DeMooiBoxtelKrant

2 september 2015

DeMooiBoxtelKrant 2 september 2015


Samen bouwen en spelen bij kindervakantieweken

Foto: Mark van der Pol

Boxtel/Lennisheuvel - Na de opening van de Kindervakantieweek in Liempde op dinsdag, stonden vorige week woensdag ook in Lennisheuvel en Boxtel honderden enthousiaste kinderen te trappelen om te beginnen met de Kindervakantieweken.

Bij gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel werd het traditionele bouwdorp gehouden, dit jaar met als thema 'beroepen'. De kinderen gingen meteen aan de slag met het bouwen van hutten en al snel verrezen de mooiste bouwwerken. Helaas viel de tweede dag in Lennisheuvel door het slechte weer letterlijk in het water en konden de bouwsels niet worden afgemaakt. Een grote teleurstelling voor de kinderen, maar gelukkig ging de op vrijdag geplande feestelijke afsluiting van het bouwdorp in Natuurpark Boscheind wel door.

Foto: Monique Fick
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen

Bij De Spelelier in Boxtel konden de kinderen zowel binnen als buiten naar hartenlust spelen, waardoor zij minder last hadden van het slechte weer. Ook hier werd in het kader van 'cowboys en indianen' volop gezaagd en getimmerd en konden de kinderen sporten, dansen en spelletjes doen. Vrijdag kwamen de ouders en andere belangstellenden alle creaties bewonderen en konden de kinderen ponyrijden, marshmallows roosteren en de uitdaging aangaan om zo lang mogelijk op de rodeostier te blijven zitten. Mede door het mooie weer en de enthousiaste organisatie was ook hier de afsluiting een groot succes.

Ook in Liempde werden de traditionele vier dagen vol kinderactiviteiten zoals bouwen, spelletjes, een avondspel en een zeskamp feestelijk afgesloten. Alle kinderen werden getrakteerd op een frietje van de frietkar terwijl hun ouders genoten van de vele prachtige bouw- en kunstwerken.

Kijk voor meer foto's van de vakantieweken in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde op pagina 3 en op www.mooiboxtel.nl.

Oertijdmuseum is 'parel van Boxtel' Ruim 350 deelnemers stellen top tien samen

Boxtel - De afgelopen maanden konden inwoners van Boxtel, Lennisheuvel en Liempde stemmen op de mooiste parels van hun gemeente. Zo'n 350 mensen deden hieraan mee. Dinsdagmiddag maakten wethouder Peter van de Wiel en ambtenaar Marloes van de Wetering de parels van Boxtel bekend.

Voor de onthulling was een selecte groep inwoners in Oertijdmuseum De Groene Poort bijeengekomen. "We hebben dertig organisaties geïnterviewd en hen gevraagd naar de parel van Boxtel", aldus Marloes van de Wetering van de gemeente Boxtel. "Hieruit kwamen dertig evenementen en plekken naar voren, die als parel zijn aangemerkt. Vervolgens konden deelnemers via een online enquête hun eigen ansichtkaart ontwerpen met daarop een of meerdere parels uit Boxtel. Hieruit is ook een aantal nieuwe inzendingen gekomen. Uiteindelijk brachten ongeveer 350 mensen ruim tweeduizend stemmen uit en hieruit is een top tien samengesteld."

De Heilig Bloedprocessie en de Sint-Petrusbasiliek eindigden in de top vijf. De natuur rondom Boxtel was de derde mooiste parel. Kasteel Stapelen nam de trotse tweede plaats in. Maar de winnaar was Oertijdmuseum De Groene Poort, dat werd uitverkoren tot mooiste parel van Boxtel. Eigenaar Rene Fraaije van het Oertijdmuseum was zeer ingenomen met het resultaat: "We zijn er trots op om de mooiste parel van Boxtel te zijn. Oud-burgemeester Rombouts zei het al treffend bij de opening van ons museum: Ik ben blij dat de parel onder het zand vandaan is gekomen."

Boxtel in gesprek met wijkorganen voor huisvesting vluchtelingen

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat in gesprek met de zes wijkorganen uit onze gemeente over de opvang van vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Boxtel moet dit jaar 55 tot 60 vluchtelingen opvangen en wil graag nadenken met de wijkorganen over de huisvesting van deze zogenaamde 'statushouders'.

"Het is best ingewikkeld om huizen te zoeken waarmee we deze mensen een onderdak kunnen bieden", licht wethouder Marusjka Lestrade toe. "Gelukkig lopen we op schema want het afgelopen jaar hebben we al vijfentwintig vluchtelingen gehuisvest. Nu willen we graag verder brainstormen met de wijkorganen om te kijken waar we goede opvangmogelijkheden hebben of kunnen creëren."

Het is een flinke taakstelling voor de Boxtelse gemeenschap, erkent de wethouder. "Gelukkig verloopt de integratie op dit moment vaak makkelijk. Boxtel is wat dat betreft toch echt een gastvrije gemeente." Zodra Boxtel de beoogde locaties in beeld heeft zal gestart worden met de makkelijkst te ontwikkelen woningen zodat vluchtelingen snel een onderdak kunnen vinden.

style="line-height: 18.9090900421143px;" Gildenbondsharmonie opent seizoen met Kasteelconcert

Boxtel - De Gildenbondsharmonie trapt zondag 6 september het seizoen af met haar jaarlijkse Kasteelconcert. Ook dit jaar zal dit bol staan van vrolijke en zonnige muziek.

Arjan Gaasbeek dirigeert het harmonieorkest in werken van onder andere Camille Saint-Saens, Glenn Miller en ook Gerard van Maasakkers. Mari van Gils zal met de Big Band Boxtel een reeks herkenbare hits vertolken waarbij ze ook een aantal zangeressen zullen begeleiden. Het Blaasbandje, met de jongste leerlingen van de Gildenbondsharmonie, treedt op onder leiding van Anneloes Hobé en het leerlingenorkest speelt met dirigent Britt van den Dungen bekende film- en pophits.

Voor de harmonie staat dit Kasteelconcert ook in het kader van de voorbereidingen op Brabants Bond, een avondvullend programma op 21 november met als gast Gerard van Maasakkers. Hij is geen onbekende in Boxtel en trad meerdere keren op bij Podium Boxtel. Zijn optredens werden en worden altijd met veel enthousiasme begroet en meebeleefd door het publiek. Kaarten voor Brabants Bond kosten 20 euro en kunnen tijdens het Kasteelconcert gekocht of gereserveerd worden. Ze zijn verder te koop bij Bloemsierkunst Marimba in de Van Beekstraat, Kookwinkel Chiccadeau in de Breukelsestraat, bij leden van de Gildenbondsharmonie en via info@gildenbonds.nl.

Het Kasteelconcert vindt plaats op de binnenplaats van Kasteel Stapelen, aanstaande zondag 6 september om 14.00 uur, en is gratis toegankelijk. Bij slecht weer wijken de muzikanten uit naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege.

Kees van Houten speelt de Leipziger Orgelkoralen

Foto: Mark van der Pol

Kees van Houten speelt de Leipziger Orgelkoralen

Boxtel - In het kader van het vijftigjarig jubileum van de Stichting Kerkconcerten Boxtel zal de voorzitter van deze stichting, Kees van Houten, op zondag 20 september een feestelijk concert geven in de Sint-Petrusbasiliek. Tijdens het concert, dat om 20.15 uur begint, zal de 75-jarige organist een van de mooiste cycli uit Bachs rijke orgeloeuvre spelen: de Leipziger Orgelkoralen.

Het betreft een serie van uiterst kunstzinnige bewerkingen die Bach maakte van bekende kerkliederen (koralen), liederen die ook nu nog vaak tijdens de dienst gezongen worden.
Voorafgaand aan iedere bewerking zal het Collegium Vocale Catharina uit Eindhoven onder leiding van Ruud Huijbregts de koralen vierstemmig laten horen in een zetting van Bach. Het publiek kan de tekst in het programmaboekje meelezen.

Leipziger orgelkoralen
De laatste tien jaar van zijn leven trok Bach zich steeds meer terug uit het actieve kerkmuzikale leven in Leipzig. Hij liet het verzorgen van de diensten meer en meer over aan zijn leerlingen en legde zich vooral toe op het componeren van grote instrumentale 'Gesamtwerke', zoals de 'Goldbergvariaties' (1741), het 'Musicalische Opfer' (1747) en de 'Kunst der Fuge' (1740-1750). Daarnaast besteedde hij tijd aan de voltooiing van de Hohe Messe en aan het verbeteren en bijschaven van een aantal hem dierbare koraalbewerkingen voor orgel. Stukken, die hij reeds in zijn Weimar-tijd (1708-1717) gecomponeerd had. Deze werken werden gebundeld en zijn bekend geworden als de zogenaamde Leipziger orgelkoralen.

Kaarten voor het concert op zondag 20 september, 20.15 uur in de Sint-Petrusbasiliek kosten 8 euro per stuk, inclusief programmaboekje.

KBO-activiteiten

Donderdag 3 september Bridgen in De Walnoot 13.30 uur
                        Handwerken in De Orion 13.30 uur
Vrijdag 4 september         Rikken en Jokeren in De Orion 13.30 uur
Zondag 6 september        Eten bij Elisabethdael 12.30 uur
                 opgeven voor 2 september bij Elisabethsdael: 0411662579
Maandag 7 september Koersballen in De Orion 14.30 uur
Dinsdag 8 september Kienen in De Adelaar 14.00 uur
                Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur
Woensdag 9 september Fietsen Gemonderoute. Vertrek vanaf de Speelmanstraat om 13.15 uur voor de snelle groep en om 13.30 uur voor de andere groep
                Eten bij Lotus 17.00 uur. Opgeven voor 5 september bij Sina van Alphen (0411-689285) of Henk Sturkenboom (0411-677863).

1 Ook in Boxtel en Lennisheuvel zijn de Kindervakantieweken begonnen & Liempde

Foto: Mark van der Pol

Boxtel/Lennisheuvel - Honderden enthousiaste kinderen stonden vanochtend te trappelen bij de Spelelier in Boxtel en bij De Orion in Lennisheuvel toen ook daar de Kindervakantieweken van start gingen.

Bij het bouwdorp in Lennisheuvel zijn de kinderen meteen aan de slag gegaan met het bouwen van hutten en ontstaan ondertussen de mooiste bouwwerken. Ook in Boxtel wordt al gezaagd en getimmerd en kunnen de kinderen ook sporten, dansen en spelletjes doen.

In Lennisheuvel presenteren de kinderen morgen hun bouwprojecten, gevolgd door optredens en wordt de vakantieweek vrijdag afgesloten in Natuurpark Boscheind. In Boxtel wordt de vakantieweek vrijdag afgesloten met een Amerikaanse Get-together waarbij de ouders het eindresultaat van hun kinderen mogen komen bekijken.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Circus Freiwald blijft langer in Boxtel Extra voorstellingen vanwege terreinomstandigheden

Foto: Monique Fick

Boxtel - Vele Boxtelaren genoten vorige week al van de voorstellingen van het Freiwalds Menagerie Circus en nu krijgen nog meer mensen daar de kans toe. Wegens terreinomstandigheden door de vele regen van de laatste dagen kan het circus namelijk niet verder trekken. En dus maakt het van de nood een deugd en gaat het doek weer op voor drie extra voorstellingen.

Het circus heeft zijn blauw-gele tenten opgeslagen aan de Schijndelsedijk in Boxtel Oost. De extra voorstellingen vinden hier plaats op vrijdag 4 september om 17.00 uur en op zaterdag 5 september om 15.00 en 19.00 uur. Vorige week werd het publiek al getrakteerd op de nieuwe voorstelling 'Buba', die genoemd is naar de olifant die al 25 jaar te zien is in alle voorstellingen van het circus. Een clown haalde grappen uit, acrobaten halsbrekende toeren en jongleurs lieten allerlei objecten door de lucht vliegen. Olifant Buba was uiteraard zelf ook te bewonderen in de piste, net zoals andere acts met dieren als zebra's, paarden en dromedarissen. Als kers op de taart mochten jeugdige bezoekers na afloop van de voorstelling een ritje maken op de rug van de grote olifant.

Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick

Bezoekers, waaronder veertig prijswinnaars van DeMooiBoxtelKrant, waren erg enthousiast. "Wij hebben een erg gezellige avond gehad en onze kids hebben erg genoten", vertelde Hans van Drunen. Ook Angela was erg blij met haar gewonnen kaarten: "Bedankt voor de zeer leuke avond! Mijn kinderen en ik hebben er erg van genoten."

Geen wilde dieren
Het circus riep de bezoekers op om steun te betuigen voor het circus tegen de voorgenomen plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma om vanaf half september dit jaar wilde dieren in het circus te verbieden. Vooral het vele reizen, wat onlosmakelijk verbonden is aan het circusleven, en de leefomstandigheden zouden de dieren geen goed doen. Natascha Freiwald van het circus gaf uitleg aan het publiek over hoe belangrijk olifant Buba voor hen is: "We treden al 25 jaar op met Buba. Zij is als ons kind en onderdeel van onze familie. We willen graag dat ze bij ons kan blijven."

