!"

Sponsoringscontract met Decathlon voor RC Ducks

Boxtel - Rugby Club Ducks heeft er een nieuwe sponsor bij. Namens de club zette Marcel van Brunschot vorige week zijn handtekening onder een meerjarig sponsoringscontract met Decathlon Best. Ook nam hij een deel van de trainingsmaterialen in ontvangst.

Storemanager Kaj Slenter, die namens Decathlon Best de overeenkomst ondertekende licht de keuze van de grootste sportwinkel van Nederland voor RC Ducks toe: "In het meerjarenplan van Decathlon is opgenomen dat wij sporten voor iedereen toegankelijk willen maken. Dat betekent ook dat wij clubs in de regio willen steunen. Rugby Club Ducks past mooi in ons meerjarenplan, omdat zij het spelen van rugby laagdrempelig willen houden. Dat doen zij onder andere door de contributie in verhouding met andere sporten laag te huden. Daarnaast is het een gezellige en lokale club die door de inzet van enthousiaste vrijwilligers de laatste jaren een duidelijke groei in het ledenaantal laat zien. Ook is Ducks zichtbaar bezig met de professionalisering van de club en van de sport. Daar willen wij graag onderdeel van zijn."

Ook van zijn kant is Marcel van Brunschot, die het contract namens de Ducks sponsoringscommissie wist te realiseren, zeer blij met de samenwerking. "Wij hebben in Decathlon een serieuze en sportieve partner gevonden die onze doelstellingen en onze club een warm hart toedraagt", zo vertelt hij enthousiast. "Tot die doelstellingen behoren onder andere een toegankelijke sport in een veilige en professionele omgeving. Door de trainingsmaterialen die wij via Decathlon gesponsord krijgen maken wij een grote stap in het veiliger maken van onze trainingen. We krijgen de beschikking over meer en betere materialen dan voorheen. Daarnaast zorgt de diversiteit van de materialen ervoor dat er ook in de trainingen meer afgewisseld kan worden. Dit gaat onze club zeker een boost geven. Sinds een jaar proberen wij actiever sponsoren te zoeken die samen met ons willen bouwen aan onze mooie club en sport. Getuige het groeiende aantal sponsoren merken wij ook dat ondernemers in Boxtel en omgeving onze club en onze sport ontdekken. Dat is echt super om te zien. Zoals gezegd is het onze doelstelling om een lidmaatschap bij onze club laagdrempelig te houden. Dat lukt op deze manier zeer zeker. En daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van. Want wat is nu mooier dan jeugdspelers in teamverband de sportieve strijd aan te zien gaan."

Zelf heeft Van Brunschot geen rugbyervaring, zijn liefde voor de sport en voor de Ducks komt voort uit het lidmaatschap van een van zijn kinderen. "Wat mij meteen opviel toen mijn zoon Wout wedstrijden ging spelen, is dat rugby een sport is waarin teamwork, respect voor elkaar, voor de tegenstander en voor de scheidsrechter hoog in het vaandel staan. Zo wordt bijvoorbeeld kritiek op de scheidsrechter zowel vanuit het publiek als vanuit de spelers niet getolereerd. Een verademing als je dat met sommige andere sporten vergelijkt. Daarnaast hebben we gewoon een heel gezellige club!"

Tandarts

Een tijdje terug had ik weer een afspraak staan bij de tandartsenpraktijk in Boxtel. Mijn vaste tandarts zou eens kijken hoe het er allemaal bij stond. Tijdens zijn werk is hij niet alleen gebitsverzorger, maar ook entertainer. De tandheelkundige zorgt altijd voor vermaak. Zo uitte hij een aantal jaar geleden een lofzang over de videosite YouTube. Hij sprak het alleen op een net iets andere manier uit, namelijk 'jou tube'. Ik kom er nou pas achter waarom. Dit was gewoon een slinkse verkooptruc om tandpasta aan de man te brengen.

Hij oefende dus zelfs drie beroepen tegelijk uit: tandarts, entertainer en marketingman. Wat heeft die tandarts van mij toch allemaal in zijn mars. Ik lig door hem wat relaxter in die al trouwens heel comfortabele stoel. Het enige wat je moet openhouden is je mond (en soms je oren, dat is ook wel handig), maar je ogen maken weinig uit. Aangezien ik een mannelijke tandarts heb, doe ik ze dan ook dicht.

Mijn gebitsspecialist maakt altijd gezellig een praatje en dit keer voelde hij me aan de tand over mijn schrijverscarrière. Hij vond mijn verhaaltjes in DeMooiBoxtelKrant erg leuk om te lezen. Vertel eens iets nieuws, denk ik dan. Maar dit zette me wel aan het denken. Zal ik mijn volgende column doen over de bezoekjes aan de tandarts? In de hoop dat ze me misschien door een beetje reclame voortaan minder hard aanpakken. Dat moet nog gaan blijken. Zo niet, dan pak ik mijn pen en schrijf ze de grond in. Oog om oog, tand om tand.

Soms komt het gebabbel van mijn tandarts niet helemaal op het juiste moment. Als 48 apparaten ergens in je mond liggen te zoemen, dan is het lastig om vragen te beantwoorden. Sta ik letterlijk en figuurlijk met mijn mond vol tanden.

Vroeger gingen we met het hele gezin naar de tandarts in Liempde. Hij liet mij kennismaken met het fluoride-bitje. Een voorwerp dat een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt. Letterlijk, want ik proef de fluoride nog steeds als ik eraan terugdenk. De twee minuten dat ik dat bitje in moest houden, leken oneindig te duren. Het waren de langste 120 seconden uit mijn leven. Zat ik daar kokhalzend in een hoekje te sterven, waarop de tandarts me even wat bemoedigende teksten toesprak: 'kom op jongen, nog even volhouden, voor je het weet is het voorbij. Heel goed nog maar 30 seconden'. Ja het is goed met jou, dacht ik dan, ik spuug dat bitje dalijk in je gezicht. Ik loop hier op mijn tandvlees man!'

Toch ben ik maar wat blij met mijn oude en mijn nieuwe tandarts. Zij zorgen ervoor dat ik weer met een stralende lach a la Gerard Joling de straat over kan. Loop, fiets of rijd je in Boxtel en word je verblind door een fel licht. Dan ben ik het.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 27 maart
A-Lijn:1 Leny van Dongen & Diny van Heertum         63,58
2 Ria van de Vorstenbosch & Henk Schilder        62,67
3 Gert Joren & Riet van Stuivenberg                 59,20
B-Lijn:1 José Esser & Jeanne Kronenberg                 65,63
2 Jet van Oosterhout & Marianne Soederhuizen 64,58
3 Iet Damen & Gerard Damen                         54,86
Uitslagen 28 maart
A-Lijn 1 Cees Botermans & Dinie Tielman                         62,08% 2 Leny van Dongen & Willy van der Heijden         57,08% 3 Sonja Tempels & Jaap de Wolf                56,67% 3 Guusje van der Meer & Frans Sedee                 56,67% B-Lijn 1 Lous Frankevijle & Jos Jilesen                                 60,00% 2 Cisca van Hal & Gerda Meys                                 58,75% 3 Riet Schoonhoven & Sjaan van der Meijden 57,81%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 27 maart
A-Lijn: 1 Annie v. Diesen - Jan Schüller 65,972. Jos Clercx - Henriëtte Peerlings 62,15 3. Henk Maas - Frans Daniëls 56,94 B-Lijn: 1. An v. Boxtel - Ans Loupias 66,25 2. Anja v. Kempen - Sylvia v.d. Vries 64,17 3. Addy Schoonen - Peter Schoonen 53,33

Bridgeclub Revanche, uitslagen paasdrive 27 maart
A-Lijn: 1 A 16 Ton Walbeek & Hans Wolsky 265,7 72,20 23
2 A 13 Willy van de Heijden & Ad van Os 231,1 60,18 24
3 A 1 Bert Hermkens & Albert Wertenbroek 222,7 57,99 B-Lijn: 1 B 2 Corry Kerssens & Jan Kerssens 204,0 60,71 24 2 B 4 Riet Koenders & Gerry Wagenaars 190,0 56,55 24 3 B 5 Lous Frankevijle & Cocky Pastoor 189,0 56,25
Uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1 A 1 Thea van Roosmalen & Francine van Roij 155,0 64,58 24 2 A 8 Corry Kerssens & Jan Kerssens 150,0 62,50 24 3 A 7 Frans Sedee & Peter van de Ven 142,0 59,17

Bridgeclub Liempde, uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1 A 1 Tonnie van Acht & Ton van Acht 190,5 66,15 24 2 A 14 Jose van der Laar & Gerarda van Oirschot 179,5 62,33 24 3 A 9 Willem Renders & Kees Voets 177,9 61,77 B-Lijn: 1 B 5 Joke Dobbelsteen & Dieny Legius 156,0 65,00 24 2 B 3 Jeanne van den Biggelaar & Joanna Koppen 137,0 57,08 24 3 B C-Lijn: 1 C 7 Cathrien Peerlings & Annemieke van Rooij 90,6 62,92 24 2 C 5 Mientje van Schaijk & Willie van Schaijk 86,8 60,28 24 3 C 1 Tineke Beerens & Johan van Oorschot 80,0 55,56

EsscheBridgeClub, uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1. Han van Roessel en Elly Zeldenrust 70,00% 2. Anneke en Jo v.d. Aker 56,67% 3. Hans v.d. Aa en Jeroen Hereijgers 55,42%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 28 maart
1Gisela Voltmann & Marianne van Elk 62.50 % 2 Truus IJsseldijk & Henk IJsseldijk 56.25 %
3 Marian Jussen & Marie Jose Ronde 55.72 %

Honkbal

Uitslagen 31 maart
Beeball majors: Ducks-Gryphons 29-14
Aspiranten sb: Stags-Ducks 16-13
Pupillen hb: Ducks- Roef! 17-4
Junioren hb: Ducks-Stags 0-20
Programma, dames Brabant Cup Rosmalen
Zaterdag 7 april
Pupillen hb: MULO-Ducks 10:30
Beeball majors: ROEF!-Ducks 10:30
Junioren hb: Ducks-Gryphons 13:00
Aspiranten sb: Gryphons-Ducks 14:00
Zondag 8 april
Dames: Cheetahs-Ducks 10:30
Heren 2: Ducks-Radboud Rangers 11:00
Heren 1: Ducks-Starlights 15:00

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 27 maart
A-Lijn: 1 L. van Dongen & D. van Heertum 63,58% 2 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 62,67% 3 G. Joren & R. van Stuivenberg 59,20% B-Lijn: 1 J. Esser & J. Kronenberg 65,63% 2 J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 64,58% 3 I. & G. Damen 54,86%
Uitslagen 28 maart
A-Lijn: 1 C. Botermans & D. Tielman 62,08% 2 L. van Dongen & W. van der Heijden 57,08% 3 S. Tempels & J. de Wolf 56,67% 3 G. van der Meer & F. Sedee 56,67% B-Lijn: 1 L. Frankevijle & J. Jilesen 60,00% 2 C. van Hal & G. Meys 58,75% 3 R. Schoonhoven & S. van der Meijden 57,81%
Uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1 T. Walbeek & R. van Wersch 60,83% 2 W. de Langen & F. Geurts 56,04% 3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 54,17% B-Lijn: 1 J. Peerlings & R. van Stuivenberg 58,33% 2 T. & S. van Alphen 57,81% 3 J. Jilesen & R. Koenders 53,75% C-Lijn: 1 H. & J. van Uitert 65,10% 2 H. van Kronenburg & M. Visser 56,25% 3 R. Langerwerf & S. van der Meijden 55,73%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 27 maart
A-Lijn: 1 A. van Diesen & J. Schüller 65,97% 2 J. Clercx & H. Peerlings 62,15% 3 H. Maas & F. Daniëls 56,94% B-Lijn: 1. A van Boxtel & A. Loupias 66,25% 2 A. van Kempen & S. van de Vries 64,17% 3 A. & P. Schoonen 53,33%

Bridgeclub Revanche, uitslagen paasdrive 27 maart
A-Lijn: 1 T. Walbeek & H. Wolsky 72,20% 2 W. van de Heijden & A. van Os 60,18% 3 B. Hermkens & A. Wertenbroek 57,99% B-Lijn: 1 C. & J. Kerssens 60,71% 2 R. Koenders & G. Wagenaars 56,55% 3 L. Frankevijle & C. Pastoor 56,25%
Uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1 T. van Roosmalen & F. van Roij 64,58% 2 C. & J. Kerssens 62,50% 3 F. Sedee & P. van de Ven 59,17%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1 T. & T. van Acht 66,15% 2 J. van der Laar & G. van Oirschot 62,33% 2 W. Renders & K. Voets 61,77% B-Lijn: 1 J. Dobbelsteen & D. Legius 65,00% 2 J. van den Biggelaar & J. Koppen 57,08 C-Lijn: 1 C. Peerlings & A. van Rooij 62,92% 2 M. & W. van Schaijk 60,28% 3 T. Beerens & J. van Oorschot 55,56%

EsscheBridgeClub, uitslagen 29 maart
A-Lijn: 1. Han van Roessel en Elly Zeldenrust 70,00% 2. Anneke en Jo v.d. Aker 56,67% 3. Hans v.d. Aa en Jeroen Hereijgers 55,42%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 28 maart
1 G. Voltmann & M. van Elk 62,50% 2 T. & H. IJsseldijk 56,25% 3 M. Jussen & M.J. Ronde 55,72%

Biljarten

Uitslagen Geboliesch week 13
De Fetsers-'t Krijtje        38-33
Le Carambole-Pommeransje        36-40
Ons Vertier-Samen Sterk        36-36
Kloosterboys-De Unie Boys        34-36
De Stapelaars-De Treffers        33-29
De Eenheid-Dé ziek wel zitte        36-36
De Prutser-De Poedelaars        33-35

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader-Treffers-VTS        4-4
W.v.Liempde 1-BBG        26-22
W.v.Liempde 2-De Driehoek        27-24
W.v.Liempde 3-Krijt op Tijd        18-29

't Ivoor, uitslagen 26 t/m 29 maart
Libre
't Ivoor 1-BBG Haarsteeg 2        22-28
't Ivoor 2-Royal 4        25-25
't Ivoor 3-Bommelerwaardse Mesters 1        30-25
Recreanten libre
De Baarzen 3-'t Ivoor 1        33-28
De Piepers 3-'t Ivoor 2        28-40
't Ivoor 4-De Haarstek 3        38-32
Recreanten 3-banden klein
't Ivoor 5-D'n Brouwer 4        29-19
't Ivoor 6-Het Groene Laken 1        30-27
't Ivoor 7-D'n Brouwer 1        20-30
3-banden klein
't Ivoor 1-BV Overberg 1        30-20
3-banden groot
Rio Bar 2-'t Ivoor 1        18-30

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 13:
Senioren
Hilversum 3 -Taverbo-Sabo 1        2-8
Deurne 1-Taverbo-Sabo 2        4-6
Kruiskamp 81 1-Taverbo-Sabo 3        4-6
JCV 5-Taverbo-Sabo 5        7-3
PJS 2-Taverbo-Sabo 6        4-6
Hooghei 2-Taverbo-Sabo 7        5-5
ROTAC '82 5-Taverbo-Sabo 8        2-8
Taveres 4-Taverbo-Sabo 9        3-7
Jeugd
Never Despair 2-Taverbo-Sabo 1        5-5
Return Oss 1-Taverbo-Sabo 2         4-6
Meppers (H) 2-Taverbo-Sabo 3        5-5
Programma week 14:
Senioren, 6 april
20:00 Taverbo-Sabo 5-Waalwijk 1
20:00 Taverbo-Sabo 6-Irene 7
20:00 Taverbo-Sabo 7-Never Despair 9
20:00 Taverbo-Sabo 8-Smash '73 4
20:00 Taverbo-Sabo 9-Never Despair 11
Senioren, 7 april
15:00 Taverbo-Sabo 1-Smash (M) 1
15:00 Taverbo-Sabo 2-TTC Middelburg 3
15:00 Taverbo-Sabo 3-TIOS '51 2
Jeugd, 7 april
10:30 Taverbo-Sabo 1- Hotak '68 2
10:30 Taverbo-Sabo 2-Wilvo/ttv Bergeijk 1
10:30 Taverbo-Sabo 3-Never Despair 7

Voetbal

DVG, uitslagen 29 maart
Spoord.Boys 1-DVG 1        4-1
Uitslagen 31 maart
Zwaluw JO7/5-DVG JO7/1        0-14
DVG JO9/1-Sparta'25 JO9/2        7-3
Gemert JO11/5-DVG JO11/4 10-4
Mierlo Hout JO13/1-DVG JO13/1        3-0
Programma 7 april
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/5        09:30
Avesteyn JO8/2-DVG JO8/1        10:00
SCMH JO9/1-DVG JO9/1        10:30
Rhode JO9/5-DVG JO9/2        09:15
DVG JO9/3-Rhode JO9/4        10:30
DVG JO9/4-Rhode JO9/6M         10:30
DVG JO11/1-Nwc JO11/1        09:30
Margriet JO11/2-DVG JO11/2        10:00
DVG JO11/3        vrij
DVG JO11/4-Blauw Geel JO11/6        09:30
DVG JO13/1-Erp JO13/1        11:30
DVG JO13/2-Margriet JO13/6        11:30
DVG JO15/1-Margriet JO15/1        13:00
WEC JO15/2-DVG JO15/2        13:00
Blauw Geel MO15/1-DVG MO15/1        13:00
DVG JO17/1-Sv Brandevoort JO17/2        13:00
Top JO17/4-DVG JO17/2        15:00
DVG JO19/1-SCMH JO19/1        14:30
Avesteyn JO19/2-DVG JO19/2        14:45
Programma 8 april
BES 1-DVG 1        14:00
UDI '19 3-DVG 2        11:00
DVG 3-UDI '19 8        12:00
DVG 4-WHV 3        10:00
VOW 3-DVG 5        11:00
DVG 6-Schijndel 6        12:00
DVG 7-Schijndel 7        10:00
Heeswijk 7-DVG 8        12:00
Nijnsel 7-DVG 9        09:30
Programma 9 april                
Rhode MO15/1-DVG MO15/1        19:00
Programma 11 april                
DVG JO11/2-Blauw Geel JO11/2        18:30
Rkpvv JO17/1-DVG JO17/1        19:15

LSV, uitslagen 2 april
LSV 1-DVVC 1 3-1
Programma 7 april
Jong Brabant VE 1-LSV VE1 16:15
Programma 8 april
Berkdijk 1-LSV 1 14:30
LSV 2-Emplina 5 10:30
Woenselse Boys 4-LSV 3 10:00
LSV 4-Hilvaria 3 11:30
LBC, uitslagen
Nuenen 4-LBC JO19/1        1-5
Programma 7 april
Unitas 5-LBC JO9/1        9:00
Zigo 8-LBC JO11/2        8:30
UNA 5-LBC JO17/1        12:30
SBC 3-LBC JO19/1        15:15

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 1 april
Wodan1-Boxtel 1        3-0
RKVV Keldonk 1-Essche Boys 1        3-2
Uitslagen ODC 1, 29 maart
ODC 1-Schijndel De Wit 1        0-3
Programma 8 april
Boxtel 1-Stiphout Vooruit 1        14.30
Essche Boys 1-Bavos 1        14.00
Taxandria 1-ODC 1        14.30
Essche Boys VR1-De Bocht '80 VR1        11.00
ODC VR1-OJC Rosmalen VR4        20.00

Zaalvoetbal

Programma 7 april
17.00 't Geveltje-Goossens advies
17.45 Fysio de Dommel-X2COM
18.30 NIKE FC-Van de Sande Bouw/Pacqt
19.15 Heva /Van Weert-Eltechno inst.
20.00 Vollop/Tel Aviv-Kwalitaria Strik
Programma 9 april
19.00 Wijnpakettenonline-Dobotex BV
19.45 Rijschool Gestel 2-Meneer Van Dommelen
20.30 Groen als Gras-Van der Heijden milieu
21.15 Verbeij/Hanekroot-Vermeer verz.

Honkbal

Uitslagen 31 maart
Beeball majors: Ducks-Gryphons 29-14
Aspiranten sb: Stags-Ducks 16-13
Pupillen hb: Ducks- Roef! 17-4
Junioren hb: Ducks-Stags 0-20
Programma, dames Brabant Cup Rosmalen
Zaterdag 7 april
Pupillen hb: MULO-Ducks 10:30
Beeball majors: ROEF!-Ducks 10:30
Junioren hb: Ducks-Gryphons 13:00
Aspiranten sb: Gryphons-Ducks 14:00
Zondag 8 april
Dames: Cheetahs-Ducks 10:30
Heren 2: Ducks-Radboud Rangers 11:00
Heren 1: Ducks-Starlights 15:00

Open Dag en First Pitch bij honk- en softbalvereniging JRC Ducks

Foto: Karlijn van Genugten

Open Dag en First Pitch bij JRC Ducks

Zondag 8 april is de Season Opening/Open Dag bij Honk- en Softbalvereniging JRC Ducks. Iedereen is welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. Er worden diverse wedstrijden gespeeld.

Om 11 uur gooien de mannen van Heren 2 hún first pitch tegen Hazenkamp, een team uit Nijmegen.De "officiele First Pitch", ter opening van het seizoen, is bij de wedstrijd van Heren 1 om 14.45 uur waarna zij om 15 uur aan de wedstrijd tegen buurclub Starlights uit Schijndel beginnen. De First Pitch bij deze wedstrijd zal worden gegooid door onze Mysterie Gast, wie dat is houden we uiteraard geheim!

De toegang is gratis, parkeren op eigen risico.

Iedereen is van harte welkom!


Winst voor 3-banden teams avondcompetitie 't Ivoor

Boxtel - Het was een goede week voor de 3-banden teams in de avondcompetitie groot en klein. Beide teams wonnen met de maximale score. Op de kleine tafel versloeg het team van 't Ivoor 1 het team van BV Overberg 1 met 30-20. Op de grote tafel won het team van 't Ivoor met 18-30 de uitwedstrijd tegen Rio Bar 2 uit Vught.

Bij het 3-banden klein team speelden René de Windt, Jacques van Loon en Louis van der Meijden een teammoyenne van 0,818 bij elkaar en lieten zij hun tegenstanders kansloos. Ook bij het 3-banden groot team wonnen Leo van Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden alle drie hun partijen met overmacht.
Bij de dagcompetitie 3-banden klein wonnen team 5 en team 6 met ruime cijfers. Team 7 leed een kansloze nederlaag tegen titelkandidaat D'n Brouwer 1. Bij de dagcompetitie libre liet team 1 behoorlijk wat punten liggen door een ruime nederlaag van 33-28 tegen De Baarzen 3. Team 2 profiteerde van deze misstap en won zelf met de maximale score van veertig punten en verkleinde zo de achterstand op ranglijstaanvoerder 't Ivoor 1. Team 3 was vrij en team 4 boekte een mooie overwinning op De Haarstek 3 met 38-32.
Het eerste libreteam van de avondcompetitie verloor thuis de ontmoeting tegen BBG Haarsteeg 2 met 22-28. Het tweede team speelde een 25-25 remise tegen Royal 4. Peter van Giersbergen speelde een prima partij met een moyenne van 3,88. Het derde team boekte met een maximale score van dertig punten hun teamoverwinning. Gerard de Beer, Wim Bekkers en Leo Huijbers wonnen hun partij.

DVG verliest midweeks van Spoordonk

Spoordonk - Het leek wel een zomeravond wedstrijd, maar het was donderdag niet erg warm langs de geïmproviseerde afrastering van Spoordonkse Boys. Zowel voor de thuisploeg als voor DVG was het wel degelijk een wedstrijd met iets op het spel. DVG kon aanhaken met de middenmoot en Spoordonk kon weg uit de onderste regionen. De talrijke supporters, zowel van het uit- als thuisspelende team, zagen een boeiende wedstrijd met Spoordonk als winnaar: 4-1.

Na een aftastend begin ontstonden de eerste kansjes over en weer. Spoordonk schoot een keer over het Liempdse doel en even later voorlangs, DVG kopte intussen een bal net naast. Het spel kwam op de wagen toen er een vrije trap aan Spoordonk werd toegekend op zo'n 30 meter van het DVG-doel. De muur werd opgesteld, maar het schot was snoeihard en ging langs de muur en langs de verbouwereerde Liempdse doelman: 1-0. DVG kreeg een identieke kans, maar nu dichter bij het doel. Het schot van Peter Versantvoort werd door de keeper tot corner verwerkt. Deze werd genomen door Wilco Voets en snoeihard ingekopt door Bas van Houtum; helaas net iets te hoog, waardoor de bal via de bovenkant van de lat over ging. Het spel werd er niet beter op met, aan beide kanten, veel lange ballen en felle duels op het randje. De belangen en de inzet waren groot. Het bleef bij die ene treffer toen er werd gefloten voor de koffie.

Na rust bouwde DVG een overwicht op, het spel was beter en Spoordonk kwam onder druk te staan. Een doelpunt was te verwachten en dat kwam er ook, niet door een combinatie maar wederom door een perfect genomen vrije trap uitgevoerd door Liempdse specialist Peter Versantvoort. Via de handen van de keeper weliswaar, maar DVG stond weer gelijk met een goede kans op meer. Hoe anders was het vervolg. Bij een uitbraak van Spoordonk kon Sten Traa met een katachtige reflex een nieuwe achterstand voorkomen ten koste van een hoekschop. Deze werd strak voorgegeven en bij de eerste paal ingekopt, dus stond DVG weer achter: 2-1.
Met nog voldoende tijd was dit geen onmogelijke opgave, maar na een soortgelijke situatie werd het dat wel. Dit keer kwam de hoekschop voorbij de tweede paal en werd van de andere kant opnieuw voorgegeven. Deze voorzet werd simpel van dichtbij ingetikt: 3-1. Daarna werd het wel moeilijker en werden risico's genomen met een omzetting en drie extra ingevallen aanvallers. Het lukte niet om de aansluiting te forceren en toen ook nog de 4-1 geïncasseerd moest worden, was de wedstrijd gespeeld. Een teleurstellend resultaat dus voor DVG en een mooie opsteker voor Spoordonk.

Zondag 8 april speelt DVG uit tegen BES dat in het paasweekend nog uit speelde tegen Hapert. BES heeft de punten bikkelhard nodig en ondanks dat er thuis met 3-2 werd gewonnen is dit geen garantie op eenzelfde resultaat in de uitwedstrijd. De aftrap in Borkel en Schaft is al om 14.00 uur.

Vervolg van de voorpagina: Paasloop AV Marvel

Achter de echte wedstrijdlopers voltooiden circa tweehonderd recreatielopers een route van naar keuze 10,5, 5,7 of 3,2 kilometer. Velen spraken hun waardering uit voor de nieuwe routes. Die voeren voor een belangrijk deel door het buitengebied, waar tot vorig jaar door woonstraten gelopen werd.

De Paasloop begon traditioneel met de kidsrun, waarvoor 39 kinderen aan de start verschenen. Kort voor de start maakte Marvel-voorzitter Martin van der Broek de komst van een nieuwe naamsponsor bekend. Hypotheekkantoor FAC in Boxtel steunt de loop voor een periode van drie jaar.

Uitslagen, film en fotoverslag zijn te vinden op de Facebookpagina van AV Marvel en op de website www.avmarvel.nl.

Gelijkspel voor jeugdteam Taverbo-Sabo

Den Bosch - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo was zaterdag te gast bij Never Despair. De jongens uit Boxtel speelden gelijk tegen deze koploper uit Den Bosch.

Lars Strik haalde het eerste punt binnen door een spannende vijfsetter tegen Robin Cheung winnend af te sluiten. Jelle de Jongh was nog een maatje te groot voor Jimmy Cheung, 1-1. Rick van der Schoot zorgde weer voor een voorsprong door in vier games te winnen van invalster Anouk Taks. De voorsprong werd nog vergroot doordat ook de punten van de dubbel door Van der Schoot en Cheung aan de kant van Taverbo werden gehouden. Hierna wisten alleen Jimmy Cheung en Lars Strik nog een punt toe te voegen door eveneens te winnen van invalster Anouk Taks wat de eindstand op 5-5 bracht.

De jongens staan hierdoor met 38 punten uit zeven wedstrijden op de derde plaats in het klassement. Komende zaterdag spelen alle jeugdteams thuis, aanvang 10.30 uur.

Remise Wapen van Liempde voldoende voor play-offs

Liempde - In een minder sterk gespeelde wedstrijd van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen Treffers uit Boxmeer heeft het kaderteam toch nog een gelijkspel uit het vuur weten te slepen. Zoals het er nu naar uit ziet is dit voldoende om in aanmerking te komen voor het spelen van play-offwedstrijden voor het bereiken van de halve finale van de strijd om het Nederlands kampioenschap van kaderteams.

Het had echter ook zo maar een 8-0 nederlaag kunnen zijn. Zowel in de partij van Ton Rovers, die in elf beurten won, als die van Harm van de Laar die ook elf beurten nodig had, kwam de tegenstander slechts een handvol caramboles tekort. In beide gevallen trokken de Liempdse biljarters aan het langste eind. Martien van den Tillaart kreeg opnieuw slechts zes beurten van zijn tegenander en scoorde daarin 128 caramboles. Leo van Hastenberg kon zijn goede start geen vervolg geven en kwam na vijftien beurten 16 caramboles te kort.

Het eerste libreteam is de lijstaanvoerder geworden in de hoogste libre klasse van het district Den Bosch. Het verschil is echter minimaal, er zijn nog twee wedstrijden te spelen.

RKSV Boxtel MO13 naar landelijke finale Talenten Toernooi 2018

Foto: Toon van Ruremonde

Brunssum - Het eerste meisjesteam MO13 van RKSV Boxtel ging zaterdag bij SV Langeberg in Brunssum de strijd aan om het kampioenschap district zuid in het Talenten Toernooi 2018. De meiden zetten een ijzersterke prestatie neer door alle wedstrijden te winnen. In de finale werden zij door beslissende penalty's tweede, waarmee zij zich plaatsten voor de landelijke finale van het Talenten Toernooi in Alkmaar op 10 mei.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Natascia Saccomani
Foto: Natascia Saccomani

LSV mild voor DVVC

Lennisheuvel - Gedreven om de nederlaag van vorige week tegen hekkensluiter TPO weg te poetsen, ging LSV deze week tegen het Dongense DVVC fanatiek van start. De gehele wedstrijd was LSV de sterkere ploeg, wat resulteerde in een 3-1 overwinning, maar toch haalde de ploeg uit Lennisheuvel onvoldoende resultaat uit de vele kansen.

In de dertigste minuut was het uiteindelijk Thijs Verhagen die met een fraaie schuiver in de rechterhoek de doelman van de Dongenaren versloeg. Lange tijd bleef het 1-0. Weer waren er voldoende kansen voor LSV om de voorsprong uit te bouwen, maar toen DVVC bij een uitval uit het niets de gelijkmaker scoorde, verzuchten de toeschouwers al: 'het zal toch niet weer!'

Tien minuten voor tijd werd Rowi van de Besselaar onderuit gehaald. Het was binnen het strafschopgebied maar de overigens uitstekende scheidsrechter, deponeerde de bal een centimeter buiten de lijn. Voor Abdelatif Azzamad geen probleem, feilloos draaide hij de bal over de muur in de uiterste hoek. Vlak daarna maakte hij aan alle onzekerheid een einde door na een goede voorbereiding van Younes Ouassidi de geboden kans koelbloedig af te ronden.

20 / 20

5-15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

5-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 5 april

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; bloemschikken
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 6 april

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Verhaaltijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Inleveren spullen Snuffel- boekenmarkt
17.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Zaterdag 7 april

Snuffel- boekenmarkt
10.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Veldloop Archeo Hotspot
10.00 uur, Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Rommelmarkt voor goede doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Rondleidingen klompenfabriek Traa (aanmelden is verplicht)
13.00 uur, Klompenfabriek Traa, Kapelstraat 9, Liempde

Huiskamer; rikken hobby jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Muzikaal weekend met Die Fürstenwälder Musikanten
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Concert Harry Hendriks met Tip Jar
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 8 april

Wandeling NWGL door de moerputten
09.00 uur, vertrek St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Dag bij honk- en softbalvereniging JRC Ducks
11.00 uur, JRC Ducks, De Voetboog 20, Boxtel

Muzikaal weekend met Die Fürstenwälder Musikanten
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Lezing 'Nationaal Landschap Het Groene Woud'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Proeftuin
13.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

First Pitch bij honk- en softbalvereniging JRC Ducks
14.45 uur, JRC Ducks, De Voetboog 20, Boxtel

Maandag 9 april

Jeu de Boules bij JBV De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25,Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Hobby Centrum; klusjes met elektriciteit
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Honkbal iets voor jou? Train mee!
Vanaf 18.15 uur, De Voetboog 20, Boxtel

Lezing over vijver- en tuinplezier
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 10 april

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule Liempde gaat van start, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Bewustzijnsontwikkeling.....een ontdekkingsreis naar jezelf
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Stichting Hobby Computerclub Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing familieonderzoek door Anton Neggers
20.00 uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 11 april

Huiskamer; vlagjes knippen rikken jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Mad Science; supersnelle scheikunde
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kinderkleding- en speelgoed beurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel


Foto: Harriette Kuijten

Romée Kuijten

Kaj van de Meulengraaf

Kees van den Aker