DeMooiBoxtelKrant

24 mei 2017

DeMooiBoxtelKrant 24 mei 2017


Muziekstraatje wederom één groot feest

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Boxtel - Al vroeg waren de organisatoren van het Muziekstraatje zondagochtend in de weer om ook de derde editie van dit jaarlijkse evenement tot een succes te maken. Hun inzet werd beloond: met stralend weer, vele bezoekers en spetterende optredens was het Muziekstraatje 2017 een daverend spektakel.

Aan het eind van de ochtend klonken al de eerste muzieknoten in de Stationsstraat en Rechterstraat, en dit zou niet meer ophouden tot vroeg in de avond. Overal werd muziekgemaakt, gelachen en genoten. Het toestromende publiek kreeg enthousiaste optredens voorgeschoteld van onder andere slagwerkgroep Hardslag, de Ducktownband, de jonge muzikanten van Angela's Project en de leerlingenorkesten van De Red River band en van Fanfare Concordia. Maar ook de verschillende dansgroepen van Tiga, die steeds op een ander podium hun swingende kunsten vertoonden, trokken veel bekijks. En de sterren van The Star Company straalden tijdens hun shows op de Zwaanse Brug, waar zich aan het einde van hun laatste set een heuse opstopping voordeed.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Janine van der Zanden

Voor de honderden aanwezigen was er naast het kleurrijke en afwisselende muzikale programma nog veel meer te beleven. De verschillende eetkraampjes vonden gretig aftrek en de terrassen zaten vol. De kinderen leefden zich ondertussen uit op het springkussen, bij de verschillende kinderspelletjes en namen met of zonder hun ouders een kijkje op de rommelmarkt. Laatstgenoemde activiteit was dit jaar nieuw op het Muziekstraatje en mag volgens organisator Rudi van der Plas nog wat groeien in de komende edities. Desondanks kijkt hij, samen met mede-organisator Johan van der Loo terug op een geslaagde derde editie. "Het was zeker een succes! Wij denken dat er ongeveer een 700 tot 800 bezoekers zijn geweest."
Het was dan ook, als het aan het tweetal ligt, zeker niet het laatste Muziekstraatje: "Op naar een nieuwe editie volgend jaar!"

Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl

Michael van Gerwen wint Premier League of Darts

Londen - Darter Michael van Gerwen heeft donderdagavond in de O2 arena in Londen de Premier League gewonnen. Van Gerwen sleepte in een spannende finale tegen Peter Wright een 11-10 overwinning uit het vuur.

Helemaal vanzelf kwam de overwinning niet voor de oud-Boxtelaar. Aanvankelijk kwam Van Gerwen namelijk met 3-0 achter tegen de Schot. Na een sterke comeback van 'Mighty Mike' liep Wright verder uit tot een haast onoverbrugbare 7-2 voorsprong.

Van Gerwen bewees echter dat in het darten niets onmogelijk is en gooide zich uiteindelijk naar een 11-10 overwinning.

Met de overwinning kan Van Gerwen, die dit jaar de Quote top 100 van rijke, jonge Nederlanders binnenkwam op plaats 100, 250.000 pond prijzengeld, plus 25.000 pond bonus bijschrijven.

Avonddriedaagse Liempde en Esch goed verlopen

Liempde/Esch - Vele honderden lopers liepen vorige week de 5- en 10-kilometerroutes van de Avonddriedaagse. In Liempde werd deze voor de 36e keer en in Esch voor de achtste keer georganiseerd. De Boxtelse wandelaars moeten nog even geduld hebben: zij mogen van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 juni hun beste beentje voortzetten tijdens de 46e editie van de Avondvierdaagse.

Collectes mei en juni

29 mei tot en met 3 juni:         Epilepsiefonds
12 tot en met 17 juni:        Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni:        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis
26 juni tot en met 1 juli: Ver. tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 25 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 26 mei        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Dinsdag 30 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 31 mei        Fietsen, vertrek vanaf de Speelmanstraat        13.30
                        Snelle groep        13.15

Vrouwencontact Boxtel

Dinsdag 31 mei        Excursie naar Via Sana Mill, vertrek vanaf Breukelsplein        18.00
Elke dinsdag fietsmiddag: Vertrek vanaf Breukelsplein, 35 km        13.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Leerlingen scoren goed bij praktisch verkeersexamen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Bij de verkeersexamens op 16 en 17 mei, gehouden onder alle leerlingen van groep 7 van tien basisscholen in de gemeente Boxtel, zijn 315 kinderen geslaagd. Acht leerlingen zijn gezakt. Daarmee is het examen dit jaar minder goed gegaan dan in 2017, toen niemand zakte. De leerlingen van basisschool De Vorsenpoel hebben gemiddeld het minste aantal fouten gemaakt.

De leerlingen werden op 48 handelingen beoordeeld en mochten in totaal vijf fouten maken. Vier leerlingen hebben meer dan 5 fouten gemaakt. Vier anderen zijn niet gestopt voor het rode verkeerslicht en daardoor meteen gezakt. De route is door 100 leerlingen afgelegd zonder een fout te maken. 113 leerlingen hebben maar één fout gemaakt.

Wat dit jaar opviel was dat er veel fouten worden gemaakt met betrekking tot het letten op de andere weggebruikers. Ook als je voorrang hebt moet je de situatie goed in kunnen schatten om te kijken of je voorrang krijgt. Zo keken een aantal leerlingen op het kruispunt Fellenoord-Grote Beemd niet over hun schouder of er verkeer van achter aan kwam. Een ander opvallend punt is dat er ten opzichte van voorgaande jaren veel fouten zijn gemaakt tegen het einde van de route. Ook hier gaat het veelal om onvoldoende kijken naar het overige verkeer.

In mei 2018 zal het volgende praktisch verkeersexamen plaatsvinden.

Tunnel Vision 2.0 kan rekenen op 13.000 euro subsidie

Boxtel - Het doorslaand succes van Tunnel Vision, waarbij de tunnel onder de A2 het witte doek vormt voor graffitikunstenaars, krijgt een vervolg op 25 juni. De tweede editie van Tunnel Vision vindt die dag plaats. Het evenement wordt georganiseerd op dezelfde locatie, inmiddels omgedoopt tot Street Art Center Boxtel/Liempde, en maakt onderdeel uit van 'Boxtel En Route'. De organisatie krijgt 13.000 euro subsidie om het evenement mogelijk te maken.

Bij de eerste editie, op zondag 1 oktober 2016 gingen kunstenaars aan de slag met graffiti op de twee tunnelwanden bij het viaduct van de A2 over het voormalig Duits Lijntje van 60 meter lang en 6 meter hoog. Het resultaat trekt nog dagelijks bezoekers.

De locatie van TunnelVision is inmiddels omgedoopt tot Street Art Center Boxtel/Liempde. "Met het Street Art Center geven we een verwaarloosde plek die voorheen als illegale vuilstortplaats werd gebruikt, een nieuwe bestemming", aldus wethouder Maruška Lestrade. "Het evenement was een groot succes en werd door zo'n 1.500 mensen bezocht. Sinds de eerste editie wordt er geen illegaal afval meer gestort op de locatie, en is het een geliefde locatie voor fotosessies."

Lestrade is blij dat Tunnel Vision een vervolg kan krijgen. Volgens de wethouder is het echt een van de verborgen schatten van Boxtel: "Een onverwachte plek; vanwege zijn ligging zelfs letterlijk een verborgen schat. Een plek ook die in de afgelopen maanden mij en al vele bezoekers met mij positief verrast heeft. Mooi of niet mooi, kunst of geen kunst. Iedereen mag daarover een mening hebben. Maar feit blijft dat het mensen raakt, het doet iets met ze."

Inmiddels heeft Tunnel Vision bekendheid tot over de landsgrenzen. Dit jaar hebben zich ook graffiti-artiesten aangemeld uit onder meer Ierland, Italië en België. In de opzet van Tunnel Vision Edition 2.0 is ook ruimte voor muziek en een workshop graffiti voor kinderen. Maar voor iedereen aan de slag kan, wordt de tunnel van het Duits lijntje eerst weer zwart geschilderd. Wie de huidige graffiti nog wil bekijken kan dat doen tot 21 juni.

Edition 2.0 vindt plaats op zondag 25 juni 2017 van 10.00 tot 20.00 uur. Houd de website, onze Facebookpagina en onze Instagrampagina in de gaten voor meer informatie over Tunnel Vision Edition 2.0

De organisatie van Tunnel Vision Edition 2.0 bestaat uit 5 mensen die ook betrokken waren bij Edition 1.0: Ad van Gennip, John Rikken, Mitch Koningstein, Paul Jongsma en Theodoor van Leeuwen. Voor Edition 2.0 is Jan Pennings toegevoegd aan de organisatie en hebben Wim Ketelaars en Marcel Joosten zich beschikbaar gesteld als adviseurs. Binnenkort lees je meer in DeMooiBoxtelKrant over dit bijzondere project.

Maremak binnen twee jaar bij St.Theresiaschool

Boxtel/Lennisheuvel - SBO De Maremak voegt zich afhankelijk van het leerlingenaantal met ingang van het schooljaar 2018-2019, of het jaar daarop, bij de Theresiaschool in Lennisheuvel. Daartoe besloot het bestuur van Stichting Sint-Christoffel, het overkoepelend orgaan van de scholen.

In april 2016 heeft het Samenwerkingsverband 'de Meierij' de keuze gemaakt dat op termijn het Speciaal Basisonderwijs als school zal gaan verdwijnen. Dit vanuit de gedachte horend bij Passend Onderwijs: "Ieder kind thuis nabij naar school". Dat betekent dat de SBO's binnen het samenwerkingsverband kleiner aan het worden zijn en op den duur niet meer zullen bestaan.

Ook SBO De Maremak in Boxtel-Oost, horend bij Stichting Sint-Christoffel, is qua leerlingenaantal kleiner aan het worden. Om het moment dat gebouw waarin De Maremak gehuisvest is te groot en duur voor te zijn is besloten tot de verhuizing.

Sint-Christoffel heeft na uitvoerig beraad met alle directeuren en intern begeleiders van de zeven andere scholen binnen de stichting besloten dat De Maremak zich fysiek aan kan sluiten bij St.-Theresia. Hierbij is volgens Sint-Christoffel gekeken naar het onderwijskundig concept, het pedagogisch klimaat, de huidige ontwikkelingen van de scholen en de fysieke mogelijkheden.

Informatiemiddagen PHS drukbezocht

Een belangstellende wordt te woord gestaan door enkele medewerkers van de gemeente. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In aanloop naar het nemen van een besluit wat betreft Programma Hoogfrequent Spoor, aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en de sluiting van de dubbele spoorwegovergang bij Tongeren hield de gemeente op vier inloopmiddagen in de Croonpassage. De middagen werden goed bezocht en aan kritische inwoners, met zowel in positieve als negatieve reacties, was geen gebrek.

Wethouder Van Wanrooij legt uit dat er al verschillende zienswijzen zijn ingediend met betrekking tot de voorgenomen plannen. Na de zomer worden die gebundeld en daar waar mogelijk in de huidige besluitvorming verwerkt. Daarna volgt een periode waarin eventuele procedures worden afgehandeld door de Raad van State. Cruciaal is hierbij de sluiting van de dubbele overweg, een vereiste voor de gemeente om aanspraak te kunnen maken op de 32,4 miljoen euro die provincie en Rijk samen beschikbaar stellen voor het gehele verkeersproject.

Tientallen nieuwe Boxtelaren werden afgelopen zaterdag verwelkomd op het gemeentehuis. Foto: Rianne de Jong

Mocht het tot een gang naar de RvS leiden dan wordt daar in het voorjaar van 2018 uitspraak over gedaan. Daarna is duidelijk of de plannen definitief uitgevoerd gaan worden of dat Boxtel terug moet naar de tekentafel. Als alles loopt volgens plan is het verkeersproject in 2023 afgerond.

Nieuwe Boxtelaren verwelkomd

Boxtel - Maar liefst 81 nieuwe Boxtelaren werden zaterdag in het Boxtelse gemeentehuis verwelkomd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners. Onder hen 73 nieuwe inwoners en acht nieuwe Nederlanders, die, voor zover van toepassing, van hun familie vergezeld werden.

Na een kopje koffie volgde een officiële ontvangst door burgemeester Mark Buijs. Daarna was er gelegenheid om 'Oudhollandse' poffertjes te eten. Om 15.30 uur verliet de groep het gemeentehuis om met de burgemeester en wethouders te voet Boxtel nader verkennen. Bij deze rondleiding kwamen de nieuwe inwoners langs de 'parels' van Boxtel, waar zij een praatje kregen van de 'gidsen'.

Festival Beco Dok 2.0 biedt evolutie, geen revolutie

Boxtel - De tweede editie van het festival Beco Dok heeft het 'serienummer' 2.0 meegekregen. Ondanks de stevige regen was de eerste editie vorig jaar met zo'n 300 bezoekers een succes. Dit jaar hoopt het samenwerkingsverband tussen Bar Becoloth en Dok 12 600 bezoekers in de Rozemarijnstraat te mogen verwelkomen, mits het zondag 28 mei, als het festival plaatsvindt, mooi weer is.

De hoofdact en tevens afsluiter van Beco Dok 2.0 vormt de PQ band (voorheen: Pizza Quick band). Zij spelen tot 22.00 uur, een uur later dan bij de eerste editie. Het festival begint dit jaar ook een uur later, namelijk om 15.00 uur. Het is een van de weinige zaken die veranderd zijn ten opzichte van de eerste jaargang. "Verder is alleen onze leeftijd veranderd", lachen organisatoren Carin van Asveldt (Dok12) en Martijn Voets (Becoloth).
Naast de PQ band zullen ook Out of Order, Sur5 en, in de pauzes, Central Heating het publiek met aanstekelijke covers uit de jaren 60 tot en met 80 vermaken. Johan Coset zal het geluid verzorgen.

Er worden muntjes van 2 euro verkocht waarvoor iets te drinken gekocht kan worden, maar ook wat te eten bij de mobiele frietkraam van Mikies. Wie nog munten over heeft aan het eind van de dag kan deze weer inwisselen voor contant geld. Om rijen bij het toilet te voorkomen staat er buiten ook een toiletwagen opgesteld.
Dok 12 is op 28 mei gesloten. "De enige zondag dat we niet open zijn!", verzekert Carin. Of het zondag regent of niet, het publiek zal droog naar de optredens kunnen kijken: in de Rozemarijnstraat komt in totaal 32 meter aan tenten te staan om de bezoekers een droog onderkomen te bieden.
De organiserende café's bestempelen de samenwerking als een succes. "Het grootste 'incident' vorig jaar was een kapot gevallen glas", vertelt Martijn lachend. Carin valt hem bij: "Ik zou verder ook echt niets anders kunnen opnoemen."

Beco Dok 2.0 is op zondag 28 mei van 15.00 tot 22.00 uur.

Nieuw artikel

LEZING: ‘ONTWERP EN PRODUCTIE VAN LINNEN DAMAST’

De rijke traditie van tafellinnen ‘Made in Boxtel’ en hoe het nu gaat

In het kader van de lopende expositie ‘Damastweverijen in Boxtel’ verzorgt kunsthistorica Sanny de Zoete uit Delft op zondag 28 mei 2017 een lezing in MUBO over ontwerp en productie van linnen damast. Zij vertelt onder de noemer ‘Made in Boxtel’ over al het moois wat in vroeger jaren door de Boxtelse weverijen is geweven en welk vakmanschap daarvoor nodig was. Vanuit haar passie voor damast produceert ze sinds 1994 ook haar eigen damast en legt ze uit hoe ze oude dessins weer opnieuw op de kaart heeft gezet en hoe die tegenwoordig worden gemaakt. Kortom een boeiende lezing over de rijke traditie van tafellinnen.

“Made in Boxtel’, dat zeiden wevers in de 19de eeuw nog niet, maar wel zullen ze zeker heel trots zijn geweest op het vele prachtige damast dat de Boxtelse wevers voor het Koninklijk Huis weefden. Weverij van de Ven uit Boxtel was hofleverancier, ongelooflijk grote aantallen tafellakens, servetten, droogdoeken en keukentafellakens leverde hij tientallen jaren lang aan hof, adel en burgerij. Sanny deed onderzoek bij het Koninklijk Huisarchief in Den Haag en vertelt over het damast en wat toen een tafellaken kostte. In de twintigste eeuw liggen in honderden kerken in Nederland tafellakens met een voorstelling van Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci. Ook allemaal “Made in Boxtel, en wel door Linnenweverij W.J. Van Hoogerwou.

In de lezing kijken we naar al die mooie patronen die hier in Boxtel werden geweven. Wat een enorme klus het was om een nieuw dessin tot leven te brengen: eerst het patroon millimeter voor millimeter met groene of rode inkt op millimeterpapier uittekenen en daar dan een ponskaart van maken door duizenden gaatjes op de juiste plek in een kaart te slaan. Ieder millimeter die fout in de tekening staat, is terug te zien in het damast. Voor ieder onderdeel van het totale proces is veel vakmanschap vereist, ook nu nog. Want hoewel het linnen damast weven uit Nederland is verdwenen, is het dessin van Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci door Sanny de Zoete weer opnieuw op de kaart gezet. Dat gaat nu met de computer heel wat sneller dan vroeger, maar nog steeds is het een complex proces. Sanny laat het nu in Ierland weven en vergelijkt ze het met het damast uit Boxtel.

Sanny de Zoete wordt gezien als expert en autoriteit op het gebied van linnen damast. Vanuit haar passie voor antiek damast produceert zij met haar eigen onderneming topkwaliteit Dutch Design Damast Tafellinnen op maat voor uw tafel thuis. Zij taxeert linnen, damast, borduurwerk en kant voor musea, stichtingen en particulieren. Als bevlogen gastconservator stelt zij ook exposities samen en heeft zij op afstand ook tips aan MUBO gegeven voor onze expositie “Damastweverijen in Boxtel’, die loopt van 27 mei tot en met 13 augustus. Na de lezing kunt u bij Sanny de Zoete terecht voor een beoordeling van uw eigen meegebrachte linnengoed/damast.

De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur, zodat u op uw gemak een kopje koffie/thee kunt gebruiken. Tijdens de lezing is er ook een koffie/thee pauze. De entree voor de lezing is voor volwassenen is € 5,00 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 3,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Negende editie Limuscene Live

Liempde - Op zondag 4 juni, eerste pinksterdag, vindt alweer de negende editie plaats van Limuscene Live. Op dit festival dat regionale bands en artiesten, jong en oud, een podium biedt, zijn verschillende muzikale genres zoals pop, rock en blues te horen. Vanaf 13.00 uur barst het muzikale feest los op het terrein rondom de kiosk in het centrum van Liempde.

Op het hoofdpodium vindt een verscheidenheid aan optredens plaats van Teuk Mcgraig, Art Felixx, Dexter Saint Jock, Hi-5 Rhytm & Blues Band, Lapa Loca & The Horny Charlies, Trip to Dover,
Seattle Tribute Project en Dents & Friends. Deze worden afgewisseld met akoestische acts in de kiosk van Sparks & Maze, Brechtje Schoenmakers, vanBakkus, Rinka, Dennis Wels en Sons of Dirt.
Ook aan de jongste bezoekers is gedacht: zij kunnen zich laten schminken, worden geëntertaind door de ballonnenclown of vermaken zich in de draai- en zweefmolen.

Limuscene Live vindt plaats van 13.00 tot 23.00 uur in het Concordiapark in Liempde. De entree is gratis. De complete programmering en overige informatie rondom Limuscene Live is terug te vinden op www.limuscene.nl en op Facebook: www.facebook.com/limuscene.

Spelletjesmiddag Kinderboerderij

Boxtel - Bij De Kinderboerderij wordt op woensdag 7 juni een gratis spelletjesmiddag georganiseerd door leerlingen van de Helicon.
Kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 kunnen deelnemen aan een speurtocht, de caviarace, dierensnoepjes maken en een ponyritje. Opgeven kan vóór 1 juni via info@kinderboerderijboxtel.

CD presentatie Jan van der Heijden

Foto: Jan van der Heijden

Liempde - De Liempdse troubadour Jan van der Heijden presenteert aanstaande zaterdag 27 mei zijn nieuwe cd. Uiteraard met zelfgeschreven, nieuwe liedjes in het Brabants dialect.

Heel belangrijk zijn de drie liedjes die hij gemaakt heeft bij de geboorte van zijn drie kleinkinderen, die uiteraard een heel belangrijk deel van deze cd vormen. Deze zijn wel in ABN geschreven.
De presentatie zal plaatsvinden in cultureel centrum Den Durpsherd in Berlicum. Vanaf 14.30 uur brengt hij, samen met een vijftal begeleidende muzikanten, de zestien liedjes ten gehore.

Iedereen is op die middag welkom, entreekaarten à 7,50 euro zijn te reserveren via www.durpsherd.nl. Voor meer informatie kun je bellen naar 06-41639443.

Traditionele Kleuskesdag

Liempde - In het kader van de traditionele Kleuskesdag vindt ieder jaar op de eerste zondag van juni openstelling plaats van de monumentale boerderij uit 1888 aan de Oude Dijk 19-21 in Liemdpe.

Tijdens de openstelling op eerste pinksterdag zondag 4 juni kunnen bezoekers het voorhuis bezichtigen, is er op de beugelbaan in het achterhuis een demonstratie en is er gelegenheid om een potje te beugelen, en worden in de expositieruimte op zolder onder andere originele filmbeelden vertoond van de laatste bewoners. Ook kunnen zij door de fraaie boerenhof met oude soorten groenten wandelen met uitleg van de beheerder.

De openstelling is tussen 11.00 en 16.00 uur en is mogelijk gemaakt door de belangeloze medewerking van de bewoner van het voorhuis, Beugelclub De Klöskes en Stichting Kèk Liemt.

Tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd-Ons Ideaal organiseert op zondag 25 juni van 10.00 tot 16.00 uur een grote tweedehandsmarkt op het buitenterrein van Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Wil je een kraam huren op deze grote, goed bezochte markt? Dat kan via 0499-395181 (na 19.00 uur), 0411-677292 of jan@onsideaalboxtel.nl. Een kraam (4 bij 1 meter) kost 20 euro, bij twee of drie kramen zijn de kosten 17,50 per stuk. Aanmelden kan tot zaterdag 17 juni. Wees er snel bij , er zijn maar honderd kramen beschikbaar.

12 punten gaan naar België

Gelukkig heb ik geen flauw idee hoe mijn huisarts eruitziet. Sterker nog, ik weet niet eens hoe de beste man of vrouw heet. Met twee ouders in de zorg had ik eigenlijk altijd een privedokter bij de hand. Er was weinig wat ik niet zelf heb kunnen oplossen met een tube calendulazalf, paracetamol, bepanthen, after bite en rescue. Ik vergeet de Tea Tree olie niet, daar heb ik wat liters van weggedruppeld. Godzijdank ben ik gezegend met gezonde genen en opgevoed met een áls-het-vanzelf-is-gekomen-gaat-het-vanzelf-ook-weer-weg-mentaliteit.

Dat gold trouwens ook voor onze huisdieren. Vijftien jaar geleden gingen mijn ouders samen op vakantie en onze kat had een bult op zijn rug. Het beestje was al zwaar over zijn houdbaarheidsdatum heen dus een operatie zou hij nooit overleven. Terwijl mijn ouders genoten van stokbrood en rode wijn, keken mijn zusje en ik naar de bult die steeds groter werd. Toen calendula dit keer ook niet hielp hebben we toch mijn vader maar gebeld. Mijn zusje hield de kat vast. Dat alleen al was een klus met onze eigenwijze rode kater. Krampachtig probeerde ik te luisteren naar de instructies van mijn vader aan de telefoon, tegelijkertijd moest ik proberen om de bult met een spuitje schoon te spuiten. De kat miauwde onafgebroken, mijn zusje riep alleen maar heel vaak en heel hard 'opschieten Babette, ik hou het niet meer!' en ik had het angszweet in mijn schoenen staan. God wat voelden we ons stoer toen het uiteindelijk was gelukt, wij hadden dat mooi samen gefixt.

En de kat? Die heeft nog een jaar of vijf geleefd, zonder bult. De kat wel. Ik niet. Ik heb namelijk één familiekaaltje georven dat zich niks aantrekt van Tea Tree olie. Ik heb allemaal vetbulten op mijn hoofd. Niks ergs, hooguit ongemakkelijk bij de kapper. En aangezien ik daar nogal vaak zit, wilde ik ervanaf. Geen enkele arts wilde eraan beginnen, teveel werk en onnodig vonden ze, want je zag er niks van. En als er dan een arts was die het wilde doen, dan kwam ik op de afspraak en dan stond hij me al op te wachten met een scheermesje. Hij moest elke plek scheren ter grootte van een twee euro stuk. Ik heb ongeveer twintig bulten, je kunt je wel voorstellen hoe dat er dan uit zou zien. Toen zelfs een dermatoloog er niet aan wilde beginnen, maar ik wel 169 euro moest afrekenen voor een twee minuten durend consult was ik het zat.

Ik heb een plastisch chirurg in België gevonden die het wilde doen, 18 mei zou het gaan gebeuren. Om twaalf uur 's nachts stond ik nog met een plakje kleffe cake en een paar sterretjes voor mijn jarige man, amper twaalf uur later reden we naar het Belgische ziekenhuis en moest ik onderweg ernaartoe een xanax tablet nemen. Vond ik wel een beetje spannend. Mijn man ook. Bij elk nerveus lachje zei hij, het werkt al hè?! En hij had gelijk… ineens voelde ik me totaal relaxt. Niet een beetje maar echt heel erg. En blij. Kon alleen maar glimlachen. Ook toen de dokter en de assistent tijdens de operatie met mij spraken over het songfestival, Jesse Klaver en een nieuwe serie op Netflix. Ik kon alleen maar lachen.

En dan dat Belgisch accentje, van het woord 'kompreskus' kreeg ik echt de neiging om ze te omhelzen. Weet niet meer zeker of ik dat niet ook heb geprobeerd. Weet ook niet zeker of ik niet hardop Bob Marley heb gezongen. Maar die lieve, bescheiden Belgen zouden daar nooit wat van zeggen. Hooguit een kompreske op mijn mond plakken. Amai zeg, iek ben content met mijn Belgische dokter. Net zo content als met het Belgische songfestivalnummer.

Merci Bien.

De groetekes, Babette

Vrouw zwaar gewond bij botsing met boom

Boxtel - Bij een eenzijdig ongeluk op de Gestelseweg in Boxtel is donderdagnacht een vrouw ernstig gewond geraakt. De vrouw was links van de weg op een boom gebotst waarna haar voertuig midden op de rijbaan tot stilstand kwam. Het slachtoffer is met een ambulance, onder begeleiding van een trauma-arts, overgebracht naar het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Over de aard van haar verwondingen is ons niets bekend, wel was de vrouw bij kennis.

Rond 3.30 uur zag een andere weggebruiker dat er een ongeluk was gebeurd. Hij waarschuwde de hulpdiensten. Die rukten massaal uit, met onder meer een traumahelikopter. De brandweer is enige tijd doende geweest om met hydraulisch gereedschap het slachtoffer te bevrijden.

De doorgaande weg tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel is geruime tijd afgesloten geweest voor het overige verkeer. Een bergingsbedrijf heeft het zwaar gehavende voertuig afgevoerd waarna de weg weer volledig kon worden vrijgegeven. Over de oorzaak van het eenzijdige verkeersongeval is ons niets bekend.

Opnieuw aanrijding bij kruispunt Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg

Boxtel - Opnieuw is er vrijdagmiddag een aanrijding op het kruispunt Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg geweest. Het ging ditmaal om een aanrijding tussen een auto en een fietser, waarbij de schade relatief beperkt bleef. De fietser raakte lichtgewond.

Het is het vierde ernstige ongeluk op de kruising in het afgelopen jaar en een van de vele aanrijdingen in de afgelopen jaren. Wij telden er in ons archief, dat loopt sinds eind 2011, 14.

Eerder stelde onder andere oppositiepartij BALANS en DeMooiBoxtelKrant al vragen aan de gemeente over de veiligheid van het kruispunt. Volgens de gemeente is dit echter op orde. Wel erkent de gemeente het feit dat er veel ongelukken gebeuren en worden er verkeersmetingen en observaties in verband met de verkeersveiligheid van het kruispunt uitgevoerd.

Eerder werden al extra borden en markeringen aangebracht om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Nieuwe locatie Cello geopend

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Cello, Frank van Beers, spreekt de bewoners toe. Foto: Karin Gottlieb

Boxtel - De nieuwe woonlocatie van Cello, aan het Zusterspad, werd afgelopen vrijdag door een delegatie van de zorginstelling geopend. Ook was die dag het bestaande Cello-complex bij Princenlant te bezoeken.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Ton de Jong

Boxtelse wandelaar loopt fluitend 100e Kennedymars

Boxtel/Cuijk - Een bijzondere wandeltocht voor Boxtelaar Ton de Jong afgelopen zaterdag: de fluitende wandelfanaat liep zijn 100e Kennedymars (80 km) door het land van Cuijk.

6 / 18

Foto: Heemkunde Boxtel

433 Woenselse watermolen Eindhoven
Pastel, 28 x 38 cm, gesign. r.o.
Particuliere collectie

De oorsprong van deze watermolen is al heel oud. Al sinds de allereerste vermeldingen is de molen in bezit van de heren Van Cranendonck en Sevenborn.
In de eerste helft van de veertiende eeuw wordt vastgelegd dat Dirk, de heer van Cranendonck, de watermolen van 'Scymmelen', samen met andere molens, in erfpacht heeft. Rond 1550 wordt de molen omschreven als: 'twee moelens en huys te Woensel ter plaetsen geheyten te Schimmele aen die Molenstraet streckende van de gemeynen Sonschen weg tot aen de Dommel'. Dat bestaat dan uit een water-oliemolen, een graan-watermolen en een huis met erf.

Delen van de molen worden in 1860 gerestaureerd en gemoderniseerd en in 1867 laat Jan Notten, samen met compagnon jonker Johan Judocus Smits van Eckart, de oude korenmolen afbreken. Daarna verrijst, in 1870, een nieuwe watergraanmolen met een bloemfabriek van drie verdiepingen hoog. De molen wordt in 1907 verkocht aan de firma Van der Putten en Van den Bergh uit Veghel. De firmanten gaan in 1909 uit elkaar en de molen komt in handen van een van de firmanten; Petrus Adrianus (Piet) van der Putten uit Veghel. In 1929 worden delen van het terrein aan de gemeente Eindhoven verkocht, waarna in 1935 de gebouwen, waaronder de molen en de omliggende terreinen, volgens het kadaster officieel verkocht worden aan de gemeente Tongelre. Feitelijk is dan de gemeente Eindhoven de eigenaar. In datzelfde jaar wordt het dak van de molen gesloopt en in 1940 heeft timmerman Loomans een werkplaats in het magazijn bij de molen. Domien Himpens is de laatste molenaar. De molen wordt in 1956 gesloopt, om plaats te maken voor een van de gebouwen, die op het TU/e-terrein zullen verrijzen. De kolenopslagplaats van kolenboer Joep Stark wordt ten slotte in 1965 gesloopt. Dit ogenschijnlijk eeuwenoude pandje met trapgevel was het laatste bijgebouw van de Woenselse watermolen (geheel rechts op de tekening van Pierre Janssen).
Nu herinnert ons alleen nog een kunstwerk aan het langdurige en roemrijke bestaan van de Schimmelse of Woenselse watermolen.

Pierre Janssen, die de Woenselse watermolen in de eerste helft van de twintigste eeuw tekende, kan de watermolen nooit gezien hebben, zoals hij hem getekend heeft. In 1870 werd immers de drie verdiepingen tellende watergraanmolen gebouwd. Janssen zal het hebben nageschilderd van een ander schilderij of van een hele oude foto van vóór 1867.

Een Nieuw Avontuur

Het is bijna zover; nog drie maanden en dan gaan mijn gezin en ik de gemeente Boxtel verlaten. De intentie is om voor twee jaar als expats naar Amerika te gaan. Nog een laatste column en dan word ik overgeplaatst naar een enkele luchtpost misschien. Jammer, maar een geweldig nieuw avontuur staat ons te wachten. Het is niet ons eerste expatavontuur, maar wel met drie kleine kinderen. Ik zal Liempde en haar mensen erg gaan missen. Normaal heb ik daar niet zo’n last van; kan ik snel aarden en kan ik ook zonder veel kleerscheuren weer verder. Maar nu voel ik duidelijk dat ik meer moeite heb om weg te gaan. Wat ben ik gewend geraakt aan al die bekende gezichten aan school, de leerkrachten, de buurt, lokale ondernemers en werknemers. Ik zal vooral de fijne mensen van de dansgemeenschap en mijn nieuwe prachtige, lieve vriendinnen ontzettend missen. We wonen nu drie jaar in Liempde en we zijn zeker van plan om terug te komen. We hebben Liempde, haar mensen en ons plekje daar in ons hart gesloten.

In Amerika zullen we gaan wonen in Boise, Idaho. Een stad in de woestijn; de zogenaamde High Desert, en aan de voet van de mooie Rocky Mountains. Het is zo’n vijf uur rijden van het schitterende park Yellowstone, waar de machtig grote harige bizons je voorbij wandelen (in je auto zittend ;)), de wolven ’s nachts huilen en beren je ontbijt en meer kunnen opeten, wanneer je als kampeerder niet uitkijkt. Een fantastisch wijds gebied vol natuur. Op twee uur rijden van Boise ligt een berggebied, waar veel filmsterren, zoals Bruce Willis en andere beroemdheden een vakantiehuis hebben of hun vakantie doorbrengen. Er ligt tot nu nog altijd sneeuw en ik hoop er met mijn zoontje te leren skiën, als ik durf :S. In de stad Boise, zo groot als Eindhoven, zijn alle voorzieningen - theaters, bioscopen, nationale bedrijven, alle soorten onderwijs - omdat er in de wijde omtrek niets te vinden is. De eerste grote stad ligt op vijf uur rijden. We zitten dus in ‘the middle of nowhere’ en toch ook weer niet.

Ik vind het erg bijzonder om dit met mijn man en kinderen te mogen gaan beleven, om deze ‘taste of America’ te verkrijgen en daarmee ons wereldperspectief te vergroten. We zijn al volop aan het voorbereiden; de kinderen krijgen al een aantal weken Engelse les aan huis, het huis is verhuurd, en we zijn de stad aan het onderzoeken om wijken te vinden waar het goed wonen is in combinatie met een goede school in de buurt. Mijn man is al een aantal maal in Boise geweest en heeft inmiddels een redelijk beeld van de stad en de verschillende wijken. Ook is hij in contact gekomen met andere expatgezinnen, die volop tips hebben. Het blijkt een goede fietsstad, vol parken, gezellige koffiebarretjes... volgens mij zal het aarden daar best goed komen. Ik zie mijzelf samen met mijn jongste dochter van dan net 3, heel ontspannen Boise ontdekken.. op de bakfiets! :)

En ook daar is een Niagemeenschap, waar ik heerlijk zal kunnen dansen en les zal kunnen geven, mijzelf door kan ontwikkelen en leren van nieuwe mensen, een andere cultuur en een ander soort leven. Het zal hoe dan ook een verrijkende ervaring worden en ik kan niet wachten om het een en ander te mogen gaan delen met jullie in de vorm van een blog op mijn nieuwe in juli te lanceren website vol dansfilmpjes, natuurvoedingsrecepten en andere leuke, interessante en inspirerende dingen voor een natuurlijk en vrij lichaam en leven.

Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde goed gestart

Volop actie op de voedseltuin. (Foto: Theodoor van Leeuwen) Foto: Theodoor van Leeuwen

Boxtel - Vanaf de lente dit jaar is op het terrein van De Kleine Aarde een forse voedseltuin gevestigd. Dit voor Boxtel nieuwe project wil wekelijks verse groenten en klein fruit leveren aan de Voedselbank voor Boxtel en omstreken. Daarom is een behoorlijk grote moestuin noodzakelijk. Er zijn immers meer dan 200 cliënten bij de Boxtelse Voedselbank aangesloten, waardoor ruim 400 monden gevuld moeten kunnen worden. Over een paar weken al komen de eerste producten (sla en andijvie) uit de tuin beschikbaar. De Voedselbank geeft jaarlijks aan welke producten zij graag geleverd krijgt. Helicon Opleidingen heeft het inrichtingsplan en teeltplan ontwikkeld. Op de tuin zijn dagelijks activiteiten, dus mensen kunnen altijd komen kijken. De officiële Open Dag is op zondag 25 juni.

Initiatiefnemer en projectleider Theodoor van Leeuwen startte drie jaar geleden met succes een eerste voedseltuin voor de Voedselbank van 's-Hertogenbosch. Daar werken wekelijks ruim twintig vrijwilligers. In Boxtel is vorig jaar een speciale stichting opgericht, die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering. Voorzitter is Peter van As. Jan Boogers is secretaris en Jan Balk, tevens bestuurder bij de Voedselbank, is sinds enige tijd ook bestuurder. De projectleider krijgt assistentie van Ingrid Wouda. Bij de stichting werken alleen maar vrijwilligers. Toch is de tuin een professioneel bedrijf. Het bij de start van dit belangrijke project benodigde geld is afkomstig van donateurs, sponsoren, fondsen en subsidies.

Twee percelen
Op het terrein van De Kleine Aarde (omvang bijna 3 hectare) is een tweetal percelen beschikbaar. Het eerste is nu in gebruik en wordt het Doolhofperceel genoemd. Het zogenaamde Eco-perceel (genoemd naar het voormalige Eco-gebouw) wordt in de loop van dit jaar tuinklaar gemaakt voor productie vanaf begin 2018. Totale oppervlakte is circa 7000 m2. Er staat een prachtige schaftwagen en het perceel is onlangs omheind, om te voorkomen dat konijnen de producten opvreten. Ook zijn er nepvogels (sperwers) om de vraatzucht van bepaalde vogelsoorten te beperken. Loonbedrijf Van Pinxteren en hoveniersbedrijf Oxalis hebben mede gesponsord en een heleboel voorbereidend werk verricht. William Baayens repareerde de bestaande beregeningsinstallatie en bracht de waterpomp weer tot leven. Die had ruim acht jaar niet meer gedraaid. Ook Baayens is mede-sponsor van de tuin. Bij de ingang van de tuin en ook bij de parkeerplaats staan alle huidige sponsoren vermeld, een cadeautje van Infolio.

Nieuwe voorraad plantjes voor de tuin: prei, koolsoorten, sla, koolrabi. (Foto: Theodoor van Leeuwen) Foto: Theodoor van Leeuwen

Samenwerking Helicon
Vanaf de start is Helicon Opleidingen de 'compagnon' van de tuin. De projectleider van deze school is Geert van de Heuvel. Hij zorgt samen met de projectleider dat zaken op rolletjes lopen. De samenwerking is vastgelegd voor de komende tien jaren. Ook het Baanderheerencollege werkt samen met de tuinorganisatie en levert wekelijks leerlingen die werkervaring opdoen op de tuin. Daarnaast levert de WSD parttime medewerkers. Zo is een hechte samenwerking ontstaan en zijn er verrassende combinaties van bedrijven en organisaties. Dat is een mooi pluspunt van dit duurzame project. Ook andere deelnemers aan 't Collectief van De Kleine Aarde bekijken nog wat hun bijdrage aan dit bijzondere project kan zijn.

Open Dag
In feite is de tuin elke werkdag te bezichtigen. Vanaf 8.30 uur tot 's middags 17.00 uur zijn er altijd wel vrijwilligers aan het werk. Maar zondag 25 juni is de officiële Open Dag, tijdens het weekend van 'Boxtel en route'. Dan zijn meer interessante locaties te bezichtigen.

Leuk werk en buiten
Om de voedseltuin op verantwoorde wijze te laten functioneren, is een groep van zo'n twintig vrijwilligers nodig. Elke werkdag zijn er 's morgens en 's middags een drie tot vier. De mensen die er werken, hoeven niet per se tuinervaring te hebben. Waar wel grote behoefte aan is, is drie tot vier echt ervaren mensen met groene vingers. Mensen bijvoorbeeld, die al jaren een volkstuin hebben (gehad) en/of het tuinieren goed beheersen. Deze zogenaamde 'tuinbazen' zijn nodig om de andere vrijwilligers te begeleiden, het werk voor te doen, de plantjes te bestellen, de zaden te kopen, etc. Inmiddels zijn er twaalf vrijwilligers, die in een opgesteld schema een of meer dagdelen per week komen werken. Iedereen kan zelf bepalen wanneer het goed past. Uiteraard wordt er dan op je komst gerekend. Wil je meer weten, bel of mail dan naar de projectleider (06-53155361 of tvleeuwen@xs4all.nl). Op www.voedseltuinboxtel.nl is meer te lezen.


Gemeente maakt haast met bouwplannen Roderweg/Hamsestraat

Boxtel - Gaat de provincie Noord-Brabant roet in het eten gooien wat betreft de bouwplannen aan de Hamsestraat/Roderweg in Liempde? Niet als het aan de gemeente ligt. Dat zit zo: de provincie wil dat een groenstrook over de hele lengte door de nieuwbouwwijk loopt. Volgens de gemeente is dat echter bouwkundig onmogelijk. In het scenario dat de provincie voorstelt blijft te weinig ruimte over om voldoende woningen te bouwen. Daarom legt de gemeente de provincie nu twee mogelijke scenario's voor om langdurig getouwtrek te voorkomen.

Het eerste scenario betreft het originele plan van de gemeente met groencompensatie langs de Groote Waterloop. In het tweede scenario koopt de gemeente de grond aan waar nu de kassen van Kwekerij Oerlemans staan. Het bijna drie hectare grote gebied zou dan voor de helft beplant worden met bomen en voor de helft bebouwd.

"We zijn het er eigenlijk allemaal over eens dat die kassen weg moeten", begint wethouder Peter van de Wiel. "Zowel de gemeente, als de provincie als Oerlemans zelf staan daar achter." Alleen wil de provincie niet dat in plaats van de kassen woningen komen. Het bijna drie hectare grote gebied moet volgens Noord-Brabant groencompensatie gaan vormen voor de te bouwen woningen. De gemeente is het daar niet mee eens: de onteigening van het gebied kost immers geld en dat moet ergens mee terugverdiend worden. Door de helft te gebruiken voor woningbouw, hoopt de gemeente de gemaakte kosten terug te verdienen.

Door de provincie nu twee scenario's aan te bieden hoopt Boxtel de Noord-Brabant te overtuigen van het feit dat het door de provincie gewenste plan voor Boxtel onbetaalbaar en daardoor onuitvoerbaar is.


Verkoop kavels Munselse Hoeve bijna afgerond

Boxtel - De 12 bouwkavels die de gemeente te koop heeft staan op Munselse Hoeve zijn zo goed als verkocht. Dit meldt wethouder Peter van de Wiel. Uit de 58 kandidaten zijn na een selectieprocedure 34 gegadigden de loting ingegaan. Binnen twee weken moeten de eerste contracten getekend zijn en kan de schop de grond in.

De wethouder benadrukt dat hij met alles wat binnen de juridische mogelijkheden van de gemeente ligt het groene karakter van de wijk in de koopovereenkomsten wil vastleggen. Voor de geselecteerde kandidaten waarmee nog geen koopovereenkomst kan worden gesloten komt binnen twee weken een optieovereenkomst op tafel te liggen.

De kavels stonden in de verkoop tussen 8 en 24 maart. Naast de voorkeurskandidaten werden ook de tweede tot en met vierde keuzes per kavel door middel van loting vastgelegd, mochten kandidaten afvallen. Voor de verkochte grond ontvangt de gemeente de vraagprijs van 350 euro per m2.


BHC-leerlingen ontfermen zich over Boxtelse Sint-Petrusbasiliek

Van links naar rechts: Nathalie LaFleur, Jop van de Sande, Anouk van der Aa. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Boxtelse Sint-Petrusbasiliek is nu niet bepaald de eerste locatie waar je aan zult denken als je het over innovatie en techniek hebt. Toch heeft zich in de voorbije maanden een hoogstandje van noeste arbeid en technisch vernuft ontvouwd in de kerktoren waarbij onder meer het carillon en de complete elektronica van de ruim 60 meter hoge kerk werden gerenoveerd en vernieuwd.

We spraken af met Fons van Heesch, drijvende kracht achter het renovatieproject. In zijn werkkamer, ruim 26 meter van de begane grond, ligt gereedschap uitgestald, evenals onderdelen van het carillon. Die zijn allemaal door een doorgeefluik van 60 bij 60 centimeter naar boven getakeld, met de hand. Van Heesch legt uit dat het plan voor de renovatie ergens vorig jaar begon, toen hij met zoon Fons Jr. een bak koffie dronk. "Bij een blikseminslag was het relais van de groepenkast vastgebrand. Ik had het daar met mijn zoon over. Hij werkt op het Baanderherencollege en was direct enthousiast." Het tweetal besloot er werk van te maken.

De vijfjarige vmbo beroepsopleiding van het BHC is er speciaal voor leerlingen die zich niet thuis voelen met hun neus in de boeken. In het vijfjarig schoolprogramma krijgen zij daarom diverse snuffelstages aangeboden. Eén daarvan omvat renovatiewerkzaamheden in de kerk.

Foto: Sander van Kasteren
Fons van Heesch Sr. voor het model van de basiliek. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Ondertussen is een vijftal leerlingen hard aan het schilderen. Het hok, waarin het eveneens door het BHC gerenoveerde carillon staat moet immers vóór 10 juni, wanneer het in gebruik wordt genomen, spic en span zijn. Een van hen is de vijftienjarige Jop van de Sande. Hij legt uit dat er vanuit het BHC veel vraag is om in de kerk mee te helpen: "We zijn met vijf schilders actief, maar 17 mensen hadden zich voor deze stage ingeschreven!" Mede-schilder Anouk van der Aa (15) vult hem aan: "Ze hebben er echt een paar mensen uit geselecteerd. Ik denk dat ze vertrouwen in ons hebben, haha." Maar wat vinden de leerlingen er nu van dat 'hun' werk vereeuwigd is in de basiliek? Het vijftal blijft nuchter: "Het is schilderwerk, dus over twintig jaar is alles wat wij gedaan hebben alweer vervangen."

Ook het carillon van 'de Sint-Petrus' werd de afgelopen maanden onder handen genomen. "We begonnen in december en toen leek het alsof we zeeën van tijd hadden", lacht Fons, "maar nu begint de tijd toch echt te dringen!" Via zijn zoon kwam Fons Sr. in contact met docent Frans Snellaars die wel oor had naar het idee om de opknapbeurt te laten verzorgen door zijn leerlingen.

Voor de renovatie, en tijdens het demontageproces werd het carillon uitvoerig gefotografeerd door Rini van Oirschot, onder andere actief bij de Werkgroep Renovatie Carillon (WRC) en Heemkunde Boxtel. Daarna werd alles genummerd. Dit om het carillon weer zonder al te veel problemen in elkaar te kunnen zetten na de opknapbeurt. De klepels van de 44 klokken werden gezandstraald, zoals je al kon lezen in DeMooiBoxtelKrant van 18 januari.

De klokken werden door de WRC, bestaande uit meer dan tien man, gedemonteerd en naar het BHC gebracht. Dat was een aardige klus, want de zwaarste klok weegt volgens Van Heesch Sr. 45 kilogram. De klokken zelf werden niet gezandstraald omdat dan de klank verandert en het carillon 'vals' gaat klinken. Wel werden alle onderdelen voorzien van een speciale coating, die roestvorming moet tegengaan.

Het carillon zelf bevat na de renovatie geen elektronische onderdelen meer. Volgens Van Heesch Sr. een bewuste keuze. "We gaan van hightech terug naar de basis. Kijk, hier kan de bliksem oneindig vaak op inslaan zonder dat het kapot gaat", en hij wijst op een metalen veer die moet zorgen dat de klepel weer terug op zijn plaats springt bij het bespelen van het carillon. Gevolg is dat na een eventuele volgende blikseminslag het carillon gewoon kan blijven spelen.

Toch kan het carillon ook elektrisch bediend worden. "Natuurlijk klinkt dat nooit zo mooi als wanneer Tommy van Doorn het bespeelt, maar het werkt wel", vertelt Van Oirschot enthousiast. Hij toont het pneumatische systeem en het computertje waarmee dit aangedreven wordt. "Hier zit de GPS-ontvanger in", wijst hij op een wit kastje. Hij legt uit dat daarmee vanaf de andere kant van de wereld het carillon bespeeld kan worden. Voor blikseminslag hoeft Van Oirschot overigens niet bang te zijn: alle systemen heeft hij eigenhandig tegen overspanning beveiligd.

In de afgelopen weken was het carillon al vele malen te horen boven Boxtel. Inclusief het in april geplaatste klokje ter nagedachtenis van de in 2016 overleden Jan Jaspers, een van de drijvende krachten in en om de basiliek. "Dat komt", vertelt Van Oirschot, "omdat het carillon afgesteld moet worden; het wordt als het ware gestemd."

De renovatie werd, naast door BHC-leerlingen, uitgevoerd door de firma Daelmans. Het totale project kost in totaal zo'n 100.000 euro. Dit moet bij elkaar gebracht worden uit donaties en inzamelingsacties, hoewel de kosten van de renovatie volgens de WRC niet geheel gedekt zijn. Op 10 juni wordt de renovatie afgerond en zal het carillon weer klinken met een spectaculair openingsconcert.

En hoewel de spectaculaire ingebruikname van het vernieuwde carillon nog niet eens geweest is is het volgende project alweer in de maak: het opknappen van het oorspronkelijke, mechanische uurwerk.


Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

De krokussen die Boxtel zo mooi sierden de afgelopen maanden.

Foto: Familie Schellekens

Canela

'Hé Juan, jouw muur staat scheef en die bomen drukken hem steeds verder weg'. Dat is wat wij het laatste jaar regelmatig te horen kregen van onze buren als ze langs onze Bed & Breakfast reden. "Dat is ook de reden, dat we er iets aan doen, zodra we de tijd hebben én geen gasten", antwoordden we dan telkens weer.

Je moet weten, dat die muur wel 30 meter lang is en zo´n 1.20 meter hoog. Met daarop nog een hek van 180 cm en zoals gezegd, vijf prachtige pijnbomen, die zo hard gegroeid zijn, dat ze de muur inderdaad wegdrukken. Wij wilden al lang iets aan die muur doen en als we dan toch zo'n grote verbouwing zouden plannen, ook direct de parkeerplaats vernieuwen.

Zo gezegd, zo gedaan. In november vorig jaar gingen we dan ook her en der kijken naar wat er allemaal mogelijk was en uiteraard wat dat allemaal ging kosten. Uiteindelijk kozen we ervoor om de bestaande muur weer 'recht' te maken en hem dan direct met mooie natuursteen te (laten) bezetten. De parkeerplaats zou helemaal vernieuwd moeten worden met wat wij hier vrij vertaald stempelbeton noemen. In een mooie zandkleur met uiteraard een mooi motief. Alle bomen moesten natuurlijk weg, als ook het oude lelijke hek. Daarvoor in de plaats moest een mooi zwart hek komen. En als klap op de vuurpijl een grote olijfboom in een nog grotere pot.

Samen met onze Spaanse vrienden maakten we plannen. Voor het stempelbeton werd een bedrijf ingeschakeld. De overige werkzaamheden hebben we uit laten voeren door een neef van onze vriend Pepe. Die neef heet Vito (eigenlijk Victoriano), is 26 jaar oud en voor een Andalusiër best wel groot en daarbij ook nog eens behoorlijk gespierd en sterk. Voorwaarde was wel dat ik (Juan dus…) Vito af en toe zou helpen met stenen sjouwen, cement maken etc. Nou dat af en toe werd al snel continue en ik moet zeggen, met veel plezier. We moesten wel even aan elkaar wennen, want zoals al snel zou blijken was het Spaans van Vito nou niet echt het Spaans van 'Juan'. Toen Vito ook nog eens met allerlei lokale woorden, gezegdes en spreuken begon te strooien was ik de draad dan ook al snel totaal kwijt. Zo liet hij mij de 'rollende r' oefenen door een versje op te zeggen (eigenlijk een kinderliedje, El Perro de San Roque. Zoek het maar eens op). Natuurlijk betaalde ik hem met gelijke munt terug, door hem 'sluwe Sjakie sloeg de slome slager' te leren. Dit tot grote hilariteit van ons allemaal en toevallig passerende voorbijgangers. Zoals gezegd gebruikte hij ook woorden waar wij nog nooit van hadden gehoord. Als we vroegen hoe het ging of wat hij van iets vond gebruikte hij steevast het woord ´canela´. Nu is dat geen vreemd woord, want het betekent: kaneel. Maar hier in de streek wordt het dus ook gebruikt om aan te geven dat men tevreden over iets is of dat iets goed is.

Inmiddels hebben wij de verbouwing succesvol afgerond, staat de grote olijfboom in zijn nog grotere pot op zijn nieuwe plek, staat ons pas geschilderde huis weer te stralen in de zon en kunnen onze gasten de huurauto gemakkelijk parkeren op onze vernieuwde parkeerplaats!
Kortom: wat ons betreft is alles weer ´CANELA´.

Hans en Anne-Loes Schellekens
www.casagradable.com

Foto: Heemkunde Boxtel

Paard met kar voor de boerderij, waar nu hoeve de Vorst staat.
Op de kar: Adrianus (Janus) van den Bosch, (geboren in Boxtel 1870, overleden in Boxtel 1956) en Hendrika Leijte (geboren in Boxtel 1873, overleden in Vught 1963). Getrouwd in 1911.
Foto uit de collectie van de familie Van Beers-Veroude.

Heemkunde Boxtel, Christ van Eekelen

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Zoek jij snel een leuke baan?
Kom dan werken in ons callcenter te Rosmalen.
Bel voor meer informatie Logic-Call 073-5286700.

Tekst:

Hemelvaartsdag geopend, iedere dag geopend tot 20.00u. Alle soorten zomerbloeiers. Fruit, laan- en parkbomen in containerpot. Ook leivormig. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk 7B, Sint-Oedenrode.

tekst:

Hemelvaartsdag geopend, iedere dag geopend tot 20.00u Aardbei- sla-, andijvie- koolplanten, tomaten- en komkommerplanten, lavendel, rozemarijn, taxus en haagbeuken. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk 7B, Sint-Oedenrode.

tekst:

Hemelvaartsdag geopend, iedere dag geopend tot 20.00u Verkoop van kuip-en perkplanten, staande geraniums gehele seizoen € 0,99 p.st. Groencentrum van Heesch, Kerkdijk 7B, Sint-Oedenrode.

tekst:

Verlichte tapijtmidgetgolfbaan de Rekkendonken, Liempde. Per ronde € 4,50, 2e ronde halve prijs. Kinderen tot 4 jaar gratis, 0411-631474

Tekst:

Vind je het leuk om in de tuin en buiten te werken ? In Lennisheuvel? Wij zoeken iemand voor 4 tot 8 uur per week. Interesse? Bel me even 06-53147513

12 / 18

Foto: CDA

Actieplan Leven de Dommel
In 2016 was er in Brabant en Limburg enorm veel wateroverlast. Ook in de toekomst moeten we rekening houden met extreem natte periodes en periodes van droogte. Waterschap de Dommel heeft hiervoor het actieplan Leven de Dommel opgesteld. Het CDA Boxtel-Liempde zet zich ook in om de grote uitdagingen van de toekomst op het gebied van water aan te pakken.

De grote uitdagingen zijn onder andere overlast en schade door water op straat en in huizen, een tekort aan water voor landbouw en natuur en slechte waterkwaliteit. We hebben daarom aandacht gevraagd voor deze kwesties bij het college. We hebben onder andere gevraagd welke prioriteiten de gemeente Boxtel stelt ten aanzien van voorkomen van wateroverlast en welke concrete acties hiervoor uitgevoerd zouden moeten worden.

Vergroening van de bebouwde kom door geveltuinen en groene daken kunnen een bijdrage leveren. We hebben gevraagd of Boxtel dit actief kan promoten, zeker bij nieuwbouw en op gemeentelijke gebouwen. Ook willen we graag weten, hoe het waterbewustzijn van inwoners gestimuleerd kan worden. We moeten het immers met elkaar aanpakken.

Discussieavond over duurzaamheid
De gemeenteraad van Boxtel heeft zich tot doel gesteld om Boxtel vóór 2030 energieneutraal te maken. Maar hoe gaan we deze doelstelling bereiken? Deze vraag stond centraal tijdens een discussieavond met onze leden. We hebben met elkaar gediscussieerd over zaken als windenergie, zonne-energie en gebruikmaken van aardwarmte. Wat zijn voor- en nadelen van deze middelen? Over sommige zaken waren we het allemaal eens, over andere zaken waren de meningen verdeeld. Dit leverde mooie en goede discussies op. In ons aanstaande verkiezingsprogramma zullen deze punten dan ook opgenomen worden.

Het CDA Boxtel-Liempde houdt regelmatig discussieavonden met haar leden. Door middel van prikkelende stellingen discussiëren we over een bepaald onderwerp. We hechten veel waarde aan de mening van onze leden. Maar ook van onze inwoners en ondernemers willen we graag horen waar ze zorgen over hebben en waar ze tegenaan lopen. Wij staan altijd open voor mensen die met ons mee willen denken en praten over de Boxtelse politiek. Wilt u bij ons aansluiten, een keer komen kijken of kent u iemand dat leuk zou vinden, laat het ons weten!

Heeft u andere opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wilt brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Bezoek ook eens onze website en volg ons op social media.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Foto: Combinatie '95

Voor Combinatie95 is het geen vraag of we moeten verduurzamen maar hoe. Hoe vind je een manier waarop je de transitie van fossiele energie naar duurzame energie zo kan laten verlopen dat mensen het bijhouden en het idee hebben dat deze transitie hen ook aangaat? Want het gaat ons allemaal aan. De urgentie om te veranderen is groot en brengt ook voordelen, maar hoe zorg je ervoor dat mensen willen veranderen? Combinatie95 maakt zich in ieder geval hard voor de transitie. Voor nu staat vast dat de gemeente Boxtel er nog lang niet is.

Boxtel Energieneutraal
Als de aarde verder opwarmt zal er onomkeerbare schade worden toegebracht aan onze planeet. Wist u bijvoorbeeld dat als de gemeente Boxtel volledig energieneutraal wil zijn we 74 windturbines en 486 ha zonneveld nodig hebben. Of ruim 200.000 woningen (we hebben in Boxtel slechts 13.000 woningen!) die we volleggen met zonnepanelen. En dan hebben we al eerst 35% bespaard op ons verbruik. Dit is enorm als je bedenkt dat we nu nog 0 windmolens en 0 zonneweides hebben in de gemeente Boxtel en dat we pas net begonnen zijn met besparen op energie. Inzetten op alleen zon of alleen wind zal ook niet voldoende zijn om de doelstellingen te halen.

Een locatie voor een windmolen is niet makkelijk te vinden in een dichtbevolkt gebied als Boxtel. Daarnaast zitten we midden in het Groene Woud. Een Nationaal Landschap waarmee we met zorg om willen gaan en waaraan we heel veel waarde hechten. Maar wie zegt dat de windmolen die we nu plaatsen er over 20 jaar nog moet staan. Zorgt de tijdelijkheid van een windmolen ervoor dat je andere keuzes maakt? Combinatie95 denkt nu al na over onze toekomst en over eventuele locaties voor een windmolen, want dat we ook wind nodig hebben dat staat voor ons wel vast.

Wmo-avond
Een ander speerpunt van Combinatie95 is het kleine kernenbeleid. Wij vinden het heel erg belangrijk dat alle kernen zich vertegenwoordigd voelen door de gemeente. Alweer enige tijd geleden zijn er door de gemeente Boxtel twee Wmo-bijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten waren goed georganiseerd. Ze waren alleen allebei in de kern Boxtel georganiseerd. Om de inwoners van Liempde ook tegemoet te komen organiseert Combinatie95 een extra Wmo-avond in de Kloosterhof in Liempde. Heeft u te maken met de Wmo en was u niet in de gelegenheid om in Boxtel aanwezig te zijn dan nodigen we u van harte uit om vanavond op 24 mei van 19.30 tot 21.30 uur aanwezig te zijn. Hopelijk zien we u daar.

Wilt u eens met ons meepraten, bijvoorbeeld over windmolens en de Wmo in de gemeente Boxtel, dan kunt u contact opnemen met een van onze raadsleden of via onze website, www.combinatie95.nl.


Bekendmakingen week 21

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Kastanjelaan 6 - hoek Munsel, plaatsen 3 banieren
Kastanjelaan 6 - hoek Munsel - Bosscheweg, aanbrengen 2 spandoeken aan gevels voor een maximale termijn van 1 jaar
Nieuwe Nieuwstraat 1a, rooien: 1 witte paardenkastanje
De Pellenwever 124, bouw berging/garage
Stationsstraat 10, wijzigen gevelopening aan voorzijde

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Esscheweg 9, rooien: 4 Amerikaanse eiken uit voor- en zijerf
Schouwrooij 6, uitbreiden kantoorgedeelte in bestaande bedrijfshal

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Molenwijkseweg 5b, brandveilig gebruiken scoutinggebouw Wickiup

Verleende omgevingsvergunningen
Albinonistraat naast huisnummer 86, rooien: 1 es uit groenstrook
Hoek Mgr. Bekkersstraat - Dr. Van Helvoortstraat, plaatsen kunstwerk "Kop op man" in de gemeentevijver
Hazelaarsgaard 14, plaatsen dakkapel aan achterzijde woning
Het Klaverblad 5 en 7, realiseren woonboerderij voor 2 wooneenheden
Hoek Mozartlaan - Chopinstraat naast huisnummer 2, rooien: 1 els uit groenstrook
Nieuwstraat 35a, splitsen bestaande bovenwoning in twee appartementen

Toestemming maken uitweg
Dennendreef 5, maken uitweg op deze locatie
Oude Dijk 32, maken uitweg op deze locatie

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Schijndelsedijk 14a, veranderen voormalig agrarisch bedrijf naar loon- en akkerbouwbedrijf, verhuur en reparatie van landbouwwerktuigen en een caravanstalling
Schijndelseweg 1a, veranderen zwembad

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan Eindhovenseweg 10-12, gemeente Boxtel

Dit bestemmingsplan maakt de transformatie van deze bedrijfslocatie naar wonen mogelijk. Daarbij
wordt tevens de aanwezige cultuurhistorisch waardevolle bebouwing en het gemeentelijk monument geborgd. Ook wordt een entree tot Stadslandgoed Stapelen aangelegd en komt er langs De Dommel een ecologische verbindingszone.

Evenementenvergunningen
Jaarlijkse Tuinfeest SintLucas, Burgakker 17, verleende vergunning voor dit evenement op woensdag 5 juli 2017 vanaf 19.00 tot 24.00 uur.
Melkveehouderij Beurs Landgoed Velder, verleende vergunning voor de beurs op woensdag 6 september 2017 en op donderdag 7 september 2017 vanaf 9.30 tot 18.00 uur.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier
26-05 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk
26-05 Keefheuvel e.o.
27-05 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
27-05 Centrum
27-05 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
30-05 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP:Gemeentehuis en St. Ursula zijn 25 en 26 mei gesloten

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Spiegeltent Bon Salon belooft gevarieerd programma rondom thema 'Verbinden'

Boxtel - In 2015 stond spiegeltent Bon Salon zes weken in het park van Stapelen om het 100-jarig verblijf van de Paters Assumptionisten op kasteel Stapelen te vieren. Vele vrijwilligers organiseerden toen maar liefst 106 activiteiten in de tent. Het bracht circa 10.000 bezoekers op de been. Op de afsluitende bijeenkomst beloofde burgemeester Mark Buijs, namens het college, dat de spiegeltent er in 2017 opnieuw moest komen. Die uitspraak heeft ertoe geleid dat de spiegeltent terug is, en wel van vrijdag 3 juni tot en met zondag 25 juni.

Verschillende partijen slaan de handen ineen om ook de editie van dit jaar tot een succesvolle te maken: de Gemeente Boxtel: biedt de tent en faciliteiten aan de Boxtelse gemeenschap, Stapelen stelt het park beschikbaar, Bon Salon levert de spiegeltent met de nodige voorzieningen, Boxtel Vooruit coördineert het programma en verschillende vrijwilligers en instanties zorgen voor de invulling van hun eigen programma in de tent.

Op zes ochtenden worden steeds twee keer twee groepen van de basisschool (groepen 1 en 2) uitgenodigd voor een poppenkastvoorstelling De Toverketting genaamd, waarbij Jas de Keistamper een belangrijke rol vervuld.

Ook is er een presentatie door boswachter Frans Kapteijns over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, zijn er bijeenkomsten over Vrijwilligerswerk, Wijkmakelaars, Vluchtelingen, Mantelzorg, Ouderen verzorgt Fairtrade Boxtel een informatiedag en is er een Goede Doelenactie voor de Voedselbank

Verder zijn er vele muzikale optredens zoals Go Romantic, Dukerskoor, Wereldkoor, Liederentafel, Mooche, Voices.

De Volle Blaos en Two of Us
Op 3 juni verzorgt De Volle Blaos samen met Two of Us een bijzonder concert. De Volle Bloas werd op 3 april 1983 opgericht. De groep blazers startte met twaalf man en is doorgegroeid naar vier vrouwen en negentien mannen nu. Samen met Two of Us, een al veertig jaar bestaande tweemansformatie met Boxtelaren Adrie van Osch en Jos Vervoort, wordt op 3 juni vanaf 20.00 uur een repertoire uit de jaren 60 van de vorige eeuw gespeeld. Nummers uit de musical Hair en van artiesten zoals Elvis Presley, Fats Domino, Los Bravos, maar ook van de Beatles, Kinks, Simon & Garfunkel en Rolling Stones komen daarbij voorbij. De exploitanten van de Spiegeltent Bon Salon hebben toegezegd 5 procent van de omzet van deze avond te schenken aan Boxtel Vooruit, het door de Volle Bloas aangegeven doel. Er kunnen 250 mensen in de Spiegeltent dus zorg dat je op tijd bent. Entree is gratis.

Boxtelse 50+ Fair
Maar er zijn diverse andere in het oog springende evenementen in en om de spiegeltent. Zo is Bon Salon zaterdag 17 juni het stralend middelpunt van de eerste editie van de Boxtelse 50+ Fair. De gratis beurs speelt zich af in en om het park van Kasteel Stapelen en duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Thema is 'ouderen verbinden' en de zes subthema's waarmee organisator Stichting Ouderen in Regie Boxtel dit tracht te bewerkstelligen zijn wonen, bewegen, veiligheid, hulpmiddelen en zorg.

Tijdens de 50+ Fair is een breed scala aan ondernemers, instellingen en maatschappelijke organisaties aanwezig om demonstraties en advies te geven. Zo is de politie met een aantal medewerkers aanwezig en wordt ook een toelichting gegeven op het dit jaar uitgerolde BIN-netwerk.

Ook de Zilverexpres Boxtel zal voor het eerst aan het Boxtelse publiek getoond worden en bovendien ook voor het eerst gaan rijden. De splinternieuwe tuk tuk, die nu nog in de maak is, zal op 17 juni pendelen tussen het station, Simeonshof, de Zwaanse brug en de Spiegeltent. Peter van Steenderen, namens Ouderen in Regie heeft overigens met alles rekening gehouden: "De Boxtelse versie van de tuk tuk heeft enige vertraging opgelopen, maar indien dat voertuig niet tijdig geleverd wordt, hebben we zelfs een tuk tuk achter de hand, ter vervanging."

Vivent is, naast diverse andere zorgaanbieders, een andere notabele aanwezige. De zorginstantie biedt een APK-keuring voor rollators aan. Verder zal ook SeniorWeb voorlichting geven over het aanbod van computerlessen aan ouderen. SeniorWeb onderzoekt de mogelijkheden om deze lessen in Boxtel aan te bieden. Verder zullen verschillende Boxtelse bedrijven en instellingen, zoals Dijkhuizen, het Hobbycentrum, Fysio-Team, HeartSafe ook vertegenwoordigd zijn met interessante workshops en presentaties voor jong en oud.

Dag der kampioenen
Een andere notabele dag is de Dag der Kampioenen. Hierbij zullen alle Boxtelse sportkampioenen in het zonnetje worden gezet. De Dag der Kampioenen is dit jaar op 24 juni.

Vanwege de opheffing van de Sportraad wordt de huldiging dit keer georganiseerd door Boxtel Vooruit en de gemeente Boxtel. Bij de huldiging zullen de sportkampioenen allen een waardering van de wethouder sportzaken, Herman van Wanrooij, ontvangen.

De organisatoren schrijven zelf zo veel mogelijk kampioenen aan, maar je kunt ook zelf nog kandidaten opgeven. Zij moeten voldoen aan de volgende eisen: woonachtig in Boxtel, lid van een sportvereniging die erkend is door een landelijke sportbond, het kampioenschap is behaald bij een landelijke, regionale of districtscompetitie of wedstrijd die uit gaat vanuit de landelijke sportbond.

Bij A-junioren van 16 jaar, senioren en veteranen komen naast individuele kampioenen de eerste teams in aanmerking voor huldiging. Uitzondering op deze regel zijn de aspiranten, pupillen en junioren tot en met 15 jaar. Bij deze groep komen alle individuele en teamkampioenen in aanmerking.

Aanmelden voor de Dag der Kampioenen kan door vóór 1 juni een e-mail te sturen naar e.j.d.peeters@home.nl met daarin de naam van de vereniging, de contactpersoon van die vereniging, naam van de individuele kampioen of namen van de spelers van het kampioensteam en de teamnaam, het behaalde kampioenschap.

De kampioenen worden op 24 juni verwacht in de Spiegeltent, bij voorkeur in clubtenue. De organisatie gaat er vanuit dat iedereen uit het team aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, is het verzoek om dit tijdig aan te geven. De verwachting is dat de huldiging in de middag plaatsvindt, hoewel dit nog kan veranderen naar gelang het aantal aangemelde teams.

Afsluiting
Op zondag 25 juni wordt het programma aan het eind van de dag afgesloten en deze afsluiting wordt op die dag gecombineerd met Boxtel en Route met het thema Verborgen Schatten.

Op die dag zijn er circa 40 locaties te bezoeken zoals Tunnelvision 2.0, brandweer, de gijzelkamer en het Johan Cruyffmuseum. Het programma duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Nadien wordt iedereen uitgenodigd voor de gezamenlijke bijeenkomst op Stapelen.

Kunsttentoonstelling
Ook dit jaar is er een openbare kunsttentoonstelling in het park van Kasteel Stapelen in de periode van 4 juni tot en met 24 september onder regie van de Kunststichting.


Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Ari Verhoeven (52) van trampolineproducent Etan International.

"Als geboren en getogen Lennisheuvelaar kwam ik van de MAS terecht bij een handel in zaaizaden en aardappelen. In 2005 deed zich de kans voor om Etan over te nemen. Mijn uitdaging lag in het verder internationaliseren van de onderneming en veiligheid van de producten en productinnovatie meer onder de aandacht brengen.

Etan was de eerste importeur van trampolines in Europa. In die tijd was er meer vraag dan aanbod. Nu is dat echt veranderd, want het is tijdens de crisis wel knokken geweest. Er zijn inmiddels erg veel trampolinemerken, die allemaal eens klant zijn geweest van Etan. Tegen die stroom in zijn we rond 2014 gestart met een eigen productiebedrijf in Bosnië-Herzegovina. De werkloosheid is daar nog steeds erg hoog en we wilden graag onze fabriek ergens vestigen waar we echt wat konden betekenen voor de lokale bevolking. Zo zorgen we voor werkgelegenheid en het tegengaan van de willekeurige en oneerlijke verdeling van vermogen en inkomen. In Bosnië wordt de Etan Premium lijn trampolines geproduceerd. Dit zijn echte kwaliteitstrampolines die uitblinken in duurzaamheid, veiligheid en springcomfort. Daarnaast ligt de focus daar op het produceren van trampolineparken, een markt die booming is. Ook produceren we daar de Etan SunnyTent, een product dat de afgelopen 3 jaar Europa veroverd door een innovatieve manier te bieden om je zwembadwater warm en schoon te houden.

Inmiddels is de bezetting op het Boxtelse hoofdkantoor 5 fte. Bij de productielijn in Bosnië zijn dat er 30 en ook in Duitsland en Frankrijk lopen Etan-medewerkers rond. Samen maken we ieder jaar tienduizenden Europese gezinnen blij met een trampoline. Want zo zie ik dat echt. Dát moet onze core-business zijn.

Medio 2018 waagt Etan de sprong over de oceaan. We introduceren een 'Limited Edition' van een deel van het assortiment in Amerika. Toch wil ik niet voor een té grote massaproductie gaan. Ik wil de touwtjes zelf in handen houden en de kwaliteit van onze Premium-trampolines garanderen. Of ik van plan ben het hoofdkantoor te verhuizen? Nee! Hier in Boxtel zitten we goed!

Naast Etan kunnen Boxtelaren mij wellicht kennen van de ondernemersvereniging. Verder ben ik niet een heel markant inwoner. En dat wil ik graag zo houden, haha!"

Etan International, Ladonkseweg 8, Boxtel, etan-international.nl, 0411-678412

Groot feest bij jubilerend HCB'92

Boxtel - In het hemelvaartweekend, op zaterdag 27 en zondag 28 mei, viert handbalvereniging HCB'92 uitbundig haar 25-jarig bestaan. Destijds samengesmolten uit de clubs BHV en Ferocitas uit Boxtel - de ene vereniging had de jeugd en de andere de senioren - is HCB bijna een kwarteeuw later een bloeiende vereniging en dat is een feestje waard.

HCB'92 kenmerkt zich door gezelligheid en saamhorigheid, is toekomstgericht en op alle handbalvlakken thuis. Met leden vanaf 4-5 jaar oud tot aan elke leeftijd; er is altijd wel een team waar nieuwelingen inpassen. Binnenkort schrijft de vereniging haar honderste lid in.
In het jubileumweekend gaan de HCB'92 leden en iedereen die van handbal houdt een paar mooie dagen tegemoet. Zaterdag zijn er besloten activiteiten voor eigen leden met hun gezin, maar zondag is openbaar met als afsluiting een receptie voor iedereen die ooit aan de vereniging verbonden was of nu is. Deze dag wordt gehouden in Sporthal de Braken en is gratis toegankelijk. Er zijn diverse wedstrijden te zien op hoog niveau, in categorieën A-jeugd jongens en meisjes en Dames en Heren worden de jaarlijkse bekerfinales van regio Brabant gespeeld. Om 10.30 uur wordt er gestart, de volgende wedstrijden zijn om 12.15 en 15.00 uur en om 16.45 uur sluiten de Heren de rij.

Bij de A-jeugd jongens spelen twee internationals mee die nu al vaak in de pers geroemd worden om hun enorme talent. Ook het Nederlands rolstoelteam, de regerend Europees Kampioen, is van de partij en zal van 14.00 tot 15.00 uur tegen het HCB rolstoelhandbalteam een demonstratiewedstrijd spelen. Ook heeft de organisatie gezorgd voor extra vertier voor de jeugd rond de wedstrijden. Als afsluiter houdt HCB'92 dan nog een receptie voor genodigden. Hiervoor zijn uitnodigingen verstuurd, maar mogelijk zijn die niet allemaal op het juiste adres aangekomen. Alle voormalige leden zijn van harte welkom om gezellig oude herinneringen op te halen. HCB'92 nodigt iedereen uit om 28 mei tussen 10.30 en 18.00 uur naar de sporthal te komen.

Ducks delft onderspit in spannende strijd

Weert/Boxtel - De honkballers van Ducks kwamen zondag tegen Indians in Weert te staan, een bekende van vorig jaar. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden voor beide ploegen. Pas in de negende inning viel de beslissing in het voordeel van Indians, dat Ducks met 4-3 naar huis terug stuurde.

In de eerste inning incasseerden de mannen uit Boxtel al meteen twee punten en een inning later weer een, waarmee de stand al snel op 3-0 kwam. De volgende twee innings werd er niet gescoord, maar in de vijfde inning scoorde Ducks twee maal. Yannick Brechenmacher sloeg een mooie honkslag richting de rechtsvelder die hem niet kon controleren. Hierdoor kon Jeroen van Nes scoren. Later in de zesde inning scoorde Ducks nog een keer door goed honklopen van Rogelio Cicillia.
Pitcher Jeroen van Nes werd gewisseld voor Max Denteneer, die de wedstrijd uit mocht gooien. Tot de negende inning bleef het stil door Denteneers goede pitchwerk, als ook dat van zijn collega van de tegenpartij. Pas in de tweede helft van de negende inning wisten de mannen uit Weert door een veldfout en een goede honkslag de stand op 4-3 te brengen en daarmee de bloedstollend spannende wedstrijd in hun voordeel te beëindigen.
Voor Ducks presteerde alleen Rogelio Cicillia goed aan slag. Hij was dan ook de beste slagman met een gemiddelde van .750.

Zonnige Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - De wekelijkse open Regiomix werd maandag weer gespeeld bij Jeu de boulesvereniging De Walnoot. De 43 deelnemers genoten op de dertig buitenbanen van de club van het spel, de gezelligheid en van de zon.

De eerste plaats was voor Jozef Pennings (3/23 punten), Paul van Helvoirt werd tweede (3/21 punten) en Leo Bekers derde (3/17 punten). Thom Brocken en Jan van Vught deelden de vierde plek met 3/16 punten, de zesde plaats was voor Ans van der Plas met 3/15 punten en Frits Waldschmit legde beslag op de zevende plaats met 3/5 punten.

Elke maandag zijn geïnteresseerden welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel om te kijken naar dit leuke en gezellige spel en natuurlijk ook om vanaf 13.00 uur een balletje mee te spelen. Kijk voor aanvullende informatie over de Jeu de boulesvereniging op www.jbvdewalnoot.nl.

MEP MB1 kampioen

De meiden van MB1 vieren hun kampioenschap. (Foto: Rianne de Jong) Foto: Rianne de Jong

Boxtel - Afgelopen zaterdag speelde MEP MB1 thuis de kampioenswedstrijd tegen Hilvarenbeek. Met een verpletterende winst van 9-0 was haalden de Boxtelse meiden het kampioenschap binnen. Aniek, Anne, Eline, Fenne, Floor, Guusje, Isis, Lenneke, Merel, Mirte, Mirthe, Nina, Pleun, Sterre, Suze en Tessa hebben nog twee wedstrijden te gaan en zijn met een voorsprong van tien punten niet meer in te halen.

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 16 mei
A-Lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 60,45% 2. A. Kuilman & M. van der Meijden 57,92% 3. A. & A. Wouters 56,30% B-Lijn: 1. J. Sebregts & C. Nienhuis 59,48% 2. N. Knijnenburg & T. van de Sande 55,99% 3. J. Esser & J. Kronenberg 52,66%
Uitslagen 18 mei
A-lijn: 1. J. van Doremalen & F. van Roy 61,96% 2. M. & I. van der Meijden 54,41% 3. P. van de Ven & F. Sedee 53,47% B-lijn: 1. T. van Bragt & R. Koenders 60,94% 2. S. van der Meijden & R. Langerwerf 58,85% 3. G. & G. van den Bosch 58,33%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 18 mei
A Lijn: 1. Echtpaar Dieden 67,36% 2. Echtpaar Van de Meerendonk 60,07% 3. Heren Van Heeswijk-Bekkers 59,03% B-Lijn: 1. Echtpaar Van de Langenberg 62,71% 2. Heren Beerens-Van Rurenmonde 57,19% 3. Mevr Legius-Heer Verdonk 54,69% C-Lijn: 1. Echtpaar Van Dijk 63,33% 2. Dames Kapteijns-van de Laar 63,02% 3. Heren Jansen-Van de Laar 60,94%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 17 mei
A-Lijn: 1. J. van den Borne & J. Fischer 59.02% 2. J. van Breugel & R. Koelink 56.94% 3. R. Steenbakkers & R. Daverveld 54.16%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 16 mei
A-Lijn: 1. P. Raaijmakers & F. Sedee 63,50% 2. S. Tempels & J. Sweere 62% 3. F. & H. Schalkwijk 54,17% B-Lijn: 1. J. & P. Snijders 67,08% 2. L. & R. Verstijnen 57,08% 3. R. van den Braak & M. van der Sloot 56,25%


Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 16 mei
A-Lijn: 1. A. Feenstra & J. Peerlings 63,89% 2. J. Clercx & H. Peerlings 57,64% 3. W. van der Lans-Verberne & A. Visser 56,94% B-Lijn: 1. J. van de Borne & E. Jansen 57,81% 2. T. Heesakkers & A. Veraa 52,71% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 52,45%

Duivensport

PV de Luchtpost, uitslag vlucht: Nanteuil 327 km 337 duiven
1-14 Theo van de Langenberg
2 Berrie van de Brand
3-6-7-12 Roland van de Langenberg
4-11 Ad Blummel
5-15 Marco en Nicole Verbeek
8-9-10 Comb. van Rooij-Platenburg
13 Frans van Laarhoven

Honk- en softbal

Ducks, Uitslagen 20 mei        
Jeka U17/1-Ducks softbal U17/1        6-7
Jeka U17/1-Ducks softbal U17/1        15-2
Ducks AS1-Jeka AS1        13-16
Cardinals AH1-Ducks AH1        18-2
Gryphons PH3-Ducks PH1        7-16
Uitslagen 21 mei
Ducks H2-Gryphons H3        9-6
Indians H1-Ducks H1        4-3
Storks DS2-Ducks DS1        8-1
Programma 27 mei                
Ducks BM1-Royals BM1        11:00
Ducks PH1-PSV PH1        13:00
Programma 28 mei
Ducks H2-Bullfighters H1        11:00
Ducks H1-Gryphons H2        15:00
Euro Stars DS2-Ducks DS1        15:00

Biljarten

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen BNK Kaderteams
Wapen van Liempde/RegioBank-Kaderteam Almere '83 4-4
Wapen van Liempde/RegioBank-ABC '08                        0-8
Wapen van Liempde/RegioBank-'s Lands welvaren        2-6

Handbal

Uitslagen 20-21mei
HCB'92 E1-Helios'72 E1                 09-11
HCB'92 D1-Helios'72 D2                 08-13
HCB'92 DC1-Habo'95 DC2                 12-07        
HCB'92 DA1-Elshout DA2                 19-12
HCB'92 DS1-Blauw Wit DS1                05-25

Voetbal
RKSV Boxtel/ODC, uitslagen 21 mei
Boxtel 1-FC Schadewijk 10-0        
FC Eindhoven AV 1-ODC 13-1

RKSV Boxtel/ODC, programma 28 mei
FC Schadewijk 1-Boxtel 1        14:30
ODC 1-FC Eindhoven AV 1        14:30


Drie medailles voor Eva Roos op NK turnen Weer 5 turnsters naar NK toestelfinales in Ahoy

Foto: Dorina Afari

Alphen aan den Rijn - Het was een mooi weekend voor de turntalenten van GV Tabitta, met maar liefst drie nationale medailles voor Eva Roos bij het NK Divisie 2, waar zij zaterdag in actie kwam met Guylene Brunneman en Romy Schepens in de landelijke allround finale in de 2e Divisie. Zondag werden tussen die finales ook de halve finales voor jonge turnsters op topsport niveau gehouden. Tabitta kon daar het arsenaal aan finaleplaatsen nog uitbreiden met vijf en deed dat ook.

Guylene en Romy debuteerden dit jaar in de 2e Divisie jeugd dus het behalen van de finale was al een goede prestatie. Ze turnden beiden een goede wedstrijd. Romy turnde op sprong een moeilijke tsukahara, nog niet tot stand. Op balk en vloer behaalde ze nette scores waardoor ze zich nu 26e van Nederland mag noemen. Guylene maakte haar eerste NK ontzettend spannend. Op balk maakte ze een foutje, maar met het vijfde punt op vloer en zesde op brug kwam ze alsnog met minder dan een punt verschil in de buurt van het podium. Ze behaalde een prima achtste plaats.
Eva Roos ging als winnares van een van de halve finales de zware titelstrijd aan bij de senioren. Ze startte met een sterke sprong en brug, maar bij balk moest ze helaas het toestel eenmaal vroegtijdig verlaten (1 punt aftrek). Ze moest nog aantreden op haar sterkste toestel dus het werd spannend. In de einduitslag was Eva maar net van het podium verwijderd… de 0.075 die ze tekort kwam was minder dan een wankeling. Met haar vijfde plaats mag ze de Ahoycup mee turnen in de hogere 1e Divisie. Een zeer knappe prestatie waarna Eva meteen moest focussen op de toestelfinales voor de dag erna.
Zondag waren de NK toestelfinales voor de 2e Divisie. Hier mochten de top acht toestelspecialisten strijden om de medailles. Romy turnde onder druk een gelukte oefening, goed genoeg voor een nette zesde plaats. Guylene mocht in twee finales aantreden. Op sprong probeerde ze een moeilijkere sprong en maakte een landingsfout. Ook zij behaalde een mooie zesde plaats. Op vloer turnde ze een strakke oefening met een hoge moeilijkheid. Tijdens de prijsuitreiking was er wat onduidelijkheid over de jurering, waardoor ze naar de derde plaats steeg en na de prijsuitreiking weer terug naar de vijfde plaats zakte. Dat gaf wat onrust.

Eva Roos toont trots haar nationaal eremetaal. (Foto: Dorina Afari) Foto: Dorina Afari
Foto: Dorina Afari
Foto: Dorina Afari
Floor, Wiese, Liz en Pien. (Foto: Dorina Afari) Foto: Dorina Afari
Foto: Marcel Roos

Tijdens de commotie gebeurde er ook hele mooie dingen voor Tabitta op de wedstrijdvloer. Eva Roos mocht aantreden in maar liefst drie finales, wat al een prestatie op zich is. Ze was gebrand op revanche van de dag ervoor en stond duidelijk op scherp. Het niveau bij de ervaren senioren is erg hoog en op alle toestellen ging het dan ook om minimale verschillen van honderdsten van een punt. Wat niemand had durven hopen, gebeurde: Eva behaalde in alle drie de finales het nationale erepodium. Ze won op brug en vloer de bronzen medaille en op balk het zilver. Een topprestaties waarmee Eva laat zien dat ze behoort bij de top van Nederland en klaar is om een stapje naar de 1e Divisie te maken.

Weer 5 NK tickets
Bij de pupillen 1 N1 turnde Liz van Eijndhoven zondag tijdens de halve finales voor jonge turnsters op topsport niveau de sterren van de hemel. Ze turnde een foutloze meerkampwedstrijd en mocht dan ook de bronzen medaille in ontvangst nemen.
Naast allroundtickets waren er ook slechts vier tickets per toestel beschikbaar voor de toestelfinales in Ahoy. Liz mag op drie van de vier toestelfinales aantreden: op sprong (1e punt), op brug (3e punt) en op vloer (4e punt).
Floor Melssen draaide ook een goede meerkamp met een uitschieter op vloer, ze behaalde een persoonlijk puntenrecord. Met een zesde plaats in de allround mag zij voor de eerste keer naar de Nederlandse Kampioenschappen.
Sierlijke turnster Pien van Daal, die vorig jaar nog N2 turnde bij Tonido Valkenswaard, startte haar balkoefening zeer onstabiel. Gelukkig maakte ze het ruimschoots goed op de andere toestellen en gaat ze niet alleen naar de allround finale, maar ook naar de toestelfinale vloer (2e score).
Voor Wiese van den Eertwegh zou, na vier niveaus promoveren na een overstap van Dioscuri Sint-Oedenrode naar Boxtel, dit jaar de finale nog geen doel zijn. Echter turnde ze zo netjes dat ook zij mee mag naar de N1 finale in Ahoy.

Bij de pupillen 2 N1 turnde Marilène Liem en Ava Taberima. Ava had zich al bij haar oude club (PIT Lunteren) geplaatst voor het NK en turnde wegens voetrust alleen brug. Marilène is in opbouw na een break en had zondag de laatste kans om zichzelf te plaatsen voor de finale. Mede dankzij een sterk optreden op de balk mag ook zij net als Ava mee naar het NK in Ahoy. Daarmee zijn alle N1 pupillen van Tabitta geplaatst en laat de club zien dat er in Boxtel een goede topsport opleiding zit.


Mooie prestaties zwemmers SWNZ

Foto: Sandra Schellekens

Eindhoven - De beste zwemmers uit Zeeland, Brabant en Limburg reisden afgelopen weekend naar het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven af voor de eerste twee van vier dagen Regionale Zomer Kampioenschappen. Ook de zwemmers van SWNZ (Startgemeenschap Wedstrijdzwemmen Neptunus '58 Zegenwerp) waren daarbij aanwezig.

Boxtelaar Jelle Rutten verbeterde zich op de 50 vrij met bijna 1.5 seconde ten opzichte van zijn oude toptijd en werd negentiende. Jesse Hoksbergen uit Gemonde verbeterde zijn persoonlijke record met 2.3 seconde en werd zestiende. Hij zwom de 200 wissel voor het eerst in een 50-meterbad en eindigde met een mooie tijd als vijftiende. Op de 50 rug startte de Boxtelse Marit van de Kerkhof in de finaleserie met de beste tien zwemster van haar leeftijd. Met een PR-verbetering van ruim een seconde eindigde ze als zesde. De ook uit Boxtel afkomstige Isa Schellekens was 0.17 seconde sneller dan haar oude PR en werd daarmee elfde. Zondag kwam zij in actie op de 400 wissel, waarbij ze tien seconden sneller was dan haar oude toptijd en als twaalfde eindigde.
Jelle en Jesse zwommen voor het eerst de 1500 vrij in een 50-meterbad. Na een vlakke race werd Jelle zevende en Jesse vierde, op slechts vier seconden van het brons. Marit verpulverde haar oude toptijd op de 100 vrij in het 50-meterbad met ruim vier seconden en was zelfs bijna een seconde sneller dan in het 25-meterbad. Ze eindigde als twaalfde. Op de 100 rug verbeterde zij haar beste tijd met 5,5 seconde en dat leverde haar de zestiende plaats op. Isa kwam uit op een knappe tiende plaats met een tijd die maar een fractie boven haar beste tijd ooit ligt. Jelle en Jesse zwommen de 200 vrij. Jelle knokte zich met een mooie tijd naar plaats 27. Jesse eindigde op plaats 18 en bleef slechts 2,5 seconde boven zijn PR uit het 25-meterbad. Hij was ruim acht seconden sneller dan hij ooit in het 50-meterbad was. Marit zwom op de 50 vlinder een PR van 0.8 seconde en eindigde daarmee op de achtste plaats. Tot slot van dag twee werden de estafettes 4 x 100 vrij gezwommen. Bij de junioren startten Marit, Britt Bakers, Naomi Janssen en de Liempdse Lotte van de Laak. Naomi en Lotte zwommen sneller dan ze ooit deden in een 50-meterbad en dat leverde de vier meiden een dertiende plaats op. Bij de senioren opende Isa met een PR van 1.5 seconden.


Eerste manchezege in EK 85cc voor Kay Karssemakers

Foto: RGP Photo

Boxtel/Mantyharju - Kay Karssemakers uit Boxtel heeft afgelopen weekend tijdens de derde selectiewedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc in het Finse Mantyharju winst en tegenslag gekend. Na een sterke eerste manche kwam de jonge racer van het HMX Nofear Husqvarna racing team als winnaar over de finish. In de tweede manche kreeg hij rijdend op een derde plaats echter een lekke band, waardoor Kay niet verder kwam dan een vijftiende plaats. Met een 1-15 in de manches werd de Boxtelaar zevende in het dagklassement.

Zaterdag stonden op het mooie circuit in Mantyharju een vrije training, pre-kwalificatie en kwalificatierace op het programma. In de vrije training kwam Kay niet lekker in zijn ritme en moest hij genoegen nemen met een achtste tijd. Ook in de pre-kwalificatie ging het niet gesmeerd en met een twaalfde tijd keerde Kay terug naar het rennerskwartier. Later op de dag stond de kwalificatierace op het programma. In de voorgaande twee EK's was gebleken dat deze wedstrijd toch erg belangrijk is voor een goede startplaats op zondag. De kwalificatie, die later op de dag plaatsvond, begon niet goed voor Kay. Toen het starthek naar beneden viel reageerde hij net iets te vroeg waardoor hij in het starthek reed. Als laatste moest de jonge Boxtelaar aan de wedstrijd beginnen en dat betekende dat hij een inhaalwedstrijd moest gaan rijden om nog zo ver mogelijk naar voren te komen. In de eerste ronde passeerde de HMX-rijder al enorm veel rijders en op een zestiende plaats ging hij verder op jacht naar de rijders voor hem. Met constante rondetijden passeerde hij de ene na de andere rijder. Na een zeer sterke wedstrijd wist Kay alsnog op een achtste plaats over de finish te komen, waarmee hij schade enigszins beperkte voor een goede startplaats op beide manches op zondag.

Met een zesde warm-up tijd op zondag keek Kay uit naar beide manches van die dag. In de eerste reageerde de HMX Nofear Husqvarna rijder goed op het vallen van het starthek en dook op een tweede plaats de eerste bocht in. In de vijfde ronde zette hij een succersvolle aanval op de kopman in, waarmee hij de leiding in de wedstrijd overnam. Echter bleef de top vijf tot in de slotfase van de wedstrijd bij elkaar in het achterwiel. Kay bleef geconcentreerd rijden en hield het tempo hoog waardoor hij met een kleine voorsprong van zo'n 2,5 seconde de laatste rondes in ging. Na een ijzersterke wedstrijd kwam de HMX-rijder na 20 min + 2 ronden als winnaar over de finish.
De tweede manche begon Kay op een vijfde plaats. In de eerste ronde wist hij de vierde plaats over te nemen en ging hij op jacht naar de top 3. Met succes nam hij in de derde ronde de derde plaats over, wat op dat moment genoeg zou zijn voor de eindoverwinning. Echter sloeg in de vijfde ronde van de wedstrijd het noodlot toe in de vorm van een kapotte achterband. Hierdoor moest hij noodgedwongen het tempo flink laten zakken waardoor hij ver terugviel. Kay bleef knokken voor iedere meter en wist met een vijftiende plaats in de tweede manche toch nog vijf belangrijke punten te scoren. Uiterst teleurgesteld kwam hij over de finish en zag een podiumplaats of zelfs een overwinning aan zijn neus voorbijgaan.

Met een 1-15 in de manches legde de 12-jarige Kay in het dagklassement beslag op een zevende plaats. In de tussenstand om het Europees Kampioenschap Noord-West Europa heeft Kay goede zaken gedaan en na Finland is hij opgeklommen naar een zevende plaats. Over twee weken, op 3-4 juni gaat het EK 65/85 verder in Mill, Nederland. Daar zal Kay er alles aan doen om deze stijgende lijn voor te zetten. Eerst zal hij op Hemelvaartsdag achter het starthek staan in het ONK in Rhenen, en zondag tijdens ONK in Oirschot.

Kas Beekmans verstevigt eerste plek in NFS 100 kampioenschap

Foto: Jan van der Staak

Francorchamps - De Boxtelse Kas Beekmans (13) heeft op het circuit van het Belgische Francorchamps goede zaken gedaan in het Molenaar NFS 100 kampioenschap. Hij veroverde in het raceweekend achtereenvolgens een eerste en een tweede plaats, waardoor hij met 360 punten bovenaan staat in het kampioenschap, boven concurrent Colin Velthuizen, die 314 punten heeft.

Al in de trainingen op zaterdag bleek dat Kas in staat was snelle tijden te rijden op het Belgische asfalt: hij noteerde in alle vier de trainingen de snelste rondetijd. Uiteindelijk leidde de training tot een nieuwe persoonlijk beste tijd van 55,696.
Kas bleef zijn tijden aanscherpen gedurende de kwalificatierondes en eindigde uiteindelijk op 55,493. Deze tijd werd door niemand verbeterd, dus mocht de jonge motorracer vanaf de eerste plek starten.

In de eerste was Kas goed weg en kon als eerste de eerste bocht in. "Ik reed vrij constant en kon zelfs een klein gaatje slaan", meldt de jonge racer. Het leidde uiteindelijk tot een eerste tijd met een voorsprong van 1,8 seconde.

Ook race twee kende Kas een goede start en weer kon hij als eerste de bocht in. Kas: "Ik en Colin reden snel weg. We haalden elkaar elke ronde in. Helaas eindigde ik als tweede, met een achterstand van 0,026 seconden. Natuurlijk was ik daar erg teleurgesteld over, maar dankzij het kat-en-muisspel was dit mijn leukste race ooit!"

Kas staat door zijn overwinning en zijn tweede plek bovenaan in het Molenaar NFS 100 kampioenschap op 46 punten gevolgd door titelconcurrent Colin Velthuizen. Op 1 juli is de volgende race in het kampioenschap op het circuit in Veldhoven.

Onnodig verlies Ducks van Storks

Boxtel - Voor de softbal senioren van Ducks stond zondag uitwedstrijd tegen Storks in Den Haag op de planning. Deze oude bekende van vorig jaar stond niet bekend als de moeilijkste tegenstander, Ducks was dan ook van plan de punten mee naar huis te nemen.

Ducks startte aan slag maar kon niet scoren en ondanks de honkslagen die zij wel sloegen, lukte dit Storks ook niet. In de tweede inning sloegen de dames van Ducks wel twee honkslagen, maar weer kon niet gescoord worden. Storks pakte wel twee punten en bracht daarmee de tussenstand na twee innings op 2-0. Ook in de derde inning lukte het Ducks niet om het verschil te maken. Er werd niet gescoord, terwijl Storks weer een puntje maakte. Tussenstand: 3-0.
Tijdens de vierde inning scoorde Jaidy Vermaesen en eindelijk was het eerste punt binnen voor Ducks. Ook Storks scoorde één punt en daarmee was de tussenstand 4-1 voor Storks. Een klein verschil dat makkelijk te overbruggen zou moeten zijn. De dames van Ducks deden niet onder voor Storks, maar daar waar Storks honkslagen sloeg, sloeg Ducks de ballen precies op de veldspelers.
Met de gedachte dat de strijd nog lang niet gestreden was, werd aan de vijfde inning begonnen. Helaas scoorde Ducks weer niet. Vervolgens kreeg Ducks het verdedigend wat moeilijker, het duurde te lang voordat de drie nullen vielen en Storks kon vijf punten scoren. Dit bracht de tussenstand op 8-1, wat door toepassing van de mercy-rule meteen de eindstand werd.

Zo verloor Ducks te snel en in slechts vijf innings van een tegenstander waarvan niet verloren hoefde te worden. Het was duidelijk dat Ducks aanvallend weer tekort kwam, iets wat de laatste wedstrijden steeds meer begint op te vallen. Beste slagvrouw Ducks: Jaidy Vermaesen (1.000).

Kaderteam kan geen potten breken bij NK voor kaderteams

Hoogeveen - De landelijke finale om het kampioenschap van Nederland voor kaderteams is voor de Liempdse biljarters van het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank niet succesvol verlopen.

De eerste wedstrijd tegen het Kaderteam uit Almere werd nog wel een gelijkspel. Martien van den Tillaart won in negentien beurten en Ton Rovers had slechts vijf beurten nodig voor zijn 140 caramboles. Cees van Eindhoven en Leo van Hastenberg speelden beiden beneden de maat en verloren kansloos. De volgende tegenstander, ABC'08 uit Assen, versloeg 't Wapen van Liempde/RegioBank met 8-0. Dit team bleek de uiteindelijke en terechte Nederlandse kampioen te zijn.
???????De laatste wedstrijden tegen 's Lands Welvaren uit Kwadendamme leverden twee partijpunten op. Martien van den Tillaart won in vijftien beurten. Ton Rovers kwam in zijn partij maar vier caramboles tekort en zowel Leo van Hastenberg als Cees van Eindhoven werden andermaal overvleugeld door hun tegenstander.
Al met al was deze landelijke finale met de vier beste kaderteams van Nederland een geweldige belevenis waarop met gepaste trots teruggezien kan worden.

Gratis tennisclinic bij LTV Munsel

Boxtel - Kinderen van 6 tot 12 jaar oud kunnen woensdag 31 mei gratis kennis maken met de tennissport bij LTV Munsel. Van 13.45 tot 15.00 uur zijn de kinderen welkom bij de club aan de Voetboog 5 in Boxtel.

Onder begeleiding van een tennisleraar gaan de kinderen aan de slag met leuke oefeningen. Zo leren ze iets over balcontrole, balgevoel, conditie en spelinzicht. Er wordt gezorgd voor een tennisracket, dus alleen sportieve kleding en sportschoenen zijn nodig om aan de clinic mee te kunnen doen.

Tijdens deze clinic, waarbij ook de ouders welkom zijn, wordt ook uitleg gegeven over de vereniging en de activiteiten die naast het tennis georganiseerd worden voor de jeugdleden, waaronder jeugd-husseltoernooitjes, ouder-kind toernooi, tenniskamp.

Aanmelden kan via jeugdmunsel@gmail.com onder vermelding van naam en leeftijd. Dit wordt gewardeerd, zodat de organisatie een idee heeft hoe druk het wordt. Ook voor vragen en extra informatie kan gemaild worden naar dit adres.

18 / 18

N R O R R N I O E G H D D E F E
E P X E T H K N V E R L O O F D
F J W A E G C T R O U W E N E F
I W X C V Q W S G E L U K D H E
V O N T R O E R I N G O E I F I
L Z K I I N G E C N G R I E L L
I G R E E A E N R R O V T H N S
N L I N N M E E I A K T N J R R
D I E H D F E I L R E V A I N R
E M B U S E I T O M E D M L S T
R L E W C T N A O T X K O B P N
S A L E H P R L D G P O R O N V
Y C S L A C H E M I S C H E R E
F H O I P A A R H E E O O Q V K
M E E J T R A H J I C X O T E E
I N O K J I L O R V S F I A O B

25 mei- 5 juni

Tentoonstelling Robuust en teder (za&zon)
14.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

25 mei-17 juni

Boekenmarkt
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 25 mei

Het 52e Essche Bierpompfeest
14.00 uur, Marktplein, Esch

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Grandioze kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 26 mei

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Inloopspreekuren e-overheid in Boxtel
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

27 mei-26 juni

Activiteiten voor jongeren tijdens Ramadan
22.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

27 mei-23 augustus

Wisselexpositie: 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang' (Za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 27 mei

Rondje Boxtel met kanovereniging De Pagaai
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Huiskamer; Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 28 mei

Jubileumweekend HCB'92 & NHV Bekerfinale
10.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Huiskamer; Koffie met gebak
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Lezing: 'Ontwerp en productie van linnen damast'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Muziekfest
12.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Lekker Lennisheuvel
12.00 uur, Park Boscheind, Lennisheuvel

Open dag uitvaartonderneming H.G.J. Bijnen
13.00 uur, Baroniestraat 53, Boxtel

Schapen scheren
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

29 mei-22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Maandag 29 mei

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Dinsdag 30 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Jeu de Boules Liempde gaat weer van start, doe je mee?
19.00 uur, Gildenterrein, Oude Dijk 121, Liempde

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 31 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, hobby, sjoelen

13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Gratis tennisclinic bij LTV Munsel
13.45 uur, De Voetboog 5, Boxtel

Rots Kidz - High Tea
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Scouting Boxtel gaat auto's wassen
17.30 uur, Scouting Boxtel, Molenwijkseweg 5b, Boxtel

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 1 juni

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

liefde
verliefdheid
vlinders
kriebels
chemische
reactie
hersenen
geluk
blijheid
vrolijk
glimlachen
relatie
verkering
vriendschap
emoties
ontroering
romantiek
platonisch
hartje
man
vrouw
rood
trouwen
verloofd
huwelijk

Fleur van den heuvel