Kaarten voor het circus kosten tussen de 12 en 22 euro en zijn tussen 10.00 en 12.00 uur te bestellen via 06-42029659. Voorstellingstijden en reserveringsmogelijkheden zijn te vinden op www.circus-freiwald.nl, onder Tour & Tickets.

Van Tienhovenweg

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Tussen Melaniedreef en Huisvennen

Natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven werd in Amsterdam geboren op 19 november 1875 als zoon van Gijsbert van Tienhoven, burgemeester en minister, en Anna Sara Maria Hacke. Hij huwde op 15 februari 1910 met Cornelia Johanna Marggraff. Dit (kinderloze) huwelijk werd ontbonden op 14 augustus 1916.

Aan de Universiteit van Amsterdam studeert Van Tienhoven rechten en biologie. Op 30 juni 1902 promoveert hij tot doctor in de rechtswetenschappen. Vervolgens begint hij een loopbaan als assuradeur in het verzekeringswezen. Zijn assurantiewerk brengt hem vaak op de Amsterdamse Beurs, waar hij evenwel de meeste tijd besteedt aan het onderhouden van contacten ten behoeve van de natuurbescherming.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Het is namelijk niet als assuradeur, maar als natuurbeschermer dat Van Tienhoven bekend zal worden. Omstreeks 1905 - maar mogelijk reeds eerder - komt hij in contact met de onderwijzer en amateur-bioloog Jac. P. Thijsse, die in 1904 met succes had gestreden tegen een plan van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om het Naardermeer als vuilstortplaats te bestemmen. Deze actie heeft in april 1905 geleid tot de oprichting van de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland, en nog hetzelfde jaar neemt Van Tienhoven zitting in het bestuur: van 1907 tot aan zijn dood in 1953 treedt hij op als penningmeester en van 1923 tot 1927 als vice-voorzitter. Het kantoor van Natuurmonumenten krijgt aanvankelijk onderdak in het Amsterdamse pand van het assurantiekantoor van Van Tienhoven.

In 1927 volgt Van Tienhoven J. Th. Oudemans op als voorzitter van Natuurmonumenten. Dit is eigenlijk niet meer dan een formaliteit, want hij was toen al lange tijd het werkzame middelpunt van de vereniging, bijgestaan door Thijsse als secretaris en door J. Drijver als administrateur. De aankoop van zijn familielandgoed 'Kampina' bij het Noordbrabantse Boxtel in 1924, de daaropvolgende uitbreidingen van dit natuurreservaat en de totstandkoming van het Nationale Park 'De Veluwezoom' zag Van Tienhoven als enkele van zijn belangrijkste prestaties. Zijn eigenzinnige en doortastende optreden, in feite de grondslag voor het succes van de vereniging, roept ook weerstand op. Zijn interventie in 1934 en 1935 om het uitgestrekte landgoed 'De Hooge Veluwe' voor Natuurmonumenten te verwerven loopt onder meer stuk op verschil van inzicht met de beheerders, het echtpaar Kröller-Müller. Van Tienhoven wenst de kunstverzameling van het echtpaar buiten de transactie te houden en staat een meer bedrijfsmatige exploitatie van het landgoed voor.

Niettegenstaande de drukke werkzaamheden die zijn vele bestuursfuncties met zich meebrengen, weet Van Tienhoven toch nu en dan tijd vrij te maken om de natuur in te trekken, een rugzak op de gekromde rug en met zijn cocker-spaniël Mona (Mona Dwarsweg) aan zijn zijde. Tot het laatst blijft hij actief. Als zijn stem en gehoor achteruit gaan en dit hem in toenemende mate hindert bij het leiden van vergaderingen, treedt hij in maart 1952 terug als voorzitter van Natuurmonumenten, hoewel hij als vicevoorzitter en penningmeester nog sterk bij de vereniging betrokken blijft. Een jaar later overlijdt hij op 5 mei te Amsterdam aan een beroerte. Overeenkomstig zijn wens wordt zijn stoffelijk overschot gecremeerd en wordt de as uitgestrooid op het voormalige familielandgoed 'Kampina'.

Ter herinnering aan Pieter Gerbrand van Tienhoven werd in de Kampina een grafmonument opgericht. Wie kent dit Boxtels 'hunebed' niet?

Bron: Biografisch woordenboek van Nederland 1994

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


SintLucas stuurt nieuwe leerlingen de Dommel op

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het was een lang lint van kano's dinsdagmiddag op de Dommel door Boxtel. MBO-vakschool SintLucas stuurde ter introductie van het nieuwe schooljaar vierhonderd leerlingen in een kano het water op. In groepen van vijfentwintig vertrokken de leerlingen om beurten vanaf het clubterrein van kanovereniging De Pagaai aan de Voetboog. Zij hadden voor de grote stroom kanoërs zelfs extra boten moeten inhuren om iedereen een Rondje Boxtel te kunnen laten varen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Op zaterdag 12 september staat bij de kanovereniging het jaarlijkse rondje 'Boxtel by Night' weer op de agenda, waaraan traditiegetrouw vele tientallen liefhebbers deelnemen. De kano's worden door de gebruikers prachtig versierd met allerlei soorten verlichting en aanwonenden van de Dommel verlichten hun tuin of bouwen een drijvende bar om een gezellige leuke sfeer op het water te creeren. De mooist verlichte tuin wint een prijs van De Pagaai. Mensen die willen deelnemen aan Boxtel by Night kunnen zich het beste van te voren opgeven. Dit kan via 06-20082982 (na 18.00 uur). De kosten bedragen 7 euro per persoon en met een eigen kano 5 euro.

Tip 1 voor nieuwe Prins van Ploegersland

Foto: Désiré van Laarhoven

Liempde - Het is Prinsenvereniging De Ploegers, zoals andere jaren, wederom gelukt om een geschikte kandidaat te vinden die Ploegersland voor zal gaan tijdens het carnavalsseizoen 2015-2016. Op zaterdag 24 oktober zal in het nieuwe Ploegerspaleis 'Het Hof van Liempde' bekendgemaakt worden wie de nieuwe Prins wordt.

In zijn speurtocht naar de nieuwe koldervorst heeft de Geheimcommissie van de Prinsenvereniging uiteraard ook gebruikgemaakt van de vele namen die de Liempdse bevolking heeft ingezonden.
Tot 24 oktober geeft de Geheimcommissie wekelijks tips over wie de nieuwe Prins wordt. Degene die denkt te weten wie dat is, kan deze naam doorgeven en maakt kans op twee kaartjes voor de Zittingsavonden en een exclusieve Meet&Greet met de Prins en zijn Adjudant.

Tip één
Je kunt wel zeggen dat onze nieuwe Prins een echte Liempdenaar is. Hij is betrokken bij tal van Liempdse activiteiten zonder de intentie te hebben altijd op de voorgrond te moeten treden. Hij is een druk baasje dat ook regelmatig tijd weet vrij te maken voor gezelligheid. Allemaal eigenschappen, waardoor de Geheimcommissie denkt wederom een perfecte kandidaat te hebben om Ploegersland op sleeptouw te nemen.

Misschien denk je nu al te weten wie onze nieuwe Prins wordt, zo niet: blijf de komende weken opletten, want dan volgen er meer tips om dit mysterie op te lossen. Denk je te weten wie het is? Stuur een e-mail naar redactie@ploegers.nl en maak kans op bovengenoemde prijzen. Wil je de tips nog eens teruglezen, kijk op www.ploegers.nl.

Musicalschool F-act verhuist naar Brede School De Wilgenbroek

Boxtel - 'Een nieuwe locatie met meerdere mogelijkheden en uitstekend toegespitst op de doelgroep van de musicalschool', zo omschrijft Musicalschool F-Act haar verhuizing naar Brede School De Wilgenbroek.

F-Act, dat al sinds 2011 actief is in Boxtel, denkt met een plek in De Wilgenbroek met name de jeugd, scholen en daardoor ook ouders, broertjes, zusjes, vrienden en vriendinnen beter te kunnen bereiken, omdat de brede school al een zeer groot netwerk heeft.

Vanaf woensdag 9 september gaan de lessen van start in de nieuwe locatie aan de Dokter de Brouwerlaan 74 in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.musicalfact.com en meld je aan voor een gratis proefles. F-Act heeft drie leeftijdsgroepen, 8 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 18 jaar en 18+.

6 / 20

E B N A M L E E P S D K G P S G
T T H C I L P R E E L I H F C V
A U G E S S S E I S E N O M H E
E B E E M D E N R B U D B O O R
G I T H C I Z R O O V E B S O K
S L E G E R S R E E K R E V L E
I A I E N Y I K S H M E N E E E
N V V N A O P A J R T N D G O R
T N G G M N C Z H I R T O N P K
P E R I A U G I J H W O N A N A
E S V T L T E E L R S N K I E M
T T O T I S P E L E L I E R S E
R E N G A P M A C A H O N L R R
U I Q M L C K E E T S R E V O A
S F I P A T H G N E M N O H V M
E M N M L I E B E S O P T P S I

school
campagne
fietsen
vvn
kinderen
verkeer
voorzichtig
verkeersregels
leerplicht
spelelier
vorsenpoel
angela
speelman
maremak
beemden
sintlucas
jrl
bhc
hobbendonken
molenwijk
sintpetrus
amalia
sinttheresia
oversteek
helicon

Foto: Fam Boleij

Maria Boleij

7 / 20

Verklaring omtrent gedrag (VOG) voor vrijwilligers.

Deze keer een wat zwaarder onderwerp over de veiligheid van onze kinderen.

Het is tegenwoordig niet gek als je (nieuwe) werkgever je vraagt om een VOG te overhandigen. Wat dat is? Een VOG is, vrij vertaald, een bewijs afgegeven door het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat je in het verleden geen strafbare dingen hebt gedaan die van invloed zijn op je nieuwe baan.

In mei van dit jaar is het Ministerie van Veiligheid en Justitie een campagne gestart om de voordelen van een VOG voor vrijwilligers bij sportverenigingen onder de aandacht te brengen. Doel van deze campagne is om een vellig klimaat te creëren voor kinderen en mensen met een beperking bij sportverenigingen. Mooie omschrijving voor wat eigenlijk staat voor het controleren of de vrijwilliger geen verleden heeft op het gebied van kinderzedendelicten of -mishandeling.

Boxtel is in mei ook gestart met de campagne 'Wij maken er geen punt van'. Sportverenigingen vragen met het doorgeven van een rode bal aandacht voor de noodzaak van een VOG, zeker voor jeugdtrainers.

Veel daders van misbruikzaken worden niet of te laat gepakt. Dit omdat zij vaak anoniem en in het geniep te werk gaan en daarbij misbruik maken van het geestelijke en fysieke overwicht op een kind. Vaak blijkt dat dit soort daders zich al eens eerder heeft schuldig gemaakt aan misbruik, maar vanwege privacy horen wij dat niet. Een VOG kan daarbij helpen.

Voor een aantal beroepen zoals gastouders en onderwijzers is een VOG verplicht. Omdat de tijd die zij met je kind doorbrengen vaak vrij intensief is, vindt de wetgever het belangrijk dat de mensen die deze beroepen uitoefenen dat met de juiste bedoeling doen. En gelukkig is dat in ruim 99 procent het geval. Maar de vrijwillige trainers van de jeugdsporters hoeven echter geen VOG te hebben en dat terwijl het contact met je kind minstens zo intensief is als op school. Vreemd toch?

Nu de start van het sportseizoen voor de deur staat ben ik benieuwd hoe de verschillende clubs in Liempde en Boxtel het geregeld hebben. Mijn advies aan de clubs zou in elk geval zijn om in het regelement op te nemen dat voor alle vrijwilligers het overhandigen van een geldige VOG verplicht is. Vraag het anders ook eens na bij het jeugdbestuur van je club.

De VOG is voor de meeste vrijwilligers overigens GRATIS.

O ja, en dan nog dit. Voor alle automobilisten, (brom)fietsers en voetgangers. De vakantie zit er op en de scholen gaan weer beginnen, dat betekent dat het weer drukker wordt op straat. Kinderen die trots op hun nieuwe fiets naar school rijden of ouders die met kinderzitjes vol kinderen op de fiets of in bakken voor of achter de fiets het straatbeeld weer opvrolijken. Maar deze drukte vraagt ook weer iets van de automobilist. Blijf alert en houd rekening met onverwachte stuurkunsten van kinderen.

Joost bereikt de top van de Mont Ventoux

Op de fiets van zijn vader reed Joost de Mont Ventoux op. Foto: Neeltje van den Besselaar

Bédoin, Frankrijk - De Boxtelse Joost van der Heijden kwam afgelopen donderdag, precies een jaar nadat zijn vader Christ overleed aan Multiple Systeem Atrofie (MSA), aan op de Mont Ventoux. Twaalf dagen daarvoor was hij uit Boxtel op zijn vaders fiets vertrokken voor de tocht naar de top van de Zuid-Franse berg om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor deze ziekte.

Joost fietste de tocht van meer dan 1000 kilometer alleen, met goede vriend en steun en toeverlaat Martijn Goossens die hem volgde in een camper. Ook voor Martijn was het een emotionele tocht, omdat hij enkele maanden geleden zijn vader Huub verloor.

Foto: Neeltje van den Besselaar
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
Foto: Loezette Jongeneel
De Rozemarijnstraat was te klein om alle liefhebbers te herbergen Foto: Mark van der Pol

De tocht verliep voorspoedig volgens Joost, hoewel het lang niet altijd even makkelijk was. Halverwege, toen het kwik in Frankrijk ruim boven de 30 graden kwam, moest hij erg afzien. "Maar ondanks de warme temperatuur heb ik lekker door kunnen fietsen en een goede tijd gefietst", aldus Joost. "Hierdoor arriveerde ik al een dag eerder dan gepland op de camping."

Donderdag om 13.00 uur exact, precies een jaar na het overlijden van zijn vader, kwam de tocht uiteindelijk tot een einde, met meer dan dertig vrienden, collega's en familieleden verspreid over de hele berg om Joost aan te moedigen tijdens zijn laatste kilometers. Het precieze bedrag dat Joost met zijn tocht ophaalde voor de bestrijding van MSA is nog niet bekend, wel kon hij vermelden dat het in ieder geval minimaal 3000 euro bedraagt.

Bier zal weer rijkelijk vloeien in de Rozemarijnstraat Zondag 13 september is de 21e editie van Biereloth

Boxtel - Op zondag 13 september is het weer Biereloth, de jaarlijkse bierproeverij in de Rozemarijnstraat. Net als voorgaande jaren staan er die dag flink wat speciaalbieren klaar om geproefd te worden, met inzendingen van zeventien verschillende brouwers.

Nieuw dit jaar is de deelname van Brouwerij de Saeck, de gloednieuwe Boxtelse brouwerij. Hoe zal hun inzending bij het publiek in de smaak vallen? Het is gespannen afwachten voor deze nieuwe deelnemers. Zo ook voor nieuwkomer de Halsche Stoombierbrouwerij. Deze brouwerij werd oorspronkelijk opgericht in 1742 in Hal en is sinds kort weer nieuw leven ingeblazen. Maar ook oude bekenden zoals brouwerij De Kater, Brouwerij Breugem en de Muifelbrouwerij zullen hun opwachting maken.

Uiteraard is er ook live muziek; tijdens het proeven kunnen de liefhebbers genieten van coverband Halfway to Harlem, die bekende nummers in een nieuw jasje steekt en daarmee steeds weer het publiek weet te verassen.

Biereloth 2015 speelt zich af in de Rozemarijnstraat bij Bar Becoloth en zoals altijd is de toegang geheel gratis. De taps zijn open van 13.00 tot 19.00 uur.

Mijn Mooi Boxtel: Rob Strik

Foto: Rob Strik

Ik vind het heerlijk om te wandelen en te sporten in de Kampina en doe dat dan ook regelmatig. Deze foto is van de Beerze die door de Kampina loopt.

Lagere AOW? Verlaag uw maandlasten

Ga je binnenkort met pensioen en heb je een partner zonder eigen inkomen? Houd er dan rekening mee dat de AOW-uitkering in 2015 ongeveer 750 euro per maand lager is dan dat je gekregen zou hebben als je in 2014 de AOW-gerechtigde leeftijd zou hebben bereikt. De partnertoeslag voor de AOW komt namelijk te vervallen. Tijd dus om kritisch naar je uitgaven te kijken. En waar kun je beter op besparen dan op je – misschien wel grootste – uitgavenpost: de hypotheek.

Al meer dan tien jaar geleden werd aangekondigd dat de partnertoeslag van de AOW per 1 januari 2015 voor nieuwe situaties vervalt. Toch hebben weinig mensen hier rekening mee gehouden. Dat merken wij bijna dagelijks. Nu het bijna realiteit is, vragen mensen zich af hoe ze volgend jaar de rekeningen moeten betalen. Het is dan ook een fikse aderlating, zelfs als je een aardig bedrijfspensioen of zelf pensioen hebt opgebouwd. Omdat de partnertoeslag vervalt ontvang je 750 euro minder per maand dan mensen die in 2014 met pensioen gingen. Misschien kun je een aantal maanden overbruggen, maar is je partner aanzienlijk jonger, dan zullen velen toch hun spaargeld moeten aanspreken én kritisch naar hun uitgaven moeten kijken. Wil je voorkomen dat je inteert, dan loont het om even bij je financieel adviseur langs te gaan.

Een van de grootste kostenposten van je huishouden is meestal de hypotheek. Gelukkig helpt de tijdgeest je hier wel. De rente is namelijk historisch laag. Zelfs als je een rente betaalt van 4 procent – wat in het verleden echt aantrekkelijk werd gevonden – dan nog kun je besparen. Bijvoorbeeld door de hypotheekrente over te sluiten. Je bespaart daardoor al snel honderden euro's per maand. Dat oversluiten kan ook als je al in de zestig bent! Het is een fabeltje dat ouderen geen hypotheek kunnen krijgen. Na je 55e wordt er bij de berekening van je hypotheek weliswaar ook gekeken naar je pensioeninkomen, maar dat is meestal helemaal geen belemmering. Het gaat er alleen om dat je de hypotheek kunt betalen, ook in de toekomst. Is dat het geval, dan kun je gewoon een hypotheek oversluiten of nieuwe hypotheek krijgen.

Wil je je maandlasten beperken, bel ons dan eens voor een informatief gesprek.

'Tuin van de Groene Toekomst' openlucht tentoonstelling bij hoveniersbedrijf Oxalis

Linda, Inge en Henry slaan onder toeziend oog van Wil van Loon van de Jumbo de emballagebonnen aan. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Zondag 6 september viert jubilerend hoveniersbedrijf Oxalis, opgericht door tuinontwerper Antoon van den Langenberg, haar 30-jarig bestaan met een bijzondere open dag. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom op het woon- annex bedrijventerrein dat geheel is ingericht als 'Tuin van de Groene Toekomst'.

De Oxalis 'Tuin van de Groene Toekomst' bestaat uit verschillende onderdelen: een wandelroute over het terrein, projecten en installaties van jonge ontwerpers en kunstenaars die te gast zijn en Oxalis medewerkers die hun vakmanschap tonen en tuinadvies geven. Daarnaast zijn er voor de liefhebbers verschillende zwembaden toegankelijk en wordt er een hapje & drankje geserveerd.
Zo kunt u uw tuin van de toekomst zelf inrichten met behulp van Oxalis.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Oxalis
Foto: Oxalis

Oxalis-Opvallend Groen, is in 1985 opgericht door Antoon van den Langenberg. Het hoogwaardige hoveniersbedrijf richt zich op ontwerp, onderhoud en renovatie van tuinen van zowel particulieren als bedrijven. Onderscheidend hierbij zijn het creatieve vermogen en de moderne visie van het bedrijf. Daarnaast zijn tuinen van Oxalis realistisch voor elk budget. Het Oxalis team bestaat uit een gezonde mix van motivatie, talent, jong en oud.

Voor tuinen groot of klein, strak of juist puur natuur, Oxalis ziet het als een uitdaging om iedere tuin een eigen gezicht te geven waarin u zich thuis voelt.

Oxalis, uw Tuin van de Groene Toekomst
Zondag 6 september 2015
10:00 uur - 16:00 uur
Mijlstraat 102
5281 RL Boxtel
voor meer informatie: www.facebook.nl/oxalisplantentuin

Statiegeldactie levert Helpende Brandsjes ruim 200 euro op voor SamenLoop voor Hoop

Boxtel - Om geld in te zamelen voor de SamenLoop voor Hoop, die over twee weken plaatsvindt in Liempde, plaatste deelnemend team 'De Helpende Brandsjes' een emballagebox bij de Jumbo Supermarkt op Oosterhof. Hierin konden klanten die de afgelopen drie weken leeggoed inleverden hun statiegeldbon doneren. Maandag werd de box geleegd en mocht het team ruim 200 euro in ontvangst nemen.

Linda Brands, Henry Schellekens en Inge Schellekens-Brands sloegen maandagmiddag alle emballagebonnen één voor één aan op de kassa van de Jumbo. In slechts drie weken tijd wist het team 212,85 euro op te halen. "Een fantastisch bedrag! Echt fijn dat het winkelend publiek zo veel en gul gegeven heeft voor het goede doel", aldus een enthousiaste Henry Schellekens.

Het team 'De Helpende Brandsjes' telt bijna twintig familieleden en goede vrienden van Margot Brands, een van de organisatoren van SamenLoop voor Hoop. Ze hebben er zin in en kijken uit naar de 24-uurs marathon ten behoeve van KWF Kankerbestrijding, die in het weekend van 12 en 13 september gehouden wordt. Het team zal dan non-stop meelopen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.

Op www.mooiboxtel.nl en in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 16 september kun je een uitgebreid verslag lezen van de ervaringen van De Helpende Brandsjes tijdens de SamenLoop voor Hoop. Zij zullen met regelmaat een update met onze lezers delen.

Jan van Vreede

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Jan van Vreede was jarenlang postbode in Boxtel en Liempde en groeide daarna door tot leidinggevende van de Boxtelse postbezorgers. Door de jaren heen heeft hij de bezorging zien veranderen van het oude staatsbedrijf tot de moderne onderneming van vandaag de dag. Hoe is het nu met hem?

Jan werd in 1942 geboren op de Parkweg in Boxtel. Later verhuisde het gezin naar De Braken. Zijn vader werkte bij de Nederlandse Spoorwegen. "Nee, ik ben niet echt in weelde opgegroeid. Toen we op De Braken woonden, moesten we zelf onze groenten verbouwen en ons brood bakken. Maar dat was heel gewoon destijds." Op de LTS leerde Jan timmeren en na de middelbare school specialiseerde hij zich in het vak van meubelmaker. "Ik ging werken bij een meubelmaker in Oirschot. Daar ging ik iedere dag op de fiets naartoe, want een ander vervoermiddel hadden we niet. Het was erg leuk om te doen, maar na mijn militaire diensttijd wilde ik toch niet meer terug. Ik wilde liever iets buiten doen. Omdat mijn vader bij de NS werkte, heb ik daar ook gesolliciteerd, maar ik ben afgekeurd vanwege mijn kleurenblindheid. Toen solliciteerde ik bij de PTT en daar ben ik in 1964 begonnen. Destijds moest je er nog een eed afleggen dat je je zou gedragen en geen misbruik zou maken van andermans spullen. En dat je van onbesproken gedrag was bij justitie. Dat was ik wel, we hadden geen tijd om kattenkwaad uit te halen."

Na een korte opleiding ging Jan aan de slag als postbode, natuurlijk in het echte PTT-uniform met pet. "Ik begon in Liempde, zowel in de bebouwde kom als het buitengebied. We hadden daar maar twee postbodes voor, dus dat was iedere dag zo'n 30 tot 35 kilometer fietsen. Nog niet alle wegen waren verhard en vaak fietste ik gewoon over de karrensporen. In het buitengebied waren er nog geen buitenbussen, dus liep ik gewoon achterom. In die tijd hadden wij als postbode ook postzegels te koop en bezorgden we bij mensen hun AOW, dus we hadden best wel wat geld bij ons. Het was heel anders in die tijd, je was niet alleen bezorger, maar ook een vraagbaak en aanspreekpunt."

"In 1974 zijn overal in het buitengebied de buitenbussen geplaatst en deden we alles voortaan met de auto. Omdat ik graag een stap vooruit wilde maken, heb ik in 1985 gesolliciteerd naar een leidinggevende functie in Sint-Michielsgestel. Daar kreeg ik twintig bestellers onder me te werken, met nog zo'n vijftien zaterdagbezorgers, vooral studenten. Het beviel me uitstekend. Natuurlijk waren er wel eens perikelen, zoals kleine onenigheden of iemand die zijn kont tegen de krib gooide, maar die kon ik het hoofd wel bieden. Alles bij elkaar had ik het goed voor elkaar."

In 1990 kwam er in Boxtel een leidinggevende functie vrij waar Jan voor gevraagd werd. "Ik heb meteen ja gezegd. Als je in Boxtel woont wil je toch ook het liefste daar werken. Als leidinggevende ben je er iedere dag als eerste en ga je als laatste naar huis, dus dan is het fijn als je niet al te ver hoeft te reizen. Als er iets aan de hand was, was ik er ook. Werden er 's nachts ramen ingegooid, dan kwam ik mijn bed uit om de politie binnen te laten. Gelukkig heb ik altijd een goed gemotiveerde groep mensen onder me gehad, ook de zaterdagbezorgers. Daar kon je altijd een beroep op doen, desnoods ook 's avonds en doordeweeks."

"In 2000 vertelde de Rayonmanager me dat er nogal wat veranderingen aan zaten te komen. 'Er wordt een ander soort leidinggevende gevraagd, en jij bent toch meer een mensenmens', zei hij tegen me. Ik was inmiddels 58, dus heb ik een goede regeling getroffen en na een schitterende afscheidsreceptie ben ik gestopt. Ik heb nog een paar jaar lang tijdens de kerstperiodes gewerkt als leidinggevende over uitzendkrachten. Die hadden geen binding met het bedrijf, dus moesten ze op een andere manier gestuurd worden. Na een jaar of vier ben ik daar ook mee opgehouden en toen was het echt einde carrière." Emotioneel was het afscheid niet voor Jan. "Door de jaren heen heb ik het bedrijf heel erg zien veranderen. Toen ik begon als leidinggevende was alles nog handmatig, maar later ging alle werkverdeling met een computer. Je doet er zelf ook aan mee, natuurlijk. Als ik iets wil versturen, stuur ik een mailtje. Maar als ik zie wat er tegenwoordig rondloopt dan lijkt het wel alsof iedereen bezorger kan worden. In het begin vond ik het wel jammer om het bedrijf waar ik heel mijn ziel en zaligheid ingestopt had zo te zien wegkwijnen, maar inmiddels denk ik daar niet meer aan."

"Ik ben na mijn pensioen meer muziek gaan maken. Ik speel trompet in seniorenorkest Da Capo en het Brukels Muziekske. Verder is ook biljarten een grote hobby van me. En voor de rest is het 'gewoon' elke dag genieten. Mijn vrouw Lies en ik houden van fietsen en wandelen en gaan in de weekenden vaker weg. Onze dochters wonen in de buurt, dus zien we ook onze vier prachtige kleinkinderen regelmatig. We zijn er helemaal gek mee. Opa's en oma's mogen verwennen, toch? Wij hebben een goed leven."

Foto: Heemkundekring Boxtel

Luchtfoto Kasteel Stapelen en Missiehuis St.Theresia.

Deze foto geeft globaal de situatie weer na 1931, toen het eerste deel van het Missiehuis gereed kwam, en vóór 1958, toen 'het schooltje' en de nieuwe Kapel van het Missiehuis gebouwd zijn. Kasteel Stapelen, waarvan de oorsprong teruggaat tot in de vroege Middeleeuwen (1293), kwam in 1915 in handen van de paters Assumptionisten, en werd daarmee feitelijk de bakermat van de Assumptie in Nederland. Een jaar eerder waren de Assumptionisten weliswaar al neergestreken in Urmond (Limburg), maar dat was slechts een provisorisch verblijf geweest.

De mogelijkheid om zich definitief in Nederland te vestigen, deed zich voor toen mevrouw Mahie het kasteel in Boxtel, waarvan zij eigenaresse was, te koop aanbood en daarvoor bij voorkeur een religieuze congregatie van mannen bleek te zoeken. Mevrouw Mahie was getrouwd geweest met Gerardus Johannes Mahie, die in 1906 was overleden. Diens vader Jan Hendrik Mahie, gemeenteraadslid te 's-Hertogenbosch, had het kasteel gekocht in 1857. Het verkeerde toen in vervallen staat. Meteen na aankoop was de heer Mahie begonnen met de herstelwerkzaamheden. Stapelen werd toen - omstreeks 1858 - vernieuwd volgens de neogotische beginselen. Kenmerken van die stijl zijn: open structuur, hoge en lage gedeelten, een op en af van daken, geen symmetrie, kortom een grote verscheidenheid van elementen en vele bouwkundige variaties. Kasteel Stapelen werd in die periode geheel van kantelen voorzien. Maar ook de verschillende gebouwen ondergingen veranderingen. Ook na 1915 zijn door de paters Assumptionisten nog meermalen restauraties en veranderingen doorgevoerd.

Van 1915 tot 1927 heeft het kasteel voornamelijk dienst gedaan als Apostolische School. Toen in 1927 het Sint-Theresia-Missiehuis gedeeltelijk gereed kwam, trokken de paters en de studenten daarin: vanaf toen tot 1938 zou het kasteel vooral dienen om er enkele werkplaatsen in onder te brengen (onder andere een bakkerij en timmerwinkel). In 1939 werd er opnieuw een communiteit op het kasteel gevestigd: de Procure, die de materiële zorg op zich zou nemen voor het in datzelfde jaar opgerichte vicariaat, een autonome afdeling van de Belgische provincie. Daarnaast heeft het nadien ook regelmatig als opvang gediend, zowel voor novicen (1940-1942) als voor studenten van de Apostolische School (onder andere tijdens de bezetting van het Missiehuis). Was Kasteel Stapelen in de eerste jaren na 1915 de bakermat geweest van de Assumptionisten in Nederland, vanaf 1939 werd het het centrum van waaruit het vicariaat en later de Nederlandse Provincie (1946-heden) werden bestuurd en uitgebouwd.

Luchtpost uit Canada: Henk van Boxtel

Foto: Els van Boxtel

Heimwee? Wat is dat? Daar heb ik het veel te druk voor. Nederland is een mooi land hoor, maar mijn leven is nu in Canada.

In Boxtel had ik samen met mijn vrouw een boerderij met koeien en varkens op de Molenwijkseweg, gebouwd op grond van mijn ouders. Maar de vooruitzichten waren niet goed en het werd steeds meer gedoe. In 1971 ging ik met mijn schoonouders op vakantie naar Canada, waar mijn zwager al in 1956 naar geëmigreerd was. Sindsdien heb ik altijd de drang gehad om ook die stap te zetten. Hier in Nederland werd het als maar ingewikkelder en bureaucratischer, daar zag ik echt geen heil meer in. Na enkele jaren wist ik mijn vrouw over te halen en hebben we de knoop doorgehakt: op 25 mei 1977 zijn we met onze vier kinderen vertrokken.

De grond van mijn ouders is een paar jaar later verkocht aan de Langspier en ik heb nooit meer achterom gekeken. In Canada kun je tenminste écht boeren. Mijn zwager heeft ons geholpen met de start van het bedrijf; we zijn zelf koeien en varkens gaan houden, plus nog flink wat ruimte voor het verbouwen van ons eigen voer. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om zo veel mogelijk zelfstandig te zijn. Zelden geven we de dieren wel eens extra krachtvoer, over het algemeen verbouwen we alles zelf. We hebben twee silo's van zes meter doorsnee voor hooi en maïs, daar past wel acht hectare in. De grond is zwaar, met klei en leem, dus dat groeit prima.

In 1998 trouwde mijn dochter en heb ik het melkcontract en de beste koeien aan haar en mijn schoonzoon overgedaan. Dat bedrijf groeit ook prima. Iedereen in de omgeving is inmiddels overgestapt naar landbouw. Ik verbouw voornamelijk maïs en sojabonen, en af en toe wat graan. Ik verkoop het aan de groothandelaren en het gaat vervolgens de hele wereld over. We mogen niet mopperen, we houden er een goede boterham aan over. Inmiddels ben ik 74 en gisteren, 1 september, bestond ons bedrijf alweer 38 jaar. Mijn schoonzoon vraagt al regelmatig wanneer ik met pensioen ga. Maar hij gaat eerder met pensioen dan ik, hoor. Zo lang het lichamelijk nog gaat blijf ik het doen en voorlopig ben ik nog kerngezond.

Het emigreren is ons gewoon enorm goed bevallen. We zeiden nog tegen elkaar 'Als het niet gaat, gaan we gewoon terug', maar dat is nooit gebeurd. Ik heb nog wel wat cursussen Engels gevolgd voordat ik ging, maar koeien maakt het toch niet uit of je Nederlands of Engels tegen ze praat. De kinderen pikten het helemaal makkelijk op, na een paar maanden hoorden we thuis geen Nederlands meer. Mijn eigen Engels is nog steeds niet perfect, maar ik kom er goed mee uit de voeten. Thuis praten we nog altijd Nederlands met elkaar, ook als de kinderen thuiskomen. We komen nog graag terug om de familie te bezoeken, maar daarna gaan we ook weer graag naar huis en naar onze familie hier. We hebben inmiddels negen kleinkinderen.
Niks ten nadele van Nederland, maar wat we nu in Canada hebben, hadden we hier gewoon nooit kunnen krijgen. We hebben er hard voor moeten werken, maar als ik zie hoe het gegaan is, is het de beste beslissing van mijn leven geweest.

Vrouwencontact Boxtel opent verenigingsjaar

Boxtel - Vrouwencontact Boxtel opent woensdag 9 september haar nieuwe verenigingsjaar met de ledenvergadering bij De Walnoot. Er is een nieuw gevarieerd programma samengesteld, natuurlijk ook met de vaste activiteiten zoals gym, yoga, fietsen en nordic walking.

Creatievelingen kunnen een maïskrans maken, een bloemschikcursus volgen, schilderen met olieverf, speksteen bewerken, een meubelstuk pimpen en nog veel meer. Ook zijn er de kookavonden. Voor wie liever luistert wordt er uitleg gegeven over uiteenlopende onderwerpen zoals parels en het gebruik van het eigen fototoestel. Ook brengen de leden dit jaar een bezoek aan de kerstmarkt in Essen, de voormalige vuilstort De Vlagheide, gaan ze wandelen met Frans Kapteijns en maken ze een stadswandeling in Den Bosch.

Na het officiële gedeelte van de ledenvergadering is er een optreden van de Liempdse troubadour Jan van der Heijden. Voor informatie over vrouwencontact Boxtel kun je contact opnemen met Gody van Mensvoort via 06-22549089.

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino

Boxtel - Bij Kinderdagverblijf Domino kunnen kinderen van 0 tot 4 jaar in de maand september iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur meedoen met de open ateliers. Zij mogen zich dan uitleven met allerlei soorten materialen.

(Groot)ouders en verzorgers zijn van harte uitgenodigd om mee te komen knutselen. De open ateliers zijn ook voor kinderen die nog geen klant bij Domino zijn. Er is geen inschrijving nodig en deelname is gratis.

Balans

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

BALANS zegt JA!
Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Fris en geïnspireerd
De zomervakanties zitten erop. Voorbij is de tijd van luieren en hangen, van even niets doen en bijtanken. Fris en geïnspireerd beginnen we weer aan ons politieke raadswerk met als doel een beter Boxtel voor alle inwoners! We hopen dit jaar sowieso in het centrum blauwe zones te krijgen in plaats van de parkeermeters. En mocht het college dat permanent niet voor elkaar willen/kunnen krijgen, dan zou het een goede, welkome geste zijn, om in de decembermaand de parkeermeters buiten werking te stellen.

Cultuureducatie en brede school
Zoals u weet, is er een einde gekomen aan MiK. Net voor de vakantie kregen we nog bericht van de wethouder dat ze gekozen heeft voor een nieuwe stichting, Podium4all, voor muziekonderwijs. Wij hebben eerder een lans gebroken voor de oud-docenten van MiK, die collectief in een vroegtijdig stadium reeds hun diensten aangeboden hebben. De wethouder, met een duidelijk brede school verleden, lijkt echter steeds meer taken aan haar oogappel, de brede school, toe te spelen. Prima als dat de beste oplossing is voor iedereen op basis van juiste argumenten, als andere partijen ook maar een serieuze kans gekregen hebben. En in de toekomst op dezelfde (financiële) ondersteuning kunnen rekenen. De cursist dient steeds centraal te staan!

Stapelen: integrale visie?
Een groot aantal partijen werkt aan een integrale visie voor Stapelen. Een prima zaak dat dit integraal aangepakt is. Volgende week komt de betreffende visie aan bod in de gemeenteraad. Over deze integrale visie zijn wij eerder als raadsleden geïnformeerd in de Ridderzaal. Daarbij werd één ding duidelijk; de raad wilde een integrale visie, inclusief duidelijkheid over de woningbouwplannen (hoogte van het gebouw en situering) aan de Prins Hendrikstraat. Terecht; we weten allemaal dat er door de woningbouwplannen geld beschikbaar komt om de prachtige groene omgeving te vergroten, te onderhouden en openbaar te maken. In het voorstel dat ons vorige week bereikte blijkt het college opeens de integraliteit losgelaten te hebben. Het college vraagt de raad om de concrete bouwprogramma's geen onderdeel te laten zijn van de besluitvorming over stadslandgoed Stapelen. Dit lijkt op het vooruit schuiven van een hete aardappel. Wat is er dan nog over van de gewenste integrale visie?

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

INbox

Foto: Maria van den Hoven

INbox is er weer klaar voor.
Na een paar weken vakantie, zowel zakelijk, privé en politiek gezien en na een paar weken welverdiende zon en rust, is INbox weer helemaal klaar voor een nieuw politiek jaar. We zijn vorige week gestart met een zeer gezellige INbox ledendag/zomerbijeenkomst waarbij we geweldig gastvrij zijn ontvangen bij Jeu de Boulesvereniging De Walnoot en waar de competitie maar ook de gezelligheid hoogtij vierde. Politiek en sport gaan dan dus prima samen en onder het genot van een lekker koud biertje of wijntje was het goed toeven op de banen. Een prima voorbereiding voor een nieuw, hectisch jaar in de Boxtelse gemeenteraad.

Ook dit jaar staat er weer veel op de agenda van de gemeenteraad. Ook weer een flink aantal zaken die de burgers van Boxtel direct zullen raken en waar de meningen over verdeeld zullen zijn. Denk maar eens aan het muziek- en cultuuronderwijs (voorheen MiK), Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), De Kleine Aarde, de bibliotheek, ouderen- en jongerenzorg en noem maar op.

Ook de vertrouwde INbox speerpunten zullen we in de raad blijven laten horen en we zullen onze plicht en taak als volksvertegenwoordiger consequent en adequaat, zoals u van ons gewend bent, uitoefenen. We noemen hierbij Boxtel Bicycle, wijken en wijkorganen, sociaal beleid en zorg.

Samen met onze fractie, steunfractieleden, alle overige leden van INbox en onze wethouder Herman van Wanrooij, zijn wij helemaal toegerust om ook uw belangen te behartigen en voor u een spreekbuis in de raad te zijn. Daarom ons motto: Samen In Voor Boxtel. Heeft u een onderwerp dat aandacht van de politiek behoeft, schroom niet om één van onze leden aan zijn of haar jas te trekken en dit aan ons bekend te maken. Wij zijn er voor u.

Gisteren zijn we al beeldvormend begonnen met de concept welstandsnota en de nota VGRP (riool) maar volgende week dinsdag, 8 september om 19.30 uur, bent ook u van harte uitgenodigd en zeer welkom in de Raadszaal aan de Dr. Van Helvoortstraat als we daar de oordeelvormende en besluitvormende raadsvergadering houden. Aan de orde komen onder andere het Stadslandgoed Stapelen en de toekomst van de bibliotheekfuncties in Boxtel. Onderwerpen die heel Boxtel aangaan en die mooie discussies kunnen gaan opleveren.

Afrondend: INbox is er weer klaar voor en wij, de hele fractie en steunfractie van INbox, hebben er weer enorm veel zin in om voor u de belangen van ons mooie dorp te behartigen.

Tot snel een keer in de raadszaal of spreek ons gewoon op straat aan.
INbox – Samen In Voor Boxtel!

Boxtel krijgt compliment van inspectie voor Boxtels model

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft onlangs een compliment gekregen van de onderwijsinspectie voor het Boxtelse model voor Voor- en Vroegschoolse Educatie, VVE. Alle bezochte locaties scoorden een voldoende of goed. "En dat is zeer uitzonderlijk in Nederland", aldus wethouder Marusjka Lestrade. Al vanaf 2002 is de gemeente bezig om een goed en compleet aanbod samen te stellen waarin Boxtel veel verder gaat dan de Nederlandse wetgeving voorschrijft.

Samen met partners als Kindertuin, Humanitas, de bibliotheek en GGD is een soort van ladekast ontwikkeld waarbij organisaties allerlei methodes, werkvormen en activiteiten met elkaar kunnen delen. Zo kan er informatie gevonden worden voor gebruik in de eigen groep of kunnen methodes als inspiratie dienen.

Vanuit de Nederlandse wetgeving is een viertal thema's verplicht. Boxtel gaat hierin echter verder en heeft meerdere thema's toegevoegd in haar model. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verschillende leeftijden van kinderen in de opvang. De Voor- en Vroegschoolse Educatie is voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar oud. "We vinden het belangrijk voor de Boxtelse jeugd dat we op alle fronten een goede lijn kunnen aanbieden", vertelt Lestrade.

De input die organisaties in de ladekast stoppen wordt door de deelnemers zelf gecontroleerd op kwaliteit. De website is zeker voor ouders ook goed bruikbaar voor het opdoen van inspiratie of leuke ideeën. Voor meer informatie breng je een bezoek aan www.boxtelsmodel.nl.


GEMEENTE INFO

Oud Papier:
04-09 Kalksheuvel
04-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
05-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
08-09 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 36

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Europalaan 18 in Liempde vervangen kozijnen aan voorzijde woning
-Fellenoord 35 realiseren sportcentrum
-Keefheuvel 58 verbouw en uitbreiding woning
-De Pellenwever 49 bouw berging/fietsenstalling links van de woning

Coördinatiebesluit en ontwerpbesluiten
-Nieuwe Erven 40 en Nieuwe Erven 40a ontwerpbestemmingsplan en 2 verleende omgevingsvergunningen voor de bouw van 2 vrijstaande woningen

Verleende omgevingsvergunningen
-Bosscheweg 6 rooien: 1 sequoia uit achtertuin
-Industrieweg 19 bouw loods voor opslag goederen en (verpakte) kolen
-De Volder / langs de A2 rooien: populierenbosje met 69 populieren

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!


Quizzen met the Brain bij Denziz

Boxtel - Volgende week donderdag 10 september worden de hersenen weer gekraakt bij Partycentre Denziz, als de teams aan kunnen schuiven voor de eerste in een reeks van tien pubquizzen van The Brain.

Plezier en competitie in een gezellige setting, het bleek een goede combinatie. Zo'n 25 teams gingen vorig jaar de strijd om de spreekwoordelijke eer met elkaar aan. Het was dan ook geen moeilijke beslissing voor The Brain en Denziz om door te gaan met deze succesvolle quizformule.

Dit jaar beginnen de quizzen een half uur later dan vorig jaar, namelijk om 21.00 uur. Een kleine aanpassing, die is gedaan door 'Brainduo' Kiske de Leest en Marc de Laat in overleg met Cees en Barry Veenstra van Denziz. Ook is de opzet van de quiz enigszins gewijzigd, waardoor teams, nog meer dan vorig jaar, kans maken om een quizronde te winnen.

Tijdens de quizavonden moeten de deelnemers 140 vragen beantwoorden, over verschillende categorieën zoals muziek, geschiedenis, aardrijkskunde, sport, eten en drinken, kunst en literatuur en film. Deze zijn verdeeld over vier rondes. Een deel van de vragen komt op een groot scherm voorbij, met film-, geluids- en beeldfragmenten. Ook zijn er elke ronde de trivia: tien beeldvragen over uiteenlopende onderwerpen, en is er nog een categorie varia, waarin werkelijk alle soorten vragen voorbij kunnen komen. De quiz van The Brain wordt door deze gevarieerde aanpak door de quizzers ervaren als een mooi totaalplaatje.

Vriendenteams
Quizzen is voor menig team inmiddels een gezonde verslaving geworden. "We merken dat als teams eenmaal deelgenomen hebben, zij vaak mee blijven doen", vertellen Kiske en Marc. "Er worden app-groepen aangemaakt door verschillende teams, zodat ze elke quiz voldoende mensen op de been krijgen. Deelnemers zijn vaak vriendengroepen, mensen die elkaar kennen van een verenging, van het werk of van het café."

Meedoen
De eerste quiz vindt plaats op donderdag 10 september. Alle quizzen zijn op donderdagavond, de overige data voor dit jaar zijn 1 oktober, 5 november en 10 december. In 2016 wordt er gequizt op 21 januari, 3 maart, 7 april, 5 mei, 9 juni en 7 juli. De zaal gaat open om 20.30 uur, de quiz begint om 21.00 uur. Een team bestaat uit maximaal vier personen. Kosten voor deelname zijn 15 euro per team. Opgeven kan via info@thebrain.nl (als je verzekerd wilt zijn van een tafel) of op de avond zelf.

Liemtse Durpskwis nu voor heel Liempde

Liempde - De Liemtse Durpskwis is in het leven geroepen door buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk. Dit jaar wordt het deelnemersveld echter uitgebreid en mogen alle Liempdenaren meedoen. Vrijdag 6 november is het zover.

Vanaf 19.00 uur kunnen de vragenlijsten dan bij Café 't Wapen van Liempde opgehaald worden, waarna de teams thuis de vragen gaan beantwoorden. Deze zijn verdeeld in diverse categorieën. Ook is er een geheime opdracht, die natuurlijk pas op de avond zelf bekend wordt gemaakt.

Uiterlijk om 23.00 uur moeten de pennen worden neergelegd en de antwoorden worden ingeleverd. Alles wordt meteen nagekeken en rond 00.30 uur zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de prijsuitreiking. De prijzen bestaan uit Op Liemt Gemunt bonnen die bij de Liempdse winkels en horecagelegenheden in te wisselen zijn. Dus ook op de avond zelf al.

Meedoen
Aan de Liemtse Durpskwis kunnen veertig teams meedoen, dus wees er snel bij. Maak een team van ongeveer tien personen en meld je aan via durpskwisliemt@gmail.com. Vermeld hierbij je teamnaam, de captain, zijn of haar telefoonnummer en e-mailadres en een inschatting van het aantal teamleden. Het inschrijfgeld van 20 euro per team betaal je tijdens het ophalen van de vragen. Opgeven kan tot uiterlijk 1 oktober.

Kijk voor meer informatie en de spelregels op de Facebook-pagina van de Durpskwis: https://www.facebook.com/durpskwis.liemt.

Met de bus naar demonstratie Red De Zorg

Boxtel - Deelnemers aan de grote demonstratie tegen de zorgbezuinigingen van het kabinet VVD-PvdA, die Vakbond FNV zaterdag 12 september in Amsterdam organiseert, kunnen hier gratis met de bus naartoe. Aanmelden kan via www.fnvvoorzorg.nl/forms/red-de-zorg-demonstratie/.

De SP ondersteunt de eisen van de vakbonden FNV en CNV en zal aanwezig zijn in Amsterdam. "We krijgen signalen vanuit Boxtel dat er veel mensen meegaan. Het Boxtelse SP-bestuur roept mensen op om zich nog snel op te geven voor de gratis busreis naar de hoofdstad. Zij krijgen dan via de mail bericht van het FNV hoe laat en waar ze moeten opstappen", aldus Willem van Meurs van de SP.

Het doel van de demonstratie is om vlak voor Prinsjesdag extra druk te zetten op het kabinet en staatssecretaris Van Rijn om de bezuinigingen in de zorg alsnog te stoppen. Op 19 juni nam de staatssecretaris de Volkspetitie Red de Zorg in ontvangst. De petitie werd in zes weken tijd door bijna 750.000 mensen ondertekend. Er is veel steun van organisaties en prominenten: omroep MAX, de Katholieke Bond voor Ouderen Brabant, het Landelijk Overlegorgaan Cliëntenraden, Arie Boomsma, Albert Verlinde en Humberto Tan. Omdat de Volkspetitie Red de Zorg nog niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, is er voor gekozen om via een grote demonstratie het kabinet alsnog op andere gedachten te brengen.

Tuinexpositie van An van der Leije met loterij voor KiKa

Foto: Denziz

Boxtel - Kunstenares An van der Leije houdt op zaterdag 12 en zondag 13 september een herfstexpositie met beeldende kunst in haar tuin. Hierbij zullen meerdere kunstwerken worden verloot ten behoeve van KiKa Stichting Kinderen Kankervrij.

In de tuin op de Nieuwland 9 in Boxtel zal werk te zien zijn van verschillende kunstenaars. Henk Stuivenberg toont zijn schilderijen in verschillende stijlen, er worden stenen beelden van Uyen Nguyen geëxposeerd en keramiek van An van der Leije zelf.

Foto: Denziz

De expositie is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De loterijtrekking voor KiKa is zondag 13 september om 16.30 uur.

Countrydance-middag bij Zalencentrum De Adelaar

Boxtel - Diny en Gerrit Keizer van 'Never Give Up' Countrydancers verzorgen zondag 6 september een sfeervolle dansmiddag bij Zalencentrum De Adelaar.

De middag vol dansbare countrymuziek duurt van 13.30 tot 17.30 uur en de entree kost 2 euro per persoon. Neem voor meer informatie contact op met Zalencentrum De Adelaar, Baroniestraat 75 in Boxtel, via 0411-673685 of met Diny Keizer via 073- 6499222.

Dansmiddag in De Walnoot met Stardust Live

Boxtel - Aanstaande zondag 6 september gaan de voetjes weer van de vloer bij de dansmiddag van Gemeenschapshuis De Walnoot. En ook dit keer is de Schijndelse formatie 'Stardust Live' weer van de partij.

Gezellig samen zijn, dat is de insteek van de dansmiddag voor veertigers en ouder. Stardust Live brengt een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen zoals foxtrot, rumba, chachacha, wals en jive. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken. Naast het veelzijdige muzikale aanbod is er tijdens deze middag ook een Indische stand met catering en hapjes aanwezig.

Het Schijndelse muziekduo heeft deze dansmiddag gekoppeld aan de SLF, de Stardust Live Foundation. Dit is een project dat zich inzet om huisdieren een beter leven te geven door ze vanuit het asiel bij een baasje te plaatsen. Kijk voor meer informatie op www.stardustlive.nl

De dansmiddag bij De Walnoot aan de Reginahof in Boxtel begint om 13.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Entree bedraagt 3,50 euro. Bij binnenkomst staat er voor de deelnemers een gratis kop koffie of thee klaar.

Gezinsdag bij ZLTO Boxtel-Liempde

Boxtel/Liempde - Zoals ieder jaar organiseert de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) afdeling Boxtel-Liempde ook nu weer een gezellige dag voor het hele gezin, en wel op zaterdag 5 september. Motto is dit keer 'één voor allen, allen voor één'. De avond begint rond 18.15 uur bij de familie van Erp op Luissel 6 in Boxtel.

Om 18.30 uur begint de Heilige Mis onder leiding van pastoor Grubben. De collecte van dit jaar is bedoeld voor de WensAmbulance, de organisatie die terminale mensen een waardig afscheid laat nemen door hen te vervoeren naar die ene speciale plek waar ze graag nog een keer willen zijn. Na de mis is er wat te eten en drinken en de rest van de avond zal er een gezellige feestavond zijn voor jong en oud.

Berts vakantie

Op vakantie in eigen land, 'heerlijk' een paar uur autorijden en daar zaten mijn vrouw en ik in onze vakantiewoning. De afspraak was wel dat wij elke dag 'Dropje', de poes, wat te eten zouden geven. Verder vermaakt dat beestje zich wel.

Het is de eerste keer in mijn leven dat ik met een kat onder één dak slaap. Dat is wel even wennen voor een duivenmelker. Duiven gaan 's nachts slapen, maar deze poes niet. Waar ik van sta te ijken, is de keuze aan maaltijden die zo'n beestje heeft. "Bert, je wordt echt oud", zegt mijn vrouw. "Een schoteltje melk voor de poes is er allang niet meer bij." Nee, 's morgens staan er Franse brokjes op Dropje te wachten. Tussendoor krijgt hij 'Temptations with beef' voorgeschoteld en precies om 18.00 uur tonijn en kabeljauw in gelei uit een zakje. Op de verpakking staat 'volledig diervoeder voor volwassen katten'. Ik hoop dat ik het allemaal goed doe, want Dropje is maar een klein poesje.

Nog even binnen en buiten de bakjes vullen met vers water en dan ben ik klaar. Vanavond kijk ik naar kattenfilmpjes van 'Celebricats' op internet. Prachtig. Mijn lievelingspoes is de boos kijkende Grumpy Cat en Sam de Kat met wenkbrauwen.

In de tachtiger jaren woonden we in de Orlando di Lassostraat. Tegenover ons woonde een gezin met twee mooie dochters. Zij waren na een avondje stappen wel toe aan iets hartigs. In de koelkast vonden zij een schaaltje met gehaktballetjes. De volgende dag aan het ontbijt zij Els: "Mama, je moet de koelkast eens opruimen hoor, die gehaktballetjes smaken echt niet goed meer." Waarop haar moeder haar vragend aankeek en zei: "Er staat helemaal geen gehaktballetje in de koelkast." Verbaasd vroeg Els wat er dan in dat schaaltje zat. "O, dat", zei haar moeder. "Dat was over van een blikje kattenvoer en dat heb ik in een schaaltje gedaan."

"Het was toch verstandiger geweest als je een briefje bij dat schaaltje had gedaan", zei Bea tegen haar moeder. "Nou moet ons Els miauwend door het leven!"

Groetjes Bert Broekman

BS De Speelman zamelt elektrische apparaten in voor Wecycle

Boxtel - Basisschool De Speelman doet mee aan de jaarlijkse Wecycle-inzamelactie voor kleine afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Hiermee helpt de school niet alleen het milieu een handje, maar ook Stichting Jarige Job.

Wecycle zorgt ervoor dat de ingezamelde apparaten optimaal worden gerecycled en doneert per deelnemende school een bedrag aan Stichting Jarige Job. Deze stichting wil dat ieder kind in Nederland een leuke verjaardag kan vieren, ook als hier thuis geen geld voor is. Met de donaties kan Jarige Job kinderen trakteren op een Verjaardagsbox.

Al meer dan tweeduizend scholen zijn partner van Wecycle. Zij hebben daarmee gratis toegang tot educatief materiaal over recycling. Wecycle veel waarde aan het informeren van kinderen en jongeren over het belang van het inleveren van afgedankte elektrische apparaten. Al het lesmateriaal en de educatieve specials zijn online beschikbaar voor het digibord via wecycle.nl/city. Tijdens de inzamelactie brengen de leerlingen de theorie over recycling direct in de praktijk.

Elke deelnemende school zamelt minimaal 75 kleine elektrische apparaten in. Als beloning kunnen de scholen kiezen voor een digitale fotocamera, boekenpakket of educatieve spellen. De inzamelactie loopt tot en met 30 november. Kijk voor meer informatie op www.wecycle.nl.

Zomerkamp Buurtschap West weer groot succes

Foto: mariëlle van alphen

Boxtel - Ter afsluiting van de zomervakantie wordt er voor de jeugd in Buurtschap West ieder jaar een zomerkamp georganiseerd, een tweedaags bouwdorp waaraan een leuk thema gekoppeld wordt. Dit jaar stond het kamp in het teken van kamperen op 'Camping Soc de Porc', vrij vertaald: de Varkenskont.

Om 10.00 uur stonden de kinderen op Nergena klaar voor de slagboom en werd de receptie geopend om in te checken. Na het ophalen van de polsbandjes en de douchemuntjes kon het kampeeravontuur beginnen en gingen ruim vijftig kinderen enthousiast aan de slag om hun eigen chalet te bouwen.

Foto: mariëlle van alphen
Foto: mariëlle van alphen
Foto: mariëlle van alphen
Foto: Mariëlle van Alphen
Foto: Mariëlle van Alphen

Al snel werden alle beschikbare bouw- en decoratiematerialen ingezet en ontstonden er prachtige creaties. 's Avonds werden de eindresultaten bewonderd door familieleden en bekenden die de camping een bezoekje kwamen brengen. De volgende dag stond het animatieteam weer klaar en genoten de kinderen van allerlei spelletjes. Het feestelijke kampeeravontuur werd afgesloten met tobbedansen.

Brabants Landschap draagt gronden over naar Stichting Dommelbimd

Boxtel - Op maandag 7 september krijgt Stichting Dommelbimd de gronden van dit bijzondere natuurgebied aan de Konijnshoolsedreef in Boxtel in eigendom. De officiële overdracht van Brabants Landschap vindt om 11.00 uur midden in de Dommelbimd plaats. De benodigde gelden voor het behoud van het gebied zijn op tijd bijeen gebracht door certificaathouders, donateurs, subsidiënten en sponsoren.

Onder toeziend oog van de notaris en in aanwezigheid van Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het Ministerie van Economische Zaken, en van gedeputeerde Johan van den Hout, zullen Jan Baan, directeur van Brabants Landschap en de bestuursleden van de Stichting Dommelbimd op locatie de akte van levering ondertekenen. Hierbij draagt Brabants Landschap het eigendom van het gebied de Dommelbimd over aan de Stichting Dommelbimd.

Ter gelegenheid van deze unieke gebeurtenis is er die dag een bijzonder programma in de Dommelbimd: na het officiële gedeelte met ondertekening van de acte zal Roel Feringa namens de staatssecretaris de laatste certificaten uitreiken. Het programma wordt opgeluisterd met muziek van de Brabantse folkformatie Taaftere.

Verspreid in de Dommelbimd geven vrijwilligers en gebruikers van het gebied op verschillende plekken demonstraties. De aanwezige gasten maken tijdens een rondwandeling kennis met deze verschillende facetten van het natuurgebeid, zoals het maaien met de zeis van de natte laaggelegen graslandjes (beemden) door vrijwilligers van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB). Maar ook met biologie in de praktijk door leerlingen en docenten van het Jacob-Roelandslyceum, klussen aan het buitenbiologielokaal door leerlingen van het Baanderherencollege en bodem- en vegetatie-onderzoek door studenten van de HAS 's-Hertogenbosch. Hiermee wil de stichting laten zien dat de Dommelbimd van en voor iedereen is. Veel vrijwilligers hebben de afgelopen twee jaar enthousiast en hard meegewerkt en ook het onderwijs is op allerlei manieren betrokken bij de Dommelbimd.

Hiermee blijft een authentiek stuk Dommeldal nabij het centrum van Boxtel voor de toekomst behouden. De gronden krijgen nu de bestemming 'natuur'. Na deze overdracht van Brabants Landschap aan de Stichting Dommelbimd, neemt de stichting het beheer en onderhoud op zich samen met de WNLB. Het beheer zal zich richten op de verdere ontwikkeling van natuurwaarden en beleving van het gebied. Het burgerinitiatief Dommelbimd is een perfect voorbeeld van het motto van staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma: 'Natuur door, van en voor burgers'. Kijk voor meer informatie op www.dommelbimd.nl.


'Boxtels Liegbenkske' bij Zwaanse Brug verdwenen

Foto: Monique Fick

Boxtel - Het Boxtelse Liegbenkske, zoals het zitbankje onder de kastanjeboom bij de Zwaanse Brug in de volksmond ook wel genoemd wordt, is deze week door de gemeente Boxtel in allerijl verwijderd. Tot grote ontsteltenis van veel van de vaste bezoekers. Omdat het drinkwatertappunt naast het bankje verschillende keren doelwit van vandalisme is geweest heeft de gemeente nu besloten om het bankje uit voorzorg te verwijderen.

Op Facebook is inmiddels een hevige discussie losgebarsten over nut en noodzaak van het weghalen van het bekende bankje. Dinsdagmiddag brachten wethouders Peter van de Wiel, Eric van den Broek en burgemeester Mark Buijs een bezoek aan de vaste gebruikers. Zij gaven meer uitleg over de reden voor het weghalen van het bankje en gaven aan graag samen met de gebruikers te willen kijken naar een goede, passende oplossing. De vaste gebruikers willen echter maar één ding, hun bankje terug op de vaste plek waar het al jaren staat.

Foto: Monique Fick
Burgemeester Buijs en wethouder Van den Broek in gesprek met vaste bezoekers van het verwijderde bankje. Foto: Monique Fick

Steunpunt van ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is op zoek naar vrijwilligers voor onder andere Buro Nieuwkomers, voor Buro Sociale Raadslieden en voor Gemeenschapshuis De Rots.

Voor Buro Nieuwkomers zoekt het steunpunt een maatschappelijk begeleider die vluchtelingen helpt om zich te vestigen in de gemeente Boxtel. Taken zijn onder andere ondersteuning bieden bij het regelen van de eerste basisvoorzieningen, begeleiden bij inschrijvingen voor verschillende instellingen, invullen van benodigde formulieren en uitleg geven over de werking van procedures en instanties.

Voor Buro Sociale Raadslieden is het steunpunt op zoek naar een algemeen medewerker die inwoners van Boxtel en Liempde helpt met vragen van sociale aard zoals sociale verzekeringen, onderwijs consumentenzaken en arbeidszaken. Het betreft een afwisselende functie voor minimaal een dagdeel in de week, bij voorkeur op een vaste dag.

Voor ditzelfde buro zoekt het steunpunt voor een of twee dagdelen per week een belastingmedewerker voor hulp bij invullen/aanvragen van belastingaangiftes, huurtoeslag, zorgtoeslag, T-biljet en kinderopvang. Spreekuren zijn op maandag, woensdag en donderdag.

Het steunpunt is voor Gemeenschapshuis De Rots op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om met computers te werken en de website te onderhouden en naar een vrijwilliger die administratieve taken uit kan voeren ter ondersteuning van activiteiten.

Voor het project Taalmaatjes heeft het steunpunt een herhaalde oproep voor een vrijwilliger die een Poolse dame wil helpen met het leren van de Nederlandse taal. Het spreken van de Poolse taal is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk voor deze functie.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Cursus netwerkcoach bij Steunpunt Mantelzorg

Boxtel - In het najaar van 2015 start de cursus 'Natuurlijk, een netwerkcoach!' Deze wordt georganiseerd door de steunpunten Mantelzorg van Haaren, Boxtel en Sint-Michielsgestel.

Mantelzorgers nemen de zorg op zich voor een naaste met een chronische ziekte of handicap, of voor ouders die ondersteuning nodig hebben vanwege hun leeftijd. Veel mantelzorgers staan er alleen voor. Soms is hulp van andere familieleden en vrienden niet voldoende mogelijk omdat zij niet in de buurt wonen of omdat de kring van mensen rondom de mantelzorger en de patiënt (te) klein is geworden.

Netwerkcoaches brengen deze kring mensen in kaart en bekijken samen met de mantelzorger en/of de patiënt hoe die kring groter kan worden gemaakt, zodat zij op een grotere groep mensen kunnen terugvallen. Netwerkcoaches zijn vrijwilligers, die families helpen hun leven weer op de rit te krijgen, als ze door omstandigheden in een isolement dreigen te raken. Is dat iets voor jou? Meld je dan aan voor de cursus 'Natuurlijk, een netwerkcoach!' en leer hoe je als netwerkcoach aan het werk gaat.
Als vervolg op de cursus gaat in Haaren een groepje netwerkcoaches onder leiding van het Steunpunt Mantelzorg van start.

De cursus wordt gegeven in Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel en duurt van 9.30 tot 12.00 uur. De cursus vindt plaats op 20 oktober, 3, 17 en 24 november. De terugkomdag staat gepland voor eind januari 2016, deze datum wordt verder met de groep afgesproken. Er is plaats voor minimaal acht en maximaal vijftien cursisten. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden. Je verbindt je na het volgen van de cursus als vrijwillige netwerkcoach aan het Steunpunt Mantelzorg.

Je kunt je aanmelden tot en met maandag 21 september. Voor Boxtel gaat dat via Steunpunt Mantelzorg ContourdeTwern Boxtel, telefoonnummer 0411-655899 of e-mail mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

Na je aanmelding krijg je een intakegesprek. Op basis daarvan wordt samen met jou gekeken of je kunt deelnemen aan de cursus.

Martje stapt nog één keer met haar voeten in de modder Dankzij WensAmbulance gaat laatste wens Boxtelse in vervulling

Foto: Loezette Jongeneel

Martje van der Steen is gek op carnaval, ondanks dat ze in Drenthe opgroeide. Ze kwam een keer naar Boxtel om het volksfeest hier mee te maken en de vonk sloeg meteen over. Niet alleen met carnaval, maar ook met Gerrie, die ze tijdens het Pleinfeest in de sporthal ontmoette. Binnen een jaar waren ze getrouwd en verhuisde Martje naar Boxtel.

Dat is inmiddels zo'n vijf jaar geleden en Martje en Gerrie van der Steen zijn nog steeds iedere carnaval in het dorp te vinden en genieten enorm van het feest en van elkaar. Binnenkort komt hier echter een einde aan; Martje is terminaal ziek. Maar ze wil niet bij de pakken neerzitten. Toen een vriendin haar vroeg of ze nog iets te wensen had, wist Martje het wel. Ze wilde nog één keer op het strand met haar voeten in de modder lopen.

Haar vriendin begon meteen met regelen en kreeg tot haar grote verbazing alles heel snel voor elkaar. Nog diezelfde avond ging ze op zoek naar een vakantielocatie voor Martje en haar gezin. Via slaapstrandhuisje.nl kwam ze in contact met Marian, die een aantal strandhuisjes bij Vlissingen verhuurt. Nadat haar was uitgelegd wat de bedoeling was, twijfelde deze onderneemster geen moment en besloot ze een van haar huisjes een week lang gratis aan Martje en haar gezin ter beschikking te stellen.

Martje te midden van haar man Gerrie (l.) en zoon Rick. Foto: Loezette Jongeneel

Wensambulance
Dankzij Ans Heezemans van de WensAmbulance was ook het vervoer naar Zeeland geen probleem. De Stichting WensAmbulance vervult wensen van mensen die terminaal ziek zijn door hen nog één keer naar een voor hen speciale plek, persoon of gebeurtenis te vervoeren. Omdat zij door hun ziekte vaak niet op een reguliere manier vervoerd kunnen worden, is vervoer in een ambulance dan voor hen noodzakelijk. Dat is echter alleen mogelijk in noodsituaties. Daarom biedt de WensAmbulance uitkomst. Ook voor Martje, die erin kan liggen zodat ze zonder problemen vervoerd kan worden. Er is zelfs een speciale brancard voor gebruik op het strand aanwezig.

Blote voeten
Afgelopen maandag werd Martje door chauffeur Wan en begeleider Paul van de WensAmbulance opgehaald. Samen met Gerrie, zoon Rick en zus Jenny ging ze op weg naar Vlissingen voor een week lang genieten van rust en ontspanning, met haar voeten in het natte zand. Daar werd ze na een goede reis op het Nollestrand opgewacht door de kustwacht, die Martje met een jeep naar het strandhuisje bracht. Zus Jenny kreeg een telefoonnummer van de kustwacht, dat ze 24 uur per dag konden bellen voor hulp. Nadat Martje een kijkje in het huisje had genomen en de bagage was opgeborgen, was het dan eindelijk zover. Samen met Gerrie, Rick, Jenny en twee vrijwilligers van de WensAmbulance stapte ze met haar blote voeten in de modder.

Vrijdag 4 september vertrekt de WensAmbulance weer naar Vlissingen om Martje en haar reisgezelschap op te halen.
De Stichting WensAmbulance Brabant werkt met vrijwilligers en krijgt alleen geld via donaties en sponsoring. Doneren aan WensAmbulance Brabant kan door een bedrag over te maken op rekening IBAN NL90 RABO 010.60.57.944.


Bridgeclub Rembrandt, 25 augustus: A-lijn: 1 J. Koppen & N. Maas 69,67% 2 J. Fischer & H. Maas 66,10% 3 B. van Hout & G. van Rooy 59,79% Bridgeclub Liempde, 27 augustus A-Lijn: 1 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 60,42% 2 Echtpaar vd Meerendonk 56,67% 3 Echtpaar Dieden 55,00% B-lijn: 1 Dhr. van Vugt & Dhr. Verdonk 66,67% 2 Mw. Smits & Mw. de Jong 61,25% 3 Echtpaar van Acht 57,29% C-lijn: 1 Echtpaar Habraken 61,46% 2 Mw. van Zon & Dhr. vd Wiel 58,68% 3 Dhr. Beerens & Dhr. van Ruremonde 55,56% Bridgeclub Revanche, 25 augustus: A-lijn: 1 S. Tempels & J. Sweere 57,27% 2 H. van Esch & P. vd Ven 57,21% 3 R. Koenders & G. Wagenaars 57,05% B-lijn: 1 A. Weijns & J. Hellings 63,96% 2 T. vd Kolk & S. van Lier 54,34% 3 A. Viguurs & P. Schure 50,38% Bridgeclub Boxtel, 25 augustus: A-lijn: 1 A. Bosveld & H. Schilder 57,50% 1 B. van Asveldt & R. vd Vorstenbosch 57,50% 3 F. Geurts & H. Jolie 56,67% B-lijn: 1 Cisca & Cees van Hal 57,64% 2 I. Boom & T. Bosveld 54,17% 3 G. Dams & Y. Visser 53,47% C-lijn: 1 Theo & Hannie Spikmans 57,50% 2 T. vd Sande & J. Kronenberg 56,25% 3 Rietje & Gerrit Zunneberg 55,00% Bridgeclub Boxtel, 27 augustus: A-lijn: 1 A. Bosveld & M. Soederhuizen 61,46% 1 J. van Doremalen & F. van Roij 61,46% 3 Henk & Frank Schalkwijk 59,03% B-lijn: 1 M. Smulders & M. Theloesen 57,92% 2 T. van Roosmalen & W. de Langen 54,17% 3 Pieter & Lydia Springer 53,75% Biljarten uitslagen 24 t/m 28 augustus Libre: De Hazelaar 2 -- `t Ivoor 1 28 - 22 `t Ivoor 2 -- `t Ivoor 3 25 - 30 3-b – Groot:. `t Ivoor 1 – De Midget Gilde 1 22 - 24 Programma (alleen bij voldoende plek!!!) 07-09 13:00 D`n Brouwer 2 `t Ivoor 6 3b-Kl 6 07-09 13:00 `t Ivoor 2 `t Ivoor 1 Recr 1 07-09 19:30 `t Ivoor 1 BV De Hazelaar 2 3b-Gr. 08-09 20:00 BV `t Ivoor 3 Asperia-AquaRest 2 C2/3 08-09 13:00 De Hopbel 1 `t Ivoor 5 3b-Kl 5 09-09 13:00 DVR 2 `t Ivoor 3 Recr 3 09-09 20:00 BV `t Ivoor 2 Asperia-AquaRest 4 C2/2 10-09 13:00 Het Groene Laken 1 `t Ivoor 4 3b-Kl 4 Uitslagen afgelopen week:

BV De Hazelaar 5 - WvLiempde/RegioBank 1 21-26
De Straat 2 - WvLiempde/RegioBank 3 30-18


Voetbal:
29 augustus:
DVG D1 - Avanti'31 D2 6-0
Whv D1 - DGV D2 11-4
DVG D3 - Boxtel D4 7-4
Avanti'31 A1 - DVG A1 5-1
DVG A2 - Eli A1 1-10
DVG B1 - EVVC B1 3-2
Avanti'31 B3 - DVG B2 3-11
DVG C1 - Rhode C1 2-0
Nooit Gedacht C3 - DVG C2 9-1
DVG 1 - Boskant 1 3-2
30 augustus:
DVG 4 - Boxtel 5 5-0
DVG 8 - ODC 9 2-7
DVG VR1 - SES VR1 0-12

LSV 06-09:
LSV 1 - Elsendorp 1        14:30
LSV VR1 - Beerse Boys VR3        11:00

Programma zaalvoetbal:

Programma zaterdag 5 September
17.00 Dongen/vd Wiel – Kwalitaria Strik/Princen
17.45 Laansma Tuinen – Bekkers Transporten
18.30 Pika bikes/'t Geveltje – Vouwwagenspecialist
19.15 Adm Jilesen – Cafe 't Geveltje
20.00 Tahadi – Grieks rest. Corfu
20.45 X2 COM – Fysio de Dommel

Programma 7 september
19.00 Green Team – Verbeij/ Hanekroot
19.45 zvs Rijschool Gestel 2 – Plein 2
20.30 Cafe Markzicht – Scheutjens b.v.
21.15 Hart van Boxtel – F.C. Blokfit
22.00 Celdex b.v. – Markzicht Boxtel

Honk-/softbal
Uitslagen
29-08
pupillen hb        Ducks        Cardinals        11-5
pupillen sb        Ducks        Stags        11-6
30-08
aspiranten sb        Twins        Ducks        12-22
heren 2        Royals        Ducks        6-10
dames        Ducks        Twins        12-2
heren 1        Twins        Ducks        3-4

Programma 03-09
pupillen hb        Nuenen        Ducks        19:00
05-09
beeball rookies        Roef!        Ducks        10:30
pupillen hb        Ducks        Gryphons        10:30
beeball majors        Ducks        Starlights        11:00
pupillen sb        Ducks        Tilburg        13:00
junioren        Ducks        Cheetahs        13:00
aspiranten sb        Ducks        Nuenen        15:00
06-09
heren 1        Centrals        Ducks        10:00
heren 2        Nuenen        Ducks        11:00
07-09
junioren        Ducks        Nuenen        19:00

HCB'92 start seizoen met familietoernooi

Foto: HCB

Boxtel - Afgelopen zaterdag trapte HCB'92 in Sportcomplex De Braken het nieuwe seizoen af met haar jaarlijkse familietoernooi. Teams met HCB-ers, familieleden en vrienden speelden wedstrijden tegen elkaar en sloten de dag af met een barbecue.

HCB'92 start morgen, op donderdag 3 september, met de wekelijkse trainingsavond. Alle teams kunnen nog nieuwe teamgenoten gebruiken: jongens en meisjes vanaf vijf jaar, mannen en vrouwen. Sportievelingen die geïnteresseerd zijn in handbal, kunnen een paar keer gratis mee komen trainen. Mail voor meer informatie naar hcb92@handbal.nl.


Albert Heijn-boeken uitgedeeld aan rugby en honk- en softbal Ducks Ook Blox, Tabitta, HCB'92 en Scouting Boxtel krijgen eigen albums

Ronald de Jong (m.) deelde de albums uit aan de trotse rugbyers van Ducks. Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - Vanaf komende zaterdag kan er bij de Albert Heijn in Boxtel weer acht weken lang gespaard worden voor sportplaatjes van honderden lokale sporters. Na eerdere succesvolle spaaracties van de supermarkt met voetbalclub ODC en hockeyclub MEP komen nu zes andere verenigingen aan de beurt.

Dinsdag zijn de eerste boeken uitgedeeld aan de jeugdspelers van Rugby Club Ducks en de gelijknamige honk- en softbalvereniging. Ook de sporters van volleybalvereniging Blox en handbalvereniging HCB'92 namen deze week hun spaaralbums in ontvangst.

Later deze week ontvangen de leden van Scouting Boxtel en turnvereniging Tabitta hun albums. Uiterlijk vrijdagmiddag moeten alle leden van de verschillende verenigingen hun boeken in bezit hebben, want zaterdag 5 september start de Albert Heijn met het uitdelen van de plaatjes. Bij elke besteding van vijftien euro aan boodschappen ontvangt de klant een zakje plaatjes van de Boxtelse sportvereniging naar keuze.


Dames Ducks winnen met mercy rule

Boxtel - Net als de heren (zie pagina 19) traden afgelopen zondag ook de dames van Ducks aan tegen Twins uit Oosterhout. Na de teambespreking van vorige week was het team er klaar voor om een goede wedstrijd te spelen.

Twins mocht als eerste aan slag en kreeg meteen twee speelster op de honken door vier wijd en geraakt werpen. Deze speelsters werden beiden binnengeslagen. Het team van Ducks wist deze inning niet te scoren, waardoor de Twins twee punten voor stonden.

Vanaf de tweede inning deed Ducks het beter. Twins scoorde niet, terwijl de dames uit Boxtel dankzij honkslagen van Nikki van Nes, Rianne Boer, Anne Struycken en Evelien Gerrits vijf punten binnen haalden. Ook de derde en vierde inning bleef Ducks goed spelen, en werden nogmaals vijf punten gescoord.

In de vijfde inning moesten de dames van Ducks twee punten behalen om de wedstrijd voortijdig met de 'mercy rule' te kunnen beëindigen, wat dankzij een aantal doorgeschoten ballen al snel werd gerealiseerd. Uiteindelijk wonnen de Boxtelse dames de wedstrijd met 12-2.

HCL-clinic met Jelle Galema voor SamenLoop voor Hoop

Jelle Galema te midden van de deelnemers aan de HCL-clinic. Foto: Cock Stam

Liempde - Afgelopen zaterdag organiseerden het dames 1 team van HCL een hockeyclinic met als hoogtepunt een bezoek van de bekende Boxtelse hockeyer Jelle Galema, spits bij Oranje Zwart en international bij het Nederlands Elftal.

Kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar namen fanatiek deel aan de clinic van deze topsporter. Daarnaast was er ook ruimte voor waterspelletjes en een springkussen en werd er allerlei lekkers verkocht, waarvan de opbrengst naar SamenLoop voor Hoop gaat.

Biljartcompetitie 't Ivoor weer van start

Foto: RC Ducks

Boxtel - Biljartvereniging 't Ivoor is klaar voor het nieuwe seizoen. Alle biljarttafels zijn weer voorzien van nieuwe lakens en nieuwe biljartballen en de spelers hebben er zin in. Dit seizoen start de vereniging in de competitie met negen teams in diverse disciplines. De eerste wedstrijden zijn afgelopen week al weer gespeeld.

Het eerste team verloor in een uitwedstrijd tegen De Hazelaar 2 uit Rosmalen met 22-28. Theo Verhagen beet het spits af en liet onmiddellijk zien dat hij de juiste vorm al te pakken had. Hij won zijn partij met een moyenne van 7,94. Don van der Wiel had het hierna duidelijk moeilijker in zijn partij. Hij verloor met een moyenne van 5,73 en behaalde zes punten. Louis van der Meijden moest als reservespeler aantreden. Ook hij behaalde zes punten met een moyenne van 5,12 en verloor zijn partij kansloos.

Het tweede en derde team moesten tegen elkaar aantreden, wat resulteerde in winst voor het tweede team met de maximale score van dertig punten. Henk van Boxmeer zegevierde over Math Hendriks. Jacques van Loon en Gerard de Beer speelden een remisepartij met van beide spelers prima spel. Tenslotte won Ad van Os van Theo van Dongen met 10-9. In totaal betekende dat een 30-25 overwinning voor het tweede team.

Het 3-banden groot team speelde een thuiswedstrijd. Het nieuwe materiaal vergde veel aanpassing wat niet iedereen goed afging. Leo van der Westelaken kwam niet goed in zijn spel en verloor met zeven punten. Theo Verhagen trof een tegenstander die zich beter aanpaste. Deze overtroefde Theo en liet hem kansloos achter met slechts vijf punten. Als laatste moest Louis van der Meijden aantreden. Die had de eerste veertien beurten moeite om in zijn spel te komen, gezien zijn slechts drie gemaakte caramboles. Maar in de volgende veertien beurten maakte hij maar liefst dertig caramboles om zo winnend te eindigen met een pracht moyenne van 1.178, goed voor tien punten.

Ponyamazones staan hun mannetje op NK dressuur

Carlijn van Oerle en haar pony India behaalden de zesde plaats in de klasse D-Z1. Foto: Natasja van Oerle

Boxtel/Ermelo - Afgelopen weekend vond op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de Hippiade voor pony's plaats. Hierbij worden de Nederlands kampioenschappen in de verschillende disciplines van de paardensport verreden. Vanuit Boxtel deden Carlijn van Oerle en Suus van Nieuwenhof mee namens HSV St. Martinus.

Al vroeg in de ochtend kwam Carlijn van Oerle met haar pony India aan de start in de klasse D-Z1. Samen wisten zij een zeer sterk begin neer te zetten, en ook het galopgedeelte was imposant. Helaas maakte Carlijn een ruiterfout in het stapgedeelte, wat haar op enkele tienden van procenten een plaats in de finale kostte. In de halve finale pakte ze de zesde plaats met een score van 64,41%.

In de middag verschenen Suus van Nieuwenhof en haar pony InterUnique Nando in de ring voor de klasse C-L2. De altijd kalme en onverschrokken Suus wist vol overtuiging ijzersterk te starten. Met zeer mooie galoponderdelen zette het duo een score van 62% neer, wat uiteindelijk goed was voor een zevende plaats.

HSV St. MArtinus liet weten zeer trots te zijn op de twee amazones die zich tot de top van de Nederlandse dressuurruiters mogen rekenen.

Van Nes loodst honkballers naar overwinning Ducks wint met 3-4 van Twins uit Oosterhout

Boxtel - De heren van Ducks speelden zondag 30 augustus een uitwedstrijd tegen Twins uit Oosterhout. Nadat deze wedstrijd eerder verregende, zochten de Boxtelaren naar een kans om hun winnende trend voort te zetten.

Ducks begon goed aan slag maar de ploeg uit Oosterhout wist een mooie double play te maken waardoor de inning over was. Pitcher Jeroen van Nes opende goed en hield de sterke slagploeg in bedwang. In de tweede inning kwam Sherwin Theodora tot scoren door een binnenveld honkslag van Van Nes, die het heft in eigen hand nam. Twins liet hier geen gras over groeien en pakte in de gelijkmakende slagbeurt direct een punt terug, mede door een fout.

Daarna bleef het redelijk stil tot Twins tot scoren kwam en de tussenstand 2-1 bedroeg. In de vijfde inning lukte het de formatie uit Boxtel om punten terug te pakken en kwamen de heren twee keer tot scoren, geholpen door een fout van de derde honkman uit Oosterhout. Bij een tussenstand van 2-3 deden beide werpers hun best om de wedstrijd op slot te gooien, maar in de laatste inning sloeg eerste honkman Yannick Brechenmacher het laatste Boxtelse punt binnen, de loper was Jeroen van Nes.

In de gelijkmakende slagbeurt van Twins werd het nog spannend, omdat zij een punt terug wisten te pakken met een tussenstand van 3-4 én nog een loper op honk drie. Maar Van Nes hield het hoofd koel en wist de laatste slagman uit te krijgen. De Boxtelaren wonnen de spannende wedstrijd en Jeroen van Nes was de onbetwiste man of the match, met twee honkslagen, twee punten gescoord en een punt binnen geslagen terwijl hij een dominante wedstrijd gooide.

Ook Liempdse biljarters beginnen aan nieuw seizoen

Liempde - Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank start volgende week met de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Landelijk spelen 82 teams, verdeeld over 8 poules.

't Wapen van Liempde speelt in poule 7 met 11 teams. Het team bestaat uit dezelfde spelers als vorig seizoen; kopman is Martien van den Tillaart, 210 caramboles 57/2, Piet Leermakers en Ton Rovers 160 caramboles in de spelsoort 38/2, Harm van de Laar 130 en Leo van Hastenberg 120 caramboles. Doel is het behalen van dezelfde resultaten als vorig jaar, wat een zeer moeilijke opgave zal zijn.

Rugbyclub Ducks zoekt nieuwe leden

Boxtel - Voor het nieuwe seizoen is Rugby Club Ducks op zoek naar nieuwe leden, met name jeugdige spelers in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar.

Met de oproep 'Houd je van fairplay, hard werken, teamwork en respect? Dan is rugby de sport voor jou/jouw kind!' werft de club nieuwe leden. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om naar de training te komen kijken en een potje mee te rugbyen. De Turven (tot en met 8 jaar), Benjamins (9 tot en met 10 jaar) en de Mini's (11 tot en met 12 jaar) trainen op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur bij de Ducks op sportpark Den Wielakker/Munsel aan de Voetboog in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.rcducks.nl.

LSV popelt om het nieuwe seizoen te starten

Lennisheuvel - De afgelopen weken speelde LSV drie bekerwedstrijden, waaruit het team slechts één wedstrijdpunt wist te vergaren. Tegen De Bocht'80 werd gelijkgespeeld en de andere tegenstanders, DOSKO en WODAN, maakten beide hun hogere competitieklasse waar, maar zonder de Lennisheuvelse ploeg weg te spelen.

Desondanks is LSV-trainer Kirk Koningstein tevreden en optimistisch gestemd. De spelers lopen over van strijdlust en maken zich op voor een competitie met nog onbekende tegenstanders, doordat LSV dit jaar is ingedeeld in Zuid II. Aanstaande zondag is Elsendorp de eerste opponent in Lennisheuvel. De aftrap is om 14.30 uur.

20 / 20

Donderdag 3 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Start cursus bloemschikken
19.30 uur, Velderswegje 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 4 september

Extra voorstelling Circus Freiwald

17.00 uur, Rotonde Schijndelseweg/Schijndelsedijk

Inloopavond bij de jeugdnatuurwacht
18.30 uur, Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

5 september – januari 2016

Expositie: Boxtel in de Middeleeuwen

Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Zaterdag 5 september

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13:00, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Extra voorstellingen Circus Freiwald

15:00 uur & 19.00 uur, Rotonde Schijndelseweg/Schijndelsedijk

Gezingsdag ZLTO Boxtel-Liempde

18.15 uur ontvangst Fam van Erp, Luissel 6, Boxtel

25-jarig bestaan Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel
Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel
19.30 uur, vleermuizenwandeling
20.30 uur, waterdieren kijken
21.30 uur, borrel
22.30 uur, nachtvlinders kijken

Zondag 6 september

25-jarig bestaan Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel
Vroege vogeltocht
7.00 uur, Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel
Diverse activiteiten
Vanaf 11.00 uur, Bos Sparrenrijk, Ingang Nimrodlaan en Molenwijkseweg, Boxtel

MTB tourtocht 35,50,65 km
8.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Open Dag Oxalis 30 jaar
10.00 uur, Mijlstraat 102, Boxtel

Bourgondische hippie-ecomarkt
10.30 uur, Buurthuis Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Jaarlijkse Straatspeeldag Frederik Jan Ottostraat
12.30 uur, Frederik Jan Ottostraat en Keizerstraat, Boxtel

Dansmiddag in de Walnoot m.m.v Stardust Live
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country Line dansmiddag
13.30 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Kasteelconcert Gildenbondsharmonie

14. 00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel
Bij slecht weer in Tijberzaal BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Roofvogeldemonstratie
15.00 uur, Boerderijterras Jacobushof, Middendreef 2, Boxtel

Maandag 7 september

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Bewegen voor 50-plussers
09:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Dinsdag 8 september

De bijbel op dinsdag door Nico Bulter, theoloog
10:00 uur, Kasteel Stapelen, Appartementen, Boxtel

De Bijbel op dinsdag
10:00 uur, Kasteel Stapelen, Appartementen, Boxtel

Open Avond Badminton
20:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 9 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 10 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

11-13 september

Slowlands Festival
Landgoed Velder, Velder 10, Liempde

12-13 september

Open Monumentenweekend: Kunst en Ambachten
Diverse musea in Boxtel en Liempde

SamenLoop voor Hoop van KWF kankerbestrijding
14.00 - 14.00 uur, Centrum Liempde

Tuinexpositie met loterij voor het Kika Kinderfonds
11.00 uur, Nieuwland 9, Boxtel

Zaterdag 12 september

Boxtel by Night
18.00 uur, Kanovereniging De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Historische en culturele rondleiding Stapelen
13:30 en 15.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Dansen bij de Rots

19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 13 september

Ruilbeurs voor verzamelaars
10:30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Historische en culturele rondleiding Stapelen
13:30 en 15.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 14 september

Bewegen voor 50-plussers
09:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Dinsdag 15 september

Lezing over de Paters Assumptionisten in Congo
19:30, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Badminton
20:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 16 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 17 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start Kindertheater
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 20 september

Molenrit motoren

10.00 uur, verzamelen, vertrek om 11.00 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

Koopzondag Boxtel
12.00 uur, Centrum Boxtel

Bockesprongen 2015
13.00 uur, Markt en omgeving, Boxtel

Tweedehandsmarkt
13:00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Ierse Sessie
13:30, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

1 jarig bestaan Dok12: Live band Maddox
15:00 uur, Dok 12, markt 12, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten Boxtel
20.15 uur, St.Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 21 september

Bewegen voor 50-plussers
09:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 22 september

Open Avond Badminton
20:00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 23 september

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 24 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kindertheater
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel