DeMooiBoxtelKrant

22 juni 2016

DeMooiBoxtelKrant 22 juni 2016


Sep Vanmarcke eindwinnaar Ster ZLM Toer

Foto: Hans van Doorn

Wim Stroetinga verrast met zege in slotrit

Boxtel - Lotto-Jumbo renner Sep Vanmarcke is in de Boxtelse Stationsstraat eindwinnaar geworden van de 30e Ster ZLM Toer – GP Jan van Heeswijk. De Belg eindigde achter de verrassende dagwinnaar Wim Stroetinga (Parkhotel Valkenburg) en Dylan Groenewegen als derde in de slotetappe en stelde daarmee zijn eindzege veilig. De laatste rit over 186 kilometer met start in Someren en finish in Boxtel werd in een razendsnel tempo afgewerkt. Ondanks de vele ontsnappingspogingen bleef het peloton lange tijd bij elkaar.

Het team van de Angelaschool wordt gehuldigd in Eindhoven. Voor hen winnaar bij de jongensteams Schager Leeuwen. Foto: Johan Cruyff Foundation

In de eerste tussensprint wist Sean de Bie drie bonificatieseconden te pakken, waardoor hij in de algemene rangschikking tot op twee seconden van Vanmarcke kwam. Taylor Phinney (BMC) waagde in de finale samen met Twan Brusselman (Cyclingteam Jo Piels), Jochem Hoekstra (Parkhotel Valkenburg) en Mark Mcnally (Wanty) een poging om met een groepje weg te rijden, maar deze ontsnapping werd door de sprintersploegen achterhaald gedaan.

In de Boxtelse Stationsstraat spurtte Wim Stroetinga voor veel publiek vervolgens knap naar de dagzege voor Dylan Groenewegen en Sep Vanmarcke, waar een aantal toprenners niet mee kon sprinten door een valpartij in volle finale.

Even later klonk nogmaals een ovationeel applaus op voor Maarten Tjallingii, die in Boxtel voor de laatste keer als professioneel renner over de finish reed van een wielerkoers. Hij werd bij de prijsuitreiking op de Markt nogmaals uitgebreid gehuldigd door een delegatie bestaande uit onder anderen wethouder Peter van de Wiel.

Op de Markt kreeg Sep Vanmarcke ook de gele ZLM leiderstrui aangemeten. Dylan Groenewegen won het BrabantSport puntenklassement, Peter Lenderink (Rabo Development Team) de Pitztal sprinttrui, Jimmy Janssens (Team 3M) de Milremo bergtrui en Lotto-Jumbo het SMT- ploegenklassement.

Vanmarcke was toen Sean De Bie de bonificatieseconden pakte nog even bang dat het nog mis zou gaan: "Het was mij niet helemaal duidelijk waar die sprint om de seconden was, waardoor ik tweehonderd meter te vroeg sprintte. Van de meet af aan hebben we als ploeg gezegd dat de eindzege boven de ritzege ging. Vandaar dat ik me ook niet op de sprint van Dylan Groenewegen richtte, maar op het einde zagen we De Bie niet meer en heb ik dat toch gedaan. Ik ben blij dat ik hier de eindzege pak."

Stroetinga: "Ik wilde me hier eigenlijk verstoppen met het oog op het Nederlands kampioenschap. Maar als je zo'n kans krijgt als deze moet je hem zeker niet laten liggen. Ik dacht dat veel toppers betrokken waren bij die valpartij in de laatste kilometers, maar dat doet voor mij niets af aan deze zege. Dit is een mooie overwinning op hoog niveau."

Meiden Angelaschool winnen landelijke finale Cruyff 6 vs 6 toernooi

Eindhoven - Het meisjesteam van de Angelaschool heeft zaterdag een prestatie van formaat geleverd. De meiden slaagden erin de nationale titel op het Cruyff Court 6 vs 6 toernooi te veroveren.

Twintig jongens- en meisjesteams kwamen in actie op Strijp-S in Eindhoven in de strijd om het landelijk kampioenschap. De winst bij de jongens ging naar Schagen Leeuwen, bij de meiden mogen Femke, Lynn, Laura, Lonneke, Romy, Lieke, Bente en Nodesha zich Nederlands kampioen noemen.

De kampioenen verdienen met de titel een reis naar de internationale finale in Rome. Toch gaan de meiden daar niet naartoe, zo laat de moeder van Laura weten op Facebook: "We zijn al trots op ze als de Nederlands Kampioenen."

Het team uit Tilburg, waar de Boxtelse meisjes mee optrokken is er in Eindhoven wederom in geslaagd de Respect Award te winnen. Eerder wonnen zij die prijs ook al en slaagden zij er zo in om de finaleronde te bereiken.

Ontdek cultuurhistorisch Boxtel met de VVV-zomeravondrondleidingen

Boxtel - Vanaf woensdag 29 juni tot donderdag 25 augustus kunnen liefhebbers genieten van zes verschillende avondwandelingen door Boxtel. De wandelingen, onder begeleiding van een VVV-gids, voeren langs diverse kenmerkende historische facetten van het dorp.

De rondleidingen kosten 2 euro per persoon en beginnen om 19.00 uur. Alle routes vertrekken vanaf de binnenplaats van het VVV-kantoor aan de Markt, met uitzondering van de Breukelentocht, die start om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. De eerstvolgende routes zijn de Binnendommeltjestocht en de Molenroute.

29 juni: Binnendommeltjestocht
De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de Motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Het is interessant om te zien hoe de heren Van Boxtel hun waterhuishouding regelden, waarbij De Dommel optimaal werd ingezet. De wandelaars ervaren 'Boxtel Binnen de Bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen. Deze route wordt ook gelopen op woensdag 20 juli en donderdag 4 augustus.

30 juni: Molenroute
De Molenroute laat de wandelaars kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Met deze rivier staat Boxtel al heel vroeg in verbinding met belangrijke steden. Verrassende sporen uit het verleden komen aan het licht en wandelaars zullen plekjes ontdekken die ze nog nooit hebben gezien. Deze route wordt ook gelopen op woensdag 27 juli.

Programma zomeravondrondleidingen
Route Sint-Petrusbasiliek: 6 juli, 21 juli en 17 augustus
Route Kasteel Stapelen: 13 juli, 28 juli en 11 augustus
Molenroute: 30 juni en 27 juli
Binnendommeltjestocht: 29 juni, 20 juli en 4 augustus
Route Stationskwartier: 7 juli, 3 augustus en 18 augustus
Breukelentocht: 14 juli, 10 augustus en 25 augustus

Wandelaars die graag mee willen lopen, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel, Markt 36, telefoonnummer 0411-685443 (bij geen gehoor: 06-22562001), of zorgen dat zij vóór 19.00 uur aanwezig zijn bij de VVV of de Heilg Hartkerk. Een e-mail sturen kan ook: rondleidingen@vvvboxtel.nl.

Buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen die je kunt bespreken bij de VVV.

Nieuw artikel

Alzheimer Café: bewegen en dementie

Boxtel/Schijndel - Het thema van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud op maandag 27 juni is 'bewegen en dementie'. Koen Toirkens, fysiotherapeut bij Vivent is gastspreker deze avond, die om 19.30 uur begint bij restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 in Schijndel. Om 19.00 uur gaat de deur open.

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid, niet alleen voor de lichamelijke conditie, maar bewegen heeft ook een positief effect de intellectuele vermogens (cognitie) en op de stemming van mensen. Door letterlijk te bewegen, worden de hersenen in beweging gebracht. Daarmee is dementie niet te stoppen, maar wél te vertragen en kunnen de omstandigheden worden verbeterd.
Over dit onderwerp gaan de aanwezigen tijdens het Alzheimer Café in gesprek met Koen Toirkens.Hij heeft jarenlange ervaring in het werken met mensen met dementie. Zij toehoorders krijgen niet alleen uitleg over (het belang van) bewegen, maar zeker ook praktische tips over hoe (meer) te bewegen in de thuissituatie.

De avond duurt tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

KBO-activiteiten

Donderdag 23 juni        Bridgen in De Walnoot. 13.30
        Handwerken in de Orion         13.30
Kaartverkoop Dagtocht naar Rotterdam, De Walnoot, Simeonshof, De Orion, De Rots van 14.00 tot 14.30
Vrijdag 24 juni        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 27 juni        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 28 juni        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Rondleiding St. Jan in 's-Hertogenbosch, samenkomst bij het beeld van Johannes de evangelist op de Parade        10.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 29 juni        Bezoek aan het Edah museum in Helmond,vertrek bij De Rots        13.00
                        Slotavond bij de Jeu de Boule vereniging        19.00

elke dinsdagmiddag fietsen, vertrek om 13.00 uur vanaf het Breukelsplein.
elke woensdagavond fietsen, vertrek om 19.00 uur vanaf de Angelaschool

Nieuw bij Omroep Dommelland: Boxtel Natuurlijk

Boxtel - Zondag was de eerste uitzending van Boxtel Natuurlijk te zien bij Omroep Dommelland. In dit programma in samenwerking met Natuurmonumenten gaat boswachter Frans Kapteijns met presentatrice Carolijn van der Hoeven op pad in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Samen laten zij zich verrassen door wat zij onderweg aan natuurpracht tegenkomen.

Niet alleen de grotere natuurgebieden worden bezocht, maar ook de natuur in eigen tuin en omgeving komt aan bod. Dus heb jij een vraag over de natuur in jouw buurt, of heb je in jouw eigen tuin iets ontdekt waar je meer over wilt weten? Zie je vreemde vogels, akelige spinnen of planten die je niet kent, wil je bijen in jouw tuin krijgen of heb je een andere natuurvraag? Stuur ons dan een e-mail naar info@omroepdommelland.nl onder vermelding van Boxtel Natuurlijk en wie weet komen Frans, Carolijn en cameravrouw en professional editor Berith Moonen uit Boxtel naar je toe.

De aflevering van afgelopen zondag wordt herhaald op Ziggo kanal 47 en is te bekijken via YouTube.

Inspiratieontbijt gevelbeleid in gemeentehuis Boxtel

Foto: Sander van Kasteren

Centrumondernemers vinden gevelbeleid 'te vrijblijvend'

Boxtel - Tijdens een ontbijtsessie in het gemeentehuis kwamen zo'n dertig centrumondernemers en -bewoners samen om te praten over het gevelbeleid. Diverse gemeentemedewerkers en wethouder Eric van den Broek waren ook aanwezig, evenals Jeroen Weijers, namens bureau BAeSS, dat onderzoek deed naar het gevelbeleid in de Rechterstraat.

Foto: ZON

De bedoeling is dat in september een inspiratieboek uitkomt aangaande het gevelbeleid binnen het centrum van Boxtel. Wijers lichtte in een interessante presentatie toe welke gevels wel of niet binnen het straatbeeld passen. Een doorn in het oog van veel ondernemers, maar ook van Wijers, zijn de panden waar Blokker en Zeeman in huizen. Volgens horeca-ondernemer Richard Strik vormen deze panden 'een rotte kies' in het straatbeeld van het centrum.

Volgens Strik schuilt er wel een uitdaging in om deze landelijke ketens te betrekken bij het gevelbeleid in Boxtel. De lokale franchisenemers hebben zich immers te houden aan landelijke richtlijnen en worden bovendien wat gevelbeleid betreft nergens toe verplicht. Ook aanwezige Arjen Witteveen wijst op het belang van deze wettelijke kaderstelling. "Ik vind het nu allemaal te vrijblijvend. Eigenlijk had het hier hartstikke vol moeten zitten!", verwijst Witteveen naar de matige opkomst, met name vanuit de landelijke ketens. Toch zijn de panden van Blokker en Zeeman volgens Wijers met enkele simpele wijzigingen al veel beter in het straatbeeld in te passen.

Het straatbeeld in het Boxtelse centrum roept ook een hoop discussie op. Veel centrumbewoners en -ondernemers klagen over het rommelige uiterlijk van het centrum met fietsenstallingen her en der verspreid en overal paaltjes in het straatbeeld. Ook het gevarieerde aanbod aan reclameborden en -uitingen is volgens Weijers opvallend.

Tot juli kunnen centrumbewoners en -ondernemers hun ideeën indienen bij de gemeente. In september wordt het uiteindelijke inspiratieboek gepresenteerd. Voor het aanpassen van de gevels komt subsidie beschikbaar uit het economisch stimuleringsbudget van een miljoen euro voor het centrum.

Festival Slowlands verhuist naar voormalig terrein Langenhuijsen

Boxtel - Het muziek- en eetfestival Slowlands wordt verplaatst van Landgoed Velder naar het terrein aan de Van Salmstraat waar voorheen houthandel Langenhuijsen gevestigd was. Dit omdat het festival dit jaar niet in te passen bleek in het drukke schema dat Velder kent.

Volgens organisator René Leenders is het niet mogelijk het festival op het landgoed te houden als dat in het weekend ervoor ook in gebruik is geweest. "We weten niet in wat voor staat we het dan aantreffen", doelt Leenders op de kwaliteit van bijvoorbeeld het gras. "Als het zoveel regent als de afgelopen weken dan is dat natuurlijk helemaal kapot gereden", vervolgt hij.

Boxtel staat in de maand september bol van de festivals, waardoor uitwijken naar een ander weekend volgens Leenders geen optie is. Ook duidt hij op het belang van continuïteit in de planning van het festival: "Drie dingen aan Slowlands zijn heilig. Dat zijn de datum in het eerste weekend van september, dat het in Boxtel is én het festival zelf natuurlijk."

In samenspraak met de gemeente Boxtel, 'Meewerkend Boxtel', benadrukt Leenders, werd de nieuwe locatie aan de Van Salmstraat geprikt. Volgens wethouder Eric van den Broek kwam de gemeente ook met enkele andere voorstellen zoals park Molenwijk en d'n Tip maar was Leenders het meest gecharmeerd van de optie bij het Boxtelse station.

Leenders geeft zelf aan dat hij, ondanks de nog lopende vergunningsprocedure, het nieuws nu wereldkundig moest maken. Dit komt volgens hem omdat Radio 2 in de komende weken een kaartjesactie voor het festival start. "Het zou vreemd zijn als we daar moesten vertellen dat de locatie van Slowlands nog niet bekend is", vertelt Leenders.

Van den Broek vermeldt dat hij 'onaangenaam verrast' was door deze communicatie die wat hem betreft wat voorbarig is. "Wij hebben geadviseerd om pas te communiceren als er duidelijkheid is. De vergunningsaanvraag loopt nu nog en er zijn bijvoorbeeld nog geen afspraken gemaakt over de huurprijs", vervolgt hij. Ook de overkoepelende ondernemersvereniging van het industrieterrein Ladonk, SPIN Boxtel, werd volgens de wethouder overvallen door de bekendmaking, hoewel al wel overleg met hen had plaatsgevonden. De vergunning wordt volgens de wethouder een puzzel omdat het bestemmingsplan niet voorziet in grootschalige evenementen op het bedrijventerrein.

Hoe de vergunningsprocedure ook loopt, het festival zal niet terugkeren naar Landgoed Velder. Rond het eerste septemberweekend van 2017 is dat terrein namelijk ook al drukbezet. Mocht de vergunning bij het Boxtelse station niet doorgaan dan geldt hetzelfde lot voor Slowlands 2016. Volgens Leenders is het dan namelijk te laat om nog een alternatieve locatie te vinden. "Maar wij gaan er gewoon vanuit dat het doorgaat", vertelt hij opgewekt. "Laten we het vooral positief benaderen!"

Zomerse Ondernemers Netwerkborrel

Boxtel - Na de uiterst succesvolle eerdere edities hebben VOC Boxtel, JCI Dommelland & SPIN Boxtel opnieuw de handen ineen geslagen om een netwerkevenement te organiseren voor álle ondernemers van Boxtel, Lennisheuvel, Liempde & Esch: de Zomerse Ondernemers Netwerkborrel (ZON).

De Zomerse Netwerkborrel wordt gehouden op 14 juli om 19.30 uur bij Classic Park, Koppenhoefstraat 14 in Boxtel. Schrijf je in via zonborrel@gmail.com.

Cultuursubsidie voor Vereniging Dommel Door Boxtel en Heemkundekring

Boxtel - Vereniging Dommel Door Boxtel ontvangt voor de activiteiten Street Art Center Boxtel-Liempde 3.000 euro subsidie van de gemeente. Heemkundekring Boxtel ontvangt voor een educatief pakket over de Sint-Petrusbasiliek eenzelfde bedrag.

Het college ondersteunt deze twee projecten omdat ze kunst en cultuur dichterbij het grote publiek brengen. Street Center Boxtel - Liempde biedt graffitikunstenaars uit de verre omtrek een thuishonk. Het is de bedoeling om dit openbaar atelier voor Street Art te behouden zodat er een vaste tentoonstellingslocatie ontstaat. In september organiseert de vereniging een demonstratieweekend.

Het educatief pakket laat straks het publiek kennismaken met de bouwgeschiedenis van de basiliek in historisch perspectief. Het onderwijspakket met visualisatie wordt in samenspraak met Marktplaats/Cultuurbox en het onderwijs samengesteld.

Start verbouwing De Tijvert voor 13 statushouders

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In het voormalige opleidingsinstituut aan De Tijvert 2a in Boxtel komen na de zomer dertien statushouders te wonen. Woonstichting St. Joseph startte vrijdag met de verbouwing van de tweede verdieping van het pand. Er komen uiteindelijk dertien woningen die een keuken en woonkamer delen.

Omwonenden van deze locatie zijn eerder dit jaar geïnformeerd over hun nieuwe buren door middel van huis aan huis gesprekken en brieven. Deze week ontvingen zij een brief met de laatste ontwikkelingen.

Foto: ZON

Op dit moment heeft de locatie nog negen kamers, enkele leslokalen en kantoren. Eind september wordt alles opgeleverd. Daarna gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kandidaten aanleveren en zal St. Joseph de woonunits toewijzen.

Dit gebeurt naar verwachting in augustus of september van dit jaar.

Frederik Jan Ottostraat

Foto: Monique Fick

Tussen Keizerstraat en Van der Aastraat

Frederik III Johan Otto Frans Christiaan Philip van Salm-Kyrburg (13 mei 1745-23 juli 1794), vorst van Salm-Kyrburg, prins van Horn en Overijse, prins van Ahaus, Bocholt en Gemen, graaf van Solre-le-Château, Heer van Boxtel is vorst van Salm-Kyrburg van 1779 tot 1794. In 1772 komt hij in dienst van de Republiek als kolonel van het infanterieregiment Saxen-Gotha.

Frederik is de oudste zoon van vorst Philip Joseph van Salm-Kyrburg en diens echtgenote Maria Theresia van Horne. Hij groeit op aan het Franse hof. Via zijn moeder, oudste dochter van vorst Maximiliaan Emanuel van Horn, erft hij alle bezittingen van de familie Horn. In 1779 volgt hij zijn vader op. Frederik treedt in 1781 in het huwelijk met prinses Johanna Franciska van Hohenzollern-Sigmaringen. Ze krijgen vier kinderen, van wie er slechts één volwassen wordt.

Rijk geworden door zijn huwelijk geeft Frederik III opdracht tot de bouw van het Hôtel de Salm in Parijs, die van 1782 en 1787 plaatsvindt. Zijn uitgaven zijn dusdanig groot, dat hij op zoek moet naar inkomsten.

De Rijngraaf van Salm speelt in de patriottentijd een belangrijke rol in de Republiek, waarschijnlijk door bemiddeling van Benjamin Franklin. Van Salm wordt commandant van het regiment Huzaren, dat tijdens de Keteloorlog eind 1784 wordt geformeerd. Hij neemt deel aan de onderhandelingen met keizer Jozef II, die met een fors bedrag wordt afgekocht in het jaar daarop. In september 1786 nemen de Staten van Holland hem in dienst, om een cordon tussen Holland en Utrecht aan te leggen, maar een half jaar later komen er voorstellen, dat zijn regiment zal worden afgedankt vanwege bezuinigingen. Vanuit Haarlem komen initiatieven het regiment naar Den Haag te zenden. In Amsterdam komt het tot demonstraties als de burgemeesters dat voorstel verwerpt. Van Salm hoopt de plaats van de Oranjes te kunnen innemen. Om de populaire Van Salm te steunen wordt er enkele dagen later een fonds opgericht, dat een aanzienlijk bedrag binnenhaalt, zodat hij kan aanblijven. Vanaf 22 mei 1787 voert Van Salm het bevel over de verdediging van de stad Utrecht, het democratisch eldorado, dat sinds 1 mei wordt belegerd door het Staatse leger. Op 29 juni geeft Van Salm te kennen met honderd man richting Schoonhoven te willen trekken, om prinses Wilhelmina van Pruisen gevangen te nemen. Op 9 augustus wordt hij kolonel van een korps Gelderse Jagers, dat een maand later en op initiatief van Court Lambertus van Beyma de Friese plaats Makkum zal bezetten. Eind augustus/begin september krijgt Utrecht bezoek van Jacques Pierre Brissot, een Franse journalist, die vergezeld is van een Geneefse bankier en republikein en de Markies Ducrest, secretaris van Philippe Égalité. Zij zien een brutale Rijngraaf van Salm met een groep buitenlandse officieren, die zich over de Hollanders vermaken. Het onbegrijpelijke gevoel van veiligheid van de opstandelingen geeft hen een idee over de afloop. Bij de nadering van het Pruisische leger, dat op bevel van Frederik Willem II van Pruisen de Republiek binnenvalt, geeft Van Salm de stad Utrecht zonder slag of stoot op. Van Salm lijkt het belangrijker het gewest Holland, dat wil zeggen Woerden en Amsterdam, beter te kunnen verdedigen. Zijn regiment trekt zich terug op Amsterdam en uiteindelijk op Muiden en Weesp. De 'snoeverige leegloper' Van Salm krijgt zware kritiek te verduren. Binnen een week zal hij de stad Amsterdam ontvluchten, omdat men het vertrouwen in hem heeft verloren.

Van Salm is vanwege zijn banden met het 'Ancien Regiem' 23 juli 1794 op de guillotine onthoofd, tezamen met Alexandre de Beauharnais, de minnaar van zijn zuster Amalie Zephyrine van Salm-Kyrburg. Frederik Jan Otto is de laatste Heer van Boxtel

Bron: vrije encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Ducktownband zet Comsche Hoeve in zomerse sferen

Boxtel - De Boxtelse Ducktownband organiseert zondag 26 juni 'Project Summer', een zomerse middag in de Comsche Hoeve. De zaal aan de Stationsstraat 46b zal omgetoverd worden tot een waar zomers paradijs met muziek, vrolijke dans, een heuse podiumact, een verrassende/passende artiest en een zomerse verrassing.

Het wordt een middag voor het hele gezin waarbij ook aan de kinderen is gedacht. De zomerse dag begint om 14.00 uur en zal duren tot ongeveer 18.30 uur. Entree is gratis.

Buurtvereniging Smalwatervallei houdt garagesale

Boxtel - De traditionele tweejaarlijkse garagesale van buurtvereniging Smalwatervallei vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en wel op zondag 26 juni. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen koopjesjagers en andere geïnteresseerden gezellig komen snuffelen in de straten Kapelweg, Kalksheuvel en Veldakkerstraat.

Werkelijk van alles wordt aangeboden, zoals speelgoed, kleding, boeken, meubilair. De deelnemers aan de sale zijn te herkennen aan de feestelijke ballonnen.

Tweedehandsmarkt Ons Ideaal

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal organiseert zondag 26 juni haar jaarlijkse tweedehands markt bij de Rots.Op het buitenterrein van het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat zullen zo'n honderd standhouders hun gebruikte spullen aanbieden.

De markt is geopend van 10.00 tot 16.00 uur, de entree is 1,50 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Bij mooi weer is er een buitenterras waar bezoekers even een pauze kunnen inlassen met een kopje koffie, een glas fris of een broodje.

Klaartje Kleurdoos is op de markt om kinderen te schminken en dierenfiguren te maken van ballonnen. Ook kan er gegrabbeld worden.

Inloopochtenden voor baby's en peuters in de Bibliotheek

Boxtel - Vanaf vrijdag 1 juli organiseert de bibliotheek elke week een inloopochtend voor (groot)ouders met baby's en peuters. Van 9.00 tot 12.00 uur kunnen zij samen boekjes lezen en liedjes zingen met het programma BoekStart.

Het programma BoekStart is een leesbevorderingsprogramma georganiseerd door bibliotheken, gemeenten en consultatiebureaus. Het laat ouders ontdekken hoe leuk en leerzaam het lezen van boekjes is, samen met hun baby. Baby's die al van kleins af aan met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van. Kinderen die al vanaf een paar maanden oud samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen, blijkt uit onderzoek.

Iedere vrijdagochtend worden (groot)ouders en kinderen (tot 4 jaar) hartelijk ontvangen en kunnen zij elkaar in de bibliotheek ontmoeten. De toegang is gratis, een kop koffie of thee ook.

Garagesale Strohulzen

Boxtel - In de buurt Strohulzen, in de wijk Breukelen, wordt op 3 juli een garagesale gehouden. Om alvast in de weken voor de sale alvast een indruk te kunnen geven van mooie koopjes die op die dag te verkrijgen zijn, heeft de buurt de Facebook-pagina 'strohulzen garage sale' aangemaakt.

De sale vindt plaats van 12.00 tot 17.00 uur. De Strohulzen loopt mooi rond en heeft een speeltuin in het midden. Kinderen die komen kijken of ze leuk speelgoed kunnen kopen, kunnen altijd lekker spelen.

Omdat de garage sale vooral voor mensen uit Boxtel en omgeving ligt en parkeren in de buurt lastig is, zeker op die dag, vraagt de organisatie bezoekers met de fiets te komen.

Nieuw sprookje door Boxtelse musicaltalenten F-Act

Foto: Cock Stam

Boxtel - Musicalschool F-Act Boxtel staat bekend om haar grote musicals in De Enck in Oirschot. Op 8 en 9 juli wordt De Enck omgetoverd tot een prachtig wonderland en spelen de Boxtelse talenten de musical 'Anderland - een nieuw sprookje'. Het idee van deze musical is ontstaan na het zien van onder andere de serie 'Once Upon a Time', waar sprookjes op een andere manier verteld worden.

Het verhaal speelt zich af na een periode van relatieve rust in een sprookjesland. Het is er dan al tien jaar vredig, zonder gemene tovenaars, draken of andersoortig schurkentuig. Nadat de overwinning werd opgeëist door de 'Goeden' en de 'Kwaden' via de omkeerkast verbannen werden naar het Anderland is plots alles anders. Er verdwijnen belangrijke figuren uit de sprookjeswereld en tegelijkertijd is een nieuw meisje gesignaleerd.

'Anderland - een nieuw sprookje' is geschikt voor de hele familie. Een musical met moderne, eigentijdse muziek en een bijzonder en uniek verhaal, mede door het grote aantal spelers dat tegelijkertijd een rol moet vervullen op het toneel.

De voorstellingen zijn op 8 en 9 juli te zien in Theater De Enck aan De Loop 67 in Oirschot. Aanvang is op beide avonden 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.musicalfact.nl/anderland.

Geert Schulpen wint Nationale Scheikundeolympiade 2016

Vlnr: Geert Schulpen, docent Piet Mellema en Björn Johannesson. Foto: Gymnasium Beekvliet

Boxtel - Boxtelaar Geert Schulpen (18), zesdejaarsleerling van Gymnasium Beekvliet, heeft woensdag in Nijmegen de 37e editie van de Nationale Scheikundeolympiade gewonnen.

De NSO werd gehouden van 8 t/m 15 juni aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aan de NSO- voorrondes deden zo'n 5.000 scholieren mee. Aan de finale namen vijftien jongens en vijf meisjes deel.

Foto: Sander van Kasteren

Het is niet de eerste keer dat Schulpen zijn scheikundetalent laat zien; vorig jaar werd hij derde bij de Internationale Chemieolympiade in Azerbeidzjan.

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.

Dit jaar is de internationale finale in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. De vier winnaars mogen Nederland daar vertegenwoordigen op de 48e International Chemistry Olympiad die van 23 juni tot en met 1 augustus wordt gehouden. Leerlingen uit meer dan 75 landen doen aan deze internationale olympiade mee.

De onderwerpen die dit jaar in de theorietoets aan de orde kwamen waren onder andere staalpillen, een nieuw soort oplaadbare batterij, het effect van bronwater op beton, de snelheid van polymerisatiereacties en reacties van koolmonoxide in de ruimte. In de practicumtoets stonden porfirines centraal, moleculen die in veel biologische systemen voorkomen zoals in hemoglobine, de stof die er voor zorgt dat bloed zuurstof kan vasthouden en vervoeren door het lichaam.

Alsof de winst nog niet genoeg was kreeg Schulpen een dag na de overwinning ook te horen dat hij geslaagd was voor het gymnasium.

Inspiratieavond Kleinschalige Wooninitiatieven Senioren

Boxtel - Er zijn meer dan tien opties in Boxtel en Liempde waar een kleinschalig woonproject voor ouderen gerealiseerd zou kunnen worden. Dit blijkt uit de op 15 juni door Stichting Ouderen in Regie in de Walnoot gehouden inspiratieavond voor kleinschalige wooninitiatieven. Met meer dan 75 aanwezigen was de avond druk bezocht.

Naast een aantal goede voorbeelden van gerealiseerde projecten in Eindhoven, Boxmeer en Deurne werd een aantal opties in Boxtel besproken. Eén optie is door sKin architecten uitgewerkt in een conceptplan. Op de site www.oudereninregie.nl worden de opties getoond en toegelicht. De belangstellenden hebben tijdens deze avond een vragenformulier ingevuld waarop ze hun woonwensen konden aangeven. Ouderen in Regie maakt daarvan een overzicht en gaat met gelijkgestemden een aantal groepen vormen om vervolgstappen te kunnen zetten. In september wordt er een rondje gemaakt naar alle besproken opties.

Vanuit de politiek was ruime belangstelling voor deze opzet met meer maatwerk bij het toekomst bestendig wonen door en voor senioren. Volgens directeur Rob Dekker van Woonstichting St. Joseph is het opzetten van kleinschalige wooninitiatieven vooral een item voor de koopsector. Ouderen in Regie opperde dat ook in de sociale huursector nog voldoende samen met senioren te ontwikkelen is als het gaat om kleinschalige projecten.

Samenscholingsverbod bij moskee Hoogheem

Boxtel - De gemeente Boxtel stelt tijdens de Ramadan een samenscholingsverbod in rondom de moskee aan de Hoogheem in Boxtel. Dit gebeurt omdat er de afgelopen weken verschillende meldingen binnenkwamen over een groep jongeren die rond het gebedshuis rondhingen en daarbij geluidsoverlast veroorzaakten tot in de nachtelijke uren.

Het verbod geldt vanaf dinsdag en is in ieder geval tot het einde van Ramadan op 5 juli van kracht. Op dinsdagavond werd slechts een waarschuwing gegeven aan rondhangende jongeren, maar vanaf vanavond worden er ook bekeuringen uitgedeeld. Zowel de Turkse als Marokkaanse moskee die beiden gehuisvest zijn aan Hoogheem zijn op de hoogte van het verbod en hebben er volgens de gemeente alles aan gedaan om de problemen op te lossen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn het niet de moskeebezoekers die de overlast veroorzaken, maar gaat het om een groep jongeren waar de moskee geen vat op heeft.

Fietsvierdaagse Smalwater hoopt op beter weer

Boxtel - Maandag en dinsdag waren er maar weinig enthousiastelingen die op de fiets stapten voor de fietsvierdaagse van Buurtvereniging Smalwater. Toch mocht het de pret niet drukken en genoot een handjevol fietsers van de mooie routes. Morgen en vrijdag zijn de laatste twee dagen. Gelukkig zijn de weersverwachtingen dan een stuk gunstiger.

Goede doelen Tourspel Liempde 2016

Liempde - Stichting Woudbloem Liempde organiseert dit jaar voor de vijfde keer het Tourspel Liempde rondom de Tour de France. In dit spannende spel kunnen deelnemers punten scoren met een door henzelf samengestelde wielerploeg. Er zijn mooie geldprijzen mee te winnen en deelnemers steunen niet één, maar twee Liempdse goede doelen: het helpen realiseren van een Generatietuin in Liempde én ondersteuning van JAS Liempde.

Voorzitter Willy van Zuijlen: "Dit jaar was de keuze voor het goede doel bijzonder lastig. Vorig jaar hebben we ook met twee goede doelen gewerkt en dat is goed bevallen, daarom hebben wij besloten ook deze editie weer twee goede doelen te steunen met de opbrengst van het Tourspel."

De Generatietuin Liempde is een initiatief van de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid en wordt gerealiseerd achter de seniorenwoningen van het Smidse Pad/Keefheuvel. De stichting biedt met deze generatietuinen ontmoetingsplekken in het groen en goed begaanbare ommetjes in de buurt voor ouderen.

Jong Actief Sportief Liempde is een vrijetijdsclub voor kinderen uit Liempde/leerlingen van basisschool De Oversteek. Momenteel zijn er vier verschillende groepen, van groep 3 tot en met groep 6/7. Elke schoolweek komen de kinderen met hun (eigen) leeftijdsgenoten een avond bij elkaar in jeugdhuis Pius X. JAS Liempde is vier avonden per week te vinden in dit gebouw. Wekelijks genieten meer dan 100 kinderen van alle activiteiten. Met de bijdrage van het Tourspel zullen verouderde sportmaterialen worden vervangen en herkenbare verenigingskleding voor de leiding worden aangeschaft.

Essche Fietsdag op zondag 28 juni

Esch - Voor de 28e keer wordt de Essche Fietsdag gehouden, traditioneel op de laatste zondag in juni. Zondag 28 juni kunnen fietsliefhebbers een ronde van 40, 70 of 100 kilometer fietsen, met startpunt Esch. Het is ook mogelijk te starten vanuit Haghorst.

De routes van de Essche Fietsdag zijn ieder jaar anders en natuurlijk duidelijk uitgepijld. De Essche Fietsdag staat bekend om zijn mooie routes. Dit jaar wordt er richting De Kempen gefietst. De 40 kilometertocht is vooral voor gezinnen, de 70 kilometer is de vrijetijdstocht en de 100 kilometer is speciaal voor de wielrenners. De wielrenners wordt dit jaar afgeraden mee te doen aan de 70 kilometertocht, omdat deze route minder geschikt is voor de echte snelle jongens.

Vertrek van de fietstocht is bij Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c in Esch. Starten voor de 40 kilometer kan tussen 9.00 en 13.00 uur. De 70 kilometer start tussen 8.00 en 12.00 uur en de 100 kilometer tussen 8.00 en 10.30 uur. Inschrijfgeld is 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. De opbrengst van het inschrijfgeld gaat naar vijf (jeugd)verenigingen in Esch. De pauzeplaats is voor alle fietsers bij Café 'Bij Verhoeven', Sint Josephstraat 1a in Haghorst. Daar kan tussen 9.00 en 12.00 uur ook gestart worden.

Meer informatie op www.eschweb.nl/esschefietsdag of door te bellen naar 06-13055445.

Natuurlijk! Sint-Oedenrode Jaarmarkt dit jaar nog groter

Sint-Oedenrode - Het centrum van Sint-Oedenrode is op zondag 26 juni weer het decor voor een van de grootste en gezelligste jaarmarkten van Nederland. Het gehele centrum zal deze dag gevuld zijn met kramen, marktkooplieden, muzikanten en natuurlijk heel veel bezoekers.

Wie er op zondag even lekker tussenuit wil, mag deze jaarmarkt zeker niet missen. Het is elk jaar weer een geweldig evenement voor jong en oud. Om 10.00 uur in de ochtend openen de ruim 250 kraamhouders hun winkels op planken voor de verwachtte vijftienduizend bezoekers. Al vroeg in de ochtend loopt het publiek schouder aan schouder te slenteren over een kilometers lang parcours. Met een aanbod variërend van kleding en boeken tot cosmetica, planten, fruit en zonnebrillen, probeert iedere kraamhouder de langs slenterende menigte voor zich te winnen.

Ook de echte standwerkers, die slechts één product op een ludieke manier aan de man proberen te brengen, zijn dit jaar van de partij. Of het nu lijm of schoenpoets is, het valt niet te ontkennen dat het een kunst is hoe deze standwerkers hun waar aan de man brengen.

Uiteraard hebben ook Rooise winkeliers alles uit de kast gehaald om hun winkel te promoten. Alle winkels zijn deze dag geopend en er zijn leuke acties voor de consumenten.

Mocht je kleding, huishoudelijke apparatuur en prullaria genoeg hebben, dan is ook de muziek reden genoeg om de jaarmarkt te bezoeken. Op het kerkplein dat speciaal is omgedoopt tot muziekplein zorgen verschillende bands en groepen voor een muzikale omlijsting van de dag. Diverse muziekverenigingen, kapellen en smartlappenkoren maken hun opwachting op het podium voor de kerk. De grote terrassen in het centrum van Sint-Oedenrode bieden uitkomst wanneer de benen uitgeput raken. De kinderen kunnen zich vermaken met een ritje op de echte pony's óf de houten pony's in de draaimolen.

Dat de Rooise jaarmarkt al jaren een begrip is in de weidse omtrek blijkt wel uit het feit dat diverse marktkooplieden al ruim 40 jaar deelnemen aan dit evenement, evenals de jaarlijks terugkerende oude ambachten zoals mandenvlechten en stoelen matten.

De Rooise Jaarmarkt, georganiseerd door Ondernemingsvereniging Rooi 2000 vindt plaats in het centrum van Sint-Oedenrode. De jaarmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de omgeving van het centrum.


Mantelzorgers aan de wandel

Boxtel - Het steunpunt mantelzorg van ContourdeTwern Boxtel wil mantelzorgers de gelegenheid bieden om eens lekker te ontspannen door mee naar buiten te gaan, de natuur in. Om eens helemaal tot rust te komen in de mooie natuur van de Kampina. Daarom organiseert het steunpunt een wandeling op dinsdag 5 juli, speciaal voor mantelzorgers.

De wandeling van zo'n 5 tot 6 kilometer duurt ongeveer anderhalf uur. Goede wandelschoenen worden aanbevolen. Na afloop is er koffie met iets lekkers. De deelnemers verzamelen vanaf 12.45 uur bij St. Ursula van waar ze om 13.00 uur vertrekken met de auto. Rond 16.00 uur komen zij daar weer terug.

Wil jij ook even lekker ontspannen, nieuwe mensen leren kennen met wie je ervaringen uit kunt wisselen en genieten van de mooie natuur om de hoek? Meld je dan aan voor de wandeling. Dit kan vóór vrijdag 1 juli per e-mail bij Marieke Dijkshoorn, mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of bij de receptie van ContourdeTwern Boxtel via 0411-655899.

Gezondheid begint bij zelfliefde

Iedere avond doe ik een nieuwe poging om samen met onze drie kinderen van 6, 4 en 1 jaar in harmonie aan tafel te eten. Ik denk dat ik tot nu toe twee of drie keer supertrots ben geweest dat het me zo goed als gelukt was. Dat was heerlijk; die rust en blijheid, en smaakt naar meer! De oudste vindt veel eten lekker en eet netjes aan tafel, terwijl de middelste bijna niets wil eten. Van zitten op een stoel wil ze niets weten en als ze dat dan toch uiteindelijk doet, mogen wij haar voeren als een baby. De derde, onze 'baby' van het gezin, van bijna 2 jaar, wil juist alles zelf doen, maar het grootste deel van haar bordje komt niet in haar mond terecht. Maar de wil is er in ieder geval.

Soms vraag ik me af of het verschil tussen mijn oudste twee kinderen aan de opvoeding ligt of toch aan het karakter? Nurture versus Nature. Onze oudste is van 2,5 tot 4 jaar in Frankrijk naar school gegaan; in het begin vier ochtenden per week, later negen dagdelen. Hij heeft op die school zijn plaats leren kennen in de klas en ook aan tafel; bij het fruit eten en gezamenlijke feestmaaltijden. Ik keek altijd mijn ogen uit op die lokale basisschool, wanneer ik hem kwam ophalen om thuis te lunchen. Ieder kind dat overbleef, het merendeel van de kinderen, zat daar netjes zijn of haar salade voorafgaand aan de lunch te eten. Salade! Iedere schooldag. Geen enkel kind dat ik hoorde mopperen of dat de salade liet staan.

Gisterenavond zag ik een televisieprogramma over de Franse eetcultuur. Hoe Franse kinderen tafelmanieren aanleren: dat zij zich aan tafel leren te gedragen als volwassenen; met respect voor het eten en met respect voor elkaar. De jongeren, die hierover ondervraagd werden, vertelden stuk voor stuk dat de avondmaaltijd het belangrijkste onderdeel van de dag was; vanwege het samenzijn, het delen van de dag en meer. Het samen eten als rustpunt van de dag was bij mijn ouders thuis ook vanzelfsprekend. En nog steeds. Zo zie ik het ook graag in mijn gezin. Ik wil mijn kinderen ook dat respect voor eten en voor elkaar bijbrengen. Zo'n programma maakt mij weer scherper, dus vanavond onderneem ik weer een nieuwe poging tot het samen in harmonie eten, maar nu met betere bewoordingen om, hoe klein ze ook zijn, het respect voor het eten, het samenzijn en daarmee ook voor zichzelf bij te brengen.

Dat respect creëren voor eten en elkaar is mijn vijfde en laatste stap naar een gezonder voedingspatroon. Wanneer je respect creëert voor eten, zul je ook respect creëren voor de kok, de boeren en de aarde. En wanneer je respect creëert voor het samenzijn en in harmonie samen eten, eet je bewuster, langzamer en zonder stress, waardoor het lichaam het eten beter zal verwerken. Beide komen de gezondheid ten goede, want alles heeft met elkaar te maken. Respect voor het eten; waar het vandaan komt, en respect voor het samenzijn; voor elkaar, is respect creëren en hebben voor jezelf! Gezond eten is een teken van zelfrespect. Zelfrespect is zelfliefde. Een betere gezondheid en tevens een betere wereld begint bij liefde voor jezelf! Met de vijf gegeven stappen naar een gezonder voedingspatroon wilde ik het niet hebben over wat je NIET mag doen, maar juist graag benadrukken wat je wel kunt doen en je laten beseffen hoe rijk je bent en je je kunt voelen qua lichaam, intuïtie en energie en wat een rijkdom we hebben aan kleuren en diversiteit aan eetbare natuur direct om ons heen.

Muzikaal sprookje in Podium Boxtel

Muziekeducatie staat centraal bij Boxtel's Harmonie

Boxtel - In het kader van muziekeducatie organiseert Boxtel's Harmonie enkele concerten in Podium Boxtel met als thema Peter en de Wolf. De harmonie is druk bezig met de verbouwing van Muziekhuis Boxtel, het nieuwe verenigingsgebouw van de club. Vanaf september zal muziekeducatie hier centraal staan.

In Muziekhuis Boxtel zullen onder andere muzieklessen worden gegeven, wordt een muziektheaterorkest gerealiseerd en er komt maandelijks een 'walk-in music hour' om kennis te maken met muziek.

Maar ook nu is Boxtel's Harmonie al druk bezig met muziekeducatie. Zij hebben een lesprogramma ontwikkeld voor Boxtelse basisscholen met als thema Peter en de Wolf. De Hobbendonken, De Spelelier, De Molenwijkschool en De Beemden nemen deel aan dit muzikale project. Ook basisschoolkinderen die na school de Kindertuin bezoeken, participeren aan het project. Dat eindigt met een bezoek aan de uitvoering van Peter en de Wolf in Podium Boxtel.

Peter en de Wolf is een muzikaal sprookje. Dat betekent dat iedereen die in het verhaal voorkomt wordt voorgesteld door een instrument. Het vogeltje wordt gespeeld door de dwarsfluit en de eend door de hobo. De wolf wordt gespeeld door maar liefst drie hoorns en de pauken zijn de jagers met hun geweerschoten. De fagot neemt de rol van opa op zich, die in ons verhaal echter vervangen wordt door oma. Alle klarinetten samen spelen de vrolijke melodie van hoofdpersoon Peter.

Jos Vervoort maakt als verteller het verhaal compleet en het verhaal wordt beeldend gemaakt door middel van dans. Lotte Timmermans en Ranil van Peperstraten hebben een passende choreografie bij het verhaal gemaakt en dansen samen met zes leerlingen mee.

Op woensdag 29 juni wordt het concert exclusief uitgevoerd voor de basisscholen die aan het muziekproject hebben deelgenomen en op zondag 3 juli om 14.30 uur is de openbare uitvoering. De uitvoeringen zijn gratis te bezoeken in Podium Boxtel.

Gildenbondsharmonie en soliste Jonie Pijpers maken indruk in Culemborg

Foto: Mari Woerdenbach

Boxtel - In het kader van de Mid Wind Symphonic-concertserie was de Gildenbondsharmonie afgelopen zondag te gast in het Event Center te Culemborg. Harmonie Pieter Aafjes stond voor de gelegenheid onder leiding van Erik van de Kolk en speelde een programma met onder meer El Camino Real van Alfred Reed, de overture Semiramis van Rossini en een door Gildenbondsman Mari van Gils geschreven arrangement van een Chaconne van Dietrich Buxtehude.

De Gildenbondsharmonie opende na de pauze met de Colonial Song van Percy Grainger. Na een fraai klinkende en beheerste pianissimo inzet van het koper, ontwikkelden diverse melodieën zich in een variëteit van klankbeelden en dynamische verschillen. Vanwege een hard en laag plafond was de akoestiek lastig, maar de klank van het orkest bleef overal mooi van kleur.

Foto: Boxtel's Harmonie

Jonie Pijpers had al twee keer eerder indruk gemaakt met II Concerto van Oscar Navarro, maar de uitvoering in Culemborg was uitzonderlijk. Dit werk vraagt voor solist en orkest veel qua techniek, samenspel en klankbeheersing. Technische obstakels leken niet te bestaan en werden wervelend genomen. De spanning in het langzame middendeel was zowel in de fluisterende passages als in het imposante gedeelte waar het hele orkest speelt onwerkelijk, door het samenspel tussen solo-klarinet en orkest. De staande ovatie van het publiek, waaronder ook een aantal van haar eigen leerlingen, was dan ook meer dan terecht.

De 'Bonds', onder leiding van Arjan Gaasbeek, besloot haar optreden met de Fourth Symphony van Alfred Reed, een van de stukken waarmee op 26 november wordt deelgenomen aan het Bondsconcours te Veldhoven.

Mijn Mooi Boxtel: Steffie Dollevoet

Foto: Steffie Dollevoet

Wij liepen de honden uit te laten in het wandelpark een prachtige natuur rijke locatie in Boxtel. Ik dacht dit is een mooie foto voor in de krant.

Fit de bevalling in en uit!

Zwanger zijn is een bijzondere periode in het leven van een vrouw. Je lichaam verandert, je voelt dat er een klein wezentje in je lichaam aan het groeien is. Nog even en je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je kind. Naast het feit dat je leven compleet verandert op het moment dat je moeder wordt, verandert er ook veel in je lichaam.

Helaas zijn er vandaag de dag nog steeds zwangeren die met veel klachten tijdens de zwangerschap rondlopen, wat vaak ook tot klachten na de bevalling leidt. Dit is voor een groot gedeelte te voorkomen. Op het moment dat je al fit je zwangerschap in gaat en tijdens je zwangerschap lekker actief blijft, kun je een heleboel pijntjes en klachten voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Tegenwoordig heeft elke woonplaats genoeg activiteiten speciaal gericht op zwangeren. Denk aan zwangerschapsyoga, -pilates, -zwemmen en begeleid trainen met oefentherapie/fysiotherapie. Dit laatste begeleid trainen bij de oefentherapie bieden wij als Fysio-Sluijters 'nu' al drie jaar aan. Dit is geschikt voor zwangeren met én zonder klachten! De training wordt op jou aangepast.

De dagelijkse houding en beweging wordt bij zwangeren zwaar onderschat. Juist in deze periode is het belangrijk dat je bewust bent van de manier waarop je beweegt en of dit efficiënt is. Naarmate de zwangerschap vordert neemt het lichaamsgewicht toe en verandert het lichaamszwaartepunt door de toename van de buik. Om de buik en rug te ontzien is het belangrijk dat je bijvoorbeeld op een goede manier bukt, tilt, opstaat vanuit een stoel of je bed. Dit 'wordt' ook meegenomen tijdens begeleidt trainen, maar is ook mogelijk tijdens een individuele behandeling!

De toename van het gewicht tijdens een zwangerschap wordt vaak voor lief genomen. Ontzettend zonde! Uiteindelijk wil iedere vrouw graag weer terug naar haar oude gewicht. Dat je tijdens een zwangerschap aankomt is logisch, maar er is daadwerkelijk een grens van hoeveel acceptabel is. Hierbij kan sporten bij de oefentherapeut goed helpen om je fit te houden!

Niet alleen tijdens je zwangerschap is bewegen belangrijk, maar ook na je bevalling! Oftewel het bekende verhaal van negen maanden zwanger en negen maanden ontzwangeren. Het lijkt allemaal onzin, maar in de werkelijkheid is dit toch echt het geval. Bij de ene vrouw zal het iets makkelijker verlopen dan de ander. Denk alleen al aan al die hormonen die door je lijf gieren! Naast mentaal heb je lichamelijk ook echt even de tijd nodig om weer jezelf te worden. Hier is het begeleid trainen uitstekend voor. Het is voor verschillende doeleinden effectief. Onder andere voor vrouwen die een opstapje willen hebben om weer hun eigen sport te kunnen beoefenen, resterende klachten te verminderen of om weer lekker met hun lichaam bezig te zijn.

Dus zowel voor de zwangere als de bevallen vrouw is actief bewegen op individueel niveau zeer aan te raden! Wil je meer weten of heb je vragen, bel naar Fysio Sluijters via 0411-624266 en vraag naar Anneke Hustings.

Ongeluk A2 veroorzaakt kilometers file

Boxtel - Op de A2 in de richting van Eindhoven is donderdagochtend een enorme file ontstaan. Tussen Tankstation Velder en afslag Best vond een aanrijding plaats, waarbij drie personenauto's betrokken waren. De auto's hadden flinke materiële schade als gevolg van het ongeval. Ambulancemedewerkers hebben een vrouwelijke bestuurster onderzocht en meegenomen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

De brandweer kwam ter plaatse om de gehavende voertuigen na te kijken. Een bergingsbedrijf heeft geprobeerd zo snel mogelijk de weg weer vrij te maken. Het verkeer stond om 8.45 uur echter nog muurvast op de A2 en ook in Boxtel zelf liep het verkeer vast. De Eindhovenseweg, Brederodeweg en Bosscheweg kregen veel verkeer te verwerken dat de file probeerde te omzeilen. Dit leverde ongeveer een uur vertraging op.

Motorrijder gaat onderuit op Achterberghstraat

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Een motorrijder is maandagmiddag onderuit gegaan bij een verkeersdrempel aan de Achterberghstraat. Hij liep daarbij letsel aan zijn onderbeen op. De man is naar het ziekenhuis gebracht om daar behandeld te worden.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils

Taxusinzameling in Boxtel

Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat een intensieve samenwerking aan met Stichting Taxus Taxi. Deze stichting houdt zich al enkele jaren bezig met het inzamelen van snoeisel voor de wereldwijde 'strijd tegen kanker'. Ook hoveniersbedrijf Oxalis zet zich in voor de inzameling van taxussnoeisel.

In taxus zit de stof baccatine, dat als basis voor een chemokuur dient. Hoewel het snoeiafval dus bruikbaar is, is er wel veel van nodig om bruikbare hoeveelheden baccatine te produceren. Er zijn vijftien kruiwagens snoeisel nodig om één chemotherapie te kunnen realiseren.

Gemeente Boxtel ondersteunt de Taxus Taxi op verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij het ontwerp voor het Burgakkerplein van kunstenaar Philip Lüschen, waar afgelopen maand unaniem voor gekozen werd door de klankbordgroep van inwoners en de kunstadviescommissie. Het plein wordt ingericht met veel groen en ook daar worden taxushagen geplaatst. Het snoeiafval van deze taxussen wordt straks verzameld en kan zo helpen bij de bestrijding van kanker.

De gemeente roept inwoners op hetzelfde te doen met hun taxussnoeiafval. Via www.taxustaxi.nl of telefoonnummer 085-4896350 vind je alle informatie over de werkwijze van de stichting en kun je een ophaalverzoek indienen. Het snoeisel wordt thuis opgehaald en deelname is kosteloos.

Een groot deel van Nederland kan al gebruikmaken van de gratis huis-aan-huisinzamelservice van de stichting. Vorig jaar zijn er in het ophaalseizoen ruim 3.000 chemotherapieën gerealiseerd uit het werk van de stichting. Daar wil zij dit jaar ruim overheen komen.

Je kunt er ook voor kiezen om je taxussnoeisel in te leveren bij Oxalis aan de Mijlstraat 102 in Boxtel voor Stichting Vergroot de Hoop. Dit kan tussen 15 juni en 31 augustus. Ook Vergroot de Hoop zamelt taxus in voor de bestrijding van kanker. Elke kubieke meter jong en zuiver taxussnoeisel levert eveneens een donatie op die Oxalis aan een kanker gerelateerde organisatie zal doneren.


Rollercoaster as usual!

Lieve lezers, normaal heb ik aan woorden geen gebrek maar in de afgelopen weken is er zoveel gebeurd dat ik even moet denken waar ik moet beginnen. In de vorige column nam ik afscheid van mijn Knus familie. Hoe kan dat nu mooier dan met een column! Ik nam afscheid omdat mijn man en ik een onderneming zijn gestart in Telefonie. Ik hoor jullie nu denken; wat gaat Babette daar dan in godsnaam doen? Een eigen kapsalon en dan ondertussen telefoons verkopen? Jullie hebben gelijk, want ik ben een analoog meisje in een digitale wereld. Maar wat ik echt heel leuk vind is bedrijven bellen en een praatje maken met Boxtelse mede-ondernemers.

We begonnen uiteraard te bellen in Boxtel. Bij deze wil ik jullie complimenteren want niemand gooide de hoorn erop. Sterker nog, jullie zijn echt gezellig aan de telefoon en staan open voor een gesprekje met mij. 'Ben jij Babette van de columns in DeMooiBoxtelKrant?' heb ik meer dan eens gehoord. Het blijft bijzonder als ik hoor dat mensen mijn columns lezen en ook nog dingen onthouden! De eerste afspraken werden gemaakt en wij maakten rondedansjes op kantoor. Als bedankje werd er taart gebracht naar ondernemers die klant zijn geworden bij ons. Mensen hebben ons van tevoren gewaarschuwd door te zeggen dat we hier geen zaken konden doen; want Boxtelaren doen alleen maar zaken met Boxtelaren. Niks van waar. Ik ben namelijk een echte Limburgse met een enorm hart voor Brabant. En zeker voor Mooi Boxtel. Ondernemend Boxtel, weet dat jullie me binnenkort aan de lijn hebben. Als je een spraakwaterval aan de telefoon krijgt die heel vaak 'allee' zegt dan weet je hoe laat het is.

Tussen alle belletjes liepen de voorbereidingen voor mijn deelname aan een spannend tv programma gewoon door. En wel tien rondes zijn geweest. Wij naar Endemol, Endemol hierheen, psychologische testen en gesprekken, filmpjes opnemen en plannetjes smeden. Op zich wel heel fijn dat ze ook hierheen kwamen want dat is altijd een hele goede reden om je huis eens grondig te poetsen. Het leek hier wel een etalage uit de VT wonen. Er stonden zelfs Bossche bollen op tafel. Voor even was ik een georganiseerd persoon die alles tot in de puntjes voorbereidt. Ik herhaal: voor even. Mijn man haalde me meteen weer uit dat waanidee door me het allergekste, maar meest toepasselijke compliment ever te geven/ Hij zei: 'Als Endemol morgen vraagt of ik jou wil beschrijven dan zeg ik dat jij bent zoals onze kelderkast. Opgeruimd van buiten. En dan trek ik de kelderkast open en dan zeg ik: en één grote chaos van binnen.' En bedankt!

Helaas zijn er ook minder leuke dingen gebeurd de afgelopen maand. De afgelopen week hebben we heel slecht nieuws hebben gekregen over mijn lieve schoonmoeder. Heel slecht. Helaas gaat die stomme ziekte ons huisje ook niet voorbij. En dan moet ik nog aan het programma beginnen, hoe dubbel is dat. Ik besloot toch om te proberen er iets iets moois van te maken. Mijn schoonouders zitten namelijk in ons plan. Hoe mooi zou het zijn om samen naar de uitzendingen te kijken over een tijdje. Met een Vienetta-ijs. Omdat als ik die doos zie in de supermarkt, ik altijd aan mijn schoonouders moet denken. Ineens is Vienetta-ijs mijn lievelings-ijs.

Nu kan ik even niks eten. Op het moment dat ik deze column schrijf, zit ik verstijfd op de bank omdat het elk moment gaat beginnen. Ik ben gek op adrenaline. Het is alleen zo jammer dat ik van die loopgraven in mijn laminaat krijgt van de rondjes die ik loop van de zenuwen. Nagels heb ik niet meer en ik praat nog meer als anders. Komt misschien ook omdat ik een heel flesje kalmeringsdruppels heb opgedronken. Op de verpakking stond twee druppels per dag...
Na deze maand leef ik nog meer dan voorheen van dag tot dag. Er is namelijk alleen vandaag. Ik heb geen bucketlist, ik leef in een bucketlist. Ik kan het iedereen aanraden. You Only Life Once. Xoxo

Vreemde bezoeker op begraafplaats Munsel

Boxtel - Op begraafplaats Munsel liep donderdag een wel zeer bijzondere gast rond: een grote roodwangschildpad, een beschermde diersoort. "Triest dat mensen hun huisdier zo dumpen. Het is een beschermde soort waar ook niet meer in gehandeld mag worden", aldus de beheerder van de begraafplaats.

Het beestje is donderdagmiddag door de dierenambulance meegenomen. Zij zullen een goede opvanglocatie voor het dier zoeken.


Foto: Heemkundekring Boxtel

Fatima Kapel aan de Prins Hendrikstraat te Boxtel

Deze foto werd vermoedelijk genomen bij de inzegening van de kapel in 1951. Op de foto staan onder anderen burgemeester van Helvoort en zijn vrouw. Links achter mevrouw Van Helvoort staat politieagent Kools.

12 / 16

D66

Foto: D66

Prikkelend en niet dwingend
Het beïnvloeden van het gedrag van mensen, dat is een belangrijke bezigheid van overheden. De gemeente Boxtel wil dat mensen hun afval beter scheiden, geen hennep telen, wel taxus telen, niet parkeren in de buurt, wel parkeren in het centrum en dan hun geld uitgeven bij Boxtelse winkeliers et cetera.

D66 ziet dwang als laatste redmiddel om gedrag te beïnvloeden. Soms is dwang nodig, maar meestal zorgen positieve prikkels juist voor een beter resultaat. Neem bijvoorbeeld de illegale wietteelt in Boxtel. Meerder keren per maand wordt er een drugspand gesloten. Een woonhuis met daarin een (semi-)professionele hennepkwekerij. D66 is ook tegen het telen van wiet in woonhuizen. Dergelijke activiteiten kunnen veel beter gecontroleerd op grote schaal plaatsvinden, net zoals de teelt van andere gewassen.

Het huidige kat en muisspel tussen politie en wiettelers kent enkel verliezers. Wiet mag in Nederland worden verkocht (we 'gedogen' dat), maar het mag niet worden geteeld. Aangezien er vraag is naar wiet en we gedogen dat het wordt verkocht is het logisch dat het wordt gekweekt. Keiharde repressie in landen als de VS en Frankrijk leidt niet tot de door de overheid gewenste afname van drugsgebruik. Tijd om als overheid je strategie te herzien vinden wij.

Wat kunnen we hier mee in Boxtel, aangezien het Rijk weinig tot geen experimenteerruimte toestaat? Op 19 januari nam de Boxtelse raad een motie van D66 aan om aan te sluiten bij het manifest 'Joint Regulation'. Gemeenten roepen hierin het Rijk op ruimte te maken voor gemeenten om te experimenteren met lokale gecontroleerde wietteelt. Er zijn nog vele hobbels te nemen om tot een resultaat te komen, maar stap voor stap moet dit uiteindelijk lukken.

D66 gelooft dat veel problemen beter met een positieve aanpak in plaats van verboden en straffen kunnen worden opgelost. Heeft u ook zo'n voorbeeld hoe het beter kan? Of wilt u reageren op het softdrugs vraagstuk? Laat het ons weten.

VVD

Foto: VVD

Woonvisie
Volgende week komt de woonvisie aan de orde in de Gemeenteraad. We weten dat er een inhaalslag nodig is om aan de behoefte te voldoen. Ook de sociale woningbouw heeft alle aandacht nodig. Het lijkt vreemd dat er toch ook wordt ingestoken op het hogere segment, maar VVD Boxtel is daar groot voorstander van. Met name om een goede doorstroming te waarborgen, waardoor het 'scheef wonen' bestreden kan worden en er dus sneller goedkopere huurwoningen beschikbaar komen. Het mes snijdt zo aan twee kanten.

De groeiende belangstelling voor huurwoningen is eveneens een opvallend verschijnsel. Dit wordt voornamelijk geweten aan de vergrijzing – ouderen zouden liever kiezen voor een huurwoning – maar ik ben ervan overtuigd dat hier meerdere redenen voor aan te wijzen zijn. Met name voor starters is het steeds moeilijker om een hypotheek voor een koophuis te krijgen. Ook de problemen om een huis snel en goed te verkopen schrikt af, dus is huren vaak een goede alternatieve optie.
De economie in ons land bepaalt in hoge mate de ontwikkelingen op de woningmarkt en we kunnen deze helaas niet altijd voorspellen.
Een woonvisie blijft een momentopname en zal regelmatig herzien moeten worden. Met de huidige stand van zaken lijkt ons het nu voorliggende plan zeker acceptabel.

Parkeerproef blauwe zone
Parkeren in Boxtel is één van de actuele onderwerpen in de Boxtelse politiek en houdt zowel de ondernemers als onze inwoners dagelijks bezig.
De huidige coalitie heeft aangegeven dat het centrum van Boxtel alle aandacht behoeft. Parkeren is daar een onderdeel van. Er is al enorm veel gedaan en er staat nog veel op het programma, maar alles lijkt in het niet te vallen bij de commotie rond het parkeren.
Natuurlijk moeten onze ondernemers gefaciliteerd worden waar het kan om het centrum en dus de toeloop naar hun zaken zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ik ben het in dit geval wel met wethouder Van Wanrooij eens, dat het parkeren niet het enige probleem is. Een goed lopend, economisch gezond winkelbestand hangt van veel meer factoren af.

VVD juicht het toe, dat we de proef nu versnellen en kan hier voor 100 procent achterstaan maar of hiermee alle problemen opgelost worden zal de toekomst uit moeten wijzen.

Wij hopen, dat door goede communicatie en wederzijds begrip een duurzame oplossing gevonden wordt voor dit probleem.

Muziek in Boxtel
Boxtel heeft vele muzikale talenten voortgebracht en dat is zeker niet in de laatste plaats door het grote en goede aanbod van MiK, voorheen onze muziekschool. Door deskundige docenten werd al snel gesignaleerd of leerlingen aanleg en interesse hadden in een muzikale ontwikkeling en de talentjes kregen alle kansen.

Als deze benadering gehandhaafd wordt of – zoals het er nu naar uitziet – nog breder opgepakt wordt, mogen we ons gelukkig prijzen met de voorgestelde aanpak.


Bekendmakingen week 25

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boseind ongenummerd bouw bedrijfspand met kantoor.
Dorpsstraat 34a vervangen dakbedekking
Drossaard 9 wijzigen gebruik praktijkruimte naar woondoeleinden
Landgoed Velder houden Beyond Festival van 29 juli t/m 31 juli 2016
Mona Dwarsweg 1 gedeeltelijk vervangen rietkap
Nieuwe Erven 2 verbouwen winkelpand tot woning en garage tot berging/carport
Oude Dijk 44 aanbrengen extra isolatieplaten op dak woning
Stationsstraat 2 stuken voorgevel tot aan kordonlijst en ramen in originele staat terugbrengen.
Stationsstraat 71 verbouwen huidige dansschool naar dansschool / partycentrum.

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Rechterstraat 55 verwijderen asbesthoudende onderdelen zolder Villa Pfaff

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
De Bleek 5 verbouwen woning en uitbreiden bijgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
Armehoefstraat tussen huisnummers 16 en 18 rooien: 1 hopbeuk
Corpus 59 kappen 1 spar en 1 goudenregen uit voortuin en 1 slangenden uit achtertuin
Halderheiweg 2c bouw woning met garage
Hofstad naast Roderweg 12 rooien: 2 inlandse eiken
De Linnenbleker 35 en 37 vervangen enkele dakkapel door dubbele dakkapel
Ons Doelstraat 44 in gebruik houden kinderopvangcentrum
Parkstraat ter hoogte van huisnummer 5 rooien: 1 linde
Zonnegoud 2 en 4 bouwen tweekapper

Vastgesteld bestemmingsplan
Partiële Herziening Landgoed Velder 2007 Gemeente Boxtel. Plan maakt op enkele percelen in de noordwesthoek van het landgoed de bouw mogelijk van twee woningen bestaande uit in totaal maximaal vier wooneenheden

Besluiten
Aanwijzingsbesluit Erfgoedverordening: categorieën, voor activiteiten met betrekking tot een gemeentelijk monument, een beeldbepalend object of een beeldbepalende gevelwand geen omgevingsvergunning is vereist

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO
Oud papier:
24-06 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o
24-06 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
25-06 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
25-06 Centrum
25-06 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
25-06 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
28-06 Kerkeind
29-06 Lennisheuvel

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Topsport en eindexamens gaan wel degelijk samen Volleybaltalent Max van der Weerden moet continu examens afleggen

Foto: Ronald Hoogendoorn

Boxtel - Boxtelaar Max van der Weerden is nog maar zeventien jaar en is nu al intensief bezig met volleybal op topniveau. Hij heeft gedurende zijn schoolcarrière noodgedwongen op drie middelbare scholen gezeten. Toch heeft hij afgelopen week te horen gekregen dat hij zijn havo-diploma heeft gehaald.

Max begon zijn middelbareschooltijd op de havo in Eindhoven. Op deze school hielden ze veel rekening met sporters. Hij trainde in Eindhoven en toen zijn trainingen hier stopten, maakte Max na twee jaar de overstap naar de topsportschool in Rosmalen. Hij volgde training bij Volleybal Brabant en werd ontdekt door Ron Zwerver. De Olympisch kampioen lijfde hem direct in bij het Nederlands jeugdteam. De trainingen hiervoor werden in het nationaal trainingscentrum Papendal gehouden. Max ging hier minstens één dag per week naartoe en tijdens toernooien was hij steeds een hele trainingsweek weg van school.

"De selectie bij Oranje betekende voor Max in de praktijk dat hij iedere week examen moest afleggen", vertelt zijn vader Toine. "Spelers die niet goed genoeg waren, vielen namelijk direct af." Max deed het echter boven verwachting, hij werd zelfs gevraagd voor het eredivisieteam van de bond. Dit betekende dat Max vanaf zijn zestiende al veel zelf moest regelen. Vervoer, studie, voeding, de was doen. "Ook dit is continu examen afleggen", meldt zijn vader trots. Hij moest intern gaan wonen. Voor zijn laatste schooljaar maakte Max de overstap naar de topsportschool in Arnhem.

Nu is Max een vaste kracht bij Jeugd Oranje (tot achttien jaar) en vaste reserve bij Jong Oranje (tot twintig jaar). Met dit team heeft hij al getraind met 'de echte grote mannen'. Ook kwam hij hier sportheld Ron Zwerver weer tegen. Ron is niet alleen bij alle nationale teams betrokken, maar is ook assistent-coach van het eredivisieteam. Dat team speelt elke week een topwedstrijd. Het Talentteam Papendal van Ron, waar Max regelmatig meespeelde, haalde een verdienstelijke negende plaats.

Max heeft vorig jaar een contract getekend bij het CTO; het Centrum Topsport & Onderwijs. Als sport of onderwijs - of zijn persoonlijk leven - niet goed gaan, wordt zijn contract opgezegd en moet hij naar huis.

Het volleybaltalent heeft in het laatste jaar op zijn nieuwe school veel gemist. "Sommige lessen heeft hij nooit gevolgd door trainingen die hij moest volgen en hij miste ook tentamens door toernooien die hij speelde", legt Toine uit. Veel topsporters doen eindexamen in twee jaar, maar Max heeft het allemaal in één jaar gehaald. Hij kreeg vorige week een telefoontje dat hij geslaagd was voor de havo. Omdat muziek ook zijn passie is, wilde hij hier ook examen in doen. En met succes: voor zijn praktijkexamen kreeg hij een 8,5.

Afgelopen weekend had Max vrij, maar de volgende weken zijn weer gevuld. Hij traint standaard vijf uur per dag met Jeugd Oranje, omdat ze van 13 tot en met 17 juli een acht-landentoernooi spelen in Harderwijk. Het team speelt onder andere tegen toplanden als Spanje, Italië en Duitsland. Elke dag wordt er gespeeld en het toernooi is gratis toegankelijk. Het is een mooie kans om de nationale jeugdtop in actie te zien. Het toernooi vormt wéér een examenmoment voor het team en dus ook voor Max.


Rondje Boxtel met de Pagaai

Boxtel - Kanovereniging De Pagaai is dit seizoen, ondanks een tijdelijk vaarverbod opgelegd door het Waterschap De Dommel - wegens overmatige regenbuien van de afgelopen weken - alsnog bezig om vele kanoërs te vermaken met het bekende Rondje Boxtel.

De Pagaai heeft al vele bezoekers mogen verwelkomen en de agenda voor de komende periode is aardig volgeboekt. Diverse solo-vaarders en groepen weten de weg naar De Pagaai te vinden om Boxtel van een geheel andere kant te ervaren via de route over de Dommel. Het Rondje Boxtel is nog te varen tot eind september. Voor info bel je met 06-20082982 (na 18.00 uur). Reserveren kan via het inschrijfformulier op de website van de Pagaai www.depagaai.nl.

Boxtel by Night
Hoogtepunt van het seizoen van De Pagaai is Boxtel by Night. Tijdens deze activiteit kunnen de kanoërs met verlichtte kano's het Rondje Boxtel varen. Deelnemers moeten zich vooraf inschrijven via het inschrijfformulier op www.depagaai.nl. Zij kunnen dan op zaterdag 10 september vanaf 18.00 uur de kano komen voorzien van versiering en verlichting, waarna rond 21.00 uur het startsein wordt gegeven voor Rondje Boxtel by Night.
Deelname kost 7,50 euro per persoon, bij deelname met eigen kano betaal je 5 euro.

14 / 16

Jacob-Roelandslyceum
Atheneum

 • Susanne Bergmans
 • Thomas van den Biggelaar
 • Jesse Deenen
 • Collin van Dijk
 • Sanne van der Eerden
 • Tim Engelman
 • Femke van Gent
 • Geerte van Grieken
 • Gijs van der Heijden
 • Jelle Hoeijmakers
 • Zoë Jurriëns
 • Bente Kivit
 • Iris Koesen
 • Renske de Laat
 • Joost Leenen
 • Roxanne Lokin
 • Thomas Meeusen
 • Leonie Meihuizen
 • Sebastiaan de Nijs
 • Hugovan de Pas
 • Kay van Putten
 • Fenna Rats
 • Aamnah Riaz
 • Anne van Roosmalen
 • Pim Schruijer
 • Anna Smulders
 • Tess Soederhuizen
 • Julia Somers
 • Ireen Verhagen
 • Samuel Vorstenbosch
 • Margo Welvaarts
 • Susan van Wijk

Gymnasium

 • Nori van den Biggelaar
 • Nadèche Hanique
 • Jorrit Heijma
 • Pauline Klompé
 • Jacinta Timmers

Havo

 • Iris van Abeelen
 • Hilde van Abeelen
 • Sophie Bakx
 • Fabian van Beek
 • Kayleigh Belemans
 • Abi Bernadina
 • Didier Brouns
 • Julie Dekkers
 • Job van Deursen
 • Amber van Dinther
 • Michel van Dooren
 • Imke van Drunen
 • Arjan Elissen
 • Stan van Esch
 • Teun van der Geld
 • Tom Goosen
 • Daan van Griensven
 • Rick van Hamond
 • Tijn van Heertum
 • Marleen Hendricks
 • Kjeld Hermans
 • Tijn Hexspoor
 • Annabelle Hoogakker
 • Davi de los Hoyos
 • Maartje Jilesen
 • Sabine de Jong
 • Stein van Kasteren
 • Jilke Kattevilder
 • Koen van Kemenade
 • Domenique Kivits
 • Nena van Kleef
 • Bob Kokke
 • Philip Kool
 • Marijn Kuijpers
 • Bartje Kurstjens
 • Lars de Laat
 • Melissa Lauterslager
 • Jarmo Leijten
 • Sem van de Loo
 • Maud van de Loo
 • Hilde Maas
 • Demi di Marzo
 • Mechteld Neggers
 • Meike van Oorschot
 • Maurits van Oosterhout
 • Louk van Os
 • Ivar van Putten
 • Renee Reijnders
 • Kasper van Rijswijk
 • Eva Roos
 • Jesse van Roosmalen
 • Fenne van de Sande
 • Femke van de Sande
 • Valentijn van Schaik
 • Jop Schellekens
 • Bram Scheutjens
 • Anne Schoenmakers
 • Susan Schuurmans
 • Azma Shaheen
 • Okke Simons
 • Jelle Smits
 • Charlotte Smits
 • Kas Swinkels
 • Matt Timmermans
 • Femke Udo
 • Meike Valks
 • Thijs Verhagen
 • Nino Verheijen
 • Annamaria Vorstenbosch
 • Pjotr van Weert
 • Stijn Welvaarts
 • Jet Winkler
 • Tom de Wringer
 • Denise van Zeeland

Baanderherencollege
Basisberoepsgerichte leerweg

 • Sarah Al-Jabori
 • Zion Becx
 • Salma Dahib
 • Iara Ferreira Queridinha
 • Avishay Gangapersad
 • Muhammed Günes
 • Bjorn Heerkens
 • Melissa Hurks
 • Chaïmae Kissami
 • Walat Osman
 • Asmae Ouassaidi
 • Demi Roovers
 • Rick van Rulo
 • Mariam Said
 • Mathijs van de Sande
 • Ossama Shaheen
 • Luuk Timmers
 • Rick van de Ven
 • Luc Voets
 • Jessica Vullings
 • Teun Wagemans
 • Emel Yasar

Gemengde leerweg

 • Stijn van Abeelen
 • Giel Bosch
 • Kas Bosker
 • Melissa van den Brand
 • Lieke van Dijk
 • Robin van den Dungen
 • Bram Engelman
 • Melyssa Galuska
 • Nils Hacken
 • Tom van der Heijden
 • Dirkje van den Hoeven
 • Roel Koppen
 • Lieke van der Linden
 • Janneke van de Loo
 • Amy Martinus
 • Daan van de Sande
 • Isa Schellekens (Cum laude)
 • Sharon Thomassen
 • Quincy Timmermans

Kaderberoepsgerichte leerweg

 • Lobke van Amelsvoort
 • Sietse van Beeck
 • Rowi van den Besselaar
 • Robin van Dam
 • Sanne van Dijk
 • Joop van der Eerden
 • Zhuliyana Georgieva
 • Sanne de Haan
 • Luna van Haandel
 • Xander den Haring
 • Carlijn van Kemenade
 • Tjeerd van Kollenburg
 • Femke van Kuringe
 • Denise van Laarhoven
 • Mijke van Lievenoogen
 • Dion van der Loo
 • Kimvan der Pasch
 • Roel van de Ven
 • Melanie van Weert
 • Denny Hoofs
 • Lisa van den Hout
 • Magda Janowicz
 • Ruben Jeuring
 • Britney Kersten
 • Nina Kuipers
 • Danique Meeuwsen
 • Stefan Megens
 • Lise Roché
 • Tisem Rouadi
 • Daniel Sannen
 • Romy Schaeken
 • Cas Schellekens
 • Anouk Schellekens
 • Brechtje Schoenmakers
 • Eva Seebregts
 • Lindsey Spanjaard
 • Jordi Steenbakkers
 • Juultje Verberne
 • Jinke Vermaire
 • Kim Verstijnen
 • Manon Vriens
 • Tolga Yildiz
 • Eke Zeldenrust
 • Aladin Zouitni

Leerwerktraject

 • Joep Lavaleije
 • Stef van der Pasch

Theoretische leerweg

 • Jenna Ackermans
 • Renate van Adrichem
 • Lejli Alijeva
 • Hümeyra Atalay
 • Tristan Ayob
 • Stan Bertens
 • Veerle Bevers
 • Bruni van den Biggelaar
 • Daan Boleij
 • Maartje Brands
 • Dirk-Jan Bunskoek
 • Juul Cijffers
 • Dorothea Dankers
 • Mitchell van den Engel
 • Mikede Gelder
 • Romy Gordijn
 • Brenda Hagemans
 • Felix Hazenberg
 • Bregje van der Heijden
 • Robin Heijkants
 • Renée van den Heuvel
 • Isabel Hexspoor
 • Teun de Jong
 • Hanae Kasmi
 • Stijn van Kasteren
 • Ilse van den Langenberg
 • Mirte van den Langenberg
 • Gitte Lans
 • Shjalina Lentink
 • Miguel Matos Reurings
 • Frédérique van der Meijden
 • Melvin Merks
 • Maarte Meulendijk
 • Elja Nazaryan
 • Jorinde Paulissen
 • Sophie Prevoo
 • Manon Rooijendijk
 • Ahmed Saïdi
 • Gitte Schalkx
 • Stef Schöningh
 • Joshua Singh
 • Maaike Smits
 • Tatum Smulders
 • Jessy Smulders
 • Marieke van der Steen
 • Carmen Steenbakkers
 • Mousab Suhooli
 • Bente Teulings
 • Marciano Theuns
 • Sam Verzijden
 • Marloes de Visser
 • Paulien Vos
 • Teun Welvaarts
 • Evi Werker
 • Maaike Wijffels

MBO (R.O.C. KW1C) entree niveau-1 diploma

 • Serge Hurks
 • Dayvella Mathilda
 • Julie Pijnenburg
 • Binash Raja
 • Sanne Schelleken
 • David van Son
 • Deveny v/d Ven
 • Jessica Verbeucken

MBO (A.O.C. Helicon Boxtel-Den Bosch) entree niveau-1 diploma

 • Stan Stolwijk

Getuigschrift

 • Bryan Koorenhof
 • Gerard Lambooy
 • Diego Pagie
 • Melissa Steenbakkers

Van Maerlant

 • Brian Rijkers

Kempenhorst College
Vmbo TGL

 • Emiel van Overbeek

Gymnasium Beekvliet
Gymnasium

 • Max Michiels
 • Geert Schulpen
 • Gina Sprenger
 • Rowin Versteeg

Elde College
Tweetalig Vwo

 • Ricky van Liempd
 • Marijn de Maeyer

Theoretische leerweg

 • Eelke Houterman

Kaderberoepsgerichte leerweg

 • Luuk Schats

Praktijkschool

 • Ricardo Raaijmakers

Bridge Bridgeclub De Rots, 15 juni A-Lijn:1. J.vd Biggelaar & Joanna Koppen 58.33% 2. M. Vergouwe & F. Verhees 55.20% 3. D.Landman & G. Krebbers 53.2%

Bridgeclub Revanche, 14 juni
A-Lijn: 1. W. van der Heijden & A. van Os 65,63% 2. C. Kerssens & J. Kerssens 61,88% 3. F. & H. Schalkwijk 58,13% B-Lijn: 1. R. & L. Verstijnen 62,20% 2. L. van Dongen & A. van Ewijk 61,90% 3. T. van der Kolk & P. Schure 58,93%

Bridgeclub Boxtel, 14 juni
A-Lijn: 1. A. Bosveld & H. Schilder 64,17% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 57,50% 3. G. Joren & R. van Stuivenberg-Munnichs 53,33% B-Lijn:1. L. & G. Damen 69,17% 2. A. vd Sande & F. vd Spijker 64,17% 3.N. Knijnenburg-Beumer & T. vd Sande-Schoenmakers 58,33%

Bridgeclub Rembrandt, 14 juni
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 58,33% 2. J. Fischer & H. Maas 57,81% 3. G. Bogaerts & A. van Diesen 56,25% B-lijn: 1. A. van Kempen & S. van de Vries 63,28% 2. H. van Laatum & A. van Doremalen 61,82% 3. E. Kemna & D. Landman 57,55%

Dressuur
Zondag 12 juni Rosmalen
Klasse C-B: Lieke Tinnenbroek met Nando, 4e en 1e met 61,66% en 62,66%
Klasse E-B : Lieke de Bresser met Holm's gentleman, 4e en 1e met 64,58 % en 68,83%
Klasse D-B: Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Mastro's Newman 7e en 1e met 61,83% en 65,66%
Klasse E/D-M1: Kim van de Sande met Tetu HS, 5e met 62,5%
Klasse D-M2: Carlijn van Oerle met Leuns veld's Walter 5e met 63.83%

Zondag 19 juni Moergestel
Klasse B-L1: Eline de Bont met Misty, twee keer 1e met 60% en 63,33%
Klasse C-B: Lieke van Zon met Nero 2e met 64%

Tennis
LTV De Merletten Winnaars Open Biggetjes Toernooi
Jongensenkel 11-14 jaar 1. Tim Evers 2. Simon Strooper
Jongensenkel 11-17 jaar 1. Remco Tünnissen 2. Harrie Winkens
Meisjesenkel 11-14 jaar 1. Lisa v/d Veerdonk 2. Benthe de Bresser
Meisjesenkel 11-17 jaar 1. Quinty Gerrits 2. Bente Teulings
Meisjesdubbel 11-14 jaar 1. Julie Schoormans en Lisa v/d Veerdonk 2. Dewi van Elderen en Macy Vermeiren
Meisjesdubbel 11-17 jaar 1. Kim Broks en Manon Foolen 2. Quinty Gerrits en Yzee Gerrits
Gemengddubbel 11-14 jaar 1. Roel & Benthe de Bresser 2. Senne van der Steen en Nikki van der Wensch
Gemengddubbel 11-17 jaar 1 Tim Evers en Kim Broks 2 Stijn Broks en Manon Foolen
Enkel 1 10-12 jaar Groen 1. Bart Roovers 2. Jurre Maas
Enkel 2 10-12 jaar Groen 1. Maarten van den Berg 2. Lois Sanchez Gutierrez
Dubbel 10-12 jaar Groen 1 Marijn van de Laar en Jurre Maas 2 Nina van Esch en Anouk Foolen

Honkbal/Softbal
Uitslagen 16 juni
Softbal Aspiranten         Ducks- Nuenen        17-2
Uitslagen 18 juni
Softbal Aspiranten         Jeka-Ducks        11-6
Honkbal Junioren         Ducks- Gryphons        11-11
BeeBall Rookie League         Ducks- Starlights Rookies        13-23
Uitslagen 19 juni
Honkbal Senioren         Nuenen- Ducks H2        5-7
Programma 25 juni
BeeBall Rookie League         Kickers-Ducks         10.00
BeeBall Major League         PSV-Ducks         10.00
Honkbal Pupillen        Ducks-Starlights         12.30
Honkbal Aspiranten         Ducks- ROEF!         12.30
Softbal Aspiranten        Ducks-Tilburg         15.30
Programma 26 juni
Softbal Pupillen         ROEF!- Ducks        10.00
Honkbal Senioren         Ducks H2-Nuenen H3        11.00
Honkbal Senioren         Ducks H1-Nuenen H2        15.00
Programma 28 juni
Softbal Aspiranten         ROEF!-Ducks        19.00

Dean Schellen verliest twee plaatsen in het NK

Foto: Floris van den Elsen

Oirschot – Boxtelaar Dean Schellen werd afgelopen weekend tiende en negende bij de KNMV NK 85cc in Oirschot. Hiermee verliest de jonge motorcrosser twee plaatsen in het tussenklassement.

Door zware regenval waren de omstandigheden bij MC Oirschot bijzonder zwaar. De organisatie haalde alles uit de kast om de wedstrijd door te laten gaan. Met succes, want de punten werden verdeeld. Dean kende een zware dag. Met twee keer een top tien-notering scoorde hij goed, maar zijn naaste concurrenten wisten beter voor de dag te komen. De overwinning ging naar Mack Bouwense die beide manches wist te winnen.

In de tijdtraining zette Dean in zijn groep een mooie tweede tijd neer. Deze goede startpositie wist de Brabander helaas niet te verzilveren en hij begon in het middenveld aan de wedstrijd. Dean wilde niet van opgeven weten en reed een knappe inhaalrace. De neerslag maakte inhalen nog lastiger, maar Dean werkte zich op naar een knappe en zwaar bevochten tiende plaats.
De start van de tweede manche was beter, de BT Motorsport-rijder begon in de top tien aan de wedstrijd. In de eerste ronde werden plaatsen gewonnen; vanaf de zevende plaats in de eerste ronde werkte Dean zich op naar de vierde plaats. Gedreven was de jonge Boxtelaar uit op meer, maar in zijn jacht op de derde plaats ging Dean in de fout. Hij zakte terug naar de tiende plaats om in de slotfase nog een plaats terug te pakken. Dean kwam, niet tevreden met dit resultaat, als negende over de finish.

Op 26 juni gaat de KNMV NK verder op het circuit van Winterswijk. Een week later is de vierde wedstrijd van het KNMV Dutch Masters of Motocross in het Drentse Emmen.


Geslaagd Open Biggetjes Jeugdtoernooi LTV De Merletten

Foto: LTV De Merletten

Boxtel - Afgelopen week hebben 55 jeugdleden uit de regio Noordoost-Brabant bij tennisvereniging LTV De Merletten aan het Open Biggetjes toernooi deelgenomen. In totaal werden 75 enkel- en dubbelwedstrijden gespeeld.

Remco Tünnissen versloeg Harrie Winkens in een spannende finale van de jongensenkel t/m 17 jaar Foto: LTV De Merletten

Op de finaledag, die afgelopen zaterdag gehouden werd, was er een rood/oranje evenement voor de allerjongste tennissers. Het toegestroomde publiek kon onder het genot van een barbecue genieten van spannende wedstrijden.

Trainen voor de marathon in Eindhoven bij Marvel

Boxtel - Atletiekvereniging Marvel uit Boxtel start onder de noemer 'Run to the Start' vanaf 16 juli met het aanbieden van trainingen voor mensen die de 10 kilometer of de halve marathon in Eindhoven willen lopen op 9 oktober.

Het doel is om in twaalf weken samen te trainen voor de Eindhoven marathon. Dit jaar staat het bewezen succesvolle trainingsprogramma van AV Marvel ook open voor niet-leden. De atletiekvereniging biedt een trainingsprogramma voor zowel de starter als de gevorderde loper. Deelnemers leren onder persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde trainster beter hardlopen. Het programma bestaat uit een intake, een persoonlijk trainingsschema voor de gewenste afstand en evenement, twaalf specifieke trainingen op zaterdag met trainingsgroep voor 10 km (start 9.00 uur) en 21,1 km (start 8.30 uur), twaalf weken meetrainen op maandag en donderdag en drie maanden lidmaatschap van de Atletiek Unie inclusief verzekering.

Start van het trainingsgroep is 16 juli en het lidmaatschap loopt af op 9 oktober. De marathontraining kost 45 euro per persoon voor het gehele programma, exclusief inschrijving 10 km of 21,1 km in Eindhoven.

De trainingen voor de halve marathon bestaan uit 90 minuten lopen in een tempo van 9 kilometer per uur. Voor de afstand van 10 kilometer geldt dat de trainingsgroep 7 kilometer loopt op een tempo van 8 kilometer per uur.

Aanmelden kan vóór 9 juli bij: ledenadministratie@avmarvel.nl, je ontvangt dan een inschrijfformulier. Meer informatie over AV Marvel is te vinden op www.avmarvel.nl.

16 / 16

B O R S T E L D A G C R E M E A
E L J I V L E G A N K F T N M A
A Y G R E N O I T I D N O C E M
E F K A L R A A H G P U I E R U
N V A K A N T I E R T U L N C F
R N O I T O L Y D O B S E B D R
H A A R K L E M W Z W Z T K N A
C H E C K L I S T R N R T T A P
E L E T S R O B N E D N A T R M
I T O I A G P R L V Z P S L B E
R E G I N I E R S T H C I Z E G
E Q P E V A H S R E T F A E N E
S H A M P O O D E O D O R A N T
A F T E R S U N S V U O N E O E
L F H S B H L I R B E N N O Z I
O E X H A T S A P D N A T L E G


23-24 juni

Eindexpositie Sint Lucas
10.00 uur, Sint Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Donderdag 23 juni

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5 & Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 24 juni

(Inschrijven) Liemt van Slag Quiz
20.00 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Zaterdag 25 juni

Hartstichting organiseert Hartstocht Het Groene Woud
Vanaf 09.00 uur, Bosch Rexroth, Kruisbroeksestraat 1, Boxtel

Liemt van Slag Concert
19.30 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Zondag 26 juni

Zomerexcursie Huisvennen Kampina
09.30 uur, parkeerterrein Roond bij het verzetsmonument, tussen Haaren & Boxtel

Tweedehandsmarkt Ons Ideaal
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuw Nieuwstraat 7, Boxtel

Garagesale buurtvereniging Smalwatervallei
11.00 uur, Kapelweg, Kalksheuvel, Veldakkerstraat, Boxtel

Liemt van Slag Workshop
13.00 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Ducktownband in zomerse sferen
14.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Liemt van Slag 'The Usual Suspects-Rock Coverband'
15.00 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Maandag 27 juni

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 28 juni

Essche Fietsdag
08.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpstraat 5C, Esch

Wild Rugby met ondersteuning van Buurtsport Boxtel
18.30 uur, Grasveld tegenover Basisschool De Vorsenpoel aan de Hobbendonkseweg, Boxtel

Woensdag 29 juni

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomerrondleiding Binnendommeltjesroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 30 juni

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7,Boxtel & Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zomerrondleiding Molenroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Inschrijfavond Tourspel Liempde 2016
19.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Foto: Marianne van der Straten-Simons

Marianne van der Straten-Simons

checklist
vakantie
toilettas
shampoo
conditioner
borstel
haarlak
gel
deodorant
makeup
gezichtsreiniger
parfum
aftershave
dagcreme
voetverzorging
aftersun
zonnebrandcreme
tandenborstel
tandpasta
bodylotion
nagelvijl
lenzen
haarklem
zonnebril

Jan van de Ven