DeMooiBoxtelKrant

1 juli 2015

DeMooiBoxtelKrant 1 juli 2015


Zon, zand en heel veel gezelligheid bij Rabo Beach Break

Boxtel - De Rabo Beach Break mag zich met recht een volwaardig evenement op de Boxtelse uitgaanskalender noemen. Het volleybaltoernooi bracht afgelopen weekend ontzettend veel mensen op de been. Niet alleen sporters, maar ook vele toeschouwers en, met name 's avonds, feestgangers. Door de geweldige sfeer, de vrolijke mensen en het prachtige weer was het uitermate goed toeven op en om de Markt.

Waar het sportieve spektakel de laatste jaren verschillende keren last had van koud en regenachtig weer, mocht de organisatie dit jaar niet mopperen. Het zonnetje nam zaterdagmiddag bezit van het tijdelijk aangelegde strand op de Markt. Op een groot aantal velden speelden 72 teams tegen elkaar om in een eerste ronde te bepalen welke teams op zondag door mochten gaan naar de finalewedstrijden.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Na de wedstrijden volgde zaterdag een uitgebreide feestavond op de Markt. Daarvoor was naast de volleybalvelden een podium opgebouwd waar verschillende dj's draaiden, ondersteund door een lichtshow. Er waren enkele bekende namen uit de dancewereld, zoals de pas 17-jarige dj Sophie's Choice uit Sint-Oedenrode, die een mooie set neerzette. Het publiek op het plein ging helemaal uit zijn dak en er werd volop gefeest. Om middernacht ging de muziek buiten uit en zetten veel feestvierders de avond voort in de diverse horecazaken aan de Markt.

Zondagmiddag was het tijd voor de finales van het beachvolleybal. El Calimero scoorde het hoogste aantal punten: 57. De beste ploeg bij de heren was 'De Deugniet I'. De tweede plaats was voor 'Ons Oma' en 'Boel de Boel' van Feestcafé De Nozem werd derde. Bij de gemengde teams ging de 'Banga Banga Bende' er met de eerste prijs vandoor en waren de tweede en derde plek voor 'Hout hem hoog' en 'Jan van de Ven Meesterkok'.

Kijk voor meer foto's op pagina 18 en op www.mooiboxtel.nl.

Tabitta hofleverancier bij verdelen prijzen Boxtelse sportgala

Boxtel - Turnvereniging Tabitta is zaterdagavond hofleverancier geworden tijdens het Boxtelse Sportgala nieuwe stijl. In het Jacob Roelandslyceum, voor het eerst de locatie voor de kampioenenhuldiging, ging de club met drie titels aan de haal.

De prestigieuze titel van sportjunior van het jaar ging bij de meisjes naar Puck van Weert van Tabitta. Bij de jongens was die eer weggelegd voor Dinand Verhoeven van Taekwon-do School Dekker. Bij de senioren was het de Boxtelse hockeyinternational Jelle Galema die zich tot sportman van het jaar mocht laten kronen. Roos van Bommel van Tabitta sleepte de titel van sportvrouw van het jaar in de wacht. Het eerste damesteam van handbalvereniging HCB'92 werd uitverkozen tot sportteam van het jaar.

De titel sporttrainer van het jaar ging ook naar Tabitta en wel naar Ingrid de Cort. Onder haar leiding heeft de turnvereniging veel Nederlands kampioenen afgeleverd in het voorbije seizoen. Niall Carroll, die al enkele jaren werkelijk alles op zich neemt bij Rugby Club Ducks, werd uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar.

Kijk voor meer foto's op pagina 18 en op www.mooiboxtel.nl

Denk mee en praat mee met TipMooiBoxtel.nl

Boxtel - Wat vind jij van betaald parkeren in het centrum? En van de verkeersveiligheid? Voel jij je betrokken bij de gemeente? En hoe denk jij over glasvezel? Ga je naar de kermis in Liempde of Boxtel of toch liever op vakantie? Het zijn slechts een paar vragen waar we antwoord op kunnen verkrijgen met TipMooiBoxtel.nl. Althans, hoe de burgers hierover denken.

DeMooiBoxtelKrant werkt samen met onderzoeksbureau TOP-onderzoek, dat inwonerspanels uitvoert. Burgers van Boxtel kunnen zich inschrijven voor het panel, waarna ze regelmatig een enquête ontvangen. Door middel van deze enquête kunnen zij meedenken en meepraten over de gemeente. Het resultaat wordt gepubliceerd in DeMooiBoxtelKrant.

De enquêtes
De deelnemers krijgen ongeveer eens per maand een enquête toegestuurd. Martijn Hulsen van TOP-onderzoek: "Met ons burgerpanel willen wij achterhalen wat er speelt bij de gemiddelde inwoner uit Boxtel. Hoe deze bijvoorbeeld woont, werkt, reist, recreëert, sport en winkelt. We hanteren een brede uitgangspositie, waar jong en oud gebruik van kan maken. Door de uiteenlopende vragen, is het voor alle deelnemers interessant om mee te praten. Het invullen van een enquête duurt enkele minuten en de onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit." DeMooiBoxtelKrant vindt het belangrijk ook de politiek en het bedrijfsleven mee te nemen in de enquêtes.

Respondenten
Hoe meer respondenten, hoe beter. Op dit moment zijn meer dan driehonderd respondenten bij het onderzoek betrokken. Dat levert een representatief beeld op. Maar meer mensen zijn altijd welkom. Hulsen: "We moeten ervoor zorgen dat de steekproef representatief is. De groep ondervraagden moet een juiste en goede afspiegeling van de gehele Boxtelse bevolking zijn. De representativiteit toetsen we op een aantal demografische factoren, zoals leeftijd en gezinsopbouw. Mochten er bepaalde groepen mensen onderbelicht zijn in het panel, dan wordt er specifiek naar deze doelgroep gezocht, bijvoorbeeld via social media."

TipMooiBoxtel.nl
DeMooiBoxtelKrant maakt sinds maart van dit jaar gebruik van TOP-onderzoek, in navolging van collega-Mooikranten in Laarbeek, Bernheze, Sint-Oedenrode en Schijndel, die hier al langer aan deelnamen. Het team van DeMooiBoxtelKrant is blij met de samenwerking, aldus Mark van der Pol. "We vinden het belangrijk om te weten wat er in de gemeente Boxtel speelt, wat de inwoners van belangrijke en actuele zaken vinden. Daarnaast kunnen we hieruit op een leuke en interessante manier nieuws genereren."

Meedenken, meepraten
Via DeMooiBoxtelKrant, de website en Facebookpagina van www.mooiboxtel.nl worden de inwoners met regelmaat op de hoogte gebracht over de stand van zaken van TipMooiBoxtel.nl. Wil je meedoen? Ga dan naar www.tipmooiboxtel.nl en meld je aan.


KBO-activiteiten

KBO-activiteiten

Donderdag 2 juli        Handwerken in de Orion                        13.30
Vrijdag 3 juli        Rikken en Jokeren in De Walnoot                13.30
Zondag 5 juli        H.Mis voor de overledenen wijk Oost in Petrusbasiliek        10.30
                Eten bij Elisabethdael                        12.30
                opgeven voor 1 juli bij Elisabethsdael, tel. 662579
Maandag 6 juli         Koersballen in De Orion                        14.30
Dinsdag 7 juli         Wandeling door de Kathedrale Baseliek van 's-Hertogenbosch, starttijd 10.30 in de Torenstraat bij de Luipoort vd Sint-Jan
                Hobbymiddag in de Kinderboerderij        13.30
                Kienen in De Adelaar                        14.00
                Biljarten in De Walnoot                        13.30

Nieuwe cursussen Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel

Boxtel - De Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB) start op korte termijn met nieuwe cursussen. Mede dankzij gemeentelijke steun kunnen mensen met een uitkering zich straks inschrijven voor onder andere Dry Yoga, kleding maken en computerlessen voor zowel beginners als gevorderden.

De cursussen zullen gegeven worden in Gemeenschapshuis De Rots. Daar zal op dinsdag 14 en donderdag 16 juli ook de inschrijving plaatsvinden tussen 14.00 en 16.00 uur. Voor meer informatie kun je bellen naar het bestuur van SUB: 675188 of 683903.

Einde tentoonstelling 100 jaar paters Assumptionisten in Boxtel

Boxtel - Zaterdag 4 en zondag 5 juli kunnen bezoekers voor de laatste keer genieten van de tentoonstelling 100 jaar paters Assumptionisten in Boxtel in het zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat.

De tentoonstelling geeft met foto's, beeldmateriaal en voorwerpen een overzicht van de 100 jaar die de paters inmiddels in Boxtel verblijven en is gratis te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur.

Indeling klankbordgroep PHS bekend

Boxtel - Vanwege de vele aanmeldingen voor de klankbordgroep Programma Hoogfrequent Spoor Boxtel-Haaren (PHS) zijn de plaatsen hierin afgelopen donderdag via loting verdeeld.

De klankbordgroep bestaat uit 21 personen: tien leden nemen deel aan de klankbordgroep namens een belangengroep. Elf mensen zijn als vertegenwoordiger van een wijk in Boxtel of Haaren (Esch) betrokken. Voor die elf plaatsen zijn in totaal dertig aanmeldingen binnengekomen, vandaar dat er gekozen is voor een loting.

Iedereen die zich had aangemeld voor de klankbordgroep heeft inmiddels bericht gehad over de uitslag, maar wie er precies ingeloot zijn, is niet bekendgemaakt. De eerste vergadering van de klankbordgroep Programma Hoogfrequent Spoor staat gepland voor september.

Gemeente schiet actie Boxtelaartjes te hulp met bijdrage aan advertentiekosten

Boxtel - De gemeente Boxtel schiet het moeizaam op gang gekomen spaarsysteem Boxtelaartjes te hulp. Wethouder Eric van den Broek (economie) heeft initiatiefnemer Stichting Brabants Centrum vorige week woensdag een cheque met een symbolisch bedrag van 1.000 euro overhandigd, maar dit kan oplopen tot ruim 10.000 euro.

Boxtelaartjes zijn medio maart gelanceerd. Inwoners van de gemeente hebben daarvoor een spaarpas ontvangen. Als zij aankopen doen bij Boxtelse ondernemers die aangesloten zijn bij de consumentenactie, krijgen ze Boxtelaartjes op hun pas bijgeschreven. Dit spaarsaldo kan alleen ingeleverd worden voor aanbiedingen van deze Boxtelse ondernemers.

Weekblad Brabants Centrum wil met deze actie een bijdrage leveren aan de versterking van de Boxtelse economie, maar is ontevreden over de eerste resultaten. Weliswaar zijn er inmiddels ruim vijfduizend passen geregistreerd en nemen er negentig ondernemers deel aan deze actie. Eind mei waren er echter 554 aanbiedingen gekocht. Ontzettend weinig, geeft Brabants Centrum-directeur Henk van der Zee aan in een brief aan de gemeente. Ook waren er destijds veertien winkeliers die nog geen enkele aanbieding hadden verkocht. Een en ander heeft ook effect op het spaargeld dat 97 verenigingen in de gemeente met deze actie kunnen verdienen. Volgens Van der Zee was de tussenstand 277 euro, nog geen 3 euro per vereniging.

Verplicht adverteren
De directeur geeft aan dat het aantal aanbiedingen van ondernemers daarom omhoog moet. Hij stelt voor om alle deelnemende winkels te verplichten om iedere twee weken een aanbieding te laten plaatsen in Brabants Centrum. Deze worden automatisch doorgeplaatst op de Facebookpagina en website van Boxtelaartjes en op die manier ook in bredere kring bekend. Van der Zee heeft een verzoek om steun ingediend en de gemeente heeft aangegeven daar graag aan bij te willen dragen. Boxtel gaat tot het einde van dit jaar de helft betalen van alle advertenties met Boxtelaartjes-aanbiedingen in het Brabants Centrum. Dat kost normaal 20 euro per keer, maar dat bleek voor veel detaillisten een hoge drempel. Met behulp van de financiering door de gemeente wordt dit nu een tientje. Uitgaande van twaalf advertenties in de rest van 2015, komt dat neer op een bedrag van 10.680 euro.

Boxtel betaalt dit bedrag uit het zogeheten economisch stimuleringsbudget. Wethouder Van den Broek is niet bang dat de gemeente hierdoor beticht zal worden van ongeoorloofde steun aan een onderneming: "Wij hebben een aantal objectieve criteria verbonden aan het stimuleringsbudget en daar voldoet deze aanvraag aan. Het past ook heel goed in de uitgangspunten van het stimuleringsbudget, waarbij wij uit willen gaan van cofinanciering. Ik ben blij dat met dit initiatief een hoop ondernemers kunnen worden gestimuleerd."

Met de ondernemers en winkeliers is het probleem rond de Boxtelaartjes tijdens twee bijeenkomsten besproken. Duidelijk is gemaakt dat het nu aan hen is om in actie te komen. Om te laten zien dat zij achter deze ingreep staan, waren afgelopen woensdag ook de voorzitters van Boxtelse ondernemersverenigingen aanwezig bij de overhandiging van de symbolische cheque.

Logisch
Ondernemers zijn individueel vrij om met Boxtelaartjes-aanbiedingen te adverteren waar ze willen, aldus Marieke Maas. Haar marketingbureau begeleidt het weekblad bij deze actie en is ook werkzaam voor de gemeente Boxtel. "Behalve als winkeliers gezamenlijk optrekken, zoals bij winkelcentra. Dan kunnen ze niet in andere media adverteren." Ondernemers die niet in het Brabants Centrum adverteren, kunnen geen beroep doen op de korting die de gemeente nu mogelijk maakt. Maar het is volgens Maas niet meer dan logisch dat het Brabants Centrum, dat eerder 100.000 euro in deze actie stak, kan verlangen dat gezamenlijk adverterende ondernemers dit in het Brabants Centrum doen.

Let op MARCO, fotobijschrift!!
De mascotte Boxtelaartje wordt omringd door (vlnr.) voorzitter Filipe van den Borne van Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel, media-adviseur Paul Melis van Brabants Centrum, voorzitter Richard Strik van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Boxtel-Liempde, wethouder Eric van den Broek, Hans van Erp (winkeliersvereniging Oosterhof) en Bart van Roosmalen (voorzitter winkeliersvereniging Oosterhof).


Boxtelse ontkent betrokkenheid bij autobranden

Foto: Lucia Coort

Boxtel - De 35-jarige Vanessa R. uit Boxtel die verdacht wordt van een reeks autobranden in de Boxtelse wijk Breukelen, ontkent volgens haar advocaat elke betrokkenheid hierbij. De Raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft vorige week besloten om haar voorarrest met tenminste drie maanden te verlengen.

Volgens woordvoerder Elianne Mastwijk van het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant is om verlenging gevraagd omdat de kans groot wordt geacht dat de vrouw in herhaling zal vallen. Verder neemt het onderzoek naar de branden flink wat tijd in beslag. "Er zijn in korte tijd veel branden gesticht die moeten worden onderzocht", aldus Mastwijk. Waarom de Raadkamer het verzoek om verlenging door het OM heeft gehonoreerd is niet bekend, omdat deze zitting niet openbaar is. Sinds de verdachte werd aangehouden op zaterdag 13 juni heeft er in Boxtel geen autobrand meer plaatsgevonden.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

De Boxtelse woonde in de wijk waar begin juni in anderhalve week tijd negen auto's in vlammen opgingen. Volgens haar raadsman Kees de Kock ontkent de Boxtelse daarbij betrokken te zijn geweest. Hij wil dan ook dat haar voorlopige hechtenis wordt opgeheven en heeft daartoe een verzoek bij de rechtbank ingediend.

Vanessa R. kwam eerder al met de politie in aanraking meldt Omroep Brabant. Toen ze in Zwolle woonde zou ze opgepakt zijn voor stalking en doodsbedreiging.

'De Tour, daar wil je als wielrenner gewoon bij zijn' Wielrenner Koen de Kort eerste deelnemer Tourspel Liempde

Liempde - De Tour de France gaat aanstaande zaterdag 4 juli in Utrecht van start, maar maandagmiddag schreef wielrenner en deelnemer Koen de Kort zich al als eerste in voor het Tourspel in Liempde. Op 2 en 3 juli worden de inschrijfavonden gehouden voor het Tourspel in Café De Durpsherberg.

Het Tourspel Liempde wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Je scoort tijdens de touretappes punten met een door jezelf samengestelde wielerploeg. Hiermee zijn mooie geldprijzen te winnen en je steunt met je deelname direct twee Liempdse goede doelen: het helpen realiseren van een gezellige eetruimte voor 55-plussers bij BOL en het mede mogelijk maken van de Liempdse verwendag van de SamenLoop voor Hoop Liempde.

De inschrijfdagen voor het Tourspel Liempde zijn op 2 en 3 juli, tussen 14.00 en 00.00 uur in Café De Durpsherberg. Alle huishoudens in Liempde ontvangen een folder met inschrijfformulier in de bus. De formulieren zijn ook te vinden op www.tourspelliempde.nl.

Nieuw dit jaar is de online voorinschrijving. Daarmee kun je online het formulier invullen en een print inleveren bij De Durpsherberg. Voordeel voor de organisatie is dat er minder hoeft te worden ingevoerd en er ook minder fouten worden gemaakt.

Liempdenaar Koen de Kort begint dit jaar aan zijn vijfde Tour de France. Hij is een belangrijke rijder in de sprinttrein van Giant-Alpecin. Ook dit jaar is hij weer de ambassadeur van het Tourspel Liempde. Je kunt ook nu weer meespelen met het Extra Tourspel, waarbij je moet raden op welke plaats Koen eindigt in het eindklassement. De wielrenner denkt zelf aan een 88e plaats. De Kort dicht zijn ploegmaat Degenkolb dit jaar goede kansen toe voor de groene trui. Nederlander Tom Dumoulin, ook een teamgenoot, geeft hij een goede kans om de proloog te winnen en de eerste dag in het geel te rijden. "Hij is onze grote favoriet voor de tijdrit en het zou natuurlijk fantastisch zijn als een Nederlander de proloog wint in Nederland en in het geel mag rijden."

De prijsuitreiking van het Tourspel is op 26 juli om 20.30 uur in Café De Durpsherberg. Dan zullen ook de bijdragen voor de goede doelen bekend worden gemaakt.

Platanenlaan

Foto: Monique Fick

Zijstraat van de Leenhoflaan.

In 1941 wordt een aantal wegen in het park Molenwijk voorzien van straatnamen. Zo ook de Platanenlaan, een zijstraat van de Leenhoflaan.

Op 6 december 1944 verzoekt de waarnemend burgemeester van Boxtel, mr. W.C.A. Francissen, de Heemkundige studiekring de straatnamen van Boxtel aan een onderzoek te onderwerpen.

In een in 1945 opgemaakt rapport schrijft de commissie, die bestaat uit: Dr. C. Hoek, E. Bevers, M. van Erp, J. Groos, J de Koning en P. Dorenbosch, over een groot aantal straatnamen.

Over de Platanenlaan schrijft de commissie het volgende:
"Op Molenwijk werden enige jaren geleden een tweetal wegen van namen voorzien, hetwelk toen geschiedde op verzoek van de plaatselijke politie. De naam Platanenlaan correspondeert echter niet met de beplanting van die laan.

De beplanting van de zogenaamde Platanenlaan bestaat uit:
1. Een prachtige dubbel rij acaciabomen;
2. Twee kleinere rijen platanen;
3. Eiken en voorts naaldhout en andere houtsoorten.

In elk geval domineert de plataan hier niet. De laan, welke van de Platanenlaan voert in noordelijke richting naar het bos, wordt omzoomd door platanen, eiken en linden en vooral jonge esdoorns. Het is een echt gemengde beplanting en het is dus zeer bezwaarlijk er één boom als naamgever uit te nemen en alles als het ware over één kam te scheren. De eikenlaan is inderdaad met eiken beplant.

Beter dan zich bij de te geven namen vast te leggen op een bepaalde boomsoort, hetgeen ook nog moeilijkheden zou opleveren als men de beplanting in de toekomst zou willen wijzigen, acht de commissie het hier het meest geschikt, voor de lanen in het park namen te nemen, die met de boomsoorten geen verband houden.

De commissie stelt voor, aan de lanen van het prachtige park Molenwijk, dat voor de Boxtelse mensen een niet genoeg te waarderen bezit vormt als unieke wandel/ en verpozingsgelegenheid en dat bovendien gelegenheid biedt tot het beoefenen van verschillende takken van sport, de namen te geven van de drie prinsesjes en deze lanen dus te noemen: Beatrixlaan, Irenelaan en Margrietlaan. De Eikenlaan, welke loopt vanaf de hoofdingang in westelijke richting naar het paviljoen wordt dan genoemd: Beatrixlaan.

De noord-zuid lopende laan, tussen voetbalveld en hockeyveld te noemen: Irenelaan en de laan, welke thans Platanenlaan heet en die loopt vanaf de ingang aan het einde van de Merheimstraat (huidige Ridder van Cuijkstraat) langs het zwembad, de Margrietlaan."

De Boxtelse gemeenteraad heeft echter geen gehoor gegeven aan het advies van de Heemkundige studiekring (Heemkundekring Boxtel) en heeft de naamgeving bij het oude gelaten.

Er is zelfs nooit een straatnaam naar onze vorige koningin Beatrix genoemd. Wel naar haar ouders en grootouders.

Bron: archief Heemkundekring en Piet Dorenbosch

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


Club Zero Hawaï-editie luidt feestelijk de zomer in

Foto: Meike Schreurs

Boxtel - Afgelopen zaterdag was het weer frisdisco Club Zero bij jongerencentrum B-town. Dit keer een speciale editie, want met hulp van een aantal gezellige, enthousiaste leden uit de meidengroep werd er een heuse Hawaï-party georganiseerd om zo met elkaar de zomer in te luiden.

Voor de Hawaï-editie van Club Zero hadden de meiden de zaal en zichzelf vrolijk uitgedost, met overal slingers, bloemenkransen en opblaasdieren. In de zaal zelf stond een echte ballenbak klaar en er werden (alcoholvrije) cocktails geschonken die speciaal voor de gelegenheid waren gemixt. Jongeren die in zomerse kleding kwamen, kregen korting op hun entreekaartje, en daar werd door iedereen gebruik van gemaakt, zodat de jongeren eruitzagen alsof ze zo van het strand gestapt waren.

Foto: Meike Schreurs
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

DJ Dacknals opende de avond met een selectie van vrolijke zomerse dansmuziek. Later op de avond liet DJ Albert wat stevigere hardstyle horen. Ook was er voor de jongeren een speciale gast geregeld: Rody Artiest, bekend van de landelijke zomerhit 'La Banta' kwam langs. Hoewel de microfoon in het begin een beetje haperde, was dat snel opgelost en konden de jongens en meisjes genieten van de zwoele zomerse liefdesliedjes en feestnummers uit het repertoire van deze MC.

Britt en Evï zaten in de organisatie van deze avond. "We wilden de Club Zero graag een keer anders doen", vertelden ze. "We doen met de meidengroep vaak veel verschillende dingen, maar we wilden er ook een keer de jongens bij betrekken en een leuk feestje bouwen. Omdat het zo'n mooi weer was, wilden we er iets zomers van maken, dus werd het een Hawaï-feestje, en iedereen vindt het hartstikke leuk. Er zijn zelfs mensen helemaal vanuit Kaatsheuvel hier naartoe gekomen. We gaan het zeker vaker doen, maar dan weer met een ander thema."

Kliederen en spetteren tijdens Nationale Modderdag

Boxtel - Op kinderdagverblijf Domino en BSO Twizon konden de kinderen zich afgelopen maandag helemaal uitleven met water zand in het kader van de Nationale Modderdag. Ze deden allerlei spelletjes, maar genoten vooral van het kliederen.

Op het grasveld werd een heuse modderglijbaan gebouwd en er waren echte modderkeukens waarin de lekkerste moddermaaltijden konden worden bereid. Natuurlijk konden de kinderen ook een modderbad nemen en werd er gezocht naar beestjes in de modderpoel.

Boxtelaar Geert Schulpen wint Sterrenkundeolympiade

Boxtel - Nadat hij twee weken geleden al derde werd bij de finale van de Scheikundeolympiade, won Boxtelaar Geert Schulpen, leerling van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, afgelopen vrijdag de Sterrenkundeolympiade 2015.

Van woensdag 24 tot en met vrijdag 26 juni volgden de vijftien beste leerlingen van Nederland - geselecteerd op basis van voorronde-opgaven die ze hadden gemaakt en ingestuurd - colleges over sterrenkundige onderwerpen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Beekvliet was hierbij met twee finalisten, vijfde jaars Anouk Maurix en Geert Schulpen, zeer goed vertegenwoordigd. Op basis van de afsluitende toets werd Anouk gedeeld vierde, een uitstekende prestatie. Geert gaf echter iedereen het nakijken en werd als winnaar gehuldigd.

Met zijn derde plaats bij de scheikundeolympiade, waarmee hij al een reis naar Azerbeidzjan in juli won, levert deze overwinning hem een vol reisprogramma op. Als winnaar van de Sterrenolympiade mag hij namelijk in het najaar zijn koffers opnieuw pakken: hij wordt uitgenodigd om samen met een sterrenkundige te gaan waarnemen op een van de professionele telescopen op Canarisch Eiland La Palma.

Het doen van waarnemingen is geen simpele klus, zo meldt de website van de Olympiade. "De waarnemingen zelf nemen maar een paar dagen in beslag, maar met het onderzoeken van de gemeten data kunnen een hoop mensen maanden zoet zijn. De winnaar van de Sterrenkunde Olympiade krijgt de kans om deel uit te maken van dergelijk professioneel onderzoek."


Selissen schuift aan voor de Iftarmaaltijd

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De Multiculturele Samenleving organiseert ook dit jaar in samenwerking met Platform Selissen de Iftar, de late avondmaaltijd tijdens de Ramadan. Deze wordt gehouden op vrijdag 10 juli in De Walnoot. Alle bewoners van Selissenwal zijn welkom om aan te schuiven en de Ramadan-sfeer te proeven.

De Ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, waarin tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline, moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Voor veel moslims is Ramadan ook de gezelligste maand van het jaar, door de gezamenlijke maaltijden sahoor (het vroege ontbijt) en iftar (de late avondmaaltijd). Ook geeft het een gevoel van verbondenheid en verbroedering. Dat gevoel willen de Multiculturele Samenleving en Platform Selissen graag overbrengen.

De maaltijd bij De Walnoot aan de Reginahof in Boxtel begint om 22.00 uur, de avond begint om 21.30 uur. Wil je aanschuiven voor de iftar? Meld je dan aan bij M. Rahmoune via 06-45486515 of m_rahmoune@hotmail.com, bij Marria van den Hoven via 0411- 673703 of mgthijs@home.nl, of bij M.Bourras via 06-84157126.

Aannemer start met volgende fase STA-P

Boxtel - Maandagochtend is aannemer Heijmans gestart met de volgende fase uit het project STA-P, de herinrichting waarbij de route tussen Kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek wordt aangepakt en de historische bestrating weer terugkomt.

Na de Oude Kerkstraat ging deze week de schop in de grond in de Kruisstraat. Het gedeelte van de Markt tot aan de kruising met de Rechterstraat is verwijderd en momenteel wordt het nodige grondwerk uitgevoerd. Als alle werkzaamheden volgens plan verlopen, zijn de werkzaamheden van fase 2 over drie tot vier weken afgerond.

6 / 20

Y F F K S I N A A S A P P E L E
O C D A O J E E D A L O C O H C
G H M X O S S T U O L M S G A A
H F G A B C E R A S E Y B O Z R
U E K M M A J A S M T A M G E A
R N B P A F K A E E A I C W L M
T N A S R E E T O H I R S C N E
M K I B F S O L I O C K E T O L
E U L O C M K E E R C A O T O M
A V E S F U R P I L A C T O T X
N T Y B S R E P A F R M O S C O
E Y S E G F T A Q H T G I R I W
R H U S N E T A Q E S O A S K P
A Q H S O N I C U P P A C T U K
M U G E L B B U B A N A A N W O
A V A N I L L A T O O N L A W H

ijscafe
appeltaart
baileys
yoghurt
bosbessen
sinaasappel
framboos
bitterkoekjes
smurfen
stracciatella
tiramisu
walnoot
vanilla
chocolade
pistache
caramel
hazelnoot
amaretto
banaan
cookies
amarena
cappucino
krocco
bubblegum
mocca

Ga op de foto en steun stichting KanjerGuusje

Boxtel - Twee fotografen, Boukje Canaan en Angela Haas, hebben een unieke foto-actie opgezet: 'Make You Smile'. Komend weekend, 4 en 5 juli, kun je in Boxtel bij Hof van Vijfeijken een fotosessie krijgen waarbij je tegelijk doneert aan het goede doel, stichting KanjerGuusje.

Canaan en Haas hopen met de eenmalige 'Make You Smile'-actie velen een glimlach op het gezicht te toveren. Herinneringen zijn onbetaalbaar en daarom willen de fotografes de fotosessie en de eerste herinneringsfoto van deze actie juist betaalbaar maken. De fotosessie met de waarde van 149 euro is nu voor slechts 49 euro te boeken. Baukje en Angela leggen de focus hierbij op moeders, omdat 'zij een van de belangrijkste personen in ons leven zijn'.

De fotografes weten zelf maar al te goed hoe moeilijk het is om een goede foto te vinden van hun moeder of van zichzelf met hun eigen kinderen, omdat de tijd zo snel gaat. Daarom nodigen ze iedereen uit vooral hun moeder of juist hun kinderen mee te nemen naar deze fotosessie. "Want heb jij een foto waar jij als moeder of met je moeder leuk op staat? Juist...", aldus de fotografes.

Actie
Deelnemers aan de actie krijgen de volledige aandacht van een van de twee professionele fotografes tijdens de fotosessie. Baukje en Angela: "Ieder apart en samen op de foto in meerdere poses, een ervaring die je niet snel zal vergeten, vanwege de setting en de lol die je gaat beleven – we make you smile –, een prachtige foto om direct mee naar huis te nemen plus het digitale bestand van jou met je moeder of met je kinderen en natuurlijk een goed gevoel door Stichting KanjerGuusje te steunen." De resultaten zijn meteen te bewonderen en eventueel na te bestellen. Bij bestelling boven een bepaald bedrag krijgen deelnemers een persoonlijke herinneringsdoos cadeau.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.makeyousmile.nl en meld je aan voor zaterdag. De fotosessies vinden plaats op Hof van Vijfeijken, Nergena 32 in Boxtel.

Cool tea voor een warme zomer

Foto: Tamara Koopman

En toen was het toch eindelijk zomer.. zalig! Deze warmte bevalt me veel beter dan dat wisselvallige herfstachtige weer van de laatste weken en die stortbui vorige week, die zich natuurlijk net liet gelden toen ik aan school stond om mijn oudste zoon op te halen. We stonden toen wanhopig met acht hoofdjes onder één kleine paraplu, terwijl langzaam de rest van ons lichaam, van nek tot teen, door- en doornat werd. Het leek wel of ik weer terug was in Ierland, waar ze ook wel zeggen (en vooral ondergaan): 'The weather changes every five minutes.'

Nee, heerlijk dit voorspelbare weertje, waarbij we geen paraplu of jas nodig hebben. Hier hebben wij thuis met z'n allen op gewacht. Mijn zoontje kan ophouden met vragen wanneer het zomer wordt. Toch moet ik weer even wennen aan dat nieuwe weer; het is weer een nieuwe 'mindset', want in plaats van paraplu's of jassen moet ik nu denken aan petjes, zonnebrillen, zonnebrand, nieuwe sets met kleren, voor wanneer kinderen spontaan door waterstralen en -fonteinen gaan lopen en aan het dragen van extra liters water voor die kleine grote drinkers. Van die gedachten alleen al krijg ik het warm.

Ik dacht bij hitte meestal aan een lekker koud ijsje of koude dranken, zoals water, frisdrank of een biertje bijvoorbeeld. Maar hoe lekker ook, inmiddels weet ik dat we van ijs, voornamelijk roomijs, alleen maar meer dorst krijgen door de suikers, en ook koude drank moet eerst door het lichaam op lichaamstemperatuur worden gebracht, voordat het naar de bloedbaan kan gaan om onze dorst te lessen. De beste dorstlesser lijkt lauwwarm water te zijn.

Met deze reden maak ik een soort 'cool tea', een koele en verkoelende thee, maar het Nederlands klinkt minder cool ;-) Deze cool tea is een lekkere en gezonde dorstlesser; lauw theewater met verkoelende kruiden, zoals citroenmelisse en munt. De kruiden geven een lekker en fris smaakje. Deze thee bevat antioxidanten, vitaminen en mineralen. Cool, toch?

Recept Cool Tea

Ingrediënten:
(zakje) biologische groene thee
8 ontpitte dadels
1 handvol citroenmelisse en/of munt

Bereiding:
• Zet zo'n 1,5 liter (biologische) groene thee. Laat deze op je favoriete sterkte komen. Haal de theebladeren eruit en laat de thee afkoelen. Dat kan even duren.
• Week ondertussen 8 ontpitte dadels in water.
• Was een handvol citroenmelisse en/of munt schoon.
• Doe de kruiden met de dadels en de gekoelde(!) thee in een blender. Blend het geheel een minuut of misschien iets langer totdat de dadels en kruiden fijn zijn.
• Giet de vloeistof via een zeef in een karaf of fles, zodat de citroenmelisse en dadels in de zeef achterblijven en dan heb je je zelfgemaakte verkoelende cool tea.

Ik wens je een heerlijke coole zomer toe!


Durpsherberg viert tweejarig jubileum

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Het is inmiddels al weer twee jaar geleden dat Ton en Marion van Alphen de Durpsherberg in Liempde overnamen. Zij deden hun horecazaak in Olland van de hand en gingen vol enthousiasme in Liempde aan de slag. In die relatief korte tijd draait het bruin café weer als vanouds.

Sinds de start wordt er dagelijks een lunch geserveerd. "Dit krijgt steeds meer bekendheid. We passen de kaart af en toe aan en binnenkort starten we met een spaarkaart voor de lunch", aldus uitbater Ton van Alphen. Het aanbod speciaal bieren is de afgelopen twee jaar ook flink uitgebreid. "We hebben momenteel 35 speciaal bieren in ons assortiment, variërend van Liempdse Tripel tot een Texels biertje." De speciaal bieren op de tap worden met regelmaat gewisseld zodat er steeds nieuwere bieren verkrijgbaar zijn. "Er is veel vraag naar speciaalbier en de komende periode gaan we dit nog verder uitbreiden. Momenteel is er bijvoorbeeld veel vraag naar IPA's. Dat zijn bieren waarbij tijdens het brouwproces veel hop gebruikt is. Hier zit dus erg veel smaak aan."

Foto: Mark van der Pol
Foto: Lucia Coort

"De tijd vliegt. We zijn alweer twee jaar onderweg en willen daar graag bij stilstaan met onze gasten. Komende zaterdag 4 juli speelt de rock-coverband 100% katoen bij ons in de zaak. Na het optreden sluiten we de avond met een smakelijke afsluiter af. Het optreden begint om 20.30 uur en de avond is voor iedereen gratis toegankelijk.

Processierupsen gesignaleerd in Boxtel

Boxtel - De eikenprocessierups is deze week op twee plekken in Boxtel waargenomen, bij de Puttersdreef en op het park van Kasteel Stapelen. Na de melding op Stapelen zijn gemeentelijke medewerkers van Openbare Ruimte hier poolshoogte gaan nemen. Nadat zij hadden geconstateerd dat het inderdaad om de beruchte processierups ging, zijn de dieren hier bestreden.

De melding van de Puttersdreef is begin deze week binnengekomen bij de gemeente. Het nest rupsen werd opgemerkt door een vrouw die de honden aan het uitlaten was. Zij stuurde de redactie bijgaande foto. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat ook hier zo snel mogelijk actie wordt ondernomen.

Schadelijk
De eikenprocessierups is schadelijk voor mensen en dieren door de honderdduizenden brandharen die het insect heeft. Daarvoor hoeft geen direct contact met de haren te zijn, ze kunnen ook worden meegevoerd door de wind en zo op de huid of in de luchtwegen belanden. Deze brandharen veroorzaken bij contact met de huid hevige jeuk en kunnen ernstige ontstekingen tot gevolg hebben. Bij inademing kunnen slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen optreden.

Je herkent de eikenprocessierups aan de grijsgroene kleur, met aan de zijkant van het lijf een lichte streep, en de opvallende lange witte haren. Ze komen vooral op de zonnige kant van eiken voor, van half mei tot en met juli. 's Nachts verplaatsen de rupsen zich in processie op zoek naar voedsel en overdag keren zij terug naar het nest dat eruit ziet als een spinsel (zie foto).

Vermijd contact met de rupsen wanneer je ze ziet en probeer ze niet zelf te bestrijden. Neem contact op met de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente via 0411-655221.

Mijn Mooi Boxtel: Jolanda de Bie

Foto: Jolanda de Bie

Dit is zo'n fijne, mooie plek. Hier kan ik wandelen met de hond, tussen de aangelegde tuinen met mooie bloemen en even lekker in 't zonnetje zitten. Het is gewoon genieten in een mooi stukje natuur.

Vragen Balans over openbare verlichting

Boxtel - De fractie van Balans heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de openbare verlichting in de gemeente Boxtel. Volgens de partij past het te lang laten branden van de verlichting niet bij een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en de ambitie heeft om in 2040 energieneutraal te zijn.

"Onze burgers en ons valt op dat in onze gemeente de straatverlichting (veel) langer brandt - zowel 's morgens als 's avonds - dan in omliggende gemeenten", aldus de fractie. "Dit is niet noodzakelijk omdat moeder natuur nog voldoende verlichting gratis ter beschikking stelt om de (sociale) veiligheid te waarborgen." Daarom vraagt Balans het college of ze het met hen eens is dat het onnodig laten branden van de openbare verlichting energie- en geldverspilling is. Om in 2040 een energieneutrale gemeente te kunnen zijn zouden volgens de partij niet alleen grote projecten ondernomen moeten worden, maar ook naar kleinschalige energiezuinige oplossingen zoals led-verlichting gekeken moeten worden, met scherpe(re) in- en uitschakeltijden.

"Bent u bereid om uw zorgplicht zodanig uit te voeren, dat de straatverlichting met oog voor de (sociale) veiligheid, voldoende functioneert, doch niet langer brandt dan noodzakelijk?", zo vraagt Balans het college. Als dat het geval is, dan wil de fractie graag van het college weten wanneer dit op straat terug te zien is. "Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie richting onze burgers om zuinig en duurzaam met energie om te gaan. Immers: 'goed voorbeeld, doet goed volgen'." De partij stelt een fine-tuning in de schakelmomenten van de straatverlichting voor, volgens Balans 'twee vliegen in één klap': "duurzaam en goed voor de gemeentelijke portemonnee".

SP wil terugbetaling onterecht geïnde boetes Fraudewet

Boxtel - De SP-raadsfractie wil dat de gemeente onterecht geïnde boetes in het kader van de Fraudewet aan betreffende mensen terugbetaalt. Uit landelijke publiciteit is gebleken dat het hierbij soms om forse bedragen kan gaan; SP-fractievoorzitter Dave van de Ven heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W.

Vorig jaar op 24 november heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) uitgesproken dat boetes die zijn opgelegd onder de Fraudewet soms te zwaar zijn, bijvoorbeeld omdat mensen niets te verwijten valt en zij niet met opzet hebben willen frauderen. Het gaat met name om problemen rond de inlichtingenplicht, waar van alles mis kan gaan door bijvoorbeeld miscommunicatie. Voldoen mensen niet aan deze plicht, dan wordt het teveel verstrekte uitkeringsbedrag teruggevorderd en een boete opgelegd van in beginsel 100 procent.

Als gevolg van de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman schreef minister Asscher op 30 april aan de Tweede Kamer dat hij de Fraudewet ging aanpassen, maar geen voorstander was van terugbetalen van eerder opgelegd onterechte boetes omdat dit te kostbaar zou zijn. Inmiddels hebben diverse gemeenten laten weten de boetes die teruggaan tot 1 januari 2013, de datum waarop de Fraudewet werd ingevoerd, opnieuw te beoordelen en onterechte boetes wel terug te betalen.

De SP-fractie is van mening dat het argument van het kabinet voorbijgaat aan het rechtsgevoel van veel mensen. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "Gemeenten zijn er niet om winst te maken op de bijstand. Het is ook in strijd met het beleid van het college om te voorkomen dat mensen in financiële problemen en armoede terechtkomen. Dit kan niet de bedoeling zijn. Ik ga er van uit dat het college dit snel zal rechtzetten." Van de Ven vraagt het college dan ook hoeveel boetes er zijn opgelegd en in hoeveel gevallen sprake is geweest van een onterechte of te hoge boete. En of het college met de SP van mening is dat Boxtel het goede voorbeeld moet geven in de uitvoering van eerlijk beleid en de onterechte en te hoge boetes gaat terugbetalen.

Hallo Boxtelaren!

Na een perfecte vlucht van bijna tien uur zetten we eindelijk voet op Surinaamse bodem. Het 10 Minuten Jeugd Journaal wacht Sneeuwwitje met smart op terwijl ze voorop de trap afloopt met achter zich de gehele cast. We voelen ons echte sterren; op naar een persconferentie met nog meer media, dit is nu echt letterlijk een hot item hier...

In samenwerking met Stichting Kindercoach, Van Hoorne Entertainment en vele sponsoren is het mogelijk gemaakt vele voorstellingen te geven voor kinder-, verzorgings- en weeshuizen. In Theater Thalia in Paramaribo waar we zelfs een mooi decor met licht, geluid en rook hebben kunnen opbouwen, worden de voorstellingen enthousiast ontvangen, door heel veel mooie bruine sneeuwwitjes en prinsjes!

Suriname is 4,5 keer zo groot als Nederland maar heeft veel meer ruimte en minder inwoners. Flatgebouwen zie je niet. We hebben een rondleiding gehad over een plantage en een boottocht gemaakt over de Surinamerivier waar ook dolfijnen waren, altijd vet! Maar we hebben ook kindertehuizen bezocht in onze kostuums en deze arme, soms zwaar gehandicapte kinderen een glimlach bezorgd. Ik heb heel veel respect voor de verzorgers en vrijwilligers daar; zij geven deze hulpbehoevende kinderen zoveel liefde en warmte.

De voertaal is Nederlands, dat is dus ook makkelijk voor iedereen. We worden steeds vervoerd in busjes want het verkeer is een chaos. Men rijdt hier links en het is strikt verboden de autodeuren hard dicht te slaan - dat doen de Nederlanders - want dan klappen hier de ruiten kapot. Niet handig nu in het volle regenseizoen.
Het betaalverkeer hier is in Surinaamse dollars. Je ziet tegen het einde van de maand dat het salaris op is, dan rijden er veel minder auto's omdat men geen benzine meer kan betalen. Mensen eten dan van hun eigen landje, met standaard tussen de middag nasi of bami en heel erg veel kip. Daarna is het tijd voor een tukje, wat wil je met dit warme klammige weer!

We maken hier kleine voedselpakketten voor 1.500 kinderen en ze krijgen natuurlijk een aandenken van Sneeuwwitje. Het geeft een heel goed gevoel! Deze kinderen zijn nog nooit in een theater geweest. De kaartverkoop voor reguliere voorstellingen gaat allemaal naar de Stichting Kindercoach, dat is zo ontzettend nodig. Soms is het onwerkelijk dat je gewoon in Paramaribo aan het spelen bent; een hele bijzondere ervaring en absoluut voor herhaling vatbaar, voor ons en voor de kinderen in Suriname!

Weer terug in het vertrouwde Boxtel word je even weer met beide benen op de grond gezet. Wij willen steeds meer en zijn met minder tevreden. In Suriname zijn ze blij met schoon water, een lekkagevrij dak boven hun hoofd, werk en voedsel; de basis(behoeften). En de mensen zijn veel minder gestrest en gejaagd, daar kunnen wij nog iets van leren!

Goede tevreden weken!
Hartelijke groet, Geert Hoes

Combinatie95 stelt vragen over toekomst cultuureducatie in Boxtel

Boxtel - In een brief aan het college van B&W heeft de fractie van Combinatie95 vragen gesteld over de toekomst van kunst- en cultuureducatie in de gemeente Boxtel. Dit naar aanleiding van de thema-avond die de partij op 28 mei heeft georganiseerd en waar verschillende sprekers adviezen gaven over het voortzetten van kunst- en cultuureducatie in Boxtel na het faillissement van MiK.

Combinatie95 vraagt het college wat de gemeente doet om alle basisschoolleerlingen van Boxtel te bereiken op het gebied van cultuureducatie, en of zij zich ook inzet voor Boxtelse kinderen die niet in Boxtel op school zitten. De partij wil ook graag weten wat bedoeld wordt met het programma 'Cultuur met kwaliteit' en de inzet van cultuurcoördinatoren en verdiepingsprogramma's op de Boxtelse basisscholen, waarover cultuurwethouder Marusjka Lestrade tijdens de thema-avond sprak. Hoe gaan deze initiatieven precies ingezet worden, wil Combinatie95 graag weten.

Ook vraagt de fractie het college naar de situatie die naar voren kwam uit een recente raadsinformatiebrief, waarin werd gesteld dat onderwijs in harmonie- en fanfare-instrumenten doorgang kan vinden, omdat de verschillende orkesten hier zelf met financiële steun van de gemeente in voorzien. Combinatie95 wil van het college weten of dit geen ongelijkheid in de hand werkt, zowel tussen mensen die wel of geen lid van deze orkesten zijn, als tussen de bespelers van deze instrumenten en instrumenten die geen deel uitmaken van fanfares en harmonieorkesten.

Willem van der Heijden

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Willem van der Heijden was de eigenaar en uitbater van De Vijzel, de drogisterij op de Markt die vele jaren de grootste van Boxtel was. De Vijzel was lange tijd dé winkel in Boxtel waar je moest zijn voor alles van parfum en cosmetica tot babyvoeding en kleine medicijnen. Hoe is het nu met hem?

De Vijzel was oorspronkelijk van de ouders van Willem, maar de winkel van destijds was heel anders. Gevestigd op de Markt 12, waar inmiddels rockcafé Dok12 zit, was deze in die tijd slechts 60 vierkante meter groot. De rest van het pand bestond voornamelijk uit woonruimte, waar Willem en zijn broers en zussen zijn opgegroeid. Hoewel Willem het vak van drogist daar dus al van jongs af aan geleerd heeft, was het oorspronkelijk de bedoeling dat zijn oudere broer de zaak zou overnemen. Maar toen die kwam te overlijden, nam Willem de taak op zich om de zaak voort te zetten en uit te breiden.

Willem had een visie: een mooie, grote, moderne drogisterij. "Je zag dat mensen steeds meer geïnteresseerd raakten in zaken als parfum en cosmetica in plaats van de meer traditionele artikelen. Daarom ben ik gaan uitbreiden. In 1969 zijn we gaan verbouwen en zijn we van 60 naar 220 vierkante meter gegaan. Een enorm verschil, waardoor we de ruimte hadden om het assortiment uit te breiden en cosmetica, een parfumerie en een bijouterie aan de winkel toe te voegen. Met hard werken hebben we dat voor elkaar gekregen. De zaak begon te lopen en bekender te worden. Ik had bereikt wat ik wilde: een goede, mooie zaak met een gezonde omzet."

Foto: Cock Stam

Willem runde de winkel zelf, samen met zijn vrouw Ine, met wie hij in 1965 was getrouwd. Samen kregen ze drie kinderen, een dochter en twee zonen, van wie ze er tien jaar geleden helaas een verloren, toen hij in Thailand omkwam bij de tsunami. Met de vier meisjes personeel zorgden ze ervoor dat De Vijzel uitgroeide tot de meest voorname drogisterij in de omgeving. "Het contact met klanten is in een drogisterij heel belangrijk. Je leert mensen toch op een vrij intieme manier kennen. Wij maakten het grootste gedeelte van onze spullen zelf en konden altijd advies geven over babyvoeding of medicijnen. Dat wetenschappelijke gedeelte sprak me nog wel het meeste aan. Je moet natuurlijk niet op de stoel van een apotheker gaan zitten, maar je advies moet wel goed zijn. De drogisterijen van nu kun je zo niet meer noemen. In mijn ogen zijn dat geen drogisterijen, want voor echt goed advies kun je er niet terecht."

De zaak slokte een groot deel van Willems tijd op, en dus had hij weinig tijd over voor hobby's en andere activiteiten. Hij was lid van de ondernemersvereniging, maar nooit echt heel intensief. Daarnaast heeft hij zo'n dertig jaar lang getennist. Maar zijn echte grote passie was en is hockey. Van zijn vijftiende tot zijn vijfenzestigste speelde hij bij MEP. Ook zat hij in het bestuur en trad hij op als scheidsrechter. "Dat deed ik als hobby, in het eerste heb ik nooit gespeeld. Daar moet je toch echt te hard voor trainen waar ik de tijd niet voor had. Maar ook de andere teams waren van hoge kwaliteit, en zeker het veteranenelftal speelde heel intensief. Ik kom er nog steeds graag en wordt altijd uitgenodigd voor festiviteiten."

De kinderen van Ine en Willem gingen allemaal studeren, en deden dat zodanig succesvol dat ze geen interesse hadden om de winkel over te nemen. Dus toen in 1988 de Etos bij hem aanklopte, wist hij dat dit een gouden kans was. "'Als jullie toch in Boxtel komen, neem dan mijn zaak maar over' heb ik toen gezegd. Voor hen was het mooi omdat ze meteen een goed pand hadden en hun grootste concurrent kwijt waren, en voor mij mooi omdat ik er een goede deal uit heb weten te slepen. Ik was en ben nog steeds enorm trots op wat ik daar heb opgebouwd, maar je moet zakelijk blijven en nuchter denken. Veel collega's die ik kende konden een paar jaar later de winkel niet meer kwijt en zijn met hun zaak ten onder gegaan."

Willem was op dat moment pas 53, en om toch iets om handen te hebben koos hij ervoor om een gedeelte van de zaak te behouden. Aan de andere kant van het pand, aan de Rechterstraat, opende hij een kleinere winkel die zich specialiseerde in medische hulpmiddelen zoals steunkousen en looprekken. Deze zaak runde hij eerst samen met zijn jongste zoon tot deze de winkel uiteindelijk helemaal overnam. In 2007 is De Vijzel Medica uiteindelijk gestopt. Op dat moment was Willem allang van zijn pensioen aan het genieten.

De inmiddels tachtig jaar oude Willem woont samen met Ine nog steeds in Boxtel. Hij is nog altijd goed gezond, staat actief in het leven en is een trotse grootvader van vier kleinkinderen, die bijna dagelijks langskomen. Hij noemt zichzelf een verwenopa, maar niet zo erg als oma. Willem speelt bridge bij zowel Revanche als Boxtel, en bij beide op het hoogste niveau. Zijn grootste hobby op dit moment zijn tropische vogels en sierkippen, die hij achter in zijn tuin houdt. "Het zijn hele sociale beesten. Als je in de tuin zit te ontbijten, komen ze zo bij je zitten. Ik fok ze en houdt de mooiste voor mezelf, de rest verkoop ik of geef ik weg. Verder fiets ik graag en werk ik graag in de tuin. Maar ik ben geen vakantieman, ik blijf liever lekker thuis."

Luchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

Donderdag 2 juli is het 'Dag van de Vlag'. Voor ons een extra dagje vrij, maar ook een dag waarop er verschillende plechtigheden plaatsvinden en waarin de vlag van Curaçao overal te zien is. Iedereen kleedt zich ook vaak in het blauw/geel en wit.

Wat voor jullie een Koningsdag is, is voor de Curaçaoënaar 'Dia di Bandera'. Trots zijn op je land! Ook wordt er stilgestaan bij de cultuur en tradities van het eiland, zoals folkloristische dansen in ouderwetse kledij en uiteraard wordt ook het volkslied gezongen.

Zo wordt bijvoorbeeld mijn jongste dochter uitgenodigd, samen met haar klasje op het kinderdagverblijf, om naar een voorstelling te gaan waarin de Curaçaose tradities op jonge leeftijd worden geleerd en overgebracht.

Ik, als Brabantse, zie steeds meer dat mijn kinderen kleine Antilliaantjes aan het worden zijn. Curaçao is echt hun land, ze kennen de vlag, het volkslied wordt regelmatig op de basisschool gezongen. Mijn oudste dochter moet ook een boekbespreking in het Papiaments doen, terwijl ze op een Nederlandstalige school zit.

Ze noemen bepaalde voorwerpen anders dan Nederlandse kinderen: een beker is een cup, water is awa en de letter w spreken ze ook echt lekker Antilliaans uit, dus een Brabants accent zit er helaas niet meer in!

Laatst drong het echt tot me door dat mijn kinderen 'yi di Korsou' zijn: kind van Curaçao. We gingen een spelletje spelen met zijn drietjes, waarbij ik de volgende vraag aan mijn meiden moest voorlezen: 'noem een paar vogels'. Goed, een Nederlands kind zou een merel of een mus noemen. Maar nee, mijn kinderen zeggen: "ow dat is makkelijk mama, een Chuchubi of een Warara". En dan ook de manier waarop ze Warara zeggen: met een heerlijke, dikke, vette wwwww. Hahaha!

Foto: Heemkundekring Boxtel

Mgr. Wilhelmus Henricus van Gennip. Huisprelaat van Z.H. de Paus. Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Geboren te Eindhoven op 20 juli 1836; priester gewijd op 18 juni 1859; professor aan het Klein Seminarie 25 juni 1859; professor aan het Groot Seminarie 25 september 1863; Kanunnik van het katholieke Kapittel van de Sint-Jan 24 april 1887; pastoor en deken van Boxtel 16 september 1887; provisor van het seminarie 20 september 1892; Proost van het katholieke Kapittel 21 december 1904; eervol ontslag als pastoor 9 juni 1916; overleden te Boxtel op 31 december 1916. Van 1909 tot ongeveer 1913 was hij Geestelijk Adviseur van de R.K. Gildenbondsharmonie.


Foto: Annika

Van harte gefeliciteerd!

Slimme afval app levert Boxtelaar afvalinformatie op maat

Wil je precies weten wanneer wij welk afval bij jou in de straat ophalen? Vanaf zaterdag 20 juni 2015 bieden wij een speciale mobiele 'app' aan. Je kunt dan voortaan op je smartphone of tablet kijken voor informatie over afvalinzameling in gemeente Boxtel.

Wethouder Van Wanrooij: "Deze mobiele applicatie past goed in het beleid van onze gemeente. Vooral ook met het oog op de informatietoegankelijkheid en de bijdrage aan ons speerpunt duurzaamheid. We kunnen actuele informatie op maat aanbieden en dringen het papierverbruik terug."

Vanaf 2016 afvalkalender digitaal

Dit jaar (2015) brengt de gemeente nog een papieren kalender op maat uit. Reden hiervoor is de wijziging van inzamelroutes. Vanaf 2016 versturen wij de afvalkalender binnen de gemeente Boxtel niet meer automatisch op papier. In plaats daarvan kunnen inwoners zelf kiezen hoe zij digitaal geïnformeerd willen worden over de inzameldagen:

·         via de website www.afvalwijzerboxtel.nl

·         via de app 'AfvalWijzer'

Overigens blijft het mogelijk een papieren afvalkalender op te vragen.

Altijd actueel

De afgelopen jaren moesten de inwoners aan de hand van wijkindelingen en weekoverzichten zelf uitzoeken op welke dag ze een bepaalde afvalstroom aan de weg konden zetten. Dit leverde wel eens onduidelijkheid en vragen op. Met de persoonlijke, digitale afvalwijzer willen wij de informatieverstrekking sterk verbeteren. De app werkt heel gebruikersvriendelijk. Je ziet direct de eerstvolgende ophaaldagen van het afval per adres. Daarnaast staat informatie over het scheiden van afval vermeld en waar je afval kunt aanbieden. Je kunt ook notificaties instellen. Dan ontvang je een herinnering dat je het afval buiten moet zetten.

Download gratis de app 'AfvalWijzer'

Bezitters van een iPhone, iPad of een Androidtoestel of -tablet kunnen de app 'AfvalWijzer' gratis downloaden uit de App Store of Google Play.

Voor alle andere smartphones is de mobiele website www.afvalwijzerboxtel.nl beschikbaar. Inmiddels maken er zo'n 80 gemeenten gebruik van de AfvalWijzer App.

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Balans

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

BALANS zegt JA! Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Boxteldag: meewerkendboxtel
Zoals u ongetwijfeld weet, vond zaterdag 20 juni de allereerste Boxteldag plaats. Onze fractie kijkt met veel plezier terug op een mooie, inspirerende en geslaagde Boxteldag! Onze burgers hebben een prima kijkje achter de schermen gehad en daarnaast hebben burgers en medewerkers elkaar wederzijds kunnen enthousiasmeren. Wij bedanken de medewerkers van de gemeente Boxtel voor de goede organisatie en aanwezigheid op de eerste Boxteldag en wensen hen veel succes bij de dagelijkse gang van zaken om te werken én te handelen in de trant van meewerkendboxtel. De burgers en wij rekenen op jullie!

Kunstgras: twee velden voor RKSV Boxtel en één voor DVG Liempde
Deze week staat de kadernota op de gemeentelijke agenda. In die nota wordt onder andere voorgesteld om RKSV Boxtel en DVG Liempde in 2016 beide een kunstgrasveld ter beschikking te stellen. BALANS vindt echter dat het aantal leden van RKSV Boxtel in verhouding met ODC twee kunstgrasvelden rechtvaardigt en pleit ervoor om drie in plaats van twee kunstgrasvelden in totaal aan te leggen in 2016: twee voor RKSV Boxtel en één voor DVG Liempde. Extra pluspunt is dat bij aanschaffing van drie kunstgrasvelden de prijs per veld flink omlaag zal gaan en de stand van de algemene reserve biedt voldoende ruimte om dit extra veld daaruit te dekken. 'Sport als vliegwiel', een belangrijk beleidsterrein, zo vinden wij.

Greentech: Ja, mits realisatie op Vorst B
In diezelfde kadernota is veel aandacht voor Greentech. Wij staan niet te trappelen om hier extra tonnen voor uit te trekken, maar zijn wel bereid te investeren in de plannen. Echter wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat realisering te zijner tijd op Vorst B plaatsvindt. Immers gemeentelijke grond uitgeven en geld ontvangen is erg welkom!

Extra maatregelen agv fietstunneltje dubbele overweg
Met betrekking tot PHS wordt in de kadernota vermeld, dat er nog geen geld is voor maatregelen voortvloeiend uit het besluit voor een fietstunnel in de Tongersestraat. Zonder extra maatregelen zullen de nadelige effecten in grote delen van Boxtel enorm zijn. Deze maatregelen moeten gerealiseerd zijn, voordat begonnen wordt met bouwen aan de fietstunnel. Onze fractie vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over de maatregelen en de bijbehorende kosten, zodat deze meegenomen kunnen worden in de komende begroting. Zonder aanpassingen aan de Noord-Zuid As worden de nadelige effecten van het fietstunneltje nog dramatischer.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

SP

Foto: SP

SP wil adviespunt kleine ondernemers en zzp'ers
De SP-gemeenteraadsfractie heeft het college van B&W voorgesteld om het initiatief te nemen om in Boxtel samen met ondernemers een adviespunt voor kleine ondernemers en zzp'ers op te zetten. In Sint-Oedenrode is al zo'n adviespunt, bestaande uit ondernemers, vrijwilligers en professionals. Zij adviseren kleine ondernemers op tal van gebieden en bereiken voordelen door gezamenlijk op te trekken bij bijvoorbeeld verzekeringen en financieringen. Ook bij een crisissituatie wordt hulp geboden. SP-raadslid Marco Bressers: "Een dergelijk adviespunt heeft alleen maar voordelen. Voorkomen kan worden dat gevestigde kleine zelfstandigen in de bijstand terechtkomen, persoonlijk ellende wordt voorkomen en startende zzp'ers gaan gemakkelijker van uitkering naar werk. Dat is ook voor de gemeente voordelig."

736.759 handtekeningen Red de Zorg
Op 19 juni hebben FNV en CNV de Volkspetitie 'Red de Zorg' overhandigd aan staatssecretaris Van Rijn. Bijna driekwart miljoen mensen hebben hun handtekening gezet en eisen het stopzetten van de bezuinigingen in de zorg. Naar aanleiding van de actie gaat Van Rijn praten met de vakbonden en komt er een debat in de Tweede Kamer. De SP ondersteunde in het hele land de actie. In Boxtel werden in korte tijd 1.400 handtekeningen opgehaald. Duidelijk is dat veel mensen de bezuinigingen meer dan beu zijn. Hopelijk wordt er nu in Den Haag eindelijk geluisterd naar de stem van gewone mensen.

Handtekeningenactie miljonairsbelasting
Op 13 juni gaven alle SP-raadsleden en wethouder Eric van den Broek op de Zwaanse Brug het startsein voor een handtekeningenactie voor invoering van een miljonairsbelasting. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de inkomens- en vermogensverschillen in Nederland steeds groter worden en bizarre vormen aannemen. Zo bezitten de drie rijkste Nederlanders meer rijkdom dan acht miljoen mensen aan de onderkant. Ondanks de crisis is het aantal miljonairs gestegen naar 173.000 met een totaal vermogen van 322 miljard euro. Daartegenover is het aantal huishoudens onder de armoedegrens gestegen naar 717.000 en groeien 384.000 kinderen op in armoede. Veel grote bedrijven betalen nauwelijks belasting terwijl kleine ondernemers het volle pond betalen. Als de rijkste Nederlanders en grootste bedrijven hun eerlijke deel van de belastingen gaan betalen (waar ze nauwelijks iets van merken), dan is er genoeg voor iedereen.

College onderzoekt haalbaarheid tijdelijke huurwoningen
In antwoord op vragen van de SP-fractie heeft het college van B&W toegezegd om de haalbaarheid van tijdelijke sociale huurwoningen te gaan onderzoeken. Deze zouden gerealiseerd kunnen worden op terreinen die eigendom van de gemeente zijn, maar voorlopig niet gebruikt worden. Enkele gemeenten zijn hiermee al aan de slag gegaan. De SP wil ook dat er meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarom moeten de legeskosten en de forse bedragen voor de beoordeling door ambtenaren, verkeerskosten en bovenwijkse plankosten flink omlaag, zodat Sint Joseph goedkoper sociale huurwoningen kan bouwen.

Gemeentelijke Publicaties 24 t/m 30 juni

Vastgesteld bestemmingsplan en verleende omgevingsvergunning:
Brede Heide 4: Verkleining van het bestemmingsvlak Wonen in combinatie met het opnemen van een agrarische gebiedsbestemming voor het resterende deel van het perceel ivm bouw van een woning met kleinschalige kantoor- en vergadervoorziening
Aangevraagde omgevingsvergunning:
De Volder/A2: Rooien van een populierenbosje bestaande uit 69 populieren tussen De Volder en de A2
Munselse Hoeve 18: Realiseren van een bed & breakfast
Het Schild 29: Plat garagedak vervangen door een duurzaam schuindak
Hobbedonkseweg 8: Rooien van een kronkelhazelaar uit de voortuin van de woning
Rechterstraat 52: Plaatsen van belettering en het grijs verven van de gevelmuur
Verlenging beslistermijn aangevraagde omgevingsvergunning:
Oirschotseweg 9a: Verhogen van stal 2 en voorzien van een luchtkanaal
Rechterstraat 25: Wijzigen van de bestemming winkel in horeca
Verleende omgevingsvergunning:
De Braken 1a: Plaatsen van een zendmast
Runmolen 2: Bouwen van een bedrijfsruimte met kantoor
Landgoed Velder Liempde: Houden van het Slowlands Culinair Festival van 10 tot en met 13 september 2015
Lijndakker 22: Rooien van een spar uit de zijtuin en een spar uit de achtertuin
Tijdelijke verkeersmaatregelen:
Baroniestraat (Breukelsestraat – Spoorstraat): 1. De parkeergelegenheid aan de oostzijde van de Baroniestraat (Breukelsestraat- Spoorstraat) in de periode van 9 juni 2015 t/m 9 juni 2016 op te heffen; 2. De laad- en losplaats ter hoogte van de voormalige locatie woonstichting St. Joseph op te heffen; 3. Een parkeerverbod in de periode van 11 juni 2015 t/m 11 juni 2016 t.b.v het bouwen van woningen aan de Baroniestraat (voormalige locatie woonstichting St. Joseph).

1 juli tm 7 juli

Aangevraagde omgevingsvergunning
Annastraat 2 t/m 132 & Den Bongerd                vervangen gevelbeplating
Dr. P. M. Hoekstraat 3                                        bouw overkapping achterzijde woning
Industrieweg 6                                        vervangen handelsreclame aan de gevels
Kastanjelaan 1                        rooien: 12 kastanjes uit de berm langs de weg
Roond naast huisnummer 3a         verbouw bijgebouw tot woning
Savendonksestraat 6        verplaatsen legkippen van stal 2 naar stal 3, maken van sleufsilo's van kuilplaten en verplaatsen mestcontainer
Schelling 39                 legaliseren erfafscheiding
Vendelstraat 21                plaatsen dakkapel en renoverenwoning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Raadhuisplein 4        plaatsen vrijstaande overkapping aan voorzijde van 't Wapen van Liempde en een vrijstaande berging aan de achterzijde

Intrekken verleende omgevingsvergunning
Van Salmstraat 48 intrekken van deze op 5 november 2014 verzonden vergunning voor bouw nieuw bedrijfspand

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning / Melding Activiteitenbesluit
Colenhoef 4: Holland Recycling
Electronics B.V. opzet inrichting

Verleende omgevingsvergunning
Van Salmstraat 48 bouw nieuw bedrijfspand

Melding Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer
Brede Heide 10                beëindigen bedrijfsactiviteiten
Vorst 17                 beëindigen bedrijfsactiviteiten                

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kun je meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld je aan voor de e-mailservice Bekendmakingen!

Streekmarkt en expositie op Camping De Mus'donck

Liempde - Op Camping De Mus'donck valt op zaterdag 11 juli van alles te beleven. Naast een expositie van houten miniatuurkarren en -koetsen is er ook een streekmarkt met zelfgemaakte lokale producten en verschillende workshops, zoals percussie of bloemtaartjes maken.

De expositie en streekmarkt worden georganiseerd door de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), in samenwerking met lokale kunstenaars en hobbyisten. De organisatie is hiervoor nog op zoek naar mensen die hun zelfgemaakte streekproducten willen komen laten zien of verkopen.

Heb je interesse om deel te nemen aan de streekmarkt, neem dan contact op met Désirée van Laarhoven via desire@sppill.nl of 06-83246226. Deelname kost 5 euro, daarvoor krijg je twee consumpties. Ook wordt voor een presentatietafel gezorgd. De streekmarkt en expositie op camping de Mus'donck aan de Gemondsestraat in Liempde duren van 10.30 tot 16.30 uur.

Leer het Groene Woud kennen met Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - In november begint de Natuurwerkgroep Liempde met een beginnerscursus natuur, die zich zal toespitsen op de eigen omgeving. In vijf thema-avonden en drie excursies maken deelnemers kennis met de natuur in de streek en de planten en dieren die Het Groene Woud zo mooi maken.

De cursus wordt gegeven door leden van de Natuurwerkgroep, die door de jaren heen de omgeving goed hebben leren kennen en hun kennis graag delen met anderen. Ze starten bij de basis, deelnemers hoeven dus geen aparte voorkennis te hebben, maar vooral wel een enthousiaste en leergierige houding. De verschillende thema's die bij de cursus aan bod zullen komen zijn 'Het landschap van Het Groene Woud', 'Zoogdieren', 'Bomen en planten', 'Vogels' en 'Amfibieën en Reptielen'.

Tijdens de excursies zullen deze onderwerpen ook gecombineerd aan bod komen. Deelname aan de cursus kost 10 euro voor leden van de werkgroep en 35 euro voor niet-leden. De kosten zijn inclusief lesmateriaal en koffie en thee. In totaal kunnen 25 mensen deelnemen, dus als je interesse hebt, meld je dan snel aan via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Zomerconcert Fanfare Concordia in nieuwe stijl

Liempde - Zoals elk jaar geeft Fanfare Concordia ook dit jaar weer een zomerconcert, en wel op zondag 12 juli. De formule is enigszins aangepast; het concert vindt niet in het Concordiapark, maar in de Pastorietuin plaats.

In plaats van één groot concert zullen er op 12 juli verspreid over de pastorietuin een reeks miniconcerten plaatsvinden, waarbij bepaalde delen van de fanfare centraal staan. Er zijn aparte concerten van de verschillende instrumentgroepen en ook de slagwerkgroep, de BE COOL-groepen en een familieorkest laten op eigen kracht hun kunsten horen.

Na afloop van de miniconcerten komen alle groepen bij elkaar om de dag gezamenlijk af te sluiten met het lichte, zomerse concert zoals in eerdere jaren. Het concert begint op 12 juli rond 14.00 uur.

Mantelzorgers aan de wandel met ContourdeTwern

Boxtel - Op donderdag 9 juli organiseert het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern een natuurwandeling speciaal voor mantelzorgers. Het steunpunt biedt op deze manier mantelzorgers binnen de gemeente de mogelijkheid om van de natuur in de Kampina te genieten en ook om met elkaar in contact te komen.

Mantelzorgers die graag mee willen wandelen, kunnen zich tot maandag 6 juli opgeven bij Marieke Dijkshoorn via mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of 0411-655899.

De wandeling start rond 12.45 uur en zal duren tot ongeveer 16.00 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om nog even na te praten met een kopje koffie en wat lekkers.

Fietsen langs gemeentegrenzen Sint-Michielsgestel

Gemonde - Omdat dit jaar voor de tiende keer de Irene-Geertsavondfietsvierdaagse is georganiseerd, is er in de gemeente Sint-Michielsgestel een extra fietstocht op zondag 5 juli: de gemeentegrenzentocht. Deze ronde van 53 kilometer voert rond de gemeente, waarbij zo kort mogelijk langs de grenzen wordt gegaan.

Deelnemers kunnen zo ervaren hoe mooi en groen de gemeente Sint-Michielsgestel is. De start en finish van de fietstocht zijn bij de Irene-kantine op Sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Er kan gestart worden tussen 10.00 en 12.00 uur en om 17.00 uur worden alle fietsers weer terug verwacht. De kosten zijn 2,50 euro, diegenen die bij de avondfietsvierdaagse het volledige bedrag hebben betaald mogen gratis meerijden.

De organisatie hoopt op 5 juli niet alleen mensen uit Gemonde aan de start te zien, maar zeker ook inwoners van de andere woonkernen van de gemeente Sint-Michielsgestel en daarbuiten. Voor meer informatie: 073-5512087.

Lieve lezers,

Terwijl ik de zandkorrels tussen mijn bilnaad uit peuter, schrijf ik dit stukje voor jullie. Mijn polsen doen nog steeds pijn en mijn vingers zijn nog altijd zo ingetapet, dat ik alleen nog maar vier pils tegelijk kan bestellen. Jullie raden het al, ik heb dit weekend meegedaan met hét prestigieuze toernooi van de Boxtelse Mèrt: Rabo Beach Break.
Voor degenen die er niet bij waren: afgelopen zaterdag en zondag werd er op de Mèrt in Boxtel een beachvolleybal toernooi gehouden. Uiteraard was ik erbij; samen met ons Trui en Kareltje van d'n hoek hadden we ons onder de teamnaam De Huppelende Zandbejaarden ingeschreven. Natuurlijk om mee te spelen voor de prijzen. Wat we niet wisten, was dat er bij beachvolleybal meer komt kijken dan bier drinken in de zon met je gelakte teennagels in het zand.
Allereerst: figuren lopen. Ik heb aan genoeg carnavalsoptochten meegedaan in mijn tijd als dansmarieke, om te weten dat figuren lopen cruciaal is. Maar het doorwisselen bij deze sport is me een partij ingewikkeld! Daarnaast schijnt er nog zoiets te zijn als op tijd komen bij je wedstrijd. Tegen de tijd dat wij onze rollators hadden geparkeerd stonden we al met 6-0 achter.
Daarnaast bleek dit toernooi dé uitgelezen kans om te showen hoe goed je billen erbij hangen/staan. Boxtel leek even Ibiza wel. De korte broekjes waren niet aan te slepen bij onze tegenstanders, waardoor vooral Kareltje heel wat punten gemist heeft. Na wedstrijd nummer 2 hadden wij bij de Takko Fashion ook even snel wat heupbroeken gekocht, waardoor ik nu nog zand vind op plekken waar ik niet zonder hulpstuk bij kan.
Al met al komt er een hoop ongemak bij kijken wanneer je beachvolleyt tegen op het oog te kloppen teams als Volleybal Z, Doe Maar Een Blaadje Bier of Banga Banga Bende. Bij sommige teams kon er geen lachje vanaf hoor! Gelukkig hielpen de sfeervakken langs de kant met af en toe een slow-clap mee om de lol er een beetje in te houden. Iets waar de omroeper/zanger Jordy van d'n Boer ook weinig moeite mee had!
En nu zit ik aan mijn schrijftafel. Mijn heup uit de kom, de spierpijn zit werkelijk overal, en helaas hebben we geen beker mee naar huis mogen nemen. Je zou jezelf bijna afvragen wat een oude vrouw als ik bezielt om mee te doen met een volleybaltoernooi op de Boxtelse Mèrt. Ik weet het eigenlijk ook niet, maar ik weet wel dat ik meer mooie, glanzende lijven heb gezien dan ik kon tellen. Ook wat waard. Hier kan ik weer even op teren tijdens de saaie kienavonden in de eetzaal...

Liefs, Bets

Mooi geslaagd Boxtel!

Foto: Mark van der Pol

Jacob Roelandslyceum
Havo
Tamár Hagenaars
Sophie van Abeelen
Caroline Meulendijk
Pleun van den Boomen
Elisa van Rossum
Sietse van der Meer
Niels van den Braak
Daan van de Ven
Dian Meijs
Philip Ruijs
Atheneum
Jorg van Putten
Ashwin Rademaker

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Baanderherencollege
Iginio Tulung
Mohamed Bezbiz
Kamal Kaddouri
Sabrine Ammari
Jurgen Smulders
Romy van Oorschot
Ivor Verbruggen
Jens Willems
Berrak Yalcin
Niels Verhagen
Ivy Stabel
Lize Welvaarts
Vidar Strüber

Gefeliciteerd met je diploma! Wat ga jij nu doen?

Zo, je diploma is binnen! Een nieuwe periode breekt aan. Ga je studeren en zo ja, wat dan? En waar? Kies je ervoor om op kamers te gaan of blijf je thuis wonen? Misschien ga je wel iets heel anders doen.

DeMooiBoxtelKrant is erg benieuwd naar wat de geslaagden uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde nu gaan doen. Laat het ons weten via redactie@demooiboxtelkrant.nl en misschien sta jij binnenkort wel in de krant. Onder de inzenders verloten we een cheque voor Toon Vertier in Best voor een leuke dag uit!

Dommelbad 1,3 ton tegoed van gemeente

Boxtel - Sinds de opening van Het Dommelbad in Boxtel eind 2006 heeft de gemeente een verkeerde prijsindexering gehanteerd. Hierdoor heeft exploitant Cone Exploitaties nog 131.000 euro tegoed, zo bleek uit accountantsonderzoek van de exploitant van het zwembad.

De gemeente gaf aan dit recht te gaan zetten en dus kan Cone een flink bedrag verwachten. "Niet dat we nu ineens een zak geld tot onze beschikking hebben", aldus Leon du Plessis, operationeel directeur bij het bedrijf. "Dat bedrag is verspreid over de afgelopen jaren en dat verlies hebben we dus ook al die tijd gevoeld." Over wat er met het geld gaat gebeuren is momenteel nog niets bekend. "We zullen er geen grootse projecten mee kunnen financieren, waarschijnlijk wel goede voorwaarden voor klanten."

Ideeën voor de toekomst van het Dommelbad zijn er wel. Het contract van Cone loopt eind dit jaar af en de exploitant heeft al gesprekken gevoerd over verlenging hiervan met de gemeente. Du Plessis: "Beide partijen hebben daar heel positief op gereageerd. Onze filosofie is de maatschappelijke functie van het zwembad te handhaven, daarom kijken wij graag vooruit." De directeur benadrukt hierbij de noodzaak van het voor consumenten aantrekkelijk houden van zwembaden, ook voor de Boxtelse klanten. "Standaard zwembaden zullen er over tien jaar nog maar weinig zijn", vertelt Du Plessis. "Het lijkt ons goed om een combinatie te maken met wellness en misschien fitness, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor gemaakt. Wel hebben we met de gemeente afgesproken na de vakantie een voorstel voor een gezonde toekomst van het Dommelbad bij hen neer te leggen."

BBQenzo.nl groeit met temperaturen mee

All-in service van BBQenzo.nl maakt dat je ongedwongen van je barbecue kunt genieten. Het bedrijf levert namelijk aan huis of een andere locatie een professionele gasbarbecue of gourmetstel, servies, bestek, barbecuegereedschap en natuurlijk de etenswaren en meent de afwas ook weer mee terug. Deze week ging de website ook voor de regio's Tilburg en Etten-Leur online, de negende vestiging voor franchiseorganisatie BBQenzo.nl.

Het vlees en de vis kan gewoon via de computer online worden besteld. Alle spullen worden vanaf vier personen gratis bezorgd en ook de afwas gaat na afloop mee terug. Zo kun je lekker thuis of op locatie zonder gedoe culinair genieten. Bij het samenstellen van het barbecuepakket heb je de keuze uit vele soorten vers en ambachtelijke vlees, vis, salades en sauzen. BBQenzo.nl biedt luxe-producten als kreeft en eendenborstfilet aan en werkt uitsluitend met kwaliteitsproducten. "U hoeft alleen maar te zorgen dat het vlees niet aanbrandt, onze franchisenemers zorgen voor de rest", vertelt Mark Verwijst, franchisegever van BBQenzo.nl

De prijzen zijn vanaf 12,50 euro per persoon (kinderen 7,25 euro). Belangstellenden kunnen mailen naar liempde@bbqenzo.nl of bellen met 0411-631682.

Geen verwijten voor ongeluk met springkussen

Den Bosch/Boxtel - Drie seconden ging de stekker eruit bij een springkussen in de Bossche wijk Orthen afgelopen zaterdag. Het gevolg: twintig lichtgewonde kinderen, van wie één meisje zes hechtingen in haar lip had. "Gelukkig was er nauwelijks paniek en zijn er geen zwaargewonden gevallen", aldus Boxtelse ondernemer Fred Faes die eigenaar van het kussen is en ter plekke was toen het gebeurde. "Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, er wordt niemand iets verweten."

Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk, maar opeens lag de stekker van het Tobbedans-springkussen eruit. Hoewel deze zeer snel weer werd teruggestoken, zakte de zestien meter lange baan in elkaar, waardoor de kinderen onder het kussen raakten. Twintig kinderen raakten lichtgewond. Vier EHBO-ers en een huisarts schoten meteen te hulp. "Ik organiseer de zeskamp in Orthen al jaren", zegt Faes, eigenaar van Faes Entertainment Attractieverhuur. "Er doen 28 ploegen aan mee en het is een groot evenement geworden. Er lopen zo'n veertig vrijwilligers rond en veel spelende kinderen. Omdat het zo warm was, hadden we de Tobbedans-attractie na afloop van de zeskamp opengehouden. We waren het kussen al aan het leeghalen, omdat er teveel kinderen opzaten en toen ging de stekker er opeens uit." Op Facebook werd vermeld dat dit zou zijn veroorzaakt door een struikelend kind, maar dat is niet bewezen.

Zondag was er een evaluatie bij de Handbalvereniging in Orthen, waarbij Faes, de hulpverleners, organisatie, politie en burgemeester Rombouts aanwezig waren. "Op geen enkel moment is er sprake geweest van verwijtbaarheid", vertelt Faes. "Niemand wordt vervolgd of aansprakelijk gesteld en er komt geen nader onderzoek. Wel maakt de organisatie een gebaar naar de kinderen, die natuurlijk geschrokken zijn. Daarom krijgen zij ook nazorg."

Terrasconcert Popkoor Voices bij Wapen van Liempde

Liempde - In navolging van het geslaagde Stapel op Koren in de Spiegeltent bij Kasteel Stapelen, waarbij verschillende koren optraden, geeft Popkoor Voices op zondag 5 juli een terrasconcert in de binnentuin van Het Wapen van Liempde. Het concert is voor iedereen gratis te bezoeken en duurt van 11.00 tot 12.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.voicesliempde.nl.

Concert 'Crazy Summer' en huldiging jubilarissen St. Arnoldus

Lennisheuvel - Bij fanfare St. Arnoldus worden zondag 12 juli vier jubilarissen gehuldigd. Zij worden extra in het zonnetje gezet met het themaconcert 'Crazy Summer'.

Oud-voorzitter Jan Kurstjens is veertig jaar lid van het muziekgezelschap. Thea de Bresser-Jacobs, die begon bij de drumband en tot voor kort deel uitmaakte van de slagwerkgroep, is vijftig jaar lid. Jan van der Linden en Henk Veroude zijn beide zestig jaar aan de vereniging verbonden. Van der Linden als bespeler van de bugel, een instrument vergelijkbaar met de klarinet bij een harmonie, en Veroude als muzikant op de bariton, waarmee hij enkele jaren geleden in verband met zijn gezondheid moest stoppen.

De fanfare grijpt de huldiging van deze jubilarissen aan om hen met het themaconcert 'Crazy Summer' extra in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt met muziek, zang en dans. Op het programma staan zomerse muziekstukken als 'Sway', een bekende mambo uit 1953, 'Amporito Roca', 'Enamorado', 'Copacabana', 'A Klezner Karnival', 'Abba Gold' en de mars 'Drumbo'.

Het concert begint om 14.00 uur in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel. Na afloop van het concert is er gelegenheid om tijdens de receptie tot 16.30 uur de jubilarissen te feliciteren. De toegang tot dit bijzondere concert is gratis.

Het Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is voor een gemeenschapshuis in Boxtel op zoek naar een tuinman of -vrouw die zowel mee wil denken over het herinrichten van de voortuin als ook zijn of haar handen mee wil laten wapperen in de uitvoering daarvan.

Daarnaast zoekt het steunpunt voor hetzelfde gemeenschapshuis iemand die een aantal administratieve taken op zich wil nemen, zoals het notuleren van de bestuursvergaderingen om de twee weken op vrijdagmorgen, het bijhouden van alle nieuwe en lopende contacten en andere bestanden en die mogelijk een stukje pr voor zijn of haar rekening wil nemen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Voor een vrouwelijke cliënt van middelbare leeftijd van een zorginstelling in Boxtel zoekt het steunpunt iemand die haar wil begeleiden op een zoektocht naar een tablet en die haar daar vervolgens wegwijs op wil maken.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Simeonshof is klaar voor de hittegolf

Boxtel - Nederland zucht onder een hittegolf en ook in deze regio worden alle zeilen bijgezet om te voorkomen dat er slachtoffers door vallen. Zo is in zorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat in Boxtel een pakket aan maatregelen afgekondigd. Bij de waarschuwingen die de voorbije dagen in verband met het warme weer zijn gegeven, wordt onder meer de nadruk gelegd op de zorg voor ouderen.

Bij Simeonshof blijven zij de komende dagen zo veel mogelijk binnen, aldus locatiemanager Jan Brands. Gistermiddag kregen ze een ijsje, maar daarmee houden de verkoelingsmaatregelen bepaald niet op. Zo krijgen de bewoners ook extra drinken en worden koele plekken met ze opgezocht. Ook wordt volgens Brands aanbevolen om niet uitgebreid te gaan douchen, omdat dat een te grote inspanning van een oudere kan vragen. Vitale functies als het hart hebben het onder deze omstandigheden zwaarder te verduren. Regelmatig een fris washandje in het gezicht of in de nek werkt bij deze tropische temperaturen veel beter, weet de locatiemanager. Medewerkers maken deze week extra rondes voor dit soort verkoelende oplossingen. Andere maatregelen zijn een verminderd aanbod aan activiteiten en te om proberen de warmte zo lang mogelijk buiten het gebouw te houden. De huishoudelijke dienst van Simeonshof begint vroeger op de dag aan de werkzaamheden.

LSV en DeMooiBoxtelKrant slaan handen ineen

Foto: Mark van der Pol

Lennisheuvel - Voetbalclub LSV en DeMooiBoxtelKrant hebben de handen ineen geslagen. De twee partijen zijn een meerjarige samenwerking overeengekomen. Maandagavond zette beide partijen hun handtekening onder het contract.

Foto: Mark van der Pol

De redactie van deze krant is verheugd met de samenwerking: "Deze krant is voor en door Boxtelaren en we willen graag mensen met elkaar verbinden. Dat is wat sport ook doet en daarom past deze samenwerking goed binnen onze doelstelling." Ook LSV is erg blij met de samenwerking en heeft inmiddels het bord al opgehangen langs het veld. "We werken graag met lokale partijen samen en dan is het mooi dat we DeMooiBoxtelKrant bereid hebben gevonden om ons te steunen in het bereiken van onze sportieve doelstellingen."

Kappellenmiddag bij Café 't Groene Woud

Liempde - Traditiegetrouw organiseert De Kasterense Kermis op zondag 5 juli een ouderwetse kapellenmiddag. Deze gezellige, muzikale middag bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde begint om 14.00 uur.

Zoals elk jaar zullen diverse muziekkapellen waaronder de Ollandse Dorpskapel, Gimmise kapel, 'T kumt Wel, Kneuterkapel en Op naor d´Honderd acte de présence geven. Ook is er een gastoptreden van Liempdse troubadour Jan van der Heijden. Met de nostalgische miniatuurkermis erbij belooft het een leuke middag te worden voor jong en oud.

Dronken bestuurder na achtervolging aangehouden

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Agenten hebben zaterdagnacht een bestuurder aangehouden na een korte achtervolging in Boxtel. Op de Mgr. Bekkersstraat zagen agenten een auto met een verdachte passagier erin. Nog voordat de politie actie kon ondernemen ging de auto er met volle snelheid en gedoofde lichten vandoor.

De automobilist reed tweemaal door rood terwijl agenten de achtervolging inzetten. Ze gaven een stopteken waaraan de bestuurder niet voldeed. Op de Hendrik Verheeslaan reed de bestuurder, een twintigjarige Boxtelaar, een fietser aan waardoor hij tot stilstand kwam. Op dat moment wilde hij nog steeds vluchten, maar agenten wisten dit te voorkomen.

De bestuurder bleek 3,5 keer meer gedronken te hebben dan is toegestaan en zijn rijbewijs is ingevorderd. De aangereden fietser hield enkele flinke blauwe plekken aan het voorval over.


Beach Break: sportieve én spectaculaire beelden op de Markt

Foto: Cock Stam

Vervolg van de voorpagina
Boxtel - Voor even was de Boxtelse Markt afgelopen weekend omgebouwd tot een heus strand waarop met veel energie en sportiviteit werd gevolleybald. Op zaterdag stond de Rabo Beach Break vooral in het teken van het hebben van plezier, op zondag was het kaf van het koren gescheiden en werd er in de wedstrijden fanatiek gestreden om de titels. Het weekend leverde spectaculaire beelden op, zoals ze maar één keer per jaar te zien zijn op de Markt.


Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Nart Verhagen
Foto: Cock Stam
Foto: Nart Verhagen
Foto: Mark van der Pol
Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Nieuwe opzet Boxtels Sportgala bevalt uitstekend

Boxtel - De nieuwe opzet van de Boxtelse kampioenenhuldiging in de vorm van een sportgala, zoals dat zaterdag in het Jacob Roelandslyceum is gehouden, moet organisator de Boxtelse Sportraad naar meer smaken. Het evenement had alleen in de avonduren best wat meer bezoekers verdiend.

Gekozen was voor een huldiging van de Boxtelse sportkampioenen bij de junioren in de middaguren. De aula van het JRL zat toen bomvol. 's Avonds werden daar de titelhouders bij de senioren in de spotlights gezet. Ook werden toen de sportman, -vrouw, -junior, -team en -vrijwilliger bekendgemaakt, onder muzikale begeleiding van de Aggemarvanhuisaf Band. Nadien werd nog een afterparty gehouden, maar geleidelijk aan liep de zaal toen leeg. De concurrentie van de Rabo Beach Break op de Boxtelse Markt speelde de organisatie hierbij waarschijnlijk parten.

De presentatie was in handen van Kees Berkelmans én de bekende hockeycoach Eric Verboom uit Boxtel. Sportwethouder Herman van Wanrooij zorgde voor interviews met de kampioenen. De turnsters van Tabitta verzorgden zowel 's middags als 's avonds demonstraties.


Bridge:
Bridgeclub Revanche, 23-06, A-lijn:
1 S. Tempels & J. Sweere                58,93%
2 T. van Doorn & F. Verhees        55,36%
3 Frank & Henk Schalkwijk        52,98%
3 P. Verstijnen & W. Wonnink        52,98%
B-lijn:
1 J. Engberts & R. Prinsen                 66,67%
2 Jeanette & Cees Smolders         55,56%
3 T. vd Kolk & S. van Lier                 54,86%

Bridgeclub Boxtel, 23-06, A-lijn:
1 J. v Oosterhout & M. Soederhuizen        62,85%
2 D. Eltink & T. Roosmalen-Hurks        62,15%
3 A. Wouters & A. Wouters        59,72%
B-lijn:
1 I. vd Meijden & G. vd Horst        63,75%
2 W. de Langen & G. Meys        59,17%
3 J. Boom & B. Wienbelt                56,67%
25-06, A-lijn:
1 J. van Doremalen & F. van Roij        59,38%
2 R. van Stuivenberg & H. Schilder        56,60%
3 Henk & Frank Schalkwijk        55,90%
3 P. vd Ven & P. Verstijnen                55,90%

Bridgeclub Rembrandt, 23-06, A-lijn:
1 A. van Uden & T. van Uijtert        60,00%
2 A. van Kempen & S. vd Vries        58,33%
3 B. vd Hout & G. van Rooy        57,50%

Bridgeclub de Rots, 24-06, A-lijn:
1 N. Fischer & R. Steenbakkers        57,50%
1 J. Fischer & J. Steenbakkers        57,50%
3 M. van Elk & G. Voltmann        56,25%

Honk- en Softbal
Uitslagen 27-06:
aspiranten sb        Gryphons/Cardinals - Ducks        11-8
pupillen hb        Ducks - Nuenen        10-14
beeball majors        Ducks Majors - Gryphons        20-19
pupillen sb        Jeka - Ducks        13-4
pupillen sb        Ducks - Jeka        2-6
junioren        Kickers- Ducks        15-14
28-06:
heren 1        Gryphons - Ducks        7-3
dames        Stags - Ducks        0-12
heren 2        Panters - Ducks        7-13

Programma 04-07
beeball rookies        Jeka - Ducks        10:00
pupillen hb        PSV - Ducks        10:00
pupillen sb        Gryphons - Ducks        10:00
pupillen sb        Ducks - Gryphons        11:30
beeball majors        Ducks - Bullfighters        11:00
junioren        Ducks - Royals        14:30
aspiranten sb        Ducks - Nuenen        15:00
05-07:
heren 2        Ducks - Hickory        11:00
heren 1        Ducks - Stags        15:00

Try-out Racketlon Challenge bij De Braken

Boxtel - Bij Sportcomplex De Braken kan zondag 12 juli kennisgemaakt worden met tafeltennis, tennis, badminton en squash tijdens de try-out van de Racketlon Challenge. Deze wordt georganiseerd door Tafeltennisclub Never Despair en de Bossche Badminton Federatie (BBF) ter voorbereiding op het officiële BBF Dunlop Racketlon toernooi dat op 9 september in Boxtel wordt gehouden.

Wie is het beste met een racket: de tafeltennisser, badmintonner, tennisser of toch de squasher? Die vraag komt aan bod tijdens de try-out van de Racketlon Challenge. Bij Racketlon spelen twee spelers tegen elkaar in vier sets tot 21 punten, waarbij in iedere set een andere racketsport gespeeld wordt. Degene die in totaal de meeste punten scoort, wint het duel.

Iedereen is welkom om in Sportcomplex De Braken kennis te maken met de verschillende sporten en zich voor te bereiden op het toernooi dat in september zal plaatsvinden. Deelnemers zullen begeleid worden door ervaren trainers en kunnen ook een of twee wedstrijden spelen.

Wil je meedoen aan de try-out, schrijf je dan vóór 8 juli in via e.m.henkelman@hotmail.com. Je kunt je ook inschrijven via www.toernooi.nl, waar je terecht kunt voor meer informatie. Deelname aan de try-out kost 12,50 euro.

Softbalsters Ducks winnen overtuigend Honkballers schieten tekort tegen Gryphons

Boxtel - De dames van Ducks behaalden afgelopen weekend in Etten-Leur tegen de Stags een mooie overwinning. Zij gaven hun tegenstanders geen kans om over de thuisplaat te komen en wonnen met 0-12. De heren moesten dit keer het onderspit delven en verloren in Rosmalen met 7-3 van de Gryphons.

De softbalsters van Ducks begonnen in Etten-Leur aan slag en stonden na de eerste inning meteen met 0-3 voor. Dankzij mooi slagwerk van onder andere Rianne Boer, Stacey van de Ven en Laura van Zetten bleven de punten in de daarop volgende inningen gestaag binnenstromen. De pitcher van de tegenpartij gooide lastige ballen, maar door de concentratie van de Ducks, zowel in het veld als aan slag, behaalden ze een overwinning met 0-12. Voor Ducks was dit de eerste wedstrijd dit seizoen, waarin ze de tegenstander geen ruimte lieten om te scoren.

Verlies honkballers
De heren van Ducks trokken naar Rosmalen voor een wedstrijd tegen de Gryphons. Ducks wist dat het een zware tegenstander te lijf zou gaan en was daarom gebrand om te winnen. Ondanks die instelling begonnen de Boxtelaren niet sterk aan hun eerste slagbeurt en was het geen moeite voor de pitcher van Gryphons om drie slagmensen uit te krijgen, van wie twee op drie slag. Gryphons kwam in de gelijkmakende inning op voorsprong door te scoren op een goede honkslag en liet zien deze wedstrijd niet zomaar uit handen te zullen geven. Startend werper Jeroen van Nes kreeg net op de cruciale momenten de calls van de scheidsrechter niet mee en werd daarna hard geraakt. In vier innings incasseerde hij zeven punten.

Ondanks dat Ducks punten tegen kreeg, speelde het wel een goede wedstrijd met mooie acties en strategieën. In de vierde inning sloeg Ducks twee punten binnen door een prachtige tweehonkslag van powerhitter Bram van der Horst. Samen met het eerste behaalde punt in de tweede inning, bracht dat de stand op 7-3. In de zevende inning probeerde Ducks meer gas te geven door een mooie double play te maken, maar het zat er niet in. Ondanks goed pitchwerk van Max Denteneer die Van Nes afloste, en goed verdedigend spel, schoten de Ducksleden offensief te kort en bleef de stand 7-3 na een mooie wedstrijd met goed honkbal van beide kanten.

Beste slagman aan Boxtelse zijde was Kees van Dooremalen met 2 uit 3, gemiddelde 0.666.

Veel geslaagden bij Taekwon-do school Dekker

Boxtel - De afgelopen weken was het een drukte van jewelste bij de dojo van Ad Dekker. Op woensdag vonden daar de examens plaats van Hapkido en tijdens de trainingen op dinsdag en donderdag gingen veel leerlingen op voor de volgende kub van taekwon-do. Met als resultaat een enorme hoeveelheid geslaagden.

Op dinsdag 23 juni begon de examenweek met de jeugdgroep, waar een tiental leerlingen opgingen voor hun volgende kub. De geslaagden waren: Dico Boender (4e kub), Dinand Verhoeven (5e), Wassim el Kourdi (6e), Cas Dikmans (6e), Linda Beekmans (7e), Lucas Punt (8e), Luuk Pijnenburg (9e), Anne Dikmans (9e), Roy Pijnenburg (9e) en Albegina Kleijzen (9e).

De volgende dag was het tijd voor de Hapkido examens, waarbij Jolijn van Eijsden, Aäron Dekker, Raymond Verberk en Atmane Qoubbane op gingen voor hun zwarte band/ eerste dan. Zij wisten dat allemaal met succes te volbrengen. Daarnaast haalde de sabum zelf, Ad Dekker, zijn 2e dan van de Koreaanse verdedigingssport.

Op donderdag was het de beurt aan de Junioren en Senioren in het Taekwon-do, en ook daar wist een grote groep leerlingen hun volgende kub te halen. Tini Mitro haalde de 1e kub, de overige geslaagden waren Romy Raaymakers (3e kub), Ralph Dikmans (3e), Max van Brunschot (3e), Alex van Vreede (5e), Jenthe Herbers (6e), Dennis Hoenselaars (6e), Willem van der Sande (8e) en Ravi van de Berk (9e). Een groot succes voor alle geslaagden en voor de trotse sabum Ad Dekker.

Recreanten 't Ivoor derde bij NK Libre teams dagcompetitie

Boxtel - Het eerste dagrecreantenteam van de Boxtelse Biljartvereniging 't Ivoor heeft na overwinningen in het Gewest en de Districtwedstrijden, waardoor plaatsing bij de Nationaal landelijke finale Libre werd bewerkstelligd, zijn favorietenstatus helaas niet volledig kunnen waarmaken.

Ivoorspelers Theo Verhagen, Jacques van Loon, Henk van Boxmeer en Toon Bevers kwamen afgelopen vrijdag één carambole tekort om de laatste finale te kunnen spelen door twee keer een gelijkspel in de laatste partij.

In de Merwehal in Nieuwegein waren meer dan honderd enthousiaste biljartfinalisten actief op 35 biljarts. Diverse supporters waren meegereisd uit Boxtel naar dit grootste biljartevenement van Nederland, om de biljarters van 't Ivoor aan te moedigen. Het team eindigde op de derde plaats en liet met vijf overwinningen een goede indruk achter bij het grootse biljartgala. Een mooie prestatie die weer perspectief biedt voor de toekomst.

Pikeurtjes halen diploma

Foto: Marleen van Gerven

Gemonde - Tien ruiters en amazones van Ponyclub De Pikeurtjes uit Gemonde hebben afgelopen vrijdag hun diploma A rijden gehaald.

Foto: Ad Dekkers

Ter voorbereiding op het examen hadden de kandidaten theorielessen verzorgen van een pony, voeren, exterieur, paardenknoop en harnachement gevolgd. Tijdens het examen werd hun kennis hierover getest door middel van opdrachten die ze op de juiste manier moesten uitvoeren. Daarnaast moesten ze allemaal een dressuurproef rijden. Alle examenkandidaten haalden hun diploma.

20 / 20

02– 31 juli

Videogames Expo
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Donderdag 2 juli

KBO organiseert dagtocht naar de Veluwe
AFGELAST

Start Tourspel Liempde
14.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Symposium over afval
15.00 uur, Raadzaal, Gemeentehuis, Dr van Helvoortstraat 1, Boxtel

Binnendommeltjestocht
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 3 juli

50 jaar De Walnoot
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 4 juli

Open Dag Gastouderopvang De Biggetjes
10.00 uur, Knuistenkoepel 4a, Boxtel

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Einde tentoonstelling 100 jaar paters Assumptionisten Boxtel
13.00 uur, Zusterhuis, Prins Hendrikstraat 45, Boxtel

Zondag 5 juli

Gemeentegrenzentocht
10.00 uur, Kantine, Sportpark De Laat, Kaal Hoefsteeg 2, Gemonde

Terrasconcert Popkoor Voices
11.00 uur, Binnentuin, Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Lezing Modelbouwkunst Schaalmodel Station Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Kasterense Kermis
13.00 uur, Café Het Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Einde tentoonstelling 100 jaar Paters Assumptionisten Boxtel
13.00 uur, Zusterhuis, Prins Hendrikstraat 45, Boxtel

Terrasconcert 't Brukels Muziekske
13.30 uur, Café Het Renpaard, Esschebaan 16, Boxtel

Live optreden van Sixback Tributeband
15.00 uur, Dok12, Markt 12, Boxtel

Maandag 6 juli

Mantelzorger? Neem deel aan de klankbordgroep
14.00 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Openbare repetitie Fanfare Concordia
19.00 uur, Schoolpad, Liempde

Woensdag 8 juli

Open Coffee 't Groene Woud komt naar D'n Daalder
09.00 uur, D'n Daalder, Bosscheweg 107, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36
19.00 uur Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 9 juli

ContourdeTwern organiseert wandeling voor mantelzorgers op 9 juli
12.15 uur, aanmelden via: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of (0411) 655899

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Theatervoorstelling 'Stilte op Locatie'
20.00 uur, Café Het Renpaard, Esschebaan 16, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 10 juli

Presentatie duo-fiets vrijwillige thuishulp
14.30 uur, ContourdeTwern, St Ursulagebouw, St Ursula 12, Boxtel

Iftarmaaltijd
21.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 11 juli

Landelijke Open Imkersdag
10.00 uur, Bijenhal Het Raathuis, Sport- en Wandelpark Molenwijk, ingang Essche Heike, Boxtel

Africanbeat on the beach
12.00 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5c, Boxtel

Zondag 12 juli

Try-out Racketlon Challenge
09.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Zomerconcert Fanfare Concordia
14.00 uur, Pastorietuin, Liempde

Landelijke Open Imkersdag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Themaconcert 'Crazy Summer'met huldiging jubilarissen
14.00 uur, Gemeenschapshuis Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Theatervoorstelling 'Stilte op Locatie'
20.00 uur, Café Het Renpaard, Esschebaan 16, Boxt

Maandag 13 juli

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 15 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 16 juli

Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Praise & Worship-avond
19.00 uur, St Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 17 juli

Softbal Interland Oostenrijk-Groot Brittanië
16.00 uur, JRC Ducks, Voetboog 20, Boxtel

Zondag 19 juli

Disco M'n Bruur
16.00 uur, Partycentre De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Woensdag 22 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36
19.00 uur Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 23 juli

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 26 juli

Jaarlijkse Braderie
10.00 uur, Recreatiepark Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Prijsuitreiking Tourspel Liempde
20.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Maandag 27 juli

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 29 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Binnendommeltjestocht
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 30 juli

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 , Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

1 – 5 augustus

Kermis
Centrum Liempde

Woensdag 5 augustus

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 6 augustus

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Maandag 10 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel