DeMooiBoxtelKrant

4 januari 2017

DeMooiBoxtelKrant 4 januari 2017


Boxtelse durfals duiken fris het nieuwe jaar in

(Foto: Lawrence Lustig/PDC) Foto: Lawrence Lustig/PDC

Boxtel – Met een frisse Nieuwjaarsduik doken 71 fanatiekelingen zondagochtend om 12.00 uur het water van recreatieplas De Langspier in. Het was inmiddels de elfde editie van de jaarlijks terugkerende happening. Dankzij de voorspelde lage temperaturen deden er 15 duikers minder mee dan vorig jaar.

Onder het motto van 'Doe 'ns gek' werden lokale media door Buurtsport Boxtel uitgenodigd om actief mee te duiken op deze dag. Sander van Kasteren, journalist van DeMooiBoxtelKrant, was uiteindelijk de enige die gehoor gaf aan de oproep en dook vol goede moed het water in, dat met een temperatuur van 4 graden Celsius niet bepaald warm te noemen was. Na het aftellen door Nicole van Spaendonk rent zij, vergezeld van Sander, naar het ijzige water om daar zelf het goede voorbeeld te geven.

Vol goede moed en met een flinke dosis lef stormen de duikers op het ijskoude water af. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

"Ik begrijp nu pas waarom Bear Grylls in het programma Ultimate Survival altijd waarschuwt dat je niet in het ijskoude water moet komen: je lichaam verkrampt na een paar seconden volledig", grinnikt Van Kasteren. "Zelfs mijn kaken klemden zich op elkaar en mijn benen waren al na een paar tellen gevoelloos. Maar het was wel een leuke ervaring. De buitentemperatuur voelt ineens relatief warm zodra je uit het water komt!"

Sander van Kasteren filmde zelf zijn koude duik. Bekijk dit filmpje en meer foto's op de Facebookpagina van MooiBoxtel.

Michael van Gerwen wint wereldtitel darts

Londen - 15, 20, Bull's eye! Met die drie pijlen besliste darter Michael van Gerwen maandagavond het WK darts. De oud-Boxtelaar was met een 7-3 overwinning in sets in het Alexandra Palace in Londen te sterk voor de Schotse titelverdediger Gary Anderson. Lees verder op pagina 3.

KBO-activiteiten

Dinsdag 3 januari        Biljarten in De Walnoot 13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Adelaar 14.00
Donderdag 5 januari        Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in de Orion 13.30
Vrijdag 6 januari        Rikken en jokeren in De Adelaar 13.30
Zondag 8 januari        Eten bij Elisabethsdael, opgeven vóór 6 januari bij receptie van Elisabethsdael tel. 662579 12.30
Maandag 9 januari        Eucharistieviering in Simeonshof tot intentie voor de overleden KBO-leden van de wijk centrum 10.15
Dinsdag 10 januari        Biljarten in De Walnoot 13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Rots 14.00
Woensdag 11 januari        Seniorenexpo in Veldhoven, vertrek bij De Rots om 9.00
                        Eten bij Lotus opgeven voor 8 januari bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl 17.00 uur

Maand van de Spiritualiteit: lezing David Andreae

Boxtel - De initiatiefnemers van de Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij de groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die zij in de huidige samenleving op alle fronten zien. Ook de bibliotheek in Boxtel doet samen met David Andreae mee aan deze landelijke activiteit. Het thema compassie is het startpunt voor de lezing 'spirituele dimensie van duurzaamheid' die Andreae geeft op dinsdag 24 januari. Na de lezing volgt er een discussie.

Tijdens de maand van de spiritualiteit worden er in het hele land diverse inspirerende activiteiten georganiseerd die mensen in verbinding brengen met hun eigen spiritualiteit, zingeving en levenskunst. Activiteiten die een beroep doen op de spirituele ontwikkeling van de deelnemers.

Dit jaar staat het thema compassie centraal, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf. David Andreae onderzoekt de overeenkomsten tussen het spirituele, de wetenschap en de filosofie met als doel de verstoorde relatie tussen mens en natuur te verbeteren. De inzichten die hier uit voortkomen hebben consequenties voor onze ethiek en kunnen leiden tot duurzamer handelen ten opzichte van de aarde. Het omgaan met deze kwesties wordt ook wel ecologische spiritualiteit genoemd. Een duurzame houding begint met compassie - voor de grote groepen mensen en dieren die lijden onder klimaatverandering en verwoesting van de natuur.

De lezing is op dinsdag 24 januari in de bibliotheek in Boxtel en start om 14.00 uur. Iedereen, lid of geen lid, is van harte welkom. De entree is gratis.

Winterwandeling Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde houdt op zondag 8 januari de jaarlijkse winterwandeling door het Landgoed Velder. Gids is mede-eigenaar van het landgoed Frans van Boeckel. Daarnaast is hij ook kenner van populieren en houthandelaar in met name populierenhout.

De naam Velder is afgeleid van Ten Velde of Vellaer, wat zoveel betekent als laaggelegen. Het landgoed beslaat 180 hectare en heeft een grenswal met de hoeve van Heerenbeek. De aanwezigheid van een grenswal is kenmerkend voor zeer oude bossen en diende er onder meer voor om een bos af te bakenen als jachtgebied. Landgoed Velder is daarnaast ook bekend om haar lanenstructuur. Dit geldt met name voor het punt 'De Negen Dreven' waarop veel lanen samenkomen.
Frans van Boeckel zal naast de aspecten van het Landgoed ook de rol van de populier belichten voor het landgoed en de omgeving. Waarbij onder andere wordt stilgestaan bij soortenkeuze van populieren en de gebruiksmogelijkheden ervan.

Na afloop staat de soep voor de wandelaars klaar. Aanvang is om 9.15 uur bij ingang Landgoed Velder bij infopaneel hoek Velder-Spoorpad. Meer informatie over de excursie is te krijgen bij het secretariaat via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Alzheimer Café

Boxtel/Schijndel - Elke vierde maandag van de maand, deze maand is dat op 23 januari, wordt het Alzheimer Café georganiseerd bij Restaurant Zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. Elke editie heeft een ander thema, dit keer is dat 'diagnostiek, behandeling in begeleiding'.

Geheugenproblemen komen vooral voor bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. Verandert het gedrag? U merkt iets, maar u kunt er de vinger niet op leggen? Het is dan verstandig om te laten onderzoeken wat er aan de hand is. Deze klachten kunnen het begin zijn van dementie.

Hoe verloopt dit onderzoek? Hoe en door wie wordt de dementie vastgesteld? Zijn er mogelijkheden tot behandeling? Wat betekent deze diagnose voor degene die het betreft en haar of zijn omgeving? Deze en andere vragen worden voorgelegd. Gastspreker is dr. P Dautzenberg, klinisch geriater.

De zaal van De Nachtegaal gaat om 19.00 uur open, het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis. Voor consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Het Alzheimer Café wordt iedere vierde maandag van de maand georganiseerd, behalve in de maanden juli en december. Een bijeenkomst die op een feestdag valt wordt verschoven.

Auto geramd bij dubbele spoorwegovergang

(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een trein is afgelopen woensdag bij de kruising Kapelweg/Tongeren op een auto gereden. Daarbij raakten zowel de trein als de auto beschadigd. Er vielen geen gewonden. Wel lag het treinverkeer tussen Boxtel en Oisterwijk enkele uren stil.

De 59-jarige automobilist wilde vanaf de Kapelweg de afslag Tongeren nemen, maar reed per ongeluk het spoor op. Hij wist zijn voertuig tijdig te verlaten, maar zowel hij, als de inmiddels gealarmeerde hulpdiensten konden niet voorkomen dat zijn auto werd geramd door een tegemoetkomende trein.
Zowel de auto als de trein liepen zware schade op. Het treinverkeer kon om 9.00 uur, nadat het zo'n twee uur stil had gelegen, weer worden hervat.

(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
Bart Meesters/Meesters Multi Media
Bart Meesters/Meesters Multi Media
Bart Meesters/Meesters Multi Media

Het is niet de eerste keer dat een automobilist bij de dubbele overweg per ongeluk het spoor op rijdt: in november 2015 gebeurde iets soortgelijks op de Tongersestraat.

Bewoners Banier korte tijd geëvacueerd wegens vermeend gaslek

Boxtel - Bewoners van de bovenste twee bouwlagen van een appartementencomplex aan de Banier werden maandagmiddag korte tijd geëvacueerd. Het bleek uiteindelijk om uitlaatgassen van een betonzaag te gaan. Kort na 11.30 uur werd een vreemde lucht waargenomen waarop de hulpdiensten werden gealarmeerd.

Omdat in eerste instantie van een gaslucht werd uitgegaan kwam ook energieleverancier Enexis met verschillende medewerkers ter plaatse. De bewoners en hun huisdieren werden enige tijd in de binnentuin van het complex opgevangen terwijl de woningen door de brandweer werden geventileerd. De brandweer ging op onderzoek uit en verrichtte daarbij verschillende metingen.

De vreemde lucht werd veroorzaakt door werkzaamheden in de leegstaande winkelpanden op de begane grond van het complex. De uitlaatdampen van de betonzaag met benzinemotor verplaatsen zich via open kanalen door het complex.

De werkzaamheden werden gestaakt terwijl deuren en ramen tegenover elkaar werden opengezet. Nadat de vreemde lucht uit het complex was verdreven mochten de geëvacueerde bewoners terugkeren naar hun woningen. Ook de politie kwam ter plaatse maar toen duidelijk was dat het om een onschuldige situatie ging zijn zij weer vertrokken.

Vervolg van de voorpagina: Michael van Gerwen wereldkampioen

(Foto: Lawrence Lustig/PDC) Foto: Lawrence Lustig/PDC

Ondanks dat titelverdediger Anderson sterk speelde, zette 'Mighty Mike' de Schot ogenschijnlijk gemakkelijk opzij. In de halve finale werd ook Raymond van Barneveld al op een soortgelijke manier door Van Gerwen aan de kant gezet met 6-2. De finale werd op de valreep nog verstoord door iemand die het podium opklom en er vandoor trachtte te gaan met de bokaal. Uiteindelijk kon Van Gerwen de beker 'gewoon' boven zijn hoofd heffen.

Op een buitenbrandje in de Breukelsestraat na had ook de brandweer het rustig. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

De wereldtitel vormt de 26e belangrijke toernooioverwinning en de negende zogenaamde 'major' op rij voor Van Gerwen. Daarmee heeft Van Gerwen, op de wereldtitel van 2016 na, vorig jaar alle belangrijke prijzen gepakt. Naast 'wereldkampioen 2017' mag Van Gerwen de Sid Waddell bokaal en een geldprijs van 350.000 Engelse Pond in ontvangst nemen.

Jaarwisseling verloopt relatief rustig en ordelijk

Boxtel - Zowel de hulpdiensten als medewerkers van de gemeente kunnen terugkijken op een relatief rustig verlopen jaarwisseling. Ook de aangerichte vuurwerkschade viel mee ten opzichte van 2016: de herstelkosten worden op 2.500 euro geraamd, tegenover bijna 8.000 euro de vorige jaarwisseling.

Uit de eerste inventarisatie, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten, "blijkt dat vier afvalbakken opgeblazen zijn op Heult, Esdoorngaard, in het park en aan de Beneluxlaan en tien verkeersborden/straatnaambordjes beschadigd raakten door vuurwerk. Maar we zijn nog steeds bezig met controles en ook meldingen van inwoners blijven binnenkomen." Of er bekeuringen uitgedeeld zijn in het gebied rondom de Geitenwei waar dit jaar voor het eerst een vuurwerkverbod gold, kon de woordvoerder nog niet zeggen in verband met de vakantieperiode van enkele collega's.

Ook de woordvoerder van de politie laat weten dat er geen bijzondere incidenten bekend zijn. Agenten die tijdens de jaarwisseling op de Boxtelse Markt rondliepen beamen dit. Op een klein buitenbrandje aan de Breukelsestraat na bleef het ook voor de Boxtelse brandweerploeg rustig tijdens de jaarwisseling.

Oggelrevue 2017 in Dorpshuis De Es

Esch - Zoals ieder jaar wordt ook dit jaar in Esch omstreeks Carnaval weer de Oggelvorsenrevue georganiseerd. Voordat de Carnavalsvakantie gaat beginnen wil de 'St. WillibrodESCHschool' iedereen nog wat (gedegen) wijsheid bijbrengen tijdens De Oggelrevue. Voor deze gelegenheid strijkt de Sint WillibrordESCHschool voor drie dagen neer in Dorpshuis De Es.

De voorbereidingen van de lessen zijn inmiddels in volle gang. Klassen worden ingericht en van een zo 'professioneel' mogelijke (bege)leiding voorzien. Aan alles is gedacht en natuurlijk mag voor de dagelijkse gang van zaken en het bewaken van de orde, de conciërge niet ontbreken.

Nieuwsgierig naar hoe het er tegenwoordig aan toegaat op deze fraaie dorpsschool? Er geldt een aangepast schoolrooster met aangepaste uren. Deze schoolweek vindt plaats op donderdag 9, vrijdag 10 februari en zaterdag 11 februari. De school is open vanaf 19.30 uur maar om 20.00 uur dient iedereen in het lokaal te zitten want dan gaat de eerste les van start.

Kaartverkoop
Om de lessen te kunnen bijwonen moeten bezoekers in het bezit zijn van zogenaamde 'lesbewijzen'. Verkoop van dit bewijs vindt plaats in Dorpshuis De Es, op vrijdag 27 januari. Vanaf 19.30 uur gaat de zaal open, vanaf 20.00 uur start de verkoop op volgorde van nummering. Per persoon mag je maximaal 4 lesbewijzen kopen.

De kosten per kaart is voor donderdag: 5 euro. Kaarten voor vrijdag en zaterdag kosten 8 euro.

Ruilbeurs in de Walnoot: vinyl is helemaal terug

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert aanstaande zondag, 8 januari haar eerste maandelijkse verzamelaarsbeurs van dit jaar. Dit keer is het thema singles en lp's. Tijdens deze beurs in Gemeenschapshuis De Walnoot zal Rob Schüller van drive-inn discotheek NETA een platen(ruil)beurs organiseren.

Schüller vertelt: "Terwijl de verkoop van cd's blijft teruglopen, beleeft ouderwets vinyl een opmerkelijke comeback. Veel artiesten brengen hun nieuwste werk op lp uit.
In de jaren negentig leek vinyl ten dode opgeschreven. Bijna alleen dj's werkten nog met platen: met een cd'tje was het nu eenmaal lastiger mixen en scratchen. Daarnaast luisterde slechts een selecte groep audiofielen naar vinyl. Zij vonden het veel warmer en voller klinken dan het digitaal opgenomen cd-geluid." Dat vinyl niet alleen is voorbehouden aan vintage-liefhebbers, blijkt volgens Schüller ook uit het feit dat steeds meer musici besluiten om hun nieuwste muziek ook op vinyl uit te brengen.
Ook 's lands grootste onlineverkoper Bol.com is de hernieuwde populariteit van vinyl opgevallen. "Vorige maand besloot het bedrijf om ook vinyl te gaan verkopen", aldus Schüller. "Ze richten zich hiermee vooral op de echte liefhebbers. Er is wel een duidelijk stijgende vraag. Niet alleen naar lp's, ook naar 7" en 12" singletjes. De vraag blijft natuurlijk, of het hier om een voorbij waaiende trend gaat. Ik denk dat mensen die zich echt hechten aan muziek, daarbij toch iets fysieks vast willen houden. En aan vinyl hecht je je dan makkelijker dan aan een cd, die toch vaker gezien wordt als het soort medium waar je thuis mp3'tjes op kunt kopiëren. Zelf ben ik begin jaren 80 begonnen met verzamelen van singles en LP's nadat we onze drive-inn discotheek NETA waren gestart. Sinds enige jaren organiseer ik een keer per jaar een platen(ruil)beurs tijdens de maandelijkse Verzamelaarsbeurs van de VBV. Aanstaande zondag is het zover: alle liefhebbers en verzamelaars van lp's, singles en vinyl zijn welkom vanaf 10.00 uur in de Walnoot. Er is mogelijkheid om eigen meegebrachte platen te ruilen of te verkopen."

Neem voor meer informatie contact op met Rob Schüller via 06-20879333 of robschuller1707@gmail.com. De Walnoort vind je aan de Reginahof 1 in Boxtel.

Stropdassen taboe tijdens Openbare Repetitie Op naor d'Honderd

Liempde - Dweilorkest Op naor d'Honderd haalt tijdens hun Openbare Repetitie op zaterdagavond 7 januari in Café 't Groene Woud een oude traditie van stal met een St(r)opdasdag. Jarenlang was het de gewoonte dat op Carnavalsdinsdag in het Café aan het Duits Lijntje de stropdassen gekortwiekt werden. Stropdasdragers op de repetitie zijn dus gewaarschuwd: zaterdag gaat de schaar gaat erin. Met uitzondering van stropdassen die bij uniformen horen, die zullen worden gespaard.

Sinds hun oprichting in 1989 wil Op naor d'Honderd jaarlijks laten zien, maar vooral ook horen in hoeverre ze klaar zijn voor hun uiteindelijke doel, het Eeuwfeest dat uitgebreid gevierd zal worden in februari 2089 op hun Groei-Eiland tussen de twee bruggen over de Dommel in het buurtschap Kasteren. Het dweilorkoest wordt daar tijdens de Openbare Repetitie bij geholpen door muziek en zang van De Juinders, muzikale vrienden uit Heeswijk Dinther. Vanaf 20.00 uur zal Op naor d'Honderd onder de bezielende leiding van dirigent Arjan Pelle met de repetitie beginnen

Cefé 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, 5298 NV Liempde.

GreySix brengt muziek uit de sixties naar Durpsherberg

Liempde - Het sextet GraySix zal op zondagmiddag 8 januari muziek uit de jaren 60 & 70 vertolken in café D'n Durpsherberg.

Het ensemble belooft terug te keren in de ambiance van de roemruchte jaren zestig en zeventig. De muzikale tijd van het nostalgische 'weet je nog?', met namen als Creedence Clearwater Revival, Van Morrison, The Beatles, Rolling Stones, Willie Nelson, Dire Straits en Eagles.

De band wordt gevormd door de musici: Jos van Bijnen (solo-/slaggitaar en zang), Ben Kuipers (solo-/slaggitaar en zang); Gerard van Bokhoven (basgitaar en zang), Kees Simons (toetsenist en percussie), Ad Swaans (slagwerk) en Jan Konings (zang en percussie). Het zestal musici heeft de oude tijd in alle toonaarden letterlijk en figuurlijk beleefd en na een aantal jaren van inactiviteit de instrumenten weer opgepakt om de nummers van weleer op het podium te brengen.

Het optreden is in D'n Durpsherberg aan de Dorpstraat 6. Aanvang 14.30 uur, om 18.00 uur is de muzikale middag afgelopen. De toegang is gratis.

Tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots is op 7 januari het decor van een tweedehandsmarkt voor goede doelen. De maandelijkse tweedehandsmarkt staat in het teken van weer een nieuw jaar.

Alle kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Voor mensen die ouder zijn dan twaalf bedragen de kosten 1 euro per persoon. De opbrengst van de markt gaat naar een goed doel in Boxtel dat later nog bepaald wordt.
De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De huur van een tafel is 4 euro. Reserveren kan via 0411-683675 of 0411-601036.

Iers drama op Kasteel Stapelen

Boxtel - FilmPodiumScopia vertoont op donderdag 19 januari in de ridderzaal van Kasteel Stapelen het Iers drama 'The Wind That Shakes The Barley'. Deze film uit 2006 schetst een verhaal tegen de achtergrond van de Ierse strijd voor onafhankelijkheid.

Kaartjes voor de filmvoorstelling kosten 7,50 euro per stuk en zijn vooraf verkrijgbaar bij: Hebbes op Markt, de Jumbo supermarkt op Oosterhof, Bloemsierkunst Marimba in de Van Beekstraat en drogisterij/parfumerie Bewust Beter aan de Nieuwstraat 35 in Liempde. Kaarten zijn ook op Stapelen verkrijgbaar op de avond zelf voor aanvang van de voorstelling. Het aantal zitplaatsen voor toeschouwers is echter beperkt.

De film wordt om 20.15 uur ingeleid door Jos Vervoort.

Vogelvoer maken voor kinderen bij Kinderboerderij

Boxtel - Bij De Kinderboerderij aan het Apollopad 1 kunnen kinderen op zondag 15 januari zelf voer maken om de vogels de winter door te helpen.

Van 14.00 tot 16.00 uur kunnen de knutselaars aan de slag met fruit, vogelzaad, pindakaas en vet om lekkere dingen te maken voor de tuinvogels. Deelname is gratis.

Lampionoptocht en bezoek Woutertje Kaboutertje gaan door

(Foto: Stichting Algemeen Belang Liempde)

Liempde - Even zag het er naar uit dat het bezoek van Woutertje Kaboutertje en de Lampionoptocht door de straten van Liempde niet door zouden gaan vanwege de reconstructie van de dorpskern. Maar na overleg tussen de organisatoren van Algemeen Belang Liempde en uitvoerder Van den Boomen kan het jaarlijks gebeuren rond Dorpspomp en Raadhuisplein gewoon doorgaan op 7 januari. Het blijft echter voorlopig nog wel goed uitkijken vanwege allerlei obstakels.

Op zaterdag 7 januari tegen vijf uur verzamelen de deelnemertjes aan de LIEMT-AL-LICHT lampionoptocht zich weer rond de Dorpspomp aan de Keefheuvel in Liempde. Daar ontvangen de kinderen die al of niet in Liempde groep 4 bezoeken en zij die jonger zijn gratis een lampion van de Stichting Algemeen Belang Liempde.

De LIEMT-AL-LICHT lampionoptocht voert door het met duizenden uiterst kleine sfeervolle lichtjes en kerststallen versierde centrum. Onderweg zullen de deelnemertjes een paar sprookjesfiguren en een muzikale paddenstoel ontmoeten.

Bewoners langs de route (Keefheuvel, Raadhuisplein, Oude Dijk, Heesterbos, Nieuwstraat, Schoolpad, Kloosterhof, Keefheuvel, Vlasspreistraat, Dorpsstraat, Broekegangske, Dorpspomp) wordt vriendelijk gevraagd de zichtbare Kerstversiering in ieder geval tot na de lampionoptocht te laten hangen. Ook andere versieringen, zoals waxinekaarsjes in glazen potjes langs de route geplaatst, verhogen de sfeer.

Bij terugkomst bij de Dorpspomp staat een warme versnapering te wachten en kan afscheid genomen worden van Woutertje Kaboutertje.

Bewoners Molenweide verhuizen tijdelijk naar Vught

Van links naar rechts: Mevrouw Leijten, Zuster Catharina Wolfs en locatiedirecteur Jan Kees Metz, te midden van de verhuiskratten. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De honderd bewoners van woon-zorgcentrum Molenweide verhuizen deze week naar Vught. Daar krijgen zij in De Braacken een tijdelijk onderkomen totdat Het Wereldhuis, zoals Molenweide na een grondige renovatie gaat heten, in september 2017 af is.

Het hele verhuisproces is minutieus gepland volgens locatiedirecteur Jan Kees Metz: "We hebben 130 werkdagen uitgetrokken voor de renovatie. Dat betekent dat we in de zomer al klaar zijn om terug te verhuizen, maar we wachten tot september omdat je met zo'n verhuizing een dubbele personele bezetting nodig hebt. Op beide locaties een ploeg. We zijn nu alweer bezig met plannen van de verhuizing terug naar Boxtel." De bewoners van Molenweide konden kerst en oud en nieuw nog op de huidige locatie vieren. Een bewuste keuze, aldus Metz: "We hebben 1 december de sleutel gekregen van De Braacken, maar omdat we met onze bewoners vrij intensief de feestdagen vieren is ervoor gekozen de verhuizing van 2 tot en met 6 januari te laten verlopen."

Een beetje spannend is het wel, geeft Zuster Catharina Wolfs (87) toe. "Ik woon al twaalf jaar op dezelfde kamer hier in Molenweide, maar de verbouwing moet toch gebeuren. En ik ben ook wel benieuwd naar hoe het er in Vught uitziet. Maar de verhuizing is prima geregeld, als je ziet hoe vlug het allemaal gaat!" De bewoners die de meest intensieve zorg vereisen zijn maandag verhuisd, soms zelfs per ambulance. Zuster Catharina is een van de bewoners met een minder zware zorgvraag. Ze verhuist donderdag naar Vught.

Bij terugkomst in wat in september Het Wereldhuis zal heten, voegen ook de huidige bewoners van Islamitisch verpleeghuis Sefkat zich samen met de bewoners van wat nu Molenweide heet. Volgens Metz komt daarna een integratieproces op gang dat met een beetje fantasie een afspiegeling van de samenleving vormt: "We beginnen nog met een gescheiden indeling van de bewoners, maar ik voorzie dat onze bewoners wel zullen integreren." Zuster Catharina en de aan tafel geschoven medebewoonster mevrouw Leijten beamen dit: "Dat is wel goed voor ons; zo leren we ook die andere culturen kennen."

Na de opening in september zullen 124 bewoners Het Wereldhuis betrekken. Daarbij zullen, met het oog op de veranderende zorg en de toename van het aantal ouderen die een hoge zorgvraag hebben, tachtig bedden gereserveerd zijn voor mensen met een zware zorgvraag. Er zijn 44 kamers voor mensen die nog min of meer zelfstandig kunnen wonen.


Nieuwjaarsconcert Fanfare Concordia

Liempde - Fanfare Concordia Liempde heet aanstaande zondag 8 januari iedereen van harte welkom tijdens haar nieuwjaarsconcert. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 13.00 uur in de Serenade aan de Oude Dijk.

Wie kent hem niet, de traditionele Radetzki Mars aan het einde van menig eerste concert van het jaar? Fanfare Concordia brengt zondagmiddag echter een alles behalve traditioneel nieuwjaarsconcert. Het eerste concert van 2017 wordt ingevuld met onder meer film- en musicalmuziek en er is een gastoptreden van niemand minder dan de winnaar van Maestro Liemt: Edwin Vugts. Hij zal nogmaals 'zijn' Music van John Miles dirigeren.
In het tweede deel van het concert komt natuurlijk de slagwerkgroep van de Liempdse Fanfare aan bod. Met hun melodische en ritmische klanken zullen zij het concert tot een spetterend einde weten te brengen.

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

151 Pastoor van Gennip
Olieverf, 59 x 50 cm, gesign. r.o. 1910
Collectie: Heilig Hartparochie

Wilhelmus Hendrikus van Gennip werd op 30 juli 1836 in Eindhoven geboren en in 1859 tot priester gewijd. Onmiddellijk werd hij ingezet als 'professor' aan het Klein Seminarie en vier jaar later kreeg hij een leeropdracht aan het Groot Seminarie. In 1887 werd hij benoemd tot kanunnik van het kathedraal kapittel van de Sint Jan in 's-Hertogenbosch en enige maanden nadien, op 16 september 1887, volgde zijn benoeming tot pastoor deken van Boxtel. In 1892 werd hij provisor van het seminarie en in 1904 proost van het kathedraal kapittel. Er stonden hem nog meer nominaties te wachten. Wilhelmus heeft ooit op de nominatie gestaan voor bisschop - dat moet zijn geweest, toen in 1892 de opvolging van Mgr. Godschalk aan de orde was -, hij was echter niet erg geliefd en de clergé verzette zich dan ook tegen een eventuele benoeming.

Deken Van Gennip heeft bepaalde te Boxtel bestaande tegenstellingen niet kunnen overbruggen; integendeel, hij wist zich niet boven de elkaar bekampende partijen op te stellen. Een en ander belette niet, dat het gouden priesterfeest van deken Van Gennip in juli 1909 met grote pracht is gevierd. Een van de hoogtepunten van de feestviering was een optocht van de kerk naar het gemeentehuis, waaraan vrijwel alle Boxtelse verenigingen deelnamen. Tekenend voor de aard van ontspanning in die dagen was vooral, dat niet minder dan acht plaatselijke handboog- en kruisboogschutterijen aan de optocht deelnamen. Boxtel was versierd met erebogen en erepoorten; aan raadhuis en pastorie werd een feestverlichting ontstoken en tenslotte was er vuurwerk. De jubilaris werd vanwege de Koningin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en vanwege de paus tot Huisprelaat, aan welke waardigheid de titel van Monseigneur was verbonden. De zilveren ciborie, die deken Van Gennip bij zijn gouden priesterfeest van zijn familie als geschenk kreeg, legt nog altijd getuigenis af van zijn devotie tot het H. Bloed. Zij werd vervaardigd door H. van Gardingen te Eindhoven en is rijk voorzien van figurale voorstellingen. Op de voet is een afbeelding te zien van de H. Bloeddoek in email ingelegd en de drie gebruikelijke voorstellingen uit de geschiedenis van het H. Bloed.

In 1910 schilderde Pierre Janssen het portret van Mgr. Van Gennip. Vermoedelijk gebruikte Pierre Janssen de techniek van het portretschilderen, die hij in het begin van de 2twintigste eeuw had opgedaan bij zijn werkgever Peinture Bogaerts.


Moving to Heal!

Hoewel sommige mensen 1 januari als een nieuw begin nemen, kan ieder moment een nieuw begin zijn. Mijn nieuw begin of ook wel mijn nieuwe leven begon na een levensbedreigende ziektediagnose eind 2007, net 30 geworden. Er werd me een grote spiegel voorgehouden met voornamelijk deze twee vragen: Wat ben ik aan het doen (dat het zover heeft kunnen komen)? En wat zou ik graag willen doen? Door het vrijwel synchroon lopen van een tijdelijke emigratie voor het werk van mijn man, kreeg ik de kans een nieuwe start te maken. Precies op het moment dat ik deze nodig had. Ik voel me nu nog steeds heel erg gezegend met die kans. In het buitenland keer ik terug naar mijn twee grote liefdes, die ik als kind al had: (natuurlijke) voeding en dansen. Met biologische tuinders als voorouders, een voedingsbewuste, dansende moeder en een avontuurlijke, ondernemende vader lijk ik er niet aan te ontkomen om hier iets mee te gaan doen.

Na de emigratie naar Amerika zoek ik een fysieke activiteit en google ik op 'dance', 'martial arts' en 'Portland', de Amerikaanse stad waar we ons bevonden, en het eerste zoekresultaat was Nia; Neuromuscular Integrative Action; een holistische fitness die haar energieën haalt uit danskunsten (Modern, Jazz, Duncan), gevechtskunsten (T'ai chi, Aikido, Tae kwon do) en helende kunsten (Yoga, Feldenkrais, Alexander Techniek). De eerste les was levensveranderend. Ik voelde me als een kind zo vrij, maar ook vrouwelijk, ontspannen en energiek tegelijk. Nia is niet zomaar een workout, maar een levensstijl, gebaseerd op het verkrijgen en behouden van plezier in beweging. Dankzij Nia zie ik mezelf fysiek beter worden, en zie ik de mentale en emotionele kloof, die ik tussen mij en mijn lichaam had gecreëerd, kleiner worden. Ook spiritueel vind ik mijzelf gegroeid, maar dit dankzij de prachtige mensen die ik heb mogen ontmoeten tijdens Niatrainingen en mag ontmoeten door het geven van mijn Nialessen.

Ik heb niets dan dankbaarheid voor het toelaten van Nia in mijn leven. Mijn man zegt nog vaak dat we blijkbaar voor mij naar Portland zijn gegaan. Uit dankbaarheid en het enorme plezier zal ik Nialessen blijven geven, zolang het mij gegeven is. Het leert me nog altijd les voor les meer over wie ik ben. Ik hoop iedereen die het aanspreekt te mogen ontmoeten hierin en te ondersteunen in het (terug)vinden van plezier in beweging en liefde voor lichaam en leven! Het zorgen voor jezelf is echter niet compleet zonder ook aandacht te hebben voor wat je eet; mijn andere passie. Maar dit blijft net als de zoektocht naar jezelf een nooit eindigende zoektocht. Ieder lichaam is anders op ieder uur van de dag. Het is een zoektocht naar het leren luisteren naar je lichaam en het herkennen wat de meeste energie en balans geeft! Mijn ziektediagnose is mijn waarschuwing, spiegel en geluk geweest. Het leren luisteren naar het machtig mooie lichaam, nadat ik opnieuw leerde voelen en mezelf ook toeliet om te voelen, is het beste dat me ooit is overkomen. Iedere keer dat ik bewust voel, is een nieuw begin; het interpreteren van mijn altijd veranderende lichaam!

Morgen is voor mij een ander soort begin. Mijn eerste Moving to Heal-les is dan een feit: zachte muziek en zachte kleine bewegingen. Terug naar het voelen, nog meer dan in mijn Classic Nialessen. In principe is iedere beweging 'Moving to Heal'. Beweging is de basis om ons beter te voelen. Dat is dan ook het doel van al mijn lessen: je fysiek, mentaal en emotioneel beter voelen. Geen beter begin van 2017

Yasmine Melis neemt The Readshop over Eigenaar Sigarenmagazijn Voets toont lef en begint tweede zaak

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - "Ik ga er iets bij doen!" En terwijl ze dit trots vertelt aan de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant, lacht Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets van oor tot oor. "Per 1 januari ben ik de nieuwe eigenaar van The Readshop." Geen leeg pand dus in de Stationsstraat, maar een ondernemer met lef die er een tweede zaak bij gaat doen. En ze heeft er zin in.

"Met een tabaksspeciaalzaak heb je met allerlei wetgeving te maken en dat wordt komende jaren alleen maar erger. Wat precies wel en niet mag, daar is nog heel veel onduidelijkheid over, dus de overname is met het een oog op de toekomst een goede stap voorwaarts. We waren al langer aan het bedenken wat we erbij konden gaan doen, maar toen kwam ook meteen de nostalgie om de hoek kijken. Onze zaak bestaat natuurlijk al bijna tachtig jaar, dan pak je niet zomaar je handel op om naar een ander pand te verkassen. Het van elkaar scheiden leek een goede oplossing, maar hoe? Tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk appte Marieke van Esch van The Readshop mij of ze me even kon spreken. Na mijn vakantie zijn we meteen gaan zitten en al snel startten we met onderhandelen. Op 21 december hebben we er een klap op gegeven."

Echte ondernemer
Waarom Marieke juist Yasmine benaderde? "Ik dacht meteen aan haar!" vertelt de van oorsprong Gestelse onderneemster enthousiast. "We kennen elkaar van vergaderingen voor de denkgroep Sfeer & Beleving en ik dacht wel dat ze interesse zou hebben. Yasmine is een echte ondernemer, ze durft dingen, doet dingen. Toen ik in december 2015 hier de winkel overnam, was deze op sterven na dood. Ik was onbekend in Boxtel. De winkel stond onder de grond, staat nu weer op zijn pootjes en Yasmine mag het fundament er verder onder bouwen. Dat is haar wel toevertrouwd. Iedereen kent haar en de winkel loopt nu goed. Dat zij de winkel overneemt schept veel vertrouwen voor de toekomst. Voor Yasmine en zeker ook voor ons. Ik ga in Sint-Michielsgestel The Readshop van mijn vader Piet overnemen, die dan over twee jaar van zijn pensioen kan gaan genieten, en van daaruit kunnen we ook samenwerkingsacties met Yasmine opzetten. Natuurlijk zal zij The Readshop op haar manier gaan runnen, maar in principe zullen de klanten weinig merken van de overname." Marieke lacht: "Mensen zullen in ieder geval wel heel blij zijn dat de Talens Verf-lijn in het assortiment blijft. Daar is heel veel vraag naar. Welke productgroepen Yasmine weg wil laten en toe wil voegen, dat is aan haar."

Verjaardagscadeau
Dat The Readshop vooralsnog ongeveer hetzelfde blijft is zeker, aldus Yasmine. Tabak, tijdschriften, kranten, snoep, cadeauartikelen, het blijft er allemaal verkrijgbaar. "Gaandeweg zullen we gaan kijken wat we er precies mee gaan doen. De eerste maand ga ik vooral veel leren en bijscholen. Helaas word ik 31 januari geopereerd aan mijn knie en dan lig ik er zes weken uit. Maar we zijn in principe met zijn drieën, en ik heb al wat sollicitaties lopen. Ik ben met name op zoek naar weekendkrachten. Ze moeten vanwege de tabak wel 18 jaar of ouder zijn, van aanpakken weten en er echt staan. Monique (Trouwen, red.) gaat bij de Readshop staan, zij heeft immers bij de Milo Totaal Gemak gewerkt. Voor haar is de cirkel daarmee weer rond. Yasmine's zus Souâd blijft in het Sigarenmagazijn staan, maar op den duur gaan de dames ook rouleren. Op 2 januari, haar verjaardag, is Yasmine begonnen in The Readshop. "Een mooi verjaardagscadeau, een bedrijf overnemen", lacht ze. Die dag werden vooral de formaliteiten afgehandeld, op dinsdag 3 januari stond ze echt in de winkel, begeleid door Marieke. "Ja", lacht Yasmine, "om 9.00 uur begon mijn opleiding!"

Knieoperatie
Het wordt een behoorlijke aanpassing voor de jonge onderneemster. Niet alleen staan haar de operatie en de daaropvolgende revalidatie te wachten, ze heeft ook een gezin met twee jonge kinderen. Maar ze ziet haar gedurfde plannen juist als één grote uitdaging. Sowieso is Yasmine positief ingesteld. Zo kan de revalidatie na haar knieoperatie wel zes maanden duren. "Maar ik ga uit van het beste scenario: na zes weken ben ik weer op de been! Het is jammer dat op het moment dat we het echt zelf gaan doen, per 22 januari, ik er de periode daarop juist zelf niet kan staan. Maar de operatie stond nu eenmaal al gepland." En dan voegt ze er lachend aan toe: "Het is niets voor mij dat ik er dan zelf niet ben, dus het kan best zijn dat ik een rolstoel huur en elke dag die kant op ga!"


Boxtelse acupuncturist helpt in Senegal met bouw ziekenhuis

Boxtel - De Boxtelse Angelique Wagenaars verblijft momenteel in Senegal om daar een dokterspost te bouwen. Zelf heeft ze een acupunctuurpraktijk in Boxtel. Daarnaast is ze tropenarts. Met de winst die ze maakt met haar praktijk in Boxtel wordt de bouw van de dokterspost gefinancierd. Vandaag lees je haar eerste, inleidende verhaal.

"In 2015 is mij ter ore gekomen dat er in het grensgebied in Senegal (West Afrika) een schrijnend tekort is aan medische hulp. Dat kon ik als tropenarts niet naast mij neer leggen. Ik ben vorig jaar naar het gebied afgereisd. Ik bevond mij in een ware zandbak met wat stoffige bomen en hier en daar een Baobab. Het gebied bestaat uit 51 dorpjes. Daarnaast liggen er voor de kust nog vele bewoonde eilandjes. Het vervoersmiddel is de benenwagen, een kar getrokken door een ezel of soms een motortje. Er is in het hele gebied één ziekenhuis waar je opgenomen kunt worden, een antibiotica-infuus kunt krijgen en kunt bevallen. Als je geopereerd moet worden of je een keizersnede nodig hebt moet je nog 25 km verder om bij een wat groter ziekenhuis te komen! In totaal moet je dus een kilometer of 50 af leggen om goede hulp te vinden. Stel je eens voor dat je koorts of pijn hebt of aan het bevallen bent en nog 50 kilometer door het mulle zand moet ploegen. Dat is toch niet te doen? Ik bedacht me geen moment en ging samen met de president van gezondheid het gebied in kaart brengen. Er moeten in totaal vijf doktersposten met opnamemogelijkheid gebouwd worden in het gebied om de medische infrastructuur goed neer te zetten. Dan moet er nog een vervoermiddel geregeld worden om de mensen naar het betere ziekenhuis te vervoeren.
Ik reisde achter op het motortje van de president door het gebied. We reden langs de kleine dorpjes en stapten af en toe af om met de stamhoofden te praten en thee te drinken. In een van die dorpjes werd ik geroepen bij een klein lief meisje. Ze is 3 maanden oud en weegt 1500 gram. En je ziet het waarschijnlijk al. Ze heeft een hazelip. Het kindje had ongelooflijke honger. Ze slurpte alles op wat ze binnen kreeg maar het liep er net zo hard weer uit. Ze was nog nooit door een dokter gezien. Aangeslagen dacht ik aan Nederland, waar we ons druk maken of onze dochter niet gepest gaat worden met het litteken op haar bovenlip. Ik ben naar een groot ziekenhuis gereden en vond een arts bereid om deze operatie uit te voeren voor 50 euro. Blij belde ik naar het stamhoofd om het goede nieuws te vertellen. Helaas was het meisje de dag ervoor overleden....

Ondertussen heeft de president een plek uitgezocht waar ik het eerste ziekenhuisje kon gaan bouwen. Iedereen in het dorp hielp mee met de fundering uitgraven. Stenen werden heel snel gemaakt want de regentijd was aangebroken en dat is goed voor de stenen. Maar er moest nu ook hard op het land gewerkt worden, want over 2 maanden is er geen water meer. Het eerste deel is gebouwd en toen was mijn geld op.

Nu reis ik weer af om het ziekenhuisje af te bouwen. Het dak kost nog 8.000 euro. Dat heb ik vanuit mijn acupunctuurpraktijk gefinancierd. Maar ik mis nog het geld om er een zonnepaneel op te zetten, want stroom is er uiteraard niet. Ik hoop dat Boxtel meehelpt om dit te realiseren zodat het ziekenhuisje vanaf 2017 in gebruik genomen kan worden. Ik houd jullie vanuit Senegal op de hoogte van de ontwikkelingen.

Warme groet,

Angelique Wagenaars"

Stichting Karibu.Afrika, bankrekening NL 84 RABO 0312614799.

Guilty pleasure!

Ik heb een guilty pleasure. Elke dag. Al twee jaar lang. Voordat ik ga slapen of tijdens het koken. Ik kijk het samen met mijn man. Maar mijn moeder en zus kijken het ook. Ik geef het toe; Ik kijk elke dag naar Utopia. Toen het ooit begon wilde ik daaraan meedoen. Leek me gaaf om van niets iets te maken. Maar ik was te laat met inschrijven. De beginperiode was echt heftig; Ruzie maken over het aantal boterhammen en over hoe dik het beleg mocht zijn. Mensen werden verliefd, koeien werden gekocht en complotten werden gesloten.
Ik wil graag deze guilty pleasure met jullie delen omdat ik er in december ben geweest! Mijn moeder was jarig geweest en mijn zus en ik besloten met haar naar Utopia te gaan. Toen we het bordje Talpa zagen staan werden we alle drie toch zenuwachtig. Achter de buis in je huispak is toch net even iets anders zeg maar. Opgewonden liepen we met z'n drietjes de poort door. Door de camera's durfden we in het begin niet eens te lachen. Gluhwein, ja een kraampje gluhwein! Snel dronken we onze gluhwein op en waren we wat relaxter. En toen zag mijn zus een bordje met 'kaart lezen'. Mijn zus en ik keken elkaar aan we zeiden dat gaan we doen. Zaten we daar ineens, in het huisje wat we zo vaak op tv hadden gezien! Een gezellig type kwam aangelopen. Eerder een kroegtijger dan een spiritueel persoon, maar ik kon het niet erger mis hebben. Ik maakte grapjes, toen nog wel.
Het enige wat ze weet is mijn voornaam. Ze begint de kaarten te leggen en te praten… 'Waar je nu werkt' zegt ze, 'dat is niks voor jou. Jij kunt beter met mannen werken.' (Nou dat klopt, tot een week geleden werkte ik met 30 vrouwen in het personeelsrestaurant van een ziekenhuis. Jezus, ik denk dat ik genoeg geroddel heb gehoord voor de aankomende 30 jaar.) Ze zegt: 'je gaat een opleiding doen.' (Toeval of niet, maar dat weekend heb ik uitgebreid met mijn ouders gesproken over een opleiding die ik wil gaan doen. Ik dacht aan psychiatrisch verpleegkundige, de kaartlegster denkt aan stervensbegeleider. Mijn lievelingsprogramma is echt 'Over mijn lijk' op BNN en als ik daar ooit mag werken dan komt mijn wens uit.) Ze ziet me werken bij de tv, maar ik moet wat harder worden want anders denkt ze niet dat ik tegen die wereld kan. 'En Babette… er is een man bij je met pijn aan zijn tanden.' Hallo opaatje, wat gezellig dat u bij me bent! (Ik heb het nagevraagd en inderdaad vlak voor zijn overlijden had hij heel veel last van zijn tanden). Verder ziet ze nog een verhuizing in februari/maart. (check!) Ze sluit af door te zeggen dat mijn man en ik dit jaar een grote reis gaan maken naar Bali. (Mijn broer gaat dit jaar emigreren naar Bali).
Ik was onder de indruk van dit verhaal maar nog meer geraakt was ik door alles wat ze wist te vertellen over mijn zus. Dit was geen kroegtijger, dit was gewoon een heel gezellig mens met spirituele gaven. Oke, oke, dat moeten we nog afwachten maar daarom heb ik het nu met jullie gedeeld. Zwart op wit. En als ze gelijk blijkt te hebben, dan ga ik haar opzoeken. Met jullie als mijn getuigen.
Jullie waren mijn dagboek in 2016 en ik hoop mijn wensbord voor 2017. Ik hoop dat jullie heel veel oliebollen hebben gegeten en champagne hebben gedronken, ik heb dat namelijk wel gedaan. En ik heb getoost op jullie allemaal! XOXO

Meer Brabantse dichters in pre-finale DichtSlamRap Boxtel

De Boxtelse Martje Wijers won vorig jaar de publieksprijs in de finale. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - Zes Brabantse dichters en poetryslammers vormen aanstaande zondag 8 januari de meerderheid tijdens de pre-finale van de poëziewoordenstrijd DichtSlamRap in Café Le Temps Perdu aan de Boxtelse Markt 13. De pre-finale begint om 14.00 uur. In de finale, donderdag 26 januari, staat als Brabantse deelneemster tot nu toe alleen Martje Wijers uit Boxtel.

Vanaf volgende week donderdag, 12 januari, zijn in de bibliotheek van Boxtel opnieuw de ontwerpen te zien die studenten van SintLucas hebben gemaakt voor DichtSlamRap. Jaarlijks verdiept een groep studenten zich in de achtergronden van de poetryslam en ontwerpt originele posters, flyers en de omslag van een dichtbundel voor het Boxtelse evenement. Die bundel is een van de uitingen van DichtSlamRap. Daarin worden de circa veertig beste gedichten opgenomen die zijn ingezonden voor de 2017-editie van de poëziestrijd. Deze dichtbundel verschijnt op donderdag 26 januari, tijdens de finaleavond.

(Foto: Anton van de Ven) Foto: Anton van de Ven
(Foto: Angelique Wagenaars) Foto: Angelique Wagenaars
(Foto: Angelique Wagenaars) Foto: Angelique Wagenaars

Voordat het zo ver is moeten eerst de kandidaten in de pre-finale de strijd met elkaar aanbinden. Opmerkelijk zijn hier de vier nieuwkomers in de dichtwereld. Dat zijn Martijn Faes uit Oisterwijk, Ellianne van Elderen uit Best, de Turnhoutse Mariam Hakobyan en Ileen Rook uit Assen. Ze vielen stuk voor stuk op door de kwaliteit van het werk dat ze instuurden, laat organisator Marcel Linssen zich ontvallen. Ilse Vandenbussche uit Breda is eveneens een nieuw gezicht voor het podium in Boxtel. Wel was ze als dichteres vorig jaar present tijdens de expositie in de bibliotheek van Boxtel, waar een gedicht van haar door kunstenares Marieke Vloet voorzien van een kunstwerk te zien was.

Andere dichters die zondagmiddag 8 januari optreden zijn Bosschenaar Gerard Scharn, al jaren een van de vaste inzenders, en Rossella Bargiacchi uit Tilburg. Zij was enkele jaren geleden van de partij tijdens DichtSlamRap, toen als onderdeel van een duo. Via de pre-finale zullen twee kandidaten nog doordringen tot de finaleavond, eind januari.

CDA

Foto: CDA

Gezond & Gelukkig 2017

Allereerst wensen wij u een heel mooi en gezond jaar toe. Samen met u maken wij ons sterk voor een mooi, gezond, ondernemend en bruisend Boxtel. Laten we er samen een mooi jaar van maken!

En vergeet u de kerstboominzameling op 11 januari niet? Fijn dat ook dit jaar onze kinderen hier weer mee aan de slag kunnen gaan.

Kansen zien
'Kansen zien' is de slogan waarmee we in november de landelijke en gemeentelijke campagnes gezamenlijk gestart zijn bij de Oude Boomgaard.
Op 15 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Er worden in de landelijke politiek talloze beslissingen genomen die direct consequenties hebben op ons en onze gemeente.
Als lokale afdeling van een brede landelijke volkspartij vinden we het daarom belangrijk om u ook over deze landelijke zaken te informeren. De komende maanden zal daarom ook het CDA Boxtel-Liempde, door middel van verschillende acties en activiteiten, hier aandacht aan besteden.

Subsidieverordening 2017
Subsidies blijven een actueel punt in Boxtel. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2016 stond de subsidieverordening 2017 op de agenda. Het is fijn dat in deze verordening gezorgd is voor minder administratieve rompslomp voor aanvragers. Het CDA en ook subsidieaanvragers en inwoners hebben daarnaast ook grote behoefte aan duidelijke kaders voor het subsidiebeleid. Willekeur of suggestie van willekeur moet immers voorkomen worden. Daarom vinden wij een objectief toetsingskader voor het subsidiebeleid met meer transparantie belangrijk. Zodat bijvoorbeeld duidelijk is wat het subsidiebedrag maximaal kan zijn, met welk doel de subsidie wordt toegekend, wie subsidie kan aanvragen et cetera.
Voor het CDA is dit onderwerp zo belangrijk dat wij erover mee willen blijven denken en beslissen. Wij vinden het daarom beter als de subsidieplafonds door de raad vastgesteld blijven worden en niet door het college. We hebben daarom niet ingestemd met deze verordening.

Oudjaarsreceptie Liempde
Op 30 december hield het Dorpsberaad Liempde hun jaarlijkse oudjaarsreceptie in 't Struifhuis in Liempde. Tijdens deze gezellige avond hebben we teruggekeken op de vele mooie initiatieven die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden op initiatief van het Dorpsberaad en van andere organisaties in Liempde.
Daarnaast werden er door het Dorpsberaad zorgen geuit over de haalbaarheid van de plannen van het college omtrent woningbouw in Liempde. Ook wij delen deze zorgen en maken ons er sterk voor dat er snel vooruitgang komt en dat er aan de woningbouwopgave voldaan kan worden.

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Bezoek ook eens onze website en volg ons via sociale media:
Website: www.cda.nl/noord-brabant/boxtel-liempde
Facebook: Cda Boxtel-Liempde
Twitter: @cdaboxtel

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Combinatie95

Foto: Combinatie '95

Voorspoedig 2017
Allereerst wenst Combinatie95 iedereen een gezond en voorspoedig 2017. Het nieuwe jaar zorgt ervoor dat er goede voornemens gemaakt worden. Combinatie95 heeft het goede voornemen zich ook in het nieuwe jaar weer met evenveel enthousiasme in te zetten voor de inwoners van de gemeente Boxtel. Ook in 2017 kun je op onze inzet en ondersteuning rekenen voor een leefbaar, vitaal, zorgzaam en dus duurzaam Boxtel.
Wij verwachten weer een belangrijk jaar. In 2017 zijn de landelijke verkiezingen. Belangrijke verkiezingen, Nederland kiest in wat voor een samenleving onze kinderen opgroeien. Combinatie95 is heel erg benieuwd welke kant het landelijk opgaat. Wij zullen in ieder geval de belangen van de Boxtelse samenleving dienen en zorgen dat wat er in Den Haag ook wordt besloten, wij de lokale waarden hoog houden.

Doorpakken in 2017
In de Boxtelse politiek zal Combinatie95 onverminderd haar schouders er flink onder zetten, voordat we in 2018 voor de lokale verkiezingen naar de stembus gaan. Er is nog anderhalf jaar om ambitieus door te pakken. Zo is er binnenkort een beeldvormende vergadering over de ontwikkelingen op De Kleine Aarde. Een uitdagend project waarbij duurzame innovatie en onderwijs elkaar ontmoeten zonder de burger in Boxtel te vergeten. Ook hoopt Combinatie95 in 2017 te horen dat de paters Assumptionisten verder willen met de plannen voor Park Stapelen. De gemeente is in ieder geval van goede wil. Maar ook rondom de huisvesting van scholen moet meer duidelijkheid komen. Leerlingenaantallen zullen blijven dalen, dus hebben we nog zoveel scholen nodig? Niet iets waar de politiek direct heel veel invloed op heeft, maar wel een belangrijk aandachtspunt voor Combinatie95. Juist om het voorzieningenniveau hoog te houden moet Boxtel bouwen! In 2017 zullen wij ons weer hard maken voor nieuwe bouwlocaties in de gemeente Boxtel.

PMD
Dat er goede stappen gezet zijn bewijst het apart inzamelen van Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) vanaf 1 januari 2017. Een vervolg op Diftar waar Combinatie95 zich steeds hard voor heeft gemaakt. Door het apart inzamelen van PMD zal het volume van het restafval beduidend minder worden. Door afval gescheiden in te zamelen kunnen we van afval weer grondstoffen maken. Hoe meer we kunnen recyclen hoe minder grondstoffen we van de aarde vragen voor nieuwe producten, hoe duurzamer we zijn. Daarnaast is het ook goed voor de portemonnee. Als u de grijze container minder vaak aan de straat zet, hoeft u ook minder af te rekenen. Een win-win situatie.

Ook in 2017 staan we voor u klaar en hopen we u te ontmoeten. Wij zijn er voor u. Wilt u meer informatie? Bezoek onze website www.combinatie95.nl of Facebook of neem contact op met een van de fractieleden van Combinatie95.

Bekendmakingen week 1

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 18,vrooien: 33 bomen uit het terrein
Angelapad ter hoogte van huisnummer 11,brooien: 1 bolacacia
Annastraat 5, rooien: 1 boom uit het terrein
Hoek Baroniestraat-Spoorstraat, herontwikkelen kantoorpand tot appartementen
Prins Bernhardstraat 8, aanpassen voorgevel twee onder één kap woning
Breukelsestraat 38, realiseren woning met vrijstaande garage
Clarissenstraat 31, bouw woonhuis
Hazelaarsgaard ter hoogte van huisnummer 26, rooien: 1 hazelnoot
Industrieweg 5 en 5a, aanpassen voorgevel bedrijfspand
Markt: achterzijde VVV kantoor rooien: 1 prunus: gevaarzetting door in-rotting
Oosterhof: bij fietsenstalling apotheek, rooien: 1 es
Raadhuisplein 4, realiseren overkapping aan voorzijde, in afwijking van de eerder verleende omgevingsvergunning (RV2015139).
Rechterstraat 11, wijzigen gevel door maken deur voor toegang naar bovenwoning
Van Rijckevorselstraat ter hoogte van huisnummer 31, rooien: 1 prunus
Vuurijzer 2, gedeeltelijk wijzigen voorgevel en vervangen bestaande karopvang

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Heult 8, rooien: 1 eik en 1 kastanje

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Nieuwe Nieuwstraat 1a, brandveilig gebruik gebouw De Werf

Verleende omgevingsvergunningen
Dorpsstraat 19, rooien: 1 beukenboom uit achtertuin
Schouwrooij 15, rooien: 5 essen uit voorerf
Robert Schumanlaan 31, plaatsen losstaande overkapping
Schijndelsedijk: beide zijden N618 tussen hectometerpalen 1,6 en 2,3, rooien: 56 essen wegens essentaksterfte

Toestemming maken uitweg
Kapelweg 49, maken uitweg op deze locatie
Mijlstraat 32, maken uitweg op deze locayie
Tongeren 15, maken uitweg op deze locatie

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


'Kribkesroute succesvol dankzij eenvoud'

Liempde - De Kribkesroute is weer voorbij en met 208 deelnemende adressen in Liempde was deze vijfde editie van de inmiddels traditionele kerstwandeltocht met recht een groot succes te noemen.

Organisator Anton van de Ven blikt terug op een drukke periode waarbij alleen al zo'n 1.200 mensen de kerstkerkdienst in Liempde bezochten. "En een veelvoud daarvan heeft de Kribkesroute gewandeld." Volgens hem is het lastig een inschatting te maken hoeveel mensen er precies hebben gewandeld. Wel is zeker dat zo'n 550 mensen die de route niet wandelend af wilden of konden leggen een ticket kochten voor het treintje dat de Kribkesroute reed.
De wandeltocht, of beter gezegd: de twee wandeltochten van 3,5 en 4 kilometer leidden langs ruim boven de tweehonderd versierde, Liempdse achtertuinen. Anton weet nog goed hoe zijn geesteskind vijf jaar geleden begon: "Met vijftig deelnemers. Inmiddels zitten we al op 208 aanmeldingen! En er doen nog meer Liempdenaren mee die zich bijvoorbeeld vergeten zijn aan te melden."

Volgens organisator Van de Ven is de Kribkesroute zo'n groot succes omdat deelname zo laagdrempelig is. Juist om die reden is Anton ook niet van plan om prijzen voor de mooist versierde voortuin beschikbaar te stellen. "Dan wordt het allemaal veel te ingewikkeld."

Van de Ven kijkt alweer uit naar de volgende editie van de Kribkesroute. "Mede dankzij de sponsors, in het bijzonder SPPiLL en de vele vrijwilligers is deze tocht jaarlijks een succes", vertelt hij. Die editie duurt 'gewoon' weer tot Driekoningen, verzekert hij DeMooiBoxtelKrant. "Maar dat ging dit jaar in verband met de verbouwing van het dorpshart van Liempde helaas niet."


GEMEENTE INFO
Oud papier:
06-01 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
06-01 Kalksheuvel
07-01 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
11-01 Lennisheuvel

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Liempde - In samenwerking met Arcadis heeft de werkgroep 'Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde' het afgelopen half jaar een plan van aanpak opgesteld met oplossingen voor de toegankelijkheid van de toegangswegen naar het centrum van Liempde. Maandagavond 9 januari presenteert de werkgroep haar plannen.

Ondertussen is ook een handtekeningenactie gestart om de plannen kracht bij te zetten. De informatieavond vindt van 19.00 tot 21.00 uur plaats in de Kloosterhof. De zaal is open vanaf 18.45 uur. Om 19.00 uur en om 20.00 uur worden de plannen plenair gepresenteerd. Hierna is er steeds de mogelijkheid om de plannen individueel te bekijken en te bespreken met de aanwezige werkgroepleden. Over enkele weken wordt het plan aangeboden aan burgemeester Mark Buijs, als voorzitter van de gemeenteraad en van het College van B&W van de gemeente Boxtel.

De werkgroep 'Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde' komt op voor de kwetsbare inwoners van Liempde, maar ook voor moeders met kleine kinderen. Zij wil ervoor zorgen dat deze groepen zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen in het dorp. De huidige infrastructuur en staat van het wegdek en trottoirs in Liempde is echter ongeschikt voor hen.
Vanaf het begin heeft de werkgroep contacten gehad met ervaringsdeskundigen uit het dorp. Met deze klankbordgroep is de inventarisatie doorgesproken en later de oplossingen. Het bestuur van de KBO is in een vroeg stadium geraadpleegd. Verder is er overleg geweest met het wijkorgaan en met het dorpsberaad. De winkeliers en dienstverlenende organisaties in het centrum zijn geïnformeerd. Stichting Boxtelseweg, Nieuwstraat, Barrierweg ondersteunt het burgerinitiatief. Vanaf de start van het burgerinitiatief is SPPiLL bij de planontwikkeling betrokken.

Handtekeningenactie
De werkgroep gaat het gemeentebestuur en de gemeenteraad vragen de verbeteringen van de mobiliteit en veiligheid in Liempde volgens de voorstellen van het burgerinitiatief als project op te pakken en te realiseren. Bij de uitwerking kan en wil de werkgroep met de inwoners en betrokken organisaties een rol blijven spelen. Om het plan voor een Rolstoel Vriendelijk Liempde extra kracht bij te zetten, wordt de Liempdse inwoners gevraagd om door middel van hun handtekening steun te verlenen. Hiervoor is medio december huis-aan-huis een folder verspreid met een antwoordkaart voor de handtekening(en). Sinds de KerstKluunMarkt op 17 december zijn al zo'n 1.000 handtekeningen verzameld. Het formulier kan tot en met 17 januari ingeleverd worden bij de grote brievenbus die geplaatst is bij het Schoolpad (bij Basisschool De Oversteek). Het formulier kan ook gescand en gemaild worden naar knoop19@planet.nl.

Vragen over het burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde? Neem dan contact op met Mario Knoops (06-20364186) of met Wim van Erp (0411-631807). Beiden zijn lid van de werkgroep 'Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde'.

Lieve lezers,

Het jaar 2016 is officieel voorbij. En een jaarwisseling is geen jaarwisseling zonder een goede nieuwjaarsduik. Ook in Boxtel participeren een hoop simpele zielen in deze vreemdste van alle tradities rondom het wisselen van een jaar. Een hele bups mensen, veelal getooid in opvallende kledij, rennen al gillend en joelend op een enorm koude plas met water af, om daar met zijn allen gevoeglijk in te springen. Het idee alleen al zet het kippenvel diagonaal van mijn knieën tot aan mijn oksels en op alles wat daar tussen zit.

Waarom zouden we dit in godsnaam met zijn allen nog toelaten? Sowieso weiger ik me uit te kleden in de frisse buitenlucht (tenminste, alleen wanneer de R in de maand zit). Ontzettend onsmakelijk, al dat halfnaakte kippenvel in de grijze mist bij 2 graden. Dat is natuurlijk alleen maar acceptabel als het carnaval is. Daarnaast is het onhygiënisch; je weet nooit welke ziektekiemen er rondzweven bij plassen met koud stilstaand water. Om maar niet te spreken van blauwalg - dat heb ik zelf ooit onder de leden gehad, en het is niet aan te raden.

En alsof die plas met water erop zit te wachten. Net lekker van al die badgasten af, zit je net lekker in je rustige periode, komt er een horde koekwauzen op je af rennen, verkleed en al, om de boel eens flink op te schudden. Nee, hou op schei uit. Een nieuwjaarsduik; je zou van mijn tepels kapstokken kunnen maken, zo koud en onnodig dat het is. Waarom doen we geen nieuwjaarsduik in een lekkere warme jacuzzi met zijn allen? Veel gezelliger, en warmer bovendien.

Geef mij maar een andere nieuwjaarstraditie; de nieuwjaarsborrel. Dáár ben ik pas goed in. In een warme kroeg, een borrel vatten op het nieuwe jaar, oliebolleke d'r bij, helemaal goed. Dat is meer mijn ding. Het enige jammere is natuurlijk dat je daarbij dan weer níet je kleding uit hoeft te trekken. Of nou ja, als je dat wilt mag dat best natuurlijk. Een hoop nieuwjaarsborrels eindigen vreemd genoeg ook zo. Ik begin toch een patroon te zien rondom jaarwisselingen en kledingwisselingen...

Maar goed, de jaarwisseling is een tijd met veel tradities; de een wat leuker dan de ander. Sommigen doen eraan mee, sommigen niet. Maar één ding dat voor iedereen geldt: vanuit mijn kant wens ik al mijn lezers een heel gelukkig en vooral warm 2017. Nieuwjaarsduiker of niet. Ik hoop dat al uw dromen uit gaan komen en dat u er natuurlijk een geweldig jaar van gaat maken en dat u een prachtig uiteinde had. Ik hou namelijk wel van prachtige uiteindes; die zijn er in elk geval genoeg te aanschouwen wanneer het jaar weer begint.

Liefs

Bets

Extra aflegpunt DMBK bij PLUS Van der Horst

Boxtel - DeMooiBoxtelKrant is vanaf deze week ook af te halen bij PLUS Van der Horst aan de Van Beekstraat 3.

Vanuit vele lezers kwam het verzoek om ook in de wijk Selissen in de supermarkt de krant neer te leggen. In die vraag wordt hiermee tegemoet gekomen.

Foto: Heemkunde Boxtel

Politiebureau aan de Markt, gebouwd in 1968 en aan het eind van de jaren 90 van de twintigste eeuw weer gesloopt. Rechts daarnaast, aan het begin van de Clarissenstraat, de Amsterdam-Rotterdambank.

Heemkunde Boxtel, Christ van Eekelen

Denziz with the stars

Cor van der Steen Foto: John Gottlieb

Janneke Dankers (26)

Danst met: Marvin Tersluijsen

Janneke is vooral bekend van haar bloemenwinkel in de Breukelsestraat. Ze heeft naar eigen zeggen al behoorlijk wat danservaring: zo'n 3 à 4 jaar. Toch is ze voorzichtig wat betreft haar kansen: "Bij DwtS dans ik een Weense Wals en laat dat nu net de enige dansstijl zijn waarmee ik geen ervaring heb. Het is niet echt de muziek die ik luster!" Het nummer waarop Janneke danst wil ze nog niet wereldkundig maken. "Maar ik heb het beste nummer dat er is gekozen!" In Lambert van Achteren ziet ze een gevreesde concurrent, maar het meest vreest ze… de jury.

Joke van Heesch Foto: John Gottlieb
Foto: John Gottlieb
Groepsfoto 3 Foto: John Gottlieb
Foto: John Gottlieb
Ronald de Jong Foto: John Gottlieb
Christel Buijs Foto: John Gottlieb
Foto: John Gottlieb
Janneke Dankers samen met danspartner Marvin Tersluijsen. Foto: John Gottlieb
Lambert van Achter Foto: John Gottlieb
Groepsfoto 2 Foto: John Gottlieb
Groepsfoto 1 Foto: John Gottlieb
Monique van Weert Foto: John Gottlieb
Kim Brusselers met danspartner Femke Sue. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Groepsfoto 4 Foto: John Gottlieb
Foto: John Gottlieb

Cor van der Steen (52)

Danst met: Silvia van Nistelrooij

Cor is bekend van CV Geen drank geen klank. Hij heeft, buiten de polonaise en 'eens een foxtrotje' geen enkele danservaring. Toch laat hij zich daardoor niet uit het veld slaan en oefent hij naar eigen zeggen 3 maal per week. "En dan dik een uur, soms anderhalf, flink aanpoten!", benadrukt hij. Ook hij ziet in Lambert van Achteren een geduchte concurrent. Niet omdat die van een andere carnavalsvereniging is, maar vooral omdat hij volgens Cor al wel de snelheid en souplesse heeft die nodig zijn. Van der Steen danst een mix van quickstep en jive. "En dat gaat boven verwachting goed", aldus Cor.

Ronald de Jong (42)

Danst met: Jennifer van Asveld

Ronald is bekend als bedrijfsleider van de lokale Albert Heijn. En hij belooft alvast dat je daarvan ook zeker iets terug zult zien tijdens zijn dansact. Hij heeft geen relevante danservaring en ook weinig vrije tijd om te oefenen in de drukke decemberperiode. "Ik lig er zelfs al wakker van", grapt Ronald. "Maar even serieus: ik dans de jive, maar daar komt nog een dans bij." Op de vraag of hij ook wakker ligt van de concurrentie antwoordt De Jong verrassend genoeg ontkennend. "Ik concentreer me op mezelf en heb het daar al druk genoeg mee. Ik heb eigenlijk helemaal geen tijd om op anderen te letten."

Lambert van Achter (41)

Danst met: Joelle Saris

Lambert is de meest getrainde danser van de deelnemers. Via het dansen is hij naar eigen zeggen in Boxtel en bij De Knokkers, waar mensen hem van zullen kennen, terecht gekomen. Lambert danste in zijn jeugd een jaar of 8 vrij fanatiek. "Ik vind het ook nu weer leuk om te doen." Ook in de dans (een jive) kun je volgens Van Achter de link met de Knokkers terugzien: "We gaan een echte 'Kwekpoelsfeer' neerzetten!" Lambert ziet vooral concurrentie uit de vrouwelijke hoek: "Joke van Heesch heeft een goede danspartner in Joey Verhoeven. Bovendien verwacht ik veel creativiteit bij haar dans." En Christel Buijs zou zomaar eens een gevaarlijke outsider kunnen blijken, volgens Lambert.

Kim Brusselers (35)

Danst met: Femke Sue van Bragt

Kim is onder Boxtelaren bekend als uitbater van Eetcafé De Kerk. Maar geen klassieke muziek voor hem: hij gaat de tango dansen op een 'modern, uptempo' nummer. "Ik zou eigenlijk niet weten hoe het heet", zegt Kim, die geen danservaring heeft. "Misschien een keer toen ik wat gedronken had", lacht hij, "Maar verder niet." Toch danst hij vol overtuiging, zo'n 2 uur per week. En dat werpt naar eigen zeggen zijn vruchten af. Kim is niet bang voor de concurrentie en gaat uit van zijn eigen kracht. Ook heeft hij heen bijzondere plannen wat betreft aankleding of act: "Ik wil geen wandelend reclamezuiltje zijn." Liever richt hij zich op de dans zelf.

Christel Buijs (45)

Danst met: Mats Verdaasdonk

Christel staat natuurlijk vooral bekend als 'de vrouw van' burgemeester Mark Buijs. Ze danst 4 februari een quickstep. Volgens haar een heel moeilijke dans: "Heel uitgebreid, met veel danspasjes en van een hoog niveau." Dat dansen niet geheel zonder gevaar is bewijst de burgemeestersvrouw wel: ze verstuikte haar enkel vorige week bij het oefenen. "Ik dacht bij mezelf: 'ik zal toch niet Marusjka (Lestrade. Moest vorig jaar afzeggen vanwege een blessure -red.) achterna gaan?' Maar het lijkt mee te vallen. En ik werk bij een fysiopraktijk, dus het zit nu goed ingetapet. En ik ga hoe dan ook NIET afzeggen!" Van Lambert van Achter verwacht ze sterke concurrentie. "Hij is erg goed, hoor ik van de andere kandidaten. Maar ik moet bekennen dat ik nog niemand heb zien dansen." Christel verwacht niet dat ze winnen, aangezien het niveau volgens haar erg hoog ligt. "Het dansen is echt een heel andere wereld voor mij", wijst Christel op haar geringe danservaring. "Maar ik ben wel hartstikke fanatiek!"

Monique van Weert (46)

Danst met: Tim van Haaren

Monique is bekend van CV De Natneuzen en heeft niet veel danservaring. Dat wil zeggen: niet veel dansschoolervaring, want naar eigen zeggen danst ze wel regelmatig. "Een beetje de foxtrot of zo, maar niet zoals je dat op een dansschool leert." Misschien dat Denziz with the Stars haar in die zin dus op ideeën brengt... Monique danst de cha cha cha en het kost haar best wat moeite om die onder de knie te krijgen: "Ik moet ook best veel dingen die ik mezelf had aangeleerd weer afleren." Monique werd na de afzegging van een andere kandidaat ingezet als 'reserve' en heeft dus minder repetities achter de rug dan de andere kandidaten, maar aan fanatisme ontbreekt het haar niet. "Ik train toch zeker anderhalf uur per week en oefen thuis nog nèt niet voor de spiegel. De kids liggen in een deuk als ik thuis pasjes oefen, maar helpen me ook mee. Want ik ga natuurlijk voor de eerste plaats!" Ze schat haar kansen om daadwerkelijk te winnen niet al te hoog in, maar wil er bij Denziz sowieso 'een lekker feestje van maken'.

Joke van Heesch (52)

Danst met: Joey Verhoeven

Joke is bekend van haar betrokkenheid bij het Boxtelse carnaval, maar vooral van het zijn van 'de vrouw van' prins carnaval 2014 Frank van Heesch. Ze heeft 'wel wat' danservaring omdat ze in haar jeugd op dansles zat. Ze danst op 4 februari de rumba, een Latijns-Amerikaanse dansstijl die volgens Joke 'wel erg aanspreekt'. Van de concurrentie is Joke niet erg bang, maar het is vooral het publiek dat haar de zenuwen bezorgt. "Maar danspartner Joey is een hele lieve jongen die me van mijn zenuwen afhelpt." Joke traint zo'n twee keer per week, steeds tussen de 45 minuten en een uur. "Maar hopelijk wordt dat twee tot drie keer per week vanaf nu", blikt Joke vooruit. Dat ze de finale behoorlijk serieus neemt blijkt wel uit het feit dat ze toegeeft zelfs tijdens haar skivakantie de finale op 4 februari in haar achterhoofd meenam. "Maar ik hoef nog niet met een rollator te komen", lacht ze. "Ik ben gelukkig weer heelhuids thuis, maar hoorde toen ik thuiskwam van Christel (Buijs) haar blessure. Dat is natuurlijk heel vervelend voor haar. Ik hoop dat zij er ook snel weer bovenop is!"


13 / 16

Ondernemend Boxtel

(Foto: Mark Koolen) Foto: Mark Koolen

Ondernemend Boxtel - John van Hal

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week John van Hal (32) van Brownies&downieS.

"Ik ben geboren en getogen Boxtelaar, afkomstig uit een horecagezin en heb zodoende tot mijn 26e meegeholpen in de cafetaria van mijn ouders. Ik heb gestudeerd in Breda waar ik de opleiding Leisure management heb afgerond. Vanuit die achtergrond organiseerde ik een aantal jaar geleden ook evenementen in Boxtel, waarvan de bekendste misschien wel de Beach Break is. Ook zat ik in die tijd bij de Rabo-jongerenraad.
Nu vier jaar geleden kwam ik in aanraking met de formule 'Brownies&downieS', die is ontstaan in Veghel. Op een dag liep ik op uitnodiging van een goede vriendin binnen in Veghel en heb meteen na mijn lunch de eigenaar aangesproken: 'Dit wil ik ook, maar dan in Boxtel!' Uiteindelijk opende Brownies&downieS Boxtel in oktober 2013 de deuren. Omdat Brownies&downieS inmiddels een landelijke keten is zijn er landelijke acties, zoals het Taartenboek dat in oktober uitkwam en waaraan iedere vestiging een bijdrage leverde. Maar soms waaien Boxtelse ideeën ook over naar andere vestigingen, zoals het succesvolle lunchplankje wat wij op de kaart hebben staan. Vanaf het begin hebben we een goede aanloop gehad en dat is gelukkig niet minder geworden. Maar sinds onze nominatie voor de Boxtelse Ondernemers Trofee lijkt Brownies&downieS echt tot iedere Boxtelaar doorgedrongen, van scholier tot 80-jarige. De kracht van de formule is dat er altijd wat te beleven is. Bovendien kun je gewoon lekker lunchen. Sommige mensen leken daar in het begin haast verbaasd over.
Je hoort helaas soms nog vooroordelen, dat vind ik jammer. Ik nodig iedereen die dat nog steeds heeft graag uit om eens hier te komen lunchen! Het Boxtelse team bestaat nu uit twaalf medewerkers en vier weekendkrachten waar eigenlijk verrassend weinig verloop in zit. Het is ontzettend leuk werk, maar het stopt niet om 17.00 uur. Naast lunchzaak zijn we ook dagelijks aan het leren en opleiden. Soms voer je daar nog gesprekken voor met ouders of schrijf je nieuwe begeleidingsplannen. Daarnaast doen we ook veel leuke dingen na werktijd zoals een voetbalwedstrijd bezoeken of een bezoek aan het theater. Ik vind het heerlijk om op deze manier te kunnen ondernemen in mijn eigen dorp."

Brownies&downieS Boxtel, Croonpassage 45, www.browniesanddowniesboxtel.nl Reserveren: boxtel@browniesanddownies.nl of 0411-688606


Jan Hamels wint eerste Eindejaar mini-Pentatlontoernooi van BV 't Ivoor

Foto: Louis Joziassen

Boxtel - Het Eindejaar mini-Pentathlontoernooi, georganiseerd door Biljartvereniging 't Ivoor op 29 en 30 december, vormde voor de vereniging iets om naar uit te kijken. Na de nieuwbouw en verbouw van de locatie aan de Voetboog, waarbij de leden volop hebben meegewerkt om er iets unieks van te maken, vormde dit toernooi de start om het Biljartcentrum op de Nederlandse kaart te zetten.

Dit op de kaart zetten zal mede verder vorm gaan krijgen door het organiseren van Nederlandse Persoonlijke Kampioenschappen en interne Competities en toernooien. De club spreekt van een succes en houdt de mogelijkheid open om in het vervolg een Boxtels kampioenschap aan het mini-Pentathlontoernooi te verbinden.

Op de eerste speeldag was het een gezellige drukte met clubleden van alle klassen met moyennes variërend van 0,7 tot en met 30. Toch hield dit niet automatisch in dat de besten zouden winnen. Daar kwam bij dat er ook een verliezersronde werd gespeeld, zodat iedereen kans op prijzen maakte.

Bij het mini-Pentathlonsysteem moeten spelers vooraf de te maken carambole bekendmaken, wat sommige biljarters voor een lastige keuze stelde. Na de schifting van de eerste dag werd de tweede speeldag er een van finales met spannende partijen. Diverse malen werd de partij op één carambole beslist.

In de halve finale verloor Henk van Boxmeer met een punt verschil van Fouad Hasbani, in de andere halve finale werd het tussen Jan Hamels en Gerard Bekkers gelijk. Hierop volgde een beslissing via de trekstoot die werd gewonnen door Jan. Hij speelde de finale tegen Fouad. Jan bleek de sterkste en had zijn zenuwen het meest in bedwang. Hij schreef met een duidelijke overwinning het eerste Eindejaar mini-Pentatlontoernooi op zijn naam. Het leverde hem naast de eerste prijs ook een wisseltrofee op.

Ook de aan het toernooi verbonden loterij waarin mooie prijzen te winnen waren is naar wens van de organisatie verlopen. Lotjes zijn nog te verkrijgen tot en met de nieuwjaarreceptie op 7 januari, waar tevens de trekking zal plaatsvinden.


Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslag 27 december
1. J. Sebregts & C. Nienhuis 62,50% 2. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 60,00% 3. J. van de Vorstenbosch & T. Daams 59,00%

Biljart

Tussenstand Geboliesch
1. De Stapelaars 500, 2.Samen Sterk 497, 3.De Eenheid 494, 4.Le Carambole 494, 5.'t Krijtje 490, 6.Dé Zie'k Wel Zitte 488, 7. De Poedelaars 488, 8. De Unie Boys 484, 9.Ons Genoegen 478, 10.Kloosterboys 473, 11.'t Pommeransje,461, 12.De Fetsers 461, 13.De Treffers 454, 14. De Prutsers 451, 15.Ons Vertier 451

Zaalvoetbal

Programma 7 januari
17.00 NIKE F.C.-Filipe Mode/E. Maas
17.45 X2COM-Eltechno inst.
18.30 Goossens-Fysio de Dommel

Programma 9 Januari
19.00 Men.v. Dommelen 1-Selissen Boys
19.45 zvs Rijschool Gestel-F.C. Blokfit
20.30 Vermeer verz-v. Stekelenburg
21.15 Vinyl en Tapijtwinkel-Faes entertainment

Handbal

Programma HCB '92 7-9 januari 2017
07 januari (uitwedstrijd Beek en Donk)
Bedo D2-HCB'92 D1 10:00
07 januari (uitwedstrijd Heeze)
Lido DC1-HCB'92 DC1 10:00
08 januari (uitwedstrijd Beek en Donk)
Lido DS1-HCB'92 DS2 10:00
Lido DS1-HCB'92 DS1 12:20
08 januari (uitwedstrijd Boekel)
Habo'95 DA3-HCB'92 DA1 16:15
09 januari (thuiswedstrijd PiusX)
HCB'92 recr-THW Tijgers recr 20:00

Gezellig Mixtoernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - Het eerste open Mixtoernooi van Jeu de Boulevereniging De Walnoot werd traditioneel gehouden op de eerste maandag van het jaar, 2 januari. Onder het genot van een hapje en een drankje werd ging het er gezellig aan toe op de binnenbanen van de vereniging.

De eerste plaats was voor Jozef Penings met 3/33 punten, de tweede ging naar Gerard van Esch met 3/29 punten. De overige prijswinnaars van de dag waren Ad Pennings met 3/27 punten, Leo Bekers met 3/21 punten, Piet Schouten met 3/15 punten, Jo van de Heijden met 3/14 punten en Frans Minkels met 3/13 punten.

Mensen die geïnteresseerd zijn in jeu de boules en die graag een kijkje willen nemen bij JBV De Walnoot zijn altijd welkom op maandagen vanaf 13.00 uur. Zij kunnen dan een balletje meespelen. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Nieuwjaars Rolstoeltennis Toernooi en Open Dag Thadia

Boxtel - Stichting Rolstoeltennis Thadia uit Sint-Michielsgestel houdt op 8 januari het Nieuwjaars Rolstoeltennis Dubbel Toernooi in sporthal De Braken. De Stichting bestaat uit 25 rolstoeltennissers.

Bij dit eendaagse toernooi wordt alleen getennist door spelers met een lichamelijke handicap waardoor zij in een rolstoel zitten. De vereniging is uniek in Nederland omdat ook wekelijks getraind wordt door 16 sporters bij TV Thadia in Sint-Michielsgestel. Vanuit Nederland, België en Duitsland hebben diverse spelers zich al aangemeld voor het toernooi.

Het Nieuwjaars Rolstoeltennis Dubbel Toernooi begint om 10.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Het adres van De Braken is Braken 1a, Boxtel, telefonisch bereikbaar op 0411-684084.

Kijkers kunnen gratis het toernooi bezoeken. Voor mensen die zelf ook het rolstoeltennis eens willen ervaren, zijn sportrolstoelen aanwezig om het eens uit te proberen. Voor meer info over Thadia kun je terecht op hun website: www.rolstoeltennis.nl.