DeMooiBoxtelKrant

23 augustus 2017

DeMooiBoxtelKrant 23 augustus 2017


Zwieren en zwaaien op Boxtel kermis

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De kermis in Boxtel loopt weer ten einde en is op wat schoonheidsfoutjes na vlekkeloos verlopen, zo laat ambtenaar Richard Schuurs weten. Schuurs houdt zich bezig met de organisatie van de kermissen in Boxtel en Liempde.

Vrijdagavond trapte de Boxtelse kermis af met een optreden van zanger Dries Roelvink. Dit optreden viel wegens geluidsproblemen en een stevige regenbui echter deels in het water. Een klein opstootje nabij de botsauto's wierp nog een smet op de de vrijdagavond, maar daar bleef het bij. "Met uitzondering van vrijdag zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest", laat Schuurs weten.

Foto: Ruud van Casteren
(Foto: Persburo Sander van Gils)

De bezoekersaantallen van Boxtelse kermis vallen Schuurs, ondanks het matige weer het afgelopen weekend, niet tegen. Hij geeft aan dat de meeste exploitanten er ook zo over denken. Navraag bij enkele kermisondernemers bevestigt het beeld dat Schuurs schetst; het had beter gekund, maar ook een heel stuk slechter.

Het kermiskienen dinsdagochtend werd goed bezocht: 85 eenzame ouderen vonden hun weg naar de Boxtelse Markt om daar bij de botsauto's deel te nemen aan het kienen. Ook aan een kopje koffie en wat lekkers voor de ouderen was gedacht. Schuurs verzorgde zelf een van de pauzeoptredens, met een vertolking van Sinatras' classic 'Fly me to the moon'.

Ook de kermis in Liempde, twee weken eerder, verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Voorlopige hechtenis verdachten drugslab aan de Duit verlengd

Boxtel - De zaak tegen de drie verdachten, die werden aangehouden in verband met het drugslab aan de Duit in Boxtel dat woensdag 9 augustus is ontmanteld, wordt verder opgepakt door het Landelijk Parket. Wat hen precies ten laste wordt gelegd kon het Landelijk Parket bij het ter perse gaan van deze krant nog niet vertellen. Wel meldt een woordvoerder dat de voorlopige hechtenis gisteren verlengd is wegens de vermeende betrokkenheid van het drietal bij de handel in drugs.

In het pand aan de Duit lag een enorme hoeveelheid grondstoffen voor synthetische drugs opgeslagen. Ook werd een voorraad pillen gevonden. De straat was gedurende de ontmanteling op 9 augustus de hele dag volledig afgesloten en de politie hield iedereen op afstand.

In het bedrijfspand zijn meerdere bedrijven gevestigd, waaronder een schoonmaakbedrijf voor auto's en een postorderbedrijf. Vermoedelijk werden vanuit het pand drugs verstuurd via de post.

Naast politie was bij de ontmanteling ook een aantal ambulances aanwezig in verband met de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke stoffen die gebruikt worden bij de productie van de pillen. Het LTFO (Landelijk Team Forensische Opsporing) verrichtte verder onderzoek.

KBO-activiteiten

Vrijdag 25 augustusEucharistieviering in De Walnoot tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Selissen. Na de viering is er koffie.9.30
Zaterdag 26 augustusBierproeverij in N9ne Beer, Food & Wine, Parallelweg Zuid 35. Opgeven bij Toos Bosveld via 0411-674308 of aj.bosveld-tiellemans@ziggo.nl16.00
Dinsdag 29 augustusBiljarten in De Walnoot13.30
Hobbymiddag in De Kinderboerderij13.30
Donderdag 31 augustusKaartverkoop dagtocht naar de Vulkaanexpres in Duitsland, in De Orion, De Walnoot, De Rots en Simeonshofvan 14.00 tot 14.30

Collectes september/oktober

11 tot en met 16 september: St. Prinses Beatrix Spierfonds
18 tot en met 23 september: Nierstichting Nederland
25 tot en met 30 september: Fonds verstandelijk gehandicapten (Merk v. Meedoen mogelijk maken)
2 tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Speciaal voor het twintigste jubileum van Bouwdorp JESch was een enorme taart gebouwd. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Esch/Liempde/Boxtel - De laatste week van de vakantie staat voor veel kinderen in het teken van bouwen, knutselen en timmeren tijdens de jeugdvakantieweek. Zo gingen in Esch, Liempde en Boxtel tientallen kinderen, gewapend met hamers en ander gereedschap aan de slag om prachtigste bouwwerken te fabriceren op de verschillende bouwlocaties. In de laatste week van de zomervakanties worden in veel gemeentes dagen georganiseerd voor de basisschoolkinderen. Zo kunnen zij zich in de laatste dagen van hun vakantie nog lekker uitleven voordat de scholen weer beginnen.

Zo startte zaterdag voor alle kinderen uit Esch de inschrijving voor Bouwdorp JESch. Terwijl de jeugd zich inschreef voor de twintigste jubileumeditie van het bouwdorp werden op het terrein aan de Venakkers op de achtergrond al de nodige voorbereidingen getroffen, zoals de opbouw van een grote feesttent en de aanvoer van tientallen pallets om mee te bouwen.

Vanaf maandag tot en met vandaag konden tientallen kinderen zich op het bouwterrein flink uitleven. Dat deden zij met verve: de pallets werden in rap tempo omgetoverd tot onder meer een enorm 'vakantiehuis'.

Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Ook in Liempde wordt deze week flink gebouwd. (Foto: Mark van der Pol) Foto: Mark van der Pol
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding

Het bouwdorp in Esch is vandaag nog geopend tot met 15.30 uur. Ouders zijn pas welkom op het veld vanaf 15.00 uur. De afsluitende feestavond start vanavond om 19.00 uur.

Ook in Boxtel en Liempde zijn vakantieweken voor de jeugd. Zo ging dinsdagochtend de kindervakantieweek in Liempde van start. De kindervakantieweek in Boxtel start morgenochtend en duurt tot en met vrijdag.


Uniek 18 eeuws Gildeboek Sint-Joris na vele jaren terug in Boxtel

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Na ontbinding van het Boxtelse Gilde in de negentiende eeuw kocht de familie Van Rijckevorsel het aloude Gildeboek uit 1762 op een veiling in Antwerpen. De familie wilde het graag teruggeven als er ooit weer een Sint-Joris Gilde in Boxtel zou worden opgericht. Dat gebeurde op 4 december 1996 in de ridderzaal van Kasteel Stapelen. Afgelopen zondag werd het boek in bruikleen gegeven aan Museum Boxtel (MUBO), waarmee het na vele jaren terugkeerde naar Boxtel.

Gildelid Cor van Vught nam het initiatief voor de teruggave met medewerking van ere-lid Jan van Homelen. 'Apetrots' was hoofdman van het Boxtelse Gilde, Jacques Habraken, zo vertelde hij zondagochtend in het MUBO. Hij tekende vorige maand op Landgoed De Wamberg in Berlicum de overdracht van dit Gildeboek door de familie Van Rijckevorsel in aanwezigheid van enkele Gildebroeders.

Habraken tekende zondag de bruikleenovereenkomst samen met Maria Voets, de voorzitter van MUBO Boxtel. In het museum zal dit boek permanent tentoongesteld worden. Op aandrang van de familie zongen de leden van het Gilde Sint barbara en Sint Joris een aantal coupletten van hun Gildelied.

Foto: Ruud van Casteren

Tourtocht Liempde

Liempde - Fietsclub LTC 't Groene Woud uit Liempde houdt zondag 10 september voor de zestiende keer de MTB-toertocht. Tijdens deze tocht leggen fietsers behoorlijke afstanden af, die allemaal leiden langs gemeenten in het Groene Woud.

Vanaf Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde kunnen deelnemers kiezen uit drie afstanden: 35, 50 en 65 kilometer. Deze lopen door de gemeenten Boxtel en Meierijstad en doorkruisen onder meer de Vlagheide en de Vresselse bossen. Bij 'goed fietsweer' verwacht de organisatie zo'n achthonderd deelnemers.

De toertocht begint en eindigt bij Café 't Groene Woud. Inschrijven en starten is mogelijk van 8.30 tot 10.00 uur. Bij de finish is er gelegenheid om de fietsen af te spuiten. De eerste renners, de fanatiekste vroege starters, worden rond 10.00 uur terug verwacht en om 13.00 uur zal het grootste deel van de deelnemers de tocht voltooid hebben.

De inschrijfkosten bedragen 3 euro voor NTFU leden en 4 euro voor niet-leden. Het parcours is volledig uitgezet met pijlen en voorzien van twee pauzeplaatsen waar een hapje en een drankje te nuttigen is. Meer informatie: www.ltchetgroenewoud.nl.

Open monumentendag

Boxtel - In het weekend van 9 en 10 september zijn meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. ook in Boxtel openen diverse monumentale panden de deuren.

De Sint Petrusbasiliek
De Petrus basiliek kent een lange historie. Het Heilig Bloedwonder trok eeuwenlang vele bedevaartgangers naar deze kerk. In de basiliek is een foto-expositie te zien, van het komen en gaanvan mensen naar de kerk. Ook is er een fotospeurtocht voor kinderen en wordt er uitleg gegeven over de glas-in-loodramen van de basiliek. De basiliek is beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Protestantse kerk
Het protestantse Lodewijkskerkje aan de Clarissenstraat 18 is in 1812 gebouwd na financiële steun van Koning Lodewijk Napoleon. Binnen is een foto-expositie te zien over 200 jaar protestantse kerk in Boxtel. Voor de kinderen zijn er figuren om te kleuren. Het kerkje is beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

De Marokkaanse en Turkse moskee
De in 1982 gebouwde moskee aan de Hoogheem 483 bestaat uit twee delen: rechts de Marokkaanse al-Fath moskee en links de Turkse Mevlana moskee. De moskee is beide dagen geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

De wederopbouwperiode
In de Heemkamer achter het VVV-kantoor aan de Markt wordt door Heemkunde Boxtel, tezamen met de Boxtelse Monumentenstichting een foto-expositie georganiseerd met als onderwerp: de Wederopbouwperiode (1945-1965). Boxtel is rijk aan gebouwen uit deze periode. Door hier aandacht aan te schenken wordt getracht om zuiniger met ons erfgoed om te gaan. De Heemkamer is beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Liempdse kofferbaksale

Liempde - Heb jij deze vakantie je zolder of garage uitgemest of sowieso nog leuke spullen straan waar je niets meer mee doet? Dan kun je deze aanstaande zondag 27 augustus aan de man brengen op de jaarlijkse kofferbaksale in Liempde. Voor de vijfde keer vindt deze plaats aan d'n Tip.

Inschrijven kan op www.kofferbaksale-liempde.nl. De markt is open voor bezoekers van 10.00 uur tot 13.30 uur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Ook dit jaar kunnen zowel bezoekers als deelnemers oude kleding inleveren op het inzamelpunt op deze markt.

Gewijzigde openingstijden bibliotheek Oversteek

Liempde - dBOS, de Bieb Op School, krijgt gewijzigde openingstijden in verband met het nieuwe continuerooster op basisschool De Oversteek.

De nieuwe tijden voor kinderen en volwassenen van dBOS zijn maandag van 13.00 tot 15.00 uur, woensdag van 12.00 tot 14.00 uur en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.

Tot aan de kerstvakantie zal dBOS voor volwassen leden bij wijze van proef tot aan de kerstvakantie ook op woensdagavond open zijn van 18.30 tot 19.30 uur.

Nieuwe serie cursussen SUB

Boxtel - De Stichting Uitkeringsgerechtigden (SUB) start in september met een nieuwe serie cursussen in gemeenschapshuis De Rots aan de nieuwe Nieuwstraat 7. Vandaag, woensdag 23 augustus, kunnen belangstellenden zich hiervoor nog inschriven tussen 14.00 en 15.00 uur.

De cursussen kunnen dankzij subsidie van de gemeente worden aangeboden aan mensen die een AOW, WAO, ABW, WAJONG, WWI et cetera uitkering ontvangen. De cursussen die worden aangeboden zijn onder andere Hatha Yoga, Computerles (beginners en vervolg), kleding maken, bloemschikken en creatieve workshops.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het bestuur van SUB via 0411-675188 of 0411-683903.

Rommelmarkt bij De Rots

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis De Rots is er op zaterdag 2 september een rommelmarkt. Hier zullen allerlei spullen verkocht worden, klaar voor een tweede ronde. De entree is gratis, parkeren ook.

Tafels zijn te huur voor 4 euro per stuk. Reserveren kan door te bellen met 0411-601036, 06-10111877 of 06-22771772, en door te mailen naar kuijlen_wim@hotmail.com of kuringen@home.nl.

De rommelmarkt begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Gemeenschapshuis De Rots vind je aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Wandeling naar historisch Banisveld en Balsvoort

Boxtel - Ontdek twee interessante historische schatten van de Kampina: Banisveld en voormalig landbouwenclave Balsvoort tijdens de wandeling van Natuurmonumenten op zondag 3 september. Meld je snel aan via natuurmonumenten.nl/agenda.

Smul jij van verhalen uit het verleden? Dan zit je bij deze wandeling goed! Je ontdekt op Banisveld hoe Natuurmonumenten een vuilnisbelt weer omtoverde tot mooie natuur. En je keert terug in de tijd op voormalig landbouwenclave Balsvoort, waar vroeger boerenfamilies een zwaar zelfvoorzienend bestaan leidde en er in de Tweede Wereldoorlog een aangrijpend drama plaatsvond.

Aanmelden
Deze wandeling is gericht op volwassenen. We vertrekken op zondag 3 september om 10.00 uur in de Kampina. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 5 euro en voor niet-leden bedragen de kosten 8 euro.

Meteen aanmelden of nieuwsgierig naar meer activiteiten? Neem een kijkje op www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Lezing over Mgr. Bekkers

Boxtel - Wim van Kreij geeft op dinsdag 12 september een lezing over Monseigneur Bekkers. De lezing,die om 20.00 uur begint, vindt plaats in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat 75 in Boxtel.

Gasterij De Punder verder met andere uitbater en formule

Liempde - Na 35 jaar in de horeca en 20 jaar in Gasterij De Punder namen uitbaters Jos en Angela Evers dit jaar afscheid. Waalwijker Maurice Kitselaar neemt het stokje van hen over. Hij geeft De Punder een grondige make-over, die in de tweede helft van oktober van start zal gaan. De Punder is vanaf vandaag, woensdag 23 augustus, weer geopend.

De nieuwe gastheer, Maurice Kitselaar, is geen onbekende in de horecawereld. Hij is van huis uit kok en banketbakker en had zo'n tien jaar lang een eigen zaak in Sprang-Capelle. Door omstandigheden was hij echter genoodzaakt dit hotel/restaurant het afgelopen jaar te beëindigen.

Na drie weken gesloten te zijn geweest is de cafetaria inmiddels weer klaar om open te gaan. "We moesten nog wel wat renoveren en de puntjes op de 'i' zetten, maar toch zijn we nu maar drie weken dicht geweest", vertelt Kitselaar. Het cafetariagedeelte van Gasterij De Punder transformeert de komende tijd meer naar een lunchroom. Ook wordt de ruimte wat groter en komt er een duidelijke scheiding tussen de tafels en het afhaalgedeelte. "Op termijn komt er nog een restaurant in het 'oude' cafégedeelte. Maar de renovatie begint bij de keuken, waar ook de nodige aanpassingen gedaan worden."

In de keuken, maar ook in de receptuur verandert het nodige: Kitselaar zal, zeker in het begin, zelf veel gerechten bereiden. Daarbij werkt hij zo veel mogelijk met verse (streek)producten. "Maar onze aardappels komen natuurlijk uit België, de bakermat van de frieten", vertelt de kersverse uitbater.

Kitselaar hanteert de stelling dat je straks met twee personen voor 50 euro gegeten en gedronken moet kunnen hebben in het nieuwe restaurant van De Punder. Daarbij is een laagdrempelige, bescheiden menukaart met een aantal vaste gerechten, plus om de paar dagen een wisselende 'dagschotel' de basis. Gasterij De Punder is vijf dagen in de week geopend, op alle dagen behalve maandag en dinsdag.

Maar niet alles verandert: het terras blijft gewoon geopend voor een bakje koffie en een puntje appeltaart. Ook de Liempdse gastvrijheid blijft. "Iedere gast krijgt in de eerste week een mini-gehaktballetje uit eigen keuken", vertelt Kitselaar enthousiast.

Voor zijn horecazaak is Kitselaar dringend op zoek naar versterking van zijn team. In de keuken en bediening zoekt hij nog medewerkers en een vaste kracht. Geïnteresseerden kunnen direct met hem contact opnemen via 06-27362835.

New Wine Zomerconferentie vervangt Festival Circolo

Liempde - De vier eigenaren van Landgoed Velder, Frans, Ruud en Vic van Boeckel en Laura van Pelt - Van Boeckel, hebben in de zesdaagse New Wine Zomerconferentie een vervanger gevonden voor het naar Tilburg verhuizende Festival Circolo. De christelijke zomerconferentie vindt ieder jaar plaats in de laatste week van juli en zal vanaf 2018 in ieder geval vijf jaar plaats hebben op landgoed Velder.

De New Wine Zomerconferentie is een familiebijeenkomst, waarbij lezingen en seminars worden gegeven over het christelijk geloof, samen gebeden wordt en naar religieuze films gekeken en muziek geluisterd wordt. Organisator Cock van der Brugge, van New Wine, geeft aan dat zijn kerkelijke beweging zich richt op het terugbrengen van God in het dagelijks leven door middel van bijvoorbeeld gebed, maar ook de kijk op de dagelijkse zaken.

De zomerconferentie, waar jaarlijks ruim 5.000 kamperende gasten en in totaal zo'n 2.000 daggasten op af komen, vond tot en met dit jaar plaats in Biddinghuizen, waar het eigenlijk te dicht op Lowlands gepland was. Omdat de conferentie echter een familieaangelegenheid is, was de laatste week van juli een ideaal moment omdat alle scholieren dan ook vakantie hebben. Van der Brugge was daarom al enige tijd op zoek naar een andere locatie die in deze week vrij was en, zo geeft ook mede-Velder eigenaar Vic van Boeckel aan, de eerste voorzichtige gesprekken vonden dan ook al plaats voordat Circolo naar buiten bracht naar Tilburg te vertrekken.

Met het vertrek van het tweejaarlijkse Festival Circolo kwam op Velder een goede locatie beschikbaar in de juiste periode. De verhuizing werd tijdens de conferentie van dit jaar wereldkundig gemaakt.

Hoewel de zomerbijeenkomst van New Wine op een ander moment plaatsvindt dan Circolo, kan het toch gezien worden als een volwaardige vervanger. Van Boeckel geeft aan dat met de komst van de zomerbijeenkomst het landgoed aan het maximum toegestane aantal evenementen zit.

De New Wine Zomerconferentie is volgens Van der Brugge primair bedoeld voor mensen met een kerkelijke achtergrond. Toch zijn ook niet gelovigen, of andersdenkenden welkom, hoewel de organisator zich hardop afvraagt of die zich er wel thuis zullen voelen. Meer informatie over New Wine en over de Zomerconferentie is te vinden op www.new-wine.nl.

Tientallen deelnemers fietstocht Hoogheem

Foto: Cock Stam

Boxtel - Zo'n 90 fietsers, vrijwilligers en deelnemers die met een huifkar het traject aflegden, namen zaterdag deel aan een fietstocht die georganiseerd was door De Huiskamer van Hoogheem.

De tocht begon om 13.00 uur bij flat 7, De Leeuw, waar deze rond 17.00 uur ook weer eindigde. 35 enthousiastelingen stapten op de fiets om de 25 kilometer lange rit af te leggen. Een bijna evengrote groep van 33 personen deed dit in een huifkar.

De fietstocht werd in vijf etappes afgelegd, via diverse tussenstops zoals Pannenkoekenhuis De Klomp in Best, waar gestopt werd voor een kop koffie en gebak. Bij de terugkeer op Hoogheem stonden diverse feesttenten klaar en werd de soep, koude schotel, spaghetti en een ijsje na opgediend. Ondertussen konden deelnemers een puzzel invullen, waarmee ze enkele prijzen konden winnen.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Love Letters, DoMus Jazz met Sofie Dhondt

Eric Schoones (l.) en Sofie Dhondt Foto: Eric Schoones

Boxtel - De bekende Vlaamse jazz-zangeres Sofie Dhondt is aanstaande zondagmiddag 27 augustus opnieuw te gast in de serie DoMus Kamerconcerten. Samen met pianist Eric Schoones brengt ze op haar eigen wijze nieuwe nummers van vooral Diana Krall in een fijne mix van uptempo tot aan dromerig sensueel.

De samenwerking tussen een jazz-zangeres en een klassiek geschoold pianist is niet alledaags. Vooral in het afgelopen jaar hebben Sofie en Eric hun musiceren verder uitgediept in een reeks nieuwe nummers. Ook zijn ze onlangs een samenwerking aangegaan met de Speakers Academy voor hun programma Houdbare Noten, waarin ze de circulaire economie uitleggen in muziek. Eric: "In de jazz worden standards voorzien van een nieuw jasje, en dat past heel goed bij recycling. De samenwerking met Sofie is voor mij echt een verrijking." Sofie vult aan: "We hebben verder plannen om het programma nog inhoudelijk te verbreden met literatuur en dans, ook om het zo aantrekkelijker te maken voor scholen en instellingen. Recycling blijft natuurlijk ook de komende jaren nog een hot item en je kunt vooral het idee erachter met muziek en andere kunstvormen zo mooi uitleggen."
In Boxtel brengen Sofie en Eric vooral nieuwe nummers: Almost blue van Elvis Costello en klassiekers van de jazz zoals Devil May Care, Over the Rainbow, 's Wonderful van Gershwin, The Look of Love van Burt Bacharach, Baby baby all the time, Fly me to the Moon, maar ook twee nummer van de Beatles en natuurlijk Body and Soul, My Funny Valentine, I Miss You So en A Case of You van Joni Mitchell.

Sofie Dhondt
Sofie Dhondt studeerde jazz zang en piano aan het conservatorium te Gent en vervolgde die studie dit jaar nog aan het Lemmens Instituut in Leuven, waar ze ook les gaf. Eerder was ze als docente verbonden aan het conservatorium van Kortrijk en de Vlaamse Musical School. Ze is MC in enkele grote dancings en werkt samen met DJ's als Murdock en Merdan Taplak, ook bij grote evenementen als City Parade en Love Parade.
Ze is verbonden aan het in België spraakmakende project Let's Go Urban, een urbanculture beweging die werd opgericht door Sihame El Kaouakibi, een naschools programma voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 30 jaar, op het gebied van dans, muziek, media en sport. Ze heeft als zangeres en arrangeur de leiding over het Urban Choir waarmee ze regelmatig optredens verzorgt, onder andere Cinderella, de fusievoorstelling van het Ballet van Vlaanderen en Urban Dancers.
Sofie speelde eerder een hoofdrol in een internationale productie van de musical Grease en was te zien in televisieprogramma's als X-factor en de Voice van Vlaanderen. Ze werkte samen met Eric Melaerts, Lieven Venken, Herve Martens of Laurent Mercier met wie ze een eigen combo heeft. Zeer regelmatig is ze als vocalist te horen bij de North Side Bigband, daarnaast werkt ze als componist/songwriter voor vele projecten.

Eric Schoones
Eric Schoones is naast zijn praktijk als pianodocent in Boxtel en Oisterwijk vooral actief als begeleider van Sofie Dhondt, Kaiyi Min en Carina Vinke, en als schrijver. Hij publiceerde onlangs nog een boekje voor Cirkelstad, en is hoofdredacteur van PIANIST, een tijdschrift dat in alle Duitstalige landen verschijnt. Eind september presenteert hij in Cremona en twee weken later bij het Liszt Concours in Utrecht zijn boek over muziek en Zen: Walking up the Mountain Track, waarover de vermaarde pianiste Maria João Pires zei: "Eric has an approach to music which makes complete sense to me because he understands the real sense of art. His approach has a direct connection to our universe and all the unknown."

Eric Schoones (l.) en Sophie Dhondt (Foto: Eric Schoones) Foto: Eric Schoones

DoMus Kamerconcert met Sofie Dhondt en Eric Schoones, zondag 27 augustus, aanvang 14.15 uur, Poolsestraat 41 in Boxtel. De toegang bedraagt 12,50 euro, reserveren kan via info@ericschoones.nl of 0411-684431.

Pastoor Arnoldus Manders (1882-1966. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

246 St. Theresiakerk Lennisheuvel
Pastel, 38 x 28 cm, gesign. l.o.
Particuliere collectie

De kerk in het centrum van Lennisheuvel is gebouwd in opdracht van pastoor Arnoldus Manders, naar ontwerp van de Maastrichtse architect J. van Groenendaal. Tot 13 juni 1926 was Arnoldus Manders kapelaan in de parochie St. Jan's Onthoofding te Liempde. Maar al in het voorjaar van 1925 was hij door de bisschop gevraagd de stichting van de nieuwe parochie in Lennisheuvel voor te bereiden. Toen was ook al de naam van de kerk bekend. Na ampel beraad besloot de toenmalige kerkcommissie de in 1925 heilig verklaarde 'Kleine H. Theresia van Lisieux' als patrones van de nieuwe parochie te kiezen.

In oktober 1925 werd de eerste steen gelegd door kanunnik mgr. J.P. van den Heuvel, rustend priester op Duinendaal. Op woensdag 30 juni 1926 werd de St. Theresiakerk door deken mgr. M. van Oss plechtig ingezegend. Daarna droeg de, kort daarvoor benoemde, pastoor Manders, tezamen met pastoor Spierings en pastoor Eras uit Boxtel, zijn eerste H. Mis in Lennisheuvel op.

Foto: Heemkunde Boxtel

Tot verdriet van pastoor Manders heeft de Theresiakerk maar één toren. De pastoor had liever een kerk met twee torens gehad, maar daar was geen geld voor. In de crisisjaren was er ook voor de inrichting van de kerk weinig geld. De kerk is toen voor een groot deel ingericht met gebruikte spullen. Pastoor Van Doremalen uit Gemonde schonk een mooie communiebank, de preekstoel kwam uit Beek en Donk, het orgel uit Zwolle en Uden. De fa. Verschueren uit Heythuyzen maakte in 1950 van twee oude orgels één 'nieuw'. In 1988 werden twee altaren uit de kapel van het Ursulaklooster overgebracht naar de Theresiakerk van Lennisheuvel. De preekstoel is met de laatste renovatie in 2008 uit de kerk verwijderd.

Pastoor A.J.H. (Arnoldus) Manders is voor Lennisheuvel van onschatbare betekenis geweest. Hij was een harde werker die zich voluit heeft ingezet voor de bouw van de St.Theresiakerk en de St.Theresiaschool. Ook de bouw van gemeenschapshuis 'Orion' is mede te danken aan Arnoldus Manders. Pastoor Manders is in 1966, op 84-jarige leeftijd, in Beuningen overleden, waar hij sinds 1950 als emeritus verbleef.


Orgelconcert Willeke Smits in Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Organiste Willeke Smits geeft aanstaande zondag, 27 augustus een orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Het avondconcert begint om 20.15 uur.

Het programma heeft het stuk Deuxième Choral van César Franck als uitgangspunt. In de daarop volgende werken is de invloed van deze componist op de laat-romantische Franse school te horen. Pierné en Debussy waren beiden leerlingen van Franck. Messiaen is met zijn meer moderne klanken de laatste grote epigoon in deze traditie.

Ook de Nederlandse componisten Strategier en Andriessen hebben zich door Franck laten inspireren. Zo schreef ook Andriessen enkele Chorals voor orgel, geheel in de stijl van Franck.

Een opvallend en interessant onderdeel van het concert is de Petite Suite van Debussy, oorspronkelijk een stuk voor piano quatre-mains, dat nog vaak door amateur-pianisten gespeeld wordt in de huiskamers. Het bekende werk klinkt nu in een speciale orgelbewerking op het historische Smits-orgel in de basiliek.


Vakantie, ja gezellig.

Deze keer even geen misdaad maar wel een stukje over veiligheid. Je kunt pas schrijven over veiligheid als je zelf bepaalde ervaringen hebt opgedaan… toch?

Afgelopen periode heb ik samen met ons gezin lekker vakantie gevierd in het mooie Oostenrijk. Een land vol gezelligheid en lekker eten in de zomergroene weiden. De dag na onze aankomst wilden we lekker gaan zomerrodelen. Je gaat met een soort slee hard naar beneden van een metalen baan met af en toe 'gevaarlijke' bochten. Bij bijna elke bocht staat wel een bord waarop in duidelijke taal staat 'BREMSEN'. Ik ben samen met onze oudste in een sleetje gaan zitten en als stoere mannen wilden wij natuurlijk zo hard mogelijk. Nu was ik in de veronderstelling dat de baan wel veilig was en dat eruit vliegen eigenlijk onmogelijk was, dus zonder te remmen in de bochten gleden wij met een redelijke snelheid naar beneden. Aangekomen bij bocht 8, waar ook weer dat bord bremsen stond, gleden wij zonder vaart te minderen soepel het eerste deel van de bocht door. Het tweede deel van de bocht was echter iets steiler en scherper dan wij dachten en ineens vlogen wij als losgeslagen wild over de baan. Wild om mij heen grijpend naar een mogelijkheid onze vaart te minderen probeerde ik mijn oudste te beschermen. Volledig gedesoriënteerd kwamen wij na een meter of tien tot stilstand. Ineens merkte ik dat de metalen baan gloeiend heet was door de felle zon, het was die dag 35 graden.

Ik voelde de slee, waar wij vanaf gevlogen waren, in mijn nek tikken. Omdat ik verder niets voelde ben ik snel met de hevig geschrokken oudste weer op het sleetje gaan zitten om de rit alsnog af te maken. Eenmaal onderaan de baan stapten wij samen van de baan. Toen pas zag ik dat het ongelukje toch wat letsel had veroorzaakt. De rechteronderarm van mijn oudste was hevig geschaafd. Samen met mijn ook geschrokken vrouw hebben wij hem snel behandeld en gekoeld met koud water. Het zag er namelijk toch uit als brandwonden. Pas na een minuut of 10 voelde ik ineens felle pijn aan mijn rechter been en hand. Het bleek dat mijn handpalm en de kuit van mijn rechterbeen ook ernstige brandwonden vertoonden. Via een lokale arts die pauze had en geen zin om te helpen zijn wij naar het ziekenhuis gereden. Ik had tweedegraads brandwonden. Gelukkig is de gezondheidszorg in Oostenrijk bijzonder goed en werd ik snel en vakkundig geholpen. Nu bijna drie weken later is de pijn weg en heb ik alleen nog wat plekken waar de huid nog moet vernieuwen. Mijn oudste bleek gelukkig oppervlakkige wonden te hebben.

Ik ben erg geschrokken van wat er is gebeurd en zal nooit meer vergeten te remmen als ergens 'Bremsen' staat!

O ja, en dan nog dit. Vergeet niet dat volgende week de basisscholen weer beginnen. Houd als automobilist rekening met de jonge weggebruikers en wees geduldig als het even niet zo snel gaat.

Tientallen ouderen genieten van het Kermiskienen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Zo'n 80 oudere Boxtelaren namen dinsdagochtend deel aan het Kermiskienen. Diverse Boxtelse zorginstellingen, ondernemers, kermisexploitanten en de gemeente werken bij het Kermiskienen samen om eenzame ouderen een leuke ochtend te bezorgen bij de botsauto's op de Markt.

Naast van het kienen konden de ouderen ook genieten van een kopje koffie en wat lekkers. Ook ambtenaar Richard Schuurs, verantwoordelijk voor de Boxtelse kermis, droeg zijn steentje bij aan het vermaak van de ouderen. Hij verzorgde een wervelend optreden waarbij hij het nummer 'Fly me to the moon' van Frank Sinatra ten gehore bracht.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
De kermis in Liempde, die gehouden werd van 5 tot en met 9 augustus, werd onder grote belangstelling geopend door Clown Erico. Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Vandaag kan er nog volop genoten worden op de Boxtelse kermis. Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Nu kwam ik bij dit bankje waar de liefste vrouw van Boxtel op zat. Zij vertelde mij een mooi verhaal over dit bankje dat door Natuurmonumenten was neergezet in verband met het overlijden van haar man, Frans Maas. Hij was heel vaak te vinden in de Kampina.
Zo zie je maar dat waar je ook komt, je altijd een warm verhaal kunt vinden in ons mooi Boxtel.
Trots om een Boxtelaar te zijn.

Wereldhuis maakt zich op voor komst bewoners

Locatiedirecteur Jan Kees Metz, trots naast de wereldkaart in de centrale hal van het Wereldhuis. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het Wereldhuis maakt zich op voor de komst van de 124 bewoners. Het Wereldhuis is de nieuwe naam voor het voormalige woon-zorghuis Molenweide, waar ouderen met een christelijke achtergrond zaten. Bij hen voegen zich de ouderen van islamitisch verpleeghuis Sefkat en de ouderen van Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel, die afkomstig zijn uit de voormalige overzeese gebieden. Vanaf volgende week worden de bewoners verwelkomd.

Oorspronkelijk moest het Wereldhuis in het voorjaar van 2017 al openen, maar de plannen liepen vertraging op. De bewoners van wat voorheen Molenweide heette, moesten voor de verbouwing namelijk tijdelijk verhuizen naar De Braacken in Vught. Die locatie was echter niet op tijd klaar voor de huisvesting van de ouderen, waardoor het hele project enkele maanden vertraging opliep.

"De verhuizing was een hele operatie en de oudste bewoner is toch 102", geeft locatiedirecteur Jan Kees Metz aan. Naar eigen zeggen was Metz tijdens de verhuizing van de bewoners van Molenweide alweer bezig met het plannen van de verhuizing terug naar het Wereldhuis.

Dit Wereldhuis is nu, op wat kleine details na, zonder verdere vertragingen gereed. Metz toont de verslaggever van deze krant dan ook met gepaste trots het vernieuwde woon-zorgcomplex. De centrale entree is ten opzichte van het oude Molenweide veel lichter en doet dankzij het open karakter, het gebruik van lichtgroene tinten en veel houtwerk eerder denken aan een gezellige kantine dan een zorghuis voor ouderen met een (intensieve) zorgvraag.

Toch zijn er enkele slimmigheden ingebouwd, om ook bewoners met een zware vorm van dementie een gevoel van vrijheid te geven. Het Wereldhuis kent twee grote tuinen waar de bewoners zich zelfstandig kunnen begeven. Deze buitenplaatsen zijn afgeschermd met hekwerken, waardoor de bewoners de afdeling niet kunnen verlaten.

Het Wereldhuis heeft 124 appartementen, verdeeld over vijf woonlagen. Daarvan zijn vierenveertig woon-zorgappartementen voor mensen die nog voor een groot deel zelfstandig zijn. Alle appartementen, met uitzondering van de vijfde verdieping, hebben een eigen onderhoudsvriendelijke walk-in badkamer. Het complex aan de Achterberghstraat is volledig ingericht op het huisvesten van bewoners uit diverse culturen. Daarom is er, naast een kapel, voor de nieuwe islamitische bewoners ook een gebedsruimte aanwezig.

Naast een gezamenlijke keuken op de benedenverdieping, waar vanzelfsprekend ook halal eten te krijgen is, is op iedere afdeling een familiekeuken die is ingericht op het gezamenlijk koken van de bewoners met familie.

Het nieuwe Wereldhuis moet al deze verschillende achtergronden geleidelijk steeds meer met elkaar gaan verbinden. Metz geeft aan dat hij uitkijkt naar hoe de bewoners met de verschillende culturele achtergronden die het Wereldhuis straks rijk is uiteindelijk gezamenlijk feesten als het Suikerfeest of Kerstmis zullen vieren. Overigens houdt het wat Metz betreft niet op bij de drie culturele achtergronden die volgende week het Wereldhuis betrekken: "Als wij aan de culturele wensen van bewoners met een andere achtergrond kunnen voldoen, zijn ze hier van harte welkom!"

De verhuizing van meubilair en apparatuur naar het Wereldhuis vindt deze week plaats. De bewoners zullen de komende week van maandag tot en met donderdag in fases verwelkomd worden. Dan zal blijken hoe snel de bewoners van de drie voormalige locaties van Zorggroep Elde in hun nieuwe omgeving aarden.

Terreur in Europa

Afgelopen week was er weer een terroristische aanslag in Europa, in Spanje deze keer. Een busje reed in op een mensenmassa waarbij 13 doden vielen. Ook was er de afgelopen jaren een aantal aanslagen in Duitsland, Groot-Brittannië, België en Frankrijk. De vraag is nu natuurlijk of Nederland ook nog aan de beurt komt.

De kans op een aanslag in Nederland lijkt me redelijk groot, aangezien we meedoen met de Internationale coalitie tegen IS. Maar zelf heb ik geen angst door een aanslag in Nederland, wat misschien ook wel beter is, aangezien terroristen de bedoeling hebben om angst te zaaien.

Dit jaar was ik bijvoorbeeld naar een concert van Guus Meeuwis. Toen we het stadion in liepen was er erg weinig politie. Maar toen we uit het stadion kwamen stond er opeens op elke 50 meter politie met kogelwerende vesten en hing er een politiehelikopter in de lucht. Er was blijkbaar een verdachte situatie bij het stadion. Iedereen was erg rustig toen bekend werd wat er aan de hand was.

Ik vind dat mensen zich niet moeten laten afschrikken door de dreiging van terreur en daardoor bijvoorbeeld niet meer naar drukke plekken gaan omdat ze dat niet durven. Want dat is precies wat terroristen willen en dat moet je ze niet gunnen.

Boxtel bereidt nieuw parkeerregime voor

Boxtel - De gemeente Boxtel begon de afgelopen weken met de eerste zichtbare stappen, zoals het plaatsen van blauwe markeringen, in de voorbereiding van het nieuwe parkeerregime in het centrum. Dit leidde tot verontwaardiging bij een aantal buurtbewoners die het plaatsen van lijnen voorbarig vinden. Enkelen van hen maakten al bezwaar.

De parkeerschijfzone ('blauwe zone') Centrum/Breukelen Zuid moest per 1 september 2017 ingaan. Vanaf deze datum hebben alle bewoners of bewoners met bedrijf aan huis een parkeerontheffing nodig om langer dan twee uur te kunnen parkeren. Deze ontheffingen kunnen digitaal aangevraagd worden op www.parkeerserviceboxtel.nl.

Buurtbewoners melden echter problemen bij het aanvragen van deze ontheffingen en het is daarom nog maar de vraag of het nieuwe parkeerregime ook echt per 1 september van start kan gaan.

Foto-expositie van Fotoclub Boxtel en natuurfotograaf Benjamin Kerkhofs

Foto: MUBO

Boxtel - Van 2 september tot en met 5 november is in Museum Boxtel (MUBO) een duo- expositie te zien van foto's gemaakt door leden van de Fotoclub Boxtel én door Boxtelse natuurfotograaf Benjamin Kerkhofs. Onder het thema 'Boxtel in Detail' presenteert Fotoclub Boxtel een veertigtal foto's van onderdelen van locaties en gebouwen in Boxtel. Benjamin Kerkhofs laat met zijn intuïtieve en niet beredeneerde fotografie kunstzinnige beelden zien van de wereld om hem heen, getroffen door wat de natuur te bieden heeft.

Het belooft een boeiende en inspirerende foto-expositie te worden, waarin de bezoeker op zoek gaat naar herkenning van Boxtelse details en zich kan laten meeslepen door de schoonheid van de natuur. In totaal worden 71 foto's tentoongesteld.

Benjamin Kerkhofs (1984) is geboren en getogen Boxtelaar. Het park van Kasteel Stapelen was zijn speeltuin. Later leerde hij al wandelend Boxtel en vooral de Kampina kennen. Daar maakt hij zijn eerste kiekjes. Dit werden echte foto's en fotograferen werd zijn passie. Zijn beelden vertellen over de natuur en zijn omgeving. Tijdens lange wandelingen kan hij plotseling geraakt worden door de groene vacht op de oever van een beekje en wil hij dit beeld spontaan vastleggen met zijn camera. Tijdens zijn buitenlandse wandelvakanties jaagt hij op wolkenpartijen die zich uitstrekken over bergtoppen en op vergezichten. Benjamin kiest niet voor één vorm of onderwerp. Hij laat zich verrassen door wat hij ziet. Het verrassende kunstzinnige resultaat hiervan zien we op deze expositie. Op 15 oktober 2017 om 11.15 uur bespreekt fotograaf Cor van Oorschot de foto's van Benjamin Kerkhofs in het bijzijn van en in samenspraak met de natuurfotograaf zelf. Aanmelden daarvoor kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Fotoclub Boxtel is opgericht op 1 mei 1996 op initiatief van August van Vught en Jan Leenders onder de naam Fotogroep 50+. De club telt achttien enthousiaste leden, die elkaar stimuleren om zich op fotogebied verder te bekwamen. Op dit moment is hun domicilie Gemeenschapshuis De Rots. Hier komen zij elke veertien dagen bijeen om de gemaakte foto's met elkaar te bespreken. Voor deze expositie is gekozen voor het thema 'Boxtel in Detail' met foto's van al dan niet herkenbare onderdelen van Boxtel en omgeving.

Bezoekers aan de expositie kunnen hun kennis van Boxtel testen door middel van een prijsvraag. Van vijf foto's van de expositie 'Boxtel in Detail' kan worden geraden wat erop staat en waar ze zijn genomen. De vijf foto's zijn te herkennen aan de aanduiding 'prijsvraag' en fotonummer. Bij aankomst krijgt iedere bezoeker een antwoordformulier, dat dan ingevuld bij de receptie kan worden ingeleverd. De winnaar wordt na afloop van de expositie bekend gemaakt en ontvangt een prijs die bestaat uit een geldbedrag van 30 euro, het prentenboek Jas de Keistamper en een persoonsgebonden voucher die recht geeft op een jaar lang gratis toegang tot MUBO voor de winnaar plus één introducee.

De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto: MUBO
Foto: MUBO
Foto: MUBO

Inschrijving Liempdse Durpskwis start op 1 september

Foto: Emiel van Vught

Liempde - De inschrijvingen voor de derde editie van de Liempdse Durpskwis zijn vanaf vrijdag 1 september geopend. Om klokslag middernacht kunnen de teams zich opgeven voor de kwis, die meestal snel vol zit. Dit jaar kunnen 45 teams meedoen. De kwis zal op 3 november gehouden worden.

De Durpskwis is een activiteit van buurtvereniging Klein Hoekje Nieuwe Wijk die de Buurtkwis drie jaar geleden dorpsbreed trok. De kwis start op 3 november om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur waarna rond 00.30 uur de prijsuitreiking plaats zal vinden bij Café 't Wapen van Liempde. Voor de winnaars is er een wisselbeker die afgelopen jaar in het bezit kwam van het team van basisschool De Oversteek.

Inschrijven voor de Durpskwis 2017 kan vanaf vrijdag 1 september 0.00 uur op durpskwisliempt@gmail.com, onder vermelding van de naam van het team, een contactpersoon, een mobiel telefoonnummer en mailadres van de contactpersoon waarop je die avond bereikbaar bent. Inschrijfgeld bedraagt 20 euro per team en dient op de avond zelf contact betaald te worden tijdens het ophalen van de vragen. Inschrijvingen die vóór 1 september binnen komen zullen niet gehonoreerd worden.

Meer info en spelregels zijn te vinden op www.facebook.com/durpskwis.liemt.


Heartbeat

Recentelijk kreeg ik een WhatsApp van een vriendin: 'Even je heartbeat checken'. Het raakte me: de eenvoud van de boodschap met tegelijkertijd de betrokkenheid die eruit spreekt. En het zette me aan het denken; wat was mijn heartbeat vandaag? Heb ik vanuit kracht geleefd? Heb ik kunnen -zijn-? In het nu? In wie ik ben?

Ik dwaal in gedachten af naar een liedje van Rapper Gers Pardoel, om precies te zijn naar een fragment uit zijn nummer 'Zijn'. 'Het maakt niet uit wie je bent, je kan alles zijn, je kan alles zijn, je kan alles zijn. Het maakt niet uit wat je doet, je kan alles doen, je kan alles doen. Zolang je maar jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft. Zolang je maar jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft. Voor altijd!'

Was het maar zo simpel, vol zelfvertrouwen jezelf zijn. Het bleek steeds weer de rode draad in coachgesprekken met cliënten. De worsteling 'jezelf te vinden en te blijven'. Met als basisvraag: wie ben ik (nou eigenlijk)? Vaak een dilemma van eind dertigers, begin veertigers. Weinig bewuste keuzes gemaakt ooit, vaak 'van het één in het ander gerold'. Om nu het roer om te gooien óf, op z'n minst, duidelijk koers te bepalen.

On track dient zich het volgende dilemma aan; als ik dan weet wie ik ben, hoe kan ik dan mezelf blijven? Hoe voorkom ik dat ik (toch) gevoelig word voor wat de omgeving van mij vindt? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mezelf ruimte geef niet te hoeven voldoen aan (maatschappelijke) conventies? Het gaat hier over de dualiteit van loyaliteit; volg ik mezelf of volg ik de ander? Met als basisvragen: Wat wil ik, wat voel ik, wat drijft mij? En daarmee maak je al dan niet de keuze voor je eigen vrijheid.

'Okay coach', zeg ik tegen mezelf, 'hoe is dat voor jou? Volg jij je heartbeat? Leef jij je kracht?' Hmm… one moment please… een vraag voor een goed moment van zelfreflectie... Ik kom tot de conclusie dat ik stevig sta voor dat waar ik voor wil staan. Met beide benen op de grond, flair en een krachtige lach. Ik hoor mezelf vol (zelf)vertrouwen aan mensen vertellen dat mijn hart ligt bij coaching en training. En ik zie mezelf keuzes maken. Ik besluit niet mee te werken aan een televisieprogramma van RTL 4, omdat ik mijn focus op klanten in Brabant wil leggen. Ik maak een banner voor het Slow Live Festival dat begin september in Liempde/Boxtel wordt gehouden. Om nog meer Boxtelaren te vertellen dat zij in een eenmalig coachgesprek van 2 uur kunnen ontdekken wat hen op het werk en in het leven gelukkig maakt: een APK van hun heartbeat.

Overduidelijk: het uitspreken van je heartbeat geeft een heerlijk gevoel. Dat mijn hart er nog sneller van gaat kloppen is een overbodige toevoeging. En morgen....? Morgen zingt er een ander liedje in mijn hoofd; Heartbeat van Martine Bond. 'High jump, sky dive, you won't stop me, I'm alive, fearless, head strong, knowing that I will survive.' Even blijft het stil. En dan hoor ik Gers er achteraan zingen: 'Kom maar op, kom maar op!'

Foto: Johan den Biggelaar

De Dommelbimd bij Stapelen is een mooi initiatief dat steeds meer gemeden wordt door de aanwezigheid van (een?) zwerver(s) en andere hangers. Ik wandelde daar graag met mijn hond, maar door een slapende zwerver en anderen die veel afval achterlaten en de banken beschadigen is de plek verloederd. Afval (plastic, drinkpakken) wordt ook in het naastgelegen weiland gegooid, met als risico dat de jonge kalfjes het binnenkrijgen.
Ik weet niet wie hiervoor verantwoordelijk is, maar het zou mooi zijn als de Boxtelaren hier weer prettig op een bankje aan de Dommel kunnen genieten van het natuurschoon!
Om te beginnen een vuilnisbak plaatsen?

Met vriendelijke groet,
Johan den Biggelaar


Foto: Johan den Biggelaar

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Diensten

12 / 16

Bekendmakingen week 34
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Breukelsestraat 45, vervangen ramen voorgevel begaande grond
Mijlstraat 26b, plaatsen kozijn en overhead deur voorgevel

Verleende omgevingsvergunningen
Albinonistraat naast nummer 69 rooien van een es uit groenstrook
Albinonistraat naast nummer 111, rooien van perenboom uit groenstrook
Brederodeweg, hoek Vic. Van Alphenlaan rooien van bosplantsoen
Pellenwever tegenover nummer 53, rooien hazelaar uit parkeervak
Voetboog achter nummer 16, rooien twee tamme kastanjes
Dommeloord tegenover nummer 39 rooien van catalpa uit groenstrook
Dommeloord tegenover nummer 44 rooien van magnolia uit groenstrook
Maria Theresiastraat tegenover nummer 55, rooien van een kastanje uit plantsoen
Nieuwe Nieuwstraat voor nummer 46 rooien van els uit trottoir
Sint Jorisstraat thv nummer 19 en 21, rooien twee haagbeuken en kandelaberen
Vorsenpoel naast nummer 21, rooien twee linden
Onrooi 13 plaatsen 20 zonnepanelen op de grond
Velderseweg 10 evenement Jacht & Buitenleven 22, 23, 24 September
Schijndelseweg 3 renoveren en uitbreiden Michaëlschool en rooien elf bomen
Hezelaarsestraat 36 bouwen woning met bijgebouw
Jan Kruijsenstraat 14 plaatsen dakkapel voorzijde woning

Verkeersbesluiten
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats St. Jozefstraat 32

Bekendmakingen week 33

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Geelderseweg 8, het verbouwen van de langgevelboerderij
Populierenlaan achter- en zijkant perceel nr. 7, plaatsen geluidsscherm
Puccinistraat 42, plaatsen dakopbouw in loggia op tweede verdieping
Dufourstraat en Van Hornstraat, het renoveren van 26 woningen aan de Dufourstraat 18 t/m 24 (even), Van Hornstraat 95 t/m 113 (oneven) en Van Hornstraat 144 t/m 166 (even)
Korenmolen 6, realiseren van een lekbak, calamiteitenput en brandwerende wand
St.Jorishoef 1, rooien van 30 bomen rondom de te slopen bijgebouwen
Schijndelseweg 3, brandveilig gebruik Michaëlschool
Breukelsplein 9, wijzigen gevels
Hamsestraat 5, het wijzigen van de luchtwassers, het
verplaatsen van proceswater- en spuiwateropslag, het vergroten van de spuitplaats met overkapping en het plaatsen van plateaus in stal 4a en 4b
Händelstraat 35, het realiseren van een erfafscheiding met een enkele en een dubbele poort en twee overkappingen
Mijlstraat 20, het bouwen van een magazijnloods en het wijzigen van de gevelafwerking van het kantoorpand

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
St.Ambrosiusstraat 1, verbouwen en uitbreiden van de garage tot een hondentrimsalon
Algemene Begraafplaats Munsel, het rooien van een acer
Bachstraat t.h.v. nummer 33, het rooien van een malus
Debussystraat t.h.v. nummer 2, het rooien van een berk
Dommeloord t.h.v. nummer 41, het rooien van een malus
Pastoor Tilmanstraat t.h.v. nummer 28, het rooien van een beuk
Van Hornstraat t.h.v. nummer 1-1a, het rooien van een linde

Verleende omgevingsvergunningen
Baroniestraat 26, het verwijderen van 2 zijaltaren en het hoofdaltaar
Hamsestraat 18, brandveilig gebruik in- en outdoor speeltuin
Pastoor Mandersstraat tussen 59 en 61a, rooien berk voorzijde perceel
van Salmstraat 54, het plaatsen van 13m hoge stellingen in een bedrijfshal

Evenementenvergunning
Liempde Pakt Uit in en nabij d'n Liempdsen Herd, Barrierweg.        
Het evenement vindt plaats op vrijdag 6 oktober 2017 van 09.00 tot 17.00 uur, op zaterdag 7 oktober 2017 van 13.00 tot 24.00 uur en op zondag 8 oktober 2017 van 09.00 tot 20.00 uur.
Kunst en Brocante Markt, Stationsplein. Het evenement vindt plaats op zondag 10 september van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Overige besluiten
Omgeving overwegen Huisvennen/Kapelweg en Roond ontheffing geluidhinder voor noodzakelijke werkzaamheden aan het spoor.
Melding activiteitenbesluit milieubeheer Nieuwe Nieuwstraat 1a voor het oprichten van een locatie voor dagbesteding.
Melding activiteitenbesluit milieubeheer Van Salmstraat 46 voor het veranderen van een metaalbewerkingsbedrijf en groothandel

Bekendmakingen week 32

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Brederodeweg, achter nummer 18a, verzoek tot bewoning van een bijgebouw (woningvermeerdering)

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Luissel 18, starten van een nevenactiviteit als zorgboerderij bij agrarisch bedrijf
Tongeren 44, bouwen van een woonhuis

Verleende omgevingsvergunningen
Händelstraat 19, rooien: 1 eik uit voortuin
Korenmolen 18, aanbrengen 2 lichtreclame objecten aan gevel
Liempdseweg 4, verbouwen en uitbreiden woning en tijdelijk gebruiken bijgebouw als woning
Schouwrooij 2, rooien 4 moeraseiken uit parkeerterrein
Stationsstraat 12, activiteitenbesluit Milieubeheer voor het oprichten van een restaurant.
Essche Heike 4, rooien 1 witte acacia aan zijkant erf en rooien zomereik aan achterzijde erf

Evenementenvergunning

Overige besluiten
Boseind 10, gewijzigd uitvoeren eerder verleende vergunning voor realiseren biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI)
Burgemeestersbesluit tijdelijk cameratoezicht beperkt gebied in de directe omgeving van de Markt tijdens de Kermis Boxtel 2017. Rechterstraat/Croonpassage en Markt.

Bekendmakingen week 31

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Korenmolen ongenummerd, bouw bedrijfspand met kantoor
De Mortelen en De Scheeken, aanleggen poelen, verlagingen en bramenstruwelen in het landschap en dempen van waterlopen om biodiversiteit te versterken
Mijlstraat 62, renoveren woning
Door aanvrager ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Van Ranststraat 3, plaatsen dakkapel aan voorzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Fellenoord 35, bouw supermarkt

Project omgevingsvergunningvrij
De Pellenwever 124, bouwen berging/garage

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 55, renoveren woning
Halderheiweg 7, rooien: 10 Amerikaanse eiken in achtertuin
De Pellenwever 49, legaliseren berging naast woning

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
De Aanloop 29, aanpassingen aan sportaccommodatie
Heult 6, veranderen van de waterzuivering
Runmolen 9, oprichten autoschadebedrijf

Verkeersbesluit
Aanwijzing gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Speelmanstraat 3

Evenementenvergunning
Nederlandstalig festival Hollandse Kost XL in manege De Langspier, Molenwijkseweg 5, dit evenement vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2017 van 18.00 tot 01.00 uur.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Vakantieperiode
Op het moment van verschijnen van deze MooiBoxtelkrant is voor de meeste mensen de vakantie weer voorbij. Veel kinderen genieten van de kindervakantieweek/bouwweek, mogelijk gemaakt door de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers en bedrijven die materialen schenken.
Toch is de vakantieperiode niet automatisch voor iedereen een tijd van ontspanning, denk eens aan de mantelzorgers, hulpbehoevende en minder mobiele medeburgers, voor wie een dagje weg of een weekje vakantie lastiger wordt. BALANS vraagt met regelmaat aandacht voor deze groep burgers en zet zich in zodat er goede regelingen komen voor deze groep.
Voor onze Mantelzorgers is er het Mantelzorgsteunpunt waar zij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Deze groep is juist de groep waarvoor even ontspannen belangrijk maar niet vanzelfsprekend is, zorgen gaat immers elke dag door.
De hulpbehoevende krijgt in de vakantieperiode te maken met vervangende verzorgers, het vertrouwde gezicht is even weg. Een compliment aan de organisaties die in de vakantieperiode alles zo goed mogelijk door laten lopen.
Gelukkig is er voor de minder mobiele medeburgers binnen onze gemeente de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van een rolstoel uit de Wmo rolstoel-pool. Als u, als minder mobiele inwoner van Boxtel, eens een dagje uit of een wandeling wilt maken met familie of vrienden, kunt u een rolstoel lenen bij Medicura. Deze wordt betaald uit de Wmo-gelden van de gemeente. Een mooi initiatief, dus maak er gebruik van!

Kermis en veiligheid
De kermis in Boxtel en die in Liempde vallen dit jaar beide in schoolvakantie. Extra gezellig en feestelijk. Jammer dat het soms ook even minder gezellig en feestelijk is en er onenigheid ontstaat. Daarom is BALANS blij dat bij evenementen, zoals bijvoorbeeld de kermis in Boxtel, de camera's worden ingezet om uw veiligheid mede te bewaken. Wij zijn al jaren voorstander van preventieve inzet van camera's. De proef, op ons verzoek uitgevoerd, toont dat het plaatsen van camera's een positief effect heeft.

Carnaval
Nu de vakantie weer ten einde is gaan vele vrijwilligers al aan de slag voor het volgende grote volksfeest: carnaval. Ook staat de jeugd weer te popelen om een mooie wagen te bouwen, maar geschikte en betaalbare bouwruimte is een groot probleem. Om bij dit volksfeest ook in de toekomst een mooie optocht te behouden heeft BALANS in de raadsvergadering aandacht gevraagd voor de problemen waar de bouwers tegenaan lopen. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk overleg tussen gemeente, S.O.C. en wagenbouwers om een oplossing te bedenken zodat we van een mooie optocht kunnen blijven genieten.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!

Foto: SP

SP start verkiezingscampagne met huis-aan-huisbezoeken

De SP gaat in het komend halfjaar duizenden huisbezoeken afleggen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De aftrap is aanstaande zaterdag om 12.00 uur in de wijk Duinendaal. Vrijwilligers gaan zowel op doordeweekse avonden als op zaterdagmiddag langs de deur om met bewoners in gesprek te gaan over hun straat en buurt, maar ook over Boxtel: wat vinden zij belangrijk, wat gaat goed of niet goed en wat kan beter? Zo'n tien vrijwilligers zijn voor deze campagne inzetbaar, waaronder raadsleden en wethouder. Naar aanleiding van de uitkomsten kunnen bepaalde onderwerpen opgenomen worden in ons verkiezingsprogramma en kan wellicht samen met bewoners actie ondernomen worden om zaken te verbeteren.

30 augustus opening centrumparkje
Al op 22 augustus 2011 pleitte de SP-fractie in een brief aan het toenmalige college van B&W als eerste voor het opknappen van vijver en boomgaard. In maart 2012 hebben we dat nog eens herhaald in een pamflet dat huis-aan-huis verspreid werd in Boxtel met de titel 'Handen af van vijver en boomgaard'. Samen met omwonenden en belangengroepen hebben we er toen voor gezorgd dat het onzalige plan voor een parkeerterrein op die belangrijke cultuurhistorische locatie ingetrokken moest worden. Wethouder Van den Broek: "Het is bijzonder dat ik nu als SP-wethouder dit parkje mag openen, waar we toen actie voor gevoerd hebben." Boxtel krijgt er een groene parel bij. Op woensdag 30 augustus om 10.00 uur is de opening van het parkje door de wethouders Lestrade en Van den Broek. Komt u ook?

Betere cijfers Wmo-beleid
Uit de resultaten van het cliënttevredenheidsonderzoek valt af te lezen dat nog meer cliënten tevreden zijn over het Wmo-beleid dan in 2016. Zo is 85% tevreden over de kwaliteit van de ondersteuning (82% vorig jaar) en het rapportcijfer steeg van 7 in 2016 naar 7,6 in dit jaar. Van de 800 cliënten vulden 344 de vragenlijst in, dat is een respons van 43%. SP-wethouder Eric van den Broek: "We zijn op de goede weg, maar altijd onderweg naar beter. We moeten scherp blijven op de verbeterpunten en er alles aan doen dat mensen hun mening over de Wmo kunnen blijven geven. De resultaten van de vragenlijst zullen, in overleg met de adviesraad sociaal domein, leiden tot verbeterde plannen."

Wethouder te gast bij barbecue Molenhof
Wethouder Van den Broek was in juli te gast bij een gezellige barbecue van bewoners van het ouderencomplex Molenhof aan de Achterberghstraat. Deze uitnodiging vloeide voort uit een eerder gehouden huisbezoek van de wethouder aan bewoners. De wethouder kreeg de complimenten van bewoners voor de aandacht en hulp die zij hebben gekregen bij het organiseren van ontmoetingsactiviteiten. Op zijn beurt roemde de wethouder de zelfwerkzaamheid van de ouderen.

Komkommertijd!

Sommige woorden zijn zo'n mooie uitvinding, zo ook het woord 'komkommertijd'! Als je het zou opzoeken in een woordenboek komen ze met een vertaling als 'rustige periode', 'er gebeurt niet veel'... maar zo wordt het ook omschreven als je niet zo veel te vertellen hebt. Het is vakantie periode, weinig te melden dus! Bij ons is het dus nu 'komkommertijd', we liggen tijdens het orkaanseizoen in het Spaanse Water op Curaçao en toch vliegen onze dagen voorbij!

Soms zeggen wij tegen onszelf: alweer een dag voorbij, maar wat hebben we gedaan? Vergeet niet dat we hier in de Caribbean zijn, alles gaat langzamer en neemt meer tijd in beslag dan in Nederland. In het begin stoorde het ons nog weleens, maar ondertussen raken we er aardig aan gewend. En soms nemen we er ook onze tijd voor, want tijd hebben we nu in overvloed!

Gelukkig wordt er hier ook veel georganiseerd, door en voor de zeilers. Zo begint onze dag met een 'netje' via de marifoon. 's Ochtends stemmen we om 08:00 uur af op kanaal 72. We horen welke nieuwe schepen zijn aangekomen of er iemand hulp nodig heeft en wat er te koop aangeboden of gevraagd wordt. Er worden wandelingen - hikes - georganiseerd, bijeenkomsten waar wordt gesproken over nieuwe bestemmingen, er wordt informatie met elkaar gedeeld. Na het ontbijt gaan wij ieder onze eigen weg; René gaat klussen, sporten of naar Spaanse les en ik doe boodschappen, de was en breng wat orde en netheid aan aan boord. We lunchen gezellig samen, gewoon de Hollandse boterham met kaas en 's middags zwemmen we onze rondjes.

Maar niet elke dag is hetzelfde, soms moet er wat geregeld worden, zoals nu ook nieuwe paspoorten. Voor we vertrokken wilden we heel graag de nieuwste paspoorten die tien jaar lang geldig zijn. Helaas waren deze nog niet beschikbaar, dus hebben wij nog de oude, die nu bijna verlopen zijn! Voor sommige landen moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn bij aankomst en dat zijn de onze nu niet meer. Via de website van Curaçao en de gouverneur vinden we uit dat we als wereldreizigers hier een nieuw paspoort kunnen aanvragen. Dat is fijn, we hoeven hiervoor niet speciaal naar Nederland. Dus wij met onze spullen naar het oude 'Fort Nassau' waar de gouverneur met medewerkers kantoor heeft. Bij de receptie leggen we uit waarvoor wij komen, er wordt moeilijk gekeken en we krijgen een nummertje, dus wachten. Als we aan de beurt zijn vertellen we ons verhaal aan de medewerkster, ook zij kijkt moeilijk en zegt dat het niet mogelijk is... Ik zeg, maar het staat op jullie website! Na flink wat overleg met het management hebben we een afspraak en mogen we met onze paspoorten komen, bij uitzondering wordt er voor ons een nieuw paspoort afgegeven met een geldigheid van tien jaar en extra dik voor alle stempels van in- en uitklaren onderweg! We zijn benieuwd...... Over twee weken kunnen we alles ophalen!

Natuurlijk moeten er ook nog wat klussen worden gedaan en komt er bezoek uit Nederland. Zo komen wij onze tijd wel door! Toch is het de eerste weken altijd weer even wennen als je wat langere tijd voor anker ligt. Spullen komen boven water en de boot krijgt toch een wat andere indeling, alles hoeft ook even niet zeevast te liggen! We komen weer oude bekenden tegen en maken nieuwe vrienden, het Spaanse Water is net een dorp vol zeilboten. Het is gezellig en gelukkig nog geen dreiging van orkanen.

Geniet allemaal van de kermis en nog van de zomer!

Rene & Brigit
SY Blue Spirit

Expositie Goede Sier toont bijzondere mode en sieraden

Foto: Kunstlicht '99

Boxtel - Kunstenaarsvereniging Kunstlicht'99 organiseert een mode- en sieradenexpositie onder de naam 'Goede Sier' bij Galerie Le Garage aan de Prins Hendrikstraat 43. De expositie, met werken van de vorig jaar overleden sieradenmaakster Nina Pjevac en modeontwerpster Agnes van Dijk, wordt op vrijdagmiddag 1 september geopend. Goede Sier is de gehele maand september iedere zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Sieradenmaakster Nina Pjevac (1962-2016) is vele jaren lid geweest van Kunstlicht’99. Binnen die vereniging had ze volgens de voorzitter Frans Schweigmann een belangrijke rol. "Er zijn nooit veel leden die werkelijk actief zijn en die meewerken om de diverse activiteiten van de vereniging mee te organiseren. Nina deed dit echter wel", laat hij DeMooiBoxtelKrant weten. Pjevac organiseerde diverse malen KunstKadoo, een verkooptentoonstelling in de maand december. Leden konden daar klein werk exposeren en verkopen. Verder was Pjevac ook een aantal jaren lid van het bestuur van de kunstenaarsvereniging. In een kleine werkgroep deed ze mee aan het Dommelproject, een 2-jaarlijkse kunst-manifestatie in Boxtel met drijvende objekten op de rivier de Dommel. Ook Kunstlicht deed daar telkens aan mee. Nina had bouwkunst gestudeerd in Kroatië en haar technisch inzicht kwam altijd goed van pas bij het vervaardigen van een drijvend objekt.

Nina Pjevac is geboren in Zagreb, Kroatië. Ze studeerde meubel ontwerp aan de School voor toegepaste kunst, gevolgd door studies aan de Faculteit voor Architectuur, Textiel en Mode ontwerp, allen in Zagreb. In Kroatië was ze als textielkunstenaar werkzaam. Kort nadat ze in 1996 naar Nederland verhuisde begon ze met het ontwerpen van sieraden en werd lid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).

Foto: Kunstlicht '99
Foto: Kunstlicht '99

De kunstenares vertegenwoordigde Nederland op een tentoonstelling van sieraden in het Nederlands Instituut in Parijs. Ook waren haar sieraden te koop in de museumwinkel van het Van Abbemuseum, een van de internationaal belangrijkste musea van Nederland op het gebied van moderne kunst. Haar sieraden lagen daar tussen de werken van andere, wellicht meer bekende ontwerpers.

De sieraden die Nina maakte zijn niet vervaardigd uit traditionele materialen, zoals goud en zilver, maar met restpartijen van de industrie zoals plastic, rubber en metaal. Hiervan maakte ze zowel kleine broches en ringen, maar ook enorme halssieraden die als een kraag gedragen worden. "Onder haar handen veranderde industrieel 'afval' tot sierlijke, minutieus samengestelde sieraden", geeft de voorzitter Schweigmann aan.

Ook de werken van modeontwerpster Agnes van Dijk worden geëxposeerd. Zij heeft gestudeerd aan de Modevakschool en de Kunstacademie. De werken van Van Dijk waren te zien bij twee edities van de Dutch Design Week, bij vele exposities in onder meer het Van Abbe Museum, het Waalres Museum, het Oosterscheldemuseum en op uitnodiging in de galerie van de kunstschilder Cornelis Le Mair. Agnes ontwerpt en maakt showkleding voor het Lichtstad Revuetheater en diverse artiesten/entertainers. Ook heeft zij dit jaar meegewerkt aan de zomerkarakterkostuums van Attractiepark Toverland.


Op zoek naar vleermuizen in het Oisterwijkse bos

Oisterwijk - Op 15 en 16 september starten vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk twee bijzondere vleermuizenexcursies. De tocht op 15 september is speciaal voor volwassenen en de dag erna zijn gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar aan de beurt om op zoek te gaan naar vleermuizen.

Vleermuizen zijn mysterieuze dieren. Door hun verborgen levenswijze wisten mensen vroeger nauwelijks iets van de vleermuis af en dan volgt snel de kreet: 'het zijn enge beesten'. Gelukkig blijken de oude, bekende verhalen fabeltjes te zijn.

Een vleermuizendeskundige van Natuurmonumenten vertelt over het leven van deze zoogdieren. Onder meer het sonarsysteem waar ze hun eten mee opsporen komt ter sprake, maar ook wat ze eten, hoe groot ze zijn en waar ze wonen. In de Oisterwijkse bossen leven dwergvleermuizen, grootoorvleermuizen, watervleermuizen en rosse vleermuizen.

In het tweede deel van de avond gaan de deelnemers zelf op zoek naar vleermuizen in het donkere bos. Ook leren zij hoe de dieren te vinden zijn met behulp van een vleermuisdetector.

De excursies van zowel 15 als 16 september gaan om 19.00 uur van start bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk en worden uiterlijk om 21.30 uur afgesloten.

De volwassenenexcursie kost voor leden van Natuurmonumenten 7 euro. Niet-leden betalen 10 euro. De OERRR gezinstocht kost voor kinderen én hun ouders die lid zijn van Natuurmonumenten of OERRR 5 euro. Deelnemers die geen lid zijn betalen 8 euro. Alle kinderen die meegaan, krijgen na afloop bovendien gratis het Doe Boek van Het Groene Woud.

Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.


Bridge

23e Klumpkesdrive Liempde, uitslag 19 augustus
1. Han Begas & Lucia Grosmann 68,12%
2. Dini Vis & Gerrit van der Ven 64,57%
3. Marly Nieman & René van Heeswijk 64,13%
4. Rien van den Bogaart & Frans van Aarle 63,21%
5. Marion Vugts & José Goossens 62,86%
6. Martien Renders & Harry Kramer 61,62%
7. Harrie van den Nieuwenhuijzen & Maarten Pulles 61,50%
8. Floor Hoogenboom & Wim Broeren 61,46%
9. Wil Derksen & Herman Derksen 60,96%
10. Marian Smit & Wilma van Diesen 60,72%

Bridgeclub Liempde, zomerdrive, 3 augustus
A-Lijn: 1. G. & K. van de Meerendonk 61,11% 2. F. van de Schans & H. van der Steen 57,64% 3. G. Bekkers & R. van Heeswijk 56,94% B-Lijn: 1. D. van Erp & R. van der Heijden 59,72% 2.W. Kuijpers & J. Kuijpers 57,29% 3. A. van Aarle & A. van den Heuvel 56,94%
Zomerdrive, 10 augustus
A-lijn: 1. H. van der Steen en F. van de Schans 62.80% 2. G. Bekkers en R. van Heeswijk 60.42% 3. J. & Bernard Dieden 56.55% B-lijn: 1. A. & P. Wagenaar 63.80% 2. H. Verdonk & G. van Wijick 60.42% 3. R. & J. van Dijk 56.51%
Zomerdrive, 17 augustus
A-Lijn: 1. G. & K. van de Meerendonk 65,35% 2. G. Bekkers & R. van Heeswijk 60,69% 3. D. Eltink & J. van der Steen 56,53% B-Lijn: 1. J. Beerens & B. van Ruremonde 71,59% 2. R. van der Heijden & N. van de Meerakker 61,14% 3. A. van Aarle & B. van der Vleuten 58,52%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 10 augustus
A-Lijn: 1. M. Klaassen & A. van der Sangen 58,80% 2. T. & S. van Alphen 57,87 3. A. & A. Wouters 56,48%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 15 augustus
1. N. van der Poel & E. Wijnen 65,42% 2. A. Bosveld & R. van Stuivenberg 60,00% 3. E. van Gelder & G. Dams 58,96%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 15 augustus
A-Lijn: 1. G. van Oirschot & J. van de Laar 60,42% 2.S. Tempels & H. Schalkwijk 56,25% 3. H. van Esch & P. van de Ven 54,17% B-Lijn: 1.M. van der Sloot & H. van Pinxteren 61,25% 2. L. Brusselaars & A. van Erp 58,33% 3. A. Weijns & J.A. Hellings 55,42%

Biljart, programma 28 augustus
13:00 R5/A/1        D'n Brouwer 2-'t Ivoor 5
13:00 R3/A/1        't Ivoor 2-BV De Hazelaar 2
13:00 R5/A1        D'n Brouwer 3-'t Ivoor 6
13:00 R3/D/1        't Ivoor 3-Rio Bar 2
13:00 R3/A/1        't Ivoor 1-BV De Hazelaar 4
19:30 A/A1        B.C. Ammerzoden 2-'t Ivoor 1
Programma 29 augustus
13:00 R3/B/1        De Baarzen 2-'t Ivoor 4
13:00 R5/A/1        Nal 6-'t Ivoor 7
19:30 C1/A/1        't Ivoor 1-Krijt op Tijd 1
20:00 B1/B/1        't Trefpunt Cafe 1-'t Ivoor 1
Programma 30 augustus
20:00 C2/C/1        't Ivoor 2-'t Wapen van Liempde 2
Programma 31 augustus
20:00 C2/A/1        Kup'77 1-'t Ivoor 3

Voetbal
DVG, programma 23 augustus
DVG 1-Wilhelmina 1        20:00
Wilhelmina 2-DVG 2        20:00
Programma 26 augustus
DVG JO9/1 Kick off dag
DVG JO9/2 Kick off dag        
DVG JO9/3 Kick off dag
DVG JO9/4 Kick off dag
DVG JO9/5 Kick off dag
DVG JO11/1 Kick off dag
DVG JO11- 2 Kick off dag
DVG JO11/3 Kick off dag
DVG JO11/4 Kick off dag
Berghem Sport JO13/1-DVG JO13/1        11:15
Unitas'59 JO14/1-DVG JO15/1        12:45
OJC MO15/3-DVG MO15/1        11:30
Sci JO17/1-DVG JO17/1        15:00
Sci JO19/1-DVG JO19/1        15:00
Real Lunet JO19/1-DVG JO19/2        14:30
Boxtel 2-DVG 2        18:00
Programma 27 augustus
Oirschot V. 10-DVG 9        10:30
Programma 28 augustus
DVG JO17/1-OJC JO17/8        19:30
Programma 30 augustus
DVG JO19/1-ODC JO19/1        20:00

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 20-8                
Ducks DS1-Alphians DS1 3-7
Hazenkamp H2-Ducks H1 16-6
Bullfighters H1-Ducks H2 5-11
Programma 26-8        
BeeBall Major League Gryphons-Ducks 10:00
Ducks AS1-ROEF! AS1 11:00
MULO PH1-Ducks PH1 14:00
Ducks Softbal U17-1-Gryphons U17-1 14:30
Ducks Softbal U17-1-Gryphons U17-1 16:30
Starlights JH1-Ducks JH1 14:30
Programma 27-8
Ducks DS1-Zwijndrecht DS1 11:00
Ducks H2-Nuenen H4 11:00
Honkbal Senioren Ducks H1 Indians H1 15:00
Programma 28-8
Cardinals JH2-Ducks JH1 19:00
Programma 30-8
Blue Lions Tilburg AH1-Ducks AH1 19:30

Jeu de Boules
JBV De Walnoot, uitslagen 14 augustus
1. Hans Westdorp 3/29, 2. Wim van Alphen 3/28, 3. Jos Kerkhofs 3/22 4. Jo Hanegraaf (Den Bosch) 3/16, 5. Ad Pennings 3/11

Taekwon-do School Dekker & Dekker's Defense weer van start

Boxtel - De leden van TS Dekker gaan na de zomervakantie weer aan de slag. Vanaf maandag 28 augustus beginnen de taekwon-do lessen weer, Dekker's defense gaat dinsdag 29 augustus weer van start. En ook het Open World Championship in Barneveld staat voor de deur. Vijftien taekwon-doka's in de leeftijd van 10 tot en met 35 en een damesteam van zes senioren zullen hier van 27 september tot en met 1 oktober aan deelnemen. Zij zijn al ruim een jaar fanatiek aan het trainen hiervoor.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n belangrijk evenement plaatsvindt voor zowel gekleurde als zwarte banders/dangraadhouders. Er worden tussen de 750 en 1.000 deelnemers verwacht uit onder andere Canada, Amerika, Engeland, Rusland, Kroatië, België, Bulgarije, Duitsland, Polen, Litouwen, Servië, Slowakije, Korea, Hong Kong , Argentinië, Afghanistan, Zwitserland, Tunesië, Algerije en Nederland.

Vanaf maandag 28 augustus beginnen de taekwon-do lessen weer. Op maandag van 20.00 tot 21.30 uur zijn de trainingen voor de junioren en senioren, de jeugd traint op dinsdag van 18.30 tot 20.00 uur. Op zaterdag is er van 10.00 tot 12.00 uur gezamenlijke training en één keer per maand kadertraining van 19.00 tot 20.30 uur (vanaf blauwe band).
Mensen die geïnteresseerd zijn om deze sport op recreatief of wedstrijdniveau te beoefenen - zowel jeugd vanaf 6 jaar oud als junioren en senioren - kunnen een kijkje komen nemen in Sportcomplex De Braken, de Braken 1 in Boxtel. Zij kunnen twee gratis trainingen volgen.

Meer informatie is te verkrijgen via 06-10353978 (Ad Dekker), bestuur@tsdekker.nl, www.tsdekker.nl of via Facebook: T.S. Dekker.

De lessen van Dekker's Defense starten weer vanaf dinsdag 29 augustus. Geïnteresseerden vanaf 16 jaar, dames en heren, die niet gebonden willen zijn maar wel een uur in de week willensporten kunnen dan meetrainen va n 20.30 tot 21.30 uur in Sportcomplex de Braken. De lessen bestaan uit cardiotraining, boksen, zelfverdediging, conditieverbetering, lichaamshouding, kick-boks-traptrainingen en assertiviteit-/uitstralingtoepassingen. Meer informatie over Dekker's Defense is te verkrijgen via 06-10353978 (Ad Dekker), tsdekker@googlemail.com en Facebook: Dekker's Defense.

Open Toernooi Merletten Superhelden & Legends Regionale toppers op Sportpark Molenwijk

Boxtel - Tot en met zondag 27 augustus wordt op tennisvereniging LTV De Merletten het jaarlijkse Open Toernooi Merletten gehouden. In totaal gaan 334 deelnemers, waaronder veel regionale toppers uit categorie 2 en 3, de strijd met elkaar aan in 35 categorieën.

Toernooileider Casper von Harenberg kijkt uit naar de nieuwe editie: "We gaan er echt iets speciaals van maken. Het toernooi moet een beleving worden, zowel voor spelers als toeschouwers." Naast een bomvol wedstrijdschema kunnen deelnemers en bezoekers tijdens de toernooiweek hun servicesnelheid meten voor het goede doel. De opbrengst gaat naar Stichting Onbeperkt Tennissen, die zich inzet voor tennissers met een verstandelijke beperking.

Verder gaat het toernooi een livestream uitzenden vanaf het centercourt. "Een primeur, want daarmee zijn we het eerste toernooi in de regio," aldus Von Harenberg. Ook de toeschouwers worden niet vergeten. "We hebben een speciale broodjeskaart, op vrijdag een barbecue en Corona-avond en een funcourt op de finaledag. En natuurlijk heel veel toptennis."

Bridgeclub Revanche start nieuw seizoen

Boxtel - Bridgeclub Revanche gaat het nieuwe winterseizoen van start met de traditionele openingsdrive op dinsdag 29 augustus en e huldiging van de kampioenen van het voorbije verenigingsjaar. Een week later, dinsdag 5 september, begint het serieuzere werk met de eerste zitting in de eerste ronde van de parencompetitie 2017-2018. Deze wordt verspeeld in de periode van september 2017 tot begin mei 2018. De speelavond is iedere dinsdag in de Walnoot, aanvang 20.00 uur.

Daarnaast organiseert BC Revanche vanaf 31 augustus elke donderdagmiddag om 13.30 uur een open drive, waar iedereen die kan bridgen welkom is. Deelname bedraagt 2,50 euro per persoon. Aanmelden zonder partner is mogelijk; als de organisatie gebeld wordt voor 12.00 uur doet deze zijn best om een partner te vinden.

Hoogtepunt in de jaarkalender is de Walnootdrive. Na de succesvolle edities van vorige jaren tekent Bridgeclub Revanche wederom voor de organisatie. De drive wordt gehouden op zondag 8 oktober in De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel. Er zal worden gespeeld van 14.00 tot ongeveer 17.00 uur in de A-, B- en C-lijn. Inschrijving is geldig en definitief na ontvangst van het inschrijfgeld van 12,50 euro per paar. Verdere informatie is te verkrijgen bij Bert Hermkens via 0411-674246 en Peter van de Ven via 0411-631684.

Zonnig Mix-toernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - Omdat het een zonnige dag was, werd maandag bij JBV De Walnoot lekker buiten gespeeld tijdens het wekelikse open Mix-toernooi. Op de dertig buitenbanen van e jeu de boulesvereniging gingen veertig deelnemers de strijd met elkaar aan.

De vrijwilligers zorgden goed voor de innerlijke mens, terwijl Albert van de Sande de wedstrijdleiding voor zijn rekening nam. Er werd fanatiek gestreden; acht deelnemers wonnen zelfs drie partijen en gingen met een prijs naar huis.
Ludo Mennen veroverde de eerste plaats met 3/23 punten, een gedeelde tweede plaats was er voor Gerard van Esch en Jan Teulings met 3/20 punten en Paul van Helvoirt werd vierde met 3/17 punten. De vijfde plaats was voor Tijs van de Velden met 3/17 punten, Ad Voermans werd zesde met 3/16 punten, Ton Donders zevende met 3/13 punten en Frans Minkels met 3/12 punten achtste.

Elke maandagmiddag is iedereen vanaf 13.00 uur welkom om mee te doen aan het wekelikse toernooi bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Softballers Ducks verliezen van Alphians Heren 1 doet onder voor Hazenkamp

Boxtel - Afgelopen weekend mochten na een welverdiende zomerstop de softbalsters en honkballers van Ducks waar aan de bak. Voor de dames stond zondag 20 augustus thuis de wedstrijd tegen Alphians op het programma. De heren trokken naar Nijmegen voor een treffen met koploper Hazenkamp.

De softbalcompetitie is inmiddels opgedeeld in drie poules, waarbij de teams naar tussenstand zijn ingedeeld. Ducks speelt nu als enig Brabants team in de middenmoot van de competitie. In de eerste inning zette tegenstander Alphians uit Alphen aan de Rijn meteen druk. Zij sloegen twee honkslagen, waaruit één punt werd gescoord. Evelien Gerrits had daarop het juiste antwoord aan slag: zij sloeg een schitterende driehonkslag. Helaas was zij ook meteen de enige die iets terugdeed aan slag aan de zijde van Ducks. Zo bleef de tussenstand 0-1 voor Alphians na de eerste inning.
Ook in de tweede inning sloegen de dames van Alphians twee honkslagen. Dit keer konden zij hier niet uit scoren dankzij pitcher Inge van Geel die alle drie de nullen zelf maakte: drie keer drie slag. Maar Ducks had ook in de tweede inning nog geen grip op de pitcher uit Alphen aan de Rijn.
In de derde inning sprokkelde Alphians er weer een puntje bij, wat Ducks nog steeds niet lukte. Zo was het 0-2 voor Alphians, tot de vijfde inning waarin de Boxtelaren een flinke tegenslag te verwerken kregen. Na een homerun van Alphians keken zij tegen een achterstand van 0-5 aan. Ook nu weer presteerde Ducks aanvallend te weinig en werd aan de tussenstand niets veranderd.
Alphians bleef druk zetten en scoorde in de zesde inning weer twee punten. Eindelijk werd Ducks wakker en wist ook te scoren. Dit bracht de tussenstand op 2-7 en voor het eerst tijdens deze wedstrijd werd duidelijk dat Ducks wel degelijk wilde winnen. Verdedigend bleef de thuisploeg het goed doen. In de zevende inning stond Ducks geen punten meer toe. Aanvallend leken de Boxtelaren eindelijk opgewarmd. Er werd nog een punt gescoord. Helaas viel hierna snel de derde nul. Zo verloor Ducks de eerste wedstrijd na de zomerstop met 3-7, een onnodig groot verschil.Beste slagvrouw van Ducks: Rianne Boer (.500)

Honkbal
Aanvoerders Max Denteneer en Yannick Brechenmacher gaven zondag voor de wedstrijd al te kennen dat ze een zware dobber zouden hebben aan de opponent: "Hazenkamp staat niet voor niets aan kop", merkte Denteneer op, waarop Brechenmacher hem aanvulde: "We zullen ons beste spel moeten spelen, willen we een serieuze kans maken vandaag."
Ducks begon aan slag maar wist niet te overtuigen. De Nijmegenaren maakte hun intenties duidelijk door agressief te slaan op werper Jeroen van Nes, die echter wel voer onder de druk en de tegenstander opzij zette.
In de derde inning wist Ducks de score met 0-2 te openen, maar Hazenkamp liet zijn kwaliteit zien door mede door fouten aan de zijde van de Boxtelaren vijf maal te scoren.
Ducks scoorde één maal op een honkslag van Sherwin Theodora: hij sloeg Jeroen van Nes binnen om het gat te verkleinen. De tussenstand was 5-3. De wedstrijd ging gelijk op en bleef vol spanning. Zo maakte Max Denteneer een mooie play op de korte stop, die het momentum in de richting van Ducks verschoof.

In de zevende inning brak Ducks pas echt los. Door honkslagen van Kees van Dooremalen en Max Denteneer raakten twee honken bezet, waarna Jan van der Wielen een rake klap uitdeelde met een snoeiharde homerun naar het linksveld, die na een geschatte afstand van 125 meter tussen de bomen de grond bereikte. De Boxtelaren namen de leiding met 5-6. De heren uit Nijmegen lieten dit niet zomaar gebeuren en vochten terug. Ondanks dat de wedstrijd gelijk op ging, kreeg Ducks een flink aantal punten om de oren, wat resulteerde in een uitslag die de verhoudingen niet echt weergaf: 16-6. Na afloop zei Max Denteneer: "Het ging bijna de hele wedstrijd gelijk op, maar na de zevende inning sloeg De Hazenkamp beter." "We wisten van tevoren dat we foutloos moesten spelen om te kunnen winnen", aldus Brechenmacher, "dat is ons niet gelukt. We hebben gestreden, en het bleef lang spannend, maar uiteindelijk bleek Hazenkamp de betere ploeg. Een verdiende overwinning voor hen." Beste slagman aan de zijde van Ducks: Jan van der Wielen, 2 uit 4 (AVG 0.500, 1 HR, 1 R, 5 RBI).
Volgende week wacht Ducks een cruciale thuiswedstrijd tegen directe concurrent Indians uit Weert.

Goedbezochte 23e Klumpkesdrive

Foto: Bridgeclub Liempde

Liempde - Aan de 23e editie van de Klumpkesdrive namen zaterdag 194 paren deel. Inclusief table-officers en wedstrijdleiders genoten zo'n vierhonderd personen van de spellen en zeker ook van de gezelligheid.

Foto: AV Marvel

De deelnemers ontvingen als aandenken aan de bridgedrive een Liempdse 'klumpkes sleutelhanger'. De populaire hangers sieren ondertussen al vele tassen, sleutelbossen en fietssloten. Kijk voor de uitslagen op pagina 14 bovenaan.

Nieuw seizoen Taverbo/Sabo

Boxtel - Na een korte zomerstop staat ook bij tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo het nieuwe seizoen voor de deur. Traditiegetrouw wordt dit voorafgegaan door het stijve spierentoernooi op vrijdag 25 augustus, dat om 19.30 uur begint. Vanaf maandag 28 augustus is de zaal weer normaal geopend en worden ook de reguliere trainingen hervat.

Taverbo-Sabo is een gezellige en bruisende vereniging met een eigen accommodatie aan de Voetboog 18 op Sportpark Munsel in Boxtel. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend binnenlopen en een aantal keer meedoen. Er zijn mogelijkheden voor zowel recreanten (vrij spelen op woensdagochtend of donderdagavond) als wedstrijdspelers (NTTB-competitie in het weekend of interne competitie op maandagavond). Het voordeel van tafeltennis is dat het door zowel jong als oud gespeeld kan worden. Gedurende het jaar worden er tevens allerlei leuke activiteiten en toernooien georganiseerd. Meer informatie is te vinden op www.taverbo.nl of bij Hans van der Aa via 0411-684180.

Hardlopen voor beginners met Start to Run

Boxtel - Atletiekvereniging Marvel start op zaterdag 9 september weer met een cursus hardlopen voor beginners. Onder de noemer 'Start to Run' wordt de groep in zeven weken klaargestoomd voor zo'n drie tot vijf kilometer aaneengesloten hardlopen.

De cursus start op zaterdag 9 september. Gedurende zeven weken trainen de lopers op de zaterdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. De training bestaat uit een klein gedeelte theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de beginnende lopers op de hoogte van de belangrijkste feiten. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod. Daarnaast biedt Marvel deelnemers de mogelijkheid op woensdagavond de 'huiswerktrainingen' te lopen. Meer informatie en aanmeldgegevens (vóór 26 augustus) zijn te vinden op de website van Marvel (www.avmarvel.nl). Kosten bedragen 49,50 euro (inclusief verzekering en deelname aan de afsluitende Sparrenbosloop).

De trainingen worden al vele jaren verzorgd door Greet en Peggy. Greet weet mensen enthousiast te krijgen voor bewegen en hardlopen en bewijst dat voor bijna iedereen sporten leuk kan zijn. Lopen bij een atletiekvereniging kan op alle niveaus. De doelstelling van de loper staat centraal. Greet is trots op de lopers van haar Start to Run groepen die zichzelf bijna altijd weten te verbazen.
Peggy heeft een achtergrond in diverse sporten. Ze straalt energie uit. Haar brede achtergrond en jaren ervaring zorgen ervoor dat de trainingen nooit saai zijn. Samen met Greet vormt zij een sterk team.

Lopers die het aantal kilometers dat zij kunnen lopen uit willen breiden of hun tempo willen verhogen, kunnen zich aanmelden voor een van de loopgroepen van AV Marvel. Voor iedere ambitie is er een groep die daarbij aansluit, zo kan er worden toegewerkt naar een wedstrijd of met persoonlijke schema's een snellere tijd worden gerealiseerd op een afstand. Geïnteresseerden kunnen een maand lang gratis meetrainen om te kijken hoe het bevalt. Aanmelden hiervoor kan via: ledenadministratie@avmarvel.nl.

Ducks Heren 2 wint van Bullfighters

Cuijk - Afgelopen zondag speelden de honkballers van Ducks Heren 2 hun eerste wedstrijd na de zomerstop in Cuijk tegen Bullfighters. De Boxtelaren wisten overtuigend van hun tegenstander te winnen.

Na de eerste inning stond het 0-1 voor Ducks doordat Maarten Duffhues binnenkwam op een honkslag van Bas Rijken. Ducks hield het goed dicht in de verdediging, onder andere door goed pitchwerk van Kees van Aarle. Pas in de vierde inning kwam Ducks goed op dreef aan slag. Door een honkslag kwam Teun Toemen op het eerste honk, een tweehonkslag van Rogilio Cicilia bracht hem naar het derde honk en door een honkslag van Piwi kwamen zij beiden binnen. Nadat Reymond geraakt werd door de pitcher sloeg Maarten een homerun waardoor drie punten binnenkwamen. De Bullfighters probeerden nog iets terug te doen en haalden in de vijfde inning nog twee punten binnen, maar dat was niet genoeg om te winnen.
De einduitslag was 5-11 in het voordeel van Ducks, van een wedstrijd waarin zowel vader Bart als zoon Teun Toemen meespeelde.

Door deze overwinning heeft Ducks Heren 2 nu evenveel punten als koploper Gryphons. Volgende week spelen de Boxtelaren tegen nummer 3 Nuenen en op zaterdag 9 september is de mogelijke kampioenswedstrijd tegen Gryphons. De wedstrijd zondag begint om 11.00 uur en wordt thuis gespeeld op Sportpark Den Wielakker in Boxtel.

16 / 16

24 augustus - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

24 augustus – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 24 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Breukelentocht
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Zaterdag 26 augustus

Huiskamer; rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Meditatieve wandelingen in Boxtel
14.00 uur, verzamelen bij Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel

Zondag 27 augustus

Kofferbaksale
10.00 uur, D'n Tip, Liempde

Huiskamer; koffie met gebak
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamerconcert; DoMus Jazz met Sofie Dhondt
14.15 uur, Poolsestraat 41, Boxtel

Concert; Willeke Smits
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dinsdag 29 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 30 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Architectuur rond 1900
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 31 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Binnendommeltjestocht
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 september

Start inschrijving Durpskwis Liempde
durpskwisliemt@gmail.com | Liempde

Slow Live; slow food & live music
16.00 uur, Barhier, Peerkesbos 1, Liempde

Opening Expositie Goede Sier
17.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, Selissenwal 25, Boxtel

2 september – 1 oktober

Opening Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

2 september-5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 2 september

Opening van het voetbalseizoen...
09.00 uur, RKSV Boxtel, De Aanloop 29, Boxtel

Boxtel ruimt op..
10.00 uur, Centrum Boxtel

Tentoonstelling archeologische vondsten
10.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef, Liempde

Slow Live; slow food & live music
13.00 uur, Barhier, Peerkesbos 1, Liempde

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Straatspeeldag Oranjestraat
13.30 uur, Frederik Jan Ottostraat, Boxtel

Zondag 3 september

Wandeling naar historisch Banisveld en Balsvoort
10.00 uur, aanmelden via www.natuurmonumenten.nl

Tentoonstelling archeologische vondsten
13.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef, Liempde

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kasteelconcert Gildenbondsharmonie
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel
(Bij slecht weer, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel)

Slow Live; slow food & live music
13.00 uur, Barhier, Peerkesbos 1, Liempde

Foto: Sander van Kasteren

Teun Toemen

Christ van Eekelen

Betsie van Wijck