DeMooiBoxtelKrant

11 mei 2016

DeMooiBoxtelKrant 11 mei 2016


Veel Boxtelaren solidair met vluchtelingen

Boxtel – Uit een enquête van TipMooiBoxtel, die DeMooiBoxtelKrant in samenwerking met Top Onderzoek hield onder Boxtelaren, blijkt dat deze weinig problemen verwachten met de taakstelling vanuit de provincie om 120 asielzoekers in de gemeente te huisvesten.

Onlangs liet de provincie weten dat de gemeente Boxtel in 2016 mogelijk 120 asielzoekers zal moeten opvangen als gevolg van de migratiestroom. Ongeveer een op de drie mensen (35 procent) vindt dit een prima haalbaar en realistisch aantal. Opvallend is ook het hoge percentage van Boxtelaren die neutraal staan tegenover de opvang. Mogelijk heeft dit te maken met de samenstelling van de groep vluchtelingen die naar Boxtel komt.

Echt opvallend is dat veel geënquêteerden ook de opvang van meer dan de voorgenomen 120 asielzoekers geen enkel probleem vinden, mits die gespreid over de gemeente verdeeld kunnen worden. Zo reageert een ondervraagde met: "Het aantal lijkt me wat weinig op de totale bevolking. Dit biedt mogelijkheden voor integratie." Een andere geënquêteerde zegt: "Op basis van gevoel lijkt mij 120 eerder weinig dan veel."

Overigens zijn er ook Boxtelaren die beren op de weg zien, bijvoorbeeld als de groep op te vangen asielzoekers van 120 personen in één keer komt en in zijn geheel op één locatie wordt opgevangen.

Lees meer op pagina 5.

Nieuw pannaveld bij JRL officieel geopend

Boxtel - Dinsdagmiddag opende wethouder Marusjka Lestrade met een ferme trap tegen de bal officieel het nieuwe pannaveldje achter het Jacob-Roelandslyceum. Het veldje ligt er ondertussen al enige tijd en er wordt gretig gebruik van gemaakt.

Rector Leon Spaan van het Jacob-Roelandslyceum vertelt dat er in pauzes al veel gespeeld werd op het veldje. "De bijdrage van St. Ursula was heel belangrijk bij de aanleg van dit pannaveldje", voegt de rector daar nog aan toe. Volgens hem hield daar de hulp niet op. St. Ursula was ook belangrijk bij de inrichting van de rest van het buitenterrein van het JRL voor buitenonderwijs bij het vak Biologie. Daar wordt verder aangeplant met zaaigoed, een haag en fruitbomen.

Volgens wethouder Lestrade is het veldje een voorbeeld van de vele en goede onderwijsinstellingen die Boxtel kent en past het pannaveldje in het plaatje van 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. Lestrade lichtte ook al een tipje van de sluier op over een talentenklas op het JRL: "Ik vind het zo'n fantastisch idee als jongeren met talent samen in een klas komen en de ruimte krijgen extra uren te trainen."

Wandelaars genieten van heerlijk weer en prachtige natuur

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De omstandigheden waren perfect afgelopen weekend - hooguit was het iets te warm - en dus genoten vele wandelaars van de traditionele Kampinatocht van Wandelsportvereniging de Keistampers.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Hans van Doorn

De deelnemers konden zowel zaterdag als zondag kiezen uit verschillende mooie routes tussen de 7 en 40 kilometer die over onder andere Boxtels en Oisterwijks grondgebied leidden. Zowel tijdens de wandelingen als bij de rustplaats aan de Roond was het heerlijk toeven in de voorjaarszon.

DoMus Jazz Kamerconcert

Boxtel - Zondagmiddag 22 mei zingt de bekende Vlaamse zangeres Sofie Dhondt, met begeleiding van pianist Eric Schoones in de serie DoMus Kamerconcerten. Op het programma staan jazz standards in de versies van Diana Krall en Keith Jarrett.

Het is voor het eerst dat er jazz op het programma staat in de serie huisconcerten van Eric en Arlette Schoones in Boxtel. Eric: "Ik heb door de samenwerking met Sofie veel voor mij nieuwe en prachtige muziek ontdekt. Zij zingt bekende jazz standards zoals 'I've Got You Under My Skin', 'Body and Soul', 'Peel me a Grape', 'My Funny Valentine', 'I Miss You So' en 'Love Letters', maar ook recenter werk zoals 'A Case of You' van Joni Mitchell en 'Just The Way You Are' van Billy Joel. Alles in mooie arrangementen van Diana Krall, die net zo mooi piano speelt als dat ze zingt."
Het programma wordt aangevuld met enkele pianobewerkingen van Keith Jarrett: 'Over the Rainbow', 'Someone to Watch Over Me' en 'The Night We Called It A Day'.

Sofie Dhondt studeerde jazz zang en piano aan het conservatorium in Gent en vervolgde die studie dit jaar nog aan het Lemmens Instituut in Leuven, waar ze ook les geeft. Eerder was ze als docente verbonden aan het conservatorium van Kortrijk en de Vlaamse Musical School. Ze is MC in enkele grote dancings en werkt samen met dj's als Murdock en Merdan Taplak, ook bij grote evenementen als City Parade en Love Parade.
Ze is verbonden aan het in België spraakmakende project Let's Go Urban, een urbanculture beweging die werd opgericht door Sihame El Kaouakibi, een naschools programma voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 30 jaar, op het gebied van dans, muziek, media en sport. Ze heeft als zangeres en arrangeur de leiding over het Urban Choir waarmee ze regelmatig optredens verzorgt, onder andere Cinderella, de fusievoorstelling van het Ballet van Vlaanderen en Urban Dancers.
Sofie speelde eerder een hoofdrol in een internationale productie van de musical Grease en was te zien in televisieprogramma's als X-factor en de Voice van Vlaanderen. Ze werkte samen met Eric Melaerts, Lieven Venken, Herve Martens of Laurent Mercier met wie ze een eigen combo heeft. Zeer regelmatig is ze als vocalist te horen bij de North Side Bigband, daarnaast werkt ze als componist/songwriter voor vele projecten.

Eric Schoones is naast zijn praktijk als pianodocent in Boxtel en Oisterwijk vooral actief als schrijver voor tijdschriften zoals Luister en Pianist en legt momenteel de laatste hand aan boek over musiceren. Hij is ook docent aan de Imola Piano Academy Eindhoven en geeft daar op dinsdagavond 17 mei (aanvang 19.00 uur) weer een openbaar en gratis toegankelijke workshop over zen en musiceren.

Het DoMus Kamerconcert met Sofie Dhondt en Eric Schoones op zondag 22 mei vindt plaats op de Poolsestraat 41 in Boxtel. Het concert begint om 12.00 uur, de toegang is 10 euro. Reserveren kan via info@ericschoones.nl of 0411-684431.

De workshop Zen en Musiceren vindt plaats aan de Imola Piano Academy Eindhoven (Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven) op dinsdag 17 mei om 19.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.ipa-eindhoven.com.

Aandacht voor vogels bij Natuurwerkgroep Liempde

Foto: Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - In het kader van de Nationale Vogelweek, van 14 tot en met 22 mei houdt Natuurwerkgroep Liempde twee speciale thema-avonden op 18 en 20 mei. De vogelweek is een initiatief van Vogelbescherming Nederland.

Natuurwerkgroep Liempde is op de twee thema-avonden te gast in het (toekomstige) bezoekerscentrum van Brabants Landschap op het Groot Duijfhuis in Kasteren (Liempde). De natuurwerkgroep geeft met een informatiestand, films, foto's en excursies aandacht aan de vogels van het Dommeldal. De Vogelwerkgroep richt een stand in waar bezoekers van alles te weet kunnen komen over deze vogels en hun leefwijze.

Ook voor kinderen valt het nodige te zien en beleven. De hele avond worden films en foto's van vogels vertoond en er staan broedkasten voor uilen en andere vogels opgesteld, waar een vogelkenner veel over kan vertellen. Onder leiding van een uilenbeschermer kunnen zij uilenballen uitpluizen en onderzoeken van welke muizen- of vogelsoort ze botjes en schedeltjes aantreffen. Ook kunnen zij individueel deelnemen aan een leuke en leerzame Vogelquiz of het Gruttospel spelen.

Om 19.00 uur start een wandeling van ongeveer 1,5 uur door het gebied De Maai in het Dommeldal waar veel vogels graag doorbrengen. Gidsen van de Vogelwerkgroep zullen de deelnemers meenemen naar de mooiste plekjes en hen onderweg vertellen over de vogels die ze tegenkomen. Deelnemers aan deze wandeling wordt verzocht om stevige schoenen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen.

Voor wie geen wandeling wil maken, maar toch vogels wil zien, staan bij het Duijfhuis op beide dagen telescopen opgesteld waarmee de ooievaars in De Maai en zelfs de Slechtvalken op de Liempdse kerktoren bekeken kunnen worden.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie een e-mail sturen naar: info@natuurwerkgroepliempde.nl.

KBO-activiteiten

Foto: Eric Schoones

Donderdag 12 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 13 mei                Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Maandag 16 mei                Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 17 mei                Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 18 mei        Fietsen naar de Heilige Eik, vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat        12.45
                        Gebedsviering in de kapel van De Heilige Eik        14.00

Dodenherdenking Boxtel: zijn we onze vrijheid waard?

Foto: Tim Durlinger

Boxtel - Zijn wij onze vrijheid waard? Die vraag stond centraal in de overdenking die dominee Corrie Terlouw van de protestantse gemeenschap in Boxtel woensdagavond uitsprak tijdens de dodenherdenking. Volgens de predikant is deze vraag interessant nu mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en onderdrukking, bij ons op de deur kloppen om steun te vragen.

Een uur later zou loco-burgemeester Peter van de Wiel een soortgelijke overpeinzing maken, bij de kranslegging voor de oorlogsgraven op de begraafplaats van de Heilig Hartkerk. Ook hij ging in op de brandhaarden 'op een paar uur vliegen van hier': "De wereld is er na onze bevrijding in 1945 helaas niet mooier op geworden". Predikant Terlouw had haar overdenking gehouden voor een half gevulde Sint-Petrusbasiliek. De herdenking daar werd muzikaal opgeluisterd door het Sint-Petruskoor, het klarinet- en koperensemble van de Gildenbondsharmonie en het duo Harold van der Laar (viool) en Dave Hanhart (keyboard). Dat speelde twee muziekstukken uit de oorlogsfilm Schindler's List. Tussendoor las Juul Cijffers een passage uit het Dagboek van Anne Frank.

Foto: Tim Durlinger
Foto: Tim Durlinger
Foto: Tim Durlinger
Foto: Tim Durlinger
Foto: Tim Durlinger
Foto: Tim Durlinger
Foto: Rini van Oirschot

Vervolgens werden kransen gelegd bij het Indië-monument nabij Duinendaal, waar een vendelier van het Boxtelse gilde Sint Barbara en Sint Joris een vendelgroet bracht. Dichter Victor Vroomkoning las hier onder meer het gedicht 'De laatste brief' van Bertus Aafjes voor. Later zou Vroomkoning bij de Heilig Hartkerk nog stilstaan bij de bevrijding van Boxtel in 1944, die hij als jongen van 6 jaar meemaakte. Toen hij eindelijk de schuilkelder uit mocht, stonden tot zijn verrassing niet de Engelse bevrijders voor zijn neus maar de in de Kampina ondergedoken Airbornes. "Dezelfde airbornes waarvoor mijn vader brood had gebakken en waarvoor ze hem tot in lengte van vele jaren dankbaar zouden blijven."

Na de twee minuten stilte, het blazen van de Last Post, het Wilhelmus en opnieuw een vendelgroet, legde de loco-burgemeester een krans bij de oorlogsgraven. Hij deed dat samen met voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit, dat de herdenking had georganiseerd.

Bloedprocessie zoekt enthousiaste deelnemers

Boxtel - De Heilig Bloedprocessie die op zondag 22 mei weer door het centrum van Boxtel zal trekken, heeft nog plaats voor jonge deelnemers. De organisatie doet een beroep op met name meisjes van 10 tot en met 12 jaar oud en jongere kinderen, maar ook andere enthousiaste deelnemers zijn van harte welkom om mee te lopen in deze prachtige historische processie.

Wil jij dit jaar deel uitmaken van de Heilig Bloedprocessie? Kom dan langs op de pasavonden op de eerste etage van de bibliotheek aan de Burgakker 4. Deze avonden zijn vanavond (woensdag 11 mei) en volgende week nog de hele week van 19.00 tot 20.30 uur, met uitzondering van woensdag 18 mei (Bloedmirakelseavond). Je kunt voor meer informatie ook contact opnemen met Marijke van Beek via 0411-684726 of 06-54686151.

Lennisheuvel

Foto: Monique Fick

Tussen Keulsebaan en Mijlstraat

Lennisheuvel is van oorsprong een boerendorp. 75 jaar geleden was het feitelijk niet meer dan een gehucht met hier en daar een verdwaalde boerderij. Pas na de Tweede Wereldoorlog heeft Lennisheuvel zich geleidelijk ontwikkeld. Toch is Lennisheuvel nog in veel opzichten een agrarische gemeenschap. Veel dorpelingen hebben familie in het boerenbedrijf of ze zijn zelf boer geweest. De boeren die in de omgeving van Lennisheuvel nog een agrarisch bedrijf uitoefenen zijn meestal varkenshouder of veehouder. Daarnaast zijn er enkele boomkwekerijen en een biologisch tuinbouwbedrijf.

Tot rond 1800 was heel het grondgebied van Lennisheuvel eigendom van de kasteelheren van Stapelen. Terwijl Boxtel al behoorlijke wegen had en redelijke verbindingen naar andere plaatsen, bleef het met de infrastructuur in Lennisheuvel droevig gesteld. Er waren wat stoffige zandwegen met diepe karrensporen die 's winters veranderden in onbegaanbare modderpoelen. Alleen de kern van Lennisheuvel bleef droog.

Toen de heren van Boxtel de dienst uitmaakten in Lennisheuvel was het gehucht omgeven door bossen en heidevelden. Bouwland was er weinig. Er woonden een paar grote boeren. Voor de rest bestond de bevolking uit keuterboertjes die voor een dagloon van 75 cent bij grote boeren in Boxtel en elders gingen werken. Thuis hadden ze een koe en een paar kalveren waarmee ze wat kleingeld verdienden. Groenten en fruit haalden ze uit eigen tuin, kippen zorgden voor de eieren en van tijd tot tijd stopten ze een varken in de pekelkuip. Zolang ze geen tegenslag op stal hadden en zelf gezond bleven konden ze het best rooien. Ze waren tevreden met wat ze hadden en als ze konden werken voelden ze zich rijk.

Lennisheuvel kwam er een beetje bovenop toen aan het begin van de 19e eeuw het 'Kinderbosch' ontstond, een landgoed van ongeveer 178 hectaren. Maar toen de eerste eigenaar, de heer Heijermans, het beheer aan zijn zoon overdroeg, raakte het landgoed in verval. Later kwam het landgoed in handen van de Stichting Spaarfonds voor Bodemcultuur te Leiden. Die deelde de grond van het landgoed op in kavels en liet er in 1922 en de jaren daarna vijftien boerderijen op bouwen. In die tijd zijn er van heinde en ver boeren naar Lennisheuvel getrokken om zich op de nieuwe ontginningen te vestigen. Namen die nog aan die periode herinneren zijn 'Boschhof' (Kinderbos 10), 'Steinsche Kamp (Kinderbos 15) en 'Gremhuis'. Deze woning brandde in de jaren veertig af en werd niet herbouwd. De woning Kinderbosch 11 is ook door het Spaarfonds gebouwd maar heeft nooit een naam gekregen.

Bron: Lenniswiki

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Inschrijven voor Boxtelse Avondvierdaagse

Boxtel - Dit jaar organiseert Wandelsportvereniging De Keistampers voor de 45e keer de Avondvierdaagse. Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni kunnen wandelaars elke dag de 5 of 10 kilometer lopen. Zij vertrekken op dinsdag en vrijdag vanaf het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd, op woensdag vanaf De Walnoot (Selissenwal) en donderdag vanaf de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel.

Wandelaars die 10 kilometer lopen, vertrekken om 18.00 uur, wie kiest voor een route van 5 kilometer kan vanaf 18.15 uur op pad gaan. Op vrijdag gelden andere starttijden. De 10 kilometerlopers gaan dan om 17.30 uur van start en de 5 kilometerlopers vertrekken om 18.30 uur. De traditionele intocht vanaf de Van de Voortweg komt dit jaar te vervallen, alle wandelaars finishen op de Markt, waar ook de prijsuitreiking en afmeldingen plaatsvinden.

Wandelaars die mee willen doen aan de Avondvierdaagse kunnen zich inschrijven via dekeistampers@live.nl met opgave van adres en telefoonnummer. Of zij kunnen dit persoonlijk doen op dinsdag 17 mei en donderdag 19 mei tussen 10.00 en 19.00 uur in de Maaslandstraat 7. Wie voor een herinnering in aanmerking wil komen, moet doorgeven voor de hoeveelste keer hij of zij meedoet.

Deelname kost 3,75 euro met herinnering, wie geen herinnering hoeft betaalt 2,25 euro. Per deelnemer gaat 0,25 euro naar WensAmbulance Brabant. Inschrijven tijdens de wandeldagen in juni kost één euro extra. Meer weten? Mail naar dekeistampers@live.nl of bel met 06-16211703.

Willibrordviering op Luissel

Boxtel - Ook dit jaar is er de traditionele Willibrordviering op tweede pinksterdag bij de kapel op Luissel. De viering begint die maandag 16 mei om 10.30 uur. Pastoor Grubben zal de mis voorgaan, het verrijzeniskoor verzorgt de zang en ook de kinderzegening vindt tijdens de viering plaats.

Na afloop is er koffie met Luisselse koek en is er tijd om even na te praten. Voor de kinderen is er ranja. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de familie Claassen op Luissel 5, waar de viering binnen gehouden wordt.

Bingo-avond bij De Adelaar

Boxtel - Dinsdagavond 24 mei wordt er vanaf 19.00 uur gebingood bij Café Zaal De Adelaar aan de Baroniestraat. De opbrengsten van deze avond gaan naar het Liliane fonds, dat geld inzamelt voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden, zodat ook zij een kans krijgen.

Deze bingo-avond wordt georganiseerd door tweedejaars studenten van het Koning Willem 1 College. De entree bedraagt 3 euro per persoon.

Tea & Trends Event van Filipe Mode, Uniek en De Waag

Boxtel - Onder het genot van een high tea de laatste trends voor deze zomer voorgeschoteld krijgen, het kan op zondag 29 mei. Dan slaan Boxtelse ondernemers Filipe Mode, Uniek en Restaurant De Waag de handen ineen voor het Tea & Trends Event; een high tea en een modeshow.

Terwijl de gasten genieten van lekkere hapjes van Restaurant De Waag en met elkaar kletsen, worden zij bijgepraat over de musthaves van het voorjaar en lopen de modellen rond in trendy outfits. Van 11.00 tot 14.00 uur worden de modeliefhebbers culinair verwend en aansluitend kunnen zij shoppen met korting bij Filipe Mode en Uniek.

Dames die zin hebben in een gezellige dag met hun (schoon)moeder, zussen, vriendinnen, collega's of buurvrouw kunnen zich aanmelden via diana@filipemode.nl, kaartjes kosten 17,50 euro per persoon.

Het einde van het pensioenparadijs

De lage rentestand heeft veel voordelen, vooral als je een huis wilt kopen. Maar wat als je een leuk geldbedrag op de bank hebt staan of zelf je pensioen moet opbouwen? Dan is die lage rentestand ineens niet meer zo voordelig.

Het klinkt in eerste instantie goed: 'Belgische huizenbezitters krijgen geld terug van de bank'. Door de lage rente zien verzekeraars en banken zich genoodzaakt om geld toe te geven op een hypotheek. Niet gek toch? Het wordt echter anders als het hier in Nederland net zo gaat als in Zwitserland waar banken sinds vorig jaar een negatieve spaarrente hanteren.
Ineens zijn we dan verontwaardigd. Nu is dat bij ons nog niet het geval, maar het zou ook hier zo maar eens kunnen gebeuren. Ook de Nederlandse rentes zijn erg laag: je betaalt weinig, maar je ontvangt ook weinig.

Toch blijft het een vreemd gegeven: lenen en een bonus krijg én geven en daarvoor betalen. En dat is slechts het zichtbare deel. Waar veel mensen nauwelijks bij stilstaan is dat het geld dat is ingelegd voor pensioenen ook niet rendeert. Het levert niets op, met als gevolg dat de pensioenuitkeringen niet zeker zijn en verzekeraars meer premie vragen.
Recente berekeningen tonen zelfs aan dat voor de generatie die geboren is tussen 1980 en 2000 het pensioenparadijs wankelt, als de rente zo laag blijft. De vraag is zelfs of zij na hun 67e wel met pensioen kunnen, of niet gedwongen zijn om door te werken.

Mensen die nu met pensioen gaan leven gemiddeld nog twintig jaar. En die twee decennia moet wel uit een potje betaald worden. Lukt dat niet met de pensioenregeling, dan zal je op zoek moeten naar andere alternatieven. Dat kan beleggen zijn of investeren in een huis, dat je verkoopt zodra je stopt met werken. Vanuit dat oogpunt is de verplichte aflossing van de hypotheekschuld zo slecht nog niet.

Duidelijk is in ieder geval dat je nu al jouw financiële strategie moet bepalen om straks onbezorgd te leven. Dat is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als je een bedrijf opbouwt, jonge kinderen hebt, net een huis gekocht of nog een studie volgt.
Maar wees eerlijk: je wil straks toch jouw oude dag niet in een tuinhuisje bij jouw kinderen slijten? Onze financieel adviseur rekent graag met je uit hoe je dat kunt voorkomen.

Stichting Boei-end helpt mensen in noodsituaties

Archieffoto: Ingrid Schaeken Stabel

Boxtel - Mensen die hard werken voor een goed bestaan en bewust met hun geld omgaan, kunnen toch moeite hebben hun hoofd boven water te houden. Door omstandigheden waar zij geen invloed op hebben, zoals een ernstige ziekte van een gezinslid, (bedrijfs)ongeval, arbeidsongeschiktheid, ontslag, oplichting, brand of natuurgeweld, kunnen zij in moeilijkheden raken. Voor die mensen richten Monique Lauterfeld en Eckhardt Schraven uit Boxtel Stichting Boei-end op.

De stichting, die aanstaande vrijdag 13 mei officieel wordt ingeschreven, komt mensen in noodsituaties te hulp. Niet met contant geld, maar met hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rolstoel, aanpassingen aan de badkamer of net waar behoefte aan is. Deze hulpmiddelen verkrijgt de stichting door middel van donaties.
Op de site www.stichtingboei-end.nl, die binnenkort gelanceerd wordt, zullen acute hulpvragen/projecten te vinden zijn, waarvan uitgebreid verslag wordt gedaan. Ook kunnen mensen daar dan vinden hoe ze iemand in hun naaste omgeving die hulp nodig heeft kunnen aanmelden of hoe zij zelf mensen in noodsituaties kunnen helpen.

Foto: Stichting Boei-end
Archieffoto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Zodra de site live gaat, vind je dat in DeMooiBoxtelKrant. Je kunt de stichting nu bereiken via....

Achtste editie muziekfestival Limuscene Live

Liempde - De achtste editie van het muziekfestival Limuscene Live gaat zondag 15 mei van start. In het Concordiapark in Liempde zullen regionale bands en artiesten, jong en oud, muziek uit verschillende genres zoals pop, rock en blues laten horen.

Op het terrein rondom de kiosk in het centrum van Liempde vindt vanaf 13.00 uur op het hoofdpodium een verscheidenheid aan optredens plaats van onder andere Guess What?!, Ever Since Lucy, Nailhead en Stoke, afgewisseld met akoestische acts op de kiosk. Het is dit jaar voor het eerst dat er op Limuscene speciaalbier wordt geschonken dat gebrouwen is door de Liempse Dorpsbrouwerij. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht: zij kunnen zich laten schminken, worden geëntertaind door de ballonnenclown of vermaken zich in de draai- en zweefmolen. Geheel kindvriendelijk dus!

Limuscene Live vindt plaats van 13.00 tot 23.00 uur in het Concordiapark in Liempde. De entree is gratis en bier/wijn/fris kosten 1,80 euro per consumptie.

Het programma voor Limuscene Live is terug te vinden op de website: www.limuscene.nl of op Facebook: www.facebook.com/limuscene.

Oldtimerdag in Liempde op tweede pinksterdag

Liempde - Terug in d'n Tèd uit Liempde houdt op tweede pinksterdag, 16 mei, de jaarlijkse Brabantse Oldtimerdag. Tijdens deze dag zal een groot aantal klassieke voertuigen te bewonderen zijn in het centrum van Liempde. In het centrum zullen deze dag bovendien diverse toertochten starten en eindigen.

Er zijn toertochten uitgezet voor onder andere bromfietsen, klassiekers, oldtimers, motoren, solex en tractoren. Tijdens het middagprogramma zal bovendien de band 'The Rocking Navigators' een optreden geven. Zij zullen tussen de vertrek-, en aankomsttijden van de diverse rubrieken auto's, motoren, tractoren, bromfietsen en solexen zorgen voor muzikaal spektakel compleet met vetkuif , thunderbirds en vooral veel jaren 60 Rock & Roll.

De Brabantse Oldtimerdag is op 16 mei 2016, in het centrum van Liempde. Het evenement begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Inschrijven voor de toertochten kan via de site: www.terugindunted.nl. Hierop is ook een impressie van eerdere edities van de Oldtimerdag te vinden. Ook eten en drinken zullen tegen een betaalbare bedrag beschikbaar zijn. Toegang tot het evenement is gratis.

Vervolg van voorpagina Tip Mooi Boxtel

De tegenstanders van deze opvang vrezen dat de asielzoekers voor problemen op de woningmarkt zullen zorgen doordat zij een (huur)woning toegewezen krijgen. De gemeente moet binnen drie maanden huisvesting regelen voor een statushouder. Lukt dat niet, dan kunnen Provinciale Staten sancties opleggen.

Ook zijn veel tegenstanders van asielopvang in Boxtel bang voor meer overlast als er andere groepen asielzoekers of vluchtelingen dan de nu aanwezige Eritrese meisjes naar Boxtel komen. In de enquête werd deelnemers gevraagd in hoeverre zij iets gemerkt hebben van de komst van deze meisjes. 62 procent van de ondervraagden geeft aan niets gemerkt te hebben. Van de 34 procent van de ondervraagden die aangaven wel wat gemerkt te hebben, laat het merendeel weten dat dit geen negatieve ervaring was. 4 procent zegt niet te weten of ze wat gemerkt hebben van de komst van de vluchtelingen: deze personen geven aan dat ze soms wel vermoedens hadden dat een meisje een vluchteling was, maar dit niet zeker wisten.

Mijn Mooi Boxtel: Geertje Schellekens

Foto: Geertje Schellekens

Op 10 april heb ik deze foto's gemaakt in mijn tuin. Prachtig, een winterkoninkje gaat een nestje bouwen in de schutting.

Brandweerfestival voor het goede doel bij Classic Park

Boxtel - Liefhebbers van brandweerwagens kunnen op zondag 15 mei, eerste pinksterdag, hun hart ophalen. REDBAG, Classic Park en de Nederlandse Brandwonden Stichting organiseren dan een brandweerfestival bij Classic Park. Tijdens dit festival zijn onder andere klassieke brandweerauto's te zien en wordt een poging gedaan om de langste parade van klassieke brandweerauto's ter wereld te vormen. Ook is er livemuziek te horen. De opbrengst van het festival komt ten goede aan de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Bedenker en initiatiefnemer Hans van Waes werkt vanuit zijn adviesbureau Briks al meer dan twaalf jaar voor de brandweer en weet hoe een brand iemands leven kan verwoesten. Hij is daarom bekend met de risico's die het leven als brandweerman met zich meebrengt. Ook vroeg hij zich af op welke manier hij meer kon betekenen voor de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Met dit idee in het achterhoofd besloot Waes het festival op poten te zetten. Met de opbrengst van de entree van het festival en uit de verkoop van de REDBAG-tassen wordt de Nederlandse Brandwonden Stichting gesteund. Een REDBAG is een unieke handgemaakte tas gemaakt van afgekeurde brandweerslangen.

Deze tassen zijn gemaakt van slangen die tijdens brandweerinzetten zijn gebruikt en door modder en vuur zijn gesleept. De heldendom wordt op deze manier symbolisch op een maatschappelijk bewuste en modieuze manier gerecycled. Met de aankoop van zo'n tas wordt altijd een goed doel, zoals de Nederlandse Brandwonden Stichting of Fight Cancer, ondersteund. Daarnaast helpen sociale werkplaatsen mee met het verzenden van de producten en worden de tassen op een eerlijke manier in Nederland gemaakt.

Behalve dat de opbrengsten van het RED Classic Festival naar de Nederlandse Brandwonden Stichting gaan, wilde Hans ook een dag waarbij de Brandweer centraal en in het zonnetje staat. "Brandweermannen en -vrouwen zijn helden. Als je soms hoort van de incidenten met hulpverleners is het jammer dat ze in Nederland niet altijd als helden worden gezien.", aldus Van Waes. "Het RED Classic Festival is een mooi moment om onze Nederlandse helden in het zonnetje te zetten. Iedereen is welkom en juist door de verschillende activiteiten, zoals livemuziek, de RED junior playground en de klassieke brandweerauto's is er ook voor jong en oud wat te doen."

Ambassadeur van het festival is Elie van Strien. Zij heeft ruime ervaring in het brandweervak, onder meer als commandant van de Regionale Brandweer Zuid Oost Brabant, Directeur Brandweer-GHOR bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Brandweercommandant van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland. "Ik heb niet zomaar 'ja' gezegd, maar met volle overtuiging heb ik het ambassadeurschap geaccepteerd. Daar hoefde ik zelfs niet twee keer over na te denken", vertelt Elie. "Behalve een geweldige dag voor jong en oud, al die prachtige klassieke brandweerauto's, muziek en activiteiten voor kinderen, door te komen draag je ook bij aan steun voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. En iedere euro is er één."

Toegang tot het festival kost afhankelijk van leeftijd en of je je kaarten in de voorverkoop aanschaft tussen 4 en 10 euro. Het RED Classic Festival duurt van 12.30 tot 20.00 uur. Kijk voor meer informatie over het festival op: www.redclassic.nl.

IK STOP!

Dit keer geen lief leuk verhaaltje, maar een echte tranentrekker. Want lieve mensen, na 18 jaar heb ik besloten te stoppen met het bandje waarmee ik jarenlang in binnen- en buitenland op vele honderden feestjes heb gespeeld. Trane Met Tuite zoals u het (misschien) kende, is niet meer vanaf vandaag.

Sjon, drummer van het eerste uur besloot al eerder om te gaan rentenieren en ruilde zijn Ford Escort in voor een motor om van zijn vrijheid te genieten. Toen hij die mededeling deed ben ook ik gaan nadenken. En lieve mensen, dat doe ik niet vaak, dus het was een belangrijke beslissing.

Een kindje zo maar loslaten, nee dat kon ik niet. Want ondanks dat enorme grote successen uitbleven, hadden we toch bijzonder veel pret met alles wat we meemaakten. Zo vlogen we tot twee maal toe naar Shanghai om daar optredens te verzorgen. En we speelden in Singapore in de Hollandse Club. Na drie dagen was het hotel daar wel blij dat ze van ons verlost waren. Wij dachten dat we de enige bezoekers waren van de vleugel in het hotel daar en dus besloten we midden in de nacht om over onze bedden te gaan springen. De jetlag en de vele biertjes zorgden voor een behoorlijke dosis jeugdige energie. De slaperige ogen van onze Aziatische buurman 's morgens verrieden dat hij het minder geslaagd vond.

Ook speelden we 's morgens bij Giel Beelen live op 3FM en waren we meerdere malen op nationale TV te zien en te horen.

Gedenkwaardig zijn de feestjes in 's-Hertogenbosch tijdens Festival Boulevard. We speelden de allereerste keer in de portiek van restaurant De Dirigent. Het werd zo druk dat we besloten het jaar erop toch maar versterkt te gaan spelen. Het werd nog drukker. Er kwam een podium bij, maar het werd zo druk dat je geen drank meer kon bestellen. Het podium werd verplaatst en toen zagen ze bij het festival dat we wel heel veel klanten trokken. Er kwamen allerlei advocaten die van alles sommeerden. Wat een eer was dat!

En wat te denken van alle feestjes bij Le Temps Perdu op carnavalsmaandag en de laatste jaren ook bij Denziz in Boxtel. Dikke vette wow voor onze fans in Boxtel!

Toch raakte de jus op. We wisten het niet meer en er kwamen na acht singletjes geen nieuwe meer op de markt. En nu…stopt het feest. Hans (bassist/zang) gaat door met een nieuwe Trane Met Tuite en zij hebben de eerste noten al gespeeld. Goed om te zien dat de naam blijft bestaan.

Maar ik zou Rooie Rico niet zijn als ik toch niet even met een geweldige dosis positief nieuws aan zou komen! Want er komt een superformatie aan. Niemand minder dan de bassist van VOF de Kunst (Suzanne, Een Kopje Koffie) en de drummer van Alle 13 Jaanke (Witte Eend, In Ons Dafke) zullen samen met Rooie Rico een knaller van een formatie vormen. Jawel: Roel, Gino en Rico gaan samen starten met 'Rooie Rico XXXL'. Nieuwe band, nieuwe liedjes (maar ook veel oude), nieuwe optredens, nieuwe jus en vooral veel nieuwe feestjes! Op naar nieuwe avonturen in binnen- en buitenland. Maar als het aan mij ligt ook bijzonder veel in mijn eigen Boxtel!

Big Band Boxtel speelt op Jazz in Duketown

Archieffoto: Ingrid Schaeken Stabel

Boxtel - Big Band Boxtel speelt zondag 15 mei op het jazzfestival Jazz in Duketown in Den Bosch. Jazz in Duketown is het grootste gratis open lucht jazzfestival van Nederland.

Het festival wordt georganiseerd tijdens Pinksteren in de binnenstad van 's-Hertogenbosch en trekt jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers.

Inmiddels is de programmering van het festival rond. Big Band Boxtel speelt op zondagmiddag 15 mei van 14.00 tot 15.00 uur op het podium voor Het Noordbrabants Museum. Het repertoire van de band is helemaal toegespitst op Jazz in Duketown.

Jazz in Duketown vindt plaats op tien verschillende podia verdeeld over de hele stad. Daarbij worden door bekende en minder bekende artiesten in totaal zo'n 80 verschillende concerten gehouden in alle verschillende jazz-stijlen, onderverdeeld in zes verschillende stromingen: International, Funk and Dance, Improvisations, Blues and Roots. De geschiedenis van dit festival gaat terug tot 1962, toen de plaatselijke VVV op de Markt onder deze naam een jazzfestival organiseerde met een street parade en een jamsessie rond middernacht. Aanvankelijk werd er voornamelijk traditionele jazzmuziek gespeeld; vanaf 1977 werden er steeds nieuwe elementen aan toegevoegd.

Pinksterweekend is Tovidoweekend Deelnemer Olympische spelen Rio de Janeiro Rea Lenders opent Essche Colorrun

Esch - Korfbalvereniging TOVIDO viert dit jaar dit jaar haar 50-jarig bestaan. Aanstaand pinksterweekend wordt dan ook TOVIDO-feestweekend met allerlei gezellige en sportieve activiteiten in en rondom Esch.

Op zondag 15 mei organiseert Tovido een bijzondere, sportieve loopwedstrijd: de Essche Colorrun. Een kleurrijk evenement dat gezelligheid en sportiviteit combineert en iedereen in Esch en daarbuiten in beweging brengt. Bij deze wedstrijd leggen de lopers rennend of wandelend een parcours af, gekleed in een wit T-shirt. Aan het einde staan ze er opeens gekleurd. De lopers doen mee voor een goed doel, het Jeugdsportfonds. De Colorrun start om 13.00 uur en wordt geopend door Rea Lenders, tienvoudig Nederlands Kampioen trampoline en deelnemer aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Naast deelnemers zijn natuurlijk ook supporters meer dan van harte welkom op zondag 15 mei om 13.00 uur op het Sportterrein van Tovido. Mail voor meer informatie en inschrijving naar colorrun@tovido.nl.

Frans van Gulik

Foto: Sander van Kasteren

Wie kent hem niet? Frans van Gulik is een van de oprichters van Wandelsportvereniging De Keistampers, en was daar 40 jaar actief met het organiseren van wandeltochten voor kinderen, ouderen en allerlei doelgroepen. Daarvoor al was hij een van de initiatiefnemers van de Avondvierdaagse in Boxtel, waar nog steeds duizenden mensen per jaar aan meedoen. Ook is hij een fervent verzamelaar en een van de organisatoren van de maandelijkse ruilbeurzen van Vereniging Boxtelse Verzamelaars in De Walnoot. Voor al zijn goede werk kreeg hij in 2001 zelfs een lintje. Hoe is het nu met hem?

Frans komt oorspronkelijk uit Kaatsheuvel, waar hij al vroeg veel wandelde bij de plaatselijke wandelvereniging. Omdat wandelen nu eenmaal gezelliger is met een grote groep, kwamen er altijd ook veel leden van andere verenigingen en zo ontmoette Frans zijn vrouw. Tijdens een tocht sprong de vonk over en vroeg Frans of ze misschien die avond wat te doen had. Een goede beslissing, gezien ze nu nog steeds bij elkaar zijn en twee dochters en zes kleinkinderen hebben.

Frans kwam voor zijn vrouw naar Boxtel, waar hij in de metaalfabriek ging werken. Deze was aangesloten bij de Boxtelse Bedrijfs Ontspanning, BBO. "De BBO was op zoek naar mensen die nog eens iets anders deden dan tafeltennis of volleybal en bereid waren om iets op te zetten", vertelt Frans. "'Wat dacht je van wandelen?' zei ik, en toen zijn we met een klein groepje gestart om eens te kijken wat we konden doen. In 1971 zijn we begonnen met de Avondvierdaagse. Nog onder de vlag van de BBO, de Keistampers kwam later pas. De Wandelvereniging Boxtel was op dat moment eigenlijk ter ziele, maar daar zijn we nog wel mee in overleg gegaan, want we wilden niemand tegen het hoofd stoten."

Het groepje kinderen en hun ouders dat mee ging lopen in de Avondvierdaagse groeide gestaag en werd uiteindelijk Wandelsportvereniging de Keistampers, die in 1978 werd opgericht. Het bleek al snel erg populair. "Er was destijds nog veel minder voor kinderen te doen. Nu hebben ze tientallen verschillende sporten om uit te kiezen, maar destijds was het eigenlijk alleen voetbal, hockey en tennis. Voetbal vindt niet iedereen leuk en die andere sporten waren destijds toch vooral voor kinderen van de notabelen, maar wij waren er voor iedereen. We begonnen met ongeveer 35 leden en tussen de oprichting en de jaren 90 is dat uitgegroeid tot zo'n 120. Wij zijn er ook altijd op uit gegaan om meer mensen te werven, bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten. En we willen natuurlijk niet altijd dezelfde routes lopen, dus zijn we ook veel tochten gaan maken. Eens per jaar naar Duitsland, en regelmatig naar België of naar de kust. Dan wissel je wat af. Maar we mogen ook altijd graag weer in onze eigen omgeving wandelen."

"Door de jaren heen is er veel veranderd. Vroeger moest je je nog houden aan de regels voor langzaam verkeer, dat hield in dat je richting aan moest geven bij het veranderen van richting. Toen wij begonnen, was wandelen nog heel traditioneel. De kinderen liepen in rijen met een uniform aan. En om de maat erin te houden werd er tijdens het lopen ook gezongen, waar de kinderen ook zanglessen voor kregen. Het was pas ergens in de jaren 80 dat we vrij wandelen hebben ingevoerd, als een van de eersten in Nederland. Toen we daarmee aankwamen op een wedstrijd, kreeg ik al meteen te horen dat we op die manier geen kans maakten op een prijs, want het was niet volgens het reglement. Maar een half uur later bleek toch dat we derde geworden waren. 'Je hebt ons wakker geschopt.' Zei een van die juryleden nog tegen me."

Zowel de Avondvierdaagse als de Keistampers zijn nog steeds razend populair, vooral door de mateloze inzet van de vele vrijwilligers. "Dat is uitermate belangrijk, zonder die mensen kan je het echt niet. De Avondvierdaagse bijvoorbeeld, wordt grotendeels door de scholen geregeld. Wij verzorgen een pakket dat we naar de scholen toesturen, maar voor de rest wordt al het werk voor de kinderen door de leraren en ouders gedaan. Je kan dit soort dingen niet alleen doen. Waarom denk je dat we al 25 jaar lang welkom zijn bij het Jacob-Roelandslyceum? Omdat we daar goede afspraken mee gemaakt hebben en ons daaraan houden, en zo bouw je door de jaren heen een goede band op."

"Zelf ben ik in 2011, na 40 avondvierdaagsen, gestopt met de organisatie en heb het stokje overgegeven aan anderen. Het werd steeds ingewikkelder dus het was goed dat jongere mensen dat gingen doen. Vooral het vinden en opleiden van gedegen verkeersregelaars is een hoop werk, dat vergeten mensen nog al eens. Je moet daarvoor een diploma hebben en dat is veel geregel. En onze verkeersregelaars worden ook veel gevraagd voor andere organisaties, zoals de Bazaar, de intocht van Sinterklaas en de Heilig Bloedprocessie. Wij staan altijd voor iedereen klaar, maar dan ben je wel sneller uitgeblust. Je hebt die mensen toch hard nodig. Dus heb ik me een stapje teruggetrokken en laat ik nieuwe mensen het op hun manier doen. Ik help nog wel eens mee, bijvoorbeeld op het startbureau, maar daar blijft het bij. Sinds een operatie aan mijn voet een paar jaar geleden lukt het me nog niet om zelf mee te doen, maar ik ben wel van plan om ooit weer de vijf kilometer te lopen. Je kunt natuurlijk ook geraniums kopen en daar achter gaan zitten, maar ik wil toch bezig blijven. Naast het oppassen op de kleinkinderen mag ik nog graag meehelpen bij de verzamelaarsvereniging. Ook ben ik een van de begeleiders van Jas de Keistamper en help ik mee bij de nieuwe huiskamer hier op Hoogheem. Dat blijft erg leuk om te doen, en zo kom je nog eens onder de mensen. Je moet er toch zelf aan werken om bezig te blijven. Het gaat er maar net om hoe je jezelf opstelt."

Auto ramt twee keer de vangrail bij crash op A2 bij Liempde

Liempde - Op de A2 bij Liempde gebeurde vrijdagavond een verkeersongeval ter hoogte van Texaco tankstation Ooiendonk in de rijrichting Den Bosch. Door nog onbekende oorzaak raakte een vrouw met haar auto aan de linkerkant de vangrail, vervolgens passeerde ze twee rijstroken en de invoegstrook waarna ze aan de rechterkant van de weg opnieuw de vangrail raakte. De auto kwam vervolgens weer op de rijbaan tot stilstand.

Voorbijgangers schoten te hulp en waarschuwde de hulpdiensten. De vrouw is ter plaatse nagekeken door de ambulancedienst maar hoefde wonderbaarlijk niet mee naar het ziekenhuis. Een bergingsbedrijf heeft het zwaar beschadigde voertuig afgevoerd. Door het ongeval ontstond er voor het overige verkeer de nodige vertraging.

Brandweer Boxtel wordt tweede bij vaardigheidstoetsen in Belfeld

Foto: Persburo Sander van Gils

Belfeld - Het Boxtelse brandweerkorps is afgelopen zaterdag bij de brandweervaardigheidstoetsen in het Limburgse Belfeld tweede geworden. Met deze prestatie verzekerde de Boxtelse wedstrijdploeg die uitkomt in de klasse TAS-HD zich van een plek in de volgende ronde die plaatsvindt op 11 juni in Zwartebroek.

Aan de wedstrijd deden acht ploegen uit het hele land mee. Burgemeester Antoin Scholten van de gemeente Venlo reikte rond 19.00 uur de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Bakel en Boxtel werden respectievelijk nummer 1 en 2 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 11 juni in Zwartebroek. De wedstrijdploeg Diessen 2 werd 3e en gaat ook door naar de volgende ronde maar speelt die op 18 juni in Zaanstad.

Foto: Persburo Sander van Gils

Zaterdag werd een scenario gespeeld waar bij een oefenavond van de brandweer van Belfeld de frietpan aan was blijven staan. Hierdoor was in de keuken van de brandweerkazerne een brand ontstaan. Ook werd een lid van de lokale brandweer vermist in de kazerne die vol rook stond. Sommige wedstrijdploegen waren afgelopen weekend zelfs zo fanatiek dat zij ook de aanwezige oefenpoppen uit de kazerne in veiligheid brachten. Zij kregen later pas te horen dat het om oefenpoppen die geen deel uitmaakten van het wedstrijdscenario ging.

Brandweer redt man uit snikhete lift op station Boxtel

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een bejaarde man is zondagmiddag uit een bloedhete lift aan de voorzijde van het Boxtelse station bevrijd. De man zat vast in de hydraulische lift omdat die iets te ver gezakt was. Daardoor opende de deur niet meer.

Foto: Persburo Sander van Gils

De brandweer wist de lift op te tornen waarna de man kon worden bevrijd. Hoe lang de man heeft vastgezeten is onbekend. Wel had hij geluk dat de lift in de schaduw stilviel, waardoor het in de lift nog enigszins te harden bleef.

Politie zoekt getuigen van diefstal aan het Zusterpad

Boxtel - De politie is op zoek naar getuigen van de diefstal van verschillende bouwmaterialen van het bouwterrein van Cronenborg ter hoogte van het Zusterpad en de Brederodeweg in Boxtel.

Bij de diefstal werden onder andere ventilatoren, kabels en koper buitgemaakt. De diefstal is tussen woensdag 4 mei, 17.00 uur en maandag 9 mei 6.30 uur gebeurd. De politie roept getuigen op om contact op te nemen.

BALANS

BALANS zegt JA!
'Ja, mits...' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Verkeersveiligheid bij MEP: aanpakken!
Onze fractie heeft vragen aan het college gesteld over de verkeersveiligheid voor met name de jongste sporters bij MEP. Het gaat dan specifiek om het gevaar in het smalle Eikenlaantje (Molenwijk). Het college antwoordt feitelijk dat ze hier al lang over aan het denken zijn maar op korte termijn geen actie gaan ondernemen. Voor ons onbegrijpelijk aangezien de mogelijke oplossingen voor het oprapen liggen, zelfs zonder kap van bomen. Er ligt bovendien een niet gebruikt stuk grond aan de rand van het park dat prima ingericht kan worden als parkeerplaats, waardoor de Eikenlaan bovendien veiliger wordt. Wij laten ons niet met een 'slap' antwoord het bos insturen en hebben vervolgvragen gesteld, waarbij we vinden dat het college samen met de omgeving aan tafel moet, om snel oplossingen te vinden. De inzet van de pas geïntroduceerde wijkmakelaars lijkt ons een prima kans voor die wijkmakelaars om meteen te laten zien dat zij wel meedenkend en daadkrachtig zijn. Het kan toch niet zo zijn dat er eerst sprake moet zijn van (fatale) calamiteiten, alvorens het college in actie komt. BALANS zegt JA; snel aanpakken in het belang van onze jongste sporters en ook voor de bereikbaarheid van hulpdiensten bij calamiteiten.

Burgerinitiatieven: benutting van eigen kracht!
Steeds worden wij positief verrast door de kracht die in onze gemeenschap aanwezig is om zelfstandig als burgers zaken op te pakken. Laatst hadden we in het gemeentehuis een presentatie van dergelijke projecten in het Centrum, Selissenwal en Liempde. SPPiLL uit Liempde is het meest bekende burgerinitiatief; zij knappen zelfs een oude boerderij in het centrum geheel op met inzet van zeer veel vrijwilligers. Een prestatie van formaat. Wel zal voor de toekomst om 'zelfstandig de broek op te houden' enige creativiteit nodig zijn. Dat daarbij reeds bestaande Liempdse horecabedrijven en/of De Serenade niet de dupe mogen worden van een uitgebreide horecavergunning spreekt voor ons voor zich. De gemeente mag niet meewerken aan ongelijke gesubsidieerde concurrentie. Toch zal de kracht van de Liempdse gemeenschap ook hier een oplossing voor bedenken.

Parkeervergunning goed voor een bruisend centrum?
De laatste raadsvergadering werden we verrast door een uitspraak van Wethouder Van den Broek. Die stelde namelijk dat de invoering van parkeervergunningen goed is voor een bruisend centrum, zonder zijn vreemde gedachtekronkel verder toe te lichten. Dit is voor ons onbegrijpelijk en ook niet uit te leggen. Een bruisend centrum is juist gebaat bij gratis parkeren én voldoende parkeerplaatsen. En laat deze twee zaken nu net niet aanwezig zijn bij het onderwerp parkeervergunningen. Hopelijk komt deze wethouder, samen met zijn collega's, toch nog op tijd tot de conclusie dat parkeervergunningen echt niet bijdragen aan een bruisend centrum. Wij zullen het college daaraan blijven herinneren!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Toen Jan Tromp van de Volkskrant ook de PvdA/GroenLinks fractie belde over de vluchtelingenopvang in Boxtel, stelde hij de vraag die je kon verwachten: "Hoe komt het dat het zo goed gaat met de opvang; heb je daar een verklaring voor? Over het antwoord op die vraag hadden we al eerder met de PvdA/GroenLinks gemeenteraadsfractie hardop nagedacht:

'Natuurlijk gaat het om een betrekkelijk kleine groep (40) Eritrese meisjes in de beschermde omgeving van De Kleine Aarde en het huis van de zusters in de Prins Hendrikstraat. Maar er was intensieve hulp en veel begeleiding nodig voor zieke en psychisch (zwaar) beschadigde jonge meisjes. En natuurlijk is er een uitstekend professioneel Centrum voor Jeugd en Gezin in het Ursulagebouw. Maar hoe komt het dat er zoveel vrijwilligers zijn die willen helpen?'

Volgens PvdA/GroenLinks is het geheim van Boxtel dat we een lange traditie kennen van veel en grote vrijwilligersgroepen die goed georganiseerd zijn. Bij de sportverenigingen, bij de muziekgezelschappen en de vele muziekskes, bij de vele vrijwilligers van Boxtel Vooruit of een Podium Boxtel, van Bockesprongen en de Bazaar, van een kinderboerderij of geitenwei, een generatietuin of actieve senioren. Bij een Platform Selissen of de Boxtel Oostdag, bij de Marokkaanse of Somalische vereniging. Bij het spektakel Jesus Christ Superstar en nog veel meer. De definitie van vrijwilligerswerk luidt: 'werk dat in georganiseerd onverplicht en onbetaald wordt verricht voor anderen of de samenleving'.

We hebben dus in Boxtel veel inwoners die vrijwillig iets willen doen voor de ander. Dat betekent dat we onze solidariteit met elkaar en met nieuwe inwoners sinds lang goed hebben geregeld. Daarom heeft Boxtel zich van haar beste kant kunnen laten zien bij de vluchtelingenopvang.

PvdA/GroenLinks begrijpt heel goed hoe belangrijk en onmisbaar al die mensen zijn die zich vrijwillig inzetten voor de gemeenschap van Boxtel. De lintjesregen van Koningdag 2016 is alweer voorbij. Maar er zou in enig jaar een stortbui van lintjes over Boxtel mogen trekken!

Open brief aan D'66

Geachte raadsleden van D'66,

In de Mooi Boxtel editie van 4 mei 2016 besteedt u op pagina 12 in het Politiek Podium aandacht aan de behandeling van de toekomst van De Kleine Aarde in de raadsvergadering van 19 april. Daarin gaat u ook in op de 'boze omwonenden die de gemeente voor de rechter daagden omdat ze er van overtuigd waren dat de gemeenten niet alle informatie verstrekte'.

U geeft ook aan dat de omwonenden in uw ogen te ver zijn gegaan in de beschuldigingen.

Dit noopt tot een reactie omdat, en dat hadden we ook al verwacht na de misleidende informatie van de burgemeester tijdens de raadsvergadering, het blijkbaar niet duidelijk is waarom we naar de rechter zijn gegaan.

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid en zorgt voor inzage in het overheidshandelen (bron: www.overheid.nl). Van dit recht hebben we gebruik moeten maken, aangezien ambtenaren, wethouder en het Collectief ons stelselmatig niet voorzagen van informatie, ondanks de vele verzoeken van ons daartoe. We hebben daarom via deze weg informatie gevraagd, met name met betrekking tot de totstandkoming van de matrix die door het College aan de Raadsleden is verzonden en op basis waarvan een besluit is genomen door het College. Wij hebben zeer beperkte informatie (2 A4 en 2 kladblaadjes van een ambtenaar) ontvangen. Omdat deze informatie zo summier – en ongeloofwaardig - was hebben we bezwaar ingediend, wederom conform de wettelijke mogelijkheden die hier voor zijn en nadat de wethouder ons wederom niet van informatie wilde voorzien en vol bleef houden dat er niets (meer) is vastgelegd door de gemeente, terwijl zelfs uit de twee verstrekte A4-tjs blijkt dat dit niet waar kan zijn.

We hebben de rechter in een voorlopige voorziening gevraagd om de gemeente op te dragen ons bezwaar nog voor de raadsvergadering af te wikkelen zodat voor de raadsvergadering alle informatie op tafel zou liggen, zodat alle raadsleden (ook u!) op basis van volledige informatie een besluit zou kunnen nemen. De rechter heeft dit verzoek in de voorlopige voorziening afgewezen omdat er te weinig tijd was om een goed oordeel te kunnen geven. Ons bezwaar blijft echter overeind en kan uiteindelijk door de rechter in een bodemprocedure wel behandeld worden.

Wat ons verbaast is de onjuiste informatie die de burgemeester heeft verstrekt aangaande ons verzoek bij de rechtbank en de uitspraak van de rechter. En wat ons nog veel meer verbaast is dat raadsleden blijkbaar liever niet de volledige informatie willen ontvangen en dus bewust een besluit nemen op basis van beperkte, gekleurde en wellicht onjuiste informatie.

Het valt ons, juist van een partij die democratie zo hoog in het vaandel heeft, erg tegen dat u, indien burgers gebruik maken van hun recht op informatie, dit in een negatief daglicht stelt. U zou juist lovend over ons initiatief moeten zijn, maar blijkbaar zijn ook voor u politieke belangen belangrijker dan openheid en transparantie van het openbaar bestuur.

Namens Buren van De Kleine Aarde

Gerlof Roubos


Bekendmakingen week 19

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-De Bleek 5                 verbouw woning en uitbreiden bijgebouw
-Dommeloord ter hoogte van huisnummer 44 rooien: 1 catalpa
-Dommeloord ter hoogte van huisnummer 46 rooien: 1 meidoorn
-Nieuwe Nieuwstraat 1a verwijderen binnenwanden en plaatsen nieuw kozijn met openslaande deuren
-Nieuwe Nieuwstraat naast Meierijstraat 2 rooien: 1 els
-Oosterpad ter hoogte van huisnummer 32 rooien: 1 berk
-De Papiermaker naast huisnummer 14        rooien: 1 Amerikaanse eik
-Scarlattistraat aan de achterzijde van
Europalaan 92                 rooien: 1 beuk
-Robert Schumanlaan ter hoogte van
huisnummer 11                rooien: 1 berk
Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
-Prins Bernhardstraat 19 realiseren erfafscheiding van gegalvaniseerd betongaas in combinatie met de huidige erfafscheiding

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
-Boxtelseweg 50                vestigen kookstudio
Verleende omgevingsvergunningen
-Hoek Geelderseweg - Langenberg        rooien: 28 populieren
-Kasterensestraat 23                realiseren veranda aan bestaande zij- en achtergevel pand
-Molenstraat 9a                 restaureren dak en vernieuwen leien
-Passage Riche 4                realiseren muziekzaal
-Robert Schumanlaan 31         rooien: 1 eik uit achtertuin
-Stationsstraat 30                renoveren voorgevel

Horecavergunningen
-Café Marktzicht Boxtel, Markt 21        verleende horeca- en exploitatievergunning

Verkeersbesluit
-Spoorstraat 5                 aanwijzing gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO Oud papier: 13-05 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 13-05 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 14-05 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg 14-05 Munsel + deel Centrum – Breukelen 14-05 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 17-05 Kerkeind Gemeentehuis Boxtel Bezoekadres: Markt 1 - 5281 AT Boxtel Postadres: Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

11 / 14

Lieve lezers,

Twee weken geleden schreef ik een stukje over de gemeente Boxtel en haar voorliefde voor bureaucratie en papierwerk. Hordes ambtenaren waren er als de kippen bij om hun onvrede hierover te laten blijken, gekleed in shirts met de opdruk 'I Love Moeilijk Doen'. Een klein relletje was geboren. Blijkbaar vonden ze bij de gemeente dat ik nog nooit had gehoord van hoor en wederhoor.

Oké. Natuurlijk is er niets mis met een beetje hoor en wederhoor. Laten we eerlijk zijn, dat willen we allemaal wel. Misschien wat hoor en wederhoor over parkeervergunningen. Dat was bijvoorbeeld erg fijn geweest. Of wat hoor en wederhoor over de er doorheen gedrukte plannen voor De Kleine Aarde. Ik bedoel, waarom vragen om plannen van meerdere partijen als je zin tóch wel doorgedrukt wordt?

Lekker elkaar horen, wederhoren, en weer doorgaan op de ingeslagen weg? Zoals ik zei: hoor en wederhoor, dat willen we allemaal wel. Practice what you preach, zou ik dus willen zeggen. Maar goed, een gepasseerd station. De gemeente en ik, wij kunnen nog best samen door één deur.

Zo goed zelfs, dat we regelmatig bij elkaar op de koffie komen. Maar ook dit zal binnenkort een lastig project worden. Leest u mee?

Via de website van de Gemeente Boxtel las ik antwoorden op vragen over parkeervergunningen. Vooral het stukje over visite ontvangen intrigeerde mij. Ik citeer de website: "Mensen krijgen 200 uur per drie maanden voor het ontvangen van visite. Het aanmelden van de visite gebeurt via een visite-app waarbij u alle visite kan aanmelden. Bijvoorbeeld: u krijgt visite die drie uur blijft in totaal met 20 auto's. Dat betekent een vermindering van 60 uur van het visitesaldo."

Nou, over dit stukje zou ik wel wat hoor en wederhoor willen hebben! Een visite-app? Wat. Gebeurt. Hier. Als ik het goed begrijp, krijgen wij dus elke drie maanden - O prijs de Heer - van onze gulle gevers van de gemeente 200 uur visitesaldo. Zomaar. Schoon in het handje.

Visitesaldo. Laat dat woord nog even op u inwerken. Dat is toch niet normáál?! Wat voor huiselijke gesprekken moet dat opleveren?

'Hoeveel visitesaldo heb jij nog, schat?'
'Nou, ik heb nog maar 13 uur visitesaldo en ons oma komt nog langs met Pasen.'
'Nondepie, mijn visitesaldo is op. Pak jij de visite-app er even bij?'

Laten we eerlijk zijn. Zijn we nu met zijn allen gek geworden, of niet? Lieve gemeente, het is tijd om de boel op te doeken. We trappen er niet meer in met zijn allen. Kom er maar voor uit dat dit een uitgebreid opgezette eenaprilgrap is voor 2017. Iets anders kan het niet zijn. Het is óf dat, óf er wordt door de gemeente geen hoor en wederhoor gepleegd met haar burgers. Maar dat lijkt me sterk.

Het wordt tijd dat ik me ermee ga bemoeien. Ik wil best een keer op de koffie komen hoor, lieve burgemeester. Of heeft u geen saldo meer?

Kusjes!

Bets

Foto: Heemkundekring Boxtel

3574

Hoek Molenstraat- Ossepad (huidige prins Hendrikstraat) met de Rechterstraat en Stationsstraat. Links het Koffiehuis Van Kleef en de latere schoenmakerij van Harrie Pastoor. Rechts, waar de Zwaan uithangt, de herberg van M. van de Meerendonk. Het huis achter de veranda werd bewoond door Jacques van Hoogerwou. Nog net is de Zwaanse brug te zien.

Deze foto uit 1906, 110 jaar geleden dus, toont aan, dat er veel veranderd is in het centrum van Boxtel. Alleen het huis rechts staat er nog, waarbij opgemerkt kan worden dat het raam nu een deur is en de deur nu een raam.

Bridge

Bridgeclub Rembrandt Boxtel, 3 mei
A-lijn: 1. T. van Uden & A. Moerdijk 69,44%, 2. J. Fischer & G. van Rooy 63,54%, 3. N. van de Meerakker & Riet van der Heijden 55,21%. B-lijn: 1. C. Smits & G. Smits 65,63%, 2. T. Heesakkers & A. Veraa 59,38%, 3. T. van der Leek & H. Siemons 57,81%

Bridgeclub Boxtel, 3 mei
A-lijn: 1. Gert Joren & Riet van Stuivenberg-Munnichs 64,17%, 2. Jaap de Wolf & Henk Schilder 57,50%, 3. Francie Geurts & Hans Jolie 54,17% B-lijn: 1. Tom Heidelberg & Willemien de Langen-IJpelaar 60,83%, 2. Mieke van der Linden-v.d.Schoor & Wilma de Wolf-van Tintelen 57,92%, 3. Tineke van de Sande-Schoenmakers & Nel Knijnenburg-Beumer 53,33%, 3. Ger van de Horst-Thomas & Jack Arts 53,33%

Bridgeclub Revanche, 3 mei
A-lijn: 1. 60,07% W. van der Heijden & A. van Os 2. 58,33% R. Dankers & F. Sedee 3. 56,81% F. & H. Schalkwijk 4. 56,39% 4. R. van den Braak & L. Verstijnen 5. 56,25% H. van Esch & P. van de Ven 6. 55.4% G.van der Meer & P. Raaijmakers 7. 55.21% A. & A. van Brunschot 8. 51,81% B. Hermkens & A. Wertenbroek 9. 50,35% L. den Dekker & H. van de Wetering 10. 49,65% T. van Doorn & F. Verhees 11. 45,49% R. Koenders & G.Wagenaars 12. 43,57% C. Pastoor & L. Frankevijle 13. 40,28% C. & J. Kerssens 14. 39,99% S. Tempels & J. Sweere 15. 30,90% A. Hazenberg & P. van Berkel
B-lijn 1. 61,06% I. & B. Marcelis 2. 60,76% C. Smits & A. Eggenhuizen 3. 57,64% J. Kniest & M. Schalkwijk 4. 57,29% J. van den Bouwhuijsen & J. Vos 5. 54,86% J. & P. Snijders 6. 54,31% H. & A. Hulscher 7. 51,04% J. & C. 8. 50,36% E.& J. den Boer 9. 50,35% T. Hartmanns & L. Messchaert 10. 49,31% A. van Ewijk & G. van Heertum 11. 45,83% H.& M.Deckers 12. 43,96% L. Brusselaars & A.van Erp 13. 40,43% T. van der Kolk & P. Schure 14. 39,93% M. Jessurun & M. van Weert 15. 32,47% A. Weijns & A. Viguurs

Bridgeclub Boxtel, 4 mei

A-lijn: 1. Willemien de Langen & Riet Traa 60,42%, 2. Jaap de Wolf & Riet van Stuivenberg 56,94%, 3. Henny van Esch & Peter van de Ven 56,25% B-lijn: 1. Pieter Springer & Tom Wouda 58,85%, 2. Aafje Melcherts & Cisca van Hal 57,29%, 3. Bert van den Biggelaar & Barbara von Geusau 54,17%

Zaalvoetbal

Uitslagen 7 mei
Pika Bikes/’t Geveltje-Gebr. Bekkers        1-11
v.Dongen/vd Wiel – Hart .v. Boxtel         1-9
Vouwwagenspecialist – Kwaliataria Strik 4-11
Adm Jilesen – Fysio de Dommel                 5-8
Le Temps Perdu – Goossens Advies         11-1

Uitslagen 9 Mei
Comsche Hoeve-Vermeer Verz                 6-5
Markzicht Boxtel-Verbeij/Hanekroot         1-10
v.d. Heijden milieu-Termeer Support         4-3
Faes entertainment-Vinyl en Tapijtwinkel 9-4
v. Stekelenburg-Termeer Support                 9-6

Voetbal

LSV
Uitslagen 8 mei
LSV VE vrij
SV Brandevoort 1-LSV 1        8-1
LSV 2-Wilhelmina 7        5-2
FC Engelen 4-LSV 3        0-11
LSV 4-Sint-Michielsgestel 7        uitg
Sint-Michielsgestel VR 2-LSV VR1        3-0

Programma 16 mei
LSV 1-Mariahout 1 14:30

DVG
Uitslagen 7 mei
DVG D1-Mifano D1 0-6
DVG E1-HVCH E1 3-7
DVG E2-Avanti'31 E2 3-2
Keldonk ME1-DVG ME1 9-2
DVG F3-Rhode F6 0-1
DVG F4-Erp F4 1-0
EVVC A1-DVG A1 1-0
DVG C1-Nulandia C1 5-1
Gemert C6-DVG C2 9-1

Uitslagen 8 mei
DVG 1-Essche Boys 1 1-1
Boskant 2-DVG 2 1-1
DVG 3-WEC 2 3-1
Schijndel 8-DVG 6 3-2
DVG 7-Avesteyn 7 2-3
Erp 7-DVG 8 5-3

Uitslagen 9 mei
DVG E1-Emplina E1 0-7
DVG B1-Emplina B2 2-3
DVG C1-Emplina C2 7-0

Programma 14 mei
Vow-DVG D2        toernooi
Margriet ME1-DVG ME1         11:00
Wilhelmina Boys-DVG mini 1         toernooi
Wilhelmina Boys-DVG mini 3         toernooi
Wec-DVG C2        toernooi
DVG 2-Olympia'18 2         18:00

Programma 16 mei
Acht 1-DVG 1         14:30
Olympia'18 2-DVG 2         11:00

Programma 17 mei
DVG MD 1-OJC MD1         18:45
Sint-Michielsgestel E1-DVG E1         18:45
Sint-Michielsgestel E2-DVG E2         18:45
Ojc Rosmalen C1/2-DVG C1         19:00

Programma 18 mei
DVG F2-Ojc Rosmalen F3         18:30

Programma 19 mei
Irene 2-DVG 4         19:00

Programma 20 mei
DVG D1 Regiotoernooi bij Rhode         18:30
DVG E1 Regiotoernooi bij Rhode         18:30

Honkbal en softbal

Uitslagen 7 mei
Honkbal Aspiranten        Ducks AH1-Cardinals AH2        10-12
Softbal Aspiranten         Tilburg AS-1Ducks AS        19-23

Uitslagen 8 mei
Softbal Senioren         Storks DS-2Ducks DS        19-2
Honkbal Senioren         Kickers H1-Ducks H2        5-5
Honkbal Junioren        Zeeuwse Honk JH1-Ducks JH1        11-2
Honkbal Senioren         Cheetahs H1-Ducks H1        1-13

Programma 12 mei
Honkbal Aspiranten         Starlights AH1-Ducks AH1        19.30
Programma 14 mei
Softbal Pupillen         Cardinals PS1-Ducks PS1        10.00
BeeBall Rookie League        Nuenen Wolves-Ducks BR1        11.00
Softbal Aspiranten        Jeka AS1-Ducks AS1        12.00

Programma 15 mei
Honkbal Senioren         Indians H1-Ducks H1        13.00

Rugby

Uitslagen 8 mei
Oysters/Ducks-Castricum        19-51

Programma 14 mei
TBM: trainen in Boxtel        9:30-11:00
Veteranen: BOOT toernooi Oisterwijk 11:00


Matchwinner Jelle Galema neemt Oranje Zwart op sleeptouw richting landstitel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Hockeyer Jelle Galema uit Boxtel is er afgelopen zondag met zijn hockeyploeg Oranje Zwart uit Eindhoven in geslaagd de landstitel te veroveren. Zij werden in Amsterdam kampioen door het beslissende duel uit een best-of-three serie met 2-3 te winnen van AH&BC Amsterdam.

De Boxtelse hockeyinternational kon maandag voor een uitzinnige menigte op het Stadhuisplein in Eindhoven de felicitaties van burgemeester Van Gijzel van Eindhoven in ontvangst nemen op het podium waar even later ook PSV gehuldigd zou worden. De eerste wedstrijd uit bij Oranje Zwart werd door de Amsterdammers met 1-2 gewonnen, waardoor zij op rozen leken te zitten. Galema scoorde daarbij het enige Eindhovense doelpunt.

In de tweede en dus voor Oranje Zwart beslissende wedstrijd zorgde Galema er zaterdag echter persoonlijk voor dat zijn ploeg in de race voor de landstitel bleef. Amsterdam stond in de rust met 2-0 voor, maar dankzij de openingstreffer voor de Eindhovense ploeg van Mink van der Weerden, gevolgd door twee goals van de Boxtelaar in minuut 60 en 68 kwam Oranje Zwart langszij en ging over Amsterdam heen. De Amsterdammers kwamen deze tegenslag niet meer te boven, waardoor Oranje Zwart dankzij matchwinnaar Galema er een derde en beslissende wedstrijd om de landstitel uit wist te slepen.

In het finale duel in Amsterdam namen de Eindhovenaren een snelle voorsprong en lukte het de Amsterdammers niet meer om langszij te komen. Oranje Zwart won dit duel met 2-3.

Galema meldt dat hij, vanzelfsprekend, erg blij is met het behalen van de titel. Hij blijft in een interview op de website hockey.nl vrij nuchter onder de door hem geleide wederopstanding van Oranje Zwart: "We hebben wel eens voor hetere vuren gestaan. We hebben hier ooit in de play-offs met 3-0 achtergestaan en alsnog 3-3 gespeeld en met strafballen gewonnen. Dus we wisten dat het mogelijk was."


Softbalsters onderuit tegen Storks Winst voor heren tegen Cheetahs

Den Haag/Beek - De dames van Ducks hebben zondag de uitwedstrijd tegen Storks uit handen moeten geven; de Haagse ploeg was met 9-2 te sterk. De Boxtelse honkbalmannen daarentegen waren in Beek in goede doen en wonnen met 1-13 van hekkensluiter Cheetahs.

Aan slag zetten de dames van Ducks Storks direct op scherp. Evelien Gerrits kwam op de honken door een fout van de tweede honkvrouw. Door een mooie honkslag van Rianne Boer kon Gerrits scoren. Storks bleek een sterke slagploeg te zijn. Als antwoord op het punt in de eerste inning van Ducks, scoorden zij maar liefst zes keer door een aantal mooie honkslagen. In de tweede en derde inning scoorden beide ploegen niet, wat onder andere te danken was aan een mooie aangooi van catcher Nikki van Nes op het tweede honk, waardoor Ilon van Gurp de loopster van Storks uit kon tikken. Rianne Boer sloeg in de vierde inning een honkslag. Inge van Geel was niet alleen als pitcher sterk, maar sloeg Boer ook binnen met een prachtige tweehonkslag in het linksveld. Helaas voor Ducks viel de derde nul hierna snel en mochten zij het veld weer in.
Wederom waren de dames van Storks sterk aan slag. Ze scoorden deze inning nog eens drie punten waardoor het aan het begin van de vijfde inning 9-2 stond. Om de wedstrijd voort te kunnen zetten, moesten de dames van Ducks deze slagbeurt scoren. Dit liet Storks niet toe en door goed veldwerk vielen de drie nullen snel. Door zeven punten verschil in de vijfde inning was de wedstrijd vervroegd afgelopen met een eindstand van 9-2 in het voordeel van de Haagse dames.

Honkbal Cheetahs-Ducks
De mannen van Ducks speelden zondag een uitwedstrijd in Beek tegen hekkensluiter Cheetahs. De heren wisten dat het belangrijk was om winst te pakken na het onnodige verlies van vorige week. Aan slag begonnen de Boxtelaren sterk en eerste slagman Max Denteneer kwam met een mooie honkslag op de honken, waarna hij binnen werd geslagen door Yannick Brechenmacher, die zelf werd binnengeslagen door Jan van der Wielen, die een geplaatste honkslag neerlegde. Ducks bleef doorduwen en pakte maar liefst zeven punten in de eerste inning.
Startend werper Jeroen van Nes begon ongelofelijk sterk aan de wedstrijd en hield gedurende vier zogeheten 'perfect innings' de slagploeg van Cheetahs van de honken. Omdat Van Nes vorige week erg veel had gegooid werd hij in de vijfde inning vervangen door Kees van Aarle. Die liet een slagman op de honken komen met vier wijd maar wist verder te overtuigen door drie slagmensen uit te krijgen.
Ondertussen bleef Ducks punten scoren: de tussenstand bedroeg 0-9. Dit was mede te danken aan een tweehonkslag van Van der Wielen. In de zesde inning scoorde de formatie uit Beek eindelijk het eerste punt. Van Aarle herpakte zich en zette de volgende slagman aan de kant. Ducks drukte door en scoorde in de zevende inning nog vier maal. In de gelijkmakende inning voor Cheetahs deed de veldploeg van Ducks haar werk. De eindstand na zeven innings werd bepaald op 1-13 voor de Boxtelaren. Al met al een zeer sterke wedstrijd door de Boxtelse zijde met goede tactische zetten. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Max Denteneer met 3 uit 4 en dus een gemiddelde van 0.750.

DVG speelt gelijk tegen Essche Boy's

Liempde - In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen in de regio Zuid I speelde DVG gelijk tegen Essche Boy's: 1-1.

Oud DVG-trainer Rob van Griensven, die pas geleden in Esch het roer overnam, kwam met zijn ploeg in Liempde op bezoek. Het werd een aantrekkelijke wedstrijd waarin Esch in de eerste helft sterker was. De eerste mogelijkheid van Essche Boy's, een schotje in de korte hoek, werd door keeper Sander van Eeuwijk eenvoudig gestopt. Hij speelde zijn laatste thuiswedstrijd voor DVG 1. Bij een vrije trap van Peter Versantvoort moest ook zijn collega aan het werk en ook hier werd de inzet onschadelijk gemaakt. De aansluitende hoekschop leverde niets op voor DVG.

Een schot van Sander van de Ven had een mooie boog en krulde naar de verre hoek maar de Essche goalie kon de bal nog net over tikken. In de 22e minuut kwam Esch op voorsprong. Een afstandsschot ging onder Sander van Eeuwijk door. Ondanks een vervelende stuit leek de bal houdbaar. "Ik had hem moeten hebben", gaf DVG-keeper van Eeuwijk na afloopt terecht toe. Een diepe bal op Twan van de Broek werd goed aangenomen maar voordat die kon schieten werd de bal door een verdediger van Esch tot corner getikt. Doordat DVG iets anders ging spelen werd het langzaamaan sterker en won de ploeg ook meer duels. Een counter van Esch, op links opgezet, werd goed voorgegeven maar de afwerking was slordig.

Na rust zette DVG nog eens goed aan en werd Esch op eigen helft vastgezet. Zowel Bart de Windt en Bas van Houtum misten twee kopkansen. In de counter was Esch gevaarlijk en een kopbal belandde op de Liemdpse doelpaal. DVG kreeg diverse hoekschoppen en bij een hiervan was het opnieuw de kopsterke Bart de Windt die het duel won. Zijn inzet werd van de doellijn gehaald. De beste mogelijkheid voor Essche Boy's om de voorsprong te vergroten was een penalty. Een voorzet van Esch kwam ongelukkig tegen Martijn Caarls aan en de scheidstrechter dacht een hand gezien te hebben. De daaropvolgende penalty werd echter hoog overgeschoten. In de 74e minuut maakte DVG de verdiende gelijkmaker. Een voorzet van Rik van Ruremonde werd door iedereen gemist en kwam terecht bij Bas van Houtum. Zijn schot in de korte hoek belandde hoog in het dak van het doel: 1-1. DVG bleef aandringen en Esch had niet meer de kracht om er voetballend uit te komen. Echte kansen kwamen er niet meer mede omdat Esch het vertragingspelletje hanteerde en daarmee het resultaat boekte waar men van te voren op had ingezet: een puntje halen en klassebehoud veilig stellen. Man of the Match bij DVG was Mark van de Broek.

DVG 2
DVG 2 speelde uit bij Boskant voor een plaats in de nacompetitie. Het werd een gelijk spel, 1-1, en dit bleek voldoende om die nacompetitie ook te halen. Komende zaterdag en maandag is al de eerste ronde, kortom nog een verlening van de competitie met ook nog de beker finale op 22 mei.

Rugbyers verliezen finale

Amsterdam - De Oysters/Ducks combinatie moest voor de bekerfinale op het rugbycentrum in Amsterdam aantreden tegen Castricum. Gebrand om de beker mee naar huis te nemen, namen de Brabanders na een goede warming-up de kick off op het hoofdveld.

Al snel bleek dat Castricum een sterke selectie had meegenomen; qua opvolging en scrummen waren zij een maatje groter. Hoewel zij wel werden getackeld door Oysters/Ducks, hield Castricum de bal levendig. Hierdoor kon niet voorkomen worden dat die ploeg na een half uur al drie tries had gescoord: 0-19. Kort voor rust wist Oysters via Isaac Kense twee keer iets terug te doen, wat de ruststand op 12-24 voor Castricum bracht. Na rust wilde Oysters/Ducks met een paar wissels inhaalrace voort zetten, maar de duelkracht van Castricum was hoger. Dit kwam door een aantal tries tot uiting. Vlak voor tijd wist Oysters/Ducks de eer nog te redden door het scoren van een derde try. Een uiteindelijke ruime eindscore van 19-51 kon niet worden voorkomen. Toch kan Oysters/Ducks terug zien op een succesvol bekertoernooi. Met een jong, licht team heeft het combinatieteam uiteindelijk de finale gehaald.
Zaterdag wordt in Oisterwijk op het veteranentoernooi gestreden om de Blue Old Oysters Trofee (BOOT). Ducks zal hier aan deelnemen. De jeugd tot 14 jaar traint om 9.30 uur in Boxtel, kinderen mogen gratis meetrainen.

LSV 3 terechte kampioen

Foto: Johan van de Vorstenbosch

Lennisheuvel - Met 121 gemaakte doelpunten mag LSV 3 zich een terechte kampioen noemen. Toch was de titel pas op de laatste dag veilig; CHC 4 deed nauwelijks onder voor de Lennisheuvelaren en eindigde op slechts twee punten minder.

Foto: Johan van de Vorstenbosch
Bas v Houtum Foto: Toon van Ruremonde

Het derde team vormt een lichtpuntje voor LSV dit seizoen en dat mocht gevierd worden. Na de ontvangst op het LSV sportpark met de bijbehorende feestelijkheden kwam de 'platte wagen' voorrijden en ging het richting de Markt in Boxtel, waar het nog lang onrustig bleef.

14 / 14

Donderdag 12 mei

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 14 mei

Volleybalspeeltuin
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1A, Boxtel

Repair Café: ook voor kleding
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Opening nieuwe expositie: legale & illegale nieuwsvoorziening tijdens de oorlog
13.00 uur, Gedenkplaats Haaren, Landgoed Haarendaal, Raamse Akkers 15, Haaren

Zondag 15 mei

RED Classic Festival
12.30 uur, Classic Park, Koppenhoefstraat 14, Boxtel

Limuscene Live
13.00 uur, Concordiapark, Liempde

Essche Colorrun
13.00 uur,Sportpark, Witvensedijk 2a, Esch

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 16 mei

Brabantse Oldtimerdag Liempde, 2ePinksterdag 2016
10.00 uur, Centrum, Liempde

Willibrordviering op Luissel
10.30 uur, Kapel, Luissel, Boxtel

Dinsdag 17 mei

Inschrijven voor avondvierdaagse in Boxtel
10.00 uur, Maaslandstraat 7, Boxtel

Kienen KBO
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 18 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Is voetbal iets voor jou? DVG geeft vrije trainingen
14.00 uur, De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Stapelen 1, Boxtel

Blijvend thuis in eigen huis
19.30 uur, Ursulagebouw, St Ursula 12, Boxtel

Bloedmirakelse avond
20.15 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Donderdag 19 mei

Inschrijven voor avondvierdaagse in Boxtel
10.00 uur, Maaslandstraat 7, Boxtel

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 21 mei

Liempds Kunstpad
10.00 uur, Route door Liempde

Open dag bij sociaal werkbedrijf WSD
10.00 uur, WSD, Schouwrooij 20, Boxtel

Zeskamp bij voetbalvereniging LSV
13.00 uur, Sportpark,Mijlstraat 127, Lennisheuvel

Zondag 22 mei

Liempds Kunstpad
10.00 uur, Route door Liempde

Voertuigenzegening
11.30 uur, Markt, Boxtel

BeCool meets Talent
13.00 uur, De Serenade, Oude Dijk117, Liempde

Heilige Bloedprocessie
15.00 uur, vertrek van Burgakker, Boxtel
De route van de processie is als volgt:Burgakker, Kruisstraat, Markt, Clarissenstraat, Bosscheweg, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Pr. Bernhardstraat, Stationsstraat, Rechterstraat, Kruisstraat, Markt, Clarissenstraat, Oude kerkstraat naar de Sint Petrusbasiliek.

Maandag 23 mei

Flessenactie Jeugdvereniging JAS Liempde komt aan de deur
18.30-19.30 uur, Centrum Liempde

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond met het Dükerskoor
20. 00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 24 mei

Bingo-avond bij De Adelaar
19.00 uur, Café/Zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

25-27 mei

Liempdse Avondwandel 3 daagse BVV Den Berg
18.00 uur, Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 25 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 26 mei

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vrijdag 27 mei

Kaarten KBO
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Foto: Ellen Memelink - van Lokven

Marianne van Lokven - Den Otter