DeMooiBoxtelKrant

28 januari 2015

DeMooiBoxtelKrant 28 januari 2015


Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Sinds afgelopen zondag mogen Teun Toemen en Lieke Queens zich jeugdprins en -prinses van Indegat noemen. Zij werden door een vakkundige jury in Gemeenschapshuis De Rots gekozen uit in totaal vijftien groep 8-leerlingen van verschillende basisscholen uit Boxtel en Lennisheuvel.

De kandidaten trakteerden hun familie, vrienden en vele andere belangstellenden op spetterende en enthousiaste optredens tijdens een buut, ze zongen een lied en improviseerden in het spel 'De Doventolk'. De jury, die bestond uit afgevaardigden van Stichting Openbaar Carnaval Boxtel, C.V. de Agterblijvers en de Knokkers, had de lastige taak uit de gedreven deelnemers een keuze te maken. Uiteindelijk verkozen zij Teun Toemen, Lieke Queens, Evi Bakx en Ravian Heijting tot prins, prinses, adjudant en nar van Indegat.

Prins Teun d'n Urste en Prinses Lieke en hun gevolg zullen tijdens carnaval feesten en hossen in de Kwekpoel. Voor meer informatie over de activiteiten in de Kwekpoel kun je zaterdag 31 januari tussen 11.00 en 15.00 uur terecht bij de promostands in het centrum (bij de Zwaansche brug) en in winkelcentrum Oosterhof. Hier is ook de Partypas te verkrijgen, die goed is voor vier avonden toegang tot de Kwekpoel. De Partypas kost 7 euro en is na zaterdag verkrijgbaar bij Ring & Go aan de Rechterstraat.

Neem ook een kijkje op www.kwekpoel.nl voor de laatste informatie over het jeugdcarnaval in Boxtel. Voor een uitgebreide fotoreportage kijk je op www.mooiboxtel.nl/fotos.

Foto: Hans van Doorn
Ron van Alebeek met zijn wereldkampioen. Bron: Ons Ideaal

Boxtel - Mondial C.O.M. 2015 is dé Wereldshow voor Zang- en Siervogels. Bij de 63e editie van deze wereldkampioenschappen, die afgelopen week werden gehouden in de Autotron in Rosmalen, werd Boxtelaar Ron van Alebeek wereldkampioen; hij won de gouden medaille in de klasse individueel Agaat geel en Agaat geel ivoor.

De kampioenschappen, georganiseerd door de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders, vragen een voorbereiding van drie jaar. Er werden 22.248 vogels bij elkaar gebracht door inzenders uit 23 landen. Van Alebeek is secretaris van de Boxtelse vogelvereniging 'Ons Ideaal' en is daar een van de stuwende krachten. Hij wist al vaker Nederlands kampioen te worden met zijn vogels, maar het wereldkampioenschap sleepte hij nog niet eerder binnen.

Samen behaalden de leden van Ons Ideaal het prachtige resultaat van maar liefst tien keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons. Met de organisatie van deze wereldkampioenschappen maakte de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders geweldige reclame voor de vogelsport, en is Nederland weer duidelijk op de kaart gezet als een van de beste vogellanden van de wereld.

Stralende sterren swingen op de dansvloer

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zaterdagavond zat de zaal tot de nok toe vol tijdens de tweede editie van Denziz with the Stars in Partycentre Denziz. Bekende Boxtelaren namen het hier tegen elkaar op in een ware danswedstrijd. Politica Mariëlle van Alphen wist de jury het meest te imponeren en ging met de overwinning aan de haal.

De deelnemers aan de wedstrijd zijn de afgelopen maanden gekoppeld aan een professioneel danser of danseres en hebben vele uren van oefening achter de rug. Dit was zaterdagavond dan ook goed te zien in de zaal aan de Stationsstraat waar acht dansparen hun beste beentje voor zetten.

Volop aangemoedigd door het enthousiaste publiek ontstond er een energieke en spannende strijd tussen de dansers. Marion de Koning, Theo van der Steen, Eric van Weert, Hélène van As, Kevin van Weert, Sjef van Asveldt en Rita van den Bosch moesten allemaal hun meerdere erkennen in Mariëlle van Alphen. De jury was lyrisch over haar optreden met haar danspartner Frank van den Boogaard en gaf hoge cijfers.
Volgens jurylid Marcus van Teijlingen was het niveau dit jaar zeer hoog. De vele trainingsuren die de deelnemers de afgelopen twee maanden hebben gemaakt, wierpen zaterdag hun vruchten af. Het plezier spatte ervan af en ook was goed merkbaar dat de dansers onderling zich tot een hecht team hebben gevormd. "Echt iedereen was enthousiast over de avond. De sfeer was erg goed en niet alleen het publiek, maar ook de dansparen hebben volop genoten van de avond", aldus Marion van Doorn, eigenaresse van Denziz. Naast Marcus van Teijlingen zaten Boxtelaren Geert Hoes, Prins Donald de vierde en Marleen van Asveldt, de winnares van de eerste editie, in de jury.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl/fotos.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
2 / 20

Wandelen door het Wilhelminapark met Herenboeren Boxtel Herenboeren en Marggraff Stichting vieren tekenen intentieovereenkomst met wandeling

Boxtel - Herenboeren Boxtel, een initiatief waarbij deelnemers met elkaar een boerderij opzetten om in hun eigen voedsel te voorzien, hebben vrijdag 16 januari een intentieovereenkomst ondertekend met Marggraff Stichting. Samen gaan ze zich inzetten om deze voedselcorporatie op het Wilhelminapark in Boxtel te realiseren. Om dit te vieren organiseren de partijen samen een rondwandeling over dit prachtige park op zondag 1 februari.

De rondwandeling is voor alle Herenboeren-in-spe en overige geïnteresseerden in het concept. De deelnemers verzamelen zich om 10.30 uur op de carpoolplaats aan de A2 tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel (afslag Boxtel Noord) nabij het park, vanwaar de beheerder hen na een feestelijk ontvangst meeneemt voor een wandeling langs mooie plekjes in het gebied. Ook vertelt een Herenboer over de plannen van het Herenboerenconcept. De wandeling zal een uur duren en daarna wordt er een lunch geserveerd.

Wil je meedoen aan de wandeling? Meld je dan aan via het inschrijfformulier op boxtel.herenboeren.nl/wandeling/.

Inspiratiemiddag zelf voedsel kweken in de Kinderboerderij

Boxtel - Eetbaar Boxtel organiseert op zondag 8 februari in de Kinderboerderij een inspiratiemiddag voor iedereen die meer wil weten over het zelf kweken van voedsel dicht bij huis. Er wordt aandacht besteed aan moestuinieren, maar ook aan eetbaar groen dat gewoon gevonden kan worden in groenstroken.

Eetbaar Boxtel is al geruime tijd bezig met promoten dat mensen voor een deel zelf in hun voedsel kunnen voorzien. Eerder al kwam er een 'zadotheek' in de Kinderboerderij, waar mensen zaden van bloemen, groenten en eetbare gewassen kunnen 'lenen'. Door deze op te kweken, maken ze nieuwe zaden, die ze vervolgens weer bij de zadotheek inleveren. Ook worden er door heel Boxtel steeds meer buurtmoestuinen aangelegd, waar buurtbewoners gezamenlijk kunnen tuinieren.

Dit zijn maar enkele van de onderwerpen die tijdens deze middag verder worden uitgelicht. De inspiratiemiddag vindt plaats bij de Kinderboerderij aan het Apollopad, op zondag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur.

Beyersland Kapel viert 33 jaar snertconcerten

Lennisheuvel - Drie keer elf, dat is natuurlijk een mooi carnavalsjubileum. De Beyersland Kapel maakt er dan ook een extra speciale editie van tijdens het 33e snertconcert in Gemeenschapshuis De Orion op 6 en 7 februari. Met een terugblik op de voorgaande jaren.

De snertconcerten werden 32 jaar geleden in het leven geroepen toen Jan Strik zich beklaagde dat er net voor carnaval in Lennisheuvel niets te doen was. Dus besloot hij om hier zelf iets aan te gaan doen. Dat eerste jaar was er enkel muziek, later zou het met de toevoeging van sketches en buuts uitgroeien tot de snertconcerten van vandaag de dag. Tijdens dit bijzondere jubileum blikt de Beyersland Kapel terug op al die jaren en de ontwikkeling die de concerten daarin hebben gemaakt. Onder andere met een fototentoonstelling en een diavoorstelling die wordt vertoond tijdens hun optreden. Ook wordt een grote groep mensen op het podium gehaald die in het verleden al een keer eerder op een snertconcert opgetreden hebben, zoals André Knapen, Toon van Krieken, en Bart Ketelaars.

De sketches en buuts zijn dit jaar korter, zodat meer acts de revue kunnen passeren tijdens de bijzondere terugblik. Ook wordt dit jaar natuurlijk weer de Gouw Ert uitgereikt aan diegene die bijzonder veel heeft betekend voor de Lennisheuvelse gemeenschap. De Beyersland Kapel neemt de taak op zich om het allemaal aan elkaar te spelen. Het zal een mooi feest worden voor de inwoners van Lennisheuvel en omstreken. De zaterdag is al uitverkocht, maar voor de vrijdag is nog een aantal kaarten beschikbaar. Deze zijn op www.beyerslandkapel.nl te reserveren voor 7,50 euro per persoon.

Hendrik Verheeslaan

Foto: Marie Fick

Hendrik Verhees wordt in Boxtel geboren, hoogstwaarschijnlijk op 7 december 1744, want op die dag is hij in de Schuurkerk aan de Burgakker gedoopt. Hij is het tweede kind van timmerman en meestermolenmaker Hendrik Verhees sr. en Maria van der Sleijden.

Zijn ouders vestigen zich kort na hun huwelijk in juni 1742 vanuit Mierlo in Boxtel. Behalve het feit dat Hendrik jr. op de hoek van de Markt en de Clarissenstraat woonde is van zijn jeugd niets bekend. Hij blijft hier tot aan zijn overlijden, op 23 april 1813 wonen. Alleen in de periode dat hij Brabant vertegenwoordigt in de Nationale Vergadering woont hij tijdelijk in Den Haag. Vermoedelijk bezocht hij de Boxtelse dorpsschool. Het is niet bekend of hij elders nog onderwijs heeft genoten. Het blijft stil rond de jonge Verhees tot 1763. In maart van dat jaar ontvangt hij zijn admissie als landmeter. Daarna kunnen we hem aan de hand van zijn werkzaamheden aardig volgen. Verhees is een veelzijdig man. Hij is vooral bekend door zijn werk als landmeter en kaartmaker en door zijn activiteiten als architect. Er bestaan nog verschillende bouwwerken die hij heeft ontworpen, zoals de protestantse kerk en het gemeentehuis van Liempde. Ook is zijn zogenaamde schetsenboek met vele tekeningen van bouwwerken in en buiten Brabant bewaard gebleven. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan tal van wegenbouw- en waterstaatsprojecten. Tot slot heeft hij eveneens op bestuurlijk vlak zijn sporen verdiend, zowel op lokaal als op provinciaal en landelijk niveau. Van 1810 tot aan zijn dood in 1813 is hij vrederechter in Boxtel.

Bron: Op de kaart gezet, Hendrik Verhees van Hans Pel

Foto: Marie Fick

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

Vogelsnacks maken bij de kinderboerderij

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Veel kinderen kwamen afgelopen zondag naar de kinderboerderij om wintersnacks voor vogels te maken. Het was drukker dan de organisatie had verwacht, maar er was genoeg voor iedereen.

De kinderen konden een aluminium cupje vullen met een mengsel van vet en vogelzaad en dit versieren met besjes, pinda's en zonnepitten. Deze vettaartjes werden in de koelkast gezet om uit te harden. Ondertussen konden de kinderen appels versieren met zonnepitten en pindakettingen rijgen. Ook werd er volop getekend en natuurlijk werden ook de dieren opgezocht.

Foto: Willemijn Wijdenes

De activiteit was gratis en alle creaties mochten mee naar huis genomen worden.

4 / 20

'We gaan er een fantastisch feest van maken!'
Knokkers werken hard aan caranavalsprogramma in de Kwekpoel
YouTube: www.youtube.com/watch?v=NEEF4sfGe0Q

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Elk jaar vieren honderden kinderen carnaval bij de Kwekpoel. Dit wordt met veel enthousiasme georganiseerd door de vrijwilligers van de Knokkers. Ook dit jaar zijn er weer allerlei activiteiten voor de jonge feestgangers: bekende succesnummers en nieuwe festiviteiten.

Nog minder dan drie weken en het feest barst weer los. Nick Verbunt, lid van de Knokkers Entertainment Krew (Kek) en al sinds jaar en dag dj van de Kwekpoel, heeft er ontzettend veel zin in. "We gaan er ook dit keer een fantastisch feest van maken", vertelt hij enthousiast. "De Kwekpoel is heel belangrijk voor kinderen; zo kunnen zij ook meedoen aan het echte carnaval. We zien het als onze plicht om ze te leren dit op een leuke manier te vieren." De Knokkers zijn dan ook al weken druk. "We hebben er samen keihard aan gewerkt om een leuk programma in elkaar te draaien, dat niet onderdoet voor vorig jaar", aldus de dj. "Uiteraard houden we favoriete onderdelen zoals de Scholenbattle en de Slush Puppies in ere, daar moet je niet aankomen. Maar we verzinnen ook nieuwe dingen, om het nog leuker te maken. Zo hebben we dit jaar onder meer een dj-booth, die door de zaal heen rijdt." Zo kan Nick contact maken met de feestende kinderen en verzoekjes aannemen in plaats van de hele avond op het podium te blijven staan.

Samen met DJ Zjosti en de Cantusband komt Kek dit jaar met een eigen carnavalsnummer: 'Stuiterbal'. "We hadden het er al jaren over om een keer een eigen nummer te maken, en nu is het er dan eindelijk van gekomen", vertelt Nick. "Stuitertbal is vooral bedoeld om de bezoekers van de Kwekpoel veel plezier te laten beleven en we hopen dan ook dat het een echte Boxtelse carnavalskraker wordt." Wil je het nummer alvast beluisteren, scan dan foto bij dit artikel met de Layar-app op je telefoon of zoek op YouTube op 'Stuiterbal Kek'.

Boxtel - Voor veel mensen kan carnaval niet snel genoeg beginnen, en dat geldt zeker ook voor de Aggemarvanhuisaf Band. Daarom organiseren ze al jaren een paar weken voor carnaval een opwarmconcert: het Karnavals Kriebels Konsert. Op zondag 1 februari is het weer zo ver en wordt in Grand Café Rembrandt de klok even twee weken vooruit gezet voor een heerlijke carnavalsmiddag.

Zoals altijd hebben de muzikanten van de Aggemarvanhuisaf Band weer verschillende collega's uitgenodigd om hen bij te staan in de kolder. De Ducktownband en EchDweil uit onze eigen gemeente komen uiteraard langs, en uit Tilburg komen de Naagers hen versterken. De echte carnavalsliefhebbers zullen ook de naam de Waaghalzen uit Gouda wel herkennen, die vaak met carnaval in Boxtel komen spelen. Dit jaar hebben ze helaas andere plannen, en daarom komen ze dat bij dit concert alvast goedmaken. Verder komen uiteraard ook de carnavalskrakers van de Natneuzen en Geen Drank Geen Klank voorbij, en zal ook Prins Donald IV zeker van de partij zijn met zijn gevolg. Het Karnavals Kriebels Konsert in Grand Café Rembrandt op zondag 1 februari begint om 13.30 uur. De toegang is gratis.

Boxtel - Dit weekend is het weer zover: het is Waggelrevue in Hofpaleis Party Centre Denziz. Zaterdag 31 januari is al helemaal uitverkocht, maar voor vrijdag 30 januari zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

De presentatie van de Waggerevue is in handen van Paul van de Sande, ook wel bekend als Hannes d'n Durpsgek. Er is volop live muziek, verzorgd door 'Wij zijn Wim Kuipers', 'De 5 zaligheden' en 'De Ducktownband', winnaar van de Eendison. Tussen de muziekoptredens door kan er gelachen worden om de bekende tonpraters Ad Hoevenaars, die op zijn kenmerkende manier de Boxtelse politiek op de korrel neemt, Toon van Krieken als Handige Harrie, Dirk Kouwenberg als De Student en Arian Compen als A3 de Droomprins. De avond wordt op spetterende wijze afgesloten door de Dorini's.

Kaarten voor de feestavond op vrijdag 30 januari zijn nog te bestellen via www.waggelrevue.nl. De kaarten kosten 11 euro per stuk en voor SOC-ophouders is, alleen op vrijdagavond, elk tweede kaartje gratis. Kijk voor meer informatie op www.waggelrevue.nl.

Boxtel - Op zondag 8 februari is het Bonte Middag voor senioren in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Deze traditionele carnavalsmiddag met muziek en sketches wordt georganiseerd door CV de Agterblijvers en Partycentre De Comsche Hoeve.

Iedereen van 65 jaar en ouder is van harte welkom. Kaarten kunnen gratis worden afgehaald bij Partycentre de Comsche Hoeve in de Stationsstraat op zaterdag 31 januari tussen 11.00 en 13.00 uur. De Bonte Middag is op zondag 8 februari van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor het zevende jaar carnaval voor en door jongeren in B-Pool

Boxtel - Het was destijds de allereerste activiteit in het nieuwe jongerencentrum: goedkoop, veilig en toegankelijk carnaval zonder alcohol voor de jeugd tussen 12 en 16 jaar. Wat destijds de feestelijke opening van B-Town was, is dit jaar aan zijn zevende editie toe.

Het idee is simpel: carnaval organiseren voor een doelgroep die zich te oud voelt voor de Kwekpoel, maar nog niet welkom is in de kroeg. Maar dan wel samen met die jongeren. Werken vanuit de participatiegedachte dus. "Dat doen we al zo vanaf het begin", vertelt jongerenwerker Bas Hermans. "Het idee was altijd al om carnaval te organiseren voor en door de jongeren zelf. In totaal zijn ongeveer 25 vrijwilligers actief bij B-Pool. De meerderheid daarvan is hier als bezoeker binnengekomen en blijven hangen omdat ze het naar hun zin hebben." Sam Hereijgers (17) is er daar een van. "Het is een uitdaging om iets moois te organiseren, om elk jaar af te sluiten met het idee dat je iets goeds gedaan hebt", vertelt hij. "Ik heb er nooit problemen mee gehad om voor leeftijdsgenoten te werken, dat maakt het juist leuker."

Ook Redwane Qoubbane, beter bekend als dj The Freestyler, haalt veel voldoening uit werken bij B-Town: "Je hebt het gevoel dat je thuis komt hier. Ik krijg de mogelijkheid om allerlei dingen uit te proberen met licht en geluid, en om te kijken wat de jongeren het leukste vinden. Zeker tijdens B-Pool is het gezelliger en drukker en probeer ik zo veel mogelijk te draaien wat het publiek leuk vindt. Het is een uitdaging om de traditionele carnavalssfeer te vertalen in iets wat de jeugd aanspreekt, door bijvoorbeeld hardstyle remixes te draaien van klassieke carnavalskrakers. Je kunt wel een hoop nieuwe dingen gaan verzinnen, maar de vraag is altijd of het wel aanslaat." Bas Hermans vult aan: "We proberen het concept zoals we dat zes jaar geleden met SOJC hebben ontwikkeld zo veel mogelijk in stand te houden. Maar natuurlijk komen we af en toe wel met iets anders. Zo is er bijvoorbeeld dit jaar op zaterdag, wanneer het valentijnsdag is, een stand in het café waar je met al je liefdesvragen terecht kunt. Ook kun je een foto nemen met je vriendje of vriendinnetje in een groot hart."

Wat ook anders is dit jaar, is het systeem voor het bestellen van kaarten. Bas: "Naast de gebruikelijke passe-partouts voor vier dagen, verkopen we nu ook dagkaarten, zodat iedereen alle kans krijgt om kaarten te bestellen. Hoeveel dagen ze ook carnaval bij ons willen komen vieren." Kaarten voor B-Pool zijn voor 3,50 euro per dag te bestellen op www.btown.nl. Net zoals voorgaande jaren worden de kaarten snel verkocht, dus wees er snel bij.

Curieuze campinggasten kleuren Zittingsavonden

Foto: Hans van Doorn

Liempde – De jaarlijkse carnavaleske Zittingsavonden in de Liempdse Ploegersresidentie de Punder namen de gasten afgelopen weekeinde mee naar Camping De Witte in het dorp. Een geweldige locatie waar iedereen zich prima kon amuseren, bleek tijdens de 44e editie van de Zittingsavonden. De gastvrije receptie, animatie, kinderopvang en de skei-wei trokken veel curieuze gasten. Ook ouders, gamende pubers, blowende hippies en een stoere biker verbleven er graag, onder het motto 'Bèdewitteblèdepitte'.

Bij de aanvang van elke avond werd ter nagedachtenis aan Martien van den Biggelaar een ogenblik stilte gehouden. Hij werd tijdens de eerste zittingsavond op donderdag onwel en overleed later in het ziekenhuis. Martien was een carnavalsliefhebber en in overleg met zijn familie werd afgesproken om de Zittingsavonden op vrijdag en zaterdag door te laten gaan. De afgelaste editie van donderdagavond is zondagavond ingehaald.

De presentatie van de Zittingsavonden was in handen van Wim (Harald Verhoeven) en Nel (Ilse de Kort). Dit humoristische Bossche stel kwam al jaren naar De Witte. Voor hun caravan bespraken ze het wel en wee op de camping. Vooral de vreemde gasten en animatie zorgden helaas voor hen voor een andere vakantie dan normaal. In tegenstelling tot Wim en Nel genoot het publiek wel van het fantastische animatieprogramma. De Dansmariekes, ofwel De Partypoppers, gingen voor de openingsdans. Daarna lukte het Hilde van Abeelen en Yvonne van den Bosch om het publiek, prins Witte d'n Urste en zijn adjudant Toon te laten staan en de heupen te laten swingen.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

De Kromploegers zorgden als vanouds voor de muzikale omlijsting. Kromploeger Frank van Bommel leverde zelfs een knap staaltje muzikale magie. Met handen en voeten bespeelde hij maar liefst vier blaasinstrumenten. Zelfs toen zijn stoel werd weggetrokken, speelde hij geen toontje lager! Ook kinderen vermaakten zich prima op de camping. Zo wilden de baby's Jessie en Maud van de Loo dolgraag met het zoontje van de prins (Harm van Ruremonde) trouwen. Toen bleek dat zijn vader slechts één jaar prins is, was hun interesse verdwenen en gingen ze op zoek naar een echte knappe prins.

Ereleden
Zaterdagavond was er nog een onverwacht intermezzo. Vanwege hun zeer grote bijdrage aan de activiteiten van De Ploegers in de afgelopen twintig jaar werden Jack en Marie-José van Leeuwen benoemd tot erelid van Prinsenvereniging De Ploegers.

Meer foto's van de Zittingsavonden zijn te bekijken in het fotoboek op www.mooiboxtel.nl.

Nieuw artikel

Foto: Jos van Meersbergen

*Zorg en hulp Colofon
*Oogcontactfoto
* Oogcontacwinnaar
*Sudoku: Ottilie Swinkels
*Woordzoeker
*Zoek de 10 verschillen
*Cartoon
*Jarige vd week: Viggo van Meersbergen

N I B F E C H N H S A H S X K U
S B E E A R E S T L A N D A D Z
N O L I E U F I N L A N D N E O
I S G T N I E R I P A P A D H P
E N I A B N N T A L T L L O D Y
T I E O B U A O S N R A N R N I
S E C R D L L T D E K G O R A I
N L Y K I E I G I E A R B A L M
E E P E N U N D A R C N I F N T
T T R N D E R E I R B A F J E Z
H L U U D O W J M M I T M F K P
C A S I O N E U M A G J O E E F
E N N N O G F N O L R D E O I E
I D E N T I T E I T S K A A R T
L U X E M B U R G A I O E N G G
F N O E O S S H I J S L A N D Z
Zoek de volgende woorden: identiteitskaart, andorra, belgie, bosnie, bulgarije, cyprus, denemarken, duitsland, estland, finland, frankrijk, griekenland, grootbritannie, noordierland, hongarije, ierland, ijsland, italie, kroatie, letland, liechtenstein, litouwen, luxemburg, macedonie, malta,

Nieuwe namen en oudgedienden bij DichtSlamRapfinale

Foto: Hans van Doorn

Boxtel – Met poetryslammers als Sannemaj Betten, Maarten Buser, Marloes Robijn en Daan Zeijen lijkt een nieuwe generatie dichters op het toneel te verschijnen. Donderdag 29 januari staan zij met nog acht dichters in de finale van DichtSlamRap. Enkele gedichten van de finalisten werden door vier beeldend kunstenaars gevangen in een kunstwerk. De hele maand februari is een aantal hiervan te zien in de bibliotheek van Boxtel en bij The Read Shop in de Stationsstraat.

De groep jeugdige dichters staat op het podium naast in ieder geval twee oudgedienden. Peter M. van der Linden uit Dordrecht pakte enkele jaren geleden de tweede plek tijdens een NK poetryslam, net als Jee Kast uit Brussel een jaar later. Beiden zijn weer present in Boxtel. "Maar driekwart van de finalisten is voor Boxtel helemaal nieuw", benadrukt Marcel Linssen namens de organiserende stichting DichtSlamRap. "Nieuwe namen, nieuwe dichtvormen. Het lijkt wel alsof de poetryslam zich binnen een jaar tijd helemaal vernieuwd heeft. De geroutineerde dichters van twee jaar geleden zijn er zeker nog, maar de groep opkomende jeugdige dichters voert echt de boventoon. Zowel tijdens de DichtSlamRap in Boxtel als bij het NK poetryslam dat vrijdag 30 januari wordt gehouden, en waaraan finalisten Sammemaj Betten, Marloes Robijn en Daan Zeije deelnemen." Winst tijdens DichtSlamRap geeft de jurywinnaar ook recht op deelname aan het NK dat in januari 2016 in Utrecht wordt gehouden. Dit naast een prijs van 150 euro.

De Eindhovense klankdichter ACG Vianen vormt als voorzitter samen met dichter Roel Weerheijm uit Vught en de Boxtelse journalist Marcel Linssen de jury. Zij zullen bepalen wie de beste is van de deelnemers Marloes Robijn, Daan Zeijen en Nathalie van Meurs (Utrecht), Sannemaj Betten (Sint-Jacobiparochie), Peter M. van der Linden (Dordrecht), Kevin Amse (Gent), Jee Kast (Brussel), Maarten Buser (Wehl), Merlijn Huntjens en Michelle Bracke (Heerlen), Sara Eelen (Zoersel) en Luuk Wojcik (Roermond).

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Kunstwerken
Tijdens de Poetryslam finaleavond wordt ook de nieuwe dichtbundel met de beste inzendingen van dit jaar gepresenteerd. Kunstenaars Ton Verstraten en Bas Schel uit Boxtel lieten zich inspireren door gedichten hieruit. Terwijl Verstraten een aantal schilderijtjes produceerde en van elk van de finalisten een 'portret' maakte bij zijn of haar gedicht in de bundel, maakte Schel een kunstwerk bij een gedicht van Maarten Buser. Hetzelfde gedicht werd uitgekozen door Fieke Barten uit Sint-Michielsgestel. Kunstenares Renee Middelkoop uit Oosterhout maakte een kunstwerk bij het gedicht Ode aan de mooie lucht van Peter M. van der Linden. De verschillende kunstwerken zijn tot eind februari te zien in de bibliotheek van Boxtel en bij The Read Shop, een van de verkooppunten voor de nieuw bundel van DichtSlamRap, die ook te krijgen is bij oertijdmuseum De Groene Poort.

DichtSlamRap Boxtel, donderdag 29 januari 2015, Eetcafé Le Temps Perdu, 20.00 uur.

Gouden huwelijksfeest voor Miep en Cor van Abeelen-van de Sande

Foto: Hans van Doorn

Liempde - Donderdag 29 januari is het precies vijftig jaar geleden dat Cor en Miep van Abeelen-van de Sande elkaar het ja-woord gaven. Dit bijzondere jubileum viert het gouden paar, dat er zelf vrij nuchter onder blijft, uiteraard samen met een flinke schare familie en vrienden.

Cor en Miep zijn allebei geboren en getogen Liempdenaren. Beide afkomstig uit een vrij groot gezin. Ze leerden elkaar via via kennen, gingen eerst ieder weekend dansen en dat groeide heel natuurlijk door tot een verkering. Toen Cor in dienst ging, moesten ze elkaar een tijd lang missen, en dat was wel zwaar, maar hun liefde doorstond deze periode. Na zo'n zes jaar verkering stapten ze in het huwelijksbootje. Het was een grote bruiloft, naar Liempdse traditie met veel familie, vrienden en kennissen.

Ze gingen wonen in de Bergstraat, waar ze samen met de broer van Miep, en natuurlijk met veel hulp uit de buurt, hun huis bouwden. Zelf hielpen ze ook vaak mee in hun omgeving, zo ging dat toen gewoon. En ze werkten hard, Cor in de plasticindustrie en Miep bij Van Dongen. Ook kwamen er kinderen. Eerst werd Désiré geboren en twee jaar later de tweeling Eugène en François. Het was een gezellige tijd, met de vele vrienden en vriendinnen van de kinderen die over de vloer kwamen. Soms ook wel spannend, als ze eens laat thuis kwamen, maar dat hoorde er nu eenmaal bij. De kinderen waren allemaal erg sportief, hoewel Cor en Miep dat zelf eigenlijk helemaal niet zijn. Ze gingen, en gaan, wel eens wandelen of fietsen, maar verder bleven ze fit door gewoon hard te werken.

Inmiddels zijn de kinderen al heel wat jaren het huis uit en delen Cor en Miep nu zo'n twaalf jaar de boerderij van dochter Désiré en haar man Geert op het Looeind, waar ze het heerlijk naar hun zin hebben. Echte doeners zijn het nog steeds, Cor heeft een groot gedeelte van hun meubels zelf gemaakt en ze werken graag in de tuin. Ook zingen ze samen bij het Gemonds smartlappenkoor de Gimmise Smart en ze hebben met grote regelmaat de familie, inclusief de zeven kleinkinderen, op bezoek.

Na vijftig jaar huwelijk zijn Cor en Miep nog steeds blij met elkaar. En daar bestaat geen geheim voor, zeggen ze zelf. Gewoon elkaar vrij laten en veel buurten. Je moet alles uit kunnen spreken, dan komt het allemaal wel goed.

Een glas warmte en weerstand

"Mama, ik ben verdrietig", zegt mijn zoontje van vijf. "Waarom ben je verdrietig, lieverd?", vraag ik. "Omdat de dagen zo kort zijn. Ze gaan zo snel voorbij." Ik ben er stil van. Ik moet eigenlijk lachen en huilen tegelijk. Wat mooi, dat hij op deze leeftijd al zo'n bewustzijn heeft, maar ik vind het ook een beetje verdrietig dat hij dat nu al zo voelt. Wanneer hij zulke dingen zegt, maak ik me af en toe zorgen om hoe de dagen in de toekomst zullen gaan voelen voor hem qua tijd.

Toen ik de leeftijd van Sammy had, leek voor mij de dag vaak eindeloos lang te duren. Vooral op koude, druilerige dagen zoals deze, wanneer ik met weerstand naar buiten ga. Naarmate ik ouder ben geworden, zijn de dagen gevoelsmatig korter en korter geworden, want ja, ik moet meer en wil ook meer... Ik kan er echt van balen, dat er niet meer uren in een dag zitten. Ik durf vaak niet eens meer naar de klok te kijken, of naar het gezicht van mijn man, wanneer hij weer wakker wordt van mij, ook al doe ik enorm mijn best om hem niet wakker te maken. En ik durf al helemaal niet meer te kijken naar mezelf in de spiegel, vooral omdat ik nu alweer maandenlang een paar keer per nacht wakker word door de kleintjes; vanwege het geven van borstvoeding op verzoek, de te levendige dromen en vooral het gesnotter en droge kelen in deze wintermaanden.

Oh, ik kijk echt uit naar de lente, wanneer de dagen qua licht weer langer worden, en ik minder vaak dat heerlijke warme bed uit moet (dat weer IJSkoud is tegen de tijd dat ik terugkeer) voor borstvoeding of het blaffende gehuil uit die droge keeltjes. Maar ondertussen kan ik het toch niet laten om te creëren en te creëren en te creëren. Dolbij word ik ervan: het schrijven van deze column, nieuwe creaties op het gebied van voeding en dans, het organiseren van voeding- en dansworkshops en het maken van grafische ontwerpen, zoals posters. Die 'drive' en het plezier ervan samen met mijn natuurlijke 'help jezelf de winter door'-drankje, beschermt me vooralsnog tegen de virussen van dit seizoen. Het drankje maakt en houdt me daarnaast ook heerlijk warm. Ik hoop dat mijn kinderen het ook snel willen gaan drinken, maar helaas is de gember en de citroen hierin nog wat te sterk voor hen. Zelfs een heeeeel klein beetje prikt al en dan hangt hun tong direct buiten... met alles dat er op lag.

Ik ben zelf een beetje verslaafd geraakt aan de kick die gember me kan geven, waardoor het ook in heel veel dingen die ik maak terug te vinden is. In zoete tussendoortjes, andere versgeperste sappen, allerlei gerechten en ook warme drankjes, zoals de chai latté uit de column van 3 december 2014, zodat de kinderen toch nog wel iets meekrijgen.

Maar buiten mijn liefde voor gember hopen mijn zoontje en ik dat de dagen weer snel langer, milder en zonniger worden! Tot die tijd: haal de sappers van zolder of leen hem van familie of buren en help jezelf de winter door.

Ingrediënten voor twee kleine glazen warmte en weerstand:
• 3 grote stengels bleekselderij
• 1 groene appel
• 1/2 komkommer
• 1 citroen, geschild indien niet-biologisch
• 1 grote duim gember, geschild indien niet-biologisch

Bereiding:
Alles goed wassen en persen maar!

Tip: Voor extra pit en warmte kun je er een snufje cayennepeper op doen!

Smakelijke groeten,
Tamara

Slimme onderzoeken en innovatieve ontwerpen bij Open Avond JRL Technasium

Foto: Jacob-Roelandslyceum

Boxtel - Leerlingen met interesse in wetenschap kunnen op het Jacob-Roelandslyceum kiezen voor de profilering Technasium. Naast hun gewone lessen biologie en wis-, natuur- en scheikunde krijgen zij daar zo'n vijf tot zes uur per week de mogelijkheid om deze kennis in de praktijk toe te passen. Op donderdag 29 januari houdt het Technasium een open avond, waar de jonge talenten hun projecten en ontwerpen presenteren.

Via interessante uitdagingen en opdrachten maken de Technasiumleerlingen kennis met de manier van werken in de praktische, oplossingsgerichte kant van de wetenschap. Zo hebben de tweedejaars zich afgelopen jaar bezig gehouden met manieren om een gebouw energieneutraal te maken, en hebben bovenbouwers de eigenschappen van 3D-printer materialen onderzocht. De derdejaars hebben nieuwe sluizen ontworpen voor het Panamakanaal en ook is er gewerkt aan een nieuw ontwerp voor een inpakmachine voor een krokettenfabrikant. Deze en nog veel meer werkstukken zijn te bewonderen op de Technasiumavond in ongeveer vijftig stands, waarbij zo'n tweehonderd Technasiumleerlingen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. De avond begint om 19.00 uur en is om 20.30 uur afgelopen. De toegang is gratis.

Foto: Jacob-Roelandslyceum

Lezing over zoekend geloven door theoloog Erik Borgman

Boxtel - De bekende theoloog Erik Borgman geeft volgende week woensdag een lezing over zoekend geloven in Kasteel Stapelen. Het thema van de avond is 'Is God van deze tijd? Is deze tijd van God?'. De lezing is gezamenlijk georganiseerd door de protestantse gemeente en de Assumptie-Stichting.

Erik Borgman is als hoogleraar theologie verbonden aan de Universiteit van Tilburg en is landelijk bekend om zijn lezingen en publicaties, onder andere in Dagblad Trouw. Zijn lezing in Boxtel gaat vooral over het beeld van God in het zicht van alle ellende op de wereld.

De lezing van Erik Borgman vindt plaats op woensdag 4 februari vanaf 19.30 uur en kost 5 euro. Geïnteresseerden wordt gevraagd zich via info@kasteelstapelen.nl aan te melden.

Mijn Mooi Boxtel... Johan van de Ven

Foto: Johan van de Ven

Voor mij blijft de Kampina de mooiste plek, omdat je er heerlijk kunt wandelen en fotograferen. Fotograferen is een grote hobby van mij. Er is geen betere plek om dit te doen dan in de Kampina. Daarom ben ik er ook regelmatig in mijn vrije tijd te vinden. Het liefst iedere zondagmorgen. Reeën, paddenstoelen, vogels en een prachtige zonsopkomst kun je daar mooi met je camera vastleggen. Het mooiste stukje natuur van Nederland hebben wij hier gewoon in Boxtel!

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

'Dansen Geblazen' met de Gildenbondsharmonie

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Het harmonieorkest van de R.K. Gildenbondsharmonie geeft zondagmiddag 1 februari een concert in de Verkadefabriek in Den Bosch. In de reeks Verrassende Ontmoetingen concerteert het orkest samen met Fanfare Sint Cecilia uit Zijtaart. Dit jaar is gekozen voor het thema 'Dansen Geblazen'. Het belooft een schitterend muzikaal evenement te worden.

Fanfare St. Cecilia zal voor de pauze concerteren, waarna het podium voor de 'Gildenbonds' is. Het programma heeft veel verrassingen in petto, die allemaal gebaseerd zijn op dans en ballet. Zo komen Amerikaanse en Russische dansen voorbij en ook een Valse Brillante met als solist Rodin Rosendahl op euphonium. Deze solist was vorig jaar al te bewonderen op het promconcert van 22 november, en de harmonie is dan ook trots hem opnieuw te mogen presenteren. Verder kan het publiek genieten van de heerlijke muzikale suite uit het ballet Romeo & Juliette van Sergei Prokofiev. Het wordt een avond met een schitterend programma dat onder leiding staat van Arjan Gaasbeek, de nieuwe dirigent.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Gildenbondsharmonie

Nieuwe dirigent
Arjan Gaasbeek is geboren en getogen in het Betuwse Maurik. Hij komt uit een zeer muzikale familie. Op vierjarige leeftijd begon Arjan met het bespelen van de klarinet en kreeg hierin les van zijn opa. Vanaf zijn tiende vervolgde hij zijn opleiding bij Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg. Op jonge leeftijd nam hij al deel aan diverse concoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Jonge Talenten Concours van het Brabants Conservatorium waar hij een prijs won ter waarde van vier jaar collegegeld. Zijn klarinetstudie vervolgde hij op het Fontys Conservatorium en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Op dit moment studeert hij HaFaBra (harmonie, fanfare, brassband) directie bij Tijmen Botma aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Arjan is al diverse jaren actief als dirigent, onder andere in Ingen, Maurik en Vleuten. Bij Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes, waar hij al twintig jaar actief lid is, is hij dirigent van het Midden Orkest, concertmeester en tweede dirigent van het Grote Orkest. Met trots presenteert de Gildenbondsharmonie hem aan het publiek.

Het veelbelovende concert op zondag 1 februari in de Verkadefabriek begint om 14.30 uur. Kaarten in de voorverkoop kosten 12.50 euro en zijn verkrijgbaar bij de leden, via info@gildenbonds.nl of bij ChicCadeau, Breukelsestraat 28 in Boxtel. Aan de kassa kosten de kaarten 15 euro.

Column Geert Hoes

Hallo dans-indjes van Boxtel!

Afgelopen zaterdag was het zover, de tweede editie van Denziz with the Boxtelse Stars! In 'het hofpaleis' gingen de voetjes van de vloer, en hoe! Ik heb super genoten van dit mooie initiatief, nog drukker bezocht dan vorig jaar en gezelliger dan ooit. En dan ontbreekt onze burgervader ook niet. Hoe leuk is het dat mensen uit allerlei verschillende vakgebieden samenkomen en gaan swingen en 'roomball'-dansen met elkaar. Ik heb deze Boxtelse term een paar keer gehoord zaterdag en dat lag niet aan mijn aantal pilskes!

Als jurylid ieder jaar moet ik mijn taak zeer serieus nemen en ben ik níet ontvankelijk voor steekpenningen (foei, ik noem geen namen) en wodka in mijn cola. Objectief dus. Toen mijn naam voor de jury werd omgeroepen ging er net een blad bier over mijn schoenen achter de schermen, ik kwam bijna jivend, lees glijdend, naar binnen, jullie niet opgevallen ;-)?

In een paar maanden tijd moet er een dans worden ingestudeerd en ik kan uit ervaring vertellen hoe moeilijk dat is. Als puber dansten mijn zus Keesje en ik bij Dansschool Els en Kees. Van beginners tot goud-ster tot landelijke wedstrijden. We kregen privé-lessen voor tachtig gulden, best een dure sport zo dat dansen. Helaas voor mij ging Keesje studeren en hield het avontuur op. We hebben nog eens samen de tango gedanst op de dag dat Wim-Lex ging trouwen met zijn Maxima. Zenuwen gierden door mijn keel. Maar Latin American blijft kriebelen, toch andere koek dan Psy en de vogeltjesdans. Dan mis ik toch een stukje passie ofzo.

Vandaar ook een extra pluim voor Eric en Femke, zij hadden 'liften' in hun dans en boven-de-schouders-werk. Dat kun je qua energie vergelijken met 500 meter op volle snelheid sprinten, echt bizar zwaar! Ook complimenten voor Marion, zij heeft echt mooie choreografieën bedacht en natuurlijk alle, alle lof voor alle deelnemers die keihard geoefend hebben hiervoor! Ook was ik ontroerd door de kindjes van de winnares, Mariëlle. Zij keken vol bewondering naar hun dansende moeder in die mooie jurk, echt heel lief. Na een geweldige avond ging ik voldaan en met pijn in mijn buik van het lachen, vanwege de grappige outfits en de bedachte attributen voor de act, weer naar huis. Volgend jaar zeker weer!

Ook heb ik mijn collega's van Dommelland ontmoet, een leuke bijkomstigheid. Vorige week heb ik per abuis een verkeerd mailadres voor jullie eventuele ideetjes gegeven. Het juiste adres moet zijn, info@omroepdommelland.nl, ik kijk uit naar onze samenwerking.

Dit vind ik leuk om te doen, een beetje actief zijn en bijblijven in m'n eigen Indegat. Naast al mijn reizen door het hele land en België voel ik me hier in het Brabantse Boxtel gewoon het meeste thuis. Over een paar weken beginnen de carnavalskriebels: zoals de prins zegt: 'Indegat dreijt indsgezind dur!'

Hartelijke groet, Geert Hoes

JRL- en Eldebrugklassers strijden in voorleeswedstrijd Read2Me!

Boxtel – Brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum en van het Elde-college uit Schijndel gaan de strijd met elkaar aan in de spannende voorleeswedstrijd Read2Me! Dit door Cubiss in het leven geroepen project wordt door beide scholen georganiseerd in samenwerking met bibliotheek De Meierij.

Voor Read2Me! kiezen de brugklasleerlingen op school of in de bieb een mooi Jonge Jury boek uit en nemen de luisteraars tijdens de wedstrijdrondes mee in een door hen voorgelezen stuk van het verhaal. De vakkundige jury's bepalen bij elke ronde, wie van deze talenten door gaan naar de volgende ronde.

Spectaculair
De spectaculaire schoolronde van Read2Me!, waarbij alle brugklasleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum een belangrijke rol zullen gaan spelen, vindt plaats op maandag 2 februari om 19.00 uur op hun school aan de Grote Beemd 3 in Boxtel. De bibliotheekronde zal in de bibliotheek van Schijndel (Steeg 9a) plaatsvinden op woensdag 25 februari om 19.30 uur.

Jan de Leijer

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Jan de Leijer was jarenlang de eigenaar van Bakkerij de Leijer. Eerst alleen in de Baroniestraat en later ook in de Sint Severusstraat. Ook is hij jarenlang actief geweest in de ondernemersvereniging en lokale partij Boxtels Belang. Hoe is het nu met hem?

Jan heeft het niet van een vreemde. Zijn familie is een echte bakkersfamilie. De bakkerij aan de Baroniestraat is oorspronkelijk gebouwd door de grootvader van Jan en later heeft zijn vader deze overgenomen. Jan was 18 jaar oud toen zijn vader plotseling overleed en hij in de zaak kwam te werken. "Ik wist op dat moment eigenlijk nog niet goed wat ik met mijn leven wilde gaan doen, maar toen dit me in mijn schoot geworpen werd, heb ik er niet lang over nagedacht. Een tijdje daarna heeft mijn moeder de zaak aan mij overgedaan. Ik had natuurlijk mijn hele leven lang al het vak geleerd, maar ik moest eerst nog mijn diploma's halen, anders mag je geen bakkerij hebben. Gelukkig kreeg ik er de tijd voor. Zo lang ze maar konden zien dat je ermee bezig was, was het goed."

"Ieder werk heeft zijn goede en slechte kanten", antwoord Jan nuchter op de vraag of hij het leuk werk vond. "Het mooiste voor mij was het creatieve aspect; van al die natuurlijke producten met een natuurlijk proces iets lekkers maken. En daarnaast natuurlijk het contact met klanten, zowel in de winkel als tijdens het bezorgen. Dat bezorgen hoorde erbij, maar dat is door de jaren heen minder geworden, de verkoop in de winkel kreeg meer de nadruk. Brood bakken was mijn specialiteit. Dat is ook moeilijker. Banket kun je naderhand nog wat aanpassen of opleuken met versieringen, maar als je tijdens het bakken van een brood ergens een fout maakt, krijg je geen goed product. Die uitdaging, daar ging het mij om. Iedere dag weer streven naar het perfecte product."

"Minder is dat je een stukje van je sociale leven moet inleveren. Maar ik ging iedere dag fluitend aan de slag, behalve tijdens carnaval. Dan kwam het nog wel eens voor dat je uit de kroeg kwam en meteen aan het bakken moest. Slapen deed ik dan 's middags maar. Na een aantal jaren kwam er wat personeel bij en toen kreeg ik meer tijd. En in 1980 hebben we de tweede winkel erbij genomen, omdat de Baroniestraat minder goed bereikbaar werd. Op de nieuwe locatie konden mensen hun auto gewoon voor de deur kwijt, dus dat was stukken beter. Die tweede locatie is er nog steeds, en heet nog steeds Bakkerij de Leijer, ook al hebben wij hem meer dan tien jaar geleden verkocht. Dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Ik begon na te denken over wat ik met de zaak wilde gaan doen, omdat mijn kinderen deze niet wilden overnemen. En terwijl ik nog aan het rondkijken was, kwam ik een koper tegen. Toen heb ik de kans meteen aangegrepen. Een paar jaar daarvoor hadden we de winkel in de Baroniestraat al gesloten en verbouwd tot een woonhuis en galerie, dus we waren officieel met pensioen."

Moeilijk vond Jan het niet om te stoppen. "Ik kijk altijd vooruit, niet terug, en ik heb nog genoeg te doen. Toen we de bakkerij nog hadden, was ik al bij de ondernemersvereniging gegaan, waar ik meer dan tien jaar in het bestuur gezeten heb. En toen de Baroniestraat verbouwd werd, ben ik ook politiek actief geworden. Eerst door gewoon als burger mee te praten, en daarna ben ik bij Boxtels Belang gegaan. Ik kwam erachter dat je door je in te zetten en je best te doen, veel dingen voor elkaar kon krijgen, zoals bijvoorbeeld het tweezijdige winkelen in de Van Beekstraat. Ik heb altijd het idee gehad dat langs de kant staan en mopperen geen zin heeft. In 2012 moest ik even pauze nemen van het politieke werk wegens persoonlijke redenen en in die tijd zijn we gefuseerd naar INbox. Dat was voor mij het moment om te stoppen."

Maar hobby's heeft Jan nog genoeg. "Ik ben jaren terug al bij een computerclub gegaan. Dat begon ook als hobby, maar ik heb het later goed kunnen gebruiken in de zaak. Ik denk dat ik de eerste bakker in heel Nederland was die zijn klantenbestand en bestellingen digitaal deed. Verder mag ik graag recreatief wielrennen. Strak in tenue en op een echt goede racefiets met een groepje zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde café. En ik speel accordeon. Dat deed ik als kind al en nadat ik stopte met de bakkerij ben ik gevraagd om het weer op te pakken, vooral als begeleiding. Verder hebben we een echte oldtimer, een MG MGB, waar ik graag aan sleutel en waar we uitstapjes mee maken. En natuurlijk de kleinkinderen. Als we bij hen thuis oppassen, gelden de regels van daar, maar als ze hier komen logeren, mag ik lekker de verwenopa zijn. Maar mijn grootste hobby? Ervoor zorgen dat ik oud wordt, zodat ik al die andere dingen nog lekker lang kan blijven doen."

Toko Boxtel viert eerste jubileum

Foto: Marie Fick

Boxtel - Aanstaande zondag is het precies een jaar geleden dat Diny Eijkemans haar droom waarmaakte. Op 1 februari 2014 opende zij haar specialiteitenwinkel in de Stationsstraat: Toko Boxtel. Zij kijkt vol tevredenheid terug op het eerste jaar. Reden dus voor een feestje, en voor een feestactie.

Voor onderneemster Diny Eijkemans is het haar lust en haar leven: "Ik doe dit puur omdat ik het leuk vind. Ik kook graag Indisch en heb veel Indische familie, dat bracht me op het idee om deze winkel te beginnen. We zijn met een klein assortiment van voornamelijk Aziatische producten gestart en vervolgens ben ik gaan inventariseren welke producten de klanten graag terug zagen in de winkel. Zo hebben we het afgelopen jaar ook veel Surinaamse en Afrikaanse producten in het assortiment opgenomen."

Het aanbod is heel divers en de klantenkring is dat ook. Diny: "We krijgen heel veel verschillende mensen over de vloer. Mensen van buitenlandse afkomst, uit allerlei culturen en ook steeds meer Nederlanders. Sowieso weten steeds meer mensen ons te vinden, ook van buiten Boxtel. Er zijn veel van dit soort toko's in Brabant, maar wij zijn de grootste in deze regio."

Foto: Marie Fick

Speciale jubileumactie
"Dat we een jaar bestaan hebben we natuurlijk vooral te danken aan onze klanten. Hen willen we graag heel hartelijk bedanken. Om te vieren dat we een jaar bestaan geven we aankomende zaterdag, 31 januari, dan ook 5% korting op ons gehele assortiment. Dus loop gerust eens binnen om een kijkje te komen nemen."

Uitstel van betaling voor Schoenenreus: winkel in Boxtel dicht

Foto: Marie Fick

Boxtel - De deuren bleven dinsdag 27 januari gesloten bij de Schoenenreus in de Stationsstraat. Oorzaak bleek het aanvragen van uitstel van betaling door de winkelketen uit Uden.

Schoenenreus verkeert al langer in financiële problemen. Op 24 januari 2013 ging de winkelketen failliet met een schuld van ruim tien miljoen euro. Diezelfde dag maakte het een doorstart met tweederde van het aantal werknemers en minder winkels. Onduidelijk is wat nu de stand van zaken is. De telefoon in de winkel wordt niet opgenomen en de website van Schoenenreus is uit de lucht.

Ingezonden brief: Burgemeester Buijs maakt van de wijk Kalksheuvel een achterbuurt.

Burgemeester Buijs maakt van de wijk Kalksheuvel een achterbuurt.

Burgemeester Buijs heeft de afgelopen tijd de deur plat gelopen bij de Provincie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de benodigde financiële middelen binnen te halen voor het plan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, de aanleg van een fietstunnel onder het spoor tussen de Kapelweg en de Tongersestraat en een verbreding van de Keulsebaan van de A2 tot aan de rotonde Everbos. Buijs zou als burgemeester boven de partijen moeten staan, maar liet zich inpalmen door partijen die vooral de belangen van de bewoners in Selissen, het Centrum, Oost en de aanpalende woongemeenschappen Liempde en Lennisheuvel behartigen. De bewoners van de wijk Kalksheuvel werden door Buijs in de kou gezet.

Door het sluiten van de Dubbele Overweg raakt Kalksheuvel volledig geïsoleerd van de rest van Boxtel. De leefbaarheid van de wijk staat op het spel want de nu nog aanwezige detailhandel zal vertrekken, omdat die nauwelijks nog bereikbaar zal zijn als de Dubbele Overweg wordt gesloten. Verder wordt de laatste oost-westverbinding in Boxtel door de gemeenteraad en door Buijs als portefeuillehouder vakkundig om zeep geholpen. Buijs en de gemeenteraad hebben onevenredig veel hun oren laten hangen naar de bewoners in de Baroniestraat. Onderzoek wijst uit dat over die straat vooral lokaal verkeer rijdt en nauwelijks vrachtverkeer met bestemming bedrijventerrein Ladonk.

De Baroniestraat als toegangsweg voor het centrum en als oost-westverbinding is echter noodzaak voor een goede verkeerscirculatie. Door het afsluiten van de spoorwegovergang bij Vion en door het maken van een langzaamverkeersroute over de Baandervrouwenlaan/Baanderherenweg is een goede verkeerscirculatie door Boxtel volledig onmogelijk geworden. De gemeente Boxtel handelt voortdurend ondoordacht door allerlei langzaamverkeersroutes door het centrum van Boxtel aan te leggen. Het drukke verkeer wordt namelijk vooral veroorzaakt door de inwoners van de Boxtel zelf.

Men beroept zich telkens op het GVVP. Dat beruchte verkeersplan heeft nauwelijks oog voor een goede doorstroming van het lokale autoverkeer. Een fietser hoeft niet over de Baroniestraat om naar de Markt in Boxtel te komen. Er zijn alternatieve routes. Personenauto's hebben geen keus nu ook nog eens de Breukelsestraat door de gemeente Boxtel tot een langzaamverkeersroute is omgetoverd.

Over de Baroniestraat komen slechts drieduizend motorvoertuigen per dag waarvan het overgrote deel in de ochtend- en in de avondspits. Er zullen nooit, zoals Van Oord van de Fietsersbond stelt, negenduizend motorvoertuigen per dag over de Baroniestraat komen als er een tunnel onder de beide spoorwegen bij de Tongerestraat zou worden aangelegd. Er zijn voldoende verkeersmaatregelen getroffen om het verkeer af te remmen. Bij iedere kruising staan immers verkeerslichten wat het autoverkeer dwingt om snelheid te minderen.

Het verkeer over de Noord-Zuidas zal flink toenemen, want dat zal naast de nieuwe VLK de enige toegangsweg worden naar het bedrijventerrein Ladonk. Als bewoners van Boxtel zullen we moeten geven en nemen. Burgemeester Buijs moet als burgemeester laten zien dat hij opkomt voor de belangen van alle Boxtelaren, niet alleen van de Boxtelaren in het centrum, Selissen of Oost. De bewoners in de wijk Kalksheuvel voelen zich zwaar benadeeld door de plannen van de gemeente om de levensader van hun wijk, de Dubbele Overweg te sluiten.

Piet van der Sloot, Kalksheuvel 21, Boxtel

Ingezonden brief

Zoals vaker fietste ik gisteren door het centrum van Boxtel, van de Rechterstraat naar de Breukelsestraat en telde veertien leegstaande winkels. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Parkeerplaatsen in overvloed, het winkelende publiek vindt altijd wel een plekje, zo vindingrijk is men wel. Maar zou het niet verstandiger zijn om de hoge huren omlaag te brengen, hier en daar een bloembak of iets dergelijks te plaatsen en die antieke luidsprekers te vervangen door een modern systeem? Ik denk dat het heel verstandig is om het winkelen gezellig te maken en sfeervoller, dat kan met simpele oplossingen. En bij drukke evenementen de Markt autovrij maken, dat doen we toch al jaren zonder problemen, of niet?

Martin van Tillaart
Van Hornstraat 134

Politiek Podium: D66

Politiek? U bent gekozen!
Gefeliciteerd, u bent gekozen! Nee, het is niet de Postcode Kanjer maar een uitnodiging van de gemeente om mee te praten over de toekomst van Boxtel. Geen vage vergezichten, maar concrete zaken om met elkaar aan te werken. Zou u komen? In Uden (en andere gemeenten) namen de meeste mensen de uitnodiging aan. We hebben het hier over de G1000: op iedere 100 inwoners wordt er 1 uitgenodigd om mee te praten. In Boxtel zou dit neerkomen op 300 mensen. De genodigden worden a-select gekozen om te zorgen dat de groep representatief is en om te zorgen dat niet dezelfde mensen komen die al politiek actief zijn. De G1000 is dan ook geen politiek initiatief, maar een middel om als gemeenschap een agenda op te stellen met prioriteiten en om deze ook uit te voeren.

In Uden kwamen in oktober 254 deelnemers bij elkaar en werden meer dan 400 ideeën en standpunten verzameld. Hieruit werd een top 10 samengesteld. De punten waren zeer divers, zoals: het behouden van de bibliotheek als basisvoorziening voor kennisdeling; de gemeente in 2035 energieneutraal en de fietsveiligheid verbeteren in de hele gemeente. Vervolgens zijn er werkgroepen gevormd waarin inwoners samen werken aan het verwezenlijken van de ideeën.

Nu zult u wellicht denken 'prima, maar had de politiek dit niet kunnen bedenken en zorgen dat het gebeurt?'. Probleem bij deze gedachte is echter dat het concept van de overheid die alles regelt gedateerd is. Zaken die uit de samenleving komen en door de samenleving worden opgepakt hebben meer kans van slagen. Overigens maakt de politiek ook onderdeel uit van deze samenleving. Als de gemeenteraad niet bereid is om open te staan voor de ideeën en eraan mee te werken, lukt de G1000 niet.

Wij zullen in de gemeenteraad voorstellen om dit ook in Boxtel te gaan doen, maar we hebben ook hulp nodig van buiten de politiek. Doet u mee als vrijwilliger? Laat uw reactie horen! Mail naar joshegeman@live.nl of bartlouwers@live.nl of reageer op onze Facebookpagina (D66 Boxtel).

Gemeente verlengt Energie Prestatie Advies

Boxtel - Je huis laten scannen op energiebesparingsmogelijkheden, inclusief energielabel. Het kan met een EPA, een Energie Prestatie Advies. Voor dit maatwerkadvies biedt de gemeente Boxtel sinds 1 april 2014 tijdelijk een bijdrage van 250 euro. Het college besloot vorige week de termijn hiervoor, tot 1 januari 2015, te verlengen tot 1 juli dit jaar.

Wethouder Peter van de Wiel spreekt van ongekende besparingsmogelijkheden: "Het is verrassend hoeveel je kunt besparen en hoe snel je de kosten van het advies hebt terugverdient. Daarbij zijn er verschillende aanbieders die het advies uitvoeren voor het bedrag van 250 euro of niet veel meer dan dat. Dus dan kost het je vrij weinig tot helemaal niets." Niet alleen verlengt de gemeente de ondersteuningsmaatregel, ze gaat ook onderzoek uitvoeren naar het rendement van de reeds uitgebrachte adviezen.

In de eerste maanden liepen de aanvragen voor een EPA waarbij advies wordt gegeven op het gebied van energiebesparing, verhoging van wooncomfort en het verbeteren van het binnenklimaat, niet hard. Nu staat de teller inmiddels op driehonderd. De aanvragen kwamen echt goed op gang na de zomervakantie, toen de communicatie werd verbeterd en ook de ECB (Energie Coöperatie Boxtel) er in oktober grootschalig mee aan de slag ging. De coöperatie greep het advies samen met haar leveranciers, waaronder Freenergics, aan om haar leden het maatwerkonderzoek inclusief energielabel gratis aan te bieden. Het vijftigste advies via de ECB werd 7 januari jl. uitgereikt.

Politiek Podium: CDA

Van thuiszorg, subsidies tot De Kleine Aarde

Thuiszorg
Het jaar is nog geen maand oud en toch worden we al geconfronteerd met het faillissement van thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent. Dit heeft geleid tot veel onrust bij iedereen, met name onder de mensen die zorg krijgen en de medewerkers die onmisbaar zijn. Onaanvaardbaar! Gelukkig hebben de wethouders en ambtenaren snel en goed gehandeld en het lijkt erop dat de zorgaanbieders Tzorg en Zorggroep Elde de cliënten en het personeel overnemen. Zorg is essentieel en kan niet zomaar een weekje niet gegeven worden. De onrust moet snel weer veranderen in rust. Het CDA heeft daarom vragen gesteld of de financiële toetsing van de zorgaanbieders wel voldoende is. Dit mag niet meer voorkomen in de toekomst.

Subsidies
Het CDA is trots op de vele verenigingen die Boxtel, Liempde en Lennisheuvel telt. Het CDA ziet vrijwilligers en het verenigingsleven als hét bindmiddel van de Brabantse samenleving. Het is indrukwekkend hoeveel betrokken vrijwilligers er zijn. We moeten ervoor zorgen dat we dit niet verliezen door de bezuinigingen. Er zijn inmiddels twee bijeenkomsten georganiseerd waar verenigingen konden meedenken over de bezuinigingen. Dat er bezuinigd moet worden, is voor iedereen duidelijk. Het verkrijgen van subsidie zoals voorheen is niet meer een vanzelfsprekendheid. Verenigingen moeten nu meer dan ooit kijken naar andere manieren van inkomsten en besparingen. Delen, meer samenwerken, meer creativiteit zijn de sleutelwoorden. Lennisheuvel heeft daar een mooi model voor ontwikkeld dat al jaren goed werkt. Het doet pijn om geld in te moeten leveren, maar wij geloven dat wij hier samen uit zullen komen. Tot 31 januari kunt u nog uw mening geven via www.subsidiekeuzes.nl. Doe dit!

DKA
De raad heeft vorige week de kaders bepaald voor nieuwe plannen voor De Kleine Aarde. Wij willen een sterke doorstart van DKA, maar wel op een andere manier. Wij denken dat het simpelweg handhaven van de huidige activiteiten economisch niet meer rendabel is. Voor een toekomstbestendige oplossing moet het roer om. We leven niet meer in de jaren 70. Het CDA heeft gesprekken gehad met ondernemers die ideeën hebben die heel goed voor Boxtel zouden kunnen zijn op o.a. sociaal, duurzaam en toeristisch gebied. Wij willen dat alle plannen een eerlijke kans krijgen. Boxtel moet dus kunnen kiezen uit meerdere plannen en niet meer uit één plan. Het CDA wil dat het Legaat Van Cooth ingezet wordt om jongeren op de leiden naar een ambachtelijk beroep. Er zou een toezichthouder moeten komen die de uitgaven en inkomsten controleert. Het legaat moet namelijk gebruikt worden waar het voor bedoeld is!

Heeft u opmerkingen of zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wilt brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Alles over de ontwikkeling en verzorging van kinderen bij beurs in De Rots

Boxtel - Op zondag 1 februari kunnen ouders en hun kinderen bij Gemeenschapshuis De Rots uiteenlopende informatie verkrijgen over het thema kinderen in ontwikkeling van baby tot puber. Alles staat deze middag in het teken van de ontwikkeling, de opvoeding en verzorging van het kind. Daarnaast is er veel informatie te verkrijgen over kinderactiviteiten, hobby's, kinderfeestjes, kleding, presentjes en nog veel meer voor kinderen relevante onderwerpen. De kinderen zelf kunnen aanschuiven bij allerlei activiteiten.

De beurs is ontstaan vanuit een burgerinitiatief, wat helemaal past in het streven van het team van De Rots om samen met professionals, kleine zelfstandigen en burgerinitiatieven activiteiten te organiseren die inspelen op de behoeftes van de huidige tijd. Steeds meer verenigingen en particulieren weten de weg te vinden naar het Gemeenschapshuis dat als motto en doelstelling 'ontmoeting in de breedste zin van het woord' heeft. Het team is steeds op zoek naar nieuwe uitdagen om ook in de toekomst zekerheid van bestaan te kunnen blijven behouden. Door groepen met dezelfde behoeftes samen te brengen ontstaat ontmoeting, kan men netwerken en ondersteuning en ontspanning bieden. Op de planning voor het komend voorjaar staan een aantal themabeurzen, de dansavonden komen terug en er zijn plannen om een sociaal/creatief café te bewerkstelligen om mantelzorgers te ontlasten.

De beurs is geopend van 11.00 tot 17.00 uur, de toegang kost 1,50 euro. Dit bedrag wordt rechtstreeks gedoneerd aan de Stichting Tess, een stichting die dolfijntherapie mogelijk maakt voor kinderen met een beperking. Meer informatie vind je op www.derotsboxtel, de Facebooksite of via info@derotsboxtel.nl.

GEMEENTE INFO

GEMEENTE INFO
Oud Papier:
29/01 Keefheuvel e.o.
04/02 Vrilkhoven e.o.
04/02 Roderweg e.o.

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22
5281 RT Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30 – 15.00 uur
Zaterdag 10.00 uur – 16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

*Op feestdagen is er geen inzameling.
De inhaalroutes worden de volgende dag gereden.

Luchtpost uit Bangkok: Eugène Kroon

Foto: Eugene Kroon

Geboren (1965) en getogen in Boxtel was ik al jong nieuwsgierig naar de wereld voorbij de Petrustoren.

Meteen na het Jacob-Roelandslyceum had ik de kans een jaar te gaan studeren in de VS, en dat jaar in Kansas wakkerde de ontdekkingsdrang verder aan. Tijdens mijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam liep ik een fascinerende stage infectieziekten in Guadalajara in Mexico en vlak na mijn afstuderen bezocht ik Boxtelse schoolvriendin Esther Havermans die inmiddels in Buenos Aires woonde. Mooie ervaringen en de nieuwe wereld trok me.

Maar toen ik op het punt stond aan een specialisatie interne geneeskunde in de VS te beginnen, vroeg prof. Joep Lange, de begaafde HIV-onderzoeker die recent tragisch is omgekomen bij de aanslag op MH17, of ik voor zijn HIV-onderzoeksgroep in Amsterdam waar ik werkte, een paar maanden naar Bangkok wilde. Ik zou daar gaan helpen een klinisch instituut voor HIV-onderzoek op te zetten. Thailand? Azië had me nooit getrokken, maar het zou maar voor zes maanden zijn, dus ik wilde het graag proberen.

Die zes maanden waren een eyeopener. Ik trof het zeer met mijn Thai collega's, de patiënten, het onderzoek en Thailand in het algemeen, ik maakte vrienden voor het leven. We begonnen in een kamer met drie personen (ikzelf, een verpleegkundige en een laborante) in het universiteitsziekenhuis en toen ik vier jaar later - in plaats van na zes maanden - vertrok, hadden we een fantastische organisatie van tachtig man met een mooi lab en goed lopend onderzoek dat uiteindelijk mede de Thai overheid ervan heeft overtuigd HIV-behandeling voor alle geïnfecteerde Thai beschikbaar te maken.

Ik vertrok in 2000 toch naar de VS om met vertraging alsnog die specialisatie te voltooien, maar Thailand bleef trekken en toen Joep Lange me in 2007 de mogelijkheid bood hiernaar terug te keren, hoefde ik geen moment na te denken. Mijn ontdekkingsdrang was inmiddels verzadigd en ik wilde me graag ergens vestigen en wortel schieten en daarvoor kwamen in mijn beleving alleen Nederland en Thailand in aanmerking. Ik woon nu alweer zeven jaar met veel plezier in Bangkok met mijn partner Kajorn, we ontsnappen af en toe in het weekend uit de bruisende miljoenenstad naar bergen, bos of zee en zijn begonnen met de bouw van ons huis.

Boxtel ben ik altijd blijven waarderen, vooral ook weer toen ik mijn moeder ouder zag worden in Smalwaterhof (voorheen Simeonshof) met uitzicht op de Heilig Hartkerk en het graf van ons vader. Ze wist zich heel goed verzorgd door fantastisch personeel van Elde Thuiszorg en iedere dag kwam er wel een familielid of oude bekende op bezoek. Dat was een contrast met mijn toch vaak ontheemde en eenzaam ouder wordende bejaarde patiënten in de VS. En nostalgie sloeg natuurlijk ook toe. Familie en vrienden blijven trekken, de Petrustoren is gewoon prachtig, rookworst van de HEMA een traktatie en er is als oud-Boxtelaar weinig mooiers dan fietsen door de Kampina op een zonnige dag als de hei in bloei staat.

De Armhoef

Foto: Heemkundekring Boxtel

Een fraaie boerderij aan de Mijlstraat met een hoek, wegens uitgebouwd gedeelte aan de kopgevel en een zogenaamde oversteek aan de voorzijde. Dit boerderijtype is tegenwoordig in Noord-Brabant zeer zeldzaam. De Armhoef wordt zo genoemd, omdat ze als pachtboerderij eigendom was van het Burgerlijk Armbestuur. De verpachting vindt plaats door de Heilige Geestmeesters of armmeesters, met toestemming van de predikant van Boxtel. In 1648 is Hendrik Jan Andries Santegoets pachter van de hoeve. Hij heeft enige jaren eerder de pacht overgenomen van zijn vader. Deze boerderij is in 1918 nog steeds eigendom van de armen van Boxtel. De foto is gemaakt kort na de tweede wereldoorlog; de hoeve is rond 1950 verkocht aan Jan van Kasteren. Vóór het huis Toontje van der Sloot (steunend op twee stokken) en zijn vrouw Pieta van Roosmalen, die bij hun schoonzoon Jan van Kasteren inwonen.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Nieuw artikel

Tuinen snoeien, houtwallen snoeien, hout versnipperen, tuinen spitten, minigraver, vijvers uitgraven, zand afvoeren. V.d. Laar Liempde 06-25406894

zoekertje te koop

Wegens verbouwing: Mooie wit landelijk massief eiken hoekkeuken met Boretti gasfornuis, oven, itho afzuigkap, koelkast, composiet blad, losse ladenkast, 3 bovenkastjes met mooie kranslijst, bordenrek en schouw, i.z.g.s., alles compleet € 890,- tel. 06-52600645.

14 / 20

Foto: Woonstichting St. Joseph

Boxtel – Op dinsdagmiddag 27 januari ondertekenden de bestuurders van woningcorporaties Huis & Erf, St. Joseph en Wovesto de samenwerkingsoverkomst voor het gezamenlijk aanbieden van vrije woonruimte. Vanaf 2 februari kunnen ruim 17.500 woningzoekenden die nu ingeschreven staan bij één van de drie corporaties voor het actuele woningaanbod terecht op de gezamenlijke website www.daarwilikwonen.nu.

Samenwerking
Voor de huidige en toekomstige woningzoekenden is dit goed nieuws. Zij kunnen met hun inschrijving reageren op een veel groter aanbod. Daarnaast gelden vanaf 2 februari uniforme spelregels. De drie corporaties werken al op meerdere terreinen samen. Zo maken zij bijvoorbeeld gebruik van dezelfde Klachtenadviescommissie. In de toekomst zal de samenwerking nog verder uitgebouwd worden.

Aanbod
De nieuwe website toont dagelijks het actueel aanbod. Bij aanvang alleen van woningen, maar in de nabije toekomst ook van garages en andere ruimtes zoals kantoorruimtes en parkeerplaatsen. Woningzoekenden kunnen alleen via www.daarwilikwonen.nu reageren en zien dan direct op welke plaats ze op dat moment staan. Eind deze week ontvangen alle woningzoekenden van de deelnemende corporaties een brief met daarin uitleg over de website. Belangrijke partners en bewonersvertegenwoordigers zijn eerder geïnformeerd.

Foto: Bron: Woonstichting Sint Joseph

Column Bets Bik

Lieve lezers,

Met het Karnevals Kriebels Konsert voor de deur begint het bij mij niet alleen te kriebelen, maar is er sprake van intense jeuk. Van binnen. De carnaval; het gaat weer beginnen, en ik sta te trappelen als een dorstig veulen. Mijn pekske ligt in elk geval al klaar. Ik heb dit jaar voor de gelegenheid mijn oude dansmariekeskostuum maar weer eens uit de mottenballen gehaald. Hij rook nog als vanouds. Eén teug door mijn neus en oude herinneringen herleven. De geur van oud bier en vervagende onschuld vangt me, en ik denk terug aan de goede oude tijd.

De tijd dat dansmariekes zoals ik vaste elementen waren in elk carnavalsjaar; het is iets waar ik met weemoed aan terugdenk. Je ziet ze niet meer zoveel tot mijn spijt, helaas zijn het tegenwoordig platte karren met achteruitdraaimuziek die de boventoon voeren. Ook de sfeer bij het echte carnaval in Bellevue, waar de damp van de wèrmte uit de raampjes sloeg, is iets dat de generatie van nu niet meer zal kennen. Wat een tijden! De verschillende barlocaties waar gedronken werd, de grote zaal waar gehost werd (waar dat kringhossen op sloeg weet ik eigenlijk ook niet) en de hardgekookte eieren die je tot je kon nemen: alles komt weer terug als ik de geur van mijn ongewassen kousen opsnuif.

Zelfs dweilen, wat toch nog volop gedaan wordt, kennen de jonkies alleen nog als iets dat hun moeder doet, nadat ze de vorige nacht hun maaginhoud hebben geleegd op de keukenvloer. Maar zo is het nu eenmaal; elke generatie heeft zo haar charmes. Toch zegt iets me dat er dit jaar in d'n optocht wel wat oude glorie zal herleven...

Maar ook de tradities die er op dit moment zijn, zijn er om te eren. De carnavalskriebels die je op 1 februari a.s. bij de Rembrandt kunt gaan voelen is er daar één van. De grote vraag elk jaar: een kiel aan of geen kiel aan? Ik ga voor het eerste.

Een andere 'nieuwe' traditie is de jaarlijkse Hemapolonaise. Eén van de leukste momenten van carnaval, als je het mij vraagt. En in de aanloop naar carnaval natuurlijk shoppen bij de Moos; ook een topper. Genoeg om naar uit te kijken dus in het hedendaagse carnavalsleven, ook al kijken wij ouderen vaak terug naar vroegere tijden.

Ik weet niet wat jullie doen, maar ik trek vast een bessenjenever open en gooi mijn pekske toch maar in de was. Die geur van vruuger is lekker, maar er mogen dit jaar ook wel weer wat nieuwe vlekken gemaakt worden.

Alaaf!
Bets

Fietsster gewond na aanrijding met auto Foto 7+18 uit de NAS-map

Boxtel – Woensdagavond is een 48-jarige fietsster uit Boxtel gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde iets na vijven op de rotonde Munsel. Een auto wilde vanaf de rotonde de Bosscheweg richting het centrum inslaan en zag hierbij een fietsster van rechts uit de Achterberghstraat over het hoofd.

De vrouw is door de ambulance meegenomen voor controle naar het ziekenhuis en mocht later die avond weer naar huis. Zij hield aan haar val een hersenschudding en enkele kneuzingen over. De 83-jarige Boxtelaar die de auto bestuurde mocht zijn weg vervolgen nadat de politie de nodige gegevens had genoteerd.

Kom kijken bij Het Kempenhorst College

Foto: Kempenhorst College

Oirschot - Een spannende tijd breekt aan voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool en hun ouders. Veel kinderen hebben hun schooladvies al gekregen. Een bezoek aan de open dagen van scholen voor voortgezet onderwijs hoort daar in deze periode uiteraard bij.

Op 31 januari 2015 opent het Kempenhorst College zijn deuren voor alle belangstellenden, maar natuurlijk in het bijzonder voor de kinderen en hun ouders die kennis willen maken met alle onderwijsvormen van de school. Zo kunnen zij ontdekken waar het Kempenhorst College voor staat.

Het Kempenhorst College is een VMBO-school met de leerwegen TL (theoretische leerweg), KBL (kaderberoepsgerichte leerweg) en BBL (basisberoepsgerichte leerweg) en biedt onderwijs in de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, Groen en Economie. De school laat leerlingen hun talenten ontdekken en ontwikkelen in de reguliere vakken en door middel van sport, kunst en cultuur. Daarnaast volgen leerlingen in de onderbouw een module mediasmart.

Foto: Kempenhorst College

Sinds vorig schooljaar is de theoretische leerweg (TL) vernieuwd. Met dit VMBO-TOPm (= T op maat) speelt het Kempenhorst College in op vragen van leerlingen, ouders, basisscholen, vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. Leerlingen die zich aanmelden voor TOPm hebben vanaf leerjaar 3 de keuze uit twee programma's: één dat hen specifiek voorbereidt op doorstroom naar het Middelbaar Beroeps Onderwijs (met o.a. leren binnen en buiten school en speciale projecten voor alle sectoren) en één dat hen specifiek voorbereidt op doorstroom naar het HAVO (met bijvoorbeeld extra aandacht voor wiskunde op HAVO-niveau en Management en Organisatie).

De school is gevestigd aan de Eikenbussel in Oirschot, in een gebouw waar 'transparantie' zowel letterlijk als figuurlijk het kernwoord is. Eigentijdse leerpleinen in een moderne vormgeving bieden leerlingen een aantrekkelijke leerplek en een omgeving waarin ze zich thuis voelen. De geborgenheid die de school uitstraalt wil niet zeggen dat er niet naar buiten wordt gekeken, integendeel. Leerlingen komen door middel van stages, projecten, excursies, bedrijfsbezoeken en buitenlandse reizen voortdurend met de 'echte' wereld in aanraking.

Kinderen krijgen op het Kempenhorst College veel ruimte om zichzelf te ontplooien, maar worden niet aan hun lot overgelaten. Persoonlijk contact en het leerlingvolgsysteem staan hier garant voor. Ook voor leerlingen met een bijzondere zorgindicatie wordt er op het Kempenhorst College een passend onderwijstraject aangeboden. Zo is er veel extra aandacht voor leerlingen met leerwegondersteuning (LWOO). Alle klassen hebben leerling-coaches; deze leerlingen helpen andere leerlingen. Ervaring leert dat dit de begeleide leerlingen een veilig gevoel geeft.

Dit alles, en de betrokkenheid van alle medewerkers, zorgt ervoor dat leerlingen zich thuis voelen en het Kempenhorst College als een fijne school ervaren. Ook na het behalen van hun diploma blijft de school altijd een beetje 'hun' school.

Wilt u de Open Dag op het Kempenhorst College niet missen? Noteer dan alvast zaterdag 31 januari in uw agenda. Belangstellenden zijn van harte welkom om tussen 10.00 en 14.00 uur een kijkje te komen nemen.

Daarnaast worden er op dinsdag 24 februari informatieavonden verzorgd voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Aanvangstijd 19.30 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op www.kempenhorst.nl.

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is voor Gemeenschapshuis De Rots op zoek naar vrijwilligers die barwerkzaamheden willen verrichten of die als gastvrouw/heer willen optreden. Ook iemand die handig is met kleine technische klussen is van harte welkom. Voor het Eetpunt dat elke woensdag van 17.00 tot 19.30 uur is, zoekt De Rots mensen die het leuk vinden het eten uit te serveren en voor een goede sfeer te zorgen. De Rots organiseert regelmatig beurzen en markten, daarvoor wordt gezocht naar mensen die het fijn vinden om op oproepbasis hierbij te helpen.

Simeonshof, onderdeel van de Elde Zorggroep, is voor haar winkel op zoek naar een vaste kracht op de vrijdag en naar iemand die op oproepbasis wil werken.

Voor 'Het Bewaarde Land', een natuurbelevingsproject voor groep 4, 5 en 6 van de basisschool, zoekt het steunpunt vrijwilligers die ervaring hebben in het begeleiden van kinderen en die het leuk vinden hun liefde voor de natuur over te brengen aan de kinderen. Komende maanden worden er twee informatieavonden voor potentiële vrijwilligers georganiseerd. Op 25 februari aanstaande in Nuland en op 14 april in Tilburg. Daarnaast organiseert Stichting Het Bewaarde Land dit voorjaar een tweetal opleidingen voor nieuwe vrijwilligers. Heb je interesse laat het dan snel aan het Vrijwilligerssteunpunt weten.

Voor het afdelingsbestuur Boxtel van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) is het Vrijwilligerssteunpunt op zoek naar bestuursleden en een notulist die ook aanvullende werkzaamheden voor het secretariaat wil doen. Verder ligt er een leuke uitdaging voor iemand die wijkcoördinator voor de wijk Selissen wil worden voor de KBO.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt, tel. 0411-655 899 of stuur een mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Grote opkomst bij Clubkampioenschappen Tabitta

Winnaressen ronde 1 en ronde 2: Kyra Lucius en Kim de Rooij. Foto: Jeroen Ketelaars

Boxtel - Afgelopen zondag 25 januari stond Sportzaal Tabitta aan de Europalaan in het teken van de jaarlijkse clubkampioenschappen. Een leuke wedstrijd waarin ieder lid zijn/haar turnkunsten kon tonen aan vrienden en familie. Het deelnemersveld en de opkomst van het publiek was weer erg groot dit jaar. Er waren drie wedstrijdrondes, met in totaal maar liefst 109 deelnemers.

Na de eerste ronde gaven de kleuters (vier- en vijfjarigen) samen met juffrouw Marlies Hobbelen een demonstratie. Een leuke impressie om te zien wat er in die lessen zoal gedaan wordt. De tweede ronde werd gevolgd door een demonstratie van de bovenbouw turnsters van de A-selectie, onder leiding van coach Ingrid de Cort. Zij lieten in het kort op ieder toestel een aantal elementen zien dat zij op dit moment aan het trainen zijn. De recreanten van de leeftijd zes tot en met twaalf+ konden strijden voor de titel clubkampioen, in totaal deden er 71 leden mee. De winnaar van de eerste ronde was Kyra Lucius, in de groep zes tot achtjarigen, met in totaal 36,900 punten. De winnaar van de tweede ronde was Kim de Rooij, de oudste deelnemende recreant. Zij won in de groep vanaf twaalf jaar met in totaal 35,725 punten. Uiteindelijk werd Kyra Lucius clubkampioen 2015, zij mocht de grote beker mee naar huis nemen.

Individuele uitslagen recreanten
6 tot 8-jarigen
Sprong: GOUD Thijs Jansen, ZILVER Jans Tiebosch, BRONS Bregje van den Oetelaar
Brug: GOUD Maura Prussendere Da La Woestijne, ZILVER Kayla Schimmel, BRONS Bregje van den Oetelaar
Balk: GOUD Kyra Lucius, ZILVER Maura Prussendere Da La Woestijne, BRONS Janneke Verstappen
Vloer: GOUD Janneke Verstappen, ZILVER Kyra Lucius, BRONS Bregje van den Oetlaar
9 tot 11-jarigen
Sprong: GOUD Michelle van der Mijden, ZILVER Saraphina Afari, BRONS Ellen Smetsers
Brug: GOUD Birgit Maurix, ZILVER Michelle van der Mijden, BRONS Saraphina Afari
Balk: GOUD Saraphina Afari & Ellen Smetsers, BRONS Michelle van der Mijden
Vloer: GOUD Saraphina Afari, ZILVER Nicky Willems, BRONS Birgit Maurix
vanaf 12 jaar
Sprong: GOUD Hanna el Ghousli, ZILVER Kim van Helvoort, BRONS Kim de Rooij
Brug: GOUD Kim de Rooij, ZILVER Nick Scholten, BRONS Hanna el Ghousli
Balk: GOUD Mariska Jacobs, ZILVER Hanna el Ghousli, BRONS Rowy Roche & Fenna Scholten
Vloer: GOUD Rowy Roche, ZILVER Kim de Rooij,BRONS Ayse Loupias
Jong talenten
GOUD Floor Melssen, ZILVER Liz van Eijndhoven, BRONS Mara van der Heijden

Kyra Lucius op de balk. Foto: Mark van der Pol

Open dag Koning Willem I College

's-Hertogenbosch - Het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch houdt op zaterdag 31 januari een open dag. Dan presenteren alle afdelingen zich van 9.30 tot 16.30 uur en zijn er volop activiteiten. Leerlingen zijn met hun docenten in hun eigen (praktijk)ruimtes aanwezig om specifieke informatie te geven over hun opleiding. Op het adres Vlijmenseweg 2 kunnen geïnteresseerden terecht op het terrein van economie, cultuur, welzijn, horeca, uiterlijke verzorging, toerisme en gezondheidszorg. Ook kun je hier de diverse Mhbo-trajecten bezoeken. Aan de Onderwijsboulevard 3 vind je de opleidingen op het gebied van techniek en technologie, plus de opleidingen die te maken hebben met veiligheid en toezicht. Hier is tevens het Kort Middelbaar Vak Onderwijs te vinden.

In de hal van Flik-Flak aan de Marathonloop in de wijk Maaspoort presenteert de Sportacademie zich. Voor schilders- en stukadoorsopleidingen kun je terecht in de praktijkruimtes in de Meester Vriensstraat 2 en voor bouw, meubel- en interieurbouw op de Rietveldenweg 18. Voor alle entreeopleidingen, zoals assistent dienstverlening en zorg, kun je op Weidonklaan 99-100 kijken. De Vavo presenteert zich eveneens, in de nieuwe locatie aan de Stadionlaan 53.

Brunch met muziek fanfare Concordia
mag doorgeschoven worden

Liempde - De Liempdse fanfare Concordia verzorgt op zondag 22 maart haar tweede brunchconcert in De Serenade. Vanaf 11.30 uur zijn geïnteresseerden welkom om een hapje te eten, met muziek van de fanfare. Kaarten zijn te bestellen op e-mailadres programmacommissie@fanfareconcordialiempde.nl, of elke dinsdag van 19.00 tot 19.40 uur in De Serenade aan de Oude Dijk. Ze kosten 17,50 euro voor een volwassene en 1 euro per levensjaar voor kinderen tot 12 jaar.

KBO Activiteiten

Donderdag 29 jan. Bridgen in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur
                                Handwerken in De Orion Aanvang:13.30 uur
                                Toneel, Doe'k, De speeldoos Vught Aanvang: 14.00 uur
Vrijdag         30 jan. Rikken en Jokeren in De Orion

Sportuitslagen

Bridgeclub Rembrandt, 20-01-2015:
A-lijn
1 A. van Boxtel & A. Loupias 65,83%
2 Theo & Wil v.d. Lans 60,35%
3 J. vd Horst & H. Peerlings 58,78%
4 A. van Diesen & Y. Smits 57,92%
B-lijn
1 J. Balk & A. Tuerlings 60,83%
2 F. Daniëls & C. vd Velden 59,58%
3 B. v.d. Hout & G. v. Rooy 58,75%
(4) A. v. Uden & T. v. Uijtert 57,92%
(4) G. Stolk & M. v.d. Sloot 57,92%

Bridgeclub Boxtel, 20-01-2015:
A-lijn
1 N. v.d. Poel & J. de Wolf 67,36%
2 A. Kuilman & M. vd Meijden 57,99%
3 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 56,60%
B-lijn
1 G. van de Horst & J. Arts 61,67%
2 A. Slaats & J. Dufornéé-Hazenberg 59,17%
3 I. vd Wekken & T. Slaats 55,42%
3 G. Joren & R. van Stuivenberg 55,42%
C-lijn
1 Anja & Ad Wouters 63,96%
2 J. Boom & B. Wienbelt 60,42%
3 Tom & Mien Heidelberg 60,00%

Bridgeclub De Rots, 21-01-2015:
A-Lijn
1 A. Moerdijk & R. Daverveld 65.83 %
2 J. vd Borne & J. Fischer 62.08 %
3 M. Jussen & M. Ronde 57.08 %

Bridgeclub Liempde, 22-01-2015
3e zitting van de 3e competitie
A-Lijn
1 Heren R van Heeswijk – Bekkers 69,64 %
2 Echtpaar van Acht 63,10 %
3 Echtpaar van de Meerendonk 58,63 %
4 Echtpaar Habraken 57,14 %
B-Lijn
1 Dames Prinsen – vd Westelaken 63,10 %
2 Echtpaar van Dijk 57,68 %
3/4 Dames Legius - Dobbelsteen 55,65 %
3/4 Echtpaar vd Langenberg 55,65 %
C-Lijn
1 Echtpaar van Oorschot 62,08 %
2 Echtpaar van Gestel 58,33 %
3 Heren van Haaren – van Wijlick 56,67 %
4 Dames Kapteijns – vd Laar 54,58 %

Uitslag 22-01-2015, Bridgeclub Boxtel
A-lijn
1 Netty & Fons Gieles 60,42%
2 Willemien & Ton de Langen 56,94%
3 L. den Dekker & I.van de Meijden 56,25%
B-lijn
1 B. van Asveldt & J. Jilesen 59,38%
2 J.van Doremalen & F.van Roij 55,73%
3 Clemens & Betsie Nienhuis 53,65%
C-lijn
1 T. Godding & S. Mols 65,10%
2 Pieter & Lydia Springer 61,46%
3 H. Hoogers & G. Meijs 58,33%

Tafeltennis:
Uitslagen
TAVERBO SABO 1 - SABO BOXTEL         3 - 7
GRAND CAFE REMBRANDT - DE DOMMEL         4 - 6
BAT BOYS - ROTSVAST         4 - 6
TAVERBO SABO 2 - TAVERBO SABO 4         6 - 4
TAVERBO SABO 3 - VAN WEERT SCHILDERWERKEN         6 - 4

BILJART

Biljartprogramma 't Ivoor 2-2 t/m 5-2:
Ma. 20:00 BV De Hazelaar 1 - 't Ivoor 1 3-band
Ma. 13:00 Zuid BC 1 - 't Ivoor 2 recr.
Wo. 19:30 't Ivoor 1 - BV De Hazelaar 3 libre C1
Wo. 20:00 BV De Hazelaar 9 - 't Ivoor 2 libre C2
Wo. 13:00 NAL 8 - 't Ivoor 3 3-b dag
Do. 13:00 't Ivoor 3 - D'n Brouwer 2 3-b dag

Uitslagen 19-1 t/m 24-1:

Librecompetitie:
't Ivoor 1 - BBG Haarsteeg 1: 19 - 29
't Ivoor 2: vrij
Het Tolhuis 1 - 't Ivoor 3: 28 - 26

Dagcompetitie libre:
De Meeuwen 3 - 't Ivoor 1: 33 - 38
Sonnevanck 4 - 't Ivoor 2: 36 - 31

Dagcompetitie 3-banden klein:
NAL 6 - 't Ivoor 3 29 - 23

3-Banden groot competitie:
't Ivoor 1: vrij

Zaalvoetbal
Uitslagen 24-01-2015:
X2COM – Grieks rest. Corfu        9-6
Hajji/Kissami – Laansma Tuinen        7-2
Fysio de Dommel – vdLangenberg/Fleur        1-6
Tahadi – 't Tweespan        2-5
Kwalitaria Strik – Hevo Autobedrijf        2-3
Vouwwagenspecialist – Adm Jilesen        10-4
Autorijschool Gestel – Feestcafe de Nozem        2-3
Filpe Mode/E.Maas-H.v.Boxtel        5-4

Uitslagen 26-01-2015:
Celdex b.v. – Auberge        3-6
Plaza / Kw. Strik – Vermeer verz        3-14
v.d. Heijden milieu – v.Stekelenburg        7-1
Requal Team – Meijtech Montage        4-6

Programma 31-01-2015:
16.30 C.J.vd Sande – Autorijschool Gestel
17.15 Filpe Mode/E.Maas- Feestcafe de Nozem
18.00 v.Dongen/vd Wiel – v.Stekelenburg
18.45 Bakkal – Hart van Boxtel
19.30 Vouwwagenspecialist- Pika Bikes/'t Geveltje
20.15 Adm Jilesen – Laansma Tuinen
21.00 Goossens Fin Advies – Cafe 't Geveltje

Programma 02-02-2015:
19.00 Green Team – Requal Team
19.45 Interieurshop – Termeer Support
20.30 Auberge – H.v. Boxtel
21.15 Comsche Hoeve – Faes entertainm.
22.00 Plaza/Kwalitaria – Corfu Grieks rest.

Voetbal, DVG programma
Zaterdag 31-01-2015, PUPILLEN:        aanvang
Avesteyn D1        DVG D1        11:30
DVG D2        Avesteyn D2        11:45
Berghem Sp. E1        DVG E1        10:30
DVG E2        Berghem Sp. E3        10:30
Berghem Sp. E6        DVG E3        10:30
DVG E4        Berghem Sp. E8        10:30
Fc Eindhoven Me1        DVG ME1        10:30
Berghem Sp. F1        DVG F1        08:45
DVG F2        Berghem Sp. F3        09:30
DVG F3        Berghem Sp. F9        09:30
Berghem Sp. F11        DVG F4        08:45
DVG F5        Berghem Sp. F13        09:30
Erp F5        DVG F6        10:30
FC Engelen A1        DVG A1        14:45
OJC B2        DVG B1        14:30
Avesteyn B2        DVG B2        15:00
DVG C1        Avesteyn C1        13:00
Avesteyn C2        DVG C2        13:00
DVG C3        Erp C3        13:00

Zondag 01-02-2015:
SENIOREN:
De Bocht 1        DVG 1        12:00
DVG 2        DVG 3        12:00
Sparta'25 6        DVG 4        10:00
DVG 5        Rhode 6        10:30
Schijndel 7        DVG 6        10:00
DVG 7        Bl.Geel 18        10:00
Nulandia 11        DVG 8        09:30
DAMES:
DVG VR 1        UDI'19 2 VR        10:00

Donderdag 05-02-2015:
JUNIOREN:
Odc A1        DVG A1        20:30

LSV programma 31-01-2015:
LBC A1-SJO Juvenstud A1        13.30
Hilvaria MB1-LBC MB1        13.15
SBC C4-LBC C1        13.00
LBC MC1-Reuselsport MC1        9.30
LBC D1-Knegselse boys D1 G        11.00
LBC E1-UNITAS'59 F10        9.30
Wilhelmina boys F5-LBC F1        9.00
LSV veteranen        RKSV Boxtel veteranen        16:00

Zondag 01-02-2015:
LSV 1        RKSVC        13:00
VFC Zwaluw 5        LSV 2        11:00
Jong Brabant VR1        LSV VR1        11:00

Rugby
Uitslagen zondag 25 januari:
Colts:        
DucksDukesRCE 1 - Rotterdam 52 - 24
DucksDukesRCE 2 - Tilburg/Breda 19 - 56

Programma zaterdag 31 januari:
TBM: trainen Oisterwijk
Cubs: 't Gooi Naarden - Ducks/Oysters 11:00
Junioren: Ducks/Oysters - Eemland P.P. 12:00

Zondag 1 februari:
Colts:
DucksDukesRCE 1 - Waterland/Castr 13:00
DucksDukesRCE 2 - Haagsche RC 14:30
Senioren:Tarantula Tilburg - Ducks/Oysters 13:00

Programma HCB'92:
31-01-2015 11:00 HCB'92 DB1 - Bouwcenter HVW DB1
01-02-2015 11:15 HCB'92 DS2 - Blauw Wit (H) DS2
01-02-2015 11:45 HCB'92 DS1 - Acritas DS1

Handbalster HCB'92 leest leerlingen voor

Foto: Bron: HCB'92

Boxtel - Geen handbalwedstrijd afgelopen woensdag voor de Boxtelse vereniging HCB'92, maar een deelname aan het Nationaal Voorleesontbijt. Op de Angelaschool kwamen leden van sportclubs een verhaal voorlezen aan de leerlingen. Namens HCB'92 was Karin Schoenmakers naar die school gegaan, om er voor te lezen aan groep 4. Voordat ze twee verhaaltjes ging voorlezen, heeft ze de kinderen eerst wat over handbal en de club verteld. Karin had voor alle kinderen een sticker meegenomen en een pen van HCB'92. De leerlingen waren heel enthousiast en vonden het erg leuk om iets te horen over handballen. Mochten er kinderen zijn die een keer willen mee trainen dan zijn ze welkom op donderdag, om 18.45 uur in sporthal De Braken.

Collin van Dijk geplaatst voor NK judo

Liempde - Collin van Dijk van Judo Club Liempde heeft zich afgelopen zaterdag in Gilze tijdens het Zuid-Nederlands kampioenschap judo -21 jaar geplaatst voor het Nederlands kampioenschap. De beste judoka's van Brabant en Zeeland waren in Gilze bijeen om te strijden om de eerste vier plaatsen per gewichtsklasse, die recht geven op deelname aan het NK. Omdat alle judoka's elkaar al door en door kennen, waren er veel spannende partijen te zien.

Collin van Dijk (17 jaar) kwam uit in de -60kg klasse. Hij moest meteen aantreden tegen zijn sterkste opponent, Ryan Lo-a-Njoe uit Sint-Oedenrode. De wedstrijd ging gelijk op, totdat Collin een klein strafje (shido) kreeg voor ongeoorloofd buiten de mat stappen. Collin moest toen meer risico gaan nemen en gooide er een schepje bovenop. Over en weer werden mooie aanvallen ingezet, die door beide judoka's vakkundig gepareerd werden. Het resultaat was dat Collin op het einde van de wedstrijd met lege handen stond. Dit verlies moest even mentaal worden verwerkt, want hij was hier gekomen om kampioen te worden. De tweede en derde partij wist Collin wel in zijn voordeel te beslissen, waarmee de Liempdse judoka zich verzekerde van de tweede plaats en deelname aan het NK. Dit kampioenschap wordt gehouden op zaterdag 7 februari in de Jan Massinkhal te Nijmegen.

Meeste Ducks-teams niet in actie

Boxtel - Door de winterse omstandigheden werden de meeste wedstrijden van de Boxtelse rugbyclub Ducks afgelopen weekend afgelast. Ook het jeugdtoernooi kon geen doorgang vinden. Alleen de wedstrijden van de Colts gingen door omdat zij op het kunstgrasveld van The Dukes in Den Bosch moesten spelen. Dit was goed bespeelbaar. De senioren van Ducks spelen komende zondag in Tilburg tegen het studententeam van Tarantula.

Sabo Boxtel voorkomt vroegtijdige beslissing BRTC

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) werd de laatste weken bijna alleen maar over het duel tussen de nummers één en twee van de ranglijst gesproken: Taverbo/Sabo 1 tegen Sabo Boxtel. Het zou wel eens de beslissing van deze competitie in het voordeel van koploper Taverbo 1 kunnen betekenen. Maar Wim van Aarle dacht daar afgelopen week toch anders over en toonde zich een waardig aanvoerder van Sabo Boxtel, met drie overwinningen. Zijn teamgenoten Hans en Marcel van Weert zorgden, mede door de winst in het dubbelspel, voor vier punten. Daardoor won Sabo Boxtel met 7-3. Voor Taverbo 1, dat met de sterkst mogelijke opstelling aantrad, betekende dat een ware deceptie. Wist Ronald van Dael het nog tot twee overwinningen te brengen, Hans van Haaren kon er hier slechts één aan toevoegen. Cees Hems moest voor het eerst sinds lange tijd zonder winst de speelzaal verlaten. Door deze 7-3 nederlaag van de koploper is de spanning weer enigszins terug in de BRTC.

Alle overige wedstrijden eindigden met een 6-4 uitslag, wat aangeeft dat de krachtsverschillen klein waren. De Dommel boekte ook deze week een overwinning. Hierbij moet wel worden aangetekend dat tegenstander Grand Café Rembrandt onder meer wegens blessures slechts met twee spelers aan kon treden. Wel opvallend was dat debutant Erik van der Schoot voor Rembrandt meteen van zich deed spreken door zijn partij tegen Wim Jansen in zijn voordeel te beslissen. De wedstrijd tussen Bat Boys en Rotsvast werd in het voordeel van Rotsvast beslist. Bart Theeuwes was weer eens de grote man en haalde de maximale score van drie overwinningen. Voor Rotsvast was invaller Donie de Groot goed voor twee zeges.

De wedstrijd tussen Taverbo 3 en Van Weert Schilderwerken kende een eigenaardig verloop, want na een 4-0 voorsprong voor Van Weert ging de overwinning toch nog naar Taverbo 3. Voor dat team waren Uschi Meeuwis, Ad van Weert en Lucien van der Schans elk goed voor twee punten. De strijd tussen de teams van Taverbo 2 en 4 werd een spannende aangelegenheid, waarbij de drie overwinningen van Joop van Eijk voor het tweede team opvielen. Door de winst in het dubbelspel ging de overwinning naar Taverbo 2. Voor Taverbo 4 raakt de derde plaats, die het lange tijd bezette, steeds verder uit het zicht. Met nog zeven wedstrijden op de kalender is er echter nog van alles mogelijk.

JRC pakt winst door sterke teamprestatie

Boxtel - De basketballers van JRC Boxtel hebben afgelopen zondag in eigen huis een zwaarbevochten 82-78 overwinning behaald op Tracks Parkstad uit Heerlen. JRC moest winnen van de nummer vier in de Tweede Divisie A om in de race om het kampioenschap te blijven. "We wisten dat dit een zware wedstrijd zou worden", aldus coach Joris Schellekens. "Wij misten Jaap van Loon en Jay van de Snepscheut, twee sterke schakels in de aanval. De tegenstander trad aan met een onbekende Amerikaan, die sinds drie weken bij de ploeg uit Limburg speelt en een bijzonder getalenteerde speler bleek te zijn."

Tracks nam direct het initiatief en via twee driepunters een snelle voorsprong van 2-8. JRC moest meer de basket gaan opzoeken en deed dit via Robert Smits en Remy van de Snepscheut. Na enkele minuten was de stand weer gelijkgetrokken, 12-12. De Amerikaan Lundy van Tracks nam toen het momentum over en leidde zijn ploeg met twaalf punten op rij naar een ruime voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Coach Schellekens besloot daarop zijn spelverdeler Erdinc Bostanci op Lundy te zetten en dit wierp zijn vruchten af. JRC nam langzaam de controle weer over en kon via scores van onder anderen Van de Snepscheut terugkomen tot 25-27. Een time-out en tactische omzetting van de Limburgers moesten daarna de aanval van de thuisploeg ontregelen, maar de Boxtelse trein kwam toen juist pas echt op gang. Via goed positiespel en met zes driepunters en nog een veldscore kantelde JRC de wedstrijd. Het geschrokken Tracks moest lijdzaam toezien hoe de dominante gastheren een flinke voorsprong pakten bij de rust (45-36). Teun van Loon wist in die run een flink aantal punten te scoren.

Aan het begin van de tweede helft lukte het ook Tracks weer om de basket te vinden. Aan Boxtelse zijde liet vooral Coen van der Meijden zich positief gelden onder de borden. Mede door twee driepunters van Van de Snepscheut hield JRC de voordelige marge redelijk in stand (59-52). Totdat Lundy zijn ploeg opnieuw aan de hand nam en de stand gelijktrok (60-60). Door een vrije worp en een inside score konden de Boxtelaren toch met een kleine voorsprong de derde periode afsluiten.

JRC opende het laatste kwart met een driepunter van Smits en goede scores van Kai Elissen en Van der Meijden. Zo hield de thuisploeg druk op de Limburgers. Die wisten met vier driepunters niettemin in het spoor van de gastheren te blijven. Na een hectische slotfase, waarin JRC meerdere vrije worpen miste, hield de ploeg beide punten in eigen huis:82-78. Captain Coen van der Meijden was tevreden: "We pakten op de juiste momenten de juiste runs. Dat heeft ons als team de winst opgeleverd." Topscorers aan Boxtelse kant: Coen van der Meijden 19 punten, Remy van de Snepscheut 17, Kai Elissen 12 en Teun van Loon 11.

Zaterdag 31 januari gaat JRC in Eindhoven op bezoek bij de plaatselijke BC. De wedstrijd in sporthal De Eckart begint om 20.00 uur.

Taverbo/SABO is op zoek naar nieuwe seniorenleden

De Boxtelse tafeltennisvereniging Taverbo/SABO is op zoek naar nieuwe senioren leden. Zowel dames als heren die het leuk vinden om op recreatieve basis gezellig en actief bezig te zijn, zijn van harte welkom om een keer langs te komen en een balletje mee te slaan. De tafeltennisvereniging heeft haar eigen zaal in sportpark Den Wielakker in Munsel op adres Voetboog 18, waar je iedere woensdag tussen 9.00 en 11.30 uur en van 20.00 tot 21.30 uur binnen kunt lopen om gratis een keer mee te doen. Je hoeft geen materiaal mee te nemen. Wil je liever wat meer competitie, dan is er ook een interne competitie op maandagavond tussen 20.00 en 23.00 uur.

Wil je meer informatie, neem dan contact op met Uschi Meeuwis via uschi@taverbo.nl of 06-37083239.

't Ivoor presteert wisselvallig

Boxtel - Wisselvalligheid troef bij het eerste team van de Boxtelse biljartvereniging `t Ivoor. De mooie overwinning van vorige week werd deze week gevolgd door een grote nederlaag tegen BBG Haarsteeg 1. Alleen Don van der Wiel behaalde zijn niveau en won met een moyenne van 8,57. Theo Verhagen en Chris Fasseur verloren. Het tweede team was deze week vrij. 't Ivoor 3 gaat moeizaam met de druk om. De hoge stand op de ranglijst kon ook deze week niet waargemaakt worden. In hun verliespartij bleef Theo van Dongen als enige overeind met winst. Gerard de Beer en Math Hendriks verloren hun partij.
In de dagcompetitie had Theo Verhagen wel de juiste vorm te pakken en liet dat zien middels een moyenne van 11,53. Hij won samen met Peter Franken en Leo Huijbers de partij. Toon Bevers bleef enigszins achter door zijn partij te verliezen. Het tweede team verloor. Hier was Wim van Dijk de enige met winst voor `t Ivoor. Jan Meeuwis, Ad Habraken en Frans Klein waren kansloos. In de driebanden klein dagcompetitie werd ook een nederlaag geleden. Frits Radema redde de eer voor dit team met winst. Toon Hoffmans en Johan Verhoeven verloren hun ontmoeting. Het driebanden groot team was deze week vrij.

Belg Van den Bergh wint Boxtels open dartstoernooi

De Belgische topdarter Kim Huybrechts gooide zondag ook in Boxtel. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het Belgische talent Dimitri van den Bergh heeft zondagavond de titel van het 15e Boxtels open dartskampioenschap op zijn naam geschreven. In de hal van L'Union aan de Molenwijkseweg wist hij in de finale zijn opponent Berry van Peer met 5-3 te verslaan. Bij de singles deden bijna 160 spelers mee. Aan het dubbeltoernooi namen 68 koppels deel. De Belgische toppers Kim en Ronny Huybrechts wisten in deze categorie de titel op hun naam te schrijven.

De organisatie had dit jaar flink ingezet op verbetering van de efficiency en een vlottere doorstroming na de wedstrijden. In de jeugd werd in verschillende klassen gestreden. In de categorie tot en met 11 jaar ging Lars Strik door een 2-1 winst tegen Nicky van Aalst met de winst aan de haal. Bij de 12- en 13-jarigen won Gian van Veen met 2-0 van Joeri van Oort in de finale. Remon van der Heijden wist bij de 14- en 15-jarigen de winst te pakken. In de finale was hij met 2-1 te sterk voor Max Ligtvoet. Bij de 16- en 17-jarigen ging Joey Greijn er met de beker vandoor. Hij versloeg Sylvano de Bie met 3-1. In totaal namen 58 jeugdspelers deel aan het toernooi.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Izzy van Hamont plaatst zich voor toptoernooi in Zwolle

Boxtel - In Oss vonden afgelopen zaterdag de Topmeerkampen plaats voor de jeugdklassen van de tafeltennisregio Zuidwest, waarbij de spelers uit de juniorenklassen zich konden kwalificeren voor het jeugdklassentoernooi tijdens het NK in Zwolle. Izzy van Hamont, Lars de Laat en Rick van der Schoot van de Boxtelse vereniging Taverbo/Sabo hadden zich hiervoor geplaatst met mooie resultaten in de afgelopen najaarscompetitie.

Het niveau van de wedstrijden lag erg hoog en Izzy van Hamont, die uitkwam in de junioren 1e klasse, liet zien dat ze niet voor niets was uitgenodigd. Ze verloor slechts twee wedstrijden. Hierdoor werd Izzy tweede in haar klasse en heeft ze zich geplaatst voor de landelijke finale op zaterdag 28 februari in Zwolle. Lars de Laat, die in de junioren 4e klasse uitkwam, wist zich met een derde plaats net niet te plaatsen. Rick van der Schoot, die uitkwam in de 2e klasse Starters, wist eveneens een tweede plaats te bemachtigen.

20 / 20

29 januari - 1 juni

Tentoonstelling T-Rexpo
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Donderdag 29 januari

Film " Being there"
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Maand van de Spiritualiteit
19.30 uur, Protestantse Kerk/De Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

Finale Dicht-Slam-Rap
20.00 uur, Café Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 30 januari

Waggelrevue Eendengat
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 31 januari

Vogel & Hobby Dierenmarkt
7.30 uur, Handboogschutterij L'Union, Heidezoom 2, Liempde

Opening Dojo & 25 jaar bestaan Taekwon-do School Dekker
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

ALS Bridgedrive Boxtel
13.00 uur, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Waggelrevue Eendengat
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 1 februari 2015

Midwintertocht
8.00 uur, Vertrek vanuit JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Beurs Kind in ontwikkeling
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dansmiddag: Stardust Live
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 3 februari 2015

De Bijbel op Dinsdag
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Appartement, Boxtel

Woensdag 4 februari 2015

Eetpunt bij Gemeenschapshuis de Rots
17.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing van Theoloog Erik Borgman; "Is God van deze tijd? ....is deze tijd van God?"
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Donderdag 5 februari 2015

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

6 - 7 februari 2015

Snertconcert Beijerslandkapel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 7 februari 2015

Tweedehandsmarkt t.b.v. 'De Goede Doelen'
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 8 februari 2015

Van Passie en Adriaan
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Bonte Middag
13.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Inspiratiemiddag 'kweken, oogsten en plukken dicht bij huis
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Dinsdag 10 februari 2015

Gespreksochtend
10.00 uur, Protestantse Kerk/De Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

KBO Kienen
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 11 februari 2015

Eetpunt bij Gemeenschapshuis de Rots
17.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 12 februari 2015

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 13 februari

Karnavals Riktoernooi
15.11 uur, Café d'n Boer, Corpus 2, Boxtel

Partyrock
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

14 - 15 februari 2015

Live band "The Usual Suspects"
16.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

14 – 17 februari

Kindercarnaval
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 15 februari 2015

Ecotheologie; Trees van Montfoort
10.00 uur, Protestantse Kerk/De Schakel, Clarissenstraat 18, Boxtel

"Ierse Sessie" voor iedereen
13.30 uur, B & B In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Partyrock
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 18 februari 2015

Vesperdienst
19.30 uur, Kapel, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 19 februari 2015

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis de Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 20 februari 2015

Joop's Ranking
19.15 uur, Café 't Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Zaterdag 21 februari 2015

Volleybalspeeltuin
11.00 uur, Sporthal De Dommel, Van de Voortweg 4, Boxtel

Maandag 23 februari 2015

Alzheimer café
19.00 uur, Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15,Schijndel

Woensdag 25 februari 2015

Eetpunt bij Gemeenschapshuis de Rots
17.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 26 februari 2015

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 27 februari 2015

KBO Kaarten
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel