DeMooiBoxtelKrant

15 januari 2020

DeMooiBoxtelKrant 15 januari 2020


Oertijdmuseum draagt bij aan ontdekking nog niet beschreven vinvissoort

Een impressie van hoe de nieuw ontdekte vinvissoort eruit moet hebben gezien. (Foto: Oertijdmuseum Boxtel) Foto: Oertijdmuseum Boxtel

Boxtel/Liessel - Dankzij de inspanningen van het Oertijdmuseum heeft een internationaal team van wetenschappers maandag een nieuwe vinvissoort kunnen identificeren. De soort kwam letterlijk boven water bij opgravingen in de omgeving van het Noord-Brabantse dorp Liessel in de jaren 90. Na uitvoerig onderzoek is deze week een artikel gepubliceerd in de PeerJ waarin de nieuwe, acht miljoen jaar oude vinvissoort wordt beschreven.

Archaebalaenoptera liessensis heet hij; de nieuw ontdekte vinvissoort die zo'n acht miljoen jaar geleden in de zee op de plaats waar nu Nederland ligt, rondzwom. De soort werd al in de jaren 90 blootgelegd, maar de wetenschappelijke publicatie liet tot 2020 op zich wachten. En tot die tijd is de bevestiging dat het om een nieuwe soort gaat niet definitief.

De botten van de nieuw ontdekte vinvissoort werden in de jaren 90 van de vorige eeuw gevonden tijdens zandwinning op het terrein van kalkzandsteenfabriek Hoogdonk in Liessel. Bekend was dat op het terrein enorme hoeveelheden zeezoogdierbotten uit het late Mioceen (zo'n 11,6 tot 5,3 miljoen jaar geleden) aanwezig waren.

Medewerkers van het Oertijdmuseum te Boxtel kregen van de toenmalige directie toestemming om tijdens de baggerwerkzaamheden zoveel mogelijk van de skeletdelen te bergen. Iedere keer als het baggerschip een diepte van zo'n dertig meter bereikte kwamen er tientallen botten omhoog. Een compleet walvismassagraf kon op die manier gedeeltelijk gered worden. Vele jaren prepareren en onderzoek leverden boeiende en interessante resultaten op. Er werden fossiele resten gevonden en gedetermineerd van honderden walvissen, waaronder diverse nieuwe soorten.

Onder de opmerkelijke vondsten valt bijvoorbeeld de schedel van de nieuw ontdekte soort vinvis, de Archaebalaenoptera liessensis. Deze schedel is met moderne technieken gedateerd op ongeveer acht miljoen jaar oud. Daarmee is het een van de oudst bekende vinvissen. De nieuwe vinvissoort is verwant aan jongere vondsten uit Italië (ongeveer 3 miljoen jaar oud) en Peru. Met deze vondst kon het team wetenschappers onder leiding van Dr. Michelangelo Bisconti weer een stukje van de evolutie van de vinvissen ontrafelen. De Archaebalaenoptera liessensis is vanaf deze maandag te zien in een speciale expositie in het Oertijdmuseum in Boxtel.

De activiteiten van het Boxtelse museum blijven ook internationaal niet onopgemerkt, zo laat de trotse directeur René Fraaije weten: "We hebben zelfs uit de UK en Rusland onlangs een verzoek gekregen of we PhD-studenten wegwijs kunnen maken in prepareertechnieken." Ook wordt het museum binnenkort bezocht door de Japanse wetenschapper Dr. Yusuke Ando. Hij zal de collectie fossielen aan nader onderzoek onderwerpen.

Geen We Are Electric meer op Velder

De show Martin Garrix op Velder was in 2018 een van de absolute hoogtepunten van We Are Electric. (Foto: Tom Doms) Foto: Tom Doms

Organisatie stopt met driedaags festival

Boxtel/Liempde - Het driedaags elektronisch muziekfestival We Are Electric houdt op te bestaan. Dit heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Als reden wordt de steeds kleiner wordende groep elektronische live-artiesten genoemd in combinatie met een bezoekersaantal dat minder snel groeide dan verwacht. Dit maakt het onmogelijk een festival neer te zetten dat winstgevend is, zo viel maandag te lezen in een statement op de website.

We Are Electric Weekender, zoals het festival heet, werd sinds 2018 gehouden op Landgoed Velder in Liempde. Daarvoor werd het festival georganiseerd op het E3 strand in Eersel. In 2018 traden onder meer dj Martin Garrix en The Prodigy op. Het afgelopen jaar stonden onder meer Nina Kraviz, The Chemical Brother en de Boxtelse dj Sam Feldt op de rol. Ook werd een 24-uursprogramma geïntroduceerd.

De afgelopen editie was volgens de organisatie de best bezochte, maar nog steeds bleek het niet mogelijk winst te maken. "We hebben als organisatie een visie voor de toekomst. Die is groot. Helaas zien we dat die visie niet in lijn is met de realiteit", zo valt te lezen in het statement. "Daarom willen we met de Summer Weekender stoppen op het hoogtepunt."

Eerder ging ook al de wintereditie van We Are Electric, in het Klokgebouw in Eindhoven niet door omdat de organisatie er niet in slaagde aansprekende artiesten te boeken. Het is nog niet duidelijk of de wintereditie dit jaar wel doorgaat. Ook is nog onduidelijk of er dit jaar al een opvolger voor het festival op Velder zal plaatsvinden. De eigenaren van het landgoed hebben nog niet gereageerd op de situatie.

Pag. 7 Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Tonpraoten in Esch

Pag. 9 Foto: Sander van Kasteren

Vincentius toont nieuw locatie

Pag. 10 Foto: Jan van der Steen

Open dag JRL en BHC

Pag. 13 Foto: Willemijn Wijdnees

Eigen straat voor Merletten

Lezing bij bibliotheek: 'Op reis met Abraham en Ibrahim'

Boxtel - Op woensdagavond 22 januari wordt van 20.00 tot ongeveer 21.30 uur in bibliotheek Boxtel aan de Burgakker 4 een lezing gehouden. De inleiders Herman Koetsveld en Enis Odaci behoren tot verschillende tradities, christendom en islam. In de loop van de jaren zijn zij vrienden geworden. Ieder van hen ging op reis naar diverse godsdienstige groepen uit de traditie van de ander. Na afloop discussieerden ze er samen over en schreven ze een boek, Spiegelreis.

Over het boek: "In Spiegelreis gaan Enis Odaci en Herman Koetsveld met een open blik en notitieblok in de hand op reis door Nederland. Ze bezoeken elkaars geloofsplekken en gaan op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen. Het is een reis vol verbazing, ongemak en ontroering."
In deze lezing vertellen zij over hun ervaringen en laten zij zien hoe de godsdiensten op elkaar lijken en waarin zij verschillen. Ze zullen vertellen hoe de verhalen van Abraham en Ibrahim te maken hebben met gastvrijheid. Uiteindelijk doel van Koetsveld en Odaci is het tot stand brengen van verbinding en dialoog.
Enis Odaci is voorzitter van de stichting Humanislam en betrokken bij NieuwWij.nl. Hij woont in Hengelo. Herman Koetsveld is cultuurtheoloog en predikant en woont in Amsterdam.

De toegang tot de lezing is gratis, inloop met koffie is vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via https://www.bibliotheekdenbosch.nl/activiteiten/agenda-en-tickets.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 16 jan. Bezoek Seniorenexpo in Veldhoven vertrek bij De Rots om 11.00 uur
        Bridgen in De Walnoot 13.30 uur
        Handwerken in De Orion 13.30 uur
Vrijdag 17 jan. Rikken en Jokeren, in De Walnoot        13.30 uur
        Voorlichtingsmiddag gezonde voeding in Elisabethsdael 14.00 uur
        voor senioren door Bonny van der Aa
Dinsdag 21 jan. Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
        Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
        Kienen in De Orion 14.00 uur
Woensdag 22 jan. Filmmiddag in het Wereldhuis, Achterberghstraat 14.30 uur        

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in de Walnoot        13.00
Elke dinsdag Fietsen vanaf het Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00
Elke donderdag        Nordic Walking vanaf de Markt bij Gemeentehuis        09.00

Donderdag 16 januari        Derde avond Keezen in De Walnoot        19.30
Maandag 20 januari        Lezing 'Volg je droom, je tijd is nu' in De Walnoot        19.30
Dinsdag 21 januari        Start cursus Creatief met Word
Woensdag 22 januari        Smaak van Boxtel Baanderherencollege ingang Van de Voortweg        18.30

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 16 januari        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 21 januari        Bridgen-Rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 22 januari Wandelen vanaf het Raadhuisplein        10.00

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 15 januari        Keezen in de Kloosterhof        19.30
Woensdag 22 januari        Lezing in de Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdagKoffietijdvanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdagLunch11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdagWarme maaltijd12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Geen Lekker Lennisheuvel meer in 2020

Lekker Lennisheuvel 2019 is voorlopig de laatste editie van het evenement geweest. (Foto: Jan Blok) Foto: Jan Blok

Lennisheuvel - Het fijnproeversevenement Lekker Lennisheuvel krijgt na vier edities in 2020 geen vervolg. Dit meldt de organisatie van het evenement via Facebook. Wat er met de overkoepelende stichting Lekker Lennisheuvel gaat gebeuren is op dit moment nog niet geheel duidelijk. "Daar staat ons hoofd eerlijk gezegd nog niet naar", aldus een teleurgestelde Ingrid van Veen, die het evenement mede organiseert.

'Behoorlijk verrast', was mede-organisator Ingrid van Veen slechts vijf reacties binnenkwamen toen op de tientallen e-mails waarin zij en haar twee mede-organisatoren van Lekker Lennisheuvel mogelijke deelnemers aanschreven. Slechts één daarvan had interesse om ook daadwerkelijk mee te doen. En dat terwijl er volgens Van Veen de afgelopen vier jaar juist een stijgende lijn te zien was in het evenement. Zo kon de organisatie zich sinds 2017 'stichting' noemen en liep ook het aantal bezoekers ieder jaar gestaag op.

De organisatie had vanwege die stijgende lijn dan ook gerekend op een succesvolle jubileumeditie in 2020, maar het uitblijven van deelnemers die kleine gerechtjes willen aanbieden gooit roet in het eten. De organisatie van Lekker Lennisheuvel tast in het duister over de reden dat deelnemers uitblijven, maar ziet ook geen reden er nog heel veel extra tijd en moeite in te steken.

Wat de gevolgen zijn voor de stichting is op dit moment nog niet duidelijk. De stichting komt binnenkort bijeen om te bekijken hoe de toekomst eruit kan komen te zien. Mogelijk komt er nog een editie in 2021 of wordt de stichting op een andere manier voortgezet. Van Veen wil daar echter nog niet op vooruitlopen. "Maar het raakt me wel, want we hadden er zeker nog een lustrum achteraan willen plakken."

Van Veen besluit met een dankwoord voor alle sponsors, deelnemers en bezoekers de afgelopen vier jaar. "Zonder hen was het sowieso niet mogelijk geweest!"

Acht transformatorhuisjes in Selissen krijgen 'Kunst op de kast'

De kunstenaars van Tunnel Vision namen vorig jaar al de transformatorkast bij Gemeenschapshuis De Walnoot onder handen. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Na de grondige opknapbeurt van het transformatorhuisje bij Gemeenschapshuis De Walnoot het afgelopen jaar zullen nog meer trafo-huisjes in de wijk een wat minder troosteloos uiterlijk krijgen. Het was een initiatief van Cultuurverbinder Romijn Conen, die het breder wilde uitrollen. Het wijkplatform en de kunstenaars die bij het project betrokken zijn kunnen nu rekenen op de steun van platform Kern met Pit, waardoor het project na het vertrek van de Cultuurverbinder toch een vervolg krijgt.

De Cultuurverbinder kwam al snel na zijn aanstelling in 2018 met het idee om de alledaagse, maar door veel mensen als 'lelijk' bestempelde transformatorhuisjes in de wijk Selissen te voorzien van graffitikunst. Het eerste 'gepimpte' huisje zag in maart vorig jaar het licht.

Op de betonnen transformatorkast bij Gemeenschapshuis De Walnoot prijkt sinds die tijd een voorstelling met verschillende vogels die op en om het huisje voorkomen. Dit ontwerp voor de tot dan toe nog lelijke betonnen kast werd door omwonenden verkozen boven drie andere schetsen van de hand van de Boxtelse kunstenaar Bas van den Biggelaar in samenwerking met de drie kunstenaars van Stichting Tunnel Vision. Het drietal bespoot de kast vervolgens ook met graffiti.

Al snel na de opening van het kunstwerk kwam vanuit de wijk de vraag of er nog meer kasten voorzien konden worden van zo'n kunstwerk. De eerste plannen werden door de Cultuurverbinder gesmeed, maar voordat ze tot uitvoer kwamen moest Conen het veld ruimen. Na zijn vertrek richtten toch veel bewoners zich tot het wijkplatform met de vraag een kunstroute door de wijk te realiseren met van een kunstwerk voorziene kasten van Enexis of Ziggo.

Het verdwijnen van de Cultuurverbinder had tot gevolg dat het project in de ijskast kwam te staan. Jammer, concludeerde onder meer Marria van der Hoven van het wijkplatform. Samen met de kunstenaars die het eerdere kunstwerk ook vormgaven klopte zij daarom onder meer aan bij Kern met Pit. En met goed gevolg: de organisatie heeft al laten weten dat het transformatorhuisjesproject samen met 16 van de in totaal 38 aangemelde projecten op ondersteuning kan rekenen. Kern met Pit ondersteunt buurtprojecten met bijvoorbeeld workshops, maar ook met geld. De projecten die namelijk binnen een jaar gerealiseerd worden, kunnen rekenen op een financiële bijdrage van 1.000 euro. Volgens Van der Hoven is de termijn van één jaar een mooie stip op de horizon. Het beloofde geldbedrag zorgt ervoor dat er écht een doel is om naartoe te werken.

Omdat er in de wijk enorm veel transformatorhuisjes in alle soorten en maten zijn, Van der Hoven schat zelf boven de negentig, wordt bij dit project uitgegaan van een aantal van acht. Die acht huisjes staan op zichtlocaties waar de wandelroutes door de wijk, zogenaamde ommetjes, langs voeren. Zo zullen vrijwel zeker twee kasten nabij de rotonde aan de Achterberghstraat een beschildering krijgen. "Maar om welke transformatorhuisjes het precies zal gaan, dat moet nog beslist worden", aldus Van der Hoven. Het idee is om ook bij de uitvoer van dit project de wijkbewoners weer nadrukkelijk te betrekken.

Op zaterdag 18 januari gaat een afvaardiging van het wijkplatform samen met een kunstenaar naar de geplande Kern met Pit-startbijeenkomst in Veghel. Tijdens deze bijeenkomst komen behalve de starters van Editie-2020 die zich presenteren, ook de elf geslaagde projecten van Editie-2019 om ervaringen uitwisselen. En daarmee vormt deze bijeenkomst ook direct het startschot voor het jaar dat dit project heeft om tot wasdom te komen.

Er is veel meer geld nodig om Boxtel in 2030 energieneutraal te krijgen

Boxtel hoopt op investeringen van burger en bedrijfsleven om doel te halen

Boxtel - De huidige financiële situatie van Boxtel zorgt ervoor dat op dit moment onvoldoende geld beschikbaar is om onze gemeente in 2030 volledig energieneutraal te krijgen. En dus wordt ingezet op investeringen van burgers en bedrijven om dit doel te bereiken. Dit geeft het college aan in de beantwoording van vragen van het CDA.

Reden voor de ontstane krapte in de gemeentekas is een onverwachte tegenvaller van zo'n 3,5 miljoen euro waar de gemeente in september mee geconfronteerd werd. Deze, en enkele andere tegenvallers, zijn grotendeels het gevolg van de decentralisatie van Jeugdzorg en Wmo vanuit het Rijk naar het gemeentelijk takenpakket.

De enorme tegenvaller had tot gevolg dat de meeste beleidsterreinen zo'n tien procent moeten inleveren. Dus óók het beleidsterrein milieu. De gemeente erkent dat er daarmee op dit moment te weinig geld is om de ambitieuze klimaatplannen uit te voeren. Ondanks dat dus nog alle zeilen bijgezet moeten worden om in 2030 per saldo géén uitstoot van CO2 meer te realiseren in Boxtel, heeft de gemeente goede hoop dat dit gaat lukken.

Om het gat in de begroting op te vangen wijst de gemeente op de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven: "Het is evident dat vooral ook zij moeten gaan investeren in verduurzamingsmaatregelen." De gemeente wil inwoners proberen te overtuigen te investeren in bijvoorbeeld collectieve energieoplossingen voor het opwekken van duurzame energie. "Daar staan uiteraard dan ook weer verdiensten tegenover", meent het gemeentebestuur. Het is één van de methoden om een flinke slag te kunnen maken, aldus de gemeente.

De gemeente laat in de antwoordbrief eveneens weten te willen faciliteren in de plannen van Energie Coöperatie Boxtel (ECB) om in de toekomst in de weiden van Vorst B en C zonnepanelen aan te brengen. Het CDA vroeg zich ook af of er in Boxtel al plannen liepen om bestaande wijken af te koppelen van het aardgasnet. Dit is nog niet het geval, antwoordt het college. En hoewel nog tot 1 april plannen voor pilots bij het Rijk kunnen worden ingediend, zijn er volgens de gemeente ook geen concrete plannen in ontwikkeling.

De CDA-fractie stelde haar vragen naar aanleiding van het opstellen van een Regionale Energie Strategie (RES). Dit is een vanuit het Rijk gecoördineerd plan, waarbij het land wordt verdeeld in verschillende energieregio's. Die zullen gezamenlijk moeten zorgen dat in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent gedaald is ten opzichte van peiljaar 1990. Boxtel praat op 14 december de gemeenteraad bij over de laatste stand van zaken. Verwacht wordt dat onze gemeente vier dagen na die bijeenkomst met een bod komt richting de regio waaruit moet blijken hoe onze gemeente de klimaatdoelen moet bereiken.

Kruispunt op Ladonk afgesloten na ongeval met twee voertuigen

Boxtel - Op de kruising aan de Mijlstraat met de Schouwrooij en de Industrieweg zijn zaterdagmiddag twee auto's op elkaar gebotst. Beide voertuigen raakten flink beschadigd. Eén van de bestuurders had vermoedelijk te veel alcohol gedronken.

Omdat beide voertuigen flinke schade opliepen sloot de politie het kruispunt af. Naast de politie werd ook een ambulance opgeroepen. De bestuurder waarvan werd vermoed dat hij onder invloed van alcohol was werd door de politie overgebracht naar het ziekenhuis. De andere verkeersdeelnemer werd in de ambulance onderzocht. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd. Volgens ooggetuigen zouden beide partijen het na het ongeval niet eens met elkaar zijn geweest en zouden er klappen uitgedeeld zijn.

Wandelexcursie Ontstaan van kroegen en herbergen

Café Van der Velden aan de Barrierweg.

Liempde - Gastvrij Liempde gids Wim Bressers verzorgt zondag 19 januari de wandelexcursie 'Ontstaan van kroegen en herbergen'. De wandeling voert door het centrum van Liempde langs de plaatsen waar vroeger herbergen en cafés stonden. De wandeling start om 10.00 uur bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde.

Wim Bressers neemt de wandelaars mee door het centrum van Liempde en vertelt over de herbergen die er waren, en die er nog steeds zijn. Waar waren ze? En waarom stonden ze daar? De herbergen waren belangrijk voor reizigers, maar wat was hun betekenis voor de gemeenschap? Waardoor ontstonden er kroegen, later cafés genoemd? Welke invloed hadden de vele soldaten die hier door de eeuwen heen gelegerd waren op deze zaken? De excursie geeft een antwoord op al deze vragen en wordt aangevuld met mooie en interessante verhalen uit vroegere tijd.

De wandelexcursie start zondag 19 januari om 10.00 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Rond 12.00 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. Om zeker te zijn van deelname graag aanmelden per mail via info@liempdsenherd.nl. Op zondagochtend is spontane deelname ook mogelijk. De maximale groepsgrootte bedraagt vijftien personen.

Nachteind maakt zich op voor 'thuiswedstrijd' bij De Rots

Boxtel - De Nederlandstalige band Nachteind treedt op 2 februari op in Gemeenschapshuis De Rots. Het betreft een middagoptreden dat om 14.00 uur begint. Kaarten kosten 11,70 euro en zijn verkrijgbaar via www.nuppel.com.

De band Nachteind bestaat nu ongeveer een jaar en is een samenwerking tussen de Boxtelse muzikanten Dennis Wels (zang en gitaar), Rudy Bressers (gitaar), Richard van der Heijden (bas en zang) en Dennis van den Dries (drums). Zelf kijken de muzikanten uit naar het optreden in 'hun' Boxtel: "We gaan er een bijzondere middag van maken in Boxtel, met mooie Nederlandstalige luisterliedjes!"

Smartlappenavond Dükerskoor voortaan bij De Rots

Boxtel - Het Dükerskoor verzorgt op maandag 20 januari voor het eerst de maandelijkse smartlappenavond op een nieuwe locatie: Gemeenschapshuis De Rots. Vanaf 19.15 uur zijn de deuren geopend en om 20.00 uur begint de muziek. De avond is gratis toegankelijk.

Tijdens het optreden komen verschillende smartlappen en zeemansliedjes voorbij. Natuurlijk worden er tekstbundels uitgedeeld zodat iedere aanwezige gezellig mee kan zingen.

KBO verzorgt lezing over gezonde voeding bij Elisabethsdael

Boxtel - Aanstaande vrijdag geeft Bonny van der Aa een lezing over gezonde voeding voor senioren bij Elisabethsdael aan de Monseigneur Bekkersstraat 6. De door seniorenvereniging KBO Boxtel verzorgde lezing begint om 14.00 uur. Toegang is gratis, koffie of thee zijn voor eigen rekening.

Thema van de lezing is wat is belangrijk voor senioren betreft voeding, zoals diabetes, hoge bloeddruk, vocht vast houden et cetera. Ook typisch voor senioren zijn vitaminentekorten zoals vitamine D, door te weinig zonlicht, wat depressie in de hand kan werken. Ook belangrijk zijn de contacten buitenshuis.

Bij de lezing kunnen mensen zich ook inschrijven voor de Seniorenvereniging KBO Boxtel, dat kost 20 euro per jaar. Lid worden kan vanaf de leeftijd van 50 jaar.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Liefhebbers van Ierse en Iersgerelateerde muziek kunnen aanstaande zondag 19 januari hun hart weer ophalen bij de Boxtelse Ierse Sessie. Van 13.30 tot 16.00 uur wordt er volop muziek gemaakt en meegezongen in B&B In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak zijn hartelijk welkom. Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar.

Voorleesontbijt bij bibliotheek Boxtel

Boxtel - Van 22 januari tot en met 1 februari staat voorlezen weer in de schijnwerpers tijdens de Nationale Voorleesdagen. Ook dit jaar staat het Prentenboek van het Jaar centraal, deze keer is dat Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek. Op woensdag 22 januari trapt bibliotheek Boxtel de Voorleesdagen Boxtel af met het voorleesontbijt.

Tijdens het voorleesontbijt, van 9.00 tot 10.00 uur, wordt er in de bibliotheek aan de Burgakker 4 voorgelezen uit Moppereend en genieten de kinderen van een lekker ontbijt. Alle peuters vanaf 2 jaar zijn van harte welkom. Tickets kosten 2,50 euro (ook voor volwassen begeleiders) en zijn te bestellen via de agenda op www.babeldenbosch.nl of aan de balie van de bibliotheek.

Kunstenaar Huub Thorissen geeft lezing in MUBO

Sculptuur van Huub Thorissen, te zien in de lopende expositie 'Licht-Kleur-Materie' in Museum Boxtel (foto: MUBO) Foto: MUBO

Boxtel - In het kader van de lopende wisselexpositie 'Licht-Kleur-Materie' verzorgt exposant en beeldend kunstenaar Huub Thorissen een lezing in Museum Boxtel (MUBO) op zondag 19 januari van 11.15 tot 13.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, met museumkaart 2 euro, en is gekoppeld aan een bezoek aan de lopende expositie. Aanmelden is gewenst en kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Thorissen vertelt aan de hand van kunstwerken over zijn visie, inzichten en ervaringen met kunst. Ook werken van Agens Savelkouls (keramiek) en Paul Maas (schilderijen) komen tijdens zijn lezing aan bod. Huub Thorissen woont in Boxtel en heeft 39 jaar in het onderwijs gezeten, waarvan 35 jaar als docent handvaardigheid, tekenen en kunst- en cultuurgeschiedenis aan de pedagogische academie voor basisonderwijs Fontys. In 2006 won hij de publieksprijs van de ontwerpwedstrijd 'Cultuur en Landschap'. Huub is tevens bestuurslid bij de Kunststichting Boxtel (KSB).

Bingo met mooie prijzen bij Elisabethsdael

Boxtel - Dinsdag 21 januari is er van 14.00 tot 16.00 uur een bingo bij Elisabethsdael aan de Monseigneur Bekkersstraat 6. Voor 5 euro doen liefhebbers mee met één bingokaart, een kop koffie of thee, een glaasje fris en iets lekkers. Een extra bingokaart kost 2,50 euro.

Er zijn mooie prijzen te winnen. Alle hoofdprijzen zijn vanaf 10 euro aan cadeaubonnen. Ook is er een superronde waarbij een uitgebreid huishoudpakket te winnen valt. Iedereen is welkom om mee te komen spelen. Meer informatie: 06-30894758.

Uit het Boxtelse archief van Vion...

Op 29 april 1929 opende in Boxtel de 'N.V. Exportcentrale van den N.C.B.'. In een serie korte verhalen blikken we terug op de negentigjarige geschiedenis van alle voorlopers van Vion en belichten we enkele bijzondere hoogtepunten. Vandaag deel 1: 'Bacon uit Boxtel'.
De geschiedenis van de vleesverwerkende industrie in Boxtel gaat terug tot 1916, toen de firma Wijnbergen & Levano aan de spoorlijn een exportslachterij opende waar ruim 140 mensen werkten. 'Wijnbergen's Fabrieken, Exportslachterij en Vleeschwarenfabriek' verhuisde in de jaren dertig naar Oss.
Acht Zuid-Nederlandse landbouwcoöperaties lanceerden in 1925 het plan om een eigen Exportcentrale op te richten. De coöperaties, afkomstig uit onder meer Eindhoven, Venray en Weert, wilden niet meer afhankelijk zijn van de particuliere sector. En Boxtel was de vestigingsplaats bij uitstek. Het dorp was een belangrijk spoorwegknooppunt, lag centraal in Brabant én beschikte over voldoende bedrijfsterreinen aan het spoor.
OFFICIËLE OPENING
Eerdere plannen om samen te werken met Wijnbergen & Levano waren mislukt waardoor op 7 maart 1925 de 'N.V. Export-Centrale Boxtel' opgericht. Een jaar later begon - naast de vleesfabriek van concurrent Wijnbergen & Levano - de bouw van een slachterij. De initiatiefnemers hadden een terrein van sigarenfabrikant H.J. van Susante gekocht. De bouw begon in 1927, twee jaar later gingen er 42 werknemers aan het werk. In 1931 waren dat er al 60.
Commissaris van de koningin in Noord-Brabant August van Rijckevorsel verrichtte op 29 april 1929 de officiële opening. Hij deed dat in het bijzijn van landbouwvoorman Frans Smits van Oyen, die aan de wieg stond van de Exportcentrale en jarenlang de functie van 'president-commissaris' bekleedde.
WORSTFABRIEK
Het Boxtelse spoorwegknooppunt was cruciaal voor de Exportcentrale. De meeste vleesproducten werden per trein naar klanten in binnen- en buitenland vervoerd. Een van de grootste afnemers was Engeland, dat tot het begin van de Tweede Wereldoorlog op grote schaal bacon uit Boxtel importeerde.
In de jaren dertig wilde de Exportcentrale ook vleeswaren voor de Nederlandse markt gaan produceren. Daarvoor moest een worstfabriek gebouwd worden die werkgelegenheid bood aan 200 Boxtelse werknemers. Een ambitieus plan dat in de crisisjaren niet zonder slag of stoot gerealiseerd kon worden.
HERLEVEND BOXTEL
Herlevend Boxtel, dat zich vanaf 1944 inzette voor de verbetering van onderwijs, infrastructuur, volkshuisvesting en industrie, hielp de Exportcentrale. Samenwerking met deze vereniging leverde direct na de Tweede Wereldoorlog een betere watervoorziening op die cruciaal was voor het bedrijf. Herlevend Boxtel droeg ook bij aan de komst van wisselstroom, die werd geleverd door plaatselijke elektriciteitscentrale. Zonder Boxtelse wisselstroom kon de worstfabriek niet draaien…
Heeft u een vraag? Stuur dan een e-mail naar boxtel.communicatie@vionfood.com.

Tijdlijn
1916 – opening 'Wijnbergen's Fabrieken, Exportslachterij en Vleeschwarenfabriek'
1925 – acht Zuid-Nederlandse landbouwcoöperaties richten 'N.V. Export-Centrale Boxtel' op
1927 – eerste steenlegging 'N.V. Export-Centrale Boxtel'
1929 – officiële opening 'N.V. Export-Centrale Boxtel' door commissaris van de koningin August van Rijckevorsel
1938 – opening worstfabriek en toenemende productie van vleeswaren
Tot 1940 – grootschalige export van Encebe-bacon naar Engeland
1945 – betere stroom- en watervoorziening voor worstfabriek Encebe

Rectificatie: OZB daalt licht voor woningeigenaren

Boxtel - De afgelopen week sprak DeMooiBoxtelKrant van een dalende Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor huizenbezitters. Dit klopt echter niet: de tarieven van de belasting zijn weliswaar naar beneden bijgesteld, maar omdat ook de gemiddelde WOZ-waardering bijgesteld is, stijgt de belasting voor huizenbezitters met 2,9 procent. Dat is tevens de maximale stijging die de gemeenteraad jaarlijks heeft toegestaan.

Het tarief voor de Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor huizenbezitters gaat in 2020 drie procent omlaag. Voor vastgoed met een doel anders dan wonen stijgt het belastingtarief met zes procent. Het college stelde de tarieven in de laatste vergadering van 2019 vast. Per saldo betekent dit dat eigenaren van vastgoed 2,9 procent extra zullen betalen in 2020.

Tribute-acts zetten 2 februari De Braken op zijn kop

Foto: Coen van Tartwijk

Boxtel - Muziekliefhebbers kunnen zondag 2 februari hun hart ophalen met tribute acts van ABBA, Queen, U2, Muse, Bon Jovi en Kensington in Sporthal De Braken. Van 13.00 tot 23.00 uur komen alle hits van deze populaire bands voorbij. Tickets kunnen besteld worden via www.legendslive.nl/boxtel vanaf 17,50 euro per stuk.

Het tribute boekingskantoor TIRR Music Agency en The Event Warehouse hebben hun krachten gebundeld voor de even legendarische als ambitieuze concertreeks Legends Live, die gedurende 2019 en 2020 álle Nederlandse provincies aandoet. Elke dag wordt een totaalbeleving gecreëerd door de leading tribute acts uit Europa. De acts toeren individueel verschillende poppodia en festivals in Europa af, maar bundelen voor 'Legends Live' hun krachten. In wisselende samenstelling staan ze samen op de affiche staan.

Zondag 2 februari zullen ABBA Fever, Vipers, Like U2, Musest, Bad Medicine en Rivals Sporthal De Braken tot een ware poptempel omtoveren om hun spetterende tribute neer te zetten. Voor Vipers is Boxtel geen onbekende plek: tijdens de Beach Break afgelopen zomer gaf de band ook al een spetterend optreden weg.

Early Bird tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar voor 17,50 euro. Early groepstickets (5+1 gratis) kosten 96,00. De normale ticketprijzen bedragen 22,50 euro en voor groepstickets 112,50 euro. Alle bedragen zijn inclusief servicekosten. Meer info over Legends Live is te vinden op: www.legendslive.nl.

Dag En Nacht Van Essche Boys betekent 24 uur feest in Esch

Naast gefeest werd er ook flink gesport en gezweet bij de Dag en Nacht van Essche Boys. (Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Esch - 24 uur lang was het feest bij VV Essche Boys afgelopen weekend tijdens de derde editie van De Dag En Nacht Van Essche Boys, beter bekend als DENVEB. Deze vijfjaarlijkse traditie is in het leven geroepen bij het 50-jarig jubileum van de club. Dit seizoen bestaat VV Essche Boys 60 jaar.

Vrijdag werd om 20.00 uur het startschot gegeven voor de eerste hometrainerwedstrijd. Tijdens de daarop volgende nacht en dag gingen de deelnemende teams met elkaar de strijd aan op verschillende wedstrijdonderdelen. In totaal gingen maar liefst 130 deelnemers verdeeld over 19 teams de sportieve strijd met elkaar aan.

Buiten de wedstrijden om was het één groot feest in de tent op het sportpark. Daarbij wisselden ludieke momenten, lichtshows, verkleedpartijen, het Essche boys dj team, vlaggetjes, special effects, Johnny Purple, zanger Rens en Tommy Santo elkaar in rap tempo af.

De sportieve activiteiten werden uiteindelijk gewonnen door Familie JWZ als beste ploeg. Luuk van Velthoven won de individuele titel bij de mannen en Yvon van Weert ging bij de vrouwen met die eer aan de haal.

Op de Facebookpagina van Essche Boys en op www.mooiboxtel.nl zijn meer foto's van dit hele spektakel te zien.

Foto: Rini van Oirschot

Het gemeentehuis

Na de Franse tijd met de invoering van het nieuwe stelsel: Scheiding van kerk en staat en scheiding van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht moest er een echt raadhuis komen. In 1843 werd het op de Markt gebouwd op de plaats waar voorheen de lindeboom stond en waar recht werd gesproken. Het werd een zogenaamd waterstaatsgebouw in neoclassicistische stijl.

Dit huis was niet alleen bestemd voor het gemeentebestuur en zijn ambtenaren. Het was aanvankelijk ook de zetel van het kantongerecht (op de begane grond), bood een onderkomen aan de gemeentepolitie (rechts van de ingang) en huisvestte een van de veldwachters. De raadzaal was boven ingericht. De veldwachterswoning werd later betrokken door de afdeling bevolking en burgerlijke stand; de vroegere bedsteden dienden als opbergkasten.

Foto: Rini van Oirschot
1934, Het raadhuis. Bijna honderd jaar - van 1843 tot 1936 - stond dit gemeentehuis op de Markt. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

De zittingszaal van het voormalige kantongerecht deed rond de jaren dertig dienst als stempellokaal. Bijna honderd jaar - van 1843 tot 1936 - stond dit eerste gemeentehuis op de Markt voor Het Hofje. Onlangs werd door kunstenaar Cor van Oosterhoud het oude Boxtelse gemeentewapen, ooit gekapt uit hardsteen en ingemetseld in het Timpaan van het voormalig gemeentehuis van Boxtel anno 1843, gerestaureerd en met minerale verf ingekleurd. Thans kun je het wapen, dat Sint-Petrus met acht merletten voorstelt, bewonderen aan de zijkant het Gemeentehuis aan het Januspad.

Uit het werkverslag van de Commissaris van de Koningin, in 1923, over Boxtel:
"Het Raadhuis is te klein; geen ruimte voor de diverse diensten. Het archief is ellendig geborgen; geen brandvrije ruimte. Boxtel kocht drie woningen achter het Raadhuis, om ruimte te krijgen voor uitbouw, dan wel voor nieuwbouw".

Het tegenwoordige raadhuis is gebouwd in 1936/37 in Delftse school-trant. In de loop der jaren is het gemeentehuis uitgebreid; in 1998 werd een nieuwe raadszaal gebouwd, ontworpen door architect Cees Dam.

Bron: Encyclopedie Heemkunde Boxtel www.heemkundeboxtel.nl

Schrijf een kort verhaal voor de Boekenweek 2020

Boxtel - De Boekenweek, die plaatsvindt van 7 tot en met 15 maart, krijgt dit jaar in Boxtel een bijzondere invulling. Het thema van de Boekenweek van dit jaar ; Rebellen en dwarsdenkers' wordt belicht door een wedstrijd. Iedereen kan een zelfgeschreven kort verhaal inzenden waarin dit onderwerp terugkomt. Het is een wedstrijd voor iedereen vanaf 16 jaar die niet onder contract staat van een uitgeverij of producent. De stichting Boek en Bal Boxtel zorgt voor een deskundige jury van mensen werkzaam in de literaire boekhandel, bibliotheek en het onderwijs.

Tijdens Boek & Bal in Podium Boxtel op 7 maart 2020 wordt de 'Boxtelse Korteverhalenprijs' uitgereikt aan de beste van alle inzendingen. Deze prijs bestaat uit een boekenbon van 100 euro. Verder zijn er prijzen voor andere genomineerden waaronder een boekenbon en een jaarabonnement voor de Bibliotheek. De organisatie streeft ernaar om alle verhalen te bundelen en tijdens Boek&Bal te publiceren.

Spelregels
Deelnemers mogen niet meer dan één inzending insturen. Het korte verhaal moet tussen de 450 en 1500 woorden lang zijn. De korte verhalen kunnen tot en met 15 februari ingezonden worden.

Wat betreft het thema 'Rebellen en dwarsdenkers' kan er ruim gedacht worden. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de gevestigde orde. Het is een groot goed dat schrijvers de vrijheid nemen om tegen de stroom in te werken, om dwars te zijn, onaangepast en onafhankelijk.
Meer informatie over de wedstrijd en de Boekenweek is te vinden op www.boekenbalboxtel.nl

Foto-expositie amateurfotografen Den Dries in D'n Liempdsen Herd

Liempde - Bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd wordt zaterdag 18 januari om 11.30 uur de foto-expositie van Marcel Habraken, Maria Jeurissen en Martijn Jentink geopend. De foto's zijn gemaakt met inspiratie van de workshop fotografie die zij gevolgd hebben bij woonvoorziening Den Dries in Liempde. De expositie is tot en met 26 januari te bezichtigen in De Schuur van D'n Liempdsen Herd tijdens de openingstijden vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Drie amateurfotografen, Marcel Habraken, Maria Jeurissen en Martijn Jentink, hebben onlangs een workshop fotografie gevolgd bij woonvoorziening Den Dries in Liempde. Zij vormen samen een divers drietal, afkomstig uit Liempde en Deventer. Met en zonder verstandelijke beperking en autisme. De insteek van de workshop was om laagdrempelig van elkaar te leren en anderen met een fotografie-interesse te ontmoeten. Of je nu bewoner van Den Dries bent, begeleider van een woongroep of een wijkbewoner. De fotoworkshop werd gegeven door fotografe Silvia van Uden uit Eindhoven.

Diverse vormen fotografie
De drie amateurfotografen hebben allemaal als hobby fotografie. Tijdens de fotoworkshops zijn zij uitgedaagd in verschillende onderwerpen: van natuur- tot portretfotografie, van creatieve fotografie met lichtjes, tot aan actiefotografie met plonzend water. De expositie laat foto's zien waar ze trots op zijn, die symbool staan voor een hobby die weer actief opgepakt is. Iedere foto heeft zijn eigen verhaal in hoe deze tot stand is gekomen.

Opening
Zaterdag 18 januari vanaf 11.30 uur wordt de foto-expositie in De Schuur van D'n Liempdsen Herd gezamenlijk geopend met een praatje en een drankje. Vrienden, familie en geïnteresseerden uit de buurt van Den Dries zijn hiervoor van harte welkom. De foto's zijn tot en met zondag 26 januari te bezichtigen voor overige bezoekers. D'n Liempdsen Herd is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Robert Schumanlaan krijgt eerste tiny forest van Boxtel

Het grasveld waarop de eerste tiny forest wordt aangelegd. (Foto: Google) Foto: Google

Minibos wordt op 6 maart aangeplant

Boxtel - De eerste tiny forest van Boxtel wordt aangelegd op het grasveld dat grenst aan de Robert Schumanlaan en de Beneluxlaan. Dit maakte de gemeente vrijdag bekend. Niet het hele grasveld wordt een minibos, maar slechts een deel dat nu niet functioneel gebruikt wordt: de omtrek van het bosje wordt ongeveer 400 m2, ongeveer een zesde van de totale oppervlakte. Op 6 maart wordt het bos aangeplant.

Aan de bekendmaking van de locatie gaat een lang voortraject vooraf. In mei 2019 tekenden de gemeente Boxtel en milieueducatie-instelling IVN Brabant een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van twee van tiny forests in Boxtel. Meerdere enthousiaste initiatiefnemers, scholen en inwoners hebben zich gemeld. Zij werken graag mee aan de realisatie van een minibos in hun buurt. In de afgelopen periode zijn de meest kansrijke locaties beoordeeld. Hier is een eerste keuze gemaakt voor het veld tussen de Robert Schumanlaan en de Beneluxlaan. Transitie Boxtel, basisschool De Vorsenpoel en BSO Kindertuin zorgen samen met IVN Brabant en de gemeente voor de realisatie.

Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit wordt aangelegd midden in woonwijken om mens en natuur meer te verbinden. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan zo'n minibos. Zo trekt het vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren aan en vergroot het de biodiversiteit midden in de bebouwde kern. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat plagen minder kans hebben om zich heen te grijpen. Maar ook buurtbewoners zelf profiteren van zo'n klein bosje: het vormt een ontmoetingsplek en het gebied zorgt voor verkoeling op warme dagen en dient als regenwaterberging op regenachtige dagen. Daar komt bij dat het minibos krijgt een zogeheten buitenlokaal krijgt. Het is de bedoeling dat kinderen hier lessen krijgen over de Nederlandse natuur.

Het grasveld aan de Robert Schumanlaan heeft ongeveer de grootte van een voetbalveld. Aan de noordzijde liggen een speeltuin en een pluktuin. De gemeente laat weten voldoende ruimte te zien voor een Tiny Forest van ongeveer 400 m2 zonder dat het trapveldje of de speeltuin aan ruimte hoeven in te boeten.

De komende tijd gaan de leerlingen van basisschool de Vorsenpoel aan de slag met de principes achter de tiny forest. In kleine groepjes ontwerpen zij hun eigen minibos. Op basis van hun ontwerpen kiezen de buurt, initiatiefnemers en groenspecialisten van de gemeente samen een definitief ontwerp dat wordt uitgewerkt. Daarom wordt er op 23 januari om 19.30 uur een ontwerpsessie voor de buurt en geïnteresseerden georganiseerd op basisschool De Vorsenpoel. Tijdens deze bijeenkomst zal in gezamenlijk overleg het uiteindelijk ontwerp en de locatie vastgesteld worden. Op vrijdag 6 maart vindt de plantdag plaats en wordt de eerste tiny forest in Boxtel werkelijkheid.

Gemeente Boxtel is met de aansluiting bij tiny forests een partnergemeente geworden van dit project. De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 van deze minibosjes planten. DIVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt en zo mens en natuur weer meer met elkaar in contact brengen. Meer informatie over de tiny forest is te vinden op de pagina van het IVN, www.ivn.nl/tinyforest.

Sportlife

Bijzondere situatie: mijn man is fysiotherapeut en gespecialiseerd in onder meer schouders, en ik ben een patiënte met al geruime tijd forse schouderklachten. Toch werd de situatie niet veel beter, rara hoe kan dat? Ik zal het meteen uit de doeken doen; het ligt aan mij.

Het gaat te ver om mijn dossier hier toe te lichten, maar een van zijn belangrijkste adviezen was om meer te gaan bewegen. Elke behandeling die ik van hem kreeg zei ik dan: "jahaa, maar wil jij nu effe snel masseren want dan is de pijn weg." Hij had natuurlijk ook geen zin in discussie en behandelde dan de symptomen.
En van de ene op de andere dag zei hij: ik kap ermee, je zoekt maar een andere fysio.
Dus ik begon nog bij hem te zeuren over zorgplicht én over het huwelijk in voor- en tegenspoed, maar hij was niet om te praten.

Hij verwees me door naar een goede praktijk in Boxtel en ik toog een paar weken later vol goede moed naar mijn nieuwe behandelaar. Want nu, nu zou alles goed komen. Hier zou ik met een paar massages, naaldjes en 'kraken' weer helemaal de oude zijn, zonder allerlei oefeningen en sporten en gedoe.
Na de eerste behandeling merkte ik goed resultaat. Helaas kwam tijdens de tweede behandeling ook van deze fysiotherapeut de mededeling dat ik meer moest gaan bewegen.
En nu komt het ergste: ik ben dit braaf gaan doen. De fysiotherapeut heeft mij het licht laten zien terwijl hij exact hetzelfde vertelde als mijn man. Gevolg: ik zit nu twee tot drie keer per week bij Daniels Gym. Los van het feit dat het fysiek ook echt beter gaat, kom ik mijzelf nu psychisch weer tegen. Ik merk hoe enorm goed ik ben in het verzinnen van excuses en hoe slecht mijn discipline is.

Voorbeeld. Ik sta op de loopband en houd dit 15 minuten vol. Dan neem ik me voor om dit de keer daarna 20 minuten te doen, want dat is meer en dus vooruitgang.
Maar als ik dan eenmaal weer op dat ding sta, dan denk ik 'laten we eerlijk zijn, 16 minuten is óók meer dan 15.' En zonder enige vorm van schuldgevoel stap ik dan na 16 minuten van de loopband af.
Met een rood hoofd want mijn conditie is echt 0.0.
Ik ben zeg maar de Amstel Radler onder de sportievelingen. De oldtimer tussen de Ferrari 's. Sterker nog, er is een groepje bij Daniels Gym waarin mensen op een wat hogere leeftijd zeer intensief trainen, en dat clubje is nu nog te hoog gegrepen voor mij terwijl ik misschien wel 20 jaar jonger ben dan de gemiddelde deelnemer. Pijnlijke constatering.

Gelukkig heb ik sinds twee weken een doel waardoor het sporten met minder tegenzin gaat.
Voor het eerst ga ik dit jaar geen carnaval vieren, maar bind ik de lange latten onder.
En omdat ik nu sneller fit word, kan ik waarschijnlijk vanaf eind februari aansluiten bij het groepje pensioengerechtigden. En als ik daar dan weer zit, dan ga ik steeds een level hoger.
Totdat ik mee kan doen aan de sterkste vrouw ter wereld. Grote jongen die mij dan nog de les komt lezen over bewegen…

Met sportieve groet

Volle bak bij 't Bacchuscorps Tonpraoten

't Bacchuscorps Tonpraoten 2020. (Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Esch - Dorpshuis De Es was afgelopen zaterdag goed gevuld tijdens de tonpraotavond van 't Bacchuscorps. De carnavalsvereniging weet ieder jaar de avond stijf uit te verkopen en dat was ook in 2020 niet anders.

De aanwezigen werden getrakteerd op leuke sessies verzorgd door onder anderen Berry Knapen, Marlon Kicken, Boy Jansen, R. van Genugten, Dirk Kouwenberg en Frans Bevers.

Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Deze foto heb ik 's ochtends gemaakt bij de Dommel in Liempde. Prachtige ochtend rood.

Vincentiusvereniging maakt zich op voor opening nieuw pand

Vrijwilliger en coördinator van de verhuizing van de Vincentiusvereniging Tini van den Berg toont een volledig handgemaakt sieradenrek. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ruim 150 vierkante meter extra, alle spullen op één locatie én een fietsenwerkplaats waarbij in samenwerking met Stichting Leergeld en de ANWB kinderen blij gemaakt kunnen worden met een fiets die zij anders niet zouden kunnen betalen. Het is allemaal mogelijk dankzij de verhuizing van de Vincentiusvereniging uit de Van Leeuwenstraat naar het voormalig pand van Schoenenreus aan de Stationsstraat. De nieuwe winkel opent ruim een maand eerder dan gepland, op 21 februari.

'Heel blij', is Vincentius-voorzitter Toon van der Sloot met het nieuwe pand van 'zijn' Vincentiusvereniging aan de Stationsstraat 18-20. Hij onderstreept echter dat het vooral een teamprestatie is van maar liefst 75 vrijwilligers die ruim een maand sneller dan verwacht de nieuwe winkel van de vereniging al op orde hebben.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Als de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant binnenkomt zijn zo'n tien vrijwilligers hard aan het werk met het inrichten van het ruim 750 vierkante meter tellende winkelpand. En daarmee is de winkel bijna twee maal zo groot als de winkel aan de Van Leeuwenstraat. Omdat in het nieuwe pand zowel magazijn als winkel bij elkaar worden gevoegd, blijft er netto 150 vierkante meter meer oppervlak over.

Kinderfietsenplan
En die ruimte wordt ten volste benut, zo legt vrijwilliger en coördinator van de verhuizing, Tini van den Berg, uit. Hij wijst op de keurig volgens bouwtekening ingepaste rekken en stellages. De optimale plaatsing daarvan, plus het extra winkeloppervlak zorgen ervoor dat de winkel bij de opening meteen het aanbod voor minderbedeelden kan uitbreiden: in samenwerking met de ANWB en Stichting Leergeld is er een kleine fietsenwerkplaats in de winkel gerealiseerd. "Daar passen zo'n tien tot vijftien fietsen in", aldus Van den Berg.

Met de fietsen kunnen evenzoveel kinderen die naar de middelbare school gaan, maar waarvan hun ouders geen fatsoenlijke fiets kunnen aanschaffen, blij gemaakt worden. Dit werkt als volgt: via de site van het Kinderfietsenplan van de ANWB kunnen goede fietsen gedoneerd worden. Die worden vervolgens gestald bij één van de inzamelpunten, zoals de Vincentiusvereniging in Boxtel. Stichting Leergeld selecteert vervolgens de kinderen die in aanmerking komen voor zo'n fiets.

Slimmigheden
Het is een mooie bijkomstigheid van de verhuizing naar het nieuwe pand. Maar het is zeker niet het enige voordeel. Vanwege de samenvoeging van magazijn en winkel wordt het een stuk eenvoudiger de winkel logistiek te runnen, zo verwacht Van der Sloot. Er hoeft namelijk niet meer gependeld te worden tussen de Van Salmstraat, waar het magazijn tot 1 januari gevestigd was, en de winkel.

Lopend door de nieuwe zaak wijst Van den Berg vol trots op diverse slimmigheden. Eén daarvan is wat de vrijwilligers 'de milieustraat' noemen. Er staan verschillende vuilnisbakken opgesteld voor onderdelen van onherstelbare elektrische apparaten. De onderdelen worden zo goed als dat kan gescheiden zodat zelfs het laatste losse draadje nog verkocht kan worden. Een van die andere handigheidjes is de werkruimte voor meubels. "Al deze apparaten heeft de Rabobank gedoneerd", vertelt Tini met een grote glimlach op zijn gezicht. Het zijn die sponsors, groot en klein en hoofdzakelijk afkomstig uit Boxtel, die de verhuizing van de Vincentiusvereniging op rolletjes deden lopen.

De gemeente sponsort dan weer niet en dat blijft de vereniging een dubbel gevoel opleveren. Aan de ene kant is 'de Vincentius' nu niet van hen afhankelijk van de gemeente. Dat betekent dat de zeggenschap over de inhoudelijke taken volledig in handen van het bestuur van de Vincentiusvereniging is. Maar anderzijds zou extra geld natuurlijk erg welkom zijn. De vereniging schenkt al het geld dat overblijft na het maken van noodzakelijke lasten zoals huur, stroom en het laten rijden van een vrachtwagen om spullen te vervoeren, aan de minderbedeelden in Boxtel.

Zo wordt jaarlijks voor ongeveer 20.000 euro aan kerstpakketten uitgedeeld, zorgt de vereniging voor vele tientallen Sinterklaascadeau's, worden uitjes voor minderbedeelden georganiseerd naar Klein Oisterwijk en schenkt Vincentius daarnaast nog meer dan 15.000 euro aan goede doelen. Daarnaast biedt de Vincentiusvereniging ook advies aan mensen met (geld)problemen en noodhulp aan mensen die zelfs de meest basale zaken als een matras om op te slapen om uiteenlopende redenen niet aan kunnen schaffen.

Vrijwilligers gezocht
Wat sowieso erg welkom is bij de Vincentiusvereniging dat zijn extra vrijwilligers. Want hoewel 75 een respectabel aantal is, is natuurlijk niet iedere vrijwilliger altijd beschikbaar. Met name voor de verhuizing zelf en voor de woensdagmiddag waarop de wens is om de deuren óók te kunnen openen, zijn vrijwilligers meer dan welkom. Zij kunnen bellen naar 06-10610806 om zich eenmalig of structureel aan te melden.

De Vincentiusvereniging gaat de huurovereenkomst aan voor drie jaar tegen zeer gunstige voorwaarden. Daarna is er sowieso de optie om voor drie jaar te verlengen. Zo worden volgens Van der Sloot twee vliegen in één klap geslagen: er is een groot leegstaand pand gevuld waardoor er weer meer reuring is in het centrum én de Vincentiusvereniging kan de tien procent groei die het afgelopen jaar werd gerealiseerd doorzetten.

Uitdagingen
Toch zijn er ook de nodige uitdagingen. Zo spraken de gemeente en Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) in juni de wens uit de straat autovrij te maken. Dat zou voor de Vincentiusvereniging een bijna onoverbrugbaar probleem betekenen, aangezien de bevoorrading via de voorzijde van het pand moet verlopen. "We hebben nog gekeken of we aan de achterzijde een ingang konden maken", aldus Van der Sloot, "maar daar hebben we met vier grondeigenaren te maken." En dat is volgens de voorzitter dus een schier onmogelijke opgave. Hij laat echter weten in gesprek te zijn met zowel de gemeente als STS om tot een passende oplossing te komen. De voorzitter heeft goede hoop dat die er uiteindelijk ook komt.

Het nieuwe pand aan de Stationsstraat wordt in gebruik genomen vanaf 21 februari. De vestiging aan de Van Leeuwenstraat is dan niet meer geopend. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 25 april en zal nog groots aangekondigd worden.

Foto: Fysio Team

'13 Amazing Health Benefits Of Walking Every Day…'

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten dat al jarenlang samen werkt aan de fitheid van hun patiënten. Maar ook samenwerking met andere disciplines staat hierbij hoog in het vaandel. In deze column leest u wat u allemaal bereikt met een dagelijkse wandeling…

Je leest op internet wel eens wat, maar het meeste scroll of swipe je snel weg. Maar op Facebook trok een artikel met bovenstaande titel mijn aandacht. Als fysiotherapeut ben je vaak bezig met allerlei specifieke oefeningen, voor een bepaalde klacht of chronische aandoening. Maar gewoon elke dag een wandeling levert al zoveel op!
Ik heb het artikel ook op onze Facebook-pagina gedeeld voor de liefhebber, maar kort samengevat komt het hier op neer…

Door dagelijks een half uur met een matige intensiteit te wandelen verleng je je leven en het levert je veel gezondheidsvoordelen op. Het zal gunstig zijn voor je lichaamsgewicht en de kans op diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen zal afnemen. Ook de kans op dementie neemt af, het heeft een positieve invloed op onze grijze massa, en het remt ook andere gevolgen van de veroudering. Lopen is gunstig voor de botten en gewrichten, waardoor de kans op of de gevolgen van osteoporose en artrose sterk afnemen, en voor hart, longen en bloedvaten, bijvoorbeeld bij etalagebenen.
Psychisch levert het ook veel voordelen op. Tijdens het lopen heb je veel afleiding en kun je je hoofd even leeg maken, het zal veel stress wegnemen. En na een lekkere inspanning werkt je geest weer veel beter, je prestaties voor werk of studie zullen toenemen en het verhoogt de creativiteit.
Bij veel gewrichtsklachten, lage rugpijn of blessures zal het lopen je herstel ook sterk bevorderen. Soms moet je dan wel je inspanning wat aanpassen of ondersteuning gebruiken. En vooraf aan specifieke training zal het lopen gunstig zijn, de doorbloeding is toegenomen en je spieren zijn goed warm en alert.
Ook bij kanker heeft het positieve effecten. Vooral de bijwerkingen van de behandeling bij kanker zullen verminderen en het zorgt even voor afleiding.
Het laatste punt in het artikel heet 'Cut The Nicotine Cravings', ofwel: het helpt je bij het stoppen met roken door je af te leiden van de hunkering naar nicotine. Goed punt bij al die goede voornemens in het nieuwe jaar.
Het zal druk worden op straat met al die wandelaars!
Kees Verschoor
FYSIO-TEAM Boxtel-Liempde

Teejatergroep Orion speelt 'Scheiden'

Lennisheuvel - Het is voor Teejatergroep Orion inmiddels een goed gebruik om na de carnavalsperiode jaarlijks een nieuw blijspel uit te voeren. Zo ook dit jaar. Op 6 maart gaat in De Orion in Lennisheuvel de voorstelling 'Scheiden' in première.

Het stuk 'Scheiden' staat onder regie van Minke van Hoof. Het 'kleinburgerdrama', zoals de Teejatergroep het noemt, is geschreven door Ton Vorstenbosch. In Scheiden overdenkt An, een getrouwde vrouw met volwassen kinderen, aan het sterfbed van haar vader haar eigen leven. Ze concludeert dat ze wil scheiden, Geen makkelijk besluit, dat door haar omgeving niet wordt begrepen. An ziet het niet meer zitten, maar dan komt ze Dirk tegen.

Scheiden wordt vijf keer opgevoerd: op 6, 7, 11, 13 en 14 maart. Aanvang is steeds 20.15 uur. Kaarten voor het stuk kosten 12,50 euro inclusief pauzedrankje. Er zijn ook speciale arrangementen verkrijgbaar die bestaan uit een 3-gangendiner bij Meneer Klaver en aansluitend de voorstelling met een gereserveerde plaats op rij 4 tot en met 8 en een pauzedrankje. Dit arrangement kost 29,50 euro. Kaarten zijn vanaf nu te reserveren bij Heleen van Minderhout via teejatergroeporion@gmail.com of 06-83359718. Betaling dient te gebeuren op de speelavonden zelf. Er kan contant of met pin betaald worden.

Broodbakdag bij D'n Liempdsen Herd

Foto: Ruud van Nooijen

Liempde - De eerste broodbakdag van 2020 vond afgelopen zondag plaats bij D'n Liempdsen Herd. Tijdens deze dag, iedere tweede zondag van de maand, verzorgen de bakkers van het Liempdse (hobby)bakkersgilde demonstraties in het authentieke bakhuisje op het achtererf van D'n Liempdsen Herd.

Het bakkershuisje van D'n Liempdsen Herd werd in mei 2019 geopend. In de oven wordt nog boven open vuur brood gebakken, om zo een authentieke smaak te garanderen. Dat was dan ook te merken toen de eerste goudbruin gebakken broden rond 12.30 uur uit de oven kwamen.

Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen

Elke tweede zondag van de maand is het broodbakdag. Hier wordt vanaf het einde van de ochtend het ouderwetse bakkersambacht getoond. De eerste broden zijn rond 12.30 uur klaar en de tweede (en laatste) lading broden komt om 14.00 uur versgebakken uit de oven. De broden worden verkocht om mee te nemen, maar ter plekke kan ook van een lunch, bestaande uit ovenvers brood met ham en/of kaas worden genoten. Voor de broden geldt dat die te koop zijn zolang de voorraad strekt.

Op de website van D'n Liempdsen Herd is een overzicht te zien van de broodbakdagen: www.liempdsenherd.nl/agenda/7.

Lezing over de zich herhalende geschiedenis

Foto: SPPiLL

Liempde - Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert op maandag 27 januari een lezing 'Niets nieuws onder de zon', over het leven in dorpen als Liempde. De lezing wordt verzorgd door historicus, geschiedenisleraar en gids Simon van Wetten en start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

Dorpen en steden werden vanaf de Middeleeuwen bestuurd door schepenen. De boeken waarin zij hun besluiten optekenden noemen we protocollen. De schepenen hadden aanvankelijk een drieledige functie: stads- of dorpsbestuurders, rechters en notarissen. Later in de tijd zijn er uitsplitsingen: er komt een aparte rol voor civiel- en crimineel recht; het notariaat krijgt een steeds bredere erkenning; de schepenen zijn dan dorpsbestuurders.

Sinds meer dan twintig jaar bestudeert Simon van Wetten uit Gemert dagelijks schepenprotocollen van onder andere Helmond en Gemert, en het civiel- en crimineel archief van de gemeente Gemert-Bakel. Liempde heeft van oudsher relaties met Helmond en hoorde oorspronkelijk bij het Graafschap Rode. De Heer van Helmond ontving jaarlijks cijnzen (belastingen) vanuit het Graafschap Rode, en dus ook uit Liempde. Deze werden jaarlijks geregistreerd in cijnsboeken.

Bestuderen van protocollen geeft veel inzicht in hoe zo'n samenleving in het verleden in elkaar zat. Bijvoorbeeld met wie mensen ruzie hadden en waarover, of ze rijk waren of in de schulden zaten, hoe hun huizen ingericht waren en wie ze wat in hun testament nalieten. Ook over zaken misdaden en verzoeningen, vroomheid en devotie bieden de protocollen duidelijkheid. In vergelijking met de berichten van de ochtendkrant van vandaag de dag is er dan ook niet zoveel nieuws onder de zon.

De lezing start maandag 27 januari om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer dan veertig prijswinnaars bij Kerstspel

De heer Mijjer won met het Kerstspel een Inventum Airfryer. Hij nam deze vorige week in ontvangst uit handen van Peter Simons, bedrijfsleider van Expert van Erp in Boxtel. (Foto: Expert Van Erp Boxtel) Foto: Expert Van Erp Boxtel

Boxtel - Namens meer dan veertig ondernemers uit de gemeente Boxtel mocht DeMooiBoxtelKrant vorige week vele prijzen uitdelen aan de winnaars van het Kerstspel 2019. Van een Nespresso machine van Eline Makelaardij en een boerderijpakket van de Kinderboerderij tot kaartjes voor Het Oertijdmuseum en een Airfryer van Expert van Erp Boxtel, de prijzenregen had voor elk wat wils te bieden.

Meer dan vierhonderd inzendingen kreeg de redactie van de krant voor de Kerstpuzzel. De mailbox werd al vanaf woensdagmiddag 18 december, toen de krant nog maar net op de mat was gevallen, overstelpt met mailtjes en ook de brievenbus puilde al snel uit. Mensen die deze niet konden vinden, omdat de brievenbus om de hoek in de Croonpassage hangt, schoven hun briefjes en, soms zelfs zelfgemaakte, kaarten onder de deur door. Het enthousiasme van de deelnemers was duidelijk zeer groot. In navolging van de eerste is ook de tweede editie van het Kerstspel met recht een succes te noemen.

Het team van DeMooiBoxtelKrant bedankt alle deelnemers en alle ondernemers die een prijs beschikbaar hebben gesteld voor hun deelname. Had je dit keer geen prijs? Niet getreurd, het Kerstspel 2020 staat al op de planning!

Open dagen JRL en BHC drukbezocht

Tijdens de open dag konden zowel op het JRL.. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De twee Boxtelse middelbare scholen, het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en het Baanderherencollege (BHC), hielden zaterdag een open dag. En daar komen steevast honderden kinderen op af om te kijken welke middelbare school iets voor hen is.

..als op het BHC toekomstig leerlingen deelnemen aan allerlei activiteiten. Foto: Jan van der Steen

Beide Boxtelse middelbare scholen lieten hun bezoekers vol enthousiasme zien wat zij in huis hebben. Zo was er voorlichting van docenten, maar ook van leerlingen, waren er allerlei presentaties en konden de kinderen actief deelnemen aan scheikunde- en natuurkundeproefjes, gymoefeningen, een kahootquiz op het JRL, een speurtocht op het BHC, een windlicht maken, hun nagels laten lakken en hun haren laten doen. Het was voor beide scholen een drukke, succesvolle dag te noemen. Hoe succesvol precies zal blijken als de toekomstige leerlingen zich aanmelden, dat gebeurt op dinsdag 3 en woensdag 4 maart.

11 / 16

'Versplinterd Nederlands', soms uiterst vervelend voor ouderen!

Vaak zeggen mensen tegen elkaar 'niets is zo veranderlijk als een mens'. Eerlijk gezegd vind ik dat nogal meevallen. Vooral bij de ouderen waartoe ik me inmiddels al enkele jaren moet rekenen. Een zekere halsstarrigheid en eigenwijsheid in hun gedrag en opvattingen is velen van hen niet vreemd. Nee, ik durf te beweren dat de uitspraak 'niets is zo veranderlijk als onze taal' een beter kloppende opmerking is.

In een artikel van Lambert Teuwissen over '10 jaar taal: Nederlands raakt steeds meer versplinterd' lees ik: 'Vele duizenden nieuwe woorden voegde de Dikke Van Dale het afgelopen decennium toe. Nieuwe maatschappelijke thema's leveren nieuwe woorden op legt hoofdredacteur Ton den Boon uit. Als je een samenleving wilt zien veranderen, moet je het woordenboek lezen. Nieuwe woorden weerspiegelen de ontwikkelingen.'

Ik weet niet hoe u het ervaart maar in de over elkaar buitelende dagelijkse 'talkshows' op verschillende televisiezenders en via Netflix en YouTube word ik veelvuldig geconfronteerd met woorden en uitdrukkingen die qua betekenis nader speurwerk vereisen. Het kostte me toch enige tijd voordat ik doorhad wat crowdsourcen, tinderen en bitrot betekenden. Als ze over nieuwe muziekstijlen praten haak ik helemaal af. Hoe vaak moet ik de kleinkinderen niet om raad vragen als ik een nieuwe iPhone of iPad moet installeren, om over het verhelpen van haperingen op de pc maar niet te spreken. De instructies zijn doorspekt met termen die echt niet tot mijn vocabulaire horen.

Onlangs kreeg ik nieuwe gehoorapparaten die ik draadloos aan kan sluiten op de tv en waarmee ik draadloos kan telefoneren. Een geweldige vooruitgang voor deze man wiens doofheid sluipenderwijs toeneemt. Na herhaald lezen van het instructieboekje lukte het me niet om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig werkte er nog een bijzonder vriendelijke juffrouw in de audicienshop, die bereid was me zelfs thuis daarbij te helpen.

Boon zegt: 'Door de massacommunicatie en sociale media zijn er veel meer bronnen. Daar ontstaat nieuwe taal. Door dat brede aanbod raakt het Nederlands meer versplinterd. Doordat niet alle woorden tot ieders 'filterbubbel' doordringen, ontstaan er subgroepen met een eigen taal.' Blijkbaar behoor ik meer en meer tot een subgroep die het helemaal niet meer begrijpt.

Als verwoed lezer troost ik me met de gedachte dat er gelukkig nog steeds boeken op de markt komen waarvan ik qua verhaal, woordgebruik en zinsbouw enorm mag genieten. Lees ik daar af en toe een woord dat ik niet direct begrijp, dan is dat niet hinderlijk en wordt dat in de context van het verhaal vanzelf wel duidelijk. Bovendien, lezen zonder gehoorapparaten is heerlijk. Dat kan ik u verzekeren.

Bekendmakingen week 3

Aangevraagde omgevingsvergunningen        
-Dennendreef 5-089: bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
-Eg 1: verplaatsen uitweg en waterput
-Kerkheiseweg 32 en 34: rooien 4 eikenbomen uit voorerf
-Liduinahof 35: verwijderen wand in verband met interne verbouwing
-Maria Theresiastraat 36: wijzigen voorgevel met nieuwe kozijnen en plaatsen 2 dakkapellen op dak aan
voorzijde woning
-hoek Robert Schumanlaan en Beneluxlaan: realiseren minibos van 350 m2 op hoek grasveld
-De Volder achter huisnummers 6-8 op perceel D6831: rooien 1 eik met herplant

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
-Dennendreef 5-090: bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
-Rechterstraat 67: herontwikkelen bestaand kantoorgebouw naar een wooncomplex
-Liempde - diverse locaties: plaatsen 6 toeristische informatieborden op de kadastrale locaties bekend
als sectie B - kadastraal nummer 2619, sectie D - kadastraal nummer 682,sectie H - kadastraal
nummer 60, sectie G - kadastraal nummer 386, sectie H - kadastraal nummer 513 en sectie G –
kadastraal nummer 462.

Project omgevingsvergunningvrij
-Princenlant 11 t/m 44: uitvoeren bronbemalingswerkzaamheden rondom contouren van het te
bouwen appartementengebouw

Verleende omgevingsvergunningen
-Bosscheweg/Dukaat en Brederodeweg/Schijndelseweg: plaatsen 2 dinosaurussen op rotonde Dukaat
en 1 dinosaurus op rotonde La Salle (Brederodeweg)
-Clarissenstraat 11 - beeldbepalend pand: bestaande dak renoveren en wijzigen gevelkleuren
-Hollands Diep ongenummerd: rooien 2 populieren uit berm gemeentelijke zandweg en kappen 87
bomen
-Lijndakker 32: realiseren dakopbouw op woning
-kruising Molenwijkseweg - Parkweg - Eikenlaan: rooien 2 zomereiken en verlengen van een dam met een
duiker voor ontsluiting nieuw parkeerterrein bij MEP in park Molenwijk
-Van der Voortweg/De Dommel op percelen M383 en M1943: uitbreiden openbaar verlichtingsnet

Toestemming verbreden bestaande uitweg
-Lennisheuvel 77

Toestemmingen maken uitweg
-Kerkheiseweg 32: aanleg nieuwe uitweg
-Kerkheiseweg 34: aanleg nieuwe uitweg

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
-Heult 6: vervangen en herplaatsen dieseltank
-Mijlstraat 30B: plaatsen propaangastank van 1.600 liter

Bestemmingsplan
-Vastgesteld bestemmingsplan en exploitatieplan Selissen
Op 19 november 2019 en 10 december 2019 zijn respectievelijk het bestemmingsplan en exploitatieplan
Selissen vastgesteld. Dit plan maakt het mogelijk om op deze locatie circa 465 woningen te realiseren.

Evenementenvergunning
-Jubileumconcert Popkoor JukeBox: verleende vergunning aan Stichting Popkoor JukeBox voor het
organiseren van het Jubileumconcert op het terrein van Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg
5C, op zondag 7 juni 2020 van 15.00 tot 18.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Drukbezocht nieuwjaarsconcert bij Eetpunt in Elisabethsdael

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Het was een groot succes, het nieuwjaarsconcert afgelopen vrijdag bij het Eetpunt Boxtel in Elisabethsdael. Het hiervoor speciaal naar Boxtel afgereisde mondharmonicaorkest De Luchthappers uit Nuenen speelde er voor een volle zaal. Het publiek dat bestond uit senioren, vrijwilligers van Eetpunt Boxtel en begeleiders van hulpbehoevenden genoot zichtbaar van de bijzondere voorstelling. Menigeen waagde zelfs een dansje.

Het nieuwjaarsconcert is een van de vele activiteiten van Eetpunt Boxtel, het ontmoetingspunt voor senioren bij Elisabethsdael. Zo is er regelmatig een bingo, liederentafel, zijn er optredens en worden er lezingen gehouden, zoals aanstaande vrijdag over gezonde voeding voor senioren. Daarnaast kunnen liefhebbers van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur ook gewoon binnenlopen voor een bakje koffie of thee en er even lekker zitten of kletsen met anderen.

Eten bij Eetpunt
Uiteraard kan er bij het Eetpunt ook gegeten worden. Maandag tot en met vrijdag wordt er van 11.00 tot 15.00 uur een lunch geserveerd met verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades en is er van 12.00 tot 13.00 uur een warme maaltijd. Een 3-gangenmaaltijd kost 10 euro, alleen een hoofdgerecht 7,50 euro. Een dag van tevoren aanmelden voor het warme eten is gewenst en kan via eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com of 06-30894758.
Ook hierbij is iedereen welkom. Voor mensen die zich bezwaard voelen en de stap naar het Eetpunt niet durven zetten heeft vrijwilliger Ben Arts deze woorden: "Neem de stap, voor een gezonde hap, wij zijn uw gastheer, wij zijn uw gastvrouw en wij ontvangen jou!"

Vrijwilligers gezocht
Het draait bij Eetpunt Boxtel om vrijwilligers, zij ondersteunen werkbegeleider Marijke Romijnders van Stichting Broodnodig/JOOST en haar team in de keuken en bij het uitserveren van het eten. "Doordeweek gaat dat goed", vertelt Marijke, "al mogen er altijd meer vrijwilligers bij. Maar in het weekend, als wij niet aanwezig zijn, zijn er bewoners van Elisabethsdael en Vinckenrode, die als er niet voor ze gekookt wordt gewoonweg niet eet. Zij kunnen niet meer zelf boodschappen doen en koken. Voor deze hulpbehoevende gasten zijn wij dringend op zoek naar vrijwilligers."
Nu worden de maaltijden op zaterdag en zondag met liefde verzorgd door Ben Arts en Riet van Baak, samen 164 jaar oud, maar het is gewoonweg een te grote opgave voor twee senioren. Daarom dus een oproep van Eetpunt Boxtel voor vrijwilligers, met name op zaterdag en zondag: wil jij je inzetten voor senioren, ben je sociaal en heb je affiniteit met koken of het ondersteunen daarbij? Meld je dan aan bij Eetpunt Boxtel via eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com of 06-30894758.

Oud papier

17-1 Buurtschap West 17-1 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 18-1 Selissenwal 18-1 Den Berg 22-1 Roderweg

Mijn ouders besloten laatst twee weekjes weg te gaan. Het rijk voor mij alleen, hoe heerlijk is dat? Althans, dat dacht ik. Na twee dagen was ik er toch wel goed klaar mee.

Mijn moeder had twee A4'tjes aan punten geschreven waar ik op moest letten terwijl zij op vakantie waren. Op deze manier moest het volgens haar zeker goed komen. Nou, ik werd gek. Twee A4'tjes aan punten kan ik nooit onthouden dus de helft van de punten ging ik sowieso niet doen. Ik zal er een paar benoemen.

'Zorg ervoor dat wanneer je op staat je naar de kippen gaat om ze eten te geven.' Nu moet ik erbij vermelden, dat onze kippenren dus helemaal aan het eind van onze tuin staat. En dat is toch wel een dikke vijf minuten lopen vanaf de achterdeur. Vooral in deze winterkou lijkt het me verre van de bedoeling dat wanneer ik net uit mijn warme nest kom ik vervolgens in mijn dunne pyjama in de ochtendkou naar de kippen moet rennen, omdat zij zo nodig meteen eten moeten hebben. Ze kunnen wat mij betreft best wel even wachten tot het middaguur.

Minstens vijf punten kwamen eigenlijk aan op alles wat bij koken hoort: 'Doe de afzuiging een keer aan', 'bestel niet iedere dag Domino's,' bla, bla, bla. Prima! Ik ging lekker naar de Albert Heijn en kocht daar alle schappen leeg zodat ik een week aan voedsel had en ik dus niet meer naar de winkel hoefde te fietsen. Ook dat was geen goed idee, want in de Albert Heijn vullen ze fifo. Dat betekent dat als je het eerste product uit het schap pakt, dat een houdbaarheid heeft van maximaal één dag. De volgende dag zat ik dus met een koelkast vol met bedorven eten waar ik veel te veel geld aan uit heb gegeven. En dan beweren dat de afzuiging aanzetten een belangrijker punt is?

Dit punt van de lijst zag ik pas toen ze terugkwamen: 'Geef de plantjes drie keer per week water. Ik heb mijn hart en ziel gestoken in het kweken van deze planten, dus als je ze nu dood laat gaan word ik echt heel boos.' Ik weet niet of ik dit nog verder toe moet lichten, het lijkt me vrij duidelijk welke paniek er toen ontstond.

Ik moest het hardst lachen om; 'Kamer opruimen, kleren ophangen en opvouwen.' Als er iets is wat ik niet ga doen als ik het rijk voor mezelf heb, is het mijn kamer opruimen. Zo legt mijn moeder ook altijd de was op de trap, in de hoop dat ik het mee naar boven neem en opruim. Als je de moeite neemt om mijn was op de helft van de trap te leggen, kun je het net zo goed helemaal boven neerleggen. Weet je hoe vaak ik al bijna van de trap af ben gevallen omdat de trap gedecoreerd was met kledingstukken? Veel te vaak.

Ach ja, uiteindelijk heb ik de veertien dagen wel overleefd hoor. Ik heb een aantal video's opgestuurd waarin ik de keuken aan het poetsen ben, precies op de maat van de muziek om te benadrukken dat mijn dansskills ook aan het ontwikkelen zijn. Toen ze terugkwamen van vakantie vonden ze dat ik het huis niet goed had onderhouden. Zat een kern van waarheid in, het enige wat ik poetste was de keuken en de rest liet ik maar voor gezien. Oeps. Maar ja, ik overzie het ook niet meer hoor na al die punten. Die had ze kunnen zien aankomen.

De Merletten tennist voortaan aan de Merlettenlaan

Blox dames 1 won van Minerva. (Foto: VC Blox) Foto: VC Blox

Jubilerende tennisvereniging verrast met eigen straatnaam

Boxtel - Tijdens de feestelijke bijeenkomst bij LTV De Merletten afgelopen zondag, waarbij de vereniging haar vijftigjarig bestaan vierde, waren de mooie woorden niet van de lucht. Voorzitter Erik-Jan van Dijk vertelde trots over de historie van de vereniging, zette leden van het eerste uur in het zonnetje en mocht een nieuw ontworpen logo in ontvangst nemen. De grootste verrassing kwam van wethouder Herman van Wanrooij, die Van Dijk een officieel straatnaambord voor de club overhandigde.

Wethouder Herman van Wanrooij (r.) verraste voorzitter Erik-Jan van Dijk met een straatnaambord voor de weg naar de vereniging toe. Foto: Willemijn Wijdnees

De wethouder kondigde daarbij aan dat de weg in het park naar de vereniging binnenkort 'Merlettenlaan' gaat heten. Hierop volgde een daverend applaus in het bomvolle clubhuis, waar zo'n tweehonderd leden aanwezig waren om het jubileum van hun club te vieren. Ook het nieuwe logo van de vereniging, ontworpen door clublid Joost van de Kerkhof werd goed ontvangen. Op het opknappen van de oefenmuur als cadeau van de leden aan de club werd ook vol enthousiasme gereageerd. Deze wordt in gebruik genomen tijdens het jubileumweekend van 20 en 21 juni later dit jaar.

Bloxdames direct weer op stoom na kerstreces

Drunen - De dames van VC Blox speelden afgelopen weekend tegen Minerva D3 in Drunen. Het werd een wedstrijd met twee gezichten. De winst was voor de Boxtelse volleybalsters, ze wonnen alle vier de sets: 0-4.

Blox begon sterk aan de eerste set. De dames pakten vanaf het begin de leiding en gaven deze niet meer af. Door spelverdeler Janne Ariëns waren er prima gevarieerde aanvallen. De set werd zo gewonnen met 25-12.

De tweede set verliep heel anders. De gehele set hielden beide teams elkaar in evenwicht. Er werd gevochten voor iedere bal waardoor er mooie rally's voorbij kwamen. Carmen Steenbakkers hield de druk er goed op vanuit mid, terwijl Elke van Rooij een prima servicereeks liet zien. Hanna van Esch sloeg er op buiten flink op los en vanaf de dia had allrounder Daphne van Meurs haar tegenstanders in de pocket. Setwinst 25-23.

De derde set maakte Blox minder eigen fouten waardoor de Boxtelse dames weer de lead hadden. Een paar strakke sprongservices van Van Esch en een slimme omloopbal tussen Ariëns en Rachel Spoor die zij hard naar de grond sloeg mogen niet onvermeld blijven. De set werd gewonnen met 25-18.

De vierde set begon Blox weer goed, dit zorgde voor een voorsprong van 21-7. Maar dit veranderde in een ongekend spannende slotfase van de set door een enorm lange servicereeks van een speelster van Minerva. Door een prima servicereeks van Sanya Pennings werd de set alsnog gewonnen met 25-21.

Op zaterdag 18 januari is de volgende wedstrijd om 14.00 uur in thuishonk De Braken.

Bridgeclub Liempde, uitslagen 9 januari
A-lijn: 1 J. & H. van de Steen 65,28 2 W. Renders & K. Voets 59,65% 3 M. & M. Habraken 56,88% B-lijn: N. Maas & A. Veraa .65,63% 2 T. & T. van Acht 57,64% 3 R. & J. van Dijk 53,47% C-lijn: W. Strik & P. Raaijmakers 62,15% 2 J. van de Westelaken & W. Sporken 58,33% 3 P. van Gemert & Z. Kusters 56,94%

Essche Bridgeclub, uitslagen 9 januari
A-lijn: 1 H. Clercx & A. Krekelberg 67,71% 2 C. & C. van Hal 56,60% 3 H. van de Aa en J. Hereijgers 53,82%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 7 januari
A-lijn: 1 J. Sweere & partner 64,49% 2 W. van der Heijden & A. van Os 62,68% 3 R. Koenders & G. Wagenaars 57,50% B-lijn: 1 G. & A. van Lier 64,13% 2 J. Kniest & M. Schalkwijk 57,81% 3 A. Hazenberg & P. van Berkel 53,99%
Uitslagen 9 januari
SA-lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 65,00% 2 C. Koop & E. van Schijndel 61,88% 3 C. & J. Kerssens 51,56%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 6 januari
A-lijn: 1 W. van de Lans & R. Koelink 57,50% 2 H. van de Brand & D. Landman 48,75% 2 R. Tesser & M. Sterk 48,75% 2 M. van Weert & J. Tinnenbroek 48,75% 3 J. van de Biggelaar & T. van UYtert 47,50% 3 Babs van Vleuten & I. Schaffauer 47,50%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 7 januari
A-lijn: 1 A. Feenstra & J. Peerlings 68,50% 2 A. Veraa & T. Heesakkers 61,25% 3 G. Bogaerts & A. van Diesen 60,00% B-lijn: 1 P. Schoonen & A. Schoonen 65,00% 2 J. Balk & A. Tuerlings 64,58% 3 T. Mengels & A. Sennef 53,33%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 9 januari
A-lijn: 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 59,38% 2 A. Eltink & T. Hazenberg 56,25% 2 J. & J. van de Meerendonk 56,25% B-lijn: 1 P. & L. Springer 60,83% 2 F. van Roy & I. van der Wekken 57,08% 3 T. Heidelberg & F. van de Spijker 55,83% C-lijn: 1 T. Schalkx & F. Vorstenbosch 62,08% 1 A. & G. Mulders 62,08% 3 T. Godding & S. Mols 61,25%

Biljarten

Geboliesch, uitslagen week 2
Dè ziek wel zitté-Samen Sterk        25-40
De Stapelaars-'t Pommeransje        32-40
Ons Vertier-'t Krijtje        31-36
't Ivoor 6-De Unie Boys        40-21
Kloosterboys-De Prutsers        33-37
De Treffers-De Eenheid        40-31

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen:
't Wapen van Liempde/RegioBank kader-Van Esch Biljarts/De Peel        7-2
De Hazelaar 3-'t Wapen van Liempde/RegioBank libre 1        29-19
't Wapen van Eerschot 1-'t Wapen van Liempde/RegioBank libre 2        21-30
Royal Events Palace 3-'t Wapen van Liempde/RegioBank libre 3        30-17

Handbal

HCB'92, uitslagen 11 en 12 januari
HCB'92/Zephyr DC1-RHV DC1        15-15
Dongen D2-HCB'92 D1        6-9
HCB'92 DA1-MHV'81 DA1        11-28
Aristos/HCB'92 HS2-Apollo HS3        16-31
Jupiter'75 HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        25-13
Programma 19 januari
Taxandria DS1-HCB'92 DS1        09.45
Goodflooring HMC E3-HCB'92 E1        11.00
Zephyr/HCB'92 HB1-Olympia'89/DOS'80 HB2 (in Schijndel) 10.20
HVM DC3-HCB'92 DC1 11.50
Apollo DA1-HCB'92 DA1 13.25
Aristos/HCB'92 HS2-Taxandria HS1 (in Best)        17.10

Paardensport

HSV St. Martinus, Vijfde selectiewedstrijd Berlicum
Lieke de Bresser met Holm's Gentleman Klasse DE-Z1: 5e plaats met 61,91%
Kim van de Sande met Têtu HS Klasse DE-Z1: 7e plaats met 61,62%

Rugby

RC Ducks, uitslagen 11 januari:
Cubs: The Dukes-Ducks/Oysters         52-17
Junioren: Britisch School-Ducks/Oysters         54- 33
Colts: Ducks/Oysters-SrumboksBemmel/N        52-19
Zondag 12 januari:
Senioren: Ducks/Oysters-Black Bulls Overloon        17-8
Programma 18 januari:
TBM: toernooi Maastricht        10.00
Cubs: Ducks/Oysters-RC Eindhoven (Boxtel)        11.00
Junioren: Ducks/Oysters-Waterweg Warriors (Oisterwijk)        12.00
Colts: Rams Apeldoorn-Ducks/Oysters        13.00
Programma 19 januari:
Senioren: Maastricht-Ducks/Oysters        13.00

Spannende tweede ronde Individuele Meerkampen in de BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werd maandag de tweede ronde van de Individuele Meerkampen gespeeld. In dit toernooi spelen de deelnemers in drie poules tegen gelijkwaardige tegenstanders drie weken lang om de eer van de sterkste te zijn in hun eigen categorie. Erik van der Schoot (Poule A), Hans Fonken, Donie de Groot (Poule B) en Lindie van den Hooven (Poule C) blijven na de tweede speeldag ongeslagen aan de leiding in hun poule.

In poule A zette Erik van der Schoot zijn doel om kampioen van de meerkampen te worden kracht bij door ook op de tweede speeldag ongeslagen te blijven. Vooral de winst op Gerrie Hoenselaars was belangrijk omdat de onderlinge partij bij gelijk eindigen de doorslag geeft.
Tegen Cees Hems moest Van der Schoot in een lange partij tot het uiterste gaan om ongeslagen te blijven door de beslissende vijfde game met 11-8 naar zich toe te trekken. Hoenselaars, Ronald van Dael en Ad van Weert en Peter de Rooij volgen op twee punten, maar omdat zij allen al van Van der Schoot hebben verloren kan hem het kampioenschap bijna niet meer ontgaan. Hans van Weert kan dit nog voorkomen als hij al zijn partijen nog weet te winnen en Erik ook zijn nog te spelen partijen verliest.

In poule B gaan Hans Fonken en Donie de Groot ongeslagen aan de leiding en het toeval wil dat zij pas in de laatste speelronde tegen elkaar uit komen. Fonken won van Wim van Aarle die vorig jaar nog de titel won en met zeer sterk spel ook van Peter van Berkel, terwijl De Groot Geerta Pluut, Hans Regtering en ook Van Aarle wist te verslaan. Tegen die laatste moest hij wel tot het uiterste gaan want pas in de beslissende vijfde game besliste hij met 11-6 de partij in zijn voordeel. Frans van Dun speelde een sterke tweede speeldag door van Van Berkel en Henk IJsseldijk te winnen maar moest zich tegen Pluut na vijf spannende games toch gewonnen geven. Van Dun rukte wel op naar een gedeelde derde plaats met Van Berkel.

In poule C lijkt de strijd te gaan tussen Lindie van den Hooven en Arnold van der Heijde, beiden van team Grand Café Rembrandt dat ook in de competitie van de BRTC aan de leiding gaat. Kim de Groot kon hier geen vervolg aan geven en moest de punten aan haar tegenstanders Van der Heijde, Ad de Man en Dinie van den Nieuwenhuizen laten.
Van der Heijde verloor in de eerste ronde van Van den Hooven en moet dus hopen dat zij haar laatste partijen verliest, anders is de titel voor haar. Van der Hooven won haar partijen in de tweede ronde van Ken van de Linde, Xandra Beisiegel en De Man zonder ook maar een game te verliezen. Volgende week valt ook hier de beslissing waarbij zij nog twee partijen moet spelen en bij winst van één van die twee het kampioenschap voor haar is. Mari van Dijk die vorige week al met een blessure speelde moest wegens deze blessure opgeven en kan dit toernooi niet meer spelen.

Winst voor rugbyers Ducks

Oisterwijk - De rugbyers van Ducks/Oysters zijn zondag de play offs goed begonnen. In Oisterwijk werd het bezoekende Black Bulls uit Overloon met 17-8 verslagen.

De eerste 20 minuten waren de teams aan elkaar gewaagd. Waarbij Ducks/Oysters tweemaal een mooie, kansrijke aanval net niet wist af te maken. Een mooie aanval met goede opvolging van de voorwaartse werd vervolgens door Max van der Vleuten omgezet in een try. Van der Vleuten speelde zijn eerste wedstrijd van het seizoen na een studie stage in Finland, zijn goede spel werd later beloond met de verkiezing tot man of the match. Op het half uur wisten de potige mannen uit de Peel een penalty te benutten: 5-3. Met deze krappe voorsprong ging Ducks/Oysters de rust in. De thuisploeg zocht te veel naar moeilijke oplossingen waar simpel vaak beter was. Het verdedigend werk was daarentegen wel goed verzorgd.

Na rust nam Ducks/Oysters wel het initiatief over van Overloon en er volgde een sterke periode. Dit kwam tot uiting in een counter van eigen helft die met flitsend spel van Tobias Graft en Lucas Poll door Stijn van de Loo kon worden omgezet in een try. Ondanks een gebroken pink, zo bleek later, wist Jasper Bastianen de conversie te benutten: 12-3. Na een uur spelen nam Ducks/Oysters een verdere voorsprong en leek de wedstrijd aan de winnende hand. In een scrum op 10 meter van de trylijn van Black Bulls mochten de bezoekers de bal inbrengen. De voorwaartsen van Ducks/Oysters duwden de scrum scheef waardoor de bal via Van de Loo bij Bastianen kwam. Die was genoeg bij de pinken om wederom een try voor Ducks/Oysters te scoren: 17-3. Een slotoffensief van Black Bulls leverde nog wel hun eerste en laatste try op. De eindstand kwam daarmee op 17-8 voor het team van Ducks/Oysters, dat daarmee de koppositie inneemt. Komende zondag staat de wedstrijd tegen en in Maastricht op het programma, dat bij winst nemen de eerste plaats overneemt.

Ruime winst voor 't Wapen van Liempde/RegioBank

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen Van Esch Biljarts/De Peel uit Ysselsteyn stuurden de biljarters van 't Wapen van Liempde/RegioBank hun tegenstanders vorige week met ruim verlies naar huis.

Harm van de Laar (140) kwam goed uit de startblokken en maakte in de eerste beurt meteen een mooie serie van 51 caramboles. Zijn tegenstander herstelde zich enigszins, maar Harm was na negen beurten de winnaar (15.55 gemiddeld).
Ton Rovers (150) behaalde ook na negen beurten de overwinning. Hij kon rustig zijn punten scoren doordat zijn tegenstander ver achter bleef. (16.66 gemiddeld met een hoogste serie van 59)
Martien van den Tillaart (170) liep snel uit en maakte een serie van 59, maar zijn tegenstander ging daarop wat ruimer spelen. Martien liet zich daardoor niet afschrikken en wist na dertien beurten de winst te behalen. (13.07 gemiddeld)
Henry van Dijk (170) kreeg deze keer geen kans. Zijn tegenstander (140) speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen. Na vier beurten met een serie van 61 stond hij al op 110 caramboles en na zeven beurten was hij over de streep.

Het eerste Libreteam speelde uit in Rosmalen. Peter van Lierop speelde een prima partij en was na veertien omlopen winnaar. Hij verbeterde zijn hoogste serie (47) van dit seizoen (7.14 gemiddeld)

Het tweede Libreteam behaalde de volle winst op 't Wapen van Eerschot 1 in Sint-Oedenrode. Patrick Sterrenburg won na 26 beurten, Edward Korsten na 23 en Cor van Beers na 26 beurten.

De hoogste weekseries waren voor Ton Rovers en Martien van den Tillaart met 59 caramboles.

Ben Heutink wint Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Bij jeu de boulesvereniging De Walnoot kwam maandag uit 44 deelnemers Ben Heutink als winnaar uit de bus. Hij behaalde 3/30 punten.

Ben werd gevolgd door Gerard van Esch die met 3/28 punten de tweede plaats behaalde. Derde werd André Teulings met 3/20 punten. De vierde plaats werd gedeeld door Nanda van Weert en Jos Kerkhofs, die allebei 3/16 punten scoorden. Leo Leenders werd zesde met 3/13 punten, Ad Voermans met 3/12 punten zevende en Joop Schellekens pakte de achtste plek met 2/20 punten.

Elke maandag zijn alle geïnteresseerden welkom om een balletje mee te spelen vanaf 13.00 uur bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Op dinsdag/ en donderdagmiddag zijn nieuwkomers welkom om kennis te maken met deze gezellige sport. Kijk voor aanvullende informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Ronde 13 van Boxtelse Biljart Bond Teamkampioenschap Libre

Boxtel - De eerste wedstrijden van 2020 van het Teamkampioenschap Libre van de Boxtelse Biljart Bond zijn vorige week gespeeld. Vier speeldagen stonden op het programma, op vier locaties: Café 't Geveltje, De Postilon, De Kroeg en De Comsche Hoeve.

Maandag werd de eerste wedstrijd gespeeld. In café 't Geveltje won De Amateur 2 met 46-35 van Het Groene Laken 1. In de eerste partij scoorden zowel John Aarts (Amateur 2) als Gijs van Houtum (HGL1) ruim boven hun normale moyenne: in 24 beurten behaalde ieder 12 punten. In de tweede partij scoorde Theo Ossenblok (Amateur 2) zelfs nog beter, hij behaalde in 21 beurten 12 punten, en liet Hennie van Houtum (HGL1) achter zich met slechts 5 punten. In de derde partij scoorde Wilma van Schijndel (HGL1) ruim boven haar moyenne in 22 beurten met 12 punten en behaalde Harrie Appeldoorn (Amateur 2) 10 punten, omdat hij ook ruim boven zijn normale moyenne speelde. In de vierde partij scoorde Tonny van de Steen (Amateur 2) in 25 beurten 12 punten. Hij liet daarmee Mozes Schäfer (HGL1) achter zich met 6 punten.

Bij de tweede wedstrijd, die dinsdag werd gespeeld in café De Postiljon, speelde 't Krijtje en De Comsche Hoeve 1 gelijk met een score van 39-39. In de eerste partij won Noud Heesakkers (DCH1) in 26 beurten van Frans Beysens (Krijtje) met 12 om 8 punten. In de tweede partij scoorde Hennie Maurix (Krijtje) in 19 beurten (55% boven zijn normale moyenne) 12 punten en liet René van Tongeren achter zich met slechts 6 punten. Patrick Kempers (Krijtje) won na 34 beurten van Ton Verhoof (DCH1) met 10 om 9 punten. De vierde partij tussen Antal van Brussel (Krijtje) en Perry van Weert (DCH1) eindigde na 21 beurten in het voordeel van Van Weert (40% boven zijn normale moyenne) met 12 om 9 punten.

De derde wedstrijd werd donderdag gespeeld in De Kroeg tussen Het Groene Laken 2 en 't Ivoor. Het Groene Laken 2 begon 2020 uitstekend met een 44-33 overwinning. Toon van Houtum (HGL2) scoorde in 28 beurten 12 punten en Hans Huyberts (Ivoor) behaalde 8 punten. In de tweede partij scoorde Louis Josiassen in 22 beurten (35% boven zijn normale moyenne) 12 punten, terwijl Albert van de Sande (HGL2), die 22% boven zijn normale moyenne speelde, 10 punten scoorde. Willem Witte (HGL2) scoorde in de derde partij in 33 beurten 10 punten, terwijl Arno Daniëls (Ivoor) genoegen moest nemen met 7 punten. In de vierde partij scoorde Adri Blummel (HGL2) in 21 beurten (42% boven zijn normale moyenne) 12 punten en liet Jacques van Loon (Ivoor) achter zich met slechts 6 punten.

De vierde wedstrijd tussen de teams De Comsche Hoeve 2 en Uit de Kom werd donderdag bij De Comsche Hoeve gespeeld. De Comsche Hoeve 2 won nipt met 40-39. In de eerste partij - die gekenmerkt werd door de vele missers - wist Jo Bovens (DCH2) door een eindsprint met een serie van 5 caramboles in de 39e beurt 10 punten te scoren. Jos Hendriks (UdK), die de hele wedstrijd had voorgestaan, moest uiteindelijk genoegen nemen met 7 punten. In de tweede partij won Carel Verbruggen (UdK) in 26 beurten en scoorde daardoor 12 punten, terwijl Richard Reijenga (DCH2) 10 punten behaalde. De derde partij duurde 38 beurten en werd een overwinning voor Henny van der Heijden met 10 punten, terwijl Hans Willems teleurgesteld achterbleef met 8 punten. De vierde partij begon uitstekend voor Henk Spooren (UdK) die regelmatig scoorde en na 26 beurten nog maar 2 caramboles hoefde. Met een de gigantische eindsprint stak Lothar Griebe (DCH2) daar echter een stokje voor; hij haalde met de score van 10 caramboles 12 punten binnen, waarbij Henk Spooren (UdK) tevreden moest zijn met de door hem behaalde 10 punten.

L'Union naar halve finale NHB-Beker

Ammerzoden - Vier schutters van handboogschutterij l'Union Boxtel zijn er afgelopen zondag in Ammerzoden in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale van de NHB-Beker.

De kwartfinale waarin werd gestreden in sets deed de Boxtelse afvaardiging met Adri van de Langenberg, Marcel van der Lee, Meike van Oss en Jelt van de Langenberg het uitstekend. Het team won vier van de zeven wedstrijden, verloor er twee en speelde één keer gelijk. Alleen het team van Doele Willem III uit Boekel, dat alle sets won, was sterker. Met dit resultaat plaatste het viertal zich voor de halve finales later dit jaar.

Competitie
In de lopende 25m 1 pijl competitie heeft het eerste viertal de koppositie genomen in de hoogste klasse van de Ere-klasse. In Schijndel waren de schutters van L'Union vorige week dinsdag de teams van Ontspanning uit Sint-Oedenrode en Landmans Unie uit Schijndel de baas. Adri van de Langenberg behaalde 230 punten, Marcel van der Lee 226, Henk Jegers 216 en Henri van de Broek 206 punten. Het team werd in sets drie keer eerste en twee keer tweede en ging pakte daarmee royaal de winst. Reserves Marchel Kluijtmans en Michel Scheepers kwamen tot 224 en 193 punten.

De jeugd was afgelopen vrijdag actief in Schijndel. Meike van Oss liet 220 punten opteken, Jelt van de Langenberg kwam tot 214 en Senn Steenbakkers tot 204 punten.

Sofie en Anne Teulings naar Brabantse Kampioenschappen Dressuur Pony's

De startgroep van Start to Run van het najaar van 2019. (Foto: AV Marvel) Foto: AV Marvel

Berlicum - Sofie (10) en Anne (13) Teulings zetten een mooie prestatie neer tijdens de kringfinale van Kring Hart van Brabant die afgelopen weekend in Berlicum werden gehouden. De zussen zijn daarmee allebei geselecteerd voor deelname aan de Brabantse Kampioenschappen Dressuur Pony's op 25 en 26 januari in Manege de Molenheide in Schijndel.

Sofie Teulings met haar pony Isabel. (Foto: Janneke Teulings) Foto: Janneke Teulings

Sofie en haar pony Isabel waren dit weekend wederom niet te verslaan. Met een eerste plaats met 211.5 punten wist het succesvolle duo, na de vier eerdere selectiewedstrijden ook gewonnen te hebben, de kringkampioenstitel in de klasse AB-B te pakken.
In de klasse D/E M1 was Anne met haar pony Jonkers Anigo ook succesvol. Tijdens de vier eerdere selectiewedstrijden hadden zij goed gepresteerd, waardoor nu voor hen het kringkampioenschap in het vizier kwam. Tijdens de kringfinale van afgelopen weekend reden zij echter niet de proef die zij gehoopt hadden te rijden. Anne zag het kringkampioenschap dan ook nipt aan haar voorbij gaan en werd reserve kringkampioen.

HCB'92 DC1 komt sterk terug tegen RHV DC1

Boxtel – HCB'92 moest het zaterdag in eigen huis opnemen tegen RHV DC1. De thuisploeg begon slecht aan de wedstrijd maar kon goed terugkomen. Het werd een spannende wedstrijd tussen de Boxtelse en Rijense dames die eindigde in een gelijkspel.

HCB'92 begon met een achterstand van 0-2 via de rechter opbouw. Hierna maakte Anouk Hermans de 1-2. RHC liep uit naar 1-6 door afstandsschoten vanuit de opbouw aan de linker- en rechterkant. HCB'92 kwam terug met 2-6 door een sper van Lenne van den Langenberg waardoor Danielle de Ruijter kon scoren. RHV maakte de 2-7 door een snel onderschepte bal. Jytte Brus maakte zich vrij op de cirkel waardoor het 3-7 werd. De uitploeg vergrootte de score door een goede onderschepping. Brus maakte vanuit de hoek de 4-8. Met deze achterstand ging de thuisploeg de rust in.

Brus startte de tweede helft goed door met snelheid omhoog te komen en te scoren. Elisa van de Laar hield vervolgens haar goal goed leeg. Het werd 6-8 door een goal vanuit de hoek door Lieke Roovers. Hermans bracht vanuit een stilstaand afstandsschot de stand op 7-8. RHV scoorde tweemaal door doelpunten vanuit het midden en doordat de cirkel vrijliep. HCB'92 verkleinde de voorsprong van RHV door een goal van Lincy van Tilburg vanaf de cirkel, die daarna Van den Langenberg vrij speelde in de hoek. Het verschil werd nog kleiner omdat Brus een sper kon zetten waardoor Roovers vanuit de hoek vrij schot had. Hierna gooide Hermans de 12-13 strak in de kruising. Niet veel later scoorde Roovers de gelijkmaker. Door een break-out van diezelfde Roovers kwam HCB'92 op een voorsprong, maar RHV onderschepte daarna de bal en trok de stand weer gelijk. HCB'92 pakte wederom de voorsprong doordat Brus een penalty benutte. Doordat RHV nog eenmaal kon scoren vanaf de linkeropbouw werden de punten met een eindstand van 15-15 verdeeld.

Hardlopen voor beginners bij AV Marvel

Boxtel - Atletiekvereniging Marvel organiseert vanaf begin februari weer de hardloopcursus voor beginners Start to Run. Hierbij trainen startende hardlopers onder begeleiding van looptrainers samen met hun loopmaatjes tien weken lang op zaterdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. De cursus start op zaterdag 8 februari. Aan het eind van de cursus kunnen ze zo'n 3 tot 5 kilometer achter elkaar hardlopen.

De training bestaat uit een klein stuk theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de deelnemers op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen vereniging AV Marvel aan bod.

De trainingen zijn op de zaterdagochtend van 09.30 tot 11.00 uur. Daarnaast biedt Marvel de mogelijkheid op dinsdagavond de 'huiswerktrainingen' te lopen. Op www.avmarvel.nl is meer informatie te vinden over en kunnen mensen zich inschrijven voor de cursus.

Start to Run is bedoeld om beginners op gang te helpen. Lopers met ervaring die het aantal kilometers dat zij kunnen lopen willen uitbreiden of hun tempo willen verhogen, kunnen zich aanmelden voor een van de loopgroepen van AV Marvel. Daar kunnen zij bijvoorbeeld toewerken naar een wedstrijd of met persoonlijke schema's een snellere tijd realiseren op een afstand. Na een maand gratis meetrainen om te kijken of het bevalt, hoeven zij pas lid te worden. Aanmelden hiervoor kan via ledenadministratie@avmarvel.nl.

16 / 16

18 tot en met 26 januari (vrij-zon)

Foto-expositie amateurfotografen Den Dries
11.00-16.00 uur, Den Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Tot en met 9 februari (op zat & zon)

Drieluik Kunstvormen
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Tot en met 28 februari

Expositie schilderijen Riekie Wilborts
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Donderdag 16 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Paul Spapens bij Heemkunde Boxtel
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56 Boxtel

Vrijdag 17 januari

ICT Inloopochtend Stichting BOL
09.30, Kloosterhof 7, Liempde

Gratis leren tekenen (aanmelden eijnd01@ziggo.nl)
09.30 uur, Postelstraat 19a, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

Meezing middag
13.30 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Lezing over gezonde voeding
14.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6 Boxtel

Zaterdag 18 januari

Huiskamer: rikken-hobby-jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Nieuwjaarsbijeenkomst veteranen
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel

Zondag 19 januari

Wandelexcursie 'Ontstaan van kroegen en herbergen'
10.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Antoniusviering: heilige mis
10.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 Liempde

Lezing Kunst... strijd en berusting
11.15-13.00 uur, Museum Boxtel, Baroniestraat 18 Boxtel

Boxtelse Ierse Sessie
13.30 uur, B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3 Boxtel

Maandag 20 januari

Cursus Klik en Tik
10.00-12.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Inloopspreekuur Vrijwilligerssteunpunt
10.00-12.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel

Filmvoorstelling Daens
20.15 uur, Muziekhuis Boxtel, Passage Riche Boxtel

Dinsdag 21 januari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Bingo
14.00-16.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6 Boxtel

PC-inloop Seniorenweb
15.00-17.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Woensdag 22 januari

Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Voorleesontbijt
10.00-11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Huiskamer: rikken
13.30-16.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: kienen
13.30-16.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Rots Kidzz Bingo
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe NIeuwstraat 7 Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 8 januari 2020

Ronde 1                         Kaartnummer
1 rijtje         € 10,-                 108
3 rijtjes        € 12,50,-                 6, 20
Volle Kaart € 25,-                 117, 158
Waardebon Albert Heijn                 216

Ronde 2
1 rijtje        € 10,-                 88
3 rijtjes        € 25,-                 243
Volle Kaart € 50,-                 180
Waardebon Eetwinkel Select Selissen         44

Ronde 3        
1 rijtje        € 10,-                 86
3 rijtjes         € 25,-                 86
Volle Kaart € 50,-                 86
Waardebon COOP Liempde                 129

Ronde 4                                Kaartnummer
1 rijtje        € 10,-                        123
3 rijtjes        € 25-                        50
Volle Kaart € 50,-                        224
Waardebon Jumbo Oosterhof                225

Ronde 5                        
1 rijtje        € 12,50,-                        149, 177
3 rijtjes        € 17,-                        137, 185, 234
Volle Kaart € 150,-                        217

Bingogetal: 28, € 150,-                        Niet Gevallen

Foto: Kay Bekkers

Harrie van den Berk

Bep Leermakers