DeMooiBoxtelKrant

21 juni 2017

DeMooiBoxtelKrant 21 juni 2017


Wandelaars genieten van zonnige Avondvierdaagse

Na bekendmaking van de derde en tweede plaats barstten de leerlingen van de winnende Sint-Petrusschool in juichen uit. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Meer dan tweeduizend wandelaars - individuele deelnemers, groepen en vele basisschoolleerlingen met hun ouders of grootouders - trokken vorige week door Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Via de door wandelsportvereniging De Keistampers uitgezette 5 en 10 kilometerroutes liepen zij in lange stoeten door de hele gemeente. De succesvol verlopen Vierdaagse werd vrijdagavond feestelijk afgesloten op de Markt in Boxtel. Met de prijsuitreiking voor de school met procentueel gezien de meeste deelnemers. Zoals ook de twee voorgaande jaren ging de Sint-Petrus er met de beker vandoor, die nu voorgoed in de prijzenkast van de school zal prijken.

Dinsdag en vrijdag vertrokken de honderden wandelaars vanaf het Jacob-Roelandslyceum voor hun afwisselende tocht door Boxtelse wijken als Oost, Munsel, Selissen en een mooi stukje Liempde. Woensdag was Gemeenschapshuis De Walnoot het vertrekpunt voor de route die voor een groot gedeelte door het prachtige Sparrenrijk liep. Donderdag vertrokken de lopers vanaf Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel, waar zij na een schitterende tocht door de Kampina en het buitengebied weer terugkeerden. Dit was zoals elk jaar de langste route van de Avondvierdaagse; vanwege de intocht op vrijdagavond maken de wandelaars op donderdag wat meer en op vrijdag wat minder meters.

Wethouders Peter van de Wiel (r.) en Eric van de Broek (l.) worden rondgevaren in de fluisterboot van Rob (aan het roer) en Toon Strik. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Sint-Petrusschool
Vrijdagavond vond meteen na binnenkomst van de laatste van de 2200 lopers die meededen aan de Avondvierdaagse de prijsuitreiking plaats op de Markt. Nadat wethouder Herman van Wanrooij de Aanmoedigingsprijs aan Liduina en aan Fysio-Team had uitgereikt, mocht de Amaliaschool uit zijn handen de Orde- en Netheidssprijs in ontvangst nemen.
Toen werd het pas echt spannend voor de vele jeugdige lopers. Nadat de leerlingen van de Angelaschool vol enthousiasme de derde prijs in ontvangst hadden genomen, ging de strijd overduidelijk tussen de winnaar van de twee voorgaande edities, de Sint-Petrusschool, en de eveneens altijd met een groot percentage van de leerlingen aanwezige Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel. De wethouder wist wat er voor de Petrusschool op het spel stond, namelijk het behouden van de wisselbeker na drie keer winst op rij, en hield de leerlingen niet langer in spanning. Hij maakte de tweede plaats bekend: de Sint-Theresiaschool, waarop de leerlingen van die school, maar zeker ook die van de Sint-Petrus in luid gejuich uitbarstten. De Sint-Petrusschool mag zich voor de derde keer op rij winnaar noemen van de Avondvierdaagse. En de trotse eigenaar van de grote trofee.

Fluisterboot vaart eerste rondjes op de Dommel

Boxtel - Afgelopen week maakte hij de eerste proefrondjes op de Dommel; de fluisterboot. Deze fluisterstille, elektrische boot moet van de Dommel in het centrum van Boxtel een toeristische trekpleister maken.

De boot werd afgelopen vrijdag voor het eerst, succesvol getest tijdens een vaartochtje van buurtschap Kasteren in de richting van Boxtel. Het idee voor de fluisterboot ontstond zo'n drie jaar geleden toen Boxtelaar Rob Strik, samen met vader Toon aan het denken gingen hoe ze naast het verhuren van kano's met hun bedrijf ook nog een andere activiteit op de Dommel konden realiseren. Het ondernemersduo ging aan de tekentafel zitten en kwam op een vaartocht door het centrum uit.

De fluistersloep die in Boxtel gaat varen is gebouwd door ZuidWesterSloep en vervaardigd uit zeewaardig aluminium. "We kunnen dus zo de zee op met deze sloep", lacht Rob. De sloep is voorzien van een fluisterstille, elektrische aandrijving en vaart met een snelheid van zo'n 5 kilometer per uur over de rivier. De boot kan, vanwege die relatief lage snelheid zo'n twintig uur op één acculading varen. Per keer kunnen elf passagiers over de Dommel varen.

Een directe vergelijking met de Binnendieze in Den Bosch wil de Rob niet maken: "Daar varen ze met tientallen boten en daar is de Boxtelse Dommel natuurlijk niet geschikt voor." Toch zijn er ook gelijkenissen: zo is het idee om opvarenden van de fluisterboot wat te vertellen over bijvoorbeeld de historie of de dieren die leven op de plekken waar zij langs varen.

Wat een vaartocht met de sloep gaat kosten is vooralsnog nog niet bekend. Dat wordt in de loop van deze week vastgesteld, zo geeft Rob aan. De eerste betaalde boottochten moeten in de loop van volgende week van start gaan. De verschillende boottochten zullen aangeboden worden via de bekende wegen waarlangs Strik Recreatie nu ook al kano's verhuurt.

De fluistersloep zal gaan varen op in ieder geval twee routes over de Boxtelse Dommel; een korte en een lange, die beide leiden vanaf Meneer Van Dommelen stroomoomopwaarts richting Boxtel Oost en weer terug. De korte route duurt ongeveer anderhalf uur, de lange zo'n tweeënhalf tot drie uur. Maar volgens Toon zijn er nog meer mogelijkheden. De door het waterschap verleende vergunningen laten recreatievaart, binnen de gestelde kaders, in de hele gemeente toe.

Wethouders Eric van de Broek en Peter van de Wiel konden dinsdagmiddag een proefvaart maken. Beide wethouders toonden zich verheugd over 'weer een initiatief dat het centrum op de kaart zet'. Ook Rob en Toon Strik zoeken de verbinding met andere initiatieven: zo zijn er plannen om aansluiting te zoeken bij de dino-app of om arrangementen aan te bieden in samenwerking met andere ondernemers. In de toekomst sluiten de ondernemers uitbreiding van de vloot niet uit, alsmede een ruimer aanbod in vaarroutes.

Mooi wonen in Boxtel

Alzheimer Café: Huisarts aan het woord

Foto: Alzheimer Café

Boxtel/Schijndel - Tijdens het Alzheimer Café op maandag 26 juni zal in gesprek worden gegaan met huisarts Jasper Musterd uit Schijndel. Vanaf 19.30 uur vindt de bijeenkomst plaats bij Zaal/Restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel.

Hoe reageert een huisarts op patiënten die met eerste geheugen-problemen op het spreekuur komen? Wat is de rol van de huisarts met betrekking tot vroeg-signalering bij dementie? Voordat de diagnose 'dementie' is gesteld, is menigeen bij de huisarts geweest met vragen hierover. Wat kan een huisarts hierin betekenen? Hoe gaat het verder als de diagnose dementie is gesteld? Mag en kun je van je huisarts verwachten dat hij of zij praktische hulp voor je regelt? Bent je nog in beeld als je onder behandeling van een geriater komt? Deze onderwerpen zullen aan bod komen bij het Alzheimer Café. Ook is er de mogelijkheid voor het stellen van vragen.
In 2017 staan onder voorbehoud ook bijeenkomsten gepland op 25 september, 23 oktober en 27 november.

KBO-activiteiten

Donderdag 22 juni        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 23 juni        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 26 juni        Bezoek Basisschool Prinses Amalia, De Vorsenpoel, St. Theresia        13.15
Dinsdag 27 juni        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 28 juni        Fietsen vertrek vanaf De Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Bezoek fietsmuseum in oprichting, Stationsstraat 100        16.00
                        Eten bij de Grieks Restaurant Corfu, Stationsstraat 94        17.00
                        Voor beide activiteiten opgeven voor 25 juni bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl of Henk Sturkenboom via 06-38938232 of henksturkenboom49@gmail.com

Collectes juni

Tot en met 24 juni:        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis
26 juni tot en met 1 juli:         Ver. tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag fietsmiddag: Vertrek vanaf Breukelsplein, 35 km 13.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Boxtelse 50+ Fair druk bezocht stichting ouderen in regie

Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - De Boxtelse 50+ Fair, afgelopen weekend in de Spiegeltent op Stapelen, heeft een grote hoeveelheid belangstellenden op de been gebracht. Met een gevarieerd programma, dat verzorgd werd door zo'n dertig organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn, sport, veiligheid, beveiliging en gezondheidszorg wist organisator Stichting Ouderen in Regie tegen de 500 bezoekers te boeien.

Naast de informatieve lezingen was op de fair ook ruimte voor optredens van diverse koren en liedjeszangers. De fair had als thema 'Ouderen Verbinden', waarmee de stichting aandacht vroeg voor het samenwerken met en door organisaties die relevant zijn voor ouderen. Het idee daarachter is ook dat de zorgorganisaties er zijn voor de burgers die de eigen regie willen houden.

Via een vragenlijst werd ook aan de diverse organisaties gevraagd wat hun definitie is van eigen regie en hoe de organisaties daar mee omgaan in de dagelijkse praktijk. Daarnaast werd passanten gevraagd hun woonwensen aan te geven, eveneens middels een korte vragenlijst. Met de uitkomsten van beide onderzoeken gaat Ouderen in Regie aan de slag om zowel burgers als instanties te blijven prikkelen aandacht te geven aan eigen regie en zelfbeschikking van en door senioren.

De geslaagde fair geeft stichting Ouderen in Regie voldoende aanknopingspunten om door te gaan met haar projecten zoals het voorbereiden van een zorgcoöperatie en het opzetten van kleinschalige wooninitiatieven. Verder zal de stichting de formule voor de ZorgSamenBuurt die nu in Boxtel Oost wordt toegepast uitbreiden naar andere buurten. Een soortgelijk project is in Lennisheuvel al onder de naam Buurthulp opgestart. In september zal de stichting bovendien diverse wijkbijeenkomsten organiseren om uitleg te geven over de opzet van een zorgcoöperatie en de behoefte daaraan te peilen.


WSD-team steunt Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde

Studenten Feike, Jip, Nikola, Iris, docenten Jan Hein van Stiphout (l) en Kim Dumoulin (staand, tweede van rechts) en Yasmine Melis-Elfasi (rechts, staand) kijken toe hoe Cor van Geffen, van Akki Bouwteam de ramen plaatst. Studenten Jiao Ju en Toots, die ook meewerkten aan de renovatie konden niet bij de plaatsing aanwezig zijn. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het managementteam van de WSD kwam maandagochtend op de Voedseltuin meehelpen bij het dagelijkse werk. Deze tuin produceert verse groenten voor de Voedselbank van Boxtel en omliggende dorpen. Cliënten van de Voedselbank zijn mensen met een krappe portemonnee. De tuin wil voortaan wekelijks producten leveren aan deze mensen.

Het topteam van de WSD (vier mannen en twee vrouwen) kreeg eerst uitleg over de tuin, de doelen en de samenwerking met Helicon Groenopleidingen, lid van ’t Collectief van de Kleine Aarde. Daarna werden de mouwen echt opgestroopt. Samen met de andere medewerkers van de tuin kwam de WSD-ploeg meteen in actie. Elke ochtend zijn er van 8.00 tot 12.30 uur tussen de vijf en zeven mensen op vrijwillige basis aan het werk.

Aan de studenten Feike, Jip, Nikola, Iris, Jiao Ju en Toots (beiden niet op de foto) en docenten Jan Hein van Stiphout en Kim Dumoulin de schone taak om de historische ramen op te knappen. Foto: Sander van Kasteren
Jan Simons (links) en Kees Peeters (rechts) beiden lid van het MT van de WSD - zetten de palen voor de ondersteuning van de bonenstaken op de voedseltuin. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Rode biet
De WSD-vrouwen hielpen mee met het rooien van de kroten, de rode bieten. Liefst 21 kratten forse kroten zijn die ochtend geoogst. Het loof ging eraf. Daarna werden de bieten in kratten gelegd en naar de zeecontainer gebracht. Allemaal handwerk. Even later zijn die opgehaald door het busje van de Voedselbank.

Palen slaan
De mannen van de WSD sloegen palen in de tuingrond waarlangs 2,5 mm draad werd gespannen. Daar tegenaan komen straks de bonenstaken voor snij- en breekboontjes. Dit alles gebeurde op een zojuist vrijgemaakt bed, waar de afgelopen weken circa 2.000 kroppen andijvie en sla was geoogst. De voedseltuin doet wat ze beloofde: stevige productie van prachtige verse groenten. Hiermee is deze voedseltuin het paradepaardje van de nieuwe toekomst van De Kleine Aarde.

Toegevoegde waarde WSD
Jan Simons, algemeen directeur van WSD, de sociale arbeidsvoorziening voor Boxtel en omstreken, verklaart waarom hij het zo belangrijk vindt dit voedseltuinproject te steunen: “Dit project heeft rechtstreeks verband met waar wij van WSD voor zijn. Het gaat om het aan het werk helpen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Soms is een klein klein duwtje in de rug nodig, soms ook duurt het langer voor iemand weer echt aan de slag kan. Leerwerkplekken die door dit project ter beschikking komen, passen binnen de gedachten voor onze brede doelgroep. Daarom zijn we erg blij met deze Voedseltuin!” En hij voegt er aan toe: “Niet alleen wat het soort werk betreft gaat het hier om nuttige leerwerkplekken, maar ze worden ook nog eens lokaal hier in Boxtel aangeboden. Een grote hoeveelheid lokale en regionale partijen zijn bij dit belangrijke project betrokken. WSD kan in de spin-off hier ook weer voordelen bij hebben. Het zijn onze ketenpartners, die dit project dragen, dat biedt toegevoegde waarde. Daarnaast dient dit een project een goed doel, waar we graag als lokale partij ons steentje aan willen bijdragen”.

Studenten SintLucas herstellen glas-in-loodramen Sigarenmagazijn Voets

Boxtel - Een groep tweedejaarsstudenten van de glasopleiding van SintLucas heeft de historische glas-in-loodramen van Sigarenmagazijn Voets gerestaureerd. De opgeknapte ramen werden dinsdagmiddag geplaatst in de uit omstreeks 1900 daterende gevel.

Vanwege een dreigende verzakking van het pand aan de Rechterstaat werd ruim tien jaar geleden een renovatie van de gevel uitgesteld, zo legt eigenaresse Yasmine Melis-Elfasi uit. "Alle vergunningen voor de renovatie waren al in orde, maar er bleek bij een verbouwing ooit een draagmuur weggehaald te zijn. Het hele pand leunde destijds op de trap. Er was een heel dure verbouwing nodig om dat te herstellen", vertelt Yasmine. De renovatie kwam vanwege die kosten en de economische crisis op een lager pitje te staan.

In 2007 won de historische gevel van het sigarenmagazijn nog de Sluitsteen, een tweejaarlijkse prijs uitgeschreven door Monumentencommissie Boxtel. Die gevel dreigde nu ontsierd te raken door kapotte glas-in-loodramen. Het renovatieproces van de ramen werd echter min of meer toevallig in gang gezet toen Natascha Teunissen, werkzaam bij SintLucas, binnenliep bij de zaak aan de Rechterstraat. Yasmine raakte met haar in gesprek en al snel werd afgesproken dat enkele studenten de renovatie van de historische glas-in-loodpanelen op zich zouden nemen.

Aan de herplaatsing van de ramen ging een wekenlang renovatietraject vooraf, want het herstel van glas-in-loodramen is een behoorlijk arbeidsintensief proces. Dat begon bij het uit elkaar halen, waarbij goed vastgelegd werd waar ieder stuk glas zat. De studenten wijzen op de ramen en beginnen uitgebreid te vertellen over hoe je aan de kleurverschillen binnen de verschillende stukken glas kunt zien dat delen geblazen zijn en hoe lastig de ramen opnieuw te monteren waren vanwege het dikteverschil van de verschillende glazen.

Docent glasbewerking Jan Hein van Stiphout legt uit dat glas-in-loodramen zo'n 80 tot 100 jaar meegaan voordat ze gerenoveerd moeten worden. Volgens hem waren de ramen zo vuil door de nicotine uit het sigarenmagazijn dat de kleur van het glas nauwelijks nog zichtbaar was. Na demontage werden de glazen grondig schoongemaakt. Dat gebeurt met een ouderwets sopje van water en zeep. "En met papier om te poetsen", zegt de docent, "want dat neemt het vet goed op."

Na de schoonmaakbeurt werden de ramen weer keurig in elkaar gezet en teruggeplaatst in de kozijnen, zodat ze er weer een kleine eeuw tegenaan kunnen.

Zomeravondbridgedrive

Boxtel - Tot en met 13 juli en daarna van 1 tot en met 24 augustus kan er op de dinsdag- en donderdagavond bij Chinees Restaurant Lotus aan de Breukelsestraat 34-36 worden gebridged.

De avonden beginnen om 20.00 uur. Er worden zes rondes van vier spellen gespeeld. Deelname is gratis voor leden van Bridgeclub Boxtel en 2 euro voor niet-leden. Inschrijven kan tot 19.45 uur in de zaal. Aanmelding vooraf is niet nodig.
Heb je een NBB nummer, breng dit dan mee. Zit je tijdelijk zonder bridgepartner en wil je toch spelen, neem dan tijdig contact op met Riet van Stuivenberg via 0411-674351. Zij probeert dan een geschikte partner voor je te vinden.

Fietsdag Smalwatervallei

Boxtel - Buurtvereniging Smalwatervallei heeft haar jaarlijkse fietsvierdaagse teruggebracht naar één fietsdag. Deze wordt gehouden op zondag 2 juli.

Aanmelding en vertrek zijn bij de jeu de boulesbaan achter de speeltuin Speelvallei, tegenover 't Tweespan aan de Kapelweg in Boxtel.

De afstanden zijn 10 en 15 kilometer (rondje Boxtel), 25 kilometer (richting Oisterwijk/Moergestel) en 50 kilometer (richting Oisterwijk/Moergestel/Tilburg). Voor alle afstanden is de starttijd tussen 10.30 uur en 13.00 uur. Er is een rustplaats op elke route.

Kosten voor deelname, inclusief een consumptie op de rustplaats bedragen voor volwassenen 3 euro en voor kinderen 1 euro per persoon.

Kofferbakverkoop Esch

Esch - Zondag 10 september is er van 9.00 tot 15.00 uur een kofferbakverkoop in Esch, ter hoogte van Haarenseweg 32. Mensen die een standplaats willen huren, kunnen zch nu opgeven.

De standplaats hebben een diepte van 6 meter en een lengte van het voertuig dat erop geplaatst wordt, plus 1 meter. Toiletvoorziening is aanwezig in de vorm van een toiletwagen. Staanplaatsprijzen zijn voor personenauto's 10 euro, voor Caddy/SUV/minibus 12,50 euro en voor een bestelbus 17,50 euro.Een enkelassige aanhanger kost 5 euro extra, een dubbelassige aanhanger 7,50 euro extra.

Voor bezoekers zijn de toegangsprijzen 2 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Parkeren is gratis. Met jaarlijks ongeveer 100 deelnemers en ruim 1000 bezoekers zal het weer een druk en vooral gezellig festijn worden.

Voor informatie over deelname en dergelijke kunnen geïnteresseerden zich melden, dagelijks tussen 18.00 uur en 21.00 uur via 06-20952848 of via siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

Informatieavond Energieneutraal en Gasvrij wonen

Boxtel - Vanavond, woensdag 21 juni organiseren drie plaatselijke Ecomediairs in samenwerking met de gemeente Boxtel, een informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in het energieneutraal en gasvrij maken van zijn woning. De gemeente Boxtel draagt aan de eerste tien deelnemers, die daadwerkelijk de stap zetten naar een energieneutraal huis, 1000 euro bij. De informatieavond vindt plaats bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

De speciaal opgeleide Boxtelse Ecomediairs zijn: Henk Kuipers, Wim Reijnaerts en Luc Vroemen. Een Ecomediair maakt een plan voor het energieneutraal maken van een huis, op basis van de huidige woning, het gebruik van de bewoners en de beschikbaarheid van alle moderne middelen en technieken, zoals warmtepompen, zonnesystemen en infrarood-panelen. Kort zal worden ingegaan op nut en noodzaak van energiebesparende maatregelen en gasvrij koken en wonen.

Een belangrijk deel van de avond wordt gebruikt om informatie te verstrekken over de mogelijkheden die er zijn om energiebesparende maatregelen te nemen en voorzieningen te treffen voor eigen energieopwekking. Ook de kosten en baten van maatregelen komen aan de orde. Tenslotte wordt er op de wijze van aanpak door de Ecomediairs ingegaan.

Expositie Beeldend Bosrand

Boxtel - Aanstaande zaterdag 24 en zondag 25 juni vindt de expositie Beeldend Bosrand, met beelden en keramiek, plaats op Bosrand 1 in Boxtel.

Vele beelden die afgelopen jaar gemaakt zijn door dertien amateurkunstenaars zullen te zien zijn in de tuin en rondom het huis van Tiny van der Sloot. Het geheel wordt aangekleed met bloemen van een Boxtelse bloemist en er is een wijnproeverij zijn.

Het evenement dat om de twee jaar wordt plaatsvindt, wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Tussen 11.00 en 17.00 uur is deze door iedereen gratis te bezoeken. Op het terras kunnen bezoekers genieten van een gratis kopje koffie.

Rondleiding Kunst op Stapel

Boxtel - Kunststichting Boxtel organiseert op de zondagen 25 juni, 2 juli en 9 juli rondleidingen in park Stapelen langs de expositie 'Kunst op Stapel'. Deze beginnen om 14.00 uur en duren tot 14.45 uur.

De rondleidingen vertrekken vanaf de toegangspoort van Kasteel Stapelen en kosten 2 euro per persoon. Op de expositie Kunst op Stapel presenteren zestien kunstenaars ruimtelijk werk tot en met 24 september in het Kasteelpark Stapelen te Boxtel.
Wil je deelnemen aan een van deze rondleidingen, meld je dan aan bij info@kunststichtingboxtel.nl of telefonisch op 06-22562001. Meer informatie vindt je op www.kunstopstapel.nl.

Essche fietsdag

Esch - Aanstaande zondag 25 juni vindt de 29e Essche fietsdag plaats. Deelnemers kunnen de trappers rond laten gaan op drie afstanden: de 40, 70 en 100 kilometer.

De start van de fietsdag is bij dorpshuis De Es aan de Dorpstraat 5c in Esch. Deelname kost 4 euro per persoon. Ook is er de mogelijkheid om te starten bij de Schaapskooi in Schijndel (5482 WP Martemanshurk 12).
De 40 kilometer gaat over rustige wegen via Eikenhorst naar Halder naar Den Dungen, via het Wijboschbroek naar de Schaaapskooi. Daarna via Schijndel naar het buitengebied van Gemonde via de Hooibrug weer naar Esch.
De 70 en 100 kilometer gaat van Boxtel naar Olland en dan via de Vlagheide waar de 70 kilometer via Eerde naar de Schaapskooi gaat en de 100 kilometer via Nijnsel en Mariahout via de Kilsdonkse molen en Vinkel via Middelrode weer naar Esch. Kijk voor meer informatie op www.eschweb.nl/esschefietsdag.

Kasterense kermis bij Café 't Groene Woud

Liempde - Kasterense kermis organiseert ook zondag 2 juli een ouderwetse kappellenmiddag. Vanaf 13.30 uur zullen in het café aan de Kasterensestraat 23 diverse muziekkapellen optreden.

Onder andere de Herrie Merieke, Ollandse Dorpskapel, 't kumt wel, Gimmesekapel en Op naor de 100 zullen hun muzikale kunsten vertonen. Ook is er op deze middag voor jong en oud een gastoptreden van troubadour Jan van der Heijden.

Foto: Jan van der Steen

Heeren van de Vis brengt winnend bod uit op eerste haring

Boxtel - Heeren van de Vis, iedere vrijdag aanwezig op de Boxtelse weekmarkt, heeft dinsdag het eerste vat nieuwe haring weten te bemachtigen. Het vat bracht maar liefst 65.000 euro op. Dat bedrag komt ten goede aan Make-A-Wish Nederland, dat wensen vervult van kinderen in de leeftijd van drie tot achttien jaar met een levensbedreigende ziekte.

De blik van eigenaar Sjors Rosendaal verraadt al hoe blij hij is met het feit dat hij het winnende bod uitbracht. "Samen met mijn broer Nico zijn wij al de vierde generatie binnen het visbedrijf. Deze bieding is eigenlijk een spel."

Foto: Jan van der Steen
Foto: Janneke Bressers
Foto: Sander van Kasteren

Rosendaal vertelt hoe de dag een soort teamuitje vormde voor de tien vaste medewerkers, waarbij eerst de vaste haringleverancier bezocht werd en de haring uitgebreid getest werd. Daarna reisde het volledige team af naar de Scheveningse visafslag om daar te bieden op de eerste Hollandse nieuwe.

Samen met meer dan vijftig andere bieders werd het totaalbedrag bijeengebracht voor het goede doel, volgens het principe van een Amerikaanse veiling. Daarbij betaalt iedere bieder het verschil tussen zijn bod en het vorige uitgebrachte bod. Het is dus niet zo dat de Heeren van de Vis nu zelf 65.000 euro armer zijn. "Dan zou ik vanavond niet thuis slapen, denk ik", grinnikt Rosendaal.

Volgens Rosendaal is de haring dit jaar van uitmuntende kwaliteit: "Het vetpercentage van Hollandse nieuwe moet minimaal 16 procent zijn. Maar dankzij het goede voorjaar bedraagt dat bij dit eerste vat ruim 21 procent. Aan het hoge vetpercentage dankt de haring zijn romige smaak."

Sjors is daarom ook erg blij juist in dit jaar de veiling gewonnen te hebben. "Het is alsof we eindelijk die Rolls Royce die we al jaren wilden hebben konden kopen", lacht Sjors. Volgens hem deed de aanwezigheid van het jeugdige en enthousiaste team van Heeren van de Vis keurmeester Peter Koelewijn zichtbaar goed. De Spakenburgse keurmeester beoordeelde de Hollandse nieuwe dit jaar als 'uitmuntend'.

De veiling van de eerste nieuwe haring is traditioneel gezien een feestje voor de vishandelaren. De vis is namelijk een echt seizoensproduct. Sjors: "tijdens de paaitijd, die zo'n drie maanden duurt, wordt alle haring voor een heel jaar gevangen." Volgens hem was daarom de vangst en verkoop van de eerste nieuwe haring altijd een heus feest. "Vroeger, toen er nog geen diepvries bestond, werd de haring gepekeld in een houten vat bewaard. Je kunt je wel voorstellen waarom men er vlak voor de start van het nieuwe seizoen uitjes en zuur bij at!", doelt Rosendaal op de pogingen om de slechter wordende smaak van de oude haring te maskeren. Tegenwoordig wordt de haring op veertig graden Celsius onder nul bewaard en speelt dit probleem dus niet meer. Maar het feest als het nieuwe seizoen is aangebroken is gebleven.

Het bedrag van 65.000 euro is hoog, maar geen record. Dat werd gevestigd in 2012, toen het eerste vat voor 95.000 euro van eigenaar wisselde. Met de opbrengst zal de stichting Make-A-Wish de zogenaamde 'Wish-on-Wheels' verwezenlijken. Dit is een speciale bus die is bedoeld om de wensen van kinderen, met een beleving van onder de drie jaar en een levensbedreigende ziekte, te vervullen en wellicht, zo laat een woordvoerder van de stichting weten, krijgt deze bus ook nog wel een Boxtels tintje...

112

Meestal schrijf ik over positieve, leuke, gekke, vrolijke, uitzinnige of onhandige dingen uit mijn eigen leven. Mijn glas is nooit halfleeg en nooit halfvol. In mijn wereld overstroomd mijn glas. Niet met water en niet met melk - mijn glas overstroomd meestal met champagne. Helaas dit keer niet. Deze column heeft geen bubbels maar troubles.

Van alle emoties die er zijn, is er een die ik gelukkig nog niet vaak heb, en dat is angst. Ik heb in afgelegen boerderijen gewoond. Ik heb inbraken meegemaakt en met twee broers en een vader heb ik vaker de ambulance hier voor de deur zien staan dan de SRV wagen. Niet dat die hier ooit stond, maar het klinkt zo leuk.

Twee weken gleden was het warm buiten en Steven was een weekend weg. Het was de eerste keer dat ik alleen was in dat grote huis. Ik besloot om op het terras te gaan zitten in mijn bikini, met een glas limonade en een spannend boek.

Nog geen twee minuten later was ik zelf ineens de hoofdrolspeler uit dat boek. In mijn ooghoek zag ik een man uit de tuin komen lopen. Een jaar of 40, Poolse afkomst en onder de tattoos, met een bezemsteel in zijn handen en totaal van de kaart door drank en drugs. Woestig kwam hij naar me toe gelopen en ik riep 'ga weg!!' Ik rende naar binnen en sloot alle deuren af.

Inmiddels liep hij rond op het terras; van de voordeur naar de keuken en terug. 112: 'Wie wilt u hebben brandweer, ambulance of politie...?' God, wat duurt dat lang voor je gevoel. Mijn hart klopte bijna uit mijn borst. Nadat ik 112 ophing heb ik mijn moeder gebeld en gezegd dat ze rustig tegen me moest praten, omdat er een man met een stok voor de deur stond. Terwijl ik met mijn moeder aan de lijn hing, besloot hij om aan te bellen. Het leek echt een slechte b film. Mijn moeder zei dat ik me moest opsluiten in de badkamer maar dat durfde ik niet. Misschien slaat hij de ramen in en dan kan ik niet weg. Ik had besloten om de achterdeur van het slot te halen en als hij binnen zou komen, zou ik door die deur, in mijn bikini de straat oprennen.

Gelukkig heb ik de buren dat beeld kunnen besparen, want de politie stond al voor de deur. Hij beweerde dat ik zijn id-kaart had. Wat een grap. De politie heeft hem gefouilleerd en verhoord en hij heeft uiteindelijk een waarschuwing gekregen. Hij vertrok met zijn staart tussen de benen. Maar in plaats van door het hek te gaan, liep hij weer terug de tuin in. Toen de politie hem sommeerde door het hek te gaan, riep hij: 'My bag, my bag is in the woods here.' De politie is mee gaan zoeken en zijn tas bleek inderdaad in onze tuin te liggen.

Ik kon de politie wel omhelzen. Ik ben zelden zo blij geweest om die blauwe jasjes te zien. Ik heb ze een perenijsje aangeboden omdat het zo heet was, maar dan kwamen ze nooit meer weg, zeiden ze. God als dat eens zou kunnen, dacht ik…..een cornetto dan? Die wilden ze ook niet. Helaas, ik moest ze laten gaan. De hele dag heb ik trillend als een rietje met een stok onder mijn stoel op het terras gezeten. En toen ik 's nachts om 4 uur nog steeds wakker voor het raam zat, kreeg ik een ingeving; ik moest Magnums kopen. De hele vriezer vol gooien met de beste Magnums. Dan zouden ze volgende keer vast bij me blijven. In uniform. Graag.

Adios Amigos!

Zomerse Buitenspeeldag

Boxtel - Woensdagmiddag was het Nationale buitenspeeldag. Door het hele land werden spannende buitenactiviteiten georganiseerd voor kinderen om buitenspelen te promoten. Zo ook op de Schijndelseweg in Boxtel, bij Brede School De Wilgenbroek en in de Hendrik Verheeslaan/Berkengaard. Vanwege het warme weer was er ook de gelegenheid om af te koelen met verschillende waterspelletjes.

Foto: Heemkunde Boxtel

090 Schoenmaker Van Liempdt, 'Jan de Pieper'
Olieverf, 38 x 28 cm, gesign. r.o.
Collectie: P. Janssen

Schoenmaker Van Liempdt
Johannes Josephus van Liempdt, geboren op 9 januari 1879 en zoon van schoenmaker Wilhelmus van Liempdt en Maria Helena Fonteijne, woont begin twintigste eeuw in de Nieuwstraat nummer 25. Toen heette dat adres nog Wijk A, nummer 441. Ook Johannes wordt schoenmaker, net als zijn vader.
Schoenmaker Nol Gemen wist te vertellen, dat zijn moeder, toen die ook nog in de Nieuwstraat woonde, altijd bij schoenmaker Van Liempdt binnenkeek als zij naar school ging. Zij zag dan dat schoenmaker Van Liempdt in de werkplaats annex huiskamer schoenen zat te repareren.

Johannes neemt 'de zaak' van zijn vader over, als die in 1918 overlijdt. Als dan een jaar later ook zijn moeder overlijdt, blijft Johannes (Jan), samen met zijn zus Theodora, alleen achter in het huis aan de Nieuwstraat. Zijn jongere broer Josephus is in 1912 in 's-Hertogenbosch getrouwd met Anna Pos. Jan en Theodora van Liempdt kregen in de Nieuwstraat de bijnaam Jan en Doortje de Pieper. Waarom zij die bijnaam kregen is onduidelijk. Heemkundige Piet Dorenbosch veronderstelde dat Jan van Liempdt ook dorpsomroeper was en dat hij daarom de bijnaam Jan de Pieper kreeg. Maar volgens Theo van den Aker, schrijver van het boek 'Boxtel, kijk nou 'ns', heeft Boxtel nooit een Jan van Liempdt als dorpsomroeper gehad.

Tussen 1922 en 1936 verhuizen Jan en Doortje naar de Markt 26 om daarna weer te verhuizen naar de Molenstraat 3. Dan woont schoenmaker Van Liempdt tegenover schoenmaker Harrie Pastoor. Zijn dochter Joke wist op 90-jarige leeftijd nog te vertellen, dat zij nog wist dat Jan van Liempdt schuin tegenover haar woonde. Dat werd ook bevestigd door Cees Bevers, die tegenover schoenmaker Van Liempdt (Jan en Doortje de Pieper) aan de Molenstraat 8 woonde.
Voor zover bekend, heeft kunstschilder Pierre Janssen vier maal schoenmaker Van Liempdt geschilderd. Of het huis, dat we op het schilderij zien, de Molenstraat of de Nieuwstraat is, is onbekend.
Wel kwam boven water, dat er zich in het huis in de Nieuwstraat, dat door Jan en Doortje van Liempdt werd verlaten, in 1936 een gruwelijk drama heeft afgespeeld. Op 6 april 1936 werd hier een vrouw op beestachtige wijze vermoord, door de, van haar gescheiden echtgenoot. De dader pleegde, nadat zijn straf door de rechter was uitgesproken, zelfmoord in zijn cel. Een tienjarige zoon bleef alleen achter.

Nieuw artikel

De Groene Draad voert langs lekkere siertuinen

Boxtel/Liempde - Voor de vierde keer organiseert Eetbaar Boxtel op zondag 2 juli ‘De Groene Draad’. Dit jaar loopt deze route via Boxtel naar Liempde, waarbij iefhebbers per fiets of wandelend zeven eetbare siertuinen naar keuze kunnen bezoeken. Tussen 11 en 16.00 staan mensen klaar om met veel enthousiasme te vertellen over hun groene projecten. Dat varieert van Moestuincomplex Ceres, een boomgaard met oude fruitrassen tot buurtmoestuinen.

Eetbaar Boxtel organiseert allerlei activiteiten om mensen meer bewust te maken en in contact te brengen met gezond, lekker en duurzaam voedsel uit eigen regio. Afgelopen jaar hebben ze een aantal succesvolle projecten georganiseerd zoals de buurt-plant-dagen, de eerste foodwalk in Brabant is in Boxtel gerealiseerd en er zijn meer buurt-moestuinen gekomen. Nu nodigt Eetbaar Boxtel je uit een kijkje te gaan nemen in Boxtel en Liempde; kom en zie wat er allemaal gebeurd op het gebied van gezond, lekker eten dichtbij huis. Kijk voor meer informatie op www.eetbaarboxtel.nl.


Extra kansen en plezier voor jou in Hobbycentrum Boxtel

Foto: Mark van der Pol

In het Hobbycentrum kun je, als je daar zin in hebt, elke week een of meer keren terecht om je hobby uit te oefenen. Daar doe je iets waar je zin in hebt, en vooral ook samen met anderen. Mensen die je kent, of juist mensen die je daar leert kennen. Je moet wel 50+ zijn. Kom je ook? Kom bijvoorbeeld de komende weken op woensdagmiddag, omdat er dan speciale inloop- of kennismakingsmiddagen zijn. Voor 65-plussers zijn er tal van activiteiten. Voor de jongere ouderen van 50+ gaat het ontmoetingscentrum speciale activiteiten aanbieden. Wees niet bang, het is er gewoon aangenaam, gezellig en leuk! De ruim 40 mensen van het Hobbycentrum, die hier voor alles zorgen, zeggen: "De deelnemers ontmoeten elkaar hier, het is er erg gezellig, ze leren van elkaar en van de docenten. De mensen doen concreet iets waar ze goeie zin van krijgen!" Zondag 25 juni is het Open Dag van 11.00 tot 15.30 uur. Hartelijk welkom!

Ruim 30 verschillende activiteiten
In het Hobbycentrum beoefenen de leden - intussen al ruim 250 per week, mensen zoals jij en ik - een of meer hobby's. Bijvoorbeeld schilderen (er zijn meer groepen, omdat dit populair is), beeldhouwen, timmeren en metaalbewerken. Maar je kunt er ook naailes krijgen, haken en hoedjes maken. Maar ook bewegen kan er prima: dansen, yoga, gymnastiek voor ouderen. Er zijn taallessen (Engels, Spaans, Russisch, Turks), waarbij die talen worden gemengd met verhalen over de cultuur van die landen. Heel interessant. Daarnaast worden er computerlessen gegeven, binnenkort samen met Senior Web. Na de zomer start het Hobbycentrum met meezingmiddagen. Dan begint ook een serie lezingen over de Eerste Wereldoorlog. Daar kunnen zeker 50 mensen aan meedoen. Kijk eens op www.hobbycewntrumboxtel.nl, daar tref je alle activiteiten en andere nuttige informatie.

Baroniestraat 50
Het centrum is in de Baroniestraat 105. Dat is in de oude wasserijfabriek van Bernard Vekemans, bijna tegen het spoor. Er zijn twee ingangen, eentje naar de beweegzaal en eentje naar de verschillende ruimtes met ook een trap naar boven. Wie moeilijker ter been is, kan ook met de lift heen en weer. Heb je zin om mee te helpen? Is jouw hobby nog niet daar te doen, meld het dan, want dat wordt er alles aan gedaan om het toch mogelijk te maken. Kijk, dat is nou aardig!

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Blusco brandpreventie opent nieuw pand met spetterende demonstraties

Boxtel – Blusco brandpreventie opent op 1 juli een nieuw kantoor met bijbehorende praktijkhal aan Runmolen 2 in Boxtel. DeMooiBoxteKrant kreeg de kans om het nieuwe pand uitgebreid te bekijken en sprak met eigenaar Eugène van Geffen.

Blusco-eigenaar Eugène van Geffen is in zekere zin te vergelijken met de branden die hij juist probeert te voorkomen: als hij eenmaal begonnen is, is hij nauwelijks nog tot bedaren te brengen. Niet dat dat in het geval van Eugène erg is. Hij is een soepele verteller en weet hoofd- en bijzaak goed van elkaar te scheiden. Wellicht is het tomeloze enthousiasme van de eigenaar ook meteen de sleutel tot succes van Blusco.

Blusco zag het levenslicht in 1995, toen Eugène naast zijn activiteiten als commandant bij de bedrijfsbrandweer ook aan brandpreventie voor externe partijen ging doen. In 2000 werd het eerste personeel in dienst genomen bij Blusco, in 2004 opende Blusco het eerste opleidingscentrum in Den Bosch. Omdat al snel duidelijk werd dat de ruimte te klein werd, is in 2011 besloten om te verhuizen naar Boxtel aan de Kruisbroeksestraat. In 2006 zegde Eugène zijn baan op om zich fulltime op Blusco te richten, met als hoogtepunt nu dus de opening van een nieuw pand. "Het oude was slecht geïsoleerd waardoor we enorme stookkosten hadden. Dit nieuwe pand konden we bovendien inrichten naar wens", vertelt de eigenaar.

Met zijn brandpreventiebedrijf Blusco richt Van Geffen zich op zowel de particuliere als de zakelijke markt. Zo voorziet hij grote bedrijven en gemeenten in een groot deel van het land van preventietips en advies. Inmiddels is zijn klantenbestand over de 1000 namen gegroeid.

Het meest in het oog springende op de nieuwe locatie van Blusco is de enorme praktijkhal, waarin een levensecht dorp is nagebouwd. Een winkeltje, een bedrijfsgebouw, (flat)woningen en zelfs een chemische installatie, het is er allemaal te vinden. In de hal kan onder meer door BHV'ers getraind worden op calamiteiten met gevaarlijke stoffen, maar ook onwelwordingen op hoogte of zelfs problematische situaties in een hennepkwekerij in een bedrijfsverzamelgebouw.

Bij zijn preventierondjes bij klanten op locatie komt Eugène de gekste situaties tegen; mensen die tasjes in de meterkast aan zekeringen hangen, die een complete voorraadkast in de meterkast hebben gebouwd en zelfs extra stopcontacten in de meterkast hebben bijgeknutseld om een koffiezetapparaat aan te kunnen sluiten. "Levensgevaarlijk! Maar ik denk dat mijn kracht hem zit in mijn praktijkervaring. Daarmee kan ik klanten niet alleen uitleggen dat iets niet mag, maar ook waarom het niet handig is", aldus Van Geffen.

Het sluit aan op de manier waarop Van Geffen te werk gaat met de installatie van rookmelders. "Je moet eigenlijk helemaal geen rookmelders en blusmiddelen willen hebben. Dat wil zeggen: die middelen heb je pas nodig als het fout gaat, maar ik adviseer om eerst te kijken, preventie dus, waar het mis kan gaan en wat je eraan kunt doen. Daarna komen de blussers en rookmelders pas aan bod! Mijn doel is eigenlijk dat klanten achteraf zeggen: 'God, zo heb ik er niet naar gekeken'."

Naast adviseren verkoopt en onderhoudt Blusco ook brandblusmiddelen. Ook werkt van Geffen samen met andere preventie- en installatiebedrijven, zoals Emiel techniek, voor de aanleg van noodverlichting. Dankzij een samenwerking met Voskamp kan Van Geffen zelfs complete brandmeld- en ontruimingsinstallaties leveren.

Op zaterdag 1 juli (de dag na de officiële opening) worden er in samenwerking met politie en brandweer diverse demonstraties gegeven en is Iedereen die dag welkom om eens een kijkje te nemen in de praktijkhal. De dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

Brandweer herdenkt omgekomen collega's

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Elk jaar, op de derde zaterdag van juni, herdenkt de brandweer bij vele brandweerkazerne's hun omgekomen collega's. Zo ook bij de brandweerkazerne aan de Brederodeweg in Boxtel.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Met het maken van een water-ereteken uiten de brandweerlieden afgelopen zaterdag om 14.00 uur hun dankbaarheid voor de toewijding van hun omgekomen collega's, en van alle brandweermannen en -vrouwen aan de maatschappij. Met 30.000 mensen en bijna duizend kazernes neemt de brandweer daarin een belangrijke plaats in.

Mijn Mooi Boxtel: Jessica Foolen

Foto: Jessica Foolen

Tijdens een avondwandeling probeer ik altijd dit stukje in Boxtel mee te pakken. Dit vind ik een mooi stukje van Boxtel en denk ik altijd terug aan de rondleiding (in deze kerk) van Jan Jaspers met de klas schooljaar 2006 van de vmbo praktijkonderwijs en nu het vernieuwd is vind ik het nog mooier geworden en een van de mooiste stukje in Boxtel.

Bezorgers gezocht

Vanaf volgende week gaan we de bezorging van DeMooiBoxtelKrant zelf op ons nemen. Wij zoeken nog enthousiaste bezorgers voor een buitenwijk van Liempde en voor de Kalksheuvel in Boxtel. Ook zijn we op zoek naar bezorgers die als invalkracht bij ziekte of vakantie een wijk willen bezorgen.

Ben jij 13 jaar of ouder en wil je graag een extra zakcentje verdienen door DeMooiBoxtelKrant wekelijks op woensdag te bezorgen? Meld je dan via de link op onze website bovenin de menubalk, via 0411-842827, bezorging@boxtelmedia.nl of loop gewoon even binnen bij ons kantoor op Markt 17 in Boxtel. Als er niet direct een wijk voor jou beschikbaar is, plaatsen we je op de wachtlijst en krijg je bericht zodra je aan de slag kunt.


Bierevenement Proeftijd wordt gratis toegankelijk

Mark Peeters (l.) en Martijn Voets.

Boxtel - Bierliefhebbers opgelet! De derde editie van Proeftijd vindt plaats op 9 juli. Het door bierclub de Voorproevers georganiseerde evenement is dit jaar voor het eerst vrij toegankelijk en zal dit jaar een selectie van zo'n twintig bijzondere bieren kennen.

De Voorproevers zijn ontstaan als 'jongerenafdeling' van bierclub de Bierkamer. Proeftijd werd twee jaar geleden in het leven geroepen om de jongerenafdeling wat meer bekendheid te geven en meteen iets terug te kunnen doen voor 'thuisbasis' Becoloth. De Voorproevers bestaan uit zo'n twintig jonge bierliefhebbers die eens per zes weken bij elkaar komen om nieuwe bieren te proeven. Iedere bijeenkomst verzorgen twee leden de bieren die tijdens de avond geproefd worden en wordt een korte presentatie of uitleg over de bieren gegeven.

Organisatoren Mark Peeters en Martijn Voets kijken terug op twee succesvolle eerdere edities, waarbij het evenement vorig jaar, ondanks het regenachtige weer, zo'n honderd bezoekers op de been bracht. Toch hoopt Peeters dat het Proeftijd nog wat verder groeit. Om die groei te bewerkstelligen is het evenement dit jaar voor het eerst vrij toegankelijk. Om speciaalbier te kopen zijn er munten te koop voor 2,30 euro per stuk. Een startpakket, met twee munten en een glas waarin bier geproefd kan worden is verkrijgbaar voor 7 euro. Op het glas zit statiegeld dat je terugkrijgt bij inlevering.

Bij de derde editie van Proeftijd zal de band Lev de muziek verzorgen. Deze band met zanger Stefan de Roon, bekend van Starmaker en K-otic, zal vanaf 16.00 uur een spetterend optreden verzorgen. Voor de lekkere trek zijn hapjes verkrijgbaar en voor de grote trek is de mobiele frietkraam van Mikies aanwezig. Daar kan met munten of contant geld betaald worden.

Volgens Mark zijn ook nieuwe leden bij de Voorproevers welkom. Wie meer informatie wil over de club, of eens vrijblijvend wil komen kijken, kan op 9 juli een lid aanspreken. Zij zijn te herkennen aan hun blauwe bloezen met de naam van de bierclub erop.

Proeftijd vindt plaats op 9 juli en duurt van 14.00 tot 19.00 uur.


Musicalschool F-Act geeft voorproefje nieuwe musical in Muziekhuis Boxtel

De jonge musicalsterren oefenen hun teksten en danspasjes in de aula van Brede School De Wilgenbroek. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Enkele leerlingen van Musicalschool F-Act geven 1 juli op initiatief van enkele samenwerkende muziekverenigingen in Boxtel een kort voorproefje van hun jubileumvoorstelling 'Het geheim van de Torenkruiers'. De voorstelling begint om 20.00 uur en is bij het Muziekhuis aan de Passage Riche. Woensdagmiddag repeteren de kinderen van de musicalschool in Brede School De Wilgenbroek, waar we oprichters Vincent en Mathasja Renes spreken.

Tijdens de avond zullen drie nummers uit 'Het geheim van de Torenkruiers' worden uitgevoerd, in combinatie met livemuziek. Voor de musicalsterren in spe vormt het een goede repetitie voor het jubileumoptreden in theater De Enck in Oirschot, waarover je kon lezen in DeMooiBoxtelKrant van 31 mei. Maar ook voor de muzikanten vormt het een goede gelegenheid om eens te oefenen met het 'beeldend muziek maken'. Van de in totaal zo'n veertig Boxtelse studenten zal ongeveer de helft zaterdag 1 juli te bewonderen zijn.

Ondertussen oefenen in de aula van De Wilgenbroek alle musicalleerlingen hard in aanloop naar het jubileumstuk, dat op 8 en 9 juli in Oirschot opgevoerd wordt. Regisseur Vincent en hoofd zang Mathasja helpen de zang- en danscoaches mee om de laatste puntjes op de 'i' te zetten.

Volgens Vincent is het een hele logistieke onderneming om de voorstelling te laten slagen. Zo hebben de ruim veertig musicalspelers allemaal een kostuum nodig en ook het vervoer en de opbouw van een vijf meter hoge kerktoren in het decor is een hele klus. "We rijden met een vrachtwagen vol decorstukken naar Oirschot voor de uiteindelijke uitvoering", zegt Vincent.

De voorstelling op 1 juli is gratis te bezoeken, hoewel de ruimte bij Muziekhuis Boxtel beperkt is. De uitvoeringen van 'Het geheim van de Torenkruiers' in Oirschot kosten 14 euro. De voorstelling op zaterdag 8 juli begint om 20.00 uur, die van 9 juli om 14.00 uur. De zaaldeuren gaan een kwartier voor aanvang open. Kaarten zijn te koop via www.musicalfact.com, of in het theatercafé een half uur voor aanvang.


Lieve lezers,

Aanstaand weekend is het zover. Boxtel gaat uitlopen voor haar snelst groeiende minifestival sinds tijden: de Beach Break. De zweetbandjes zitten in de was, de shirtjes zijn gesteven en gestreken, en de dj's zijn geboekt. Zoals elk jaar. Uiteraard had ook ik er helemaal zin in; mijn spandex broekje lag al weken klaar. Alleen is er dit jaar een klein probleem...

Nee, mijn broekje past me nog prima, ik hou wel van een strak pakje. Maar blijkbaar wordt het toch niet gewaardeerd als ik en mijn bejaarde besties op de Mèrt paraderen met een string tussen de billen. Waarom zou je anders zo'n mooi feestje uit het centrum halen en verplaatsen naar een parkeerterrein met uitzicht op een maïsveld, met langsrazende auto's en van die groepen wielrenners in een midlifecrisis? Je hoeft mij niets te vertellen, wij hippe oudere jongeren worden dit weekend op slinkse wijze geweerd en niemand die het doorheeft.

Natuurlijk ben ik mijn Marktverbod na de laatste editie niet vergeten. Maar mag ik ook een keer lekker los gaan? Misschien was het bedreigen van die scheidsrechter niet handig, maar zelfs zonder leesbril zag ik nog dat die bal in was. En natuurlijk was die taakstraf van Bertje van d'n Hoek niet geheel onterecht, maar elk groot toernooi verdient een goede streaker, ookal is hij achter in de tachtig. Toch? Nee dus...
Hoe moeten wij in godsnaam na een dag vol tobsport en sherry veilig huiswaarts keren, op de fiets, over de Bosscheweg? Dat is leuk voor al die jonge, fitte volleyballers, al lijkt het me nog best een uitdaging: zwalkend in hun fluorescerende tenue, langs auto's, de Gamma en het politiebureau. Maar ik houd mijn heupen liever heel en mijn schouders in de kom. En aangezien ik de buurtbus niet meer in mag en geen taxichauffeur in de wijde omtrek niet mijn 'neem in geen geval deze dame mee'-foto naast de dobbelstenen aan zijn spiegel heeft hangen, sla ik een jaartje over. De organisatie van de Bejaardenloze Beach Break wint.

Al die ophef: er werd geroepen, geprotesteerd en gescholden toen bleek dat het toernooi werd verplaatst naar buiten het centrum. Al die ophef om de verkeerde reden. Het toernooi zou te groot worden voor de Boxtelse Mèrt. An. Me. Hoela. De Mèrt werd te klein voor Bets en haar bende. Maar we zullen het zien dit weekend. Hoe gezellig het is op dat feestje dat Boxtel al jaren mooi maakt in de zomer, op een nu voor mij onbereikbare locatie. Dat feestje waar zal worden nagepraat over die ene bal op de lijn of dat ene meisje dat een te strak broekje aan had. Dat meisje dat ik had kunnen zijn.
Ik weet wel waar ik te vinden ben dit weekend. Gewoon lekker op het terras op de Mèrt. Met een bitterbal. Krijg ik tenminste nog iets van balgevoel mee dit weekend.

Liefs, Bets

KCD Keukens maakt al 25 jaar keukens op maat

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – KCD Keukens, voorheen bekend als Keukencentrum Van der Doelen, werd opgericht in 1992 en begon met de verkoop van kant-en-klare keukens. Al snel maakte eigenaar Hans van der Doelen de overstap naar maatwerk. Met succes: het familiebedrijf bestaat in 2017 25 jaar. In DeMooiBoxtelKrant legt hij uit wat de kracht van zijn bedrijf is.

Een snelle blik op wat vergelijkingssites levert een positief beeld op van het bedrijf. Eigenaar Hans van der Doelen beaamt dat. "We vragen mensen ook om te reageren op vergelijkingssites. Bovendien is klanttevredenheid ons bestaansrecht. Op prijs zullen we het niet vlug winnen, gezien onze keukens op maat. Daarom moeten we het hebben van onze klanttevredenheid, service en garantie."

In 1992 begon Van der Doelen met de verkoop van kant-en-klaar keukens. De toen 36-jarige eigenaar koesterde al langer plannen om weg te gaan bij zijn huidige werkgever en voor zichzelf te beginnen. Toen de supermarkt op de hoek van de Van Hornstraat/Van Merheimstraat verhuisde, was dat dan ook een buitenkans om die stap te zetten. Hij in de winkel, zijn vrouw Els deed de administratie.

Tot 1994 huurde Van der Doelen het pand, maar inmiddels is hij alweer 23 jaar de eigenaar. In 2009 was er een grote verbouwing waarbij het gehele pand, van vloer tot plafond werd vernieuwd. De naam wijzigde toen van Keukencentrum Van der Doelen naar het kortere 'KCD KeukenDesign'.

Al vrij snel na de start realiseerde Van der Doelen zich dat hij maatwerk wilde leveren. "We liepen vast met die fabriekskeukens, want daarmee word je toch binnen een kader geplaatst", doelt hij op de beperkte vrijheden die de fabriek hem bood. "Nu we maatwerk leveren, zijn we veel vrijer in de vormgeving." Ook maakt dit maatwerk het mogelijk een keuken in iedere gewenste kleur te bieden.

Dit maatwerk past Hans en zijn zoon Yirim, die inmiddels ook bij KCD Keukens werkt, prima. "We hebben beiden een bouwkundige achtergrond met een artistieke inslag", vertelt Hans. Dat laatste is volgens hem heel belangrijk. "Het eindresultaat moet echt het 'wauw-effect' opleveren." Mede daardoor komen veel klanten terug als ze weer een nieuwe keuken willen, laat Hans weten.

Van der Doelen tekent iedere keuken persoonlijk uit en geeft de klant in spe een 3d-presentatie voordat hij de keuken laat maken. Dat kost veel tijd, maar de eigenaar wijst erop dat het ook geen kleine bedragen zijn die klanten uitgeven.

In de voorbije jaren zag Van der Doelen veel trends komen en gaan. Er is volgens hem een trend zichtbaar van gezond en kwalitatief goed koken en tafelen. Mede daardoor worden de keukens steeds meer echte leefkeukens met grote tafels en soms wel drie verschillende ovens erin. "Ook het koelen wordt steeds professioneler, waarbij koelkasten met een biofreshzone van 0 graden Celsius aan een opmars bezig zijn." Omdat de keukens groter en professioneler worden staan er nu nog 13 showmodellen in het pand, tegenover 24 in 1992.

Inmiddels werken 3 vaste medewerkers en twee monteurs op oproepbasis bij KCD Keukendesign. Allen zijn al lang bij het bedrijf betrokken, volgens Hans een teken dat hij zijn zaak prima op de rit heeft. Zoon Yirim (41) werkt sinds eind jaren 90 bij zijn vader. In eerste instantie was dat eigenlijk helemaal niet zijn bedoeling, vertelt zijn vader. "Ik vond dat hij eigenlijk ergens anders moest gaan werken, onder het regime van een vreemde, en niet bij zijn vader. Maar Yirim had na zijn studie moeite een baan te vinden. Toen heb ik hem toch aangenomen en dat werkte erg goed. Hij trekt nu voor een groot deel de kar." Uiteindelijk zal Yirim de zaak overnemen, hoewel vader Hans vooralsnog niet van stoppen wil weten.


Tweedehandsmarkt Vogelvreugd-Ons Ideaal

Foto: Henk van Schijndel

Boxtel - Bij De Rots vindt aanstaande zondag 25 juni de jaarlijkse tweedehandsmarkt van Vogelvreugd-Ons Ideaal plaats. Deze 22e editie is de eerste die wordt georganiseerd sinds de fusie tussen de twee vogelverenigingen. Op het buitenterrein van het gemeenschapshuis zullen tijdens deze markt, die altijd het karakter van een ouderwetse vlooienmarkt heeft behouden, honderd kramen te vinden zijn, vol met gebruikte spullen op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Op de tweedehandsmarkt, die inmiddels een begrip is in Boxtel, worden uitsluitend tweedehands goederen aangeboden. Er is van alles te vinden: spullen uit grootmoeders tijd, kleding, boeken, speelgoed, cd's, dvd's en lp's, glas, aardewerk en nog veel meer. Alles tegen redelijke en betaalbare prijzen, en natuurlijk mag er over de prijs onderhandeld worden.
De markt is voor publiek geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De entree kost 1,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding gratis toegang. Voor hen is er van alles te doen, zo kunnen zij zich onder andere laten schminken door Bengeltjes schmink. Op het buitenterras dat bij mooi weer wordt ingericht kan genoten worden van een kopje koffie of een drankje, een broodje met eventueel een lekkere snack of een andere versnapering.

Fusie
Het samengaan van de twee Boxtelse vogelverenigingen Vogelvreugd en Ons Ideaal werd vrijdag 9 juni notarieel vastgelegd. Met de ondertekening van de notariële akte is 'Vogelvreugd-Ons Ideaal' naar eigen zeggen klaar voor de toekomst. De fusie is het resultaat van sinds 2016 gevoerde besprekingen tussen de oudste vogelvereniging van Boxtel Vogelvreugd (sinds1 januari 1936) en Ons Ideaal, die werd opgericht op 25 maart 1985.
Naast de tweedehandsmarkt richt de vereniging zich de komende tijd ook op 8 juli, wanneer de jaarlijks terugkerende gezinsdag voor leden en huisgenoten plaatsvindt, waaraan 75 personen zullen deelnemen. Na de vakantieperiode gaat de vereniging zich richten op de organisatie van de jaarlijkse vogeltentoonstelling die dit jaar wordt gehouden in het weekend van 11 en 12 november, en waar Vogelvreugd-Ons Ideaal zich zal inzetten om duizend vogels samen te brengen in clubgebouw Gemeenschapshuis de Rots.
Mensen die interesse hebben om lid te worden van de vereniging, kunnen zich aanmelden bij een van de bestuursleden of via het secretariaat Liduinahof 17 Boxtel.

Foto: Henk van Schijndel
Foto: Jan Kreijveld
Foto: Jan Kreijveld
Foto: Jan Kreijveld

Team Reaching draagt bij aan mooie opbrengst SamenLoop voor Hoop Best

Foto: Evelien van den Boogaard

Best - Na deelname aan de SamenLoop voor Hoop in Liempde, nu twee jaar geleden, besloten Mijke Peeters en Ilse van den Boogaard dit jaar met een eigen team deel te nemen aan de SamenLoop voor Hoop in Best en zo geld op te halen voor het KWF. De vierdejaars-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum richtten een eigen team op onder de naam 'Reaching'. Samen met JRL-medeleerlingen uit de derde en vierde klas vormen zij een groep van in totaal vijftien deelnemers.

Ilse en Mijke zetten zich naast teamcaptain ook in bij de organisatie van het evenement en vervulden op deze manier hun maatschappelijke stage. Ook organiseerden zij een benefietfeest voor vrienden en familie bij Partycentre Denziz. Reaching-teamleden Mike van Stekelenburg en Martijn Heesakkers verzorgden hierbij de muziek. De apparatuur werd beschikbaar gesteld door Amperia Productions. Fleur van den Oetelaar en Bart Mestrum kwamen belangeloos optreden. Op de avond werden ook kaarsenzakken en armbandjes verkocht. De totale opbrengst van deze avond, ruim 200 euro kwam geheel ten goede aan het KWF. Daarnaast ishaalden zij met een statiegeldactie een mooie 275 euro op.

Foto: Evelien van den Boogaard

De SamenLoop voor Hoop in Best vond plaats in het weekend van 10 en 11 juni, van zaterdag 16.00 tot zondag 16.00 uur. 24 uur lang wandelden Ilse en Mijke en hun teamleden Fleur Peeters én Fleur Peeters, Anouk van Erp, Iris van Zanten, Isis Vroemen (niet op de foto), Roos Schulpen, Marijke Oudijk, Milan Diaz Marin, Tom van Oss, Mike van Stekelenburg, Martijn Heesakkers, Thomas van Stekelenburg en Stijn Toelen voor het KWF. Zij droegen met hun enthousiaste inzet bij aan het prachtige totaalbedrag dat de SamenLoop voor Hoop in Best opbracht: 115.250 euro.


Foto: Roy van Overbeek

De tijd is aangebroken dat de meeste sportseizoenen eindigen, hier maar ook in Nederland. Hier is het echter een ander verhaal. Hier gaat men groots te werk als het aankomt op finales. De zogenoemde Superbowlparties zijn favoriet omdat er veel eten en gezelligheid is. Er is meer aandacht voor het feest dan voor de wedstrijd zelf.

Ikzelf ben fan van het spelletje ijshockey. Snel, hard en vol actie, elke seconde. Moest ik vier jaar geleden nog wakker blijven tot een uur of 4 in de ochtend (wat niet erg was omdat ik meestal een Skypegesprek had met mijn aanstaande), nu kan ik rustig vanuit mijn bed of in de kroeg een wedstrijd kijken.
Een viewing party is de beste manier, aangezien je met tachtig fans een kroeg overneemt met veel korting op eten en drinken en met z'n allen naar de wedstrijd kijkt. Als het dan ook nog eens zo is dat je favoriete team naar de stad komt en er een take over wordt georganiseerd dan is dat nog beter. Meer geluid maken dan de thuisfans. En naderhand als je wint met een grote glimlach de metro of je auto opzoeken en een geweldig gevoel hebben. Zelfs mijn dochter vindt dat geweldig.

Foto: Heemkunde

Op de foto uit 1910-1912 is het pand Stationsstraat 87 te zien, bewoond door de familie Van Elk. Voor het huis van links naar rechts (vermoedelijk) Johanna F.M.W. Mandos (1871), gehuwd met Jacobus H.M. van Elk (1864); Catharina M.J.J. van Elk (1908); Lambertus C.A.M. van Elk (1901); Antonius J.M. van Elk (1904); Joannes F.M. van Elk (1906) en Henricus A.M. van Elk (1907).

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Hoi,

Onlangs heb ik een advertentie geplaatst van een vermiste kat.
Het goede nieuws is hij is terug.

Is het misschien leuk een berichtje daarover te maken met daarbij aandacht voor Stichting Zwerfkat Boxtel en Amivedi?

Ik hoor het wel.

Hartelijke groet,
Jacqueline Dieleman

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Garagesale

zaterdag en zondag 24 & 25 juni, garagesale, van 10.00-18.00 uur, Lennisheuvel 24a, Lennisheuvel

Garagesale:

Zaterdag 24 juni, garagesale, 10.00-15.00 uur, Van Hornstraat, naast de Action, Boxtel

12 / 22

Foto: CDA

Evenementen in Boxtel
De afgelopen weken was er weer veel te beleven in Boxtel. De lancering van de Dino Hunter, de expositie Kunst op Stapel, CarillonProm Toeters&Bellen en we hebben dit jaar gelukkig weer kunnen genieten van de Heilig Bloedprocessie. Ook Spiegeltent Bon Salon staat dit jaar weer in het park Stapelen. Het motto van alle evenementen die worden georganiseerd in de Spiegeltent is 'verbinding', en in het kader van verbinding zijn er al talloze activiteiten georganiseerd. Onder andere een picknick, ouderenfair, concerten en een Iftar. Het was allemaal mogelijk in de Spiegeltent.

Deze evenementen zouden natuurlijk niet plaats kunnen vinden zonder onze geweldige vrijwilligers. Wij willen ze dan ook hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van al deze mooie activiteiten.

Parkeervisie
Zoals u wellicht al gelezen heeft, heeft de gemeenteraad van Boxtel vorige maand de nieuwe parkeervisie vastgesteld. Het vorige plan met het vergunningenstelsel was te ingewikkeld, te duur en er was geen draagvlak onder de inwoners. Daarom heeft het CDA toen tegen dit plan gestemd en hebben we net als veel andere inwoners gepleit voor een nieuwe (breed gedragen) parkeervisie.

Een vernieuwde parkeervisie stond recent dus op de agenda van de raadsvergadering. Er is deze keer beter geluisterd naar de omwonenden, maar ook de vele zienswijzen die zijn ingediend zijn goed bestudeerd. Omwonenden zijn actiever betrokken bij het opstellen van dit nieuwe plan en er is goed gecommuniceerd. Er is dus een parkeervisie tot stand gekomen met een breder draagvlak, precies waar het CDA op had aangedrongen. In deze nieuwe parkeervisie zijn er veel blauwe zones en ontheffingen in plaats van het vergunninghoudersparkeren. Het CDA blijft voorstander van het helemaal afschaffen van betaald parkeren, we zijn ervan overtuigd dat dit ten goede komt aan ons centrum.

Het CDA heeft vóór deze nieuwe parkeervisie gestemd omdat dit het best haalbare parkeerresultaat is op dit moment. We zijn blij dat Boxtel nu eindelijk aan de slag kan met het verbeterde parkeerbeleid in het centrum. Er is veel werk verricht om te komen tot deze nieuwe visie, onze complimenten aan de wethouder en de betrokken ambtenaren. Maar ook onze complimenten en dank aan Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE! voor hun vasthoudendheid en enorme inzet.

Kortom: het CDA is tevreden over deze nieuwe visie en hoe deze tot stand is gekomen, want voor ons géén stadse fratsen.

Wij staan altijd open voor mensen die met ons mee willen denken en praten over de Boxtelse politiek. Wilt u bij ons aansluiten of kent u iemand dat leuk zou vinden, laat het ons weten!

Of heeft u andere opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via bovenstaande contactgegevens.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Foto: Combinatie95

Hoe kan je toetsen of de politiek jouw stem serieus neemt en of ze er richting aan geeft? Er zijn verschillende manieren. Zo organiseert Combinatie95 met regelmaat thema-avonden zodat wij informatie van onze inwoners op kunnen halen, maar ook om informatie te delen over actuele onderwerpen. Ook individueel leggen onze raadsleden regelmatig verantwoording af over de keuzes die wij (denken te) maken. Via de begroting is er inzicht in wat de plannen zijn voor de komende jaren en in het jaarverslag en de jaarrekening kunt u terugkijken naar wat er is gebeurd het afgelopen jaar.

Avond van Combinatie95 over Wmo
Op 24 mei 2017 is Combinatie95 hartelijk ontvangen in De Kloosterhof in Liempde. Door de drie presentaties rondom de Wmo werd duidelijk dat de gemeente Boxtel echt haar best doet om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar dat het lastig blijft.
De KBO heeft verteld over de cliëntondersteuning die zij biedt. Deze ondersteuning kunt u vragen als u gesprekken aangaat met de gemeente over zaken die onder de WMO vallen. Twee staan sterker en horen meer dan een. Als het gaat over de WMO praat men vaak over de gevolgen voor de cliënt. Deze cliënt wordt dagelijks verzorgd door een partner of een kind. Deze mantelzorgers verdienen aandacht en respect voor deze prestatie. Het steunpunt mantelzorg heeft ons verteld over het goede werk dat zij doen voor de mantelzorgers. De locatie was natuurlijk bewust gekozen. In De Kloosterhof worden vele activiteiten georganiseerd voor alle Liempdenaren vanaf 55+. Wist u bijvoorbeeld dat er elke doordeweekse dag een warme middagmaaltijd wordt geserveerd? Er is nog ruimte voor wie wil aanschuiven. Meer informatie via www.stg-bol-liempde.nl.

Jaarverslag en de jaarrekening
Het jaarverslag en de jaarrekening bevatten de verantwoording van het college aan de raad. Op 20 juni 2017 zijn beide behandeld in de raadsvergadering. De economie trekt aan en dat gaan we nu ook een beetje terugzien in de cijfers van de gemeente Boxtel. Hierdoor is er weer extra geld beschikbaar gesteld. Het afgelopen jaar heeft het college er hard aan gewerkt om uitvoering te geven aan het vastgestelde beleid van de raad. Wel wordt steeds duidelijker dat het met de huidige ambtelijke bezetting steeds moeilijker wordt om de ambities waar te maken. Voor Combinatie95 is het erg belangrijk dat er ruimte gecreëerd wordt om serieus aan de slag te gaan met klimaat en duurzaamheid in het algemeen. Hiervoor zijn middelen nodig.

PHS
Er zijn grote zorgen over de effecten van het project PHS. Het slagen van het project is gekoppeld aan onder andere de keuze van de aanpassingen aan de Keulsebaan en de bijbehorende verkeersoplossingen rondom de Noord-Zuidas.
De zorg deelt Combinatie95. Er moet een integraal verkeersplan komen voor de gemeente Boxtel. Met het nog te presenteren MOVE31 wordt hier invulling aan gegeven. Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid. Wij volgen dit kritisch.

Wilt u meer informatie? Kijk ook eens op www.combinatie95.nl

GEMEENTE INFO
Oud papier:
23-06 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
24-06 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
24-06 Centrum
24-06 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
24-06 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 25

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Den Achterhof 27, verbouw garage
Doornakkerlaan tegenover huisnummer 10, rooien: 1 esdoorn (gevaarzetting)
Luissel 18, starten nevenactiviteit als zorgboerderij bij agrarisch bedrijf

Verleende omgevingsvergunningen
Schouwrooij 12, dichtmaken balkon op eerste verdieping aan linkerzijde woning
Stationsstraat 67, plaatsen reclamebord aan gevel

Evenementenvergunning
Kasterense Kermis bij café ’t Groene Woud, Kasterensestraat 23 Het evenement vindt plaats op zondag 2 juli 2017 van 12.00 uur tot 19.00 uur
Oktoberfest Boxtel bij eetcafé De Ketting, Bosscheweg 74. Het evenement vindt plaats op vrijdag 27 oktober 2017 van 18.00 uur tot 24.00 uur en op zaterdag 28 oktober 2017 van 17.00 tot 24.00 uur

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

18 / 22

Geslaagd!

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Woensdag was een spannende dag voor honderden Boxtelse scholieren. Zowel op het Baanderherencollege als op het Jacob-Roelandslyceum kregen de leerlingen namelijk de examenuitslagen binnen. Bekijk hieronder de lijst met geslaagden uit Boxtel, Liempde en Esch. Op dit moment zijn de geslaagden van het Baanderherencollege en het JRL bij ons bekend. (De lijst wordt aangevuld als wij nog aanvullingen binnenkrijgen)

Baanderherencollege

Op het baanderherencollege slaagden 141 leerlingen.

Basisberoepsgerichte leerweg

BouwtechniekJoey van den Biggelaar, LiempdeRob van den Bogaart, EschDennis van den Broek, BoxtelWart Kattevilder, BoxtelZekky Kissami, BoxtelLynden Louiza Piëtro, BoxtelTygo van Rooij, Boxtel

ElektrotechniekMike ter Beek, Boxtel

Handel en VerkoopSalma Kaddouri, BoxtelMaha Kadi, BoxtelYoussri Serhoual, BoxtelKim van der Velden, Liempde

MetalektroSammy Kastanja, BoxtelNick Roovers, BoxtelMax Traa, BoxtelAnton Vlaminckx, Boxtel

Verzorging AlgemeenImke van Abeelen, LiempdeIbtissam Benhaddi, BoxtelNordin Brekelmans, BoxtelSteffani Koenders, BoxtelCheyenne Lepelaars, BoxtelYmke van Os, LiempdeLoeki Simons, BoxtelKelly Snels, Boxtel

Gemengde leerweg

Bouw-breedJeremy Belemans, Boxtel

Handel en VerkoopAxel Mulders, EschRachel Spoor, Boxtel

MetalektroSven Timmermans, BoxtelLars van der Velden, Liempde

Kaderberoepsgerichte leerweg
BouwtechniekRens Monseurs, EschTygo van der Plas, BoxtelTyron Willems, Boxtel

Handel en VerkoopMehmet Atalay, BoxtelNick van Esch, BoxtelSander Jolie, BoxtelMerve Koçak, BoxtelImane El Kourdi, BoxtelRenske van Krieken, LiempdeKevin van der Linden, BoxtelRachelle van der Meijden, BoxtelLars Nooten, BoxtelNienke Scheutjens, BoxtelRick Timmermans, Liempde

MetalektroChester Boleij, LiempdeQuint Legius, LiempdeThijn van Oerle, BoxtelLieuwe Struijcken, BoxtelTommi Trieling, BoxtelJorg Vanhout, Boxtel

Verzorging AlgemeenAmin Asamis, EschKaylee Bogers, BoxtelKevin van den Broek, BoxtelFleur van Deuveren, BoxtelMirthe van den Dungen, LiempdeKim van Eijndhoven, BoxtelBradley Fecunda, BoxtelJade van Giersbergen, BoxtelBerbel Kattevilder, BoxtelDemi Kemps, BoxtelYessmin Kissami, BoxtelChayenne de Kort, BoxtelSuna Kurman, BoxtelAmber van de Laak, BoxtelIman Mohammad, BoxtelTessa Rutten, EschEvy van der Sanden, BoxtelNaomi Scheutjens, BoxtelMechie van Schijndel, EschMieke van Schijndel, BoxtelInet Zeldenrust, Esch

Theoretische leerweg

EconomieDirk van den Biggelaar, LiempdeGlenn van den Bosch, BoxtelDennis van Breugel, BoxtelDemy de Fretes, BoxtelSami El Ghousli, BoxtelYouri den Haring, BoxtelTim Hessels, BoxtelTaoufik Kasmi, BoxtelCindy Kelders, LiempdeSam van Kleef, BoxtelLucas de Koning, BoxtelJob Kruijssen, BoxtelJens van Leuken, BoxtelBram van Loon, BoxtelTim Lutters, BoxtelNina Megens, LiempdeAnandi Mestrum, BoxtelYardi van Nimwegen, BoxtelFreek van Ommen, BoxtelStef Peijnenburg, BoxtelStijn Pijnenburg, BoxtelNatalia Pula, BoxtelDani de Rooij, BoxtelJade Roovers, BoxtelNiels van de Sande, LiempdeGwenn Schelle, BoxtelIrene van der Struijk, BoxtelGiovanni Theuns, BoxtelNienke Tielemans, BoxtelIris Verberk, LiempdeMilou Verberk, LiempdeTos van der Weide, EschKoen Welvaarts, LiempdeKai van Wijck, Boxtel

TechniekLars van den Akker, LiempdeMax Bosker, BoxtelDaan Kroonen, BoxtelNiels van Laarhoven, LiempdeNiels de Man, EschRick Schalkx, LiempdeRoel Timmermans, BoxtelYvan de Wert, Boxtel

Zorg en WelzijnKoen de Bresser, LiempdeSofia van Deursen, EschNajlaa van Hooft, BoxtelGuust van de Laar, BoxtelLuna Mestrom, EschBart van de Pas, BoxtelAïcha van der Pasch, BoxtelLisa van der Plas, BoxtelRomée Schats, BoxtelMaud Thomassen, LiempdeMichelle van de Zande, Esch

Jacob-Roelandslyceum

Op het Jacob-Roelandslyceum slaagden exact 200 havo- en atheneumleerlingen en gymnasiasten.

Havo
Cultuur en Maatschappij Anastasija Bunyak, BoxtelRobin Diaz Marin, BoxtelFlorien Harmeling, BoxtelJulia van den Hurk, Boxtel

Havo
Economie en Maatschappij Kim Appeldoorn, BoxtelJiles Beekmans, BoxtelBart Bongers, BoxtelJesse Dekker, BoxtelMaud van Dongen, LiempdeJanne van Dreumel, BoxtelDries van Esch, BoxtelJelle Habraken, BoxtelNina Jeurissen, LiempdeDennis Karssemakers, BoxtelThijs Kouwenberg, BoxtelHidde de Laat, BoxtelIsa de Laat, BoxtelKelsey de Laat, BoxtelWouter Langenhoff, BoxtelBente Linssen, BoxtelLars van de Meulengraaf, BoxtelHaval Mohammad, BoxtelJason Nettekoven, BoxtelLisavan den Oetelaar, BoxtelItohan Osagie Idehen, BoxtelAnne van der Pas, LiempdeAnne Petter, BoxtelHugo van Roosmalen, BoxtelAbel Schellekens, BoxtelJelle Schüller, BoxtelIsa Sindorff, BoxtelLotte Spooren, EschDaniëlle Steenbekkers, BoxtelDaphne Teunissen, BoxtelBibi Vermeiren, BoxtelMilan Voets, BoxtelRobin Voets, LiempdeSanhty Wils, Boxtel

Havo
Natuur en Gezondheid Lisa Bekkers, LiempdeIlse Bergmans, EschLenneke van Besouw, BoxtelIlse van den Brekel, BoxtelLynn van Dillen, BoxtelNine Jansen, BoxtelLinda Kelders, LiempdeRehman Khan, BoxtelMartijn Koemans, BoxtelHilke van Krieken, BoxtelAnkie van der Meijden, BoxtelGiel Pijnenburg, BoxtelRia Rauterberg, BoxtelKim de Rooij, BoxtelMax de Rooij, BoxtelFloris Schellekens, BoxtelPien van Son, BoxtelLuc Timmermans, BoxtelRaven Valentijn, BoxtelStijn Welvaarts, BoxtelMyrthe de Wild, Boxtel

Havo
Natuur en Techniek Femke van Abeelen, BoxtelDenise Boleij, LiempdeLuz Brandt, BoxtelRick van Drunen, BoxtelJorn van den Heuvel, LiempdeTom van Kasteren, LiempdeBram Kokke, BoxtelStorm Leijten, BoxtelBart Mestrum, BoxtelDionne Paridaans, BoxtelKim Roche, LiempdeStef van Rooij, LiempdeNiels van der Steen, BoxtelBas Traa, BoxtelBob Veringa, LiempdeJarno van der Vleuten, LiempdeJust van Wijk, Boxtel

VWO
Atheneum
Cultuur en Maatschappij Stijn van der Linde, BoxtelEmma Spierings, Boxtel

Atheneum
Economie en Maatschappij Susan van Antwerpen, BoxtelLynn Bakker, BoxtelLoeke van den Braak, BoxtelRein Brands, BoxtelImke Cleutjens, BoxtelKoen Cooijmans, BoxtelMichiel Copal, BoxtelAnna van Duijnhoven, BoxtelCamiel Hendriks, BoxtelJanne Hendriks, BoxtelBritt op 't Hoog, BoxtelChantal Klomp, BoxtelJulius van Leeuwen, LiempdeWietse Linssen, BoxtelFreek van Nunen, LiempdeLeon van Oijen, BoxtelWietske Oomkens, BoxtelGuusje Peijnenburg, BoxtelFenne Penninx, BoxtelBrichet Poulich, BoxtelMerle Ruijs, BoxtelEva van de Sande, BoxtelKoen Sanders, LiempdeHieke Schukken, LiempdeImke Trommelen, BoxtelHannah Verhagen, BoxtelJulia Versteden, LiempdeAlexander Voets, LiempdeMyrte Vroemen, BoxtelRenée Welvaarts, Boxtel

Atheneum
Natuur en Gezondheid Tijn Boons, BoxtelJuul van Engeland, LiempdeIsabelle Gardien, BoxtelJules Heesbeen, BoxtelPim van der Meijden, BoxtelNienke Oudijk, BoxtelEva Schuijt, BoxtelTatum Simons, BoxtelMaurits Snelten, LiempdeDafne Swinkels, BoxtelNoor Verhagen, LiempdeLaura Vos, Boxtel

Atheneum
Natuur en Techniek Niels van Acht, LiempdeJoris van den Brekel, BoxtelStan van Etten, BoxtelSten IJsseldijk, BoxtelThomas Jacobs, BoxtelCoen Jegers, BoxtelAxel Kuijs, BoxtelAlex Li, BoxtelXiaolong Liang, LiempdeJordi Poirters, BoxtelEtiën Tax, BoxtelAlwin Verbeeten, BoxtelBas Voets, LiempdeIvan van Wezep, Boxtel

Gymnasium
Economie en Maatschappij Ashley van den Adel, BoxtelBart van As, BoxtelPleunie van Brunschot, BoxtelGijs van Bussel, EschHugo Kroonen, LiempdeFenna van der Steen, BoxtelMilan van der Vleuten, Boxtel

Gymnasium
Natuur en Gezondheid Tonke van Abeelen, BoxtelNienke Bosma, BoxtelKasper Esser, BoxtelLara Giesing, BoxtelSophie ter Haak, LiempdeShianne van Mierlo, BoxtelMichiel Schimmel, Liempde

Gymnasium
Natuur en Techniek Rosanne de Feyter, BoxtelMike van de Langenberg, BoxtelBart van de Ven, LiempdeLuuk van de Ven, LiempdeNoah van der Voort, Boxtel

Kempenhorst college, Oirschot

Vmbo
Kader beroepsgerichte leerweg

Techniek breed
Luuk Hobbelen, BoxtelRick van de Ven, Boxtel

Zorg en welzijn-breedSaskia van Nistelrode, BoxtelRomy van den Oetelaar, Liempde

Theoretische leerwegKelly van der Mijden, BoxtelJanne van Weert, BoxtelJustin Raaijmakers, Liempde

Bas Voets: Examens

Foto: Bas Voets

Woensdag 14 juni, D-Day, de dag dat de uitslag van de examens voor iedereen bekend wordt gemaakt. Wel of niet geslaagd? Ik ken zelfs iemand die zich afvroeg of hij cum laude of summa cum laude geslaagd was. Maar dit vraagstuk is voor mij bij lange na niet weggelegd. 's Ochtends ging ik lekker werken bij mijn vaste bijbaantje Jan van Acht Potcultures, een bedrijf met een gezellige sfeer en waar hard gewerkt wordt. Daarna wilde ik nog gaan mountainbiken met ons mam, maar we haakten allebei af vanwege de zomerse temperaturen. Dus het werd lekker een middagje afwachten.

De dagen daarvoor had ik nog bijna geen spanning gevoeld, alleen begon ik nu toch langzaam te beseffen dat het wel heel dichtbij kwam. Je probeert je gedachten te verzetten, maar dat is zo moeilijk. Er schieten steeds meer dingen door je hoofd en rustig op de bank zitten zat er na 15.30 uur echt niet meer in voor mij. Op een gegeven moment wilde de wc niet meer door spoelen, omdat ik zo vaak was geweest dat er geen water meer in zat, dan weet je genoeg. De klok sloeg 16.00 uur, tijd om te gaan knallen. Leerlingen van het vwo konden gebeld worden tussen 16.00 en 16.30 uur, dat werden dus 1800 keer tien tot de macht 24 spannende yoctoseconden - even Binas tabel 2 geraadpleegd. Gestaag begint de stress op te lopen en op een gegeven moment wil je het liefst die verdomde huistelefoon in de tuin begraven. Na 10 minuten had er nog niks gerinkeld, mijn zweetklieren begonnen op volle toeren te werken, nog even en mijn vochtgehalte zat op hetzelfde niveau als de Atacama-woestijn in Chili, de droogste plek op aarde volgens de altijd betrouwbare bron www.rondreis.nl.

16:12 en het eerste klote-bericht stroomde binnen, mijn galadate had een herexamen, ze had er nog zoveel voor gedaan, maar het mocht niet baten. Ik hoop heel erg dat ze het nog haalt. Wel schoot mij ook meteen te binnen dat ze dus nu mensen uit Liempde aan het bellen waren, paniek paniek. Maar het bleef gelukkig heel erg stil in de woonkamer. Zou het me dan echt gaan lukken, was er helemaal niet zeker van dat ik het ging halen, maar naarmate de tijd vorderde begon ik er steeds meer in te geloven. 16.30 uur, ons pap en mam durfden het allebei al een beetje te vieren, ik daarentegen wilde het 100% weten en toen ontplofte de vriendenappgroep. Jaaaaaaaaaaaaaaa, whoppppppaaaaaaaaaaaa, eindelijk was het moment daar, zo'n opluchting en wat een heerlijk gevoel, geweldig. Veel mooiere momenten dan deze krijg je niet, het is puur genieten. Iedereen van de vrienden was geslaagd en we konden voor het eerst allemaal met een blije bakkes naar school, ik met een schoon shirt. Vind het verschrikkelijk voor de mensen die het niet gehaald hebben, je gunt het niemand om te zakken. Hopelijk komt het voor de leerlingen met een herexamen nog goed en gaan we met zijn allen een mooie vakantie tegemoet.


Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 13 juni
1. W. van der Heijden & A. van Os 61,46% 2. F. & H. Schalkwijk 60% 1. T. van Roosmalen & S. van der Zandt 58,75% B-Lijn: 1. L. & R. Verstijnen 60% 2. M. van der Sloot & H. van Pinxteren 58,33% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 57,92%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 13 juni
A-lijn: 1 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 65,00% 2. GJ. Joren & R. van Stuivenberg 63,54%
3. W. de Langen & J. de Wolf 59,03%
Uitslagen 15 juni
A-lijn: 1. P. van de Ven & F. Sedee 60,94 2. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 53,65% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 52,08%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 13 juni
A-Lijn: 1. F. Daniëls & C. van der Velden 60,10% 2. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 60,00% 3. J. Koppen & N. Maas 54,11% B-Lijn: 1. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 63,19% 2. W. van der Lans-Verberne & H. Goes 56,25% 2. A. van Gorp & A. van Zuidam-van Haren 56,25%

Bridgeclub Liempde, Zomerdrive 3, uitslagen 15 juni
A-lijn: 1. W. Strik & J. van den Heuvel 65,83% 2. G. Bekkers & R. van Heeswijk 59,17% 2. J. van der Laar-van de Bosch & G. van Oirschot 59,17% B-Lijn: 1. G. van Wijlick & W. van der Worp
62,50% 2. J. Beerens & B. van Ruremonde 54,17% 3.I. & G. Damen 53,82%

Zomeravondcompetitie Gilde
Viertallen individueel, uitslag 1 juni
1e plaats Op naar d'Honderd 2 1e plaats Driek Termeer
Viertallen individueel, uitslag 8 juni
1e plaats The Pink Lady's 1e plaats Suzanne Welvaarts
Viertallen individueel, uitslag 15 juni
1e plaats Boxtel Oost 1e plaats Peter de Kroon
Einduitslagen
1e plaats Boxtel Oost 1e plaats Martijn Adelaars
2e plaats Op naar d'Honderd 2 2e plaats Peter de Kroon
3e plaats DVG 1 3e plaats Driek Termeer

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 17 juni
Zwijndrecht DS1-Ducks DS1        6-9
Uitslagen 18 juni
Ducks H2-Panters H1        8-4
Programma 24 juni
Stags AH1-Ducks AH1        10:30
Ducks BM1-Nuenen Lions        11:00
Vlaamse Liga Softbal U17/1-Ducks U17-1        12:00
Vlaamse Liga Softbal U17/1-Ducks U17/1        14:00
Ducks PH1-MULO PH1        13:00
ROEF! AS1-Ducks AS1        15:00
Cardinals JH2-Ducks JH1        16:00
Programma 25 juni
Stags H1-Ducks H1        14:30

Duivensport

Vlucht St. Vincent 60 duiven 1009 kilometer
1-2-5-6-10-13 Comb. Van Heesch-Van Eindhoven
3-7-12-14 André Lucius en Zn
4 Wim langenhuizen
8-15 Henk van Schijndel
9 Peter Hulshoff
11 Berrie van de Brand

Vlucht Chevrainvilliers 171 duiven 420 kilometer
1-9-14 Theo van de Langenberg
2-3-4-6-8-11 Berrie van de Brand
5 Comb. van Rooij-Platenburg
7-10 Roland van de Langenberg
12-13 Frans van Laarhoven
15 Ad Blummel

Uitslag De Cor van Dijk Liempdse Judokampioenschappen
Poule 1
1. Odin van Hedel
2. Gies van Erp
3. Jens Kelders en Levi Jansen
Poule 2
1. Inge van Oirschot
2. Wil van Oirschot
3. Maik Verhoeven
Poule 3
1. Ivar van Weert
2. Mees Koster
3. Xander Kreeft
4. Cas de Wit
5. Guus Zwijnenberg
Poule 4
1. Mika van Weert
2. Anouk van der Mijden
3. Gijs de Wit
4. Mitch Brusselaars
5. Mathijn Schippers
Poule 5
1. Irene van Oijen
2. Femke Jorritsma
3. Anouk Jorritsma
4. Britt van Oirschot
Poule 6
1. Annabel Omvlee
2. Lukas Said
3. Gijs van Mensvoort
Poule 7
1. Joost van der Linden
2. Xavi van Weert
3. Luuk van de Sande
4. Justin van Rooij
5. Bas Daverveld
Poule 8
1. Luc de Laat
2. Sil van Oirschot
3. Eli Ronner
4. Myntje Spriensma|
Poule 9
1. Joost van der Linden
2. Mike van der Mijden
3. Henri de Kruijf
Poule 10
1. Daan van Dongen
2. Roy Kemps
3. Stefan Braat
4. Ties Verhagen
Poule 11
1. Nikki Leenhouwers
2. Yoran Lips
3. Janno van de Oetelaar
4. Sylke Heijma
Poule 12
1. Collin van Rooij
2. Roel van Erp
3. Senn Steenbakkers
4. Jop van de Ven
Alle categoriën -18 jaar
1. Roy Kemps
2. Stefan Braat
3. Yoran Lips
Alle categoriën senioren
1. Collin van Dijk
2. Pim van Esch
3. Daan van Dongen


Softbalsters Ducks verslaan Zwijndrecht

Zwijndrecht - De dames van Ducks reisden zaterdagavond af naar Zwijndrecht. Met veel respect en ontzag voor haar tegenstander startte de selectie van Ducks aan slag. Het doel was om Zwijndrecht al in de eerste inning onder druk te zetten en zo punten in deze wedstrijd af te dwingen. Iets dat vooraf misschien wel onmogelijk leek.

In de eerste inning werden al meteen twee honkslagen geslagen door Janne de Haan en Evelien Gerrits. Hierdoor werd de thuisplaat bereikt en het eerste punt van de wedstrijd was daarmee een feit. Maar Ducks begon niet voor niets met respect voor Zwijndrecht aan deze wedstrijd: zij scoorden in de eerste inning twee punten.
Ook in de tweede inning werd een honkslag geslagen door de Boxtelse dames: dit keer door Colette Wind. Helaas werd deze inning niet gescoord door Ducks, maar ook niet door Zwijndrecht.
In de derde inning was het Rianne Boer die een honkslag sloeg en dit was er niet zo maar één: zij sloeg een triple. Hierop kon Ducks weer een punt pakken. Zwijndrecht zette hier ook een punt tegenover en dit bracht de tussenstand op 3-2 in het voordeel van de gastvrouwen.
Hoewel Ducks tegen een achterstand aankeek, ontstond toch het gevoel dat er iets te halen viel in Zwijndrecht. En daar werd dan ook flink voor gestreden. In de vierde inning werd ditmaal een honkslag geslagen door Ilon van Gurp en Elke Mutsaards. Maar wat minstens zo belangrijk was, was de bal die Kirsten Yocarini wegsloeg. Zij bereikte weliswaar zelf niet het eerste honk, maar sloeg wel twee punten binnen. Zwijndrecht pakte in deze inning maar één puntje en zo werd de tussenstand in deze spannende wedstrijd 4-4.

Ducks wist dat de strijd nog niet gestreden was en begon steeds meer in zichzelf te geloven. En zo werden in de vijfde inning nog twee punten gescoord. Zwijndrecht kon dankzij het sterke veldwerk onder leiding van pitcher Inge van Geel, die deze wedstrijd alweer sterk gooide, niet scoren. Zo werd de wedstrijd langzaam omgebogen en nam Ducks de leiding over van Zwijndrecht: 4-6.
In de zesde inning was duidelijk dat Ducks niet zo maar een tegenstander is. Nikki van Nes sloeg een verre driehonkslag en kon hier later op scoren. Zwijndrecht zette hier wel een honkslag tegenover, maar kon niet de thuisplaat bereiken. Tussenstand: 4-7.
De laatste inning begon en Ducks had als doel de voorsprong verder uit te breiden. Dit lukte: er werden weer twee punten gescoord. Nu was het de taak aan Ducks om het verdedigend dicht te houden. De eerste twee slagvrouwen werden dan ook meteen uitgemaakt. Maar de derde nul liet een stuk langer op zich wachten. Zwijndrecht sloeg twee honkslagen achter elkaar en de spanning steeg. De gastvrouwen scoorden twee keer, maar Ducks liet zien niet voor niets de laatste tijd alles te winnen: verdedigend zit het uitstekend in elkaar en de derde nul viel snel genoeg.
Zo won Ducks in Zwijndrecht haar vierde wedstrijd op rij. Alle Boxtelse dames hebben een even belangrijke bijdrage geleverd aan het binnenslepen van deze 6-9 overwinning. Ducks is uitgegroeid tot een moeilijke tegenstander, een team dat er staat en een team dat zich niet zo maar gewonnen geeft.
Beste slagvrouw Ducks: Nikki van Nes, Colette Wind en Ilon van Gurp ( .500).


Kay Karssemakers naar EK in Tsjechië en naar WK Junior in Estland

Foto: Luc Wright MX Nieuws

Schwedt - Kay Karssemakers van het HMX Racing No Fear Husqvarna team heeft in de laatste selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc Noord/West in het Duitse Schwedt een top vijf plaats behaald. De crosser uit Boxtel wist deze positie in de tweede manche te veroveren. In de eerste manche kreeg hij een tegenslag voor de kiezen; rijdend op een tweede plaats kreeg hij een lekke band en zakte daardoor terug naar een negentiende positie.

Kay was gemotiveerd afgereisd naar deze laatste wedstrijd in Schwedt en dit liet hij op zaterdag meteen in de trainingen zien. In de vrije training zette hij een tweede tijd op de klokken en in de tijdtraining kwam hij na verschillende snelle ronden uit op een zesde tijd. Aan het einde van de dag liet hij in de kwalificatieheat zien dat hij de snelheid had om op zondag mee te kunnen strijden voor de podiumplaatsen, want na een gecontroleerd gereden wedstrijd kwam Karssemakers op een nette tweede plaats over de finish.

Met vertrouwen bereidde hij zich voor op de eerste manche. Hij reageerde goed toen het starthek viel en op zijn HMX Racing No Fear Husqvarna dook hij als leider de eerste bocht in. Met een goed ritme wist hij lang stand te houden op een tweede plaats totdat hij te kampen kreeg met een lekke achterband en het tempo noodgedwongen moest laten zakken. Dit zorgde ervoor dat hij ver terugviel en uiteindelijk genoegen moest nemen met een negentiende plaats. In de tweede manche startte Kay opnieuw in de kopgroep en wist hij na een goede wedstrijd op een vijfde plaats over de finish te komen.

In de eindstand om het Europees Kampioenschap 85cc Noord/West eindigde Kay op een zesde plaats. Tijdens de selectiewedstrijden liet hij goede dingen zien. Hij wist meerdere malen in de top 5 te rijden en hij wist zelfs een manchezege op zijn naam te schrijven. Echter kende hij ook pech, tijdens twee manches kreeg hij te maken met een lekke achterband. Ondanks dit heeft Kay voldoende punten weten te scoren om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de grote finale van het Europees Kampioenschap 85cc. Deze word verreden op 22 en 23 juli in Loket, Tsjechië. Tijdens deze wedstrijden zullen de beste tien rijders van de vier Europese kwalificatiezones aan de start staan om de strijden om de Europese titel.

WK-kwalificatie
Na zijn kwalificatie voor het EK kreeg Kay deze week nog meer goed nieuws te horen. Door de KNMV is de jonge Boxtelaar namelijk opnieuw geselecteerd om deel te mogen nemen aan het Junior Wereld Kampioenschap Motocross. Deze wedstrijd zal worden verreden op 29 en 30 juli in Lange, Estland. Speciaal is dat Kay voor het vierde jaar op rij het Nederlandse team mag vertegenwoordigen tijdens het WK Junior Motorcross. In 2014 reed hij voor het eerst een WK Motocross 65cc in het Belgische Bastogne. In 2015 stond hij achter het starthek in El Molar in Spanje, waar hij zelfs de Wereldtitel in de 65cc klasse behaalde. En in 2016 stond hij als jongste rijder in de 85cc klasse aan de start in Orlyonok, Rusland waar hij toen zelfs een top10 plaats wist te behalen. Kay kijkt enorm uit naar deze wedstrijden en zal er alles aan doen om zo hoog mogelijk te scoren.

Tabitta geeft visitekaartje af op NK turnen topsport

Shadé van Oorschot. (Foto: Sandra Janssen) Foto: Sandra Janssen

Rotterdam - Met zestien turnsters en vier coaches maakte GV Tabitta afgelopen zaterdag en zondag haar opwachting bij de grote finales van turnen dames in de hoogste niveaus. In Ahoy Rotterdam veroverden de turntalenten uit Boxtel maar liefst elf medailles, waaronder de Nederlandse titel op brug voor Shadé van Oorschot.

Zaterdag waren in het sportpaleis de Nederlandse Kampioenschappen Eredivisie. Bij de jeugd Eredivisie kwamen Shadé van Oorschot en Yuna van de Wiel in actie. Shadé, die vorige week nog voor team NL turnde, was een favoriet voor het erepodium. Ze wist haar hoofd koel te houden tijdens de enorme druk en turnde een topwedstrijd. Ze straalde zichtbaar tijdens haar finale en won bijzonder knap het allround brons. Dit was ook een mijlpaal voor de club: de eerste Boxtelse medaille op Eredivisie niveau. Yuna turnde mee op vloer en sprong en genoot van deze ervaring, volgend jaar zal ze verder turnen in de 1e divisie.
Nienke Langenhuizen, lid van Jong Oranje, had door een voetbreuk een minimale voorbereiding. Het was zeer bijzonder dat ze, debuterend bij de junioren, onverwachts toch meedeed voor het erepodium. Ze gaf alles wat erin zat en behaalde een prachtige vierde plaats tussen de Nederlandse top.

Nienke Langenhuizen. (Foto: Sandra Janssen) Foto: Sandra Janssen
Foto: Sandra Janssen

Op zondag waren de toestelfinales waar alleen de beste zes sporters per toestel in actie kwamen; een volle arena met onder andere sporters als Epke Zonderland en Yuri van Gelder. Shadé van Oorschot en Nienke Langenhuizen mochten in actie komen op de onderdelen brug, balk en vloer. Daarnaast mocht Shadé ook onverwachts deelnemen aan de sprongfinale. Shadé turnde op brug haar droomoefening en was veruit de beste deze wedstrijd, ze won terecht de titel Nederlands Kampioen brug 2017. Na alle adrenaline van de winst moest ze snel weer op scherp voor de sprong, balk en vloerfinale. Ook hier liet ze zichzelf niet uit het veld slaan. In de sprongfinale, waar ze eigenlijk reserve voor was, ging ze goed en het leverde haar een vijfde plaats op. Op vloer won ze zilver in een spannende finale. Op balk moest ze één foutje incasseren, maar door de verder goede uitvoering vulde ze haar medaille collectie toch nog aan met brons.
Ook Nienke Langenhuizen excelleerde op het onderdeel brug. In het sterke deelnemersveld van de Nederlandse junioren veroverde ze hier de bronzen medaille.
Op balk was de spanning haar iets teveel, ze moest één keer de balk vroegtijdig verlaten. Ze was niet de enige en eindigde toch nog op een vierde plaats. Op vloer kreeg Nienke vleugels van de volle arena en aanmoedigende supporters. Ze turnde een prachtoefening en won hiermee het zilver bij junioren Eredivisie.

Drie medailles Nederlands kampioenschap N1
Voor pupillen en jeugd op het allerhoogste niveau N1 (9-12 jaar) werden de allround finales en toestelfinales ook in Ahoy gehouden. Tabitta was met tien onderbouwturnsters ruim vertegenwoordigd. Bij de toestelfinales werden zelfs drie medailles gewonnen. Mijke Jansen turnde een brugoefening met hoge moeilijkheid en mooie lijnen en won hiermee knap het zilver bij jeugd N1. Liz van Eijndhoven turnde bij Pupil 1 N1 een zeer strakke brug en liet haar power zien in de sprongfinale, tweemaal mocht ze trots de bronzen medaille in ontvangst nemen.
Ook bij de allround onderbouwfinales lieten de Tabitta Boxtel toppers mooie en moeilijke kunsten zien. De jonge pupillen 1 turnden strakke lusjes oefeningen en eindigden allround op de volgende plaatsen: Liz van Eijndhoven zestiende, Pien van Daal 22e, Wiese van den Eertwegh 27e en Floor Melssen 32e.
Bij pupil 2 kwamen Marilène Liem (veertiende) en Ava Taberima (24e) in actie, ze lieten mooie oefeningen met veel uitstraling zien. Bij de jeugd N1 werd ook goed gepresteerd, mooie salto's achterover op de balk en sterke optredens op brug. Ze eindigde allen knap in de top 10 van Nederland: Mijke Janssen werd zesde, Floor de Wolf zevende, Sam Sieben achtste en Fenne van Haaren werd negende.

Naast deze toestelmedailles was Tabitta in nog meer toestelfinales aanwezig.
Pupil 1 N1: Liz van Eijndhoven kwam naast sprong en brug ook in actie op vloer en werd daar zevende. Ook Pien van Daal turnde de vloerfinale en werd achtste.
Jeugd N1: Sam Sieben kwam in maar liefst drie finales in actie. Een hele prestatie, ze liet zeer mooi turnen zien. Op balk en vloer werd ze zesde en op brug achtste. Mijke Jansen kwam naast brug ook op sprong in actie, ze sprong fantastisch maar kwam met haar vierde plaats 0.001 te kort voor een medaille. Fenne van Haaren mocht meedoen aan de brugfinale, ze deed een goede oefening en kwam met haar vierde plaats ook in de buurt van het podium.

Ahoy cup
Voor de beste turnsters van de 1e en 2e Divisie bestaat er de kans dat ze in Ahoy een extra wedstrijd mogen turnen, de 'Ahoy cup'. Eva Roos mocht wegens haar grote succes op het NK in Alphen aan den Rijn als kers op de taart nogmaals stralen. Ze turnde een prachtige vloeroefening waarmee ze op een haar na de toestelfinale miste, ze werd reserve.

Teamfinale
Vanuit District Zuid Nederland werd een team met de beste vijf instappers samengesteld.
Beide Tabitta instappers, Imke Schellekens en Lizzy Stolwijk, werden uitgenodigd door de KNGU om in dit team deel te nemen. Ze namen het op tegen de andere vier districten en wonnen met team Zuid het nationaal goud.

Sjoerd van Heerebeek wint B-kwalificatietoernooi

Sjoerd van Heerebeek. (Foto: Jasper van der Aa) Foto: Jasper van der Aa

Aalsmeer - De 14-jarige Boxtelse tafeltennisser Sjoerd van Heerebeek heeft in Aalsmeer op zeer overtuigende wijze het B-kwalificatietoernooi op zijn naam geschreven. Met deze knappe prestatie verdiende het jeugdlid van Taverbo/Sabo een B-licentie.

Met vijf jeugdleden was de Boxtelse tafeltennisvereniging goed vertegenwoordigd bij het B-kwalificatietoernooi. Naast van Heerebeek probeerden ook Rick van der Schoot, Dani de Rooij, Niels Wesseling en Rens Bedijn in Aalsmeer een B-licentie te bemachtigen. Van der Schoot kwam daar nog dicht bij in de buurt. In zijn poule speelde hij een aantal zeer spannende partijen die hij in de meeste gevallen met een uiterste krachtsinspanning over de streep wist te trekken. Hierdoor eindigde hij knap als tweede in de poule. De marathonpartijen zouden echter hun tol eisen in de eerste knock-outronde. Ondanks de aanmoedigingen van De Rooij, Wesseling en Bedijn, die de poulefase niet hadden overleefd, bleek de tank leeg en moest hij zijn tegenstander al snel feliciteren.

Van Heerebeek was ondertussen bezig aan een indrukwekkende zegereeks. In de poulefase had hij alleen tegen de hoogstgeplaatste speler een game hoeven af te staan. In de knock-outfase ging hij vervolgens vakkundig door met het declasseren van zijn opponenten. Alleen in de finalewedstrijd moest hij nog even op zijn tellen passen. Nadat Van Heerebeek snel een 2-0 voorsprong had genomen verslapte hij onbedoeld een klein beetje waardoor zijn degelijk spelende tegenstander nog een kansje rook en hem een game wist te ontfutselen. Het Boxtelse tafeltennistalent zette vervolgens echter een tandje bij en liet er geen twijfel over bestaan wie er met de beker naar huis zou gaan.
Dankzij deze mooie prestatie heeft Van Heerebeek niet alleen een mooie trofee voor op de schoorsteenmantel gewonnen, maar heeft hij nu eveneens een B-licentie achter zijn naam staan. Dit betekent voor hem een mooi opstapje naar grotere toernooien en een fraaie stap in zijn tafeltennisloopbaan.

Collin van Dijk verovert Liempds Judokampioenschap

Liempde - Voor de 56e keer werden op zaterdag 17 juni de 'Cor van Dijk Liempdse Judokampioenschappen' gehouden in de gymzaal van Basisschool de Oversteek. De organisatie van deze clubkampioenschappen was in handen van voorzitter Bas Raaimakers.

De nestor van Judo Club Liempde, Cor van Dijk, wordt dit jaar nog 85 en is nog steeds actief betrokken bij de club en op de mat. Hij reikte geheel volgens traditie de prijzen uit. Er was veel belangstelling van familie en vrienden voor de judokwaliteiten van de deelnemers, een grote stimulans om er nog een schepje bovenop te doen.

Collin van Dijk wist net als vorig jaar de Ben Spelbrink-bokaal in de wacht te slepen. Deze bokaal is voor de algemeen Liempds Kampioen judo, ook wel kampioen alle categorieën genoemd. Zijn grootste concurrent was dit jaar Pim van Esch, die uiteindelijk aan het kortste eind trok. Wel werd Van Esch in het zonnetje gezet, omdat hij al tien jaar een trouwe helper is bij de club. Eerst was hij actief als assistent, daarna als coach en mattenlegger. "Zonder Pim kunnen wij niet judoën", vertelt voorzitter Bas Raaimakers. "Per keer legt hij 3.000 kilo aan matten klaar voor alle judoka's van J.C. Liempde." Hiervoor kreeg hij de vrijwilliger van het jaar prijs uitgereikt.

Keira Kreijveld werd uitgeroepen tot judoka van het jaar. Dit voor haar inzet op de training en uitzonderlijke prestaties in 2017. Keira is een voorbeeld voor andere judoka's. Zij nam niet deel aan de kampioenschappen, omdat ze met het meisjesteam van Team Coolen naar het NK was. Keira wist al haar partijen te winnen, het team werd uiteindelijk verdienstelijk vijfde.

22 / 22

U D Q F E Z J I W S N E V E L N M L A K
I W I B S F T W E T E N S C H A P A I N
T D P N B U H R Q F K G U P W N R I H E
S L E G O V R V P Z I N D L W F P R C B
T Q Q T W S S U U K J I Z M J W S U S B
E J J N T F A E A C Z S A Q F A N A I U
R F S A L W O U X S Q H X K U E P S H H
V C Q N N J T W R W O I G R K R J O T C
E A K I N V O J A I Z N I T E W C H I S
N I F M X U L T R I A S I P S U T C N R
M E S O Z O I C U M C W T D P R O R R E
I J C D T S U R M H S I J H E D T A O E
H Q C Z F J I O I S E K P T C I K Q D A
K E N W B G I A S L Z G E J U R A N Q G
T V T B E I E R E N O S E O J P E G W S
I L S O R F M N K L E J F T W S Y N V X
U M B U P L A N T E N E T E R S F H S Z
I S R W P U E U L V T U V E O O P J N I
Q C L V R K H V P M Q L E U K R Q V N Q
F T C X U O I B I Y Y H C X R H I B W Q

22-26 juni

Activiteiten voor jongeren tijdens Ramadan
22.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Donderdag 22 juni

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

23-25 juni

Beach Break
Parkeerplaats De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Vrijdag 23 juni

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Wereldkoor; zingen met (klein)kinderen
19.30 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zaterdag 24 juni

Dag der Kampioenen
12.30 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Korenavond
19.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zondag 25 juni

Essche Fietsdag
08.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd/Ons Ideaal
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Tunnelvision 2.0
10.00 uur, Duits Lijntje, Laarakkerweg, Boxtel

Yogales voor volwassenen
10.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Beeldend Bosrand
11.00 uur, Bosrand 1, Boxtel

Huiskamer; Koffie met gebak
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Yogales voor ouder en kind
11.15 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
12.00 uur & 14.00 uur, Duits Lijntje, Laarakkerweg, Boxtel

Activiteit; 'Verborgen schat bij de kinderboerderij'
12.30 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Live in Liempde, huiskamerfestival
13.00 uur, Vertrek van Het Hof van Liempde, Liempde

Talent Factory; uitvoering Talentenklas
14.00 uur, Spiegeltent, Kasteel Stapelen, Boxtel

Rondleiding Kunst op Stapel
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Jubileumconcert: Kees van Houten orgel & Marjon Strijk (sopr)
15.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 26 juni

Huiskamer; spelletjesmiddag
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café 't Groene Woud
19.30 uur, Zaal/Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Dinsdag 27 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Woensdag 28 juni

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, hobby, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Foto: Karin Berkvens

Pim Berkvens

DINOSAURUS
DINOSAURIA
ARCHOSAURIA
MESOZOICUM
TRIAS
VLEESETER
SAURISCHIA
ORNITHISCHIA
PLANTENETERS
DOMINANT
JURA
KRIJT
HEERSENDE
REPTIELEN
UITSTERVEN
VOGELS
WETENSCHAP
BOUW
LEVENSWIJZE
SCHUBBEN
EIEREN

Mitch Koningstein

Aike van der Lee