DeMooiBoxtelKrant

7 september 2016

DeMooiBoxtelKrant 7 september 2016


Slowlands 2016 is zonnig en gezellig, maar verdient meer bezoekers

Foto: Anke Snijders

Boxtel - Op Slowlands genoten afgelopen weekend zo'n 6.500 enthousiaste mensen van lekker eten en drinken, Kenny B, Niels Geusebroek en nog veel meer. Het driedaagse festival moest in juni nog bekend maken dat het verhuisde van Landgoed Velder naar het terrein achter het NS-station waar voorheen houthandel Langenhuijsen zat.

Op diverse podia waren optredens van bekende artiesten, zoals publiekslievelingen Kenny B en Niels Geusebroek, maar ook minder bekende singer/songwriters en dj's te zien. En tussen alle muziek door was er ook te genieten van de zon, die zich van zijn beste kant liet zien op zaterdag, de topdag van het festival.

Kenny B. haalde alle kinderen het podium op om samen met hem zijn hit 'Parijs' te zingen. Foto: Hans van Doorn

Organisator René Leenders kijkt terug op een mooi festival waarbij (slow)food gecombineerd wordt met een heuse festival line-up. 'Fantastisch' noemt hij de afgelopen editie van het driedaagse festival dat geheel zonder opstootjes verliep. Hoewel er op Facebook meerdere klachten werden geplaatst, is bij de gemeente slechts één melding van geluidsoverlast bekend. Toen na meting bleek dat het geluidsniveau bij een podium inderdaad licht werd overschreden, is het volume direct naar beneden bijgesteld. Daarna zijn geen overschrijdingen meer gemeten, zo laat een woordvoerder weten.

Slowlands trok met 6.500 bezoekers zo'n 1.500 extra mensen ten opzichte van vorig jaar, maar volgens Leenders verdient het festival nog een verdere groei. "Wij mikken op tenminste 5.000 bezoekers per dag", legt hij uit. In dat licht is het huidige aantal bezoekers enigszins teleurstellend, aldus de organisator. Volgens hem is het opvallend dat niet veel Boxtelaren de weg naar het festival weten te vinden.

Daar staat volgens hem tegenover dat bezoekers nu ook voor de derde dag van het festival entree moesten betalen. Leenders: "Vorig jaar was de zondag gratis toegankelijk. Dat heeft toen bijgedragen aan extra bezoekers, maar we hebben dit jaar dus een betere omzet." Hoe de financiële situatie van het festival er voor staat en hoe volgend jaar meer bezoekers moeten worden aangetrokken kan Leenders nu nog niet zeggen: "Dat moeten we nog evalueren."

De organisator betreurt achteraf gezien de verhuizing van Landgoed Velder naar het terrein van voormalig houthandel Langenhuijsen niet. "Iedere dag komen duizenden treinreizigers langs het festivalterrein." Volgens Leenders zou je dat dus kunnen zien als extra reclame voor Slowlands. Wel is het moment waarop de verhuizing zich aandrong, in juni, volgens hem van invloed geweest op het bezoekersaantal. Toen bleek dat het niet mogelijk was om het festival op Landgoed Velder te houden wegens een te drukke bezetting van dat evenemententerrein. "De verhuizing was een aanslag op onze organisatorische middelen", vertelt Leenders, die zijn energie destijds liever had gebruikt om het festival meer aan de man te brengen. "Gelukkig heeft de gemeente zich fantastisch ingespannen en opgesteld richting het festival", blikt de organisator terug.

Of het festival volgend jaar weer op dezelfde locatie wordt georganiseerd kan Leenders nog niet zeggen. "Ik ben niet de eigenaar van het terrein, dus dat is van een heleboel factoren afhankelijk die ik niet in de hand heb." Wel spreekt hij de wens uit om niet meer te verhuizen. "Eén ding is zeker", zegt Leenders, "het festival gaat volgend jaar weer door."

Boxtelse jeugd sluit vakantie af met Kindervakantieweek

Boxtel - Vele Boxtelse kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar sloten vorige week de zomervakantie af met de Kindervakantieweek. Drie dagen lang leefden zij zich onder het thema 'Helden' uit op het terrein van Basisschool De Spelelier.

Onder de bezielende leiding van Buurtsport Boxtel en enkele zeer betrokken ouders, de echte helden van deze dagen, konden de kinderen zich naar hartenlust uitleven met knutselen, dansen, hutten bouwen, spelen, sporten en nog heel veel meer. Het was een groot succes, dankzij de vrolijke, gemotiveerde kinderen en dankzij de geweldige organisatie die in enthousiasme zeker niet onderdeed voor de bijna 300 deelnemende jonge Boxtelaren.

Orgelconcert Tommy van Doorn

Liempde - Organist Tommy van Doorn verzorgt op zondag 18 september om 15.00 uur een concert op het Franssen-orgel in de Sint Jans Onthoofding Kerk in Liempde. Van Doorn heeft zijn optreden de titel 'Een middag in Parijs' meegegeven. Hij speelt werken van Parijse orgelmeesters uit de Romantiek.

Het uit 1876 daterende orgel is in 2014 gerestaureerd en bij uitstek geschikt voor het vertolken van composities uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Het is immers naar de principes van de Franse orgelbouw in die tijd gebouwd. De Franse componisten in die periode benutten de vele facetten en klankkleuren van deze instrumenten. Het publiek zal het orgel dan ook in verschillende gedaanten voorbij horen komen: van overweldigend en krachtig tot licht, ingetogen en mystiek. Zo zullen werken van Guilmant, Saint-Saëns, Vierne en Boëllmann worden gespeeld.
Dankzij de muziekkeuze van Van Doorn zal het instrument op 18 september in al zijn glorie tot zijn recht komen. Het concert is het eerste concert dat sinds de heringebruikname op het instrument wordt gegeven. Het is de bedoeling, dat in de toekomst minimaal twee keer per jaar met en rond het orgel concerten worden georganiseerd. Eerder is bij de heringebruikname al gebleken, dat het instrument zich hier bijzonder goed voor leent en dat de publieke belangstelling voor muziekuitvoeringen aanwezig is. Dat er concerten worden georganiseerd wordt gezien als een logisch uitvloeisel van het gegeven, dat het orgel mede dankzij de financiële bijdragen van vele fondsen, bedrijven en particulieren in 2014 kon worden gerestaureerd.
Tommy van Doorn (1990) begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen. Vanaf zijn zeventiende ging hij in de leer bij Jan Verhoeven in Boxtel, waar de basis werd gelegd voor het orgelspel in de belangrijke stijlperiodes en in de muziektheorie. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano werd als bijvak gestudeerd bij Jelena Bazova. Ook verdiepte hij zich in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In 2014 sloot hij de conservatoriumstudie cum laude af. Verdere masterclasses en interpretatielessen volgde hij bij onder anderen Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin, Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It). Momenteel studeert hij Muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ook volgt hij beiaardlessen aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Tommy van Doorn treedt op als solist en begeleider op orgel, harmonium en continuo. Bij de Brabantse Orgelfederatie verschenen opnames van zijn spel en is hij betrokken als artistiek adviseur. Ook is hij bestuurslid van Stichting Kerkconcerten Boxtel. In 2012 is hij daar benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smitsorgel.

De entree van het concert bedraagt 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Themalezing over Mark Chagall in Protestantse Kerk

Boxtel - In het kader van de Vredesweek van 17 tot 25 september geeft pastoraaltheoloog Herman Teerhöfer op 22 september een lezing over het werk en leven van de Joodse kunstenaar Marc Chagall. De lezing is een samenwerking tussen de Heilig Hartparochie, Protestantse Gemeente, Turkse en de Marokkaanse Moskee, het Interreligieus Platform en Paters Assumptionisten.

Teerhöfer zal met behulp van een beamerpresentatie de belevingswereld en het levensverhaal van Marc Chagall vertellen. Dit gebeurt aan de hand van de bijzonder kleurrijke glas-in-loodramen in de Stephanskerk in Mainz. Deze ramen zijn het laatste werk van de kunstenaar. Dit kunstwerk staat symbool voor de vrede tussen Frankrijk en Duitsland, de verzoening van mensen onderling en de dialoog tussen Jodendom, het Christendom en de Islam. Vrede, liefde en verdraagzaamheid staan in de werken van Chagall centraal. De lezing is eveneens een persoonlijk verhaal van Herman Teerhöfer die bevriend is met priester Klaus Mayer. Laatstgenoemde heeft ervoor gezorgd dat Chagall de prachtige ramen in Mainz heeft gemaakt.

Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen in Tilburg. Hij heeft pastoraaltheologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en een tweejarige postacademische klinische pastorale vorming afgerond aan de Radbouduniversiteit van Nijmegen. Zijn aandachtsgebieden zijn geestelijke zorg aan ouderen, palliatieve zorg en levensverhalen, in het bijzonder die van Auschwitz-overlevenden. Hiernaast geeft hij lezingen over de spiritualiteit en mystiek in het christendom, de islam en in het jodendom.

De lezing is op 22 september in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18 in Boxtel. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Een gift na afloop wordt gewaardeerd.

Meer informatie is verkrijgbaar via Taede Zandstra: taede.zandstra@ziggo.nl of telefonisch via 0411-674026 en Jacques Grubben: jacquesgrubben@msn.com.

KBO-activiteiten

Foto: Gerda Fraanje
Foto: Gerda Fraanje
Foto: Gerda Fraanje-Glerum

Donderdag 8 september        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Kegelen, Oirschotse kegel, Oude Grintweg 69 Oirschot        13.45
Vrijdag 9 september        Rikken en Jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 12 september        Eucharistieviering in Simeonshof tot intentie overleden leden van wijk Centrum        10.15
                        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 13 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 14 september        Fietsen vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat, rondje Schijndel        13.30
                        vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij Lotus opgeven voor 11 september bij Henk Sturkenboom tel. 677863 of bij Sina van Alpen tel. 689285 e-mail: sina_alphen@planet.nl        17.00

Gerda Fraanje verkoopt beelden

Boxtel - Na ruim dertig jaar is kunstenares Gerda Fraanje met haar echtgenoot verhuisd naar Utrecht. Jarenlang maakte zij beelden van steen en klei en exposeerde met grote regelmaat in Boxtel en omstreken. Als afsluiting van deze periode, houdt zij een laatste (uit)verkoop op zaterdag 17 en zondag 18 september.

De verkoop wordt beide dagen gehouden van 13.00 tot 17.00 uur in de Lambertusweg 8D in Gemonde. Alle beelden mogen weg voor 50 procent van de prijs. Naast beelden, zijn er ook meubeltjes en andere benodigdheden te koop.

Rectificatie erepenning Missiezusters

In het artikel Erepenning voor Missiezusters in de krant van 31 augustus stond foutief vermeld dat zuster Bep van Grieken (en niet Krieken) Kanunnikenoverste is. Zij is echter canoniek overste.

Oude bekenden en nieuwe brouwers bij Biereloth

Boxtel - Het is weer feest in de Rozemarijnstraat bij Bar Becoloth aanstaande zondag. Voor de 22e keer vindt hier Biereloth plaats, het razend populaire en oergezellige festival dat zich richt op de promotie van speciaalbieren.

Tegenwoordig worden ze overal georganiseerd, maar destijds was Biereloth een van de eerste speciaalbierfestivals in Noord-Brabant. De opzet en de aard van dit festival is in de loop der jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven. Hoewel het de laatste jaren drukker is geworden, blijft het een relatief klein festival. Dat wordt in de hand gewerkt door de afmetingen van het 'festivalterrein'; de Rozemarijnstraat is een van de, zo niet dé kleinste straat van Boxtel, ingeklemd tussen de Markt en de Rechterstraat. Net groot genoeg om zo'n 15 bierbrouwerijen, een podium met muziek en een eetkraam te huisvesten. Met daartussen ongeveer duizend bezoekers ontstaat er dan al snel een gezellige sfeer.
De organiserende Bierkamers streeft ernaar om, naast een groep relatief bekende kleine brouwerijen, ook elk jaar weer een aantal nieuwe, nog minder bekende brouwers een podium te bieden. Dit jaar is de Lux-brouwerij een van de nieuwelingen op Biereloth. Deze brouwerij is een exponent van de snelle groei van het aantal speciaal bierbrouwerijen in Eindhoven (inmiddels zeven stuks). De Lux-brouwerij komt voort uit een bierbrouwcommissie van een studentenvereniging op de TU Eindhoven. Na enkele jaren van experimenteren werd besloten tot het oprichten van een bierbrouwerij zonder eigen (grootschalige) installatie. Het betreft dus een zogenaamde brouwerijhuurder.
Een andere op Biereloth aanwezige brouwerij uit Eindhoven is Oldskool. Toen Biersommelier Dennis Kort deze brouwerij in 2012 startte, was hij de eerste in Eindhoven. Ook Oldskool is een brouwerijhuurder. Het recept van Dennis Kort is het uitgangspunt waarna gericht wordt gezocht naar een brouwerij die het meest geschikt is om het gewenste resultaat te bereiken. Omdat zijn bieren bij de leden van de Bierkamer in de smaak vielen, stond Oldskool in 2013 al op Biereloth. Sindsdien is deze brouwerij elk jaar aanwezig geweest. Gelet op het enthousiasme van deze brouwerij is er altijd wat nieuws te proeven.
Een andere bijzondere nieuweling op Biereloth is La Cabra Azul. Bier uit Andalusië in Spanje op Biereloth in Boxtel! In het Nederlands vertaalt heet de brouwerij "De Blauwe Geit". De vertaling is wel aan de orde want de brouwster, Liz Luyben, komt uit Nederland. Toen zij in juni 2014 naar Andalusië was verhuisd, kon ze niet meer genieten van haar geliefde speciaal bieren. Ze begon daarom met het zelf brouwen van de bieren die ze in Spanje miste, maar wel met lokale ingrediënten. Langzaam begon haar omgeving in Andalusië mee te genieten van de resultaten van haar inspanningen. Nu kan dat dus ook op Biereloth.
Brouwerij Wilderen is nieuw op Biereloth. De historie van deze Belgische brouwerij gaat helemaal terug tot 1642, maar sinds 2007 staat hier echter een hypermoderne brouwerij. De Tripel Kanunnik en de Cuvée Clarisse hebben inmiddels naam gemaakt onder de liefhebbers.
De andere aanwezige brouwers zijn al meer op Biereloth geweest. Zo is ook de Muifelbrouwerij uit Berghem weer aanwezig, onder andere met Zuster Agatha, dat vorig jaar de prijs voor het beste Brabantse bier won. Onder de vijftien brouwers aanwezige brouwers scharen zich ook weer de Boxtelse Brouwers van de Saeck en de Kater. Voor de muzikale bijdrage aan het festival zorgen de drie troubadours van Campfire Collaboration. Zij brengen een mix van oldtime-country/folk/americana.
Biereloth vindt plaats in het centrum van Boxtel in de Rozemarijnstraat, tegenover café Becoloth. De toegang is gratis. De taps zijn open van 13.00 tot 19.00 uur.

Recordbedrag bij lege flessenactie Jumbo voor Kinderboerderij

Foto: Kinderboerderij Boxtel

Boxtel - Om geld op te halen voor de Kinderboerderij, konden mensen ervoor kiezen om bij de Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof hun emballagebon in een actiebox te deponeren. De lege flessenactie bleek een groot succes: met een opbrengst van 583,35 euro haalde de Jumbo het hoogste bedrag tot nu toe bij een soortgelijke actie op.

Het bedrag is maandag overhandigd aan boer Wim en Cello-medewerker Tom. Tom heeft zelf een belangrijk aandeel gehad in het succes van de actie aangezien hij ook een aantal dagen per week bij Jumbo werkt bij de lege flessenontvangst. De actie toont weer eens aan dat veel Boxtelaren een plek in hun hart hebben voor de Kinderboerderij op Oost.

De Kinderboerderij zal het te ontvangen bedrag besteden aan de noodzakelijke herinrichting van de educatieruimte om, samen met de basisscholen in Boxtel, de kinderen een goede natuur- en milieu educatie te kunnen geven. De bestaande educatieruimte voldoet niet meer aan de door het onderwijs vastgestelde eisen en wensen.

Subsidie voor energiebesparing eigen huizen

Boxtel - Vanaf 15 september kunnen huiseigenaren die ook zelf in hun huis wonen subsidie van het Rijk verkrijgen voor energiebesparende maatregelen. De Subsidie energiebesparing eigen huis kan aangevraagd worden via www.rvo.nl.

De eigenaren komen in aanmerking voor de subsidie wanneer zij minstens twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen, zoals isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of hoogrendementsglas.

Verenigingen van eigenaren
Ook verenigingen van eigenaren (VvE's) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE's subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Maatregelen in woning of gebouw
Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraag-gestuurd ventilatiesysteem.

Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van vierduizend euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Meer informatie
Meer informatie over deze regeling kun je vinden op www.rvo.nl/actueel/nieuws/60-miljoen-voor-subsidie-energiebesparing-eigen-huizen of www.milieucentraal.nl/.

Heilig Hartkerk veilt deel inboedel

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Eenmaal, andermaal... Tijdens een openbare veiling verkoopt De Heilig Hartkerk een deel van de inboedel. Geïnteresseerden kunnen zaterdag 17 september vanaf 13.30 bieden op interieurstukken die tevoorschijn kwamen toen Ria van Beljouw en Henk Renders de zolder van de sacristie, de kelder en het priesterkoor leeg ruimden.

De te verkopen goederen staan nu opgesteld op of rond het voormalige hoogaltaar. Belangstellenden kunnen ze alvast bekijken tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september, op vrijdag 16 september van 15.00 tot 17.00 uur of één uur voor aanvang van de veiling.
Op 4 januari 2015 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Inmiddels is het gebouw onder voorbehoud verkocht aan een ondernemer met een goed plan om het gebouw voor de toekomst en met name de gemeenschap te behouden.
Vele mooie en herkenbare interieurstukken vonden of vinden een nieuwe plek binnen de Heilig Hartparochie, maar uiteindelijk bleef toch het een en ander over. Met instemming van de pastoor Jacques Grubben en het parochiebestuur mogen deze laatste goederen nu geveild worden. Vele parochianen hebben al in een eerder stadium aangegeven graag in het bezit te willen komen van iets tastbaars uit 'hun Breukelse kerk'. Een aantal kerkelijke zaken zal overigens ter beschikking worden gesteld aan MUBO.
De veiling die voor iedereen toegankelijk is, is op zaterdag 17 september vanaf 13.30 uur. Verkoop kan alleen contant en bij voorkeur gepast worden afgerekend.

Jachtrustpad

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Tussen Boerhaavestraat en Schijndelseweg (fietspad)
Ook zijstraat van Munselse Hoeve

Uit oude geschriften blijkt dat Jachtrust op een heuvel staat in dit toen zeer waterrijke en vaak overstroomde gebied. Het gebouw met de bijbehorende stallen en boerderijen, is oorspronkelijk het middelpunt van een bosrijk landgoed, aan de rand waarvan zich eeuwen geleden 'de Reus van Jachtrust' moet hebben geworteld. Deze kolossale populier (in de volksmond 'Canada' genoemd) genoot tot in de verre omtrek bekendheid. Op het moment dat hij gekapt wordt, heeft hij een omvang van 5,25 meter. De 12 cm. dikke schors wordt voor ƒ 90,-- verkocht. Er worden kurkdoppen van gemaakt, die dienst doen als drijfmateriaal voor visnetten. Van de historie van Jachtrust blijft veel in het duister. Het bouwjaar van de 'Witte Villa' kan niet achterhaald worden, evenmin als de eerste eigenaar. Wel is bekend wie het landgoed vanaf 1773 bewoont. In mei van dat jaar wordt het landgoed aangekocht door mr. A.W. Tijbosch. Van juli 1808 tot december 1823 is Jachtrust het bezit van mr. M. de Roo van Wulverhorst. In 1823 wordt de heer P.J. van Bommel eigenaar tot augustus 1825, als het buitenhuis wordt gekocht door A.W. Verster, die het in maart 1832 overdoet aan H. de Wijs. Hij is de broer van de toenmalige deken van Boxtel, F. de Wijs, en is lid van de Provinciale Staten van Noord Brabant en medeoprichter van het R.K. Dagblad 'De Tijd'. H. de Wijs bewoont Jachtrust alleen in de zomermaanden.

Op 9 april 1854, 78 jaar oud, overlijdt De Wijs. Vier jaar later, in juli 1858, als ook zijn vrouw overlijdt , gaat Jachtrust over in eigendom van de heer Heijermans, groothandelaar in scheepsbenodigdheden te Rotterdam. Een voor die tijd belangrijke bijkomstigheid is dat de heer Heijermans protestant is. Hij koopt het landgoed voor zijn zoon, die er echter niet wil wonen. In oktober 1867 verkoopt Heijermans Jachtrust (maar niet het bijbehorende land) aan generaal F. K. Schultze. Hij wordt op 28 juli 1825 geboren. Als militair is hij in Nederlands Indië herhaaldelijk onderscheiden. Zowel eervolle vermeldingen als de Militaire Willemsorde vallen hem ten deel. Verder krijgt hij 'De Ere Sabel' voor de tweede expeditie naar Palembang in 1859. In 1866, na de dood van de generaal, die in Boxtel begraven ligt, gaat Jachtrust weer over in handen van Heijermans. Als in 1900 veel Franse kloosterlingen door de sektarische wetten van Combes met verbanning bedreigd worden, zoekt een aantal zusters Trappistinnen alvast een goed heenkomen naar Nederland. Door bemiddeling van een zekere Jan van Lieshout kopen ze in 1903 Jachtrust. De zusters gaan wonen in de 'Witte Villa'. De eerste nacht verloopt verre van rustig. In de schoorsteen heerste een hels lawaai en ondanks de strenge regels die hen verbieden contact te zoeken met de buitenwereld, vluchten de zusters in paniek naar de dichtstbijzijnde boerderij. Uit het onderzoek dat de buren instellen blijkt dat het lawaai veroorzaakt werd door een paar uilen, die in de schoorsteen hun nest hadden gebouwd. De zusters hebben op Jachtrust geen gemakkelijk leven gehad. Omdat ze geen eigen middelen van bestaan hebben, lijden ze veel armoede. Ze moeten dan ook vanuit Frankrijk materieel worden ondersteund. Als daarna ook nog de Franse franc devalueert, wordt besloten terug te keren naar het op dat moment weer gastvrije Frankrijk. In 1920 wordt Jachtrust aangekocht door de Algemene Commissie voor Kinderbescherming. De Fraters van Tilburg zouden de nieuwe bewoners worden.

Aldus komt in 1920 Huize De la Salle, vernoemd naar Johannes Baptist de la Salle, tot stand. Hier wordt speciaal onderwijs gegeven. In 1932 wordt ten behoeve van het landbouwkundig onderwijs een boerderij ingericht. In 2006 gaat De la Salle op in de Koraal Groep.

Bron: De geschiedenis van Jachtrust tot 1920 uit Frans Hoppenbrouwers: 'Huize de la Salle 1923-1973' en 'Trappistinnen op Jachtrust' een kroniek van Piet Coenen 2008.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Inloopavond jeugdnatuurwacht Liempde

Liempde - De Jeugdnatuurwacht Liempde houdt aanstaande vrijdag, 9 september, van 18.30 tot 20.00 uur een inloopavond in het Wapen van Liempde, waar zij tijdelijk hun thuisbasis hebben.

Op deze avond wil de leden van de Jeugdnatuurwacht iedereen de gelegenheid geven om met hen kennis te maken. Ze zullen onder andere hun jaarprogramma toelichten. Ook kunnen kinderen zich die avond aanmelden als nieuw lid. De contributie bedraagt 15 euro per jaar.

De Jeugdnatuurwacht is er voor kinderen vanaf groep 6 van de basisschool. Iedere maand organiseren ze een activiteit. Om kinderen die op zaterdag sporten de gelegenheid te geven aan activiteiten deel te nemen, hebben ze er ook dit jaar voor gekozen om niet alle activiteiten op zaterdagmorgen plaats te laten vinden, maar bijvoorbeeld ook eens uit te wijken naar de vrijdagavond, zaterdagmiddag of de zondagmorgen.

Kinderen en hun ouders die interesse hebben in de Jeugdnatuurwacht en hun activiteiten zijn van harte welkom. Meer informatie is te verkrijgen bij Lisette Braken, Heidonk 29, 0411-631489 of jnwliempde@gmail.com.

Verzamelaarsruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert aanstaande zondag 11 september haar verzamelaarsruilbeurs. Van 10.00 tot 13.00 uur kan er weer volop geruild worden bij Gemeenschapshuis De Walnoot.

Op elke ruilbeurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit keer is dat Cinderella. Uiteraard kunnen ook weer vele bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes, winkelwagenmuntjes en nog veel meer gewilde items van eigenaar wisselen.
De entree is 1 euro voor volwassenen, kinderen betalen 25 eurocent. Kijk voor meer informatie op www.vbvboxtel.nl.
Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC Boxtel, 0411-673485. Bij gebruik van navigatie dien je Reginahof 1 STO 1 in te geven.

Fietstocht Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde zoekt zondag 11 september haar grenzen op. Onder leiding van de gids, wethouder Peter van de Wiel, fietsen de niet-leden en leden van de Natuurwerkgroep door het buitengebied van Liempde en omliggende dorpen.

Tijdens de fietstocht geeft de wethouder uitleg over de ontwikkelingen die in het buitengebied plaatsvinden. Dit gebied rondom Liempde behoort tot de kern van Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit gebied is flink in ontwikkeling. De fietstocht start zondagmorgen 11 september om 9.00 uur vanaf café 't Groene Woud in Liempde. Rond 12.00 uur zal de tocht hier ook eindigen.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de secretaris van de natuurwerkgroep via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Tweede editie Proef Lokaal Liempde verplaatst naar Concordiapark

Foto: Mark van der Pol

Liempde - De tweede editie van Proef Lokaal Liempde wordt op 25 september gehouden. Tijdens dit 'grootste tapasdiner van Het Groene Woud' kan iedereen proeven van verschillende tapasgerechten gemaakt van producten uit Het Groene Woud.

Proef Lokaal Liempde wordt door SPPiLL in samenwerking met Hofkapel De Kromploegers georganiseerd. De gerechten worden bereid door hobby- en professionele koks uit Liempde en omgeving. De menukaart begint al aardig vol te raken en daarnaast is nu ook het muziekprogramma definitief. Vanwege de werkzaamheden aan D'n Tip, is de locatie gewijzigd en vindt Proef Lokaal Liempde dit jaar plaats in het Concordiapark. Bezoekers zijn welkom van 14.00 tot 19.00 uur. De entree is gratis.

Foto: Mark van der Pol

Inmiddels hebben al meer dan twintig hobbykoks en bedrijven zich aangemeld om gerechten te bereiden. Eén van deze koks die dit jaar deelneemt is Liempdenaar Maaike van de Laar. Zij doet voor de tweede keer mee aan Proef Lokaal Liempde. "Ik vond het vorig jaar zo leuk dat ik deze editie weer mee wilde doen", vertelt Maaike. "De sfeer was geweldig, de opzet was erg leuk en het was een prachtige dag. Iedereen was erg enthousiast." Ze bereidt een Liempds lamsstoofpotje en een parfait van rode vruchten, roze peper en witte chocolade. Alle gerechten worden gemaakt met ingrediënten uit de streek. "De streekproducten kan ik goed verwerken, vooral in het stoofpotje. Ik gebruik dit soort producten wel vaker en je proeft wel degelijk verschil."

Nieuw dit jaar zijn cateringsbedrijf La Casa Dei Cicchetti en Soep d'Ing uit Lennisheuvel, het Hof van Liempde en het Wapen van Liempde. Daarnaast kunnen bezoekers, net als vorig jaar, ook weer proeven van gerechten van De Pompoen, KCD KeukenDesign Hans van der Doelen, Keurslagerij Willy Beerens en Kookpunt Oké. Er worden ook streekbieren van De Liempdse Dorpsbrouwerij en streekwijnen van Winery & Herbs uit Schijndel geschonken. Naast de vele gerechten, is er ook volop entertainment. Zo is er dit jaar ook een kinderkaart verkrijgbaar waarmee kinderen lekkere kindergerechten en drinken halen, maar ook deelnemen aan leuke activiteiten. De muziek wordt dit jaar verzorgd door Sem en Sophie, Puur en Feestbend ToeterNieToe.

Eerder is gecommuniceerd dat Proef Lokaal Liempde, net als vorig jaar, plaatsvindt op D'n Tip aan de Barrierweg. Hier wordt op dit moment echter gewerkt aan de bouw van een rioolwaterbergingskelder. De werkzaamheden hebben vertraging opgelopen, waardoor SPPiLL en Hofkapel De Kromploegers genoodzaakt waren om, in samenspraak met de gemeente, op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Zowel Proef Lokaal Liempde als het Oktoberfest, dat een dag van tevoren georganiseerd wordt door de Kromploegers, vinden nu plaats in het Concordiapark. Een mooie locatie die goed past bij de sfeer en het karakter van Proef Lokaal Liempde.

Foto: VVV

Souvenirs

Het woord 'souvenir' komt uit het Frans en betekent 'herinnering'. Een souvenir is iets dat men koopt of krijgt ter herinnering aan bijvoorbeeld een bezoek of verblijf in een bepaalde plaats of provincie.

Veel toeristen die Boxtel of Brabant bezoeken kopen zo'n aandenken om aan deze plek te worden herinnerd. VVV Boxtel heeft veel souvenirs zoals lepeltjes en mokken met het opschrift 'Boxtel'.

De vlag van Noord-Brabant bestaat uit 24 rode en witte vlakken. Deze vlag wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt en is afgeleid van de rood-wit geblokte vaandels die burgercompagnieën uit Antwerpen in de zestiende eeuw gebruikten. Behalve de Brabantse vlag hebben wij ook een aantal rood-wit geblokte artikelen zoals thee- en keukendoeken, ovenwanten, schorten, pannenlappen en servetten.

Populierenbossen en -lanen zijn een kenmerkend element van Het Groene Woud. Van het hout van deze populieren hebben wij verschillende binnen- en buitenproducten zoals klompen, een vogelhuisje en kaas- en tapasplankjes.

Dorpsgenoten kennen hem vast nog wel. Willem Voets, alias De Stop. Deze opgewekte man, die met iedereen een praatje maakte, heeft er als gemeentelijk straatveger vele jaren voor gezorgd dat Boxtel een opgeruimd aanzien had. Vanzelfsprekend hebben wij hier ook een beeldje van.

Een andere bekende Boxtelaar is Jas de Keistamper. Vanaf 1393 kreeg Boxtel, als eerste plaats in Noord-Brabant, een stenen verharde weg. Dat gaf scheve ogen bij de omliggende gemeenten, die de Boxtelaren uitscholden voor 'Keistampers'. Later werd deze naam een soort eretitel. Ook hier hebben wij een beeldje van.

En omdat Boxtel in het hart van Het Groene Woud ligt, kun je bij ons veel wandel- en fietskaarten van dit prachtige gebied kopen.


Open dag Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch

Den Bosch - Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch houdt op zaterdag 10 september in haar gebouw aan de Havensingel 24 van 10.00 tot 15.00 uur een open dag.

Dit najaar heeft de Volksuniversiteit 237 verschillende cursussen, workshops, lezingen en excursies geprogrammeerd op het gebied van talen, kunst en cultuur, persoonlijke ontwikkeling, ICT, persoonlijke balans, ontspanning, creatief en culinair.

Volksuniversiteit 's-Hertogenbosch is gespecialiseerd op het gebied van taalcursussen. Dit najaar is er keuze uit vijftien verschillende talen op diverse niveaus waaronder Spaans, Italiaans, Engels en Frans maar ook exotische talen zoals Indonesisch of de dode talen Latijn en Oudgrieks. Voor anderstaligen organiseert de Volksuniversiteit cursussen Nederlands voor buitenlanders op diverse niveaus. De taaldocenten zijn tijdens de open dag aanwezig om vragen te beantwoorden en over de verschillende taalniveaus te adviseren.

Het gehele cursusprogramma is te bekijken op www.volksuniversiteitdenbosch.nl. Voor telefonische informatie 073-6141120.

Verschillende Boxtelse monumenten geopend tijdens Open Monumentendag

Boxtel - Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 is het Open Monumentendag in Nederland. Op donderdag 8 september geeft Prof. mr. Pieter van Vollenhoven op de Parade in Den Bosch de landelijke aftrap voor het weekend. Ook in Boxtel zijn diverse monumenten te bezoeken. Bovendien viert de monumentencommissie dit jaar haar vijfentwintigjarig bestaan.

De Boxtelse monumentencommissie werd op 4 september 1990 werd opgericht. De commissie kreeg toen twee opdrachten mee: zorgdragen voor en inventarisatie van alle Boxtelse monumenten. De viering van het vijfentwintigjarig bestaan is bescheiden, maar feestelijk. Op zaterdag 10 september wordt om 11.00 uur de Sluitsteen uitgereikt op het gemeentehuis. Deze erkenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de monumenteneigenaar die getoond heeft dat hij zijn monument zorgvuldig heeft onderhouden en gerestaureerd, in samenwerking met de monumentencommissie.

In de middag zijn zes monumenten in de gemeente Boxtel te bezoeken. Hier wordt onder andere uitleg gegeven over de kwaliteit van het monument en de uitdagingen bij het restaureren door de eigenaar, een lid van de heemkundekring en een lid van de monumentencommissie.

Kerken en moskeeën
De Protestantse kerk is open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 13.00-16.00 uur. Binnen wordt uitleg gegeven over de symbolen in het protestantisme en wat er daarvan te zien is in de kerk en tijdens de diensten, denk bijvoorbeeld aan de verschillende antependia voor de avondmaalstafel. Buiten geven Marten Groen en Ricardo Hanique een demonstratie letterhakken, er worden symbolen uitgehakt, die betekenis hebben in het christendom, zoals de Ichtus vis en een kruis.

De St. Petrusbasiliek is open op zondag 11 september van 13.00-16.00 uur.

Kasteel Stapelen zelf is niet open , maar op zaterdag 10 september is er van 10.00-12.00 uur en van 13.30-17.30 uur elk uur een korte uitleg over de geschiedenis en de betekenis van het doolhof op de binnenplaats. De uitleg met powerpointpresentatie is in de Ridderzaal. De Kapel zal ook open zijn.

De Marokkaanse al-Fathmoskee, Hoogheem 483, is open zaterdag 10 en zondag 11 september geopend van 14.00-16.00 uur. Er wordt uitleg gegeven over symbolen in de Islam. De Turkse Mevlana moskee aan Hoogheem 482 is gelijktijdig geopend.

Op de website van de gemeente Boxtel is de informatiefolder over 25 jaar monumentencommissie te vinden. Deze folder, die ook bij de VVV en op iedere locatie beschikbaar is, kunnen belangstellenden zelf aanvullen met informatiebladen. Meer informatie over Open Monumentendag in het algemeen is te vinden op de landelijke website www.openmonumentendag.nl.

De volgende monumenten zijn in Boxtel opengesteld:
10 september
- Den Eijngel, Lennisheuvel 93, Lennisheuvel
- Dwarsdeelschuur, Onrooi 13, Boxtel
- Kortgevelboerderij, Eikendaal 1, Liempde
- Het groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, Liempde
- Voormalig Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel
- Villa Nimrod, Clarissenstraat 39, Boxtel

10 en 11 september
- Turkse moskee, Hoogheem 482, Boxtel
- Marokkaanse Moskee, Hoogheem 483, Boxtel
- Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel


Verlicht varen over de Dommel met Boxtel by night

De verlichting is bevestigd, nu nog wachten op het startsein van de kanotocht Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Dommel in Boxtel vormt zaterdag weer het decor van de nachtelijke kanotocht 'Boxtel by night'. Tijdens deze jaarlijkse tocht varen tientallen met lichten versierde kano's onder verlichte bruggen en langs verlichte tuinen.

'Boxtel by night' is het hoogtepunt van het seizoen van Kanovereniging De Pagaai. Kanoërs varen dan 's avonds met verlichte kano's het rondje Boxtel. Alle bruggen worden voorzien van sfeervolle verlichting en ook het clubgebouw en de omgeving van De Pagaai aan de Voetboog 7 worden in het licht gezet. Veel mensen die langs de Dommel wonen doen ook enthousiast mee en versieren hun tuin met verlichting. Enkele buurtverenigingen hebben hier zelfs spontaan een jaarlijks festijn van gemaakt. De mooist verlichte tuin komt in aanmerking voor een leuke attentie. Op diverse plaatsen aan de Dommel is muziek te horen en bij het clubhuis speelt de Ducktownband vanaf 19.30 uur tot het vertrek van de deelnemers. Bij terugkomst kunnen deelnemers en bezoekers nog nagenieten onder het genot van een hapje en een drankje. Dit wordt muzikaal ondersteund door een dj.

Zoals elk jaar zijn er ook nu al veel aanmeldingen. De organisatie werkt dan ook met man en macht om extra capaciteit te regelen, zodat zoveel mogelijk mensen Boxtel by night kunnen meemaken. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven via het inschrijfformulier op www.depagaai.nl, maar worden wel op de wachtlijst geplaatst. Zij krijgen per e-mail bericht over hun deelname.
De deelnemers kunnen op zaterdag 10 september vanaf 18.00 uur de kano komen voorzien van versiering en verlichting. Hierna zal omstreeks 21.00 uur het startsein worden gegeven voor 'Rondje Boxtel by Night'. De kosten van deze activiteit zijn 7,50 euro per persoon, bij deelname met eigen sup, kajak of kano is het slechts 5 euro per persoon.

De verlichting is bevestigd, nu nog wachten op het startsein van de kanotocht Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Kanovereniging De Pagaai is dit seizoen bezig om vele kanoërs te vermaken met het bekende Rondje Boxtel. Diverse solo-vaarders en groepen weten de weg naar de vereniging te vinden om Boxtel van een geheel andere kant te ervaren via de route over de Dommel. Het Rondje Boxtel is nog te varen tot eind september. Vertrek op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur. Voor info 06-20082982 na 18.00 uur en www.depagaai.nl.


7 / 18

Para's voeren parachutesprongen uit bij Roond Herdenking Operatie Market Garden op vrijdag 16 september

Foto: Market Garden Herdenkingen

Boxtel - Zaterdag 17 september is het 72 jaar geleden dat Operatie Market Garden begon; ruim 20.000 parachutisten daalden, ver achter de Duitse linies, neer in Nederland en de Geallieerde opmars begon vanuit België om de bevrijding van Nederland te bespoedigen. Van Valkenswaard naar Eindhoven en van daar via Nijmegen naar Arnhem lag de opmarsroute die de Geallieerde troepen wilden volgen om door te stoten naar Duitsland.

Dat verliep helaas met zware verliezen. In de gevechten die overal langs de route woedden gaf een groot aantal van de veelal jonge soldaten hun leven voor de vrijheid.
In de nasleep van de operatie en geholpen door het Nederlandse verzet vonden meer dan honderd para's een schuilplaats in de Kampina, nabij Roond. Daarbij vond een aantal verzetstrijders de dood. Om stil te staan bij hun enorme inzet en om hen die de hoogste prijs betaalden te eren en te herdenken, voert het internationaal bekende Round Canopy Parachuting Team op vrijdag 16 september opnieuw een aantal parachutesprongen uit.

Om het publiek de gelegenheid te geven de sprongen van zeer nabij te zien en mee te maken, is gekozen voor ruime landingsplaatsen. Tussen 15.30 en 17.00 uur zal er gesprongen worden in Roond, in de velden langs de Nieuwe Erven.

De para's, die uit tal van landen speciaal voor deze herdenking naar Nederland zijn gekomen, springen in uniformen die toen werden gedragen en zullen neerdalen aan ronde, groene parachutes. Het vliegtuig waaruit gesprongen wordt is een originele Douglas C-47 Dakota uit 1943, die in 1944 ook daadwerkelijk parachutisten boven ons land heeft gedropt.

Foto: Market Garden Herdenkingen
Foto: Market Garden Herdenkingen
Foto: Market Garden Herdenkingen

Mijn Mooi Boxtel: Erik Peeters

Foto: Erik Peeters

Deze foto is gemaakt in Boxtel, buurtschap Hal, om 6.45 uur onderweg naar mijn werk in Vught. Ik heb er zin in...

Heeft inbraak woning wel een prioriteit bij de politie?

Tijdens onze vakantie werd ik op 's ochtendsvroeg gebeld door de buurvrouw. Zij vertelde ons dat er was geprobeerd in te breken in ons huis. Door goed hang- en sluitwerk en een rokende buurman (bedankt Gerrie) is het gelukkig bij een poging gebleven.
Wat is er gebeurd? Op woensdagnacht 17 augustus rond 03.00 uur ging onze buurman, die late dienst had gehad, in de tuin nog even een sigaretje roken. Hij hoorde een vreemd geluid uit onze tuin komen en zag twee mannen die probeerden een raam open te breken. Hij reageerde direct door te roepen en de politie te bellen. De twee inbrekers bleven natuurlijk niet wachten en zijn hard weggerend richting de Corpus. Daar heeft een buurtbewoner hen nog gezien. Later bleek dat in die nacht bij nog twee adressen vlak bij ons huis is geprobeerd in te breken.
Het gaat om twee mannen met een mager postuur. Een was iets groter dan de ander en ze droegen een petje. Als je weet wie het zijn of je hebt meer informatie en je wilt niet met de politie bellen, dan kun je ook mailen naar info@topsecurityadvies.nl of bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Maar nu het vervolg. Bij mijn terugkomst heb ik natuurlijk aangifte gedaan van de poging tot woninginbraak. Er was een behoorlijke schade aan het houtwerk van het openslaande raam en ze hadden op maar liefst twaalf plaatsen geprobeerd het raam open te breken. Op de vraag of de technische recherche nog iets had gevonden werd geantwoord dat een poging tot (woning)inbraak geen prioriteit heeft en ze daar dan ook niet voor komen. Vreemd!
Dit staat haaks op de afspraken die door de politiek zowel landelijk als regionaal zijn gemaakt. De aanpak van woninginbraken heeft namelijk een van de hoogste prioriteiten.
In het Uitvoeringsprogramma 2015-2016 van de Meierij, waar ook Boxtel onder valt, is door de burgemeesters en politie ook afgesproken dat de aanpak van woninginbraken een van de vijf prioriteiten is.

Het aantal woninginbraken moet dalen en het aantal opgeloste zaken stijgen. De cijfers laten tot nu toe nog geen verbetering zien. Sterker nog, hoewel de stijging minimaal is, is er tot eind augustus zelfs weer meer ingebroken dan in 2015.
Om een zaak op te lossen is onder andere een getuigenverklaringen nodig, een of meer daders en technisch bewijs (DNA, afdrukken van braaksporen, vingerafdrukken et cetera). Een poging tot inbraak is gewoon een misdrijf en net zo strafbaar als een geslaagde inbraak. De aanpak om het op te lossen zou dan ook gelijk moeten zijn, dus ook technisch onderzoek zou standaard uitgevoerd moeten worden bij een poging. Maar helaas. Ik hoop dat de politiek en de politie dit signaal oppakken.

O ja, en dan nog even dit: goed hang- en sluitwerk en eventueel een inbraakalarm verkleinen echt de kans op een inbraak.

Stapel oud papier geblust door buurtbewoners in Boxtel

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Zaterdagnacht werd de brandweer gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Sint-Jorisstraat in Boxtel. Een stapel oud papier naast enkele kliko's had vlam gevat.

Foto: Persburo Sander van Gils

Buurtbewoners aarzelden geen moment en doofde het vuur nog voordat de brandweer arriveerde. Toen de brandweer ter plaatse was smeulde het geheel nog na waarop men besloot de hoop met een riek uit elkaar te trekken en af te blussen met water.

Afslaande automobilist geramd op industrieterrein Ladonk

Boxtel - Op de Industrieweg in Boxtel is vrijdagmiddag rond 17.15 uur een ongeval gebeurd tussen twee personenauto's. Op het moment dat de auto afsloeg werd deze van achteren aangereden door een automobilist welke op zijn beurt nog een andere auto inhaalde. Door de klap kwamen beide auto's naast de rijbaan terecht.

Een ambulance kwam ter plaatse en heeft beide automobilisten nagekeken, mee naar het ziekenhuis hoefde ze niet maar wel werd geadviseerd wanneer men last zou blijven houden om dan bij de huisartsenpost langs te gaan. De politie nam van beide bestuurders een blaastest af maar geen van beide had alcohol genuttigd. Een bergingsbedrijf heeft beide zwaar beschadigde voertuigen afgevoerd.

Boxtel richt twee nieuwe cultuurfondsen op

Boxtel - Boxtel krijgt een fonds speciaal voor talenten in de kunst- en cultuursector die door financiële omstandigheden niet in staat zijn hun bijzondere talent te ontwikkelen. Het einde van de vakantieperiode luidt de tweede fase in van het meerjarige hervormingsplan van de Boxtelse cultuureducatie waarbij dit Talentenfonds één van de belangrijkste speerpunten vormt. Verder behelst fase twee het opzetten van een andere subsidiestructuur. De gemeente verwacht hiervoor maximaal een jaar nodig te hebben.

De gemeente wil samen met partners en ondernemers de mogelijkheden onderzoeken om het Talentenfonds vorm en inhoud te geven. Het fonds moet Boxtelse talenten beter in staat stellen hun lessen/opleiding te laten volgen, waardoor zij zich kunnen ontwikkelen en succesvol zijn.
Boxtel wil bouwen aan een sterk, gezond en levendig cultureel klimaat dat aantrekkelijk blijft voor Boxtelaren, toeristen, bedrijven en culturele partners. De huidige subsidiestructuur is verouderd en statisch, waardoor innoverende projecten en initiatieven weinig kansen krijgen. Voor de omvorming heeft de gemeente de samenwerking gezocht met het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Zij gaan samen het Boxtels Cultuurfonds opzetten. Ook particulieren en bedrijven kunnen het Boxtels Cultuurfonds financieel steunen. Daarmee steunen donateurs Boxtelse culturele instellingen en initiatieven. Tot en met 2017 levert dit fiscale voordelen op.

Na het faillissement van MiK in 2015 werd een jaar van experimenteren met nieuwe vormen van muziekonderwijs ingelast om te bekijken op welke manier meer kinderen betrokken kunnen worden bij kunst- en cultuureducatie, waarvan muziekeducatie een onderdeel is. Hieruit ontstond een samenwerking tussen alle lokale partijen uit het muziekveld waarmee op een innovatieve wijze wordt gewerkt aan de nieuwe structuur van het muziekonderwijs. Daarbij werd het Boxtels' muziekloket opgericht als ontmoetingsplek voor alle muziekaanbieders en onderwijsinstellingen met kinderen in de leeftijd van 2 t/m 18 jaar binnen de gemeente. Het muziekloket is ondergebracht bij CultuurBox (www.cultuurbox.eu). Fase één werd afgesloten met de aanstelling Michel Bergman als consulent muziekeducatie.


Combinatie95

Foto: Combinatie 95

Hoogwaardige technologie kent veel toepassingen
Voetbalrobots live in actie met Combinatie95

De technologische ontwikkeling van de maatschappij gaat razendsnel. De traditionele aanpak van werkzaamheden in veel sectoren. Robots nemen een deel van het werk over. Dat varieert van het doen van simpele werkzaamheden tot het uitvoeren van complexe operaties. Daarnaast spelen robots ook een steeds groter rol in de automotive industrie en voetballen ze zelfs tegen elkaar. De Technische Universiteit Eindhoven (TUe) is een bakermat van deze ontwikkelingen. Combinatie95 biedt belangstellenden op zaterdag 11 september een unieke gelegenheid een kijkje te nemen in deze toekomstgerichte wereld.

Tech United
Elk jaar organiseert Combinatie95 een informeel uitje voor haar leden en partners. Dit jaar is dat op zaterdagmiddag 10 september met een bijzonder bezoek aan de Technische Universiteit te Eindhoven. Daar wordt eerst uitleg gegeven over Tech United, het robotvoetbalteam dat er in slaagt elk jaar beter te gaan voetballen. Tech United doet jaarlijks met twee teams mee aan de internationale Robocup. Een team met autonome voetbalrobots en een team met autonome zorgrobots neemt het dan op tegen robots van andere universiteiten. Tech United heeft met de voetbalrobots al drie wereldtitels - 2012 Mexico, 2014 Brazilië, 2016 Leipzig - behaald. De zorgrobots werden dit jaar Europees kampioen. Een wereldtitel zat er nog niet in, maar met de robots AMIGO en SERGIO behaalde het team tijdens het WK RoboCup in Leipzig de tweede plek.

Demonstraties
Na de uitleg door Liempdenaar Harrie van de Loo, teamchef, gaan de voetbalrobots hun techniek en vaardigheden live demonstreren. Een tweede programma-onderdeel gaat over allerlei automotive ontwikkelingen. Het gaat dan over technische mogelijkheden en snufjes die hun intrede in de autosport doen en over enige tijd standaard in onze auto's zitten. Omdat Combinatie95 met 80 personen op de TUe welkom is, bestaat voor een aantal geïnteresseerden de mogelijkheid om vrijblijvend aan te sluiten. Jong en oud gaat mee, zolang de inschrijving niet vol zit is iedereen welkom. De aanvang is 15.00 uur; het einde om 17.00 uur. Vervoer naar Eindhoven is als keuze per fiets, trein of via carpoolen. Nadere informatie en opgave via Karel Voets, karelvoets@gmail.com of 0411-632663.

D66

Foto: D66

Er leek deze zomervakantie in Boxtel even sprake van een heftige politieke discussie over een vermeende zorgstop. Inmiddels is er al het nodige geschreven over de illegale zorgvestiging op Camping Dennenoord. De gemeente heeft zorgvuldig gehandeld ondanks de toch op z'n minst ongelukkig te noemen handelswijze van deze zorginstelling (illegale vestiging van mensen, mensen blijven werven ondanks uitspraak gemeente, een lager aantal bewoners opgeven dan de werkelijkheid, et cetera).

Wel werd pijnlijk duidelijk in wat voor lastige situaties gemeenten kunnen komen door de landelijke verdeling van euro's voor zorg. Gemeenten die initiatieven toestaan die een groep zorgvragers van buiten de gemeenten aantrekken betalen hiervoor de rekening. Hetgeen ten koste gaat van de zorgvragers in de gemeente. In het geval van Boxtel ging het naar schatting om 700.000 euro aan extra kosten per jaar. Dit is maar liefst circa 10 procent van het totale bedrag dat Boxtel in 2015 voor de Wet maatschappelijke ondersteuning ontving! De gemeente gaat deze kwestie regionaal en bij de ministeries aanhangig maken.

Ondertussen kopte onder andere de Volkskrant vorige week dat circa de helft van alle persoonsgebonden budgetten (PGB's) niet correct wordt verantwoord. Deze krantenkop suggereerde dat er sprake was van massale fraude. Verderop in het artikel bleek echter dat het aantal fraudegevallen te verwaarlozen was. Het betrof met name administratieve fouten omdat PGB-vragers niet alles goed hadden ingevuld of zaken waren vergeten. De oplossing volgens de uitvoerende instantie (SVB)? Meer controles! In onze ogen een klassieke en foute reactie van een overheidsorganisatie.

Kennelijk is de procedure veel te ingewikkeld (hetgeen de schrijver van dit stuk persoonlijk heeft ervaren). In plaats van het inrichten van de procedure op basis van wantrouwen en het spenderen van bakken met geld aan controles, zou men alles vrij moeten geven en slechts steekproefsgewijs moeten controleren. Ook in Boxtel pleit D66 al jaren voor meer vertrouwen in burgers. De overgrote meerderheid van de mensen wil alles rechtmatig doen, blijkt keer op keer uit onderzoeken. De mensen die recht hebben op een PGB hebben al een indicatie gekregen en ontvangen dat geld niet voor de lol. Een overheid die tot achter de komma wil bepalen waar het geld aan wordt besteed is fout bezig. Op die manier blijven we zitten met een tekort aan financiële middelen en met een tekort aan zorg.


GEMEENTE INFO
Oud papier:

09-09 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat
10-09 Munsel + deel Centrum – Breukelen
10-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
14-09 Roderweg e.o.


Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 36

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Kapelstraat 26 samenvoegen 2 woningen en wijzigen 2 gevelopeningen in voorgevel
-Loxvenseweg verplaatsen vistrap Heerenbeekloop van sectie A 1006 naar sectie A 1009
-Molenwijkseweg voor huisnummer 52 rooien: 45 ruwe berken uit berm
-Runmolen ongenummerd naast huisnummer 9 bouw kantoor met loods
-Schouwrooij 12 realiseren opbouw op bestaande aanbouw woning

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
-Venrodeweg ongenummerd bouw woning met een vrijstaand bijgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
-Keefheuvel 24 gedeeltelijk wijzigen dakterras
-Korenmolen 13 bouw bedrijfspand met kantoor

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!

Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Het ruige Australië

Foto: Sander van Kasteren

Normaal ben ik een van de redacteurs die 'luchtpost' verwerkt en redigeert. Maar nu ik ruim 20.000 kilometer verderop, aan de andere kant van de wereld in Australië verbleef, ben ík eens degene die een reisverslag mag schrijven. Nou, daar gaan we dan.

Na een lange vlucht met het nodige oponthoud via een van de heetste plekken op aarde (Abu Dhabi, 43 graden Celsius na zonsondergang), een kapotte airco in het vliegtuig en het wachten op mijn bagage, stond ik na 23 uur zuivere vliegtijd dan eindelijk op Cairns airport. Mijn neef Rob staat me al glimlachend op te wachten. Het avontuur kan beginnen.

Er zijn veel verschillen tussen de Australische en de Nederlandse cultuur, maar er is één opvallende gelijkenis: het weer is nooit goed. Het is 'down under' nu hartje winter, maar waar ik verblijf is het overdag 27 en 's nachts 18 graden. Toch is het volgens de 'locals' erg beroerd weer omdat de lucht niet strak blauw is en het af en toe zelfs regent(!)

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Australiërs zijn recht voor zijn raap. Een combinatie van Engelse humor en tradities (voor zover die er zijn in een land dat nog niet zo lang door westerlingen bewoond wordt) en de ruigere kant van de Verenigde Staten. Zo nam mijn familie me al mee naar een rodeo, waar die ruige kant te zien was. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen (vanaf 4 jaar oud) probeerden van kalveren tot wilde paarden en 'bulls' van ik schat 800 kilo met hoorns erop waar je 'u' tegen zegt te bedwingen.

Ook populair zijn de 'pighunts', waarbij wilde zwijnen worden geschoten. "Zielig!", hoor ik je al denken, totdat ik je vertel dat deze beesten een gigantische plaag vormen waar de overheid geen grip meer op heeft. Ik heb wat onderzoek gedaan en in Queensland planten deze 'pigs' zich voort met een snelheid van 170 procent per jaar. Geschat wordt dat er op dit moment zo'n twee miljoen rondlopen. En in 2018 lopen er meer wilde zwijnen in de staat rond dan dat er mensen zijn (zo'n 5 miljoen op het moment van schrijven). Geen wonder dus dat deze pighunts legaal zijn en zelfs aangemoedigd worden door de lokale overheid en landeigenaren!

Verder ben ik op de boot van Rob wezen zeevissen. De zee was ruig, dus na een paar uur zonder noemenswaardige vangst werd mijn eerste zorg om de vissen niet al te veel bij te voeren. Gelukkig kreeg ik als tip om op de boeg van de boot te gaan staan zodat ik de horizon wat beter kon zien. Je evenwichtsorgaan 'begrijpt' dan weer wat je ogen registreren en de misselijkheid zakt direct. En het is nog leuk ook om in een klein bootje (ongeveer 10 meter) met 450 pk achter je met 70 kilometer per uur over de golven te ketsen. De blauwe plekken die ik eraan heb overgehouden nam ik dus ook op de koop toe.

Volgende keer schrijf ik wat over de zachtere kant van de Australische cultuur, maar voor nu: g'day mate!


Foto: Stichting Kèk Liemt

In verband met een publicatie over de Gerritshoeve, Broekdijk zou Ger van den Oetelaar graag willen weten wie de personen zijn die begin jaren veertig bij Dierking werkten. Van links naar rechts: Bernard, ?, Leentje, Wim, Kobus Lange, ?, ?. Kun jij de vraagtekens invullen, we horen het graag.

Verder is oud-plaatsgenoot Theo Bressers uit Den Dungen bezig met een artikel over Kobus Lange. Wat weet jij van Kobus. Heb jij een leuk verhaal of een foto?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. Je kunt je reactie ook plaatsen op de website van Kèk Liemt: www.kekliemt.nl/actueel. Ingescande foto's kun je sturen naar info@kekliemt.nl. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Foto: Stichting Kèk Liemt

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Tweede editie Wijnfestijn 2016 bij Brownies & Downies

Boxtel - De tweede editie van het Wijnfestijn gaat zondag 25 september van start bij Brownies & Downies. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, hebben Brownies & Downies Boxtel, De Rechter en PROEF! Culinair de organisatie weer opgepakt om het ook dit jaar weer tot een groot succes te maken.

De middag zal van 15.00 uur tot 19.00 uur in het teken staan van lokale wijnaanbieders die hun beste wijnen laten proeven. Een leuk gezellig evenement dat voor iedere wijnliefhebber toegankelijk moet zijn.

Mensen kunnen in een gezellige ambiance op het pleintje aan de Croonpassage diverse wijnen proeven. Er zullen ook enkele hapjes en andere drankjes verkrijgbaar zijn onder de begeleiding van gezellige achtergrondmuziek. Ook voor de kinderen is er vertier. Entree is gratis.

Muntjes kosten 1,75 euro maar zijn nu ook alvast in de voorverkoop voor 1,50 euro. Ze zijn te verkrijgen bij Brownies & Downies Boxtel, De Rechter en PROEF! Culinair.


De Wekker Makelaardij Boxtel gaat verder als WoonBox Makelaardij

Boxtel - Op 1 september is De Wekker Makelaardij kantoor Boxtel onder een nieuwe naam verder gegaan: WoonBox Makelaardij. Naam, logo, mail- en site adres zijn veranderd, maar, "de service met scherpe tarieven blijft hetzelfde", aldus register makelaar/taxateur Anjo van der Heijden.

Anjo van der Heijden sloot zich in 2007 aan bij De Wekker Makelaardij uit Leiderdorp en richtte de Boxtelse dependance op. "Ik deed dit niet in de laatste plaats om meteen wat collega's en kritische massa te hebben in mijn netwerk", vertelt Van der Heijden. "In de daaropvolgende jaren heb ik zelf een groot netwerk en een behoorlijke persoonlijke naam opgebouwd en ben ik voor mijn gevoel de oude organisatie enigszins ontgroeid", verklaart de makelaar zijn huidige stap. De nieuwe, volledig zelfstandige makelaardij gaat met de payoff 'WoonBox Makelaardij, duidelijk betrokken…' van start.

"Ik heb de eerste vijf jaar vanuit huis gewerkt. Daarna verhuisde ik naar het kantoor op de Ladonkseweg", aldus van der Heijden. Op deze locatie zit WoonBox nu nog steeds. De makelaar is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor een marktaandeel van zo'n 15 procent binnen de gemeentegrenzen. Daarbij ligt zijn 'verkocht/te koop ratio' op circa 100 procent. WoonBox Makelaardij werkt, net zoals De Wekker Makelaardij voorheen, laagdrempelig, met scherpe tarieven en op basis van no cure no pay. "Ik wil graag met korte lijnen blijven werken om als het nodig is snel te kunnen schakelen", aldus de makelaar.

WoonBox Makelaardij is op afspraak te bezoeken aan de Ladonkseweg 5 in Boxtel. Afspraken kunnen gemaakt worden door een e-mail te sturen naar: info@woonboxmakelaardij.nl. De makelaar is ook telefonisch te bereiken op 0411-632189. Meer informatie is te vinden op de website www.woonboxmakelaardij.nl.


Parels van Boxtel

Drie jaar geleden sloegen tekstschrijver Erica Theloosen en fotograaf Peter Jan Fernhout de handen ineen. Samen gingen ze op zoek naar de parels van hun Tilburgse wijk de Reeshof; lokale ondernemers met een persoonlijk verhaal. Hun magazine 'Parels van de Reeshof' bleek een gouden greep. En nu is het de beurt aan onze gemeente. De Boxtelse Kim van Stippent neemt de sales voor haar rekening en dat doet ze goed: ze verzamelde al zo'n vijftig schatten uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Begin 2017 zullen zij stralen in 'Parels van de gemeente Boxtel'. En er is ruimte voor nog meer Boxtelse parels!

Ondernemers zichtbaar maken, voor elkaar en voor de consument, dat was de achterliggende gedachte bij Parels van de Reeshof. Zodat mensen weten wat er in hun eigen wijk te krijgen is aan diensten en aan producten. En wie de mensen daarachter zijn. "De Reeshof heeft zo'n 45 tot 50 duizend inwoners", vertelt Erica. "En meer dan tweeduizend ondernemers - een aantal heel goed zichtbaar maar ook een groot aantal dat als eenpitter op de zolderkamer zit te werken. Al die mensen hebben een verhaal te vertellen, met passie. En dat wilden wij vastleggen. Voor de wijk, door de wijk, want ook de drukker en de vormgever kwamen er vandaan." Het lokale aspect sloeg aan en veel ondernemers deelden hun verhaal. Peter Jan vult haar aan: "Het is net als met vakantie. We gaan allemaal heel ver weg terwijl de eigen omgeving zo mooi is! Wij verbinden mensen met elkaar door hun persoonlijke verhalen en niet met drie-halen-twee-betalen-acties. Hun persoonlijke passie en wat zij de eigen wijk te bieden hebben, dat is belangrijk. Dat laat de samenhang in de wijk ook weer zien. We horen nog steeds van mensen dat ze de eerste editie bewaard hebben en er ondernemersgegevens in opzoeken. Als ze een timmerman nodig hebben bijvoorbeeld, dan willen ze toch graag iemand uit de buurt."

Dol op mensen
Zzp'ers Erica en Peter Jan leerden elkaar kennen bij netwerkbijeenkomsten. Er was een klik en een samenwerking was geboren. "Een tekstschrijver en een fotograaf, dat is gewoon een hele goed combi. En dat is precies wat wij zijn", lacht Peter Jan. "We zijn heel verschillend, maar allebei pitbulls die zich helemaal vastbijten én we zijn allebei dol op mensen." "Ik vind het boeiend om mensen te horen praten over wat hen bezighoudt", vervolgt Erica. "Dat kunnen ondernemers zijn over hun vak, maar ook ouderen die hun levensverhaal vertellen. Dan hoor ik bijzondere ervaringen en belevenissen." Het magazine verschijnt in De ParelReeks die ze zelf uitgeeft, een serie boeken waarin allerlei verhalen verschijnen zoals levensverhalen maar ook magazines, kranten en boeken als een bedrijf een jubileum te vieren heeft.
Peter Jan maakt daar de foto's bij. De fotograaf heeft een goede band met Boxtel, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. "Mijn vader was hier ondernemer in het pand van Peters Hoek waar nu een Chinees restaurant zit en hij was actief bij De Adelaar en de Nieuwe ketting", vertelt hij. "Ik ging naar Tilburg en kwam er achter dat ik iets voor mezelf moest gaan doen, dus ook zelf moest gaan ondernemen. Ik ben graag beeldend bezig en ben gek op mensen. En zo kwam ik uit bij fotografie, wat ik nu alweer vijftien jaar doe."

MET STIP OP ÉÉN
Erica en Peter Jan werkten samen met lokale ondernemers voor Parels van De Reeshof. "Omdat onze passie van een andere orde was", vertelt Peter Jan, "hebben we besloten met z'n tweeën door te gaan en er steeds lokale talenten bij te betrekken." Toen zij Kim van Stippent tegenkwamen, bleek zij de ideale aanvulling voor Boxtel te zijn. "Ik was meteen enthousiast", vertelt Kim, eigenaar van 'MET STIP OP ÉÉN' en verantwoordelijk voor de sales voor het magazine. "Ik geloof in de kracht van print media in combinatie met en als tegenhanger van social media. Ik kan heel blij worden van een mooi magazine, ouderwets op schoot. Dat sprak me heel erg aan aan De Parels. Maar ook de missie erachter: de onderlinge samenwerkingen en verbindingen stimuleren, persoonlijke verhalen vertellen, laten zien waarom mensen trots zijn om te ondernemen in hun wijk of woonplaats. En vooral ook het aspect van je producten en diensten dichtbij te halen: kijk eerst eens wat er bij je in de buurt te verkrijgen is, voordat je uitwijkt naar de grote stad. Mijn hart ligt in Boxtel, dus alles viel hiermee samen." Vorig jaar oktober heb ik de stap gezet om voor mezelf te beginnen met MET STIP OP ÉÉN, waarmee ik me op training en coaching richt en tijdelijke projectondersteuning. Ik heb me aangesloten bij de training- en coachingmodule van 'Grijp je Ambities'. "Het is een ideale formule om mijn eigen ambitie mee in te vullen: mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen, opdat ze gelukkiger worden en daarmee dus de wereld een beetje mooier", aldus Kim. "Daar sluit het project van de Parels van Boxtel perfect bij aan!"

Echte parels
Kims ambitie is dan ook niet om hierna de sales voor Parels van... in andere gemeenten te gaan doen. "Dat is nou juist de sleutel", vertelt Peter Jan. "Het lokale aspect maakt de Parel-magazines zo bijzonder. Kim maakt het verschil in Boxtel." En niet alleen Kim. De huis-aan-huisbezorging van het magazine, begin 2017 op ruim tienduizend adressen in de gemeente Boxtel, komt voor rekening van de WSD, ook zo'n Boxtelse parel. Wat een ondernemer tot een parel maakt? "Dat is niet aan ons om te bepalen, een echte mooie parel begint bij zichzelf", aldus Peter Jan. "Iedere ondernemer is trots op zijn bedrijf en wat hij doet", vult Erica hem aan. "Dan ben je al een parel. Net als in de natuur; een parel begint als een stuk parelmoer waaromheen zich steeds een nieuwe laag parelmoer vormt. Zo is dat ook met ondernemers; je begint ergens aan en tijdens het ondernemen groei je steeds meer uit tot iets prachtigs waar je trots op bent. En dat wil je graag uitdragen." Het magazine bevat dan ook geen reclame en advertenties, maar alleen echte, persoonlijke verhalen.

Goede doelen
Ook goede doelen staan in het magazine. Want ook mensen die zich vrijwillig inzetten vanuit maatschappelijke betrokkenheid zijn parels. Ook zij zorgen ervoor dat een wijk bloeit. "Die instanties hebben daar vaak geen geld voor", vertelt Kim, "en dus worden zij gesponsord door andere bedrijven. Ze worden als het ware geadopteerd. Zo kun je als bedrijf ervoor kiezen om niet jezelf, maar een maatschappelijk betrokken organisatie op de voorgrond te zetten in het magazine. Dat is ook een verbinding die je legt. De gemeente Boxtel gaat op deze manier ook twee goede doelen een podium bieden."

Eigen relaas
Ondernemers die mee willen doen aan Parels van de gemeente Boxtel kunnen zich aanmelden bij Kim via 06-18194122 of op Facebook: de parels van Boxtel. Dit kan tot half oktober. Ondernemers kunnen kiezen uit een halve, een hele en een dubbele pagina. Bij een halve pagina worden ze bij Restaurant de Rechter ontvangen, waar Erica hen interviewt en Peter Jan een portretfoto maakt. Bij een hele en een dubbele pagina gaan zij naar de ondernemer toe, op locatie. "Het wordt een mooi opgemaakt magazine van hoogwaardige kwaliteit dat uniek op de mat valt", vertelt Erica. "Niet in een pak met folders, maar speciaal apart bezorgd. Ook wordt het bij openbare gelegenheden neergelegd. Het is een bewaarmagazine dat je steeds oppakt om een leuk verhaal te lezen." "En het aanbod is zeer gevarieerd", vervolgt Peter Jan. "We willen er zoveel mogelijk verschillende beroepen in hebben. Als er meerdere ondernemers in staan die hetzelfde doen, hebben zij toch allemaal hun eigen, persoonlijke verhaal. Dus niet bijvoorbeeld vier schilders, maar vier mensen die met passie hun eigen relaas vertellen. Ondernemers die daar geen behoefte aan hebben, maar wel in het register met hun bedrijfsgegevens vermeld willen worden, kunnen contact met Kim opnemen. Ook met een registervermelding maken ondernemers zich enorm zichtbaar.

Parels van de gemeente Boxtel is een mooie stimulans om te laten zien hoe mooi Boxtel is, als tegengeluid voor de soms negatieve opvattingen over ondernemend Boxtel. Er wordt dan ook enthousiast gereageerd op Facebook, waar deelnemende ondernemers trotse posts plaatsen. Daar ontstaan verbindingen doordat mensen op elkaars berichten reageren. Bij de kick off in het eerste kwartaal van 2017 bij Restaurant De Rechter worden die verbindingen ook fysiek gelegd, aldus Erica en Peter Jan. "De ondernemers krijgen dan het eerste exemplaar en kunnen elkaar op de avond zelf leren kennen. Dan ontstaan al vervolgstappen om samen te werken, zo leert onze ervaring. Ze hebben namelijk de gemeenschappelijke deler dat ze samen in het magazine staan en zijn daar allemaal enorm trots op."


13 / 18

Biljart

Uitslagen "Geboliesch"
De Fetsers-'t Pommeransje uitgesteld
Kloosterboys-'t Krijtje 31 – 39
De Prutsers-Unie Boys 29 – 39
De Stapelaars-Dé Zie'k Wel Zitte 39 – 28
Le Carambole-Samen Sterk 30 – 37
De Eenheid-Ons Genoegen 33 – 37
De Treffers-Ons Vertier 33 – 37

Uitslagen 't Ivoor
Libre:
`t Ivoor 2-Krijt Op Tijd 2        22-24
`t Ivoor 4-De Kruiskamp 1        23-21
Recreanten libre:
`t Ivoor 2-Sonnevanck 2         33-34
`t Ivoor 3-VAR 1                 36-35
NAL 3-`t Ivoor 4                 36-38
Recreanten 3-Banden Klein:
NAL 8-`t Ivoor 5        25-30
`t Ivoor 6-De Luchtschippers        30-16
`t Ivoor 7-D`n Brouwer 2        25-26

Bridge

BC Revanche, uitslagen 30 augustus

A-Lijn: 1. W. van der Heijden & A. van Os 66,63% 2. S. Tempels & J.Sweere 64,75% 3. G. van der Meer & J. van Helvoort 57,61 % B-Lijn: 1. R. van den Braak & T. van Leusden 61,23% 2. I. Marcelis & B. Marcelis 60,11% 3. H. & A. Hulscher 57,85%

BC Revanche, uitslagen 1 september
A-Lijn: 1. C. & J.Kerssens 63,33% 2. L. & R. Verstijnen 61,67% 3. H. Heijstek & H. van Pinxteren 57,50%

BC Boxtel,uitslagen 30 augustus
A-lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 61,11% .2 T. Walbeek & H. Wolsky 55,21% 3. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 51,04 % B-lijn: 1.N. Knijnenburg & T. van de Sande 67,71% 2. A. vd Sande & F. vd Spijker 56,77% 2. A. Melcherts & R. Schoonhoven 56,77 %

BC Rembrandt, uitslagen 30 augustus
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 54,17% 2. A. van Diesen & G. Bogaerts 52,78% 3. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 52,50% B-lijn: 1. G. Stolk & K. de Waal 55,56% 2. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 54,86% 2. A. Veraa & T. Heesakkers 54,86%

BC Liempde, uitslagen 1 september
A-Lijn: 1. Echtpaar Vermulst 61,46 % 2. Echtpaar Dieden 60,76 % 3. Heren v Asseldonk-Legius 56,94 % B-Lijn: 1.Heren Strik-vd Heuvel 66,38 % 2.Dames vd Meerakker-vd Heijden 60,66 % 3. Mevr. v Zon-Heer vd Wiel 57,63 % 3. Heren Beerens-v Ruremonde 57,63 % C-Lijn: 1. Echtpaar Damen 65,00 % 2. Echtpaar v Schaijk 55,83 % 3. Dames van Erp – vd Heijden 54,17 %

Handbal

Programma HCB '92 10-14 sep 2016:
10 september ( thuiswedstrijd sporthal de Braken) :
HCB'92 E1-Tremeg E1                 10.05
HCB'92 D1-Olympia'89 D1         11.05
11 september ( thuiswedstrijd sporthal PiusX Liempde) :
HCB'92 DS1-Avanti (D) DS1 10.15
11 september ( in Castricum sporthal de Bloemen)
HCB'92 rolstoelteam toernooi 11.00-16.30
12 september ( thuiswedstrijd sporthal PiusX Liempde)
HCB'92 recr-Bergeijk1 recr         19.00
13 september ( thuiswedstrijd sporthal PiusX Liempde)
HCB'92 DC1-Aristos (B) DC1 18.00

Honkbal / Softbal

Uitslagen 3 september
BeeBall Rookie League         Ducks- All-In 14-22
Softbal Pupillen         Jeka- Ducks 10-9
Softbal Pupillen         Ducks- Jeka 6-5
Honkbal Aspiranten         Ducks- Jeka 3-13
Softbal Aspiranten         Ducks- Nuenen28-2
Uitslagen 4 september
Softbal Senioren Dames         Braves- Ducks2-4
Honkbal Aspiranten         Nuenen-Ducks14-5
Honkbal Senioren         Ducks H2-Gryphons H35-7
Honkbal Senioren         Ducks H1-Cheetahs H110-0

Programma 10 september
BeeBall Rookie League         Ducks-Nuenen Wolves10.00
Softbal Pupillen         Ducks- Gryphons 10:00
Honkbal Pupillen         MULO- Ducks 11:15
Honkbal Junioren         Gryphons- Ducks 13:30
Softbal Aspiranten         Tilburg- Ducks 14:00
Programma 11 september
Softbal Senioren Dames         Ducks- Zwijndrecht 11:00
Honkbal Senioren        Ducks H1-Indians H1 15:00

Voetbal

LSV, uitslagen
LSV 1 – Irene 1 (Oefenwedstrijd) 1-5
LSV 2 – B0xtel 4 (Beker) 2-1
DVG 5 – LSV 4 (Oefenwedstrijd) 2-3

Programma,10 september
LSV VE1-Essche Boys VE1 16.00
Programma zondag 11 september
LSV 1-DEES1 14.30
RKJVV 4-LSV 2 (Beker) 13.00
LSV 3-DVG 6 (oefen) 12.00
Spoordonkse Boys 3-LSV 4 (Oefen) 11.00

LBC, programma 10 september
LBC JO9-1-SBC JO9-9        9.30
Wilhelm. Boys JO13-2 - LBC JO13-1        11.15
Oirschot Vooruit JO15- 3 – LBC JO15-1        13.00
LBC JO17-1 – Zwaluw VFC        13.30
LBC MO19-1 – DBS MO-19-1        13.00

DVG, uitslagen, 3 september
DVG JO15- 1-Avesteyn JO15-1        6-0
DVG MO15- 1-Beerse Boys MO15-1        4-1
Uitslagen, zondag 4 september
SENIOREN
Avesteijn 1-DVG 1        1-0
DVG 2-Nijnsel 3        5-1
DVG 3-Ruwaard 2        5-2
Margriet 4-DVG 4        4-3
DVG 7-Rhode 9        2-2
DAMES
DVG VR 1-Rhode 1 VR        0-6

DVG, programma, 10 september
Schijndel JO13-2GDVG JO13- 1        11.45
DVG JO13- 2Boskant JO13-1         11.45
Rhode MO13-1DVG MO13- 1        09.15
Rhode JO11-2GDVG JO11- 1        10.30
Rhode JO11-3DVG JO11- 2        10.30
DVG JO11- 3Sparta'25 JO11-3        09.30
Nulandia JO11-2GDVG JO11- 4        10.00
DVG JO11- 5Sparta'25 JO11-7G        09.30
Schijndel JO9-1DVG JO9- 1        09.00
DVG JO9- 2UDI'19 JO9-5        10.45
Irene JO9-1DVG JO9- 3        10.00
DVG JO9- 4Rhode JO9-7G        10.45
DVG JO19- 1Pr. Irene JO19-1        14.30
DVG JO19- 2Nulandia JO19-3        14.30
EVVC JO17-1DVG JO17- 1        14.30
UDI'19 JO17-4DVG JO17- 2        13.00
Blauw Geel JO15-2DVG JO15- 1        13.00
DVG JO15- 2Mariahout JO15-1        13.00
Beesd MO15-2DVG MO15- 1        12.15
SENIOREN
Essche Boys-DVG 1        18.00
Programma, zondag 11 september
SENIOREN
Deurne 3-DVG 2        13.00
DVG 3-Mariahout 3        10.30
Nooit Gedacht 4-DVG 4        12.00
L.S.V. 3-DVG 5        11.00
DVG 6-DVG 8        10.00
Schijndel 8-DVG 7        12.00
DAMES
Heeswijk 1 VR-DVG VR 1        10.00

Zaalvoetbal

Uitslagen, 5 September
Faes entertainment – vd Heijden milieu 2-1
Feestcafe de Nozem – Vinyl en Tapijtwinkel 5-5
F.C. Blokfit – Groen Als Gras         1-3
Celdex .b.v. – Rijschool Gestel 3-5

Programma, 10 September
17.00 Administratie Jilesen-Nike f.c
17.45 Tahadi-Grieks rest Corfu
18.30 Goossens advies-Vouwwagenspecialist
19.15 C.J.vd Sande-Hart.v. Boxtel
20.00 Eltechno installaties-Pika Bikes/'t Geveltje
20.45 Heva Autobedrijf-Fysio de Dommel

Programma, 12 September
19.00 Selissen Boys-Meneer.v. Dommelen 2
19.45 F.c. Blokfit-Meneer v.Dommelen 1
20.30 v. Stekelenburg-Verbeij/ Hanekroot
21.15 Faes entertainment-Vermeer verz

Veertigjarig jubileumfeest voor LTV d'Oggelen

Esch - Het is groot feest, aanstaande zaterdag bij tennisclub LTV d'Oggelen. De club bestaat veertig jaar en dat wordt 10 september gevierd op het sportpark aan de Witvensedijk in Esch.

De jubilerende tennisvereniging zet komende zaterdag vanaf 16.00 uur de trouwe en ereleden die al veertig jaar deel uitmaken van de vereniging in het zonnetje. Direct daarop volgt een groot feest met een darttoernooi en de coverband Stash.

Voorzitter Hans de Theye is verheugd over het aantal inschrijvingen voor het darttoernooi: "Nu al staan twintig teams ingeschreven. Eén team bestaat uit vier leden, wat dus betekent dat al minimaal tachtig mensen aan het darttoernooi meedoen." Het feest is voor iedereen, benadrukt De Theye: "Of je nu uit Boxtel, Haaren of Liempde komt, iedereen is welkom!"

Vrijdag 9 september
Het feestweekend begint op vrijdag al met een gezellige borrelavond waar deelnemers van het darttoernooi op zaterdag alvast een pijltje kunnen gooien.

Voor deelname aan het darttoernooi is aanmelden verplicht. Dit kan door een e-mail met de teamnaam en namen van de vier teamleden naar darts@oggelen.nl te sturen. Deelnemers krijgen bericht met daarin verdere informatie over het toernooi. Belangstellenden voor het darttoernooi kunnen ook contact opnemen met secretaris Jo van den Aker via 06-12871901 of Hans de Theyde via 06-55852211. Via hen, of via de website www.oggelen.nl kunnen belangstellenden zich ook aanmelden bij de vereniging.


Dean Schellen nipt naast het podium in Varsseveld

Foto: Jeroen van Beers

Gemert - Boxtelaar Dean Schellen kan tevreden terugkijken op de eerste wedstrijd na de zomerstop. De BT Motorsport-rijder werd in Varsseveld vierde tijdens de KNMV NK 85cc Grote Wielen. In de tussenstand bezet Dean ook de vierde plaats, de overwinning op circuit 'De Vennebulten' ging naar Mack Bouwense.

De tijdtraining verliep in de beginfase moeizaam maar een sterke ronde net voordat de sessie werd beëindigd, zorgde voor een vierde startplaats. Toen het starthek voor de eerste manche naar beneden ging, kon Dean in de top tien aan de wedstrijd beginnen. Hij werkte zich vervolgens op naar de achtste plaats en hield deze lang vast. In de tweede helft van de wedstrijd kon de Boxtelaar een hoger tempo rijden en dat leverde hem nog eens vier plaatsen op waarmee hij de eerste manche op een vierde plaats afsloot.
Na de pauze voelde Dean zich sterk voor de tweede manche. De start verliep nu beter en op een derde plaats kwam de crosser uit de eerste bocht. Vervolgens maakt hij een foutje waardoor twee plaatsen verloren gingen. De vijfde plaats kwam echter niet meer in gevaar. Deze manche sloot Dean op een een vijfde plaats af, wat met de vierde plaats in de eerste manche een vierde plaats opleverde in het dagklassement.

LTV De Merletten organiseert Open Tennisdag
Tennisclinics voor elke leeftijd en niveau

Boxtel - Tennisvereniging LTV De Merletten organiseert op zondag 18 september een Open Tennisdag. De hele dag geven professionele trainers tennisclinics aan zowel beginners als gevorderde spelers. Iedereen mag meedoen: jong en oud, leden en niet-leden. Deelname is gratis.

In de ochtend van 10.15 tot 13.30 uur spelen de senioren, 's middags van 14.00 tot 15.45 uur is het jeugdprogramma. De eerste editie van de Open Tennisdag - in februari van dit jaar – was met 85 deelnemers een groot succes.

Tips en tricks
Tijdens een serie korte clinicrondes krijgen beginners tips en tricks op maat. Hierbij staat steeds een ander onderdeel uit het tennisspel centraal. De gevorderde tennissers krijgen, naast een tennisclinic, ook de kans om wedstrijdjes te spelen met en tegen selectiespelers van de vereniging. Tijdens het jeugdprogramma 's middags vanaf 14.00 uur, staat vooral 'fun' centraal. Er zijn tennisclinics, estafettes en spelletjes, waarbij ook prijsjes te winnen zijn.

Speciaal aanbod
LTV De Merletten heeft een speciaal aanbod voor nieuwe leden, die zich op de dag zelf als lid aanmelden. Wie een jaarlidmaatschap voor 2017 afsluit, kan het restant van 2016 gratis tennissen. Voorwaarde is dat je afgelopen jaar geen lid van de vereniging bent geweest. Nieuwe leden krijgen ook een gratis tennisles.

Inschrijven voor de Open Tennisdag kan tot woensdag 14 september via: www.ltvdemerletten.nl.

Valse start voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De nieuwe competitie is gestart met dezelfde kop boven het verslag als vorig seizoen. Uit tegen de degradant Avesteyn werd met 1-0 verloren. DVG-1 is weer terug in Zuid II en met een aantal leuke dorpen derby's, waaronder Boxtel en Boskant, belooft het een spannend seizoen te worden met veel supporters langs de lijn. Dan is het vervelend als de openingswedstrijd verloren gaat terwijl een gelijk spel of zelfs een overwinning terecht was geweest. Een 'sneaky' overwinning was het volgens het bestuur van Avesteyn.

DVG begon goed aan de wedstrijd. In de zesde minuut kreeg Bart de Windt een diepe bal toegespeeld, echter werd er goed op de bal verdedigd zodat er geen kans uit ontstond. Ook een voorzet van Peter Versantvoort bereikte de spitsen niet en werd simpel uitverdedigd. Avesteyn nam gaandeweg de eerste helft het initiatief over. DVG leed veel balverlies doordat de passing op het middenveld vaak te slordig en onnauwkeurig was. Avesteyn kreeg een aantal corners achter elkaar en de vierde leverde een vrije kopkans op die over het doel van Mark Faes ging. De beste kans in de eerste helft kwam ook voort uit een corner die werd weggekopt, precies voor de voeten van Rik van Ruremonde. Hij haalde meteen uit, maar de keeper van Avesteyn tikte het harde schot bekwaam over de lat. Ruststand was 0-0.

Na rust was een voorzet van Bart de Windt net te hoog voor Bas van Houtum om de eerste treffer van het nieuwe seizoen binnen te koppen. Een voorzet van Peter Versantvoort bereikte Martijn Caarls, maar zijn inzet ging net voor langs. In de eerstvolgende aanval van Avesteyn lag het midden van de DVG defensie open en werd dit goed uitgespeeld. Mark Faes moest de eerste tegentreffer uit het net halen. Met nog voldoende minuten op de klok ging DVG achterin een-op-een spelen en werd Pepijn Hazenberg als extra spits ingebracht. Het laatste kwartier werd Avesteyn vastgezet op eigen helft en zou een goal ook verdiend zijn geweest. De beste mogelijkheid was voor Martijn Caarls. Zijn kopbal werd door de doelman ternauwernood voorkomen. Avesteyn vertraagde het spel en met een paar blessurebehandelingen werd het aanvalsspel van DVG ontregeld. Tot echte kansen kwam het niet meer. Na de degradatie, vorig seizoen, boekte Avesteyn nu weer eens een thuisoverwinning.

DVG 2 startte de competitie met een klinkende thuisoverwinning. Op het nieuwe kunstgrasveld werd met 5-1 gewonnen van Nijnsel 3.

Wisselend succes 't Ivoor

Boxtel - Het tweede libreteam team, dat in een geheel vernieuwde samenstelling speelde, moest ondanks twee partijoverwinningen genoegen nemen met een 22-24 nederlaag. Cees van Eijndhoven en Emanuael Coort boekten een overwinning. Hans van Vliet kwam totaal niet in zijn spel en verloor dan ook ruim met slechts twee punten. Het eerste team was de eerste wedstrijd van de competitie vrij.

Het derde team was vrij. Het vierde team boekte een mooie overwinning ondanks twee partijnederlagen. Maar Theo van Dongen verpletterde zijn tegenstander compleet met een mooie zege. Gerard de Beer moest buigen met slechts één carambole verschil. Math Hendriks bleef te ver achter en verloor ruim met vier punten.
Bij de afdeling Recreanten libre was het eerste team vrij. Het tweede team leed een nipt verlies. Door enkele afmeldingen moest Frans Klein een dubbelpartij spelen. Hij verloor ze beide waarvan één partij met slechts één carambole verschil. Ad Habraken speelde een degelijke partij met winst. Wim Bekkers moest het op de valreep afleggen met acht punten. Het derde team boekte een nipte zege. Ze verloren drie van de vier partijen, maar sleepten de zege binnen dankzij Frans Maas die zijn tegenstander totaal kansloos liet. Het vierde team won dankzij twee overwinningen van Math Hendriks en Theo van Dongen.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein gaan team vijf en zes aan kop doordat beide teams de 100 procent score haalden. Bij team vijf behaalden Frits Radema en Cor van Alphen de winst. Bij team zes deden dat Fouad Hasbani, Theo van Dongen en Jacques van Loon. Een prima begin voor beide teams. Team zeven, dat in dezelfde competitie is ingedeeld, had de pech dat Jan Tils slechts vijf punten behaalde. Johan Beaart en André Vissers speelden een zeer goede partij met winst maar dat bleek niet voldoende voor teamwinst. Het 3-banden groot team was vrij.

Sport-Instituut Sakura-Boxtel start met nieuw seizoen

Boxtel - Het seizoen 2016-2017 gaat Sport-Instituut Sakura-Boxtel weer van start met nieuwe judo- en groepslessen op De Voetboog 18 in het gebouw van Taverbo. Ook wordt een nieuwe groepsles aangeboden: Fit 'N' Joy.

De mix van bewegen Fit 'N' Joy is een uitgebalanceerde sport-bewegingsvorm waarbij iedereen kan instromen en diverse doelen nagestreefd worden. Een prettige sfeer en blessurevrij sporten onder professionele begeleiding vormen daarbij het uitgangspunt. Bij voldoende aanmeldingen zal deze les starten, inschrijven kan via info@sakura-boxtel.nl.

Judo
Natuurlijk is Sakura-Boxtel een vertrouwd adres in Boxtel en omgeving voor judo. Vanaf 4 jaar kunnen kinderen er starten in de tuimel- en buitelgroep, om zo te wennen aan stoeien en het snappen van regels en grenzen. Naast weerbaarheid worden grondvormen van bewegen, coördinatie, conditie in algemene zin gestimuleerd en is judo een zeer veelzijdige sport waarbij fair-play, techniek, tactiek hand in hand gaan. De judo groepen worden ingedeeld op leeftijd en motorische vaardigheden, waarbij rekening gehouden wordt met het kind en zijn groei.

Sakura-Boxtel biedt ook wedstrijdmogelijkheden en streeft ernaar om kinderen te stimuleren twee trainingen of meer te volgen om hierop goed voorbereid te zijn.
Ook biedt het sport-instituut de mogelijkheid om Aikido te beoefenen, een zeer gracieuze budosport waarbij gebruikgemaakt wordt van de kracht van de tegenstander om deze uit evenwicht te brengen.

Sport-Instituut Sakura-Boxtel biedt vrijblijvend aan een van de mogelijkheden uit te proberen door middel van een proefles. Meer informatie over lestijden vind je op www.sakura-boxtel.nl.

Wisselende resultaten bij NK dressuur

Foto: Elke Hoogenboom

Boxtel/Ermelo - De afgelopen twee weekenden werd er bij het KNHS centrum in Ermelo gestreden om de Nederlandse kampioenstitels. In de dressuur hadden zich een viertal amazones van HSV St. Martinus weten te kwalificeren.

Bij de pony's kwam Lieke Tinnenbroek met Nando uit in de klasse C-B. Deze hele jonge, nieuwe combinatie wist zich al direct in het eerste seizoen te plaatsen voor een finaleplaats op het NK. Een bijzondere prestatie die het duo de twintigste plaats van Nederland opleverde.

In de klasse D-M2 reed Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter een hele sterke proef. Helaas slopen er een paar dure foutjes in en dat leverde Carlijn en Walter een 9e plek op met 65,83 procent. Daarmee kan Carlijn zich opnieuw bij de beste van 10 van Nederland voegen.

Anky van der Heijden verscheen met Reckless aan de start in de klasse ZZ-licht voor paarden. Ze begon ijzersterk maar ook bij haar slopen foutjes in de proef. Anky wist zich in de halve finale naar een 14e plaats te rijden met 64,48 procent.

Elke Hoogenboom streed om de titel in de klasse B. Met haar zelf opgeleide paard Happy HS haalde ze in de halve finale een 4e plaats met een score van 68,89 procent. In de finale sloeg de vermoeidheid wat toe bij de nog jonge en onervaren Happy. Een keurige en foutloze proef van 67,94 procent leverde hen uiteindelijk een 13e plaats op in de finale.

Ook regionaal werden wedstrijden gereden. In Gameren reden zowel Eline de Bont met Misty in de klasse B-L2 en Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Mastro's Newman in de klasse D-B tweemaal een 1e plaats.

Honkballers Ducks winnen ruim

Softbalsters winnen van hekkensluiter Braves

Boxtel - In de eerste wedstrijd van de honkballers van Ducks na de zomerstop stonden de Cheetahs op het programma. In de thuiswedstrijd zondag 4 september op sportcomplex Den Wielakker werden de Limburgers met ruime cijfers aan de kant gezet. De eindstand was maar liefst 10-0.

Startend werper Jeroen van Nes incasseerde geen honkslagen in de eerste inning. Ducks kwam hem tegemoet door drie maal te scoren: Churendy Weeks, Max Denteneer en Remco van Nistelrooij kwamen binnen, mede door een harde honkslag van Bram van der Horst. Wederom was Van Nes sterk. Pas in de derde inning sloeg Cheetahs een honkslag. De Boxtelaren sloegen terug met honkslagen van Jan van der Wielen en Sherwin Theodora. De tussenstand bedroeg 5-0. Door driehonkslagen van Jan van der Wielen en Rogilio Cicilia kwam de stand op 7-0. Door een homerun van Jan van der Wielen en een driehonkslag van Rogilio Cicilia scoorde Ducks drie maal (10-0). De laatste nul werd gemaakt en de wedstrijd bleek gespeeld. Mede door goed aanvallend werk en een keurige prestatie van Van Nes werd de overwinning verdiend binnengesleept. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Jan van der Wielen met 3 uit 4 (0,750).

Softbal
Op 4 september speelden de softbalsters van Ducks in Gouda tegen Braves. Dit team staat onderaan in de competitie. Eerder won het wel van Ducks, maar nu was daar geen sprake van. De Boxtelaren wonnen met 2-4.

De dames van Ducks startten aan slag, maar scoorden niet. Braves pakte dit beter aan en hun openingsslagvrouw scoorde wel. In de tweede inning poetste Ducks de 1-0 achterstand weg. Daartegenover zetten de dames van Braves één punt, waardoor de tussenstand na de tweede inning 2-2 was. Het lukte beide teams niet om in de derde, vierde en vijfde inning iets te veranderen aan het gelijkspel. Wel werden honkslagen geslagen en een aantal knappe vangballen gemaakt door Ducks. In de zesde inning toonden de dames van Ducks weer dat zij goed uit de zomerstop zijn gekomen. Nikki van Nes scoorde met een homerun. Daarop volgden twee honkslagen. Dit bracht de tussenstand op 2-4 in het voordeel van Ducks. Dit bleek ook de eindstand. Beste slagvrouw Ducks: Evelien Gerrits (1.000)

18 / 18

8 – 25 september

Tentoonstelling collectie Fam Juffermans-Zandbergen
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 8 september

Open bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
20.30, Party Centre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 9 september

Inloopavond jeugdnatuurwacht Liempde
18.30 uur, 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

10 – 11 september

Open monumentendag
Lennisheuvel, Liempde, Boxtel

Rondleiding Iconen en Symbolen in de Architectuur
13.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Dansen bij de Rots
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Boxtel by night met kanovereniging De Pagaai
21.00 uur, De Voetboog 7, Boxtel

Zondag 11 september

Grote kofferbak verkoop in Esch
09.00 uur, ter hoogte van Haarensweg 32, Esch

Racketlon Internationals Open toernooi
09.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Fietstocht Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Concertlezing 'muzikale recycling in Mubo'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Rozemarijnstraat, Boxtel

5e Open Nationale Taekwon-do Wedstrijdtraining
13.00 uur, Dojang TS Dekker, De Braken 1, Boxtel

Kasteelconcert Gildenbondsharmonie
14.00 uur, Binnenplaats, Kasteel Stapelen, Boxtel

Maandag 12 september

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kijkavond Popkoor Voices
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

13-17 september

Open atelierdagen kunstatelier Montmartre
Kunstatelier Montmartre, Baroniestraat 107, Boxtel

Dinsdag 13 september

Open repetities vrouwenkoor Innovation
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c, Esch

Woensdag 14 september

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Franse Komedie: La famille Bélier
19.00 uur, Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Donderdag 15 september

Open bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

17-18 september

Expositie vakantiesouvenirs kinderen
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Garagesale
10.00 uur, Van Leeuwenstraat & Parallelweg Noord, Boxtel

Kerksale
13.30 uur, Voormalig Heilig Hartkerk, Baroniestraat 24, Boxtel

Dierenbingo
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Parachutisten landen bij Roond
15.30 uur, Roond, velden langs de Erven, Boxtel

Zaterdag 17 september

UITmarkt Boxtel
20.00 uur, Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel

R Z A M I C H A E L S C H O O L
T E A I W I D F M E R E S S E M
K E E T S R E V O E D B M T T M
L A A Z L E E P S R E T U E P O
A L L S K B R E D E S C H O O L
N E K N O D N E B B O H D J T E
G O H Q O S V Z H T W L T S N N
E P O B S A C U L T N I S E A W
L N A E E A T Z E E T R Z D M I
A E M E L L I W G N I N O K L J
S S E M S U R T E P T N I S E K
C R V D N R E I L E L E P S E U
H O M E K A M E R A M R L E P S
O V B N O C I L E H B A J E S D
O L O O H C S A I L A M A M E Q
L P S W M P S N Y G L T A H J C

Gerard Verhoof

Berry Dankers

Foto: Caroline van Esch

Harrie van Esch

school
jrl
vmbo
spelelier
sintpetrus
hobbendonken
angelaschool
vorsenpoel
beemden
molenwijk
amaliaschool
sinttheresia
deoversteek
maremak
speelman
michaelschool
sintlucas
helicon
koningwillem
bredeschool
peuterspeelzaal
kdv
bso
tso
vso