DeMooiBoxtelKrant

20 juli 2016

DeMooiBoxtelKrant 20 juli 2016


Vijftiende editie cultuurfestival Bazaar

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - In een voor een groot deel van de middag zonovergoten Park Molenwijk werd zondag de vijftiende editie van het festival Bazaar Boxtel gehouden.

Het multiculturele festival kan al jaren rekenen op een trouwe schare bezoekers. Bij de vele (markt)kramen waren voedsel en curiosa uit de verschillende culturen die Boxtel rijk is te koop. Bezoekers konden daarnaast verschillende workshops volgen of bijvoorbeeld een hennatatoeage laten zetten.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

De jubileumeditie van de Bazaar kende ook een rijk muzikaal programma met onder anderen Racheal Botha, bekend van The Voice, Musicmen en de internationaal bekende Bazaar-huisband Kasba.

Het festival kreeg in de ochtend en de vroege middag nog wat regen voor de kiezen, maar in de loop van de dag klaarde de lucht op en brak de zon door. Van heinde en verre kwamen duizenden bezoekers op het festival af en ondanks de drukte op de Eikenlaan en de soms lange wachttijden aan de bar was de sfeer goed. Er werd uitgebreid gedanst en gezongen op zowel de westerse klanken van HeHe als op de Ottomaanse klanken van Mehteran.

Gala Jacob-Roelandslyceum zorgt voor bonte stoet voertuigen in Konijnshoolsedreef

Boxtel - Voor het gala van het Jacob-Roelandslyceum hadden zich zaterdag weer vele belangstellenden langs de route opgesteld. Zij kwamen de eindexamenkandidaten bewonderen, die speciaal voor deze gelegenheid op hun mooist bij de school hun opwachting maakten.

De traditionele intocht van de bezoekers van het gala zorgde weer voor een lang lint aan bijzondere voertuigen op en rond de Konijnshoolsedreef. Het publiek pakte zich rijen dik samen om een glimp op te vangen van de pas geslaagde leerlingen die soms met wel heel bijzondere vervoersmiddelen naar het gala kwamen. Zo werden diverse Porsches en andere dure auto's uit de garage gehaald, maar arriveerden ook enkele leerlingen in oldtimers of zelfs op inlineskates, met de skelter of scootmobiel of op de rug van een paard bij het gala.

Nadat zij persoonlijk onthaald werden bij de school, waar ook Bigband '4swing' met onder anderen rector Leon Spaan speelde, wachtte het galabal als laatste tussenstop voor de leerlingen op weg naar hun vervolgopleiding.

Noveen bij Mariakapelletje Heikant Esch

Esch - Het Mariakapelletje aan de Heikant is niet meer weg te denken uit Esch. Geen wonder, want het staat er al bijna 62 jaar. Afgaande op de vele bloemen, kaarsen en lichtjes, wordt duidelijk dat heel wat mensen de weg naar het kapelletje weten te vinden om daar hun lief en leed aan Moeder Maria voor te leggen.

Het traditionele hoogtepunt in het bestaan van dit kapelletje is de jaarlijkse Eucharistieviering ter gelegenheid van het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming dat officieel op 15 augustus gevierd wordt. Om praktische redenen wordt dit Hoogfeest in Esch op een zaterdagavond in de buurt van de vijftiende augustus.
Dit jaar gebeurt dat op zaterdag 13 augustus om 19.00 uur. Het is dan altijd druk bij het kapelletje, maar het Sint-Willebrordusgilde dat jaar in, jaar uit voor het kapelletje zorgt, brengt er flink wat stoelen heen. Zo kunnen de meeste belangstellenden toch zitten.

Op zondag 7 augustus om 12.15 uur start de viering met een noveen. Negen dagen op rij wordt in het kapelletje een rozenhoedje gebeden. Het negende rozenhoedje wordt op maandag 15 augustus gebeden, dus op het Hoogfeest zelf.

Tot besluit wordt de dag afgesloten met het samen drinken van koffie of thee en zoals gebruikelijk wordt er getrakteerd op zelfgebakken cake en kruidkoek.


KBO activiteiten

Donderdag 21 juli        Handwerken in De Orion        13.30
                        Bezoek Wasch- en Strijkmuseum, Stationsstraat 13.30
                        Kaartverkoop Dagtocht Alle roddels van 't Gooi, van 14.00 tot 14.30
                        De Walnoot, Simeonshof, De Orion, De Rots
Vrijdag 22 juli                Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag 25 juli                Koersballen in de Orion        14.30
Dinsdag 26 juli                Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Orion 14.00

Collecte Rode Kruis brengt ruim 5.000 euro op

Boxtel - De opbrengst van de collecteweek voor het Rode Kruis in Boxtel en Liempde is 5123,84 euro. Dit bedrag werd in de week van 19 tot en met 25 juni opgehaald door de tien wijkhoofden en zo'n 100 collectanten en vrijwilligers die hielpen met het tellen van het opgehaalde bedrag.

Het opgehaalde geld zal besteed worden binnen de afdeling Boxtel/Liempde om onder andere enkele vakantieweken naar Someren te organiseren. In 2017 is de collecteweek van 25 juni tot en met 1 juli.

Liempdenaar stopt als vice voorzitter Stichting Kermis-Cultuur Nederland

Bert van Houten legt bijltje neer na Tilburgse Kermis

Liempde - Bert van Houten (73), als vice voorzitter Stichting Kermis-Cultuur Nederland nauw betrokken bij de Tilburgse kermis, neemt na de editie van dit jaar afscheid van de stichting. Van Houten organiseert in opdracht van de gemeente Tilburg dit jaar voor de vijftiende maal een kermisexpo tijdens de kermis in Tilburg. De Liempdenaar ontving daarvoor in 2011, samen met Henk Krol (Roze maandag), de Tilburgse Ere kermisprijs.

In het jaar 2000 begon de kermisexpo in het bankgebouw op De Heuvel, een jaar later wederom, om twee jaar later terug te keren in de fietsenkelder van de Kattenrug midden op de kermis. Daarna volgde de verhuizing naar het paleis van Koning Willem II. Nu staat de expo in een spiegeltent op het Koningsplein.

Volgens Van Houten is de expo in de spiegeltent uniek in de Benelux: "Het is ook voor het eerst dat zo'n kermisexpo compleet met vele miniaturen en 1000 foto's plus vele kermisattributen in een spiegeltent wordt gehouden. Het heeft me veel kopzorgen en slapeloze nachten bezorgt maar komende week gaat alles gebeuren."

Daarvoor heeft de Liempdenaar vijftien vaste medewerkers in dienst die het allemaal moeten gaan doen. "Ikzelf huis twee weken in een kantoor op het Koningsplein waar vanuit alles wordt gecoördineerd, en natuurlijk gaat mijn eigen minikermisje weer tien dagen draaien compleet met de nieuwe Spin."

Kermisliefhebber Van Houten wordt over een maand 74 jaar en vond dit een goed moment om maar eens een punt achter zijn kermisloopbaan te zetten. "Niet dat ik ziek ben of geen zin meer heb, maar eerder door alle beslommeringen. Aan alles komt een eind!"

De entree voor de expo is vrij. De voorstelling is iedere dag geopend vanaf zaterdag 23 juli vanaf 13.00 uur tot en met 22.00 uur (zondag 31 juli tot en met 20.00 uur) in de Spiegeltent op het Koningsplein in Tilburg.

Boxtelse wandelaars Vierdaagse Nijmegen uitgezwaaid op Gemeentehuis

Herman van Wanrooij deelt shirt uit aan Fred Fisser Foto: Cock Stam

Boxtel - Boxtelse deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse werden donderdagavond ontvangen in het Gemeentehuis voor de uitreiking van de 'Boxtelse t-shirts' waarmee ze Boxtel kunnen promoten in Nijmegen. Indeklucht zorgde voor de muzikale invulling en Paul Hermans heette de wandelaars welkom. Hermans stond tijdens zijn welkomstwoord stil bij de in april overleden Jan Baaijens. Hij heeft veel betekend voor de band. Speciaal voor Jan werd het nummer Sweet Caroline gespeeld.

Het uitreiken van de t-shirts gebeurde dit jaar voor de derde keer. Wethouder Herman van Wanrooij deelde het eerste 'Boxtelse shirt' uit aan Fred Visser die voor de vierentwintigste keer meeloopt. Fred gaat zelfs de speciale afstand lopen 4 x 55 km. Indeklucht zal de lopers muzikaal welkom heten in Malden bij de rotonde. En bij wijze van hoge uitzondering komt Jas de Keistamper ook naar Malden zonder de aanwezigheid van de burgemeester als blijk van waardering. Op die manier wordt er een Boxtels tintje gegeven aan het feest in Nijmegen.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Bert van Houten

In DeMooiBoxtelKrant van afgelopen week kon je het verhaal lezen van Jo Arts. Loop jij dit jaar ook mee in de Nijmeegse Vierdaagse? Laat Boxtel meegenieten en stuur een foto met je naam en een korte toelichting naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. Veel wandelplezier en succes!

Boekenboom onthuld bij Vinckenrode

Foto:

Boxtel - Bewoners van woongebouw Vinckenrode, medewerkers van St. Joseph en leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum hebben donderdagmiddag op feestelijke wijze 'De Boekenboom' onthuld in de hal van het Hofjeshuis.

Het ontwerp is een boekenkast die in de hal van Vinckenrode is geplaatst tegen een natuurlijke achtergrond. Hiermee komt een wens van bewoners uit. Vorig jaar gaf de bewonerscommissie van Vinckenrode aan dat ze de entreehal graag wilden opfleuren. Met deze opdracht ging het wijkteam van St. Joseph aan de slag. Ze kwamen uit bij het Jacob-Roelandslyceum waar eindexamenleerlingen van de havo en het vwo hun ideeën presenteerden. Eind 2015 kozen bewoners uiteindelijk voor het ontwerp van 'De Boeken-boom' van Naishi Kalverda en Sophie Bakx.

vlnr: leerlingen van het JRL Sophie Bakx en Naishi Kalverde en Corné van Antwerpen die de boom heeft gemaakt
Foto: Cock Stam

Bewoners zelf zorgden, samen met een professionele behangster uit de wijk, voor het behang op de muur. Het maken van de boekenkast bleek een grotere uitdaging. De JRL-leerlingen konden de boom niet zelf maken en ook was deze niet kant en klaar leverbaar. Een van de vakmannen van St. Joseph bood uitkomst. Hij nam de uitdaging aan en kon zijn werk donderdag onthuld zien worden.

Terrasconcert Gildenbondsharmonie Boxtel

Boxtel - De Gildebondsharmonie speelde donderdagavond op het terras van De Rechter een afsluiter van het seizoen. Dit terrasoptreden diende als 'opwarmconcert' voor het Kasteelconcert op 11 september.

Vanaf september hervat de harmonie de repetities weer, ook voor nieuwe leerlingen. Belangstellende muzikanten die minimaal een B-diploma hebben kunnen zich aanmelden via info@gildenbonds.nl. Met name een hoornist of saxofonist (m/v) is gewenst.

Kofferbaksale Buurtvereniging Looeind

Liempde - Buurtvereniging Looeind organiseert op zondag 4 september haar jaarlijkse kofferbaksale. Van 10.00 tot 13.30 uur zijn er weer vele koopjes te vinden.

De gezellige kofferbaksale is een jaarlijks terugkerend en groeiend evenement dat altijd veel bezoekers trekt. Dit is de kans om de zolder of garage eens goed op te ruimen, de spullen direct in de kofferbak van de auto te zetten en ermee naar Liempde te rijden.

Vorig jaar was een recordaantal deelnemers en bezoekers op de kofferbaksale, en ook dit jaar hoopt de organisatie de aantallen weer te overtreffen. Omdat de werkzaamheden aan d'n Tip niet klaar zullen zijn, wordt de sale dit jaar gehouden achter jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde.

Entree voor bezoekers bedraagt 1 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Ook is er een inleverpunt voor oude kleding, ten behoeve van Buurtvereniging Looeind.

Kijk op www.kofferbaksale-liempde.nl voor meer informatie en inschrijven voor deelname.

Armehoefstraat

Foto: Mark van der Pol

Tussen Lennisheuvel en Mijlstraat.
Op grond van de Armenwet van 1854 worden gemeentelijke instellingen ingesteld die mensen moeten steunen waaraan, om de een of andere reden, geen bedeling wordt toegekend. Het burgerlijk armenbestuur bedeelt alleen als kerkelijke en particuliere armbesturen en de familie niet bereid of in staat zijn om uit te keren. De armenwet is bedoeld om het Burgerlijk Armbestuur meer vrijheid en zelfstandigheid tegenover de gemeenten te geven. Burgerlijk armbesturen worden, als het eigen vermogen niet toereikend is, gesubsidieerd door het gemeentebestuur. De bestuurders van de Burgerlijke Armenbesturen worden vaak regenten genoemd.

Na de Eerste Wereldoorlog worden de burgerlijke armbesturen omgezet in gemeentelijke instellingen als 'Gemeentelijke Dienst voor Maatschappelijk Hulpbetoon'. Het eerst gebeurt dit in de grote steden, later ook in kleinere gemeenten. De bestuurlijke verantwoordelijkheid wordt later overgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat de benaming Gemeentelijke Sociale Dienst. In Boxtel bestaat sinds 25 maart 1919 een Bijzondere Raad. Uit de jaarlijkse opgaven van 1920-1940 van de Bijzondere Raad Boxtel blijkt, dat aanvankelijk aan meer dan 100, en later aan meer dan 200 arme kinderen warme maaltijden worden verstrekt (in 1939 meer dan 12.000 porties). Deze activiteit stopt tijdens de oorlogsjaren wegens de tijdsomstandigheden en keert daarna ook niet meer terug.

De Boxtelse Armehoefstraat is genoemd naar de boerderij 'De Armehoef', die gestaan heeft op de hoek van de Mijlstraat en de Armehoefstraat. Deze boerderij was indertijd eigendom van het Burgerlijk Armbestuur In Boxtel. Rond 1950 werd de hoeve verkocht.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Dubbeltjesmarkt bij De Kinderboerderij

Boxtel - In de Generatietuin tegenover De Kinderboerderij is woensdag 27 juli een dubbeltjesmarkt waar kinderen hun oude speelgoed kunnen verkopen.

Het is de eerste dubbeltjesmarkt die in de generatietuin plaatsvindt. Deze zal tussen 14.00 en 16.00 uur gehouden worden. De markt gaat altijd door, ook bij slecht weer. De overburen bij De Kinderboerderij zijn die dag ook geopend.

De tweede dubbeltjesmarkt wordt gehouden op woensdag 31 augustus.

Grote braderie op Camping Dennenoord

Boxtel - Bij Camping Dennenoord wordt op zondag 31 juli een grote braderie/tweedehandsmarkt gehouden. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen liefhebbers hun hart ophalen bij de goedgevulde kramen.

De entree voor de markt is gratis, net zoals het parkeren. Ook is er volop plaats om fietsen te stallen. OP het grote terras is een hapje en een drankje te verkrijgen, en de kinderen kunnen spelen in de speeltuin en op de trampoline. Voor meer informatie: bel met 0411-601280.

7.30 uur. De wekker gaat. Ik zet de wekker uit en draai me nog een keer om. Zo heerlijk in mijn eigen bed. Als het dan echt tijd is om eruit te komen wrijf ik de slaap uit mijn ogen en wandel ik naar de badkamer. Mijn douchespulletjes kijken me vrolijk aan. Als ik klaar ben met douchen dan ga ik voor mijn kledingkast staan. Ik kan gewoon alles kiezen, wat fijn! Ik loop naar beneden en ik zet het koffiezetapparaat aan en maak een ontbijtje. Dat is trouwens niet zo makkelijk, want wat moet ik kiezen?! Mijn telefoon piept; een appje van een vriendin. Ze vraagt me of ik 's avonds een wijntje met haar wil drinken omdat ze me heeft gemist. Boven hoor ik mijn man gelukkig fluiten. Ik kijk naar mijn hond en die lijkt lachend te slapen in zijn mand. Het klepje van de brievenbus beweegt en ik haast me naar de deur. De folders zijn er en de krant. Ik voel me de koning te rijk als ik in het zonnetje zit in mijn eigen postzegeltuintje. Over een uurtje staat mijn eerste klantje voor de deur en ik verheug me erop om weer te knippen. Lekker kletsen over vanalles.

's Avonds sluit ik de deur van de kapsalon en ik fiets naar een supermarkt. Hoe heerlijk dat ik alles kan kiezen wat ik lekker vind, en dat ik gewoon kan rondwandelen. Mijn fietstassen zijn overvol als ik terugkom. Met de wind door mijn haren fiets ik naar huis. Ik schenk een wijntje in en begin aan het avondeten. Aardappelen, groente en vlees. Zo heerlijk gewoon. Terwijl het eten staat te pruttelen drinken mijn man en ik samen een wijntje en we hoeven niks te zeggen tegen elkaar, we begrijpen elkaar zonder woorden. Als mijn erwtjes en worteltjes met kipfilet en aardappels op zijn, ruim ik de vaatwasser in. De bel gaat; daar zal je haar hebben. Mijn vriendin. De deur gaat open en we houden elkaar stevig vast. Lijkt wel eeuwen geleden. Als we dan eindelijk in het late avondzonnetje zitten met een koel glas witte wijn dan struikel ik over mijn eigen woorden. Normaliter nemen we elke ochtend de vorige dag door. Er was geen normaliter de afgelopen weken, geen enkel contact. Met niemand.

De afgelopen weken was ik namelijk op de vlucht. Samen met mijn broer. Het was mooi, intens, hylarisch, gezellig, verrassend, verdrietig, eng en heel druk, maar vooral het allertofste dat ik ooit heb gedaan. Toen we ons opgaven in maart hadden we dit nooit kunnen bedenken. Het was zo spectaculair dat kan ik niet uitdrukken in woorden. Maar juist als iets spectaculair is, ga je op een gegeven moment verlangen naar alle gewone dingen in het leven. Alles wat ik hierboven beschrijf. Niet leven uit een backpack. Geen crackers met Smack weg proberen te slikken bij gebrek aan beter. Niet na hoeven te denken waar je die avond slaapt. Jeetje, ik voel me zo rijk. Zelfs de Lidl folders geven me dat gevoel. Als we twee flessen wijn later zijn en ik uitvoerig afscheid heb genomen van mijn lieve vriendinnetje, rol ik licht aangeschoten mijn eigen bedje in. Ik rol me in mijn dekens en ik ruik mijn eigen wasverzachter, geluksbelletjes schieten uit mijn buik omhoog. Ik zak langzaam weg in mijn eerste slaapfase en ik kan niet voorkomen dat ik voor mijn gevoel weer sta voor ons kantoor in Den Bosch waar de cameraploeg totaal onverwacht voor mijn neus stond. Ik zak verder weg en ik slaap. De volgende ochtend doe ik mijn ogen open. 7.30 uur. De wekker gaat. En ik wil niet opstaan. Ik wil terug. Terug naar een paar weken geleden. Samen met mijn broer. En een backpack. Samen op de vlucht. 17 oktober op NPO3. Ons avontuur. XOXO

Hans Küsters neemt afscheid van zijn Sint Petrus

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Na 39 jaar als leraar en later directeur van de St.Petrus neemt Hans Küsters deze week afscheid van zijn school. En dat laten zijn collega's en leerlingen niet ongemerkt voorbij gaan. Dinsdagochtend begonnen de festiviteiten en werd meneer Hans thuis opgehaald voor de slotrit in de 'Tour de Hans'. Onder luid gejuich fietste hij op kop de Burgakker op, waar alle leerlingen een erehaag vormden, de kampioensschalen hoog in de lucht houdend.

De scheidend directeur behaalde een lommerrijke zege en werd daarna op het schoolplein gehuldigd op een manier waarvan Tom Dumoulin na beide etappezeges in de andere Tour alleen had kunnen dromen. Onder luid applaus van alle aanwezige kinderen, leerkrachten en ouders werd hij door juffrouw Debbie en Naomi en Imme uit groep 8 in de bloemetjes gezet. Na een officieel fotomoment met het peloton gingen de leerlingen naar binnen om te beginnen aan een van de laatste dagen van dit schooljaar, het laatste schooljaar van hun geliefde meneer Hans.

Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Femke Lagerweij

Of daarmee een einde kwam aan de feestelijke afscheidsactiviteiten, dat zal deze week moeten blijken. Daarover kan de redactie van DeMooiBoxtelKrant vanwege geheimhoudingsplicht helaas geen uitspraken doen.

Volle Temps Perdu bij tweede concert in Modern Classic Unplugged reeks

Boxtel - Twaalf leerlingen van Modern Classic Music School voerden in een bloedheet Eetcafé Le Temps Perdu zaterdagavond een akoestische show op.

Het café was goed gevuld met publiek voor de Modern Classic Unplugged Vol.2 van 2016. De warmte in het zaaltje achter het café mocht de pret niet drukken want de leerlingen speelden en zongen, maar charmeerden het publiek bovenal. Ieder optreden had zijn eigen charme en uitstraling.

Er waren jonge deelnemers van 8 en 9 jaar oud, maar ook tieners van 16 en volwassenen met een prachtig stukje zang. Het leidde tot een muzikale avond waarin Modern Classic in een ongedwongen sfeer podium bood aan zijn leerlingen.

Volgend schooljaar pakt Modern Classic weer flink door met lessen, workshops, optredens en meer. Dit jaar nog zeker twee editie's van Unplugged; één in het najaar en één in de winter. Lijkt deelname jou ook leuk? Schrijf je dan in voor lessen en zorg dat je beslagen en ten tonele mag verschijnen. Interesse? Bezoek www.modernclassic.nl.

Brandweer Boxtel oefent in leegstaande Heilig Hartkerk

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De brandweer van Boxtel heeft donderdag een zorgvuldig voorbereide oefening gehouden in de Heilig Hartkerk. Het inmiddels 115 jaar oude monumentale gebouw aan de Baroniestraat is sinds januari 2015 niet meer in gebruik als kerk. Voor de brandweer een uitgelezen moment om deze locatie te onderwerpen aan een groots opgezette brandweeroefening. Woensdagavond trainden de brandweerlieden uit Liempde ook al in deze parochiekerk.

Een maandenlange voorbereiding ging aan deze oefening vooraf. Voor de brandweerlieden zelf was het tot het laatste moment een raadsel waar deze plaats zou vinden. Kinderen, partners, overige familieleden en kennissen van brandweerlieden werden opgeroepen om te fungeren als figuranten. Voorafgaand aan deze tussentijdse bijscholing werden de figuranten geïnformeerd over het oefendoel (brandbestrijding) en hun bijdrage daarin.
Met veel ensceneringsmaterieel werd een brand nagebootst en met rookaggregaten werd een deel van het oude gebouw vol rook gezet. Omstreeks 20.00 uur ging de oefening van start.

Omwonenden alarmeerden de brandweer nadat rook was waargenomen aan de lage zijde van het pand. Na aankomst van de eerste bluseenheid werd direct opgeschaald naar middelbrand waarop een tweede tankautospuit, een waterwagen en de officier van dienst werden gealarmeerd.
Nadat bekend was dat in het pand voorbereidingen werden getroffen voor een voorstelling was duidelijk dat er zich binnen een onbekend aantal personen bevond. Terwijl het koor op het bordes haar liederen oefende waren elders in de kerk meerdere mensen bezig met schoonmaakwerkzaamheden. Ook was een CV-monteur in de kelder aan het werk en op zolder was men bezig met opschoonwerkzaamheden.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Tijdens een vluchtige verkenning werden al enkele aanwezigen in veiligheid gebracht. Door goed overleg tussen beide bevelvoerenden en de officier van dienst werd een plan van aanpak gemaakt en kon de kerk letterlijk in vakken worden gedeeld. Naast het bestrijden van het vuur was het een hele klus om alle aanwezigen in veiligheid te brengen. Dit ging niet zonder slag of stoot, vele van hen raakten in paniek of liepen verwondingen op.

Na afloop van de oefening werden de vele figuranten bedankt voor hun deelname. Collega-postleden keken tijdens de oefening mee over de schouders van de brandweerlieden en gaven na afloop waardevolle feedback met eventuele tips en tops. Tijdens de nabespreking werden alle feiten en leerdoelen die in deze oefening waren ingebouwd nog eens op een rijtje gezet.


Vrouw gewond naar ziekenhuis na zoveelste aanrijding Kruisbroeksestraat

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een vrouw is maandagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee personenauto's op de kruising van de Kruisbroeksestraat en de Ladonkseweg. Waarschijnlijk verleende de auto komend vanuit de Ladonkseweg geen voorrang aan de auto die in de Kruisbroeksestraat reed. Hierdoor ontstond een flinke aanrijding. De politie en ambulance kwamen ter plaatse en na controle is de bijrijdster van een personenauto meegenomen naar het ziekenhuis in Tilburg. De overige inzittenden bleven bij de aanrijding ongedeerd.

Beide auto's liepen aanzienlijke schade op en zijn waarschijnlijk total-loss. Een bergingsbedrijf kwam de wagens afslepen terwijl de politie de inzittenden assisteerde bij het invullen van de verzekeringspapieren.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Etalagebenen oftewel Claudicatio Intermittens

Wat is het?
Claudicatio Intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In de volksmond bekend als Etalagebenen. Dit komt doordat mensen, als ze pijn krijgen tijdens het lopen, even rust moeten nemen. Dan doen ze alsof ze naar etalages kijken.

Hoe komt het?
Claudicatio Intermittens ontstaat door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van ouderdomsproces. Door de verkalking worden de bloedvaten door de jaren heen dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Door het vernauwde bloedvat krijgt de werkende spier te weinig zuurstof tijdens inspanning (lopen, traplopen, rennen). Hierdoor ontstaat een krampende pijn in de spier. Het stilstaan, waarbij de spier even rust, zorgt ervoor dat de doorbloeding de kans krijgt om zuurstof aan te voeren en afvalstoffen gedeeltelijk af te voeren met als gevolg minder pijn.

Hoe wordt het vastgesteld?
Voor het stellen van de juiste diagnose is het bepalen van de pijnvrije loopafstand van belang en de mate waarin de klachten als beperkend ervaren worden. De arts zal bij lichamelijk onderzoek een vergelijking maken tussen het zieke en het gezonde been. Hierbij wordt onder meer gekeken naar kleurverandering en kleurverschil, beharing, nagels en temperatuurverschillen. Ook zal hij aan de voet controleren of hij de slagader voelt kloppen (pulsaties). Als de arts geen pulsaties voelt in de voet, gaat hij de bloeddruk in het been meten om de diagnose te bevestigen. Wanneer er sprake is van een vernauwing in een bloedvat, zal de bloeddruk achter de vernauwing lager zijn dan voor de vernauwing. De arts zal daarom de bloeddruk ter hoogte van de armen vergelijken met de bloeddruk ter hoogte van de enkels. Dit gebeurt met behulp van een bloeddrukmeter en een Doppler-apparaat. Met een Doppler-apparaat kan de arts, met gebruikmaking van ultrageluid, de richting en de snelheid van het bloed bepalen. De arts kan besluiten om vervolgonderzoek te doen: een bloedvatonderzoek (angiogram). Met een angiogram kan precies gezien worden waar de afsluiting zit.

Wat is eraan te doen?
De eerste keus voor de behandeling van Claudicatio Intermittens is looptherapie onder begeleiding. (Voor verdere uitleg, lees verder onder: bij wie kun je terecht?)
Andere mogelijkheden zijn:
Dotteren
Bij dotteren wordt de vernauwing in het bloedvat weggehaald en wordt er vaak een soort buisje (stent) in geplaatst.
Operatie
Bij een operatie wordt een andere ader omgeleid (bypass operatie).

Bij wie kun je terecht?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de eerste keus voor behandeling looptherapie onder begeleiding. De begeleiding bestaat uit verbeteren van het looppatroon, conditie, uithoudingsvermogen. Door de looptherapie worden er nieuwe bloedvaten gevormd in het been. Met als grootste doel vergroten van de loopafstand en een betere kwaliteit van leven.

De fysiotherapeut kan hierbij helpen en zal in eerste instantie de bewegingsmogelijkheden met je bespreken en samen een persoonlijk trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het resultaat is het belangrijk om een actieve leefstijl te ontwikkelen. Dit betekent: minimaal 5 keer per week lopen, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden. Dit kan onder begeleiding omdat je van de verzekering recht hebt op een jaar therapie, de eerste 21 behandelingen worden vergoed vanuit je aanvullende pakket. De rest van de behandelingen wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Naast het verbeteren van de loopafstand zal mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut het uithoudingsvermogen en je looppatroon worden verbeterd, en je mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere, geforceerde manier lopen. De fysiotherapeut kan helpen een gezond looppatroon aan te leren.
Een ander belangrijk voordeel is dat je niet geopereerd hoeft te worden. Aan elke operatie zitten toch risico's!

Binnen FysioSluijters is Astrud Knoester de gespecialiseerde therapeute. Ze is aangesloten bij ClaudicatioNet, een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. De aangesloten fysiotherapeuten volgen een traject met speciale voorwaarden, eisen en scholingen waardoor ze in staat zijn om de gewenste zorg te verlenen. Zie ook: Claudicationet.nl.

Kinderfeestje eindigt met autobrand

Foto: Sander van Gils

Boxtel - Aan de Einsteinstraat in de Boxtelse woonwijk In Goede Aarde vatte zaterdagavond een auto vlam. Dit gebeurde kort nadat met het voertuig de bezoekertjes van een kinderfeestje waren thuisgebracht. Toen de auto in brand vloog, was iedereen al uitgestapt.

Met emmers water wisten omstanders het vuur te doven. Met behulp van de inmiddels gearriveerde politie en wat omstanders werd de auto naar de kant van de weg geduwd.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Voor de brandweer restte nog de taak om de controleren of het vuur helemaal gedoofd was. Met een warmtebeeldcamera werd gemeten of er geen warmteontwikkeling meer aanwezig was onder de motorkap. Voor alle zekerheid werd de pluspool van de accu losgekoppeld.

Nadat de brandweer had geconstateerd dat het vuur helemaal gedoofd was, kregen de aanwezige kinderen korte toelichting van de brandweermannen. Ze mochten even plaatsnemen in de brandweerauto en kregen uitleg over alle gereedschappen die de brandweerwagen meevoert. Ook mochten enkele kinderen ademen door een gelaatsmasker met ademlucht.

Flinke file door kettingbotsing A2

Boxtel - Zes auto's waren donderdagochtend betrokken bij een kettingbotsing op de A2 bij Boxtel op de rijbaan richting Eindhoven. Vier voertuigen moesten na dit ongeval, waarbij geen zwaar gewonden vielen, getakeld worden. Twee konden zelfstandig verder rijden.

De politie assisteerde bij het invullen van de schadeformulieren. Door de botsing ontstond een flinke file die ruim een uur vertraging op de snelweg opleverde. Hierdoor verlieten veel automobilisten bij Boxtel de snelweg waardoor de Noord-Zuidas (Brederodeweg/Bosscheweg) helemaal dicht kwam te staan.

Groot gaslek Dr. de Brouwerlaan

Boxtel - Woensdagmiddag werd om 14.15 uur groot alarm geslagen nadat bij werkzaamheden aan de Dr. de Brouwerlaan een gasleiding was geraakt. Op het kruispunt met de Hendrik Verheeslaan werd de hoofdgasleiding doorboord. De werkzaamheden werden stilgelegd en de hulpdiensten gealarmeerd. Een gaswolk trok richting basisschool De Vorsenpoel, waar op dat moment geen kinderen meer aanwezig waren.

De brandweer zette het hele kruispunt volledig af en verrichte op verschillende punten metingen. De medewerkers van de Vorsenpoel werden naar huis gestuurd. De kinderen die aanwezig waren bij het naastgelegen kinderdagverblijf werden samen met de medewerkers opgevangen bij een kinderdagverblijf enkele honderden meters verderop in de straat.

Medewerkers van netwerkbeheerder Enexis kwamen in groten getale ter plaatse om het lek te dichten. Hiervoor werden op meerdere plaatsen ballonnen in de gasleiding geplaatst. De brandweer stond geruime tijd stand-by in geval de situatie zou veranderen. Uiteindelijk heeft Enexis het lek kunnen dichten zonder dat er huishoudens zonder gas kwamen te zitten.
Sinds de reconstructie van de Dr. de Brouwerlaan is dit al het derde gaslek.

Brandweer bevrijdt 9 jongeren uit lift op station

Boxtel - Maar liefst een half uur zaten negen jongeren woensdagavond vast in een lift op het NS station aan het Stationsplein in Boxtel. Rond 21.15 uur werd de brandweer gealarmeerd omdat een liftmonteur niet tijdig op locatie kon zijn.

Na aankomst van de brandweer wist men in de liftmachinekamer de liftkooi te laten zakken waarna de jongeren uit de lift konden worden gehaald. De temperatuur in de glazen liftkooi was hoog opgelopen. Helaas komt het vaker voor dat de brandweer moet uitrukken voor liftopsluitingen op het NS station in Boxtel.

Mijn Mooi Boxtel Anne-Lies van Esch

Foto: Anne-Lies van Esch

Aansluitend aan onze tuinen, aan het Smalwater (Baroniestraat), is dit paradijselijke plekje te vinden, waar wíj als bewoners dagelijks van mogen genieten.

11 / 16

Lieve lezers,

Als je zo lang achter de geraniums zit als ik, en van blieken je beroep hebt gemaakt, zie je in Boxtel allerlei rare dingen. Protestmarsen, gekke mensen met parkeerproblemen en hier en daar een sporadische wildbreier. Maar wat er nu voor mijn raampje gebeurt, slaat alles.

Je ziet ze overal uit alle hoeken en gaten tevoorschijn komen. Groepjes van drie tot zes jongeren. Rugzakje om, telefoon in hun hand met een mobiele oplader er aan vast, lopen ze met grote ogen al speurend door de straten. Zo nu en dan roept er één een onverstaanbaar woord en juichen ze, en soms lopen ze er maar verslagen bij. Ze zijn duidelijk op zoek naar iets. Mijn vooroordelen over de jeugd van tegenwoordig spelen meteen op; die zullen wel op zoek zijn naar verdovende hashdrugsmiddelen of een illegaal stampfeest waar ze samen Drank & Drugs gebruiken.

Ik doe mijn raampje open en roep er één. Ik weet hoe ik de taal van de jeugd spreek; mijn 'Yo' wordt enthousiast beantwoord met een wedervraag: of ik nog wat gevangen heb. Ik kijk hem vragend aan en kan alleen maar uitbrengen dat ik geen visvergunning heb. Hij legt me uit dat hij dat niet bedoelt: hij is op zoek naar Pokémon.

Natuurlijk. Ik had het kunnen weten. De jeugd van tegenwoordig - of nou ja, deze jongen was al begin dertig - is helemaal niet bezig met spuiten of slikken. Ze zijn veel te druk met de nieuwe hype van het moment: het vangen van Pokémon. Dit zijn beestjes die er niet echt zijn, maar op je telefoon wél. 'Daar zit er één!' zei hij, en wees naar een leeg grasveldje. Deze gasten zijn helemaal gek geworden dacht ik, terwijl ik het raam weer sloot. Ik besloot op weg te gaan naar de eetzaal en opende de deur naar de gang van de aanleunwoning. Toen ik de gang op draaide, schrok ik me de apenballen: het leek wel een zombiefilm! Alle bejaarden liepen met rugzakjes en mobieltjes door de gang te dwalen. Buurman Gerard riep dat hij een hotspot gevonden had, mijn andere buurman had al drie blikjes Red Bull achter zijn kiezen en ging als een dolle tekeer, en Els van de tweede verdieping had haar stoma al helemaal vol zitten, terwijl ze maar doorging met het vangen van Pokémon.

Ik baande mij een weg naar de eetzaal, misschien dat ze daar met zijn allen normaal konden doen. Na mijn voorgerecht besteld te hebben, wierp ik een blik de keuken in. Niemand deed wat! De stapels afwas werden steeds groter, de aardappelpuree brandde aan en de pasta kookte over. Iedereen in de keuken stond Pokémon te vangen! Wat een ellende, deze hype.

Ik begrijp wel waar het vandaan komt: virtual reality is aan de orde van de dag. Dino's van de Albert Heijn, virtual reality brillen, Google Glass brillen, zelfrijzende auto's; dat soort zaken gaan we steeds meer zien.

Maar laten we wel hopen dat iedereen snel weer normaal gaat doen. Focus je op de zaken die er wél echt zijn in de wereld. Als ik in de kroeg ben, wil ik wel een écht pilsje, en échte bitterballen. Geen virtuele. En mijn bessenjenever moet ook real life zijn.

Ik ben namelijk ook een echt mens, niet virtueel. En zo heurt het. Remember that! #levensles

Met een levensechte kus, Bets

Foto: Heemkunde Boxtel

Café 't Schipke, rechts voorbij de Dommelbrug op de Bosscheweg was eigendom van houthandelaar Jan van der Eerden. Het complex bestond uit woonhuis, koetshuis, schuur, paardenstallen en een houtwerf. Vanwege die ruime accommodatie is 't Schipke in het verleden nogal eens gebruikt voor inkwartiering van Nederlandse militaire troepen, vooral cavalerietroepen. 't Schipke werd in 1944 tijdens de laatste bezettingsdagen gedeeltelijk verwoest, toen de brug werd opgeblazen. Nu staat op deze plaats het kantoor van het Waterschap De Dommel.

VVD

Foto: VVD

Tijdens de behandeling van het Jaarverslag heeft VVD diverse punten aan de orde gesteld. Zo hebben wij onder andere gevraagd hoe het staat met de nieuwe ontwikkelingen bij de Liempdse Barrier. We zijn op onze wenken bediend: er is bedrijvigheid en er komt dit jaar nog een volwaardig restaurant. Er wordt samenwerking gezocht met lokale ondernemers en er liggen mooie mogelijkheden en kansen voor een nog veel breder plan. Dit betekent, dat de entree van Boxtel – welke aan de noordzijde al wordt gesierd door De Groene Poort – nu ook aan de zuidzijde aantrekkelijk gaat worden. De eerste indruk kun je tenslotte maar één keer maken en met twee trekpleisters gaat dat zeker goed gebeuren.

Verder hadden wij vragen over de ontwikkelingen van De Kleine Aarde. Ook hier is inmiddels nieuws te melden. Helicon en de Voedseltuin slaan de handen ineen en gaan de voedseltuin op deze locatie inrichten. Het is slechts een begin, maar het is dus wel gemaakt. Ten aanzien van de verdere invulling zullen zeker nog flinke noten gekraakt moeten worden, dat zijn we ons bewust.

Ook hebben wij aangegeven, dat zowel de bereikbaarheid van het gemeentehuis als de communicatie te wensen overlaat. Dit probleem wordt onderkend en er wordt hard gewerkt om dit zo snel en zo goed mogelijk op te lossen.

Ten aanzien van de woningbouw zijn inmiddels de eerste projecten bekendgemaakt. Zowel op het Ronduutje als in de Albinonistraat vinden ontwikkelingen plaats. Ook hier is dus daadwerkelijk begonnen met een uitvoering van de taakstelling.

VVD heeft zorgen geuit over het onderhoud van wegen, bermen, fietspaden en trottoirs. De gemeenteraad heeft via een motie in ieder geval bereikt, dat dit in Liempde met voorrang behandeld wordt, maar wij willen met klem aangeven, dat dit Boxtelbreed snel ter hand genomen moet worden.

We sluiten een jaar af, waarin veel afgerond is en waarin veel plannen opgepakt zijn. Het grote probleem voor velen – het parkeren – heeft enorm veel stof doen opwaaien en is zeker nog niet klaar. Zoals de gemeenteraad verzocht heeft, worden alle zienswijzen en aanbevelingen van de raad serieus en grondig bestudeerd. Het zal weliswaar langer duren dan in eerste instantie voorzien was, maar het heeft in ieder geval de gewenste aandacht.

Graag willen wij hier nogmaals benadrukken, dat dit politieke podium van DeMooiBoxtelKrant niet bedoeld is om een politieke discussie tussen partijen aan te gaan en dat willen wij graag zo houden. Sommige zaken zullen zeker gebruikt worden om de eigen politieke partij te profileren, maar VVD hecht er grote waarde aan om op een discrete en respectvolle manier weer te geven wat er speelt en bovendien te benadrukken, dat ieder raadslid zijn/haar volle verantwoordelijkheid neemt!

Voor u allen: een fijne en bovenal veilige vakantie!

Dymph van de Vries


Combinatie95

Foto: Combinatie '95

Tolerant Boxtel
Afgelopen zondag was alweer de vijftiende editie van het cultuurfestival Bazaar Boxtel. Elk jaar is dat weer een feest om naartoe te gaan. Wat ooit klein begon is nu met recht een serieus festival te noemen. Een festival waar verschillende culturen naast en met elkaar kunnen genieten en ontspannen van een fantastisch feest met muziek en heerlijk eten.

Als je op de Bazaar rondloopt denk je al snel, 'waarom kan het niet altijd zo zijn'. Op deze dagen zie je dat we allemaal gelijkwaardig zijn en dat, als we elkaar in de ogen kijken, we ook begrip en respect voor elkaar kunnen opbrengen. En nog beter, dat we toenadering zoeken. Doordat de wereld kleiner is geworden door bijvoorbeeld social media roepen we sneller, maar zijn we ons minder bewust van wat dat met anderen doet. Belangrijk is om de ander in de ogen te kunnen blijven kijken. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar en elkaars standpunten, maar je kunt toch nog steeds respect voor iemand opbrengen. Bazaar Boxtel helpt mee aan een tolerant(er) Boxtel en daar hebben wij veel respect voor.

Woonvisie
Als de gemeente Boxtel een aantrekkelijk woonklimaat wil houden, dan moet er de komende jaren flink gebouwd worden. Hoe we willen bouwen en voor wie staat in de woonvisie. Combinatie95 is erg blij met hoe deze woonvisie tot stand is gekomen. Er is een drietal bijeenkomsten geweest; een raadworkshop, een bijeenkomst met een inwonerspanel en de Dag van het Wonen. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie.

Er rust een enorme uitdaging in het vinden van geschikte bouwlocaties. Combinatie95 ziet dat met het zoeken naar locaties binnen de bebouwde kom er niet voldoende ruimte gevonden wordt. Er moet ook gekeken worden naar nieuwe, grotere locaties. Locaties waar 300 à 500 huizen gebouwd kunnen worden. Omdat het grote locaties betreft, kan het aanwijzen van deze locaties de komende jaren nog wat stof doen opwaaien. Combinatie95 gaat moeilijke keuzes niet uit de weg en zal hierbij altijd een weloverwogen afweging maken met de leefbaarheid van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel voorop.

Zomervakantie
De zomervakantie begint, dus het jaar is alweer voor de helft voorbij. Wij wensen u een welverdiende mooie vakantie toe.

Ook in de tweede helft van dit jaar zal Combinatie95 zich weer inzetten voor een zorgzaam, leefbaar en duurzaam Boxtel. Wij zijn al druk met de voorbereiding van enkele activiteiten. Na een leerzaam en leuk bezoek aan de wijk Selissen gaan we nu als partij op wijkbezoek in Oost. De jongerenafdeling van Combinatie95 is ook al bezig met een hele leuke activiteit, waar u snel meer over zult horen. Voor nu wensen wij u een fijne vakantie!

Voor meer informatie over Coombinatie95, kijk op www.combinatie95.nl.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
22-07 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
23-07 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
23-07 Centrum
23-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
23-07 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 29

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Burgakker, plein herinrichten plein door plaatsen kunstwerk (vóór nr. 4 en tussen nr. 2 en nr. 6)
De Papiermaker 35 rooien: plataan uit voorerf
Dr. Van Helvoortstraat 2 t/m 98 rooien: berk uit binnenterrein appartementencomplex Bocstelstede
Hezelaarsestraat 21 rooien: 9 iepen uit berm langs de weg voor woning
Keefheuvel gedeeltelijk wijzigen dakterras
Onrooi 13 plaatsen tijdelijke kap schuur + vervangen enkel glas > dubbel glas

Verleende omgevingsvergunningen
Raadhuisplein, 't Kaarpad, rooien: 25 bomen + verplanten 2 bomen ivm herinrichting
Oude Postbaan, Keeefheuvel Concordiapark en centrum Liempde

Van rechtswege verleende omgevingsvergunningen
Pastoor Mandersstraat 2 plaatsen dakkapel op voordakvlak

Verleende toestemming maken of veranderen van een uitweg
De Ploeg 1

Verlenging beslistermijn (zes weken)
Banier 6-10 ombouwen winkelruimte naar 6 woningen
Vendelstraat 12 restaureren boerderij

Overige besluiten
Aanwijzen klachtencoördinator
Besluit aanwijzing toezichthouders
Regeling tot 1e wijziging van het Mandaatbesluit bestuursorganen MijnGemeenteDichtbij
Regeling tot 1e wijziging van het Ondermandaatbesluit algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij

Over uw buurt… Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Gelukkigmakende Lavendelchocolade

Geluk lijkt soms ver weg met alle ellende in de wereld die zich laat zien via de media. Vooral voor de mensen die deze ellende overkomt, maar ook voor iedereen die meeleeft met hen. Al een aantal jaren geleden heb ik er bewust voor gekozen het nieuws op tv niet meer te kijken, omdat ik er niet aan ontkom om me ellendig te voelen, wanneer ik het wel doe. Niet dat ik er überhaupt tijd voor had en heb, want ik ben dagelijks zoveel bezig met voornamelijk mijn kinderen en mijn dans- en voedingspraktijken, wat eigenlijk weer mijn geluk is; het geluk om in het moment te moeten leven!

Geluk is voor mij in de vroege ochtend op blote voeten over het met dauw bedekte gras lopen om prachtige bladgroente en heerlijk geurende kruiden uit mijn tuin te plukken voor een verse groene smoothie voor mijn gezin, terwijl de vogeltjes druk kwetteren en de kinderstemmen in de buurt hun enthousiasme voor de nieuwe dag niet kunnen onderdrukken. Het zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Terug naar de basis. Ik ben iedere dag weer blij met dit ritueel: een heerlijk begin van de dag!

Je eigen geluk creëren was het thema van mijn Nourishing Nia Night afgelopen zaterdag die ik jaarlijks geef voor mijn dansers, met verschillende workshops gegeven door deze dansers, wild food tapas en eindigend in Nia op het gras onder de sterrenhemel. Wat is het dan geweldig om te horen dat vooral geluk hetgeen is dat de mensen ervaren tijdens zo'n prachtige avond en vooral als ze dansen op hun blote voeten in het gras en de Niasessie ontspannen eindigen, kijkend naar de sterren. Zien, horen, voelen, proeven, ruiken. In het moment, hier en nu. Dat is de basis van je geluk. Ervaren hoe rijk je bent en dankbaar zijn hiervoor.

Dankbaar zijn voor de warmte van de zon op je gezicht, voor de gezondheid van je kinderen en voor de prachtige bloemen op tafel. Wanneer je je rijkdom steeds opnieuw beseft in combinatie met het bewust ervaren van je zintuiglijke waarnemingen, dan kun je onder iedere omstandigheid altijd je eigen geluk creëren!

Voeding is ook belangrijk in het creëren van geluk: rijke smaken, verschillende structuren en prachtige kleuren op een bord kunnen een mens zeer gelukkig maken. Wanneer de voeding ook nog eens een hoge voedingswaarde heeft, kun je je geluk niet op. Dat ervaar ik bijvoorbeeld met mijn lavendelchocolade, geserveerd op de Nourishing Nia Night, die ik ook van plan ben te bereiden voor Proef Lokaal Liempde op 25 september, waar ik weer aan mee mag doen en waar ik al naar uitkijk! Hopelijk tot dan(s)!

Lavendelchocolade met gojibessen en moerbeien

Lavendel is rustgevend, gojibessen bevatten veel antioxidanten en mineralen en cacao bevat naast antioxidanten en mineralen de gelukkigmakende stofjes: fenylalanine en fenylethylamine.

250 ml cacaoboter, vloeibaar gemaakt (au bain marie)
1.5 el gedroogde (culinaire) lavendel
3 el ahornsiroop
1 el notenpasta
3 el cacaopoeder
100 gram amandelmeel
2 el rozijnen
2 el gojibessen
2 el moerbeien
snufje (himalaya- of keltisch) zout

Meng in een blender de vloeibaar gemaakte cacaoboter met de lavendel en ahornsiroop fijn tot een lavendelsiroop. Voeg de notenpasta en cacaoboter toe en blend alles nog eens kort. Doe de chocoladesiroop uit de blender in een kom en voeg hierbij het meel en de gedroogde vruchten. Roer alles goed samen en spreid het geheel uit op (een bakplaat met) bakpapier. Laat dit afkoelen in de koelkast of liever nog in de diepvries. Breek in stukken en geniet (bewust).

Proef de structuren, zie de kleuren, ruik de geuren, hoor de belletjes rinkelen en voel je geluk!

BrievenBox

Foto: De Nachtegaal

Ingezonden brief: onbegrijpelijke afsluiting in de wijk Oost

Door de tijdelijke afsluiting van de Hendrik Verheeslaan werd ik de afgelopen week weer eens geconfronteerd met de onbegrijpelijke afsluiting voor het autoverkeer van de Hobbendonkseweg. Hierdoor moest ik net zoals heel veel andere bewoners van de wijk Oost omrijden en gebruikmaken van de Schijndelseweg en/of de Europalaan en Robert Schumanlaan.

Die onbegrijpelijke afsluiting van de Hobbendonkseweg voor autoverkeer zorgt er reeds jaren voor dat niet alleen de bewoners van de wijk Oost maar ook heel veel bezoekers en vooral alle hulpverleners zoals ambulance, brandweer en politie reeds jaren moeten omrijden om mensen in deze wijk te kunnen bereiken waardoor vaak kostbare tijd word verloren.

Naast dit tijdsverlies ontstaan er ook nogal wat extra verreden kilometers die tevens de nodige extra milieuvervuiling veroorzaken. Dit nog afgezien van het extra verkeer nabij de kinderopvangcentra en basisscholen in de wijk.

Misschien is het mogelijk dat de politiek nog eens opnieuw kijkt naar de mogelijkheden om de verkeersdruk in de wijk weer wat geleidelijker te laten verlopen door onder andere de Hobbendonkseweg weer open te stellen voor autoverkeer. In de gehele wijk geldt nu toch een maximum snelheid van 30 kilometer per uur waardoor de bewoners van de betreffende straat er weinig of geen last van zullen hebben en het alleen nog een principe kwestie zou kunnen zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat heel veel bewoners van Boxtel en in het bijzonder van de wijk Oost de heropening van deze belangrijke verkeersader in de wijk zullen toejuichen.

Thom Brocken

Betrokken bewoner Oost

Ingezonden brief: ode aan Rien Gerritsen

Ode aan Rien Gerritsen door zijn 'maten' uit het dorp. Donderdagavond was het duidelijk dat hij in kritieke toestand in het ziekenhuis was opgenomen. Vrijdag kregen wij het bericht dat hij overleden was, een enorme klap. Rien was een graag gezien persoon en kwam vaak wat buurten in het dorp. Hij blijft in onze gedachten en wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte.

Namens alle senioren in het Centrum

p/a Martin van Tillaart
van Hornstraat 134 Boxtel

Ingezonden brief: Verliefd zijn

Tijn is op Teuntje verliefd en Teuntje is op Tijn verliefd.
Wij zitten in dezelfde klas.
Tijn deed een half jaar groep drie en een half jaar groep vier.
En zo zijn we verliefd geworden.
En nu zijn ze verliefd.
Teuntje zei pas wat later dat ze op mij was verliefd.
We hebben elkaar ook brieven gestuurd.
Ik ben op haar verliefd omdat:
Ik haar mooi vind.
Ze mooi schrijft.
Ze altijd lief is.
Ik wil het in de krant zetten omdat:
Ik vind het leuk als heel veel mensen dit weten.

De Nachtegaal geeft jubileumkrant uit ter ere van twintigjarig bestaan

Schijndel - De Nachtegaal bracht op 12 juli een speciale jubileumkrant uit in verband met het twintigjarig jubileum van de huidige uitbaters van het complex.

De geschiedenis van De Nachtegaal gaat terug tot halverwege de vorige eeuw en ook onder leiding van Richard en Francy van de Coevering bestaat de zaak alweer twintig jaar. Al die jaren aan bourgondisch gastheerschap geeft genoeg stof tot praten. De Nachtegaal besloot een deel daarvan alvast op papier te zetten. Het resultaat? Een eigen jubileumkrant.

In de jubileumkrant belicht De Nachtegaal een stukje eigen geschiedenis en biedt het alle gasten een blik in eigen keuken. Dinsdag 12 juli werd het eerste exemplaar officieel uitgereikt. Na de jubileumdag met het personeel, overhandigden Rens en Jesse van de Coevering (vierde generatie) hem aan opa Ad. Ad van de Ven (tweede generatie) nam de ingelijste jubileumkrant enthousiast in ontvangst.

Inmiddels zijn ook de overige jubileumkranten van De Nachtegaal verspreid.

Ook dit jaar organiseert De Pagaai weer Boxtel by Night

Boxtel - Een van de hoogtepunten van het seizoen van De Pagaai is 'Boxtel by Night', waarbij kanoërs in het donker met verlichte kano's het rondje Boxtel varen. Dit jaar wordt deze traditionele tocht gehouden op zaterdag 10 september.

Deelnemers kunnen zich vooraf inschrijven via www.depagaai.nl. Na reservering kunnen zij op 10 september vanaf 18.00 uur de kano komen voorzien van versiering en verlichting, waarna omstreeks 21.00 uur het startsein wordt gegeven voor Boxtel by Night. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon, bij deelname met eigen kano is dat 5 euro per persoon.

Tijdens de ronde door Boxtel zijn alle bruggen voorzien van sfeervolle verlichting, net zoals het clubgebouw en de omgeving van de Pagaai. Ook veel mensen die langs de Dommel wonen versieren hun tuin met verlichting. Enkele buurtverenigingen hebben hier zelfs een jaarlijks festijn van gemaakt. De eigenaar van de mooist verlichte tuin komt in aanmerking voor een leuke attentie. Op verschillende plaatsen aan de Dommel zal muziek te horen zijn en bij het clubhuis aan de Voetboog 7 speelt livemuziek tijdens het vertrek van de deelnemers. Bij terugkomst hier kunnen deelnemers en bezoekers nog nagenieten onder het genot van een hapje en een drankje.

Voor info bel je met 06-20082982 (na 18.00 uur) of ga naar www.depagaai.nl.

Gezelschap 'Jachthoorns van Het Groene Woud' zoekt leden

Boxtel - Boxtelaar Alphons van der Heijden heeft het initiatief genomen voor de oprichting van jachthoornblaasgezelschap 'Jachthoorns van Het Groene Woud'. Het gezelschap kent nu drie leden, het is de bedoeling dat het uitgroeit naar een groep van zes tot tien personen. Ook een docent voor de groep wordt nog gezocht. De jachthoorngroep wil in de toekomst zowel feestelijke als treurige activiteiten in Het Groene Woud met een optreden kunnen omlijsten.

Alphons van der Heijden: "De nadruk ligt wat mij betreft op het met plezier maken van jachthoornmuziek. Het ligt in mijn bedoeling om wekelijks onder leiding van een nog te zoeken docent te gaan repeteren. Het zou fijn zijn om het gezelschap uit te laten groeien tot ongeveer zes tot tien personen. Op de Hoge Veluwe vormen de maandelijkse optredens van een jachthoorngezelschap een toeristische attractie; dus wie weet wat wij nog voor Het Groene Woud kunnen betekenen!"

Jachthoorns & Het Groene Woud
Ook in Het Groene Woud werden in het verleden jachthoorns gebruikt voor het begeleiden van de jacht in de natuurgebieden. Zo waren onder meer de Van Horne's grote jachtliefhebbers en waren zij als de Heren van Boxtel eigenaar van Landgoed Velder dat een zeer geliefd jachtgebied voor hen was. In het wapen van het geslacht van de Van Horne's zijn drie jachthoorns afgebeeld.

Meer informatie?
Ben jij de persoon die met de kleine jachthoorn 'Furst Pless' of de grotere 'Parforce' overweg kan en wil je deel uit gaan maken van het jachthoornblaasgezelschap de Jachthoorns van Het Groene Woud, neem dan contact op met Aphons van der Heijden via 06-33700803. Ook belangstellenden die beschikken over muzikale vaardigheden om de groep te begeleiden zijn welkom. Zie ook http://www.werkplaatshetgroenewoud.com/overzicht/1316/

Tweede editie Proef Lokaal Liempde

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Op zondag 25 september wordt D'n Tip in Liempde van 14.00 tot 19.00 uur omgetoverd tot culinair centrum. Dan wordt hier voor de tweede keer 'Proef Lokaal Liempde, 't Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud' georganiseerd. Hobbykoks, professionele koks en leveranciers uit Liempde en omgeving laten de bezoekers met kleine tapasgerechten van producten en ingrediënten uit de streek ervaren wat voor lekkers Het Groene Woud te bieden heeft. De entree is gratis.

In 2015 organiseerde SPPiLL in samenwerking met Hofkapel de Kromploegers de eerste editie van Proef Lokaal Liempde. Met meer dan duizend bezoekers, een uitstekende sfeer en tientallen verschillende gerechtjes was het een groot succes. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de tweede editie in volle gang. De koks en leveranciers doen hun uiterste best om ook dit jaar verrassende gerechtjes te presenteren. Culinaire hoostandjes, hippe smaakcombinaties, maar ook hapjes uit grootmoeders keuken. Ze komen allemaal voorbij. Al deze gerechten vormen samen het grootste tapasdiner van Het Groene Woud.

Foto: Jules Faber
Foto: Mark van der Pol

Entertainment
Kortom, tijdens Proef Lokaal Liempde kan iedereen proeven van al het lekkers uit Het Groene Woud. Inmiddels zijn er al diverse koks die zich hebben aangemeld; zowel professionele als hobbykoks. Deelnemers van de eerste editie, maar ook verschillende nieuwe koks gaan hun bijdrage leveren aan het evenement. Ook zijn er live-optredens en activiteiten voor de kinderen. Dit alles maakt Proef Lokaal Liempde een laagdrempelig evenement voor jong en oud.

Eetbare planten- en kruidenwandeling met Jules Faber

Boxtel - Natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber organiseert een 'Eetbare planten- en kruidenwandeling'. Deze vertrekt zondag 24 juli vanaf Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg.

Tijdens de wandeling is er aandacht voor wildplukken, wat volgens de gids weer 'hot' is. Duizenden jaren at de mens volgens hem wat de natuur te bieden had, maar tegenwoordig halen mensen hun eten bij de supermarkt. Toch produceert de natuur nog steeds dezelfde eetbare producten die bijvoorbeeld in de berm om de hoek te vinden zijn.

Maar hoe pak je dat aan, waar kunnen we deze vruchten en planten vinden, waar moeten we op letten, wat kunnen we eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen? Is de berenklauw nu giftig of niet, welke planten zijn geneeskrachtig en wat moeten we met moerasspirea en klaver? Deze, en vele andere vragen, komen aan bod tijdens de anderhalf tot twee uur durende wandeltocht.

De wandeling begint om 10.30 uur, het verzamelpunt is Eetcafé De Oude Ketting, Bosscheweg 74 in Boxtel. De deelnamekosten bedragen voor volwassenen 5 euro en voor kinderen 2,50 euro inclusief een cracker met eetbare bloemen en kruiden en een A4 met wilde recepten.

Vooraf aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar Jlfaber@hetnet.nl of te bellen met 0416-284870.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, Uitslagen 28 juni
A-lijn: 1. N. van der Poel & J. de Wolf 60,10% 2. A. Bosveld & R. van Stuivenberg 58,23% 3. G. Dams & Y. Visser 56,77% B-lijn: 1. T. Heidelberg & T. van der Horst 65,75% 2. C. & C. van Hal 59,92% 3. A. van de Sande & F. van de Spijker 58,08%

Bridgeclub Revanche, Uitslagen 12 juli
A-lijn: 1. Guusje van der Meer & Jerome van Helvoort 68,75% 2. Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 59,58% 3. Frans Sedee & Piet Raaijmakers 55,00% B-lijn: 1. Henk van Sambeek & Bert Hermkens 70,19% 2. Pith Schure & Henk van Pinxteren 59,70% 3. Riek van den Braak & Thea van Leusden 57,14%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 12 juli
A-lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 63,54% 2. J. Clercx & H. Peerlings-Flinsenberg 56,77% 3. F. Daniëls & J. Schüller 53,65% B-lijn: 1. MJ. Ronde & P. Ronde 59,87% 2. B. van Pelt & T. van der Zanden 59,69% 3. J. van de Borne & E. Jansen 56,75%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 14 juli
A- Lijn: 1. Echtpaar van de Meerendonk 61,90 % 2. Mevr. van de Laar & dhr. Raaijmakers 56,55 % 3. Echtpaar Dieden 55,36 % 3. Heren van de Schans-van de Steen 55,36 % B-Lijn: Dames Kapteijns-van de Laar 60,00 % 2. Heren Strik- van de Heuvel 57,26 % 3. Heren Beerens-van Ruremonde        56,64 % 4. Dames van de Meerakker-van de Heijden 52,80 %

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 14 juli
A-lijn: 1.E. Wijnen & M. Kleiss 68,52%2.G. van de Horst & M. van der Meijden 62,73% 3. L. den Dekker & I. van der Meijden 61,57%

Dressuur

Nistelrode, klasse C-B: Lieke van Zon met Nero 1ste met 206 punten
Gameren, klasse B-L2: Eline de Bont met Misty 1e met 203 punten
Ammerzoden klasse D/E-M1: Kim van de Sande met Tetu HS, 2e met 187 punten en 3e met 191 punten

Honk- en softbal

Uitslagen 16 juli
Softbal Pupillen         Ducks-Jeka         10-20
Honkbal Aspiranten         Cardinals-Ducks         5-12
Honkbal Pupillen        All In-Ducks        9-12
Honkbal Junioren         Ducks-Kickers         6-5
Honkbal Senioren         PSV H2-Ducks H1        11-21

Uitslagen 17 juli
Honkbal Senioren         Panters H1-Ducks H2        1-18

Autocross Rosmalen, uitslag 17 juli
Romy Pijnenburg,16 jaar, 1e in haar klasse
Lars van Kuringe,13 jaar, 3e in dezelfde klasse als Romy
Erik Pijnenburg junior, 19 jaar, 1e in zijn klasse
Erik Pijnenburg senior, 50 jaar, 1e in zijn klasse


Start to Run beginnerstraining voor hardlopers

Boxtel - Atletiekvereniging AV Marvel Boxtel organiseert in samenwerking met de Atletiekunie en Lopers Company Den Bosch een beginnerstraining bestaande uit zeven Start to Run trainingsochtenden. De eerste training is op zaterdag 10 september en daarna wordt wekelijks getraind tot de deelnemers zeven weken later drie kilometer aaneengesloten kunnen hardlopen.

Ervaren looptrainers van AV Marvel geven looptrainingen aan de absolute beginners op de kunststof atletiekbaan in Boxtel. De training bestaat uit een klein stukje theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen je op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod.

Deelnemers trainen zeven weken lang op zaterdag met een aparte groep en trainer. Hier krijgen de lopers de benodigde aandacht, begeleiding, tips en gezelligheid. De lopers werken samen toe naar de afsluitende 'Start to Finish' trainingsloop op de zevende zaterdag. Voor doordeweekse huiswerktrainingen is er de Running Coach app. Dit is een persoonlijke online trainer. De Running Coach is onderdeel van de Start to Run App. Na inschrijving van de Yakult Start to Run cursus, krijg je direct en gratis toegang tot deze app én tot de Running Coach. Hiermee bepaal je zelf wanneer je traint en hoe vaak.

Meedoen met Start to Run kost 49,50 euro inclusief het Start to Run shirt. Iedere training start om 9.30 uur en duurt tot 11.00 uur. Op de woensdagen biedt Marvel om 19.30 uur nog extra huiswerktrainingen aan.

Aanmelden kan via: https://www.yakultstarttorun.nl/home/inschrijven

Ducks behoudt tweede plaats

Boxtel - Het herenteam van Ducks speelde zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen voor de zomerstop tegen PSV in Eindhoven. De Boxtelaren hadden zich mentaal voorbereid op een spannende wedstrijd, omdat PSV gedurende het seizoen goed presteerde.

Ducks begon sterk aan slag en wist in de eerste inning wel lopers op de honken te krijgen maar niet te scoren. Startend werper Jeroen van Nes begon sterk aan de wedstrijd en duldde geen honklopers in de eerste inning. Dit gaf Ducks een enorme duw in de goede richting en met hernieuwde moed openden zij de aanval. De werper van PSV werd hard geraakt en Ducks wist maar liefst zeven punten binnen te brengen mede door honkslagen van John de Wind en Remco van Nistelrooij. Van Nes bleef zijn taak uitvoeren en zette de Eindhovenaren opzij, terwijl zijn team de voorsprong bleef uitbreiden.

De Boxtelse pitcher werkte hard maar de vermoeidheid sloeg toe en hij incasseerde vijf punten. Na 113 ballen te hebben gegooid werd Van Nes gewisseld voor Max Denteneer. Hij had moeite met zijn controle maar werkte hard en wist ondanks wat veldfouten en honkslagen de schade redelijk beperkt te houden. Tussenstand: 11-21. De formatie uit Boxtel verzaakte om de voorsprong uit te breiden en met alle honken bezet en twee uit werd het nog spannend voor Denteneer om géén punt te incasseren. Gebeurde dit wel dan werden de volledige negen innings uitgespeeld in plaats van een verkorte wedstrijd door middel van de 'mercy-rule'. Denteneer stelde niet teleur en na een warme avondwedstrijd was het de zomerstop een feit.

Ducks, dat een sterke eerste helft van het seizoen achter de rug heeft, kon met opgeheven hoofd het veld verlaten: de tweede plaats werd behouden.

Fluitend op weg naar de honderdste Vierdaagse

Foto: Ton de Jong

Boxtel - Ton de Jong (64) uit Boxtel liep dit jaar al fluitend samen met wandelkameraad Jan Vermulst de Stertocht in aanloop op de jubileumeditie van de Nijmeegse Vierdaagse. Deze wandeltocht, die gehouden wordt om de honderdste Vierdaagse extra op te luisteren, voert vanuit alle (hoofd)steden van Nederland naar Nijmegen. De tocht

Zaterdag 9 juli ging de Brabantse delegatie van start vanaf het Proviciehuis in Den Bosch. De estafettetocht leidde in diverse etappes van Bergen op Zoom via Roosendaal, Tilburg en wederom Den Bosch naar Nijmegen. Afgelopen zondag kwamen alle wandelaars samen in Lent en vertrok de vlaggenparade 's middags naar Nijmegen. De ongeveer 2400 wandelaars brachten hun provincievlaggen en vlaggen van alle deelnemende landen naar de stad om de honderdste editie van de wandeltocht te vieren. Aansluitend op de Stertocht volgde een jubileumconcert dat werd verzorgd door de Marinierskapel in concertzaal De Vereeniging in Nijmegen.

Ton de Jong loopt dit jaar zijn tiende Vierdaagse op rij en Jan Vermulst zijn vierde. Begin juli liep Ton al de Kennedymars (80 km) in Someren; de achtste van dit jaar. Dit bracht zijn totaal op 94 Kennedymarsen die hij allemaal binnen de afgelopen tien jaar heeft gelopen. Hij gaat nu verder op weg naar zijn honderdste Kennedymars.

Prijsuitreiking Tourspel Liempde 2016

Liempde - Wethouder Peter van de Wiel zal op 24 juli, direct na de finish van de Tour de France op de Champs Élysées in Parijs, de prijzen voor het Tourspel Liempde uitreiken bij café De Durpsherberg.

Tijdens de prijsuitreiking is er een gratis loterij voor alle deelnemers, zal de hoofdprijs van 100 euro van het Extra Tourspel rond Tom Dumoulin worden uitgereikt, gaat er in totaal 1.435 euro aan prijzengeld uit en zullen de twee goede doelen van dit jaar - De Generatietuin en JAS Liempde - een mooie cheque ontvangen.

"Met 267 deelnemers dit jaar hebben we weer een mooie opkomst en een goed gevulde prijzenpot voor het Tourspel 2016", blikt voorzitter Willy van Zuijlen tevreden vooruit op de aanstaande prijsuitreiking. "Natuurlijk is het erg jammer dat onze ambassadeur Koen de Kort deze Tour niet heeft kunnen rijden, maar we zijn ook bijzonder trots op de schitterende etappe-zeges van zijn plaatsvervanger Tom Dumoulin", vervolgt de voorzitter. "En natuurlijk hopen we dat Koen dit jaar zelf de prijzen kan uitreiken van zijn eigen Tourspel".

De prijsuitreiking van het Tourspel is op 24 juli om 20:00 uur in café De Durpsherberg en alle wielerliefhebbers zijn van harte uitgenodigd.

16 / 16

Q D B T H C F S O S E I N K W N
S K D W R L E E O I R H T H A P
E O I A E R T I R E E G E D O T
E P A Y N I R G I T C O E T K F
I E M J C A N P K E C O A Q I C
A R A M S A O A W A S S A M R L
E P N A R I L D E I G I L E R E
A P T E H V G N E O Y M H N O F
W X M T T V D O F Z B D N D D E
W O E S T I J N V L A K T E E I
E H U F N S I P T N R K R F Z Z
R K S J T S B N E R E K I E E I
P D E E O E O A C Y N T N R E N
E R Y N N R U Z S D T V O A F K
A Q T A F I T E D S U Z O U T A
R I S W S J I K U S A T D U O G

Donderdag 21 juli

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel & Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Sint Petrusbasiliek
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 23 juli

Live optreden The Lazy Horses & TEUK Mc GRAIG
20.00 uur, Dok12, Markt 12, Boxtel

Zondag 24 juli

'Eetbare planten- en kruidenwandeling' (aanmelden verplicht)
10.30 uur, Eetcafé De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Prijsuitreiking Tourspel Liempde 2016
20.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Woensdag 27 juli

Mantelzorgwandeling
12.45 uur, St Ursula, Sint Ursula 12, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomerrondleiding Molenroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 28 juli

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5 & Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel & Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 30 juli

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Boxtel goes Ibiza
14.00 uur, De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

30 juli - 2 augustus

Kermis
Marktplein, Esch

Zondag 31 juli

Grote braderie op Camping Dennenoord
10.00 uur, Camping Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Maandag 1 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 3 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Stationskwartier
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 4 augustus

Zomerrondleiding; Binnendommeltjesroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

6 -10 augustus

Kermis
Raadhuisplein, Concordiapark, Liempde

Woensdag 10 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel