DeMooiBoxtelKrant

13 februari 2019

DeMooiBoxtelKrant 13 februari 2019


Deelnemers TipMooiBoxtel maken kans op een splinternieuwe omafiets

Foto: Fietsenopfietsen/Helmonline

Boxtel - Onder actieve deelnemers van ons burgerpanel TipMooiBoxtel mogen wij de komende verzending een (oma)fiets, beschikbaar gesteld door Fietsenopfietsen/Helmonline, verloten. Wil jij kans maken op deze mooie prijs? Dat kan door je nu in te schrijven via www.tipmooiboxtel.nl en de verzending van komende donderdag volledig in te vullen.

Wil jij meedenken over de toekomst van Boxtel? Wil jij graag aan de basis staan van nieuwsverhalen? Wil jij graag gehoord worden? Als het antwoord op één of meer van deze vragen 'ja' is, aarzel dan niet langer en schrijf je gratis en anoniem in voor ons burgerpanel.

In de negentiende verzending van TipMooiBoxtel onder meer aandacht voor centrumplan 'Boxtel Binnen de Bruggen'. Wat is volgens Boxtel van belang bij de uitvoer daarvan? En: zit Boxtel eigenlijk wel te wachten op een opknapbeurt van het centrum? Schrijf je in vóór donderdag en je kunt je mening laten gelden.

Onder alle panelleden die de negentiende verzending volledig invullen wordt door onze partner Top Onderzoek, dat de peilingen in onze opdracht uitvoert, een winnaar getrokken. Hiervoor is gekozen omdat onze panelleden voor ons volledig anoniem zijn en dat zo ook kunnen blijven. Top Onderzoek zal contact met de winnaar van de (oma)fiets opnemen. De winnaar gaat er mee akkoord dat zijn of haar naam en foto in DeMooiBoxtelKrant bekend gemaakt worden. Diens antwoorden op de peiling zullen voor ons niet terug te leiden zijn naar de winnaar.

Als je lid wordt van ons bijna 600 leden tellende TipMooiBoxtel-panel komen periodiek (ongeveer 8x per jaar) vragen in je mailbox. Dit is waardevol voor ons, maar ook voor inwoners. Samen met jou kunnen wij zo namelijk onderwerpen op de kaart zetten en laten zien wat jij, als inwoner van onze gemeente, belangrijk vindt. Zo bepaal jij mede het nieuws!

Dansende Boxtelaren stralen bij Denziz with the Stars

Vincent Baaijens en Rieneke van de Wal winnen zesde editie

Boxtel - In een volle zaal van Partycentre Denziz, met honderden enthousiaste fans, hebben Vincent Baaijens van Echdweil en zijn danspartner Rieneke van de Wal-Koelink zaterdagavond de zesde editie van het kolderieke Denziz with the Stars gewonnen. Het evenement, waarbij een bekende Boxtelaar samen met een ervaren professionele danser een dans aanleert, blijkt al jaren een succesvol concept. De acht dansparen trapten om 20.00 uur af en schotelden zowel jury als publiek mooie dansen en acts voor.

Vincent en Rieneke wonnen met hun versie van de tango de eerste prijs.

De spanning was bij vrijwel alle bekende Boxtelaren goed van hun gezichten af te lezen, maar op het moment dat ze echter de dansvloer betraden leek er een last van hun schouders te vallen en gaven zij zich volledig om een goede performance neer te zetten. De jury had het dan ook moeilijk om de verschillende dansen goed met punten te beoordelen. Uiteindelijk gingen er vijf dansparen door naar de finaleronde waarin zij nogmaals hun dans opvoerden.

Na een leuke avond ging de winst van de zesde editie naar Vincent Baaijens. De muzikant van Echdweil imponeerde samen met zijn danspartner Rieneke van de Wal-Koelink de zaal met hun uitvoering van de tango. De passie die bij deze dans hoort werd prachtig vertolkt door dit danspaar en zij gingen dan ook terecht met de eerste prijs aan de haal. De kolderieke prijs ging naar Hans van Erp van Dierenspeciaalzaak Boxtel. Hij voerde een leuke act op samen met zijn danspartner Silvia van Nistelrooij op het nummer 'Get ready for this' van 2 Unlimited. "Ik weet niet wat voor konijnenvoer jij verkoopt, maar in Liempde huppelen alle konijntjes net als jij", aldus jurylid en prins carnaval Christian van Zogchel.

Prins Veerke d'n Urste en Prinses Laura d'n Urste regeren over donseendjes

Jochem van Alpen,Laura van de Loo, Loek van der Veer en Fiene Bakx. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - In Partycentre Denziz werden zondagmiddag, onder toeziend oog van familie, vrienden en andere belangstellenden, de jeugdversies van de prins, prinses, adjudant en nar van Indegat gekozen. De deskundige jury mocht een keuze maken uit vijftien leerlingen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen uit Boxtel en Lennisheuvel.

Tijdens de verkiezingsmiddag werd het publiek door de kandidaten getrakteerd op enthousiaste optredens met een buut, het zingen van een lied en improvisatie in een woordspel. De jury, bestaande uit afgevaardigden van Stichting Openbaar Carnaval Boxtel, oud prins Paul en CV Gin Verstand, stond door het enthousiasme van alle deelnemers voor een moeilijke keuze. Uiteindelijk mochten Loek van der Veer, Laura van de Loo, Fiene Bakx en Jochem van Alphen zich prins, prinses, adjudant en nar van Indegat noemen.

Het prinselijk paar en gevolg zullen tijdens carnaval feesten en hossen in de Kwekpoel, waarvoor partypasssen te verkrijgen zijn bij Ring en Go (Rechterstraat 3) en bij de infobalie van de Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof. Deze pas kost 7 euro en is goed voor vier avonden toegang tot de Kwekpoel. Kijk op Facebook en Instagram of ga naar de www.kwekpoel.nl voor meer informatie.

Pag. 11 Foto: Cock Stam

Herrie op de Liemtse prairie

Pag. 5 Foto: Sander van Kasteren

Ondrnemend Boxtel

Pag. 9 Foto: Carolijn van der Hoeven

Spartaboek voor Mats

Pag. 13 Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Ducks verslaan Dukes

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 14 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 15 februari        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 18 februari        Belasting informatieochtend in De Walnoot        10.00
Dinsdag 19 februari        Informatiemiddag over het Levenstestament in De Rots door notaris Van 't Hooft en ouderenzorg en financiële impact daarvan door Theo van Hamond        13.30
                        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in de kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 20 februari        Eten in Elisabethsdael, opgeven voor 15 februari bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Samen stamppot eten levert 627,55 euro op voor ALS

Nienke van Reen & Heleen van Alebeek Foto: Neelke Westerik

Boxtel - Gezellig samen stamppot eten en daarmee geld doneren voor ALS, dat kon zaterdag bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Familieleden, vrienden, buurtgenoten en begeleiders van een zieke bewoner van Woonvoorziening De Ridder verzamelden zo 627,55 euro voor de strijd tegen deze ernstige ziekte van het zenuwstelsel.

De actie was een groot succes. Plus Van der Horst doneerde de stamppot en een toetje, de HEMA zorgde voor de worst, Gemeenschapshuis De Walnoot leverde de locatie en vele vrijwilligers hielpen mee. In de woorden van de organisatie: "Geweldig om samen een dorp te zijn: Mooi Boxtel!"

Liefdesliedjes klinken uit Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Aanstaande vrijdag 15 februari, de dag na Valentijnsdag, zal de wekelijkse carillonbespeling vanaf de Sint-Petrustoren in het teken staan van de liefde. Beiaardier Tommy van Doorn zal een selectie van bekende 'love songs' ten gehore brengen, onder meer 'Everlasting love' en 'Can you feel the love tonight', maar ook André Hazes ontbreekt niet. Liefhebbers van romantische muziek lopen vrijdagochtend tussen 11.00 en 12.00 uur dus vooral een extra rondje door Boxtel.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 14 februari        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 19 februari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 20 februari        Wandelen vanaf het Raadhuis        10.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag (m.u.v. 4 maart) Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Sporthal De Braken, ingang aan de zijkant        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek bij gemeentehuis Markt        09.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Gemeenteraad roept op om orde Markt te handhaven

Boxtel - De voltallige gemeenteraad nam vorige week dinsdag een motie aan die het college oproept adequaat in te grijpen om de orde en veiligheid op de Markt te handhaven. De motie vermeldt geen exacte maatregelen en moet dus vooral als een krachtig politiek signaal gezien worden richting de burgemeester om zijn bestuurlijke bevoegdheden te gebruiken.

Met de motie, opgesteld door oppositiepartij BALANS, wordt getracht de gevoelens van vele Boxtelaren over de dreigende situatie op de Markt in het weekend van 25 op 26 januari te verwoorden. Die nacht keerde zich een groep jongeren tegen de politie, die daar was om een vechtpartij te voorkomen. Een agent werd daarbij in het gezicht geslagen. Hoewel de fysieke schade meeviel werden video's van die nacht door het hele land met afschuw ontvangen. Ook in Boxtel waren de meningen op straat duidelijk: het uitgaansgebied moet veilig en gezellig blijven en niet gekaapt worden door rellende jeugd.

Over de inhoud van de motie viel eigenlijk niet te twisten. Die werd dan ook unaniem aangenomen. Waarnemend burgemeester Fons Naterop gaf aan blij te zijn met de steun van de raad. Volgens hem ligt een oplossing van de onderhuidse problematiek die speelt onder de groepen jongeren die het op de Markt met elkaar en de politie aan de stok kregen in preventie en de 'ketensamenwerking'. Daarmee doelt hij op de vroege signalering van problemen en de samenwerking van instanties, clubs en verenigingen om jongeren op het rechte pad te houden. "We zullen daar een goede analyse op loslaten en vervolgens adequate maatregelen treffen", aldus Naterop.

Die maatregelen laten niet lang op zich wachten: vrijdag al werden de eerste besluiten gepubliceerd die de politie de mogelijkheid bieden tijdelijke gebiedsontzeggingen op te leggen.

Burgerparticipatie op de schop na blunder rotonde Boseind

X Foto: Google

Boxtel - Ondanks de 'mea culpa' van de gemeente, is er na de flater die het gemeentebestuur sloeg bij RKO, het belangrijkste overlegorgaan in Lennisheuvel, nog geen gesprek geweest om de kou uit de lucht te nemen. De gemeente verzuimde eind december RKO in te lichten over een variantenstudie voor verkeersoplossingen op en om rotonde Boseind, waardoor Lennisheuvel de uitkomsten uit de media moest vernemen.

De rotonde moet op de schop omdat door de PHS-plannen naar verwachting meer verkeer over de Keulsebaan komt. Om de veiligheid van fietsers en de doorstroom van auto's te garanderen is de gemeente op zoek naar verkeersoplossingen voor de belangrijke toegangsweg naar Industrieterrein Ladonk en Lennisheuvel.

De gemeenteraad had vorige week tijdens de raadsvergadering geen goed woord over voor de manier van communiceren met RKO. "Te triest voor woorden", was BALANS-raadslid Wim van der Zande nog het meest expliciet. Maar ook andere oppositie- en coalitiepartijen zoals CDA, Combinatie95 en D66 verklaarden niet gelukkig te zijn met de gang van zaken.

Het gehele proces rondom rotonde Boseind verdient sowieso geen schoonheidsprijs. Zo werd de gemeente na het presenteren van enkele varianten terug naar de tekentafel gestuurd om een uitgebreider onderzoek te doen. Kosten: 50.000 euro. Daarop volgde de blunder met RKO, waarna oppositiepartij BALANS wederom meende dat niet alle varianten goed onderzocht zijn. De gemeente vindt het echter niet meer verantwoord om nog meer (duur) onderzoek te doen naar varianten die hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk blijken. Van der Zande vroeg zich dan ook af of de variantenstudie al tot een definitief verkeersbesluit heeft geleid. Uit de studies kwam namelijk maar één echt haalbare optie naar voren: een kruispunt met verkeerslichten in plaats van de nu aanwezige rotonde.

Dat definitieve besluit ligt er nog niet, liet wethouder Herman van Wanrooij in zijn antwoord weten. Hij draaide er dinsdag niet omheen dat de gemeente een pijnlijke fout heeft gemaakt door RKO, een 'kundig' overlegorgaan onbedoeld te passeren. "Het participatieproces is wel een issue", duidde de wethouder de problemen. Hij gaf aan dat deze, en andere fouten die zijn gemaakt ertoe hebben geleid dat het traject rondom burgerparticipatie grondig op de schop gaat. Inmiddels liggen volgens Van Wanrooij al conclusies en aanbevelingen vanuit de ambtelijke organisatie op tafel. De benodigde besluiten om de burgerparticipatie te hervormen werden de dinsdagochtend voorafgaand aan de raadsvergadering al genomen, zo legde de wethouder uit. Hij beloofde de stukken snel aan de raad voor te leggen, zodat deze fouten in het participatietraject hopelijk snel tot het verleden zullen horen.

Elf seniorenwoningen in pastorietuin Liempde

Foto: Google/GeoBasis-DE/BKG

Liempde - In de pastorietuin aan de Vendelstraat in Liempde worden elf seniorenwoningen gerealiseerd. Dit bevestigde wethouder Peter van de Wiel dinsdag tegenover de gemeenteraad. De koopovereenkomst voor de grond werd vorige week dinsdag gesloten.

De wethouder stelde de raad op de hoogte van de bouwplannen naar aanleiding van diverse vragen die hem werden gesteld naar aanleiding van de stagnerende woningbouw in Liempde. De pastorie en bijbehorende tuin aan de Vendelstraat werden vorig jaar al door de Heilig Hartparochie verkocht. Het gebouw wordt geheel gerenoveerd en verbouwd alvorens er acht appartementen in komen. Van de Wiel had nog meer goed nieuws te melden, want ook de bouwplannen aan de Kerkheiseweg, waarbij twee projectontwikkelaars samen zo'n vijftig woningen willen realiseren, liggen volgens hem op schema.

Het vormen lichtpuntjes in de uiterst stroeve woningbouw in Liempde. Zo ligt de voorgenomen bouw van zo'n tachtig woningen aan de Roderweg/Hamsestraat al ruim drie jaar stil omdat de provincie daar onder de huidige voorwaarden geen toestemming voor kan verlenen. Volgens de wethouder wordt achter de schermen echter nog steeds met man en macht gewerkt om de plannen in te passen. Daarbij laat de provincie zich volgens hem ook van haar constructieve kant zien.
Volgens de wethouder heeft het geen zin om naar andere locaties in Liempde, zoals de Smaldersestraat, te kijken voordat er aan de Roderweg/Hamsestraat een doorbraak geforceerd is. Dat zou contraproductief werken in de onderhandelingen met de provincie, die liever in- dan uitbreidingslocaties gerealiseerd ziet.


Boxtelse horeca met carnaval tijdelijk weer tot 3.00 uur open

Foto: Julie, Dave & Family/Flickr

Boxtel - De kroegen in Boxtel mogen bij wijze van proef met carnaval weer tot 03.00 uur open. Het verlengde sluitingsuur geldt voor de vrijdag-, de zaterdag- en de zondagavond. Dit voornemen maakte waarnemend burgemeester Fons Naterop bekend na overleg met de politie en de horecaondernemers.

Het nieuws komt niet geheel onverwacht. Begin januari maakte burgemeester Fons Naterop tijdens een persconferentie al bekend dat hij snel tot nieuwe afspraken tussen horeca, politie en gemeente wilde komen om zo tot een veilige en duurzame samenwerking te komen. Dat was nodig na een grote vechtpartij op de Markt in de nacht van 7 op 8 juli, waarbij bleek dat de toen geldende samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen versloft was. De intentie van de gesprekken in januari was om bij wijze van proef de openingstijden van kroegen met carnaval weer tot 3.00 uur te kunnen verlengen. Iets wat nu dus inderdaad mogelijk blijkt.

Naterop liet vorige week al doorschemeren dat de samenwerking tussen politie en horeca verbeterd is. Hoewel de recente onrust op de Markt geen reclame is voor Boxtel, is de samenwerking tussen politie en horeca volgens de burgemeester die nacht goed verlopen.

De burgemeester maakt wel een uitdrukkelijk voorbehoud voor de langere openstelling in het carnavalsweekend. "Als de openbare orde en veiligheid het niet toelaat, dan kan het betekenen dat het alsnog niet doorgaat. Uitgaan in Boxtel moet namelijk veilig en verantwoord kunnen. Dat is in het belang van iedereen. Van de gemeente, de politie en de horecaondernemers, maar ook van de jongeren zelf en van hun ouders. Ik wil dus komende weken geen incidenten meer zien zoals die van anderhalve week geleden op de Markt. Als die er wel zijn, dan kan ik een openstelling tot 3.00 uur niet toestaan."

Van een echte verruiming van de sluitingstijd naar 3.00 uur kan pas weer sprake zijn als nieuwe afspraken zijn gemaakt tussen de horecaondernemers, de politie en de gemeente. Die liggen er nu nog niet. De burgemeester constateerde echter wel dat de horecaondernemers constructief meegewerkt hebben aan het opstellen van een nieuwe overeenkomst die inmiddels op hoofdlijnen klaar is. Ook heeft hij laten meewegen dat horecaondernemers zelf ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uitgaan in Boxtel veilig is.

Naterop hecht veel waarde aan een nieuwe overeenkomst tussen horeca, politie en de gemeente, omdat de huidige afspraken uit 2009 stammen en daarmee gedateerd zijn. Om diezelfde reden gaat de burgemeester ook de exploitatievergunningen aanpassen. "Het gaat erom dat we heldere en duidelijke spelregels vastleggen voor een gemeente van 32.000 inwoners, die passen bij de huidige tijd."


Gemeente gaat openstaande huur De Kleine Aarde toch invorderen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het Collectief is inmiddels al twee jaar actief op het terrein van De Kleine Aarde, maar al die tijd werd nog geen huur betaald. 'Onacceptabel' concludeerde de oppositie vorig jaar oktober al. De wethouder wilde toen nog niets van dwangmiddelen weten. Nu is de tijd wel rijp om de openstaande 40.000 euro te innen, zo gaf Peter van de Wiel vorige week tijdens de raadsvergadering aan.

Tijdens de begrotingsbehandeling in oktober 2018 liet de wethouder nog weten 'het momentum' niet goed te vinden om al tot een invordering over te gaan. "Wij gaan, net zoals met andere partijen waarvan we nog geld tegoed hebben, altijd eerst in gesprek", zo luidde de conclusie toen. Een motie die BALANS destijds indiende strandde dan ook. Het toen toegezegde gesprek zou begin november plaatsvinden.

Kennelijk hebben de gesprekken met de verschillende partijen die actief zijn binnen Het Collectief, waaronder Helicon, St. Joseph, SintLucas en de WSD, niet veel opgeleverd, want dinsdag wilde de wethouder wél toezeggen de achterstallige huur te gaan innen. Of dat wat oplevert moet nog blijken. Naar verluid kampt Het Collectief met problemen om een juridische entiteit op poten te krijgen. Dat maakt het lastig voor de gemeente om de huur te innen.

Bomencafé; meedenken over nieuw Boxtels bomenbeleid

Boxtel - De gemeente hecht bij het opstellen van een nieuw bomenbeleid voor Boxtel belang aan de wensen en ideeën van de inwoners. Daarom wordt op 20 februari tussen 19.30 en 22.00 uur een zogeheten Bomencafé georganiseerd in Gemeenschapshuis De Rots.

Tijdens het Bomencafé wordt stilgestaan bij wat 'goede' locaties voor bomen zijn, hoe overlast (bijvoorbeeld door wortelgroei) verminderd kan worden, hoe maximaal geprofiteerd kan worden van de toegevoegde waarde van bomen en hoe in de toekomst met bomen omgegaan moet worden. De resultaten van het boomcafé worden daarna meegenomen in de uitwerking van het bomenbeleid. Hierin worden de ervaringen en meningen van inwoners samen met die van de gemeente verwerkt. In de zomer volgt een tweede boomcafé om de resultaten van het eerste boomcafé te tonen. Ook wordt het concept bomenbeleidsplan gepresenteerd en is er de mogelijkheid daarop te reageren. Uiteindelijk moet het nieuwe bomenbeleid eind 2019 klaar zijn.

Tourspel Liempde zoekt lokale goede doelen om te steunen

Liempde - Stichting Woudbloem Liempde maakt zich op voor de achtste editie van het Tourspel Liempde rondom de Tour de France. In dit spannende spel, waarin je een eigen wielerploeg kunt samenstellen, zijn mooie geldprijzen te winnen, maar met deelname ondersteun je meteen een lokaal goed doel. De organisatie van het Tourspel Liempde is op zoek naar één of twee goede doelen voor dit jaar.

Vorig jaar heeft het Tourspel Liempde de Liempdse afdeling van De Zonnebloem voor hun 50-jarig bestaan met een recordbedrag van 3.000 euro ondersteund. Voor het goede doel van 2019 is er nog ruimte voor suggesties. De organisatie van het Tourspel roept iedereen op personen of organisaties die een steuntje in de rug kunnen gebruiken aan te melden als goede doel voor 2019. Voorwaarde is dat het te steunen doel verbondenheid heeft met de Liempdse gemeenschap. Suggesties kunnen vóór 15 maart 2019 worden gestuurd naar info@tourspelliempde.nl.

Lezing over Wilde bijen

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert morgen, donderdag 14 februari organiseert een lezing met als thema 'Wilde Bijen'. Spreker is Pieter van Breugel uit Veghel, een ware autoriteit op dit gebied.

In ons land komen naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor. Die worden wilde bijen genoemd, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. Ook de ruim twintig soorten hommels worden tot de wilde bijen gerekend. Zij vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De soorten zijn vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag. Onder deze bijen zijn zandbijen, koekoeksbijen, metselbijen, maskerbijen, behangersbijen, wolbijen, bloedbijen en zijdebijen.

Veghelaar Pieter van Breugel houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en het aanbieden van nestgelegenheid. Uit zijn eigen ervaring puttend en aan de hand van unieke opnames zal hij bezoekers een wonderlijke insectenwereld voortoveren.

Liempdse troubadour in Café 't Groene Woud

Liempde - De Liempdse troubadour Jan van der Heijden is zondag 17 februari vanaf 14.30 uur te gast bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde, ook bekend als 't café van Sien Peijn. Als geboren 'Kaasterse' voelt hij zich daar helemaal thuis. Jan brengt dan zijn eigen Brabantse dialectliedjes ten gehore, die over het algemeen over de alledaagse dingen gaan.

Daarnaast zal Van der Heijden ook een aantal covers van anderen zingen. Iedereen die van het Brabants dialect en gezelligheid houdt is welkom om in een ontspannen sfeer van zijn liedjes te genieten. De aanvang is 14.30 uur en de toegang is gratis.

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 17 februari een wandeling door de Smaldonk in Schijndel. De Smaldonk ligt ingeklemd tussen Schijndel en de natuurgebieden de Steeg en het Wijboschbroek. Rond 9.00 uur carpoolen de wandelaars vanaf Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde naar het wandelgebied. Rond 12.00 uur is de wandeling afgelopen. De tocht wordt begeleid door NWL-bestuurslid Ton Popelier.

Dwars door de Smaldonk loopt het bij fietsers en wandelaars geliefde Ben Peterspad. Dit pad is vernoemd naar de Schijndelaar, die al zijn energie stopte in het in kaart brengen van de flora in en rond zijn woonplaats. Het pad voert langs een van de weinige resterende griendjes en kleine eikenbosjes. Deze bosjes liggen op amper zichtbare verhogingen in het terrein (donken) waar het gebied zijn naam aan ontleent. Hier vonden archeologen vuurstenen werktuigen en andere sporen van prehistorische jagers. Ook de weilanden aan de rand van de Smaldonk worden aangedaan.
De Smaldonk is recent in het nieuws gekomen vanwege de aanleg van het grootste voedselbos in Nederland. Percelen met een totaaloppervlakte van zestien hectare zijn beplant met fruitbomen, notenbomen en in het voorjaar worden er bessenstruiken aan toegevoegd. Binnen enkele jaren verwacht de Stichting Voedselbos Schijndel hier veel fruit te kunnen oogsten.

Seniorencarnaval Boxtel

Boxtel - C.V. de Agterblijvers en Partycentre De Comsche Hoeve organiseren op zondag 24 februari weer een bonte carnavalsmiddag voor senioren in de Tijberzaal van Baanderherencollege. Die begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Senioren kunnen de middag gratis bezoeken mits zij zaterdag 16 februari een kaartje ophalen.

Bezoekers worden vermaakt met muziek en sketches en kunnen rekenen op een hapje en een drankje. De zaal gaat open om 12.30 uur. Boxtelaren die 65 jaar of ouder zijn en de middag graag gratis willen bezoeken kunnen op zaterdag 16 februari vanaf 11.00 uur kaarten (maximaal twee per persoon) afhalen bij de Comsche Hoeve, Stationsstraat 46 B in Boxtel. Meer informatie is verkrijgbaar bij Gerbrand Elissen via 06-11531733.

Workshop Sieraden maken met halfedelstenen

Boxtel - HobbyCentrum Boxtel organiseert in samenwerking met Corry Veldkamp twee workshops ‘Sieraden maken met halfedelstenen’ op donderdag 21 februari en maandag 18 maart van 10.00 tot 12.30 uur.

Corry wil haar kennis, ervaring en enthousiasme graag delen met anderen. Zij heeft inmiddels een groot aantal workshops verzorgd en helpt deelnemers met leuke ideeën en goede tips.
De materialen worden in de les tegen kostprijs verschaft. Voor één sieraad moet je rekening houden met ongeveer 10 euro aan materiaalkosten. De workshops kosten 5 euro, te voldoen bij aanvang van de workshop. Voor gereedschap wordt gezorgd. Aanmelden kan via www.hobbycentrumboxtel.nl.


Informatieavond 'Goede Doelen Week' Boxtel

Boxtel - In veel gemeenten bestaat een zogeheten 'Goede Doelen Week' waarin de verschillende goede doelen met elkaar optrekken en onder meer een gezamenlijke collecte houden. Op 21 februari wordt een avond georganiseerd om te onderzoeken of in Boxtel ook voldoende draagvlak voor zo'n collecte is. Mensen die bij de avond aanwezig willen zijn, kunnen contact opnemen met Wieke Doevendans via wiekedoevendans@gmail.com. Tijdstip en plaats worden bekendgemaakt na aanmelding.

Wijkborrel bij De Kleine Aarde

Boxtel - In de ontmoetingsruimte van De Kleine Aarde is op vrijdag 22 februari opnieuw een wijkborrel. De avond gaat van start om 19.30 uur.

In januari was er al een kleinschalige bierproeverij, vrijdag 22 februari is er ook muziek uit vooral de seventies en eighties. Terug naar de tijd van Bar-Discotheek Scopas, Pallieter en andere gezellige bars van toen. Het muziekniveau zal nooit zo hoog worden dat oordoppen nodig zijn. De avond biedt voldoende ruimte voor wijkgenoten om kennis met elkaar te maken.

Smartlappenavond Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 25 februari het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek die avond uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Ondernemend Boxtel - Dierenarts@Home

Foto: Sander van Kasteren

Hij werd in Berlicum geboren en verhuisde op 7-jarige leeftijd naar Boxtel, de geboorteplaats van zijn moeder, maar Simon van de Berg bestempelt zichzelf als echte Boxtelaar. Al zo lang hij zich kan heugen wilde hij dierenarts worden. Via zijn studie diergeneeskunde in Utrecht vond Simon in 2017 een vaste stek in de Breukelsestraat met zijn dierenartsenpraktijk Dierenarts@Home.

De naam van zijn onderneming stamt uit de tijd dat de jonge dierenarts nog enkel huisbezoeken aflegde, maar past ook nu nog prima. "Dat kleinschalige, bijna huiselijke wil ik vasthouden", vindt Van de Berg. Dat dit niet uit de lucht gegrepen is, blijkt wanneer de assistente even later een klant aan de lijn heeft en Simon direct weet om welk dier en welke problematiek het gaat.

De dierenarts heeft gemengde gevoelens bij het woordje 'klant'. Hij legt uit: "Het liefst zou ik alles gratis doen, maar daar bewijs ik mijn praktijk geen dienst mee, omdat ik de dieren dan ook niet meer het beste kan helpen." Van de Berg hecht waarde aan een uitgebreid consult om zo een compleet beeld te krijgen van het dier, wiens belang altijd op de eerste plaats komt. Kennis van het dier maakt een goed behandelplan mogelijk en verkleint het risico dat enkel aan symptoombestrijding gedaan wordt in plaats van het onderliggend probleem aan te pakken. Zo ziet Simon soms dieren met oorontstekingen die voortkomen uit een allergische reactie. Daarom legt Dierenarts@Home uitgebreide dossiers aan van 'patiënten'.

Het ondernemerschap zat er al van jongs af aan in bij de dierenarts. Zo had hij tijdens zijn studietijd al een eigen IT-bedrijfje en koos hij in die tijd ook voor extra economische vakken. "Niet dat ik het allemaal beter denk te weten, maar ik denk echt dat ik met mijn praktijk toegevoegde waarde kan bieden richting de dieren en hun baasje." Dat zit hem in het feit dat de dierenarts echt de tijd neemt voor 'patiënten', maar ook in de wijze waarop hij zijn praktijk probeert in te richten. Zo hebben ideeën van zijn collega-dierenarts en de twee fulltime assistenten ertoe geleid dat sommige medicijnen nu omgepakt worden naar kleinere verpakkingen om verspilling tegen te gaan.

Bij Dierenarts@Home wordt constant nagedacht om het baasje en diens dier zo persoonlijk en zo veel als mogelijk met maatwerk te benaderen. Tijdens het gesprek met de reporter van deze krant blijkt hoe belangrijk dit maatwerk is. Een huisdier dat gecastreerd moet worden blijkt een kleine hartruis te hebben, waardoor Simons collega-dierenarts voor kort overleg het interview onderbreekt. Daarbij wordt gekozen voor een op maat aangepaste narcose die veiliger is voor het dier.

Naast langskomen is het ook mogelijk een afspraak op locatie te maken als dier of baasje niet naar de praktijk kunnen. Van de Berg: "Voor sommige dieren of hun eigenaren is het beter als we thuis op bezoek komen."

Alle kleine huisdieren zijn welkom bij Dierenarts@Home, Breukelsestraat 9, www.dierenartsathome.nl, 0411-555000, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 & 13.00-17.00 en zaterdag van 10.00-14.00 uur.

Zorggroep Elde en Maasduinen zetten belangrijke stap richting fusie

Boxtel - De Raden van Toezicht van Zorggroep Elde uit Boxtel en Maasduinen uit Kaatsheuvel hebben zich positief uitgesproken over de voorgenomen fusie van beide zorgaanbieders. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het fusietraject. De volgende stap is het adviestraject met de OR en de Centrale Cliëntenraad. Zij zijn de afgelopen maanden nauw betrokken bij het proces. Na een positief besluit van de formele autoriteiten (NZA, ACM) zal de fusie dan op 1 juli 2019 ingaan.

De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar de samenwerking en dit heeft bevestigd dat beide organisaties financieel gezond zijn en de kwaliteit van zorg op orde is. Een cultuuronderzoek heeft ook aangetoond dat Zorggroep Elde en Maasduinen goed bij elkaar passen. De visie en inhoudelijke ambitie van de beide organisaties komen goed overeen. Door de krachten te bundelen hopen de organisaties uitdagingen en ambities die de toekomst biedt beter het hoofd te kunnen bieden. Om op 1 juli 2019 te komen tot een nieuwe Raad van Toezicht zijn inmiddels afspraken gemaakt waaraan beide bestuurders zich committeren.

In de nieuwe organisatie zetten zo'n 2.000 medewerkers en 1.400 vrijwilligers zich in voor ongeveer 3.500 cliënten in Boxtel, Esch, Haaren, Vught, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Liempde, Rijen, Sint-Michielsgestel en Waalwijk.

In maart en april organiseren Maasduinen en Zorggroep Elde informatiebijeenkomsten op de locaties voor alle cliënten, familie, medewerkers en vrijwilligers. Zij krijgen dan meer informatie over de fusie. Er zullen geen directe veranderingen plaatsvinden. Zo blijft de persoonsgerichte kwaliteit behouden en zal deze zelfs op een aantal gebieden verbeteren, zo belooft het bestuur in een persbericht. Ook de samenstelling van de zorgteams blijft hetzelfde.

Foto: Rini van Oirschot

Lindenlust

In 1870 liet de heer J.H. Langen, rentenier, een villa bouwen langs de Bosscheweg, die de naam 'Huize Lindenlust' kreeg. In 1925 werd de villa met tuin verkocht aan de afdeling Amsterdam van de Bond van Grote Gezinnen. Deze bond gebruikte de villa als koloniehuis. De villa werd op 15 juni 1926 geopend als 'Het Boschhuis': rust- en vakantieoord, koloniehuis voor 'zwakkelingetjes uit de duffe Hollandse grote steden'. Acht jaar lang kwamen hier jaarlijks gemiddeld zo'n 60 kinderen om aan te sterken tijdens de vakantie. Uit De Maasbode van 27-06-1926: "Dinsdag werd te Boxtel het Boschhuis van de afdeeling Amsterdam van de R.K. Bond voor Groote Gezinnen geopend. Een Raad van Beheer zal aan het hoofd der exploitatie staan."

Omdat het gebouw niet voldeed aan de eisen, werd op initiatief van de Stichting Katholieke Kinderzending in het bisdom Haarlem, Diocesaan Bureau Prinsengracht 752 Amsterdam in 1933-1934 onder leiding van de Amsterdamse architect J.C. Koot ter plaatse een modelkoloniehuis gebouwd. Op 5 mei 1934 werd het nieuwe koloniehuis geopend. Het werd toen 'Kinderrusthuis St. Antonius' genoemd. In de oorlog werd het gevorderd door de bezetter en na de oorlog gebruikten Engelse troepen het gebouw. Ook verbleven er kinderen van gevluchte en gevangen NSB-ers.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

In 1946 kreeg de Katholieke Kinderuitzending het oord weer terug. Veel stadskinderen uit heel Nederland brachten in de jaren 50 en 60 een korte periode in een dergelijke instelling door om wat gezonde buitenlucht op te doen. Op 26 oktober 1966 werd het als kinderhuis gesloten. In 1967 werd het complex verkocht aan de St.-Martinus Stichting die op 26 maart 1967 de naam St.-Antonius weer verving door Lindenlust en er een verpleegtehuis voor langdurig zieken in onderbracht. In 1968 werd de oude villa gesloopt.

Volgens de schrijver Boudewijn Büch (1948-2002) was hij in zijn jeugd een jaar lang gedwongen opgenomen geweest in het St. Antoniusoord, of zoals hij het noemde: een jeugdpsychiatrische inrichting, te midden van 'echte debielen'. In werkelijkheid heeft hij slechts zeven weken in het St. Antoniusoord verbleven. In 1987 schreef Boudewijn Buch zijn roman 'Het Dolhuis', dat gaat over zijn verblijf in Antoniusoord.

Bron: website Heemkunde Boxtel, Ben Ophof

Tentoonstelling brengt verhaal van De Kleine Aarde tot leven

Boxtel - Het kenniscentrum De Kleine Aarde kent een rijke historie. Kunstenaar Matthijs Bosman wil deze geschiedenis vertellen via de tentoonstelling 'Verborgen Voorwerpen'. Bosman en cultuurverbinder Romijn Conen nodigen inwoners van Boxtel uit om deel te nemen aan het project.

De Kleine Aarde werd gesticht in 1972. Sindsdien heeft het kenniscentrum zich met bewoners, bedrijven en bezoekers aan verschillende vormen van duurzaamheid gebezigd. In de afgelopen 45 jaar is op deze grond veel gebeurd. De tentoonstelling 'Verborgen Voorwerpen' geeft een overzicht van de geschiedenis, heden en toekomst van de Kleine Aarde. Maar ook hoe de omgeving aankeek en -kijkt tegen deze duurzame broedplaats.

De voorwerpen die het verhaal van De Kleine Aarde vertellen worden in unieke vitrines geplaatst. "Het project viel me op doordat de samenleving echt wordt uitgenodigd om mee te doen aan het project van een kunstenaar", aldus Conen. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de tentoonstelling door met een voorwerp of foto zijn of haar eigen herinnering aan het centrum aan te dragen.

Community art
"Deze vorm van tentoonstellen valt onder zogenaamde community art", vertelt de cultuurverbinder. "Hierbij maken professionele kunstenaars samen met burgers een gezamenlijk kunstwerk. Mensen komen hierdoor met anderen in aanraking die ze wellicht nooit eerder hadden ontmoet. Dat is een mooie manier van het verbinden van de samenleving." Conen ontving van Het Prins Bernard Cultuurfonds een subsidie van 10.000 euro voor het project. Niet alleen inwoners kunnen eraan deelnemen, er wordt ook samenwerking gezocht met onder meer het Baanderherencollege en WSD.

Kunstenaar Bosman is inmiddels aan de slag met het project. De bedoeling is om gaandeweg meer kunstwerken toe te voegen aan de serie. Eerst alleen op De Kleine Aarde, maar in een later stadium ook verspreid over andere plekken in de gemeente. Bosman: "Op De Kleine Aarde gaan de dingen niet vaak volgens de gebruikelijke weg en juist daar wil ik aandacht aan schenken. De kwetsbaarheid die hoort bij werkelijk pionieren verdient in mijn ogen bewondering."

Meedoen
Heb jij een mooi verhaal over De Kleine Aarde? Of wellicht kleine en grote voorwerpen die iets vertellen over het kenniscentrum? Of wil je op een andere manier helpen bij de totstandkoming van het project? Neem dan contact op met Romijn Conen via info@cultuurverbinderboxtel.nl.


Rondleidingen in MUBO vertellen geschiedenis van Boxtel

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) verzorgt ook dit jaar op vaste zaterdagen weer rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. De rondleidingen worden om beurten verzorgd door de ervaren gidsen Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden als VVV-gids ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, en door historicus Willem Wittenberg, die in MUBO al een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel. De eerste rondleiding is aanstaande zaterdag 16 februari om 14.00 uur.

Voor bezoeker zijn de rondleidingen een feest der herkenning met onverwachte en onbekende feiten en wetenswaardigheden, die alleen een gids kan vertellen. Ze zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. Deze vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De vensters zijn geselecteerd in samenwerking met deskundigen van onder andere Heemkunde Boxtel. De thema's zijn verbeeld en verwoord in de vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.

Elke rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie over de canon van Boxtel. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie te bieden heeft. Als het weer het toelaat worden ze ook verrast met een kleine uitstap in de directe omgeving van MUBO, waar dan aandacht wordt besteed aan historisch Boxtels erfgoed zoals de Heilig Hartkerk, het Ursulaklooster en de Angelaschool.

De vaste rondleidingen zijn naast 16 februari op 6 april, 18 mei, 15 juni, 20 juli, 24 augustus, 14 september, 19 oktober, 23 november en 14 december. De vaste rondleiding start om 14.00 uur en duurt inclusief introductie ongeveer 1,5 uur. Maximaal 10 deelnemers per gids. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Voor de rondleiding kan men zich van tevoren aanmelden via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Naast de vaste dagen kan ook altijd een rondleiding op afspraak worden aangevraagd, ook op werkdagen.


Het blijft nog even stil rondom Kasteel Stapelen

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Nieuwe eigenaar zwijgt richting Boxtel en de media

Boxtel - "Ik praat u wel bij over Stapelen, maar ik zeg tegelijkertijd helemaal niets." Met deze woorden sprak wethouder Peter van de Wiel de gemeenteraad vorige week toe toen hem werd gevraagd wat de status is van de toekomstige openstelling van het kasteelpark voor evenementen als Kunst op Stapel. Hij voegde daar wel aan toe dat er constructief overleg is met eigenaar Xander van Mierlo.

Sinds het kasteel in september 2018 van eigenaar wisselde is het vanuit de kant van de eigenaar stil richting Boxtel en de media. Volgens Jan van Homelen, die als voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen intensief met hem samenwerkte kiest Van Mierlo daar, als privé-eigenaar, bewust voor. Dat het stil was bleek ook enige weken geleden toen deze krant benaderd werd door een culturele instelling die vroeg naar de contactgegevens van de nieuwe eigenaar. De instelling wilde op het kasteelterrein een project op poten zetten, maar slaagde er niet in in contact te komen met Van Mierlo.

De oppositie begint ondertussen te morren. Zij vrezen dat het park straks niet meer voor publiek opengesteld wordt en dat daarmee evenementen als Stapel op Sint, Kunst op Stapel en de tweejaarlijkse spiegeltent voor Boxtel verloren gaan. Daarom stelde de CDA-fractie er wethouder Peter van de Wiel dinsdag vragen over tijdens het Vragenhalfuurtje.

Van de Wiel liet weten in 'goed, intensief' overleg te zijn met de nieuwe kasteelheer. Hij wil echter niet verder ingaan op details van de gesprekken. Om die reden is er ook geen contact met bijvoorbeeld KunstStichting Boxtel, de organisator van Kunst op Stapel, geweest. "Een bijpraatsessie schept verwachtingen", aldus de wethouder. Ondanks herhaalde pogingen van de oppositie om toch meer informatie uit Van de Wiel te trekken hield die voet bij stuk, om vervolgens de oppositie toe te spreken met de van zelfkennis getuigende uitspraak: "Ik praat u wel bij over Stapelen, maar ik zeg tegelijkertijd helemaal niets. Dat realiseer ik me." Om er daarna het zwijgen toe te doen. Daarmee lijkt het erop dat het nog even stil blijft totdat er concrete afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en de kasteeleigenaar.

Boxtelaar kan meedenken over profiel nieuwe burgemeester

Vertrouwenscommissie vraagt inwoners om advies

Boxtel - Dat onze gemeente op zoek is naar een nieuwe burgemeester zal maar weinigen ontgaan zijn. Inmiddels is de vertrouwenscommissie, die een opvolger voor Mark Buijs kiest, van start gegaan. Voorzitter Mariëlle van Alphen laat weten ook nadrukkelijk op zoek te gaan naar advies van burgers.

Namens de gemeenteraad van Boxtel vraagt de vertrouwenscommissie inwoners om hun mening te geven over belangrijke eigenschappen voor de nieuwe burgemeester. De ontvangen informatie wordt besproken bij het opstellen van de profielschets. De gemeenteraad geeft daarin aan welke eigenschappen zij belangrijk acht voor de nieuwe burgemeester.

Als onderdeel van de zoektocht vraagt de vertrouwenscommissie ook Boxtelaren naar welke persoon gezocht moet worden. Wat zijn volgens hen belangrijke eigenschappen voor de burgemeester? En aan welke persoon denken zij wanneer zij de nieuwe burgemeester voor zich zien? Daarvoor is er vanaf 8 februari een online enquête opengesteld, te vinden op: www.boxtel.nl/burgemeester. Ook voor andere input staat de vertrouwenscommissie open. Deze ideeën of tips kunnen worden gemaild naar: nieuweburgemeester@boxtel.nl.

Op vrijdag 15 februari is de vertrouwenscommissie aanwezig op de weekmarkt en op donderdag 21 februari wordt er een openbare inloopbijeenkomst georganiseerd. Tussen 16.00 en 20.00 uur hoort de commissie graag wensen van 'de Boxtelaar' in werkcafé De Link in het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat-zijde.

Over verdere contactmomenten met burgers wordt nagedacht, laat Van Alphen in een persbericht weten. Zo kan gedacht worden aan het benaderen van scholen om samen met leerlingen hun wensen kenbaar te maken.

Met de ontvangen input gaat de vertrouwenscommissie aan de slag met het opstellen van de profielschets. Die wordt op 8 april door de gemeenteraad vastgesteld en op die avond aangeboden aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. De commissaris kan daarna de vacature openstellen.

Deze krant schreef enkele weken geleden ook al een enquête uit voor alle Boxtelaren, waarin wij hen vroegen waaraan een nieuwe burgemeester moet voldoen. Daaruit bleek dat dorpsgenoten vooral op zoek zijn naar een toegankelijke burgemeester. Wil jij in de toekomst ook meedenken in soortgelijke onderzoeken? Schrijf je dan nu in via www.tipmooiboxtel.nl.

Cultuurverbinder treedt meer naar buiten

Foto: Ruud van Casteren

Ook vaste inloop bij Bibliotheek staat vast

Boxtel - Romijn Conen, de Boxtelse cultuurverbinder, zal uren achter de schermen inleveren om geld en mankracht vrij te maken om zijn functie naar buiten extra uit te dragen. Dat deelde gemeentesecretaris Astrid Kraal, die de zieke Marusjka Lestrade verving, de gemeenteraad vorige week mee. Naast dat Conen uren inlevert om ruimte te maken voor extra communicatie, werd hem ook gevraagd om op vaste tijden een inloop te houden. Deze maandag werd duidelijk dat die er komt: iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker 4.

Zowel BALANS als het CDA gaven tijdens de raadsvergadering aan nog steeds niet overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van de functie cultuurverbinder. Beide fracties hadden het onderwerp geagendeerd juist omdat ze niet overtuigd zijn van de meerwaarde die Conen in zijn functie biedt. De partijen vroegen openheid over de tussentijdse evaluaties, die ieder kwartaal met de cultuurverbinder plaats hebben. Volgens Kraal is de inhoud die openbaar gemaakt kan worden echter al gedeeld met de gemeenteraad. Meer inhoudelijke details over deze evaluatiegesprekken wil en kan de gemeente echter niet met de buitenwereld delen in verband met de privacy van Conen.

De oppositie ving naar eigen zeggen ook de vraag op naar vaste inloopuren voor de cultuurverbinder. Kraal zei vorige week al toe dat dit aan Conen voorgelegd zou worden. Maandag volgde vanuit de werkgever van Conen, Bibliotheek Boxtel, het bericht dat er zo'n inloop komt. Elke donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur zijn mensen die rondlopen met een creatief idee en daarover graag advies willen inwinnen welkom bij de Bibliotheek. Deze vragen kunnen ook gesteld worden via info@cultuurverbinderboxtel.nl.

De oppositiepartijen wilden ook graag weten in hoeverre de tweejarige overeenkomst met Conen bindend is. Daarop kon Kraal wel antwoord geven: omdat de cultuurverbinder via een ZZP-constructie werkt, kan de overeenkomst tussentijds aangepast worden. Sterker nog, zo deelt Kraal de gemeenteraad mede, de overeenkomst is recent aangepast. Daarbij zullen uren van Conen ingeruild worden ten behoeve van communicatie over de cultuurverbinder, zodat die ook voor de buitenwereld beter zichtbaar wordt en uitleg kan geven over projecten waarmee hij bezig is. Dat is nodig, want uit onze peiling van vorig jaar bleek dat het merendeel van de Boxtelaren (73 procent) helemaal niet zat te wachten op een cultuurverbinder. Die kan nu, op zijn beurt, hen proberen te overtuigen. Omdat Conen zelf uren inlevert ten behoeve van de verbeterde communicatie, zijn geen extra kosten gemoeid met de verandering.

Foto: Medisch Centrum Liempde

Maak Kennis met ….
Logopedie in Medisch Centrum Liempde

Groepspraktijk Logopedie Boxtel en Logopedie 't Centrum: je hebt altijd een keuze

In het Medisch Centrum Liempde zijn twee praktijken voor logopedie gevestigd. Logopedie 't Centrum geleid door Miranda Everaerd en Groepspraktijk Logopedie Boxtel geleid door Marion van Hulsentop.

Foto: Medisch Centrum Liempde

Logopedie is voor mensen van alle leeftijden. Het helpt je bij problemen in de persoonlijke communicatie. Problemen hebben met spraak of taal betekent niet dat je niets te vertellen hebt. Communicatie is niet vanzelfsprekend, want ongeveer 2 procent van de bevolking heeft hier problemen mee. Hun communicatie is beperkt doordat de spraak-taalontwikkeling moeizaam verloopt, hun stem of gehoor niet goed functioneert of doordat een ziekte of hersenletsel het spraak- en/of taalvermogen heeft beschadigd. Daarnaast kunnen de logopedisten je ook helpen bij het afleren van afwijkend mondgedrag en/of slikproblemen.

Binnen onze praktijken kun je terecht voor problemen op het gebied van spraak, taal, gehoor, stem en slikken. Logopedie 't Centrum staat in het stotterregister, omdat daar een collega gespecialiseerd is in stotteren. Groepspraktijk Logopedie Boxtel heeft de specialisatie dyslexie, waardoor kinderen met een ernstige vorm van dyslexie mogen worden behandeld.

Tijdens de behandeling staat in beide praktijken de patiënt centraal. Iedere patiënt is uniek en vraagt een eigen aanpak. Samen met jou kijken we wat er nodig is om tot een optimale communicatie te komen. Daar betrekken we alle communicatiepartners bij, want communiceren doe je nooit in je eentje!

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak:
Groepspraktijk Logopedie Boxtel: www.logopedieboxtel.nl, 0411-685537 / 06-14919262
Logopedie 't Centrum: www.logopedie-centrum.nl, 0411-689007 / 06-12394188

Mijn Mooi Boxtel: Mieke Siemerink

Foto: Mieke Siemerink

De wandelroute Blauwhoefseloop met de Nordic Walking Groep van Vrouwencontact Boxtel leverde deze sprookjesachtige plaatjes op.

Foto: Mieke Siemerink

Sparta Rotterdam werkt mee aan voetbalboek voor Mats

Foto: Carolijn van der Hoeven

Boxtel - Voor Mats van der Hoeven (8) zijn het drukke maanden. Na de spaaractie van supermarkt Jumbo, waarbij voetbalplaatjes van BOC-leden gespaard konden worden, is het nu de Albert Heijn die zijn volle aandacht krijgt. Op dit moment kun je bij 'de Appie' voetbalplaatjes sparen van profvoetballers. De gespaarde plaatjes kun je in een prachtig opgemaakt boek plakken. Tijdens het sparen, ruilen en plakken leer je ook nog eens persoonlijke weetjes over de profvoetballers. Leuk? Ja, maar toch ontbrak er iets.

Terwijl hij drie weken geleden driftig nieuwe plaatjes inplakte vertelde hij aan zijn moeder dat hij het zo jammer vond dat zijn favoriete club niet 'te sparen' is. Mats is namelijk supporter van Sparta Rotterdam, een club die uitkomt in de Eerste Divisie en dus niet verschenen is in het boek van Albert Heijn, daarin staan enkel de Eredivisieclubs.
Maar waarom is Mats eigenlijk geen fan van clubs als PSV, Ajax of een andere eredivisieclub? Mats: "Mijn vader was vroeger voetballer bij Sparta en daarom ben ik er ook voor. En toen ik een baby was had ik een truitje met 'als Spartaan geboren', dus ja…"

Een sterk staaltje 'omdenken' bezorgde de jonge Boxtelaar uiteindelijk tóch datgene wat hij zo graag wilde: een echt Spartaboek. Mats maakte voor zijn wens helemaal zelf een plan van aanpak. Hij zou een voetbalplaatjesboek maken speciaal voor Sparta en hij zou er een voorbeeldje van zichzelf bijdoen zodat de spelers zouden weten wat de bedoeling was. Tot slot typte hij zelf een brief bij waarin hij uitleg gaf.
Zijn moeder voltooide het pakketje met een geadresseerde retourenvelop en samen deden ze het op de post. Het wachten kon beginnen. Zou zijn boek dan toch echt werkelijkheid gaan worden? De instructies aan de spelers waren in ieder geval duidelijk genoeg:

Mats bladert door zijn eigen Sparta-boek. (Foto: Carolijn van der Hoeven) Foto: Carolijn van der Hoeven
Het boek werd ingevuld door alle selectiespelers en stafleden van Sparta Rotterdam. Foto: Carolijn van der Hoeven
Foto: Carolijn van der Hoeven
Mats gebruikte zijn eigen plaatje als voorbeeld voor de Spartanen Foto: Carolijn van der Hoeven

Beste Spartaanen,

Ik ben Mats en ik ben 8 jaar.
Ik zit op voetbal bij BOC in de JO9-1. Ik ben best goed en heb al ooit met de hak gescoord.
Later word ik voetballer bij sparta of scheidsrechter.
Ik ben groote fan van julie. Ik spaar voetbal plaatjes van albert hijn.
Omdat jullie er niet in staan heb ik zelf een boek gemaakt.

Willen jullie dat invullen afstublieft
op de volgende bladzijde heb ik een voorbeeld van me zelf. Ik was ook een plaatje.
Ik hoop dat jullie promoveren
Groetjes mats

Geen hulp
De achtjarige bedacht alles zelf: wat er in het boek moest komen, welke vragen de spelers moesten beantwoorden en net als het boek van de Albert Heijn moest ook het Spartaboek mooie foto's bevatten. Dat werd onder meer een foto van het shirt en de tekst van het befaamde clublied. Toch had hij wel een klein beetje hulp nodig, vertelt hij: "Mijn moeder heeft de envelop geschreven en ze heeft de vierkantjes gemaakt waar de foto's of de handtekeningen in moesten komen. En ze heeft alles uitgeprint en de postzegels gekocht."

Resultaat
Vorige week donderdag lag er een dikke envelop op de mat met daarin het door Mats ontworpen Spartaboek, netjes met pen ingevuld door álle selectiespelers en stafleden van de Rotterdamse club. Van spelers als Royston Drenthe en Lars Veldwijk tot aan trainers Henk Fraser en Nourdin Boukhari; allemaal gaven ze in het boek antwoorden op de vragen van Mats. De Spartanen noteerden hun lengte, rugnummer, aantal doelpunten, hun handtekening en het voornaamste; tips voor de jonge BOC-speler.
Mats geeft graag een paar voorbeelden: "De meeste tips gaan erover dat je plezier moet hebben en dat je hard moet werken en nooit moet opgeven. Wat ik de beste tip vond? Die was van Giliano Wijnaldum. Hij schreef dat ik ook altijd mijn best moet doen op school, want misschien word ik geen profvoetballer en dan kan ik altijd nog iets anders worden."

Trots
De vader van Mats, oud-Spartaan Jochem van der Hoeven, heeft het hele proces vanaf de zijlijn aangekeken en zich er bewust niet mee bemoeid. Jochem: "Ik had aan bekenden ongetwijfeld wel een blaadje met handtekeningen van de spelers kunnen vragen. Maar juist door Mats dit allemaal zélf te laten regelen en het boek te laten 'ontwerpen' is de trots nog veel groter. Je had zijn gezicht eens moeten zien vorige week toen het boek werd ontvangen. Dat hij het zelf bedenkt en uitvoert vind ik het mooiste van alles. Het is natuurlijk prachtig dat Sparta zo uitgebreid meewerkt. En dat hij naast zijn unieke boek ook nog eens aandacht krijgt in het Brabants Dagblad en de MooiBoxtelKrant maakt het helemaal af…"


Asbest! Wat moet je doen?

Niet alle natuurlijke materialen zijn gezond. Dat gaat zeker op voor asbest. Jarenlang werden de mineralen gebruikt in gebouwen omdat ze onbrandbaar en stevig zijn. Maar de microscopisch kleine vezels veroorzaken ook gezondheidsproblemen, daarom is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden. Vorig jaar kwam er meer duidelijkheid over de bestaande asbestdaken; deze moeten vanaf 2024 asbestvrij zijn. Daarop vooruitlopend hebben veel verzekeraars hun voorwaarden aangepast.

Tot de jaren 90 van de vorige eeuw was het toegestaan om asbest te gebruiken in de bouw, daardoor komt het in veel huizen, bedrijfspanden en schuren voor. In huizen vooral in asbestcementbuizen, dakbeschotten en als brandveilig paneel in de meterkast. In schuren en bedrijfspanden vaak op daken. Het verbod dat in 2025 van kracht wordt, geldt voor asbestdaken. Binnen 5 jaar moeten deze vervangen worden. Dat is de reden dat veel verzekeraars voor deze daken afschrijvingspercentages hanteren en anderen schade aan én veroorzaakt door asbestdaken zelfs helemaal uitsluiten. Daardoor is zelfs bij een gedekt schadevoorval de schade-uitkering lager.

Heb je een asbesthoudend dak, dan moet je deze dus de komende jaren vervangen. Zelfs als het dak in goede staat is. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen particulieren en bedrijven; het verbod geldt voor alle asbestdaken. De eigenaar van het dak moet de asbestsanering van te voren melden bij de gemeente. Het enige onderscheid tussen particulieren en bedrijven in de asbestregelgeving is dat bedrijven altijd een gecertificeerd bedrijf moeten inschakelen voor de verwijdering en dat particulieren kleine asbestdaken zelf mogen verwijderen (NB Dit is geen tip, maar staat in het Asbestverwijderingsbesluit). Een praktijkruimte aan huis, zoals een kapsalon of kantoor in een bijgebouw, wordt gezien als bedrijfsruimte.
De kosten voor de verwijdering zijn afhankelijk van de grootte van het dak en de wijze waarop de asbestdelen zijn bevestigd. Er zijn mogelijkheden om de hypotheek voor deze noodzakelijke ingreep te verhogen. De hypotheekverstrekker kijkt daarbij naar drie zaken: het inkomen, de waarde van het onroerend goed en of er sprake is van waardevermeerdering van het pand.

Heb je een asbesthoudend dak en moet je dit laten verwijderen, dan is ons advies: kom nu in actie. Niet alleen omdat de hypotheekrente op dit moment laag is, maar vooral omdat er een groot tekort is aan vakmensen in de bouw. Het is inmiddels heel gewoon om meer dan een half jaar van tevoren een afspraak te maken met de aannemer.

D-examen slagwerk Teun en Dominique

Foto: Fanfare Concordia

Liempde - Op zondag 24 februari staat er een speciale activiteit gepland in De Serenade in Liempde; namelijk het D-examen slagwerk van Teun Bressers (15) en Dominique van Laarhoven (16). Beiden zijn in 2011 gestart met drummen en hebben exact dezelfde 'slagwerk-loopbaan' doorlopen. Vanaf het behalen van het B-diploma zijn ze lid van de Slagwerkgroep van Fanfare Concordia uit Liempde.

Het examen van Teun en Dominique wordt afgenomen in concert-vorm. Zij zullen ieder een aantal individuele nummers drummen, maar ook twee nummers als duo spelen en een aantal met de Slagwerkgroep samen. De uitvoering van de nummers wordt ter plaatse beoordeeld door de aanwezige examinatoren. Na afloop van het concert maken de examinatoren bekend of Teun en Dominique geslaagd zijn.

Welkom
Het D-examen concert is vrij toegankelijk. Iedereen die het leuk vindt om aanwezig te zijn bij deze speciale activiteit is van harte welkom. Teun en Dominique zorgen zelf ook voor de presentatie van het geheel. Het concert start om 10.30 uur in De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde en eindigt rond 12.30 uur.

De dag van de liefde...

Valentijnskaarten. De mooie rode harten stralen me al weken overal tegemoet en de ene tekst is nog zoetsappiger dan de ander... nostalgie!

Een puber was ik. En op de veertiende februari was ik op van de zenuwen. Na school fietste ik als een dolle naar huis om te kijken of ik post had. En ja hoor; een roos, briefjes, een reep chocolade. Zelfs ooit nog een serenade. Heerlijke eenvoudige teksten met een hart met een pijl erdoor, ik zweefde door het huis van geluk. Iedereen moest het zien en mijn moeder riep maar wat trots: "Da hét ze van men!"

Hoe heerlijk onbezorgd was deze tijd. Mijn enige drie verantwoordelijkheden waren mijn kamer op orde houden, mijn huiswerk en mijn vriendjes. Wat ik al niet eens fatsoenlijk voor elkaar kreeg. Mijn liefdesbriefjes bewaarde ik allemaal heel zorgvuldig. Tezamen met mijn poëziealbum, foto's, vriendenboekjes, Foster Parents én penvriend brieven, in een rose zoetig doosje. Deze zijn tot op de dag van vandaag kostbaar voor mij en gelukkig niet verscheurd als het weer eens overwaaide.

Nu is het wel anders. Als ik geluk heb krijg ik morgen een kaart van mijn ouders met de opbeurende tekst; we hopen dat jij ook eeuwige liefde gaat vinden. Want dat gunnen ze mij. Een lieve, handige, intelligente, knappe, trouwe, goedlachse, veelzijdige, attente man die ook nog mijn twee kinderen in zijn grote gevoelige hart sluit. Kritisch als ik ben leg ik de lat van mijn toekomstige geliefde waarschijnlijk veel te hoog en moet hij wel verdomd leuke brieven schrijven wil ik voor de bijl gaan.

Zelfs met relaties die over zijn wordt geld verdiend op Valentijnsdag. Amsterdamse studenten kunnen jouw ex verrassen met een niet-romantische brief, een dode roos of een bosje verwelkte tulpen. Onder de naam Pleurop ook nog. (Denk aan Fleurop, hoe hilarisch).
Of kakkerlakken vernoemen naar je ex en dan als voer aan stokstaartjes mogen geven. Misschien hier ook een idee voor dierentuinen en tuincentra door heel Nederland?
Gezien het aantal scheidingen in combinatie met deze commercie valt er vast nog wel een extra slaatje uit te slaan.

En toch, hoe onbenullig het eigenlijk ook lijkt, is de dag van de liefde toch ook heel leuk. Helemaal als je heimelijk gek bent op iemand. Nog heel jong en vol verwachting. Of juist je partner of date verrast met iets kleins en liefs. En dan bedoel ik geen wasje opvouwen, zeg maar.
Maar moet het niet vooral altijd een beetje romantisch kunnen zijn en veel vaker kunnen zeggen dat je van elkaar houdt? Het hóeft toch ook geen geld of veel moeite te kosten. Rode pastasaus in hartvorm of een cupcake bakken met veel liefde erin. Een briefje aan de hondenriem of stiekem voor allebei vrij van je werk regelen!

Ik ben benieuwd. Vrijdag zal ik de wilde verhalen wel horen op kantoor. De bossen rozen vliegen me vast figuurlijk om de oren, en dan geen slappe. En ik zal als de eeuwige vrijgezel wel 'geprankt' gaan worden, ik ben alert in ieder geval en mijn brievenbus ook.

Waarschijnlijk ga ik mijn briefjes nog eens lezen donderdagavond en mijn kat extra brokjes geven. Even terug zwijmelen naar vroeger, toen liefde nog niet zo ingewikkeld was...

Een romantische dag voor iedereen!

'Herrie op de Liemtse prairie'

Foto: Cock Stam

Liempde - Herrie op de Liemtse prairie, dat was het thema van de zittingsavonden in Liempde. En dat was het; Het Hof van Liempde, voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Saloon Het Hof' was afgelopen weekend het decor van heuse wild west taferelen.

In vervlogen tijden ging het er wild aan toe op de 'Liemtse prairie', zo bleek tijdens de zittingsavonden op 7, 8 en 9 februari in een uitverkocht Saloon Het Hof. Het was een tijd van duelleren, moord, vetes tussen Liemt en Kasteren en een strijd om de macht tussen criminelen, sheriffs en opperhoofden.
Met Liemt en Kasteren ging het al snel bergafwaarts onder de scepter van Prins Joost d'n Echte en Adjudant Tom, zo leerden de bezoekers. De oude vete tussen Liemt en Kasteren over de durpskern laaide namelijk weer op. Volgens Snelle Jelle en Vlugge Japie (Harrie en Theo van de Loo) kon de Dommel niet breed genoeg zijn en was elke brug er een te veel. Ook stelden de prins en adjudant verkeerde prioriteiten, zoals feesten in De Durpsherberg, meende Bureau Flikken Liemt (Lisan Mulder en Lisa van Nunen). Zij kwamen er na degelijk onderzoek dan ook 'snel' achter waar de 112 consumptiebonnen waren gebleven. En alle trammelant werd nog versterkt door het gemis van Sheriff Jack (de Graaf), de laatste sheriff van Liemt.

Foto: Cock Stam
Hofkapel de Kromploegers Foto: Cock Stam
Stan van de Velden Foto: Cock Stam
Ad Schelle en Loes van Leeuwen. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Ondanks alle problemen pakte de middenstand van Liemt zo goed en zo kwaad als het ging het dagelijkse leven op, zo leerde het publiek. In de buurtwinkel brachten Dolly en Kenniet (Loes van Leeuwen en Ad Schelle) hen op de hoogte van elke roddel en verandering in het dorp. Ook de plaatselijke begrafenisonderneemsters, Carla Saris en Willemijn Bakx, wedijverden om de slachtoffers van deze rumoerige periode af te leggen. Bij een dreiging dat er doden, of zelfs maar dode vingers gingen vallen, stonden zij al paraat. De een zijn dood is de ander zijn brood.
Ondertussen trok de saloon vreemd volk aan. Zo ook vrienden van de prins (Rick Bekkers, Joris van de Pas en Stan van der Velden). Het zag er voor het publiek allemaal relaxed en onschuldig uit. Maar er werden ook geweren verkocht met een niet te volgen en dubieuze transactie.

Later op de avond was de spanning om te snijden. De Partyploegers probeerden de boel op te vrolijken met een dansje. En de Spaghetti Western Orchestra (Hofkapel De Kromploegers) wilde de spanning doorbreken met 'the good', 'the bad' (publiek) en 'the ugly' (prins en adjudant). Maar door een onschuldig mondstuk van de trompet en een trap van de schoen kwam weer iemand aan zijn einde in de saloon.
Ook mister Ducktape (Paul Saris) bezocht Het Hof. Deze gevreesde revolverheld had al meer dan tweehonderd crematies op zijn naam staan. Indianen en Mexicanen waren makkelijk, pochte hij, "Indi-aan en Indi-uit en Mexic-aan en Mexic-uit". De hongerige mister Ducktape wilde graag de laatste Billy Ball Buffolow meatballs van keurbutcher Billy (Willy Beerens). Dat leverde de nodige problemen en dreigementen op alvorens hij terecht kon bij Billy's opvolger Fleschmaster, waar de tripple B special balls nog steeds te koop zijn.

De teloorgang van Kasteren en Liemt trok ook andere criminelen aan. De Daltons (familie Martens) wisten geruisloos en op spectaculaire wijze via het openstaand hek te ontsnappen. Maar na een mislukte aanslag kwamen zij al even geruisloos terug in het gevang om daar voor altijd te blijven. William Wild Bill Holveter werd zelfs gesignaleerd. Hij was voor niemand bang. Holveter (Arthur Brands) had een neus voor inbraakjes. Het liefst brak hij in bij Hoogheem, zo'n 250 onder 1 kap. Maar ook bij de bakker die maar twee dagen per week open is en waar veel bolletjesslikkers rondhangen. Of een inbraakje bij de buurvrouw om haar gordijnen dicht te doen.
De indianen van Liemt zagen een wijs stamhoofd als oplossing voor alle ellende. Maar Sqauw girls Wauna en Sauna (Lenne Brands en Meike van Oorschot) constateerden dat er maar weinig mensen geschikt waren voor die functie. Zo passeerden prins Joost, maar ook Monique en haar vriendinnen en Indi-anus en zijn maat (Ruud Bouwemans en Mitch Stupers) de revue. Uiteindelijk bleek Stephanie Smeters het geschikte opperhoofd.

De vete tussen Liemt en Kasteren was uiteindelijk niet meer te bedwingen en een duel bleek onvermijdelijk. Omdat alles daarbij zo snel ging, kreeg het publiek een vertraging te zien. Snelle Jelle, die uitkwam voor Kasteren, won het duel van Vlugge Japie. Maar plots klonk nog een schot en viel ook Snelle Jelle neer. Prins Joost d'n Echte en Adjudant Tom grepen in en zorgden dat de strijd tussen Kasteren en Liemt voor altijd werd geslecht. Liempde kon weer verenigd door het leven en op naar carnaval.


't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

WONING TE KOOP
Altijd al willen wonen in Lieshout (Eindhoven - Helmond)? Dit is je kans! Hoekhuis te koop, Kijk voor meer informatie op de volgende link: https://goo.gl/RTFgwC

VAKANTIE

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 12 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

AANGEBODEN

Nieuwe Dessotapijttegels. Allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

FOTOGRAFIE

Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

BEZORGERS GEZOCHT

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant op zoek naar bezorgers. Is er niet direct een wijk vrij bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Interesse? Meld je aan op www.mooiboxtel.nl/bezorger-worden

GEZOCHT

Kleine verwarmde werkplaats voor hobbyist. Tel. 06-14650974

Teejatergroep Orion speelt 'Het Lijk in de Cast!'

Liempde - Dit voorjaar speelt Teejatergroep Orion wederom in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel. Onder regie van Lisa Ruskus wordt met tien spelers het surrealistische blijspel 'Het Lijk in de Cast' ten tonele gebracht.

In dit stuk van Corrie van der Rol repeteert een toneelgroep een thriller, die zich afspeelt in een praatgroep met prettig gestoorde mensen. Maar: wie is wie? En wat is ieders motief? Het publiek zit er met de neus bovenop, maar laat het zich raden? Dit belooft een ongewone voorstelling met een nog veel ongewonere ontknoping te worden, zo laat de theatergroep weten.

De voorstellingen zijn op 29 en 30 maart en op 3, 5 en 6 april en beginnen allemaal om 20.15 uur. Kaarten kosten 12,50 (incl. pauzedrankje) per stuk en zijn te reserveren bij Heleen van Minderhout via teejatergroeporion@gmail.com of 06-12989457. Betaling dient gedaan te worden op de speelavonden zelf, dat kan contant of door te pinnen.

Bekendmakingen week 7

Aangevraagde omgevingsvergunningen
De Beiaard 2, kappen: 1 acaciaboom uit binnenerf met herplant
Hogenbergseweg 66, kappen: 1 eikenboom achter schuur achtererf met herplant
Korenmolen 18-22, intern verbouwen bedrijfspanden
Oude Dijk tegenover huisnummers 107 t/m 115, kappen: 13 sparren uit slootkant
De Papiermaker 11, opknappen zijkant en achterkant woning
De Voetboog 7, kappen: 1 esdoorn uit slootkant naast hekwerk van Kanovereniging De Pagaai

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Hof ter Aa ter hoogte van huisnummer 96, rooien: 2 moeraseiken uit groenstrook
Vleutstraat: percelen G 462 en 463, realiseren van hooilanden Scheeken: het maken van een aantal vochtige situaties en aanplant

Verleende omgevingsvergunning
De Prangen 1, renoveren schuur

Melding aanleggen gesloten bodemenergiesysteem
Munselse Hoeve 3

Evenementenvergunningen
Seizoensafsluiting DVG Liempde. Verleende evenementenvergunning aan DVG Liempde voor het organiseren van de Seizoensafsluiting op Sportpark De Roode Bleek aan de Sportlaan 2 op vrijdag 31 mei 2019 van 19.00 tot 00.00 uur, op zaterdag 1 juni 2019 van 10.30 tot 00.00 uur en op zondag 2 juni 2019 van 10.00 tot 20.00 uur.
Brabantse Oldtimerdag. Verleende evenementenvergunning aan Terug in d'n Ted voor het organiseren van de Brabantse Oldtimerdag in en rondom het Concordiapark in Liempde op maandag 10 juni 2019 van 8.30 tot 18.00 uur.

Besluit
Mandaatbesluit gebiedsontzeggingen APV.

Aanvullingen week 6

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 59, uitbreiden carport

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Knuistenkoepel 4a, uitbreiden bedrijf met een vleesvarkensstal

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-02 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
15-02 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
16-02 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
16-02 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
16-02 Den Berg
19-02 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Flinke winst Taverbo-Sabo 1

Boxtel - Na de matige seizoensstart van vorige week was Taverbo-Sabo 1 op zoek naar eerherstel in de thuiswedstrijd tegen Twenty-one Up 1. Deze ploeg uit Rotterdam had vorige week titelkandidaat HTC 1 op een gelijkspel gehouden maar had nu geen kans tegen de Boxtelse tafeltennissers die wonnen met 9-1.

De teamsamenstelling van Twenty-one Up was dit keer echter wel flink gewijzigd. Naast Rijn Vogelaar deden nu ook Jubal Kuessner en Mark Hesseling mee. Taverbo speelt dit seizoen in een vaste opstelling met Marlotte Staps, Michel Sperling en Bram Bakker. De wedstrijd verliep erg eenzijdig. Ditmaal in het voordeel van Taverbo. Hesseling wist als enige van de Rotterdammers te scoren voor zijn ploeg tegen Bakker. Vogelaar maakte het zowel Sperling als Staps bijzonder lastig, maar kwam niet tot winst. Een bijzonder welkome 9-1 overwinning voor Taverbo was het resultaat van een mooie sportmiddag. De Boxtelse ploeg is daarmee opgeklommen tot een derde plek op de ranglijst.

Jeugd
Het eerste jeugdteam kreeg afgelopen zaterdag in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen Middelburg op visite. Lars Strik en Rick van der Schoot wonnen hun eerste partijen van respectievelijk Jesse Akkerman en Mike de Nood met gemak. Luuk Essens had het echter moeilijk tegen Jonah Louws maar wist deze partij in de vijfde game toch in winst om te zetten. Strik en Van der Schoot lieten geen enkel punt liggen en ook de punten van de dubbel hielden zij in Boxtel. Luuk Essens voegde hier nog een punt aan toe waardoor de einduitslag 9-1 werd in het voordeel van Taverbo-Sabo.
De jongens doen met 15 punten uit twee wedstrijden goed mee in de bovenste helft van het klassement. Zaterdag 23 februari zal blijken of ze zich bovenin kunnen handhaven als ze spelen tegen 't Belke uit Tegelen, die met 14 punten strak achter hen staat, aanvang 15.00 uur.

HCB'92 DB1 schiet tekort

Boxtel - De dames van HCB'92 DB1 begonnen donderdag enthousiast aan de inhaalwedstrijd tegen Bergeijk. Het mocht niet baten; de Boxtelse handbalsters verloren uit met 14-7.

Het eerste doelpunt was voor HCB'92, Anouk Foolen speelde Lieke van Rooij mooi aan waardoor zij kon scoren. Daarna scoorde Jorien Strik door een terugkomende bal vanaf de cirkel. Ook Bergeijk scoorde, ondanks dat de verdediging van HCB'92 sterk stond. Doordat Jytte Brus goed wegstartte over de cirkel, maakte Anouk Schellekens vanuit de hoek een doelpunt. Bergeijk vond de Boxtelse goal nog een paar keer, en door drie doelpunten van Van Rooij en Foolen werd de ruststand 7-6 in het voordeel van Bergeijk.

Bergeijk scoorde in de tweede helft een aantal keer, terwijl bij HCB de doelpunten niet wilden vallen. Door mooi samenspel tussen Van Rooij en Strik, scoorde laatstgenoemde een punt. Helaas was dit het enige doelpunt van HCB'92 in de tweede helft en eindigde de wedstrijd uiteindelijk met 14-7 in het voordeel van Bergeijk.

Turnsters Tabitta naar landelijke wedstrijden

Reuver - Zes turnsters van GV Tabitta namen afgelopen weekend deel aan de eerste plaatsingswedstrijd voor de 1ste divisie turnsters in Reuver. De Boxtelse meiden kwamen in verschillende leeftijdscategorieën in actie.

Lieve van der Zijde, Donna van Wijgerden en Yuna van de Wiel (junioren) traden zaterdag aan. Lieve turnde naast drie stabiele oefeningen op sprong, brug en vloer een goede balkoefening, wat haar een mooie vijfde plaats opleverde. Donna behaalde na veel blessureleed knap de zevende plaats. Ook Yuna liet mooie oefeningen zien en eindigde met een brugoefening met een handstand halve draai op de achtste plaats.
Zondag kwamen Sam Sieben (junior), Nienke Langenhuizen en Eva Roos (senioren) in actie. Door onder andere een mooie oefening op brug turnde Sam zich op het podium, waar ze de zilveren medaille ontving. Nienke turnde de beste brug- en de beste balkoefening van de wedstrijd en behaalde hierdoor een tweede plaats. Eva liet voor het eerst haar nieuwe vloeroefening in een wedstrijd zien en dit leverde haar de hoogste score op dit toestel op. Zij eindigde op een zesde plaats.
Door deze prestaties plaatsen alle deelnemende turnsters zich al voor de landelijke wedstrijden. De tweede kwalificatiewedstrijd is in maart. Voorafgaand daaraan zijn regiofinale (3de divisie) en toestelfinales (1ste, 2de en 3de divisie) op 23 en 24 februari in Oisterwijk.

Rugbyers Ducks verslaan Bossche Dukes

Ducks won zondag de derby Boxtel-Den Bosch met 27-12. (Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken). Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - Thuis op het sportcomplex van RC Ducks aan de Wielakker in Boxtel ontving het clusterteam Ducks/Oysters tegenstander The Dukes uit Den Bosch. Het werd een sterke overwinning voor de thuisploeg, die daarmee in de race blijft voor het kampioenschap.

In de derby had Ducks een flitsende start. Na een paar minuten veroverde trainer/speler Tim Nouwens via een interceptie de bal. Het veld lag voor hem open en hij scoorde 5-0. Kort hierna had Ducks een offensief tegen de Dukes trylijn. Na een aantal pogingen kon Nick Blom de 10-0 op het scorebord zetten. De bezoekers bekroonden vervolgens een tegenoffensief met een try en een conversie: 10-7. Dit was tevens de ruststand.
In de tweede helft was Ducks de heersende partij, het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de Bossche tegenstanders. Zij verdedigden echter goed en Ducks verzuimde te vaak de bal in de lijn te spelen. Via de voorwaartsen wist de Boxtel/Oisterwijk-combinatie toch via wederom Nick Blom 15-7 te scoren.
De vierde try voor Ducks kwam ook op het scorebord, via de voorwaartse en Jasper Bastianen werd het 20-7. Hiermee was ook het bonuspunt binnen, wat behaald wordt als een team vier tries heeft gescoord. De overwinning was binnen en deze werd nog ruimer toen man of the match Nick Blom zijn derde try scoorde. Wouter Puts benutte de conversie met een drop kick en bracht de stand op 27-7. Vlak voor het einde deed The Dukes wat terug via een counter. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 27-12.

Inzet LSV mag niet baten tegen Olland

Lennisheuvel - Dat het een moeilijke dag zou worden was bij LSV op voorhand wel bekend. Ondanks dat de Lennisheuvelse ploeg in de eerste helft de bovenliggende partij was, behaalde de fysiek sterke ploeg van Olland een overweldigende overwinning van 1-6.

Al snel kwam LSV door Maykel van Kasteren op voorsprong en volgden meerdere goede kansen om de voorsprong uit te bouwen. Maar in de 25e minuut was het Stefan Erven die een van de spaarzame kansen voor Ollandia benutte en ook in de slotseconden van de eerst helft profiteerde hij van een misverstand in de LSV-defensie. Door blessures had LSV al twee maal moeten wisselen en na de rust was het duidelijk dat het spel LSV erg veel energie kostte. Langzamerhand moest LSV steeds meer fysieke kracht gebruiken, wat de scheidsrechter duidelijk niet kon waarderen. Verdediger Lyuboslav Serafimov stond op het punt gewisseld te worden, toen hij voor een overtreding zijn tweede gele kaart kreeg. Daarmee leek het verzet van LSV min of meer gebroken.
Al gauw werd het door Robert Erven 1-3. Bijzonder ongelukkig was de invalbeurt van Bart van der Struijk. Bij zijn eerste balcontact passeerde hij zijn eigen doelman en een paar minuten later was hij ook betrokken bij het vijfde doelpunt van Ollandia. Gefrustreerd beging hij een wilde actie en kreeg daarvoor direct rood. Met negen man speelde LSV de partij uit, maar moest in de slotfase toch nog een zesde tegendoelpunt toestaan.
Uiteindelijk was het een forse nederlaag voor LSV, maar gezien de vechtlust en het spel in de eerste helft was het zeker geflatteerd.

Wapen van Liempde/RegioBank 1 wint van Venray

Venray/Liempde - Het kaderteam moest deze week afreizen naar het Limburgse Venray voor de wedstrijd tegen VOP/De Witte Hoeve. Harm van de Laar begon voortvarend en stond na drie beurten al op 89 caramboles met een serie van 45. Zijn tegenstander kwam daarna op stoom, het was erop en erover, en won in twaalf beurten.

Henry van Dijk had al meteen een achterstand doordat zijn tegenstander met een serie van 30 begon. Met een serie van 79 werd dit omgezet in een voorsprong. In acht beurten en met 20,00 gemiddeld had Van Dijk de partij uit en werd de stand 2-2. Ton Rovers is goed in vorm en ook nu was hij na vijf beurten en een serie van 54 aan de meet met een gemiddelde van 28,00. Zijn tegenstander ver achter zich latend met 2-4. In een matige partij wist Martien van den Tillaart zijn partij niet in winst om te zetten. Na de wedstrijd wordt gekeken welk team procentueel de meeste caramboles gemaakt heeft en dat krijgt hiervoor een punt extra. Hierdoor ging de winst mee naar Liempde.
Het eerste libre team moest een verlies incasseren tegen de biljarters van de Hazelaar 4. Alleen Peter van Lierop won zijn partij en Leo van Hastenberg behaalde een mooi gemiddelde van 11,8.
't Wapen van Liempde/Regiobank 2 wist niet te winnen van Krijt op Tijd uit Veghel, alleen Theo de Beer behaalde de winst.
't Wapen van Liempde/Regiobank 3 breidde de voorsprong op de concurrentie uit door de maximale 30 punten te behalen tegen Triangle Bar 1 uit Schijndel. Patrick Sterrenburg had zijn partij zelfs in 18 beurten uit, 3,05 gemiddeld. Cor van Beers (2,77) en kopman Edward Korsten (3,33) speelden beiden remise. Ze staan nu vier punten voor op Royal Events Palace 2 uit Heeswijk.
De hoogste serie deze week voor Henry van Dijk met 79 caramboles.

Kennismakingsdag honk- en softbal

Boxtel - In Sportcomplex De Braken kan aanstaande zondag 17 februari kennisgemaakt worden met honk- en softbal. Geïnteresseerden zijn welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Er is een doorlopend programma; tussen 13.00 en 15.00 uur zijn trainers beschikbaar voor de jeugd tot 12 jaar en vanaf 15.00 uur zal de focus liggen op iedereen vanaf 12 jaar.

Tijdens deze middag kan jong en oud zelf een balletje gooien, vangen en slaan. Tegelijkertijd zijn de eigen teams van Ducks bezig met een training zodat te zien is wat je met wat training kunt bereiken.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 februari
A-Lijn: 1 S. Tempels & J.de Wolf 76,04 2 A. Slaats & R. van Weert 63,19% 3 R. Dankers & F. van de Schans 60,42% B-Lijn: 1 M. Vergouwe & F. Verhees 58,13% 2 L. Bekers & T. van de Sande 54,38% 2 A. Tops & M. van der Sloot 54,38%
Uitslagen 7 februari
A-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 65,00% 2 L. den Dekker & I. van der Meijden 60,83% 3 T. Walbeek & R. van Wersch 57,50% B-Lijn: 1 R. Traa & H. van Esch 57,92% 2 H. & F. Schalkwijk 56,25% 3 A. Eltink & T. Hazenberg 55,73% C-Lijn: 1 G. Dams & A. Melcherts         65,42% 2 T. van der Kolk & T. Wouda 61,25% 3 P. & R. van der Pasch 57,50%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 5 februari
A-Lijn: 1 T. Walbeek & H. Wolsky 62,67% 2 H. van Esch & P. van de Ven 61,74% 3 F. & H. Schalkwijk 55,33% B-Lijn: 1 G. & A. van Lier 66,32% 2 D. Eltink & G. van der Meer 64,93% 3 G. Veroude & P. van Berkel 58,47%
Uitslagen 7 februari
A-lijn: 1 F. van Roij & T. van Roosmalen 72,70% 2 H. Heijstek & H. van Pinxteren 66,58% 3 H. van Esch & P. van de Ven 60,87%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 5 februari
A-Lijn: 1 A. Veraa & T. Heesakkers 62,92% 2 H. Maas & P. Raaijmakers 62,50% 3 J. Koppen & N. Maas 60,42% B-Lijn: 1 N. vd Meerakker & R. vd Heijden 57,50% 2 A. van Gorp & A. van Zuidam 55,83% 3 A.& P. Schoonen 55,83%

Bridge club Fellenoord, uitslagen 6 februari
1 M. Jussen & Marie-Jose Ronde 68,05% 2 H. vd Brand & M. v Roosmalen 63,88% 3 A. v Gorp & W. vd Lans 58,33%
3 M. v Elk & Gisela Voltmann 58,33%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 7 februari
A-lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 64,58% 2 W. Renders & K. Voets 57,92% 3 J. van de Laar & G. van Oirschot 57,50% B-lijn: 1 F. van de Schans & F. Sedee 62,71% 2 A. & B. van de Langenberg 61,15% 3 J. Beerens & B. van Ruremonde 60,00% C-lijn: 1 J. Janssen & J. van de Laar 63,48% 2 W. Strik & P. Raaijmakers 58,67% 3 A. van Aarle & A. van de Heuvel 58,00%

Essche Bridgeclub, uitslagen 7 februari
Lijn A: 1 A. & J. van den Aker 62,80% 2 P. Olijslagers en E. van de Broek 58,63% 2 E. van Beek & E. Gilissen 58,04%

Biljart

't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
VOP/de Witte Hoeve-'t Wapen van Liempde/Regiobank 1        4-5
't Wapen van Liempde/Regiobank libre 1-De Hazelaar 4        23-30
Krijt op Tijd 3-'t Wapen van Liempde/Regiobank 2        29-17
Triangle Bar 1-'t Wapen van Liempde/Regiobank 3        26-30

Geboliesch, uitslagen week 6
De Treffers-De Unie Boys        30-34
't Pommeransje-De Eenheid        37-32
Le Carambole-De Fetsers        28-40
Ons Vertier-Kloosterboys        37-39
De Stapelaars-De Prutsers        37-31

't Ivoor, uitslagen van 4 tot en met 8 februari
Avondcompetitie libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 5        16-27
't Ivoor 2        vrij
't Ivoor 3-De Kruiskamp 1        24-26
Het Wapen van Eerschot 3-'t Ivoor 4        26-22
Avondcompetitie 3-banden klein:
Royal Events Palace 1-'t Ivoor 1        24-27
Avondcompetitie 3-banden groot:
Rio Bar 3-'t Ivoor 1        20-30
Dagcompetitie libre:
't Ivoor 1-'t Ivoor 2        39-32
't Ivoor 3-Vlijmendorp 1        35-37
De Haarstek 2-'t Ivoor 4        35-34
't Ivoor 5-De Vliedberg 3        38-34
Dagcompetitie 3-banden klein:
De Hopbel 1-'t Ivoor 6        23-30
D`n Brouwer 3-'t Ivoor 7        23-28
't Ivoor 7-NAL 8        27-27
't Ivoor 8-De Hopbel 2        21-28
't Ivoor 9        vrij
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot:
't Ivoor Boxtel-SIS Schoonmaak        2-6

Tafeltennis

BRTC, uitslagen 4 februari
Rotsvast-Taverbo-Sabo 3        3-7
Taverbo-Sabo 2-Taverbo-Sabo 4        1-9
De Horntreffers-De Firma Fotografie        5-5
De Dommel-Grand Café Rembrandt        4-6

Zaalvoetbal

Uitslagen 9 februari
Langenberg/Dammers-Café Vollop        2-10
Second Cars-Big Street 68        3-3
Van de Sande/Pacqt-Le Temps Perdu        6-2
't Geveltje-Kwalitaria Strik        2-2
Uitslagen 11 februari
Wijnpakkettenonline-Dobotex BV        4-2
Celdex BV-Green Team        3-4
Van Stekelenburg-Vermeer verz        5-3
Programma 16 februari
17.00 Kwalitaria Strik-Team Van de Wielen
17.45 Cafe Vollop-Second Cars
18.30 Heva/Van Weert-'t Geveltje
19.15 Eltechno-Juf Juf United
20.00 Langenberg/ Dammers-Hart van Boxtel
Programma 18 februari
19.00 Dobotex BV-Van Stekelenburg
19.45 Green Team-Wijnpakkettenonline
20.30 ZVS Filias VR 1-FC Eindhoven VR 3
21.30 Van der Heijden Milieu-Celdex BV

Voetbal

ODC, Essche Boys, uitslagen 10 februari
SVSSS 1-ODC 1        1-1
ODC, Essche Boys, programma 17 februari
ODC 1-Haarsteeg 1        14.30
Waspik VR1-ODC VR1        10.00
Essche Boys 1-LSV 1        14.00
SC 't Zand VR4-Essche Boys VR1        10.00        

RKSV Boxtel, uitslagen 9 februari
SCG'18 JO17/3-Boxtel JO17/2        3-1
Boxtel JO15/1-Dongen JO15/2        6-2
WSC JO15/3-Boxtel JO15/2        3-0
Boxtel JO15/3-Zwaluw VFC JO15/4        4-4
Boxtel JO13/1-SCG'18 JO13/2        4-1
Wilhelmina JO13/4-Boxtel JO13/2        0-5
FC Eindhoven AV JO12/1-Boxtel JO12/1        2-5
Boxtel JO12/2-Real Lunet JO12/1G        2-6
OJC Rosmalen JO11/3-Boxtel JO11/1        3-0
Boxtel JO11/2-Nevelo JO11/2        4-5
Bergeijk MO13/1-Boxtel MO13/1        1-1
Emplina MO13/1-Boxtel MO13/2        4-1
OJC Rosmalen MO11/1-Boxtel MO11/1        5-1
Uitslagen 10 februari
Avesteyn 1-Boxtel 1        3-0
SVSOS 2-Boxtel 3        0-2
Wilhelmina 4-Boxtel 4        2-3
Boxtel 5-Jong Brabant 5        3-2
Boxtel 8-Real Lunet 3        1-0
Boxtel 9-SV BLC 3        1-3
RKSV Boxtel, programma junioren 16 februari
Beerse Boys MO17/1-Boxtel MO17/1        13.00
Best Vooruit JO17/2-Boxtel JO17/1        14.45
Boxtel JO17/2-RKDVC JO17/4        15.00
Boxtel MO15/1-SCG'18 MO15/1        13.15
OVC'26 JO15/1-Boxtel JO15/1        13.00
Boxtel JO15/2-Maliskamp JO15/1        13.15
SCG'18 JO15/3-Boxtel JO15/3        13.00
Programma pupillen, 16 februari
Boxtel MO13/2-Nivo Sparta MO13/1        11.45
FC Eindhoven AV JO13/1-Boxtel JO13/1        10.45
Boxtel JO13/2-TGG JO13/1        14.00
Boxtel JO12/1-EFC JO12/1        10.15
Zwaluw VFC JO12/4-Boxtel JO12/2        11.30
Boxtel MO11/1-SV BLC MO11/1        10.15
Boxtel JO11/1-Wilhelmina JO11/2        10.15
Boxtel JO10/1-OSC'45 JO10/1        08.45
Boxtel JO10/2-SVSSS JO10/2        08.45
Boxtel JO10/3-Jong Brabant JO10/4        10.15
BMC JO10/3-Boxtel JO10/4        10.15
Boxtel JO9/1-WSC JO9/2        08.45
OJC ROSMALEN JO9/7-Boxtel JO9/2        10.15
RKVVO JO9/6M-Boxtel JO9/3M        08.45
FC Engelen JO9/5M-Boxtel JO9/4M        08.30
Wilhelmina Boys JO8/1-Boxtel JO8/1        09.00
Boxtel JO8/2-OJC Rosmalen JO8/3        08.45
ODC JO8/3-Boxtel JO8/3        08.30
Programma senioren 17 februari
Boxtel 1-Nijnsel/TVE Reclame 1        14.30
Spoordonkse Boys 2-Boxtel 2        11.45
Boxtel 3-Hilvaria 4        12.00
Boxtel 4-Helvoirt 5        10.00
Helvoirt 4-Boxtel 5        10.00
Boxtel 6-OJC Rosmalen 6        11.00
Boxtel 7-SBC 6        10.00
SCG'18 10-Boxtel 8        10.00
Den Dungen 9-Boxtel 9        12.15

LSV, uitslagen 10 februari
LSV 1-Ollandia 1        1-6
LSV 3-Best Vooruit 7        3-2
LSV, programma 17 februari
Essche Boys 1 -LSV 1        14.00
LSV 2 -SBC 4        11.00
GSBW 4-LSV 3        12.00

DVG, uitslagen 9 februari
DVG JO8/1-Blauw Geel JO8/6        3-13
Wec JO9/1-DVG JO9/1        3-3
Heeswijk JO9/1G-DVG JO9/2        6-2
Wec JO11/1-DVG JO11/1        5-9
DVG JO11/2-Boekel Sport JO11/3        7-0
DVG JO11/3-Schijndel JO11/4        1-9
DVG JO13/1-SBC JO13/1        0-5
DVG JO13/2-Schijndel JO13/2G        0-2
FC Uden JO13/3-DVG JO13/3        0-3
Rhode JO15/1-DVG JO15/1        0-0
St. Boerdonk/Keldonk MO15/1-DVG MO15/1        1-5
DVG JO19/1-Blauw Geel JO19/2        8-0
HVCH JO19/4-DVG JO19/2        1-2
Uitslagen senioren, 10 februari                                                        
Nijnsel 1-DVG 1        3-2
DVG 2-Erp 3        1-1
DVG 5-Eli 4        1-8
WEC 6-DVG 6        4-4
DVG 7-Handel 5        0-1
DVG, programma 16 februari
Handel JO8/1G-DVG JO8/1        11.15
DVG JO9/1-schijndel JO9/3        10.30
DVG JO9/2-Vorstenbosch Boys JO9/1G        10.30
DVG JO9/3-Schijndel JO9/4        10.30
DVG JO11/1-Nijnsel JO11/1        09.30
Handel JO11/1G-DVG JO11/2        11.00
Blauw Geel JO11/6-DVG JO11/3        09.00
DVG JO13/1-Someren JO13/1        11.30
Vorstenbosch Boys JO13/1-DVG JO13/2        10.00
DVG JO13/3-Sparta'25 JO13/4        11.30
DVG JO15/1-Top JO15/1        13.00        
Schijndel JO15/3-DVG JO15/2        13.15
DVG MO15/1-Berghem Sport MO15/1        13.00
Stiphout JO19/1-DVG JO19/1        15.00
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        14.30
Programma senioren & dames, 17 februari
DVG 1-Avesteyn 1        14.30
HVCH 5-DVG 2        11.00
DVG 3-Ollandia 2        10.00
DVG 4-Schijndel 4        10.00
Rhode 7-DVG 5        12.00
DVG 6-Blauw Geel 14        12.00
FC De Rakt 6-DVG 7        12.30
DVG VR 1-EVVC VR 2        10.00

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 6
Senioren
Taverbo-Sabo 1-Twenty-one Up 1        9-1
Taverbo-Sabo 2-TTCV Van Herwaarden 1        5-5
Taverbo-Sabo 3-JCV 3        8-2
Taverbo-Sabo 4-De Batswingers 1        10-0
Taveres 2-Taverbo-Sabo 5        5-5
Veldhoven 9-Taverbo-Sabo 6        6-4
TTCV Van Herwaarden 7-Taverbo-Sabo 7        3-7
Een en Twintig 7-Taverbo-Sabo 8        6-4
Never Despair 11-Taverbo-Sabo 9        3-7
Jeugd
Taverbo-Sabo 1-TTC Middelburg 1        9-1
Taverbo-Sabo 2-Stiphout        3-7
Taverbo-Sabo 3-Meppers (H) 1        5-5

Handbal

HCB'92, uitslagen 7 februari
Bergeijk DB1-HCB'92        14-7
Uitslagen 8 februari
Helios DB1-HCB'92 DB1        26-17
Uitslagen 9 februari
GHV D2-HCB'92 D1        15-8
Uitslagen 10 februari
Tremeg DS2-HCB'92 DS1        14-13
Zephyr/HCB'92 HB1-Apollo HB1        12-27
Handbal Someren HS2-Aristos/HCB'92 HS2        37-26
Programma 16 februari
Bergeijk E1-HCB'92 E1        18.00
Swift DB2-HCB'92 DB1        18.30
Aristos/HCB'92 HS2-Blauw Wit HS1        19.00
Programma 17 februari
Achilles'95 HB1-Zephyr/HCB'92 HB        09.00
Handbalshop.nl/Witte ster D2-HCB'92 D1 11.00
KPJ Beek en Donk DS1-HCB'92 DS1        12.10


Gelijkspel in topwedstrijd De Horntreffers-De Firma Fotografie

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) speelden de nummers 1 en 2, De Horntreffers en De Firma Fotografie, tegen elkaar. De Horntreffers wilden hun positie waarmaken door goed van start te gaan met drie overwinningen in het enkelspel. Wim van Aarle won van Jordy van de Laak terwijl Ad en Hans van Weert van Stef Schellekens en Henk van de Laak wonnen.

Het dubbelspel ging echter door winst in de beslissende vijfde game naar Jordy en Henk van de Laak en dat was de ommekeer in de wedstrijd want ook de daarop volgende twee enkelspelen waren voor team De Firma Fotografie. De Horntreffers wonnen de twee volgende enkelspelen en namen weer met twee punten de leiding. Maar De Firma Fotografie toonde veerkracht want in de laatste twee partijen won eerst Jordy van de Laak van Hans van Weert en Stef Schellekens wist ook zijn enkelspel tegen Wim van Aarle in zijn voordeel te beslissen. Eindstand 5-5.

Het team dat van deze uitslag optimaal profiteerde was Taverbo-Sabo 4 dat in een eenzijdige partij Taverbo-Sabo 2 aan de kant schoof en zeer sterk voor de dag kwam. Toon van Geel en Erik van der Schoot wonnen beiden hun drie enkelspelen en Erik was samen met Peter de Rooij ook goed voor de winst in het dubbelspel. Peter moest alleen in de voorlaatste partij de winst aan Ad Brekelmans laten die daarmee het enige punt voor Taverbo-Sabo 2 op het wedstrijdformulier kon laten schrijven. Hans Fonken en Lothar Groth wisten niet te scoren maar moesten beiden na een voorsprong toch het punt aan de tegenstander laten door de laatste beslissende vijfde game te verliezen. Eindstand 9-1 voor Taverbo-Sabo 4.

Rotsvast kon tegen Taverbo-Sabo 3 de hoge positie op de ranglijst niet waarmaken. Voor Taverbo Sabo 3 bleef Henk IJsseldijk ongeslagen. Samen met Raymond de Boer was hij goed voor de winst in het enkelspel en met driemaal winst in het enkelspel, waaronder zeer verrassend de winst op Peter van Berkel, liet hij vier punten bijschrijven. Uschi Meeuwis won twee partijen en moest een punt aan Peter van Berkel laten. Raymond de Boer was in zijn enkelspel te sterk voor Geerta Pluut. Dinie van den Nieuwenhuizen kon voor haar team Rotsvast ook een punt op het formulier krijgen door van Raymond de Boer te winnen. Eindstand 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 3.

De partij om de onderste plaats op de ranglijst tussen de teams van De Dommel en Grand Café Rembrandt werd een spannende aangelegenheid, want beide teams wilden na deze partij niet onderaan staan. Rembrandt slaagde daarin als beste want na een 4-1 voorsprong, na winst in de enkelspelen van Lindie van der Steen, Stephan Pennings en Gerrie Honselaars en de winst in het dubbelspel, waren er al vier punten gescoord. Hier stond alleen de winst van Ad de Man op Gerrie Hoenselaars in de eerste partij tegenover. De Man was goed op dreef en won ook zijn andere twee enkelspelen. Met de winst van Piet Wouters op Lindie van der Steen stond de stand voor De Dommel op vier punten. Omdat Wim Jansen geen punten scoorde, was de nederlaag voor De Dommel een feit. Daarmee bleef de positie op de laatste plaats gehandhaafd, terwijl team Rembrandt profiteerde van de grote nederlaag van Taverbo-Sabo 2 en dat team passeerde op de ranglijst. Einstand 6-4 in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

DVG verliest nipt in Nijnsel

Foto: Toon van Ruremonde

Nijnsel - De eerste wedstrijd van een reeks tegen de hoger geklasseerde teams ging zondag verloren voor DVG. Na een enerverende strijd werd het 3-2 voor thuisploeg Nijnsel.

DVG begon goed aan de wedstrijd en kon regelmatig over de flanken tot een opbouw komen, zonder daar kansen uit te halen. Die waren er na zo'n 10-15 minuten wel voor de thuisploeg, die langzaam het heft over begon te nemen. De schoten die Nijnsel produceerde gingen over of werden via een verdedigend been tot hoekschop verwerkt. Dit gold overigens ook voor de pogingen van DVG.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
DVG schoot net terkort tegen Nijnsel. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Een van die hoekschoppen voor Nijnsel was de aanleiding voor het eerste doelpunt. De hoge bal kwam bij de tweede paal ongelukkig op de arm van Teun Welvaarts en de scheidsrechter gaf een strafschop. DVG-doelman Raymon Strik werd de verkeerde hoek ingestuurd: 1-0. Kort daarna was het bijna al weer gelijk door een slim balletje van Ruud Pijnenburg op Luuk van de Ven. Hij probeerde het in de korte hoek, maar daar had de keeper op gerekend. Net voor de rust moest Raymon nog een keer optreden bij een afstandsschot. Daar bleef het voor de rust bij.

Het venijn en kantelpunt kwam in de tweede helft. Eerst maakte Nijnsel bijna de 2-0, maar de bal ging via de paal naast het doel. Een mooie steekbal op Teun Welvaarts die met een schot in de lange hoek de Nijnselse keeper verraste, leverde de gelijkmaker: 1-1. Dit was in de 56e minuut. Vier minuten later was het alweer 2-1. Een serie van hoekschoppen, genomen aan beide kanten van het veld, zorgde voor gevaar. Eén daarvan benutte de aanvaller van Nijnsel, die vrijwel ongehinderd door de Liempdse verdediging met een kopbal een nieuwe voorsprong voor de thuisploeg op het bord zette. Vervolgens kon een goed genomen vrije trap opnieuw vrij worden ingekopt. Twee standaard situaties die verdedigend niet goed werden opgelost en dus stond DVG met twee doelpunten achter.
Toch toonde DVG veerkracht en kreeg een overwicht op het veld. Kansen kwamen er om de achterstand te verkleinen. Bas van Houtum lag weer op de loer om kleine mogelijkheden om te zetten in doelpunten. Een flauwe voorzet van Luuk van de Ven kwam op het hoofd van Van Houtum, die achterwaarts het boogballetje subtiel verlengde en de Nijnselse keeper versloeg: 3-2.
Voetballend was het nu minder en met veelal lange ballen probeerde DVG er een gelijkspel uit te halen. Ook Nijnsel hanteerde dit wapen en met de wind mee ging de bal soms van keeper tot keeper. Echte kansen kwamen er niet meer en dus verloor DVG met 3-2. Hierdoor staat de Liempdse ploeg nu op de vierde plaats. Volgende week speelt het team thuis tegen de virtuele koploper Avesteyn.

DVG 2 speelde thuis tegen ERP 3. Na een prachtig afstandsschot van ERP (0-1) maakte DVG in de tweede helft de gelijkmaker. Gezien het spelbeeld was een overwinning terecht, maar het bleef bij die ene goal voor elk team.

Eredivisieteam 't Ivoor verliest in eigen huis

Foto: Cock Stam

Boxtel - Het eredivisie team van biljartvereniging 't Ivoor speelde deze week tegen koploper SIS Schoonmaak uit Den Haag, De winstpartij die Huub Wilkowski boekte op Glenn Hofman kon een teamnederlaag niet verhinderen.

Jack van Peer, Marc Roofthooft en Richard Berkelmans moesten namelijk hun meerdere erkennen in respectievelijk Jean van Erp, Raimond Burgman en Jeffrey Jorissen. Alle drie konden zij geen rol van betekenis spelen, wat op zich geen schande is gezien de reputatie van de tegenstanders. Des te mooier is de overwinning van Wilkowski op Hofman. In een spannende ontmoeting trok Wilkowski aan het langste eind. Hij maakte zijn veertig caramboles in slechts 27 beurten, moyenne 1,481.
De eerstvolgende thuiswedstrijd is gepland op zondag 24 februari om 13.00 uur.

Twee spelers van 't Ivoor in actie, Jack van Peer (l.) en Marc Roofthooft. Op de achtergrond Raimond Burgman, de tegenstander van Roofthooft. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Het eerste libre team was thuis niet opgewassen tegen een ontketend Hazelaar 5. Chris Fasseur kon zich nog goed mengen in de strijd door met een prima partij te winnen, maar Fouad Hasbani en Peter van Giersbergen gingen zwaar ten onder. Team 2 was vrij. Team 3 moest zijn meerdere erkennen in De Kruiskamp 1. Wim Bekkers was de enige met winst. Team 4 verloor van Het wapen van Eerschot, Fons van Loon redde de eer voor 't Ivoor met een goede partij.
Het 3-banden klein team won de ontmoeting tegen Royal Events Palace. Hierbij speelde Patrick Sterrenburg een sterke wedstrijd met een moyenne van 0,800. Ook Cor van Beers wist zijn partij te winnen. Het 3-banden groot team herstelde zich deze week goed van de slechte resultaten van de afgelopen weken. Ze wonnen met de maximale score van 30 punten tegen Rio Bar 3 en blijven riant op kop.
Bij de dagcompetitie riep team 1 de opmars van team 2 een halt toe. In deze broederstrijd lieten zij duidelijk zien wie de sterkste was. Peter Franken, Toon Bevers en Rien Meijs wonnen en Henk van Boxmeer struikelde over de laatste carambole. Team 3 moest zijn meerdere erkennen in Vlijmendorp 1. Frans Maas en Harrie Verhoeven behaalden beiden de winst. Team 4 verloor nipt van De Haarstek 2 met één punt verschil. Gerard Eijkemans en Frans Maas wonnen. Team 5 won overtuigend van De Vliedberg 3. Dit team kwam slechts vijf caramboles in totaal tekort voor de maximale score. Bij de afdeling 3-banden klein was team 6 goed in vorm. Zij namen ruim afstand van De Hopbel 1 met 23-30. Henk Goettsch, Wim van Gils en Math Hendriks wonnen hun partij. Team 7 kwam deze week twee keer in actie. Het leverde een winst en een remisepartij op. Fouad Hasbani, Jacques van Loon en Theo van Dongen wonnen elk een partij. Team 8 verloor ruim van De Hopbel 2. André Vissers speelde een goede wedstrijd maar kon hiermee de nederlaag niet verhinderen. Team 9 was vrij.


Sterk judo van Keira Kreijveld en Jop van de Ven op 36e sprokkeltoernooi

Rijen - Budovereniging Rijen organiseerde afgelopen zondag het 36e sprokkeltoernooi. Keira Kreiveld en Jop van de Ven namen namens Judo Club Liempde deel aan dit nationaal toernooi.

Nadat ze de hele week ziek was geweest was, stond Keira zondag weer op de mat. Ze deed mee in een poule van elf meiden -15 jaar/-48 kg. De Liempdse won haar eerste drie wedstrijden met een Ippon. In de finale bleek dat Keira nog niet helemaal fit was. Ze verloor de wedstrijd en behaalde een mooie tweede plaats.

Jop nam deel in een poule van negen heren in de categorie -18 jaar/-55 kg. Hij werd zijn eerste wedstrijd uitgeloot en mocht meteen door naar de volgende ronde. De tweede wedstrijd won Jop met een Ippon door een houdgreep te maken die muurvast zat. Hierdoor kwam hij in de halve finale. In deze wedstrijd om de vierde plek bleek zijn tegenstanden meer ervaren.

16 / 16

Expositie schilderijen Gerda van Boeckel (di t/m zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Expositie schilderijen Marc Schoenmakers
VVV, Markt 36, Boxtel

Podium voor amateurkunst (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 14 februari

09.30 uur, vrije dans
14.00 uur, Wandelmiddag
Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Oggelvorsenpoel 'trug in de téd'
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Vrijdag 15 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Bibliotheek: voorlezen 2+
10.15 uur, Burgakker 4, Boxtel

Romantische 'Love songs' vanaf het carillon Sint Petrus Basiliek
11.00 uur, Centrum, Boxtel

Meedenken over het profiel voor de nieuwe burgemeester
16.00 uur, Werkcafé De link, Dr. Van Helvoirtstraat 1, Boxtel

Oggelvorsenpoel 'trug in de téd'
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Waggelrevue
20.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 16 februari

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rondleiding Canon Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Uilen speuren op Huis ter Heide (aanmelden)
19.00 uur, aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Oggelvorsenpoel 'trug in de téd'
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Waggelrevue
20.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 17 februari

Kennismakingsdag Honk- en softbal
13.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

'Boxtelse' Ierse sessie
13.30 uur, B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Finale Boxrock
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Maandag 18 februari

09.15 uur, Hobbycentrum vrije dans
19.00 uur, Hobbycentrum stijldansen
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden = verplicht)

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 19 februari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum: stijldansen (aanmelden = verplicht)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

(Recreatief) badmintonnen, doe je mee?
19.00 uur, Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Woensdag 20 februari

Hobbycentrum: Spaans voor beginners (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken – jokeren - kienen
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rots Kidzz; beauty middag
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Het Bomencafé
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Telebingo
20.40 uur, Omroep Dommelland

Initiators van de staking Teun Toemen (l.) en Gijs Lagerweij.

Teun Toemen

Foto: Marlou Kanmaz

Yade Kanmaz

Anja vd Biggelaar