DeMooiBoxtelKrant

6 april 2016

DeMooiBoxtelKrant 6 april 2016


Kay Karssemakers pakt zijn eerste dubbelslag voor het NK 85cc

Westerbork - De Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers heeft op het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Westerbork beide manches weten te winnen. De 11-jarige pakte er zijn eerste twee mancheoverwinningen en tevens zijn eerste dagzege in het NK 85cc grote wielen.

Kay verkende in de vrije training het circuit en wist direct in de tijdtraining een aantal snelle ronden op de klok te zetten. Toen hij de pits in kwam stond hij op een tweede plaats en kreeg nog extra aanwijzingen om nog één keer aan te zetten. Kay wist zijn eigen tijd met 1,5 seconden te verbeteren en in de laatste ronde van de sessie de snelste tijd op de klok te zetten waarmee hij twee seconden sneller was dan de tweede man.

Bij de start van de eerste manche was hij niet goed weg. Dit resulteerde erin dat Kay als zesde rijder aan de wedstrijd begon. Meteen ging hij op jacht naar een aantal rijders voor hem en kwam de eerste ronde al op een derde plaats door. Gedurende de tweede ronde wist Kay de tweede plaats over te nemen en in de derde ronde ging hij op jacht naar de kopman. Hij nam de leiding over en ronde na ronde vocht hij een mooi duel uit met zijn Deense teammaat Rasmus Pedersen. Kay hield het tempo strak en wist een gat te slaan op Pedersen. Hij hield zijn koppositie in handen tot aan de finish en dit betekende dat hij zijn eerste manchezege binnen had.

Lees verder op pagina 14.

Plan voor kleinschalige opvang vluchtelingen Boxtel onder druk

Boxtel - De gemeente Boxtel beraadt zich op haar plan voor kleinschalige opvang van vluchtelingen. Dit initiatief is onder druk komen te staan nu de Brabantse commissaris van de koning Boxtel de taak oplegt om dit jaar mogelijk 120 asielzoekers gaan huisvesten.

Burgemeester en wethouders van Boxtel zoeken momenteel uit wat de consequenties zijn van de taakstelling voor het standpunt van de gemeente. Ze gaan daarover ook in overleg met de overige Meierijgemeenten Heusden, Sint-Michielsgestel, Haaren, Vught, en 's-Hertogenbosch. Daarna komen zij er bij de gemeenteraad op terug. De aangekondigde bijeenkomsten over de opvang van vluchtelingen in Boxtel gaan gewoon door.

Deze vluchtelingen komen bovenop de opvang van al aanwezige en nog te verwachten statushouders in de gemeente. De commissaris is vanuit het Rijk verantwoordelijk gesteld om te zorgen voor de huisvesting van de 14.000 extra asielzoekers die in de provincie verwacht worden.

Naar aanleiding van de vraag naar extra huisvesting voor asielzoekers heeft de provincie gekozen voor een verdeelsleutel per gemeente, aan de hand van het aantal inwoners van die plaats. Het idee daarachter is dat grotere gemeenten ook een grotere draagkracht hebben. Deze verdeling is volgens een voorlichter echter niet heilig: "We hebben de provincie opgedeeld in diverse regio's. Boxtel behoort bijvoorbeeld tot de regio De Meierij. De gemeenten die tot deze regio behoren moeten onderling de taakstelling voor hun regio zien te behalen." Het gaat daarbij om opvang van 778 asielzoekers en huisvesting voor 685 statushouders. Hoe de gemeenten de asielzoekers gaan verdelen, bepaalt een coördinerend burgemeester. Voor De Meierij is dat Jan Pommer van Sint-Michielsgestel.

De commissaris zegt dat hij zich realiseert dat het niet om een makkelijke klus gaat. "Maar ik moet vaststellen dat wij deze vraag met de huidige taakstelling niet gaan halen", aldus Van de Donk.

Jeugdprom MuziCool voor herhaling vatbaar

Foto: MX Nieuws Luc Wright

Boxtel - Het zou zonde zijn als het bleef bij dit ene jeugdpromconcert in Boxtel. Dat gevoel bekroop zowel de deelnemers aan als de bezoekers van MuziCool, afgelopen zaterdagavond in het Jacob-Roelandslyceum.

Het opleidingsorkest van Boxtel's Harmonie, onder leiding van Mirjam Zweerts, tekende samen met het koortje van Carolien van Riel voor de organisatie. Eveneens uitgenodigd waren leerlingen van zangdocente Pleun van Dieren en het jeugdorkest van harmonie De Volharding uit Aalst-Waalre, gedirigeerd door Boxtelaar William Linssen.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Nohr de Vos. Foto: Hans van Doorn

Eén leerlinge van Pleun heeft inmiddels al wat nationale bekendheid: de 13-jarige Boxtelse Nohr de Vos. Zij stond vorig jaar in de finale van het Junior Songfestival en bracht deze zaterdagavond haar 'Ik Ben Mezelf' ten gehore. Het was slechts één van de muzikale hoogtepunten van MuziCool. Dit toonde aan dat er genoeg talent is in Boxtel, zowel vocaal als muzikaal.

Boukje Canaan lanceert Afscheidsmomenten.nl

Etten-Leur - Op de uitvaartbeurs in Etten-Leur, aanstaande zondag om 11.30 uur, lanceert de Boxtelse afscheidsfotograaf Boukje Canaan de website afscheidsmomenten.nl.

Boukje Canaan startte begin 2015 de opleiding 'Bekwaam Afscheidsfotograaf'. In januari dit jaar studeerden de eerste gecertificeerde afscheidsfotografen af. Deze fotografen uit verschillende windstreken in Nederland verenigen zich onder de vlag van het landelijke platform afscheidsmomenten.nl.
Via de website afscheidsmomenten.nl vraag je een gecertificeerde afscheidsfotograaf aan voor een uitvaart of levensportret. Oprichtster Boukje Canaan: "Afscheidsmomenten is een platform waar bekwaamde afscheidsfotografen bij aangesloten zijn die herinneringen van bijzondere momenten rondom afscheid vastleggen. De liefde die men voor elkaar voelt, de intimiteit van het gebeuren zal zichtbaar en haast te voelen zijn. Zodat ook anderen die er niet bij zijn, toch van het afscheid een goed beeld kunnen krijgen. Met de uiterste zorg worden de beelden bewerkt tot een prachtig verhaal. Nabestaanden ontvangen niet enkel digitale foto's, maar ook onze inzet voor creativiteit, zorgvuldigheid in het nabij zijn en toch op afstand, apparatuur, kennis en een flinke dosis ervaring in deze speciale vorm van fotografie." De Boxtelse danseres Lotte Timmermans is gevraagd de inleiding tot de lancering ludiek te begeleiden.

De spectaculaire lancering van de website is zondag om 11.30 uur in Het Turfschip, Schipperstraat 2 in Etten-Leur. Toegang is gratis.

Lezing over Lucas-evangelie bij Kasteel Stapelen

Boxtel - Omdat het dit jaar Lucas-jaar is, zal Frans Smulders op de dinsdagavonden 12 april en 3 mei een uiteenzetting geven over het Lucas-evangelie. De avonden beginnen om 19.30 uur en zullen rond 21.30 uur eindigen. De entree is 7,50 euro per avond, inclusief koffie en thee.

Smulders benadert het Lucas-evangelie niet als een verslag van feitelijke gebeurtenissen uit het verleden, maar als 'midrasj': actualisering van verhalen uit het Eerste Testament, als een verzameling sterk op dat Eerste Testament geënte verhalen met een leerfunctie. Hij gaat er daarbij vanuit dat alleen door zó naar dit evangelie te kijken, de oorspronkelijke bedoelingen van Lucas pas écht aan het licht komen. Smulders studeerde filosofie aan de Gregoriana (Rome), en theologie en bijbel aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en volgde daarna nog jarenlang in Arnhem het 'leerhuis' van Yehuda Ashkenazy, de grondlegger van de Folkertsmastichting voor Talmudica. Bijna 36 jaar werkte Smulders als docent bijbelkatechese en was in die hoedanigheid een van de auteurs van 'Naderen om te Horen' (Gooi en Sticht).

KBO-activiteiten

Donderdag 7 april        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 8 april        Rikken en jokeren in De Walnoot 13.30
                        Toneel, Prettig gestoord! De Speeldoos in Vught        20.30
Maandag 11 april        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 12 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 13 april        Fietsen, snelle groep vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat         13.15 uur, vertrek andere groep 13.30 uur.
                        Eten bij Lotus opgeven voor 10 april bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl 17.00

Nieuw artikel

Rectificatie Workshop 'Conté Drawing' in Museum Boxtel

In het bericht over de workshop Conté Drawing bij het MuBo dat vorige week op pagina 6 van DeMooiBoxtelKrant stond, staat ten onrechte dat deze 7,50 euro kost. Dit moet 37,50 euro zijn. Daarnaast had vermeld moeten worden dat de workshop in het Engels gegeven wordt.


Angelaschool maakt theaterwandeling

Foto: Marie Fick

Boxtel - Tientallen basisschool klassen uit Brabant maakten de afgelopen weken een theaterwandeling door de geschiedenis van het landschap waarin ze wonen. Stichting StuipZand uit Loon op Zand is de drijvende kracht achter deze educatieve wandeling 'Levend en wel'. De Boxtelse leerlingen liepen door de kampina. Afgelopen maandag was de Angelaschool aan de beurt. Olga van den Hurk, Kiki Maas en Olaf Doms uit groep 8c schreven speciaal voor DeMooiBoxtelKrant een verslag.

"Maandag 4 april zijn de groepen 8 van de Angelaschool een wandeling door de Kampina gelopen. We kregen een routebeschrijving met plaatjes en muntgeld waar we het mee moesten doen. We begonnen te lopen, maar wisten niet wat ons te wachten stond. Opeens kwamen we een vrouw tegen die duidelijk niet uit onze tijd kwam. Ze vertelde wie ze was: Gonneke van Luik, een koophandelsvrouw uit 1447. Ze was op weg naar Luik, want ze was op de jaarmarkt van Oirschot. Ze had een karretje met spullen bij zich en ze wilde ons een pan verkopen. We liepen weer verder en we kwamen een omroeper van de heer van Boxtel tegen, die zei dat hij goed nieuws had voor de inwoners van Boxtel. De heer had pootrechten aangeschaft, dat betekende dat je naast de wegen van de heer tot 50 voet landinwaarts bomen mocht planten waarvan de opbrengst voor jezelf zou zijn. Zelf had hij midden op de weg een geldboom geplant.
De volgende man was erg chique en had een hele hoge hoed. Hij vertelde over de trein en dat hij al naar Londen waar ze Engelands praatten en naar Parijs waar ze Frankrijks praatten was geweest. In de trein was hij laatst de tsaar van Rusland tegengekomen, hij was dus op weg naar het treinstation in Boxtel zodat hij naar de tsaar kon gaan om op verjaardagsvisite te gaan. We liepen verder en kwamen een vrouw tegen. We liepen met haar naar het grafmonument van Pieter Gerbrand van Tienhoven, haar broer. Ze vertelde wat Pieter allemaal had gedaan voor de Kampina en dat ze erg trots op hem was. Daarna hebben we samen met de vrouw Pieter uit de grond van ons hart bedankt voor het bestaan van de Kampina, want zonder hem was die er niet meer.
Toen we weer verder liepen kwamen we bij Bets van de Klets, die een café wilde beginnen. Ze zei dat wij mochten kijken of ze het goed aanpakte en we mochten een naam bedenken voor haar café. Daarna vertelde ze over de pollepelmethode. Het ging zo: we moesten in de rij gaan staan en de eerste acht kinderen kregen een pollepel waarmee ze ranja uit een pan moesten scheppen. Als je het had opgedronken moest je het afwassen en aan de volgende in de rij geven. Als laatste kregen we ook nog een snoepje en daarna gingen we weer verder.
We kwamen een boer tegen die lekker lag te pitten in een boom. Hij vertelde dat hij heel moe was omdat 's nachts de koeien waren weggelopen en hij ze moest vangen. Hij liet ze grazen in de wei en zou zelf even gaan slapen. Maar toen hij zich omdraaide zag hij dat de koeien weg waren! We spraken af dat hij het ene gedeelte van de wei zou gaan zoeken en wij het andere, als we koeien zouden vinden moesten we fluiten en Pietje roepen. En dus gingen we zoekend verder. In de verte zagen we een soldaat marcheren. Toen we dichterbij kwamen stond hij stil, keek iedereen aan en riep heel hard 'gegroet!' Hij vertelde dat hij huursoldaat was en hij vocht man tegen man, man tegen paard en man tegen vrouw. Hij vocht voor het land dat hem het meeste betaalde. Ze waren nu op weg naar Den Bosch, maar Boxtel lag een beetje op de route. Tegen betaling zou hij geen schade aanrichten en dus gaven we het muntgeld dat we mee hadden gekregen. Toen kwamen we bij een vrouw die op bedevaart was. Ze kwam helemaal uit België. Ze had geld gekregen om hier te bidden voor de mensen die dat nodig hadden. We vervolgden onze tocht door een erg modderig pad, waarna we een troubadour tegenkwamen die een lied zong over onze belevenis. Hij begeleidde zichzelf op een accordeon. Het lied ging over onze reis door de tijd waarbij hij over ieder mens een stukje zong. Het was een erg leuk lied en meteen de afsluiting van de tocht. Het was een erg leuke en leerzame tocht waarbij ook grapjes werden gemaakt. Wij vonden het super!"

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
DEZE GEBRUIKEN Foto: Tanja van Zandvoort
OF DEZE Foto: Tanja van Zandvoort

Shopevent Boxtel bezorgt 100 deelneemsters gezellige dag

Foto: Diana van den Borne

Boxtel - Honderd vrouwen namen afgelopen zaterdag deel aan de tweede editie van het Boxtelse Shopevent. Samen met Hilde van Uden (3Trend) en Inge van Hout (Tafel25) organiseerde Diane van den Borne (FelipeMode) speciaal voor vrouwen de gezellige winkeldag in het centrum van Boxtel.

"Binnen enkele weken nadat we bekend maakten dat we een tweede editie gingen organiseren was het Shopevent al uitverkocht", vertelt initiatiefneemster Diana van den Borne trots. De drie Boxtelse onderneemsters willen zo laten zien dat je echt een dag kan shoppen in Boxtel en dat er volop leuke winkels zitten. Afgelopen zaterdag aan het einde van de middag beamen de deelneemsters dit ook, ze kwamen zelfs tijd te kort om overal een kijkje te kunnen nemen.

Foto: Diana van den Borne
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Vooraf kochten 100 vrouwen een kaartje van 25 euro en lieten ze zich de hele dag verwennen. Al vanaf de ontvangst bij Brownies & Downies en En Garde zat de sfeer er goed in. Na een persoonlijk welkom gaan de groepjes met een plattegrond in de hand uiteen naar elk een andere workshop. In elke winkel laat een lokale onderneemster zien wat zij te bieden heeft, van manicure en pedicure tot hair- en nagelstylistes. Naast beauty waren er deze keer ook workshops op het gebied van voeding, Healthy Food en het maken van sushi. Maar ook was het mogelijk om een massage te ondergaan of om de toekomst te laten voorspellen. Tussen de middag was het genieten geblazen van een lunch bij Le Temps Perdu. Daarna gingen de dames weer snel op pad. Iedere deelnemende detaillist deed zaterdag haar uiterste best om de bezoekers enthousiast te verwelkomen met een hapje en een drankje en leuke acties aan te bieden.

Aan het einde van de dag verzamelden alle deelneemsters zich nogmaals om een borrel te drinken bij Tafel25 en kans te maken op een prijs uit de loterij. Er wordt nog steeds veel gekletst en iedereen is het erover eens dat je prima een dagvullend winkelprogramma in Boxtel kan hebben. De organisatie wil graag van deze dag een twee keer per jaar terugkerend evenement maken. Houd de Facebookpagina van Shopevent Boxtel in de gaten voor meer informatie.

Stralende Modezondag in hartje Boxtel

Boxtel - De Boxtelse modeketens presenteerden zondag voor een grote hoeveelheid toegestroomd publiek hun nieuwste collecties. Dit gebeurde in de stralende lentezon op een catwalk die tussen Shoeby Boxtel en de Zeeman in geplaatst was.

De modellen liepen over de catwalk en toonden de voorjaarskleding aan familie, vrienden en ander toegestroomd publiek. Dat zorgde ervoor dat het vernieuwde plein voor de Bruna volstond met mensen.

Het was niet alleen druk bij de catwalk waar de modellen liepen, maar ook in de rest van het dorp waar de winkels open waren vanwege koopzondag. Ook de Red River Band was in het centrum te vinden om het winkelend publiek te voorzien van een muzikale noot. In het lentezonnetje konden toeschouwers tot 17.00 uur genieten van de presentaties op de catwalk en van het mooie weer. Ook de terrassen waren tijdens en na de modeshow goedgevuld.

Angelapad

Foto: Sander van Kasteren

Tussen Ursulinenpad en Molenstraat

De heilige Angela Merici (geboren in Desenzano del Garda op 21 maart 1474 – overleden in Brescia op 27 januari 1540) is een Italiaanse ordestichtster. Zij sticht in 1535 de Ursulinen. Deze orde wijdt zich aan het opvoeden en onderwijzen van meisjes en sticht scholen in onder meer België, Duitsland en Nederland (onder andere Sittard en Boxtel).

Angela is wees als zij tien jaar is en gaat bij haar oom in Salo wonen. Nadat haar zuster plots overlijdt zonder de laatste sacramenten te hebben ontvangen, gaat Angela bij de derde orde van Sint Franciscus om voor het zielenheil van haar zuster te bidden. Volgens de overlevering krijgt zij een visioen waarin zij gerustgesteld wordt dat haar zuster bij de heiligen in de hemel is. Na de dood van haar oom in 1494 gaat Angela terug naar Desenzano del Garda. Zij is ervan overtuigd dat een betere christelijke opvoeding nodig is voor de jonge meisjes en zij steekt al haar tijd in het onderwijzen van meisjes in haar woning, die zij tot school heeft omgebouwd. Later krijgt zij opnieuw een visioen waarin haar wordt opgedragen om een gemeenschap op te richten van heilige maagden, die hun leven zullen wijden aan de geestelijke opvoeding van jonge meisjes. Dit wordt een succes en zij wordt uitgenodigd een tweede school op te richten in het nabijgelegen Brescia.

Volgens de overlevering wordt Angela in 1524 plotseling blind als zij op reis is naar het Heilig Land. Zij zet haar reis voort en bij haar terugkeer krijgt zij het zicht terug terwijl zij aan het bidden is voor een kruisbeeld. In 1525 gaat zij naar Rome om aflaten te krijgen. Paus Clemens VII die gehoord heeft van haar godsvrucht en successen van haar onderwijs, nodigt haar uit om in Rome te blijven. Angela keert echter spoedig terug naar Brescia. Op 25 november 1535 kiest ze twaalf maagden uit en sticht de Ursulinen, in een huisje nabij de kerk van de H. Afra in Brescia. In 1537 wordt zij verkozen tot 'moeder en overste' van de orde. Drie jaar later, in 1540, overlijdt zij.

Angela Merici wordt in 1768 zalig verklaard door paus Clemens XIII. De heiligverklaring volgt in 1807 door paus Pius VII. Haar feestdag is oorspronkelijk op 31 mei, omdat haar sterfdag al de feestdag was van de H. Johannes Chrysostomus. Als 31 mei in 1956 werd uitgeroepen tot feestdag van Maria Koningin, verhuist haar feestdag naar 1 juni. In 1969 wordt haar feestdag als gedachtenis verplaatst naar haar sterfdag (27 januari).

Bron: Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Vlooienmarkt buurtvereniging Roderweg

Liempde - Buurtvereniging Roderweg-Liempde houdt op zondag 10 april haar jaarlijkse vlooienmarkt met vele verrassingen bij manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat 10 in Liempde.

Op deze nostalgische vlooienmarkt kun je een scala aan mooie spulletjes aantreffen: prachtige tweedehands boeken, speelgoed, kleding, lp's, elektronica, fietsen, glas- en servieswerk, schilderijlijsten, klein meubilair en vele verrassende hebbedingetjes. Vorig jaar merkte één van de bezoekers op dat de Liempdse vlooienmarkt een verrassende indruk op haar had achtergelaten.

De entree is 2 euro voor volwassenen en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Je krijgt een gratis lotje bij je entree waarmee je iets leuks kan winnen. De markt gaat open om 10.00 uur en sluit de deuren om 14.00 uur.

Dameskledingbeurs Twice is Nice in De Rots

Boxtel - Twice is Nice houdt op 10 april in Gemeenschapshuis De Rots een dameskledingbeurs.

Entree voor de beurs is 1,50 euro. Op deze middag worden van 13.30 tot 16.00 uur gedragen of nieuwe dameskleding, tassen, sjaals, schoenen en sieraden aangeboden. Deze middag is een leuke gelegenheid om aan het begin van de lente ruimte te maken in je kast en voor een mooi prijsje een nieuwe garderobe aan te schaffen.

Gemeenschapshuis De Rots is te vinden aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - De Vereniging Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert op zondag 10 april een verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot met als speciaal ruilthema: melkkuipjes.

Op deze beurs kan van alles en nog wat geruild worden zoals bidprentjes, munten, postzegels, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes of winkelwagenmuntjes. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema, wat deze keer dus 'melkkuipjes' is.

Entree voor volwassenen is 1 euro. Kinderen mogen naar binnen voor 25 eurocent.

De verzamelaars-ruilbeurs is van 10.00 tot 13.00 uur in het Gemeenschapshuis De Walnoot. Het gemeenschapshuis is te vinden aan Reginahof 1 in Boxtel, telefoonnummer 0411-673485. Bij gebruik van navigatie 'Reginahof 1 STO1' ingeven.

Op de website van de Vereniging Boxtelse Verzamelaars is meer informatie te vinden: www.vbvboxtel.nl.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - De Boxtelse Ierse Sessie wordt traditioneel op de derde zondag van de maand gehouden. In april is dat op zondag de 17e.

Bezoekers van de Ierse Sessie genieten van een warme sfeer, maar kunnen ook lekker meezingen of dansen op de muziek. Muzikanten die een instrument bespelen zijn welkom om mee te spelen. Ierse muziek voert deze middag de boventoon, maar er is zeker ook ruimte voor andere muziek, waaronder Brabantse liederen. Verzoeknummers kunnen mee worden gezongen, tekstboeken zijn ook beschikbaar.

De sessie is zondag 17 april vanaf 13.30 uur bij B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3 in Boxtel. Iedereen, dus ook luisteraars zijn van harte welkom. Bezoekers die aanwezig zijn kunnen ook genieten van Ierse Guinness, bier, wijn, thee of fris.

Rommelmarkt aan Mijlstraat Lennisheuvel

Lennisheuvel - Buurtvereniging De Mijlpaal houdt op zondag 17 april de jaarlijkse rommelmarkt aan de Mijlstraat in Lennisheuvel.

Zoals ieder jaar wordt een veelheid aan goederen aangeboden die de bewoners van de Mijlstraat graag verkopen. Voor die gelegenheid is de Mijlstraat tussen de kruising Lennisheuvel en de Armehoefstraat gedeeltelijk afgesloten. De rommelmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur.

Smartlappenavond Dükerskoor in Grand Café Rembrandt

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 25 april het repertoire van smartlappen en zeemansliederen. Het Dükerskoor nodigt het publiek die avond uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur en een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Een nieuw begin voor basisschool De Vorsenpoel

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Met een narcis met zelf versierde bloempot in de hand konden de leerlingen van De Vorsenpoel woensdag 30 maart een 'nieuwe begin' vieren. De narcis symboliseert namelijk de lente, maar ook de start van de basisschool met een nieuwe onderwijsvorm.

Dit systeem, genaamd PBS, of voluit SW-PBS (SchoolWide Positive Behavior Support) is een vernieuwende kijk op het onderwijs waarbij volgens PBS-coach Ina Staals vooral gepoogd wordt om 'in dezelfde taal met elkaar te spreken'. Daarmee bedoelt zij dat de leerlingen en de leerkrachten door middel van een duidelijke manier van communiceren probleemsituaties sneller en beter kunnen afhandelen. Deze communicatie gebeurt met behulp van pictogrammen. Directeur Michel van der Kraan vult haar aan: "Wij denken soms dat kinderen wel weten wat we van ze verwachten, maar dat blijkt vaak helemaal niet zo te zijn."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De introductiedag begon met een woord van directeur Michel van der Kraan. Hij onthulde, samen met twee leerlingen het nieuwe logo van de school met daarop de drie waarden van het op PBS-gebaseerde onderwijs: "Veiligheid, verantwoordelijkheid, eigenheid". Daarna zongen alle leerkrachten het nieuwe lijflied van de school.

De PBS-methode werkt door middel van beloning van goed gedrag. Daarmee kunnen de kinderen punten sparen om zo klassikaal 'leuke dingen' te 'kopen'. Staals benadrukt dat 'leuke dingen' niet 'nutteloze dingen' betekent: "Dit beloningssysteem valt onder sociale vaardigheden; één van de dingen die tot het lesprogramma behoren. En de beloningen zijn nooit snoepjes of iets dergelijks." Dit komt volgens de coach omdat PBS-onderwijs naadloos aansluit bij een overkoepelende onderwijsvorm genaamd: gezond onderwijs. Dit is onderwijs gericht op fysiek en mentaal gezonde leerlingen. Daar past een beloning met snoep niet bij volgens de coach. De directeur vertelt dat De Vorsenpoel bezig is om de school ook in te richten op gezond onderwijs, maar daar nog niet geheel klaar voor is. "Dat is een volgende stap", vertelt hij.

Om de nieuwe onderwijsvorm kracht bij te zetten kregen alle leerlingen een narcis die zij in een zelf versierde bloempot mee naar huis mochten nemen. Iets dat in PBS-onderwijs onder de waarde 'eigenheid' valt. Daarbij werden de jongere leerlingen geholpen door de oudere (verantwoordelijkheid). Volgens enkele docenten valt zo alles in het PBS-systeem in te passen: "De bloem moet ook verzorgd worden (verantwoordelijkheid en veiligheid voor de bloem) en verschilt van alle anderen bloemen (eigenheid)."

Het model werkt volgens coach Staals wetenschappelijk bewezen goed omdat het uitgaat van het goede: "80 tot 85 procent van de kinderen vertoont goed gedrag, slechts 10 tot 15 procent heeft iets extra's nodig en ongeveer 5 procent heeft veel extra's nodig. Door de grote groep te belonen voor hun gedrag wordt de kleine groep die dat niet altijd doet geïnspireerd om dat wel te doen." Volgens haar gaat ook een zelfcorrigerend effect vanuit leerlingen omdat het in het belang van de hele klas is om leerlingen die niet doen wat van ze verwacht wordt op hun gedrag aan te spreken.

Als dit allemaal niet helpt dan krijgen kinderen een time-out, waarbij ze even niet mee mogen doen aan het reguliere programma. Heeft dit nog niet het gewenste effect dan moet de leerling meedraaien met een andere klas voor een bepaalde tijd. "We willen op deze manier voorkomen dat leerlingen en docenten lopen te soebatten en elkaar niet begrijpen", legt Staals uit. Volgens haar is PBS de toekomst van het onderwijs omdat er tegenwoordig ook meer passend onderwijs geboden moet worden op basisscholen.

Gemeente kiest voor plannen van Het Collectief bij De Kleine Aarde

Boxtel - Het Collectief is door de gemeente Boxtel uitgekozen om haar plannen met De Kleine Aarde te verwezenlijken. Dit maakte de gemeente woensdag tijdens een persconferentie bekend. Onder de naam 'De Kleine Aarde naar een frisse start' zal Het Collectief het terrein gaan uitbaten.

Het Collectief is een groep bedrijven, scholen en instellingen die samenwerkt om het terrein van De Kleine Aarde te gaan beheren op een manier die voldoet aan de vier door de gemeente gestelde criteria die moeten zorgen dat de geest van De Kleine Aarde behouden blijft. Deze criteria stellen dat een initiatief moest voldoen aan het Legaat van Cooth, waarbij onderwijs op deze locatie gewaarborgd moest blijven, duurzaamheid hoog in het vaandel moest staan, de betrokken initiatiefnemer een solide organisatie moest zijn en het hele plan budgettair neutraal moest zijn.

Een groep van acht ambtenaren met diverse achtergronden werd na de presentatie van de vijf initiatieven in januari geselecteerd om het besluit te nemen welk plan de voorkeur had. Hiervoor zijn volgens wethouder Peter van de Wiel per criterium vier subcriteria toegevoegd om dubbelzinnigheid te voorkomen. Uit de toetsing die volgde kwam Het Collectief als duidelijke winnaar uit de bus op drie van de vier criteria.

De historische Kleine Aarde zette duurzaamheid op de kaart. Het plan van Het Collectief borduurt voort op die duurzaamheid. De gemeente hecht bovendien waarde aan het feit dat het terrein voor iedereen toegankelijk blijft. Op het terrein van De Kleine Aarde moeten onder meer experimentele, energieneutrale woningen en een kas voor (duurzame) voedselproductie verrijzen. Ook voorziet het plan in een divers aanbod van onderwijsactiviteiten.

Samenwerking
Van de Wiel noemt de samenwerking tussen de drie betrokken onderwijsinstellingen 'uniek': "Met het Summa College, Helicon en Sint Lucas werken straks op één locatie technisch, agrarisch en creatief onderwijs samen. Het is een gouden kans om Boxtel op de kaart te zetten als dé gemeente op het gebied van mbo-onderwijs in Nederland."

De wethouder noemt nadrukkelijk de samenwerking tussen de verschillende initiatieven. In een eerdere fase voegden twee initiatieven zich al samen, maar ook nu ziet Van de Wiel nog mogelijkheden: "We geven Het Collectief mee dat het goed moet kijken naar andere plannen om daaruit goede dingen over te nemen. Ik ben er van overtuigd dat er kansen genoeg zijn om samen te werken met andere initiatieven. Wat mij betreft moeten we daar op inzetten." Van de Wiel meldt wel dat hij geen dwangmiddelen zal gebruiken om Het Collectief die samenwerking te laten opzoeken.

Boxtheater houdt succesformule met locatietoneel intact

Foto: Tanja van Zandvoort

Boxtel - BOXtheater, het amateurgezelschap uit Boxtel, wijkt ook dit jaar niet af van zijn jarenlange succesformule: intieme voorstellingen op een drietal verrassende locaties. Afgelopen zaterdag was de première van een reeks van acht, onder de noemer 'Zonde'.

Ook dit jaar gaan de bezoekers tussen de acts door aan de wandel naar een andere speelplek, zich ondertussen bezinnend over wat zij zojuist hebben gezien. BOXtheater staat bekend om zijn eigenzinnig theater. Dat is wat de regisseurs van de stukken - dit jaar zijn dat Janneke Franke, Geert Niland en Margit Odems - ook zo aanspreekt in dit gezelschap. De tien spelers maken het zich niet gemakkelijk door voor een niet alledaagse omgeving te kiezen, in plaats van het podium. Deze jaargang zijn dat onder meer een leegstaande winkel en een restaurant in Boxtel.

Foto: Tanja van Zandvoort
Foto: Tanja van Zandvoort
Foto: Tanja van Zandvoort
Foto: Tanja van Zandvoort
DEZE GEBRUIKEN!! Foto: Marie Fick

In die laatste setting speelt zich 'Nu even niet' af: we zien vier tafelende heren in wat op het eerste gezicht een doorsnee mannenavond lijkt met gesprekken over voetbal. Gaandeweg wordt echter ragfijn blootgelegd wat er werkelijk speelt. Een andere vorm van 'zonde' komt bovendrijven in 'Naakt als wormen': in een leeg winkelpand, met als decor niet meer dan drie banken, komen twee vrouwen en een man tot de conclusie dat zij in de hel terecht zijn gekomen. Na afloop van de voorstellingen zal blijken dat er een wezenlijk verschil is tussen 'zonde' en 'een zonde'.

Volgens de website www.boxtheater.nl zijn er nog kaarten te reserveren voor zaterdag 16 en zondag 17 april. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur en de toegang bedraagt 12,50 euro. De voorstellingen van komende zaterdag en donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 april zijn uitverkocht.

Dommel Sportland in april

Boxtel - Deze maand brengt de lokale Omroep Dommelland twee bijzondere sporten in beeld: rolstoelhandbal en jeu de boules.

In sporthal De Braken vond onlangs een clinic plaats om mensen te laten kennismaken met rolstoelhandbal. De Boxtelse handbalclub HCB'92 wil deze sport opnemen in haar aanbod. In de uitzending is te zien hoe bestaande rolstoelhandbalverenigingen een wedstrijd spelen en clinics verzorgen.
De Boxtelse jeu de boulesvereniging De Walnoot is een bloeiende vereniging met veel leden en een mooie accommodatie. Op de open dag zien we zowel ervaren spelers als nieuwkomers een wedstrijd spelen.

De eerste uitzending is morgen, donderdag 7 april om 21.00 uur op Ziggo kanaal 47. De hele week zijn er herhalingen die ook te zien zijn op www.omroepdommelland.nl bij 'video's kijken'.

Wandelen voor Villa Pardoes

Foto: Sander van Kasteren

Esch – Ton van Eijndhoven wordt dit jaar 70, maar dat betekent niet dat hij het rustig aan doet. Bij de honderdste Nijmeegse vierdaagse, van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juli, loopt hij vier dagen op rij 30 kilometer. Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren laat hij zich sponsoren voor het goede doel. Het geld dat hij inzamelt gaat naar Villa Pardoes.

Ton zag met eigen ogen hoe vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten voor ernstig zieke kinderen en hun familie bij Villa Pardoes. Hij was zo'n twaalf jaar werkzaam als bouwkundig opzichter bij de Efteling en deed onderhoudswerkzaamheden bij de villa. "Een machtig mooi initiatief is het", zegt hij daar zelf over. De Efteling gaat nooit meer uit zijn bloed, aangezien hij ook dirigent is bij het Eftelingkoor. "De Efteling, daar komde bijna niet meer vanaf", grapt hij.

Wandelen zat hem – in tegenstelling tot wat je misschien zou denken – niet van jongs af in het bloed. Zijn eerste Vierdaagse wandelde hij met zijn oudste zoon Patrick toen hij al over de dertig was. Tijdens die wandeltocht raakte hij geblesseerd en moest hij afhaken. "Daarom deed ik het jaar erop weer mee", legt Van Eijndhoven uit. Zo raakte hij besmet met het wandelvirus.

Tegenwoordig is Ton een fanatiek wandelaar, wat te zien is aan zijn zongebruinde huid zo vroeg in het voorjaar. Samen met zijn vrouw Mien wandelt hij iedere avond een half uur na het avondeten. "Dat begon op het moment dat we de kinderen alleen thuis konden laten. Dan hadden we even een 'babbelhalfuurtje'; een moment om samen de dag door te nemen", legt hij uit.

In de afgelopen vijf jaar sloeg Van Eijndhoven geen Vierdaagse meer over. Ook liep hij de laatste vijf edities uit, waardoor hij verzekerd was van een startbewijs voor de honderdste editie. Slechts twee van de achttien maal dat hij de vierdaagse liep, moest hij afhaken. Eén keer vanwege eerdergenoemde blessure, de andere keer omdat de Vierdaagse wegens extreme hitte werd afgelast.

Naast zijn dagelijkse wandelingen, is Van Eijndhoven ook actief bij wandelclub De Keistampers. Volgens hem maakt hij hier geen erg lange wandeltochten, maar helpen deze wel om te wennen aan het meerdere dagen achter elkaar wandelen. Zelfs op vakantie is Van Eijndhoven bezig met wandelen: "Dan zie ik bijvoorbeeld op een berg een groot kruis staan en dan denk ik: daar ga ik naartoe! Ook aan de 80 kilometer lange Kennedytocht, de Bloesemtocht door de Betuwe en de Heinekentocht wandelde Van Eijndhoven mee.

Ton opende in samenspraak met Villa Pardoes een aparte bankrekening om het sponsorgeld op te storten. Je kunt hem steunen per kilometer, per dag, of gewoon een totaalbedrag storten. Sponsoren kan door geld over te maken op rekeningnummer NL06 INGB 0701 4054 57 onder vermelding van '4Daagse Villa Pardoes'.

Wil jij Van Eijndhoven aanmoedigen bij de Nijmeegse Vierdaagse? Dat kan van 19 tot 22 juli. Twee weken later wordt het geld dat hij ophaalt met zijn wandeltocht symbolisch met een cheque overhandigd aan Villa Pardoes.


The Brain houdt derde Open Boxtelse Quizronde

Foto: Crebas Fotografie

Boxtel - Het Boxtelse quizbedrijf The Brain organiseert op zaterdag 4 juni alweer de derde editie van de Open Boxtelse Quizronde. De deelnemende teams, maximaal 40, spelen die middag vier quizronde, telkens in een ander café. Inschrijven kan vanaf nu bij de vijf deelnemende cafés: 't Hart van Boxtel, Becoloth, Le Temps Perdu, Restaurant En Garde en Eetcafé De Kerk. Een team bestaat uit maximaal vier personen, die per team 25 euro betalen om mee te quizzen.

Het quizzen begint die middag op om 14.00 uur, de teams worden om 13.30 uur verwacht bij 't Hart van Boxtel. Rond 18.00 uur zijn de teams klaar met quizzen en een half uur later vindt de prijsuitreiking plaats. Het Utrechtse team Korsakov-Lite zal alles in het werk stellen de vorig jaar gewonnen wisselbeker weer mee naar de Domstad te nemen. Voor de liefhebbers is er na de quiz voor 10 euro de mogelijkheid aan te schuiven om nog een heerlijke hamburger met frites en salade te verorberen.

Het unieke concept van The Brain kenmerkt zich door het feit dat de quiz op groot scherm aan de deelnemers wordt getoond. De quiz is een combinatie van opmerkelijke en humoristische beeld- en geluidsfragmenten. Veel verschillende categorieën passeren de revue, waaronder film, sport, muziek, tv en varia. Deze variacategorie omvat onder andere natuur, geschiedenis, aardrijkskunde en eten & drinken. Ook krijgen de quizzers tijdens elke ronde een triviapapier, een blad waarop vragen naar aanleiding van verschillende foto's en rebussen staan, die ze tijdens de ronde moeten beantwoorden.

Foto: Crebas Fotografie
Foto: Crebas Fotografie
Foto: Crebas Fotografie
Foto: Crebas Fotografie

7 / 18

Heroes of the Cruyff Courts organiseren 6 vs 6 voetbaltoernooi

Van links naar rechts. Boven: Menno, Tygo, Aïcha. Beneden: Quinten, Peter. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Heroes of the Cruyff Courts mogen ze zichzelf noemen. Menno, Tygo, Aïcha, Peter en Quinten zitten allen op de La Salle en organiseren daar komende vrijdag alweer het vierde 6 vs 6 Cruyff voetbaltoernooi voor Boxtelse basisscholen waaraan ruim 18 teams meedoen. Zij werden daarbij door Cruyff Court coach Rik Santegoets begeleid en opgeleid tot 'Heroes'.

Menno heeft een werkboek en een kladblok voor zich op tafel liggen. Hij laat zien dat daar verschillende opdrachten in staan die uiteindelijk leiden tot het organiseren van het voetbaltoernooi en het worden van een 'Hero'. De Cruyff Foundation leidt zo jaarlijks jongeren op om betrokken te raken bij de wijk en als rolmodel op te treden. Extra bijzonder aangezien op de La Salle enkel jongeren wonen met leer- en gedragsproblemen.

Toch denken de jongeren niet dat hun beperking ze gestoord heeft in het opzetten van het voetbaltoernooi. Ook coach Rik beaamt dat: "Goed, het is soms wat rommeliger dan dat je zou verwachten, maar de jongeren zijn prima in staat om zo'n toernooi te realiseren."

Op de vraag of ze iets met voetballen hebben, volgen verrassende antwoorden. "Helemaal niets, ik doe aan judo en mountainbiken", zegt Peter. Ook Menno en Tygo hebben niets met het spelletje. De enige dame uit het gezelschap, Aïcha, is wel een voetballer. Ook Quinten trapt in zijn vrije uren weleens een balletje, zegt hij.

"Heel veel uren", antwoordt de groep op de vraag hoe lang ze bezig zijn geweest met de voorbereidingen. Tygo begint meteen enthousiast te vertellen over de geluidsfragmenten die hij tijdens het Cruyff Toernooi verzorgt. "Ik heb samen met een vriend van me zelfs een eigen nummer gemaakt voor in de pauzes tussen de wedstrijden!" Zo heeft iedereen zijn eigen taak tijdens dit toernooi. En die taak wordt serieus genomen. De groep houdt bijvoorbeeld het weer nauwlettend in de gaten, want dj Tygo staat met al zijn apparatuur buiten. "We moeten dus bekijken of we misschien een tent nodig hebben om zijn dj-spullen droog te houden", legt Peter uit.

Op de vraag of de groep ook stilstaat bij het overlijden van Johan Cruyff twee weken geleden ontstaat al snel een flinke discussie. Iedereen is het er mee eens dat er een minuut stilte gehouden moet worden maar dat de Cruyff Foundation als overkoepelende organisatie ook nog iets over te zeggen heeft is bij de jongeren niet meteen duidelijk. Het is een van de weinige momenten coach Santegoets moet bijsturen.

De Heroes hebben veel ideeën. Want wat te doen met de voetballertjes die even niet hoeven te spelen? Volgens Peter zijn ze dan bij Aïcha in goede handen: "Zij had het goede idee om powershots (waarbij je zo hard mogelijk een bal moet schieten) neer te zetten. En we hebben natuurlijk ook een pannaveldje hier in de buurt." Peter doelt op het veldje op het terrein van de La Salle. Dat ligt echter wel buiten zicht. Al snel barst een discussie los want dan moet wel steeds iemand mee om de boel daar in de gaten te houden.

Het toernooi levert ook spontane vrijwilligers op. Quinten zag het toernooi vorig jaar en bood toen spontaan zijn hulp aan. Als een manusje van alles knapte hij toen allerlei klusjes op. Dit jaar doet hij mee 'voor het echt'. Peter legt uit dat zijn vriendin Germaine heeft geholpen met het maken van een logo voor de groep. Dat komt op een grote vlag te staan die bij het veldje komt te hangen tijdens het toernooi.

Het organiseren van het toernooi laat volgens Santegoets zien dat ook jongeren met een beperking van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. Daarmee sluit het toernooi goed aan bij de kernwaarden van La Salle, die erop gericht zijn om kinderen en jongeren die er behandeld worden een zo normaal mogelijke rol in de samenleving te laten vervullen.

Menno pakt zijn werkboek en laat de doelen van het toernooi zien. Die sluiten aan bij de kernwaarden van de La Salle. "We willen jongeren uit Boxtel laten bewegen. Ook willen we laten zien dat wij ondanks dat we op de La Salle zitten ook nuttige en goede dingen kunnen doen."

Naast een prijs voor het winnende jongens- en meisjesteam zijn er ook voor de meest sportieve teams prijzen te winnen. Deze zogenaamde Respect-awards benadrukken dat het om een sportief toernooi gaat. Ze worden uitgereikt door de wethouder van sport. De winnaars van het La Salle 6 vs 6 toernooi gaan door naar de kwartfinales in Oosterhout.

Beste Boxtelaren,

In mijn vorige column had ik het al geschreven; laten we het weer over positieve dingen gaan hebben. Met alle ellende die zich voordoet om ons heen, is een glimlach en geluk toch ook wel heel fijn. Ons niet laten leiden door angst en woede, maar de dag weer beginnen met een lach, ondanks dat ik begrijp dat dat soms lastig is met alle negativiteit die over ons uit wordt gestort door de media.

Mijn glimlach-moment had ik dit weekend. Jemig, wat was het weer heerlijk met dat fijne zonnetje op ons bolleke! Dat zonnetje doet iets met de mens. Gebleken is dat we door de zon weer vitamine D aanmaken, wat uiteindelijk dan weer zorgt voor dat gelukzalige gevoel.
Zaterdagochtend stond ik weer langs de lijn. De afgelopen weken moest ik nog mijn dikke jas aantrekken of een grote paraplu meenemen, nu kon ik, terwijl ik genoot van een doelpunt van zoonlief, een keertje mijn jas uittrekken. YES! Nog wel even onwennig, aangezien het gehele voetbalseizoen ongeveer de regen de overhand had, was dit toch echt genieten. Kopje koffie in de hand, zonnetje op de bol, mijn dag begon fantastisch!

Doordat het weer beter wordt, gaan we weer meer buiten de deur dingen ondernemen. Dit was in Boxtel ook goed zichtbaar. Boxtelaren gingen weer massaal de terrassen op, ijsjes werden weer massaal gegeten, de Kampina werd weer overspoeld met fietsers. De lente is nu ECHT gevoelsmatig begonnen. Heerlijk!

Zondag werd het nog beter en vertrok ik samen met mijn zoon en vriendin richting Antwerpen. De zondagochtend begonnen we op de welbekende vogeltjesmarkt, om 11.30 uur zaten we in een heerlijk zonnetje op het terras al aan een 'bolleke', we slenterden een beetje door de stad, waarna we vertrokken richting het stadspark om daar te genieten van de zon, gezelligheid, ijs en de dynamiek van deze fantastische stad.

Voor mij was het een weekend dat wel een week leek te duren. Wat het weer gevoelsmatig al wel niet met je kan doen! Ondanks dat ik van Nederland hou, zou de zon hier toch wel wat vaker mogen schijnen. Het hoeft geen Aruba te zijn hoor, maar gewoon vaker een temperatuur van rond de 20 graden. Ik weet zeker dat we dan meer gaan glimlachen. Haha! Wellicht dat alle zienswijzen aangaande het parkeerbeleid dan ook worden goedgekeurd door onze gemeente. Daar kan ik ook nog een hele column over schrijven, maar... ik had beloofd het positief te houden deze column. Ik voelde mij wel vereerd dat sommige media mijn vorige column als nieuwsitem hebben gebruikt, dank! Dat betekent dat deze column gelezen wordt.

Hopelijk wordt het deze week nogmaals zo'n heerlijk weer, in dat geval wens ik jullie allemaal zonnige dagen!
Tot over twee weken!

Groet,
Geert Hoes

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Mooie plek om te wandelen en te genieten van de rust en mooie plekjes van Boxtel.

Nu het mooie weer er weer aan zit te komen trekken wij er massaal op uit. De tuin wordt gereed gemaakt om de warme avonden in door te brengen. De caravans worden uit de winterstalling gehaald, de tenten van zolder en vakantieplannen worden gesmeed. Lekker even onbezorgd weg; nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe gebieden ontdekken. We bereiden ons vaak goed voor als we weg gaan.

Zo kijken we of onze reis- en ziektekostenverzekeringen de reis volledig dekken, wat de beste, mooiste, veiligste of snelste route naar ons vakantieadres is en wordt de auto nog naar de garage gebracht voor een eventuele keuring en een grote of kleine beurt. Als er wordt gevlogen wordt uitgezocht op welke manier we naar de luchthaven rijden. Met de trein, de auto of laten we ons wegbrengen? Als we met de auto gaan, waar parkeren we deze dan? En we vragen de buren ook nog even om op ons huis te passen, de plantjes water te geven en de post op te ruimen.
Kortom, van alles wordt geregeld voor die heerlijke onbezorgde vakantie van een paar weken, behalve…

Ongeveer twee weken geleden werd ik gebeld door een man uit de omgeving van Rotterdam. Hij wilde advies om zijn bedrijf en woning te beveiligen. De man had samen met zijn gezin plannen gemaakt om in de zomervakantie vier weken naar Amerika te gaan. Het gezin was nog niet eerder zo ver en zo lang weggegaan omdat zij in de buurt van het bedrijf en de woning wilden blijven voor het geval er zou worden ingebroken. Nu ze zo ver weg gingen wilde de man toch extra maatregelen treffen.
Hij was gelukkig ruim op tijd. Na het doornemen van de verschillende mogelijkheden heb ik hem geholpen de juiste leverancier te kiezen voor zijn beveiligingsmaatregelen.

Als jij je huis wilt laten controleren of het voldoende is beveiligd tegen inbraak, laat dit dan tijdig doen. Als je wacht tot vlak voor de vakantie is de kans groot dat de maatregelen niet tijdig meer worden uitgevoerd.

Laat je goed voorlichten en informeren over de mogelijkheden en noodzakelijke maatregelen. Je hoeft namelijk niet altijd dure sloten of een alarminstallatie aan te schaffen.

O ja, en dan nog dit. Afgelopen week werd ik samen met mijn medewijkbewoners van de Corpus en omgeving aangenaam verrast. Als eerste wijk in Boxtel hebben wij borden met 'Attentie WhatsApp Buurtpreventie' gekregen. Deze staan bij elke weg die toegang geeft tot de wijk. Wij zijn daar als buurt enorm blij mee en hopen natuurlijk dat er nu meer wijken gaan volgen.

We hebben een actieve en betrokken BuurtWhatsApp-groep met al ruim 150 volgens. Dus bij een melding krijgen daders te maken met 150 paar ogen en we hebben afgesproken om strategische posities in te nemen. Maar natuurlijk bellen wij bij een verdachte situatie direct de politie.

Mogelijk zeven illegalen aangetroffen in bestelbusje

Foto: Sander van Gils

Liempde - Bij een controle op de Peerkesbos in Liempde ontdekte de politie maandagavond zeven mogelijke illegalen in een bestelbusje. Het gaat om twee vrouwen en vijf mannen van Aziatische afkomst die in de laadbak van de bestelbus zaten.

Foto: Persburo Sander van Gils

Het busje werd maandagavond even na tien uur staande gehouden op de toegangsweg naar De Liempdse Barrier. Alle inzittenden van het busje werden aangehouden om hun identiteit te kunnen vaststellen en zitten nog vast. Ook de chauffeur van het busje, een 26-jarige man uit Rotterdam, is aangehouden. De bestelbus werd door de politie meegenomen.

Jongeren ontdekken gaslek in leegstaand pand aan de Parkweg

Boxtel - Enkele jongeren hebben maandagavond een gaslek ontdekt bij een leegstaand pand aan de Parkweg in Boxtel. De jongeren roken een gaslucht waar op de hoek van de Parkweg met de Baandervrouwenlaan en gingen op onderzoek uit.

Zij vonden een lek in een leiding die verscholen lag achter het dichtgegroeide struikgewas bij een verlaten woning. De brandweer dichtte het lek provisorisch en waarschuwde netbeheerder Enixis. Een medewerker van Enexis kwam ter plaatse en heeft het gas van de woning afgesloten omdat er niemand meer woont.

Felle uitslaande brand aan de Selissenwal

Boxtel - Een felle, uitslaande brand aan de Selissenwal in Boxtel zorgde zaterdag voor flinke rookwolken boven de wijk Selissen. Bij de brand zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Wel werd een dierenambulance opgeroepen om de nog in het huis aanwezige huisdieren, waaronder een hond, in veiligheid te brengen.

De hoogwerker uit Den Bosch werd ook opgeroepen om de brandweer te ondersteunen. De aangrenzende huizen werden nat gehouden om te voorkomen dat de brand zou overslaan.

Na twee uur blussen kon het sein brandmeester worden gegeven. Burgemeester Mark Buijs van de Boxtel kwam naar de Selissenwal toe om zich ter plaatse te laten informeren door de brandweer. Ook sprak hij met de getroffen bewoners. Door de brand is de tussenwoning grotendeels verloren gegaan. Beide huizen aan weerszijde van het uitgebrande pand zijn eveneens onbewoonbaar wegens rook- en waterschade.

Voor deze bewoners is zaterdagmiddag vervangende woonruimte geregeld. De brandweer is nog geruimde tijd bezig geweest met het nablussen van de brand. Daarbij werden onder andere dakpannen van het dak gehaald om zo goed bij de vuurhaard te kunnen komen. Over de oorzaak van de brand konden de hulpdiensten nog niets zeggen.

Achtste drugspand van dit jaar gesloten

Boxtel - Op last van burgemeester Buijs zijn afgelopen donderdag een woning en de daarbij behorende bijgebouwen aan Den Berg in Liempde gesloten. Eind 2015 werd een in werking zijnde hennepstekkerij aangetroffen. Het pand gaat voor een periode van drie maanden op slot. Het is het achtste drugspand dat dit jaar gesloten wordt.

In de schuur werden op 22 december 2015 een handelshoeveelheid van 8.872 hennepstekjes en 470 moederplanten geruimd. De elektriciteit voor de hennepstekkerij werd via een illegale aansluiting vanuit de meterkast in de woning aangevoerd. Hiermee komen openbare orde en volksgezondheid in het gedrang. Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil burgemeester Buijs naar de buitenwereld een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt. Ook wil hij hiermee de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen.

Nieuw artikel

Foto: Hans en Anneloes Schellekens

De week voor Pasen ofwel Semana Santa of "de Heilige Week" genaamd, is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse evenementen in Andalusië. Het is niet alleen de start van het nieuwe seizoen, maar ook het feest van de boetedoening, maar wordt zeker niet stil binnen in de kerk gehouden. Dat past niet bij de inwoners van Andalusië. Zij vieren dit feest op straat, luidruchtig als ze zijn en hoewel de naam van het feest anders doet vermoeden, allesbehalve treurig.

De cofradías of hermandades (broederschappen) trekken niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk het boetekleed aan. In lange gewaden en voor niet-Spanjaarden een beetje luguber ogende puntmutsen, trekken de boetelingen van de kerk in hun wijk, via een vaste route op een vaste dag en vast tijdstip door de straten. Ieder broederschap draagt dan hun eigen heiligenbeeld in een processie door de straten op een paso (draagbaar). Deze beelden symboliseren het lijden van Jezus en Maria en de pasos zijn enorm zwaar. Daarom zijn er soms wel 100 of 150 man nodig om de beelden door de straten te dragen.

Dit gebeurt zeker niet alleen in doodse stilte; de muziek en de liederen die hen begeleiden klinken allesbehalve triest. En de duizenden toeschouwers langs de route, doen daar vaak nog graag een schepje bovenop.

Semana Santa loopt vanaf Palmzondag tot aan Paaszondag. In elke Andalusisch stad of in elk Andalusisch dorp vinden er processies plaats. Velen trekken 's avonds en 's nachts door de straten en zorgen in het kaarslicht voor een indrukwekkend schouwspel dat je niet mag missen.

Wij gaan dit jaar op Witte Donderdag in Málaga weer een kijkje nemen en zullen ongetwijfeld weer enorm onder de indruk zijn!!

Hans en Anne-Loes Schellekens

www.casagradable.com

Luchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

Foto: Anne-Loes Schellekens

De week voor Pasen ofwel Semana Santa of 'de Heilige Week' genaamd, is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse evenementen in Andalusië. Het is niet alleen de start van het nieuwe seizoen, maar ook het feest van de boetedoening. Het wordt echter zeker niet stil binnen in de kerk gehouden. Dat past niet bij de inwoners van Andalusië. Zij vieren dit feest op straat, luidruchtig als ze zijn, en hoewel de naam van het feest anders doet vermoeden, allesbehalve treurig.

De cofradías of hermandades (broederschappen) trekken niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk het boetekleed aan. In lange gewaden en, voor niet-Spanjaarden, een beetje luguber ogende puntmutsen trekken de boetelingen van de kerk in hun wijk via een vaste route op een vaste dag en vast tijdstip door de straten. Ieder broederschap draagt dan zijn eigen heiligenbeeld in een processie door de straten op een paso (draagbaar). Deze beelden symboliseren het lijden van Jezus en Maria en de pasos zijn enorm zwaar. Daarom zijn er soms wel 100 of 150 man voor nodig om de beelden door de straten te dragen.

Dit gebeurt zeker niet alleen in doodse stilte; de muziek en de liederen die hen begeleiden klinken allesbehalve triest. En de duizenden toeschouwers langs de route doen daar vaak nog graag een schepje bovenop.

Semana Santa loopt vanaf Palmzondag tot aan Paaszondag. In elke Andalusische stad of dorp vinden er processies plaats. Velen trekken 's avonds en 's nachts door de straten en zorgen in het kaarslicht voor een indrukwekkend schouwspel dat je niet mag missen.

Wij gaan dit jaar op Witte Donderdag in Málaga weer een kijkje nemen en zullen ongetwijfeld weer enorm onder de indruk zijn!

Hans en Anne-Loes Schellekens

www.casagradable.com

Foto: Stichting Kèk Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

CDA

Foto: CDA

Parkeerbeleid
Voor het CDA is het duidelijk, de invoering van het nieuwe parkeerbeleid moet uitgesteld worden. Er zijn veel goed onderbouwde zienswijzen ingediend. Dit zal ervoor zorgen dat het parkeerplan er straks heel anders uit komt te zien, dit zegt ook de wethouder. Het CDA wil dat het aangepaste parkeerplan weer in de gemeenteraad besproken wordt, dat alle zienswijzen grondig geëvalueerd worden, dat recente onderzoeken over parkeerbeleid en succesverhalen van andere gemeenten hierbij betrokken worden, dat er echt in gesprek gegaan wordt met bewoners en ondernemers en dat er onderzocht wordt hoe een gefaseerde invoering mogelijk is (begin in Stationsbuurt, evalueer en bekijk wat echt nodig is). Onze motie om het vergunningstelsel uit te stellen kreeg helaas geen steun.

Een derde van de zienswijzen is niet-ontvankelijk, daarom hebben wij gevraagd of alle bewoners en ondernemers in het vergunningsgebied een brief konden ontvangen waarin hulp aangeboden wordt bij het opstellen van een zienswijze. Dit is gebeurd. Het indienen van een zienswijze helpt echt. Dit kan nog tot vanavond.

Kadernota
Afgelopen raadsvergadering stond ook de Kadernota op de agenda van de raad. In de Kadernota zijn de speerpunten en de plannen van het college uitgewerkt.
Eén van die punten was De Kleine Aarde. Vorige week maakte het college haar keuze voor dit terrein bekend. Het CDA wil voor De Kleine Aarde een goede oplossing die zorgt dat de gelden van het Legaat van Cooth worden aangevuld en met behulp van een stichting beheert gaan worden. Bovendien is het voor ons van belang wat de mening is van de buurtbewoners.
Wat betreft de woonvisie zijn wij van mening dat er extra aandacht geschonken dient te worden aan starterswoningen en levensloopbestendig bouwen, we mogen onze jong volwassenen en senioren niet vergeten.
Het CDA vraagt daarnaast blijvende aandacht voor onze binnensporters die te maken hebben met hoge huurkosten. Maar ook het aantal en de staat van onze sporthallen blijven aandacht vragen.
Een ander onderwerp in de Kadernota was het economisch stimuleringsbudget. Het CDA vindt dat er naast het centrum ook meer ingezet moet worden op de ondernemers op Oost, Selissen, Liempde en het industrieterrein.
Ten aanzien van het centrum hebben we aangegeven dat er een onderzoek en evaluatie moet plaatsvinden of blauw parkeren in het centrum betaalbaar is binnen enkele jaren.
Ook bij deze kadernota heeft het CDA ervoor gepleit dat de reserves terug moeten gaan naar het door de raad vastgestelde niveau. Voor het CDA is er namelijk altijd een verband tussen wensen, ambities en mogelijkheden.

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Combinatie95

Foto: Combinatie 95

Het is heel belangrijk dat mensen zich laten horen. De overheid verwacht ook dat mensen steeds mondiger worden en dat ze zelf het voortouw nemen. Dit zorgt voor mooie initiatieven en bijzondere gesprekken. En voor een burger die meedenkt en ook dat is goed. Belangrijk hierbij is dat respect de boventoon voert. Vooral via social media zie je dat mensen in anonimiteit het soms lastig vinden om de mens los te zien van de mening. Natuurlijk kunnen emoties hoog oplopen, maar respect en fatsoen naar elkaar is een absolute must om er samen uit te komen. In Boxtel loopt de discussie over het algemeen goed en hopelijk blijft dat zo.

Parkeervergunningen.
Een van de onderwerpen die de gemoederen bezighoudt is het nieuwe parkeerbesluit. Tijdens de raadsvergadering van 29 maart jl. werd door bewoners een petitie aangeboden aan de gemeenteraad. Een signaal dat serieus is opgepakt door Combinatie95 en andere partijen.

Duidelijk was dat alle acht partijen in de raad parkeervergunningen in willen voeren, maar dat de roep van de burgers ook gehoord moest worden. Combinatie95 diende een motie in die ruimte biedt voor maatwerk. We zullen alle zienswijzen grondig evalueren binnen het totaal van de parkeervergunningen. Daarom is het indienen van een zienswijze erg belangrijk. Alleen bij onderbouwde zienswijzen heeft een evaluatie zin en kunnen het college en de raad goede afwegingen maken. Daarnaast zegt onze motie dat wij een gefaseerde invoer van de vergunningen willen. Eerst beginnen waar de nood het hoogst is en daarna kijken of een verder uitrol wel/niet noodzakelijk is.

Kadernota
Afgelopen maandag heeft de raad vergaderd over de kadernota. In de kadernotitie geeft de raad aan wat we belangrijk vinden voor het komende begrotingsjaar. Voor Combinatie95 staat vast dat duurzaamheid nog steviger op de agenda moet komen. Zo willen wij extra inspanningen om de doelstelling Boxtel Energie Neutraal in 2040 te bereiken. Combinatie95 vindt het ook erg belangrijk dat er veilig gefietst en gewandeld kan worden in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. We willen begaanbare trottoirs en aandacht voor een veiligere fietsverbinding tussen Lennisheuvel en het centrum van Boxtel. Ook de oversteek naar de Liempdseweg bij het Providentia is nog steeds een onveilig punt waar dagelijks veel scholieren langs komen. De volledige route van MHC MEP tot aan de Langspier moet ook veel veiliger. Nu het mooi weer er eindelijk aankomt, wordt deze route weer druk met fietsers en autoverkeer. De fietser moet daar meer ruimte krijgen. Daarnaast wil Combinatie95 graag meer financiële ruimte in de begroting creëren voor jongeren in de wijken.

Wil jij ook eens met Combinatie95 praten over een van deze onderwerpen, kijk dan eens op www.Combinatie95.nl of neem contact op met een van onze raadsleden.

Gemeente legt zich neer bij uitspraak rechter in electrocutiezaak

Boxtel - Gemeente Boxtel laat in een persbericht weten niet in beroep te gaan tegen de boete van 60.000 die de rechter haar 25 maart oplegde. De rechtbank in Den Bosch concludeerde toen dat de 20-jarige Janneke van Gaal uit Boxtel mede door nalatigheid van de gemeente om het leven kwam.

Op 24 januari 2013 kwam Janneke door electrocutie om het leven in een pand, waarvan de gemeente Boxtel eigenaar was. De rechtbank verwijt de gemeente dat zij heeft nagelaten de meterkast in de woning zelf te onderzoeken bij het in beheer geven van het pand aan verhuurder Camelot. Ook hadden bij de gemeente de alarmbellen moeten gaan rinkelen toen een hennepkwekerij in het pand werd opgerold.

De gemeente verklaart 'zeker ook uit compassie voor de nabestaanden' niet in hoger beroep te gaan. "De nabestaanden hebben de gemeente Boxtel ook verzocht om niet in hoger beroep te gaan. Eerder heeft de rechtbank bij vonnis de gemeente Boxtel vrijgesproken van het verwijt dat zij schuld zou hebben aan de ondeugdelijke reparatie naar aanleiding van een eerdere melding van stroomschokken", valt te lezen.

"De dood van de jonge vrouw is een trieste gebeurtenis", aldus de gemeente, "en laat haar nabestaanden achter met een enorm verlies." Verder verklaart de gemeente haar volle medewerking te hebben verleend aan het onderzoek: "Wij hebben ons handelen tijdens het onderzoek steeds gericht op optimale waarheidsvinding uit respect voor het slachtoffer en de nabestaanden. Wij hopen dat dit hen helpt bij de verwerking van het grote verlies."
Na het noodlottige ongeval heeft de gemeente Boxtel alle meterkasten van twaalf van haar panden laten controleren. Bij die woningen zijn geen bijzonderheden aangetroffen.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
09-04 Munsel + deel Centrum – Breukelen
09-04 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
13-04 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 14

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Hamsestraat 18 vervangen dak van bedrijfsgebouw en plaatsen van zonnecollectoren

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Oude Rijksweg 11 voor de inrichting waarvoor ook het Activiteitenbesluit milieubeheer van toepassing is

Verleende omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 15 rooien: 3 beuken en 2 berken uit achtererf
Houtwerf 10 plaatsen dakkapel op achterdakvlak
De Schoren 11 bouw bedrijfspand
Vaandelstraat 10 plaatsen dakopbouw

Bestemmingsplan
Clarissenstraat 31-33 vastgesteld door de gemeenteraad. Maakt de bouw mogelijk van twee vrijstaande woningen na sloop van de bestaande gebouwen van het voormalige garagebedrijf.

Horecavergunningen
Tommy's Lunch & Diner, Stationsstraat 12 verleende horeca- en exploitatievergunning

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Een andere wereld, de 'ONDERWATERWERELD'!

Na de laatste column hebben we niet veel mijlen meer gevaren. De eilanden die we willen bezoeken liggen allemaal binnen zo'n 10-15 mijl afstand van elkaar, maximaal 2 à 3 uurtjes varen. Ook dat is wel weer eens een keer fijn, alles blijft lekker op zijn plaats staan en hoeft niet zeevast gezet te worden. De zon schijnt in overvloed en het water is turkoois blauw als we ons anker laten vallen in Prickly Bay op Grenada. Het inklaren, wat op alle eilanden die zelfstandig zijn moet gebeuren, gaat snel. Nog even wat geld pinnen, E(astern) C(aribbean) dollars, gelukkig op meerdere eilanden te gebruiken en we zijn er klaar voor! Het zwemtrapje gaat naar beneden en we zwemmen in dat turkoois/blauwe water om af te koelen... Wat een zaligheid!

Omdat we aan het anker liggen gaan we met onze bijboot naar de kant. Dat vergt even wat handigheid, maar went snel. Maar aan het anker liggen geeft veel vrijheid. We douchen op het achterdek nadat we een duik hebben genomen en 's avonds eten we in de kuip en zien de zon ondergaan. Natuurlijk willen we ook het binnenland verkennen, makkelijk, met kleine busjes die gewoon stoppen als je langs de weg loopt. Je bent gelijk onderdeel van de lokale bevolking en dat leidt tot leuke gesprekken en ontmoetingen. Kleine VVV-kantoortjes hebben goede informatie en mooie kaarten van het eiland en de omgeving. Zo verkennen we Grenada, Carriacou, Sandy Island, Union Island, Mayreau, Tobago Cays en Bequia. De eilanden Canouan en Mustique slaan we over, wellicht komen we daar volgend jaar. Ook wij moeten keuzes maken! Canouan is vrij rustig en dat hadden we na de Tobago Cays even gehad en Mustique is voor de 'rich & famous'. Onder anderen Mick Jagger en Kylie Minogue hebben hier een 'huisje'.

Maar deze column heeft niet voor niets de titel "een andere wereld, 'de onderwaterwereld'"! Alles wat zich hier onder water afspeelt wordt in de folders en boeken lyrisch omschreven en onze nieuwsgierigheid was dus gewekt. Beiden hebben wij een beginnerscursus duiken gedaan en ons Padi openwater gehaald, maar ook met een snorkelsetje kun je hier prima rondkijken. Het water is glashelder; het lijkt alsof je in een aquarium zwemt. In Grenada zagen we enkele mooie vissen zwemmen, maar bij elk nieuw eiland dat we bezoeken wordt het alleen maar mooier. Ongelooflijk! Het is natuurlijk gaaf dat we vanaf de boot zo het water in kunnen duiken en rondkijken onder water. De Tobago Cays staan bekend als een van de mooiste duik- en snorkelsites ter wereld en daar liggen we, terwijl ik een begin maak met deze column.

Rene is als eerste in het water en zwemt rond de boot. Hij is helemaal enthousiast en vraagt om de onderwatercamera. Terug aan boord vertelt hij dat hij niet alleen mooie vissen, maar ook nog een rog en schildpadden heeft gezien. Geweldig! Met de onderwatercamera heeft hij hiervan mooie opnames gemaakt, die je kunt zien op de Facebook-pagina SY Blue Spirit op reis en op Omroep Dommelland. Samen zijn we snel terug in het water en zwemmen we naar een deel dat afgeschermd is voor schildpadden en waar je alleen maar zwemmend mag/kan komen. Zelfs onderweg zien we al verschillende schildpadden, sommige zo groot, die moeten minstens tientallen jaren oud zijn. Maar ook een grote met kleintjes, een gezin? En natuurlijk vissen in allerlei kleuren en formaten. De schildpadden zijn helemaal niet schuw en je kunt ze tot dichtbij benaderen. Toch wordt er wel voor ze gewaarschuwd want ze kunnen venijnig bijten. Als zoogdier moeten ze natuurlijk eens in de zoveel tijd naar boven om adem te halen, mooi om dat zwemmend te volgen en als het kopje boven water komt, lijken ze voor mij een beetje op ET. Als we aan boord in de kuip zitten en wat stukjes brood in het water gooien komen de vissen naar boven en laten het zich goed smaken. Helaas geen schildpadden. Wel zien we ze langs de boot zwemmen als ze ademhalen, prachtig! We blijven hier nog een paar daagjes liggen en genieten van deze voor ons nog onbekende onderwaterwereld van rust en sereniteit.

Vanuit de Tobago Cays varen we verder richting Bequia, ook weer zo'n bijzonder mooi eiland, felgekleurde huisjes liggen tegen de bergen aan gebouwd en vanuit de Admiralty Bay hebben we hierop een prachtig uitzicht. Niet alleen zeilboten liggen hier, maar ook de grotere cruiseschepen zien we nu regelmatig. Het eiland is dan in een keer druk bevolkt, maar mensen kijken blijft leuk, zeker als er allerlei activiteiten worden georganiseerd. Ook wij hebben vandaag een uitje gepland staan: met een open taxibusje gaan we een eiland-tour maken. Het eiland is niet zo groot en in twee uur kun je veel zien, terug naar een mooi plekje kan altijd nog! Zo komen we bij mooie vergezichten, prachtige baaien en idyllische, Bounty strandjes. Ook hier staan overal prachtige huizen, veel gepensioneerden trekken zich terug op de Caribische eilanden en genieten. Misschien wat voor ons in de toekomst? Bequia betekent 'eiland met wolken' en inderdaad zijn er elke dag wolken boven het eiland. Helaas valt er voor de bewoners niet vaak de zo fel begeerde regen uit, maar het geeft wel wat schaduw aan de onuitputtelijke zonneschijn!

Natuurlijk, Pasen wordt ook hier gevierd. Voor ons hier geen Jesus Christ Superstar of the Passion. Hier wordt niet alleen het Christelijke feest gevierd, maar er wordt een heuse 'Bequia Easter Regatta' gehouden. Een zeilwedstrijd in allerlei klassen met veel plezier en vermaak er om heen. Zelfs een van onze zeilvrienden, Peter Koetsier van SY Helena, zit in de wedstrijdcommissie en vaart mee op het startschip, een unieke ervaring. Vanuit de baai waarin wij liggen, Admiralty Bay, wordt gestart en gefinisht: spectaculair! Voor ons een reden om nog even te blijven liggen en te genieten.

Ondertussen is het begin april, de zomertijd is weer ingegaan en we zijn al 9 maanden onderweg, de tijd vliegt! We hebben het nog steeds naar onze zin, ontdekken nieuwe bestemmingen, eilanden, plaatsen en ontmoeten veel nieuwe mensen. Zeilers en plaatselijke bevolking, we raken steeds sneller ingeburgerd. Onze volgende bestemming wordt Martinique. Hier komen voor het eerst vrienden over en wij kijken er ontzettend naar uit. Onze volgende column komt uit begin mei, net na mijn verjaardag, weer een nieuwe ervaring die we graag met jullie delen! Alvast een fijne en gezellige Koningsdag voor iedereen en geniet van de lente!

Lieve groet,
Rene & Brigit
SY Blue Spirit op reis

Chantal van Mierlo brengt tweede roman uit

Chantal van Mierlo tijdens een signeersessie voor haar debuut 'De Nummers' bij Bruna Boxtel. Foto: Cock Stam

Boxtel - Op 2 juni verschijnt 'Het Isolement', de tweede roman van de in Boxtels geboren schrijfster Chantal van Mierlo. Zij verhuisde in 2001, na het afronden van haar studie International Business naar Duitsland.

Het boek gaat over Razvan die na een avond uit in Amsterdam geobsedeerd raakt door de prachtige Coco. Hij heeft de eerste jaren van zijn leven in een weeshuis in Roemenië doorgebracht en na een moeilijke jeugd bij zijn adoptieouders zijn weg gevonden in de internetcriminaliteit. Razvan droomt van een leven op het Roemeense platteland, samen met Coco. Hij weet echter maar één manier om haar voor zich te winnen: manipulatie. Om haar te isoleren begint hij een kat-en-muisspel. Als Coco door toedoen van haar stalker steeds verder in de problemen raakt, wordt ze opgevangen door Jeroen, de therapeut die haar gehandicapte broer begeleidt. Samen proberen ze de identiteit van Coco's stalker te onthullen. Maar is Jeroen eigenlijk wel te vertrouwen?

Van Mierlo zet met 'Het isolement' wederom een sterk, filmisch plot neer. De twee vertellers zetten de lezer constant op het verkeerde been. Wie kan Coco vertrouwen? Wie probeert haar leven over te nemen? Een boek om in één ruk uit te lezen.

Eerder schreef Van Mierlo al de thriller 'De Nummers' die bij critici vol lof werd ontvangen.

Start inschrijving jeugdvakantieweek Liempde 2016

Liempde - Ook dit jaar organiseert JVWLiempde een jeugdvakantieweek voor Liempdse kinderen uit groep 3 tot en met 8 van de basisschool. De vakantieweek is van 30 augustus tot en met 2 september.

Het thema van dit jaar is 'Op z'n kop in de piste'. De Liempdse jeugd gaat niet alleen weer een vakantiedorp bouwen, maar ook oefenen om op de laatste dag van de week een fantastische circusvoorstelling te geven.

Natuurlijk hebben de acrobaten bij hun eerste schreden binnen de piste hulp en ondersteuning nodig van vrijwilligers. JVWLiempde nodigt ouders en andere belangstellende van harte uit zich op te geven als vrijwilliger voor deze week. Dat kan via www.jvwliempde.nl.

De inschrijving voor de Jeugdvakantieweek start op zaterdag 16 april om 9.00 uur.

Weidevogels kijken in Rooi met Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde houdt 10 april een excursie onder de naam 'weidevogels kijken in Rooi'. Leden van Weidevogelgroep Rooi zullen tijdens het uitje aan de Schijndelse Heide in Sint-Oedenrode uitleg geven over het werk dat zij doen.

De wandelaars verzamelen zich bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde en gaan daar bij voorkeur op de fiets richting het rundveebedrijf van de familie Boekhorst aan de Schijndelse Heide in Sint-Oedenrode. Op deze locatie, naast de golfbaan, zullen leden van de Weidevogelgroep Rooi uitleg geven over hoe zij hun bijzondere vorm van vogelbescherming uitoefenen in 'Het Jaar van de Kievit'.

Weidevogelgroep Rooi is vooral actief in het gebied tussen Sint-Oedenrode en Schijndel. Dit doet zij met veel succes, want zowel in 2014 als in 2015 vonden zij het eerste kievitsei van Brabant. Het broedseizoen 2016 begon voor de groep helemaal spectaculair, want zij vond het eerste kievitsei van Nederland. Radio, televisie en kranten gaven hier volop aandacht aan. Dit tot afgunst van sommige vogelaars uit Friesland, waar traditiegetrouw het allereerste ei gevonden werd.

Zwaar
Weidevogels hebben het zwaar in Brabant. Door de intensieve landbouw, verdroging, het vaker voorkomen van barre weersomstandigheden en de aanwezigheid van roofdieren krijgen de legsels zware klappen te verduren. Soorten zoals de Grutto en de Veldleeuwerik nemen in aantal zo onrustbarend snel af, dat gevreesd wordt dat ze totaal zullen verdwijnen van het Brabantse land. Maar ook de Kievit, ooit een algemeen voorkomende soort, wordt met de ondergang bedreigd als er niet snel maatregelen worden getroffen.

Onder supervisie van Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap zijn in Brabant honderden weidevogelbeschermers actief om deze vogels de kans te geven om hun broedsel groot te brengen. In nauwe samenwerking met de boeren worden nesten gemarkeerd, waardoor ze gespaard blijven bij de vele bewerkingen die het land ondergaat. Ook worden er zogenaamde braakstroken aangelegd, waar de jonge vogels beschutting en voedsel kunnen vinden.

De excursie vindt plaats op zondag 10 april en start om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.


Vrije trainingen DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Voetbalclub DVG organiseert de komende maanden een viertal vrije trainingen voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 5 van de basisschool (of kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar). Op deze woensdagmiddagtrainingen krijgen deze kinderen de kans om een eerste kennismaking met voetbal te beleven.

Ervaren jeugdtrainers zullen de jongens en meisjes met plezier kennis laten maken met deze sport. In het kader van het jeugdplan 'Door de jeugd, Voor de Jeugd' worden zij hierbij geassisteerd door een aantal jeugdspelers van de D-pupillen.

Foto: Toon van Ruremonde

De vrije trainingen worden gehouden op het sportpark De Roode Bleek op de volgende data:
Woensdag 13 april, 20 april, 11 mei, 18 mei. Deze laatste training wordt afgesloten met een wedstrijd waarbij alle deelnemers een dribbeldiploma kunnen verdienen.

De trainingen beginnen steeds om 14.00 uur en duren tot 15.00 uur. Het verzoek is om 5 minuten voor aanvang van de trainingen aanwezig te zijn.

Meisjes
Meisjesvoetbal is momenteel de snelst groeiende tak van sport. De KNVB telt ruim boven de 100.000 meisjesleden van 6 tot 18 jaar oud. Bij DVG zijn op dit moment twee meisjesteams actief in de competitie. Dat de Liempdse meiden veel talent hebben is afgelopen periode gebleken want beide teams werden ongeslagen kampioen in de najaarscompetitie.

De inschrijving voor de vrije trainingen is gratis. Deelnemers mogen aan alle vrije trainingen deelnemen. Geïnteresseerden dienen vooraf per e-mail op te geven op welke data ze de vrije trainingen willen volgen. Bij het opgeven is het verzoek om de geboortedatum of leeftijd van het kind op te geven in verband met de indeling van de trainingsgroepen naar leeftijd. Inschrijvingsformulieren zijn te downloaden via de website dvgliempde.nl en kunnen worden ingestuurd naar keesvoets@home.nl.

BRTC-koplopers ongeslagen

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) zijn in de Individuele Meerkampen de koplopers nog ongeslagen na de eerste speeldag. In de meerkampen van de BRTC wordt door 29 deelnemers in vier poules om het kampioenschap individueel gestreden. Alle koplopers zijn nog zonder verliespartij na de eerste speelrondes.

In de eerste klasse spelen acht deelnemers. Ronald van Dael van Taverbo Sabo 1 won zijn vier partijen van zijn teamgenoten Cees Hems en Hans van Haaren. Ook Ad van Weert van Sabo Boxtel en Hans Stoker van Grand Café Rembrandt verloren hun partij tegen Van Dael.

Daan de Koning van Taverbo Sabo 3 volgt Van Dael op de voet door drie winstpartijen te boeken. Hij leverde alleen in zijn wedstrijd tegen Ad van Weert een punt in. Ook Hans van Weert haalde drie punten en verloor alleen van Hans Stoker. Ad van Weert en Ad Brekelmans (Grand Café Rembrandt) wonnen ieder twee partijen. Daarom zal pas volgende week in de laatste wedstrijden de beslissing vallen. Hans Stoker en Cees Hems behaalden ieder één punt en Hans van Haaren bleef zonder winst.

In de tweede klasse met zeven deelnemers was Peter de Rooij van Taverbo Sabo 4 de voorlopige grote winnaar door in zijn drie gespeelde wedstrijden drie keer ongeslagen te blijven. Vooral de winst in een zeer goede en spannende partij tegen Uschi Meeuwis van Taverbo Sabo 3 was opvallend. Wim van Aarle van Sabo Boxtel, Ad van Lier van De Dommel en Lothar Groth van Taverbo Sabo 2 doen ieder met twee winstpunten ook nog mee in de strijd om de titel. Ook Uschi Meeuwis is nog niet uitgeschakeld. Zij is wel van de andere resultaten afhankelijk. Henk IJsseldijk van Taverbo Sabo 3 en Frans van Dun van Taverbo Sabo 1 haalden geen winstpunten.

De derde klasse met ook zeven deelnemers wordt aangevoerd door Geerta Pluut van Rotsvast die haar drie gespeelde wedstrijden overtuigend won. Zij gaf alleen in haar partij tegen Joop van Eijk één game af met 9-11. De tweede plaats achter Geerta wordt gedeeld door Mari van Dijk van Taverbo Sabo 2 en Mari Karssemakers van Bat Boys. Mari Karssemakers verloor zijn partij tegen Geerta waardoor zijn kansen op de titel kleiner zijn geworden. Joop van Eijk van Taverbo Sabo 2, Ad de Man van De Dommel en Bart Theeuwes van Rotsvast moeten ieder genoegen nemen met één punt. Toon van Geel van Taverbo Sabo 4 sluit de ranglijst zonder winstpunten.

In de vierde klasse waarin ook een zevenkamp gespeeld wordt waren de twee verliespartijen die Jordy van de Laak van De Firma Fotografie leed het meest in het oog springend. Hij verloor in zijn eerste partij tegen vader Henk en gaf later op de avond ook een punt af aan Erik van der Schoot van Grand Café Rembrandt. Henk en Erik bleven in de twee andere gespeelde wedstrijden ook ongeslagen en gaan met drie punten aan de leiding. Nick van de Laak van De Firma Fotografie won twee van de drie gespeelde wedstrijden en doet dus nog volop mee. Paul Kuijs van de Bat Boys won zijn wedstrijd tegen Jan Don en deelt samen met Jordy van de Laak de vierde plaats. Stef Schellekens en Jan Don van Rotsvast delen samen de laatste plaats op de ranglijst en zullen waarschijnlijk in hun onderlinge wedstrijd bepalen wie daar aan het eind nog zal staan.


Vervolg van de voorpagina Dubbelslag Kay Karssenmakers

In de tweede manche reageerde Kay opnieuw goed op het starthek en dook op een tweede plaats door de eerste bocht. Opnieuw was het Pedersen die aan de leiding reed. Kay slaagde erin de koppositie over te nemen en beide rijders knokten voor de dagzege. Ondanks de hoge druk van zijn teamgenoot hield Kay het hoofd de hele wedstrijd koel en won hij de manche.

Kay pakte in Westerbork zijn allereerste zeges in de 85cc grote wielen en won ook het dagklassement. Met deze resultaten vergroot hij zijn leiderspositie in het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen naar 10 punten op Pedersen. Het team zal nu alles klaar gaan maken voor de eerste selectiewedstrijd om het Europees kampioenschap in het Deense Slagelse, aanstaand weekend op 9 en 10 april. Na deze wedstrijd zal het team doorreizen naar de tweede wedstrijd, die een week later in Slowakije wordt verreden.

JRC meisjes onder 20 wint met groot gemak van BBC

Boxtel – Het team van JRC Boxtel Mu20 speelde zondagmiddag thuis tegen hekkensluiter BBC uit Valkenswaard. De wedstrijd in aanloop naar de kampioenswedstrijd tegen BFF Migliore werd in het voordeel van JRC besloten met een monsterscore van 133-10.

Dat het geen moeilijke middag zou worden was al bekend bij de dames uit Boxtel. In de uitwedstrijd werd al met ruime cijfers gewonnen en het lag niet in de verwachting dat het team uit Valkenswaard nu meer tegenstand zou bieden.

Om de wedstrijd wat pit te geven startte JRC met een felle verdediging, waarbij druk op de bal gezet werd en de passline zo dicht mogelijk bleef. Dit resulteerde in een 14-1 run in de eerste 5 minuten. Speelster Maureen Vessies nam JRC bij de hand en was in deze run goed voor 8 punten. Met de inbreng van Jitske en Minka Bos werd de basis voor de ruime overwinning gelegd. JRC sloot het eerste kwart af met 40-3. In het tweede kwart veranderde het beeld van de wedstrijd niet. JRC bleef goed druk zetten en BBC kwam amper over de middenlijn. In dit kwart scoorden Lynn Bakker, Zhuliyana Georgieva, Haitske van der Meijden, Stephanie Janssen veel. BBC verdubbelde het puntenaantal door een score met bonus te benutten. Dit leidde tot een ruststand van 73-6.

Na rust besloten de coaches Besuijen en Hulskes om de tegenstander iets meer ruimte te geven om te basketballen omdat de wedstrijd al gespeeld was. Amber Meijering opende namens JRC de score in het derde kwart en leidde hiermee een 55-0 run in. Het laatste kwart liet JRC de teugels verder vieren. Toch scoorde Haitske van der Meijden nog een verre driepunter. Amber Meijering probeerde ook nog te scoren maar verzwikte haar enkel bij een poging tot het maken van een alley oop (het vangen en afronden terwijl je in de lucht bent). Zij kon de wedstrijd niet voortzetten. BBC scoort dit kwart nog twee keer, maar het leed voor de ploeg was al geleden. De eindstand werd bepaald op 133-10.

Goede thuiswedstrijd van D-jeugd

Boxtel/Bladel/Raamsdonksveer - De dames 1 van HCB''92 verloren zondag het uitduel in Bladel tegen Saturnus. In een spannende wedstrijd trok HCB aan het kortste eind. Het verloor met 17-11.

HCB'92 begon flitsend aan de wedstrijd. De openingstreffer kwam uit een vrije worp die benut werd door Inge van Drunen. Het was in de verdediging van HCB even zoeken met de vele gastspeelsters, maar Saturnus had in het begin van de wedstrijd ook moeite om de openingen te vinden. Karin van der Velden scoorde een mooi doelpunt via een vrije worp en ook Inge van Drunen vond het net met een onderhands schot. Daarna kwamen de vrouwen uit Bladel op gang en scoorden een aantal keer achter elkaar. HCB moest hard blijven werken om aansluiting te houden. Vanuit een ingestudeerde wissel kwam Susan van den Berg vrij op de cirkel en plaatste de bal tussen de palen. Saturnus ging met een voorsprong de rust in: 8-6.

In de tweede helft kwam HCB terug door een paar snelle aanvallen waaruit Inge van Drunen, Karin van der Velden en Ellen Persoons scoorden. De stand liep op dit moment gelijk op: 9-9. Saturnus ging in het tempo van de gasten mee waardoor er weer enkele doelpunten werden gemaakt. Door een onderschepping van Hèlen Berkelmans tijdens een uitbraak van Saturnus belandde de bal in eigen doel. Inge van Drunen benutte nog een toegekende penalty voor HCB. Beiden partijen troffen in de slotfase enkele keren het doel, waarbij HCB aan het kortste eind trok. De eindstand was 17-11.

Zaterdag speelt HCB'92 de laatste zaalcompetitiewedstrijd in sporthal De Braken.

Dames 2
Zondag waren de dames 2 van HCB'92 op bezoek bij Goodflooring HMC in Raamsdonksveer, de koploper in de wedstrijdpoule. Het voornemen was om niet meer dan 20 doelpunten tegen krijgen en er zelf minimaal één te maken. Dit eerste doel werd niet gehaald, het tweede doel wel. HCB verloor de wedstrijd met 23-1.
De insteek was om er een leuke pot van te maken ondanks het feit dat het voor de gastvrouwen hun kampioenswedstrijd was. Invalspeelsters Gitte en Annemarie Hulsen hebben enorm hun best gedaan. Toch bestond er geen onduidelijkheid over het niveauverschil. Verdedigend stond HCB haar mannetje. Doordat er goed werd aangepakt kreeg Marianne Stoesser haar allereerste gele kaart ooit en Bettine de Kok haar tweede. De Boxtelse dames hebben hun best gedaan om tegenstand te bieden, maar het lukte niet om Goodflooring de baas te worden. Mandy van Abeelen haalde in de laatste minuten van de wedstrijd de nul voor HCB van het scorebord. Zij scoorde uit een penalty die door Gitte Vanhout was veroorzaakt. De eindstand werd daarmee bepaald op 23-1.

D-jeugd
Met de laatste thuiswedstrijd van het zaalseizoen kwam tegenstander Bedo zaterdag op bezoek bij de D-jeugd. De uitwedstrijd, destijds in Beek en Donk, werd gemakkelijk gewonnen. Ook deze wedstrijd eindigde in een makkelijke overwinning voor HCB'92: 16-0.
HCB begon te nonchalant aan de wedstrijd. Het hele team ging in het lage tempo van Bedo mee, waardoor er weinig kansen ontstonden. Verdedigend stond het gelukkig wel goed. De eerste 10 minuten werd er maar drie maal gescoord. Hierna werd het tempo wat opgeschroefd en vielen er wel doelpunten. Ruststand 9-0.
In de tweede helft ging HCB goed door met snelle aanvallen, alleen was de afronding af en toe niet nauwkeurig genoeg. Verdedigend kon HCB het de hele wedstrijd goed volhouden waardoor na 40 minuten nog steeds een nul op het scorebord stond voor de gasten. Door doelpunten van Lieke van Rooij, Anouk Foolen, Tess Berkien, Veerle van Abeelen en Jorien Strik werd de eindstand bepaald op 16-0.

Mini's Ducks in tweede voorronde NK onderuit

Foto: Graziëlla Saccomani-Van Ginniken

Uden - De mini's van Ducks zijn er niet in geslaagd om verder te komen dan de tweede voorronde van het Nederlands kampioenschap. Zij speelden op bezoek bij Octopus in Uden een goed toernooi, maar slaagden er niet in om meer dan één van de vier wedstrijden met een overwinning af te sluiten.

De eerste wedstrijd voor de mini's was een makkie. Dit werd een reglementaire 6-0 overwinning op Utrecht RC omdat dit team had afgezegd.
De tweede wedstrijd moest er wel serieus gespeeld worden tegen gastclub Octopus. Ducks liet zich al snel verrassen door een try van de Udenaren. Daarop volgde een schitterende try van Ducks-speler Florian Veuger waarbij een recent ingestudeerd lijnpatroon perfect uitgevoerd werd. In de tweede helft kwam Octopus toch weer op voorsprong maar vlak voor tijd wist center Rens van de Wetering op volle snelheid een solo af te ronden met een try. Eindstand: 2-2. Dit betekende een verlenging met sudden death. Ducks liet zich vanaf de aftrap direct verrassen met een try tegen. Daardoor werd de wedstrijd voor Ducks besloten met een 3-2 nederlaag.
Een wedstrijd tegen The Big Stones uit Havelte volgde. Dit team was vooral fysiek een maat te groot. Ondanks goede tackels van captain Lucas de Geus eindigde deze wedstrijd in een ruime 8-1 nederlaag. De enige try van Ducks kwam op naam van Thijs Schilder.
De laatste wedstrijd speelde Ducks tegen de uiteindelijke winnaar Gouda. Dit was een goede wedstrijd maar Ducks moest winnen om nog kans te maken om door te gaan. Ondanks tries van David Uchukuwu en Wout van Brunschot was het goede spel niet genoeg. Gouda was Ducks toch te vaak te slim af. Daardoor scoorde het meer tries en won het verdiend met 6-2.

Foto: Graziëlla Saccomani-Van Ginniken

De mini's kunnen terugkijken op een goed toernooi. Duidelijk is dat het spel steeds beter wordt, maar nog niet goed genoeg was om een ronde verder te komen.

De senioren van Oysters/Ducks starten zondag in de eerste ronde van de bekercompetitie met een uitwedstrijd in Sassenheim. Zaterdag 16 april wordt er bij Ducks gestreden om het Zuid Nederlands kampioenschap bij de benjamins. Er worden 14 teams verwacht. Voor de benjamins van Ducks zaterdag een speciale training ter voorbereiding.

Geweldig resultaat voor TS Dekker op Royal Dutch Open

Foto: Ad Dekker

Amstelveen - Afgelopen zaterdag beleefden de taekwon-do'kas van TS Dekker een mooi internationaal toernooi in Amstelveen met maar liefst driehonderd deelnemers, afkomstig uit landen als Slovenië, Engeland, Spanje, Duitsland en België.

Dertien leden van TS Dekker vertrokken 's ochtends om 7.00 uur naar Amstelveen om deel te nemen aan de Royal Dutch Open. Coaches Aaron Dekker en Amy Bressers leidden alles in goede banen. Scheidsrechters Stanley Portier en Jolijn van Eijsden stonden de hele dag voor TS Dekker op de vloer. 's Avonds rond 20.00 uur waren de deelnmers weer thuis, tien medailles rijker: een fantastisch resultaat.

De prijswinnaars:
Bryan Marien Goud sparren
Dinand Verhoeven Goud sparren
Corne Beekmans Zilver sparren
Jolijn van Eijsden Zilver sparren
Areeb Ashraf Zilver sparren
Ravi van de Berk Zilver sparren
Tilia Marouche Brons Sparren
Alexandra Dekker Brons sparren
Romy Raaijmakers Brons Hoogtesprong
Kaleigh Belemans Brons Special Technics

Winst derde jeugdteam Taverbo/Sabo

Boxtel - Het derde jeugdteam van Taverbo/Sabo won afgelopen zaterdag in Wijk en Aalburg van het vierde team van Rally. Merlina Singh, Max van Dongen en Sanne van der Schoot waren niet te kloppen en wonnen met gemak al hun partijen.

Rally had duidelijk niets te vertellen, want op één wedstrijd na had het Boxtelse team hiervoor slechts drie games nodig. Doordat Max van Dongen en Sanne van der Schoot samen ook goed waren voor de punten van de dubbel, steeg het derde jeugdteam met 42 punten uit zeven wedstrijden naar de derde plaats in het klassement.

In Heeze hield het eerste jeugdteam zich keurig staande tegen de koploper. Sjoerd van Heerebeek en Dani de Rooij waren ieder tweemaal succesvol. Lars de Laat voegde hier nog een punt aan toe. Doordat Irene dit weekend belangrijke punten liet liggen tegen Artisan, is het eerste jeugdteam met 34 punten uit zeven wedstrijden gestegen naar een derde plaats op de ranglijst.

Het tweede jeugdteam, dat waarschijnlijk de rest van het seizoen zonder de geblesseerde Rick van der Schoot zal moeten spelen, had in Haaften tegen Asio met 10-0 een zwaar verlies te incasseren.

Komende zaterdag staat voor alle teams een thuiswedstrijd op het programma. Die begint om 10.30 uur.

Bridge Bridgeclub de Rots, 30 maart A-lijn 1. J. vd Biggelaar & J. Koppen 65,97% 2. G. van Boxtel & L. Seinstra 62,84% 3. M. Ronde & M. Jussen 53,47% 3. A. Visser & W. vd Lans 53,47% Bridgeclub Boxtel, 30 maart A-lijn 1. W. van de Heijden & P. Verstijnen 65,00% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 60,83% 3. W. Braken & A. van de Langenberg 60,00 B-lijn 1. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 60,94% 2. P. Springer & L. van Dongen 58,85% 3. A. Tak & F. Hofstede 55,21% 3. B. van den Biggelaar & B. von Geusau 55,21% Bridgeclub Boxtel, 31 maart A-lijn 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 61,81% 2. P. van de Ven & P. Verstijnen 57,64% 3. J. Peerlings & R. van Stuivenberg-Munnichs 56,94% B-lijn 1. M. Klaassen-Barel & A. van der Sangen-van der Laar 63,39% 2. C. Nienhuis & B. Nienhuis-Salemink 61,43% 3. T. Walbeek & R. van Wersch 61,31% Bridgeclub Liempde, 31 maart A-lijn 1. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 61,01% 2. Dhr. van de Schans & Dhr. Raaijmakers 60,00% 3. Echtpaar Wagenaars 58,33% B-lijn 1. Echtpaar van Esch 66,07% 2. Dhr. Strik & Dhr. van de Heuvel 60,42% 3. Mw. Beerens & Dhr. van Oorschot 57,74% C-lijn 1. Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 62,92% 2. Mw. van de Zanden & Mw. Tesser 60,42% 2. Echtpaar Damen 60,42% Bridgeclub Revanche, 29 maart A-lijn 1. H. van Esch & P. van de Ven 65,83% 1. T. van Doorn & F. Verhees 65,83% 3. S. Tempels & J. Sweere 61,25% B-lijn 1. L. den Dekker & H. van de Wetering 65,04% 2. G. van der Meer & P. Raaijmakers 59,38% 3. Herman & Miny Deckers 55,26% Bridgeclub Revanche, 31 maart A-lijn 1. Gerda & Ad van Lier 65,50% 2. B. Hermkens & H. Schalkwijk 65,28% 3. M. van Kampen & S. van Thiel 58,33% Bridgeclub Rembrandt, 29 maart A-lijn 1. R. Koelink & W. van der Lans-Verberne 62,50% 2. A. van Diesen& G. Bogaerts 60,00% 3. J. Fischer & H. Maas 59,58% B-lijn 1. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 67,00% 2. J. & M. Hamels 63,50% 3. P. & A. Schoonen 61,67% Biljart Uitslagen Wapen van Liempde/RegioBank WvLiempde/RegioBank-De Hazelaar 2 6-2 De Hazelaar 2-WvLiempde/RegioBank 1 28-26 't Ivoor 2-WvLiempde/RegioBank 2 28-25 WvLiempde/RegioBank 3-Asperia-AquaRest 3 20-30 Uitslagen 't Ivoor De Hazelaar 3-'t Ivoor 1 (Libre) 30-20 't Ivoor 2-'t Wapen van Liempde 2 (Libre) 28-25 't Ivoor 3-Triangel Bar 1 (Libre) 21-30 VAR 2-'t Ivoor 1 (Recr.) 33-28 BC Zuid 1-'t Ivoor 2 (Recr.) 30-27 't Ivoor 5-NAL 7 (3b-Kl.) 24-27 't Ivoor 6-Het Groene Laken 1 (3b-Kl.) 22-30 Programma 't Ivoor 11 april Triangel 1-'t Ivoor 1 (Recr) 13.00 't Ivoor 3-Sonnevanck 4 (Recr) 13.00 BC Ammerzoden 1-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 19.30 12 april Krijt op Tijd 1-'t Ivoor 1 (Libre) 19.30 13 april 't Ivoor 4-NAL 6 (3b-Kl.) 13.00 't Ivoor 2-De Uitdaging 1 (Libre) 20.00 14 april 't Ivoor 5-D'n Brouwer 3 (3b-Kl.) 13.00 't Ivoor 6-D'n Brouwer 1 (3b-Kl.) 13.00 Standenlijst V.O.C. de Ursulanen Bijgewerkt tot en met 1 april Naam Wed Pnt Car Beur Gem Jan van der Steen 12 105 238 282 0,844 Mies van den Biggelaar 12 97 122 304 0,401 Harry Nooten 11 93 282 233 1,210 Wim van Groenestijn 12 92 132 317 0,416 Jaap de Wolf 10 89 192 232 0,828 Gé Neuteboom 11 89 128 276 0,464 Ton van Uden 9 78 104 196 0,531 Frans Klein 8 72 109 201 0,542 Joop Hooyer 8 69 119 189 0,630 Frits van Amelsfort 8 66 94 173 0,543 Piet de Goey 9 59 93 227 0,410 Jacques Vousten 10 58 81 248 0,327 Theo Sontrop 9 51 60 219 0,274 Wim Huismans 8 48 56 203 0,276 Johan Verboom 5 24 43 133 0,323 Jan Baaijens 1 10 23 15 1,533 Zaalvoetbal Uitslagen 2 april Team Elizabeth-Filipe Mode/E.Maas 2-4 Le Temps Perdu-v.d.Langenberg/Fleur 2-4 Dongen/vdWiel-Pika Bikes/'t Geveltje 5-8 Laansma Tuinen-Vouwwagenspecialist 3-4 H.v.Boxtel-Kwalitaria Strik 5-2 Tahadi-X2COM 6-5 Goossens Advies-Heva Autobedrijf 6-3 Uitslagen 4 april H.V.Boxtel-Rijschool Gestel 2 Green Team-Celdex b.v. F.C. Blokfit-Markzicht Boxtel Scheutjens b.v.-Plein 2 Cafe Markzicht-Verbeij/Hanekroot Programma 9 april Feestcafé de Nozem-Team Elizabeth 17.00 Kwalitaria Strik-Gebr. Bekkers 17.45 Café 't Geveltje-Grieks Rest Corfu 18.30 v.Stekelenburg-Fysio de Dommel 19.15 H.v.Boxtel-Pika Bikes/'t Geveltje 20.00 C.J.v.d.Sande-Filipe Mode/E.Maas 20.45 11 april Vinyl en Tapijtwinkel-Vermeer verz 19.00 Termeer Support-Groen als Gras 19.45 Comsche Hoeve-Faes Entertainment 20.30 v.d.Heijden milieu-v.Stekelenburg 21.15 Voetbal Zaterdag 2 april Pupillen DVG D 1-Sc Helmondia D1 4-1 Elsendorp D1-DVG D2 5-0 DVG D 3-Boxtel D4 9-0 Boxtel MD1-DVG MD 1 10-0 DVG E 1-Nooit Gedacht E1 1-6 Rhode E4-DVG E 2 1-2 DVG E 3-VOW E2 3-2 DVG F 1-NWC F1 6-2 DVG F 2-Venhorst F1 2-4 Erp F3-DVG F 3 0-1 Rhode F7g-DVG F 4 0-1 Rhode F9-DVG F 5 1-1

Mini's
Best Vooruit mini 2-DVG mini 1        6-5
DVG mini 3-ODC mini 2        6-3

Junioren
DVG A 1-Erp A1        1-2
Mierlo Hout A4-DVG A 2        5-1
DVG B 1-Sv Brandevoort B1        3-2
Erp B3-DVG B 2        2-2
Gemert C2-DVG C 1        2-0
DVG C 2-VOW C1        0-5

Zondag 3 april
Senioren
DVG 1-Unitas'59 1        1-1
DVG 2-Bruheze 2        2-2
Keldonk 2-DVG 3        1-0
Schijndel 5-DVG 4        9-0
DVG 5-VOW 3        4-2
Avanti'31 6-DVG 6        3-1
Rhode 7-DVG 7        2-0
Boskant 6-DVG 8        3-2

Dames
Ollandia VR 1-DVG VR 1        6-4

Zaterdag 9 april

Pupillen
Schijndel D2-DVG D 1        11.45
DVG D 2Rhode D5        11.45
Neo'25DVG D 3        09.15
DVG MD 1VOW MD1         11.45
Heeswijk E1DVG E 1        09.00
DVG E 2Venhorst E1g        10.30
DVG E 3Scmh E2        10.30
Blauw Geel ME1DVG ME 1        09.15
Schijndel F1DVG F 1        09.00
Erp F1DVG F 2        10.30
WEC F3DVG F 3        10.30
DVG F 4Irene F2        09.30
DVG F 5Elsendorp F1g        09.30
Mini's
DVG mini 1Zwaluw mini 3        09.30
DVG mini 2ODC mini 4        09.30
Best Vooruit mini 4DVG mini 3        09.15

Junioren
DVG A 1-Blauw Geel A2        14.30
SSE B1-DVG B 1        16.00
DVG B 2-SSE B2        14.30
Boekel Sp. C1-DVG C 1        13.00
Boekel Sp. C6g-DVG C 2        13.00

Zondag 10-april

Senioren
DVG 1-Eindhoven AV 1        14.30 uur
DVG 2-Lierop 2        12.00
ELI 2-DVG 3        11.30
DVG 4-VOW 2        10.00
SCMH 3-DVG 5        12.00
DVG 6-ELI 6        11.00
Boskant 5-DVG 7        10.00
DVG 8-SCMH 6        10.00

Dames
Mierlo Hout 2-DVG VR 1        10.00

Woensdag 13 april
Pupillen
Avanti'31 F6-DVG F 5        18.30

Donderdag 14 april
Pupillen
Hvch MD1-DVG MD 1        19.00
Irene E3-DVG E 3        18.30

ODC/RKSV Boxtel

Uitslagen 3 april
ODC 1-Mierlo Hout 1        0-1
Essche Boys VR1-ODC VR1        2-4
Vlijmense Boys 1-Boxtel 1        3-1
Boxtel VR2-Venhorst VR3        0-8

Programma 10 april
ODC 1-Venhorst 1        14.30
ODC VR1-Emplina VR1        12.15
CHC 1-Boxtel 1        14.30

LSV

Uitslagen
Jong Brabant VE1-LSV VE1        9-0
LSV 1-Irene 1        2-5
LSV 2-VFC Zwaluw 5        4-3
RKKSV 4-LSV 3        0-5
LSV 4-Helvoirt 6        3-1
Real Lunet VR1-LSV VR1        10-1

Programma
9 april
LSV VE1-Essche Boys VE1        16.00
10 april
Nederwetten 1-LSV 1        14.30
SCI 3-LSV 2        11.00
LSV 3-CHC 4        12.00
OJC Rosmalen 12-LSV 4        10.00
LSV VR1-RKKSV VR1        11.00

LBC
Uitslagen
LBC F1-RPC F3        1-3
Nuenen B4-LBC B1        2-1
LBC MB1-Bergeijk MB1        3-4

Programma
9 april
Nuenen F4-LBC F1        8.45
Oirschot E5-LBC E1        10.00
UNA D4-LBC D1        9.45
LBC MB1-SC 't Zand MB1        11.30
LBC B1-RPC B3        13.30
13 april
Bergeijk MB1-LBC MB1        19.30

Tafeltennis

Uitslagen Taverbo/SABO
Senioren
Taverbo/SABO 1-Belcrum 3        9-1
Taverbo/SABO 3-The Back Hands 2        3-7
Taverbo/SABO 4-TTV Veldhoven 1        3-7
Taverbo/SABO 5-JCV 5        7-3
Taverbo/SABO 6-Smash '73 2        7-3
Taverbo/SABO 7-ASIO 2        9-1
Taverbo/SABO 8-LUTO 6        4-6
Taverbo/SABO 9-Hooghei 3        1-9
Taverbo/SABO 10-Smash '73 4        9-1
Jeugd
Meppers (H) 2-Taverbo/SABO 1        5-5
ASIO 1-Taverbo/SABO 2        10-0
Rally 4-Taverbo/SABO 3        0-10

Honkbal/Softbal

Uitslagen 2 april
Ducks-Roef! (beeball rookies)        26-29
Ducks-Gryphons (sb pupillen)        11-5
Ducks-Panters (hb pupillen)        8-14
Roef!-Ducks (sb aspiranten)        5-21
Stags-Ducks (hb aspiranten)        10-1
Cardinals-Ducks (hb junioren)        5-13
3 april
Jeka-Ducks (Heren 2)        24-10
Kickers-Ducks (Heren 1)        17-24
Dames Ducks 5e plaats in Brabant Cup Rosmalen

Programma
9 april
Opening seizoen met feestelijke First Pitch        9.45
Duck-Stags (sb pupillen)        10.00
Ducks-Roef! (beeball rookies)        10.30
Nuenen Lions-Ducks (beeball majors)        12.00
Ducks-Roef! (sb aspiranten)        12.30
Gryphons-Ducks (hb junioren)        13.30
10 april
Tilburg-Ducks (Heren 1)        10.00

Handbal

Uitslagen HCB '92 2-3 april
HCB'92 D1-Bedo D1        16-0
HMC DS4-HCB'92 DS2        23-1
Saturnus DS2-HCB'92 DS1        17-11

Programma HCB '92 10-11 april
10 april (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 DS1-Achilles'95 DS2        11.35
HCB'92 DS2-HVW DS3        13.00
10 april (uitwedstrijd Boekel)
Habo'95 D2-HCB'92 D1        14.45
11 april (thuiswedstrijd Pius X Liempde)
HCB'92 recr- Aristos recr        20.00

Taverbo/SABO bereikt kampioensgroep

Boxtel - Met een 9-1 overwinning op hekkensluiter Belcrum heeft het eerste team van Taverbo/SABO zich naar een tweede plek in de hoofdklasse A gespeeld. Dit betekent dat de Boxtelse tafeltennissers het seizoen afmaken in de kampioensgroep.

Het werd afgelopen zaterdag een makkelijke middag voor het Boxtelse vaandelteam. De bezoekers uit Breda boden nauwelijks weerstand en het was duidelijk te zien dat deze ploeg niet voor niets stijf onderaan staat in de hoofdklasse. De meeste partijen gingen in 'straight sets' naar Taverbo. Opvallend genoeg liet alleen kopman Michel Sperling een partijtje liggen. Teun Vlaminckx en Danny Smits lieten zich niet verrassen en bleven deze middag ongeslagen.
Dankzij dit resultaat sloot Taverbo/SABO het eerste deel van het seizoen af op de tweede plaats. De eerste drie ploegen spelen nu in het restant van de competitie in onderlinge wedstrijden om het kampioenschap. Omdat de punten uit het reguliere seizoen blijven staan en de achterstand op koploper Bergeijk maar liefst 14 punten bedraagt zit een kampioenschap er reëel gezien niet meer in. Komende vrijdag speelt de Boxtelse formatie de eerste wedstrijd in de kampioensgroep in Sint Willebrord tegen The Back Hands. Twee weken geleden werd in eigen huis nog met 7-3 van dit team verloren. Een mooie gelegenheid voor de Boxtelaren om revanche te nemen.


Ducks wint overtuigend van Kickers

Waalwijk - Afgelopen zondag speelden De Ducks een uitwedstrijd tegen HSV Kickers uit Waalwijk. Deze wedstrijd werd met overtuigende cijfers gewonnen: 7-24.

Ducks begon met een goed gevoel aan de wedstrijd na vorige week van een pittige tegenstander te hebben gewonnen. De uitploeg liet direct zien wat het wedstrijdplan was door agressief aan slag te komen. In de eerste inning resulteerde dit in twee punten respectievelijk gescoord door Remco van Nistelrooij en Rogelio Cicilia. Van Nistelrooij werd binnengeslagen door Cicilia, die binnengeslagen werd door Jeroen van Nes. In de gelijkmakende inning pakten de Kickers twee punten terug. In de tweede inning brak Ducks offensief uit door veertien punten binnen te slaan. Hier droeg een zogeheten 'inside-the-park-homerun' (een homerun waarbij de bal het speelveld niet verlaat) gelopen door Van Nistelrooij, dankzij zijn zéér hoge snelheid tijdens het honklopen, aan bij.
Ook van Nes liet zien dat hij niet was gekomen om vier wijd te pakken. Hij sloeg maar liefst vier honkslagen en vier punten binnen. Van Nes was als pitcher ook overtuigend en hield de Waalwijkse ploeg in toom. De Boxtelaren bleven slaan en breidden de stand steeds verder uit. De overwinning was binnen. In de laatste inning verloor de uitploeg wat concentratie, waardoor nog vijf punten binnenkwamen voor de Kickers. De eindstand sprak boekdelen: 7-24. Beste slagman aan de zijde van Ducks: Jeroen van Nes, 3 uit 4 (avg. 0.750) en 4 punten binnengeslagen.

Zaterdag 9 april vindt traditiegetrouw de First Pitch om het seizoen symbolisch te openen plaats bij Honk- en Softbalvereniging JRC Ducks. Deze First Pitch wordt gegooid rond 9.45 uur, voorafgaand aan de eerste competitiewedstrijd van Pupillen Softbal Ducks tegen Stags uit Etten-Leur. Deze wedstrijd begint om 10.00 uur. Wie de eerste bal van het seizoen zal gooien blijft, ook geheel volgens traditie, nog een verrassing.

Toeschouwers worden bij de First Pitch getrakteerd op een gratis kopje thee of koffie met daarbij iets lekkers. Bezoekers zijn van harte welkom op het veld aan De Wielakker in Boxtel om mee te genieten van de start van het honkbal- en softbalseizoen. Toegang is gratis.


Nieuw artikel

Rugby

Programma zaterdag 9 april
Turven: RC Eindhoven-Ducks 10.00
Benjamins en Mini's: trainen in Boxtel 9.30-11.00
Cubs: RTC (districtstraining) Den Bosch 9.30 -15.00

Zondag 10 april
Senioren 1: Bassets/Hawks Sassenheim-Ducks/Oysters(beker) 13.00

Zaalvoetbal

H.v. Boxtel-Rijschool Gestel 2        12-6
Green Team-Celdex b.v.        6-3
F.C. Blokfit-Markzicht Boxtel        2-1
Scheutjens b.v-Plein 2        1-3
Cafe Markzicht-Verbeij/Hanekroot        5-2

AUB AANPASSSEN
De wedstrijd van 9-4 H.v. boxtel-Pika bikes
Van 20.00 uur word H.v.Boxtel-Laansma Tuinen


Tafeltennis
Individuele meerkampen
Stand 1e klasse
1. Ronald van Dael        4 punten
2. Daan de Koning        3 punten
2. Hans van Weert        3 punten

Stand 2e klasse
1. Peter de Rooij        3 punten
2. Wim van Aarle        2 punten
2. Ad van Lier        2 punten
2. Lothar Groth        2 punten

Stand 3e klasse
1. Geerta Pluut        3 punten
2. Mari van Dijk        2 punten
2. Mari Karssemakers        2 punten

Stand 4e klasse
1. Henk van de Laak        3 punten
1. Erik van der Schoot        3 punten
3. Nick van de Laak        2 punten
Volgende week maandag worden de laatste wedstrijden in deze Meerkampen gespeeld.

Succesvol weekend voor judoka's J.C. Liempde

Geldrop/Diessen - Met drie judka's nam Judoclub Liempde afgelopen zondag deel aan een internationaal judotoernooi in Geldrop. 14 judoka's reisden af naar het Koka toernooi in Diessen. Dat is een toernooi voor de beginnende judoka. Vier leden moesten verstek laten gaan door ziekte.

Keira Kreijveld werd verdiend tweede in Geldrop. Zij zat in een poule van vier meiden van onder de 12 in de klasse -40 kg. Haar eerste partij was meteen tegen de uiteindelijke winnaar. Deze bleef maar aanvallen en Keira kreeg geen grip op de wedstrijd. Een aantal keren wist ze nog goed te vallen op haar buik, waardoor ze geen score tegen kreeg. Uiteindelijk lukte het de tegenstander om Keira's been onderuit te zwaaien, waardoor ze op haar zij viel en ze een yugo tegen kreeg. Vanuit dit gevecht kwam ze in de houdgreep en verloor met ippon. De tweede partij begon Keira weer afwachtend. In de tweede helft lukte het haar om meer tegenstand te bieden. Twee keer kreeg ze haar tegenstander om met een voorwaartse worp. Bij de twee worp lukte het ook om een houdgreep te maken en die liet ze niet meer los. Ze won met ippon.
In de derde partij begon haar tegenstander weer feller, maar dit keer kwam Keira sneller in haar ritme. Ze kreeg nog wel een shido voor het vastpakken om de nek en voor het vastpakken van de mouw met twee handen. Na haar tweede straf wierp Keira haar tegenstandster op de grond om haar vervolgens in een houdgreep te nemen. Wederom won ze met ippon wat haar het zilver opleverde.
Xavi van Weert en Joost van der Linden bleken op het toernooi in Geldrop nog een maatje te klein, al wist Xavi wel een partij te winnen.

Diessen
Om 9.00 uur stonden de eerste judoka's in Diessen op de mat. Kasandra Wagenaars en Sil van Oirschot sleepten beiden een gouden beker in de wacht. Loyd de Laat en Bas Daverveld moesten beiden genoegen nemen met een derde plaats. Nelson Tops en Mika van Weert zaten beiden in een grote poule en wonnen alle wedstrijden. Yannick en Xavier Wantenaar zaten in dezelfde poule als Mika, waarin Judoclub Liempde met goud, zilver en brons naar huis ging. Kris Dolman, Britt van Oirschot, Gijs de Wit en Desmond Tops werden in deze ronde derde. De dag werd afgesloten met Will van Oirschot en Cas de Wit. Cas had een goede middag en won hiermee de gouden beker. Will wist een partij te winnen en werd uiteindelijk derde.

Ducks bewijst in Rosmalen tweede klasse waardig te zijn

Rosmalen - De dames van Ducks namen zondag deel aan de Brabant Cup in Rosmalen. Een mooie gelegenheid om warm te draaien voor het toekomstige geweld in de tweede klasse.

Met een ruime selectie arriveerden de dames al vroeg in de ochtend op het veld. De eerste wedstrijd speelden zij tegen Roef! uit Moergestel. Roef! werd aangevuld met een aantal sterke gastspeelsters, maar toch wisten de Ducks goed stand te houden. De coaches besloten veel te wisselen met de opstelling zodat iedereen zijn krachten kon tonen. De wedstrijd tegen Roef! eindigde in verlies.

Direct aansluitend speelden de Boxtelaren een zeer spannende wedstrijd tegen de Islanders uit Oude Tonge. Er werd aan beide zijden gevochten om de punten. Aan slag openden de Ducks sterk met een drie honkslag van Evelien Gerrits. Tevens een groot compliment voor aspirant-speelster Jaidy Vermaesen die als catcher debuteerde in deze wedstrijd. Zij catchte een sterke wedstrijd en liet zien dat zij ook hier leidend durft te zijn. Toch verloren de Boxtelse dames ook deze wedstrijd.

Na een kleine rustpauze was het tijd voor de laatste wedstrijd van de dames tegen de thuisspelende ploeg Gryphons. Een spannende strijd met veel mooie acties. Ducks was aan slag sterk en sprokkelde zo verschillende punten binnen. Ook in het veld waren zij alert en speelden vrijwel foutloos. Gelukkig voor de Ducks gold zondag 'driemaal is scheepsrecht' en sloten zij de dag af met winst op Gryphons

Inge van Geel bewees dat zij in topconditie is. Over de gehele dag gooide zij slechts één maal vier wijd. De dames van Ducks kijken met trots terug op deze dag. Zij weten nu dat zij op hun plek zijn in de tweede klasse en zien met vertrouwen de competitie tegemoet.

Gelijkspel DVG tegen Unitas '59

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen Unitas '59 speelde DVG afgelopen zondag gelijk. Gezien het spelbeeld was dit het maximale resultaat, hoewel zich kort voor tijd nog een riante mogelijkheid voordeed om de wedstrijd te winnen.

De wedstrijd begon goed; de vele toeschouwers hadden nog maar net hun plaatsje gevonden toen er al gescoord werd.Bas van Houtum kreeg de bal in buitenspel-situatie en omspeelde handig de keeper wat leidde tot 1-0. De scheidsrechter had het doelpunt niet afgekeurd, omdat hij had gezien dat de bal door een verdediger van Unitas werd aangeraakt. Dit beoordeelde hij als een bewuste actie om de bal te spelen, waarmee het buitenspel werd opgeheven. Na deze vroege opening werden er nog nauwelijks kansen gecreëerd. Unitas had veelvuldig balbezit. Een bekeken lobje van Sander van de Ven ging net over het doel. Een hoekschop van Unitas werd door doelman Sander van Eeuwijk weggestompt en het daarop volgende schot werd geblokt door Twan van den Broek. Kort voor rust was het opnieuw de 'Octopus' die de gelijkmaker voorkwam; met sublieme reddingen van de DVG doelman werd een 1-0 ruststand behaald.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders en een tegendoelpunt hing al een tijdje in de lucht. Een schot van Unitas werd geblokt door een Liempdse verdediger. Hij had zijn handen gekruist op zijn borst om vooral toch geen hands te maken. Toch beoordeelde de scheidsrechter dit als opzettelijk hands en kende een strafschop toe. Sander van Eeuwijk zat in de goede hoek maar kon de bal niet stoppen: 1-1. DVG kwam er, voetballend, nauwelijks meer uit en alleen via de lange bal kon er even voor opluchting gezorgd worden. Met een van die lange halen werd Wilco Voets de diepte in gestuurd, maar hij kreeg de bal op zijn rug waardoor die mogelijkheid verloren ging. De beste kans kwam via een slim genomen vrije trap, door Martijn Caarls. Wilco Voets speelde Peter Versantvoort aan die de achterlijn opzocht en strak voorgaf. Bart de Windt kwam inlopen en zijn inzet ging via de onderkant van de lat weer terug het veld in. Kort voor tijd was er een nieuwe hoofdrol voor de Liempdse goalie die wederom een zeer goede vorm liet zien. Diverse reddingen waren nodig om het gelijke spel over de streep te trekken. Meer dan hoekschoppen zat er voor de Unitas aanvallers niet in. Net voor tijd was er dé kans voor Bart de Windt om een 'sneeky' overwinning te pakken. Een goede voorzet van de ingevallen Pieter van de Wetering werd door Bart over het doel gekopt. Gezien het spelbeeld zou dit echter niet verdiend zijn geweest.

Man of the Match was deze week wederom Sander van Eeuwijk. Volgende week komt koploper FC Eindhoven op bezoek en speelt DVG de derde thuiswedstrijd op rij.

DVG 2 speelde voor de zoveelste keer gelijk, na een 1-0 voorsprong werd een penalty gemist. Het werd uiteindelijk 2-2.
De DVG dames speelden een dommelderby en verloren uit bij Olland met 6-4. Verena Eijkemans scoorde twee keer, Brit van de Langenberg en Romy van Oorschot maakten ieder één goal. Woman of the Match werd Maaike Verstegen.

Eerste libreteam verliest van titelkandidaat

Boxtel - Slechts twee spelers waren afgelopen week beschikbaar bij de partij van het eerste libreteam tegen titelkandidaat BV De Hazelaar 3. Deze ontmoeting werd dan ook een prooi voor het team uit Rosmalen.

Waar Theo Verhagen, die een dubbelpartij moest spelen, in zijn eerste partij nog wel winstkansen had, was hij in zijn tweede partij volslagen kansloos. In totaal behaalde hij dertien punten in twee partijen. Reservespeler Louis van der Meijden speelde een verdienstelijk moyenne van 8,05, maar het was te weinig voor winst. Hij behaalde zeven punten.

Het tweede team won de ontmoeting tegen Het Wapen van Liempde 2. Emanuel Coort en Ad van Os wonnen hun partij. Henk van Boxmeer moest genoegen nemen met acht punten. Het derde team leed een zware nederlaag. Theo van Dongen, Gerard de Beer en Math Hendriks verloren alle drie hun partij. Bij de afdeling Recreanten libre komt voor het eerste team de titel wel heel dichtbij. Het won zelf met 38 punten. Peter Franken, Fouad Hasbani en Henk van Boxmeer waren hier de winnaars. Leo Huijbers moest genoegen nemen met acht punten.
Het tweede team behaalde een prima resultaat tegen BV Zuid 1. Het werd 37-30 voor het team van 't Ivoor. Han de Vocht, Jan Meeuwis en Frans Klein scoorden tien punten. Wim Bekkers voegde hier zeven punten aan toe. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein leden team 5 en 6 een nederlaag, terwijl team 4 vrij was. Bij team 5 was Fouad Hasbani de uitblinker met een moyenne van 0,500 en tien punten. Piet van Gendt scoorde ook tien punten met een remise. Johan Beaard had zijn dag niet en behaalde slechts vier punten. Bij team 6 verloren Theo van Dongen. Frans van Esch en André Vissers hun partij en namen de mannen van Het Groene Laken uit Boxtel de dertig punten mee.

Kaderteam WvL wint laatste wedstrijd overtuigend

Liempde - De laatste competitiewedstrijd tegen de Hazelaar 2 uit Rosmalen heeft een overtuigende overwinning opgeleverd voor het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank. Een stevige bijdrage aan de zege kwam op het conto van Ton Rovers, die zijn 160 caramboles maakte in slechts 6 beurten. Dit leverde hem een gemiddelde van ruim 26 op met een hoogste serie van 87.

Ook Harm van de Laar had de goede vorm te pakken. In 8 beurten voltooide hij 130 caramboles, danig op de huid gezeten door zijn tegenstander. Martien van den Tillaart kon zijn draai niet vinden en strandde op 22 caramboles van het einde. Leo van Hastenberg, die een flitsende start kende, zakte in het middenstuk van de partij helemaal weg en bood daardoor kansen aan zijn opponent. Door een slotserie van 35 stelde hij de overwinning veilig. Omdat het kaderteam in de laatste speelronde vrij is moet afgewacht worden of het bereikte resultaat voldoende is om bij de beste vier te eindigen.

LSV onderuit tegen Irene

Lennisheuvel - Zondag ontving LSV het Gemondse VV Irene. Het treffen eidigde in een 2-5 nederlaag voor de ploeg uit Lennisheuvel.

Na de wedstrijd luidde het oordeel bij LSV: "Dit was een terechte nederlaag. Als wij iets nauwkeuriger waren geweest, had er meer in gezeten." Vooral defensief liet LSV steken vallen en het hielp ook niet dat keeper Stefan Bijnen duidelijk zijn dag niet had. Daarbij kwam Irene snel op voorsprong en bleef LSV achter de feiten aanlopen. Daar waar LSV de kansen liet liggen om weer terug in de wedstrijd te komen herstelden de Gemondenaren steeds weer de marge.

LSV - Irene 2-5 (0-1) 5. Hoekstra 0-1, 50. (e.d.) 0-2, 65. Achaw 1-2, 73. Vonk 1-3, 78. Van Grinsven 1-4, 81. Kilie 2-4, 89. Vliegenthart 2-5.

Benieuwd hoe de spelers van VV Irene deze wedstrijd beleefden? Draai de krant om en kijk op pagina 9 van DeMooiGestelKrant.

18 / 18

Donderdag 7 april

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 8 april

Rondleiding tijdens Open Dag 'De Spelelier in bedrijf'
9.00 & 10.30 uur, OBS De Spelelier, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Voetbalternooi Johan Cruijff 6 tegen 6
09.00 uur, Cruijffcourt, Terrein De La Salle, Schijndelseweg 1, Boxtel

Zaterdag 9 april

First Pitch
09.30 uur, JRC Ducks, De Wielakker, Voetboog 20, Boxtel

Snuffel- en boekenmarkt 'goede buren'
10.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Workshop Conté-Drawing
10.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Spellendag
14.00 uur, Anyfma, Stationsstraat 43, Boxtel

Bierbanjerij
15.00 uur, Centrum, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dansen bij De Rots
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 10 april

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde: Weidevogels kijken in Rooi
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vlooienmarkt Buurtvereniging Roderweg
10.00 uur, Buitenterrein, Manege De Rekkendonken, Vleutstraat 10, Liempde

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Thema lezing over bebouwing Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Dameskledingbeurs 'Twice is nice'
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Live optreden Angela`s Project
15.00 uur, Dok12, Markt 12, Boxtel

Orgelconcert door Laurens de Man
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dinsdag 12 april

Lezing over Lucas-evangelie
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Woensdag 13 april

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Is voetbal iets voor jou? DVG geeft vrije trainingen
14.00 uur, De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

EasyWalk Special Care Training
19.00 uur, Restaurant De Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Kinderkleding- en speelgoedbeurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 14 april

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 16 april

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Mystery of Music
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Boer zoekt band
20.00 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

16 -24 april

Nationale Museumweek
Deelnemers Boxtel: Oertijdmuseum De Groene Poort,MUBO, Museum Vekemans

Buurtvereniging De Mijlpaal organiseert een rommelmarkt
10.00 uur, Centrum, Lennisheuvel

Ambrosius organiseert Bijen- en Plantenmarkt
10.00 uur, Essche Heike,Boxtel

Minikoffieconcert Fanfare Concordia
11.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

MuzeBox in Concert en Instrumentenmarkt
12.00 uur, Angelaschool, Baroniestraat 41, Boxtel

Culinair evenement De Proeftuin
13.00 uur, Binnentuin St. Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Mystery of Music
13.30uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Boer zoekt band
14.00 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Foto: Jan Balk

Remco van Homelen