DeMooiBoxtelKrant

8 april 2015

DeMooiBoxtelKrant 8 april 2015


Boeremèrt brengt Liempde terug in de tijd

Foto: Willemijn Wijdenes

Liempde - Meteen na binnenkomst waanden de vele duizenden bezoekers van de Boeremèrt zich maandag in lang vervlogen tijden Ze werden weer volop getrakteerd op nostalgisch vermaak voor jong en oud.

De 43e editie van het jaarlijkse topevenement in hartje Liempde begon bewolkt maar droog, en aan het eind van de middag liet een stralende lentezon zich zien. De terrassen zaten dan ook goed vol. En niet alleen daar kon genoten worden van iets lekkers. Spekstruif, broodjes worst en snert, het vond allemaal gretig aftrek tijdens de mèrt. Ook bij de kraam met oud-Hollands snoepgoed stond een rij. De tientallen marktkramen boden een grote verscheidenheid aan koopwaar en overal waren demonstraties van oude ambachten. Hoe het vroeger in zijn werk ging was te zien bij onder anderen de korfvlechter, garenspinster, klompenmaker, ganzenhoeder en graandorsers. Dat het er honderd jaar geleden op school ook anders aan toe ging, was te beleven in de schoolklas van Ot en Sien.

De schuitjes schommelden constant op en neer en ook het paard trok onophoudelijk een wagen vol met, vooral kinderen door de straten. De KPJ-spelletjes zoals spijkerbroekhangen, ballengooien en blik- en steltenlopen werden enthousiast gedaan en uiteraard was het dringen geblazen bij de kuikentjes en pasgeboren lammetjes. Er was muziek in de tent en in de straten en er werd volop gedanst, natuurlijk in oude klederdracht.

De organisatie kan ook dit jaar weer terugkijken op een uiterst geslaagde editie met opnieuw meer bezoekers dan het voorgaande jaar. Het was een mooi Liempds feest met gasten uit de wijde omtrek. Na ruim veertig jaar is en blijft de Boeremèrt een levendig en kleurrijk visitekaartje voor dit prachtige dorp.

Liempde - Het kantoor van de Rabobank in Liempde sluit per 1 juli haar deuren. Dit heeft de bank dinsdag bekendgemaakt. Reden voor de sluiting is het teruglopende aantal bezoekers van het kantoor, waardoor de kosten voor het openhouden te hoog worden. Ook verdwijnt er een geldautomaat in Boxtel bij Winkelcentrum Oosterhof waar nu nog twee automaten te vinden zijn.

Hiertegenover staat een verruiming van de openingstijden van het bankkantoor in Boxtel. Dit sluit vanaf 1 juli op maandagochtend en blijft dan dagelijks tot 17.00 uur open. Op vrijdag sluit het kantoor in Boxtel pas om 19.00 uur. "Speciaal voor ouderen en mensen die niet goed ter been zijn heeft de bank de mobiele adviseur in het leven geroepen. Deze adviseur komt op afspraak bij de mensen thuis en kan veel bankzaken direct aan de keukentafel regelen", vertelt Marlies van Weert van de afdeling Particulieren van Rabobank Hart van de Meierij.

Marvel-atleet Tony de Groot wint Paasloop

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Tony de Groot, atleet van AV Marvel uit Boxtel, heeft zondagochtend de 39e editie van de Paasloop op zijn naam geschreven. De Groot liep vanaf de start aan kop, op kleine afstand gevolgd door zijn directe opponent. Vooral in de laatste ronde wist hij verder weg te lopen van zijn directe tegenstander en kwam hij met een ruime voorsprong binnen.

De ochtend startte om 10.00 uur met de kidsloop waaraan enkele tientallen kinderen deelnamen. Zij renden op de atletiekbaan hun eerste rondje. Jasper van den Aker van de lokale Rabobank, hoofdsponsor van het loopevenement, verrichtte in beide gevallen het startschot waarna hij met de recreanten ook zelf meeliep.

De volledige uitslag is te vinden op www.avmarvel.nl. Meer foto's zijn terug te vinden in het fotoboek op www.mooiboxtel.nl.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Arno Burg leest en signeert bij MUBO

Boxtel - De lopende wisselexpositie '100 jaar Assumptionisten in kasteel Stapelen' wordt op 12 april afgesloten met een lezing en signeersessie van Arno Burg, die zelf assumptionist is en in Kasteel Stapelen woont. Hij is de archivaris van de Assumptie in Nederland.

Burg mag dus met recht een expert worden genoemd. Recent schreef hij het boek 'De Nederlandse Assumptie 1915-2015'. De lezing start 12 april om 11.15 uur en kost 3,50 euro, waarbij een bezoek aan de expositie is inbegrepen. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Verzamelaars-ruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging Boxtelse Verzamelaars organiseert zondag 12 april een verzamelaars-ruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. Bij iedere beurs is er aandacht voor een speciaal thema, dit keer is dat 'Sail'.

Er kan van alles geruild worden, van bidprentjes, munten en postzegels tot prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten en theezakjes. De beurs is van 10.00 tot 13.00 uur in De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel. De entree bedraagt 1 euro voor volwassenen en 25 eurocent voor kinderen. Kijk op www.vbvboxtel.nl voor meer informatie.

De Rots sluit parkeerterrein voor buurt

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots in Boxtel gaat haar parkeerterrein 's nachts afsluiten met een poort. Door de overlast van hangjongeren heeft het bestuur van het gemeenschapshuis daartoe besloten. Ook is aan buurtbewoners gevraagd om overdag geen auto's meer op het parkeerterrein van De Rots te parkeren. Het terrein wordt na de laatste activiteiten 's avonds afgesloten en gaat om 8.00 uur in de ochtend weer open. De buurt is via een brief geïnformeerd over de plannen.

Meer seniorenwoningen St. Joseph op Hoogheem

Boxtel – Het aantal seniorenwoningen van Woonstichting St. Joseph is sinds deze maand aangepast. Dat is het resultaat van het gesprek vorige week tussen de huurdersvereniging Hoogheem en de directie van St. Joseph.

St. Joseph verwijderde in september vorig jaar het seniorenlabel van flat Steenbok (1) en Tweelingen (2) geheel en deels van flat Weegschaal (6) en Leeuw (7). Voor de laatste twee flats bleven de eerste drie etages behouden voor 55-plussers. De wijzigingen zorgden voor onrust bij Hoogheembewoners en de huurdersvereniging trok bij de Woonstichting aan de bel omdat deze zich zorgen maakte om het leefklimaat van de flats. Vorige week volgde daarom een gesprek, met als resultaat dat vanaf nu ook de vierde, vijfde en zesde verdieping van de Weegschaal en Leeuw flats aan senioren worden aangeboden. Voor flat Steenbok en Tweelingen blijft het beleid gelijk, omdat deze op verdere afstand van de voorzieningen liggen.

Donderdag 9 april        Bridgen in De Walnoot 13.30
                                 Handwerken in de Orion 13.30

Vrijdag 10 april         H.Mis voor de overledenen wijk Selissen in De Walnoot 10.15
                                 Rikken en Jokeren in De Orion 13.30

Maandag 13 april         Koersballen in de Orion 14.30

Dinsdag 14 april         Biljarten in De Walnoot 13.30
                                 Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                                 Kienen in De Rots 14.00

Kapvergunning voor Kastanjelaan

Boxtel - Zeven bomen aan de Kastanjelaan verkeren in zo'n slechte staat dat deze op korte termijn zullen moeten worden gekapt. De gemeente publiceert de aanvraag voor de hiervoor benodigde omgevingsvergunning volgende week. Uiteindelijk zullen alle bomen aan de Kastanjelaan moeten worden gerooid.

In 2013 werden al vijf bomen gekapt aan de karakteristieke oprijlaan naar Begraafplaats Munsel, omdat deze ziek bleken. BTL Bomendienst en de gemeente hebben sindsdien de overige bomen onderzocht en geconstateerd dat ze allemaal de kastanjebloedingsziekte hebben. De toestand van de bomen is slechter dan werd verwacht; zeven bomen verkeren in zo'n slechte staat, dat de gemeente zich al voorbereid op het binnenkort rooien hiervan.

Over de situatie en hoe daarmee om te gaan, gaat de gemeente in gesprek met de omwonenden. Wethouder Herman van Wanrooij gaat met hen, samen met medewerkers van de gemeente en BTL Bomendienst, een wandeling maken door de Kastanjelaan. Tijdens deze wandeling krijgen de omwonenden uitleg over de toestand van de bomen en kunnen zij daar vragen over stellen. Na de wandeling gaan de de betrokken partijen met elkaar in gesprek over hoe ze goed met de zieke bomen en de toekomst van deze laan om kunnen gaan.

Gevaarlijke of onveilige situaties
Wanneer zich gevaarlijke of onveilige situaties voordoen, moet de gemeente ingrijpen. Dat kan door takken te snoeien of bomen te rooien. Voor de bewuste zeven bomen wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Deze aanvraag publiceert de gemeente volgende week. Het duurt hierna nog enkele weken voor de vergunning is verleend.

Nieuwe eigenaren voor Harold de Bie Siersteencreaties

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Na 25 jaar ervaring in de wereld van siersteen heeft Harold de Bie uit Esch per 1 april zijn zaak overgedaan aan Maarten van de Sande en Stef van de Langenberg. Zij zetten vanaf nu met minstens zoveel energie en enthousiasme het bedrijf, dat gespecialiseerd is in siersteencreaties, door.

Maarten en Stef zijn geen onbekenden van elkaar. Op jonge leeftijd startte Stef met zijn vakantiebaantje bij Van de Sande tuinen, waarna hij de opleiding tot tuin- en landschapsontwerper met succes afrondde. De twee hebben altijd veel samengewerkt. "Nu deze mooie kans zich voordoet ben ik blij dat we samen hier in kunnen stappen", aldus Maarten.

"We zetten de zaak onveranderd door", zegt Stef beslist. "De gehanteerde werkwijze die klanten gewend zijn blijft bestaan. We bieden mooie, eerlijke producten tegen een scherpe prijs." In de showroom en showtuin aan de Heikant 9 in Esch zijn veel producten in verschillende maten en kleuren te vinden. "We willen onze klanten goed informeren. Daarnaast vinden we het belangrijk om goede service te bieden en afspraken na te komen", vult Maarten aan.

Het importeren van natuursteen en keramische tegels blijft op hoog niveau doorgaan. Vaste medewerker Rob heeft veel ervaring en kennis van de toepassing van de materialen. Hij zal ook onder de nieuwe eigenaren de klanten goed blijven informeren over het juiste gebruik van de materialen. Naast allerlei soorten natuursteen en keramische tegels is er in de showroom ook een grote diversiteit aan tuinverlichting en kunstgras te vinden.

Maarten van de Sande ziet het als een mooie, nieuwe uitdaging: "We kennen de uitvoering al vele jaren, nu kunnen we mensen nog veel meer en beter gaan adviseren." Op zondag 3 mei wordt er een open dag georganiseerd en is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.

Foto: Mark van der Pol

Boxtel stap verder met ontsluiting Ladonk

Boxtel - Boxtel is weer een stap verder met de beoogde verbindingsweg tussen industrieterrein Ladonk en de Kapelweg. De gemeente heeft daarvoor vorige week een stuk grond aangekocht aan de Colenhoef op Ladonk.

De deal komt voort uit een samenwerking tussen Boxtel en Milieu Service Brabant (MSB). Eigenaar Henk Wagenaars van MSB sloot in 2012 ook al een samenwerking met de gemeente. Die heeft de grond nodig voor de aanleg van de verbindingsweg tussen Ladonk en de Kapelweg (VLK), die onderdeel uitmaakt van de zogenoemde TALK-weg.

"Om hiermee van start te gaan zal eerst het bestemmingsplan aangepast en in procedure moeten worden gebracht. Doordat we de grond van Henk Wagenaars kunnen aankopen met een subsidie van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, bespaart de gemeente flink wat geld", aldus wethouder Herman van Wanrooij. Beide partijen gingen begin maart om de tafel om de laatste puntjes op de i te zetten. Vorige week was de deal rond.

Boxtel gaat nu een nieuw bestemmingsplan schrijven voor het gedeelte van de Colenhoef naar het Smalwater. "Nadat de nodige procedures zijn doorlopen, willen we zo snel mogelijk van start. Dan zou theoretisch de schop op 1 oktober de grond in kunnen, al zullen we die datum niet halen. We starten eerst met de aanleg van de brug over het Smalwater", licht Van Wanrooij toe.

Bij MSB verdwijnt de houtshredder naar Breda. Op het terrein in Boxtel wordt vervolgens ingezet op recycling van elektronica. "Hierdoor komen er vanaf 1 mei tien medewerkers via de WSD te werken. Dit aantal zal al snel uitgroeien tot ongeveer vijftig", aldus Wagenaars. Het personeel van MSB werd donderdag aan het einde van de middag ingelicht over de aanstaande wijzigingen binnen het bedrijf.

Apollopad

Foto: Marie Fick

Tussen Hobbendonkseweg en Vorsenpoel

Apollo is van oorsprong een Griekse god, maar hij wordt onder dezelfde naam ook door de Romeinen vereerd. Hij is de zoon van Leto en oppergod Zeus en de tweelingbroer van Artemis (haar Romeinse naam is Diana), de godin van de jacht. Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen is Apollo in de eerste plaats de god van de zon en het licht; vandaar zijn bijnaam Phoebus (stralende) Apollo. Daarnaast is Apollo ook de god van de herders en kuddes, de waarheid, het goede, het schone, de (dicht)kunst, de muziek en de culturele activiteiten, de profetie, medicijnen, de genezing en het recht. Apollo zorgt voor orde en rust en houdt de rechtspraak in de hand. Hij is bovendien een vaardige oorlogsgod, die in staat is zijn pijlen over zeer grote afstand af te schieten. Als orakelgever openbaart Apollo de wil van de goden. In het heilige Delphi, maar ook op tal van andere plaatsen, verkondigt hij via de orakel-verklarende priesters zijn voorspellingen aan de mensen.

Apollo is een knappe god: lang van gestalte, goed gebouwd en met een fraaie haardos. Hij heeft vele liefdesavontuurtjes met zowel nimfen als sterfelijke vrouwen. Behalve zijn avonturen met vrouwen, houdt de god er ook relaties met mooie mannen op na.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevindt zich een beeld van Apollo. Het is een Romeinse kopie van een Grieks origineel. De zonnegod is hier geheel naakt weergegeven, met zijn linkerhand rustende op de omphalos (navel). Dit is een verwijzing naar de orakelstad Delphi, die door de oude Grieken als navel (middelpunt) van de wereld wordt beschouwd. In zijn rechterhand houdt Apollo de lauwerkrans, gevlochten van laurierbladeren.

Bij de naamgeving van deze straat (pad) speelt vooral de relatie met de muziek een grote rol, omdat een groot gedeelte van het Apollopad is gesitueerd in de componistenbuurt.

Bron: Rijksmuseum van oudheden Leiden

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Boxtel - Het Collectief Van Cooth in Boxtel houdt op de zondagen 19 april en 17 mei weer 'Open Hoevedagen'. De deuren van de werkruimtes en ateliers in de Van Coothhoeve gaan dan open voor belangstellenden.

Na drie eerdere, succesvolle Open Hoevedagen heeft het collectief de smaak te pakken en gaat door met de maandelijkse zondag, waarbij buurtbewoners en geïnteresseerden welkom zijn. Op 19 april en 17 mei zijn er diverse activiteiten. Zo zingt Dirk Struycken, onder meer dirigent en zangdocent, liedjes over liefde. Hij schreef deze zelf en ze worden ten gehore gebracht tussen 13.30 en 14.00 uur, 14.30 en 15.00 uur en 15.30 en 16.00 uur.

Ruilbibliotheek
Nieuw in de hoeve is de Ruilbibliotheek. In de hal op de begane grond staat een groot aantal boeken op nieuwe lezers te wachten. Boeken zoals romans, maar ook reisverhalen en andere leuke themaboeken vindt de bezoeker er terug. Gratis en zonder enige verplichting mogen bezoekers er een boek uitnemen of terugzetten. Doelstelling is dat iedereen kan blijven lezen.

Ook al is de Hoeveshop nog niet gereed, toch zijn er al diverse zaken te koop. Denk aan zelfgemaakte lederen tassen, mooie sieraden met edelstenen, struisvogelproducten en interieuraccessoires. Belangstellenden kunnen eraan afzien dat de creatieve ondernemers en welzijnswerkers in de hoeve er met hart en ziel aan het werk zijn.

In het Collectief Van Cooth hebben zich mensen verenigd die willen werken aan duurzaamheid, sociale samenhang, creativiteit, vakmanschap en welzijn. Het gebouw van het voormalige duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde heeft als locatie betekenis voor de deelnemers. De Van Coothhoeve biedt onderdak aan hun activiteiten en zij knappen de boerderij ook op.

Natuurwerkgroep Liempde richt zich op de Scheeken

Liempde - De populierenwerkgroep van Natuurwerkgroep Liempde gaat zich de komende tijd extra richten op natuurgebied de Scheeken, tussen Liempde en Sint-Oedenrode. De Scheeken is door het rijk aangewezen als een wederopbouwgebied waar de natuur extra aandacht krijgt. Het terugbrengen en stimuleren van de populier is hiervan een belangrijk onderdeel.

Natuurwerkgroep Liempde zet zich al jaren in om de populier terug te brengen in het Brabantse landschap. Via een populierenwerkgroep worden deze zo karakteristieke bomen aangeboden om in wegbermen en op kavelgrenzen te worden geplant. In de Scheeken worden nieuwe bomen aangeplant en worden cursussen gegeven voor het professioneel snoeien van de reeds aangeplante bomen. In samenwerking met heemkundekring Kèk Liemt wordt er ook sterk aandacht geschonken aan de cultuurhistorische geschiedenis van het natuurgebied.

Het populierenproject in de Scheeken wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Rijksinstituut voor Cultureel Erfgoed, Brabants Landschap en het Streekfonds van Het Groene Woud.

Ambrosius plant bijenbomen bij ODC

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Als goede buur help je elkaar vooruit. En dat deden de imkers van bijenvereniging St. Ambrosius zaterdagochtend toen ze de eerste vijf van in totaal acht bijenbomen plantten aan het nieuwe parkeerterrein van Sportpark Wagenaars van ODC. De Boxtelse voetbalclub realiseerde hier vorig jaar een nieuwe kantine en een ruime parkeerplaats voor bijna zeventig auto's.

ODC kreeg te maken met een herplantingsplicht van de gemeente Boxtel omdat enkele bomen gekapt moesten worden voor het nieuwe clubgebouw. Buurvereniging St. Ambrosius zit aan de andere kant van het Essche Heike met de bijenstand. Zij zagen wel mogelijkheden voor een mooie samenwerking en boden zaterdagochtend vijf bijenbomen aan Jan van der Steen aan die namens ODC meehielp bij het planten hiervan.

De bijenbomen bloeien later in het jaar waardoor ze een prima aanvulling zijn op de bloei van lindebomen. "Hierdoor kunnen we de dracht rekken en valt er geen drachtpauze als de lindebomen uitgebloeid zijn", vertelde Martien Tholen van Ambrosius. "Verder zou er eigenlijk gras komen maar we hebben nu de toezegging van ODC dat ze de grond gaan inzaaien met een bloemenmengsel. Dat is veel beter voor onze bijen."

Over anderhalve week, op zondag 19 april, organiseert de bijenvereniging voor de 42e keer haar bloemen- en plantjesmarkt die jaarlijks enkele honderden bezoekers trekt. De imkers zijn inmiddels al volop bezig met de voorbereidingen voor deze fleurige markt. Er worden drachtplanten, honing en diversen andere artikelen verkocht, er is voorlichting over het leven van de bijen en een speciale kraam voor kinderen. Naast koffie met een broodje en snert is er natuurlijk ook muziek.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Stichting Mama Vita houdt op dinsdag 21 april in Boxtel een bijeenkomst voor moeders en andere verzorgsters van kinderen en jongvolwassenen met een vorm van autisme of een andere beperking.

Stichting Mama Vita is voor hen een actief platform en steungroep. Als je als moeder erachter komt dat je kind een beperking heeft, kan je wereld er opeens heel anders uitzien dan je verwacht had. Specifieke doelstelling van de organisatie is om moeders uit het isolement te halen waar ze vaak niet uit kunnen komen en weer mee te laten doen aan de maatschappij.

De bijeenkomst op 21 april is in Zorg en Autisme Buro Brabant, Van Hornstraat 21 in Boxtel en start om 10.00 uur. Saskia Buma verzorgt een korte NLP-training 'Stap in je Kracht'. Om 11.30 uur is er de gelegenheid tot napraten. Aanmelden kan bij 'regiomoeder' Annemieke Huijbers, zowel telefonisch (0411-610755) als via e-mail: rhjhuijbers@ziggo.nl.

Boxtel – De Boxtelse Woonstichting St. Joseph verhuist maandag 13 april van de Baroniestraat 54 naar het HECC Alliance-kantoor aan de Brederodeweg 23. Dat bevindt zich links naast de brandweerkazerne.

St. Joseph verwacht in dit modernere pand ook meer te kunnen gaan doen met flexibele werkplekken. Komende maandag om 9.00 uur opent directeur-bestuurder Rob Dekker de deuren van het nieuwe kantoor. In de eerste week ligt er voor alle bezoekers iets lekkers klaar. "Het is voor ons een mijlpaal om de deuren op de nieuwe locatie te openen. We hebben er lang naartoe gewerkt. We gaan ervan uit dat maandag alles klaar is om weer 'gewoon' aan de slag te kunnen", aldus manager vastgoed en projectontwikkeling Wiljo Striekwold, die de verhuisoperatie leidt. "We beginnen maandag met een stevig ontbijt voor alle collega's."

Verhuisdagen
Morgen, donderdagmiddag 9 april en vrijdag 10 april gaan alle dozen, meubels, kasten en documenten van de huidige naar de nieuwe locatie. Ook in het weekend wordt doorgewerkt om te zorgen dat vanaf maandag alles operationeel is. Vanaf donderdagmiddag 16.00 uur is St. Joseph tijdelijk niet meer bereikbaar, alleen voor spoedreparaties. Daarvoor kunnen huurders bellen met 0411-659100. Vanaf maandag verandert dat nummer in 0411-659111.

In de Baroniestraat opereerde St. Joseph vanuit twee gebouwen. Na een grondige verbouwing biedt één daarvan begin 2016 woonruimte aan zestien mensen met geheugenproblemen. Een beheerdersechtpaar woont op de bovenetage en biedt samen met een team verzorging en begeleiding. Het tweede kantoorpand op de hoek van de Baroniestraat met de Breukelsestraat wordt verkocht aan Van 't Hooft & Van Rosmalen Notarissen. Zij worden vanaf 1 juli eigenaar.

Café Brein over Communicatie-apps bij afasie

Boxtel - Café Brein staat deze maand stil bij de verschillende apps die speciaal ontwikkeld zijn om mensen met afasie hulp te bieden bij communicatie met anderen.

Afasie, het verlies van spraakvermogen, is een van de mogelijke gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) door een herseninfarct of -bloeding, een ongeluk, hersentumor of na reanimatie. Communiceren met naasten en mantelzorgers is dan zeer moeilijk tot onmogelijk. Een app voor op de tablet of i-phone moet hier verandering in brengen

Tilly van Bussel van het kenniscentrum Dommelhoef uit Eindhoven, geeft uitleg over de apps. Neem zeker je eigen smartphone of tablet mee. Café Brein is deze maand op maandag 13 april van 19.30 tot 21.30 uur in de zaal van Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5 in Schijndel. De toegang is gratis.

'de ziekte van Lyme'

Foto: Gerrit van der Zalm

De ziekte van Lyme is een steeds vaker voorkomende infectieziekte in Nederland. Het vaststellen of behandelen van de ziekte van Lyme kan lastig zijn. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die tot de Borrelia groep behoren en wordt overgebracht door teken. Die kunnen echter ook andere infectieziekten overbrengen. De bacterie kan o.a. gewrichtsklachten veroorzaken.

De reumapatiëntenvereniging 's-Hertogenbosch e.o. organiseert daarom een informatiebijeenkomst over 'de ziekte van Lyme'. We hebben daarvoor twee experts uitgenodigd van het Amsterdams Multidisciplinair Lyme Centrum (AMLC), om alles over deze nare ziekte te vertellen.

Toegang: Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Medewerking verlenen dr. J.W.R. Hovius, AMC Amsterdam - internist/infectioloog / AMLC en dr. S.W. Tas, AMC Amsterdam – internist/reumatoloog.

6 / 16

De dadel; een superfood

Waar mijn jongste van zeven maanden haar lichaam aan het ontdekken is; wat ze allemaal kan doen met allerlei ledematen en gewrichten en vooral ook hoe die smaken, zijn mijn twee andere kinderen van drie en vijf aan het ontdekken wat ze vooral NIET kunnen doen met hun lichaam. De vele bulten en rode, gele, groene, blauwe en paarse plekken getuigen hiervan. Ik vind het niet altijd makkelijk dat ze het spannend vinden om hun vingers in allerlei gaten en kieren van deuren te steken, die ze er vervolgens niet meer uit krijgen. Ik vind het ook niet zo fijn dat ze minstens honderd keer per dag onder tafel en stoelen kruipen, waarbij ze 99 van de 100 keer hun hoofd stoten. En ik houd mijn hart vast wanneer ze met hun laarzen aan het tuinpad over rennen, waarbij ze ieder moment onderuit kunnen gaan, waarop ze weer met een intens gebrul en bloed in de mond terug rennen. Gelukkig rennen ze dan vaak na een paar knuffels en kusjes weer enthousiast de tuin in, waarbij ik mijn hart en adem opnieuw vasthoud.

Ook ik blijf dag in dag uit ontdekken wat mijn lichaam kan en ook niet kan. Ook al probeer ik dat laatste veelal te negeren. Ten eerste vind ik het fantastisch en ben ik ongelooflijk dankbaar dat mijn lichaam drie kinderen heeft weten voort te brengen. Dat was wellicht de grootste uitdaging. Verder ben ik blij dat ik fysiek alle dingen kan doen, die ik wil doen; dat ik borstvoeding kan geven en inmiddels al zo'n vier jaar aan korte (voedings)nachten heb overleefd, dat ik als dansdocente expressie kan geven met mijn lichaam aan alles wat ik ben en voel en dat ik dan nog veelal genoeg energie overhoud om het huishouden aan te pakken, te spelen met mijn kinderen en een column te schrijven.

Het ontdekken van je lichaam is een continu proces, want je lichaam blijft veranderen; oude cellen worden vervangen door nieuwe en die nieuwe cellen worden steeds weer opgebouwd uit de bouwstoffen en energie die aanwezig zijn. Het is en blijft daarom zo ontzettend belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen; je lichaam goede bouwstoffen mee te geven, maar ook ontspanning, beweging en voldoende slaap. En denk dan niet alleen aan je eigen lichaam, maar vooral ook aan dat van kinderen, zodat ze kunnen blijven ontdekken, spelen en snel kunnen herstellen van al die soms pijnlijke resultaten van hun ontdekkingstochten.

Ik vind het een heerlijke, creatieve en leerzame bezigheid om goede voedingsstoffen te combineren met het lekker zijn ervan. Een mooie (steen)vrucht vind ik bijvoorbeeld: de dadel. Dadels zijn ontzettend zoet, vanwege het hoge natuurlijke suikergehalte en dus vaak favoriet bij kinderen, maar tegelijk naast het zijn van een energiebron bevat het vezels, mineralen en vitaminen. Vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering en voor het verkrijgen van een verzadigd gevoel. Een dadel bevat verder zeker 10 mineralen; voornamelijk selenium, koper, kalium en magnesium en ook nog wat vitaminen, zoals vitamine A en B. Vitamine A gedraagt zich als een antioxidant in het lichaam en bestrijdt dus de vrije radicalen, die schade kunnen brengen aan cellen. De dadel is door deze werking een zogenaamd superfood. Maar zoals met alles; eet met mate, omdat ze calorierijk zijn. Bovendien geven vier dadels je al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid genoemde mineralen.

Ik maak van dadels en water vaak dadelpasta als vervanging van suiker. Een geweldig tussendoortje is om ontpitte dadels te vullen met bijvoorbeeld een theelepel amandel- of cashewnotenpasta. Ontzettend voedzaam en heel erg lekker.

Smakelijke groeten,
Tamara

Boxtel - Een week had Jory Kerssens voor de verwezenlijking van haar Kunstcentrum in het nieuwe onderkomen Villa Nimrod aan de Clarissenstraat 39. Afgelopen zaterdag was de opening. "Het was een hele onderneming, maar met hulp van vrienden en familie is het allemaal gelukt."

Jory is erg trots op het nieuwe Kunstcentrum. En dankbaar. Daarom bedankte ze bij haar openingswoord enkele mensen voor hun hulp met een roos: mede-eigenaar van Villa Nimrod Rob Moonen, wethouder Eric van den Broek, die helaas niet aanwezig kon zijn, haar ouders, broer en zus en schoonouders, vrienden Suus en Victor en haar partner Thomas, aan wie ze veel steun heeft gehad, omdat hij 'nooit problemen ziet, maar enkel uitdagingen'.

"Toen ik te horen kreeg dat ik mijn vorige pand aan de Clarissenstraat 6 op korte termijn moest verlaten, ben ik meteen op zoek gegaan naar een oplossing", vertelt Jory. "Via zijn vrouw Marjan, die kunstenaar is, kende ik Rob Moonen. We hebben toen samen afspraken gemaakt voor de verhuur van Villa Nimrod voor het Kunstcentrum. Per 1 april moest ik het oude pand verlaten en nu, krap een week later, is het allemaal met veel hard werken gelukt. Het is ongelooflijk."

ook in het prachtige nieuwe onderkomen biedt het Kunstcentrum een uiteenlopende collectie kunstvoorwerpen van met name lokale kunstenaars. Naast exposities zijn er ook workshops en een kinderatelier op woensdag- en vrijdagmiddagen van 15.30 tot 17.00 uur. De galerie is geopend op woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Iedere eerste vrijdag van de maand is er tussen 19.00 en 21.00 een Open Coffee waar geïnteresseerden het vernieuwde aanbod kunnen komen bekijken. Kijk voor meer informatie op www.kunstcentrumboxtel.nl.

Filmavond in De Kloosterhof

Liempde - De laatste film van het seizoen, 'Barbara', wordt woensdagavond 15 april vertoond in het dienstencentrum aan De Kloosterhof. De film speelt zich af in Oost-Duitsland in de zomer van 1980.

De zaal gaat om 19.00 uur open en de film begint om 19.30 uur. Entree kost 2 euro inclusief koffie/thee. De film is toegankelijk voor alle 50/55+ers.

Mijn Mooi Boxtel: Manon Karssemakers

Foto: Manon Karssemakers

Deze foto is gemaakt in de Kampina in Boxtel. Een mooi gebied om samen met mijn vriend te wandelen en om tot rust te komen...

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Foto: Cock Stam

Lennisheuvel - Iedere eerste zondag van de maand geeft Rob's Vogelhof bij Lunchroom Boerderijterras Jacobushof een roofvogeldemonstratie. Zo ook op eerste paasdag. In het zonnetje genoten de bezoekers van uilen, buizerds en nog meer prachtige roofvogels. Ook waren de drie nieuwe kalfjes en de kuikentjes te bewonderen.

De volgende roofvogeldemonstratie is op zondag 3 mei, om 15.00 uur bij Lunchroom Boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel. Kijk voor meer informatie op www.jacobushof.com. Voor meer informatie over Rob's Vogelhof kijk je op www.robsvogelhof.nl.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Kastanjeboom Burgakker geveld

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Vrijdagmorgen werd een beeldbepalende paardenkastanjeboom op de Burgakker gekapt. De statige boom, die voor de oude Levensschool staat die nu in gebruik is van het SintLucas, had de kastanjebloedingsziekte en was niet meer te genezen.

Kastanjes met de bloedingsziekte krijgen kleine roestbruine vlekken op de stam. Deze verspreiden zich snel over de stam en de grote takken. Uit de vlekken druipt een donkerrode, stroperige vloeistof. De vlekken worden ruwe, zwarte korsten. De bast verdroogt tussen de vlekken en sterft af. Als de bast van de boom volledig afsterft en loskomt, sterft de boom. Bij de Kastanjebomen aan de Kastanjelaan bij Begraafplaats Munsel is de ziekte ook geconstateerd. Hier werden in 2013 al vijf bomen gekapt en voor zeven bomen wordt komende week een omgevingsvergunning voor bomenkap aangevraagd. Uiteindelijk zullen alle bomen aan de oprijlaan gerooid moeten worden.

Foto: Willemijn Wijdenes

Bekijk dit korte filmpje '100 jaar Burgakker in 5 seconden', waarop de ontwikkeling heel snel, maar heel goed te zien is.

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - De kinderen stonden al te dringen zondag, toen om 14.00 uur precies het hek van De Kinderboerderij open ging. De kleintjes tot 5 jaar mochten de wei in en de oudere kinderen sloegen meteen linksaf de tuin in. Gewapend met tassen, mandjes en bakjes gingen zij op zoek naar paaseieren. In het bijzonder naar de grote groene eieren, waarvoor ze bij inlevering een chocolade paashaas kregen.

Niet alleen het paaseieren zoeken trok vele kinderen, ook in de huiskamer was het druk bij het knutselen. Er waren volop kleurplaten en eieren die mooi versierd konden worden. Maar de meeste aandacht trokken de dieren zelf, zowel binnen als buiten. Bij de mooie nieuwe verblijven werden de cavia's geknuffeld, konijnen werden geaaid en de pauw, die trots zijn prachtige kleuren toonde, werd bewonderd. Hoogtepunt waren toch wel de drie pasgeboren geitjes die vrolijk door de wei huppelden terwijl moedergeit een oogje in het zeil hield. Het kostte wel wat inspanning en geduld, maar vele kinderen slaagden erin even te voelen hoe zacht de nieuwe kleine geitjes zijn.

Thom van Thiel

Foto: Mark van der Pol

Wie kent hem niet? Thom van Thiel was jarenlang huisarts in Boxtel en was een van de grondleggers van De Vier Kwartieren. Hij stond daarmee aan de wieg van de brede samenwerking van de zorg in Boxtel. Hoe is het nu met hem?

Voordat hij naar Boxtel kwam, werkte Thom als huisarts in Lent en bij het Instituut voor Huisartsengeneeskunde bij de Universiteit van Nijmegen. "Die combinatie werd een beetje te veel. Als vrijgezel ging het wel, dan maakt het je niet uit of je tot diep in de nacht doorwerkt. Maar als je eenmaal een gezin hebt, wordt dat moeilijker. Daarnaast lag mijn hart in Brabant en daar wilde ik graag naar terug. Op de universiteit had ik al veel gedaan om de samenwerking tussen artsen en hun omgeving te versterken, en dat wilde ik ook in de praktijk brengen." Toen dokter van Rooij hem vroeg om associé te worden, nam hij dat aanbod dan ook graag aan. Samenwerking werd het sleutelwoord in de praktijk, die toen nog op Hoogheem gevestigd was. "Als arts sta je niet alleen. Er is wijkverpleging, maatschappelijk werk, de verloskundige praktijk en destijds ook nog het ziekenhuis. Ik wilde de samenwerking tussen al die professionals stimuleren. Dat was heel belangrijk voor mij. Wat nu het Sociaal Café is, daar begonnen wij in de jaren 70 al mee. Alle eerstelijns zorg bij elkaar, zodat je niet langs elkaar heen werkt en elkaar zelfs kan helpen. Daar ging het om."

Het werk als huisarts heeft Thom altijd veel voldoening gegeven. "Als kind wist ik al dat ik iets in de geneeskunde wilde doen. Ik heb nog een tijd lang getwijfeld tussen huisarts of gynaecoloog, maar het werd toch het huisartsenvak. Het is geen gemakkelijk beroep. Enerverend, dat wel. Het grootste gedeelte van je werk zit 'm in de 'minor illnesses', de kleine ziektes en gebreken die je als arts goed aankan. Maar vaak ook heb je er iets moeilijks tussen zitten. De terminale zorg is natuurlijk het zwaarst van allemaal. Soms gaat dat via de tweedelijns zorg, de specialisten, maar soms word je als huisarts heel direct bij het sterven betrokken. Dat is erg zwaar, en dan kijk je er wel eens tegenop om weer bij iemand langs te gaan, maar het geeft enorm veel voldoening om er voor mensen te zijn, zeker op het eind. Maar het kost veel van je persoonlijkheid, en dan is het helemaal belangrijk dat je anderen hebt om op terug te vallen."

"Als huisarts is het goed om ook andere dingen te doen. Je staat natuurlijk al midden in de samenleving, dus maatschappelijke betrokkenheid is erg belangrijk. Er zijn tenslotte meer manieren om je in te zetten voor de samenleving." Thom heeft dat zelf ook altijd in de praktijk gebracht. Naast zijn huisartsenpraktijk, waar hij rond de drieduizend zielen onder zijn hoede had, is hij tien jaar lang voorzitter geweest van het bestuur van de Angelaschool en was hij adviseur bij het Jacob-Roelandslyceum en de Bracbant Havo op het gebied van Arbo-zaken, omdat er toen nog geen Arbodienst was. "Die maatschappelijke betrokkenheid is altijd heel belangrijk voor me geweest. Het is iets wat nu nog steeds heel actueel is, maar steeds meer onder druk lijkt te staan. Terwijl er juist zo ingezet wordt op het gebied van participatie, lijkt het wel of niemand er nog tijd voor heeft."

Tijdens de jaren 80 groeide de huisartsenpraktijk gestaag door, voornamelijk vanwege het groeien van de wijk Oost. Er kwam een derde huisarts bij, en toen een vierde. En ondertussen kwam de samenwerking met de andere zorgverleners steeds meer op gang. Uiteindelijk kwam dat allemaal samen in de oprichting van huisartsenpraktijk de Vier Kwartieren in 1990. Kruisvereniging en maatschappelijk werk zaten voortaan in hetzelfde gebouw, en iedereen kon zo bij elkaar binnenstappen om zaken te bespreken. Thom zou er nog zeven jaar werken tot hij in 1997 met pensioen ging. Tegen die tijd was hij er de nestor, dus het koste hem weinig moeite om te stoppen. "Ik had er al enigszins naartoe geleefd. Op een gegeven moment was het genoeg geweest, en dan moet je ook afscheid kunnen nemen en de volgende generatie de kans geven om het over te nemen. Ik ga er nog regelmatig langs, maar ik bemoei me er niet meer mee. Het vak is nu heel anders dan twintig jaar geleden."

Na zijn pensioen is Thom het rustiger aan gaan doen. Hij heeft samen met zijn vrouw een caravan gekocht en ze trekken er regelmatig opuit, zoals binnenkort richting Noorwegen, naar de Fjorden. Verder fietst hij graag en zit hij bij twee wandelclubs. "Als arts heb je daar gewoon geen tijd voor. Drie weken met de kinderen ergens een huisje huren was alles wat erin zat." Nu probeert hij dat goed te maken. Zijn vijf kinderen hebben hem inmiddels ook maar liefst vijftien kleinkinderen geschonken en daar zorgt hij ook graag voor. Oppassen op de jongsten of gewoon praten met de ouderen. "Van oppassen op de kleinsten proberen we een feestje te maken. Zijn ze op de middelbare school of al student dan is het leuk met hen te discussiëren." De maatschappelijke betrokkenheid zit er ook nog steeds, hoewel hij zich niet meer met veel dingen bemoeit. Hij heeft actief ingesproken in het traject over de aanpassing van de spoorwegen en volgt de gemeentepolitiek op de voet, maar heeft niet zo'n behoefte om zelf nog bestuurder te zijn. "Als bestuurder is het goed dat je nog veel binding hebt met het werk. Daarnaast heb ik jarenlang erg veel vergaderd en daar heb ik niet zoveel zin meer in. Mijn vrijheid is nu belangrijker voor me."

Boxtel - In een stapel oude tijdschriftenknipsels troffen wij deze foto aan van De Heilig Bloedprocessie omstreeks 1934. Dit prachtig fenomeen trekt elk jaar door de Boxtelse straten op Drievuldigheidszondag, de eerste zondag na Pinksteren. In 1934 werd het tweede lustrum gevierd; de Heilig Bloedoek kwam in 1924 vanuit Hoogstraten terug naar Boxtel. In de winter van 1924-1925 werd door Paul van Zogchel het Processiepark aangelegd.

Enige jaren voor De Tweede Wereldoorlog trekt de H. Bloedprocessie weer door de straten van Boxtel, zoals dat tot de zeventiende eeuw het geval was geweest. In de jaren 50 van de vorige eeuw verliest het Processiepark de oorspronkelijke functie. De kleinzoon van Paul van Zogchel, Christian van Zogchel heeft een paar jaar geleden een plan ontworpen voor een restauratie van het park, waarna het multifunctioneel gebruikt kan worden. De plannen zijn goedgekeurd; het benodigde geld is een probleem. Sinds 13 februari 2015 is De Heilige Bloedprocessie, een pronkstuk van Boxtels cultureel erfgoed op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland geplaatst.

In de Bloedprocessie lopen vele historisch geklede figuranten mee. Zo ook op deze foto. Deze plechtige meisjes zouden nu rond de 90 jaar oud moeten zijn. Herken jij iemand? Laat het ons weten via redactie@demooiboxtelkrant.nl.

Nieuw speeltoestel in water De Langspier

Boxtel - De medewerkers van recreatieplas De Langspier in Boxtel zijn druk in de weer met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De strandbedjes worden geplaatst, de speeltuin krijgt een nieuw kleurtje en de komende week wordt een nieuw speeltoestel in het water geplaatst.

Het gaat om een nieuwe trampoline met een doorsnede van zes meter met daaraan gekoppeld een glijbaan, evenwichtsbalk en klauterplateau. Dit opblaasbaar speeltoestel is een eerste aanzet tot een waterspeelproject, dat De Langspier in de loop der jaren wil uitbreiden met een klimwand, een Blob en nog meer speelobjecten.

Abonnementen voor het nieuwe seizoen van de recreatieplas zijn in de webwinkel en op de website www.delangspier.nl aan te schaffen. In de maand april geldt daarbij een voorverkoopkorting. Abonnementhouders krijgen een extra vaste klantenkorting. Bezoekers kunnen in De Langspier chillen op de ligweides, dagelijks baantjes zwemmen of beachvolleyballen. Kinderen spelen er in het water of in de speeltuin. Een gezinsabonnement voor vier of vijf personen is al voordeliger dan losse kaartjes voor zes bezoeken per seizoen. Het nieuwe seizoen gaat officieel van start op zondag 26 april.

Op woensdagavond wordt er vanaf eind juli beachvolley gespeeld door leden van volleybalvereniging Blox en op donderdagavond vanaf 22 mei, eveneens door Blox. Op vrijdagavond wordt er vanaf begin mei een competitie gespeeld door diverse vriendenclubs. Als er mensen of verenigingen zijn die ook willen beachvolleyballen, kan dat op woensdagavond in de maanden mei, juni en juli.

Ruim 4.500 euro voor Reumafonds

Boxtel - Collectanten van het Reumafonds hebben in maart tijdens de nationale collecte 4.632,47 euro opgehaald in Boxtel en Gemonde samen. Dat heeft het fonds, dat alle gulle gevers en collectanten heel hartelijk bedankt voor dit mooie bedrag, afgelopen week bekendgemaakt. Het geld zal worden besteed aan voorlichting, patiëntenverenigingen en het opkomen voor de belangen van reumapatiënten bij zorg en politiek.

Liempde - De Natuurwerkgroep Liempde verzorgt zondag 12 april een lentewandeling door de Heeswijkse Bossen, ten noorden van Heeswijk en Dinther. De wandeling wordt begeleid door Mariëlle de Bont van IVN Bernheze, die deelnemers kennis laat maken met dit mooie bos vol reeën, vossen, dassen, haviken en zwarte spechten. Om 9.00 uur verzamelen de deelnemers zich bij Café 't Groene Woud in Liempde, waarna er wordt gecarpoold naar het natuurgebied.

Boxtel - Zat je in 1981 in het examenjaar van mavo De Wilgenbroek ? Dan willen Frances Teulings, Helen van Loosbroek en Peggy van Son jou uitnodigen voor een reünie. Die wordt gehouden op zaterdag 19 september. Opgeven kan via het e-mailadres reunie.wilgenbroek1981@gmail.com of op de Facebookpagina Reünie mavo Wilgenbroek Examenjaar 1981.

Liempde - Buurtvereniging Roderweg in Liempde houdt zondag 12 april haar jaarlijkse vlooienmarkt bij manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat 10. Van 10.00 tot 14.00 uur is de markt voor iedereen geopend die wil komen zoeken tussen de boeken, kleding, muziek en het speelgoed, glas- en servieswerk, klein meubilair en vele andere spullen. De entree is 1,50 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Luchtpost uit...

Deze week hebben we helaas geen Luchtpost voor je. Niet alleen was iedereen te druk met het paaseieren zoeken, búsqueda de huevos de Pascua of the easter egg hunt, maar ook zijn wij op zoek naar nieuwe kandidaten voor deze rubriek.

Ben jij benieuwd hoe het nu is met die kennis, vriend of vriendin die Boxtel verruild heeft voor een nieuw thuis in het buitenland? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar redactie@demooiboxtelkrant.nl met eventuele contactgegevens en wij gaan erachteraan.

Wie weet zie jij diegene binnenkort terug in de Luchtpost.

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

Zoek de zon op! Ook voor alleenstaande vrouwen een fijne vakantie in Spanje, bel 0034968206309 en kijk op www.debrabantsevriendin.nl

SP

Emile Roemer bezoekt Boxtel.

Geslaagd bezoek Emile Roemer aan Boxtel
In het kader van de campagne voor de verkiezing van Provinciale Staten bracht SP-leider Emile Roemer op 14 maart een bezoek aan Boxtel. In zijn rondgang door het centrum werd hij begeleid door SP-wethouder Eric van den Broek en burgemeester Mark Buijs. In hun kielzog trok een grote groep SP-vrijwilligers mee om folders uit te delen en mensen aan te spreken. De muziekband SPic & SPan zorgde voor de muzikale noot en ook de SoePexpress was natuurlijk van de partij met gezonde tomatensoep. Een bijzonder mooi moment vond plaats bij atelier Hebbes aan de Markt. Hier maken en verkopen mensen met een beperking hun eigen producten. Medewerkster Jessica vroeg aan Emile Roemer of hij tijd had om even de winkel te bezoeken. Spontaan en buiten het programma om liep Roemer mee naar binnen, bewonderde de producten en had een luisterend oor voor hoe belangrijk deze werkplek is voor Jessica en haar collega's. Roemer zei onder de indruk te zijn van de Boxtelse centrumplannen en het economisch aanvalsplan. Hij zegde wethouder van den Broek toe dat hij een keer terugkomt naar Boxtel en dan meer tijd uittrekt voor een bezoek.

Historisch besluit centrum
Na een periode van vijftien jaar vergeefse politieke discussies is op 31 maart een historisch besluit gevallen over het centrum. Met het vaststellen van het herinrichtingsplan voor de Markt en de beleidsnota Detailhandel en Horeca heeft de gemeenteraad een belangrijke stap gezet om het centrum van Boxtel aantrekkelijker te maken. Dit is een groot compliment voor het college van B&W en verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek (SP). Er komt een compact kernwinkelgebied en de Markt wordt met 15 parkeerplaatsen eindelijk autoluw. Verder komen er 45 blauwe zone parkeerplaatsen in de buurt van de Markt, bestaande uit een compleet nieuwe parkeerplaats op de binnenplaats van het gemeentehuis en extra parkeerplaatsen bij Achter 't Strijpt aan het Zusterspad. De vijver en de boomgaard worden opgeknapt en moeten een oase van rust en beleving worden. Daarnaast wordt binnenkort begonnen met het verfraaien van de cultuurhistorische as tussen Stapelen en Sint-Petrus. De cultuurhistorische panden op de Markt worden beter zichtbaar gemaakt, de gevels van winkelpanden worden verfraaid en aanloopstraten naar het centrum worden aantrekkelijker gemaakt. Kortom: het centrum zal een complete metamorfose ondergaan. Dat bij dergelijke ingrijpende plannen niet iedereen helemaal tevreden is moge duidelijk zijn. Zo willen centrumondernemers meer parkeerplaatsen op de Markt in de winter, maar daar was in het college en de raad geen meerderheid voor. De Markt wordt flexibel ingericht zodat in de toekomst eventuele ander invullingen mogelijk zijn, aldus wethouder van den Broek. De herinrichting van de Markt start na september.

BALANS

De organisatie van onze BALANS thema-avond RESPECT met basketbalicoon Henk Pieterse in hun midden. Foto: BALANS

BALANS zegt JA!
Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits..' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Thema-avond
Onze jongeren kijken tevreden terug op de succesvol verlopen sportclinic met Henk Pieterse. De avond heeft een enorme indruk gemaakt op alle deelnemers en toeschouwers. Zijn indrukwekkende levensverhaal, gecombineerd met sport en leermomenten over hoe men met elkaar omgaat in de maatschappij maakte dat ieder met stof tot nadenken huiswaarts keerde.

Pesten op school; respectloos!
Henk Pieterse werd op school veel gepest en ook momenteel worden er in iedere klas gemiddeld nog drie kinderen gepest. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs komt met een wetsvoorstel waarin alle scholen verplicht worden om met een effectieve aanpak tegen pestgedrag te komen. Daar zal door inspectie ook op worden gecontroleerd. Een goede zaak, want de impact van pesten op de rest van je leven is enorm voor dader en slachtoffer!

Respect voor centrumondernemers en burgerparticipatie?
In de gemeenteraad hebben we bij de 'Herindeling Markt' voorgesteld om toch seizoensparkeren toe te staan. Na een jaar van onderhandelen met de centrumondernemers was er groot draagvlak voor seizoensparkeren. Zelfs de wethouder kon dit plan steunen, bleek tijdens de raad. Helaas was in het raadsvoorstel de mogelijkheid tot seizoensparkeren niet opgenomen. Verder hebben we bij 'Herindeling Markt' ook voorgesteld om in geheel Boxtel betaald parkeren af te schaffen. Dit omdat 'gratis gastvrij blauw parkeren' massaal uit de doorlopen burgerparticipatie kwam. Onze voorstellen mochten helaas niet op een meerderheid rekenen. In onze ogen is in beide onderwerpen niet respectvol omgegaan met de mening van de burger!

Respect voor plannen Oosterhof
BALANS heeft geprobeerd om voor de concrete uitbreidingsplannen van Oosterhof reeds draagvlak te krijgen binnen de gemeenteraad. Helaas is dat niet gelukt en hebben we vervolgens ingestemd met minder uitbreidingskansen voor Oosterhof, maar nog steeds wel uitbreiding van het prima Oosterhof! Uiteindelijk hebben we met aflegging van stemverklaringen – toelichting waarin we aangeven met welke onderdelen van het voorstel we niet kunnen instemmen – voor de herinrichting van de Markt en voor uitbreiding Oosterhof gestemd. We vinden het jammer dat er niet het maximale (seizoensparkeren, volledig gratis gastvrij blauw en nog meer extra meters voor Oosterhof) in de voorstellen zat, maar beide voorstellen bevatten ook vele goede elementen: BALANS zei JA mits...!
BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

Rommelmarkt buurtvereniging De Mijlpaal

Lennisheuvel - Buurtvereniging De Mijlpaal in Lennisheuvel houdt zondag 19 april haar jaarlijkse rommelmarkt in de Mijlstraat. Inwoners van en verenigingen uit het dorp bieden dan hun spulletjes aan voor een leuk prijsje. Er is een ruime keuze uit tweedehands kleding, meubelen, tuingereedschap, keukengerei, spelletjes, audio-apparatuur, boeken, platen en zelfgemaakte producten.

Tevens is er een speciale kraam waar de Vincentiusvereniging elektrische apparaten verkoopt uit de jaren '60, '70 en '80 waaronder droogkappen, radio's en broodroosters. Alle verzamelaars en liefhebbers zijn welkom tussen 10.00 en 13.00 uur in de Mijlstraat tussen Koevoortseweg en Armehoefstraat. De toegang is gratis.

De Mijlstraat wordt voor de gelegenheid gedeeltelijk afgesloten, tussen de kruising Lennisheuvel en de Armehoefstraat. Meer informatie is per e-mail verkrijgbaar via secretaris@buurtverenigingdemijlpaal.nl.

Samenwerking gemeenten en inwoners vergemakkelijkt

Foto: Communicatieteam Het Groene Woud

Boxtel - Zes gemeenten waaronder Boxtel hebben vorige week het Brabantse Manifest voor Samenwerking getekend. Daarin staan vuistregels over de manier waarop gemeenten en hun inwoners elkaar helpen, om zo de samenwerking makkelijker te maken.

Het manifest is van een handtekening voorzien door de gemeenten Boxtel, Haaren, Heusden, Sint-Michielsgestel, Vught en 's-Hertogenbosch. De overheid trekt zich steeds verder terug en burgers wordt gevraagd om steeds meer zelf te doen. Daarom is het steeds belangrijker dat gemeenten en inwoners samen optrekken om zaken te regelen. Eerder al hebben de gemeenten uit Het Groene Woud een gezamenlijke training gevolgd over burgerparticipatie, om ervoor te zorgen dat ze voorbereid zijn op de nieuwe manier van werken. De gemeenten Tilburg en Oisterwijk, ook onderdeel van Het Groene Woud, ondertekenden het manifest al eerder.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt vrijwilligers voor Buro Sociaal Raadslieden die voor de doelgroep van het Buro de belastingaangifte willen verzorgen. Daarnaast zoekt het steunpunt vrijwilligers voor het Taalmaatjesproject voor het individueel of in een groepje begeleiden van nieuwkomers met een taalachterstand.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655 899 of stuur een e-mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Wisselend succes voor teams 't Ivoor

Boxtel - Theo Verhagen en Chris Fasseur wonnen beiden hun partij, met respectievelijk een moyenne van 6,52 en 7,00. Het moyenne van Don van der Wiel, 2,68, sprak voor zich; hij verloor zijn partij ruim. Het tweede team kan de titelaspiraties wel overboord zetten. Een ruime nederlaag was daar debet aan. Ad van Os, Jacques van Loon en Henk van Boxmeer konden deze week geen vuist maken en waren alle drie kansloos.

Het 3-banden grootteam speelde deze week twee wedstrijden met wisselend succes. De eerste wedstrijd tegen De Hazelaar 2 werd met 22-27 verloren waardoor de achtervolgers dichterbij kwamen. Bernhard Legierse won als enige zijn partij, Leo van der Westelaken en Louis van der Meijden verloren kansloos. De tweede wedstrijd tegen De Midget Gilde werd met een maximale score van dertig punten gewonnen. Leo van der Westelaken schoot uit zijn slof met een mooi moyenne van 0,806. Bernhard Legierse en Louis van der Meijden speelden respectievelijk moyennes van 0,645 en 0.673. Het eerste recreantenteam herstelde zich voortreffelijk na het debacle van vorige week. Nu scoorden ze de volle veertig punten. Henk van Boxmeer was hier de uitblinker met een moyenne van 3,25. Het tweede team van deze afdeling boekte ook een overwinning. Jan Meeuwis was de enige die zijn partij niet won. Wim van Dijk won en speelde een mooi moyenne van 2,38. Ad Habraken en Frans Klein trokken ook de overwinning naar zich toe. Het 3-banden kleinteam leed een nederlaag. Alleen Jos Hoffmans won zijn partij. Toon Hoffmans en Johan Verhoeven waren kansloos en verloren.

Eerste Europese titel voor Kay Karssemakers Boxtelaar wint Europees Kampioenschap 65cc in Emmen

Boxtel - Kay Karssemakers heeft zondag tijdens de eerste selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 65cc in Emmen een dubbele manchezege weten te behalen. De rijder uit Boxtel kwam zowel in de eerste als de tweede manche als winnaar over de finish en won hiermee zijn eerste Europese wedstrijd.

Op vrijdag vertrok Kay richting Emmen voor de eerste selectiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap Noord/West Europa. Samen met het team werd de baan gelopen, die er ondanks de regen van de afgelopen weken goed bij lag. Zaterdag startte met een vrije training. Kay vond direct het juiste ritme en wist in de tweede ronde de snelste tijd op de klokken te zetten. In de restende deel werkte hij een prima vrije training af. De Boxtelaar reed nog een aantal snelle rondes, maar wist zijn eigen snelste tijd niet meer te verbeteren. In de pre-kwalificatie reed de tienjarige opnieuw erg strak rond, wist alle schansen te springen en ook ditmaal zette hij de snelste tijd neer. Hiermee verzekerde hij zich van een goede startplaats in de kwalificatieheat. Hierin mocht Kay als eerste oprijden naar het starthek. Hij reageerde goed toen het hek naar beneden klapte en nam de kopstart. Hij reed weg bij de achtervolgers, werkte een gecontroleerde wedstrijd af en won de kwalificatieheat. Met dit resultaat mocht hij beide manches vanaf de pole position starten.

Zondag begon met een vrije training. Ook ditmaal werkte Kay een prima training af en wist hij opnieuw de snelste ronde te noteren. Met de start van de eerste manche reageerde hij erg snel en nam de kopstart. Vervolgens wist hij in de eerste ronde weg te rijden van zijn achtervolgers en zette hij de wedstrijd volledig naar zijn hand. Kay reed een geweldige wedstrijd en won de eerste manche met een voorsprong van zo'n vijfentwintig seconden. In de tweede manche wist hij opnieuw de holeshot te pakken. Ook ditmaal nam hij meteen afstand van de rest van het deelnemersveld en reed een enorm sterke wedstrijd op het toch zwaardere circuit van Emmen. Kay liet zien wat hij waard was, reed constant en na een gecontroleerde wedstrijd kwam hij met een veilige voorsprong als winnaar over de finish.

Met de winst in zowel de eerste als de tweede manche won Kay zijn eerste wedstrijd om het Europees Kampioenschap 65cc. Bovendien won hij twee vrijkaarten voor de GP van Assen doordat hij in beide manches de holeshot nam. Dit weekend staat de jonge Boxtelaar achter het starthek in Delfzijl voor de tweede wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap 85cc kleine wielen. Een weekend later zal de tweede selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 65cc plaatsvinden in het Duitse Lugau.

Boxtel - Elk jaar na de reguliere dartcompetitie start de Bossche zomercompetitie. Vele dartteams, waaronder ook enkele uit Boxtel, gaan dan naar Den Bosch om daar in cafés te darten. "Dat moet toch veel beter kunnen, gewoon hier in Boxtel", bedachten Tim Verhoof, Johan van den Biggelaar, Ariën Egge en Kamiel Schüller. En zo ontstond vorig jaar de Boxtelse Zomercompetitie.

Bij de eerste editie van de Boxtelse competitie was het streven om zo'n zes teams bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk werden dat er zestien. Vaste dartteams, maar ook vrienden die verder nooit samen speelden en zich nu als team inschreven. "De competitie leent zich ook heel goed om eens te kijken of je als team aan de reguliere dartcompetitie mee zou willen doen", aldus Johan van den Biggelaar. "Dat heeft café De Trol uit Lennisheuvel gedaan, en zij hebben nu twee dartteams. Mensen die nog niet eerder hebben gedart, zijn ook van harte welkom. Iedereen wordt zo veel mogelijk op zijn eigen niveau ingedeeld." Aan het einde van de competitie worden er bekers vergeven in de verschillende poules en is er een eindwinnaar. Die wisselbeker ging vorig jaar naar het team 'De Uitvoerder'.

Woensdag 15 april van 20.00 tot 22.00 uur is de inschrijving voor de Boxtelse Zomercompetitie bij Café 't Geveltje in de Stationsstraat. De kosten bedragen 25 euro per team. Het inschrijfformulier is te downloaden via www.zomercompetitieboxtel.nl. De teams spelen uit- en thuiswedstrijden, net zoals in de gewone competitie. "Vorig jaar hebben we zelfs een keer buiten staan darten, bij Bar Becoloth op het terras", vertelt Johan. "Het is allemaal erg gemoedelijk", vult Tim Verhoof aan. "Iedereen kent elkaar ook wel. Natuurlijk willen de teams winnen, maar het plezier staat voorop."

Vorig jaar is het allemaal erg goed verlopen. "Boven verwachting zelfs", vertelt Johan. "We hebben heel goede reacties teruggekregen, van de teams, maar ook van de vijf deelnemende cafés. Voor dit jaar hebben zich al negen cafés aangemeld." De drempel om in Boxtel mee te doen ligt lager dan in Den Bosch, waar de deelname van Boxtelse teams de laatste jaren dan ook terugliep. Tim: "Je hoeft niet met zijn allen in de auto naar Den Bosch, maar gaat gewoon op je fiets naar het café. Dat is veel handiger én veel gezelliger."

Paardenles bij Dierenclub Boxtel

Foto: Patricia van Rooij

Boxtel - Bij Dierenclub Boxtel valt van alles te leren over huisdieren, boerderijdieren en dieren in het wild. Ook worden hier dieren getraind en spelletjes en opdrachten gedaan. Nu zijn de paardenlessen weer gestart, waar liefhebbers op een ontspannen manier kennis kunnen maken met paarden. Ter voorbereiding op paardrijles of gewoon omdat ze van paarden houden.

Deelnemers aan de les leren over het natuurlijke gedrag van en over de omgang met paarden. Ze gaan de dieren borstelen, hun manen kammen en hoeven krabben en doen er allerlei spelletjes mee. Ook leren ze goed op een paard te zitten zonder zadel. Door de leerzame en praktische lessen raken de deelnemers met paarden vertrouwd. Alles onder leiding van een dierenclubdocent.

Dierenclub Boxtel is sinds 2013 op het terrein van De Kleine Aarde gevestigd. Meer informatie vind je op www.dierenclubnederland.nl onder 'Boxtel'.

Boxtel - De laatste oefenwedstrijd voor de seizoenstart voor de aspiranten meiden van Ducks werd zaterdag op het eigen softbalveld in Boxtel gewonnen van Gryphons/Cardinals: 18-14.

Ondanks de 0-7 achterstand in de 1e inning, wisten de speelsters van Ducks de achterstand te verkleinen tot 2-7. In de 2e inning kwamen er maar drie slagvrouwen van de tegenpartij aan de beurt, door uitstekende acties van Julia Haentjes, Brechje Smit en Jaidy Vermaesen van Ducks. In de eigen slagbeurt in de 2e inning wisten de meiden van Ducks een voorsprong te behalen op de tegenpartij door tien punten te maken. In de 3e inning kwam de tegenpartij terug door zeven punten te maken, maar Ducks hield het verder goed genoeg dicht en kwam zelf tot een eindtotaal van 18 punten, waardoor het de overwinning binnensleepte.

Taverbo/SABO maakt het zichzelf moeilijk

Boxtel - Het eerste herenteam van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO kon afgelopen weekend een belangrijke slag slaan in de strijd tegen degradatie. In plaats daarvan kreeg het echter een gevoelige tik te verwerken. Tegen directe concurrent The Back Hands werd met 6-4 verloren.

Het treffen in Sint-Willebrord begon nog goed voor Taverbo/SABO. Michel Sperling zette met groot gemak zijn eerste tegenstander opzij. Daarna was het echter over met de pret voor de Boxtelaren en mocht men uiteindelijk blij zijn dat de schade nog enigszins beperkt kon worden gehouden. Sperling won in het vervolg nog een partij. Aanvoerder Teun Vlaminckx en invaller Danny Smits wisten met de grootst mogelijke moeite beiden nog een puntje binnen te slepen. De rest van de partijen ging redelijk kansloos verloren.

Dankzij deze nederlaag is Taverbo/SABO op de ranglijst gezakt naar de gevaarlijke vijfde plaats, die op het einde van het seizoen degradatie uit de hoofdklasse zou betekenen. Nog altijd zijn de verschillen echter minimaal. De achterstand op de nummer twee bedraagt maar drie punten. Komend weekend treft men in eigen huis Hotak'68, dat slechts een puntje meer heeft dan Taverbo/SABO. Opnieuw een heuse degradatiekraker dus voor de Boxtelse tafeltennissers.

Individuele meerkampen in BRTC start met 35 deelnemers

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) is de afgelopen week de eerste speeldag van de individuele meerkampen gespeeld. Er doen 35 deelnemers mee, verdeeld over vier poules.

In de eerste klasse komen de beste negen spelers uit, aangevuld met de kampioen van vorig jaar Uschi Meeuwis. Het belooft een spannende aangelegenheid te worden. Aan de leiding gaat debutant Dave van Wijck die op deze eerste speeldag ongeslagen bleef en vier punten liet bijschrijven. Hij wordt op de voet gevolgd door Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt, die drie winstpartijen uit vier duels boekte. Op de derde plaats staan vijf spelers, te weten Uschi Meeuwis, debutant Daan de Koning, Ronald van Dael, Luc van der Schans en Hans van Haaren met allen twee winstpunten.

In de tweede klasse, waarin een achtkamp wordt gespeeld, bleven twee spelers ongeslagen. Mari Smits van Taverbo Sabo 4 gaat hier voorlopig aan de leiding, omdat hij al zijn vijf partijen won. Ad van Weert van Taverbo Sabo 3 behaalde vier punten uit vier gespeelde wedstrijden. Derde is Wim van Aarle van Sabo Boxtel, die drie uit vier scoorde.

In de derde klasse met negen spelers hebben zich twee koplopers gemeld voor het kampioenschap. Peter de Rooij van Taverbo Sabo 4 en Jordy van de Laak van Cornuiten wisten vier punten te scoren, zij het dat Jordy daar vijf partijen voor nodig had terwijl Peter de maximale score uit vier duels haalde. Peter won bovendien de onderlinge partij tegen Jordy. Mari Karssemakers van de Bat Boys volgt met drie uit vier op de derde plaats.

In de vierde klasse, waarin een achtkamp wordt gespeeld, hadden Henk van de Laak van team Cornuiten en Teun Dietvors van de Bat Boys een vliegende start. Zij zetten alle vier hun partijen om in winst. Erik van der Schoot van Grand Café Rembrandt doet met slechts één verliespartij ook nog een gooi naar de titel. Van de overige vijf spelers hebben Jan Don van Rotsvast en Paul Kuijs van de Bat Boys een wedstrijd minder gespeeld dan de rest en zij kunnen hun achterstand nog goedmaken.

Over twee weken wordt de laatste ronde in deze meerkampen gespeeld.

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In een druk paasweekend stonden er liefst twee derby's op het programma voor de voetballers van DVG. Zaterdag won de ploeg uit Liempde uit van Boskant, maar het duel in Olland eindigde maandag in 0-0.

Tijdens de eerste derby op zaterdag was het druk langs de kant, met ook veel Liempdse supporters. Boskant was in de eerste helft de bovenliggende partij en had een aantal goede mogelijkheden om de score te openen. De afstandsschoten werden echter goed geblokt door DVG-verdedigers, of onschadelijk gemaakt door doelman Sander van Eeuwijk. DVG deelde zelf een paar venijnige speldenprikken uit, zoals een schot van Tarn van de Wiel dat door de Boskantse goalie ternauwernood tot hoekschop kon worden verwerkt. In de dertiende minuut wist Aaron van Dooren handig een paar verdedigers te omspelen en uiteindelijk ook de keeper: 0-1. Dat was ook de ruststand. De neutrale toeschouwer zag een open wedstrijd met een uitstekend leidende scheidsrechter.

In de tweede helft lukte het DVG beter om de Boskantse opbouw in een vroegtijdig stadium te ontregelen, wat een paar riante mogelijkheden opleverde. Sander van de Ven miste het doel op een haar na, gevolgd door grote kansen voor Van de Wiel en Martijn Caarls. De 0-2 hing in de lucht. Boskant stelde hier maar weinig tegenover. Het uitblijven van de tweede treffer betekende wel dat de wedstrijd tot de laatste minuut spannend bleef. De gelijkmaker viel echter niet meer. Man of the match werd Wilco Voets.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Dommelderby onbeslist
Het is niet te bewijzen of de wedstrijd tegen Boskant nog in de benen zat, maar het lukte de DVG'ers maandag bij Ollandia niet om die ene doeltreffende aanval af te leveren. De thuisploeg vocht in de Dommelderby voor dat ene puntje en creëerde zelf nauwelijks kansen.

De eerste mogelijkheid kwam uit een goed lopende combinatie tussen Rik van Ruremonde, Peter Versantvoort en Bart de Windt. De inzet van de laatste werd door de doelman tot hoekschop getikt. Aan de andere kant moest de Liempdse doelman Van de Ven twee keer handelend optreden. Als Voets net voor rust een schoenmaat groter had gehad, zou dit de 0-1 hebben betekend. Nu miste hij de harde voorzet van De Windt met een teenlengte.

Na de rust werd het Liempdse spel een beetje onrustiger en gehaast. Ollandia kreeg steeds meer geloof in een gelijkspel en paste de bekende trucjes toe om tijd te winnen. Een schot van Van de Wiel ging via de keeper over het doel. De op een na beste kans van de wedstrijd kwam uit een steekbal op De Windt. Die probeerde de uitlopende keeper te omspelen, maar deze was op tijd en kon de bal blokkeren. In de blessuretijd floot de verder goed leidende scheidsrechter plotseling voor het einde, terwijl DVG de bal voor het intikken had. Als de wedstrijd vijf seconden langer had geduurd, was het alsnog een zege voor de Liempdenaren geworden. Dat zou gezien het spelbeeld wel verdiend zijn geweest. Man of the match was nu Daan Voets.

Door de andere uitslagen blijft het verschil met Juliana Mill (2e) en SES (4e) hetzelfde, maar staat koploper Nijnsel nu vier punten los van de nummer twee. Komende zondag staat de thuiswedstrijd tegen NLC'03 op het programma.

Gratis proeflessen van professioneel tennistrainer bij Die Braecke

Boxtel - Gerenommeerd tennistrainer Gerard Smit geeft gratis proeflessen aan geïnteresseerden in deze sport bij LTV Die Braecke. Tijdens de lessen krijgen de nieuwe tennissers les op hun eigen niveau, van de basisprincipes tot meer geavanceerde technieken.

Gerard Smit leidt voor de landelijke tennisbond KNLTB tennisleraren op en kan als geen ander mensen enthousiast maken voor de tennissport. Deelnemers die de lessen hebben gevolgd en graag meer willen tennissen, kunnen daarna extra lessen volgen of voor een voordelige prijs lid worden van Die Braecke.

Op www.diebraeke.nl vind je meer informatie en kun je je inschrijven voor de proeflessen.

Wapen van Liempde naar halve finale beker

Boxtel - Na een uiterst spannende wedstrijd is het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank erin geslaagd door te dringen tot de halve finale van de strijd om de nationale beker voor kaderteams.

Nadat de eerste ontmoeting in een 5-3 zege voor de Liempdenaren was geëindigd, was een gelijkspel voldoende om door te gaan. Maar dat laatste hing lange tijd aan een zijden draadje. In de eerste twee partijen won Martien van den Tillaart in veertien beurten en verloor Leo van Hastenberg kansloos. Harm van de Laar strandde na een mooie serie van vijftig op achttien punten van het einde, waarna zijn tegenstander een serie van tachtig maakte. Van de Laar kon het in de volgende beurt niet afmaken, in tegenstelling tot zijn opponent, die de partij met een serie van 77 caramboles uitmaakte. De laatste partij moest de beslissing brengen. Piet Leermakers toonde hierin zijn vechtlust en kwam na een grote achterstand met een serie van 55 caramboles goed terug waarna hij in de volgende beurt het pleit in Liempds voordeel beslechtte.

In de kadercompetitie werd een zeer belangrijke overwinning behaald op Moira uit Lith, waardoor het bereiken van een van de plaatsen twee tot en met vier volledig in eigen hand gehouden wordt. Piet Leermakers, Leo van Hastenberg en Ton Rovers zorgden voor winst, waarbij Rovers een fraaie serie kader 38/2 van 104 caramboles maakte.

Derde jeugdteam Taverbo/SABO stabiel op koppositie

Boxtel - Afgelopen zaterdag kreeg het derde jeugdteam van Taverbo/SABO het tweede team van Hooghei uit Vlijmen op bezoek. Het werd de jongens niet makkelijk gemaakt maar zij wisten de overwinning binnen te slepen en de koppositie te behouden.

Rick van der Schoot wist al zijn wedstrijden te winnen. Lars Strik was tweemaal succesvol en wist samen met Rick van der Schoot ook de punten van de dubbel in eigen huis te houden. Hierdoor staat dit team met 51 punten uit zeven wedstrijden nog steeds bovenaan de ranglijst, op de voet gevolgd door Never Despair uit Den Bosch dat vijf punten minder heeft.

Het tweede jeugdteam behaalde ook de overwinning. Zij wonnen met 6-4 van het eerste team van Luto uit Tilburg dat met slechts twee spelers aantrad. Voor het eerste jeugdteam zal het moeilijk worden om de komende wedstrijden nog genoeg punten te halen. Alleen Michel van Dooren wist afgelopen zaterdag een partij in winst om te zetten.

16 / 16

Boxtel
Haarstudio Ciseaux
Bakkerij Schellens
Kapsalon Schoenmakers
Texaco Ladonk
Albert Heijn
Jacobushof
B-Town
Ursula
Expert
Rabobank Liempde
Sigarenmagazijn Voets
Camping Dennenoord
Gemeente Boxtel
The Read Shop

Esch
Cafetaria 't Trefpunt
Spar

Haaren
De Michel
Albert Heijn

Oisterwijk
Tiliander
Albert Heijn
Landgoed de Rosep

Gemonde
Cafetaria 't Lambertje
Tankstation Schellekens