DeMooiBoxtelKrant

3 mei 2017

DeMooiBoxtelKrant 3 mei 2017


Boxtels centrum bruist

Foto: Bo van Uden

Ook Liempde en Esch kennen geslaagde Koningsdag

Boxtel/Liempde/Esch - Het Boxtels centrum was afgelopen week het middelpunt van uitvoerige Oranjefestiviteiten. Duizenden, veelal jonge bezoekers kwamen op Koningsnacht naar de Markt om daar artiesten als Roy Donders en JeBroer te aanschouwen en ook Koningsdag zelf lokte, ondanks het matige weer, veel mensen naar de Boxtelse Markt. Ook in Liempde en Esch was het druk en gezellig tijdens Koningsdag. De Oranjebraderie op zondag, wist, geholpen door het prachtige weer eveneens duizenden mensen op de been te brengen.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Ruud van Casteren

"Waar zijn die duivelskinderen?", schalt de stem van JeBroer over de Boxtelse Markt. De toon is gezet voor de spetterende Kingsnight Fissa op de vooravond van Koningsdag. Het optreden van de populaire rapper, onder andere bekend van het tijdens carnaval veel gedraaide 'Kind van de duivel' gaat er goed in bij het publiek en zijn geoliede show lijkt dan ook weer voorbij te zijn voordat het goed en wel begonnen is.

JeBroer wordt afgelost door de eveneens razend populaire Roy Donders. Ondanks dat het buiten al flink afgekoeld is als het Tilburgse stijlicoon het podium betreedt, is het op de Markt warm dankzij de uitzinnige menigte. Ook de andere artiesten, zoals Buren Van De Brandweer, Arjon Oosterom en Boxtelaar Jip van Krieken, ofwel Mr JeePee, brachten de Markt in vervoering.

Volgens de politie zijn de Oranjefeesten op de Markt en in de diverse horeca zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Lees meer over de Oranjefestiviteiten in Boxtel, Liempde en Esch op pagina 8 en 9.

Dode man (54) gevonden in sloot Tongeren

Boxtel - In een sloot langs Tongeren is vrijdag het lichaam van een 54-jarige man gevonden. Medewerkers van een nabijgelegen bedrijf troffen het lichaam samen met zijn fiets rond 7.00 uur aan. Politieonderzoek wijst uit dat de man onwel is geworden op de fiets en in de sloot is beland.

De politie sloot de weg in het buitengebied tussen zandpad d'Ekker en de Mezenlaan volledig af voor Forensisch Technisch Onderzoek (FTO), ook kwam de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) ter plaatse. De brandweer arriveerde om het stoffelijk overschot uit het water te halen.

Excursie MUBO naar Textielmuseum Tilburg

Boxtel/Tilburg - Het Museum Boxtel (MUBO) organiseert vrijdag 2 juni een excursie naar het Textielmuseum in Tilburg. Dit in het kader van wisselexpositie 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang' die in MUBO is te zien van 27 mei tot en met 13 augustus.

De expositie is samengesteld met medewerking van het Textielmuseum in Tilburg. Doel is het verhaal te vertellen over de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in Boxtel, maar ook over het proces van het weven van linnen en damast onder de noemer van ontwerp tot product. Meer informatie over de expositie is te vinden op www.muboboxtel.nl.

Het accent van de excursie ligt op een rondleiding in het TextielLab van het textielmuseum. Het volledige programma ziet er als volgt uit:
12.45 uur: Verzamelen bij MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel
13.00 uur: Vertrek per bus vanaf MUBO
13.45 uur: Aankomst en ontvangst in textielmuseum
14.15 uur: Start rondleiding TextielLab
15.15 uur: Koffie/thee in de foyer op de eerste verdieping
15.45 uur: Rondkijken op eigen gelegenheid (o.a. expo 'Oranje Boven')
17.00 uur: Vertrek per bus naar Boxtel

Het TextielLab is het 'kloppend hart' van het museum, een proeftuin waar onderzoek en experiment hoog op de agenda staan. Dagelijks werken experts samen met designers en kunstenaars aan bijzondere textiele producten. Je wandelt langs de vele technieken: weven, breien, laseren, borduren, tuften en passement.

Na de rondleiding en koffie/thee is er gelegenheid om zelf rond te kijken in de overige tentoonstellingen zoals de wollendekenfabriek, damast-weverijen en als speciale aanrader 'Oranje Boven': fleurige gedenkdoeken en glanzend wit damasten tafelgoed met ingeweven koninklijke portretten, vlaggen en kronen.

De kosten per persoon bedragen 23,50 euro met en 35,50 euro zonder museumkaart. Aanmelden kan tot 16 mei via info@muboboxtel.nl of 06-16041898. De betaling an worden voldaan op rekeningnummer NL25RABO0138438684 o.v.v. 'excursie textielmuseum'. Na overmaking van het bedrag ben je definitief ingeschreven als deelnemer. Bij onvoldoende deelname wordt het bedrag per omgaande teruggestort.

Concert van Basiliuskoor in Sint-Petrus

Basilius. Foto: Klassiek in de kerken

Boxtel - Vocaal ensemble Basilius College trakteert Boxtel op vrijdag 19 mei weer op een bijzonder concert. Het koor treedt vanaf 20.15 uur op met het programma 'Een gelooflijk duet' in de Sint-Petrusbasiliek, aan de Oude Kerkstraat 20.

Kaarten kunnen in de voorverkoop voor 13 euro worden gekocht via www.basiliuscollege.nl, voor jongeren tot 18 jaar kosten de kaarten dan 6,50 euro. Aan de kassa kosten kaarten 15 euro en 7,50 voor jongeren tot 18 jaar. De organisatie is handen van de Boxtelse werkgroep Klassiek in de kerken.

Het Basilius College is niet onbekend in onze gemeente. Het stal vorig jaar in januari de show tijdens koorfestival Ravissant – een initiatief van Boxtelaar Peer Doevendans – in een stampvolle Sint-Petrusbasiliek. Basilius College is een uitzonderlijk Nederlands kamerkoor met beroepsmusici onder leiding van Bas Ramselaar. Zij worden dit keer vergezeld door prijswinnend organist Bert Mooiman. Op het programma staan onder andere Omaggio a Marenzio van Hendrik Andriessen en Super Omnia van Albert de Klerk – meesterwerken die onterecht zelden worden uitgevoerd. "Deze componisten vormen een belangrijke schakel in de rijke geschiedenis van zogeheten kerkmusici. Wereldberoemde componisten als Palestrina en Bach gingen hen voor en later namen componisten als Louis Toebosch en Maurice Pirenne het stokje over", aldus Basiliuszanger Kees Doevendans, zelf kerkmusicus van de Sint-Petrusbasiliek.
Hun bijzonder welluidende kerkmuziek vormt de basis van het concertprogramma met de titel 'Een gelooflijk duet'. "Hun unieke stijl is typisch Nederlands", vertelt dirigent Bas Ramselaar enthousiast. "In de Engelse kerk heerst een enorme rijke muziek­traditie, maar deze stijl kennen ze er niet. Ze smullen ervan, als je deze muziek daar zingt." Beide heren vormden dé inspiratiebron voor veel latere componisten, die tot op heden de Nederlandse kerkmuziek internationaal op een ongekend hoog niveau houden. Doevendans: "De werkgroep Klassiek in de kerken beveelt dit concert dan ook van harte aan!"

Het programma wordt ook uitgevoerd in de Sint Bartholomaeuskerk, Kerkberg 3, Beek-Ubbergen op zondag 21 mei 2017 om 16.00 uur. Meer info: Kees Doevendans via 0411-673952 of k.doevendans@telfort.nl.


Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 4 mei        Bridgen in De Walnoot         13.30
                        Handwerken in De Orion 13.30
                        Filmmiddag: 'Wij waren kind in de oorlog' in De Rots        14.00
Vrijdag 5 mei        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Zaterdag 6 mei        Wandelen met WSV De Keistampers 10.00 uur vertrek bij Jacob Roelands Lyceum, Grote Beemd 3
Zondag 7 mei        Eten bij Elisabethsdael opgeven voor 3 mei bij receptie van Elisabethsdael via 0411-662579        12.30
Maandag 8 mei        Eucharistieviering in Simeonshof tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum        10.15
Dinsdag 9 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 10 mei        Fietsen naar de H. Eik, vertrek bij de Speelmanstraat        12.15
                        Snelle fietsgroep: vertrek bij de Speelmanstraat zij fietsen een extra rondje 11.45
                        Gebedsviering in de kapel        13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven voor 7 mei bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl        17.00

Collectes mei en juni

8 tot en met 13 mei Stichting Longfonds
15 tot en met 20 mei Prins Bernhard Cultuurfonds
29 mei tot en met 3 juni Epilepsiefonds
12 tot en met 17 juni Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Onderzoek naar zelfstandige weekmarkt

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel gaan onderzoeken of de weekmarkten in beide gemeenten verzelfstandigd kunnen worden. Doel is een toekomstgerichte, bedrijfsmatig opgezette en georganiseerde weekmarkt die een waardevolle aanvulling blijft vormen op het huidige aanbod in het centrum.

De resultaten van weekmarkten in Nederland die al verzelfstandigd zijn, wijzen uit dat de bezetting, de omzet en het aantal ondernemers toeneemt. Een aantal gemeenten, bijvoorbeeld Valkenswaard, is al met succes overgegaan tot verzelfstandiging, door de tussenkomst van de stichting De Markt van Morgen. Daarnaast heeft een goedbezochte weekmarkt een positief effect op de omliggende ondernemers en daarmee indirect ook op de werkgelegenheid.

Wethouder Eric van den Broek: "Om tot een goede keuze te kunnen komen is het gewenst eerst door De Markt van Morgen een onderzoek uit te laten voeren naar de haalbaarheid. Hieruit moet blijken op welke manier onze markten het meest succesvol zijn. Natuurlijk kijken we ook of verbetering mogelijk is. Ook brengt het onderzoek in kaart wat de effecten voor de gemeente zijn en of verzelfstandiging überhaupt haalbaar is."

In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de aanwezige koopkracht en behoeftes binnen de gemeente, het draagvlak bij huidige marktkooplieden, gevolgen voor bijvoorbeeld de functie marktmeester en de gevolgen voor marktgelden en tarieven.

Het voorstel om een onderzoek te doen naar verzelfstandiging van de weekmarkten is tot stand gekomen in samenwerking met de marktcommissie. Mocht onderzoek uitwijzen dat verzelfstandiging ook voor de toekomst van de Boxtelse weekmarkt goed is, dan krijgt de gemeente een andere rol. De gemeente is in dat geval niet meer de organiserende verantwoordelijke partij maar blijft wel als faciliterende partij betrokken bij de markt.

Dit betekent dat de uitvoer van de weekmarkt een verantwoordelijkheid wordt van De markt van Morgen. De gemeente hoeft ook geen marktverordening meer te hebben, maar stelt in het geval van een commerciële markt enkel de benodigde openbare ruimte beschikbaar.

Spinningmarathon levert ruim 6.000 euro voor WensAmbulance Brabant op

John Aarts (l.) en Barry van Brakel van WensAmbulance Brabant met de cheque. Foto: Bo van Uden

Boxtel - De negende editie van de 24-uurs Spinningmarathon bij Café 't Geveltje heeft ruim 6.000 euro opgeleverd voor de WensAmbulance Brabant.

Zondagmiddag, rond 16.30 uur werd de cheque, ter waarde van 6.243,66 euro, uitgereikt aan Barry van Brakel van WensAmbulance Brabant. Deelnemer Joop van Hamond fietste 24 uur door. Voor eigenaar John Aarts van 't Geveltje verliep de marathon iets minder glorieus; hij blesseerde zijn been na een aantal uur fietsen.

Een foto die wij van een anonieme buurtbewoner doorgestuurd kregen.
Teun van der Sloot, is de winnaar van het gesigneerde Anders-Man album, hij wist als enige inzender het juiste aantal Boxtelse locaties in het album te raden; 7. (Foto: Kim van der Steen) Foto: Kim van der Steen

De WensAmbulance neemt terminaal zieke mensen mee op reis, naar een plaats die ze nog één keer willen bezoeken. Van Brakel is uitermate blij met het bedrag: "We hebben met een aantal vrijwilligers van WensAmbulance Brabant de voorbij komende en bezoekende mensen van informatie voorzien. Ik stond te trillen op mijn benen toen ik het eindbedrag zag. Dat je van die Boxtelse bezoekers van Het Geveltje zo'n formidabel bedrag mag krijgen! En ze weten allemaal dat wij als WensAmbulance Brabant daarmee maar liefst 41 gratis ritten aan kunnen bieden voor onze zieke Brabantse medemens. Heel hartelijk bedankt namens ons; Ron, Willia, Nancy en van Barry."

Beloning voor vinder zilvervest

Boxtel - Zowel het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, de gemeente Boxtel als Boxtelaar Arjen Witteveen loven een beloning uit voor de vinder van het bijzondere zilvervest dat het gilde anderhalve week geleden kwijtraakte.

Een onfortuinlijk gildelid fietste op 23 april na het koningsschieten met het zilvervest van Grand Café Rembrandt naar huis, in de wijk Breukelen. Bij thuiskomst, na amper 10 minuten fietsen, bemerkte hij dat het kostbare, maar vooral historisch zeer waardevolle zilvervest van zijn pakkendrager verdwenen was. Een uitgebreide zoektocht leverde niets op.

Betrokken Boxtelaar Arjen Witteveen regeerde al snel op de oproep door het oorspronkelijke vindersloon van 50 naar 100 euro bij te stellen. Ook horecagelegenheid Plein 2, Boxtelaar Cor van Vught en de gemeente schoten te hulp en verhoogden het bedrag naar 800 euro. Het gilde zelf verhoogde het vindersloon tot 1.000 euro.

Vandalen richten ravage aan in centrum en Boxtel-Oost

Boxtel - Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag op en om de fietsroutes van het centrum naar de wijk Boxtel-Oost een spoor van vernieling achtergelaten.

Zo richtten zij onder meer bij de fietsrotonde bij de Dr. de Brouwerlaan-Maastrichtsestraat en bij de Lidl een ravage aan door alle begroeiing met wortel en al uit de grond te trekken en over de weg te smijten. Ook diverse schuurtjes langs de Dr. de Brouwerlaan moesten het ontgelden en werden besmeurd met graffiti. Verspreid door de Dr. de Brouwerlaan lag bovendien een spoor van glasscherven.

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de situatie, waardoor vooralsnog onbekend is hoe groot de schade is.

Eerder bleek al uit navraag bij ons lezerspanel dat een rommelige openbare ruimte en vandalisme nabij populaire fietsroutes van en naar het centrum een ergernis van veel Boxtelaren vormt.

Striptekenaar Ralph Dikmans signeert Anders-Man - Fool Control

Boxtel - Striptekenaar Ralph Dikmans signeert zaterdag 6 mei het derde deel van Anders-Man bij boekhandel Bruna.

Het derde deel van de stripboekenreeks Anders-Man kent veel verwijzingen naar Boxtel. Het boek kost 9,99 euro.

Dikmans is tussen 12.00 en 17.00 uur aanwezig. Ook de eerdere delen zijn (beperkt) verkrijgbaar.

Winactie
Het gesigneerde exemplaar van Anders-Man - Fool Control is gewonnen door Teun van der Sloot. Op de valreep was hij de eerste en enige die het juiste aantal Boxtelse locaties in het album wist te raden; 7.

Loop mee in de Heilig Bloedprocessie Klaagzangers zoeken versterking

Boxtel - Op zondag 11 juni trekt vanaf 15.00 uur de Heilig Bloedprocessie weer door de straten van Boxtel. Deelnemers aan deze prachtige processie door het centrum van Boxtel met zo'n 500 figuranten in historische kostuums zijn van harte welkom. De organisatie doet een speciale oproep voor jongens en meisjes vanaf 6 tot ongeveer 16 jaar. En ook de Klaagzangersgroep is op zoek naar versterking.

De Klaagzangers zingen tijdens de processie een aantal keren "Libera Me" van Orlando di Lasso, een stuk voor vier mannenstemmen. Met name voor de bezetting van de twee tenorstemmen doet Wil van den Broek namens de Klaagzangers een dringende oproep aan leden en oud-leden van de diverse Boxtelse koren, maar ook aan andere mannen met hoge zangstem óf dames met lage zangstem, om zich aan te melden voor de Klaagzangersgroep.

Op zondag 22 mei verzamelen de klaagzangers om 14.00 uur op de Sint-Petrusschool aan de Burgakker in Boxtel, voor het omkleden en repeteren. De Klaagzangers wordt verzocht om zwarte sokken en schoenen te dragen en ervoor te zorgen dat eigen kleding niet boven het Klaagzangerstenue uit komt. De processie begint om 15.00 uur. Dames en heren die de klaagzangersgroep willen komen versterken kunnen een e-mail sturen naar klaagzangers@ziggo.nl en krijgen per omgaande de partituur in hun mailbox. Telefonisch aanmelden kan ook, via nummer 06-13 55 33 27.

Pasavonden deelnemers
De pasavonden voor de deelnemers beginnen op maandag 15 mei. Vanaf deze dag zijn de pasavonden elke maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur op de eerste etage van de Openbare Bibliotheek aan de Burgakker 4. Mensen kunnen zich dan aanmelden als deelnemer aan de processie. Let op! Geen pasavond op woensdag 7 juni, dat is de Bloedmirakelse avond. Voor meer informatie kan men bellen met Marijke van Beek via 0411-684726 en 06-54686151 of een e-mail sturen naar aanmelden@bloedprocessieboxtel.nl.

Repair Café bij Het GOED

Boxtel - Transitie Boxtel en Het Goed organiseren zaterdag 13 mei van 12.00 tot 15.00 uur het Repair Café, in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6. Het draait allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren.

Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de hobbyreparateurs en -naaisters klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, kleding, fietsen, elektrische apparaten gratis te (proberen) repareren. Vanaf 13.30 is de naaister aanwezig om kleding te maken en verstellen. Ook is het mogelijk om in Het Goed bijvoorbeeld een broek te kopen en het meteen in te laten korten. Een beetje oppimpen kan er ook.

Eerste lustrum
Om 13.30 uur wordt in aanwezigheid van wethouder Peter van der Wiel het eerste lustrum van het Repair Café gevierd. Het Goed, de reparateurs en de naaisters worden even in de bloemen gezet. In de vijftien Cafés sinds 2012 zijn er 400 artikelen onder handen genomen en bijna de helft is gerepareerd. Daarnaast zijn 75 kledingstukken goed gemaakt.

De bedoeling is ook uitdrukkelijk dat mensen geleerd wordt dat ze veel dingen zelf kunnen repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.
De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Zin om mee te repareren? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826.

Kampinatocht WSV De Keistampers

Boxtel - Wandelsport vereniging De Keistampers organiseert op zaterdag 6 en zondag 7 mei weer de traditionele Kampinatocht. De wandeltochten, uitgezet in
Het Groene Woud, zijn vol afwisseling in hei, bos en langs het water. Iedereen die het natuurgebied wil ontdekken zal er volop van genieten.

Alle afstanden doen de Kampina aan, de tochten van 20, 30 en 40 kilometer komen ook in de Oisterwijkse bossen en langs diverse vennen. Doordat Stichting
Natuurmonumenten en Het Brabants Landschap hun eigendommen openstellen,
zijn de routes erg afwisselend en bijzonder.
Het startbureau is in het Jacob Roelandslyceum, Grote Beemd 3 in Boxtel. Vanaf hier vertrekken de lopers van de 40 kilometer tussen 8.00 en 9.00 uur, lopers van de 30 kilometer tussen 8.00 en 10.00 uur en lopers van de 20 kilometer tussen 8.00 en 12.00 uur. De lopers van de 7 en 12 kilometer worden tussen 9.00 en 13.00 uur met busjes naar De Kampina gebracht. Bij het vertrekken op de kortste afstanden kan er op sommige momenten een grote aanloop zijn, houdt dan rekening met enige wachttijd voor de busjes. De wandelaars van de 7 kilometer worden ook weer teruggebracht naar het startbureau. Deze afstanden zijn dan ook uitermate geschikt voor gezinnen met kleine kinderen en mensen die niet een al te lange afstand kunnen wandelen, maar volop willen genieten van een mooi stukje natuur dat Boxtel te bieden heeft.

De inschrijfkosten bedragen voor niet-leden 3,50 euro per persoon, kinderen krijgen daarbij ook een consumptiebon. Leden van een wandelbond betalen 2,50 euro. Onderweg zijn er twee wagenrusten waar iets te eten en drinken aangeboden wordt waarvoor met munten betaald kan worden. Deze zijn verkrijgbaar op het startbureau. Munten die over zijn kunnen na afloop hier weer worden ingeleverd.

Meer informatie? Bel 06-16211703 of mail naar dekeistampers@live.nl.

Wandeling NWG Liempde

Liempde - NWG Liempde organiseert zondag 7 mei een bezoek aan Heempark De Blekert in Schijndel. Dit park aan de rand van het natuurgebied Smaldonk mag gerust een van de meest bijzondere plekken van Schijndel genoemd worden.

In het park zijn alle voorkomende landschappen uit de Meierij kleinschalig aanwezig: van elzenbroekbos tot droog hooiland en beemd (nat hooiland). Er zijn vele bijzondere planten te vinden, zoals moeraswespenorchis, rietorchis, echte sleutelbloem, wilde marjolein, trilgras, blauwe knoop, grote pimpernel en muskuskaasjeskruid. De bloeiende planten trekken op hun beurt een breed scala aan vlindersoorten aan. In het Heempark bevindt zich sinds kort ook een grote vleermuiskelder van 250 m3 inhoud. De eerste bewoners hebben zich al aangediend: Grootoorvleermuizen.
Anton Hellings, voorzitter en medeoprichter van het heempark zal de wandelaars rondleiden. Verzamelen om 9.00 uur bij café 't Groene Woud, waarvandaan de aanwezigen carpoolend vertrekken naar het Heempark (Beemdstraat 60 te Schijndel).

Rommelmarkt bij De Rots

Boxtel - Op zaterdag 6 mei is er van 13.00 tot 16.00 uur weer een rommelmarkt in Gemeenschapshuis De Rots. Wil je niet alleen kijken en kopen, maar ook verkopen? Reserveer dan een tafel voor 4 euro per stuk via 0411-601036, 06-22771772 of kuijlen_wim@hotmail.com.

De entree van de rommelmarkt in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel is gratis, net zoals het parkeren. Iedereen is van harte welkom.

Column Birgit

Toen ik een vriend vroeg waar zal ik mijn volgende column over zou schrijven, was zijn antwoord 'Over relaties. Ik zie weinig echte vriendschap bij veel mensen om me heen, weinig maatjes zijn.' Zijn opmerking zette me aan het denken: wat vind ik belangrijk in een vriendschap?
Wat gelijk in mij opkwam waren de woorden veilig, open, plezier/energie en interesse. En een batterij aan vragen (daar ben ik heeeeeel goed in, ook naar mezelf). Voel ik me prettig in het contact met iemand? Vind ik het oprecht leuk om de ander te zien of te spreken? Krijg ik energie van het contact of voelt het als moeten? Ben ik open; vertel ik de ander vrijuit wat mij bezighoudt? Vraag en luister ik oprecht naar de ander? Is de ander open naar mij?
Toevalligerwijs las ik afgelopen week een prachtig boek, waarin het thema relaties ook wordt uitgewerkt. Wat hierin mooi omschreven wordt is dat 'een goede relatie met de ander, begint met een goede relatie met jezelf'. En opnieuw kwam er een vraag in me op: 'Ben ik wel goede vriendjes met mezelf? Vind ik mezelf goed en leuk gezelschap?'
Een goede relatie met mezelf hebben betekent voor mij goed voor mezelf zorgen op fysiek en emotioneel gebied. Naar iemand uitspreken dat ik ergens pijn in de buik van heb, dat ik blij word van iets of iemand, dat ik het best spannend vind om die ene training te geven. Goed voor mezelf zorgen betekent voor mij ook mezelf serieus nemen en niet veroordelen in mijn eigen 'gekkigheden'. Gekkigheden als in met twee verschillende laarzen aan naar die belangrijke afspraak gaan, van een draaiende bureaustoel vallen omdat ik (te) snel iets van de kast pak en mijn onrust over 'vind die opdrachtgever wel dat ik het goed doe?' bijvoorbeeld. Dan kies ik ervoor om met een knipoog en begrip naar mezelf te kijken en betitel ik mijn klunzigheid als 'charmant onhandig'.
Als ik mezelf accepteer in wie ik ben, kan ik ook de ander accepteren in wie hij of zij is. Zo heb ik een schilderij van Floddertje, geesteskind van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, in mijn praktijkruimte hangen. Floddertje is het meisje dat haar eigen gang gaat. Dat een spoor van soep, een bruidsjurk met inkt, een huis en straat vol schuim en een postbode in de sloot achter zich laat. En dat in al deze chaos heerlijk zichzelf blijft. Jammer dan, als ze wordt uitgelachen of afgewezen wordt op dat wat zij vindt. Als Floddertje zich in zou houden, zou ze een grote deksel duwen op haar creativiteit en expressie. En dat is precies wat haar zo leuk maakt; haar onbevangen eigenheid en het vanzelfsprekende van haar gekkigheid. Dat is pure zelfacceptatie.
Accepteren gaat ook over vergeven. Het doet me denken aan de Hawaïaanse manier van vergeving genaamd Ho'oponopono. In de kern komt het er op neer dat ons Nederlandse 'zand erover' in het Hawaïaans het woord 'oki' is. 'Oki' betekent' afgedaan en daar tornen we niet meer aan!' Vergeving die prettig is voor de ander en net zo fijn voor jezelf en je innerlijke gemoedsrust.
Dus… wanneer iets je stoort of op je zenuwen werkt (als het gaat om een ander of jezelf), wanneer je je het liefst zou omdraaien en weglopen of wanneer je op het punt staat jezelf enorm op je kop te geven, zeg dan in gedachten de volgende vier korte Ho'oponopono zinnen: Het spijt me. Vergeef me, alsjeblieft. Ik houd van je. Dank je wel.
Uiteraard heb ik het uitgeprobeerd. Dertien woordjes... zo simpel als het lijkt, zo effectief is het. Floddertje zal deze woorden overigens niet (veel) gebruiken. Zij is goede vriendjes met zichzelf én (dus ook) met haar vriendjes. Samen communiceren zij kort en krachtig in slechts drie woorden. Hun boodschap is duidelijk: Wij ijsen eis! Goed gespeld of niet, no mercy at all.


Brandweerwagen loopt vast bij bosbrand in De Geelders

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - In natuurgebied De Geelders heeft zondagavond een behoorlijke brand gewoed. De brandweer had wat problemen om bij de brandhaard te komen, men reed met een 4x4 blusvoertuig vast. Met vuurzwepen werd het vuur gedoofd en gecontroleerd met een warmtebeeldcamera.

Nadat het voertuig los was zou men nog met water nablussen. De brand woedde langs een pad over een lengte van 100 meter en was via een droge sloot het bos ingeschoten. Een tractor heeft de brandweerauto losgetrokken. De brand woedde in het hart van het natuurgebied.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Brand op parkeerplaats
Een paar dagen voor de brand van zondagavond rukte de brandweer ook al uit naar De Geelders voor een buitenbrand op de parkeerplaats van het natuurgebied. Een voorbijganger ontdekte deze brand donderdagochtend rond 5.45 uur en waarschuwde de brandweer. Deze doofde het vuur dat voornamelijk bestond uit brandend afval.
Omdat er een jerrycan in het vuur lag, werd even gedacht aan afvalstoffen die vrijkomen bij de productie van synthetische drugs. Dat bleek niet het geval te zijn. De politie kwam ter plaatse en onderzoekt de herkomst van het verbrande afval.

Auto rijdt bloemenwinkel binnen

Boxtel - Aan de Van Beekstraat is zaterdagochtend een automobiliste bij bloemenwinkel Marimba naar binnen gereden. De pui van het pand is zwaar beschadigd, maar de constructie van het pand is niet aangetast. Bij het voorval raakte niemand gewond.

De brandweer was ter plaatse om te onderzoeken of de constructie nog wel veilig was, maar kon al vlug weer rechtsomkeert maken. De bloemenwinkel bleef, ondanks de beschadigde pui gewoon open.

6 / 20

Foto: Heemkunde Boxtel

118 Koningin Wilhelmina
Olieverf, 150 x 105 cm, gesign. r.o.
Collectie: Gemeente Boxtel

Koningin Wilhelmina
Als Koning Willem III in 1890 sterft, is zijn enige dochter nog te jong om te regeren. Koningin Emma neemt dan als regentes, tot 1898, het bewind voor haar dochter waar. Koningin Wilhelmina regeert vervolgens vijftig jaar. Als staatshoofd maakt zij twee wereldoorlogen en de dekolonisatie van Indonesië mee. In de jaren '40-'45 verblijft de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Haar standvastige optreden in die tijd levert haar, in binnen- en buitenland, veel respect op. Uit haar huwelijk met hertog Hendrik van Mecklenburg wordt in 1909 Prinses Juliana geboren. Koningin Wilhelmina doet in 1948 afstand van de troon. Zij wil dan weer prinses Wilhelmina genoemd worden. De prinses trekt zich terug op Paleis Het Loo in Apeldoorn en overlijdt in 1962.
Op 4 februari 1937 werd het huidige gemeentehuis van Boxtel in gebruik genomen. Ter gelegenheid daarvan werd een boekje samengesteld. Hierin staat te lezen: 'In de raadzaal vonden voorts een plaats de geschilderde portretten van de leden van het Koninklijk Huis, welke reeds de raadzaal in het oude gemeentehuis sierden. Een er van, het portret van H.M. de Koningin, is van de hand van den kunstschilder P. Janssen, de overige werden vervaardigd op de ateliers van de bekende "Peinture Bogaerts" te Boxtel. Deze portrettengalerij werd thans aangevuld met een doek (Albertini-gobelin) van het Prinselijk Paar, van de hand van en aangeboden door A.A.H.M.Bogaerts-Graefland te Boxtel'.
Vermoedelijk heeft Pierre Janssen de foto van hoffotograaf Franz Ziegler (1883-1939) als model gebruikt (in spiegelbeeld) voor het portret van Koningin Wilhelmina, dat nog steeds de oude raadszaal van het gemeentehuis Boxtel siert.

Foto: Heemkunde Boxtel

[ foto 1 bij sch 118]
[onderschrift foto: Koningin Wilhelmina, foto: Franz Siegler]

7 / 20

Vervolg van de voorpagina: Oranjefestiviteiten

Op Koningsdag werd het feestje nog eens dunnetjes overgedaan door verschillende optredens van bekende en minder bekende Boxtelaren, zoals Rooie Rico, maar ook talenten van Modern Classic Music School. Voor de mensen die daar niet van hielden was er natuurlijk ook het traditionele fiets versieren, of de vrijmarkt op de Markt. Natuurlijk opende Koningsdag in Boxtel met het feestelijk onthaal van alle gedecoreerden door burgemeester en wethouders en een vaandelceremonie van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.

Op de velden van MEP en ODC werd ondertussen volop gevoetbald en gehockeyd door kinderen die niets aan te bieden hadden op de vrijmarkt, of die gewoon lekker wilden sporten.

Liempde
Ook in Liempde was op de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander veel te beleven, zoals de Liempdse versie van de vrijmarkt, of diverse spelletjes. In het Concordiapark prijkte onder andere een draak met een bewegende bek, waarin zij konden klimmen en klauteren. Maar Koningdag in Liempde startte traditioneel met het dauwtrappen. Ongeveer 100 leden van Fanfare Concordia en andere deelnemende vroege vogels vertrokken al rond 6.00 uur voor een wandeltocht via het buitengebied van Liempde richting Lennisheuvel.

Door de opkomende ochtendzon en de inspanning van de 14 km lange wandeling was, volgens de wandelaars, het frisse weer nauwelijks merkbaar. Dat het dauwtrappen in Liempde ook nog bij de jeugd in trek is bleek wel uit de jongste deelnemers. Het jongste fanfarelid was 9 jaar en de jongste wandelaar zelfs 5.

Na een ontbijt bij Herman en Anja van Beers in Lennisheuvel liep de stoet gestaag terug naar Liempde, waar zij tegen 9.30 uur opgewacht werden door de Liempdse gedecoreerden die nog een aubade in ontvangst mochten nemen.

Esch
Na de opening van de dag in dorpshuis De Es, met een passend eerbetoon aan alle gedecoreerden, vervolgde het programma zich in het pannenkoekenhuis, waar vertier was voor jong en oud. Na het succes van vorig jaar werd het bumperballen in Esch nog eens met veel enthousiasme herhaald.

De dag werd ingeluid in dorpshuis de Es, waarbij alle (oud)-gedecoreerden verwelkomd werden door het mannenkoor, het Sint Willebrordusgilde en muziekvereniging Sint Willibrordus. Er werd dit jaar één lintje uitgereikt, aan Maurits van Bouwdijk Bastiaanse. Primeur was de aanwezigheid van jeugdburgemeester Melvin Erkemeij (9) en zijn rechterhand Ties van Kasteren (8). Samen met burgemeester Zwijnenburg-van der Vliet hesen zij de vlag.

Ook dit jaar organiseerde het Bacchus een fietstocht na het middaguur. Verder was er een kleine rommelmarkt in de tuin van het pannenkoekenhuis. Een regenbui kon het programma niet bederven, want binnen werd er volop geschminkt en geknutseld. In de serre van het pannenkoekenhuis konden spelletjes gespeeld worden, zoals sjoelen en blikgooien. Net zoals vorig jaar was ook de bingo een groot succes. Oud-gedecoreerde Toontje van Esch (86) stond als een van de eersten klaar om aan te schuiven aan een van de bingotafels.

Parallel aan het programma in het pannenkoekenhuis, gingen er bijna 50 kinderen bumperballen op het voetbalveld van de Essche Boys. In teams van 4 werd er tegen elkaar gespeeld. Het ging de meeste kinderen meer om de hilariteit van het omrollen en 'bumperen' dan om het wedstrijdelement.

Mede dankzij de vrijwilligers en sponsors blikt De Stichting Evenementen Commissie Esch (SOESCH) tevreden terug op een geslaagde dag.

Oranjebraderie
In Boxtel werd op de zondag na Koningsdag ook nog de Oranjebraderie georganiseerd. Een handje geholpen door het goede weer kwamen er duizenden mensen op de braderie af. Op de Markt prijkten tientallen bijzondere en vooral extreem getunede auto's. Voor een lekker haantje van de grill kon je terecht in de Rozemarijnstraat en even verderop, het hoekje om waren ook, geheel in stijl, zomerkoninkjes te koop.

In een lang lint aan kraampjes, dat begon ter hoogte van de Rozemarijnstraat en de hele Rechterstraat door liep tot aan de Breukelsestraat, met uitlopers in de winkelstraten aan weerszijden, was van alles en nog wat te vinden. Van speciaalbier tot shetlandpony's, van kleding tot stroopwafels en van oud-Hollandse ambachten tot twee beelden van prehistorische dino's, ter introductie van Boxtel als 'dinohoofdstad' van Nederland.

Het leidde op sommige smalle doorgangen tot gedrang. Toch bedierf dat de sfeer geen moment. Ook omdat er langs de hele route altijd nog wel ergens een terrasstoeltje te vinden was om even op adem te komen.

Centrummanager Berry Dankers was na afloop erg tevreden over de vlekkeloos verlopen braderie en de festiviteiten op de Markt. "Hoezo 'niets te doen in Boxtel?', laat hij via Facebook weten."

Kijk voor álle foto's van Koningsdag en -nacht en van de Oranjebraderie op mooiboxtel.nl


Elf Boxtelaren Koninklijk onderscheiden tijdens jaarlijkse lintjesregen

Zie tekst Foto: Ruud van Casteren

Maar liefst elf Boxtelaren en Liempdenaren kunnen zich vanaf afgelopen woensdag Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen, om 10.30 uur op het Boxtelse gemeentehuis, ontvingen tien van hen de decoratie.

Vlnr. Helma Rombouts-van Houtum (Lennisheuvel), Mieke Heijne-Van Tuijn, Peter Heijne, Albert van Dijk (allen Boxtel), Christel Buijs, Mark Buijs, Ben Smeltink (Liempde), Frans van de Wiel, Jeanne van de Wiel-van den Biggelaar (beiden Boxtel), Marcel Baijens (Liempde), Diny Stolvoort-Delmee, Henriëtte Smulders (beiden Boxtel).

Ook Corry Habraken-van de Loo uit Liempde kwam in aanmerking voor een lintje maar kon die, vanwege haar vakantie, nog niet in ontvangst nemen.

Drukte in de Rechterstraat tijdens de Oranjebraderie. Foto: Sander van Kasteren
Diverse oude ambachten, zoals het in een fles stoppen van modelscheepjes, werden op de braderie vertoond. Foto: Sander van Kasteren
Buren van de Brandweer leverde een spetterend optreden tijdens Kingsnight Fissa. Foto: Bo van Uden
Buren van de Brandweer leverde een spetterend optreden tijdens Kingsnight Fissa. Foto: Bo van Uden
Mr JeePee had er met Koningsnacht zin in, getuige zijn glimlach. Foto: Bo van Uden
"Waar zijn die duivelskinderen?", vraagt rapper JeBroer zich hardop af. Foto: Bo van Uden
Op de Boxtelse Markt konden kinderen zich met Koningsdag uitleven bij oud-Hollandse spelletjes, zoals hoepel gooien. Foto: Mark van der Pol
Op Koningsdag bleef het ondanks de kou gelukkig droog, waardoor de vrijmarkt toch op behoorlijk wat publiek kon rekenen. Foto: Mark van der Pol
Op de Markt werden met Koningsdag diverse optredens verzorgd, zoals hier door Denziz... Foto: Mark van der Pol
...Maar ook de Dorini's... Foto: Marie Fick
...En Rooie Rico verzorgden optredens tijdens het Boxtels Oranje Festival. Foto: Marie Fick
In Liempde begon Koningsdag al vroeg. Om 6.00 uur startte het Dauwtrappen. Foto: Bas Oremans
Ook in Liempde leverde de vrijmarkt op Koningsdag vrolijke gezichten op. Foto: Mark van der Pol
In de bek van een reusachtige opblaasdraak zaten deze Liempdse kinderen met Koningsdag lekker beschut tegen de wind en was het best te harden. Foto: Mark van der Pol
Ook in Esch startte Koningsdag traditioneel, met een vaandelceremonie voor alle gedecoreerden. Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Na het officiële programma was het tijd voor wat vermaak. Verkleed als 'bumperball' brachten vele jonge Esschenaren Koningsdag door. Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Bij het Koningsvoetbal lieten deze meiden zien dat voetbal écht niet enkel voor jongens weggelegd is. Foto: Jan van der Steen
Met het Koningshockey op Koningsdag werd op het scherpst van de snede gespeeld... Foto: Jan van der Steen
...Hoewel er ook tijd voor een lolletje was: deuken slaan in een autowrak. Foto: Jan van der Steen
Ook in de Huiskamer op Hoogheem werd Koningsdag gevierd met oranjebitter en een smakelijke tompouce, ook ter ere van de verjaardag van de huiskamer. Die bestond in april één jaar. Het idee van de 'buurthuiskamer' als laagdrempelige ontmoetingsplaats kon op veel lof rekenen en inmiddels kent ook het gemeentehuis, in navolging van Hoogheem, een eigen huiskamer. Foto: Mark van der Pol

Op mooiboxtel.nl kun je de belangrijkste verdiensten vinden waarvoor de gedecoreerden hun lintje in ontvangst hebben mogen nemen. Ook zijn daar meer foto's van hen te vinden.

9 / 20

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel Oranje Festival

Met Koningsdag en de dag ervoor was er in Boxtel het Boxtel Oranje Festival. Ik vond het een goed georganiseerd festival. Er waren leuke optredens van onder andere Jebroer en Roy Donders. Vooral het optreden van Jebroer was ontzettend goed. Roy Donders vond ik minder, maar dat is mijn persoonlijke smaak. Ook de dag erop vond ik de optredens erg leuk, maar het meezingen 's avonds vond ik niet zo, omdat veel liedjes voor mij onbekend waren.

Wat mij wel opviel was dat er best veel bier geschonken werd aan minderjarigen. Ik zag een aantal jongeren met bier lopen die echt nog geen 18 waren. Daar werd dus niet heel goed op gelet. Dat is ook een van de weinige minpunten die het festival had.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Het lijkt me superleuk als dit festival volgend jaar weer georganiseerd wordt. Het is dan wel leuker als nog meer bekende artiesten komen optreden, vooral omdat dit meer jong publiek trekt. Het kost dan waarschijnlijk meer geld, maar dan zou je nog entree kunnen vragen. Ik denk namelijk dat best veel mensen daar best wel wat voor over hebben.

Mijn Mooi Boxtel: Mariska Steenbakkers

Foto: Mariska Steenbakkers

Mijn foto van mooi Boxtel: in de ochtend de hond uitlaten bij de Vorsenpoel en dan kom je dit plaatje tegen. Geweldig toch!


Luchtpost uit Amerika: Lisa Mols

Foto: Lisa Mols

Deze trip is als de kers op de taart. Na negen maanden in Azië te hebben gewoond en gewerkt, kon een maandje Amerika er ook nog wel aan vastgeplakt worden. Een ander gedeelte van de wereld zien voor de verandering. Ik reis deze keer niet alleen, maar met mijn opa van 88. Wat bijzonder! Samen vlogen we naar onze eerste bestemming, Orlando. Drie dagen slenteren door diverse Disneyparken. Wat een lol. Ik ben vervolgens een aantal dagen alleen gaan reizen door Miami, Key Largo en de Everglades. Kayakken en wandelen tussen de alligators en krokodillen was fantastisch, maar ook wel spannend. Oog in oog met deze indrukwekkende beesten. Mijn hart heeft die dag overuren gemaakt.

In de eerste week van mijn trip merkte ik al hoe vriendelijk en behulpzaam Amerikanen zijn. Na mijn snorkeltour in Key Largo werd ik door de kapitein terug naar mijn hostel gebracht (een uur rijden), omdat hij niet wilde dat ik als blonde vrouw alleen de bus zou pakken. Ik probeerde uit te leggen dat dit geen probleem is voor mij. Ik ben ondertussen wel wat gewend. Maar hij was niet op andere gedachten te brengen. Onderweg zijn we nog even gestopt bij zijn woonboot om zijn vrouw te ontmoeten en een drankje te doen.

Na een aantal dagen ging ik weer terug naar opa die ondertussen in Estero was neergestreken. Samen gingen we weer op pad en gezellig uit eten. De doggybag is echt een uitvinding. Ik ben fan. Opa verblijft drie maanden in Florida, maar voor mij was het na een aantal dagen tijd om weer alleen verder te gaan en meer van het land te zien. Ik werd afgezet in Sarasota bij een vrouw die ik twee jaar geleden heb leren kennen op de Filippijnen. Zij heeft mij verschillende plaatsen laten zien en ik kon weer iets van mijn bucketlist strepen: wilde zeekoeien.

Na Florida stond een kouder gedeelte op de planning: Chicago en Bourbonnais. In deze laatste plaats sliep ik bij een stel dat ik ook op de Filippijnen heb ontmoet. Fantastische, gezellige dagen gehad hier. Alsof ik een volwaardig lid van de familie was. De laatste dag vonden ze het tijd worden voor mijn inburgeringsexamen. Qua taal zat het wel goed, maar ik moest ook kunnen schieten. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen! Verschillende exemplaren werden uit de wapenkamer, ja serieus, gehaald. Na het neerzetten van een aantal targets kon ik beginnen. Het ging me bijzonder goed af en Joe was als een vader zo trots. Ik was met vlag en wimpel geslaagd. En ik moest hun zoon een keer ontmoeten (haha).

De laatste dagen van mijn trip heb ik doorgebracht in New York. Wat een geweldige stad! De verschillende wijken, culturen, parken, de skyline, alles is bijzonder in New York. Er wordt echt geleefd hier. Nu is het tijd voor het 'normale' leven in Nederland. Met zo nu en dan een tripje de grens over natuurlijk.

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

tekst:

Nog maken Cambridge

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Foto: Marria van den Hoven

Koningsdag.
Bent u er al aan gewend? Mijn leven lang was er een Koninginnedag en nou moeten we praten over Koningsdag, ik zeg het nog regelmatig fout.
We willen beginnen iedereen te feliciteren die afgelopen woensdag een Koninklijke onderscheiding opgespeld kreeg. Indrukwekkend wat jullie allemaal doen aan vrijwilligerswerk. Op Koningsdag was de raadszaal gevuld met iedereen die in de afgelopen jaren een lintje gekregen heeft. De raadszaal wordt te klein, voor al die gedecoreerden. Maar lang niet iedereen die vrijwilligerswerk doet krijgt een lintje, of wordt in het zonnetje gezet. We weten dat er in Boxtel heel veel vrijwilligers actief zijn, we komen ze overal tegen. Ze hadden een geweldige Koningsavond georganiseerd op de Markt voor de jeugd, maar ook op Koningsdag zelf was er heel veel te doen, dankzij de inzet van vrijwilligers. En ze doen nog veel meer.
Voor de gemeente is het de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat al die vrijwilligers hard nodig zijn. De gemeente zal moeten samenwerken met al die vrijwilligers, ze de ruimte moeten geven. En dat lijkt te lukken. Langzaam begint Meewerkend Boxtel een begrip te worden en een vanzelfsprekendheid.
Daarnaast is het beroep dat er op vrijwilligers gedaan wordt zwaar, te zwaar soms. We denken dan aan mantelzorgers, de zorg voor ouderen of mensen met een beperking.
We zullen er voor moeten zorgen dat vrijwilligers alle ruimte krijgen en de mogelijkheid zaken zelf te organiseren ook als zij vinden dat ze het anders of beter kunnen dan de gemeente en we moeten er voor zorgen dat zaken die geregeld kunnen worden door de gemeente mensen niet belasten, maar juist ondersteunen of zelfs overgenomen worden.

4 mei
Als klein kind ging ik al naar de dodenherdenking. Die werd gehouden bij het monument voor Jan de Rooij, een verzetstrijder uit ons dorp die gefusilleerd was. Iedereen bij het monument wist wat Jan gedaan had. We herdachten hem en al die mensen die in de oorlog gestorven waren. Voor mij als kind was dat toen maar een kleine groep. In de loop van de jaren ga je beseffen hoeveel mensen de oorlog niet overleefd hebben. Daarom is het goed om op 4 mei even stil te zijn voor al die mensen die door oorlogsgeweld om hel leven gekomen zijn.

Foto: INbox

Op zulke momenten ben ik me ook bewust van de bevoorrechte positie waar we ons als inwoners van Boxtel in bevinden. We wonen in een prachtige omgeving, vooral in het voorjaar is de natuur om ons heen indrukwekkend mooi. We wonen in een actief dorp, het hele jaar door is er van alles te beleven. We kunnen ons druk maken over scheve stoepen, verdwijnende brievenbussen, parkeren, verkeer dat vastloopt, overvraagde mantelzorgers, lastige jeugd.
Als gemeenteraad staan we vaak voor lastige keuzes, keuzes de gevolgen hebben voor de toekomst. En net als alle andere parijen hoort ook INbox graag wat voor jullie belangrijk is. We willen dat ook graag van jonge mensen weten. Dus laat van je horen, doe mee, zodat Boxtel ook in de toekomst een geweldige plek is om te wonen.

Foto: PVDA

Twee projecten wijden zich momenteel aan lokale voedselproductie: de Herenboeren in het Wilhelminapark en de Voedseltuin op De Kleine Aarde. De Herenboeren vormen een kleinschalig gemengd bedrijf dat groente verbouwt, runderen en varkens houdt, en kippen voor de eieren. De Voedseltuin wil verse groenten, klein fruit en honing gaan produceren voor de cliënten van de Voedselbank van Boxtel-Haaren-Sint Michielsgestel en Sint-Oedenrode. Beide zijn een initiatief ontstaan vanuit de inwoners van Boxtel, ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente Boxtel. Volgens het adagium: de inwoners nemen initiatief, de gemeente werkt mee.

Eigenaar?
De projecten zijn heel verschillend, en dat maakt het interessant om te vergelijken. De Herenboeren: een coöperatie van momenteel 115 deelnemers, die gezamenlijk eigenaar en afnemer zijn. Zij zijn de herenboeren die in gezamenlijke verantwoordelijkheid een boer aan het werk zetten om voor hen voedsel en vlees te produceren. De deelnemers zijn betrokken en weten waar het vlees en de groenten vandaan komen. In de afgelopen jaren zijn er her en der coöperaties opgericht rond energie, zorg, en nu ook rond voedsel. De Voedseltuin is een initiatief van met name Theodoor van Leeuwen, waarbij de investeringen worden gedaan door bedrijven, organisaties en de overheid, en het werk door vrijwilligers. Wie is eigenaar? Een groep mensen (de producenten) spant zich in op vrijwillige basis en stelt de vruchten van hun arbeid om niet beschikbaar aan de voedselbank (de consumenten). Hier is de solidariteit leidend, de betrokkenheid van inwoners bij elkaar, de zorg om armoede te bestrijden, het bestaan van mensen die het niet breed hebben te verlichten.

Solidariteit
Eigenlijk zijn de projecten twee vormen van solidariteit, die kenmerkend zijn voor de samenleving van nu. De Herenboeren is van de mensen zelf, de producent is tegelijk consument, de eigenaar is tegelijk afnemer. De Voedseltuin is producent en de cliënten van de Voedselbank zijn de consumenten, er is geen directe verbinding. Beide produceren voedsel in de nabije omgeving, de lijnen zijn kort. Ze vormen een ontmoetingsplaats en organiseren een netwerk.

Doe mee
De Herenboeren willen doorgroeien van 115 naar 200 deelnemers. Dat is een solide basis volgens het bedrijfsmodel. Hierbij dus een oproep: word deelnemer en schuif aan. Er gebeurt zoveel meer dan alleen voedselproductie: er is ontmoeting, betrokkenheid, educatie, zorg voor een duurzame samenleving, en het is gewoon leuk. De voedseltuin zit dringend verlegen om vrijwilligers. Zij streven ernaar om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij het werk te betrekken en zo werkervaring op te laten doen. Eigenlijk het model zoals dat bij Het GOED heel goed werkt. Zou het ook mogelijk zijn mensen in de bijstand hierbij te betrekken, zoals in enkele andere gemeenten in Nederland reeds geprobeerd wordt? Het zou mooi zijn als ook dat van de grond komt.Bekendmakingen week 18

Aangevraagde omgevingsvergunningen
- Hoek Mgr. Bekkersstraat-Dr. Van Helvoortstraat plaatsen kunstwerk 'Kop op man' in de gemeentevijver
- Brederodeweg naast huisnummer 2a bouw woning
- Clarissenstraat 22 isoleren dak en renoveren dakkapel
- Halse Barrier 15 realiseren mantelzorgwoning in bijgebouw en rooien: 1 Hollandse eikenboom
- Hezelaarsestraat 36 bouw woning met bijgebouw
- Schouwrooij 12 dichtmaken balkon op eerste verdieping aan linkerzijde woning
- Schijndelseweg 1 plaatsen 3 vlaggenmasten en vervangen reclamezuil
- Stapelen 1 plaatsen spiegeltent van 26 mei t/m 26 juni 2017 en 16 kunstwerken van 25 mei t/m 29 september 2017 in het park
- Vorsenpoel 77 realiseren dakopbouw

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
- Helstraat ongenummerd renoveren/veranderen veldschuur
- Koningsvaren 16 realiseren woning

Geweigerde omgevingsvergunning
- Velderseweg 10 aanleggen buitenbak in weiland

Verleende omgevingsvergunningen
- De Aanloop ter hoogte van huisnummer 22 rooien: 1 kastanjeboom
- Annastraat ter hoogte van Den Bongerd rooien: 5 valse christusdoorns
- Elisabeth Bas tegenover huisnummers 25 t/m 41 rooien: 6 valse christusdoorns
- Hollands Diep 7 rooien: 2 eiken aan voorzijde weg
- Industrieweg 19 milieuneutraal veranderen inrichting en uitbreiden bijbehorend bouwwerk
- De Kaarsenmaker 20 bouw carport
- Kalksheuvel 29 verbouwen en uitbreiden woning
- Kerkstraat 10 vervangen en vergroten dakkapel op achterdakvlak woning.
- Looëind ter hoogte van huisnummer 4 rooien: 2 essen
- Munsel ter hoogte van huisnummer 63 rooien: 1 kastanjeboom
- De Voerman rooien: 3 elzen

Kennisgeving Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval
- Van Salmstraat 52-54 mobiel breken van in totaal 1.800 ton steenachtige materialen. De kennisgeving is geldig vanaf 18 mei tot uiterlijk 18 augustus 2017 en geldt in deze periode gedurende ten hoogste 3 werkdagen.

Kennisgeving verzoek tot het stellen van maatwerkvoorschriften
- ODC Voetbal, Platanenlaan 1 lozen vethoudend afvalwater zonder slib-/vetafscheider

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
- Oirschotseweg 7 wijzigen rundveehouderij

Toestemming maken uitweg
- Schouwrooij 17 maken uitweg op deze locatie

Regeling
Regeling tot 1e wijziging van de Klachtenregeling MijnGemeenteDichtbij vastgesteld door algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier

05-05 Kalksheuvel
09-05 Kerkeind
10-05 Lennisheuvel
10-05 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Muziekstraatje wordt steeds meer een straat

Archieffoto van het Muziekstraatje. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het jaarlijkse muziekstraatje, waarbij ruim vijftien muziekgroepen en driehonderd muzikanten verspreid door de Stationsstraat optreden, gaat op 21 mei voor de vierde keer van start. En ook dit jaar wordt het evenement weer wat grootser opgezet dan de voorgaande editie. Om meer het idee van een aaneengesloten geheel te krijgen, wordt dit jaar voor het eerst tussen de vijf verschillende podia in de straat een braderie georganiseerd, waarbij ook diverse winkels geopend zullen zijn.

Ondanks de aanhoudende regen tijdens het evenement het afgelopen jaar kwam volgens organisatoren Rudi van der Plas en Johan van de Loo toch ruim 500 man op het muzikale festival af. Daarmee noemen beide organisatoren het festival een succes.

Dit jaar wordt gekozen voor een iets andere opzet, waarbij ook een braderie hoort. Die bestaat uit een beperkte ruimte voor een vrijmarkt, bedoeld voor kinderen. Ook zijn er betaalde kramen te huur waar je voor 6 euro per 2 meter kraam de restanten van je zolder- of garageopruiming kunt aanbieden. Wil je ook een kraam huren? Dat kan door een e-mail te sturen naar redriverrommelerie@gmail.com.

Foto: Sander van Kasteren

Naast de vrijmarkt is er natuurlijk flink wat ruimte voor muziek. Op vijf podia staan muziekformaties uit Boxtel, maar ook uit de wijde omgeving. Er is constant muziek op afwisselend twee of drie podia die, ten opzichte van vorig jaar, wat verschoven zijn richting stationzijde van het centrum. "We willen echt het deel van het centrum bij Theelen en de Rabobank ook betrekken bij het programma, want bij veel andere evenementen houdt het daar wel zo'n beetje op", vertelt Rudi opgewekt.

Het programma biedt voor ieder wat wils, want in totaal zullen ruim vijftien (de inschrijvingen lopen nog) muziek- en dansformaties optredens verzorgen. Ook het spreektuinpodium, waar de leerlingenorkesten hun muzikale talenten kunnen laten horen, is weer van de partij. Naast leerlingen van De Red River Band, het 'thuishonk' van Rudi en Johan, zijn er ook opleidingsorkesten van fanfare Concordia en Fanfare St. Arnoldus die in verschillende gelegenheidsformaties samen zullen optreden.

Naast het spreektuinpodium, dat bij de Rabobank ligt, is er dit jaar een podium bij de Zwaanse brug, muziek bij modecentrum Theelen en het hoofdpodium bij The Read Shop. Ook in de Comsche Hoeve is muziek te vinden van dj Lenny. Ook zijn er, naast de muzikale invulling en de rommelmarkt, verschillende eetkraampjes, een springkussen, diverse kinderspelletjes en er zijn drie barretjes voor het lessen van de dorst tijdens het dansen en (mee)zingen. Hiervoor kunnen muntjes worden gekocht bij het hoofdpodium.

Bij het Muziekstraatje zullen in ieder geval acht Boxtelse groepen optredens verzorgen, waaronder de Ducktownband, Angela's Project en een dansgroep van Tiga. Van buiten Boxtel is opnieuw publiekslieveling slagwerkgroep Hardslag aangetrokken. Het programma van het Muziekstraatje is goed gevuld, maar volgens Rudi en Johan is er nog wel plek voor wat extra deelnemers. Ken jij of ben jij een muzikant die denkt thuis te horen in het programma? Dan kun je contact opnemen met redriverband.boxtel@gmail.com.

Het Muziekstraatje begint om 12.00 uur en duurt tot 18.30 uur, met een spectaculaire afsluiting op het hoofdpodium.


Lief logboek.....

Hoe herkenbaar is deze titel voor mijn leeftijdgenoten, voor het digitale tijdperk van e-mail, sms, WhatsApp, Facebook, Twitter en Instagram schreven we met potlood of pen gewoon op papier! Ik kan het me niet meer voorstellen dat we nu geen gebruik kunnen maken van deze tools! De column insturen en plaatsen zou niet zo makkelijk te realiseren zijn. Maar hoe leuk was het een brief te schrijven of te ontvangen, om in het 'poëzie album' van je vriendin te schrijven, een lieve tekst met mooie plakplaatjes of een tekening. En wie hield er als jong meisje geen dagboek bij? Nu kiezen we voor het plaatsen van een foto en tekst op Facebook en geven we een 'like' of smiley! Soms mis ik de nostalgie van die 'oude tijd', zeker nu, als ik me realiseer dat ik op mijn verjaardag, 2 mei, alweer 55 ben geworden! Ik voel me zeker niet oud, maar realiseer me wel dat de tijd voorbij vliegt en er veel is veranderd.

Een mooie inleiding en dat allemaal naar aanleiding van een reactie op een vraag in de groep 'wereldvrouwen' op Facebook. In deze groep praten Nederlandse vrouwen, over de hele wereld, online, met elkaar over alles wat hen bezighoudt, wordt advies gevaagd of zomaar iets moois gedeeld. Je wordt door een 'wereldvrouw' geïntroduceerd en dan hoor je erbij. Ik werd toegevoegd door Juliëtte, die al jaren woont en werkt op Bali. Natuurlijk stel je jezelf voor en vertel je wat je doet en waar, allemaal niet zo spannend, maar het geeft de anderen een beeld van jouw leven buiten Nederland. In deze groep zitten allerlei vrouwen, jong, oud, bekend en onbekend! Leuk was het toen Floortje Dessing met haar programma 'naar het eind van de wereld' de ring won voor beste programma, al die reacties..... Ook zij deelt haar ervaringen met ons 'wereldvrouwen'!

Maar goed, iedereen is ondertussen wel nieuwsgierig naar de vraag, zoals boven genoemd! Via de redactie van het programma 'memories' werd er gevraagd naar vakantieliefdes; hoe, wat, waar, wanneer en of je het leuk zou vinden iemand terug te zien. Natuurlijk ging ik daar over nadenken en herinneringen kwamen boven, niet alleen aan dat vriendje, maar het was ook mijn eerste buitenlandse vakantie met een vriendin! Sowieso al bijzonder dat ik naar het buitenland ging in 1980 en dan ook nog naar het voormalig Joegoslavië, Pula! Samen met vriendin Mieke heerlijk twee weken in een hotelletje, een week met excursies en een week strand, we hadden er hard voor gewerkt en gespaard! In dat hotel verbleven ook Zoran en zijn vader uit Belgrado. We hadden het super gezellig, maar de vakantie gaat voorbij en we bleven penvrienden. In die tijd was schrijven niet makkelijk, er bestond daar nog censuur op post en voor je gevoel duurde het weken voor een brief aankwam en nog langer voor je een reactie had ontvangen. Mijn ouders vonden het maar niks, stel dat...
Door studie en werk verwaterde het contact, maar toen ik al samenwoonde in 1984 werd er nog een brief bezorgd bij mijn ouders. (Zij hebben nog getwijfeld of ze de brief zouden doorgeven...) Hij was toch wel erg benieuwd hoe het met me ging. Ik heb niet meer gereageerd. Niet netjes. Spijt? Geen idee, maar het spookte na bovenstaande vraag door mijn hoofd, zou ik het leuk vinden hem terug te zien en wat kan en mag je verwachten? Het programma 'memories' heb ik altijd met veel plezier bekeken, maar op afstand. Het is goed zo, maar ik houd jullie op de hoogte! Wie weet is iemand van jullie wel geïnteresseerd, laat het me weten!?

Zo ineens een heel andere column, geen reisverslag, mooie pl(r)aatjes en zonnige plekjes. Maar wellicht een onbewuste reactie op de vragen of al die zon en dat moois nog niet vervelen... Vervelen doe ik me zeker niet, ons leven bestaat uit zoveel meer en daar genieten we van! Zeker nu we weer aan het varen zijn en met meer rust kunnen genieten van al dat moois onderweg!

Geniet allemaal van de lente en mooie herinneringen! Misschien ook wel van jouw vakantieliefde...

Heel veel groeten vanaf SY Blue Spirit op reis!
Rene & Brigit

Bar Becoloth viert 50-jarig jubileum

Het organisatiecomité, met Willem, Wilma(uiterst rechts) en Martijn Voets (uiterst links) en de oude eigenaar Henk van Bilsen (in het licht). Bron: Martijn Voets

Boxtel – Bar Becoloth bestaat op 29 juni exact 50 jaar. Het café in de Rozemarijnstaat viert het gouden jubileum van dinsdag 27 juni tot en met zondag 2 juli met diverse recepties en een groot feest op zaterdag 1 juli. Tijdens dit feest zal o.a. oud personeel achter de bar staan en wordt er een grote fotowand gemaakt, waarop afbeeldingen uit de 50-jarige geschiedenis van het café prijken.

Bar Becoloth dankt haar naam aan een van de oudere benamingen van Boxtel. Op 29 juni 1967 openden Henk en Cis van Bilsen de deuren van het café. Tot 1989, toen de huidige uitbaters Willem en Willma Voets het café overnamen. Willem en Wilma leerden elkaar kennen in de bar en koesterden al jaren de wens het café over te nemen. Na een verbouwing begin jaren 90 werd ook het naastgelegen pand, nu bij de meesten bekend als de 'ouderenkant', bij het café betrokken. In het 'nieuwe' gedeelte werden ook de stenen van het historische pand uit 1893 verwerkt. Tijdens de verbouwing was het café gewoon geopend, hoewel vanwege een flinke storm de deur noodgedwongen enkele dagen dicht bleef. "Het is het enige weekend geweest dat we in al die jaren dicht zijn geweest", lacht Willem. Ook zonen Martijn en Rob zijn al ongeveer 20 jaar werkzaam in het familiebedrijf en maakten de start van diverse horecacarrières van dichtbij mee.

Martijn (l.), Wilma en Willem Voets, in het ouderengedeelte (Becoloth II) van Bar Becoloth. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Elly van Weert

Het programma van de feestweek bestaat uit een 'aanloop' van dinsdag tot en met vrijdag. Daarbij worden clubs, teams en verenigingen - die door de jaren heen hun thuisbasis vonden bij Bar Becoloth - uitgenodigd om het glas te heffen tijdens een aantal recepties. "Hoewel 'receptie' een groot woord is. En natuurlijk is het café de hele week gewoon geopend voor iedereen die wat wil drinken", zegt Martijn. De recepties starten steeds vanaf 19.00 uur. Op vrijdagavond start de receptie eerder, om 16.00 uur. Vanaf 21.00 uur wordt een 90's en 00's party georganiseerd, gericht op de 'oudere jongeren'.

Zaterdag barst vanaf 15.00 uur het grote feest los. Door middel van een timetable worden gasten door de dag heen meegenomen in de nostalgie van 50 jaar Bar Becoloth. Zo staan er oud- medewerkers achter de tap en zal ook de muziek worden aangepast aan de periode die in het betreffende blok centraal staat. Het terras zal worden uitgebreid, overdekt en worden voorzien van een onder andere een bar, garderobe en smakelijke gerechten van Chef Lekkere Trek.

Het feit dat Bar Becoloth een speciaalbier café is, mag in deze feestweek natuurlijk niet ontbreken. Daarom gaat op zondag vanaf 15.00 uur het concept 'Cocktails, Bier & Burgers' van start, in samenwerking met Café De Borrel en Het Burgerhuys Oisterwijk, waar Tom Voets (de tweelingbroer van Martijn) werkt. Zoals de naam zegt, kan er die dag genoten worden van speciaalbier, cocktails en een selectie aan hamburgers.

De gehele jubileumweek werkt Bar Becoloth met een speciale consumptiemunt, die ook besteed kan worden aan het speciale 'limited edition' jubileumbier. Meer informatie over bijvoorbeeld het jubileumbier en het programma publiceert Bar Becoloth de komende weken op haar Facebookpagina. Via deze pagina is het ook mogelijk oude foto's in te sturen voor de fotowand. Ook kunnen oud-medewerkers, die nog niet zijn benaderd, zich hier melden.

Expositie in bibliotheek Boxtel

Boxtel - De Boxtelse kunstenares Elly van Weert exposeert van 26 april tot en met 24 mei haar werk in de bibliotheek in Boxtel.

Na haar pensionering is Elly van Weert weer begonnen met schilderen om haar vrije tijd op te vullen. Ze heeft in het verleden tekenles in Groningen gehad. Ze begon met pentekenen, waarna ze is overgegaan op schilderen. Het schilderen heeft ze in de jaren verfijnd met behulp van enkele schilderboeken uit de bibliotheek in Boxtel. Elly richt zich in haar olieverfschilderijen hoofdzakelijk op de flora en fauna.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Zie daarvoor www.bibliotheekmeierij.nl.

The Explosion Rockets. Foto: The Explosion Rockets

The Explosion Rockets terug bij Partycentre Denziz

Boxtel - Na voorgaande succesoptredens zal zaterdag 20 mei de zaal van Denziz aan de Stationsstraat 71 opnieuw het domein zijn van The Explosion Rockets. Vanaf 20.00 uur gaat de zaal open en om 21.00 uur is het vier uur lang showtime met de muziek uit de fifties en sixties met een groot Elvis gehalte. Voor de liefhebbers is er natuurlijk een grote dansvloer aanwezig. Het wordt het tweede optreden van de band dit jaar in Denziz. Later dit jaar komen de Rockets nogmaals terug.

Tijdens het optreden zullen The Explosion Rockets de nieuwste cd/dvd Double Dynamite presenteren. De cd, die in de eigen studio van de band is opgenomen, bevat eenentwintig nummers van bekende hits uit de fifties en sixties, maar ook vergeten pareltjes en prachtige 'B-kantjes'. Zanger Ruud Kuijpers laat zijn stem goed horen bij de ballades die worden afgewisseld door stevige rocknummers.

'De Rockets' geven het volmondig toe: Het heeft deze keer wel erg lang geduurd voordat de band een nieuwe cd maakte. Niet omdat de mannen geen inspiratie hadden, maar omdat zij de afgelopen jaren met zo druk met diverse projecten bezig waren.

Bijna twee jaar geleden begonnen de eerste opnames in hun eigen studio, waarvoor goed de tijd werd genomen. Soms werd er maanden niet aan gewerkt om dan weer volop de studio in te duiken.

The Explosion Rockets hebben in hun 32-jarig bestaan na de heroprichting in 1985 al eerder vijf albums, een live cd en twee dvd's uitgebracht.

Kaarten en info voor dit optreden zijn verkrijgbaar bij Thom Sens. (06-45928586) of Cees Veenstra (06-34348594). Meer informatie over The Explosion Rockets is te vinden op www.explosionrockets.nl.

Stichting Hobby Computerclub Boxtel biedt open clubavond aan

Boxtel - Stichting Hobby Computerclub Boxtel houdt op dinsdag 9 mei een clubavond bij Gemeenschapshuis De Walnoot. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur.

Stichting Hobby Computerclub Boxtel (SHCB) is een club mensen die het gebruik en werken met de pc leuk vinden. Denk aan de programma's, toepassingen en problemen die je bij het werken met de pc tegen komt. Het gebruik van het Office-pakket tot 3D-tekenen en printen, fotobewerking, internetten, tot de besturing van machines en wat er in de moderne auto voor computernetwerk zit.

Het is een stichting waar een minimale donatie voldoende is om lid te worden. Elf keer keer per jaar is er op de tweede dinsdag van de maand een clubavond in de bovenzaal van de Walnoot.

De eerste keer kom je gratis ter informatie, een kijkje nemen. Daarna is het de bedoeling dat je, wanneer je interesse hebt, lid wordt. Je moet het niet zien als een computer cursus/les (dus wat computer kennis is wel gewenst) maar voor mensen die iets te vertellen hebben over hun pc-gebruik en ook wat van anderen willen leren.

Film in de Rots: Wij waren kind in de oorlog

Boxtel - Op 4 mei om 13.30 uur wordt de indrukwekkende film 'Wij waren kind in de oorlog' vertoond in Gemeenschapshuis De Rots. Toegang is gratis.

De film is speciaal op de dag van de Dodenherdenking gepland; op deze dag herdenken we alle gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Boxtel is twee keer bevrijd. Op dinsdag 24 oktober vanuit de Kampina en woensdag 25 oktober 1944 vanuit de richting Schijndel en Olland. Ruim 72 jaar nadat militairen van de 51e Highlanddivisie Boxtel bevrijdden zal de documentaire 'Wij waren kind in de oorlog – Boxtel 1944-1945' worden vertoond.

Politie in ontwikkeling

Ik heb onlangs samen met drie andere BINCO's (Buurt Informatie Netwerk Coördinator) een bijzonder overleg mogen bijwonen. Het was namelijk een intern wijkteamoverleg van het voltallige politieteam van Boxtel. Wat maakte dit overleg zo bijzonder?

De politie is in ontwikkeling en wil nog beter inzicht hebben in hoe de inwoners van Boxtel over het team denken, maar vooral wat het kan doen om daar eventueel verbetering in aan te brengen. Dit politieteam vindt het namelijk belangrijk om ons, inwoners van Boxtel e.o, zo goed mogelijk te helpen zodat wij tevreden zijn. Dit kan natuurlijk nooit altijd in alle gevallen.

Ik denk dat bij veel van ons het idee bestaat dat de politie alleen maar bekeuringen uitdeelt, bij aanrijdingen helpt en soms een boef pakt en verder kun je ze alles vragen, toch?

Even een grappige anekdote van een van de politiemensen. Tijdens een dienst op de meldkamer werd hij gebeld door een vrouw uit Maastricht, zij wilde weten of het in Uden had geregend. Zij zou namelijk de tuin van haar zoon onderhouden tijdens zijn vakantie. En om niet voor niets naar Uden af te reizen kon de politie haar wel helpen. Je mag zelf bepalen

Wat opviel is dat dit politieteam zich zeer bescheiden en vooral professioneel opstelt en voor ons niet alledaagse zaken heel gewoon vindt. Het redden van een leven door een reanimatie, het voeren van de zogenaamde 'slecht nieuws gesprekken' ( aan de familie mogen vertellen dat hun zoon, dochten of partner is overleden) het voor de tigste keer uit huis halen van dezelfde doorgedraaide persoon, het verlenen van eerste hulp aan allerlei soorten slachtoffers, maar ook het opvangen van getuigen van een ernstig ongeval zijn maar een paar voorbeelden. Veel van deze zaken halen de krant niet en blijven in de anonimiteit. Maar o wee als een politieagent iemand (in de ogen van het publiek onterecht) een klap uitdeelt, dan gaan alle remmen los en moet de agent het liefst publiekelijk worden gekleineerd. Ook dit wordt door deze politiemensen geaccepteerd als onderdeel van het werk. Je mag zelf bepalen wat je daarvan vindt.

Nu even terug naar de bijeenkomst. Na een wat voorzichtige start waarin het een beetje aftasten was, werd als snel duidelijk dat dit team bijzonder gemotiveerd is. Zij waren oprecht geïnteresseerd in onze verhalen en ervaringen met de politie. Wij konden hier in kleine groepje in alle openheid en zonder enige onderbreking of oordeel over praten. De discussies, die volgden werden in alle openheid en met wederzijds respect gevoerd en waren voor alle partijen erg verhelderend.

Het resultaat van de dag. Het politieteam van Boxtel wil er binnen de grenzen van het 'normale' politiewerk alles aan doen om nog beter te communiceren met de inwoners van Boxtel. Het is zich er van bewust dat een aantal zaken nog beter kan. Om deze aan te pakken zijn verschillende projecten opgezet die de komende tijd worden uitgewerkt. Ik heb er gezien de professionaliteit en betrokkenheid van dit team alle vertrouwen in dat wij als inwoners van Boxtel hier echt iets van gaan merken.

Hoe houd jij je buurt veilig?

Foto: CCV

Met elkaar! Buurtpreventie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en oplossen van misdrijven. Wat kun jij doen?

- Buurtpreventie doe je samen met de buren; zorg dat je elkaar kent
- Informeer elkaar over verdachte situaties via de BuurtWhatsApp. Heb je nog geen BuurtWhatsApp, neem dan contact op met de BINcoördinator in je wijkof mail naar info@topsecurityadvies.nl
- Houd informatie in de BuurtWhatsApp zakelijk en reageer vooral niet met duimpjes smilies of andere goedbedoelde maar hinderlijke berichtjes.
- Probeer als het lukt een foto te maken van de verdachte persoon of situatie
- Vergeet niet de politie te bellen, dit mag via 112
- Heb je thuis camera's hangen voor beveiliging, laat de politie dit dan weten. Bij een buurtonderzoek kunnen jouw beelden misschien helpen een misdrijf op te lossen
- Ga je op vakantie informeer dan je de buren, zodat zij je huis in de gaten kunnen houden
- Heb je een hond, kijk dan tijdens het uitlaten ook eens goed om je heen.


Bridge

Bridge Club Boxtel, uitslagen 25 april
A-lijn: 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 64,58% 2. H. van Esch & C. Nienhuis 63,00% 3. T. van Bragt & J. van Oosterhout 51,50% 3. R. van Weert & F. Sedee 51,50% B-lijn: 1. B. van den Biggelaar & B. Alting von Geusau 67,19% 2. R. Gerris & M.J. Theloesen 59,90% 3. A. van der Velden & C. van der Velden 54,17% 3. S. van Alphen & C. Meisters 54,17%

Bridgeclub Rembrandt Boxtel, uitslagen 25 april
A-lijn: 1. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 64,93% 2. G. Bogaerts & A. van Diesen 55,21% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 55,21% B-lijn: 1. A. van Boxtel & A. Loupias 64,38% 2. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 58,75% 3. T. Heesakkers & A. Veraa 58,13%

Bridge Club Revanche, uitslagen 25 april
A-lijn: 1. L. den Dekker & H. van de Wetering 63,61% 2. G. van Lier & A. van Lier 60,83% 3. H. van Esch & H. Schalkwijk 59,65% B-lijn: 1. A. van Brunschot & A. van Brunschot 61,17% 2. B. Hermkens & A. Wertenbroek 57,22% 3. M. van der Sloot & T. van der Kolk 57,17%

Duivensport

PV de Luchtpost, uitslag Wedvlucht Vervins 29 april
219 KM, 603 duiven
1-3-4 Frans van Laarhoven
2-6-13 Theo van de Langenberg
5-8-12-14 Comb. Van Rooij-Platenburg
7 Berrie van de Brand
9-10-11 Ad Blummel
15 Marco en Nicole Verbeek

Dressuur

St.-Martinus, uitslagen 22 april, pony's Gameren
Klasse C-L1:
Eline de Bont-Orchids Black diamond 2e en 5e met 186 en 182,5 pnt
Uitslagen 26 april, pony's Heesch
Klasse D/E- L2:
Suus van den Nieuwenhof-Mastro's Newman 2 x 1e met 193 en 199 pnt
Uitslagen 30 april, paarden Boxtel
Klasse L1:
Elke Hoogenboom-Happy HS, 1e met 218 pnt
Tara Verbeeten-Diva V 3e met 197 pnt
klasse M2:
Anne Hoogenboom-Glenlivet 3e met 190,5 pnt
Uitslagen 28 april, ponu's Boxtel
Klasse C-L1:
Eline de Bont-Orchids Black Diamond 2e en 3e met 186 en 189 pnt
Klasse D/E-L2:
Suus van de Nieuwenhof-Mastro's Newman 5e en 2e met 170 en 202 pnt
Lieke de Bresser-Holm's gentleman 1e en 3de met 186,5 en 198 pnt
Klasse D-B:
Iris van Olphen-Twylight 2x 2e met 194,5 en 204 pnt
Klasse B-L2:
Anne Teulings-Djo Djo 3e en 1e met 167,5 en 207 pnt

Biljart

Geboliesch, uitslagen
Unie Boys-Samen Sterk        35-35
Kloosterboys-Le Carambole        36-32
De Prutsers-Ons Vertier        36-32
De Eenheid-De Stapelaars        30-39
't Krijtje-'t Pommeransje        38-37
De Poedelaars-Dé Zie'k Wel Zitte 32-34
Ons Genoegen-De Treffers        34-34

Tafeltennis

BRTC, standen Individuele Meerkampen
Poule A                        
1. Ad Brekelmans 3-3
2. Peter de Rooij 3-2
3. Hans van Haaren 4-2        
4. Hans van Weert 4-2
5. Ad van Weert        3-1
6. Cees Hems        3-1
7. Gerrie Hoenselaars 4-1                
Poule B
1. Geerta Pluut        3-2
2. Toon van Geel 3-2
3. Lothar Groth        3-2
4. Bart Theeuwes 3-2
5. Frans van Dun 3-1
6. Joop van Eijk        3-0
Poule C
1. Erik van der Schoot 4-4
2. Stef Schellekens 4-3
3. Henk van de Laak 3-2
4. Ad de Man        3-1
5. Jan Don        3-1
6. Piet Wouters        4-1
7. Nick van de Laak 3-0
Programma 8 mei
Tweede ronde Individuele Meerkampen

Zaalvoetbal

Uitslagen 1 mei
Groen als Gras-Meneer Van Dommelen 2        2-1
Celdex BV-Selissen Boys        4-10
Van der Heijden Milieu-Verbeij/Hanekroot        4-2
NIKE FC-Café Vollop        1-3
Team Groen Als Gras kampioen 2e klasse maandag
Programma 6 mei
17.00 Adm. Jilesen-Café Vollop
17.45 Goossens Advies-Heva Autobedrijf
18.30 Hart van Boxtel-C.J.vd Sande
19.15 Fysio de Dommel-Pika Bikes/Geveltje
20.00 Grieks rest Corfu-Eltechno Inst
20.45 Filipe Mode-Van den Langenberg/Fleur
8 mei
19.00 Rijschool Gestel-Meneer Van Dommelen 2
19.45 Groen Als Gras-Meneer Van Dommelen 1
20.30 FC Blokfit-Selissen Boys
21.15 Van der Heijden Milieu-Vermeer verz
22.00 Faes Entertainment-Van Stekelenburg

Voetbal

DVG, uitslagen 29 april                                                        
Mulo JO15/1-DVG JO15/1 0-3
DVG JO17/1-Sjvv JO17/1 3-4
DVG JO19/1-SCMH JO19/1 4-1
DVG JO19/2-Blauw Geel JO19/4 2-4
Uitslagen 30 april
DVG 1-W.H.V.1 2-0
DVG 2-Boskant 2 1-1
HVCH 6-DVG 3 1-5
DVG 4-Avesteyn 5 4-0
Bl.Geel'38 13-DVG 5 0-0
DVG 6-Rhode 10 3-3
Nijnsel 6-DVG 7 0-3
WEC 4-DVG 8 6-1
Programma
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/5        09:30
DVG JO7/2-ODC JO7/5        09:30
Zwaluw JO7/6-DVG JO7/3        09:30
DVG JO9/1-ASV'33 JO9/1        verplaatst 11-05
Venhorst JO9-1 DVG JO9/2        10:15
Irene JO9/3-DVG JO9/4        10:00
DVG JO11/1-SVSH JO11/1        09:30
DVG JO11/2-Keldonk JO11/1G        verplaatst 16-05
Sparta'25 JO11/2G-DVG JO11/3        09:15
ElsendorpJO11/1G-DVG JO11/4        11:30
Sparta'25 JO11/5G-DVG JO11/5        09:15
Venhorst JO13/1G-DVG JO13/1        11:30
DVG JO13/2-Rhode JO13/6        11:45
DVG MO13/1-SES MO13/1        11:45
DVG JO15/1-Wec JO15/1        13:00
Schijndel JO15/4-DVG JO15/2        11:30
DVG JO17/1-Maarheeze JO17/1        14:30
Avanti'31 JO17/3-DVG JO17/2        14:30
Nooit Gedacht JO19/1-DVG JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Bl.Geel JO19/3        14:30
Programma 7 mei
VOW 1-DVG 1        14:30
A.S.V.'33 2-DVG 2        11:30
DVG 3-Schijndel 4        12:00
DVG 5-WEC 5        10:30
Pr.Irene 9-DVG 6        09:30
DVG 7-Irene 4        10:00
DVG 8-Heeswijk 7        10:00
HVCH VR 2-DVG VR 1        11:00
Programma 9 mei
DVG JO15/2-Blauw Geel JO15/4        19:00
Zigo MO15/1-DVG MO15/1        19:00
Programma 10 mei
DVG JO11/2-DVG JO11/1        18:45
DVG JO11/2-DVG JO11/1        18:45
Programma 11 mei
DVG JO9/1-ASV'33 JO9/1        18:30
DVG 5-WHV 4        19:30

LSV, programma 6 mei
Nemelaer VE1-LSV VE 1        16:00
Programma 7 mei
Knegselse Boys 1-LSV 1        14:30
SC Elshout 2-LSV 2        10:30
Oirschot Vooruit 9-LSV 4        11:30
Uitslagen
LSV VE1-Spoordonkse Boys VE1        2-3
LSV 1-Tivoli 1        0-3
LSV 2-FC Drunen        2-1
Wilhelmina 7-LSV 3        1-0
LSV 4-VOAB 11        Uitg.
St Michielsgestel VR2-LSV VR1        12-2

LBC, programma 6 mei
Essche Boys 2-LBC Mini 1        9:30
LBC JO9/1-Taxandria 3        9:30
VOAB 7-LBC JO13/1        12:00
LBC JO15/1-Best Vooruit 5        12:00
DBS 1-LBC MO19/1        14:00
Programma 9 mei
UNA 4G-LBC JO15/1        19:00
Programma 10 mei
Hilvaria 4-LBC JO13/1        18:30
Uitslagen:
OJC Rosmalen 3-LBC JO17/1        0-3
LBC MO19/1 - RKDVC 1        5-0

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 29 april                
Royals JH1-Ducks JH1 9-14
Ducks U17/1-Vlaamse Liga U17/1 3-18
Ducks U17/1-Vlaamse Liga U17/1 14-13
Uitslagen 30 april
Starlights H2-Ducks H2 1-19
Programma 6 mei        
Ducks JH1-Cardinals JH2 10.30
Ducks BM1-Mulo BM1 11.00
Tex Town Tigers AS1-Ducks AS1 12.00
Ducks AS1-Tex Town Tigers AS1 14.00
Gryphons U17/1-Ducks U17/1 13.00
Gryphons U17/1-Ducks U17/1 15.00
Ducks PH1-Nuenen PH2 13.30
Ducks AH1-Gryphons AH1 14.00
Programma 7 mei
Mulo-Ducks H1 11.00
Uden Red Sox-Ducks H2 11.00

Eerste speelrondes gespeeld in individuele meerkampen BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werden de eerste speelronden in de individuele meerkampen gespeeld in drie verschillende poules. De eerste dag bleef zonder beslissingen over winnaars. Erik van der Schoot van Rotsvast en Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt blijven tot nu toe zonder verlies.

In poule C won Erik van der Schoot van Rotsvast zijn vier gespeelde wedstrijden. Hij gaat voorlopig aan de leiding, gevolgd door Stef Schellekens van De Firma Fotografie die drie van zijn vier partijen wist te winnen. Henk van de Laak van De Firma Fotografie speelde pas drie partijen, waarvan hij er twee won, en moet volgende week proberen de achterstand goed te maken. Ad de Man en Piet Wouters van De Dommel en Jan Don van Rotsvast wonnen ieder een wedstrijd. Voor hen wordt het behalen van de eerste plaats een lastige opgave. Voor Nick van de Laak van De Firma Fotografie die geen enkel punt wist te scoren is het zaak nog een goed resultaat te halen uit de resterende partijen om niet op de laatste plaats te eindigen.

In poule B is de spanning na drie gespeelde rondes nog groter dan in poule C. Vier van de zes spelers wonnen twee van de drie gespeelde partijen. Geerta Pluut van Rotsvast verloor verrassend van teamgenoot Bart Theeuwes, die op zijn beurt het punt moest laten aan Lothar Groth van Taverbo/Sabo 2. Lothar moest daarentegen wel aan Geerta de winst afgeven. Ook Toon van Geel van Taverbo/Sabo 4 moest een keer het hoofd buigen door ook van Geerta Pluut te verliezen. Door deze uitslagen zijn Pluut, Theeuwes, Groth en Van Geel koplopers met ieder drie punten. Frans van Dun van Taverbo/Sabo 1 won van Joop van Eijk van Taverbo/Sabo 2 en heeft met nog twee te spelen partijen nog kans op de overwinning. Van Eijk moet proberen om in de laatste partijen nog punten te scoren om van de laatste plaats weg te komen.

In poule A is de beslissing ook nog niet gevallen. Mede door het verschil in gespeelde partijen ligt alles nog open. Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt won zijn drie gespeelde wedstrijden terwijl Peter de Rooij van Taverbo/Sabo 4 er van de drie één verloor. Cees Hems van Taverbo/Sabo 1 en Ad van Weert van De Horntreffers speelden ook drie wedstrijden maar konden er ieder slechts één winnen. Hans van Weert van De Horntreffers en Hans van Haaren van Taverbo/Sabo 1 speelden vier partijen waarvan er twee in winst werden omgezet. Gerrie Hoenselaars van Grand Café Rembrandt won slechts één van zijn vier gespeelde wedstrijden en sluit daarmee de ranglijst in deze poule.

Volgende week worden de laatste wedstrijden in de meerkampen gespeeld waarmee het seizoen van de BRTC wordt afgesloten.Zakelijke 2-0 overwinning DVG op WHV

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In deze fase van de competitie bestaat het gevaar om te ver vooruit te kijken. Volgende week is een belangrijke dag, maar dan moest afgelopen zondag wel eerst thuis gewonnen worden van WHV. DVG was de bovenliggende partij en behaalde een terechte overwinning. De ploeg wist op het juiste moment twee doelpunten te maken en op de automatische piloot de overwinning over de eindstreep te brengen. Mét de mogelijkheid om een paar spelers extra rust te geven.

Al vrij snel had DVG kans op een vroege voorsprong. Bart de Windt draaide gemakkelijk weg van zijn tegenstander, maar zijn schot ging naast het doel. De Liempdse ploeg had de overhand in de openingsfase. Een schot van Sander van de Ven ging via een voet van de WHV-verdediging over de achterlijn. Bas van Houtum kopte de hoekschop goed in, maar via de vingertoppen van de keeper volgde er opnieuw een hoekschop die niets opleverde. De eerste mogelijkheid voor de bezoekers kwam uit een vrije trap. De DVG-verdediging twijfelde en greep niet in, maar de inzet van de WHV-aanvaller werd half gemist en ging naast het DVG-doel.

Van links naar rechts: winnaars Harrie Strijbosch, Kevin Cornelissen, Johan van Brunschot en Dennis van Bergen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Harrie Strijbosch, in opperste concentratie. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Halverwege de eerste helft deed zich de beste kans op een verdiende voorsprong voor. Martijn Caarls stuurde Bart de Windt de diepte in, maar zijn schot werd aangeraakt en ging naast het doel. Het leek een 0-0 ruststand te worden, maar een verre ingooi van Luuk van de Ven zorgde voor onrust in de WHV-verdediging. Men kreeg de bal niet goed weg en toen die voor de voeten van Caarls kwam werd het vonnis snel geveld. Met de binnenkant van de voet was het schot voldoende voor de 1-0 voorsprong, waarmee DVG de rust in ging.

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of DVG scoorde opnieuw. Een voorzet van Van de Ven leek voor het doel langs te gaan, maar ineens was daar het voetje van Twan van den Broek die bij de tweede paal de voorsprong verdubbelde.

De wedstrijd was hiermee eigenlijk al gespeeld. WHV kon niet echt aandringen en DVG spaarde zijn krachten en wisselde met het oog op de komende week. De sterk ingevallen Joep van der Meyden had nog een riante mogelijkheid om de 3-0 te maken, vrij voor de doelman mislukte zijn lobje echter.

Mede-koploper BMC won thuis en Avesteyn verloor van Keldonk. Dat reduceert het aantal kanshebbers voor de titel tot twee: BMC en DVG. Volgende week speelt DVG uit tegen VOW en gaat BMC op bezoek bij Maliskamp. Spannender kan het niet worden.

DVG 2 speelde thuis gelijk tegen kampioen Boskant. Het werd 1-1.

Johan van Brunschot en Kevin Cornelissen winnen MooiBoxtel Duo Darttoernooi

Boxtel - Het MooiBoxtel Duo Darttoernooi is zaterdag gewonnen door Johan van Brunschot en Kevin Cornelissen in de A-poule. Dennis van Bergen en Harrie Strijbosch pakten de hoofdprijs in de B-poule.

Na de poulefase, waarbij sommige koppels erg serieus en tactisch te werk gingen, terwijl andere koppels puur voor de lol 'een pijltje gooiden', werd een A en een B-poule samengesteld om zo het toernooi voor iedereen gezellig te houden en het onderlinge niveauverschil niet te ver uiteen te laten lopen. Na de poulefase volgde een spannende knock-outfase, die uiteindelijk door Johan en Kevin in de A-poule en Dennis en Harrie in de B-poule werd gewonnen.

De prijs voor grootste pechvogels gaat naar Brandon en Kevin die voor de derde maal op rij tweede werden in de A-poule.

Organisator Corné Kuijpers spreekt van een mooi toernooi, waarvoor zich uiteindelijk 25 teams inschreven. Wel beraadt hij zich over het feit of de dit jaar gespeelde 401-variant ook volgend jaar gespeeld wordt.

Veel deelnemers bij JBV De Walnoot Open Mix-toernooi

Willemijn Wijdenes (l.) en Martin van den Broek bezegelen de samenwerking tussen DeMooiBoxtelKrant en AV Marvel. Foto: Marco Borghardt

Boxtel - Het wekelijkse Open Mix-toernooi van JBV De Walnoot trok maandag 46 enthousiaste deelnemers. Vanwege het mooie weer konden zij hun wedstrijden buiten spelen op de dertien prachtig gelegen buitenbanen die de vereniging aan de Selissenwal 25 rijk is.

Leo Leenders werd eerste met 3/25 punten, gevolgd door Piet Schouten (tweede met 3/20 punten) en Ben van Casteren (derde met 3/17 punten). De vierde plaats van 3/15 punten werd gedeeld door Gerard van Esch en Rinie Hanegraaf. Broer Renne uit Den Bosch werd zesde met 3/12 punten en Adrie Voets eingigde met 3/8 punten op de zevende plaats.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ in Boxtel om mee te doen een dit wekelijkse toernooi. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Kampioen Tivoli te sterk voor sterk spelend LSV

Lennisheuvel - Het bezoekende Tivoli uit Eindhoven had zondag aan één punt genoeg voor het kampioenschap. Onder grote belangstelling wisten de Eindhovenaren uiteindelijk met 0-3 van LSV te winnen.

Toch mocht de ploeg uit Lennisheuvel niet ontevreden zijn over het vertoonde spel van de jeugdige formatie van Kirk Koningstein. Tivoli is dit jaar onbetwist de sterkste in deze klasse, maar de jongens van LSV wisten de 0-1 ruststand nog tot de 80 minuut vol te houden, totdat een gemakkelijk gegeven strafschop voor de 0-2 zorgde. In de 88e minuut bezegelde Tivoli het kampioenschap met het derde doelpunt.

MooiBoxtel-bord voor AV Marvel

Boxtel - Tweede Paasdag zetten Martin van den Broek van AV Marvel en Willemijn Wijdenes van DeMooiBoxtelKrant hun handtekening onder het sponsorcontract en afgelopen woensdag was het dan zover: het reclamebord van MooiBoxtel is afgeleverd bij de atletiekvereniging. Hier zal het binnenkort langs de baan prijken. DeMooiBoxtelKrant is trots om op deze manier zijn steentje bij te kunnen dragen aan de stimulering en ontwikkeling van verenigingen en sportclubs in de gemeente Boxtel.

20 / 20

S R E G I L L I W J I R V P T T
G E B Y T V N E N N I L X O O L
T S A M A D T N A B A R B P M E
R N I E U W S B R I E F E P U S
H N O N A C Q T L H X S E V S S
A I E E E D U C A T I E E I E I
Z D T O N D E R W I J S D P U W
A G N I D I E L D N O R M O M C
T A A R T S E I N O R A B J L G
E R F G O E D O H K G N I Z E L
R U U T L U C H O C U E A O T Q
D R U E X L I B R I S N P E X D
A L V E X P O S I T I E S G O O
G T I S S R C A C L N T G T B H
T E H L N A B G A D N O Z U E P
U S Q P D S K O E V E E M A R V

4-7 mei

Tentoonstelling iconen
Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

4-24 mei

Expositie Elly van Weert-van Oss 'flora en fauna'
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

4 mei- 5 juni

Tentoonstelling Robuust en teder (za&zon)
14.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

4-14 mei

Rondleidingen: 'Expo Exlibris, grafische kunst op de vierkante centimeter'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 4 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Herdenkingsdienst
18.30 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV,Markt 36, Boxtel

Mis Dodenherdenking
19.00 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Dodenherdenking Boxtel, stille tocht
19.20 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dodenherdenking, 2 minuten stilte
20.00 uur, Begraapfplaats, Sacre Coeur, Baroniestraat 24, Boxtel

Vrijdag 5 mei

Heemkamer
10.00 uur, VVV,Markt 36, Boxtel

6 mei-2juli

Expositie over damast-en linnenweverijen in Boxtel
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 6 mei

Kampina Wandeltocht, 7/12/20/30/40 km
07.30 uur, 40 km, Jacob Roelands Lyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Rondje Boxtel met kanovereniging De Pagaai
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Thema-avond Exit: 70's en 80's
21.00 uur, Escaperoom, Fellenoord 6, Boxtel

Zondag 7 mei

Kampina Wandeltocht, 7/12/20/30/40 km
07.30 uur, 40 km, Jacob Roelands Lyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Lezing 'Multatuli en zijn Max Havelaar'
14.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Plantjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Maandag 8 mei

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 9 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bidtocht
14.30 uur, Sacre Coeur, Baroniestraat 24, Boxtel

Jeu de Boules Gilde Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gildenterrein, Oude Dijk 121, Liempde

Woensdag 10 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, cursus ketting maken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

De Spruitjesclub
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

DVG Vrije trainingen
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Podium Boxtel Preview programma 2017-2018
20.15 uur, Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel

Foto: Yvon van Someren

Karel van Someren

mubo
museum
boxtel
wissel
expositie
exlibris
damast
linnen
weverij
rondleiding
lezing
vrijwilligers
educatie
cultuur
erfgoed
brabant
canon
geschiedenis
baroniestraat
zaterdag
zondag
geopend
nieuwsbrief
kunst